Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4031 articles
Browse latest View live

קול קורא להצעות לסדנאות אמן/אוצר

$
0
0

אמנים ואמניות, אוצרים ואוצרות מוזמנים לקחת חלק בסדנה עם פרופסור אברהם עוז שתעסוק ב: "רטוריקה של הסתה, מנגנונים של אלימות", ותתקיים בתיאטרון תמונע במסגרת פרויקט “מחזות שיפוט”. בתום הסדנה ובהשראת המפגש בתמונע יוזמנו המשתתפים להגיש הצעה לסדנאת אמן/סדנאת כתיבה בהנחייתם, אותה יעבירו לקבוצת נוער. שמונה ההצעות הנבחרות יזכו את האמן או האוצר ב-2000 ש"ח.

על הסדנה:

סדנה פרפורמטיבית של עיון וביצוע על הסתה ואלימות בתיאטרון

בהנחיית פרופ' אברהם עוז

4/12 שישי 14:00-16:00
5/12 שבת 10:00-13:00

באמצעות בחינה של טקסטים עיוניים ודרמטיים על רטוריקה של שכנוע, פסיכולוגית המונים ומוטיבציה לאלימות בדרמה נדון, נתרגל, ניצור ונבצע סצנות של הסתה המובילות לאלימות אישית (יאגו, אותלו אצל שקספיר), חברתית ("הצילו" לאדוארד בונד), כלכלית ("ארתורו אוי" לברכט, "ביקור הגברת הזקנה" לדירנמט) ופוליטית (ריצ'רד השלישי", "יוליוס קיסר", "קוריולנוס" לשקספיר). ננסה לגזור מן הטקסטים האלה מוטיבים רטוריים של תעמולה, שכנוע והסתה ומנגנוני ביצוע של אלימות ורצח, וליצור תמונות מקוריות ואקטואליות תמיד של השפעה והשלכותיה על הזולת, על הקהילה ועל ההמון.

אברהם עוז הוא מתרגם ופרופסור לתולדות התיאטרון. בין ספריו "שטר החידה: עיונים בסוחר מונציה" ו"התיאטרון הפוליטי: הסוואה, מחאה, נבואה". עוז, המכהן כעורך ההוצאה העברית של כתבי ויליאם שייקספיר, תרגם לעברית תשעה מחזות שייקספיריים: "המלך ליר", "הסוחר מוונציה", "הסערה", "רומיאו ויוליה", "כטוב בעיניכם", "יוליוס קיסר", "קוריולנוס", "הנרי החמישי" ו"חלום ליל קיץ". כמו כן תרגם מחזות של הרולד פינטר, מחזות ואופרות של ברטולט ברכט ועוד רבים.

הסדנה מתקיימת במסגרת "מחזות שיפוט": סדרת סדנאות למחשבה על הקשר בין אמנות, תיאטרון ומוסר באוצרותה של ד"ר מעין אמיר.

פרטים נוספים על הוראות ההגשה ייתנו למשתתפים בתום הסדנה בתמונע.
לאישור השתתפות יש לפנות במייל שכותרתו "מחזות שיפוט3 ", מספר המקומות מוגבל:
tmu-na@tmu-na.org.il

הפוסט קול קורא להצעות לסדנאות אמן/אוצר הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


מכונית צהובה

$
0
0
עטים, עפרונות ואקריליק על בד, 123×95 ס"מ, 2014

עטים, עפרונות ואקריליק על בד, 123×95 ס"מ, 2014

ורד קורן, Treasure Hunting, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.

המושג "צייד אוצרות" מתייחס לחיפוש אחר אוצרות אבודים שטרם נתגלו בעבר, חיפוש מסוג זה התחיל זה התחיל בעת העתיקה וממנו התפתחה הארכיאולוגיה, צייד האוצרות חושף מידע חדש על תרבויות אחרות אך עם זאת מאפשר ניכוס ושוד של אותה תרבות.

העבודות מכילות בתוכן אוסף של סמלים תרבותיים ודתיים שהופכים לחומר ומהחומר בחזרה לאובייקט של קדושה.

בתוך אלו קיימים יחסי כוחות, בין חומר נמוך לגבוה כמו זהב שהוא דיו בתוך עט כדורי, אלילים עכשוויים על נייר קליגרפיה, אוצרות עתיקים שהם טראש עכשווי והפראי האקזוטי דרך עיניו של המיושב.

הפוסט מכונית צהובה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ללא כותרת

$
0
0
טכניקה מעורבת על בד, 100X110 ס"מ, 2015

טכניקה מעורבת על בד, 100X110 ס"מ, 2015

ורד קורן, Treasure Hunting, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.

המושג "צייד אוצרות" מתייחס לחיפוש אחר אוצרות אבודים שטרם נתגלו בעבר, חיפוש מסוג זה התחיל זה התחיל בעת העתיקה וממנו התפתחה הארכיאולוגיה, צייד האוצרות חושף מידע חדש על תרבויות אחרות אך עם זאת מאפשר ניכוס ושוד של אותה תרבות.

העבודות מכילות בתוכן אוסף של סמלים תרבותיים ודתיים שהופכים לחומר ומהחומר בחזרה לאובייקט של קדושה.

בתוך אלו קיימים יחסי כוחות, בין חומר נמוך לגבוה כמו זהב שהוא דיו בתוך עט כדורי, אלילים עכשוויים על נייר קליגרפיה, אוצרות עתיקים שהם טראש עכשווי והפראי האקזוטי דרך עיניו של המיושב.

הפוסט ללא כותרת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

לחלץ את המאוויים הקולקטיביים: בנימין, היסטוריה ואמנות עכשווית

$
0
0

* המאמר נכתב עבור קטלוג התערוכה ״ולטר בנימין: ארכיון / גלות״ שאצרו נועם סגל ורפאל זגורי אורלי במוזיאון ת״א

כתיבתו הפורה עד בלי די של ולטר בנימין השפיעה על אמנים, על היסטוריונים של האמנות ועל הוגי דעות במשך עשורים רבים. חיבורים שונים שכתב צפו ועלו ברגעים היסטוריים מסוימים והיו לאבני בוחן. תרגום המסה "המחבר כיצרן" (1934) לאנגלית ב-1968 הוביל לחשיבה מחודשת על ייחודו של המחבר ועל ההיררכיות של הייצור האמנותי וסיפק יסודות תיאורטיים לעניין המחודש באמנות ההשתתפותית ובתיאטרון ההשתתפותי. כעבור עשור נעשתה דווקא המסה "יצירת האמנות בעידן השעתוק הטכני" (1936) רלוונטית שוב: הוגים פוסטמודרניים נעזרו בבנימין כדי להכשיר פרקטיקות המתבססות על צילום כחלופה מתקדמת לציור הניאו-אקספרסיוניסטי השמרני. בשנות השמונים של המאה העשרים גויסה כתיבתו על הסוריאליזם לטובת הערכה מחודשת של התנועה, אשר קלמנט גרינברג וממשיכיו המעיטו בערכה (ובערך הדאדא). היום, כך אני מבקשת לטעון, תפיסת ההיסטוריה והארכיון של בנימין היא הרלוונטית ביותר לאמנות העכשווית ולפרקטיקות עכשוויות של אוצרוּת: "מפעל הפסאז'ים" (1940-1927) הבלתי גמור והתזות "על מושג ההיסטוריה" (1940) מתווספים לכתיבתו הקודמת על הטכנולוגיה, שחשיבותה עומדת בעינה.[1] החיבור הראשון מתמודד עם טיבו המשתנה של הניסיון במודרניוּת התעשייתית, ואילו השני מתמודד עם אופיו ותכליתו של הסיפור ההיסטורי. כתוצאה מכך נראים כתביו של בנימין כמודל חי ומוצלח לניתוח תקופתנו אנו, שמתרחשת בה מהפכה טכנולוגית בעלת השלכות מרחיקות לכת על החברה ועל התרבות, בייחוד לאור התמורות שהיא מחוללת במעמדם של האינדיבידואליוּת והקולקטיביוּת, הזיכרון והדמיון.

ולטר בנימין: ארכיון / גלות. מראה הצבה בתערוכה. צילום: אלעד שריג

ולטר בנימין: ארכיון / גלות. מראה הצבה בתערוכה. צילום: אלעד שריג

המסה "על מושג ההיסטוריה" כתובה בסגנון דחוס ומכילה דימויים ומשלים חידתיים למדי.[2] אף על פי כן, אפשר לחלץ משמונה-עשרה התזות המוצגות בה כמה נקודות עיקריות. ראשית, הטענה שההיסטוריה היא בלתי לינארית ואנטי-טלאולוגית: איננו מתקדמים צעד-צעד לעבר עולם טוב יותר, כפי שמדגים במלוא זוועתו הפשיזם הרגרסיבי (שמשל בכיפה בתקופה שבה כתב בנימין). שנית, אין תפקידו של ההיסטוריון הרדיקלי לצדד במנצחים ולספר את הסיפורים הרגילים (הפטריארכליים, הלבנים) על ניצחון האומה, אלא לתאר את ההיסטוריה מנקודת מבטם של המדוכאים. שלישית, וזאת אולי הנקודה המפתיעה מכול, המטריאליזם ההיסטורי יכול לפרש נכונה את ההיסטוריה אך ורק אם הוא נעזר בתיאולוגיה.[3] המטריאליזם ההיסטורי והתיאולוגיה מוצגים אפוא כניגודים משלימים: התיאולוגיה היא ההפעלה הרוחנית של ההיסטוריה בשמו של כוח מהפכני משיחי. במקרה זה, התיאולוגיה איננה העיון בנשגב או בנצחי, אלא מה שגואל את העבר בשם הפעולות העכשוויות והעתידיות. כפי שציינה סוזן באק-מורס, פירוש הדבר הוא להפגיש את העבר ואת ההווה, "לא בנרטיב לינארי אלא בקונסטלציות שמעמידות את המגמות הפוליטיות של ההווה בספק."[4]

המודל הזה של ההיסטוריה הוא בה בעת פורץ דרך וקשה מאוד למימוש, שכן הוא פואטי ופוליטי באותה מידה. באמנות החזותית מודל זה של ההיסטוריה בא לידי ביטוי בדרך כלל בעצם ההעמדה של תערוכה, שבה האוצרוּת מתבססת על הצבה של יסודות שונים זה לצד זה (ב"קונסטלציות") לשם חילוצה של משמעות שלישית, שמאירה את היסודות באור חדש. תערוכתו המהוללת של פרד וילסון "Mining the Museum", שהוצגה בשנים 1993-1992, הפכה ברבות השנים לדוגמה קנונית: התערוכה, שאמן אצר אותה, נולדה מהזמנה לבחור ולהציג מחדש יצירות מאוסף "החברה ההיסטורית של מרילנד" בבולטימור – מוסד שאוסף האמנות השימושית שלו (ושיטת המיון הנוהגת בו) מאדיר בשיטתיות את האליטות הגבריות הלבנות של מרילנד. ההתערבות של וילסון הציבה את התרבות החומרית של העבדוּת לצד פרוטומות, רהיטים, כלי כסף מעודנים וכן הלאה. היא הסבה את תשומת הלב לפער המקומם בין עצימת העיניים של המוסד ביחס לעברו לבין ההיסטוריות המודחקות של הציבור השחור במדינה. בחדר בלתי נשכח הציב וילסון כיסאות תקופתיים, המייצגים בתים של המעמד הגבוה והבינוני, מסביב לעמוד הלקאה (שהיה בשימוש עד 1938) וכינה את התצוגה "Cabinet-Making 1820-1860" ["רָהִיטָנוּת, 1860-1820"]. הקונסטלציה המתריסה של וילסון, שמזמינה אותנו להזדהות עם הצפייה המבזה והפוגענית של האליטה הלבנה – משל נועדה ההצלפה למציצנות ביתית – אגב הימנעות מפרשנות בכותרת המיצב הניטרלית, מעוררת בצופה שאט נפש.

ולטר בנימין: ארכיון / גלות. מראה הצבה בתערוכה. צילום: אלעד שריג

ולטר בנימין: ארכיון / גלות. מראה הצבה בתערוכה. צילום: אלעד שריג

אך התערוכות שאמנים נוהגים לאצור היום מתאפיינות בדרך כלל באסתטיקה עמומה וסובייקטיבית – כפי שאפשר לראות, למשל, בסדרה "בחירת האמן" במוזיאון לאמנות מודרנית (MoMA). התערוכה האחרונה במסגרתה (שאצרה טרישה דוֹנֶלי ב-2013) הכילה סידור א-היסטורי טיפוסי של אובייקטים שלוקטו מהמחלקות הרבות המטפלות באוסף המוזיאון. לפעמים האמנות והאובייקטים נספגים בטעמם של האמן או האמנית עד כי נדמה שהם נהפכים לשלוחות של יצירתם שלהם, כפי שמעידה התערוכה "Slip of the Tongue" שאצר השנה דאן ווֹ (Danh Vo) במוזיאון פּוּנְטָה דֶלָה דוֹגָנָה בוונציה.

למעשה התערוכות שאמנים אוצרים חופפות היום יותר ויותר ל"מיצב הארכיוני", שהתחבב על אמנים מאז שהסב אליו לראשונה האל פוסטר תשומת לב ביקורתית ב-2004 – אם כי הפן ההיסטורי של המיצב הארכיוני מובהק יותר. מיצבים "ארכיוניים" מקבצים ומארגנים מחדש אובייקטים קיימים, לא פעם בתצוגות שכוללות ויטרינות ובהן מכתבים דהויים, תצלומים מקומטים, גלויות ישנות ופקסים דוהים. ההיגיון שעומד הן בבסיס תערוכות שאמנים אוצרים והן בבסיס המיצב הארכיוני מזכיר לא אחת דילוג אסוציאטיבי מרעיון לרעיון, שאינו שונה מאוד מהגלישה באינטרנט. התצוגות ההיסטוריציסטיות שאוצר מריו גרסיה טוֹרֶס מדגימות זאת היטב: הוא מקבץ חומרים ארכיוניים ומייצר נרטיבים היסטוריים ספקולטיביים וסובייקטיביים. בתערוכה "Sounds Like Isolation to Me", שנוצרה לכבוד הביאנלה של ברלין ב-2014, אצר גרסיה טורס "מסה מוזיאוגרפית" על המלחין קונלון ננקארו (1997-1912) ועל קשריו עם דמויות (גבריות) שונות באוונגרד המקסיקני.[5] המיצב נפרשׂ על פני כמה חדרים במוזיאון האתנולוגי בדאהלם, ובהם הוצבו ויטרינות מוארות בקפידה המכילות פרטיטורות, פרסומים, קלטות, מגזינים ותצלומים, וכן מכתבים בדיוניים מהאמן לננקארו. המכלול הוצג כשכיית חמדה שאין לה כל נגיעה להווה.

אפשר לטעון שהמודלים הראשיים להתייחסות הזו לחומרים קיימים הם שני פרויקטים בלתי גמורים מראשית המאה העשרים: "אטלס מְנֵמוֹזִינָה" (1929-1924) של אבּי ורבורג ו"מפעל הפסאז'ים" (1940-1927) של בנימין, אף על פי שכל אחד מהם נשען על מודל שונה של ההיסטוריה. לוחות הצילום של "אטלס מנמוזינה" אפשרו להיסטוריון של האמנות להתמודד מבחינה חזותית עם המושג Nachleben – ההישרדות או ההתמדה של מוטיבים חזותיים, בייחוד מהתקופה הקדומה הפגאנית ועד הרנסנס הנוצרי. לעומת זאת "מפעל הפסאז'ים", המרכֵּז ציטוטים על פריז במאה התשע-עשרה שלוקטו בספרייה הלאומית של צרפת, מגולל את ההיסטוריה של הקפיטליזם של הכְּרַך ומדגיש את השפעתו על חוויית המודרניוּת. כל חלק (או "צרור") מאגד קונסטלציה של אובייקטים (כגון המִתרסים), של נושאים (כגון אופנה), של דמויות (כגון המשוטט) ושל מחברים (כגון פוּרייה). באמצעות האיסוף של טקסטים קיימים והצבתם זה לצד זה – צורה ניסיונית של עריכה ומיון שנגזרה מהסוריאליזם – פיתח בנימין את רעיון "הדימוי הדיאלקטי": מומנט של הפרעה שמציב את ה"אז" ואת ה"עכשיו" בקונסטלציה חדשה וכפועל יוצא מפר את הסטטוס קוו.

ולטר בנימין: ארכיון / גלות. מראה הצבה בתערוכה. צילום: אלעד שריג

ולטר בנימין: ארכיון / גלות. מראה הצבה בתערוכה. צילום: אלעד שריג

מחשבתו של בנימין הושפעה גם מהמחשבה הפרוידיאנית על ה"גלוי" ועל ה"חבוי" כשביקש לממש את כוחם הנפיץ של המיושן והלא-אופנתי "בהתנסוּת, אם לא בפעולה, מהפכנית".[6] גרסיה טורס הוא אמן אחד מני רבים כיום המשתמשים בטכנולוגיה מיושנת (סרטי 8 מ"מ ו-16 מ"מ, מקרני שקופיות, מטולי שקפים ואפילו מכשירי וידיאוטייפ מסורבלים) ורואים במה שיצא מכלל שימוש אמצעי ראוי להצגת חומרים היסטוריים. איכויותיהן הפיסוליות (והשמיעתיות) של המכונות המגושמות הללו הן ללא ספק סוד קסמן. בזכות החמימות, טווח הצבעים ועומק הגוון של הצלולואיד חוזרים אמנים כגון טסיטה דין, רודני גרהם ומתיו בקינגהאם להשתמש באמצעים שאבד עליהם כלח. אולם בעוד רבים מהאמנים הללו מגלים עניין אמיתי בעבר, קשה לטעון שהם מבקשים להגשים את האנרגיות המהפכניות שאצורות בו. דין, למשל, יצרה סרטים רבים שחוקרים אתרים שתוקפם עומד לפוג: ארמון הרפובליקה בברלין רגע לפני הריסתו (Palast, 2004), מפעל של קודאק זמן קצר לפני שהפסיק לייצר סרטי צלולואיד (Kodak, 2006), ה"בלוק בויס" בדרמשטדט לפני שיפוצו השנוי במחלוקת (Darmstädter Werkblock, 2007).[7] יצירותיה עוסקות במגוון נושאים: חלוף הזמן, יופיו של המקרה והאינדקסיקליות של המדיה האנלוגית – הֶמשך פוטוכימי של העולם שלוכד את קיומם העובדתי של אנשים ושל מקומות באמצעות חשיפתם לסרט צילום רגיש לאור.[8] אולם מבטה צבוע כל כולו בגוונים של געגוע נוסטלגי. קריאה דיאלקטית למהדרין של הארכיוני ושל המיושן, לעומת זאת, תבחין באיכויותיהם הארכאיות אבל גם תתמסר לממד מתקדם, צופה פני עתיד: כפי שבנימין ניסה להראות ב"מפעל הפסאז'ים", כשחוויית עבר מבזיקה בזמן-עכשיו, היא יכולה לחשוף את העתיד כדימוי-משאלה קולקטיבי. יתר על כן, בתנאים של שוק אמנות משגשג, קשה לא לראות בשימוש במדיה אנלוגית ניסיון מובהק להעצים את הייחוד; רק מאז שלהי שנות התשעים של המאה העשרים, עם הופעתה של טכנולוגיית הדי-וי-די, התחילו אמנים לגלות עניין רב כל כך ב"טכנולוגיה שעבר זמנה". היום דומה שגאולת העבר צומחת מהשוּק: ערך החליפין של הטכנולוגיה המיושנת שואף לאפס, אלא אם כן היא מתגלגלת ליצירת אמנות וכך זוכה לגאולה.

אולם תערוכות ארכיוניות שאמנים אוצרים אותן עשויות, כשהן במיטבן, להציב דימויי עבר והווה במתיחוּת זה לצד זה, בלי ליפול למלכודת ההיסטוריציזם. "Mining the Museum" הצליחה בכך, כמו גם "English Magic", תרומתו של ג'רמי דלר לביתן הבריטי בביאנלה של ונציה ב-2013. אחד החדרים הראשונים בתערוכה הכיל דימוי מפורש של הפוטנציאל המהפכני של העבר: ציור קיר המציג את הסוציאליסט האוטופי ויליאם מוריס כענק אשר מרים ומשליך יאכטת פאר של אוליגרך רוסי – סמל לתפקידה הנוכחי של האמנות כסמל סטטוס וכהשקעה פיננסית. חדר נוסף הציג דיוקנאות של טוני בלייר, דיוויד קלי, אליסטר קמפבל ועוד דמויות שהנהיגו את המעורבות הבריטית במזרח התיכון; את הדיוקנאות ציירו אסירים, שגם היו חיילים לשעבר בעיראק ובאפגניסטן. כך הוצגה ההיסטוריה העכשווית כקטסטרופה בשתי רמות: ראשית, בעצם ההחלטה לפעול באזור באמצעים צבאיים, ושנית, בהשפעה הסוציו-פסיכולוגית של המלחמה על חיילים לשעבר, שביצעו פשעים עם שובם לבריטניה. בחדר האחרון הציג דלר תצלומים ממסע ההופעות של דיוויד בואי "זיגי סטארדאסט" (1972) בין תצלומים מהעימותים שהתחוללו בצפון אירלנד באותה תקופה – צירוף מפתיע של אירוע תרבותי ושל אירוע פוליטי: בשתי סדרות הדימויים נראים צעירים בני אותה שכבת גיל שחווים התעוררות של זהות – האחת אירוטית ואסקפיסטית, האחרת דתית ולאומית – אולם עקב ההצבה שלהן זו לצד זו קשה לומר על האחת שהיא "פוליטית" יותר מהאחרת. בהקשר של הביתן הבריטי מדובר בייצוג חריף וטעון של זהות לאומית, כמו גם בקריאה מדרבנת למרד.

ולטר בנימין: ארכיון / גלות. מראה הצבה בתערוכה. צילום: אלעד שריג

ולטר בנימין: ארכיון / גלות. מראה הצבה בתערוכה. צילום: אלעד שריג

התחדשות העניין בארכיונִי ובאנלוגִי מעידה על שינוי רחב יותר שמתחולל בתפיסת הזמן והמרחב, הזיכרון והנוכחות, הפרטי והציבורי – שינוי שנולד בעקבות המפנה הדיגיטלי. עברנו מהבידור הקולקטיבי הנובע ממסך הקולנוע וממרקע הטלוויזיה למונוטוניות המערבת מסחר ועבודה על גבי מסך המחשב הפרטי. היום אנחנו משלבים בין חדשות שדופות וצרכנות בנאלית לבין שטף אינסופי של תקשורת אימייל, והכול באמצעות אותם מכשירים: צג המחשב ומסך המגע של הטלפון החכם שאין מנוס ממנו. המשיכה של האמנות אל העבר אינה נובעת אפוא אך ורק מהאסתטיקה של סרט הצילום האנלוגי ושל האובייקטים הארכיוניים אלא מהרצון לחולל שבר בהתבוננות: הטכנולוגיה שעבר זמנה נעשית זמינה כאמצעי לשחזור צורת תפיסה ישנה יותר – כזאת שנראית פתאום שוב חומרית על רקע הווירטואליות וה"ניטרליות" של מסכי הפלזמה שמעסיקים אותנו כל כך היום. אולם המגמה הזו גם מזכירה לנו שהטכנולוגיות האנלוגיות, משעה שהן מוכנסות לגלריה, משתעבדות שוב לכוחות השוק. האמנות העכשווית איננה חפה מפגמים, ועם זאת יש לה ערך דיאגנוסטי: אפשר לעמוד על השפעתו של הדיגיטלי על משטרי התפיסה שלנו על דרך השלילה, באמצעות עבודות שתגובתן לעולם הדיגיטלי היא לכאורה כפירה בו.[9]

גישתו הפואטית במובהק של בנימין לבעיה דומה בשנות העשרים והשלושים של המאה העשרים עשויה לסייע לנו להבין את העיצוב המחודש של הניסיון המתלווה לדיגיטציה המרושתת של חיינו. הוא מציע מודל ניתוח דיאלקטי המאפשר לנו לראות את הפוטנציאל של המודרניזציה ואת זוועותיה גם יחד; "מפעל הפסאז'ים" עושה שימוש יצירתי בטכנולוגיות של תקופתו (מונטאז', גזירה והדבקה) גם כדי לבקר את הקיטוע ואת ההלם. חשוב להזכיר שבפרויקט הזה ביקש בנימין להתמודד עם השינויים שהמודרניוּת התעשייתית חוללה בחיים באירופה ושכבר מלאו להם, בתקופת שבה הוא כתב, כשבעים שנה. מסגרת הזמן שלנו לניתוח שינוי מקביל בחוויה ההיסטורית-פילוסופית מואצת ונדחסת בהתאם: המחשב האישי הופיע בשנות השמונים של המאה העשרים, אולם השימוש הנרחב בדואר אלקטרוני התחיל רק בשלהי שנות התשעים; ההיטמעות ההדרגתית שלנו בקיום המרושת התחוללה למעשה רק במאה העשרים ואחת. השפעתו של שינוי זה על התפיסה החושית, על הזיכרון ועל יכולתנו לחזות את העתיד – סוגיות בנימיניות למהדרין – היא כה גורפת עד כי סביר להניח שיחלפו כמה עשורים עד שנצליח להגיע לאבחנה מאירת עיניים כמו זו של בנימין.

מאנגלית: איֶלת אטינגר ואֹהד זהבי

הערות:

[1] ראו למשל, את הטקסטים הבאים, שכל אחד מהם נסמך בין היתר על בנימין: Hal Foster, "An Archival Impulse", October, no.110, Autumn 2004, pp. 3-22; Mark Godfrey, "The Artist as Historian", October no.120, Spring 2007, pp.140–172; Dieter Roelstraete, "The Way of the Shovel: On the Archaeological Imaginary in Contemporary Art", e-flux journal, no.4, March 2009; Dieter Roelstraete, "After the Historiographic Turn: Current Findings", e-flux journal, no.6, May 2009; Christine Ross, The Past is the Present; It’s the Future Too: The Temporal Turn in Contemporary Art, London: Bloomsbury, 2012.

[2] ולטר בנימין, "על מושג ההיסטוריה", מבחר כתבים (כרך ב': הרהורים), תל אביב: הקיבוץ המאוחד, 1996, עמ' 318-310.

[3] זו כנראה משמעותו של המשל הסתום שבו נפתח המאמר, בתזה הראשונה (שם, עמ' 310): "האוטומט התורכי" מנצח במשחק השחמט רק בסיועו של גמד מכוער ונסתר (קרי התיאולוגיה) שחי בתוך הבובה.

[4] Susan Buck-Morss, "The City as Dreamworld and Catastrophe", October, no.73, Summer 1995, p. 22.האוטומטךיאולוגיהט רק בסיועו של

[5] ראו הודעה לעיתונות ב-e-flux: http://www.e-flux.com/announcements/sounds-like-isolation-to-me.

[6] ולטר בנימין, "הסוריאליזם: צילום-בזק אחרון של האינטליגנציה האירופית", מבחר כתבים (כרך ב': הרהורים), תל אביב: הקיבוץ המאוחד, 1996, עמ' 77.

[7] אפשר להוסיף לרשימה גם את סדרת הדיוקנאות הקולנועיים שלה, המציגים אמנים-גברים בערוב ימיהם: מריו מרץ (2002), מרס קנינגהם (2008 ו-2009), סיי טוומבלי (Edwin Parker, 2011) וקלאס אולדנבורג (Manhattan Mouse Museum, 2011).

[8] זאת בשונה מדימויים דיגיטליים, שנוצרים באמצעות חיישני אור אלקטרוניים שמודדים את עוצמת האור, לוכדים את המידע הזה והופכים אותו לדיגיטלי ואז שומרים אותו כקובץ מחשב.

[9] כתבתי בעבר על נושא זה: "Digital Divide", Artforum, September 2012. אכן, אמנים מסוימים משתמשים בטכנולוגיה החדשה ומנצלים אותה כדי לייצג את ההשתקעות המטרידה של החוויה הדיגיטלית בחיינו, את היטמעותנו המוחלטת במכשירים שלנו (כגון עבודות הווידיאו של ריאן טרקרטין, העבודה Grosse Fatigue [2013] של קמיל אנרו והעבודה Touching Reality [2012] של תומס הירשהורן), אולם דומה שהם מתקשים ללבן את העניין באופן היסטורי.

הפוסט לחלץ את המאוויים הקולקטיביים: בנימין, היסטוריה ואמנות עכשווית הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מוזיאון ישראל רכש 55 יצירות צילום ישראלי מהאספן שלום שפילמן

$
0
0

מוזיאון ישראל הודיע על רכישת 55 יצירות מאוסף הצילום של האספן שלום שפילמן. חלק מהעבודות יוצגו לקהל הרחב בחודש מאי הקרוב במסגרת התערוכה "חדש באוסף הצילום". בהודעת המוזיאון נכתב כי ״העבודות נרכשו מהאספן שלום שפילמן ובתמיכתם המסורה של כמה מידידי המוזיאון בעולם המלווים בשנים האחרונות את פעילותה של המחלקה לצילום במוזיאון. מר שפילמן החליט באחרונה להסב את כלל פעילותו לתמיכה בפרויקטים של מחקר וחינוך בתחום הצילום בארץ והרכישה האחרונה כוללת גם תרומה ממנו״.

ברשימת היצירות יש עבודות של מיכה ברעם, חיים לוסקי, מיכל היימן, דגנית ברסט, יוסי ברגר, רמי מימון, עילית אזולאי, דור גז, יהודית סספורטס, רונה יפמן, אסף שחם ועוד.

עילית אזולאי - Staircase, 2011

עילית אזולאי – Staircase, 2011

ד"ר נעם גל, ראש המחלקה לצילום במוזיאון ישראל, מסר בהודעה כי "צילום ישראלי עכשווי מכה גלים בזירת האמנות הבינלאומית, ורבות מן העבודות שרכשנו שייכות למגמה זו ממש. את העבודות בחרנו בקפידה באופן שירחיב את חלקו של הצילום הישראלי באוספי המוזיאון ויציע לנו מגוון נקודות מגע עם קהלים שונים בארץ ובעולם".

שלום שפילמן זכה בשנת 2013 לאות עמית כבוד מטעם מוזיאון ישראל על תמיכתו בפעילות המחלקה לצילום. בשנת 2010 העמיד מר שפילמן לרשות המחלקה קרן למימון פרס בינלאומי בצילום, המוענק אחת לשנתיים וזכו בו עד כה האמנית הישראלית מיכל היימן, חוקר הצילום ג'ון ג'ייקוב והאמנית האמריקאית ליסה אופנהיים.

הפוסט מוזיאון ישראל רכש 55 יצירות צילום ישראלי מהאספן שלום שפילמן הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ללא כותרת

$
0
0
עטים ועפרונות על נייר אורז אדום, 130×60 ס"מ, 2015

עטים ועפרונות על נייר אורז אדום, 130×60 ס"מ, 2015

ורד קורן, Treasure Hunting, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.

המושג "צייד אוצרות" מתייחס לחיפוש אחר אוצרות אבודים שטרם נתגלו בעבר, חיפוש מסוג זה התחיל זה התחיל בעת העתיקה וממנו התפתחה הארכיאולוגיה, צייד האוצרות חושף מידע חדש על תרבויות אחרות אך עם זאת מאפשר ניכוס ושוד של אותה תרבות.

העבודות מכילות בתוכן אוסף של סמלים תרבותיים ודתיים שהופכים לחומר ומהחומר בחזרה לאובייקט של קדושה.

בתוך אלו קיימים יחסי כוחות, בין חומר נמוך לגבוה כמו זהב שהוא דיו בתוך עט כדורי, אלילים עכשוויים על נייר קליגרפיה, אוצרות עתיקים שהם טראש עכשווי והפראי האקזוטי דרך עיניו של המיושב.

הפוסט ללא כותרת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ללא כותרת

$
0
0
דיו קליגרפיה על נייר אורז, 60X30 ס"מ, 2015

דיו קליגרפיה על נייר אורז, 60X30 ס"מ, 2015

ורד קורן, Treasure Hunting, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.

המושג "צייד אוצרות" מתייחס לחיפוש אחר אוצרות אבודים שטרם נתגלו בעבר, חיפוש מסוג זה התחיל זה התחיל בעת העתיקה וממנו התפתחה הארכיאולוגיה, צייד האוצרות חושף מידע חדש על תרבויות אחרות אך עם זאת מאפשר ניכוס ושוד של אותה תרבות.

העבודות מכילות בתוכן אוסף של סמלים תרבותיים ודתיים שהופכים לחומר ומהחומר בחזרה לאובייקט של קדושה.

בתוך אלו קיימים יחסי כוחות, בין חומר נמוך לגבוה כמו זהב שהוא דיו בתוך עט כדורי, אלילים עכשוויים על נייר קליגרפיה, אוצרות עתיקים שהם טראש עכשווי והפראי האקזוטי דרך עיניו של המיושב.

הפוסט ללא כותרת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

טרגדיה

$
0
0
טושים על נייר אורז 110X100 ס"מ, 2014

טושים על נייר אורז 110X100 ס"מ, 2014

ורד קורן, Treasure Hunting, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.

המושג "צייד אוצרות" מתייחס לחיפוש אחר אוצרות אבודים שטרם נתגלו בעבר, חיפוש מסוג זה התחיל זה התחיל בעת העתיקה וממנו התפתחה הארכיאולוגיה, צייד האוצרות חושף מידע חדש על תרבויות אחרות אך עם זאת מאפשר ניכוס ושוד של אותה תרבות.

העבודות מכילות בתוכן אוסף של סמלים תרבותיים ודתיים שהופכים לחומר ומהחומר בחזרה לאובייקט של קדושה.

בתוך אלו קיימים יחסי כוחות, בין חומר נמוך לגבוה כמו זהב שהוא דיו בתוך עט כדורי, אלילים עכשוויים על נייר קליגרפיה, אוצרות עתיקים שהם טראש עכשווי והפראי האקזוטי דרך עיניו של המיושב.

הפוסט טרגדיה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


רב ערב 24.11.2015

$
0
0

מתוך הסרט של אקירה קורוסאווה ״יוג׳ימבו״

הוצאת פיתום וכתב-העת לאמנות "ערב רב" מזמינים לאירוע לכבוד ספר חדש:
"היטו שטיירל,  חֵלְכָּאֵי המסך: מסות על פוליטיקה של דימוי חזותי"

שני, 30.11.15, ב-19:00, בית הנסן 

בתוכנית: דברי פתיחה מאת יונתן אמיר, מעורכי כתב-העת המקוון לאמנות "ערב רב", ואסתר דותן, עורכת ומתרגמת הספר מאנגלית, שאף השלימה הערות והוסיפה אחרית דבר.

הקרנת הסרט "יוג'ימבו", יפן, 1961, 107 דקות, יפנית, כותרות בעברית.

"חופש מהכל: פרילנסרים ושכירי חרב": יצירת המופת "יוֹג'ימְבּוֹ" של אקירה קורוסאווה, על הרקע המתואר בה (אמצע המאה ה-19), היא אלגוריה מתאימה להווה האקטואלי, על-פי האמנית והמסאית היטו שטיירל (מינכן, 1966). המסות בספר מעמידות אתגר כפול בפני אמנות השואפת להיות גורם רלבנטי לא נגרר: לא רק להתמודד עם נתוני ההווה, אלא גם לתור אחר תחביר צורני שיציף סתירות בהתמודדות הזאת, ולא יכסה עליהן.

בית הנסן, מרכז לעיצוב מדיה וטכנולוגיה, רח' גדליהו אלון 14, ירושלים.
דף האירוע בפייסבוק

כניסה חופשית

ינאי סגל, "קיר חאמסות", 2015, צילום: יובל חי

בית האמנים ירושלים: תערוכות ואירועים, נובמבר–דצמבר 2015 

חיים בן-שטרית, "בווארי אוריינטלי – האם אתה מכיר את האשה הזאת?"
נעילה: שבת, 26.12.15, ב-14:00
אוצר: אלברט סויסה
חיים בן-שטרית ממשיך בעיסוקו ברב-לשוניות כנשאית של בחינת אפשרויות חדשות וקולאז'ים ביוגרפיים.
מפגש בין האוצר והיוצר יעקב (קובי) חי מקמילן
ראשון, 29.11.15, ב-17:00

ינאי סגל, "טיילת" (מיצב)
מפגש גלריה: שבת, 28.11.15 בשעה 12:00
אוצרת: סאלי הפטל-נוה
סגל בוחן את הדינמיקה בין הצופה לבין יצירת האמנות באופן שבו הוא מנתב את הצופה בתוך מרחב התצוגה.

עמרי קרן-לפידות, "נדבך 19: צבעונים"
מפגש גלריה: שישי, 4.12.15 בשעה 12:00
אוצרת: חנה שביב
בתצלומים ישירים בשחור-לבן של מבנים בקיבוץ מתעד עמרי קרן-לפידות את השינויים העוברים על החברה הקיבוצית.
זוכת הפרס לציור ע"ש אסנת מוזס לשנת 2015: פרל שניידר
אוצר: מנחם גולדנברג
ציור שאינו מתעכב על "איך" דבר מצויר, אלא על "מה" מצויר. זהו ציור בו נדמה שכל דבר יכול להופיע לצד כל דבר כשווה ערך, שיחסים ואפקטים יכולים להתרחש בלי להידרש להסדרה, לחריגה ולהגזמה.

הכניסה חופשית.
לפרטים נוספים: בית האמנים, שמואל הנגיד 12, ירושלים. טל' 02-6253653.
ראשון עד חמישי, 10:00–13:00, 16:00–19:00; שישי, 10:00–13:00; שבת, 11:00–14:00

מאיה ז"ק ו-Stuben21 (ניקול הורן ופטר דניאל), אופקים שבורים, 2015 פרט מתוך מיצב

תערוכות חדשות במוזיאון פתח-תקווה לאמנות

ביבליולוגיה: הספר כגוף
פתיחה: חמישי, 26.11.15, ב-20:00
אוצרים: דרורית גור-אריה, רפאל סיגל

התערוכה ממחיזה את הקשרים, הזיקות ויחסי הגומלין הכורכים יחד את הספר והגוף האנושי ומתחקה אחר המימד הפיזי והגופני שקיים בספרים. היא עוסקת בספר על קדושתו כמו גם על חילולו וחילונו, על שימורו והיעלמותו. אוצרי התערוכה יצרו מרחב נזיל, המשלב בין עבודות אמנות עכשווית לפריטים ואובייקטים בעלי ערך היסטורי-תרבותי המוצבים זה לצד זה, בחלל אחד.
משתתפים: מאיה ז"ק ו-Stuben21 (פטר דניאל וניקול הורן), מיכה אולמן, אביטל גבע, נגה ענבר, ז'וזף דדון, אֵב ק' טרמבליי, כריסטו ומאן ריי, ז'אן-באטיסט ורלוזל, ואניה, יונתן שאוב, להקת המחול מארי שווינאר, לצד אוצרות ממרתפי הספרייה הלאומית, הגניזה הקהירית, יד-ושם וארכיונים נוספים.

שיח גלריה בתערוכה: שבת 28/11 ב- 12:00
בהשתתפות האוצרים והאמנים מאיה ז"ק ו-Stuben21, ז'אן בטיסט ורלוזל ונגה ענבר.

עדן אורבך-עפרת, "טרמינל" (מחווה לארנולד בקלין)
אוצרת: דרורית גור-אריה
עבודות וידיאו חדשות המתייחסות למיתולוגיה ולאוספי המוזיאון בהקשרים עכשוויים.

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות, רח' ארלוזורוב 30, פתח-תקווה.

הרצאה של האמן תומס הירשהורן במסגרת התוכנית ללימודי המשך באמנות המדרשה, צילום: תומס הירשהורן

הרצאה של האמן תומס הירשהורן
במסגרת התוכנית ללימודי המשך באמנויות, המדרשה

רביעי, 2.12.15, ב-20:00 

האמן תומס הירשהורן מגיע לישראל כאורח של התוכנית ללימודי המשך בפקולטה לאמנויות, המדרשה. במסגרת ביקורו הקצר ייתן הירשהורן הרצאת אמן בגלריית המדרשה, שפתוחה לציבור הרחב. כמו כן יעביר סדנה בת יומיים לתלמידי התוכנית ללימודי המשך, שכותרתה "איפה אני עומד? מה אני רוצה?".

תומס הירשהורן (יליד 1957) הוא אמן שווייצרי מרתק ואחד האמנים החשובים הפועלים היום בעולם. הירשהורן ייצג את שווייץ בביאנלה בוונציה, ואף השתתף בה פעמיים אחרות. השתתף גם בדוקומנטה בקאסל ובמניפסטה, וכן בביאנלות של סאו-פאולו, איסטנבול, שנחאי, דרום-קוריאה ויפן. הציג תערוכות יחיד במוזיאונים ובגלריות מובילים בעולם, ובהם מרכז פומפידו, South London Gallery, Gladstone Gallery New York ופאלה דה-טוקיו. השתתף בתערוכות במומה, בגוגנהיים של בילבאו, ב-PS1 וברחבי העולם.

גלריית המדרשה, רח' הירקון 19, תל-אביב, טל' 03-6203129.

הדס גלבוע, Holofernes"", 2014, 27X52 ס"מ

"Medium Tempus", תערוכת יחיד ראשונה של האמנית והאנימטורית הדס גלבוע
בגלריה הצימר

פתיחה: חמישי, 3.12.15, ב-20:00
נעילה: 2.01.16

Medium Tempus הוא מונח שטבע הפילוסוף פטראקה ומתאר זמן ביניים, אותה תקופה בת מאות השנים שבין העת העתיקה לעידן החדש. הדס גלבוע מרבה לעסוק במושג זמן ביניים או מרחב ביניים כרעיון בפני עצמו – בזמן של הציפייה שבין החלום להתעוררות, במקום שבין המודע ללא-מודע, בין הפחדים למציאות, או כפי שהיא מנסחת זאת: "עבורי, Medium Tempusהוא state of mind שרובנו שרויים, שלא לומר שבויים בו". גוף העבודות כולל תחריטים, רישומים ועבודות וידיאו (מבוססות אנימציה) המתייחסים למצבים ולמקום לימינלי, בטווח ובתווך שבין אקסטזה למוות, בין מה שהוא בגדר משאלה והגשמה, בין מה שהוא תרבות ופרא, בהוויה המטושטשת שנוצרת בין אדם וחיה.

גלריה הצימר, רח' הגדוד העברי 5, תל-אביב. שני, 11:00–23:00, רביעי, 11:00–19:00, חמישי, 11:00–23:00, שישי, 11:00–14:00, 20:00–23:00.

מאירה שמש, ללא כותרת, 1991, שמן על בד, צילום: רן ארדה

"שמלתה של אמי", מאירה שמש
גלריה עירונית כפר-סבא

אוצרת: מאירה פרי-להמן
נעילה: 31.12.15
שיח גלריה: 8.12, 22.12, ב-19:00. הכניסה חופשית

מאירה שמש, בוגרת קלישר, פעלה בסצינת האמנות הישראלית במשך עשר שנים בלבד, בשנים 1986–1996, ונפטרה בבית-חולים בבלגיה לאחר שלא נמצא לה לב מתאים להשתלה. 11 שנה חלפו מאז הוצגה תערוכתה הרטרוספקטיבית במשכן לאמנות עין-חרוד. תערוכה זו נותנת ביטוי לשאיפה שלא לתת לאמנותה לשקוע בשכחה. הצופה ביצירותיה אינו יכול שלא לקלוט את ביטויי שמחת החיים שלה. שמחה מוגזמת כמעט, שמודעותה למותה הקרב הקצינה. עבודותיה מציעות בחינה ביקורתית של נושאים הנמצאים במרכז השיח האמנותי זה שנים – נשיות, התיילדות, מזרחיות, משפחתיות – ולצדן אירוניה והומור, יחד עם רצון מתמיד לקשט ולייפות, כמו גם ללכת בדרכה שלה ולהתריס. דרך זו מתבטאת בבחירת חומרים בלתי שגרתיים, כגלולות רפואיות למשל, הנחת הצבעים בידיה ובאצבעותיה, שימוש ייחודי בחומרי ציור והעדפה לצבע, צורה ותנועה על פני פרטי פנים או גוף. כפי שאמרה בראיון עימה, "אין חיים בלי נקודות הצבע".

*עזבון מאירה שמש. באדיבות משכן לאמנות ע"ש חיים אתר, עין-חרוד.

גלריה עירונית כפר-סבא, רח' גאולה 12, כפר-סבא. טל' 09-7649303.

הפרויקט "מחוץ למקום", הגלריה השיתופית כברי

פרויקט: "מחוץ למקום"
הגלריה השיתופית כברי

אוצרת: דרורה דקל
נעילה: 26.12.15

בגלריה השיתופית בכברי ייפתח פרויקט רב-משתתפים שיוצא מגבולות הגלריה למרחב "המנהרה" שמוביל לגלריה וממנה.
משתתפים: מנאל מחמיד, אורלי סבר, רויטל לסיק, מחמוד קייס, דרורה דקל, יעל כנעני, סאהר מיעארי, ניר דבוראי, ניצן סט, נעם ונטורה, אבי איפרגן, שהד זועבי, שלומי חגי, ג'וזיאן ונונו, ינאי קלנר, עדי בן-חורין, דוד בהר-פרחיה, הדס אמסטר.
במיצבים משתמשים האמנים בפיסול, צילום, אדריכלות, אנימציה, וידיאו-ארט, ציור, רישום, ועיצוב אובייקטים.

במהלך הפרויקט יתקיימו מפגשים:
* סיור מודרך בפרויקט בהדרכת דרורה דקל, כולל ביקור באטליה שמי וסדנת התחריט. שבת, 28.11.15, 11:00–15:00, שלישי, 1.12.15, 12:00–16:00.
יש להירשם מראש בטל' 0528-011252.
* אירוע סיום: השקת הקטלוג ורב שיח. שבת, 26.12.15, ב-13.00 (פרטים יפורסמו).
שעות פתיחה: חמישי, 19:00–16:00, שישי, 11:00–14:00, שבת, 11:00–15:00, ובתיאום מראש בטל' 0528-011252 (דרורה).

גלריה כברי, גלריה שיתופית יהודית-ערבית בגליל. מפת הגעה

ריטה אלימה, ללא כותרת, שמן על בד, 1967

שיח גלריה במסגרת התערוכה האורחת "בין נוף למופשט"
מוזיאון בית ראובן
מבחר מאוסף האמנות הישראלית של בנק דיסקונט לציון 80 שנות הבנק

עם האוצרות כרמלה רובין ועדנה ארדה
שבת, 28.11.15 ב-12:00
נעילה: מרץ 2016

"בין נוף למופשט" היא תערוכה חדשה מתוך אוסף האמנות הישראלית של בנק דיסקונט לישראל, המוצגת בבית ראובן לציון 80 שנה לבנק. בתערוכה יוצגו כ-50 עבודות של כ-50 אמנים ישראלים. בתהליך האוצרותי נבחרו יצירות תוך שימת לב למקום המיוחד שתפס הנוף הישראלי באמנות החזותית הנוצרת בארץ והפנייה ממנו אל המופשט. אוסף בנק דיסקונט נוסד בשנות ה-60, והוא מונה כיום למעלה מ-2,000 עבודות. במשך השנים נרכשו עבורו יצירות חשובות של אמנים ישראלים. ב-2003 הוקמה בבנק ועדה מייעצת לאוסף שתפקידה למפות אותו, לנהל את תהליך הרכישה, להשלימו ולעדכנו, וכן לחשוף את היצירות הן במשרדי הבנק ובסניפיו והן בתערוכות מוזיאליות: במוזיאון ישראל, במוזיאון תל-אביב, במוזיאון אשדוד, ובתערוכה זו בבית ראובן.
הביקור כלול בדמי הכניסה למוזיאון.
בכל שבת מתקיימת סדנת פעילות עצמית לילדים ולהורים.
מוזיאון בית ראובן, רח' ביאליק 14, תל-אביב, טל' 03-5255961. שני עד שישי, 10:00–15:00, שלישי, 10:00–20:00, שבת, 11:00–14:00.

***
המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?

צרו קשר: raverev@gmail.com

הפוסט רב ערב 24.11.2015 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

המדריך, 26.11.15–2.12.15

$
0
0

* גרסת בטא
** המדריך נוצר בשיתוף עם המדור "גלריה" בעיתון "הארץ"

***

נפתחות

יום חמישי (26.11)

  • גלריה עינגא. בר-יוחאי 7 (תל-אביב). הערב תיפתח תערוכת היחיד "תמר ולווייתן" של האמנית אנג'לה קליין, שתציג אובייקטים, עבודות קיר וטקסט.
  • המחלקה לאמנות רב-תחומית בשנקר. ז'בוטינסקי 8 (רמת-גן). "לחם ושושנים 10", תערוכת מכירה קבוצתית (26.11–28.11), תיפתח הערב. ההכנסות יוקדשו למכירה לטובת השמה במקומות עבודה של נשים ערביות ולקידום פעילות כלכלית.
  • גלריה החנות. תל-אביב (העלייה 31). מיצב פיסולי העשוי במגוון חומרים יעמוד במרכז התערוכה "Tara" של האמנית שירה ריימן, שתיפתח הערב. אוצרת: עלינא דקל.
  • גלריה גבירול. תל-אביב (אבן-גבירול 106). בתערוכה הזוגית של האמניות נטע-לי פלדסמן ורעות קרן, "הכל בדולר Enjoy", שתיפתח הערב, ישתתפו גם אוהד מטלון, מאיר טאטי, מיקה חזן בלום ואמנים נוספים.
  • סטודיו שלומית אלטמן. יפו (פורייה 1). לאה אביטל, גלעד אופיר, חן שיש ואמנים נוספים יציגו בתערוכת המחווה לאוצרת המנוחה נעמי אביב "פולחן אביב 2", שתיפתח הערב.
  • גלריה אינדי. תל-אביב (שביל-המרץ 5). מיצב וידיאו וצילום של האמנית קרן זלץ, המורכב מחומרים הלקוחים מראשית המצאת הקולנוע, יופיע בתערוכה "מריה השחורה", שתיפתח הערב. אוצרת: אתי שוורץ.
  • מוזיאון פתח-תקווה לאמנות. פתח-תקווה (ארלוזורוב 30). הערב תיפתחנה שתי תערוכות: "ביבליולוגיה: הספר כגוף", תערוכה קבוצתית הממחיזה את הזיקות הכורכות יחד את הספר והגוף האנושי ומתחקה אחר המימד הגופני שקיים בספרים. אוצרים: דרורית גור-אריה ורפאל סיגל; ותערוכת היחיד של עדן אורבך-עפרת, "טרמינל (מחווה לארנולד בקלין)", שתכלול עבודות וידיאו. אוצרת: דרורית גור-אריה.
  • גלריה זימאק. תל-אביב (ה' באייר 68). האמן ההולנדי פיט ון דן בוג יפתח הערב את תערוכת היחיד הראשונה שלו בישראל, "האלכימאי", שבה יוצגו עבודות על בדים גדולים. אוצר: ירון הרמתי.
  • גלריה מרים ניסנהולץ. תל-אביב (סלמה 60). התערוכה "אורי ליפשיץ – זהות, כאב ושלטון", שתיפתח הערב, תציג עבודות פיסול בברונזה וקרמיקה של האמן, לצד עבודות סטודנטים שנוצרו בהשראת האמן. אוצרים: אילן בק והילה רוטברג-ברלינסקי.
  • גלריה בנימין. תל-אביב (שביל-המרץ 5). "נקודת ציון", תערוכה קבוצתית של חברי הגלריה, תיפתח הערב. בין המציגים: אורי נועם, נאוה ג'וי אוזן ועוד. אוצר: ד"ר ערן גילת.
  • מלון לילי & בלום. תל-אביב (לילינבלום 48). כ-11 אמנים בעלי שם מרחבי צרפת יציגו את עבודותיהם במסגרת התערוכה "Experience Art Fair", שתיפתח הערב.
  • גלריה אגריפס 12. ירושלים (אגריפס 12). הערב תיפתח "כמעט גן עדן", תערוכתה של לנה זידל. אוצר: עודד זידל.

 

פאהד אל-חלבי, "אבא", 2013. מתוך תערוכת המכירה "לחם ושושנים", המחלקה לאמנות רב-תחומית בשנקר, ז'בוטינסקי 8 (רמת-גן)

פאהד אל-חלבי, "אבא", 2013. מתוך תערוכת המכירה "לחם ושושנים", המחלקה לאמנות רב-תחומית בשנקר, ז'בוטינסקי 8 (רמת-גן)

יום שישי (27.11)

  • סינמטק תל-אביב. תל-אביב (שפרינצק 2). בצהריים תוקרן תערוכת הווידיאו "תחנות 1", בהשתתפות שחף דקל, רועי מנחם מרקוביץ, דנה לוי ועוד. אוצרת: כרמל גוטליב-קמחי.

יום שבת (28.11)

  • גלריית מלון מצפה-הימים. מצפה-הימים. "צלקות", תערוכת הצילומים של אלון שפריר לציון 5 שנים לאסון הכרמל, תיפתח בצהריים. אוצרת: דליה זלצברג.

***

נסגרות

  • אלפרד: מהא אבו-חוסיין ורמי שן, "האבירה מרומאנה וגיבורי השגרה"; אליס אלפוט ופיטר מתייסן, "חמור חדש". עד 27.11.
  • אנגל: ז'אק ז'אנו, "על יד דוכן העדים". עד 27.11.
  • גלריה ליאונרדו: יפית לם, "חלונות הנפש". עד 30.11.
  • הקיבוץ: אורלי זיילר, "על הכסא של יוסקה"; מלי דה-קאלו, "חמישה סימנים וזמן". עד 28.11.
  • טובה אוסמן: לורנס מרגי, "תפארת השחר". עד 2.12.
  • רוזנפלד: אמון יריב, "בלבב ימים". עד 28.11.
  • ביתא: "לא בשמים". עד 29.11.
  • גלריה לאמנות ישראלית, טבעון: אריה ברקוביץ, "כבר חוזר". עד 1.12.
  • גלריה מרים ניסנהולץ (בצלאל): "חזית #1". עד 28.11.
  • הגלריה העירונית הרצליה, בית האמנים: "נגיעה". עד 29.11.
  • המשכן לאמנות בית מאירוב: "כן-לא, שחור-לבן". עד 28.11.
  • מכללת דוד ילין: "משחקי קופסה". עד 3.12.
  • מרכז גוטסמן לתחריט: "סתיו באוויר". עד 29.11.
  • המוזיאון לאמנות ישראלית רמת-גן: דפנה תמיר, "מגדלנה". עד 30.11.
  • מוזיאון בר דוד לאמנות ויודאיקה: רויטל לסיק, "Sheela Na Gig". עד 30.11.
  • מוזיאון ינקו-דאדא: סניה קאוזו-מרטל, "Angry Rabbit"; "קווים לדמותו". עד סוף נובמבר.
  • מוזיאון ישראל: "ים של זהב". אוצר מטבעות קיסריה. עד 1.12.
  • מוזיאון תל-אביב לאמנות: ורד קמינסקי, "אבנים מלאכותיות". צורפות. עד 28.11.

***

אירועים

  • שנקר: "לחם ושושנים 10". מכירת יצירות אמנות לפרויקט "נשים ועבודה". בניין עלית, ז'בוטינסקי 8, רמת-גן. ו', 27.11, 15:00-09:00, שבת, 28.11, 23:00-19:00.
  • מוזיאון בית אורי ורמי נחושתן: "באר בקיבוץ, האדריכלות של מנחם באר". מפגש על אדריכלות, צילום ותרבות קיבוצית. ו', 27.11, 11:00.
  • משכן לאמנות עין-חרוד: שיח גלריה בתערוכות. מדי ו', 11:30, שבת, 13:15.
  • מוזיאון הנגב לאמנות: סיורים מודרכים במוזיאון. מדי שבת, 11:00.
  • מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית: מפגש עם האמנית אירינה בוטיאה במסגרת התערוכה "שירת המקהלה" (המפגש באנגלית). שבת, 28.11, 11:00; מפגש בתערוכה של רותי הלביץ-כהן, "מסך הדמעות", כולל מופע תיאטרוני בחלל התערוכה. שבת, 28.11, 12:00.
  • מקום לאמנות: שיח גלריה בתערוכה של יונתן אולמן, "Legacy". שבת, 28.11, 11:30.
  • מוזיאון פתח-תקווה לאמנות: שיח גלריה בהשתתפות האוצרים והאמנים בתערוכה "בִּיבְּלִיוֹלוֹגְיָה: הספר כגוף". שבת, 28.11, 12:00.
  • בית האמנים ירושלים: מפגש של דיון ומוזיקה בהקרנת "שם עצם שהופך לפועל". א', 29.11, 17:00.
  • בצלאל ירושלים: הרצאה של האמן תומס הירשהורן. אולם 222, קמפוס הר הצופים ירושלים. ג' 1.12, 11:30.
  • מוזיאון ישראל: שיח גלריה בתערוכה "גוף ראשון רבים". ג' 1.12, 19:00; שיח גלריה בתערוכה "דירר וחברים". ד', 2.12, 12:00.
  • מוזיאון ארצות-המקרא: "נס גדול היה פה", הרצאה על העותק הנוסף של כתובת הליודורוס ממרשה. ד', 2.12, 19:30.
  • בית דרור: יעל וקשטיין, "משקעי שרב נובמבר 2015". קיבוץ עינת. ו'-שבת, 13:00-11:00 או בתיאום בטל' 052-4560132. עד 12.12.
  • שדרות ח"ן, תל-אביב: ג'סיקה מיין, ג'וזף מונטגומרי, פטרישיה טרייב, "Becoming The Image". שדרות ח"ן 16, דירה 9, תל-אביב. ג'-ה', 17:30-12:00, ו'-שבת, 14:00-11:00. עד 15.12.
  • דב הוז, חולון: "כאן נולדתי", תערוכות חוצות ברחוב דב הוז בחולון. מעצבי אופנה מעצבים לילדות. עד 31.12.

***

גלריות לאמנות

  • אגריפס 12

לנה זידל, "כמעט גן עדן". ציור, פיסול. עד 26.12.

אגריפס 12, ירושלים, טל' 077-5404897. ב'-ה', 19:30-16:30, ו'-שבת, 14:00-11:00

  • אינדי, גלריה שיתופית לצילום

קרן זלץ, "מריה השחורה". מיצב צילום ווידיאו. עד 19.12.

שביל-המרץ 5, בניין 7, קומה 3, תל-אביב. ג'-ה', 19:00-12:00, ו-שבת, 14:00-11:00.

  • אלון שגב

מאיה גולד, "גחליליות". דימויים המצוירים כוויטראז'ים. עד 18.12.

שדרות רוטשילד 6, תל-אביב, טל' 03-6090769. ב'-ה', 18:00-10:00, ו', 13:00-10:00.

  • אלפרד

מהא אבו-חוסיין ורמי שן, "האבירה מרומאנה וגיבורי השגרה". שתי תערוכות יחיד; אליס אלפוט ופיטר מתייסן, "חמור חדש". תערוכה זוגית. עד 27.11.

סמטת שלוש 5, תל-אביב. ג'-ה', 21:00-17:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 15:00-11:00.

  • אנגל     

ז'אק ז'אנו, "על יד דוכן העדים". רישומים מתוך משפטו של יגאל אמיר. עד 27.11.

בן-יהודה 100, תל-אביב, טל' 03-5225637. א'-ה', 20:00-10:00, ו', 14:00-10:00.

  • ברוורמן

נירה פרג, "ישמעאל". מיצב וידיאו. עד 10.12

השרון 12ב', תל-אביב. טל' 03-5666162. ג'-ה', 19:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • גבעון

מאיה אטון, "חצי מלא". מיצב תלוי חלל. עד 9.1.

גורדון 35, תל-אביב, טל' 03-5225427. ב'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • גורדון

תערוכה קבוצתית מאוסף הגלריה. עד 5.12.

בן-יהודה 95, טל' 03-5240323. ב'-ה', 19:00-11:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 13:00-10:00.

  • גורדון 2

אסף בן-צבי, "אפר פחם מרחף". עד 5.12.

נתן החכם 4, תל-אביב, טל' 03-5290011. ב'-ד', 14:00-11:00, ה', 19:00-11:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 13:00-10:00.

  • גלריה בנימין

"נקודת ציון". אמני הגלריה מציגים. עד 26.12.

שביל-המרץ 5, בניין 7, קומה 3, תל-אביב. ד'-ה', 19:00-16:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • גלריה ג'ינא לאמנות נאיבית

"גלויות מהעבר: אמנות נאיבית מאירופה". עד 15.1.

דיזנגוף 255, תל-אביב, טל' 03-5444150. ב'-ה', 21:00-12:00, ו' וערבי חג, 14:00-10:00.

  • גלריה דן

דדה Dede, "נא לא להאכיל את החיות". על היחסים בין דימוי למקום. פתיחה: ה', 3.12, 20:00. עד 1.1.

בן-יהודה 107, תל-אביב, טל' 073-7590936. א'-ה', 19:00-10:30, ו', 14:30-10:30.

  • גלריה חזי כהן

דארן גואינז, "Command Shift 4"; אורי רדובן, "פרפרנליה". עד 19.12.

וולפסון 54, תל-אביב, טל' 03-6398788. ב'-ה', 19:00-10:30, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.

  • גלריה ליאונרדו

משה כגן, "בין הצייר לטבע". אקוורל, פסיפס וטושים. פתיחה: ג' 1.12. עד 4.1; יפית לם, "חלונות הנפש". צילום. עד 30.11.

בית-הקיבוצים, ליאונרדו דה-וינצ'י 13, קומה 2-, תל-אביב, טל' 054-6747446. א'-ה', 20:00-08:00, ו', 13:00-08:00.

  • גלריית משונע

אנטון אברמוב, "עבודת בוידעם". רישומים מחוט ברזל על מגירות, מיצג ומיצבים. עד 19.12.

הרצל 112, תל-אביב, סיורים בטל' 050-6477827. ד'-ה', 22:00-18:00, ו'-שבת, 16:00-12:00.

  • גלריה צדיק

מיכל גביש, "ננו-פורטרט". דיוקנאות של מולקולות מיקרוסקופיות. עד 5.12.

שמעון הצדיק 16, יפו, טל' 054-5956981. ב'-ה', 17:00-10:00, ו', 14:00-10:00.

  • דביר

יהודית לוין, ציורים חדשים. עד 12.12.

ראשית-חוכמה 14, תל-אביב. ג'-ה', 18:00-11:00. ו'-שבת, 13:00-10:00.

  • הקיבוץ

אורלי זיילר, "על הכסא של יוסקה"; מלי דה-קאלו, "חמישה סימנים וזמן". שתי תערוכות המשתמשות בצילומים משפחתיים. עד 28.11.

דב הוז 25, תל-אביב, טל' 03-5232533. ב'-ה', 15:00-11:00, 18:00-16:00; ו', 14:00-11:00. תערוכה זו פתוחה גם בשבת, בנוכחות האמניות.

  • זומר

"Take". בעקבות רעיונות ה"רפרודוקציה" וה"רפליקה". בחדר הפרויקטים: שגיא אזולאי, ציורי אקריליק. עד 12.12.

שדרות רוטשילד 13, תל-אביב, טל' 03-5166400. ב'-ה', 18:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 13:00-11:00.

  • זימאק

פיט ון דן בוג, "האלכימאי". עבודות בפורמטים גדולים. עד 25.12.

ה', באייר 68, תל-אביב, טל' 03-6915060. א'-ה', 20:00-09:30, ו', 15:00-09:30.

  • חנינא

"תא". עבודות צילום ופיסול. עד 12.12.

שביל-המפעל 3, קומה 1, קריית-המלאכה, תל-אביב. ד'-ה', 18:00-15:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • טובה אוסמן

לורנס מרגי, "תפארת השחר". עד 2.12.

בן-יהודה 100, תל-אביב, טל' 03-5227687. ג'-ה', 13:00-11:00, 19:00-17:00; ו', 13:00-11:00.

  • יאיר

דרור אוסלנדר, "עבודות חדשות". עד 18.12.

אבן-גבירול 6, תל-אביב, טל' 03-6956927. ב'-ה', 19:00-12:00, ו', 14:00-11:00.

  • ליטבק קונטמפוררי

"Dark Matter". תערוכה קבוצתית. עד 18.12.

שביל-המפעל 3, בניין 5, קומה 1, קריית-המלאכה, תל-אביב. ג'-ה', 18:00-10:00, ו', 14:00-11:00.

  • מקום לאמנות

דניאל צ'צ'יק ולואיזה שרודר, "עקבות"; יונתן אולמן, "Legacy". עד 12.12.

שביל-המרץ 6, תל-אביב, טל' 03-6725124. ב'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-10:30.

  • נגא

חנן דה לנגה, " כבר שחורים העצים, עוד כחולים השמים". ציור. עד 2.1.

אחד-העם 60, תל-אביב, טל' 03-5660123. ב'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • עינגע

אנגלה קליין, "תמר ולווייתן". אובייקטים ועבודות קיר. עד 2.1.

בר-יוחאי 7, תל-אביב, טל' 03-5181812. ג'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • פינברג פרוג'קטס

שי עיד אלוני, "מגנו של אכילס". עבודות תלת ממד. עד 12.12.

שביל-המפעל 3, בניין 5, קומה 2, טל' 077-3452115. ד'-ה', 18:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-11:00 או בתיאום מראש.

  • רוזנפלד

אמון יריב, "בלבב ימים". צילום. עד 28.11.

שביל-המפעל 1, בניין 6, קומה 1, תל-אביב, טל' 03-5229044. ג'-ה', 19:00-12:00, ו', 14:00-11:00, שבת, 13:00-11:00.

  • רוטשילד אמנות

יעל סקאלייה, "עונת העונג". ציור. עד 5.12.

יהודה לוי 48, תל-אביב, טל' 052-8729490. ב'-ה', 16:30-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • שלוש

גיא אביטל, "ח|ד|ר". ציור וקולאז' עד 26.12.

מזא"ה 7, תל-אביב, טל' 03-6200068. ב'-ה', 19:00-11:00; ו', 14:00-10:00; שבת, 14:00-11:00.

  • Contemporary by Golconda

"בויס, בויס, בויס". תערוכה קבוצתית העוסקת בהשפעה של יוזף בויס על האמנות הישראלית". עד 19.12.

הרצל 117, תל-אביב, טל' 03-6822777. ב'-ה', 19:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.

  • Raw Art

דנה בראון, "עבודות, 2015-2011". ציור. עד 12.12.

שביל-המרץ 3, בניין 8, קומה 4, תל-אביב, טל' 03-6832559. ג'-ה', 18:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • Tempo Rubato

תומר אלוף ויוזף סטראו, "צבים + 8 ציורים + צהוב חום כחול". עד 2.1.

סגולה 9, תל-אביב, טל' 2150302־072. ג'-ה', 18:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

***

חללי תצוגה

  • אטליה שמי

עידית לבבי גבאי, "הברות פתוחות". בחינת המפגש בין חוויית היחיד לקולקטיב. עד 20.2.

כברי, טל' 04-9952709. ב'-ה', שבת, 15:00-11:00 או בתיאום מראש בטל' 052-8840215.

  • אטליה code2hope

עפר שרנקה אלוני, "מרד גטו וורשה, הסיפור האנושי ולא הפוליטי". ספר, ציור וקולנוע. ללא מועד סיום.

בוסתנאי 22, נווה-צדק, תל-אביב, טל' 052-8576401​. א'-ו', 18:00-10:00, שבת, 11:00-18:00.

  • ארטפורט

"שמים משוחררים: על המבט האזרחי מהאוויר". תערוכה קבוצתית. עד 15.1.

דרך בן-צבי 55, תל-אביב, טל' 03-5182599. ה', 20:00-12:00, ו'-שבת, 16:00-10:00, או בתיאום מראש.

  • בית אוסף קופפרמן

"כיסויים". פיסול, ציור, צילום, וידיאו. עד דצמבר; משה קופפרמן, עבודות. תערוכת קבע.

קיבוץ לוחמי הגטאות, טל' 04-9933792. ו'-שבת, 15:00-10:00.

  • בית בנימיני, המרכז לקרמיקה עכשווית

"חיפוש קרוב". תערוכה שנתית של אגודת אמני הקרמיקה. עד 2.1.

העמל 17, תל-אביב, טל' 03-5182257. ב'-ה', 19:00-11:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • בית האמנים ירושלים

ינאי סגל, "טיילת". מיצב; פרל שניידר, ציור; חיים בן-שטרית, "בווארי אוריינטלי, האם אתה מכיר את האשה הזאת?". מיצב וידיאו; עמרי קרן-לפידות, "צבעונים". צילום. תערוכה בסדרת "נדבך 19". עד 26.12.

שמואל הנגיד 12, ירושלים, טל' 02-6253653. א'-ה', 13:00-10:00, 19:00-16:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.

  • בית האמנים ע"ש יוסף זריצקי (תל-אביב)

"Beuys, Beuys ,Beuys". הגוף בין ישיבה לשכיבה, בין עצמות לעוצמות. עד 19.12.

אלחריזי 9, תל-אביב, טל' 03-5246685. ב'-ה', 13:00-10:00, 19:00-17:00; ו', 13:00-10:00; שבת, 14:00-11:00.

  • ביתא

"לא בשמים". תפקיד האמן כמסמן מקום קונקרטי כאל זמני. עד 29.11.

יפו 155, ירושלים, טל' 02-5953348. ב'-ה', 18:00-10:00.

  • ביתן האמנים ראשון לציון

היאם מוסטפא, "כסות". ציור. עד 5.12.

ביל"ו 6, ראשון לציון. ב', ו', 12:00-10:00, ג', 19:30-18:00, ד', 18:00-16:00 או בתיאום בטל' 052-3583178.

  • בצלאל, המחלקה לארכיטקטורה

"משרביה". אלמנטים קרמיים באדריכלות. עבודות מהמחלקה לעיצוב קרמי וזכוכית. עד 8.12.

בצלאל 1, ירושלים. א'-ה', 19:00-09:00.

  • גלריה 10

"על חבל דק". עד 31.1.

בית מיכל, הגר"א 10, רחובות. ב', ד', 12:00-09:00, ד', 22:00-17:00.

  • גלריה דואק

דפנה שפירא-חסון, תמר נסים, "מטרוז". עבודות אריגת נייר. עד 20.12.

מרכז הכנסים ע"ש אדנאואר, משכנות-שאננים, ימין-משה, ירושלים, טל' 02-6292200. כל השבוע 20:00-10:00.

  • גלריה טרומפלדור

בלהה אהרוני, "ים טתיס". עד 3.1.

טרומפלדור 19, העיר העתיקה באר-שבע, טל' 08-6247706. ד'-ה', 17:00-10:00, ו', 13:00-09:00.

  • גלריה כברי

"מחוץ למקום". מיצבים של אמנים יהודים וערבים במרחב המנהרה. עד 26.12.

כברי, טל' 04-9952537. ה', 19:00-16:00, ו', 14:00-11:00, שבת, 15:00-11:00.

  • גלריה לאמנות אום-אלפחם

"אמנות עכשווית מגרמניה". התערוכה מוצגת גם במשכן לאמנות עין-חרוד. עד 13.2.

אום-אלפחם. א'-ה', שבת, 16:00-09:00.

  • גלריה לאמנות ישראלית, טבעון

אריה ברקוביץ, "כבר חוזר". ציור, רישום, פיסול והצבה בחלל. עד 1.12.

מרכז ההנצחה, רחוב המגדל 2, קריית-טבעון, טל' 04-9835506. א'-ה', 13:00-08:00, 19:00-16:00, ו', 11:30-09:00, שבת, 13:00-11:00.

  • גלריה מרים ניסנהולץ (בצלאל)

"פיסול וקרמיקה: אורי ליפשיץ". עבודות של ליפשיץ לצד עבודות של סטודנטים מהמחלקה לעיצוב קרמי וזכוכית". עד 17.12; "חזית #1". סטודנטים לתואר שני מציגים בחלון הראווה. עד 28.11.

דרך סלמה 60, תל-אביב, טל' 03-6824082. ו'-שבת, 14:00-11:00 או בתיאום מראש. התערוכות בחלון הראווה פתוחות לקהל 24/7.

  • גלריה סימן שאלה ? לקראפט ועיצוב

"קיפול, אוריגמיה ישראלית". עד 26.12.

קיבוץ עמיר, טל' 052-6954290. ג', 19:00-17:00, ו'-שבת, 13:00-10:00.

  • גלריה STA

דניה ויינר ושירי טרקו, "Photo-Maki". ללא מועד סיום.

העלייה 25, תל-אביב, טל' 054-2397979. ג'-ה', 20:00-16:00, ו', 15:00-11:00.

  • גלריית עין הוד

חנן מילנר, "סתיו 2015". יואב בן-דב, "דג לבן". עד 16.12; "פוזיטיבבנגטיב". תערוכה קבוצתית. עד 1.1.

עין הוד, טל' 04-9842548. א', ג'-ה', 16:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 16:00-11:00.

  • דנה גלריה לאמנות

יונתן גולדמן, "הגבול המערבי". צילום. עד 15.12.

קיבוץ יד-מרדכי. ד', 15:00-10:00, ו', 16:00-11:00.

  • הגלריה במכללת אורנים

אורלי סבר, "שן שחורה". עד 15.12.

מכללת אורנים, קריית-טבעון, טל' 04-9838751. א'-ה', 15:00-08:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • הגלריה האוניברסיטאית ע"ש גניה שרייבר

אסף גרובר, עידו מיכאלי, אלהם רוקני, "1980: הסצנה הראשיתית". ללא מועד סיום.

אוניברסיטת תל-אביב, טל' 03-6408860. א'-ד', 19:00-11:00, ה', 21:00-11:00, ו', 14:00-10:00.

  • הגלריה העירונית הרצליה, בית האמנים

"נגיעה". התערוכה מונגשת לעיוורים (מותר לגעת בכל היצירות). עד 29.11.

בן-גוריון 7, הרצליה, טל' 09-9589986. א', ג'-ה', 13:00-10:00, 19:00-16:00, ו', 13:00-10:00.

  • הגלריה ע"ש אפטר

יוסל ואודרי ברגנר בדיאלוג חזותי עם נסים אלוני. עד 25.12.

בן-גוריון 15, מעלות-תרשיחא, טל' 04-9977150. א', ג'-ד', 14:00-10:00, 19:00-16:00, ב', ה', 15:00-10:00, שבת, 13:00-11:00.

  • החנות

שירה ריימן, "Tara". מיצב פיסולי. עד 24.12.

העלייה 31, טל' 054-9794732. ב'-ג', 21:00-18:00, ה'-שבת, 14:00-12:00 או בתיאום מראש. חלון הראווה נגיש כל השבוע, 24 שעות ביממה.

  • הירקון 19 (המדרשה)

"טעם טוב". ציור. פתיחה: ה', 3.12, 20:00. עד 3.1.

הירקון 19, תל-אביב, טל' 03-6203129. א'-ה', 20:00-13:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 14:00-11:00.

  • המרכז האקדמי ויצו חיפה

כרמל אילן, "כי מה יודעת האות?". עד 13.12.

הגנים 21, המושבה הגרמנית, חיפה, טל' 04-8562555. א'-ה', 18:00-10:00, ו', 13:00-10:00.

  • המרכז הישראלי לאמנות דיגיטלית

דפנה שלום, "זהות וזיהוי". תיעוד שכונת ג'סי כהן ותושביה. עד 26.12.

האמוראים 4, חולון, טל' 03-5568792. ג'-ד', 20:00-16:00, ה', 14:00-10:00, ו'-שבת, 15:00-10:00.

  • המרכז לאמנות עכשווית

אוהד מרומי, "נופשון". פרויקט פרפורמטיבי. תיאטרון, מחול, מוזיקה, מיצג. עד 12.12.

קלישר 5 פינת צדוק הכהן 2, תל-אביב, טל' 03-5106111. ב'-ה', 19:00-14:00, ו'-שבת, 14:00-10:00. כניסה: 10 שקלים.

  • המשכן לאמנות בית מאירוב

"כן-לא, שחור-לבן". על יחסי הגומלין בין הצבעים והמשמעויות שלהם. עד 28.11.

הרצפלד 31, חולון, טל' 03-6516851. ג'-ה', 20:00-17:00; ו'-שבת, 13:00-10:00.

  • הקובייה

"סלון הקובייה 2015". תערוכה קבוצתית. עד 31.12.

יהושע יבין 13, עמק המצלבה, ירושלים. א'-ה', 15:00-10:00.

  • הקצה

גרי גולדשטיין, "Mr. Big". ציור. עד 19.12.

לוחמי הגטאות 34, נהריה, טל' 04-9926819. ב', 19:00-16:30, ה', 16:30-13:00, ו', 15:00-12:00, שבת, 13:00-11:00.

  • ויטרינה, המכון הטכנולוגי חולון

"אחרי עשרים שנה: עיצוב, זיכרון, רבין". עד 5.12.

גולומב 52, בניין 6, חולון, טל' 03-5026666‏. א'-ה', 17:00-10:00.

  • כורש

שוש ישראלי, "פרומנזיה (לפני הזיכרון)". עד 23.1.

כורש 14, כניסה ד', ירושלים. א', 15:00-11:30, ב', 14:00-11:30, ג' 18:00-14:30, ה', 16:00-12:30, 21:00-17:30.

  • מוסררה, הגלריה החברתית

"עד שהגענו להבנה עם האור". צילום ושירה. עד 24.12.

הע"ח 9, מוסררה, ירושלים. א'-ה', 17:00-10:00.

  • מוסררה, הגלריה החדשה

"פלורה פלשתינה". תערוכה קבוצתית בהשראת הצומח בארץ ישראל. עד 24.12.

הע"ח 9, מוסררה, ירושלים. א'-ה', 17:00-10:00.

  • מוסררה, הגלריה ע"ש דרפלר

רוסטם באירמוב, רחל ארז ושירה חֹרש, "עד שיחזור האור משנותיו". דיוקנאות ושירה. 24.12.

הע"ח 9, מוסררה, ירושלים. א'-ה', 17:00-10:00.

  • מכללת דוד ילין

"משחקי קופסה". מצבים יומיומיים של הורים וילדים. עד 3.12.

המעגל 7 בית הכרם, ירושלים, טל' 054-4874684. א'-ה', 18:00-10:00.

  • מנשר

אסף גאם-כהן, "Merge Visisble". צילום מעובד. עד 17.12.

דוד חכמי 18, תל-אביב, טל' 03-6887090. א'-ה', 19:00-11:00.

  • מרכז גוטסמן לתחריט

"סתיו באוויר". הדפסים גדולי מידות והדפסים יחידאים. עד 29.11.

קיבוץ כברי, טל' 04-9952713. א'-ה', 16:00-07:30 (מומלץ לתאם), שבת וחג, 15:00-10:30 או בתיאום מראש.

  • סדנאות האמנים

"Host". ארבעה פרויקטים; רחל אורי-ימפולר, ציורים. עד 12.12.

קלישר 5, תל-אביב, טל' 03-6830505. ג'-ה', 19:00-15:00, ו'-שבת, 14:00-11:00.

  • סדנאות האמנים, גלריה ת(א)עשייה

סלין באומגרטנר, "זמן עבר". מיצב רב-תחומי. עד 1.1.

האומן 26, קומה 4, אזור תעשייה תלפיות, ירושלים, טל' 02-6797508. ב', 14:00-10:00, ה', 20:00-16:00, ו', 14:00-11:00 ובתיאום מראש.

  • סדנת ההדפס ירושלים

משה גרשוני, "ימי חיינו". עד 31.12.

שבטי ישראל 38, ירושלים, טל' 02-6288614. א'-ה', 15:00-08:00 או בתיאום מראש.

  • קו 16

"בויס בויס בויס, משנה מקום". צילום, וידיאו, מיצב. ללא מועד סיום.

מרכז קהילתי נווה-אליעזר, שדרות ששת הימים 6, תל-אביב, טל' 03-7300360. ג' 13:00-10:00, ד'-ה', 20:00-17:00.

  • רשת תחנות לאמנות

"דור שלישי". עבודות של ציירים צעירים. עד 1.1.

הזית 4, רמלה. ג'-ד', 18:00-15:30, ו'-שבת, 14:00-11:00.

***

מוזיאונים לאמנות

  • בית ביאליק

"הזר והמוכר". איור. ללא מועד סיום.

ביאליק 22, תל-אביב, טל' 03-5254538. ב'-ה', 17:00-09:00, ו'-שבת, 14:00-10:00, כניסה: 20 שקל.

  • בית טיכו

נירה פרג, "הזכות לנקות". הצבת וידיאו. עד 2.1.

הרב קוק 7, ירושלים. א'-ג', ה', 17:00-10:00, ד', 22:00-10:00, ו', 14:00-10:00.

  • בית התפוצות

אליהו אריק בוקובזה, "United Colors of Judaica". מבט על זהות יהודית מפוצלת. מיצב, ציור. עד ינואר; "2,500 שנות חיים יהודיים בגולה". תצוגת קבע.

אוניברסיטת תל-אביב, רמת-אביב, טל' 03-7457800. א'-ג', 16:00-10:00; ד'-ה', 19:00-10:00; ו', 13:00-09:00. כניסה: 40 שקל לתצוגת קבע, 15 שקל לתערוכות מתחלפות.

  • בית ראובן          

"בין נוף למופשט". מאוסף בנק דיסקונט. עד מרץ 2016; ציורי ראובן מאוסף המוזיאון, תצוגה ביוגרפית. תצוגת קבע.

ביאליק 14, טל' 03-5255961. ב', ד'-ו', 15:00-10:00; ג' 20:00-10:00; שבת, 14:00-11:00. כניסה: 20-10 שקל, כניסה חופשית לילדים.

  • ביתן הלנה רובינשטיין

"פורצלן מייסן"; "אירוסים, נרקיסים, פרפרים: כלי הזכוכית של אמיל גאלה". תצוגת קבע.

שדרות תרס"ט 6, תל-אביב, טל' 03-5287146. ב', ד', שבת, 16:00-10:00; ג', ה', 22:00-10:00; ו' וערבי חג, 14:00-10:00. כניסה: 10 שקלים.

  • המוזיאון הימי הלאומי

"דגמי אוניות, דגמים מספרים". ללא מועד סיום.

דרך אלנבי 198, חיפה, טל' 04-8536622. א'-ה', שבת, 16:00-10:00, ו', 13:00-10:00.

  • המוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס

"נשות חיל וסופר גיבורים". סיפורים מהתנ"ך בקומיקס; "התנ"ך של זאב". סיפורי התנ"ך בעבודות של זאב (יעקב פרקש); "מבול של איורים: פירושים חזותיים לילדים של סיפור תיבת נח". ארבעה מאיירים מתמודדים עם הטקסט התנ"כי. עד ינואר. "פצעי בגרות". קומיקס בעברית 1995-1975; "קריקטוריסט פובליציסט עברי"; "מה, למה, איפה ואיך". תצוגות קבע.

ויצמן 61, חולון, טל' 03-6521849. ב', ד', ו', 13:00-10:00, ג', ה', 20:00-17:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 15 שקל.

  • המוזיאון הפתוח בתפן

ארדין הלטר, "ציורים-הדפסים". עבודות ציור והדפס. עד 5.5.

תפן, טל' 04-9109600. ב'-ה', 16:00-09:00, שבת, 16:00-10:00. כניסה: 35-25 שקל.

  • המוזיאון הפתוח לצילום

דוד עדיקא, "אור אחרון". עד יוני 2016.

גן התעשייה תל חי, טל' 04-6816702. ב'-ה', 16:00-08:00; שבת וחג, 16:00-10:00. כניסה: 22-13 שקל, כניסה חופשית לחיילים.

  • המוזיאון לאמנות האסלאם

"טראז". ריקמה מקומית. עד 20.2. תערוכות קבע: אמנות האסלאם, שעונים עתיקים.

הפלמ"ח 2, ירושלים, טל' 02-5661291. ב'-ד', 15:00-10:00, ה', 19:00-10:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.

  • המוזיאון לאמנות ישראלית רמת-גן

דפנה תמיר, "מגדלנה". אינסטליישן הכולל עבודות וידיאו. עד 30.11; "ציורי ילדות ובגרות של אמנים ישראלים". עד 10.12; "שישי ראשון, אחרי". עבודות של אמנים שהציגו בסדרה בשנים 2014-2013". ללא מועד סיום; רוני סומק, "שריטה במרפק השירה". ציור; עבודות מאוסף המוזיאון, עבודות של אוזיאש הופשטטר וליאון אנגלסברג. ללא מועד סיום.

דרך אבא הלל סילבר 146, רמת-גן, טל' 03-7521876. ב', ד', 16:00-10:00; ג', ה', 20:00-10:00; ו', 13:00-09:00; שבת, 15:00-09:00. כניסה: 20 שקל.

  • מוזיאון אילנה גור

"תכשיט צרוף". עבודות של בוגרי אומנית, המכללה לצורפות של נעמת. עד 19.12.

מזל דגים 4, יפו העתיקה, טל' 03-6837676. א'-ו', 16:00-10:00, ערבי חג 14:00-10:00, שבת וחג, 18:00-10:00.

  • מוזיאון ארץ ישראל

"בית הערבה". צילום. עד 30.11; ענת עופרים, "יחפים". צילום. עד 10.1; "חומרי הזמן". תכשיט ישראלי 7. עד 28.2; "אלנבי ומוגרבי, היו זמנים בקולנוע". כרזות סרטים, 1959-1931. עד 28.2; "מדליות מלחמה". מדליות מלחמת העולם הראשונה מאוסף פרנקנהויז. עד 31.12; "הבנק של ולירו". עד 31.12.

חיים לבנון 2, רמת אביב, תל-אביב, טל' 03-6415244. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 20:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 16:00-10:00. כניסה: 52-26 שקל, כניסה חופשית עד גיל 18 (כניסה לפלנטריום בתוספת תשלום).

  • מוזיאון ארצות המקרא

משה צברי, "רטרוספקטיבה". יודאיקה. ללא מועד סיום; "על נהרות בבל". עד 15.5.

סטפן וייז 21, ירושלים, טל' 02-5611066. א'-ג', ה', 17:30-09:30, ד', 21:30-09:30, ו'-שבת, 14:00-10:00. כניסה: 40-20 שקל (כניסה חופשית לילדים בשבת, ובימי ד', אחר הצהריים).

  • מוזיאון בית אורי ורמי נחושתן

דודו פלמה ושמעון פינטו, "לשם ייחוד צפון-דרום". ציור; מנחם באר, "אדריכל בקיבוץ". עד 15.12.

קיבוץ אשדות יעקב מאוחד, טל' 04-6757737. ב'-ה', 15:00-10:00, ו' וערבי חג, 13:00-10:00, שבת, 14:00-10:00.

  • מוזיאון בר דוד לאמנות ויודאיקה

רויטל לסיק, "SHEELA NA GIG". עד 30.11; "הפשטה והאינסופי". מאוסף המוזיאון. עד 17.4; עדי נס, "כאן ועכשיו". עד 31.12; גן פסלים של יגאל תומרקין. תערוכת קבע; אוסף היודאיקה. תערוכת קבע.

קיבוץ ברעם, טל' 04-6988295. א'-ה', 16:00-10:00; ו' וערבי חג, 14:00-10:00; שבת, 15:00-10:00. כניסה: 20-10 שקל.

  • מוזיאון הכט

תערוכות קבע: ציור צרפתי, אמנות יהודית (אמצע המאה ה-19 עד תחילת המאה ה-20), ארכיאולוגיה.

אוניברסיטת חיפה, שדרות אבא חושי 199, חיפה, טל' 04-8240308. א'-ב', ד'-ה', 16:00-10:00, ג' 19:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 14:00-10:00. כניסה חופשית.

  • מוזיאון הנגב לאמנות

"אם אין קמח". ארבעה מיצבים של ארבע אמניות, מאיה גלר, מאיה ז"ק, רעיה ברוקנטל ויפעת בצלאל. עד 19.12.

העצמאות 60, באר-שבע, טל' 08-6993535. ב'-ג', ה', 16:00-10:00, ד', 20:00-12:00, ו'-שבת, 14:00-10:00.

  • מוזיאון העיצוב חולון

"צל ועכשיו!". מצילים את המרחב הציבורי. ללא מועד סיום.

פנחס אילון 8, חולון. טל' 2151500 ־073. ב', ד', 16:00-10:00; ג', ה', 18:00-10:00; ו', 14:00-10:00; שבת, 18:00-10:00. כניסה: 35 שקל.

  • מוזיאון העיר חיפה

"אדריכלות ערבית: חיפה". דפוסים וצורות בנייה בסוף המאה ה-19. עד 14.5; "אנשי התחתית: חמודי ג'נאם". מקומות ואנשים שאינם נראים. צילום. עד 1.4.

שדרות בן-גוריון 11, המושבה הגרמנית, חיפה, טל' 04-9115888. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 19:00-16:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 15:00-10:00.

  • מוזיאון הרמן שטרוק

"בצלאל החדש: ההשפעה הגרמנית על האמנות הישראלית". ללא מועד סיום.

ארלוזורוב 23, חיפה, טל' 04-6359962. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 19:00-10:00, ו', 13:00-10:00.

  • מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית

לאה ניקל, "דיוקן עצמה". ציור; רותי הלביץ כהן, "מסך הדמעות". מיצב בעקבות המחזה "רפסודת המדוזה" מאת יהושע סובול; "שירת המקהלה". תערוכה קבוצתית; "מבט פנימי II”. תערוכה קבוצתית. עד 26.12.

הבנים 4, הרצליה, טל' 09-9551011. ב', ד', ו'-שבת, 14:00-10:00; ג', ה', 20:00-16:00. כניסה: 20 שקל.

  • מוזיאון חיפה לאמנות

במרכז האמנויות: "מטרופוליס/החוויה העירונית". לכל המשפחה. העיר כגוף מורכב. ללא מועד סיום.

שבתאי לוי 26, חיפה, טל' 04-9115991. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 19:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 30-15 שקל; מרכז האמנויות: שבתאי לוי 24. א'-ד', 14:00-10:00, ה', 14:00-10:00, 19:00-17:00, ו', 13:00-10:00, שבת וחג, 14:00-10:00. שעות הפתיחה מיוחדות לספטמבר. כניסה: 20 שקל למבוגר, 25 שקל לילד כולל סדנה.

  • מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית

"האראג'וקו סטייל". אופנת רחוב יפנית בצילומים של קילט דואיטס; "דמות האשה באמנות היפנית". עד 26.12.

שדרות הנשיא 89, חיפה, טל' 04-8383554. א'-ה', 16:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 30-15 שקל.

  • מוזיאון ינקו-דאדא      

סניה קאוזו מרטל, "Angry Rabbit". עבודת וידיאו; מחווה ל"הים האדום", 37 אמנים בעקבות יצירתו של מרסל ינקו; "קווים לדמותו". דימוי אנושי ביצירותיו של ינקו. עד סוף נובמבר.

כפר האמנים עין הוד, טל' 04-9842350. א'-ה', 15:00-10:00, ו' וערבי חג, 14:00-10:00, שבת וחג, 15:30-10:00. כניסה: 24-12 שקל.

  • מוזיאון יפו העתיקה

"דולס ארט 2". בובות ופיסול פיגורטיבי. עד 30.1.

טיילת מפרץ שלמה 10, יפו. ה', שבת וחג, 18:00-10:00, ו', 14:00-10:00. סגור בערבי חג. כניסה: 35-17 שקל.

  • מוזיאון ישראל

"לילה יורד על ברלין". יצירות מופת מהגלריה הלאומית בברלין 1905-1945 עד 26.3; "דפוסים משתנים". מלאכת העיצוב של משה שפיצר, פרנציסקה ברוך והנרי פרידלנדר. עד ינואר; מאן ריי, "משוואות אנושיות". ציור, מודלים. עד 23.1; "גוף ראשון רבים (We the People)". כיצד נוצר הקולקטיב ומה הן השפעותיו. עד 19.3; "דירר וחברים, הדפסים מהרנסנאס הגרמני". עד 23.1; "כל שנה וברכותיה: 100 שנות איגרות 'שנה טובה'". עד ינואר 2016; "ים של זהב". אוצר מטבעות קיסריה. עד 1.12; "לנווט בעקבות התנ"ך". מפות עתיקות. ללא מועד סיום; "טעם אריסטוקרטי". אמנות עתיקה מאוסף בלפר. עד 26.12; "סלון צרפתי". ציורים מאוסף אלכסיס גרגורי. עד 26.12; "תערוכה בקופסה". 50 שנה לתערוכות באגף הנוער. עד 26.12; "יומולדת". לכל המשפחה. עד 26.12; "קיצור תולדות האנושות". מסע להיסטוריה של המין האנושי בהשראלת ספרו של יובל נח הררי. עד 2.1; רלי אברהמי, "יומן". צילום. עד 12.4; "ויהי ננו, התנ"ך הזעיר בעולם". עד 31.12.16; "אמנות ישראלית". תערוכת קבע.

שדרות רופין 11, ירושלים, טל' 02-6708811. א'-ב', ד'-ה', 17:00-10:00, ג' 21:00-16:00, ו' וערבי חג, 14:00-10:00, שבת, 17:00-10:00. כניסה: 50-25 שקל.

  • מוזיאון מאנה כץ

"היהודי הנודד". עד 28.2.

שדרות יפה נוף 89, חיפה, טל' 04-9119372. א'-ד', 16:00-10:00, ה', 19:00-10:00, ו', 13:00-10:00, שבת, 16:00-10:00. כניסה: 30-15 שקל.

  • מוזיאון נחום גוטמן לאמנות

"חנוכייה לי יש". חנוכיות ממגוון קהילות ישראל מאוסף דרורה ופנחס זכאי. עד 16.12; "דבר לילדים, לגדל קורא חושב". תערוכה לכל המשפחה. ללא מועד סיום.

רוקח 21, נווה-צדק, תל-אביב, טל' 03-5161970. ב'-ה', 16:00-10:00, ו', 14:00-10:00, שבת, 15:00-10:00. כניסה: 24-12 שקל (כניסה חופשית עד גיל 18).

  • מוזיאון פתח תקוה לאמנות

"בִּיבְּלִיוֹלוֹגְיָה: הספר כגוף". תערוכה קבוצתית; עדן אורבך עפרת, "טרמינל". וידיאו. מחווה לארנולד בקלין. עד 19.3.

ארלוזורוב 30, פתח-תקווה, טל' 03-9286300. ב', ד', ו'-שבת, 14:00-10:00; ג', ה', 20:00-16:00. כניסה: 20 שקל, בשבת, חינם.

  • מוזיאון תל-אביב לאמנות

נעמה ערד –"הר שולחן". מיצב. עד 27.2; רונאן וארוון בורולק –"17 מחיצות". עד 26.3; רמי מימון, "קריאה נוספת". צילום. עד 20.2; "ולטר בנימין/ארכיון גלות". מיצב. עד 3.2; תנועה ציבורית –"אוסף לאומי". פרפורמנס מתמשך בחללי המוזיאון. הרשמה לסיורים בטל' 03-6077020. עד 10.12; עדו בר-אל, "בגטלה: ציורים 2015-1986". עד 20.2; עלמה יצחקי, "יהודה הימית". ציור. עד 31.1; שי צבי הורודי, "בית הבליעה". סרטונים ללא קול. עד 3.2; ורד קמינסקי, "אבנים מלאכותיות". צורפות. עד 28.11; אתל גוטמן, "גידולי פרא, 2014". פיסול סביבתי. ללא מועד סיום; "המוזיאון מציג את עצמו 2". אמנות ישראלית מאוסף המוזיאון. עד 23.1; "בשיחה". מבחר יצירות עכשוויות. ללא מועד סיום; תצוגת אוסף סוזן ואנטון רולנד-רוזנברג. ללא מועד סיום; "על קווי דמיון". תערוכה לכל המשפחה. ללא מועד סיום.

שדרות שאול המלך 27, תל-אביב, טל' 03-6077020. ב', ד', שבת, 18:00-10:00; ג', ה', 21:00-10:00; ו', 14:00-10:00. כניסה: 50-25 שקל (כניסה חופשית עד גיל 18).

  • משכן לאמנות עין-חרוד

"ניו יורק ניו יורק/אמנות יהודית עכשווית"; "אמנות עכשווית מגרמניה". התערוכה מוצגת גם בגלריה אום-אלפחם; "מתווים לחצר נחום טבת ואולף הולצאפפל". עד 7.2; הסטודיו לזכרו של דודו גבע. תערוכת קבע.

עין-חרוד מאוחד, טל' 04-6485701. א'-ה', 16:30-09:00, ו' וערבי חג, 13:30-09:00, שבת וחג, 16:30-10:00. כניסה: 26-13 שקל.

  • AMOCA, המוזיאון הערבי לאמנות עכשווית

"HIWAR, חיוואר". שיח חזותי ותוכני. ללא מועד סיום.

דוחא 100, סחנין, טל' 04-8235789. א'-ה', 16:00-10:00.

הפוסט המדריך, 26.11.15–2.12.15 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

בניס ומושיקו

$
0
0
טושים על נייר, 30X40 ס"מ, 2011

טושים על נייר, 30X40 ס"מ, 2011

ורד קורן, Treasure Hunting, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.

המושג "צייד אוצרות" מתייחס לחיפוש אחר אוצרות אבודים שטרם נתגלו בעבר, חיפוש מסוג זה התחיל זה התחיל בעת העתיקה וממנו התפתחה הארכיאולוגיה, צייד האוצרות חושף מידע חדש על תרבויות אחרות אך עם זאת מאפשר ניכוס ושוד של אותה תרבות.

העבודות מכילות בתוכן אוסף של סמלים תרבותיים ודתיים שהופכים לחומר ומהחומר בחזרה לאובייקט של קדושה.

בתוך אלו קיימים יחסי כוחות, בין חומר נמוך לגבוה כמו זהב שהוא דיו בתוך עט כדורי, אלילים עכשוויים על נייר קליגרפיה, אוצרות עתיקים שהם טראש עכשווי והפראי האקזוטי דרך עיניו של המיושב.

הפוסט בניס ומושיקו הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לפרס חדש

אוצרות אקזוטיים

$
0
0
צבעי מים על נייר 20X30, 2015

צבעי מים על נייר 20X30, 2015

ורד קורן, Treasure Hunting, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.

המושג "צייד אוצרות" מתייחס לחיפוש אחר אוצרות אבודים שטרם נתגלו בעבר, חיפוש מסוג זה התחיל זה התחיל בעת העתיקה וממנו התפתחה הארכיאולוגיה, צייד האוצרות חושף מידע חדש על תרבויות אחרות אך עם זאת מאפשר ניכוס ושוד של אותה תרבות.

העבודות מכילות בתוכן אוסף של סמלים תרבותיים ודתיים שהופכים לחומר ומהחומר בחזרה לאובייקט של קדושה.

בתוך אלו קיימים יחסי כוחות, בין חומר נמוך לגבוה כמו זהב שהוא דיו בתוך עט כדורי, אלילים עכשוויים על נייר קליגרפיה, אוצרות עתיקים שהם טראש עכשווי והפראי האקזוטי דרך עיניו של המיושב.

הפוסט אוצרות אקזוטיים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

הנרי וקלולו

$
0
0
צבעי מים על נייר, 20X30, 2014

צבעי מים על נייר, 20X30, 2014

ורד קורן, Treasure Hunting, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.

המושג "צייד אוצרות" מתייחס לחיפוש אחר אוצרות אבודים שטרם נתגלו בעבר, חיפוש מסוג זה התחיל זה התחיל בעת העתיקה וממנו התפתחה הארכיאולוגיה, צייד האוצרות חושף מידע חדש על תרבויות אחרות אך עם זאת מאפשר ניכוס ושוד של אותה תרבות.

העבודות מכילות בתוכן אוסף של סמלים תרבותיים ודתיים שהופכים לחומר ומהחומר בחזרה לאובייקט של קדושה.

בתוך אלו קיימים יחסי כוחות, בין חומר נמוך לגבוה כמו זהב שהוא דיו בתוך עט כדורי, אלילים עכשוויים על נייר קליגרפיה, אוצרות עתיקים שהם טראש עכשווי והפראי האקזוטי דרך עיניו של המיושב.

הפוסט הנרי וקלולו הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

שיירה


הגלריה לאמנות בבית יגאל אלון תיסגר במתכונתה הנוכחית

$
0
0

הגלריה לאמנות בבית יגאל אלון, גנוסר, עתידה לשנות את יעודה. במכתב שפרסמה השבוע אוצרת הגלריה נאוה שושני, נכתב כי ״לצערי עלי ליידע אתכם שלאחר חודשים של התלבטויות, דיבורים וניסיונות שכנוע, החליטה הנהלת בית יגאל אלון, גנוסר, שהגלריה לאמנות תפסיק את פעילותה במתכונת הרגילה. כלומר – לא תציג יותר תערוכות מתחלפות של אמנות פלסטית.

״קצת על הגלריה: הגלריה נפתחה בעקבות פנייה של מחלקת תיירות ויזמות של מוא"ז עמק הירדן למוזיאונים המקומיים, בתקווה למצוא פתרון לאמני האזור [שמעט מאד אמצעי חשיפה עמדו לרשותם], ובו זמנית ליצור מקום נוסף של תרבות, לטובת שוחרי האמנות בצפון. בשנים הראשונות הייתי צריכה לכתת את רגלי ולחפש אמנים שירצו להציג. בשנתיים-שלוש האחרונות אני בעיקר משיבה לפניות רבות ונמצאת בקשר עם רשימה ארוכה של אמנים, הן מהפריפריה והן מהמרכז, יהודים וערבים, אמנים בראשית דרכם ואמנים ותיקים, שמביעים את רצונם להציג אצלנו, ושעם חלק מהם כבר סוכם שיציגו בעתיד הקרוב או הרחוק. רשימת התערוכות שהיו מתוכננות לגלריה נפרשה על פני יותר משנה וחצי קדימה ויש בהן אמנים שממתינים לכך כבר שנתיים ויותר.

״אחת עשרה שנים מלאו למפעל התרבות הקטן הזה, שנבנה לאט ובמסירות, היווה מקום מפגש אהוד לאמנים ולשוחרי אמנות ורכש לו קהל קבוע, חם וסקרן. הוא חדר למודעות של מוסדות חינוך בסביבה, ששיגרו אלינו את תלמידיהם; זכה לנוכחות מסיבית בפתיחת תערוכות חדשות ואירועים מיוחדים, שאף פורסמו בקביעות במדורים בנושא תרבות ואמנות בעיתונים ובאינטרנט. בנוסף, עבור רבים מאורחינו, שוחרי אמנות מבוגרים, היתה הגלריה אחד המקומות הבודדים שיכלו להגיע אליהם כדי לראות אמנות.

״כשדובר לראשונה על סגירת הגלריה, הבנתי שמדובר בקשיים כספיים. הצעתי שאוותר על רוב משכורתי ובלבד שיוותרו על חיסולה של הגלריה, שלקח זמן רב ומאמצים רבים למצב אותה במקום שבו היא נמצאת. לזמן קצר נראה היה שזה הפתרון ושהגלריה תוכל להמשיך לפעול, אם גם בקצב שונה ועם פחות תערוכות בשנה, תוך התאמה לתקציב המקוצץ מאד. אלא שלצערי, הוחלט לאחרונה שהגלריה תעבור לרשות המרכז החינוכי בבית אלון, כדי להתאים את התכנים שיוצגו בה לפעילות החברתית והציבורית שנעשית בו. אינני יודעת אם המשמעות היא שיוצגו בה תערוכות דידקטיות, או שהיא תהווה חלל תצוגה נוסף של המוזיאון, או שאולי תתקיים בחללים שהתרוקנו פעילות יצירתית של תלמידים. כך או כך, נראה שההחלטה שהתקבלה נובעת בעיקר מחוסר הבנה של ההבדל בין אמנות פלסטית שמבוצעת בידי אמנים מקצועיים  מתחומים שונים, ועוסקת במגוון נושאים שמעסיקים אותם ואת כולנו [והעסיקו גם את יגאל אלון!], לבין מה שמוגדר כאמנות "במתכונת אחרת – שמייצגת את העשייה החברתית ציבורית של המקום הזה, בהמשך למורשתו של יגאל אלון".

״שני דברים לסיכום: א. אמנם בפגישתי האחרונה עם המנכ"ל נאמר על ידו שיש תקווה כלשהי שבעתיד תשוב הגלריה לפעול, אך לדאבוני, ברוב המקרים גלריה שנסגרת  אינה נפתחת שוב. אשמח להיווכח בטעותי.
ב. ממה שלמדתי על יגאל אלון, שאחד מן התפקידים החשובים שמילא היה שר החינוך והתרבות, ושהיה איש תרבות באופיו – די ברור לי שהוא לא היה סוגר את הגלריה הפעילה והחיונית הזו.

כמה חבל.

נאוה

הפוסט הגלריה לאמנות בבית יגאל אלון תיסגר במתכונתה הנוכחית הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לביאנלה השישית לרישום

$
0
0

בית האמנים בירושלים משיק את הביאנלה השישית לרישום – שובו של הנייר: רישום כמחשבה ומחשבות על רישום (שם זמני).

פתיחה: 26 בנובמבר 2016

אוצרות: עדנה מושנזון וסאלי הפטל נוה

מטרתה של רשמים VI, כתערוכות רשמים שהוצגו עד כה, היא הצגת תמונת מצב של העשייה העכשווית, העשירה והמגוונת, בתחום הרישום בישראל.

הביאנלה החמישית מיקדה את הדיון בקו במנותק מהמצע המסורתי והטבעי לו, הנייר; רשמים VI תחת הכותרת "שובו של הנייר: רישום כמחשבה ומחשבות על רישום" (שם זמני), מבקשת לחזור ולהתמקד בנייר הן כחומר והן כמצע. היא תרחיב את הדיון לבדיקת היחסים בין הנייר לדימוי, ובין כל מצע אפשרי לפעולת הרישום, מתוך התייחסות לתכונות החומריות והמושגיות המהותיות למדיום. רשמים VI תעסוק ברישום כמכונן תפיסה אישית, חברתית, מגדרית ופוליטית, ובמחשבות על אודות המדיום עצמו.

באמצעות מגוון פרקטיקות אמנותיות יוצג הנייר לא רק כחומר וכמצע שטוח, אלא גם כמרחב מחשבה יצירתי.

לצד התערוכה המרכזית בבית האמנים יתקיימו תערוכות נוספות בחללי גלריות ציבוריות במרכז ירושלים: בית טיכו, סדנת ההדפס, ברבור ואגריפס 12.

התערוכות פתוחות להגשת עבודות מהשנים האחרונות (עד חמש שנים) במגוון גישות לנייר ולטכניקות רישום; ניתן להגיש סדרות ומיצבי רישום וכן עבודות הכוללות סוגי מדיה שונים, בהתאמה לנושא הביאנלה.

ההצעות יכללו:

  1. קורות חיים
  2. עד 10 דימויים של עבודות קיימות; או סקיצה מפורטת לעבודה חדשה שתיעשה בעבור התערוכה.

> יש לציין את שם היצירה, תאריך, מידות בס"מ וטכניקה מפורטת.

  1. פרטי האמן: שם, כתובת, טלפון ודוא"ל.

ניתן להגיש את ההצעות:

  1. לכתובת: בית האמנים, רח' שמואל הנגיד 12, ירושלים 94592

> נא לא לשלוח עבודות מקור.

> יש לשלוח את הדימויים או הסקיצות מודפסים על גבי דף A4באיכות הדפסה מרבית.

> עבודות במדיה דיגיטלית בלבד יש לשלוח על גבי דיסק שמאפשר הצגה במחשב PC או על גבי דיסק און קי.

> נא לציין על גבי המעטפה: רשמים VI.
> לתשומת לב: תיקי ההגשה לא יוחזרו לשולחים.

  1. באמצעות דואר אלקטרוני, בפורמט PDF, שלא יעלה על 8 MB, לכתובת: traces.six@gmail.com

מועד אחרון למשלוח ההצעות: 10 בפברואר 2016

הפוסט קול קורא לביאנלה השישית לרישום הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קלולו וצבר

$
0
0
צבעי מים על נייר, 30X20, 2014

צבעי מים על נייר, 30X20, 2014

ורד קורן, Treasure Hunting, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.

המושג "צייד אוצרות" מתייחס לחיפוש אחר אוצרות אבודים שטרם נתגלו בעבר, חיפוש מסוג זה התחיל זה התחיל בעת העתיקה וממנו התפתחה הארכיאולוגיה, צייד האוצרות חושף מידע חדש על תרבויות אחרות אך עם זאת מאפשר ניכוס ושוד של אותה תרבות.

העבודות מכילות בתוכן אוסף של סמלים תרבותיים ודתיים שהופכים לחומר ומהחומר בחזרה לאובייקט של קדושה.

בתוך אלו קיימים יחסי כוחות, בין חומר נמוך לגבוה כמו זהב שהוא דיו בתוך עט כדורי, אלילים עכשוויים על נייר קליגרפיה, אוצרות עתיקים שהם טראש עכשווי והפראי האקזוטי דרך עיניו של המיושב.

הפוסט קלולו וצבר הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ללא כותרת

$
0
0
שחר סריג, רישום דיגיטלי.

שחר סריג, רישום דיגיטלי.

שחר סריג ושמעון פינטו, פרוייקט מיוחד לדימוי היומי, אוצרת: יעל רביד.

הפוסט ללא כותרת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא ממגזין ״חוטם״

$
0
0
קול קורא לגיליון הקרוב: "יין ושיכר".
מוזמנים/ות להגיש הצעות יוצרות ויוצרים מכל התחומים: שירה, ספרות, אמנות חזותית (צילום, ציור, קומיקס, איור, וידאו, סאונד ועוד).
אנו שומרים על ראש פתוח – ובלבד שהיצירה תהיה בשלה, מקורית וחדשה או אשר יש עניין לפרסמה מחדש.
דדליין : 30/12/2015
קישור לשליחת עבודות: http://www.hotem.org/submissions/

הפוסט קול קורא ממגזין ״חוטם״ הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4031 articles
Browse latest View live