הפוסט פיפיות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
פיפיות
לול
הפוסט לול הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
קול קורא להקרנה
ליום הקרנה על גבי מסכי ענק בכיכר העצמאות בנתניה שיתקיים באמצע חודש מאי, יתקבלו עבודות בכל סוגי אמנויות המסך – וידאו ארט, קולנוע ניסיוני, אנימציה.
נא לשלוח קישורים לוימאו ויוטיוב למייל shilloart@gmail.com עד לתאריך 28.2.15
קבוצת אנו באנו
הפוסט קול קורא להקרנה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
גלריה אינדי נפתחת מחדש
הגלריה השיתופית לצילום אינדי חוזרת לפעילות במשכן חדש לאחר שנת הפסקה. הגלריה, שפעלה במשך שלוש שנים ברחוב יהודה הלוי 57, תל-אביב, תיפתח מחדש בחלל תצוגה גדול בקריית-המלאכה (רחוב שביל-המרץ 5, בניין 7, קומה 3). גלריה אינדי מופעלת על-ידי קולקטיב יוצרים ללא מטרות רווח, וממומנת מכספם האישי של חברי הקבוצה.
חנוכת המקום תתקיים ביום חמישי, 19.2.15, ב-20:00, בפתיחת התערוכה הקבוצתית "Walk on By", בהשתתפות 12 חברי הגלריה: איה ניצן, אורית ברתיני שביט, דיוי בראל, הילה ווגמן, תמר נסים, טל נסים, מרים נאה, קרן זלץ, אילן כרמי, יובל חי, רונית פורת ועמרי שפירא.
אוצר: עמרי שפירא
הפוסט גלריה אינדי נפתחת מחדש הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
קול קורא מפסטיבל הפנזינים
קול קורא לתערוכה במסגרת פסטיבל הפנזינים 2015 בתחנה המרכזית החדשה ת"א
תערוכה של יום אחד בתאריך ה-17.3.2015 (יום הבחירות)
אדמה-יליד
מקור להשראה – מתוך ספרו של זלי גורביץ'-"על המקום":
"במה שונה דילמת המקום הישראלית מזו המאפיינת כל מקום בכל תרבות?
את שאלת המקום האוניברסלית ניתן לנסח כך: מהו המקום שבו "אנחנו בבית"
בעולם? באנתרופולוגיה ניתנת לכך תשובה באמצעות המושג "יליד". היליד
הוא תמיד במקום. הוא נולד במקום ומתוכו, ומאז הוא שוכן בו- בעריסה, בבית,
בקבר, המקום הוא כהמשך גופו. היליד מקיים קשר טבעי, ממש חפיפה בין
המקום במובנו הפיזי לבין המקום כעולם של משמעויות, של שפה, זיכרון ואמונה."
(שם עמוד 23)
לשליחת רצון להשתתפות ומחשבות על יצירה כל שהיא עבור התערוכה, עד לתאריך- 24.2.2015 לכתובת- Ester888@gmail.com
לאחר שיתחברו מספר אמנים , ייערך מפגש לקראת התערוכה.
הבאת העבודות לחלל, הקמה והוצאת העבודות – ע"י האמן (כמובן עם כל עזרה שנוכל לתת)
طلب العروض لمعرض "ارض – مواليد" في مهرجان الفنزين 2015
معرض ليوم واحد فقط في 17/3/2015 (يوم الانتخابات في إسرائيل)
لإرسال الرغبة في المشاركة وأفكار: Ester888@gmail.com
أرسل إلى 24/2/2015
أرض-أصلاني
مصدر الإيحاء- من كتاب زلي جوربيتس- "عن المكان":
"بماذا تختلف ديليما المكان الإسرائيلية عن تلك المتعلقة بأي مكان آخر في أي ثقافة أخرى؟
من الممكن صياغة سؤال المكان الكوني بالطريقة الآتية: ما هو المكان الذي فيه نكون "في البيت" في هذا العالم؟ في علم الإنسان عادة ما يتوفر الجواب بواسطة مصطلح "الأصلاني".
الأصلاني هو دائمًا في مكانه. هو يولد في مكانه ومن مكانه، ومنذ تلك اللحظة يسكنه- في المهد، في البيت، في القبر، المكان هو امتداد لجسده. الأصلاني يقيم علاقة طبيعية، تماس كامل بين المكان بمفهومه المادي وبين المكان كعالم من المعاني، من اللغة، من الذاكرة ومن الإيمان."
)صفحة ٢٣(
הפוסט קול קורא מפסטיבל הפנזינים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
שפגאט
הפוסט שפגאט הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
שקיעה
הפוסט שקיעה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
18 צלמים ששינו את העולם
זוהי בוודאי תערוכת הצילום הגדולה והעשירה ביותר שהוצגה בלונדון בשנים האחרונות, וככזו היא חוויה יוצאת דופן. התערוכה והספר, הנושאים אותו שם, כוללים יותר מ-250 עבודות של 18 צלמים, מהם צלמים מובילים ואחרים כמעט שאינם מוכרים, משנות ה-30 של המאה ה-20 ועד היום. לאוצרים ולעורכים משותף רעיון מרכזי: הצלמים הללו שינו את האופן שבו אנו רואים וחושבים על אדריכלות בפרט ועל העולם שבו אנו חיים בכלל.
התערוכה מחולקת באופן כרונולוגי פחות או יותר, עם נושאים שונים שמחברים את הצלמים דרך דורות שונים וארצות שונות. עושר כזה של עבודות עשוי להקשות על המבקר הפשוט והמלומד כאחד. קושי אחר נובע ממרחב המשמעויות של מושגים שונים בצילום, למשל הביטוי "צילום אדריכלי". כדאי לחזור כאן על התיאור של הצלם לואיג'י ג'ארי, שמשתתף בספר ובתערוכה. "מסלול" של פרויקט אדריכלי, אומר ג'ארי, מתחיל ברישומי קונספט, עובר דרך תכנון הפרטים ומגיע לשיאו בהקמת הבניין, שמתועד בתצלום: סטריאוטיפ של דימוי אדריכלי הדומה מאוד לטבע דומם, אבל כזה המבוצע בחוץ. למרות האיכויות הגבוהות, הדיוק ובחירת השמים הצחים ביום הצילום – התצלום בסוף "המסלול' הזה מזכיר לג'ארי תצלום של מודל אדריכלי ולא של בניין ממשי. זוהי הכללה מרתקת, אך לא פעם חוטאת לאמת: על התצלום של מגורי סטאהל (Stahl), אב-טיפוס #22, למשל, שתיכנן פייר קניג וצילם יוליוס שולמן, אפשר לומר הרבה (ונאמר בהמשך), אבל לא שהוא מזכיר מודל אדריכלי.
בחרתי להתייחס לשלוש קבוצות של תצלומים מהתערוכה. הקבוצה הראשונה, שאציג להלן, כוללת צלמים מובילים שצילמו מבנים ידועים של אדריכלים מפורסמים.
יוליוס שולמן (1910–2009)
אחד הצלמים שייצג את סגנון החיים הזוהר והיוקרתי של המודרניזם בדרום קליפורניה בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה הוא יוליוס שולמן (1910–2009). סיפור ההצלחה של שולמן התחיל מרעיון של המגזין "אמנות ואדריכלות", שהציע ב-1945 לקהל בעלי הבתים העתידי ולתעשיית הבנייה להקים סדרה של מגורי משפחה פרטיים שישמשו מודלים לחיקוי. הפרויקט נמשך לסירוגין 21 שנה. בתקופה זאת תוכננו 36 אבות-טיפוס, ש-24 מהם נבנו ופורסמו במגזין. בין המשתתפים בפרויקט בלטו טובי האדריכלים האמריקאים, ביניהם צ'רלס וריי איימס, קרייג אלווד ואירו סארינן.
שולמן צילם 15 בניינים מהפרויקט. התצלומים המפורסמים ביותר הם של מגורי סטאהל, אב-טיפוס #22, שתוכנן על-ידי פייר קניג ב-1960, כשהבולט ביניהם הוא צילום שחור-לבן שבו בוימו שתי נשים צעירות בשיחה כשהן יושבות בקצה חדר מגורים. הבניין עצמו מורכב ממסגרות פלדה וקירות זכוכית, חציו מרחף באוויר מעל אורותיה של לוס-אנג'לס בשעת השקיעה. שולמן תיכנן באופן מבריק את כל הסצינה כשהעמיד את המצלמה מחוץ לבית, על שפת הבריכה, ועשה שימוש בתאורה מלאכותית חוזרת ובתאורה טבעית כך שהתצלום גדוש צירופים של אור וחושך, פנים וחוץ, חזית קדמית וזווית צדדית.
הצילום האדריכלי של שולמן מתאפיין בשילוב של אנשים ועציצי שיחים שהביא מהמשתלה, בניסיון לשוות לתצלום תחושה של "נוף" ולרכך את הנוקשות שיוחסה לאדריכלות המודרנית עבור מבני מגורים. התוצאה היתה דימויים גרפיים שנראו יפה בדפוס והפכו את שולמן לפופולרי בעיני האדריכלים, עורכי המגזינים וקוראיהם. שולמן מספר שאשתו שאלה פעם: "על מה כל הרעש [בנוגע לתצלום של מגורי סטאהל], אחרי הכל זו רק קופסת זכוכית ושתי ילדות בתוכה". ועל זה ענה שולמן: "אבל משום מה הסצינה האחת הזו מבטאת בדיוק את מהותה של האדריכלות".
לואיג'י ג'ארי (1943–1992)
התערוכה מקדישה את החלל העגול הפנימי היחיד בגלריה לתצלומי עבודותיו של האדריכל האיטלקי הידוע מהמחצית השנייה של המאה ה-20, אלדו רוסי. תצלומי הצבע הליריים של לואיג'י ג'ארי הודפסו בממדים קטנים יחסית למקובל בשנים 1983–1987, והחלל העגול השוויוני שבו הם תלויים תורם לאופיים השקט.
ב-1983 התבקש ג'ארי לתעד עבור המגזין האיטלקי "Lotus International" את קומפלקס בית-הקברות בסאן-קטלדו, מודנה, שתוכנן על-ידי רוסי ובנייתו הפסקה ב-1972. ג'ארי לא אהב את הקטיגוריה "צילום אדריכלי" או "צילום מתעד", אך עד מהרה התאהב בפרויקט של סאן-קטאלדו, במבנה הקובייה האדום המנוקב בשורות-שורות של חלונות מרובעים, ולא רחוק ממנו, בקו הארוך הנמשך של בניין העמודים הוורוד עם גג התכלת.
קומפלקס המבנים עצמו נהגה ונבנה על-ידי רוסי כ"בית המתים", והתצלום של ג'ארי של מבנה הקובייה האדום – "בית ארונות הקבורה" – מהדהד אותו: הוא צולם בחורף, כאשר חצי מהתצלום מכוסה במרבד שלג לבן המקרין על שאר הצבעים ומעלה על הדעת שאולי כך אכן נראה עולם המתים המיסטי, או השאול ב"קומדיה האלוהית" של דנטה. בין רוסי לג'ארי התפתחה מערכת יחסים עמוקה, שנמשכה עד יום מותו של האחרון ב-1992. בעיני, התצלום של ג'ארי מחורף 1985 מעניק את אחת החוויות המרגשות בתערוכה.
בקבוצה השנייה של האמנים אציג זוג צלמים שסיפקו מבט אקדמי ושיטתי בעולם האדריכלות התעשייתי של המערב, שרובו נעלם ושמות אדריכליו כבר נשכחו.
ברנד והילה בכר (ברנד, 2007–1931, הילה, 1932)
בראיון ב-1989 אמרה הילה בכר: "אנחנו לא רוצים לשנות דבר באובייקטים שאנחנו מצלמים", וזאת חרף העובדה שנושא הצילום המרכזי של השניים היה נוף תעשייתי וערים תעשייתיות. רוב האמנים שצילמו תעשייה ביקשו גם להשפיע עליה באופן כלשהו, בעיקר מבחינה סוציאלית-חברתית. הדבר נכון בעיקר לצלמים שחלק מרכזי בעיסוקם היה תעשיית הפחם והפלדה.
הזוג בכר לא צילמו עובדים ולא בתי-חרושת חדשים. בעבודותיהם אין דרמה או רמז לפוליטיקה תעשייתית ומאבקי עובדים. מפעלי התעשייה שהם צילמו נסגרו או היו על סף סגירה. הם עצמם גדלו בחבל הריין-רוהר, שהיה מרכז ייצור פחם ופלדה במערב גרמניה. מטרתם היתה לתעד את הבניינים ולקטלג אותם לפני שייעלמו, באופן דומה לאנשי מדע שמקטלגים את פריטי המחקר שלהם בתחום החי והצומח.
האובייקטים שלהם היו תנורי פלדה, מגדלי מים, החזיתות הצדדיות עם הגגות המשולשים המשופעים של מגורי משפחות העובדים הארוכים, "מבנים דמויי רקמה" (Filigree) העשויים קורות ברזל דקות ולוחות וזכוכית של חדרי המכונות ואולמות המפעלים. לשם כך הם בודדו את אובייקט המחקר שלהם משאר ה"כאוס" של מבני המפעל. כל אובייקט קיבל מסגרת צילומית נפרדת על-ידי גזירתו מהתשליל. הם גם לא בחרו את היום היפה במיוחד לצילום האדריכלי-הנדסי. השמים שלהם מעוננים ולא מחניפים, ומבחינות אלו הם היו חריגים בין צלמי התעשייה האחרים.
מה שנשמר מעבודתם הוא אוסף נפלא וממוין של מבני תעשייה בגרמניה ובארצות אירופה במיוחד, אבל גם בארה"ב, מבנים המשמשים אבני בניין למחקר העולם התעשייתי שחלף ומקור השראה לתכנון מבני התעשייה החדשים. האוסף המרשים ביותר הוא קטלוג מגדלי המים, שאיסופו נמשך עד 2012.
הטענה שהאובייקטים שהשניים אספו וקיטלגו נבנו על סמך חישובים ופונקציה בלבד, ללא תכנון אסתטי, אינה מדויקת. כמה מהם דקורטיביים, בהתאם לסגנון הזמן שבו נבנו, אבל כולם המשיכו לשמור על הבסיס הפונקציונלי שלהם. בתערוכה מוצגים 21 מגדלי מים הממוסגרים בנפרד ותלויים זה לצד זה, שבע שורות של שלושה מגדלים בכל שורה, כאשר הרווחים ביניהם קבועים (2–3 ס"מ). כל המגדלים זהים בגודלם, הציר המרכזי של המבנה נמצא באמצע התמונה בדיוק, וגם המרחקים בין האובייקט לשולי התמונה זהים.
לזוג בכר היתה השפעה אדירה על הצילום הקונספטואלי בפרט ועל הצילום בגרמניה בכלל מאז שנות ה-70 וה-80. מהאקדמיה לאמנות בדיסלדורף שבה לימדו השניים יצאו צלמים חשובים. הבולטים שביניהם הם אנדריאס גורסקי ותומס סטרוט, שמופיעים גם בתערוכה הנוכחית.
הקבוצה השלישית (והצעירה שבהם) שאסקור מתרכזת בעולם החדש המתעורר באזור המזרח הקרוב והרחוק ובדרום אמריקה. לא הצלמים ולא האדריכלות שהם מתעניינים בה מוכרים או ידועים בעולם המערבי.
באס פרינסן (1975)
יצירתו של באס פרינסן נכללת בקטיגוריה של צילום ערים, אבל בעוד שצלמי ערים רבים בחרו להתרכז באזורים שעוברים תהליך אורבני מואץ, במקומות עם צפיפות אוכלוסין גבוהה ופעילות ענפה – פרינסן בוחר באזורים נידחים ובתנאים מיוחדים. כך הוא מעמיק את ההבנה של הפנים השונות והניגודים המובנים באורבניזם העכשווי. בתצלומיו מורגשת ההשפעה של "הטופוגרפיה החדשה" – גישה לצילום שמדגישה את ההשפעה החריפה של הפעילות האנושית על הנוף האמריקאי. השם עצמו לקוח מתערוכת צילום חשובה ב-1975 בשם זה.
ב-2009 יצר פרינסן סדרת עבודות בשם "מקלט, חמש ערים". זו היתה סדרה בת יותר מ-24 תצלומים מערים שונות, ביניהן איסטנבול, קהיר, עמאן, ביירות ודובאי, שבקצותיהן נבנות שכונות למהגרים או שחלה התחדשות בפרבריהן הקיימים.
אחד התצלומים המדהימים בסדרה נעשה ברובע מוקטאם שבקהיר, שם נראית הפסולת שנאספת על-ידי התושבים ומשמשת חומר גלם בתעשייה ביתית כשהיא נערמת על גגות מבני המגורים והמרפסות, בין אנטנות הטלוויזיה לכביסה התלויה. הסדרה נוצרה כיוזמה של אמנים ומומחים לאדריכלות ובינוי ערים במטרה לעורר דיון ביקורתי על אדריכלות מתוכננת לעומת מבנים שנוצרו ללא כל תכנון. פרינסן מצלם מגבוה, ולעתים חותך חלקים מהתצלום כך שהעיר המצולמת אינה מזוהה. בדרך זו מודגש האתר המצולם כאזור אורבני מדומיין.
נדב קנדר (1961)
יש היגיון רב בבחירה של נדב קנדר להתרכז בתיעוד צילומי של אזור הנהר ינג צ'ה, שהיה אחד מהאזורים החקלאיים המרכזיים בסין והפך למרכז תעשייתי ומסחרי עצום. השינויים החברתיים והכלכליים בסין הם אולי ממרחיקי הלכת ביותר בהיסטוריה של זמננו: מיליונים נעקרו מאורח החיים החקלאי שלהם והצטרפו לקהילת עובדי התעשייה והמסחר העירוניים; הפערים המעמדיים עצומים; צרכנות חדשה, התפרקות המבנה החברתי, זיהום סביבתי נרחב ועוד תרמו גם הם לשינוי עמוק באופייה של המדינה.
קנדר טייל לאורך הנהר החל משנגחאי, משפך הנהר לים ועד למקורותיו בטיבט. כמה מהתצלומים נעשו בשלושת העמקים הצרים והתלולים, באזור הסכר שהקמתו הביאה לפינוי של יותר ממיליון תושבים, ובצ'ונקווין, העיר שבה חיים 27 מיליון תושבים. התצלומים מאופיינים בנוף רחב ובקבוצה קטנה של דמויות מיניאטוריות העסוקות בפעילות המסורתית על חוף הנהר – דיג בחכות ארוכות, פיקניקים ורחצה. הצבעוניות מפתה, רכה וחיוורת. האור בהיר ואחיד עם אובך עדין באופק, רקע לצורות אדריכליות וגשרי פלדה דקים בשלבי הקמה משתי גדות הנהר.
הקומפוזיציה של קנדר מזכירה ביופייה ובעדינותה את ציורי הנוף של טרנר ואת הרומנטיציזם הגרמני. הסדרה הודפסה בפורמט גדול, כשני מטרים, כך שנדמה שאפשר ממש להיכנס לתוכה. מקרוב ניתן להבחין שהפרטים נעלמים באובך פסטלי עדין. אט-אט מתגלה שהחוף הסלעי בקדמת התמונה אינו נקי ופני האשה שהולכת לאורכו מכוסים במסכה נגד אוויר מזוהם. או אז מתברר שחלק מיופיו של התצלום הוא אשליה שיוצר דווקא האוויר המזוהם, המתפקד כפילטר. אז גם מובן מדוע הסדרה נקראת "סדרה מלנכולית".
אפשר לומר על התערוכה הרחבה והספר העשיר, שמשתרעים על כ-100 שנות צילום ואדריכלות, ש-18 הצלמים שלוקחים בהם חלק העשירו והעמיקו את האופן שבו אנחנו קוראים ומבינים את האדריכלות והסביבה הבנויה כמטפורה לחברה שמאכלסת אותה, וגם את טענת האוצרים והעורכים שהצלמים הם ששינו את האופן שבו אנחנו מסתכלים על האדריכלות וחושבים על העולם שבו אנחנו חיים.
אחת השאלות הלא פתורות בתערוכה ובספר היא מדוע בניינים ידועים של אדריכלים חשובים ביותר, שנבנו במהלך המעבר מהמאה ה-20 למאה ה-21, הפסיקו לעניין את הצלמים העכשוויים בתערוכה, או לפחות להיות מעניינים עבור אוצרי התערוכה די כדי להיכלל בה.
***
Constructing Worlds – Photography and Architecture in the Modern Age, Barbican Art Gallery, London
אוצרים: אלונה פארדו ואליאס רדסטון
24 בספטמבר עד 11 בינואר 2015
הפוסט 18 צלמים ששינו את העולם הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
דיסקית
הפוסט דיסקית הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
רב ערב 11.2.15
- תערוכות חדשות במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית , 21 אמנים, 7 אוצרים, 5 פרויקטים, 3 תערוכות קבוצתיות, 2 תערוכות יחיד
- תערוכות חדשות במוזיאון פתח-תקווה לאמנות: "התערוכה החקלאית": חקלאות מקומית באמנות עכשווית, ”מאובנים": נזקט אקיג'י ושחר מרקוס, ”ציפורי טרף, ציפורי שיר": מיכל בראור
- דפנה מוריה, Transition, גלריה עין-הוד
- אורית ישי, "חצי ירח חצי שמש", סדנאות האמנים, גלריה ת(א)עשייה, ירושלים
- סדנאות האמנים, ירושלים, מפגש ת(א)עשייה # 19, שרי גולן
- "מה שבע?" שנת שמיטה במבט עכשווי, תערוכת כרזות וסרטים, בית אבי חי, ירושלים
- "תל-אביב–יפו אז והיום – חזיון תעתועים", תערוכה קבוצתית, סטודיו ארט
- "שיטוט", תערוכה קבוצתית לרגל השקת כתב-העת "גרנטה", בית הנסן, ירושלים

קליף אֵוונס, "אזרח: הזאב והאומנת", 2009, וידיאו חד-ערוצי באיכות HD, 6:30 דק', מחזורי
תערוכות חדשות במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית
21 אמנים, 7 אוצרים, 5 פרויקטים, 3 תערוכות קבוצתיות, 2 תערוכות יחיד
פתיחה :שבת, 14.2.15, ב-20:00
נעילה: 11.4.15
במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית תיפתח שורה של תערוכות ופרויקטים חדשים, שעיסוקם במרחב שבין התרבותי לטבעי ובין המציאותי לעל-מציאותי: תערוכות יחיד לטל פרנק ואוריאל מירון; פרויקט של האמן הצרפתי ז'וליאן סאלוֹ, שיצר מערה קוסמולוגית; תערוכה קבוצתית המתייחסת לאדריכלות הייחודית של מבנה מוזיאון הרצליה, בהשתתפות עירית תמרי, רותם בלוה, נועה זית ושיבץ כהן; תערוכות וידיאו-ארט אמריקאי הכוללות עבודות המוקרנות לראשונה בארץ של צמד האמנים עזיז + קוצ'ר ושל האמן האמריקאי קליף אוונס; פרויקטים מתעתעים שיצרו שי זילברמן ואלה קנדל לחללי המוזיאון; חדר אספן המזמן מפגש מחודש עם יצירות ותיקות מאוסף המוזיאון שנתרמו על-ידי יעקב אלקוב; ותערוכת צילום ישראלי עכשווי העוסקת בנוף המקומי.במהלך חודשי התערוכות יתקיימו מפגשים עם אמנים, אוצרים ויוצרים, הרצאות ותוכנית פעילות חווייתית ואיכותית לילדים מבית-היוצר של מוז"ה, מרכז ההדרכה של המוזיאון.
מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, רח' הבנים 4, הרצליה. טל' 09-9551011. שני, רביעי, שישי ושבת: 10:00–14:00, שלישי וחמישי, 16:00–20:00.

שרון גלזברג, "חקלאות: מחזה בחמש מערכות", 2013-15, פרט מתוך מיצב וידיאו רב-ערוצי
תערוכות חדשות במוזיאון פתח-תקווה לאמנות
פתיחה: חמישי, 19.2.15, ב-20:00
"התערוכה החקלאית": חקלאות מקומית באמנות עכשווית
אוצרת: טלי תמיר
תערוכה ראשונה מסוגה, שמבקשת לחקור את השינויים הפוליטיים, הכלכליים והחברתיים שחלו באתוס החקלאות הישראלי-ציוני מנקודת מבט של שנות האלפיים. משתתפים: רן ברלב,אביטל גבע, זוהר גוטסמן, שרון גלזברג, רלי דה-פריס, עודד הירש, דב הלר, גל וינשטיין,אילת זוהר, יעקב חפץ, דנה יואלי, תומר ספיר, נועם רבינוביץ, נועה רז-מלמד. ארכיון אמנות וחקלאות: דב אור-נר, אביטל גבע, דייוויד גוס, יאיר גרבוז, דב הלר, פנחס כהן-גן, אורי כוכבא, יוחנן סימון.
"מאובנים": נזקט אקיג'י ושחר מרקוס
אוצרת: דרורית גור-אריה
באירוע הפתיחה בשעה 20:30 יועלה המיצג "פחם נקי" מאת נזקט אקיג'י ושחר מרקוס. בתמיכת מכון גתה ובמסגרת "שנת גרמניה-ישראל".
"ציפורי טרף, ציפורי שיר": מיכל בראור
אוצרת: הילה כהן-שניידרמן
מוזיאון פתח-תקווה לאמנות, רח' ארלוזורוב 30, פתח-תקווה.
דפנה מוריה, Transition, גלריה עין-הוד
פתיחה: שבת, 14.2.15, ב-11:00
נעילה: 4.3.15
אוצרת: דניאלה טלמור
התערוכה עוסקת בתחום הביניים שבין דמיון למציאות ובין המודע ללא-מודע. הערכים שעומדים בלב העיון שלה הם הצורות והצבעים והיחסים המתקיימים ביניהם. בעבודות פותחת מוריה את הצורות בתנופה ציורית מרשימה ונועזת, ויוצרת עבודות מופשטות וחופשיות. הציורים מבוצעים בצבעים מרהיבים על גבי בדים גדולי ממדים, ומבטאים את השפה האישית שהאמנית פיתחה בשנים האחרונות: שפה קולוריסטית בעלת תו מזהה ונוכחות מרשימה. בשפה זו, שהיא אבסטרקטית לחלוטין אך בנויה היטב, עשויים הציורים משכבות של צבע, ומשיכות המכחול מעצבות את הקומפוזיציות.
אתר האמנית
גלריה עין-הוד, ראשון, שלישי, רביעי, חמישי, 10:00–16:00, שישי, 10:00–14:00, שבת, 11:00–16:00.

אורית ישי, "כיסא החותנת", 2009, מתוך "מספרי מזל", הדפס למבדה, 6575X ס"מ
אורית ישי, "חצי ירח חצי שמש", סדנאות האמנים, גלריה ת(א)עשייה, ירושלים
פתיחה: שלישי, 17.2.15, ב-20:00
נעילה: שבת, 25.4.15
אוצר: אבי לובין
בתערוכה מציגה אורית ישי תצלומים ועבודות וידיאו מהשנים האחרונות. צירופן של העבודות לכדי תערוכה אחת מאפשר לישי ליצור מרחב היברידי, שמתבסס על דימויים מהמציאות העכשווית בישראל ושוטח רשימה ארוכה של ניגודים שהשתבשו. העבודות בתערוכה מנסות להבין משהו על ההווה, לעקוב אחרי הנוכחות של הדבר הלא נוכח, לעצור את שטף הזמן, לאתגר את יחסי הכוח שמייצרים יחסים בינאריים ולהצביע על האבסורד שמתגלה כשאנחנו מסתכלים על המציאות.
סדנאות האמנים, רח' האומן 26 (קומה 4), תלפיות, ירושלים. שני, 10:00–14:00, חמישי, 16:00–20:00, שישי, 11:00–14:00, ובתיאום מראש.

שרי גולן, How To Be An Artist
סדנאות האמנים, ירושלים, מפגש ת(א)עשייה # 19, שרי גולן
ראשון, 22.2.15, ב-12:00
האוצרת והמרצה שרי גולן תרצה על קידום ופיתוח קריירה לאמנים. גולן תדבר על הדרך המדויקת והשיווקית ביותר שבה כדאי לאמנים להציג את עצמם באמצעות טקסט, דימויים ושיווק חברתי בעולם הווירטואלי. החלק השני יעסוק באופן שבו עולם האמנות עובד היום מבחינה מקצועית ועל הדרכים לעודד יצירת קשרים מקצועיים בעולם האמנות ולפתח מערכות יחסים מקצועיות עם אוצרים, אספנים, גלריסטים, אמנים נוספים ועוד.
סדנאות האמנים, רח' האומן 26 (קומה 4), תלפיות, ירושלים.
האירוע בפייסבוק

קרן שפילשר
"מה שבע?" שנת שמיטה במבט עכשווי, תערוכת כרזות וסרטים, בית אבי חי, ירושלים
פתיחה: רביעי, ט"ו בשבט, 4.2.15, ב-19:00
אוצר: יוסי למל
לפני אלפי שנים העניקה היהדות לעולם רעיון חתרני פורץ דרך: שנה אחת שבה עוצרים את המירוץ. התערוכה "מה שבע?" היא פרי עבודתם של אמנים, מעצבים גרפיים, אנשי פרסום, אמני וידיאו ויוצרי קולנוע שלמדו יחד על רעיונות השמיטה ותירגמו אותם בדרך מקורית, רעננה וביקורתית לנושאים רלבנטיים לחייהם – לחיינו. כל היצירות הן פירות סדנת לימוד חווייתית שהתקיימה בבית אבי חי. משתתפים: דב אברמסון, אמנון אילוז, טלי בקשי, נדב ברקן, נועה גוסקוב, יואל גילינסקי, טל גרינברג, איתם טובול, מעיין לויצקי, סמדר ליבנה, אלעד ליפשיץ,אבירם מאיר, גדי צדקה, דרור צונץ, אברהם קורנפלד, נדב רוזיאביץ', קרן שפילשר, איציק שרון, תמיר שפר, עומר ששון.
בית אבי חי, רח' המלך ג'ורג' 44, ירושלים

קסניה נזרוב
"תל-אביב–יפו אז והיום – חזיון תעתועים", תערוכה קבוצתית, סטודיו ארט
פתיחה: חמישי, 19.2.15, ב-20:00
נעילה: 5.3.15
אוצר: אריאל אורן
הצצה לעולמה של קבוצת אמנים מתחום הציור והצילום המציגים את עבודותיהם כל אחד בסגנונו הייחודי האישי, על-פי מצב רוחו ותפיסת עולמו, במרחב של זמן ומימד רב-כיווני המפגיש ומחבר את הצופה עם סצינות המתרחשות בתל-אביב–יפו. ההתייחסות לגוף העבודה, שלעתים רצופה סימני שאלה, תהיות, מצבים חברתיים, חיי שגרה ומקומות מוכרים, משקפת את חזות האמנים בעיני עצמם ואת הפרשנות האישית שלהם למוטיב הזמן. משתתפים: אהרון הולצברג,נטע גדליה, קסניה נזרוב, שמואל רטרו, אירנה ספקטור, עידן גולקו, תומר יקותיאל, חווה רטרו, אסתי גלזר, אתי אורן, שחר אפק, ורדה אייל.
סטודיו ארט, רח' אבולעפיה 5, תל-אביב. טל' 054-6646993. ראשון, 17:00–20:00, שלישי, 17:00–20:00, חמישי, 18:00–21:00, שישי, 10:00–13:00.

עמר בן-צבי, "Swan", הדפסה דיגיטלית על נייר ארכיב, 2014
"שיטוט", תערוכה קבוצתית לרגל השקת כתב-העת "גרנטה", בית הנסן, ירושלים
פתיחה וערב שוטטות: רביעי, 11.2.15, ב-19:00
נעילה: 25.2.15
אוצרת: נינה שוורץ
תערוכה זו נאצרה במיוחד לרגל השקתו של הגיליון השני של "גרנטה", כתב-עת לספרות מקומית ובינלאומית. שורשיו של נושא הגיליון, "שיטוט", כמושג מפתח יצירתי ומעורר השראה, נטועים בקשר שבין האמנות הכתובה לאמנות החזותית. בתערוכה משולבות עבודות צילום, ציור, רישום והדפס; ולצדן עבודות וידיאו-ארט הנוגעות כולן בפעולת השיטוט, בטבע פתוח או במרחבים אורבניים, ריאליים, מיסטיים, אקספרסיוניסטיים או סוריאליסטיים. תרחישים בזמן ממשי או בזמן חלום של תנועה שהיא לעתים לא יציבה ולא בטוחה ולעתים נטועה בתוך קווי גבול ממשיים. במהלך הערב יוצגו עבודות פרפורמנס ומיצג, תנוגן מוזיקה שיטוטית ויוצב בר אלכוהול.
משתתפים: אורלי אביב, ורד אהרונוביץ, דניאלה אורלב, אסף אלקלעי, ג'ני בירגר ותמוז רחמן, עמר בן-צבי, דוריאן גוטליב, חיים דעואל לוסקי, ענבל הרשטיג, יעל וקסלר, יעלה וילשנסקי ואלה מועלם, איילת זהר, ליאוניד זייגר, לירון כהן ואביחי נזרי, ליאורה לאור,אלנית לדר, יונתן לוי, מרים נאה, טלי נבון, לליב סיוון, רון עמיר, אסף קרבס, אדוה קרני,נועה שניר.
3 עותקים יחולקו הראשונים מבין קוראי "רב ערב" שישלחו מייל: info@grantaisrael.com.
***
המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: raverev@gmail.com
הפוסט רב ערב 11.2.15 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
מדריך, 12–19 בפברואר 2014
* גרסת בטא
** המדריך נוצר בשיתוף עם המדור "גלריה" בעיתון "הארץ"
נפתחות, 12.2–14.2
יום חמישי (12.2)
- גלריה שלוש. תל-אביב (מאז"ה 7). הערב תיפתח תערוכת היחיד "מלבד חשיכה, כלום" של אורי גרשוני, שיציג סדרות של תצלומים שנוצרו בעת שהות בגרמניה.
- גלריה חזי כהן. תל-אביב (וולפסון 54). שתי תערוכת יחיד ייפתחו הערב: בחלל התחתון של הגלריה תוצג התערוכה "לתת בהם סימנים" של רמי מימון. אוצרת: עפרה חרנ"ם; ובחלל העליון יציג האמן הגרמני אנדריאס גולינסקי את התערוכה "אבק חפירות".
- גלריה רוזנפלד. תל-אביב (שביל-המפעל 1). 120 דיוקנאות ועבודת וידיאו יופיעו בתערוכת היחיד "חביבתי – מדינת כל אזרחיה" של האמן זמיר שץ, שתיפתח הערב.
- גלריה החנות. תל-אביב (העלייה 31). שאשא דותן וגיא ניסנהויז יציגו את תערוכתם המשותפת "שיר לשלום", שתיפתח הערב.
- גלריה התחנה. תל-אביב (בן-אביגדור 20). תערוכת היחיד הראשונה, "Possessive Forms", של הצייר יוסי בלום, שתכלול ציורי שמן המשקפים עבודת בנייה והרס, תיפתח הערב.
- גלריה זומר. תל-אביב (רוטשילד 13). בערב תיפתח התערוכה הקבוצתית "Opposite The Other Side", שבה יציגו אמנים מסצינת האמנות האירופית העכשווית.
- מוזיאון בת-ים. בת-ים (סטרומה 6). תערוכת היחיד הראשונה בישראל לאמן פרנצ'סקו פיניציו, "ארקפארקקראפטראפטקליניקקלאבפאב", תיפתח הערב. אוצר: יהושע סימון.
- בית אריאלה. תל-אביב (שאול המלך 25). התערוכה הנודדת "יפן – ממלכת הדמויות", שעניינה דמויות יפניות כמו הלו קיטי, פוקימון, אסטרו בוי ועוד, תיפתח הערב – למוזמנים בלבד.
- גלריה ברנרד. תל-אביב (בן-יהודה 170). "הם", תערוכת הדיוקנאות של האמן טל סלוצקר, תיפתח הערב.
- גלריה מיקה. תל-אביב (בן-יהודה 97). תערוכת היחיד "Painting" של האמנית הדנית יונה פדרסון תיפתח הערב.
יום שישי (13.2)
- לושי אמנות ופרויקטים. תל-אביב (רוטשילד 19). בצהריים תיפתח התערוכה "העולם הגדול, הרחב, עומד וקיים", של הצלם יורם אשהיים.
- גלריה נ&נאמן. תל-אביב (גורדון 26). אוסף של עבודות הדפס ושמן יוצגו בתערוכה "תמונות והדפסים" של שלומית הבר-שיים, שתיפתח בצהריים. אוצר: אבנר אברהם.
- גלריה אורגים. חולון (אורגים 21). 22 ציורים חדשים יופיעו בתערוכת היחיד "חזרה" של האמן רוני גולדברג, שתיפתח בצהריים.
יום שבת (14.2)
- הגלריה לאמנות. קיבוץ רמות-מנשה. בצהריים תיפתח "טרסות", תערוכת הציורים של האמן יעוז ריבנזון.
- המוזיאון הפתוח. גן התעשייה תפן. תערוכת הפיסול "הכי רחוק מתל-אביב" של האמנית ורדה יתום תיפתח בצהריים.
- גלריה צדיק. יפו (שמעון הצדיק 16). מיצב רקמה של האמנית אדוה דרורי יופיע בתערוכתה "באה המלכה למלך", שתיפתח בערב.
- גלריה המגדלור. יפו (המגדלור 13). אתי בארי תפתח בצהריים את התערוכה "עבודות". אוצרת: יעל גולדמן.
- גלריה עין-הוד. עין-הוד. בצהריים תיפתח ללא אירוע התערוכה "Transition" של דפנה מוריה. אוצרת: דניאלה טלמור.
- אגריפס 12. ירושלים (אגריפס 12). "לסירוגין", תערוכתה של בתיה רוזנק, תיפתח בערב. אוצר: גבי יאיר.
נסגרות
- גלריית משונע: תערוכת מכירה. עד 19.2
- זימאק: לי ינור, "Rooms". עד 15.2.
- מקום לאמנות: "טבע דומם וגעגוע / פרק א' פרק ב'". עד 14.2.
- נגא: לאה אביטל, "איש ללא תכונות". עד 14.2.
- Tempo Rubato: נועה גלזר, תערוכת יחיד. עד 14.2.
- אטליה שמי: "מרחקיו המוזרים". עד 14.2.
- בית בנימיני, המרכז לקרמיקה עכשווית: "ספר אמן; טבע/עצמי. עד 14.2.
- מיקה, אמנות ישראלית: ג'פרי פאלאדיני, "Not Even Past". עד 15.2.
- מרכז לאמנות ומדיה מעמותה: "המחלקה האתנוגרפית". עד 15.2.
- עמליה ארבל: שולה דבי, פיסול. עד 18.2.
- המוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס: מישל קישקה, "קומיקס קוֹם איל פוֹ"; "הטיול הגדול של דובי קייך"; איזה הרשקוביץ, "מאיירת". עד 14.2.
- מוזיאון תל-אביב לאמנות: מרינה אברמוביץ', "Rhythm 0, 1974". עד 14.2.
אירועים
- מוזיאון נחום גוטמן לאמנות: שיח גלריה בתערוכה "אנשי הכנרת". ו', 13.2, 11:00.
- משכן לאמנות עין-חרוד: שיח גלריה בתערוכות. מדי ו', 11:00, שבת, 13:15.
- מוזיאון מאנה כץ: הדרכה בתערוכות המוזיאון. מדי שבת, 11:00.
- מוזיאון נחום גוטמן לאמנות: שיח גלריה בתערוכה של דוד מערבי, "שירה הנוער". שבת, 14.2, 11:00.
- מקום לאמנות: שיח גלריה בתערוכה "טבע דומם וגעגוע / פרק א' פרק ב'". שבת, 14.2, 11:30.
- בית האמנים ע"ש יוסף זריצקי (תל-אביב): שיח גלריה בתערוכה של מרסלו פישמן, "תנועה ברוח". בליווי קטעי נגינה. שבת, 14.2, 12:00; שיח גלריה בתערוכה של שרה כץ, "חיי שרה". שבת, 14.2, 12:30.
- הירקון 19 (המדרשה, תל-אביב): מפגש בסדרה על מדע ואמנות. והפעם תתארח דגנית ברסט. ב', 16.2, 20:00.
- מוזיאון הנגב לאמנות: שיח גלריה עם דני קרוון בעקבות התערוכה "חמישים שנים לאנדרטת הנגב/חמישים שנים לפיסול הציבורי של דני קרוון". ג', 17.2, 18:00.
- נמל יפו: ברונו פייס ז"ל, תערוכת ציורים רטרוספקטיבית. ההכנסות קודש לכישורית, בית לאנשים עם צרכים מיוחדים. אירוע התרמה: ה', 19.2, 17:00. עד 21.2.
- שנקר: "מעבדת ניסויים". תלמידי עיצוב תכשיטים מציגים תוצרים בהתהוות. ידע העם 8, רמת-גן. א'-ה', 21:00-08:00. עד 18.2.
- גלריה 10: רותם ריטוב, גידי סמילנסקי, "בתווך". בית מיכל, הגר"א 10, רחובות. א', ה', 19:00-16:00, ב', 12:00-09:00, 19:00-16:00, ד', 12:00-09:00, 22:00-20:00. עד 28.2.
- מוזיאון אילנה גור: "מקרינים אמנות". עבודות וידיאו. עד 28.2; א', ג'-ה', ו', 16:00-10:00, שבת, 18:00-10:00. מוזיאון אילנה גור, מזל דגים, יפו. טל' 03-6837676. 30-25 שקל (38 שקל כולל סיור מודרך/90 שקל כולל מופע מוזיקה).
- שדרות דב הוז, חולון: "לכו להצביע!". תערוכת חוצות של קריקטורות על מערכות הבחירות בישראל. עד 28.3.
גלריות לאמנות
- אלון שגב: ראסל טיילר, "Lo-Fi". ציור. התערוכה מוצגת גם בגורדון 2. פתיחה: ב', 16.2. עד 28.2. שד' רוטשילד 6, תל-אביב, טל' 03-6090769. ב'-ה', 18:00-10:00, ו', 13:00-10:00.
- אלפרד, מכון שיתופי לאמנות ולתרבות: יאיר פרץ ו-ZeroCents, "עבודות חדשות". עד 20.2; בחצר: ורד אהרונוביץ', "המזרקה". ללא מועד סיום. סמטת שלוש 5, תל-אביב, טל' 052-8014848. ג'-ה', 21:00-17:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 15:00-11:00.
- אנגל: ז'אק ז'אנו, "יסודות". עד 26.3. גורדון 26, תל-אביב, טל' 03-5225637. א'-ה', 20:00-10:00, ו', 14:00-10:00.
- ברוורמן: רועי אפרת, "כיבוי אורות". מיצב; בבייקרי: שחר פרדי כסלו, "קקטוס". עד 26.3. השרון 12ב', תל-אביב. טל' 03-5666162. ג'-ה', 19:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
- גבעון: פנחס כהן-גן, "הציור הוא כלום חוץ מהקדשים דתיים". עד 21.2. גורדון 35, תל-אביב, טל' 03-5225427. ב'-ה', 18:00-11:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.
- ג'ולי מ.: דגנית ברסט, "2014". אמנית אורחת: אתי לוי. עד 7.3. בצלאל יפה 10, תל-אביב, טל' 03-5607005. ב'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
- גורדון 2: ראסל טיילר, "Lo-Fi". ציור. התערוכה מוצגת גם באלון שגב. עד 28.2. נתן החכם 4, תל-אביב, טל' 03-5290011. ב'-ד', 14:00-11:00, ה', 19:00-11:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 13:00-10:00.
- גלריה בנימין: "חוצלארץ". עד 7.3. צ'לנוב 28, תל-אביב. ד', 14:00-11:00, ה', 19:00-16:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
- גלריה ג'ינא לאמנות נאיבית: "מסע אל 'ארבע העונות': האמנות הנאיבית של איטליה". עד 27.2. דיזנגוף 255, תל-אביב, טל' 03-5444150. ב'-ה', 21:00-12:00, ו' וערבי חג, 14:00-10:00.
- גלריה חזי כהן: רמי מימון, "לתת בהם סימנים"; אנדריאס גולינסקי, "אבק חפירות". עד 21.3. וולפסון 54, תל-אביב, טל' 03-6398788. ב'-ה', 19:00-10:30, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.
- גלריה ליאונרדו: אריה שורק (סאריקו), "לו לצעוק ידעתי". ציורי אקריליק ודיקט. עד 23.2. בית-הקיבוצים, ליאונרדו דה-וינצ'י 13, קומה 2-, תל-אביב, טל' 054-6747446. א'-ה', 20:00-08:00, ו', 13:00-08:00.
- גלריה צדיק: אדוה דרורי, "באה המלכה למלך". מיצב רקמה. פתיחה: שבת, 14.2, 20:00. עד 14.3. שמעון הצדיק 16, יפו, טל' 054-5956981. ב'-ה', 17:00-10:00, ו', 14:00-10:00.
- גלריה P8: ינאי יחיאל, "הכלה הופשטה עירומה". תצלומים 2014-2009. עד 14.2. יהודה הלוי 79 (בחצר), תל-אביב, טל' 8616001־050. ד'-ה', 19:00-11:00; ו'-שבת, 15:00-11:00.
- גלריית משונע: תערוכת מכירה. עד 19.2. הרצל 112, תל-אביב. הרצל 112, תל-אביב. ג', ה', 22:00-18:00, ו', 16:00-12:00. שעות פתיחה ל"אוצרים את תל-אביב": ו'-שבת, 7.2-6.2, 15:00-11:00.
- דביר: מירצ'ה קנטור, "5775 (חלק 1)"; ורד נחמני, "Light Motive". ציור. עד 7.3. ראשית-חוכמה 14, תל-אביב. ג'-ה', 18:00-11:00. ו'-שבת, 13:00-10:00.
- זומר: "Opposite the Other Side". עד 21.3. שד' רוטשילד 13, תל-אביב, טל' 03-5166400. ב'-ה', 18:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 13:00-11:00.
- זימאק: לי ינור, "Rooms". וידיאו. עד 15.2. ה' באייר 68, תל-אביב, טל' 03-6915060. א'-ה', 20:00-09:30, ו', 15:00-09:30.
- טובה אוסמן: שלווה הדר, "שושנת האין". עד 25.2. בן-יהודה 100, תל-אביב, טל' 03-5227687. ג'-ה', 13:00-11:00, 19:00-17:00; ו', 13:00-11:00.
- מקום לאמנות: "טבע דומם וגעגוע / פרק א' פרק ב'". עד 14.2. שביל-המרץ 6, תל-אביב, טל' 03-6725124. ב'-ה', 19:00-12:00, ו'-שבת, 15:00-10:00.
- נ&נ אמן (נלי אמן): שלומית הבר-שיים, "תמונות והדפסים". פתיחה: ו', 13.2, 12:00. עד 13.3. גורדון 21, תל-אביב, טל' 03-5232003. ב'-ה', 14:00-11:00, 19:00-17:00; ו', 14:00-11:00.
- נגא: לאה אביטל, "איש ללא תכונות". עד 14.2. אחד-העם 60, תל-אביב, טל' 03-5660123. ב'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
- עינגע: אלי סילברשטיין, "(LA's Fine (The Sun Shines Most of the Time". עבודות גדולות ממדים. עד 14.3. בר-יוחאי 7, תל-אביב, טל' 03-5181812. ג'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
- פינברג פרוג'קטס: אלון קדם, "יצור עצמי". עד 7.3. שביל-המפעל 3, בניין 5, קומה 2, טל' 077-3452115. ד'-ה', 18:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
- רוזנפלד: זמיר שץ, "חביבתי, מדינת כל אזרחיה". דיוקנאות ווידיאו. עד 21.3. שביל-המפעל 1, בניין 6, קומה 1, תל-אביב, טל' 03-5229044. ג'-ה', 19:00-12:00, ו', 14:00-11:00, שבת, 13:00-11:00.
- רוטשילד אמנות: איליה גפטר, "העיר". ציור. עד 7.3. יהודה לוי 48, תל-אביב, טל' 052-8729490. ב'-ה', 18:30-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
- שלוש: אורי גרשוני, "מלבד חשיכה, כלום". עד 28.3. מזא"ה 7, תל-אביב, טל' 03-6200068. ב'-ה', 19:00-11:00; ו', 14:00-10:00; שבת, 14:00-11:00.
- Contemporary by Golconda: "חולות, Sand-ness". מצבי כליאה פיזיים ונפשיים; יואב הירש, "פתאום החלטת שאת שמש". עד 28.2. הרצל 117, תל-אביב, טל' 03-6822777. ב'-ה', 19:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.
- Tempo Rubato: נועה גלזר, תערוכת יחיד. עד 14.2. סגולה 9, תל-אביב, טל' 2150302־072. ג'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
- Raw Art: רויטל רטיג, "Fade to Grey". רישומים ווידיאו. עד 28.2. שביל-המרץ 3, בניין 8, קומה 4, תל-אביב, טל' 03-6832559. ג'-ה', 18:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-11:00. ו'-שבת, 10.10-11.10, ג'-ד', 14.10–15.10, 14:00-11:00.
חללי תצוגה
- אטליה שמי: "מרחקיו המוזרים". עד 14.2. כברי, טל' 04-9952709. ג'-ד', שבת, 15:00-11:00 או בתיאום מראש בטל' 052-8840215.
- בית אוסף קופפרמן: "חסימות ופתחים". ללא מועד סיום; משה קופפרמן, עבודות. תערוכת קבע. קיבוץ לוחמי-הגטאות, טל' 04-9933792. ו'-שבת, 15:00-10:00.
- בית בנימיני, המרכז לקרמיקה עכשווית: "שמונה בוגרים". פרויקטי הגמר של בוגרי "אודות עיצוב" בתוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל. פתיחה: ה', 19.2, 19:30. עד 28.2; "ספר אמן; טבע/עצמי". תערוכת סיכום סדנת ספר אמן. עד 14.2. העמל 17, תל-אביב, טל' 03-5182257. ב'-ה', 19:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
- בית האמנים ע"ש יוסף זריצקי (תל-אביב): אלון פורת, "ציורים 2015-2000"; מרסלו פישמן, "תנועה ברוח"; ליאורה זאבי, "בסטודיו"; חנה הורביץ, "הייתי ביפן"; שרה כץ, "חיי שרה"; קרן זמל, "שיינה פונים"; ריקי פוך, "גבורה"; ליאורה קנטרביץ, "השיוט אל תוך הריק"; איליין הוזמן, "הסיפור הבין אישי"; ורדה רותם, פיסול חוץ, סדרת "בראשית". עד 21.2. אלחריזי 9, תל-אביב, טל' 03-5246685. ב'-ה', 13:00-10:00, 19:00-17:00; ו', 13:00-10:00; שבת, 14:00-11:00.
- בית יגאל אלון: יגאל מירון, "דוגית שטה"; טלי בלומנאו, "סערה"; יעל קדם, "מים רבים". עד 28.2. קיבוץ גינוסר, טל' 04-6727700. א'-ה', שבת, 16:00-08:30, ו', 15:00-08:30.
- גלריה דוויק: אריה ברקוביץ, "מעונן חלקית". ציור, רישום ופסלי קיר מעץ. עד 30.4. מרכז הכנסים ע"ש אדנאואר, משכנות-שאננים, ימין-משה, ירושלים, טל' 02-6292220. כל השבוע 20:00-10:00.
- גלריה התחנה: יוסי בלום, "Possessive Forms". ציור. עד 7.3. בן-אביגדור 20, קומה 3, תל-אביב, טל' 052-7466459. ו', 14:00-10:00 או בתיאום מראש.
- גלריה חנקין: חואני מוקמל, "[ ] בריבוע". עבודות סיבים. עד 21.2. חנקין 109, חולון. א'-ה', 12:30-10:00, 19:00-16:00, ו', 12:00-10:00, שבת, 14:00-10:00.
- גלריה טל: קזואו אישיי, "Mujo". עד 25.4. חצב 74, כפר-ורדים, טל' 054-7542699. ג', 19:00-17:00, שבת וחג, 14:00-11:00 ובתיאום מראש.
- גלריה כורש: "ברברה". השפעת דימוי הברבי על ייצוגי נשיות. עד 29.3. כברי, טל' 04-9952537. ה', 19:00-16:00, ו', 14:00-11:00, שבת וחג, 15:00-11:00.
- גלריה לאמנות אום-אלפחם: פאטמה שנאן דרע, "רצף מרחבי אחד". ציור; נידאל גאברין, "מתפרק". ציור ופיסול; כרים אבו-שקרה, "אחדות האדם, הטבע והחיה". ציור; סאמח שחאדה, "מבוקשת". ציור. עד 19.4. אום-אלפחם, טל' 04-6315257. א'-ה', שבת, 16:00-09:00.
- גלריה לאמנות גבעת-חיים איחוד: מרב סודאי, "נכוחה". עד 28.2. גבעת-חיים איחוד, טל' 054-9039945. ו', 15:30-10:30, שבת, 16:00-10:30.
- גלריה לאמנות ישראלית, טבעון: יאיר גרבוז, "העיקר לא להיות צבוע". ציור. עד 4.3. מרכז ההנצחה, רחוב המגדל 2, קריית-טבעון, טל' 04-9835506. א'-ה', 13:00-08:00, 19:00-16:00, ו', 11:30-08:30, שבת, 13:00-11:00.
- גלריית בית-הספר מוסררה: "מארגנת משבשת מחברת"; שרון קנה, "חצי מגרש להשכרה"; מגדלנה דפנר, "שלושים ואחד לילות". עד 5.3. הע"ח 9, מוסררה, ירושלים. א'-ה', 17:00-10:00.
- גלריית החווה: "4 חדרים". עד 28.2. הנחושת פינת המלאכה, אזור התעשייה חולון, טל' 03-5596590. ב', 16:00-13:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.
- גלריית לוחמי-הגטאות: נדב ויסמן, "אין מקום כזה". מיצב. עד 28.2. קיבוץ לוחמי-הגטאות, טל' 054-4993737. ו', 14:00-09:00, שבת, 15:00-10:00 או בתיאום טלפוני.
- גלריית עין-הוד: דפנה מוריה, "Transition". פתיחה (ללא אירוע): שבת, 14.2, 11:00. עד 4.3. עין-הוד, טל' 04-9842548. א', ג', ד'-ה', 16:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 16:00-11:00.
- גם גלריה: יעל נובק, "סדרים". קערות קונספטואליות. עד 13.3. מאפו 27, תל-אביב, טל' 03-5229250. א' 19:00-16:00, ג', 13:00-10:30, ד'-ה', 12:00-10:30, ו', 12:00-10:00.
- הגלריה האוניברסיטאית ע"ש גניה שרייבר: "קירות נמסים". מאוסף יגאל אהובי. עד 10.4; "ימים אפלים". עד 27.2. אוניברסיטת תל-אביב, טל' 03-6408860. א'-ד', 19:00-11:00, ה', 21:00-11:00, ו', 14:00-10:00.
- הגלריה העירונית הרצליה, בית האמנים: "נוף מולדתי". תערוכה קבוצתית. עד 26.2. בן-גוריון 7, הרצליה, טל' 09-9589986. א', ג'-ה', 13:00-10:00, 19:00-16:00, ו', 13:00-10:00.
- הגלריה העירונית כפר-סבא: "צבעים במים". תערוכה קבוצתית. פתיחה: ג', 17.2, 19:30. עד 27.3. גאולה 12, כפר סבא, טל' 09-7649303. א'-ה', 12:00-09:00, 20:00-16:00.
- הגלריה העירונית לאמנות, ראשון-לציון: "ויאמר, וירא". עבודות העוסקות ביצירה ומילים. עד 1.4. רוטשילד 7, ראשון-לציון. ב'-שבת 13:00-10:00.
- הגלריה העירונית לאמנות, רחובות: ורוניק ענבר ואלינת שורץ, "אזור דמדומים". עד 24.2. יעקב 32, רחובות, טל' 08-9390390. א', ג', 13:00-09:00, 19:00-17:00, ב', ד'-ה', 13:00-09:00, ו', 12:00-09:00.
- הגלריה לאמנות רמות-מנשה: יעוז ריבנזון, "טרסות". ציור. פתיחה: שבת, 14.2, 12:00. עד 18.4. רמות-מנשה, טל' 052-3864955, 052-6261069. שבת, 13:00-11:00.
- המכון לאמנות בת-ים: אורי גרון, "לראיה". עד 21.2. הגבול (שמחה הולצברג) 18, בת-ים. ג', ה', 20:00-17:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
- המרכז האקדמי ויצו חיפה: נוגה שטיינר, "ואן-בורג". צילום. עד 24.2. הגנים 21, המושבה הגרמנית, חיפה, טל' 04-8562555. א'-ה', 18:00-10:00, ו', 13:00-10:00.
- המרכז הישראלי לאמנות דיגיטלית: אמנון וולמן, "קומפוזיציה לשתי קומות ומסדרון". עבודות סאונד הכוללות טליתות, מדים, קרשים ועוד. פתיחה: ה', 19.2. עד 27.6. האמוראים 4, חולון, טל' 03-5568792. ג'-ד', 20:00-16:00, ה', 14:00-10:00, ו'-שבת, 15:00-10:00.
- המרכז לאמנות עכשווית: אריאל שלזינגר ווילפרדו פרייטו, "Hiding Wood in Trees".פסלים ומיצבים. עד 21.2. קלישר 5 פינת צדוק הכהן 2, תל-אביב, טל' 03-5106111. ב'-ה', 19:00-14:00, ו'-שבת, 14:00-10:00. כניסה: 10 שקלים.
- המשכן לאמנות בית מאירוב: "תופרת הסרטים". רטרוספקטיבה של מעצבת התלבושות רונה דורון. עד 7.3. הרצפלד 31, חולון, טל' 03-6516851. ג'-ה', 20:00-17:00; ו'-שבת, 13:00-10:00.
- הסדנה ברמת-אליהו: עודד הירש, "בחולות". מיצב וידיאו דו-ערוצי. עד 31.3. שאול המלך 5, ראשון לציון. א'-ג', 14:00-09:00. ד', 14:00-09:00, 19:00-17:00, ה', 19:00-17:00.
- ויטרינה, המכון הטכנולוגי חולון: "עדיין אופטימיים: אמנים מציירים דודו גבע". פתיחה: א' 15.2, 19:00. עד 22.4. גולומב 52, בניין 6, חולון, טל' 03-5026666. א'-ה', 17:00-10:00.
- זהזהזה: "Time scape – ייצוג מרחב וזמן". עד 28.2. מבנה 21, נמל תל-אביב, טל' 03-5444261. ב'-ה', 18:00-12:00, ו', 15:00-10:00, שבת, 19:00-12:00.
- חנינא: "התלכדות". התערוכה הראשונה בחלל החדש. עד 28.2. שביל-המפעל 3, קומה 1, קריית-המלאכה, תל-אביב. ד'-ה', 18:00-15:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
- מיקה, אמנות ישראלית: ג'פרי פאלאדיני, "Not Even Past". עד 15.2. בן-יהודה 97, תל-אביב, טל' 03-9525830. א'-ה', 19:00-11:00, ו', 14:00-10:00.
- מנשר: "בלתי מסווג". התבוננות ביקורתית על לוחמה עכשווית. עד 26.2. דוד חכמי 18, תל-אביב, טל' 03-6887090. א'-ה', 19:00-11:00.
- מרחב לאמנות: ענת מרת והיתם צ'ארלס, "טאנה מאהטיה". עד 26.2. כיכר קדומים 8, יפו, טל' 052-2353898. א'-ה', 18:00-09:00 או בתיאום מראש.
- מרכז באוהאוס תל-אביב: "באוהאוס: ירושלים". עד 1.5. דיזנגוף 99, תל-אביב, טל' 03-5220249. א'-ה', 19:30-10:00, ו', 14:30-10:00, שבת, 19:30-10:00.
- מרכז לאמנות ומדיה מעמותה: "המחלקה האתנוגרפית". עד 15.2. בית הנסן, גדליהו אלון 14, ירושלים, טל' 02-5793702. ב'-ג', 15:00-10:00, ד', 21:00-17:00, ו', 14:00-10:00.
- עמליה ארבל: שולה דבי, פיסול. עד 18.2. בן-יהודה 100, תל-אביב, טל' 03-5444399. ב'-ה', 19:00-11:00, ו', 13:00-11:00.
- פלורנטין 45: הדר מיץ, רותם ריבק, אינה פולונסקי, "אמזונות". ללא מועד סיום. פלורנטין 45 פינת השוק, תל-אביב, טל' 050-2763249. ג'-ה', 13:00-11:00, 18:00-16:00, ב', ו'-שבת, 13:00-11:00.
מוזיאונים לאמנות
- בית ביאליק: "גילוי וכיסוי". הבעה מעבר למלים. עד 2.3. ביאליק 27, תל-אביב, טל' 03-7240311. ב'-ה', 17:00-09:00, ו'-שבת, 14:00-10:00, כניסה: 20-10 שקל.
- בית העיר: "אימרסיה בבית העיר". עולם הגיימינג. ללא מועד סיום. ביאליק 27, תל-אביב, טל' 03-7240311. ב'-ה', 17:00-09:00, ו'-שבת, 14:00-10:00, כניסה: 20 שקל.
- בית התפוצות: "איימי ויינהאוס: דיוקן משפחתי". "תופרי החלומות". עיצוב. עד מאי; "2,500 שנות חיים יהודיים בגולה". תצוגת קבע. אוניברסיטת תל-אביב, רמת-אביב, טל' 03-7457800. א'-ג' 16:00-10:00; ד'-ה', 19:00-10:00; ו', 13:00-09:00. כניסה: 40 שקל לתצוגת קבע, 15 שקל לתערוכות מתחלפות.
- בית ראובן: פימה (אפרים רויטנברג), "מחברות סיניות". עבודות על נייר. עד 31.3; ציורי ראובן מאוסף המוזיאון, תצוגה ביוגרפית. תצוגת קבע. ביאליק 14, טל' 03-5255961. ב', ד'-ו' 15:00-10:00; ג', 20:00-10:00; שבת, 14:00-11:00. כניסה: 20-10 שקל, כניסה חופשית לילדים.
- ביתן הלנה רובינשטיין: אנרי סאלה, "בלי שמות, בלי כותרת". צילום, פיסול, מיצב. עד 21.3; "פורצלן מייסן"; "אירוסים, נרקיסים, פרפרים: כלי הזכוכית של אמיל גאלה". תצוגת קבע. שד' תרס"ט 6, תל-אביב, טל' 03-5287146. ב', ד', שבת, 16:00-10:00; ג', ה', 22:00-10:00; ו' וערבי חג, 14:00-10:00. כניסה: 10 שקלים.
- המוזיאון הימי הלאומי: רועי קופר, "ים שקט". צילום. עד 7.3; "אלים, אלות וגיבורים מהמיתולוגיה: בפיסול היווני-רומי". עד 1.5. דרך אלנבי 198, חיפה, טל' 04-8536622. א'-ה', שבת, 15:00-10:00, ו', 13:00-10:00.
- המוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס: מישל קישקה, "קומיקס קוֹם איל פוֹ"; "הטיול הגדול של דובי קייך"; איזה הרשקוביץ, "מאיירת". עד 14.2; "פצעי בגרות". קומיקס בעברית 1995-1975; "קריקטוריסט פובליציסט עברי"; "מה, למה, איפה ואיך". תצוגות קבע. ויצמן 61, חולון, טל' 03-6521849. ב', ד', ו', 13:00-10:00, ג', ה', 20:00-17:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 15 שקל.
- המוזיאון הפתוח בעומר: "זמן הדפס". סדנת ההדפס בירושלים ומרכז גוטסמן לתחריט. עד פברואר 2015. עומר, טל' 08-9908121/5. ב'-ה', 16:00-09:00, שבת, ראשונה בחודש 15:00-10:00. כניסה: 20-10 שקל, כניסה חופשית לחיילים.
- המוזיאון הפתוח בתפן: ורדה יתום, "הכי רחוק מתל-אביב". פיסול. פתיחה: א' 14.2. עד אוקטובר; הרמן שטרוק, "אחרי מאה שנה". ליטוגרפיות, מסמכים, צילומים. עד 30.5.2015. תפן, טל' 04-9109600. ב'-ה', 16:00-09:00, שבת, 16:00-10:00. כניסה: 35-25 שקל.
- המוזיאון הפתוח לצילום תל-חי: מישל פלטניק, "בעקבות". דיון עם ציוריו של פרנסיס בייקון. עד מאי. גן התעשייה תל-חי, טל' 04-6816702. ב'-ה', 16:00-08:00; שבת וחג, 16:00-10:00. כניסה: 20-11 שקל, כניסה חופשית לחיילים.
- המוזיאון לאדריכלות ע"ש מוניו גיתאי וינרויב: "בזכות האיפוק: הבזקים של ברוטליזם חיפאי". ללא מועד סיום. שד' הנשיא 135, חיפה, טל' 054-5831597. ג'-ד', 13:00-10:00, ו'-שבת, 14:00-11:00. כניסה: 20-10 שקל.
- המוזיאון לאמנות ישראלית רמת-גן: צפיה דגני, "הבשורה". עד 2.3; אלי שמיר, יצירות מוקדמות. ציור; ז'אק זאנו, "המקום שאליו הוא מחובר". מיצב מבנים מברזל המתארים ערים; יהודית אולמן, ציורים; אסתר הלפרין, "זבחים". פיסול בחומר בשילוב אבן וברזל; "מאוסף המוזיאון, אוזיאש הופשטטר וליאון אנגלסברג"; פסי מרגוליס, "ביקור מולדת/זמן אחר". ציור; רותי סגל, "האמנות שמאחורי הנוף"; ג'ון בייל, ציור; רוני סומק, "שריטה במרפק השירה". ציור; מרים גמבורד, "אמת בדויה". רישום; עבודות מאוסף המוזיאון, עבודות של אוזיאש הופשטטר וליאון אנגלסברג. ללא מועד סיום. דרך אבא הלל סילבר 146, רמת-גן, טל' 03-7521876. ב', ד', 16:00-10:00; ג', ה', 20:00-10:00; ו', 13:00-09:00; שבת, 15:00-09:00. כניסה: 20 שקל.
- המוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח: "קשרים". שטיחים מאיראן, תורכיה וקווקז; ממצאים ארכיאולוגיים בחצר. ללא מועד סיום. העצמאות 60, באר שבע, טל' 08-6993535. ב'-ג', ה', 16:00-10:00, ד', 19:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.
- מובי מוזיאוני בת-ים: פרנצ'סקו פיניציו, "ארקפארקקראפטראפטקליניקקלאבפאב". יצירות מוכרות ופרויקטים חדשים. עד 16.5. תערוכה היסטורית לתולדות בת ים. תצוגות קבע. סטרומה 6, בת-ים, טל' 03-6591140. ג', ה', 20:00-16:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.
- מוזיאון ארץ ישראל: "מדליות מלחמה". מדליות מלחמת העולם הראשונה מאוסף פרנקנהויז. ללא מועד סיום; "הדרך שלנו". מסע צילומי בקרב קהילת יוצאי אתיופיה. עד 25.3; "רואים שקוף". צילומי זכוכית של חלוצי הצילום בישראל. עד 15.10; נפתלי אופנהיים, אנשי הכנרת". צילום. עד 28.2; מירי דוידוביץ, "רוק בשחור". צילום. תרבות המועדונים בשנות ה-80. עד 28.2; "פורחים בגיל". עד 11.4; "הבנק של ולירו". עד דצמבר. חיים לבנון 2, רמת-אביב, תל-אביב, טל' 03-6415244. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 20:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 16:00-10:00. כניסה: 48-24 שקל, כניסה חופשית עד גיל 18 (כניסה לפלנטריום בתוספת תשלום).
- מוזיאון אשדוד לאמנות: "דריי-אין". צילום ישראלי בשנות ה-80. ללא מועד סיום. דרך-ארץ 8, אשדוד, טל' 08-8545180/1. א', ג', ד'-ה', 16:00-09:00, ב', 20:00-09:00, ו'-שבת, 13:30-10:30.
- מוזיאון בית אורי ורמי נחושתן: "עבודת צוות". אדריכלות; צילה ליס, "VIA". ציור, פיסול, מיצבים. עד 28.3. קיבוץ אשדות-יעקב מאוחד, טל' 04-6757737. ב'-ה', 15:00-10:00, ו' וערבי חג, 13:00-10:00, שבת, 14:00-10:00.
- מוזיאון בר דוד לאמנות ויודאיקה: שמואל טפלר, "שירת הצבעים". ציור. עד 30.5; "אנטי שפע". 10 אמנים מותחים את גבולות החומר. עד 1.5; באגף הנוער: "עולמות מופלאים. עד 30.8; גן פסלים של יגאל תומרקין. תערוכת קבע; אוסף היודאיקה. תערוכת קבע. קיבוץ ברעם, טל' 04-6988295. א'-ה', 16:00-10:00; ו' וערבי חג, 14:00-10:00; שבת, 15:00-10:00. כניסה: 20-10 שקל.
- מוזיאון האסלאם: "יומנו של חמור". בעקבות דמות החמור. עד מרץ 2015. הפלמ"ח 2, ירושלים, טל' 02-5661291/2. ב'-ד', 15:00-10:00, ה', 18:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.
- מוזיאון הכט: זוכי תחרות יוצרים צעירים באמנות פלסטית 2014. ללא מועד סיום; תערוכות קבע: ציור צרפתי, אמנות יהודית (אמצע המאה ה-19 עד תחילת המאה ה-20), ארכיאולוגיה. אוניברסיטת חיפה, שדרות אבא חושי 199, חיפה, טל' 04-8240308. א'-ב', ד'-ה', 16:00-10:00, ג', 19:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 14:00-10:00. כניסה חופשית.
- מוזיאון הנגב לאמנות: "חמישים שנים לאנדרטת הנגב/חמישים שנים לפיסול הציבורי של דני קרוון". עד 21.2. העצמאות 60, באר-שבע, טל' 08-6993535. ב'-ג', ה', 16:00-10:00, ד', 19:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.
- מוזיאון העיצוב חולון: "קוטור חדש, איריס ואן-הרפן". השפעת הטבע על עיצוב בגדים. עד 7.3. פנחס אילון 8, חולון. טל' 073-2151500. ב', ד', 16:00-10:00; ג', ה', 20:00-10:00; ו', 14:00-10:00; שבת, 18:00-10:00. כניסה: 35 שקל.
- מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית: טל פרנק, "שובר שוויון". סביבות פיסוליות; אוריאל מירון, "מושך זמן". בין ציורי לפיסולי; ז'וליאן סאלו, "מערה קוסמולוגית IV". מערך רישומים פרי עבודת טוויה ותאורה; שי זילברמן, "נאמן למקור". קולאז' דימויים אבסורדי; אלה קנדל, "התנסקות". תמונת מציאות מתעתעת; אנתוני עזיז וסמי קוצ'ר, "בארץ כלשהי מתחת לשמש ומתחת לעננים כלשהם". וידיאו; קליף אוונס, "אזרח: הזאב והאומנת". וידיאו; "מבט פנימי: מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית". תערוכה קבוצתית מותאמת מקום; "סימנים של מקום". צילום ישראלי מאוסף המוזיאון; "יעקב אלקוב, חדר אספן". יצירות מתרומת אלקוב. פתיחה: שבת, 14.2, 20:00. עד 11.4. הבנים 4, הרצליה, טל' 09-9551011. ב', ד', ו'-שבת, 14:00-10:00; ג', ה', 20:00-16:00. כניסה: 10 שקלים.
- מוזיאון וילפריד: ז'אנג שיאטאו, "שלושה אלפי עולמות". וידיאו; כרמל אילן, "שדה של נייר". בין ציור לפיסול. עד 31.3. קיבוץ הזורע, טל' 04-9899566. ב',ד'-ו' 14:00-09:00, ג', 18:00-12:00, שבת וחג, 16:00-10:00.
- מוזיאון חיפה לאמנות: אולף ברוינינג, "קבוצות". צילום וסרט; שרי כראל, "אי הסימנים". הדפס רשת וצבע על זכוכית; "שימוש משני". עבודות של יאיר ברק, אסף עברון וטליה קינן; "פווקוס, מאוסף מוזיאון חיפה לאמנות". עד 8.3; "שושלות, מאוסף מוזיאון חיפה". עד 25.7. שבתאי לוי 26, חיפה, טל' 04-9115991. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 19:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 30-15 שקל; מרכז האמנויות: שבתאי לוי 24. שבת וחג, 14:00-10:00. כניסה: 20 שקל למבוגר, 25 שקל לילד כולל סדנה.
- מוזיאון ינקו-דאדא: "קו-גזרה". מגזרות כביטוי לאירועי אקטואליה: איתמר בגליקטר, "מצאנו נפט!"; קרן ענבי, "בית וגן"; נעה יקותיאלי, מיצב; "יצא מהקשרו". עד 31.5. כפר האמנים עין-הוד, טל' 04-9842350. א'-ה', 15:30-09:30, ו' וערבי חג, 14:00-09:30, שבת וחג, 16:00-10:00. כניסה: 20-10 שקל.
- מוזיאון ישראל: שישה פרויקטים של שישה אמנים: אורי גרשוני, "אפולו ומנקה הארובות"; דנה לוי, "ספרות של סופות"; טמיר ליכטנברג, "עסקת חבילה"; עידו מיכאלי, "שטיח בנק הפועלים"; גלעד רטמן, "חמש להקות מרומניה"; רועי קופר, "חלום עזה". עד 29.8; "חדש באוסף". עד 28.2; אדגרדו סמבו, "סלומה". מוצג מיוחד. עד 11.4; "עד אשר נמצא מקום". על המעגל באמנות המחול בישראל. צילום, וידיאו, רישום וכרזות. עד 28.2; "האמן והסטודיו". עד 2.8.2015; דאג ומייק סטארן, "ביג במבו". עד 30.4; באגף הנוער: "מסעות". ההתרגשות בגילוי ארץ לא נודעת. עד 28.2. שדרות רופין 11, ירושלים, טל' 02-6708811. א'-ב', ד'-ה', 17:00-10:00, ג', 21:00-16:00, ו' וערב חג, 14:00-10:00, שבת, 17:00-10:00. מיוחד לקיץ (עד 31.8): ג'-ה', עד 21:00. כניסה: 50-25 שקל; כניסה חופשית לילדים בימים ג', ושבת ובאוגוסט.
- מוזיאון מאנה כץ: "האוונגרד היהודי". עד 28.7. שדרות יפה-נוף 89, חיפה, טל' 04-9119372. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 19:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 30-15 שקל.
- מוזיאון משה שק: יצירות של משה שק. ללא מועד סיום. קיבוץ בית-ניר. כל השבוע 17:00-11:00, יש לתאם מראש בטל' 054-6874701 או 08-6874368.
- מוזיאון נחום גוטמן לאמנות: דוד מערבי, "שירה הנוער". עבודות של חברו של גוטמן מבצלאל. עד 30.4. רוקח 21, נווה-צדק, תל-אביב, טל' 03-5161970. ב'-ה', 16:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 24-12 שקל (כניסה חופשית עד גיל 18, כניסה מוזלת בשישי).
- מוזיאון פתח-תקווה לאמנות: "התערוכה החקלאית". חקלאות מקומית באמנות עכשווית; שחר מרקוס ונקט אקיג'י, "מאובנים". וידיאו; מיכל בראור, "ציפורי טרף ציפורי שיר". מיצב וצילום. פתיחה: ה', 19.2, 20:00. עד 13.6. ארלוזורוב 30, פתח-תקווה, טל' 03-9286300. ב', ד', ו'-שבת, 14:00-10:00; ג', ה', 20:00-16:00. כניסה: 10 שקלים, בשבת חינם.
- מוזיאון תל-אביב לאמנות: אתל גוטמן, "גידולי פרא, 2014". פיסול סביבתי. ללא מועד סיום; "המוזיאון מציג את עצמו 2". אמנות ישראלית מאוסף המוזיאון. ללא מועד סיום; "מסלולי ייצור". סרטים ודגמים המגלמים את היחס האמביוולנטי לבנייה מודרניסטית. עד 2.5; "והזוכים הם: תערוכת הזוכים בפרסי משרד התרבות והספורט". עד 15.4; מחמוד קייס, "ערבסק #3". מיצב. עד 26.4; אורי גרשט, "רסיסים". גבולות הצילום. עד 2.5; "תחת מחיקה". מבט אל נוכחות המחוק. עד 18.4; טום פרידמן, "למעלה באוויר". מיצב. עד 15.3; "צורות חיות". חואן מירו, מקס ארנסט: הדפסים מהאוסף. עד 7.3; דוד ינאי, "אדריכלות וגנטיקה". עד 21.2; מרינה אברמוביץ', "Rhythm 0, 1974". מיצב המשחזר את המיצג של אברמוביץ' בנאפולי. עד 14.2; "בשיחה". מבחר יצירות עכשוויות. ללא מועד סיום; "על קווי דמיון". תערוכה לכל המשפחה. ללא מועד סיום; חדרים מיניאטוריים מאוסף הלנה רובינשטיין; אימפרסיוניזם, פוסט-אימפרסיוניזם ואסכולת פריז; אמנות המאה ה-20; אמנות עכשווית: מאוסף המוזיאון ושאילות. תצוגות קבע. שד' שאול המלך 27, תל-אביב, טל' 03-6077020. ב', ד', שבת, 18:00-10:00; ג', ה', 21:00-10:00; ו', 14:00-10:00. כניסה: 48-24 שקל (כניסה חופשית עד גיל 18).
- משכן לאמנות עין-חרוד: "דוד גבע 10 שנים". עד 17.3; עבודות שטיחים של חברי כישורית. עד 15.3; חנה דיין, "פנים". עד 15.3; חיים מאור, "יהודי טוב". עד 15.5; "אוסף המוזיאון, דיוקנאות". עד 15.3; הסטודיו לזכרו של דודו גבע. תערוכת קבע. עין-חרוד מאוחד, טל' 04-6485701. א'-ה', 16:30-09:00, ו' וערבי חג, 13:30-09:00, שבת וחג, 16:30-10:00. כניסה: 30-13 שקל.
הפוסט מדריך, 12–19 בפברואר 2014 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
לא רק יין זול, 12.2.15
"עד אותו הלילה הבנתי את כל יגונותי: אפילו כשהציפו אותי, זיהיתי את עצמי בתוכם. הפעם הזאת חרג יאושי משליטתי: מישהי אחרת בכתה בתוכי. דיברתי עם סארטר על אודות פיה של אמי כפי שראיתיו בבוקר וכל מה שפיענחתי בו: גרגרנות שדוכאה, שפלות של שפחה כמעט, תקווה, מצוקה, בדידות – זו של מותה, זו של חייה – שלא רצתה להודות בקיומה. ופי שלי – הוא אמר לי – לא ציית לי עוד. שמתי את פיה של אמי על פני ועל כורחי חיקיתי את תנועותיו. כל דמותה, כל הווייתה, נתממשו באותו פה, והחמלה קרעה אותי לגזרים".
(מתוך "מוות רך מאוד", סימון דה-בובואר, 1964. מצרפתית: מיכה פרנקל. כתר, 2005)
"מעשה רוקמת", גלריה אורייתא, מצפה הושעיה, עמק יזרעאל
פתיחה ושיח גלריה במעמד האמניות: חמישי, 19.2.15, ב-20.00
ארבע אמניות – בתיה שני, מזל כרמון, נורית צדרבוים וסיגל מאור – מושכות חוטים הנרקמים מזכרונות, פחדים, מחשבות ואמונות מעברן האישי לעבר הווה עכשווי. האמניות מתכתבות עם הבית שנולדו לתוכו, בתים שתפירה/חוטים/רקמה היו בהם תשתית נוף ילדותן. נעילה: 30.5.15. גלריה אורייתא, רח' גני טל 16, מצפה הושעיה. לפרטים: 052-2618070.
"אני לא הסתכלתי. עצמתי עיניים. חשבתי שאולי אבא או אמא יהיו שם, יחכו לי. יגידו את השם שלי. הקול שלה או הקול שלו. לא שמעתי כלום. פתחתי עיניים. הם לא היו. רק איזה בחור דתי שמן עם שרוולים מקופלים ומעדר עבר מהר, בצד. ההוא עם הזקן גרר אותי עוד. עברנו את האולם ונכנסנו דרך עוד דלת. ראיתי שאני בחדר יותר קטן, עם כיורים גדולים בצד ועם דלי ועם כמה מגבות או סדינים רטובים. עם עגלה כזאת ארוכה, ומין חבילה מונחת עליה, עטופה בבד לבן, וכבר הבנתי שזה זה, שזה בנאדם שם, וההוא אמר לי תבקש סליחה, ואני – "
(מתוך "סוס אחד נכנס לבר", דויד גרוסמן, הקיבוץ-המאוחד/ספרי סימן-קריאה, 2014)
"סימנים", קבוצתית בגלריה לאמנות חברתית, מכללת דוד ילין, ירושלים
פתיחה: רביעי, 25.2.15, ב-19:30. נעילה: 26.3.15
תערוכת המשך לתערוכה "איפה היית כשזה קרה", שהתקיימה לפני שנה בתל-אביב. התערוכה עוסקת בפגיעה המינית מכל היבטיה. בפתיחה ישתתפו ח"כ ד"ר עליזה לביא, מגישת החדשות מרב מילר, המשוררת הילה להב, הזמרת טליה זוהר, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע אורית סוליציאנו והאוצרת חגית גאון. מציגות: אליס דור-כהן, גיא גבע, הדס נעמי-אור, ז'אנה ניאזוב, חגית גאון, חוה גונן, חוה פוליבודה ועוד. רח' מעגל בית-המדרש 7, בית-הכרם, ירושלים. ראשון עד חמישי, 08:00–20:00, שישי, 08:00–12:00.
רוני גולדברג, "חזרה", גלריה האורגים, חולון
פתיחה: 13.2.15, ב-12:00. נעילה: 4.3.15
גולדברג כונה על-ידי ד"ר חיים גמזו, מבקר האמנות הנודע, "גדול האקוורליסטים החיים בינינו כיום". גולדברג נולד ב-1947, במינכן, ובהיותו בן חמש עלה לישראל עם הוריו, שהיו מהבודדים ממשפחתם ששרדו את השואה. בגיל 16 הציג את תערוכת ציוריו הראשונה. במהלך השנים הציג ב-54 תערוכות קבוצתיות ובתערוכות יחיד בארה"ב, קנדה, הולנד, גרמניה, סקוטלנד וישראל. בשנות ה-80 היה מחלוציו של ז'אנר האמנות הסביבתית. כמו כן צייר גולדברג בכל רחבי הארץ על תחנות אוטובוס, כיכרות, קירות, ארונות חשמל וטלפון ועוד. ב-1993 עבר להתגורר בצפת ונודע בזכות האקוורלים הליריים שצוירו במכחול בעל שערה אחת. בתערוכתו החדשה זה שנים, "חזרה", מציג גולדברג סגנון אקספרסיוניסטי מופשט. גלריה אורגים, רח' אורגים 21, חולון. שלישי עד חמישי, 16:30–19:00, שישי, 10:00–13:00.
והילדה גרה באוהל
על שפת הנחל המזוהם איפה ש
משליכים את האשפה כל בוקר ואומרים שהחיינו
ולא הגענו למקום הזה כי אנחנו טובים יותר מהילדה ואנחנו
כשאנחנו נכנסים לבנק אנחנו הולכים ישר לאשנב של הווי.איי.פי כי אנחנו
מבינים מה שהילדה לא מבינה אף פעם לא מבינה
יש לנו הרבה ניירות
בכל מיני צבעים.
ולילדה? הילדה גרה באוהל
על שפת הנחל המזוהם איפה ש
החרא של האנשים החשובים
צף.(שז, "הילדה גרה באוהל", התפרסם ב"מטעם" 4, דצמבר 2005)
"מלבד חשיכה, כלום", אורי גרשוני, תערוכת יחיד
חמישי, 12.2.15, ב-20:00
אורי גרשוני יציג בתערוכה שלוש סדרות של תצלומים שנוצרו בעת שהות בגרמניה. הדימויים צולמו או נלקחו ממקומות שונים (מגרש מכוניות משומשות, אתרי מין, ארכיונים היסטוריים), ומעל כולם מרחף הלך רוח טעון ביחס למקום. הסובייקט בעבודות מצוי במצב של כמיהה מתמדת שאינה באה על סיפוקה. עולם של דימויים הנדמים כרוחות רפאים ממקום ומזמן אחר, המציפים תחושות של ריק ובדידות קיומית. גלריה שלוש, רח' מאז"ה 7, תל-אביב.
"השפה מדברת כך:
מדוע אני יפה כל-כך?
מפני שאדוני רוחץ אותי".(פול אלואר, מתוך הפרק "זהב השפה, בוהק הגללים" בספר "היסטוריה של החרא", דומיניק לפורט, מצרפתית: רמה אילון, הוצאת בבל, 2014)

"טרסות", יעוז ריבנזון, הגלריה לאמנות רמות-מנשה
פתיחה: שבת, 14.2.15, ב-12:00. נעילה: 18.4.15
יעוז ריבנזון מציג מקבץ גדול של ציורים קטני ממדים בצבעוניות עזה. רמות-מנשה, טל' 052-3864955, 052-6261069. שבת, 13:00-11:00.
"וכך, המוסר נולד מפשע חסר תועלת שלמעשה אינו הורג איש, שמגיע מוקדם או מאוחר מדי ואינו שם קץ לאף כוח או שלטון; למעשה, הפשע אינו מייסד דבר, מכיוון שהחרטה והמוסר היו חייבים להיות אפשריים לפני הפשע. נראה שפרויד דבק במציאותיות של אירוע, אך אירוע זה הוא מעין לא-אירוע, אירוע של כלום או אירוע למחצה שבו-זמנית מחייב ומבטל תיאור נראטיבי".
(דרידה מתאר ומשנה בעדינות את הסיפור הפרוידיאני [הדרך הטובה ביותר לשמור (על האב) בחיים (היא) לרצוח אותו]. מתוך "ז'אק דרידה", ניקולס רויל, מאנגלית: שי רוז'נסקי. רסלינג, 2014)

"Painting", תערוכת יחיד של האמנית הדנית יונה פדרסון, תיפתח בגלריה מיקה, תל-אביב (בן-יהודה 97), היום, 12.2.15.
עִרמו את הגוויות גבוה באוֹסְטֶרְליץ וּוַטֶרְלוּ.
גִרפו אותן למטה והניחוני לעבוד –
אני העשב; אני מכסה הכל.ועִרמו אותן גבוה בגֵטיסְבֶּרְג
ועִרמו אותן גבוה בְּאִיפְּר וּוֶרְדֶן.
גִרפו אותן והניחוני לעבוד.
שנתיים, עשר שנים, ונוסעים ישאלו את הקָּרָר:
איזה מקום הוא זה?
היכן אנו עכשיו?אני העשב.
הניחוני לעבוד.("עשב", קארל סנדברג, מתוך "תפילות של פלדה", מאנגלית: משה דור, קשב-לשירה, 2005)
כתבו לנו:
yayinzol@gmail.com
הפוסט לא רק יין זול, 12.2.15 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
אובך
הפוסט אובך הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
קולות קוראים ממעמותה
קול קורא 2015: האקדמיה של העכשווי. 5 יוצרים/ות ברזיסדנסי, 2 יוצרים/ות בסטאז'.
קול קורא: מעמותה בבית הנסן מזמינה אמנים, חוקרים, סופרים, משוררים, אדריכלים, מעצבים, מתכנתים, מתכננים ואנשי רוח למינהם להגיש מועמדות כדי לקחת חלק בקבוצת הפיתוח של "האקדמיה של העכשווי" The Academy of the Contemporary
למידע מלא על הרסידנסי ותנאי קבלה נא להכנס כאן
==
התחרות לאמנות וידאו וקולנוע ניסיוני במסגרת פסטיבל הקולנוע 31:
==
ננוטכנולוגיה ואמנות:
הזמנה לשני מפגשים (8.3 ו19.3) לקראת פרויקט דו שנתי על אמנות וננוטכנולוגיה . למידע נוסף והרשמה כאן
הפוסט קולות קוראים ממעמותה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
זוג
הפוסט זוג הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
שובר שורות
הבדיחה בקרב הקהילה הציונית-דתית שבה גדלתי היתה שבית-הכנסת שלנו מאכלס את המקבץ הגדול ביותר בעולם של חתני פרס ישראל. אבל זו לא היתה רק בדיחה, אלא מציאות ממשית: בבית-הכנסת הזה התקבצו החשובים שבחוקרי מדעי היהדות בארץ, עד שתמיד היה ברור שמי שעדיין לא קיבל את הפרס, יקבל אותו בהמשך. התהליך היה פשוט: כיוון שחתני העבר הפכו לשופטי ההווה, לא היה ספק שהמילייה ימשיך להזין את עצמו. האם היתה כאן זדוניות? לא ולא. טבעי שאנשים מעין אלה יתקבצו יחד לקהילה. האם נוצרה מתוך כך הטיה שהדירה קולות אחרים? אין לי ספק שכן.
היתה שם הסכמה שבשתיקה בין הדור הצעיר למבוגר על כך שקודם כל יקבלו את הפרס החוקרים המבוגרים, ואף שהתחום על מגמותיו ושיטות המחקר שהוא עושה בהן שימוש השתנו באופן קיצוני עם השנים, וחרף החשדנות ששררה בין הדור הצעיר למבוגר (ראו את סרטו של יוסף סידר, "הערת שוליים"), ההנחה היתה שמדינת ישראל לא צריכה לקפוץ ולוותר על ההערכה הראויה לדור המבוגר של החוקרים, אלא לתת לו את הכבוד, מתוך מודעות שבהמשך, בתהליך טבעי (כיוון שבוועדות יושבים לא רק מקבלי הפרס מהעבר, אבל גם חוקרים מהדור הצעיר והחדש), הדברים ישתנו.
ההומוגניות של מקבלי פרס ישראל משוועת. מדובר בדרך כלל בגברים אשכנזים, ובתחומי האמנויות לרוב אנשי שמאל. גברים יהודים-אשכנזים נותנים פרסים לגברים יהודים-אשכנזים. אין ספק שהפרס הזה הוא הברומטר האולטימטיבי לחשיפת האליטה וההגמוניה התרבותית בארץ, שנשארת לרוב שקופה תחת מעטה של "מקצועיות". ההצבעה על כך היא מעשה חשוב. אבל, כיצד מרחיבים את השורות? אפשר כמובן לייצר מלחמת תרבות כפי שבחר לעשות ראש הממשלה, אבל האם זה אפקטיבי? ניתן להתבונן בניסיון קודם של שרת התרבות כדי להבין עד כמה השיטה הזאת לא עובדת. "פרס היצירה הציונית" מעולם לא נסק. הוא הפך לקלישאה חלולה שאינה מייצרת הון סימבולי משמעותי עבור זוכיה. אגב, אפילו הבחירה המוצלחת בישראל רבינוביץ' כזוכה הפרס בשנה האחרונה חתרה תחת ההצהרות הגלויות של הפרס וחשפה כיצד אמנות טובה אינה נתחמת ברובריקות של ציוני ולא-ציוני.
אם ראש הממשלה אינו מעוניין לשבת וללמוד קצת על מושגים כגון "שדה", "שיח" ו"הון תרבותי", ואם הוגים כמו פוקו ובורדייה אינם כוס התה שלו, לפחות שיתייעץ עם מומחים בתחום לפני שהוא מקבל החלטות הרות גורל. הדרישה להרחבת השורות היא חשובה, וכפי שהוגות פמיניסטיות טענו שההטיות המגדריות נשארות שקופות עד שמצביעים עליהן, כך הדבר גם כאן. אבל הרביזיה כאן צריכה להיות אטית ושקולה, לא החלפת אליטה ישנה בחדשה ("מָה שֶׁשָּׂנוּא עָלֶיךָ אַל תַּעֲשֶׂה לַחֲבֵרְךָ"), אלא יצירת מערכת שתאפשר לקולות השונים והטובים בחברה לצמוח ולקבל ביטוי.
הימין בישראל לא שם בראש מעייניו את התרבות. די להשוות בין המקום הניתן לביקורת אמנות בעיתון "הארץ" לבין זה שב"מקור ראשון" כדי להבין שהימין בישראל מעולם לא יצר שיח עמוק ומורכב ביחס לאמנות. בתחום זה הימין חף מכל הון סימבולי, ובצדק. איוש המערכות באנשי ימין (ראו ערך "המועצה הישראלית לתרבות ואמנות") אינו מייצר שינוי מהותי. אם ראש הממשלה היה רוצה לייצר שינוי אמיתי, הוא היה צריך לפעול באופן עמוק ומערכתי לעידוד ולחיזוק התרבות על גווניה השונים, לאורך כל הקדנציה, ולא כמחטף מטופש ערב הבחירות. הדרך שבה פעל – דרך שמגלה חוסר הבנה ובורות ביחס לאופן שבו פועל שדה תרבותי – תוביל לכך שיישאר לבד. "אפשר להידחף למסיבה", כפי שציין תומר פרסיקו, "אבל החוגגים האחרים יכולים בדיוק באותו רגע לעזוב. ולרקוד לבד זה די עצוב".
ראוי להצביע על הטיות פוליטיות, אתניות, מגדריות ואחרות בשיח התרבותי, אבל הניסיון הנוכחי לתקן אותן במטה קסם יוצר מצב הפוך, שבו כל שופט או מקבל פרס יסומנו כנגועים בהטיה פוליטית ימנית. כתוצאה מכך ההטיות הקיימות תישארנה שקופות, וחתירתם של סוכני השדה ההגמוניים להיות מוצגים רק במונחים של "אובייקטיביות" ו"מקצועיות" רק תתחזק. מעבר לכך, חתירה כזאת תחת עצמך מצביעה בעיקר על חוסר הבנה או חוסר הערכה לתרבות בקרב פוליטיקאים של הימין בישראל.
הפוסט שובר שורות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
ראי
הפוסט ראי הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
חוגר
הפוסט חוגר הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
מימיה
הפוסט מימיה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav
הקיר של תמרי
מבנה מוזיאון הרצליה, שתיכנן האדריכל יעקב רכטר, הוא נקודת המוצא ליצירות בתערוכה שבכניסה למוזיאון. התערוכה מציעה מבט בוחן במבנהו הייחודי של המוזיאון, שעבר במהלך השנים שינויים מבניים ותוכניים, כמו גם ברעיון שבבסיס אמנות המגיבה במישרין אל המבנה שבו היא מוצגת וצומחת תוך דיאלוג עם תכניו המוזיאליים והאדריכליים. הפעולות האמנותיות נערכו בתוך חללי המוזיאון ובדיאלוג עם מבנה הבטון הברוטליסטי הייחודי שלו. החלל המוזיאלי מציג את העבודות ובה בעת מוצג על-ידיהן. במרכז התערוכה מוצבת עבודה חדשה, מותאמת-מקום, שיצרה האמנית עירית תמרי לקיר הבטון הייחודי במוזיאון.
לקיר מקום של כבוד בתולדות האמנות החזותית. כמו שאומרים הילדים: הוא היה שם קודם. האמנות, עד כמה שידוע לנו, התחילה על הקיר. ישר על הקיר, עם היד, עם פיגמנטים. האמנות, ממש עד לא מזמן, במונחים של התרבות האנושית, נשארה ברובה על הקיר. ישר על הקיר עם פיגמנטים. בגילוף וחציבה על קירות, למשל בבבל, בפרס, וגם ביוון העתיקה. בפרסקו, בגרפיטי, וכמובן, עם דברים שתולים על הקיר. עד לפני 150 שנה, ציור.
לקיר מקום של כבוד בתולדות האמנות החזותית. ודאי וודאי כשמדובר בקיר בחלל תצוגה, במוזיאון. קיר במוזיאון נועד שיתלו עליו יצירות אמנות. הוא מספק את השטיחות הניטרלית כביכול שדורש הפרוטוקול המודרניסטי, הממשיך לשלוט במרבית חללי התצוגה: קירות, לרוב לבנים. אם המראה (שתלויה על הקיר) והחלון (קרע בקיר) הם המטפורות של מבט האמן, הקיר הוא הבית של התוצר.
אבל לא הקיר הזה. ראשית, הוא לא באמת נועד לתצוגה. ראשית, הוא בלובי, מול עמדת הכרטוס. שנית, הוא אפור, מחוספס, מורכב ממקטעים שהחיבור ביניהם גלוי וגס. יש לו אסתטיקה משלו. ולקיר במוזיאון, לקיר בקוביות לבנות, אסור שתהיה אסתטיקה משלו, הוא אמור להיות כמעין דף חלק, לבן, אחיד, בלתי נראה, לא מושך תשומת לב.
קיר הבטון במבואה של מוזיאון הרצליה, שנבנה כחלק מהרחבת המוזיאון בשנת 2000, עשוי מתבניות מוכנות מראש של מלבני בטון אופקיים. זהו קיר ישראלי לעילא, המהדהד מצד אחד את לידתו של המוזיאון כאורח בבית יד-לבנים הצמוד ואת קירות הזיכרון האופייניים למוסדות אלו, ומצד אחר את ההיסטוריה של האדריכלות הישראלית שאחרי קום המדינה, שעשתה שימוש מוגבר בבטון ובתבניות בטון, בעיקר במבני ציבור. כיום, אסתטיקה ישראלית טיפוסית זו מהדהדת, כמובן, גם את הקיר הגדול ביותר במזרח התיכון, חומת ההפרדה, שגם היא עשויה תבניות בטון.
ההתמודדות הייחודית של תמרי עם קיר הכניסה הקשה של מוזיאון הרצליה לאמנות מובילה לתערוכה "מבט פנימי" (אוצרת: ד"ר איה לוריא), שבמסגרתה נקראו ארבעה אמנים עכשוויים (רותם בלוה, שיבץ כהן, נועה זית ועירית תמרי) להפנות מבט למוזיאון עצמו. תמרי עושה זאת בדרכה הרכה, הייחודית והביקורתית. על אף שהקיר הוא "אביו" של הווילון שלה, היצירה שנולדה היא ממזרה – עוקצנית, זרה למקור, בת-כלאיים.
אולי משום היותו כה שונה בקונטקסט המוזיאלי, ואולי משום היותו כה שגור בקונטקסט האדריכלות-בנייה הישראלי, הקיר הזה דרש את ההתבוננות המעמיקה, הסבלנית, הדה-קונסטרוקטיבית של תמרי. את מקומו של האתוס הציוני-אלתרמני ב"שיר בוקר" (1932), "נלבישך שלמת בטון ומלט", מחליפה תמרי בווילון טווי מפיקסלים; למעשה, מ-4,000 תצלומים בגודל אחיד, סטנדרטי (13X18 ס"מ), של אזורים קטנים, פינות, חתכים בבטון, חיבורים ובליטות – מיקרו-ארועים – היוצרים תחביר של יופי שרק העיקשות הטכנולוגית של הצילום יכולה לחלץ משלמת הבטון הסתמית לכאורה. "שומר המסך" שלה, שלמת פיקסלים מרחפת, קלילה, הוא תשובה נשית לקשיחות הגברית של הבטון. המארג בן אלפי הדימויים הקטנים פועל פעולה כפולה: מרבית התצלומים מתמקדים בפגמים שבקיר, אך ביחד המשטח הענק מסתיר את הקיר.
תמרי אינה משתמשת בקיר כקיר. היא לא תולה עליו דבר במובן השגור של הפעולה. למעשה היא מסתירה את רובו. היא פונה אליו כמו אל נוף, ומתוך האטימות האפורה שלו בוראת פרגוד שפורם את האחידות התעשייתית, הבטוחה בעצמה והקונקרטית (בטון הוא concrete באנגלית) של אחד מסימני ההיכר הבולטים של המודרניזם הישראלי, ומציבה לפניו קונסטרוקט שכל כולו מעשה טלאים המצביע על ארעיותו (היא שוזרת ידנית את התצלומים בלולאות זכר ונקבה מאחורי נייר ההדפסה) ועל היותו פיקציה.
בעזרת טכניקת הצלם+גזור+חבר שבלב העשייה שלה, תמרי מציגה שוב אופציות חדשות לגשר בין מדיומים. בעוד שקו התפר שבין צילום לציור מלווה את ההיסטוריה בת 100 השנים של הפוטוקולאז', תמרי מצליחה לברוא שפה שמצליבה בין צילום לפיסול ולאמנויות התלת-מימד. התמימות הבנאלית לכאורה של התצלומים הסתמיים נתפרת הלכה למעשה ליצירת ענק שעל-פי מיטב המסורת המודרניסטית, בוחנת את סוגיית השטיחות. בעזרת המפגש המשולש הייחודי לה, בין צילום לציור לפיסול, תמרי גם ממחישה שקווי האורך-רוחב במתווה של הרשת (הגריד), שכה מזוהה עם עשייה מודרניסטית, מציעים אפשרויות חדשות, עדכניות, רעננות.
ואולי האלמנט החשוב ביותר ב"שומר מסך" הוא השסע. אותם מרווחים בלתי נמנעים שבתוך התצריף העצום, אותם חרכים שדרכם חודר האור, יש זרימה קלה של אוויר, של חופש, כל מה שחסר כשעומדים ליד קיר או חומת בטון. כל מה שהאמנות, זו שעל, ליד, לצד הקיר יכולה להזכיר לנו את קיומו.
הפוסט הקיר של תמרי הופיע ראשון בערב רב Erev Rav