Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4027 articles
Browse latest View live

לא רק יין זול 2.5.13

$
0
0

אורות רחוקים מבשרים על עיר קרובה. אנחנו הולכים שעות ארוכות ללא מנוחה. צעדים קטנים שוקעים באדמה יבשה הגב התחתון כואב, במיוחד בצד שמאל, העקבים שולחים זעזוע לראש ולכתף. בקצה העיר הרוח נושב חזק גם בחודשי הקיץ. שיחים נמוכי קומה הם כמו שדים בלילות, מרימים את ראשם עם משב הרוח וסותרים לך ברגע שלא תשים לב. הם נבזיים אך יעזרו לך בדרך כשתבקש מהם.

טמיר ליכטנברג – "איך היה?"

טמיר חזר משהות של חצי שנה בניו יורק וברזיל עם המון חומר מצולם בסטילס ווידיאו, סקצ'בוק וגם שירים ומחשבות ואת כל אלה הוא תולה בגלריה של הצימר. טקסט שבעקבותיו צילום או צילום שאחריו נוצר טקסט. טיול במקום רחוק שהפך לטיול נשמה. טיול של תיעוד רפלקסיות.

טמיר ליכטנברג

טמיר ליכטנברג

טמיר ליכטנברג

טמיר ליכטנברג

יופיעו בפתיחה:
אסף סטי, לאב גרנייד, קיריל ובר
"איך היה"
פתיחה: 5,2, 20:00
הצימר, הגדוד העברי 5 תל-אביב

 ***

יוני פזי וכרמי דרור בגדה השמאלית

בגדה השמאלית  נפתחת עונה חדשה של פעילות עם תערוכה חדשה. יוני פזי תלה שלושה צילומים. כל אחד הוא פרוטרט של רעול פנים פלסטיני סרוק מהעיתון, נקודות מופשטות דפוס ורוד ירוק צהוב שחור. בדרך כלל הצילומים שלו מצולמים ברחוב, נתלים ברחוב והולכי הרגל יכולים לגעת בהם, להישען עליהם, לקשקש ולתלוש אותם. התגובות שקיבל כשתלה ברחוב את "האוייבים" היו "למה להפחיד סתם?" והצילומים נתלשו. הפעם הצילומים מקבלים מחסה בבית הגדה השמאלית, כך שיוכלו פשוט להיות.מול קיר האויבים תלויים צילומים של כרמי דרור. צילומים מהאייפון של ממסך המחשב ומה שנמצא ליד. הליכלוכים שעל המסך וסינוור הפלאש הופכים את הצילומים להיות ייחודיים. טיסות חלליות ופנטזיות אורגניות של המוח מוצאות את דרכן ל 300 עוקבים באינסטגרם ועכשיו, בפעם הראשונה אפשר לראות אותן מודפסות.

יוני פזי. האוייבים.

יוני פזי. האוייבים.

כרמי דרור

כרמי דרור

הגדה השמאלית
פתיחה: שבת, 4,5, 20:00
מנהלת תוכן: אלה וינברג
וידיאו ארט: דניאלה (שוקו) מרוז
הופעה: חווארו
אחד העם 70 תל-אביב
פייסבוק 

 ***

אורי גרשוני, ניר עברון , מיקי קרצמן – "פעם אחר פעם"

חיבור של שלושה צלמים מעולים לתערוכה אחת. מיקי קרצמן משתמש בדף הפייסבוק שלו ומפרסם צילומים של נעדרים פלסטינים "what happened to the people in the photograph?". אמנות שנראה כי היתה רוצה להועיל למישהו, לעזור באמת, להיות פרקטית, אך אוזלת ידה מאפשרת לה רק להיות מצבת מוות של עצמה או לפחות להעלות דיון לסדר היום הציבורי. אורי גרשוני מביט על אשת לוט, על הדרך שסובבה את ראשה אחורנית ואת מה שראתה. המבט שהופנה אחורנית והגוף שהפך לאבן. ניר עברון מסווה רשתות הסוואה דיגיטליות ברשתות הסוואה. מרבד ירקרק פרחוני, עוטף ומכסה את אשת לוט והנעדרים.

 

מיקי קרצמן. קבטיה 1989, מתוך "people i met" הדפסה דיגיטלית 42x30.  2013

מיקי קרצמן. קבטיה 1989, מתוך "people i met" הדפסה דיגיטלית 42×30.
2013

ניר עברון. קומפוזיט (ג'ונגל) 2013. הזרקת דיו פיגמנטי על נייר ארכיוני 120x87

ניר עברון. קומפוזיט (ג'ונגל) 2013.
הזרקת דיו פיגמנטי על נייר ארכיוני 120×87

אורי גרשוני. אשת לוט 2013. הזרקת דיו 50x40

אורי גרשוני. אשת לוט 2013.
הזרקת דיו 50×40

"פעם אחר פעם"
פתיחה: שבת 4,5 20:00
גלריה שלוש, מאז"ה 7 תל-אביב

 ***

ניר עברון ומיקי קרצמן משתתפים גם בתערוכה "מארח ואורח" שנפתחת היום במוזיאון תל- אביב, ההזמנה לפניכם:

הזמנה לתערוכה במוזיאון תל-אביב

הזמנה לתערוכה במוזיאון תל-אביב

***

בקיבוץ כברי נפתחות שתי תערוכות בסוף השבוע, אחת באטליה שמי והשניה בסדנת ההדפס:

ינאי סגל, שחר סיוון, יחיאל שמי – "טריאדה"

ינאי סגל ושחר סיוון מציגים עבודות חדשות שנעשו לקראת התערוכה וכמחווה ליחיאל שמי ולסדנא שלו בכברי
תערוכות המפגישות אמנים חיים שכותבים עכשיו את שפתם האמנותית מול אמנים מתים שפסליהם צרובים בזיכרון קולקטיבי מעניינות בעיני. יש להן יכולת להגיד משהו רחב יותר על עשיית אמנות. היציאה מתל-אביב מאפשרת מבט שליו וחסר ציניות ונותן פרספקטיבה.

שחר סיוון. טוטם עצמי, עץ לבן.

שחר סיוון. טוטם עצמי. עץ לבן.

ינאי סגל, חור בלבנה. עץ ואקריליק.

ינאי סגל, חור בלבנה. עץ ואקריליק.

יחיאל שמי, תבליט קיר. ברזל. 1993

יחיאל שמי, תבליט קיר. ברזל. 1993

"טריאדה"
אוצרת: סמדר שינדלר
פתיחה: שבת, 4,5 12:00
אטליה שמי, קיבוץ כברי

 ***

 יאן ראוכוורגר-"הנשף של חיי"
המשוררת אגי משעול תקריא משיריה, זמרת האופרה עידית זמיר תשיר ויאן ראוכוורגר יחגוג יום הולדת עם תערוכה חדשה.
הסעה מיוחדת לקיבוץ כברי תצא מתחנת רכבת מרכז, לבירורים: 049952713


inviCabri_Jan5.13

***

ועוד שלוש תערוכות נפתחות בCCA. ביום חמישי הבניין יהפוך לזירה חשמלית רוחשת. זצים חשמליים והמוני אדם שוחרי אמנות.

"עיר לפי מידה"
גלי פבר אוצרת תערוכה במסגרת התכנית ללימודי אוצרות. התערוכה עוסקת ביחס של היחיד לעיר ואופן השימוש במרחב העירוני. פעולות קטנות המייצרות השתייכות, חוויות יומיומיות שעקבותיהן לא נשארות והנה ההזמנה:

invitation gali

כריסטופר קולנדרן תומאס – "כשקלישאות מקבלות צורה"ֿ

פסל אנגלי ממוצא סרי לנקי,רוכש מגלריות בסרי לנקה עבודות אמנות של אמנים עכשווים מצליחים ובונה אותן מחדש כך שיתאימו לשוק האמנות המערבי. הוא משתמש בחוקי הקפיטליזם והופך את הקפיטליזם לחומר אמנותי יש בכך ניכוס כפול ואולי אף יותר מזה. ברכישת עבודות האמנות הוא עוזר לכלכלה המקומית אך אם זאת מונע מקהל האמנות העולמי לראות ללא תיווך אמנות עכשווית מסרי לנקה. האם ניתן לערער על שיטה מסויימת תוך כדי שימוש בה? נבוא לפתיחה ונגלה.

כריסטופר תומאס

כריסטופר תומאס

 אלונה רודה -"מעל ומעבר"

הגלריה המרכזית של המרכז תהפוך לאינסטליישן שמשתמש בסאונד, אור ואדריכלות. רודה מתווה דרך בין גלריות ומוזיאונים לאמנות, אתרי דת תיירותיים ובונבוניירות לאס וגאסיות מצועצעות.

אלונה רודה. בית קברות

אלונה רודה. בית קברות

"עיר לפי מידה" / "כשקלישאות מקבלות צורה"/ "מעל ומעבר"
המרכז לאמנות עכשוית CCA
פתיחה: חמישי 2,5 20:00
צדוק הכהן 2 תל-אביב

*** 

ועוד בנושא דת ואמנות – המפגש הבא של ערב רב בבית העיר:

 "שערוריה בלב העולם: מפגש שלישי – משגיח כשרות"

סמלים פאגנים, טקסים, כישופים, אמונה ואמנות עכשווית יהיו על סדר היום. יהיה מרתק.

אסי משולם

אסי משולם

יציג את עבודתו וידבר עליה: אסי משולם
דיון בהשתתפות:
אסי משולם – אמן
פרופ' גלילי שחר – חוקר ומרצה בחוג לספרות השוואתית באוניברסיטת ת"א
נחמה גולן – אמנית

האירוע בפייסבוק

 "שערוריה בלב העולם"
שלישי, 7,5 20:30
ביאליק 27 תל-אביב

***

הליכות גיין בעיר הגדולה 2-4,5 

ג'יין ג'ייקובס היתה עיתונאית, סופרת אורבניסטית ואקטיביסטית אמריקאית שעברה לחיות בקנדה במחאה על מלחמת וייאטנם. ג'ייקובס ביקרה בחריפות את אופן ההתחדשות העירונית האמריקאית, תופעת הפירוור, בניית מחלפי תנועה גדולים השימוש בכלי רכב פרטיים – כל אלה גורמים המפוררים את המרקם העירוני המבריק התוסס והחי של ערים גדולות פורסים את העיר מחדש לעוגה שמרכזה עשיר דובדבני מתוק וקצותיה חריפים יבשים ועניים.
הליכות ג'יין יתקיימו החל מהיום ובמשך כל סוף השבוע בערים הגדולות
ג'יין תל-אביב בפייסבוק https://www.facebook.com/events/488795404508500/?fref=ts
ג'יין ירושלים https://www.facebook.com/events/332238660231515/
ג'יין חיפה  http://www.hma.org.il/Museum/Templates/showpage.asp?DBID=1&LNGID=2&TMID=84&FID=524&PID=9816

***

ברית שלום 2012 – מחשבות על מרחב משותף

ברית שלום 2012 רוצה לחדש ולהפעיל את  רעיונות תנועת ברית שלום המקורית שהאמינה במדינה אחת לערבים ויהודים שיהנו משיוויון זכויות אמיתי. רעיון זה נשמע היום רחוק מהמציאות, אך כדי להמשיך לחלום על מדינה שהערבית והעברית בה נמזגות אחת לשניה בקולות צחוק ואהבה, הדיון יתקיים  במסגרת התערוכה: תסיסה// דיור, שפה, הסטוריה – דור חדש בערים היהודיות – ערביות. בואו ניפגש ונדבר על זה.

ראשון, 5,5 19:30
מוזיאון נחום גוטמן
שמעון רוקח 21
נוה צדק, תל-אביב

הזמנה לברית שלום

הזמנה לברית שלום 2012

*** 

נועה בירן – "ומה אם"
בירן, בוגרת לימודי תואר ראשון במדרשה לאמנות פותחת היום תערוכה.
הגלריה תהפוך למטבח שעיניינו שימור אוכל. פירות וירקות ייכנסו לצינצנות וייכבשו בעזרת מלח או סוכר, שמן או חומץ, רקיקים ייובשו ונבטים יונבטו.
יהיה ניתן לרכוש הביתה צינצנות שימורים במחירים שונים. טרנד האוכל באמנות נכנס להילוך מואץ וכולם מוזמנים לקחת חלק בזלילה הגדולה.

נועה בירן

נועה בירן

"ומה אם"

גלריה המדרשה
אוצר:בועז ארד
פתיחה: חמישי 2,5 20:00
דיזינגוף 34 תל-אביב

 

ולסיום, קישור לסרט הצרפתי בבימוי מרקו פררי

בתיאבון.

***


שקיעה משרדית

$
0
0

תערוכתו של אלעד ערמון "צל הרים" היא התערוכה השנייה שמוצגת בגלריה Z I Z, שפתח יניב יהודה אייגר לפני חודשיים בקרית המלאכה. קדמה לה תערוכתו המצויינת של גיא קרידן "לגונה". שתי תערוכות אינן מספיקות בכדי לאפיין טעם וכיוון אמנותי, ובכל זאת חרף ההבדלים בין האמנים ניכר קו מחבר בין התערוכות, הקשור באגביות שבה דברים מוצבים אלו לצד אלו. הן הקולאז'ים של קרידן והן סמיכות האובייקטים הפיסוליים של ערמון מוצגים במין אדישות לאי ההתאמה הגורפת בין מרכיביהם, הרגליות-לכאורה לסתירות פנימיות, להצגה נונשלנטית וכמו-אורגנית של ניגודיות מוחלטת. קרידן חיבר פרסומות למכוניות ופסלים קלאסיים, מחנות השמדה ומחנות נופש. ערמון מציב אלו לצד אלו רדי מיידס פוסט-מינימליסטים סתומים ועיסות חומר אסוניות, כאילו אלו וגם אלו היו פריטים בבוטיק לעיצוב הבית.

אלעד ערמון - מראה כללי של התערוכה. צילום: עודד בן חפר

אלעד ערמון – מראה כללי של התערוכה. צילום: עודד בן חפר

ערמון יצר מיצב פיסולי ההופך את החלל הסטרילי והמשרדי של הגלריה, המוארת במנורות ניאון, למעין תפאורה פוסט-מינימליסטית ואקספרסיבית-חורבנית גם יחד. הוא משתמש בחומרים ובשפות פיסוליות שונות בתכלית. "דונלד ג'אד פינת אנסלם קיפר", כפי שמכנה זאת אייגר. קיר אחד מכוסה בפרווה שחורה ענקית הזרועה בליטות מזדקרות וכתמי ריר וזפת קרושים ונראית כתבליט נוף אפוקליפטי או שרידי חיה קדומה. על הרצפה במרכז ניצב אובייקט פיסולי פלסטי העשוי מעיסה כימיקלית לא מזוהה שהוקפאה. בצדדים מונחים חוט שדרה לבן העשוי ממזלגות חד-פעמיים הנעוצים זה בזה, וקובייה שחורה שבתוכה מסך טלוויזיה מושלג. מעליו דימוי פורנוגרפי שעובד במניפולציות פשוטות בפוטושופ שהעניקו לו מראה תבליטי וכמעט מופשט של אקט מיני שנחנט באבק. עוד מוצג פסל העשוי מסטנד ברזל שספק מחזיק מגבת מוכתמת בשחור וספק קורע תחת משקלה. על הקיר המרכזי בין שני חלונות מאונכים, תלוי באמצעות קליפסים בריסטול זהוב מקופל כדימוי של שקיעה משרדית.

בדומה לקרידן, שהקפיא רגעי ביניים מסרטי לוגו של אולפנים הוליוודיים והפך אותם לתצלומי נוף פנטסטיים ומפוברקים, גם ערמון משתמש במודע במאניירות העיצוב היאפיות שמזוהות עם אמנות עכשווית בגרסאותיה הגלריסטיות, מאמץ אותן באפתיות ושותל בהן שיבושים. התחושה היא שמישהו הפעיל בגלריה מטען חבלה עם מנגנון השהייה המאפשר לו להסתובב במקום בשלווה ובביטחון, כשאט אט כל אובייקט וכל דימוי נחשפים כמשהו אחר מכפי שהצטיירו בתחילה. זוהי לכאורה ארץ חרוכה שחורבות התרבות מפוזרות בין שטחיה הנטושים, אולם למעשה הכל פיקטיבי משום שהפרוות אינן פרוות והשלד הוא סכו"ם והשקיעה היא בריסטול ועיסת הכימיקלים הרעילה היא בסה"כ יציקת גבס, והלכלוך אינו לכלוך כי אם צבע, ואילו הצבע אינו צבע אלא לכלוך, והקופסא השחורה מציגה ריצודי שלג תחומים בעיגול כאובייקט מעוצב.

כל העבודות משדרות ניקיון ויוקרה ובה בעת חושפות את עצמן כמוצרים זולים באווירת "מייד אין צ'יינה", תקלות ייצור וגיבוב אקראי של מוצרים מחנות הכל בדולר, כאילו גם את החורבן ניתן לשעתק בהצלחה ולייצר בזול. זוהי הארטה פוברה של עולם אמנות פוסט-פוברי שלמד להפוך קולבים לאקססוריז ובדלי סיגריות לזהב, למנף את הדלות ולמתג את הטראומה. ובשלב זה נכנסת שוב האפוקליפסה בכוחות מחודשים, מבססת את כוחה דווקא על עצם חשיפתה כפיקציה של ג'אנק מחופש. מזלגות השלד הנועצים שיניים זה בזה חוזרים לתפקד כפריט מעצבים, עיסת הגבס מונחת במרכז החדר כשולחן סלוני יוקרתי, דימוי הפורנו המעובד בגסות מצטייר פתאום כעדות לטראנספורמציה של אסון, והבריסטול הצהוב חוזר לשקוע. הפרווה המלאכותית משתקפת ברצפה המבריקה, וברחוב שמבעד לחלון זורחת השתקפות נורת הפלורצנסט שבגלריה.

ערמון יצר רקוויאם לרקוויאמים – טקס אשכבה לאמנות שאיבדה את כוחה לייצג דבר מה החורג מערכה כסחורה, בד בבד עם הפיכתה של פיקציה היסטורית המסוגלת לשאת רק את הזיוף שבה למושא תשוקה בפני עצמו. זו תערוכה מקאברית, כשהאפלה שלה נובעת דווקא מנעיצת הסיכה בבלון האפלה שקדמה לה.

אלעד ערמון – צל הרים
אוצר: יניב יהודה אייגר
גלריה Z I Z, עד 25.5

פורסם בנוסח דומה ב"טיים אאוט"

מהפיכת ההשתהות

$
0
0

לפי טענה מקובלת בחקר האמנות המודרנית, אם אמנות המערב החל מתקופת הרנסנס ביקשה להיות חלון המציג לצופים מראה מסויים, האמנות המודרנית עברה להתעניין בחלון עצמו. הצייר הצרפתי קלוד מונה, מחשובי הציירים האימפרסיוניסטים של המחצית השנייה של המאה ה-19, ניצב על קו הגבול של המודרנה. על רקע הטענה בדבר הנוף והחלון ניתן לראות את ציוריו כרגע מעבר. הם מציגים את הנוף ואת צורת ההתבוננות בו, את החלון ובה בעת את מסגרתו. ציוריו פירקו את הנוף למרכיביו החזותיים ועסקו גם באור ובאוויר העוטפים אותו כחלק בלתי נפרד מן הציור. ככאלו, הניחו ציוריו של מונה כמה מיסודותיה של האמנות המודרנית הרלוונטיים גם בימינו. את מקורות העיסוק הנפוץ בסדרות ובטיפולוגיות, בזמן ובמבט, בפירוקו של תהליך ההתבוננות ובהפשטה, ניתן לאתר כבר אז. את השפעת עבודתו של מונה ניתן לזהות אצל אינספור אמנים, מסזאן עד ג'קסון פולוק, מואן גוך עד צ'אק קלוז, וכלה בצלמים רבים שהשתמשו בסדרתיות מצולמת על מנת להתחקות אחר קווי דמיון ושוני בין תופעות דומות.

כריכת הספר

כריכת הספר

מארק אלדר, סופר צרפתי פורה אך נשכח, ערך סדרת שיחות עם ידידו קלוד מונה ופרסמן בשנת 1924 (שנתיים לפני מות הצייר) בספרון בשם "בז'יברני, עם קלוד מונה", הרואה עתה אור בתרגום ראשון לעברית בהוצאת "נהר". זה ספרון של אנקדוטות המורכב מאוסף שיחות קצרות – כל אחת בת עמודים ספורים – שרבות מהן מציגות את תיאוריית האמנות של מונה לא באמצעות הצהרות גדולות אלא בפרטים קטנים, בהשתהות על רגע מסויים, טכניקה או קשר לצייר אחר, תיאור תמציתי של יחסיו של מונה עם מוריו, אהבתו לתחריטים יפניים שאסף, לגלוג על שמרנותו של ממסד האמנות שהתקשה בתחילה לקבל את מהפיכת הציור של מונה וחבריו מחד גיסא, וזיכרון ניסיון ציור של השתנות האור במהלך היום מאידך גיסא.

חלק ניכר מן הספר עוסק בציור דרך הרכילויות של עולם האמנות הצרפתי של התקופה. כך נחשפים רגשות ההערצה והקנאה, התיעוב ההדדי, החשיבות העצמית וכן ההערכה הגדולה המאפיינים קהילות אמנים אז כהיום. כך למשל, הצייר אדוארד מאנה, שהיה מבוגר ויודע ממונה בראשית דרכו, עקץ את הצעיר בטענה שהוא זוכה להכרה בזכות הדמיון בין שמותיהם (ומייד לאחר מכן החמיא לו על ציורו, אך סייג ואמר שהוצג "קצת גבוה מדי"). מונה מגלה רגישות רבה לתנאי התצוגה ומתלונן על כך שבתאורה המוזיאלית המקובלת בצרפת – להבדיל מזו שראה במוזיאון הפראדו במדריד – הציורים מאבדים את כל צבעיהם. בהתייחסות מעניינת לשאלת הזדקנות הציורים הוא אינו מבין מדוע לא לצייר העתקים חדשים של ציורים היסטוריים, והודף את הטיעון שהעתק תמיד יהיה שונה מן המקור בטענה ש"פרשנות של בעל כישרון עדיפה על לא כלום".
אלדר כותב על (ואל) מונה כמעריץ מושבע, עובדה שנוטלת מן הספר ריחוק מחקרי אך מוסיפה לו יופי וייחוד.

בז'יברני, עם קלוד מונה
מארק אלדר
מצרפתית: אביגיל בורשטיין
אחרית דבר: אורי דינור
נהר ספרים, 126 ע"מ, 79 ש"ח

כיצד ירידי אמנות מועילים לאמנות?

$
0
0

לפני כשבוע ננעלו שעריו של יריד האמנות התל-אביבי-ישראלי "צבע טרי" במהדורתו השישית, וגם הפעם הצטייר המיזם כהצלחה. טוב, תלוי את מי שואלים. לפי דיווחי המארגנות, המשווקות אותו כ"אירוע האמנות השנתי הגדול והמשפיע ביותר בישראל", בחמשת ימי היריד ביקרו בו יותר מ-35 אלף איש, מספר שכל המוזיאונים הגדולים במדינה היו משתוקקים לארח בין כותליהם. כיצד עוד ניתן למדוד את הצלחתו של היריד? ובכן, אולי במספר יצירות האמנות שנמכרו במהלכו. ניתן גם לחשוב על עצם החשיפה של אמנות פלסטית לקהל שאינו נמנה עם מבקרי הגלריות והמוזיאונים בימים כתיקונם כהישג עם גוון חינוכי.

מבקרת האמנות גליה יהב פירסמה ערב פתיחת היריד מאמר שכותרתו "מדוע ירידי אמנות מזיקים לאמנות", ובו פירטה כיצד אנשי המנגנון הכלכלי המשומן של ירידי האמנות (בארץ ובעולם) מנכסים/מנצלים את שירותיהם של "מומחי השיח", קרי אוצרים מוזיאליים ועצמאיים, את הגלריות המסחריות ואת האמנים עצמם כדי להשיג לעצמם הון סימבולי, יוקרה (פסבדו) אינטלקטואלית ואנינות טעם שאמורים להתבטא ב"שורה תחתונה" – גזירת קופון שמן בצורת רווחים ממשיים והתקדמות בסולם המעמדי בשדה האמנות.

הירידים, ממשיכה יהב, מעלים גם את קרנם של בעלי הממון הרוכשים את האמנות – דרך שיתופם בועדות המיון והקבלה, בדיונים ציבוריים, מתן במה לפרסים על שמם ובאופן כללי מיתוגם כ-VIP. מ"סתם" מיליונרים/טייקונים/אוליגרכים הם הופכים (או "מכובסים") ל"אספנים", ויכולת ההשפעה שלהם על שדה האמנות, ושדות חברתיים אחרים, עולה.

יריד האמנות, אם כן, הוא יצור מזיק ונצלני, בעוד ש"מומחי השיח", שבימים כתיקונם אמונים על ניהול וקביעת סדר היום האמנותי דרך תערוכות ומאמרים, באופן הנקי לכאורה משיקולים כלכליים ואחרים, נבלעים בחוסר ברירה בין מלתעותיו של הענק הקפיטליסטי. מדוע, אם כן, משתפים "האנשים הנכונים" פעולה עם הירידים המזיקים לאמנות? אחזור לכך עוד מעט.

אובדן היכולת לקיים אמנות מוזרה

במה פומבית נוספת שקיימה שיח קצרצר בעניין יריד-האמנות-בעד-או-נגד היא תוכנית הטלוויזיה "הזירה", שבה התארח מבקר האמנות יונתן אמיר [עורך אתר זה] על תקן "מומחה השיח", הנציג המקצועי של עולם האמנות "האמיתי", קרי האינטלקטואלי והלא מסחרי.

בשני המשפטים שהצליח אמיר להשחיל לתוך הדיון הקצרצר הוא הביע את הסתייגותו מכך שהדיון הטלוויזיוני נסב דווקא סביב אופיה המסחרי-עממי של האמנות כפי שהוא בא לידי ביטוי ב"צבע טרי", בעוד שתערוכות חשובות "באמת", דוגמת זו של האמן אבשלום בביתן הלנה רובינשטיין, אינן זוכות לזמן המסך שלו הן ראויות. עוד הצליח אמיר להזכיר כי קהל המבקרים בן המאה ה-16 נהג להגיע לכנסייה לצורך חוויה דתית, שהאמנות נרתמה כבר אז לסייע ביצירתה, בעוד שהחוויה הדתית-אמנותית דהיום היא הליכה לקניון האמנות, כלומר ליריד, שם האמנות נצרכת במתכונת של ציורים-על-המשקל.

בעקבות קוצר הזמן וחוסר האפשרות לצייר תמונה מלאה של השפעת ירידי האמנות על שדות האמנות והתרבות בישראל ובעולם, פירסם אמיר בעמוד הפייסבוק שלו את ההבהרה הבאה: "מה שבאמת רציתי לעשות בדיון הזה, מעבר לצקצוק הרגיל על אמנות וצרכנות, זה לדבר על הפגיעה שהנהייה אחרי השוק ה'חופשי' מעוללת לתמיכה הציבורית באמנות, ועל כל הדברים שהולכים לאיבוד בעקבות התהליך שיריד 'צבע טרי' הוא בסך-הכל סימפטום שלו. רציתי לדבר על אובדן היכולת לקיים אמנות מוזרה, לא סחירה, סרבנית ומופרעת שלא בהכרח באופן החביב על אספני ציור-רע-אך-מודע-לעצמו, להתייחס לתהליך העקרוני שעובר על החברה ועל עולם האמנות, ולעשות זאת פעם אחת בלי להתנצל ולחזור, שוב, על כך שגם בגלריות ובירידים אפשר למצוא אמנות טובה ושגם קולנוע הוליוודי יכול להיות חכם ויצירתי".

סמואל בקט או "בוסתן ספרדי"

הן גליה יהב והן יונתן אמיר מתייחסים ל"אמנות" כשדה טהרני שהתקדמותו נובעת מאמנות "מוזרה, לא סחירה, סרבנית ומופרעת", אמנות אוונגרד בועטת שאינה מצייתת לסדר הקיים, סוטרת לבורגנות מדושנת העונג, ובתוך כך מרחיבה את חופש הביטוי האמנותי ומצעידה את השיח האינטלקטואלי קדימה. לו היו יהב ואמיר מבקרי מוזיקה, ספרות או תיאטרון, סביר שטעמם היה נוטה לחבב רוק אלטרנטיבי ואינדי על פני "כוכב נולד" ובריטני ספירס, "יוליסס" על פני ג'ון גרישם וסמואל בקט על פני "בוסתן ספרדי".

מבחינה מספרית, אין ספק שטעם ההמון אינו נוטה אחר טעמם האנין של מבקרי התרבות באשר הם. כך היה תמיד וכך גם כיום, הגם שייתכן שלפחות חלק מהקהל דווקא עשוי לחבב אמנות נסיונית ומוזרה. אולם האם זה אומר שההמון שוגה בהעדפותיו לנהור אל הירידים ולא אל הגלריות או המוזיאונים? הרי לא הקהל הוא שבחר את האמנות המוצגת בירידים. ועדה המורכבת מאוצרים, אספנים ומומחי שיח היא שהרכיבה את מה שהקהל בסופו של דבר יצרוך שם.

בתוך הביקורת של יהב כלפי החיבור בין ה"הון-שלטון" וצריכת האמנות הלא-אנינה והלא-ביקורתית של הקהל בירידים לבין השפעתם על שדה האמנות מובלעת שאלה בוערת נוספת, והיא הקשר בין כסף להצטיינות אמנותית: האם האמן המצליח והמבוקש מבחינה מסחרית "מזנה" את איכות השדה שבתוכו הוא פועל, מאחר שסביר להניח שאינו יוצר אמנות מוזרה, לא סחירה וכו'? האם פופולריות והצלחה מסחרית אינן יכולות ללכת שלובות זרוע עם אמנות משובחת, מחכימה וחשובה?

מבחינת המבקרת, "ההנחה שניתן במסגרת היריד להיות נועז, מתקדם, חדשני, לקחת סיכונים, להמר – היא לא ריאלית [...] גם את האספקטים שאינו יכול להשתמש בהם – למשל אמנות לא מסחרית – היריד יודע לנצל לטובת שיווק תדמית של תמיכה נאורה באמנות חסרת אופק, שהוא קורא לה 'פרויקט' או 'מיצג בפתיחה' או 'חממה'". נדמה, אם כן, כי מארגני הירידים לא יכולים לצאת טוב בשום מקרה. אם יתעלמו מאמנות לא מסחרית, הרי שהם תאבי בצע חסרי יושרה אמנותית. אם ייתנו במה לאמנות "לא מסחרית", הרי שהם מלבינים את שמם באמצעותה ומנצלים אותה לצורכי תדמית ומיתוג "נכונים".

יהב אף מוצאת קשר נצלני ישיר המופעל על האמנים דרך השתתפותם בירידים: "לכאורה, מטרות היריד והאמן דומות גם כן. אלא שמספר הירידים הבינלאומיים גוזר על אמנים מירוץ תפוקה אכזרי. אמן בעל קריירה בינלאומית המיוצג על-ידי כמה גלריות, שכל אחת מהן משתתפת בכמה ירידים, נדרש לספק כמות גדולה מדי של סחורה. יצירותיו נאלצות לעבור שינוי ואפילו מטמורפוזה, להפוך למהירות וקלות לביצוע, מיידיות לעיכול, סדרות של וריאציות על אותו עניין, אובייקטים שאינם תלויי חלל ספציפי ונוחים לשינוע, שמסוגלים להתקיים ללא הקשר וזיקות עמוקים.

"האמן עצמו נהפך ליוצר המתקשה למצוא פנאי רגשי ומנטלי לתהליכי עומק ארוכי טווח. הוא נהפך לאדם שכמעט לא מזדמן לו לדבר על יצירתו ועל עצמו שלא במונחי סחורה. הגלריות, מצדן, ישקיעו יותר תשומת לב באמן המניב בעבורן רווחים בירידים, תובעני פחות ובעל תשואה גבוהה יותר".

מקבלים את מה שמוכנים לתת להם

ובכן, קודם כל תנחומי לאמן המצליח, שנאלץ לעמוד בקצב הביקוש. אין ספק שהיה ודאי מעדיף להיות מיוצג על-ידי פחות גלריות, למכור פחות ולהיאבק יותר בקשיי הפרנסה שיאפשרו לו פנאי רגשי ומנטלי לתהליכי עומק ארוכי טווח. מאחר שמרבית האמנים הם אנשים בוגרים ומודעים לעצמם ברמה זו או אחרת, הם יכולים לעמוד בפרץ הביקוש ליצירותיהם ולהחליט על מספר יצירות מסוים שיספקו לגלריות ולירידים, תוך שמירה על איכות וכנות עבודתם. לא בטוח שרשימת המתנה ותדמית "הקשה להשגה" יזיקו לאותו אמן מבוקש.

ההתייחסות הדיכוטומית שלפיה הצלחה מסחרית מביאה עימה אמנות רדודה וקלה לעיכול, בעוד שיצירה אינטלקטואלית לעולם תיפקד מהזירה המסחרית-ירידית של האמנות, מאחר שהסוחרים יעדיפו להציג יצירות "נוסחתיות" על פני אמנות מאתגרת וחריגה – מיושנת משהו ואינה עומדת במבחן המציאות. האמנים החשובים, המרתקים והמוערכים בעולם מיוצגים על-ידי גלריות המוכרות את יצירתם בירידי האמנות. בתוך כך, גם האמנים "הנכונים", המקבלים ביקורות משבחות ותערוכות מוזיאליות, אינם ממציאים את עצמם מחדש בכל ציור או מיצג. התהליך היצירתי הוא אכן ארוך טווח, ובמהלכו נעשים נסיונות, סקיצות וסדרות, כשבמקצתם יגיעו להישגים. האם ירידי האמנות מתערבים בשיקול דעתם האמנותי והמקצועי של האמנים? בדרך כלל לא. אנשי היריד והגלריה אינם נמצאים בסטודיו בעת עבודתו של האמן. אם הטהרנות המקצועית היא, ורק היא, נר לרגליו, הרי שאין זה משנה אם יצירתו תוצג ביריד מסחרי או בתערוכה אלטרנטיבית במרתף נידח.

בכל מקרה, אמנים אינם יצורים הרמטיים, וייתכן ששיקול מסחרי יתגנב לתהליך עבודתם בשלב זה או אחר. סביר להניח שיהיו שלבים במהלך חייהם שבהם יפיקו אמנות טובה פחות, מעניינת פחות, חדשנית וביקורתית פחות. זה קרה לכל אורך תולדות האמנות, גם אצל האמנים הקנוניים והחשובים ביותר. בוטיצ'לי, רמברנדט ופיקאסו לא היו חפים משיקולים מסחריים, והם לא ראו בכסף דבר מה המלכלך את אמנותם. זה לא הופך אותם לאמנים פחות ראויים.

יהב ממשיכה בחיזוק טענתה בכך שהיריד המסחרי מתייחס רק לצדה הקישוטי-קל-לעיכול של האמנות על חשבון "עניינים ועקרונות אמנותיים נוספים, כגון אמנות משך, אמנות קולקטיבית, אמנות התרגול המנטליסטי, אקספרימנטים, אמנות מתכלה ומיצבים מורכבים", ונעדרת ממנו הרפלקסיה העצמית מאחר ש"מודחקים ביריד גם עניינים פחות מוחשיים כמו המאבק על הפרשנות, הנארטיב ההיסטורי, הזיקות הפנימיות בין יצירות כבונות סיפור, עצם חשיבות ההקשר כיצרן של משמעות, נסיינות ובדיקת גבולות, תרגול אינטלקטואלי, משחקי תפקידים, חדשנות ומחקר, התהליך כנושא, ביקורת וספק, הערנות כלפי התנאים כמכונני משמעות, תשומת הלב והכבוד לאמן היחיד, התרכזות בתחושה ובתובנה של הצופה ביצירה, האינטימיות".

צודקת יהב בכך שאלמנטים אינטלקטואליים וקיום אמנות שאינה תלוית-רכישה הם גורמים חשובים והכרחיים בשדה התרבותי, אולם האם אין זה תפקידם של מוסדות ציבוריים כמוזיאונים וגלריות שאינן למטרת רווח, המקבלים מימון ציבורי-ממשלתי? למשל מוסדות שנציגיהם הבכירים שימשו בוועדות המיון של "צבע טרי" לאורך שנותיו? הרי הם היו יכולים להחליט שלא להשתתף בוועדת המיון אם לא יינתן ייצוג לאמנות מהסוג האקספרימנטלי. ובכלל יש להעלות את השאלה, כיצד ייתכן שעובדי המגזר הציבורי, קרי אוצרי ואוצרות המוזיאונים, יעניקו את שמם המקצועי ואת יוקרת המוסד שבו הם עובדים לטובת עסק כלכלי-פרטי, ואין זה משנה אם הם תורמים מזמנם בהתנדבות או מקבלים על כך שכר. אין להאשים במקרה זה את מארגני הירידים באופורטוניזם, מאחר שהם מקבלים את מה שמוכנים לתת להם.

אנטגוניזם כלפי השחקן החדש במגרש

יש ואקום בטיפול המקצועי בישראל בז'אנרים אמנותיים שאינם מיינסטרימיים, ויהב אף מציינת בצדק כי לעומת ארצות אחרות ועשירות יותר מבחינה תרבותית-ציבורית, שבהן מתקיימים ירידים מסחריים, הרי שישראל לוקה בחסר בכל מה שקשור לשיח אמנותי אינטלקטואלי, ספרות מקצועית, כתבי-עת, ימי עיון ומכוני מחקר.

אם כן, ייתכן שזו אחת הסיבות לאנטגוניזם כלפי השחקן החדש במגרש. מגיע יריד האמנות ויוצר הצפה זמנית – פתאום שפע מרוכז של הרצאות, שיחות, סיקור תקשורתי, מכירות. איך שדה האמנות האנין יגיב לבולמוס הפתאומי, שאינו רגיל אליו? כמו אדם רעב שמתנפל על מזנון הכל-כלול אחרי צום יום כיפור. הוא יאכל ויקיא.

ברור שמדובר בצורך באיזון. היריד המסחרי אינו בא להחליף את המוזיאונים או האוניברסיטאות. לא את הגלריות השיתופיות ולא את החללים האלטרנטיביים. לא את התמיכה הממשלתית, לא את פרסי משרד התרבות ולא את היוזמות העירוניות. יריד האמנות אינו חזות הכל, וקיום שדה אמנותי מתפקד לא יקום או ייפול בעקבות יריד זה או אחר.

הרלבנטיות המפוקפקת של המוזיאונים המקומיים נובעת, בין השאר, מהעדפה ברורה ומכרעת לאורך תקופה מתמשכת של תערוכות ציור וצילום שמרניות, בעיקר של אמנים המיוצגים על-ידי קומץ גלריות חזקות או מאוספים של תורמים ברמות איכות שונות ומשונות, על פני אמנות אקספרימנטלית, מיצבים תלויי מקום, אמנות סאונד, וידיאו או פרפורמנס. זו אחריותם הבלעדית של בעלי התפקידים במוסדות הציבוריים, והציפייה מיריד מסחרי הפועל במשך כמה ימים לקיים שיח אינטלקטואלי וביקורתי-רפלקסיבי במקום "מומחי השיח" המבוצרים בכסאותיהם לאורך תקופות נצח אינה הגיונית או הוגנת.

אז אם אין "דם טרי" במוזיאונים, אולי יריד האמנות עשוי להפתיע. המגמות ללימודי אמנות על שלל גווניה באקדמיות ברחבי הארץ והעולם משחררות מספרים עצומים של בוגרים/אמנים, ורק מיעוט זניח מביניהם יזכה לתערוכה בגלריה, ועוד פחות מכך ליחס מוזיאלי. היריד המסחרי מספק במה זמנית ולעתים גם פרנסה. ייתכן שאמנים מוכשרים וייחודיים יזכו לסיכוי נוסף בעקבות השתתפותם ביריד. ייתכן שיאומצו על-ידי גלריה "נכונה", או "יוכשרו" על-ידי אוצר ידוע. מצד שני, הצלחה מסחרית ביריד לאו דווקא תביא לתערוכה בגלריה או במוזיאון, והתבוננות במקרי עבר תעיד על "כוכבים לרגע" שזכו לעדנה כלכלית שלוותה בהתפוגגות מהשדה. גוף יצירה של אמן אינו נמדד לפי השתתפותו ביריד מסחרי, כפי שהצטיינות נקודתית אינה מבטיחה הצלחה מתמשכת.

רוברטה סמית יכולה לשבח אמן שאינו קולע לטעמי האישי, וגליה יהב יכולה לקטול אמנית שאני מוצא עניין רב בעבודתה. בסופו של דבר ומעבר לכל, יש בביקורת אמנות, ובצריכת תרבות, עניין של טעם. טעמי ההמון השונים, לאו דווקא תואמים את טעמם של "מומחי השיח", ולא תמיד האחרונים הם הצודקים.

מי יחליט מיהם האמנים החשובים?

יש מאות אלפי, אם לא מיליוני, אמנים "פעילים" בעולם האמנות הגלובלי. אחוזים מעטים מהם יגיעו להציג את מרכולתם בירידי האמנות, כפי שרק מקצתם יגיעו להציג במוזיאונים. אלו אינם דווקא אמנים המקדמים את השיח האינטלקטואלי. הם לא יירשמו בספרי ההיסטוריה, ועדיין יש מי שיראה לנכון לקנות את יצירתם ולתלות אותה בבית או במשרד. היריד המסחרי מאפשר גם לסוג הזה של האמנים להיחשף בפני קהל פוטנציאלי, ויש בכך מידה מסוימת של דמוקרטיה, שאינה מגיעה לפתחם של מבצרי ההגמוניה האליטיסטית.

אולי דווקא זו הבעיה האמיתית והמזיקה של האמנות כיום – המספר הבלתי נתפס של אמנים, המייצרים מספרים חסרי תקדים בקנה מידה היסטורי של אובייקטים אמנותיים הנסחרים ומוצגים ברחבי העולם, בירידי אמנות, בגלריות ובמוזיאונים. אחוז קלוש עד מזערי מכל האמנות הזו, מהשמרנית והממוסחרת עד המוזרה והנסיונית, אכן ישרוד את מבחן הזמן, ומספר אמנים זערורי אכן בעל חשיבות להתפתחות השפה והשיח האמנותיים. אולם מי יחליט מיהם האמנים החשובים? ומה יעשו כל האמנים שאינם נחוצים באמת לשדה האמנות? ומה יעשו בתי-הספר לאמנות, והאמנים העובדים כמורים לאמנות, והמוזיאונים, והאוצרים, וחוקרי האמנות, ומבקרי האמנות? ההיצע הכמותי המסחרר של יצירות האמנות העכשוויות הוא המזיק האמיתי, לטעמי, לאמנות העכשווית, ואין זו אשמתם של ירידי האמנות. הם רק משמשים מיקרו-קוסמוס לתמונת המצב הכללית.

נדמה כי בעשור האחרון השתנה משהו בעולם האמנות בישראל, שינוי שמתגלם גם בהצלחתו הפומבית של יריד "צבע טרי". ההגמוניה התרבותית, שהצטיירה בדמות מספר מצומצם של גלריות וקשת מצומצמת של אמנים המיוצגים על-ידיהן, התערערה קצת. נפתחו ונסגרו עוד גלריות, אמנים צעירים ומבוגרים רבים חשפו את יצירתם, והשקיפות האינטרנטית מאפשרת נראות למגוון דעות. אך אין זה אומר שמבני הכוח נשברו, לא ולא.

ממקום מושבי הנוכחי בלוס-אנג'לס אני יכול להעיד כי אנשי המקצוע הבכירים ביותר בתחום, כולל האוצרים מהמוזיאונים הכי חשובים, מקדישים זמן באופן שוטף לקיום שיחי גלריה, הרצאות ושיפוט בתערוכות "קול קורא" בחללים ציבוריים. ה-Torrance Art Museum, למשל, מקדיש כמה ימים בשנה כדי לקיים מרתונים של מפגשים אישיים עם אמנים המעוניינים להציג פורטפוליו ולקבל עליו חוות דעת מצוות האוצרים. "מומחי השיח" מבינים שתפקידם הוא לשרת את הציבור, למשוך אותו לאירועי תרבות ומוסדות אמנות, תוך קיום קשר ממשי עם האמנים ותוך העשרה הדדית של כל הצדדים.

בארץ, לעומת זאת, יש נתק תקשורתי עצום בין קהילת האמנים לבין האוצרים המוזיאליים, עד שנדמה כי אלה הם עול על צווארם של אלה. אמנים רבים, מהבולטים, המוכשרים והחשובים בישראל, מתלוננים באופן עקבי על חוסר מענה לשיחות טלפון ואימיילים, סירוב לביקורי סטודיו והתעלמות מהגשת תיקי עבודות (שלא במסגרת הגשות לפרסים), או מתן תשובות לקוניות במקרה הטוב. חריג שאינו מעיד על הכלל הוא הצוות המקצועי החדש יחסית של מוזיאון ישראל בירושלים, המבשר (אולי) על רוח רעננה ונגישה ביחסי אוצרים-אמנים-קהילה, ופרויקט הגלריות השיתופיות "חיפה-ירושלים-תל אביב" במוזיאון חיפה אשתקד (אוצרת: רותי דירקטור).

לדגום את ההביטוס בלי להכיר את בורדייה

האופק המקצועי של רוב האמנים בישראל אינו מבטיח. גם אם שפר מזלם ויזכו לתערוכה מוזיאלית, המלווה בהצלחה כלכלית מינורית, מה יעשו בהמשך? האם שדה האמנות בישראל הפנים שאמנות אינה רק עיסוק אינטלקטואלי, אלא גם קריירה ארוכת טווח של העוסקים בה? שהאמנים צריכים להתפרנס מאמנותם, ושפרנסה זו אינה אות קלון על "הזניית" התחום, אלא מנוע לצמיחה אישית וקהילתית? האם המוזיאונים מאפשרים צמיחת דור חדש של חוקרי אמנות ואוצרים? האם הם מעודדים פלורליזם והצטיינות אמנותית, האם ידם על הדופק הפועם של השדה הגועש מכישרון?

התשובה לכך היא גורפת: לא. למה? הסיסמה החוזרת על עצמה היא ש"אין כסף". אין כסף לקנות אמנות, לכן האמנים צריכים "לתרום" עבודה "במקביל" לקיום תערוכה במוזיאון. אין כסף לביטוחים והובלות, לכן המוזיאונים מתקשים לתמוך בתערוכות שאפתניות ולשווקן למוסדות דומים בחו"ל (דבר שגרתי במוזיאונים היוקרתיים בעולם). אין כסף למשכורות, ולכן לא מוזרם דם חדש בצינורותיהם המסתיידים של המוסדות הציבוריים. אין כסף לבניית מיצבים או להצגת אמנות נסיונית שאינה נתמכת על-ידי אספנים. אין כסף או זמן להפקת תערוכות קבוצתיות הדורשות ביקורי סטודיו רבים והתמצאות לעומק בגופי עבודה של עשרות אמנים הממשיכים בנסיונותיהם להצטרף לשדה.

"אין כסף" משמע אין כסף ציבורי-ממשלתי-עירוני. הכסף שכן ישנו תלוי במידה רבה בנדיבותם של האספנים ה"מתנדבים" בוועדות פרסים, ועדות רכישות וועדי מנהלים במוזיאונים. כך שכאשר "יש כסף", הוא מוביל אג'נדה וטעמים מאוד מובהקים. ביריד מסחרי-פרטי ניתן לקבל את מעורבותם של האספנים הללו. במוסדות ציבוריים יש להטיל לגביהם ספקות רבים.

לא מיותר להבהיר שעולם האמנות, המכיל בתוכו את שדה האמנות ואת שוק האמנות, חייב זרימה של כסף. הוא חייב ביקוש והיצע. הוא חייב שוק שניוני (Secondary Market), הוא חייב סיקור תקשורתי, הוא חייב קהל המעוניין לצרוך אותו בכסף. עולם אמנות הניזון מקומץ של יודעי ח"ן במגדל שן נשכח משול לחולה המחובר למכונת הנשמה.

ירידי האמנות מרחיבים את המנעד, מאפשרים לאנשים הזרים לשיח "הנכון" לטעום משהו חדש, ללא הניכור הפטרוני לעתים של השיח האינטלקטואלי. יהב מכנה זאת "ללכת בלי ולהרגיש עם", לדגום את ההביטוס בלי להכיר את בורדייה. יריד האמנות, ו"צבע טרי" הוא רק דוגמה מקומית לכך, עונה על צמא להתייחסות. הקהל מעוניין בשיח בגובה העיניים, האמנים מעוניינים בהכרה ובסיכוי לפריצה. היריד מזרים כסף המפרנס אמנים, אוצרים ויועצי אמנות, לצד מעצבי פנים, אדריכלים, גרפיקאים ועוד. ייתכן שתוספת רוכשי האמנות החדשים אף תצליח לערער במידת-מה את ההגמוניה הנצחית של קומץ האספנים התופס את שוק האמנות המקומי בגרון.

באקט של בחינה עצמית, חותמת יהב את המאמר בציטוט מבקר האמנות מאט גליסון, הטוען כי מבקרי אמנות מצדדים רק במקום שבו יוכלו להפגין את הידע שלהם ולפרוש את חסותם האנינה על אלו המשוועים לה. ירידי האמנות זקוקים להמון רוכשי הכרטיסים והציורים הסלוניים, ולא (רק) למאמר דעה בעיתון זניח. אולם אלה יכולים ואף חייבים להתקיים לצד אלה.

יש מקום ליריד מסחרי ולתערוכה מוזיאלית, לשיח אנקדוטלי ולמאמר מלומד, לאמנות כמוצר צריכה וכחוויה נשגבת. גם הקהל שהגיע לכנסייה במאה ה-16 לא בא רק לצורך החוויה הדתית. הוא בא למען החוויה הקהילתית, תחושת השייכות, ההתוודעות לאסתטיקה החורגת מהקיום היומיומי. כן, הוא בא גם כדי להתבדר. יהב רואה בכך דבר "מדכדך". אני חושב שזה אנושי.

איננו יודעים כעת מהן ההשפעות מרחיקות הלכת של "בום" ירידי האמנות הגלובלי, לחיוב ולשלילה. מן הסתם יהיו גם כאלה וגם כאלה. אולם אם ילד שהגיע ליריד עם הוריו יחליט בעוד עשור להיות אמן, אם זוג צעיר רכש את יצירת האמנות הראשונה לסלון ובעקבותיה יעמיק את עניינו בתחום, או אם הייטקיסט החליט על הסבה מקצועית בעקבות ביקור ב"צבע טרי" ודומיו, אז ייתכן שעולם האמנות, על כל גווניו, ירוויח.

קול קורא

$
0
0

ענת גרינברג, שלווה הדר ואלי מיארה יוזמים הקמת קבוצת אמנים שתפעיל גלריה שיתופית בתל אביב ומזמינים אמנים הפועלים במגוון מדיות להצטרף ליוזמה.
מטרת האמנים היא לייצר חלל אלטרנטיבי שיחשוף אמנים חדשים, ולהעניק במה לאמנים שטרם זכו לבמה מוזיאלית או במסגרת גלריה. בהמשך תקדם הגלריה שיתופי פעולה עם גלריות בישראל ובחו"ל ועם אמנים בינלאומיים.

האמנים המצטרפים יציגו את עבודותיהם בגלריה וייטלו חלק פעיל בכל ההיבטים הנוגעים לפעילות הגלריה: חזון, תפעול, אוצרות, הצגת תערוכות והשתתפות בהוצאות.
להגשת הצעות: art@anatgreenberg.com
אנא צרפו קורות חיים ופרטי התקשרות עד 31 באוגוסט 2013

מדוע ירידי אמנות עושים לאמנות שירות דוב?

$
0
0

יריד האמנות "צבע טרי" זכה לעורר סביבו דיון מעניין במאמרה של גליה יהב "מדוע ירידי אמנות מזיקים לאמנות?" שפורסם בעיתון "הארץ", ובתגובתו של שגיא רפאל "כיצד ירידי אמנות מועילים לאמנות?", שפורסמה ב"ערב רב". היריד מביא עמו הן נזקים והן תועלת, אך בסופו של דבר הוא עושה לאמנות שירות דב.

יריד "צבע טרי" – כשמו כך תפקידו: להיות שוק. אולי אין לצפות ממנו ליותר מכך, אולם הוא מציג את עצמו כאירוע הטומן בחובו דיון אינטלקטואלי, תצוגה של מיטב האמנות העכשווית בבחירת טובי האוצרים, וכמי שמסמן את השורה הראשונה הבאה של אמנים צעירים. נניח שנסכים לא להאשים את היריד בכך שיחסי הציבור שלו יוצרים מצג שווא של המוצר (במאה ה-21 אנו כבר מקבלים את השקר הזה כמובן מאליו). אולם גם אנו מאמינים לו. ולא, אני לא מדברת רק על הציבור הרחב שגודש את היריד בהמוניו, וגם לא רק על אספנים, אלא גם קהילת האמנות עצמה: אוצרות, מבקרים, בעלי גלריות ואמניות – כולם משתתפים, ראשית בייצור המוצר של "צבע טרי", שנית במימונו על ידי דמי השתתפות, אחוזי מכירה וכרטיסי כניסה, ושלישית, בתחזוקו כבר-סמכא בשדה האמנות, להבדיל משוק האמנות.

תופעת השתלטות שוק האמנות על שטחים נרחבים יותר ויותר משדה האמנות אינה ייחודית ל"צבע טרי" או לישראל בכלל. האמנות, בניגוד לשירה, נכבשה כבר מזמן על ידי הקפיטליזם הצרכני, והיא אחד ממעוזיו הנחשקים ביותר היום, אי שם בין בורסת היהלומים לבועת הנדל"ן. בניגוד למוזיקה, האמנות טרם השכילה למצוא נתיב אלטרנטיבי שיאפשר יצירה איכותית ובה בעת יספק אפשרויות פרנסה. ניתן לראות כיוונים כאלה בגלריות שיתופיות, כתבי עת עצמאיים או גלריה אינטרנטית, אבל קשה לומר שהם מפרים את האיזון בסצנה. בישראל המצב חמור במיוחד בהקשר זה, בדיוק כפי שהוא חמור בהקשר הכלכלי הכללי: האמנים והקהל עושים את פעולות הייצור, הקניה והעבודה, ומהכלכלה הזו מרוויחים בעיקר אספנים ומתווכים. הקהל מסתפק בלונה פארק של אמנות, בהתחככות ואולי ברכישה סמלית, והאמנים מקווים להרוויח במקרה הטוב, להחזיר את ההוצאה במקרה הסביר או להתנחם רק בתו התקן האמנותי שרכשו לעצמם במקרה הרע. ירידי האמנות אכן "רק משמשים מיקרו-קוסמוס לתמונת המצב הכללית", אך בישראל זהו מיקרו-קוסמוס מרוכז במיוחד של תמונת מצב עגומה למדי.

במאמר התשובה שלו לגליה יהב, מזכיר רפאל את מעורבותם של גורמים כלכליים בספירה הציבורית – נקודה חשובה ומקוממת, במיוחד לאור התמיכה הכלכלית הלא-מספקת של השלטון באמנות. דווקא על רקע השתלטות ההון על המוסדות הציבוריים, נדמה היריד במלוא הדרו המסחרי למי שרצח וגם ירש. קודם ניכסו לטובתם כוחות מסחריים את מוקדי הכוח הציבוריים, ואז הביאו אלינו את השחקן היחיד שיכול לנצח במגרש החדש שלהם: צעיר, יפה ועשיר.

עולם האמנות אינו חייב להכיל רק שדה אמנות בדמות דלפון מקבץ נדבות ושוק אמנות בדמות טייקון שזורק לו מטבע מידי פעם. קיימות אופציות ביניים ואפשרויות של מגוון שחקנים נוספים. במצב העניינים הנוכחי, אין פלא שהדלפונים עומדים בתור ואף משלמים על מנת להציע את מרכולתם ביריד השנתי שמארגן להם הטייקון. הדבר נכון, כפי שרפאל מציין בצדק, במיוחד לגבי אמנים צעירים שאפשרויות התצוגה שלהם מוגבלות ופעמים רבות כמעט חסומות לאור המבנה ההיררכי והשמרני המאפיין את הממסד האמנותי. קיימות, אם כן, (כמעט) רק שתי פלטפורמות: הראשונה היא הממסד האמנותי הוותיק, שנראה לעתים כמו הערוץ הראשון – ממלכתי, מיושן, מתנשא ביחס ל"טעם" של הציבור הרחב ומנוכר ממנו, או במילים אחרות אליטיסטי ודל במשאבים. וכאילו לא היו מספיק רעות חולות במשפט האחרון, הוא גם נכון למכור את נשמתו לשטן במקרה הצורך. הערוץ השני הוא הפלטפורמה המסחרית, שאמנם יכולה ואף מכילה גם תכנים איכותיים, פותחת חרך להכרת אמנים חדשים ויצירת שיח אחר, אולם בסופו של יום (וגם בתחילתו!) מטרתה רווח כלכלי. בעולם מתוקן יותר היה היריד מתחנן בפני אמנים ותיקים וגלריות "נחשבות" לקחת חלק בפעילותו, שהרי בלעדיהם הוא בסכנת קריסה. אולם כפי שמציינת גליה יהב, בהעדר אלטרנטיבות מספקות – הן לציבור הרחב והן לקהילת האמנות – האמנים הם אלה שמתדפקים על שערי היריד, והציבור משלם כדי לצפות בעבודות שהיה יכול לראות בחינם בגלריות לאורך כל השנה. היריד אכן יוצר שבירה מסוימת של הגמוניית הממסד האמנותי על מוקדי הכוח שלה, אולם לא סביר להניח שההגמוניה האספנית ולו נסדקת על ידי רוכשים חדשים שמגיעים אליו. העובדה שזוג צעיר רכש דירה בחדרה אינה מערערת את שליטת הטייקונים בשוק הנדל"ן.

כמו בכל תערוכת מכירה, העבודות המוצגות מופשטות מההקשר הרחב בו הן נוצרו, והקהל מקבל אוסף של "מיטב הלהיטים". אמנים אינם מאולצים להכפיף את מכלול יצירתם להגיון של היריד בפעילותם היומיומית, אולם הוא עדיין הזירה המרכזית (וכמעט היחידה) בה הם יכולים לגרוף רווח כלכלי מהפעילות הזו. הצגת תערוכה רחבה ומעמיקה תתאפשר בדרך כלל תודות לשכר מעבודה בהוראה, הדרכה או מלצרות. בישראל, ברוב המקרים המחיר של עיסוק באמנות שאינה עומדת בתנאי השוק הוא פרנסה ממקצוע אחר. כך, למרות שיצירות אמנות הן סחורה יקרה, התשובה "אמנית" לשאלה "מה את עושה?" תגרור אחריה את השאלה הבלתי נמנעת: "כן, אבל ממה את מתפרנסת?".

באמנות כמו בתחומים אחרים, ההון הרב שנצבר מהמסחר בשוק אינו מחלחל למטה אל פועלי הייצור העובדים בשדה. הקושי הטמון בפן הכלכלי של תהליך היצירה מחד ובסגירותו של הממסד האמנותי מאידך, מוביל אנשי אמנות בפרט ותרבות בכלל לנקוט בגישת If you can’t beat them, join them. רפאל טוען ש"אין להאשים במקרה זה את מארגני הירידים באופורטוניזם, מאחר שהם מקבלים את מה שמוכנים לתת להם". לא הירידים הם אלה ש"מקבלים את מה שמוכנים לתת להם", אלא האמנים והאוצרים. היריד הוא היד המאכילה, הוא זה המכתיב את התנאים ולא להפך. הבא נתבונן בתנאים הללו: כפי שציינה גליה יהב, "צבע טרי" גובה דמי השתתפות לא קטנים מאמנים ושערורייתיים ממש מגלריות, וראוי להוסיף כי לפחות בחלק מן המקרים הוא אינו מבחין בין גלריות מסחריות לשיתופיות. מלבד זאת גובה צוות היריד עמלות על מכירת עבודות, וליתר בטחון גם מוכר כרטיסי כניסה (לא זולים) למבקרים. הוא לא מאפשר לקנות כרטיס לכל ימי היריד או לחלק מהם. הגעת פעמיים – שילמת פעמיים. אם לסכם, היריד גובה כסף הן מהלקוחות והן מהספקים שלו.

רפאל טוען שהדיכוטומיה לפיה המסחרי רדוד והעצמאי או הציבורי עמוק ואיכותי "אינה עומדת במבחן המציאות". העמוק והאיכותי אכן יכולים לבוא לידי ביטוי בשני המקרים, אולם הם נוצרים בדרך כלל תוך השקעה כלכלית עצמאית כבדה או לכל הפחות ללא רווח. או אז מגיע היריד ושולה מתוך המים העמוקים את "מצעד הלהיטים" השנתי, מציג אותו ומוכר תחת כללים שהוא מכתיב. גם כשהעבודות הן אותן עבודות, הן צפות על פני מים רדודים. עומק הבריכה נקבע גם ואולי בעיקר על ידי כללי המשחק ולא רק על פי היצירות המוצגות בו. המדיום הוא המסר. לכן מסיק רפאל מהבקורת של יהב, ש"מארגני הירידים לא יכולים לצאת טוב בשום מקרה. אם יתעלמו מאמנות לא מסחרית, הרי שהם תאבי בצע חסרי יושרה אמנותית. אם ייתנו במה לאמנות 'לא מסחרית', הרי שהם מלבינים את שמם באמצעותה ומנצלים אותה לצרכי תדמית ומיתוג 'נכונים'".

מארגני ירידים יוכלו אולי "לצאת טוב" אם יספקו במה לתיקון העוולות שהם משתתפים ביצירתן. התחלה טובה יכולה להיות הפחתת הסיכון הכלכלי שהיריד משית על אמנים או קיום שיח פתוח על השפעות השוק על שדה האמנות ומשמעותן. אני מסכימה עם רפאל שזוהי דרישה לא הגיונית או הוגנת מיריד מסחרי. בניגוד אלינו, המתווכחים על יכולתו של היריד "לצאת טוב", היריד עצמו מודע היטב ליכולותיו ומרוכז במטרתו, שאינה לצאת טוב אלא למכור טוב. הוא אמנם מביא עמו תועלות מסוימות לאמנות, אולם בטווח הרחוק הוא הופך את היוצרות וגורם לכך שהשדה הוא זה הפועל בתוך שוק האמנות במקום שהשוק יפעל בתוך השדה. אם התהליך יושלם, לא יהיה לאמנות אלא להתנחם באותן תועלות שהביא לה השוק, ובכך להמשיך לתרום לכינון הסדר הזה בתהליך היזון חוזר. כדי להפוך אותו, האמנות תאלץ  לוותר על תועלות היריד – לא מדבשו ולא מעוקצו.

קול קורא

$
0
0

הפרויקט הנוכחי  הינו שיתוף פעולה אמנותי  בינלאומי . בפרויקט זה המשתתפים מתבקשים לעבוד יחד עם מספר אמנים ממקומות שונים בעולם על אותו מצע ציור דיגיטאלי.
כל אמן הינו חלק מתחילת יצירה או סופה, או לחילופין הוא חלק מציור שנעשה ע"י אמן אחר, ועליו להוסיף את נקודת מבטו ותרומתו האמנותית על המצע שבו כבר קיימים בו יצירות של אמנים נוספים.
Scribble it Down הינו פרויקט המקבל השראה ממשחקי הילדות, משחק בו אדם עושה פעולה על ציור ואדם אחר ממשיך אותו באופן חדש ושונה. בפרויקט הזה אתם מוזמנים לרשום , לצייר להוסיף צילומים או כל דבר אחר אשר יכול להתקיים בתוך הפורמט הדיגיטאלי, בידיעה שאמנים אחרים יגיבו באמצעות יצירה משלהם על מעשיך האמנותיים.
אני מאמינה כי כיום המדיה ,הרשת ואמצעי התקשורת השונים מציבים בפנינו אתגר חדש של תקשורת ושיתופיות. ערכים אלו אשר מקבלים תפנים בחיינו המממשים צריכים לקבל גם תגובה ויחס מהאמנות ומהאופן בה יוצרים אותה. Scribble it Down! מבקש לבדוק את גבולות האינדיבידואליות והשיתוף של תקופתנו ולהתעלות מעל כל זה לדבר חדש .
זהו הסבב השני של הפרויקט . הפעם הפרויקט מתמקד  בחייהם האישיים ובנקודת מבטם האישית של האמנים מתוך אמונה כי האישי הינו הפוליטי .האמנים מוזמנים לשתף את זווית מבטם על החיים מתוך אמונה כי הפרויקט יכול ליצור תמונה ייחודית  בה החוויות השונות של המציאות העשירה של כל אמן יכולה להיות שלובה עם אמנים נוספים.
משתתפי הפרויקט יקבלו חשיפה ותצוגה באתר  אינטרנטי
Emergent Art Space שמוצאו בקליפורניה בתאריך  8/2014
מוזמנים לבקר בתערוכה האינטרנטית של הפרויקט

http://emergentartspace.org/forum/6695/

תנאים להשתתפות:
לשלוח מייל לעינת מוגלד einat.moglad@gmail,.com

במייל  יש לצרף קובץ PDF אחד הכולל:
•    5 דימויים של יצירתם (עדיפות עבודות שעוסקות במדיום הדיגיטאלי אך לא רק)
•    CV
•    הצהרת אמן קצרה (לא יותר מ 200 מילים)
•    פסקה קצרה שבה אתם מסבירים את המוטיבציה להשתתפות בפרויקט
תאריך אחרון להגשה.8.13  15

הצייר המרגל

$
0
0

התערוכה "צבאות" היא מעין מסע שעושה האמן אליהו אֵריק בוקובזה (נולד ב-1963, בפריז) בתרבות הישראלית על דתיותה והמיליטריזם הטבוע בה. זהו מסע אמביוולנטי ומורכב: במבט ראשון הוא נדמה נוסטלגי, אך במבט מעמיק וחקרני הוא מתגלה לא פעם כמתנער, כזר וכמנוכר, כמתריס לפעמים וכביקורתי כמעט תמיד.

שפרבר: על אף חזותה הנעימה, לא מדובר בתערוכה "נחמדה", אלא דווקא במבט ביקורתי נוקב או במבט שמצהיר על זרותו ואחרותו.
בוקובזה: בתערוכה מוצגות עבודות חדשות משלוש השנים האחרונות, והיא מורכבת משני חלקים: הסדרה "עין לציון" קושרת בין דת לירושלים הקונקרטית והמיתולוגית-אוטופית (ירושלים של מעלה/מטה) ומנכיחה, לפעמים באופן בולט ולפעמים בצורה מוסווית, את חומת ההפרדה בעיר. הסדרות "מלחמות ישראל" ו"פרויקט סוקאג'ן" עוסקות בקולוניאליזם, במלחמות ישראל, בצבא ובצבאיות. הדת והצבא הם שני מושגים ש"קדושתם" בחיים בישראל היא סוג של אקסיומה. העבודות בשתי הסדרות הללו מנסות לבחון את העמדה שלי בנוף המציאות המדומיינת הזו, ולנסח את התפיסה שלי כלפי שני מושגי היסוד הללו.

אליהו אריק בוקובזה - ארלקינו/סולדטינו, 2010

אליהו אריק בוקובזה – ארלקינו/סולדטינו, 2010

נדמה לי שהעלייה מהתערוכה "זאת היא הארץ" שבקומה הראשונה של בית-האמנים, שבה מוצגות בעיקר עבודות שלך מהעבר, לתערוכה "צבאות", המוצגת בקומה השנייה, כמוה כעלייה לרמה אחרת של התבוננות.
בתערוכה שלמטה מוצגות סדרות קודמות שבהן "הצייר-תייר", כפי שאני נוהג לכנות זאת, רואה בדרך כלל רק את מה שחפצים להראות לו. ב"צבאות", לעומת זאת, אני מבקש להגדיר התבוננות מסוג אחר, התבוננות של ה"צייר-המרגל", שמנסה לראות ולהראות את מה שלא מראים לו, מה שאינו מוגדר ונע בין התחומים וכך נותר סמוי מן העין.

הפרקטיקה של תהליכי קידוד והסוואה סימולטניים העולה בעבודות שלך היא פרקטיקה הנוכחת רבות בשדה האמנות העכשווי. במסגרת זו, המראה הנעים והפתייני מסתיר מאחוריו בדרך כלל תכנים ביקורתיים ואף קשים. למעשה אתה אף מרחיק את עדותך ועושה שימוש בסגנונות מהמזרח הרחוק, בעיקר סגנונות מציור הנוף היפני הקלאסי, צעצועים וקומיקס יפני (מנגה). הגוון וההקשר המקומיים נוכחים בעבודות שלך בבירור, ואף על פי כן, התערוכה "צבאות" כשמה כן היא – מרחיקה את עדותה גם לצבאות ולתרבויות אחרות ורחוקות. מה המשמעות של שימוש באסתטיקה יפנית אצל אמן "ישראלי" כל-כך?
אמנם תרבות יפן נתפסת כאן כרחוקה וכאחרת, אך למעשה גם באקט של הרחקת העדות ליפן הרחוקה יש מימד של התכתבות עם "עבודות בצלאל" הציוניות, שעשו שימוש רב באסתטיקה יפנית ברוח הג'פוניזם שרווח באמנות האוונגרד המודרני מהמאה ה-19 ובסגנונות ששימשו השראה לאסכולת בצלאל. נוסף לכך, תפיסת יפן כ"אחר" נובעת מהעובדה שהיא מוכרת רק למעטים כאן, אבל למעשה גם בישראל וגם ביפן מנסים לשלב קדמה טכנולוגית עם מסורת עבר ארוכת שנים הכרוכה בעיסוק בזהות על בסיס גזעי. נקודות דמיון נוספות בין התרבויות הן העיסוק ביחס לזר בחברה התופסת עצמה כהומוגנית ושאלות של יחסי דת ומדינה ותלות באימפריה. אולם ההשוואה המשמעותית יותר היא העובדה ששני העמים חוו טראומה קיצונית, אפוקליפטית במידה רבה, בעת המודרנית.

ואיך מתחבר "פרויקט סוקאג'ן" לכל זה?
"פרויקט סוקאג'ן" הוא במידה רבה פעולה של התחפשות והסוואה, כמו גם שימוש בפרקטיקה של "הרחקת עדות" כדי להעלות את נושא הקולוניאליזם שהופנם אף אצל קורבנותיו. כמו בעבודות אחרות שיצרתי, גם כאן אפודי המגן של החיילים, שעליהם צוירו התמונות שהופיעו בסדרה "מלחמות ישראל", מעוטרים במוטיבים מהתרבות היהודית מהעבר ומהאמנות ומההווי המקומיים-עכשוויים, וכל אלה מתערבלים בדימויים ובפרקטיקות מתרבות הקומיקס היפני. הסוקאג'ן (Sukajan) הוא מעיל מעוצב בסגנון מעיל טייסים, והוא אופנתי בקרב צעירים יפנים. שלל ההדפסים המעטרים אותו שואבים ממסורות יפניות מקומיות, אך ההשראה לייצורו לקוחה ממעיליהם של החיילים האמריקאים ששירתו באזור והנציחו את זכרונותיהם בציורי רקמה על מעיליהם.

אליהו אריק בוקובזה - השגחה (פרט מדיפטיך), 2010

אליהו אריק בוקובזה – השגחה (פרט מדיפטיך), 2010

גם העבודה "בבת עין", שפותחת בתערוכה את הסדרה "עין לציון" ועניינה דת וירושלים, משתמשת במידה רבה בפרקטיקת ההסוואה.
ב"בבת עין" שבין עפעפי חומות ירושלים של מעלה לאלה של מטה דמותי חבויה פעמיים: בעין שמאל למעלה ניתן להבחין בי כמציצן חרדי, ובעין ימין למטה אני מציץ כחייל. בתערוכה הנוכחית, זאת העבודה הראשונה שנתקלים בה עם העלייה במדרגות בית-האמנים. שתי הדמויות האלו – החייל והחרדי – נתפסות כמרוחקות בתודעה הציבורית, אך אני חווה אותן כדומות מאוד. המחבר ביניהם הוא האמונה המוחלטת באתוסים ובמיתוסים מכוננים; הלבוש ב"מדים"; הגיוס לרעיון וחובת הציות.

הקטבים הללו – החייל מחד ודמות החרדי מאידך – תופסים מקום משמעותי בתערוכה. למעשה שתי הדמויות הללו, הילד החרדי והילד החייל, הן שמתאחדות בעבודה "שומר החומות" לדמות אחת: החייל שהוא גם יהודי חרדי, ולהפך.
"שומר החומות" מגן על חומת ירושלים האוטופית והסמלית, שמוצפת בעבודה באור של מתבונן דרך משקפיים ורודות. אבל לא רק חומת העיר העתיקה מופיעה שם, אלא גם חומת ההפרדה החדשה, שגם היא חומת ירושלים. נוסף לכך בחרתי להחליף את מגן דוד שעל הדגל ב"עין" כחולה, שממוקמת מול הלב של החייל ומסמנת שם כאילו מטרה. זוהי "כוונת המחבר", ומה אתה רואה בעבודה?

במבט ראשון אני מוצא בה שילוב בין דת לצבא, כזה שכבר עלה באופנים רבים באמנות המקומית, אלא שבמבט בוחן אני רואה כאן משהו נוסף. כפי שהרחבתי בקטלוג, התערוכה "שומר החומות" מייצרת בעיני מבט היברידי ומורכב. הדמות אינה נכנעת לשום אמבלמה מוכרת: היא משלבת מאפיינים דתיים, חילוניים, מיליטריסטיים ואזרחיים, מקומיים ולא מקומיים. בעיני משתקף כאן מבט אחר מזה המקובל ומציע, לטוב ולמוטב, שדתיות וחילוניות אינן בהכרח הפכים. כך, הדתיות יכולה להיתפס כאופציה רצינית לקיומנו בעולם, ממש כמו רעותה החילוניות, אך העולם החילוני (ובהקשר זה, העולם הצבאי) מוצג כאן כעולם אלים וממשטר לא פחות מהפונדמנטליזם הדתי. בכלל, בעיני העבודות שלך הן לא פעם הצעה לקריאה היברידית יותר של המציאות, שעל-פיה "יהודי ישן" אינו מנוגד בהכרח ל"יהודי חדש"; "דתיות" אינה סותרת "חילוניות"; וגם "מזרחיות" אינה ההפך מ"מערביות".
עוד נושא שבו טיפלתי בתערוכה הוא עניין ה"חרדה הקיומית" שמחברת את כולם כאן.

אליהו אריק בוקובזה - כמיקל ג'רוזלם, 2010-2012

אליהו אריק בוקובזה – מתוך הסדרה "כמיקל ג'רוזלם", 2010-2012

זה עולה באופן מובהק בסדרת העבודות "כימיקל ג'רוזלם", שבה אתה רוקח תרופה למכה – ואתה הרי רוקח בהכשרתך: העיניים המשגיחות מהשמים נדמות כאן כעיניים עקורות.
העיניים בשמים מזכירות במבט ראשון מערכת של מזלות שמימיים, אך הן מסודרות בצורת מבנים מולקולריים של תרופות: אלפרזולם לטיפול בחרדות, סם ההזיה מסקלין, ריטלין להפרעות קשב וויאגרה לזקפה. הצורך בהגנה/השגחה מקורו בחרדה. המושג "חרדה קיומית" הוא מאותם מושגים שאנו מתבקשים לא פעם להאמין בהם בהיותנו ישראלים.

מבחינה זו "רוע", העבודה הסוגרת את התערוכה, מביאה עד הקצה את נושא החרדה הקיומית.
"רוע" מבוססת על צילום מארכיון יד-ושם, שבו נראה חייל נאצי יורה באם וילד. יצרתי כאן חייל ללא מדים וללא עור, שיכול להיות כל חייל. הסביבה הפרחונית מסווה את הזוועה. צבא ההגנה ואתוס ההשגחה הם בעיני מנגנונים שנועדו לאפשר לנו להתמודד עם ה"חרדה הקיומית" שלנו כחברה בעקבות השואה. למעשה, לדידי, כאזרח מזרחי חילוני, גם הדת, גם הצבא וגם השואה הם אלמנטים שאני לא מרגיש אליהם קשר אישי, ובכל זאת לשלושתם יש השפעה מכרעת על החיים שלי כאן כישראלי.

אליהו אריק בוקובזה – צבאות
בית האמנים, ת"א
מאי-יוני 2013


רב ערב 4.6.2013

$
0
0
  1. "צבאות", שיח גלריה לרגל נעילת תערוכתו של אליהו אריק בוקובזה
  2. "השנה הנוספת" בחוג לאמנות באוניברסיטת חיפה
  3. דיאלוג עם אמנות - הדרכה דיאלוגית לאמנות בת-זמננו
  4. מפגש אמן: הסופרת מיכל בן-נפתלי מארחת את האמנית אורי לוין
  5. הרצאה: טלי בן-נון משוחחת על אינטרפרטציות לאוצרות פריסטייל
  6. Artsignet משיקה מאגר מידע ביומטרי לרישום, אימות ותיעוד יצירות אמנות
  7. "קסניה", תערוכה של תמר נסים
  8. "Cuatro Estaciones", תערוכת צילום של אנריקה רוטנברג
  9. אמנות קול בינתחומית – Vocal Performance Art
  10. מפגש עם האספן פיליפ כהן בתערוכה "מותק, סידרתי מחדש את האוסף"
צילום: מתן שליטא

צילום: מתן שליטא

בית הספר לאמנות המדרשה מזמין אתכם לאירוע לכבוד צאת ספרה החדש של רחל שליטא

דיאלוג עם אמנות - הדרכה דיאלוגית לאמנות בת-זמננו

יום שני, 10 ביוני 2013
בשעה 20:30
בגלריית המדרשה בת"א

בתוכנית:

ברכות: דורון רבינא, ראש בית הספר לאמנות המדרשה
ד"ר יהודית שטיימן, רכזת הוצאת הספרים של מופת

הרצאה פותחת: גליה בראור
שולחן עגול בנושא מודלים של הדרכות מוזיאליות בהשתתפות: טלי גביש ממוזיאון ישראל, רעות פרסטר ממוזיאון פ"ת, הילה פלד ממוזיאון הרצליה, רחל שליטא

מטרתו העיקרית של ספר זה היא להפחית, ואולי לבטל, את החשש הקיים במפגש הישיר בין קהל ובין יצירות אמנות בלתי-מוכרות, ולאפשר לצופה שאיננו מקצועי בתחום האמנות ליצור קשר בלתי אמצעי עם יצירות בנות-זמננו ולגלות שהן עשויות להיות מענינות, רלוונטיות ונוגעות בחייו.  כדי להפיק משמעות מיצירת אמנות אין צורך במידע רקע נרחב דווקא בשלב הראשון של המפגש, אלא בעיקר בהתבוננות מדוקדקת ביצירה, על כל פרטיה, ובכמה שאלות בסיסיות שהצופה יכול לשאול את עצמו ולהשיב בעצמו על פי הנתונים שהוא רואה מול עיניו.  תהליך זה אינו מוציא מן התמונה את המתווך, המדריך, המורה או המנחה, אך הוא מגדיר מחדש את תפקידם כמי שמעצבים ובונים את התהליך ההתבוננות כתהליך מובנה, תהליך שבמהלכו ה"אחריות" לקריאת היצירה עוברת אל הצופה עצמו.

רחל שליטא היא מרצה ל"חינוך מוזיאוני" ול"אוריינות חזותית" ומובילה תוכניות בתחום החינוך במדרשה לאמנות, המכללה האקדמית בית ברל. ובנוסף ראש ההתמחות המקצועית "הדימוי החזותי בחינוך ובתרבות" במכון מופ"ת.

הוצאת מכון מופ"ת, 144 ע"מ, מחיר – 40 ₪.

"רב ערב" מחלק חמישה עותקים מספרה של רחל שליטא במתנה למנויים. מעוניינים/ות בספר? שלחו מייל לכתובת raverev@gmail.com
נא לציין במייל שם מלא, כתובת ומספר טלפון.

מתוך מיצב הווידיאו של אורי לוין, "Nothing to Write Home About" 2012

מתוך מיצב הווידיאו של אורי לוין, "Nothing to Write Home About" 2012

מפגש אמן: הסופרת מיכל בן-נפתלי מארחת את האמנית אורי לוין

יום שישי, 7 ביוני 2013, ב-12:00
סדנאות האמנים, ירושלים 

מפגש עם האמנית אורי לוין והסופרת מיכל בן-נפתלי בתערוכה "יש לדברים שחר", המוצגת בסדנאות האמנים – גלריה ת(א)עשייה.

אורי לוין, אמנית ומורה בחוג לקולנוע באוניברסיטת תל-אביב, הציגה בתערוכות יחיד וקבוצתיות בארץ ובעולם, ביניהן יריד הווידיאו-לופ בברצלונה, מוזיאון חיפה לאמנות וגלריה מטרופוליס בפריז.
מיכל בן-נפתלי היא סופרת, מתרגמת ועורכת סדרת "הצרפתים" בקיבוץ-המאוחד. בין ספריה: "ספר, ילדות: נובלה", "על הפרישות" ו"רוח". בין תרגומיה: "דרידה קורא שייקספיר", "סיפורי אהבה" מאת ז'וליה קריסטבה ו"הספר העתיד לבוא: אנתולוגיה" מאת מוריס בלאנשו.

בתערוכה "יש לדברים שחר" משתתפים מאהה אבו-חוסיין, פרהט אוזגור ואורי לוין. אוצרת: מעין אמיר.

סדנאות האמנים, רח' האומן 26, תלפיות, ירושלים. חמישי, 16:0020:00, שישי, 11:0014:00, שבת, 11:0015:00, ובתיאום מראש. 
artcube.jlm@gmail.com

Nedko Solakov This is Temporary and Contemporary

Nedko Solakov This is Temporary and Contemporary

הרצאה: טלי בן-נון משוחחת על אינטרפרטציות לאוצרות פריסטייל

במסגרת "מפגשי ת(א)עשייה"
שלישי,
11 ביוני 2013, ב-18:00
סדנאות האמנים, ירושלים

בתפקידו של האוצר מתקיים מתח בין ייצוג התפיסה האוצרותית שלו ומיתוגו המקצועי לבין האמנות והאמנים שהוא בוחר להציג. מה קורה ברווח הזה שבין חזון וקונספט של אוצר לבין הדרישות והעמדות של אמן ביחס לאמנות שלו? כמה חופש פעולה יש לאוצר? עד כמה הוא נאמן לחזון ולתימה האוצרותית שלו ומשתמש ביצירות אמנות כדי לאשש את התימה, ולחלופין – עד כמה הוא נאמן לאמן וליצירה שלו? היכן, אם בכלל, נפגשות פרקטיקות הייצוג של אמן ושל אוצר? מה מבדיל בין אוצרות פריסטייל לבין אוצרות אקדמית-אינטלקטואלית?

טלי בן-נון היא אוצרת עצמאית ויועצת אמנות לאספנים פרטיים. בעבר ניהלה ואצרה את גלריה 39 לאמנות עכשווית בתל-אביב ולפני כן עבדה שלוש שנים בגלריה ברוורמן. לצד הניהול השוטף עסקה בהפקה ואוצרות של תערוכות יחיד וקבוצתיות, ליווי האמנים המיוצגים וביסוס דיאלוג אישי, כתיבה, יחסי-ציבור ושיווק אמנות.בן-נון אצרה, בין השאר, תערוכות של אביטל כנעני, הילה בן-ארי, אבי סבח, וכן שורה של תערוכות קבוצתיות.

סדנאות האמנים, רח' האומן 26, תלפיות, ירושלים. חמישי, 16:0020:00, שישי, 11:0014:00, שבת, 11:0015:00, ובתיאום מראש. 
artcube.jlm@gmail.com

*

*

Artsignet משיקה מאגר מידע ביומטרי לרישום, אימות ותיעוד יצירות אמנות

תופעת הגניבות והזיופים, הינה חלק אינטגרלי מעולם האמנות הבינלאומי. בשנים האחרונות אף ניכרת התגברות של מקרי זיוף, גניבה וחשד באשר לאותנטיות של יצירות אמנות.
חברת הסטארט-אפ הישראלית Artsignet מתמחה בפיתוח טכנולוגיות בתחומי רישום, אימות ותיעוד של יצירות אמנות ומערכות הגנה ומעקב. החברה, שהוקמה במטרה להגן על זכויות יוצרים ולצמצם תופעות של זיוף, העתקה, גניבה וסחר לא חוקי ביצירות אמנות, מספקת פתרונות טכנולוגיים מתקדמים לאמנים, גלריות, מוזיאונים, בתי מכירות, אספנים, רסטוראטורים, ומאשרי אמנות.

בימים אלה משיקה החברה את מאגר המידע הביומטרי הראשון בעולם לרישום, אימות ותיעוד יצירות אמנות, לצד מערכות חדשניות לניהול מתקדם של יצירות ואוספים ומערכות מעקב והגנה.

לרגל ההשקה מעניקה החברה הטבה מיוחדת לאמנים ישראלים.

www.artsignet.com

"קסניה", צילום: תמר נסים. וידיאו סטילס מתוך עבודת הווידיאו Xenia

"קסניה", צילום: תמר נסים. וידיאו סטילס מתוך עבודת הווידיאו Xenia

""קסניה", תערוכה של תמר נסים

אוצר: אריה ברקוביץ
פתיחה: יום שלישי, 4 ביוני 2013, ב-19:00, גלריה ויטרינ

התמר נסים מציגה עבודות וידיאו שיצרה בשנתיים האחרונות. בעבודות הללו נוצר מפגש בין דימויים ויזואליים הלקוחים מהמסורת של ציורי הטבע הדומם לבין צילום וידיאו, תוך הנפשה של הטבע הדומם, ולא באמצעות מניפולציה דיגיטלית.

החפצים הם בעלי ישות פתיינית, הם מחוז התשוקה, אך גם מקור למחנק. תחושת המחנק מתחדדת באמצעות נוכחותם של בעלי החיים והצמחים. יחד עם זאת, נוכחות זו פורעת את הדימוי הקפוא והדומם.המלה הרומית "קסניה" התגלגלה למלה העברית אכסניה. בעבודות יש התייחסות לבית כמקום אכסון, לחפצים כבעלי יכולת לאצור בתוכם את הזיכרון, אך גם לגוף האנושי והחייתי כמקום אכסון לנפש.העבודות מצטרפות ליצירות קודמות של נסים, העוסקות במערכות החיים המתקיימות בתוך המרחב הביתי ובקשר שבין תרבות חומרית לזיכרון.

נעילה: 17 ביוני 2013.
הפקולטה לעיצוב, רח' גולומב 52, חולון, לובי בניין 6. שעות פתיחה: ראשון עד חמישי, 10:0016:00; שישי, 10:0013:00. לפרטים נוספים: tamarnissim@gmail.com, 050-6409195

Rojo Enrique Rottenberg Cuatro Estaciones

Rojo Enrique Rottenberg Cuatro Estaciones

"Cuatro Estaciones", תערוכת צילום של אנריקה רוטנברג

פתיחה: 4 ביוני 2013

אנריקה רוטנברג מציג לראשונה אתCuatro Estaciones (ארבע תחנות), תערוכה העוסקת בתצלומים מבוימים, צבעוניים ואסתטיים שבהם הוא חושף את הבתים, האנשים והנשים שעוברים בחייו.

בתערוכה ארבע סדרות: Autorrretrato (דיוקן עצמי), שבה האמן מתעד את עצמו במצבים שונים, מקצתם אבסורדיים; Diecinueve Mujeres Y Una Cama (מאה נשים ומיטה אחת), תצלומי נשים עירומות בגילים שונים, שצולמו באותו חדר שינה ועל אותה המיטה; Dormir Con (חדרי שינה), כ-200 תצלומים של חדרי שינה שונים שצולמו בקובה; ו-La Familia (המשפחה), סדרת תצלומים שמלווה במשך שנים בני משפחת דייגים אחת.

רוטנברג, איש עסקים ונדל"ן, סופר וקולנוען ("נגוע", "בר 51", "חימו מלך ירושלים", "המיועד", "נקמתו של איציק פינקלשטיין"), חי ב-20 השנים האחרונות בקובה, שם בנה את הסיטי של הוואנה הבירה. הציג בתערוכות שונות בעולם. זוהי תערוכת הצילומים הראשונה שלו בישראל.

התערוכה תוצג בגלריה ברח' שביל המרץ 1, בניין 9, תל אביב, ותינעל ב-7 ביוני 2013. הביקור בתיאום מראש: md8art@gmail.com או 052-2353898 (דלית). למידע ופרטים נוספים: אילה בצלאלי, 054-4666892, ayala@shalmor.co.il.

*

*

"צבאות", שיח גלריה לרגל נעילת תערוכתו של אליהו אריק בוקובזה

שבת, 8 ביוני 2013, ב-12:00

אירוע לרגל נעילת תערוכתו של אליהו אריק בוקובזה, "צבאות / זאת היא הארץ", בבית האמנים על-שם זריצקי בתל-אביב.
משתתפים: טלי תמיר, רון ברטוש והאמן.

התערוכה "צבאות" משקפת מעין מסע שערך בוקובזה בתרבות המקומית, שבו הוא משווה בין שני העולמות השולטים בישראל, הדתי והמיליטריסטי. ברבות מהעבודות מופיעה ה"עין" הבוקובזאית כמעין עין פקוחה, השומרת ומשגיחה על העיר ירושלים. ה"עין לציון צופייה" הופכת לדימוי מעורר אימה או חרדה כאשר היא צופה על חומת ההפרדה. דמותו של האמן כילד מציצה במקומות שונים כסוג של צופה מנותק או קורבן של מערכת מיליטריסטית כובשת ודורסנית.

זוהי הזדמנות אחרונה לצפות בתערוכה, שמשתרעת על שלושה חללים בשתי קומות בית-האמנים וכוללת עבודות חדשות משלוש השנים האחרונות.

בית-האמנים על-שם זריצקי, רח' אלחריזי 9, תל-אביב. לפרטים: 03-5246685.

 1157_13-nl

"השנה הנוספת" בחוג לאמנות באוניברסיטת חיפה

הפקולטה למדעי הרוח, ביה"ס לאמנויות, החוג לאמנות במשכן לאמנויות ע"ש ד"ר ראובן הכט

החוג לאמנות יצירה באוניברסיטת חיפה שמח לבשר על פתיחת לימודי המשך בחוג לאמנות. בחוג לימודי אמנות ייחודיים שישלימו את המהלך המקצועי שהחלו הסטודנטים בלימודי התואר הראשון ומשמשים מעבר משלים לפעילות אמנותית עצמאית.

"השנה הנוספת" מורכבת מתוכנית מובנית הכוללת שיעור קבוצתי, הנחיה אישית של מרצים בכירים בחוג לאמנות, הרצאות אורח, השתתפות בסדנאות של התואר הראשון ושימוש בסדנאות המקצועיות במסגרת "סדנה פתוחה".

התוכנית תימשך שנה אחת ותורכב מקבוצה מצומצמת של סטודנטים בעלי ניסיון וידע אמנותיים.התוכנית אינה מקנה נקודות זכות אקדמיות או תואר אקדמי. http://adventuredigital.co.il/clients/hifa/art/?mn=erevravD

synapsa-image

אמנות קול בינתחומית – Vocal Performance Art 

נפתחה ההרשמה לשנת הלימודים 2014–2013

תוכנית דו-שנתית לאמני מופע וליוצרים בהנחיית אמני הקול והמלה

ד"ר ג'וזף שפרינצק, סמדר אימור, רות וידר-מגן, מאיה דוניץ, ויקטוריה חנה ודפנה שפירא-חסון.

התוכנית מתמקדת בחקר מגוון אפשרויות המופע של הקול האנושי והמלה המדוברת. התוכנית משמשת מעבדה לחקירה ולחיפוש של שפת מבע אמנותית אישית על בסיס היכרות ודיאלוג עם אמנויות מופע, פרפורמנס-ארט ומוזיקה עכשוויים.

המסלול מקנה שיטות עבודה והיכרות עם גישות שונות לחקר הקול, לקשר בין קול לתנועה ולעבודת גוף, לקומפוזיציה ולבניית מופע בז'אנרים שונים של קול: קול בתנועה, שירה פונטית, אמנות טקסט סאונד, Spoken Word, תיאטרון מוזיקה עכשווי, אלתור קולי מוזיקלי ועבודה קולית באנסמבל.

התוכנית מיועדת לבעלי רקע וניסיון באמנויות המופע: זמרים, מוזיקאים, אנשי תיאטרון, מחול, אמני מיצג ואמנים בינתחומיים. הלימודים מציעים אפשרויות הן בהרחבת האספקט הקולי בתחום שממנו בא היוצר והן בהצעת פורמטים וכיווני יצירה חדשים.

לאתר התוכנית: http://www.synapsa.co.il/?p=5320להרשמה ולפרטים נוספים: 054-5999863, 054-8128768  או synapsacenter@gmail.com

פול מקארתי, "דילמת משק הבית של פינוקיו אף-צינור", 1994, מיצב עם 10 תחפושות, מתוך חלל התערוכה. צילום: אלעד שריג

פול מקארתי, "דילמת משק הבית של פינוקיו אף-צינור", 1994, מיצב עם 10 תחפושות, מתוך חלל התערוכה. צילום: אלעד שריג

מפגש עם האספן פיליפ כהן בתערוכה "מותק, סידרתי מחדש את האוסף"

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות
חמישי,
6 ביוני 2013, ב-19:00. הכניסה חופשית

האספן הצרפתי פיליפ כהן, שעבודות מהאוסף הבינלאומי שלו מוצגות בימים אלה בתערוכה "מותק, סידרתי מחדש את האוסף", יתארח במוזיאון פתח-תקווה לשיחה אישית על נקודת המבט המחקרית שלו על אספנות.

כהן יספר על התשוקה לאמנות, על הטעם הייחודי שגיבש, על הדיאלוג האישי המתמשך שהוא מנהל עם אמנים בינלאומיים מובילים וביניהם דאגלס גורדון, פיליפ פארנו וטינו סגל, על המשולש אספן-אמן-יצירה ועוד.

משתתפים: האמנית מירי סגל ומנהלת ואוצרת ראשית של מוזיאון פתח-תקווה, דרורית גור-אריה. מנחה: יונתן טואיטו, מנהל ואוצר גלריה BAAD. המפגש ייערך באנגלית.

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות, רח' ארלוזורוב 30, פתח-תקווה

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎

בצלאל יעבור מיפו 23 למתחם הנסן

$
0
0

האקדמיה בצלאל תעביר את פעילותה האקדמית ממרכז הלימודים ביפו 23 למתחם הנסן בירושלים (בית החולים למצורעים לשעבר). במקום יפעל מתחילת שנת הלימודים הקרובה בית הספר לתארים מתקדמים של בצלאל, ביניהם המסלול הטכנולוגי החדש של התואר השני בעיצוב תעשייתי. כמו כן תעבור למתחם היחידה ללימודי חוץ שתופעל גם במקום פעילות לציבור הרחב. עוד נמסר כי האקדמיה בוחנת אפשרויות להעביר את פעילות הגלריה שפעלה עד כה ביפו 23 לחללים אשר עומדים לרשותה בקמפוס הר הצופים ובמתחם הנסן.

רוית הררי תאצור את גלריה קו 16

$
0
0

האוצרת רוית הררי נבחרה לתפקיד אוצרת גלריה קו 16 במתנ"ס נוה אליעזר בת"א. היא תחליף את סאלי הפטל נוה, שאצרה את הגלריה במשך שלוש וחצי שנים. הררי, שניהלה את גלריה דן לאמנות עכשווית ואוצרת בגלריה דנה בקיבוץ יד מרדכי, היא בעלת תואר ראשון ושני בפסיכולוגיה ותקשורת מאוניברסיטת ת"א, ובוגרת התוכנית ללימודי אוצרות של סמינר הקיבוצים והמרכז לאמנות עכשווית קלישר. בפרסום ב"הארץ" מסרה הררי כי "כאוצרת בעלת רקע בפסיכולוגיה חברתית אני מודעת לחווית הביקור והצפייה בתערוכה, כל תערוכה, וסבורה שהדרך לעורר מחשבה עוברת דרך חוויתו החושית והרגשית של המבקר. אני מאמינה כי תערוכות טובות מייצרות בראש וראשונה חוויה אסתטית, חושית ורגשית, ושואפת לאצור תערוכות מדויקות מבחינה תמטית המייצרות חוויה כזו שתיוותר עם הצופה גם לאחר הביקור".

בועדת הבחירה ישבו רותי דירקטור, עדנה מושנזון ועמי שטייניץ, שבחרו בהררי מבין 14 מועמדים ומועמדות.

אורי כבר לא יחזור להיות מי שהיה

$
0
0

המופע "הוא הלך בשדות", בעיבודה ובבימויה של מור פרנק, מפשפש במיתולוגיה הציונית וחותך בבשרה בתער חד, בתנועה מדודה ובוטחת, בחמלה וברחמים, ובורא בתוך כך מחדש את "אורי" המיתולוגי ואת משה שמיר, אביו הספרותי.

כמו עבודותיה הקודמות של קבוצת התיאטרון רות קנר, גם המופע הזה הוא עיבוד תיאטרוני של מקורות ספרותיים בעברית, המשלב טקסטים שונים לכדי יצירה אחת, אך מבליט את הניגודים והפערים בין נקודות המבט היוצרות אותה. כך, למשל, המופע "אצל הים" (2005) הסמיך את הטקסטים "הליכה בים" ו"שחייה בים" מאת ס' יזהר, והמופע "אין נופים אבודים" (2004) טרף יחדיו שני טקסטים הנוגעים לעברה של שכונת נורדיה בתל-אביב (מאת יעקב שבתאי ותמר ברגר), אך גם העמיד אותם כמראות המשקפות זו לזו את מה שגיבורי הסיפורים, ויותר מכך הקוראים והצופים, מסבים ממנו את מבטם.

צילום: דניאל צ'צ'יק

צילום: דניאל צ'צ'יק

אותו דאבון מר ונוקב

המפגש הנוכחי הוא מרתק במיוחד כיוון שמדובר בשני טקסטים שלא זו בלבד שנכתבו בידי אותו הסופר, אלא הם שתי גרסאות שונות של אותו הטקסט, שנכתבו בהפרש של שנים אחדות בלבד. הרומן "הוא הלך בשדות" נכתב על-ידי משה שמיר בשנים 1945–1946, בהיותו חבר קיבוץ משמר-העמק. בניגוד לדעה המקובלת, הרומן לא היה כתב הגנה הרואי על המפעל החלוצי הציוני, אלא כתב האשמה נוקב נגד תרבותו וזהותו של ה"צבר" המהולל, ונגד דור ההורים, מעצבי החברה שבה התחנכו והתעצבו לוחמי תש"ח. הספר נמסר לפרסום בשנת 1947, לאחר ששמיר עזב זה מכבר את הקיבוץ. עמדתו הביקורתית של הרומן הובילה לגניזתו במחסני הוצאת ספריית-פועלים, המשתייכת לתנועת הקיבוץ-הארצי. כשנה מאוחר יותר פנה יוסף מילוא, מנהל התיאטרון הקאמרי, לשמיר בהצעה לעבד את הספר למחזה.

משולהב מהמלחמה ואבל את מותו של אחיו הצעיר אליק, פנה שמיר לעיבוד, תוך שהוא משנה משמעותית את העלילה ועימה את המשמעות של הרומן. המחזה "הוא הלך בשדות" הוצג לראשונה ב-31 במאי 1948, בשיאם של הקרבות (לאחר סיום המנדט הבריטי והכרזת המדינה), וזכה להצלחה אדירה. לקראת עליית המחזה יצא לאור לראשונה גם הרומן. כתוצאה מכך, המבט הנוקב והמורכב של הרומן אבד בצלו של המחזה, ומאוחר יותר גם הסרט "הוא הלך בשדות" (1967), בבימויו של מילוא ובכיכובו של אסי דיין. אפילו המחלוקת על משמעותו של הרומן בביקורת הספרות העברית, שקראה אותו בעיון, שככה לאחר כמה שנים לטובת הקריאה המוכרת היום.

כפי שכותב שי גינזבורג במחקרו בנושא, הפרשנות המקובלת לרומן שהתקבעה בשנות ה-60, ורואה באורי גילום אידיאלי של ה"צבר", התבססה על קריאה מכלילה של הרומן על סמך הנחות מוקדמות ותבניות מוכרות שהושלכו על הרומן מהמחזה וממקורות מיתיים וספרותיים אחרים. הנחת המבוקש התבטאה בעיקר בקריאת מותו של אורי, שהוא גם אחת מנקודות המחלוקת הבולטות בין המחזה לרומן. במחזה מת אורי בפעילות מבצעית במהלך מלחמת תש"ח, לאחר שהתנדב לבצע פעולה שיועדה לפקודו ומעולם לא שב ממנה.

הרומן מציג תמונה שונה לחלוטין: אורי נהרג לפני המלחמה (הרומן נכתב, כאמור, בשנים 1945-1946), בעת אימון ברימונים חיים שאורי, כמפקד, קובע את קיומו בשעת לילה מאוחרת, ללא הודעה מוקדמת ובלי שנתבקש לכך. כשהוא מדגים את הזריקה לחייליו המעריצים, גואים בו רחמים על עצמו, על אמו ועל מיקה – ניצולת שואה שהותיר הרה ומבודדת בקיבוץ לאחר מערכת יחסים עמוסת אכזבות וכאב. "אבל משהגה בה – שבו והיכו בו כל אותן אשמות והרהורי חרדה ואותו דאבון מר ונוקב. ראה שהוא עדיין מניף את הרימון ואת אביזרו באוויר".

את הרימון הבוער מניח אורי בידיו של פקוד שאינו כשיר לכך, ושמצבו באותה העת הוא "שפוף ביותר" ואפילו עמידתו ואחיזתו ברימון דורשות תיקון. כאשר שומט הלה את הרימון, מזנק אורי – הספון, כמו חברי המחלקה האחרים, בחפירה ממוגנת – מחוץ לחפירה, ואוחז ברימון הבוער ברגעיו האחרונים כדי להשליכו. האם חשב שיספיק להדוף את הרימון לפני שיתפוצץ? ייתכן. האם קיימת בו תשוקת מוות שהמסגרת הצבאית משמשת למימושה? אפשרות זו, המופיעה ברומן בבהירות, נשכחה ממסורת הקריאה בו.

צילום: דניאל צ'צ'יק

צילום: דניאל צ'צ'יק

"מה מספרים, אבא?"

ובאיזו משמעות בוחר העיבוד הנוכחי? כמו במקרים אחרים, גם כאן מכריע העיבוד לטובת קוד אתי ואסתטי המעדיף את הריבוי ואי-ההחלטיות לפני הנחרצות והחד-משמעיות. ביציאה מן המופע מגישים שניים (מארבעת) השחקנים שתי אפשרויות, עותקי A4 עשויים במכונת צילום של שני הסופים שהוצגו שניהם במהלך המופע: זה הלקוח מהרומן וזה הלקוח מהמחזה.

האם איבד אורי את עצמו לדעת או מת מות גיבורים? האם היה גיבור או משוגע? האם הונע על-ידי מסירות מוחלטת, עד הסוף המר, לערכים לאומיים ולהגנה על העם והמולדת, או שמא נדחף על-ידי חסך ואכזבה, קורבן של הזנחה ואדישות של דור של חלוצים שלא הותירו לבניהם דבר להתגאות בו מלבד המוות?

הצופים בוחרים איש איש "לטעמו", אך הבחירה המוצבת לפניהם הובהרה בשלב זה כבלתי אפשרית: כל אחת מהאפשרויות מכילה את רעותה, כנבט. כי חרף הפער הכרונולוגי, ההיסטורי והאידיאולוגי המבחין ביניהם, אורי של הרומן ואורי של המחזה הם שני צדיו של אותו המטבע. כל אחד מהם הוא שיקוף גרוטסקי של רעהו, ביאור של הפוטנציאל הגלום בו.

כמו במופעים הקודמים, גם העיבוד הזה מבוסס על השימוש בטכניקות תיאטרליות המדגישות את ריבוי המשמעות, המניעים, ההצדקות והפרשנויות של הטקסט ושל המציאות שהוא מייצג. ריבוי זה אינו קיים רק בעימות בין דמויות שונות או הגרסאות שונות, אלא גם במקהלת הקולות השונים המתקיימים בתוך "דיבר" אחד, ושהעימות ביניהם, משעה שהוצף על פני השטח, אינו מאפשר להתמסר לאף אחד מהם, אך גם לא לבטל אותו או להתייחס אליו בניכור מושלם.

אחת הסצינות המבריקות מתרחשת כאשר אורי חוזר מבית-הספר החקלאי, רק כדי לגלות שאביו התגייס ואמו עזבה את חדר המשפחה ועברה לגור עם גבר אחר. כאשר הוא נתקל באביו, המתחמק מלספר לו את הבשורה בעצמו, מתפצל אורי באחת לשלושה דוברים שונים, הפונים אל האב ממקומות שונים בחדר.

פנייתו של אורי, "מה מספרים, אבא?", נאמרת שלוש פעמים, על-ידי שלושה שחקנים: בטון גברי, חברמני ומצטחק; בטון עוקצני, סרקסטי ונוקב; ובטון ילדותי, מלא הערצה וצמא לחום הורי. שלושת הקולות הללו משמשים כעגות או משלבים שונים שמעניקים לאותו המשפט משמעויות שונות ואף סותרות.

המבעים השונים משויכים לשכבות שונות בקיומו של אורי – מניעים שונים, תשוקות וחרדות שונות. בכך הופך המרחב הפיזי למרחב נפשי וזהותי, שאינו מרפרר לאמת ה"ריאליסטית" של ההתרחשות, אך מחויב לייצוג מהותי אחר שלה.

יש שיקראו למישור ייצוג זה "מטפורי". ואמנם, "קולות" ו"מרחב" חדלים לשמש בנקודה זו מטפורה, ומתגבשים-מתממשים לעיני הצופה. זהו כוחה של קבוצת התיאטרון של רות קנר: קריאה קשובה ונאמנה לטקסט, המפיחה חיים במטפורות השחוקות של השפה, מסמיכה ומנפחת אותה.

בלורית היא בלורית

האפקטים האירוניים הנוצרים מתוך הפרשנות ה"מילולית" של השפה מבוצעים תוך צמצום קפדני ברכיבים – אביזרים, מחוות, תנועות. באופן אבסורדי, העולם ה"ממשי" הוא מופשט ודל. בלורית היא בלורית: אביזר מנותק שהשחקנים משתמשים בו כאטריבוט של אורי וכמיטונימיה למהותו. קבר נכרה במרכז חלל ההופעה (שאינה מתרחשת על במה חזיתית ומופרדת מהקהל, אלא במרכזו וסביבותיו של סידור שולחנות מרובע שהקהל ישוב אליו, בדומה לחדר סמינרים או ישיבות) באמצעות יריעת דשא המורמת וחושפת תחתיה קרקעית שחורה.

כל דימוי שנבחר (מתוך שלל אלה שיכלו להיגאל על-ידי הפרשנות, אך נותרו עלומים) מקבל את מקומו, זוכה להניב את מירב משמעויותיו, בקצב המדוד ובמבנה המגובש. זהו עולם שאינו מאורגן סביב עלילה, אלא עולם סינכרוני של דימויים, קומפוזיציה מוקפדת של משמעות.

במערכה הראשונה, המתייחסת לילדותו של אורי בבית-הילדים בקיבוץ, משתמשת אחת השחקניות במכשיר אינטרקום נייד. היא מנמיכה את פניה אל המכשיר וקוראת לתוכו לשומר הלילה. המכשיר הפשוט מסנן את קולה ומשיב אותו, כעבור שבריר שנייה, כשהוא מרוחק, מרוסק וקטוע. האינטרקום משמש מנסרה המפצלת מתוך קולה של הדוברת את נקודת המבט של המאזינ/ה של דבריה. בשבריר השנייה הזה גלום מרחק עצום, המתמלא בעיני הרוח במדשאות לחות ודוממות, בחשכת לילה, בלחישת צרצרים ובביתנים מרוחקים ומוגפים.

מעניין להשוות את הרגע הזה לסצינה הפותחת את סרטו של דרור שאול "אדמה משוגעת" (2005), ומציגה התרחשות דומה. עם כל הסתמכותו על הדמיון של הצופה ועל יכולתו ונטייתו להשלים פערים חזותיים ועלילתיים, הקולנוע (לפחות תחת הקונבנציה הריאליסטית המקובלת) נאלץ לפרוט את הדימוי לפרוטות, לקרום לו עור וגידים. הקולנוע מוגבל על-ידי אמצעי שחזור וקונבנציות מוכרות של דמיון (איך נראה צריף של קיבוץ? מעץ או מבטון? כיצד מסודרות המיטות? וכיצד נראה חדרו של השומר?). התיאטרון של רות קנר אינו מתחייב לאלו. הוא מאתר את נקודת המגוז של התמונה – הדמיונית, אך חושית מאוד – ו"לוחץ" עליה כדי שתרקום את קוריה.

שכבות המשמעות השונות הנוצרות באמצעות האפראט התיאטרלי אינן מאורגנות באופן היררכי. אין כאן טקסט המוצב לצד סבקסט, או משמעות גלויה לעומת משמעות עמוקה או נחבאת. מה רוצה אורי? האם הוא גיבור או קורבן? ילד או גבר? עבר או הווה? משמעותו של "אורי" צומחת מתוך המפגש המסוכסך בין הקולות, מתוך חוסר היכולת שלו ושל הקהל להכריע ביניהם. "קריסה" לתוך כל אחת מהאפשרויות הללו משיבה את אורי למקום מוכר ואלים בשטחיותו. בקיומם המקביל טמון כוח אדיר, פוטנציאל לקריאה אחראית ומשחררת של האתוס הציוני.

האם למשמעויות אלו התכוון שמיר? האם הריבוי הוא מכוון או שמא ההעמדה מטעינה את הטקסט במשמעויות לא לו? הפרשנות הבימתית נלפתת בשפה בעוצמה ואינה מאפשרת להשתחרר ממנה. אורי של "הוא הלך בשדות" כבר לא יחזור להיות מי שהיה.

"הוא הולך בשדות", בעקבות משה שמיר. עיבוד ובימוי: מור פרנק. מעבד שותף: אבנר בן-עמוס. עיצוב: כנרת קיש. משחק: רונן בבלוקי, שירלי גל-שגב, אסף דגני, עדי מאירוביץ'. 22.6, מוצ"ש, 18:30 ו-21:00; 24.6, שני, 21:00; 25.6, שלישי, 19:00 ו-21:00; 26.6, רביעי, 19:00 ו-21:00. כרטיס: 95 שקל. מוזיאון תל-אביב, 03-6077020.

חשיבה מחדש על סגולות האובייקט

$
0
0

כבכל ביאנלה, גם בביאנלה ה-55 מספר האירועים והתערוכות גדול מקיבולת הצפייה, גם של האדוקים והמחויבים לדבר. יש לא מעט ביתנים מוצלחים, ביניהם הביתן הישראלי, הביתן הבריטי, הביתן הצרפתי (המתארח בחלל הגרמני), הביתן האירי, והביתן הלבנוני, הרומני, הקפריסאי ועוד ויש גם לא מעט אירועי לוויין, וביניהם שחזור היסטורי של התערוכה המהפכנית והמכוננת "When Attitudes Become Form" של הרלד זימן (Szeemann); אסופה של אמנים צעירים המועמדים לפרס פינצ'וק; פרויקט מורחב מוקטן של איי וייוויי (Ai Weiwei) על שהותו במעצר הסיני ועוד.

כרזת התערוכה "הארמון האינצקלופדי"

כרזת התערוכה "הארמון האנצקלופדי"

אתמקד בתערוכה המרכזית, דווקא משום שהיא גורם אלטרנטיבי, יש יאמרו רגרסיבי, לזרמים דומיננטיים באמנות העכשווית. מסימיליאנו ג'וני (Massimiliano Gioni) המנהל האמנותי של הניו-מוזיאום בניו-יורק, קורא לה "הארמון האנציקלופדי". היא כוללת מספר תקדימי של יוצרים – 158 אמנים מהמון מדינות, חיים או מתים, ידועים או אלמונים, כאלו שמסימיליאנו העלה באוב או גילה לראשונה. חרף מספר האמנים, מדובר בתערוכה גדושה באופן נסבל.
מבין הביאנלות של שנות ה-2000, זוהי התערוכה הכי לא ספקטקולרית שהיתה. את מספר מיצבי הענק אפשר לספור על כף יד אחת, וגם הם מאופיינים באמביוולנטיות אינהרנטית כלפי הז'אנר או בצידוק פנימי שעולה מתוך העבודה.

פרט מעבודה של פישר ואיימס. צילום: יעל רכטר

פרט מעבודה של פישר איימס. צילום: יעל רכטר

ג'וני פורט את הנושא דרך כמה פריזמות: "גן השבילים המתפצלים" של בורחס, העולם האינטרנטי והמודולציה שלו בתהליכים מוחיים, ארכיאולוגיה עתידנית ועתיד פרהיסטורי. אלה פותחים פתח למסתורין ולפנטזיה, לבלתי גלוי, לסוריאליזם, לאיכויות מאגיות של אובייקטים, לכוחות מכוננים של הדימוי הנראה ולכל הערים הסמויות מן העין. מודל המחשבה כייצוג ויזואלי הוא כענפים מתפשטים אסוציאטיביים ולא כמהלך ליניארי, וגם תפיסת הזמן נעה לכיוונים לא ידועים.

במבט ראשון דומה שיש דמיון בין תערוכה זו לבין "דוקומנטה 13", שגם בה האוצרת, קרולין קריסטוף-בקרגייב, בחרה נושא נרחב ומתפשט, המבקש להראות את ההישגים האנושיים החדשניים בתחומי היצירתיות, וכללה מספר עצום של משתתפים. אולם למרות הקרבה הנושאית, אין קשר בין התערוכות. ג'וני מממש את הנושאים שבהם בחר לעסוק דרך ייצוג, דרך פורמליזם, אובייקטים והצבה. בניגוד לדיבור הפתוח מאוד שאימצה קריסטוף-בקרגייב, מסימיליאנו עוסק באמנות, לא בחדשנות פרקטית. הוא אינו מציג מוצגים שהם "אינם אמנות" למעט שלושה, ואינו מציג פעולות, התערבויות או שיחות – למעט שני מיצגים. אך ההבדל המרכזי בין השניים הוא בין העיסוק בדמיון, שמסעסיק את ג'וני, לבין חדשנות, שבה עסקה קריסטוף-בקרגייב. הראשון ניתן לפקפק בתועלתנותו, ואילו השני הוצג בדוקומנטה דרך שימושיו הפונקציונליים.

מחשבה ויזואלית של הפריזמות אותן הוא פורס, בחינת מרחב וזמן מעלה דימוי ריזומטי לחלוטין, באופן ההתפשטות המרחבית שלו ובאופן המחשבה שלו את העולם. כך גם התערוכה, נעה בין קישורים ויזואלים, חומריים ופורמליסטים אסוציאטיביים. כך נוצרת תערוכה לאסתטיקונים, החוזרת לאובייקט ומבקש לחשוב את סגולותיו.

קארל גוסטב יונג

קארל גוסטב יונג

הזוועות הסוריאליסטיות של יונג 



התערוכה המרכזית פרושה על פני שני חללים עצומים: הביתן האיטלקי בג'יארדיני והמספנות העתיקות של הארסנלה. הכניסה לתערוכות הללו מלווה באופן מסורתי באפקט "וואו”, הפעם, עבודות הכניסה היו צנועות, מאתגרות ולא מפונפנות. סביב אולם הכניסה בג'יארדיני נתלו רפרודוקציות מוגדלות של רישומיו של קארל גוסטב יונג מספרו The Red Book of Liver Novus. איורים מפורטים אלו מציגים זוועות סוריאליסטיות שבהן חי, צומח ודומם חוברים יחדיו בהסטות הדדיות להרס וחורבן. על הדפים הללו צייר יונג את החזיונות האפוקליפטיים שליוו אותו בילדותו, והם תוצאה של טכניקה שמכונה "דמיון אקטיבי".
באופן א-ספקטקולרי בעליל, מציג ג'וני את הדפים בתלייה פשוטה, עם תאורה רגילה ולא תיאטרלית. לצדם מוצגים גם רישומים גסים של רודולף שטיינר, שנפטר ב-1952. שטיינר, איש אשכולות, הקים ארגון שחיפש בסיס מדעי לניסיון הרוחני והמטפיזי, וכן היה העורך של כתביו המדעיים של גתה. רישומיו מתארים את סברותיו על מבנה המחשבה ותנועתה, על הניסיון האנושי והפרספציה שלו, תוך שימוש בקדם-הנחות פנומנולוגיות המבקשות לבחון את האינטנציונליות כמבנה הניסיון האנושי.

אחרי שבילי המחשבה הללו פוגש הצופה בשולחן פשוט וארוך שעליו אובייקטים רבים הנראים כמאגר אנציקלופדי של מיניטורות של מבנים ארכיטקטוניים פרובינציאליים. מודלים מרהיבים אלה מוצגים על-ידי האמן אוליבר קרוי ומבקר האדריכלות אוליבר אלסר, אולם הם מעשה ידיו של סוכן ביטוח אוסטרי מנוח ואך במקרה לא התגלגלו לזבל. כל המבנים בנויים מחומרי DIY – גפרורים, קרטונים, טפטים וניירות עיתונים, ולא ידוע אם אי-פעם הוצגו.

אוליבר קרוי ואוליבר אלסר. צילום: יעל רכטר

אוליבר קרוי ואוליבר אלסר. צילום: יעל רכטר

העבודה הפותחת את הארסנלה נוצרה גם היא לא על-ידי אמן פר-סה, אלא על-ידי מרינו אאורטי האיטלקי (Auriti), שעבד כבונה כרכרות, היה בעליה של חנות למסגור תמונות והיה גם בעוונותיו מבקר הפשיזם של מוסוליני. לאחר פרישתו ב-1950 בנה מודל של מוזיאון דמיוני וקרא לו "הארמון האנציקלופדי", המיועד לשכן את כל פירות החדשנות האנושית. המודל עצמו, המוצג בכניסה לתערוכה ועשוי מעץ, זכוכית ופלסטיק, הוצג רק פעמיים קודם לכן – בחלון ראווה של חנות ובבנק בפילדלפיה.

מרינו אאוריטי

מרינו אאורטי

פסלי שיער

השבילים המתפצלים בתערוכה מתקיימים דרך ייצוגם ונוכחותם הפורמליסטית; מסימיליאנו עוסק בייצוג הרעיון, בצורה, באופני הביצוע ובאומנות. לא ההפקה הגדולה, אלא החזרה לעבודת היד המוקפדת היא שמקבלת פה מקום; לא שם האמן אלא עבודתו, לא אמצעי ההפקה אלא התוצר שנוצר תחת תנאים כלכליים מינימליים. מהקדמה זו השבילים מתניידים למחוזות נפש אחרים: אולם שבו מוצגים ציורים טנטריים, אליפטיים, על-ידי אמנים לא ידועים. כמו ציורי מדיטציה, אלה אמורים לעזור לייצר התעלות רוחנית על-ידי צורות גיאומטריות ראשוניות, ובהחלט מחוללים איזה אפקט לא ברור על הצופה בקדמוניותם ובפשטותם ההיולית.

אולם קרוב מציג ויטרינות שבהן חיות מופלאות, המזכירות את "חיות הדרום הפראי" ומפוסלות בקונכיות, עץ ואבן. אלו נוצרו על-ידי אמן אמריקאי לא ידוע, פישר איימס (Fisher Ames), שהתפרנס בחייו מנגרות ומת ב-1923. בזמנן הן נכללו בתערוכות שונות של ארונות פלאות והן מוצגות פה כמאגר דמיוני של מגדיר בעלי חיים פנטסטיים. 

מהלך דומה נראה בתצוגה סמי-מדעית של חיות מיתולוגיות יפניות שנוצרו על-ידי אמן יפני אוטיסט יליד 87', סוואדה (Sawada), שבקושי מדבר. התצוגה חושפת דרקונים, שדים וטוטמים שונים ומדברת בשבחם כמרפאים. הקטלוג מספר שאלו מתפקדים ככלי לביטוי עצמי עבור האמן, וכי זה עבר כברת דרך בהתפתחותו ועצמאותו האישית במהלך ייצורם של פסלים אלה.

Ojeikere

Ojeikere

אולמות אחרים הכוללים עבודות של כמה אמנים יחד, מציגים הצבה אוצרותית בעייתית ובינארית: לדוגמא תצלומים הנתלים סביב הקירות ומקיפים פסל העומד במרכז החלל, שעימו הם מתכתבים מבחינה צורנית, תצלומי שחור-לבן של הצלם הלא מוכר Ojeikere, יליד ניגריה, שהתחיל כצלם עיתונות, ומתעד פסלי שיער מעוגלים, משוכללים ומרהיבים. במרכז האולם עומד פסל מעוגל משוכלל של אמן אחר, כפי שקורה למשל בעבודתה של שרה לוקאס (Lucas). כמה חללים בתערוכה מציגים מהלכים זהים המשתמשים באותם אופני הצבה, הנעים בין הדידקטיקה לבינאריות מבחינת התפיסה הצורנית שלהם ומייצרים הקבלות ברורות בין צורניות אחת לאחרת, אורגנית, גיאומטרית, ריאליסטית או מיסטית. 

מונוליטים שונים כמו של רון נאגל (Nagle), ג'יימס לי באיירס (Byars), הנס ג'וזפסון (Josephsohn), פילידה בארלו (Barlow) או רוברט קוג'י (Cuoghi) שזכה בפרס על מפעל חיים, הוצגו במרכז בהצבה דו-ממדית המתכתבת או מכילה אותה צורניות, בעוד שני הגורמים (הדו-מימד והתלת-מימד) אמורים לשכלל ולשפוך אור זה על זה. עבודה צנועה יחסית של ריצ'ארד סרה, לדוגמה, הוקפה בציורים של ים סוער של הצייר הבלגי קורדייר (Cordier); ציורים של קרוולי והאריס המנוחים הקיפו את פסליו של אנריקו דוד (Crowly, Harris, David). אלה אולמות המהווים את נקודות החולשה התימטיות והוויזואליות של התערוכה, בגלל חוסר שכלול והקבלה דוגמטית ומצמצמת.

טבעה של "השעועית המקפצת"



אולם ברבים מהאולמות ניכרה הצבה משוכללת ומעשירה, כמו באולם שהוקף בעבודות בלתי צפויות של קארל אנדרה – סדרה המתחילה מ-1960 ובקושי הוצגה, יחסית לעבודותיו האחרות. הסדרה היא מעין אנציקלופדיה אישית של רשמי האמן. היא נקראת "A 1960 Sampling of The State of My Mind", והיא כוללת תצלומים, דימויים של אמנים אחרים, אילוסטרציות, מפות ורשמי דרכון אישי. הסדרה היתה תלויה כמלבן מאורך, ריבועים-ריבועים לאורך החלל המעוגל, ויצרה עולם הן קונספטואלי והן פורמליסטי. במרכז החלל המעוגל הוצגו הבובות של מורטון בארטלט (Bartlett) המנוח, שיצר את כל בובותיו במו ידיו והן התגלו רק לאחר מותו, ב-1993.

אולם מעגלי זה מתחבר לאולם אחר שבו מפוזרים מאות פדסטלים לבנים בכיסוי פרספקס עם עבודות של פישלי ווייס השווייצרים (Fischli and Weiss), האמנים היחידים שנכללו בתערוכה המרכזית וגם בביאנלה הקודמת. הפרויקט, "Suddenly This Overview 1981–2012", מציג יותר מ-200 פסלי חימר לא-שרופים שהם מבחר אקראי של אירועים, אובייקטים, משפטים או פתגמים ומושגים היסטוריים ודמיוניים. העבודות מלוות כולם בלייבלים המעניקים כותרת לכל ארוע מפוסל. הכותרות בצירוף הפסלים, אירוניים עד כדי דמעות, ובהן למשל "ד"ר הופמן רוכב על אופניו הביתה לאחר שלקח LSD לראשונה בחייו", גינת זן, סצינת הפתיחה של "אודיסיאה בחלל" (קובריק), פינה; סתם פינה ועוד ועוד. 

האונטולוגיה האידיוסינקרטית הזו מייצרת עולם של שפע מושגי וויזואלי המנסה לאחוז או להנכיח את כל הדקויות הבלתי ניתנות לתפיסה מילולית. במובן מסוים, משאלתה של התערוכה כולה היא להצביע על האיכויות הבלתי ניתנות לתמלול או אחיזה, תוך מתיחת חבל דק בין רציונליזם ומדע לרומנטיקה ואי-רציונליות.

דת וטקסונומיה

דת וטקסונומיה

ויכוח זה ניטש בין אנדרה ברטון הסוריאליסט לבין החוקר רוג'ר קאילואיס (Caillois), המוצג בתערוכה. ברטון, המסור למסתורין ואי-רציונליות, התווכח עם קאילואיס על טבעה של "השעועית המקפצת" – תרמיל זרע מקסיקאי שביצת עש משתלטת עליו ומתגוררת בתוכו. כאשר התרמיל מתחמם והופך לחום, הזחל בתוכו מתכווץ בניסיון לגלגל את התרמיל לסביבה קרה יותר. בעוד שברטון התעקש שתכולת השעועית אינה רלוונטית אלא רק תנועתה הקסומה, קאילואיס רצה לחתוך את השעועית כדי לגלות את מקור חוסר הנחת. ברטון התמסר לאסתטיקה הבלתי יציבה של הדבר, ואילו קאילואיס התעקש על מחקר ופואטיקה וחקר את שורשי הניסיון הסובייקטיבי במציאות אמפירית. לימים תירגם את עבודתו של בורחס לקורא הצרפתי, ועבודת חייו התמקדה ב"מדע דיאגונלי". הוא טען שמדעני הטבע, למשל דרווין, פועלים באופן תועלתני ועל כן רדוקטיבי, ופעל לשכלל תפיסות מדעיות לעבר יסודות משחקיים ואסתטיים.
קאילואיס מציג בתערוכה אבנים רבות שאסף ושייכות כיום למוזיאון הטבע בפריז. אבנים אלו, כמה מהן פתוחות לרווחה, חושפות דפוסים יפהפיים ועדינים שנראים כמו נימי דם ומחוזות עלומים, שקאילואיס האמין כי הן סינטקס אוניברסלי של שפה קריפטית אסתטית.

כד מהתקופה הפליאוליתית או גרפילד

המדיומים השכיחים ביותר בתערוכה היו ציור ופיסול, ציורים מיתיים מסתעפים של פנטזיה או דת, ובהם אוספים רבים שנמצאו על-ידי מטיילים, כמה מהם אמנים. בין השאר הוצגו אוסף עבודות גרפיות מדרום-מזרח אסיה, אוסף ציורים קדושים של קהילת השייקרים, ציורים טקסונומיים וסוריאליסטיים שונים, פסלים של דיוקנאות ובעלי-חיים של מנחות דתיות שהושאלו ממקדשים, וכן לא מעט דימויים גיאומטריים (חנה הורוביץ, פמלה רוזנקרנץ, Rosenkranz , Horwitz) וביולוגיים (יורי אנקרני והארי סמיתי Ancarani, Smith), וכן כאלה המחברים בין השניים (לין שיו,Xue).

לין קסיו

לין קסיו

ברוח זו השתלבו בתערוכה גם כמה מיצבי ענק, ובהם מיצב מצוין של האמן הווייטנאמי דן וו. וו (Dan Vo), יליד 1975, שעבודתו מציגה רדי-מיידס בקונטקסט אנתרופולוגי היסטורי ותוך בחינת שאריות קולוניאליסטיות, ייבא לחלל הביאנלה כנסייה קתולית מהתקופה הקולוניאלית בארץ הולדתו. שאריות הכנסייה, שנבנו באופן מפורק, אינם מחוברים זה לזה אלא מופרדים ומובחנים, חושפים אלמנטים עיצוביים וארכיטקטוניים וייטנמיים טיפוסיים, לצד מערביים ומזוהים. ג'וני קורא את העבודה הפוליטית הזו כקרב חלומות, שבו נשדדה יכולתם של הנתינים לדמיין זהות קולקטיבית דרך מיתוסים. העבודה מעיינת בפוליטי דרך דימויים אסתטיים פורמליסטיים, וזוהי גם נקודת הכוח שלה.

Joao Gusmao, Pedro Paive

Joao Gusmao, Pedro Paive

מיצב ענק מצוין נוסף הורכב מכמה מצלמות 16 מ"מ שהקרינו דימויים בהצבה אילמת ולא מאורגנת בחלל האולם. המיצב נוצר על-ידי שני אמנים פורטוגלים, Joao Gusmao ו-Pedro Paive. הצמד, שפועל יחד מ-2001, בעיקר בסרטי 16 מ"מ, חוקר את גבולות המדע דרך פיקציה. הנחת המוצא שלהם היא שהעולם אינו סתם הרבה יותר בלתי מובן מכפי שאנחנו יכולים להעלות על דעתנו, אלא שאין לנו דרך להעלות על הדעת עד כמה הוא בלתי מובן . עמוסים ברפרנסים פילוסופיים וספרותיים, מציגים השניים בביאנלה אסופת הקרנות של חומר שצולם במוזמביק ובו טבע, חי ודומם במניפלוציות של צילום גבי או פרונטלי, תקריבי ומואט.

מארק ליקי

מארק ליקי

מיצב אחר מוצג על-ידי זוכה פרס טרנר מארק ליקי (Lecky) ומתמקד בפרויקט האחרון שלו, The Universal Addressability of Dumb Things. המיצב מורכב מהצבה מוקפדת של וידיאו ואובייקטים בחלל צבוע בכחול. הווידיאו מציג עבודות של ליקי וחפצים שונים, היסטוריים ועכשוויים, המסמנים לשיטתו את מגמת הטכנו-אנימיזם. כל האובייקטים מונפשים, בין אם זה כד מהתקופה הפליאוליתית או בגרפילד, משפך עציצים של איקאה או צדף מהים הבלטי. כל האובייקטים מונחים ללא היררכיה ומדובררים באותו האופן. ליקי טוען כי הטכנולוגיה הפכה את חיינו באופן כה משמעותי, שהקו בין אובייקטים דוממים למונפשים יהפוך למטושטש באופן מובהק, מה שיגרום לנו למצוא את עצמנו בעולם המהדהד את החיים השבטיים, המאמינים בקסם ובכישוף.

מיצב וידיאו ענק נוסף, ומעט יוצא דופן ברוח הכללית של התערוכה, מציג הכוכב העולה ריאן טרקרטין (Trecartin). זהו חלל מלא טריבונות עץ לישיבה בגבהים שנים. בצד כל טריבונה מוקרנת עבודת וידיאו שמצורפות לה אוזניות. כל טריבונה עוצבה באופן שונה, המתייחסת לעבודת הוידאו המוקרנת בה, למשל בקתת עץ, אולם טלוויזיה או רפליקה של היפודרום יווני. ברוב ההקרנות מופיעה אותה קבוצה של צעירים עכשוויים, בצבעי סוכריות ובעריכה היפראקטיבית, המתקשרים בשפת אסמסים מקוצרת. עבודות הווידיאו השונות עוסקות בעומקים הסדיסטיים של הטלוויזיה הפופולרית, בתוכניות ריאליטי, טוק-שואוס, שעשועונים ותחרויות שונות, תוך הדגשה של יסוד הטראומה וההשפלה הטמון בהן, כפי שחווה אותו חבורת הצעירים, וביניהם האמן עצמו וחבריו.

גימור מושלם עד כדי אי-נוחות



כאמור, זו אינה ביאנלה של כוכבים, אבל רצוי למנות כמה אמנים צעירים מבטיחים שג'וני כלל בתערוכה, למשל זוכת פרס האמנית הצעירה קמיל הנרו (Henrot) הצרפתייה, שהציגה עבודת וידיאו שיצרה במהלך שהות בסמיתסוניאן אינסטיטוט בוושינגטון. עבודה זו יוצאת, נפתחת ונסגרת מתוך "שולחן עבודה" בלפ-טופ, וממנה נפתחים חלונות שונים לעבר מקורות ידע שונים המוצגים בקפיצות לוגיות המאפיינות שיטוט במרחב הוירטואלי. הנרו ערכה מחקר במהלך שהותה במוזיאונים הלאומיים השונים השוכנים בוושינגטון בניסיון לתמצת את הידע האנושי על-ידי מחקרים מדעיים אמפיריים, רוחניים ומופשטים. היא מתייחסת לעבודה זו כאל אוסף של דימויים פריזמטיים של תחום המחשבה האנושית.

הלן מרטן

הלן מרטן

אמנית נפלאה נוספת היא הלן מרטן (Marten), שהציגה לאחרונה תערוכה יחיד בפאלה דה-טוקיו ולפני כשנה בצ'יזנהייל גלרי. מרטן עוסקת גם היא בנושאים דומים דרך פיסול ועבודות וידיאו. היא מציגה עבודות אנימציה משוכללות בחיתוכי לייזר ובהן אובייקטים מונפשים המשמיעים טקסטים שנונים וחדים. האובייקטים יכולים לנוע מבקבוקי שתייה ממותגים, דרך מכשירים טכנולוגיים לא רלוונטיים (קלטות טייפ, טלפונים של נוקיה), ועד חסה. הדימוי המצולם שהיא מייצרת עשוי בגימור מושלם ומעוצב עד כדי אי-נוחות, הרומזת על הריקנות של החברה הצרכנית, אולם לשיטתה, כך היא מצליחה ללחוש את זרם הלא-מודע האלטרנטיבי.

אמנים צעירים אחרים הם ניל בלופה (Beloufa) הצרפתי המבריק, שגם הוא כבר הציג תערוכת יחיד בפאלה דה-טוקיו, ומציג פה עבודת וידיאו "דוקומנטרית" שצולמה במאלי. בעבודה זו שחקנים מהאוכלוסייה המקומית מצולמים במרחבים עירוניים, אולם אין מדובר בעיר מערבית פר-סה. בלופה מראיין אותם בנוגע לחייהם, ואילו הם מספרים על היכולות הטלפתיות שלהם, על המכוניות המדברות שלהם ונסיעותיהם התכופות לחלל.

אמן צעיר והישראלי היחיד בתערוכה הוא אורי ארן, המתגורר בניו-יורק והציג עבודת מיצב המשולבת בוידאו. עבודות וידיאו נפלאות אחרות הוצגו על-ידי הבריטים סטיב מקווין, אד אטקטינס וג'יימס ריצ'רדס (Richards). ריצ'רדס, שעבודותיו עמוסות המידע הוויזואלי מאופיינות בחיתוכים מהירים ובעדינות לינצ'ית, זכה באחרונה בפרס Jarman הנחשב. הוא מציג וידיאו על מסך פלזמה גדול, ובו מונטאז' של דימויים שמצא במאגרים שונים וערך מהם סרט קצר, אידיוסינקרטי לחלוטין. בין הדימויים: אצבעות על עדשת המצלמה, פורטרט הנמצא של שטר של עשרה דולרים, ארוטיקה יפנית עם סימני צנזורה ועוד. הווידיאו, בעל האיכות החלומית, מייצר שפה מובהקת המפסלת בדימויים ללא טקסט וללא סאונד. בעבודה זו נשמע סאונד פעם אחת בלבד: המלה Good נאמרת ברגע שבו פני השטח משתנים והופכים אבסטרקטיים לחלוטין, מצביעים על בקשתו של האמן לייצר תפיסה מוחשית באינטראקציה שלנו עם דימויים.

רוזמרי טרוקל

רוזמרי טרוקל

בתערוכה נכללו, כאמור, אמנים רבים נוספים, מהם בתערוכה פנימית שאצרה סינדי שרמן וכללה את העבודה המיתולוגית של צ'רלס ריי, עבודות אחרונות מתערוכת היחיד של רוזמרי טרוקל (Trockel) בניו-מוזיאום, עבודות של ג'ימי דורהם ופול מקארתי, ועבודה נפלאה של אליאון פרומנט (Froment) – כל אלה עסקו בנושאים שהתווה מסימיליאנו דרך הסתעפויות מילוליות, סיפוריות ותיאטרליות.

אגב תיאטרון, שתי עבודות פרפורמנס בלבד נכללו בתערוכה, אחת של טינו סגל (Sehgal) בביתן המרכזי, שזכתה בפרס אריה הזהב לביאנלה זו. בעבודה שלושה צעירים שכבו פרקדן תוך התעלמות מהאובייקטים הסובבים אותם, לעתים דיברו על פרשנות של מחול ולעתים דיברו על דיבור על פרשנות תוך הנכחת הפער בין האובייקט לתפיסתו, ולעיתים שרו בקולות סמי-אופראיים. הפרפורמנס השני, של האמן האיסלנדי רגנר קירטנסון (Kjartansson), היה תאטרלי במהותו והתרחש על ספינת דייגים איסלנדית ששטה מחוץ לארסנלה ובה כמה נגנים שנגנו על כלי מיתר. האמן התייחס לסירה כאל מרחב מרפא לחמרמורת, וזו שטה מרציף לרציף.

עבודה "חברתית" מובהקת אחת מבין שתיים (נוסף לעבודתו של ארתור ז'מייבסקי) שהוצגו בתערוכה, שגם זכתה לציון על-ידי חבר השופטים, היתה היצירה של שרון האייס (Hayes). האייס מתחקה אחר מתודיקת הסינמה וריטה של פאוזוליני ואחר הדגש שהוא שם על אנשים בקבוצות, ופונה אל קבוצות של חברות, משוררות, מתבגרות, אמניות, סטודנטיות ומובטלות ברחבי ארה"ב בשאלות בנושאי מיניות, ג'נדר ופמיניזם.

התערוכה מסתיימת בשחזור מצומצם, מינורי ומרגש של עבודתו המינימליסטית והמיתולוגית של וולטר דה-מריה The Broken Kilometer, שבגרסתה הנוכחית נקראת Apollo's Ecstasy, המצליחה לזקק עוד רגע הנע בין איזון עדין, צורניות טהורה ורצף מתימטי זהה, מתפשט, אינסופי וחסר גבולות.

וולטר דה-מריה. צילום: יעל רכטר

וולטר דה-מריה. צילום: יעל רכטר

שוויון תצוגתי ופרשני



מי מהקוראים ששרד עד כה ודאי הבחין שהמלים קהילה, פעולה או השתתפות לא נכללו בתערוכה כמעט, למעט בשתי העבודות שצוינו למעלה. מסימיליאנו אינו מציג אמנות חברתית, מעורבת, דיאלוגית, סוציאלית או השתתפותית בשום צורה. עם זאת, הוא גם אינו יוצא נגד המגמה או מדבר בגנותה.
מגמה זו, שסובלת מניכוס על-ידי כוחות השוק, מראווה ומספקטקלירציה בשנים האחרונות, נותרת כלא קיימת בתערוכה זו. הדבר מתמיה למדי ביחס לשיח העכשווי ובהחלט מעלה שאלות בתחילת השיטוט בתערוכה, שמא משהו התפספס. אולם, ג'וני מצליח להציב אלטרנטיבה לעמדה החברתית השרירה, בלי לבקר אותה אפילו פעם אחת, וזאת על אף ועם זאת שהוא חוזר לאובייקט, לייצוג ולפורמליזם. הוא שב לדבר על אמנות, אומנות, פואטיקה וליריות –  ולא ספקטקולריות, הפקות בעידן הפוסט-פרודקשיין ונצנצים.

ג'וני אמנם אינו מתהדר בנוצות החברתי, אבל הוא מייצר אותו במהלך שלו כאוצר. הוא מחליט להכניס לתערוכה החשובה – אחת החשובות בעולם – מעגל נכבד של אמנים אאוטסיידרים שלא הציגו מעולם; לכמה מהם, גם החיים שבהם, זו התערוכה הראשונה. אלה, המתקיימים מחוץ לשוק האמנות העכשווית, אינם מיוצגים בגלריות ושמם מעולם לא הוזכר באף מגזין כרומו. 

ג'וני מרחיב את המעגל. הוא מייצר, בפועל, את הקבוצה החברתית המצומצמת שנקראת "אמנות" ומותח את תחומיה גם לאומנים, גם לכאלה שמעולם לא היו חלק מהמילייה, אינם לבושים בקודקס הנכון, אינם מדברים את הז'רגון ואינם בקיאים בהיסטוריה הפנים-האמנותית.

במהלך עדין וצנוע, וללא מלים, מצליח האוצר לדבר על חברתיות לא כסיסמה התלויה על הקיר, אלא על-ידי מימושה באסטרטגיה שלו כאוצר. הוא אינו עושה זאת על-ידי סימונם של האמנים כאאוטסיידרים, אלא על-ידי הענקת יחס שווה לחלוטין לכל המשתתפים. הוא עושה זאת תוך יצירת שוויון תצוגתי ופרשני, על-ידי שיתופם בפועל ולא על-ידי דיבור על השתתפות; הוא עושה פעולה, ולא מייצג את הפעולה החברתית בדימויים או בעבודות.

נועם סגל // אוצרת עצמאית

איך לפסל התרחשות חברתית

$
0
0

הבחירה בגלעד רטמן לייצג את ישראל בביאנלה ה-55 בונציה היתה בחירה אמיצה ולא שגרתית, והיא אכן הוכיחה את עצמה. רטמן, בן 38, שעד לביאנלה לא הציג תערוכה בסדר גודל שכזה, הוא אמן ווידאו העוסק באזורים הלימינליים של השפה, התרבות והחברה. אך כל הכללה מילולית שכזו אינה מתחילה אפילו לתאר את עולם הדימיון הייחודי של האמן, שירד בתערוכה הנוכחית אל מתחת לפני האדמה.

גלעד רטמן - מתוך התערוכה. כל הצילומים מעמוד הפייסבוק של המרכז לאמנות עכשווית קלישר

גלעד רטמן – מתוך התערוכה. כל הצילומים מעמוד הפייסבוק של המרכז לאמנות עכשווית קלישר

הנרטיב הלינארי של הסדנא מתפתח בצורה לא לינארית דרך השימוש שעושה רטמן בחלל הארכיטקטוני הייחודי של הביתן הישראלי שתוכנן ב-1952 על ידי האדריכל זאב רכטר. בביתן שלוש קומות וגרם מדרגות לולייני. הצופה הנכנס לתוך החלל החשוך של הביתן מוצא עצמו עומד לפני חור פעור ברצפה. על הקיר שמאחורי החור מוקרן ווידאו ובו נראה דיג'יי המסמפל קולות שונים, והמוזיקה הקצבית ממלאת את החלל. הצילום עצמו נעשה בלוקיישן של הפביליון, והחור שברצפה מופיע גם בסרט. גם שולחן העץ המיושן שעליו עובד הדיג'יי בסרט מוצג בפביליון עצמו, מכוסה בויטרינת זכוכית, כמעין רליק (שריד) היסטורי. ווידאו נוסף מוקרן בקומת הקרקע, ובו נראית קבוצת אנשים המצולמת ממרחק רב, מתכוננת לפעולה כלשהי בשטח טבעי שפאתי עיר. לאחר טיפוס קצר במעלה המדרגות, בקומת הביניים, נתקל הצופה בווידאו שלישי ובו מופיעה אותה קבוצת אנשים, שכעת נמצאית בעיצומו של מסע תת קרקעי לאורך מנהרות. הם חופרים יחד, אוכלים יחד, ישנים יחד, אך הכול נעשה ללא הגה. הסרט מסתיים ברגע הפריצה אל מחוץ למנהרה.

בקומה העליונה מוצגת הקרנה דו-ערוצית המגלה מה מסתתר בצידה השני של המנהרה. במסך אחד נראית קבוצת האנשים מגיחה דרך החור אל תוך קומת הכניסה של הביתן הישראלי. חברי הקבוצה מנקים את עצמם ומיד מתחילים במשימה – הקמת סדנת פיסול. כל משתתף מתחיל לפסל פורטרט עצמי בחימר, בעוד שני מורים מסורים מסתובבים בניהם ומציעים עזרה. גם כאן הסרט אילם. הקולות שנשמעים מקורם בסרט השני, החושף את המתרחש בסדנה בשלב מאוחר יותר: כאשר "התלמידים" מסיימים את הפסלים, כל אחד תוקע מיקרופון בתוך פורטרט החימר שלו. זו הפעם הראשונה בה הקבוצה משמיעה קול, אך לא על מנת לתקשר זה עם זה. כל אחד מהם מתחיל לגנוח, לצרוח ולצעוק לתוך דמותו שלו.

גלעד רטמן - מתוך התערוכה

גלעד רטמן – מתוך התערוכה

כל אחד מתוצרי הסדנא, הפסלים עצמם, מונח על פדסטל עץ ייחודי משלו, וכולם מוצגים בשתי קבוצות בקומת הקרקע ובמרכז הקומה האמצעית, מלווים את הצופה במסעו לפענוח הנרטיב. הם מוארים באור פנימי עדין, ובתוך החלל החשוך של הפביליון הם נראים כמו ארטיפקטים היסטוריים, מעין גרסה תלת מימדית של ציורי מערות. בכך הם מזכירים במעט חלק מהאובייקטים המוצגים בתערוכה המרכזית בביאנלה באוצרותו של מסימיליאנו ג'ואני "הארמון האנציקליפדי". הרבה נאמר על גישתו האוצרותית המרעננת של ג'וני – על חזרתו לאובייקט, לאסטתיקה, לצורה, לקראפט. האורחים בארמון האנציקלופדי של ג'וני מגוונים: אמנים לא ידועים, בין אם עכשווים או שהועלו מתוך דפי ההיסטוריה, ואנשי חזון שלא ניתן בהכרח להגדיר כאמנים. כל אלו יוצרים יחד שבילים מתפצלים המובילים אל תוך נפלאות הדימיון האנושי. מבלי לומר מילה אחת בגנות הטרנדים האופנתיים של אמנות קהילתית מרוקנת מתוכן, הצליח ג'וני להראות כיצד לעיתים לאובייקט עצמו יש השפעה חברתית חזקה הרבה יותר מזו של אקט מתוכנן היטב של אמנות חברתית.

בדומה לגישתו האוצרותית של ג'וני, אשר חוזרת להשלכות החברתיות של האינטראקציה העדינה בין האובייקט לסובייקט במקום לשאוף לייצורו של קונסטרוקט חברתי השתתפותי, גם הסדנא של רטמן אינה מייצגת איזשהי אוטופיה חברתית נאיבית; להפך. נכתב על העבודה שה"סייט ספציפיות שלה מהרהרת על הביאנלה כמודל אוטופי של חיבור בין לאומים". אך רטמן אינו מהרהר על שום מודל לאומי, בין אם כזה שמדגיש גבולות או שמטשטש אותם. למעשה, בסדנא אין שום אפיון לאומי ספציפי: הנוף בווידאו המתאר את תחילת המסע אינו מזוהה ולכן המסע התת קרקעי יכל היה להתחיל בכל מקום. המשתתפים אמנם לבנים, אך מלבד זאת אין להם שום מכנה משותף, ולשפה מסויימת אין שום זכר – נוכחת רק החזרה לקדם-שפה בלתי מובנת. רטמן מתייחס כאן למהות עמוקה בהרבה של "היות ביחד", ולמעשה לכישלונו של הניסיון להשגת מהות שכזו.

קבוצת אנשי התעלות מתבוססים יחד בבוץ, נעזרים אחד בשני לאורך המסע המתיש, אך רק בשביל לבקוע לבסוף לתוך הקוביה הלבנה הקדושה, שם כל אחד מהם מתייחד לפני פסל בן דמותו, אובייקט יצירתו. כמו רבים מהמציגים ב"ארמון האנציקלופדי", הם אינם אמנים מקצועיים – הם משתתפים בסדנא. כל משתתף צורח לתוך דמותו, בוכה אליה, מתנה עימה אהבה. וכל הקולות הללו מעורבבים יחד על ידי האל, הדיג'יי, אל תוך יצירת על מלאכותית וסינתטית, שבה כמעט ואין זכר לקול האנושי, מוזיקה שתבקע מתוך רמקולים ברייבים המוניים, אל תוך אזניהם של אלפי אנשים. רייבים הם הסימפטום של התשוקה העכשווית לחזור ל"ביחד" קדום, ובאותו זמן גם הסממן המובהק לכישלונה של אותה תשוקה. ברייב, כל אחד רוקד לעצמו, בדומה לנעשה ברבים מאירועי ה"אמנות מעורבת חברתית", אליהם מוזמנים רק מתי מעט ברי מזל.

גלעד רטמן - מתוך התערוכה

גלעד רטמן – מתוך התערוכה

הצורך החברתי של רטמן מוצא את סיפוקו לא ברייבים המוניים, אלא בתוך הפרקטיקה האמנותית שלו. בסרטיו, הוא לרוב מעדיף לעבוד עם חברים ומכרים ולא עם שחקנים מקצועיים. חלק מעבודותיו היו התוצאה של מפגש בין האמן לבין אוכלוסיה אקסצנטרית. באחרות, הוא משתף פעולה עם אמנים שונים. בשביל צילומי הסדנא, הטיס רטמן לונציה את כל קבוצת חופרי התעלות – רובם חבריו וחלקם אמנים בעצמם – והפך את הפביליון הישראלי מחלל תצוגה לחלל הפקה. סדנא אמיתית, מפגש חברתי, שהצופה יכול לחזות רק בעקבותיו.

מאיירים את עצמם לדעת

$
0
0

איור, למרות מגוון המדיומים והטכניקות האמנותיות שהוא כולל (הדפס, רישום, ציור ועוד), אינו נמנה עם "האמנויות היפות" (Fine Arts). במוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל נלמד תחום זה כהתמחות בתוכניות ללימודי תקשורת חזותית (בעבר עיצוב גרפי), בזיקה ישירה לשדה העיצוב. על-פי אותה תפיסה מתנהל גם סיקור התחום בעיתונות. ההתייחסות לאיור בתקשורת, אם בכלל, כפופה גם היא תחת מדור העיצוב או במסגרת ביקורות ספרי ילדים. במוזיאון ישראל בירושלים מוצגות עבודות איור בנפרד מהאגף לאמנויות, ולצורך העניין גם מחוץ למחלקת העיצוב. האיור מצא את מקומו בספריית אגף הנוער, שהרי איור, כך מתברר, מיועד בעיקר לילדים.

יוצא אפוא שלא רק שאיור אינו זוכה למעמד של "אמנות", הוא מקוטלג כ"עיצוב", ובעיקר עיצוב המיועד לילדים. נכון שעיצוב היום נהנה בעצמו מיוקרה מסוימת, אך איור אינו נמנה עם התחומים ה"נוצצים" של שדה העיצוב, בוודאי בהשוואה לעיצוב תעשייתי, לעיצוב פנים או לעיצוב אופנה.

אלברכט דירר - מלנכוליה, 1514

אלברכט דירר – מלנכוליה, 1514

לעולם אינו מתקיים בחלל ריק

כדי להתחקות אחר מקור מעמדו הבעייתי של האיור יש לנסות להבין תחילה את ההיגיון הפנימי שלו. מה מייחד אותו, ובעיקר, מה מבדיל אותו מתחומי יצירה אחרים הנחשבים "אמנותיים".

איור, בראש וראשונה, הוא אמנות שימושית, כלומר כזו שניתן לעשות בה שימוש. בהיותו כלי ביטוי חזותי, איור מעביר נארטיב או מסר, מספר סיפור ויזואלי, ולפיכך הוא "טקסט" (במובן הסמיוטי של המלה). המאפיין השלישי ואולי המהותי ביותר הוא שאיור, מעצם הגדרתו, מתייחס בהכרח למשהו חיצוני לו, ולכן לעולם אינו מתקיים בחלל ריק. שלושת המאפיינים הללו קשורים זה לזה בקשר הדוק, אך אם נבחן את תולדות האמנות, אין ולו באחד מהם כדי להוציא את האיור אל מחוץ לגבולות השדה.

במשך מאות שנים היתה האמנות שימושית בעיקרה. אחד משימושיה מאז המצאת הדפוס ואף לפניה היה איור של יצירות ספרותיות ושל כתבי קודש. לא ניכנס כאן לתולדות האיור, על אף שנושא זה מרתק בפני עצמו, ורק נזכיר כמה מהדוגמאות הבולטות, שהן חלק בלתי נפרד מתולדות האמנות: חיתוכי העץ של אלברכט דירר, שעיטרו ספרים רבים, איוריו של אוברי בירדסלי למחזה "סלומה", איוריו של אודילון רדון, איוריו של סלבדור דאלי ל"שירי מלדורור" של לוטראמון ועבודות רבות אחרות. במובן הרחב יותר, אם לצאת את גבולות הדפוס, מהן 2,000 שנות אמנות נוצרית אם לא איור לסיפורי הקודש? כך גם באשר לאמנות הרנסנס והמיתולוגיה היוונית או, באותו אופן, כתבי דנטה אליגיירי.

כל הדוגמאות הללו עומדות בשלושת המאפיינים שנמנו לעיל. בכולן מדובר באמנות שימושית, בנארטיב המתואר באופן חזותי ובהתייחסות לטקסט חיצוני, ובכל זאת כל אחת מהן היא חלק אינהרנטי משדה האמנות, לפחות על-פי דיסציפלינת תולדות האמנות כפי שהיא נלמדת באוניברסיטאות במערב. מדוע, אם כן, האיור אינו חלק משדה האמנות בימינו? היות שהאקדמיה היא המקום שבו מוגדרים גבולות השדה, והיות שזהו גם השלב שבו מאיירי העתיד עוברים את תהליך הסוציאליזציה שלהם, ברור כיצד מודר האיור אל מחוץ לגבולות שדה האמנות. זוהי המציאות הקיימת. אך מהו התהליך שגרם מלכתחילה להוצאתו של האיור אל מחוץ לשדה האמנויות היפות?

אורן סומך - מתוך התערוכה

אורן סומך – מתוך התערוכה

הדרישה לאוטונומיה מאבדת מתוקפה

תשובה אפשרית לכך מצויה כנראה באמנות המאה ה-20, זו הידועה כ"אמנות מודרנית", ובהתנערותה המוצהרת מכל "שימושיות". הכוונה כאן היא לאמנות שחרתה על דגלה התנהלות אוטונומית ואת המוטו הבדלני של "אמנות לשם אמנות". זאת, כמובן, תוך התבססות מסוימת על הפילוסופיה האסתטית של עמנואל קנט, וליתר דיוק על אחד ממשפטי הטעם שלו, המגדיר את האמנות ככזו הנחווית (ולפיכך גם נעשית) "ללא כל חפץ עניין".

כוונתי היא לטעון כי אותו עיקרון המנטרל את האמנות מאינטרסים (שהוא עיקרון בעייתי כשלעצמו) הוא זה שהוציא את האמנות השימושית אל מחוץ לשדה האמנות.

במובנים רבים, התהליך המתואר לעיל הוא שברא בתחילת המאה ה-20 את שדה העיצוב, הוא זה שהגדיר את גבולותיו והוא זה שיצר את ההפרדה – ויש שיאמרו גם את ההנגדה – בינו לבין שדה האמנות. אלא שאיור מעולם לא השתייך לשדה העיצוב במלוא מובן המלה ובאותו אופן גם לא נטמע בתוכו, לפחות לא בצורה מושלמת.

בעידן הנוכחי, בעקבות השינויים הטכנולוגיים, ומעל לכל בעקבות הזליגה של התרבות לתוך הכלכלה וההפך, מאבדת הדרישה לאוטונומיה של האמנות מתוקפה. בהמשך לכך, ואולי במקביל, נשמטת הקרקע מתחת להפרדה המלאכותית בין שדות העיצוב והאמנות, תהליך המגובה בטשטוש ההיררכיות הכללי המאפיין את העידן הפוסט-מודרני.

מזקקת את הייסורים לכדי כמה קווים

האיור מאפשר לאמנים עכשוויים לחזור לנארטיב ולבחון באמצעותו את העולם הפנימי ואת המציאות שסביבם. הדפס הלינוליאום של המאייר אורנסו (אורן סומך), "Agony", למשל, אקספרסיבי וחד, מזכיר את חיתוכי העץ של קבוצת הגשר הגרמנית. עבודת איור זו, המזקקת את הייסורים לכדי כמה קווים באמצעות גילוף בלינוליאום והדפסתו, מציגה נקודת מבט אחרת לחלוטין על איור. אין ספק שלא מדובר עוד במשהו קליל שנועד לילדים.

אמיר פולק - מתוך התערוכה

אמיר פולק – מתוך התערוכה

אמיר פולק הוא אמן המאתגר את גבולות האיור תחת הפסבדונים יה-יה באמצעות פעולת אמנות ברשת החברתית. בעזרת האיור הנארטיבי הוא מתמודד עם השאלות שמעסיקות אותו – תוך כדי דיאלוג עם הקהל. עבודתו "ילדה – סיפורה העצוב של יה-יה" רחוקה מאוד מעוד סיפור ילדים מאויר:

"מדי שבוע פורטת יה-יה את השתלשלות העניינים הקטלנית שהובילה לסיום הטרגי של סיפורה, תוך שהיא מתעמתת עם הטאבו שבשמירה על שלמות הגוף כפי שבא לידי ביטוי באנימציית דיסני מסורתית. תחת המעטה שזהו 'רק מצויר' יה-יה יכולה לעסוק במוות, חיים, גורל, בשאלה מדוע פרפר טווי המשי לא יכול לעוף או למה דברים הם כפי שהם ואי-אפשר לשנותם, אולם שאלה אחת נותרת פתוחה, מה היה צבע עיניה?".

באופן דומה אך בסגנון שונה לחלוטין בוחנת גם רונית מירסקי את מקומו של האיור בשדה האמנות. עבודותיה של מירסקי, השוקדת בימים אלו על עבודת הדוקטורט שלה ב-RCA בלונדון, נוגעות בעדינות וברגישות אינסופית בנושאים שונים, החל מהזדקנות ומחלה של הורים, כפי שניתן לראות בסדרת העבודות שלה "פורטרט משפחתי", דרך התמודדות עם פוביות ופחדים כמו בתחריט "Immerse", וכלה בדיכאון ובייאוש כמו ברישום העיפרון "ועוד לא קל לנשום".

פרויקטים אלו, כמו רבים אחרים, מציגים איור אחר, שאינו עוד מיינסטרים "חמוד" לילדים, אלא סוגה אמנותית בפני עצמה, הפועלת מתוך חוקיות פנימית במגוון מדיומים. הצגתם בגלריה לאמנות עכשווית היא ניסיון לשנות את המציאות שבה האיור נופל בין הכסאות ולא זוכה למעמדו הראוי בארץ, לא כאמנות ולא כעיצוב.

לא מחכים למלים שיגיעו

על רקע זה החלטנו, שותפתי לפרויקט, המאיירת והאנימטורית דניאלה קופלר, ואני, לפעול. כאוצרות שאפנו להרחיב ולאתגר את הצגת תחום האיור בארץ, המסתכמת לרוב בתערוכות הבוגרים של המחלקות לתקשורת חזותית הנערכות מטעם מוסדות החינוך, או בכתיבה על איורים בספרי ילדים. באחרונים הביקורת מסתכמת בקביעות "חמוד" או "יפה", ודיון בשאלה אם האיורים הולמים או לא הולמים ספר ילדים.

רונית מירסקי - מתוך התערוכה

רונית מירסקי – מתוך התערוכה

בינינו לבין עצמנו תהינו: אם הצילום הצליח להתקבל לשדה האמנות, אולי גם האיור יכול? שינוי המציאות כנראה לא יגיע מהממסד, על אף שהקמת מוזיאון הקומיקס והקריקטורה ומוזיאון העיצוב בחולון היו ללא ספק צעדים בכיוון הנכון. השינוי יכול לבוא מלמטה. בימינו המוזיאונים והממסד אינם מכתיבים עוד את הקנון, הם מתאימים את עצמם באיחור מה לנעשה בשטח. כדי לשנות יש לאצור תערוכות איור השמות דגש על הצד היצירתי והאמנותי של הסוגה, ולא רק על המיינסטרים המיוצג על-ידי הוצאות ספרי הילדים.

המאייר הוא מספר סיפורים ויזואלי המתכתב עם טקסט נתון. עליו להבהיר אותו, להוסיף לו שכבה של פרשנות חזותית ולהאיר בקווים, כתמים וצבע מושגים שהמלים אינן יכולות להם. לכאורה מחכה המאייר לטקסט, עורג ללקוח ומשמש כוח עזר וכלי שרת. המאיירים של ימינו לא מחכים למלים שיגיעו. בהעדר לקוח או טקסט, מוצא את עצמו המאייר כיוצר הסיפור של עצמו, מתכתב עם עולמו הפנימי. הוא מוצא את עצמו חוקר רגשות ומאוויים, משרטט את דימויי הטמפרמנט הפרטי שלו.

זהו גם המוטיב המרכזי של התערוכה שאצרנו, "טמפרמנט – מאיירים חושפים רגשות". הטמפרמנט, מכלול הגורמים הביולוגיים והפסיכולוגיים של האדם, העסיק את האדם משחר ההיסטוריה. כבר ביוון העתיקה הניח היפוקרטס את קיומו של איזון בין גוף לנפש, שהעדרו מסביר את מקורן של המחלות. להיפוקרטס מיוחסת תיאוריית ארבע הליחות, המחברת בין ארבעה ארכיטיפים של טמפרמנטים אנושיים לבין מצבו הפיזי של אדם, עונות השנה וארבעת היסודות.

מאז יוון העתיקה עברה התיאוריה גלגולים רבים ואף הטביעה את חותמה על תולדות האמנות. ארבעת הטמפרמנטים היו לאורך השנים תימה נפוצה בתחריטים של אמנים כדירר, רמברנדט ורבים אחרים. ארבעת הטמפרמנטים הם הבסיס לתערוכה זו.

הזמנה לתערוכה

הזמנה לתערוכה

ארבעת הטמפרמנטים

טמפרמנט סנגוויני – בוטח, חברותי וחובב תענוגות, אימפולסיבי ואופטימי. קשור לכבד, מזוהה עם אלמנט האוויר, האביב והצבע האדום.

טמפרמנט כולרי – מלא אמביציה וכושר מנהיגות. אמיץ, אנרגטי ודומיננטי. קשור לכיס המרה ומזוהה עם הקיץ, אלמנט האש והצבע הצהוב.

טמפרמנט מלנכולי – מופנם, מהורהר וזהיר. מזג יצירתי ונוטה לדכאונות. קשור לטחול, מזוהה עם אלמנט האדמה, הסתיו, והצבע השחור.

טמפרמנט פלגמטי – בלתי אמוציונלי, רגוע ושקט. נמנע מעימותים ומעשייה. קשור למוח ולריאות, מזוהה עם החורף, אלמנט המים והצבע הלבן.

"טמפרמנט – מאיירים חושפים רגשות". אוצרות: לולה וילנקין, דניאלה קופלר. מציגים: יעל אלברט, נעמה בנזימן, אלון ברייאר, אסיא וילנקין, ינון זינגר, יותם כהן, דן לוי, תהל מאור, שחף מנאפוב, ג'ני מייליכוב, ריקי מוספי, רונית מירסקי, שלומית סאור, אורן סומך, יוליה סמלנסקי, אמיר פולק, ענת קוסטי, דניאלה קופלר, סלעית קרץ, הדר ראובן, לימור שנורמכר, קרן תגר, ניב תשבי. פתיחה: יום חמישי, 6 ביוני 2013, ב-20:00; נעילה: יום שישי, 5 ביולי 2013. גלריה חנינא, רח' י"ל פרץ 31, תל אביב.


חוויה חושית מנומקת

$
0
0

קו ברור מחבר בין יצירותיה של יהודית סספורט, והוא ניכר חרף ההבדלים הגדולים בין עבודות שנוצרו במשך 20 שנות קריירה מקומית ובינלאומית מוצלחת. כל העבודות, מפסל העריסה שהציגה בראשית דרכה, עבור דרך המיצבים הפיסוליים-רישומיים שיצרה בסוף שנות התשעים ובתחילת העשור הקודם, וכלה בעבודות הרב-מדיומליות מן השנים האחרונות, מבקשות לשוב אל נקודה קדומה, פרה-לשונית, ולשחזר את תחושת החוסר שנפערה בה והדיה נוכחים גם היום. זהו עיסוק ההולך ומשתכלל, מתרחק מן הפצע האישי אל עבר חוויה רוחנית כללית ומפסלי הדיקט והאם.די.אף הרזים והגולמיים למיצבי אנימציה מרצדים, אובייקטים, סאונד ומשחקי תאורה בחללים מוחשכים היוצרים חוויה חושית טוטאלית כמו זו שנוצרת בתערוכתה החדשה "שבעה חורפים" במוזיאון ישראל.

יהודית סספורטס - פרט מהתערוכה

יהודית סספורטס – פרט מהתערוכה

ב"שבעה חורפים" ממשיכה סספורטס לעסוק בנושאים ובחומרים שעמדו במרכז עבודתה בשנים האחרונות, ומציגה סדרת מיצבי וידאו, רישום ופיסול של דימויי יער, ביצות, נופים סמי-מופשטים, צמחייה ואלמנטים צורניים סמליים כמוטות, עיגולים ואליפסות דמויות אישונים. ב"שולחן המגנטים" מוצגת הקרנת וידיאו בהילוך איטי של תנועת חפצים ע"ג משטח לבן. החפצים הם צמחים מיובשים שמגנטים הוטמנו בתוכם, והם נעים ורועדים, מתקרבים ומתרחקים זה מזה במחול דומם וחופשי לכאורה, הנוצר בזכות גושי מגנט גדולים שהונחו בצדי השולחן.

"הפסנתר" הוא פסל גבוה של מקלדת לבנה הניצבת על צדה ובתוכה שלושה גלילי נייר שהטקסט הנלווה משווה לגלגלי תפילה טיבטיים או לבית מזוזה ענק. על הגלילים רשומים בטוש שחור קווי ססמוגרף צפופים המהווים תרגום חזותי של מאות שעות הקלטה של בני משפחתה של האמנית, שהומרו לרישום גרפי המבוסס על "הדחיסות הרגשית של ההקלטה". ב"יער" – אחת העבודות היפות בתערוכה – מוקרן סרט אנימציה איטי המבוסס על רישומי עצים ושלוליות בשחור לבן המוארים ומוחשכים, זוהרים ונעלמים. חלק מן המרכיבים מופיעים גם בסרט אנימציה ממוחשב המוקרן כחלק מהמיצב המרכזי ומתפקד כמאין תמונת ראי של התערוכה.

יהודית סספורטס - מתוך סדרת הרישומים "שיכחה", 2012

יהודית סספורטס – מתוך סדרת הרישומים "שיכחה", 2012

קשה להתעלם מן הקיטש הנלווה לעיסוק הניו-אייג'י בדימויים ארכיטיפיים כפסנתר, הביצה, גזעי העץ המפוחמים והסירה הסחופה, צלילי הקלידים הבוקעים באיטיות מבעד לשכבות של סאונד אלקטרוני רוחש ושלוליות האור הבאות ונעלמות. כותרות העבודות ממשיכות את הקו הזה עם שמות פואטיים דרמתיים כמו "לו ידעתי זאת קודם", "מערבולות של היפרדות" וכיו"ב. סספורטס אינה אמנית קיטש ואינה מתעניינת בתפיסות תרבותיות, אסתטיקות "לא נכונות" ושאר מאפיינים של העיסוק האמנותי בקיטש. כאמנית וותיקה היא מן הסתם מודעת לפוטנציאל הקיטשי של עבודותיה, שאמנם משתלב היטב בגלי הרוחניות החדשה אולם רחוק מלהיות כוס התה של עולם האמנות, ובכל זאת היא בוחרת, באומץ ראוי להערכה, לצלול לעומק הדברים בניסיון להמיר חוויה באובייקט אמנותי שיתורגם בסופו של דבר בחזרה לחוויה רוחנית. ליצור את החוויה במקום לדבר עליה בריחוק ביקורתי ולהתייחס לרישום כאל ביטוי ישיר, מזוקק ונטול ציניות של זרמי תודעה. לא סתם מצאה סספורטס בית חם באמנות הגרמנית, לא לחינם היא חוזרת שוב ושוב בשנים האחרונות לביצה בצפון גרמניה המהלכת עליה קסם בקדמוניות הבלתי אמצעית שלה, רושמת אותה, מצלמת ובעיקר חווה את הפראיות הקפואה והלא מתווכת שלה.

ובכל זאת – ויתכן שזה עניין של אופי – העבודות מעוררות חשדנות. פקפוק בנוסחא הבדוקה, בארכיטיפים השחוקים ובהקשרים המובנים מאליהם, כמו גם בניסיון להפוך תהליכים כימיים או פיזיקליים לביטויים מכוננים של רוחניות. זה קורה במיוחד בעבודות שבהן סספורטס מתאמצת יותר, זונחת את הרישום הישיר או המוקרן לטובת מיצבים אור-קוליים מורכבים וגרנדיוזיים של דימויים מרחפים, מגנטים מחוללים, מבנים נזילים וצלילים מהורהרים, מבטים רפלקטיביים באנימציה תלת-ממדית, וחביות ריקות ומוטות ענק הצונחים מן התקרה ומקנים לחלל תחושה תת-קרקעית. ברגעים הללו האמנות של סספורטס אמנם מתרחקת מציניות, אך נכנסת ללופ פנימי של שכלולים מוסברים ומנומקים יתר על המידה. היא מציעה מכונה מושלמת ליצירת מסתורין מבלי לקחת בחשבון שברגע שהמכניזם מתבהר – המסתורין מתפוגג.

יהודית סספורטס – שבעה חורפים
אוצרת: מירה לפידות
מוזיאון ישראל

פורסם בנוסח דומה ב"טיים אאוט"

רב ערב 11.6.2013

$
0
0
  • "לפעמים מאבדים אנשים", מאת עדי שורק
  • "יש לדברים שחר", אירועי הנעילה, שיח גלריה ומופע מוזיקלי
  • חסד אלוהי, תערוכת אמנות רב-תחומית: אמנות פלסטית, אירועי קולנוע ובמה
  • "פרסים", שיח גלריה
  • 50 גוונים של ירוק
  • "Cuatro Estaciones", תערוכת צילום של אנריקה רוטנברג
*

*

"לפעמים מאבדים אנשים", מאת עדי שורק

 ספר בהוצאת ידיעות-ספרים, זוכה פרס לייב-גוטליב ליצירה ספרותית.

"לפעמים מאבדים אנשים" משרטט רגעים אנושיים חמקמקים היוצרים את מפת עולמנו הפנימי. מאז היותה צעירה שמתמודדת עם פרידה כאובה ממשפחתה ועד שהקימה בית משלה – מייצרת גיבורת הספר עשרות תמונות כתובות, שיוצרות מארג אישי וחברתי, פיוטי ושובר לב, נוקב וחד.

יחד עימה אנו מביטים ברחוב ובין קירות הבתים: בחסר-בית שכמעט נדרס, באשה שנפלה בשדרה או רקדה עם הרוח, בחברה אהובה שהתרחקה. אנו מטים אוזן בשעה שהיא מנחמת את בנה – ואת עצמה – לאחר חלום בלהות, עוקבים אחר תודעתה של ילדה מחופשת לפיה המרחפת על כוכבים ונחשפים לסיפור חילוצה של אשה שדרכונה נלקח.

ביד אמן ותוך דיוק קפדני, נוגעת עדי שורק בסוגיות המטרידות ביותר בחברה הישראלית כיום, ויוצרת ספר אינטימי ומטלטל. להשיג בכל חנויות הספרים, ובמיוחד בחנויות הקטנות העצמאיות.

מעוניינים/ות בעותק במתנה? 3 עותקים של הספר יחולקו לקוראי רב ערב שיכתבו לכתובת raverev@gmail.com
נא לציין במייל שם מלא, כתובת ומספר טלפון.

כאן ניתן לקרוא המלצה וקטע מתוך הספר וגם להזמינו.

מתוך הסדרה "לאט עולים סוסי", מהא אבו-חוסיין, 2012

מתוך הסדרה "לאט עולים סוסי", מהא אבו-חוסיין, 2012

"יש לדברים שחר", אירועי הנעילה
שיח גלריה ומופע מוזיקלי בסדנאות האמנים בירושלים

נעילה: מוצ"ש, 15 ביוני 2013, מ-20:00.

באירוע הנעילה של התערוכה "יש לדברים שחר, בהשתתפות האמנים מהא אבו-חוסייןפרהט אוזגור ואורי לוין, ייערכו שני אירועים: שיחה עם האמנית מהא אבו-חוסיין ואוצרת התערוכה מעין אמיר, ומופע מוזיקלי. הכניסה חופשית.

התערוכה של אבו-חוסיין מציגה רגעים שבהם הייצוג של חומרי המציאות מוביל לפירוקן של אסוציאציות מוכרות. מתוך שורה של מחוות קטנות הנמצאות במוקד העבודות עולה ביקורת נוקבת לגבי חלקם של דימויים ואובייקטים ביצירת אמיתות חברתיות כוזבות. דווקא באמצעות הדגשת האיכויות האשלייתיות של אותם דימויים ואובייקטים, מצביעות העבודות על כוח משחרר הטמון בהן, ועל הפוטנציאל של דימויים ואובייקטים לחרוג מהיות מסמנים בלבד ולהתקיים מעבר לנסיונות לאכוף את גבולות המשמעות שלהם.

כמו כן יתקיים במסגרת ערב הנעילה, ב-21:00, האירוע "מוזיקה מזרחית", בהשתתפות סוהיל כנעאן (צ'לו), תלמיד בקונסרבטוריון בית המוזיקה בשפרעם, ואחלאם כנעאן (כינור), סטודנטית למוזיקה מזרחית באקדמיה למוזיקה בירושלים.

הכניסה לאירועים חופשית.

סדנאות האמנים, רח' האומן 26, תלפיות, ירושלים. שעות פתיחת הגלריה: חמישי, 16:00–20:00; שישי, 11:00–14:00; שבת, 11:00–15:00 ובתיאום מראש.

artcube.jlm@gmail.com
www.artiststudiosjlm.org

דוד שמעון

דוד שמעון

חסד אלוהי, תערוכת אמנות רב-תחומית:
אמנות פלסטית, אירועי קולנוע ובמה

פתיחה: יום רביעי, 19 ביוני 2013, ב-20:30

תיאטרון הכיכר (מועדון הדאנג'ן לשעבר), בכיכר קדומים 14, יפו העתיקה.

באירוע הפתיחה יופיעו הקבוצות סמרטוט ודאדאסטרופ במופע הפרובוקטיבי "The Beginning of The End". לבני 18 ומעלה.

בהרמון ("חצר") מהתקופה הטורקית תיפתח התערוכה הקבוצתית "חסד אלוהי", כשהחללים עצמם משמשים מקור השראה לתערוכה, שתוכננה כמחזה. יצירות האמנות יוצגו בשילוב אירועי פרפורמנס מכל גוני הקשת התרבותית: סאדו, פטיש, אמנויות לחימה, תחרויות אגרוף, קברט, אנטי-ארט, קולנוע, פרקי חזנות, דראג, טקסים פגאניים והולכת שולל, שיציגו את הקיצון שבין חסד לשמד.

אוצרות אמנות פלסטית: אתי ופרדי פביאן. אוצר מופעי פרפורמנס: חוני המעגל. הפקה: אורית קימל. בשיתוףBPM, המכללה של תעשיית המוזיקה.

התערוכה תתקיים בימים ראשון, שני, רביעי ושישי, בשעות 15.00–11.00, ובימים שלישי וחמישי, בשעות 18.00–23.00. הכניסה חופשית. לתיאום ביקורי קבוצות ואספני אמנות: 054-4365831או 050-5201575.

המופעים: 19.6, ב-21:00, "והיו לטוטפות בין עינייך". הכניסה חופשית; 27.6, ב-21:00, "על זאת חשכו עינינו"; 4.7, ב-21:00, "Back in The U.S.S.R"; 9.7, ב-21:00, "פעמיים, שלוש, כי טוב", הכניסה חופשית; 5.7, אירוע השקת ספרם של רוברט ואלכס גולן"מהגיהנום לחופש" (הוצאת אופיר ביכורים), בהנחיית המשורר יחזקאל נפשי.

כרטיס למופעי הפרפורמנס: 30 שקל. המכירה ביום המופע במקום או בהזמנת מקומות מראש:054-7552423 או 054-7949983. לחיילים ולאנשי כוחות הביטחון הנחה של 30%.

לפרטים נוספים: artexpo.co.il/divinegrace.

נעילה: 11.7.13.

"פרסים", שיח גלריה

יום שישי, 14 ביוני 2013, ב-13:00.

"פרס היצירה הציונית, מהדורה מוגבלת". שיחה בין ד"ר נועם יורן, האוצר גלעד מלצר ואמני התערוכה.

האירוע יתקיים בחללית, רח' הירקון 70, תל-אביב. הכניסה חופשית.

שרה רז

50 גוונים של ירוק

אוצרת: שרה רז.

פתיחה: 11 ביוני 2013, ב-20:00, בגלריה הציפור הכחולה, רח' רוטשילד 75, פתח-תקווה.

לאחר שיצרו בחודש איכות הסביבה בחומרים ממוחזרים בנייר, פיסלו בבד, ציירו ופיסלו בסמרטוטי רצפה, יוצרים אמני פתח-תקווה בתערוכה זו עבודות מתמציות צבע מן הטבע, זרעים, קטניות, דגנים ועלים למיניהם, כמו גם תה וקפה בתפזורת, קינמון, מיץ כרוב ותות עץ, סלק, כורכום ועוד.

נעילה: 7.7.2013.

Rojo Enrique Rottenberg Cuatro Estaciones

"Cuatro Estaciones", תערוכת צילום של אנריקה רוטנברג

פתיחה: 4 ביוני 2013

אנריקה רוטנברג מציג לראשונה אתCuatro Estaciones (ארבע תחנות), תערוכה העוסקת בתצלומים מבוימים, צבעוניים ואסתטיים שבהם הוא חושף את הבתים, האנשים והנשים שעוברים בחייו.

בתערוכה ארבע סדרות: Autorrretrato (דיוקן עצמי), שבה האמן מתעד את עצמו במצבים שונים, מקצתם אבסורדיים; Diecinueve Mujeres Y Una Cama (מאה נשים ומיטה אחת), תצלומי נשים עירומות בגילים שונים, שצולמו באותו חדר שינה ועל אותה המיטה; Dormir Con(חדרי שינה), כ-200 תצלומים של חדרי שינה שונים שצולמו בקובה; ו-La Familia (המשפחה), סדרת תצלומים שמלווה במשך שנים בני משפחת דייגים אחת.

רוטנברג, איש עסקים ונדל"ן, סופר וקולנוען ("נגוע", "בר 51", "חימו מלך ירושלים", "המיועד", "נקמתו של איציק פינקלשטיין"), חי ב-20 השנים האחרונות בקובה, שם בנה את הסיטי של הוואנה הבירה. הציג
בתערוכות שונות בעולם. זוהי תערוכת הצילומים הראשונה שלו בישראל.

התערוכה תוצג בגלריה ברח' שביל המרץ 1, בניין 9, ת"א
זמני פתיחה:
שישי-שבת: 11:00-14:00
חמישי: 16:00-19:00
עד לתאריך 5.7
באמצע השבוע יש לתאם מראש
דלית מרחב, אוצרת התערוכה: 052-2353898 / md8art@gmail.com

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎

 

קול קורא Max10

$
0
0

Max10 – מעבדת מופעים
איפה את\ה יכול\ה להתנסות עם רעיון בימתי חדש, פעולה אמנותית ללא הגדרת ז'אנר, עבודה בתהליך?
איפה אתה יכול להופיע ולהסתכן בכישלון כעדות אמיתית של התקדמות והעמקה של העשייה שלך כמוסיקאי, שחקן, רקדן, פרפומר או כל אמן או יוצר?
איפה אתה יכול להתמך במסגרת שמעודדת עשייה ניסויית ומקדמת אחריה דיאלוג פתוח עם הצופים ?
max10 -  מעבדת מופעים:
איפה: סטודיו גופיה, בן יהודה 193
מתי : שבוע אחרון של החודש- באפריל 24,
מאי 23, יוני 24, יולי 30, אוגוסט 29
בשעה 20:00
ציוד טכני:  חלל גדול ופתוח  בגודל 200 מ"ר שבו רצפת ריקוד 90 מ"ר, + חדר קטן של     4 על 3 , תקרה אקוסטית, תאורה וסאונד בסיסי. נארגן חזרה טכנית קצרה ביום המופע ולכל אמן תינתן אפשרות להכיר את הספייס ביום חזרות מרוכז.

עשרה דברים שכדאי לדעת אודות MAX10 :
•    מעבדת ביצועים max10 היא מקום לעשות עבודה אמיצה, ניסוי, להחשף, לקחת סיכון.
•    max10 הוא אירוע ביצועי בימתי ללא אוצרות או יד מכוונת בשבוע האחרון של כל חודש
•    max10 הוא מקום שבו אמנים חדשים יכולים להציג את העבודה בתהליך, ואמנים מבוססים יותר יכולים לעבוד מחוץ הז'אנר שלהם.
•    האירוע נקרא max10 כי כל עבודה יכולה להיות לא יותר מ 10 דקות, ולא יותר מעשרה מבצעים בלילה. אחרי עשר דקות של ביצוע פעמון ישמע והאורות יכובו – אנחנו מתכוונות לזה, באמת..
•    אחרי ההופעה אתם מוזמנים לקבלת פנים (יין ובייגלה כלולים במחיר הכניסה)  שבו את\ה יכול\ה לדבר עם האמנים על העבודה שראיתם. בחר \י שלושה אמנים לדבר, לספר להם מה הזמין אותך בעבודה שלהם ומה השאיר אותך בחוץ.
•    אמנים מכל הז'אנרים מוזמנים – ריקוד, פרפומנס, מוסיקה, תיאטרון, אמנות חזותית, מייצבים, סרטים, הרצאות, הפגנות, אמנויות לחימה, שירה ועוד
•    מתאים לאנשים מגיל 18 עד 100 שהאמנות שלהם מהווה לפחות 55% מהחיים שלהם בהוויה או בפועל.
•     אם את/ה רוצה להופיע בmax10 את/ה מוזמנ/ת לכתוב ל: gufiya193@gmail.com  ובו תכתוב/תכתבי 2-3 שורות על עצמך ועל העשייה האמנותית שלך, וטלפון שלך.
•    שליחת מיילים ב 10 לכל חודש
•     עשרת הנרשמים הראשונים יזכו להופיע באותו החודש, ומי שלא נכנס באותו החודש יקבל קול קורא לחודש הבא.

קול קורא לעל-טבעי

$
0
0

לכתב עת חדש בנושא אמנות ותרבות דרושים כותבים. כתב העת "&" העתיד לצאת לאור בספטמבר 2013, מייצר וחושף דיאלוג מתמשך בין אמנות ויזואלית לבין ה'עולם'; מטרתנו היא לפתוח את שדה האמנות המתקיים כתגובה למציאות הסובבת אותו או ביחס אליה, ולתת במה לחיבורים והתכתבויות בין טקסטים ממגוון תחומים לעבודות אמנות. המגזין יצא בפורמט של טרילוגיה שנתית.
הגיליון הראשון, העתיד לצאת לאור בספטמבר 2013, יעסוק בנושא ה "על-טבעי".
הגדרת העל טבעי: דבר שאת עובדת קיומו ניתן להסביר רק באמצעות חוקים או כוחות שונים מחוקי הטבע. נושאים לדוגמה, העונים להגדרה זו: רוחות רפאים, תקשור, אסטרולוגיה, גלגול נשמות, פרא-פסיכולוגיה, קריפטוזואולוגיה, חקר חוצנים, גיבורי- על, טקסי הוצאת "דיבוק" ועוד.
לכל המעוניין, נא לשלוח טקסטים רלוונטיים בפורמטים שונים (כולל פורמטים בלתי-קונבנציונאליים ואנקדוטות, כגון: אי-מיילים, הרהורים, פרוזה, שירה, סמסים ועוד) – עד 1,000 מילה, לכתובת: ampe.mag@gmail.com
דד-ליין: 10.7.13
עורכות: מאיה קשביץ ודינה יקרסון, בחסות עיריית נתניה והגלריה על הצוק

קול קורא למעבדה דרומית לאמנות

Viewing all 4027 articles
Browse latest View live