Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4027 articles
Browse latest View live

אוריינטליזם ישראלי: מיכה בר-עם ללא מלחמות

$
0
0

בסוף המאה ה-19 יזם השלטון הטורקי את אחד המפעלים הברוכים ביותר ב-400 שנות שלטונו בארץ: הוא בנה על הגדה הצפונית של בקעת באר-שבע עיר עותמאנית חדשה שתוכננה בשיטת שתי-וערב והוקמה במטרה להשתלט על הבדואים פורעי החוק באזור, למשוך אותם לעיר ולהופכם לאלמנט הנאמן לשלטון. לאחר מלחמת 48' ובעיקר בשנות ה-50 וה-60 הפכה העיר, שקפאה על שמריה בתקופת המנדט הבריטי, לאחד המרכזים לקליטת העלייה הגדולה מאירופה ומצפון אפריקה. זה הרקע לתערוכת התצלומים של מיכה בר-עם, המוצגת במוזיאון הנגב לאמנות שבבית המושל הטורקי בבאר-שבע.

עבורי זו היתה הפתעה של ממש. פגשתי בר-עם אחר; לא צלם השטח המוכר לי ממלחמות ישראל וכתבות העיתונות, אלא בר-עם שמצלם לשם הצילום, אמנות לשמה. להלן אתייחס לשלושה תצלומים מתוך התערוכה.

מיכה בר-עם - עסקה, שוק באר-שבע, 1954

מיכה בר-עם – עסקה, שוק באר-שבע, 1954



התצלום "עסקה, שוק באר-שבע, 1954" היה יכול להופיע בכל ספרי המסעות משלהי המאה ה-18, של הטיילים והאמנים האירופים שחיפשו, תיארו והמציאו את האוריינט והרומנטיקה המזרחית. זוהי תמונת תקריב של חמישה בדואים חובשי כאפיות לבנות ועג'אלים שחורים, היושבים ביום השוק במעגל צפוף על הארץ ומרוכזים בעסקה שמגיעה לשיאה. סיגריה דולקת ביד שמאל, קנה רובה צ'כי או גרמני בולט החוצה, וימינו של האחד מעבירה את שטר הכסף לימינו של האחר. התצלום כל-כך מושלם מבחינת דיוק הזמן שבו, עד שלרגע הוא מאבד את אמינותו ומתעורר החשש שבר-עם ביים את הסצינה.

אך לבר-עם יש עוד כמה תצלומים "מבוימים" כאלה, כגון "צינוק, כלא באר-שבע, 1971", שרומזים שהוא עמד בשוק בשקט, התבונן בסבלנות בצד הקבוצה כמו צופה אחר המופיע בחלקו בתמונה, עד לשנייה הדרמטית הצפויה. זוהי "תמונה מהסרטים". חסרה רק עננת עשן הסיגריה שבר-עם אוהב לצרף לדיוקנאות שלו, ושמדגישה את הדרמה על-ידי הנגלה כנגד הנסתר.

מיכה בר-עם - התחנה המרכזית באר שבע, 1970

מיכה בר-עם – התחנה המרכזית באר שבע, 1970

תצלום קלאסי אחר, שיכול היה לקשט את ספרו של אדוארד סעיד "אוריינטליזם, הקונספטים המערביים על המזרח" (1978), הוא "התחנה המרכזית באר-שבע, 1970".

קהל "מערבי" צפוף על הרציף, ובאמצעו מתרוממת משכמה ומעלה דמות מרשימה ואקזוטית – יהודי מבוגר ממוצא תימני או צפון-אפריקאי, בעל זקן לבן משולש ושיער מסולסל מתחת לכובע סרוג שחור, מעשן מקטרת יוצאת דופן, עותמאנית או טירולית: מכסה המקטרת מחובר בשרשרת כסף לקצה פייה המכופפת כלפי מטה. מבטה של הדמות מופנה בריכוז שמאלה, כנראה לעבר אוטובוס מתקרב.

זהו דיוקן ממוקד של חצי גוף עליון ומסביבו דמויות לא ממוקדות, רובן נשים בלבוש קיצי וזרועות חשופות, שמשמשות רקע אנושי קונטרסטי. מעניין שאצל בר-עם איננו יודעים בדרך כלל את שמה של הדמות המרכזית, ארץ מוצאה וכו', וכמרבית הדמויות שלו, היא אינה מסתכלת לנו ישר בעיניים.

מיכה בר-עם - ד"ר קלנר בביקור בית במעברת עזתה (נתיבות), 1958

מיכה בר-עם – ד"ר קלנר בביקור בית במעברת עזתה (נתיבות), 1958

התצלום "ד"ר קלנר בביקור בית במעברת עזתה (נתיבות), 1958" מעניין בכמה מישורים. ראשית, לשחקן הראשי יש שם. שנית, יש בו מפגש מעורר מחשבה בין מקומיים לעולים חדשים: שתי נשים מזרחיות, אם ובתה, הבת אולי בהריון, בבדיקה אצל הרופא והאחות האירופים. אווירת החמלה מורגשת בו, על אף שפני האחות אינם מופיעים בתמונה.

הבת, שגבה נבדק בידי הרופא, מקשיבה עם אמה בריכוז לדברי האחות, הנקודה שאליה מתרכזים המבטים, חרף היעדרות פניה ורוב גופה מהתצלום. ייתכן שהצניעות והמבוכה ממגעו של הרופא הגברי תורמות להסטת המבט לעבר האחות? הרופא הצעיר נשאר מאופק למרות מרכזיותו כמבצע הבדיקה והופעתו המלאה בתצלום. תצלום זה הוא אולי הביטוי העדין והרגשי ביותר בכל התערוכה הזאת.

בספרו המוזכר כאן, מציין סעיד את ההבדל בין האמריקאים לאירופים בכלל ובין הצרפתים והאנגלים לשאר האירופים בפרט ביחס לאוריינט. לכולם משותפת תחושת עליונות. סעיד משתמש במלה "אוריינטליזם" כדרך של ביאה לכלל הסכם עם האוריינט, שמבוססת על המקום המיוחד שיש לו בניסיון הממשי ובתרבות של אירופה המערבית, ובאופן מיוחד כמקום של "האחר" האקזוטי.

הפער הגדול בין רעיון האוריינט לבין המציאות החשופה שלו, שבולט בתרבות המערב וחדר גם לאמנות הארץ-ישראלית בעיקר בשנות ה-20, בציורי הערבים של נחום גוטמן, ראובן רובין ואחרים, הולך ומצטמצם. נראה שהבדואי הישראלי והיהודי הישראלי מרקע מזרחי או אירופי מופיעים בעבודות של מיכה בר-עם מקומיים ומציאותיים יותר, כמה מהם אקסצנטריים, אך עם הרבה פחות רומנטיקה מזרחית.

תערוכתו של מיכה בר-עם "דרומה" מוצגת במוזיאון הנגב בב"ש עד ה-15.6
אוצרת: ד"ר דליה מנור


לא רק יין זול 13.6.13 פסטיבל הפנזינים הרביעי

$
0
0

החומוס המועדף לבישול המתכון הזה הוא חומוס מזן הדס. אלו חומוסים קטנים, הם נקראים גם חומוס בולגרי. חשוב לקנות את החומוס במקום שיודעים שהסחורה בו טרייה. את החומוסים שוטפים במים טריים ומשרים למשך שתיים עשרה שעות, כל שלוש או ארבע שעות יש לשפוך את המים ולחזור ולהשרות במים טריים. כך החומוס יהיה קל יותר לעיכול. (את ההשריה רצוי לעשות בבוקר יום שישי ואת הבישול בערב אותו יום עד בוקר שבת) שופכים את המים ושוטפים את החומוסים במים זורמים. לוקחים סיר ברזל כבד ושמים בתוכו את החומוסים. ממלאים במים כך שיכסו את החומוסים ועוד קצת, מוסיפים שמן זית טוב ללא קמצנות, מניחים בצל לבן עם הקליפה, ראש שום שלם עם הקליפה, פלפל חריף אחד יבש וכמה זרעי כוסברה וכמון שלמים. הלא טבעוניים מוזמנים לשים כמה ביצים שלמות (מומלץ מתרנגולות שאתם מכירים) כמספר האוכלים הפוטנציאלים. מדליקים את האש ומתחילים לחמם. כשמגיעים לרתיחה מעבירים לאש קטנה ומכסים. מוסיפים עוד שמן זית וממשיכים לבשל. אסור להוסיף מלח. מלח אוטם את הקטניה ולא מאפשר לה להתרכך. המלח מצטרף רק בסוף וזה נכון לגבי כל הקטניות הקשות. ככל שהבישול מתארך וכמות המים פוחתת, משלימים את מפלס הנוזלים עם שמן זית. מי שרוצה ויש לו תנור, יכול להעביר את הסיר לתנור אפיה לחום בינוני – נמוך.  מאה חמישים מעלות צלסיוס. מי שאין לו תנור יכול לשים "מפריד" מפח בין הלהבה לסיר. מדי כמה זמן, כשמשב ריחני מגיע אל האף, ניגשים לסיר, זאת מעין עליה לרגל, ומוסיפים לסירוגין שמן זית ומים רותחים. לקראת זמן השינה מנמיכים את חום התנור למאה עשרים מעלות ואת האש להכי קטנה שיש – אפשר גם להעביר לפתיליה. רק כאשר החומוס רך, בבוקר, מותר להוסיף מלח. את הרכות של החומוס בודקים עם גרגר חומוס אחד. אחרי שהתקרר קצת אוחזים אותו בין האצבעות ומוחצים. אם הגרגר מתנגד לתנועה הוא עדיין לא מספיק רך. אם הגרגר נמחץ הוא רך ואז אפשר להוסיף מלח גס לפי הטעם. החומוס מוכן בבוקר אחרי שמונה או עשר שעות בישול או אפיה. זה הזמן להזמין חברים לארוחת בוקר. מנה תהיה מורכבת ממצקת או שתיים של גרגירים מעוכים (אפשר להשתמש במכתש ועלי מעץ), קצת שום כתוש, קצת לימון, טחינה גולמית וקצת מי בישול של החומוס. מערבבים הכל עם מזלג, קוצצים קצת פטרוזילה ומוסיפים. שמים את החומוס בקערה קטנה, מקלפים את הביצה החומה ומניחים אותה על החומוס. קצת שמן זית, לימון סחוט, כמון טחון טרי ופפריקה. בצלחת ליד עגבניה ובצל חתוכים, זיתים ופלפל ירוק חריף. פיתות, צ'פטי או לחם, אני מעדיפה מקמח מלא ועשוי בבית.

***

אפרת מישורי – מסיבת השקה ל"בוהמה הביתית"

אפרת מישורי. הבוהמה הביתית.

אפרת מישורי. הבוהמה הביתית.

אֲנִי יְשֵׁנָה כָּל לַיְלָה:

הוּא חוֹבֵט אוֹתִי עַל הַמִּזְרוֹן בְּנִעוּר הַשְּׂמִיכָה מֵעָלַי וְרוֹכֵן לָתֵת לִי נְשִׁיקָה.

אֲנִי עַל הַגַּג, בְּחֶדֶר שֶׁהָיָה פַּעַם חֲדַר עֲבוֹדָה שֶׁלּוֹ

וְהוּא לְמַטָּה, בְּחֶדֶר שֶׁהָיָה פַּעַם חֲדַר עֲבוֹדָה שֶׁלִּי.

אֲנִי לֹא כּוֹתֶבֶת כְּבָר

שָׁלוֹשׁ שָׁנִים.

2.

אֵין מִטָּה זוּגִית בַּבַּיִת.

עֶשֶׂר שָׁנִים יָשַׁנּוּ בממ"ד

עַל מִטַּת נֹעַר

שֶׁנִּשְׁאֲרָה פְּתוּחָה.

3.

אֲנִי אֲשַׁקֵּר אִם אֹמַר

שֶׁרַע לִי.

4.

רַע לִי.

5.

אֲנִי פּוֹחֶדֶת.

אֲנִי עֲדַיִן פּוֹחֶדֶת.

6.

אֲנִי רוֹצֶה לְהֵחָטֵף מֵחַיַּי.

7.

הֵם מַפְרִיעִים לִי לִחְיוֹת.

"הבוהמה הביתית על שום מה? על שום הפואמה הביתית, על שום המשוררת והצייר: 'נשארת לשבת איתי בתוך המסגרת הריקה.' , על שום ההחלפה בין ב' ל- פ';

צורתי להיות פוליטית, כפי שאמר לי המשורר העורך והמתרגם העירקי, סוביל נאג'ן:  "I want you to be boetic, not bolitic"

השירה תובעת לעצמה את הפריבילגיה לתת להגיון הרגשי מעמד של הגיון לכל דבר שמתנהל על פי חוקיות משלו ונתבע לייצר תרכובות מאוד מדוייקות של ניסוח. שירה היא צורה טהורה, אז מדוע שתתקיים רק במיימדים השיריים? מדוע שלא תתפרס על פני מיימדים אחרים? השירה נמתחת לתוך החיים והפעם הפרפורמנס הוא הבימוי והליהוק. אני לא זקוקה יותר לגופי."

מילותיה של אפרת מישורי.

אפרת מישורי אירוע השקת "הבוהמה הביתית"

משתתפים:

אחיות המשוררת, אהרון שבתאי, דנה אולמרט, אנה הרמן, איתן נחמיאס-גלס, יהודה ויזן, ניר נאדר

ענת וייסמן, אלטייב ע'נאיים, לורן מילק, רוני הלפרן, מאיר ויזלטיר,

להקת "יונקי דבש" – גיא שרף וטליה קינן

להקת "הבוהמה הביתית" – סטפני תמר מאנס, נגה שלו, עומר חביב, סלומון נתן

מנחה: סטפני תמר מאנס

עיצוב הספר : סטודיו ג2 ואפרת מישורי

יום שישי, 14,6 14:00 – 18:00

בחצר מסעדת ננוצ'קה

לילינבלום 30 תל אביב

האירוע בפייסבוק https://www.facebook.com/events/109876885885842/

***

"digging up"

מה הקשר בין עבודת האמנות לבין עבודתו של ארכיאולוג? זה הנושא של התערוכה הקבוצתית הנפתחת היום בגלריה בנימין.

ממצאים ארכיאולוגים של תרבות דמיונית, עתידנית וכזו שהיתה ואיננה. בירה מקומית וטעימה בפתיחה.

אמנדה מל

אמנדה מל

דינה שנהב

דינה שנהב

"digging up"

פתיחה: חמישי, 13,6, 20:00

אוצרת: רעות סולמה לינקר

אמנים משתתפים: אבישי אלישע אדנבורג, ורדה גצוב, סיגלית לנדאו, ליאת לבני, אמנדה מל, אורי נועם, רבקה קוה, דינה שנהב.

גלריה בנימין

צ'לנוב 28 תל-אביב

 מדוע אני כותבת על חומוס? מכיוון שחומוס הוא אוכל נשמה, הוא צמח מקומי והוא מחבר בין אנשים. את המתכון למדתי מעו"ד אברהם ברדוגו בזמן שגרנו אצלו בחוה בצפון. ברדוגו בישל כמי שעורך טקס בנוי בקפידה מחלקים של קצב ותנועות גוף. הדרך הנכונה לכתוש שום, הרגע הנכון לטעום את התבשיל ובאיזה אופן הכף נשלחת מהסיר לכיוון הפה. ברדוגו בישל והמתכונים שלו, שאני ממשיכה להכין בתל-אביב, לעולם לא ייטעמו כטעם הבישול שלו ויש והעובדה הזאת מרחיבה את הלב. טעם מסוים מצוי אך ורק בגופו ונשמתו של אדם מסוים ולא ניתן לחקות את הטעם הזה, אפשר רק להתחקות אחריו.

***

פרוייקט "מונופול" – תערוכה של מוטי שובל

פרוייקט מונופול הוא יוזמה של האמן החיפאי שחר סיוון בשיתוף פעולה של מנהלת העיר התחתית של עיריית חיפה. בפרוייקט ישמשו המשרדים המשופצים של מנהלת העיר התחתית גם כחלל תצוגה. כל אמן יציג תערוכת יחיד למשך שלושה חודשים, יבחר את האמן שיציג אחריו ואף ילווה אותו בתהליך האוצרות. התנאי של סיוון היה שלאף גורם ,מלבד האמנים כמובן, לא תהיה זכות להתערב בתוכן. שעות הפתיחה של המשרדים הן גם שעות הפתיחה של חלל התצוגה. ההיחשפות של אנשי העירייה לאמנות הופכת להיות יומיומית ויש במהלך הזה גם אקט חינוכי. במקום שיש בו תרבות, יצירות אמנות תלויות על הקיר. במקום פוסטרים של דלי, תלויות יצירות עשויות מחומר תלת מימדי. האמנים לא חייבים להיות חיפאיים, החלל מתאים בעיקר לעבודות שניתן לתלות על הקיר.

עכשיו מוצגת תערוכתו של מוטי שובל.

מוטי שובל. דיוקן עצמי עם נערה צעירה. שמן על בד 150x100

מוטי שובל. דיוקן עצמי עם נערה צעירה. שמן על בד 150×100

מוטי שובל. ענב. שמן על בד 150x100

מוטי שובל. ענב. שמן על בד 150×100

בגליל המערבי,על גבעה מלאת סלעים יוסי ואני גידלנו גינת ירק, טיפחנו בוסתן והאכלנו תרנגולות. בימי הקיץ הלכנו לישון בשמונה בערב, בלילות חורף קרים יותר מוקדם. חיינו ללא חשמל ותנור העצים היה תחליף לטלויזיה. האוכל היה החיבור הסופי שלנו לאדמה. התקרבתי ליכולת להזדהות עם הפאלח הערבי ועץ הזית.

שיח גלריה – ליהי תורג'מן: "כושי אטלס"

תורג'מן מציירת מפה שדומה לקירות מתקלפים, לעור ונימים דקיקים. זו לא מפה שמאפשרת התמצאות במרחב הפיזי, זו מפה שמשרטטת דרך הצלה ממציאות של שליטה וכיבוש והתקרבות לאחר שמפחיד ומושך אותנו.

ליהי תורג'מן. פרט מהתערוכה (מראה כללי של ההצבה)

ליהי תורג'מן – פרט מהתערוכה (מראה כללי של ההצבה)

שיח גלריה "כושי אטלס"

שישי, 14,6 12:00

משתתפות: ד"ר שירה סתיו וליהי תורג'מן

גלריה ג'ולי מ.

בצלאל יפה 10 תל-אביב

***

 יאן טיכי – "overlap"

התערוכה מורכבת משלוש עבודות המשתלבות האחת בשניה.

בכניסה לגלריה, הצופה נכנס לחלל מוחשך ומכוייל מחדש. זהו מיצב מס' 17. זוהי עבודה המשלבת הקרנת וידיאו עם הצבה של אובייקטים פיסוליים. טיכי בונה מחדש את חלל הגלריה באמצעות שימוש באור. תנאי התאורה החדשים ומבנה הגלריה מכתיבים התנהלות שונה במרחב.

עבודה נוספת היא "changing chicago" המורכבת משבע עבודות וידיאו של מבטים שונים על אתרים ציבוריים ברחבי שיקאגו, העיר בה הוא פועל בחמש השנים האחרונות. בקומה העליונה "certificate of autheticity", סדרת צילומי סטילס ממקומות שונים בעולם שמסתדרים בקווים האופקיים והאנכיים לכדי מבנה.

יאו טיכי סטילס מ"changing chicago" וידיאו של 8 דק', 2012

יאו טיכי סטילס מ"changing chicago" וידיאו של 8 דק', 2012

יאן טיכי. ללא כותרת. 2008  "certificates of authenticity הזרקת דיו

יאן טיכי. ללא כותרת. 2008 "certificates of authenticity
הזרקת דיו

יאן טיכי – "overlap"

פתיחה: חמישי, 13,6 20:00

גלריה חזי כהן

וולפסון 54 תל-אביב

אוכל בבישול איטי דורש עיכול איטי שמזמין שיחות ערות לתוך הלילה.כשישבנו במרפסת דיברנו על פוליטיקה, פלסטין, הפנתרים השחורים, ספרים, קשרי משפחה, וחקלאות. צחקנו הרבה. השיחות הללו עוררו בי את הרצון לחיות חיים עוצמתיים ונטולי פשרות. הנוף הפסטורלי והשקט נסגר לשממה בודדת. זה היה גן עדן ואני הייתי  צעירה מכדי למות.

***

עידו בר-אל "good night and good luck"

זוהי "תערוכת קצוות" כדברי עידו בר-אל. ציורים משנות ה-80 ן ה-90 לצד עבודות עכשויות. בר- אל ממשיך לצייר על חפצים מסביבות הסטודיו ונותן להם חיים אחרים במקום אחר. משנה את יעודם.

עידו בר -אל. ללא כותרת 1994, אקריליק על עץ סנדוויץ 122x124

עידו בר -אל. ללא כותרת 1994,
אקריליק על עץ סנדוויץ 122×124

עידו בר אל

עידו בר אל

"good  night and good luck"

פתיחה: חמישי, 13,6, 19:30

גלריה גורדון

בן יהודה 95 תל-אביב

הרוח המזרחית היכתה בחוזקה על קירות הבית בקצה הגבעה. גגות פח עפו באישון ליל. השחור של הלילה רצה לחזור להיות שחור אספלט ופיח נטול כוכבים. שמעתי את עיר הערפיח קוראת לי, חסרת אונים, לשוב אליה. כאם שעדיין לא התייאשה למצוא את בתה האובדת.

***

"the fun fun festival"  פסטיבל הפנזינים הרביעי בנושא מניפסטים

התחלנו בתחנה המרכזית החדשה. היום אנחנו יוצאים ממלתעות המפלצת העלובה אל דרום העיר כדי לשתף פעולה עם עשרות מקומות והתארגנויות של אמנות ותרבות עצמאיים.  אנחנו רוצים לשתף פעולה כי אנחנו רוצים להכיר אחת את השני. אנחנו רוצים לתמוך ביצירת תרבות עצמאית כי בסופו של דבר אנחנו – האמנים, המוזיקאיות, , נשות הקרקס, הספרנים, אנשי התיאטרון, הכותבות ,הפילוסופים, האורבניסטים המהפכניות המזרחיות, שוחרי התרבות ומאזיני האמנות הופכים את העיר הזאת למעניינת ומושכת. הפסטיבל אינו נתמך על ידי אירגון או מוסד. אין כסף שזורם בצינורות. כל מי שעבד ועובדת לטובת הפסטיבל עושה זאת עם הלב מתוך ההבנה העמוקה שהכוח נמצא בידינו, האמנים, ולא בידי אנשי השררה והכוח. האחרונים  זקוקים לנו כדי שיוכלו לברוח מהשיעמום הסובב אותם ולהתענג על היופי שאנחנו יוצרים בעולם. ההשתתפות בפסטיבל חופשית וספונטנית ואני מזמינה את מי שקורא שורות אלה להצטרף: לגזור ולהדביק, לצייר ולפסל, לכתוב ולשכפל פנזינים. הפסטיבל תומך ומקדם פנזינים ודפוס זעיר. כל אחד יכול להביע. כל אחת יכולה לבטא. אנחנו רוצים ליצור אוטונומיה תרבותית, להגיד את מה שאנחנו חושבים על המקום שאנחנו חיים בו. לשאול שאלות להיות סקרניים לא להסתפק להיות פוליטים. להתבונן מה קורה סביבינו. להגיב. לא לשתוק.

כל מקום והתארגנות שמשתתפים  בפסטיבל התבקשו לכתוב מניפסט. את המניפסטים הנחנו בתוך כריכה בעבודת ידיהם של מאשה וריקי. זהו “פנזין על” שנוצר מתוך תהליך של חודשיים שעברנו יחד

הפסטיבל אינו למטרות רווח. כולם יכולים להצטרף. הפסטיבל מעודד רעיונות ,מחשבות

ביקורת, דמיון,אנרכיזם, סולידריות, התנערות מכבלי הממסד והמסחר,DIY

מהדיכוי והשיעמום

תכניית הפסטיבל. עיצוב גרפי: מיכל וקסלר

תכניית הפסטיבל. עיצוב גרפי: מיכל וקסלר

מפת הפסטיבל. עיצוב: מיכל וקסלר

מפת הפסטיבל. עיצוב: מיכל וקסלר

"the fun fun festival"  פסטיבל הפנזינים הרביעי בנושא מניפסטים

חמישי, שישי 13-14,6

חמישי החל מ19:00

שישי ב15:00 פיקניק בפארק קריית ספר, תל-אביב .

משתתפים: הקורו, יונגיידיש, הגדה השמאלית, בית באו,ספריית לוינסקי,זבולון 11,במת מיצג, הצימר, האקרספייס, גלריה אלפרד, בעלי המלאכה,פית/קית, אנה לולו, אוגנדה, גלריה תיאטרון החנות31, בית אחותי, עיר חדשה, ctlv, גרילה תרבות, הביתה (וג'יינה פלאוור), 60 ריבוא.

דף האירוע בפייסבוק https://www.facebook.com/events/376219289153883/

 .  אז ברדוגו – הרבה בריאות ותודה רבה ושיר בשבילך

http://www.youtube.com/watch?v=WOHPuY88Ry4

קול קורא לתערוכה

$
0
0

החץ העף והקשת היציבה – תערוכה על מסגרת ללא מסגרת | 22 דצמבר 2013.

התפיסות השונות של המסגרת החינוכית והחוויה האישית של האמנים בתוכה ומחוצה לה, זהו נושא התערוכה נושאת השם: ׳החץ העף והקשת היציבה׳, המבוסס על מטאפורה לחינוך ילדים, מתוך כתבי חליל ג׳ובראן.*

בתערוכה יוצגו יצירות אמנות בדרך התאמה לחלל בו הן נמצאות בשונה מתצוגת אמנות רגילה, הן יבקשו לפרוץ מעט את גבולות המסגרת המוקצית עבור תצוגת יצירות אמנות במכללה.

האמנים הפונים ל'קול קורא' זה מוזמנים לגעת בחוויה שלהם כתלמידים ובהשלכה שלה בתוך אמנותם. הם מוזמנים ליצור הצעות למיצבים המותאמים לחללי המכללה לחינוך ולשטחים הסובבים אותה, מיצגים, עבודות-נישה, ״תחבולות-אמנות״ בפרוזדורי המכללה ובגלריות שלה.
המטרה היא לעורר תשומת לב ולהאיר מחדש פינות בתוך המסגרת החינוכית על שם דוד ילין ולעשות זאת מחוץ למסגרת המקובלת של תצוגת אמנות דידקטית, וזאת על מנת לעורר שאלות ולהציג תפיסות חשיבה וחוויות שונות על חינוך, דרך אמנות. מתוך אמונה שדווקא דרך המפגש עם יצירה ואמנות ניתן לחשוף רבדים וסיפורים על מסגרות חינוכיות שילמדו את אלפי המורים לעתיד ובהווה העוברים במסדרונות המכללה, עוד שיעור על נפש האדם מהמקום האישי, היצירתי והביקורתי: המרכיבים החשובים גם בחינוך וגם ביצירת האמנות.

לתערוכה יתלווה קטלוג ובו מאמרים של אנשי אמנות וחינוך שיציגו חוויות ותפיסות חינוכיות שונות ויתייחסו גם לעבודות המוצגות, צילומי היצירות וטקסט קצר של האמנים על עבודתם.
האמנים המשתתפים יקבלו החזרי הוצאות וחומרים עד 400 ₪.

הצעות יש לשלוח לכתובת:  Netaelkayamart@gmail.com

מועד אחרון למשלוח הצעות: ה- 30 יולי

*"אתם הקשתות מהן ילדיכם נשלחים כחצים חיים. אמן הקשת רואה את המטרה בדרך לאינסוף, ומותח אתכם בעוצמתו כדי שחציו יעופו מהר ורחוק. הימתחו בידו בשמחה; כי כשם שהוא אוהב את החץ העף, כך הוא אוהב את הקשת היציבה."

מירי סגל תחליף את רועי רוזן בראשות לימודי ההמשך של המדרשה לאמנות

$
0
0

האמנית מירי סגל נבחרה לעמוד בראש תכנית לימודי ההמשך של המדרשה לאמנות, המכללה האקדמית בית ברל. סגל תחליף את האמן רועי רוזן שעמד בראש התכנית מאז הקמתה לפני שלוש שנים.

מירי סגל היא אמנית מדיה חדשה המתגוררת בתל האביב. היא בעלת דוקטורט במתמטיקה מהאוניברסיטה העברית. סגל זכתה בפרסים רבים בניהם פרס גוטסדינר לאמנות ישראלית, פרס שר המדע התרבות והספורט ופרס דיזנגוף. עבודותיה הוצגו בתערוכות יחיד במרכז PS1 (ניו יורק), בגלריה  Lisson בלונדון, בגלריה קאמל מנור בפריז, במוזיאון תל האביב ובגלריה דביר ועוד.

תכנית לימודי ההמשך במדרשה נפתחה לפני שלוש שנים. עם סגל התכנית נמנו עד כה האוצר והתיאורטיקן הגרמני יאן וורוורט, האמן אנרי סאלה, פרנצ'סקו פיניציו, אולף ניקולאי, היטו שטיירל קטרזינה קוז'ירה ועוד, לצד אמנים ישראלים כמו גיא בן נר, בועז ארד, חיים לוסקי, רותי סלע ואחרים.

בהודעה על המינוי נכתב כי "חזונה של סגל עבור התכנית כולל מודלים חדשים של למידה והוראה, בניית צוות מנחים מודולארי המתעצב ביחס לעיסוק ותחומי העניין של הסטודנט לצד סגל קבוע ישראלי ובין לאומי. כמו כן חותר חזונה תחת מבנים מוכרים של תיאוריה ופרקטיקה וכולל מעבדה לומדת של סטודנטים ומרצים יחד". "אני מצפה שהתכנית תהווה קטליזטור לפיתוח עבודתם האמנותית של הסטודנטים והסגל. זאת, מתוך תפיסת עולם שמחויבת לדיאלוג עם מחוזות אחרים של ידע ופעילות, ומאתגרת את היחסים בין האמנות, האמן ומעשה האמנות. כפועל יוצא, בעקיפין, תבקש התכנית לקרב את האמנות גם אל שדות תרבות נוספים".

"בשנים האחרונות פעלתי כאמנית בפרויקטים של חקר המוח, טכנולוגיה הקשורה לראיה, וארכיטקטורה. מתוך עבודתי הבנתי את הפוטנציאל המצוי במפגש בין הפעולה האמנותית לבין סוגי ידע נוספים, שאינם חלק מן השיח המידי הנושק לאמנות. כך נוצר אצלי עניין ואמון בסביבות מקצועיות שונות ובכוונתי להטמיען אל הפדגוגיה. התכנית תציע חממת תמיכה ייחודית ותכנית אישית המותאמים לכל סטודנט וסטודנטית. במהלך הסמסטר הראשון יגישו הסטודנטים הצהרת כוונות שבעקבותיה יותאם לכל אחת ואחד מהם מנחה אישי/ת מדיסציפלינה רלבנטית לעבודתו/ה. המנחה עשוי להגיע מכל תחום או דיסציפלינה (רקדן, פיזיקאית, כלכלנית, היסטוריון, פעיל חברתי ועוד). הוא ייבחר בהתאם לנתיבי העבודה של הסטודנט. מטרת שילובו של המנחה האמור אינה בהכרח לחמש את הסטודנט בידע בתחום הנלווה, אלא לפתוח פתח אל פליאות, השאלות היסודיות והספקות שקיימים בתחום החדש".

"במקביל לעבודה האינדיבידואליות של כל אחד ואחת, התכנית תציע פורמט לימודי חדש שמבוסס על רעיון של קהילה ושל תהליך למידה ויצירה משותף לסטודנטים ולמרצים, במקום פורמט שמבוסס על יחסים הירארכיים של הוראה, ביקורת ופיקוח. הרעיון הוא ליצור מרחב אמנותי שנע בין סטודיו, מעבדת מחקר, סמינר או פרויקט. השאיפה היא שהעבודה המשותפת תוביל לחיפוש של אזורי אי הנוחות המשותפים למשתתפים בו, ודרכם לכינון פעולות במרחבי פעולה חדשים. תהליך זה והמחקר הקבוצתי יובילו לפעילויות משותפות ואינדיבידואליות של חברי הקבוצה במרחבים ציבוריים שונים, ממשיים או וירטואליים, ובפרט בחללי תצוגה".

קול קורא לתערוכת ארטלנד – תערוכת אמנות לילדים

$
0
0

בקיץ 2013 תתקיים תערוכת אמנות עכשווית שכל כולה עבור ילדים, התערוכה תיערך בגלריית ארטסטיישן, במתחם התחנה בתל אביב, בחודשים יולי – ספטמבר 2013.

בתערוכה יוצגו בשלושה סבבים עבודות נבחרות על ידי הצוות האוצרותי של ארטלנד. במשך התערוכה ידורגו העבודות על ידי ועדת שיפוט מקצועית, המורכבת מאוצרי אמנות וכן על ידי קהל המבקרים בתערוכה, ובסופה יוכרז על הזוכה במקום הראשון. בתערוכה גם יוצגו עבודות שיעשו במסגרת הפעילות בארטלנד.  התערוכה גם כוללת תערוכה קבוצתית של אמנות עכשווית של אמנים פעילים ונותנת לקהל את האפשרות ללמוד על טכניקות של ציור ושימוש בחומרים תוך התנסות וחוויה אינטראקטיבית.

ילדים בגילאים 4-14 המעוניינים לקחת חלק בתערוכה מוזמנים לשלוח ציורים, רישומים או צילומים על נייר בגודלA4  או בגודל חצי גיליון (50X70 ס"מ),על  גב היצירה יש לרשום את שם היוצר, גיל, ופרטים ליצירת קשר -  טלפון, כתובת ואי מייל.

את היצירות יש לשלוח לגלריה ארטסטיישן, מתחם התחנה – ביתן 14, רחוב קויפמן 2 תל אביב או צילום דיגיטלי באיכות גבוהה של העבודה באימיילartlandkids@gmail.com.

במידה ותיבחר לתצוגה עבודה שנשלחה במייל יהיה על המגיש להביאה לגלריה.

שימו לב: עבודות שישלחו פיזית לגלריה לא יוחזרו לשולח. אין הגלריה מתחייבת להציג את העבודות. רק עבודות שיבחרו על ידי הועדה האוצרותית יוצגו בתערוכה.

התערוכה תתקיים בתאריכים 4 ליולי – 30 לספטמבר.

ד"ר ליאת פרידמן נבחרה לראש התכנית לתואר שני במדיניות ותיאוריה של האמנויות בבצלאל

$
0
0

ועדת החיפוש של האקדמיה בצלאל, אשר מונתה לבחירת ראש התכנית לתואר שני במדיניות ותיאוריה של האמנויות, בחרה לתפקיד את ד"ר ליאת פרידמן. פרידמן, חוקרת תרבות ומרצה בכירה לפילוסופיה ולמגדר, תחל את תפקידה בספטמבר 2013 ותחליף את פרופ' מנחם ברינקר אשר עמד בראש התכנית מיום הקמתה.

פרידמן, בעלת תואר דוקטור מאוניברסיטת דה-פול בשיקגו, לימדה פילוסופיה, תיאוריה וביקורת באוניברסיטת בר אילן, אוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת קליפורניה, דומינגו-הילס. ספרה "בעקבות הפסיכואנליזה: ביקורת מגדרית פוסטמודרנית על משנתו של פרויד", בהוצאת אוניברסיטת בר אילן, יצא לאור בחודש הבא.

עבודת הדוקטורט של פרידמן עסקה במשנתו ובכתביו של אפלטון. במחקר טענה שהקריאה המסורתית של אפלטון מעוותת את טענותיו, ואף שהמחקר האקדמי ברובו פוסח על שיטת השיח, הדיון והמחקר הייחודית שאפלטון וסוקרטס מציעים. בעבודתה מציעה פרידמן לראות בטענות אפלטון על האידאה, על היופי ועל הצדק, בנוסף לטענות אחרות המיוחסות לאפלטון ולסוקרטס, טענות לדוגמא ולא טענות על העולם או על האמת. אפלטון וסוקרטס הם חוקרי שיח ולכן הדיאלקטיקה שלהם היא ביטוי של שיח ביקורתי ומחקרי.

במסגרת פוסט-דוקטורט באוניברסיטת ת"א חקרה פרידמן את הצורך התרבותי לתחם נשים, להגדירן ולשלוט במכלול הדימויים עליהן. היא בחנה את האופן שבו השיח הממגדר והמתחם מיושם לא רק לקבוצות מיעוט נוספות, אלא זהו שיח שמונע שינוי והתפתחות. במחקרה הנוכחי בוחרת ד"ר פרידמן שיטות שונות של שיח ומעשה תרבות המעוררים השתנות בצופה או בבת/בן השיח. מחקרה עוסק בפעולת הטרנספורמציה ולא רק בפעולת ההתרסה או העלאה למודעות של מעשה תרבות.

און שלטון

$
0
0

"מרגנית" היא עבודת וידיאו של ציון אברהם חזן, החונכת סדרת תערוכות וידאו חדשה במוזיאון ת"א. העבודה כבר הוצגה בשנה האחרונה במקומות אחרים (בגרסאות קצת שונות, נדמה לי), אולם הצגתה במוזיאון שגם מככב בסרט מעניקה לה רובד נוסף של משמעות.

"מרגנית" קרוייה ע"ש מגדל מרגנית המזדקר מעל בסיס הקריה. זהו מבנה משרדים ומתקן תקשורת בגובה 138 מטרים שנחנך בשנת 1987. בזמן הקמתו, מספרת האוצרת אלן גינתון בטקסט הנלווה, היה מגדל מרגנית הבניין הגבוה ביותר בישראל והפך במהרה לסמל לעליונות צבאית וטכנולוגית. עם השנים נבנו בסביבה גם מגדלים אזרחיים רבים.

בעבודתו של חזן נעה המצלמה ברחובות ת"א כשעדשתה/מבטה מופנה למעלה. היא חולפת על פני בנייני תעשייה זעירה בקריית המלאכה, משרדים אפרוריים מבטון באיזור דרך בגין, ומגדלי היי-טק מחופי זכוכית ובתי דירות מצופי טיח באיזור הקריה. המצלמה סובבת את הבסיס הצבאי כשבכל פעם שהמגדל מופיע פתאום בין הבניינים – שבע פעמים בסה"כ – תנועת המצלמה נעצרת ונשמעת תרועת קרן. לאחר המסע עובר הצילום למקהלת גברים בחולצות לבנות העומדת בשדה ושרה למרגנית שיר אהבה תנ"כי פארודי. בעבודה נוספת יוצק חזן מי מלח מחורי עיני איל הברזל של מנשה קדישמן המוצב ברחבת המוזיאון, והופך אותו לאיל בוכה שמגדל מרגנית משתקף בעיניו.

ציון אברהם חזן - מרגנית (פרט מוידאו)

ציון אברהם חזן – מרגנית (פרט מוידאו)

"מרגנית" היא עבודה רוויה בסמלים. מערך שלם של סמלי שלטון וסמלים היסטוריים, תנ"ך, ציונות, מיליטריזם,  היי-טק, הון, און, שלטון ומוזיאון, מזדקר מעל ראשו של המתבונן בשמי האיזור ומתומצת בסרט בן 13 דקות. הטקסט הנלווה ממקם את "מרגנית" בשני קטבים. באחד הופך המגדל למקום מושבה הבלתי נגיש של אהובה שאליה עורג הצופה. בשני ניצבת "מרגנית" כעמדה פנאופטיקונית החולשת על סביבתה ומפקחת על מעשי הכפופים לה. ע"פ פרשנות זו מרגנית היא כטירה קפקאית הכרחית אך בלתי מושגת, נחשקת ובה בעת מאיימת, שהצופים מקדשים ומתבטלים בפניה בעת ובעונה אחת. תרועות הקרן, במקרה זה, אינן מסמנות רק את הרצון להפיל את החומות ולחדור למעוז א-לה הקרב על יריחו, אלא גם את חוסר היכולת לעשות כן.

אפשרות נוספת היא למקם את מרגנית לא בשני קטבים אלא בין שני קטבים, ולהבין אותה לא כניגוד האחד של השני אלא כתוצר דיאלקטי של המתח ההכרחי בין מגדל הפיקוח למושא התשוקה. במקרה כזה את הכפיפות יש להחליף בשותפות, ומבחינה זו ניתן לומר ש"מרגנית" אינה עוסקת רק ביחסים אזרחיים-צבאיים, הופעתם במרחב העירוני והקשריהם הסמליים, אלא גם בתוקפו של מעשה האמנות ובתפקיד שהיא ממלאת במסגרת התנאים הפוליטיים המכוננים אותה. המוזיאון – כמושג – זקוק למגדל הצבאי המסייע לו להגדיר את עצמו כניגודו, ואילו המגדל זקוק למוזיאון שמספק לו הוכחה להיותו צבא מוסרי הפועל בשירות משטר דמוקרטי בוילה שבג'ונגל. שני המוסדות מאצילים מסמכותם זה על זה וקריסתו של האחד תוביל בהכרח לשינוי רדיקלי בתפקידו ותיפקודו של האחר. מי שמאפשרים לשניים לתפקד כמאזנים הדדיים הם אנשי האמנות (אמנים, אוצרים וצופים), הניצבים בתווך ומופקדים על שמירת הסדר.

כוחה של עבודתו של חזן אינו נובע מהתנגדות לדיאלקטיקה המיליטרי-ארטיסטית הזו אלא מהחצנתה. מבלי לזלזל בעבודת ההפקה המורכבת, ההומור הדק והצילום המצויין, חלק מהתחכום של "מרגנית" נובע מן העובדה שבמקום להשתמש באמנות על מנת ליצור מציאות חזן פשוט נותן למציאות הקיימת לעבוד בשבילו. "מרגנית" היא עבודה שמביעה את המלכוד הפרדוקסלי של האמנות הישראלית, המשתמשת בנאורות כבושה על מנת לתחזק כיבוש נאור. בה בעת, ברוח אותה דיאלקטיקה בדיוק, היא גם תוצר מובהק של המלכוד הזה ומשתפת עימו פעולה.

מרגנית – ציון אברהם חזן
אוצרת: אלן גינתון
מוזיאון ת"א, עד ה-31.8

פורסם בנוסח דומה ב"טיים אאוט"

הזדהות יתר עם המקום

$
0
0

רועי ברנד, אלונה רודה בביקור ושיחה בכותל המערבי, ירושלים. מתוך קטלוג התערוכה "מעל ומעבר" במרכז לאמנות עכשווית קלישר

רועי ברנד: אז קודם כל, הייתי מבקש ממך לתאר קצת את התערוכה במילים שלך.
אלונה רודה: בקומת הקרקע של המרכז לאמנות עכשווית, אתה נכנס בסיבוב קטן ויכול לשים לב שהרצפה מכוסה רצפת עץ זמנית המונחת על הרצפה הקיימת. בנוסף, ישנו קיר חדש שמחליף את הקיר הגדול המרכזי בחלל. הקיר החדש העשוי מלִבני קרטון חום הוא מעין גרסה גיאומטרית מופשטת, אך ניתנת לזיהוי בקלות, של הכותל המערבי. החלל די חשוך ומעורפל, ויש מוזיקה וחדירות של אור; ההצגה מתחילה.

ספרי לי קצת על המוזיקה, מה שומעים?
זוהי יצירה קצרה שיוני סילבר הלחין עבור העבודה המבוססת על חוקיות פשוטה: אין בה כלי נגינה או שירה. הקלטנו שריקות, מחיאות כפיים ורקיעות רגליים.

רק גוף.
כן. הגוף כאן הוא כלי הנגינה ותיבת התהודה. התחלתי ממחשבה על הכותל כמקום טבעי עבור נגני רחוב — כפי שהם בוחרים להתמקם בתל-אביב על אלנבי, ליד השוק, או מול הכניסות לדיזנגוף סנטר, כך היו מתמקמים אותם נגנים ברחבת הכותל אילו היו מרשים להם. זו מוזיקה שאין לה התחלה או סוף, אני חושבת עליה כעל תנועה של שטיח מעופף. הקשבתי הרבה למוזיקת פולק ובלוז אמריקאי מוקדמת, לשירי עבדים ולשירי פועלים מתחילת המאה ה-20, ובכלל, נברתי בַּמושג "מוזיקה עממית". ההבדלים בארה"ב בין, למשל, סגנונות שונים של שירי הפועלים שחוברו סביב אותה תקופה הושפעו מתנאי העבודה: בוני מסילות הרכבת יצרו מוזיקה בהתייחסות לכלי העבודה ולמקצבי התנועה בשטח, אלו שעבדו בשדות הכותנה יצרו מוזיקה עם מקצבים שונים וצלילים אחרים ורבים מכלי הנגינה היו הכלים שאיתם הם עבדו. עבור מעל ומעבר, רציתי לעבוד רק עם צלילים של גוף הנמצא בחלל. זו אחת הסיבות שהוספתי את רצפת העץ, שמאפשרת סאונד חם יותר לרקיעות הרגל. הופתענו לגלות שלמרות שהסתמכנו בעיקר על מקצבים ערביים-מזרחיים ואפריקאיים, בסוף, שלא במתכוון, למלודיה של השריקות יש feel יידישאי משונה. בהתחלה ניסינו להתנגד לפער, עד שהבנו שזה דווקא נחמד.

אלונה רודה - הגוף האתרי

אלונה רודה – הגוף האתרי

אז זה מעין מיזוג תרבויות, מאוד ישראלי: קצת פולק, קצת בלוז, קצת שטייטל. את יודעת, בפולק אף פעם אי-אפשר לדעת אם זו חגיגה או טרגדיה — אותו שיר יכול להיות גם שיר לוויה או שיר חתונה. אבל החיבור הזה של המוזיקה, הוא קיים באוויר של ירושלים. שמענו את זה עכשיו בדרך לכאן. משהו במבנה האקוסטי של העיר דומה לתנוך אוזן. העיר מוקפת הרים מסביב, והעיר העתיקה היא כמו עור התוף, "פיק" קטן — כמו דגדגן — כך שאם אתה נמצא בדגדגן הזה, כל הטבעות שמסביב מתערבבות באוויר. אז בשעות מסוימות, הכנסיות, המואזין, התפילות של היהודים — הכול מתערבב יחד. תני עוד קצת רקע לעבודה.

העבודה הזו ממשיכה עבודה שלי בשם הגוף האֶתֶרי [2-1], מ-2011 עבור גלריית האוסף של מוזיאון פתח תקווה. "גוף אתרי" הוא מושג אזוטרי מהלקסיקון הניו אייג'י, לפיו התעלות רוחנית מאפשרת מצב שבו קיים גוף מקביל, מעין כפיל של הגוף הפיזי, אך פחות דחוס ממנו. הגוף הזה, האתרי, יכול לצוף בחלל, לנוע בו בחופשיות, בשונה מן הגוף הפיזי המוכר לנו.

יפה. כמו "איברי פנטום"("פַנטוֹם לימבס"): אנשים שכורתים להם חלק מהגוף, אך עדיין מרגישים את הכאב באיבר הכרות. קצות הגוף מרגישים את הכאב של החלק החסר. קיימת גם תופעה הפוכה — אנשים שחשים שאיברים מסוימים בגופם מיותרים. חלקם כורתים לעצמם את האיברים האלה, ורק אז מרגישים שלמים.
בזמן האחרון, אני מסתובבת עם הזיכרון שכילדים במושב היינו מנסים לתפוס שממיות על הרשתות של החלונות בבית. כשמנסים לתפוס אותן, הן מנתקות את הזנב ובורחות. הזנב זז לבד כמה דקות, מנסה לברוח כביכול, אחרי שהסכנה כבר חלפה. זו אנרגיה שאין לה שימוש, פרפור עצבני. בעיני זה קצת דומה למה שקורה לכותל בפרט וליהדות בכלל — היא מנסה להחזיק בכוח את הקיום הפיזי שלה, אם כי בפועל המהות הזאת כבר התאיידה. נשאר רק אותו עצב מפרפר, המנסה להנכיח את עצמו בשארית כוחותיו.

אז הכותל זה הזנב של השממית, שברחה לפני 2,000 שנה… אבל יש זווית נוספת שממנה ניתן להסתכל עליו. הכותל בעיני הוא דימוי מאוד חזק למצב שבו אין לנו גישה ל"דבר האמיתי". הכותל הוא רק קיר של החומה החיצונית של בית המקדש, שבו שכן ארון הברית. חשבתי בדרך לכאן שהיינו יכולים לנסות להגיע היום להר הבית ולא רק לכותל. הר הבית הוא "הדבר האמיתי". אבל אז חשבתי שוב — אולי דווקא נכון שלא נגיע עד לשם. זה איסור ביהדות האורתודוקסית: עד ביאת המשיח, אנחנו צריכים להימנע מן החוויה החושנית, הגופנית, של התמזגות עם האל. להבין שאנחנו מחוץ לחומה.

בדיוק. להיות מחוץ לחומה פירושו להיות מול מבנה שאין כניסה אליו. התכונה המאפיינת פיסול מסורתי בשונה ממבנה אדריכלי היא שפיסול הוא אובייקט תלת-מימדי ללא פתח כניסה. כפועל יוצא, או להפך, מה שמייחד את המבנה האדריכלי היא האפשרות לחיות בתוכו. אותי מעניינת נקודת ההשקה בין השניים. ב–The Resurrection of Dead Masters / הדלתות [3], למשל, החלל הריק שנמצא מעבר לדלתות, מתפקד כתיבת תהודה המגבירה את הוויברציות המיוצרות בתוכו. במעל ומעבר, החלל הכלוא בין הקיר המקורי לקיר החדש, הוא תיבת תהודה לתאורה המוקרנת מתוכו כלפי חוץ.

אלונה רודה - הדלתות

אלונה רודה – The Resurrection of Dead Masters / הדלתות

אז העבודה שלך נמצאת בתוך הפרדוקס הזה של פסל שאתה לא יכול להיכנס לתוכו, אבל הוא מייצר מרחב. ובחזרה לגוף האתרי.
עירית כרמון–פופר, אוצרת במוזיאון פתח תקווה בזמנו, הזמינה אותי לייצר עבודה חדשה שתעשה שימוש בפסלים מתוך אוסף המוזיאון. כמו שאתה אולי יודע, פתח תקווה היא אם המושבות ובה הוקם בית יד לבנים הראשון, שמאוחר יותר הוצמד אליו באופן טבעי לתקופה מוזיאון לאמנות (מודל שהמשיך אחר כך בהרצליה ובמקומות אחרים בארץ). הקומבינציה הספציפית הזאת הולידה אוסף שמורכב ברובו מציורי ופסלי זיכרון לאומיים. אני בחרתי לעבוד עם שני פסלים פיגורטיביים משנות ה-30, שניהם קרויים החלוץ, ופסל מופשט יותר משנות ה-60, שנקרא יזכור (במסתרים). המחשבה שהנחתה אותי היתה לחבר אותם למסורת של פיסול איקונות נוצרי. נראה לי ששני "החלוצים" קרובים למסורת הזאת, אולי אפילו יותר מאשר לשורשיהם הציוניים ה"מודעים". ניסיתי להחזיר לפסלים הללו את ההילות שמעולם לא היו להם, בעזרת שימוש בקרני אור שחצו את החלל ואת הפסלים עצמם. במעל ומעבר, הבחירה לחדור עם אור דרך החריצים שבין הלבנים ממשיכה את אותם משחקי אור שניתן למצוא בכנסיות, כאשר קרני אור טבעיות מסתננות דרך הוויטראז'ים וחוצות את החלל.

הוויטראז' הופך את האור לאלמנט נראטיבי.
מדובר באילוף ותיעול של האור לצרכים נראטיביים, אסתטיים ורוחניים. המשתנים בחלל הם התאורה והמוזיקה הפועלים זה ביחס לזה. כל זה מבוסס על הניסיון של המצגת הלימודית האורקולית להחיות דימויים היסטוריים באמצעות החיזיון (ספקטקל). הצופה מושלך, ללא ידיעתו, אל לב הבמה; הקיר דמוי–הכותל הוא רק הרקע, ה-backdrop. אוי, תראה! רכב הכנסת ספר תורה! [4]

אז אנחנו בכותל, ויש פה את החתונה הזאת, הילולה, יש פה קבוצות של מתופפים, קבוצות של נשפנים, יש פה זמר, יש פה קלידן, הכול עם מערכות הגברה ותאורה, ואז אתה מסתכל הצִדה ורואה שכתוב שם שזה אתר קדוש, אנא כבד את קדושת המקום, לבש בגדים הולמים. הנה הרב הגדול. תראי איזה כבוד, איך מחזיקים לו את היד.
כמו ידועניות בלוס אנג'לס, שהולכות על עקבים משוגעים, ומאבטחים שמחזיקים להן את היד כדי שלא יפלו. יש אפילו צלם פפראצי!

אלונה רודה - מעל ומעבר

אלונה רודה – מעל ומעבר

נראה לי שהיהדות מתקרבת באופן מסוכן למוחשי: על הגבול הנגיעה. נגעת ולא הגעת, בניסיון להתקרב לאלוהים ככל האפשר. הנה, החזן שר עכשיו "הקדוש ברוך הוא, אנחנו אוהבים אותך". והוא באקסטזה, מתפלל אל מול הבית של אלוהים. אפשר להרגיש את הכמיהה הזאת להתקרב, חזקה יותר מאי פעם.
כשאין באמת במה להיתפס. היום, זרמים שונים ביהדות ממציאים אובייקטים ודימויים — כמו, למשל, הכתר המואר על רכב הטרנזיט שראינו עכשיו או הבנייה מחדש המוגזמת של בית הכנסת החורבה, כמו שראינו ברובע היהודי בדרך לכאן. אבל לעומת המאמצים האלו להמציא מחדש את האובייקט, במעל ומעבר אין אובייקט; גם בשורשי היהדות ניתן למצוא את אותה שאיפה להתקיים ללא אובייקט. כשנכנסתי לעומק הסיפור הזה עם הכותל, פתאום ראיתי קירות בכל מקום. אתה מדבר אל קיר, בוהה בקירות לפני שאתה הולך לישון, קירות מדברים אליך, אתה דופק את הראש בקיר, הכתובת היתה על הקיר וכולי. הוא שומר סוד, הקיר הזה. אתה יודע שבין שאר הצמחים על הכותל, גם צומח עליו שיכרון זהוב, צמח הזייתי?

מה שנקרא "סינדרום ירושלים".
עכשיו כשאנחנו עומדים כאן, אני משוכנעת אפילו יותר שיצירת רחבת הכותל היתה טעות ענקית. קני-המידה בין הקיר עצמו לרחבה לא הגיוניים. מעבר לעוול ההיסטורי שבמחיקת השכונה שהיתה פה, זהו כישלון בהבנה שדרושה מידה של אינטימיות על מנת לאפשר הזדהות עם מקום.

בגלל זה הקטנת בעצם את הרחבה במרכז לאמנות עכשווית? לחזור לאיזון בין הצופה לקיר. כלומר: במקום שאוכל לראות את הקיר במבט אחד, הקיר רואה אותי. או שומע אותי. אני והעבודה מחליפים תפקידים: האמנות רואה ושומעת אותי, אולי אפילו שופטת אותי. רציתי לשאול אותך על אמנות עכשווית ודת — חיבור מאוד מוזר. הדת והאמנות נפרדו בערך במאה ה-18, והאמנות הפכה להיות ביטוי אוטונומי של האנושי. ועכשיו, יש מגמה להחזיר את המימד הרוחני לתוך האמנות העכשווית. אני רוצה לשאול על המתח הזה, על הרצון לחזור למקום יותר עמוק לאחר שנטשנו אותו ולנכס אותו שוב לאמנות.
אני חושבת שמעשה האמנות והאמונה הדתית מאוד קרובים. כדי לעשות אמנות, אתה מוכרח להאמין באמנות ולנהל אורח חיים כמו-דתי כזה או אחר.

זה המשותף גם לאמונה באלוהים וגם לאמנות. באופן כלשהו, הלא-הגיוני חייב להיות אמיתי כי הוא כל כך מופרך. אז איזו חוויה את נותנת או מאפשרת למבקר? מה היא הצלחה עבורך?
הצלחה עבורי היא האפשרות לחשוב מחדש על הקיר הזה, על הפיזיות שלו, על הסביבה שהוא מייצר. אני לא שופטת את הכותל או את מבקריו. העבודה הזו היא חוויה תיירותית-תרבותית. היא ניסיון להפוך את מרכז האמנות למקום יותר ציבורי, לאתר עלייה לרגל.

בעצם את מספקת פלטפורמה.
בדיוק. למשל אנדרטת הנגב, כך סיפרו לי פעם, זה מקום שבאר-שבעים הולכים אליו כדי להתמזמז. מן הסתם אפשר לנחש שלא זו היתה כוונת המשורר. אבל כשאתה מייצר פלטפורמה, עשויות להתאפשר פעילויות מכל מיני סוגים, פעילויות שעל פניו סותרות זו את זו, אבל טבעיות באותה מידה.

יש פה קריצה: "זוכרים איך אתם מרגישים בכותל בדרך כלל? תראו איך בעצם האווירה הזאת מרגישה כמו מועדון בתל אביב. אתם חושבים שאתם רחוקים מהחוויה הזאת של הכותל? עם האנטי-דת, עם החילוניות? אז הנה הבאנו לכם את הכותל לתל-אביב". זו קריצה שמחברת בין עולמות.
כשקיבלתי את ההזמנה לחשוב על תערוכה למרכז לאמנות עכשווית, מיד ידעתי שזו העבודה שאני רוצה לעשות שם. בגלל גובהו הכפול של החלל, בגלל אופיו הציבורי, בגלל תל-אביב. זו הגשמה של חלום, להביא את הכותל המערבי למערב. עשרה מיליון תיירים בשנה! תאר לך.

זה מצחיק. אולי יגיע יום שיצטרכו לסגור את הכותל למבקרים, כי אולי הוא יתפרק או יתעורר חשש שהנכס התרבותי הזה ייהרס בגלל כל התיירים האלו. כמו, למשל, בלאסקו, המערה בצרפת עם ציורי המערות הקדומים ביותר בעולם: מבקרים לא מורשים להיכנס אליה. אז בנו מערה לידה, העתק, ומי שנוסע לשם מגיע למקום ה"אמיתי", אבל נכנס למערה החדשה. דיסנילנד של פרהיסטוריה. אז את מקדימה את הצורך בתחליף, ומתרגמת אותו לאמנות.
בשלבים מוקדמים יותר של הפרויקט היתה לי מחשבה לעצב טקסטורת הסוואה (camouflage) מודפסת על טקסטיל, לפי פַּלֶטת הצבעים של הכותל, ולייצר ממנו מדי הסוואה, על שמו. חשבתי על האפשרות של היטמעות ויזואלית בקיר, מעין הזדהות-יתר עם המקום. השימוש באריגי הסוואה התפתח עם צמיחת הצבאות המתועשים, לקראת סוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. בסלנג צרפתי, משמעות המילה "camouflage" היא לנשוף עשן אל פרצופו של מישהו. דמיין את המהלך: זוהי פעולה מהירה, תוקפנית, אך לא מזיקה, השואפת ליצור רגע של בלבול וטשטוש אצל האויב. אני מפעילה את אותו מהלך על מבנה העבודה — התרגלות הצופה לחושך ולערפל לוקחת זמן; הדימוי מתבהר רק לאחר כמה רגעים. בין שהתחושה שאחרי היא של אכזבה, התפעלות או דחייה — יש רגע של בלבול, ואותו רגע הוא קריטי בעיני.

אני מבין עכשיו את העבודה שלך הרבה יותר טוב. שאלתי מה את רוצה שיקרה כשמישהו נכנס, אז בעצם זה שהצופה יגיע למצב של הֶיוֹת. זהו מצב מנטלי מסוים, המשותף לאמנות ולפילוסופיה ומבדיל את שתיהן מן הדת — להיות מסוגל להכיל אי-ידיעה. בעבודות שלך אין סוף. את מייצרת מרחב של השתהות והשתאות. זהו מצב מאוד ילדותי, נאיבי, וגם מאוד פילוסופי. לכן העשייה שלך לא נכנסת לקטגוריה מדיומאלית מאוד ברורה — היא עומדת בפני עצמה, היא שואפת לאוטונומיה מעולם האמנות ובמקביל נוטלת חלק בעולם. וזה יפה.

———
ד"ר רועי ברנד [5] הוא מרצה לפילוסופיה בבית הספר לתארים מתקדמים של בצלאל, וכן מנהל ואוצר ראשי של 'יפו 23', מרכז לתרבות ואמנות, ירושלים. אצר תערוכות רבות במוסדות ובגלריות בארץ ובחו"ל. מתמחה בפילוסופיה ואמנות עכשווית, ובאסתטיקה ותרבות פופולרית. ערך את פילוסופיה בזמן טרור: דיאלוגים עם הברמאס ודרידה, וחיים חשופים: אמנות במצב חירום. ספרו LoveKnowledge: The Life of Philosophy from Socrates to Derrida (אהבהידע: על חיי הפילוסופיה מסוקרטס ועד דרידה) ראה אור ב–2012 בהוצאת אוניברסיטת קולומביה, ניו–יורק. בימים אלה, עובד ברנד על ספר חדש, אמנות.חיים, העוקב אחר פרקטיקות ואמנים שעבורם החיים הם מדיום לעבודה או חומר לעיצוב.

(2-1)
הגוף האתרי, 2011
פסלים מתוך האוסף ההיסטורי של מוזיאון פתח תקווה לאמנות: צבי אלדובי, יזכור (במסתרים), שנות ה–60 של המאה ה–20, ברונזה, 76×46×40 ס"מ; זאב בן צבי, החלוץ, שנות ה–30 של המאה ה–20, ברונזה, 70×33×36 ס"מ; יהושע יושפן, החלוץ, שנות ה–30 של המאה ה–20, ברונזה, 54×54×39 ס"מ; מכונת עשן, מקרני וידאו; 3:15 דק' בלופ; עיבוד לפסנתר של שירו של ג'ים מוריסון, "Bird of Prey"; פסנתר: מאיה דוניץ; עריכת סאונד: רונה גפן; תיעוד: שחף הבר

(3)
הדלתות, 2012
מראה הצבה במרכז לאמנות דיגיטלית, חולון, דלת אלומיניום וזכוכית, קירות גבס, דלתות מתכת, שרשראות ומנעולים, מרעדי סאונד. 4:18 דק' בלופ; מידות משתנות, עריכת סאונד: בניה רכס; תיעוד: שחר פרדי כסלו

(4)
הכנסת ספר תורה ברכב לרחבת הכותל
צילום: אלונה רודה

(5)
רועי ברנד
צילום: אלונה רודה


נפטרה הציירת אלימה

$
0
0

הציירת אלימה נפטרה היום (שלישי) בגיל 81. אלימה, או בשמה המלא אלימה ריטה, נולדה בשנת 1932 בנשר וגדלה בקריית חיים. היא למדה בבצלאל שנה אחת ומאוחר יותר למדה ציור במדרשה לאמנות ובמכון אבני. בשנת 1961 עברה לפריז ועבדה בעיר עד 1965.

אלימה התמחתה בהדפס ויצרה הדפסי רשת מינימליסטיים רבים של נופים חקלאיים מופשטים ומופשטים למחצה. היא הרבתה להציג וללמד ואף זכתה בפרסים, אך נותרה בשולי עולם האמנות. בשנת 2009 זכתה בפרס הקרן ע"ש הציירת נתה דושניצקי-קפלן מטעם מוזיאון תל אביב לאמנות, שזיכה אותה בתערוכה רטרוספקטיבית שאצר יניב שפירא.

טרם נמסר מועד לווייתה של אלימה.

אלימה - ללא כותרת, 1973. הדפס רשת, גובה 76 ס''מ, רוחב 56 ס''מ

אלימה – ללא כותרת, 1973. הדפס רשת, גובה 76 ס"מ, רוחב 56 ס"מ

האלטרנטיבה של עמנואל גת

$
0
0

"The Goldlandbergs", היצירה החדשה של עמנואל גת, והראשונה שמוצגת בישראל בשבע שנים שבהן הוא יוצר בצרפת (בהצלחה רבה ובתמיכה צרפתית מרשימה), מזכירה לקהל הישראלי שאפשר גם בלי מאבק.

הגישה של גת למחול מאופיינת בהמשכיות, גם מבחינת השפה התנועתית שהוא מפתח לאורך השנים וגם מבחינת הרעיונות שהוא עוסק בהם (להבדיל מיצירות העוסקות בכל פעם בנושא שונה בתכלית ובמחקר תנועתי "חדש"). במסעו-אמנותו, גת מתווה דרך אחת, שמכילה ניואנסים ושבילים צדדיים לאורכה. יש לה אולי נקודת מוצא (ביוגרפית/היסטורית/תיאורטית) והיא מתכוונת לקראת איזה דבר עתידי, אבל עיקרה בהווה.

יצירותיו לבמה מתפקדות כ"עצירות ביניים", כאילו נועדו לעיכול התהליכים המתמשכים. התנועה המתמדת על רצף אחד, כעיקרון מנחה בעבודתו של גת, מעודדת השתכללות וזרימה שנועדו כנראה לאפשר ליצירה להמשיך לנבוע באופן שמקדם ומפתח אותה (או, אם נרצה, מעבה אותה סביב גרעין אחד). תפיסתו זו הופכת את יצירתו למורכבת ומעוררת השראה במיוחד.

הקבוע היחיד הוא העדר החוקיות

היחס לקשר שבין מחול למוזיקה או לפסקול שמלווה את התנועה הוא לרוב בבחינת "מובן מאליו", שנובע כנראה מהקישור המקובל מוזיקה-קצב-תנועה. נקודת ההשקה הזאת, בין המחול למוזיקה, "הקצב", היא רק אחת מבין אפשרויות של קשרים, והיא הפשוטה מביניהן. יחד עם זאת, בדרך כלל ה"קצב" הוא העומד בבסיס הקשר, או לפחות אחד מתנאי הקיום שלו.

במקרה של "הגולדלנדברגים", גת בוחר להשתמש ביצירתו של גלן גולד "The Quiet In The Land" (ראיונות מתוך תוכנית רדיו) ובקטעים מתוך "וריאציות גולדברג" מאת באך (בנגינתו של גולד). גת מעמיד מול ובמקביל לפסקול שמונה רקדנים ורקדניות שבודקים במשך שעה אחת את אפשרויות ההתקשרות ביניהם במבנים שונים.

באופן ייחודי, גת מצליח להמעיט בערכו של הקצב המוזיקלי כמכתיב התנועה, ומכריח את הרקדנים (והקהל) למצוא קצב אלטרנטיבי – בדיבור, בתנועה, בנשימה, בדופק. הקבוע היחיד הוא העדר החוקיות. ההרמוניה שנוצרת ביחס שמתקבל אינה מהסוג האידילי, אלא התאמה בין המרכיבים שנובעת מאי-הפרעה.

אותה התאמה היא אחד האלמנטים הבולטים בכוריאוגרפיה של גת, שמחפשת ומוצאת שוב ושוב רגעים של התאמה בין הרקדנים, או בין בני אותה משפחה/קבוצה/חברה/ברית. הרגעים האלה קצרים, מזוקקים ומלאי ריכוז ותשומת לב. הרקדנים נוכחים בהם באופן מוחלט, ולא נאחזים בהם אלא ממשיכים לחפש אפשרויות חדשות. הסנכרון הזה בין האנשים בקבוצה ובין התנועה לפסקול מתקיים בסאב-טקסט של הנשמע בפסקול והנראה בתנועה. יש איזה רובד נסתר שמאחד את המרכיבים של היצירה, ושם יש "סינק" בין כולם. במובן הזה, החוויה שגת מציע היא רוחנית.

צילום: יח"צ

ויתור מוחלט על תחרות והיררכיה

אחד הרעיונות המרכזיים העולים מן המורכבות הכוריאוגרפית של היצירה הוא ההשפעה שיש לתנועה בחלל. הקשר בין התנועה העצמאית של הרקדנים לבין המיקום שלהם כקבוצה בחלל וזמן תחומים נוצר באמצעות ההדהוד של תנועת היחידים בחלל באופן שמשפיע על תנועת האחרים.

ייחודה של היצירה הזאת הוא בהימנעות המוחלטת מאקטים אלימים. גת מציע אפשרות לשרוד בעולם הזה (בחברה הזאת, בתרבות הזאת) באמצעות זרימה במקום מאבק. ההצעה של גת אינה מעולם האוטופיה, שכן להשתנות המתמדת המאפשרת קיום של כל הפרטים יחדיו באותו חלל יש מחיר עקרוני; החופש לנוע הוא יחסי (תחום, מוגבל), והוא לוקח בחשבון את החלל הפנוי באמת (פיזית, וכמובן כדימוי גם לתנועה רוחנית). התנועה העדינה והמדויקת של הרקדנים מבטאת העדר אקראיות ויוצרת מצב שבו מתרחש ויתור מוחלט על תחרות והיררכיה.

על אף שניכרת ביצירה שפה משותפת, הרקדנים נעים באופן אינדיבידואלי ואין משפטים תנועתיים המבוצעים ביחד (למעט רגע אחד קצר מאוד). ההצעה הזאת של גת, הנבחנת אל מול שם היצירה, מתייחסת לאפשרות של "החיים ביחד" כמשפחה (משפחה כדימוי וגם כמודל) על פיסת אדמה, ללא צורך להחיל זהות על הפרטים. ההכרח היחיד המתקיים או המקיים את הקבוצה, כפי הנראה, הוא היכולת ליצור דיאלוג.

התנאי לדיאלוג או למפגש הוא המשיכה. הפרטים בקבוצה נמשכים זה לזה באופן קבוע, והמפגשים שלהם טעונים באנרגיה שמבקשת ליצור מגע. את המבנים שיוצרים הרקדנים במפגש ביניהם מאפיינת שמירה על מרחק מדוד, מה שמזכיר את התווך שבין שני מגנטים שמוחזקים זה מול זה בלי להתחבר. גת מציע התקשרות שיש בה תשוקה למגע ובו בזמן כוח שמסייג אותו. כל זאת, כאמור, ללא מאבק.

יצירתו של גת דורשת מהקהל מיומנות של צפייה. אין היא מבקשת לבדר את הצופה והיא אינה מתנחמדת אליו, אלא מאתגרת ומכבדת אותו. מיומנות כזאת של קהל נבנית בין השאר בזכות חינוך/השכלה (גם האפשרות לחשוב במהלך או בעקבות הצפייה ביצירה אינה מובנת מאליה עבור קהל שמצפה לבידור משום שזה אופי המופע שהורגל אליו). הציפייה של גת מהקהל היא להיענות להזמנתו למחקר.

הוא מתווה את הדרך, מציג את הנושא והרעיונות שלו באופן רהוט ומאורגן לאחר שבחן אותם לאורך זמן וברצינות, ועתה הוא מצפה להקשבה והבנה. גת משתף את הקהל במחשבתו על אודות הקבוצה החברתית באמצעות המחול. במובן הזה, גת מחזיר מבט אל החברה שבה הוא חי ומספר לה דבר חדש על אודותיה, מחשבה שהתגבשה בזכות ההיתר שקיבל מן החברה ליצור. החברה שהוא מתאר היא לא ישראלית, ואחת העדויות לכך היא העדר האלימות.

***

המופע היה חלק מפסטיבל תל אביב דאנס של מרכז סוזן דלל ועלה ב 24.05.13 (ובפסטיבל ישראל בירושלים ב25.05.13)

כוריאוגרפיה וניהול אמנותי: עמנואל גת

פסקול: The Quiet in the Land גלן גולד

מוסיקה: י.ס.באך, ווריאציות גולדברג, פסנתר. גלן גולד.

עיצוב תאורה בשיתוף סמסון מילסנט

סאונד: פרדריק דורו

נוצר בשיתוף ומבוצע ע"י: הרווה שוסאר, אורורה די ביאנקו, מייקל לור, פאנסון קים, פיליפ מסיא, ז'נביב אוסבורן, פרנסואה פרזבילסקי, מילנה טוויהאוס.

רב ערב 18.6.2013

$
0
0
  • סלון צפון: אוסף מוזיאון בר-דוד מקיבוץ ברעם בבית מני, תל-אביב
  • ערב עיון: Cherchez la femme / ייצוגי מגדר מהפכניים ושמרניים בצילום הסוריאליסטי
  • אמנות קול בינתחומית – Vocal Performance Art
  • השקה לדיסק עם שירי יעקב אבימור (יעיו)
  • תערוכה: איציק למבז, "חשבתי שראיתי צורה"
  • מסיבת פתיחת הקיץ של רב ערב!
  • הזירה הבין-תחומית: זירת מחול חדש
מרדכי ארדון – חייל פצוע, 1941

מרדכי ארדון – חייל פצוע, 1941

סלון צפון: אוסף מוזיאון בר-דוד מקיבוץ ברעם בבית מני, תל-אביב

פתיחה: יום חמישי, 20 ביוני 2013, ב-19:00.
אוצרים: סול לנזיני וחגי שגב. ייעוץ אמנותי: ד"ר סמדר שפי

אוסף מוזיאון בר-דוד מקיבוץ ברעם מוצג בפעם הראשונה בתל-אביב, באירוחו של בית מני לאומי. זהו אחד האוספים הנרחבים בארץ, הכולל אלפי עבודות ציור ויודאיקה. האוסף נוסד בשנות ה-30וה-40 של המאה ה-20 על-ידי משה בר-דוד. בר-דוד, שעבד כשכיר בעיריית חיפה, אסף ממשכורתו החודשית הצנועה יצירה ליצירה בנאמנות ובאהבה, עד שיצר אוסף מרשים. בערוב ימיו תרם את האוסף לקיבוץ ברעם על גבול הצפון.

בתערוכה יוצגו יצירות כמעט בלתי מוכרות, שכמה מהן נחשפות לראשונה, של אמנים מרכזיים:ינקל אדלרמרדכי ארדוןיוסף זריצקילודוויג בלוםאריק בוקובזהאלי שמירזויה צ'רקסקיארם גרשונידוד ניפו ואחרים.

בית מני לאומי, רח' יהודה הלוי 36, תל-אביב. רשאון עד רביעי, 10:00–17:00; חמישי, 10:00–21:00; שישי, 10:00–14:00. הכניסה חופשית. לרשות המבקרים הדרכה באמצעות אודיו גייד (ללא תשלום).

***

Eluard Paul, Love 1935-37

Eluard Paul, Love 1935-37

ערב עיון במכון שפילמן: Cherchez la femme – ייצוגי מגדר מהפכניים ושמרניים בצילום הסוריאליסטי

מכון שפילמן לצילוםיום ראשון , 30 ביוני 2013, ב-18:45

ערב עיון בנושא סוריאליזם ומגדר. דוברות: אוצרת התערוכה "העין העירומה" ד"ר איה לוריא, פרופ' שלי רייס מאוניברסיטת ניו-יורק וד"ר רות מרקוס מאוניברסיטת תל-אביב.

ד"ר לוריא תדון ב"שאלת הייצוג הנשי בתערוכה 'העין העירומה'" דרך קריאת יצירות מהתערוכה; בהרצאה "הדשא תמיד ירוק יותר" תתמקד פרופ' רייס בפרשנות עכשווית לפורטרטים העצמיים של האמנית קלוד קהון (המוצגת בתערוכה); ד"ר מרקוס תשוחח על "הלשון המפוצלת" של הסוריאליסטים, שמחד הציגו עצמם כחתרניים גם ביחסם לאשה ומאידך היו הראשונים לעשות אובייקטיפיקציה שלה.

יישא דברי ברכה שלום שפילמן, מייסד ויו"ר המכון.

הכניסה חופשית. מספר המקומות מוגבל. יש להירשם בדוא"ל
event@thesip.org.

מכון שפילמן לצילום, רח' שוקן 27, קומה 3, תל-אביב. שלישי וחמישי 16:00–20:00; שישי ושבת,14:00–10:00. לפרטים: 03-7283737.

***

synapsa-image

*

אמנות קול בינתחומית – Vocal Performance Art

נפתחה ההרשמה לשנת הלימודים 20142013
תוכנית דו-שנתית לאמני מופע וליוצרים בהנחיית אמני הקול והמלה ד"ר ג'וזף שפרינצקסמדר אימוררות וידר-מגןמאיה דוניץויקטוריה חנה ודפנה שפירא-חסון.

התוכנית מתמקדת בחקר מגוון אפשרויות המופע של הקול האנושי והמלה המדוברת. התוכנית משמשת מעבדה לחקירה ולחיפוש של שפת מבע אמנותית אישית על בסיס היכרות ודיאלוג עם אמנויות מופע, פרפורמנס-ארט ומוזיקה עכשוויים.

המסלול מקנה שיטות עבודה והיכרות עם גישות שונות לחקר הקול, לקשר בין קול לתנועה ולעבודת גוף, לקומפוזיציה ולבניית מופע בז'אנרים שונים של קול: קול בתנועה, שירה פונטית, אמנות טקסט סאונד, Spoken Word, תיאטרון מוזיקה עכשווי, אלתור קולי מוזיקלי ועבודה קולית באנסמבל.

התוכנית מיועדת לבעלי רקע וניסיון באמנויות המופע: זמרים, מוזיקאים, אנשי תיאטרון, מחול, אמני מיצג ואמנים בינתחומיים. הלימודים מציעים אפשרויות הן בהרחבת האספקט הקולי בתחום שממנו בא היוצר והן בהצעת פורמטים וכיווני יצירה חדשים.

לאתר התוכנית. להרשמה ולפרטים נוספים: 054-5999863054-8128768 או  synapsacenter@gmail.com

***

*

השקה לדיסק עם שירי יעקב אבימור (יעיו)

יום שישי, 21 ביוני 2013, ב-11:30, במרכז בק למדע, רח' הרטום 8, הר חוצבים, ירושלים. 

בהנחיית המשורר והסופר יחזקאל נפשי, זוכה פרס אייזנברג לשירה.
יעקב אבימור, דור שמיני בירושלים, מגיש מקבץ משיריו המולחנים על ירושלים של פעם, החיים על הקצה, זוגיות והבנה. הדיסק נוצר בעקבות ספר שיריו "ועקבותי אותיר בחול".

שיריו של אבימור נולדו בעקבות השתתפותו במלחמת יום הכיפורים, על דפנות טנק, אז זחל לאורו העמום של גנרטור מתקתק. "גיליתי שבשסע שבין לבישת הגלימה והסרתה יש אצלי עולם פנימי סוער וגועש שאינו נח ולו לרגע ושלא תמיד תואם את ההתנהלות המקצועית שלי", אומר אבימור.

***

איציק למבז

תערוכה: איציק למבז, "חשבתי שראיתי צורה"

פתיחה: 20 ביולי 2013. נעילה: 20 ביולי 2013. אכסדרת תיאטרון ירושלים, רח' מרכוס 20, ירושלים.

אוצרת: נגה ארד-אילון.

איציק למבז נולד ב-1970, בתל-אביב, ולמד מיהושע גריפית וממנשה קדישמן בעת ששהה במחיצתם כאסיסטנט.

למבז מתבונן בים ממרחק מדויק היוצר פרספקטיבה שמייצרת אנונימיות; מעין מבט-על, נוגע-לא-נוגע בהתרחשות עצמה. המינימליזם הבולט ברבים מציוריו אינו קר ומתנכר, אלא ניזון ממשטחי המים הרחבים ומהגורם האנושי המכלכל ומניע את מושאי עבודתו. בציוריו של למבז מתרחצים ושוהי חוף, אך לעתים הוא מתמקד במים לבדם, בסירות הדיג, במבנה ארעי על החול או בבדל נוף סמוך למים.

קדישמן: "דומה כי צומח כאן דור חדש של אמנים, שציוריהם עוסקים ביפי החיים. איציק למבז שייך לדור זה של ראשית המאה וראשית האלף, דור שאינו חי בבצה קטנה של מלחמות אמנים ופוליטיקה חברתית ואמנותית. דור שרוצה לצייר ולחיות כציפור המצייצת בבוקר אל מול השמש העולה; לצייר כאילו הוא שוחה בים ללא כוח משיכה ולכייף בחופשיות ובתום".

תיאטרון ירושלים, ראשון עד חמישי, 16:3021:30; שישי, 12:0015:00; מוצ"ש, עד21:30 ובעת מופעים. 

***

נבו רומנו, שני גרנות, "אוכלי כל 3"

הזירה הבין-תחומית: זירת מחול חדש

2527 ביוני 2013, מרכז ז'ראר בכר, ירושלים.
אירועי "זירת מחול חדש" מסכמים את פרויקט מחול חדש 2013 שהתקיימו במהלך השנה בניהולו האמנותי של סהר עזימי.

לפרויקט, שהחל בינואר, נבחרו שישה יוצרים: מיכל הרמןשלומי ביטוןלילך לבנהרן בן-דרור,אורי שפיר וסופי קרנץ. היוצרים עברו הכשרה אצל תומר היימןיהלי סובולכרם הלברכטאנה וייסמן ועוד, ואף השתתפו בפאנלים מקצועיים עם אנשי המחול המובילים בארץ, ביניהם אוהד נהריןניב שיינפלד וענת דניאלי.

במהלך שלושת ימי הזירה יציגו היוצרים את התוצרים של הפרויקט. כמו כן ייערכו אירוע חוצות שתיצור הכוריאוגרפית אנה וייסמן (Habeas Corpus"") ומופע מחול של שני גרנות ונבו רומנו, שהשתתפו בפרויקט בשנה שעברה והוזמנו לתיאטרון פיירבורג בגרמניה.

אולם ליאו מודל, מרכז ז'ראר בכר, רח' בצלאל 11, ירושלים. לפרטים: 02-6251139.לפרטים נוספים באתר הפרויקט.

מעוניינים בכרטיס לאחד המופעים? מערכת "ערב רב" מחלקת 10 כרטיסים ל-10הראשונים שיכתבו לכתובת raverev@gmail.com ויציינו את שם המופע המבוקש, את שמם המלא, כתובת ומספר טלפון.

***

***

רב ערב ואלה איתן יחסי ציבור מציגים:

מסיבת פתיחת הקיץ!

השקת האוסף "שירים למאפרה / אסופת שירי משרד / מיקסטייפ מאת אלה איתן והבנות"

יום שלישי, 25 ביוני, 20:00

הצימר, הגדוד העברי 5, ת"א

כניסה: 10 ש"ח

ערב הופעות חיות בנוכחות המשוררת תמר רובין

יופיעו:

ישי קיצ'לס / רועי צ'יקי ארד / ויתרתי / השקרנים / קילר הלוהטת / לטאות הענק מכוכב הניבירו

VJ:

אלונה גולדברג

רב ערב בפייסבוק
בנדקמפ "שירים למאפרה":

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎

כלכלות שונות של היגיון

$
0
0

התערוכה המורכבת והיפה "אנטי-אנטי", שאצרה הדס קידר בגלריה האוניברסיטאית של תל-אביב, מצטיינת במודעות נחרצת להיותה הופעה ספציפית בזמן ובמרחב. העבודות בתערוכה נוצרו מתוך שיתופי פעולה בין אמנים ומהנדסים, מעצבים, אדריכלים ומדענים, מהלך שממיר את הביקורת המוסדית המושתתת על חשיפת "אמת" נסתרת בחיפוש אחר הגדרת תחומים חדשים של בהירות. זאת, לנוכח התרבות מהירה ובלתי פוסקת של אינפורמציה ומתוך הבנה כי קיומה של קהילה מותנה בהופעה.

הפעולה האוצרותית, אופני ההצבה והעבודות המוצגות אינם רק סובבים סביב תימה מרכזת עקרונית (פוליטיקה ואמנות, חומה ומגדל), אלא מבנים ברגישות התייחסות לפנים וחוץ, לחלל, זמן ומרחב קונקרטיים וסימבולים. 

עבודתה של מיכל הלפמן, "כאשר רודנים זועמים", המוצבת בחלל הכניסה המרכזי, מתפקדת ברמה הזו כאקספוזיציה. הלפמן בונה מיצב תלת-ממדי השואב מציורו האחרון של פליקס נוסבאום, "נצחון המוות"; אובייקטים שמשוחזרים מהציור, קיר לבנים שחור קטוע, שברי עמודים, עמודי תווים ופרטיטורה מסודרים כמצבות קרות. מעליהם תלויים עפיפונים עם הבעות אימה ותדהמה מצוירות. למרות האילוסטרטיביות המחלישה את העבודה, הלפמן בונה במונוכרומטיות צבעונית של קיר ואפר ריקנות מרה של שבר, של רצון ואכזבה, כמו הבטחה שנעצרה ונידונה לכאב ולכליה.

גד הרן, זאב גראואר, ג'קי אדרי, אליק מאור, "מגדל צדק"

גד הרן, זאב גראואר, ג'קי אדרי, אליק מאור, "מגדל צדק"

כאב ושבר מופיעים גם בקטעי הווידיאו של איליאן מרשק, המתעדים את הריסת "מגדל צדק", מבנה שהוקם מול קיבוץ יקום ומשחזר מודל של "חומה ומגדל" כחלק מיוזמה של "הקואליציה החברתית" במאבק למציאת פתרונות למצוקת הדיור. קיר הלבנים השחור מעבודתם של הלפמן/נוסבאום מופיע גם בעבודה זו, שוב, כמוטיב כפול של הרס ובנייה. מודל של "מגדל צדק" מוצב בגן הפסלים הצמוד לגלריה וניתן לראותו מהחלון.


במעין "חבילה עוברת" או "טלפון שבור" מוסרות העבודות זו לזו דימוי, מושג או אסוציאציה שעוברים מטמורפוזות של חוויה ומשמעות ויוצרים מורכבויות מרובות זוויות ורבדים, ויחד עם זאת מצליחים להישאר לכידים. כך "נמסרת" העבודה הבאה בתערוכה באמצעות החלון ליד, שממנו נשקפת "עמדת הציפור" של האמנית האמריקאית לורי סולונדז: כיסים שבתוכם שתולים פרחי חמנייה, גן תלוי זעיר ומעליו הכלאה בין ענף לאובייקט מעוצב מעץ.

שתי העבודות המוצבות בגן בונות מרחב מלאכותי הנקשר, בין היתר, למודלים של חינוך. האסתטיקה של שתיהן שואבת באופן רך או רופף מצורניות אורבנית ומציגה כמיהה אל הטבעי. המעמד הרעוע של המסומן שברירי ורועד כמו המימד של אמנות כתפאורה קלה, זמנית, בת חלוף.
ההיכל ההיברידי ""Enter the Gate של אבי פיטשון בשיתוף עם אלי פטל משחזר את שער אישתר בכניסה לעיר בבל: כניסה מונומנטלית עשויה ציור כחול מרהיב, שמתוכה קורנים באור סמלים טוטליים גרפיים. עבודות המסך מציגות מינימום תנועה שאינה וידיאו ואינה סטילס, ומחברות עבר הירואי להווה של השתנות תמידית. גם אם החיבור בין וירטואוזיות ארכאית לסמליות אוטופית נשען על קישור לוגי, האשליה של המבנה המונומנטלי, הציור המענג של פטל ורעידת האור של הסמלים במסכים מייצרים אפקט מהפנט שכרוך בהתמסרות.

אבי פיטשון בשיתוף עם אלי פטל, "Enter the Gate"

אבי פיטשון בשיתוף עם אלי פטל, "Enter the Gate"

העבודות המוצגות מסמנות באופן עקבי ובאופנים שונים את היותן מופע. הכלובים של אוהד מרומי כמו מכילים עדיין את רוחות השחקנים שאיכלסו אותם, והכסאות של הצופים שנעזבו פונים לכיוונים שונים. הפסל הקינטי "המכונה" של גל קינן פועל פעולה של הופעה. סדרת עבודות הווידיאו המצחיקה של רועי מנחם מרקוביץ', "חופשה איומה", מערבלת תחומים של בדיון ומציאות, מערבבת משלבים של שפה חזותית ומילולית תוך שימוש בנוסחאות מוכרות של פריצות למיילים לצורך סחיטה, ומצביעה על תבניות לשון מוגבלות כמספיקות ללימוד שפה. 

רונה פרי ומור ארקדיר "כל הזמן עושות אמנות" בסרטים הנהדרים מתוך סדרת "החלוצות" שהן מציגות זה מול זה. בסרט הראשון הן בונות מגדל (כן, של חומה ומגדל, ברור) כשאורות העיר משמשים להן תפאורה ומנורה מתפקדת כירח. בסרט השני, "חיפה-אודיסה", יוצאות השתיים לשיט תענוגות פארודי אשר ליצנות, היסטוריה, תרבות, וארוטיקה סכרינית חבוטה, אך גם אנושית מאוד, משמשים בו חומרי יצירה.

הפרויקט "שיעור חופשי" של ענבל גיל בשיתוף יעל טבת ורואי רוט מציג מבני ריהוט רכים, נוחים ומרשימים (בלובים), שבתוכם מותקנת מערכת שמע. בתערוכה ניתן לשבת עליהם ולהאזין להרצאתו של פרופ' יובל פורטוגלי מהחוג לגיאוגרפיה על "ארגון עצמי והעיר". העיצוב החדשני מציע אפשרות לחשיבה חדשה באמצעות שינוי במרכיביו השגורים של המנגנון האקדמי והמחוות הגופניות השגורות ההולמות אותם. 

המיצב של אהד פישוף, "הרצאה על ארכיטקטורה", בשיתוף עם צבי אלחייני, מוצג, לעומת זאת, בכיתת לימוד שמרנית, תוך שימוש באמצעי המחשה מיושנים: שולחנות וכסאות בשורות מול לוח ומצגת של תצלומים על אדריכלות ישראלית עתידנית משנות ה-60 וה-70. תמונות הבניינים שנבחרו מארכיונו של האדריכל והחוקר אלחייני פשוט אדירות, והפסקול שהלחין פישוף פותח ערוץ שמע רפלקסיבי למתבונן בהשתאות.

אוהד מרומי בשיתוף עם קבוצת חקר הביצוע בתיאטרון ובאמנויות המופע, "פסל חזרה מס' 4, פופובה + היוצא מן הכלל והכלל"

אוהד מרומי בשיתוף עם קבוצת חקר הביצוע בתיאטרון ובאמנויות המופע,
"פסל חזרה מס' 4, פופובה + היוצא מן הכלל והכלל"

ברוח המגמה העכשווית לשלב בין פרקטיקות של אמנות, מדע ואקדמיה, מייצרת "אנטי-אנטי" מיזוג המציף ומסבך את הקשרים הפורמליים והא-פורמליים בין שדות ומשתתפים, ומבטא את הסטטוס של אובייקט האמנות שמוגדר הן כמושג אסתטי והן על-ידי צורות מוסדיות שיחסי כוח מוטמעים בהן. באמצעות הבניית הקשר חדש ונגישות, הפועלים מעבר לתפיסה "רציונלית" של "השכל הישר", בונה התערוכה מהלך פוליטי המעוגן בשיבוש חלוקות ספציפיות של משמעות. היא חותרת תחת התפיסה שביקורת כרוכה בהכרח בחתירה רציונלית ומגדירה מחדש מודלים של ביקורת בפני כוח ואלימות, תוך התמקדות בתפקיד הפרפורמטיבי של השיח ביצירת כלכלות שונות של היגיון.

תערוכה רצינית, מקיפה, מרשימה, והקטלוג באותה הרוח. חבל שהאתר של התערוכה כל-כך מיושן ולא מעודכן.

הגלריה האוניברסיטאית לאמנות ע"ש גניה שרייבר, אוניברסיטת תל-אביב. אוצרת: הדס קידר. משתתפים: אהד פישוף בשיתוף עם צבי אלחייני; אוהד מרומי בשיתוף עם קבוצת חקר הביצוע בתיאטרון ובאמנויות המופע; אוליבר רסלר וענבל גיל בשיתוף עם יעל טבת ורואי רוט; שרי כראל, ז'אן-אנטואן לאוואל, רועי מנחם מרקוביץ', מיכל הלפמן, רונה פרי ומור ארקדיר; אבי פיטשון בשיתוף עם אלי פטל, לורי סולונדז, עדי קפלן, שחר כרמל, נעם קפלן, אפי כהן, איתי אוניק וארתור נסלן; גל קינן, גד הרן, זאב גראואר, ג'קי אדרי, אליק מאור, איליאן מרשק.

קול קורא לזריזים

$
0
0

למהירי החלטה: מתארגנת קבוצה להצגת תערוכה באירועי לילה-לבן בת"א 27-28 ביוני, בסטודיו של צייר בת"א. הנושא: התבוננות בעצמי, התבוננות פנימית או חיצונית, הצגה אל הצופה, מסכות והתקלפויות, העמדת פנים או כנות וחשיפת האמת.
יתקבלו עבודות בכל המדיות אך המקום מצומצם ויש צורך בעבודות קטנות ומוכנות לתלייה.
לפרטים laila.lavan13@gmail.com
הגשה עד שישי בצהריים, 21 ביוני.
ההשתתפות אינה כרוכה בתשלום וכל נושא המכירות יהיה מול האמן בלבד.

קול קורא מהמועצה הבריטית

$
0
0


המועצה הבריטית, משרד החוץ ומשרד התרבות והספורט בישראל הכריזו על קול קורא לתכנית ביארטס לשנת 2013, שתתמוך בשיתוף פעולה בריטי-ישראלי בתחום האמנויות. התכנית במתכונתה החדשה, תתמקד בפרויקטים משותפים רחבי היקף, עם דגש על שיתופי פעולה בין מוסדות תרבות בשתי המדינות. ההכרזה על הפרויקטים הנבחרים תתקיים בפסטיבל אדינבורו בקיץ הקרוב.

מזה כשני עשורים, פועלת תכנית ביארטס בישראל ליצירת קשרים בין אלפי אמנים מבריטניה ומישראל בתחומי אמנות שונים, ומאפשרת להם לחלוק את המומחיות שלהם וליצור פרויקטים אמנותיים משותפים. בין האמנים והיוצרים שפעלו במסגרת התכנית, ניתן למצוא את הבמאית והכוריאוגרפית יסמין ורדימון, הכוריאוגרף נייג'ל צ'רנוק, המנצח והמלחין גיל שוחט, היוצרת רננה רז והבמאי פיטר גרינוואי.

פרטים נוספים לגבי הגשת מועמדות לתכנית ביארטס ניתן למצוא באתרי האינטרנט: http://www.embassyofisrael.co.uk/culture/il-uk-partnerships/bi-arts/, www.britishcouncil.org.il/Israel   או   http://mcs.gov.il/Pages/BIARTS.aspx
המועד האחרון להגשת מועמדות הוא 3 ביולי 2013. ההכרזה על הפרויקטים הנבחרים תתקיים באוגוסט במסגרת תכנית הפעילות של המועצה הבריטית בפסטיבל אדינבורו.

לא רק יין זול – יום הפליט

$
0
0

יום הפליט 

היום מציינים את יום הפליט באירוע שיתקיים בגן החשמל. מי ייתן שנהיה חברה שלא זקוקה לימי שיא כאלה (יום שואה, זיכרון, פליט, נכבה) ושבכל יום מימות השנה נקדיש תשומת לב וזמן למי שזקוק לעזרה, נכבד את מי שראוי לכבוד ונהיה סובלנים כלפי אלה שהגורל התאכזר אליהם. רק בזכות העובדה שיש לנו לב ואפשר להשתמש בו לרוחב. עד אז אשתתף ביום הפליט ואקשיב.

יום הפליט בגן החשמל

יום הפליט בגן החשמל

 

יום הפליט

חמישי, 20.6.13, ב-19:00

מנחי האירוע: בהר יחיא ומודי בר-און

גן החשמל, תל-אביב

 

 ***

להלי פרילינג, "Cutter"

להלי פרילינג פותחת היום תערוכת יחיד ראשונה. זוהי סיבה למסיבה. ההתרגשות חודרת מבעד המסך לעיניים ומפעפעת חזרה למקלדת.

פרילינג מציגה מיצב מחוטי ניילון שקופים ושחורים שנמתחים בין קירות ותקרת הגלריה. העבודה מתגלה לצופים בהדרגה, בגלל שימוש בחוטים בשקיפויות שונות. הצופים תרים אחר העבודה ובדרך מגלים את הגלריה, על המבנה שלה ותפקידה.

להלי פרילינג. קרדיט צילום: ירון אתר

להלי פרילינג. קרדיט צילום: ירון אתר

 

 

ללא כותרת. להלי פרילינג

ללא כותרת. להלי פרילינג

 

"cutter"

חמישי, 20.6.13, ב-20:00

גלריה raw art, שביל המרץ 3, בניין 8, תל-אביב

 

***

 

איתן בן-משה, "חלילי האוזון"

שיטוט בין חיפה ללונדון. מפות נפרסות על שולחן בסלון. אנחנו מתוודעים לפעילות בלתי מורגשת אך אינטנסיבית של שמאנים פוסטמודרנים, הילרים ניו-אייג'יסטים, אנשי אור אזוטרים. אורות ניאון גוטיים נופלים על עיר ונשפכים לתוך הקוסמוס. מכשפים עסוקים בטיהור שדות אלקטרומגנטיים של העיר. בזכותם אנחנו עוד כאן.

 

איתן בן משה חלילי האוזון

איתן בן משה חלילי האוזון

 

"חלילי האוזון"

התערוכה מוצגת עד 3.8.13

שעות פתיחה: שלישי–חמישי, 15:00–19:00, שישי-שבת, 11:00–14:00

סדנאות האמנים, קלישר 5, תל-אביב

***

סדרת קולנוע נסיוני: סדרת off, הסרטים של ברוס קונר

האמן האמריקאי ברוס קונר (1933–2008) יצר סרטים מדימויים הלקוחים מסרטים דוקומנטריים, מערבונים, יומני חדשות ועוד. היה ממייסדי ז'אנר ה"פאונד פוטג'". חן שיינברג יציג קטעים מסרטיו וירצה. שימו לב באיזו עיר נמצא הסינמטק ובאיזה יום ההקרנה.

]

Conner bruce - breakaway

Conner bruce – breakaway

סדרת off, אוצר חן שיינברג

יום ראשון, 23.6.13, ב-21:00  – סינמטק ירושלים, דרך חברון 11, ירושלים
יום רביעי, 26.6.13, ב-21:00 – סינמטק תל-אביב, שפרינצק 2, תל-אביב

 ***

סיגלית לנדאו ודייוויד גוס, "אמולסיה"

זוהי התערוכה המסכמת את "עונת הזוגות" במסגרת לימודי גלריה במכללת אורנים והשבוע האחרון לתערוכתם המשותפת של גוס ולנדאו. השניים למדו יחד בבצלאל לפני 19 שנה ונפגשו השנה לעבודה על התערוכה, כאשר המפגש והדיאלוג הם הרכיבים בעלי המשמעות בתערוכה. העובדה שסטודנטים אצרו את התערוכה מוסיפה רובד נוסף; מצד אחד, המחשבה או הפנטזיה על "מה אעשה בעוד 19 שנים?", וגם אחיזה בתהליך דידקטי כמנוף ליצירה.

דייוויד גוס

דייוויד גוס

 

סיגלית לנדאו

סיגלית לנדאו

 

"אמולסיה"

נותר שבוע לתערוכה. נעילה: יום חמישי, 27.6.13

סטודנטים אוצרים: ירדן פרס, ספיר וייסמן, מיטל פריד, רוני בביקר, יעל סופר

אוצר ומנחה הקורס: פרופ' דוד וקשטיין

הגלריה לאמנות ישראלית (בית 52), מכללת אורנים, קריית טבעון

 ***

שיח גלריה, שני בירנבוים, "superm"

צלמיות ילדים ביזאריות מתגלות מתוך נברשת קריסטלים נוצצת. בוויטרינה השנייה רישומי פרצופים של ילדים מוקרנים בווידיאו. האור וההתגלות יוצרים קסם שקט ומביאים איתם טמפרטורה קרירה ופסקול דמיוני: וייפרפון ורשרוש ניירות רחוקים. זו תערוכה שנועדה ללילה והלילה נועד לה.

 

שני בירנבוים. צילום: עידו גנות

שני בירנבוים. צילום: עידו גנות

 

שיח גלריה, שני בירנבוים, "superm"

שלישי, 25.6.13, ב-20:00

בהשתתפות: רני לביא, ענת דנציגר, שני בירנבוים

גלריה תיאטרון החנות, העליה 31, תל-אביב

 

 ***

השקת הפנזין "התחנה המרכזית – מדריך למשתמש", בחנות המגדלור

דברי האדריכלים טליה דוידי ואלעד הורן: "סיפורה של התחנה המרכזית החדשה בתל-אביב, כמו התחנה עצמה, מפותל ומורכב. אנחנו מאמינים שכדי להשפיע על עתידה של התחנה, ראשית יש להבין את ההיסטוריה שלה ולהכיר אותה כפי שהיא היום, חפים מדעות קדומות. ב'מדריך למשתמש' מובאת גרסתנו לסיפור התחנה, תוצר של חיפוש ומחקר על אודותיה שהחל במסמכים מרהיבים ונשכחים שמצאנו במהלך עבודתנו בארכיון האדריכלות של דב ורם כרמי. ככל שהעמקנו במחקרנו הבנו עד כמה רחב העניין בה וכמה רלבנטי העיסוק בה".

בהשקה תיערך שיחה קצרה על אדריכלים, משתמשים ומפלצת הבטון שמחברת ביניהם.

המדריך לתחנה

התחנה המרכזית – מדריך למשתמש

השקת "מדריך למשתמש" 

חמישי, 20.6.13, ב-21:00

חנות הספרים המגדלור, הרכבת 4, תל-אביב


***

אינטימדאנס, "תנועת היומיום"

אתמול נפתח פסטיבל אינטימדאנס. כל הפרטים באתר הפסטיבל: http://intimadance.co.il/

טריילר: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iMzCHX8yelc


***

שיח גלריה: "anti anti"

כחלק ובמסגרת התערוכה יתקיים במוצאי שבת מפגש. בתוכנית:

20:00 – הרצאה של האמן האוסטרי אוליבר רסלר, "התערבויות במרחבים ציבוריים פנים-עירוניים"

21:00 – מופע-הרצאה של עדי קפלן ושחר כרמל, "שיעור בהיסטוריה של אמנות תקופת הבארוק: אמנים הולנדים במאה ה-17"

21:30 – שיח גלריה עם אוצרת התערוכה הדס קידר

יום שבת, 22.6.13, ב-20:00

הגלריה האוניברסיטאית, חיים לבנון 1, תל-אביב

                                                                                                                                                                               ***

"עבודות בית"

במסגרת לימודי האוצרות של סמינר הקיבוצים, נפתחה אתמול תערוכה שנקודת המוצא שלה היא כי נשים הן האמונות על מלאכות הבית; בין ספונג'ה, קריירה וטיפול בילדים, התפרצויות זעם והסיפוק שבשליטה על אחזקת הבית.

 

פרחים באגרטל

פרחים בוואזה. אלה אמיתי-סדובסקי

 

כפפות, אורית רף

כפפות, אורית רף

 

 

"עבודות בית"

אוצרת: ענבל שרון

אמנים משתתפים: אלה אמיתי-סדובסקי, יעל בדרשי, אגי משעול, בעז נוי, איריס סינטרה, אורית רף, עלמה שניאור

המרכז לאמנות עכשוית cca, צדוק הכהן 2, תל-אביב

 ***

מאירה אשר וז'אן קלוד ג'ונס, השקת האלבום "Myelination 2"

המוזיקה היא פעילות מנטלית ופיזית שהופכת להיות הכרח. היא בונה עמוד שדרה חשמלי. תבנית בסיסית שעליה תאי סאונד יכולים להתפרק, לנוע ולאלתר שדה רחב בשחור-לבן. שדה אלקטרוני שבו גוף בשר חי יכול להמשיך אל תוך הנצח למרות המגבלות הפיזיות.

ז'אן קלוד ג'ונס ומאירה אשר

ז'אן קלוד ג'ונס ומאירה אשר

 

מאירה אשר וז'אן קלוד ג'ונס, השקת האלבום "Myelination 2"

שבת, 22.6.13, ב-21:00

הצימר, הגדוד העברי 5, תל-אביב

 ***

האירוע בפייסבוק: https://www.facebook.com/events/172339559608895

                                                                                                                                                                                       ***

 

 פלאיירים:

יונתן גוטסמן

יונתן גוטסמן

 

אמנות ציונית בחללית - מסיבת סגירה

אמנות ציונית בחללית – מסיבת סגירה

 

פתיחת תערוכה בזיז

פתיחת תערוכה בזיז


***

ואחרון-אחרון חביב והוא הדובדבן על הקצפת:

חגיגת אמנות ושמפניה

טלי ומשולם ריקליס חוגגים היום בחגיגת אמנות ושמפניה. כתבו לי איך היתה השמפניה, האם אכן היתה מחבל הארץ המפורסם? או שמא היה זה כרגיל בערינו קווה פשוטה? מה הגישו ליד?

גלריה מאצרט, פרישמן 15, תל-אביב


"חייבת להתקיים בגלריה אמנות לשם אמנות"

$
0
0

נוגה דוידסון, אוצרת. הציגי את עצמך.
"איך התגלגלתי לאוצרות? תמיד נמשכתי לאמנות, והאמת היא שזה מצחיק – הייתי תלמידה לא טובה בבית-הספר והייתי מתוסכלת מזה שהמקצועות היחידים שיש לי בהם 90 פלוס היו אנגלית, שיש לי כשפת אם, הבעה ואמנות. נחמד לי להבין שהמקצוע שבו בסופו של דבר מצאתי את עצמי משלב בדיוק את המקצועות האלה – כתיבה, אמנות, ובעצם גם אנגלית".

ב-2008 סיימת את הלימודים במדרשה לאמנות. חשבת אז שתעסקי באוצרות?
"ממש לא. בכלל לא ידעתי שהאפשרות הזו עומדת בפני. הייתי בתקופה של אחרי הלימודים ולא ידעתי מה אני רוצה לעשות. התעסקתי קצת בהפקה, ותוך כדי הלימודים במדרשה גם עבדתי בתור ארט-דיירקטורית. משהו בזה עניין אותי, משהו בעבודה כזאת דינמית, שכל יום נמצאים במקום אחר, האדרנלין. החלטתי שאולי אני צריכה להיכנס למשהו הפקתי יותר בתחום האמנות, אז החלטתי שאני רוצה לעבוד בגלריה כדי להבין איך עולם האמנות מתנהל, וכך הגעתי לעבוד בגלריה נגא בתור אסיסטנטית. כשאתה לומד אמנות יש סימן שאלה מאוד גדול על איך מתנהלים הדברים".

כשיוצאים מבית-הספר, לא ברור איך הדברים עובדים בעולם האמנות.
"זה ממש נעלם. היום אני אמנם כן יודעת איך זה עובד, ועדיין, אני נתקלת בהמון אנשים שלומדים או סיימו ללמוד ושואלים אותי, איך לשלוח לך מייל? לבוא עם תיק עבודות לגלריה? לקבוע פגישה? איך עושים את זה? לא לומדים איך לעשות את זה. בעיני, זאת אחת הבעיות המרכזיות של לימודי האמנות בארץ, שלא מלמדים את הביזנס. לצד זה שזה מקצוע יצירתי ואינטלקטואלי נהדר, צריך לדעת גם את הפרטים היבשים, כמו איך לכתוב קורות חיים, איך להכין תיק עבודות, איך להכיר אנשים מהתחום, איך להציג ולהסביר את העבודות שלך".

פרט מהתערוכה הקבוצתית "נקודת מפנה" באוצרות נגה דוידסון, גלריה רוארט

פרט מהתערוכה הקבוצתית "נקודת מפנה" באוצרות נגה דוידסון, גלריה רו-ארט

בגלריה רו-ארט, שם את אוצרת כרגע, התחלת בתפקיד ניהולי שהפך לאוצרות.
"כן, התקבלתי לגלריה בשביל לקדם אותה ולהביא אליה אמנים ותכנים חדשים, ומשם התפקיד הפך לתפקיד אוצרת. יצא שבעצם הפעם הראשונה שממש אצרתי תערוכה היתה ברו-ארט, והיו תגובות טובות. גיליתי משהו שלא ידעתי על עצמי: שאני נהנית לאצור ושאני אוהבת לכתוב. זה לא תוכנן מראש".

התחלת עם סדרה של תערוכות קבוצתיות שהשתתפו בהן אמנים שצירפת לגלריה. יש זמן שצריך לעבור בין הצטרפות של אמן לבין תערוכת יחיד?
"ברור. כשאתה מצרף אמן לגלריה, לוקח זמן לבנות לו תערוכת יחיד. יש אמנם אמנים שכבר באו מוכנים לגמרי, מבושלים לגמרי עם מה שהם רוצים להציג. אבל יש גם אמנים שהתחילו לבנות את התערוכה שלהם כמעט מאפס. אחרי הצטרפות לגלריה מתחיל תהליך של בניית מערכת יחסים עם האמן, במיוחד במקרה של אמן גלריה שמציג תערוכת יחיד. יש בזה הרבה מן המרכיב האישי, שכולל תהליך עבודה בין האוצר לאמן, בין הגלריה לאמן, בניית בסיס של אמון הדדי".

איך נראה היום-יום שלך?
"אוצרות זאת עבודה סופר-סופר תובענית, שדורשת ממך‫ מחויבות 24/7. במיוחד כי באמת אכפת לי מהעבודה שלי ואני אוהבת לעשות אותה. בכל רגע שאני ערה אני עסוקה בזה, ואני גם חולמת על תערוכות שאני אוצרת. זה תובעני גם מבחינה נפשית וגם מבחינה פרקטית. יש איזו תפיסה אולי שכל מה שעושים בגלריה זה לשתות אספרסו ולשלוח כמה מיילים, שמי שיושב בגלריה משחק סוליטר מול המחשב, אבל זו המון עבודה. מאחר שבאמת אכפת לי לקדם את האמנים האלו, ואת הגלריה, אני עושה את העבודה בהכי הרבה דרייב שיש. ויש גם צד אפור של אדמיניסטרציה, שהיא גם חלק מהעניין, ואולי גם יש בזה משהו טוב. יש בזה משהו קצת מקרקע, לא להיות רק ברוח. כולנו פועלים בסופו של דבר".

ספרי איך את עובדת.
"בתערוכות יחיד אני מאוד משתדלת לעבוד על הגבול שבין לתת לאמן לבטא את החזון שלו לבין לתת את האינפוט שלי. מצד אחד אני רוצה שהוא ירגיש שהתערוכה מייצגת אותו בצורה נאמנה, ולכן אני משתדלת לא להיכנס לו יותר מדי לעניינים, כי זה באמת נורא אינטימי, נורא חשוף. זאת היצירה שלהם. זה הדבר הכי רגיש. מצד שני, אם אני מרגישה שמשהו לא מתאים, או לא מגובש רעיונית או טכנית, אני מביעה את דעתי. לפעמים אמנים זקוקים לפרספקטיבה חיצונית, וזה בדיוק המקום שבו האוצרות נכנסת. זה טריקי מאוד, עוד לא מצאתי את נוסחת הפלא.

"המקום הכי טוב מבחינתי הוא כשאתה כל-כך מאמין בכישרון של אמן ובאינטואיציות שלו, שאתה פשוט סומך עליו לגמרי ונותן לו לעשות את מה שהוא עושה. בכל מקרה, העבודה על תערוכת יחיד היא עשייה משותפת ויפה, כמעט כמו תהליך של התאהבות, כי אתה נכנס לעומקים רגשיים מאוד משמעותיים. בתערוכות קבוצתית זה שונה. שם אני אמנם מרגישה צורך שהאמנים יזדהו עם הטקסט שאני כותבת, ושהם ירגישו שזה תואם את מה שהם עושים, אבל זה גם יותר פתוח לפרשנות שלי. מתוקף זה שזאת תערוכה קבוצתית, אני יכולה להיות יותר גמישה".

כמה מקום יש לאמנים בתערוכה קבוצתית?
"גם שם זו עשייה משותפת. מצד אחד, אלה רעיונות שלי שמאגדים את הכל, ומצד שני, האמנים הם הבשר. וזה משהו שמנחה אותי בדרך שבה אני אוצרת, בגישה. אני מאמינה שאני מעלה שאלה או סוגיה, ושהאמנים מציעים פרשנויות שונות לסוגיה הזאת. העבודות מנסחות דרכים שונות להתמודד עם השאלה".

תערוכה קבוצתית היא דיון בסוגיה?
"כן. זאת אומרת שגם בתחילת התהליך וגם בסוף התהליך אין לי תשובות. זו לא איזו משנה סדורה, אלא כמה פרשנויות שהאמנים מביאים לדיון. לתפיסתי יש לקולות האלה מקום, גם אם יש סתירות בסוגיות האלו. גם אם הדברים כבר נאמרו או נעשו, זה לא אומר שזה נאמר מספיק או שזה כבר לא רלבנטי, שכבר אין לזה נגיעה לחיים שלנו. וזה גם לא אומר שזה כבר ברור. עדיין רוב האנשים מסתובבים בתחושה מאוד מבולבלת בעולם ומנסים למקם את עצמם.

"לתחושתי, המיקומים האלו הם מה שיש. הם החיים. אז כל נקודת אחיזה כזאת, שאתה מוצא משהו שאתה יכול להזדהות איתו, שמישהו אחר עושה, שמישהו אחר אומר, עוזרת למקם אותך. זה נכון בשבילי גם בתערוכות קבוצתיות וגם בתערוכות יחיד. הרעיונות שמובילים אותם הם רעיונות שאנשים נוספים יוכלו להתחבר אליהם".

פרט מהתערוכה הקבוצתית "פול גז" באוצרות נגה דוידסון, גלריה רוארט

פרט מהתערוכה הקבוצתית "פול גז" באוצרות נגה דוידסון, גלריה רו-ארט

אז זאת לא רק אמנות לשם האמנות.
"זה בדיוק 'לשם האמנות' מבחינתי. אני עדיין מאמינה באותה אמרה ישנה שאמנות היא חלון למציאות. אמנם המונח מתייחס להיבטים הטכניים והצורניים של האמנות, אבל אני חושבת שזה מאוד נכון גם מבחינה רגשית, אינטלקטואלית. גם מנקודת המוצא של מי שיוצר אמנות, שמחפש עוגנים, וגם מבחינת חוויית הצפייה. אתה הולך וצורך אמנות, מכל סוג, מוזיקה, ספרות, תיאטרון, קולנוע, בגלל שאתה מחפש את הרגע הזה שתתרגש. ואתה מתרגש כשאתה מזדהה. זה מרגש כשזה מהדהד משהו מתוך עצמך, ואז אתה מרגיש פחות בודד ומנוכר בעולם. ואולי מבין קצת יותר על העולם".

איך מיישמים אינטואיציה בעבודה שלך?
"לא צריך. זה בדיוק היופי שבזה. אתה לא צריך לנסות לעשות את זה. או שאתה מרגיש או שאתה לא. זאת לא פעולה שכלתנית. הבטן מנחה. אחר-כך אפשר לנסות למלל את זה, וזה באמת משהו שאני הרבה פעמים נתקלת בו בקושי – אני מתה על עבודות של מישהו, ואז אני צריכה לכתוב עליו טקסט, ואני רוצה לדפוק את הראש בקיר. אז אני מתחילה לכתוב, אבל זה אף פעם לא מתחיל מהמקום השכלתני".

איך את כותבת?
"מצאתי שהשיטה הכי טובה בשבילי לגשת לכתיבה היא פשוט לכתוב הכל. לא לצנזר את עצמי בהתחלה. ואחר-כך אני עורכת. אני יודעת לערוך את עצמי על-פי אותם פרמטרים של אינטואיציה ולזהות מתי לא הייתי כנה בעצמי בכתיבה. מתי כתבתי שטויות ומתי באמת נגעתי במשהו אמיתי שקיים ביצירה.

"למרות שאני חושבת שאני אדם שמחובר מאוד לאמנות עם קונספט, בסופו של דבר, קצת קשה לי להסביר את זה, גם הרעיון צריך להתחבר לי רגשית. זה מין שילוב של השניים שמאבחן כנות. שמאבחן מתי אדם עושה פעולה אמנותית מתוך היגיון פנימי. ובהיגיון הפנימי יש גם קונספט וגם רגש".

יכול להיות שאין הפרדה בין רעיון לתחושה.
"אני חושבת שבגלל שאנשים מורכבים משילוב של שכל ורגש, זה בא לידי ביטוי באותו אופן גם באמנות. יש את הגדרה של קיטש כסנטימנטליות כלפי היצירה, שלא מפעילה חוש ביקורתי. זה באמת השילוב הקאטצ'י והקסום הזה, שהופך אמנות לטובה: אמנות שהיא גם מחוברת לרגש, אבל שלא מתמסרת ומתאחדת איתו יותר מדי. אמנות שהאמן מפעיל כלפיה מנגנון שיפוטי, אולם כזה שלא ישתק אותו לגמרי. הדרך להגיע לאיזון כזה מגיעה רק אם אדם כן עם עצמו. אם הוא פועל מתוך הבטן, ומתוך מה שמרגיש לו נכון, ולא מתוך קולות רעש שאומרים לו 'עכשיו טרנדי לעשות ככה וככה', אלא מתוך רצון להגיע למקום מסוים".

לך אין קולות רעש כאלה? מה ימכור יותר, למשל? שמות מוכרים?
"שמות מוכרים לא מעניינים אותי. מה ימכור יותר – אני עובדת בגלריה מסחרית ואני חייבת לחשוב על זה באיזושהי צורה, אבל אני מנסה לעשות את ההפרדה הזאת, שיהיה גם וגם. לא באותה יחידה. אמנם יש מקרים נפלאים כאלו, שהם בינגו חזותית, בינגו קונספטואלית, אבל זה אחד למיליון. אני בעיקר מנסה שיתקיימו שני הדברים במקביל. הגלריה היא חלל פרטי ולגיטימי שיהיו בה גם דברים מסחריים, אבל לא רק. חייבת להתקיים בגלריה אמנות לשם אמנות".

נגה דוידסון

נגה דוידסון

את חושבת על הכוח של אמנות? הדברים שאמנות יכולה לעשות?
"באיזושהי צורה, כיוון שיש לי את האידיאה ויש לי את הפרצוף שמתנגש במדרכה של המציאות. אני מרגישה שיש לאמנות יכולת להעניק לי לחיים משהו משמעותי וחיוני. זה מה שגורם לי לרצות לחיות. כמו אהבה. זה אותו ערך רוחני שהופך את הכל להגיוני יותר, מאותו מקום שאתה מרגיש פחות בודד בעולם. האמנות היא מקום כזה שאתה פוגש בו גם את הדברים היפים בחיים וגם את הדברים הכואבים, בנקודות הכנות. אז תמיד יהיה לה מקום.

"לכל בן-אדם, גם הכי בור וחסר השכלה, יש תמונה בבית. הוא נהנה ממוזיקה. הוא מגיב לצורך הרוחני הזה. לכולם יש את זה. עכשיו, האם יש לה באמת יכולת לשנות את החברה? זאת כבר שאלה אחרת. אני לא יודעת. בהרבה ממה שאני מתעסקת איתו יש לי תחושה שיש שני צעדים קדימה צעד אחורה. ובאמת ברובד הפרקטי, אני חושבת שיש בעיה מאוד גדולה לאמנות החזותית, שהיא תפסה נישה אליטיסטית שהולכת כנגדה. אני ממש לא חושבת שזה צריך להיות ככה. כל אחד יכול להבין אמנות עכשווית, אם הוא רק יהיה פתוח לזה, אבל זה יקרה רק אם יהיה הלך רוח שמוכן לקבל איזשהו שינוי".

את אומרת שיש לך את האידיאה. מהם הרעיונות שמנחים אותך?
"החיים מורכבים. הם אלף ואחד דברים, אבל בסופו של דבר הכל נע, ואפשר לראות את זה בתערוכות בגלריה, על ציר שבין הפרט לחברה. בין הרגש לשכל. בין המקום שאתה מתפרק למקום שאתה בשליטה. הכל נמצא על הצירים האלו, שהם החיים לתפיסתי".

אבל הדרישה היא שהמציאות תהיה אובייקטיבית. זאת דרישה גורפת.
"אבל היא שייכת לעולם הישן. היא גם מאבדת מהאחיזה שלה. זאת אנרכיה. אם בבית-המשפט אנחנו נבין שכל שופט מחליט לפי תחושת הצדק האישית שלו, יהיה לנו קשה להכיל את זה. באמנות זה יותר בסדר. למרות שגם יש את אלו שמתרעמים וחושבים שאוצרים הם איזה פוסקי-על, בית המשפט של האמנות. אני חושבת שזה לא נכון. בסופו של דבר יש מקום לכולם".

אמנים לא צריכים לפחד מהממסד האוצרותי?
"לא. במיוחד לא בימינו. תפתח גלריה, תפתח בלוג, תעשה משהו. תעשה תערוכת פופ-אפ. אתה יכול לעשות מה שבא לך היום. יש אלף ואחת דרכים להציג היום".

אין צורך שלאוצרת יהיה יותר כוח?
"לא, בשביל מה? אני גם באמת לא מרגישה שזה קשור לסמכות של ערך האמנות. בסופו של דבר זה סובייקטיבי. בסופו של דבר, מה שאתה נהנה ממנו, מה שאתה מתחבר אליו – זאת המהות של האמנות. בוא נתעסק בסיבה שבגללה אנחנו אוהבים אמנות: זה גורם לנו להתרגש, זה גורם לנו לחשוב. אז אם עוד אנשים יחלקו את התחושה הזאת, ויאהבו, אז מה טוב, ואם לא – הם ימצאו את זה במקום אחר. זה גם לא יכול להיות מדיד בצורה הזאת של זה טוב וזה לא טוב".

אילו רעיונות ומגמות בעולם האמנות את מזהה היום?
"מה שמסמן בעיני את הזמנים האלו, לא מבחינת טרנד אלא מבחינת השקפת עולם, היא ההבנה שאין לנו יכולת להבין את העולם בצורה אבסולוטית, אין לנו יכולת לשנות את העולם בצורה אבסולוטית, אין לנו כלים להגיד טוב או רע מבחינה אובייקטיבית. כל שנותר לנו הוא לתת את הפרספקטיבה האישית והקטנה שלנו, שמוותרת על הקביעות הפסקניות בנוסח 'הכל הוא כזה', ואומרת: 'אני הוא כזה'. ובתור שאני כזה, אני בעולם, אני חיה פה, וכנראה שזה משקף משהו על הזמנים לכמה מהאנשים.

"אני לא אדע להסביר את העולם. אני יודעת להסביר את עצמי. אם אני לא אחשוב שאני כל-כך מיוחדת, זה גם יתקשר לעוד כמה אנשים. ומהמקום הזה אפשר לגעת גם בפרט וגם בחברה. כרגע באמנות הכל הולך. דלות החומר, פיינשמקריות מטורפת, גלאם נוצץ, קונספט, ברוט, אנטי-חומר, סופר-חומר. זאת לא שאלה של הצורה או הדימוי או של החומר. השאלה שמעניינת אותי היא איפה בן-אדם מבטא משהו אמיתי שלו. ומשם גם אני יכולה להתחבר אליו. גם ברמה הכי אישית, בלי קשר לאמנות. שני אנשים יושבים. אתה מזהה מתי בן-אדם כן איתך. אתה מזהה מתי הוא לא מנסה להיות משהו אחר. אתה מזהה מתי הוא איתך. ואז יותר קל לך להיות איתו. יותר קל לך להיות אתה. אי-אפשר להגדיר את זה באחת שתיים שלוש, אתה פשוט יודע את זה".

דרוש/ה עובד/ת גלריה

$
0
0

לגלריה חזי כהן דרוש/ה עובד/ת להשתלבות במערך האדמיניסטרטיבי של הגלריה. העבודה בהיקף של חצי משרה.

דרישות התפקיד: היכרות עם עולם האמנות העכשווית, יכולת ניסוח גבוהה בעל-פה ובכתב, שליטה באנגלית ברמה גבוהה, ידע בסיסי במחשבים, בייחוד בתוכנות אופיס.
ניסיון בפוטושופ ובתפעול אתרים – יתרון.
נא לשלוח קורות חיים למייל:
info@hezicohengallery.com

מפלצות התבונה

$
0
0

בקצה תערוכתה הרטרוספקטיבית של דגנית ברסט "המזימה של הטבע" במוזיאון ת"א מוצג גוף רישומים גדול מהשנים 2006-2013 בשם "שלום כיתה א'". חלק מן הסדרה הוצג לפני שנתיים במוזיאון הרצליה וברסט המשיכה לעבוד עליה עד החודשים האחרונים ממש. למרות שמדובר בסדרה שנוצרה לאחר כמעט 40 שנות קריירה, נדמה שהיא מתמצתת את עקרונות עבודתה של ברסט כפי שנוסחו עוד בראשיתה.

דגנית ברסט - שלום כיתה א': L2-1 (סדרה חשבונית), 2012-2013. עפרונות צבעוניים על נייר, 184/258ס"מ

דגנית ברסט – שלום כיתה א': L2-1 (סדרה חשבונית), 2012-2013. עפרונות צבעוניים על נייר, 184/258ס"מ

ב"שלום כיתה א'" מוצגות סדרות של שלושה רישומים גדולי מימדים (בערך 2 על 2 וחצי מטרים כל אחד). מרחוק הם נראים כהדפסות מוגדלות של תצלום מקרוסקופי, אך למעשה נוצרו באופן ידני ברישום בעפרונות צבעוניים ע"ג דפי משבצות. הדימויים הפרקטליים המופיעים ברישומים מתפתחים על בסיס סדרות מתמטיות שונות, מגופים חד-תאיים רוחשים ולא מזוהים, ליצורים כבדים וספק-מפלצתיים ההולכים וגדלים מרישום לרישום. בסדרה נוספת הגופים האמביים מוחלפים במבנים אדריכליים הנראים כיצירי כלאיים של בנייני תעשייה מודרניסטיים ומשחקי מחשב משנות ה-80. כותרת המשנה של העבודות שאולה מתחריט מפורסם של פרנסיסקו גויה משנת 1799, המתאר את האמן הישן כשמעליו, כמו מתוך חלום, מרחפים מני עטלפים וחיות לא מזוהות. גויה יצר את התחריט על רקע אכזבתו מהבטחות הנאורות שהתנפצו לרסיסים במלחמות בין ספרד לצרפת. ראשו של האמן הישן נשען על שולחן או קופסא שעליה מופיעה הכתובת שהפכה גם לכותרת המשנה של ברסט: "תרדמת התבונה מייצרת מפלצות".

ברסט מזוהה כאמנית של פירוק והרכבה. עבודותיה מבודדות מרכיבים צילומיים, ציוריים וטקסטואליים בניסיון כמו-מדעי להתחקות הן אחר שורשיהם והן אחר הדבר המפתיע והלא מוסבר שנותר פתוח – המקום בו הזיקה הברורה שבין ידע להיגיון נעשית מטושטשת. המוטיב בא לידי ביטוי גם בסדרה הנוכחית, המבוססת על חוקיות מתמטית ובכל זאת מבקשת להציג דבר מה מופרע ובלתי-מפוענח על אף היותו צפוי ומוסבר לגמרי. יש כמה דרכים לפרש את העבודות הללו. פרשנות ראשונית תזהה את המפלצות הצומחות מן הדף כביטוי לפעולה טכנוקרטית שאינה מגובה במחשבה. זהו מעין גולם שקם על יוצרו לאחר שהאחרון פיתח פרקטיקה מדעית מבלי לתת את הדעת על פוטנציאל ההרס שלה. התבונה שנרדמה במקרה זה, היא תבונת הרוח השומרת על האדם מפני עצמו. פרשנות משוחררת יותר תזהה את המפלצות ההולכות ומשתלטות על מצע המשבצות כמטאפורה לאמנות הנוצרת במצב סמלי של חלום – מצב של חריגה מן הקיום היומיומי הרגיל, כמו גם מתוך מגבלות המציאות – כאשר התבונה הנמה היא ביטוי לגבולות שהעולם שמחוץ לחלום מבקש להשית עליה. פרשנות משוכללת תבקש לשלב בין שתי האפשרויות ולזהות את המפלצות עם ההפתעה ההטמונה דווקא בחוקיות – עם הסטייה הבלתי צפויה שאינה שוברת את העיקרון אלא נובעת ממנו. כך, ברסט עוקבת אחר ההיגיון המדעי וכמו גורמת לו להתפתל סביב עצמו, מאתגרת את ההנחה כי במקום בו החוקיות פועלת באופן מושלם, מוזרויות אינן אמורות להיווצר. ב"שלום כיתה א'" – כותרת שמסמלת כניסה למסלול של לימוד והבנה ומקבלת תפנית אירונית – היא מעניקה לסדרות מתמטיות ביטויים מתפרצים ושרירותיים. אלו אינן מוטציות כי אם תוצרים מפורשים של התפתחות הגיונית ואורגנית, ובכל זאת הם מחרידים את התבונה מתרדמתה.

דגנית ברסט - שלום כיתה א': L1-3 (סדרת פיבונאצ'י), 2011

דגנית ברסט – שלום כיתה א': L1-3 (סדרת פיבונאצ'י), 2011

ברסט היא אחת האמניות המרכזיות והנחקרות באמנות הישראלית. היא מרבה להציג, עבודותיה כלולות באוספים מרכזיים ומאמרים רבים נכתבו על עבודתה. התערוכה הנוכחית שאצרה אלן גינתון, מוצגת במסגרת זכייתה של ברסט בפרס רפפורט לאמן ישראלי בכיר, והיא מלווה בקטלוג מקיף הכולל גם מאמרים של אפרת ביברמן, דוד גינתון, אסתר דותן ומרדכי גלדמן. התערוכה אינה מציגה את מכלול יצירתה של האמנית באור חדש, אולם היא כוללת עבודות מרכזיות ומשרטטת ציר התפתחות היסטורי שגם אם לבש צורות חדשות עם השנים, שמר על מספר מאפיינים מרכזיים משותפים הקשורים בתשתית המושגית של עבודתה של ברסט, ביחסה לדימוי כמייצג חמקמק של מידע, וכמובן בשיבושם של השניים.

המזימה של הטבע – דגנית ברסט
אוצרת: אלן גינתון
מוזיאון ת"א, עד ה-28.9

פורסם בנוסח דומה ב"טיים אאוט"

מחאה נגד ביטול פסטיבל הצגות ילדים במזרח ירושלים

$
0
0

פסטיבל הצגות לילדים של תיאטרון אל חכוואתי במזרח ירושלים בוטל לפני שבועיים בהוראת השר לבטחון הפנים יצחק אהרונוביץ. במחאה על ביטול הפסטיבל הודיעה קבוצת התיאטרון רות קנר כי היא מבטלת את ההצגה לילדים "הדרך לשמה" שאמורה הייתה לעלות ב-13 ביולי.

בהודעה שנשלחה מטעם התיאטרון נכתב כי "דברים מסוג זה כבר חזה ס. יזהר בספרו "מקדמות":
 "…ושום דבר שלא עולה על הדעת לא יישאר בלתי עולה על הדעת…"
והנה זה קורה. ימים שחורים.
כפעולה של מחאה והבעת סולידאריות- קבוצת התיאטרון שלנו מבטלת את ההצגה לילדים "הדרך לשמה", שאמורה להתקיים במוזיאון תל אביב ב 13 ביולי.
אנחנו קוראים לילדים שהתכוונו לבוא להצגה, לפתוח את ליבם ויחד עם שחקני הקבוצה להזדהות עם צערם של ילדי מזרח ירושלים שנשללה מהם הזכות לצפות בהצגות תיאטרון. אנחנו מזמינים כל אחת ואחד מכם להביע את התחושות במכתב, ציור או שיר ולשלוח אלינו לכתובת: rktheatre@gmail.com.

אנחנו נדאג להעביר את כל מה שתשלחו אל עמיתינו בתיאטרון אל חכוואתי.
באהבה – לכל הילדים מכל העמים, שעתידם יכול וחייב להיות עתיד של פיוס ושלום.

"במקום זה מוטב שלא לעשות דבר"

$
0
0

* במסגרת פסטיבל "מתחת להר" ועונת התרבות בירושלים 2013, תתקיים ביום חמישי הקרוב (11.7.13), שיחת אמן עם דני קרוון על יצירתו "שאי שלום ירושלים" המעטרת את משכן מליאת הכנסת (הרשמה לסיור כאן). השיחה תתקיים ביציע המיוחד של מליאת בית המחוקקים, אל מול תבליט הקיר, לרגל השקת המדריך החדש לעבודת האמנות המוכרת והמתוקשרת ביותר בישראל, מאת האוצרת וחוקרת האמנות עדי אנגלמן.
המדריך יצא בהוצאה משותפת של מתחת להר: בית הספר לאמנות ציבורית חדשה ובית ההוצאה העצמאי המתמחה באמנות, מגזין פיקניק, והוא מובא כאן כלשונו.

"במקום כזה – באולם המליאה של הכנסת – מוטב שלא לעשות דבר. באולם המליאה של הכנסת, מאחורי מושב היושב ראש, סגניו והנואם, מוטב אולי שיימצא קיר חלק. כלום יש אישיות הזכאית להבליט עצמה במקום אשר כזה? לכן, הפונקציונלי הוא הכללי, השקט. לא לעורר תשומת לב יתרה, להצטנע ככל האפשר. שקט־שקט. אולי מוטב שלא לעשות כלום. מוטב קיר חלק. היו סקיצות ומודלים – ובכולם היה יותר מדי". (דני קרוון, 1966)‪[1]

אמנות ציבורית

היצירה "שַׁאֲלוּ שְׁלוֹם יְרוּשָׁלָם, יִשְׁלָיוּ אֹהֲבָיִךְ" של הפסל דני קרוון, המוכרת יותר בשמה הקצר "שאי שלום ירושלים", מפארת את הקיר הדרומי של אולם המליאה בבית המחוקקים הישראלי.‪[2]‬ היצירה שייכת לז׳אנר הפיסול הסביבתי הציבורי, המזוהֶה עם עשייה אמנותית ענפה בת יובל שנים של קרוון. רבים מהפרויקטים שהאמן ביצע לאורך השנים בז׳אנר זה הוזמנו על ידי גורמים ציבוריים, עבור מרחבים ציבוריים, לרווחת הציבור. ניתן לחלק את היצירות הללו לשלוש קבוצות: אלה שהוקמו בסביבה עירונית, אלה שהוקמו בסביבה לא-עירונית, "טבעית", לרבות יצירות המוכרות כאמנות אדמה, ואלה ששולבו בתוך מבנים כחלק מהתכנון האדריכלי־עיצובי של חלליהם הפנימיים. המשותף לכל הפרויקטים הללו הוא קנה המידה הנרחב שלהם, המחייב תכנון ממושך וקפדני המביא בחשבון שיקולים שאינם רק אמנותיים או אסתטיים אלא גם כאלה המאפיינים עשייה בתחומים של תכנון הסביבה, כגון הנדסה, אדריכלות, תכנון עירוני, עיצוב פנים ועיצוב נוף. בשונה מהפיסול הציבורי האוטונומי, שנוצר בסדנה ולבסוף "מוצנח" אל תוך הסביבה הציבורית וניצב בה כנטע זר, הסביבות הפיסוליות של קרוון מתמזגות באופן מלא במרחב הודות למלאכת תכנון מורכבת. עם הסביבות הפיסוליות העירוניות של קרוון נמנות היצירות כיכר התרבות, הסמוכה להיכל התרבות ולתיאטרון הבימה שבתל אביב (2012-2005), גן המייסדים שבחדרה (1998-1990) ואָקְס מז׳ור, פרויקט ענק המשתרע על־פני שלושה קילומטרים בעיר החדשה סֵרְזִ׳י־פּוֹנְטְוּאָז שבצרפת (2012-1980). עם אתרי הפיסול של קרוון בסביבות טבעיות נמנות היצירות אנדרטת הנגב האיקונית שבפאתי באר שבע (1968-1963), יער אמנות בעיר מורו שביפן (2006-1998) ומעברים, פרויקט מחווה לאינטלקטואל הגרמני ולטר בנימין במקום שבו מצא את מותו, העיירה פּוֹרטְבּוֹאוּ שבספרד (1994-1990).‪[3]‬ היצירה "שאי שלום ירושלים", שנוצרה עבור אולם המליאה של בית המחוקקים, משתייכת לקבוצה השלישית, של יצירות אמנות המשולבות בתוך מבנים. בשונה משתי הקבוצות הראשונות, נגישות הציבור ליצירות שתוכננו עבור חללים פנימיים מוגבלת ותלויה במועדי הפתיחה המוכתבים על־ידי הנהלת המקום. אך המקרה של היצירה "שאי שלום ירושלים" יחיד ומיוחד במינו. אמנם, גישת הציבור אליה מוגבלת למועדים שנקבעו (ומפורטים בפרק המידע השימושי המצוי במדריך), אך בפועל, מתוקף מיקומה ומכוח התפקיד שיועד לה, לשמש רקע למתרחש על במת אולם המליאה שבבית המחוקקים, זוהי קרוב לוודאי יצירה האמנות הציבורית הראשונה במעלה בישראל. הציבוריות שלה נובעת מעצם מיקומה באולם זה, המקום שבו נבחרי הציבור מתאספים, מתדיינים ומחליטים אם לקדם או לפסול הצעות חוק, המקום שהוא לבו הפועם של המנגנון הדמוקרטי בישראל. מסיבה זו היא גם יצירת האמנות המתועדת והמפורסמת ביותר בישראל. מדי יום היא זוכה לחשיפה ציבורית גדולה באמצעי התקשורת השונים, הן הישראליים והן הבינלאומיים, ובפרט "נהנית" מזמן מסך ממושך בערוץ 99 הציבורי, המוקדש לשידורים חיים מבית המחוקקים.‪[4]‬ יצירה מתוקשרת זו היא התפאורה שלפניה מתקיימת דרך קבע ההתרחשות אשר מעצבת במידה רבה את החיים במדינת ישראל.

ה. פרידן. מתוך אוסף התמונות הלאומי

ה. פרידן. מתוך אוסף התמונות הלאומי

בית המחוקקים כתיאטרון – הסצנוגרפיה של אולם המליאה

המונח סְצֶנוֹגְרַפְיָה לקוח מעולמות התיאטרון והקולנוע, והוא מציין גישה לעיצוב במה ולתכנון של סביבה חזותית או פלסטית שבמסגרתם מובאים בחשבון התכנים, הצרכים והנתונים של המקום שלו הן מיועדות.

דני קרוון תכנן ובנה את הקיר הדרומי של אולם המליאה בשנת 1966, תוך כדי בניית האולם והקמת המשכן החדש של בית המחוקקים בגבעת רם שבירושלים. קרוון היה אז אמן צעיר, בן 35, וההזמנה שקיבל להציע יצירה משלו לאולם המליאה התקבלה אצלו בהפתעה. המזמינה הייתה דורה גד, מעצבת הפנים של בית המחוקקים ואוצרת יצירות הקבע הרבות המשולבות בו.‪[5]‬

לקרוון היה אז ניסיון קצר יחסית בפיסול אמנותי, אך היה עתיר ניסיון וידע ובעל מוניטין בעיצוב במות להצגות ולמופעי מחול בישראל ובעולם. עד לרגע ההוא, קרוון תכנן ובנה בין השאר תפאורות ליצירותיה של חלוצת המחול המודרני, הרקדנית והכוריאוגרפית האמריקאית מרתה גְרָהם, ליצירותיהן של להקות המחול הישראליות ענבל ובת שבע, שקרוון נמנה עם מייסדיה, ולתיאטרון הקאמרי בתל אביב.‪[6]‬ במות המחול והתיאטרון הן אפוא המקום שבו גובשו תפיסותיו של קרוון ותובנותיו על יצירות פלסטיות תלת־ממדיות, שפתו המינימליסטית, המופשטת, ונטייתו למקם את האדם במרכז היצירה. קרוון הגיע אל הבמה לאחר שרכש השכלה ועסק בתחומי יצירה שונים: ציור (הוא למד ציור מודרניסטי אצל יחזקאל שטרייכמן ואביגדור סטימצקי בתל אביב ואצל מרדכי ארדון בירושלים), איור (במסגרת פעילותו בשומר הצעיר, בנח״ל, בעיתון "משמר לילדים" ובפרסומי דפוס נוספים) וציור פְרֶסְקָאוֹת (הוא למד טכניקת ציור קיר מיוחדת זו באיטליה, מולדת הפרסקו). משהתמסר לפיסול התלת־ממדי בראשית שנות השישים, נשאר בתחום זה ובו הוא פועל מזה חמישים שנה. בזכות התמסרות זו הרוויח העולם פסל שהוא רב־אמן רנסנסי־מודרני, אקספרימנטליסט פורץ דרך, המצויד בתובנות ובניסיון מעשי עשיר ומגוון ואינו מהסס להתמודד עם אתגרים חדשים. יצירת הפיסול הסביבתי הראשונה של קרוון תוכננה עבור חצר בית המשפט המחוזי בתל אביב בראשית שנות השישים בהזמנת אדריכל המבנה יעקב רכטר. זה האחרון פנה לקרוון לאחר שהתרשם מיכולותיו ומכישרונו כמעצב במות בתיאטרון הישראלי.

ניסיונו העשיר של קרוון בעיצוב במות אפשר לו לעצב את קיר אולם המליאה של בית המחוקקים הישראלי בראייה סצנוגרפית, כלומר ליצור אותו כרקע לפעילות המחוקקים, ממש כפי שתפאורה בתיאטרון מעוצבת בהתאם למחזה שלו היא מיועדת. חלפו כמעט חמישים שנה מאז המעבר המהיר של קרוון מבימות התיאטרון לבמת אולם המליאה, ומאז ועד היום אולם זה מתהדר ביצירה מונומנטלית, שהיא בה בעת קיר, פסל (תבליט) ותפאורה.‪[7]‬

במה היא במה היא במה (אנקדוטה)

על־פי התכניות המקוריות של ועדת הביצוע של בניית משכן בית המחוקקים ושל חבר אדריכלי הבניין ואדריכלי הפנים, הקיר הדרומי היה אמור לכלול גם מרפסת מוגבהת שיועדה לשמש כמושב של כבוד לנשיא המדינה. קרוון, שהיה בעת תכנון היצירה בעל ניסיון עשיר ורגישות רבה בתכנון הסצנוגרפי, התנגד לבניית המרפסת. עשייתו בעולם התיאטרון לימדה אותו שכל התרחשות על הבמה, ולו הקטנה ביותר, מושכת מיד את תשומת לבו של קהל הצופים. קרוון חשש, לדבריו, כי נשיא המדינה, "האזרח מספר אחת", ייקלט בעיני הצופים או יתועד באמצעי התקשורת ברגעים לא ייצוגיים שלא יחמיאו לו. המזמינים שוכנעו, וביטלו את הקמת המרפסת.‪[8]‬

אמנות הומניסטית. אמנות אוניברסלית

מהו הגיון העיצוב החזותי (האיקונוגראפיה) של היצירה? איזה תוכן ואילו מסרים היא משדרת לקהל? בחלקו המערבי של הקיר, מאחורי מושב יושב הראש, חקוק בלבני האבן מערך גיאומטרי בדגם חופשי. הצורות שמהן מורכב המערך מזכירות פיסות נוף מקומיות – ואדיות, גבעות, יובלים, אוהלים, כיפות – וגרמי שמיים, רמז לסביבה הקוסמית שבה אנו חיים. ניתן גם להבין צורות אלה כמסמלות תנועה ואת חלוף הזמן. המכנה המשותף לכל "אפשרויות הקריאה" הללו הוא האדם, שצלמו הגשמי אמנם נפקד מהיצירה, אך רוחו, תבונתו ורגישויותיו סותתו באבן – ביד אדם – והועמדו במרכזה. בשפתה המינימליסטית ובאמצעים חומריים צנועים היצירה מצליחה "לחגוג" את נפלאות הטבע, האדם והחברה האנושית במופע חזותי מגובש והרמוני.

במקור, מערך הצורות המסותת באבני הקיר היה אמור לכלול גם ציטוטים בעברית מהתנ״ך, אך קרוון החליט לוותר על כך. לדבריו, "תוך כדי עבודה, הקיר דיבר אליי; הוא לא הסכים שיהיה עליו כיתוב". החלטה זו התבררה כהכרעה מכוננת בקביעת התצורה הסופית של היצירה ובעיצוב רוחה. ללא טקסט מתחדד המסר ההומניסטי וחובק העולם שלה. ההסתפקות בשפה חזותית גיאומטרית מנגישה את היצירה לכלל הצופים, ואינה מגבילה אותה לדוברי עברית בלבד. היצירה "חוגגת" את יתרונותיה ואת סגולותיה של האמנות המופשטת, הלא־נרטיבית, כאמצעי תקשורת יעיל מבחינה רעיונית, רגשית וחושית. בשונה מהטקסט הכתוב ומהלשון המדוברת, האמנות המופשטת היא שפה אוניברסלית אשר אינה יודעת גבולות ומגבלות.

הרוח ההומניסטית חובקת העולם העולה מיצירה זו נותרה רלוונטית, חיונית ורעננה גם בחלוף כמעט חצי מאה, והיא ללא ספק תוצאה ישירה של בחירת האמן בשפה גיאומטרית חובקת עולם ובתכנון מערך צורני דינאמי ומורכב המדמה מכונת ענק נמרצת הפועלת ללא הרף בחלל שבו היא ממוקמת, בדומה לעשייה הפרלמנטרית המתרחשת למרגלותיה.

אוניברסליות־מקומית – יש דבר כזה

היצירה של קרוון באולם המליאה אמנם מדברת בשפה חובקת עולם, אך יש לה ניב מסוים, ייחודי למקום. זוהי תמונת נוף ותפאורה שלא הייתה יכולה לראות אור בשום מקום אחר אלא במקום שבו היא נמצאת.

צורת היצירה ותוכנה גובשו בהשראת חזותה המיוחדת של העיר שבה שוכן בית המחוקקים, עיר שנבנתה לאורך ההיסטוריה אבן לצד אבן, נדבך על נדבך. הרושם העז שהנוף העירוני הייחודי של ירושלים השרה על האמן התל אביבי הוביל אותו להחליט לשלב בחלל הפנימי של אולם המליאה חומת אבנים. זוהי פיסת נוף ירושלמי טיפוסית שכמו הועתקה מהמרחב הציבורי לתוך המשכן כדי לשמש רקע ותפאורה להתרחשות שעל במת אולם המליאה. הדבר משרה רושם כאילו הדיונים במליאה מתקיימים בחוץ, במרחב הציבורי הפתוח, ועשוי להזכיר לצופים את ראשית ימי הפעילות הציבורית הדמוקרטית ביוון העתיקה. הסצנוגרפיה העירונית־ציבורית הזו מזכירה באופן מוחשי שהפעילות המתקיימת מדי יום בתוך ההיכל מחוברת בטבורה ומחויבת למציאות שבחוץ, למרחב הציבורי ולציבור עצמו.

מאילו חומרים עשויה היצירה? חומרים מקומיים טיפוסיים: אבן, אור וצל. החלטתה של דורה גד להזמין את קרוון לתכנן את הקיר ולהקימו באה לאחר שהתרשמה מיצירתו "מעץ הדעת לעץ החיים", תבליט בטון גדול מימדים שהאמן יצר שנתיים קודם לכן עבור אולם קלור במכון ויצמן למדע שברחובות. ואמנם, לפי התכנון הראשוני של קרוון, היצירה באולם המליאה הייתה אמורה להיות תבליט קיר עשוי בטון, ברוח העבודה במכון ויצמן. אולם, תוך כדי הכנת היצירה, בניית הדגמים ובחינת השפה החזותית והחומרית שלה החליט קרוון שלא להשתמש בבטון, המזוהה עם עשייה מודרניסטית בינלאומית, אלא באבן המקומית. קרוון, שלא התנסה עד אז ביצירה באבן, החליט לקחת על עצמו את האתגר לפסל בחומר חדש ובלתי מוכר בעקבות התייעצויות שקיים עם האדריכל יעקב רכטר ובעידוד אביו, אברהם קרוון, שכאדריכל הגנים הראשי של תל אביב הייתה לו היכרות קרובה עם חומרים מקומיים. האבן המתאימה, אבן גיר, נמצאה במחצבת דיר אל־אסד שבגליל. בשלב מסוים התכוון קרוון להיעזר בשירותיהם של סתתי אבן מאיטליה, אך לבסוף החליט לעבוד עם סתתים מקומיים, תושבי ירושלים, וראה בהם שותפים מלאים ליצירה.

בתום הקמת הקיר ביקש קרוון לחקוק את שמות הבנאים והסתתים שעבדו אתו לצד שמו שלו, אך מזמיני העבודה סירבו לכך. במחאה, ולאות הזדהות עם שותפיו ליצירה, החליט האמן לוותר גם על חקיקת שמו ושם היצירה.

אמנות לשלום

לא רק בקשתו של קרוון להוסיף את שמות העושים במלאכת הסיתות והבנייה של היצירה נתקלה בהתנגדות. שנים מאוחר יותר, כשעלתה שוב האפשרות לחקוק לצד היצירה את שמה ואת שם האמן, התנגד יושב ראש הבית להשתמש בשם שקרוון בחר ליצירה, "שַׁאֲלוּ שְׁלוֹם יְרוּשָׁלָם, יִשְׁלָיוּ אֹהֲבָיִך". שם זה הוא ציטוט ממזמור תהילים (קכב׳, ו׳) שפירושו "המאחלים שלום לירושלים יזכו בשלווה". בגנות הבחירה בפסוק זה לשם היצירה נטען כי אין מקום לאמנות פוליטית בבית המחוקקים. לאורך השנים הקדיש קרוון רבות מיצירותיו לנושא השלום וזכה בשל כך לתגובות מעורבות משני צדי המפה הפוליטית. לכן, לא הופתע מטענה זו.‪[9]‬

ובכל זאת, תמוהה ומתמיהה שלילתה של כותרת היצירה, שברבות השנים דבק בה הכינוי המקוצר "שאי שלום ירושלים", המדגיש אף ביתר שאת את המסר שלה. האם ניתן לטעון כי הכמיהה לשלום בירושלים, ולשלום בכלל, היא פוליטית בעיקרה? האין הכמיהה לשלום ולשלווה אוניברסלית ומשותפת לכלל הציבור? והאם טעות להניח שהשכנת שלום ושלווה בחיי הציבור היא מחובת הנבחרים ואף תפקידם המרכזי, שהרי הציבור בחר בהם כדי לפעול עבורו ולטובתו? החלטת בית המחוקקים שלא לשלב את שם היצירה באופן גלוי וקבוע באולם המליאה מאירה פרדוקס המלווה את הדיון הפוליטי של המקום לאורך השנים: הכמיהה האנושית, ההומניסטית וחובקת העולם לחיים של שלום ושלווה נתפסת כתביעה פוליטית המזוהה עם צד אחד של המפה הפוליטית, עם גוש השמאל, ואינה מוכרת כדרישה לגיטימית של כלל הציבור וכמשימת הדגל של נבחריו.

אפיזודה זו הייתה הראשונה, אך לא האחרונה, במסכת של דין ודברים שהיצירה עמדה במרכזה כאמצעי חזותי נושא מסר. כך למשל, בשנת 2010 הונחה על שולחן בית המחוקקים הצעת "חוק ועדות הקבלה" שנועדה להכשיר את הפעלתן של ועדות שיאשרו או יפסלו קבלת תושבים ליישובים בישראל. לאחר אישור ההצעה בקריאה ראשונה שלח קרוון מכתב פומבי לבית המחוקקים, מחה על תפיסת העולם המפלה העומדת בבסיסה, ודרש לכסות את יצירתו בווילון. במכתב המחאה טען קרוון כי ההצעה עומדת בניגוד גמור לעקרונות מגילת העצמאות, המחייבת את בית המחוקקים הישראלי לפעול ברוח דמוקרטית ולנהוג בכלל אזרחי המדינה ברוח של חירות ושוויון. קרוון חתם את מכתבו בגישה האופטימית האופיינית לו, והוסיף כי הוא מקווה שתשוב לשרות בבית המחוקקים רוח הפעילות שאליה הוא מחויב מבחינה היסטורית. רק אז, הוסיף, ניתן יהיה לחשוף שוב את יצירתו ולהמשיך להשתמש בה כרקע.‪[10]‬ דרישתו של קרוון לכסות את קיר אולם המליאה הייתה סמלית ובה בעת אקטיביסטית באופייה ותכליתית. קרוון התריס באמצעותה בגלוי על חוסר ההלימה ועל הנתק שזיהה בין המציאות לבין הרוח שהנחתה אותו בעת שיצר אותה ורוח המזמינים שמצאו לנכון בשעתו להציבה באתר זה.

נדירים הם המקרים שבהם אמן מבקש לצנזר את מזמיני היצירה, ובמקרה זה ליתר דיוק, אמן בודד מבקש לצנזר את המערכת הציבורית על שום מדיניותה. מקרה יוצא דופן ומעניין זה מעלה את השאלה: האם לאמן יש זכות על היצירה לאחר שסיים להקימה ולאחר שמסרה בידי המזמינים? במקרה זה ניצל קרוון לצורך מחאתו את אופייה הציבורי של יצירת האמנות, הממוקמת באכסניה ציבורית, שהרי מצב עניינים זה אפשר לו לפעול בכפל תפקידים: ראשית, כאמן המבצע שתכנן והקים את היצירה, ובהמשך כאזרח שגם בשמו ומטעמו היצירה הוזמנה. במילים אחרות, קרוון שיגר את מחאתו לבית המחוקקים לא רק, ואולי כלל לא, כאמן כי אם כאזרח המנצל את זכותו הדמוקרטית להשמיע את דעתו בציבור.

למרבה השמחה, על רקע הפולמוס שאפף את היצירה לאורך השנים, הוסרה ברבות הימים ההתנגדות לזַהוֹתה עם מסר השלום, התנגדות שהותירה את העבודה עלומת שם במשך למעלה מארבעה עשורים. הוסכם אפוא לחצוב בקיר את נוסח הכותרת המקוצר "שאי שלום ירושלים", וכך תוכל היצירה להעיד בגלוי ובבירור על המשמעות שנתן לה יוצרה.

תפאורה קבועה – שחקנים מתחלפים

בתיאטרון של בית המחוקקים, השחקנים והטקסטים מתחלפים, אבל הסצנוגרפיה נותרת קבועה.

…הדיון הזה מזכיר לי, כבוד היושב־ראש, איזשהו ויכוח קשה מאוד שהיה פעם בין אחד הרפורמיסטים הדגולים ביותר בעולם המוסלמי במאה ה־19 – קוראים לו ג׳מאל א־דין אל־אפגאני. הוא הגיע עד לפרס, שנשלטה על־ידי מלך שנקרא שאהין שאה. ג׳מאל א־דין אל־אפגאני, הרפורמיסט הזה, רצה מאוד בשינוי שיטת המשטר בעולם הערבי המוסלמי – להפוך מדיקטטורה ליותר דמוקרטיה… כשיצא מהאולם של שאהין שאה… הוא (הטיח) בפניו… דברים מאוד חכמים. אמר לו: תשמע, אני שמעתי הרבה פעמים שעמים חיו במשך הרבה שנים ללא מלך, אבל אף פעם לא שמעתי שמלך היה יכול לחיות ללא עם. דהיינו, הממשלות משתנות, וזה גלגל הפוליטיקה: אתה היום פה ואתה בפעם הבאה – רק אלוהים יודע איפה תימצא, או בתוך הכנסת או מחוץ לכותלי הכנסת. דהיינו, כל ממשלה, לא חשוב לאיזו אידיאולוגיה המרכיבים שלה שייכים, צריכה לקחת בחשבון שיש עם שיש לו אינטרסים שלא צריכים לדפוק בהם, לא צריכים לגרוע מהם, לא צריכים לסכן אותם, כתוצאה ממדיניות הנשענת על אידיאולוגיה כזאת או אחרת. יש אקסיומות בעולם הזה, יש ערכים בעולם הזה, שלא צריכים לשכוח אותם על אף השינויים במפה הפוליטית. תודה. (מתוך דברים שנשא באולם המליאה ח״כ אִבראהים צרצור ב־30 באפריל 2013)‪[11]‬

אמנות באדריכלות

אני מאמין בשילוב הציור והפיסול עם האדריכלות, כמו המעקה למדרגות, כמו הידית לדלת, כחלון וכעץ. אני מאמין בזה כמסלול המראה חדש לאמן. (דני קרוון, 1966)

היצירה של קרוון נבנתה עבור המקום (אולם המליאה), בהשראת המקום (העיר ירושלים) ובהזמנת המקום (ועדת הביצוע וחבר האדריכלים). כאמור, יצירה זו נוצרה במיוחד להקשר שבו היא נתונה ולא הייתה יכולה להופיע בתצורתה הנוכחית בשום מקום או הקשר אחרים. היא שייכת לז׳אנר של יצירות אמנות המכונות "ספציפיות למקום", או באנגלית "סַייט סְפֵּסיפיק", מונח מתחום האמנות שנכנס לשימוש הרבה אחרי שיצירתו של קרוון הוקמה. יחד עם זאת, הרעיון של יצירות ספציפיות למקום אינו חדש. הוא הופיע לאורך תולדות האמנות האנושית, החל מראשיתה – מציורי האדם הקדמון במערות – ולאורך ההיסטוריה כולה.

בזמן הרנסאנס ואף קודם, עבדו האדריכל והצייר בשיתוף. אינני יכול לראות בדמיוני את הכנסייה באסיזי בלי הפרסקאות של ג׳וטו. ואינך יודע איפה נפסק האחד ומתחיל השני. (דני קרוון, 1966, תוי)‪[12]‬

בשונה מיצירות אמנות ניידות, כגון תמונה או פסל, יצירה זו הפכה עם הקמתה לחלק קבוע ובלתי נפרד ממשכנה. האמן ניצל זאת והטמיע ביצירה את מאפיין הקביעות כתכונה מכוננת. הקיר הדרומי באולם המליאה מחבר לא רק בין הרצפה לבין התקרה אלא גם בין אמנויות פלסטיות שונות – בנייה, פיסול, סתתות ועיצוב פנים – והוא עושה זאת באופן מוצלח והרמוני. המזיגה המאוזנת ונטולת התפרים שמתקיימת ביצירה בין האמנויות הללו זיכתה אותה ואת יוצרה בתשבחות ובביקורות נלהבות מיד עם חנוכתה, הן מפי אמנים, הן מפי אדריכלים והן מפי מבקרי אמנות שסיקרו אותה באמצעי התקשורת.‪[13]‬

אמנות הרוח

ההישענות על הכותל המוצק של הבניין, ההתייחסות למבנה, המגע עם המסוים, עם הקבע, בברית של חיים ומוות, מעניקה אפשרויות חדשות. (דני קרוון, 1966)

קיבוע היצירה למבנה מנוגד להגיון "שוק האמנות" המקובל בעשורים האחרונים בעולם האמנות ומאפיין אותו בעידן השפע ותרבות הצריכה. בשונה מיצירת אמנות ניידת, עבודה המשולבת באופן קבוע בתוך מבנה לא נועדה להיסחר ואינה נולדת בידיעה שתיהפך לסחורה. כבילותה הפיזית למקומה משחררת אותה מהתלות בשוק, מנטרלת את המימד החומרי שבה, ושוללת את האפשרות שהצופים בה יחמדו אותה לעצמם. יצירות כמו זו, המקובעות לתוך בניין, פותחות פתח לקיום אמנות חופשית, שטיבה אינו נמדד בערך כספי, שאיננה בבחינת חפץ עובר לסוחר. אמנות של רוח. רוח האמן שיצר אותה ורוחם של הצופים המתבוננים וקוראים בה.

היצירה היא קניין המקום והמקום הוא מקומו של האדם. (דני קרוון, 1966)

על האמן

דני קרוון, אמן ואזרח, אזרח ואמן, נולד בתל אביב בשנת 1930. קרוון הוא חתן פרס ישראל לפיסול לשנת 1977, חתן פרס אמן השלום מטעם אונסק״ו (ארגון החינוך, התרבות והמדע של האו״ם) לשנת 1993, השנה הראשונה לפרס, וחתן פרס פרימיום אימפריאלה לפיסולמטעם קיסר יפן (המוכר כ"פרס הנובל לאמנויות") לשנת 1998 (לצדו של הצייר האמריקאי רוברט ראושנברג ויוצרים מובילים נוספים בתחומי האמנות השונים). קרוון הוא מחלוצי תחום הפיסול הסביבתי הציבורי בישראל ובעולם ומהיוצרים המובילים בו. בַסביבות הפיסוליות שיצר לאורך חמישים השנים האחרונות בישראל, באירופה, בארצות הברית ובאסיה ניסח שפה חזותית ייחודית המושתתת על ערכים קלאסיים של אזרחות, אוניברסליות והומניות. הסביבות הפיסוליות שתכנן ובנה ניזונות מהמרחב הציבורי הדמוקרטי, "חוגגות" אותו, מנציחות אותו ומזינות אותו חזרה ביופיין. יצירות אלה, פרי הזמנת גורמים ציבוריים שונים ברחבי העולם, עוצבו כך שישתלבו באופן אורגני במרקם התכנוני שאליו יועדו. הגיבורים שעומדים במרכז יצירותיו הם האנשים, האזרחים הצופים ביצירה ושותפים בהפעלתה. ואמנם, יצירותיו מקבלות את מלוא משמעותן וכמו מתעוררות לחיים עם שימוש הציבור בהן. יצירות הפיסול הסביבתי של קרוון הן מגרשי משחקים "לא לילדים בלבד", זירות תיאטרון של החיים, התגלמות הצהרתו המפורסמת של ויליאם שייקספיר כי כל העולם במה וכולנו שחקנים.

הערות:

‪[1]‬ דברי האמן משנת 1966 השזורים לאורך הטקסט מצוטטים מתוך המאמר "איך ביצעתי את הקיר שבבניין הכנסת" מאת דני קרוון, הארץ(מוסף "תרבות וספרות"), 26 באוגוסט 1966.

כל עוד אין מצוין אחרת, מקורות המידע שעל־פיהם חובר הטקסט הם: שיחות שהתקיימו עם האמן בתל אביב בחודשים מרץ־מאי 2013; דברי האמן כפי שהופיעו במאמר משנת 1966 בעיתון הארץ; המאמר "זיכרונות מעבודה משותפת" מאת קרוון, הכלול בספר דורה גד, הנוכחות הישראלית באדריכלות הפנים מאת רן שחורי, הוצאת אדריכלות ישראלית – כתב עת לאדריכלות ועיצוב, 1997, עמ׳ 209-205.

‪[2]‬ השם המקוצר "שאי שלום ירושלים" ניתן ליצירה על־ידי האמן לאחר הקמתה, והוא השתרש כשמה השגור והמוכר.

‪[3]‬ מידע נוסף על יצירותיו של דני קרוון מצוי באתר האינטרנט של האמן (‪www.danikaravan.com) כמו־גם בספרים ובקטלוגים הרבים שהוקדשו ליצירתו, אשר פורסמו בישראל ובמדינות אחרות.

‪[4]‬ ‪http://main.knesset.gov.il/News/Broadcast/Pages/channel99.aspx

‪[5]‬ האדריכלית דורה גד, מחלוצי אדריכלות הפנים בישראל ומהמובילים בתחום זה, נולדה ברומניה בשנת 1912, הוכשרה בלימודי הנדסה ואדריכלות בווינה, עלתה לישראל בשנת 1936, ופעלה בה כאדריכלית ומעצבת פנים עד לפטירתה בשנת 2003. גד, כלת פרס ישראל לאדריכלות לשנת 1966 (ביחד עם אל מנספלד), חתומה על מיזמי דגל רבים בתחום התכנון והעיצוב הציבוריים בישראל. עם אלה נמנים, בנוסף על תכנון חללי הפנים בבית המחוקקים הישראלי ועיצובם, גם תכנון אניות הנוסעים והמשרדים של חברת הספנות הממשלתית "צים" ועיצוב הפנים שלהם (בשנות החמישים והשישים), התכנון ועיצוב הפנים במטוסי אל־על (ביחד עם דן רַיְזינגר) ועיצוב משרדי החברה מחוץ לישראל (בשנות השישים), תכנון מוזיאון ישראל בירושלים (ביחד עם אל מנספלד, בשנת 1965), ועוד פרויקטים רבים נוספים.

למידע נוסף על פועלה של גד ראו: הספר דורה גד, הנוכחות הישראלית באדריכלות הפנים, מאת רן שחורי, הוצאת אדריכלות ישראלית – כתב עת לאדריכלות ועיצוב, 1997; סרט הטלוויזיה דורה גד – אדריכלית, בבימויו של יכין הירש, שהופק עבור שירות הסרטים הישראלי, 1994; ארכיון דורה גד בחוג לעיצוב פנים שבמכללה למנהל, ראשון לציון.

לאורך השנים שיתפה גד פעולה עם אמנים ישראלים רבים וקידמה אותם. עם יוצרים אלה נמנים בוקי שוורץ, יעקב אגם, דן ריזינגר, ציונה שִמשי, יעקב וכסלר, שלום סבא ודב פייגין. בנוסף על שיתוף הפעולה שלה עם דני קרוון באולם המליאה של בית המחוקקים בירושלים, היא הזמינה אותו לתכנן ולבצע יצירות אמנות גם למלונות הילטון בתל אביב ובירושלים (1965 ו־1974 בהתאמה) ולאניית הנוסעים המפוארת "שלום" (1964), שהייתה בבעלות "צים" ונודעה בכינוי "המוזיאון הצף", על שום יצירות האמנות הרבות שדורה גד בחרה לשלב בה. קרוון יצר לאנייה ציור סביבתי גדול, מותאם למקום, שהשתרע על פני קירות אולם "מקטרת השלום".

קרוון אינו האמן הראשון שגד הציעה לחבר האדריכלים לבחון את מועמדותו ליצור את הקיר באולם המליאה. להצעה שקיבל קדמו שתיים נוספות שלא התקבלו בשל אי־הסכמה בין האדריכלים. קרוון נבחר למשימה לאחר שהצעתו, השלישית במספר, התקבלה פה אחד על־ידי חבר האדריכלים.

‪[6]‬ כך למשל נכתב בדברי ביקורת שפורסמו בעיתון הארץ על ההצגה "גנרל קישוט" של התיאטרון הקאמרי משנת 1960, שקרוון תכנן ובנה עבורה תפאורה: "דני קרוון הוא הפתעתו האמיתית של הערב. תפאורן תיאטרון מבטן אם לא מלידה. השאר, נקווה, יבוא משך הזמן. תפאורותיו יפות, קלילות, תכליתיות, ותמציתיות. רוח רעננה נושבת פתאום על במתנו". פייר רסטאני, דני קרוון, הוצאת מוזיאון תל אביב לאמנות וספרית הפועלים, 1990, עמ׳ 44.

‪[7]‬ תודה לפיטריאן ואן פאריס על שהסב את תשומת לבי לרלוונטיות של המונח "סצנוגרפיה" בשיח על אמנויות הסביבה הפלסטיות בנות זמננו. השימוש בכלים ובמונחים השאובים מעולם הבמה לתיאור האמנות הפלסטית אינו חדש, ומהדהד בו המינוח שרווח בשיח האמנותי בזמן הולדת הניאו־אוונגרד בשנות השישים. במאמר "אמנות וחפציות", שהיה לטקסט מפתח בשיח שהתלווה להתפתחות האמנות החדשנית והנונקונפורמיסטית בשנים ההן בארצות הברית, טבע תיאורטיקן האמנות האמריקאי מייקל פריד את המונח "תיאטרליות". מושג זה מתייחס ליצירות אמנות שאינן מוגשות לצופה באמצעות עזרי תצוגה מקובלים, כגון מעמד לפסל, היוצרים ביניהם ריחוק, אלא חולקות אתו את החלל הממשי שלהן. פריד עמד על כך שהיצירות התיאטרליות החדשות – ובהן מיצבים מינימליסטיים ופופ־ארט – שברו את הדיכוטומיה בין יצירת האמנות לבין הצופה ואיחדו את השניים בתוך מרחב אחד של צפייה ופעילות. מצב זה מדמה תנועה של שחקנים בתוך תפאורה על במה. מייקל פריד, "אמנות וחפציות" (1967), תרגם מאנגלית אמיר צוקרמן, בתוך: המדרשה – כתב העת של בית־הספר לאמנות, מכללת בית ברל, גיליון מס׳ 9, 2006, עמ׳ 79-51.

מעניין לציין כאן את רוברט מוריס, מחלוצי האמנות המינימליסטית בארצות הברית וממנסחיה, שבדומה לקרוון, גם הוא הגיע לפיסול דרך תחום עיצוב הבמה. מקרה דומה הוא זה של איסאמו נוגוצ׳י, אמן רב־תחומי אמריקאי־יפני, שעסק בעיצוב במה במקביל לפועלו בתחום האמנות הפלסטית.

בשיחות שקיימתי עם קרוון הוא ציין כי כשעוד עשה את צעדיו הראשונים כמעצב במה ופסל, הפרקטיקה של עיצוב במה נתפסה בעיני אנשי מקצוע רבים מתחום האמנות כעיסוק נחות ופחות משמעותי בהשוואה לאמנות הפלסטית. לפיכך, בראשית דרכו כאמן כלל לא נזקף לזכותו זיהוי המימד הפרפורמטיבי־השתתפותי והאופי הסביבתי או הסצנוגרפי של יצירותיו. אף על פי כן, הוא היה קשוב לתחושותיו ולדעותיו והמשיך לתכנן את פסליו מתוך התובנות והניסיון שצבר בעבודה כמעצב במה בתיאטרון. והשאר – היסטוריה.

‪[8]‬ קרוון התערב והציע חלופות משלו לדרישות המקוריות של מזמיני היצירה גם בסוגיית ייצוג דמותו של חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל. במקור, המזמינים דרשו שהקיר יישא תצלום ממוסגר של הרצל. בניסיון לתת מענה לדרישת המזמינים הציע קרוון שבמקום לתלות צילום סטנדרטי, ייתלה על הקיר לוח מתכת שדיוקנו של הרצל צרוב עליו. הצעתו התקבלה והוא שילב בקיר את הדיוקן הצרוב, שהוא בפני עצמו יצירה פלסטית מיוחדת במינה.

דגל ישראל הוצב על הבמה בשלב מאוחר יותר, וקרוון לא היה שותף בהצבתו.

‪[9]‬ עם היצירות הרבות שדני קרוון תכנן והקדיש לשלום לאורך השנים נמנות סביבה מוקדשת לשלום וירושלים עיר שלום, פסלים סביבתיים שקרוון תכנן והקים בביאנלה לאמנות בוונציה בשנת 1976, תערוכה בינלאומית שבה נבחר לייצג את מדינת ישראל; שתי סביבות לשלום, שהוצבו בפירנצה ובפְּרָאטוֹ, איטליה (1978); כיכר הסובלנות, מחווה ליצחק רבין בחצר המרכז העולמי של אונסק״ו, פריז (1998-1993); כעבור 21 שנה – משתלת שלום בכיכר הדוּאוֹמוֹ בעיר פּיסטוֹיָה, איטליה (1999); דרך השלום (פסל גבול), המוצב בניצנה, בסמוך לגבול ישראל־מצרים (2000-1996); לצד פסלים נוספים, עבודות רישום והדפסים, ובהם פרויקט הדפוס המיוחד שלום, ספר טקסטים ואיורים מאת אריה לובה אליאב ודני קרוון שראה אור בשנות השבעים וזכה להוצאה מחודשת בשנת 2005.

‪[10]‬ הדברים פורסמו, בין השאר, באתר החדשות ‪Ynet‬, תחת הכותרת "דני קרון נגד ועדות הקבלה: כסו את יצירתי בכנסת", מאת דור גליק, 21 בנובמבר 2010 (‪http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3987581,00.html).

גם בהזדמנויות אחרות לא היסס קרוון להשתמש ביצירתו שבאולם המליאה כדי להביע את דעתו באמצעי התקשורת באשר למדיניות השלום של הממשלה ולנעשה בבית המחוקקים. ראו למשל את המאמר "אבן מקיר לא תזעק", מאת דני קרוון, שפורסם במוסף יום העצמאות של עיתון הארץ, 30 באפריל 2006 (‪http://www.haaretz.co.il/news/health/1.1102086).

‪[11]‬ ‪http://oknesset.org/plenum/7085

‪[12]‬ דני קרוון, מתוך תמלול סימפוזיון "אמנות באדריכלות" בהשתתפות אבא אלחנני, דורה גד, ארתור גולדרייך, דב פייגין, יעקב רכטר וקרוון. בתוך: תוי, רבעון לאדריכלות, בנין ערים, עיצוב המוצר והאמנויות הפלסטיות, גיליון מס׳ 3, אביב 1967, עמ׳ 52. הגיליון הוקדש לדיון באדריכלות ובאמנות של בית המחוקקים בירושלים וראה אור בסמוך לחנוכתו.

‪[13]‬ כך למשל, האמן מנשה קדישמן העיר בשעתו שקיר האבן של קרוון באולם המליאה תוכנן והוצב במקומו בצורה כל כך טובה וטבעית עד שנדמה כי היה במקומו מאז ומעולם. האדריכלים נחום זולוטוב ודוד רזניק ציינו לטובה את היצירה ואת האופן שבו היא משתלבת באכסניה שלה. בתוך תמלול סימפוזיון האדריכלים בנושא "בניה מונומנטלית במאה הנוכחית" שנערך בבית המחוקקים ב־20 בנובמבר 1966 ופורסם בתוך: תוי, רבעון לאדריכלות, בנין ערים, עיצוב המוצר והאמנויות הפלסטיות, גיליון מס׳ 3, אביב 1967, עמ׳ 20 ו־22.

Viewing all 4027 articles
Browse latest View live