Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4036 articles
Browse latest View live

להפשיט את הצילום

$
0
0

כמה הערות על בעיית הביקורת האלגורית*

* המאמר, שפורסם בעברית בקטלוג התערוכה "תורת השלבים" שאצר אורי דסאו במוזיאון פ"ת בשנת 2011 ויצא בשיתוף מכון שפילמן לצילום, הוא גרסה שנייה (מעובדת) של מאמר שהתפרסם במקור באנתולוגיה:
Alex Klein (ed.), Words Without Pictures, Los Angeles:  LACMA, 2009
תרגום לעברית ועריכה: דפנה רז

מפגש עם האמן וואליד בשטי יתקיים במוזיאון ת"א לאמנות ביום שלישי, 26.11.13, בשעה 19:00

"לא האובייקט קודם לנקודת המבט; נראה שנקודת המבט היא שיוצרת את האובייקט".
- פרדינן דה–סוסיר

"הרי זה אופייני לסאדיסט, להשפיל את האובייקט שלו ואחר כך — או בכך — להביאו על סיפוקו".
- ולטר בנימין

"בואו נתחיל בשני דימויים…"
- רוזלינד קראוס

השאלה מה מגדיר את "הצילום" כקטגוריה אונטולוגית שבה ועולה כיום על סדר־היום — עיסוק מחודש ומפתיע למדי בספציפיות מדיומלית; מפתיע, בייחוד כאשר הוא נבחן בהקשר של אמנות עכשווית, שהפכה את ההבחנות המקצועיות בין פרקטיקות אסתטיות לעניין שאבד עליו הכלח. אלא שהדחף להחיות גבולות קטגוריים — למרות היותו נוסטלגי במידת–מה, ולמצער מיושן — מצביע על דילמה ביקורתית עמוקה שעימה מתמודדים כיום חסידי המדיום; שכן המניע לכונן מחדש הגדרה יציבה לצילום קשור קשר הדוק לתחושה הממשית מאוד, ששיח הצילום איבד מחשיבותו באמנות העכשווית ומצוי בנסיגה. הדיונים הסוערים של סוף שנות ה־70 ושנות ה־80 למאה ה־20 — בין יישוב־הדעת של המחלקה לצילום במוזיאון לאמנות מודרנית לבין  מבקרים "פוסט־מודרניים", שבאותם ימים האצילו דחיפוּת על הצילום והתחום האינטלקטואלי שנקשר בו — כמעט גוועו. בינתיים, בין אובדן מעמדו של הצילום כשדה קרב של מחלוקות אינטלקטואליות, לבין השינויים שחלו בו בעקבות שורה של התפתחויות טכנולוגיות — ערפל סמיך ירד על "הצילום" כשיח אסתטי ותיאורטי, ויתרה מזו, על מה שעשויה לעורר פתיחה מחודשת של הדיון בזהותו.

בעקבות אותם פולמוסים בני עשרות שנים, שרידים נִרפים של נוסחאות–עבר ושל מוסכמות אסתטיות מזהמים את הנוף התיאורטי של הצילום ומחוללים משבר ביקורתי בקרב אלה שמבקשים לכוננו כמסורת לכידה מבחינה אפיסטמולוגית, ולא במונחים של שלילה. "הצילום" היה לפיכך ל־facies hippocratica — פרצוף־פניו של הגוסס על ערש דווי, במילותיו של ולטר בנימין, טרנספורמציה של שיח שצלל אל הנשייה, מדיום חסר סדר שהמבקר־היסטוריון אינו יכול אלא לסקור את מצבו ולקוות לארגנו מחדש. כדברי ג'ורג' בייקר במאמרו "השדה המורחב של הצילום", "המבקרים כיום מסכימים ביניהם בעניין זה: הבעיה אינה רק שכמעט כל דבר שדימוי בבסיסו עשוי להיחשב כצילומי, אלא שהצילום עצמו נחסם בפני הראייה והשפה, נפרט לפרוטות, נזנח — יצא מהאופנה מבחינה טכנולוגית וירד מגדולתו מבחינה אסתטית".1 במלים אחרות, התיאוריזציה הבארתית של ה"זה היה" המוכל בדימוי הצילומי, הפכה ל"זה היה" של "הצילום" עצמו. אי–הוודאות הזאת סביב השאלה מהו הצילום כמושא לחקירה, משקפת בכל מופשטותה את בעיית התיאוריזציה של התצלום: התנגשות בין הקונקרטיות הנראית לעין של הרפרנט הצילומי, לבין משחקו ההקשרי החלקלק. אולם המונח "צילום", על כל המשתמע ממנו, מחזיק מעמד חרף התפוררותו התיאורטית והמעשית המשוערת;2 באמצעותו, אותו פסטיש אומלל של תיאוריזציות ביקורתיות ומוסכמות אסתטיות מתמודד פעם אחר פעם עם המטאפורה לכשלונן־שלהן בדמות "מסכת המוות" של הדימוי הצילומי.3

הקושיה העכשווית הזאת מוצגת אולי באופן המוצלח ביותר בטקסט של בייקר הנזכר לעיל, שבהיותו אובייקט ספרותי — מגולל ובה־בעת מגלם את הדילמה. הרהורים על התפזרותו של "שדה" הצילום עוררו את בייקר לטעון ש"כיום התנאים והמונחים רק הולכים ומסתבכים, והצורך למפות את השפעותיהם נחוץ מאין כמוהו, בהיותן פחות ופחות ברורות מאליהן".4 בייקר מציע "לקרוא" את מצבו העכשווי של הצילום מבעד לטקסט מוקדם יותר, מאמרה של רוזלינד קראוס "פיסול בשדה המורחב",5 ומרחיק לכת עד כדי שתילת מונחים וניסוחים משלו לתוך ציטטות ישירות מהטקסט שלה, מתנחל בתוכו כאילו היה פרה־פיגורציה למאמרו.6 בייקר מבקש לתאר מחדש את זירת ההתפזרות, לשוב ולקשור את רכיביה באורח ריטואלי, אבל כל זאת מתוך תחושה מציקה שתוצאת המאמץ תהיה בהכרח קלושה ורק תביס את עצמה. בנסיונו להקנות בהירות וסדר ל"מושא התיאורטי" שלו (מונח שהוא מנכס מקראוס), מאמרו הופך לשיחזור טראומטי של הפרגמנטציה של "הצילום" (מצב שרק מודגש על־ידי הפסטיש הטקסטואלי) ומגיע לשיאו בשכבה נוספת של השחתת צורה והתפזרות.7 באופן זה, העמודים האחרונים במאמרה של קראוס נעשים כתובת־מצֵבה למודל התיאורטי קצר־הימים שבייקר מתאמץ להבְנות (מחדש), ואולי לעצם יכולתו של המבקר־היסטוריון למלא תפקיד פעיל בהיסטוריזציה של האמנות העכשווית.

בייקר, שמאבחן משבר במדיום (ולפיכך גם אצל המבקר־היסטוריון המתאר אותו), פועל — כדרכם של רבים אחרים הכותבים על המדיום — כאלגוריקן. הוא קורא את זמנו־שלו מבעד לזמן אחר שהוצא מהקשרו, ומתאר את מצב הצילום כיום בעזרת הצורך הבוער בביקורת ב־1979 (כאן חשוב לציין שטקסט־האב המשמש את בייקר נכתב בידי מי שהיתה מורתו, קראוס). באמצעות ההליך הזה, מקומו־שלו כמבקר במסגרות האקדמיה נקשר באופן מטאפורי ומטונימי כאחד לגאות ולשפל של הצילום כקטגוריה אונטולוגית, כאשר משבר הבהירות התיאורטית מהווה מטאפורה לביש־מצבו הנוכחי של המבקר־היסטוריון. האובייקט "צילום" לא רק מייצג בזעיר־אנפין את אובדן האחדוּת בין מסמן למסומן (שגילוייו פזורים בשדה מקוטע לא פחות, ולפיכך דורשים מן המבקר־היסטוריון למקמם ולתארם מחדש), אלא גם משמש מטאפורה להתמודדותה של הביקורת העכשווית עם התפקיד המעורפל שלה־עצמה. מבחינת בייקר מדובר בתמונה — מראֶה שנגזר מן העבר — המגשרת על השבר או הקרע בין רגעי השיח ובכך מסמנת בעצמה את הפצע או הטראומה שאותו היא אמורה לרפא. כי תמונות הופכות את חסר־השם לבעל־שם, את הכִּתמי לסטטי, ולכן התמונה היא שמשמשת את בייקר כנקודת מוצא להתחקותו אחר מצב הצילום כיום.

וואליד בשטי

וואליד בשטי

מטעמים אלה אתחיל היכן שבייקר התחיל: בתמונה — מסגרת, או ליתר דיוק, ריבוע, המהווה אמבלמה של רגע־עבר בתולדות האמנות ושל ימיו הפולמוסיים הסוערים של הצילום, ושמתוך הדחף הארגוני של כל תמונה באשר־היא מנסה לגשר על פער או לצרוב פצע. [...] במאמרה מ־1979 נעזרה רוזלינד קראוס בתמונה להתמודדות עם מה שראתה כמשבר בשפת הקטגוריות של הביקורת, אתגר ליכולתה לשלוט בתחומה. "פיסול בשדה המורחב" ביקש להציל קטגוריה שהיתה "בסכנת התמוטטות" כתוצאה מההטרוגניות הגורפת של האובייקטים שאותם נדרשה לתאר.8 בדיון על האמנות האמריקאית שלאחר מלחמת העולם השנייה, נטען בו, "קטגוריות כמו פיסול וציור נלושו ונמתחו ופותלו במפגן בלתי רגיל של גמישות, שיש בו כדי להדגים את אופן התרחבותו של מונח בתרבות עד כדי הכלה של כמעט כל דבר".9 כדי למנוע את פריצת הסכר התקינה קראוס לשדה מכלאה ומִיסגרה רצף של קואורדינטות, שיחסי הגומלין ביניהן נדחסו למתחם המוקף גבולות מקווקווים.

מבחינת קראוס היה זה משבר מתודולוגי עמוק — אבל אצל בייקר (המודה שמצבו של שיח הצילום כיום שונה בתכלית) המשבר מתואר בנימה אישית, המשקפת את ההתפתחות האינטלקטואלית שלו־עצמו במונחי היחסים האדיפליים בין מורה לתלמיד, כאשר הקשר שלו לשושלת היוחסין של הביקורת, ולהיסטוריה, מוצג כהסגת גבול הדדית של מודלים ומתודולוגיות.10 בתוך העבר הזה הוא ממקם את קולו־שלו, ובאמצעות העבר הוא מדבר על ההווה. החילופים בין הקביעות הסמכותיות של קראוס לבין מבנה השכבות של רגעים היסטוריים, אוטוביוגרפיה והתבוננות עצמית אצל בייקר, מדגישים עוד יותר את המרחק הגדול המפריד בין עמדותיהם הן בזמן והן מבחינה מתודולוגית, קרע מלנכולי הקורע את הטקסט — ולמרבה האירוניה, גם את מוסד הביקורת — לרוחבו. מתוך ההחייאה שמבצע בייקר בסכימה של קראוס, בוקע דימוי של מלנכוליה ביקורתית, וכפי שמניח ולטר בנימין במוצאו של מחזה–התוגה הגרמני, "ההנאה היחידה שהמלנכולי מרשה לעצמו, ומדובר בהנאה גדולה, היא האלגוריה".11 המבקר־היסטוריון, כאלגוריקן, מחליף את ההיסטוריה בתמונות, סכימות סינכרוניות, שבנסיונן "לשחזר" ולאחות רק מלבישות מסכה על פני "נוף קדמוני שקפא".12 ומאחר שהתמונה, המוצעת כאימאגו או כאחר אידיאלי של ההיסטוריה, מנוגדת ביסודה לזמן ההיסטורי (שכן היא מעדיפה סינכרוניות על פני דיאכרוניות, הופכת את הזמן ההיסטורי למטאפורה מרחבית, וזונחת את שרשראות ההתפתחות הסיבתיות והליניאריות לטובת פעולה לאורך צירי המורפולוגיה הצורנית) —  הרי שהכלי של ההיסטוריון מפנה עורף להיסטוריה. בייקר זונח את רעיון הזמן ההיסטורי, ובה־בעת מסגיר את התמוטטות הסכימה הארגונית שמשמשת לו תחליף. בעקבות טיעונו אנחנו נותרים עם לא יותר מהקרע, הפער. וכאשר בייקר נותן שם לקרע האונטולוגי הזה, הוא נקרא צילום.

המפה של קראוס לא היתה אלא בת־זמנה, ויש בה כדי להצביע על האחיזה שהיתה לניתוח הסטרוקטורליסטי במגמה אמריקאית מסוימת של ביקורת־אמנות בדגש תיאורטי, ובה־בעת גם על משיכתם של אמנים בני התקופה ליעילותה של התיאוריה הסטרוקטורליסטית בניתוץ אחדויות מכלילות. המפה הזאת היתה, במלים אחרות, מקובעת עמוק ברגע התרבותי שלה; נחשוב, למשל, על ה"לא־אתרים" של רוברט סמיתסון ועל ספרה של מרתה רוסלר מ־1974-75 The Bowery in Two Inadequate Descriptive Systems (או מוטב, ספרה מ־1975 The Semiotics of the Kitchen), או על כתביהם של רוברט מוריס, דן גראהם, מל בוכנר (Bochner) ואלן סקוּלה (Sekula), וניווכח בהשפעה המקיפה שהיתה לנוסחאות הסטרוקטורליסטיות על נוף האמנות האמריקאי. גם לשיקולים סמיוטיים היתה אז אחיזה עמוקה, והשימוש שעשתה קראוס בריבוע הסמיוטי של אלז'ירדס ז'וליין גריימאס (Greimas) ובגיאומטריה המודולרית שלו מהדהד בעוצמה במוסכמות האסתטיות של התקופה, וראו אצל האנה דארבובן (Darboven), לורנס ווינר, ג'וזף קוסות, רוברט מוריס, סול לוויט ואחרים. היה זה רגע שבו היסטוריון האמנות לא בחן במבט לאחור פרקטיקות של אמנים, אלא לקח לצדם חלק פעיל וישיר בדיון.13 ואין קבוצת אמנים שהפנימה את המשמעות הגלומה בכך יותר מאמני ה־ Pictures Generation14, שפעלו בקרע בין סימן לרפרנט שעורטל על־ידי ההליכים הסטרוקטורליסטיים והדקונסטרוקטיביסטיים. באופן שבו התקבלה בזמנם, עבודתם ראתה בדימוי — בדומה לאופן שבו הבינה קראוס את הפיסול המודרניסטי — מסמן צף, חסר בית, שמשמעותו נגזרת אך ורק מהקשר שאליו נקשר פעם, אלא שבהמשך הדרך מצא את עצמו נפרד ומנותק ממנו. בידיהם, כאשר דימוי דיבר — על המרחק הזה הוא דיבר.

בתגובה לשגשוגן הבו־זמני של ביקורת–האמנות המוסדית ושל אמנות הניכוס, ונראה שלא במקרה, החלו מושגי האלגוריה לשלוט בכתביהם של כמה מהמבקרים הקולניים והשאפתניים ביותר באותה תקופה (מבקרים החבים רבות לפיטר בירגר [Bürger] ולאופן שבו השליך את תיאוריית האלגוריה של ולטר בנימין, במוצאו של מחזה־התוגה הגרמני, על האמנות האוונגרדית של ראשית המאה ה־20). ההתעניינות באלגוריה הניבה שני טקסטים, שפורסמו במרווח של שנתיים בלבד: מאמרו מ־1980 של קרייג אוֹונס, "הדחף האלגורי: לקראת תיאוריה של פוסט־מודרניזם", ומאמרו מ־1982 של בנג'מין בוכלו, "הליכים אלגוריים: ניכוס ומונטאז' באמנות עכשווית".15 האלגוריה, במובנה הבסיסי ביותר, נוצרת כאשר טקסט אחד נקרא מבעד לטקסט אחר. בניסוחה האלגורי על־ידי ביקורת–האמנות המוסדית (ניסוח הנשאב בחלקים שווים משני המאמרים), יצירת האמנות בוחנת מחדש את המצב של הצגת האמנות — בדרך כלל לאורך צירים של מאפיינים פיזיים, כלכליים או אדריכליים — ומציעה לקרוא מאפיינים נבחרים אלה, המוּצאים אל הפועל בדרך של "התערבות" אמנותית, באורח בלתי נפרד מן המוסד המכיל אותם. לעומת זאת, הפעולה הביקורתית של הניכוס, ההולכת בנתיב הפופ־ארט עד לשורשיו ברדי־מייד, מכוונת אל השימוש האינסטרומנטלי בדימויים ואל הקטגוריות הדכאניות הנכרכות בהם.

שני הטקסטים, זה של בוכלו וזה של אוֹונס, מתנערים פעם אחר פעם מן הפוטנציאל הפוליטי של הנושאים הנדונים בהם. בוכלו טוען שלפחות כמה מן האמנים שבהם הוא עוסק מסתכנים בשכפולו של הניכור (כאן הוא כותב בעיקר על שֶרי לוין ועל דארה בירנבאום) ויוצרים עבודות ש"נצחונן האולטימטיבי הוא בכך שבמחווה אחת הן בה־בעת חוזרות על — ומטרימות את — ההפשטה והניכור הפושים בהקשר ההיסטורי שאליו הן כפופות בתהליכי המסחור וההסתגלות התרבותית".16 אוונס מודה במצב עניינים עגום עוד יותר, בהבחינו שכבר רוברט ראושנברג (המוצג כדמות־אב של ה־Pictures Generation),17 "ביצע דקונסטרוקציה של המוזיאון, ואז של השיח הדקונסטרוקטיביסטי שלו־עצמו, שכמו זה של דניאל בורן (Buren) יכול להתקיים רק בתוך המוזיאון, ולפיכך עליו לקבל על עצמו (גם אם באופן זמני בלבד) את התנאים שבכוונתו לחשוף".18 ואז אוונס מסכם: "כאן אנחנו שבים ונתקלים בהכרח הבלתי נמנע לקחת חלק בפעילות המוּקעת בדיוק כדי להוקיע אותה. כל העבודות הנדונות במאמר מסתמנות במשת"פיוּת דומה, תולדת הדחף הדקונסטרוקטיביסטי שבבסיסן".19 הנקודה הזאת חוזרת גם אצל בוכלו כעבור עשרים שנה, בשנת 2000, בהקדמה לאנתולוגיה שלו הניאו־אוונגרד ותעשיית התרבות: שם הוא מניח כי כל קשת האתגרים שמציבה האמנות לתעשיית התרבות, החל באישור מימטי (אנדי וורהול) וכלה בנזיריות ראוותנית (מייקל אַשֶר), בכך שהיא מגנה את טוהר האמצעים הרדיקלי, נאלצה לא־פעם בעשור האחרון להסתכן בהישמטות של קרקע הממשות, שרק עליה אפשר להשתית את ההתנגדות הביקורתית".20 על רקע זה, הפרקטיקות שנערכו להפיל את המבנים המוסדיים (בין אם כאלה שסמכותם תרבותית ובין אם כאלה שסמכותם כלכלית), ואשר אימצו את הקריאה הביקורתית של האלגוריה, מהוות למעשה ראָיה נוספת לחסינותם של המוסדות שאותם הן תוקפות, ולוּ רק בגלל אי־יכולתן להתקיים בלעדיהם. לא במקרה, מובן דומה של "כישלון ביקורתי" (מונח של אוונס) פושה בעבודתם של המבקרים הנדונים. בדקונסטרוקציה שהם מבצעים ברטוריקה המוסדית המאשרת, הם מסתמכים על הסמכות שהוענקה להם בהליכים של הכרה וקרדיטציה, איזכור שמם בכתבי עמיתים וכיוצא בזה, כדי להציג את ביקורתם על אותם הליכים עצמם, שהם אשר הקנו להם לגיטימציה וכוח. ולמרות ששלושה עשורים מפרידים בינינו לבין הרעיונות הללו (ועוד יותר מכך אם נתייחס לבירגר, שהתווה את קווי המִתאר של הבעיה המתודולוגית הזאת), הפרדוקס הזה של הביקורת האסתטית עומד בעינו. כניסוחם התמציתי של לוק בולטנסקי ואיב שיאפֶּלוֹ בספרם מ־2006 הרוח החדשה של הקפיטליזם, "ביקורת האמנות משותקת כרגע על–ידי מה שעשוי להיחשב (תלוי בהשקפת העולם) כהצלחתה או ככשלונה".21

וואליד בשטי - סליל שחור, 2010

וואליד בשטי – סליל שחור, 2010

ואולם, עיקרי הביקורת המטריאליסטית, האמנותית או האסתטית נושאים הבטחה פתיינית: לא זו בלבד שבכוחנו לנקב את פני השטח של עולם המראיות ולזרות אור על פינותיו האפלות ביותר; בכוחנו גם למצוא דבר־מה שאורב מאחורי המסך, "אמת" מודחקת הרדומה בתוך הדברים כולם, ושמרגע התגלותה נושאת בחובה פונטנציאל של שחרור. כאשר כותבים על הדימוי הצילומי, המהלך הזה נדרש להתמודד פעם אחר פעם עם קרע בלתי ניתן לייצוג במנגנון הסימון, שהרי לא־פעם ערטולם של דברים אינו מותיר אחריו אלא תהום. וגם במקרה זה, "קרקע הממשות, שרק עליה אפשר להשתית את ההתנגדות הביקורתית", מועלית קורבן על מזבח פעולתו של הדימוי. בכותבו על עבודתו של טרוי בראונטוך (Brauntuch) במאמרו רב־ההשפעה "תמונות", הבחין דאגלס קרימפ ש"תמונות הולכות ונעשות יותר ויותר תמונתיות בעודן מקבעות לנֶצח, באובייקט אלגנטי, את המרחק המפריד בינינו לבין ההיסטוריה שיצרה את הדימויים. המרחק הזה הוא כל מה שהתמונות הללו מסמנות".22 הערכה זו אינה בלתי שכיחה בקרב בני־דורו. במאמר "Photography en obyme" הרחיק אוֹונס לכת והציב את הכפילוּת הזאת, ואת הבנתה הרפלקסיבית, כ"איכות של הצילום עצמו", מופת של צילום המדבר מתוך התהום.23 אוונס מדגים זאת באמצעות עבודתו של רוברט סמיתסון: "בתצלומיו, סמיתסון מטיל צל על השקיפות המשוערת של תצלומים; הוא מעלה ספקות רציניים באשר ליכולתם להעביר משהו לבד מתחושה של אובדן, של העדר".24 ההעדר הזה כבר תואר על־ידי בארת כמוות, כי "ככל שנשתדל לעשותו 'חי' יותר (ובולמוס זה אינו אלא התכחשותנו המיתית למועקת המוות), נמצא כי הצילום הוא סוג של תיאטרון פרימיטיבי, מעין 'תמונה חיה' [tableau vivant], עיצוב הפָּנים הקפואות והמאופרות שמתחתן נשקפים לעינינו המתים".25 טיעונו מהדהד את דברי זיגפריד קרקאוור (Kracauer) במאמרו "צילום" מ־1927: "העובדה שהעולם בולע תצלומים בכל פה היא סימן לפחד מפני המוות. תצלומים הולכים ומצטברים בעולמנו בניסיון לסלק ממנו את זכר המוות, הנלווה תמיד לכל דימוי־זיכרון. המגזינים המאוירים הופכים את העולם להווה ניתן־לצילום, וההווה המצולם הזה מונצח בשלמותו. לכאורה הוא נחלץ אמנם מלפיתת המוות, אך לאמיתו של דבר הוא נכנע לה".26 קרקאוור זיהה בצילום דבר־מה שהורס את הזיכרון (הממשי), את ליבת התודעה המשוחררת (אותה ממשות זכרונית, מנמונית, שזוהתה אצל בארת עם ה־punctum הגואל, פצע שנפער בפני השטח של ה־studium הבנאלי או בהיסטוריה החברתית שהצילום נוטל בה חלק), את הממשות ההיסטורית שאותה ביקשה הביקורת לשמר.

מאז הופעתו נקשר הדימוי הצילומי קשר הדוק עם עקירה והרס, עם נצחונם של דימויים על החומר. ב־1859 טען אוליבר וונדל הולמס (Holmes) שעם המצאת הצילום (שלדידו מצא את גילומו המזוקק בתמונות דמויות־המציאות של הסטריאוגרף), "נפרדה הצורה מן החומר. למען האמת, החומר, כאובייקט נראה לעין, איבד כל תועלת למעֵט בשימושו כתבנית לעיצוב הצורה. תנו לנו כמה תשלילים של דבר־מה שראוי לראותו, שצולם מכמה נקודות מבט, וזה כל מה שנחוץ לנו. עכשיו אפשר להרוס אותו או לשרוף אותו, אם זה רצונכם".27 לפנינו דקונסטרוקציה טוטלית; ובמחקרו רב־הערך של וילם פלוסר על הצילום כבר אי־אפשר להימלט מן התהום הפעורה של הדימוי הצילומי:

דבר אינו יכול לעמוד מול כוחו של זרם הדימויים הטכניים — אין פעילות אמנותית, מדעית או פוליטית שאינה מכוונת אליו, אין פעילות יומיומית שאינה שואפת להיות מצולמת, מוסרטת, מוקלטת. [...] ואולם, בדרך זו, כל פעולה מאבדת את אופיה ההיסטורי ובה–בעת הופכת לריטואל מאגי ולתנועה שבכוחה להישנות לנֶצח. יקום הדימויים הטכניים שנוצר סביבנו מהווה התגשמות בחומר של מחזוריות הזמן, שבה פעולה וחבלי–מוות חגים במעגלים עד אינסוף. רק מנקודת מבט אפוקליפטית כזו, כמדומני, זוכה בעיית הצילום בחשיבות הראויה לה.28

זו ההתגלמות האפוקליפטית של הדימוי הטכנולוגי בדמות צילום, מזיגה בלתי נמנעת של הקונקרטי עם עקרון הדומוּת, דיסטוֹפּיה מופשטת שבה כל ממשות היא מלכתחילה דימוי, ולהפך. האקט הצילומי הוא שמוציא אל הפועל את הטרנספורמציה של אובייקט לכלל דימוי, והתצלום כדימוי הוא שמביא את הטרנספורמציה המופשטת הזאת לשלמות טאוטולוגית וטראומטית.

כפני שטח מסמנים, דימויים הם הפשטות. הגיון ההפשטה הוא צמצום של ארבעה ממדים למשטח דו־ממדי. כפי שמצטט בייקר במאמרו הנדון, כבר רולאן בארת טען ש"מטרתה של כל פעילות סטרוקטורליסטית, ותהיה רפלקסיבית או פואטית, היא לשחזר 'אובייקט' באופן שיפגין בתוך כך את כללי התפקוד (ה'פונקציות') שלו. סטרוקטורה היא לפיכך, לאמיתו של דבר, סימוּלקרוּם של האובייקט — אבל סימולקרום חלקי ואינטרסנטי, מאחר שמושא החיקוי מביא לכלל נראוּת דבר–מה שהיה בלתי נראה".29 בניסוח אחר, הסטרוקטורליזם מתעניין בעיקר בדימויים — בשרשרת ההפשטות האימאז'יסטיות שאנחנו פוגשים בעולם, או ליתר דיוק, במקור (ה"ממשי") שממנו התפתחו שרשראות ההפשטות הנבחרות הללו, ושכדי לכוננו מחדש יש ללכת לאחור (מפני שה"ממשי" הזה מואפל ומוסתר, כמובן, על־ידי ההפשטות שחולל, וכורע תחת כובד משקלן). לפיכך, דימוי נוסף נחוץ לסטרוקטורליסט כדי לשוב ולהפוך את הבלתי נראה לנראה, בתקווה שזהו דימוי־האב (urimage), הראָיה הישירה לסדר הסמלי שאנחנו כפופים לו. לתכלית זו, כאשר הסטרוקטורליזם מתמודד עם אובייקט הוא מוסיף עוד שכבה של הפשטה, ותמונה נוספת מונחת על גבי הערימה המושגית הזאת (למרות שהדימוי הסטרוקטורליסטי רואה את עצמו כגילוי). על גבי הבסיס הזה, מעגלי השיח סביב ביקורת האידיאולוגיה וביקורת הייצוג, הזהות וכיוצא בזה, ככל שהם עוסקים בדימויים, לא מבקשים לשחזר אובייקט או את נקודת המוצא להפשטה (טקסט מקור, או "ממשות") בנסיבות הפיזיות או הטמפורליות של יצירת הדימוי (אנשים, מקומות, דברים, זמנים), מפני שהמציאות הזאת חסרת חשיבות בעיניהם, עניין של מה בכך; במקום זאת הם מבקשים לגלות את המקור הסוציו־פוליטי של ההפשטה, לחשוף את הנוסחה האידיאולוגית שלה. במהותו של דבר, יש כאן היסט ממה שהדימוי או התמונה נסובים "עליו" — אל הזהות הטרנספורמטיבית של תהליך יצירת הדימוי כשלעצמו, דימוי־של־דימויים המזקק צורה כלשהי של כוח, שעושה אינסטרומנטליזציה לדימוי ולסדר הסמלי שהוא מביא לידי ביטוי ונותנת לו שם: קפיטליסט, קולוניאליסט, גזען, הטרוסקסיסט, סקסיסט וכיוצא בזה (כל אחת מן האפיסטמות הללו היא מכשיר אידיאולוגי, הבא לשמר יחסי כוח בין שולטים למוכפפים). הביקורת הסטרוקטורליסטית הופכת אפוא לתחרות בין דימויים, לעניין של אמונות מתחרות. למרבה האירוניה, כאשר היא ניצבת מול עולם של מראיות — הכלי היחידי שנותר בידיה במלחמה בעריצותם של הדימויים, הוא עוד דימויים.

אבל כאן סטינו קצת מן העיקר, כי הבלבול בין תצלום (או כל אובייקט, תיאורטי או אחר) לבין דימוי כמוהו כהכפפת העולם הקונקרטי (היחסים הממשיים בין דברים) לעולם אחר ברצף של הפשטוֹת. לואי אלתוסר (Althusser) תיאר את הצעד השגוי הזה בעזרת הדימויים האדריכליים הנפוצים בשיח המרקסיסטי, "מבנה־תשתית" ו"מבנה־על": אלה יצרו, לדעתו, כֶּשֶל מתודולוגי בהיותם מטאפוריים לגמרי ולא הליכים של ממש הפועלים בשטח, וכאשר משתמשים בהם ל"המחשת" הקונפליקט המעמדי — לאמיתו של דבר הם מאפילים על מנגנון השליטה והשיעבוד שבכוונתם להאיר. כאשר תצלומים מטופלים כאילו היו דימויים גרידא, מתרחש בלבול מקביל, שכן, בסופו של דבר, תצלומים נוכחים בארבעה ממדים של מרחב־זמן ולא רק בשניים (כמו דימויים), ובנויים מחומר גשמי עם גודל וצורה מוגדרים. במלים אחרות, תהיה זו קפיצה נחשונית לצמצם תצלום לכלל אימאגו אל־חומרי. המונח "דימוי" אינו מִטרייה אונטולוגית שמתחתיה אפשר למקם את התצלום, אלא כלי מושגי שמתפקד בדרך מסוימת ומפסיק לתפקד אם משתמשים בו בנסיבות שבהן הוא מתבקש לעשות דבר־מה החורג מייעודו. הבלבול בין עיקרים אלה כמוהו כהפיכת אידיאה של יחסים לאידיאה אונטולוגית. ייתכן שההחלפה הזאת בין תיאוריה צילומית לבין ניתוח של דימויים, היא הסיבה למפנה שחל בשיח הצילום מהתמקדות באינסטרומנטליות שלו אל הדאגה שמא הצילום אינו קיים עוד באמת. כמובן, המפנה הזה התרחש רק לאחר שהצילום כמושג דוּמיין (ודוּמה) עד תום. בין שהוא מופץ בצורה דיגיטלית או אידיאולוגית, ובכל מקרה כמכשיר בשירות סוגי שיח כאלה ואחרים, התפרקותו המשוערת הושלמה עד כדי כך שהצילום אינו עוד מה שהיה פעם (אם הינו בכלל): הוא הפך ל"רִיק" או לאתר של "מוות". שהרי יש משום נחמה בטענה שקיים משהו "מאחורי" דימויים במובן מטאפיזי, גם אם המשהו הזה הוא העדר (מוות, כפי שהציעו בארת, קרקאוור ואחרים).

התוצאה, במונחים מעשיים, היא ש"אמנות" הצילום נשלטת כיום בידי אנכרוניזם, בהנחה שפתרון הפרדוקס טמון אולי בשחזור הרטוריקה הפיקטוריאלית שנפוצה במחצית השנייה של המאה ה־19 (וחִשבו, למשל, על ההקבלות האסתטיות בין העבודות של טימותי או'סאליבן, קרלטון ווטקינס, אז'ן אטז'ה וצ'רלס מארוויל, או הטיפולוגיות הפיזיונומיות של פרנסיס גאלטון ושל אלפונס ברטיון, לבין נוסחים רטוריים השגורים בצילום העכשווי). בניגוד חד לטקטיקות השליטות בפרוגרמות האסתטיות הלא־צילומיות של סוף שנות ה־80 ושנות ה־90 למאה ה־20 — גישות שגילו עניין מחודש בבריקולאז', ברישות חברתי ובאסתטיקה מחוספסת או ורנקולרית — הצילום באותם עשורים הוצפן סביב קשת של תחומי עניין מנוגדים לחלוטין. הצילום של אותו רגע העדיף את הצורות הז'אנריות המיושבות־בדעתן של ה"בוזאר" הקדם–מודרניסטי, מה שקיבל ביטוי בדבקוּת כמעט אובססיבית בנוסחאות תמונתיות רנסנסיות. בעשותם שימוש במסכת המוות התיאטרלית־רפלקסיבית של האמנות עצמה (המוסד), דימויים אדריכליים — הנפוצים הן באופני ההצגה העצמית של הצילום העכשווי והן בנושאיו הנבחרים — נתנו אישור טאוטולוגי לגיאומטריות הקרות של הקובייה הלבנה הממוסגרת בשערי–במה מונוליתיים, כאילו כדי להבטיח לצופים את מקומם האונטולוגי בתוך אולמיו המקודשים של המוזיאון. סצנות הערים החפות מנוכחות אנושית והמבנים הסדרתיים והמרוקנים של אמנות־הצילום בשנות ה־70, גדלו לכלל מונוליתים מפלקסיגלס, הכלאות של החומריוּת המתועשת של האדריכלות וקנה־המידה של הציור. הצילום לא רק התאים את עצמו לקיר המוזיאון; בכך שאימץ לעצמו מצעי אלומיניום ואריזות פלקסיגלס מחזירות–אור, הוא נעשה המשך חומרי של האדריכלות המקיפה אותו בשני מישורי פעולה בו–זמניים: הטלת הדימוי של אתר ההתקבלות שלו בחזרה על סביבותיו באמצעות פני שטח מלוטשים, ותיאור של ארגונים קרטזיאניים בתמונות פיקטוריאליות (tableaux). בקיצור, הצילום נהיה הקיר של המוסד en abyme — קיר המשתקף בקיר המשתקף בקיר עד אינסוף. החלוּפה הצילומית שהציע אימצה את רעיון הארכיון, הישנות של כוח ארגוני, או במילותיו של בוכלו ביחס לאמנות המושגית, "אסתטיקה של אדמיניסטרציה". היה זה כאילו (בעקבות ההכרה המטרידה בכך שהצילום משחק לידי השימוש האינסטרומנטלי, ולצורך בחינה מחודשת של מצבו האמנותי והביקורתי מאז שנות ה־60 וה־70) הייצור העכשווי של תצלומים נדחף לאחור אל הזמן שקדם לדיונים האוונגרדיים או לפירוק הפוסט־מודרני — בחזרה למשהו בזיקה לפיקטוריאליזם של ציורי הסלון ולאח המבוערת של המוזיאון לטבע. עבודות כאלה הולכות ונהיות מטאפורות לאינסטרומנטליזציה של הצילום, פארודיה שלילית על חסימתו בפני הראייה והשפה, ובקצרה: הם חורגים בקושי מדימוי למצבו החברתי השפל של הצילום בעולם האמנות, לאותה איכות חמקמקה שקראוס קראה לה "תצוגתיות" (exhibitionality) — עוד מושג שמכוון למאה ה–19 ולהופעת המונח "תצוגה" במובנו העכשווי.30

עד ש"התצוגה הגדולה" של 1851 עשתה פופולריזציה למונח "תצוגה", שימשה המלה רק בהוראה משפטית מצומצמת, שהתייחסה להצגת ראָיות בפני כוח ריבוני ומשמעותה המילולית "לחשוף" ובכך "לדחוף לתוצאה טובה יותר" (hold out). אבל עם "התצוגה הגדולה", ובירידים העולמיים שבאו בעקבותיה, החל המונח להצמיח עוד ועוד השתמעויות, במידה רבה בזכות האדריכלות הייחודית שהכילה אותו. למרות הקונסטרוקציה האֶפּית שלו מברזל וזכוכית, "ארמון הבדולח" שתכנן גו'זף פקסטון (Paxton) בלונדון לאירוחה של "התצוגה הגדולה", לא השתייך לעולם הבניינים והמונומנטים. במקום זאת הוא תפקד כמסגרת מסיבית, בית קיבול לנופים, מבנה שהקונסטרוקציה המודולרית שלו איפשרה חלופות אינסופיות, הצעה זרה לצורך הציבורי ביציבות תרבותית מן הסוג שהאדריכלות היתה לנציגתה המובהקת. בכל פנייה, רכיביו הסדרתיים והניתנים להחלפה בהקו ב"זוהר אגדי",31 כאילו נפלו ממרום הרקיע; אולמיו הגדולים תוארו כבית קיבול מיתי ל"פרספקטיבה שהתרחבה כל כך" עד שנראתה כמו "חתך אטמוספרי שנבצע מן השמים".32 אדריכלות וחזון היו בו למופע חד־פעמי בברזל, כעין התגלמות בחומר של דיאגרמת הפרספקטיבה הרנסנסית של אלברטי, מבנה קונקרטי מסיבי שתכליתו לחמוק מראייה.

וואליד בשטי - ללא כותרת (פרט), 2009

וואליד בשטי – ללא כותרת (פרט), 2009

אם "ארמון הבדולח" היה הבניין הראשון שניצל במלואו את מופע הראווה התיאטרלי של ה"תצוגה", הרדי־מייד כבר היה אובייקט־האמנות הראשון שכינונו מושתת אך ורק על ריחוק תיאטרלי. כאן הפך ריטואל הצפייה לחומר של עבודת האמנות, בעוד האובייקט עצמו נותר קליפה חלולה, פיתיון. טיירי דה–דוב ניסח זאת בתמציתיות בכותבו שבעקבות הרדי־מייד — האמת היחידה שאובייקט האמנות מסוגל להעיד עליה היא הכוח של שמו, המחשת "הברית שתאחד את צופי העתיד סביב אובייקט כלשהו, [...] שלא הוסיף דבר לסביבה האנושית ולא תרם לשיפורה אלא, נהפוך הוא, התנתק ממנה בלי למלא שום פונקציה לבד מהיותו מסמן טהור".33 ובדיוק כפי שדושאן דחף לחזית את התיאטרליות שביסודו של אובייקט האמנות — גם "נקודת האפס" של המטריאליזם הציורי צפה אל פני השטח, אלפי קילומטרים משם, כמסך–רקע של תפאורת במה. ב־1913 התבקש קזימיר מאלביץ' לעצב תלבושות ותפאורה למחזה הקובו־פוטוריסטי ניצחון על השמש. לבד מהתלבושות הבלתי לבישות שעיצב, יצר מאלביץ' סדרה של רישומי–קונספט לתפאורה, בניגודים בוטים של שחור ולבן, שנראים כרישומי הכנה לבדים הסוּפּרֶמַטיסטיים שיתחיל ליצור כעבור שנתיים. כאשר נשאל על ציורו בעל הכותרת הטאוטולוגית ריבוע שחור (1915) ועל הצבתו בזווית של 45 מעלות בפינה העליונה של חלל התצוגה (בתערוכה "0.10"), ציין מאלביץ' את תפאורות התיאטרון המוקדמות הללו כמקורו. המונוכרום הוצב לפיכך כשלילה חומרית של הדימוי הציורי (אובייקט שפועל באמצעֵי הדומוּת התמונתית) ובה־בעת כשלילה סמלית של תנאי הראייה.

נהוג אמנם לראות בריבוע שחור את המונוכרום הראשון, אך לאמיתו של דבר לא כך הדבר (לא שחשוב כל כך להיות הראשון). כשלושים שנה קודם לכן מומש הטוטם הזה של סירוב מטריאליסטי מוחלט, בידי המשורר פול בילוֹ (Bilhaud), בתערוכה שהוצגה בדירתו הפריזאית של ההסופר ז'ול לוי באוקטובר 1882. ידועי־שם כאדואר מאנה, פייר–אוגוסט רנואר, קאמי פיסארו וריכרד ואגנר זכו להציץ אל מה שיתקבע בתודעה כמורשתם־שלהם. בילוֹ תרם לתערוכה ציור שחור קטן בשם כושים מתאבקים במרתף בלילה, בדיחה שנגנבה ממנו לא פעם אלא פעמיים: לראשונה בידי אלפונס אַלֶה (Allais), שב־1897 פרסם את הספר Album Primo-Avrilesque ובו הרחיב את הרעיון לכלל סדרה של צבעים (בלי להזכיר את בילו, למרות היכרותם); ואחר כך בידי מאלביץ', שבשנה של ריבוע שחור צייר גם ריבוע אדום והוסיף לו, בסוגריים, כותרת משנה בנוסח בילו (ריאליזם ציורי של איכרה בשני ממדים). אי־ההיתכנות של תיאור ישיר תאמה כאן את דחיקתו של העמל עצמו (במונחים מרקסיסטיים) אל מחוץ לשדה הראייה — ושניהם גם יחד הורחקו אל האפֵלה של מבנה־התשתית. היומרה לייצג את חיי היומיום הושמה ללעג קטלני לא פחות מזה של דושאן בהמצאת הרדי־מייד, והיומיום שוב הוצג בהיעדרו, כמושא הייצוג שנשלל פעמיים (ראשית כשהוחלף על־ידי הדימוי, ואז כשנעקר מתוך תמונה נשללת). אי־אמון שכזה בדימויים היה לחוט השִדרה של החיים המודרניים (ובכך אין כדי לומר שדימויים אינם צאצאיהם של דחלילים ושאר צְלמים המוכרים לנו מקדמת דנא, עגלי זהב ודומיהם המאפיינים חברות בשלבים של שקיעה לוליינית) — אם כי הצילום, ולא הציור, היה הנמען של עיקר הלעג הריטואלי הזה בחמישים השנים האחרונות. ביקורת דקונסטרוקטיביסטית סטואית וחגיגות הדוניסטיות של ניהיליזם מסתכמות לא־פעם בתוצאות זהות, רק הכותרת משתנה. ונשאלת השאלה: כמה פעמים נוכל לשוב ולהציג מחדש את מלחמת החורמה הזאת בין חומריות לדימוי, בתקווה שהתוצאה תשתנה?

אבל מה עם "נקודת האפס" של הציור (מאלביץ') וההתכוונות הטרנסצנדנטית שהציעה? כאשר רוסיה שלאחר המהפכה התקדמה צעד אחר צעד אל עבר הסטליניזם, חזר מאלביץ' אל היסודות הקדם־סופרמטיסטיים שלו ויצר בדים שחיקו סגנונות קודמים: תחילה קובו־פוטוריזם, ואחר כך, בקיצוניות גדולה עוד יותר, אימפרסיוניזם. ואף מוזר מכך: מאלביץ' תיארך את העבודות הללו לאחור, כך שעבודותיו הסופרמטיסטיות הוצגו כתכלית האחורנית של סגנונות אלה, באופן שהפך את התקדמותו האמנותית לפרבולה החוזרת על עקביה. מאחר שהאמין כי הגיע קרוב ככל האפשר אל נקודת–הסוף של הציור, אל שיא הצורה הצרופה, כבר בשנות ה–30 המאוחרות לחייו, לא נותר לו אלא ללכת לאחור.34

** אבל אולי יש כאן תפנית מבטיחה בכל הנוגע לעתידו של הצילום כפרקטיקה אמנותית.35 ככל שיותר ויותר תצלומים נושאים מודעות פנימית לנסיבות הצגתם — בייחוד במסגרת הרטוריקה של האדריכלות, פסטיש השאילוֹת מתולדות האמנות ואיחזורם של תנאי המוזיאון — הם הופכים לרשות המחויבת בדין–וחשבון למציאות החברתית והפוליטית, מה שנדחק מן השיח בתקופה שבה טופלו כדימויים צפים. פרטיו של האובייקט־גופו הם ששולטים בהשתמעויות הספציפיות של עבודות אמנות, הבנה שמושעית כאשר השיח מתמקד בשאלת הדימוי. כשעוסקים בדימוי, השאלה נסובה תמיד על המרחק, המרחק בינינו לבין מה שמיוצג, העדר המקור של צלמוֹ — בעוד החומר של הדימוי, דרכו להציג את עצמו, ה"תצוגתיות" שלו, פטורים במידה זו או אחרת. אבל המשימה שעומדת על הפרק היא שיקומו של שיח הצילום באמצעות פוליטיזציה מחודשת שלו, וכדי לעשות זאת עלינו לזנוח את המודלים האלגוריים החוסמים של שליטה ומוכפפות, המגיעים למבוי־סתום במלנכוליה של מטאפורות של התנגדות פוליטית, מטאפורות סימטריות וכּוּליוֹת. הכֶּשל הפטאלי של הסכימה הזאת, אם לשוב ולהשתמש בניסוחיו של בוכלו, הוא ש"קרקע הממשות, שרק עליה אפשר להשתית את ההתנגדות הביקורתית", ממוקמת במישור התיאור, מה שנכרך בעזיבת הפוליטיקה של הייצוג לטובת האבסורד הגורס שפוליטיקה היא ייצוג. בקיצור, הצבת התצלום כדימוי, כמה שפועל אך ורק במישור התיאור, היא חלק מהותי מערפולו של הפוליטי, או במונחים אלתוסריים, של "תנאי הקיום הממשיים".

** המִשגה הזה מודגש עוד יותר כאשר הדימוי נעשה מלה נרדפת לאידיאולוגיה, להפשטה, המתפקדת כייצוג. בניסוח האלתוסרי, "לא את תנאי הקיום הממשיים, לא את עולמם הממשי, מייצגים בני־אדם לעצמם באידיאולוגיה; יחסם־שלהם לתנאי הקיום הללו הוא שמיוצג בשבילם שם. והיחס הזה הוא שעומד במרכז כל ייצוג אידיאולוגי, דהיינו מדומה, של העולם הממשי".36 טענה זו, כשלעצמה, עשויה להיאמד ביחס לניסוחים הסטרוקטורליסטיים (שנסקרו לעיל) על יחסו של הדימוי ל"ממשות"; אבל כאשר אלתוסר דוחה את השימוש במטאפורה לצורכי תיאוריזציה של הספֵירה הפוליטית, טמונה בכך התובנה שהמדומה הזה — לא זו בלבד שיש לו קיום חומרי, אלא אף מעֵבר לכך: הוא–הוא קיומה החומרי [של המטאפורה]. במלים אחרות, "אידיאולוגיה תמיד מתקיימת באפראטוס (במנגנון) ובפרקטיקה או בפרקטיקות שלו. והקיום הזה הוא חומרי".37 חשיבות ההבְניה האלתוסרית נעוצה בחריגתה מעֵבר למאבק האידיאולוגיות, החוּצה ממערכה של אידיאולוגיות צודקות מול אידיאולוגיות בלתי צודקות (ובהקבלה, של תיאורים אתיים מול תיאורים לא־אתיים, או של דימויי "אמת" מול דימויי כזב), ובמיקומו של אתר המאבק במיקרו־נסיבות של הפעולות האינדיווידואליות, או ליתר דיוק: "בפעולות החומריות המוחדרות בפרקטיקות החומריות הנשלטות בידי ריטואלים חומריים שהם־עצמם מוגדרים על־ידי המנגנונים האידיאולוגיים החומריים שמהם נגזרים רעיונותיו של הסובייקט".38 מכך עולה גם שההתנגדות, כמו האידיאולוגיה שנגדה היא יוצאת, אינה ממוקמת במישור התיאורים המתחרים אלא במישור הפעולות, ההרגלים, כלומר חיי היומיום, שהם המקנים צורה למשמעותו של התיאור.

בהמשך לניסוח זה אפשר להבין תצלום כאובייקט, ומה שחשוב עוד יותר: את ייצור הדימויים אפשר להבין כמה שנושא אפשרות דמוקרטית, כריטואל יומיומי של פשרות במישורי תודעה שונים, שבכל זאת צובר נוכחות של כוח בר־קיימא. ומאחר שהתמונה חדלה להיות ישות רפאים, אנחנו מוצאים את עצמנו בתוכה ומחוצה לה בעת ובעונה אחת, כאחד מחלקיה וכאחד מיוצריה; היררכיה מרובדת אינה נחוצה עוד ביחסנו לאסתטיקה. כשמביאים בחשבון את הספציפיות החומרית של תצלומים, אפשר להוריד את הדימויים המנכרים אל הקרקע, לתת להם צורה גשמית. לאמיתו של דבר, כל הדימויים דורשים קיום חומרי, ועלינו להתנגד לדחף להפוך את העולם החומרי לעולם של דימוי. אין כאן בחירה של או/או, אלא הכרה בכך שדימויים אינם ניתנים להפרדה מהמצעים החומריים שלהם, בכך שלאחד אין קיום בלעדי האחר. הפשרות והמשא־ומתן הטבועים בייצור באשר הוא, על "חולשתם" האינסטרומנטלית, לא צריכים להיחשב כסודות מלוכלכים. אין בדימויים — כפי שסבורים מטריאליסטים וולגריים —הצהרה אבסולוטיסטית על אובדנה של ה"ממשות", אלא טענה שייצור המשמעות הוא פעילות שיתופית הממוקמת בספֵירה הציבורית, בהקשרים שגרתיים של היומיום. ההבנה הזאת מולידה שביל ביניים של משא־ומתן. כל ייצור — ולוּ גם ייצור של כוח מונוליתי — מורכב מאינספור נקודות מעבר וכוחות מתחרים, המתעתעים בנו בעטותם חזוּת מוצקה בעוד שלמעשה הם נקבוביים.

הזרימה האינסופית במעגלי הטהרנות של תרבות ההעתקים, הממסגרת את החיים הפוליטיים כמאבק בין דימויים, תמיד הובילה לאותו מקום עצמו — בחזרה אל הרִיק, שמותיר את אתרי הייצור, בייחוד אלה של הייצור השיתופי, כשהם מוסווים לעיני כל, כמו אותה בדיחה חלוצית של פול בילוֹ על הרדיקליות של הציור המונוכרומי. על חורבותיהם של קרבות כאלה (ושיחזורם הריטואלי), מתעורר הצורך לשאול היכן היא קרקע הממשות שבשירותה המשוער מתנהלים כל אותם מאבקים. בקצה־קצהו של שובל השלילות הכפולות, יוצרים אינדיווידואלים נדחקים פעם אחר פעם אל עוד אלמנט מודולרי בשרשרת, בעוד השדה החברתי מצטייר כתצורה סטטית של חלקים ניתנים להחלפה. הסובייקט–אזרח נתפס כרכיב במערכת יחסים, כיחידת מידה, כהפשטה. כאשר מתעורר צורך במאמצים הגופניים הוולגריים של העמל — הללו מוחבאים מחוץ לשדה הראייה ולשעות העבודה ומתרחשים בחדרים אחוריים, במרתפים ובמפעלים רחוקים או מתחת לשכבות צבע אילמות, ונדונים רק בערוצי תקשורת פרטיים ובשדרים סמויים, מחוטאים ומעוקרים על־ידי התוצר הסופי, שפני השטח הפתייניים שלו מעלימים את נוכחותם. השאלה הדוחקת ביותר הנוגעת לצילום כיום איננה עוד איזו משמעות אינהרנטית הוא עשוי להכיל (ותהא זו הנוכחות האינסופית, לדידם של האסתטיקנים הפורמליסטים, או תנאי הקונטינגנטיות והאינסטרומנטליזציה האידיאולוגית, לדידם של המבקרים החברתיים) — אלא כיצד תצלומים ספציפיים מַבְנים ומארגנים מרחב חברתי בדרך קונקרטית ומיידית.

העולם הנשקף לעינינו מחללי–מעבָר — העולם שמחוץ לחלון, העולם מנקודת מבט של מדרגות נעות, כלי רכב, רכבות, קניונים — הפך לדחליל הפחדה אינטלקטואלי, מיכל אחסון לכל סוגי הניכור. אזורי התווך הללו של מבנה–התשתית ניצבים כתחנות דרכים של פשרות מהוססות בין יעדים מיתיים. ביטויי כוח מונוליתיים־כביכול, דוגמת דימויים, הם הֶצבּרים דומים של פשרות ומשא־ומתן, שלאמיתו של דבר ניחנים במוצקות חומרית ומתפקדים ביחסי גומלין דו־סטריים. בשוליהם פעורים פתחים, שאל תוכם יכול כל מבקר להחדיר סדר–יום משלו. ונראה שהפתרון אינו טמון דווקא בארגון מחודש של שדה כאוטי־לכאורה במונחים מופשטים, או בשיחזור של מחיקה–עצמית ניהיליסטית באמצעות תיאור של קרע מתודולוגי עד אינסוף — אלא בהמרצתו של "משבר" השיח לפתח חלופות שנדמו כחסומות. ההתמודדות החוזרת ונשנית עם ההעדר שבליבת הדימוי הצילומי, מוכיחה שמשחקי השפה סביב הצילום חדלו להיות שימושיים. המִשגה נעוץ בשאלות, בהעדר המובלע בהן ומְזמן לא יותר מעוד ועוד גישות מתודולוגיות. הפתחים הזמניים הללו — הכיסים שבין־לבין, החורבות, החללים הארעיים, התפרים המוכחשים והמראות הנשכחים — מבטיחים את קיומו של אתר, שבו נוכל לפרק את תבנית האו/או של המחשבה האוטופיסטית והאפוקליפטית ואת הקיטוב פוליטי/פורמליסטי, שבו נבין את הייצור כתהליך משותף המתרחש בכל רגע ורגע של חיי היומיום, אפילו במישור של הצפייה.

הערות:

1    George Baker, "Photography's Expanded Field", October, 114 (Fall 2005), p. 122
2    מצב המסתבך עוד יותר כתוצאה מהנטייה השגורה לבלבל את המוחשיות הנבדלת של מושא החקירה עם מערך השיח האמורפי המקיף אותו (דהיינו, הטרנספורמציה הרטורית של התצלום לכלל אנלוגיה ל"צילום").
3    ראו למשל התימה החוזרת שהתצלום נסוב לאמיתו של דבר על מה שנעדר ממנו, בעקבות מאמרו של ולטר בנימין "היסטוריה קטנה של הצילום", שבו טען כי עבודתו של אטזֶ'ה שואבת את משמעותה מכך שהיא     נראית כמו "זירת פשע שזה עתה פונתה".
4    בייקר, לעיל הערה 1, שם עמ' 138.
5   Rosalind Krauss, "Sculpture in the Expanded Field," October, 8 (Spring 1979); ראו גם: רוזלינד קראוס, "פיסול בשדה המורחב", תרגום מאנגלית: מיכל נאמן, מוזות, 6-5 (פברואר 1989), עמ' 55-50.
6    לדוגמא, בעמוד 127 של מאמרו (לעיל הערה 1) בייקר כותב/מצטט: "'כלומר', בפרפראזה על קראוס, 'ה[לא־נראטיב] הוא בעצם, על פי ההיגיון של התרחבות מסוג מסוים, רק דרך אחרת לבטא את המונח [קיפאון], וה[לא־קיפאון] הוא פשוט נראטיב]". התוספות של בייקר מופיעות בסוגריים כ"פרצות" ברצף קולה של קראוס, שמבעד להן מבעבעים ניסוחיו.
7    בפסקה האחרונה בייקר מתאר סצנה שבה אחת האמניות מקשקשת על דיאגרמה במרכז הטקסט, דיאגרמה שאמורה "להכיל" אותה: "כאשר התוויתי את הגרף העוסק באמנית שבה התחלתי, ננסי דבנפורט, היא חטפה את העט והנייר והתחילה לשרבט קווים לכל כיוון, הקיפה בעיגולים ובריבועים את השגותי, במבט שכמו אמר: 'ומה עם האפשרויות האלה?' הגרף שלי התבלגן לגמרי. אבל הקווים של הצלמת, שאמנם הקיפו את השדה מסביב, היו חסרי מרכז והתפשטו לכל עבר";     שם, עמ' 140. ההדגשה שלי.
8    קראוס, לעיל הערה 5, שם עמ' 30.
9    שם, עמ' 33.
10    כפי שכותב בייקר, "הקורא לא יופתע לגלות באיזו חיבה זכורים לי הימים שהעברתי במשרדה של קראוס, עמֵל על ההטיה הסמיוטית של דברים כמו מונחי מגדר ומיניות, לפני כ–12 שנים"; לעיל הערה 1, שם עמ' 128.
11     Walter Benjamin, The Origin of German Tragic Drama (London & New York: Verso, 1998), p. 185;
רק הפרק הראשון של חיבור זה תורגם לעברית, וראו ולטר בנימין, "האלגוריה ומחזה–התוגה", מבחר כתבים, כרך ב: הרהורים, תרגום מגרמנית: דוד זינגר (תל–אביב: הקיבוץ המאוחד, 1996), עמ' 31-8 [הערת המתרגמת].
12    שם, עמ' 15.
13    לא נדקדק יותר מדי, אבל הרדיקליות של הטקסט של קראוס היתה בכך שהדיאגרמה במרכזו היוותה אנלוגיה     לעבודה שתוארה בה.
14    קבוצת אמנים שנקשרה סביב השנים 1984-1974 לגלריה הניו־יורקית Metro Pictures (שנקראה בכוונת מכוון בשם של חברת הפקות הוליוודית), ביניהם ג'ון בלדסרי, דארה בירנבאום, טרוי בראונטוך, שרי לוין, רוברט לונגו, אלן מק'קולום, דיוויד סאלה, לורי סימונס, ריצ'רד פרינס, ברברה קרוגר, סינדי שרמן ועוד. אמנים אלה הפנימו בעבודתם, שעשתה שימוש נרחב בצילום, את לקחי האמנות המינימליסטית והמושגית [הערת המתרגמת].
15    לא אוונס ולא בוכלו מזכירים זה את עבודתו של זה, למרות קווי דמיון בהתייחסות ובטיעונים ולמרות שכל אחד מהם היה מודע לעבודתו של האחר. הדבר ראוי לציון מאחר ששניהם היו תלמידים של קראוס באוניברסיטת ניו־יורק, והיו מעורבים ישירות, מראשית הדרך, בכתב־העת אוקטובר.
16 Benjamin H.D. Buchloh, "Allegorical Procedures: Appropriation and Montage in Contemporary Art", Artforum (September 1982), p. 56
17    "תמונות" היה שמה של תערוכה שאצר דאגלס קרימפ ב־Artists Space, ניו־יורק, בספטמבר 1977, וכללה עבודות של טרוי בראונטוך, ג'ק גולדשטיין, שרי לוין, רוברט לונגו ופיליפ סמית. למאמר המהווה הרחבה של טקסט התערוכה, ראו:
Douglas Crimp, "Pictures", October, 8 (Spring 1979), pp. 75-88
18    Craig Owens, “The Allegorical Impulse: Toward a Theory of Postmodernism (Part 2)”, October, 13 (Summer 1980), p. 71
19    שם, עמ' 79.
20    Benjamin H.D. Buchloh, The Neo-Avant-Garde and the Culture Industry: Essays on European and American Art from 1955 to 1975 (New York & Cambridge: MIT Press, October Books, 2001), p. xxi
21    Luc Boltanski and Eve Chiapello, The New Spirit of Capitalism (New York & London: Verso, 2006), p. 466
22    קרימפ, לעיל הערה 17, שם עמ' 85.
23    Craig Owens, "Photography en abyme”, October, 5 (Summer 1978), p. 7
24    שם, עמ' 88.
25    רולאן בארת, מחשבות על הצילום, תרגום מצרפתית: דוד ניב (ירושלים: כתר, 1991), עמ' 41.
26    Sigfried Kracauer, "Photography", The Mass Ornament: Weimar Essays, ed. Thomas Y. Levin (Cambridge & London: Harvard University Press, 1995), p. 59
27    Oliver Wendell Holmes, "The Stereoscope and Stereograph", Classic Essays on Photography, ed. Alan Trachtenberg (New Haven: Leete’s Island, 1980), p. 80
28    Vilém Flusser, Towards a Philosophy of Photography (London: Reaktion Books, 2000), p. 20
29    בארת מצוטט אצל בייקר, לעיל הערה 1, שם עמ' 124.
30    ראו:Rosalind Krauss, "Photography’s Discursive Spaces", The Originality of the Avant-Garde and Other Modernist Myths (Cambridge & London: MIT Press, 1985), pp. 131-150
31    Patrick Beaver, The Crystal Palace, 1851–1936: A Portrait of Victorian Enterprise (London: Hugh
Evelyn, 1970), p. 34
32    שם, עמ' 239.
33    Thierry de Duve, Pictorial Nominalism: On Marcel Duchamp’s Passage from Painting to the Readymade (Minneapolis: University of Minnesota Press, 2005)
34    שלוש הפסקאות הקודמות ראשיתן במאמרים קודמים שפרסמתי, וראו: Walead Beshty, "Absolu Avec Vache (and the Spectre of the Gun)", in: Material Presence (London: Project Space 176, 2008); "On American Ingenuity (and the Problem of the Readymade)",  Afterall, 17 (Spring 2008), pp. 21-34; "Air Made Solid", Dot Dot Dot, 15 (Spring 2008); and "A White Cow in a Snow Storm", Bunch Alliance and Dissolve (Cincinnati, OH: Contemporary Art Center & Public Holiday Projects, 2006), pp. 208-219
35    הערת העורך במקור האנגלי: שתי הפסקאות המסומנות בכוכביות נוספו על–ידי המחבר לאחר פרסומו של המאמר באינטרנט וחשיפתו לדיון בפורום.
36    Louis Althusser, "Ideology and Ideological State Apparatuses: Notes towards an Investigation", in: Slavoj Žižek (ed.), Mapping Ideology (New York: Verso, 1998), p. 124
37    שם, עמ' 126.
38 שם, עמ' 127.


לא רק יין זול 21.11.13

$
0
0

היום הטור מתפקד כלוח מודעות:

כנס אמן לשעה - אמנים/ מורים/ מעמד מקצועי ותנאי העסקה

כנס אמן לשעה.

כנס אמן לשעה.

 

***

רן סלבין "showing light"

רן סלבין משיק אלבום חדש וביום רביעי בשבוע הבא יופיע בחנות עם מופע לייב של סאונד ווידיאו.

המופע יפתח את פסטיבל "חנוקה" השנתי של החנות.

לשמיעת האלבום https://soundcloud.com/showing_light/pulse-magnetic  אלבום שיכול להיות שותף לחיים יפים מפתיעים ואמיתיים.
מחיר כניסה 20 ש"ח.

Slavin_poster copy

"showing light"
 רביעי, 27,11 21:00
גלריה תיאטרון החנות, העליה 31, תל אביב

 ***

אריק בוקובזה "רוע"

"דיפטיך תערוכות שואה – נכבה. "השואה התקומה והנכבה" קרא יאיר אורון לספרו, כי חש כנראה צורך להוסיף את המילה "תקומה" כחיץ סימבולי בין "השואה" ל"נכבה". דומה כי כל השוואה בין שני האירועים הקטקליזמים נדחית מיידית, אינטואיטיבית. עצם הצירוף "שואה ונכבה" בנשימה אחת מעלה בנו התנגדות. אולם נראה כי דווקא בני התקופה והניצולים עצמם השתמשו ומשתמשים באנלוגיה זו ללא חשש. כך אמרה גולדה מאיר עם ביקורה ביפו במאי 1948: "היו בתים שהקפה והפיתות נשארו על השולחן ולא יכולתי מבלי לראות בעיניי שוודאי זו היתה התמונה בהרבה עיירות יהודיות". קשה לדמות פוליטיקאי ישראלי מתבטא כך היום."

אריק בוקובזה. רוע.

אריק בוקובזה. רוע.

"רוע"
חמישי, 21,11 20:00
אוצרת: קציעה עלון
המעבדה למחקר חזותי ב"זוכרות", קומה 4 חדר 400, יצחק שדה 34,  תל אביב
פתוח א'-ה' 10:00 – 15:00

***

שיח אמנית עם נועה גור

נועה גור. white noise one channel video instlatin

נועה גור. white noise one channel video instlatin

שיח גלריה עם נועה גור
שישי, 22,11 12:00
גלריה ברוורמן, השרון 12,  תל אביב

***

שיח גלריה עם הגר קדימה – איך ציור נולד ואיך שהוא שזור בחיים?

"ד"ר הגר קדימה היא האשה הראשונה בישראל לקבל תואר דוקטור בקומפוזיציה מוזיקלית, והיא היום היוצרת היחידה בישראל הפעילה מקצועית גם כמלחינה קונצרטית וגם כציירת. "צלילים על נייר" בתיאטרון ירושלים היא תערוכתה ה- 11 בתוך שלוש שנים."

"צלילים על נייר"
רביעי, 27,11 18:00
אכסדרת רבקה קראון, תיאטרון ירושלים, מרכוס 20,  ירושלים

*** 

עלמה שניאור "מחזירה אור"

עלמה שניאור.

עלמה שניאור.

"סריקות של אור ושל זמן, צילומים "מונשמים", פורטרטים נמוגים, דימויים דיגיטלים מלוכלכים שמתערבבים בשריטות של חומר ובסאונד מהדהד."

"מחזירה אור"
חמישי21,11 20:00
גלריה ג'ולי מ, בצלאל יפה 10, תל אביב

***

"סוף סוף" תערוכה קבוצתית

"התערוכה עוסקת בטראומה הציונית שכולאת את העשייה האמנותית הישראלית העכשווית. הטראומה, אשר נוכחת בבסיס המהות הישראלית, בבסיס התקווה למציאות אחרת, בבסיס חוסר היכולת לייצר מרחב רב גוני המושתת על יסודות שונים. עשר יצירות  אשר נבחרו מאוסף ה- RESERVOIR של הגלריה, מציגות את התייחסותם של אמנים ישראלים עכשווים למושג הטראומה.אוסף ה- Reservoir הוא מאגר אמנות ציבורי המונה כ-450 יצירות אמנות של אמנים עכשוויים בישראל, שנאסף ללא כל סינון או תהליך אוצרותי ואפשר לכל אמן ישראלי להצטרף למאגר. האוסף מאוחסן באופן פיזי בחלל גלריית BAAD,

גיא אביטל

גיא אביטל

מאשה רובין.

מאשה רובין.

"סוף סוף"
חמישי, 21,11
אמנים משתתפים: אורן הופמן, ראובן קופרמן, גיא אביטל, בן הגרי, נירה פרג, מאשה רובין, ראובן ישראל, יוסף דדון, ירון אטר, יואב גטי
גלריה BAAD, סלמה 60, תל אביב

***

בועז ארד "החיים"

"התערוכה היא תוצר של פרויקט בו שקוע ארד בחודשים האחרונים, בו הוא מפרסם כל יום רישום בפייסבוק, כמעין ערוץ ריאליטי אישי. פעולה זו מחייבת אינטנסיביות שאינה תלויה בקצב העבודה הרגיל של האמן. במהלך הזמן השפה משתכללת והאמן נאלץ לחשוף טפח נוסף ולהיכנס עמוק יותר אל מרחבי השיח בהם נע הפרויקט – למן חלומות, דרך מרחבים אינטימיים וביתיים, ועד לסיטואציות חברתיות ותרבותיות."

בועז ארד. ללא כותרת 2013

בועז ארד. ללא כותרת 2013

בועז ארד. ללא כותרת. עיפרון על נייר.

בועז ארד. ללא כותרת. עיפרון על נייר.

"החיים"
חמישי, 21,11 20:00
גלריה רוזנפלד, שביל המפעל 1 בניין 6, תל אביב

***

"גלריה חיה או מתה"

"הגלריה העירונית כפר סבא מתחדשת עם אוצרת חדשה אילנה טננבאום שהיתה בעבר אוצרת ומנהלת המרכז למדיה חדשה במוזיאון חיפה. התערוכה בוחנת את מעמדה של הגלריה כחלל תצוגה על רקע השינויים הגלובאליים בצריכת אמנות בעידן הדיגיטלי."

שי אזולאי. ביקור.

שי אזולאי. ביקור.

תמר רבן ודני זקהיים.

תמר רבן ודני זקהיים.

זויה צ'רקסקי. משהו שבן הגרי רצה לעשות בפתיחת התערוכה שלו, לא עשה בסוף וחבל!"

זויה צ'רקסקי. משהו שבן הגרי רצה לעשות בפתיחת התערוכה שלו, לא עשה בסוף וחבל!"

"גלריה חיה או מתה"
חמישי, 21,11 19:30
אוצרת: אילנה טננבאום
אמנים משתתפים: שי אזולאי, ליאת אלבלינג, רון ארליך, גדעון גכטמן, כנרת חיה מקס, מירי סגל, עינת עמיר, זויה צ'רקסקי, דורון רבינא, נמרוד מתן, שמואל בן שלום, תמר רבן ודני זקהיים
הגלריה העירונית בכפר סבא, גאולה 12, כפר סבא

***

לארי אברמסון "תסמינים"

לארי אברמסון. חובבי ציון 2013. שמן על בד.

לארי אברמסון. חובבי ציון 2013. שמן על בד

לארי אברמסון. סימפטום. 2013. שמן על בד.

לארי אברמסון. סימפטום. 2013. שמן על בד

"תסמינים"
חמישי, 21,11 19:30
גלריה גורדון, בן יהודה 95, תל אביב

***

מפגש ושיחה עם האמן וואליד בשטי 

"וואליד בשטי (Walead Beshty) הוא אמן ותיאורטיקן יליד אנגליה (1976, לונדון), חי ועובד בלוס אנג'לס. עבודתו מתרכזת בבחינת גבולותיו של מדיום הצילום תוך יצירת תצלומים, אובייקטים תלת-ממדיים ומיצבים. הוא חוקר וחושף את האפשרויות והמגבלות הפוליטיות והאתיות של הצילום בהווה, ובוחן את התכונות המבניות של הצילום תוך עיסוק באור, צבע והפשטה.

שיח זה יתקיים במסגרת ביקור בן עשרה ימים של וואליד בשטי כמרצה אורח בתכנית ללימודי המשך במדרשה וכאורח של מכון שפילמן לצילום.

וואליד בשטי - סליל שחור, 2010

וואליד בשטי – סליל שחור, 2010

מפגש ושיחה עם האמן וואליד בשטי
שלישי, 26,11 19:00
מוזיאון תל אביב לאמנות, שדרות שאול המלך 25, תל אביב

***

מקוללים

מקוללים

***

סיור ומפגש אמן בתערוכת "היסטוריות"

התערוכה היסטוריות היא תערוכה קבוצתית אשר בוחנת אופנים עכשוויים בהם אמנות מתעסקת בהיסטוריה, ובכתיבת ההיסטוריה. במרכזה של היסטוריות עומדת הנחה לפיה בעשורים האחרונים ישנה התפתחות בולטת בשדה האמנות בה אמנים משתמשים בהיסטוריה כחומר גלם, ומייצרים בה סדרים חדשים, שינויים ושיבושים. עבודת אלה המייצרות יחס מורכב, מפורש ומודע להיסטוריה ולכתיבתה והשימוש בה מייצר מבט מחודש על העבר וההווה בו זמנית, כמו גם על הדימוי ההיסטורי וכוחו. את הסיור ינחה אודי אדלמן

שבת, 23,11 11:00

אמנים משתתפים: יוחאי אברהמי, יאיר אגמון, מייקל בלום, זוהר גוטסמן ואבי מילגרום, שחר פרדי כסלו, אורי לוין, חלי מזראי, דניאל מן, יעל פרנק, טלי קרן, רועי רוזן

 

ענבל הופמן, Egg White

$
0
0
ענבל הופמן, Egg White

ענבל הופמן, Egg White

מתוך התערוכה "מיטת זרע" בגלריה P8
אוצרת: נעמי אביב

כרוניקה של סבל רב מוקדי

$
0
0

שואת יהודי לוב אינה נושא מוכר ומדובר בציבוריות הישראלית. למעט עבודת הוידאו "זאלה" של האמן איציק בדש, איני מכיר אף יצירה ישראלית המוקדשת לעניין, וגם חיפוש ברשת לא הוביל ליותר מקומץ מחקרים היסטוריים. ספרו החדש של יוסי סוכרי "בנגאזי-ברגן-בלזן", אם כן, הוא ככל הנראה ספר הפרוזה העברי הראשון העוסק בחורבן הקהילה היהודית בארץ הצפון אפריקאית שנכבשה ע"י כוחות גרמנים ואיטלקים. סוכרי, סופר, מרצה לפילוסופיה ובן ליהודים שהיגרו לישראל מהעיר הלובית בנגאזי, חיבר סיפור בדיוני המבוסס על תחקיר היסטורי. דרך סיפורה של גיבורה אחת והדמויות הסובבות אותה, מבקש הסופר להציג את סיפורה של קהילה שלמה ושל מאפייני האסון שפקד אותה.

"בנגאזי-ברגן-בלזן" מלווה את סילבנה חג'ג' – צעירה יהודיה, עצמאית וחזקה מבנגאזי, הנכנסת כשותפה לניהול חנותו המשגשגת של אביה אליהו לילו חג'ג' – סוחר ידוע ואחד מראשי הקהילה היהודית בעיר. בני המשפחה מחזיקים באזרחות בריטית שאמורה להעניק להם הגנה יחסית מפני הגרמנים הנכנסים לארצם, אולם במהרה מתברר שהסדרים לחוד ומציאות לחוד. בני המשפחה נשלחים יחד עם קבוצה גדולה של יהודי העיר לטריפולי, משם למחנה מעצר איטלקי ומשם עד סוף המלחמה למחנה הריכוז ברגן בלזן שעל אדמת גרמניה. רבים מבני הקהילה לא ישובו מן המלחמה. אלו שישובו יסבלו מהתעללויות, קור, אי וודאות מייסרת וחרפת רעב. ביתם הישן יחרב ודבר לא ישוב עוד לקדמותו.

כריכת הספר

כריכת הספר

הבחירה לספר את ההיסטוריה דרך עיניה של דמות נשית מאפשרת לספר להציג כרוניקה של סבל רב מוקדי. סילבנה חג'ג' חווה דיכוי בשלוש רמות נפרדות – כיהודיה מדי הגרמנים, כאשה מידי גברים, וכערביה מידי האירופאים באשר הם – יהודים, גרמנים ובני לאומים נוספים, המכנים את בני הקהילה "שווארצע יודן". כפועל יוצא מכך, היא, חבריה ובני ובנות משפחתה נופלים קורבן להתעללויות ואפליה ברמות שונות וממקורות שונים, ונאלצים לתמרן בקרב ההישרדות בין אכזריותם של הנאצים לזו של הקאפו היהודי, בין רמות שונות של גזענות ויחסי כוחות המבוססים על הבדלי שפה, תרבות ומעמד. יחד עם זאת סוכרי אינו מבקש לצקת את הסיפור לתבניות בשחור ולבן. אף שברור מי הטובים ומי הרעים בסיפור, הוא אינו מתכחש להשחתה המוסרית שעוברים גם הקורבנות עצמם, ומתאר בפרטנות כיצד המצוקה, הרעב, השכול והסכנה גוברים על ערכי הסולידריות, מחרבים את מערכת הקשרים והערכים שאפיינה את האסירים והאסירות, ומובילים אותן למעשי בגידה, גניבה ואלימות.

במסגרת סיפורה של הקהילה, מבקש סוכרי להציג גם מספר מאפיינים ותהליכים חברתיים ייחודיים שנוצרו בה בעקבות המלחמה. זה מובן, מתבקש ולרוב גם עובד יפה, אולם לפרקים נדמה שהרצון לסמן את התופעות גובר או מתחרה ביכולת הספרותית לתארן. אסביר זאת באמצעות שתי דוגמאות: סוכרי מדגיש את שבירת ההיררכיות המגדריות המקובלות במהלך השואה, כאשר נשים בכלל וסילבנה בפרט תופסות מקום מרכזי יותר מן הגברים בשמירה על ההישרדות ומלחמת הקיום היומיומית במחנות ובמסעות. זה נושא ידוע שנחקר לא מעט בעשורים האחרונים. הוא עובר כחוט השני לכל אורך עלילת הספר, ובכל זאת, מפעם לפעם מתעקש סוכרי לחזור ולהסביר את המובן מאליו כאילו לא די בסיפור עצמו כדי להבין זאת. דוגמא נגדית היא אי-הזדהותה של הגיבורה עם הציונות המודרנית ורצונה להמשיך את חייה בלוב לאחר המלחמה. גם כאן מדובר על ביטוי למגמות ידועות בקרב קהילות יהודיות מזרחיות שלא חוו את האיום האנטישמי האירופי ולא הרגישו צורך דוחק להגר ממולדתן. אולם בניגוד לסיפור המגדרי המלווה את העלילה לכל אורכה, עניין הציונות כלל אינו נדון בספר. לכן, כשבעמוד 206 סילבנה מהרהרת פתאום במפגש הקצרצר והלוהט שהיה לה עם חייל יהודי בצבא הבריטי בשם עמוס רוזמן, ותוהה האם רצונו להיות עימה "יגבר על החלום הציוני שלו, המסד לכל תחושת המשמעות שלו", זה מרגיש מאולץ. מאולצת גם ההתייחסות ל"נקודת העיוורון" של רבקה – אסירה הולנדית ההופכת לבת זוגה של סילבנה (רומן משונה כשלעצמו), וכן הצורך של סילבנה להדגיש את מבטאה הערבי בשירת "התקווה" זמן קצר לאחר שחרור המחנה. "נקודה עיוורת" כתיאור של התכחשות או הדחקה היא ביטוי בן זמננו, והוא קופץ לעין כשהמחבר שותל אותו במחשבותיה של דמות שחיה במקום אחר לפני למעלה מחצי מאה. גם סימון הנוכחות באמצעות שפה או מבטא זר מרגיש כמעשה שעבר עיבוד מאוחר, ולא כתגובה ראשונית של קורבנית שואה, רעב ואונס קבוצתי, השרוייה בטשטוש ואפיסת כוחות ימים ספורים לאחר שאושפזה.

קפיצות הזמן והמחשבה גורמות לעיתים לתחושה שסוכרי עוסק בכתיבת הפרשנות לספרו עוד יותר מכפי שהוא כותב את הספר עצמו. אין סיבה ואין דרך לחבר ב-2013 ספר שפועל במסגרת מושגית שהתקיימה במציאות שונה כ"כ, קל וחומר כשהספר אינו מהווה עדות ממקור ראשון. אפשר לפתח דיון על מקומו של הספר בשיח ספרות העדות, ובקול המשתנה ומתפתח עם מעברה של העדות מדור לדור, אולם מאחר שהקפיצות הללו אינן נחוות כהחלטה עקרונית, דומה שניתן היה לשמור על עריכה סגנונית ועלילתית לכידה וקולחת יותר.

כל זה אינו מרכך את עוצמת הסיפור, ש-300 עמודיו נקראים בנשימה אחת ובבטן שהולכת ומתכווצת. בדיונים על השואה מדברים הרבה על המתח בין לקח אוניברסאלי שניתן ללמוד מן ההיסטוריה לבין השלכותיה הספציפיות על אומות, קהילות ואנשים בודדים. סוכרי חיבר ספר המציג טראומה עולמית, קהילתית ופרטית גם יחד.

בנגאזי-ברגן-בלזן – יוסי סוכרי
עם עובד, 304 ע"מ, 88 ש"ח

קול קורא להשתתפות בפרפורמנס

$
0
0

'כמיטב יכולתנו'- עבודת הפרפורמנס של עינת עמיר, היא חלק מתערוכת היחיד של האמנית, שמוצגת בימים אלה במוזיאון פתח תקוה לאמנות וכוללת שני מצבים: מיצב וידיאו ואירועי פרפורמנס. הפרפורמנס מזמין בכל פעם 20 מבקרים, לקחת חלק פעיל באירוע משותף, בו חווים המשתתפים אינטראקציה קבוצתית בליווי מנחה. עמיר מזמינה את המשתתפים לזירת התרחשות חיה ודינאמית שמרכיביה ותכניה משתנים ושהתוצאה שלה אינה ידועה. לא ניתן להיכנס לחלל עבודת הפרפורמנס מבלי לקחת בה חלק. המבקרים ייקחו חלק ביצירה מתהווה – בה הקהל מתפקד הן כמשתתף והן כצופה.
אירועי הפרפורמנס נערכים בליווי צוות מנחים מקצועיים מתחומים שונים וללא נוכחות מצלמות, צופים חיצוניים (שאינם נוטלים חלק בעבודה), או כל גורם אחר המגביל את אופני השתתפות.

עינת עמיר, ילידת 1979, היא אמנית פרפורמנס ווידיאו, בוגרת תכנית ה-MFA באמנות של אוניברסיטת קולומביה, ניו יורק. עבודותיה הוצגו בשנים האחרונות, בין השאר, ב-PS1 בניו יורק, בפאלה דה טוקיו בפריס, בווייטצ'פל גלרי בלונדון ובדה קיטצ'ן בניו יורק. 'כמיטב יכולתנו' הוצגה לאחרונה גם במסגרת הביאנלה לפרפורמנס פרפורמה 13 בניו יורק. הפקת הפרויקט התאפשרה הודות לתמיכתם של שמרת הזורע, אאוטסט, קרן משפחת אוסטרובסקי,  ארטפורט, מועצת הפיס לתרבות ולאמנות, ארטיס ומתי ברודו.

ההשתתפות בפרפורמנס אינה כרוכה בתשלום, אך מותנית בהרשמה מראש.
להרשמה לאירועי הפרפורמנס שיתקיימו במהלך דצמבר – ינואר: mayak@ptikva.org.il
לצפייה בטריילר מיצב הוידיאו:
http://vimeo.com/62105170

צידה מיוחדת במינה לדרך שאין ממנה חזרה

$
0
0

עבודותיה של ביאנקה אשל-גרשוני נטועות בלב עולם האמנות הישראלי זה 50 שנה, מקרינות מאורן המאגי, משפיעות ושופעות את האסתטיקה שלהן, המיוחדת במינה. למרות זאת נדמה כי גוף העבודות שלה, שהוא מרשים ביותר בהיקפו ומונומנטלי, לא זכה להמשגה מבנית סדורה ולהכרה בנישה האמיצה שחצבה בכוח בתוככי האסתטיקה הארץ-ישראלית חמורת הסבר.[1] רשימה זו מבקשת לסמן מחדש את מעמדה של אשל-גרשוני ולהכיר בהיותה "האם הגדולה" של עולם האמנות הישראלי, כר הצמיחה של אמנים ואמניות רבים, לצדן של אביבה אורי ולאה ניקל.

בניגוד מובהק לאורי ולניקל, האסתטיקה החתרנית של אשל-גרשוני נתקלה לא פעם בביקורתיות חומצתית, שאמנם זיהתה דבר-מה מתריס באופן עמוק המצוי בעבודותיה, אך זה קוטלג כנחות, קיטשי והמוני, וחמור מכל – "נשי". תפיסה רדוקטיבית אחרת תפסה את מכלול עבודתה של אשל-גרשוני כבעלת היגיון יחידני, "אסתטיקה משלה" חסרת בעלי ברית וממשיכים-ממשיכות. רשימה זו באה לערער על שתי הקביעות הללו.

ביאנקה אשל גרשוני - פרח נתתי לדני, 1980. עירוב טכניקות, אוסף האמנית

ביאנקה אשל גרשוני – פרח נתתי לדני, 1980. עירוב טכניקות, אוסף האמנית

מייצרת "שפת אם" משלה

האסתטיקה הצורנית שייצרה אשל-גרשוני מסמנת זרם תת-קרקעי שחילחל תמיד באמנות הישראלית ולא פעם הוחמץ, אולם דווקא בשנים האחרונות מסתמן כזרם המרכזי. אשל-גרשוני הטרימה את מה שהפך ברבות הימים למודוס אסתטי מכונן.

היא נולדה בבולגריה, תחת השם ביאנקה מוסקונה. עם הגיעה לישראל, כילדה בכיתה ב', הוחלף שמה על-ידי המורה מביאנקה ללבנה. השם לבנה, שליווה אותה עד לגיוסה לצבא, לא מצא מסילות ללבה, והיא המציאה לעצמה שמות חלופיים, ראובת (על משקל ראובן) וחגית. אפיזודה זו מחזיקה בקליפת אגוז דבר מהותי באישיותה של אשל-גרשוני, אלמנט הפורץ אל תוך העבודות ומותיר את הצופה בהן המום.[2]

מעשה החלפת השם הפרטי הוא מעשה של שינוי והחלפה רדיקליים. נקודת המבט האישית היא קולוסלית, כולית ואנטי-הגמונית. האמירה אינה בדבר "כינוי חיבה" או שינוי פעוט. אשל-גרשוני הלכה, ועודה הולכת, בגדולות. הקריאה ל"החלפת שם" טבועה עמוק במערום היצירתי שלה. אשל-גרשוני מייצרת "שפת אם" משלה, תוך התנגדות נחרצת ל"שפת האב", לסדר הפלוצנטרי. היצירות, קטנות כגדולות, קוראות להסיט את ההצרנה האסתטית לעבר מסילה אחרת: גדושה, שופעת להתפקע, פרימורדיאלית, רווית סתירות, קרנבלית, המתענגת במופגן על חריגותה. מעבר לאקט החלפת השם, עצם הבחירה בשמות ראובת וחגית מרמזת על החגיגה, על הנשיות ועל הרצון להפנות את המבט הקולקטיבי אל הנשיות: ראו, בת!

ראשית יצירתה של אשל-גרשוני, בשנות ה-50, ה-60 וה-70, נבעה אל תוך אקלים יצירתי פטריארכלי במופגן, שנשלט לחלוטין על-ידי גברים. "זו בהחלט חגיגה: מעשה יוצא מן הכלל, נגד האדונים, משתה הוללות מדמם", כותבות הלן סיקסו וקתרין קלמנט בספרן המכונן "זה עתה נולדה"; הדימום קיים בכל עבודותיה של אשל-גרשוני. מפכה במסתרים, זורם, מכתים, "לא ייצוגי". דימום בכל צבעי הקשת, דימום שהוא חגיגה. בהקשר זה מדברת אשל-גרשוני על השפעת הכנסיות הבולגריות עליה, על הסתרה במלים, בפרחים וביופי את העצב הרגשי העמוק.

עם נפילת בעלה הראשון, הטייס משה אשל, הפכה בגיל 24 לאלמנה צעירה ונאלצה לגדל את בתה לבדה. בשנות ה-80 עזב הצייר משה גרשוני, בעלה השני, את הבית, תוך שהוא מצהיר על זהותו ההומוסקסואלית, זהות שנחגגה על-ידי עולם האמנות הישראלי. יצירותיה של אשל-גרשוני נלחמות בעוז בתבניות המיתיות של חייה – "נישואים לטייס" או "נישואים לאמן נערץ". צער, עצב, כעס מודחק וגרון חנוק – אלה החומרים שבהם היא מתפלשת.

"חיי החברה – לא חיי החברה האמיתיים, אלא התדמית המיתית שנפוצה להם בתקופות שונות – הם 'בצד הנכון', ואילו החגיגה 'בצד ההפוך'. הכל מתנהל בה בכיוון המנוגד, וגם הגופים עצמם מוצאים דרך להתהפך. האוהבים חוברים זה לזה כשראשם כלפי מטה ורגליהם אל הקיר", כותבות קלמנט וסיקסו. במונחים אלו צריכה להתפרש האסתטיקה של ה"חגיגה" היצרית, הצורנית, של אשל-גרשוני. "מה שמתרחש בחגיגה [...] הוא הדגמה שיטתית של הניגוד למציאות", הן מוסיפות. דוגמה פרדיגמטית למודוס יצירתי זה הן היצירות "חגיגה בגן עדן 1" ו"חגיגה בגן עדן 2", מ-1981. שתי היצירות נרכשו על-ידי מוזיאון ישראל ומוזיאון תל-אביב, בהתאמה.

ביאנקה אשל-גרשוני "אוהב לא אוהב", 1976. זהב 18 ו-24 קראט, אבן ירקן, גבס, פנינים ופלסטיק. אוסף האמנית

ביאנקה אשל-גרשוני
"אוהב לא אוהב", 1976. זהב 18 ו-24 קראט, אבן ירקן, גבס, פנינים ופלסטיק. אוסף האמנית

זעקה סירנית המפלחת את האוויר

התערוכה "אני רק ביקשתי שתהיה נמצא" (1985, מוזיאון תל-אביב) עוסקת במישרין במצב הרגשי הקשה, המעורער, שאליו נקלעה אשל-גרשוני. דומה כי יצירותיה עושות שימוש באמצעים הבולטים ביותר כדי לזעוק זעקה סירנית המפלחת את האוויר ומנקבת את ההוויה, אך לא פעם בחר עולם האמנות הישראלי שלא להקשיב כלל.

אולם לרגע אין להציבה בעמדה קורבנית. אשל-גרשוני היא מלכה, כוהנת גדולה, שמאנית בכנסייה הצבעונית, מחללת-הקודש, שכוננה בעצמה (ראו בהקשר זה את ביקורתו של עוזי צור, "עבודת אלילה"). "זו עם הקדושים המזויפים ועם חיות הפלא המנחמות [...] החגיגה מקבלת את משמעותה בשל היותה חגיגת החיות הקרובות לאדם אך אינן בני-אדם [...] לבסוף היו מכניסים אל הכנסייה ברוב פאר חמור לבוש בגלימת טקס מפוארת, והתפילה היתה נערכת לכבודו [...] לעתים היו בוחרים גם אם-מטורפת: עבירה קיצונית אף יותר על איסורי הכנסייה" (סיקסו וקלמנט).

הנה הן, חיות הפלא המנחמות, החמור, האם המטורפת. ראו את סדרות הדיוקנאות המעוותים, הצלובים המרובים, את פסלי הפגסוס והיוניקורן. "היוניקורן של ביאנקה אשל-גרשוני [...] נראים לעתים גם כחמורים עגומי עיניים [...] הם לא רק בעלי קרן, אלא מכונפים כפגסוס", כתב מרדכי גלדמן. הכנסייה השחורה, האפלה, באה לכדי ביטוי מובהק ביצירה "לכי כלה לקראת חתן", משנת 1983.

חילול הקודש המופגן בא לידי ביטוי בשימוש במה שנתפס כ"פרקטיקה מחלישה", יצירת סימטריה ושוויון-ערך בין גבוה לנמוך, יצירת מרחב אסתטי שנדמה כי הוא "ללא מקור", ללא שיוך. העיקרון המונח בבסיס האסתטיקה של אשל-גרשוני הוא עקרון הקישוריות ולא עקרון ההרמטיות הצורנית, הווירטואוזיות של היד או האידיוסינקרטיות המושגית או הילדית. המערך האופוזיציוני הזה הועמד כרפרטואר-שכנגד, כחומה בצורה אל מול הפלוצנטריזם הדכאני-כובשני שאשל-גרשוני נאלצה להיות נתינתו במשך זמן כה רב, רב מדי.

"המכשפה וההיסטרית מציגות את החגיגה בגופן ומבצעות היפוכים בלתי אפשריים", כותבות סיקסו וקלמנט. המערך היצירתי של אשל-גרשוני נוצר מתוך ההיגיון של המכשפה ושל ההיסטרית, תוך שהוא מכלכל בדרכים חדשות אפשרות חריגה וטרנסצנדנציה מחיי היום-יום. "מה שמבצעות המכשפות וההיסטריות הוא מימוש של סצינות ילדות שעבר זמנן", ממשיכות סיקסו וקלמנט, ומתיקות את נקודת המבט המפענחת את הסצינות הילדיות אחרת, כפי שכתב למשל גלדמן: "בחלק מן התכשיטים מצויות סצינות של יצורים זעירים המקנות להם אופי של מיקרוקוסמוסים מעין אלה השכיחים ביצירותיה בכל הממדים. יצורים זעירים אלה הם לרוב צעצועים קטנים במיוחד בעלי יופי קיטשי ההולם את נפשם של ילדים". אלו אינם ילדים במובן הפשוט של המלה. זוהי "האשה-ילדה", כפי שהצירוף מופיע בכתביהן של קלמנט וסיקסו: "בהפיכה זו [...] מצויות יחדיו שלוש דמויות מרכזיות המסמלות עדיין במקביל את המקור, את ההדרה ואת הנורמה העתידית: המשוגעים, הפראים, הילדים. יש באשה משהו משלושתם, והיא שיאם של כל אחד מן השלושה: האשה המטורפת, האשה הפראית, האשה-ילדה. חגיגת משוגעים, חגיגת פראים, חגיגת ילדים".

ביאנקה אשל גרשוני בציור של ארם גרשוני

ביאנקה אשל גרשוני בציור של ארם גרשוני

מושג המפתח כאן הוא מושג ההפיכה. יצירתה של אשל-גרשוני היא מהפכנית, קוראת להפיכה, גם כאשר מדובר בפורמטים קטני ממדים. אין להחמיץ את אלמנט המחאה הצורנית המצוי בכל יצירה ויצירה.

כאשר החלה אשל-גרשוני ללמד צורפות בבצלאל, התגדרה הצורפות בנישה קטנה ותחומה. אשל-גרשוני פרצה את הקווים ויצרה פיסול קטן ממדים, חתרני, שהוא לכאורה תכשיט, אולם תכשיט ש"קשה" לענדו מפני שיש להבינו כצידה לדרך, צידה מיוחדת במינה לדרך שאין ממנה חזרה: "סופה של המכשפה [...] אינו על המוקד, אלא בחטיפתה מעל גבו של סוס שחור שעיניו ונחיריו פולטים אש. היא עלתה עליו בזינוק [...] בצאתה לדרך צחקה את פרץ הצחוק הנורא ביותר ונעלמה כחץ מקשת" (סיקסו וקלמנט).

אשל-גרשוני לא נעלמה כלל. כפי שציינתי בתחילת המאמר, המופע האסתטי-ויזואלי המהפכני שהציעה הפך למודוס העיקרי באמנות הישראלית, החוגגת זה שני עשורים פאזה אסתטית מהופכת לעבר האסתטי שעליו התחנכה.


[1] יצוין לטובה, כחריג בולט, הקטלוג של מרדכי גלדמן, "ויהי במראת הכסף".

[2] מרדכי גלדמן, "לא ראיתי זהב עד כה", מתוך קטלוג תערוכה של אשל-גרשוני.

קול קורא למחוזות שיפוט

$
0
0

"מחוזות שיפוט", הוא הזמנה לאמנים להציע עבודה שתעסוק בקשר שבין אמנות תיאטרון ומוסר, תוך מחשבה על הפוטנציאל של נקודות המפגש בינהם. העבודה יכולה להיות במדיום של וידאו ו/או פרפורמנס/מופע. המשך המומלץ של העבודה הוא עד 5 דקות. העבודות יוצגו לראשונה בחודש פברואר בתיאטרון תמונע. ההצעות הנבחרות יקבלו תמיכה לסיוע בהפקת העבודה בסך 1300 ש"ח. הפרויקט יפתח במפגש עם במאי תיאטרון ובשיחה על תיאטרון ו-"האמצעים שיש לנקוט". בתום המפגש יוזמנו היוצרים להגיש הצעה לעבודה.

בשנים האחרונות עבודות וידאו ופרפורמנס רבות מציעות לבחון את הזיקות שבין תיאטרון לבין יצירת האמנות דווקא על רקע עיסוק בשאלות הקשורות במוסר ואחריות על גורל. כך ניתן לראות לדוגמא, כיצד שאלות על הקשרים הבלתי מיוצגים בין קהל הצופים למופע או ליצירה, על אודות הכוח הפוליטי ככזה שנמצא מעבר לאשליית המימזיס, על המרחב שבין האתיקה של הצופה לבין האתיקה של היצירה או היוצר, בחינה של אופנים דרכם ניתן לייצר דרמטיזציה של פערים מוסריים, כמו גם על הדרכים שעשיות לגרום להנעת הצופה לפעולה לצד שאלות נוספות,  מייצרים זירה שבה אמנות חוזרת לחשוב מחדש פרקטיקות תיאטרליות בהקשר של יצירת אמנות. הפרויקט "מחוזות שיפוט", יזמין אמנים ליצור עבודות שיגיבו להצלטביות אלו, תוך שימוש באופן קונקרטי וסימבולי, בבמת התיאטרון.

את המפגש "תיאטרון והאמצעים שיש לנקוט – שיחה בעקבות מחזות הלימוד של ברכט, יעביר הבמאי עירא אבנרי ב-24 בדצמבר בשעה 20:30 בתיאטרון תמונע (השתתפות ללא עלות).
יש לאשר השתתפות במייל:
tmu-na@tmu-na.org.il
אוצרת: מעין אמיר

רב ערב 26.11.2013

$
0
0
יניב וייסה, גרנד קניון, חיפה 2009

יניב וייסה, גרנד קניון, חיפה 2009

השקת גיליון מודפס של ערב רב: רב שיח, אמנות, הופעות ומסיבה | "פתיחת שערים": השקת פרויקט החורבה – סדנאות אמנים בעיר תחתית

ביום שישי ה-6.12.13, בשעות אחה"צ-ערב, נשיק גיליון מודפס חדש של "ערב רב" המוקדש לעיר חיפה.

האירוע יערך בסדנאות "החורבה" בחיפה, וישולב בהשקת המתחם.

במסגרת האירוע יתקיים רב שיח קצר עם משתתפי/ות הגיליון "חיפה. עיר מעורבת: ההיסטוריה, המיתוס והרצוי".

עוד בתוכנית: הופעות מוזיקליות, בירה, מסיבה והמון עיתונים לחלוקה.פרטים נוספים בקרוב
* ההשקה בחסות בירה מכבי

תמר רבן ודני זקהיים, "חיים חיים"

תמר רבן ודני זקהיים, "חיים חיים"

"גלריה חיה או מתה", תערוכה בגלריה העירונית כפר-סבא

אוצרת: אילנה טננבאום

שיח גלריה: יום שישי, 29 בנובמבר 2013, ב-10:30

התערוכה מבקשת לעמוד על האתגרים העכשוויים שבפניהם ניצבת הגלריה כמרחב של תצוגה ופעולה, על רקע השינויים המתרחשים בשדה האמנות הגלובלי, בטבעו של האובייקט האמנותי ובתפקידו של הצופה. התערוכה מעלה שאלות על אופי התצוגה, החלל, האובייקט, הדרכים שבהן הגלריה מתווכת משמעות ויחסי הצפייה שהיא מכלכלת. מימד נוסף בתערוכה בוחן פיתוחים דיגיטליים המאפשרים את קיומם של חללים חלופיים, א-פיזיים ועם נגישות דמוקרטית יותר, המרחיבים את תחומה הפיזי והרעיוני של הגלריה.

משתתפים: שי אזולאי, ליאת אלבלינג, רון ארליך, גדעון גכטמן, כנרת חיה מקס, מירי סגל, עינת עמיר, זויה צ'רקסקי, דורון רבינא בשיתוף נמרוד מתן ושמואל בן-שלום, תמר רבן ודני זקהיים.

גלריה עירונית כפר-סבא, בית-התרבות על-שם רייזל, רח' גאולה 12, כפר-סבא. ראשון עד חמישי, 09:00–12:00, 16:00–20:00.

 מתוך הסרט Peace After Marriage

מתוך הסרט Peace After Marriage

הפסטיבל ה-15 לקולנוע יהודי בירושלים

30 בנובמבר עד 6 בדצמבר 2013, חנוכה, סינמטק ירושלים

50 סרטים בבכורה ישראלית, עשרות סרטים מהארץ ומהעולם, סרטי עלילה וסרטים תיעודיים, סרטים קצרים וסרטי אנימציה, רטרוספקטיבות, תחרויות, הרצאות, מפגשים ודיונים של יוצרים צעירים מהארץ ומחו"ל. עוד בפסטיבל: מרתון סרטי אוכל ופסטיבל אוכל עם שפים מובילים, חגיגות 100 שנה לסרט הראשון שנעשה על החיים בארץ-ישראל, ב-1913, פרס מפעל חיים לבמאית אניישקה הולנד. הסרט הפותח: "Peace After Marriage" של הבמאי הירדני-אמריקאי גאזי אלבוליווי.

מנהלת אמנותית: דניאלה תורג'מן
מפיק: ערן פולישוק

2 כרטיסים זוגיים לסרט הפתיחה "Peace After Marriage" למי שיפנה במייל: raverev@gmail.com
נא לציין בדוא"ל את שם הסרט, את שמכם/ן המלא ומספר טלפון

כרטיסים באתר הסינמטק.

תום יער. צילם: זיו שדה

תום יער. צילם: זיו שדה

תום יער, "ג'ורה של מלאך", ההופעה המלאה

יום חמישי, 28 בנובמבר 2013, ב-20:00, צוותא תל-אביב

אחרי שהמציאה וכבשה את שוק האינדי-קומדיה התל-אביבי והחזירה את הסטנד-אפ הישראלי למקומו הטבעי – השוליים, יוצאת תום יער למופע יחיד בצוותא.

60 דקות בוגרות (יחסית) על סמים, חוויות מהחיים בתל-אביב, חייזרים, הומלסים, המצב הגיאו-פוליטי, כסף, תרבות, לונה-פארק, דימוי גוף, מחזות זמר, הורים, שכר דירה, רוק'נרול, חתולים, אמנות מודרנית ומוות.
כרטיסים: 60–70 שקל. טלפון להזמנות: 03-6950156/7 או באתר.

2 כרטיסים זוגיים למופע למי שיפנה למייל raverev@gmail.com
נא לציין בדוא"ל את שם המופע, את שמכם/ן המלא ומספר טלפון

***

***

כתב-העת "אלכסון" עורך כנס במוזיאון תל-אביב לאמנות

יום חמישי, 28 בנובמבר 2013, מ-19:30

כתב-העת הדיגיטלי "אלכסון", המפרסם מאמרים עבריים ומתורגמים בתחומי המדע, הפילוסופיה, התרבות והאמנות, בכנס ראשון. "אלכסון" נוסד ביוזמתה של עמותת מגדלור ובמימונה באביב השנה. הכנס, שיארח כמה מכותבי "אלכסון", מבקש להציג לקהל קוראיו את עולמות התוכן הנרחבים המאפיינים אותו ולהציע זירת מפגש ממשית לדיון.

בתוכנית: יו"ר עמותת מגדלור יעקב בורק, דברי פתיחה; חיים באר, "חדר עבודתו של הסופר"; עורך "אלכסון" דב אלפון, "הכל לוהט: קריאה בעידן האינטרנט"; פרופ' גלעד הירשברגר, על קצה המצוק הקיומי: כיצד מטפורות מעצבות את תפיסת המציאות"; הפסנתרן בוריס גילטבורג, "הוואלס של מוריס ראוול: פרשנות וביצוע". מנחה: יעל דן.

"אלכסון" נגיש בחינם. הכניסה לכנס: 25 שקל ומעלה. כל ההכנסות מיועדות לכתב-העת.

כרטיס זוגי לאירוע למי שיפנה במייל raverev@gmail.com
נא לציין במייל את שם האירוע, את שמכם/ן המלא ומספר טלפון

אריק כרמון

אריק כרמון

אריק כרמון, "נשים, אלוהים, טקסטיל"

תערוכת יחיד במכון המים
נעילה: 29 בנובמבר 2013

אוצרת: קרני ברזילי

סדרת תצלומים של אריק כרמון מתעדת ריטואלים מטקס הטבילה בנהר הגנגס בהודו, הקומבה-מלה, שבו משתתפים עשרות מיליונים העולים לרגל מרחבי הודו אחת לארבע שנים. כרמון בחר להתמקד בעיקר בנשים, בהבעות פניהן, במחוות הגוף שלהן, בקשר הפיזי והאמוני שקרבתן מבטאת וכן בעושר הצבעוני של בגדיהן. התצלומים מכילים את המתח שבין הניסיון להבין את האירוע ובין אי-יכולתו של המדיום לתארו.

מכון המים, רח' השומר 7, גן תע"ש, גבעתיים.

שלישי, רביעי, שישי, 11:00–14:00. לפרטים: 03-6721734.

אמילי וורדיל, "נשקים מורמים", 2011

אמילי וורדיל, "נשקים מורמים", 2011

"עיין ערך: שחקן", תערוכה קבוצתית חדשה במוזיאון פתח-תקווה 

עד כמה אנו עוסקים בהחלפת זהויות בחיי היום-יום שלנו? התערוכה "עיין ערך: שחקן" מבקשת להתחקות אחר תפקידם ומקומם של משחק, השתתפות ופרקטיקות חיקוי בהבניית נארטיבים, תיווך מידע, עיצוב תפיסות עולם ערכיות וקודים חברתיים, כמו גם בגיבוש זהות ותפקידים חברתיים באינטראקציה בין בני-אדם לבין עצמם ובין בני-אדם לסביבתם. סוגיות אלו ואחרות נבחנות בתערוכה בהקשרים פוליטיים, חברתיים ותרבותיים, דרך נקודת מבט של אמנים ישראלים ובינלאומיים השוזרים ביצירותיהם בין האישי לקולקטיבי, בין הפרטי לציבורי ובין מציאות לבדיה.

משתתפים: בועז ארד, פולין בודרי ורנטה לורנץ, ז'אן לוק גודאר, שרון הייז, אמילי וורדיל, ליז מג'יק לייזר, נתניאל מלורס, רועי ניצן, רות פתיר.

שיח גלריה עם האמנית הבריטית אמילי וורדיל, שסרטה "נשקים מורמים" מוצג בתערוכה, ביום שבת, 30 בנובמבר 2013, ב-12:00. הכניסה חופשית.

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות, רח' ארלוזורוב 30, פתח-תקווה.

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎


ענבל הופמן, Red Deeds

$
0
0

 

Red Seeds

Red Seeds

מתוך התערוכה "מיטת זרע" בגלריה P8
אוצרת: נעמי אביב

מתה האוצרת נעמי אביב

האפשרות הפואטית של האוצרות

$
0
0

הצבעים, הצורות והריחות המהבילים הצטרפו למתקפה. לא הסכמתי לאכול ולא הסכמתי לשתות. האוכל הפחיד אותי והריחות שעלו ממנו בלבלו את חושיי. אבא הצליח לגרור אל השולחן זוג אמריקאים מבוגרים בעלי סופרמרקט במיאמי שיצאו לטייל באזור הכפר שלנו ונראה כי אבדו את דרכם אל הקיבוץ השכן. באותה שעה יצאו המתפללים משחרית של שבת. בדרך כלל אבא היה דוחק בכמה מחבריו לתפילה ומזמינם לחלוק עמו את סעודת השבת המוקדמת אבל בפעם הזאת הוא הבחין במבוכה של זוג האמריקאים ולפני שהם פנו אליו הוא הציע את עזרתו. הוא הבטיח לכוונם חזרה אל הקיבוץ אך עמד על כך שייכנסו ויישתו משהו בצהריים מעולפים אלה. עיניו נצצו משמחה. לא היה ספק שהכנסת אורחים זה האלמנט שלו. אוצר המילים הזעום באנגלית שעמד לרשותו לא ריפה את ידיו. גם לא העובדה שחדר האירוח לא היה בדיוק סלוני. אמנם היה מרווח ובעל תקרה גבוהה אך לאורך הקירות נפרשו מיטות ובמרכז החדר עמד שולחן עץ מלבני גדול וזה היה הכל. התיישבנו אל השולחן, אבא החל לקדש את היין והשולחן הלך ונגדש. את מלאכת האירוח הוא מילא כאילו היה כהן המנחה איזה טקס בבית המקדש. אמא בשלה והוא תיווך והטעים והצביע על מקורות ותאר את תהליך הבישול והגיש לכולם ואז קשר ברכה והתחיל לאכול. אני כאמור התעקשתי על עמדת סירוב עקרונית. לא להכל. חוץ מאשר למה שאבא מגיש אל פי מצלחתו שלו.

בכל תערוכה יש משהו מאותה הכנסת אורחים נדיבה ומאותו דחף לחבב על הצופה את מלאכת היצירה של מישהו אחר.

נעמי אביב בצילום של שי איגנץ

נעמי אביב בצילום של שי איגנץ

מיטב העבודות כמיטב סדרן

לרשותו של האוצר כבר עומדות סך היצירות מהן הוא מבקש לבנות תערוכה או עולם וכן חלל התצוגה. כנקודת פתיחה להצבה אפקטיבית של עבודות בכל חלל תצוגה מוטב לאוצר לעמוד על סיפו של חלל, במקומו של הצופה המזדמן, ולדמיין את רגע המפגש הראשוני עם התערוכה שהוא עתיד לראות. רגע המפגש הראשוני כמוהו כנגיעה הראשונית של צייר הפעולה בבד הריק שממנו הולך ומתפתח מעין שיג ושיח פרפורמטיבי או משא ומתן שקול ומדוד, דינאמי, אינטר סובייקטיבי, של מחוות, הנחות צבע, משיכות קווים, בניית קומפוזיציה, איחוי המרקם.

"השירה היא מיטב המילים במיטב סדרן" קבע המשורר הרומנטי והפילוסוף האנגלי סמואל טיילור קולרידג'. גם תערוכה נשענת על מיטב עבודות האמנות במיטב סדרן על הקיר ובחלל התצוגה כולו. במאמר הפורמליסטי קלאסי "בלשנות ופואטיקה" (1) הגדיר הבלשן רומאן יאקובסון את השירה: "מבע שבו הפונקציה הפואטית היא הדומיננטית – משיכת תשומת הלב למבע השירי כתכלית לעצמה"; כלומר השירה, בניגוד לטקסטים אחרים, באה בראש ובראשונה להבליט את החומר המילולי שבה, ולא רק להצביע על המציאות שמעבר למילים.

נכון להבדיל בין תערוכה כאוסף של יצירות אמנות המרצפות את הקירות לבין תערוכה אצורה הכוללת יחסים – בין היצירות לבין עצמן ובינן לבין חלל התצוגה – ומגוון הדגשים ותחבולות חזותיות  שניתן לנתחם ולחשוף בהם כוונות פואטיות. תערוכה כמו שירה יכולה להיות אפית ונרחבת ולספר סיפור גדול; לירית ותמציתית ולהביע רגש או נקודת מבט אישית, או דרמטית והיקפית ולהתייחס אל חלל התצוגה כאל במה עליה פועלים האובייקטים כאילו היו דמויות במחזה מדומיין.
 לא בכל ביקור בחלל תצוגה סטנדרטי, בכל גלריה טיפוסית, בכל תערוכת יחיד או קבוצתית-תימטית נשקפות דמותו של האוצר לצד אלה של האמנים המשתתפים. אך יש ומעבר למבע הפרטיקולרי של עבודות האמנות עצמן -  ומבעד לעיצובה של מערכת היחסים בין האובייקטים בחלל תצוגה רגיל לגמרי, ומבעד לשימוש שהאוצר עושה בחלל, נרקם גם משהו מרוחו, מדמיונו, משאיפתו של האוצר לתווך לצופה עולם קוהרנטי שאמנם נרמז בעבודות המוצגות אך האוצר הוא זה המפעילו.  ברשימה זו משחזרת הכותבת את חוויית ההתבוננות באינספור תערוכות באוצרותה ושלא באוצרותה על מנת לשאוב מתוכה איזו הבנה באשר לאפשרות הפואטית של מלאכת האוצרות, ומתוך כך באשר לטיבה הפואטי.

דיוקן האוצר בראי התערוכה

מרבית המקרים מצמיחים תערוכות ניטרליות. במקרים הלא ניטרליים שבהם התממשה האפשרות הפואטית אקט ההתבוננות עצמו נושא אופי פרפורמטיבי-כוריאוגרפי ומשרטט כבר באמצעות גופו של המתבונן (המשוטט והמהרהר) מעין רישום בחלל. הניסיון לתרגם רישום זה לרטוריקה, לתת ביטוי מילולי למבע שנוצר – בשל צירופי הדברים בחלל והאפקטים המודעים והלא מודעים של נקיטה או הימנעות מאמצעים פואטיים כגון משקל, חריזה, בתים, הדהוד ריתמי, הטעמה אסונאנסית או דיסונאנסית וכדומה – מעלה על הדעת יותר מכל שירה. יש תערוכות שאת מופען בחלל התצוגה ניתן לחוות כיצירה פואטית, למשל כסונטה בעלת מבנה ומשמעת פואטית חמורת סבר או, להבדיל, כפזמון בעל כמה "בתים", קליט וחוזר. תערוכה יכולה להיות אוסף ניטראלי של עבודות והיא יכולה להיות אפית, לירית, או דרמטית. נכסיו של האוצר מעלים על הדעת את נכסי המחבר או המשורר ואילו לתוצר התרבות שהאוצר חיבר עשוי להיות מעמד של שירה. קו מחשבה זה  מבקש להתייחס אל המקרה המשמח שבו התערוכה מתפקדת כטקסט שניתן לקרוא בו וללמוד מתוכו דבר על המחבר שעשה שימוש במרחב והפעילו באמצעות ההצבה. הפניית המבט אל מערך הרגישויות המסוים המצטבר לכדי ממד פואטי שבמעשה האוצרותי הוא עצם העניין כאן. דיוקנו המסוים של האוצר כמי שמעבר לתמה של התערוכה ובחירת האמנים והעבודות  אחראי גם לאטיוד המתחולל בחלל התצוגה  ומבקש להשתקף  בראי התערוכה  הוא לב העניין. מלאכת הבנייה של הלכידות החזותית,  הזיקות שבין התחביר הפלסטי של עבודות האמנות עצמן לבין המארג המרחבי  שבו הן מהדהדות נמצא בלב ליבה של עבודת האוצרות.

החשיבות הגוברת והמגוון המתרחב של עשיית תערוכות, שמזה שני עשורים נעשו לכלי ראשון ומערכתי באמצעותו האמנות העכשווית זוכה להכרה הם שעומדים מאחורי פתיחתן של תכניות רבות ושונות ללימודי אוצרות במוסדות אקדמיים ומחוץ להם. תכנית הלימודים האירופאית הראשונה לאוצרות נוסדה בשנת 1987 בגרנובל, צרפת, במרכז הלאומי לאמנות עכשווית (Centre National d’Art Contemporain). הקורס ההוא, סנונית יחידה למשך כמה שנים, ארך עשרה חודשים וניתן בחינם. אך רק לפני כתריסר החלו  עוד ועוד בתי ספר, מחלקות ותכניות לימוד בעולם ובישראל להיות מוקדשות להוראתו של מקצוע חדש ואטרקטיבי זה, שצומח מתוך ובתוך עולם האמנות. וכך, הולכים ומתרבים הם האוצרים במחוזותינו ואף אם לא ברור ומוגדר הוא מקצועו של האוצר לא עד כדי כך בעבודת צללים חרישית עיסוקו.

שם התואר אוצר הופיע אמנם כבר בימי הביניים ואולי אפילו לפני כן אך לא במובן העכשווי. הפועל "לאצור" בעברית מופיע כבר בתנ"ך במשמעות לנצור וכן לשמור, לאגור, לצבור, לאחסן, לצייד, ללקט, לקבץ, לכנס, לאסוף וגם לגנוז. באנגלית curate הינו גלגול של הצורה הלטינית cura במשמעות care או cure. לפיכך, to curate, מלבד המשמעות העדכנית המקבילה לזו בעברית של לאצור,  משמעו המקורי הוא לטפל, לנהל, לדאוג (לצרכי הקהילה), להיות אחראי, להיות מופקד על, וכדו'. גם מי שנושא בתפקיד אוצרותי במובן ההיסטורי או במובן המודרני נקרא באנגלית Curator , והשימוש בשם התואר כמו גם בפועל יכול להופיע בהקשר אמנותי אך לא רק.  עורך אנתולוגיית ספרות או קולנוע עשוי להיקרא אוצר, מנהל אמנותי של פסטיבל מוסיקה יכול להיקרא אוצר, אמרגן-מפיק של אירוע או סדרת אירועים עשוי לכנות עצמו אוצר, וכן, אוצר הוא שם תואר מקובל עדיין בכנסיות, במוסדות אקדמיים מסוימים, בבנקים ועוד.

אוצרות כהרחבה של מוסד הביקורת

את תפקידי האוצרות במוסדות ובמוזיאונים עדיין מאיישים אקדמאים שבדרך כלל התמחו בהיסטוריה של האמנות. אוצרים-מומחים אלה מופקדים על אמנים מסוימים, מחלקות או תקופות היסטוריות על פי הכשרתם. אך מזה כחצי מאה הלך והתעצב זן חדש של אוצר עצמאי לאמנות עכשווית, והוא לא למד אוצרות וברוב המקרים גם לא תולדות האמנות, אלא פיתח את הפרקטיקה מתוך ניסיונו האישי ויצק אל תוכה את היכולת לטוות קשרים ולצרף חיבורים. מדוע הוא הופיע? מפני שמאז "המזרקה" של דושאן, ניו-יורק 1917, האמנות זקוקה לפרשנות ולתיווך. עבודת הרדי-מד של דושאן היתה נותרת כקוריוז איזוטרי ולא היתה זוכה לתפקיד כה מכריע בהיסטוריה של האמנות אילו לא נשענה על נקיטה באמצעי תיווך. כזכור, האובייקט החתום בפסידונים ריצ'רד מאט צונזר ע"י ועדת השופטים של התערוכה העצמאית ההיא ולמעשה נעלם מאז ועד היום. אך לפני שמישהו הוריד עליה את המים הספיקה המשתנה בעלת החמוקיים החטובים להצטלם בסטודיו-גלריה של אלפרד שטיגליץ ולהוליד מאמר מתווך שבו היא הוגדרה "הבודהה של חדר האמבטיה". ללא רשימתה הפרשנית של הגב' לואיז נורטון (שהיתה כנראה לא אחרת מאשר ביאטריס ווד, אמנית בוהמיינית ומאהבתו של דושאן), שהתפרסמה בעמ' 5 בחוברת מס 2 של כתב העת העצמאי, הדאדאיסטי קצר הימים (2 גיליונות לפני ששבק) ודק במיוחד (16 עמודים) בשם "The Blind Man", (תחת הכותרת "המקרה של ריצ'רד מאט"),  הפרובוקציה של דושאן היתה מתאיידת.

זן האוצר החדש, האוצר העצמאי העכשווי שהחל לפעול בהשראתו של האוצר האגדי הרולד זימן -  עיתונאי, שחקן וצייר שוויצרי שאת תערוכתו הראשונה אצר בשנת 1957, וביתר שאת מאז התערוכה החשובה שלו "כאשר עמדות מקבלות צורה" משנת 1969 -  נולד או ממשיך מביקורת וכתיבה על אמנות בכתבי עת ובעיתונים. האוצרות העכשווית הינה הרחבה של מושג הביקורת והחלתו על התרבות והחברה. ועדיין, לצד האוצר העצמאי, ממשיכים כאמור לפעול אוצרים שהם היסטוריונים של אמנות ומומחים לנגזרותיה ההיסטוריות והעכשוויות והם ממלאים את מוסדות המוזיאונים בעבודה אוצרותית חיונית.

כותבת שורות אלה מבקשת להאיר את זן האוצר העכשווי העצמאי אליו היא משייכת את עצמה מאז שנת 1990 ועד היום, וליתר דיוק, את האוצר שמשכיל בנסיבות מסוימות ומבורכות להפעיל את האפשרות הפואטית של האוצרות העכשווית.

האוצר האורגני

אוצר אם כן הוא פיגורה של סוכן, מעין צינור, מדיום או מחבר, המתפתח באופן טבעי ואורגני לצד האמנות והאמנים והוא נכון לפעול לטובתם. יש ואופן מעורבותו בהפעלה של תערוכה, מעבר להגדרה, בחירה, מחקר, תזה וכתיבה מעלה על הדעת את הכינוי "אוצר אורגני" על משקל "האינטלקטואל האורגני" של ההוגה האיטלקי אנטוניו גרמשי. האינטלקטואל האורגני הינו אחד מבין שני טיפוסים של אינטלקטואליים שמעמדם, תפקידם ותרומתם למהפכה החברתית הוגדרו ב"מחברות בית הכלא" שלו. בניגוד לאינטלקטואל השמרני היושב במגדלי שן הועיד גרמשי לאינטלקטואל האורגני תפקיד מפתח של מוליך רעיונות ומחשבות במהפכה החברתית. בדומה לו, תורם האוצר האורגני לניסוחן התיאורטי של מגמות שכבר באות לידי ביטוי בעבודות האמנות הנעשות ומוצגות והוא גורם מאחד בין תיאוריה לפרקטיקה, מעין חוט מקשר בין האמנות לבין הצופה, וכן אחראי ליצירת נתיב דו-כיווני בין הניתוח האמנותי תיאורטי לבין חווית הצופה.

מכיוון שאמנים נוטים לתפקד מתוך רגישות מיוחדת לרוח הזמן יהיה זה לא הוגן וגם לא כדאי לנתק את פעולת התיווך של אמנותם מעמדותיהם התרבותיות-פוליטיות. לרוב, גם לאוצר יש עמדות תרבותיות-פוליטיות השזורות ביחסים ובהיכרות הטובה עם האמנות. למרבית התערוכות העכשוויות העצמאיות יש תמה או רעיון, שנולד מתוך חוויית ההתבוננות באמנות ומסתמן כמגמה או תופעה עליה מבקש האוצר להצביע ואותה הוא מקווה לאסוף, לפרוש, לתלות או להציב לנגד עיניהם של הצופים.

המקום והרגע

מלאכת האוצרות מוכרחה להיות קשורה לראיה ולהתבוננות מסיבית באמנות ומרביתה נרקמת בתודעתו של האוצר. זה מוכרח לבוא לביטוי באמצעות בחירה וצירוף, בניית הקשר ותיווך. בכל מפגש של אוצר עם עבודת אמנות גלום פוטנציאל של תערוכה תמטית. רגע המפגש עם עבודת אמנות מסוימת עשוי להתרחב לכדי חוויה גורפת של זמן וחלל. כל רגע ממילא מציף את העבר ומביט בחרדה אל העתיד וכל הזמנים נפגשים באיזה דימוי חזותי או מילולי שבו האוצר מבחין באותה חטיבה מופשטת וקונקרטית של זמן או רגע. ושוב, המפגש עם עבודת אמנות מסוימת וההרהור אודותיה עשויים להתרחב או להתפשט ואז לעבור דילול והתכנסות.

אוצרות אינה אלא צורה של למדנות המולידה מבע פואטי, אסתטי. מה שמלהיב באוצרות היא העובדה שמדובר בהבניה של חילופי רעיונות בעלי ערכים אסתטיים ויחסי שיתוף מורכבים שנועדו לייצר טענה תרבותית חדשה, טענה עצמאית ואפילו שונה במהותה מעבודות האמנות המרכיבות אותה. ועדיין, רק המפגש (לאחר הבחירה והסינון) עם ובתוך חלל המיועד לתצוגה, והצבת העבודות בתוכו, עשויים להצמיח תערוכה יש מאין. לא כל אוסף עבודות על קיר או קירות הוא תערוכה. לעיתים קרובות רצף של עבודות המוצבות זו אחר זו אינה יותר ממסדר או "שורת ברווזים" על דוכן בקרקס הממתינים לירייה. בדרך כלל מלאכת עריכת התערוכה בחלל נתון נוטה להסתפק ב"קישוט" הקירות. אוצרים יודעים את רזי המרתו של אקט קישוט קירות במערכת משמעותית של סימנים או שיח שראוי להיקרא תערוכה.

תערוכה היא עולם, או לפחות במה עליה האובייקטים אמורים "לחיות" יחדיו למשך זמן קצוב. תערוכה היא סביבה השופעת פוטנציאל פעולה ותבניות אנלוגיות בין אובייקטים אמנותיים והיא כוללת לא רק צבעים וצורות ודימויים ומשקל ומקצב אלא גם אליטרציות, הקשרים, התייחסויות, גירויים, תחושות, רגשות, מילים ורעיונות. תערוכה היא מעין רשת תקשורת עצבית שבאמצעותה פועל החלל כגוף אחד או כיחידה מתואמת. תערוכה היא דינמיקה בין  אותות (תאי עצב), מתחים וחיבורים (סינפסות) המתקשרים או משוחחים ביניהם. תערוכה היא שדה של דחיסות סמנטית רב משמעית. תערוכה היא סוג של פואטיקה.

אמנות מבצעת

פרס האוצר הוא פרס צעיר שנוסד לפני 7-6 שנים בלבד. עם שורת מקבליו עד כה נמנים כמה מהאוצרים שעבודתם היוותה ומהווה מגוון השראות מתודולוגיות למבקשים לפלס את דרכם בתחום חדש, רפלקסיבי, אינטואיטיבי מתובנת ומרתק זה. שרה ברייטברג סמל וגדעון עפרת הם רק שניים מרשימת הזוכים שהבחירה בהם (בשנת 2005 ו-2009) מאצילה על הפרס כבוד ויקר. להימנות איתם ועם האחרים ברשימה אחת זה לא רק משמח אלא מאד מחייב. עד לפני שנתיים ומשהו הסתפקו האוצרים הזוכים בקבלת הפרס ותו לא. לעומתם אמנים ומעצבים זוכים בנוסף לפרס הכספי גם בתצוגה של עבודותיהם באחד המוזיאונים המרכזיים בארץ.

על רקע זה צפן בחובו קטלוג הזוכים בפרסי משרד התרבות לאמנות ולעיצוב לשנת 2009 שהוצגו במוזיאון הרצליה הפתעה הגיונית ונעימה:  גדעון עפרת, חתן הפרס של אותה שנה, נטל את היוזמה ופרסם מאמר חשוב תחת הכותרת "אוצרות היא קיר ותשוקה". במאמר הוא עומד על הגבול הדק שבין הפרקטיקה האמנותית לבין הפרקטיקה האוצרותית. את הקיר הוא הקביל עם הדף הריק "שעליו ייכתב השיר, הרומן או המאמר" וכל השאר, לדבריו, הוא "תשוקה, דחף פנימי, תחושת בהילות לומר את דברך באמצעות יצירות אמנות". את מלאכת האוצרות הוא מגדיר "אמנות מבצעת" ואת האוצר הוא משווה לפרשן, לארכיטקט ולכוריאוגרף וגם ל"נגן, מנצח, שחקן, רקדן". שפע התקבולות אינו מצביע על איזה שיגעון גדלות או דחף להתריס כי אם על האופנים השונים בהם אכן ניתן לבצע את המעשה האוצרותי. מכל האופנים עולה דמות האוצר כיוצר, ובכך מצטרף עפרת להרלד זימן, יאן הוט והנס אולריך אובריסט שביססו מסורת של אוצרים-יוצרים ולא רק השפיעו על האמנות בעשורים האחרונים אלא ייתכן שאף שינו אותה. כולם מן הסתם נתקלו לא אחת בתהייה ספקנית לגבי חירותם היצירתית בבואם "לעשות תערוכה" קבוצתית. מעניין להזכיר כי בשנים האחרונות התרבו המקרים בהם אמנים שחשיבה אוצרותית הינה מרכיב חשוב בגישתם האמנותית גולשים אל מעבר לקו ההפרדה והם פועלים גם כאוצרים שלא חדלים להיות מופתעים מכמות ההשקעה הנדרשת מאוצר, מלבד הבחירה בעבודות אמנות. תערוכות רבות הנאצרות על ידי אמנים שהחליטו "לעבור את הקו" עשויות להתברר כבעלות רגישויות מיוחדות ואפילו חשובות, ועם זאת נוצרת בהן לא פעם תחושה של מפגן כוח או כינוס חברים ליצירת אווירה של מגמה משותפת. מותר לציין כי איני מכירה ולו מקרה אחד שבו אוצר החל לתפקד גם כאמן או כינה עצמו אמן.

קשה למצוא כללים פורמאליים שהמושג "תערוכה" עונה עליהם. לאורך השנים נעשו ניסיונות להגדיר מהי אוצרות כפי שאנו מכירים היום ולהבחין אותה מסוגים אחרים של עשיית תערוכות ואמרגנות תצוגות בשלל חללים לא ייעודיים ולא אלטרנטיביים כמו  מבואות של תיאטראות. תערוכה אצורה אינה סוגה אמנותית במובן המקובל של המלה אבל ניתן כאמור להחיל עליה כמה מעקרונות הפואטיקה בתורת הספרות.

בניית תבנית אוצרותית היא צורה אמנותית בה נעשה שימוש בתכונותיהן האסתטיות של האובייקטים האמנותיים מבלי לפגוע במשמעויות התמטיות או העיוניות הטמונות בכל אובייקט. הצבת תערוכה עשויה להקרין תחבולות ציוריות פיגורטיביות וכן שלל טכניקות רטוריות או דרמטיות, שאינן נפוצות בכל תבנית תצוגתית אלא בתערוכה של אוצר שבוחר באופציה הפואטית.

המאמר פורסם בקטלוג תערוכת הזוכים לשנת 2011, שהוצגה במוזיאון פתח תקוה לאמנות.

1: מתוך סמיוטיקה, בלשנות, פואטיקה, מבחר מאמרים של רומאן יאקובסון, הוצאת המכון הישראלי לפואטיקה וסמיוטיקה ע"ש פורטר והקיבוץ המאוחד, 1986, עמ' 166-138

לא רק יין זול, 28.11.13

$
0
0

אדמה יבשה, אצלי עצוב. האבק בבית עייף, החרקים בארונות, הסירים בכיור. בגדים על הרצפה, תל של ריסים ואבק נח על עפעפיים. אשה שמנה נישאת באוויר אל על. כמו בסרט, המנוף לוקח אותה לבית-החולים בעיר מגוריה. מי יסחוב אותה חזרה הביתה? שולחן כתיבה וצמחי צל. קיר עם חלון בסלון. רגליים ארוכות מטפסות אל לילה ושבות מוקדם. סביון בסוף נובמבר פקעת חוטים בכף יד של מתאגרף.

גדעון גכטמן, 1942–2008

השבוע נפתחת במוזיאון ישראל תערוכה רטרוספקטיבית של גדעון גכטמן, מהאמנים הגדולים שיצרו ופעלו בישראל. אצל גכטמן, שרק אחרי מותו זוכה לתערוכה מקיפה במוזיאון, החיים הם אמנות ואמנות היא החיים. העיסוק בחייו האישיים, במחלת הלב שלו, במוות האורב, במות בנו יותם בגיל 26, רעיון ההנצחה, הצורך להשאיר משהו מתודעתך וגופך לבאים אחריך, שיראו ויידעו שכאן פעל אמן גדול. הרעיון שאמנות יכולה לזכות את מי שפועל למענה, את מי שמחויב לה, בחיי נצח. האם קל יותר לעולם האמנות להכיר באמנים אחרי מותם? האם קל יותר לקבל את העיסוק של גכטמן במוות אחרי מותו? 

גדעון גכטמן, "ארכיב", טכניקה מעורבת. 2003

גדעון גכטמן, "ארכיב", טכניקה מעורבת. 2003

גדעון גכטמן, "מברשות (בת שבע, גדעון, יותם ונועם)", טכניקה מעורבת. 1977

גדעון גכטמן, "מברשות (בת שבע, גדעון, יותם ונועם)", טכניקה מעורבת. 1977

גדעון גכטמן, "עגלה מס' 2", טכניקה מעורבת, 1982–1984

גדעון גכטמן, "עגלה מס' 2", טכניקה מעורבת, 1982–1984

גדעון גכטמן, 1942–2008
שלישי, 3.12.13, ב-20:00
אוצרת: איה מירון
מוזיאון ישראל, ירושלים

***

מיכל הלפמן, "Change"

הפירמידה המפורסמת של שטר הדולר, סמל הבונים-החופשיים, הופכת באינסטליישן תלוי-המקום של מיכל הלפמן לאובייקט תלת-ממדי ומשמשת, מצדה האחד, תחנה להחלפת כספים, ומצדה האחר מסתור לאדם. שיירת אנשים צועדת בנתיבי הברחות מסיני, מראות שבורות בונות מגדלי הריסות המזכירים את מגדלי הזכוכית והמראות שבאור היום ברוטשילד, כשהמבט נישא מעלה, מראים המשך של שמים בהירים ותכולים. עוד בתערוכה: עבודת וידיאו המתעדת פרפורמנס-מחול בכוריאוגרפיה משותפת של נועה צוק ואוהד פישוף, שהוזמנה במיוחד לתערוכה על-ידי הלפמן.
במהלך התערוכה יתקיימו אירועי סאונד, פרפורמנס ומפגשים בין כותבים ויוצרים. אפשר להתעדכן בפייסבוק.

מיכל הלפמן, "פירמידת דולר", אקריליק, שמן ופסטל על נייר. 2011

מיכל הלפמן, "פירמידת דולר", אקריליק, שמן ופסטל על נייר. 2011

מיכל הלפמן

מיכל הלפמן. צילום: יעל סלומה

"Change"
חמישי, 28.11.13, ב-20:00
CCA, רח' צדוק הכהן 2, תל-אביב

*** 

נעמי גיגר, "נובמבר"

הוצאת תחנת-נייר וסטודיו ג2 משיקים את ספר האמנית של נעמי גיגר, "נובמבר". הספר חותם תהליך עבודה של ארבע שנים אינטנסיביות שנע על ציר מות אביה ולידת בתה. בין שני קטבים דרמטיים אלה טווה גיגר סיפור אפל ומשונה שבו יצורי דמיון נגלים מתוך אפלה כארכיטיפים פרטיים. חרדה, כאב, ערך עצמי ודימוי גוף מופיעים בספר כאיברי גוף ומשרטטים דרך בנבכי נפש. כלב-ים דו-ראשי, מעי-נחש טורף, גולם פרפר–דב נמלים – אלו מקצת הדמויות שנחרטו, הודפסו ונאגדו לספר.
הוצאת תחנת-נייר היא הוצאה עצמאית ללא מטרות רווח, שרואה בפורמט המודפס כר נרחב ליצירה אמנותית, שבה הטקסט הוא דבר תלת-ממדי שמשפיע ופועל בתוך החיים עצמם. הטקסטים מופיעים בעברית, ערבית – והפעם גם באנגלית.
ביום ההשקה יוצגו ויוצעו למכירה עבודות נבחרות מתוך הספר (500–1,000 שקל). דוברים: יוסי למפל, הוצאת תחנת-נייר, מפיק פסטיבל הפנזינים; אבי נאמן, מעצב ויוצר; דנה גז, סטודיו ג2, הוצאת תחנת-נייר; ואני, שכתבתי את הטקסט לספר. יעלו לנגן ב-16:00:  עבודות עפר (אסף חזן ויונתן תורג'מן).
לאירוע בפייסבוק.

נעמי גיגר, "נובמבר"

נעמי גיגר, "נובמבר"

נעמי גיגר, "נובמבר"

נעמי גיגר, "נובמבר"

נעמי גיגר, "נובמבר"

נעמי גיגר, "נובמבר"

"נובמבר"
שישי, 29.11.13, ב-15:00
סטודיו ג2, רח' העמל 6, תל-אביב

***

מופע בובות אינטרגלקטי, "הרפתקאות יאן טיכי בכוכב הרובוטים"

היוצר שמואל שוחט מעלה מופע תיאטרון בובות מד"בי על-פי סיפורו של סטניסלב לם על במת יונג יידיש החמימה.
לפייסבוק 

מופע תיאטרון בובות

מופע תיאטרון בובות ביונג יידיש

"הרפתקאות יאן טיכי בכוכב הרובוטים"
חמישי, 28.11.13, ב-20:00
מאת היוצר שמואל שוחט
ספריית יונג יידיש
התחנה המרכזית החדשה, קומה 5, סטודיו 5008, תל-אביב

***

הזמנה לפסטיבל חנוקה בחנות 31

הזמנה לפסטיבל חנוקה בחנות 31

***

רועי מנחם מרקוביץ', "טיפת מזל"

התערוכה מורכבת מעבודות וידיאו ופיסול. עבודות הפיסול הן חיקויים קטנים של פסלי החוצות המוצבים ברחבי הכיכרות ואיי התנועה הישראליים. כדברי ההודעה לעיתונות, רועי מנחם מרקוביץ' הוא "חקיין וזייפן כפייתי". הוא מגחיך את המציאות ומציב מראה שבבואתה מלגלגת ותוהה על שאיפות לכסף ויוקרה.

רועי מנחם מרקוביץ', "טיפת מזל"

רועי מנחם מרקוביץ', "טיפת מזל"

רועי מנחם מרקוביץ', "טיפת מזל"

רועי מנחם מרקוביץ', "טיפת מזל"

"טיפת מזל"
חמישי, 28.11.13, ב-20:00
גלריה רו ארט, רח' שביל המרץ 3, בניין 8, קומה 4, תל-אביב

***

פסטיבל Raw Beats

בסוף-השבוע יתקיים פסטיבל מוזיקה אלקטרונית בתיאטרון תמונע. הפסטיבל בוחן מחדש את התפיסה התרבותית של הקהל הרחב לסוגה מוזיקלית זו, ועל-ידי מתן במה שונה מבמת מועדוני הריקודים אולי בה יחשוף רבדים אחרים. נוסף לליין-אפ ההופעות תוצג תערוכת אמנות פלסטית. אחד המציגים הוא סוון מרקווארדט, שומר הסף המיתולוגי של מועדון הברגהיין הברלינאי. מרקווארדט מצלם את עובדי המועדון בתאורת יום טבעית.
האירוע בפייסבוק.

צלם: סוון מרקווארדט

צלם: סוון מרקווארדט

גוני ריסקין, מתוך "סכנה לשלום הציבור"

גוני ריסקין, מתוך "סכנה לשלום הציבור"

נטלי מנדל, "הנבטות חשמליות"

נטלי מנדל, "הנבטות חשמליות"

Raw Beats

שישי, 29.11.13, ב-14:00–20:00; שבת, 30.11.13, ב-18:00–03:00
משתתפים, מציגים ומופיעים: ניסן אלמוג, רדיו קול הקמפוס, נטלי מנדל, אורן מרזם, יוחאי מטוס, רן סלוין, אמיר טל, בן פלחוב וגוני ריסקין, יאיר ורדי, שי שטרקר, סוון מרקווארדט, street print 2013, Moritz Von Oswald Basic Channel, Rhythm & Sound, Maruizio, Germany REO, The Hybrid Lavas, Digital_Me, Adi Ulmansky Marcin Czubala, Mobilee, Red Axes, Deep's & Biri, Tapud, Tubi ,FunkSinata

תיאטרון תמונע, רח' שונצינו 8, תל-אביב

***

נוי פורר, "פורמייקה ופנטומימה"
התערוכה היא פרויקט עצמאי שיוצג בחלל תצוגה נסיוני. שישה פסלים וסיפור המשחזרים פרגמנטים מתוך סיטואציות מוסדיות.

נוי פורר

נוי פורר

"פורמייקה ופנטומימה"
חמישי, 28.11.13, ב-20:00
רח' מטלון 25, תל-אביב

***

60 ריבוא – נר שני בצימר

60 ריבוא היא קבוצת אמנות עצמאית מעניינת של יוצרים יהודים, מוזיקאים, ציירים, קומיקסאים, גרפיקאים "בעלי תשובה", חרדים וגם חילונים, שמקבלים את ההשראה ליצירה ממקורות יהודיים ויוצרים אמנות יהודית חתרנית ומקורית. אני מביאה כאן ציטוט מהמניפסט שכתבו לפסטיבל הפנזינים האחרון שעסק במניפסטים: "צריך לפרוץ את הגבולות תוך שמירה על הגבולות. לאסוף את חלקי האישיות הנדחים, לחשוף את האינסוף, לקבל שהאחר הוא לא אני, לחזור להיות שישים ריבוא".
סרגיי אנגל ואברהם גיא יציגו ציורים, והרכב מטאל בארמית יופיע. האירוע בפייסבוק.

סרגיי אנגל, "מפת שבע הארצות", 60 ריבוא

סרגיי אנגל, "מפת שבע הארצות", 60 ריבוא

סרגיי אנגל, "מנורת מנורות", תחריט. 2006, 60 ריבוא

סרגיי אנגל, "מנורת מנורות", תחריט. 2006, 60 ריבוא

אברהם גיא, "נופים מעולם התוהו". 60 ריבוא

אברהם גיא, "נופים מעולם התוהו". 60 ריבוא

נר שני בצימר
חמישי, 28.11.13, ב-20:00
הצימר
רח' הגדוד העברי 5, תל-אביב

***

 

Weinfeld

ענבל הופמן, Incubator

$
0
0
ענבל הופמן, Incubator

ענבל הופמן, Incubator

מתוך התערוכה "מיטת זרע" בגלריה P8
אוצרת: נעמי אביב

הרוח החדשה המפעמת בחוג

$
0
0

בשנת 1951 פירסם ארווין פנופסקי, "אבי תולדות האמנות", את הספר Gothic Architecture and Scholasticism, ובו הוא מבאר לראשונה את המושג mental habitus. הספר, שנכתב בעקבות הרצאות שנשא פנופסקי בשנת 1948, עוסק בהתפתחות דיפוזית של המחשבה והאמנות בימי הביניים. פנופסקי תוחם את גבולות המרחב והזמן של מושא המחקר ל-150 שנים בערך ו-150 ק"מ סביב פריז, ומנתח את היחסים בין מתודות חשיבה לבין ביטויים של אדריכלות ופילוסופיה.

ה-mental habitus הפנופסקאי הוא מערכת מחשבתית המווסתת את הפעולות הגופניות והמנטליות של תרבות, וכוללת רעיונות, תפיסות, סגנונות מחשבה ופעולה. פנופסקי יצר למעשה "היסטוריה של רגישויות", לימוד של תרבות חזותית (עוד בטרם הוגדרה ככזו) שהתעלתה מעל למעגל המתודולוגי ההיסטורי. בשנת 1967 שאל פייר בורדייה מושג זה מפנופסקי עצמו ועשה בו שימוש שקיבע אותו בשיח הסוציולוגי. מדוגמה זו ניתן להסיק על ההשפעה העצומה של תולדות האמנות על דיסציפלינות אחרות.

דחיקתם של מדעי הרוח לשוליים החברתיים והתרבותיים היא תוצר של החברה הצרכנית, ולאותה פריחה בתחום הלימודים המעשיים שמציינת רז, ביניהם לימודי אוצרות, יש קשר ישיר לתרבות שבה אנו חיים. אך מוקדם מאוד להכריז על פשיטת רגל רוחנית, שהרי מדעי הרוח הם בסיס לכל תרבות ומדעים. אותה דחיקה של מדעי הרוח אינה יותר מדיאלקטיקה הגליאנית שבסופה ככל הנראה תתבצע סינתזה בת הזמן. לימודי אמנות לא יוכלו לעמוד כלל ללא מחקר של תולדות האמנות, שכן הן אבן יסוד לבחינה של כל היבט תרבותי, הן המראה הן של האמנות והן של החברה, והן אלו שמשקפות את האינטראקציה בין שני המרחבים הללו, מעבר לכך שדרכן חברה יכולה ללמוד על עצמה ולהתפתח, כמו גם האמנות עצמה.

סמינר חוקר, קתדרלת רואן (Rouen), אוקטובר 2013. תמונה באדימות נעמה שולמן

סמינר חוקר בקתדרלת רואן (Rouen), אוקטובר 2013. תמונה באדימות נעמה שולמן

תולדות האמנות, כמו כל דיסציפלינה שמתעצבת עם רוח התקופה, התאימה עצמה לשינויים בהלכי המחשבה הפוסט-מודרניים. כפי שציינה רז, החל משנות ה-80 של המאה הקודמת המחקר כבר אינו עוסק רק במיפוי, אלא חורג מהמעגל המתודולוגי הזה. הכלי הסגנוני, שבעבר שימש הכלי המרכזי במחקר, הוא כעת בעיקר כלי שרת למחקרים שמשלבים דיסציפלינות שונות כגון סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, פסיכולוגיה וכדומה, והסינתזה ביניהם עוברת אדפטציה ומיושמת על מושא המחקר האמנותי. זהו אינו תחום נפרד מתולדות האמנות, אלא התפתחות שלה לכיווני מחקר שתואמים את ההלך הפוסט-פוסט-מודרני (שהרי גם הפוסט-מודרניזם עצמו כבר "מת") שבו הגישות התיאורטיות השונות נמצאות.

חוג שמצעיד את האקדמיה לעבר המאה ה-22

איננו יודעות על איזו "תחושת נמנום אקדמי וחוסר מעש משווע" כותבת רז, שנדמה שכף רגלה לא דרכה במסדרונות החוג לתולדות האמנות באוניברסיטת תל-אביב בשנים האחרונות. לפני כשנה התמנה ד"ר אסף פינקוס לראש החוג, וכבר בתחילת שנת הלימודים חלו שינויים אדירים במבנה הלימודים. תוכנית הלימודים עברה מהפך מתודולוגי, נוספו קורסים תיאורטיים וביקורתיים רבים, וביניהם קורסים לאמנות עכשווית, אמנות גלובלית, צילום ואמנות ישראלית. החוג מקיים סיורים לימודיים בארץ ובחו"ל, מתקיימים מפגשי קריאה שמחוץ לקוריקולום הלימודים, ובהם תלמידי המחקר דנים במחקרים האחרונים שפורסמו, וזה רק על קצה המזלג.

ד"ר פינקוס לא פועל לבד, הוא מגובה במרצים צעירים ומוכשרים שהתמחו באוניברסיטאות בחו"ל עם שיטות מחקר מהתקדמות והמובילות, שיטות שהם מיישמים במחקריהם ושאותן הם מעבירים הלאה לתלמידיהם. הרוח המפעמת בחוג בימים אלו היא רוח חדשה של עשייה ועושר אינטלקטואלי.

קטגוריית "האמנות העכשווית" אינה מחליפה את מקומו של המחקר "הרציני, ההיסטורי והיבש". אותו מחקר היסטורי אמנם נראה ארכאי לעתים, אך הוא בסיס איתן שעליו נשען המחקר המאוחר יותר – בלעדיו לא היה לכותבים כמו מיטל רז מה לקבע, ובלעדיו לא היתה קרקע לצמוח מתוכה. אל לנו לשכוח שמדובר באמנות שהשיח עליה, שלא כמו ספרות, למשל, מתבצע באמצעים שונים מהאמצעים שמכוננים אותו, ולכן הוא חשוב כל-כך. את שיטות המחקר שמחילים על האמנות העכשווית מחילים באותה מידה גם (עם האדפטציות התיאורטיות הנדרשות) על אמנות שקדמה לה בציר הזמן, ולכן לא ברור לנו מדוע רז מתעקשת להחליף בין שתי הקטיגוריות, שהקשר ביניהן הוא קשר הדוק והמשכי ולא ספורדי.

בשנה שעברה התקיים סמינריון לתואר שני בנושא "הארוטיקה של הגוף המעונה באמנות ימי הביניים (מאות 12–14)". הסמינריון עסק בגבולות ההיסטוריים של ימי הביניים, אולם גבולות המחקר שלו היו פרוצים מעבר לשיח המדיאבלי או "המחקר ההיסטורי" וכללו תיאוריות מגדריות, תיאוריות צפייה ותגובה לאמנות, ועוד. זו רק דוגמה אחת. בחוג יש קורסים וסמינריונים אחרים שבנויים על אותו עיקרון של שילוב דיסציפלינות מחקר שונות, מעבר למחקר הסגנוני הקלאסי.

הישגי החוג מקבלים בימים אלו אישור רשמי, נוסף למחקריהם של המרצים. בחודש יוני התקיים ביקור של הוועדה הסוקרת של המועצה להשכלה גבוהה, שכללה את מיטב חוקרי האמנות בעולם, ביניהם הרברט קסלר, שמחקריו על אמנות ימי הביניים תרמו תרומה אדירה למחקר. הוועדה סקרה ובדקה את פעילות החוג בחמש השנים האחרונות, את איכות המחקר של סגל ההוראה ואת איכות המחקר של תלמידי החוג.

מסקנות הוועדה, אף שטרם פורסמו באופן רשמי, הן שהחוג לתולדות האמנות הוא מהמובילים בארץ ובעולם, על חוקריו, רמת ההוראה והסטודנטים הנלהבים (כדבריהם) שמרכיבים אותו, ובעיקר: חוג שמצעיד את האקדמיה הן מבחינת ההוראה והן מבחינה מחקרית לעבר המאה ה-22. הלימודים בחוג מעודדים סקרנות אינטלקטואלית ומשרים אווירת עבודה מעתירה. אנחנו מצרות על כך שבמקום לצטט אחרים, לא הגיעה רז לביקור בחוג, ולכן אנו מזמינות אותה להגיע ולהאזין להרצאות לצד הסטודנטים והשומעים החופשיים וליהנות מידע אינטר-דיסציפלינרי, ללמוד עם שיטות מחקר שהן חוד החנית של המחקר העכשווי, ביקור שהוא חוויה אינטלקטואלית ואסתטית צרופה.

מזי קוזי היא תלמידת מחקר בחוג לתולדות האמנות באוניברסיטת ת"א. המאמר נכתב ע"י קבוצת תלמידות המחקר בחוג ופורסם בשמה.

קול קורא לתערוכה

$
0
0

קול קורא לתערוכה ״ לעינייך בלבד״, שתתקיים בבית הכט במרכז הכרמל בחיפה בחודשים פברואר מרץ. אוצרי  המקום מבקשים לפנות לאמניות שעוסקות או עסקו בעבר בציור פורטרטים של גברים.

מתוך הפורטרטים תעלה תמונה גברית ייחודית בעיני המציירות ובוודאי בעיני המתבוננים. האם הסטריאוטיפים הגבריים משתקפים מבעד למבט או לעיבוד האמנותי הנעשה בידי נשים?  מהם הצדדים שיחשפו ומהן האמירות האמנותיות שתבואנה לידי ביטוי בתערוכה? האם יהיה זה לעינייך בלבד?

המעוניינים יפנו למייל המופיע מטה ויצרפו בבקשה קורות חיים ומספר דימויים.
ההשתתפות בתערוכה הינה בחינם.
אופציה לתשלום עבור השתתפות בקטלוג ועבור ביטוח.

אוצרים: מוטי הררי וסימה שחר
דוא"ל: hhbg26@gmail.com


הספד שעבר זמנו

$
0
0

קראתי בעניין רב את כתבתה הרהוטה של מיטל רז, "מי יציל את תולדות האמנות", ואת התגובות המאתגרות שעוררה. הופתעתי ואף התאכזבתי לגלות את התחקיר הדל, השגוי והלא מעודכן שקדם לכתיבתו של המסמך, המבוסס על אופנות מחקריות של שנות ה-80, שהפכו זה מכבר לחלק אינטגרלי ואף אנכרוניסטי של תוכניות הלימודים באוניברסיטאות הישראליות.* באופן פרדוקסלי, אולי המהירות שבה גררה הכתבה שרשרת תגובות היא עדות לחיות, לדינמיות ולרלבנטיות, היום יותר מתמיד, של הדיון העיוני בתולדות האמנות.

תחום תולדות האמנות עבר שינויים אדירים הן במקומו בקרב מדעי הרוח והן במתודות שהנחיל לשאר הדיסציפלינות בתחילת המאה ה-20, או שמהן הוא שאב במחצית השנייה שלה, ועד לחזרתו לעמדת מפתח בקרב מדעי הרוח במאה ה-21. כך, למשל, בעוד שלימודי הרספציה הם זרם מרכזי מאז שנות ה-60 של המאה ה-20, הרי שגישה זו כבר נכתבה בתולדות האמנות בסוף המאה ה-19; ואילו לימודי התרבות החזותית והאנתרופולוגיה של הדימוי הפכו מזמן לנקודת המוצא של קוריקולום הלימודים של תולדות האמנות.

מחקריהם החשובים של בקסדנדל, בלטינג ויאש אלזנר (ולא יאס אלסנר), שאוזכרו בכתבה, הפכו בעצמם לקנוניים, ואף מיושנים, ולכן הם נלמדים בשני מפגשי הפתיחה בשיעורי ליבה שונים, כמו "דימויי פולחן". כך גם גישתה של באל, חשובה ככל שתהיה, היא אופנה אחת בלבד מני רבות – ומיושנת אף היא – וקעקוע ההיבט ההיסטורי של תולדות האמנות אינו רק בבחינת חתרנות אנכרוניסטית, אלא שהוא אינו רלבנטי עוד לשיח ולעשייה האמנותיים העכשוויים.

זה כעשור שקוריקולום הלימודים של החוג לתולדות האמנות באוניברסיטת תל-אביב אימץ את ה-Pictorial Turn, Anthropological Turn, Material Turn וכל שאר ה"מפנים" החשובים שהפכו לבסיס ללימודי התחום – ואני מזמין בחום את הספקנים לבקר כאורחינו באולמות ההרצאות ובערבי הקריאה שהחוג מקיים.

סמינר שטח, רוונה, כנסיית סנט. אפולינה איi קלאסה, פברואר 2013. תמונה באדיבות עומר מנור

סמינר שטח, רוונה, כנסיית סנט. אפולינה איi קלאסה, פברואר 2013. תמונה באדיבות עומר מנור

חרף המשבר התקציבי והתדמיתי שעברו מדעי הרוח לפני כעשר שנים, הרי שבשלוש השנים האחרונות לימודי תולדות האמנות זוכים לפריחה חסרת תקדים ועלייה מרשימה במספרי התלמידים לתואר הראשון ובתלמידי המחקר (תואר שני ושלישי); למעשה מספר תלמידי המחקר הוכפל, ואילו ההד הבינלאומי לעבודה האקדמית בארץ (הנעשית, אגב, בתנאים כמעט בלתי אפשריים) מצוין.

באוניברסיטת תל-אביב השינויים הללו ניכרים בראש וראשונה בהרחבה משמעותית של סגל ההוראה בחוג לתולדות האמנות וגיוסו של צוות צעיר ודינמי שלמד ועבד במכוני מחקר מהמובילים בעולם, ועבודתו זכתה לפרסים והכרה בינלאומית נרחבת. כתוצאה מכך, תחומי המחקר של החוג השתנו יחד עם צוות פורץ דרך זה.

כך, למשל, ורד מימון, בוגרת אוניברסיטת קולומביה, וכותב שורות אלו השיקו השנה את תוכנית לימודי תיאוריה והיסטוריה של הצילום; עדי לוריא-חיון, בוגרת אוניברסיטת טורונטו, השיקה תחום לימודים חדשני של Sound Installation; ד"ר אורלי שבי, בוגרת אוניברסיטת סן-דייגו, מובילה את לימודי זיכרון ושואה. החוג פתח גם מסלול ייחודי ללימודי אמנות ישראלית, וכמו כן, רק השנה השקנו תוכנית ללימודי אמנות גלובלית, שלראשונה בתולדות הדיסציפלינה באקדמיה הישראלית מבטלת את העליונות המערבית והגישות האירופו-צנטריות שעמדו בלב הלימודים של תולדות אמנות.

במסגרת האמנות הגלובאלית נלמדת התרבות החזותית במזרח אסיה, והחל מהשנה הבאה גם באמריקה הלטינית ובאפריקה; התוכנית מציעה קורסים כמו חשיבה ביקורתית על אמנויות לא מערביות, ציור יפני, וכד'.

גם התחומים הקלאסיים יותר של האמנות מתאפיינים בחדשנות תיאורטית ומתודולוגית, לדוגמה: תמר צ'ולקמן, שלמדה, בין השאר, באוניברסיטאות של מדריד ומינכן, עוסקת בהיבטים של פנטזיה, אוטופיה ושיווק ברנסנס ובין-תרבותיות בעולם הישן והחדש. ספי הנדלר, בוגר אוניברסיטת הסורבון, עוסק בפן התיאורטי והחזותי של היריבות בין הציור לפיסול (Pargone) – מחקר שזכה בפרס ל'ארמה היוקרתי. אסף פינקוס, שלמד, בין השאר, באוניברסיטת פרייבורג, עוסק בתיאוריית דמיון, תגובה, סומטיסיזם וניסיון אמנותי אינטואיטיבי לא-דתי בצפייה באמנות ימי-הביניים – וכל אלה לצד קורסים קונבנציונליים יותר כמו הארוטיקה של הגוף המעונה באמנות העכשווית או באמנות ימי-הביניים או סיפור העין, הדן במבט באמנות (היסטורי, תרבותי, מגדרי, סובייקטיבי) מול הראייה באמנות (א-היסטורית, אובייקטיבית).

תוכנית הלימודים החדשה של החוג השכילה לשמר, מחד, את הישגי ה-Old Art History, במבוא הפנורמי השוטח בפני הסטודנטים את סיפורה של האמנות, ומאידך שיעורי הליבה הרבים של החוג אינם עוסקים עוד בהיבטים אסתטיים או אבולוציוניים גרידא. כל קורס קצר וממוקד עוסק בהיבט תיאורטי או תימתי מרכזי של התקופה הנדונה. נקודות המוצא לשיעורים אלו הן ,New Art History, Visual Culture(s) New Culturalism and Criticism, וכדומה. באופן דומה, במקום תרגילים תקופתיים היסטוריים, מציע החוג תרגילים ופרו"סים תיאורטיים, מתודיים וביקורתיים.

חדשנותו של החוג בהוראה ובמחקר באה לידי ביטוי בעבודות הסמינר שכותבים הסטודנטים כבר בתואר השני והשלישי, עבודות שהן מחקרים אמיתיים לכל דבר. העדות הגדולה ביותר לכך היא שפע הפרסומים בכתבי-עת בינלאומיים מובילים לא רק של מורי החוג, אלא אף של תלמידיו – עבודות מאסטר שנכתבו בשנים האחרונות הוזמנו לפרסום כספרים בהוצאות אירופיות ואמריקאיות. תלמידי המחקר של החוג מסיימים את כתיבת הדוקטורט כשבאמתחתם כבר מאמרים שהתקבלו לפרסום בתפוצות. תלמידינו מתקבלים למסלולי פוסט-דוקטורט יוקרתיים בכל רחבי העולם וממלאים את שורות ההוראה והמחקר בארץ ובחו"ל, ועבודותיהם נכתבות מלכתחילה תוך שיתופי פעולה עם מכוני מחקר מובילים בעולם.

קורסים סקסיים ותוכניות פופוליסטיות שנפתחים חדשות לבקרים אינם מקדמים שיח ועשייה אמיתיים; כך גם מחקר וכתיבה נרקיסיסטיים שמתמקדים אך ורק ב"כאן ובעכשיו". הסתגרות המחקר במקומי גרידא, ובשפה העברית בלבד, היא בבחינת היבדלות, סגירות וקרתנות. מחקר אמיתי, מעודכן, המשכיל לחדש בלי להשליך את הישן, הרואה את המקומי בקונטקסט גלובלי, הוא המפתח לרלבנטיות של תולדות האמנות לחיי התרבות והרוח החדשים – תפקיד שהחוגים השונים לתולדות האמנות באוניברסיטאות הישראליות ממשיכים למלא ולהוביל בגאווה רבה.

——-

* מיטל רז מבלבלת בין תפקידן של מכללות ואקדמיות לאמנות, דוגמת בצלאל ושנקר, לנפק אמנים, לבין תפקידם של החוגים לתולדות האמנות לנפק חוקרים, תיאורטיקנים, הוגים ואנשי דעת. גם באשר למסלולי האוצרות נראה כי התחקיר שקדם לכתבה לוקה ברשלנות – המסלול ללימודי אוצרות ומוזיאולוגיה פועל זה 20 שנה בגלריה לאמנות של אוניברסיטת תל-אביב, ולמעשה התעודה שלו היא היחידה הקבילה והמוכרת על-ידי המחלקה למוזיאונים ואמנות פלסטית במשרד החינוך והתרבות לצורכי עבודה מקצועית בתחום.

תוכנית ללימודי פרשנות

$
0
0

כבר בגיל 17 או 18, כנערה בעלת שאיפות אמנותיות והבנה כואבת של המציאות, כתבה הציירת אביבה אורי ביומנה על מכשול העומד בפני רצונה לפתח קריירה אמנותית. "הנך מקללת את האשה שבך", כתבה. "אם ברצונך ליצור עלייך להיות ראשית אמן ואח"כ אשה".

הציטוט מופיע בפרק המוקדש לדמותה של אורי בסדרה תיעודית חדשה בשם "המקוללים", שיצר חגי לוי. הסדרה בת חמשת הפרקים, המוקדשת לדמויות ייחודיות ושנויות במחלוקות בתולדות התרבות הישראלית (פרקים אחרים עוסקים בפנחס שדה, יונה וולך ומשה קרוי), תשודר בינואר בערוץ 8 של הוט. בסופי השבוע של החודש הקרוב ניתן לצפות בפרק על אורי בחלל התצוגה "גבעון פורום לאמנות", ולהתרשם גם ממקבץ עבודות קטן של האמנית התלוי על קירות הגלריה.

אורי היתה דמות מסתורית וסיפור חייה סופר פעמים רבות. מגיל צעיר היא שאפה להקדיש את חייה לאמנות, ופרסומים על אודותיה מציגים שלוש שנות לידה שונות. נישואיה הקצרצרים התפרקו לאחר שהתאהבה במורה שלה לציור דוד הנדלר, שהיה מבוגר ממנה, עני וחולה. היא עברה לחיות עם הנדלר במשך שנים רבות, סעדה אותו על ערש דווי ושקעה בדיכאון אחרי מותו. אורי הסתובבה כל חייה הבוגרים כשהיא לבושה שחורים, מאופרת בכבדות, חריפה וחדת מענה אך גם חסרת ביטחון. במשך שנים הסתירה את בתה מנישואיה הראשונים רחל ימפולר, שגדלה אצל קרובי משפחה.

אביבה אורי - ללא כותרת, 1985. גירי שעווה ועט על נייר, 50/72 ס"מ

אביבה אורי – ללא כותרת, 1985. גירי שעווה ועט על נייר, 50/72 ס"מ

סיפורה של אורי יצר מיתוס של אמנית טוטאלית, גאונה ומיוסרת, שאמנותה מהווה התגלות יש מאין. ספק אם הייתה זוכה לפרק בסדרת טלוויזיה אלמלא המיתוס, ומכיוון שהסדרה עוסקת בדרמות האישיות והמשפחתיות הרבה יותר מאשר בדיון פנים-אמנותי, שידורה מספק הזדמנות לחשוב על מקומו בעיצוב הפרשנות של עבודתה. עד כמה אופייה וסגנון חייה של אורי נפרדים מן הרישומים, והאם ניתן להבין באמצעותם רבדים נוספים שלהם מעבר לאבחון פסיכולוגי של היוצר. האם נטייתה "לקלל את היותה אשה" או סממני הופעתה הייחודיים, למשל, הם רק תגובה פרטית לנסיבות היסטוריות ויחסים מגדריים, או שאולי ניתן לאתר הדים להם גם ביצירות עצמן.

ברוח תקופת יצירתה של אורי, אוצרים ומבקרי אמנות מקומיים התייחסו לעבודותיה בנפרד מדמותה. נאמנים לגישה מודרניסטית הם הקדישו את מאמריהם לקו, לכתם, לרישום ולנייר. את חייה הפרטיים של הציירת הותירו לשיחות רכילות, ולרוב אף שיתפו פעולה עם "שיפוצים" ביוגרפיים שערכה. כך עשו כל פרשניה המוכרים של עבודתה של אורי, מאויגן קולב ויונה פישר עד שרה בריטברג-סמל ודורית לויטה. כך עשתה גם אורי עצמה, שהסתייגה מדיבורים אישיים בהקשר של אמנות. בתערוכה רטרוספקטיבית שאצרה גליה בר-אור בשנת 2002 במשכן לאמנות ישראלית בקיבוץ עין חרוד, הוצגו לראשונה בצורה מסודרת תולדות חייה של האמנית וקשיי המציאות שאיתם התמודדה. בר אור גם עמדה על כמה מתכונות השדה וההשתלשלות ההיסטוריוגרפית שלו, אולם עדיין הקפידה לשמור על קו שמבחין בין הדמות לאמנות. המחקר היחיד המוכר לי שמציע פרשנות פוסט-מודרנית ומחבר בין מחוות פרטיות למחוות אמנותיות, הוא ספרו של ד"ר ניסים גל מאוניברסיטת חיפה "דיוקן האמנית כעיצוב פנים: על יצירתה של אביבה אורי", שפורסם בשנת 2010. לאור זאת ניתן לומר שבאופן פרדוקסאלי, מיתוס האמנית הטוטאלית שאפף את אורי במשך שנים רבות כלל לא נתמך ע"י השיח המקצועי הפורמליסטי בעבודתה, ולכאורה צמח בניגוד לו.

אני כותב "לכאורה" משום שהתהוות של מיתוסים ופרשנויות חורגת מן הנאמר במפורש במאמרים אוצרותיים וביקורות. היא תלויה גם בדינאמיקות של שדה, הכרה מוסדית, יחסים חברתיים עם דמויות מפתח, ובמקרה הנוכחי יתכן שגם סדרות טלוויזיה. הבמאי חגי לוי מקפיד להדגיש שאינו חוקר אמנות, אולם אופיו המשכנע של המדיום וסגנונה התיעודי הייחודי של התוכנית – היא מצולמת בצילום כמו-סטודנטיאלי מיושן ובמשחק מתעתע היוצר רושם של תיעוד היסטורי של ממש ולא של שחזור המבוסס על תסריט מעובד ומשחק מבויים – מעניקים לעבודתו משקל רב בעיצוב משמעות הנגזרת מדימוי ציבורי, משמעות שיכולה להיות משפיעה לא פחות ממחקר אוצרותי. כפי שהדגימו תגובות רבות לתוכנית ולדיון בהשתתפות בר-אור, לוי והאמנית מאשה זוסמן ובהנחיית הח"מ, שנערך לאחר ההקרנה הראשונה של הסדרה בגלריה גבעון פורום לאמנות ביום חמישי שעבר, בין אם לוי התכוון לכך ובין אם לא, התוכנית שיצר הופכת לאבן נוספת בבניין הפרשנות הממשיך להיבנות מעל היצירות.

אביבה אורי – גבעון פורום לאמנות, אלרואי 3, נווה-צדק
פתיחה: ימי שישי ושבת בשעות 11-16

פורסם בנוסח מקוצר ב"טיים אאוט"

ענבל הופמן, Incubator 3

$
0
0
Incubator 3

ענבל הופמן, Incubator 3

מתוך התערוכה "מיטת זרע" בגלריה P8
אוצרת: נעמי אביב

למבוגרים בלבד: נצנוץ של כוכב שכבה

$
0
0

הרהורים על מינימליזם עאלק – המעט, שמחזיק מעט מאד

"כבר שלושה עשורים לפחות שאנו נמצאים במצב אבסורדי של קיפאון בתנועה; בעיצומו של מסע הלוויה  מפואר בדרך לקבורתה הסופית של האמנות המופשטת והקונספטואלית כפי שאנו מכירים וחווים אותה כיום. מדובר בחיזיון פולחני, אפוף בסאונד של בכי וגעייה בלתי נלאים על מר גורלו של האמן והאמנות, חיזיון שמתנועע וסב במעגלים אינסופיים סביב זנבו ובתוך עצמו. שנות ה-80 סיפקו פתרון אידיאלי: במקום לקבור את הגופה עדיף לנוע, להספיד אותה שוב ושוב, לגדוש את הוואקום במגוון חומרי מילוי לריכוך היסטרית המוות. שום דבר לא מת. שום דבר גם לא מתחדש. לאחר שעברה את השלב האותנטי ואת שלב הביניים של הגילוי, הניסוח והפריצה – האמנות, בדומה להתנהלותו המקצועית של אמן, מצויה כרגע בשלב  ההסתגננות. הסתגננות זו, המכונה לעיתים "העמקה", היא מוות זוחל, מתמשך: יצירתיות ויצרנות כפייתית של ג'סטות סגנוניות, מוות ממותג.

לא פלא, שאת מופע הסגנונות המרהיב הזה מלווה מפגן לא פחות תוסס של מלים בניסיון נואש לעגן אותו, להבין את פשר הקולות וחידת התופעות והאפקטים. המסע, ככל שהוא גרנדיוזי ככה הוא מופרך. צריך שיינתן לו הסבר והסברים אמנם ניתנים: כמות בל תיאמן של מלים על גבי מלים, ספריות שלמות שמנסות לפענח עבורנו את התופעה, לרדת לעומקה, להבין אותה ואותנו, להעניק לנו לפחות פטה מורגנה של הבנה, אולי".
("קולקציית אביב-קיץ 2006 – קונספט,טיפוח וסגנון חיים", מישורי, בצלאל 2006)

לפני שנים לא רבות הייתי חלק מצוות הביקורת של תערוכת-הגמר באחד המוסדות המובילים להוראת אמנות – מפעל משוכלל לייצור אמנים. פאנל המבקרים כלל בתוכו את מיטב האמנים, חלקם ידענים גדולים. כולנו בהינו, מסתירים פיהוק גדול מאחורי שפתיים קפוצות, בעבודות מינימליסטיות חדשות [מינימליזם חדש-Neo-Minimalism] של אחת הבוגרות. העבודות היו עשויות ברשלנות לא מנומקת: הכלאה גולמית, מעט דידקטית, בין דונאלד ג'אד ואיב קליין. השלדה של אחת העבודות הייתה פסל ה'מדפים' של ג'אד מצופה בפרווה סינטטית בכחול איב קליין.

החלטתי להשתלט ולהכתיב טון של דיבור. תחושותיי נעו בין דחייה רציונאלית ומנומקת לבין הקסמות מופקרת. הכיוון היה לקטול, לחסל. הרגשתי טוב, חזק ויודע. מילה אחר מילה, משפט עוקב משפט, הפרחתי פסקאות נוצצות לחלל החדר מלוות בתנועות ידיים ניאו-אקספרסיביות ובשימוש עודף באצבע המורה. אט-אט עטף אותי הטקסט, כלא אותי בבועה וניתק אותי מהסביבה. כנראה שהייתי ממשיך אותו, שבוי בקסמו עד עצם היום הזה, אילמלא חשתי במכות קשות של ברך על ירכי הימנית ובסוליית גומי שרמסה בגסות את חרטום נעלי הנוצץ. אלה היו ברכו וסוליית סנדלו של אחד מבחירי פסלנו, שהשתיקו אותי באחת. הוא רכן לעברי בתנועה הרמונית, כמעט לא מורגשת, קרב את פיו לאוזני ולחש: "מישורי, אין לה מושג על מה אתה מדבר".
התעוררתי.

נפלתי בדיוק לבור לתוכו אני מזהיר אחרים מליפול, או מנסה, לא תמיד בהצלחה, לחלץ אחרים שנפלו. וזהו הבור:
מינימליזם הוא עיסוק של אמנים מן הזן הידעני: אינטלקטואליים, רציונליים, שכלתניים, אניגמאטיים, בולעי  מאמרים תיאורטיים, קרי מזג ורוח, חידתיים, יבשושיים קמעה, מודעים היטב לדיבור הפנימי של המדיום בו הם פועלים ומנהלים שיח ביקורתי, שאתו, סביבו ובאמצעותו הם שולטים לחלוטין בטקטיקת ובאסטרטגיית העבודה שלהם. הם ניחנים ביכולת 'הורדת' הוראות ביצוע למבצעים את עבודתם [אסיסטנט-מפעל], אובססיביים ל ' LOOK' ולרמת הגימור של העבודה וחסרי חוש הומור עצמי.

לעומתם, בקצה השני והמרוחק של הסקאלה, נמצאים האמנים מן הזן האקספרסיבי: פראי אדם סתורי שיער או, לחלופין, בעלי בלורית וירטואוזית מסוגננת [פרנסיס בייקון – אלויס פרסלי]. מהמרים, מעשנים, שתיינים וצרכני סמים כבדים. פילוסופים עממיים נטולי מנגנוני איפוק ושליטה, בעלי תאוות ציור/פיסול חסרת מעצורים.  אקסצנטריים אנרכיסטיים, המנהלים אורח חיים מיני משוחרר, אובססיבי ופרוע. רומנטיקנים מנייריסטיים, אוהבי ציור פשטניים, חסרי עידון ומבט חקרני-ביקורתי על עצם ומהות פעולתם האמנותית.

*
נוח לחיות עם הכללות גורפות. מטבען, הן קיצור-דרך נגוע באמת. עדיף שלא.
האמת שלי – אמת? -  היא שאין כל הבדל היום בין אמן ניאו-קונספט/מינימליסט לבין אמן ניאו-אקספרסיוניסט. שום דבר רציני, שום תהום לא פעורה ביניהם, פרט, אולי, לצורך: הצורך להגדיר את הסגנון עבור קהל היעד, לסמן תחת שם את אחת הלהקות בסצנה. הצורך לשייף את הסקסאפיל, לקבל תגמול לאגו ולעצב אאורה פסיכולוגית.

בסרטי נעורים הליהוק קבוע: הכוסית היפה, הכוסון המדליק, השמן והחנון המשקפופר. כך גם בליהוק האבולוציוני של הבוגרים הטריים של לימודי האמנות. כמעט תמיד נמצא שם פרח מינימליזם וניצן אקספרסיוניזם [ניאו/רטרו]. הבחירה בז'אנר שמדיף ניחוחות קונספטואליים משתלמת. המינימליזם,  למרות שהוא נתפס כקצה נוקשה וסגפני, הוא סגנון גמיש, זליגי, לכאורה ניטרלי: כזה שמצליח להתאים את עצמו לכל זמן ולכל מקום. הסנוביזם הדקורטיבי, הגעגוע לנשגב האינטלקטואלי, מהלכים קסם על צוותי ההוראה, על  האוצרים, על הפרשנים והמבקרים. פריחתה של האניגמה: אין צורך לטרוח ולכתוב מאמרים נוסח ג'אד ומוריס -  סעו לשלום, המפתחות בפנים….

האקספרסיוניזם, לעומת המינימליזם, מופיע בגלים. באקדמיה הוא לא סגנון לכל עת. הוא בא והולך, הולך ובא. הופעתו והיעלמותו הם הסמנים המובהקים לחילופי העונות. הז'אנר האקספרסיוניסטי מדיף ריח של גוף: טסטוסטרון, ייצר בפעולה, חסימה של הרציונל, הטבע הפראי. הסטודנט שבחר בסגנון האקספרסיבי נתפס כלא מתוחכם, כחסר ממד אירוני,  כאחד שמסרב ליידע שהמוסד משתוקק להעניק לו. לפחות במקומותינו הוא לא אורח רצוי. הוא מתקבל בעיקום-אף בקרב הקהל האנין ובהתלהבות בקרב הקהל הרחב. אורי ליפשיץ, למשל, הגדול והחשוב בקרב האמנים שחיים בינינו (המאמר נכתב בשנת 2007, 4 שנים לפני מותו של ליפשיץ. המערכת), אמן שהקדים את תקופתו, מהווה דוגמא חיה וזועקת לשמים על האופן המעוות שבו נתפס הסגנון האקספרסיבי והשימוש בו. ציורי האינדקס שלו והשקפת עולמו האמנותית המתקדמת, הובילה בעצם לביטולה של החציצה המלאכותית בין המציאות לבין עולם האמנות והיא אחד מן הגורמים לבידודו ולהקאתו מלב הממסד האמנותי.

קשה עד בלתי אפשרי, לדעת או להצביע על הרגע המסוים בו הבחירה מתבצעת ומה באמת עומד מאחוריה. משהו, כנראה מבדיל, בין אלה שבוחרים בסגנון המינימליסטי כנוסח ייצוגי לבין אלה שבוחרים בסגנון האקספרסיבי. המשהו הזה מצוי אי שם בתחום האפור של הנפש והטמפרמנט, קבור עמוק מתחת לגודש הגירויים הכוזבים, חסום ומנותק. היום, בתוך כאוס האינפורמציה והוויזואליה, קשה מאוד לאתר אותו, להגיע אליו, לנגוע בו. מבחינתי, הוא כמעט שרירותי, עניין של טעם וריח לרגע, כמו ההבדל והשוני-לכאורה, הקיים בין מעצבי אופנה וריהוט,  או בין גוני-צבע שמבשמים משקה מוגז. יתכן שלפעמים זוהי החלטה קרת-רוח, צינית ופונקציונאלית, ספק, אך תמיד זו בחירה בסטייל, בתחביר ויזואלי שדורש כותרת באווירה קצרה וקולעת, כמו ה-S'60 וה-S'70: הדהוד של סלוגן. הבחירה בסגנון לא מחייבת את האמן בהיכרות יסודית ועמוקה עם ההיסטוריה והפילוסופיה הפורמאלית שעומדת מאחורי המותג הנבחר. לעומת זאת, הכרחי עבורו להתבונן ולקיים מגע אינטואיטיבי עם המציאות, שמזמנת לו מאגר אינפורמציה אינסופי. באמצעות אינטלקט האינטואיציה, אם יש לו כזה, ייצור ממנה חפץ.

*
האובייקטים של הניאו-מינימליזם הם עדות חיה לתופעת האבולוציה. האב-טיפוס הקדמון, המינימליזם ההיסטורי, כבר איננו. בתחילת העידן הפוסט-מודרני, ברגע המפגש של המודרניזם והפוסט מודרניזם, באזור הדמדומים של החיכוך, עוד חווינו חוויה סמי-אותנטית מהוריאציות הגנטיות. עכשיו, נותרנו עם המוטציות, עם שרשרת בלתי נגמרת של קליפות הד.נ.א, עם ייצוגי הרטרו – סגנון נטול מהות. 'ניוון' צפוי ומתמשך כתוצאה מהתפתחות היסטוריות הגיונית. בשני המקרים, הן של הניאו-מינימליזם והן של הניאו-אקספרסיוניזם, אנו צופים בכלום מוחלט, בגרסאות שדופות של נוסחאות. בעוד קישוטיי סרק, באובייקטים שמצטרפים לשאון המפלים הויזואליים. הילת ה"אמנות" מגוננת עליהם, שומרת על הסטאטוס התרבותי שלהם ועל ביקושם וערכם בשוק, אך ספק אם חווית שיטוט במוזיאון עולה על חווית שיטוט בסופר פארם. ספק גם אם שיחה עם אמן מחכימה ומרעננת יותר משיחה עם ראש המחלקה הקוסמטית באותו סופר.

הניסיונות הנואשים להגדיר אמנות מול אומנות מיותרים. המציאות ועולם האמנות נמצאים בעיצומו של תהליך מואץ של התמזגות. לא רק עולם האמנות והמציאות מתמזגים, גם הטיפוסים: האמן ו'איש המציאות'. שניהם חדורי מוטיבציה זהה: בניית קריירה. מייעוד הפכה האמנות לקריירה, רק קריירה. האמן והאזרח חולקים שפה אחת, שפת ההגשמה העצמית, השיווק השדרוג, וההמתגה: The Marker.  היחצ"נות, השיווק,  מינהל העסקים, הייצוג והתדמיות עדיין מחוץ למערכת לימודי האמנות. מפתיע עד כמה תהליכי ההפנמה של השינויים הטבעיים הללו כרוכים בקושי ומתנפצים אל חומות ההדחקה.

*

נתח גדול מהשיח היומי שלי מתנהל עם בעלי העסקים במרכז המסחרי השכונתי ומהווה חלק אינטגראלי, בלתי ניתן להפרדה, מהתקשורת המילולית אותה אני מקיים עם בעלי גלריות, סטודנטים, אמנים, אנשי אקדמיה וסוחרי אמנות. במקביל, על מישור אחר, צמוד אלי רטט, תפאורת רקע, מסך ויזואלי עשיר, שנע איתי כבן לוויה אילם לטקסט המילולי. נוח וטבעי לי לא להיות כבול לחלוטין לרצף המילולי והוויזואלי, אני בוחר בוורטיגו: האמנות היא לעיתים המרכז המסחרי והמרכז המסחרי הוא עולם האמנות.

מרדכי הוא ירקן באותו מרכז מסחרי. הוא חדור אמביציה להתקדם, להעלות את רמת החיים, לעשות כסף. הוא שכר חלל נוסף בקרבת חנות הירקות ופתח בו בר סלטים בשם המתוחכם 'מיקסלט'.  מהרגע בו החלו עבודות השיפוץ שוכנע מרדכי בצורך בעיצוב מינימליסטי.
"מינימליסטי?!", שאלתי אותו מופתע,"כן נמאס לי מהבלגן, אני רוצה שתהיה תחושה של ניקיון, בריאות, אויר ממוזג, תלבושת אחידה, כל דבר במקום, יעני מודרני, מתקדם, לא כמו הירקות. אני לא רוצה שוק, קלאסה, סטייל, הקליינטים מפלאפון, הפניקס, ערוץ 10, אתה מבין?" שאל רטורית.

הניסוח של מרדכי, חי וחד מאין כמוהו, משרטט בבוטות כריזמטית של שפת המציאות, את המסלול שעשה המינימליזם מאלטרנטיבה רדיקלית ואנינות מושגית נשגבת, עד שהפך למטבע לשון, למשטח בוהק, לכן שילוח למזון בריאות. בין לבין הצליח להתאקלם כחית מחמד, כפודל שמיתרי הקול שלו נחתכו באקט כירורגי אצילי: הפרעה פיזית-אסטטית על המסלול שבין לוע הסלון הפעור לבין שפת הבריכה.

ירקנים, בעלי גלריות, מעצבים וסטודנטים לאמנות, שחולקים אותה מציאות, קלטו את הערך המוסף של המעט שמחזיק הרבה: סנוביזם עיצובי, טרור 'הניקיון', מטהר אוויר בניחוח קונספט. מתיש ופטפטני להזכיר שוב את האקסיומות: "כל חזרתיות באשר היא כרוכה בהכרח בשינוי",  "כל Neo הוא גם New", ו"זה כבר לא עניין שבו מתחילים עם 'לוח ריק' או יוצרים משמעות המתבססת על חומר בתולי". בפועל, הדברים הולכים ונעשים יגעים כמו ההדהוד ה-1000 של מכת פעמון. הנוסחה נשחקה, השלדה חשופה ועומדת על קרעי פרשנות. האובייקט הוא אובייקט אך אף-פעם לא לבד. כל קיומו תלוי במציאות שמחוצה לו: הפסיכולוגית, הפילוסופית, הזואולוגית/ביולוגית, הצרכנית, הספורטיבית, הקוסמטית, המין התחלואים והמגפות, הטבע והאקולוגיה, השיח הפנימי עם עולם האמנות ומוסדותיו, הפמיניזם, הארכיטקטורה ועוד ועוד. ניתוח מעקפים שלא מצליח לטשטש את ארומת הקיטש הנוסטלגי, דוק ריחני של ימים אחרים. 'המהלכים' 'ההתעללויות', 'הסטיות', 'השיבושים', 'הביקורת', 'הפגמים', שמוכנסים לאובייקט המינימליסטי או לטקסט המלווה אותו לאורך עשרות שנים, נגרסו עד דק, נלעסו עד תום: מזון תינוקות לחוגי ערב במתנ"סים של מפעלות הפיס.

*
ה-סייט ספציפיות המינימליסטית והמעודנת מנייריסטית באותה מידה כמו  גרסת ניאו לנופי פרובנס. היא בדיוק כמו משיכת מכחול אקספרסיבית 'ישר מהבטן', אנכרוניסטית ונודניקית לא פחות מצייר ריאליסטי בדרכו לצייר פיסת נוף בגני יהושע כשתא המטען של מכוניתו גדוש בצבעי שמן ריחניים, מדללים ושפכטלים למיניהם. המינימליסט החדש לא יכול לוותר על טרטור האסיסטנטים במשך שעות בהזזת אובייקט מנקודה אחת לשנייה, לפעמים על חודו של  מילימטר. "זה לא מצלצל לי נכון", הוא יאמר. ימים הוא טרוד בכוונון התאורה ובליטוף אינסופי של האובייקט במטלית אבק. למרות כל זאת, הוא אף פעם לא יהיה שבע רצון. לעיתים קרובות יופיע לפתיחת התערוכה 'חמוץ': "משהו עדיין לא עובד לי מספיק טוב". הרי מדובר פה בניצוח על שברירי אלפיות המילימטר, שכל אחת מהן קריטית לתפיסת המכלול. זבוב שינחת לרגע קט על אחד האובייקטים יכול להוציא תערוכה שלמה מהאיזון הטהור ובוודאי לפרוע את הקונטקסט כולו.

מבקר האמנות המקצועי, עדיין מוחנף מהמפגש עם האמנות האנינה ומצפינת הסוד, לרוב יפתח בתיאור התערוכה כחידתית וכאניגמטית. הצבה מדויקת להפליא, יצירה שלמה ומדודה, מינימאליזם מושגי, מצמרר וטעון, שליטה מבריקה ווירטואוזית של האמן בחלל… -  תיאור טכני-פורמאלי שמהדהד, כמובן, את המעמקים ההיסטוריים ואת הכוהנים הגדולים ג'אד, אנדרה ופלבין.  ואז, יחבר אותו מבקר אמנות את כל המפרט החלול של שמות התואר האלה לרשימה שתכלול את תוכן ההודעה לעיתונות, את דבר האמן ואת פרשנות הפרשן.
פרשנות על אינטרפרטציה, הבהרות על הארות, הערות על הארות, ביאור של פענוח. הכול בגדר נחושים והשערות, ברק הכתיבה ומרחבי הדמיון.

התלות של העבודות בטקסט טוטאלית. בכל מדיום וז'אנר, אך בפרט במינימליזם. העבודות יכולות לספוג לתוכן הכל, כל טקסט: של יועץ קוסמטי או של פילוסוף של המדע. כל שיר יכול להוות ציטוט איורי כפתיח. לאף עמדה פרשנית אין יתרון על פני רעותה, שרירותיות סוחפת, של הייצוג ושל הטקסט. הטקסט והכותב הוא חלק מטרנד [סגנון!] בדיוק כמו המעצב ועיצוב הקטלוג. דפי ההסבר שרובם הם קאלט פרודי עסיסי, מונחים או מוצמדים לקירות בהתאמה מלאה עם העבודות כאילו באו לעולם יחדיו. היה ורשלנות של מפיק התערוכה או משב רוח מהמזגן הסמוך יתלשו ויעיפו את דפיי ההסבר ממקומם – ייכנס הצופה למצב של חוסר אוריינטציה וייאבד את הטעם ל'סתם' התבוננות.

*

לפנינו פולסים עצביים, לא יותר. תוצאה של תחזוקה באמצעות מכשור החייאה. חיים בהתאדות, איטיים ונמרחים בקיצוניות. איך מונשמת הגווייה החיה?

1. בעזרת מנגנון ההסברה והדחקה, המבאר ומפרשן עבור האמנים והקהל הרחב את אפשרות קיומו של המצב המופרך. בתי הספר לאמנות, תיכוני אמנות, תואר ראשון, תואר שני, חוגי יצירה והפעלה, סדנאות, הרצאות וחלטורה, האוניברסיטאות, הפתוחות והעממיות, לימודי המשך, לימודי אוצרות, פעילות אוצרותית, [פרטית, ציבורית,פוליטית,חברתית], מוזיאונים מרכזיים ופריפריאליים, ביקורת, סטודנטים חופשיים, אמנות וחינוך, תראפיה באמנות, גלה את האני…
מעל כולם ההיסטוריונים, מבקרי התרבות, הסוציולוגיה של התרבות, פסיכואנאליטיקאים, תרפיסטים, הם האוטוריטה, הוידוא, הגושפנקא שמעל לשקשוק היצירתי. והאמן, פקעת של רגשי נחיתות אינטלקטואלים, כנוע וצייתן, משתוקק למנת 'שכל' תקני, מאזין בדממה לגודש הפרשנויות וההסברים על עבודתו.

2. מכונת ההנשמה העיקרית היא השוק. השוק הוא שוק הוא שוק. ללא השוק יקרסו כל המפעלים לייצור ועיצוב האמן המוזכרים למעלה ועימם מערכת מסועפת של תארים ומישרות. תוכניות פנסיה וחסכונות רבים ירדו לטמיון. אינטלקטואלים של אמנות, אמנים, פקידים וקמעונאי אמנות מחוללים לקצב  וסאונד רשרוש השטרות.

העולם המערבי השבע מתמודד עם בעיית הפנאי ואריכות הימים. איך מתמודדים עם הבעיה? זורמים אתה לתוך העיסה הקפיטליסטית, ממלאים את הריק בתזונה נכונה עם יוגה, יהדות חילונית, מודעות אקולוגית, התמזגות עם הטבע, פילאטיס, טיולי ג'יפים, ויפאסאנה, מסאג' הוליסטי, מסאז' נחשים, חלוקי נחל, מעורבות הורים, חינוך אלטרנטיבי, סדנת ציור אינטואיטיבי, כתיבה יוצרת, עיצוב, שמנת, טאי-צ'י, בניין ודיור, דיאטת נוזלים, אגרוף וקראטה. חיים אורגניים בסביבה אורבאנית, בישול ושירה, הרצאות על מגדר, ארכיטקטורה ותרבות הסלבס, מדכאי דיכאון, אופנה ופוליטיקה יינות בוטיק, גרפולוגיה, קוסמטיקה, כירורגיה והאדם החדש, גאונות ויצירה, נשים באמנות שנות ה-70. עינוג עצמי ושיווק, קואוצ'ינג פילוסופים של תה צמחים. תאווה בולמית של חומר ורוחניות.
מחלת האמנות – היצירתיות היא מלכת הפנאי, האובססיה לגלות את האני היוצר שבך. הכול אמנות וכולנו יוצרים. שיח גלריה, קפה ושיח וסדנאות שוקולד.

*

זהו עולמנו-עולמם של מעצבי סגנון הקונספט-מינימליסטי, כמו-גם של מעצבי המבע האקספרסיבי. האמנים והקהל מנהלים מערכת יחסים מתואמת להפליא. אין חציצה, אין ניכור, לא קיימת מבוכה, רגע של היסוס. אין בוז מתנשא, אין כמובן ביקורת. הליכה מנומסת על ביצים. תנועה הרמונית מסוגננת על-פני מרחביהם של המרכזים המסחריים. עולם מקסים וזורם שאפילו את ההורות הצליח למתג. גברים מסוקסים עם זיפי זקן בן יום רובצים בבתי-קפה אופנתיים וילד מונח, רך ורפוי, על חזם אחוז במנשא בסגנון העולם השלישי. נשותיהם חולצות שד בפומבי, אף זה בגרסת ניאו-העולם-השלישי, על קרואסון וקפוצ'ינו. פנסיונרים בריאים, שנראים טוב לגילם, משאירים אחריהם שובלי בושם ואפטרשייב כבדים.

פעם היינו גנרלים מורידים פקודות מבצע ומתכננים פעולות נועזות בעורף הסלון. אחר כך הפכנו למאמני כדור-סל וכדורגל באותו סלון, מומחים למהלכים טקטיים. והיום, כולנו חרשי תרבות, סוציולוגים של כריכות רכות ובעיקר: אוצרים ויוצרים ואוצרים ויוצרים…. מתים על אמנות .

-    אז המלך הוא עירום?….
-    כן!…וגם הילד קשיש וטרחן.

העירום  בהיר ובולט לעין בעיקר בקצוות, המינימליסטיים והאקספרסיביים, אך לא רק שם.
ה'רוח' מתנקזת להפקה וביצוע. כל האמנים מסחריים, חלקם כושלים ואחרים סוחרים ממולחים. ישנם גם רומנטיקנים או מרצים לאמנות. הגלריות רק מסחריות והמוזיאונים מחסני חפצים, אתרי תיירות והפעלה, ממלאי פנאי. כמות הטקסטים והכותבים הולכת ותופחת ובהרבה מקרים תוכנם ויופיים של הטקסטים מאפיל על איכות העבודות. המפעלים לייצור אמנים ולייצור כותבים עובדים במלוא המרץ ופולטים מידי שנה מאות בוגרים. הזליגה של האמנות לתוך המציאות מייתרת את הצורך לחוות אותה באופן מלאכותי, מבעד לקירות האקוואריום, במוזיאון או בגלריה, ומאפשרת לנו לפגוש ללא חציצה, עולם חפצי עשיר, קסום וחופשי, פתוח לכל קריאה וטקסט אפשריים. היכולת להתבונן היא העיקר, וברגע שהיא הופכת לפעולה מיומנת חבל להחיל אותה על מה שמוגדר "אמנות": למה להסתפק במועט?

הילת האמן והאמנות עדיין חזקה. היא מבין מעט הפרות הקדושות שלא נשחטו והיא עדיין זוהרת בלבן על לבן מעל לאוזניים כרותות. הזמן יעשה את שלו. והוא אמנם עושה. בינתיים נתרכז בעירום.

הטקסט פורסם במקור בקטלוג התערוכה "מינימליזם, ניאו-מינימליזם ופוסט-מינימליזם", שהוצגה במוזיאון הרצליה בקיץ 2007

רב ערב 4.12.2013

$
0
0
חיפה. מרחב מעורב: גיליון מודפס חדש של "ערב רב"
בשער: סטס קורולוב – "אמא", שמן וצבע תעשייתי על עץ, 2011

"חיפה. מרחב מעורב"
השקת גיליון מודפס חדש של "ערב רב"

יום שישי, 6 בדצמבר 2013, בשעות 18:00–16:00

רחוב הנמל 10, חיפה

מגזין "ערב רב" משיק גיליון מודפס חדש ודו-לשוני (ערבית ועברית), המוקדש לעיר חיפה ולשאלת המרחב המעורב, בהשתתפות עשרות כותבים/ות ואמניות/ים

האירוע ייערך בסדנאות החורבה בחיפה וישולב בהשקת המתחם. במסגרת האירוע יתקיימו רב-שיח קצר עם משתתפי/ות הגיליון, הופעות, שתייה ומסיבה.

סטודיו פתוח: דוד בהר-פרחיה, חמודי גאנם, ניר דבוראי, הדס וייס, ויק יעקובסון-פריד, מנאל מחמיד, ניצן סט, אורית סימן-טוב, יובל פייגלין.
הופעות: דנה פשיגודה, דני שחם ואורי לוינסון, אילת לרמן.
תקלוט: מייסלון חמוד והגר שיזף.

הגיליון יחולק בחינם.

האירוע מתקיים במסגרת אירועי "חיפה ארט" ו"החג של החגים", בחסות בירה מכבי.

תוכנייה מלאה באתר הפסטיבל.
אירוע בפייסבוק

יעקב רוזנבוים, חולון 2

התערוכה "חפש את ה-Femme"

גלריית האורגים 21, חולון

פתיחה: מוצ"ש, 7 בדצמבר 2013, ב-20:00
נעילה: 4.1.2014

אוצרת: יפה שוחטים-עמרני

התערוכה, שמוצגת לרגל פתיחת המתחם, עוסקת בדימוי האשה בעידן של הדרת נשים, מחד, והתחזקות מעמד האשה בתחום העסקי, מאידך. בין איפור, פרכוס אופנה ונראות – לרעלה, כיסוי ראש, פאה או חילוניות מוצהרת. האשה בזוג או ביחיד, עצמאית או נחבאת, אשה עם אשה, אשה עם גבר, אשה עם ילד. בתוכנית: פרקי נגינה על-ידי תלמידות הקונסרבטוריון על-שם פרופ' שור.

הגלריה פתוחה בימים ראשון ורביעי, 20:00–17:00; שבת,13:00-11:00 , או בתיאום מראש: 050-5925521

לידה שרת-מסד

לידה שרת-מסד, "זה בידיים שלך"

בית האמנים על-שם זריצקי, תל-אביב

פתיחה: 5 בדצמבר 2013, ב-19:30
נעילה: 28.12.13

אוצרת: שירלי משולם

בסדרת תצלומים מינימליסטית בשחור-לבן תיעדה לידה שרת-מסד, יוצרת רב-תחומית, את הריטואל הפרטי שלה – ליפוף נייר דבק על אצבעות ידיה, תוך נקיטת מניפולציות צילומיות שמחדדות אלמנטים דרמטיים ותיאטרליים. מסע אישי של האמנית אחר חופש יצירתי, תוך בדיקה חוזרת ונשנית של הפעולה עצמה – פעולת היצירה ותהליכיה.
שרת-מסד החלה לעטוף את קצות אצבעותיה בשעה שעבדה עם חומרים דוקרניים כמו חצץ, אבנים, חוטי ברזל ומשטחים חלודים. עם הזמן הפכה עטיפת קצות האצבעות לריטואל שמתקשר ל"תחושה פיזית של כאב שמלווה את עבודת האמנות בעשייה הפיזית בידיים", אך מהווה גם "ביטוי חיצוני לתחושות פנימיות ולרגשות מעוררי כאב".

רח' אלחריזי 9, תל-אביב. שני עד חמישי, 10:00–13:00; 17:00–19:00; שישי, 10:00– 13:00; שבת, 11:00–12:00. טל' 03-5246685.

artassoc@012.net.il

שמעון עטיה

"עובדות בשטח", שיח ומפגש עם האמן שמעון עטיה

ארטפורט תל-אביב, מיסודה של הקרן המשפחתית על-שם תד אריסון

יום חמישי, 5 בצדמבר 2013, ב-19:30

האמן האמריקאי שמעון עטיה, שמתארח בימים אלו בתוכנית הרזידנסי של ארטפורט, יציג במפגש את עבודתו ברחבי העולם וידבר על הפרויקט החדש שעליו הוא עובד בימים אלה בישראל. הפרויקטים של עטיה עוסקים ביחסים שבין מקום, זיכרון וזהות. דרך צילום, וידיאו ופרויקטים במרחב הציבורי הוא מעורר לחיים אתרים ציבוריים על-ידי דימויים מההיסטוריות האבודות שלהם ומעניק צורה חזותית לזיכרון.

בפרויקט המפורסם שלו, "הכתובת על הקיר" מתחילת שנות ה-90, הקרין עטיה על בניינים בברלין תצלומים של החיים היהודיים שהיו בהם לפני מלחמת העולם השנייה. פרויקטים מהתקופה האחרונה עוסקים בהחייאה של זכרונות פרטיים וציבוריים באמצעות סביבות וידיאו רב-ערוציות ועבודות נייר. רוב הפרויקטים של עטיה כוללים מעורבות חזקה עם קהילות מקומיות.

ארטפורט, דרך בן-צבי 55, תל-אביב.

www.artportlv.org

קרלה קרנציה, חולון

The Sound Of Pop-Art – מחווה לפופ-ארט הישראלי

אולמות וולוו, רח' יצחק שדה 17, תל-אביב

פתיחה: 3 בדצמבר 2013, ב-19:30
נעילה: 24.12.2013

אוצרת: בשמת ניראון

תערוכה קבוצתית המציגה סינתזה של שתי שאיפות: האחת לאמנות המבטאת את המקום, החומרים, הגיאוגרפיה, הנושאים, המיתוסים והלאומיות הלוקאלית, והאחרת מבטאת את הרצון להיות אוניברסלית. ערבוב של "כאן ושם", מתוך זיקה המזהה את הכאן כחברה חדשה המוציאה את העיקרון הציוני מן ההקשר הגיאוגרפי.

מציגים: ברוריה פסטרנק, יהודית פסקל, יעקב הרפז, ענבל שטרק, בתיה גזית, אילנה טמאן, טל שר, אסתר חן-ברזילי, מירב נאור-וינשטוק, אלעד קורן, מיטל שבירו, לי חן, אלון הדר, דן גרובר, שלמה בנימין, אתי יעקב, ליקה רמתי, נירה נתנאל, יולנדה אנטל, חדוה רודברג, משה דיין, קטרינה קולומייבסקי, חיים בירן, קלרה קרנציה, בשמת ניראון, שלי עגיב, מיכאל ריידר, ראובן ברכה, אריק ברכה ועוד. 

http://volvo-israel.co.il/?CategoryID=191

אלי גור אריה, ללא כותרת

"דמיון", תערוכה קבוצתית שאצרו תלמידי שנקר

פתיחה: 5 בדצמבר 2013
נעילה: 31.12.13

התערוכה, שאצרו סטודנטים מהמחלקה לאמנות רב-תחומית בשנקר, מציגה יצירות של אמנים שונים במגוון מדיומים, ביניהן דמיון חזותי. נקודת המוצא שבבסיסה היא ההנחה שדווקא בחינת מה שנתפס במבט ראשון כדומה מגלה את ההבדלים ומסיט את תשומת הלב אל שאלות של הבדל.

מציגים: מאיה אטון, יערה צח, גלעד אפרת, רועי קופר, טל פרנק, אלי גור-אריה, יאיר גרבוז ודוד וקשטיין.

התערוכה תוצג בגלריה על-שם וורת במחלקה לאמנות רב-תחומית, רח' ז'בוטינסקי 8, רמת-גן). ראשון עד חמישי, 10:00–20:00; שישי, 10:00–13:00.

לפרטים מלאים: כאן.

ארקדי זיידס, "מחקר-ארץ"

Arkadi Zaides | Land-Research | بحث-وطن | מחקר-ארץ

8.12, 20:30 בית מזיא לתיאטרון, מסילת ישרים 18 ירושלים

ב"מחקר-ארץ" הופך ארקדי זיידס את הבמה למרחב של חקירה והתבוננות, בו נבחן מחדש הקשר המורכב בין גוף למקום. אל מול תמונות נוף שסוע, נשזרים חמישה קטעי סולו של פרפורמרים מרקעים שונים, העוברים תהליך אישי של טרנספורמציה. בחינת המציאות דרך תהליך המחקר הפיזי מציעה מיפוי מחודש של הנוף המקומי, וקושרת יחד את הפוליטי עם האישי.

דף האירוע בפייסבוק:​  https://www.facebook.com/events/815388168494551
קטע קצר מהמופע  http://www.youtube.com/watch?v=bi-MEwI3R4M
לרכישת כרטיסים   https://www.tixwise.co.il/he/land-research

מעוניינות/ים בכרטיס?

2 כרטיסים זוגיים יחולקו למי שיכתוב לכתובת raverev@gmail.com. נא לציין בדוא"ל את שם המופע, את שמכם/ן המלא ומספר טלפון.

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎

Viewing all 4036 articles
Browse latest View live