Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4036 articles
Browse latest View live

אמא שלך ציור מגושם

$
0
0

נטלי לוין: אז מה זה "עינוגי דכדוכים"?

שרון פדידה: שם גאוני של שי, אני חושב שהוא יודע לתת כותרות שמצליחות לתמצת מצב אנושי בצורה מאוד מדויקת.

שי יחזקאלי: אני גם רוצה לפרגן לשרון, הוא נהג יפה כל הדרך לחיפה.

שרון: איזה חמוד. באמת?

שי: לא, האמת היא שלא משהו.

שרון: לא נהגתי יפה?

שי: נהגת יפה מאוד, רק היית צריך לסתום את הפה ולא להתבכיין כל הדרך.

שרון: אה, נכון, כי החלטתי שזאת התערוכה האחרונה שלי.

שי: הוא אומר את זה כל תערוכה.

שרון: נכון, כל תערוכה זאת התערוכה האחרונה שלי, אבל הפעם החלטתי שזה סופי.

שי: כן הוא וכוורת, הוא בעצם דני סנדרסון של עולם האמנות.

שיחה בין נטלי ללוין לשי יחזקאלי ושרון פדידה

שיחה בין נטלי לוין לשי יחזקאלי ושרון פדידה

התערוכה היא בעצם נקודת מפגש של שניכם, המבוססת על תקשורת נוירוטית בלתי אפשרית. איך בכל זאת העסק קרה?

שרון: אהבה גדולה.

שי: האמת שהסתכלתי על עבודות של שרון, שהעלה כל יום רישומים לפייסבוק, והתלהבתי מאוד. בצעד לא אופייני לי סימסתי לו, "יו, בוא נעשה תערוכה יחד". עברו שתי דקות והתחרטתי, חשבתי שאולי בעצם יש משהו קרוב מדי, כמעט אילוסטרטיבי בקרבה הזו מבחינת התוכן והנושאים, אבל אז הוא ענה לי, "יאללה סבבה", וכבר לא היתה דרך חזרה.

שרון: את קולטת?

שי: מה לעשות? אני מאוד פוחד בדרך כלל לעבוד עם אנשים אחרים.

שרון: ואז הוא בא אלי לסטודיו, ראה אצלי את שני הבלוקים עם הרישומים והתבאס, אמר שחשב שזה יותר גדול, הוא היה בטוח שמדובר בציורי קיר ענקיים ואז הוא רואה מחברת כזאת. הצחיק אותי שהוא התבאס.

שי: איזה שקרן, לא התבאסתי.

ואתם חברים כבר הרבה זמן?

שרון: כן התחלנו מללכת לשתות מלא יחד, אבל אף פעם לא קשר מאורגן ממש, למרות שיש גם שיחות נפש.

שי: גם שיחות נפש, פשוט זה בעיקר אני מדבר רוב הזמן.

אי-אפשר שלא לחוש בפער בין השפה הגרפית ברישומים של שרון לבין הציור המגושם-מופשט של שי.

שי: אמא שלך ציור מגושם.

אבל מצד שני, זה כמו שתי שפות כדי להגיד אותו הדבר. שניכם מתעסקים בגבריות מתפוררת, רחמים עצמיים וחרדה, ועדיין עושים את כל זה באירוניה.

שרון: אני מתעסק בגבריות מתפוררת? אלוהים ישמור!

שי: היא התכוונה שהגבריות שלך מתפוררת.

שרון: טוב, זה נכון.

שי: צחוקים איתך, אבל זה נכון. יש פער של שפה, אבל בעיני מה שמעניין זה שהביטוי הצורני והסגנוני של כל אחד מאיתנו בעצם סוג של מתחזה למוטיבציה רגשית. הקו של שרון הוא די קר ומדויק, ואצלי הקו הוא די רכרוכי ורועד, כאילו אקספרסיבי.

שרון: תיאור חמוד.

שי יחזקאלי - דיוקן עצמי אחרי חזרה לעישון, 2013

שי יחזקאלי – דיוקן עצמי חוזר לעשן, 2013

אולי במופשט של שי יש משהו שמסתכל יותר על עולם האמנות ומגיב אליו, ובעבודות של שרון יש משהו שמסתכל על איזו מציאות ופחות מתחשבן עם מסורת ציורית למשל?

שי: אולי, אבל בסופו של דבר אנחנו שואבים השראה מאותם מקורות. כך או כך, אני הבנתי שחשוב לי להרגיש חירות מהטקסט המלווה, לדבר על שברון לב ועל דיכאון בלי לרפרר לקריסטבות, לומר את הכאב כמו איך שהכאב מדבר, כמו איך שהוא מנסח את עצמו.

כלומר, לקחו לי, עשו לי, כואב לי?

שי: כן, ולזה אין לכאורה מקום באמנות עכשווית, רגש אמוציונלי תמיד נתפס פתטי, ויש פתטי טוב בעיני, כשהוא לא מתקיים תחת איזה פחד.

שרון: וואוו איזה שיר!

שי: מה??

שרון: אתה לא שומע שיר מעולה ברקע?

אני ושי מנסים להקשיב רחוק מאיזה בית בוקע שיר במזרחית.

שרון: ואוו זה הכי מתאים לי עכשיו, זהבה בן, סלמאת, שיר על חייל שהולך לקרב, זה היה מושלם עכשיו.

שי, אתה לא מתרגש?

שי: כל עשור אני בערך מנסה להקשיב לזוהר ארגוב ואני לא מבין מה הקטע.

שרון: תתחיל עם עומר אדם.

אז מה אמרנו על רגשות?

שי: אמרתי שאני מרגיש שיש מקום שנגזל מאמנות עכשווית, וזה המקום שמדברים על רגשות באופן אקספרסיבי ולא מנוסח.

שרון: מסכים, אני זה הכי נגעת-נסעת. אין אצלי תכנון, אין כלום, אני לא עובד בשכבות נניח, נופל נופל, אם לא – אז ממשיכים. זה האקספרסיבי שלי.

שי: אתה מבין אבל שמצד שני יש משהו מאוד מוקפד במה שקורה אצלך ברישומים? הקו שלך מאוד יציב ואפילו קר.

שרון: כן, אבל זה הפוך ממה שאני מרגיש. לי היה ממש כיף לעבוד יחד, היו לי יומיים ממש כיפיים בחיפה, וזה בשבילי החוויה של תערוכה. התוצאה של הדברים כפי שהם נמצאים דבר ליד דבר פחות מעניינת אותי, אבל המפגש עצמו של שנינו, כלומר לשים את עצמך ליד מישהו, לי באופן אישי זה משחרר ועושה טוב כשהדברים באים בטבעיות.

שי: זה באמת די נדיר סוג כזה של עבודה לא ממוסדת. וזה הרבה יותר כיף וזה לא מובן מאליו לעבוד בלי יחסי כוחות, כמעט לקראת אידיאל משותף, החופש לבחור איך ומה, שזה מאוד שונה מהמצב הרגיל של הצבות של תערוכות בדרך כלל.

שרון פדידה

שרון פדידה

כמעט כמו לעשות מוזיקה יחד, כשכל אחד נותן את הטון ומוביל, שזה מאוד שונה מעבודה על ציור בדרך כלל, שהיא יותר מצב של אמן מסוגר מול עצמו באיזה מרחב אוטיסטי.

שי: נכון שאני רוב הזמן מתפקד במקום האוטיסטי של האמנות, אבל אני חווה אחרת את העניין של אמנות פלסטית מלהקה, המדיום של ציור הוא מדיום שאתה בודד בעולם, גם במובן של העשייה וגם של הפוליטיקה של האמנות. במקרה עם שרון זה לא שהתחלנו פתאום לצייר יחד, כל אחד עדיין התבוסס במיצים שלו ובג'יפה שלו.

שרון: היי, אל תקרא לי ג'יפה.

שי: אבל הרי בסופו של דבר אני לא ידעתי עד הרגע האחרון מה שרון יביא.

שרון: גם אני לא ידעתי מה אני מביא, אבל עזרת לי לבחור בדקה האחרונה.

שי: כן, באתי אליו לסטודיו והוא אמר שהוא מביא איתו רק מאוורר.

אז לא כל אמנות רוצה להיות מוזיקה?

שי: אני מכיר את המשפט הזה, אבל אני פחות רומנטי ממך בגישה שלי למוזיקה. אם את מתעקשת להשוות אז אפשר להגיד שניסינו לדבר על רגשות כמו בשיר פופ, ומהבחינה הזאת החיבור עם שרון מאוד נכון.

שרון אבל כן רומנטיקן.

שי: נכון, אבל עדיין יש אירוניה בעבודות שלו.

שרון, מה אתה אומר?

שרון: על איך מוזיקה יכולה להתקשר למשהו שעשינו? לא יודע. אני פשוט מאוד סמכתי על שי, זה לא בא ממקום של איזה ביטול או של תפיסת אמנות, זה יותר ברמה אישית, הרגשתי שאני סומך על העבודות שלו יותר מעל העבודות שלי. אני מת עליו.

שי: מזל שלא ידעתי את זה. כי אם ידעתי שסומכים רק עלי הייתי נלחץ.

נטלי לוין אצרה את תערוכתם של שי יחזקאלי ושרון פדידה "עינוגי דכדוכים" בגלריית החדש-והרע, רח' כיאט 1, העיר התחתית, חיפה. התערוכה תהיה פתוחה מה-12 בספטמבר ועד ה-18 באוקטובר 2013. שעות פתיחה: שלישי, חמישי, 11:00–14:00, 21:00–17:00. בחגים שעות הפתיחה משתנות, ניתן לעקוב דרך עמוד הפייסבוק של החדש-והרע.


קול קורא ל"שישי ראשון"

$
0
0

קול קורא להגשת הצעה לתערוכה בסדרת "שישי ראשון" במוזיאון ר"ג בשנת 2014. אמנים צעירים שטרם הציגו תערוכה מוזיאלית, מוזמנים להגיש הצעה לתערוכת יחיד במסגרת "שישי ראשון" – סדרת תערוכות לאמנים צעירים במוזיאון לאמנות ישראלית ר"ג.

בלוג שישי ראשון

בשנת 2014 תוצג הסדרה בחלל מורחב, ותעסוק  בדיאלוג על פניו השונים. הנושא פתוח לפרשנויות, אך השאיפה לעסוק באמנות מקומית המגיבה לאמנות מקומית. ההצעה פתוחה לאמנים ואמניות מתחומים שונים, בוגרי מוסדות מוכרים ואוטודידקטים.

הגשת הצעה
1. לאחר ביקור בחלל, יש להגיש הצעה כתובה  במסמך word \ pdf, הכוללת סקיצה משורטטת להצבה בחלל. זו מפת החלל לשנת 2014.
2. יש לשלוח קורות חיים מקוצרים בעברית במסמך word בלבד.
3. יש לצרף להצעה עד חמישה קבצי עבודות קודמות בפורמט jpg, ברזולוציית מסך. ניתן לצרף קישור לאתר.

כתובת למשלוח: איילת השחר כהן 22ayelet@gmail.com
בנושא האימייל יש לכתוב את המשפט הבא: שישי ראשון 2014

מועד אחרון להגשת הצעות: 10 בנובמבר.

קונפליקט מתוח

$
0
0

התערוכה "צרות של אחרים: קונפליקטים ופרדוקסים", שאצרו דורית לויטה הרטן ודליה לוין במוזיאון הרצליה, מעוררת געגועים לתערוכות הנושא הקבוצתיות הזכורות לרעה. הן אמנם סבלו לרוב מיבשושיות דידקטית, היעדר מעוף וביקורת והצגת המובן מאליו, אולם לפחות גובו בטענה קוהרנטית ביחס לנושא ממוקד. "צרות של אחרים", לעומת זאת, היא תערוכה מבולבלת, חסרת לכידות ובחלק מהמקרים גם חסרת עניין.

עניינה של התערוכה, נכתב בטקסט האוצרותי, הוא "צרות של אנשים אחרים, קונפליקטים שאינם נוגעים בנו במישרין ועימותים הנובעים מניגוד אינטרסים", אולם חלק ניכר מהעבודות כלל אינן קשורות לתיאור. אדר אביעם, שחר מרקוס וארגון שוברים שתיקה עוסקים בחברה הישראלית וביחסה לפלסטינים, האמנית האיראנית פרסטו פורוהאר יוצרת בעקבות הוצאתם להורג של הוריה, סנטיאגו סיירה עוסק בקפיטליזם הבינלאומי ואולף ברוינינג בחרדה המערבית מפני האימפריה הסינית, אם למנות רק כמה דוגמאות. לכשעצמו אין בעיסוק אישי ומקומי שכזה כל בעיה, אולם ספק אם נכון לתארו במושגים כ"סולידריות", "תמיכה", ו"חמלה" על האחר, כפי שעושות האוצרות.

שחר מרקוס - המטבחון, וידאו, 2013

שחר מרקוס – המטבחון, וידאו, 2013

הבלבול שיוצרת הכותרת רק מתחזק במהלך הביקור בתערוכה, שמותחת את רעיון הקונפליקט הרבה מעבר לגבולות יכולותיה לומר עליו דבר מה. קשה למצוא עבודת אמנות שאינה מתייחסת בצורה כלשהי למושג רחב כ"כ. במצב כזה נדרש מיקוד – צמצום טווח האפשרויות לקונפליקט מסוג מסויים, ויהא חברתי, היסטורי, פנים אמנותי וכיו"ב, או לבחינה של עצם הגדרת המושג. אולם ע"פ העבודות בתערוכה, קונפליקט הוא אירוע פוליטי, אך גם אישי. הוא אמנותי, אך גם מדעי. לעיתים הוא קשור בעדות של האמן, ולעיתים הוא תופעת טבע. לעיתים הוא נובע מבחינה מאוחרת של היסטוריה טעונה, ולעיתים מעבודות שיפוצים בבניין. לכן בתערוכה זו, פליטים לובים טבועים הם שווי ערך להתרבות מוגזמת של צמחי מים, וחוויות משירות צבאי באינתיפאדה זהות לתצורות מופשטות הנוצרות במפגש בין אבקת ברזל למשטחי מגנט. כך יוצא שהכל קונפליקטואלי, ושום דבר אינו קונפליקטואלי.

את כל המגרעות הללו ניתן היה לבלוע איכשהו לו לפחות העבודות היו מצדיקות את הביקור. בפועל עבודות רבות פשוט לא מעניינות, אחרות כבר הוצגו ואצל אחדות הקשר לתערוכה מאולץ עד כדי כך שמתגנב החשד שהן שאריות של תערוכה אחרת.

התערוכה נפתחת בצלליות המוכרות של ניר אדוני – קולאז'ים של בניינים, כלי תחבורה וכלי משחית שעובדו למגזרת מתכת בחיתוך לייזר, ומתוארים כעוסקים ב"קונפליקטים שאינם ניתנים ליישוב". האמן הדרום אפריקאי קנדל גירס מציג כדורי-רגל מכוסים במסיכות לטקס בדמותו של לנין, הבוחנים את השאלה "האם כשאנו בועטים בכדורים, אנו עושים זאת בתמימות ומשתתפים בשמחה במשחק או האם פעולה זו הופכת אותנו לברברים המכדררים ראשים כרותים?". השאלה, כותבות האוצרות, נותרת פתוחה. פגמי האריגה בשטיח של גילי אבישר מתוארים כ"מנפצים את אידיאל האמנות", וקיר הגבס השבור של פבלו רסגאדו כ"פורם את אשליית המוזיאון", לא פחות.

סנטיאגו סיירה - מילים הרוסות. וידאו, 2012

סנטיאגו סיירה – מילים הרוסות. וידאו, 2012

סנטיאגו סיירה מציג את העבודה "מילים הרוסות" משנת 2012 – הקרנה של סרט המורכב מ-10 פריימים מקבילים. כל אחד מתאר אות שהוצבה במקום אחר בעולם ונהרסה ע"י אנשי המקום, כאשר מכלול האותיות מרכיב את המילה "קפיטליזם". האותיות נהרסות באמצעים שונים, מסיתות ידני, עבור דרך שריפה וריתוך וכלה בשימוש בציוד הנדסי כבד. הטקסט הנלווה לעבודה נזקק לעבודות קודמות של סיירה, ולא בכדי. זו פשוט עבודה טובה פחות. היא נראית כנוסחה לעבודה טיפוסית של סיירה, החסרה את היסוד הפרובלמטי ועוכר השלווה שהפך אותו לאחד האמנים המטרידים של ימינו.

שירו הידוע של הכומר מרטין נימלר ("בתחילה הם באו לקחת את הקומוניסטים, אך לא אמרתי דבר, משום שלא הייתי קומוניסט…"), משמש כמעין מוטו לתערוכה וחושף את המוטיבציה ליצירתה. לא צרות של אחרים, אלא חרדה מאיום ממשי על העצמי. ספק אם יש בכוחן של תערוכות לחרוג ממידותיה של אנחת ייאוש משותפת ומנחמת, ומכל מקום, אם התשובה לטוטאליטריזם היא גיבוב אקראי וסתמי של עבודות – אוי ואבוי.

צרות של אחרים: קונפליקטים ופרדוקסים
מוזיאון הרצליה
אוצרות: דורית לויטה-הרטן ודליה לוין

פורסם בנוסח דומה ב"טיים אאוט"

הדרמטורג. מהפכן או מגשר

$
0
0

ליאור אביצור, רן בראון וגיא גוטמן, חברי המערכת של "מעקף", משוחחים עם הזבובים, ענת כץ וארז מעין. הראיון מופיע בגיליונו החדש של כתב העת המקוון "מעקף"

התיאטרון בן ימינו מבקש, כהרגלו, להגדיר עצמו מחדש – לכונן שיח חדש עם סביבתו ולייצר פרקסיס חדש להתהוותו. בשנים האחרונות נדמה שכל הפקה מתהדרת בדרמטורג. אבל מהי אותה פונקציה חמקמקה? מאז לסינג והדרמטורגיה ההמבורגית (1767), חלו תמורות ושינויים בהגדרת תפקיד הדרמטורג. מי היא אותה דמות חדשה-ישנה? מהו החידוש? מהי מהות השיח שמכונן הדרמטורג? היכן עובר הגבול בין היוצר לבין הדרמטורג? ליאור אביצור, רן בראון וגיא גוטמן – חברי המערכת של "מעקף" – נקראים לדגל.

זבובים: מדוע חשבתם שנכון יהיה שאתם תהיו האורחים של המדור "זבובים"? במלים אחרות, מה בין עריכת כתב-עת לבין דרמטורגיה?

ליאור אביצור: "אני מרגישה צורך לפתוח בנימה אפולוגטית; זה באמת עלול להצטייר קצת מוזר. בשיחה מוקדמת בין שלושתנו על תוכן הגיליון הנוכחי, הבחנו ששלושתנו עוסקים בעצם בצורה זו או אחרת בעבודה דרמטורגית, גם אם אנחנו לא תמיד קוראים לזה כך. הדרמטורגיה העכשווית קשורה באופן אינהרנטי לשאלות על השדה; על דרכי יצירה, על צפייה, על משמעויות, על עריכה, על קונטקסט ועל היפר-טקסט. הבנו שהמוטיבציה שלנו לעסוק בדרמטורגיה דומה למוטיבציה להיות חלק מ'מעקף' (ששואל את כל השאלות הללו)".

רן בראון: "בתחילה אני התנגדתי להרכב הזה. מה ששיכנע אותי הוא דווקא הרציונל של 'מעקף', המכוון לא רק למיפוי תמונת מצב, אלא גם להצבעה על כיוון שאנחנו מאמינים שאליו צריך להוביל".

גיא גוטמן: "הבחירה בנו הרגישה כמו בחירה מתוך חוסר. אני מקווה שבנוכחותנו נוכל להדגיש דווקא את העדרן של פונקציות ששואלות שאלות. בארץ לתחושתי יש נטרול כמעט מוחלט של שיח אמנותי בתחום התיאטרון והמחול, של דיון, ולכן דווקא בישראל יש צורך גדול בדרמטורג. יש צורך חדש בתהליכים יותר פתוחים, יותר דיאלוגיים. לכן יש כיום הרבה יותר עבודה עם דרמטורגים".

מימין לשמאל: גיא גוטמן, רן בראון וליאור אביצור

מימין לשמאל: גיא גוטמן, רן בראון וליאור אביצור

זבובים: מבחינת מיפוי של המצב, הניתוח שלך הוא נכון. יש עלייה גדולה במספר הדרמטורגים. עמותת הכוריאוגרפים לבדה מונה 20% צמדים של כוריאוגרף-דרמטורג, ועוד רבים אחרים עובדים עם דרמטורג שלא כצמד מוגדר. המצב הזה נכון גם מחוץ לעמותה.

גיא: "פטירתו של רם כרמי לפני כשבוע וחצי העלתה אצלי הרבה מחשבות על הקשר אמן-סביבה-משטר. כרמי מייצג תפיסה שבה אמן מוזמן לעשות את יצירתו כפי שמתחשק לו על-פי חזונו, ומי שזה לא מוצא חן בעיניו מוזמן לעבור עיר. כיום הדברים שונים. צריך לדבר עם אנשים ולהיות בדיאלוג. יש דיון ציבורי. זה תהליך בריא שבו כל אקט נפתח לשאלות חדשות שהאמן הוא לא יחידה מיתית בהן. עד היום זו היתה המגמה בתיאטרון וגם במחול. הבמאי והכוריאוגרף לא היו משתפים אף גורם בדיון. עכשיו יש צורך לפתוח את הדיון".

רן: "זה מתקשר לתופעות רחבות יותר בתרבות. מרגע שהחשיבה הביקורתית הופיעה בעולם, היא שינתה גם את כל התהליך האמנותי".

ליאור: "'מות המחבר' הוביל לפתיחה של תהליכי יצירה, פתאום יש מקום לעוד מישהו בעשייה".

גיא: "ניתן לזהות את מות המחבר כתפיסה המובילה בין השאר לצורך חברתי בקהילתיות, בהתערבות".

זבובים: מובן שלא ניתן לנתק בהקשר זה את תרבות הרשת, שבבסיסה יצירת קהילה חושבת ופועלת כגוף אחד רב-קולי. מצד שני, דרמטורגיה יכולה לכונן סוגים שונים של דיאלוג, עם מודלים הייררכיים שונים. להלן ציטוטים של דרמטורגים שמראים שתי תפיסות עבודה שונות, איציק ג'ולי ואבשלום פולק. ג'ולי אמר, "יסמין נמצאת כל יום עם הרקדנים בסטודיו, בתוך הליבה של הדבר עצמו, ואני מלווה בשטף משתנה על-פי הצורך", ופולק אמר, "אנחנו לא מתפקדים כמו שני אנשים שונים. אנחנו בן-אדם אחד, ישות עצמאית עם כמה ראשים, כמו המפלצת מהמיתולוגיה היוונית הידרה, שהעניקה למופע הקודם שלנו את השם שלו". משתמע שיש שני מודלים לדרמטורגיה. באחד הדרמטורג הוא עין חיצונית, ממלא-מקום הקהל בהעדרו, מלווה. במקרה השני הוא שותף יוצר, לעתים עם פריזמה דיסקורסיבית מעט שונה.

ליאור: "אני מתנגדת לדיכוטומיה הזו. אני חושבת שדרמטורג טוב צריך להיות בעל מיומנות לעשות זום-אין וזום-אאוט לסירוגין; הוא צריך שתהיה לו הבנה מבפנים של כוונות היוצר כדי שתהיה לו היכולת להעשיר אותו בזוויות חשיבה חדשות ובאסטרטגיות פרקטיות להגשמת רעיונות, ולצד זה, היכולת לשמור על עין טרייה וביקורתית".

רן: "בויאנה קונסט כותבת על עבודה מתוך קרבה. לדידה הדימוי של העיניים החיצוניות אינו נכון, אלא דווקא נוכחות קרובה ליצירה. מעין משחק בין להיות חיצוני ולהיות קרוב".

גיא: "אולי יהיה קל יותר לחשוב על היצירה ולא על היוצר. היוצרים באים לטובת העבודה, בוחנים למה העבודה זקוקה. לעתים זה מעורבות הפרפורמרים, לעתים זה ארכיטקט שייתן חוות דעת ארכיטקטונית וכו'. זה שינוי אדיר שמסיר את המשקל מהיוצר ועובר לעסוק ביצירה, בשאלת הקשר שלה עם העולם. בתוך השאלה הזו מתמקמים כל מיני אנשים שמנסים לענות עליה. אחד מהם הוא הדרמטורג".

רן: "אני חושב שזו מגמה חדשה שבה יש הסטה של מרכז הכובד. יש שיתוף של יוצרים בתהליכי חשיבה מעמיקים. במקביל צריך להבין שהעובדה שלא הדרמטורג חתום על היצירה, אין פירושה שהוא נדרש לוותר על האגו שלו – פשוט לא מעניין אותו להיות בשורה הקדמית עם הבמאי או הכוריאוגרף. הוא באמת ובתמים מתעניין בסוג הזה של ההתעסקות, הוא נהנה לשאול את השאלות, להציף, לקרוא עוד חומר – זו התשוקה שלו. לא להיות חתום ולא לרקוד או לבצע".

גיא: "ויחד עם זאת, לדרמטורג יש גם אחריות לעבודה. אחריות אמנותית. אחריות כוללת".

זבובים: ומה הוא תחום האחריות שלו? על איזה אספקט של היצירה הוא אחראי? למעצב החלל, התלבושות, התאורה, המוזיקאי וכו' יש תחום אחריות מאוד מסוים, שאמנם נעשה תוך דיאלוג עם הבמאי, אבל הוא תחום אחריות מובהק של יוצר. מה תחום האחריות של הדרמטורג? מהו הדבר שעושה הדרמטורג שבגינו מבקר התיאטרון יכול להאשים אותו או להלל אותו?

רן: "תבנית המחשבה הקטיגוריאלית אינה נכונה. זה קשור להרחבה. בדיוק כפי שדיברנו בגיליון של הסצינוגרפיה, סצינוגרפיה היא לא רק עיצוב חלל. היא ביטוי רחב של תפיסה חללית שיכול להשפיע גם על התפיסה המיזנסצינית, על טקסט, על מוזיקה וכו'".

ליאור: "אני מבינה את הפרובלמטיקה שהשאלה שלכם מעלה. אולי זו הסיבה שאנחנו עושים את הגיליון הזה. אין לי כרגע תשובה מספקת לשאלה הזו. אני לא יודעת אם צריך לתת תשובה החלטית, אבל בהחלט צריך להעלות את השאלה".

גיא: "אם כך, מה אחריות הבמאי?".

ליאור: "הוא אחראי על המכלול – יש לו פונקציונרים מקצועיים שאיתם הוא נמצא בדיאלוג, אבל הוא חתום על התוצאה הסופית".

רן: "בארץ, לצערי, עדיין שבויים בתפיסת במאי-העל כדמות מיתית. מחד, אנחנו מכריזים על מות המחבר ואנחנו מערערים על המחבר היחיד, ומנגד אנחנו עדיין שבויים בתפיסת עליונותו של המחבר. אמנם הרגנו את המחבר היחיד, כסמכות העורך, הכרנו במחברים נוספים ובסופו של דבר גם בקהל שמחבר את היצירה, אבל בו בזמן אנחנו לא מצליחים להשתחרר מתוך התפיסה שממקמת את המחבר במרכז יצירתו".

ליאור: "אכן זה המצב – ברוב המכריע של המקרים יש הייררכיה. הדרמטורג הוא אחד מהיוצרים המקיפים את הבמאי והוא מצוי במקום אחר מהחתום על העבודה – השם שלו יופיע שני. אבל אם אני חוזרת לשאלה שלכם ומשמיטה את המלה 'אחריות' ומתעלמת מהבעייתיות שמעוררת עמדת המבקר [מחייכת], אולי אפשר לומר שאתם שואלים למעשה מה בעצם עושה הדרמטורג. גם לשאלה הזו אין תשובה פשוטה, ובכל מדור בגיליון הנוכחי ניתנת לה תשובה אחרת. מדובר בתפקיד עם מנעד רחב של אפורים ווריאנטים: הדרמטורג מעבה את הדיאלוג, מפרש את החומרים, עורך אותם, הוא העין החיצונית, הוא סוג של מראה המשקפת את הפער בין כוונות היוצר לבין התוצאה, הוא אסטרטג של דרכים לצמצום הפער הזה, הוא הרבה פעמים תיאורטיקן המפנה לרפרנסים חיצוניים, מצביע על תופעות מקבילות ועוד – כל מה שצריך כדי לסייע למיצוי הפוטנציאל של העבודה".

גיא: "כשחושבים על כך, זה מאוד מרשים שאנשים משני הכיוונים – אנשים שלא באו מהעשייה וגם אמנים – החליטו להרחיב את הפרקטיקה שלהם. הם החליטו 'לבזבז זמן' בשיחות על מה שהם עושים. זה דבר די נדיר. זה רצון חדש לשיח. זה ממש מחזיר אותנו לתקופה היוונית, יושבים אנשים במשתה ודנים".

זבובים: יש בכך אפילו משהו מאוד יהודי, תלמודי.

ליאור: "כאשה אני כמובן מעדיפה לחזור לסלונים של פריז… שם גם אני יכולתי לקחת חלק בשיח".

רן: "זה גם קשור כאמור לערעור על הייררכיות של ידע, שכבר לא מוחזק רק באקדמיה, אלא גם על-ידי אמנים ויוצרים שזוהמו בחשיבה הביקורתית. האמן כבר רפלקסיבי לגבי מה שהוא עושה. האמן קורא לאינטלקטואל לשוחח איתו".

גיא: "אולי לא לאינטלקטואל בתור מלומד, אלא בתור אדם עם אג'נדה אינטלקטואלית".

זבובים: אג'נדה אינטלקטואלית שואפת לידע בשדה מסוים. במרבית המקרים, גם במחול וגם בתיאטרון, הדרמטורגים מגיעים מתחום התיאטרון. יש מעט מאוד חריגים. מדוע זה קורה?

גיא: "רקדנים בדרך כלל לא מדברים. הכוריאוגרף עבד מסורתית בתוך שקט. אני חושב שמה שקרה הוא שהעשייה המחולית היתה כל-כך עסוקה בסיפור, בנארטיב, ואז לפני כ-100 שנה פתאום כבר לא היה 'מפצח האגוזים'. נעשתה איזושהי הפשטה. נהיה פער בין הצד המילולי/טקטסטואלי לצד הפיזי שלה. לעומת התיאטרון, שבו הטקסט התקיים בלב העשייה. כך נוצר צורך חדש שלא היה לפני. כשטרישה בראון עושה את 'הצטברות', היא מייצרת לראשונה לטעמי מימד טקסטואלי ומציעה את אקט הקריאה כחלק מהעבודה. ועדיין בלב הפרקטיקה אין מלים".

רן: "אני לא חושב שהחלוקות הללו נכונות מלכתחילה. אם מדברים על טרישה בראון ועל איבון ריינר בשנות ה-60 בארה"ב, או על המינימליזם בארה"ב בשנות ה-60 (רוברט מוריס, דונאלד ג'אד), כל המחשבה שלהם התהוותה מתוך המפגש עם תיאוריות פילוסופיות. העשייה הלכאורה לא-מילולית הגיעה מתוך חשיבה דיאלוגית פילוסופית".

גיא: "נכון, אבל אני מדבר על עצם הפרקטיקה. היומיום של אמני המחול או האמנים המינימליסטיים שמנית אינו עוסק בטקסט. זה היומיום שלהם. לעומת זאת בתיאטרון היומיום מלא דיבורים. בתיאטרון יש מסורת של דיבור. לפחות בתיאטרון הקלאסי… לכן מסורתית אמנם הדרמטורגיה שימשה בתחילת הדרך בעיקר בתיאטרון, בהכנסה לקונטקסט היסטורי ותיאורטי, וכך נוצרה פונקציה כמעט אדמיניסטרטיבית שמגיעה מתחומי התיאטרון והדרמה. כיום יש הסטה מעניינת, ויותר ויותר דרמטורגים הם דווקא אנשי תיאוריה וביקורת. המצב בארץ הוא אמנם רחוק מזה, אבל המגמה היא כזו. לפיכך, אם הטיעון הוא שהתיאטרון הוא הרקע הנכון לדרמטורג, אני חושב שהתשובה היא לחלוטין לא".

גוטהולד אפרים לסינג

גוטהולד אפרים לסינג

זבובים: אם כן, מה הרקע הנכון לדרמטורג? פילוסופיה? ביקורת? לימודי מופע? דרמה? אילו שדות שיח רלבנטיים ביותר?

ליאור: "אני חושבת שזה קודם כל עניין פרסונלי. יש דברים שקשה ללמד. לדוגמה, צצו עכשיו אינספור תוכניות ללימודי אוצרות – אפשר ללמוד היסטוריה של התחום, אפשר לשמוע מנסיונם של אוצרים אחרים, אבל אי-אפשר ללמוד כיצד מייצרים משמעות חדשה באמצעות הצבה משותפת של עבודות בזמן ובמרחב. על אותו משקל, אי-אפשר ללמוד כיצד להתבונן בצורה ביקורתית או כיצד להיות רחב אופקים, אבל יש כמובן עקרונות שדרמטורג צריך להיות רגיש אליהם".

זבובים: שהמקור שלהם הוא דרמטי? ספרותי? תיאטרלי?

רן: "ההגדרה של מה זה תיאטרון היא כבר לא כזו צרה. אפשר לשאול מה צריך ללמוד בתיאטרון? או מה צריך ללמוד במחול? כמה מהתשובות כיום כוללות גם סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, פסיכולוגיה, פילוסופיה".

גיא: "מצד אחד אפשר לבוא ולומר שמי שרוצה להיות במאי של תיאטרון חזותי או יוצר תיאטרון חזותי או דרמטורג, חייב קודם כל להכיר את תחום הבמה על כל המשתמע מכך. כלומר, ללמוד את ההיסטוריה ואת הפרקטיקה. מצד שני, יהיה מי שיכול לעשות דוקטורט באנתרופולוגיה ולמצוא את עצמו דרמטורג. יהיו אנשים שזה יעורר בהם הרבה מאוד התנגדות, כי זה נוגד את הפרספציה המקצועית שהם גדלו עליה, אבל זו המציאות היום".

רן: "זה מתקשר לנושא של המהפכה הדיגיטלית. הרולד בלום, חוקר ספרות שכותב על 'חרדת ההשפעה', טוען שכל משורר שכותב היום בעצם נושא על כתפיו את כל השירה הנפלאה שנכתבה במשך אלפי שנים, זו השירה שכביכול הוא צריך להכיר, בטרם ימרוד בדור שקדם לו. עם השנים זה הולך ונעשה בלתי אפשרי כמובן. מצד שני, וזה המקום של המהפכה הדיגיטלית, אפשר למצוא היום הכל, בו בזמן. אני לא צריך לעשות את זה על-פי איזושהי הייררכיה כרונולוגית. אני יכול למצוא כל נושא שבעולם, כל עבודה שנעשתה בתחום האמנות החזותית, וביתר הדיסציפלינות גם. הכל נגיש. וזה המקום שהמקצוענים איבדו בו את ההילה שלהם, כי אני יכול להיעשות מומחה לבד, ומה שיוצרים צריכים ללמוד כעת זה שני דברים: הראשון – הכלים לגשת לכל הדברים האלה, והשני – הרצון לעשות את זה. כלומר לטפח את הסקרנות ואת המיומנות להשתמש בה".

גיא: "בפרפורמנס זה הרבה יותר בעייתי, בגלל אופי המדיום. היום כל צייר, כל פסל, יכול לנסוע לפירנצה, לעמוד מול ליאונרדו ומיקלאנג'לו ולראות את הדבר עצמו, והוא חי עם הנטל הזה על הכתפיים, שהוא באמת יודע מה זה פסל של מיקלאנג'לו. לעומת זאת בתחום המופע, אנחנו לא יודעים מה היה, דברים שעשה סטניסלבסקי אי-אפשר לראות, אנחנו בעולם הרבה יותר בלתי נראה מאשר זה של ציירים ומשוררים. ההיסטוריה הרבה יותר נגישה להם, בצורה שלנו אף פעם לא תהיה נגישה".

רן: "ובגלל שזה בלתי אפשרי, מה שחשוב זה מה המכלול. החוויה. הפרספציה. הדרמטורג הוא תוצר של אוסף הפרספציות שלו".

גיא: "בארץ, אנחנו צריכים בצורה נואשת 'מגשרים'. 'מעקף' הוא סוג של מגשר, בית-הספר לתיאטרון חזותי הוא סוג של מגשר, והדרמטורג יכול להיות מגשר מרכזי. הגישור הוא בין פרקטיקות מסוימות שלא מסוגלות להיטמע בממסד האמנותי, שאלות אינטלקטואליות שאין להן כיום מקום. אפשר לשאול למה לא לקחת מגשר שכזה ולהגיד לו, עכשיו אתה הולך לעמרי ניצן או לציפי פינס ואומר: 'תנו לי לשבת בתיאטרון ולעזור לגבש אג'נדה אינטלקטואלית ואג'נדה דרמטורגית ולחשוב ביחד על תיאטרון עכשווי, ואיך בודקים שפה ופרפורמנס וכתיבה'. הדרמטורג יכול לקדם סוג מאוד-מאוד ספציפי של שיח ביקורתי, ולכן אני חושב שהוא יכול לקחת על עצמו את תפקיד המגשר".

זבובים: מגשר נשמע תמיד כמי שמתווך בין שני מסוכסכים.

גיא: "כן, זה סכסוך מאוד גדול, סכסוך ערכי, כמעט אידיאולוגי. הדרמטורג יכול להיות איזשהו שלב ראשון במהפך הזה – כולל בסוזן דלל ובמקומות אחרים".

ליאור: "אחד התפקידים הראשונים של הדרמטורג היה בחירת המחזות לתיאטרון העיר – הוא היה למעשה הפרוגרמר ובכך הוא 'חינך' את הקהל על-פי ראות עיניו. זה תפקיד אידיאולוגי פר-אקסלנס".

גיא: "אני לא מדבר על זה שסתם ישב שם מישהו תחת הטייטל 'דרמטורג'. אני מדבר על מישהו שמוגדר גם על-ידי התיאטרון וגם על-ידי עצמו כמי שאחראי על דחיפה של השיח הביקורתי בתוך הסביבה שבה הוא נמצא".

רן: "יש לי וידוי. היה לי מנוי להבימה. זהו, יצאתי מהארון. אמרתי שאני אנסה, שאני לא רוצה רק לרדת על התיאטרון הממסדי, אולי איווכח שאני טועה. לצערי, לא יכולתי לשאת את סגנון המשחק המוגזם, את העמדת הפנים, את העובדה ששחקן מכין כוס קפה בכאילו, ואין שם כלום, אני רואה את זה ואין שום התייחסות לזה".

גיא: "השאלה הבסיסית הזאת – באמת או לא באמת, ביצוע או לא ביצוע, פעולה מול משחק – היא שאלה שהיא אל"ף-בי"ת בדרמטורגיה. מישהו פשוט צריך לבוא ולשאול אותה".

רן: "בדיוק. אני כבר בא עם מטען מסוים, ולצערי אני לא 'הצופה המובלע' שהם חושבים עליו. אני יושב שם ואני לא יכול לא לחשוב על השאלות הללו. חלק מן התפקיד של הדרמטורג, גם בתפקידו המסורתי, זה לחשוב בדיוק על זה – מי הקהל שבא לראות את זה, ואיך הוא רואה תיאטרון".

גיא: "אני חושב שיש שתי תשובות תרבותיות למה שאתה מעלה. תשובה תרבותית אחת, הרווחת בארץ, היא: 'מה אתה רוצה? תקים לך תיאטרון משלך ותעשה שם את מה שאתה רוצה. פה זה מה שטוב, אתה חושב שאתה עושה יותר טוב? תעשה במקום אחר'. התשובה התרבותית שלי חוזרת לאקט האמנותי. המעשה שלנו הוא מעשה אמנות. המטרה של אמנות היא להיות רלבנטית, להיות בשיח, כל הזמן באיזשהו מגע. דרמטורגים שואלים שאלות בסיס כמו: מה זו התפיסה הזו, מה זו הפרקטיקה הזאת, למה היא דוחפת, את מה היא מדרבנת. היא חייבת כל הזמן לקדם את האמנות שנקראת אומנות המופע, וגם כל הזמן להיות ערנית לגבי הרלבנטיות של העשייה הזאת במרחב המשותף שלה עם הציבור, עם השיח, עם כל מה שקורה בסביבתה".

ליאור: "ואז נשאלת השאלה: רלבנטיות עבור מי? הרלבנטיות היא אידיאולוגית, מסווגת ופוליטית".

רן: "לפחות בכמה מההצגות בהבימה, המחזות מלאים בהתייחסויות לאומיות שאין להן שום הדהוד למציאות הישראלית, או ניסיון לתת להן איזשהו דגש. ניסיתי למצוא אותן בכוח. והן היו שם, אפשר היה לעשות איתן משהו. תפקידו של הדרמטורג היה לשלוף אותם ולהגיד, 'סליחה, יש פה משהו רלבנטי מאוד לחברה הישראלית שאפשר להציף'".

זבובים: בחזרה לנושא הדרמטורגיה במחול בארץ. האם הדיאלוג עם מנהלים אמנותיים של פסטיבלים יכול להחליף את עבודת הדרמטורג?

רן: "שאלה דומה עלתה גם אחרי פסטיבל 'הרמת מסך': האמנים רצו לבחור מי ינהל אמנותית את העבודה. מישהו שהם יכולים להתחבר לצורת המחשבה שלהם, ולא חייב לבוא מתחום המחול. הועלה רעיון להציע אנשים שישמשו מלווים אמנותיים, אמנם לא דרמטורגים, אבל כאלה שממלאים את הצורך הזה".

ליאור: "כמו שסהר עזימי, שמנהל עכשיו את 'מחול חדש' בזירה, יזם סדנאות בכל מיני תחומים עבור היוצרים בפסטיבל; מורן שוב דיברה איתם על טקסט, כרם הלברכט על חללים ציבוריים וכו'".

גיא: "הבעיה עם זה לדעתי היא ששוב מציבים את ה'מומחה' מול ה'לא יודע'. אני רוצה הפוך, אני רוצה שהמומחים יבואו לתלמידים שלי וילמדו מהם מה הדבר הבא ולאן ללכת. לתפיסתי, תפקיד הדרמטורג הינו אחר לגמרי מהמודל הנוכחי של 'מנהל אמנותי', הוא פועל עם היוצר בהקשבה הדדית, הוא לא המומחה שמנתח ושופט את מה שקורה".

ליאור: "במאמר מוסגר אולי כדאי לציין, א-פרופו דיאלוג עם מנהליים אמנותיים, שאנחנו נמצאים באחד המקומות המעטים בעולם שכדי להגיש את מועמדותך לפסטיבלים אתה צריך להראות עבודה. במקומות אחרים כבר הבינו שהצעה כתובה תשאיר ליוצר מקום אמיתי לחיפוש לאחר ההתקבלות".

גיא: "ככה אני התחלתי למזלי. אנשים ראו מה שעשיתי קודם ולפי זה אמרו, 'בוא תעשה חדש'. לא ביקשו לראות את החדש שאני רוצה לעשות. כי התשובה שלי היא 'אני לא יודע, אני מחפש'. כיום בארץ לוקחים אנשים צעירים ומבקשים מהם משהו שעומד כנגד כל העיקרון היצירתי – להתחייב לסוג של פרוגרמה, במקום להתאמץ מעט, לבוא ולהכיר את העבודה המתמשכת באופן אינטימי ולקיים שיח".

זבובים: ממה שאתם אומרים משתמע שחסרה דרמטורגיה רעננה. כלומר, יש ערך מוסף לדרמטורג שאינו בא מאותו תחום כמו היוצר, או לחלופין דרמטורג צעיר, בעל יכולת להאיר משהו חדש.

גיא: "זו שאלה של מוטיבציות, שלא ממומשות לצערנו בגלל בעיות כלכליות, חברתיות והייררכיות. יש מוטיבציה ליצור קשר, לפתוח תחומים, להרחיב את הפרקטיקה, להיות רלבנטיים. הכל קיים. אם הן לא תתחלנה לקבל מענה, ייווצר משבר".

רן: "אני חושב שההתקבלות של הדרמטורגיה קשורה בענווה של היוצר. כלומר, היא כרוכה בהבנה שצריך דיאלוג בשביל ליצור, לא ממקום שמייצר הייררכיה חדשה שבה האינטלקטואל אומר מה נכון ומה לא, אלא מתוך מפגש אמיתי והבנה שאין מחבר-גאון-כל-יכול, אלא יוצר שזקוק לדיאלוג, ואת הצורך זה ממלא הדרמטורג".

גיא: "אני חושב שזו חגיגה. אנחנו חווים דיון הרבה פעמים כסוג של עול, אבל אני יכול להגיד שכל בוגר שלי, אם יאמרו לו: 'מה אתה אומר שחוקרת כמו ד"ר דפנה בן-שאול תהיה בכל החזרות שלך?', הם היו קופצים עד הגג, הם היו מאושרים. כי זו חגיגה להיות בסיטואציה כזו, שמישהו מעמיק את העשייה שלך ושותף לשיח. מי שמבין שזו חגיגה נמצא בתהליך יצירתי מאוד-מאוד אחר".

מתוך המדור "הזבובים" של כתב-העת המקוון "מעקף" למחול, מיצג ותיאטרון חזותי

האקסטרה-פריק

$
0
0

שראון פז, אוצר, מעצב התנסותי וראש החוג לניו-מדיה במוסררה. תן לנו רקע.

"סיקרן אותי תמיד איך אנשים חיים, מתנהלים, מחליטים החלטות, חושבים, מודעים. ולי פשוט יש רעיונות. כל הזמן קודחים לי במוח רעיונות. אין זמן של off, אני לא יכול לכבות. מחשבות, כיוונים, רעיונות, הזיות, כל מה שביניהם.

"הלכתי למכון הטכנולוגי בחולון. הייתי בר-מזל, ולמדתי במחלקה שנסגרה בתוך זמן קצר בשם 'עיצוב ואמנות'. אף אחד עד היום לא יודע בדיוק מה זה אומר. לשמחתי יצא לי ללמוד בכמה מקומות שהם על התפר. בסופו של דבר מה שמשנה זה שהיא היתה מחלקה מאוד פתוחה בחשיבה שלה, בתפיסה שלה, ומאוד הוליסטית, מקיפה הכל. לא היה איזה פוקוס יותר מדי חד.

"זאת היתה מחלקה שמאפשרת לסטודנטים שלה לפעול ולחשוב באופן חופשי. היו לנו מרצים מכל מיני תחומים – פסלים וצורפים, מעצבי אופנה, מעצבי מוצר, ציירים. זה סוג המקום שבו אני פורח. עשיתי מה שרציתי, ועשיתי דברים הזויים לחלוטין, אפילו בתוך המקום הזה, המחלקה שהיתה הבית של ההזויים, הייתי האקסטרה-פריק".

שראון פז

שראון פז

הסמן הקיצוני.

"כן. ואלו היו שנים מאוד כיפיות. לא ידעתי בדיוק מה אני, אז קבעתי לעצמי מין סט של חוקים, מגבלות שעל בסיסן אני עובד".

מהן?

"אני עובד עם חומרים באופן שבו הם נמצאים. עץ הוא עץ, מתכת היא מתכת. לא צובע או מכסה. לא גורם למשהו להיראות כמו משהו שהוא לא. אני משתמש הרבה ברדי-מייד, בדברים כמו שהם, שיש לי פוקוס על איך אנשים משתמשים בהם, שהם מעוררי מחשבה, שהם יותר שואלים שאלות מאשר עונים תשובות, שהם לא בהכרח הכי נעימים ומלטפים, אלא להפך. הם מאתגרים, הם מקשים".

חשוב לך לעשות רושם.

"זה לא רושם. אנחנו חיים את חיינו ויכולים פשוט לגלוש עליהם – אם אתה לא שם לב, אתה תוך שנייה נהיה זקן ומת. לכל אדם יש בין אפס לכמה רגעים בחיים שלו שקורה לו משהו. והרגעים האלו, בדרך כלל, הם רגעים שקורה משהו שהוא חריג באיזשהו אופן".

חריג מהרצף.

"אתה יכול להגיד מהרצף, יכול להיות שהוא לא חריג באופן כללי, הוא חריג לך. הוא מצליח לגרום לך שנייה לעצור, להסתכל, להתבונן, להריח. לשמוע. לחשוב, להטיל ספק".

תמונה מתוך בלוג השימוש לרעה של שראון: http://sarohm-misuse.blogspot.co.il/

תמונה מתוך בלוג השימוש לרעה של פז:
http://sarohm-misuse.blogspot.co.il/

זה משהו שחשוב לך לעשות, להפריע לאחרים?

"כן. להוציא אותם מהמהלך הטבעי והמובן מאליו של החיים שלהם. אני חושב שהתנסות זה האופן היחיד שבו אפשר לשאול שאלה פתוחה. למעצב מאוד חשוב שתהיה תשובה ברורה, שמישהו ישתמש בצורה מאוד מסוימת, ושיסתכל באופן מסוים או יחשוב באופן מסוים. לעומת זאת אמן, כביכול לא מעניין אותו כלום. הוא שואל את עצמו את השאלות והוא עונה עליהן. את אף אחד לא צריך לעניין מה הוא שואל או מה הוא עונה.

"אז אני מנסה ליצור סיטואציה שבה יש לי מידה של שליטה, אני קובע חוקי משחק, ובאיזשהו שלב אני משחרר את זה לעולם. מה שקורה מכאן והלאה זאת חידה שאני יכול בכלים מאוד מוגבלים לנסות לברר, אבל זה חלק מהקסם, שאני לא יודע מה יקרה מזה, מה אנשים יעשו מזה, או אפילו איך זה יהיה בשבילי. כל תהליך הוא תהליך עבודה והתנסות גם בשבילי. אני מתנסה, אני בודק, אני שואל שאלות, משתדל בעיקר לא להשתעמם. ואני מחויב באיזשהו אופן למשתמש שלי, שאני בעצמי אעבור בעצמי לפחות חלק, או יותר ממה שאני מצפה, או מקווה, שהוא יעבור".

וההנחה שלך היא שאם זה עושה את זה לך, זה כנראה טוב.

"כן. זה תמיד סיכון. זה גם חלק מהכיף. כל דבר שאני עושה הוא סיכון. החוויה שלי כשפותחים תערוכה, היא שכאילו כולם רגועים, ואני זה שלחוץ עד הרגע האחרון, כי תמיד יש את השאלה האם זה יעבוד, גם טכנית וגם אם זה יעבוד עם אנשים. שיהיו מעורבים. זה לא מובן מאליו, כי מחנכים את כולנו להגיע לתערוכות ולהסתכל. היו תערוכות שהייתי צריך ממש להכריח אנשים לגעת, לשבת, לדחוף, לבעוט, להיות שותפים יותר. אנשים מפחדים".

guerilla green - פרוייקט של שראון בו הקהל פיזר זרעים ברחבי העיר, תוך שימוש בקטפולטה, רקטת מיים ופינייטה

guerilla green – פרוייקט של שראון בו הקהל פיזר זרעים ברחבי העיר, תוך שימוש בקטפולטה, רקטת מיים ופינייטה

הפרויקטים שאתה עושה הם באמנות או בעיצוב?

"בחלוף הזמן, כשסיימתי את הסנדברג, המצאתי מונח שרק אחר-כך גיליתי שלא אני זה שהמציא אותו: experience design. היום זה מה שאני עושה. עיצוב התנסותי. מספרים לי שאני אמן, ואני מתעקש שאני מעצב. בתואר השני שלי בסנדברג הייתי מעצב בין האמנים, פה אני אמן בין מעצבים. בסופו של דבר זה לא נראה לי כל-כך רלבנטי".

‫דיברת על חדשנות, על התנסות, על זה שאנשים צריכים לקחת סיכונים. אתה ראש המחלקה לניו-מדיה במוסררה. איך זה בא לידי ביטוי במחלקה שאתה מנהל?

"ניו-מדיה לא מתעסקת עם מדיה ספציפית, אלא בחדש, במתחדש, בדברים שמאתגרים אותנו טכנולוגית, חברתית, אמנותית, וגם באופנים שהאמנות והתרבות בכלל מציגות חידושים לעולם. אינטרנט, סלולרי, כניסה של מדיות חברתיות אל תוך העולם. המחלקה מתעסקת בחיבורים שבין עולמות תוכן שלא נעשו בעבר – תכנות פיזי, חיבורים בין וירטואלי לממשי, רובוטיקה, מיצבים אינטראקטיביים שמשתמשים באלקטרוניקה, בקינטיקה, דברים שהיום יש לנו אפשרות לעשות בלי מעבדות של מיליוני שקלים או באמצעים ביתיים ועם אפשרות ללמוד את הדברים באופן נגיש.

"בעצם האפשרויות הן בלתי מוגבלות. אמנים מטבעם הם הראשונים שמנסים דברים חדשים, שמסתקרנים, רוכשים מיומנויות שפעם לא היו נגישות להמונים. אז גם אצלנו – ברגע שנותנים לאמנים כלים אלקטרוניים כאלו, הם בודקים לאן אפשר לקחת את זה, איך אפשר לעוות ולהגמיש ולהרחיב את הגבולות של כל כלי שנמצא בידיים שלהם".

אתה קורא לזה מעבדה.

"כן. לצד המחלקה בתוך בית-הספר, זאת בפועל ממש מעבדה פתוחה לקהל שמכילה בתוכה כלים. זה נקרא 'ירושלאב', והיא מאפשרת לאנשים לבוא ולהתנסות בכלים שאני מדבר עליהם. אפשר להתנסות בכלים כמו מדפסות תלת-מימד, מכונות חיתוך בלייזר, סנסורים מגוונים, וגם ללמוד אלקטרוניקה, פבריקציה דיגיטלית, תכנות בסיסי. בעצם אנחנו – צביקה מרקפלד, אוהד מיוחס וזיו בר-ברססט – שפועלים במקום, רוצים להנגיש את הכלים האלו לקהל רחב ככל שניתן, ואגב, לא רק לאמנים – למעצבים, ממציאים, וחובבי טכנולוגיה ואמנות.

"עשינו לאחרונה שיתוף פעולה יחד עם כנס שנקרא 'BrainTech', שעוסק בחיבור בין המוח לטכנולוגיה. אצרנו תערוכה לצד הכנס שהתקיים באוקטובר, ופרסמנו 'קול קורא' לציבור הרחב להציע פרויקטים שעושים חיבורים בין המוח לכל מיני אאוטפוטים. כלומר, מכונת EEG שמאפשרת לאנשים לשחק איתה – לצייר ציור בעזרת המוח, לעשות יצירת סאונד בעזרת המוח. נוצרו צוותים בינתחומיים, של אנשים שהם טכנולוגיים, וכאלו שהם יותר אמנותיים, וסביבם צמח פרויקט. יש משהו בזה שאני לא מחויב למדיה מסוימת. אולי בגלל זה ניו-מדיה הרבה פעמים מוצאת את עצמה עושה דברים שמתייחסים לציור, מתייחסים לצילום, מתייחסים למדיות אחרות. היא יותר רחבה, יותר אינטרדיסציפלינרית, או טרנס-דיסציפלינרית".

זה לא מה שלמדת. לא למדת "ניו-מדיה".

"זה לא משנה. ניו-מדיה זה מגרש משחקים אחד גדול. זה כיף. אני לא רואה את עצמי בחיים נצמד לדבר אחד ועושה רק אותו. עבודה עם טכנולוגיה זה מטא-חומר ומטא-חשיבה. זה להתעסק בחשיבה על חשיבה. המימוש הוא מגוון – עם הקבוצה שאני עובד איתה כרגע, Forrealteam, עם צביקה מרקפלד ותומר דניאל, אנחנו מנסים להמציא חיבורים חדשים בין העולם הוירטואלי למציאות הפיזית – יצא לנו לעשות תערוכות שהיו סלולריות, מיצבים שקשורים לתפיסה של מרחב, עד דברים שהיו לגמרי פיזיים.

"אני בעמדה כביכול הכי נוחה שהיתה לי אי-פעם, כי מה שאני מתעסק בו זה הרעיון הטהור והאסטרטגיה של איך להגיע אליו. מה אפשר לבקש יותר מזה? גם באוצרות זה ככה. אתה במטא-חשיבה על מרחב שאתה רוצה להזמין אליו אנשים, ואתה מאגד אל המרחב הזה אנשים שיעשו את הדבר שלהם. אתה מתעסק עם החיבור שלך למה שהם עושים. גם בפסטיבל 'מוסררה מיקס', שאני אוצר עם שרון הורודי, זה משהו שאני מאוד אוהב לעשות".

מתוך מוסררה מיקס: Jarik Jongman / About Face

מתוך מוסררה מיקס:
Jarik Jongman / About Face

מה זה "מוסררה מיקס"?

"זה פסטיבל שבית-הספר מפיק פעם בשנה, והוא מאוד חריג בנוף, אפילו בעולם, אני מרשה לעצמי להגיד, כי הוא גם מתקיים במרחב הציבורי, בתוך שכונת מוסררה וגם במרחב הגלריסטי של בית-הספר, ומערב את כל המדיות האפשריות: וידיאו, צילום, ניו-מדיה, אינטראקטיב, טכנולוגיה, אינסטליישן ופרפורמנס. הכל מתנהל במישמש הרמוני שבו החוץ והפנים, הפרטי והציבורי, האמנותי והלא-אמנותי, הלו-טק, ההיי-טק, הצופה והאמן או המשתמש, התושבים, המבקרים והאוצרים – הכל מתערבב".

השאלה אם זה חיובי, או שזה גורם לבלבול.

"אני חושב שזה מייצר מרחב הרמוני. בשנה שעברה אחד התושבים בשכונת מוסררה השאיר את הדלת שלו פתוחה. הוא יצא מהמקלחת וראה שיש 30 אנשים בסלון שלו. למה? כי אנשים חשבו שקורה שם משהו של התערוכה. הראשון נכנס, והשני, ופתאום היו 30 איש שחיכו שמשהו יקרה. האיש יוצא מהמקלחת, קצת מבוהל, אבל הכל בסדר, כי זאת השנה ה-13 שהפסטיבל מתקיים בשכונה והוא מיד הבין מה קרה. הלוואי שהיינו חיים את החיים שלנו ככה – מסתובבים במרחב שקורים בו דברים. מרחב שבו אני יותר שם לב לדברים, או שאני מחפש למה לשים לב או במה להתבונן".

תמיד קורים דברים. מה הופך את זה למשהו, לאירוע?

"עצם זה שאנחנו מצביעים על המרחב, שאנחנו תוחמים מרחב ומייצרים בו את התרחשויות, ואנשים באים ומצפים לזה. זה מקסים. מעבר לזה, אנחנו משתדלים להגיע למקומות שהם חדשים, נסיוניים, כאלו שבאופן מסורתי משויכים לעולם הגיקי.

"בהכללה, אמנות וטכנולוגיה לא נפגשות. קורים דברים מאוד מגניבים באמנות, הטכנולוגים הם נורא נלהבים ומגניבים ויצירתיים, אבל בעיני לא לוקחים את זה צעד אחד נוסף מ'איך לעשות ככה וככה'. וזה משהו מייקרי כזה. עולם האמנות, בסופו של דבר, תקוע עדיין בפנטזיות של הרנסנס. כל מה שנחשב מתודולוגי ושיטתי הוא כביכול לא מעולמנו. אנחנו פרועים, משוגעים וחסרי עכבות. זה כמובן לא נכון. מה שאני אוהב אצל מעצבים שעושים אמנות אלו הזליגות. עבודות שנעשו מתוך החיבור בין עיצוב לאמנות. זה חיבור טוב. קורים מזה דברים מעניינים. אני שואף להשאיר את המשתמשים או המבקרים עם השאלות האלו, שגם אני שואל את עצמי. שיישארו רלבנטיות בחיים שלהם. במיוחד כשזה נוגע להתעסקות שלי ב-misuse, שימוש לרעה".

מה זה שימוש לרעה?

"אני טוען שהדרך אולי הכי טהורה לבדוק כמה מהדברים שאני מתעסק בהם היא בעזרת לקיחת המוסכמות שלנו, מה אנחנו נוהגים לעשות ולחשוב, לתפוס ולהשתמש בעולם שמסביבנו, ולהכניס בהן איזשהו אלמנט זדוני. זאת אומרת שכולנו נהנים לא לעשות מה שאומרים לנו. לפעמים זה לעשות דווקא, ולפעמים זה סתם לבדוק את האפשרויות של מה אפשר לעשות".

שקית ההתפעות של נומי ברג - פרוייקט של הילה הראל

שקית ההתפעות של נומי ברג – פרוייקט של הילה הראל

היית רוצה שאנשים יתנסו יותר? לא מתנסים מספיק?

"ברור. העולם שלנו מאוד וירטואלי. צריך לזכור שאחד החסרונות שלנו בעולם הטכנולוגי זה שנדמה לנו שיש יכולת יצירתית, אבל בפועל זה לא ממש נכון. כשבונים תוכנה, אתה לוקח בחשבון את כל האופציות של מה יכול לקרות. שום דבר שתעשה הוא לא באמת משהו חדש, מישהו חשב על זה, אחרת זה לא היה יכול לקרות. לעומת זאת בעולם הפיזי, ככל שהכלי יותר פשוט, ככה יש יותר אופציות. מקל וקערה. מקל יכול להיות הכל, וקערה יכולה להיות הכל. אז אני הייתי שמח אם דברים כאלו יחזרו. בין אם דרך הטכנולוגיה, או בדרכים אחרות".

זה התפקיד של האמנות היום? לספק התנסויות?

"כן. וזאת הדרך היחידה המעניינת לשאול שאלות".

קול קורא לכוריאוגרפים

$
0
0

'האנגר אדמה' שמח להציג תכנית אירוח לכוריאוגרפים – אמן אורח. במהלך 2014 תארח התכנית אמנים לתקופות קינון יצירתי בחללי הסטודיו שבהאנגר אדמה, מצפה רמון.

פעולה זו היא חלק מתפיסת העולם של ההאנגר, במסגרתה אנו שואפים להיות קול עדכני לאמנות המחול בישראל. מתוך ראייה זו, 'האנגר אדמה' תומך הלכה למעשה בתהליכי יצירה ושיתופי פעולה אמנותיים. התכנית מאפשרת ליוצרים המתארחים לפתח רעיונות חדשים ולהעמיק בתהליכי עבודה קיימים באופן מקצועי ומעמיק.

תחילת התכנית בפברואר 2014 כאשר האירוח יהיה לתקופה של עד שלושה שבועות לכל אמן. במסגרת זו יספק 'האנגר אדמה' סביבת עבודה, חללי סטודיו לחזרות וטיפי למגורים.

למעוניינים, שלחו תיאור קצר על הפרויקט המוגש, לוח זמנים משוער לשלבי ההפקה (תאריכי חזרות ותאריך בכורה), מס' שותפים (מופיעים, יוצרים וכו'), לינקים לעבודות קודמות וקורות חיים. בנוסף ציינו את תקופת ההתארחות המועדפת וכן את מספר המשתתפות/ים.

את המידע שלחו עד ה- 21/12/2013 אל האנגר אדמה, עבור פרויקט אמן אורח, למייל: info@adama.org.il

לשאלות ומידע נוסף כתבו או צלצלו אל:
info@adama.org.il
08-6595190

רב ערב 12.11.2013

$
0
0
ארתור רוטסטיין – סופת חול בטקסס, 1936

צילום, טקסט, קונטקסט: שימושים שונים ומשמעויות משתנות של תצלומי FSA

הרצאה של ד"ר יערה גיל-גלזר במסגרת "שלישי בבית-האמנים", סדרת הרצאות על אמנות בעריכת יונתן אמיר

בית האמנים, שמואל הנגיד 12, ירושלים 
יום שלישי, 12 בנובמבר 2013, ב-19:00

פרויקט הצילום הבולט בארה"ב של שנות ה-30, וברטרוספקטיבה, הנודע ביותר בהיסטוריה של הצילום התיעודי, התקיים במסגרת האגף ההיסטורי של המינהל לביטחון חקלאי של הניו-דיל. תפקיד המינהל היה לסייע לעניים ביותר בקרב האוכלוסייה החקלאית האמריקאית, פועלי החקלאות.

האגף ההיסטורי פעל במשך שש שנים, שבמהלכן צולמו מאות אלפי דימויים. רבים מהדימויים הופצו באמצעי התקשורת הפופולריים, הוצגו בתערוכות ובעלונים ממשלתיים והופיעו בספרים. מנגנון ההפצה הנמרץ של התצלומים, שבראשו עמד ראש האגף, רוי סטרייקר, היה במידה רבה מקור לגלגולים רבים שעברו הדימויים הנדונים ולמשמעויות שונות, לעתים סותרות, שיוחסו להם בעקבותיהם. הם שימשו ונתפסו כפרופגנדה, כביקורת חברה ותרבות וכאמנות.

ההרצאה תעסוק במשמעויות המשתנות של התצלומים מהרגע שבו צולמו כעדות למצב חברתי-כלכלי בתקופת השפל הכלכלי בארה"ב ועד לשימושים השונים בהם באותה תקופה ולאחריה. החלק האחרון של ההרצאה יתמקד בנושא של ביקורת חברה ותרבות דרך הדוגמה של ספר הצילום התיעודי ובקשרים שבין צילום לטקסט כתוב בספרים.

הכניסה חופשית
לפרטים נוספים: כאן.

צלם: דין אבישר

"Arrowed" 

ראיון מתמשך מאת בובי ג'ין סמית ביצוע: מיכל סייפן

יום שלישי, 19 בנובמבר 2013, ב-19:00 וב-21:00, מרכז סוזן דלל

המופע "Arrowed" מורכב מסדרת ראיונות שעל כתיבתם, הכוריאוגרפיה שלהם ובימוים אחראית רקדנית הלהקה בובי ג'ין סמית. זהו ראיון מתמשך שיצירתו החלה ב-2010. הוא הוצג לראשונה בקיץ2012. הריקוד מתרחש באופן לא אחיד במקומות שונים, בזמנים שונים ועם אנשים שונים, כשהקבוע היחיד הוא התסריט הראשוני, שנכתב בצורת ראיון.

בשל אופיו הוורסטילי של התהליך, היצירה היא מחקר מתמשך, כשכל מופע שלה שונה ומושפע מההקשר שבו התרחש. הצורות שבהן היא מוצגת ומתועדת אף הן משתנות – מופע, סרט, ספר ומדיות אחרות. היצירה מיועדת להתקיים באופן לא סדיר למשך שארית חייה של סמית ולתעד את תהליך האינטראקציה, השיחה וההתבגרות שלה כשני חצים שמתנגשים לאורך זמן.

2 כרטיסים זוגיים יחולקו לפונים הראשונים למירה ביינרט בכתובת mira@eilaeitan.co.il

כרטיס: 65 שקל. מכירת כרטיסים באתר הלהקה, www.batsheva.co.il, או בטל' 03-5171471.
מרכז סוזן דלל, אולם סוזי, רח' יחיאלי 5, תל-אביב.

סער סקלי וקרן שפי

ההגרלה ביפו

ההגרלה היא פרויקט פרפורמנס שפותח על ידי סער סקלי וקרן שפי בשנת 2009 בעקבות סיפור קצר של חורחה לואיס בורחס, ומאז ממשיך להתפתח. בכל הגרלה, המשתתפים נכנסים למשך כמה שעות לעולם שבו כל מה שקורה, כל מה שכולם עושים, מוגרל כל הזמן באופן אקראי בידי מחשב.התוצאה היא, מצד אחד, יצירת אמנות חד פעמית, שהצופים היחידים שלה הם המשתתפים בה; מצד שני, היא סוג חדש של מבנה חברתי, שמתנהל לפי חוקים שונים מאוד מאלו שאנחנו רגילים אליהם בחיי היומיום; מזוית שלישית, זה סוג של חוויה, צורה להיות נוכח/ת בעולם, שיכולה להיות מיוחדת וחדשה בדרכים שקשה לנחש מראש.

ההגרלה ביפו תיערך בסוף השבוע של ה-21-23 בנובמבר. כל הגרלה תימשך ארבע שעות.

רב ערב מגריל שני כרטיסים חינם להגרלה ביפו ושני כרטיסים חינם להגרלה הוירטואלית. להשתתף בהגרלת הכרטיסים שלחו אימייל עם שמכם, פרטי התקשרות ולציין שזה דרך רב ערב. ל: info@hagrala.org

אתר ההגרלה באנגלית: www.lottery-project.org
העמוד שלנו בפייסבוק: https://www.facebook.com/hagrala

תמיכה דרך הדסטארט

ראובן עטייה ועוזי פורת

ראובן עטייה ועוזי פורת "Message in a Bottle, Yeah"

הגלריה על-שם מורל דרפלר במרכז האקדמי ויצו חיפה

נעילה: 12 בדצמבר 2013

עמית זולר, ראש המחלקה לצילום ומדיה ואוצר התערוכה: "כשנתקלתי בראובן עטייה בפייסבוק, ודרכו בעוזי פורת, אחרי 23 שנה שלא שמעתי עליהם, היה נדמה לי שאני פוסע על חופיו של אוקיאנוס, והוא שוטף לרגלי שני בקבוקים ובתוכם שתי רוחות רפאים. על חופיו של אותו אוקיאנוס דיגיטלי, חמושים במצלמת טלפון סלולרי ופילטרים מבית אינסטגרם, מתכתבים פורת ועטייה זה עם זה ללא מלה, באופנים המקובלים בעולמות הללו ובאופנים השאולים מהעולם שממנו באנו שלושתנו, עולם הצילום. סגנון הצילום הספרטני שלהם מושפע מפורטרטים עצמיים בשנות ה-60 בארצות-הברית, אך בה בעת מה-Selfie, הפורטרט העצמי המקובל על בני הנוער ברחבי הרשת. המהלך המודע שלהם מבטל היררכיות, מתמסר למהלך ה-Selfie, אך גם מטעין אותו".

הגלריה על-שם מורל דרפלר במרכז האקדמי ויצו חיפה, רח' הגנים 21, המושבה הגרמנית, חיפה. טל'04/8562540. ראשון עד חמישי, 18:00–10:00. לפרטים נוספים: כאן.

מתוך התערוכה "שריד" בסדנאות האמנים, גלריה ת(א)עשייה, צילום: דורין יחזקאל

הרצאה ותערוכה בסדנאות האמנים

יום שלישי, 19 בנובמבר, בשעה 19:00

הרצאה של רותם רודן, מנכ"ל חברת עלי שלכת, במסגרת התערוכה "שריד":
כיצד תרבויות שונות מתמודדות עם המוות?
סקירה של האופן שבו תרבויות שונות ברחבי העולם מתמודדות עם המוות, מתייחסות אל המת עצמו ומלוות אותו.

שריד

גדעון גכטמן, מירי סגל
אוצר: אבי לובין 

חמש שנים לאחר מותו של גדעון גכטמן, מוצגת בתערוכה עבודה חדשה משותפת של מירי סגל ושל גדעון גכטמן פוסט-מורטם. התערוכה הזוגית, שאצר אבי לובין, יצאה מדיאלוג ראשוני שערכו האמנים כחמש שנים לפני מותו של גכטמן. ההחלטה לחזור אל אותו דיאלוג חמש שנים לאחר מותו פתחה מרחב שבו ניתן היה ליצור אובייקט מסדר אחר שמתקיים בין חיים למוות.
האם ומתי ניתן לייחס את העבודה לגכטמן, אמן שהמוות היה מוטיב מרכזי בעבודתו? האם וכיצד ניתן לממשה כאשר הוא אינו יכול להיות שותף להחלטות המתקבלות מבחינה מושגית ומבחינה חזותית? התערוכה, בה יוצגו עבודות נוספות של גכטמן וסגל בנפרד, מתקיימת במקביל לרטרוספקטיבה של גכטמן, אשר תוצג במוזיאון ישראל בדצמבר הקרוב.

התערוכה מתקיימת הודות לתמיכת חברת עלי שלכת, המפעילה בית לוויות מודרני העוסק בכל הנוגע לדרכו האחרונה של אדם ובכלל זה: קבורה (אזרחית או דתית), שרפת גופה, פיזור האפר או קבורתו, הנחיית מעמדי פרידה, טקסי לוויה ואזכרה המותאמים באופן אישי לנפטר ומשפחתו, מפעלי הנצחה, ייעוץ ושירותים נלווים נוספים. שירותי עלי שלכת מיועדים גם לאלו המעדיפים בעודם בחיים לתכנן את פרידתם באופן שישקף את אורח החיים שלהם ושל יקיריהם.

סדנאות האמנים – 
גלריה ת(א)עשייה, ירושלים
רח’ האומן 26, קומה 4, 
אזור התעשייה תלפיות, ירושלים
שעות פתיחה: יום ה' 16:00-20:00; 
ו׳ 11:00-14:00; שבת 11:00-15:00  טל׳: 02-6797508  (מענה בשעות הפתיחה)

http://www.artiststudiosjlm.org/

artcube.jlm@gmail.com

הדסה וולמן

"משמרת לילה", הדסה וולמן בבית-האמנים בתל-אביב 

אוצר: האמן והמשורר מרדכי גלדמן

פתיחה: 7 בנובמבר 2013

תערוכת יחיד ראשונה של מי שערכה שנים רבות את המוסף לספרות בקול-ישראל וניהלה את המדור לספרות ברדיו. הציורים, שמן על בד, מבוססים על קולאז'ים שהאמנית יצרה מפיסות שנקרעו ממגזינים, מודעות פרסומת וג'אנק נייר שמגיע לתיבות הדואר. מן המקטעים האלה היא בונה סצינות ליליות בעיקר, נוקטורנו עירוני.

וולמן: "הציורים האלה הם מבחר מתוך גוף עבודות שנוצר במהלך שלוש שנים, תקופה של גילויים ותסכולים, פענוח והסתרה, חיפוש ואובדן, תקופה שכמו מאליו נברא לי העולם הזה שנולד מהשברים. פירקתי והרסתי, השקעתי בפירוק, ואז מצאתי מקום שחיפשתי זמן רב, מקום לראות ולרעות בו עד אינסוף. או לפחות בינתיים".

נעילה: 30.11.13. בית-האמנים, רח' אלחריזי 9, תל-אביב. טל'03-5246685 . שני עד חמישי,10:00–13:00, 17:00–19:00; שישי, 10:00–13:00; שבת, 11:00–12:00.

לתיאום ביקור בתערוכה: 03-6406493. הסטודיו של דנית: 03-5172444.

***

מטרופוליס – בית-ספר חדש לאמנות, קריית-המלאכה

במסגרת אירועי אוהבים אמנות.עושים אמנות.2013
שישי-שבת, 1516 בנובמבר 201311:0015:00אוצרים: ערן איזנהמרקרני ברזילייהונתן ה. משעל45 מפגשי לימוד חד-פעמיים בנושאים שונים ומגוונים עם אמנים צעירים וותיקים, אספנים, משוררים וחוקרים הפועלים בקריית-המלאכה. הפרויקט מציע אלטרנטיבה למבנה הפיזי ולמנגנון של בית-הספר, ולצדה חשיבה מחדש על תכנון עירוני: חיבור בין עיר, חינוך ואמנות.

בין המשתתפים: לארי אברמסוןאפרת לבניאלין אלג'םמיכל אורגילניבי אלרואילליב מלמד,בועז ארדבית בנימינישפי בלייר ופרופ' משה צוקרמןעדו בראלטובית בסירטמןאורית גולדמן,נועה גינזבורגדוד גינתוןמשה גרשוןשי יחזקאליבנו כלביובל כספימכון שפילמן לצילום,אלה מנורניצן מינץיאן ראוכוואגרשימחה שירמן ורבים אחרים.

המפגשים בהרשמה מראש, ללא תשלום, כאן

בועז ארד, "השמים כחולים כי אנו חיים בתוך עינו של ענק תכול עיניים", 2013, מיצב. צילום: אלעד שריג

"עיין ערך: שחקן", תערוכה קבוצתית חדשה במוזיאון פתח-תקווה 

אוצרת: נועם סגלעד כמה אנו עוסקים בהחלפת זהויות בחיי היום-יום שלנו? התערוכה "עיין ערך: שחקן" מבקשת להתחקות אחר תפקידם ומקומם של משחק, השתתפות ופרקטיקות חיקוי בהבניית נארטיבים, תיווך מידע, עיצוב תפיסות עולם ערכיות וקודים חברתיים, כמו גם בגיבוש זהות ותפקידים חברתיים באינטראקציה בין בני-אדם לבין עצמם ובין בני-אדם לסביבתם. סוגיות אלו ואחרות נבחנות בתערוכה בהקשרים פוליטיים, חברתיים ותרבותיים, דרך נקודת מבט של אמנים ישראלים ובינלאומיים השוזרים ביצירותיהם בין האישי לקולקטיבי, בין הפרטי לציבורי ובין מציאות לבדיה.

משתתפים: בועז ארדפולין בודרי ורנטה לורנץז'אן לוק גודארשרון הייזאמילי וורדילליז מג'יק לייזרנתניאל מלורסרועי ניצןרות פתיר.

שיח גלריה עם האמן בועז ארד יתקיים בשבת, 16 בנובמבר 2013, ב-12:00.

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות, רח' ארלוזורוב 30, פתח-תקווה.

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎

 

הצגת מחול-בידור ברמה גבוהה

$
0
0

מאוד לא פוליטיקלי-קורקט, ובטח שלא אופנתי, אבל נהניתי מ"החור" של בת-שבע. שפת המחול אינה חדשנית או מעניינת במיוחד, היא רווית גימיקים בתחום התפאורה, לא מצאתי בה עומק פילוסופי או רעיונות מאתגרים, והיא ודאי אינה מותירה רושם אחריה, אלא מתפוגגת בקלילות אל חלל האולם והעולם בחוץ. אבל היא הצגת מחול-בידור ברמה גבוהה. "החור" היא יצירה ש"עובדת" – מרגשת עד לקיטש ומרהיבה אסתטית. אה, והרקדנים מצוינים כמובן.

"החור", בת-שבע

"החור", צילום: גדי דגון

אז ככה: בימת זירה מתומנת שנבנתה במיוחד באולם החזרות, הגברים רוקדים עליה והנשים מסביב צמודות לקיר (מאחור ומעל הקהל היושב מסביב), ומובן שיש גם גרסה שבה הנשים רוקדות במרכז והגברים מסביב, תנועה רפטטיבית, מקצבים משתנים והרבה דרמה. "החור" של אוהד נהרין עבור בת-שבע משתמשת בכל הכלים המוכרים של הלהקה המיומנת הזאת ומג'נגלת ברהיטות בין מצבי רוח משתנים ותנועה גמישה וחזקה.

בתוך כל זה מצאתי שני רגעים מרגשים במיוחד, שמצליחים לבלוט מעל הקוהרנטיות של היצירה והלהקה ואולי אפילו להגיד משהו מעניין או חשוב. הראשון הוא הסולו של שאמאל פיטס, שמתנתק מן השבט הגברי ומן התנועה האגרסיבית ומתרכז באיזה מנוע פנימי שמרטיט את הגוף עד לנימים הכי דקים. המעברים שלו מחדות דוקרנית לרכות עדינה יוצרים מתח מהסוג שמצית את הסקרנות ומבקש לגמוע את התנועות. בניגוד לריבוי הגימיקים המאפיין את היצירה הזאת, בקטע הסולו של שאמאל יש פשטות שמצליחה להדהד טווח רחב יותר של רגשות וכוונות. כנראה בזכות היכולת שלו להעשיר את התנועות באופי.

הרגע השני מתרחש כאשר הנשים קוראות מסביב מספרים: "אחת, שתיים, שלוש, ארבע, ואחד, תנין, תלאתה, ארבעה…", בזמן שהגברים רוקדים על הבמה ביחס אליהן. נשים מכתיבות קצב בערבית לגברים שרוקדים על-פיו, בשכונת נווה-צדק בתל-אביב. עכשיו תדמיינו את זה קורה בלונדון בזמן שהמונים מפגינים מחוץ לאולם נגד הכיבוש הישראלי ובעד החרם התרבותי (הפגנות כאלה ליוו את מסע ההופעות האחרון של רקדני אנסמבל בת-שבע). יש משמעות.

leaning_pulling

Leaning/Pulling, צילום: גדי דגון

לפני כחודש העלו רקדני בת-שבע ערב יצירות משל עצמם תחת השם "פלאזה/Plaza". רוב העבודות היו בוסריות ומושפעות באופן משמעותי (לטעמי מדי) מאוהד נהרין. כאן בלטה יצירתו של איאן רובינסון, "Poison's Inferno", שהזניקה למרכז החלל שלוש רקדניות מצוינות שנעו בשפה תנועתית המשלבת אלמנטים מעולם ה-street dance. רובינסון מצליח לבטא קול בוגר ומורכב, והוא מיוחד בשל כך ביחס לרוב היצירות שעלו בערב הזה, שאופיינו בעודף גימיקים ומיעוט בחדשנות תנועתית. יצירה נוספת שהצליחה להפתיע היתה "Leaning/Pulling", שיצרה בובי ג'יין סמית, שאחראית גם לפרויקט המרתק "Arrowed" שיעלה שוב ב-19.11.13 בסוזן דלל. מומלץ להגיע.

סמית מעלה את שאלת היחס שבין הישענות למשיכה כאפשרות לתקשורת זוגית. היא מוצאת ביטוי פשוט וקסום לתנודות האלה כשהיא מעמידה רקדנים הנתמכים/תומכים זה בזה ומסביבם המקלות שמסרבים ליצור צורה יציבה למרות עקשנותו של הרקדן, המעמיד אותם שוב ושוב ללא ייאוש. התשוקה והצורך למצוא איזון בשני המצבים האלה מחזיקים מתח וגם מזמינים רגעים קומיים נפלאים.

כאמור, בת-שבע מצליחה, למרות המיינסטרימיות והשתלטנות שלה על סצינת המחול, להעניק לקהל שלה וגם למבקרים אקראיים גם כמה רגעים יוצאי דופן. וזה כנראה חשוב ובוודאי כיף.

איאן רובינסון, "Poison's Inferno"

איאן רובינסון, "Poison's Inferno", צילום: גדי דגון

 "החור", אוהד נהרין, בהשתתפות כל רקדני הלהקה: ברט איסטרלינג, סטפני אמוראו, ויליאם בארי, עמרי דרומלביץ', זינה זינצ'נקו, עדי זלטין, אריאל כהן, צ'ן וי לי, ארי נקמורה, בובי סמית, אורי משה עפרי, שאמל פיטס, אוסקר ראמוס, איאן רובינסון, ניצן רסלר , מעיין שיינפלד, אור שרייבר, מיה תמיר. תאורה: אבי יונה בואנו (במבי). תלבושות: אריאל כהן. עיצוב חלל: זוהר שואף. עיצוב פסקול: מקסים ואראט. ע' כוריאוגרף: גיא שומרוני

"פלאזה", יוצרים: אייר אלעזרא, ברט איסטרלינג, שחר בנימיני, בובי ג'ין סמית, לוק ג'ייקובס, עומרי דרומלביץ', זינה (נטליה) זינצ'נקו וצ'ן-וי לי, ארי נקמורה, שאמאל פיטס, אוסקר ראמוס, איאן רובינסון, אור שרייבר. הפקה: שחר בנימיני. עיצוב תאורה: שחר וכרזון. ניהול הצגה: בובי ג'ין סמית, יניב נגר


תיקון אמנותי

$
0
0

בשבוע האחרון כיכב בכתבות רבות בעיתונות המקומית והעולמית אוצר אמנות שהיה חבוי בדירת מגורים במינכן, גרמניה, והתגלה אחרי למעלה מ-60 שנה. האוצר כלל כ-1,400 יצירות אמנות, ביניהן יצירות של פבלו פיקאסו, הנרי מאטיס ומארק שאגאל. היצירות הוגדרו במצב טוב, ומחירן מוערך בכמיליארד יורו.

הדירה שבה נמצאו היצירות שייכת לאדם בשנות ה-70 המאוחרות לחייו, בנו של הילדנברג גורליט, אספן אמנות שהיה פעיל בגרמניה בשנות השלטון הנאצי. הסתבכות עם שלטונות המס בגרמניה הביאה לחיפוש בדירתו, שם נמצאו היצירות. לפי מה שידוע, האדם שהסתיר את היצירות נהג למכור אותן מעת לעת, אחת-אחת, בהתאם לצרכיו הכלכליים. היצירות נבזזו או הוחרמו מבעליהן היהודים בתקופת השלטון הנאצי ועל-ידיו. גורליט האספן עבד, ככל הנראה, יחד עם השלטון הנאצי, ש"מכר" לו את העבודות בסכומים זעומים לאחר שהחרימן.

אמנת וושינגטון, כללים ראשוניים

במהלך מלחמת העולם השנייה נבזזו כ-700 אלף יצירות אמנות מיהודים בצורה שיטתית ומאורגנת. מוזיאונים מובילים בבירות אירופה נבזזו יחד עם "מטרות ממוקדות" אחרות: בתיהם של גלריסטים ואספנים ידועים וכן של עשירים יהודים אחרים.

מאז תום מלחמת העולם השנייה ועד היום, רק אחוז קטן מן היצירות הושבו לבעליהן החוקיים או ליורשיהם, וגם זאת לא פעם אחרי קרב משפטי קשה וארוך. ניצולים רבים ויורשיהם עדיין מחפשים יצירות שהיו בבעלותם ומקום הימצאם לא נודע. במהלך שנות ה-90 ובעקבות תביעות משפטיות של משפחות יהודיות להשבת יצירות, החל הנושא לעלות לסדר היום הציבורי. בשנת 1998 התכנסה בוושינגטון ועדה מכוננת בהשתתפות נציגיהן של 44 מדינות וקבעה כללים ראשוניים להתנהלותם של מוזיאונים ומוסדות ציבור בנוגע ליצירות אמנות ופרטי תרבות שנבזזו בתקופת השואה והגיעו לאוספיהם.

הכללים אוחדו לאמנת וושינגטון, שעקרונותיה המרכזיים: זיהוי יצירות אמנות שהוחרמו על-ידי הנאצים ולא הושבו לבעליהן ונמצאות באוספי המוזיאונים, העמדת כוח אדם ומשאבים לצורכי זיהוי היצירות, פרסום יצירות שזוהו ככאלה שהוחרמו במטרה לאתר את בעליהן או יורשיהם והקמת מרשם מרכזי של יצירות האמנות ומידע בדבר בעליהן.

במקרה של זיהוי יצירת אמנות על-ידי בעלים או יורשיו, קבעה הוועדה, יש להשיב את היצירה או שוויה לבעליה תוך מציאת פתרון הוגן בהתאם לנסיבות של כל מקרה. ב-2009 חתמו 46 נציגיהן של מדינות על אמנת טרזין, המאשררת את עקרונותיה של ועידת וושינגטון 1998 בנושא חפצי אמנות שהוחרמו על-ידי הנאצים, תוך עידוד מוסדות ציבוריים ופרטיים להחילם.

האמנה מצהירה על הצורך בהמשך המחקר והתמיכה במחקר שיטתי ומוגבר של מוצאם של חפצי תרבות ואמנות החשודים כרכוש שנבזז מיהודים, תוך עדכונים שוטפים על תוצאות המחקרים באמצעות האינטרנט. האמנה קוראת למדינות למצוא פתרון צודק והוגן לשאלת היודאיקה וחפצי התרבות היהודית במקרים שבהם לא ניתן לזהות את הבעלים המקוריים או את היורשים.

גוסטב קלימט, דיוקן אדלה בלוך-באואר, 1907

גוסטב קלימט, דיוקן אדלה בלוך-באואר, 1907

135 מיליון דולר

אחד מן ההישגים המשפטיים הוא המקרה הידוע של ציורו של גוסטב קלימט, דיוקן אדלה בלוך-באואר, 1907. קלימט צייר את הדיוקן בווינה, לבקשת בעלה של בלוך-באואר ובמימונו, והיא החזיקה אותו בביתה עד יום מותה ממחלה בשנת 1925. בצוואתה ביקשה מבעלה לתרום הדיוקן וכן ארבעה ציורים נוספים לגלריה הלאומית בווינה.

בשנת 1938, עם כיבוש הנאצים את אוסטריה, הצליח הבעל לברוח מווינה לשווייץ. כל רכושו, כולל ציוריו של קלימט, הוחרם על-ידי הכובשים הנאצים ומעולם לא הושב לו. במותו, חסר כל בשנת 1945, ציווה את כל רכושו לאחייניו, ביניהם מריה אלטמן.

אלטמן, האחיינית היחידה שנשארה בחיים, הצליחה לברוח מאירופה בתקופת המלחמה והתגוררה בלוס-אנג'לס. במשך שנים ניסתה להשיב אל המשפחה את רכושו של דודה, שכלל את ארמונו, מפעל לייצור סוכר, יצירות אמנות רבות וכלי פורצלן. אולם ציוריו של קלימט, שהוצגו במשך כ-60 שנה בגלריה הלאומית בווינה, הפכו לרכוש מדינת אוסטריה. משפנתה אלטמן לממשלה האוסטרית בדרישת השבה, נענתה כי בלוך-באואר הורתה בצוואתה שהתמונות יוצגו במוזיאון, ולפיכך הן הפכו לרכוש המדינה.

בשנת 1998 מצא עיתונאי אוסטרי שחקר את הנושא את צוואתה המקורית של בלוך-באואר. עם מציאתה פתחה אלטמן במאבק משפטי אמיץ ויקר מול ממשלת אוסטריה, כאשר שאלת הסמכות של בית-המשפט בארה"ב לדון במקרה עלתה פעמים רבות. בסופו של דבר החליט בית-המשפט העליון בארה"ב כי אלטמן תוכל לתבוע את ממשלת אוסטריה בבית-משפט אמריקאי.

נוסף לשאלת הסמכות השפיטה, המשיכה ממשלת אוסטריה לטעון כי בלוך-באואר ביקשה להעביר היצירות לגלריה, ולפיכך הן שייכות לה. מנגד טענה אלטמן כי מן הצוואה המקורית עולה כי היא רק "מבקשת" שהיצירות יועברו לגלריה, ואילו בעלה, הבעלים החוקיים של היצירות, קבע בצוואתו כי כל רכושו יועבר לאחייניו. בינואר 2006 קבע דווקא בית-המשפט האוסטרי כי דיוקנה של בלוך-באואר יועבר לרשותה של אלטמן יחד עם ארבע יצירות אחרות של קלימט. כמה חודשים לאחר מכן נמכר הדיוקן המדובר בסכום שיא של 135 מיליון דולר למיליונר רון לאודר.

נושא ההשבה של יצירות שנבזזו משפיע רבות על שוק האמנות העולמי. מוסדות אמנות לגיטימיים אינם מעוניינים "להסתבך" עם יצירות אמנות שיש אי-בהירות בכל הקשור למקורן או לבעליהן הקודמים. דילרים, בתי מכירות פומביות ומוזיאונים הפכו זהירים ביותר בכל הקשור ליצירות שנבזזו בעבר, ולפני כל מכירה/קנייה נערכת בדיקה מדוקדקת של "קורות החיים" של היצירה, ובעיקר היכן היתה ובבעלות מי בתקופת מלחמת העולם השנייה.

במקרה שיש ספק בנוגע ליצירה כלשהי, מתחיל חיפוש מעמיק במקורות המידע הקיימים לצורך מציאת הבעלים שמהם נגזלה היצירה ואולי השבת היצירה או שוויה אליו. אולם התהליך אטי וארוך מאוד, בבחינת מציאת מחט בערימת שחת, ויצירות רבות עדיין מסתובבות או מוחבאות להן אי-שם, לעתים ללא דורש או בהסתרה גמורה.

הכותבת היא עורכת-דין המתמחה בתחום האמנות והעיצוב. חוקרת, יועצת, ומרצה למשפט ואמנות במוסדות ללימודי אמנות ואוצרות, וכן במיזמי אמנות שונים. לפרטים: nurit@artlaw.co.il

לא רק יין זול, 14.11.13

$
0
0

אנחנו רצים מהר צלליות רודפות אנחנו שומעים רחשים ענפים פריכים אנחנו לא שמים לב צומת סואן רמזור אדום שמש חלונות נמלי בנקים מקקי כסף פרפרי אורז מטפסי פחים חיילים הולכים קליפת עור שומן עודף.

***

"ניבים"

אלברט סוויסה, יוזם ואוצר התערוכה, כתב טקסט כל-כך יפה, והנה תחילתו: "אני מהרהר או שבני מעי מתגעשים, אין לדעת, ולפתע, תמיד פתאום, אני מתמלא כחמת מים, ריאותי מתכווצות, נושפות, מרטיטות באויר החם את מיתרי קולי, פי ואפי מקבלים את ההד, גרוני, חכי, לשוני, שיני ושפתי משתעשעים בו כבקרקס ומשלחים אותו לאוויר החופשי העוטף אותי, או אז נדמה לי שאני שומע את קולי, אותי, את 'עצמי'. האומנם? הקול שלי אכן נשמע קרוב לעצמי, אך אין אני יודע בבירור אם הוא נשמע מבפנים או מבחוץ. זה אינו בדיוק המלכוד הנרקיסי. לרוב נדמה לי שאוזנו של האחר היא אישור לקולי יותר מאשר אוזני שלי. ואכן, מי שבע ממשחק עם ההד של קולו ומי לא השתומם מאוד למשמע קולו שלו בפעם הראשונה כששמע את עצמו דרך מקלט קול כלשהו?".

הטקסטים הנהגים מפיותיהם וגופם של אנשים המייצגים את עצמם ואת החברה שמתוכה צמחו הוא לב התערוכה המעניינת הזאת. קטלוג התערוכה הוא שביל הנסלל באמצעות מלים ללב של אנשים וממפה חלקות נשכחות.

בערב הפתיחה תופיע קבוצת sala-manca עם המיצג "פילים בלילות מטולה". במהלך ימי חמישי של החודש ייערכו כיתות אמן ומופעים.
כדאי להתעדכן בדף הפייסבוק.

קבוצת sala- manca "פילים בלילות מטולה"

 

א' ב' (תפילה להורדת גשם) 2002
נבט יצחק וויקטוריה חנה, וידיאו. ויקטוריה חנה, עיבוד לחן ושירה. גיא שרף, פרפורמנס.

שלמה וזאנה

שלמה וזאנה

הבית במוסררה. צילום: יצחק סעד, אוסף מוסררה

 "ניבים"
חמישי, 14.11.13, ב-20:00
אמנים משתתפים: ויקטוריה חנה, מירב בן-דוד, sala-manca, חיים בן-שטרית, הגר גורן, יניב קוריס, יפית ראובני, שלמה ואזנה, גלעד בן-דוד, אורי עגנון
אוצר: אלברט סוויסה
גלריה אגריפס 12, רח' אגריפס 12, ירושלים

***

"מעבורת חלל" 2013

"מעבורת חלל" מתקיימת זו השנה השנייה במסגרת "אוהבים אמנות עושים אמנות", והיא מתייחסת לחלק השני של הכותרת, "עושים אמנות": עבודות אמנות שמתייחסות למקום שבו יצירות הופכות מנבט לדבר ממשי – הסטודיו. האמנים המשתתפים יארחו במשך סוף-השבוע קהל בסטודיו שלהם ויפגשו אנשים ללא תיווך. "מעבורת חלל" היא תערוכה קבוצתית שהעיר היא המקום שבו היא מציגה. הילה כהן-שניידרמן, אוצרת הפרויקט, מספרת סיפור של עיר ואמנים ובניינים ישנים נופלים, חוסר ודאות והתכיפות והצורך בעשיית אמנות.

פייסבוק 

רותי דה-פריס

רותי דה-פריס, "מעבורת חלל"

ליהי תורג'מן, "מעבורת חלל"

ליהי תורג'מן, "מעבורת חלל"

"מעבורת חלל"
שישי-שבת, 15–16 בנובמבר 2013, 11:00–18:00
אמנים משתתפים וכתובות הסטודיו שלהם: זוהר גוטסמן ויעל פרנק, רח' שוקן 22, קומה 2 (כניסה מהעמל 10); אורן בן-מורה וצחי בוחבוט, רח' קלישר 5, סדנאות האמנים, קומה 2; להלי פרילינג ואביטל כנעני, שביל המפעל 5, קומה 4; תכלת רם, רח' העלייה 31, קומה 1; רותי דה-פריס, רח' בעל העקידה 31, מקלט ציבורי; נמרוד ראובני, רח' משה מאור 3; ליהי תורג'מן, רח' ברנר 17 א'.
אוצרת: הילה כהן-שניידרמן

***

מאיה גלפמן, "ניצוץ"

גלפמן רושמת, תופרת, מדביקה ומצרפת חומרים, מספרת סיפורים דרך האצבעות ופרטים קטנים. במהלך החודש הקרוב יתקיימו בגלריה הופעות ומפגשים שונים. בין המופיעים: רותם בר-אור (איינג'לסי), "ממזרי הרגטיים" (ימי ויסלר וערן וייץ) ואסף אבידן.
אפשר להתעדכן על הנעשה בגלריה בפייסבוק

מאיה גלפמן

מאיה גלפמן

מאיה גלפמן

מאיה גלפמן

"ניצוץ"
חמישי, 14.11.13, ב-20:00
אוצרת: חנה קומן
גלריה צדיק, רח' שמעון הצדיק 16, יפו–תל-אביב

***

מכירת חולצות הלייבל Wild&Mild

הצייר והאמן אמיר לדר משיק את לייבל החולצות המצוירות שלו בחנות חוד-המחט.

פייסבוק

שישי, 15.11.13, בשעות 11:00–14:00
חוד-המחט, רח' דיזנגוף 105, בפסאז', תל-אביב

"Wild&Mild", אמיר לדר

"Wild&Mild", אמיר לדר

***

 "Meshullam x Klone"  

שני עולמות, שתי שפות, דו-קרב ודו-שיח. הליכה ביחד למקום לא ידוע. רישום על נייר. תערוכה של אסי משולם ו-Klone.

Meshulam x Klone. 2013

Meshulam x Klone. 2013

Meshullam x Klone 2013

Meshullam x Klone 2013

"Meshulam x Klone", תערוכת היבריד

חמישי, 14.11.13, ב-20:00
אוצר: גידי סמילנסקי
גלריה אלפרד, רח' בן-עטר 19, תל-אביב

***

 תזכורת: מטרופוליס

בסוף-השבוע הזה, במסגרת "אוהבים אמנות עושים אמנות", ייפתח בית-הספר מטרופוליס (שעליו נכתב בשבוע שעבר). אפשר להתעדכן בפייסבוק.

***

בטור השבוע אני רוצה להזמין אתכם לסיורי אמנות בהנחייתי. הסיורים מיועדים לכל מי שמתעניינ/ת ואוהב/ת אמנות. הסיורים מתנהלים כשיחה משותפת ולא כהרצאה.

חוט על שקית ניילון שחורה

חוט על שקית ניילון שחורה

תודה רבה, ענת.

anat.cheapwine@gmail.com

***

image001

הזמנה

assad-invitation

ענבל הופמן, Bad Seeds

$
0
0
badseeds-2

ענבל הופמן, Bad Seeds

מתוך התערוכה "מיטת זרע"  בגלריה P8
אוצרת: נעמי אביב

מקור משני

$
0
0

שלושה מקורות ראשוניים מופיעים בתערוכתה של הילה טוני נבוק "מקורות" בגלריה נגא. ראשונים הם החפצים – מטליות מטבח, ספוגים לרחיצת כלים, מדפים, צינורות אינסטלציה, נוזל ריכוך כביסה בשלושה צבעים וחלקי ריהוט לחדרי אמבטיה. כולם מלאכותיים וצבעוניים להפליא. מקורות שניים הם אמני הצבע הגדולים של המאה ה-20, ממונדריאן וקנדינסקי עד דן פלאבין, ולצדם פסלי הקונסטרוקציות המקומיים, ובמיוחד נחום טבת, מיכאל גיטלין ואוהד מרומי. המקור השלישי משלב בין שני הראשונים ומתייחס לאמנות שפועלת מתוך זיקה בין חפצי צריכה לאמנות, מהדאדא אל הפופ-ארט ונספחיו המאוחרים.

הילה טוני נבוק - מתוך התערוכה

הילה טוני נבוק – מתוך התערוכה. צילום: אלעד שריג

בתערוכה מציגה נבוק אוסף פסלים גדולים העשויים מחלקי ריהוט ומוצרי ניקיון. חלקם מורכב מקומפוזיציות פרומות וסבוכות של צינורות, מדפים ורשתות – מערך אינסטלציה שלם שאינו מוביל לשום מקום. מבין חלקי המתכת והפלסטיק מנצנצים כתכשיטים סקוצ'ים מוזהבים לשטיפת כלים, מגדל ספוגים צבעוניים הנראים כממתקים, ותעלות מרככי כביסה ריחניים שצבעוניותם החזקה אינה נופלת מזו של נורות הלד שלצדם. שני פסלים מציגים מופע בימתי של ממש. באחד מהם, המוצג בקומה השניה של הגלריה, תאורה משתנה מעניקה נופך דרמטי ובונה מתח לפסל שעשוי מדלתות אמבטיה. על הקיר תלויים גם שלושה ציורי פסטל גדולים של צורות גיאומטריות שבורות ומתנגשות.

איזכור המגמות והיוצרים בפסקה הראשונה אינו נעשה רק על מנת למפות את ההשפעות על יצירתה של נבוק, אלא בכדי להצביע על מאפיין עקרוני בעבודתה. עבודותיה אינן רק קומפוזיציות סמי-מופשטות ומשעשעות העשויות מעזרי ניקיון טיפוסיים וזולים, וגם לא רק מחווה לאמנות האור, הצבע והצורה. בראש ובראשונה אלו פסלים הבוחנים את עצם הזיקה בין שני הגורמים הללו – מוצר הצריכה היומיומי והאובייקט האמנותי – על תהליכי הדחייה והמשיכה שעברו לאורך השנים. פסליה מהווים מעין אינדקס של שלושה גורמים – חפציות, אמנות והחיבור ההיסטורי בין השתיים. מבחינה זו הציורים, הנראים כרישומי הכנה שהפכו לקומפוזיציות גיאומטריות ומופשטות, הם החוליה החלשה בתערוכה.

אם אנדי וורהול הציב את האמנות בלבה ליבה של חברת הצריכה והתרבות הפופולרית, ואילו דן פלאבין וחבריו התעקשו על שמירתה במסגרת אוטונומית, אליטיסטית ונבדלת, נבוק מבקשת לחבר בין השניים מבלי שיאבדו את תכונותיהם. היא נעה הלוך ושוב בין החילון המוחלט של החפץ הדאדאיסטי והפופי, לבין קידושו של האובייקט האמנותי הפורמליסטי והטהור ע"י המינימליזם והאופ-ארט. שני הזרמים פועלים במקביל בעבודות, חותרים האחד תחת השני ומאששים זה את זה בו בזמן. תהליכי המרת המעמדות הבלתי-פוסקים מעניקים לחומרי הניקוי וההברקה תפקיד אירוני, כאשר השאיפה האמנותית להיטהר, לגעת בנשגב, באה לידי ביטוי באמצעות חומרי טיהור זולים המיוצרים בעולם השלישי. התוצאה היא מופע אלכימיה שהוא בה בעת בדיחה על חשבונה.

הילה טוני נבוק - מתוך התערוכה

הילה טוני נבוק – מתוך התערוכה. צילום: אלעד שריג

ברפלקסיה פנימית ובלתי נלאית שכזו יש חולשה בסיסית, שכן היא יוצרת טיעונים לולאתיים והופכת את היצירה לניסוי מעבדה בתוך ניסוי מעבדה בתוך ניסוי מעבדה. לא פעם ההיפר-מודעות עצמית הגלומה בתהליך מובילה בסופו של דבר לשיתוק. אם להסתמך על אחד ממנסחיו הגדולים והמחוננים של השיתוק הזה, הסופר האמריקאי דיוויד פוסטר וואלאס, מדובר על תכונה דורית. נבוק היא נציגה אופיינית של דור אמנותי משותק שכזה, שיצירתו מציגה רתיעה מחניטתו המוזיאלית של האובייקט, אך גם חשש מרתימתו למסגרת של פעולה פוליטית ישירה. התוצאה היא נטייה להתחפר ולעטוף את העבודות במחוות ע"ג מחוות פנימיות. כך, במקום שהאמנות תיראה כהשתקפות ייחודית של העולם, נדמה שהעולם הופך לאוסף השתקפויות של תהליכים פנים-אמנותיים.

בדברים הללו יש פחות שיפוט של איכות אמנותית ויותר איפיון של מצב שנבוק דווקא מבטאת באופן מוצלח מאד. למעשה, אם הביקורת הזו מרגישה קרה ומאופקת, הדבר נובע מן הקושי ליישב בין ההשתקעות המלנכולית משהו שתוארה במשפטים הקודמים, לכושר ההמצאה, החיבור בין מחוות היסטוריות לאמירה חדשה ומקורית, ובעיקר ההומור והחן הניכרים בכל אחת מן העבודות בתערוכה העוקצנית אך שובת הלב.

הילה טוני נבוק – מקורות
גלריה נגא, ת"א
נעילה: 7.12.13

פורסם בנוסח דומה ב"טיים אאוט"

על "הגמשת ז'אנרים"ועל טכניקה כמשמעות

$
0
0

ביקור בתערוכתה החדשה של מיה מוצ'בסקי-פרנס "קרוב לקיר" בעקבות זכייתה בפרס אנדי לאומנויות עכשוויות לשנת 2013.

מאמר מתוך כתב העת "1280 מעלות"

אינני יודעת למה מבקר במוזיאון מצפה כשהוא נכנס לגלריה שכותרתה "הגלריה לאדריכלות ועיצוב" או לתערוכה של זוכה בפרס יוקרתי לאוּמנויות, אך נראה לי שכל מי שנכנס לתערוכתה של האמנית מיה מוצ'בסקי-פרנס מופתע, לפחות ברגע הראשון. גלריה 2 היא חלל גדול (170 מ"ר) והאובייקטים הסדרתיים של מוצ'בסקי-פרנס אינם תופסים שטח, אלא מטר רץ: הם מוצמדים לקירות על מדפים, נשענים על הקיר או מונחים על הרצפה בצמוד לו. אף שאמרתי "סדרתיים" – מושג הקשור לעיצוב תעשייתי או לקדרות יצרנית – הריבוי בתערוכה זו מתרחק משתי הפרקטיקות הללו, ובו זמנית מגדיר מרחב, מסמן אופק ומנכיח זמן. יחד נוצר מקום.

ראשית מוצ'בסקי-פרנס מסמנת את השטח שלה, "תובעת" מרחב. האובייקטים הבהירים, בגוונים של לבן ופסטל, צמודים לקירות, מרחיבים את החלל ומטשטשים את גבולותיו. לכל האובייקטים נוכחות שקטה, אך בדרך שהם מוצבים, באופן הפרדוקסלי שהם מסמנים גבולות מטושטשים, הם יוצרים אצל הצופה תגובה הדומה להתפעמות מנוף, סוג של נשגב. אותם קווים האמורים לסמן גבול – גבול כמשהו חד משמעי המבדיל בין פנים לחוץ – יוצרים גבול עמום, ניתן לחלחול.

פרנס יוצרת מולנו נוף מלאכותי ("עד כאן" 2013). על גבי מדף באורך 18 מטר, צבוע סיד כצבע הקיר, היא מעמידה 77 אובייקטים – צורות שניתן לראות בהן רגבי אבנים או סלעים. כל האובייקטים טבולים עד גובה אחיד באותו סיד לבן (17 ס"מ). עתה, בגובה 17 ס"מ מהמדף, הקיר צבוע בפס אפור. קצות האובייקטים שלא נצבעו בסיד ונותרו בצבע הצהבהב של החומר, על רקע הצבע האפור, מופיעים כקימורי הרים. מול הצופה הניצב בפתחה של הגלריה נוצר מיצב "פוסט-מינימליסטי": עבודה הנדמית שקטה ומועטה בחיבורים, אבל בעצם מוצעות בה לפחות שתי רזולוציות קוטביות. רזולוציה נמוכה, מבט ממרחק, שממנה נגלה מראה אחיד, נקי, של קווי רוחב; ורזולוציה גבוהה, תקריב, שבו כל אובייקט נבחן מקרוב ומציע מגוון של פרטים. המבט ממרחק, שממנו נראה נרטיב אחדותי, מתפרק לכמה נרטיבים שאינם כרונולוגיים.

מיה מוצ'בסקי-פרנס - מתוך התערוכה. צילום: אריאל קן

מיה מוצ'בסקי-פרנס – מתוך התערוכה. צילום: אריאל קן

התבוננות מקרוב חושפת את המלאכה, את העשייה – הטחת גוש החומר בכיוונים שונים להשגת צורה ואגב כך יצירה של קמטים, שקעים וקיפולים, הנותרים כמזכרת לתהליך העבודה. האמנית משתמשת במאפיין המוכר של הקרמיקה הלא מזוגגת, שיותר מכל חומר גלם אחר יוצרת קשר עם האדמה והסביבה. התבוננות מקרוב באובייקטים חושפת על אחד מהם עקבות נעל שננעצה, על אחר אצבעות ידיים שמשכו. אין קשר כרונולוגי בין הופעת ה"מזכרות הללו", והן אינן מצטברות לכדי סיפור שלם, מובנה. האמנית מציעה לנו סיפור מפורק, מקרי, המושתת על קשרים של יחסיות בין רזולוציות ועל קשר מרחבי בין הרכיבים.

מוצ'בסקי-פרנס פועלת מתוך הקרמיקה, מהמחויבות לחומר, מהתהליכים ומהטכניקות שהוא כופה, וחושבת במונחים של עולם האמנות. היא איננה חוששת להשתמש בטכניקה רפלקסיבית החושפת את המלאכותיות שבאובייקטים ומזכירה לנו שמדובר בחומר: לחיצה, טביעת כף היד, צורת האובייקטים המשמרת את היותו של כל אחד מהם חבילה אחת של חומר תעשייתי. בייחוד בתחום הקרמיקה השימוש ברפלקסיביות זו חוזר ונשנה, וקל ליפול למקום של קלישאה, אך לא כך קורה באובייקטים של מוצ'בסקי-פרנס. בהקשר זה משרת אותה ריבוי הרזולוציות. האמנית איננה מספרת סיפור על קרמיקה בדיוק כמו שאיננה מספרת ביוגרפיה. הסיפור נותר פתוח לחיבורו של הקהל.

בכל הנוגע לפרקטיקה האמנותית מוצ'בסקי-פרנס מצטרפת לשורה של אמניות ישראליות (טליה טוקטלי, עירית אבא, הדס רוזנברג ניר ועוד) שנקודת המוצא שלהן היא המחויבות העמוקה לחומר, ומשם הן "מגמישות ז'אנרים" – רותמות לטובתן מאפיינים השייכים לז'אנרים אחרים בתרבות החזותית, ובראשם האמנות. המונח "הגמשת ז'אנרים" מושאל מהמונח Gender Bending, "הגמשת מגדר" – שאילת סממנים חיצוניים של מגדרים שונים (דראג, פם, בוץ') ובכך ערעור על התפיסה הדיכוטומית המצמצמת "גבר/אישה" (ובהקשר שלנו אמנות/אומנות). המושג "הגמשת ז'אנרים" מציג מצב של שימוש בסממנים, חיצוניים או פנימיים, בלי שז'אנר אחד מוצב מעל האחר. ז'אנר האמנות רחב דיו להכיל את האמניות הללו, ויכולנו לשחרר אותן להתעופף במחוזות אלה בלי להצמיד להן את "משקולות" הקראפט; אבל הסיבה להתעניינות ולהתבוננות בעבודתן דרך פרספקטיבת הקראפט היא מומחיותן הגדולה בחומר ונאמנותן לו, מאפיינים שבתחום האמנות מעוררים חשד.

נחזור לתערוכה – על קיר אחר מוצג מדף לבן באורך 5.4 מטר ועליו פס ורדרד-כתום ההולך וצר, הולך ומתבהר, משמאל לימין. גם בעבודה זו ("1985‑2013") מופעלת הפרקטיקה הפוסט-מינימליסטית היוצרת את הקשר הישיר צופה-עבודה-חלל. זו הרזולוציה הרחוקה. ברזולוציה הקרובה מתגלה לנו כי הפס הוורדרד מאוכלס בשורה של אובייקטים המתבררים כשכפול של מכשיר רדיו-טייפ ישן (וליתר דיוק – משנת 1985). הקרמיקה משכפלת זה מאות שנים כדים, פסלונים, רעפים, אך מה לה ולמכשיר רדיו-טייפ הקשור לתעשיית האלקטרוניקה והפלסטיק? הבחירה ליצוק אובייקט שלם, על כל כפתוריו ולחצניו, והבחירה בצבעוניות זרה לו, דהויה ואבקתית, צורמת. האובייקט כשהוא לעצמו נותר לא פתור.

האמנית משתמשת במאפיין מהותי של הקרמיקה – התכווצות החומר. היא מייצרת מחדש תבנית גבס לאובייקט שהתכווץ וכך יוצרת סדרה של אובייקטים דומים ההולכים ומתכווצים ביחס קבוע; שמונה עשר שכפולים של מכשיר רדיו-טייפ ההולכים ומבהירים, הולכים ומתכווצים, ופרטיהם מיטשטשים בהתאמה. לכל אובייקט צורה וצבעוניות משלו. בעבודה זו מוצ'בסקי-פרנס מגמישה את הז'אנרים קראפט ואמנות ויוצרת שני תהליכים: בריחות הצבע הופכות מ"פגם בייצור" למבע אמנותי; ומאפיין ההתכווצות החשוב של הקרמיקה בצירוף הסדרתיות של בית המלאכה הופכים בעזרת ההצבה בחלל למייצב שבו הריבוי מופיע כמשמעות וקבוצת האובייקטים כעבודה כולית אחת.

מיה מוצ'בסקי-פרנס - מתוך התערוכה. צילום: אריאל קן

מיה מוצ'בסקי-פרנס – מתוך התערוכה. צילום: אריאל קן

על קיר שלישי נשענים ארבעה מקבצים של חישוקים ("40 חישוקים", 2012), גם הם בצבעי פסטל, עשויים חומר יציקה בקוטר של כ-60 ס"מ כל אחד. גם כאן אסטרטגיית הסימון מופעלת כשהאמנית משעינה על הקיר חישוקים, משמע אומרת "קיר זה שלי". ברזולוציה הנמוכה אנו רואים ארבעה עיגולים משורבטים שוב ושוב, עיגול בתוך עיגול, מין חזרה בעיפרון צבעוני על מתאר של עיגול ובכל פעם "יציאה מהקווים". ברזולוציה הגבוהה נראים מקבצים של חישוקים בצבעים של ורוד, צהוב ותכלת, רכות פסטלית עם מרקם משיי של קרמיקת יציקה. שבירותה של הקרמיקה מוסיפה לדימוי התמים – החישוק של גן הילדים – מתח, שכן החישוקים המושענים, ללא חיזוקים, עלולים להחליק ולהישבר לרסיסים. האובייקטים השבירים אינם מוגנים כחפצי נוי, אינם על מדף או על פדסטל. הצבה זו, המתאפשרת הודות להגמשת הז'אנרים, מרחיבה את היחס אוביקט-אדם המתקיים בקראפט (ובחישוק הפלסטיק המקורי) אל עבר יחס אובייקט-חלל–אדם, המתקיים בעולם האמנות.

עד כה עסקנו במרחב שבין נוף, מראה כללי, פרטים קטנים וסיפורים לא ערוכים. ואולם בתוך חלל קטן יותר מוצגות שתי עבודות רצפה, המכניסות אותנו פנימה, אל הביתי, התחום, המאורגן. אחת העבודות ("פולה ולייזר", 2012) היא תשליל עשוי גבס של שטיח צמר מהסוג שפעם היו מכינים בבית, מרשת וקשירת לולאות. אל הגבס נדבקו מעט משערות השטיח, ומקצתן נצבעו בצבעוניות שלו. התשליל נהפך לאובייקט, בעל מרקם וצבעוניות, רמזים של שערות שנתלשו מה"מקור" ועתה הן בגדר חיבורים בתוך השלם החדש. פרקטיקת תשליל הגבס השגורה בעולם הקרמיקה, התבנית הנוקשה, מתגמשת באווירת הגלריה ונהפכת לעבודה מרגשת המנכיחה זמן, תהליך וסיפור.

מיה מוצ'בסקי-פרנס במוזיאון תל אביב, מאי 2013
אוצרת: מאירה יגיד חיימוביץ

קול קורא לאמנים ויוצרים

$
0
0

במסגרת מפגשי "שיחות סלון", מוזה פלוס – חלל לאמנות מזמין יוצרים שרוצים להציג או לדבר על יצירתם. יתקבלו הצעות בתחום האמנות החזותית,פרפורמנס, קולנוע, מדיה דיגיטלית, תאטרון, שירה, וכו'.

השיחות נערכות עם קהל אוהד ובסביבה נעימה ובלתי פורמלית.

להגשת הצעה להשתתפות כמרצה אורח:
saloon.talks@gmail.com

קישורים לפרטים נוספים לגבי "שיחות סלון" ולגבי מוזה פלוס ופעילויותיו:

https://www.facebook.com/SaloonTalks  /  www.muzaplus,com      

מי יציל את תולדות האמנות?

$
0
0

בקיץ האחרון התפרסמו בעיתונות מספר ידיעות שלא עוררו הדים רבים במיוחד על החלטתה של האוניברסיטה העברית לבטל כמאה קורסים בפקולטה למדעי הרוח, מהלך שאיים להביא עימו גל פיטורים חסר תקדים של עשרות מרצים זוטרים. בסופו של דבר המהלך הדורסני נבלם והפיטורים בוטלו בחלקם. גם המצב באוניברסיטת תל-אביב איננו מזהיר. כבר בשנת 2005 ריחפה מעל הפקולטה לאמנויות סכנת סגירה ממשית, שהצליחה גם היא להימנע ברגע האחרון. רוח הנכאים השוררת בפקולטות השונות למדעי הרוח אינה נחלתן של האוניברסיטאות הישראליות בלבד. גם בארצות הברית ובאירופה מורגש הלך רוח דומה. בעשורים האחרונים מספר הנרשמים ללימודי מדעי הרוח נמצא בירידה מתמדת, והחוגים השונים סובלים ממוניטין מפוקפק של מגדלי שן ארכאיים, המנותקים מהמנטליות ההיפראקטיבית המאפיינת את חברת הידע הדיגיטלית. חוקרים ואנשי רוח רבים אשר מנסים לקרוא תיגר על הידלדלותן של הפקולטות למדעי הרוח, נתפשים בעיניי הציבור הרחב כמיושנים וטרחנים שאינם מחוברים למציאות. דוגמא בולטת שנשמעה לאחרונה היא נאומו של הוגה הדעות ליאון ויזלטיר בטקס חלוקת התארים באוניברסיטת ברנדייס בארה"ב, המבכה על דחיקתם של מדעי הרוח לשוליים החברתיים והתרבותיים ועל פשיטת הרגל הרוחנית של החברה במאה העשרים ואחת.

תחום תולדות האמנות הנאבק על זכות קיומו כבר מספר עשורים, הוא מקרה מבחן המשקף את משבר מדעי הרוח בישראל ובעולם בכלל. "המקבילה העכשווית לקורס סידור פרחים עבור נערות שאמותיהן מקוות שתתחתנה היטב" – במילים אלה סיכמה הפובליציסטית הילארי מנטל את התפישה הרווחת כלפי התחום. הדברים הופיעו במאמר שכתבה מנטל לפני שנה, ושירטט קווים לדמותה של הדוכסית מקיימברידג', קייט מידלטון, בוגרת החוג לתולדות האמנות באוניברסיטת סיינט אנדרוס.

בהקשר המקומי, ניתן לחוש היטב את השינוי במעמדם של לימודי תולדות בשנים האחרונות; אם בעבר החוגים לתולדות האמנות (בעיקר באוניברסיטת ת"א והאוניברסיטה העברית), היוו קו ייצור מרשים של חשובי אנשי האמנות בישראל, כיום שוררת בהם תחושת נמנום אקדמי וחוסר עשייה משווע. נדמה כי לבוגר החוג לתולדות האמנות אין הרבה מקום בתעשיית האמנות המקומית. לא כל שכן – חסרונו אף אינו מורגש. ובשעה שחוגים לתולדות האמנות נאבקים על קיומם, לימודי אמנות ואוצרות מעשיים נמצאים בשנים האחרונות בפריחה אדירה. כמעט כל מכללה או מוסד חוץ-אקדמי פותח קורסים ללימודי אוצרות, חוגי האמנות בבצלאל ובמדרשה אינם מראים סימנים של דעיכה, ולצדם פועלות תוכניות ללימודי אמנות במכללות שונות ובביה"ס שנקר, שבשנים האחרונות מפעיל מסלול אקדמי חדש ללימודי אמנות. המשותף לתוכניות האוצרות וללימודי האמנות החזותית באקדמיות השונות הוא הדגש המעשי. הסילבוסים של תוכניות אלו מציעים קורסים עיוניים מעטים בתולדות האמנות. מאות הסטודנטים המסיימים מידי שנה את מסלולי האמנות והאוצרות המעשיים השונים, הם אלו אשר מאיישים את מרבית התפקידים המנהלתיים והאוצרותיים.

החוקרת לינדה נוכלין בשיעור תולדות האמנות בקולג' ואסר לבנות, 1959

החוקרת לינדה נוכלין בשיעור תולדות האמנות בקולג' ואסר לבנות, 1959

ההנחה המתבקשת היא כי שדה האמנות עובר סוג של אבולוציה טבעית, וכי לימודי תולדות האמנות לא השכילו להתאים את עצמם אליו. שני האתגרים המרכזיים הניצבים כיום בפני דיסציפלינת תולדות האמנות, הם, ראשית, ההתמודדות עם העובדה כי מחקר וביקורת האמנות נמצאים כבר מספר עשורים במשבר עמוק ואינם מראים סימנים של התאוששות. כתיבה על אמנות – אם כביקורת ואם כמאמר מחקרי – היא לרוב נדבך שולי, לא משמעותי ובטח שלא כלכלי בשדה האמנות. למתבונן מן החוץ המתעניין באמנות ישראלית עכשווית, נדמה כי אין מפלצת שכזו. חיפוש אחר מקורות מידע אקדמיים אודות אמן ישראלי עכשווי, יניב לעיתים קרובות אפס תוצאות, למעט מספר ברושורים לאקוניים באורך של דף A4 שנכתבו עליו במסגרת תערוכות בגלריות. לצורך השוואה עלינו לזכור כי עד שנות השמונים מחקר האמנות עמד בחוד החנית של החשיבה המודרניסטית פורצת הדרך והחדשנית. הייתכן דושאן ללא אפולינר? ג'קסון פולוק ללא קלמנט גרינברג? ריצ'ארד סרה ללא רוזלינד קראוס? ובמונחים מקומיים: רפי לביא ללא שרה ברייטברג סמל?

סוגייה נוספת המאיימת על קיומם של לימודי תולדות האמנות היא הופעתה של קטגוריה חדשה שהאקדמיה התקשתה לעכל במשך זמן רב – "האמנות העכשווית". תולדות האמנות, כשמו כן הוא – לימוד ההיסטוריה של יצירות אמנות. אולם מאז שנות השמונים, ועם הכרזתו המפורסמת של החוקר הנס בלטינג על מות תולדות האמנות, ההיסטוריה הפכה לעקב אכילס של הדיסציפלינה. למעשה, שורת מקרי המוות האינטלקטואליים בחצי השני של המאה העשרים (מות המחבר, מות ההיסטוריה וכו'), הם אלו שהביאו את תחום תולדות האמנות לקו שבר. וכך, את מקומו של המחקר ההיסטורי, הרציני וה"יבש", החליפה קטגוריית ה"אמנות עכשווית", שם קוד למוצר סקסי ונחשק. כך לדוגמא, סביר שקורס באוניברסיטה בנושא "סוגיות נבחרות באמנות הקרולינגית" יעורר עניין בקרב סטודנטים בודדים בלבד, ואילו קורס בנושא "גוף, כאב ואלימות באמנות העכשווית" ימשוך אליו עשרות סטודנטים סקרניים. האם האמנות העכשווית היא שתגאל את לימודי תולדות האמנות מאבדון? רבים מפקפקים בכך, שכן, האמנות העכשווית, רעננה וסקסית ככל שתהיה, איננה מסמנת בהכרח חדשנות מחקרית. נהפוך הוא, יש הטוענים כי מחקר האמנות דורש מידה מסוימת של ריחוק ופרספקטיבה נאותים לשם בניית נרטיב תיאורטי, וזו הסיבה שחקר האמנות העכשווית לוקה בחסר. במילים אחרות, קשה לבחון את האמנות העכשווית באותם הכלים המעמיקים העומדים לרשותו של חוקר אמנות ימי הביניים, למשל.

על אף המתנגדים הלא מעטים לקטגוריית "האמנות העכשווית", אין ספק כי שילובה בתוכניות הלימוד השונות מושכת אליה קהל סטודנטיאלי צעיר הצמא לא רק לידע, אלא גם למשרות נחשקות בסצנת האמנות עם סיום לימודיו. בשנים האחרונות מסלולי לימוד, בעיקר באירופה ובצפון אמריקה, מגלים את כוחה האדיר של האמנות העכשווית ואת הצורך באנשי מקצוע בתחום. תוכניות אלו מעמיקות את לימודי האמנות העכשווית, ואף מעודדות ומטפחות קריירה באמנות, כשהן מציעות, לצד קורסים עיוניים, תוכניות מעשיות, המתאימות לשוק העבודה, כגון התמחויות במוזיאונים, בגלריות ובבתי מכירות פומביות, בעד נקודות זכות אקדמיות.

לפני שלושים שנה בדיוק כתב היסטוריון האמנות נורמן ברייסון: "עובדה מצערת היא כי תחום תולדות האמנות מדשדש הרבה מאחורי שאר תחומי מדעי הרוח… בשלושת העשורים האחרונים אנו עדים לכתיבה פורה וחדשנית בלימודי הספרות, ההיסטוריה והאנתרופולוגיה, ואילו מחקר תולדות האמנות נותר במקום… הוא נמצא בשולי מדעי הרוח… מעט ישתנה ללא בחינה מחודשת ומהותית של הגישות השונות בהן נוקטים לימודי תולדות האמנות".(1)

art history openברייסון האמין כי מחקר האמנות זקוק לשינוי רדיקלי ולאימוץ גישה תיאורטית רחבה יותר. ואכן, בשנות השמונים של המאה הקודמת, עם התפתחותן של תיאוריות רב-תחומיות שונות, הופיעה דיסציפלינה אקדמית מקבילה (ואף מתחרה) לתולדות האמנות – "לימודי תרבות" או "לימודים רב-תחומיים". תחום זה שם דגש לא רק על תוצרים אמנותיים, אלא בעיקר על השדה ההומניסטי הרחב בו מתקיימות יצירות אמנות. חוקרים רבים מאמצים במחקרם גישות סמיוטיות, לשוניות, פסיכולוגיות, פמיניסטיות, קוויריות וכדומה, מתוך אמונה כי תיאוריות ביקורתיות, ולא היסטוריות, הן אלו שיפיחו רוח חיים בדיסציפלינת תולדות האמנות המדשדשת. גם במקרה הזה, האקדמיה נחלקת לאלו המברכים על התפתחותו של תחום זה, ואילו אחרים, המתנגדים לגישה הרב-תחומית, וטוענים כי תחום זה מתעלם כמעט לחלוטין מהציר ההיסטורי בו מתקיימות יצירות אמנות. חוקרים אלו מאמינים כי על מנת ללמוד את התפתחותן של תיאוריות אסתטיות וביקורתיות, אין מנוס מלהבין ולהכיר את העבר.

דרך נוספת – ואולי המאתגרת מכולן – להתמודד עם המשבר הדיסציפלינרי, היא אימוץ תפישות תיאורטיות השמות דגש על תהליך ההתבוננות באמנות, ולא רק על ניתוח צורני או תוכני של יצירות. המונח "עין תקופתית" (The Period Eye), מתגלגל בשנים האחרונות על לשונם של חוקרים רבים, בעיקר חוקרי אמנות פרה-מודרנית, המדגישים כי בבואנו להעריך אמנות עלינו לצאת מנקודת ההנחה כי איננו הצופים שאליהם היא יועדה, אלא צופים בעלי "מטען" תרבותי שונה לחלוטין. (2)

ניתן לציין שני סוגים עיקריים המאפיינים את גישה תיאורטית זו, שבהחלט מהווה קרקע פורייה למחקרים פורצי-דרך; הסוג הראשון מבקש לשחזר את צורת ההתבוננות ביצירות העבר על ידי ניתוח המרכיבים ההיסטוריים והתרבותיים של אותה תקופה. אחד החוקרים הבולטים המאמצים גישה זו הוא היסטוריון האמנות יאס אלסנר. במחקריו על אמנות ימי הביניים המוקדמים מבקש אלסנר לאמוד את השינויים שחלו על האמנות בתקופה זו על ידי ניסיון לשחזר את תהליך ההתבוננות בה, בדיוק כפי שראה אותה הצופה הביזנטי. על ידי ניתוח טקסטים ספרותיים ופילוסופיים של התקופה, כמו גם התגובות אליהן, אלסנר מנסה לספק הצצה לדרך בה הצופה הימי בייניימי התבונן ותפש את יצירות האמנות בני זמנו.(3)

סוג נוסף של גישה תיאורטית, מהפכנית לא פחות, היא בחינת האמנות הפרה-מודרנית על ידי השלכתה לימינו אנו. כך לדוגמא, בספרה המרתק על קראווג'יו, מפגישה חוקרת האמנות מיקה בל בין יצירותיו של האמן הבארוק בן המאה ה-17 לבין יצירות אמנות בנות זמננו.(4) נקודת המוצא של בל היא כי אין לנו את הכלים להבין את יצירותיו של קראווג'יו באותה דרך שהבינו אותן בני תקופתו, ולכן היא בוחרת להתמקד בדרך בה הצופה בן זמננו מתבונן בהן. במחקרה היא טוענת כי אמנים עכשוויים, המצטטים יצירות אמנות בארוקיות, מעמיקים את הבנתנו את התקופה, ואף יותר מכך – בלעדיהם איננו יכולים להבין אותה. טענה זו היא ללא ספק מרחיקת לכת, שכן בל משבשת את ציר הזמן שדיסציפלינת תולדות האמנות משמרת בקנאות כה רבה.

נדמה כי מחקרה פורץ הדרך של בל מייצג מגמה הולכת וגוברת בחוגי תולדות האמנות בשנים האחרונות. דור חדש של חוקרי אמנות המלמדים באוניברסיטה, מטפחים אהבה לאמנות פרה-מודרנית, ולא רק עכשווית, ונותנים לה תוקף מחודש על ידי פרשנות יוצאת דופן ושונה. ההיסטוריה של האמנות איננה נלמדת עוד כקו ליניארי בעל נקודת התחלה וסוף, אלא כמרחב נזיל ללא גבולות ברורים. אמנם האקדמיה עדיין חוטאת בארכאיות ומחלקת את תולדות האמנות לתקופות לימוד (העת העתיקה, ימי הביניים, רנסנס ואמנות מודרנית), אך בתוך הכיתה, מרשים לעצמם המרצים הצעירים לאתגר את גבולות התקופה, ולהפיח בה משב רוח רענן.

הערות:
1. Norman Bryson, Vision and Painting: The Logic of the Gaze, 1983, New Haven, Yale University Press, p. 11
2. מונח שתבע היסטוריון האמנות מייקל בקסנדל:
Michael Baxandall, Painting and Experience in Fifteenth-Century Italy: A Primer in the Social History of Pictorial Style, 1972, Oxford, Oxford University Press
3. Jaś  Elsner, Roman Eyes: Visuality and Subjectivity in Art and Text, 2007, Princeton, Princeton University Press
4. Mieke Bal, Quoting Caravaggio: Contemporary Art, Preposterous History, 1999, Chicago, the University of Chicago Press


ענבל הופמן, Bad Seeds

$
0
0
badseeds-4

ענבל הופמן, Bad Seeds

מתוך התערוכה "מיטת זרע" בגלריה P8
אוצרת: נעמי אביב

רב ערב 19.11.2013

$
0
0
***  

"המקוללים" – אביבה אורי

ביום חמישי תתקיים בגבעון פורום לאמנות בנווה-צדק הקרנה של פרק המוקדש לאמנית אביבה אורי מתוך סדרת הטלוויזיה "המקוללים".
לאחר ההקרנה יערך דיון בהנחיית יונתן אמיר ובהשתתפות האוצרת גליה בר-אור, האמנית מאשה זוסמן ויוצר הסדרה חגי לוי.גבעון פורום לאמנות – אלרואי 3, נווה צדק
21.11.13, 20:00

הכניסה חופשית. מומלץ להירשם מראש בקישור:https://docs.google.com/forms/d/1izfe0AIOHSUN9QzFItrYbY-BzAQI5Re2EFVp38cmT6E/viewform

ענת אביב, "כנסייה עם וילון אדום"

ענת אביב, "נערתו ששת" 

פתיחה: 21 בנובמבר 2013, ב-20:00

נעילה: 7.1.213

קיר החשמל – רחוב החשמל 33, ת"א (פינת רחוב הרכבת, כניסה מהחצר)

תערוכה המפגישה בין דמויות ובין דימויים שעובדו מחומרי גלם של הווה מקומי מצולם וחוברים זה לזה דרך הטיפול הציורי. בתערוכה דיוקנאות נשים: מילי ומרסלין, פליטות מאתיופיה ומקמרון, לצד דיוקנאות שצוירו בעקבות תצלומי עיתונות של ענת קם. כינוס הדיוקנאות בחלל משותף מעורר ציפייה לחיבור סולידרי או להתכוונות משותפת. בתצלומים מופיעות זירות התכנסות קהילתיות – כנסיות, דימויים שמקורם בתצלומים מכנסיות אפריקאיות מאולתרות בסביבת התחנה המרכזית, בחללי תעשייה או במחסנים לשעבר. שם התערוכה מרפרר לקומדיה של הווארד הוקסHis Girl Friday"" (1940), שמתרחשת במערכת עיתון ובית-דין פלילי. הכותרת מעלה שאלות על יחסים בין המינים, על התניות גזע[נ]יות ומגדריות, על צמדים ועל נפרדוּת.

שעות פתיחה: שני עד חמישי, 16:00–19:00; שישי ושבת, 10:00–14:00.

זויה צ'רקסקי

"גלריה חיה או מתה", תערוכה חדשה בגלריה העירונית כפר-סבא

פתיחה: יום חמישי, 21 בנובמבר 2013, ב-19:30
אוצרת: אילנה טננבאוםהתערוכה מבקשת לעמוד על האתגרים העכשוויים שבפניהם ניצבת הגלריה כמרחב של תצוגה ופעולה, על רקע השינויים המתרחשים בשדה האמנות הגלובלי, בטבעו של האובייקט האמנותי ובתפקידו של הצופה. התערוכה מעלה שאלות על אופי התצוגה, החלל, האובייקט, הדרכים שבהן הגלריה מתווכת משמעות ויחסי הצפייה שהיא מכלכלת. מימד נוסף בתערוכה בוחן פיתוחים דיגיטליים המאפשרים את קיומם של חללים חלופיים, א-פיזיים ועם נגישות דמוקרטית יותר, המרחיבים את תחומה הפיזי והרעיוני של הגלריה.

משתתפים: שי אזולאיליאת אלבלינגרון ארליךגדעון גכטמןכנרת חיה מקסמירי סגלעינת עמירזויה צ'רקסקידורון רבינא בשיתוף נמרוד מתן ושמואל בן-שלוםתמר רבן ודני זקהיים. בערב הפתיחה יוצג המיצג "Piece" של האמנית כנרת חיה מקס.

גלריה עירונית כפר-סבא, בית-התרבות על-שם רייזל, רח' גאולה 12, כפר-סבא. ראשון עד חמישי, 09:00–12:00,16:00–20:00.

***

"אמן לשעה", כנס של האיגוד המקצועי של האמנים הפלסטיים בישראל

יום שישי, 22 בנובמבר 2013, בשעות 09:3013:30בית-אריאלה, תל-אביב

האיגוד המקצועי של האמנים הפלסטיים בישראל עורך את הכנס "אמן לשעה", המיועד לאמנים, אמנים-מורים וכל מי שעתיד הוראת האמנות קרוב ללבו. במציאות שבה רובנו לא יכולים להתקיים מאמנותנו, הוראת אמנות היא ערוץ תעסוקה עיקרי וחיוני. ואולם, רוב האמנים-מורים עובדים במוסדות החינוך וההשכלה בתנאים סוציאליים שאינם ראויים. בכנס מבקש האיגוד להאיר את הנושא מנקודות מבט חברתיות, כלכליות ותעסוקתיות, להעלות את מודעות קהילת האמנים-מורים לעתידם המקצועי של חבריה ולנסח דרכי פעולה שעשויות להוביל לשינוי. בין המשתתפים:יוסי שרידגלעד אופירדגנית ברסטמוטי בודקדוד וקשטייןערן חכים, עו"ד איתי סבירסקיהלל רומן,שירה ריכטר ועוד.

בית אריאלה, שד' שאול המלך 25, תל-אביב. הכניסה חופשית, ומותנית בהרשמה מראש בדוא"ל:igud.kenes@gmail.com.

ליאוניד חרומצ'נקו

מפעל נטוש – תערוכה במוזיאון לאמנות רוסית 

פתיחה: חמישי, 21 בנובמבר 2013, ב-19:30

ארבע נקודות מבט צילומיות על מפעל לעיבוד שיש בקסטל, שננטש. צלמי קבוצת Eyework – לנה סמילנסקי,ליאוניד חרומצ'נקוולדימיר נייחין ולב יהודלביץ' – נתקלו בו באקראי לפני שנים אחדות, כשטיילו בסביבותיה של ירושלים. תלי הריסות אינם מציאות בלבד; הם גם מטפורה אמנותית-פילוסופית, שמשמעה ארעיותו של הקיים. הארכיטיפ של "מקום נטוש" מעורר קונוטציה של ואניטס ("הבל הבלים"), כתזכורת לכך שהחיים חולפים כהרף עין. המפעל הולך ונהרס, וייתכן שכל שייוותר ממנו בעתיד הוא ייצוגו בתצלומים. דווקא הצלמים מעניקים למקום "כעין אלמוות ומשמעות, שהוא לעולם לא היה זוכה בהם בלעדי זאת [...] רכיב של עולם אחר – עולם של דימויים, אשר מתיימר להאריך ימים יותר מכולנו".

המוזיאון לאמנות רוסית על-שם מריה ומיכאל צטלין, רח' חיבת-ציון 18, רמת-גן. 03-6188243.

נבט יצחק

"אוריינט אקספרס", תערוכת יחיד של נבט יצחק
המוזיאון לאמנות האסלאם, ירושלים

אוצרת: סאלי הפטל-נוה

פתיחה: יום שלישי, 3 בדצמבר 2013, ב-19:00נעילה: 30.6.14נבט יצחק מציגה עבודות וידיאו ואנימציה המתבססות על תצלומי רפרודוקציה צבעוניים של פריטים מתוך אוסף המוזיאון, המשמשים במקור לצורך תיעוד, רישום וקטלוג. בעידן המערער על הקאנונים המוסכמים להערכה וקטלוג של "אמנות האסלאם", מציעה יצחק פרשנות רפלקטיבית למהותו של אוסף המוזיאון ומעלה שאלות ביחס לתפקידו של המוזיאון כמרחב המשמר זמן ומנכיח ומנחיל ידע.

תצלומי רפרודוקציה של פריטים מאוסף המוזיאון – פרגמנט של אריג, צלחת קרמית, תיבת עץ, חרב, קערה מעוטרת, מבער קטורת ודף מתוך כתב-יד מאויר – מוקרנים בשחור-לבן על קירות הגלריה. האובייקטים, המוגדלים בקנה מידה של 1:100, מופיעים כאקסמפלרים של אמנות האסלאם.

באמצעות אנימציה, עיצוב מודלים בתלת-מימד וקולאז'ים דיגיטליים ערוכים מקטעי ארכיון משכתבת האמנית את ההיסטוריה של האובייקטים המוצגים, מעניקה להם פונקציונליות מדומיינת וממקמת אותם בתוך הקשר חדש של נארטיב פנטסטי-פולקלוריסטי מומצא.

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎

 

ענבל הופמן, Bad Seeds

$
0
0
ענבל הופמן, Bad Seeds

ענבל הופמן, Bad Seeds

מתוך התערוכה "מיטת זרע" בגלריה P8
אוצרת: נעמי אביב

שמלת השבת השחורה של טובה

$
0
0

"צמד המלים 'שחורה לשבת' מופיע ומבצבץ מתוך סדרת העבודות של טובה לוטן. בתהליך של התרה והסתרה, לוטן שוזרת את המלים בקומפוזיציה, כורכת אותן בצבעי שמן דשנים. מעל ל-70 עבודות בסדרה, בגודל אחיד, המהדהדות דרך המלים את אופן הציור ואת המכניזם הפנימי שלו – המתכתב עם תולדות האמנות, פולקלור ומלאכה, עם תורות של צבע, עם פורמליזם ועם אמנות ישראלית"
(מתוך טקסט התערוכה)

ניר הרמט: העבודות מדברות בשפה של תקשורת חזותית במדיה. האם זה מקום מסוכן לאמנות? איפה עובר הגבול בין שתי השפות?

טובה לוטן: "הגבולות בין אמנות לתקשורת חזותית נזילים בעיני, והטשטוש יוצר עניין. בסדרה הזו, שמציגה את עצמה כ'שחורה לשבת', השתמשתי במכוון בשתי השפות, כאילו בכל עין אני מסתכלת לכיוון אחר. רציתי שהעבודה תעורר רושם של כיכר מהבהבת נוסח הטיים סקוור בניו-יורק, יחד עם מבט על אמנות מסורתית. זו הסיבה שבחרתי בשפה כפולה שמטשטשת את קו הגבול בין אפיוני תקשורת המונים לציור, שנתפס כאמנות 'גבוהה'.

"ביציע הכבוד יושבים ה'חברים שלי' מתולדות האמנות – סזאן, מונדריאן, מלביץ', רותקו ורבים אחרים – שעליהם גדלתי, אני אוהבת אותם, הם שם. הם המסד של העשייה, אבל אני מנסה להרגיז אותם, למרוד בהם, לנער אותם אל תוך שפה ציורית המודעת גם לאסתטיקת רחוב. נוצר יחס בין הצבעים הזרחניים, השטיחות והגראפיות לבין פני השטח החושפים מהלך ציורי ואת מישורי הראייה וה'כתיבה' שלו".

טובה לוטן - מתוך התערוכה

טובה לוטן – מתוך התערוכה

איך נולד צירוף המלים "שחורה לשבת" ולאן הגיע? מה מערכת היחסים בין המלים?

"זה היה גילוי אקראי שהפך להבנה שהלחמת שני הניגודים הללו יוצרת היבריד לשוני שמעניין אותי. יש לו קריאות רבות שמתגוונות ביחס להקשרים תרבותיים. כמטפורה למהלך ציורי, למשל, אפשר לראות בחומר השחור את היסודות שעליהם עומדים המבנים הציוריים. כך מבטא הצירוף מערכת יחסים של אהבה-שנאה, של ביקורת על הדרה תרבותית של השחור מהשבת.

"בציור המסורתי היה רצון להעלים את היסוד השחור ולהציג רק פני שטח מושלמים. במודרניזם עמד אמנם המהלך הציורי במרכז, אבל כחלק מחתירה ל'אמת'. במובן זה בשני המקרים מדובר בעולם שלם, סגור, מבריק, מתוח, הרמטי, המעמיד במרכזו את ה'שבת' ולא את היסוד ה'שחור'.

"אם אקשור את זה למיתוס של הסיפור 'חנה'לה ושמלת השבת', הרי שגם כאן הסיפור מעגן את הצורך להעלים את הכתמים השחורים, גם אם התקבלו כעדות למעשה חיובי. הסיפור מחזיר לחנה את הבוהק הלבן, ה'מתוקן'. הצירוף ההיברידי הזה, 'שחורה לשבת', מבקש לתת מקום ליסוד השחור בשלם של השבת ומבקר את הצורך הקבוע לדחוק אותו לשוליים".

מהו הקונטקסט החברתי שבו את יוצרת ושעימו מתקשרים הסדרה "שחורה לשבת" ודימויי הנופים בתערוכה? מה מסתירה או על מה שומרת המעטפת הצבעונית?

"צירוף המלים בקומפוזיציות קורא לעיון תרבותי בקונוטציות של שני המושגים. יש בו עוגן מקומי בגלל השימוש ב'שבת', אבל למעשה מדובר במושג שאינו רק דתי, אלא הוא ערך חברתי המושתת על זכויות אדם. סמיכות ה'שחורה' למלה 'שבת' מדברת על הכלת ה'אחר' בסדר זה ולמורכבות היחס ביניהם.

"גם בציורי השערים המוצגים בתערוכה זה קורה. המסומן של השער מבטא סדר חברתי חדש ודמות צבר חף מ'כתמי' גלותיות. צבעי הזרחן מעקרים את המימד התמים, האידיאליסטי של החלום שמבטיח סדר זה. מדובר, אם כך, באריזות נוסטלגיות שמנטרלות את משמעות המיתוס המיוצג בדימוי ה'שער'. מבחינתי ריבוי הגרסאות הצבעוניות של אותה נקודת מבט מחזק זאת. אוסף הבטחות של חלום".

הגלופה "שחורה לשבת" מאזכרת גם כתובות גרפיטי, מה שמחזיר למחשבה על תקשורת ועל אמנות הנשענת על המלה הכתובה.

"לפני כשנתיים הצגתי דימוי גרפיטי בתערוכה הקבוצתית 'כתוב בקיר', שאצרה אפי גן. ההתעקשות על שימוש בכתב גלופה ובפונט ריבועי מפוקסל קושרת אותי אכן לדיבור במרחב ציבורי, ברשת או ברחוב; גרפיטי, פרסומות, באנרים על מסך, שלטי חוצות הבנויים מפיקסלים. גם הצבעוניות הזרחנית תומכת בכך. למרות השטיחות הגראפית של הקומפוזיציות, אני משאירה בכל עבודה עקבות של המהלך, שרידים, כתמים. בעין בוחנת הצופה החוקר יכול לזהות את מבנה השכבות של הצבע ולהיות עד למהלך הציורי".

טובה לוטן - מתוך התערוכה

טובה לוטן – מתוך התערוכה

להבנתי, הציורים הם אובייקטים תאומים של זהות ושל שוני: הם נעים בין התעתיקי, המשוכפל והמתועש לבין החד-פעמי, היחיד והמיוחד.

"תחילתם של כל הדימויים היא בעבודת מחשב. כלומר, הניסוח הראשוני מגיע מתוך עולם המדיה. בהמשך שקלתי אפשרות של תצוגת מסך או הדפסות של פוסטרים. בסופו של דבר בחרתי בציור. רציתי להנגיש דווקא בשפה המסורתית תכונות של פוסטר".

מה, אם כך, קורה במעבר מהסקיצה הממוחשבת לציור עצמו?

"במעבר קורה החומר. החומרים הם מינרלים, יש להם תכונות ורצונות משלהם. והם מתערבים בחוק האופטי. לפי איטן, שניסח תורות צבע בבית-הספר של הבאוהאוס בתחילת המאה ה-20, מינון נכון של צבעי היסוד יניב צבע שחור. זה לא נכון, ייצא אפור. המימד התיאורטי מופרך על-ידי החומר עצמו. החומר חוגג את השבת, את השחור, את הלבן. הבינאריות הזו היא חלק מהשפה שלי. לבלוג שלי קוראים 'טובה כן – טובה לא'".

ברבות מהעבודות שלך בעבר וגם בסדרה הזו, את מתבססת על חשיבה או תפיסה אדריכלית.

"אדריכלות כתחום עשייה מרתקת אותי והיא מקור השראה לעבודותי לאורך השנים. גם לציור אני מתייחסת כאל מבנה ארכיטקטוני. אפשר להשוות את פני השטח של העבודות לחלונות ראווה שניתן לגלות בהם כמה מישורי ראייה; האובייקט עצמו, חללים פנימיים והשתקפויות מבחוץ. במקרה של הציור פני השטח השטוחים לכאורה חושפים את המבנה הפנימי והמסד של הטקסט במידות משתנות. בתהליך הגילוי וכיסוי הציורי אני מאפשרת מבט, אבל גם חוסמת אותו. המציאות הקונקרטית נפרצת: יש בה חרכים, בקיעים, חורי הצצה אל הפנים. מבט על שכבות הצבע מאפשר למדוד את מרחב הפעולה גם במונחים של זמן הכיסוי".

באיזה שלב של העבודה צירוף המלים "שחורה לשבת" קיבל את הטייתו ללשון נקבה?

"השימוש בלשון נקבה נובע ישירות מכך שאני היא הדוברת, וגם משום שהסדרה עוסקת בזהות. כאשה, כציירת. יש כאן רמיזה פמיניסטית עדינה על הנשיות כאחרות. ביחס לאמנות, המונח מרמז על התפיסה שלי שהאמת המתגלה ביצירות אמנות היא תוצר של מגע סיזיפי עם החומרים והרעיונות, ואין לו כל קשר למגע של אצבע אלוהים, נשגבות או קדושה".

מבני האיקס והצלב חוזרים ועומדים בקביעות בבסיסן של כל הקומפוזיציות בסדרה. מה הוביל לבחירה בהם?

"האיקס והצלב הם סימנים ארכיטיפיים בדומה ל'שחורה' ו'לשבת'. המסומנים שלהם מגווני מטרות: איסורים, שגיאות, מחיקות, אך גם סימני תפירה ורקמה. כאן יוצר מערך הצלבים והאיקסים שכבה מופשטת שבה הם מתפקדים כסימני כתב שמכסים ומגלים את מסד הטקסט. היה לי חשוב להתחיל מצבעי היסוד אדום, כחול וצהוב, ולחזור אליהם בכל פעם מחדש. בסדרה הזו מתקיימת חוקיות סדורה. אני מבקשת לחקור את המהלך הציורי, את האופטיקה של אקט הכיסוי. כוחה של הסדרה הוא באובססיית הריבוי שלה. 33 עבודות תלויות על קיר אחד, כמו לוכדות את ה'משך' ואת ה'פעולה' כמטוטלת הנעה בציר הזמן. החוקיות הקבועה מדמה את התהליך כולו למשחק, ובו אני לא מחפשת את הרגש, הוא כבר יגיע מאליו".

טובה לוטן - מתוך התערוכה

טובה לוטן – מתוך התערוכה

אותם מנגנוני הפעולה חוזרים בעבודה. איך דווקא מתוך החזרתיות, דרך המבנה הקשוח והקבוע, נוצר אפקט משחרר?

"בהקשרים שונים, אני וגם הצופה ביצירה נדרשים לעבור את המשוכה הראשונה של הנראות החיצונית. אני חוזרת על עצמי, אבל בוחרת בעולמות תרבותיים אחרים, מה שמייצר כתבי יד ונראות אחרים. חלום גדול שלי שמישהו יחשוף את העצב שמאחורי הדברים. מעטים באמת מגיעים לשם, אבל עבורי מספיק שהצופה יחשוף את המנגנון וההקשרים התרבותיים. מבחינתי העבודה עוסקת בתרבות בעיקר דרך קונוטציות מקומיות המעלות שאלות על זהות פרטית וקבוצתית".

ענבל הופמן, Egg Black

$
0
0
ענבל הופמן, Egg Black

ענבל הופמן, Egg Black

מתוך התערוכה "מיטת זרע" בגלריה P8
אוצרת: נעמי אביב

Viewing all 4036 articles
Browse latest View live