Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4103 articles
Browse latest View live

רב ערב 02.06.20

$
0
0

אמנות במשבר? ייצור ומימון של אמנות פלסטית בישראל: בין שוק פרטי למימון ציבורי

שיחה עם ד״ר מילי פרי ואיתן שוקר, חוקרי שוק האמנות ומדיניות התרבות בארץ ובעולם

מנחה: מבקר האמנות יונתן אמיר
מגיבה: האמנית פרופ׳ יהודית סספורטס

מאז ומתמיד נזקקה האמנות למימון ושימשה נכס בעל ערך כלכלי, אולם רק בעשורים האחרונים הפכה האמנות למכשיר פיננסי בפני עצמו. בתקופה שבה עולם האמנות הגלובלי מגלגל מיליארדי דולרים, ונראה לעיתים כשלוחה נטולת רגולציה של שווקי ניירות הערך, היחס בין המימון הציבורי למימון הפרטי של אמנות מעוצב מחדש ומעורר שאלות חשובות.

אילו שינויים עברו מערכות המימון של האמנות בעשורים האחרונים בישראל? האם השוק הפרטי נכנס לוואקום שמותירה המערכת הציבורית, ואם כן – מה צריך להיות תפקידה של מערכת זו? כיצד משפיעות התמורות הכלכליות על מעמדה של האמנות ועל תפקידיהם של האמנים והאמניות? מהן ההשלכות האתיות והפוליטיות של אמנות ההון? ומהם ההבדלים וקווי הדמיון בין המערכת הבינלאומית לבין עולם האמנות המקומי?

השיחה תשודר בשידור חי, קישורים לצפייה בפייסבוק וביוטיוב יפורסמו בקרוב באתר המכון – https://bit.ly/2WZfvNf

השידור החי ילווה בכתוביות בעברית

לצפייה בשידורים הקודמים שלנו – https://bit.ly/2XIY7Ny

הצטרפו לקבוצת הווטסאפ החדשה שלנו כדי לקבל עדכונים על השידורים הבאים דרך הקישור – https://chat.whatsapp.com/ButnR8VkxAOAXVZEKScLVN



בעזרתכם – מוסללה רלוונטית מתמיד

לפני 11 שנים, קבוצת חולמים ויוצרים הנביטה את מוסללה בשולי קו התפר הירושלמי.

התחלנו עם חלום לשנות ולהשפיע על המציאות היומיומית של שכונת מוסררה בירושלים, לחבר, ליצור ולהעלות את השאלות התמימות שאמנים מעיזים לשאול – למה בעצם בנו את החומה והאם עדיין צריך אותה? מה קרה כשהפסקנו לאכול אבטיחים ולהנות מהרגעים הקטנים של החיים יחד?

11 שנים עפו להן כמו שרק הזמן עובר כשנהנים – והיום מוסללה היא קהילה חיה, תוססת של עשרות חברים שמפעילים שלושה מרכזי פעילות, עשרות יוזמות ומעגלי עשייה ומאות אירועים אליהם מגיעים עשרות אלפי אנשים מדי שנה.

למוסללה אין תמיכה קבועה מאף גורם או ארגון, מתוך רצון עקרוני להתבסס כעסק חברתי אוטונומי. כבר כמעט הצלחנו ״לפצח את השיטה״ ולהיות ארגון בר-קיימא כאשר התחיל המשבר.

אז בשביל שנוכל להמשיך בתהליך, להוביל את ירושלים להיות העיר שכולנו חולמים ומאמינים בה – ראו זאת כפניה אישית בבקשה לתמוך בקהילה הנפלאה של מוסללה.

איך אפשר לתמוך בנו?

הצטרפו למעגל החברים של מוסללה – בעלות של החל מ-10 שקלים תמיכה קבועה לחודש, כל אחד ואחת על פי יכולתו.

תרומה חד פעמית שתעזור לנו לעבור את התקופה הקרובה – כמו גשם מחייה בסוף החמסין

או פשוט הזמינו אצלנו את האירוע/סיור/סדנה הבאה שלכם – ויש לנו המון מה להציע.

נתראה בקרוב על הגג!



שבוע העיצוב 2020 נדחה עד להודעה חדשה

שבוע העיצוב ירושלים 2020, האירוע השנתי של בית הנסן ביוזמת הרשות לפיתוח ירושלים ומשרד ירושלים ומורשת, שהיה אמור להתקיים ביוני הקרוב בבית הנסן, ייאלץ להידחות למועד לא ידוע.

שבוע העיצוב 2020, תחת התמה ״קרקס הבריחה״, עתיד היה להתמקד באסקפיזם. לא יכולנו לדמיין אז כמה רלוונטית תהיה התמה הזאת היום ובאיזו פתאומיות תיסגר הדלת על המפלטים שאנו מחפשים מהמציאות. והנה, מצאנו את עצמנו בורחים פנימה, אל קירות הבית והרחק אחד מהשני בעוד אנו מגלים כי ישנם מצבים בהם אין לאן לברוח.

השנה, נבצר מאיתנו להיצמד לתאריך המקורי, אולם הרלבנטיות של השאלות שאנו מציבים רק הלכה ועלתה. אנו הולכים בעקבותיהם של אירועי תרבות רבים ברחבי העולם שנאלצו לבטל או לדחות, אך בכוונתנו להמשיך.

אנו מסתכלים קדימה וממשיכים לעבוד במרץ כדי לרקום אירוע אשר יחקור, יאתגר ויתמודד עם שאלת האסקפיזם, כפי שנוסחה לפני מספר חודשים, בעולם שנראה אחרת לגמרי, וכפי שהיא מתבהרת היום במצב העניינים החדש.

ברגע שייקבע מועד חדש תצא הודעה בהתאם.



משוואות מרחק – Equations of Distance / הדיל אבו ג׳והר, איה אבו רוכן כמאל, מייסא דאהר, ראיה חמדי

מרכז לאמנות ומחקר מעמותה

פתיחה: 2.6.20 (התערוכה תפתח ללא ארוע פתיחה)
נעילה: 17.07.20           
ליווי אוצרותי ואמנותי: סלה-מנקה וטליה הופמן

כותרת התערוכה,"משוואות מרחק", מזמינה היום התייחסות להנחיות הריחוק הפיזי וכללי ההתנהלות במרחב הציבורי שנקבעו בעקבות מגפת הקורונה (Covid-19), אך שם התערוכה נקבע שבועות רבים לפני ההתפרצות. איה אבו רוכן כמאל, הדיל אבו ג׳והאר, מייסא דאהר וראיה חמדי, בוגרות אוניברסיטת חיפה, הגיעו בשנת 2017 למעמותה במערב ירושלים כדי להשתתף בסדרת מפגשים סביב המשך העשייה האמנותית שלהן עם סיום הלימודים. המפגשים הקבוצתיים התפתחו לעבודה משותפת לקראת התערוכה, ועלו בהם שאלות על הנסיעה למערב ירושלים, על המרחק ממקום מגוריהן בגליל, על הצורך לדבר בעברית ועל משמעות הפעולה האמנותית של כל אחת מהן בנפרד ושל ארבעתן כקבוצה. כעת, כאשר "משוואות מרחק" פותחת מחדש את מעמותה אחרי שבועות של הסגר ובידוד, המרחקים נמדדים גם באפשרויות הצפייה בעבודות והנוכחות בחלל התערוכה.

העבודות בתערוכה עוסקות בגוף, דת, מיניות, פליטות וגורל. יש בהן מצבים של צרימה ושונות בלי ניסיון לגשר על הפערים בינן ובין המציאות הסובבת אותן. התערוכה מציעה להאיר דרכים אפשריות בין הרי הגליל להרי ירושלים אך גם לסמן את העמקים ביניהם, את המקומות שבהם נמצאים המשקעים, הסתירות, השכחה וההכחשה של מה שמתרחש ביניהם בעשרות השנים האחרונות.

שעות פתיחת המרכז לאמנות ומחקר מעמותה: ימים ג'-ה': 14:00-18:00, ו': 10:00-14:00

מייסא דאהר



בית הנסן פותח את שעריו ומזמין את הקהל ״למועדון הפיקניק של בית הנסן״

בליווי קולינרי של משק עפאים

* כל זאת תוך שמירה על המרחב הבטוח וההנחיות של משרד הבריאות

 בית הנסן יפתח את שעריו לקהל הרחב, שיוכל להנות מהמרחב השוקק בגינה הפראית והאביבית. משק עפאים, השוכן במתחם, יפעיל שירות טייק אווי מהחנות ויציע סלי פיקניק מפנקים, שיכללו בין היתר גבינות משק, לחמי מחמצת, ממרחים ועוד.

הפעילות במתחם ביוזמת משרד ירושלים והרשות לפיתוח ירושלים, תוך שמירה על המרחב האישי והנחיות משרד הבריאות.

במשק עפאים חרטו על דגלם מודל של ״חקלאות אחרת״, שמאפשרת למגדלים להיות בקשר ישיר עם הצרכן כמו גם שמירה על אקולוגיה וסחר הוגן. כל הההיצע מגשים את החזון של המשק עם המוטו “מהזרע לצלחת”, כשרוב חומרי הגלם מגיעים ממשק עפאים עצמו או ממשקים אחרים בארץ.

בשעות הערב יפעיל המשק גם את בר ״הדיר״ לשירות טייק אווי של שתייה וסלי פיקניק.

טראסות הגן של בית הנסן, היו במקורן מרחב בו גידלו חולי הצרעת ירקות ופירות, צאן ובקר, שאבו מי שתייה מן הבארות הפרוסים במתחם, והיוו גם מקור עיסוק ודרך לריפוי נפשי של החולים במקום.

מועדון הפיקניק של בית הנסן מעניק מפלט ורגע של הפוגה מן המציאות המורכבת ומזמין את כולם להנות מזמן איכות עם יקיריהם בין פינות מוצלות, ספסלים, מחצלות ומוזיקה טובה.

בהמשך ובכפוף להנחיות יפתח המבנה והגלריה לתערוכות מתחלפות.

הכניסה למתחם מוגבלת בהתאם להנחיות משרד הבריאות ועל בסיס מקום פנוי. 

למידע נוסף : hansen.co.il



קול קורא: כנס במציאות מדומה

ביום שישי, ה-12 ליוני, 11:00-14:00, יתקיים הכנס ״אמניות מפסיקות לציית #2״.

הכנס יתקיים במרחב של מציאות מדומה, ויעסוק בשאלה: ״איזה עוד אמנות אני יכול-ה לדמיין?״

האמנות במשבר.

אנחנו כבר לא יכולים להסתגר בתוך התיאטראות, המוזיאונים והסטודיואים. חלק מאיתנו אף פעם לא רצו בזה. חלק מאיתנו מתגעגעים ליכולת לעשות את זה. מה שבטוח, זה כבר לא עובד לאף אחד מאיתנו. ועדיין, אנחנו זקוקים לצורות מפגש קהילתיות, משבשות וחתרניות, שיכולות להוות אלטרנטיבה אמיתית להגמוניה השלטונית והתרבותית.

 אנחנו זקוקים לאמנות. כי האומנות במשבר עוד הרבה לפני הקורונה. היא במשבר כי היא עדיין נחה על צורות של מפגש, מערכת יחסי כוחות ורעיונות של צריכה ששייכים לעולמות שאנחנו לא חיים בהם כבר הרבה זמן. ולכן, האמנות כבר לא מתקיימת תקופה ארוכה. פשוט כי הפסקנו לדמיין.

אנחנו מאמינים שבימים האלה, כשהשלטון מרחיב את האחיזה שלו בתנועתנו במרחב האישי והציבורי, וכשמוסדות האמנות מתעסקים בהשרדות במקום ביצירת אלטרנטיבה; הפעולה הכי חתרנית שיכולה להיות היא ההתאספות העצמאית לשם היכולת לדמיין יחד מציאויות אחרות.

זהו קול קורא לכל מי שרוצה להשתתף במרחב המעברי שבו נשתף, נחלוק ונתבוסס בתוך הפנטזיות, הרעיונות והמשאלות שלנו לגבי מה עוד אומנות יכולה להיות.

מעוניינים להשתתף, לשאול שאלות, לשמוע עוד פרטים?

אפשר להגיב פה או ליצור איתנו קשר במיילים:

לילך  lilachlivne@gmail.com

אהוד  ehudarash@gmail.com

הפוסט רב ערב 02.06.20 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


תרגיל בשוטטות

$
0
0

יהונתן ה. משעל: שלום דנה לב-לבנת. את נמצאת כרגע ברזידנסי במשכן האמנים הרצליה, כחלק מהפרויקט המתמשך שלך ״Permanent Vacation״. ספרי מה את עושה.

דנה לב-לבנת: כרגע אני בהרצליה, אבל ״פרממנט״ הוא לא פרויקט שמרוכז במקום ספציפי. המהלך של ״פרממנט״ הוא, איך להגיד את זה, עם ההסתכלות יותר רחבה. המקום יכול להיות באותה מידה יער או חוף ים, לאו דווקא מקום אורבני.

במסגרת ״Permanent Vacation״ הגעת למקומות ברחבי העולם. מה הקו המחבר בין כל המקומות שאת מגיעה אליהם ונמצאת בהם?

ההתבוננות בעיקר. זה גם מאד תלוי בזמן, כי יש מקומות שאני נמצאת בהם יום או יומיים, ויש מקומות שאני נמצאת בהם חודשיים. הבסיס של העבודה, מבחינתי, הוא עיגולים: אני הולכת בעיגולים, במיוחד עם יש לי זמן במקום, ובכל יום אני מרחיבה את הרדיוס שאני מסתובבת בו.

באופן מתוכנן?

לא. בהתחלה אני מסתובבת מסביב למקום שבו אני ישנה ומשם ממשיכה למקומות בסיסיים כמו מכולת, סופר ובית קפה. חשוב לי גם להתחבר עם בעל המכולת ועם האנשים בקפה. אם אני מרגישה שיש לי חיבור איתם וכיף לי איתם, אני יודעת שיצא לי מזה משהו. הם יספרו לי לאן ללכת ומה לעשות, מה לראות, איזה אנשים לפגוש בשכונה או איפה יש בתים מעניינים. אלו תמיד האנשים שיודעים לכוון אותי.

דנה לב לבנת, מתוך הפרויקט Permanent Vacation

המקומיים. איך נוצר החיבור איתם?

בוא ניקח למשל מכולת, אחת התחנות הראשונות שלי כשאני נוחתת במקום חדש. אני משתדלת לבוא כמה ימים ברציפות, לחפש דברים שונים ולשאול שאלות. מה שיש במכולת יגדיר את המקום. אתמול הלכתי למכולת פה, ליד משכן האמנים. עכשיו, ברדיוס הראשוני שלי יש שתי מכולות. אחת של פעם ואחת מעוצבת. במעוצבת הכל יפה עם זכוכיות ומוצרים מסודרים על מדפים. למכולת המעוצבת מביאים דברים קצת אקסטרה ואת רואה את זה ישר כשאת נכנסת. יש בה ד״ר פפר. יש קהל מאד מסוים ששותה ד״ר פפר. אז המכולת הזאת פחות מעניינת אותי, למרות שמעניין אותי לדעת שהיא קיימת. המכולת השנייה, לעומת זאת, היא מכולת של פעם עם ערימות על ערימות, ואפשר למצוא בה הכל. שם אני נמצאת הרבה ושואלת שאלות כמו: ״יש לכם צלפים?״

צלפים?

צלפים בשבילי זה מוצר בסיס, אבל אני אוהבת רק צלפים במלח.

יש צלפים אחרים?

בחומץ. שאלתי את המוכר אם יש לו צלפים, והוא הביא אותי לצלפים, ואמרתי לו שזה לא במלח, זה בחומץ. לא ממש היה לו מושג מה ההבדל או למה אני צריכה את זה. משם התחילה שיחה. דרך השיחה הזאת עברתי למוצר אחר ואז סיפרתי לו עלי קצת והוא סיפר לי על עצמו ועכשיו אנחנו כבר חברים, מארק ואני.

דנה לב לבנת, מתוך הפרויקט Permanent Vacation

למוכר במכולת קוראים מארק.

והוא בחור חמוד מאוד. דיברנו על טיולים – הוא רוצה לנסוע לדרום אמריקה – והחלפנו חוויות. לפני שהוא עבד במכולת הוא היה מרכיב שערים, ואז נחתכה לו האצבע והרכיבו לו אותה מחדש. אחרי זה הוא כבר לא היה יכול לתפעל את המכונות והיה צריך לעבור לעבוד במכולת.

בן כמה הוא?

הוא צעיר, בן 26. יש לו פטיפון ואוסף תקליטים והוא אוהב שאנסונים. הוא הבטיח לבדוק לי את עניין הצלפים, אני צריכה לחזור בשבוע הבא ואולי יהיו לו צלפים במלח. והנה, גם מתוך השיחה הזאת כבר דיברנו על איפה יש חומוס ואיפה יש בתים יפים. שאלתי לאן אני יכולה ללכת והוא הדריך אותי לשביל יפה שאולי הייתי מגיעה אליו באיזשהו שלב, אבל כנראה שלא כל כך מהר, והשביל הזה הוביל אותי למקום אחר. אלו הדברים שהם א׳-ב׳ מבחינתי כשאני מגיעה למקום חדש.

כל מקום.

בדרך כלל, כן. זה מתחיל מקפה, וממכולת או סופר, משהו כזה.

אבל מקומות הם שונים אחד מהשני, יש הבדלי תרבות, מכשולים אחרים.

נכון. אז בכל פעם לומדים להסתגל, או לעבוד עם מה שיש, ואלו דברים מבורכים כי זה כיף, אלו מכשולים כיפים. אבל הבסיס הוא תמיד מעגלי. למצוא בן אדם אחד או שניים, מהמקום המאוד קרוב, בחו״ל הרבה פעמים זה הוסטלים. בחו״ל, גם בגלל שאני אישה שמטיילת לבד, חשוב לי לדעת שאני יכולה ללכת בביטחון ברחוב וזה מידע שמגיע מההוסטל. אחת השאלות הראשונות שאני שואלת היא אם אני יכולה ללכת, באילו שעות, מאיזה אזורים להימנע. זה משפיע על המסלול שלי.

דנה לב לבנת, מתוך הפרויקט Permanent Vacation

אם הגעת למקום וגילית שאי אפשר להסתובב, מה נשאר לעשות בו?

שאלה טובה. אלו באמת מקומות שפחות הסתובבתי בהם, בסופו של דבר. ואלו מקומות בעייתיים מאד. לפעמים אי אפשר להוציא את האייפון, אי אפשר ללכת עם מצלמה, את לא יכולה ללכת עם אוזניות. אומרים לך, ואת גם מרגישה את זה כי הרחובות ריקים. ופתאום יש עניין אם את הולכת לבד, אנשים יעירו לך.

מה יגידו?

גברת, זה לא מקום בשבילך.

כאילו שיש איזה ידע קולקטיבי, שלא כתוב בשום מקום, אבל כולם יודעים.

נכון. למרות שאני משערת לעצמי שבאזורים כאלו, שהגעתי אליהם בקולומביה, זה די ידוע. אולי לא לתיירים, ובמרכז העיר יש אזורים סבבה, רק שלא ישנתי במרכז העיר. הסתובבתי שם במשך היום אבל בלילה, אם יצאתי לשם, זה היה עם אוּבֶּר מהדירה שלי עד למקום ובחזרה. גם לא הסתובבתי לבד בלילה, הסתובבתי עם בחור מההוסטל שישנתי בו. מבינים את הדינמיקה הזאת מהר מאד. פעם אחת מישהו עקב אחרי וברחתי, ובזמן הזה התקשרתי להוסטל ומישהו רץ אלי לאסוף אותי. בקולומביה גם שדדו אותי. עם מצ׳טה, ברחוב.

מה שמביא אותי לשאול על המוטיבציה שלך לעשות את זה.

לעשות את מה, לטייל?

אני לא חושב שמדובר פה בטיול. כשאני הולך לטיול, זה שונה ממה שאת מתארת כרגע. זה לא נשמע לי כמו טיול.

אני משוטטת יותר ממטיילת. אין לזה מטרה. דבר ראשון, אני נהנית ללכת בלי מטרה. אני נהנית מהחופש. אני אוהבת ללכת לאיבוד. ללכת לאיבוד זאת פריבילגיה, כלומר ליהנות מזה זאת פריבילגיה שדורשת זמן וגם מיומנות.

מיומנות ללכת לאיבוד?

לגמרי. פשוט ללכת, לראות משהו, כמו שמארק מהמכולת אמר לי שיש פה מקום יפה והלכתי אליו, ופתאום ראיתי את השביל והלכתי בו. עכשיו, הלכתי בשביל כי היה לי זמן ללכת בשביל וכי זאת הייתה המטרה, ללכת לשם. ובשביל מצאתי דברים יפים, שהיו יפים בעיניי לפחות, כי אולי הפרח הזה שראיתי שם לא עניין אף אחד. ואז ראיתי בחורים חמודים שעשו כושר והסכימו להצטלם. לא הייתי פוגשת אותם אם לא הייתי הולכת בשביל. וזהו בעצם, זאת המוטיבציה, לא לצפות לכלום ולקבל המון. זה win win situation.

דנה לב לבנת, מתוך הפרויקט Permanent Vacation

יש פה משהו נוסף שלא הזכרת אבל הוא חלק מהותי מהפרויקט: כל שעתיים את מעלה דימוי לאינסטגרם. את כל הזמן מצלמת. אם העניין הוא לשוטט, ללכת לאיבוד, למה צריך לצלם את זה?

כי אני צלמת ואני עושה אמנות וזאת מטרת העל שלי, זה פרויקט אמנות. וכי המצלמה רואה דברים הרבה יותר יפה ממני. אני בעצמי רואה יותר טוב דרך הצילומים שאני עושה. זה ברור, או שזה הסבר מסורבל?

זה לא מסורבל, אבל זה עדיין הסבר רחב. עד עכשיו אני שומע ממך על החוויה הפיזית. על הגילוי, על ללכת לאיבוד. מה הופך את זה לפרויקט אמנות? יכול להיות שזה החיבור?

כנראה. אלו שני דברים שקשורים אחד בשני. כל הפרויקט הזה התחיל בלי לתכנן אותו, הוא איכשהו קרה והתגלגל להיות מה שהוא כרגע. במהלך הזמן הזה הצילום והשוטטות הפכו להיות דבר אחד, אני כבר לא יכולה להפריד ביניהם. הרצון לצלם, או מה שנהיה כבר הצורך לצלם, הוא חלק בלתי נפרד מהמוטיבציה. זה גם קשור לדימוי שאני מעלה כל שעתיים, הוא חייב להיות מ-24 השעות האחרונות. יש בזה משהו כמעט מכני. הדרך שבה אני רואה משהו, ואז אני יודעת להוציא את המצלמה, אני יודעת איך אני רוצה לראות את זה. ואז זה נראה לי באמת יותר יפה. זה קרה עם הזמן. לפני הפרויקט לא צילמתי.

מה עשית?

הייתי עושה הרבה קולאז׳ים. אבל אז התאהבתי בשילוב של שיטוט וצילום שהופכים לסוג של פרפורמנס. אולי פרפורמנס זאת לא המילה הנכונה. Life-Art Project או משהו כזה. לא יודעת בדיוק איך לקרוא לזה, אבל זה דבר אחד בתוך השני. הם בלתי נפרדים.

בואי נתמקד רגע בפן של הצילום. יכולת לעשות מסע עם שמונה עדשות וגופים, מסוג הדברים שצלמים עושים, ויש גם משהו בנראות של צלמת עם כל הציוד שפותח דלתות לפעמים. את בוחרת ללכת עם טלפון.

יש לי גם מצלמה. מצלמה טובה, אבל קטנה, מצלמת כיס. אני מצלמת איתה כמעט כל צילום. יש לי המון כפולים, אחד עם אייפון ואחד עם מצלמה.

נאמר וראית משהו, איך נראה רגע שבו את מצלמת?

אני מצלמת רק מה שנראה לי יפה; הבחירה הראשונית היא אסתטית. כמובן שזה קשור לטעם, אבל כל מה שלדעתי יפה, אני מצלמת. אם אלו אנשים רוב הצילומים יהיו פרונטליים, וחשוב לי לדבר עם הבן אדם. אני אשאל אותו איך קוראים לו, מה הוא עושה, אנסה לייצר איזשהו קשר, עד כמה שאפשר. יש מקומות שבהם השפה היא מחסום, אבל עדיין יהיה איזשהו קשר. גם העובדה שהמצלמה היא קטנה, או שאני מצלמת עם טלפון, הופכת את המפגש ליותר אישי. המצולמים בדרך כלל מרגישים חופשיים יותר. אפשר גם לראות הבדל בין צילומי האייפון לצילום מהמצלמה. כשמוציאים מצלמה, פתאום הגב ישר, אתה מזדקף, אפילו כשמדובר במצלמה קטנה. אלו באמת דברים קטנים אבל אפשר לראות אותם. אם אלו לא אנשים, אז אלו דברים שחייבים להיות יפים בעיניי, אני חייבת להיות מוקסמת מהם, כמו אוצרות על הדרך. אני לא יכולה לקחת אותם איתי ולשים בתיק אז אני מצלמת אותם.

דנה לב לבנת, מתוך הפרויקט Permanent Vacation

איך הצילום משפיע על השיטוט? זה מגדיר את הדרך שבה את הולכת?

זה יכול מאד להגדיר את הדרך שבה אני הולכת. אני יכולה לראות מרחוק משהו שמעניין אותי וללכת לראות אותו, או לשאול איפה יש משהו כזה וכזה ולהישלח לשם. או שמספרים לי על מקום ואם הוא נשמע מעניין אני הולכת. אני משוטטת פחות בלילות או בחושך, בעיקר כי קשה לצלם בלי פלאש ובלי להעמיד חצובה.

הצילום והשיטוט קשורים אחד לשני. אבל הצד השני של זה הוא שאת בחוסר שליטה. גם בגלל מגבלות המצלמות שאת משתמשת בהן, וגם החוויה עצמה של שיטוט בלי מטרה.

הדבר שהכי חשוב לי מאז שהתחלתי את הפרויקט, שהכי מניע אותי, הוא החופש. זה בעצם חוסר השליטה. וזה תקף לגבי לאן אני הולכת, או מה לצלם, או הכמות. השחרור הזה הוא אוויר בשבילי.

לא היית רוצה לדעת יותר לאן הדברים הולכים, או לכוון אותם?

אני לפעמים כן מכוונת ויש דברים שמגדירים לי את סדר היום. קבעתי לעצמי את החוק שכל שעתיים אני מעלה דימוי לאינסטגרם. זה חוק מחייב, והוא משפיע על סדר היום שלי כי אני חייבת לצאת לצלם. ויש מגבלות כמו כמה ימים נתנו לי בוויזה להיות במקום מסוים, כמה כסף יש לי להיות במקום מסוים, לאן האוטובוס מגיע ממקום למקום. אם בכלל יש מקום לישון בו. יש מקומות שוויתרתי עליהם כי לא היה בהם מקום לישון, או שלא הגיע לשם אוטובוס. בתוך המגבלות האלו השליטה היא באמת לא מאה אחוז. אבל מתוכן יוצאת ודאות שקובעת בשבילי לקום בבוקר, בלי שעון מעורר, לאכול ארוחת בוקר ולשתות קפה ולצאת לרחוב בלי לדעת לאן אני אגיע בסיבוב שלי. בכל פעם אני מגדילה את הסיבוב. היום אני פה, מחר אני שם, יש פה אוטובוס לעוד שכונה, אני אקח אוטובוס לשכונה ההיא ואני לא יודעת מה יהיה בה. אני גם אף פעם לא בודקת ומבררת לפני מה יש במקום שאני נמצאת בו או במקום שאני נוסעת אליו.

בכוונה.

כן, אני פשוט מגיעה למקום. אני בודקת את הדברים הפרקטיים. איך מגיעים, אם יש הוסטל, אם בטוח להסתובב שם, איך המטבע, אם אני יכולה להרשות לעצמי כי התקציב שלי דל. ידע מוקדם לא מעניין אותי. גם כי לא בא לי להתאכזב וגם כי כל מקום יכול להיות מדהים בלי שום אף אטרקציה, ומקום יכול להיות מפוצץ אטרקציות ולהיות סופר משעמם.

איך הרצליה?

הרצליה בינתיים מרתקת. באמת, אני מתה עליה. יש ים, הייתי במוזיאון. אכלתי חומוס, פגשתי אנשים, מצאתי שביל יפה.

את משוטטת ומצלמת כבר כמה שנים. איזה דברים למדת בדרך?

מהדברים הכי פשוטים, איפה מדינות נמצאות על המפה או מדינות שלא ידעתי שקיימות. שמות של ערי בירה או כסף של מקום, איך להגיע ממקום למקום, איך להסתדר עם אוטובוסים. אלו דברים בסיסיים שפשוטים לי עכשיו, אבל בהתחלה קצת חששתי. את מגיעה לעיר וצריכה להבין לאן להגיע כדי ללכת לישון. כשהתחלתי עוד לא כל כך השתמשתי באינטרנט. והנה, זה למשל עניין מדהים, כי הכל השתנה. כשהתחלתי לטייל בסוף 2013, נגיד בדרום מזרח אסיה, בלאוס, בקמבודיה, לא הזמנת מקומות לישון בהם. הייתי מגיעה לתחנה, ואז היו מלא אנשים עם שלטים שהזמינו אליהם. בואי להוסטל שלי, בואי למלון הזה. היום זה כבר לא עובד ככה. ועברו, כמה, שש שנים? את מזמינה בבוקינג או בהוסטל וורלד. כבר אין לך את התרבות הזאת שהייתה לפני. זה שינוי מטורף שקרה בממש מעט זמן. ולכל מקום יש חוקים משל עצמו, איך למלא טפסים של ויזות, בירוקרטיות למיניהן שפעם פחדתי מהן והיום זה נראה לי כל כך פשוט, ואני עושה אותן זה בלי בעיות. למדתי על עצמי, למדתי לצלם, למדתי להתבונן. אני מסתכלת היום אחרת. לגמרי.

דנה לב לבנת, מתוך הפרויקט Permanent Vacation

את יודעת להגיד איך את מסתכלת היום אחרת לגמרי?

אני נון סטופ מחפשת פריימים. המבט שלי לא נקי. אני מסתכלת בשביל הצילום. בגלל שאני חיה את זה, בגלל שאני עושה את זה כל יום, כל הזמן, אז המבט שלי ממש השתנה. אם משהו לא מספיק טוב בעיניי בשביל דימוי אני מפנה את המבט. ישר.

ואמרת שלמדת גם על עצמך.

למדתי לא להצטרך חומרים פיזיים. להסתדר עם זוג נעליים אחד ושני ג'ינסים. למדתי לארוז מהר. ברגע שאת מורידה חפצים מהרשימה, קל יותר לארוז. אני יותר בטוחה בעצמי. למדתי לסמוך על עצמי ושאני יותר חזקה ממה שחשבתי. למדתי להיות לבד, כי אני בעיקר עם עצמי. הייתי ברוסיה שלושה חודשים ורוב הזמן הזה לא הייתי עם דוברי אנגלית או עברית. כמעט שלושה חודשים לא דיברתי עם אף אחד, לא ניהלתי שיחה נורמלית. אלו דברים שלומדים לעשות. זה לא משהו שהייתי יכולה לעשות בהתחלה. ולמדתי לאהוב את זה גם. מאד.

הפוסט תרגיל בשוטטות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 09.06.20

$
0
0

צייר הנודד: אפרת גל-נור והלל רומן בשיחה על האישי, החברתי והפוליטי בציורי נוף

שלישי, 16.6.20 בשעה 20:00

תל-אביב – הרצליה – טייבה – קיבוץ גבעת חיים – אום אל פחם – עין חרוד – מגידו – עפולה. שבע תחנות סימנה אפרת גל-נור במשך מסע בן כשנתיים, אליו יצאה בעקבות גיבור ספרו של עמוס קינן, "הדרך לעין חרוד". כמו ספרו של קינן, כך גם ציוריה של אפרת גל-נור מתבוננים בנוף כרווי מראש באידיאולוגיה והיסטוריה. מעבודותיה נשקפים הרשמים והתובנות שהותיר בה המסע, ביחס לתמונה העכשווית, המורכבת והחמקמקה של ישראל כפי שהצטיירה לה בדרך מתל-אביב לעין חרוד. ״עפולה החופשית", התערוכה האחרונה והמסכמת של המסע, מציגה עבודות מהדרך כולה וכן עבודות חדשות משתי התחנות האחרונות של המסע: מגידו ופארק עפולה. התערוכה נפתחה מחדש בתחילת החודש והיא תוצג בגלריה העירונית עפולה עד ה-28 ביוני.

במפגש, שיתקיים בגלריה וישודר במקביל גם בפייסבוק לייב בעמוד הפייסבוק של הגלריה, יעסקו אפרת גל-נור והלל רומן – ראש תחום ציור במדרשה לאמנות בית-ברל, בעמדה המסורתית של צייר הנוף, וכיצד ניתן לחשוב אותה בהיבטים נוספים פוליטיים, מגדריים ועוד.

"חייבת לצאת מתל אביב" – סרטון על רקע פס קול מתוך העבודה "רדיו עפולה החופשית" שנעשתה בשיתוף עם תושבי המקום ותנועת תרבות עפולה

אתר "הדרך לעין חרוד-מסע עכשווי"

הגלריה העירונית לאומנות עפולה – רח' חטיבה תשע מס' 15

ההשתתפות אינה כרוכה בתשלום



״אני ואת והשדה הפתוח״ / יוחנן דרוקר וניבה שגב

פתיחה: חמישי, 11.6 מהשעה 16:00, ללא פתיחה רשמית

מפגשי גלריה בהשתתפות האמנים: ימי חמישי, 18.6, 25.6, 2.7, בשעה 17:30
מפגשים אינטימיים של עד 15 אנשים, בהרשמה מראש
נעילה: 11.7.20

"פעם, בימים רחוקים בארץ אחרת, עמדתי מול עמק עטוי שמיכת ערפל. בהרים ממזרח הפציע לאיטו בכתום בוהק כדור השמש. על חומת הזכוכית שלפני זלגו אגלי הטל. ובצילום נראו ברושים שנכוו בשמש העזה. כמו בישרו על הקיץ הנורא שיבוא".

ניבה שגב

 

זו תערוכה של שניים. מזה שלושה עשורים יוחנן וניבה בזוגיות. יוחנן צייר, ניבה מצלמת וכותבת. יש ביניהם שיתוף פעולה שצמח באופן ספונטני, ללא כוונה תחילה. התהליך מתחיל בצילומים שניבה מצלמת תוך כדי שיטוט בטבע. לאחר מכן יוחנן מביט בתוצרים, בוחר את מה שמעורר בו השראה, נוגע ומסקרן אותו. ניבה מתבוננת בעבודה המוגמרת, מנסה למצוא בה סימנים שמחברים אותה אליה, מגיבה בטקסט.

יוחנן מצייר בעיקר את נופי המקום, מעין הצהרת אהבה מהולה בתחושת אבדן. הצבעוניות עזה, חמה ומתפרצת. הוא משתמש בצבעי אקריליק, בגירים ועפרונות פחם ופסטל ובחומרים בלתי שגרתיים כמו תבלינים, חול, זפת, קפה וברזלית.

ניבה מנסה בצילומיה למצוא את הייחודי בדברים השגרתיים, הבנאליים. החצר האחורית מעניינת אותה. מראות טבע מרגשים אותה. צמיחה והתכלות, חיים ומוות, כאב וכאוס בצד השלווה הפסטורלית. האורות והצללים שיוצרים לעיתים אווירת מסתורין, לפעמים איזו פיוטיות. יש הרבה מחיצות וגדרות, קרעים, שברים, הצצות, פתוח סגור. כיסוי וגילוי. השתקפויות. מראות מבעד ומבטים ישירים. והצורך בכתיבה מלווה אותה מזה ימים רבים.

שעות פתיחת הגלריה: רביעי 9:00-13:00, חמישי 16:00-20:00, שישי 9:00-13:00, שבת 10:00-14:00 או בתיאום מראש עם זיוה ילין 0547918049 או סופי ברזון מקאי 0547918464



Timed Act פעולה מתוזמנת / תערוכת בזק קבוצתית

בית הנסן  – מרכז לעיצוב מדיה וטכנולוגיה

נעילה: 4.7.20

תערוכה זו התגבשה מתוך תהליך מתמשך של עבודה עם אמנים.ות, אוצרים.ות וכותבים.ות במהלך חודשיי ההסגר שנגרם על ידי משבר הקורונה. הרכיב הקושר בין המשתתפים.ות הוא בחירתם.ן ליצור ולשתף את עבודתם במהלך תקופה יוצאת דופן זו. כל אחד ואחת מהם.ן הציג.ה פרויקט ב-BIDUD Residency, פלטפורמה דיגיטלית שפעלה ברשת בין ה-29 במרץ וה-16 במאי. BIDUD כלל 45 פרויקטים שנעשו על ידי יותר מ-50 יוצרים.ות. זה היה פרויקט ניסיוני שהלך והתפתח עם הזמן והזמין את המשתתפים להגיב בדרכים שונות למציאות המגבילה והמשתנה. הוא יצר סביבו תחושת קהילתיות יוצאת דופן ואף מוזרה, כזו הנובעת דווקא מהפרדה קיצונית. פעולה מתוזמנת היא אינה תרגום של BIDUD Residency במרחב הפיזי, אלא המשך של הניסוי, עכשיו, כאשר מפגש פיזי מתאפשר. כתערוכת בזק היא תמשיך להתגבש ולהתנסח עד לרגע הפתיחה ואף לאחר מכן.

פעולה מתוזמנת ממסגרת רגע מסוים בזמן ומגיבה מתוך מאפייניו הייחודיים. במקום להתרחב ולהתפשט, היא מתקיימת כקפסולת זמן ייחודית וסגורה. היא מיידית ואינטואיטיבית, יורה באפלה. רגע ההיווצרות מוגבל, אבל הוא מתרחש בין אם היא פוגעת או לא.

התערוכה היא פרויקט משותף של יוצרים ומאתגרת את ההפרדה הלעיתים ארכאית בין אמנים ואוצרים. תהליך העבודה מעלה שאלות כמו: מה טיבה של קהילה זו שהתגבשה בתקופת משבר? כיצד משבר זה השפיע על הפרקטיקה של היוצרים.ות? מה נבחר להציג ולחשוף עכשיו כאשר תערוכה פיזית אפשרית? מה המשמעות וההשלכות של אמנות מתוזמנת? ואלו נרטיבים יתגבשו לאחר שלושה חודשים של עבודה משותפת?

אוצרות: תמיר ארליך ונוי חיימוביץ'

הפקה: סמדר צוק

משתתפים.ות: שיר רז, רות פתיר, איתמר שטמלר, ליאור זלמנסון, אודי אדלמן, רעות קרן, שחר אפק, רועי ברנד, גילי סיטון, דוד דובשני, מתן אורן, מיכל הלפמן, הילה טוני נבוק, אורי הולבן, יסמין כספין, טליה ישראלי, ניר הראל, אלכס בן-ארי, רוני קרפיול, ניב פרידמן, עומר שיזף, נעמה בר-אור ועירא שליט, עידו גורדון, יעל פרנק

לצד התערוכה יושק במהדורה מיוחדת אסופת טקסטים מתוך BIDUD Residency (ועוד). הספר כולל טקסטים של: נירית נלסון, רועי ברנד, מורן סולומרסקי, ורדית גרוס, עמית שמעא, יואב רונאל, קרן גולדברג, ניב פרידמן, אבי לובין וגליה פסטרנק.

 

למידע נוסף: hansen.co.ilלאירוע פייסבוק

בית הנסן, מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה, גדליהו אלון 14, ירושלים

שעות פתיחת הגלריה: ראשון- חמישי בשעות: 10:00-18:00, שישי-10:00-16:00, שבת: 10:00-18:00



שיח גלריה בתערוכה "חור גדול באמצע"

גלריה P8, הפטיש 1, תל אביב

שישי, 12.06.20, בשעה 12:00
נעילה: שבת, 13.06.20

באמצעות צילום וסטופ מושן חוקרת האמנית לי ברבו את סיפורה של הנדוניה ואת המטען התרבותי המתלווה למעברים בין דורות ומדינות. ברבו היא סוציולוגית של חפצים, טקסטיל וזיכרונות, אותם היא חוקרת כמסמכים תרבותיים. התערוכה מסווגת זיכרונות לנושאים ובוחנת אותם תחת זכוכית מגדלת: מה רלוונטי? מה יכול להישאר? איזה זיכרון יוצר מציאות לא רצויה? מה אנחנו שומרות ומה אנחנו בוחרות להשאיר מאחור?

לקראת נעילת התערוכה יתקיים שיח גלריה בהשתתפות אוצרת התערוכה איריס פשדצקי והאמנית לי ברבו. נדבר על מקור העבודות ותהליכי עבודה אבל גם על החור הגדול שנפער בזמן ובמרחב מאז פתיחת התערוכה ועד היום.

השיח יתקיים בהתאם להנחיות הבטיחות, אנא הרשמו מראש בלינק

הפוסט רב ערב 09.06.20 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

תמורה שמימית במקום תמורה חומרית

$
0
0

אי אפשר לקרוא את הקול הקורא שהוציאה לאחרונה עיריית ירושלים ואת החוזה המצורף אליו מבלי לתהות איך יוצא טקסט כזה מלשכת ראש העיר שהיא במקרה גם בירת מדינת ישראל. עיריית ירושלים לא מציעה שום תמורה חומרית לאמנים שיגישו את הצעותיהם. את התמורה יקבלו כבר בירושלים של מעלה.

אם היינו מעוניינים להביט אל המציאות של ישראל 2020 ולרדת מהפנטזיות על מקומה האלוהי של ירושלים ומהרעיון שתושביה ואמניה ייהנו מחסדי השמיים, במקום הכותרת ״קול קורא״ מוטב היה להשתמש במילים: ״זלזול ויוהרה: הזמנה לאמנים להציג את יצירותיהם בלשכת ראש העיר תמורת כלום":

״עיריית ירושלים רואה חשיבות רבה בעידוד של אמנות עכשווית מקומית, של אמנים החיים ויוצרים בירושלים וכן של יצירות הקשורות לעיר ירושלים ולסמליה ומציעה לאמנים המעוניינים להשתלב במסגרת מיזם זה להציג את יצירותיהם בתערוכה בלשכת ראש העיר. לשכת ראש העיר מהווה נקודת מפגש לקהלים גדולים ולאנשי מפתח בתחומים השונים ולפיכך, מטרת המיזם הינה להציג את האמנות העכשווית המקומית וכן את היצירות הקשורות לעיר ירושלים ולסמליה בפני הקהל הרחב״.

נקודת מפגש לקהלים גדולים ולאנשי מפתח בתחומים השונים? זאת הרי המעטה, מן מידה של צניעות והפחתה בערך של לשכת ראש העיר החשובה על פני כדור הארץ. כפי שניתן לראות במפה המצורפת, וכידוע מזה דורות על גבי דורות, ירושלים היא מרכז העולם.

חשבתי על תרחיש דמיוני שבו אולי עלתה ההצעה על הפרק. זה קורה בערך בזמן שבו העובדים חוזרים לעבודתם בבניין העירייה אחרי חודשיים של היעדרות. ראש העיר לא מרגיש נוח, ומזמן ישיבה עם יועצת העיצוב ומזכיר לשכתו.

״משהו חסר פה״, אמר ראש עיריית ירושלים בזמן שהביט סביב לשכתו. ״כן, משהו בהחלט חסר פה״, הוסיף לעצמו בקול מהורהר.

״אולי התאורה?״ שאלה היועצת.

״לא. זה לא זה״.

מזכיר הלשכה חשב לרגע. ״אולי דיוקן שלך, אדוני ראש העיר?״

״דיוקן… רגע, כן, זה הכיוון. אולי לא דיוקן… אני יודע. חסרה אמנות על הקירות. אמנות שתייצג את ירושלים. חסרות עבודות אמנות על הקיר!״ קרא פתאום, כמו אדם שנזכר היכן שם את המפתחות האבודים לאוטו.

היועצת נרתעה. ״אדוני ראש העיר, זה רעיון מצויין, אבל אמנות זה יקר ולהזכירך בדיוק דיברנו על כך שהתקציב השנה יפגע בעקבות המצב. אולי משהו אחר? אפשר לצבוע מחדש״.

פניו של ראש העיר נפלו. ״את צודקת״, השיב באנחה. ״העירייה לא תוכל להרשות לעצמה לרכוש אמנות כרגע״.

מזכיר הלשכה, בחור צעיר ונמרץ שגויס רק לאחרונה, הרגיש שזאת ההזדמנות להוכיח את ערכו. ״אדוני ראש העיר, אם אוכל להציע הצעה – לא צריך לשלם כלום לאמנים כדי להציג את העבודות שלהם. נציע להם להציג תמורת חשיפה״.

״תמורת מה?״ תהה ראש העיר.

״חשיפה״ השיב מזכיר הלשכה. ״זה עובד למוזיאון ישראל ומוזיאון תל אביב, זה עובד לחברות סטארט אפ. אין סיבה שלא נציע גם אנחנו לשלם בחשיפה״.

״מה זה חשיפה?״ שאל ראש העיר. ״מטבע חדש שעוד לא שמעתי עליו?״.

״אנסה להסביר״, נכנסה לדברים היועצת, ״אנחנו בעצם עושים טובה לאמנים שאנחנו מוכנים להציג את העבודות שלהם. התמורה שלהם תהיה שהעבודה מוצגת כאן בלשכה. למעשה, הם אלו שצריכים להודות לנו״.

״ומישהו רציני יהיה מוכן להצעה כל כך אידיוטית?״ התפלא ראש העיר, ״זה נשמע לי מופרך. מי יסכים להציג עבודה שעבד עליה בלי לקבל תשלום?״.

״אמנים יסכימו״, אמר מזכיר הלשכה. ״תהיה לך פה אמנות ולא תצטרך להוציא עליה שקל. האמנים אפילו ישלמו על ההובלה״.
היועצת הנהנה בהסכמה. ״בוא נודה בזה, אם אם הם היו מעוניינים להרוויח כסף, הם היו משיגים עבודה אמיתית״.

״כל זה נשמע לי משונה מאד. וחוץ מזה, איך נפקח על התכנים?״ הקשה ראש העיר. ״אם אנחנו לא מציעים תשלום, מה יקרה אם עבודה מסויימת תעורר תגובות שליליות מהקהל? איך נוכל להגיד שגם לא שילמנו כלום וגם עכשיו זה לא מתאים לנו יותר?״.

״פשוט נכניס את זה לחוזה. נכתוב שהאמנים הם לא צד בכלל, העירייה יכולה להחליט מה שהיא רוצה ולאמנים לא יכולות להיות טענות״.

היועצת חייכה. כל העניין התחיל למצוא חן בעיניה.

מתוך החוזה בין עיריית ירושלים לאמנים המציגים בבניין העירייה

גם ראש העיר היה מרוצה. ״אז בעצם מה שאתם אומרים לי פה, וסליחה על השפה, זה שאמנים הם חבורה של פתאים מטומטמים״.

״כן, בדיוק ככה״, ענו יחדיו היועצת ומזכיר הלשכה.

״יופי״ אמר ראש העיר, מעביר בסיפוק את עיניו על קירות הלשכה, מדמיין איך תכף יהיו עמוסים בעבודות אמנות יפות. ״בואו ננסח קול קורא״.

ויהיה אשר יהיה התרחיש שהתקיים במציאות, כבר מפתיחת הקול הקורא ברור שמשהו מסוג זה התרחש, ושאין לעירייה שום כבוד לאמנים או ליצירתם. או כפי שכתוב במסמך עצמו:

״אי תשלום בגין הצגת היצירות:

יובהר כי העירייה לא תישא בכל תשלום בגין הצגת היצירות. האמן המציג את יצירותיו יתחייב לחתום על הסכם השאלה המצ"ב כנספח ב' כחלק בלתי נפרד מהזמנה זו״.

בהמשך הקול קורא, תחת הכותרת ״זכויות העירייה״, סעיף ד׳, נכתב:

״העירייה שומרת לעצמה את הזכויות שלהלן…לבטל ו/או לשנות ו/או לעדכן את הדרישות המפורטות במסמך זה, לצמצם ו/או לבטל את התכנית ו/או חלקו בשל סיבות תקציביות ו/או מנהליות ו/או ארגוניות ו/או אחרות ולמציעים לא תהיה כל טענה/דרישה או תביעה בשל שימוש שעשתה העירייה בזכות מזכויותיה אלו״.

אם אמנית או אמן כלשהם התבלבלו לחשוב, מתוך הניסוח המעורפל, שאולי גם דעתם צריכה להיחשב במסגרת המשא ומתן שבו הם לא מקבלים דבר, מגיע החוזה המצורף לקול הקורא ומבהיר שלא. כשלא זכאים לכלום, הכוונה היא ממש לשום דבר. לא לתשלום, לא לזכויות בסיסיות ובוודאי לא להבעת דעה. כמה חשוב היה לעירייה להבהיר את העניין הזה? חמש פעמים לאורך חוזה בן עשרה סעיפים; סעיפים 5.2, 6.2, 6.3, 7.4, 9.3 מציינים במפורש שאין לאמנים שום זכות להגיד שום דבר לגבי תנאי הצגת עבודותיהם או הסרתן, אם מתחשק לעירייה להוריד אותן מהתצוגה מכל סיבה שהיא וללא צורך לספק הסברים.

גם אם בסופו של דבר אף אחד לא ישלח עבודה בתשובה לקול הקורא של עיריית ירושלים, יש פה מסר עמוק יותר. סביר שפקידי העירייה הסתמכו לא רק על הלך הרוח הכללי כיום, אלא גם על ההיסטוריה של עולם האמנות, שלכל אורכה אמנים מתמסרים בלי שום היסוס כמעט למוסדות שינצלו אותם ולאותן המערכות שמדכאות אותם.

רבים ורבות יסכימו להציג בחללים השייכים לגופים עם כסף בלי לקבל תמורה, להציג בחללים עם היסטוריה של יחס מבזה לאמנות ואמנים ובמוזיאונים שפועלים ללא שקיפות או נגד אמות מידה של מנהל תקין. כפי שאמא שלי תמיד הייתה אומרת: מי שמציגה במוזיאון חיפה, שלא תתפלא כשמבטלים לה את התערוכה בלי הודעה מוקדמת.

ומה הפלא שפקידים בעיריית ירושלים, בירת מדינת ישראל, חשבו שלבוז לאמנים ולקבל אמנות בתמורה זה לגיטימי לחלוטין?

הפוסט תמורה שמימית במקום תמורה חומרית הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 16.06.20

$
0
0

צייר הנודד: אפרת גל-נור, שלומי ללוש והלל רומן בשיחה על האישי, החברתי והפוליטי בציורי נוף

שלישי, 23.6.20 בשעה 20:00

תל-אביב – הרצליה – טייבה – קיבוץ גבעת חיים – אום אל פחם – עין חרוד – מגידו – עפולה. שבע תחנות סימנה אפרת גל-נור במשך מסע בן כשנתיים, אליו יצאה בעקבות גיבור ספרו של עמוס קינן, "הדרך לעין חרוד". כמו ספרו של קינן, כך גם ציוריה של אפרת גל-נור מתבוננים בנוף כרווי מראש באידיאולוגיה והיסטוריה. מעבודותיה נשקפים הרשמים והתובנות שהותיר בה המסע, ביחס לתמונה העכשווית, המורכבת והחמקמקה של ישראל כפי שהצטיירה לה בדרך מתל-אביב לעין חרוד. ״עפולה החופשית", התערוכה האחרונה והמסכמת של המסע, מציגה עבודות מהדרך כולה וכן עבודות חדשות משתי התחנות האחרונות של המסע: מגידו ופארק עפולה. התערוכה נפתחה מחדש בתחילת החודש והיא תוצג בגלריה העירונית עפולה עד ה-28 ביוני.

במפגש, שיתקיים בגלריה וישודר במקביל גם בפייסבוק לייב בעמוד הפייסבוק של הגלריה, יעסקו אפרת גל-נור, שלומי ללוש והלל רומן – ראש תחום ציור במדרשה לאמנות בית-ברל, בעמדה המסורתית של צייר הנוף, וכיצד ניתן לחשוב אותה בהיבטים נוספים פוליטיים, מגדריים ועוד.

"חייבת לצאת מתל אביב" – סרטון על רקע פס קול מתוך העבודה "רדיו עפולה החופשית" שנעשתה בשיתוף עם תושבי המקום ותנועת תרבות עפולה

אתר "הדרך לעין חרוד-מסע עכשווי"

הגלריה העירונית לאומנות עפולה – רח' חטיבה תשע מס' 15

ההשתתפות אינה כרוכה בתשלום



״פסטינה לנטה״ / ביאנקה אשל גרשוני

גלריה עינגא, בר יוחאי 7, תל אביב

שישי, 19.6.20, בשעה 11:00
אוצר: אורי גרשוני

ביאנקה אשל גרשוני נפטרה בשלווה בביתה שברעננה ב-23.4.20.

חייה של אשל גרשוני נמהלו בעבודותיה הסוערות ועמוסות החומר והצבע, וסופרו דרך הראיונות והשיחות הפומביים והפרטיים שקיימה לאורך השנים עם אוצרים, אמנים וידידים.

התערוכה, הנקראת ״פסטינה לנטה״ (למהר באיטיות), היא מסע מהורהר ואיטי לאורך תחנות חייה ועבודתה של אשל גרשוני. העבודות המוצגות בה, שנבחרו על ידי בנה אורי, אוצר התערוכה, הן עבודות בהן צועקת האמנית את כאבה בשקט.

זוהי תערוכה דוממת, נטולת צבע, המזמינה את אוהביה של ביאנקה אשל גרשוני להתייחד עם זכרה ולהתוודע לפן נוסף במורשתה האמנותית יוצאת הדופן.

ביאנקה אשל גרשוני, נובמבר 1932, סופיה, בולגריה-אפריל 2020, רעננה, ישראל.

לאירוע בפייסבוק

*אירוע הפתיחה יתקיים בהתאם להנחיות משרד הבריאות

ביאנקה אשל גרשוני



Timed Act  פעולה מתוזמנת / תערוכת בזק קבוצתית

בית הנסן  – מרכז לעיצוב מדיה וטכנולוגיה

נעילה: 4.7.20

תערוכה זו התגבשה מתוך תהליך מתמשך של עבודה עם אמנים.ות, אוצרים.ות וכותבים.ות במהלך חודשיי ההסגר שנגרם על ידי משבר הקורונה. הרכיב הקושר בין המשתתפים.ות הוא בחירתם.ן ליצור ולשתף את עבודתם במהלך תקופה יוצאת דופן זו. כל אחד ואחת מהם.ן הציג.ה פרויקט ב-BIDUD Residency, פלטפורמה דיגיטלית שפעלה ברשת בין ה-29 במרץ וה-16 במאי. BIDUD כלל 45 פרויקטים שנעשו על ידי יותר מ-50 יוצרים.ות. זה היה פרויקט ניסיוני שהלך והתפתח עם הזמן והזמין את המשתתפים להגיב בדרכים שונות למציאות המגבילה והמשתנה. הוא יצר סביבו תחושת קהילתיות יוצאת דופן ואף מוזרה, כזו הנובעת דווקא מהפרדה קיצונית. פעולה מתוזמנת היא אינה תרגום של BIDUD Residency במרחב הפיזי, אלא המשך של הניסוי, עכשיו, כאשר מפגש פיזי מתאפשר. כתערוכת בזק היא תמשיך להתגבש ולהתנסח עד לרגע הפתיחה ואף לאחר מכן.

פעולה מתוזמנת ממסגרת רגע מסוים בזמן ומגיבה מתוך מאפייניו הייחודיים. במקום להתרחב ולהתפשט, היא מתקיימת כקפסולת זמן ייחודית וסגורה. היא מיידית ואינטואיטיבית, יורה באפלה. רגע ההיווצרות מוגבל, אבל הוא מתרחש בין אם היא פוגעת או לא.

התערוכה היא פרויקט משותף של יוצרים ומאתגרת את ההפרדה הלעיתים ארכאית בין אמנים ואוצרים. תהליך העבודה מעלה שאלות כמו: מה טיבה של קהילה זו שהתגבשה בתקופת משבר? כיצד משבר זה השפיע על הפרקטיקה של היוצרים.ות? מה נבחר להציג ולחשוף עכשיו כאשר תערוכה פיזית אפשרית? מה המשמעות וההשלכות של אמנות מתוזמנת? ואלו נרטיבים יתגבשו לאחר שלושה חודשים של עבודה משותפת?

אוצרות: תמיר ארליך ונוי חיימוביץ'

הפקה: סמדר צוק

משתתפים.ות: שיר רז, רות פתיר, איתמר שטמלר, ליאור זלמנסון, אודי אדלמן, רעות קרן, שחר אפק, רועי ברנד, גילי סיטון, דוד דובשני, מתן אורן, מיכל הלפמן, הילה טוני נבוק, אורי הולבן, יסמין כספין, טליה ישראלי, ניר הראל, אלכס בן-ארי, רוני קרפיול, ניב פרידמן, עומר שיזף, נעמה בר-אור ועירא שליט, עידו גורדון, יעל פרנק

לצד התערוכה יושק במהדורה מיוחדת אסופת טקסטים מתוך BIDUD Residency (ועוד). הספר כולל טקסטים של: נירית נלסון, רועי ברנד, מורן סולומרסקי, ורדית גרוס, עמית שמעא, יואב רונאל, קרן גולדברג, ניב פרידמן, אבי לובין וגליה פסטרנק.

 

למידע נוסף: hansen.co.ilלאירוע פייסבוק

בית הנסן, מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה, גדליהו אלון 14, ירושלים

שעות פתיחת הגלריה: ראשון-חמישי בשעות: 10:00-18:00, שישי: 10:00-16:00, שבת: 10:00-18:00

רעות קרן, ללא כותרת, צילום: עמוס הולצמן



האנגאואט שבת: פנזינים וקומיקס בבר המקרר

המקרר, החשמונאים 90, תל אביב

שבת, 20.6.20, בשעה 11:00

בכל שבוע נפתח בבר המקרר ספריית פנזינים, קומיקס וספרי אמן המיועדת לכל מי שחפץ לקרוא, לעיין, ליצור, למכור או לרכוש.

בשעות 11:00-14:00 נפתח שולחן ליצירת חותמות וסיכות.

לאירוע בפייסבוק:  https://www.facebook.com/events/701324837287543/

הפוסט רב ערב 16.06.20 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מוזיאון הכט מעניק פרסים ליוצרים צעירים בתחומי האמנויות הפלסטיות

$
0
0

כמדי שנה, מקיים מוזיאון הכט תחרות ליוצרים צעירים בתחומי הציור, הצילום, הפיסול, וידאו ארט ומיצב. מסורת התחרות החלה בשנת 1992 ביוזמתו הברוכה של ד"ר ראובן הכט ז"ל, ששאף לעודד כישרונות צעירים בראשית דרכם האמנותית. במהלך השנים הלכה ותפסה התחרות מקום נכבד בין התחרויות המתקיימות בארץ בתחום זה, ומבין הזוכים בתחרות במשך השנים, ישנם לא מעט אמנים ידועים, המציגים בתערוכות בארץ ובחו"ל.

תהליך השיפוט לבחירת הזוכים בתחרות התבצע ע"י חבר השופטים עמו נמנים ד"ר סורין הלר, גב' בתיה דונר, פרופ' אסתר לוינגר וגב' בתיה איזנווסר-ז'נקור. בדרך כלל, הפרסים בשם קרן הכט מוענקים בטקס חגיגי במוזיאון ובמעמד זה נפתחת תערוכה של עבודות הזוכים באגף האמנות. השנה, בגלל הקורונה, בוטל הטקס והתערוכה נדחתה למועד מאוחר יותר, אך מתוך מחשבה לעודד את היצירה האמנותית ולאור המצב הכלכלי הקשה הפוקד את המשק בימים אלה, החליט מוזיאון הכט שלא לעכב את הענקת הפרסים ולהעבירם לזוכים באופן מיידי.
במקום הראשון בתחרות זכה יונתן רון, סטודנט בתכנית MFA לתואר שני באמנויות בבצלאל (פרס בסך 10,000 ₪), במקום השני זכה אשחר חנוך קלינגבייל, סטודנט לתואר שני באמנויות בבצלאל (פרס בסך 6,000 ₪) ואת המקום השלישי חלקו ביניהם ועומר שך, סטודנט לתואר ראשון באמנות רב-תחומית בשנקר ולאה אוצ'יטל, סטודנטית לתואר שני בתכנית ללימודי תרבות באוניברסיטת חיפה (כל אחד קיבל פרס בסך 2,000 ₪).

דברי הזוכים בתחרות: יונתן רון שימש במשך כעשר שנים כמדריך לחינוך במוזיאון ישראל והוא מספר: "הייתי חלק מהמערך המוזיאלי המופקד על הקמת תערוכות, על פירוקן ועל החזרת המוצגים למחסנים… כל אלה היו עבורי עולם ויזואלי מרהיב אשר אפשר לי להתבונן באמנות משתי  נקודות מבט שונות בתכלית. תפקידיו והיבטיו התצוגתיים של המוזיאון, המתקיימים בחלקם בעולם
הסמוי מן העין, בשילוב עם הימצאותן של יצירות אמנות וממצאים ארכיאולוגיים מחוץ למרחב התצוגה ה'טבעי' שלהם – כל אלו עומדים במרכז עשייתי האמנותית בשנים האחרונות".

אשחר חנוך קלינגבייל: למרות שאנו חיים בעידן עתיר בפיתוחים טכנולוגיים, המאפשרים לזייף ולפברק את המציאות באמצעים ויזואליים, ישנם תחומי דעת בהם התיווך המצולם עדיין נתפס על ידינו כאמת לאמיתה; חקר החלל הוא תחום שכזה. אותם תיעודים, המשודרים אלינו מטלסקופים, חלליות ולוויינים, אינם מיועדים לצורכי מחקר בלבד. הם מפורסמים באמצעי התקשורת ובכך נגישים לכל, ולכן הופכים במרוצת השנים לחלק בלתי נפרד ממאגר הדימויים הקולקטיבי שלנו. אנו נוטים לראות בהם הוכחה מדעית. במהלך שמונה השנים האחרונות אני לומד את אותם דימויים שלוקטו בעזרת מכונות, דרך הידיים, ומשתמש בהם כבסיס לעבודות רישום, חריטה, מיצב ומיצג השתתפותי וחי".
עומר שך: "מצאתי עניין באופן שבו מוצגים הממצאים העתיקים, בממשקים המתווכים תוכן מזמן ומקום אחר. במוזיאון הכט ניתן למצוא צורות ממשק שונות: מתומכים מתכתיים פיזיים המחזיקים צלמית סדוקה ועד פלטפורמה וירטואלית
המסבירה מעבר למה שהעין רואה".

הפוסט מוזיאון הכט מעניק פרסים ליוצרים צעירים בתחומי האמנויות הפלסטיות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

אמנות במשבר? ייצור ומימון של אמנות פלסטית בישראל: בין שוק פרטי למימון ציבורי

$
0
0
שיחה עם ד״ר מילי פרי ואיתן שוקר חוקרי שוק האמנות ומדיניות התרבות בארץ ובעולם
מנחה: מבקר האמנות יונתן אמיר
מגיבה: האמנית פרופ׳ יהודית סספורטס
מאז ומתמיד נזקקה האמנות למימון ושימשה נכס בעל ערך כלכלי, אולם רק בעשורים האחרונים הפכה האמנות למכשיר פיננסי בפני עצמו. בתקופה שבה עולם האמנות הגלובלי מגלגל מיליארדי דולרים ונראה לעיתים כשלוחה נטולת רגולציה של שוקי ניירות הערך, היחס בין המימון הציבורי למימון הפרטי של אמנות מעוצב מחדש ומעורר שאלות חשובות.
אילו שינויים עברו מערכות המימון של האמנות בעשורים האחרונים בישראל? האם השוק הפרטי נכנס לווקום שמותירה המערכת הציבורית, ואם כן – מה צריך להיות תפקידה של מערכת זו? כיצד משפיעות התמורות הכלכליות על מעמדה של האמנות ועל תפקידיהם של האמנים והאמניות? מהן ההשלכות האתיות והפוליטיות של אמנות ההון? ומהם ההבדלים וקווי הדמיון בין המערכת הבינלאומית לבין עולם האמנות המקומי?
השידור מלווה בכתוביות בעברית

הפוסט אמנות במשבר? ייצור ומימון של אמנות פלסטית בישראל: בין שוק פרטי למימון ציבורי הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קרן אאוטסט מזמינה אמנים ואוצרים להגיש מועמדות לתמיכה בהפקת פרויקט אמנותי חדש

$
0
0

קרן אאוטסט לאמנות עכשווית מזמינה אמנים ואוצרים להגיש מועמדות לתמיכה בהפקת פרויקט אמנותי חדש, אשר יוצג לראשונה בחלל ציבורי במהלך 2021 בארץ או בחו"ל.

הפרויקט יכול להיות בכל מדיום אמנותי (ציור, פיסול, וידאו, צילום, מיצג, מיצב, רב תחומי), אשר לא הוצג בעבר. התמיכה היא בפרויקט של אמן/ית ישראלי/ת, אשר יוצג בישראל או בחו"ל, בתערוכה שתפתח בין פברואר לדצמבר 2021. הפרויקט במסגרת תערוכת יחיד או קבוצתית, בחלל ציבורי ללא מטרות רווח בלבד.

גובה המענק ינוע בין 10,000-40,000 ש"ח כולל מע"מ

הליך הגשת המועמדות

מועד אחרון להגשה: 15 אוקטובר 2020 בחצות

את הבקשה ניתן להגיש בעברית או באנגלית

את פרטי הבקשה יש למלא אונליין כאן ולצרף קובץ הכולל:

  1. ביוגרפיה קצרה של האמן/ית (עד 200 מילה): אנא ציינו לימודים, תערוכות יחיד וקבוצתיות וכו'.
    2. מידע קצר על הפרויקט – יש לציין את מיקום התערוכה, תאריכי תצוגה (פתיחה ונעילה), שם אוצר/ת.
  2. תיאור הפרויקט (עד 500 מילה)
  3. עד חמישה דימויים מהפרויקט המוצע לתמיכה (סקיצות, הדמיות וכו')
  4. עד חמישה דימויים מפרויקטים קודמים של האמן/ית כולל כותרות (טכניקה, גודל, שנה)

שימו לב!

תתאפשר גמישות בתאריכי התצוגה בהתאם למצב

קצת עלינו

אאוטסט קונטמפוררי ארט פאנד ישראל הינה עמותה פילנתרופית ישראלית המשתייכת לקרן אאוטסט העולמית. אאוטסט מונה כיום שבעה סניפים: אנגליה, גרמניה-שוויץ, ישראל, הולנד, הודו, אסטוניה ויוון.

באמצעות מימון פרטי מתומכיה ופטרוניה תומכת אאוטסט ישראל בהפקת פרויקטים מתחום האמנות העכשווית הישראלית תוך שימת דגש על תמיכה ביצירה חדשנית, רב תרבותית ומשמעותית. בין מטרותיה של אאוטסט ישראל, תמיכה במימוש  והפקת פרויקטים של אמנים ישראלים המוצגים לראשונה במוזיאונים ובחללי אמנות ללא מטרות רווח, תרומת עבודות משמעותיות של אמנים ישראלים בהם אאוטסט תומכת לאוספי מוזיאונים ציבוריים בארץ ובעולם, תמיכה בנסיעות מחקר של אוצרים ישראלים למוקדי אמנות חשובים בחו"ל, הבאת אוצרים ואספנים בינלאומיים לארץ והעמקת הקשר והחשיפה של עשייה מקומית בשדה האמנות הבינלאומי. כמו כן אאוטסט ישראל מפעילה תכנית רזידנסי (מלגת שהייה) ייחודית, אשר מארחת אמנים ואוצרים בינלאומיים ומקומיים ב'אאוטסט רזידנסי ברחוב ביאליק'. הרזידנסי הוקם בשנת 2013 על מנת לאפשר הפקת עבודות חדשות לקראת תערוכה, מחקר ושיתוף פעולה במסגרת הרצאות וסדנאות עבודה במוסדות אקדמאיים ובחללים ציבוריים.כך, נוצר דיאלוג וקשר עם הקהל המקומי.

למידע נוסף על פעילות אאוטסט בקרו באתר

Outset Contemporary Art Fund Israel is inviting artists and curators to submit an application for a new body of work to be presented for the first time during 2021.

Applications in all mediums are welcome (painting, sculpture, photography,video, installation, performance), for works which will be presented for the first time. The application is open to Israeli artists, for an exhibition locally or internationally, in a public nonprofit art space, solo or group exhibition, opening between February to December 2021.

Outset  Israel is inviting artists and curators to submit

an application

Grants vary between 10,000-40,000 Shekels (including VAT)

SUBMISSION

Applications must be completed by October 15,
2020 midnight

Please fill the entry form and upload ONE PDF including:

  1. Artist's Bio (limit 200 words) – Provide a brief bio highlighting career accomplishments including education, awards, residencies, exhibitions, publications, etc.
  2. Project abstract (limit 200 words) of the planned project, including venue, curator and confirmed dates
  3. Project description (limit 500 words)
  4. Up to 5 images of planned project (sketches etc.)
  5. Up to 5 images of previous works (including titles)
  6. Overall budget including other income sources
  7. Curator's bio (limit 200 words)
  8. An official invitation letter from the director of the museum/art center
  9. The PDF should be titled by the artist's first and last name

!Pleas notice

Due to the COVID-19 situation, applications for exhibitions with tentative dates will be accepted this year.

  • For further information please contact: opencall@gmail.com
  • Applicants will be notified of selection by November 20, 2020
  • Partial and or late application will not be accepted.

הפוסט קרן אאוטסט מזמינה אמנים ואוצרים להגיש מועמדות לתמיכה בהפקת פרויקט אמנותי חדש הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


הלאה-הנה

$
0
0

"האמנות תהיה להרגיש געגועים גם כשנמצאים בבית. לשם כך צריך להבין באשליות".

זו הנוסחה של הפְּנים.

ולטר בנימין מצטט את סרן קירקגור. מתוך פרויקט הפסאז׳ים, עמ׳ 126

בראשית

בראשית הייתה המילה. "פרפר" הייתה המילה הראשונה שחליל, בנו של האמן אורי גרשוני, ביטא. זה קרה לפני שלוש שנים, רגע לפני שאביו, האמן משה גרשוני, מת. חליל היה אז בן שנה. היאלמות האב וראשית הדיבור של הנכד הניעו את גופי העבודות המוצגים בתערוכה החדשה "הלאה-הנה" של אורי, בן ואב, זה שנמצא בתווך.

פתחתי במשפט שהוא תרגום של תרגום, או תרגום מהופך, של הפסוק הראשון בספר הבשורה על פי יוחנן בברית החדשה: "בראשית היה הדבר, והדבר היה עם האלהים, ואלהים היה הדבר", כך בתרגומים לעברית של היוונית בה נכתב הספר. המילה 'דבר' שבה פותח יוחנן, ביוונית היא 'לוגוס'. את הלוגוס ניתן לפרש כתבונה, השיח, הדיבור, הסדר השולט בעולם, ובהמשך הבשורה הכוונה היא להתגלמותו של ישו בבשר. התרגום המקובל לאנגלית של הפסוק הוא: In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God. המילה Word מופיעה באות גדולה, המשמשת בדרך כלל באנגלית לציון תחילת משפט או לשֵם.

הפסיכואנליטיקאי ז'אק לאקאן חוזר לפסוק זה מספר יוחנן כמה וכמה פעמים בסמינרים שלו לאורך השנים. ויכוחים מפותלים נוצרו סביב האופן שבו פירש את המילה היוונית והמילה הלטינית שבה בעיקר הוא משתמש. באחת הפעמים, מאזיניו מעמתים אותו עם השפה העברית ותיאור בריאת העולם במקרא (גם עם דברי חז"ל, על פיהם העולם נברא במימרא – "ויהי אור", אמירה שהיא, אגב, קשורה במיוחד למדיום הצילום.)  אצל לאקאן – וזה עניין מרכזי ומהותי עבורו – השפה קדמה לכל.

אורי גרשוני, ללא כותרת (חליל), הדפס ואן דייק בראון, 2019

התחלות

כמו באפקט הפרפר (כותרת זמנית שניתנה לתערוכה בשלב מסוים) – ביטוי לאפקט שבו רפרוף כנפי פרפר באפריקה, עשוי לחולל שרשרת אירועים שבסופם סופת טורנדו בקצה השני של העולם – המילה פרפר, כמתואר לעיל, הייתה אכן התחלה. התחלה אחת. אני רוצה להציע כאן להתבונן או להתייחס אל סדרות העבודות של אורי גרשוני בכלל, ובתערוכה זו בפרט, כאל שרשראות, התגלגלויות, מחזורי עבודות, כמו מחזור החיים בטבע, של פרפר למשל: מביצה, המופרית בזרע, אל זחל שמתפתח בתוכה; הזחל פורץ מן הביצה החוצה, ובמשך חייו הוא זולל ואוכל בעיקר צמחים כדי להפוך לגולם; מן הגולם שנראה דומם מבחוץ, בוקע פרפר. הפרפר הבוגר מבלה את חייו כשהוא עף מפרח לפרח, מחפש בן או בת זוג כדי להתרבות. וכך חוזר חלילה: הביצים החדשות והזרעים יניעו תהליכי הפריה, גדילה, התבגרות, סיום ותחילתו של מחזור חיים חדש. כל מצב הוא זמני, התחלה של המצב הבא. אין מקור אחד קודם לכל ההתגלגלויות.

במשפט הפותח את ספרם "קפקא: לקראת ספרות מינורית" שואלים ז'יל דלז ופליקס גואטרי – איך נכנסים ליצירה של קפקא? הם מתארים את הארכיטקטורה המופיעה ברומנים ובסיפורים הקצרים שלו כרבת כניסות ויציאות, פתחים וחורים, או קצוות, שאף אחד מהם אינו חשוב יותר מאחרים. כך גם לתערוכה "הלאה-הנה" אפשר להיכנס מכיוונים שונים. להתחיל בכל נקודה במחזור. קצה אפשרי אחד הוא מה שנראה במבט ראשוני ומרפרף על פני התערוכה כאחידות ויזואלית סגנונית מסוימת. היא מתבטאת בטקסטורה, בפורמט המינורי, בצבעוניות ובכנפי פרפרים החוזרות ומופיעות בצורות שונות.

אורי גרשוני, ללא כותרת (מהסדרה: אפקט הפרפר), הדפס ואן דייק בראון, 2019

מבט על

אם כך, אכנס לתערוכה. אתחיל לכאורה מהסוף, או מה שנחשב כסוף – המסגור: התערוכה כוללת מסגרות שמזכירות לפרקים ויטרינות תצוגה במוזיאון לטבע. הן גדולות, יחסית למה שהן מכילות (כ-40X50 ס"מ) – מרובעים קטנים של ספק תצלומים, ספק הדפסים ישנים וציוריים, אולי תצריבים שאבדו ונמצאו, על רקע לבן. התצלומים (גודלם נע בין 9 ל-12.5 ס"מ) מזכירים תמונות שנשלפו מאלבום משפחה ישן או ספר בוטניקה, הם כחלונות קטנים או עיניים. כדי לראות מה יש בהם, צריך להתקרב, אפילו מאוד, באופן כמעט אינטימי. רוב התצלומים מונוכרומטיים בגוונים אפרפרים שונים; אחרים חומים זהובים, ודיפוזיים. פני השטח של העבודות הצילומיות הם בעלי דחיסות חומרית מגורענת.

דימויים שונים מגיחים. הם חוזרים ומופיעים כמו אותות וסימנים מפוזרים במיסוך הפורמליסטי. במחזור אחד של תצלומים רואים ממבט על, מוגבה מעט מעל פני הקרקע, נשים מוסלמיות, מבוגרות וצעירות, עטויות מכף רגל ועד ראש בחיג'אב, עם רעלה או בלעדיה, המשווה להן מראה של גלמי פרפרים. הן הולכות ברחובות ריקים של עיירה אנגלית טיפוסית ועתיקה לא ברור לאן, הנה והלאה. יש בודדות, זוגות ויש כאלה שמלוּות בילדים. יש ילדים ונשים שמרימים ראשם אל הצלם הנסתר, אחרים לא מודעים לקיומו. הפנים של כולם מטושטשים.

בין לבין משובצות גלויות נוף שנראות כמו תחריטים של נופים לא מכאן, לא ישראליים – נהר, גשרי אבן מסיביים, עצים וטבע שופע ורב שנים. הנופים בצבעי חום-לבן נחתכו לשניים באמצע הגשר והנהר, כל חצי ממוסגר בנפרד. בתערוכה הן תלויות בזוגות – גשרים חצויים ומתגעגעים שואפים להתחבר מחדש.

מחזור שלישי: פוטוגרמות חומות זהובות של עלי פיקוס תל אביבי תלושים, מונחים בודדים על נייר כמו פרחים שיובשו בין דפים, או של כנפי פרפרים יתומות, תלויות במרכז הנייר, דקות ושבריריות. עוד שנייה הן יתפוררו.

ועוד בתערוכה: זוג תצלומים של שני תינוקות דומים זה לזה כזוג תאומים, שכובים על בטנם באותה תנוחה בדיוק, על דרגש. כמו זחלים הצמודים לענף הם מרימים ראשם, עדיין לא מזדקפים ועומדים. הם פונים זה אל זה, מבטם נע אל מחוץ לפריים. לנשים, לילדים ולזוג התינוקות – לכולם יש כנפי פרפרים מרהיבות על גבם, לאחדים זוג אחד, לאחרים – שני זוגות כנפיים.

כתמים נוזליים על ניירות מחברת משבצות חוזרים ומופיעים בין קבוצות התצלומים, פורעים ומפריעים למבט. אלו כתמי רורשאך של נוזל חום-אפור שקוף מעט, נוזל זרעו של האמן, שיוצרים לעתים דימויים של חרקים בעלי מחושים ורגליים; ובניירות אחרים כתמים של נוזל צהבהב, שתן מעורבב של הילד והאב, מתפשטים בעיגול, הילה, או אגם קטן.

אורי גרשוני, ללא כותרת (שז״ל), טכניקה מעורבת על נייר, 2018

הנשים, הילדים, התינוקות, הכתמים, העלים, כנפי הפרפרים והנופים – כולם שרויים ברטט פועם, חוזר ונשנה. קווי המתאר שלהם מתמוססים אל הנייר, עוד רגע הם מתמזגים עם הרקע והסביבה, אך שבים ומפציעים מתוכו. זה חלום, או שאלו דמדומים שבין שינה לערות. מחזורים: נוזלי זרע, גלמים, זחלים, פרפרים שמתו והשירו את כנפיהם, אנשים שהתגלגלו לפרפרים, או בעצם הפכו ליצורים אחרים, אווריריים, מלאכיים ועדיין נטועים באדמה, לא ברור למי ולאן הם שייכים.

למרות האחידות הוויזואלית היוצרת עננה מלנכולית בלתי נראית האופפת את התערוכה, אין לה נרטיב אחד מוצק. אפשר לנסות ולדבוק בהצעה של דלז וגואטרי לקורא – להיכנס יחד עם החומרים השונים אל תוך המכונה המכוננת את היצירה, על ידי תכנים וביטויים שעברו פורמליזציה בדרגות שונות, לעבור דרך מצבי צבירה שונים, לצאת ולחזור. להיות בתוך התערוכה, או בתוך המחזורים המתפצלים ומצטרפים מחדש, לחבר בין נקודות הכניסה השונות, להתקרב, ואף ליצור את מה שהם מכנים "קווי המילוט" (של התשוקה), שהם חלק מהמכונה. קו מילוט אחד – להתגלגל. לא לשרץ כמו בסיפור הקפקאי, שסופו להיות מטואטא הלאה, לא ידוע לאן, אלא להיהפך ליצורים פלאיים שלא שייכים לעולם החומרי הגלוי והנראה לעין מייד, לפיות. הן נסתרות מן העין וחיות בתוך סיפור אגדה, Fairy tale. או לגנדהארווה במיתולוגיה ההודית, היצורים הערפיליים השרויים בין לבין, בין שמיים לארץ, יצורים שולטר בנימין מזכיר במסה המופתית שלו על קפקא. להם ולדומים להם, הלא גמורים והמגושמים, הוא אומר, לאלה יש תקווה.

מראה הצבה מתוך "הלאה-הנה", אורי גרשוני בגלריה שלוש, 2020

הסיפור

ואולי כדאי להתחיל דווקא מסיפור. הסיפור שמאחורי תצלומי הנשים והילדים עם כנפי הפרפרים. קוטינגלי, עיירה אנגלית כפרית נעימה למראה, אך גנרית וחסרת ייחוד או אטרקציה היסטורית תיירותית, התפרסמה בשל מה שנחשב כיום כאחת התרמיות הצילומיות הגדולות במאה העשרים. השערוריה הסעירה את בריטניה החל משנות ה-20 של המאה הקודמת ועד שנות ה-80. אלסי רייט ופרנסס גריפית, שתי בנות דודות שהתגוררו בעיירה ב-1917, נהגו לטייל ולשחק בנחל וביער הסמוך. כשהוריהן נזפו בהן על מנהגן לחזור מרובבות בבוץ, הן טענו שזה בגלל ששיחקו עם פיות. כדי להוכיח למבוגרים הסקפטיים את אמיתות דבריהן, הן לקחו מצלמה מאבא של אחת מהן, שהיה צלם חובב, ויצאו לצלם. כאשר האב פיתח את לוחות הזכוכית, זו היתה מצלמה מהדור הראשון של מצלמות, הוא גילה לתדהמתו תמונת פורטרט של אחת מהן מתבוננת בלהקה של פיות רוקדות על שיח. לאחר חודשיים הן חזרו עם תצלומים נוספים, באחד מהם הנערה השנייה יושבת על דשא ומושיטה ידה לשדון חביב. התצלומים הפכו לשיחת הכפר. פרצה מחלוקת עזה בין אלה שפקפקו באמיתותם של התצלומים ובין אלה שהאמינו בהם, בקיומן של פיות ובכך שהן יכולות להופיע בתצלומים. גם החשדנים שבהם לא הצליחו להבין כיצד הם נעשו.

בשלב מסוים הסיפור והתצלומים חרגו מגבולות הכפר: אדוארד גארדנר, ראש האגודה התאוסופית באזור, השתמש בהרצאותיו ברחבי הארץ בתצלומים, כדי להוכיח את קיומם של חיים נסתרים מעבר לנראה. כך כתב בפרסום של האגודה: "לא רק שהנערות ראו את הפיות… אלא לראשונה אי פעם יכלו לממש אותן בחומר בדחיסות מספקת, כך שהדימויים יירשמו על לוח צילומי, המחזור הבא של האבולוציה נכנס לפעולה". השתיים הוסיפו וצילמו במשך כשנתיים. בסך הכול הן יצרו חמישה תצלומים כאלה.

הסערה גאתה. מספר לא קטן של מומחים לצילום, אנשי מקצוע מחברת קודאק ומחברת אילפורד, מאותה תקופה הוזעק כדי לבדוק את מקוריות התצלומים, לאתר בהם את הזיוף – עבודה בסטודיו או של בימוי מודלים מקרטון. המומחים הסכימו שאלה תצלומים ישירים, שתיעדו מה שעמד מול המצלמה. עם זאת הם סירבו להוציא תעודה רשמית שתאשר את האותנטיות שלהם. הסופר ארתור קונן דויל, מחברם של ספרי שרלוק הולמס, כתב מאמר בעיתון אנגלי נפוץ על התצלומים, ותאר אותם ככאלה שלוכדים את המסתורין והזוהר של החיים. דמויות מפתח מתחום הספרות והחינוך הגיבו בתערובת של מבוכה והשתאות, אמון וספק. עם השנים דעך הסיפור לאיטו.

בשנות ה-60 צץ עיתונאי עקשן שביקש שוב לבדוק את הסיפור. אחת מבנות הדודות שעייפה מכל המהומה, הודתה שאכן אין פיות במציאות, הן היו יצירי דמיונה, אך סירבה לפרט כיצד הצליחה לצלם אותן. גם בסרט דוקומנטרי שנעשה עליהן ב-1971, שתיהן עדיין התעקשו על האמת שלהן.

רק בשנים 1982-3, כשישים שנה לאחר פרסומם, לאחר שכתב עת בריטי רציני לצילום השקיע מאמצים רבים בבדיקות מדעיות של התצלומים, הצלמות נכנעו והודו שהתצלומים הם פייק, זיוף. הן סיפרו כיצד עשו זאת: הן העתיקו איורים של נערות רוקדות מספר ילדים אמנותי על מגזרות קרטון, הוסיפו להן כנפיים והשתמשו בסיכות וחוטים להחזיק אותן מאחור. יחד עם זאת, הן עמדו על דעתן שהן באמת ראו פיות, גם אם בדמיונן, הצילום היה המחשה של מה שהן ראו.

המצלמות בהן השתמשו, העתקים של חמשת התצלומים שנעשו במשך כשנתיים, כולל הכתבות, העדויות, הסרטים וכל הפראפנליה מסביב, כל אלה מוצגים כיום במוזיאון הלאומי למדע ומדיה בברדפורד. מזווית הראייה שלנו היום, הסיפור נתפס כמשעשע, קרקסי במידת מה, שלא לומר אף מגוחך. אנו מתקשים להאמין כיצד אנשים רבים האמינו לצילום והלכו שולל אחרי פבריקציה די ילדותית ולא מאוד מתוחכמת. פרנסס עצמה, כשהיא כבר קשישה, תהתה: "אני לא מבינה למה הם כל כך נסחפו לתוך זה", והיא עונה – "הם רצו להאמין בזה".

הסיפור, שעולה ברגע שמקלידים בגוגל את שם העיירה קוטינגלי, הוא אבן דרך חשובה בהיסטוריה של הצילום בראשית המאה ה-20. הוא ממחיש היטב את היחס המאגי אל הצילום שכונה בראשית דרכו "העיפרון של הטבע", והאמונה בכוחו לשמש או לגלם בעצמו איזו אמת, ועל כן לאכזב קשות כאשר הזיוף, או בעצם הבימוי (בתצלומים עצמם לא נעשתה שום מניפולציה, הם אכן תצלומים ישירים) של הצגה קטנה נחשף. בעיניי, זהו סיפור על האמן-הילד, הילד-האמן, הילד כמי שעדיין קרוב לטבע; או הילד הפושע, התעלולן הרמאי, בעל הדמיון והיכולת להמציא ולהמחיש בחומרים (בעלי דחיסות משתנה) מציאות או עולם מדומיינים. זה גם סיפור על התפקיד שמשחקת האמנות בדרמת היחסים שבין מבוגרים וילדים, הורים ובנים/בנות.

אורי גרשוני, ללא כותרת (גשר קוטינגלי), הדפס ואן דייק בראון, 2019

המסע

גרשוני יוצא לטיול בקוטינגלי. כמו הצלמות הצעירות, גם הוא חוזר עם תצלומים, "הוכחות". הוא מטייל בעזרת אפרטוס מכני, שילוב של מכונה ואדם, גוגל סטריט ויו. דרך הפעולה של האפרטוס: מכונית נוסעת ועל גגה מוט עם מצלמה, היא מסתובבת ברחובות העיירה, סורקת את הסביבה ומצלמת. חברת גוגל היא זו שמטשטשת את פני האנשים, לכאורה כדי לשמור על פרטיותם. הוא משוטט בקוטינגלי דרך המחשב הביתי כשהוא ספון בחדרו. מה הוא מחפש שם? מה הוא רוצה למצוא? את הפיות? האם הן עדיין קיימות ורוקדות שם? את האמת הצילומית או האמנותית? את המקום שבו התחילה ההיסטוריה של הצילום כנע בין תיעוד לאשליה? גם לצילום, בצורה המודרנית שלו, יש פוליטיקה שלמה של התחלות וסיפוריהן.

אורי יושב בשנת 2019 בתל אביב, והלאה מישראל, שם, בצפון אנגליה, אליה הוא מגיע בעזרת התוכנה לתצוגת רחוב לשנת 2015 (אז ביקרו במקום צלמי תאגיד העל חובק העולם), הוא לא מוצא פיות. במקומן הוא מוצא נשים מוסלמיות. אולי הן שכנות שלו מכאן, מהמזרח התיכון? דרך מילוט אחת – ממקום אחר, אנגליה (הבריטים עברו כאן לפני שחזרו לשם), ודרך המסע בזמנים אחרים אל ההיסטוריה והפוליטיקה של הצילום המודרני, נכנסות הנה, לכאן, נשים ערביות, אל תוך ביתו וחדרו, אל תוך המחשב שלו, לפְּנִים.

הוא עוצר את השיטוט, הן קופאות בתוך הפריים, הוא מצמיד להן כנפי פרפרים. למרות הכנפיים, הן צמודות לאדמה, למדרכה, לכביש ולקירות הבתים. הן לא יכולות להתעופף משם כמו הפרפר, או להיעלם כמו פיה. הוא לא מוצא פיות, אז הוא יוצר אותן. משחזר או מפעיל מחדש את דרך הפעולה של שתי הבנות הצלמות מקוטינגלי, פרנסס ואליס. הנשים שלו הן יצורים מכונפים חסרי מין. אם יש להן ילדים, גם הם הפכו לפיות. פיות, באנגלית, אגב, הוא גם כינוי גנאי להומואים.

הנשים הערביות שפניהן מחוקים יישארו לתמיד בתוך הפריים, כמו פרפרים שננעצו בהם סיכות ומוצגים באוספי מוזיאון לטבע, מחד; מאידך, עכשיו הן נכנסו לתוך ההיסטוריה, הסיפור. הסיפור שלו, של התערוכה, של הצופה, של המקום, של הצילום, של הצילום כצורת אמנות.

הזרע והתינוק

כמה שרשראות בריאה: שרשרת אחת – האֵלֶם-הכניסה הראשונה אל השפה-סדרה של עבודות חדשות (שהיא גם כניסה אל האתיקה); שרשרת השניה היא הכניסה אל ההיסטוריה ואל הפוליטיקה –  הסיפור-התרמית-והחשיפה; או – המסע-החיפוש בעקבות הילדוֹת-צלמות-ואז הגילוי-והעצירה. לצדן מופיעות בתערוכה עוד שרשראות, או קווי מילוט. אחת מהן היא מהלך של פעולות חזרתיות שעל פניהן נתפסות כעקרות, אפילו סותרות, אך הן מותירות עקבות וסימנים: אוננות-הפרייה של הנייר-הריון של הנייר (קיפולו ונענוע של הנוזל בתוכו) -לידתם של יצורים כתמיים דמויי חרקים. קו מילוט אחר בתערוכה נע הלוך וחזור בין שני תצלומים בשחור לבן של שני תינוקות השכובים על בטנם כזחלים ולגוום צמודים כנפי פרפרים (הכנפיים, אגב, הן של פרפר מקומי ממשפחת הלבנינים, רשתן העוזרר). משמאל – תצלום של משה התינוק לקוח מן האלבום המשפחתי; ומימין – בסימטריה מרהיבה ונפרשת ככנפיו של הפרפר – תצלום שחור לבן מבוים בקפידה של התינוק חליל, משחזר את התנוחה והתפאורה מתוך תצלום הרדי-מייד הפרטי. הצילום המשפחתי כפולחן. סב ונכד דומים זה לזה באופן שלא ניתן להבחין מי הוא מי, באותו הגיל ובאותה התנוחה. המבטים שלנו נעים מצד לצד, פינג פונג, מנסים להשוות. בתָוֶוך המדיום – אורי. זהו רגע חצוף, גרשוני מצליח לרסן את הבוטות בעזרת איפוק אסתטי – התצלומים קטנים, ובצבעי חום לבן. דלז וגואטרי יגדירו אותו כרגע שעל סף הפרוורטי, הרגע הקומי.

הפרקסיס או מעבר לעקרון העונג

שם התערוכה "הלאה-הנה" הוא התרגום לעברית של fort-da, הצלילים שנכדו של זיגמונד פרויד הפיק כאשר שיחק במשחק הדומה למשחק "קוקו" המוכר. תחילת הדיבור של הנכד, אז בן 18 חודשים, שהחל לבטא מילים בודדות וכמה הגאים המובנים לבני סביבתו. הסיפור מופיע במאמרו המכונן של פרויד, "מעבר לעקרון העונג":

והנה ילד צייתן זה נתפס להרגל המרגיז לפעמים להשליך כל חפץ קטן שבא לידו ממנו והלאה אל פינת החדר אל מתחת למיטה וכו'… אותה שעה היה מוציא מפיו בארשת של התעניינות והנאה קול אוֹוֹוֹ רם וממושך, ואמו והמתבונן [פרויד עצמו] תמימי דעים היו כי צליל זה לא היה קול קריאה סתם, אלא שפירושו היה "הלאה!". לבסוף הוברר לי, כי זהו משחק וכי הילד משתמש בכל צעצועיו רק כדי לשחק במשחק-"הלאה". יום אחד הייתי עד למחזה שאימת את תפיסתי. הילד החזיק בסליל עץ, שחוט היה כרוך עליו. לא עלה על דעתו כל עיקר לגרור, למשל, את הסליל מאחריו על הארץ, כלומר: לשחק בו משחק העגלה, אלא זרק בזריזות רבה את הסליל המחובר לחוט על פני קצה מיטתו הקטנה, שוילון כיסה עליה, עד שהסליל נעלם בתוכה, השמיע תוך כדי כך את קול האוֹוֹוֹ רב המשמעות שלו ומשך אחרי כן שוב את הסליל הקשור בחוט מתוך המיטה, אלא שעכשיו קידם את הופעתו ב"הנה" עליז. זה היה איפוא המשחק המושלם – היעלמות והתגלות מחדש – משחק שהצופה ראה על פי רוב רק את מערכתו הראשונה, ועליה בלבד היה הילד חוזר בלי ליאות מעשה משחק, אף כי עיקר הסיפוק היה קשור בלא ספק במערכה השניה.

(זיגמונד פרויד, מעבר לעקרון העונג ומסות אחרות, עמ' 10)

בהמשך פרויד מגלה כי הפעוט נהג לשחק במשחק ההיעלמות והנוכחות מחדש גם כשהתבונן בבבואתו במראה. הוא משתמש בתיאור המשחק על מנת לדבר על מה שחורג מעקרון העונג, התופעה של כפיית החזרה, העודפות. המשחק, אומר פרויד, משחזר את הכאב, אך גם את העונג הכרוכים בהיעדרותו ובהופעתו מחדש של מושא האהבה. פרויד קורא לזה "ההישג התרבותי [ההדגשה שלי, נ.ס.] הגדול של הילד… מסבילות של חוויה אל הפעילות של המשחק".

אפשר לומר, בעקבות פרויד, שמה שהפעוט מתַרגל כאן הוא התחלה של מה שנכנה פרקסיס. המושג היווני של ה'פרקסיס' הוא אופן עשייה, או המניע, הדחף החיוני, הרצון לפעולה; הוא מובחן ממושג ה'פואזיס' – שמשמעו לייצר, ליצור, להביא לידי הוויה. הפרקסיס יוצר עולם (המשחק), אך גם את העצמי: אני יודע שהאם איננה, אני מחליף אותה בסליל, אני זורק אותו/אותה הלאה ממני ומחזיר אותו/אותה אלי, ואני גם יכול לבטא את זה במילים. (זו התנועה שבין הממשי והסימבולי, יגיד לאקאן, אך גם בין המדומיין לסימבולי.)

אורי גרשוני התחיל כצלם עם מצלמה וסטודיו. הוא צילם טבע דומם, אך בעיקר פורטרטים. הפעם האחרונה שבה הציג תצלומים ישירים של דיוקנאות היתה בתערוכה "סלון" ב-2008 בביתן הלנה רובינשטיין (באוצרותה של הדס מאור ויחד עם עוד ארבעה צלמים). אפשר לומר שמאז, הוא זנח את הפרקטיקה המזוהה בדרך כלל עם הצילום – העמדת מצלמה מול המציאות ויצירה של דימוי המציאות. העזיבה שלו את המצלמה כרוכה מצד אחד בגוויעתו של העידן האנלוגי בעשור האחרון, בעיצומו של גל הכיבוש הסוחף של הצילום הדיגיטלי, מהפכה שזעזעה את התפיסות וההיסטוריה של הצילום. ואפשר לראות זאת כהחלטה אישית שכרוכה ברצון לצמצם את נוכחותו כסובייקט, להיפטר מן הפאתוס (שיש בו מן ההיסטרי) הכרוך בהיות צלם-אמן, ולפעול מחדש בתוך מילייה חדש ומשתנה. מילייה – סביבה שכוללת עצמים, אנשים, חומרים, תהליכים ושיח.

מאז הוא אימץ צורת פעולה שהיא הכלאה של טכניקות ופעולות, סיפורים ומעשים, צילום דיגיטלי שנעשה על ידי אחרים, ועבודת יד. למעט גיחות צילומיות מינוריות שהוא מבצע מדי פעם, שבהן הוא נכנס לפוזיציה של צלם חובב, מקבל על עצמו את כללי הז'אנר – הוא מצלם את משפחתו או צילומים תיירותיים של טיולים שהוא עורך – המכונה הדיגיטלית, בהתערבויות קטנות שלו שהופכות אותו בעצם לשלוחה שלה, מייצרת עבורו את התצלומים.

אורי גרשוני, ללא כותרת, טכניקה מעורבת על נייר, 2018

במקביל לוויתור הכמעט מוחלט על המבט האישי המתענג, מלטף או חודר, הוא עבר לפרקסיס של הדפסה בעבודת יד, בטכניקות ששימשו צלמים בתחילת המאה ה-20 לפני המצאת נייר הצילום התעשייתי: הוא מכין בעצמו אמולסיות מחומרים כימיקליים שונים, מורח אותן במברשות (כמו צייר שמכין רקע, למשל) על ניירות ומניח אותם בשמש. אחרי זמן חשיפה שמשתנה מעבודה לעבודה, הוא טובל את הניירות באמבטיות של מפתח, מקבע ושטיפה במים. כל ההדפסות עוברות שטף של אור שמש ושטף של נוזלים.

אפשר לומר שהוא עבר מפרקטיקה של צַיָד לפרקטיקה של מלקט וחקלאי. בתערוכה הנוכחית הוא מקפיא כמה רגעים מן השיטוט בקוטינגלי שצילמו פועלי הצילום המסורים והאלמונים של גוגל, מדביק כנפי פרפרים מתוך האוסף הפרטי שלו על הנשים והילדים שפגש שם, מדפיס מהם נגטיב דיגיטלי, ואז פורש אותם על ניירות שירש מהסטודיו של אביו. את הניירות שהוכנו מראש בתערובות אמולסיה בגוון ואן דייק בראון (הגוון נבחר בקפידה) הוא מניח בשמש. הגלויות הישנות מקוטינגלי, תצלומים קנויים של צלמים בלתי ידועים, נסרקו, נהפכו לנגטיב ואז הודפסו באותה שיטה. העלים וכנפי הפרפרים – נעשו בטכניקה הנקראת לוּמֶן פרינט: סוג של פוטוגרמה. העלים והכנפיים מונחים ישירות על הניירות, נשארים בשמש זמן ממושך, כשמונה שעות, וכך נוצר התצלום, בעזרת האור בלבד, ללא נגטיב וללא פיתוח. צילום ראשוני, פרימיטיבי,  עירום.

זהו פרקסיס של תנועה, הלוך וחזור, הלאה והנה: בין קוטינגלי לתל אביב, בין זמנים – ראשית המאה, ל-2015 ו-2019, כך גם אורי גרשוני נע בין אביו לבנו, בין הנשים והפיות, בין החוץ ואור השמש שמעלה על פני השטח את הדימויים והסיפורים כרוחות רפאים, ובין האמבטיות שבפנים, בין המחשב לאלכימיה ועבודת היד. הוא סליל החוטים עצמו.

הפוסט הלאה-הנה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

"תעשו חיים": על אמנות ומוות

$
0
0

אנו נעשה הכל כדי לא לפגוש במוות. בתקופה הנוכחית – תחילה תחת ציווי ואיום ואחר כך בהסכמה שקטה – אנו עוטים מסכות שאנו מדמים למסכות החייאה ושומרים על מרחק זה מזה, אפילו מאהובינו. ברוח הזמן והמגפה, שתי תערוכות המוצגות כעת בתל אביב מאלצות את הצופים להסתכל למוות בעיניים ולגעת בשבריריות החיים. אם לשפוט לפי ביקורי בהן, הם בהחלט נהנים מכך, כלומר יש שיאמרו שהם "עושים חיים".

על שמונה מסכים המוצבים באולם גדול ואפלולי במוזיאון תל אביב, ששב לפעול לאחרונה, רוקד המוות ריקוד מקאברי מרהיב ועליז אל הקבר, כבתהלוכה מימי הביניים. במסע ערני וקצבי ובנחישות חוברות להן דמויות מונפשות ומוצללות בגודל טבעי, החל מבני המעמדות המכובדים ועד אחרוני פשוטי העם, מקדושים ועד חוטאים, החולפים ממסך אחד למשנהו. על פני נוף מונפש רשום בפחם, באווירת ריקוד לצלילי תזמורת כלי נשיפה והקשה מדרום אפריקה, צועדים בזה אחר זה חולים הנושאים עמם מכשירי אינפוזיה, טורים של אנשים גוררים שקים כבדים ומושכים גופות ושלישיית שלדים מרקדים. עוד חולפים כמרים המניפים מעל ראשיהם פרחי חבצלות, אנשי שררה ותעמולה ודמויות שמניפות דיוקנאות עשויים ממגזרות נייר וכלוב ציפורים גדול. הדמות האחרונה החולפת בתהלוכה היא הרקדנית דאדא מסילו, שמביעה בו-זמנית את התקווה בקצות אצבעותיה שמפזזות בצעדי הבלט הקלאסי ואת ההתפכחות כשהיא עטויה במדי המהפכה של סין המאואיסטית ומניפה בידיה רובה. המוות שמקיף את הצופה הוא הכוח המשווה, המביא את כולם, ללא הבדלים, אל אותו סוף.

את מיצב הווידאו ״ביֶתֶר מתיקות נַגְּנו את הריקוד״ (15 דקות) יצר האמן הדרום אפריקאי ויליאם קנטרידג'. הצועדים הניבטים מהמיצב העוצמתי והעוטף של קנטרידג' מתנגדים למוות אך מכירים ומכבדים את כוחו. הם רוקדים כמחווה לכבודו, וכשהם רוקדים הם חיים ושולטים בגופם, ובה בעת הם חופשיים מהמחשבה על שבריריות החיים ועל וודאות המוות. המבט בדימויים הנעים מכנס מחשבות אינטנסיביות ואסוציאציות ומניע את הנפש הלא מודעת ואת זרם התודעה.

ויליאם קנטרידג', מתוך הווידאו ביתר מתיקות נגנו את הריקוד, 2015, באדיבות ונדי פישר וקרן A4 Arts, מוזיאון תל אביב לאמנות, 2020

כאשר הסתיים קסם המוות שהמתיק קנטרידג' הוספתי לשבת באולם ומצאתי עצמי מופתעת מהשגרה, מצפה לפלא שישוב. כך נהגו גם צופים אחרים. צותתי, שלא באשמתי, לשיחה ערה בין שתי נשים שאמרו שהן עשויות לצפות בווידאו עוד פעמים רבות. כמו ילדים אולי, שמחנו על העונג לצפות שוב ושוב בתמונות הנעות, בפנטזיית מחול המוות, למרות שידענו מה יחלוף ולמה לצפות. בהפכו את המר למתוק, קנטרידג' מזכיר לנו את תאוות החיים ומאפשר לנו לגלות מחדש את המוות.

האפיסטמולוגיה המעשית של קנטרידג' מונעת מתוך מודעות חדה ונוקבת לנסיבות הקיום. הוא יוצר סדר, מעורר את תשומת ליבנו ומאפשר לנו להתקרב אל המורכבות ואל הכאוס באמצעות אמנותו המונפשת שמעניקה לנו אוויר לנשימה. בזמן שאנו מתענגים על  האוויר הזה שמאוזן בין אור לצל, קנטרידג׳ מעמת אותנו עם החיבור אל העולם בו אנו חיים. תהלוכתו של קנטרידג' מזכירה אירועים אמיתיים: תהלוכת לוויה, צעדת מוות או אולי שיירת פליטים מגורשת. הגופות העטופות והנגררות עשויות לייצג את קורבנות נגיף האבולה שהתפרץ ב-2014 במערב אפריקה או את המגיפה השחורה, אותו נגע מימי הביניים שלובש צורות חדשות בעולם העכשווי ותובע את מותם של אלפי קורבנות. בכל אופן זוהי עבודה בעלת איכויות על-זמניות, שמצליחה להתאים בצורה מדויקת לשנת 2020 אף על פי שנוצרה כבר ב-2015.

ויליאם קנטרידג', מתוך הווידאו ביתר מתיקות נגנו את הריקוד, 2015, באדיבות ונדי פישר וקרן A4 Arts, מוזיאון תל אביב לאמנות, 2020

אבודה בתחושת הזמן ועטופה במעין חלום, באווירת צללים ואור עמום, הושלכתי אל רחובותיה של תל אביב. העיר בוודאי מנסה לשוב אל שגרת החיים הערה. עם זאת, מהשיטוט ברחוב נדמה שהיא מנומנמת, שלא לומר עטופה בעננת מוות, למעט רוכבי האופניים המניעים את הגלגלים. הרבה לפני התפרצות נגיף הקורונה אנו, אנשי המערב המודרני, מקפידים לבודד את החולי ואת המוות, להדחיק ולהרחיק אותם מחיי היום-יום אל בתים שבהם יוכלו לשכון בלא הסחות מעם החיים. לאחר הצפייה בקנטרידג' והשיטוט הקצר ברחובות תל אביב, אני מוצאת שכדי להרחיק את המוות אנו מרחיקים וממררים גם את החיים.

בשעה 19:00 נכנסתי לפתיחת התערוכה ״אחריות ציבורית״ של האמן רונן סימן טוב בבית האמנים. אולי מכוח האינרציה של ניעת המסכים, הלמות התופים ומחול המוות במיצב הווידאו המעורר של קנטרידג', או בשל אותה חיות ערה בין השחור לבין הלבן ובין החושך לבין האור שמצויה בשני החללים, דימיתי שנחתי בתערוכת המשך. וזאת עוד לפני שגיליתי שכותרתה של אחת מהסדרות המרכזיות בתערוכה של סימן טוב היא "תחיית המתים". ככל שהבטתי יותר בעבודות הפנמתי שטוב לראות את שתי התערוכות כמעט ברצף, ואם אפשרי, אז בסדר הזה.

קנטרידג' מבקש להמתיק, לחזק ולעורר את האנושות באמצעות הריקוד וסימן טוב מבקש ללחח את החיים ולהוריד עליהם טל. המילים "תחיית המתים" לוקחות אותנו אל העולם הבא, אל הגמול או אל העונש, אולם ניכר שסימן טוב מדבר בעבודותיו אל העולם הזה, אל ההווה: על המציאות העכשווית ועל תחיית החיים, שתעיר ותציל את הנמים משנתם הארוכה ומעצמותיהם שיבשו זה מכבר. רבות מדמויות הסדרה, המצוירות בשמן על נייר, שוכבות על צדן או שעונות על ראשן, נוטפות וממלאות את מימיו השחורים של נהר החושך שסימן טוב יצר עבורם. לרוב לא נפגוש במבטן או בעיניהן הפקוחות והן ייראו סומות או חסרות הכרה, מצויות בתהליך התעוררות כואב ומייסר.

רונן סימן טוב, "שני ילדיי שמעולם לא נולדו"

אם כן, גם תחיית המתים של סימן טוב לא מספרת לבריות על הנצח אלא מזכירה לחיים את היותם בני חלוף. הירח בציוריו הופך לשעון המתקתק את הזמן האוזל והענפים לא פורחים אלא מדמים קצר חשמלי או אולי רעמים. אנו מתבקשים לחַיּוֹת את עצמנו כבר עכשיו, ובשפתו של קנטרידג', להמתיק את הריקוד, לרקוד ביחד. מהי אותה רוח חיים חידתית שמבקש סימן טוב להפיח? לשם מה? באחת מעבודות הסדרה, על רקע שחור, נתלים בידיהם שישה ילדים על קורה לבנה. פלג גופם העליון חשוף והם עוטים מכנסיים שחורים וקצרים, מעין מדים אחידים. עיניהם עצומות ורגליהם נמתחות מטה אל קרקע לבנה ושמוטה. הצבע המטפטף לא מצליח להיאחז בה, גם הילדים לא. בעבודה אחרת חגה קבוצת ילדים במעגל על משטח לבן אל מול אופק סוער בשחור. הציור איך לא, מהדהד את הילדים המרקדים את ריקוד ההורה עם קום המדינה. האם סימן טוב מדבר על ילדי העבר, על ילדי ההווה או אולי על ריקוד העתיד? נראה שמדובר בעוררות ובלחלוח של מבטנו בהווה שיחוס על הילדים כולם.

על שולחן במרכז החלל מוצגת סדרת עבודות ברישום גואש שחור, לבן וצהוב שכותרתה "עוף החול". מאחת העבודות ניבטת דמות האמן עטויה גלימה צהובה, נושאת בידה הימנית מוט מולבן או עצם מאוד ארוכה וגוררת בידה השמאלית משא כבד של עצמות. שני ילדים צועדים בעקבותיה. בתחתית הציור נכתב: "שני ילדיי שמעולם לא נולדו". בעבודות האחרות מאותה סדרה נראית דמותו של האמן נלחמת באש המתפרצת ובעוף החול המתעלל וחוטף תינוק. דמות האמן הניבטת מהסדרה מנסה להציל את העולם, אותו עולם מר ששני ילדיה לא נולדו אליו.

רונן סימן טוב, "הילדים"

קנטרידג' וסימן טוב מקדשים את החִיוּת באמצעות ההחדרה של מנות מוות לתוך החיים ולתוך העבודות המייצגות אותם. ריקוד המוות ותחיית המתים מבוצעים באמצעות התנועה התמידית של עשיית החיים, בלא ההדחקה של המוות אלא באמצעות המשמעויות שהוא מחדד. שתי התערוכות מחויבות למציאות עכשווית ובד בבד מייצגות נופים מנטליים ומשמעות אוניברסלית, על-זמניים ובו-זמניים. האמנים מציגים עבודות מרגשות וטעונות באופן עוצמתי ומלנכוליה בלתי נשכחת שלוכדת את הצופים. גם מתוך האפשרות לצפות בהן תחילה מתוך מבט חיצוני לכאורה, מתוך הזרה, ובהמשך מתוך יכולת הראייה – שהעבודות מעוררות במביטים – המתמזגת עם התנועות הקיומיות הפנימיות ביותר.

 

ויליאם קנטרידג', ״ביֶתֶר מתיקות נַגְּנו את הריקוד״ (2015), מוזיאון תל אביב לאמנות, אוצרת: רותי דירקטור; רונן סימן טוב, ״אחריות ציבורית״ (2020-2008), בית האמנים ע"ש זריצקי תל אביב, אוצרת: ענת גטניו.

הפוסט "תעשו חיים": על אמנות ומוות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

על עבודת השחזור של הנפש

$
0
0

"הזיכרון המוקדם ביותר שיש לי מסבא הוא מחוף הים באוסטנדה". איש קטן קומה, בן המאה ה-20, צעיר עני ממעמד נמוך שאתרע מזלו להיוולד בעשור שקדם למלחמת העולם הראשונה, צייר של רפליקות בעל נטייה לציורי דת ולציירים מתקופת הבארוק והרנסנס, ובנו של צייר שהתמחה בשחזור סצנות נוצריות בכנסיות. מיכאלאנג'לו השרוע על הפיגומים תחת הקפלה הסיסטינית מצייר את בריאת האדם; אבי סבו של סטפן הרטמנס, מחבר 'מלחמה וטרפנטין', כורע על קרשי עץ תחת תקרת הכנסייה ומשחזר חיי קדושים; סבו של הרטמנס רובץ בבוץ השוחות של פלנדריה במלחמת העולם הראשונה ומצייר את חבריו נפצעים, מתים, מרוטשים; סטפן הרטמנס, סופר, משחזר במילים ובתמונות את הזיכרון של סבו ושל אבי סבו, וכמעשה מיכאלאנג'לו בורא את האדם מפיגומי הדימויים והמילים. זמן הווה שמקפל בתוכו זמן עבר וזמן עתיד. צבעים של נוכחות שהתקיימה בעולם, ריחות צייר של ימים עברו. מלחמת הדימוי במילה. בניסיון עיקש להחיות באות המתה את החושים הרוטטים ואת הזיכרון הפועם הופכים ציורי השיחזור של הסבא-רבה ושל הסב למבני ילדותו ונפשו של הנכד, הנין. הצבעים צובעים את הוויתו, מטילים כתמי צבע ורגש בבד נשמתו, ובספר שלפנינו הוא מצייר את החיים על פני שלושה דורות ומגבש אותם תחת עטו במלאכת שחזור מורכבת לרפליקה אחת גדולה.

"הצייר מביא איתו את גופו", מצטט הפילוסוף הצרפתי מוריס מרלו-פונטי את הסופר פול ואלרי, ומוסיף שאכן לא ניתן להבין כיצד תוכל הרוח לצייר. אבל הספר הנוכחי עושה בדיוק את זה, ומצביע על יכולתה של הרוח לצייר ועל הפוטנציאל המרפא והמאחה של הציור, וביתר דיוק – דווקא על הפוטנציאל המשמעותי של הרפליקה. מלאכה זו מחדירה בחשאי פיסת הווה אל תוך ההיסטוריה, מטמיעה את המשחזר במשוחזר. שינויים זעירים בצבע, זווית ייחודית של מנח המכחול על הבד, מצב נפשי, פרשנות אישית: כל אלו מצוירים אל תוך הרפליקה ומעלים שאלות בדבר האפשרות להפריד בין היצירה המקורית לזו המחודשת, בין הצייר למשחזר. באופן דומה מאתגרת הרפליקה הספרותית שמוצגת לפנינו, שיחזור של יומניו של הסב המת, את שאלת הזמן והסובייקטיביות ואת המרחק, אם קיים כזה, בין הדורות. לתהום הנפש האנושית, למרחב הפעור בין הנכד לסב, חלל של זמן ושיכחה, של אהבות מתות, ריחות, צבעים וצלילי פרטיטורות, נכנסת השפה. וכשם שהצייר משאיל את גופו לעולם והופך בכך את העולם לציור, כך משאיל המחבר את נפשו למילים והופך את הזיכרון לנוכחות והוויה. בכל מקום בספר ניכר המתח שבין המילה לציור ולדימוי, בין עבודת הייצוג לממשות הבלתי ניתנת לייצוג. שוב ושוב אוזלות המילים ומתנקזות אל תוך צילום או ציור שמשולב בגוף הטקסט; שוב ושוב מצביע הרטמנס הסופר על קווי-המגוז אשר הופכים לקווי מילוט, על האפשרות לצאת מהמילים ולהיכנס אל הדימוי. במקרים אחרים, משמעותיים יותר, מותמר הציור אל המילה והופך למארג של ראייה ותנועה מדומיינות. צמרות עצים, עננים וקפלי בדים היו תשוקתו של הסב הצייר, כותב הרטמנס, משום שבצורות חסרות-צורה אלו היה יכול לשכוח את עצמו, את עוניו, את אביו החולני וביתו הדל, את ילדותו כשולייה בנפחיה בה ארב המוות בכל פינה. מלחמת הצורה בחוסר הצורה, קרב הנפש החופשית בתבניות המשפחתיות והחברתיות הסוגרות, מלחמת הארוס נטול-הצורה בתנטוס המקבע. דומה שאין מנוס מהמבנים המכתרים: המעמד המשפחתי, הנטייה האמנותית, הגוף החולני, הלחימה הפטריוטית – כל אלו אינם נובעים מבחירה. המפלט היחידי כך נראה מצוי באמנות, וביתר דיוק באמנות השחזור. דרכה אפשר להתנגד לרצף הלינארי של הזמן, לדטרמיניזם ההיסטורי, לתנועה הרציפה של החיים; ובו בעת, היא מאפשרת לשמור על הדימוי הקודם, לתקוע יתד בעבר שכבר איננו, להשתהות בתוך הפרדוקס של קטיעה והמשכיות.

מלחמה וטרפנטין הוא ספר על אמנות ועל כתיבה, על דימוי ומילה, על העין והרוח. הוא מצטרף למסורת של טקסטים שנסובים על הזיכרון וההיזכרות, על ההיעלמות הגדולה של החיים: הזמן העובר. ההבדל בין טקסט זה לאחרים שנסובים סביב מלאכת הזיכרון – בין אם מדובר באוגוסטינוס הקדוש, בן המאה הרביעית לספירה, מרסל פרוסט בן המאה התשע עשרה או קרל אובה קנאוסגורד העכשווי – אינו רק השילוב הייחודי של הרטמנס אשר ממזג את הספרות באמנות החזותית. ההבדל טמון בהצבעה על יכולתה הייחודית של האמנות החזותית לשמש כפיגום משמעותי במלאכת ההיזכרות ובניית הנפש. מלאכה זו אינה בריאה מחדש אך היא כאמור גם אינה שיחזור חקייני, רפליקה מתה, שכן היא מכילה תמיד ובו זמנית באופן שאינו ניתן להפרדה חלקים מהמשחזר והמשוחזר, מהסובייקט ומהאובייקט. אכן, בחפשו את ציורי סבו ואבי סבו הופך הרטמנס להיות הרקע שעל פניו מופיעים הזכרונות, ולפעמים אלו הם הזכרונות אשר הופכים להיות הרקע שעליו מתגבשת נפשו של הנכד. כשם שהגוף הוא בו זמנית רואה ונראה (והראייה, כפי שמלמד אותנו מרלו-פונטי, איננה פרי של מחשבה אשר מציבה תמונה או דימוי של העולם אל מול הנפש, שכן הרואה תמיד משוקע בנראה דרך גופו, אשר נראה אף הוא) עבודת השיחזור של הרטמנס מציעה הווה שהוא בו זמנית עבר, מצייר שהוא באותה עת מצויר. אמנות הרפליקה מתבררת כעבודת שיחזור והשבה של העבר אל תוך ההווה אשר נעשית מתוך ההווה ומשפיעה על העבר. כמו הרגע הפלאי שבו אצבע אחת נוגעת באצבע שניה וסוגרת מעגל פלאי שבה הנוגע הוא גם הננגע והסובייקט הוא גם האובייקט, כך מאפשרת הרפליקה להווה ולעבר לגעת זה בזה בו זמנית, תוך הפיכתם למרחב מעבר מתמשך.

בין הגוף המעונה של הסב לבין נפשו החצויה מצויה האמנות, והיא ארוגה בחייו כשם שהעולם ארוג בגופו של הצייר. האל הבלתי נראה גם בימים נטולי-עננים מתגלה לסב דרך יצירות אמנות שונות, ודרכן מתעבים חיי הרגש שלו. "ונוס מול המראה" של ולסקז הופכת לשחורת שיער תחת מכחולו של הסב ופניה החדשות מסגירות את סודו הגדול ואת האירוע שהיטה את חייו, תוך שהיא לוכדת את הרטמנס הנכד בזיכרון רגעי. הגוף האנושי המתגלם בציור מעיר אצל המחבר תחושת נחמה וקיטוע בו זמניות: מחשבות על יכולתה הפנטזמתי והאומניפוטנטי של האמנות לגבור על הקיטוע שבין הבד לחיים, בין הסב לנכד, בין העבר להווה. ממש כשם שקיטוע הלידה מייצר את תחילת החיים כלומר מציע דווקא המשכיות, כך גם הקיטוע שקיים לכאורה בין הייצוג לממשות הופך תחת ידיו של הרטמנס לרציפות: ציור צלקות המגיפה השחורה על ירכו של רוכוס הקדוש במריחה של צבע חום-אדום הופך לחתכים בעורו של הסב הנלחם בגרמנים בשדות הסלק ולתחבושות הארגמן על זרועות חבריו הפצועים; ריחם המבחיל של הפיגמנטים הטבעיים מתמזג עם ריחות הדם של החיות השחוטות בשדה הקרב; הסב מתבונן באביו המצייר וחש, כך הוא כותב ביומניו, שבמעשה ההתבוננות הוא עצמו הופך לדמות בציור.

דייגו ולסקז, "ונוס מול המראה"

האמנות דולפת אל תוך החיים ונוזליה מתמזגים עם נוזליהם כמו צבעי השמן והטרפנטין. נוזלים מציפים את הספר והזכרונות שוטפים את העולם ומציפים אותו. פצעי מלחמה, איברים כרותים, שריטות, עיניים פעורות מאימה. דם נוזל מהפצעים הפעורים. טרפנטין מטפטף מתקרת הקדושים. צבע שמן נקרש על טיח ועל בד. בכל מקום ניכרת מלחמת המוצק בנוזל. המסת היציבות המוצקה של טרום מלחמת העולם הראשונה; התמוססות הארגון החברתי והסדר המוסרי, המשפחתי והאישי; קריסת פיגומי החברה והתמוטטות פיגומי האמונה; חוסר היכולת של האל אל מול טבח המיליונים של מלחמת העולם הראשונה ואחריה השנייה. המילים והדימויים, כך נראה, הם הכלים שבאמצעותם מנסה שושלת הרטמנס לעצור ולו לרגעים את הזרימה הבלתי פוסקת, לקבע את הנוזלי. את האבל על מות אשתו מנסה הסב לבלום באמצעות תהליך הכתיבה, באותיות שמתגבשות בדיו כחול-חצות; את האהבה הראשונה, את הזכרונות מהאב, את התחושות בשדה הקרב מנסה ידו היציבה לקבע בכתמי הצבע הנוזליים. את דמותו החמקמקה של סבו מנסה הרטמנס הנכד למצק בתבניות מילים – מילותיו של הסב שמותמרות בשפתו של הנכד. לקראת סוף חייו מתדרדר כתב היד של הסב. חפירת הזכרונות, כפי קורא לה הרטמנס הנכד, מטה את השורות, מדרדרת את האותיות, מובילה את הנפש לצידו השני של האכרון. חילוץ העדות ממרתפי העמודים השחורים אינה פשוטה וגם אינה אפשרית, כך נראה, ללא הצד השני של הכתיבה: הציור. כאן מתגלה במלא עוצמתו כוחו של הדימוי במקום שבו הוא ממיס את השפה, את המילים, את התחביר. הרפליקה פותחת את מרחב המעבר ומאפשרת מגע עם מה שכבר היה ומה שעודנו מתקיים משני צידי הזמן.

איבר דאמיש מזכיר במסתו על פיירו דה לה פרנצ'סקה את המרחק בין ההיזכרות של שנות הבראשית הילדיות לבין יצירת האמנות המשוכללת, מרחק אשר מעמיד זיכרון ילדות שלם. הרטמנס הנכד בונה במילים ובדימויים את תווך ההיזכרות המשותף לו ולסבו. הוא עושה זאת באופן סינכרוני ודיאכרוני בו זמנית, משל היה ציור מופשט שלרגעים ניתן לזהות דמויות חומקות בקפלי הצורות ללא-הצורה שאותן הוא משרטט על הנייר. "הערצתי לאבי שמת בטרם עת" כותב סבו של הרטמנס ביומניו, "רק גדלה וליבי מתכווץ. כאשר אני רואה באיזו מסירות צבע את ידו של איכר זקן, כי כל אדם, פשוט ככל שיהיה, זכה לתשומת ליבו במידה שווה" (107). כבציור של אשר הופכת היד המציירת לזו המצוירת; הייצוג הופך לממשות שהופכת שוב לייצוג. כוחם המאגי של המילים והדימויים משתלב ומייצר את מרחב המעבר שבו מתבררות הפרקטיקות של הכתיבה ושל ציור הרפליקות כפרקטיקות של מיצוק ושל הגנה מפני הסבל הנפשי. התנטוס והארוס נפגשים ומולידים את שרשרת הצאצאים שסופה הזמני במחבר הספר. הרטמנס מחלק את ספרו לשלושה חלקים משל היה טריפטיך של הנפש. שלושה דורות שהם אחד; אמנות, כתיבה וזיכרון שהופכים לתמונה אחת בעלת אינספור חלקים.

 

מלחמה וטרפנטין, סטפן הרטמנס (הוצאת מודן, 2020)

הפוסט על עבודת השחזור של הנפש הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

לאה אביר היא המנהלת האמנותית של המרכז לאמנות עכשווית בערד

$
0
0

האוצרת לאה אביר נכנסה לאחרונה לתפקיד המנהלת האמנותית והאוצרת המלווה של המרכז לאמנות עכשווית בערד. במסגרת תפקידה, תאצור אביר את תכנית שהות האמן של המרכז, תבנה תכנית תערוכות לגלריה ותלווה את העשייה האמנותית של המרכז.

אביר היא אוצרת וכותבת בתחום האמנות העכשווית. החל משנת 2007 היא אוצרת תערוכות ואירועי אמנות שונים בארץ ובעולם, במוסדות ציבוריים ופרטיים, בחללים אלטרנטיביים ובמרחב הציבורי. היא עורכת-שותפה ומייסדת של מגזין תוהו לאמנות, ושימשה בין היתר אוצרת גלריה רו-ארט בתל אביב (2015-2019). בין תפקידיה הקודמים: אוצרת מוזיאון חיפה לאמנות, אוצרת משנה ומנהלת תחום התוכן במוזיאוני בת ים ויועצת אמנותית לסדנאות האמנים בירושלים. בשנת 2011 היא נבחרה לזוכה הראשונה של מלגת "ארטיס" לאוצרים מישראל, ועבדה בצוות האוצרות של ארגון האמנות הציבורית Creative Time בניו יורק. אביר היא בוגרת החוג לתולדות האמנות ולימודי מוזיאולגיה מתקדמים באוניברסיטת תל אביב, ולמדה לתואר שני באוניברסיטת חיפה. חיבוריה של אביר התפרסמו בקטלוגים ומגזינים שונים בארץ ובעולם ובשנים האחרונות היא לימדה היסטוריה ותיאוריה של אמנות ואוצרות במוסדות שונים כמו בצלאל, מכללת ספיר והתכנית ללימודי אוצרות של הטכניון בתל אביב.

המרכז לאמנות עכשווית בערד, שנוסד בשנת 2016, מאגד חלל תערוכות לאמנות עכשווית בגודל 300 מ"ר, תכנית שהות אמן בינלאומית ופעילות ציבורית ענפה. חזון המרכז הינו לאפשר מרחב לאמנים מהארץ ומחו"ל למחקר אמנותי העוסק במרחב העירוני והמדברי הסובב. את המרכז ייסדה האוצרת והאמנית הדס קידר, ובשנים האחרונות אצרו בו גם גילי זיידמן, גלית גאון, מיכל תאומי סלע ועוד.

הפוסט לאה אביר היא המנהלת האמנותית של המרכז לאמנות עכשווית בערד הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

"יכולת לחזור לציור פיגורטיבי, לא?"

$
0
0

על גבי כמה ציורים מופשטים מהשנים 1988-1989 כתב משה גרשוני "יכולת לחזור לציור פיגורטיבי, לא?". לדבריו השאלה מופנית אל מארק רותקו, כאילו מציעה לו לוותר על המאבק הנואש להפשטה נשגבת ומינימליסטית, הפשטה שמעבר להבחנות בין דתי וחילוני, נוצרי ויהודי. אולי, אילו חזר רותקו לציור פיגורטיבי, הייתה נמנעת ההתאבדות שלו, או כפי שניסח זאת גרשוני "אולי היה חוסך את הסכין-גילוח".

אכן, בשנות השישים של המאה העשרים הגיע לשיאו המאבק בין ההפשטה שלאחר מלחמת העולם השניה, לבין הפיגורטיביות שחזרה לעולם האמנות בדמות הפופ. המאבק האישי של רותקו, עניין של חיים או מוות, נגזר אולי ממאבק בין ההרואיות חמורת הסבר של המודרניזם, לבין מי שבדיעבד מבשר את הפקחות והמפוכחות של הפוסט. ההפשטה הנשגבת שאפה לייצג את מה שמעבר לכל ייצוג, בעוד הפיגורטיביות הפופית חוגגת את ההדוניזם של הייצוג (המסמן) במנותק ממשמעות המיוצג. מדוע היה המאבק הזה כה חשוב לגרשוני שלושים שנה מאוחר יותר? הרי בשנות השמונים יכול היה להיות פיגורטיבי, מופשט או גם וגם (כמו גרהארד ריכטר או דויד ריב, למשל). או במילים אחרות, מדוע לא יכול היה גרשוני עצמו לחזור לציור פיגורטיבי? מדוע הצניע את רישומיו הפיגורטיביים, ומדוע לא חיפש דרך לשלב מוטיבים פיגורטיביים בציוריו החופשיים יותר?

גם אם זאת שאלה מופרכת מסוג "מה היה קורה אילו..?", היא מעוררת מחשבות. ראשית, מה לגרשוני ולרותקו? התשובה היא בצירוף יהודי-אחרי השואה-מחפש תשובה-מתאבד. גרשוני מסמן במחוות לרותקו מפתח, או נקודת מבט אפשרית, לציוריו.

משה גרשוני, "יכולת לחזור", 1988

מה קרה לציור של גרשוני החל מראשית שנות התשעים, זמן קצר אחר הפנייה לרותקו? הוא נהיה יותר ויותר דכאוני, סטאטי ומונוכרומטי. הוא נהיה רותקואי. הדרמה של שנות השמונים פינתה מקום למפגשים דיפוזיים בין כתמים, לשדה של ניואנסים. הן ברמה האישיותית והן ברמה האמנותית נתקל גרשוני באותה בעיה בה נתקל רותקו לפניו, וגם אם לא הגיע לסכין-הגילוח, הוא הרבה לדבר עליו. משנות התשעים והלאה גרשוני כבר לא יכול היה לחזור אל "השביל שלא נבחר", אבל בשנות השמונים כנראה השאלה היתה רלבנטית יותר. אני משער שגרשוני היה בצומת, גם אם אולי לא ניסח את הדברים לעצמו במילים שאני מנסח אותם כעת.

בשנים 1984-1985 אירח גרשוני כל יום ג' קבוצת ציירים לכמה שעות של רישום מודל מהתבוננות (בין החברים הקבועים בקבוצה היו רלי דה פריז, אירית סגולי ושיר שבדרון). כאמור, הוא לא הציג מעולם את הרישומים האלה. הרישומים הפיגורטיביים, שהוצגו לראשונה לפני מספר חודשים בגלריה גבעון, הם השביל שלא נבחר. על חלק מהם הוסיף גרשוני, מסביב לרישום הדמות, סימני שאלה, ספירלות, רקפות פרועות ומרוטות – דימויים שהיו חלק מהשפה הציורית שלו. השפה הזו, שאמנם יש בה כמה סימנים קבועים, קרובה יותר אל ההפשטה, לפחות בהשוואה לרישום מהתבוננות. היא נובעת מרובד אחר של סימבוליזציה. כלומר, לאחר סיום הרישום הפיגורטיבי הוסיף לו גרשוני כמה הרהורים פואטיים יותר, הפגיש בין פיגורטיביות והפשטה. מדוע ייבא מוטיבים מהציור אל הרישום ולא עשה גם ההיפך? מדוע לא חזר לציור פיגורטיבי? יתכן שברישומים האלה הוא בדק את האפשרות, והחליט שלא. יתכן כי אילו המשיך בכיוון זה היה מגיע לאזור של תומרקין וליפשיץ, ואת זה הוא לא רצה. לכיוון של אורי רייזמן אותו העריץ הוא ידע שלא יוכל להתקדם. לא הייתה לו הצבעוניות שלו, למרות שלפחות באשר לשימוש בצהוב, רייזמן היה מורה דרך עבורו. בציור של רייזמן יש קרבה למוות, ציור מתאבד, כאילו הימר הצייר בנפשו על הציור הזה, וגם גרשוני שאף לריכוז אנרגיה טוטאלי בכל ציור מחדש. רייזמן היה חשוב באותו מרחב בו הייתה משמעות גם לדכאון ולאינטנסיביות הרגשית של רמברנדט, של רותקו ושל אביבה אורי, עוד ציירת שהעריץ. הציור של גרשוני בשנות השמונים נע קרוב לקוטב המאני, אולם האיום הדפרסיבי מלווה אותו כצל. הקוטב המאני מתבטא בדרמטיות ובעושר העצום שלו בעשור זה, עושר צורני ורעיוני ששינה את מהלך תולדות האמנות בארץ. המאניה מקרבת אל חויית ההתגלות, אל הציור כאפיפניה. אולם הרובד הדכאוני כאילו שזור בזה המאני. במיטב הציורים יש הן אקסטזה של התגלות והתעלות, הן חרדה של התפרקות והתאיינות. מכאן לדעתי ההזדהות העמוקה של גרשוני עם רייזמן ואורי, שבמיטבם גם הם מצליחים לכרוך יחד את המאני והדפרסיבי, את ההתגלות הקוסמית עם צמרמורת חרדת הבשר. ואולי יש דרך אחרת לנסח את המכנה המשותף הזה: שלושתם, רייזמן, אורי, וגרשוני של שנות השמונים משלבים את הדרמטי-המוחצן, עם תחושת סוד אינטימי בלתי מפוענח.

רישום פיגורטיבי של משה גרשוני, צילום: איתמר לוי

ברישומים הפיגורטיביים מתחיל לקרות משהו שונה. גרשוני חייב לשכוח קצת מהמתח המאני-דפרסיבי שלו ולהתבונן באחר/ת. הוא מקורקע. עם זאת, כל הייצריות שלו מתועלת אל תוך האחר הזה. העירומים של גרשוני רוטטים ממיניות, לא רק מיניות של חפינה ובעילה אלא גם מיניות של גועל וזוועה (בעיקר לנוכח הערווה החשופה). אולי אילו היה גרשוני חוזר לציור פיגורטיבי היה עליו למתן את המימד הנשגב בעבודתו, ולהדגיש כנגדו את המימד הפסיכולוגי, שבין אדם לאדם ולא בין אדם למקום. ולוותר על החזון הזה הוא לא היה מוכן. ובמילים אחרות, הוא העדיף להמשיך ולנסות לייצג בציוריו את מה שאינו ניתן לייצוג, מאשר לייצג את מה שאפשר.

הרישומים הפיגורטיביים של גרשוני שייכים במובהק לקוטב הפסיכולוגי-האינטימי, גם כאשר יש בהם נופך של התגלות אפיפנית. בתוך הגאות היצירתית של אותה תקופה סביר להניח שגרשוני גישש גם לכיוון הפיגורטיבי-מופשט הזה, אך לא בחר בו. כמה שנים מאוחר יותר, כאשר הוא כבר נע לכיוון הדפרסיבי, הוא שואל בדיעבד האם הוא יכול לחזור לציור פיגורטיבי, וברור שהתשובה היא לא. עם זאת, מכל מכלול עבודתו, הציור שהיה תלוי שנים רבות בביתו (מעל מתקן מי השתייה) היה רישום בו גבר עירום בוקע מתוך פריחה חושנית, רישום שכאילו מנכיח בצורות שונות את השביל שנבחר ברמה הביוגרפית אך לא נבחר במהלך האמנותי.

הפוסט "יכולת לחזור לציור פיגורטיבי, לא?" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 30.06.20

$
0
0

תערוכת בוגרי ובוגרות תכנית התואר השני באמנויות

תערוכת הבוגרות.ים הראשונה של בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב, ירושלים לשנת 2020

הרצל 119, תל אביב
החל מיום חמישי, 2.7.20 
נעילה: 18.7.20

תערוכת הבוגרים.ות השנתית מהווה הזדמנות להכיר ולפגוש מקרוב את עבודותיהם של בוגרי ובוגרות תכנית התואר השני באמנויות בבצלאל. במהלך ימי התערוכה יוזמן הקהל הרחב לבקר בחללים השונים ולהיחשף למגוון רחב של עבודות שנוצרו בסוגי מדיום שונים: מיצג, צילום, וידיאו, ציור, פיסול, מיצב וסאונד. השנה יוצגו עשרים פרויקטים שעוסקים בשימוש במרחב האישי והציבורי, במגדר ובהגזעה, בהיבטים פוסט־קולוניאליים בהקשרים גלובליים ולוקאליים ובקריאה מחודשת של אתוסים היסטוריים.

פרופ' דור גז, ראש התכנית ואוצר התערוכה: "לאור המציאות העולמית החדשה, הכופה ביתר שאת התייחסות מחויבת למקום ולמקומיות, עבודות רבות עברו הסבה לקראת פתיחת התערוכה, וכך חלק ניכר מהן אף נטענו במשמעויות חדשות. חלק מהעבודות עוסקות בסוגיות סוציו־פוליטיות הקשורות באופן ישיר ל'חצר האחורית' של תל אביב".

שעות הפתיחה:

יום חמישי 2.7 18:30-00:00

3.7-18.7 ו'  10:00-14:00, ג'-ה' 12:00-22:00, שבת 12:00-22:00

הכניסה לגלריה תהיה בהתאם להוראות משרד הבריאות ובכפוף למגבלה על כמות האנשים המותרת בכל רגע נתון.



מפגש מקוון לתכניות התואר השני בבצלאל

שישי, 3.7.20, בשעה 10:00

תכניות התואר השני בבצלאל מיועדות לאלו הרוצים להעמיק, להתחדש, לחקור, לחדד את העשייה האישית, להשפיע על החיים היום, לתכנן את המחר ולה‫וות את חוד החנית של האמנות והעיצוב בישראל ובעולם. יום לאחר פתיחת תערוכת הבוגרים.ות של תכנית התואר השני באמנויות, יתקיים יום פתוח בו יוצגו התכניות השונות ויינתן מענה לכל השאלות.

אמנויות M.F.A; מדיניות ותיאוריה של האמנויות M.A במגמות: אוצרות וכתיבה ביקורתית; תקשורת חזותית M.Des; עיצוב תעשייתי M.Des במסלולים עיצוב וטכנולוגיה, ניהול עיצוב וחדשנות ואודות עיצוב; עיצוב אורבני M.Urb.Des

פרטים נוספים והרשמה:  https://masters.bezalel.ac.il/

פטריק היו, "ואם בעוד אלף שנים", דימוי הצבה מתוך !Excavation Mark חשיפה שימור האדרה. אוצר: עמית שמאע. צילום: PD Studio



"אני, חיפאי" / 100 שנים לארכיון הציוני המרכזי

מוזיאון העיר, שדרות בן גוריון 11, חיפה

נעילה: שבת, 14.11.20
אוצרת: יפעת אשכנזי

הארכיון הציוני המרכזי, שנוסד בברלין בשנת 1919 ובשנת 1933 עבר לירושלים, הוא הארכיון ההיסטורי של התנועה הציונית ומוסדותיה – ההסתדרות הציונית העולמית, קרן קימת לישראל, קרן היסוד, הסוכנות היהודית – ושל מוסדות היישוב היהודי בארץ ישראל. אוצרות הארכיון כוללים תעודות, תצלומים, כרזות, מפות, עיתונים ועוד. כל אלו משקפים את התחושות, ההתלבטויות, ההחלטות והמהלכים שליוו את שלבי ההיווצרות של התנועה הציונית ושל היישוב בארץ ישראל והיוו תשתית להקמת מדינת ישראל.
לכבוד 100 שנים לייסודו של הארכיון מוצגות במוזיאונים ברחבי הארץ תערוכות המבוססות על החומרים השמורים בו. מוזיאון העיר חיפה בחר להתמקד באוסף הכרזות והכרוזים החיפאיים, דרכו אפשר ללמוד על חיי היומיום בחיפה, על אידיאולוגיות חיים שונות שאפיינו תקופות בחיי העיר וכן על מעצבים גרפיים ועל בתי דפוס מקומיים.
אוסף הכרזות כולל כ־6,000 פריטים, משנות העשרים של המאה הקודמת ועד ימינו, ואילו אוסף הכרוזים כולל כ-35,000 פריטים. האוספים חושפים בפנינו את הנושאים שעמדו על סדר היום בשיח שהתנהל בין גופים וארגונים שונים לבין הציבור הרחב, וכן מאפשרים לנו להתוודע למיטב המעצבים הגרפיים שיצרו במשך השנים פריטים אלו. התבוננות בכרזות ובכרוזים מספקת דרך ייחודית לספר סיפור של מרחב עירוני מתפתח דרך מגוון תחומים והיבטים: שכונות העיר, האוכלוסיות השונות בה, העימותים ושיתופי הפעולה בין דרי העיר, פעילות בתחומי התרבות והספורט ועוד. בחלקה השני של התערוכה, האמן עידו בק מגיב לאוסף הכרזות והכרוזים החיפאים באופן עכשווי, חדשני ורלוונטי.

עידו בק
"
אני, חיפאי"
עידו בק (נ. 1988) נולד וגדל בחיפה, והוא בעל תואר ראשון בתקשורת חזותית מבצלאל ותואר שני בתקשורת חזותית מטעם האקדמיה לאמנות וייסנזה בברלין. במהלך לימודיו בברלין פיתח בק משחק מחשב בשם ״Me, The Stranger״, המתאר את חייו ואת חוויותיו כחיפאי. לצורך התערוכה התפתח המשחק עוד, והפך לחדר שלם המתאר היסטוריה עירונית. שתי היסטוריות אלו – של עידו בק ושל הארכיון הציוני – אוחדו לתערוכה אחת, למשחק אחד, לחוויה כוללת אחת המתארת את מסעו של בק בעיר בה נולד, וכן את המסע המשותף של המתגוררים בעיר אז והיום. חלל זה בתערוכה הופך למרחב לילי, שבו אנשי העיר כבר ישנים והחיות יוצאות לשוטט ברחובות, מעין משמרת לילה. כך, דרך משחק המחשב, האנימציות והדמויות של החיות, העיר מתגלה מנקודת מבט חדשה ומקורית.
שני חללי התערוכה חושפים בפנינו מרחב עירוני המגולם באמצעים חזותיים – דו־ממדיים ותלת־ממדיים – ודרכם אנו כצופים מתוודעים לעברה של חיפה, להווה שלה ואולי גם לעתידה.
התערוכה מבקשת לתת כבוד לאוסף הכרזות והכרוזים המרשים של הארכיון הציוני ולמצוא בו את הייחוד החיפאי דרך פרשנות רלוונטית וחדשה לאוסף ההיסטורי.

שעות פתיחה:

חמישי: 16:00-20:00, שישי: 10:00-14:00,  שבת-ראשון: 10:00-16:00

חג הפרח' קרדיט: הארכיון הציוני המרכזי



"פעולה מתוזמנת" / אירוע נעילת תערוכה והשקת ספר BIDUD

פתיחה: שישי, 3.7.20, בשעה 12:00
נעילה: שבת, 4.7.20, בשעה 16:00

בית הנסן ו-BIDUD מזמינים אתכם/ן לאירוע הסגירה של התערוכה "פעולה מתוזמנת". באירוע תושק מהדורה מיוחדת המאגדת טקסטים שנכתבו במהלך פרויקט BIDUD וסביבו. המהדורה תכלול טקסטים מאת: נירית נלסון, רועי ברנד, מורן סולומרסקי, ורדית גרוס, עמית שמאע, יואב רונאל, קרן גולדברג, ניב פרידמן, אבי לובין, גליה פסטרנק, אלכס בן-ארי ותמיר ארליך.

התערוכה ״פעולה מתוזמנת״ התגבשה בתהליך מתמשך של עבודה עם אמנים/ות, אוצרים/ות וכותבים/ות במהלך חודשי ההסגר של משבר הקורונה.

כל אחד ואחת מהם/ן הציג/ה פרויקט במסגרת ״BIDUD Residency״, פלטפורמה דיגיטלית שפעלה ברשת בתקופת המשבר וכללה 45 פרויקטים מאת יותר מ-50 יוצרים/ות. הפרוייקט הנסיוני התפתח תוך כדי תנועה, והזמין את המשתתפים להגיב בדרכים שונות למציאות המגבילה והמשתנה. הוא יצר סביבו תחושת קהילתיות יוצאת דופן ואף מוזרה, כזו הנובעת דווקא מההפרדה קיצונית. התערוכה ״פעולה מתוזמנת״ אינה תרגום של ״BIDUD Residency״ במרחב הפיזי, אלא המשך של הניסוי, במציאות החדשה, כאשר מפגש פיזי מתאפשר. כתערוכת בזק היא המשיכה להתגבש עד לרגע פתיחתה וגם לאחר מכן.

מובילי הפרויקט: תמיר ארליך ונוי חיימוביץ'

משתתפים/ות: שיר רז, רות פתיר, איתמר שטמלר, ליאור זלמנסון, אודי אדלמן, רעות קרן, שחר אפק, רועי ברנד, גילי סיטון, דוד דובשני, מתן אורן, מיכל הלפמן, הילה טוני נבוק, אורי הולבן, יסמין כספין, טליה ישראלי, ניר הראל, אלכס בן-ארי, רוני קרפיול, ניב פרידמן, עומר שיזף, נעמה בר-אור ועירא שליט, עידו גורדון, יעל פרנק.

הפוסט רב ערב 30.06.20 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

כשצוללים למים עמוקים

$
0
0

גרפיטי של בנקסי, שמצליח גם להצחיק וגם להכאיב, נראה מתאים לרשימה שמחברת מהפכה עם חיפה ועם משהו מהחוויה שלי בעיר. האבסורד בגרפיטי הזה הוא ביומרה ליצור נצח תוך כדי מחיקה, ומה שמדבר אל הלב הוא הגוף שמצויר בחומריות של שריפה וניסיון התיקון שמותיר על הקיר את האדום ליפסטיק, כמו כתם דם אבל ורדרד. בעצם, הציור של בנקסי, בו רואים פועל וכתובת באדום על קיר, נתפס ממבט ראשון כמו קריאה למהפכה – אולי במקסיקו – ויכול להיות שהוא באמת מתאים לחיפה, לא רק משום שחיפה מפורסמת בגרפיטי שלה אלא מפני שמשהו בקיר החשוף ובפועל, שאולי הוא אמן, מתחבר למקומות כמו הנמל והעיר התחתית. הוא אפילו מזכיר את עברה של חיפה: זהו פועל בשחור-לבן, מסוג אלה שיצר האמן החיפאי הנפלא משה גת, שצמח באחת משכונות העוני בעיר ופעל בוואדי סאליב. גת צמח מלמטה, האמין במהפכה חברתית שיש בה מקום חשוב לאמנות, ובמובן העמוק, מדובר באמן שגורל האדם קרוב לליבו.

מהבחינה הזו, אין חזרה לעבר. לא מדובר כבר במהפכה מעמדית, מקסימום אפשר לשמוע דיבורים על מהפכה בתחום הטכנולוגי או דיונים בשאלה מה תעשה לעולם הקורונה. אבל מראות מעין אלה של בנקסי יש עדיין הרבה בחיפה, העיר הזאת שריתקה אותי כי היא עיר של הרבה היסטוריות, חצרות אחוריות ואוכלוסיות שונות ומגוונות שכל אחת מהן מביאה איתה עולמות שלמים משלה. חיפה היא גם עיר של אמניות ואמנים שפועלים במרחב הציבורי העירוני; כך הייתה לפני עשרות רבות בשנים וכבר אז היה זה הייחוד שלה. בשבילי, מבחינת האמנות והעיר, חיפה של היום היא חיפה של חמודי גנאם, אליזבט קרוגלוב, שחר סיון וכמובן רביע סלפיטי ורבות ורבים נוספים שזכיתי להכיר. הם שונים מאוד זה מזה אבל משותף להם שהם ״נפשות חופשיות״: חשובה להם החירות הפנימית. הם לא מפסיקים להמציא, כי חשוב להם שבעיר שלהם תהיה אפשרות לחשוב אחרת, לחיות אחרת, ויש להם אומץ להקים בכל פעם משהו חדש, כי התנאים בחיפה כידוע לא פשוטים. הדבר החשוב הוא שבכל מקום שבו הם נמצאים העיר מתחילה לחיות. בזכות אמנים כמוהם הרגשתי שלב העניין שלי בחיפה הוא ברשת היצירה והמחשבה שהם המוליכים שלה, כמו חשמל, בכוח היוצר שלהם: רשת גמישה ומשתנה המייצרת שיתופי פעולה בלי סוף. מבחינה זו, ומבחינות רבות נוספות, חיפה בשבילי היא העיר שבה אני מרגישה חיה. זו העיר המרתקת בעולם, אני מרגישה חלק ממנה והיא קרובה ללבי.

מעגלים, פרפורמנס קעקוע במסגרת אירועי באוהאוס חברתי, אליזבט קרוגולוב, שוק תלפיות (צילום: אריק רובין)

הגעתי לחיפה מעבודה במוזיאון מושקע שיש לו אוסף שנאסף במשך שנים רבות, הרבה לפני שנולדתי. אמנם המוזיאון הזה, משכן לאמנות עין חרוד, שמר על פשטות וישירות, ובכל זאת, אוצרות וניהול מוזיאון שיש לו אוסף אמנות נתפסים קצת כמו עבודה עם זמן נצח: הנצח של האמנות. כשאת נמשכת למשהו ואת הולכת על זה, את לא מרגישה שאת עושה תפנית יוצאת דופן או מהפכה בחייך, את הולכת אחר ליבך. אולי באיזה מובן עשית את זה גם קודם, רק אחרת.

כשהגעתי לפירמידה, גלריית אמנות הכוללת סטודיואים לאמנים וממוקמת בוואדי סאליב, בעיקר היה לי ברור מה אני ממש לא רוצה: להסתגר בגלריה יפה ולאצור בה תערוכות יפות, ולהתמקד ב"שדרוג אמנים" במסלול הקריירה של עולם האמנות. האמנות המרגשת, לתחושתי, לא

View this post on Instagram

Galia Bar Or Diving Into Deep Waters Part II

A post shared by PLR04 (@promiselandrefugees04) on

נעשית בשביל האנשים שיש להם הכול, אלא דווקא במקומות הכי חשופים. ואם כבר מדברים על פירמידה: אמנות היא לא תפאורה לפרויקט היישוב מחדש של ואדי סאליב. זהו מרחב ציבורי שזוכר את העבר שלו וחושב קדימה עם כל מה שקורה בו וסביבו, והוא פועם אמנות עם האמניות והאמנים שהם חלק ממנו.

 

לכן,  באירועים שלנו שינינו את השם מ"פירמידה" ל"רציף פירמידה": לא מתחם סגור אלא צומת, רשת אורבנית שבה המקומות נקשרים זה לזה והכל נמצא בתנועה, מקום שממנו יוצאים למסע. את האירוע ראשון קיימנו בשיתוף "בתים מבפנים", בין נמל חיפה לואדי סאליב, ויצרתי תכנית חומש להמשך, לשכונת הדר, קריית אליעזר ומקומות נוספים. אמנם הפעולה של צאלה קוטלר ושלי בפירמידה נקטעה בשל שינויים פוליטיים, אבל המשכנו לעבוד גם בלי חלל קבוע משלנו. יש איזו אנרגיה של גילוי ויצירה כאשר פועלים ברחבי העיר בלא תלות בחלל, בלא בעלות וקביעות, וזאת אולי המהפכה השנייה מבחינתי בחיפה, שהייתה בי גם קודם רק בצורה אחרת. שהרי מההתחלה, עוד בפירמידה, הבנתי שהמטרה שלי היא לחבר רשתות של שיתופי פעולה שצומחים מלמטה, כוללים אוכלוסיות מגוונות וקושרים אותן לאלו שבאקדמיה ובמוסדות מחקר דוגמת הטכניון או האוניברסיטה, ומשלבים אגודות אזרחיות, ארכיונים וגם את העירייה. המרחב שייך לכולם, האמצעים הם של כולם, ובאירועים שמתייחסים למקום חשובים הנראות והמפגש המשותף. רשתות חיות שמחברות צמתים הן כוח חיים: אם יגיע שוב מישהו מלמעלה ויחרב את מה שהחל, הוא לא יצליח, כי הוא בא והולך, ואילו הרשת לא משתנה עם חילופי השלטון, היא מתמידה, גמישה, בלתי תלויה.

לכל תקופה המהפכה שלה, אבל שינוי לא מתחולל אם הוא לא צומח גם מלמטה. כיום יש אפשרות לפתח רשתות מורכבות של פעילות אזרחית ושל שיח תרבות חוצה מגזרים ומיומנויות. אפשר לפתח ביחד את מה שמכונה ״הון סימבולי״, שיוצר משמעויות חדשות וכוח השפעה. למגזין שמארח אותי הפעם, שיוצרים אמנים/ניות, יש הון סימבולי. הון סימבולי יכול גם להוציא אנשים לכיכרות.

פילינג עמוק, מיצג במסגרת אירועי באוהאוס חברתי, דריה אפרת. (צילום: אריק רובין)

קיימנו את "באוהאוס חברתי, חוויה אורבנית לציון 100 לבאוהאוס חיפה" בהדר הכרמל בסוף נובמבר 2019, ובית הגפן הפיק. בפרויקט השתתפו למעלה ממאה אמניות ואמנים שהציגו במספר מתחמים, בחלקם מבנים נטושים, ופעלו ברחובות. מחקר ויצירה, עבר והווה, אמנות ואדריכלות בשיתוף "בתים מבפנים", כנס של הטכניון בהיכל העיריה, תערוכות בבסמ"ת ("הדריון"), קולנוע אורה, בית הפועלים, מקהלת מכוניות באמפי שהפך לחניון, עבודות סאונד, פרפורמנס, מחול, וידאו ארט, ציור, סיורי סאונד ברחובות, תאטרון. חברו אלינו אנשי השוק, מבקשי מקלט, קבוצות שיתופיות וקהל שהצביע ברגליים.

מבנה שוק תלפיות, גולת הכותרת של אדריכלות חיפה, שרק בשנת 1997 בחנה העירייה אפשרויות להפוך אותו לקניון וכמעט ונמכר, נוקה ביוזמת העירייה והפך ב"בבאוהאוס חברתי" לאתר תצוגה גמיש וחשוף, על כל קומותיו. האמניות והאמנים היו הלב הפועם, משקיעים את הרגישות הגדולה, מהדהדים את ה"נפרד" שביחד, מחוללים את הנס שקושר ופורם ומצית לבבות, נס שעושה עיר. שיהיה באמת מאיפה לקחת אוויר כשצוללים למים עמוקים.

זו הייתה דוגמא למה שחיפה יכולה להיות, אולי גם זה סוג של מהפכה.

***

המאמר פורסם במקור במגזין של קולקטיב ״פליטי ארץ ההבטחות״

״פליטי ארץ ההבטחות״ (״Promised Land Refugees״) הוא קולקטיב חיפאי שמטרתו לייצר מפגשים רב-תחומיים של אמנות ועיצוב, כולל הגות,Game Changers  ומספרי סיפורים. שיתופי הפעולה הם ״במהות הקהילות שלנו״, נכתב במסמך החזון של הקולקטיב, ומטרתם לתת ביטוי ל״חוויית היומיום של העיר בעיני היוצרות והיוצרים בה״. התפיסה היא כי ״היחיד הוא היוצר של השלם, ואנו לקחנו על עצמנו להבין את השלם באמצעות היחיד״.

מייסדות הקולקטיב מאמינות כי לחיפה יש הרבה מה להציע, מכל בחינה, אך חסרה לה מודעות לפוטנציאל היצירתי ולאפשרויות הצמיחה שלה. לכן הן יזמו פעולה על בסיס רחב: יצירת פלטפורמות שמטרתן להצמיח את תושבי העיר והכוחות היצירתיים הפועלים בה.

המגזין החדש לעיצוב ולאמנות הוא פלטפורמה מעין זו, המפורסמת בארבע שפות: ערבית, רוסית, אנגלית ועברית, ובעתיד גם שפות נוספות. זוהי פלטפורמה לפתיחת דיאלוג ולהצגת תוכן חזותי וטקסטואלי מסוגים שונים, שכוללת ראיונות עומק, תצלומים, טור משפטי, אופנת רחוב ועוד.

המגזין הראשון, שיצא במאי 2020, הוקדש לנושא המהפכה וכלל, בין השאר, מאמר של ד"ר גליה בר אור, "כשצוללים למים עמוקים".

תודה למייסדות הקולקטיב סמא חדאד, לאנה נחאס, אליזבט קרוגלוב ודניאל דורמאה על זכויות הפרסום של המאמר בערב רב.

המגזין זמין באינסטגרם של הקולקטיב, ״Promised Land Refugees״.

הפוסט כשצוללים למים עמוקים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


מצחיק-עצוב

$
0
0

גליה בר אור: השיר ״באוהאוס חברתי״, אותו כתבת, הולחן על-ידי אלי לולאי, סולן להקת רוקפור, שהופיע אתו באירוע הנעילה של ״באוהאוס חברתי״ במבנה שוק תלפיות. ידענו מתחילת הדרך שנפיק גם וידאו-ארט ובחודשים האחרונים ביימת קליפ לשיר שמתפרסם כאן לראשונה.

לא במקרה עבדנו יחד בחיפה, וחשבתי לא מעט על הקשר שנרקם בינינו לאורך השנים. לדיאלוג בינינו יש צדדים רבים, ואחד המשמעותיים בהם הוא העיסוק המשותף שלנו, כל אחת במקומה, בשאלות הנוגעות ליצירת דיון שמתמודד עם מורכבויות היסטוריות, חברתיות ופוליטיות. שיתפת אותי בזמנו בפעולה שלך בסדנה לאמנות רמת אליהו, שאותה ניהלת ואצרת בראשון לציון, ואפילו הגשנו יחד פרויקט למפעל הפיס (לא זכינו). מבחינתי, הפעולה שלך ברמת אליהו נושקת, דרך הפעולה במרחב העירוני, לשיר "באוהאוס חברתי", לקליפ ולכל האירוע בחיפה. באירועי ״באוהאוס חברתי״ צאלה קוטלר ואני רצינו לעבוד עם אנשי העיר, לעסוק בעיר ולהגיע למקומות שלא מגיעים אליהם. שאלנו איך אפשר לעסוק ב"מקום" בשילוב מחקר ובדגש על אמנות עכשווית. ביקשנו לנסות לגעת בפיזיות החומרית-גופנית וגם באפשרות של המשגת תהליכים, וזאת בשילוב חווית הטופוגרפיה, האדריכלות, והתרבות. למשל, בעבודתם של נעם תורן ולאה אביר, שיצרה פלטפורמה לחוויה מרובדת של קהל ולשיח עשיר ומורכב. הקשר נמצא בחיבור שבין אמנות עכשווית לסוג של אקטיביזם ופעולה במרחב עירוני שקושרת סוגיות גיאוגרפיות ופוליטיות. תוכלי להתייחס להיבט הזה בשיר?

אורית חסון ולדר: השיר מדבר על חתכים שהם עבורי החלוקות לזהויות ולקטגוריות שמהוות חלק מהילדות והזהות שלי, כשהעיר נחתכת לשלוש פרוסות או שלוש שכבות גיאולוגיות: הכרמל שבו גדלתי, שכונת הדר בה גדל אבי והעיר התחתית שבה הוריי עבדו. יש גם הצלבה שהבנתי רק מאוחר יותר, כשלמדתי על פוסט-קולוניאליזם ופוליטיקת הזהויות, שהיא הצלבה בין מזרחיות וערביות ובין מיקום גיאוגרפי ושכבה סוציואקונומית. הזהות הזו מורכבת. אז לא הבנתי אותה כמו היום. ממש כמו הבאוהאוס, שמקורותיו בגרמניה אבל בחיפה קיבל תמהיל אחר, כשנבנו בתי באוהאוס מאבן לערבים אמידים. הגיאוגרפיה של השיר נוכחת במילים גם כשהרכב מתדרדר, או כשאני נופלת על הברכיים דקה לפני הופעה כסולנית אצל אפי נצר וצלם של העירייה מצלם אותי, ושם בחלון ראווה של הפוטו אני מגלה את התמונה במקרה. גם האוכל פוגש בגאוגרפיה בשיר "באוהאוס חברתי", במסע בין השכבות של העיר. למשל, כשבוואדי מוכרים כנאפה והייקים מלמעלה יורדים לאכול ובהדר יש שטרודל הונגרי… המורכבות הזו והתנועה בין מקומות עניינה אותי, כאשר בכל התיאורים בשיר יש משהו מצחיק-עצוב, "חמוץ מתוק" כמו שרפי לביא (שהיה מורה שלי) קרא לזה, כשראינו בציור מופשט כתומים מעורבבים עם ורודים.

מתוך ההופעה במסגרת באוהאוס חברתי, צילום: אריק רובין

בר אור: "מצחיק-עצוב", זה מחזיר אותי לתערוכות שאצרת ברמת אליהו, שעל אחת מהן כתבה גליה יהב ש"בלי יומרה ויוהרה, עם הומור ועבודת אוצרות ראויה" זו התערוכה "הכי מעניינת כרגע בישראל". חשבתי על "המצחיק-עצוב" שלך ועל גליה יהב, ועל כך שגם את אמנית שפועלת בתחומים רבים, כמוה, אוצרת וכותבת בתחומים שונים, ואת מיישמת בפעולה שלך תפיסה בין-תחומית מאוד רחבה. אצרת את התערוכה "טרזן על סדין", שם נהדר בעיני, שמתייחס למרחב ציבורי פרוביזורי כזה של שכונה – כמו זה שאת מתארת בשיר "באוהאוס חברתי" – שמתכנסים בו החבר׳ה לראות את הסרט ״טרזן״ מוקרן על סדין. עסקת ברמת אליהו בהיסטוריה ומיתולוגיה מקומית, ובמה שהכי מעניין מבחינתי, במעברים של היסטוריה מקומית בזמן ובמדיה בתהליכים של שינוי. בין השאר הזמנת את עומר קריגר והלל רומן שיצרו תחנה של ״רדיו קול המדינה הבאה״ במסגרת ״פסטיבל פינוי בינוי, תתחדש אליהו״, ושיתפו את קס העדה האתיופית בראשון לציון, תושבים, ומוזמנים כמו יוסי יונה ועוד. אני לא יודעת אם את זוכרת, אבל הגעת באותו הזמן לבקר אותי בחיפה והצעת לי פרויקט בשם ״ישראלית אחת״. הפרויקט היה סוג של התבוננות מחודשת שלך בהיסטוריה ובזמן עכשיו ביחס לציונות, מזרחיות, כסף, וכלכלה, ותתקני אותי אם טעיתי בסדר ביניהם. הפרויקט הזה, ״ישראלית אחת״, משתלב נפלא בשיר ״באוהאוס חברתי״, ובאירוע כולו, כי הוא נקשר בהיזכרות פוליטית-ביוגרפית, שהיא ערנית לזמן הווה (בשונה מזיכרון). עלה בשיר ההקשר החיפאי שלך ושל המשפחה שלך, משפחת חסון, שחלקים ממנה נזכרים בשיר "באוהאוס חברתי". אני זוכרת, למשל, שהזכרת כדרך אגב שפעמיים פנו בני המשפחה לוועדה לשמות וביקשו לקרוא רחוב על שמו של הדוד של אבא שלך, מרדכי פנחס חסון, שהקים את הבורסה בת"א, ונענו בשלילה. זה הזכיר לך, בתור נצר למשפחת בנקאים, שהמסחר בניירות חוב התנהל פעם בגרמנית, כולל במשרד של הדוד, וסיפרת לי שאת חושבת על וידאו-ארט שבו גבר מזרחי מבטא מלים בגרמנית מתחום הבנקאות כמו: קנה, מכר, ממני אליך. "אנזי פון אינן". זה העניין המרתק, השוליות הזו, גם אם היא במרכז, שיש בה את השיבוש שכל אחד יכול לזהות, שצף בשיר "באוהאוס חברתי". היופי הוא במורכבות ובכאב, אך תמיד העדפת את השפה שנמנעת ממלכודת הפאתוס ובוחרת בהומור גם כשמדובר בטראומה בין דורית שנגעה בך מבפנים.

חסון ולדר: השיבושים האלו, הכישלונות, ההתקה ואולי אפילו חוסר ההתאמה של המשפחה שלי, שהייתה מארצות ערב (חברון, סוריה, עירק) אבל חיה בכרמל הייקי-אשכנזי, בבית של ערבי נוצרי, קפצו ראשונים, הכול בהם צף ועולה. כפי שאמרתי, הגיאוגרפיה היא פוליטית וחברתית. השיר נוצר כך בכתיבה רציפה ומתגלגלת. ובכתיבה נפרשו, ממש כמו במסוע של מזוודות בשדה התעופה, זיכרונות ומראות שקשורים לביוגרפיה שלי בחיפה; אירוע או זיכרון התמקמו להם גיאוגרפית, קצת כמו במפה דיגיטלית בה מסומנים המקומות באייקונים או שמות ולחיצה עליהם מובילה לזיכרון שנמצא למטה. כך למשל, בשכונת הדר עליון, היה לי חבר שלמד ארכיטקטורה, שמוזכר בשיר. הוא למד בטכניון הישן וגר ברחוב יוסף הגידם, וחשבתי שרק בישראל יכול להיות שם כזה מדכא לרחוב. או רחוב בלפור והעלייה התלולה שבו, שהזכיר שסבא שלי נכשל באיזה שמונה טסטים, או המצעד שבו צעדתי עם קלרינט עם כפתורי זהב וכבר עם תחושה של חוסר התאמה ושייכות למה שקורה שם.

מתוך ההופעה במסגרת באוהאוס חברתי, צילום: אריק רובין

בר אור: הדימוי שלך של מפה דיגיטלית ואייקונים שלחיצה עליהם מובילה לזיכרון שנמצא למטה מביא אותי לעבודת וידאו ארט אחרת שלך, לסרט האנימציה "חברון בנה לך בית בנה לך משפחה" (סרט שהוצג במוזיאון פ"ת בתערוכה שאצרה ענת גטניו). עסקת בזיכרון דרך מדיום עכשווי של משחקי מחשב נוסח סימס: המשתמש/ת יוצר/ת דמויות ושפת גוף והמרחב הוא דיגיטלי. זאת עבודה שעוסקת בטראומה המשפחתית שסבתא שלך לא השתחררה ממנה כל חייה, ויצרת אותה בשנה שבה נפטר אבא שלך, עובדיה חסון. סבו וסבתו של אביך, חנוך וקלרה חסון, נרצחו בפרעות תרפ"ט בחברון בתאריך 24.8.1929. הכלה הצעירה (סבתך) ובתה הפעוטה (דודתך) היו שם. סבו של אביך, חנוך חסון, היה הרב הספרדי של חברון, שכיהן כאב בית הדין בבית הדסה. המשפחה התגוררה בבית חסון הסמוך לבית הדסה, בו מתגוררות כיום חמש משפחות. שלט מנציח את שמותיהם של בני משפחתך בלוויית המשפט: "ושבו בנים לגבולם". נדמה שהמשחק הדמיוני והוראות ההפעלה יוצרים חיץ בין מציאות לדמיון שמאפשר לעסוק בזה, והמשחק במחשב מאפשר שליטה ויכולת בחירה. נראה שעולה כאן היכולת שלך לדבר בשפות שונות, שמאתגרות את הקשר הזמן הפוליטי ומתחקות אחר האופן שבו מסופר סיפור מתוך קשב לאפשרויות השימוש בו. ב"באוהאוס חברתי" ההקשר הביוגרפי ישיר יותר ועם זאת, הבחירה שלך ברוק ובאלי לולאי, שאותו הזמנת להצטרף אליך, לא מובנת מאליה.

צילום: עדי טולדנו

חסון ולדר: המוסיקה של אלי לולאי, סולן רוקפור, נוצרה במיוחד לשיר. הוא קלט בכישרון רב את רוח הדברים ויצר חיבורים בין רוק לקולות שמזכירים מואזין. לדבריו, הוא שאב השראה ממקצבים מרוקאים ופרסים, שהם מקצבים הפוכים לאלו המערבים: נגינת התופים בהם ״הולכת הפוך״, או אולי קדימה ואחורה, לעומת מקצבי תופים מערביים שמתנגנים ישר וקדימה. אלי לולאי אוהב לעבור בין תחומים: הוא למד בויצ"ו צרפת אמנות, הציג תערוכה לפני שנה בגלריה אורלי דביר, ועכשיו מוציא אלבום חדש, ״ארץ עיר״, עם הלהקה שלו, רוקפור.

לולאי, שהוא בכלל מחולון ואחר כך עבר לקריית שרת, בה הרגיש מאוד שונה ולא שייך, סיפר שנזכר בהקשר לביוגרפיה וילדות בדוד שלו, מומי, שנולד במרוקו והיה מן דוד בוהמייני כזה, שגידל אותו והכיר לו מוסיקה, אבל לדבריו הוא גם דוד מעמיס. כשלולאי ביקש ממנו שתיים-שלוש תמונות משפחתיות לאלבום החדש של רוקפור, הוא שלח לו 150 תמונות. וזה חיבר אותו לשיר. הוא מספר שבהלחנה הוא הרגיש הרבה יותר חופשי לעוף למחוזות חדשים ואקלקטיים, ולא היה מוגבל בסגנון, בעוד שברוקפור יש לו יותר ספרון חוקים, מה אסור ומה אולי מותר.

במופע הצטרפנו להתערבויות ולמייצבים תלויי מקום, שהיו מוצבים ב״באוהאוס חברתי״, ברחבי הבניין המיוחד הזה שתכנן גרשטל, והגיבו אליו. עם הסיום עלו השאלות האלו ששואלים על היחס בין זמן אמת, LIVE, והתיעוד שאחרי הייצוג. שאלתי את עצמי מה לי ולמופע מוסיקלי עם זמר רוק, אבל אמרתי לעצמי, למה לא, אני אוהבת התנסויות חדשות ומעברים למדיומים אחרים, כי זה תמיד גורם לי לחשוב מחדש על מה שאני עושה וגם מהנה נורא וגם ידעתי שאלי הוא פרפורמר מדהים.

סטילס מתוך הקליפ לבאוהאוס חברתי, צילום: עדי טולדנו

יש גם אירוע, ואני אוהבת ללמוד דברים חדשים שאין לי מושג בהם. מעולם לא עסקתי במוסיקה באופן מקצועי, למרות ששרתי במקהלה של אפי נצר לחובבים, וניגנתי בקלרינט בתזמורת חיפה. נחשפתי למוסיקה כילדה, כי דוד שלי, חנוך חסון, היה עורך ומפיק של פסטיבל הזמר והאירוויזיון – אז הייתי מעודכנת בזמרים ולהקות ישראליות. הלכתי לפסטיבלים בבנייני האומה, ובשידורים ישנים אפשר לראות אותי בקהל בשמלה לבנה עם עיטורים, יושבת ליד יובל בנאי, כי יוסי היה המנחה וחבר של דוד שלי והושיבו אותנו יחד, והוא אמר לצלמים לצלם אותי.

בר אור: כן, אלי לולאי שותף אמיתי, וכמו מהדהד זיכרון עם החליפה ותיק הפלסטיק המחורר והמוסיקה שמדייקת ברגישויות ובקשב רב למלים, גם להומור וגם לכאב. ומה עם הכלב בעל שלוש רגליים?

חסון ולדר: הכלב מוצ'י בעל שלוש הרגליים, הכלב של הבת שלי, הוא גם מחווה משלי לכלב בלק בסיפור "תמול שלשום" של עגנון, כלב שמשוטט בעיר ירושלים. חשבתי שמוצ'י, שבכלל קרוי על שם ממתק יפני, יראה לנו מקומות אחרים בעיר. הוא יעלה וירד עם אלי לולאי, וישוטט במקומי כמו על פני מפה – עדיין בגיאוגרפיה של הלמעלה-למטה בעיר, בירידות ובעליות שגרמו לי כילדה להירטב ממפלי המים בחורף. העלייה עבורי היא הרבה יותר מסתם עלייה, היא חיפוש אחר התמקמות מחדש במרחב של העיר חיפה, שנים רבות אחרי שעזבתי אותה לטובת תל אביב, שאין בה מפה וגם לא משקעים מן הילדות והנערות אבל, למעט בקיץ, קל ונעים לשוטט בה ויש בה מישור.

קישור לאתר באוהאוס חברתי

הפוסט מצחיק-עצוב הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 07.07.20

$
0
0

מפגש צלמות בתערוכה ״במעלה ובמורד ההר״

הגלריה החדשה סדנאות האמנים טדי

שישי, 10.7.20, בשעה 11:00

אתי שוורץ, אוצרת התערוכה וצלמת בזכות עצמה, במפגש ושיח עם הצלמות המציגות רותי אגסי, קרן זלץ והדס סט.
התערוכה ״במעלה ובמורד ההר״,שזהו השבוע האחרון בו היא מוצגת בגלריה החדשה סדנאות האמנים טדי, היא מתערוכות הצילום המקיפות ביותר שהוצגו בשנים האחרונות בישראל: היא כוללת 24 צלמים וצלמות וכ-70 תצלומים. העבודות בתערוכה מתמקדות בקשר בין הביוגרפיה של האמן ובין מעשה הצילום שלו, בסיפור האישי של הצלם כבסיס להתבוננות הסובייקטיבית שלו במציאות, התבוננות ייחודית הבאה לידי ביטוי לא רק בבחירת מושא הצילום אלא גם בסדרת הבחירות המלווה כל מעשה צילומי: בחירת המצלמה, הפורמט, העדשה, הפרספקטיבה ושאר מרכיבי הצילום.
שלל המבטים האישיים המרכיבים את התערוכה מציירים מקום, ארץ, דרך: מן השפלה, במעלה ההר ובחזרה. חזרה על אותה הדרך, על אותם המקומות ועל ההתבוננות בהם. כך מותמרים מושאי הצילום – נוף, מקום, אובייקט – ועוברים מקיום בזמן ובמרחב אל קיום פרטיקולרי, נבדל, אישי.

יש להרשם מראש: https://forms.gle/EfNjKw42c5G9m5TAA

למידע ופרטים נוספים: https://www.thenewgalleryteddy.com/up-and-down-the-mountain

* האירוע יתקיים תוך הקפדה על הנחיות התו הסגול.

רונית פורת, "פארק החורשות אבו כאביר", 2008-2011 (פרט)



"קונצי ובובי עושות תערוכה" / בתיה קולטון ורותו מודן בתערוכת איור לילדים

בית הנסן, מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה ירושלים

פתיחה: חמישי, 9.7.20, בשעה 16:00
נעילה: 5.9.20

התערוכה הזוגית "קונצי ובובי עושות תערוכה" היא תערוכת איור המוקדשת כולה לילדים: מוצגים בה מיטב האיורים לספרות ילדים שיצרו בתיה קולטון ורותו מודן, בגובה עיניהם של הקוראים הקטנים.

בתערוכה יוכלו הילדים והוריהם לשוטט בין האיורים שיצרו קולטון ומודן לאורך השנים, ולהיחשף לא רק לסיפור הוויזואלי אלא גם לאחורי הקלעים של הספר: היד המאיירת, המחשבה מאחורי הדמויות ותהליך היצירה שלהן. בין השאר, יוצגו בתערוכה סקיצות ואיורים מקוריים של השתיים החושפים כיצד נוצר קו או כתם, איך נבנית קומפוזיציה, אילו דמויות נכנסו לתמונה ואילו נותרו במגירה.

לצד התערוכה, הגלריה הקטנה תהפוך לספריית ילדים עם כל הספרים שאיירו השתיים, פינת קריאה שקטה בה יוכלו המבקרים לצלול אל תוך הסיפורים ולהחליף חוויות.

רותו מודן ובתיה קולטון הן אמניות קומיקס, מאיירות ומרצות לאיור.

ב-1996 הקימו יחד עם המאיירים ירמי פינקוס, איציק רנרט ומירה פרידמן את ״אקטוס״: הוצאת קומיקס עצמאית שזכתה להכרה בינלאומית, איירו ספרי ילדים של נורית זרחי, חנוך לוין, אתגר קרת, שהם סמית, עודה בשאראת ועוד, וספריהן תורגמו לשפות  רבות.

ב2017 הקימו רותו ובתיה את ״סטודיו קונצי ובובי לאיור ולחיים משוגעים״.

עיצוב גרפי: Field-Day

ניהול אמנותי: דנה בן שלום

הכניסה חופשית



פתיחת התכנית ״ArtUp Escalator״ 

חמישי, 9.7.20, בשעות 19:00-20:30

ביום חמישי הקרוב ArtUp Nation תפתח את תכנית האקסלרטור לארטאפים ״ArtUp Escalator״ במפגש זום פתוח שבו יציגו את המונח "ארטאפ" ואת עיקרי התוכנית.

״ArtUp Escalator״ היא תכנית בינלאומית, חדשנית ומבוססת מנטורינג, שפותחה בהתאם לצרכיהם של האמנים בעידן המשבר באמנות. התכנית מקנה לאמנים מבטיחים את הכלים והידע הנדרשים להפיכת רעיונותיהם למוצרים חדשניים בשוק הטכנולוגיה. בהתבסס על מודל האקסלרטור (מאיץ סטארטאפים) הסטנדרטי של ענף ההיי-טק, ArtUp Escalator מספקת ארגז כלים ייחודי המבוסס על הניסיון שרכשו המייסדים במיזמיהם הקודמים: מנוע החיפוש ״Shmoogle״, הקהילה המקוונת ״Desperately Seeking״, ומפלגת הפיראטים.

ArtUp Nation הוא קולקטיב בינלאומי הפועל לטשטוש הגבולות בין המעשה האמנותי לבין שיבוש השוק. הוא הוקם בתחילת 2019 כתוצאה מההרעה בתנאי היצירה האמנותית והמציאות החברתית-טכנולוגית בכלל. לשיטתם, יזמים ארטאפיסטים הופכים את האסתטיקה הביקורתית לחברות הזנק הצומחות במהירות ושואפות לתפוס את מקומן במשק העולמי. כיום, בעידן הקורונה, היוזמה קריטית מתמיד לעתיד האמנים והאמנות, בפרט בישראל שבה רוב התקציבים מופנים לסטרטאפים, אך לא לאמנים שדווקא הם חדשניים במהותם.

Zoom: https://us02web.zoom.us/j/84315498514

מידע נוסף באתר:  www.wemakemoney.art

אירוע בפייסבוק: @ArtUpEscalator



"תל אביב – ימי קורונה" / גדי מינץ

גלריה המעבדה לצילום, מנחם בגין 19 תל אביב

פתיחה: חמישי, 9.7.20, בשעה 20:00
אוצר: אלי אטיאס

מי היה מאמין שהעולם ייעצר, ההליכה ברחוב תהיה מוגבלת, ההליכה לים תיאסר בחוק ושימדדו לנו חום לפני כניסה לסופר. הקורונה מגיעה בתקופה מאתגרת אל חברה שסועה, מפולגת חברתית ופוליטית. לפינה זו נכנס מינץ ונותן לנו להציץ לרגעים בהם רובנו ישבנו מול מסכי הטלוויזיה. זה תפקידה של המצלמה מאז שהומצאה לפני מאתיים שנה ולקחה את האחריות לתעד ולהביא את הסיפור לאלו שלא היו שם, לשמש מראה לחברה ולתקופה. מינץ מוצא את החיבור בין אהבה לצילום והצורך והרצון לתעד את רוח התקופה ההיסטורית שבה אנו חיים. בעמידה מול כביש ריק מאדם או תור אנשים הממתינים להיכנס לסופר, מינץ מצליח להנציח ברגישות ונחישות את השקט ולהמיר אותו לדימוי.

"תל-אביב, ימי קורונה", עוסקת בחיי היום-יום בזמן ובמהלך התקופה בה נגיף הקורונה נכנס לחיינו. מינץ שנולד, גדל וחי היום בתל אביב, מתעד תקופה זו ומביא לנו את הסיפור שהוא ראה וחווה.

מינץ מצלם מגיל 16 וכשהגיע לגיל השלישי המשיך את הכשרתו בתחום. מאז הוא מבלה חלק גדול מזמנו בצילום תיעודי בארץ ובעולם.

הפוסט רב ערב 07.07.20 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא –רזידנסי בגלריה שכטר

$
0
0

קול קורא – רזידנסי בגלריה שכטר

גלריה שכטר פותחת השנה לראשונה תוכנית רזידנסי* אשר במסגרתה יוזמנו אמנים.ות להתארח בסטודיו הממוקם בנווה שכטר לשהות של ארבעה חודשים. בזמן השהות יפתחו האמנים.ות פרויקט אמנותי חדש. התוכנית עתידה להיפתח ב-1.11.2020 ולארח שלוש.ה אמנים.ות בשנה הראשונה. אמנים.ות יבחרו על־ידי ועדת התוכנית: נירית נלסון, רון ברטוש, חגית פלג רותם ואוצרת הגלריה, שירה פרידמן, ויקבלו ליווי אוצרותי מלא.

גלריה שכטר היא גלריה לאמנות עכשווית הממוקמת בנווה צדק במבנה טמפלרי יפיפה.  בגלריה נפתחות כשש תערוכות מתחלפות בשנה בזיקה לתרבות היהודית והישראלית. הגלריה גאה לתמוך באמנות ישראלית מקורית ומממנת עבודות חדשות וקטלוגים.

אנו מציעים:

  • סטודיו לתקופת שהות של ארבעה חודשים במרכז נווה שכטר
  • מלגת מחיה על סך 5,000 ש”ח לכל אמן.ית (לכל התקופה)
  • מימון להפקת עבודות חדשות בסכום כולל של עד 15,000 ש”ח לכל אמן.ית
  • ליווי של אוצרת וצוות הגלריה

אנו מחפשים:

אמנים.ות פעילים.ות מכל תחומי האמנות הפלאסטית העוסקים.ות באמנות בשלוש השנים האחרונות לפחות והרואים.ות בתוכנית שהות האמן הזדמנות לעשייה חדשה. התוכנית אינה מיועדת לסטודנטים.ות ולבוגרים.ות טריים.ות.

התחייבויות האמנים.ות ברזדנסי:

  • לשהות בסטודיו לפחות 20 שעות שבועיות במהלך שעות הפתיחה של הגלריה
  • להיות זמינים.ות לביקורים בסטודיו עד שעתיים בשבוע
  • להשתתף בשלושה אירועים בגלריה

ההגשה צריכה לכלול:

  • קונספט ראשוני והערכה תקציבית לסדרת עבודות (באורך 300 מילים לפחות במסמך PDF, רצוי בתוספת דימויים)
  • קורות חיים מקצועיים
  • תיק עבודות (לפחות 10 עבודות קודמות במסמך PDF יחיד. לעבודות וידאו יש להוסיף לינקים רלוונטיים)
  • פרטי קשר של ממליצ.ה (חובה) והמלצה (יתרון)
  • בחירת מועד מועדף – מחזור א' 1.11.2020-28.2.2021 |  מחזור ב' 1.3-30.6.2021  |  מחזור ג' 1.7-30.9.2021

ניתן להגיש מועמדות עד לתאריך 3.9.2020 בשעה 24:00.

את ההגשה יש למלא בטופס מקוון בלינק הבא:  bit.ly/SGresidency

ועדת השיפוט תתכנס במהלך חודש ספטמבר, ולאחר מכן הודעה תמסר למתקבלים.ות.

*בשלב זה ללא מגורים. *הגשה חסרת פרטים או שאינה עוקבת אחר הפורמט לא תיבדק. *נווה שכטר שומר על הזכות לבצע שינויים בתכנית לרבות ביטול או דחייה.

הפוסט קול קורא – רזידנסי בגלריה שכטר הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

בנוגע לדימוי

$
0
0

א.

ויכוח משונה מתנהל בין שתי הדמויות הראשיות, וכמעט היחידות, בסצנת הפתיחה של הירושימה אהובתי:

״לא ראית כלום בהירושימה. כלום״. אומר המאהב היפני.

״ראיתי הכול. הכול״. עונה הצרפתייה.

מילים אלו פותחות את הדיאלוג שבו מונה הצרפתייה את המקומות בהם ביקרה בהירושימה (בית החולים, המוזיאון, כיכר השלום וכו׳), בעוד המאהב היפני חוזר ומשיב לה שהיא לא ראתה כלום. אבל אי אפשר להפריד את המילים מהמעשה שבמהלכו נמצאות הדמויות, כלומר מעשה אהבים במיטה. אנחנו פוגשים אותן באמצע האקט – ליתר דיוק, לפני שהן משוחחות אנחנו רואים פטריית עשן מיתמרת מפיצוץ גרעיני (בפועל, צילום מניסוי בביקיני אטול ולא צילום של ההפצצה על הירושימה), ובין השיחה שלהן נמסכות, חולפות, מופיעות ונעלמות תמונות וסרטי ארכיון של ההפצצה על הירושימה ותוצאותיה.

מדוע מתעקש היפני שהיא לא ראתה כלום?

מדוע מתעקשת הצרפתייה שהיא ראתה הכול?

היא לא ראתה כלום, כי היא לא הייתה בהירושימה בזמן ההפצצה, היא לא הייתה שם מיד אחרי ההפצצה, היא רואה אך ורק את ״מה שנותר״. ברוב המקרים (המוזיאון למשל) היא רואה את מה שהונח שם על מנת שאפשר יהיה לחלוף על פניו ולא להביט, כלומר לחלוף על פניו מבלי להיכנס ליחס חי, מדומיין, עם מה שמביטים בו. היא הייתה בבית החולים, אבל בית החולים כבר אינו מוצף בכוויות שהופיעו על המסך לפני רגע, בית החולים נקי. מנגד, גם היפני לא היה בהירושימה, לא ראה את הירושימה בזמן ההפצצה שבה איבד את אשתו ואת ילדו. הוא לא היה שם ולא ראה את הירושימה, ומאז ההפצצה הירושימה התרוקנה עבורו לנצח, וככל הנראה בשל כך הוא מתעקש שהיא לא ראתה כלום בהירושימה. אם הצרפתייה הייתה יכולה לראות את הירושימה הריקה שהוא רואה, הרי שהם לעולם לא היו יכולים להיפגש ולפצוח באהבה בהירושימה, למצוא אהבה בהירושימה. מה שהמאהב היפני לא רואה שהיא רואה, לא מקבל שהיא רואה, זה שאכן נשאר משהו בהירושימה מעבר למלנכוליה שלו.

כדי לראות אפוא את הירושימה נדרש מעשה אהבים בין הדימויים. הדימויים צריכים להתלכלך בחיים ובתנועה: להיכנס למיטה, ביחד עם המאהבים במקרה הזה, כדי שאנחנו נזכה לראות את ריבוי-ההיקבעות של הירושימה. המונטז׳ הוא מה שעושה מהדימוי הבודד (זוג אוהבים במיטה, צילום של פיצוץ גרעיני, חומרי ארכיון אחרי ההפצצה, צילומי חדשות וכו׳) תנועה שלמרות הכול (״ראיתי הכול בהירושימה״) ושלמרות כלום (״לא ראית כלום בהירושימה״), משאירה משהו חי (הסיכוי לאהבה, לחיים אחרי ההפצצה), משהו ששרד את הפיצוץ הגרעיני, שאי אפשר היה לראות ברגע ההתרחשות עצמו.

מתוך "הירושימה אהובתי", סרטו של אלן רנה, 1959

ב.

ביוני 2011 ביקר ז׳ורז׳ דידי-הוברמן באושוויץ-בירקנאו. המקום לא היה זר לו; הוא כבר כתב באריכות ובחריפות על ארבעה דימויים שצילם הזונדרקומנדו באוגוסט 1944. תחילה, הוא כתב על התמונות האלו עבור קטלוג של תערוכה, במאמר שראה אור בשנת 2000. אבל הפולמוס שהתעורר סביב הטענה כי שתיים מתוך ארבע התמונות צולמו מתוך תא הגזים, הוביל אותו לכתוב עוד חלק שלם, המסביר ומבאר את העמדה שלו, במה שכונס לבסוף בספר ״דימויים למרות הכול״.

מה עורר את הפולמוס? האם זו הטענה עצמה, ששתי תמונות צולמו מתאי הגזים, או הטענות הנלוות: שהתמונות נערכו על מנת שיהיה קל יותר לקרוא אותן? או אולי זו העמדה עצמה: שהדימוי הוא גם עדות, לא פחות מכל מסמך, לא פחות מהמילים המרכיבות את העדויות של הניצולים?

נתחיל מהטענה עצמה: ישנו תיעוד של תאי הגזים, אבל לא רואים את תא הגזים עצמו, הוא רק שימש כמקום מסתור עבור פעולת הצילום החשאית של מעשה הטבח ההמוני. האפשרות הזו נדמית בלתי נתפשת מכיוון שהיא מסבה את תא הגזים מפעולתו ״הרשמית״, ״ההיסטורית״ ואף ״התפקודית״. אולם, נכון יותר לומר שההסבה הנ״ל של תא הגזים היא לא בלתי נתפשת, היא מעבר לכל דמיון. אנחנו לא יכולים לדמיין את תא הגזים כלל, משום שאין לו דמות או שיעור (הנאצים פוצצו את העדויות והמחשבה על המעשה עצמו היא מזעזעת), ואף לא נותרו ניצולים מתא הגזים, שכן מי שנכנס אליו מת.

היעדר הדימוי של תא הגזים בזמן פעולתו מעלה שאלות אתיות על מה יש לראות, או האם בכלל היינו רוצים או צריכים לראות את מה שקרה בתוך תא הגזים. קלוד לנצמן למשל תפס עמדה קיצונית כלפי הדימויים ככלל, ורק האזין לעדויות הניצולים בעת שהרכיב את הסרט ״שואה״; פני-השטח המתועדים בדימויים הם אך ורק משניים לקולם המהדהד של המרואיינים, העדות ה״אמתית״. את תאי-הגזים לנצמן כינה ״לא-מקומות של זיכרון״: מכיוון שאי-אפשר להציג אותם, שום דימוי לא יכול למלא את דמותם ושיעורם, להציג אותם ״כפי שהם היו״. הוא אף הגדיל ואמר בהזדמנות אחרת כי במידה והיה מוצא תיעוד של תאי הגזים בפעולה, הוא היה משמיד אותו. עמדה שעל פניה נלחמת בצֶלֶֶם (תא הגזים כקודש הקודשים במילותיו של דידי-הוברמן) אך שבפועל שייכת לשמרנות איקונוקלסטית.

העובדה היא שאנחנו חיים בעולם עטוף דימויים ומדומה. תא הגזים היה רשע, אך האם הוא היה הרעה החולה ביותר של השואה? האם לא הורדת האדם לחומר שניתן להשמיד, הגבלת התנועה שלו בתווך שבין כליאה במחנה ברעב, בכפור, תחת השגחה והתעללות ובין אינספור מגפות ומוות, נוראה יותר מרגע ההוצאה להורג עצמו? והאם השמדת הדימוי של רגע המוות עצמו אינה רק פוגמת, בכך שהיא מקפיאה רגע אחד בלבד, במה שניתן לדמיין; לדמיין למשל את התנועה האומללה של ספק חיים אלה, חיים עירומים על פי אגמבן? תנועה שאולי משהו ממנה נשאר עד ימינו, שרד?

הדימוי כעדות חיה, עדות בתנועה, עדות שבתוכה מתקיים זמן אחר. הדימוי, כמו מילה, אוצר בתוכו זמן, אוצר את הרגע שבו נתפס. אולם בעוד המילה נמצאת במערכת הבדלים, השפה, הדימוי מראה-לעין את ההבדלים על פני-השטח, בנוסף למערכת הטכנית, הכלי, שלכדו אותו. הדימוי דורש קריאה כמו שהמילה דורשת מבט, שכן, מאחר ומדובר בעדויות, שניהם תמיד כבר ״כתובים״ ו״מוצגים.״ הדימוי פונה לדימוי אחר, לא פחות משהוא מפנה לעצמו. וזה ההבדל בין הצילום והצֶלֶֶם. הצֶלֶֶם שממנו חושש לנצמן, אך בהחלט נופל בו, הוא שאם יהיה תיעוד של תא הגזים יהיה אפשר לומר: ״זה כל הסיפור״ או ״זה כלום, ראינו דברים נוראים יותר״. הוא מתחמש נגדו ברגרסיה לדיבור, לאוראליות, עמדה נוצרית למדי (בראשית הייתה המילה וכו׳). לעומת זאת הצילום אינו יחיד, הוא ריבוי על פני סרט צילום. מצלמים תמונות, לא תמונה. צילום ולא צֶלֶֶם. דימוי ולא צֶלֶֶם. דימוי ולא דמות. הדימוי הטכני הוא אינו צֶלֶֶם שדורש את ריקון סביבתו, אלא הוא נקשר כאלבום לדימויים אחרים, שלפרקים צולמו באותו רגע (למשל, רצף הדימויים של הזונדרקומנדו) ולעיתים צולמו בזמן ובמרחב אחר (למשל, רצף הדימויים של דידי-הוברמן בספר ״קליפות״).

ג.

הייתי במסע לפולין בכיתה י״א או י״ב, אני לא יודע. אני לא זוכר. הייתי גם באושוויץ, אני זוכר שהייתי, ״הייתי״, אבל אני לא זוכר כלום מאושוויץ. אני זוכר שהיה קר; קניתי מעיל בקראקוב, ב-H&M. המעיל נמצא ברשותי עד היום, אני משתמש בו מדי פעם, ובגללו אני זוכר שהייתי באושוויץ.

מערכת החינוך הישראלית מטיסה את בני-הנוער לאושוויץ, מסע המיועד לתקף את חייהם בישראל, להתהדר בדגל על פני המסילה והרמפה, להוכיח ״שלא מתנו בתאי הגזים״. לעיתים צריך לתהות למי אנחנו מנסים להוכיח שבאמת שרדנו את תאי הגזים, כלומר, מי הם האנשים שעוד חושבים שאנחנו נמצאים בהם, מי המנוול שמנסה שישרוד רק החלק ״הזה״ של השואה. אומרים ״שואה ותקומה״, האם תקומה היא חזרה אל אותם מקומות פעם אחר פעם? או להפך, זו בדיוק הפעולה של הטראומתי שמתענג על הסימפטום, כלומר, האם התקומה מהשואה היא לחזור כל שנה לאושוויץ?

ואולי, מכיוון שבלתי אפשרי לחזור לאושוויץ – אושוויץ נעשה מוזיאון המגיש את מה שחשוב לדעת על אושוויץ – כל כך ״כיף״ לחזור לשם כל שנה?

הבעיה היא לא הכיף עצמו – הפרובוקציה של הכיף במסע לפולין היא רק תוכן לחדשות – אלא נובעת מכך שיש מה ״שחשוב לדעת״, עיקרי דברים שמסוכמים מראש עבור כל ״המסע״ הזה. אין הבדל אפוא בין הדימוי שמופיע בסרט מקרי שמוקרן בטלוויזיה ביום השואה לבין הדימוי של אושוויץ כפי שהוא מוגש באופן מידי עבור התיירות האידיאולוגית של התקומה. ובמובן הזה אנחנו סובלים מטראומת אושוויץ, יותר מאשר הדימוי של אושוויץ ״כפי שהוא היה״ כלאגר, כאושוויץ-בירקנאו מחנה ריכוז והשמדה בנפת קטוביץ׳: אנחנו סובלים רק מטראומת אושוויץ כדימוי טכני ריק, כקטגוריה השקולה לזמן ומרחב אחיד וליניארי המוביל לתקומת המדינה. לכן, האינסטינקט של הסובייקט הטראומטי המגיע לאושוויץ הוא להניח על כתפיו את הדגל ולחגוג את המדינה, במקום לנסות ולהביט סביבו. במקום להביט במקום – בזיכרון שנמצא קבור בכל פינה, שלא קופץ מיד לעין ודורש מבט ארכיאולוגי – ההסתכלות המידית מסנוורת או משקפת את מה שבמילא הוא ידע שימצא ב״מקום הזיכרון״.

להגיע לאושוויץ ולהחיות את הדמיון, להביט בטרגדיה שהייתה שם ולא לחשוב את העובדתיות המוליכה להקמת המדינה בגלל מה שקרה שם; להיות כלוא בשנית בלי כל יכולת להביט מעבר לגדרות החשמליים, להיות בלי כל ״ניתן״ מעבר ללחם העבש והמרק הדל והמימי, מעבר לדלות שלאחר החורבן, לדלות של מה שנשאר; להבין שכל מה שמסביבך מיועד לכך שתישאר בקושי בחיים, מכיוון שמפקחים ומחליטים עבורך מתי תמות.

האם זה דימוי כה שונה ממה שאושוויץ-בירקנאו הוא כיום? והאם לא רק כך נתמודד באמת עם הטראומה של אושוויץ-בירקנאו ונפסיק להסתפק בטראומת התקומה מאושוויץ?

הדמיון לא נמצא מעבר לגדרות החשמליים. גם העצים כבר משתתפים במצור ובריכוז, אומר דידי-הוברמן בצדק. אנחנו נדרשים לדמיון בין הדברים עצמם, כדי להכניס בהם תנועה שנדמית קפואה, באטמוספירה, באוויר החונק של מוזיאון ממלכתי תחת כיפת השמיים.

ד.

הדימוי לא מפסיק לנוע.  זו לא רק העין שסוקרת וסורקת את הדימוי במבטה אלא גם המבט של הדימוי על המביט, המשחק של המבטים, פני-השטח המשתנים, עד שאי-אפשר לומר מי מביט במי או מה מביט במה – רק כך אפשר לדבר על החומריות של הדימוי, על הדימוי כחומר. שכן, הדימוי כחומר הוא ביקורתי, אפשר לבקר אותו ובו. לבקר אותו, להפריד אותו לכל הפחות לשני מובנים, לבקר בו, כפני-שטח מורכבים. הדימוי אפוא הוא ריבוי-היקבעות, הוא סימפטומטי. הוא לא רק פני-שטח המסתירים ריקנות, צֶלֶֶם. הניסיון לדבר על החומר שבדימוי דורש להביט בדימוי ולהניח לדימוי להביט בחזרה.

מחברות מסע, כתיבה לאחר שיבה, תיעוד החיים באופן כללי כבר אינו רתום ליכולת הדיבור או האוריינות המילולית. אפשר אף לומר זאת כך: האוריינות המילולית נעשתה אוטומטית בעצמה (ריבוי היומנים של אנשי המאה ה-20), כך שבין פעולת הכתיבה לפעולת הצילום – כלומר מה שהיה מעשה הכתיבה כהשלה ושימור, הוספה לארכיון – אין הבדל מבחינת הפסיכה אלא הבדל פסיכולוגי. הלוגוס השתנה על פני אותו מצע של הפסיכה ונדרשת אפוא ״פילולוגיה״ חדשה שתתאים ללוגוס הזה, שלא תהיה מיד לוגיקה, שתסתכל באהבה על הדימוי ועל הדימוי כמעשה אהבה, השלה ושימור, הוספה לארכיון.

המוזלמן של אגמבן הוא מי שנמצא מחוץ לחיים היומיומיים של המחנה, הוא תופעה קיצונית שהתפתחה במחנה, מעין גידול על גבי אותו מצע אומלל ועלוב. המוזלמן הוא מי שכבר לא יוכל להעיד (אלא אם כן הוא יצא ממצבו כמוזלמן, כפי שהעדויות בסוף הספר של אגמבן, שנותרות לא מנותחות, חושפות), ועל כן יש צורך להעיד עליו. הוא חומר חסום תמיד, צֶלֶֶם של אדם, ולא צֶלֶֶם של אלוהים, וככזה הוא האמת של המחנה לפי אגמבן. לעומת זאת, הזונדרקומנדו נהנו מתנאים טובים, היו להם אוכל, שתייה, גישה לדפים וכו׳. בתמורה לתנאים האלה הם היו כמובן אחראים על העבודה האכזרית ביותר במחנה: הוצאת השיניים, גילוח השיער, הוצאת הגופות מתאי הגזים ושריפתן; גופות שביניהן יכלו למצוא את ההורים, האחים, האחיות, קרובי המשפחה והחברים והחברות שלהם. הזונדרקומנדו השאירו עדויות תוך כדי עבודתם, אם אלה המגילות או ארבע התמונות שבהן עוסק דידי-הוברמן. ההבדל בין שני מצבי הקיצון האלה הוא שהראשון, המוזלמן, הוא מי שנמנע ממנו הכול ונעשה כלום, רוח שיש לנסות להביט בה מבעד לעדויות השונות; בעוד השני, הזונדרקומנדו, הוא מה שמשאיר עקבות למרות שהוא מעלים הוכחות, הוא מניח לחומר לנשור בזמן אמת כדי להיסגר כפני-שטח להזדמנות אחרת, שהקונפליקטואליות שלו בלתי-פתורה ובלתי-נפתרת, שלא מאפשרת לומר ״אני הייתי פועל ככה בתנאי אפשרות כאלה״.

ה.

ה״תוצאה״ של מצב זה היא דעיכת היסודות האתיים הישנים, דעיכת היסודות המילוליים, שכן מה אפשר לומר?

עם זאת, צריך להימנע מלומר מיד שזה מעבר לכל דמיון, משום שהדימויים היום ״אומרים״ לנו, מניחים לנו להביט בהם, ומביטים בנו בחזרה. בין אם זה אסון טבע (הצונאמי), הפצצה האטומית (הירושימה), שואה (אושוויץ-בירקנאו), פיגוע (התאומים) או דברים יומיומיים יותר כמו תאונת דרכים, מכות במימדיון, קללות בסופר וכו׳, הדימוי ״נכתב״. ההבדל בין הכתיבה האישית של כותב יחיד לריבוי נקודות המבט, ריבוי-היקבעות של הדימוי, הוא מה שמצד אחד מונע עצירה יסודית, אך מצד שני מאפשר היווסדות תוך כדי תנועה של הדימוי.

מה שמאיים בדימוי כמעבר לכל דמיון זה שהוא מניח דמות מראש עבור הדמיון, כלומר כזו שההיזכרות, האנמנזה, מגיעה רק אחרי הדימוי ונדרשת לתיווכו – אינה יכולה לעקוף אותו כלאחר יד. החוויה של היזכרות בורגנית, אינדיבידואלית, הפונה לאחור באופן צובר שכמו מסתפק בעצמו: ״ביום כזה וכזה, בשעה כזו וכזו, התרחש דבר כזה או אחר, הייתי שם והרגשתי ככה וככה, לאחר מכן קראתי שכהנה וכהנה״, כבר לא מספיקה כדי לתפוס את החוויות במהירות בה הן מתגלגלות, אם היא בכלל הספיקה אי-פעם, אף שהדימוי הטכני, השעתוק הטכני, הוצאת המצלמה בטלפון הנייד למשל, מספיקה ללכוד ממנו משהו לזמן מאוחר יותר. אי-אפשר לשלול גם את האפשרות האחרת, שפשוט אין זמן לשבת ולהעלות את הזיכרונות בצורה ליניארית, שאין זמן לתת פסוקו של יום, מכיוון שהנורה החשמלית, למשל, ביטלה את האפשרות של היום להיגמר באמת, אך זה למקום אחר, ואולי מצטרף לקונפליקטואליות של הדימוי.

הכוח המדמה המילולי, כלומר המערכת הסגורה של מסמן ומסומן, דעכו. אנחנו נמצאים במערכים, בקונסטלציות, במערכות הפתוחות של הדימוי. נקודת מבט היא רק חלק מקונסטלציה, כיוון המצלמה הוא רק חלק מקונסטלציה, והבעיה של קונסטלציות היא שאין להן מרכז, בדיוק כמו שהאור המופיע בהן הוא אור בדיעבד (זמן האור מהיר מדי עבור העין האנושית). רק בחושך אפשר לראות בעקביות את נצנוץ הכוכבים. רק בלילה אפשר לראות את הגחליליות נעות, הרחק מן העיר. המשבר של הכוח המדמה הוא משבר של חשיפת-יתר לאור, או במילים אחרות, הוא משבר מלאכותי שמבטא את געגועינו ללילה רווי כוכבים.

הכוח המדמה של הדימוי אינו נמצא עוד ברשות הסובייקט באופן בלעדי. הסובייקט משתתף בו ביחד עם האובייקט והם מניעים אחד את השני באופן לא עקבי, הנמצא בין תאונה למונטאז׳. לעיתים זה רגש (משהו בדימוי שהניע אותי או משהו הניע אותי להביט בדימוי) לעיתים זו ידיעה (ראיתי בדימוי את מה שחיפשתי או חיפשתי משהו ומצאתי אותו בדימוי) ולעיתים זו תשוקה (רציתי את מה שראיתי בדימוי או מצאתי בדימוי את מה שרציתי). כפי שאומר דידי-הוברמן, בצורה עיוורת, על עיוור (à l’aveugle), בדיעבד ובתוך הקשר, כלומר כריבוי.

וכך, חבר הזונדרקומנדו, שפעל יחד עם חבריו – ובעזרת המחתרת הפולנית שסיפקה את המצלמה ולאחר-מכן הבריחה את סרט הצילום במשחת השיניים מחוץ למחנה – צילם את התמונות, העניק עדות על מה שהתרחש במחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ-בירקנאו. הוא הפך את עבודת המוות לעבודת העדות, שהיא מעין עבודת אבל הנעשית בדיעבד גם על ידינו, השומרת על יחסים של סובייקט ואובייקט כלשהם – גם אם הם בחלקם מדומיינים – שלמרות הכול מהווים אור עמום של כוח מדמה כלשהו, של יחס קונפליקטואלי ומבדיל ולא אדישות חסרת כל דמיון, מכנית לחלוטין, שכאילו כבר מודעת בעצמה להכול או לכלום, שמומשה לחלוטין.

ו.

אנחנו חיים בעולם עטוף דימויים ומדומה. אבל זה לא הכול. וזה גם לא אומר שאין כלום בעולם מלבד דימויים וצבירתם. צריך לראות את הדימויים, להביט ולהיות מובט; כך לא רק מציצים על העולם, כלומר לא מתרכזים בפטיש של הדימוי (״הצֶלֶֶם״).

מה זאת אומרת להציץ על הדימוי? להציץ על הדימוי זה לחשוב שניתן להפשיט אותו, שהדימוי נמצא רק כדי לחשוף ולהיחשף; לחשוף משהו בעולם ולהיחשף כדימוי בלבד. לדוגמה, לאחרונה תכניות הריאליטי נותנות את סיפורי המשתתפים, ולרוב אלה סיפורים על ״הרקע האישי הקשה״. הפטיש של הצופה לסיפורים קשים החושפים את מצבו של המתמודד והצופה (״כולנו בחרא״) היא לא לראות את הדימוי, אלא להציץ. לראות את הדימוי, במקרה זה, זה להבין שמה שנורא, איום ומזוויע במצב הזה, הוא שכדי שאותו אומלל או אותה אומללה יוכלו בכלל לספר את סיפורם האישי הם צריכים איזשהו כישרון, ברכה, מתת אל שתבדיל אותם משאר האנשים. כלומר, שההשתקה היא כה חמורה והמילים הרבות חסרות ערך, שהאכזריות האדישה של האנשים לאחיהם בני-האדם היא כל כך נרחבת, שהם מניחים לאחרים לדבר רק אם הם יבצעו לאחר מכן, כמו רובוט, את הפעולה התפקודית הנדרשת (לשיר, לרקוד, לבשל וכו׳). ניטשה היה מכנה זאת אפולוניות: הקשיחות הפלסטית של תפקודיות. היכן הפאתוס אם כך? הפאתוס נמצא גם כן בדימוי, בעריכה הרגשנית, במוזיקה שמוסיפים לסיפור, בברירת החלקים, במונטז׳. אכן, המבט של הדימוי עלינו הוא המעניק את הפאתוס. זאת טרגדיה עבור הדימוי ולא עבורנו, הצופים. הדימוי המביט בנו (אם זה ברובוט הפועל במסך או בצופה המתרגש הקתרטי) רואה טרגדיה, רואה כיצד אין ערך שימוש לאדם כמורכב יותר מסך תפקודו התקין במערכת.

אנחנו לא חיים את הפטישיזציה של הדימוי, או כפי שנהוג לומר, את הראווה, אלא את הפטישזציה של האדם, מה שאנחנו כבר לא. ההצצה לחיי אנשים ולסיפורם האישי הקשה מבעד לדימוי היא נוסטלגית, צלמית. לעומת זאת, האדם כשריד שאנו רואים על-פני הדימוי הוא נוסחת פאתוס – כלומר סדר סימבולי בתנועה – הנעה עדיין בזמן הפוך, אחר, שמאפשרת לדמיין בשנית האם זהו אדם.

ז.

הטלפון הנייד שלי התחיל לסדר עבורי אלבומים: לעיתים לפי מקום, לעיתים לפי פנים, לעיתים אני בעצמי לא יודע מה ההיגיון המאסף. הוא גם מזכיר לי להביט בהם, כשעוברת שנה, כשיש לו חיבור של מספר פנים שנדמים לו כרצף. בהתחלה חשבתי שזה כאילו הוא מענג אותי, אני רק נדרש להחזיק אותו וללטף מדי פעם כדי שיעברו התמונות, לווסת את הלחץ על הרשתית, אך בגדול התענוג נותר זכותי העצלנית.

עם זאת, מעולם לא גמרתי מזה. זה משחק של הנאה להביט באלבומים, לייצר אלבומים, לא תענוג. אלבום לעולם לא נסגר ותמיד אפשר להוסיף עוד משהו. אלבומים, בניגוד לקבוצות, הם לא בלעדיים, הם נסגרים ונפתחים כל הזמן. יש בהם משהו אורגיאסטי. הדימויים שנאספו יחדיו מציעים למי שיביט בהם, יראה אותם, ישתתף איתם בריקוד ובאהבים, חניכה לקונסטלציה כלשהי. יש בדימויים סודיות אבל לא את אותה גזענות גנאלוגית, אותה פטישיזציה של דימוי האדם. סודיות היא ההפך מגנאלוגיה ליניארית, סודיות תמיד פועלת על פי אי-הידיעה של מי שבחוץ, ואי-הידיעה הזאת מעוררת תשוקה, רצון, יחס, או בקיצור את הדמיון. מה שמופיע על פני-השטח הוא הזמנה להפעיל (ergon) את הדמיון, מה שמופיע שרד את מעטה הסודיות אבל לא חשף את הסוד, שישנם עוד סודות בעולם, שלא פיצחנו הכול או שלא הבנו כלום; שלמרות הכול, יש עוד במה להביט, שנותר עוד מה לראות, ולא רק לצְפות או לצָפות (עבודת צלמים); גם אם אנחנו כבר לא מה שהיינו, ולעולם כבר לא נשוב להיות; האם זה כל כך דמיוני?

***

המסה נכתבה במקביל לתרגום חלקים מהספר "קרעי קליפה" של ז'ורז' דידי-הוברמן, שיצא לאחרונה בהוצאת פיתום

הפוסט בנוגע לדימוי הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 14.07.20

$
0
0

דב הלר / "האיש שאהב דגל אדום"

פתיחה: חמישי, 16.7.20, בשעות 16:00-20:00, ללא אירוע פתיחה חגיגי

ביום חמישי, 23.7.20, בשעה 17:30, נקיים הרצאת זום של החוקרת והאוצרת טלי תמיר, שתספר על יצירתו של הלר ועל היכרותה האישית איתו.

הלר, חבר קיבוץ נירים, נתפס בעיני רבים כ"אחרון המוהיקנים": אמן שעסק באמנות וסוציאליזם, בלי בושה, מתוך אמונה בצדקת הדרך מהולה באירוניה עצמית ובאכזבה מהחלום ושברו. מוטיבים שחזרו לאורך השנים ביצירתו היו הציפיה לגשם, קו הבצורת, הבאר, אדמת הלס, הגבול, החקלאות.

מדי אחד במאי, חג הפועלים, הניף את הדגל האדום וקיים תערוכה. התערוכות התקיימו, מאז שנת 1997, במכון סדנת התחריט שבמבנה מכון החליבה הישן של רפת נירים. בתערוכה הוגש תמיד "תפריט פועלים" שכלל בורשט סלק, לחם, דג מלוח ויין אדום. עם השנים הלך וגדל הקהל שהגיע למקום, וכולם נעמדו יחד עם הלר הנרגש, הלבוש בחולצה לבנה, לשירת האינטרנציונל.

הלר היה חבר בקבוצת "המשותף קיבוץ", קבוצת אמנים קיבוצניקים שקמה לאחר המהפך הפוליטי ב-1977. הם עסקו בתחושת השבר האידיאולוגי ובהתמודדות עם הסדקים הבורגניים שהחלו להופיע בתנועה הקיבוצית ובערכיה. העבודות רצו לזעזע, לנער את הקיבוץ ואת החברה הישראלית כולה. בשנותיו האחרונות עסק הרבה בילדותו כנער שעלה ארצה לבדו בגיל עשר, לאחר השואה, ופגש במשפחתו שעלתה ארצה כשהיה תינוק. הוא עסק בדמות האם, שאהבה קולנוע, ובדמות אביו, האיש עם המגבעת, הפועל בבית החרושת, הסוציאליסט שהעריץ.

הלר היה איש חם ואהוב, איש של אנשים. למרות פעילותו הענפה בשדה האמנות בארץ ושמו שהלך לפניו, הוא שמר על אורח חיים פשוט ואישיות צנועה, על "עממיות של פלאח" ועל זיקה לקרקע ולביתו הקיבוצי. הוא ייצג בחייו ובאמנותו את דמות האמן כבנאי, האמן כפועל.

שעות פתיחת הגלריה:

רביעי 9:00-13:00

חמישי 16:00-20:00

שישי 9:00-13:00

שבת 10:00-14:00

 או בתיאום מראש עם זיוה ילין 0547918049, או סופי ברזון מקאי 0547918464



״Tempus Fugit״ / רות שרייבר

גלריה B.Y5, בר יוחאי 5, תל אביב

פתיחה חגיגית: שישי, 17.7.20, בשעה 11:00
נעילה: 8.8.20
שיח גלריה: שישי, 31.7.20, בשעה 11:00
אוצרת: טליה טוקטלי

בתערוכה מציגה רות שרייבר גוף עבודות שהן בבחינת סימני דרך ממשיים שנותרו מבעד לזמן שחלף ונעלם. אירועים שהתרחשו אי אז מתוארים על ידי צירוף של מרכיבים שהיו חלק מהם, עדויות לקיומן של דמויות וסימנים בחומר שמתפקדים כמעוררי זיכרונות.
העבודות עשויות חומרים קרמיים, זכוכית, ברזל, חפצים מן המוכן וצילומים בשחור-לבן. לכל אחת מהעבודות יש שם, והקשר בין היצירה בחומר ובין שמה עשוי לשמש עבור המבקר כמוליך מקרב, מפענח, שכן יש כאן יותר מהנראה לעין. כל מוצג נושא מטען חומרי, ונוכחותם המשותפת בחלל יוצרת מיקרו-קוסמוס אקלימי. בתערוכה מתוארים מחזורי חיים ומוות לצד עבודות המבטאות רגשות של געגוע ועצב. עבודה ושמה 'שתי התשובות נכונות' – בה מתוארים שני אובייקטים דומים זה לזה – עשויה להתפרש כאמירה המכוונת לקיום ולהכלה בעולם הממשי. למגש תקרובת בחרה שרייבר לקרוא בשם 'החוק השלישי של ניוטון'. שאילה של מושגים מתחום הפיזיקה כמו התנגדות, כוח או משקל יש בה משום הצעה להתבונן בעבודות מנקודת מבט אחרת. לשרייבר ידע על אחיות. היא גם אורזת כאבים, מקבלת או כותבת מכתב בסימנים ומצהירה על התנגדותה לשינוי הסדר התקין. היא עמוסת זיכרונות שהיא חוששת לאבד, יש לה מלאך בעל צלעות, ומעצמות היד שהיא מציגה מבצבץ עשב רענן.

לינק לדף הגלריה. לינק לאתר האמנית



לימודי תעודה באוצרות אמנות עכשווית במכון שכטר



בין דת לרפואה, מפגשים היסטוריים עכשווים

מה תפקידה של אמונה בריפוי ובנכונות לקבל טיפול רפואי? מה תפקידם של אנשי דת בתיווך ובמתן שירותי מרפא? מהן נקודות המפגש ההיסטוריות והעכשוויות בין דת לרפואה, וכיצד הן משפיעות על דרכי הטיפול והאמצעים הרפואיים? כיצד מציאות של חברה רב-דתית משפיעה על הנעשה בבתי החולים ובמרפאות?

סדרת הרצאות שתצביע על יחסי הגומלין, המתחים והקשיים העולים מן המפגש בין דת לרפואה באמצעות מפגש ושיחה בין חוקרות וחוקרים בתחומי ההיסטוריה, האנתרופולוגיה בריאות הציבור והרפואה, לבין רופאים ואנשי דת.

הסדרה היא פרי שיתוף פעולה בין פרויקט "היסטוריה איזורית של רפואה במזרח התיכון המודרני" בהובלת פרופ' ליאת קוזמא באוניברסיטה העברית, לבין ד"ר נעמה כהן-הנגבי, אוניברסיטת תל-אביב, ובית הנסן.

 

21.7.20  – פיקוח נפש: משפט, אמונה ורפואה

המפגש השני בסדרה יתקיים במתכונת זום בלבד לאור ההגבלות החדשות של משרד הבריאות. לצפייה מקוונת: https://zoom.us/j/92565180696

עו”ד טליה אגמון, המשנה ליועץ המשפטי, משרד הבריאות

ד”ר חמזה חמזה, קאדי בבית הדין השרעי בעכו.

פרופ’ יוסי ציגלר, בית הספר להיסטוריה, אוניברסיטת חיפה

היכן החוק הדתי והפרקטיקה הרפואית נפגשים, מתנגשים או מתחרים? מפגש בין שלוש נקודות מבט על המתח בין השניים.



האנגאואט שבת: פנזינים וקומיקס בבר המקרר

המקרר, החשמונאים 90, תל אביב

ימי שבת בשעה 11:00

בכל שבוע נפתח בבר המקרר ספריית פנזינים, קומיקס וספרי אמן המיועדת לכל מי שחפץ לקרוא, לעיין, ליצור, למכור או לרכוש.

בשעות 11:00-14:00 נפתח שולחן ליצירת חותמות וסיכות.

לאירוע בפייסבוק:  https://www.facebook.com/events/701324837287543/

הפוסט רב ערב 14.07.20 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4103 articles
Browse latest View live