Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4103 articles
Browse latest View live

"יוצרים לא עוצרים"–מועצת הפיס לתרבות ולאמנות של מפעל הפיס יוצאת בקול קורא

$
0
0

ברקע משבר הקורונה: מועצת הפיס לתרבות ולאמנות של מפעל הפיס יוצאת בקול קורא ליוצרים במסגרת פרויקט: 

"יוצרים לא עוצרים"

מטרת הפרויקט היא לסייע ליוצרים לצלוח את התקופה הקשה הזאת ולהעניק הזדמנות לכולם לצרוך תרבות גם בימים אלה במסגרת הקול הקורא יחולקו עשרות מענקים שינועו בין 1,500 ש"ח – 3,000 ש"ח לסדנא/יצירה.

במפעל הפיס קוראים לאמנים להגיש בקשות להשתתפות במיזם.

מועד אחרון להגשת בקשות: 4.5.20

https://culture.pais.co.il/Pages/Artist_support2020.aspx

הפוסט "יוצרים לא עוצרים" – מועצת הפיס לתרבות ולאמנות של מפעל הפיס יוצאת בקול קורא הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


קול קורא – אסטרטגיות יציאה: פעולות אמנות במרחב הציבורי

$
0
0

קול קורא – אסטרטגיות יציאה

פעולות אמנות במרחב הציבורי
ניהול אמנותי : דפנה קרון, רננה רז, מירב פרץ

קרן יהושע רבינוביץ לאמנויות ועיריית תל–אביב-יפו מזמינים יוצריות/ים, תושבי/ות העיר בלבד, להגיש בקשה להשתתפות באירוע האמנות "אסטרטגיות יציאה" שיערך ב 28-30 במאי 2020 .

תיאור הפרויקט:

אירועי "אסטרטגיות יציאה" מזמינים אמנים/ות להצטרף לשורת פעולות של התערבות ממשית במרחב העירוני. בימים בהם נדמה כי תרבות ואמנות מתקיימות במרחבים וירטואליים בלבד, וחזרתם של מוסדות התרבות לשגרת פעילות עוד לא נראית באופק, אנחנו מחפשים אחר הצעות לעבודות שפועלות ומתערבות בזירה הציבורית – עם, בתוך ולמרות מגבלות משבר הקורונה. הפרויקט מבקש להציע מחשבה ופעולה לקראת שינויים אפשריים בחיי התרבות ב׳יום שאחרי׳, דרך בחינה מחודשת של הקשר בין אמנות וקהילה, בין אמנים ומרחבים ציבוריים שמישים.

״אסטרטגיות יציאה״ הוא אירוע מתוזמר של עשרות פעולות אמנות ציבורית, ברחבי העיר תל אביב – יפו. התנאים החדשים ומגבלות התנועה הנוקשות שהכתיבה העת הזאת יהוו את תנאי הפתיחה לתכנון עבודות חדשות בסביבה המיידית של כל יוצר/ת (הרחוב, פאתי הבניין, סביב הסטודיו, השכונה וכו׳). עבודות שהן בעלות איכויות של ״נחמה״ למרחב הציבורי. הנמענים של היצירות השונות הם העוברים והשבים במרחב הציבורי: השכנים המיידיים של האמנ/ית המציגים (מיקרו קהילות) שיוכלו לחוות את העבודה מקרוב, והציבור הרחב אשר יוכל לחוות את היצירות באמצעות שוטטות על פני מפה אינטראקטיבית שתכיל את כל היצירות והמידע עליהן.

אופן ההגשה:

לטובת גיבוש הצעה ל״אסטרטגיות יציאה״ נזמין אתכם למפגש ״זום״ שיתקיים ביום חמישי, 30.4.20, בשעה 21:00. במפגש יוצג הפרויקט, מסגרת תקציבית, לצד רפרנסים מעוררי מחשבה וזמן לשאלות. המפגש פתוח לכולם/ן. אמניות, מעצבות, אמני תאורה, סאונד, וידאו, צילום, פרפורמרים, יוצרי מחול, ארכיטקטיות ועוד. על מנת להגיש הצעה לפרויקט- יש להשתתף במפגש.

לינק למפגש: https://us02web.zoom.us/j/84703634779

הפוסט קול קורא – אסטרטגיות יציאה: פעולות אמנות במרחב הציבורי הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קוברים

$
0
0

תחייה ומוות הם שני הקטבים במנעד עבודתם של שחר מרקוס ונזקת אקיג'י. השניים מתאמצים להפיח חיים בנופים שוממים, להפרותם  ולהנשימם – ולחלופין הם קוברים חומרים אורגנים ואף את גופם ברגבי העפר. שתי הפעולות, טקסיות וסגפניות, פיזיות ומטאפיזיות כאחד, נוגעות בגוף, בבשר, לא אחת מתישות אותו, פוצעות וממרקות אותו כמעט עד זוב דם בתפר שבין החולין לקדושה. בסרטם "ארוחת מלח" (Salt Dinner, 2012), מהלכים מרקוס ואקיג'י על פני ים המלח בבגדים לבנים ושוברים את רעבונם באכילה רבתי עד כלות כל הכוחות. חגיגת הזלילה הגסה והבולמית מהדהדת לעודפוּת שמעבר ליכולת ההֲכָלָה שעליה דיבר ז'אן לוק מריון; כישלון ההכרה נובע מן העודפות ולא מהחסר,1 וב"ארוחת מלח" היא כמעט נושקת לטרנסצנדנטי ומצטיירת כמקבילה פרוורטית ל"סעודה האחרונה".

השניים עוסקים ברבדים חומריים ומיתיים, חוקרים שאלות של תרבות, תיאולוגיה ופולחן באמצעות הכלאות בין זיכרונות קולקטיביים ומסורות דתיות לבין החוויה החד-פעמית, הגופנית והארעית, המעוגנת בכאן ועכשיו. באחת מעבודותיו (Salt & Ever", 2007") נראה מרקוס צועד בחליפה שחורה ומהודרת על פני ים המלח. התמונה מתייחסת אמנם לישו המהלך על המים בכנרת, אך הצעידה על המים המלוחים יוצרת אשליה של ציפה, המדגישה את הסתירה שבין פעולת ההליכה המדיטטבית וההבטחה הגלומה בה לבין סממני ההקפאה והמוות. ב-Atropos, פרפורמנס שהועלה לראשונה בברלין ב-2006, מנתקת אקיג'י את שערותיה העשויות כלשונות נחש. בחיתוך שׂערהּ הנקשר בחבלים אל גג הבניין נוטלת אקיג'י חירות וחיים לעצמה כמו הייתה אלת הגורל, המוֹירָה, במיתוס היווני. בעבודת הווידאו "מאובנים" (2015) פועלים מרקוס ואקיג'י במרחב נטוש ליד מערות שלוסברג בהומבורג, גרמניה. תחילה הם מנסים להחזיר לאתר מינרלים שנדלו ממנו בעבר על ידי כורים מקומיים, ובמאמץ גופני הם מקימים לתחייה רגבי אדמה – ובה-בעת קוברים אותם מחדש. בחלקהּ השני של העבודה, המתרחש בתוך מבוך המערות התת-קרקעי, שוכבים מרקוס ואקיג'י במיטת-מנוחה המתכסה לאִטָּהּ בתוצר עמלם, אדמה שחורה, עד שהיא מכסה את גופם ופניהם. אקט אכזרי ואלים זה של קבורה-בחיים מתעמק ביחסי אדם-טבע, ביחס שבין כוח החיים לדממת המוות. משיכה ודחייה, חיוניות וחיוּת הנשזרים בהרס וכליה – זוהי אחדוּת הניגודים שמפעילים מרקוס ואקיג'י ובה מתגלה המוות כשווה-ערך לחיים.

סטיל מתוך טרילוגיית הוידאו "TBQ", נזקת אקיג'י ושחר מרקוס, 2017-2019

בטרילוגיה החדשה (2019-2017) מבצעים מרקוס ואקיג'י מיני ריטואלים הקשורים בשלוש הדתות ומבקשים להאציל טקסיות רבת-הוד על ספרי תפילה ישנים ובלויים. המסורת היהודית והמסורת המוסלמית מייחסות קדושה לכל מה שנכתב בספרי הקודש, הנחשב לדברי אלוהים חיים. על פי ההלכה ביהדות "כל המאבד שֵם מן השמות הקדושים הטהורים שנקרא בהן הקדוש ברוך הוא, לוקח מן התורה: "[…] וְאִבַּדְתֶּם אֶת שְׁמָם מִן הַמָּקוֹם הַהוּא. לֹא תַעֲשׂוּן כֵּן לַה' אֱלֹהֵיכֶם" (דברים י"ב, ג-ד). על קדושת הטקסט ואותיותיו נסבו בקאנון ובמיסטיקה היהודית דיונים רבים-מספור, הנסמכים על האמונה שהעולם נקרץ ונברא מצירופי אותיות ושמות אלוהיים.2 אותיות וצירופי-אותיות אלה אינם רק אמצעי קומוניקציה מוסכמים, אלא גם מייצגים ריכוזי אנרגיות רבי-עוצמה. ספר יצירה, החיבור הרוחני העתיק, נפתח בתיאור כוחותיו היצירתיים של האל, הפועלים בכ"ב האותיות העבריות ובלשון הקודש: "בִּשְׁלֹשִים וּשְׁתַּיִם נְתִיבוֹת פְּלִיאוֹת חָכְמָה חָקַק יָהּ ה' צְבָאוֹת אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל אֱלֹהִים חַיִּים וּמֶלֶךְ עוֹלָם אֵל שָׁדַי רַחוּם וְחַנּוּן רָם וְנִשָּׂא שׁוֹכֵן עַד וְקָדוֹשׁ שְׁמוֹ מָרוֹם וְקָדוֹש הוּא וּבָרָא אֶת עוֹלָמוֹ בִּשְׁלֹשָׁה סְפָרִים בְּסֵפֶר וְסִפֵּר וְסִפּוּר".

בשלושת סרטי הטרילוגיה, שכל אחד מהם מתרחש בארץ אחרת –  במבואות ירושלים, איסטנבול ורומא – מבצעים מרקוס ואקיג'י טקסי טהרה, מטפלים בספרי קודש יהודיים, מוסלמיים ונוצריים ומציעים פרשנויות מרחיקות לכת לטקסי ההיפטרות מכתובים שנפסלו ויצאו משימוש.

סטיל מתוך טרילוגיית הוידאו "TBQ", נזקת אקיג'י ושחר מרקוס, 2017-2019

הסרט גניזה הפותח את הטרילוגיה מתרחש ביער בקרבת ירושלים, במקום שבו קיימת מערת גניזה פעילה. הספרים המתגוללים כאשפה בפתח המערה נאספים ומובאים אל היער ועוברים שם טקס תיקון וטיהור. תהליך ההוצאה מהקבר והטהרה מכליא מסורות נוצריות ויהודיות כאחד. מחד גיסא זהו טקס טיהורה של גופת המת בטרם יולבשו הספרים בכריכות מהודרות (תכריכים) ויורדו אל קברם, ומאידך גיסא מתחולל ביער תהליך של תחייה (Resurrection) המלווה בעיון וקריאה בכתבים בעברית (שפתו של מרקוס) ובגרמנית (שפתה של אקיג'י). הפעולה הפרפורמטיבית, הנעשית מתוך ריכוז רב, מהפֶּכת את משמעות הגניזה היהודית, שמטרתה להעלים ולהסתיר – ומסתיימת בטקס של לבישה והצמדת הספרים העטופים בכריכת אודם (Carnelian) אל החזה, כמו אימצו השניים את בגדי הכהן הגדול המעוטרים באבני החושן בעת השירות בקודש הקודשים. ספריית הקדושה של מרקוס ואקיג'י וצלילי הרוח מקימים את היער האפל לתחייה, אולי ברוח מנהגי הגניזה העתיקים בירושלים של המאה ה-19, שבהם ליווה המון חוגג בשירה ובמזמורים את הספרים אל קברם שמחוץ לעיר, במורדות הר ציון.3 הפרפורמטיביות העוצמתית של מרקוס ואקיג'י מייצרת תחושה של נוכחות. מקום. מקום קדוש. היא מאזכרת את תחושתו של ברנט ניומן (Barnett Newman) הניצב מול הודו של הטבע, מול  התל האינדיאני  באוהיו, ומחייה את תחושת הנוכחות העצמית של היות האדם בהוויית ה"כאן ועכשיו".4

סטיל מתוך טרילוגיית הוידאו "TBQ", נזקת אקיג'י ושחר מרקוס, 2017-2019

הפרק השני בטרילוגיה, הנקרא Sea of Life , מתרחש באיסטנבול ומהדהד מסורות גניזה מוסלמיות (דתה של אקיג'י, הנשואה לנוצרי). הפעם הטקס הוא פומבי ונערך ברחוב הומה אדם על גדות הבוספורוס. מרקוס ואקיג'י צועדים כשהם נושאים מכלים שקופים הקשורים לגופם ובהם ספרי קוראן. בעוד היהדות מצמצמת את מגוון הפתרונות להצנעת כתבים וגווילים מקודשים שבלו,5 האסלאם מכיר בפתרון זה6 רק כאחת מכמה דרכים נוספות,7 ובהן הטבעה במים, או שטיפתם של הספרים במים כשלב מקדים לקבורה, כדי שהטקסט המקודש לא ייגע בקרקע ויהיה בכך משום חילול הקודש. האסלאם שומר בקנאות על המותר והאסור במגע עם כתבי הקודש, המלווה בחששות ופחדים, ומן המפורסמות הוא שאין לגעת בספר קוראן אלא לאחר היטהרות (סורה 56, פסוקים 78-76).8

המשכו של הטקס הוא ניסיון של האצלת הקדושה מן הספרים על העולם. השניים עורכים ריטואל ברוח מסורות הגניזה המוסלמית ויוצקים על הגווילים המרופטים ממי הבוספורוס שנדלו במהלך הפלגה. שם, אל מול ים ושמים, בין אסיה לאירופה, בין מזרח למערב, נאגרת  תמצית של קדושה, נאספים חיים בגביעים שקופים ונשפכים חזרה לים, אל מול העיר ההומה, הרוחשת חולין.

"[… ]

זְרוֹק אֶת הַסֵּפֶר הַזֶּה לַיָּם

לִרְאוֹת אִם הוּא יוֹדֵעַ לִשְׂחוֹת.

שִׂים אוֹתוֹ עַל אֵשׁ הַגַּז

לִרְאוֹת אִם הוּא עָמִיד בָּאֵשׁ.

מַסְמֵר אוֹתוֹ, נַסֵּר אוֹתוֹ

לִרְאוֹת אִם יֵשׁ לוֹ הִתְנַגְּדוּת:

הַסֵּפֶר הַזֶּה הוּא סְמַרְטוּט שֶׁל נְיָר

וְאוֹתִיּוֹת כְּמוֹ זְבוּבִים, וְאִלּוּ אַתָּה

סְמַרְטוּט בָּשָׂר, אוֹכֵל עָפָר וְזַב דָּמִים,

בּוֹהֶה עָלָיו נִים וְלֹא נִים".

ההתעמרות באותו "סמרטוט של נייר" שתובע  מאיר ויזלטיר  מהקורא בשירו "קח" (שירים 1972-1969, ספרי סימן קריאה), ניסויי המוות האכזריים המתבצעים בגווילים הדוממים על מנת להורידם ממרומי הרוח המרוחקים אל החיים הארציים, מחדדים גם את הפרדוקס הטמון בעבודתם של מרקוס ואקיג'י, אותה נגיעה קלה שנעה בין טומאה וקדושה בפעולות הפרפורמנס שלהם, העשויה להתפרשׁ כמעשה זיכוך לצד חילול וחילון. אחד מנוהגי הטיפול  המוסלמי בספר הקדוש הוא מעשי: שטיפת גיליונות הספר הבלה במים על מנת למחוק את הכתוב הקדוש שעל הגיליונות ולהשמישו מחדש – לתועלתו ולרווחיו של בעל הספר.9 מצעדם של מרקוס ואקיג'י ברחובות איסטנבול הסואנת כשמכלי הספרים צמודים לגופם עשויה להתפרשׁ גם כפרקטיקה של מי שמציע את מרכולתו לעוברים ושבים בעיר המזרחית.

סטיל מתוך טרילוגיית הוידאו "TBQ", נזקת אקיג'י ושחר מרקוס, 2017-2019

קדושת הספר ורוממותו מתבלטות בחלקה השלישי של הטרילוגיה, La Scala, המתרחשת למרגלות בית הספר הבריטי ברומא. ההתחלה זהה: איסוף ספרי קודש ממכל אשפה, אך עד מהרה מתכנסים אל הטקס סממנים פולחניים ודתיים המייצרים סקרמנט כנסייתי העומד בפני עצמו.

בשנת 2011, כחלק מהביאנלה בוונציה, הציב האמן הבריטי אניש קאפור את עבודתו Ascension  (התעלוּת, העלייה לשמים במשמעותה הנוצרית) בבסיליקת סַן ג'וֹרג'וֹ מַג'וֹרֶה, סמוך לאזור המזבח: עמוד עשן לבן היתמר ממעגל אפור, מוקף בקירות גבוהים, היישר אל פייה של שואב אבק ענקי, בצמוד לראש הכיפה המרכזית של הבסיליקה. עמוד הענן, חומר שאינו חומרי שהפך לאובייקט, ביקש לאזכר את הנוכחות האלוהית שליוותה את בני ישראל במסעם במדבר, כמו גם את עלייתה של מרים אם ישו השמיימה במותה. קאפור, הידוע באפקטים המהפנטים של יצירותיו, חשף הפעם את קרבי העבודה: מאווררים ענקיים שהדפו את העשן  כלפי מעלה, תוך שהם מלווים את הפעולה באִוושה תמידית. קאפור ביקש להתמקד במישור הרוחני ובה בעת לתהות על טיבו של המנגנון הדתי. מרקוס ואקיג'י חושפים בדרכם-הם את הסדרים בקודש הקודשים הכנסייתי – הסקרמנטים. הם מְהַפּכים חוץ ופנים, מחליפים בין האינטימי והציבורי ומייצרים ריטואל הפונה אל החוץ, אל רחשי הרחוב. השניים, המשחזרים כמה ממנהגי העלייה לרגל בנצרות ואת המיתוסים שנרקמו סביבם, נושאים מראות על גבם – ביטוי להשתקפות ההכרה באלוהי. במאמץ ניכר הם מטפסים על ברכיהם, מדרגה מדרגה, מעלה מעלה אל עולם הקדושה, ושם פונים בגופם חזרה אל עולם של מטה, ניצבים אל מול החולין. בדרך הם מפזרים על המדרגות המלכותיות את ספרי הקדושה, תוך שהם מעבירים אותם תהליכי ניקוי דקדקניים ומעתירים עליהם ענני קטורת. הסקרמנט הסמלי של מרקוס ואקיג'י הוא רוחני ומגוחך כאחד. האם יעתירו חסד אלוהי על הספרים שנאספו בפח האשפה?

 

*המאמר פורסם במסגרת קטלוג התערוכה "גניזה – TBQ" בגלריה שכטר. הקטלוג יצא במהדורה מצומצמת ובה ארבעים עותקים.

הצג 9 הערות

  1. ז'אן לוק מריון, על העודפות, מצרפתית:סמדר בוסתן (תל אביב: רסלינג, 2007)
  2. "יודע היה בצלאל לצרף אותיות שנבראו בהם שמים וארץ", תלמוד בבלי, ברכות נה, ע"א
  3. אברהם משה לונץ (עורך), ירושלים, 1882, כרך א, עמ' 16-15
  4. ראו חיבורו של ניומן, Prologue for New Esthetic
  5. על הגניזה הקהירית יוצאת-הדופן בעליית הגג של בית הכנסת בן עזרא בקהיר ראו מאמרה של שירה פרידמן בקטלוג זה
  6. באסלאם קבורת כתבי הקודש אפשרית, אך עשוי ליפול בה פגם – שכן על מקום הקבורה אנשים עלולים לפסוע, ויש בכך משום זלזול בקדושת הכתבים הקבורים וסכנה של טומאה
  7. בעוד שביהדות ובאסלאם הדיון במנהגי הגניזה הוא לגיטימי, הנצרות רואה את כתבי הקודש כעצם בעל קדושה, אך אינה אוסרת על השלכתם של כתבים שהתבלו
  8. יוסף סדן, "טהרה, טומאה וגניזה של ספרים – בין האסלאם ליהדות", פעמים, רבעון לחקר קהילות ישראל במזרח 70 (תשנז)  4-20 וכן  ; https://www.ybz.org.il/_Uploads/dbsAttachedFiles/Article_70.1(1).pdf
  9. שם

הפוסט קוברים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ארטפורט מרחיבה את תכנית הרזידנסי שלה לאמנים מחוץ למרכז

$
0
0

תכנית הרזידנסי של ארטפורט הפועלת במשכנה החדש בתל אביב, בבניין הכולל חלל תצוגה מרכזי, חללי סטודיו אישיים, חללי פרויקטים ועוד, שמחה לבשר על הרחבת פעילותה לחיזוק הקהילה המקומית, ולהזמין בחודשים הקרובים (יוני-יולי 2020) אמנים המתגוררים מחוץ למרכז, לתוכנית רזידנסי בת חודשיים בתל אביב.

התוכנית תפעל בחודשים יוני-יולי, ותהיה פתוחה לאמנים המתגוררים במרחק של 100 ק"מ ויותר מתל אביב, המעוניינים לעבוד בסטודיו ולשהות במרכז למשך מינימום של שלושה ימים בשבוע. במסגרת התוכנית, יזכו האמנים למגורים בדירה ביפו וסטודיו בבניין ארטפורט, לצד מלגה של 2,500 ₪ לכיסוי הוצאות, נסיעות ופיתוח פרויקט.

בימים מאתגרים אלו, תכנית הרזידנסי ומרכז האמנות ארטפורט, רואה חשיבות גבוהה לתמיכה ועידוד יצירה בקרב קהילת האמנות.

לפרטים מלאים והגשת בקשה:

https://www.artport.art/news/summer2020-residency/

תכנית הרזידנסי ומרכז האמנות ארטפורט, ביוזמתו של ג'ייסון אריסון, יו"ר הקרן המשפחתית על שם תד אריסון, פועלים ללא מטרות רווח לקידום וטיפוח האמנות העכשווית בישראל. התכנית מעניקה לשישה אמנים ישראליים, אחת לשנה, סטודיו, מלגת קיום חודשית וליווי אוצרותי אישי.

תכנית הרזידנסי של ארטפורט, החלה את פעילותה בשנת 2012, וכוללת חללי עבודה אישיים (סטודיו), ליווי אוצרותי, מפגשים שבועיים, סדנאות, ביקורי סטודיו ומלגת קיום חודשית לכל אחד מן האמנים הישראליים למשך שנה. לצידם פועלים גם אמנים ואוצרים המגיעים מחו"ל לתקופות קצרות יותר. המרכז מקיים לצד תכנית הרזידנסי תערוכות, שיחי אמן, סדנאות מקצועיות, יריד ספרי אמן וקבוצות קריאה ודיון, במטרה לחזק ולהשמיע קולם של אמנים במרחב הציבורי ולקדם קשרים בין אמנות וחברה.

הפוסט ארטפורט מרחיבה את תכנית הרזידנסי שלה לאמנים מחוץ למרכז הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 05.05.20

$
0
0

קוראות וקוראים יקרים,

אנחנו מקווים שאתם מוצאים ומוצאות את עצמכן בשגרה החדשה אליה נכנסנו. נדמה שמושג השגרה מגדיר את עצמו מחדש מדי יום ביומו כעת. מכיוון שעוד לא לגמרי ברור מתי מוסדות התרבות ייפתחו מחדש, נמשיך להשתמש בפלטפורמה הזו ובמקום הניוזלטר הקבוע שלנו, שמעדכן על אירועי אמנות ותרבות נבחרים בכל שבוע, נציע כמה דברים שאפשר וכדאי לעשות גם עכשיו ועדכונים חשובים על הקורה בעולם האמנות והתרבות בארץ. דווקא בעת הזו אנו מקווים ש״ערב רב״ יהווה עבורכם מרחב וירטואלי ששומר על שפיות, עוזר להתנתק קצת מהחדשות ולאזן את הימים המורכבים הללו.

מאחלים בריאות,

יונתן, רונן, לי, עדן // מערכת ערב רב



דדליין מעודכן:

קול קורא מכנס ירושלים לאמנות #5:  רגע האמת

בתאריך 28.10.20 יערך כנס ירושלים לאמנות #5, ביוזמת פסטיבל מנופים וכתבי העת ״ערב רב״ ו״הרמה״. כותרת הכנס היא ״רגע האמת״.

רגע האמת הוא נקודת הכרעה או אירוע משמעותי, שמחייב את האדם לקבל החלטה ומעמיד אותה ואת השלכותיה במבחן. יחד עם זאת, נדמה כי בתקופה הנוכחית ההגדרה ה״קלאסית" של רגע אחד של אמת או הכרעה הרת גורל, יכולה להתמוסס בן רגע. ניתן למצוא דוגמאות רבות למתח בין תפיסות אמת ומשמעותן בשנים האחרונות, שבהן נדמה שהעולם מיטלטל בין פייק ניוז, עובדות אלטרנטיביות ודימויים בדיוניים שעובדו כתמונות מציאות, דיווחים בהולים על אפוקליפסה אקלימית ממשית שמחכה לכדור הארץ והאנושות מעבר לפינה וטענות לבהלת יתר ואי-הבנה של תוצאות וניסויים מדעיים. רגעים כאלה, שבהם מתעורר ספק באשר ליכולת לדעת את האמת, מהווים בעצמם רגעי אמת המעמידים את האדם בפני הכרעות שעשויות להיות גורליות.

רגע האמת יכול להתבטא במהלך אקטיבי או פסיבי, הוא יכול ליצור הזדמנות לווידוי או לחילופין לביסוס של סיפור כוזב. רגע האמת יכול להיות פרטי ואישי, קולקטיבי, קהילתי, מדיני ואף גלובלי. הוא יכול לחשוף את האמת הקיימת או לכונן אמת חדשה, כאשר כל מהלך וכל כיוון שיבחר ישפיע על העתיד באופנים שעשויים להיות דרמטיים. כפועל יוצא מכך, אמנים, הוגים ובני אדם באשר הם נדרשים לפעול, לחשוב ולתכנן תוכניות כאשר הם נתונים מצד אחד לאי אמון מוחלט בתפיסות מציאות ובמתווכיה, ומצד שני לאי ידיעה וחוסר ביטחון באשר לקיום האנושי בעתיד.

בין הנושאים שיידונו בכנס:

  • כיצד ניתן לדעת שרגע האמת הגיע
  • מהו רגע האמת באמנות
  • מה תפקידו של האמן ברגעי אמת
  • מה בין רגע האמת לרגע האחרון
  • מהי ״הוראת השעה״ – מה נדרש לעשות ברגע האמת
  • ״האמת שלי״, ״האמת שלך״ וה״אמת שלה״

חוקרים/ות ויוצרים/ות מוזמנים/ות להגיש הצעות להרצאות ופרזנטציות שיוצגו בכנס ירושלים לאמנות #5

משך ההרצאות: 20 דקות

משך הפרזנטציות: 10 דקות

הצעות באורך של עד 300 מילה יש לשלוח לכתובת: jlmartconf@gmail.com

דד ליין מעודכן להגשת הצעות: 15 במאי 2020

תשובות ימסרו עד לתאריך: 17 ביוני 2020

עורכי הכנס: רינת אדלשטיין, רונן אידלמן ויונתן אמיר



ART4HEART

מכירת אמנות ישראלית למען עמותת פתחון לב

מכירת ההתרמה תערוכת מכירה אונליין של אמנות ישראלית למען "עמותת פתחון לב". התערוכה הוקמה בשיתוף פעולה של שלוש יזמות משדה האמנות: ליטל מגידיש, דניאל צדקה כהן וגילי סיטון, ועמותת פתחון לב.

התערוכה שמה לה למטרה לתמוך ולעודד אמניות ואמנים ישראלים להמשיך וליצור, ובעיקר לסייע לאוכלוסיות מוחלשות בתקופה מורכבת זו.

עמותת פתחוןלב היא ארגון א-פוליטי וללא כוונות רווח, שנוסד ב-1998 ופועל לשבירת מעגל העוני הבין-דורי בישראל. הארגון מסייע למעל 160,000 נפשות מדי שנה ללא הבדל מין, דת, גזע, מוצא או לאום.

במכירה מוצעות עשרות עבודות אמנות ישראלית עכשווית בטווח המחירים 500-5000 ש"ח. הכנסות התערוכה יחולקו באופן שווה בין עמותת פתחון לב והאמניות.ים התורמות.ים.

האמניות.ים המשתתפות.ים הן מהמובילות.ים והמעניינות.ים בסצנת האמנות הישראלית, ביניהן.ם: אורן פישר, מרים כבסה, שי יחזקאלי, מיה בלוך, פסי גירש, ניר אדוני, נעמה רוט, בועז נוי, מארק ישאייב, טליה קינן ועוד רבות וטובים.

אתר המכירה פתוח כעת לרכישה ויעמוד עד ה-30.5 בלבד בשיטת כל הקודמ.ת זוכה. בין העבודות יש ציורים, רישומים, הדפסים וצילומים.

אנו מקוות שתפתחו את הלב, תתחדשו באמנות ישראלית משובחת, ותסייעו לצמיחה ושיקום של המשק הישראלי.

רכישת העבודות ופרטים נוספים נמצאים באתר ART4HEART

יובל אצילי



Looking at her Reflection

פתיחה: 23.4.20

נעילה: 23.5.20

קישור לתערוכה: lookingatherreflection.com

שם התערוכה Looking at her Reflection מבוסס על ציור של הציירת אירה יאן משנת 1912, גם הוא בין המוצגים.

את טקסט התערוכה כתבה האמנית והצלמת הבינלאומית ליז דשנס (1966), מרצה באוניברסיטאות קולומביה וייל, חיה ועובדת בניו יורק. לצדו נמצא טקסט נוסף, המציע קריאה אחרת של העבודות המוצגות, תוך התייחסות לכתביו של ההוגה והפילוסוף מוריס בלאנשו.

אצרה את התערוכה האמנית יאנה רוטנר (1988), חיה ועובדת בתל אביב, בוגרת תואר ראשון במחלקה לצילום באקדמיה לאמנות בצלאל ותואר שני בינתחומי באמנויות ומדעי הרוח מאוניברסיטת תל אביב. עבודותיה הוצגו בתערוכות בארץ ובעולם ביניהם גלריה ברוורמן, גלריה אינדי, המרכז לאמנות עכשווית לייפציג, קונסטפריין נירנברג (אגודת אלברכט דירר). עבודתה נמצאת באוסף המוזיאון לאמנות האסלאם, ירושלים.

אמנים מציגים: אירה יאן, יהודית סספורטס, ליז דשנס, יאנה רוטנר, יסמין דייויס, יוסי ברגר, פיטר רוהר, ורוניקה ניקול טטלבאום, אביבה אורי, סוזן ליפסקי aka מאיר אגסי, אנהמארי שוורצנבאך, ברניס אבוט.

אינסטגרם – https://www.instagram.com/yana_rotner

פייסבוק – https://www.facebook.com/events/851439041992508/

אתר – www.kianwalberg.com

Peter Roehr – Untitled (Hair), Film-montage, 1965



"בובות", סרט הקאלט של שי לי עוזיאל ועוז מלול לצפייה חופשית!

‎סרטם של עוז מלול ושי-לי עוזיאל מתאר את הרפתקאותיהם של האמנים במהלך יצירת פסל שהוזמן על ידי מוזיאון גדול לתערוכת ילדים. בהתאם לזיקה של האמנים לאנטי-מקצועיות, הפסל המתקבל הוא מרושל, חובבני, וכושל אנלוגית. מוגבלים במשאבים וידע, האמנים מלגלגים על התהליך האמנותי בעודם מנסים ליצור עבודת אמנות כנה. התהליך היצירתי המקביל לתהליך הפקת הפסל מרמז על כך שלמעשה שני התהליכים לעולם אינם נגמרים. המוצר, או יצירת האמנות, קיים פחות בזכות עצמו ויותר כנסיבות היווצרותו. הסרט ״בובות״ מהווה ביקורת שנונה על הדרך בה איכות וערך נקבעים, ועל משמעות האותנטיות בעידן של מקצועיות.

לצפייה

מתוך "בובות", סרטם של שי לי עוזיאל ועוז מלול



ארטפורט מרחיבה את תכנית הרזידנסי שלה לאמנים מחוץ למרכז

תכנית הרזידנסי של ארטפורט, הפועלת במשכנה החדש בתל אביב בבניין הכולל חלל תצוגה מרכזי, חללי סטודיו אישיים, חללי פרויקטים ועוד, שמחה לבשר על הרחבת פעילותה לחיזוק הקהילה המקומית, ולהזמין בחודשים הקרובים (יוני-יולי 2020) אמנים המתגוררים מחוץ למרכז לתוכנית רזידנסי בת חודשיים בתל אביב.

התוכנית תפעל בחודשים יוני-יולי, ותהיה פתוחה לאמנים המתגוררים במרחק של 100 ק"מ ויותר מתל אביב, המעוניינים לעבוד בסטודיו ולשהות במרכז למשך מינימום של שלושה ימים בשבוע. במסגרת התוכנית, יזכו האמנים למגורים בדירה ביפו וסטודיו בבניין ארטפורט, לצד מלגה של 2,500 ₪ לכיסוי הוצאות, נסיעות ופיתוח פרויקט.

בימים מאתגרים אלו, תכנית הרזידנסי ומרכז האמנות ארטפורט, רואה חשיבות גבוהה בתמיכה ועידוד יצירה בקרב קהילת האמנות.

לפרטים מלאים והגשת בקשה



קול קורא לתמיכה באמנות בפריפריה

״בשביל האמנות״ היא קרן לתמיכה באמנות בפריפריה, שנוסדה מתוך רצון לצמצם ככל האפשר את הפערים שבין עולם האמנות שבמרכז לזה שבמרחב הפריפריאלי, ובמטרה לקדם את נוכחות האמנות החזותית בפריפריה, לתמוך בה ולעודד את יצירתה. בשלב ראשון הקרן תתמוך בפרויקטים המיועדים לחללי תצוגה מוכרים בפריפריה.

לפרטים נוספים



אלו זמנים מאתגרים כלכלית לכולנו

ערב רב הוא יוזמה עצמאית, ואנחנו כעת מסכמים עשור של פעילות במהלכו הפכנו לפלטפורמה הרחבה ביותר לדיון תאורטי וביקורת על אמנות בשפה העברית. ההישרדות הכלכלית של המגזין גבולית מאד גם בשגרה, כאשר ההכנסות והתמיכות משמשות בעיקר למימון בסיסי של תשתיות, הפקה וכיו״ב.

רצינו להזכיר שניתן לתמוך בפעילות של ״ערב רב״ באמצעות תרומה חודשית או תרומה חד-פעמית. היכנסו לקישור ועזרו לנו להמשיך לעשות עיתונות תרבות עצמאית, מגוונת והוגנת.

http://www.erev-rav.com/donation

הפוסט רב ערב 05.05.20 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מכתב אמניות התערוכה "עושות היסטוריה"למנכ"ל מוזיאוני חיפה

$
0
0

לכבוד:                                                                                                                   8.5.2020

יותם יקיר  מנכ"ל מוזיאוני חיפה

 

הנדון: מכתב המוזיאון מיום ה-5/2020/7 בנושא תערוכת 'עושות היסטוריה'

 

יותם שלום,

ראינו לנכון לפנות אליך באופן אישי כקבוצת אמניות היות ואנחנו חושבות שנעשה לנו עוול קשה בדרך ההתנהלות ובעצם ההחלטה על סגירת התערוכה.

קיבלנו את ההודעה ביום חמישי בצהריים, כאשר כבר אין עם מי לדבר, ובהתראה קצרה במיוחד לפירוק עד יום רביעי, יום ההובלה, אנו חושבות שזו דרך לא מכבדת ולא נאותה של התנהלות.

אשכול התערוכות חרט על דגלו את ערך ה'פמיניזם', ובהחלטה הפזיזה לסגור את התערוכה – מעל חמישים אמניות חוו בדיוק את ההפך ממה שהתערוכה מצהירה.

המהלך הזה, בדרך ובאופן בו בוצע, מעביר מסר כי הנושא אינו חשוב וכי כל ההשקעה שנעשתה הייתה לחינם. הזלזול באמניות מטעם הנהלת מוזיאוני חיפה הנוכחית (שבראשה גבר) שקיבלה החלטה "קרה", כלכלית ושרירותית ואינה טורחת לעשות מהלך שיכבד את כל הנוגעים בדבר באופן פתאומי וחד צדדי- הוא פוגעני ובטח לא פמיניסטי.

השימוש בסעיף 4 לחוזה שמאפשר למוזיאון לקצר כרצונו את התערוכה ולכן אין לנו זכות להילחם, הוא מעשה שלא מבין את מהות הקשר עם האמניות, במיוחד כשהמוזיאון נגוע בהיסטוריה בעייתית ומהלכים לא ברורים וחייב לתקן את השם שלו בעולם האמנות, וכזכור, יותם, אתה הגעת לנהל עם אג'נדה ברורה לתקן את השם הזה.

אנחנו מוצאות בקלות רבה, דרכים לרתום ולשלב את מהלך הדברים העכשווי של הקורונה עם תערוכת 'עושות היסטוריה' הפמיניסטית, וחושבות שהסיבות שקיבלנו לסגירת התערוכה אינן מצדיקות לא את הסגירה המוקדמת ולא את ההודעה החד צדדית והלא מכבדת הזו.

כפי שידוע לך, הושקעו כספים ומאמצים רבים הן מצד האמניות והן מצד המוזיאון על מנת להרים את התערוכה ולהפיק אותה ברמה הגבוהה ביותר.

חשוב לציין כי לא קיבלנו שכר אמנית ואף רובנו לא קיבלו החזרי הוצאות, נסיעות, הקמה או כל רווח כלכלי בכל דרך אחרת​. התגמול שלנו הוא החשיפה – מה שלא קרה בגלל הקורונה.

בתקופת הקורונה איבדנו את החשיפה הגדולה שהייתה צפויה להיות בימי הפסח וביום העצמאות ועכשיו בעקבות ההחלטה נגזלה מאיתנו (ומהקהל) החשיפה של חג השבועות ושל באזז ה'סיום'.

החשיפה היא מעין הסכם בלתי כתוב בין האמנים למקום בו מציגים, ואנו נפגעות מכך מאוד גם בקידום שלנו בשדה האמנות וגם מבחינה כלכלית. אנו מרגישות שהשיקולים שלנו כאמניות לא נלקחו ואף חמור מזה, שהיה כאן ניסיון לטאטא אותנו מתחת לשטיח.

היו מתוכננים מפגשים וסיורים רבים עם אוצרים, שוחרי אמנות ואספנים אחרי הקורונה, דבר שכרגע לא יכול להתממש ופוגע לא רק בנו, האמניות, אלא גם בקהל של המוזיאון, ונציין שהיה אף ראוי שהמוזיאון יאריך את משך התערוכה ​(ואנו עדיין מקוות כי כך אכן יקרה) כמו מקומות רבים אחרים, וזאת על מנת שהתערוכה תוכל לקבל את החשיפה לה היא ראויה, תוספת זמן שגם יכולה להוות פתרון לסיבה שאתם מורידים את התערוכה (לפחות את הסיבה כפי שמופיעה במכתב הרשמי מהמוזיאון).

חשוב לנו לציין כי החלטה זו לא מכבדת גם את האמנית ביאנקה אשל גרשוני ז"ל, שמציגה עכשיו במוזיאון את התערוכה האחרונה שהציגה בעודה בחיים, והיא מחלוצות האמנות הפמיניסטית בארץ, זאת ועוד – אנו סבורות כי ​ על המוזיאון לקיים אירוע מכוב ​ד שיציין את פועלה רב השנים וידגיש את נכוחותה בתערוכה.

לסיכום,

אנו מוחות על אופן קבלת ההחלטה וחושבות שמגיע לנו להיות שותפות בתהליך של חשיבה משותפת על הדרכים בהן ניתן לפתור את הסוגייה.  חשוב לנו, האמניות, לשקף ולהראות גם את מגוון השיקולים והאילוצים, ואנו מבקשות להזמין אותך לשיחת זום ביום ראשון בצהריים כדי לראות איך אפשר ללבן את הדברים ולסיים את התקופה הזו בדרך הטובה ביותר, המכבדת, שתועיל לכל הצדדים.

בתודה מראש,

אמניות 'עושות הסטוריה'

​     על החתו​ם:

  • לימור אורנשטיין
  • רועי ויקטוריה חפץ
  • שירלי סיגל
  • מאיה אטון
  • אפרת גל-נור
  • אלונה פרידברג
  • ליאת אלבלינג
  • נאוה הראל-שושני
  • אלהם רוקני
  • וננה בוריאן
  • איזבלה וולובניק
  • נעמה רוט
  • מיכל בלייר
  • אנה ים
  • אסף רהט
  • רעיה ברוקנטל
  • יעל מאירי
  • ציפי גולדשטיין
  • ענבל מנדס פלור
  • שירה גלזרמן
  • ורד נסים

 

העתקים:

גב' עינת קליש רותם, ראשת העיר חיפה

גב' נעמה לזימי, יו"ר מועצת המנהלים של מוזיאוני חיפה

 

הפוסט מכתב אמניות התערוכה "עושות היסטוריה" למנכ"ל מוזיאוני חיפה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

אוויר בדביר

$
0
0

כמו הכד הפשוט מהשיר "אנקדוטה על כד", שמרגע שהונח על גבעה, התארגנה הסביבה הפראית סביבו, מצייתת לסדר שהטיל בעצם נוכחותו, כך משנות העבודות שמונחות בגלריה דביר את סביבתן: מרחיבות, מאריכות, מארגנות-משחקות עם החלל, והוא נענה להן. למרות אופיו הדומיננטי- הרצפה האדומה, העמודים, פתחי האוורור התעשייתיים- נראה שהחלל של דביר שמח עם השינויים שמחוללות בו היצירות, גאה בצורתו החדשה. אבל דווקא לכן, כדי שיוכל להתמסר להן, הוא בוחר אותן בקפידה רבה.

התערוכה הנוכחית, "פרח לב זהב", היא תערוכה מאד מדויקת. מדויקת עד שכמעט חבל לנסות לפרק אותה באמצעות כתיבה, אבל המאמץ שווה כדי שעוד אנשים ייהנו ממנה, גם אם במחיר פגימה מסוימת בחוויה הבתולית. "פרח לב זהב" מכנסת עבודות של אלהם רוקני ושל נלי אגסי סביב שיר שפורץ אחת לכמה דקות לחלל הנפלא ומנסה להתחרות בו, לחטוף את תשומת הלב של המבקר ולהסיטה מהשקט של החלל אל הקול. השיר הוא "אנקדוטה על כד" של ואלאס סטיבנס, שנכתב, כך מספרת נעמי אביב בהקדמה לספר רשימותיו של מאיר אגסי, "בסמוך-וכנראה-בתגובה להמצאת הרדי-מייד".1 כמו המשתנה של דושאן שהצבתה במוזיאון שינתה את מעמדה ואת המרחב בו הוצבה, כך הכד של סטיבנס (למעשה היתה זו צנצנת פשוטה שנקנתה בטנסי) הונח על גבעה ושינה את סביבתו ובתוך כך את ערכו.

הנחתי כד בטנסי/ עגול היה, על פני גבעה./ הוא גרם לפראות-הבר המרושלת/להקיף את הגבעה.// פראות-הבר עלתה עליו,/ והשתרעה סביב, כבר לא פראית/… (תרגום: אריאל קריל)

יחסי הגומלין בין האובייקט לבין סביבתו, בין היצירה לבין החלל שבו היא מוצבת, העסיקו את סטיבנס, ויותר חשוב מכך, העסיקו-הטרידו את אגסי האב, מאיר אגסי, מבקר האמנות שנהרג בפתאומיות בתאונת דרכים באנגליה. קולה של הבת נלי הבוקע מהרמקולים הפשוטים המונחים באחת מפינות הגלריה, חוצה את חלל הגלריה בגעגוע אל האב המת שספרו "הכד מטנסי", רשימות על אמנות, פורסם בעברית עשור לאחר מותו. מול הרמקולים הנמוכים, בעברה השני של הגלריה, בוקעים מפתחי הניקוז או האוורור שברצפה בדים עשירים רכים מוזהבים הנראים כראשיהן של מקוננות עטויות כיסוי ראש. עבודה מעניינת זו שנעשתה במיוחד לתערוכה, ועוטפת אוויר דמיוני הבוקע מהרצפה, מכונה (Dakota (2020 כשם ספר הפרוזה הראשון של האב "הגבעות השחורות של דקוטה" (1987). בין טנסי של האב לדקוטה שלו מחבר קולה היפה של הבת, חוצה את החלל בקו נמוך ישר, כמו חוט טס באוויר שקושר בין שתי נקודות, בין ספר ראשון לאחרון, בין מדינות שהפרידו את המשפחה- ישראל, אנגליה, ארצות הברית.

נלי אגסי, "Gundelia 1", מתוך התערוכה "פרח לב זהב", גלריה דביר 2020

כל החלל של דביר מלא הפעם אוויר וחוטים, חוטים ואוויר. חוטים דמיוניים שקושרים בין עבודות וזכרונות, אבל גם חוטים ממשיים שיוצאים מהעבודות, כמו בעבודה הקטנה והדוקרת, תרתי משמע, (Metzulut (2009, בה חוט אדום משתלשל מתוך ליבה של דמות נשית אוורירית תחומה בקווי מתאר דקים, שקועה בתוך תליון מוזהב. דמות זו בשמלתה הארוכה, מופיעה בעבודות של אגסי וחוזרת ומופיעה כבר שנים ארוכות, תופרת את ליבה, תוקעת מחטים בעורה, יוצרת פצעים ומתקנת אותם באותה פעולה ממש, כך שהריפוי כואב כמו הפגיעה, ופוצע בה בעת שהוא מתקן.

כך גם ב- (Gundelia 1 (2008, חישוק קטן מוקף בד בצבע עור שבמרכזו נעוצות בצפיפות מחטי או סיכות תפירה, במחווה שהיא ביתית מצד אחד, מזכירה את כרית הסיכות של סבתא, וטקסית-פולחנית מצד שני, ונדמית כניסיון אובססיבי להשתחרר מקללה דרך נעיצת סיכות בבובת וודו עשויה גרביון בצבע עור, או אולי בכלל ננעצו הסיכות בעור כדרך מילוט מכאב פנימי באמצעות גרימת כאב חיצוני, בפעולה שמטרתה להסיח את הדעת מהפנים אל העור, מהלב החוצה.

מעגל שטני זה המופעל מתוך הרצון הטבעי לשכוח (לשכך) את הכאב אך גורם בהכרח להנצחתו, הופיע גם בעבודת וידיאו מוקדמת יותר (Sand it better (2002 בה שייפה-שפשפה אגסי את עורה באזור בית החזה עד זוב דם ואז הניחה את ידה על הפצע, מכסה, מרגיעה את החשיפה. הווידאו לא מוצג הפעם. אין בו צורך: פיסות בד בצבע עור, תכשיטים מיניאטוריים עשויים מכאב, מחליפים בגלריה דביר את מראה הגוף הבוער, משמשים כסינקדוכה של המהלך הנכזב של הריפוי.

נלי אגסי, "Metzulot", מתוך התערוכה "פרח לב זהב", גלריה דביר 2020

שונות לחלוטין, לכאורה, רק לכאורה, הן העבודות של אלהם רוקני, הממלאות את החלל בצבע עשיר וחי ובריח, ריחו של צבע שמן חדש, שמלווה את השוטטות המעגלית בגלריה ומעשיר את החושים המתעוררים לָאור, לצבע ולקול השירה. אל מול החוטים הדקים של אגסי, הדורשים מהצופה, גם אם בעדינות, למתוח את הצוואר ולרכון אליהם, פורשת רוקני משטחי צבע ענקיים בקווי מתאר גדולים, ברורים, ילדותיים, המתירים לצופה ללכת לרוחבם, מהם ואליהם, להתקרב ולהתרחק כדי לנסות לתפוס את כוליותם. אלא שבמהלך התנועה המודדת את שלושת שטיחי עור החיה התלויים בשלושה קירות מרוחקים בגלריה, מתגלים תווי פניהם הייחודיים של בעלי החיים, ומתנגדים להכפפתם המהירה מדי לקטגוריה אחת, לסדרה. מסלול ההליכה מוביל ראשית אל ציור החזירה המניקה (Inside, outdise, upside down (2020, האנושית מכולם, שארשת פניה הנינוחה, החביבה, מלווה את פעולת ההנקה השלווה. רק קילופי הצבע הוורוד הבהיר, גירודי העור המתגלים על פני גופה הגדול, מפריעים לצופָה לשקוע בחלום ילדות ומזכירים לה את הידרדרותו של הגוף, את הזמן החולף. וכך, מתוך הצלילה בצבע הגדול מהבהבת עובדת עמידתנו מול ציור שטוח, שמן על בד מתוח, ובעצם זה בכלל שטיח- שטיח עור חזיר. ברגע אחד מתחלף הדימוי הנאיבי הוורוד בסיוט זוועה שבו מרוקנים האם וגוריה מתוכן גופם, האוויר מוצא מתוכם והם מושטחים בעודם חיים כשפניהם החביבות מופנות כל העת אלינו. וכמו בתעתוע אופטי הנה שוב חוזרים הגורים ואמם לחיים, כל כך בריאים הם נראים בצבעם החזק, צמודים לגוף האם, יונקים חלב מזין, ממלאים את עורם. מה אני רואה פה- שטוח או מלא, מת או חי?

אלהם רוקני, "Inside outside upside down", מתוך התערוכה "פרח לב זהב", גלריה דביר 2020

בזווית העין את רואה כל הזמן את דמויות הזהב של Dakota מגיחות מהרצפה, מנופחות באוויר תת קרקעי, כמציעות תשובה לאוויר ולגוף שרוקנו מהחזירה ומשני שטיחי הדובים הנוספים התלויים בחלל. לולא היו מסוגננים כל כך אפשר היה לחשוב שאנחנו נמצאים באיטליז, אבל הצבע העבה שממלא את גוף הדב הכחול (2020) והעיטורים האתניים המצוירים ברישול מכוון על פני מרבד הדב האדום (2019) מרגיעים את התודעה ומחזירים אותה הביתה, לאיזה בית דמיוני, לא כאן, שעל רצפתו פרושים שטיחים מוזרים בעבודת יד. בכל העבודות של רוקני- גם בשלושת שטיחי החיות וגם בשלושת השטיחים ה"אתניים" התלויים זה לצד זה בקיר שניצב מול החזירה- ניכרת יד אנושית שיוצאת מהקווים, שמשרטטת ומשרבטת בחן על רקע שכבות הצבע העבה. השרטוטים הללו, שרטוטים דקורטיביים "אוריינטליים", המונחים ביד קלה על גבי השמן או האקריליק, משיבים את הנפש ומאירים בתמימות את העבודות, שדוק של מלנכוליה נמתח עליהן. נדמה שרוקני עצמה מדלגת הלוך ושוב בין שני ביטויי נפש מתנגדים: בין הפואטי הענוג לבין ההומוריסטי-נונשלנטי, או פסאודו-נונשלנטי. האיזון אך גם המתח בין המרכיב העמוק והנוגה של העבודות לבין המרכיב המשועשע שלהן, הופך אותן למרתקות, לעוכרות שלווה.

אלהם רוקני, "The red Bear", מתוך התערוכה "פרח לב זהב", גלריה דביר 2020

הכל קשור: חוטי הזהב השזורים במרבד הדב האדום, מופיעים גם בשלושת שטיחי הקיר של רוקני ומשם שולחים מבט זהב לדקוטה מצד אחד ולקיר המיניאטורות המוזהבות של אגסי מצד שני. וכך הופך חלל הגלריה כולו לרשת של שאלות ותשובות, למקלעת קשרים. חוטים מטפוריים וממשיים שזורים בין עורות של חיות ועורות אדם, בין בד בצבע עור לבין עור חיה צבוע, בין אוויר שממלא לבין אוויר שנשאב החוצה, בין פצע מתנפח בגוף לבין גוף שתוכנו מרוקן, וכך גם החוט האדום היוצא מלב האישה בתכשיט של אגסי נשזר בשטיח הבית המעוטר של רוקני. אבל כל העיטורים הללו לא מצליחים לסלק את המחשבה על הכאב הפרוש כאן לפני. התכשיטים עשויים מגוף דקור, חיות מתות הפכו לשטיחים. תכשיטים שעשויים מסבל. כאב מקושט, זה מה שאני רואה פה. כאב מקושט.

 

"פרח לב זהב"/ אלהם רוקני ונלי אגסי
גלריה דביר
נעילה: 16.05.20

הצג 1 הערה

  1. נעמי אביב, "ייאוש אחד פגש ייאוש", בתוך הכד מטנסי: מבחר מאמרים על אמנים, אמנות והתבוננות 1983-1997, 2010, ע. 27

הפוסט אוויר בדביר הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 13.05.20

$
0
0

קוראות וקוראים יקרים,

אנחנו מקווים שאתם מוצאים ומוצאות את עצמכן בשגרה החדשה אליה נכנסנו. נדמה שמושג השגרה מגדיר את עצמו מחדש מדי יום ביומו כעת. מכיוון שעוד לא לגמרי ברור מתי ותחת אילו מגבלות מוסדות התרבות ייפתחו מחדש, נמשיך להשתמש בפלטפורמה הזו ובמקום הניוזלטר הקבוע שלנו, שמעדכן על אירועי אמנות ותרבות נבחרים בכל שבוע, נציע כמה דברים שאפשר וכדאי לעשות גם עכשיו ועדכונים חשובים על הקורה בעולם האמנות והתרבות בארץ. דווקא בעת הזו, אנו מקווים ש״ערב רב״ יהווה עבורכם מרחב וירטואלי ששומר על שפיות, עוזר להתנתק קצת מהחדשות ולאזן את הימים המורכבים הללו.

מאחלים בריאות,

יונתן, רונן, לי, עדן // מערכת ערב רב



ימים אחרונים להגשה:

קול קורא מכנס ירושלים לאמנות #5: רגע האמת

בתאריך 28.10.20 יערך כנס ירושלים לאמנות #5, ביוזמת פסטיבל מנופים וכתבי העת ״ערב רב״ ו״הרמה״. כותרת הכנס היא ״רגע האמת״.

רגע האמת הוא נקודת הכרעה או אירוע משמעותי, שמחייב את האדם לקבל החלטה ומעמיד אותה ואת השלכותיה במבחן. יחד עם זאת, נדמה כי בתקופה הנוכחית ההגדרה ה״קלאסית" של רגע אחד של אמת או הכרעה הרת גורל, יכולה להתמוסס בן רגע. ניתן למצוא דוגמאות רבות למתח בין תפיסות אמת ומשמעותן בשנים האחרונות, שבהן נדמה שהעולם מיטלטל בין פייק ניוז, עובדות אלטרנטיביות ודימויים בדיוניים שעובדו כתמונות מציאות, דיווחים בהולים על אפוקליפסה אקלימית ממשית שמחכה לכדור הארץ והאנושות מעבר לפינה וטענות לבהלת יתר ואי-הבנה של תוצאות וניסויים מדעיים. רגעים כאלה, שבהם מתעורר ספק באשר ליכולת לדעת את האמת, מהווים בעצמם רגעי אמת המעמידים את האדם בפני הכרעות שעשויות להיות גורליות.

רגע האמת יכול להתבטא במהלך אקטיבי או פסיבי, הוא יכול ליצור הזדמנות לווידוי או לחילופין לביסוס של סיפור כוזב. רגע האמת יכול להיות פרטי ואישי, קולקטיבי, קהילתי, מדיני ואף גלובלי. הוא יכול לחשוף את האמת הקיימת או לכונן אמת חדשה, כאשר כל מהלך וכל כיוון שיבחר ישפיע על העתיד באופנים שעשויים להיות דרמטיים. כפועל יוצא מכך, אמנים, הוגים ובני אדם באשר הם נדרשים לפעול, לחשוב ולתכנן תוכניות כאשר הם נתונים מצד אחד לאי אמון מוחלט בתפיסות מציאות ובמתווכיה, ומצד שני לאי ידיעה וחוסר ביטחון באשר לקיום האנושי בעתיד.

בין הנושאים שיידונו בכנס:

  • כיצד ניתן לדעת שרגע האמת הגיע
  • מהו רגע האמת באמנות
  • מה תפקידו של האמן ברגעי אמת
  • מה בין רגע האמת לרגע האחרון
  • מהי ״הוראת השעה״ – מה נדרש לעשות ברגע האמת
  • ״האמת שלי״, ״האמת שלך״ וה״אמת שלה״

חוקרים/ות ויוצרים/ות מוזמנים/ות להגיש הצעות להרצאות ופרזנטציות שיוצגו בכנס ירושלים לאמנות #5

משך ההרצאות: 20 דקות

משך הפרזנטציות: 10 דקות

הצעות באורך של עד 300 מילה יש לשלוח לכתובת: jlmartconf@gmail.com

דד ליין מעודכן להגשת הצעות: 15 במאי 2020

תשובות ימסרו עד לתאריך: 17 ביוני 2020

עורכי הכנס: רינת אדלשטיין, רונן אידלמן ויונתן אמיר

מתוך הרצאתה של האמנית מירל לדרמן יוקליס בכנס ירושלים לאמנות #2, "מה עושים עם אמנות"



ART4HEART / מכירת אמנות ישראלית למען עמותת פתחון לב

מכירת ההתרמה ART4HEART  היא תערוכת מכירה אונליין של אמנות ישראלית למען עמותת ״פתחון לב״. התערוכה הוקמה בשיתוף פעולה של שלוש יזמות משדה האמנות: ליטל מגידיש, דניאל צדקה כהן וגילי סיטון, ועמותת ״פתחון לב״. התערוכה שמה לה למטרה לתמוך ולעודד אמניות ואמנים ישראלים להמשיך וליצור, ובעיקר לסייע לאוכלוסיות מוחלשות בתקופה מורכבת זו. במכירה מוצעות עשרות עבודות אמנות ישראלית עכשווית בטווח המחירים 500-5000 ש"ח. הכנסות התערוכה יחולקו באופן שווה בין העמותה והאמניות.ים התורמות.ים.

עמותת פתחוןלב היא ארגון א-פוליטי וללא כוונות רווח, שנוסד ב-1998 ופועל לשבירת מעגל העוני הבין-דורי בישראל. הארגון מסייע למעל 160,000 נפשות מדי שנה ללא הבדל מין, דת, גזע, מוצא או לאום.

האמניות.ים המשתתפות.ים הן מהמובילות.ים והמעניינות.ים בסצנת האמנות הישראלית, ביניהן.ם: אורן פישר, מרים כבסה, שי יחזקאלי, מיה בלוך, פסי גירש, ניר אדוני, נעמה רוט, בועז נוי, מארק ישאייב, טליה קינן ועוד רבות וטובים.

אתר המכירה פתוח כעת לרכישה ויהיה פתוח עד ה-30.5 בלבד, בשיטת כל הקודמ.ת זוכה. בין העבודות יש ציורים, רישומים, הדפסים וצילומים.

אנו מקוות שתפתחו את הלב, תתחדשו באמנות ישראלית משובחת, ותסייעו לצמיחה ושיקום של המשק הישראלי.

רכישת העבודות ופרטים נוספים נמצאים באתר ART4HEART

יובל אצילי



פעולה מול מצלמה / שיחה בין סלי קריסטל קרמברג ולי ברבו

חמישי, 14.5.20, בשעה 20:00

גלריה P8 שמחה להזמין לשיחה מקוונת בין אמניות הגלריה סלי קריסטל קרמברג ולי ברבו. השיחה תעסוק במתח בין האינטימי והציבורי בעבודותיהן דרך פרפורמנס מול מצלמה, האופן בו נוכחות המצלמה והמרחק מן הצופה משפיעים על הפעולה וביצועה, והמשמעויות המתחדשות של המדיום בעידן בו הבבואה של העצמי מתעצבת יותר ויותר דרך מבט המצלמה.

השיחה תתקיים בזום, ובמסגרתה יוצגו מספר עבודות וידאו קצרות של שתי האמניות.
לאירוע בפייסבוק ובו לינק לשיחה



בכל זאת, כמה המלצות קריאה מהארכיון:

מחשבות על גאולה שלא תבוא / מור כהן

אמנות ופוליטיקה: כרוניקה של פלישה דוכיוונית / קרן גולדברג

לקראת הדתה מתקנת / יונתן אמיר

פיה הפעור של מדוזה ומהו מדוזיזם / יצחק לבנה

חממה לחשיבה ביקורתית / מרב ירושלמי

מחשבות על צילום (אחד) / עידו כהן

מוזיאון 404 / אדם ליף

אמן + סטודיו = בדידות / יוסף קריספל

רמברנדט, "האמן בסטודיו", 1628



אלו זמנים מאתגרים כלכלית לכולנו.

ערב רב הוא יוזמה עצמאית, ואנחנו כעת מסכמים עשור של פעילות במהלכו הפכנו לפלטפורמה הרחבה ביותר לדיון תאורטי וביקורת על אמנות בשפה העברית. ההישרדות הכלכלית של המגזין גבולית מאד גם בשגרה, כאשר ההכנסות והתמיכות משמשות בעיקר למימון בסיסי של תשתיות, הפקה וכיו״ב.

רצינו להזכיר שניתן לתמוך בפעילות של ״ערב רב״ באמצעות תרומה חודשית או תרומה חד-פעמית. היכנסו לקישור ועזרו לנו להמשיך לעשות עיתונות תרבות עצמאית, מגוונת והוגנת.

http://www.erev-rav.com/donation

הפוסט רב ערב 13.05.20 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


לגלריה ומרכז ארצי לאמנות נשים 'סטודיו משלך'דרוש/ה מנהל/ת פרויקטים

$
0
0

לגלריה ומרכז ארצי לאמנות נשים 'סטודיו משלך' דרוש/ה מנהל/ת פרויקטים

דרישות

* ניסיון בהפקת וניהול פרויקטים (תינתן עדיפות לתחום האמנות)

* תואר ראשון באמנות / אוצרות / מזואולוגיה /  ניהול ארגונים חברתיים

*הכרות עם עולם האמנות

*ניסיון בהדרכה וחינוך (יתרון)

*ניסיון במדיה דיגיטלית ושיווק ברשת

*אנגלית ברמה גבוה (כתיבה ושיחה)

*יחסי אנוש טובים

*יכולת לעבודה עצמאית יחד עם יכולת עבודה גם עם גורמים עירוניים וממשלתיים

*התאמה לערכים ולשפה פמיניסטית וחשיבות קידום נשים בשדה האמנות, ורצון לקחת חלק בהקמת מרכז חדש בסצנת האמנות בארץ.

*יתרון לתושבת ירושלים

תיאור תפקיד

*הפקת תערוכות הגלריה, עבודה מול אוצרים מתחלפים והפקת קטלוגים

*פיתוח וניהול פרויקטים משתנים מתחום האמנות, החברה והחינוך

*כתיבת תכנית עבודה שנתית

*עבודה אל מול גורמים עירוניים, ממשלתיים וארגוני תרבות בירושלים ובארץ

*איתור ויצירת קשר לצורך שת"פ עם מרכזים לאמנות נשים בעולם

*עבודה אל מול גופים שונים ומגוונים (מפעל הפיס, משרד התרבות, מכוני תרבות, עמותות, קרנות, אספנים, גלריות, מוזיאונים, ועוד)

*עבודה עם צוות מצומצם ובסביבה רב תרבותית

היקף המשרה- חלקית, בגלריה לאמנות סטודיו משלך ברחוב כ"ט בנובמבר 10/א ירושלים

קורות חיים יש לשלוח לאימייל  studioofherown@gmail.com

ולרשום למשרה לניהול אמנותי/ אוצרות

הפוסט לגלריה ומרכז ארצי לאמנות נשים 'סטודיו משלך' דרוש/ה מנהל/ת פרויקטים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

יותר מדי מהעין הכי כחולה

$
0
0

״יותר מדי מאוחר מדי״/ אלעד רוזן, גלריה רוזנפלד

 

א. אני רוצה לכתוב סיפור על איך דופקים לאלעד רוזן מכות בחניון של קרית המלאכה. ממש מתחת לגלריית רוזנפלד איפה שהוא מציג תערוכה. לתערוכה קוראים ״יותר מדי מהר מדי״. מכות לאלעד רוזן בקרית המלאכה. אני אמציא דמויות שיכולות לעשות לאלעד רוזן דבר כזה. לתת לו מכות כמעט להרוג אותו ממש בחניון ממש מתחת לגלריה. דמויות? דמות. אספי.

אספי שוטף כלים במסעדת ״על הרמפה״. אספי. אספי שלא מדבר עם אף אחד. אספי ששומע הכל. אספי עובד כשוטף כלים במסעדת ״על הרמפה״. הוא שומע הכל והוא מבין הכל אז די מהר הוא קולט את סוג הפעילות שמתרחשת סביבו בקרית המלאכה. זאת של האמנות הגבוהה וזאת של המצוקה הנמוכה. אבל למה שאספי יפרק את אלעד רוזן במכות? נופר. דמויות. אספי ונופר. נופר היא אחת הזונות שעובדות בקרית המלאכה*.

* יונתן האקס שלי גר בקרית המלאכה וממש השבוע הוא סיפר לי שהוא מחפש לעבור דירה כי הזונות מזדיינות עם לקוחות בחדר המדרגות ובמעלית של הבניין, ושזה נהיה לו קצת טו מאצ׳. שאלתי את יונתן אם הוא מכיר את הזונות בשמן והוא ענה שהן לא עומדות שם, שהן עומדות בחורשה ליד ורק עושות את העסקים עצמם במעלית או בחדר המדרגות. בהתאמה נופר לא עומדת בקרית המלאכה בלילות, היא רק מגיעה לשם עם קליינטים.

נופר. נופר ואספי. אספי ונופר. הם אחים? חברי נפש? הם לא זוג. אספי ונופר לא זוג. היא לא מסוגלת לא רוצה להיות בזוג והוא בכלל גיי. הם ערבים? הם באים מאותו מקום? זה משנה? זה סיפור על אספי ונופר – חברי נפש. הם מרביצים לאלעד רוזן ביחד? לא. זה אספי עושה לגמרי לבד. אבל למה שאספי יכה את אלעד רוזן? ובאיזה עוצמה הוא רוצה להכות בו – עוצמה שתשאיר אחריה סימנים על העור ועל הגוף של האמן?

אספי מספר לנופר שהבניינים האלה שפעם היו מבני תעשיה הם עכשיו לופטים של אמנים וגלריות. שכבר כמעט ולא נשארו עסקים קטנים.

אספי מספר לנופר על הלקוחות במסעדה שהוא עובד בה. הוא מספר לה את האוכל של מי הוא מנקה מהצלחות.

אספי מספר לנופר על אנשי אור היום שפוקדים את המתחם הזה והיא בקושי מאמינה – היא מכירה רק הדארק סייד של הירח המחורר הזה שנקרא קריית המלאכה.

שבת בבוקר. שניהם לחלוטין ערים כבר מעל 24 שעות. היא החליטה לסיים לעבוד באותה שעה שבה אספי מסיים לשטוף. בימי שישי זה בערך בשלוש בבוקר. הם הלכו קצת בפארק החורשות וחזרו לנסות להירדם בדירה הקטנטנה של אסף ברחוב ראשית חכמה. הם לא נרדמים. כנראה שהם עשו קצת יותר מדי סמים.

אספי מספר לנופר שממש מדי פעם הוא נכנס לגלריות להסתכל קצת ושואל אותה אם אולי מחר בבוקר היא גם רוצה.

אספי לוקח את נופר לגלריה.

אספי לוקח את נופר לגלריה רוזנפלד לראות תערוכה של אלעד רוזן. זה ההפך הגמור ממה שהיא דמיינה שיהיה בגלריות האלה שיש ממש מחוץ למעליות האלה שהיא מתה בהן כל לילה עוד קצת. ציורים גדולים וצבעוניים שנראים כמו ילד בן שש צייר. הציורים מצחיקים אותה לאללה והיא צוחקת ממש חזק ובקול רם. נשים עם צעיפי פשתן כתומים ומשקפיים מפלסטיק עבה ושקוף מסתובבות באי נחת מהצחוק. המבט שלהן קובר אותה בתוך עצמה. יש בציורים דמויות שהיא באיזשהו אופן מזהה. יש בציורים אנרגיה שהיא מבינה. הנה פינוקיו, הנה קרואסון, הנה לב עם עין בתוכו. העין הכי כחולה. היא לא יודעת למה ולא ממש שואלת את עצמה למה אבל הציורים מעניקים לה תחושה של הקלה. הם מזכירים לה את הפיג׳מות שהיא ואחיות שלה היו שמות, כל לילה פיג׳מה מטופשת עם דמויות של מיני מאוס. היא חשבה שיהיה פלצני אבל היא מסתכלת על צבעים שהיא אוהבת ומרגישה כאילו הוא גם צייר קצת אותה. הנה אלעד עצמו. נופר כבר לא צוחקת אספי כבר עצבני.

אלעד גבר גבוה עם נעליים צהובות מבריקות וסיכה בצורה של תות שדה על הטי שרט שלו, שגם היא צבועה כולה בצהוב תינוקי. הוא חמוד ואדיב. הוא עונה שוב ושוב את אותן התשובות לכל מי שמתעניינת בו או בציורים שלו. אישה עם צעיף פשתן ירוק, משקפיים צהובים וקוצים מחומצנים אומרת לו שהוא פשוט נהדר. ״אתה פשוט נהדר אלעדי״. ״תודה״, הוא אומר ומסמיק. אישה בשמלה לבנה ושיער לבן ארוך מתעניינת במפלצת השחורה שמנסה להבהיל את הצופה דרך הבד. אלעד עונה לאישה הלבנה שזאת פרשנות יפה. ״להבהיל, יפה, פרשנות יפה, אף פעם לא חשבתי על זה ככה״. גם נופר סקרנית וגם נופר רוצה לשאול אבל היא לא תיגש אליו בחיים. אספי. אספי חושב שזה בולשיט הציורים האלה אבל הוא לא אומר כלום כי הוא קולט שנופר מוצאת בהם איזושהי נחמה. לחיצת ידיים. ציור גדול שהמרכז שלו הוא לחיצת יד. ידיים שעירות. גברים. גברים לוחצים ידיים שעירות. אפשר כמעט להריח זיעה חמוצה דרך הציור. מתחת לידיים הלוחצות עין גדולה כחולה מסתכלת על נופר. העין הכי כחולה. שלושה גברים בערב חלש, עשרה גברים בערב מופרז.  אף אחד פה בגלריה לא יכול אפילו לדמיין איך נראים החיים שלה. לחיצת יד. חוזה. הסכם. נופר היא סחורה. לוחצים מעליה את היד והיא נלקחת לחדר מדרגות או מעלית להשלים את העסקה שנעשתה מעל ראשה. מפלצות שחורות במעלית, מפלצות שחורות בחדר המדרגות, מפלצות שחורות מסתכלות לנופרי בעיניים דרך הבד. אבל אין לה עיניים כחולות או נעליים צהובות.

נופרי לא זוכרת את הפעם האחרונה שהיא אכלה תות שדה.

אז למה שאספי יכה את אלעד רוזן?

אלעד רוזן, "העין, המח והלב", 2019

ב. באתר ״אלכסון״ מופיע טקסט של יעלה ורטהיים שנקרא ״אני רואה משמע אני קיים״, שעוסק בכוחו של המבט. היא שוזרת פה כמה רעיונות והיא עושה זאת דרך התערוכה האייקונית של מרינה אברמוביץ ״האמנית נוכחת״, ספר בדיוני שנכתב על שני אנשים שצופים בוקר בוקר בתערוכה האייקונית של מרינה אברמוביץ שנקרא ״המוזיאון לאהבה מודרנית״, וספרים על פסיכולוגיה של תינוקות עם דגש על משמעות המבט עבור התינוק. ורטהיים מצטטת פרויד וויניקוט וזזה לה בין עולם האמנות לעולם הפסיכולוגיה והספרות. אולי זה מרגיש קצת מביך והמוני לדחוף לפה את מרינה אברמוביץ אבל המאמר הזה הוא כמו כפפה ליד. הוא בא בול עם המבט של נופר בעין הכחולה בציורים של אלעד.

תינוק.

התינוק רואה את עצמו בפנים של אמא שלו וככה מתעצבת זהותו היצירתית, השיקוף של מי הוא. ככה הנפש שלו מתארגנת לקראת עצמיות הנפש שלו בעולם. מבט. מבט. מבט. אדם מוגדר על ידי מבט. הם לוחצים ידיים מעל הראש שלה. תינוק בוהה בעיקר בעיניים, שעות על גבי שעות של עיניים. ההרגל הזה עובר כשמתבגרים.

אני מביט משמע אני קיים. אני מובט משמע אני קיים עוד יותר – וכל זה מתחיל בתינוק, באותן שעות על גבי שעות של בהיית עיניים. אגב, ההרגל הזה עובר כשמתבגרים. לדברי הפסיכואנליטיקאי דניאל סטרן, מבוגרים בוהים אחד לשני בעיניים שניות מעטות אלא אם הם מאוהבים או מזדיינים. נופר. כשחיות מסתכלות אחת על השניה חזק בעיניים זה אומר שהתחיל פה קרב. יחסי כוחות. אם אחד הזאבים לא ישפיל מבט, יכנע, הם יחשפו שיניים ויתקפו אחד את השני. בסוף תמיד יש מנצח ומפסיד. שלושה גברים בלילה חלש עשרה גברים בלילה מופרז לחיצות ידיים מעל הראש שלה. הם מסתכלים לנופרי בעיניים הקליינטים? היא מחזירה להם מבט? לאלעד רוזן יש עיניים כחולות וגדולות. סבתא של נופר הייתה אוספת עיני טורקיז בלקניות נגד עין הרע. לאספי יש עיניים חומות. שיח גלריה. העיניים הטורקיזיות של סבתא של נופר לא שמרו על נופר כמו שצריך, למה? בתערוכה של מרינה אברמוביץ יש כביכול דמוקרטיה, אין סינון וכל מי שרוצה יכול לעמוד בתור ולשבת מולה. אבל כמובן שזו אמת חלקית. המוזיאון הוא מעמד סוציו אקונומי בפני עצמו וכך גם הגלריות למרות שהכניסה אליהן בחינם. הדמויות הראשיות בספר ״המוזיאון לאהבה מודרנית״ הם ניו-יורקרים אמידים. הפערים משתקפים גם הם באופן עמוק במבט. כוחו של המבט. למי יש זכות להסתכל על האמנות המוצגת בקרית המלאכה? מי מרגיש שהמבט שלו נחוץ שם, ראוי שם, נועד לשם? עיניים מבעד משקפי פלסטיק שקופות מסתכלות לאחור בבוז לשמע צחוק מופרז. מה את קשורה לכאן את?

אלעד רוזן, "התגלות", 2019

ג. שיח גלריה, יום שבת. סביב אספי ונופר מתהווה שיח גלריה. החלל מתמלא כסאות קטנטנים ללא משענת. ״נופר בואי נלך״ הוא אומר לה, אבל היא תופסת מקומות ישיבה. כל פעם שמישהו חדש נכנס לגלריה אחד העובדים רץ מהר מהר להביא לו שרפרף חדש. אוצרת הגלריה משוחחת עם האמן. עיקר השיחה נסובה סביב השאלה אם ציור הוא מדיום מת. למה שאספי יכה את אלעד רוזן? אלעד רוזן הוא דימוי למשהו? איך יודעים במכות להפסיק לפני שגורמים נזק בלתי הפיך מדי? מדיום הציור מת?

אלעד רוזן מתאר את האופן שבו הוא מצייר. הוא מצייר לפחות ארבעה ציורים במקביל. אף פעם לא ציור אחד, תמיד לפחות ארבעה קנבסים פתוחים לצידו. הקנבסים גדולים כי הוא גדול. הוא מסביר שהוא רוצה שיהיו יחסים שוויוניים בגודלם בין הקנבס לגוף הארוך והגבוה שלו. אספי קטן המימדים יכול בכלל עליו? ארבעה קנבסים פרוסים על קירות הסטודיו וכל פעם אלמנט כלשהו נוסף על אחד מהם. פה זריקת צבע, שם איזו צורה, פה איזה תות. שוב ושוב ישאלו אותו במשך כל הקריירה שלו האם הציור מת, ותשובתו תמיד תהיה שזה מוזר לשאול את השאלה הזאת צייר חי ומציג. שיח גלריה. אספי ונופר מאזינים לשיחה. אלעד מספר על הנעליים הצהובות שהוא קנה בטופ שופ במיוחד לתערוכה ועל סיכת תות השדה שקנתה לו אשתו. הנשים בצעיפים חוזרות ומשתיקות אחת השניה בקריאות ״ששששששששש״.

פריז. אלעד רוזן ואשתו המשוררת נעם פרתום היו בתוכנית שהות בפריז. Cité Des Arts. תוכנית שהות אמן יוקרתית במימון המדינה. התערוכה הזאת צוירה כולה בפריז. זוג בפריז. הוא צייר והיא התלוותה. חדרון פצפון. קטנטן. שלושים מטר רבועים קומה רביעית. עליית גג. חצי מהתקרה בדירה היא אלכסון היא גג. אלעד לא מצליח אפילו לעמוד בה זקוף. איך הוא צייר שם?

שיח גלריה. אלעד מדבר על פריז ועל הקושי להיות בהשראה במקום אשר צורח עליך ״להיות בהשראה אתה בפריז!״ הוא לא מדבר על גודל הסטודיו ועל התקרה העקומה. הוא מדבר על זה שלקראת החזרה שלהם לארץ הוא הוריד את הבדים מלוחות  העץ של הקנבס וגלגל אותם עבור ההובלה. כשחזר לארץ לא הרגיש צורך למתוח בחזרה את בדי הציור ולכן הכין מהן קולאז׳ים. הציורים ברוזנפלד הם שכבות של ציורים. שכבות של הציורים אותם צייר בשלושים מטר רבועים ועקומים בפריז עם אשתו. אין נשים בציורים שלו. דבק. הבדים מודבקים אחד על השני, ואם מסתכלים מקרוב רואים את עקבות ההדבקה. מעל הדבק נצנצנים. הוא קורא להם ״נצנצים של אלנבי״. כשאלעד אומר ״אלנבי״ הנשים בצעיפים צוחקות ולא אספי ולא נופר מבינים את הבדיחה. אלעד לא מספר על חוויית הציור לצד אשתו בסטודיו הקטנטן שלהם בפריז, אלא רק על פעולת הגלגול וההדבקה. אלנבי. ששששששש. בדיחה. ציור אחד מורכב כעת ממה שהיה פעם ארבעה ציורים שונים. כשהם צוירו לא היה לאלעד בראש שלשם זה יתגלגל. הכל פשוט ״קרה״. ארבע שכבות של ציורים שונים:

1: פסים. ירוק, כתום, צהוב אדום. שמשות ילדיות עם קרניים.

2: לוח אימוג׳ים ג׳יברישי ולצידו רוח רפאים.

3: לוח מתמטי, גרף מתהווה וסתום. גוש שחור, עין כחולה, דמעה.

אלעד רוזן, "שלישייה", 2019

ד. צורות מופשטות גיאומטריות. הרבה צבעים. למטה שלושה משולשים שחורים וברורים. בתוכם פיות עם שיניים דוקרניות.

ארבע שכבות של ציורים נפרדים. אלעד מספר שחלק מהציורים צוירו בכלל הפוך. הם אלימים הציורים האלה, והוא רך כמו מרשמלו האלעד הזה. הכל הפוך. הכל הפוך אבל אספי הבין כבר מזמן שמהאנשים שנראים שפויים הכי צריך להיזהר. המכות יקרו. כנראה הלילה, אספי כבר לגמרי החליט. הוא יביא לו מכות כדי למזג בין הפרסונות. האיש הרך והמתוק בגלריה והמפלצות המדממות שבציורים. אם אספי מביא לאלעד רוזן מכות עד זוב דם, מה יצא לאלעד מהגוף –תותים או דם?

אלעד מודיע לאורחות בגלריה שזו התערוכה עם הכי הרבה פחות תותים שהוא יצר. האלטר אגו תות שדה שלו מתחיל למצות את עצמו. אספי שואל אותה איזה ציור היא הכי הכי הייתה רוצה שהוא יקנה לה. היא מצביעה על זה שיש בו לב ורוד ובתוכו עין. העין הכי כחולה.

אלעד רוזן, "מזרקה של דמעות", 2014

ה. העין הכי כחולה.

העין הכי כחולה, ספר הביכורים של טוני מוריסון, הוא טקסט מכונן על דיכוי וגזענות (הוצאת הקיבוץ המאוחד, תרגום: טל ניצן). גיבורת הספר היא ילדה בשם פקולה. נערה שחורה ש״מצטיינת״ בכיעור שלה. ילדה שמגעילה פיזית את כל הסובבים אותה, בייחוד את הלבנים. פקולה אובססיבית לבובות בצבע עור לבן. אמא שלה היא עוזרת בבית עשיר ולבן. פקולה תעשה הכל כדי להידמות לשירלי טמפל. היא רוצה יותר מהכל הכל הכל שהיו לה עיניים כחולות, אבל לא סתם כחולות, פקולה רוצה את העין הכי כחולה. במהלך הספר פקולה נכנסת להריון מאבא שלה, והיא מסיימת את דרכה בחדר משוגעים (כן, זה ספר סופר קשוח). בעיצומו של השיגעון והנידוי בבית המשוגעים פקולה מוצאת נחמה בכך שהיא מדמיינת שאכן היא השיגה את העיניים שהיא רצתה וכעת יש לה את העין הכי הכי הכי כחולה. הטקסט של טוני מוריסון מכונן כי הוא הצליח לחשוף מנגנונים של דיכוי ולהפוך את העין הכחולה לסימבול. מעניין לקרוא את הציורים של אלעד רוזן דרך העין הכחולה של טוני מוריסון, דרך המבט של אספי ונופר ודרך פעולת ההתבוננות ההדדית בתערוכה של מרינה אברמוביץ. הרי מה כוחו של המבט של המרינה הזאת? הטוטאליות שלה למען מי שיושב מולה. כה נדיר שאנחנו יושבים מול אדם שכל ההוויה שלו מוקדשת אך ורק כדי להעניק לנו מבט.

הציורים של אלעד רוזן ילדיים וילדותיים והקריאה שלהם שונה לחלוטין בתוך שדה האמנות ומחוצה לו. אספי ונופר הם ה-מחוצה לו. את נופר זה מנחם ואת אספי זה מעצבן. את נופרי זה משעשע ואת אספי זה ממש מרתיח. זה מרתיח אותו ממקום ילדי וילדותי. זה מרתיח אותו ממקום כמעט חסר הגיון. הוא פשוט ״רוצה גם״. בסיגריה שאחרי הביקור ההזוי שלהם בגלריה נופרי ואסף רואים את אלעד רוזן ואשתו יוצאים מהמעלית ונכנסים לשבת במסעדת ״על הרמפה״, איפה שעוד שעה וחצי אסף מתחיל עוד משמרת שטיפת כלים. ״דמיין מישהו בא עכשיו ומפרק את הצייר הזה במכות״, נופרי אומרת לאסף ונקרעת מצחוק. זה מפתיע אותו, מאיפה היא הצליחה לקרוא לו ככה את המחשבה? היא צוחקת והצחוק שלה זה אולי הדבר היחיד שיכול להרגיע אצלו את הזעם. הוא מסכים איתה שזה יכול היה להיות מצחיק ושואל אותה מה לדעתה זורם לו בגוף – דם אמיתי או תותים קטנים עם פרצופים מבוהלים. הצחוק שלה הופך לבכי וזה מבהיל אותו עוד יותר. הוא מעולם לא ראה אותה בוכה. הוא שוקל אם להתקרב ולהניח עליה יד אבל מחליט להשאיר לה ספייס. מבעד הדמעות משתקפים השמיים. העין שלה מים שבהם כל כחול השמיים נספג והנה לרגע גם לה יש את העין הכי כחולה.

 

נכתב במסגרת הקורס ״אמנות בקונטקסט״ מרצה: נירית נלסון, לימודי תואר שני MFA בצלאל

הפוסט יותר מדי מהעין הכי כחולה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

אמנות בזמן קורונה

$
0
0

משיחות עם חברים, התברר לי שגברים שהם הורים חושבים שהם שותפים מרכזיים ל"עבודת ההורות", והם אלה שהקדישו את מירב הזמן לתהליך הלמידה מרחוק של ילדיהם בתקופת הקורונה. מעט מאוד נשים הסכימו עם אבחנה זו. גברים רבים כותבים על חוויות נפלאות שזימנה להם התקופה: להיות בבית, להכיר את הילדים וכדומה. למותר לציין שמצב זה, שעבור גברים הוא יוצא דופן, הוא היומיומי והמובן מאליו עבור נשים. ייתכן שהמצב החדש והמטלטל, שבו גברים משקיעים זמן ניכר בבית ובטיפול בילדים, נחווה בעוצמה גדולה כל כך דווקא בגלל שאנו לא רגילים לכך. נדמה שלמעשה היחסים המגדריים המקובלים, במסגרתם נשים הן האחראיות והמבצעות בפועל של רוב עבודות הבית השקופות וחסרות היוקרה, ממשיכים להתקיים. מלאכות אלה לא נתפסו על ידי הוגי השפה ותפיסת העולם הכלכלית השלטת כ"עבודה", ולכן אינן נמנות בתל"ג הלאומי. והנה, למרות "ביטולן", הן מתקיימות גם עתה, הפעם לעיניי הגברים.

עבור רבים, הסיטואציה הזאת הופכת לקשה במיוחד בתקופה האחרונה, עת נעשה ניסיון לחזור לשגרה ולהניע מחדש את שוק העבודה. הקושי הוא שביטול ההרחקות החברתיות והכרח השהייה בבית מתבצע בזמן שמוסדות החינוך עדיין סגורים חלקית. נדמה שעצם הרעיון לחזור לעבודה בלי להחזיר את מוסדות החינוך לפעילות מלאה, היא החלטה שיכולה הייתה להתקבל רק במקום שבו מקבלי ההחלטות הם גברים.

העיוורון לאנומליה שבבסיס הדברים נותח כבר בשיח הפמיניסטי של שנות ה-70 של המאה ה-20, ובאמנות הפמיניסטית בת התקופה. עיון בהם יכול להבהיר את המצב העכשווי. השיח הפמיניסטי טען שנחיתותן הכלכלית של נשים יוצרת תלות בין גברים לנשים וכך הנשים הופכות לישויות לא אוטונומיות. הפתרון שהליברליזם הציע בשנות ה-60 היה פשוט: יציאת נשים לעבודה תאפשר לנשים עצמאות. בהמשך, השיח הזה התפתח והניב את הדרישה להשוות את מקומן של נשים לזה של גברים בשוק העבודה. לעומת זאת, הפמיניזם המרקסיסטי, שפותח בשנות השבעים, דרש להכיר בעבודות השקופות של נשים (ה-Care) כשוות ערך ומצדיקות הכנסה.

בולטת במיוחד בתחום זה היא האמנית היהודייה-אמריקאית מירל לדרמן יוקלס, שהנכיחה ופיתחה תובנות אלה בעשייתה המושגית (קונספטואלית). יוקלס פיתחה את "אמנות התחזוקה" שלה לאחר לידת בִּתָה הראשונה. בעקבות הפיכתה לאם היא חשה שהיא נאלצת לנטוש את מקומה בעולם האמנות הציבורי ולהתרכז בתחום הביתי. לנוכח מה שנחשב בחברה כהתנגשות בין היותה אמנית להיותה אם, היא חיברה בשנת 1969 את "מניפסט לאמנות תחזוקה, 1969!". במניפסט היא הצהירה כי מעתה תעשה את עבודות הבית שלה כאמנות. היא הציבה שם במקום שווה את עבודות הבית עם עבודות שירותים ותחזוקה מתוגמלות וקבלה על מעמדם הנחות בחברה:

תחזוקה זה באסה;

תחזוקה גומרת את כל הזמן המזויין, כולל הזמן להזדיין.

המוח כואב ומִטמטם מהשעמום.

התרבות נותנת מעמד מחורבן לעבודות תחזוקה = שכר מינימום, עקרות בית = ללא שכר.

יוקלס לא התמרדה כנגד "עבודות הנשים" שיועדו לה, אלא טענה שיש לראות את התחום הפרטי כלא פחות חשוב מזה הציבורי, ולהתייחס לעיסוקי הבית כעבודות הראויות לתגמול סימבולי. בהתאם, החלק השני במניפסט שלה היה למעשה הצעה לתערוכה בשם CARE.

בעקבות המניפסט יצרה את "סדרת מיצגי אמנות תחזוקה" (1973–1974), שכללה שטיפת רצפות במוזיאון ומחוץ לגלריות וניקוי מוצגים במוזיאון. היא גם תיעדה את עצמה מנקה בבית חיתול מלוכלך ובעבודה אחרת הציגה תיעוד של עבודות בית סיזיפיות כגון הלבשת הילדים במעיל ופשיטתו מעליהם. הפעולות הללו הורחבו מאוחר יותר לעבודות שעסקו בשיקום הסביבה וביחסים בין בני אדם. מאז שנת 1977 ובמשך כמה עשורים, שימשה יוקלס כאמנית הבית הרשמית של מחלקת התברואה של העיר ניו-יורק, ובין השנים 1992–1994 אף הייתה חברה בוועד המנהל של המחלקה. בתפקידה במחלקת התברואה היא יצרה עבודות רבות, ביניהן בלטו "מראה חברתית" (1983)  – משאית אשפה מצופה במראות שהשתתפה במצעד האמנות הראשון בניו-יורק, וכמה פרויקטים של התערבוּת במטמנות זבל (landfills) ברחבי ארה"ב.

Mierle Laderman Ukeles, Dressing to Go Out/Undressing to Go In, 1973, detail. Black-and-white photos mounted on foam core with chain and dust rag, 55 x 42 1/4 inches. Original black-and-white photographs: Joshua Siderowitz. Installation photo: Jeffrey Sturges © Mierle Laderman Ukeles. Courtesy the artist and Ronald Feldman Gallery, New York, NY

יוקלס העמידה במרכז אמנות התחזוקה שלה את המטלות היומיומיות של חיי האימהות, ניהול הבית ופעולות תחזוקה אחרות – אישיות, מקצועיות ומה שהיא כינתה "תחזוקת כדור הארץ". התפיסה הפמיניסטית שלה ביחס לתחזוקה הורחבה לכלל עבודות השרות, כולל אלה שמתבצעות בדרך כלל על ידי גברים, וכשהם מבצעים אותן הם מתויגים בפועל כ"נשים", דהיינו כאזרחים מדרגה שנייה בחברה.

כבר בשנות ה-70 אמנות התחזוקה נתפסה במחקר כביקורת מוסדית. חוקרות אמנות הצביעו על כך שבבסיס אמנות התחזוקה עומדים הערעור וההצבעה על חוסר היציבות שבין המרחבים הממוגדרים – ה"פרטי" וה"ציבורי" – כפי שהם מובנים במוסדות אמנות. לפי גישה זו, המרת פעולות התחזוקה ליצירות אמנות יצקה בעבודת התחזוקה נראות ויוקרה, למשל, דרך התייחסויותיהם של אוצרי המוזיאונים לעבודות. הפרויקט כולו הצביע על המעמד הנמוך שעבודות תחזוקה מקבלות בתוך מוזיאונים, גלריות ואפילו בתוך הבית הפרטי. יתרה מכך, העבודות של יוקלס הצביעו על הדמיון שבין עבודות תחזוקה בבית לעבודות תחזוקה במוסדות ציבוריים. דרך הצגת התחזוקה כאמנות, העבודות ייצרו ערך ויוקרה למלאכת התחזוקה. יצירות אלה חשפו עד כמה עבודות התחזוקה נשארות סמויות מהעין: כאשר האמנית הפכה אותן ליצירות אמנות, הדבר נתפס כערעור על המסגרת המוזיאלית וגרר חרדה של ממש בקרב האוצרים.

"אמנות התחזוקה" היא דוגמא נפלאה לביקורת מוסדית באמנות, שמושאה הוא אמנם עולם האמנות שבתוכו היא פועלת, אבל היא גם פורצת מעבר לו ומשמשת סדנה חתרנית שמציעה ביקורת על הסדר החברתי. הסדרה הטילה זרקור על העבודות השקופות, שהן הבסיס ותנאי האפשרות לקיומן של יצירות אמנות, והפליגה מעבר לכך בערערה על הדיכוטומיות שבין הפרטי לציבורי, הגבוה לנמוך, ובין האמנות לחיי היומיום. לעומת יצירות אמנות או עבודות אחרות הזוכות לנראות וליוקרה, עבודות התחזוקה נעשות באופן המוצלח ביותר דווקא כשהן נשארות בצל. ואולם בפועל, למרות שהמבט נודד מהן, הן אלה שמאפשרות את קיומן של יצירות האמנות. גם ב"חיים עצמם", מחוץ לגלריות, מלאכת הניקיון ועבודת הסדר הן אלה שמאפשרות את מהלך החיים התקין.

Mierle Laderman Ukeles, Touch Sanitation Performance, July 1979–June 1980. Sweep 2, Brooklyn 31, 8/9/1979.  Photograph:  Marcia Bricker. © Mierle Laderman Ukeles. Courtesy the artist and Ronald Feldman Fine Arts, New York

אם כן, ביסודה של "אמנות התחזוקה" עמדה חשיפת המוסדות החברתיים המייצרים משמעות ויוקרה. כשיוקלס התיקה את עבודות התחזוקה למוזיאון והפכה אותן לאמנות, היא למעשה הצביעה על הפן הממסדי שמייצר את ערכן של פרקטיקות חברתיות. אכן, ״אמנות התחזוקה״ פעלה לאור התיאוריות הפמיניסטיות שביסודן עומדת התובנה ש"אמנות", וכמוה גם "עבודה", נוצרות תמיד בכפוף לתנאים של מי עושה מה, למי, ובאילו תנאים זה קורה.

פרימת האבחנות בין האמנות לחיים, וההנכחה של התובנה שדרך חשיפת המבנים של עולם האמנות אפשר להאיר גם מבנים חברתיים רחבים יותר, קיבלו ביטוי מובהק כבר במיזם הראשון הגדול של האמנית  במסגרת אמנות התחזוקה. במיצג "לגעת בתברואה" (1978–1980) יוקלס הסתובבה בניו-יורק ולחצה את ידיהם של 8,500 עובדי ועובדות התברואה של העיר, כשהיא אומרת לכל אחד ואחת מהם "תודה על שאת/ה מחזיק/ה בחיים את העיר ניו-יורק". בכך היא ביקשה לחשוף בפומבי את העבודה ואת העובדים השקופים ביותר במשק, אלה שבלעדיהם כל השאר לא מתאפשר. היום, באותו האופן, משבר הקורונה מזמן לנו דוגמא מאלפת למה שקורה כשעבודות תחזוקה וטיפול נשארות שקופות. באיזה עולם אפשר לקבל החלטות על סידור עבודה שבו לא נלקח בחשבון הטיפול בילדים? נדמה לי שזה יכול לקרות רק במקום בו צמרת מקבלי ההחלטות מורכבת מגברים, ועבודת החינוך והטיפול בילדים היא שקופה.

הפוסט אמנות בזמן קורונה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

העונג של להיות קוויר והעונג של ההתבוננות בקוויר

$
0
0

״התכוננו לגלות קולות חדשים ופרספקטיבות רעננות״, קורא אלינו הסלוגן של המומה החדש. הגרסה המורחבת של המוזיאון המפורסם נפתחה רק כמה ימים לפני שנסגרה הביאנלה האחרונה בוויטני, שגם האוצרות שלה צמחה מתוך תפיסת עולם זו.1

״רעיונות חדשים ופרספקטיבות רעננות״ הם, למעשה, הרעיונות והפרספקטיבות של אלה שלא זכו לייצוג הולם במוסדות המרכזיים, המכתיבים את השפה החזותית של קהילת האמנות באמריקה בפרט ובעולם ככלל. הקבוצות הללו כוללות נשים, אמנים שחורים, אמריקאים-ילידיים ואמנים קווירים.2 מאחר שהמוזיאונים הגדולים נכונים עכשיו להכיל את יצירותיהם של אמניות ואמנים אלה, כדאי שגם אנחנו, הצופים, נתכונן להתבוננות בהן.

כאמנית צעירה שנוהגת לבקר במוזיאונים לאמנות עכשווית באופן עקבי, אני מוכרחה להודות שאכן יש לי צורך להכין את עצמי. התבוננות באמנות שחורה ובאמנות ילידית היא בעיקר תענוג חסר-סיכון עבורי, אחרי הכל, אני לבנה ואין לי ציפייה שביטוי אישי של אמנים אלה ישקף אותי מבחינה תרבותית. אולם, לפני שאני יכולה להתבונן בחיים קוויריים, כפי שהם מוצגים בחללי תצוגה הומים ממבקרים, אני צריכה להתכונן. כל הקווירים שאני מכירה, וגם אני, קשורים באופן הדוק לזהות שלהם ולייחודיות שלה. זהו קשר עמוק, מלא שמחה, מתובל בהומור ולעיתים גם נגוע בכאב. לכן, הצגה של דימויים קוויריים בפני מבקר המוזיאון, שחיפש בסך הכל את ״החמניות״ של ואן גוך או יצירה של הופר, היא משימה שצריכה להתבצע מתוך מודעות לאחריות הגדולה שבאה איתה.

אחת המורכבויות העיקריות שאני רואה בייצוג של חיים קוויריים במוסדות שפתוחים לקהל הרחב קשורה בצורך לשמור על האיזון העדין בין העונג של להיות קוויר והעונג של ההתבוננות בקוויר, ובכך שבמקרה של הצגה רשלנית או חסרת אחריות, עשויה להיווצר סתירה בין מצבים אלו. חלק גדול מההנאה שבחוויה הקווירית נגזר מהיות סוטה, כלומר חריג, יוצא מגדר הנורמה, מפעילות שנחשבת פרוורטית. קוויריות היא חגיגה של פרוורסיה בחברתם של עמיתים לסטייה, בלי לפגוע באף אחד מהמשתתפים. במילים אחרות, להיות קוויר משמעותו לממש את הסטיות שלך במסגרת המתאימה לכך.

העונג שבהתבוננות בקוויר מתאפשר רק כאשר יש חדירה למרחב הקווירי, בעקבותיה מערכות היחסים המתקיימות בתוכו נחשפות. חדירה זו מייצרת למעשה שני מרחבים: הקווירי וזה שנוצר עבור ועל ידי המתבונן, ואותה התרחשות יכולה להתפרש בדרכים שונות בכל אחד מהמרחבים הללו. רגעים שבמרחב הקווירי יתפסו כנעימים ובטוחים עלולים להתרגם ככואבים או מאיימים כשגוזרים אותם מהעולם בו הם נוצרו ומעבירים אותם לקובייה לבנה, רק קומה אחת מעל ״הריקוד״ של מאטיס. הצפייה בדימויים הללו גורמת לשאלות לבעבע: למי שייך הדימוי הקווירי? מי יוצר אותו? מי בתוך הדימוי? האם ברור לנו במי אנחנו מתבוננים? במאמר זה אנסה לפרוש הצעה לייצוג קווירי שנוצר ברגישות ובאחריות, אציג דוגמאות לעבודות ואמנים שלטעמי עומדים במשימה וגם כמה כאלו שמצליחים פחות. על מנת לשמור על חיבור עם המציאות העכשווית, אתמקד בעבודות ואמנים שהוצגו בביאנלה האחרונה בוויטני ומוצגים כעת במומה החדש.

במשך תקופה ארוכה חייתי בקרב הקהילה הקווירית בתל אביב. במהלך תקופה זו הכרתי איש תרבות הומוסקסואל, שבמשך יותר מעשור מילא תפקיד משמעותי בסצנת תיאטרון הפרינג׳. יום אחד נתקלתי בפוסט שכתב בפייסבוק ונחקק בזיכרוני. הוא פרסם תצלום של וולפגנג טילמנס, ״זין (נשיקה)״,3 לצד סיפור אישי: הוא סיפר שהייתה תקופה בחייו בה לא היו לו מגורים קבועים, והוא נאלץ להתארח אצל חברים, לעבור מדירה לדירה בקצב מתיש. באין בית, היה לו צורך לסמן טריטוריה איכשהו, וכדי לעשות זאת, הוא נהג להצמיד לקיר של כל דירה בה ישן גלויה שעליה התצלום של טילמנס. התצלום, תקריב של שני נערים מתנשקים, הוא אחת העבודות המוקדמות יותר של האמן. הפלאש הגס גורם לפנים המיוזעות, לשיער השמנוני ולבגדים המלוכלכים לזהור. אחד מהנערים לובש ז׳קט ספורט והשני טי שרט לבנה, ספוגה בזיעה. הנשיקה בולענית למדי. האקט מלא אגרסיה, כאילו לא נעשה מתוך כוונה מודעת אלא מתוך דחיפות ובהלה, משהו שפורץ את גבולות הבושה. מעשה שאדם לא מדבר עליו אבל בוודאי חושב עליו ללא הפסק. הבחור בז׳קט הספורט אוחז בערפו של הנער בחולצה הלבנה בעוצמה, כמו כדורגלן שמברך את חברו לקבוצה אחרי שהבקיע שער. זהו מפגן גבריות שבו בזמן טעון בתשוקה לגבריות.

איש התיאטרון, כך אני מנחשת, מצא נחמה בתצלום לא מפני שהוא נתן לו תחושה של תקינות, אלא דווקא מפני שהדברים לא היו תקינים. הוא היה במצב חריג, גם מכיוון שלא היה לו בית אך גם בגלל שלהיות קוויר פירושו מלכתחילה להיות חריג, זו אינה חוויה של קיום תקין. אבל עם טילמנס לצידך, או על הקיר מעל הספה עליה תישן הלילה, אפשר להרגיש חופשי מהצורך להתנצל.

מעבר לכך, ״זין (נשיקה)״ נוצר רגע של נעורים בוסריים, של דחף מכאיב. רגע שיתכן שרצוי לשכוח, מרגש ככל שיהיה. חוויה של חשיפה לחדש ושל כניעה לתשוקה היא דבר יפה להסתכל עליו בעיקר ברטרוספקטיבה, אחרי שכבר פענחת את משמעותה. אני מתייחסת כאן להתבוננות של הקוויר ובדימוי הקווירי, זה שנמצא כבר מחוץ לארון והוא רווה נחת כי הגשר ההוא כבר נחצה, אלה שכבר בראו את עצמם מחדש דרך המסע להבנה במי בעצם הם רוצים לאחוז, לגעת.

ברצוני להתייחס להשפעה המנחמת של עבודתו של טילמנס דרך דוגמא נוספת. בספרה של אוליביה לאינג, ״The Lonely City: Adventures in the Art of Being Alone״, מוקדש פרק לדיון נרחב בעבודותיו של דיוויד ווינרוביץ', שנולד כעשור לפני טילמנס, ושביצירותיו קיים צד אפל ומלא סבל המגיח מערפל כבד של הומופוביה. לאינג מצטטת שיחה בין ווינרוביץ׳ ונאן גולדין, כאשר גולדין שואלת בשלב מסוים מה הוא היה רוצה שעבודתו תעורר בעולם. ״הייתי רוצה לגרום למישהו להרגיש פחות זר – זה הדבר הכי משמעותי עבורי״, משיב ווינרוביץ', ומוסיף, ״כולנו יכולים להשפיע זה על זה, אם נהיה פתוחים מספיק כדי לאפשר זה לזה להרגיש פחות זרים״.4

לאינג מצהירה שהיא ״התחנכה על ברכי לסביות״.5 אמנם היא מתארת רק מערכות יחסים הטרוסקסואליות, או, למעשה, את ההתפרקות של מערכות יחסים אלה, אבל לגדול בסביבה לסבית נשמע לי קווירי די והותר. אני מאמינה לה לחלוטין כשהיא כותבת שהמפגשים המיניים של ווינרוביץ׳ בנקודות השוטטות (קרוזינג) ״חזותיים עד ברק, מפורטים עד ברק״ (Electrically visual, electrically explicit). 6  אני מאמינה גם לכך שהפתיחות של ווינרוביץ׳ סייעה לה להתמודד עם תחושת הבדידות שלה. יש מקום לבקר את עבודתו של טילמנס, את הקיטשיות שבה ואת האסתטיזציה. יחד עם זאת, עבודות אמנות שיש בכוחן להפחית סבל ולאפשר חוויה של חיבור לעולם מעניקות מתנה יקרת ערך לאינדיבידואל הקוויר בפרט ולעולם האמנות ככלל.

לא רחוק מהקיר עליו מוצגות עבודותיו של טילמנס תלויה ״לסבית״ (Dyke) של קתרין אופי.7  לעבודה הזו יש אחות, שבעיני היא מעניינת יותר: ״פורטרט עצמי״8 שלה מאותה השנה. ניכר שאופי מבוגרת יותר מהמצולמת ב״לסבית״, אבל גם היא ללא חולצה, גבה, עליו חרוט רישום מדמם עדיין, מופנה אל הצופה. הרישום ילדי, קלישאה של ״משפחה מושלמת״: בית, שני הורים, עשן עולה מהארובה ומעיד על כך שלפנינו בית מתפקד. אך התמונה אינה מושלמת. השמש בשמים מכוסה ענן עבה, גדול כמעט כפליים מהבית. אולי מזג האוויר מדכדך כל כך כי ההורים הם שתי נשים? מצב שמלווה לעיתים קרובות בחוסר בהירות, לפחות בעיני המתבונן מן החוץ. משפחה קווירית לא זוכה להישען על מסורת ארוכת שנים.

קת'רין אופי, "Self-Portrait/Cutting", 1993, צילום, © Catherine Opie, Solomon R. Guggenheim Museum, New York Purchased with funds contributed by the Collections Council, with additional funds from Mr. and Mrs. Aaron M. Tighe and the Robert Mapplethorpe Foundation, 2012

כשדברים לא מתאימים לתבניות שהתרגלנו אליהן, לפעמים אנו מרגישים כאילו משהו משובש בתפיסה שלנו עצמנו, כאילו הראות שלנו לקויה. במקרה זה, יתכן שהמראה שאנו לא רגילים אליו הוא הגוף הקווירי, ולא סתם קווירי אלא כזה שנהנה מכאב. וכאן ברצוני להוסיף הערה על המושג ״גוף קווירי״ וגם הערה על כאב פיזי. כאשר אני טוענת שהגוף של אופי הוא גוף קווירי אני מתכוונת לכך שהתספורת הקצרה שלה, האסופה הא-סימטרית של העגילים שבאזניה, היציבה המכופפת של גופה המלא, כולם מוכרים לי מאד. הם מוכרים כמו שמישהו מהקהילה שלך מוכר לך. ובנוגע לכאב – ובכן, ידוע לנו שאופי מעורבת בתרבות הבי.די.אס.אם מראיונות איתה וממה שהיא חושפת בעבודותיה. מעבר לכך, הארגון המוקפד של הפריים, הבחירה בטפט הקיר המרגיע כרקע והאיכות המצוינת של התצלום, שנלקח בזמן שהפצעים שלה עוד מדממים, הם עדות לכך שהכאב הוא עניין שגרתי, נינוח ומבורך בחייה של האמנית.

בספרה ״הארגונאטים״ מותחת מגי נלסון קו בין ״פורטרט עצמי״ של אופי לשלטים של YES ON PROP 8,9 אסוציאציה שלא יכולה הייתה לעלות בי כי מעולם לא שהיתי בקליפורניה. נלסון מצטטת שיחה בינה לבין בעלה, האמן הארי דודג׳:

״אני לא מבינה את זה״, אמרתי להארי. ״מי רוצה גרסה של פוסטר של פרופ 8, רק עם חצאיות משולשות?״

״אולי קאטי רוצה״, אמר הארי.10

סוג האיזון הזה הוא בדיוק מה שמקנה לעבודתה של אופי את הערך שלה – העבודות עוסקות בקוויריות, נכון, ובנראות קווירית ובזכויות קהילת הלהט״ב, וגם בחיים המתנהלים על הציר הסאדו-מזוכיסטי, אבל עיקרן בערגה לאינטימיות, יציבות, חום אנושי, בית עם אח בוערת ובת זוג לחלוק איתה את כל זה. היא עסוקה בייצוג של הפריק, אבל פריק שיש לו תקוות ותכונות כשל אחד האדם. אופי מספקת תמונה של האנושי מתוך חוויה של התבוננות באנשים מנקודת מבט קרובה.

במבט ראשון, לשפה החזותית של אל פרז יש הרבה במשותף עם זו של אופי. פורטרטים של אנשים קוויריים, תצלומים של הגופים שלהם, כולם מבוימים ומצולמים באיכות גבוהה וביד מיומנת. אבל ההתבוננות בעבודותיהם של פרז מתישה, מרגיזה אפילו. שלא כמו עבודתה של אופי, שם אני מוצאת את המוכר ומעורר ההזדהות, התצלומים של פרז מעוררים התנגדות. כשראיתי אותן בביאנלה בוויטני לא הרגשתי מיוצגת ואפילו להפך. אולי יש כאן ייצוג, אבל הוא לחלוטין מעובד וקישוטי.

״לעיתים קרובות מדי, המחקר אודות מיניות באמנות זוכה לתגובות מבטלות אם הוא לא מתמקד בדימויים איקונוגרפיים של אקטים מיניים או של גופים שנגזר עליהם להיות מושכים מבחינה ארוטית״. הערה זו של דויד גטסי (בשיחה עם ג׳ניפר דויל) נראית מדויקת למדי בהקשר הזה. הוא תוהה ״…איך תשוקה, המיני, והמגדרי מתפקדים מעבר לייצוגים המובנים מאליהם שלהם״.11 אניח שהצורך להימנע מ״ייצוגים מובנים מאליהם״ נובע מכך שאותם ייצוגים אינם מוסיפים דבר למציאות הקיימת. נהפוך הוא, הם מרוקנים את המציאות ממשמעות.

בתצלום ״t״12 אנו רואים כף יד אוחזת במבחנה קטנה עם טסטוסטרון מוכן להזרקה, ככל הנראה בגופו של טרנס (F2M). זהו תצלום שחור-לבן, מואר באופן דרמטי וקונטרסטי מאד – אסתטיזציה קיצונית של אובייקט קטן מעולם בתי המרקחת, המשמש כלי טכני (אחד מתוך כלים רבים, פיזיים ונפשיים) בתהליך האישי של אדם העובר תהליך לשינוי מין. מבלי להישען על סיפור רקע של בחירה משנת חיים של אדם מסוים ובלי להניח שהצופה יודע מה יש במבחנה ולמה בכלל היא משמשת (מעולם לא ראיתי, למשל, מבחנת אינסולין מצולמת ככה), ערך התצלום הוא פורמליסטי גרידא.

אם באטלר מלמדת אותנו שהטרונורמטיביות היא מתכון מושלם כל כך שאף אחד לא באמת מצליח לעקוב אחריו בלי להיכשל, ופוקו הבין שהטרוסקסואליות היא פיקציה שהמדינה משתמשת בה כדי לשלוט באזרחים, כנראה שאף אחד הוא לא באמת הטרונורמטיבי.13 במילים אחרות, כולנו קווירים במידה כזו או אחרת. לכן, כל ניסיון לייצג את הקהילה הקווירית כמועדון סגור של ילדים מגניבים נראה לי כצעד רגרסיבי. בתצלום של פרז ״New York 004״14 מתועדים שני אנשים שהייתי מזהה אותם כבוץ׳, או ג׳נדרקוויר, בתנוחה אינטימית. אחת/ד מהם נראית/ה בשנות העשרים או השלושים לחייה/ו, יושב/ת על מיטת טיפולים מהסוג שיש בדרך כלל בסטודיו לקעקועים. כפפות שחורות על ידיה/ו, היא/הוא אוחז/ת מאחור באדם צעיר, אולי אפילו בגיל תיכון, ישוב/ה על הרצפה ונשענ/ת אחורה בין רגליה/ו של הבוגר/ת. החזה של הצעיר/ה עטוף בידוק בניילון נצמד וידיה/ו קשורות מאחורי גבה/ו. בחלק העליון של החזה בצד שמאל שלה/ו ננעצו מחטים עבים. על הצד הימני של החזה יש קעקועים בקווים מרושלים, משהו שנראה כמו תפוח נגוס ורישום של לב.

התצלום עמוס בסממנים של סגנון חיים מסוים: פטיש הדקירה (פיקריזם), הקשירה, הכפפות השחורות, התספורות, הקעקועים, המיטה. הכל נראה כחלק מריטואל, הכל מלא סטייל, מצוחצח. הנתונים המוצגים בתצלום אכן לקוחים מהמציאות הקווירית, אך לא תמיד כל הסממנים הללו מופיעים באותו מקום ובאותו הזמן. יתכן ומספיק היה לצופה לראות מחטים נעוצות בבשר הצעיר, ואת האחיזה הבוטחת של חבר/ה, מאהב/ת, טופ, מנחה. הכפפות מרשימות אבל האם המיטה נחוצה גם כן? קעקועים הם אכן חלק מהתרבות הקווירית אבל לא לכולנו יש קעקועים קלילים כאלה, איוריים. האם ככה נראים חיים קוויריים? או שככה מדגמנים אותם? ״אמנות קווירית/פמיניסטית תרחף מעל הממשיות של הגוף כדרך לחקור את המשקל וההיסטוריה שלו, כדרך לחקור את הפוליטיקה של הפיכת הגוף לדבר, ודברים לגופים״.15 במקרה זה, ההפך הוא הנכון. הגוף לא נחקר ולא נשאלות אודותיו שאלות. הוא זוהר כפי שהוא, ממש כמו הגוף של דוגמן אופנה, גוף שנבחר להופיע בתצלום מסיבה פרגמטית, והוא יוחלף בדוגמן אחר בעונה הבאה.

אני רוצה לחזור להנחה שיש הבדל בין העונג של להיות קוויר ובין העונג של ההתבוננות בקוויר, ולכך שהמרחב הקווירי נחדר על ידי המבט מן החוץ שמבקש לראות מה מתרחש בו. ידוע לנו שפרז קוויר/ית, וכאמנ/ית יש להם זכות מלאה לייצר דימויים באופן שהם מוצאים לנכון. אבל, כפי שכתבתי, כל קווירית מתעקשת להיות קווירית בדרכה שלה, וגם בתוך הקהילה ישנם רעים וישנם כאלו שנשמור מהם מרחק. חשוב מאד לאפשר חשיפה של ריטואלים, הרגלים, סגנון והלכי רוח קוויריים, אבל לעבד את התמונה עד כדי כך שכל מציצן יוכל לבלוע אותה בקלות נראה לי שגוי. אופי נהנית מכאב, נכון, אבל היא לא משוויצה במחטים. טילמנס מצלם אנשים נוגעים זה בזה, אבל אצלו זה נראה ספונטני ומרושל, ולא זהיר ופוטוגני.

הניסיון להכליל דרכים שונות ליצור אמנות עשוי להיות גס רוח, ההבדלה בין טוב לרע בהקשר זה היא פעולה בוטה. אף אחד לא יכול לייצר אמנות שמישהו אחר היה מייצר, ממש כפי שלא ניתן לחיות את חייו של אדם אחר. עבודת האמנות היא תוצר ישיר של תנאים ובחירות בחייו של אינדיבידואל. יחד עם זאת, אני מוצאת שאמנים שמייצרים עבודות קודם כל עבור עצמם מתוך חוזה אינטימי שלהם עם תשוקות וצרכים אישיים, מולידים עבודות שמזינות גם אחרים, בדרכים מפתיעות ומשמעותיות. לא כאן המקום לפרט על עבודותיהם של פליקס גונזלס טורס, פיפילוטי ריסט, ברוס לה ברוס, אנה מנדיאטה, ברברה האמר, פול מגי ספויה, א.ל. שטיינר, ג׳וליאנה האקסטבל, ריאן טרקרטין ועוד. אבל אין בי ספק שאלה שמייצרים עבודות כדי לשחרר את עצמם זוכים להעניק שחרור גם לצופים, וחשוב להדגיש – הכוונה היא לצופים באשר הם.

הצג 15 הערות

  1. “More than half of the artists were women”; “four identify themselves as gender non-conforming”; and “more than half belong to racial or ethnic minorities,” including eight “identifying as Native American.”Painting Over the Ditry Truth, Rhonda Lieberman, The New Republic, September 23, 2019 https://newrepublic.com/article/154991/rich-art-museum-donors-exploit-identity-politics-launder-reputations-philanthropy
  2.  “a profound consideration of race, gender, and equity; and explorations of the vulnerability of the body” from the curatorial statement of the Whitney Biennial 2019, by Jane Panetta and Rujeko Hockley.
  3. The Cock, (Kiss), 2002 Chromogenic color print on paper, 300 x 400mm.
  4. Olivia Laing, The Lonely City: Adventures in the Art of Being Alone (New York: Picador, 2016), 135.
  5. שם, 125
  6. שם, 112
  7. Catherine Opie, Dyke, 1993, Chromogenic color print, 40×30’’.
  8. Catherine Opie, Self-Portrait/Cutting, 1993, Chromogenic color print.
  9. Prop 8, או בשפה הרשמית Proposition 8, היא הצעת חוק שעברה בקליפורניה בשנת 2008, ומטרתה לאסור נישואין חד מיניים במדינה. בפוסטרים ששימשו את הקמפיין בעד הצעת החוק יש סילואטות בנאליות של גבר, אשה (חצאית משולשת), ושני ילדים.
  10. Nelson, Maggie. The Argonauts. (London, UK: Melville House Press, 2016), 13.
  11. Relyae, Lane, ed. “Queer Formalism: Jennifer Doyle and David Getsy in Conversation.” Art Journal 72, no. 4 (2013): 59–71.
  12. Elle Pérez, t, 2019
  13. Paul B. Preciado summarized this point accurately: “hetrosexuality is anatomopolitical technology and not and underlying natueal origin” Preciado, Paul B., et al. Countersexual Manifesto. Columbia University Press, 2018. 29.
  14. Elle Pérez, New work 004, 2019.
  15.  Relyae, Lane, ed. “Queer Formalism: Jennifer Doyle and David Getsy in Conversation.” Art Journal 72, no. 4 (2013): 59–71.

הפוסט העונג של להיות קוויר והעונג של ההתבוננות בקוויר הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 20.05.20

$
0
0

קוראות וקוראים יקרים,

אנו מקווים שאתם מוצאים ומוצאות את עצמכן בשגרה החדשה אליה נכנסנו. נדמה שמושג השגרה מגדיר את עצמו מחדש מדי יום ביומו כעת. מכיוון שעדיין לא לגמרי ברור מתי ובאילו מגבלות מוסדות התרבות ייפתחו מחדש, נמשיך להשתמש בפלטפורמה הזו ובמקום הניוזלטר הקבוע שלנו, שמעדכן על אירועי אמנות ותרבות נבחרים בכל שבוע, נציע כמה דברים שאפשר וכדאי לעשות גם עכשיו ועדכונים חשובים על הקורה בעולם האמנות והתרבות בארץ. דווקא בעת הזו אנו מקווים ש״ערב רב״ יהווה עבורכם מרחב וירטואלי ששומר על שפיות, עוזר להתנתק קצת מהחדשות ולאזן את הימים המורכבים הללו.

מאחלים בריאות,

יונתן, רונן, לי, עדן // מערכת ערב רב



איגוד האמנים הפלסטיים פרסם את רשימת הזוכים והזוכות בפרסי משרד התרבות

פרסי משרד התרבות בתחום האמנות חולקו לאחרונה באיחור משמעותי ולאחר מאמצים ניכרים של איגוד האמנים הפלסטיים בנושא.
לרשימת הזוכות והזוכים באתר האיגוד



לגלריה ומרכז ארצי לאמנות נשים ״סטודיו משלך״ דרוש/ה מנהל/ת פרויקטים

דרישות

* ניסיון בהפקת וניהול פרויקטים (תינתן עדיפות לתחום האמנות)

* תואר ראשון באמנות/אוצרות/ מוזיאולוגיה/ניהול ארגונים חברתיים

* היכרות עם עולם האמנות

* ניסיון בהדרכה וחינוך (יתרון)

* ניסיון במדיה דיגיטלית ושיווק ברשת

* אנגלית ברמה גבוה (כתיבה ושיחה)

* יחסי אנוש טובים

* יכולת עבודה עצמאית לצד יכולת עבודה עם גורמים עירוניים וממשלתיים

* התאמה לערכים ולשפה פמיניסטית וחשיבות קידום נשים בשדה האמנות, ורצון לקחת חלק בהקמת מרכז חדש בסצנת האמנות בארץ.

* יתרון לתושבת ירושלים

תיאור תפקיד

* הפקת תערוכות הגלריה, עבודה מול אוצרים מתחלפים והפקת קטלוגים

* פיתוח וניהול פרויקטים משתנים מתחום האמנות, החברה והחינוך

* כתיבת תכנית עבודה שנתית

* עבודה מול גורמים עירוניים, ממשלתיים וארגוני תרבות בירושלים ובארץ

* איתור ויצירת קשר לצורך שת"פ עם מרכזים לאמנות נשים בעולם

* עבודה אל מול גופים שונים ומגוונים (מפעל הפיס, משרד התרבות, מכוני תרבות, עמותות, קרנות, אספנים, גלריות, מוזיאונים, ועוד)

* עבודה עם צוות מצומצם ובסביבה רב תרבותית

היקף המשרה – חלקית, בגלריה לאמנות ״סטודיו משלך״ ברחוב כ"ט בנובמבר 10/א, ירושלים

קורות חיים יש לשלוח לכתובת המייל studioofherown@gmail.com, תחת הכותרת ״למשרה לניהול אמנותי/אוצרות״



"בגדול אני צלם" / פתיחה מקוונת של חדר האמן במפעל

חמישי, 21.5.20
20:30 פתיחת חלונות
20:45 תחילת אירוע

ערב יום ירושלים אלטרנטיבי לזכר עשייתו והשפעתו יוצאת הדופן של יורם אמיר ז"ל, אשר אהבתו והשראתו הגדולה הייתה ירושלים.

יורם אמיר (1963-2019) היה צלם, אמן, אקטיביסט אבל ראשית כל ירושלמי. אמן עצמאי ואיש פעולה חברתית שהשתמש במצלמה כדי לשמור על ירושלים אך גם שלח את ידו מעבר לעדשה בפרויקטים כמו "מחתרת הבושה", "אין עוד מילבדולר", "פסטיבל ללא חשמל", "סרט זבל", "הביאנלה לאחירטטורה", "סיפורה של עגבנייה", "מוזיאון קומה ומגדל", "120 קופים" ועוד ועוד ועוד. גם אם הכותרות האלה לא אומרות לכם הרבה, הן מסמלות שני עשורי הקרבה ואהבה של האמן והאקטיביסט יורם אמיר לעיר.

ביום חמישי נערוך פתיחה מקוונת של חדר האמן, נארח פאנל של אמנים ויוצרים ירושלמיים ונקרין את העבודה "בגדול אני צלם", מקטע ממיצב הטלוויזיות האמנותי/דוקומנטרי שיצר אריק פוטרמן בהשראת יורם ויצירתו, אשר הוצג במהלך ״מקודשת 2019״ בביתו האחרון של האמן ולאחר מכן עבר גלגול תחת כנפי המפעל אל תוך מיצב בחדר האמן. חדר שאמור היה להיפתח לציבור ב 23.3 כ"ז אדר יום השנה (המעוברת) למותו ולא יכול היה להתקיים בשל הנסיבות.

האירוע יונחה בזום מתוך חדר האמן במפעל וישודר בפייסבוק לייב.
פרטים נוספים באירוע בפייסבוק



ART4HEART / מכירת אמנות ישראלית למען עמותת פתחון לב

מכירת ההתרמה ART4HEART  היא תערוכת מכירה אונליין של אמנות ישראלית למען "עמותת פתחון לב". התערוכה הוקמה בשיתוף פעולה של שלוש יזמות משדה האמנות: ליטל מגידיש, דניאל צדקה כהן וגילי סיטון, ועמותת פתחון לב. התערוכה שמה לה למטרה לתמוך ולעודד אמניות ואמנים ישראלים להמשיך וליצור, ובעיקר לסייע לאוכלוסיות מוחלשות בתקופה מורכבת זו.

עמותת פתחוןלב היא ארגון א-פוליטי וללא כוונות רווח, שנוסד ב-1998 ופועל לשבירת מעגל העוני הבין-דורי בישראל. הארגון מסייע למעל 160,000 נפשות מדי שנה ללא הבדל מין, דת, גזע, מוצא או לאום.

במכירה מוצעות עשרות עבודות אמנות ישראלית עכשווית בטווח המחירים 500-5000 ש"ח. הכנסות התערוכה יחולקו באופן שווה בין עמותת פתחון לב והאמניות.ים התורמות.ים.

האמניות.ים המשתתפות.ים הן מהמובילות.ים והמעניינות.ים בסצנת האמנות הישראלית, ביניהן.ם: אורן פישר, מרים כבסה, שי יחזקאלי, מיה בלוך, פסי גירש, ניר אדוני, נעמה רוט, בועז נוי, מארק ישאייב, טליה קינן ועוד רבות וטובים.

אתר המכירה פתוח כעת לרכישה ויעמוד עד ה-30.5 בלבד, בשיטת כל הקודמ.ת זוכה. בין העבודות יש ציורים, רישומים, הדפסים וצילומים.

אנו מקוות שתפתחו את הלב, תתחדשו באמנות ישראלית משובחת, ותסייעו לצמיחה ושיקום של המשק הישראלי.

רכישת העבודות ופרטים נוספים נמצאים באתר ART4HEART

יובל אצילי



אלו זמנים מאתגרים כלכלית לכולנו.

ערב רב הוא יוזמה עצמאית, ואנחנו כעת מסכמים עשור של פעילות במהלכו הפכנו לפלטפורמה הרחבה ביותר לדיון תאורטי וביקורת על אמנות בשפה העברית. ההישרדות הכלכלית של המגזין גבולית מאד גם בשגרה, כאשר ההכנסות והתמיכות משמשות בעיקר למימון בסיסי של תשתיות, הפקה וכיו״ב.

רצינו להזכיר שניתן לתמוך בפעילות של ״ערב רב״ באמצעות תרומה חודשית או תרומה חד-פעמית. היכנסו לקישור ועזרו לנו להמשיך לעשות עיתונות תרבות עצמאית, מגוונת והוגנת.

http://www.erev-rav.com/donation

הפוסט רב ערב 20.05.20 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לאמנות אקטיביסטית

$
0
0

הוצאת "אחותי למען נשים בישראל" עובדת בימים אלו על ספר העוסק באמנות עכשווית ואקטיביזם בישראל. אנו מזמינות אמניות ואמנים מתחומים שונים, אשר רואים ביצירתם פעילות אקטיביסטית, להשתתף בספר.

אמניות.ם המעוניינות.ים להשתתף מוזמנות.ים לשלוח דימויים של 2 – 4 עבודות אמנות:

דימויים יש לשלוח בקובץ JPG ברזולוציה גבוהה, המתאימים להדפסה בגודל 24*16  ס"מ.
וידיאו יש לשלוח לינק ל YOUTUBE, VIMEO או כל אתר מארח אחר. יש לשלוח גם שני קבצי JPG מתוך הוידיאו.
בנוסף, אנא צרפו פסקת ביו קצרה וקרדיט מלא של העבודה בעברית ובאנגלית: שם האמן.ית, שם העבודה, שנת יצירה, חומרים, ממדים.

את החומרים יש לשלוח לכתובת    activistartisrael.book@gmail.com

מועד אחרון למשלוח : 7/6/2020

ההצעות ייבחנו וייבחרו על ידי המערכת – עורכות ואוצרות הספר שולה קשת וד"ר טל דקל, האוצרת השותפה יערה רז חקלאי, ומפיקת הספר בת-שחר גורפינקל.

אין ההוצאה מתחייבת לקבל כל הצעה הנשלחת.

תשובות יימסרו עד סוף יוני 2020

הפוסט קול קורא לאמנות אקטיביסטית הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מינויים חדשים במוזיאון פתח תקוה לאמנות

$
0
0

רעות פרסטר מונתה למנהלת מוזיאון פתח תקוה לאמנות ומנהלת תחום האמנות בעיר לאחר 19 שנות ניהול של מחלקות החינוך במוזיאון פתח תקוה לאמנות ובמוזיאון ראשונים לתולדות פתח תקוה. פרסטר פיתחה את מערך התכניות במוזיאונים וניהלה צוות נרחב של מדריכים, אמנים ושחקנים, תוך דגש על העשרת חווית הביקור לתלמידי מערכת החינוך בעיר ולקהל הרחב. היא קידמה והפיקה פרויקטים חברתיים רבים בתחום האמנות עם קהילות מגוונות בעיר ומחוצה לה.

כאמנית, הציגה פרסטר תערוכות בארץ ובעולם וזכתה במספר פרסים יוקרתיים על יצירותיה. בשנים האחרונות עסקה גם באוצרות במוזיאוני פתח תקוה ובמקומות נוספים. בעלת תואר ראשון באמנות וחינוך במדרשה לאמנות בית ברל, בה גם לימדה לאחר מכן ותואר שני באוריינות חזותית בסמינר הקיבוצים.

אירנה גורדון, צילום: יואב רבן

ד"ר אירנה גורדון מונתה לאוצרת ראשית במוזיאון פתח תקוה לאמנות. גורדון היא אוצרת, חוקרת ומרצה לאמנות. עד לאחרונה שמשה כאוצרת הראשית של סדנת ההדפס ירושלים,  שבה, במהלך שני עשורים, יזמה ואצרה פרויקטים רבים העוסקים בהדפס העכשווי וההיסטורי. במקביל אצרה פרויקטים רב-תחומיים שכללו תערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות במוזיאונים ובגלריות בארץ ובעולם.

בשנים האחרונות גורדון לימדה באורנים, בבצלאל ובמוסררה. חלק מרכזי בפעילותה הוא ליווי אמנים ושיתופי פעולה אמנותיים בין אוצרים, אמנים, תחומי אמנות ומוסדות תרבותיים שונים. גורדון היא דוקטור לפילוסופיה במסגרת לימודי תואר שלישי בתוכנית לפרשנות ותרבות באוניברסיטת בר אילן.

ד"ר גורדון תחליף את דרורית גור אריה שפרשה מתפקידה כאוצרת המוזיאון ומנהלת המוזיאון לפני כשנה, ואילו רעות פרסטר תחליף את נילי חי בתפקידה כמנהלת המוזיאון. איריס שנבל מונתה כמנהלת קריית המוזיאונים ושימור המורשת ובין היתר אחראית גם על מוזיאון ראשונים ובית אברהם שפירא.

הפוסט מינויים חדשים במוזיאון פתח תקוה לאמנות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


קול קורא לסלון הקוביה 2020: דיוקן

$
0
0

תערוכת סלון הקוביה חוזרת!

הקוביה מזמינה אתכם אמנים- ציירות וציירים, להגיש הצעות לפרויקט 'סלון הקוביה 2020' הצפוי להיפתח בגלריה במהלך חודש אוקטובר הקרוב >

– לראשונה השנה, סלון הקוביה יתמקד בנושא דיוקן

– קירות הגלריה יהיו מרוצפים בדיוקנאות, כאשר מבחר ציורים של ציירות וציירים מכל הארץ, ימלאו את חלל הקוביה מהרצפה עד התקרה ברוח ימי הסלון בפריז

– העבודות ייבחרו ע"י ועדה הכוללת ארבעה חברי צוות מתחום האמנות, הציור והאוצרות

– בסלון זה נרצה לעמוד על מקומו של הדיוקן בציור הישראלי העכשווי, ולהזמין אתכם, ציירות וציירים – גם אלו שבעבודתם עוסקים בנושאים אחרים בדרך כלל – להציע עבודות לתערוכה

תהליך הגשת העבודות :

– על המועמדים לשלוח בין שניים לחמישה דימויים (לכל היותר) המיועדים לתערוכת הדיוקן

– יש לוודא שהדימויים יהיו חדים וברורים ומצולמים היטב

– מומלץ לצרף בנוסף עד חמישה דימויים של עבודות קודמות (שאינן בהכרח דיוקנאות)

– מתחת לכל דימוי יש לרשום: שם העבודה, טכניקה, מידות, שנה

– יש לצרף לאותו הקובץ קורות חיים מקוצרים וקישור לאתר במידה ויש

– יש לשלוח את ההצעה בקובץ pdf אחד בלבד הכולל את הדימויים באיכות גבוהה, את פרטי הדימויים ואת קורות החיים

הנחיות :

* יתקבלו עבודות מהשנים 2015-2020 בלבד. אין להציע לתערוכה עבודות מוקדמות יותר

* יתקבלו עבודות ציור בלבד, נא לא לשלוח עבודות רישום/הדפס/קולאז'

* ניתן לשלוח סקיצות במצב מתקדם לעבודות שנעשות בעקבות הקול קורא

* על מנת שנוכל לבחון את נושא התלייה כבר בעת בחירת העבודות נבקש לכלול בהצעה עבודות בגדלים שונים – קטנות, בינוניות וגדולות – במידה ויש

* עבודות צבע על נייר שיבחרו לתערוכה יוגשו לקוביה כשהן ממוסגרות

שימו לב: הגשות שלא יעמדו בדרישות אלה יפסלו ולא יבחנו על ידי הועדה

את ההגשה יש לשלוח בקובץ pdf אחד למייל : salonhacubia2020@gmail.com

תאריך אחרון לשליחת דימויים : 5 ביולי 2020

הודעה על קבלה לסלון תתקבל עד סוף אוגוסט

***

קיום התערוכה במועד שנקבע ותהליך בחירת העבודות יהיו בכפוף לסיום משבר הקורונה. הקוביה שומרת לעצמה את הזכות לדחות או לבטל את התערוכה במידת הצורך.

בהצלחה!

על תערוכות הסלון:

בתערוכות הסלון הקודמות, שהתקיימו בגלריית הקוביה בשנים 2015 ו2017, הוצגו עבודות ציור עכשווי של למעלה מ-200 ציירות וציירים הפועלים בישראל, בהם אמנים בכירים ומוכרים, לצד אמנים צעירים בתחילת דרכם. התערוכה זכתה לעניין רב ומאות רבות של מבקרים. בזמן הצגת התערוכות התקיימו בגלריה סיורים לקבוצות עיתונאים, אספנים וסטודנטים, אירועי אמנות בין-תחומיים, שיח גלריה, הרצאות ומופעי מוסיקה חיה.

ביקורות על תערוכות הסלון הקודמות קראו בקישורים הבאים:

הרהורים על מצבו של הציור הישראלי / גליה יהב ז"ל

https://www.haaretz.co.il/…/art/artreview/.premium-1.2778165

נגד מי מבקשת תערוכת הסלון בקוביה להתקומם / שאול סתר

https://www.haaretz.co.il/gallery/art/.premium-1.4730442

صالون هكوبية 2020 – بورتريه – طلب عروض

عودة معرض صالون هكوبية!

يدعوكم  جاليري هكوبية، أنتم الفنّانون – الرسّامون والرسّامات، لتقديم عروض لمشروع "صالون هكوبية 2020" المتوقع افتتاحه في الجاليري خلال شهر تشرين الأول القريب.

  • لأول مرة في هذه السنة، سوف يركّز صالون هكوبية على موضوع البورتريه
  • حيث سيتم رصف جدران الجاليري بالبورتريهات، مع رسومات مختارة لرسّامات ورسّامين من جميع أنحاء البلاد التي ستملأ فضاء هكوبية من الأرضية وحتى السقف بروح أيام الصالون الباريسي
  • ستعمل لجنة مكوّنة من أربعة أعضاء الطاقم من مجال الفن والرسم والخزانة باختيار الأعمال المشاركة
  • نسعى  في الصالون إلى التمعن بمكانة البورتريه في الرسم الإسرائيلي المعاصر، ودعوة الرسّامين والرسّامات، وبضمنهم من يعمل  بشكل عام على مواضيع  أخرى، لاقتراح أعمال فنّيّة للمشاركة في المعرض.

عملية تقديم العروض للأعمال:

– على المرشحين ارسال صورتين حتى خمس صور (أقصى حد) مقترحة للمشاركة في معرض البورتريه

– ضرورة التأكد من حدة ووضوح الصور بشكل جيد

– نوصي بإضافة حتى خمس صور إضافية لأعمال سابقة (ليست بالضرورة بورتريهات)

– تحت كل صورة يجب كتابة التفاصيل التالية: اسم العمل، التقنية، المقاييس، السنة

– ارفاق سيرة ذاتية  مختصرة مع الملف ورابط للموقع الإلكتروني إذا توفر

– يجب ارسال العرض بصيغة ملف pdf  واحد فقط يشمل الصور بجودة عالية، تفاصيل الصور والسيرة الذاتية

تعليمات:

* سيتم قبول الأعمال من السنوات 2015-2020 فقط. الرجاء عدم اقتراح أعمال سابقة لتلك السنوات

* تقبل فقط أعمال الرسم، الرجاء عدم ارسال أعمال تخطيط / طباعة / كولاج

* بالإمكان ارسال اسكتشات في وضع متقدم لأعمال عملت بأعقاب بيان طلب العروض

* كي نستطيع دراسة مسألة تعليق الأعمال، نطلب منكم شمل أعمال بأحجام مختلفة ضمن اقتراحاتكم: احجام صغيرة، متوسطة وكبيرة، في حال توفرها

* الأعمال الملوّنة على ورق التي سيتم اختيارها يجب تقديمها لصالون كوبية مع إطاراتها

تنبيه: العروض التي لا تستوفي الشروط أعلاه لن تقوم اللجنة بدراستها

يجب ارسال العرض بملف pdf واحد إلى البريد الإلكتروني: salonhacubia2020@gmail.com

الموعد الأخير لتقديم العروض: 5 حزيران 2020

بلاغ عن قبول الأعمال للصالون حتى نهاية شهر اب

***

افتتاح المعرض بالموعد المُحدد وعملية اختيار الأعمال المشاركة منوط بانتهاء أزمة الكورونا. يحتفظ صالون هكوبية لنفسه بحق تأجيل أو الغاء المعرض إذا لزم الأمر.

بالنجاح!

عن معارض الصالون:

في معارض الصالون السابقة في جاليري هكوبية التي أقيمت في الأعوام 2015 و- 2017، تم عرض أعمال رسم معاصرة لأكثر من 200 رسّامة ورسّام ينشطون في إسرائيل، وبضمنهم فنّانون كبار معروفين، إلى جانب فنّانين شبان في بداية مشوارهم. حظى المعرض باهتمام كبير وبمئات الزائرين. تخلل المعارض جولات في الجاليري لمجموعات صحفيين، وجامعي فنون وطلاب، وأحداث فنّيّة متعددة المجالات، حديث الجاليري وعروض موسيقية حيّة.

تقارير صحفية (باللغة العبرية) عن معارض الصالون السابقة في الروابط التالية:

تأملات حول وضع الرسم الإسرائيلي / بقلم المرحومة جاليا ياهڤ

https://www.haaretz.co.il/gallery/art/artreview/.premium-1.2778165

ضد من تتمرد معارض الصالون في هكوبية / شاؤول سيتر

https://www.haaretz.co.il/gallery/art/.premium-1.4730442

Announcing – Salon Hacubia OPEN CALL

And…we’re back!

Painters – you are invited to submit your project proposals for the third Salon

scheduled for this coming October 2020.

The subject: PORTRAIT.

We will be hanging portraits by painters from all over Israel, installed side-by-side

from the floor to the ceiling, as the paintings used to be hung at the Paris Salon

exhibitions.

The works will be selected by a committee of four members from the fields of art,

painting, and curatorship.

This year’s Salon Hacubia is focused on the question of the portrait as subject matter

in contemporary Israeli art. You are cordially invited to propose your work for the

committee, even if you usually paint other motifs.

The submission process:

In a single PDF file, include the following:

  1. 2-5 photos (5 maximum!!!) sharp, clear, and properly photographed
  2. Up to 5 more photos of any other paintings of yours
  3. Each image must have title, technique, dimensions, and year, written under the

image

  1. Only works from 2015-2020 will be accepted.
  2. Only paintings will be accepted. Paintings on paper accepted for the exhibition

must be framed by the artist.

  1. Advanced sketches of works in progress may be sent with the application
  2. Please vary the sizes of the paintings submitted, if possible
  3. Short bio, website link if relevant
  4. Submissions not adhering to the above requirements will not be considered.
  5. Send to: salonhacubia2020@gmail.com by 05.07.2020.
  6. You will be notified by 31.08.2020.

***

Please note: the exhibition selection process and opening date are subject to the

end of the Coronavirus crisis. The Cubia Contemporary Art Gallery reserves the right

to defer or cancel the exhibition as necessary.

Good luck to all!

Previous Salon Hacubia exhibitions took place in 2015 and in 2017, showcasing

contemporary Israeli painting, showing works by more than 200 artists active in

Israel, emerging artists alongside of master painters. The exhibitions drew numerous

visitors, and attracted critical attention. Live music performances, multimedia events,

gallery talks and lectures for journalists, collectors and students, accompanied the

previous Salons.

See articles on previous years: “Thoughts on the state of Israeli painting” / Galia

Yahav (RIP) https://www.haaretz.co.il/gallery/art/artreview/.premium-1.2778165

“Against whom is the Salon at the Cubia rebelling?”/ Shaul Setter

https://www.haaretz.co.il/gallery/art/.premium-1.4730442

הפוסט קול קורא לסלון הקוביה 2020: דיוקן הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא תערוכה- אור לגויים

$
0
0

קול קורא תערוכה- אור לגויים

‌אֲנִי יְהוָה קְרָאתִיךָ בְצֶדֶק וְאַחְזֵק בְּיָדֶךָ וְאֶצָּרְךָ וְאֶתֶּנְךָ לִבְרִית עָם לְאוֹר גּוֹיִם ( ישעיהו מב ו)
‌עם ישראל הנו העם המובחר!  האומנם? קול קורא לאמניות/ים לתערוכה קבוצתית שתפתח בסוף יוני, תחילת יולי בגלריה מרכזית בתל אביב. האמניות/ים מתבקשות/ים לבדוק האם החברה הישראלית הצליחה להגשים את יעודה להוות דוגמה מבחינה אתית , לשאר העמים?
‌מה הן הבעיות העיקריות במשימה זו? פילוג, שנאת חינם,יהירות, גזענות. יכול להיות, שכל זה מקורו באי לקיחת אחריות וחוסר רצון להיות העם המובחר? יש לשלוח את הצעות לתערוכה, לאוצר התערוכה, יהודה רחנייב (yudr555@gmail.com)

במדיום ציור,צילום,פיסול,מיצב.
יש לשלוח את ההצעה בפורמט PDF עד MGB 1
עם הסבר קצר על העבודה

הפוסט קול קורא תערוכה- אור לגויים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 26.5.20

$
0
0

הכשרת אקדמאים להוראת אמנות/קולנוע
תוכנית מואצת ומעשית עם הפנים להווה והעתיד

המדרשה – פקולטה לאמנויות, במכללה האקדמית בית ברל

תוכנית לימודים מרוכזת בשנת לימודים אחת (ספטמבר-יוני), במשך יום וחצי בשבוע.
בשנה השניה התוכנית מבוססת על ליווי ותמיכה בכניסה למערכת החינוך.

התוכנית משלבת מחשבה רחבה על הקשר שבין אומנות, חינוך וחברה, ובמקביל התנסות בהוראת אומנות או בהוראת קולנוע.
התוכנית מיועדת לאקדמאים המעוניינים ללמוד לקראת תעודת הוראה, ולאקדמאים העובדים כמורים בפועל ומעוניינים בתעודת הוראה.

בתום שנת הלימודים הראשונה, עם סיום החובות הנדרשים, ניתן לעבוד במערכת החינוך במסגרת שנת הסטאז'.

שנת הלימודים השנייה היא שנת ליווי ותמיכה בכניסה למערכת החינוך ותתקיים בלימוד מקוון.

בוגרי התוכנית יכולים להשתלב במגוון מסגרות במערכת החינוך, במחלקות לחינוך, במוזיאונים, במסגרות קהילתיות ובמסגרות פרטיות.

התכנית כוללת:

  • לימודי חינוך לאמנות או לימודי חינוך לקולנוע
  • פדגוגיה והתנסות בהוראת אמנות או בהוראת קולנוע
  • קורסים הנלמדים בימים מרוכזים בחופשות וקורסים מתוקשבים
  • שימוש חופשי בסדנאות האמנות במדרשה במהלך הלימודים
  • קורס סטאז' בהוראה בחינם
  • לאקדמאים המגיעים מתחומי דעת משיקים יתקיימו השלמות דיסציפלינריות בקורסים עיוניים ובקורסים מעשיים לפי הצורך (קורסים אלו עשויים להינתן בימי לימוד נוספים)

תנאי קבלה:

  • תואר ראשון באמנות, או תואר ראשון בקולנוע (בממוצע 75)
  • תואר ראשון בתחומים משיקים כמו: עיצוב, אדריכלות, תולדות אמנות ותקשורת

(בממוצע של 75)

  • ראיון אישי ותיק עבודות

לפרטים נוספים: 9121* שלוחה 2, לאתר המדרשה >>



אסטרטגיות יציאה

שישים אמניות ואמנים, ארבעים פעולות, בעשרות נקודות ברחבי תל אביב- יפו

מיצבים, מופעים, וידאו וסאונד

בתקופה הנוכחית, בה נדמה כי תרבות ואמנות התקיימו במרחבים וירטואליים בלבד, ו״מתווה חזרה״ לשגרת פעילות של מוסדות התרבות טרם נראה באופק, ״אסטרטגיות יציאה״ מנכיח את האמנות כפעולה אזרחית, הכרחית ומשמעותית.
יותר מ-60 אמניות ואמנים שותפים לאירוע, שמציע תגובות מידיות, מפיחות חיים במרחבים סגורים והדהוד אישי וקולקטיבי של התקופה הנוכחית.
״אסטרטגיות יציאה״ הוא פרויקט שמבקש להציע מחשבה ופעולה לקראת שינויים אפשריים בחיי התרבות, באמצעות בחינה מחודשת של הקשר בין אמנות לקהילה, בין אמנים למרחבים ציבוריים שמישים.
ניהול אמנותי: דפנה קרון, רננה רז, מירב פרץ
מפיק בפועל: קובי אבן חיים

בהשתתפות:
דניאל לנדאו, ליאור זלמנסון ויואב ולד, להב הלוי, מאי זרחי, יסמין גודר, ליאת סגל, סיגלית לנדאו, מוריה אדריכלים, עומר קריגר, 1:1 – מרכז לאמנות ופוליטיקה, טל ארז, נועה גור, מ.ל.א.- כרמל בר ומיכל אביתר, נירה פרג, מיכל ואעקנין, יאיר מיוחס, שראון פז, גיא שרף, מוסיקה נובה, אנסמבל אופוס אוקטפוס, אילנה זפרן, Dede Bandaid, ״נמאס לי״ -זאב טנא, איתי פלכסר, רועי ומיגל אופנהים, ״מסה״ כתב עת לאדריכלות – ליאור אורגד וקרן מנדז'ול, ג׳ואנה ג׳ונס, טל יזרעאל, אלון פרץ, הסלון 5, שחר קרמר, לוסיאנה קפלון, גילי אבישר, דניאל ודורון גליה-קינד, אדוה ויינשטיין, יובל המאירי, מאיה קוסובר מאיה בלזיצמן ומור סיון, עופר עמרם, גל פרידמן, דור זליכה לוי, תמר שמש מ- People of the Streetsונמרוד אליעזר, נעמי יואלי, שמעון לוי, יובל מסקין, יוסי מר חיים, תמר נסים, ניצן מינץ, פורום נוה שאנן לאמנות, רותם בידס, רועי פביאן, טליה דוידי.

מפת מיקומים ומידע נוסף על הפרויקטים בלינק https://www.exitstrategies.info/

לאירוע בפייסבוק 

צילום: שי דרור



בעזרתכם – מוסללה רלוונטית מתמיד

לפני 11 שנים, קבוצת חולמים ויוצרים הנביטה את מוסללה בשולי קו התפר הירושלמי

התחלנו עם חלום לשנות ולהשפיע על המציאות היומיומית של שכונת מוסררה בירושלים, לחבר, ליצור ולהעלות את השאלות התמימות שאמנים מעיזים לשאול – למה בעצם בנו את החומה והאם עדיין צריך אותה? מה קרה כשהפסקנו לאכול אבטיחים ולהנות מהרגעים הקטנים של החיים יחד?

11 שנים עפו להן כמו שרק הזמן עובר כשנהנים – והיום מוסללה היא קהילה חיה, תוססת של עשרות חברים שמפעילים שלושה מרכזי פעילות, עשרות יוזמות ומעגלי עשייה ומאות אירועים אליהם מגיעים עשרות אלפי אנשים מדי שנה.

למוסללה אין תמיכה קבועה מאף גורם או ארגון, מתוך רצון עקרוני להתבסס כעסק חברתי אוטונומי. כבר כמעט הצלחנו ״לפצח את השיטה״ ולהיות ארגון בר-קיימא כאשר התחיל המשבר.

אז בשביל שנוכל להמשיך בתהליך, להוביל את ירושלים להיות העיר שכולנו חולמים ומאמינים בה – ראו זאת כפניה אישית בבקשה לתמוך בקהילה הנפלאה של מוסללה.

איך אפשר לתמוך בנו?

הצטרפו למעגל החברים של מוסללה – בעלות של החל מ-10 שקלים תמיכה קבועה לחודש, כל אחד ואחת על פי יכולתו.

תרומה חד פעמית שתעזור לנו לעבור את התקופה הקרובה – כמו גשם מחייה בסוף החמסין

או פשוט הזמינו אצלנו את האירוע/סיור/סדנה הבאה שלכם – ויש לנו המון מה להציע.

נתראה בקרוב על הגג!



בית הנסן פותח את שעריו ומזמין את הקהל ״למועדון הפיקניק של בית הנסן״

בליווי קולינרי של משק עפאים

* כל זאת תוך שמירה על המרחב הבטוח וההנחיות של משרד הבריאות

בית הנסן פתח את שעריו לקהל הרחב, שיוכל להנות מהמרחב השוקק בגינה הפראית והאביבית. משק עפאים, השוכן במתחם, יפעיל שירות טייק אווי מהחנות ויציע סלי פיקניק מפנקים, שיכללו בין היתר גבינות משק, לחמי מחמצת, ממרחים ועוד.

הפעילות במתחם ביוזמת משרד ירושלים והרשות לפיתוח ירושלים, תוך שמירה על המרחב האישי והנחיות משרד הבריאות.

במשק עפאים חרטו על דגלם מודל של ״חקלאות אחרת״, שמאפשרת למגדלים להיות בקשר ישיר עם הצרכן כמו גם שמירה על אקולוגיה וסחר הוגן. כל הההיצע מגשים את החזון של המשק עם המוטו “מהזרע לצלחת”, כשרוב חומרי הגלם מגיעים ממשק עפאים עצמו או ממשקים אחרים בארץ.

בשעות הערב יפעיל המשק גם את בר ״הדיר״ לשירות טייק אווי של שתייה וסלי פיקניק.

טראסות הגן של בית הנסן, היו במקורן מרחב בו גידלו חולי הצרעת ירקות ופירות, צאן ובקר, שאבו מי שתייה מן הבארות הפרוסים במתחם, והיוו גם מקור עיסוק ודרך לריפוי נפשי של החולים במקום.

מועדון הפיקניק של בית הנסן מעניק מפלט ורגע של הפוגה מן המציאות המורכבת ומזמין את כולם להנות מזמן איכות עם יקיריהם בין פינות מוצלות, ספסלים, מחצלות ומוזיקה טובה.

בהמשך ובכפוף להנחיות יפתח המבנה והגלריה לתערוכות מתחלפות.

הכניסה למתחם מוגבלת בהתאם להנחיות משרד הבריאות ועל בסיס מקום פנוי.

למידע נוסף : hansen.co.il

הפוסט רב ערב 26.5.20 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

גוף הטקסט: אמנות כתלמוד תורה חדש

$
0
0

בשנת 2012 מחתה הרבנות הראשית לישראל נגד גלריה לאמנות בתל אביב שהציגה יצירות בהן נעשה שימוש בדפי גמרא מקוריים. כפי שפורסם בעיתונות, הרב הראשי יונה מצגר הגדיר את התופעה "קטסטרופה": "בשם היומרה לתרבותיות, מבזה זו המתקראת אמנית את אוצרות התרבות הקדושים לעמה". מצגר הביע בשם הרבנות "שאט נפש מהתצוגה" והבהיר כי היא "תבחן את הכלים העומדים לרשותה הן כדי לעצור את התצוגה, והן כדי למנוע הישנות מקרים מעין אלה". אכן, אמניות ואמנים רבים עושים היום שימוש ביצירתם בטקסטים מקודשים כחלק מחומרי היצירה, אקט שנראה במבט ראשון כחילול קודש. מבט מעמיק יותר מגלה שהעבודות נעות בין חילול להשגבה במעשה שעשוי להתפרש גם כסוג חדש של תלמוד תורה.

מדובר במגמה אמנותית המייצרת עבודות אשר מסמנות את ערכו של הטקסט דווקא דרך חומריותו. לדברי האוצר דניאל בלאסקו, מעבר זה, מהתייחסות לתוכנו של הטקסט (content) לבחינת חומריותו ותבניתו (form), היא אחת התופעות הבולטות ביותר בתחום האמנות היהודית העכשווית. השימוש בטקסט מקודש כחומר גלם ליצירה עכשווית אמנם מפר את הטאבו הדתי האוסר על פגיעה בטקסטים מקודשים, אך בניגוד לעמדת הרבנות הראשית ניתן גם לקוראו כמהלך המשכי למסורת – הוא מתייחס לחומריות הטקסט ולא רק לתוכנו, חומריות שהמסורת מייחסת לה קדושה.

חומריות כתוכן

הספר כחומר פיסולי שימש כבר את מרסל דושאן בעבודה משנת 1911, כשתלה ספר לימוד של גיאומטריה וחשף אותו לאורך זמן לפגעי מזג האוויר. הצעתו של דושאן לביטול הפוטנציאל השימושי המקורי של הספר ו"התעללות" בו, אומצה על ידי  אמנים ישראלים: אביטל גבע אסף בשנת 1972 ספרים שיועדו למיחזור והציג אותם במכלים תעשייתיים כספריה אזורית ליהודים וערבים, ובעבודה אחרת הציע למבקרים לעקוב אחרי תהליך הריקבון של ערימת ספרים שהכניס לתיבת ברזל שהכילה מים.

ניצנים של עיסוק בטקסט היהודי תוך בחינת חומריותו הופיעו כבר בשנות השבעים של המאה העשרים, בתקופה בה אמנים ישראלים רבים עסקו בטקסטים יהודיים מקודשים. עבודות רבות מאותה עת הנכיחו גופניות שנכרכה בשימוש בסמלים ובטקסטים יהודיים, למשל ביצירותיהם של אמנים קנונים כגון יוכבד וינפלד, חיים מאור, מיכאל דרוקס, ומוטי מזרחי. היוצרים הללו עסקו בהזרה ובפרוק של הסמלים ושל החוויה הדתית ובחיבורם מחדש בתוך בחינה מושגית וצורנית. באופן ישיר עסקו בטקסט מיכל נאמן ומיכאל סגן-כהן שהעתיקו בכתב ידם טקסטים מקראיים שלמים כפעולות של "אמן מבצע", החוזר על הטקסט ובכל ביצוע מעניק לו משמעות חדשה בהתאם לזמן ולמקום.

"ציורי פעולה" (Action painting) כאלה המדגישים ומעצימים את הממד הפיזי של מלאכת הכתיבה והציור עצמם, מתקיימים גם במאה העשרים ואחת. בשנת 2003 חצבה נונה אורבך מעין חריץ ואגינלי ופצעה את מזוזת חלל התצוגה התל-אביבי "זמן לאמנות" במסגרת התערוכה "כן תעשה לך: תחיית היהדות באמנות הישראלית" שאצר שם גדעון עפרת. היה זה חריץ דק שנצבע בצבעי גוף ועליו נכתבו מילות הטקסט המקראי הנכתב על קלף ונתון בבית המזוזה. המלים נכתבו בשכבות שכיסו זו את זו בכתיבה חוזרת ונשנית. מתוך פעולה זו נולדה עבודת הווידיאו "מזוזה עיקשת" (2005). הווידיאו מוצג בלולאה אינסופית שבו נראית יד צובעת, כותבת, מדגישה, מכסה בצבע, וחוזר חלילה עד אינסוף. הציפורן האחוזה ביד הסופר, הומרה בעיפרון, מברשת וצבעי גוף.

המעבר מעיסוק בסמנטיקה לטיפול בחומריותם של טקסטים מתבטא באופן החזק ביותר בעבודות לא מילוליות שעוסקות באובייקט הטקסטואלי עצמו. אלו יצירות שאפשר לחשוב עליהן במונחים של המנהג לקרוא או לגרוס פרקי תהילים ללא שאיפה להבין את תוכנם. פירוקם וחיבורם מחדש של הטקסטים מזכיר עבודת מקובלים אשר "מצרפים אותיות". יצירות אלה אינן מכוונות ליישב סתירות במסווה של הרמוניה, אלא דווקא להנכיח ההתנגשויות: מתוך שברי המילים, ולאחר עיקור הטקסט מהטקסטואליות שלו, מונכחת חומריותו שלא הייתה מובחנת עד כה.

נחמה גולן, "שתלכי בדרכים טובות", 2011-1999, דבק פולימרי וזירוקס של טקסט תלמודי

סנדל העקב של האמנית נחמה גולן היא אחת העבודות המוכרות ביותר שעושות שימוש בטקסט מקודש כחומר גלם ליצירת אמנות. זו עבודה חזקה שמכה בצופה ומעטים נשארים אדישים מולה – יש שרואים בה גסות וחילול קודש, ואחרים מוצאים בה דווקא את הנשגב. לרוב התחושות הקוטביות הללו משמשות בערבוביה. אפשר אמנם לקרוא את סנדל העקב שיצרה באופן מילולי כביקורת פמיניסטית, שהרי היא מחופה בתצלומי זירוקס של המבוא התָנָאִי והתלמודי לדיון בנישואין מתוך מסכת קידושין בתלמוד הבבלי,  אולם כוחה הוא לא פחות מכך ב"התעללות" בטקסט ובחיבורו לסנדל. כך, כאמור, נעים הצופים בין תחושת חוסר נוחות לחוויית הקדושה המוטמעת בטקסט – הנעל שמתעצבת על ידי הגוף מסמנת כאן את "גופניותו" של הטקסט שהמסורת מייחסת לו קדושה. הדיסוננס מתחזק עוד יותר דרך הצרימה שבין פעולת חילול הקודש לבין החותמת "גניזה" המוטבעת על תצלום העבודה, ומדגישה דווקא את קדושתה. כך, כשגולן מציבה בגלריה טקסט מקודש, היא מנכיחה את חומריותו שלא הייתה מובחנת עד כה ומכוונת למבט האסתטי בו.

באופן זה פועלת גם העבודה של אתי לוי "עולם אחר" (2014) בה היא טשטשה בעזרת אצטון את כל שמות האל בספר תנ"ך אחד, ומנגד, הכהתה את כל הפסוקים מלבד שמות האל בספר תנ"ך אחר. גם עבודה זו יכולה להיקרא באופן מילולי ולהעלות מחשבות על האפשרות של תורה ללא אלוהים ומנגד אלוהים בלי תורה, אולם כוחה היא דווקא ברובדה הלא מילולי שמתגבש דרך סימון חומריותו וצורתו של הטקסט באמצעות טשטושו.

אתי לוי, "עולם אחר", 2014, ספר תנ"ך מחוק באצטון

את הדיסוננס שמייצרות עבודות כאלה ניתן להמשיג באמצעות המונח הספרותי-פסיכואנליטי "האל-ביתי" או "המאוים", המבטאים תחושה שנוצרת בעקבות מפגש עם המוכר שהפך לזר. "האל-ביתי" הוא יצור כלאיים המעורר מועקה וגורם לחרדה או בעתה, בשל הסתירה שהוא מייצר בין הרגיל-הידידותי לתחושת זרות. המושג הזה מכוון להנהיר את המפגש עם מה שמחד גיסא קשה להעניק לו משמעות יציבה, ומאידך גיסא הוא נוכח בתוך המקום הכי מפורש ומובן. אכן, העבודות העושות שימוש בטקסט המקודש מייצרות מצבים היברידיים, שיש בהם מן האפלה וההארה בעת ובעונה אחת. יצירות אלה מביעות בחומר את מה שקשה לבטא במילים, וכך, מה שנתפס במבט פשוט כחילול קודש מתברר לעומקו כהצעה אלטרנטיבית לחוויית לימוד התורה המסורתית.

אחת האמניות הבולטות בתחום זה היא אמנית הקול ויקטוריה חנה, החוקרת בעבודותיה טקסטים קבליים עתיקים ומנכיחה את הממדים הגופניים המוטמעים בהם. בעבודה "22 אותיות" (2015) היא עוסקת בספר יצירה שלפיו לכל אות מאותיות העברית יש מיקום מדויק בגוף האדם: "עשרים ושתים אותיות יסוד, חקוקות בקול, חצובות ברוח, קבועות בפה בחמישה מקומות: בגרון, בחיך, בלשון, בשיניים, בשפתיים. עשרים ושתים אותיות שקשר בלשונו וגילה את סודו" (מתוך ספר יצירה). עבודתה מדגימה איך הטקסט העתיק נכתב מתוך קשב גופני ומנכיחה את איכותו החומרית של הקול, עד כדי מעין אקט נבואי של "ראיית הקולות".

למגמה זו מתחברת גם היצירה "שחרור הא-לוהים" (1996-1990) של האמנית האמריקאית הלן אילון, אשר נפטרה לאחרונה ממגיפת הקורונה. אילון הדביקה נייר חצי-שקוף על גבי דפי החומש בכדי לא לפגוע בספר עצמו בגלל קדושתו וסימנה על גביו בצבע ורוד את הפסוקים המיזוגיניים, הלא הומאניים והפוגעניים שבתורה, אלה המיוחסים לאלוהים. כך, במעין תרגיל לימודי, נוצרה העבודה האיקונית "שחרור הא-לוהים" (1996-1990). לצד הביקורת, מנכיחה העבודה גם היא את הצד החומרי של הטקסט. הקריאה בספרים של אילון מצריכה ללחוץ את הנייר החצי-שקוף והמסומן לעמודי הטקסט. עלעול זה מייצר רעש חורק שמחריף את ההיבטים החושיים של חווית הלימוד – לא רק דרך חוש הראיה אלא גם באמצעות קול.

הפעולה המסורתית של קריאת פסוקים ללא קשב לתוכנם נוכחת בעוז בעבודת רבות של אנדי ארנוביץ. למשל: "אפוד תפילות" (2009) שלה עשוי מדפים שנתלשו מספרי תהילים שנגנזו. כל דף כזה נגלל כמגילה שנכרכה בחוטים ואז חוברה לאפוד מנייר יפני. האמנית מספרת שאת העבודה היא יצרה בהשראת המנהג לחלק את קריאת ספר התהלים בתוך קבוצה, כשסך הקריאות של כל משתתפי החבורה משלימות את קריאת כל פרקי ספר התהלים. בעבודה של  ארנוביץ כל דף תהלים מגולגל, נסמך על זה שלצידו ויחדיו הן יוצרים שלם מועצם השקול לתפילותיהן השלובות של כל חברי הקבוצה.

אנדי ארנוביץ, "אפוד תפילות", 2009, דפים מספרי תהילים בלויים, חוטים ונייר יפני

חוסר הנוחות שעבודות כאלה מייצרות מתעצמת אל מול יצירתם של האמנים האמריקאיים מיכאל הירשפלד ויוהנה ברסניק. הירשפלד וברסניק הציגו במוזיאון היהודי בניו יורק קפסולות רפואיות לבליעה שבתוכן טקסטים מספר ויקרא, כדי להציע לספוג את פסוקי התורה בגוף ולהתאחד איתם ברוח הפסוק: "כי לא על הלחם לבדו יחיה האדם, כי על כל מוצא פי ה' יחיה האדם" (דברים ח', ג'). גם כאן פעולת הקריעה של הטקסט והטיפול העמלני בו מנכיחים את קדושתו דווקא דרך חומריותו.

תלמוד תורה חדש

העיסוק העכשווי של עולם האמנות בטקסט, מציע סוג חדש של תלמוד תורה שהחומריות שבו בולטת במיוחד. האתוס המרכזי של האמנות המודרנית היה הרחבת גבולותיה תוך ויתור על ערכים שנתפסו קודם לכן כאימננטיים ליצירת אמנות: ציירי המודרנה ויתרו על הפרספקטיבה; האמנות המופשטת (אבסטרקטית) ויתרה על הייצוג הממשי; האמנות המושגית (קונספטואלית) ויתרה על החומר וה"רדי מייד" (Ready-Made, לקיחת עצם מן המוכן והפיכתו ליצירת אמנות) ייתר את מגע יד האמן.

בדומה למגמה המודרניסטית של הרחבת גבולות האמנות, אפשרות רדיקלית וחצופה להרחבת תלמוד התורה מעבר לשקלא ולטריא הטקסטואלי השגור עלתה כבר בתלמוד: רב כהנא שכב מתחת למיטתו של רב בשעה שהלה קיים יחסי מין עם אשתו. כשגילה אותו רב הוא גרש אותו מחדר המיטות, אך רב כהנא טען כלפיו: "תורה היא וללמוד אני צריך" (בבלי ברכות, ס"ב ע"א). באופן דומה גם האמנות העכשווית שמנכיחה את חומריותו של הטקסט, מציעה הרחבה לתלמוד התורה המסורתי שמלווה לעיתים בחוצפה, ו"חוצפא, אפילו כלפי שמיא, מהני" (חוצפה, אפילו כאשר היא מופנית כלפי האל – מועילה;  בבלי סנהדרין, ק"ה ע"א). איכות שכזאת מתממשת לא רק במקומות בהן מצליחה האמנות להנכיח באופן מוצלח רעיון בחומר, אלא לא פחות מכך, ואולי בעיקר, כאשר היא מצביעה על איכותו החומרית של הטקסט והופכת אותו לאידאה. ללא ספק יש בעשייה זו ממדים של ביזוי וחילול אך בד בבד היא טומנת בחובה גם מעשה של "מעלין בקודש" (בבלי מנחות, ל"ט ע"א) – הטקסט ודרכו האידאה של קדושה המוטמעת בחומר, הופכים כאן לתוכנה של היצירה.

הפוסט גוף הטקסט: אמנות כתלמוד תורה חדש הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

פסטיבל מוסררה מיקס ושבוע העיצוב לשנת 2020 נדחו עד להודעה חדשה

$
0
0

בית הספר לצילום מוסררה ע"ש נגר לא יקיים את הפסטיבל הבינלאומי מוסררה מיקס בתחילת יוני. הפסטיבל שאמור היה לחגוג את שנתו העשרים יחד עם עשרות אמנים מהארץ ומהעולם ידחה למועד שיפורסם בהמשך.

אחרי ניסיונות לקיים את פסטיבל מוסררה מיקס און ליין בהם השותפים, היוצרים וחברי מוסררה מיקס עשו מאמצים גדולים לבסס תהליך עבודה מקצועי ולגבש פלטפורמה מתאימה מתוך מחוייבות  לקיים פסטיבל איכותי כמו בכל שנה. המעבר לפורמט של מסך, הרצון והניסיון לתרגם את ההוויה הפיזית למרחב וירטואלי הביא למסקנה שהויתור על ההוויה הפיזית, על איכות של "מקום" והאופן בו הוא משפיע ופועל יחטא לפסטיבל ולמהותו.

גם שבוע העיצוב ירושלים, האירוע השנתי של בית הנסן, ביוזמת הרשות לפיתוח ירושלים ומשרד ירושלים ומורשת, שהיה אמור להתקיים ביוני הקרוב בבית הנסן, ייאלץ להידחות למועד לא ידוע.

ממארגני האירוע נמסר כי "שבוע העיצוב 2020 תחת התמה ״קרקס הבריחה״, עתיד היה להתמקד באסקפיזם. לא יכולנו לדמיין אז, כמה רלוונטית תהיה התמה הזאת היום ובאיזו פתאומיות תיסגר הדלת על המפלטים שאנו מחפשים מהמציאות. השנה, נבצר מאיתנו להיצמד לתאריך המקורי, אולם הרלבנטיות של השאלות שאנו מציבים רק הלכה ועלתה. אנחנו הולכים בעקבותיהם של אירועי תרבות רבים ברחבי העולם שנאלצו לבטל או לדחות, אך בכוונתנו להמשיך. אנו מסתכלים קדימה וממשיכים לעבוד במרץ כדי לרקום אירוע אשר יחקור, יאתגר ויתמודד עם שאלת האסקפיזם, כפי שנוסחה לפני מספר חודשים, בעולם שנראה אחרת לגמרי, וכפי שהיא מתבהרת היום במצב העניינים החדש. ברגע שייקבע מועד חדש תצא הודעה בהתאם".

הפוסט פסטיבל מוסררה מיקס ושבוע העיצוב לשנת 2020 נדחו עד להודעה חדשה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4103 articles
Browse latest View live