Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4101 articles
Browse latest View live

האשה שהרעישה את מוזיאון תל-אביב

$
0
0

"הד", פרויקט סאונד-פרפורמנס שאצרה דנה הלר עבור מוזיאון תל-אביב, התרחש בדצמבר האחרון ומשך קהל רב. הלר הזמינה ארבעה אמני פרפורמנס מישראל, ספרד ופולין ליצור עבודות המתייחסות לחללים ולתערוכות במוזיאון. בשונה מתערוכות של עבודות סאונד, הלר בחרה "להרעיש" את המוזיאון באמצעות פרפורמנס שנוגע בתערוכות המתקיימות בו ומעורר אותן באמצעות אמנות חיה.

למה צריך להחיות את המוזיאון?

הלר: "הרעיון המוקדם ביותר לפרויקט היה תהלוכה של קהל העובר מאתר לאתר, בכמו גילוי מחדש של גוף המוזיאון. רציתי לעסוק בפירוק מחדש של קריאת המבנה: מפל האור כלוע עמוק וחד עם איכויות אקוסטיות מגוונות למקהלה (מרתה גורניצקה), אוסף אמנות ישראלית מוקדמת המתעוררת מחדש בביקור טקסטואלי-קולי (ג'וזף שפרינצק), וסימון מחדש של הטבור האינטלקטואלי-תרבותי של המוזיאון, שהוא הספרייה לאמנות (לוס-טורזנוס וגיא גוטמן).

"יותר מלהחיות את המוזיאון, ביקשנו לייצר בו נוכחות. האיכות החיה בפרפורמנס פותחת דרך אחרת לחוות אמנות. הפרפורמנס מאפשר גישה וקשר בלתי אמצעיים עם הקהל ומעורר חוויה קולקטיבית משותפת, ישירה, בלתי מתווכת, ביקורתית. למשל היצירה של ג'וזף שפרינצק, 'ההחלפה', שהגיבה לאוסף 'זהויות משותפות' באמנות ישראלית מוקדמת, מציעה לקחת חלק מהנארטיב ההיסטורי שהאוסף מציע ולאתגר אותו, לשאול עליו שאלות חדשות (מהן זהויות משותפות היום? איך ניתן להתייחס מחדש לכותרות של יצירות מופת במבט עכשווי, למשל 'ערבי עם פרח', 'ערבייה עם חמור') ולפרק אותו לחלקים שונים בטקסט, סאונד, תנועה או שלושתם. הרעיון הוא להציג אמן פרפורמנס שמנכיח מחדש את האוסף, ואולי הופך למבקר קבוע (במשמעות הדואלית של הביטוי, visitor/critic)".

DSC_6796

ויקטוריה חנה וג'וזף שפרינצק. צלם: יאיר מיוחס

מעשה סאטירי מרוקן מתוכן

"הד" מציעה כמה חוויות ראשוניות עבור הקהל והמוזיאון: ההופעה של הצמד הספרדי Los Torreznos בחלל הספרייה היתה הפעם הראשונה שאירוע מסוג זה התרחש בחלל שעד עתה היה מיועד למחקר בלבד. גם החלפת התמונות שמתרחשת בעבודתו של שפרינצק בשיתוף עם עובדי המוזיאון כנון-פרפורמרס במופע עצמו היא חידוש.

הלר: "הסימון וההנכחה מחדש של חלקים במוזיאון, לחקור ולאתגר אותם, לבדוק את הגבולות שלהם ושל האמנים הפועלים בתוכם – אלה החלקים שמעניין אותי להציע למוזיאון. למשל הבחירה דווקא בתצוגת האוסף המוקדמת כמרחב לפעולה של שפרינצק יצרה מתח בין נארטיב היסטורי לבין אפשרות קריאה עכשווית באמצעות בחירת יצירות מופת ספציפיות שהן אבני דרך בציור המודרניסטי הישראלי.

"כל יצירה ששפרינצק ושותפיו לפעולה בחרו הוסרה מהקיר בזמן אמת (יצירות של פנחס ליטבינובסקי, ראובן רובין, לודוויג בלום). אנשי מוזיאון המומחים בטיפול והסרה של יצירות מופת נכחו במהלך המופע וביצעו בטבעיות את פעולות ההורדה. המעשה הזה מעולם לא התקיים לעיני קהל, והוא העמיד את המוזיאון, האמנים והקהל בסיטואציה חדשה של חוויה קולקטיבית הנוגעת בשאלות של חשיפה, גילוי, של מאחורי הקלעים הנמצאים בקדמת הבמה".

*** תמונה לוס

Los Torreznos. צלם: יאיר מיוחס

לאמאטה וג'יים ולור-רפאל, אמני הפרפורמנס ממדריד, הופיעו עם שתי עבודות: "35 דקות" ו"לה-קולטורה". היצירה הראשונה מפרקת את מושג הזמן והשנייה את מושג התרבות. ב"35 דקות" יושב הצמד על שני כסאות עץ המוצבים על גבי שולחן, שיוצר מעין במה מאולתרת. מולם יושב הקהל, שעבורו הוצבו שורות של כסאות בחלל הקריאה של ספריית המוזיאון. ההחלטה האוצרותית להציג את המופע בספרייה משלימה את פירוק הקונבנציה התיאטרונית (אולם, תפאורה, תאורה וכו'), ומציעה פירוק של מושג הזמן והזמנה לחשוב אותו מחדש.

במשך כ-35 דקות ספר הצמד את השניות באופן מילולי. הספירה של הזמן היתה מהפנטת: היה בה מתח אינהרנטי בין ציפייה לידוע מראש לסקרנות דרוכה, האם אכן יתרחש, והקלה מסוימת כאשר הספירה נמשכה כמצופה. במקביל להפעלה הרגשית, הספירה עוררה מחשבות על הארעיות של המופע התיאטרוני (שהוא מבוסס ותלוי זמן), ובהקשר של פרפורמנס במוזיאון – גם ביחס ליצירות אמנות המוצגות באופן קבוע יחסית. 35 הדקות (או כ-2,000 השניות) שסופרים טורזנוס בהבעות פנים משתנות וטון דיבור שנע בין אגביות למלודרמה מנכיחות סוג אחר של זמן בחלל – חומרי, גמיש.

"לה-קולטורה" נפתחה כאשר השניים העמידו שולחן וכסאות מול הקהל, בעודם מדגישים בהצבעה את צורתו ויחסו לחלל, תוך חזרה על המלים "La Cultura" שוב ושוב. גם כאן, המילוליות של מושגי התרבות שנזרקו כרשימת מכולת אגבית לחלל פירקה אותם ממשמעותם והותירה צלילים ומקצב בלבד. גם התרגום של המלים מספרדית לאנגלית על גבי מסך התקבל כמעשה סאטירי מרוקן מתוכן. ההגייה המודגשת והמבע העז בילבלו את הקריאה המקובלת, וכך נוצר סוג חדש של נוכחות עבור המלים והמושגים שמגדיר את היחסים שמתקיימים בין אינדיבידואלים – חברה, שפה, מוסדות, תרבות.

סיפור של אלפי אנשים שחיים כאן לידנו

מדוע בחרת להציג מופעים בחלל הספרייה דווקא?

"הרעיון היה למצוא מקומות שהקהל לא מגיע אליהם בדרך כלל, והספרייה לאמנות היא אחת הפנינות של המבנה החדש. הספרנית יפעת קידר תמכה ברעיון לסמן את הספרייה כמרחב לפעילות חיה, והעבודות של לוס-טורזנוס וגיא גוטמן היו הראשונות בהיסטוריה של הספרייה.

"גוטמן יצר קו מטפורי בין כמה ספריות – ספריית לוינסקי, ספריית מוזיאון תל-אביב וספרייה במוזיאון בסודאן. כחלק מהאנסמבל הזמני, היו רקדני מחול ישראלים, אמני פרפורמנס וגם שלושה פליטים מסודאן שחיים ועובדים בתל-אביב. ברגע מסוים הקהל התבקש לעצום עיניים, ונדים, אחד מהפרפורמרים הסודאנים, הדריך את הקהל בדמיון מודרך, של מסע הלוקח אותנו מתל-אביב לאילת, ומשם לעקבה ובסוף לסודאן.

"בין מעברי גבול ונופים משתנים וסוגים שונים של תחבורה – נדים אמר שנכנסים למוזיאון בסודאן ומבקשים להגיע לספרייה, ואז הוא שר שיר מסורתי סודאני, כשהקהל עדיין בעיניים עצומות. היצירה בספרייה יצרה מרחב של חיבור אנושי הנוגע בתחושות של געגוע, מסע וגילוי, ונתן לאנשים להתרגש ואולי להתחבר ברמה הכי אנושית ובסיסית לסיפור של אדם שהוא סיפור של אלפי אנשים שחיים כאן לידנו, שקולם לא נשמע".

מה מנחה אותך בבחירת האמנים והיצירות?

"לא במקרה האמנים שבחרתי לפרויקט במוזיאון עוסקים בנושאים חברתיים ופוליטיים. האמנות יכולה לשקף מראה לזמן ולמקום שבהם אנחנו חיים, וחשוב לי לעבוד עם אמני פרפורמנס שיכולים להתמודד עם נושאים שקרובים ללבם ורלבנטיים לחברה ולמקום שבהם הם מבצעים פעולה מסוימת. במקום כמו ישראל אני מרגישה צורך להתייחס לנושאים רגישים שלא פשוט להתמודד איתם. רציתי להביא קולות ומחשבות שמבוצעים כפעולות במרחב מוזיאלי מונומנטלי ורפלקסיבי, ולשאול שאלות אולי קיומיות בלי להיות פרובוקטיבית או לנסות לזעזע במכוון. האמנים שעבדתי איתם היו רגישים במציאת הדרכים לביטוי שאלות של זהות, חברה, פוליטיקה, קשר, דו-קיום, אהבה, הורות – בצורה שהיתה סובטילית ומשמעותית לצופה/המבקר/המשתתף. אלו איכויות שאני מחפשת בדיאלוג ובבחירת אמנים".

היה הרבה הומור בעבודות הפרויקט.

"בשבילי, הומור הוא אלמנט חשוב מאוד, ונמשכתי לעבודות פרפורמנס שנגעו גם במושג האבסורד – ב'לה-קולטורה' של לוס-טורזנוס, שמציגים את הגבול בין אמנות לתרבות באמצעות דיקט על שני חמורים, או בפעולה של גיא גוטמן והאנסמבל בספרייה, שיצרו מטפורה בין דף נייר שחולק לצופים/משתתפים לבין הסיטואציה הפוליטית בארץ.

"איכות נוספת שאני מחפשת היא המקצוענות/מיומנות של האמנים, המלה skill באנגלית משקפת בדיוק את מה שאני אוהבת: אמנים שהם מקצועיים, הכי טובים במה שהם עושים, כמו אמני קול/טקסט, ספוקן-וורד וביצוע קולי 'pure', כמו ביצירה של שפרינצק. או זוג האמנים לוס-טורזנוס, שדיברו על כך ש-35 דקות הן הזמן המקסימלי של מופע או של רעיון שאפשר להעביר לקהל בלי לאבד את תשומת הלב שלו. הם סיפרו ש-35 דקות הן 2,100 שניות – והחלו לספור בספרדית עד 2,100. הם הסופרים הכי מקצועיים שיש באמצעות אינטונציות, סנכרון מדויק, גבהים ורבדים של דיבור בצורה מעניינת, מעוררת מחשבה ומצחיקה. הקהל נשאר עד הסוף. המיומנות היא מפתח לאמנים שאני רוצה לעבוד איתם".

יורד לבמה דק כמו קור עכביש

"חשוב לי גם השילוב של קסם ואפשרות למרחב משותף ואלגנטי", אומרת הלר. "אמנות 'חיה' טובה היא כזו שמאפשרת את המרחב המתאים לקיום שלה ומציתה אצל הצופה תגובה, תחושה, חוויה מחודשת. עבודתו של גוטמן שהתקיימה בספרייה לאמנות היתה יצירת פרפורמנס קונספטואלית של פרטיטורה שניתנה לקהל כמשתתף פעיל. במרחב מוגן ומרגיע של ספרייה ניתנו הנחיות ברורות באמצעות דפים שחולקו, עם רשימה ארוכה של משפטים ופעולות ('תעצמו את העיניים, הרימו את הדף, תנפנפו את הדף כמו מניפה בקיץ'). המפתח כאן היה האפשרות למרחב משותף: של אנסמבל אמנים (רקדנים, אמני פרפורמנס ועובדים זרים מסודאן) וקהל מגוון מכל הגילים והדורות. משתתף מהאנסמבל אמר משפט אחד, ואדם מהקהל השלים אותו; נוצר מרחב משותף של שפה ונארטיב של מופע, של אמני פרפורמנס וקהל, והמרחב הזה הביא לחוויה של רצף, זרימה ו-flow".

לאן את רוצה עוד להגיע?

"כשהייתי בת 11, אבי החורג, מוזיקאי פולק, לקח אותי לראות את המופע של דייוויד בואי, 'The Spider Glass Tour'. הזיכרון של בואי במופע, שמתחיל עם הקול שלו בלבד, ולאט-לאט הוא נחשף לאור, ויורד לבמה דק כמו קור עכביש – התחושה היתה מחשמלת. החוויה הטוטאלית של המופע הציתה אצלי משהו שנשאר עד היום כמקור השראה לאפשרויות של האמנות לאתגר ולפרוץ את הגבולות של ההתרגשות והפליאה, של לשכוח מה שהכרנו או ציפינו לו.

"זו החוויה שאני חותרת אליה במסגרת המוזיאלית – בתוך מבנה עם אדריכלות מובהקת, בכניסה לאוסף או בספרייה שקטה. היוזמה החדשה שלי, SPIN Live Art Presence, היא פלטפורמה שמתווכת בין חלל האמנות, אמן הפרפורמנס והמבקר – בתמהיל אוצרותי ואמנותי שאני מקווה שימשוך קהל נוסף לבקר במוזיאון ולמצוא משמעות חדשה וחווייתית".

"הד", כמסמן התחלה של פעילות מסוג חדש ותפיסה הוליסטית של אמנות במוזיאון, הוא ללא ספק סנונית מסקרנת. עם סיומו הותיר הפרויקט חלל שמצפה להתמלא וציפייה לקראת העתיד להתרחש בו בהמשך בתחום הפרפורמנס.

DSC_5694

צלם: יאיר מיוחס

הפוסט האשה שהרעישה את מוזיאון תל-אביב הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


״ערב רב״ בן חמש

$
0
0

היום לפני חמש שנים ״ערב רב״ עלה לרשת. כל כך הרבה וגם כל כך מעט קרה מאז. התחלנו במעין בלוג ששודרג בהמשך לאתר הנוכחי, שבעצמו כבר הזדקן וישודרג בחודשים הקרובים. עבדנו מהבית ועשינו הכל לבד. בהמשך הצטרפו אלינו יעל רביד והעורכת הלשונית רחל פרץ, ולפני חצי שנה התחלנו לעבוד ממשרד קטן בבית הנסן. זה הצוות הקבוע שמתפעל את האתר. אליו מתווספים כמובן הכותבים והכותבות, האמנים והאמניות, ועוד כמה צדיקים שעוזרים לנו מפעם לפעם עם פתרונות לתקלות ובעיות אחרות.

עם עליית האתר כתב רונן את המאמר שבקישור, שהפך למעין מניפסט ובמובנים רבים רלבנטי היום לא פחות מכפי שהיה כשפורסם בינואר 2010. בחמש השנים שחלפו פורסמו ב״ערב רב״ עוד 2900 מאמרים וידיעות שנכתבו ע״י 212 כותבים וכותבות, 5723 תמונות ו-5413 תגובות. פרסמנו 3 גיליונות מודפסים וארגנו או השתתפנו בארגון עשרות אירועים, השקות, דיונים, הרצאות, מסיבות וכנסים. יש לנו כל מני תוכניות לעתיד והלוואי שנצליח להגשים אפילו חצי מהן. הישארו עימנו לחגיגות העשור של ״ערב רב״ ב-29.1.2020.

הפוסט ״ערב רב״ בן חמש הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Elastic Limbs

$
0
0

Elastic Limbs

טל רוזן אליעזר – חולץ איברים, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.
עבודה סיזיפית עם דימויי גוף נמתחים – לרב לקוחים מגביעים או מדליות של תחרויות ספורט – המייצרת גופניות חומרית פעילה: רגעי מאבק שאינם בשלב ההילה ההירואית, אלא מאמץ ממוקד ומתמשך.

הפוסט Elastic Limbs הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

"הוא שוחט פרה שאני לא מעוניין לשחוט"

$
0
0

בשבוע שעבר שאלתי את אחי הצעיר אם שמע על הווידיאו עם התפילין שיצר גיל יפמן. הוא אמר שכן, אבל הוא לא רוצה לדבר על זה. ברור שהתעקשתי.

בוא נדבר על תשמישי קדושה. ההתנגשות בין העולם הדתי לעולם האמנות מעניינת אותי. הדת והאמנות, שתיהן מערכות היגיון שסגורות בתוך עצמן. מי שמבחוץ ולא מכיר יכול לפטור את הדברים בטענה שהם מגוחכים או מיותרים או לא קשורים למציאות. כשאנשים לא מכירים ולא מבינים את המערכות האלה, ההתנגשות גדולה. במיוחד כי בשתיהן מייחסים חשיבות רבה לחפצים ולדימוי. חשבתי על הווידיאו של התפילין בהקשר של "לא תעשה לך כל פסל ומסכה".

"אני דווקא חושב עליהן מכיוון אחר. יש ברייתא[1] שמדברת על ההבדל בין תשמישי מצווה לתשמישי קדושה".

איפה?

"מגילה כ"ו, עמוד ב".[2]

מה ההבדל?

"תשמישי מצווה הם דברים שאין בהם קדושה מצד עצמם, והמצווה נותנת להם את התוקף של הקדושה. כמו לולב ואתרוג לדוגמה, הם דברים שממילא קיימים בעולם ומשתמשים בהם לצורך מצווה. כשמסיימים להשתמש בהם זורקים אותם".

ותשמישי קדושה?

"יש להם קדושה מצד עצמם. אין להם סיבה אחרת להיות בעולם, והיחס אליהם הוא אחר. צריך לנהוג בהם מנהג כבוד, גם אם כבר אי-אפשר להשתמש בהם".

כמו ההבדל בין אומנות לאמנות? האומנות משמשת גם למשהו אחר, והתפיסה של אמנות היא שהיא קיימת בשביל עצמה. אין לה סיבה שחיצונית לה.

"לא הבנתי מה ההבדל".

אומנות עם ו' ואמנות בלי ו', הראשונה מתייחסת לאומנות שימושית או מלאכה, והשנייה היא אמנות שאין לה שימוש אחר. זה ההבדל בין כלי מעוצב שהוא יפה ויש לו גם שימוש ככלי לבין ציור או פסל שקיימים לשם עצמם. אנחנו גם באמת נוהגים בהם אחרת. אפשר כמעט לומר שיש להם מעמד של קדושה מסוימת. הרבה פעמים בעולם האמנות יש התייחסות ל"אמנות טהורה".[3]

"אז ככה זה תפילין. זה מה שנקרא הלכה למשה מסיני,[4] שאין לזה סיבה, אלא שפשוט זה נאמר. אין מה שמחייב את החפץ הזה, אז כל הקיום שלו הוא לשם הקדושה. הוא קיים לשם עצמו".

באמת כל דבר שמוציא את החפץ מהמקום של הקדושה מזעזע. המלה "מטלטל" היא מדויקת, כי עצם התזוזה מטלטלת, תרתי משמע. אני חושבת בהקשר הזה על מעמד הר סיני. משה יורד מההר פעם ראשונה עם הלוחות ורואה את העם סביב עגל הזהב, והוא שובר את הלוחות. זה אולי הפרפורמנס הראשון, מה שקורה שם (טוב, האמת שמשה עסוק בפרפורמנס עוד מהסנה הבוער). הוא שובר חפץ שהוא קדוש כי מה שהוא רואה בלתי נסבל. אולי אלה שני חפצים שלא יכולים להתקיים בעולם בו בזמן? מפגש בין שני חפצים שמוטענים בצורה שונה לגמרי. ברור שזה טייק-אוף שלי על העניין, אבל העובדה היא שהוא שבר אותם. שהיה צריך אקט קיצוני כל-כך ושלא היה חשוב שזה קדוש. או דווקא בגלל שזה קדוש.

"מצד שני, זה היה משה רבנו, וכבר בחז"ל יש דיון גדול האם ה' רואה זאת בעין יפה או לא".

כן, ברור שיש הבדל עצום. ועדיין, יש שם הקבלה, בשניהם יש תפיסה שהחפץ יכול "להחזיק" משהו רוחני או מופשט שהופך אותו לייחודי או עם הילה מסוימת, ובשניהם האמירה מתרחשת דרך החפץ. חשוב בעיניך שבווידיאו של גיל זה לא היה תפילין אמיתיות? שזה לא החפץ עצמו?

"אם הוא היה עושה את זה עם תפילין צהובות והיה רמז לזה, הייתי אומר שזה משמעותי שזה לא אמיתי. אבל השאלה אם הבעיה בעינייך היא שיהודי עשה משהו שנראה לך כעבירה. אם את רואה את זה כאקט של עבירה מתועדת, אז אפשר לדון על העבירה ואם זה רע או לא. אם התפיסה היא העניין, שזה שימוש בחפץ משמעותי בצורה מבזה, אז זה מראית עין וזה לא חשוב שזה לא אמיתי. הבעייתיות היא במה שזה מייצג".

אבל יש הבדל בין חילול של הדבר עצמו לבין מה שגיל עשה. הוא מחלל את הרעיון של התפילין.

"הדיון הוא לא רק על חטא או עבירה, אלא על איזה מסר עובר לאנשים שמכבדים את הדת ורואים בה משהו קדוש. ואיך אנשים רואים את זה. וזה עוד יותר מזעזע בגלל שזה מישהו יהודי. זה עוד יותר פוגעני".

אבל מה העניין עם הפגיעה ברגשות? זה לא במרחב ציבורי. אנשים יכולים לבחור אם לראות את זה או לא.

"אבל זה קיצוני מספיק, ולכן זה הפך לדיון ציבורי. אז זה כן ציבורי".

הדיון הציבורי טוב בעיני. הוא מחייב לבחון את הדברים האלה. זה שהוא יהודי הופך את זה לעוד יותר. הוא התייחס לתפילין כתשמיש קדושה. הוא הניח אותן כמו שמניחים תפילין, עדיין מתוך תפיסה שהן תשמיש קדושה, ומתוך זה הוא פועל. אז הוא לא הוציא את החפץ מההגדרה שלו, החפץ עדיין קדוש.

"בצורה הזו האמירה היא יותר מבזה. בסופו של דבר אני חושב שזה מעשה שמישהו אחר יכול לקבוע אם זו אמנות או לא, אבל המעשה עצמו פוגעני לאדם מאמין".

והיה ערב הקיץ - שירו של ח״נ ביאליק שעבודתו של גיל יפמן נוצרה בהשראתו

והיה ערב הקיץ – שירו של ח״נ ביאליק שעבודתו של גיל יפמן נוצרה בהשראתו

ואז מה אתה אומר לגבי הקריקטורות וכל העניין של חופש הביטוי סביב מה שהיה בצרפת?

"זה לא אותו דבר. ההתייחסות במקרה הזה היא לא בדיבור. זה מעשה, הוא קיצוני במעשה. יש שיח שכשזה מגיע לדת ואמונות, אפשר לתת להם את המקום שלהם. ביחס לקריקטורות שהיו בצרפת זה שונה, כי יש חופש ביטוי ויש לא תרצח. אני חושב שיש על העם היהודי הרבה קריקטורות, אבל ביהדות יש כוח למעשה. לא סתם בתשעה באב מדברים על 'העמידו צלם בהיכל'. יש ביזוי של דברים קדושים שצריך לצרום. לקחת דבר קדוש ולחלל אותו, להפוך אותו לחול, זה פוגעני מעצם המעשה. מה השלב הבא? איפה כן הגבול? אם מישהו ייקח ספר תורה ויכתוב עליו גרפיטי?".

יש בעיני הבדל בין לפגוע לבין הדבר עצמו. הרי היה אפשר לעשות משהו בוטה עם ארבעת המינים, ונראה לי שגם על זה היתה קמה צעקה. במקרה כזה, יש הבדל בין תשמישי מצווה לתשמישי קדושה?

"אני חושב שבקטע הזה אין הבדל, וזה מה שחז"ל יקראו לו 'שעת השמד'. ברגע שאתה מרגיש שכל הדת עומדת למבחן ואת כל השאלות מנסים לפרוץ, על זה אומרים שהכל חשוב. יש לדוגמה בגמרא"…

רגע, איפה בגמרא?

"נו, אין לי את זה בשלוף, מאוחר…[5] בכל אופן, יש סיפור שבו מסופר שהרומאים שורכים את השרוכים שלהם בצורה מסוימת, והוא מתעקש לא לשרוך בצורה הזו, ואומרים לו שהוא נסחף. אבל מה שאומרים הוא שבשעת השמד כל דבר מסמן את האמונה כולה, ואז לא משנה אם זה משהו קטן או לא".

בדיוק בגלל זה השימוש דווקא בתפילין הוא כמו סימן שצועק, תעצרו ותראו מה אתם עושים בשם תשמישי קדושה, בשם הדת. אנחנו תמונות מראה זה של זה, וכדי להעמיד את המראה הזו הדבר היחיד שאפשר לעשות זה להשתמש במנגנון הדתי עצמו.

"לכן זה פוגעני כל-כך".

זה באמת פוגע.

"אני חושב שזה פוגע, ואז יש שלב שבו אחד הצדדים יכול או להתנצל או שהוא אומר שכדי לתת לך את הסטירה, הוא היה צריך לפגוע בך. ואז זה שאלות של מה המטרה שלך הלאה ולמה רצית ומה ניתן להשיג בזה. שורה תחתונה בעיני, שלי זה הזכיר ימים לא טובים באירופה, שעשו צחוק מיהודים. זה חזר לתחושה הזו כי זה הזמן שבו הסימנים היהודיים הם המקום שבו אתה יכול לצחוק ולפגוע ולהקניט. לא מקום שמרגיש בטוח ונעים להיות בו".

אבל לא ברור שבגלל שהוא יהודי זה מכיוון אחר לגמרי? הרי היחס שלי לדברים שאני מחשיבה כשלי הוא אחר. שמותר לי. זה כמו שיש יהודים שיתכסו אם הם נכנסים למסגד, או יורידו נעליים, אבל כשהם ילכו לבית-כנסת הם יישארו עם נעליים. זה כמו שאם אני הולכת למקום דתי, אני אתלבש בהתאם, אבל כשאני באה לאמא, אני באה כמו שאני. כי זה המקום שלי. היחס שלי הוא אחר כי זה שייך לי גם.

"אני חושב שזה עדיין לא מכבד. כי אתה מאוד שומר על הזכות שלך לעצמך, אבל לא קשוב למה שסביבך. נכון שהדת היהודית היא שלך, אבל היא גם של כולם. האם אתה יכול לעשות בה כרצונך האישי? הגיוני שתפרוק את התסכול שלך על בן הזוג שלך כי אתה יכול והוא עדיין יאהב אותך, או שדווקא במה שקרוב אליך מצופה ממך להתנהג ביתר זהירות?".

אז זה מגיע לשאלה למי זה שייך, האם יש בעלות דתית על היהדות, או שהיא באמת שייכת לכולם. וצריך בעיני לשים לב שיש בזה כמה דברים. יש פגיעה בתשמיש קדושה שהוא סמל ברור, ויש תשמיש קדושה כהקשר היסטורי, ויש את עניין הקדושה מצד עצמו. אני לא אומרת שזה נפרד, וברור שהם מעורבבים, אבל נראה לי שעניין הקדושה בפני עצמו הוא כמעט הכי שולי פה.

"זה מטען עם הרבה דברים עליו, הוא לא מטען פשוט. זה יושב על הרבה דברים בהיסטוריה שלנו, וזה דבר שחשוב במי שאתה כיהודי ואיך אתה מגדיר יהודי, וכשבאים ומשחקים עם זה בצורה לא ראויה, זה יוצר רגשות לא חיוביים".

גם האופן שבו הדת מתקיימת במרחב הציבורי יוצר רגשות לא חיוביים. זה מעורר את הדיון על זה. מציף את השאלות.

"את השאלה הזו אפשר לשאול בהרבה דרכים".

אבל אמנות מדברת בדימויים ובמעשים.

"למעשה ולדימוי יש כוח שהוא גם הרסני, וצריך לדעת מתי להשתמש בו. במובן הזה המדיה הקולנועית, שלא משאירה את זה בגדר רעיון, אלא שמה את זה מול העיניים, מוציאה מבני-אדם הרבה יותר רגשות".

נכון, יש הבדל גדול בין רעיון מופשט לדימוי ומעשה. נראה לי שגם בזה העולמות של הדת והאמנות ממש דומים. הכוח של דימוי מובן כדבר חזק. מכאן גם עניין הפסל והמסכה. יש הבנה של העוצמה שבדימוי.

"את מדברת כאדם שמחפש את האמירה של האמן, ואמן צריך לדעת מי רואה את מה שהוא עושה. הוא שם דברים במרחב הציבורי, הוא צריך לדעת שהוא במרחב הציבורי. רוב האנשים, כשאתה שם את זה מולם, לא רואים את זה כמוך כתמונת מראה, כי זה פשוט פוגע".

אבל דווקא זה שנכתב על זה כל-כך הרבה כן מעלה את זה לדיון. תכלס גם אתה רואה את הכוח שיש לדימוי, אז המחלוקת בינינו היא פשוט שלדעתך הוא השתמש בזה לא נכון.

"השאלה שתמיד חוזרת לי שקשורה לעולם הליברלי זה האם יש פרות קדושות והאם כדאי שיהיו. האם יש ערך שיישארו בסטטוס שלהן ולא יזוזו, כי יש ערך לא לפתוח כל דבר, ומה הם הדברים האלה. האם אלה טרגדיות לאומיות"…

או דגל. כמו נטלי וקסמן שחירבנה עליו.

"זה חוזר הרבה לשאלה של האם יש פרות קדושות או שהמציאות לא מכירה בהן".

אני חושבת שהעבודה של גיל מתייחסת לזה כקדוש. אולי זו המחלוקת השנייה בינינו. מה התפקיד של פרות קדושות ומה צריך להיות היחס שלנו אליהן. היחס שלי אליהן הוא שהן הדבר המרכזי שממנו אנחנו לומדים את עצמנו, והשבירה היא בעצם התייחסות לעומק שלהן. אני מתארת לעצמי שאתה מגדיר את זה אחרת.

"אני לא שש לדבר על זה. בשורה התחתונה אני חושב שאנחנו במקום אחר, כי את מחפשת רציונליות או סכימה או גישה רעיונית, ומבחינתי יש לי רגש ואני לא מעוניין להוציא את זה מרמת הרגש או לחפש שכלתנות. לא רע לי שיש דברים שמעוררים אצלי רגש ושהם לא מקובלים עלי וזהו, והצורך להסביר אותם הוא לא חלק ממה שאני מחפש. אולי זה הופך אותי לבת-יענה, אבל אני לא מרגיש שיש לי שאלה שבוערת לי שאני מחפש לה תשובה".

אני חושבת שזה נקרא אמונה.

"אני חושב שזה מעבר לאמונה, כי זה לא משהו שאני מאמין בו (תפילין; אמונה היא מושג רחב יותר), לפעמים אתה כועס ולא בא לך להסביר, אלא לכעוס. לא להבין, אלא להיות בתוך זה. העבודה של גיל פוגענית בעיני ואני אפילו לא נכנס לדיון של ראוי לא ראוי. הוא שוחט פרה שאני לא מעוניין לשחוט. יכול להיות שזה מעורר דיון כזה, אבל גם יכול להיות שחלק מהאמירה שלי הוא חוסר רצון להכיר באמירה כזו כפתיחה לדיון, ואני חושב שזו גם אמירה".

אני מסכימה איתך ורוצה להגיד תודה. כי אני יודעת שהשיחה לא התקיימה מבחינתך מתוך רצון או עניין שלך, אלא בשבילי. ולי זה חשוב. אני לא רוצה לוותר על הדיונים איתך.

"לכן אני חושב שמה שעשינו עכשיו זה הפתרון, ולכן אני כן מדבר. אבל חלק מזה זה גם מתי להגיד שכבר אין לי מה לתרום. זה מה שהופך את זה לאמיתי. אבל רוב העולם לא באמת בנוי לשמוע. התפיסה בדרך כלל היא שצריך לעבור את שלב ההקשבה כדי להשמיע את מה שיש לך לומר. אני לא חושב שאני כזה".

רחוק מזה. ואפילו המעט שדיברנו על פוליטיקה שבוע שעבר גרם לי לחשוב המון, אתה גורם לחשוב ולבחון את הדברים שוב ושוב.

"מאוד מאתגר במשפחה שלנו. למצוא את היכולת לדבר ועדיין לרצות להיות חלק מהמשפחה. אני חושב שלפחות אצלי זה יצר המון מורכבויות שיש בהן לפעמים יופי ולפעמים תסביך. כרגע יש לי מספיק עומס כדי לתת לשאלות לעמוד בצד, וזה לא דבר רע. אני מקווה שעוד אוכל להתבגר וללמוד ולראות. כולם חיים פה בתוך מציאות, וקשה לתווך וליצור אידיאלים בתוכה. בתוך המציאות תמיד משהו נופל בדרך. השאלה היא מה נופל, מה יותר חשוב ומה לא, ומי קובע. הרמב"ם מדבר על עץ הדעת"…

זה עם האמת והשקר ואחרי עץ הדעת עברנו מאמת ושקר למצב יחסי של טוב ורע. ללמוד את זה היה מדהים, כאילו מישהו סוף-סוף מסביר את העולם כמו שצריך.

"כן, גם בשבילי. הוא אומר שמה שעץ הדעת הביא לעולם זו סובייקטיביות. אני באמת מרגיש שהוא סובייקטיבי, וככזה הוא פשוט לא נגמר".

(צוחקת)

"באמת, אין תשובה. אבל נגיד ב'יהודים באים', שאני יודע שאת לא אוהבת"…

אם כבר, "היהודים באים" יותר גרועה בעיני ממה שגיל עשה. סתם כי היא גרועה. מרוב שהיא גרועה היא מזלזלת.

"אבל לפעמים משהו רציני יותר פוגע. דווקא אמנות נתפסת כאמירה, ו'היהודים באים' זו סתם פרובוקציה. זה מראה את הכוח של אמנות. בגלל שיש לזה מקום וזה רציני ולא נעשה כסאטירה, אז האמירה יותר משמעותית. ב'יהודים באים' יש קטע שמשה אומר, לא תרצח, ומישהו אומר, ומה עם העמלקים, ומה עם הגרגשים… הרמב"ם מתייחס לשאלה הזו, שמעידה על הסובייקטיביות. אתה יכול לדוגמה ללכת למלחמה, להרוג אנשים ולקבל צל"ש, ומצד שני לרצוח מישהו להגנה עצמית ולהיכנס לכלא. העולם סובייקטיבי וכולנו מנסים למצוא את עצמנו בתוך זה. להכניס מושגים של אמת ושקר וצדק לתוך עולם שלא עובד בצורה מוחלטת. לכן אני מרגיש שאין הרבה לאן לפנות, כי אני לא מרגיש שיש מספיק דרכי הסתכלות שיוצאות מתוך מורכבות וחד-משמעיות".

אי-אפשר גם מורכב וגם חד-משמעי.

"לכן רוב השיח הוא לא מורכב. כדי שהוא יהיה חד-משמעי".

צודק.

***

הערות:

[1] בָּרַיְתָא היא מאמר של תנאים שלא הוכנס לסדר המשניות, ולכן נותר חיצוני להן. פירוש המלה בארמית הוא "חיצונית"; "בר" הוא "חוץ". לא נשתמר כתב יד מקורי המכיל את כל הברייתות, ומן הסתם מעולם לא היה קיים כתב יד כזה. רוב הברייתות מפוזרות בתלמודים, ומיעוטן מצוי בקבצים כמו התוספתא ומדרשי ההלכה.

[2] "ת"ר תשמישי מצווה נזרקין, תשמישי קדושה נגנזין, ואלו הן תשמישי מצווה: סוכה, לולב, שופר, ציצית; ואלו הן תשמישי קדושה: דלוסקמי ספרים, תפילין ומזוזות ותיק של ס"ת ונרתיק של תפילין ורצועותיהן" (מגילה, כ"ו, ע"ב).

[3] במאמר "לקראת לאוקון חדש יותר", מנסה קלמנט גרינברג להסביר את עמדת ה"טהרנות" של אמנות האוונגרד בכלל ושל הציור המופשט בפרט. במאמר הזה הוא מזהה את הולדת הציור המופשט כרגע של התנתקות האמנות מהנארטיב ובחירה מרצון בגבולות ומגבלות המדיום; אמנות לשם אמנות ולא כמשרתת אידיאולוגיה או נארטיב שחיצוני לה.

[4] "הלכה למשה מסיני" היא סוגה של הלכות או פרטי הלכות שמקורן אינו במקרא, אלא במסורת שהועברה בעל-פה, לפי המסורת, מדור לדור מהר סיני. הרמב"ם מגדיר את סוגת ההלכות הזאת במלים הבאות: "כל דבר שאין לו רמז במקרא, ואינו נקשר בו, ואי-אפשר להוציאו בדרך מדרכי הסברה – עליו לבדו נאמר 'הלכה למשה מסיני'". כיום צירוף מלים זה משמש כינוי לחוק או כלל שיש לבצע ללא עוררין, ללא בקשת טעם.

[5] מסכת סנהדרין פרק ח', דף עד, א' גמרא.

הפוסט "הוא שוחט פרה שאני לא מעוניין לשחוט" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ברזל וגיר

$
0
0

ברזל וגיר

טל רוזן אליעזר – חולץ איברים, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.
עבודה סיזיפית עם דימויי גוף נמתחים – לרב לקוחים מגביעים או מדליות של תחרויות ספורט – המייצרת גופניות חומרית פעילה: רגעי מאבק שאינם בשלב ההילה ההירואית, אלא מאמץ ממוקד ומתמשך.

הפוסט ברזל וגיר הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מחשבה אישית של אמן מהגר על קשיי קליטה

$
0
0

אני רוצה להתייחס לתופעה בשדה האמנות הישראלי, שאני חלק ממנה: אמנים מהגרים והשתלבותם בעשייה אמנותית מקומית וכן בעולם האקדמי. בפרט אני מבקש להתייחס להגירה מהגוש המזרחי והקשיים בתהליך השתלבותם של המהגרים משם בסביבה אמנותית, לנסות לחקור קצר ולעומק בינוני. מחשבות סובייקטיביות.

הפערים בין התפיסות מתחילים בהבדלי גישה בהשכלה הרשמית, בי.איי באמנות, עקרונות ההשכלה, מטרותיה ושיטות הלימוד. המבנה של מערכת ההוראה בגוש המזרחי ייחודי: זהו מבנה מאוד דידקטי של בית-ספר אקדמי ישן, המון תרגול ועבודה עצמאית. יש תוכנית מובנית וברורה למשך ארבע שנות התואר, ויש קשר ברור בין השיעורים והדיסציפלינות. מורה אחד בלבד מלווה את הכיתה במשך שנות התואר, והוא מרכז ומעביר את רוב השיעורים בעצמו. בתום הלימודים אתה "התלמיד של הפרופסור הזה והזה".

אני למדתי אמנות ולא אומנות; כל הלימוד נבנה מסביב לפיסול גרידא, שום טכניקות או טכנולוגיות או שיטות ביצוע. נדרשנו לפסל בחימר, לא באף חומר אחר. הלימודים הטכנולוגיים נחשבו לנחותים; אלה היו קורסים שוליים, שכמעט לא היה זמן בשבילם. לא השקענו בהם ולא היה להם תפקיד חשוב בהרכב הציון.

הדבר שהכי שנאתי היה בניית קונסטרוקציות ארמטורה (שלד ברזל לצורך פיסול בחימר). לא ידעתי לרתך, ולא היתה רתכת במחלקה לאמנות. בשנים הראשונות התמקדנו בפיסול אובייקט, ובשנים מתקדמות בפיסול ורישום גוף אדם ואנטומיה. זכור לי שלקראת פרויקט הגמר (פיסול גוף אדם), אף אחד לא ידע לבנות תבנית ולצקת את העבודה שלו. במהלך הלימודים הצגנו עבודות בחימר רטוב, ואחרי הביקורות החימר היה נזרק וזהו. לא היתה משמעות לעבודה הגמורה או לשימורה (מתקופת הלימודים לא נותרו לי אף עבודה או תיעוד של עבודה). היתה משמעות רק לתהליך העבודה ולתהליך הביקורת-שיחה עם המרצה. כל זה היה, לתפיסתי דאז, "לימודי אמנות גרידא".

סשה סרבר

סשה סרבר – כף יד וכף רגל. קלקר וצבע אקרילי, 2014

היום, במבט לאחור, זה נראה לי מעט מוזר ומוקצן, אליטיסטי מאוד, ללמוד פיסול גוף אדם. במושגים של האקדמיה, את העבודות הטכניות צריכים לבצע "טכנאי הפיסול", כאלה שלמדו בבית-ספר (טכני) לאומנות. בדימוי לא עסקנו כלל; פיגורטיבי באופן חד-משמעי. מה שכן היה והרבה הוא עיסוק בשפה הפלסטית של הפיסול הפיגורטיבי. כמו לומר "שניצל" בשפות שונות ולחפש הבדלים בדיאלקט, במבטא, בניב מסוים. היו דיונים סוערים: "זה מפוסל כמו ברנסנס", "כמו בפרוטו-רנסנס", "רנסנס איטלקי או צפון-אירופי"; או שמישהו מחליט לפסל "אבסטרקט פיגורטיבי", "קוביסטי" או "הנרי מורי"; "אתה מושפע ממור מוקדם או בשל (הנרי מור של אחרי 1945)".

גם פיסול עכשווי הכרתי דרך פיסול פיגורטיבי – איטלקי, גרמני, אמריקאי, סופר-ריאליסטי. בסופו של דבר סיימתי את הלימודים עם ידע טכני מועט ביותר, וגם לא ממש ידעתי לפסל גוף אדם. הייתי בטוח שאמן מוכרח לפסל בעיקר דרך עבודה עם דוגמנים, ואף ניסיתי, ברוב טיפשותי, לעבוד עם דוגמנים אחרי ההגירה (הבהרה חשובה: אני לא נגד עבודה עם דוגמנים, יש לזה משמעות רבה בתהליך העבודה, בלימודים וכו').

עם כל המטען הזה, הנרכש, מגובה בתפיסות תרבותיות מקומיות (אתניות) המגובות באידיאולוגיות של משטר ומדינה, המהגר נמצא מאחורי מסך כבד. מצד אחד, המסך מפריד באופן ממשי בינו לשדה האמנות המקומי. מצד שני, ההסתכלות דרך המסך מטשטשת ומאירה באור מעוות את מה שמתרחש בשדה בפועל.

הבנתי שהערכים האמנותיים שלי לא עובדים במקום החדש, גם לא עוזרים לי. פיסול פיגורטיבי לא ראיתי סביבי, אמנים מקומיים לא עסקו בו. לא ידעתי איך לקרוא עבודות מקומיות שראיתי. זה מקום שמאוד קל להתייאש בו, להיות אנטי, לומר: "הם לא יודעים לפסל", ואז "הם לא יודעים כלום", ואז "אין כאן תרבות". בתוך שלושה צעדים טיפשיים מהגר מוצא עצמו מחוץ לשדה, מאשים את כל העולם בכשלונו ובחוסר מקוריות.

אמן מהגר גם מוצא את עצמו נרדף בכינוי "אמן טכני", מה ששם אותו במקום הכי פגיע, כי בעצם הוא הוכשר רק "להיות אמן", ועכשיו מאשימים אותו ב"אומנות", שזה אחד הכינויים הכי נגטיביים באמנות ישראלית.

בעצם קורה לו היפוך מושגים שקשה להתגבר עליו: מאמן הוא הופך להיות טכנאי, ומצד שני הוא רואה את בוגרי מערכת ההשכלה המקומית כטכנאים כושלים. הוא לא מתחבר לעבודות שלהם מבחינה רגשית, אין לו חלק בעולם הדימויים המקומי העכשווי, שזה הפרט הכי משמעותי: עבורו, טכני במסווה של אמנות זה לא אמנות.

באמנות הישראלית העכשווית הטכניקה והיכולת משרתות את הדימוי. לדימוי יש תפקיד עיקרי בעבודת האמנות, שזה רציונל שונה לחלוטין בשביל האמן המהגר. עבורו, השפה האישית, האמנותית, נמצאת בתוך פיסול פיגורטיבי גרידא; שפה אישית, פיתוח שפה אישית (במסגרת פיסול פיגורטיבי) שמתייחסת לפרופורציות של הגוף, פירוש מיוחד של נפחי הגוף, אינטרפרטציות של אנטומיה. המסגרת הפיגורטיבית היא אחידה, סגורה. הפרשנות הפיסולית באה לידי ביטוי בווריאציות שבגבולות המסגרת. העיסוק של האמן אינו בדימוי, אלא באינטרפרטציה אישית ביחס לסוגי פיסול תקופתיים שונים.

מערכות הלימוד מציעות לאמנים הישראלים מסגרת של ארבע שנים ומערכת לימודים מאוד גמישה. התלמיד נכנס ללימודים ולמעשה לא ברור לו מה ילמד ועם מה ייצא ובאילו התמחויות יבחר, אם בכלל. כל הקורסים מתוכננים למסגרת של שנה אחת, ואין קשר הדוק ביניהם, הם אינם חוליות בשרשרת, אלא יותר כמו מוצרים לבחירה בסופרמרקט. במערכת כזו, הבחירה החופשית של כל תלמיד היא בעצם נתון עיקרי שלפיו הוא לומד ומתפתח כאמן ומפתח שפה אישית.

יש מעט מאוד מורים שמלווים סטודנט למעלה משנה. אף זה נחשב למעלה: ריבוי מורים, ריבוי דעות, הסטודנט נחשף לטכניקות מגוונות ולגישות עבודה שונות. זה, לדעתי, יתרון גדול במהלך של פיתוח שפה אישית. עם מבנה כזה, בהתייחסות לפיסול, הלימודים מאוד טכניים, מה שמייצר הבדל פרדוקסלי בין אמנים מהגוש המזרחי לאמנים מקומיים עכשוויים. התלמידים המקומיים למדו יותר טכניקות – קצת נגרות, קצת ריתוך, עבודה עם חומרים נגישים, זולים, טכניקות עבודה עם רדי-מייד, בניית תבניות, יציקות. אמנם כל זה ברמה טכנית בסיסית ביותר, ולמעשה ירודה, אבל במושגים של אמנים מהגרים, האמנים המקומיים לא לומדים לפסל. זה הפרדוקס הגדול פה, העבודות שלהם, בעיני המהגר, הן "הכל רק לא פיסול".

העיסוק שלהם בחומר שונה בתכלית. אין שום כוח שבעולם שישכנע מהגר מהגוש המזרחי שעבודות של פסלים ישראלים משנות ה-70–60 הן אמנות. האסכולה של הגוש המזרחי מתקשה להכיר בעבודות נגרות, שזה עיסוק בעץ, כפיסול – בניגוד לגילוף מתוך גוש עץ, שזה "פיסול אמיתי". בתפיסה המקומית, לפסל בעץ משמעו לחבר קרשים לקונסטרוקציות או ליצור נפחים בחלל. תפיסה של מהגר תהיה לחבר קרשים לכדי גוש ולגלף מתוכו דמות.

סשה סרבר

סשה סרבר – פינוקיו שרוף. קלקר וצבע אקרילי, 2005

נקודה חשובה נוספת במערכת הלימוד פה, לסטודנט כמו למרצה, היא הצגה של עבודות מוגמרות, גם בסוף הקורס, כעדות "לזה שלמדת" וכהוכחה למה שאתה יכול "לעשות בפועל". ויש לזה חשיבות רבה בתערוכות (בעיקר בסוף השנה) שמתקיימות במוסדות גבוהים ללימודי אמנות. באקדמיה שבה למדתי לא היה מושג שנקרא "תערוכה". אפילו ביקורת עבודות במהלך ובסוף השנה נעשתה במסגרת סגורה של צוות ההוראה, והסטודנט היה יכול לקבל רק רושם מסכם של הביקורות. בישראל התערוכה משמשת מסגרת חשובה, היא מעמתת את העבודה עם הצופה ומקנה יכולת עבודה בחלל אמיתי.

סטודנט לומד לסיים עבודה, לא להסתיר אותה או להשאיר אותה בתהליך אינסופי. הסטודנט גם לומד לבנות את עולם הדימויים שלו, וכל הטכניקות והחומרים, על אף שהמיומנות בהם בסיסית, משרתים את הדימוי. ההתייחסות לעבודה גמורה היא יותר מצד הדימוי ופחות מצד הטכניקה ואיכותה או האמצעים. חסרים לו, לסטודנט המקומי, הכלים לבנות קשר בין צורה לביטוי שלה בפיסול; אם הוא רוצה לפסל דיוקן או גוף אדם, אין לו כלים להתקרב לזה בכלל, מה שמגביל מאוד את מנעד האפשרויות שלו, גם בחיפוש אחר צורה ריאליסטית.

התלמיד פה לומד לעבוד עם עולם הדימויים ולגייס את כל היכולות הטכניות והאינטואיטיביות כדי לתמוך בדימויים. זה בא לו בטבעיות, כנדבך במערכת הלימודים, הוא גם חי את הדימויים האלה, הם והוא חלק מהמקום, הוא משתמש מלכתחילה בדימויים ברורים, מזוהים ב"ספריית הדימויים" הקולקטיבית המקומית, דימויים ברורים גם לצופה, גם לאמנים וגם למבקרי אמנות. לשדה האמנות קל לפענח אותם, למקם אותם בתוך רצף של תולדות האמנות העכשווית. לעומתם, האמן המהגר לא יודע ולא יכול לשלוף דימוי מאותה ספרייה, הוא לא מתחבר אליה ולא משתמש בה. מאחר שלא היה חלק מהמערכת האקדמית פה, מונצחת נבדלות חריפה בין עולם הדימויים שלו לבין זה של אמנים מקומיים.

העבודה העיקרית של המהגר, לתפיסתי, היא לרכוש את עולם הדימויים המקומי, להיפתח אליו. מצד שני, שדה האמנות המקומי צריך ללמוד לקרוא ולהתחבר לעולם דימויים של המהגרים. להתייחס אליו כאל הזדמנות להתוודע ולהיפתח לשדה האמנות ממזרח גרמניה או מפולין, למשל. לא לבטל אותו כמיושן או "סגור", אלא לנצל את העובדה שמדובר במדינת מהגרים כדי להרחיב את מנעד הזיקות של האמנות המקומית.

***
סשה סרבר נולד ב-1973 במולדובה (אז חלק מברית-המועצות), וחי ויוצר בישראל מאז 1990

הפוסט מחשבה אישית של אמן מהגר על קשיי קליטה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

בוץ

$
0
0
שמן על פורמיקה, 9X12 ס"מ, 2015

בוץ, שמן על פורמיקה, 9/12 ס"מ, 2015

מידד אליהו – תנועה מחזורית, סדרת מיניאטורות מיוחדת לערב-רב.
אוצרת: יעל רביד
 
מוטיבים לבנטינים ודימויים של מצבים אנושיים מופשטים, נוצרו מתוך פעולות ציוריות רפטטיביות על מצע של לוחיות פורמייקה קטנות: הוספה וגריעה, דילול והצטברות של שכבות, צבעוניות עזה ותבלינית, מחיקה והשתקה, מתמזגים לעיתים לביטויים של תרבות או פירוקה.

הפוסט בוץ הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מזרקה

$
0
0
 שמן על פורמיקה, 9/12 ס"מ

מזרקה, שמן על פורמיקה, 9/12 ס"מ, 2015

מידד אליהו – תנועה מחזורית, סדרת מיניאטורות מיוחדת לערב-רב.
אוצרת: יעל רביד
 
מוטיבים לבנטינים ודימויים של מצבים אנושיים מופשטים, נוצרו מתוך פעולות ציוריות רפטטיביות על מצע של לוחיות פורמייקה קטנות: הוספה וגריעה, דילול והצטברות של שכבות, צבעוניות עזה ותבלינית, מחיקה והשתקה, מתמזגים לעיתים לביטויים של תרבות או פירוקה.

הפוסט מזרקה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


באין ציפור שיר

$
0
0

לפני כשבועיים נפתחה במוזיאון תל אביב* התערוכה "והזוכים הם:" תערוכת פרסי משרד התרבות והספורט לאמנות ועיצוב, 2014. בצורה אופיינית לתערוכות פרס, גם זו קצת תערוכת שעטנז בהשתתפות 36 אמנים העוסקים בעיצוב ובאמנות, שאין ביניהם בהכרח קשר ושהעבודות שלהם נובעות מרקע, אג'נדה וסגנון שונים מאוד. יחד עם זאת, המגוון הרב ועושר העבודות מציעים פריזמה מעניינת ביותר על הקורה בארץ היום, המאפשרת בתוכה קריאות שונות. במחברים השונים בין העבודות ניתן לזהות נושאים שחוזרים על עצמם וביניהם העיסוק בבית, בזיכרון, בנוסטלגיה ובתרבות.

בשנת 1986 זיהתה האוצרת שרה ברייטברג-סמל סגנון אמנותי ישראלי אותו הגדירה כ"דלות החומר". המושג הוצג בתערוכה שהפכה לימים לאבן דרך בהבנת ההיסטוריה והאופי של האמנות המקומית, שטענה כי בהשוואה לאמנות הנוצרית והאירופאית, האמנות הישראלית לוקה במסורת תרבותית חזותית מוגבלת, דבר הנובע הן מגילה הצעיר והן מן המגבלות הדתיות בצל הדיבר השני, אשר השפיעו על התפתחותה של אמנות יהודית. מסורת-חסרה זו הובילה על פי ברייטברג-סמל לשתי תופעות – יצירת שפה רזה ושימוש בחומרים דלים וזמינים (כמו אצל רפי לביא), ומבט החוצה אל תרבויות אחרות שיש בו מן הכמיהה (כמו אצל אמני "אופקים חדשים"), או מן הציניות (כמו למשל אצל יאיר גרבוז). מאז מאמרה המכונן של ברייטברג-סמל עברה האמנות הישראלית תהפוכות רבות, ועם זאת, גם כיום ניתן לזהות כמה מהגדרותיו באמנות עכשווית צעירה, ובראשן את החיפוש אחר תרבות זרה, אשר משלב את הציניות והכמיהה.

זהר גוטסמן - חומר לעוס

זהר גוטסמן – חומר לעוס

פסלו של זהר גוטסמן "חומר לעוס" מסמנת במובהק את הרעיון הזה. גוטסמן סיים את לימודיו בבצלאל ונסע לקררה, איטליה להתמחות בגילוף בשיש ולצעוד בעקבות גדולי הרנסנס. סדרת העבודות שיצר כשחזר מקררה מתחקה אחר האסתטיקה הקלאסית (או הרנסנסית) – פסלי שיש בוהקים ובהם דמויות הרואיות. גוטסמן מחקה עד הסוף, הוא מביא לנו את הפסלים "שבורים מראש" ולבנים, כממצאים ארכיאולוגיים ולא כמו הפסלים המקוריים. בעבודה המוצגת במוזיאון, השלים גוטסמן את חלקי הגוף השבורים במסטיק "בזוקה" לעוס, ורוד וזרחני. נוצר כאן שילוב תרבויות בין הקלאסיקה לבין תרבות ה"בזוקה" (על עתידותיה ובדיחותיה הלא ממומשות). החומר הנמוך מוגבה מצד אחד, אבל גם מאפשר את שלמות הפסל. יתרה מכך, טוענים שמסטיק הוא חומר שלא יתכלה לעולם ועל כן נתהה, מה ישרוד מבין הדברים הללו? איזו תרבות גבוהה, ראויה או נצחית יותר?

מול עבודתו של גוטסמן מוצבת "וילה" של אלישבע לוי, מבנה לבן וגאומטרי דמוי האדריכלות המודרניסטית ועליו מוקרנת תמונה מרצדת של אדוות מרגיעות במים שקטים, כמעין אואזיס קטן. בתוך המבנה נזהה מכונת כביסה ועליה סל עם גרב מלוכלכת ולידם ארון "איקאי" מובהק. כמו דירות של 20 מ"ר בתל אביב שנתפסות כבית חלומות, כמו עיצוב שמסמן עושר וייחודיות אבל בעצם זהה לכולם ונהרס בן רגע, כמו וילה מודרניסטית בנויה מחומר משרדי זול וארעי (המיצב בנוי מקאפה) – זהו חלום על תרבות זרה, כמיהה למעמד אחר, רוצה להיות משהו אחד, אבל נותר משהו אחר לגמרי – זול, עלוב ובר חלוף.

אחת הפנינים בתערוכה היא סרטו החדש של סשה סרבר Look a Man in the Eye. סרבר הוא אמן ותיק יחסית, שעבודותיו מתאפיינות בהומור וציניות מהולים בביקורת. בסרטו החדש חוזר סרבר לשנות השלושים בארה"ב, מחוז הגזענות והקלו קלקס קלאן. הדמויות של סרבר מגוללות סיפור שהיה יכול להיות שגור בתקופה, למעט העובדה שהלבן הופך שחור ושהכול מצולם בפאתי נתניה, בבתים עשויים קלקר ושחקנים שהם חברים, קולגות והוא עצמו. זו התחקות זולה וגרוטסקית אחר תרבות שאנו שואפים כל כך להדמות לה. אם את אמריקה אנחנו רוצים, אז נקבל גם את הסיפור הזה, שהרי האם הוא שונה כל כך מהסיפורים שאנו מספרים כאן בארץ?

אלישבע לוי - וילה

אלישבע לוי – וילה

הנה כי כן, באין ציפור שיר גם עורב יהפוך לזמיר. מאפייני האמנות הישראלית אותם סימנה ברייטברג-סמל בתערוכה הקאנונית ״דלות החומר״ בשנות השמונים, מפעמים בנו שוב. המבט אל החוץ, חיפוש אחר שורשים אלטרנטיביים, תרבות עשירה שניתן יהיה לאמץ ולעשותה לשלנו. אבל העורב נותר עורב, נוצותיו שחורות, מקורו אגרסיבי, מבעו אלים וקרקורו צורם. עיסוקם של אמנים צעירים בחיפוש הזה לא תם, וכיום, יותר מתמיד, הוא בעיקר מסמן שבר גדול ושאיפה נואשת למדי לחיים טובים יותר. כל האמצעים כשרים אך התרבות נותרת בעינה, באינה.

התערוכה "והזוכים הם…" מוצגת במוזיאון תל אביב לאמנות עד 15.4.15

* שני ורנר עובדת באגף החינוך של מוזיאון ת״א, מדריכת אמנות עצמאית ובעלת הבלוג ״Talking Art״

הפוסט באין ציפור שיר הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ביה״ס מנשר ישלם פיצויים על פגיעה בהתארגנות עובדים

$
0
0

בית הדין לעבודה בתל אביב חייב את בית הספר מנשר לאמנות ומנהלו, עודד ידעיה, בפיצוי בגובה 50,000 ₪ על על פגיעה בהתארגנות העובדים בארגון העובדים מען וניהול מו"מ בחוסר תום לב.

בהודעת ארגון מען בעקבות ההחלטה נכתב כי פסק דין של שופטת בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב יפו, קרן כהן, מיום 26.1.15, קבע כי ארגון העובדים מען הינו ארגון העובדים היציג בבית הספר מנשר לאמנות. עוד נמסר כי הפיצויים ישולמו משום ש״מנהל מנשר לאמנות, עודד ידעיה, פעל בניגוד לחוק כדי לסכל התארגנות העובדים וניהל מו"מ שלא בתום לב״, לשון ההודעה.

ביוני 2012 הצטרפו למעלה מ-80 מורים במנשר לאמנות לארגון העובדים מען, והחל מו"מ בין ועד העובדים הנבחר בגיבוי מען לבין מנהל מנשר עודד ידעיה. אלא שלאורך תקופת המו"מ שארכה למעלה משנה וחצי, נכתב בהודעת מען, ״פעל ידעיה להרחיק מורים מארגון העובדים באמצעות הפצת הודעות מייל ופגישות בהן ניסה להניע מורים לעזוב את מען, תוך נקיטת סחבת מכוונת במו"מ״.

בינואר 2014, לאחר שנה וחצי של מו"מ ולאחר שהצדדים הגיעו לטיוטת הסכם כמעט מלאה, הודיע ידעיה כי הגיע למסקנה שמען אינו מהווה עוד ארגון העובדים היציג וסירב לחתום על הסכם קיבוצי. על רקע זה הכריזו ארגון העובדים מען וועד מורי מנשר על סכסוך עבודה, ובמאי 2014 הגישו לבית הדין לעבודה בקשת צד בסכסוך קיבוצי בדרישה לקבוע כי מען הינו הארגון היציג בבית הספר, כי הנהלת מנשר מחוייבת לנהל איתו מו"מ להסכם קיבוצי בתום לב, ובדרישה לחייב את מנשר בפיצוי לדוגמא על התנהלות פוגענית ומנוגדת לחוק במטרה לפרק התארגנות עובדים ראשונית.

הפוסט ביה״ס מנשר ישלם פיצויים על פגיעה בהתארגנות עובדים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

סאטן

$
0
0

 

סאטן, שמן על פורמיקה, 9/12 ס"מ, 2015

סאטן, שמן על פורמיקה, 9/12 ס"מ, 2015

מידד אליהו – תנועה מחזורית, סדרת מיניאטורות מיוחדת לערב-רב.
אוצרת: יעל רביד
 
מוטיבים לבנטינים ודימויים של מצבים אנושיים מופשטים, נוצרו מתוך פעולות ציוריות רפטטיביות על מצע של לוחיות פורמייקה קטנות: הוספה וגריעה, דילול והצטברות של שכבות, צבעוניות עזה ותבלינית, מחיקה והשתקה, מתמזגים לעיתים לביטויים של תרבות או פירוקה.

הפוסט סאטן הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

תמונה כנוכחות פיזית רכה ומתקמטת

$
0
0

הפליאה בה התקבלו ציוריו האחרונים של מיכאל ארגוב (1982-1920) המוצגים בתערוכה בגלריה זומר בתל אביב היא הפתעה כפולה: עבור קהל צעיר, שברובו לא הכיר עבודות אלו וקרוב לוודאי אף לא שמע על ארגוב. הבדים המקומטים והמקופלים, מותזים בצבעים רכים ויוצרים אשליות אופטיות מעניינות הם בבחינת תגלית מרעננת, שמזכירה עבודות של אמנים עכשוויים באמנות הבין-לאומית. אפשר לומר שזו גם הפתעה עבור ארגוב עצמו (הגם שמת לפני למעלה משלושים שנה) ונאמניו, שיצירותיו מוצגות עכשיו בגלריה תל-אביבית מובילה המתמחה באמנים צעירים ישראלים ובין-לאומיים. ארגוב לא היה מעולם "כוכב" ולא השתייך לחוג המצליחנים של עולם האמנות המקומי. הוא לא זכה בפרסים יוקרתיים, לא היו לו תלמידים וממשיכים ויצירותיו אינן מוצגות במוזיאונים מזה עשרות בשנים (תערוכה צנועה של מבחר מיצירותיו הוצגה במוזאון תל אביב לאמנות בשנת 1993 לרגל הוצאת ספר על יצירתו ע"י ספרית פועלים שחיברה הח״מ). כנדבך חשוב בשדה האמנות בישראל ארגוב ניצב תמיד, זקוף בוטח ועצמאי, בשורה השניה של המודרניזם הישראלי. אין לזלזל בשורה השניה, שבלעדיה לשורה הראשונה אין משמעות, אך זהו מקום כפוי טובה – ארגוב אינו השם הראשון או השני או השלישי שעולה על הדעת כאשר מדברים על הציור המודרני בישראל. זינוקו העכשווי אל נקודת ציון בולטת על מפת האמנות המקומית הוא אכן חידוש מפתיע.

מיכאל ארגוב - ללא כותרת, 1981. אקריליק על בד, 150/162 ס״מ

מיכאל ארגוב – ללא כותרת, 1981. אקריליק על בד, 150/162 ס״מ

ארגוב החליף את סגנונו ואת דרכי עבודתו מספר פעמים לאורך הקריירה שלו – עובדה שלא הקלה על שימורו בזיכרון כבעל קו אמנותי מובהק. הוא העדיף את החיפוש והניסוי, לעתים ברוח התקופה ולעתים פחות, על פני שמירה על סגנון אופייני (signature style). לבחירה זו היו גם השלכות לאורך זמן: בשוק האמנות ניכרת העדפה ברורה לציוריו הפיגורטיביים משנות החמישים בהשוואה לתקופות מאוחרות יותר. בסוף שנות החמישים התגבש סגנונו המופשט, שפותח בארץ עם שובו של האמן משהות של עשור בפריז. לרגע קצר היה סגנונו המופשט של ארגוב, שהיה שונה מאד מזה של מוריו, אנשי "אופקים חדשים", חלק ממגמה של מופשט עשיר בטקסטורה ומצומצם בצבעים. רפי לביא נהג לכנות את ציוריו המונוכרומיים של תחילת שנות השישים "הציורים הארגוביים שלי".

בתוך שנים אחדות ארגוב החל לחפש כיוונים חדשים, הרחיב את עיסוקו בצילום ובהמשך שילב בציורים צבעוניים דימויים פורנוגרפיים שאסף. פרק עלום זה ביצירתו נחשף בתערוכה של קולאז'ים ושל צילומים בדצמבר 2011 בגלריה נלי אמן (שהיתה מעורבת גם בתערוכה הנוכחית). אך היה זה פרק קצר ובתחילת שנות השבעים ארגוב נטש את הצבעוניות ואת הפיגורטיביות והקדיש את זמנו לטיפול חדש בפני השטח, ביציאה אל מחוץ לגבולות המרובע התמונתי ובניסויים בשילוב של חומרים פלסטיים ומתכת בתבליטים. בניסיונות אלה התרחק ארגוב מאד מן הנעשה מסביב באמנות בישראל – ימי "דלות החומר" והאמנות המושגית. עבודות אלה התקבלו בעיקום אף ונתפסו כדקורטיביות ותו לא. במבט לאחור, ובמיוחד ביחס לעבודות האחרונות שזכו לחשיפה לאחרונה, אפשר לראות שארגוב המשיך במסלול מתמיד של חיפוש מודרניסטי אחר החדש, התמודד עם ממדים גדולים, בחן שוב ושוב את מושג התמונה תוך טשטוש גבולות בין ציור לבין פיסול וארכיטקטורה. כמו אצל אמנים אחרים במאה העשרים, המהלך מן הפיגורטיבי למופשט והתמודדות עם ביטול העומק הציורי והזיקה אל המציאות הוליכו לא פעם למבוי סתום. עבור רבים המופשט התגלה כפתרון לטווח קצר, כסוף הדרך. יש שחזרו על עקביהם (אריכא, למשל, שנטש את המופשט וחזר לפיגורטיבי) ויש שחידדו את הקונקרטי והחומרי תוך התנתקות מפורשת מכל "משמעות" סמלית או ייצוגית בבחינת "מה שאתה רואה הוא מה שאתה רואה", כהצהרת המינימליסטים.

מיכאל ארגוב - ללא כותרת, 1980. אקריליק על בד, 54/61 ס״מ

מיכאל ארגוב – ללא כותרת, 1980. אקריליק על בד, 54/61 ס״מ

הבדים המקומטים היו התפנית האחרונה ביצירתו של ארגוב. הוא חזר אל הקנבס ואל הציור בצבע אך תוך העלמת מגע היד של הצייר באמצעות התזה. הנושא של עבודות אלה הוא קודם כל המצע עצמו, הבד. בדים גדולים, שאחדים מהם מוצגים עכשיו מתוחים על מסגרת בגלריה זומר היו תלויים רפויים, לא כ"חלון" או כתמונה אלא כנוכחות פיזית, רכה, מתקמטת ונתונה למניפולציות אמנותיות שאותה גילו האמנים כבר בימי קדם – האשליה האופטית. הבדים המקומטים שנמתחו והצבע ספוג בהם כמו בפרסקו, יוצרים אשליה שמקורה לא ברור. התרחשות של צורות תלת-ממדיות מדומות, מעין טופוגרפיה פלסטית של ניגודים עמומים, מתגלים במבט מקרוב כבד שטוח לחלוטין המתעתע בצופים. מה שאנחנו רואים כבר לא כל כך מובן, מעורר אי-ודאות וחיפוש. כאן חוזרת העין לפעולה נמרצת של פיענוח – אין פה תיאוריה ואין פה נושא מחיי היום יום או אג'נדה פוליטית. כאן המבט הוא הכלי העיקרי שבד בבד מתגלה במלוא מוגבלותו, נופל למלכודת האשליה. הקונקרטי והמדומה, הגלוי והמוסווה דבוקים זה בזה, כמו הבדים החצויים לבהיר וכהה, או האדום המלווה בצללים ירקרקים. הריקות והפשטות של הבדים הללו מותירים לצופים מרחב פעולה מיידי שלא תמיד קיים ביצירות עמוסות תוכן. זה אולי מקור העונג שהם מעניקים למתבוננים.

מיכאל ארגוב - ללא כותרת, 1978. אקריליק על בד, 72.5/138.5 ס״מ

מיכאל ארגוב – ללא כותרת, 1978. אקריליק על בד, 72.5/138.5 ס״מ

העניין המחודש בציורים אלה של ארגוב קשור בתופעות דומות באמנות העכשווית, עובדה שהודגשה בדברי ההקדמה של הגלריה. הוא קשור בלי ספק גם בעניין המסחרי להאציל ערך חדש, רלוונטי, מן האמנות הבין-לאומית ליצירה שקיימת כאן ונעלמה מן התודעה עם השנים. הוא מתקשר גם להתעניינות מחודשת, המתגלה בתערוכות שונות בעולם וגם בירידים מסחריים, באמנות שנות השבעים ובגילויים של אמנים פחות ידועים שנחשפים עתה. יש בכך אולי כדי להעיד על עייפות מסוימת מאמנות המבוססת על סוגיות, אג'נדות וזהויות ורצון לחזור לאמנות שעניינה הוא בראש ובראשונה אמנות לכשעצמה. העובדה שבגלריה זומר הוצג לצד תערוכתו של ארגוב סרט חדש של יעל ברתנא בנושא זהות לאומית מעידה שלפחות לגבי גלריה זו אין כאן בהכרח כיוון חדש. ועם זאת, זה מהלך מבורך שמעשיר גם את התמונה ההיסטורית של האמנות בישראל.

מיכאל ארגוב
גלריה זומר, ת״א
נעילה: 7.2.15

הפוסט תמונה כנוכחות פיזית רכה ומתקמטת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

סומק

$
0
0

 

 שמן על פורמיקה, 9/12 ס"מ, 2015

סומק, שמן על פורמיקה, 9/12 ס"מ, 2015

מידד אליהו – תנועה מחזורית, סדרת מיניאטורות מיוחדת לערב-רב.
אוצרת: יעל רביד
 
מוטיבים לבנטינים ודימויים של מצבים אנושיים מופשטים, נוצרו מתוך פעולות ציוריות רפטטיביות על מצע של לוחיות פורמייקה קטנות: הוספה וגריעה, דילול והצטברות של שכבות, צבעוניות עזה ותבלינית, מחיקה והשתקה, מתמזגים לעיתים לביטויים של תרבות או פירוקה.

הפוסט סומק הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

המדריך, 5–12 בפברואר 2015

$
0
0

* גרסת בטא
** המדריך נוצר בשיתוף עם המדור "גלריה" בעיתון "הארץ"

***

נפתחות, 5.2–7.2

יום חמישי (5.2)

  • המוזיאון לאמנות ישראלית. רמת-גן (אבא הלל 146). הערב ייפתחו שלוש תערוכות: "יצירות מוקדמות" של אלי שמיר, שיציג עבודות משנות ה-80 ותחילת שנות ה-90. אוצר: רון ברטוש; “המקום שאליו הוא מחובר" של ז'אק ז'אנו, שתכלול מבנים מברזל חלוד בדמות ערים. אוצר: מאיר אהרונסון; והתערוכה "ציורים" של יהודית אולמן, העוסקת בחלומות ילדותה. אוצר: מאיר אהרונסון.
  • גלריה גורדון. תל-אביב (נתן החכם 4). תערוכת היחיד של האמן האמריקאי ראסל טיילר, "Lo-Fi", שתיפתח היום ללא אירוע, תכלול ציורים גיאומטריים בהשראת עיצובי מחשב אנכרוניסטיים.
  • גלריה עינגע. תל-אביב (בר-יוחאי 7). מראות מופשטים מלוס-אנג'לס יופיעו בתערוכת היחיד הראשונה בישראל של האמנית האנגלו/אמריקאית אלי זילברשטיין, "(LA'S Fine (The Sun Shines Most of the Time", שתיפתח הערב.
  • הצימר. תל-אביב (הגדוד העברי 5). נטלי מנדל, אלחנדרה לוי ונטלי פורטונה-באוור יציגו את תערוכתן המשותפת "נשימות קצרות", שתיפתח הערב.
  • גלריה משונע. תל-אביב (הרצל 112). התערוכה הקבוצתית "אוצרים את תל-אביב", שתיפתח הערב, כוללת עבודות של עשרות תל-אביבים אנונימיים. אוצרים ויוצרים: רותם אליעזר, מיטל בדיחי, שחר פיילר ולירן שקד.
עדי ברנדה, ללא כותרת, 2015, גלריה בנימין

עדי ברנדה, ללא כותרת, 2015, גלריה בנימין

  • גלריה בנימין. תל-אביב (צ'לנוב 28). עדי ברנדה, הילה עמרם, רינת שניידובר ועוד ייקחו חלק בתערוכה הקבוצתית "חוצלארץ", שתיפתח הערב. אוצרים: ינאי גבע ולילך מדר.
  • תיאטרון גבעתיים. גבעתיים (דוד רמז 40). בערב תיפתח התערוכה הקבוצתית "מול ים. הים הגדול – על הזמני והנצחי ומה שביניהם". אוצרת: איילת אמוראי-בירן.
  • המקלט לאמנות. ירושלים (יהודה המכבי 7). יהודית מרגוליס, ילידת ניו-יורק, תפתח הערב את תערוכת היחיד "שורשים בשמים". אוצרות: פנינה פרנק ונעה לאה-כה.
  • גלריה טובה אוסמן. תל-אביב (בן-יהודה 100). “שושנת האין", מתוך שירו של פול צלאן, היא כותרת התערוכה של שלווה הדר, שתיפתח הערב. אוצרת: ד"ר נאוה סביליה-שדה.

יום שישי (6.2)

  • המוזיאון לאמנות ישראלית. רמת-גן (אבא הלל 146). בצהריים תיפתח תערוכת היחיד "הבשורה" של האמנית צפיה דגני, המבקשת לעמוד על טיבו של מעשה האמנות. אוצרת: איילת השחר-הכהן.
  • גלריה משרד. תל-אביב (זמנהוף 6). בפרויקט מס' 165 יציג לביא צרפתי את התערוכה "מנוף לאופק", שתיפתח בצהריים. אוצר: אבנר אברהם.
דנה בהרב, "סוסים", 2014. צילום: רן ארדה. הגלריה לפיסול ע"ש י' קונסטנט, רמת-גן

דנה בהרב, "סוסים", 2014. צילום: רן ארדה. הגלריה לפיסול ע"ש י' קונסטנט, רמת-גן

יום שבת (7.2)

  • מחסן 2. נמל יפו. היום תיפתח תערוכת ציורים רטרוספקטיבית לאמן המנוח ברונו פייס. ההכנסות מהמכירות יוקדשו לכישורית, בית לאנשים עם צרכים מיוחדים.
  • גלריית מחניים. קיבוץ מחניים. ציורי מים ופסטלים יוצגו בתערוכה "שלווה בגליל עליון" של לורנס מרקוסון (מרקי), שתיפתח בצהריים.
צפיה דגני, "אברהם יצחק", 2015. המוזיאון לאמנות ישראלית, רמת-גן

צפיה דגני, "אברהם יצחק", 2015. המוזיאון לאמנות ישראלית, רמת-גן

  • הגלריה לפיסול ע"ש י' קונסטנט. רמת-גן (סמדר 42). האמנית דנה בהרב תפתח הערב את תערוכתה "פרגמנטים".
  • גמגלריה. תל-אביב (מאפו 27). קדירות קונספטואליות מעשה ידיה של יעל נובק יופיעו בתערוכה "סדרים", שתיפתח בערב. אוצר: סיני בר.
  • ביתן האמנים. ראשון-לציון (ביל"ו 6). "Repeat", תערוכה קבוצתית בנושא פלינדרום, תיפתח הערב. אוצרות: ג'ניפר בלוך, אסתר שושני, רפאל כרמלי וחן בלילי.

***

נסגרות

  • אגריפס 12: מזל כרמון, "עור משני". עד 10.2.
  • גלריה חזי כהן: גסטון צבי איצקוביץ, "טקסי חולין"; רונה שטרן, "אואזיס". עד 7.2.
  • הקיבוץ: מרב שין בן-אלון, "חמישה קירות". עד 6.2.
  • זומר: מיכאל ארגוב, מקבץ עבודות; מיכל ברתנא, "True Finn". עד 7.2.
  • יאיר: "דובנוב". עד 6.2.
  • רוזנפלד: זויה צ'רקסקי, "תערוכה חדשה". עד 7.2.
  • שלוש: זיגי בן-חיים, "עבודות משנות ה-70". עד 7.2.
  • בית האמנים ירושלים: דבורה מורג, "הפואמה (הלא) ביתית"; אלישבע שקד, "מלח הארץ"; יהודית אפלטון, "מדבר לבן"; ענבל מנדס-פלור, "נקמה ורודה". עד 7.2.
  • בצלאל, הגלריה לצילום: "ילקוט הכזבים". עד 12.2.
  • גלריה כברי: שלומי חגי, "חדר מלחמה". עד 7.2.
  • גלריה Artstation: גיל הלר, "נפגשנו כבר?". עד 7.2.
  • גלריית משונע: "אוצרים את תל-אביב". עד 7.2.
  • גלריית עין-הוד: מאיר כהן, "עבודות". עד 11.2.
  • הגלריה במכללת אורנים: תערוכה שלישית לעונת "25 שנים". עד 8.2.
  • הגלריה העירונית לאמנות, עפולה: חיה גרץ-רן, "על חלוצות ודובים בעפולה"; "מקרוב ומרחוק". עד 10.2.
  • הירקון 19 (המדרשה): עלינא דקל, "My Morning Routine"; אלעד רוזן, "חתול-בננה"; שרון פדידה, "חמש כוכבים". עד 7.2.
  • המרכז הישראלי לאמנות דיגיטלית: "ההבעה הקולקטיבית של המין הכלבי". עד 7.2.
  • הקצה: "צעצועים". עד 7.2.
  • ויטרינה, המכון הטכנולוגי חולון: "התערבות במרחב". עד 11.2.
  • מכללת דוד ילין: דוד הנדלר ובועז ארד, "דוד ובועז". עד 11.2.
  • סדנת ההדפס ירושלים: "רבדים של זהות"; הילה לולו לין, "נו ששש מת". עד 12.2.
  • סלון יפו לאמנות, הקובייה: רפאל סלם, "We were here". עד 10.2.
  • מוזיאון העיר חיפה: "בין חיפה ליריחו". עד 8.2.
  • מוזיאון חיפה לאמנות (במרכז האמנויות): "חם-קר-נוזל-מוצק". עד 8.2.
  • מוזיאון ישראל: "הידור נשים: תשמישי קדושה מאת מעצבות עכשוויות". עד 10.2; "ג'קומטי בשני ממדים". עד 9.2.

***

אירועים

  • המשכן לאמנות בית מאירוב: שיח גלריה בתערוכה "תופרת הסרטים". ו', 6.2, 11:00.
  • משכן לאמנות עין-חרוד: שיח גלריה בתערוכות. מדי ו', 11:00, שבת, 13:15.
  • קריית-המלאכה, תל-אביב: סופ"ש סטודיואים פתוחים באזור קריית-המלאכה בדרום תל-אביב. האירוע מתקיים כל סופ"ש ראשון בחודש. מידע מפורט על הסטודיואים והגלריות המשתתפים באירוע במקום לאמנות, המרץ 6. ו'-שבת, 7.2-6.2, 14:00-11:00.
  • מוזיאון מאנה כץ: הדרכה בתערוכות המוזיאון. מדי שבת, 11:00.
  • גלריה כברי: שיח גלריה בתערוכה של שלומי חגי, "חדר מלחמה". שבת, 7.2, 13:00.
  • מוזיאון ישראל: סיור באוסף הצעצועים באגף הנוער. 40-30 שקל. הרשמה בטל' 02-6708805. ב', 9.2, 17:00; "עד אשר נמצא מקום", מופע מחול במסגרת התערוכה. 65-50 שקל. ג', 10.2, 21:00, שיח גלריה בתערוכה. ד', 11.2, 12:00.
  • נמל יפו: ברונו פייס ז"ל, תערוכת ציורים רטרוספקטיבית. ההכנסות קודש לכישורית, בית לאנשים עם צרכים מיוחדים. פתיחה: שבת, 7.2. 21:00-10:00. אירוע התרמה: ה', 19.2, 17:00. עד 21.2.
  • שנקר: "מעבדת ניסויים". תלמידי עיצוב תכשיטים מציגים תוצרים בהתהוות. ידע העם 8, רמת-גן. א'-ה', 21:00-08:00. אירוע פתיחה: א', 8.2, 18:00. עד 18.2.
  • גלריה 10: רותם ריטוב, גידי סמילנסקי, "בתווך". בית מיכל, הגר"א 10, רחובות. א', ה', 19:00-16:00, ב', 12:00-09:00, 19:00-16:00, ד', 12:00-09:00, 22:00-20:00. עד 28.2.
  • מוזיאון אילנה גור: "מקרינים אמנות". עבודות וידיאו. עד 28.2; א', ג'-ה', ו', 16:00-10:00, שבת, 18:00-10:00. מוזיאון אילנה גור, מזל דגים, יפו. טל' 03-6837676. 30-25 שקל (38 שקל כולל סיור מודרך, 90 שקל כולל מופע מוזיקה).
  • שדרות דב הוז, חולון: "לכו להצביע!". תערוכת חוצות של קריקטורות על מערכות הבחירות בישראל. עד 28.3.

***

גלריות לאמנות

  • אגריפס 12: מזל כרמון, "עור משני". עד 10.2. אגריפס 12, ירושלים, טל' 077-5404897. ב'-ה', 19:30-16:30, ו'-שבת, 14:00-11:00.
  • אלון שגב: ראסל טיילר, "Lo-Fi". ציור. התערוכה מוצגת גם בגורדון 2. עד 28.2; אלדר פרבר, "ארנסט טלמן פארק, ברלין". ציור. עד 13.2. שד' רוטשילד 6, תל-אביב, טל' 03-6090769. ב'-ה', 18:00-10:00, ו', 13:00-10:00.
  • אלפרד, מכון שיתופי לאמנות ולתרבות: יאיר פרץ ו-ZeroCents, "עבודות חדשות". עד 20.2; בחצר: ורד אהרונוביץ', "המזרקה". ללא מועד סיום. סמטת שלוש 5, תל-אביב, טל' 052-8014848. ג'-ה', 21:00-17:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 15:00-11:00.
  • אנגל: ז'אק ז'אנו, "יסודות". פתיחה: ה', 12.2, 19:00. עד 26.3. גורדון 26, תל-אביב, טל' 03-5225637. א'-ה', 20:00-10:00, ו', 14:00-10:00.
  • ברוורמן: רועי אפרת, "כיבוי אורות". מיצב; בבייקרי: שחר פרדי כסלו, "קקטוס". עד 26.3.
  • השרון 12ב', תל-אביב. טל' 03-5666162. ג'-ה', 19:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
  • גבעון: פנחס כהן-גן, "הציור הוא כלום חוץ מהקדשים דתיים". עד 21.2. גורדון 35, תל-אביב, טל' 03-5225427. ב'-ה', 18:00-11:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.
  • ג'ולי מ.: דגנית ברסט, "2014". אמנית אורחת: אתי לוי. עד 7.3. בצלאל יפה 10, תל-אביב, טל' 03-5607005. ב'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
  • גורדון 2: ראסל טיילר, "Lo-Fi". ציור. התערוכה מוצגת גם באלון שגב. עד 28.2. נתן החכם 4, תל-אביב, טל' 03-5290011. ב'-ד', 14:00-11:00, ה', 19:00-11:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 13:00-10:00.
  • גלריה בנימין: "חוצלארץ". עד 7.3. צ'לנוב 28, תל-אביב. ד', 14:00-11:00, ה', 19:00-16:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
  • גלריה ג'ינא לאמנות נאיבית: "מסע אל 'ארבע העונות': האמנות הנאיבית של איטליה". עד 27.2. דיזנגוף 255, תל-אביב, טל' 03-5444150. ב'-ה', 21:00-12:00, ו' וערבי חג, 14:00-10:00.
  • גלריה חזי כהן: רמי מימון, "לתת בהם סימנים"; אנדריאס גולינסקי, "אבק חפירות". פתיחה: ה', 12.2, 20:000. עד 21.3; גסטון צבי איצקוביץ, "טקסי חולין"; רונה שטרן, "אואזיס". עד 7.2. וולפסון 54, תל-אביב, טל' 03-6398788. ב'-ה', 19:00-10:30, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.
  • גלריה ליאונרדו: אריה שורק (סאריקו), "לו לצעוק ידעתי". ציורי אקריליק ודיקט. עד 23.2. בית הקיבוצים, ליאונרדו דה-וינצ'י 13, קומה 2-, תל-אביב, טל' 054-6747446. א'-ה', 20:00-08:00, ו', 13:00-08:00.
  • גלריה P8: ינאי יחיאל, "הכלה הופשטה עירומה". תצלומים 2014-2009. עד 14.2. יהודה הלוי 79 (בחצר), תל-אביב, טל' 8616001־050. ד'-ה', 19:00-11:00; ו'-שבת, 15:00-11:00.
  • גלריית משונע: תערוכת מכירה. עד 19.2; "אוצרים את תל-אביב". סטודנטים אוצרים אמנים תל-אביבים אנונימיים. עד 7.2. הרצל 112, תל-אביב. הרצל 112, תל-אביב. ג', ה', 22:00-18:00, ו', 16:00-12:00. שעות פתיחה ל"אוצרים את תל-אביב": ו'-שבת, 7.2-6.2, 15:00-11:00.
  • דביר: מירצ'ה קנטור, "5775 (חלק 1)"; ורד נחמני, "Light Motive". ציור. עד 7.3. ראשית-חוכמה 14, תל-אביב. ג'-ה', 18:00-11:00. ו'-שבת, 13:00-10:00.
  • הקיבוץ: מרב שין-בן-אלון, "חמישה קירות". רישום. עד 6.2. דב הוז 25, תל-אביב, טל' 03-5232533. ב'-ה', 15:00-11:00, 18:00-16:00; ו', 14:00-11:00. תערוכה זו פתוחה גם בשבת, 14:00-11:00.
  • זומר: "Opposite of the Other Side". פתיחה: ה', 12.2, 20:00. עד 21.3; מיכאל ארגוב, מקבץ עבודות; בחדר הפרויקטים: מיכל ברתנא, "True Finn". סרט. עד 7.2. שד' רוטשילד 13, תל-אביב, טל' 03-5166400. ב'-ה', 18:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 13:00-11:00.
  • זימאק: לי ינור, "Rooms". וידיאו. עד 15.2. ה' באייר 68, תל-אביב, טל' 03-6915060. א'-ה', 20:00-09:30, ו', 15:00-09:30.
  • טובה אוסמן: שלווה הדר, "שושנת האין". עד 25.2. בן-יהודה 100, תל-אביב, טל' 03-5227687. ג'-ה', 13:00-11:00, 19:00-17:00; ו', 13:00-11:00.
  • יאיר: "דובנוב". הזדהות עם המאבק נגד סגירת מרכז מאירהוף. עד 6.2. אבן-גבירול 6, תל-אביב, טל' 03-6956927. ב'-ה', 19:00-12:00, ו', 14:00-11:00.
  • מקום לאמנות: "טבע דומם וגעגוע / פרק א', פרק ב'". עד 14.2. שביל-המרץ 6, תל-אביב, טל' 03-6725124. ב'-ה', 19:00-12:00, ו'-שבת, 15:00-10:00.
  • נגא: לאה אביטל, "איש ללא תכונות". עד 14.2. אחד-העם 60, תל-אביב, טל' 03-5660123. ב'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
  • עינגע: אלי סילברשטיין, "The Sun Shines Most of the Time". עבודות גדולות ממדים. עד 14.3. בר-יוחאי 7, תל-אביב, טל' 03-5181812. ג'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
  • פינברג פרוג'קטס: אלון קדם, "יצור עצמי". עד 7.3. שביל-המפעל 3, בניין 5, קומה 2, טל' 077-3452115. ד'-ה', 18:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
  • רוזנפלד: זמיר שץ, "חביבתי, מדינת כל אזרחיה". דיוקנאות ווידיאו. פתיחה: ה', 12.2, 20:00. עד 21.3; זויה צ'רקסקי, "תערוכה חדשה". עד 7.2. שביל-המפעל 1, בניין 6, קומה 1, תל-אביב, טל' 03-5229044. ג'-ה', 19:00-12:00, ו', 14:00-11:00, שבת, 13:00-11:00.
  • רוטשילד אמנות: איליה גפטר, "העיר". ציור. עד 7.3. יהודה לוי 48, תל-אביב, טל' 052-8729490. ב'-ה', 18:30-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
  • שלוש: אורי גרשוני, "מלבד חשיכה, כלום". פתיחה: ה', 12.2, 20:00. עד 28.3; זיגי בן-חיים, "עבודות משנות ה-70". קולאז'ים. עד 7.2. מזא"ה 7, תל-אביב, טל' 03-6200068. ב'-ה', 19:00-11:00; ו', 14:00-10:00; שבת, 14:00-11:00.
  • Contemporary by Golconda: "חולות, Sand-ness". מצבי כליאה פיזיים ונפשיים; יואב הירש, "פתאום החלטת שאת שמש". עד 28.2. הרצל 117, תל-אביב, טל' 03-6822777. ב'-ה', 19:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.
  • Tempo Rubato: נועה גלזר, תערוכת יחיד. עד 14.2. סגולה 9, תל-אביב, טל' 2150302־072. ג'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
  • Raw Art: רויטל רטיג, "Fade to Grey". רישומים ווידיאו. עד 28.2. שביל-המרץ 3, בניין 8, קומה 4, תל-אביב, טל' 03-6832559. ג'-ה', 18:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-11:00. ו'-שבת, 10.10-11.10, ג'-ד', 14.10-15.10, 14:00-11:00.

***

חללי תצוגה

  • אטליה שמי: "מרחקיו המוזרים". עד 14.2. כברי, טל' 04-9952709. ג'-ד', שבת, 15:00-11:00 או בתיאום מראש בטל' 052-8840215.
  • בית אוסף קופפרמן: "חסימות ופתחים". ללא מועד סיום; משה קופפרמן, עבודות. תערוכת קבע. קיבוץ לוחמי-הגטאות, טל' 04-9933792. ו'-שבת, 15:00-10:00.
  • בית בנימיני, המרכז לקרמיקה עכשווית: "ספר אמן; טבע/עצמי". תערוכת סיכום סדנת ספר אמן. עד 14.2. העמל 17, תל-אביב, טל' 03-5182257. ב'-ה', 19:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
  • בית האמנים ירושלים: דבורה מורג, "הפואמה (הלא) ביתית". ציור; אלישבע שקד, "מלח הארץ". צילום; יהודית אפלטון, "מדבר לבן". ציור; ענבל מנדס-פלור, "נקמה ורודה". ציור. עד 7.2. שמואל הנגיד 12, ירושלים, טל' 02-6253653. א'-ה', 13:00-10:00, 19:00-16:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.
  • בית האמנים ע"ש יוסף זריצקי (תל-אביב): אלון פורת, "ציורים 2015-2000"; מרסלו פישמן, "תנועה ברוח"; ליאורה זאבי, "בסטודיו"; חנה הורביץ, "הייתי ביפן"; שרה כץ, "חיי שרה"; קרן זמל, "שיינה פונים"; ריקי פוך, "גבורה"; ליאורה קנטרביץ, "השיוט אל תוך הריק"; איליין הוזמן, "הסיפור הבין אישי"; ורדה רותם, פיסול חוץ, סדרת "בראשית". עד 21.2. אלחריזי 9, תל-אביב, טל' 03-5246685. ב'-ה', 13:00-10:00, 19:00-17:00; ו', 13:00-10:00; שבת, 14:00-11:00.
  • בצלאל, הגלריה לצילום: "ילקוט הכזבים". עד 12.2. קמפוס הר-הצופים, קומה 8, ירושלים. א'-ה', 17:00-09:00.
  • גלריה דוויק: אריה ברקוביץ, "מעונן חלקית". ציור, רישום ופסלי קיר מעץ. פתיחה: ו', 6.2, 11:30. עד 30.4. מרכז הכנסים ע"ש אדנאואר, משכנות-שאננים, ימין-משה, ירושלים, טל' 02-6292220. כל השבוע 20:00-10:00.
  • גלריה חנקין: חואני מוקמל, "[ ] בריבוע". עבודות סיבים. עד 21.2. חנקין 109, חולון. א'-ה', 12:30-10:00, 19:00-16:00, ו', 12:00-10:00, שבת, 14:00-10:00.
  • גלריה טל: קזואו אישיי, "Mujo". עד 25.4. חצב 74, כפר-ורדים, טל' 054-7542699. ג', 19:00-17:00, שבת וחג, 14:00-11:00 ובתיאום מראש.
  • גלריה כברי: שלומי חגי, "חדר מלחמה". ציור. עד 7.2. כורש 14, ירושלים. א', 15:00-11:00, ב', 14:00-11:00, 21:00-17:00, ג', 18:00-14:00, ה', 16:00-12:00, 21:00-17:00.
  • גלריה כורש: "ברברה". השפעת דימוי הברבי על ייצוגי נשיות. עד 29.3. כברי, טל' 04-9952537. ה', 19:00-16:00, ו', 14:00-11:00, שבת וחג, 15:00-11:00.
  • גלריה לאמנות אום-אלפחם: פאטמה שנאן דרע, "רצף מרחבי אחד". ציור; נידאל גאברין, "מתפרק". ציור ופיסול; כרים אבו-שקרה, "אחדות האדם, הטבע והחיה". ציור; סאמח שחאדה, "מבוקשת". ציור. עד 19.4. אום-אלפחם, טל' 04-6315257. א'-ה', שבת, 16:00-09:00.
  • גלריה לאמנות גבעת-חיים איחוד: מרב סודאי, "נכוחה". עד 28.2. גבעת-חיים איחוד, טל' 054-9039945. ו', 15:30-10:30, שבת, 16:00-10:30.
  • גלריה לאמנות ישראלית, טבעון: יאיר גרבוז, "העיקר לא להיות צבוע". ציור. עד 4.3. מרכז ההנצחה, רח' המגדל 2, קריית-טבעון, טל' 04-9835506. א'-ה', 13:00-08:00, 19:00-16:00, ו', 11:30-08:30, שבת, 13:00-11:00.
  • גלריה Artstation: גיל הלר, "נפגשנו כבר?". ציור. עד 7.2. ביתן 14, מתחם התחנה מנשייה, ביתן 14, נווה-צדק, תל-אביב, טל' 03-6201515. ב'-ה', 18:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 17:00-11:00.
  • גלריית בית-הספר מוסררה: "מארגנת משבשת מחברת"; שרון קנה, "חצי מגרש להשכרה"; מגדלנה דפנר, "שלושים ואחד לילות". עד 5.3. הע"ח 9, מוסררה, ירושלים. א'-ה', 17:00-10:00.
  • גלריית החווה: "4 חדרים". עד 28.2. הנחושת פינת המלאכה, אזור התעשייה חולון, טל' 03-5596590. ב', 16:00-13:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.
  • גלריית לוחמי-הגטאות: נדב ויסמן, "אין מקום כזה". מיצב. עד 28.2. קיבוץ לוחמי-הגטאות, טל' 054-4993737. ו', 14:00-09:00, שבת, 15:00-10:00 או בתיאום טלפוני.
  • גלריית עין-הוד: מאיר כהן, "עבודות". עד 11.2. עין-הוד, טל' 04-9842548. א', ג', ד'-ה', 16:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 16:00-11:00.
  • גם גלריה: יעל נובק, "סדרים". קערות קונספטואליות. עד 13.3. מאפו 27, תל-אביב, טל' 03-5229250. א', 19:00-16:00, ג', 13:00-10:30, ד'-ה', 12:00-10:30, ו', 12:00-10:00.
  • הגלריה במכללת אורנים: תערוכה שלישית לעונת "25 שנים". עד 8.2. מכללת אורנים, קריית-טבעון, טל' 04-9838751. א'-ה', 15:00-08:00, שבת, 14:00-11:00.
  • הגלריה האוניברסיטאית ע"ש גניה שרייבר: "קירות נמסים". מאוסף יגאל אהובי. עד 10.4; "ימים אפלים". עד 27.2. אוניברסיטת תל-אביב, טל' 03-6408860. א'-ד', 19:00-11:00, ה', 21:00-11:00, ו', 14:00-10:00.
  • הגלריה העירונית הרצליה, בית האמנים: "נוף מולדתי". תערוכה קבוצתית. פתיחה: א', 8.2, 19:30. עד 26.2. בן-גוריון 7, הרצליה, טל' 09-9589986. א', ג'-ה', 13:00-10:00, 19:00-16:00, ו', 13:00-10:00.
  • הגלריה העירונית לאמנות, עפולה: חיה גרץ-רן, "על חלוצות ודובים בעפולה". ציור; "מקרוב ומרחוק". עד 10.2. חטיבה תשע 15, עפולה, טל' 04-6591677. ב', ג', ו'-שבת, 13:00-11:00, ד'-ה', 19:00-17:00.
  • הגלריה העירונית לאמנות, ראשון-לציון: "ויאמר, וירא". עבודות העוסקות ביצירה ומלים. עד 1.4. רוטשילד 7, ראשון-לציון. 13:00-10:00.
  • הגלריה העירונית לאמנות, רחובות: ורוניק ענבר ואלינת שורץ, "אזור דמדומים". עד 24.2. יעקב 32, רחובות, טל' 08-9390390. א', ג', 13:00-09:00, 19:00-17:00, ב', ד'-ה', 13:00-09:00, ו', 12:00-09:00.
  • הירקון 19 (המדרשה): עלינא דקל, "My Morning Routine". וידיאו; אלעד רוזן, "חתול-בננה". ציור; שרון פדידה, "חמש כוכבים". עד 7.2. הירקון 19, תל-אביב, טל' 03-6203129. ב'-ה', 20:00-13:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.
  • המרכז האקדמי ויצו חיפה: נוגה שטיינר, "ואן-בורג". צילום. עד 24.2. הגנים 21, המושבה הגרמנית, חיפה, טל' 04-8562555. א'-ה', 18:00-10:00, ו', 13:00-10:00.
  • המרכז הישראלי לאמנות דיגיטלית: "ההבעה הקולקטיבית של המין הכלבי". תלמידי מוסררה, מוזיקה אקספרימנטלית וסאונד. עד 7.2. האמוראים 4, חולון, טל' 03-5568792. ג'-ד', 20:00-16:00, ה', 14:00-10:00, ו'-שבת, 15:00-10:00.
  • המרכז לאמנות עכשווית: אריאל שלזינגר ווילפרדו פרייטו, "Hiding Wood in Trees".פסלים ומיצבים. עד 21.2. קלישר 5 פינת צדוק הכהן 2, תל-אביב, טל' 03-5106111. ב'-ה', 19:00-14:00, ו'-שבת, 14:00-10:00. כניסה: 10 שקלים.
  • המשכן לאמנות בית מאירוב: "תופרת הסרטים". רטרוספקטיבה של מעצבת התלבושות רונה דורון. עד 7.3. הרצפלד 31, חולון, טל' 03-6516851. ג'-ה', 20:00-17:00; ו'-שבת, 13:00-10:00.
  • הסדנה ברמת-אליהו: עודד הירש, "בחולות". מיצב וידיאו דו-ערוצי. עד 31.3. שאול המלך 5, ראשון-לציון. א'-ג', 14:00-09:00. ד', 14:00-09:00, 19:00-17:00, ה', 19:00-17:00.
  • הקצה: "צעצועים". ממיחזור לקיימות. עד 7.2. לוחמי-הגטאות 34, נהריה, טל' 04-9926819. ב', 19:00-16:30, ה', 13:00-10:30, ו', 15:00-12:00, שבת, 13:00-11:00.
  • ויטרינה, המכון הטכנולוגי חולון: "התערבות במרחב". עד 11.2. גולומב 52, בניין 6, חולון, טל' 03-5026666‏. א'-ה', 17:00-10:00.
  • זהזהזה: "Time Scape ייצוג מרחב וזמן". עד 28.2. מבנה 21, נמל תל-אביב, טל' 03-5444261. ב'-ה', 18:00-12:00, ו', 15:00-10:00, שבת, 19:00-12:00.
  • חנינא: "התלכדות". התערוכה הראשונה בחלל החדש. עד 28.2. שביל-המפעל 3, קומה 1, קריית-המלאכה, תל-אביב. ד'-ה', 18:00-15:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.
  • מיקה, אמנות ישראלית: ג'פרי פאלאדיני, "Not Even Past". עד 15.2. בן-יהודה 97, תל-אביב, טל' 03-9525830. א'-ה', 19:00-11:00, ו', 14:00-10:00.
  • מכללת דוד ילין: דוד הנדלר ובועז ארד, "דוד ובועז". עד 11.2. המעגל 7, בית-הכרם, ירושלים, טל' 054-4874684. ב'-ה', 17:00-10:00.
  • מנשר: "בלתי מסווג". התבוננות ביקורתית על לוחמה עכשווית. עד 26.2. דוד חכמי 18, תל-אביב, טל' 03-6887090. א'-ה', 19:00-11:00.
  • סדנת ההדפס ירושלים: "רבדים של זהות"; הילה לולו לין, "נו ששש מת". תצריבים, הדפסי רשת, ספרי אמנית ומיצב. עד 12.2. שבטי-ישראל 38, ירושלים, טל' 02-6288614. א'-ה', 15:00-08:00 או בתיאום מראש.
  • סלון יפו לאמנות, הקובייה: רפאל סלם, "We Were Here". ציור. עד 10.2. מחסן 2, נמל יפו. א'-שבת, 20:00-10:00.
  • מרחב לאמנות: ענת מרת והיתם צ'ארלס, "טאנה מאהטיה". עד 26.2. כיכר קדומים 8, יפו, טל' 2353898־052. א'-ה', 18:00-09:00 או בתיאום מראש.
  • מרכז באוהאוס תל-אביב: "באוהאוס: ירושלים". עד 1.5. דיזנגוף 99, תל-אביב, טל' 03-5220249. א'-ה', 19:30-10:00, ו', 14:30-10:00, שבת, 19:30-10:00.
  • מרכז לאמנות ומדיה מעמותה: "המחלקה האתנוגרפית". עד 15.2. בית הנסן, גדליהו אלון 14, ירושלים, טל' 02-5793702. ב'-ג', 15:00-10:00, ד', 21:00-17:00, ו', 14:00-10:00.
  • עמליה ארבל: שולה דבי, פיסול. עד 18.2. בן-יהודה 100, תל-אביב, טל' 03-5444399. ב'-ה', 19:00-11:00, ו', 13:00-11:00.
  • פלורנטין 45: הדר מיץ, רותם ריבק, אינה פולונסקי, "אמזונות". ללא מועד סיום. פלורנטין 45 פינת השוק, תל-אביב, טל' 050-2763249. ג'-ה', 13:00-11:00, 18:00-16:00, ב', ו'-שבת, 13:00-11:00.

***

מוזיאונים לאמנות

  • בית ביאליק: "גילוי וכיסוי". הבעה מעבר למלים. עד 2.3. ביאליק 27, תל-אביב, טל' 03-7240311. ב'-ה', 17:00-09:00, ו'-שבת, 14:00-10:00, כניסה: 20-10 שקל.
  • בית העיר: "אימרסיה בבית העיר". עולם הגיימינג. ללא מועד סיום. ביאליק 27, תל-אביב, טל' 03-7240311. ב'-ה', 17:00-09:00, ו'-שבת, 14:00-10:00, כניסה: 20 שקל.
  • בית התפוצות: "איימי ויינהאוס: דיוקן משפחתי". "תופרי החלומות". עיצוב; עד מאי; "2,500 שנות חיים יהודיים בגולה". תצוגת קבע. אוניברסיטת תל-אביב, רמת-אביב, טל' 03-7457800. א'-ג', 16:00-10:00; ד'-ה', 19:00-10:00; ו', 13:00-09:00. כניסה: 40 שקל לתצוגת קבע, 15 שקל לתערוכות מתחלפות.
  • בית ראובן: פימה (אפרים רויטנברג), "מחברות סיניות". עבודות על נייר. עד 31.3; ציורי ראובן מאוסף המוזיאון, תצוגה ביוגרפית. תצוגת קבע. ביאליק 14, טל' 03-5255961. ב', ד'-ו' 15:00-10:00; ג', 20:00-10:00; שבת, 14:00-11:00. כניסה: 20-10 שקל, כניסה חופשית לילדים.
  • ביתן הלנה רובינשטיין: אנרי סאלה, "בלי שמות, בלי כותרת". צילום, פיסול, מיצב. עד 21.3; "פורצלן מייסן"; "אירוסים, נרקיסים, פרפרים: כלי הזכוכית של אמיל גאלה". תצוגת קבע. שד' תרס"ט 6, תל-אביב, טל' 03-5287146. ב', ד', שבת, 16:00-10:00; ג', ה', 22:00-10:00; ו' וערבי חג, 14:00-10:00. כניסה: 10 שקלים.
  • המוזיאון הימי הלאומי: רועי קופר, "ים שקט". צילום. עד 7.3; "אלים, אלות וגיבורים מהמיתולוגיה: בפיסול היווני-רומי". עד 1.5. דרך אלנבי 198, חיפה, טל' 04-8536622. א'-ה', שבת, 15:00-10:00, ו', 13:00-10:00.
  • המוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס: מישל קישקה, "קומיקס קוֹם איל פוֹ"; "הטיול הגדול של דובי קייך"; איזה הרשקוביץ, "מאיירת". עד 14.2; "פצעי בגרות". קומיקס בעברית 1995-1975; "קריקטוריסט פובליציסט עברי"; "מה, למה, איפה ואיך". תצוגות קבע. ויצמן 61, חולון, טל' 03-6521849. ב', ד', ו', 13:00-10:00, ג', ה', 20:00-17:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 15 שקל.
  • המוזיאון הפתוח בעומר: "זמן הדפס". סדנת ההדפס בירושלים ומרכז גוטסמן לתחריט. עד פברואר 2015. עומר, טל' 08-9908121/5. ב'-ה', 16:00-09:00, שבת, ראשונה בחודש 15:00-10:00. כניסה: 20-10 שקל, כניסה חופשית לחיילים.
  • המוזיאון הפתוח בתפן: הרמן שטרוק, "אחרי מאה שנה". ליטוגרפיות, מסמכים, צילומים. עד 30.5.2015. תפן, טל' 04-9109600. ב'-ה', 16:00-09:00, שבת, 16:00-10:00. כניסה: 35-25 שקל.
  • המוזיאון הפתוח לצילום תל-חי: מישל פלטניק, "בעקבות". דיון עם ציוריו של פרנסיס בייקון. עד מאי. גן התעשייה תל-חי, טל' 04-6816702. ב'-ה', 16:00-08:00; שבת וחג, 16:00-10:00. כניסה: 20-11 שקל, כניסה חופשית לחיילים.
  • המוזיאון לאדריכלות ע"ש מוניו גיתאי וינרויב: "בזכות האיפוק: הבזקים של ברוטליזם חיפאי". ללא מועד סיום. שד' הנשיא 135, חיפה, טל' 054-5831597. ג'-ד', 13:00-10:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.כניסה: 20-10 שקל.
  • המוזיאון לאמנות ישראלית רמת-גן: צפיה דגני, "הבשורה". פתיחה: ו', 6.2. עד 2.3; אלי שמיר – יצירות מוקדמות. ציור; ז'אק זאנו, "המקום שאליו הוא מחובר". מיצב מבנים מברזל המתארים ערים; יהודית אולמן, ציורים; אסתר הלפרין, "זבחים". פיסול בחומר בשילוב אבן וברזל; "מאוסף המוזיאון, אוזיאש הופשטטר וליאון אנגלסברג"; פסי מרגוליס, "ביקור מולדת/זמן אחר". ציור; רותי סגל, "האמנות שמאחורי הנוף"; ג'ון בייל, ציור; רוני סומק, "שריטה במרפק השירה". ציור; מרים גמבורד, "אמת בדויה". רישום; עבודות מאוסף המוזיאון, עבודות של אוזיאש הופשטטר וליאון אנגלסברג. ללא מועד סיום. דרך אבא הלל סילבר 146, רמת-גן, טל' 03-7521876. ב', ד', 16:00-10:00; ג', ה', 20:00-10:00; ו', 13:00-09:00; שבת, 15:00-09:00. כניסה: 20 שקל.
  • המוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח: "קשרים". שטיחים מאיראן, תורכיה וקווקז; ממצאים ארכיאולוגיים בחצר. ללא מועד סיום. העצמאות 60, באר-שבע, טל' 08-6993535. ב'-ג', ה', 16:00-10:00, ד', 19:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.
  • מובי מוזיאוני בת-ים: פרנצ'סקו פיניציו, "ארקפארקקראפטראפטקליניקקלאבפאב". יצירות מוכרות ופרויקטים חדשים. פתיחה: ה', 12.2, 20:00. עד 16.5. תערוכה היסטורית לתולדות בת-ים. תצוגות קבע. סטרומה 6, בת-ים, טל' 03-6591140. ג', ה', 20:00-16:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.
  • מוזיאון ארץ ישראל: "מדליות מלחמה". מדליות מלחמת העולם הראשונה מאוסף פרנקנהויז. פתיחה: א', 8.2. ללא מועד סיום; "הדרך שלנו". מסע צילומי בקרב קהילת יוצאי אתיופיה. עד 25.3; "רואים שקוף". צילומי זכוכית של חלוצי הצילום בישראל. עד 15.10; נפתלי אופנהיים, אנשי הכנרת". צילום. עד 28.2; מירי דוידוביץ, "רוק בשחור". צילום. תרבות המועדונים בשנות ה-80. עד 28.2. חיים לבנון 2, רמת-אביב, תל-אביב, טל' 03-6415244. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 20:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 16:00-10:00. כניסה: 48-24 שקל, כניסה חופשית עד גיל 18 (כניסה לפלנטריום בתוספת תשלום).
  • מוזיאון אשדוד לאמנות: "דריי-אין". צילום ישראלי בשנות ה-80. ללא מועד סיום. דרך-ארץ 8, אשדוד, טל' 08-8545180/1. א', ג', ד'-ה', 16:00-09:00, ב', 20:00-09:00, ו'-שבת, 13:30-10:30.
  • מוזיאון בית אורי ורמי נחושתן: "עבודת צוות". אדריכלות; צילה ליס, "VIA". ציור, פיסול, מיצבים. עד 28.3. קיבוץ אשדות-יעקב מאוחד, טל' 04-6757737. ב'-ה', 15:00-10:00, ו' וערבי חג, 13:00-10:00, שבת, 14:00-10:00.
  • מוזיאון בר דוד לאמנות ויודאיקה: שמואל טפלר, "שירת הצבעים". ציור. עד 30.5; "אנטי שפע". 10 אמנים מותחים את גבולות החומר. עד 1.5; באגף הנוער: "עולמות מופלאים. עד 30.8; גן פסלים של יגאל תומרקין. תערוכת קבע; אוסף היודאיקה. תערוכת קבע. קיבוץ ברעם, טל' 04-6988295. א'-ה', 16:00-10:00; ו' וערבי חג, 14:00-10:00; שבת, 15:00-10:00. כניסה: 20-10 שקל.
  • מוזיאון האסלאם: "יומנו של חמור". בעקבות דמות החמור. עד מרץ 2015. הפלמ"ח 2, ירושלים, טל' 02-5661291/2. ב'-ד', 15:00-10:00, ה', 18:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.
  • מוזיאון הכט: זוכי תחרות יוצרים צעירים באמנות פלסטית 2014. ללא מועד סיום; תערוכות קבע: ציור צרפתי, אמנות יהודית (אמצע המאה ה-19 עד תחילת המאה ה-20), ארכיאולוגיה. אוניברסיטת חיפה, שדרות אבא חושי 199, חיפה, טל' 04-8240308. א'-ב', ד'-ה', 16:00-10:00, ג', 19:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 14:00-10:00. כניסה חופשית.
  • פריסקופ: יעקב קאופמן, "פיגורינות". עד 31.1. בן-יהודה 176, תל-אביב, טל' 03-5226815. ב'-ה', 20:00-17:00, ו'-שבת, 13:00-11:00.
  • מוזיאון הנגב לאמנות: "חמישים שנים לאנדרטת הנגב/חמישים שנים לפיסול הציבורי של דני קרוון". עד 21.2. העצמאות 60, באר-שבע, טל' 08-6993535. ב'-ג', ה', 16:00-10:00, ד', 19:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.
  • מוזיאון העיצוב חולון: "קוטור חדש, איריס ואן הרפן". השפעת הטבע על עיצוב בגדים. עד 7.3. פנחס אילון 8, חולון. טל' 2151500 ־073. ב', ד', 16:00-10:00; ג', ה', 20:00-10:00; ו', 14:00-10:00; שבת, 18:00-10:00. כניסה: 35 שקל.
  • מוזיאון העיר חיפה: "בין חיפה ליריחו" צילומים של זאב אלכסנדרוביץ'. עד 8.2. שד' בן-גוריון 11, המושבה הגרמנית, חיפה, טל' 04-9115888. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 19:00-16:00, ו', 13:0-10:00, שבת, 15:00-10:00.
  • מוזיאון וילפריד: ז'אנג שיאטאו, "שלושה אלפי עולמות". וידיאו; כרמל אילן, "שדה של נייר". בין ציור לפיסול. עד 31.3. קיבוץ הזורע, טל' 04-9899566. ב',ד'-ו' 14:00-09:00, ג', 18:00-12:00, שבת וחג, 16:00-10:00.
  • מוזיאון חיפה לאמנות: אולף ברוינינג, "קבוצות". צילום וסרט; שרי כראל, "אי הסימנים". הדפס רשת וצבע על זכוכית; "שימוש משני". עבודות של יאיר ברק, אסף עברון וטליה קינן; "פווקוס, מאוסף מוזיאון חיפה לאמנות". עד 8.3; "שושלות, מאוסף מוזיאון חיפה". עד 25.7; במרכז האמנויות: "חם-קר-נוזל-מוצק". לכל המשפחה. עד 8.2. שבתאי לוי 26, חיפה, טל' 04-9115991. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 19:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 30-15 שקל; מרכז האמנויות: שבתאי לוי 24. שבת וחג, 14:00-10:00. כניסה: 20 שקל למבוגר, 25 שקל לילד כולל סדנה.
  • מוזיאון ינקו-דאדא: "קו-גזרה". מגזרות כביטוי לאירועי אקטואליה. עד 31.5. כפר האמנים עין-הוד, טל' 04-9842350. א'-ה', 15:30-09:30, ו' וערבי חג, 14:00-09:30, שבת וחג, 16:00-10:00. כניסה: 20-10 שקל.
  • מוזיאון ישראל: שישה פרויקטים של שישה אמנים: אורי גרשוני, "אפולו ומנקה הארובות"; דנה לוי, "ספרות של סופות"; טמיר ליכטנברג, "עסקת חבילה"; עידו מיכאלי, "שטיח בנק הפועלים"; גלעד רטמן, "חמש להקות מרומניה"; רועי קופר, "חלום עזה". פתיחה: ג', 10.2. עד 29.8; "חדש באוסף". עד 28.2; אדגרדו סמבו, "סלומה". מוצג מיוחד. עד 11.4; "עד אשר נמצא מקום". על המעגל באמנות המחול בישראל. צילום, וידיאו, רישום וכרזות. עד 28.2; "האמן והסטודיו". עד 2.8.2015; דאג ומייק סטארן, "ביג במבו". עד 30.4; "הידור נשים: תשמישי קדושה מאת מעצבות עכשוויות". עד 10.2; "ג'קומטי בשני ממדים". רישום, הדפס ופיסול. עד 9.2; באגף הנוער: "מסעות". ההתרגשות בגילוי ארץ לא נודעת. עד 28.2. שדרות רופין 11, ירושלים, טל' 02-6708811. א'-ב', ד'-ה', 17:00-10:00, ג', 21:00-16:00, ו' וערב חג, 14:00-10:00, שבת, 17:00-10:00. מיוחד לקיץ (עד 31.8): ג'-ה', עד 21:00. כניסה: 50-25 שקל; כניסה חופשית לילדים בימים ג', ושבת ובאוגוסט.
  • מוזיאון מאנה כץ: "האוונגרד היהודי". עד 28.7. שדרות יפה-נוף 89, חיפה, טל' 04-9119372. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 19:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 30-15 שקל.
  • מוזיאון נחום גוטמן לאמנות: דוד מערבי, "שירה הנוער". עבודות של חברו של גוטמן מבצלאל. עד 30.4. רוקח 21, נווה-צדק, תל-אביב, טל' 03-5161970. ב'-ה', 16:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 24-12 שקל (כניסה חופשית עד גיל 18, כניסה מוזלת בשישי).
  • מוזיאון תל-אביב לאמנות: אתל גוטמן, "גידולי פרא, 2014". פיסול סביבתי. ללא מועד סיום; "המוזיאון מציג את עצמו 2". אמנות ישראלית מאוסף המוזיאון. ללא מועד סיום; "מסלולי ייצור". סרטים ודגמים המגלמים את היחס האמביוולנטי לבנייה מודרניסטית. עד 2.5; "והזוכים הם: תערוכת הזוכים בפרסי משרד התרבות והספורט". עד 15.4; מחמוד קייס, "ערבסק #3". מיצב. עד 26.4; אורי גרשט, "רסיסים". גבולות הצילום. עד 2.5; "תחת מחיקה". מבט אל נוכחות המחוק. עד 18.4; טום פרידמן, "למעלה באוויר". מיצב. עד 15.3; "צורות חיות". ז׳ואן מירו, מקס ארנסט: הדפסים מהאוסף. עד 7.3; דוד ינאי, "אדריכלות וגנטיקה". עד 21.2; מרינה אברמוביץ', "Rhythm 0, 1974". מיצב המשחזר את המיצג של אברמוביץ' בנאפולי. עד 14.2; "בשיחה". מבחר יצירות עכשוויות. ללא מועד סיום; "על קווי דמיון". תערוכה לכל המשפחה. ללא מועד סיום; חדרים מיניאטוריים מאוסף הלנה רובינשטיין; אימפרסיוניזם, פוסט-אימפרסיוניזם ואסכולת פריז; אמנות המאה ה-20; אמנות עכשווית: מאוסף המוזיאון ושאילות. תצוגות קבע. שד' שאול המלך 27, תל-אביב, טל' 03-6077020. ב', ד', שבת, 18:00-10:00; ג', ה', 21:00-10:00; ו', 14:00-10:00. כניסה: 48-24 שקל (כניסה חופשית עד גיל 18).
  • משכן לאמנות עין-חרוד: "דוד גבע 10 שנים". עד 17.3; עבודות שטיחים של חברי כישורית. עד 15.3; חנה דיין, "פנים". עד 15.3; חיים מאור, "יהודי טוב". עד 15.5; "אוסף המוזיאון, דיוקנאות". עד 15.3; הסטודיו לזכרו של דודו גבע. תערוכת קבע. עין-חרוד מאוחד, טל' 04-6485701. א'-ה', 16:30-09:00, ו' וערבי חג, 13:30-09:00, שבת וחג, 16:30-10:00. כניסה: 30-13 שקל.

הפוסט המדריך, 5–12 בפברואר 2015 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מלכיט

$
0
0
מלכיט, שמן על פורמיקה, 9/12 ס"מ, 2015

מלכיט, שמן על פורמיקה, 9/12 ס"מ, 2015

מידד אליהו – תנועה מחזורית, סדרת מיניאטורות מיוחדת לערב-רב.
אוצרת: יעל רביד
 
מוטיבים לבנטינים ודימויים של מצבים אנושיים מופשטים, נוצרו מתוך פעולות ציוריות רפטטיביות על מצע של לוחיות פורמייקה קטנות: הוספה וגריעה, דילול והצטברות של שכבות, צבעוניות עזה ותבלינית, מחיקה והשתקה, מתמזגים לעיתים לביטויים של תרבות או פירוקה.

הפוסט מלכיט הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


לא רק יין זול, 5.2.15

$
0
0

פֶּפֶּה. ככה יולנדה קוראת לאחד החתולים שלה. פֶּפֶּה! היא מתלוננת, פֶּפֶּה, דיי. בדיוק באותו קול שבו היא מדברת לבן שלה לפעמים. זה קול של מיאוס. קל, לא סופני, אבל כזה שמבהיר לנמען שהיא עכשיו מחוץ לתפקיד.

הילה עמרם, ללא כותרת, טכניקה מעורבת, 11X17 ס"מ, 2012

הילה עמרם, ללא כותרת, טכניקה מעורבת, 11X17 ס"מ, 2012

"חוצלארץ", גלריה בנימין, רח' צ'לנוב 28, תל-אביב
פתיחה: חמישי, 5.2.15, ב-20:00. נעילה: 7.3.15, ב-14:00
בעקבות אירועי הקיץ האחרון, שבו היתה ישראל תחת עוצר אווירי, התערוכה מבקשת לבחון את "חוצלארץ" כמושג אסקפיסטי ופנטסטי ביחס לארצי ולשגרתי. האמנים המשתתפים העניקו פרשנויות מגוונות לנושא, ביניהן עבודות שעוסקות בכמיהה ובנוסטלגיה, בחרדות ובסיוטים, בעודפות ובאובססיה, בקלישאות ובבנאליה. משתתפים: שגיא אשין, שני בראל, רינת שניידובר, קרן שפילשר, עדי ברנדה, לילך מדר, ינון זינגר, ינאי גבע, זויה צ'רקסקי, הילה עמרם, גלנדון ואיזבלה, אפרת (חסון) דה-בוטון.
האירוע בפייסבוק, כאן. כמו כן יוצג פרויקט שעבורו התבקשו חברי פייסבוק מחוצלארץ לשלוח גלויות במיוחד עבור התערוכה.

שני בראל, "Palm Springs ACE Hotel", הדפסת פיגמנט ארכיונית, 30X40 ס"מ, 2014

שני בראל, "Palm Springs ACE Hotel", הדפסת פיגמנט ארכיונית, 30X40 ס"מ, 2014

גם לאמא היה מדי פעם קול כזה, שהיה עושה כובד בבטן. מתי היא תחזור. האם היא תחזור. איך יכול להיות שיש רגעים כאלה שאני אדם זר ומיותר עבורה. יכול להיות. הנה. אז מה זה הקול החם, הסמכותי, שהיה בבוקר? אולי זה לא היה הקול האמיתי, אולי היא חיקתה מישהו אחר. בקול המואס הסתתר איום הנטישה. גרוע מזה: האפשרות שכל העסק הזה, אמא-אנחנו-בית-כל-החיים, הוא על כרעי תרנגולת, תוצאה של חוזה מהגיהנום שיום אחד היא תתנער ממנו.

פרנצ'סקו פיניציו, 2002, מתוך ההצבה "Green D"

פרנצ'סקו פיניציו, 2002, מתוך ההצבה "Green D"

פרנצ'סקו פיניציו, "ארקפארקקראפטראפטקליניקקלאבפאב", מוזיאון בת-ים
פתיחה: חמישי, 12.2.15, ב-20.00. נעילה: 16.5.15. אוצר: יהושע סימון
פרנצ'סקו פיניציו גדל בקווינס, ניו-יורק, וחי בצרפת מ-1993. היה דמות בולטת בסצינת האמנות של מרסיי, שבה חי בשנים 1995–2005. כעת חי בברסט, שם הוא מלמד בבית-הספר האירופי לאמנות בברטאן. עבודותיו הוצגו בתערוכות רבות, הן במוסדות ציבוריים והן בחללים אלטרנטיביים ברחבי אירופה. הגיע לישראל בתמיכת תוכנית האמנים ארטפורט וישהה בה כמה חודשים, שבמהלכן ייצור עבודות חדשות, ייפגש עם אמנים וייזום מפגשים ואירועים.
התערוכה משלבת כמה מעבודותיו החשובות של פיניציו יחד עם פרויקטים חדשים שפיתח במיוחד עבור מובי: בוטיק מונוכרומטי, חדר אוכל לחתולים, מכונה להקלטת והשמעת חלומות, חנות שמשנה את משלח ידה עשר פעמים במהלך שבוע אחד, שכונת פחונים מבתי צעצוע, פארק שעשועים שהוא אתר בנייה, ועוד. היכולת של פיניציו לדחוף סיטואציה נתונה לנקודת השבירה שלה חושפת מצבים סותרים וממדים נסתרים.
מובי, מוזיאוני בת-ים, רח' סטרומה 6, בת-ים. שלישי וחמישי, 16:00–20:00, שישי ושבת, 10:00–14:00. טל' 03-6591140.

פרנצ'סקו פיניציו, 2010, מתוך ההצבה "2 Promi"

פרנצ'סקו פיניציו, 2010, מתוך ההצבה "2 Promi"

בקפה התרוצץ סביבנו, כמו צרעה משוגעת, ילד אחד. הראש שלו הזכיר פסלונים אפריקאיים שמוכרים בחנויות לתיירים: רזה, סנטר מסותת, עצמות לחיים גבוהות שכמעט אפשר לזהות את סכין הפסלים שהחליקה עליהן, אוזניים גדולות תלויות לו בצדדים כמו תכשיטים מגולפים, חור קטן בכל אוזן, עיניים בולטות ושחורות, מדי פעם פקח אותן בבת אחת, אבל רוב הזמן היו עצומות למחצה, התרוצץ במעגלים סביבנו וזימזם, ואז נעצר מול א' בבת אחת, ביקש כסף במשפטים ארוכים נבלעים, מזומררים, א' פישפש בארנק ונתן, והילד טס לדרכו.

ז'וליאן סאלו, "מערה קוסמולוגית", מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית

ז'וליאן סאלו, "מערה קוסמולוגית", מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית

ז'וליאן סאלו, "מערה קוסמולוגית", מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית
פתיחה: 14.2.15, ב-20:00. נעילה: 11.4.15
האמן הצרפתי ז'וליאן סאלו יצר מערה קוסמולוגית בעבודת טווייה עמלנית של חוטי כותנה ותאורה זרחנית, המבוססת על פעולה שביצע עם צוות של אמנים מקומיים; מערך רישומים המאזכר פרסקות תקרה רנסנסיות וציורי קיר מהתקופה הפרהיסטורית, המתכתבים עם תרבות הגוף באמנות העכשווית. סאלו מתמקד בביטויים שונים של תופעת המטמורפוזה, שלתפיסתו מבטאת מהות אבולוציונית: היא המניעה והמאפשרת התפתחות של צורות חיים חדשות ומצבי קיום שאין להם סוף. סאלו מתעניין בביוכימיה ובאתנולוגיה ומושפע מתרבויות פרימיטיביות, טקסי טראנס וטקסי מעבר שבעלי החיים הם חלק מהותי בהם.
מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, רח' הבנים 4 , הרצליה. טל' 09-9551011. שני, רביעי, שישי ושבת, 10:00–14:00; שלישי, חמישי, 16:00–20:00.

שי זילברמן, "נאמן למקור", 2015

שי זילברמן, "נאמן למקור", 2015

שי זילברמן, "נאמן למקור", מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית
פתיחה: 14.2.15, ב-20:00. נעילה: 11.4.15. אוצרת: טל בכלר
זילברמן יוצר קולאז' של דימויים אבסורדיים הממזג אנשים עם ראשי ציפור, עצים מבויתים, נופי מדבר צחיחים אך אורבניים ועש שגדל לממדי ענק. מקורם של כל אלו בספרים מאוירים, מגזינים, אנציקלופדיות וכתבי-עת ישנים, הממקמים את יצירתו בתווך שבין אז לעכשיו ובין מקום לאי מקום.
מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, רח' הבנים 4 , הרצליה. טל' 09-9551011. שני, רביעי, שישי ושבת, 10:00–14:00; שלישי, חמישי, 16:00–20:00.

תשוחרר הילדה מלאכ אל-ח'טיב

תשוחרר הילדה מלאכ אל-ח'טיב

מהצד ראיתי שרק הרחיב את מעגל ההקפות, כמו דבור קטן, אחרי כמה דקות חנה לידי, ביקש סיגריה, קיבל, דאה בסיבוב שוב למקומו של א', התיישב לידו, שלף את הסלולרי, שיחק במסך-המגע באצבעות מיומנות, מאלץ את א' לרכון אליו, מזמרר אותו משפט סתום שוב ושוב, לבוש בבגדים נקיים, שמתי לב, רק הפנים בצבע הלכלוך הישן, כמו של ילדים אחרי ששיחקו כל היום בין המכוניות. ואז קם בבת אחת, בדיוק כמו שהתיישב, וחזר לרחיפה המעגלית שלו. בכל פעם שמישהו הגיח ממכונית או חצה את הכביש הוא טס מיד לכיוונו, בזזזז, מבקש כסף, סיגריה, לא מקבל. קצת לפני שקמנו ללכת משם צנח שוב לידנו, הפעם מאחורי גבי. א' חייך אליו ואמר, כבר נתתי לך קודם, חמוד. אז מה, אז מה, תן לי, אז מה, הוא זימרר ככה, וא' ענה באותו חיוך, חם ומתוח בו בזמן, כבר נתתי לך קודם, זוכר? כבר נתתי לך. והילד המשיך, אז מה, אז מה, וניתק ממקומו וחזר לדאייה.

הפוסט לא רק יין זול, 5.2.15 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

על אקטיביזם אמנותי

$
0
0

השיח האמנותי העכשווי מרבה לעסוק בשאלת האקטיביזם האמנותי – כלומר, ביכולת האמנות לתפקד כזירה ומדיום למחאה פוליטית ופעילות חברתית. תופעת האקטיביזם האמנותי תופסת מקום מרכזי בהווייתנו כיוון שהיא חדשה – שונה למדי מתופעת האמנות הביקורתית לה התוודענו היטב בעשורים האחרונים. אמנים אקטיביסטים אינם מסתפקים בביקורת על שדה האמנות או על התנאים הפוליטיים והחברתיים הכלליים שבתוכם הוא מתקיים. תחת זאת, הם שואפים לשנות את התנאים הללו באמצעות האמנות – לאו דווקא בתוך שדה האמנות עצמו אלא יותר מחוצה לו, במציאות עצמה. אמנים אקטיביסטים פועלים לשינוי תנאי החיים בשכונות עוני, מעלים סוגיות אקולוגיות, חושפים תושבי מדינות ואזורים בלתי מפותחים  לתרבות וחינוך, מושכים תשומת לב למצוקתם של מהגרים חסרי אשרות, משפרים את תנאי העובדים במוסדות אמנות, וכן הלאה. במלים אחרות, אמנים אקטיביסטים מגיבים לקריסה הגוברת של מדינת הרווחה המודרנית ומנסים להחליף אותה ואת העמותות שמסיבות שונות אינן מסוגלות או מעוניינות למלא תפקיד זה. אמנים אקטיביסטים רוצים להיות לתועלת, לשנות את העולם, להפוך אותו למקום טוב יותר – אך בה בעת, הם לא רוצים להפסיק להיות אמנים. וזו בדיוק הנקודה שבה מתעוררות בעיות תיאורטיות, פוליטיות ואפילו מעשיות גרידא.

מיכאל ראקוביץ, Joe Heywood’s paraSITE shelter , 2000. בּאטֶרי פארק סיטי, מנהטן. שקיות ניילון, ווי צינורות מפוליאתילן, סרט הדבקה. באדיבות האמן וגלריה לומבארד פרייד , ניו יורק.

מיכאל ראקוביץ, Joe Heywood’s paraSITE shelter , 2000. בּאטֶרי פארק סיטי, מנהטן. שקיות ניילון, ווי צינורות מפוליאתילן, סרט הדבקה. באדיבות האמן וגלריה לומבארד פרייד , ניו יורק.

נסיונות האקטיביזם האמנותי לשלב בין אמנות לפעולה חברתית מותקפים משני העברים המנוגדים של האמנות המסורתית והאקטיביזם המסורתי. הביקורת האמנותית המסורתית מונחית על פי הגיון האיכות האמנותית. מנקודת ראות זו, האקטיביזם האמנותי פשוט לא נראה מספיק טוב כאמנות: מבקרים רבים טוענים שהכוונות התרומיות של האמנים האקטיביסטים באות על חשבון איכות היצירה. למעשה, קל לדחות את הביקורת הזו. במאה העשרים, נמחקו כל הקריטריונים לאיכות וטעם על ידי אוונגרדים אמנותיים שונים – כך שהיום אין כל טעם לשוב ולהסתמך עליהם.

הביקורת שמנגד, לעומת זאת, רצינית הרבה יותר ומחייבת תשובה ביקורתית מפורטת. ביקורת זו נשענת בעיקר על רעיונות ה"אסתטיות" וה"ספקטקולריות". מסורת אינטלקטואלית מסוימת שצמחה מתוך כתבי ולטר בנימין וגי דֶבּוֹר גורסת שהאסתטיזציה והספקטקולריזציה של הפוליטיקה, כולל מחאה פוליטית, מזיקות כיוון שהן מסיחות את תשומת הלב מהיעדים המעשיים של המחאה הפוליטית אל צורתה האסתטית. ופירוש הדבר שאין להשתמש באמנות כמדיום למחאה פוליטית של ממש, כיוון שהשימוש באמנות לצרכים פוליטיים כרוך בהכרח באסתטיזציה של אקט המחאה, מה שהופך אותו לספקטקל ומנטרל בכך את השפעתו המעשית. די אם ניזכר למשל בביאנלה השביעית בברלין שאצר ארתור ז'מיייבסקי ב-2012 ובביקורת שספגה מכיוונים אידיאולוגיים שונים, שתיארו אותה כביבר לאמנים אקטיביסטים.

במלים אחרות, המרכיב האמנותי באקטיביזם האמנותי נתפס לא פעם כסיבה העיקרית לכשלונו בשדה המציאות – ברמת השפעתו החברתית והפוליטית המיידית. בחברה שלנו, מקובל להתייחס לאמנות כאל חסרת תועלת. על כן נדמה שחוסר תועלת זה, מעצם טבעו, כביכול דבק באקטיביזם האמנותי ודן אותו לכשלון. בה בעת, האמנות נתפסת בסופו של חשבון כמעלה את הסטטוס קוו על נס, כאסתטיזציה של המצב הקיים, ומכאן כמערערת את רצוננו לשנותו. על כן נדמה שהמוצא היחיד מהמבוי הסתום הוא זניחת האמנות לגמרי – כאילו שהאקטיביזם החברתי והפוליטי לעולם אינו כושל כל עוד לא הזדהם בנגיפי האמנות.

מרטין קיפֶּנְבֶּרְגֶר, הבית המודרני של האמינו או לא, 1985. שמן על בד.

מרטין קיפֶּנְבֶּרְגֶר, הבית המודרני של האמינו או לא, 1985. שמן על בד.

ביקורת האמנות כחסרת תועלת ולפיכך כפסולה מוסרית ומזיקה פוליטית אינה חדשה. בעבר, אילצה הביקורת הזו אמנים רבים לזנוח את האמנות לגמרי ולהתחיל לעסוק במשהו מועיל יותר, משהו ראוי מוסרית ותורם פוליטית. אולם האקטיביזם האמנותי העכשווי אינו ממהר לזנוח את האמנות אלא דווקא מנסה לרתום אותה לתועלת החברה. זוהי עמדה חדשה מבחינה הסטורית. רבים מסייגים חדשנות זו על דרך ההשוואה לאוונגרד הרוסי, שנודע בשאיפתו לשנות את העולם באמצעות האמנות. השוואה זו אינה במקומה לדעתי. אמני האוונגרד הרוסים של שנות ה-20 האמינו ביכולתם לשנות את העולם כיוון שבאותה העת נתמכה הפרקטיקה האמנותית שלהם על ידי שלטונות ברה"מ. הם ידעו שהממסד לצדם, וקיוו שתמיכה זו לא תימוג עם הזמן. לעומת זאת, לאמנים האקטיביסטים של זמננו אין כל סיבה להאמין בתמיכה פוליטית מבחוץ. האקטיביזם האמנותי פועל בכוחות עצמו, ומסתמך רק על רשתותיו הוא ועל תמיכה כספית דלה ובלתי יציבה של מוסדות אמנות פרוגרסיביים. מדובר אפוא במצב עניינים חדש המחייב עיון תיאורטי מעמיק.

המטרה המרכזית של עיון תיאורטי זה היא לנתח את המשמעות המדויקת והפונקציה הפוליטית של המונח "אסתטיזציה". אני סבור שניתוח כזה יאפשר לנו להבהיר את הדיונים שלנו באקטיביזם האמנותי והמקום שבו הוא עומד ושממנו הוא פועל. ברצוני לטעון שכיום, המלה "אסתטיזציה" משמשת בעיקר באופן מוטעה ומטעה. כשאנו מדברים על "אסתטיזציה", אנו מתייחסים לא פעם לאופרציות תיאורטיות ופוליטיות שונות ואף מנוגדות. הסיבה לבלבול זה היא חלוקת הפרקטיקה האמנותית העכשווית עצמה לשני תחומים נבדלים: אמנות במובן המדויק של המלה, ועיצוב. בשני התחומים הללו, נודעים לאסתטיזציה שני מובנים שונים. הבה ננתח את ההבדל הזה.

טינה מוֹדוֹטי, בנדולרה, תירס ומגל, 1927. הדפס ג'לטין כסף.

טינה מוֹדוֹטי, בנדולרה, תירס ומגל, 1927. הדפס ג'לטין כסף.

אסתטיזציה כמהפכה

בתחום העיצוב, האסתטיזציה של כלים טכניים, מוצרי צריכה או אירועים שונים כרוכה בנסיון לעשותם אטרקטיביים יותר, על מנת שיקסמו למשתמש ויפתוהו. כאן, האסתטיזציה אינה מונעת את השימוש בחפץ אסתטי מעוצב – נהפוך הוא, תכליתה לשפר את השימוש הזה ולהפיצו על ידי כך שיהיה ידידותי יותר למשתמש. במובן זה, עלינו להתייחס לכל האמנות של העבר הקדם-מודרני לא כאמנות אלא כעיצוב. ואמנם, היוונים הקדמונים דיברו על "טֶכְנֶה" (τέχνη), בלי להבחין בין אמנות לטכנולוגיה. אם נבחן את האמנות של סין העתיקה, נמצא כלים מעוצבים לעילא לטקסי דת וחפצים יומיומיים מעוצבים לעילא למען אנשי חצר ורוח. כך גם באשר לאמנות המצרים והאינקה: אין זו אמנות במובן המודרני של המלה, אלא עיצוב. וכך גם באשר לאמנות המשטרים הישנים של אירופה בטרם המהפכה הצרפתית, שבה איננו מוצאים אלא עיצוב דתי או עיצוב למען העשירים והחזקים. בימינו, לעומת זאת, העיצוב מצוי בכל. כמעט כל חפץ שאנו משתמשים בו מעוצב מקצועית כדי להתחבב על המשתמש. לכך בדיוק אנו מתכוונים כשאנו מדברים על מוצר צריכה מעוצב היטב: זו "יצירת אמנות של ממש", אנו אומרים על האייפון, על מטוס הסילון, וכדומה.

וכך ניתן לומר גם על הפוליטיקה. אנו חיים בעידן של עיצוב פוליטי, של עושי פסל ותמונה מקצועיים. כשמדברים על האסתטיזציה של הפוליטיקה בהקשר של גרמניה הנאצית, למשל, אנו מתכוונים לא פעם לאסתטיזציה כעיצוב – כנסיון להפוך את התנועה הנאצית למושכת יותר, מפתה יותר. בדעתנו עולים המדים השחורים, תהלוכות הלפידים וכדומה. חשוב לראות שהבנה זו של אסתטיזציה כעיצוב אינה קשורה כלל לרעיון האסתטיזציה כפי שהשתמש בו בנימין בדברו על הפשיזם כאסתטיזציה של הפוליטיקה. מקורותיה של המשגה נבדלת זו של האסתטיזציה אינם נעוצים בעיצוב אלא באמנות המודרנית.

מסרק כפול: תמונות מסיפור יוסף, אמצע המאה ה-16. שנהב, ככל הנראה ממקור פלמי.

מסרק כפול: תמונות מסיפור יוסף, אמצע המאה ה-16. שנהב, ככל הנראה ממקור פלמי.

ואמנם, האסתטיזציה האמנותית אין פירושה נסיון להפוך את תפעולו של כלי טכני מסוים לידידותי יותר למשתמש. נהפוך הוא, האסתטיזציה האמנותית פירושה עיקור כלי זה מתכליתו, שלילה אלימה של תועלתו ויעילותו המעשית. תפיסתנו העכשווית בנוגע לאמנות ואסתטיזציה של האמנות שורשיה נעוצים במהפכה הצרפתית – בהחלטות שקיבלה ממשלתה המהפכנית של צרפת בנוגע לחפצים שירשה מהמשטר הישן. חילופי משטר – ובפרט שינוי רדיקלי כמו המהפכה הצרפתית – מלווים בדרך כלל בגל של ניתוץ מזבחות. ניתן לזהות את הגלים הללו במקרים של הפרוטסטנטיות, כיבוש אמריקה בידי ספרד, או נפילת המשטרים הקומוניסטיים במזרח אירופה. המהפכנים הצרפתים נקטו גישה שונה: במקום להרוס חפצי קודש וחול של המשטר הישן, הם עיקרו אותם מתכליתם – במלים אחרות, אסתטיזציה. המהפכה הצרפתית הפכה את העיצוב של המשטר הישן למה שהיום היינו מכנים אמנות, קרי, חפצים שלא נועדו לשימוש אלא לראותם בלבד. מהלך מהפכני אלים זה של אסתטיזציית המשטר הישן הוא מקור האמנות כפי שאנו מכירים אותה היום. לפני המהפכה הצרפתית, לא היתה אמנות – היה רק עיצוב. לאחר המהפכה הצרפתית נולדה האמנות – על ערש הדווי של העיצוב.

עמנואל קאנט התייחס למקורה המהפכני של האסתטיקה בספרו ביקורת כוח השיפוט. בסמוך לתחילת הטקסט, מבהיר קאנט את הקשרה הפוליטי בהאי לישנא:

כששואל אותי אדם, אם אני סבור כי הארמון שאני רואה מולי יפה הוא, אמנם אפשר שאומר: איני אוהב דברים מסוג זה, העשויים רק כדי שיביטו בהם בפה פעור… יתר על כן, בשפה ההולמת יותר את רוסו יכול אני לחרף את שחצנותם של הגדולים, המשתמשים בזיעת העם לדברים מיותרים כאלה… אפשר שיניחו לי לומר כן ויסכימו עימי, אולם לא זה הנדון עתה… אין רוצים אלא לדעת, אם הדימוי בלבד של המושא מלווה אצלי הפקת-נחת ואהיה אדיש ככל שאהיה לגבי קיומו של המושא של דימוי זה.  [1]

קאנט אינו מעוניין בקיומו של ארמון כייצוג של עושר ועוצמה. תחת זאת, הוא מוכן לקבל את הארמון כמבנה שעבר אסתטיזציה, כלומר נשלל והתאיין מכל בחינה מעשית – היה לצורה טהורה. כאן עולה שאלה בלתי נמנעת: מה עלינו לומר על החלטת המהפכנים הצרפתים להמיר את ניתוץ כל מזבחות המשטר הישן בעיקורו האסתטי מתכליתו? ועוד: האם הלגיטימציה התיאורטית של דה-פונקציונליזציה אסתטית זו שהוצעה כמעט בו-זמנית על ידי קאנט מהווה אות לחולשתה התרבותית של הבורגנות האירופית הישנה? אולי מוטב היה להשמיד לגמרי את גופת המשטר הישן במקום להציגה לראווה כאמנות – מושא לעיון אסתטי טהור? ברצוני לטעון כי האסתטיזציה מהווה צורה רדיקלית של מוות – הרבה יותר מאשר ניתוץ המזבחות הישן והטוב.

כבר במהלך המאה ה-19, הרבו להשוות בתי נכות לבתי קברות, ואת אוצריהם לקברנים. אולם המוזיאון מהווה בית קברות הרבה יותר מאשר כל בית עלמין. בתי עלמין של ממש אינם חושפים את גופות המתים; הם מסתירים אותן. הדבר נכון גם באשר לפירמידות. בהסתירם את הגופות, יוצרים בתי הקברות מרחב מסתורי, נסתר וחבוי מעין, ובכך פותחים פתח לאפשרות של תחיית המתים. כולנו קראנו על רוחות רפאים, על ערפדים שיוצאים מקברם, ועל מתים-חיים אחרים שנודדים בבתי הקברות באישון ליל. ראינו גם סרטים על לילה במוזיאון: באין רואה, מתעוררות גופות היצירות לחיים. אך דווקא באור יום, בית הנכות הוא מקום של מוות מוחלט שאינו מותיר כל מקום לתחייה, לשחזור העבר. המוזיאון ממסד את האלימות הרדיקלית באמת, האתאיסטית והמהפכנית, שממחישה כי העבר אמנם מת לבלי שוב – הגופה החומרית שעברה אסתטיזציה משמשת ראייה לאי-היתכנות התחייה. (למעשה, זו הסיבה לכך שסטלין התעקש כל כך שגופתו של לנין תוצג דרך קבע לעיני הציבור. המאוזוליאום של לנין מהווה ערובה גלויה לעין שלנין והלניניזם אמנם גוועו. זו גם הסיבה לכך שמנהיגיה הנוכחיים של רוסיה אינם ממהרים לקבור את לנין – על אף בקשות של רוסים רבים לעשות זאת. הם אינם מעוניינים בתחיית הלניניזם, דבר שהיה מתאפשר לו היתה מובאת גופתו של אבי המהפכה לקבורה).

מאז המהפכה הצרפתית, אם כן, נתפסת האמנות כגופת העבר שעוקרה מתכליתה והוצגה לראווה. הבנה זו של האמנות הכתיבה אסטרטגיות אמנותיות בתר-מהפכניות – עד כה. בהקשר האמנותי, אסתטיזציה של חפצי ההווה פירושה חשיפת אופיים עקר התכלית, האבסורדי והבלתי-שמיש – כל דבר שהופך אותם לחסרי תועלת ויעילות, לחפצים שאין בהם עוד חפץ. אסתטיזציה של ההווה פירושה הפיכתו לעבר המת. במלים אחרות, אסתטיזציה אמנותית היא היפוכה של האסתטיזציה על דרך העיצוב. מטרת העיצוב היא לשפר את הסטטוס-קוו באמצעים אסתטיים – לעשותו אטרקטיבי יותר. האמנות משלימה עם הסטטוס קוו – אבל היא משלימה איתו כגופה, לאחר שהתגלגל לכדי ייצוג גרידא. במובן זה, האמנות רואה את העכשוויות לא מנקודת הראות המהפכנית גרידא, אלא מזו הבתר-מהפכנית. ניתן לומר אפוא שהאמנות המודרנית והעכשווית מתייחסת אל המודרניות והעכשוויות כפי שהתייחסו המהפכנים הצרפתים לעיצוב המשטר הישן – עיצוב שאבד עליו הכלח, שניתן לצמצמו לכדי צורה טהורה, גופה שכבר נפחה את נשמתה.

ג'אקומו בּאלה, דגם קומקום למערכת כלי תה (Modello di teiera per servizio da thè)

ג'אקומו בּאלה, דגם קומקום למערכת כלי תה (Modello di teiera per servizio da thè)

אסתטיזציה של המודרניות

למעשה, הדבר נכון במיוחד באשר לאמני האוונגרד, המזוהים לא פעם בטעות כחלוצי עולם טכנולוגי חדש – כמבשרי  הקדמה הטכנולוגית. דבר אינו רחוק יותר מהאמת ההיסטורית. כמובן שאמני האוונגרד ההסטורי גילו עניין במודרניות הטכנולוגית, המתועשת. יחד עם זאת, הם התעניינו במודרניות הטכנולוגית רק לצורך האסתטיזציה שלה, עיקורה מתכלית, חשיפת האידיאולוגיה של הקדמה כחזיון תעתועים אבסורדי. כשאנו מדברים על האוונגרד ועל היחס שלו לטכנולוגיה, לרוב עולה בדעתנו דמות הסטורית ספציפית: פיליפּו תומאסו מארינֶטי ו"המניפסט הפוטוריסטי" שלו, שהתפרסם ב-1909 בעמוד הראשון של פיגארו הפריסאי.[2] הטקסט גינה את טעמה התרבותי של הבורגנות כ"פּאסֶה" והילל את יפי הציביליזציה המתועשת החדשה ("מכונית שואגת הדוהרת כמו על סרט של מכונת ירייה עולה ביופייה על 'ניקה מסמותרקיה'"), שיבח את המלחמה כ"היגיינה של העולם", וביקש "להרוס את המוזיאונים, הספריות והאקדמיות מכל מין וסוג". דומה שיש כאן הזדהות גמורה עם אידיאולוגיית הקדמה. אולם מארינטי לא פרסם את המניפסט לבדו, אלא כלל אותו בתוך סיפור הנפתח בתיאור כיצד הפריע לשיחה לילית ארוכה שלו עם חבריו שעסקה בשירה בכך שקרא להם לקום ולנהוג במכונית מהירה למרחקים. וכך אמנם עשו. מארינטי כותב: "וכמו כפירים, רדפנו אחר המוות… אין דבר שבעולם שראוי למות למענו, מלבד התשוקה להתנער סופית מהאומץ שהכביד עלינו". ואכן התנערו. מארינטי ממשיך לתאר את הנסיעה הלילית במלים אלו: "כמה מגוחך! איזה מטרד! … בלמתי בעוצמה ולמרבה הגועל הגלגלים ניתקו מהקרקע ועפתי לתוך תעלת ביוב. תעלה מזופתת, מלאה מי אפסיים! … עד כמה כמהתי לרפש משובב הגוף שלך שהזכיר לי כל כך את קדושת שדיה השחורים של מיניקתי הסודנית".

אין בכוונתי להתעכב על דימוי זה של השיבה לרחם האם ולשדי המינקת לאחר נסיעה מוטרפת במכונית לקראת המוות – הוא ברור מאליו. די בכך שאומר שמארינטי וחבריו חולצו מהתעלה בידי חבורת דייגים ועמם, כך הוא כותב, "כמה חובבי טבע קשישים ומוכי שיגדון" – כלומר, אותם השקועים בעבר שכנגדם מופנה המניפסט. כך, המניפסט נפתח בתיאור כשלון מצעו הוא. ואין תמה שהקטע שבא לאחר המניפסט חוזר על דימוי התבוסה. בהתאם ללוגיקה של הקדמה, מארינטי רואה בעיני רוחו את הופעתו של דור חדש שבעיניו ייראו הוא וחבריו שנואים וראויים לשמד ממש כאותם המיושנים. אך הוא כותב שכאשר נציגי אותו דור חדש ינסו להשמיד אותו ואת חבריו, הם ימצאום "בליל חורף, בבקתה דלה, הרחק בכפר, הלומת גשם זלעפות, ויראו אותנו מתגודדים חרדים גם יחד … מחממים ידינו סביב הלהבות המפזזות שהיו ספרי ההווה שלנו".

הציטוטים הללו מראים כי בעבור מארינטי, אסתטיזציה של המודרניות המונעת על ידי טכנולוגיה אין פירושה העלאתה על נס  או נסיון לשפרה, לייעלה באמצעות עיצוב טוב יותר. נהפוך הוא, כבר מתחילת הקריירה האמנותית שלו בחן מארינטי את המודרניות בדיעבד, כאילו כבר קרסה, כאילו היתה לנחלת העבר – ודמיין את עצמו בתעלת הביוב של ההסטוריה, או במקרה הטוב, ישוב בכפר תחת גשם זלעפות שלאחר אסון. ובראייה רטרוספקטיבית זו, המודרניות שמניעה הטכנולוגיה לעבר הקדמה נראית כמו שואה גמורה. אין זו נקודת מבט אופטימית כלל וכלל. מארינטי מדמיין את כשלון מפעלו הוא – אך הוא מבין את הכשלון הזה ככשלון הקדמה עצמה, שמותירה מאחור רק שברים, הריסות ואסונות אישיים.

ארנסטו מיכּאהֶלֶס (פוטוריסט שנודע בכינויו), אוברול טוּ טא, 1919

ארנסטו מיכּאהֶלֶס (פוטוריסט שנודע בכינויו), אוברול טוּ טא, 1919

ציטטתי את מארינטי בהרחבה כיוון שזהו העד המכריע שמעלה בנימין לדוכן כאשר, באחרית הדבר למסה המפורסמת שלו על "יצירת האמנות בעידן השעתוק הטכני", הוא מנסח את ביקורתו נגד האסתטיזציה של הפוליטיקה כמשימה הפשיסטית בה"א הידיעה – הביקורת שעדיין מכבידה על כל נסיון לחבר בין האמנות לפוליטיקה.[3] כדי להצדיק את טענתו, מצטט בנימין טקסט מאוחר יותר שחיבר מארינטי על המלחמה באתיופיה שבו הוא מותח הקבלות בין פעולות המלחמה המודרנית לבין הפעולות הפואטיות והאמנותיות שנוקטים אמנים פוטוריסטיים. בטקסט ידוע זה, מדבר מארינטי על "המֶטאליזציה של גוף האדם". כאן יש למלה "מטאליזציה" מובן אחד בלבד: מות הגוף והפיכתו לגופה, המובנת כחפץ אמנות. בנימין מפרש את הטקסט הזה כהכרזת מלחמה של האמנות נגד החיים, ומסכם את המצע הפוליטי הפשיסטי במלים אלו: "Fiat art – pereas mundi" (תחי האמנות – ויאבד העולם). ובנימין כותב עוד שהפשיזם הוא מיצויה של תנועת "אמנות לשם אמנות".

כמובן שבנימין דייק בנתחו את הרטוריקה של מארינטי. אבל נותרה עדיין שאלה מכרעת אחת: עד כמה מהימן מארינטי כעד? הפשיזם של מארינטי הוא כבר פשיזם שעבר אסתטיזציה – פשיזם המובן כהשלמה הרואית עם תבוסה ומוות. או כצורה טהורה – ייצוג טהור של הפשיזם בעיני מחבר כשהוא יושב בדד  תחת גשם זלעפות. כמובן שהפשיזם האמיתי לא ביקש תבוסה אלא נצחון. למעשה, בשנות ה-20 וה-30 מארינטי איבד בהדרגה מהשפעתו בתנועה הפשיסטית האיטלקית, שלא פעלה לאסתטיזציה של הפוליטיקה דווקא, אלא לפוליטיזציה של האסתטיקה ברוח תנועת נוֹבֶצֶ'נְטוֹ איטליאנו והניאו-קלסיציזם וכן, גם הפוטוריזם בזכות יעדיו הפוליטיים – או כפי שאנחנו יכולים כבר לומר, עיצובו הפוליטי.

בנימין משווה במאמרו בין האסתטיזציה הפשיסטית של הפוליטיקה לבין הפוליטיזציה הקומוניסטית של האסתטיקה. עם זאת, באמנות הרוסית והסובייטית של אותה תקופה, האבחנות הללו היו הרבה פחות פשוטות. אנו מדברים כיום על האוונגרד הרוסי, אך האמנים והמשוררים הרוסים של אותה עת דיברו על פוטוריזם רוסי – ואז על סופרמטיזם וקונסטרוקטיביזם. בתנועות אלו אנו מגלים את אותה התופעה של אסתטיזציית הקומוניזם הסובייטי. כבר במאמרו "על המוזיאון" (1919), קורא קזימיר מאלביץ' לחבריו לא רק לעלות באש את המורשת האמנותית של דורות העבר, אלא גם להשלים עם העובדה ש"כל שאנו עושים למען המשרפה נעשה הוא".[4] באותה שנה, טוען מאלביץ' במאמרו "אלהים אינו מושפל" כי השגת התנאים החומריים המושלמים של הקיום האנושי, כפי שתכננו הקומוניסטים, היא בלתי אפשרית ממש כהשגת שלמות הנפש, כפי שהכנסייה שאפה בעבר.[5] מייסד הקונסטרוקטיביזם הסובייטי ולדימיר טאטלין בנה דגם של יצירתו המפורסמת המונומנט לאינטרנציונל השלישי שאמור היה להסתובב במקום אך בפועל לא הסתובב, ומאוחר יותר, מטוס שלא יכול היה לטוס (שכונה לֶטאטלין). גם בברה"מ, הקומוניזם הסובייטי עבר אסתטיזציה מנקודת הראות של כשלונו ההסטורי, של מותו המתקרב. וגם בברה"מ, האסתטיזציה של הפוליטיקה נהפכה מאוחר יותר לפוליטיזציה של האסתטיקה, כלומר לשימוש באסתטיקה להשגת יעדים פוליטיים, כעיצוב פוליטי.

איני מתכוון לטעון חלילה שאין כל הבדל בין הפשיזם לקומוניזם – ההבדל עצום ומכריע. ברצוני רק לומר שהנגדת הפשיזם והקומוניזם אינה מקבילה להבדל בין האסתטיזציה של הפוליטיקה המושרשת באמנות המודרנית לבין הפוליטיזציה של האסתטיקה המושרשת בעיצוב פוליטי.

מחוך האמנית מתערוכת "מראה עיניים עלול לתעתע: שמלותיה של פרידה קאלו", מוזיאון פרידה קאלו, מקסיקו העיר.

מחוך האמנית מתערוכת "מראה עיניים עלול לתעתע: שמלותיה של פרידה קאלו", מוזיאון פרידה קאלו, מקסיקו העיר.

אני מקווה שהפונקציה הפוליטית של שתי תפיסות נבדלות ואף סותרות אלו של האסתטיזציה – אסתטיזציה אמנותית ואסתטיזציה עיצובית – ברורה כעת יותר. העיצוב מבקש לשנות את המציאות, את הסטטוס קוו – הוא מעונין לשפר את המציאות, לעשותה מושכת ושימושית יותר. האמנות לעומתו מבקשת כמדומה להשלים עם המציאות כהווייתה, לקבל את הסטטוס קוו. אך האמנות מקבלת את הסטטוס קוו כבלתי-מתפקד, כאילו כבר כשל – כלומר, מנקודת הראות המהפכנית, או הבתר-מהפכנית אפילו. האמנות העכשווית קוברת את עכשוויותנו במוזיאונים כיוון שאינה מאמינה ביציבות תנאי קיומנו הנוכחיים – עד כדי כך שהאמנות העכשווית אף אינה מנסה לשפר תנאים אלה. בכך שהיא מעקרת את הסטטוס קוו מתכליתו, מבשרת האמנות את הדחתה המהפכנית הקרבה. או מלחמת עולם או שואה גלובלית חדשה. מכל מקום, מאורע שיהפוך את מכלול התרבות העכשווית, על שלל שאיפותיה והשלכותיה, למיושנת – כשם שהמהפכה הצרפתית הפכה את כל השאיפות, ההשלכות הרוחניות והאוטופיות של המשטר הישן לנחלת העבר.

האקטיביזם האמנותי העכשווי הוא יורשן של שתי המסורות האסתטיזציה המנוגדות הללו. מחד גיסא, האקטיביזם האמנותי כרוך בפוליטיזציה של האמנות, משתמש באמנות כעיצוב פוליטי – כלומר, ככלי במאבקים הפוליטיים של זמננו. שימוש זה לגיטימי בתכלית – וכל ביקורת על שימוש זה תהא אבסורדית. העיצוב מהווה חלק בלתי נפרד מתרבותנו, ואין שום הגיון לאסור על השימוש בו מצד תנועות אופוזיציה פוליטיות בתואנה שהוא מוביל לספקטקולריזציה, לתיאטרליזציה של המחאה הפוליטית. ככלות הכל, יש תיאטרון טוב ותיאטרון רע.

אבל האקטיביזם האמנותי אינו יכול להתנתק ממסורת מהפכנית ורדיקלית בהרבה של האסתטיזציה של הפוליטיקה – ההשלמה עם הכשלון העצמי, המובנת כתחושה מטרימה ונבואית של כשלונו הקרב של הסטטוס קוו בכללותו, בלי להותיר כל מקום לשיפורו או תיקונו האפשרי. העובדה שהאקטיביזם האמנותי העכשווי לכוד בסתירה זו היא דבר טוב. ראשית כל, רק פרקטיקות שסותרות את עצמן הן המיתיות במובן עמוק של המלה. ושנית, בעולם העכשווי שלנו, רק האמנות מסמנת את היתכנות המהפכה כשינוי רדיקלי מעבר לאופק ציפיותינו ומאוויינו העכשוויים.

נזירות בוחנות את המוביילים של קלדר בגלריה פרנק פֶּרְלְס , 1953. צילום: אן רוזנר. כל הזכויות שמורות למוזיאון סמית'סוניאן.

נזירות בוחנות את המוביילים של קלדר בגלריה פרנק פֶּרְלְס , 1953. צילום: אן רוזנר. כל הזכויות שמורות למוזיאון סמית'סוניאן.

אסתטיזציה ופניית הפרסה

האמנות המודרנית והעכשווית מאפשרת לנו אפוא להתבונן בתקופה ההסטורית שבה אנו חיים מנקודת המבט של קצהּ. דמותו של אנגלוּס נוֹבוּס כפי שמתארהּ בנימין מסתמכת על טכניקת האסתטיזציה האמנותית כפי שהיתה נהוגה באמנות האירופית הבתר-מהפכנית.[6] כאן יש לנו תיאור של מֶטאנויה פילוסופית, היפוך המבט – אנגלוס נובוס מפנה את ערפו לעתיד ומביט חזרה אל העבר וההווה. הוא עדיין מתקדם אל העתיד – אך עם גבו אליו. הפילוסופיה אינה אפשרית בלי מטאנויה זו, בלי היפוך המבט. בהתאם לכך, השאלה הפילוסופית המרכזית היתה ועודנה: כיצד מתאפשרת מטאנויה פילוסופית? כיצד מפנה הפילוסוף את מבטו מהעתיד אל העבר ומאמץ גישה רפלקטיבית ופילוסופית באמת כלפי העולם? בימי קדם, התשובה ניתנה על ידי הדת: האל (או האלים) היו אלה שפתחו בפני רוח האדם את האפשרות לעזוב את העולם הגשמי – ולהתבונן בו לאחור מעמדה מטאפיזית. מאוחר יותר, הציעה הפילוסופיה של הגל אפשרות למטאנויה: נוכל להביט לאחור כשנימצא בקץ ההסטוריה – ברגע בו כל התקדמות נוספת של רוח האדם תהיה בלתי אפשרית. בעידן הבתר-מטאפיזי שלנו, התשובה נוסחה בעיקר במונחים ויטאליסטיים: אנו מביטים לאחור אם כלו כוחותינו (ניטשה), אם תשוקתנו הודחקה (פרויד), או אם חווינו את פחד המוות או את שעמום הקיום הקיצוני (היידגר).

אבל אין כל אינדיקציה לנקודת תפנית אישית קיומית כזו בטקסט של בנימין – רק התייחסות לאמנות מודרנית, לציור של פול קלה. אנגלוס נובוס של בנימין מפנה את גבו לעתיד כיוון שהוא יודע כיצד לעשות זאת. הוא יודע כיוון שלמד את הטכניקה הזו מהאמנות המודרנית – כמו גם ממארינטי. כיום, הפילוסוף אינו זקוק לנקודת מפנה סובייקטיבית כלשהי, לאירוע אמיתי כלשהו, למפגש כלשהו עם המוות או עם מישהו שונה ממנו בתכלית השינוי. בעידן שלאחר המהפכה הצרפתית, פיתחה האמנות טכניקות לעיקור תכליתו של הסטטוס קוו, שאותן היטיבו הפורמליסטים הרוסים לתער כ"רדוקציה", "מכשיר אפס" ו"דה-פמיליריזציה". בתקופתנו, הפילוסוף צריך רק להביט באמנות המודרנית וכבר הוא יודע מה לעשות. וזה בדיוק מה שעשה בנימין. האמנות מלמדת אותנו לתרגל מטאנויה, פניית פרסה בדרך לעתיד, בנתיב הקדמה. שלא במקרה, כשמאלביץ' העניק עותק של אחד מספריו למשורר דניאיל חארמס, הוא כתב לו את ההקדשה: "צא ועצור את הקדמה".

והפילוסופיה יכולה ללמוד לא רק מטאנויה אופקית – פניית פרסה בדרך הקדמה – אלא גם מטאנויה אנכית: היפוך הניידות כלפי מעלה. במסורת הנוצרית, זכה היפוך זה לכינוי "קֶנוֹסיס". במובן זה, אפשר לראות באמנות המודרנית והעכשווית פרקטיקה קנוטית.

ואמנם, מקובל לזהות את האמנות עם תנועה לעבר השלמות. האמן אמור להיות יצירתי. ויצירתיות פירושה, כמובן, לא רק להביא לעולם דבר-מה חדש, אלא דבר-מה משופר – פונקציונלי יותר, יפה יותר, מושך יותר. כל הציפיות הללו הגיוניות – אך כפי שכבר אמרתי, בעולם של ימינו, כולן מתייחסות לעיצוב ולא לאמנות. האמנות המודרנית והעכשווית אינה רוצה לעשות את הדברים טובים יותר אלא גרועים יותר – ולא גרועים יותר יחסית, אלא רדיקלית: ליצור חפצים חסרי שימוש מתוך חפצים שימושיים, לבגוד בציפיות, לחשוף את הנוכחות הבלתי-נראית של המוות היכן שאנו נוטים לראות רק חיים.

זו הסיבה לכך שהאמנות המודרנית והעכשווית אינה פופולארית. היא אינה פופולארית דווקא משום שהיא צועדת נגד מהלך הדברים הרגיל והצפוי. כולנו מודעים לעובדה שהציביליזציה שלנו מבוססת על חוסר שוויון, אך אנו נוטים לחשוב שיש לתקן את חוסר השוויון הזה על דרך של ניידות כלפי מעלה – בכך שנאפשר לאנשים לממש את כשרונותיהם, את סגולותיהם. במלים אחרות, אנו מוכנים למחות נגד חוסר השוויון שמוכתב על ידי מערכות העוצמה הקיימות – אך בה בעת, אנו מוכנים להשלים עם הרעיון של חלוקה בלתי שוויונית של סגולות וכשרונות טבעיים. ואולם ברור שהאמונה בסגולות טבעיות ויצירתיות היא הצורה הגרועה ביותר של דרוויניזם חברתי, ביולוגיזם, ולמעשה גם ניאו-ליברליזם, כמתגלם בתפיסת ההון האנושי שלו. בהרצאותיו על "הולדת הביופוליטיקה", מדגיש מישל פוקו כי למושג הליברלי "הון אנושי" יש ממד אוטופי, וכי הוא מהווה למעשה את האופק האוטופי של הקפיטליזם העכשווי.[7]

כפי שמראה פוקו, האדם מפסיק להיראות כאן אך ורק ככוח עבודה עובר לסוחר בשוק הקפיטליסטי. תחת זאת, הפרט הופך לבעליו של מערך תכונות, יכולות ומיומנויות שהן חלק מהותי ממנו, חלקן תורשתיות ומולדות וחלקן פרי חינוך וטיפוח – בעיקר מצד הוריו. במלים אחרות, אנו מדברים כאן על השקעה מקורית של הטבע עצמו. המלה "טאלנט" [גם יחידת המשקל הקדומה "ככר"]  מבטאת היטב את הזיקה הזו בין הטבע להשקעה – הכשרון הוא מתת של הטבע ובה בעת גם סכום מסוים של כסף. כאן מתברר היטב הממד האוטופי של התפיסה הניאו-ליברלית של ההון האנושי. ההשתתפות בשוק העבודה מאבדת את טבעה של העבודה המנוכרת והמנכרת. האדם הופך לערך בפני עצמו. וחשוב עוד יותר, רעיון ההון האנושי, כפי שמראה פוקו, מוחק את הניגוד בין צרכן ליצרן – הניגוד שמאיים לקרוא את בן האנוש לגזרים בתנאים הרגילים של הקפיטליזם. פוקו מראה שבמונחי הון אנושי, הצרכן הופך ליצרן. הצרכן מייצר את שביעות רצונו הוא. ובדרך זו, הצרכן מאפשר להון האנושי שלו לצמוח.[8]

G.U.L.F. (סיעת השפע הגלובלי הקיצוני) . שטר כוח עבודה שעיצב נח פישר לרגל מחאת גוגנהיים  ב-19 במרץ 2013.

G.U.L.F. (סיעת השפע הגלובלי הקיצוני) . שטר כוח עבודה שעיצב נח פישר לרגל מחאת גוגנהיים  ב-19 במרץ 2013.

בתחילת שנות השבעים שאב יוזף בּוֹיס השראה מרעיון ההון האנושי. בהרצאות אָכְבּרגר המפורסמות שלו שפורסמו תחת הכותרת "אמנות=הון" (Kunst=Kapital), הוא טען שיש להבין כל פעילות כלכלית כפרקטיקה יצירתית – כך שכולם נהיים לאמנים.[9] לאחר מכן, תפיסת האמנות המורחבת (erweiterter Kunstbegriff) תתאם לתפיסת הכלכלה המורחבת (erweiterter Ökonomiebegriff). כאן מנסה בויס להתגבר על חוסר השוויון שלדידו מסומל על ידי ההבדל בין עבודה אמנותית יצירתית לבין עבודה מנוכרת שאינה יצירתית. הקביעה שכולם אמנים פירושה לדידו של בויס הנהגת שוויון אוניברסלי על דרך גיוס אותם היבטים ומרכיבים בהון האנושי של כל אדם שנשארים סמויים ורדומים בתנאי השוק הרגילים. עם זאת, במהלך הדיונים שלאחר ההרצאות הללו, התברר כי נסיונו של בויס לבסס שוויון חברתי וכלכלי על שוויון בין פעילות אמנותית ושאינה אמנותית אינו עובד באמת. הסיבה לכך פשוטה: לפי בויס, אדם הוא יצירתי כיוון שהטבע חנן אותו בהון אנושי ראשוני – אותה יכולת להיות יצירתי. כך שהפרקטיקה האמנותית נותרת תלויה בטבע – ולפיכך, בחלוקה הבלתי-שוויונית של סגולות טבעיות.

יחד עם זאת, תיאורטיקנים שמאלניים וסוציאליסטים רבים נותרו מכושפים מרעיון הניידות כלפי מעלה – בין אם פרטנית או קיבוצית. ניתן להמחיש זאת באמצעות ציטוט מפורסם מסוף ספרו של ליאון טרוצקי מהפכה וספרות:

״הבניה חברתית וחינוך-עצמי פסיכו-פיזי ייהפכו לשני היבטיו של אותו התהליך. כל האמנויות – הספרות, התיאטרון, הציור, המוסיקה והאדריכלות יקנו לתהליך זה תואר יפהפה… האדם ייעשה חזק, חכם, ומעודן יותר לאין שיעור; גופו ייעשה הרמוני יותר, תנועותיו קצביות יותר, קולו מוזיקלי יותר… הטיפוס האנושי הממוצע יתעלה לגבהים של אריסטו, גתה, או מרקס. ומעל מצוק זה ייתמרו פסגות חדשות״.

בדיוק מאלפיניזם אמנותי, חברתי ופוליטי זה – בצורותיו הבורגנית והסוציאליסטית – מנסה האמנות המודרנית והעכשווית להושיענו. האמנות המודרנית נעשית כנגד הכשרון הטבעי. היא אינה מפתחת "פוטנציאל אנושי" אלא מאיינת אותו. היא פועלת שלא על דרך ההרחבה כי אם על דרך הצמצום. ואמנם, לא ניתן להשיג מהפך פוליטי של ממש בהתאם לאותה לוגיקה של טאלנט, מאמץ וכשרון שעליו מבוססת כלכלת השוק העכשווית, אלא רק בדרך המטאנויה והקנוזיס – על ידי פניית פרסה והפניית עורף לכיוון הקדמה, ללחץ הניידות כלפי מעלה. רק כך נוכל להימלט מדחק הסגולות והכשרונות שלנו, שמשעבד ומתיש אותנו בדחקו אותנו להעפיל פסגה אחר פסגה. רק אם נשכיל לאסתטיזציה של העדר הכשרונות כמו גם הימצאם, בכך שלא נבחין בין נצחון לכשלון, נוכל להיחלץ מהמבוי התיאורטי הסתום שמאיים על האקטיביזם האמנותי העכשווי.

אין כל ספק שאנו חיים בעידן של אסתטיזציה מוחלטת. עובדה זו מתפרשת לא פעם כאות לכך שהגענו למצב שלאחר קץ ההסטוריה, או למצב של תשישות מוחלטת שמונע מאיתנו כל אפשרות נוספת לפעולה הסטורית. עם זאת, כפי שניסיתי להראות, הזיקה בין אסתטיזציה מוחלטת, קץ ההסטוריה והתכלות כוחות החיים מתעתעת. על סמך לקחי האמנות המודרנית והעכשווית, אנו מסוגלים לאסתטיזציה מוחלטת של העולם – כלומר לראותו כאילו הוא כבר גופה – בלי להימצא בהכרח בקץ ההסטוריה או בכלות כוחנו. אנו מסוגלים לאסתטיזציה של העולם – ובה בעת לפעול בתוכו. ואמנם, אסתטיזציה מוחלטת אינה חוסמת פעולה פוליטית – היא מגבירה אותה. אסתטיזציה מוחלטת פירושה שאנו רואים את הסטטוס קוו הקיים כמת וגמור משכבר. וזה אומר גם שכל פעולה שמכוונת לייצוב הסטטוס קוו תתברר בסופו של דבר כחסרת תוחלת – וכל פעולה המכוונת להרס הסטטוס קוו תצליח בסופו של דבר. לפיכך, אסתטיזציה מוחלטת לא רק שאינה מסכלת פעולה פוליטית, אלא שהיא יוצרת אופק סופי לפעולה פוליטית מוצלחת, אם נודעת לפעולה פוליטית זו פרספקטיבה מהפכנית.

המאמר פורסם לראשונה באנגלית במגזין E-Flux
תרגום מאנגלית: עמי אשר
מערכת ״ערב רב״ מודה לבוריס גרויס על הרשות לתרגם את המאמר ולפרסמו בעברית

הערות: 

Immanuel Kant, Critique of the Power of Judgment, ed. Paul Guyer (Cambridge: Cambridge University Press 2000), 90–91.

2 F. T. Marinetti, “The Foundation and Manifesto of Futurism,” in Critical Writings(New York: Farrar, Strauss and Giroux, 2006), 11–17.

3 Walter Benjamin, “The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction,” Illuminations (New York: Schocken, 1992).

4 Kazimir Malevich, “On the Museum,” in Essays on Art, vol. 1 (New York: George Wittenborn, 1971), 68–72.

5 Kazimir Malevich, “God is Not Cast Down,” ibid., 188–223.

6 Walter Benjamin, “Ueber den Begriff der Geschichte,” in Gesammelte Schriften,vol. 1–2 (Frankfurt am Main: Suhrkamp Verlag, 1974).

7 Michel Foucault, The Birth ofBiopoliticsLectures at the Collège de France 1978–1979 (New York: Palgrave Macmillan, 2008), 215ff.

8 Ibid., 226.

9 Joseph Beuys, Kunst=Kapital(Wangen/Allgäu: FIU-Verlag, 1992).

10 Leon Trotsky, Literature and Revolution, ed. William Keach (Chicago: Haymarket Books, 2005), 207.

הפוסט על אקטיביזם אמנותי הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

סורג

$
0
0
סורג, שמן על פורמיקה, 9/12 ס"מ, 2015

סורג, שמן על פורמיקה, 9/12 ס"מ, 2015

מידד אליהו – תנועה מחזורית, סדרת מיניאטורות מיוחדת לערב-רב.
אוצרת: יעל רביד
 
מוטיבים לבנטינים ודימויים של מצבים אנושיים מופשטים, נוצרו מתוך פעולות ציוריות רפטטיביות על מצע של לוחיות פורמייקה קטנות: הוספה וגריעה, דילול והצטברות של שכבות, צבעוניות עזה ותבלינית, מחיקה והשתקה, מתמזגים לעיתים לביטויים של תרבות או פירוקה.

הפוסט סורג הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לפיתוח באמצעות אמנות בפיליפינים

$
0
0

דרוש אמן רב תחומי שמתמחה בפיסול/עיצוב תעשייתי/וכו' לפרויקט הומניטרי בפיליפינים (של שיקום קהילה), בעל רקע בחינוך/עבודה עם ילדים ונוער. האמן ישהה מספר חודשים בפיליפינים ובתקופה זו יקבל מימון מלא בתמורה לעבודתו (כולל טיסות ומחיה).

לפרויקט פיתוח קהילתי בפיליפינים דרושים עובד/ת קהילתי/ת / אמן / מורה לאמנות
נתן-לסיוע הומניטרי בינלאומי, ברית עולם-להתנדבות ופיתוח בינלאומי ורשת ארגוני הסיוע הישראלי, במסגרת מבצע הסיוע לפיליפינים, מקדמת פרויקט פיתוח קהילתי בתחום האמנויות .
העבודה תעשה במרכז קהילתי קיים ופועל בכפר פגנמיטן ( גיאוון, מזרח סאמר) בשותפות צוות מקומי ובינלאומי של אמנים ואנשי קהילה.

תיאור התפקיד:

הבניית תכנית עבודה במרכז הקהילתי על בסיס הפעילות והמיפוי שנעשו והרחבתם.
אחריות וניהול התוכנית הכוללת:

  • הוראת אמנות לאוכלוסיות השונות באזור.
  • התמקדות ויצירה אמנותית אישית במרכז ובשיתוף עם הקהילה.
  • הכשרת הצוות המקומי לפיתוח וחיזוק הקהילה תוך שימוש באמנויות.
  • איתור והגדרת תכניות להעמקה/הרחבה/גיוון/שכפול הפעילות בכפר ובאזור.
  • בניית שותפויות עם גורמים מקומיים ליישום התוכניות.
  • הגדרה ויישום תהליכים שיבטיחו את קיימות המרכז.

דרישות התפקיד:
ידע וניסיון בפיתוח ובעבודה קהילתית- יתרון
ניסיון בעבודה עם קהילות זרות בארץ או בחו"ל- יתרון
ידע בפיתוח עסקי -חברתי – יתרון
רקע באמנות או בהוראת האמנות- חובה.
אנגלית- ברמה גבוהה (כתיבה + דיבור)
יחסי אנוש מעולים
יכולות ניהוליות: עבודה שיטתית בשטח וברמת הדיווח למטה
יכולת הסתגלות לתנאי מחייה בסיסיים
יכולת עבודה בצוות ובמסגרת רב תרבותית
תנאי התפקיד:
זמינות לתקופה של שלושה חודשים ומעלה. עדיפות לתקופה ארוכה.
מועד יציאה- מרץ 2015
כיסוי הוצאות + אש"ל
תנאי שטח בסיסיים-סבירים

לשליחת בקשות וקורות חיים – עדי  ארגוב: Didiar10@gmail.com

.

הפוסט קול קורא לפיתוח באמצעות אמנות בפיליפינים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא מ״יוצרים במה״

$
0
0

״יוצרים במה״ היא תוכנית רזדנסי ייחודית המפגישה אמנים מתחומים שונים המתמודדים עם מגבלה נפשית עם אמנים מהקהילה, לתהליך יצירה ולמידה משותף סביב שאלות של זהות, שייכות וקהילה.

החזון שלנו לגבי ״יוצרים במה״ הוא הבניית גרעין קהילתי היוצר וחוקר את חווית ההתמודדות הנפשית כחלק מתהליך יצירתי אישי וקבוצתי של הבניית מרחב משותף "ויצירת במה" – רעיוני וקונקרטי. כמו כן יחקרו דרכים מקוריות להנגשת ידע לציבור הרחב לגבי המשמעויות השונות של התמודדות נפשית דרך תהליך יצירה.

במסגרת התוכנית הנך מוזמנ/ת לקחת חלק בקבוצת עמיתים-יוצרים אשר תתכנס לסדרה של עשרה מפגשים, ותיצור אירוע אמנות הפתוח לציבור בסוף חודש מאי. המפגשים השבועיים כוללים סדנאות והרצאות ממרצים מובילים בתחומי האמנות ומתחום בריאות הנפש, ארוחות ערב משותפות, וזמן יצירה אישי וקבוצתי בליווי צוות המורכב מאמנים ועובדים סוציאלים.

הפוסט קול קורא מ״יוצרים במה״ הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4101 articles
Browse latest View live