Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4030 articles
Browse latest View live

שובם של ימי-הביניים, שוב

$
0
0

לא רציתי ללכת לראות את פישלי ווייס בגוגנהיים. עבדתי קשה בניו-יורק, והזמן שלי היה מועט. את רוב העבודות החשובות שלהם ראיתי כסטודנט בבצלאל. ובכלל, ניו-יורק מלאה בדברים מעניינים יותר. רבע שעה ארוכה עמדתי ליד הגוגנהיים והתלבטתי אם זה בכלל שווה 25 דולר, כשממול המטרופוליטן האינסופי הוא חינם. ידידה אמרה לי שזו תערוכה חשובה, היסטורית. לפתע הופיע צורך גופני דחוף (כנראה בשל ארוחת הבוקר השמנונית במלון) ונפלה ההכרעה. אחרי שסיימתי את ענייני והתפניתי לראות את העבודות, עלה בדעתי שפישלי ווייס היו אוהבים את הסיפור הזה: אדם מכריע את ההכרעות האסתטיות והערכיות שלו על בסיס גופני (וייס אמנם מת ב-2012, אבל אני מתייחס לצמד כישות אחת לצורך הדברים).

הגוגנהיים הוא ממסד עם מאפיינים פשיסטיים. את המבנה ואת הקירות העגולים איני מבין כחדשנות מודרנית, אלא כפרקטיקה למשטור התנועה שלך (שוב, בניגוד למטרופוליטן הענק והכאוטי, שאתה משוטט בו והולך לאיבוד). עליך לעלות בספירלה המתנחשת בכיוון ובקצב שהמוזיאון מכתיב. האמצע הריק של הספירלה הופך אותך לחשוף בכל רגע למרכז הפנאופטיקון. מהוויי-פיי (שבמטרופוליטן הוא חינם וחופשי) אתה יכול ליהנות רק אם תמסור כתובת מייל ופרטים מזהים. גם את זה, חשבתי לעצמי, פישלי ווייס היו ודאי אוהבים.

פישלי ווייס - מתוך התערוכה

פישלי ווייס – מתוך התערוכה

התערוכה נפתחת במופעים של קיטש שהתרוקן מיכולתו להיות התנגדות. כלומר, בהנחה שיש ממסד אמנותי שמייצר קונבנציות של טעם טוב והקיטש הוא בבחינת התנגדות לקונבנציות האלו – הקיטש של פישלי ווייס מעוקר גם מהיכולת הזו. התחושה היא שאתה מוצף בגלים של כלום. גלים של הומור ואירוניה. אתה עומד פנים אל פנים מול הלא-כלום מ"הסיפור שאינו נגמר", מעין מניפסטציה פלסטית של מדבור הממשי הבודריארי, אבל בקטע קליל. ברוך הבא למדבר של הממשי: קטעים פה. מכוניות הגבס הלבנות והאטומות; עולם ריק ואטום שבו אין מבדיל בין צעצועים לדברים שאינם צעצועים. היחס הקבוע הוא לתרבות הפופולרית: הכל זה הכל.

פישלי ווייס עורכים את האנציקלופדיזציה של חיי היום-יום. בעבודת וידיאו מהביאנלה בוונציה 1995 הם מציגים עשרות מסכים המקרינים ללא כל היררכיה את כל מה שיש. הכל זה הכל. זוהי הכשרת שרצים פילוסופית ואסתטית. זוהי לא חתרנות, לא ביקורתיות. ולא בדיקת גבולות. כלומר, בהנחה שאת הטענה לרפלקטיביות יכול לטעון כל אחד. גם השודד יכול לטעון שזה היה בעצם שוד על אודות מעשי שוד. שוד מודע לעצמו, ארס-פואטי, ביחס לפואטיקה של מעשי שוד. גם את הטענה לאירוניה מפוקחת יכול לטעון כל אחד; את הטענה להומור, פרודיה, ציטוט, וכך גם את הטענה להליכה על הגבול בין אמנות ללא אמנות. טענות אלו יושבות על המדף וזמינות לכולם. וגם לא ברורה המוטיבציה לעבוד שנים ארוכות בלייצר עוד ועוד מופעים של המחוות האלו.

במהותה זוהי תערוכה ימי-ביניימית. הרעיון הוא להתבונן ברגע של הרנסנס, של עליית האדם למרכז הבמה, של ניסוחה של הקדמה, המודרניות, ולהחזיר את הגלגל לאחור. זוהי בין היתר המשיכה הגדולה שלהם לצילום: הצילום מצד האמת הפילוסופית הוא אמנות ימי-ביניימית. למה אני מתכוון?

פישלי ווייס - מתוך התערוכה

פישלי ווייס – מתוך התערוכה

ההיסטוריון הגרמני הנס בלטינג מתאר יפה מאוד רגע בימי הביניים שבו הדימויים – שמאחוריהם לא עמדו מחבר או אמנות, אלא הם היו אובייקטים לפולחן, לנוי, לתפילה – היו מטבעם אובייקטים קסומים. מריה האצילה מכוחה לאיזה קדוש כדי שיוכל לצייר את דיוקנה; המטפחת של ורוניקה שעליה הופיעו, מעשה פלאים, תווי פניו של המושיע; התכריכים מטורינו. ברנסנס, לעומת זאת, נעשו הציורים והדימויים פחות קסומים, פחות אובייקטים שמוציאים אותם לטיול בכפר כשיש מגפה. הם נעשו אובייקטים שאדם עשה. אדם חתום עליהם. שיש להם אודותיות (aboutness). שיש להם שיח פנימי ואופק אוטופי. שיש להם היסטוריזציה. בקיצור, הם נעשו לאמנות.

בתצלום יש יסוד שמשחרר אותנו מהאדם החתום עליו. הוא נולד על המצע כמעשה קסם. לעתים קרובות הצלם לא ידע בכלל מה קלטה העדשה. זו הסיבה שפוסטמודרניסטים רבים כל-כך אוהבים את הצילום; הוא משרת היטב את המחשבה על עולם ללא אדם, ללא היסטוריה וללא אמנות. אצל פישלי ווייס הדבר מובהק. התערוכה כולה, ואולי מפעל חייהם כולו, מתגלה כמכונת הזילות הגדולה: מה שנכנס מצד אחד יוצא זול מהצד האחר. נצרות? סקס? ואניטס? אהבה? הכל סחורות צעצועיות ומטופשות.

אני מטייל בתערוכה וחושב לעצמי, המוטיבציה שלי היא להביא לעולם דברים יפים, עמוקים וחכמים ככל שהאינטלקט והכישרון מאפשרים לי. מה המוטיבציה של פישלי ווייס? לרוקן את העולם? ללעוג? לקטלג? לשנוא את העולם שנאה מלאני קליינית כזו השואפת לרוקן את השד ולחסלו, שלא מסוגלת לראות את האחר כנפרד ושלם ולכן הכל זה הכל והכל רודפני וריק? ולהציג כעמדה מתוחכמת את שנאת העולם הזו?

פישלי ווייס - מתוך התערוכה

פישלי ווייס – מתוך התערוכה

הדימוי החוזר בתערוכה הוא זה של קעריות הכלבים. האם אנחנו הכלבים המחכים להיות מואכלים? האם קעריות הכלבים הריקות האלו הם אנחנו, כלי קיבול ריק שאחרים ממלאים ואחרים מתענגים ממנו? ושוב בחדר צדדי: מיליוני תצלומי כל העולם. הכל זה הכל. ובהמשך, העמדת אובייקטים בשיווי משקל. כמו כשאתה יושב במסעדה ומחכה לחשבון ומעמיד את המלחייה על הפלפלייה: אמנות של פנאי והעדר דעת שהופכת למוזיאלית.

למעלה הווידיאו "The Way Things Go" המיתולוגי. התמוטטות והתפרקות מתמדת. אני זוכר את ההתפעלות שלי מהסרט הזה כסטודנט. היופי בפרוזאי, התהליך המייצר פואטיקות כמו מעצמן. אני מבין עכשיו את הימי-ביניימיות של העבודה הזו. מרחיקים כל עדות של מגע אנושי. נכון, יש יופי וקסם, אבל מה שמייצר אותם הוא השטות הקומית של חומר נופל מעצמו על חומר אחר: מה זה אומר עליך, הצופה? שאתה מתפעל משטויות המתרחשות מכנית (או פלאית) מעצמן. ההתפעלות שלך היא ריקה. הכל זה הכל והכל ריק.

בהמשך: פיסול היפר-ריאליסטי של הבנאלי. היגיון של אולפניי יוניברסל. השקעת היתר במיומנות ובחומרים כדי לייצג שטויות חסרות ערך. כי הכל זה הכל והכל חסר ערך. לאט-לאט התערוכה כל-כך דיכאה אותי שחשבתי להסתובב ולא להמשיך. מאות פסלונים קטנים וקומיים (תמונות מצורפות) של ויצים והברקות שבעודפות ובשכנות זו לזו מתרוקנים מכל ערך. פסל אחד של "נירון נהנה מנוף רומא הבוערת" ולידו שני סנאים ולידם זוג ישנים במיטה עם הכיתוב: "בני הזוג איינשטיין ישנים מעט אחרי שעשו את בנם הגאון לעתיד אלברט". אינפלציה של שטויות והצחקות.

פישלי ווייס - ״בני הזוג איינשטיין ישנים מעט אחרי שעשו את בנם הגאון לעתיד אלברט"

פישלי ווייס – ״בני הזוג איינשטיין ישנים מעט אחרי שעשו את בנם הגאון לעתיד אלברט"

בקומה למעלה הקרנות אירוניות של שאלות קיומיות בערבוביה על הקיר במקביל לשאלות סתמיות. היגיון של פרסומת לקולה. כי קולה זה טעם החיים. כי הכל זה הכל. כי אנחנו שוב בעיצומם של ימי-הביניים. מתרחקים מההומניזם והעמדת האדם במרכז אל עבר עולם שבו כוחות סתומים וטכנולוגיים מחליפים את הכוחות הסתומים של הדת.

מעבר לכביש, במטרופוליטן, תערוכת ענק של אליזבת ויז'ה לברון, ציירת שחיה ושיגשגה במקביל לז'ק לואי דוד. ידידתה של אנטואנט שגלתה מצרפת המהפכנית וציירה את אצילי רוסיה ופולין. יש פמיניזם, הומניזם ואהבת אדם בכל ציור מתקתק וקיטשי של אצילה גדולת עיניים. בניו-מיוזיאם, בתערוכת וידיאו אינטליגנטית ומרגשת, אנרי סלה מפצל יצירות מוזיקליות בזמן בחלל ובדימוי, כשפתאום מופיע סקסופוניסט אמיתי ומנגן דיאלוג עם הווידיאו. מצאנו את עצמנו המומים. נרגשים. מסתמן שהאדם עוד כאן, ככלות הכל.

הפוסט שובם של ימי-הביניים, שוב הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


21.03.2016 |רב ערב |ספיישל פורים

$
0
0
השבוע ברב ערב – אירועים, פעילות ומסיבות לגדולים ולקטנים:

אריאל תגר (Kalbata) ואורי ורטהיים (Mixmonster) Congo Beat the Drum

Congo Beat the Drum
הקרנת הסרט של  אריאל תגר (Kalbata) ואורי ורטהיים (Mixmonster) בבית הנסן, ירושלים.

יום שני | 28.3.2016 | 20:00

שני מוזיקאים מתל אביב נוסעים לג'מייקה כדי להקליט אלבום עם אמני רגאיי נשכחים. הסרט עוקב אחר אריאל תגר (Kalbata) ואורי ורטהיים (Mixmonster): מהסטודיו במרתף שלהם בתל אביב אל הגטאות של קינגסטאון, שם הם מחפשים את הזמרים האהובים עליהם מימים עברו, ונאלצים להתמודד עם תרבות זרה, לעתים מאתגרת, בניסיון להשיג את מטרתם.

הסרט הוא מסע מוזיקלי ייחודי אל הפינות השכוחות של הרגאיי של שנות ה-70 וה-80, המספק הצצה נדירה לעולם המעושן והמאובק של הראב-א-דאב ואלופי העבר שלו.לאחר ההקרנה שיחה עם הבמאי, הדי.ג'יי, המפיק והאספן אריאל (כלבתא) תגר

האירוע בפייסבוק
הכניסה חופשית

פורים בבית הנסן, ירושלים

אירועי פורים בהנסן

נשף פורים בשיתוף עם קהילת ROI והישיבה החילונית בירושלים
חמישי, 24.3.16, ב-20:45 

בתוכנית:
20:45 – קריאה חדשה במגילה עם יונתן לוי, פיי שפירו, קרן בן-אלטבט, אבנר מרים-עמית, נעם פרתום ואמיר מנשהוף.
22:00 – נשף סוער אל תוך הלילה עם מוזיקה טובה, הרבה אלכוהול וסדרת די.ג'יים:
DJ Ramzy Al Spinoza; DJ Yaya (Yaara Goldman); DJ Giora (Gio); DJ חן אלמליח.
כרטיס: 54 שקל. מספר המקומות מוגבל, מומלץ להזמין כרטיסים בהקדם.
הסעה חינם מתל-אביב תצא ב-20:30 מרכבת צפון ותעזוב את הנסן ב-02:00–02:30 לפנות בוקר. אם תרצו להצטרף אליה, יש לבקש זאת בלינק שבו תרכשו את הכרטיסים.
הכניסה בתחפושות בלבד.

פסטיבל מסכות בפאבלאב – סדנאות יצירה לכל המשפחה
ראשון, 20.3.16, בשעות 16:00–19:00
שלישי, 22.3.16, בשעות 16:00–19:00
סדנה ליצירת קסדת מסכה ייחודית, הכוללות אור ותנועה, באמצעות טכנולוגיות מתקדמות כמו חיתוך לייזר והדפסה תלת-ממדית.
לילדים בני 6+.
עלות הסדנה: 60 שקל.
הרשמה כאן

בית הנסן, מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה, רח' גדליהו אלון 14, ירושלים.

הצגה לפורים בבית אבי חי, צילום: מעוז ויסטוך

"שני כובעים", הצגה לפורים בבית אבי חי

 רביעי, י"ג באדר ב', 23.3.16, בשעות 15:00 ו-17:00
חמישי, י"ד באדר ב', 24.3.16, בשעות 11:00 ו-13:30

במסגרת "אגדות הלבנה" – סדרת הצגות לילדים לפי חודשי השנה – הצגה לכבוד חודש אדר

לבני 4–8, "שני כובעים": מעשה של שטות על איש פשוט שהחליף כובע בטעות.
ההצגה תעלה במהלך חופשת פורים.

לאחר ההצגה תתקיים סדנת יצירה לפורים: "מתחפשים עם כובעים".
מחיר: 30 שקל לילד, הורה מלווה ללא תשלום. המחיר כולל הצגה וסדנת יצירה.
משך הפעילות כשעתיים.

פרטים נוספים

בית אבי חי, רח' המלך ג'ורג' 44, ירושלים.

פורים במוזיאוני חיפה

פורים במוזיאוני חיפה
מתחפש לכם פורים יצירתי במיוחד? תערוכות חדשות, סדנאות יצירה ברוח החג, הצגת ילדים ועוד במוזיאוני חיפה!

23.3.16 – "כוכבי הנינג'ה" במוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית: הדגמה והתנסות באמנויות לחימה יפניות וסדנאות מיוחדות להכנת אביזרי נינג'ה.
24.3.16 – ההצגה "גברת כלום" במוזיאון חיפה לאמנות: עיבוד חדשני ומרענן של תיאטרון הקרון לאגדה "הדייג ודג הזהב".
25.3.16 – סדנת גיבורים מצוירים במוזיאון הרמן שטרוק: הדפסת דוגמאות צבעוניות של גיבורי מגילת אסתר ועיצוב תלבושות ססגוניות לדמויות.
26.3.16 – "פיראט ליום אחד" במוזיאון הימי הלאומי: סיור בתערוכה, כתב חידה למציאת אוצר וסדנת יצירה של אביזרי התחפשות של שודדי ים.
26.3.16 – "אני פורים", סדנה מיוחדת במוזיאון חיפה לאמנות: "נחפש" את העיר חיפה ונשלב בנופיה דמויות ואובייקטים מהעתיד בהשראת הסרט "כנס העתידנים".

לשעות ופרטים על האירועים

פורים בגן הפסלים של מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, צילום: טל ניסים

פורים בגן הפסלים של מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית
מתחם פעילות על הדשא ובחזית המוזיאון

חמישי, 24.3.16, בשעות 10:30–14:00

בגן הפסלים של המוזיאון יוקם מתחם פעילות של מוז"ה (אגף החינוך של המוזיאון): שדרה של ספרים ענקיים שישמשו מתחם יצירה ופעילות בהשראת ספר ילדים מוכר בעברית, סדנאות אישיות, יצירה, הפעלות שונות, תיאטרון, פינות צילום ועוד. במתחמים ישולבו פסלים חיים, אמני תיאטרון רחוב, שחקנים, מוזיקאים, תפאורות ענק, אמני קרקס וילדי תנועת הצופים שיעזרו בהפעלה.

הכניסה ללא תשלום.

הרפתקאות פורים במוזיאון תל-אביב לאמנות. צילום: באדיבות מוזיאון תל-אביב, אגף החינוך

הרפתקאות פורים תשע"ו במוזיאון תל-אביב לאמנות
לילדים בני 7–12

רביעי, 23.3.16, בשעות 10:00–13:00

"דיוקן עצמי/דיוקן צבעוני" – הרפתקת ציור מלאת צבע. בסדנה נעבוד בטכניקה מעורבת המשלבת צילום וציור, דיו וקסת, בעקבות יצירות ויוצרים מתקופות שונות. בתערוכה הפעילה "אני והסלפי שלי" נבחין בין דיוקן עצמי לסלפי ונשלב את הסלפי שלנו עם דיוקנאות של אמנים.
"מסכים ומסכות" – הרפתקת פיסול בעקבות דמויות ותלבושות ביצירות אמנות. בסדנה ניצור מסכות ייחודיות בטכניקה המשלבת שימוש בחומרי פיסול מודרניים ותחבושות גבס. נצלם צילום סלפי עם המסכות שיצרנו בתערוכה הפעילה "אני והסלפי שלי".
"דמויות מתחפשות" – הרפתקת הדפס רשת בשילוב רישום בהשראת מסכות והמשמעות החבויה בהן ביצירות אמנות.
כרטיס: 70 שקל לילד. כרטיסים מראש בקופת המוזיאון, טל' 03-6077020.
מספר המקומות מוגבל.
יש להצטייד בארוחה קלה.

"סיפור.עם אתיופיה" בבית אבי חי, ירושלים

"סיפור.עם אתיופיה" בבית אבי חי

רביעי, כ' באדר ב', 30.3.16, ב-21:30
חברי ההרכב "קפה שחור חזק", אילק סהלו ואורי אלמו, פוגשים את יואב קוטנר לשיחה עמוקה ואינטימית אל תוך הלילה, העוסקת בסיפורים שמאחורי השירים.גילי יאלו (זבולון דאב סיסטם) מארח את אבטה בריהון
חמישי, כ"א באדר ב', 31.3.16, ב-20:30
מפגש מוזיקלי מסקרן בין דורות, מקומות, צלילים וזכרונות שיוצרים יחד צליל עמוק, חדש ומיוחד במינו. גילי יאלו עוסק ביצירה מקורית ומשלב בין מוזיקה אתיופית מסורתית למוזיקה עכשווית. אבטה בריהון הוא סקסופוניסט ומלחין המשלב בין הג'אז למוזיקה האתיופית של שורשיו.אוכל, בריאות ואתיופיה שביניהם – סדנה קולינרית סביב אוכל אתיופי
רביעי-חמישי, כ'-כ"א באדר ב', 30-31.3.16, ב-18:00

מה בין האוכל המסורתי האתיופי למטבח הבריא בשנת 2016?
מנחה: שרה סרקאלם-מספין, מבעלי מסעדת אדיס-אבא.
כוחה של התקשורת – יוצאי אתיופיה בתקשורת: סיקור, דימוי והשפעה
רביעי, כ' באדר ב', 30.3.16, 19:30
רב-שיח שבו נעסוק ביחס של התקשורת ליוצאי אתיופיה בישראל בהקשרים שונים, בסיבות ליחס הזה וכיצד הסיקור משפיע על המפגש של יוצאי אתיופיה עם שאר חלקי החברה הישראלית.
מנחה: פנינה תמנו-שטה, ח"כ לשעבר, עורכת-דין, עיתונאית ופעילה חברתית.
משתתפים: ברהנו טגניה, ענת סרגוסטי, אסתי עלמו.

פרטים נוספים
בית אבי חי, רח' המלך ג'ורג' 44, ירושלים.

"עננוצה", נעה דר. צילום: תמר לם

קבוצת מחול נעה דר מציגה: "עננוצה"
מרכז סוזן דלל, תל-אביב
לילדים בני 5 ומעלה ולכל המשפחה

שבת, 26.3.16, ב-11:30

"עננוצה", יצירתה של נעה דר לילדים, היא אחותן הקטנה של "משחקי ילדים" ו"החלום הוא צייר גדול", עבודותיה הקודמות לקהל צעיר ולכל המשפחה, שזוכים להצלחה רבה. "עננוצה" מורכב מסיפורים קטנים שנוגעים בתהליכי מעבר והשתנות – מילד למבוגר, מזחל לפרפר או מקוף לאדם – כמו גם בחילופי רגשות, מקומות ויחסים. העולם ב"עננוצה" משתנה בדומה לסיבוב קליידוסקופ או צורות עננים. הוא נע הלוך וחזור מהמוכר לדמיוני ומהיומיומי למופלא, וכמו בחלום, הדמיון מגיב למציאות ובעזרתו אפשר לפתור בעיות, להמציא, לגלות ולצאת להרפתקאות.
יוצרת וכוריאוגרפית: נעה דר.
טקסט מקורי: שירה גפן.
מלחין ויוצר פסקול מקורי: דניאל סלומון.
רקדניות: מור נרדימון, נועה שביט, איה דגני.
עיצוב חלל ותלבושות: פולינה אדמוב.
תאורה: אורי רובינשטיין.
קולות מוקלטים: אורנה קרת, שירה גפן, לב קרת, מאיה צ'רנוברוב, הלל שעשוע-דר.מחיר כרטיס: 75 שקל.
טלפון להזמנות: 03-5105656.

"עולם פלאי של דמיון ויופי נפער מול עינינו" ("ידיעות אחרונות")
"מהפנט. התוצאה הסופית פיוטית ומרגשת" (עכבר העיר)
קליפ המופע
לפרטים נוספים על המופע באתר קבוצת מחול נעה דר

המופע "עננוצה" נוצר בתמיכת ובמסגרת הפרויקט "עפים" של המועצה לתרבות של מפעל הפיס, לעידוד יצירת מופעי מחול איכותיים המיועדים לילדים.
* זוג כרטיסים למופע יוגרל בין קוראי "רב ערב" שישלחו מייל

***
המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: raverev@gmail.com

הפוסט 21.03.2016 | רב ערב | ספיישל פורים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ללא כותרת

$
0
0
untitled 2014 Mixed media on canvas 120x160 cm

Untitled, Mixed media on canvas,120×160 cm, 2014

 

מיכל גבע, פרויקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת:יעל רביד.

המוטיב המרכזי בעבודות שלי בשנים האחרונות הוא צורות של התפרקות (forms of distraction) – מצבים של קריסה וחוסר יציבות, אדריכלות בנוף חסר קרקע, עם הקשרים למציאות המקומית והפוליטית והתייחסות ליצירות שונות מתולדות האמנות. בשנה האחרונה אני לומדת בתוכנית ה-MFA ב-School of Visual Arts בניו-יורק. בעבודות אלה הולכת ומתפרקת גם השלמות של הפורמט; פורמט הציור הקונבנציונלי נפתח למערך מקוטע של חלקים שמתחברים זה לזה במעין קולאז'/אסמבלז'.

www.michalgevaart.com

מיכל גבע, מרץ 2016.

הפוסט ללא כותרת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

תיאוריית המימד הרביעי של פילקו

$
0
0

במסגרת תוכנית התערוכות השנתית "הילדים רוצים קומוניזם" במובי – מוזיאוני בת-ים, משמש חלל קבוע במוזיאון כאולם קולנוע שבו יוקרנו מגוון עבודות וידיאו חדשות וסרטים ישנים וחדשים. בסבב הראשון של "הילדים רוצים קומוניזם" יוקרנו סרטי מדע בדיוני מהגוש סובייטי. ז'אנר המדע הבדיוני בספרות נוצר ברגע קיצוני של אי-יציבות שחולל התיעוש הקפיטליסטי במאה ה-19. ז'אנר זה כלל, לצד מסעות במרחב לכוכבים אחרים, גם מסעות בזמן.

היכולת לנדוד בזמן אל העתיד קיבלה ביטוי אמנותי באפשרויות שהציע הקולנוע – וביטוי פוליטי בתפיסת המהפכה של לנין, שהמציא מכונת זמן לעתיד: המפלגה המהפכנית. אלא שכפי שאנחנו למדים, לעתים עצרה המכונה בשנה הלא נכונה – אם בהתפתחות של מערכי שליטה טוטליטריים ואם בהרס דרכי חיים מסורתיות שבבוא העת איפשרו דווקא לקפיטליזם גישה קלה יותר להתפשטות.

עם זאת, מהספוטניק לצ'רנוביל, המציאות בברית-המועצות יצרה דימויים מעולם המדע הבדיוני. סדרת הסרטים מבטאים את המימד הזה בחיים תחת הסוציאליזם שהתקיים במאה ה-20: סרטו הקובו-פוטוריסטי של יאקוב פרוטזנוב "אלייטה: מלכת מאדים" (ברית-המועצות, 1924); יצירת המופת של אלכסנדר מדבדקין "מוסקבה החדשה" (ברית-המועצות, 1938), וסרטו של פיוטר זולקין "או-בי או-בה: קץ האנושות" (הרפובליקה העממית של פולין, 1985), המתאר את מציאות החיים אחרי שואה גרעינית.

במסגרת פרקטיקה אמנותית שנמשכה כחמישה עשורים, פיתח אמן הניאו-אוונגרדי הסלובקי סטאנו פילקו (1937–2015), גוף עבודות נרחב שעניינו ניתוח מערכות של הדברים שישנם. מתוך עניין עמוק בסוגיות הקשורות בתרגום, אטימולוגיה ובלשנות, יצר פילקו תרשימים דיאכרוניים של מלים המנסחות את שרשרת היוחסין של פריטים שונים. עבודתו משנת 1959, הנושאת את הכותרת "הוויה – קיום – הוויה – אדם – היה – היות – יהיה", כוללת 30 עמודים שבהם מונחים פילוסופיים מסודרים בשלוש עמודות לפי שפה, כאשר האנגלית משמאל, הסלובקית במרכז, והגרמנית מימין; מעין ספר של מושגים מטפיזיים.

תחילה סיווג האמן את עבודותיו על-פי מערכת של חמישה צבעים: אדום, ירוק, כחול, לבן, ושחור (אינדיגו), ספקטרום שהתכתב עם המניעים הרעיוניים בעבודתו. הצבעים מציינים אם עיקר עיסוקה של עבודה הוא הארוטי, הסוציו-פוליטי, הקוסמי, הנשגב או, לבסוף, האגו. פילקו הכפיף לא רק את פועלו, אלא גם את שמו שלו לעקרונות סכמתיים אלו. בשנת 2000, תחת הכותרת "Projekt myslenia – mentality" ("פרויקט חשיבה – מנטליות"), הציג פילקו סדרה של וריאציות שונות על שמו המתייחסות לשלבים שונים בחייו.

הטקסט המובא כאן מעלה את שאלת המימד הרביעי – תיאוריה מתמטית המציבה את הזמן כקואורדינטה שהיא בבחינת גובה, אורך או רוחב. תיאוריה זו השפיעה רבות על דור של אמנים בתחילת המאה ה-20, לרבות אמני הקוביזם, הדאדא והסוריאליזם. מבחינה פילוסופית, תיאוריית המימד הרביעי גורסת כי לכל ישות יש זהויות נפרדות בנקודות זמן שונות, וכאן פילקו עושה שימוש בתיאוריה כדי לשרטט את העבר, ההווה והעתיד של הגלקסיה.

Stano Filko, Series of objects (1937-1997) at the Lyon Biennale. Photo: http://universes-in-universe.org

סטאנו פילקו, סדרה של אוביקטיים (1937-1997), הבינאלה של ליאון. צילום: http://universes-in-universe.org

סטאנו פילקו: הערות על עבר, הווה, ועתיד

שנות ה-60
תרגום: ענבל שטראוס

א. עבר

  1. יקום, זמן-חלל – קוסמולוגיה – מימד רביעי

ביקום, שום עבר, הווה ועתיד אינם מתקיימים במובן הארצי.

  1. מיקומנו וממדינו

הבה נדמיין מודל מרחבי של הקוסמוס השכן, שבו קוטרה של השמש הוא 7 ס"מ, וכדור ארץ, שקוטרו 0.5 מ"מ, חג סביבה במרחק של 30 ס"מ. כוכב הלכת האחרון במערכת השמש, פלוטו, חג במסלול עם רדיוס של 300 מ'. גודלו הכולל של מודל שכזה הינו 600 מטר. ממרכזו, השמש הבאה היא במרחק של 2,000 ק"מ. בקנה-מידה זה, רוחבה של הגלקסיה הוא 75 מיליון ק"מ.

  1. אפשרויות לקיומם של חיים מחוץ לכדור הארץ

בשנת 1961 התקיים בגרין בנק שבמדינת וירג'יניה המערבית כנס בנושא ציביליזציות חוץ-ארציות. עם סיום הכנס, הסכימו המשתתפים על מה שמכונה "משוואת גרין בנק":

N = R* • fp • ne • fl • fi • fc • L

אם נחליף את כל המשתנים במשוואה בערכים הנמוכים ביותר האפשריים, אז "N" יהיה שווה ל-40. אם נחליף את כל המשתנים בערכים הגבוהים ביותר האפשריים, אז "N" יהיה שווה ל-50 מיליון ציביליזציות חוץ-ארציות שונות.

פילקו – 1961

ŠUP – מחקר 1952-58 – יצירתיות

אסטרוקוסמולוגיה

ב. הווה

  1. ארגון מחדש של כדור הארץ – זמן-חלל – קוסמולוגיה – מימד רביעי

–          יופיע ארגון מושלם של החברה והסביבה.

–          הרעיון יהפוך לדבר החשוב ביותר. דברים חומריים יהפכו למובנים מאליהם.

–          פני כדור הארץ יהפכו לשטח מוגן – סביבה מלאכותית חדשה תהיה מופרדת מפני כדור הארץ. השטחים המוגנים יכילו שרידים של תרבויות עבר (מקטעי כבישים מהירים, סגנונות גותיים, בתי משפחה פרטיים ועוד).

–          נטישת שיטות קודמות של הפקת אנרגיה והחלפתן באגירה של אנרגיות מתחדשות שמקורן ליבת כדור הארץ, השמש, הברקים, הרוח, הים והירח.

–          שיטות חדשות להפקת אנרגיה.

–          שימוש בסוגים חדשים של אנרגיה.

–          צורות חדשות של תזונה.

–          התערבות הדרגתית בהתפתחות הגנטית של המין האנושי.

–          שיטות חדשות לאחסון ושידור מידע, ונגישותו לכולם.

–          שליטה בכוח הכבידה, ייצור אנטי-גרביטציה.

–          לצד ארגונו מחדש של כדור הארץ, המין האנושי יחל להתיישב על כוכבי לכת אחרים במערכת השמש שלנו.

  1. ארגון מחדש של מערכת השמש

–          שטחים ריקים במפת מערכת השמש יחלו להיעלם בהדרגה.

–          בניית סביבות מחיה על כוכבי לכת אחרים.

–          יצירת כוכבי לכת מלאכותיים מחומרי בנייה בין-כוכביים.

–          מסעות בין כוכבים כעניין שבשגרה.

–          סוגים חדשים של ערוצי תקשורת.

–          מעבר הדרגתי של האנושות מציביליזציה טכנולוגית לציביליזציה סופר-טכנולוגית.

–          יצירה של תודעה אנושית חדשה על רקע מערכת השמש החדשה.

–          מערכת השמש תהפוך למקור עצום של קרינה ממקור מלאכותי.

–          נעבור את מהירות האור.

–          תתפתח תפיסה חדשה של זמן: זמן קוסמי.

  1. יצירת קשרים עם ציביליזציות אחרות בגלקסיה

–          במהלך הארגון מחדש של כדור הארץ ומערכת השמש, האנושות תיצור קשר עם ציביליזציות חוץ-ארציות.

–          האנושות תתחבר למערכת החלפת מידע בין-כוכבית ותעשה בה שימוש.

–          נמפה את צורות החיים בגלקסיה שלנו.

ג. עתיד – זמן-חלל – קוסמולוגיה – מימד רביעי

  1. שיתוף פעולה עם ציביליזציות אחרות בגלקסיה

–          הציביליזציה הסופר-טכנולוגית שלנו תהיה ערוכה למפגשים עם ציביליזציות חוץ-ארציות.

–          השלב השני בארגון מחדש של מערכת השמש יחל תוך שיתוף פעולה עם ציביליזציה אחרת.

–          תודעה גלקטית תתגלה כתנאי מוקדם ובסיסי לסימביוזה בין חומרים חושבים בגלקסיה.

  1. ארגון מחדש של הגלקסיה

–          חומר חושב יחשוף את העיקרון האוניברסלי של הופעת חומר, ובעצמו יגלם עיקרון זה כחומר גלם קוסמי בסיסי.

–          התרחבות הדרגתית של החומר בגלקסיה.

–          שליטה והשפעה על תנועות מערכת השמש ותנועת הגלקסיה בתוך גלקסיית-העל.

–          טרנספורמציה של חומר חושב לכדי אנרגיה חושבת.

–          הגלקסיה תהפוך למשדר עצום של אנרגיה חושבת, שתופץ במהירות העולה פי כמה מונים על מהירות האור.

–          אנרגיה חושבת תארגן את הגלקסיה ואת המרחב הבין-גלקטי.

  1. שיתוף פעולה עם גלקסיות אחרות

–          האנרגיה החושבת של גלקסיות שונות תיצור אחדות בזמן-העל הקוסמי.

–          זמן ומרחב יהיו שווים.

–          תקום ציביליזציית-על בין-גלקטית.

–          נגיע לשלב המעבר אל האנטי-יקום.

לכל אוטופיה היתכנות טכנית, ועל כן אוטופיה הינה נחלת העבר.

****
"הילדים רוצים קומוניזם: סבב ראשון"
25.2.2016–14.5.2016
משתתפים: אוהד מרומי, נועה יפה, ניקול ורמרס, יוני גולד, נטליה זורבוב, אסיה לוקין, זויה צ'רקסקי, אולגה קונדינה (הברביזון החדש), רענן חרל"פ ורוני הרדליץ. אוצר: יהושע סימון
מובי–מוזיאוני בת-ים, רח' סטרומה 6, בת-ים
שלישי, חמישי, 16:00–20:00
שישי, שבת, 10:00–14:00

הפוסט תיאוריית המימד הרביעי של פילקו הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ללא כותרת

$
0
0
untitled 2014 117x152.5 cm acrylic on canvas

Untitled, Acrylic on canvas, 117×152.5 cm, 2014

מיכל גבע, פרויקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת:יעל רביד.

המוטיב המרכזי בעבודות שלי בשנים האחרונות הוא צורות של התפרקות (forms of distraction) – מצבים של קריסה וחוסר יציבות, אדריכלות בנוף חסר קרקע, עם הקשרים למציאות המקומית והפוליטית והתייחסות ליצירות שונות מתולדות האמנות. בשנה האחרונה אני לומדת בתוכנית ה-MFA ב-School of Visual Arts בניו-יורק. בעבודות אלה הולכת ומתפרקת גם השלמות של הפורמט; פורמט הציור הקונבנציונלי נפתח למערך מקוטע של חלקים שמתחברים זה לזה במעין קולאז'/אסמבלז'.

www.michalgevaart.com

מיכל גבע, מרץ 2016.

הפוסט ללא כותרת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לתערוכת פולחן

$
0
0
קול קורא לאמנים יחודיים בשיתוף עם קבוצת Israeli artists Caucasus לתערוכה שתפתח באוגוסט בת״א.

"פולחן" – זהו הנושא בו אנחנו נתמקד,
פולחן עממי ופרימיטיבי או אולי פולחן אישי ואינטימי.
כל אמן יבחר את הפולחן שלו.
סביב מה הוא רוקד ומה הוא עושה בדרך המסורתית וללא שאלות.
האם בעידן שלנו הפולחן נעלם,או אולי הוא שינה צורה.
פולחן דתי ופולחן חילוני.
פולחן המניות,הנשיות והגבריות
מה הם מקורות הפולחן ומתוך איזה צורך הוא נולד.
פולחן הגוף והלבוש.
פולחן החגים ואירועים חשובים כמו לידה,מוות,חתונה,הלוויה,
פולחן האוכל והקרבת הקורבנות.
פולחן השמחה,המוזיקה והריקוד.
האמנים מוזמנים להגיש עד 3 עבודות
גודל מינימלי 30/30
גודל מקסימלי 90/90
בכל טכניקה אפשרית:רישום,ציור,פיסול,מיצב,וידאו ארט וכו
לשאלות ובירורים ניתן ליצור קשר בנייד או מייל

0542014510-יהודה רחנייב

הפוסט קול קורא לתערוכת פולחן הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לאמנות דיגיטלית

קול קורא לתערוכת אספנים בקוביה, מנופים 2016

$
0
0

צוות התערוכות בקוביה מחפש אספנים לפרויקט אוספים גדול שיוצג בגלריה במסגרת פסטיבל מנופים שיתקיים בחודשים ספטמבר – נובמבר 2016.

בזמן התערוכה יוצגו בגלריית הקוביה מבחר אוספים פרטיים ייחודיים.

פרויקט זה יתן במה לתצוגת אוספים, שבעצם אגירתם ושימורם הקפדני יש ממעשה האמנות.

חלל הקוביה יהפוך להיות מקבץ של תצוגות, עמוסות וגדושות אובייקטים ודרכי הצבה.

התערוכה תשאף להציג מעין ארכיון של תרבות מקומית :

נשמח לקבל הצעות של אוספים מתחומי עניין מגוונים, מכל תחום אפשרי – מוחשי או וירטואלי, כגון : מזכרות, חפצי ילדות, ענתיקות, אביזרים למיניהם, קטעי סאונד, קטעי וידאו, תיעוד חוויתי כלשהו וכל דבר העולה על רוחכם/ן.

אם קיים בידיך אוסף ייחודי שעשוי לדעתך לעורר עניין בעצם חשיפתו לקהל, או אם אתם מכירים אספן/נית עם אוסף מרתק שתרצו להמליץ עליו/ה, נשמח שתשיבו לקריאה זו.

שימו לב : אוספים שיבחרו יוצגו בגלריית הקוביה לציבור הרחב. עלינו להיות בטוחים כי אתם מוכנים ומעונינים להציג את האוסף. המוצגים יבוטחו בתיאום מלא עם האספן/ית.

הקריאה אינה לאמניות ואמנים בלבד!

אנא שילחו לנו :

  • כמה מילים עליכם/ן (‘האספן/נית’)
  • תיאור האוסף בקצרה – מה הוא מכיל, בן כמה האוסף, כמה פריטים הוא כולל (להערכתכם)
  • סיפור האוסף- ממה התחיל וכיצד התפתח/מתפתח– בכמה משפטים
  • צילומים איכותיים של מבחר פריטים מן האוסף, ושל האוסף עצמו (כפי שהוא שמור אצלכם/ן, אם אפשרי)
  • פרטים טכניים : היכן נמצא האוסף, גודלו הפיזי, נגישות
  • פרטי התקשרות– מייל, טלפון

את ההצעה יש לשלוח לנו עד ה31 למאי 2016, למייל: asfanim2016@gmail.com

ההצעות שישלחו יבחנו על פי פרמטרים אוצרותיים וטכניים, תשובה סופית תשלח עד תחילת אוגוסט 2016.

הפוסט קול קורא לתערוכת אספנים בקוביה, מנופים 2016 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


קול קורא מבית ריק

$
0
0

הפרויקט החדש של קבוצת בית ריק יוצא לדרך.

בחלקו הראשון של הפרויקט, תבנה התשתית למפעל – מרחב אמנותי חי – מהצנרת ועד לפס הייצור ומוצריו.

לשם כך דרושים לנו שותפים: אמנים מכל התחומים, חוקרים, אדריכלים, אנשי רוח ומעשה.

מחודש יולי המפעל יפתח לקהל הרחב.

התחלנו עם חזון לבנות מפעל תרבות שיהיה גוף יצרני, יציע סביבות עבודה משותפות, יציג וימכור את מוצריו בחנות המפעל.

חברת עדן לפיתוח מרכז ירושלים הצטרפה אלינו ונתנה לנו את המפתחות למבנה ההיסטורי ברחוב המערביים 3 בירושלים ואת המשאבים להפעילו למשך הקיץ הקרוב.

הצעות יש לשלוח עד ה-7.4.16

מייל: haMiffal@gmail.com

ימים פתוחים: א' – 15:00-10:00; ד' – 19:00-14:00

מידע פייסבוק: https://www.facebook.com/baitrek

פרויקטים קודמים: www.emptyhouse.co.il/about.html
kolkore

הפוסט קול קורא מבית ריק הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

דרוש/ה עובד/ת לביצוע סקר פיסול בבאר שבע

$
0
0

תיאור התפקיד:

עיריית באר שבע מעוניינת לערוך סקר של כל יצירות הפיסול האמנותי ברחבי העיר.
העבודה כוללת מחקר במסמכים עירוניים, מחקר בתחום האמנות, במידת הצורך ביצוע ראיונות וסיורי שטח.
אתור ורישום קטלוגי של כל יצירות האמנות שהוקמו לאורך השנים בתחום השיפוט של באר שבע. ציון מיקום מדויק, זיהוי האמן וכתובת היצירה, תאריך היצירה ותאריך ההצבה במקום, ציון החומרים ממנו עשוי, טכניקת עבודה, מדידת הפסל, תיאור מצבו של הפסל כיום ותיעודו.

דרישות התפקיד:

  • רקע עיוני או מעשי בתחום האמנות, עדיפות לבעלי ידע בתחום הפיסול והאמנות הישראלית המודרנית.
  • תואר אקדמי – יתרון.

דרישות נוספות:

  • יכולת איסוף מידע ומחקר.
  • יכולת התנסחות בכתב ובעל פה.
  • דיוק ומהמנות.
  • ניידות.

הערות:

  • כפיפות למנהלת מוזאון הנגב לאמנות.
  • ההעסקה על בסיס שעתי .
  • מועד סיום העסקה: 8 שבועות מיום תחילת עבודה בפועל.
  • בסיום הפרויקט יוגש מסמך מפורט המרכז את כל המידע שנאסף.

מועמדים מתאימים מוזמנים להגיש קורות חיים :
1. באמצעות דוא”ל michala@kivunim7.co.il נא לציין “סקר פיסול”.
הזדמנות שווה ניתנת לאישה ולגבר, בעלי כישורים מתאימים להתמודדות על אותה משרה.

הפוסט דרוש/ה עובד/ת לביצוע סקר פיסול בבאר שבע הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ללא כותרת

$
0
0
untitled 2014 Mixed media on canvas 130x180 cm

ntitled, Mixed media on canvas, 130×180 cm, 2014

מיכל גבע, פרויקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת:יעל רביד.

המוטיב המרכזי בעבודות שלי בשנים האחרונות הוא צורות של התפרקות (forms of distraction) – מצבים של קריסה וחוסר יציבות, אדריכלות בנוף חסר קרקע, עם הקשרים למציאות המקומית והפוליטית והתייחסות ליצירות שונות מתולדות האמנות. בשנה האחרונה אני לומדת בתוכנית ה-MFA ב-School of Visual Arts בניו-יורק. בעבודות אלה הולכת ומתפרקת גם השלמות של הפורמט; פורמט הציור הקונבנציונלי נפתח למערך מקוטע של חלקים שמתחברים זה לזה במעין קולאז'/אסמבלז'.

www.michalgevaart.com

מיכל גבע, מרץ 2016.

הפוסט ללא כותרת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

המדריך, 26.3.16–6.4.16

$
0
0

* גרסת בטא
** המדריך נוצר בשיתוף עם המדור "גלריה" בעיתון "הארץ"

***

נסגרות

  • אינדי, גלריה שיתופית לצילום: אורית ברתיני-שביט, "המסע החל". עד 26.3.
  • גלריה ג'ינא לאמנות נאיבית: "גן השעשועים של התודעה". עד 25.3.
  • גלריה דן: יוסף שליין, "תחת לחץ". עד 25.3.
  • ליטבק קונטמפוררי: "Arachne’s Woof". עד 26.3.
  • מקום לאמנות: "כאילו יש מקום"; רבקה גלעד, "ארץ פראות"; טובה אלדד, "ציפורים". עד 26.3.
  • עינגע: מרתה ריגר, "ביצת קולומבוס". עד 26.3.
  • פינברג פרוג'קטס: נעמה רוט, "ארכיטקטורה". עד 28.3.
  • Contemporary by Golconda: רוני טהרלב, "בתולות וחוחיות"; איתן בוגנים, "האריסטוקרטית". עד 26.3.
  • בית האמנים ראשון-לציון: "סימנייה". עד 31.3.
  • בית האמנים ע"ש יוסף זריצקי (תל-אביב): "מזרח אשכנז"; דבורה ספז, "שירת מירבלה"; דניאל פלדהקר, "רעש לבן"; ויקי סקנדריון, "שדיי"; חיים לוטנר, "Better Place"; צ'נצ'ל בנגה, "קוף אדום" עד 26.3.
  • בית האמנים ע"ש שאגאל (חיפה): אילנה צמחוני, "כפלי קפלים". עד 26.3.
  • גלריה בית דרור: תמר בן-שאול, "חבלי ארץ טובבה". עד 25.3.
  • גלריה טרומפלדור: "גלריה לאמנות כ"ץ: סיפורה של הגלריה הראשונה בתל-אביב"; שלדון שונברג, "שלדון שונברג בישראל, 1956-1948". עד 31.3.
  • גלריה משרד בתל-אביב: מיכל גבריאלוב, "Black-Out". עד 28.3.
  • הגלריה העירונית כפר-סבא: קבוצת אנטי-מחיקון, "משרד התרבות והספורט". עד 31.3.
  • הגלריה ע"ש מורל דרפלר, ויצו חיפה: שי זילברמן, "קולאז'ים". עד 31.3.
  • הלובי: דוד בן-הרא"ש, "דומם-מנוע". עד 26.3.
  • ויטרינה, המכון הטכנולוגי חולון: "פריטים נבחרים". עד 31.3.
  • סדנאות האמנים, גלריה ת(א)עשייה: "צומח דומם". עד 25.3.
  • סדנאות האמנים תל-אביב: גליה עופר, "חופשת מחלה". עד 26.3.
  • סדנת ההדפס ירושלים: סיגל צברי, "סינקופה"; "סדרות חדשות". עד 31.3.
  • המוזיאון לאמנות האסלאם: "רקמה עכשווית". עד 27.3.
  • המוזיאון לאמנות ישראלית רמת-גן: גידי גלעם, "רטט". עד 28.3.
  • המוזיאון לאמנות רוסית ע"ש צטלין: יבגני שישקו/איליה הרשברג, "תצלומים כטקסטים של הזמן הסובייטי". עד 31.3.
  • מוז"א, מוזיאון ארץ ישראל: איתן אלחדז, "טקסים שצילמתי". עד 30.3
  • מוזיאון בר-דוד לאמנות ויודאיקה: רחל רבינוביץ, "מרמתוק". ציור. עד 28.3.
  • מוזיאון ישראל: "לילה יורד על ברלין"; "תערוכה בקופסה". עד 26.3.
  • מוזיאון על התפר: "מרחב לא מוגן". עד מרץ 2016.
  • מוזיאון פתח-תקווה לאמנות: "בִּיבְּלִיוֹלוֹגְיָה: הספר כגוף"; עדן אורבך-עפרת, "טרמינל". עד 26.3.
אורית ברתיני-שביט, "המסע החל", אינדי, גלריה שיתופית לצילום. נעילה: 26.3.16

אורית ברתיני-שביט, "המסע החל", אינדי, גלריה שיתופית לצילום. נעילה: 26.3.16

***

אירועים

  • בית האמנים ע"ש שאגאל (חיפה): שיח גלריה בתערוכה של אילנה צמחוני, "כפלי קפלים". ו', 25.3, 11:00.
  • גלריה צדיק: שיח גלריה בתערוכה של יגאל זמר, "הדרכים הסמויות מהעין". שבת, 26.3, 11:00.
  • בית האמנים ירושלים: שיח גלריה בתערוכה "ביו-סינפסות". שבת, 26.3, 12:00; שיח גלריה בתערוכה של מארק ינאי, "נוכח". ה', 31.3, 17:30.
  • מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית: שיח וסיור בתערוכות המוזיאון. מדי שבת, 12:00; ערב עיון בתערוכה "זמן אמת- Makers". ד', 30.3, 19:30.
  • מוזיאון פתח-תקווה לאמנות: אירוע נעילת התערוכה "בִּיבְּלִיוֹלוֹגְיָה: הספר כגוף". שבת, 26.3, 12:00.
  • סדנאות האמנים תל-אביב: שיח גלריה בתערוכה של גליה עופר, "חופשת מחלה". שבת, 26.3, 12:00.
  • רוזנפלד: שיח גלריה בתערוכה של אלעד רוזן, "החלום של אבא תות ובנו". שבת, 26.3, 12:00.
  • הקצה: שיח גלריה בתערוכה של יעוז ריבנזון, "בארצות יצורי הפרא". שבת, 26.3, 19:00.
  • אגריפס 12: שיח גלריה בתערוכה של גבי יאיר, "דוקרב". שבת, 26.3, 20:00.
  • מוזיאון ישראל: "שיח היום", אמנות פוגשת אקטואליה. והפעם על אוכל ואמנות עם ישראל אהרוני. ב', 28.3, 18:00; שיח גלריה בעקבות תצוגת יבשת אמריקה. ג', 29.3, 19:00; שיח גלריה בתערוכה "פרעה בכנען, הסיפור שלא סופר". ד', 30.3, 12:00.
  • הספרייה הלאומית: יום עיון על היחסים בין דימוי לטקסט. אולם המוזיקה בספרייה הלאומית, גבעת רם, ירושלים, כניסה חופשית בהרשמה מראש בטל' 074-7336336. ג', 29.3, 16:00-11:00.
  • שנקר: פרויקט ארגמן: סטודנטים מעצבים טקסטיל בהשראת ספרי הנביאים. ידע העם 8, רמת-גן. א'-ה', 20:00-16:00. עד 14.4.
  • גלריית פספורט: "מילת נשים". עבודות של תלמידי אמנות בסמינר הקיבוצים. בית ירין שחף, בית הלל 10, תל-אביב. א'-ה', 18:00-10:00, ו', 13:00-10:00. פתיחה: א', 13.3. עד 18.4.
  • גלריה ליזה גרשוני: מידד אליהו, "תיבת תעודות". הצבת ציור. בן-אביגדור 20, קומה 3, תל-אביב. א', ג', 19:00-13:00, ב', 18:00-10:00, ה', 19:00-15:00, ו', 15:00-10:00. עד 1.4.
  • גלריה נמל יפו: "זווית אישית". תערוכת צילום. רציף העלייה השנייה 20, יפו. א'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 19:00-10:00. עד 26.3.
  • גלריות קיי, המכללה האקדמית לחינוך: "איראן איראן". עזריאל ניצני 6, באר-שבע. שיח גלריה בתערוכה ייערך בגלריה מקום לאמנות בתל-אביב (שביל-המרץ 6) ביום ב', 22.2, 19:30. א'-ה', 19:00-09:00. עד 18.3.
  • האוניברסיטה המורמונית: "צופים בלילה". עבודות של בוגרי אמנות בבצלאל. א', 21:30-19:00, ד'-ו', 11:30-10:00, 15:30-14:00. עד 5.6.

***

גלריות לאמנות

  • אגריפס 12

גבי יאיר, "דוקרב". עד 4.4.

אגריפס 12, ירושלים, טל' 077-5404897. ב'-ה', 19:30-16:30, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • אינדי, גלריה שיתופית לצילום

אורית ברתיני-שביט, "המסע החל". עד 26.3.

שביל-המרץ 5, בניין 7, קומה 3, תל-אביב. ג'-ה', 19:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • אלפרד

"ביות". תערוכה קבוצתית העוסקת באנושי. עד 1.4.

סמטת שלוש 5, תל-אביב. ג'-ה', 21:00-17:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 15:00-11:00.

  • אנגל     

משה אל-נתן מלך הפלאפל, "חלומות שלום ונבואות מלחמה". ציורים 1969-1937. עד 22.5.

בן-יהודה 100, תל-אביב, טל' 03-5225637. א'-ה', 20:00-10:00, ו', 14:00-10:00.

  • ברוורמן

ראובן ישראל, "פורמולה". פיסול. עד 28.4.

השרון 12ב', תל-אביב. טל' 03-5666162. ג'-ה', 19:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • גבעון

שלישיית אותו עולם, "הופעה חיה" עד 30.4.

גורדון 35, תל-אביב, טל' 03-5225427. ב'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • גורדון

לארי אברמסון, "חובבי ציון". ציור. עד 9.4.

בן-יהודה 95, טל' 03-5240323. ב'-ה', 19:00-11:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 13:00-10:00.

  • גלריה בנימין

"קצוות מפוצלים". שאלות של זהות ומקום. עד 9.4.

שביל-המרץ 5, תל-אביב. ד'-ה', 19:00-16:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • גלריה ג'ינא לאמנות נאיבית

"תזמורת של צבעים: האמנים הנאיביים מברזיל ומארגנטינה". פתיחה: ה', 31.3. עד 27.5; "גן השעשועים של התודעה". עד 25.3.

דיזנגוף 255, תל-אביב, טל' 03-5444150. ב'-ה', 21:00-12:00, ו', 14:00-10:00.

  • גלריה דן

יוסף שליין, "תחת לחץ". עד 25.3.

בן-יהודה 107, תל-אביב, טל' 073-7590936. א'-ה', 19:00-10:30, ו', 14:30-10:30.

  • גלריה חזי כהן

דרורה דומיני, " פ נ פועל נופל"; מדלן בושאן, " in which its gaze, bent merely on itself, upholds and gleams". עד 2.4.

וולפסון 54, תל-אביב, טל' 03-6398788. ב'-ה', 19:00-10:30, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.

  • גלריה ליאונרדו

ענבל דינור-זאבי, "במבט ישיר". ציור. עד 9.5.

בית הקיבוצים, ליאונרדו דה-וינצ'י 13, קומה 2-, תל-אביב, טל' 054-6747446. א'-ה', 20:00-08:00, ו', 13:00-08:00.

  • גלריה צדיק

יגאל זמר, "הדרכים הסמויות מהעין". ציור. עד 2.4.

שמעון הצדיק 16, יפו, טל' 054-5956981. ב'-ה', 17:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00 (רק לתערוכה של יגאל זמר).

  • גלריה שרה ארמן

"אז ועכשיו". תערוכה קבוצתית. פתיחה: ו', 25.3, 11:00. עד 16.4.

גורדון 29, תל-אביב, טל' 050-3740020. ו'-שבת, 13:00-11:00.

  • זימאק

יונתן גולדמן, "בחזרה לחוף". מחקר בין סאונד, צורה וחומר. עד 8.4.

ה' באייר 68, תל-אביב, טל' 03-6915060. א'-ה', 20:00-09:30, ו', 15:00-09:30.

  • טובה אוסמן

ורדה יתום, "שקיפות אטומה". עד 6.4.

בן-יהודה 100, תל-אביב, טל' 03-5227687. ג'-ה', 13:00-11:00, 19:00-17:00; ו', 13:00-11:00.

  • יאיר

אוזיאש הופשטטר, ירמי עדני ואסף רהט, תערוכה העוסקת במהות האדם וקיומו באופני ביטוי אקספרסיביים וסימבוליים. פתיחה: ו', 25.3, 12:00. עד 22.4.

אבן-גבירול 6, תל-אביב, טל' 03-6956927. ב'-ה', 19:00-12:00, ו', 14:00-11:00.

  • ליטבק קונטמפוררי

"Arachne’s Woof". עד 26.3.

שביל-המפעל 3, קומה 1, קריית-המלאכה, תל-אביב. ג'-ד', 16:00-10:00; ה', 19:00-10:00; ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • מקום לאמנות

"כאילו יש מקום". תערוכה קבוצתית; רבקה גלעד, "ארץ פראות"; טובה אלדד, "ציפורים". קיר אמנית. עד 26.3.

שביל-המרץ 6, תל-אביב, טל' 03-6725124. ב'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-10:30.

  • נגא

מוש קאשי, "A Cappella". רישום וציור. עד 8.4.

אחד-העם 60, תל-אביב, טל' 03-5660123. ב'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • נ&נ אמן (נלי אמן)

"אוסף אביבי". עד 8.4.

גורדון 21, תל-אביב, טל' 03-5232003. ב'-ה', 14:00-11:00, 19:00-17:00; ו', 14:00-11:00, שבת, 13:0-11:00.

  • עינגע

מרתה ריגר, "ביצת קולומבוס". קרמיקה. עד 26.3.

בר יוחאי 7, תל-אביב, טל' 03-5181812. ג'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • פינברג פרוג'קטס

נעמה רוט, "ארכיטקטורה". מיצב סייט ספסיפיק. עד 28.3.

שביל-המפעל 3, בניין 5, קומה 2, תל-אביב, טל' 077-3452115. ד'-ה', 18:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-11:00 או בתיאום מראש.

  • רוזנפלד

אלעד רוזן, "החלום של אבא תות ובנו". ציור; בחלל הפרויקטים: כרם נאטור, "Following No Mythologies". רישום דיגיטלי. עד 9.4.

שביל-המפעל 1, בניין 6, קומה 1, תל-אביב, טל' 03-5229044. ג'-ה', 19:00-12:00, ו', 14:00-11:00, שבת, 13:00-11:00.

  • רוטשילד אמנות

עידו מרקוס, "גליץ'". ציור. ללא מועד סיום.

יהודה לוי 48, תל-אביב, טל' 052-8729490. ב'-ה', 18:30-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • שלוש

פנחס צינוביץ, "שיר אהבה". ללא מועד סיום.

מזא"ה 7, תל-אביב, טל' 03-6200068. ב'-ה', 19:00-11:00; ו', 14:00-10:00; שבת, 14:00-11:00.

  • Contemporary by Golconda

רוני טהרלב, "בתולות וחוחיות". ציור; איתן בוגנים, "האריסטוקרטית". רישומים. עד 26.3.

הרצל 117, תל-אביב, טל' 03-6822777. ב'-ה', 19:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.

  • Tempo Rubato

נדיה חוסיין, "אינטרים". עד 30.4.

סגולה 9, תל-אביב, טל' 2150302־072. ג'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • Raw Art

יערה צח, "לאור יום". עד 23.4.

שביל-המרץ 3, בניין 8, קומה 4, תל-אביב, טל' 03-6832559. ג'-ה', 18:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

***

חללי תצוגה

  • אטליה code2hope

עפר שרנקה-אלוני, "מרד גטו ורשה, הסיפור האנושי ולא הפוליטי". ספר, ציור וקולנוע. ללא מועד סיום.

בוסתנאי 22, נווה-צדק, תל-אביב, טל' 052-8576401​. א'-ו', 18:00-10:00, שבת, 11:00-18:00.

  • אטליה שמי

אפרת קליפשטיין, "לא מאוחר מדי". אמנות רב-מדיומלית. עד 18.6.

כברי, טל' 04-9952709. ב'-ה', שבת, 15:00-11:00 או בתיאום מראש בטל' 052-8840215.

  • בית אוסף קופפרמן

"מונוכרום". עד אפריל; משה קופפרמן, עבודות. תערוכת קבע.

קיבוץ לוחמי-הגטאות, טל' 04-9933792. ו'-שבת, 15:00-10:00.

  • בית בנימיני, המרכז לקרמיקה עכשווית

אודי אבן, "קדר". עד 9.4.

העמל 17, תל-אביב, טל' 03-5182257. ב'-ה', 19:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • בית האמנים אשדוד

"שבת אחים". תערוכה המתמקדת בכיסא. עד 15.5.

יאיר 2, אשדוד. טל' 08-9221883. א'-ה', 17:00-07:30.

  • בית האמנים באר-שבע

דוידוביץ שולמית, "משנה מקום". עד 2.4.

האבות 55, באר-שבע. ב'-ה', 17:00-09:00, ו', 13:30-10:00, שבת, 14:00-11:00.

  • בית האמנים ירושלים

"ביו-סינפסות". דיאלוג במרחבי מדעי המוח והאמנות; מארק ינאי, "נוכח". ציור. דיוקנאות עצים ואנשים; עידו גורדון, "שתי נשמות מסריחות". מיצב. עד 30.4.

שמואל הנגיד 12, ירושלים, טל' 02-6253653. א'-ה', 13:00-10:00, 19:00-16:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.

  • בית האמנים ראשון-לציון

"סימנייה". עד 31.3.

גבעתי 17, ראשון-לציון. א'-ב' 12:00-10:00, ג'-ד', 12:00-10:00, 19:00-17:30.

  • בית האמנים ע"ש יוסף זריצקי (תל-אביב)

"כל הנותר". תערוכה קבוצתית; איוי פוליג ועמוס בידרמן, "פוליג ובידרמן"; דב בר-נר ואביבית בלס, "Favourite Works of Art"; ד"ר דורית קדר, "ספר הסובלנות"; רויטל לסיק, "אשתי"; אודליה אלחנני, "הסוד שבניחוח"; שרון גרשמן, "מי לא משוגע"; יגאל פולקמן, "מודלים". פתיחה: ה', 31.3, 19:30. עד 23.4; "מזרח אשכנז". חברה, זהות ואופנה; דבורה ספז, "שירת מירבלה". ציור וקולאז'; דניאל פלדהקר, "רעש לבן". מיצב ציורי; ויקי סקנדריון, "שדיי". ציור; חיים לוטנר, "Better Place"; צ'נצ'ל בנגה, "קוף אדום" עד 26.3.

אלחריזי 9, תל-אביב, טל' 03-5246685. ב'-ה', 13:00-10:00, 19:00-17:00; ו', 13:00-10:00; שבת, 14:00-11:00.

  • בית האמנים ע"ש שאגאל (חיפה)

אביבה שמר, "אדוםכתום". פתיחה: ג', 29.3, 19:00. עד 25.4; אילנה צמחוני, "כפלי קפלים". תבליטי בד ונייר. עד 26.3.

שדרות הציונות 24, חיפה. ב'-ג', ה', 16:00-10:00, ד', 13:00-10:00, 19:00-16:00, ו'-שבת, 13:00-10:00.

  • גבעון פורום לאמנות

"מי מרוצה וחי?". תערוכה קבוצתית. ללא מועד סיום.

אלרואי 3 פינת שלוש 22, נווה-צדק, תל-אביב, טל' 03-9490999. ו'-שבת, 15:00-11:00.

  • גלריה בית דרור

תמר בן-שאול, "חבלי ארץ טובבה". ציור. עד 25.3.

קיבוץ עינת, טל' 052-3952222. ו'-שבת, 13:00-11:00 או בתיאום מראש.

  • גלריה בסיס

"הפרדת צבעים". עד 22.4.

המדע 14, הרצליה-פיתוח. ג'-ד', 18:00-12:00, ה', 20:00-12:00, ו', 14:00-10:00 (סגור בערבי חג).

  • גלריה דואק

אסתר כהן, "פיליגרן ומיני בשמים". עד 15.5.

מרכז הכנסים ע"ש אדנאואר, משכנות-שאננים, ימין משה, ירושלים, טל' 02-6292200. כל השבוע 20:00-10:00.

  • גלריה חנקין

אסתי לוי, "מתוקה שלי שקופה". מיצב. עד 9.4.

חנקין 109, חולון. א'-ה', 12:30-10:00, 19:00-16:00, ו', 12:00-10:00, שבת, 14:00-10:00.

  • גלריה טרומפלדור

"גלריה לאמנות כ"ץ: סיפורה של הגלריה הראשונה בתל-אביב"; שלדון שונברג, "שלדון שונברג בישראל, 1956-1948". עד 31.3.

טרומפלדור 19, העיר העתיקה באר-שבע, טל' 08-6247706. ד'-ה', 17:00-10:00, ו', 13:00-09:00.

  • גלריה כברי

אריה ברקוביץ, "רוח צפונית". עד 2.4.

כברי, טל' 04-9952537. ד', 20:00-19:00, ה', 18:00-16:00, ו', 14:00-11:00, שבת וחג, 15:00-11:00.

  • גלריה משרד בתל-אביב

מיכל גבריאלוב, "Black-Out". עד 28.3.

זמנהוף 6, תל-אביב, טל' 03-5254191. ב'-ה', 18:00-11:00; ו', 14:00-11:00.

  • גלריית החווה

"נרקוד". עיצוב תלבושות מחול. פתיחה: שבת, 26.3. עד 21.5.

הנחושת פינת המלאכה, אזור התעשייה חולון, טל' 03-5596590. ב', 16:00-13:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.

  • גלריית עין-הוד

יוליה זיסמן, "מקום אחד קסום". עד 30.3; דינה מרחב, פיסול בברזל. בשיתוף אמנים נוספים. עד 3.4.

עין-הוד, טל' 04-9842548. א', ג'-ה', 16:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 16:00-11:00.

  • הגלריה בבארי

"רעידות משנה". אמניות מגיבות לעשות להתנתקות מגוש קטיף. ללא מועד סיום.

בארי, טל' 054-7918049, 054-7918464. ה', 20:00-17:00, ו', 13:00-09:00, שבת, 14:30-11:30 או בתיאום מראש.

  • הגלריה במכללת אורנים

דרורה דומיני, "הרוח בפיגומים". מיצב. עד 8.5; במרכז קשר עין: "גלגולו של חפץ". עד 30.12.

מכללת אורנים, קריית-טבעון, טל' 04-9838751. א'-ה', 17:00-08:00, שבת, 14:00-11:00.

  • הגלריה האוניברסיטאית ע"ש גניה שרייבר

ורד נסים, "בין חלום להקיץ". ללא מועד סיום.

אוניברסיטת תל-אביב, טל' 03-6408860. א'-ד', 19:00-11:00, ה', 21:00-11:00, ו', 14:00-10:00.

  • הגלריה החדשה, סדנאות האמנים אצטדיון טדי

"היכרות: פרק א'". עד 18.4.

אגודת הספורט בית"ר 1, אצטדיון טדי, שער 22, ירושלים, טל' 02-5834272. ג', ה', 14:00-10:00, ב', ה', 19:30-16:30 או בתיאום מראש.

  • הגלריה העירונית הרצליה, בית האמנים

נתן ברקאי, "ממעמקים"; מאיר שטיינר, "חיים חדשים"; אילנה בן-אריה, "געגוע". עד 2.4.

בן-גוריון 7, הרצליה, טל' 09-9589986. א', ג'-ה', 13:00-10:00, 19:00-13:00, ו', 13:00-10:00.

  • הגלריה העירונית כפר-סבא

קבוצת אנטי מחיקון, "משרד התרבות והספורט". מיצבים ועבודות וידיאו. עד 31.3.

גאולה 12, כפר-סבא, טל' 09-7649303. א'-ה', 20:00-09:00, ו', 12:00-09:00.

  • הגלריה העירונית לאמנות, רחובות

עודד בן-חפץ, ערן גילת, "סיפורי בדים". עד 24.4.

יעקב 32, רחובות, טל' 08-9390390. א'-ה', 13:00-09:00, א', ג', 18:00-16:00, יום ו', 12:00-09:00

  • גלריה לאמנות ישראלית, טבעון

אוריאל מירון, הילה בן-ארי, מאיה אטון, "נטה צפון על תוהו"; באכסדרה: נוגה יודקוביק-עציוני, "חצי עיגול שלם". עד 14.5.

מרכז ההנצחה, רחוב המגדל 2, קריית-טבעון, טל' 04-9835506. א'-ה', 13:00-08:00, 19:00-16:00, ו', 12:00-08:00 (בתיאום מראש), שבת, 13:00-11:00.

  • הגלריה לאמנות רמות-מנשה

סימה לוין, "פואטיקה". מיצב רישומי. פתיחה: שבת, 26.3, 14:00. עד 30.4.

רמות-מנשה, טל' 052-3864955, 052-6261069. שבת, 13:00-11:00.

  • הגלריה ע"ש אפטר

לארי אברמסון, "מרגל". ציור. פתיחה: ו', 25.3, 11:00. עד 19.5.

בן-גוריון 15, מעלות, טל' 04-9977150. א'-ב', ד', 13:00-10:00, 19:00-16:00, ג', ה', 15:00-10:00, שבת, 13:00-11:00.

  • הגלריה ע"ש מורל דרפלר, ויצו חיפה

שי זילברמן, "קולאז'ים". צילום ומיצב. עד 31.3.

הגנים 21, המושבה הגרמנית, חיפה, טל' 04-8562540. א'-ה', 17:00-08:00.

  • הירקון 19 (המדרשה)

דגנית ברסט, " The Making of– שיר של תדיאוש רוז'ביץ"; ציבי גבע, "ארכיאולוגיה של ההווה". האמנים חוזרים ליצירות קודמות ובוחנים תהליכי יצירה. עד 9.4.

הירקון 19, תל-אביב, טל' 03-6203129. ב'-ה', 20:00-13:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.

  • הלובי

דוד בן-הרא"ש, "דומם-מנוע". אובייקטים הומוריסטיים-חידתיים. עד 26.3.

ארלוזורוב 6, תל-אביב, טל' 052-8330675. ו'-שבת, 14:00-11:00 או בתיאום מראש.

  • המרכז האקדמי ויצו חיפה

קאו פיי (Cao Fei), "אובך וערפל". וידיאו; יעל אפרתי, "עין הים". בין פיסול לצילום. עד 14.5.

הגנים 21, המושבה הגרמנית, חיפה, טל' 04-8562555. א'-ה', 18:00-10:00, ו', 14:00-10:00.

  • המרכז לאמנות עכשווית

"רשימות סרוגות". מקבץ עבודות העוסקות באמנות הסריגה. עד 27.7.

קלישר 5 פינת צדוק הכהן 2, תל-אביב, טל' 03-5106111. ב'-ה', 19:00-14:00, ו'-שבת, 14:00-10:00. כניסה: 10 שקלים.

  • המשכן לאמנות בית מאירוב

דליה עשת, "שמה פס". פרויקט אמנות ועיצוב אישי. עד 30.4.

הרצפלד 31, חולון, טל' 03-6516851. ג'-ה', 20:00-17:00; ו'-שבת, 13:00-10:00.

  • הקצה

יעוז ריבנזון, "בארצות יצורי הפרא". ציור ומגזרות קרטון. עד 9.4.

לוחמי-הגטאות 34, נהריה, טל' 04-9926819. ב', 19:00-16:30, ה', 13:00-10:30, ו', 15:00-12:00, שבת, 13:00-11:00.

  • ויטרינה, המכון הטכנולוגי חולון

"פריטים נבחרים". פריטי עיצוב. עד 31.3.

גולומב 52, בניין 6, חולון, טל' 03-5026666‏. א'-ה', 17:00-10:00.

  • חנינא

"להיות זה להיפרד". רישום, ציור, צילום, קולאז', וידיאו, סאונד, פיסול ושירה. עד 6.4.

שביל-המפעל 3, קומה 1, קריית-המלאכה, תל-אביב. ג'-ה', 19:00-16:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • מוסררה, הגלריה החברתית

דן גלשר, "החדר האחרון". תצלומים. עד 5.5.

הע"ח 9, מוסררה, ירושלים. א'-ה', 17:00-10:00.

  • מוסררה, הגלריה החדשה

"אי סדר הדברים". היחס בין תצלומים, הקשרם והצגתם. עד 10.5.

הע"ח 9, מוסררה, ירושלים. א'-ה', 17:00-10:00.

  • מוסררה, הגלריה ע"ש דרפלר

"זהב שחור לבן". זהות-מזרחיות-שורשים-ממסד. עד 10.5.

הע"ח 9, מוסררה, ירושלים. א'-ה', 17:00-10:00.

  • מינוס אחת

"Space Time". וידיאו ומיצב מאוסף "הארץ". ללא מועד סיום.

שוקן 18, תל-אביב, טל' 03-5121732. ו', 14:00-11:00 או בתיאום מראש.

  • מרכז גוטסמן לתחריט

עפר ללוש, חיתוכי עץ ופיסול בעץ. ללא מועד סיום.

קיבוץ כברי, טל' 04-9952713. א'-ה', 16:00-07:30 (מומלץ לתאם), שבת וחג, 15:00-10:30 או בתיאום מראש.

  • מנשר

דור אבן-חן, "נקמת המשטח". עד 21.4.

דוד חכמי 18, תל-אביב, טל' 03-6887090. א'-ה', 19:00-11:00.

  • סדנאות האמנים, גלריה ת(א)עשייה

"צומח דומם". דימויי צמחייה מתורבתת. טכניקות שונות. עד 25.3.

האומן 26, קומה 4, אזור תעשייה תלפיות, ירושלים, טל' 02-6797508. ב', 14:00-10:00, ה', 20:00-16:00, ו', 14:00-11:00 ובתיאום מראש.

  • סדנאות האמנים תל-אביב 

גליה עופר, "חופשת מחלה". רישום, ציור על נייר. עד 26.3.

קלישר 5, תל-אביב, טל' 03-6830505. ג'-ה', 19:00-15:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • סדנת ההדפס ירושלים

סיגל צברי, "סינקופה". תצריבים; "סדרות חדשות". תערוכה קבוצתית. עד 31.3.

שבטי ישראל 38, ירושלים, טל' 02-6288614. א'-ה', 15:00-08:00 או בתיאום מראש.

  • פריסקופ

ענת נגב, "חותם". אמנות אורבנית הלקוחה ממכסי ביוב: כלי חרס, שולחנות וקמיעות. עד 9.4.

בן-יהודה 176, תל-אביב, טל' 03-5226815. ב'-ה', 20:00-17:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

***

מוזיאונים לאמנות

  • בית ביאליק

"הזר והמוכר". איור. ללא מועד סיום.

ביאליק 22, תל-אביב, טל' 03-5254538. ב'-ה', 17:00-09:00, ו'-שבת, 14:00-10:00, כניסה: 20 שקל.

  • בית ראובן

ציורי ראובן מאוסף המוזיאון. תצוגת קבע; תצוגה ביוגרפית, סדנת האמן, סרט דוקומנטרי.

ביאליק 14, טל' 03-5255961. ב', ד'-ו', 15:00-10:00; ג', 20:00-10:00; שבת, 14:00-11:00. כניסה: 20-10 שקל, כניסה חופשית לילדים.

  • ביתן הלנה רובינשטיין

"פורצלן מייסן"; "אירוסים, נרקיסים, פרפרים: כלי הזכוכית של אמיל גאלה". תצוגת קבע.

שדרות תרס"ט 6, תל-אביב, טל' 03-5287146. ב', ד', שבת, 16:00-10:00; ג', ה', 22:00-10:00; ו' וערבי חג, 14:00-10:00. כניסה: 10 שקלים.

  • המוזיאון הימי הלאומי

מיכה בר-עם, "חוף". צילום; "כלי חרס מעוטרים מיוון ומדרום איטליה". עד 23.4.

דרך אלנבי 198, חיפה, טל' 04-8536622. א'-ה', שבת, 16:00-10:00, ו', 13:00-10:00. כניסה: 30-10 שקל.

  • המוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס

פרידל שטרן, "עלי תאנה"; "בקיצור ישראלית". 3 דורות של יוצרות קומיקס; תערוכת המיטב של התחרות ע"ש פרידל שטרן; איה גורדו-נוי, "איורים מפטפטים". השפעת הקומיקס על קולאז'. עד 27.8;"פצעי בגרות". קומיקס בעברית 1995-1975; "קריקטוריסט פובליציסט עברי"; "מה, למה, איפה ואיך". תצוגות קבע.

ויצמן 61, חולון, טל' 03-6521849. ב', ד', ו', 13:00-10:00, ג', ה', 20:00-17:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 15 שקל.

  • המוזיאון הפתוח בעומר

ז'אן דוד, "עבודות על נייר". עד 30.4.

עומר, טל' 08-9908121/5. ב'-ה', 16:00-09:00כניסה: 20-10 שקל, כניסה חופשית לחיילים.

  • המוזיאון הפתוח בתפן

ארדין הלטר, "ציורים-הדפסים". עבודות ציור והדפס. עד 5.5.

תפן, טל' 04-9109600. ב'-ה', 16:00-09:00, שבת, 16:00-10:00. כניסה: 35-25 שקל.

  • המוזיאון הפתוח לצילום

"שדות הצבע". עד מרץ; דוד עדיקא, "אור אחרון". עד יוני 2016.

גן התעשייה תל חי, טל' 04-6816702. ב'-ה', 16:00-08:00; שבת וחג, 16:00-10:00. כניסה: 22-13 שקל, כניסה חופשית לחיילים.

  • המוזיאון לאמנות האסלאם

"רקמה עכשווית". לבוש בהשראת רקמה פלסטינית. עד 27.3; תערוכות קבע: אמנות האסלאם, שעונים עתיקים.

הפלמ"ח 2, ירושלים, טל' 02-5661291. ב'-ד', 15:00-10:00, ה', 19:00-10:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.

  • המוזיאון לאמנות ישראלית רמת-גן

"בית-מדרש לאמנות, תערוכת בוגרים". פתיחה: ה', 31.3, 19:30. ללא מועד סיום; גידי גלעם, "רטט". ציור ורישום. עד 28.3; יוג'ין למאי, "בין זהויות: טראומה ומוסר". עד 24.5; הילי גרינפלד, "הבריטיש מיוזיאום". ללא מועד סיום; "שישי ראשון, אחרי". עבודות של אמנים שהציגו בסדרה בשנים 2014-2013". ללא מועד סיום; רוני סומק, "שריטה במרפק השירה". ציור; עבודות מאוסף המוזיאון, עבודות של אוזיאש הופשטטר וליאון אנגלסברג. ללא מועד סיום.

דרך אבא הלל סילבר 146, רמת-גן, טל' 03-7521876. ב', ד', 16:00-10:00; ג', ה', 20:00-10:00; ו', 13:00-09:00; שבת, 15:00-09:00. כניסה: 20 שקל.

  • המוזיאון לאמנות רוסית ע"ש צטלין

יבגני שישקו/איליה הרשברג, "תצלומים כטקסטים של הזמן הסובייטי". עד 31.3.

חיבת-ציון 18, רמת-גן, טל' 03-6188243. ב', ד', 16:00-10:00; ג', ה', 20:00-10:00; ו', 13:00-10:00; שבת, 15:00-10:00. כניסה: 20-10 שקל.

  • מוז"א, מוזיאון ארץ ישראל

רולנד פישר, "דיון ישראלי קבוצתי". מיצב ווידיאו. ללא מועד סיום; "בר-כוכבא, זיכרון היסטורי ומיתוס הגבורה". עד 18.6; "טקסים שצילמתי". ללא מועד סיום; איתן אלחדז, "טקסים שצילמתי". עד 30.3; יוסי גיורא, "פריפריה במרחק נגיעה". צילום. עד 30.4; "דבש מלכים". ארכיאולוגיה. עד 31.10.

חיים לבנון 2, רמת-אביב, תל-אביב, טל' 03-6415244. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 20:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 16:00-10:00. כניסה: 52-26 שקל, כניסה חופשית עד גיל 18 (כניסה לפלנטריום בתוספת תשלום).

  • מוזיאון ארצות המקרא

משה צברי, "רטרוספקטיבה". עד 1.5; "על נהרות בבל". עד 15.5.

סטפן וייז 21, ירושלים, טל' 02-5611066. א'-ג', ה', 17:30-09:30, ד', 21:30-09:30, ו'-שבת, 14:00-10:00. כניסה: 40-20 שקל (כניסה חופשית לילדים בשבת ובימי ד' אחר הצהריים).

  • מוזיאון אשדוד לאמנות

"מרחק נגיעה". ציור, צילום, וידיאו, פיסול; לנה גומון, "ריצה בכיוון הנגדי". צילום; טליה ישראלי, "מולדת 1 ב'". ציור. עד 14.5.

דרך-ארץ 8, אשדוד, טל' 08-8545180/1. ג', ד'-ה', 16:00-10:00, ב', 20:00-10:00, ו'-שבת, 13:30-10:30.

  • מוזיאון בית אורי ורמי נחושתן

יוסף-ז'וזף דדון, "למי נועדו הנחשים הלוחשים שעל ראשיכם?". ארבע סדרות של תצלומים ורישומי דיות לצד מצגת שיקופיות. עד 2.4.

קיבוץ אשדות-יעקב מאוחד, טל' 04-6757737. ב'-ה', 15:00-10:00, ו' וערבי חג, 13:00-10:00, שבת וחג, 14:00-10:00.

  • מוזיאון בר-דוד לאמנות ויודאיקה

רחל רבינוביץ, "מרמתוק". ציור. עד 28.3; "מתחת לעור". עד 30.4; "פופ ארט-ציור של צעצוע". בעקבות אנדי וורהול. עד נובמבר; רחל רבינוביץ, "מרמתוק". עד מרץ; "הפשטה והאינסופי". מאוסף המוזיאון. עד 17.4; גן פסלים של יגאל תומרקין. תערוכת קבע; אוסף היודאיקה. תערוכת קבע.

קיבוץ ברעם, טל' 04-6988295. א'-ה', 16:00-10:00; ו' וערבי חג, 14:00-10:00; שבת, 15:00-10:00. כניסה: 20-10 שקל.

  • מוזיאון הכט

תערוכות קבע: ציור צרפתי, אמנות יהודית (אמצע המאה ה-19 עד תחילת המאה ה-20), ארכיאולוגיה.

אוניברסיטת חיפה, שדרות אבא חושי 199, חיפה, טל' 04-8240308. א'-ב', ד'-ה', 16:00-10:00, ג', 19:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 14:00-10:00. כניסה חופשית.

  • מוזיאון הנגב לאמנות

פבל וולברג, "רודינה מאט/מולדת". צילום. עד 30.4.

העצמאות 60, באר-שבע, טל' 08-6993535. ב'-ג', ה', 16:00-10:00, ד', 19:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.

  • מוזיאון הרמן שטרוק

פנחס כהן-גן ודורון פישביין, "נוסחת הקיום האנושית". בעקבות שאלת הרציונליות המדעית של האמנות; "אונורה דומייה: בין פתוס רומנטי לביקורת חברתית". יצירות של הקריקטוריסט הפוליטי-חברתי. עד 5.8.

ארלוזורוב 23, חיפה, טל' 04-6359962. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 21:00-10:00, ו', 13:00-10:00.

  • מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית

רן סלוין, "עולם 5". מיצבי וידיאו-סאונד-אור; אמיר נווה, "עד אפס מקום". ציורים גדולי ממדים; טליה לינק, "Talialink.com". סרטוני הדרכה; לי אורפז, "ההווה מתמשך". וידיאו וצילום; יוליאן רוזפלדט, "Asylum". סרט; אורית בן-שטרית, "Onomono". הקרנת וידיאו; "מחברות פתוחות". הצצה למחברות רישום של 12 אמנים ואמניות; "זמן אמת- Makers". עד 30.4.

הבנים 4, הרצליה, טל' 09-9551011. ב', ד', ו'-שבת, 14:00-10:00; ג', ה', 20:00-16:00. כניסה: 20 שקל.

  • מוזיאון העיצוב חולון

חיימה חיון, "פאנטסטיקו". מיצבי עיצוב. עד 30.4.

פנחס אילון 8, חולון. טל' 2151500 ־073. ב', ד', 16:00-10:00; ג', ה', 18:00-10:00; ו', 14:00-10:00; שבת, 18:00-10:00. כניסה: 35 שקל.

  • מוזיאון העיר חיפה

"אדריכלות ערבית: חיפה". דפוסים וצורות בנייה בסוף המאה ה-19. עד 14.5; "אנשי התחתית: חמודי ג'נאם". מקומות ואנשים שאינם נראים. צילום. עד 1.4.

שדרות בן-גוריון 11, המושבה הגרמנית, חיפה, טל' 04-9115888. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 19:00-16:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 15:00-10:00.

  • מוזיאון חיפה לאמנות

"מאנדי וורהול ועד היום: התרבות, הצבע, הגוף". מקבץ תערוכות על היעדר האותנטיות בעידן הטכנולוגי. עד 1.5; במרכז האמנויות: "מטרופוליס/החוויה העירונית". לכל המשפחה. העיר כגוף מורכב. ללא מועד סיום.

שבתאי לוי 26, חיפה, טל' 04-9115991. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 21:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 30-15 שקל; מרכז האמנויות: שבתאי לוי 24. ה', 17:00-10:00, שבת, 14:00-10:00. כניסה: 20 שקל למבוגר, 25 שקל לילד כולל סדנה.

  • מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית

"נישיאורה-יאקי". קרמיקת נישיאורה; קיהאצ'ירו נישיאורה, "מוזיקה דוממת. קליגרפיה; "גרפיקה בהדפס יפני מודרני"; "פומיזוקאי". סרט אנימציה. עד 29.5.

שדרות הנשיא 89, חיפה, טל' 04-8383554. א'-ה', 16:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 30-15 שקל.

  • מוזיאון ינקו-דאדא

"תגידי, זה אמנות?". עד 16.6.

כפר האמנים עין-הוד, טל' 04-9842350. א'-ה', 15:00-10:00, ו' וערבי חג, 14:00-10:00, שבת וחג, 15:30-10:00. כניסה: 24-12 שקל.

  • מוזיאון ישראל

"פרעה בכנען: הסיפור שלא סופר". מוצגים ושחזורי של שלטון האימפריה המצרית על ישראל הקדומה. עד 25.10; "קסם הספינקס". מצרים העתיקה באמנות אירופה. עד 25.10; ז'ורז' אדאגבו, "אפריקה בירושלים". מיצב. עד 18.6; חגית לאלו, עבודות. ציור. ללא מועד סיום; "הדריאנוס: שובו של הקיסר". פיסול. עד 30.6; פיטר יעקב מלץ, "יום בא ויום הולך". עבודת קיר מפוסלת. ללא מועד סיום; "לילה יורד על ברלין". יצירות מופת מהגלריה הלאומית בברלין 1905-1945 עד 26.3; "דפוסים משתנים". מלאכת העיצוב של משה שפיצר, פרנציסקה ברוך והנרי פרידלנדר. עד יוני; "סלון צרפתי". עד אפריל; "תערוכה בקופסה". עד 26.3; "יומולדת". לכל המשפחה. עד 26.3; רלי אברהמי, "יומן". צילום. עד 12.4; "ויהי ננו, התנ"ך הזעיר בעולם". עד 31.12; "Dailydoodlegram". מהאינסטגרם למוזיאון ובחזרה. עד 4.6; "אמנות ישראלית". תערוכת קבע.

שדרות רופין 11, ירושלים, טל' 02-6708811. א'-ב', ד'-ה', 17:00-10:00, ג', 21:00-16:00, ו' וערבי חג, 14:00-10:00, שבת, 17:00-10:00. כניסה: 54-27 שקל.

  • מוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח

"מאיזניק לירושלים: קרמיקה במפגש בין-תרבותי". עד ספטמבר.

העצמאות 60, באר-שבע, טל' 08-6993535. ב', ג', ה', 16:00-10:00, ד', 19:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.

  • מוזיאון משה שק

יצירות של משה שק. ללא מועד סיום.

קיבוץ בית-ניר. כל השבוע 17:00-11:00, יש לתאם מראש בטל' 054-6874701 או 08-6874368.

  • מוזיאון נחום גוטמן לאמנות

"דבר לילדים, לגדל קורא חושב". תערוכה לכל המשפחה. ללא מועד סיום.

רוקח 21, נווה-צדק, תל-אביב, טל' 03-5161970. ב'-ה', 16:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 24-12 שקל (כניסה חופשית עד גיל 18).

  • מוזיאון על התפר

"מרחב לא מוגן". התנהלות הפרט במרחב אישי וציבורי. עד מרץ 2016.

חיל הנדסה 4, ירושלים, טל' 02-6281278. ב', ד'-ה', 17:00-10:00, ג', 21:00-14:00, ו', 14:00-10:00.

  • מוזיאון פתח-תקווה לאמנות

"בִּיבְּלִיוֹלוֹגְיָה: הספר כגוף"; עדן אורבך-עפרת, "טרמינל". וידיאו. מחווה לארנולד בקלין. עד 26.3.

ארלוזורוב 30, פתח-תקווה, טל' 03-9286300. ב', ד', ו'-שבת, 14:00-10:00; ג', ה', 20:00-16:00. כניסה: 20 שקל, בשבת חינם.

  • מוזיאון תל-אביב לאמנות

"דרומית לסהרה: אורבניזם מואץ באפריקה". פתיחה: ו', 18.3. עד 27.8; מרסל אודנבך, "פנים־חוץ". עד 16.7; "סיפור רוסי". דיוקנאות בציורי ילידי רוסיה וברית המועצות. עד 5.6; בן הגרי, "רצונו של קדר". וידיאו ומיצב פיסולי. עד 2.7; בועז אהרונוביץ', "נקודה כחולה חיוורת". חקר פעולת הצילום. עד 28.5; רועי רוזן, "תערוכה קבוצתית". מגוון מדיות. עד 30.4; "בשיחה 2". מבחר יצירות עכשוויות. עד 14.4; תצוגת אוסף סוזן ואנטון רולנד-רוזנברג. ללא מועד סיום; "אני והסלפי שלי". תערוכה לכל המשפחה. ללא מועד סיום.

שדרות שאול המלך 27, תל-אביב, טל' 03-6077020. ב', ד', שבת, 18:00-10:00; ג', ה', 21:00-10:00; ו', 14:00-10:00. כניסה: 50-25 שקל (כניסה חופשית עד גיל 18).

  • משכן לאמנות עין-חרוד

"אופק חדש לאופקים חדשים". עד 30.8; יצחק דנציגר, "מקום קדוש". עד 30.8; הסטודיו לזכרו של דודו גבע. תערוכת קבע.

עין-חרוד מאוחד, טל' 04-6485701. א'-ה', 16:30-09:00, ו' וערבי חג, 13:30-09:00, שבת וחג, 16:30-10:00. כניסה: 30-15 שקל.

  • Amoca, המוזיאון הערבי לאמנות עכשווית

"Hiwar, חיוואר". שיח חזותי ותוכני. ללא מועד סיום.

דוחא 100, סחנין, טל' 04-8235789. א'-ה', 16:00-10:00.

הפוסט המדריך, 26.3.16–6.4.16 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא למחקר על ייצור דימויים

קול קורא ליוצרים להגשת סרטים בנושאי הנכבה והשיבה

$
0
0

48 מ"מ – פסטיבל הסרטים הבינלאומי 2016, עמותת זוכרות.

לקראת סוף שנת 2016 יתקיים הפסטיבל הבינלאומי הרביעי לסרטי נכבה ושיבת הפליטים הפלסטינים. לצד הקרנת סרטים מהעולם, יוקרנו סרטי מקור קצרים חדשים, שיופקו במיוחד לרגל הפסטיבל על ידי יוצרות ויוצרים פלסטינים וישראלים.יוזמה זו של עמותת זוכרות נועדה לקדם הכרה ואחריות של הציבור היהודי בישראל על עוולות הנכבה ואת תפיסת השיבה כתיקון המתבקש לנכבה וכהזדמנות לחיים טובים יותר.

קיימים שני מסלולים להגשת סרטים:

מסלול א': הפקת סרטים קצרים, מכל ז'אנר, בנושא נכבה ושיבת הפליטים הפלסטינים

– יש להגיש הצעה לסרט המתמודד עם שאלות ואתגרים היסטוריים ועכשוויים בנושא שיבת פליטים פלסטינים (עד 400 מילים)

– את ההצעה אפשר להגיש בעברית, ערבית או אנגלית, לבחירתכן/ם

– אורך הסרט לא יעלה על 10 דקות

– ועדה אמנותית תבחר חמש הצעות שיקבלו תמיכה בסך 5000 ש"ח כל אחת. המענק יינתן במעמד ההקרנה

– את ההצעות לסרטים יש לשלוח עד ה-15 אפריל, 2016 לדוא"ל: 48mm@zochrot.org

– תשובות הועדה תשלחנה עד ה-1 במאי, 2016

גמר ההפקה: 1 באוקטובר, 2016

מסלול ב': הקרנת סרטי קולנוע, דרמות וסרטי תעודה בנושאי הנכבה ושיבת הפליטים

−   יוצרים ויוצרות מוזמנים לשלוח עותק של סרטם (בכל אורך)

−   את הסרטים יש לשלוח בפורמט די.וי.די או בקישור אינטרנטי עד ה-1 בספטמבר 2015 לכתובתנו: עמותת זוכרות, ת.ד 51698, תל אביב יפו 6721207.

פרטים נוספים ניתן למצוא כאן.

לשאלות והתייעצות ניתן לפנות אלינו ב 03-6953155 / 48mm@zochrot.org

הפוסט קול קורא ליוצרים להגשת סרטים בנושאי הנכבה והשיבה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

דרוש/ה אוצר/ת למוזיאון אורי ורמי נחושתן


האסתטיקה של מכונת המגורים של המעמד הנמוך בישראל

$
0
0

תערוכתו של דוד בן-הרא"ש, "דומם-מנוע", היא אחת התערוכות הרעננות והיפות שראיתי לאחרונה. בן-הרא"ש בחר להציף את משטח הלובי-גלריה בתל-אביב באלמנטים פיסוליים היברידיים המרפררים לתרבות גבוהה ונמוכה בו בזמן ויוצרים תלכיד מרתק. אני עוקבת אחר עבודתו זה כמה שנים, והתרשמתי גם מן העבודה הפיסולית העדינה שהציג בתערוכה "כתמים והחתמות" בגלריה לאמנות בנצרת, מן העבודה בתערוכה "חרוזים שבורים" בגלריית אוניברסיטת בן-גוריון שבנגב, שאצר חיים מאור, ומעבודתו במוזיאון אשדוד, שהוצגה בתערוכה "עד שתצא מקולי". אולם רק עתה, בתערוכת היחיד הראשונה שלו, נפרשת במלואה השפה הפיסולית שלו, שפה פואטית מאוד ועם זאת חודרנית עד כאב. האסתטיקה של היומיום של מכונת המגורים של המעמד הנמוך בישראל נפרשת בניתוח רוחב, והמינימליזם המהודק שבו היא עשויה כומס בתוכו משמעויות דחוסות.

דודי בן הרא״ש - "סונטה למכסה מנוע על גרנד פיאנו", 2015, OSB, ברזל, פח, זכוכית, צבע תעשייתי, פרספקס, חימר, מגב רצפה, דיסק שיוף פלפ, סאב-וופר, מראה, 240x140x75 ס"מ

דוד בן הרא״ש – "סונטה למכסה מנוע על גרנד פיאנו", 2015, OSB, ברזל, פח, זכוכית, צבע תעשייתי, פרספקס, חימר, מגב רצפה, דיסק שיוף פלפ, סאב-וופר, מראה, 240x140x75 ס"מ

בעבודה "סונטה למכסה מנוע על גרנד פיאנו" מוצרנת הצלבה בין פסנתר הכנף, סמל התרבות המערבית הקלאסית, למנעד החפצים המעטרים את "המכונית הישראלית" – נעלי בובה קטנות התלויות על האגזוז, הדיסק התלוי מול השמשה, הכבוד המוגזם המוענק לצופר. רק הטסות המוגזמות של הגלגלים חסרות. זו היא הכלאה מדהימה שמשטח המגע שלה הוא הצורניות השווה בין מכסה המנוע של המכונית לכנף הפסנתר. מעל לפסל הזה, בעיני אחד הפסלים המרתקים של האמנות המקומית העכשווית הצעירה, מצוי עיבוד ויזואלי של ה"שטיחונים לרכב", אף הוא פריט שולי במכלול הקרוי "אוטו". דוגמת השטיחונים מואדרת והופכת לאמנות דקורטיבית התלויה על קיר, ברפרור לאמנות הגיאומטרית של ריילי ואחרים.

דומה כי התערוכה שמה לה למטרה לחקור את היקום האונטולוגי של החפצים השגרתיים, הסמויים מן העין, פחותי הערך לכאורה, שדבקו בהם סממני הזולות והעוני, התחליפיות והמלאכותיות. בעבודה "מזנון" מובעת "התשוקה הישראלית אל העץ האירופי" כשהיא נארזת בארבעה תצלומים ממוסגרים, פשוטים למראה. לא רק המזנון דמוי העץ מוטעם כאן, אלא תרבות אסתטית שלמה של "הפרקט המלאכותי" וה"דק" – שני הסממנים הבולטים של הבית הישראלי המשודרג.

גליל מאורך צבוע ורוד הנע אנה ואנה ללא תכלה וללא תוחלת מוצג בעבודת הווידיאו בתערוכה, המעניקה נוכחות למיכל הגז השגרתי, חפץ גדול ממדים מפח אפור, ה"דבוק" לכל דירה שבה חיינו. הצביעה המפתיעה בוורוד כמו מהפכת את המגדר של מיכל הגז, מרפררת למיכלי הגז המדמיע שנשים נושאות לעתים בתיקן כמגן מפני תקיפה. למכלול זה מצטרף נר הנשמה המלאכותי עם הלהבה מפלסטיק המצוי בחללו של כל בית-כנסת כיום. בתערוכתו של בן-הרא"ש הנר מונח על הרצפה, כנתון למרמס רגלי המתפללים. לצדו – פסל המעצים את הגפרור, ההדלקה העומדת "לשרוף את המועדון", כדבריהם הבלתי נשכחים של חברי הגשש-החיוור על אוהדי בית"ר ירושלים.

דודי בן הרא״ש - "נ ש מ ה", 2016, נר נשמה חשמלי, דיו

דוד בן הרא״ש – "נ ש מ ה", 2016, נר נשמה חשמלי, דיו

בשיחה עימי ציין בן-הרא"ש את האמן יגאל נזרי והעבודה הקלסית שלו "טייגר" כמהדהדים וכמשפיעים על יצירתו. ואכן, נדמה כי הנזיריות החותכת שהציג נזרי בתערוכתו הראשונה והאחרונה שרויה גם על תערוכה מרשימה זו. יחד עם תערוכתה של ורד נסים, המוצגת כיום בגלריה האוניברסיטאית, מוצג לנגד עינינו רפרטואר ההמשגות והחפצים שבעזרתם מציגות הגבריות והנשיות המעמדיות, המזרחיות, את עצמן כיום, באסתטיקה עם עומק רגשי נוקב.

***
דוד בן-הרא"ש, "דומם-מנוע", הלובי – מקום לאמנות, תל-אביב. אוצרת: נעמה לוריא, נעילה: 26.3.16

הפוסט האסתטיקה של מכונת המגורים של המעמד הנמוך בישראל הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לכתיבת מאמרים בנושא פליטות

$
0
0

הגיליון הרביעי של כתב העת המקוון "בצלאל- כתב עת לתרבות חזותית וחומרית".

המילה "פליט", שמקורה בשפה הצרפתית, התגבשה בסוף המאה ה-17 ומשמעותה הייתה אדם שהלך לחפש מפלט. מ-1914 ואילך המילה הפכה למשמעותה המקובלת כיום, כלומר פליט הוא מי שהותק, נעקר או נפלט ממקום מושבו בעקבות סיבות הנוגעות למוצאו הלאומי, דתי, מגדרי, גזעי או בגלל השקפותיו הפוליטיות. לרוב, מצבי פליטות משגשגים על רקע מלחמה או עיתות קיצון פוליטיות. המילה בשפה העברית הופיעה לראשונה בספר בראשית בו נאמר "ויבוא הפליט ויגד לאברם". אולם פסוק זה מתייחס למצב הפליט כניצול, זה ששרד את המבול ונותר חסר בית.

מצב הפליטות העכשווי מקיים תנודה מתמדת בין שני מצבים אלו – זה הניצל מאסונו בבית וזה הנמלט מאסונו בבית, אולם שני המצבים מחייבים יחסי גבול, אשר מגדירים את התחום ה"בטוח" ואת זה שמעבר לו. יחסי הפליטות אם כך מחייבים גבול, ומקיימים יחסים משוכללים עם גבול זה. גבולות אשר מייצרים יחסי פליטות מתקיימים כיום גם בעולם הווירטואלי, ותוצאותיהם יכולים להיתרגם ולנוע בין הממשי לווירטואלי. פליטים, בכל מימדי הממשות, סובלים ממשבר זהות.

מחקרים טוענים כי זרם קבוע של פליטים הוא חלק חיוני מהצלחתן של המדינות העשירות בעולם. אך ייתכן והעולם זקוק לרפובליקת פליטים, שכן אם אנו מקבלים ההנחה שהקפיטליזם הנוכחי כרשת טרנס גלובלית מייצר ומפיץ "צורה של מדינה”, אז דווקא אוכלוסיית הפליטים יכולה להיות המועמדת הטובה ביותר לבנייתה של חברת אוונגרד אידיאולוגי חברתי-כלכלי ופוליטי. דווקא בגלל אירועי הקיצון והזהות הפגמנטרית המתאפשרת תחתם, ייתכן ורפובליקת פליטים מסוג כזה יכולה לייצר מערכת חברתי אלטרנטיבית אל מול המדינה שנבנית על מבנים היסטוריים, חברתיים-ופוליטיים אשר המערכת הכלכלית שולטת בהם יותר ויותר.

הגיליון המוצע יבקש להתרכז במושג הפליטות ולשים דגש על האפשריות השונות שיכולות לעלות ממעמד זה. תחת שחיקתה של מדינת הלאום המודרנית עקב תהליכים טכנולוגיים, גלובליים, כלכליים ותודעתיים, לצד שחיקה נוספת בשיח הזהויות, יבקש הגיליון להתרכז ברעיון זה מבחינה חומרית (חומר כמסיג גבול, חומר כמשמר זהות תחת הגירה, גבולות בעולם הווירטואלי תחת אמצעי פיקוח ובקרה כמגדירי גבול) מבחינה עיצובית (אורבניזם נומדי, אוטופיה ישימה, וביתנים ניידים) ומבחינה אמנותית.

חוקרים יוצרים מוזמנים להציע מאמרים ומסות בהיקף של 3,000 – 6,000 מילים.
את כתב היד כולל תקציר, ביוגרפיה קצרה של הכותב וביבליוגרפיה, יש לשלוח למזכירת המערכת במייל: ht2@bezalel.ac.il, עד לתאריך 21.4.2016.

בצלאל הוא כתב עת מקוון אקדמי שפיט הרואה אור בבצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב. כתב העת מבקש להוות במה לדיון ביקורתי בסוגיות הקשורות בחקר התרבות החזותית (Visual Studies) בתחומים: אמנות, עיצוב, ארכיטקטורה ואופנה. כתב העת רואה אור פעמיים בשנה.

עורך ראשי: אורי ברטל

עורכת אורחת: נועם סגל

מועצת המערכת: אווה אילוז, טל בן צבי, דליה מרקוביץ', נעמי מאירי דן, גל ונטורה, ליאת פרידמן, אורלי שבי, חוסני אלחטיב שחאדה, חיים דעואל לוסקי, עירן דורפמן

הפוסט קול קורא לכתיבת מאמרים בנושא פליטות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ללא כותרת

$
0
0
untitled 2014 15x20 cm Acrylic on panel

Untitled, Acrylic on panel, 15×20 cm, 2014

מיכל גבע, פרויקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת:יעל רביד.

המוטיב המרכזי בעבודות שלי בשנים האחרונות הוא צורות של התפרקות (forms of distraction) – מצבים של קריסה וחוסר יציבות, אדריכלות בנוף חסר קרקע, עם הקשרים למציאות המקומית והפוליטית והתייחסות ליצירות שונות מתולדות האמנות. בשנה האחרונה אני לומדת בתוכנית ה-MFA ב-School of Visual Arts בניו-יורק. בעבודות אלה הולכת ומתפרקת גם השלמות של הפורמט; פורמט הציור הקונבנציונלי נפתח למערך מקוטע של חלקים שמתחברים זה לזה במעין קולאז'/אסמבלז'.

www.michalgevaart.com

מיכל גבע, מרץ 2016.

הפוסט ללא כותרת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ללא כותרת

$
0
0
untitled 2014 15x20 cm Acrylic on panel

Untitled, Acrylic on panel, 15×20 cm, 2014

מיכל גבע, פרויקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת:יעל רביד.

המוטיב המרכזי בעבודות שלי בשנים האחרונות הוא צורות של התפרקות (forms of distraction) – מצבים של קריסה וחוסר יציבות, אדריכלות בנוף חסר קרקע, עם הקשרים למציאות המקומית והפוליטית והתייחסות ליצירות שונות מתולדות האמנות. בשנה האחרונה אני לומדת בתוכנית ה-MFA ב-School of Visual Arts בניו-יורק. בעבודות אלה הולכת ומתפרקת גם השלמות של הפורמט; פורמט הציור הקונבנציונלי נפתח למערך מקוטע של חלקים שמתחברים זה לזה במעין קולאז'/אסמבלז'.

www.michalgevaart.com

מיכל גבע, מרץ 2016.

הפוסט ללא כותרת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רק מה שספגה עינה

$
0
0

הָאָדָם אֵינוֹ אֶלָּא קַרְקַע אֶרֶץ קְטַנָּה,

הָאָדָם אֵינוֹ אֶלָּא תַּבְנִית נוֹף־מוֹלַדְתּוֹ,

רַק מַה־שֶּׁסָּפְגָה אָזְנוֹ עוֹדָהּ רַעֲנַנָּה,

רַק מַה־שֶּׁסָּפְגָה עֵינוֹ טֶרֶם שָׂבְעָה לִרְאוֹת,

         מתוך: האדם אינו אלא / שאול טשרניחובסקי

פרולוג:

למעלה מארבעים שנים מלווים צילומיה של עליזה אורבך את עולם התרבות והאמנות בארץ. וכל זאת בסגנון צילום ישיר והומני המאיר ציוני דרך חשובים לזיכרון האישי והלאומי בישראל – מלידה לזקנה, מנשיות לאמהות, מחלוצים דרך עולים ועד לניצולי שואה, ומנוף קולקטיבי לפרטי – וכל זה מתועד באור התכלת העזה, במפגש הצירים של הזמן והמקום.

עליזה אורבך, דיוקן עצמי

עליזה אורבך, דיוקן עצמי

עליזה אורבך נולדה בחיפה ב- 17.8.1940 בשכונת הדר ה"ייקית" בדירת שני חדרים ברחוב הלל בבית מס' 15 שבכניסה אליו ניצבו שני עצי ברוש ובוגנוויליה סגולה. בבית זה דרו ההורים גיאורג והלנה שעלו מגרמניה ב- 1934 וארבע בנותיהם[1]. בשנות השבעים לחייה, בספרה "הטעם המופלא של תאני שיגורנסקי" (2011), תיארה עליזה בכתב ובפרטי פרטים את זיכרונות ילדותה ואת דיוקנאות שכניה, חבריה וחברותיה כמו היו אלה דיוקנאות צילומיים. במבט לאחור אל צילומיה של אורבך ניתן למצוא את אותם פרטים בדיוקנאות המצולמים שלה וזאת משהחלה לצלם בראשית שנות השבעים – לאחר שעזבה את חיפה לירושלים – ומכאן להותיר זיכרונות לאחרים, לפרטים ולחברה הישראלית. בניגוד לתיאורים החושניים והצבעוניים של הילדות מרבית עבודתה התיעודית-צילומית של אורבך נעשתה בשחור לבן צנוע. אך העושר הגדול של הפרויקטים התיעודיים בהם עסקה, לצד אין ספור גוונים על הקשת האפורה והצבעונית שבין שחור ללבן, שבין עיר לעיר, שדה לחורבה ואדם לאדם הם אשר מקנים לה את ייחודה החזותי במרחב הצילום הישראלי.

"אני מנסה לתפוס את רסיסי החיים המשתנים, ואחת הסיבות החשובות לכך היא, שהמילים אינן מספיקות בשבילי, כדי להעביר את הגוונים הרבים שאני רוצה לתאר, ולצייר אינני יודעת, לכן הצילום הוא כלי הביטוי המתאים לי ביותר […] אני אוהבת לצלם פורטרטים של אנשים בביתם, כי הצילום אז יותר אותנטי. חשובה לי התנועה בצילום שלא יהיה סטאטי. בצילומי רחוב רצוי שלא ישגיחו בי. התמונות האהובות עלי ביותר – כל מה שקשור בחיים: בני אדם, בעלי חיים, הרחוב […] יש ימים שאני עוברת ליד דברים והם לא 'אומרים' לי דבר. יום לאחר מכן הם 'יאמרו' לי משהו".
מתוך: "לתפוס את רסיסי החיים", ראיון שערכה אורבך עם צפרירה לוין- נור, עיתון "דבר הפועלת", מאי 1976, עמ' 54- 55.

פרידה עטיה, כפר תבור / מתוך: "ראשונים" 1991

עליזה אורבך: פרידה עטיה, כפר תבור. מתוך: "ראשונים", 1991

אפילוג:

"נראה לי שצילומי הים של אמא שלי קשורים באופן מסוים לסדרת צילומי "לנה" שבהם היא תעדה את אומה, סבתא שלי, ואת ימי זיקנתה".
עדן עפרת, הכחול הגדול הזה (ראיון עם אמא), מוסף ספרים, YNET,23.10.2007

התערוכה הגדולה אך האינטימית הזאת מתחילה בקמטיהם של הגוף הזקן והרך הנולד ומסתיימת בקפלים הרכים של אדוות הים. בטווח זהו מסע משולש בחייה של צלמת, עם וארץ. המהלך הצילומי של עליזה אורבך נע על ציר חייה בין השחור ללבן ועל כל גווני האפור. זמן פועלה של אורבך הוא גם זמן המעבר מצילום אנלוגי במצלמת סרט לצילום דיגיטלי במצלמת פיקסלים. מתיחום הפריים הצילומי במסגרת שחורה כתו תקן לאיכות צילומית ועד לחיתוכי הפריים לצורך מבע אישי. בהקשרים אלו ונוספים יש להתבונן בצילומיה של אורבך המציגים את הסיפור הישראלי בעין רגישה והומנית.

אורבך התחילה לצלם בירושלים ומסיימת היכן שנולדה, בחיפה – הערים הם המסגרת שחורה של ה"פול פריים" של האדם והנוף. האשה כתבנית נוף מולדתה – רק מה שספגה עינה טרם שבעה לראות. עליזה אורבך היא צלמת תיעודית, צלמת של אנשים, צלמת של חיים.

להתראות בסתיו במשכן לאמנות בעין חרוד.

נעמי קאסוטו, צרפת-ירושלים /  מתוך: "ניצולים", 2009

עליזה אורבך: נעמי קאסוטו, צרפת-ירושלים. מתוך: "ניצולים", 2009

* המאמר הוא חלק מטקסט קטלוגי שיופיע בקטלוג התערוכה הרטרוספקטיבית עליזה אורבך – חיים, שתיפתח בסתיו 2016 במשכן לאמנות עין חרוד.

 

[1] מתוך ספרה של עליזה אורבך, הטעם המופלא של תאני שיגורנסקי, הוצאת הקיבוץ המאוחד, 2011.

הפוסט רק מה שספגה עינה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4030 articles
Browse latest View live