Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4030 articles
Browse latest View live

מ"נצחון המוות"לנצחון המוות

$
0
0

אין שום דבר במושגי הטעם של חובב האמנות המקומי שיכול להכין אותו לתערוכת היחיד החדשה של נורית דוד בגלריה גבעון. התערוכה מתוקה. שטוחה. ורודה. נראה שאין בה משיחות מכחול או שכבות ציור בשמן. אין בה הג'יניוס של הצייר מחד או האירוניה המרה של אמנות מושגית מאידך. אין בה עושר החומר ולא דלות החומר. היא בכלל לא בשדה הזה. על פניו היא נראית מוצרית. רדודה. תלושה. נוסטלגית. סימנים צפים על ריק. ובכל זאת התיישבתי לכתוב עליה ולא על אף תערוכה אחרת שראיתי בשנים האחרונות.

משום שבמופע הזה שלה יש תעתוע: הוא מסתיר שלמות הרמטית של שפה אמנותית שאת מקורותיה אני מבקש להבין. אני מניח כמובן מאליו שאמנות אינה נצפית על-ידי עין תמימה. אני מניח שהצופה היחיד שיכול להפיק משמעות, ערך והנאה מלאים מהתערוכה הזאת של נורית דוד הוא הצופה שנכנס לגלריה גבעון כשעיניו זוכרות את עבודותיה של דוד על אותם קירות ממש לפני שנתיים ולפני ולפני ולפני. צופה שיש לו, נוסף למערכת ציפיות ורגישויות מן המוכן, גם סיפור מסגרת: (ה)תלמידה של רפי–נסעה ללמוד–הנופים מ-2001–"נצחון המוות" וכו'.

נורית דוד, בונרקו בנמל, 2013, שמן על בד, 80/100 ס”מ

נורית דוד, בונרקו בנמל, 2013, שמן על בד, 80/100 ס”מ

הצופה התועה לתוך הגלריה הזאת ואינו מצויד בכל אלה, מבחינתי הוא מקרה אבוד. מקרה אבוד אני אומר כיוון שאת הציפייה לציור, לציור שיש בו מרד בתרבות בלתי ציירית, לציור שיש בו עמקות ספרותית ופסיכולוגית, ציור שיש לו מבנה קולאז'יסטי, ציור אוטוביוגרפי, תלוי צילום או התבוננות, ציור שיש בו כבדות ועומק וקדרות – את הציפייה הזאת התערוכה מכזיבה. ועוצמתה נשענת בחלקה על האכזבה הזאת.

השפה האמנותית של האמנית השתנתה, והשינוי הזה נושא עימו משמעות. אמנם היא לא השתנתה  בפתאומיות, וכאן המקום לציין כי המגמה התחילה כבר בתערוכתה הקודמת של דוד, אבל בזו היא הוקצנה לכדי ניסוח שלם וחדש. דוד, שכבר נטשה בעבר "סוס מנצח", סגנון שהקנה לה מקום ותהילה בשיח, שבה, בהנאה גלויה וללא מצמוץ, ונוטשת שוב שפה שזכתה למעריצים וחקיינים ושהיתה, בל נשכח, הלב הפועם של תערוכת היחיד הגדולה שלה במוזיאון תל-אביב. הטקסט הקצר שלפניכם בא להציע פרשנות או מסגרת מושגית והיסטורית לחוויה הזאת. לענות על השאלות: מה פשר הסגנון החדש הזה? איך להבין איך לקרוא את העבודות החדשות?

"לעסוק בפילוסופיה משמעו ללמוד למות", אמר קיקרו, ולא העלה על דעתו עולם שבו לעסוק בפילוסופיה משמעו יהיה ללמוד להזדקן. אך הזקנה היא כנראה משימתה הגדולה של התרבות שלנו, היום יותר מאי-פעם.

שוב איני זוכר איפה בדיוק קראתי, נדמה לי שזה אצל פנופסקי, מעין סכימה כזו, המתארת שלבים בחייו ויצירתו של אמן: ראשית יש שלב הנעורים כשהאמן מחקה את המאסטר שלו. מיקלאנג'לו מחקה את גרלנדיו, רמברנדט מחקה את פיטר לסטמן. אחריו מופיע שלב הבגרות, זהו הרגע שבו האמן מבסס את הסגנון שבשלו יהיה מוכר; רמברנדט של הדיוקנאות (שנות ה-30 של המאה ה-17), מיקלאנג'לו של דוד והקפלה הסיסטינית. ואז מגיע שלב הזקנה, שבו נוטשות היצירתיות והרוח את האמן והוא נידון לשחזר את הצלחות העבר שלו שוב ושוב כשהוא הולך ושוחק את המטבע שקנה לו תהילה.

אלא שיש לפעמים ואמן מצליח לפרוץ את המעגל, לנצל את הזקנה, להיות אדיש לטעם הזמן והמקום ולקריטריונים של התקבלות ולהמריא, או לצלול, אל תוך שפה אמנותית חדשה, שבני הזמן שוב אינם בשלים להבין. פנופסקי בוודאי חושב על הפסלים המאוחרים, ה"נון-פיניטו", של מיקלאנג'לו, או הטיציאנים המאוחרים שנראים כמו מפגש בשלהי המאה ה-19 בין סזאן ללובינס קורינת. אלו האמנים ש "למדו כיצד להזדקן", וזו המסגרת הראשונית שברצוני לתת לדיון הזה – הזקנה.

נורית דוד, סמטת צידון, 2013. שמן על בד, 130/180 ס״מ

נורית דוד, סמטת צידון, 2013. שמן על בד, 130/180 ס״מ

הזקנה כמקור לרדיקליות. היה עלי לחשוש מהמלה "זקנה" כאן, שהרי דוד צעירה למדי, ילידת 1952, אלא שבשיחה איתי השתמשה בה בעצמה, ולכן אני נוטל לי את החירות. עוד אמרה בשיחה שהיא מרגישה שזוהי תערוכתה הראשונה, שעד כה "התאמנה" על גבו של הקהל, שכעת מצאה את עצמה, את שפתה האמנותית, וכששאלתיה לפשר הקלילות וההומור, ענתה שייתכן שהגיעה לשלב בחייה שבו ניתן לה להרפות את אחיזתה בחיים, זהו הומור מהמזרח אמרה, הומור שיש בו, אני מוסיף, נפח של הריק, נוכחות של העדר, אווירה של "קואן" זן-בודהיסטי.

הדברים שאמרה לי דוד בשיחה אישרו ולמעשה כמו חזרו על הדברים שאמרתי לקבוצה שלי (קבוצת סיורי גלריות מטעם סדנת אמני הקיבוץ) דקות אחדות קודם לכן בקומה העליונה של הגלריה, עד כדי כך שחברי הקבוצה היו משוכנעים – ואולי עודם משוכנעים – כי תיאמנו את הדברים קודם לכן. ולא היא.

אם כן, דוד נוטשת את הפרקטיקות והשפות שהיו לחם חוקה. אחרי גיל 60 ו-36 שנות קריירה היא מתחילה את חייה כציירת. נותר לנו להגיד משהו על הציורים, על שפתם ועל עולמם התוכני. העבודה של דוד נראית כאילו נעשתה ללא מכחול, באמצעות שבלונות. הדימויים נדמים כהכלאות בין אנימציה סובייטית מיושנת, ציורים יפניים ומודרניזם ארץ ישראלי, כולם בגוונים של ורוד ומולו שחור.

בכמה מהציורים מופיע הגריד של מונדריאן, אך שוב אין הוא מחזיק אוטופיה, אלא משמש מתלה לבגדים. באחרים מופיע רמז לעיר (חיפה?) מודרניסטית הנבלעת בקשקוש שאין בו ספונטניות, כי הוא קושקש קודם לכן באמצעות תוכנת מחשב, נגזר בשבלונה ונוצר ממעקב אחרי הקווים, מה שמייצר את האפקט המוזר הקפוא ומרוחק הזה.

דמיינו לעצמכם שהתבקשתם לקשקש סתם על פיסת נייר ואז התבקשתם להעתיק במדויק את הקשקוש הזה על נייר אחר; הדימוי יהיה זהה, אבל שונה לחלוטין. הרגש הזה הוא הרגש השליט בתערוכה. זה זה – אבל אחר. וכך גם הוורוד (פתאום נזכרתי שרפי לביא היה אומר שוורוד הוא צבע אירוני) – הוא כזה – אבל אחר, הוא ורוד שלא מרגיש כמו ורוד. הוא מרגיש כמו בנם הנורא של אבא דם אדום ואמא לבן כמוות.

כל הדברים נמצאים טבולים בזרות. זהים וזרים לעצמם. הצופה הראשוני שתיארתי בפתיח הרגיש שהתערוכה מתוקה. שטוחה. ורודה. רדודה. תלושה. נוסטלגית. הצופה הזה מבין אותה לפתע אחרת: היא מרה. שטיחותה היא תוצאה של מבט זקן וטרגי על המיתוס של אמנות עמוקה. הוורוד אינו ורוד. התלישות היא נוראה. ומה שנראה מתחילה כנוסטלגיה הוא קינה טבולה בצער על עולם אבוד. על מודרניות אבודה, מות האוטופיה, על ילדות אבודה, והיכולת לצחוק אל מול פניו של האיום ונורא, דווקא בשל ה"ויתור על ההיאחזות בחיים".

נורית דוד, ללא כותרת, 2013. שמן על בד, 30/40 ס״מ

נורית דוד, ללא כותרת, 2013. שמן על בד, 30/40 ס״מ

אני נזכר בדיוקן האחרון של רמברנדט שראיתי בקלן כשהוא צוחק למוות ולסניליות של עצמו בפנים. מצייר את האובדן, את מה שאין במקום את מה שיש, מצייר את נזילת החיים והנפש מהגוף חזרה לאוקיאנוס הנצח. אני נזכר בנצחון המוות של ברויגל שדוד ציירה אי-אז לפני שנים וחושב שכעת אין לה צורך להציג את נצחונו בחיינו כמשל פוליטי, כי הוא נוכח בחייה כממשות קונקרטית, וכאן אין מטפורה, מרפים מההיאחזות בחיים ונותנים לו מקום בתוכם.

ועוד הערה קטנה לסיום. זה מכבר עסקתי לא מעט בקיומו של "האתוס של האיטום" בציור ישראלי. וחשבתי על כמה ציירים ישראלים האוטמים את הבד משל היה פצע שיש לחבוש או צעקה שיש להסות. מהכיסוי של זריצקי והכיסוי של קופפרמן והכיסוי של יצחק לבנה ועד לתחבושות המסקינג-טייפ של מיכל נאמן. אני מבטיח לשוב ולכתוב על כך, אבל דווקא על רקע שכבות הטיח העבה שחוסמות את הבד בציור המקומי, הדהימה אותי האווריריות הצעירה הנושבת מהסדרות החדשות של דוד ועלתה ברוחי את השורה של דילן: "I Was So Much Older Then I'm Younger Than That Now".

 נורית דוד, "בונרקו* חיפה או: המודרניזם החיפאי החדש", ציורים 2013–2014. גלריה גבעון, תל-אביב. נעילה: 7.6.14.


ה חֶ רְ פָּ ה

$
0
0

הערב יורד על יום העצמאות. מגיא-בן-הינום עולה עשן המנגל. החמסין נשבר. עוד מעט וגשם יירד וישטוף את הכול. זמן לחשבון נפש.
*
עוד יבוא היום ותישאלנה השאלות. עוד יבוא היום והזרקור יופנה אל האמנות הישראלית העכשווית והשאלה תרעם: מה עשית, אַת, אמנות ישראל, באותם ימים רעים של תגי-מחיר, הונאות עָם ועולם בנושא שיחות השלום, ימי בנייה מנשלת ופרועת רסן בחסות הולכות שולל ומעשי רמייה למיניהן, ימי (ולילות) ההתנכלויות – ההשפלה, המעצרים וההרג של אזרחים חפים מפשע?! והיכן הייתם אתם, אמני ישראל ולווייניהם (כולל המחבר) באותה עת מרה, עידן שְרָרַת הימין הקיצוני, הכיבוש הממאיר, החקיקה האנטי-דמוקרטית וחגיגות המתנחלים?!

ועד שיבוא אותו יום ועד שתוטחנה השאלות, לאן נוליך את החרפה?!

והאמנות תידום: המפקדים הוותיקים, אלופי הקרבות וה"אחרַי!" באמנות הישראלית של שנות ה-70, תש כוחם ברובם: יגאל תומרקין, משה גרשוני, אביטל גבע, פנחס כהן גן, יחזקאל ירדני, אבישי אייל וכו' – מהם שבריאותם לא שָפרה עליהם ומהם שפשוט עייפו מהמתרסים וקולם לא עוד נשמע. אך, גם דור הביניים, דור שנות ה-90-80 ברובו הגדול, דומה שעומעמו מאד תדריו: דוד ריב מתמיד לצלם בבילעין, אך ציוריו – איכשהו – פחות נשכניים משהיו; ציבי גבע מסתגר בציור דימויים אפוקליפטיים מופשטים-למחצה; ארנון בן-דוד נגוז אי-שם בניו-יורק; יורם קופרמינץ ביכר את השתיקה; גבי קלזמר מושח קווים מונוטוניים על בד; שרון קרן משחק באש ("זיק"). האם גם לצילומיהם המטלטלים של מיקי קרצמן ואלכס ליבק "התרגלנו" עד כי לבנו גס במראות החֵרְפָּה?

שרה אלימי, ללא כותרת, 2009. מתוך התערוכה הקבוצתית ״הרגע האחרון״ במכללת קיי בבאר-שבע

שרה אלימי, ללא כותרת, 2009. מתוך התערוכה הקבוצתית ״הרגע האחרון״ במכללת קיי בבאר-שבע, מרץ-אפריל 2014. אוצר: יורם בלומנקרנץ

מעטים שבמעטים, נדירים שבנדירים קולות המחאה והמצפון העולים כיום מהמרחב האמנותי. בתי הספר לאמנות, מהם היינו מצפים לחיל-החזית (דוגמת "בצלאל" של שנות ה-80-70), הפכו לבתי מרגוע. אם רק עוד לפני כעשרים שנה, המשוואה אמנות=שמאל הייתה כמעט מובנת-מאליה, הרי שכיום, במידה שהמשוואה הזו עודנה תק̤פה, היא דורשת הוכחה. והוכחה אין.

טלו, למשל, את מבצע "Picture Peace", שיזמו לארי אברמסון ודוד טרטקובר (אחרוני הלוחמים?) כהשלמה לאתר Peace Hub, שאמור היה ללוות "און-ליין" את שיחות השלום ישראל-פלסטין: ראשית המבצע ב"קול קורא" ששוגר במייל פתוח (לכל אדם – בארץ, בפלסטין ובחו"ל), הזמנה למשלוח דימוי מקוון כלשהו הקשור במצב הכיבוש ובהיחלצות ממנו. בימים אלה מוצגות התגובות, בגודל A4 כל אחת, ב"בית-הגפן" שבחיפה. מסתבר, שנענו לקריאה כמה מאות איש מרחבי הארץ והעולם. אלא, שלא זו בלבד שמדובר בקרוב לשליש בלבד ממספר ההיענויות הזכורות מתערוכת "40 שנות כיבוש" (שיזמו אברמסון, טרטקובר, דוד ריב וסלימן מנצור בבית האמנים בירושלים, 2007), אלא שהמגיבים – כמעט כולם דמויות אנונימיות. האמנים המוכרים יותר, ולו במעט, מעולם האמנות הישראלי הדירו רגליהם. אפילו את דוד ריב וציבי גבע כבר לא תמצאו בתערוכה. אמני ישראל – מְתֵי מִדבר.

לאן נעלמו ונאלמו מאות ואלפי האמנים הישראלים המוכרים לנו מהגלריות והמוזיאונים? היכן הם מאות תלמידי האמנות באקדמיות שמתל-חי ועד באר-שבע? אני מפנה את השאלה ללארי אברמסון, ראש המחלקה לאמנות ב"שנקר", מייחל לשמוע נתונים אחרים, מקווה להיווכח בטעותי, אך נאלץ לשמוע את אשר יָגורתי:
"…אולי באמת כבר לא מעניין אותם להגיב למצב והם נואשים כי המציאות מייאשת. כל מי שעיניו בראשו חייב להגיע למסקנות מאד עגומות".
"אבל, פעם, היית מוציא את תלמידיך ב'בצלאל' לעיסאוויה הסמוכה!"
"היום אנחנו יוצאים לדרום תל אביב, למתקן 'חולות' בנגב, לכל היותר לאום-אל-פאחם. קיימת התכנסות לתוך ישראל של הקו הירוק".
"וזהו זה?"
"ניסיתי ליצור קשרי חילופי סטודנטים עם בתי ספר לאמנות ברמאללה. ולשווא. הבאתי את רון פונדק לשיעור וקיבלתי הערות מסטודנטים".
"כלום בא הקץ לברית ההיסטורית בין אמנות לבין שמאל?"
"לא, לא הייתי אומר זאת; אלא, שאת המעורבות בנושא הכיבוש החליפה מעורבות בנושאי זכויות חיות, זכויות פליטים, זכויות להט"בים. הרגישות לזכויות אלו מחליפה כיום את הרגישות לזכויות הפלסטינים".

הומאניזם 2014: "אחרים" הם אלה שאינם מתגוררים בשטחים הכבושים. אני  תר אחר אנלוגיות בקריית ספר שלנו; רואה את "מחאת כפיים" – "אנתולוגיה לשירה חברתית" ומחפש לשווא אחר אנתולוגיה ישראלית טרייה של שירה פוליטית; חושב על כך, שהשילוש הקדוש – עוז-יהושע-גרוסמן – שמור לימי חג ומועד בלבד; שסופרי ישראל, רובם ככולם, טומנים ראשיהם במקלדת בעשור האחרון; שלמָעֵט שירת המחאה של אהרון שבתאי ויצחק לאור (קולו של נתן זך אף הוא נאלם) ועוד מתי מעט מאד – משוררי ישראל הולכים בְּשָדות שאננים ודשני אגוצנטריות. וזמרי ישראל המזמרים עצמם לדעת ברומנטיקות החלולות שלהם? ואם לא הקולנוע, הדוקומנטארי בעיקר, אנה היינו באים?

"אני עוסק באמנות ולא בפוליטיקה!" – את הביטוי האווילי הזה אנו שבים ושומעים מכיוונים שונים. כאילו לא נידונה האמנות, בתוקף היותה ביטוי של רוח חופשית, לשמש כלי מוסרי. "נותרנו  ללא ציבור!", קובלים אחרים, עורגים להמונים מהסוג המשחר מדי שבוע בשבוע לפתח-שירתו של נתן אלתרמן ב"דבר"… כאילו הקונצנזוס החברתי הוא המודל ליחסי אמן וחברה; וכאילו לא דווקא המיעוט הזעום הוא-הוא קהלו האידיאלי של האמן האמיתי. "המצב האנושי", מגלגלים אחרים עיניהם ולשונם. כאילו מתחיל ונגמר המצב האנושי בבדידות היחיד וכאילו המוות אינו כולל גם מוות מכדור חיילים ("צה"ל בודק").

נמאס? מייגע? חסר סיכוי? נכון. אבל, איזו ברירה יש כשהאופציות הן – או ביקורת או תמיכה פאסיבית?!

אידיאליזם פתטי שפג תוקפו? נכון. אבל, אוי לתחליפיו ואבוי לאמנים הדוגלים בהם.

כן, אני יודע: פוליטיקה לא טובה לאמנות. "לַפֶּתָח פלקט רובץ". וכן, פוליטיקה לא טובה למכירות. ראו מה אירע ל"גשש החיוור" שעה שנקטו צד בבחירות לכנסת. בעולם אמנות הנשלט יותר ויותר על ידי אידיאל ההצלחה המסחרית (כאשר כרטיסי ביקור מלווים את תצוגות הגמר באקדמיות) – אמנות פוליטית היא התאבדות. טוב, הטענות הללו אינן ראויות להתייחסות, אלא רק לרחמים. בעיקר רחמים על עצמנו. ואפילו הבנו וקיבלנו את הטענות (או, שמא – התירוצים), עדיין רועמת באוזנינו יותר מכל שתיקת הסטודנטים לאמנות, ומתוכנו פורצת הקריאה:
"הלו, מישהו בבית?! אתם, שם, בבתי הספר לאמנות, מה לעזאזל קורה לכם?! עודף ריטלין? יותר מדי גראס? סתם זחיחות מתפנקת? שמא אדישות "אָסְפֶּרְגֶרית" של נתק מהעולם ושקיעה בחמדת האני? הלו!!!"

ובעצם, הקריאה היא לכולנו, כאן בעולם האמנות – לאוצרים שמשכו ידם, למוזיאונים שלא ילכלכו-חלילה ידם, לאמנים הוותיקים ולאמנים הצעירים: במה, לעזאזל, את עוסקים?! במה, לעזאזל, אינכם עוסקים?!

אך לא, הכלב ינבח והשיירה תעבור. בתי הקפה ימשיכו לשקוק אדם; שעשועוני הטלוויזיה ישגשגו (מרוב "Reality" – אין מציאות); משחקי הכדור ישודרו: טמטום נעים וחמים ימשיך לעטוף את "עם ישראל"; מדד-האושר ימשיך לנסוק, חומות הח̤רפה המטויחות בטיח תוצרת ביה"ח לפיד ימשיכו לסגור עלינו ולחסום את נופי הפלא של המדע הישראלי, הישגי החקלאות, רוח ההתנדבות והעזרה וכו'. כי במדינת ה"אור לגויים" האורות הולכים וכבים. קרן אור זעומה מהבהבת מדפי עיתון "הארץ", מאירה את הפנים העוטות כלימה, כלימה והשתאות על שתיקת טלא̤י האמנות והשתרכות העדר אחרי החלילן.

התישָמַע הצעקה, ולו גם תצריד את הגרון ותעוות את הפנים (ב.ברכט)? או שמא נסכין לאותות הקין הצורבים את עורנו תחת מטחי האיפור הפטריוטיים של טקסי תעמולה ממטבח משרד ההסברה?

וכמו כתב נתן אלתרמן את המילים בימים אלה ממש: "לנשכחים ירְוַוח. ולחיים ירְפַּא./ וארץ עוד תחליף קֵיצה וגם חורפָּה./ אבל לאן נוביל את החרפה?".  ("שמחת עניים")

ספר חדש של בוריס גרויס בעברית

$
0
0

ספרו של תיאורטיקן האמנות בוריס גרויס ״המִסְפח הקומוניסטי״ רואה אור בעברית בהוצאת ״פיתום״.

תרגם מגרמנית והוסיף הערות: אדם טננבאום
בחרה, ערכה את הנוסח והוסיפה הארות: אסתר דותן
עיצוב: נועה שוורץ. 152 עמודים. 75 ש"ח

"חתירה לשלטון הפילוסופים אינטגרלית להגדרת הפילוסופיה. שהרי מדוע נרצה להגות בעולם ככוליות אם אין כל חפץ לנהל את הכוליות הזו? מי שרוצה לבטל את התביעה הטוטלית לעוצמה של הפילוסופיה, מבטל את הפילוסופיה עצמה ומותיר כך רק את ההיסטוריה של הפילוסופיה".
בוריס גרויס, המִסְפח הקומוניסטי, עמ' 86-85

במסה הפילוסופית המאתגרת המִסְפח הקומוניסטי, שפורסמה לראשונה בשנת 2006, מציג בוריס גרויס את הקומוניזם כשותף לחלומם של פילוסופים מאז אפלטון לייסד מדינה רציונלית שתנוהל באמצעות כוח הלשון, ומבין את הקומוניזם כניסיון להשתית בסיס חברתי על מדיום הלשון במקום על מדיום הממון. יתר על כן, הוא טוען, הכוח הטרנספורמטיבי של הלשון, מדיום של שוויון, הוא המפתח לכל מהפכה קומוניסטית חדשה. כלומר, לפרדיגמה נגדית לקפיטליזם הנוכחי.

כאנטיתזה לניאו-ליברליזם הגלובלי של הימין המפרק מוסדות חברתיים-אזרחיים דוגמת מדינת רווחה ומפלגה פוליטית, וכאנטיתזה לפעילותם של אנשי שמאל כיחידים, כאינטלקטואלים אינדיווידואליים כל אחד לעצמו, הפרגמטיזם הפילוסופי של גרויס מכַוון לכינון מסגרות פוליטיות של שמאל לא בורגני. וברחל בתך הקטנה: מסגרות פוליטיות מתחדשות ומתרעננות של מחשבת הקומוניזם והמטריאליזם הדיאלקטי – תכלית נועזת באופקיה, גם אם לא פופולרית כיום על רקע פירוק ברית המועצות, על רקע משטר הדיכוי הסובייטי והגולאגים של סטאלין ועל רקע אכזבתם מאז שנות ה-60 של אינטלקטואלים מובילים במערב מן המפלגות הקומוניסטיות ודלדול השפעתן של המפלגות הסוציאליסטיות והקומוניסטיות בחברות השונות באירופה (ובישראל).

בוריס גרויס (נולד במזרח ברלין, 1947) הוא פילוסוף, אוצר ופרופסור לאסתטיקה, להיסטוריה של האמנות ולתיאוריה של מדיה באוניברסיטת ניו יורק ובאוניברסיטת קרלסרוהה, גרמניה. ספרו כוח האמנות [2008], ראה אור בעברית בהוצאת פיתום ב-2009. עוד בין ספריו:
Under Suspicion: A Phenomenology of Media, גרמנית: 2000, אנגלית: 2012;  Introduction to Antiphilosophy, גרמנית: 2009, אנגלית: 2012; The Total Art of Stalinism, גרמנית: 1988; אנגלית: 1992, 2011; Ilya Kabakov: The Man Who Flew into Space from his Apartment, 2006; Going Public, 2010; History Becomes Form: Moscow Conceptualism, 2010.

קול קורא לפרפורמרים

$
0
0

קול קורא לאמנים, פרפורמרים, יוצרים ושחקנים לקחת חלק ביצירה InsideOut. העבודה תעלה בבכורה במסגרת פסטיבל תלוי במקום במהלך חודש מאי הקרוב.
insideOut הינה יצירה חדשה מאת יהונתן רון וליטל רייס. היצירה מבוססת מקום ותוצג בבכורה בפסטיבל תלוי במקום בין התאריכים 22-24 במאי.
היצירה עוסקת בחוויה הפנימית של עוברי אורח לעומת החוויה הייצוגית – מה אנו מבקשים להראות לעומת מה אנו שאנחנו חווים. המפגש האנושי והמודעות אליו יבחנו במקום בו מתקיימים אין סוף מפגשים רגעיים והמתח מגיע לשיאו בשדרות רוטשילד בתל אביב.

היצירה מבקשת לייצר עולם מקביל ברחוב המציאותי, עולם שבו העוברים ושבים מדברים את מחשבותיהם, תחושותיהם הפנימיות, היסוסיהם ורצונותיהם האמיתיים. המשתתפים יגלמו עוברי אורח ברחוב ממנעד רחב  במקומם הטבעי, מעוצבים בצורה "ריאליסטית" כחלק מקהל הרחוב. בתוך הקהל של רחוב רוטשילד יתנהלו המשתתפים בצורה יומיומית מלבד העובדה שהם ידברו ללא הפסק את מחשבותיהם ורגשותיהם כסכר שנפתח. המרחק בין הייצוג הפיזי (שהוא טבעי) לייצוג הורבאלי (שהוא בלתי צפוי) בתוך הכאוס הסטנדרטי של רחוב זה מאפשר לנו לבחון, לבלבל ולהשתעשע עם קהל עוברי האורח הנמצאים ברחוב. המפגש האנושי האחר בעולם שניצור יציע וישנה את החלל בו העבודה מתרחשת, ואת החוקים הבסיסיים שלו.

אמנים, פרפורמרים, יוצרים ושחקנים המעוניינים לקחת חלק ביצירה מוזמנים לפנות לכתובת המייל:  shderot.rothschild@gmail.com

רב ערב 7.5.2014

$
0
0

*

"שוברות שתיקה: מגדר וחינוך לאמנות"

יום עיון של התוכנית לתואר שני בחינוך לאמנות במדרשה, המכללה האקדמית בית-ברל

יום שני, 12 במאי 2014, בשעות 08:40–15:50
הירקון 19, המרכז לאמנות, תרבות וחינוך של המדרשה בתל-אביב

יום העיון השנתי של התוכנית לתואר שני בחינוך לאמנות עוסק בנושא המגדר והחינוך לאמנות. מושבי השונים ידונו, בין השאר, בנושאים הבאים: מבטים וקולות אחרים (דמות האשה המזרחית במוזיאונים לאומיים, היבטים מגדריים ואתניים במעבר מכתיבה אקדמית לכתיבה ספרותית, נשים ברשת); חינוך, מגדר ופמיניזם; שוברות שתיקה (מבט, פגיעה, בושה; הקרנת הסרט "דומא" ושיחה עם היוצרת).

בין הדוברות ביום העיון גם פרופ' דבורה סמית-שאנק, עורכת כתב-העת "Gender and Visual Culture" וראש הפקולטה לחינוך ומדיניות לאמנות באוניברסיטת אוהיו בארה"ב.

יום העיון פתוח לקהל הרחב.
למידע נוסף: כאן

טליה בק

שישי בוקר בבית-בנימיני: סדרת הרצאות והדגמות

שישי בוקר בבית-בנימיני: סדרת הרצאות והדגמות
אסתר וטליה בק, "תנועה, חומר, גוף"

יום שישי, 9 במאי 2014אחת לחודש מתקיים מפגש של שעתיים עם מרצים ואמנים במגוון נושאים: בין איור לפיסול, בין עיצוב לאמנות, בין עולם התעשייה לסטודיו הפרטי, בין תנועה לחומר, בין זהות עצמית ליצירה ועוד.

במפגש הקרוב יחברו אסתר וטליה בק, אמנית קרמיקה ורקדנית, אם ובת, לשיתוף פעולה מקצועי שיעסוק בתנועה, גוף, חומר ומה שביניהם. אסתר מותחת את גבולות החומר ויוצרת אובייקטים קרמיים גדולים, מחוספסים ומלאי תנועה. עבודותיה הן מעין הקפאה של רגע בתהליך היצירה עם החומר. טליה, כוריאוגרפית, רקדנית, מנהלת חזרות, מורה ואחראית על פרויקטים מיוחדים בארץ ובחו"ל בלהקת המחול של ענבל פינטו ואבשלום פולק, העלתה באחרונה את יצירתה החדשה באורך מלא "The botany of desire".

דמי כניסה: 50 שקל.
להרשמה ולפרטים נוספים: 03-5182257 benyaminiccc@gmail.com

אהרון הולצברג

"ארוס ותשוקה", תערוכה למבוגרים בלבד

"ארוס ותשוקה", תערוכה למבוגרים בלבד
גלריית האורגים 21, חולון

פתיחה: מוצ"ש, 10 במאי 2014, ב-20:00
נעילה: 7.6.2014

אוצרת: יפה שוחטים-עמרני

בין ארוטיקה לפורנוגרפיה, מקומה של פורנוגרפיה באמנות, נטייה מינית, טרסג'נדריות, הטרוסקסואליות, הומוסקסואליות, ביסקסואליות וזהות מינית, ייפוי הגוף או השחתת הגוף, פתיינות, קריאות חדשות במיניות הנשית, הומו-ארוטיקה, בתולין, בין עירום לערטול, זנות, פנטזיות מיניות, סאדיזם ומזוכיזם, תכשיטי גוף, צנזורה, יצריות ויצירתיות ועוד.

משתתפים: אהרון הולצברג, אילנה טמאן, איציק אדיר, אסנת גפן, בשמת ניראון, ג'ימי גראס, דפנה וקסלר, הלנה גת, ואדים רובינצ'יק, ויקטוריה זלטקין, חיים לוי, חמדה אבישר, יולנדה אנטל, יעל שביט, יעקב פורת, כוכבה סרנגה, ליקה רמתי, סמרל, עליזה בורשק, עוזי זק, ציפי בירן, קרולינה גולדנברג, ריבה זוהר, שלמה דלל, שרה אהרונוביץ-קרפנוס.

שלישי עד חמישי, 16:30–19:30; שבת, 13:30–11:00, או בתיאום מראש בטל' 050-5925521.

מתוך הספר "באי שלי המאושר", אורנה אלשטיין

באי שלי המאושר

סיפור-פשוט, תל-אביב

חנות הספרים סיפור-פשוט שבנווה-צדק מארחת את האמנית אורנה אלשטיין עם ספר האמן שלה, "באי שלי המאושר". לספר מתלווים ציורים ועבודת וידיאו שהם חלק מן המיצב שהציגה האמנית כפרויקט עצמאי במהלך הבינאלה האחרונה בוונציה. על אף שהמיצב לא הוצג כחלק רשמי מן הביאנלה, הוא השתלב בקונספט האנציקלופדי ובעיסוק במדיום הספרים שאיפיין ביאנלה זו. ספרה של אלשטיין ראה אור בהוצאת דניאלה די-נור ב-2012, במהדורות עברית וצרפתית, כספר-אמן המשלב ציורים ושירה שיצרה אלשטיין עת חייתה באיי סיישל שבאוקיאנוס ההודי.

ספר האמן והעבודות יוצגו עד ה-10 במאי 2014.
ראשון עד חמישי, 10:00–20:00; שישי, 09:30–16:00.

סיפור פשוט, רח‘ שבזי 36, תל-אביב, טל' 03-5107040.

יורם קופרמינץ, "אני אוהב אותך", אקריליק על נייר, 1999

"פלסטר 2", תערוכת מכירת אמנות לתמיכה בארגון רופאים לזכויות אדם

8–10 במאי 2014, סלון יפו לאמנות, מחסן 2, נמל יפו

אוצרות: ורדית גרוס, כרמית גלילי
פתיחה: חמישי, 8 במאי 2014, מ-20:00

"פלסטר 2", תערוכת מכירה שהכנסותיה מוקדשות לתמיכה במרפאות של רופאים לזכויות אדם, מציעה עבודות אמנות במחיר אחיד של 1000 דולר. בתערוכה ישתתפו יותר מ-100 אמנים, ביניהם נלי אגסי, אורית אדר-בכר, איתן בוגנים, אביטל בורג, ענת בצר, עידו בר-אל, ציבי גבע, יוני גולד, דור גז, שירה גלזרמן, יאיר גרבוז, מיכל היימן, ליהי חן, גיא ינאי, עלמה יצחקי, חיים דעואל לוסקי, סיגלית לנדאו, אביטל כנעני, יעל מאירי, שחר מרקוס, מיכל נאמן, דוד עדיקא, זויה צ'רקסקי, אנג'לה קליין, אפרת קליפשטיין, שמחה שירמן, דני קרוון, פיליפ רנצרKnow Hope, , רון עמיר ועוד.

לרשימת האמנים המתעדכנת
25% מסכום המכירה מוצעים לאמנים.
לפרטים נוספים, כאן

שעות פעילות התערוכה: חמישי, 8.5.14, 20:00–23:00; שישי-שבת, 9–10 במאי, 10:00–19:00.

מתן בן-כנען, "שמעון ויוסף", 2009

סיור אמנות בתערוכת אוסף דובי שיף במלון מרינה תל-אביב עם האמן מתן בן-כנען

שבת, 10 במאי 2014, ב-11:00 

סיור אמנות עם מדריכה מקצועית בתערוכת אוסף שיף, בליווי אמן האוסף מתן בן-כנען, שעבודותיו מוצגות כחלק מ-260 יצירות האמנות בתערוכה. בשעות 10:00–11:00 ייהנו משתתפי הסיור מבופה ארוחת בוקר עשיר שיוגש אל מול הים, כולל מבחר סלטים, ירקות טריים, גבינות בוטיק, דגים מעושנים, אומלטים, מאפים מתוקים ומלוחים, והכל מעשה ידי השף החדש של מלון מרינה מריו הילמר.
מתן בן-כנען (1980) חי ויוצר בעמק יזרעאל. בעל תואר ראשון ממכללת אורנים ותואר שני מאוניברסיטת חיפה. בעבודותיו משלב בן-כנען בין מסורות עולם האמנות לבין הנעשה כאן ועכשיו. הדים של האמנים המאסטרים טיציאן וואן-גוך ניכרים בציורי השמן המדויקים שלו, תוך שהם הופכים לתיעוד של סיטואציות יומיומיות ישראליות, רוויות מתחים וקונפליקטים המועברים באמצעות אזכורי מיתוסים תנ"כיים ותמונות נוף של צפון הארץ.

עלות הסיור כולל ארוחת בוקר: 129 שקל לאדם. מספר המקומות מוגבל. להרשמה ולתיאום ביקור או סיור באוסף: 03-5211777, מייל: reservation@marina-telaviv.co.il

תמר גטר, "Drop-Leaf Table 1" (פרט), 2013, פיגמנט יבש וגירי שמן על פוליאורטאן

זימון מחדש: דגנית ברסט, תמר גטר, נורית דוד ומיכל נאמן

גלריה עירונית כפר-סבא
אוצרת: אילנה טננבאום

שיח גלריה לרגל נעילת התערוכה בהשתתפות תמר גטר ואילנה טננבאום:
יום רביעי, 30 באפריל 2014, ב-20:00 

התערוכה מפגישה מחדש ארבע פיגורות מרכזיות באמנות הישראלית: דגנית ברסט, תמר גטר, נורית דוד ומיכל נאמן. ארבע האמניות פורצות הדרך נכנסו לשיח האמנות בשנות ה-70, חוללו שינוי ברצף הקאנוני, שהיה עד אז גברי בעיקר, והעמידו קאנון שהוא גם של נשים. בעבודות המוצגות בתערוכה מופיע תחביר של קולות שונים, ציטוטים והפניות תרבותיות, קטעי מראות ומבנים החושפים את אי-היכולת לבטא את חוויית העולם הרוחנית והפיזית העכשווית כמושתתת על תבנית סדורה. כינוסן יחד מזמן תהליך צפייה והתפענחות מורכב, דרך חתך יצירות שניסחו שפה חדשה.

גלריה עירונית כפר-סבא, בית התרבות על-שם רייזל, רח' גאולה 12, כפר-סבא. ראשון עד חמישי, 09:00–12:00, 16:00–20:00.

מוטי מזרחי, "מלך ירושלים", 1973

"איך בין א מענטש, אני בן-אדם", מוטי מזרחי 

הגלריה בניצנה 
פתיחה: חמישי, 8 במאי 2014, ב-19.30
נעילה: 30 במאי 2014

אוצרת: כילי קורן

דברים בפתיחה: גדעון עפרת. עקב מצבו הבריאותי של מוטי מזרחי, המאושפז בבית-החולים זה ארבעה חודשים, וביוזמת רעייתו ג'ני, התארגנו חבריו הקרובים להקמת תערוכה שתדון בליבת עיסוקו האמנותי של מזרחי בשנים האחרונות. התערוכה מאורגנת ביוזמת ה- Mizrachi Foundation, שכוללת יוצרים מתחומים שונים. במהלך שבועיים הגלריה לחלל פעיל של הופעות, הרצאות ומיצבים שמתייחסים לנקודת המוצא "אני בן-אדם". את התערוכה ילווה פסקול משירתו של מזרחי ביידיש, שבה מצא עונג, הומור ואירוניה עצמית. מזרחי מעמיד את גופו ואת נפשו כמשטח עבודה לריפוי עצמי וחברתי, וכתמיד מצליח להפתיע בעבודות חדשות, מלאות וטעונות.

הגלריה בניצנה, רח' ניצנה 11, תל-אביב. שני עד חמישי, 11:00–19:00; שישי, 11:00–14:00; שבת, 11:00–14:00.

בתיה שני, רקמה וקולאג'. צילום: רן ארדה

שיח גלריה עם האמנית בתיה שני והאוצרת תמר דרזדנר
בתערוכה "רקמהרקמהרקמהרקמהרקמה" 

רוטשילד 69, תל-אביב
שישי, 9 במאי 2014, ב-11:00
נעילה: 17.5.14

"רקמהרקמהרקמהרקמהרקמה", תערוכתה של בתיה שני, היא מחווה ל"workworkworkworkwork", תערוכתו של האמן צ'ארלס לדרי, שהוצגה במוזיאון ויטני בניו-יורק וכללה גם בגדי גברים מיניאטוריים. השם מציג חזרה אובססיבית על המלה "רקמה", היוצרת רצף משובש שמכיל את המלים רקמה, רק, מה, קמה ומהר. הוא גם מכיל שלוש אותיות משמה של ריקה, אם האמנית, שמאז מותה, שאריות משמלותיה משמשות כחומר גלם בעבודות הרקמה של שני.המיצב המרכזי בתערוכה הוא כלוב מתכת ענק התלוי מהתקרה ובתוכו שמלות מיניאטוריות מבדים, נייר וסריגה. במיצב, המנציח מציאות של נוכחות והעדרות בו בזמן, השמלות הן בעיקר מופע חזותי של הנעדר. בעבודות רבות בתערוכה מופיעים מספרים וטקסט. המשפטים הרקומים, רבים מהם בצורת שאלה, מורכבים משפה קיימת ומשפת סימנים ששני ממציאה ורוקמת על הבד.

רוטשילד 69, תל-אביב. ראשון עד חמישי, 18:00–10:00; שישי, 10:00–14:00; שבת, 10:00–14:00..

ארמין לינק, "אלפי", 2011, סרט 16 מ"מ, 60:00 דקות, סאונד

"זרים בנינו", תערוכה קבוצתית

גלריה בית-הגפן
פתיחה: שבת, 10 במאי 2014, ב-19:00

פסטיבל "ימי תרבות ערבית" ייפתח עם התערוכה הקבוצתית  תערוכת אמנות "זרים בינינו" באוצרותו של דור גז.

משתתפים: מיכל היימן, הקטור זמורה, פהד חלבי, אשרף חנא, ינאי טויסטר, מיידר לופז, ארמין לינק, סאהר מיעארי, קלייר פונטיין, אלי פטל, עלאא פרחאת, ליאלי קחאויש.בפתיחה ינגנו די.ג'יי Alestinian Women , אחלם רזוק וסאנה ג'אם.
גלריה בית-הגפן, מרכז תרבות ערבי-יהודי, רח' הגפן 2, חיפה. באמצע הרחוב وسط الشارع.

כמו כן ייערך ביום שישי, 9.5.14, בשעות 18:30–22:30, ערב עם די.ג'יי ברונו קרוז, תות ארד ודי.ג'יי סופר מייק. מתחם החורבה, העיר בתחתית חיפה. לפרטים נוספים בפייסבוק ובאתר.

*

GDG JLM # – Google Glass vs. Oculus Rift

7.5, יום ד', 19:00

קהילת המפתחים בחסות Google חוזרת לירושלים ובית הנסן שמח לארח את האירוע הראשון מתוך סדרת אירועים. הפעם נדבר על טכנולוגיות חדשות בתחום המציאות המדומה והמציאות הרבודה ונציג את האלמנטים השונים והדומים ביניהם. הרבה אווירה טובה – יזמות, פיתוח טכנולוגי ועיצוב - GDG JLM.

הברכה והקללה- תערוכה בעקבות הסדרה "המקוללים"
אירוע נעילה וכיתת אמן עם יוצר הסדרה חגי לוי ואוצר התערוכה יובל כספי

8.5, יום ה', 20:00

לכבוד סגירת התערוכה ולאחר שצפו בה אלפי מבקרים, אתם מוזמנים לביקור אחרון ושיחה עם יוצר הסדרה, חגי לוי ("בטיפול") ואוצר התערוכה, יובל כספי.
חגי יספר על תהליך היצירה החדשני מאחורי סדרת המופת "המקוללים" בלווי קטעים נדירים, ויחד עם יובל כספי ישתפו אותנו בתהליך המשותף שהוביל להקמת התערוכה "הברכה והקללה".

הכניסה חינם

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: raverev@gmail.com‏ | 03-6041114

Chamber of Otherwordly Delights

$
0
0

Chamber of Otherwordly Delights

 

close up

mixed media sculpture installation at the Tokyo Art Museum's Plaza Gallery

www.amandamehl.com

התנגדות ערה

$
0
0

‫האם אין באמת אמנות פוליטית? זו שאלה מצויינת. אני חושב שהתשובה עליה מאד שונה ממה שגדעון עפרת היה יכול לצפות אילו התגשמו ציפיותיו לאמנות כזאת על פי הקווים שהוא מתווה במאמרו ״החרפה״. עפרת שואל כיצד נביט בעיני ילדינו כשישאלו אותנו איפה היינו ומה עשינו בזמן שהתקיים הכיבוש.‬

אני מאמין שיהיה קשה לתת תשובות לילדנו, אבל לא בגלל שלא נעשו נסיונות, לא מכיוון שאין יותר זיהוי בין אמנות=שמאל, כפי שנטען במאמר, אלא כי המאבק על העתיד הוא במידה רבה גם מאבק על ההווה, שלנו, ולא נראה באופן כל כך וודאי שבכלל נגיע לאותו עתיד שבו נעמוד למשפט ההסטוריה מול הדורות הבאים. האמנות הישראלית רוחשת בפעילות פוליטית. זו לא פוליטיקה מהזן של שנות ה-70, אלא פוליטיקה שנמצאת בתוך הקשר רחב יותר של חיי היום יום – לווא דווקא מתוך בחירה שתהיה כזאת. אסתפק רק בבחינה של השנים שאחרי מחאת האוהלים ב-2011 – נקודת ציון שמסמנת את ההבנה הרחבה ביחס למצב של הדור. בשונה משנות ה-70 וה-80, הפוליטיקה המדינית מקיפה רק חלק קטן מתחומי החיים, והתארגנויות אמנותיות כבר לא נעשות במועדון החבר של קיבוץ עין שמר. שינוי מערך הכוחות בחברה הישראלית הצריך, וגם יצר, שינוי באופי הפעולות האמנותיות, ואפילו בארגז הכלים שעומד לרשות אמניות ואמנים שמעוניינים להגיב למציאות שסובבת אותם.

2012 ,שחר פרדי כסליו, רטיה כפולה

2012 ,שחר פרדי כסליו, רטיה כפולה

אמנות בינלאומית, ולא נשכח גם את השפעת הרשת על אמנות בישראל ובעולם, מעצבת אופני פעולה שלא כוללים מפגנים ופעולות כמו אלו שתפסו את מרכז העשייה האמנותית-פוליטית של שנות ה-70 וה-80. ויש גם עוד הבדל שאני תופש כחשוב – במועדון האמנים הפוליטיים שעפרת מנה חברים גברים בלבד: יגאל תומרקין, משה גרשוני, אביטל גבע, פנחס כהן גן, יחזקאל ירדני, אבישי אייל, לארי אברמסון, מיקי קרצמן, דוד טרטקובר. את הפרוייקטים שארחיב עליהם, יוזמות ויוצרות בעיקר נשים. השינוי באופי הפעילות גם מפנה מקום לשחקניות חדשות על המגרש הפוליטי באמנות. אמנה רק כמה דוגמאות בולטות ועכשוויות, יש עוד רבות. שינוי מערך הכוחות התרבותי הוא רחב וכולל את אופן הפעולה של ההון והחברה האנושית כולה, אך אם נתמקד רגע, אפשר לתמצת מהשנים האחרונות את השינוי באופני המחאה המוכרים לשני שינויים בסיסיים: הראשון הוא השתלטות על מרחבים פיזיים והכלת שינויים במערכות החוקים הפנימיות של אותו מקום לזמן קצוב, מה שמכונה ״מרחבי שינוי זמניים״, והשני הוא ביצירות קהילות תומכות לטווח הארוך, כלכליות ומעשיות, שיכולות להתממש במרחבים כאשר נוצרת ההזדמנות.

יורם קופרמינץ - גם אני אוהב אותך, ציור שמוצג למכירה בתערוכה ״פלסטר״ למען ארגון רופאים לזכויות אדם

יורם קופרמינץ – גם אני אוהב אותך, ציור שמוצג למכירה בתערוכה ״פלסטר״ למען ארגון רופאים לזכויות אדם

ולא רק באמנות הפלסטית, התרבות כולה מלאה במופעים של התנגדות ערה. אם להתחיל בשירה, למשל, רק ב-2011 יצא שירון המהפיכה שמאגד משוררות ומשוררים, צעירים וותיקים. כך נכתב בערב-רב: ״יוצרי השירון הם יוזמי אסופות השירה “אדומה: אנתולוגיה לשירה מעמדית” שיצאה ב-1 במאי 2007, ו”לצאת: אסופה נגד המלחמה בעזה”. בשנים האחרונות, נלחמה השירה לקדם מאבקים חברתיים ברחבי הארץ. יחד עם צאת אדומה יצאו לצעוד ברחובות תל אביב פועלי בניין ופועלות חקלאות והשנה העמידו העובדים הסוציאליים את המאבק למען צדק חברתי בראש סדר היום הציבורי״.

משוררים ומשוררות ממשיכים על בסיס קבוע לארגן אירועים של שירת מחאה, במרחבים ציבוריים ובכלל, ומאגדים את עבודתם ברשת ובדפוס. השירה לא יוצאת חייבת. וגם לא האמנות הפלסטית. אמנם בתי הספר לאמנות אינם מהווים את חוד החנית של המהפיכה, אך אולי זה קשור לעובדה שגם שם, רוב הצוות מקבל מכתבי פיטורין כל קיץ ונאבק על מציאת מקום לעבוד בו, בלי שום זכויות, שנה אחרי שנה. לא הייתי מצפה שרוח מהפכנית תנשוב במסדרונות של מוסדות דכאניים. מחוץ לבתי הספר, לעומת זאת, הרוח ערה.

במשך השנים האחרונות, מנהלות מעין אמיר ורותי סלע את פרויקט Exterritory המרתק, שמנסה באופן אקטיבי מאד, ופוליטי מאד, לנסח דרכים חדשות לפתרונות טריטוריאליים: ״האג׳נדה המרכזית של פרויקט Exterriotry הוא להיות מסגרת פתוחה עבור מחשבה שמטרתה חקירה של מושג האקס-טריטוריה ואקס-טריטוריאליות, דרך תחומים שונים של ידע. אנו מקוות שמושג לא יציב, זורם ודינמי זה יהפוך לזרז וכלי לחשיבה ביקורתית על אפליה תרבותית-גיאוגרפית, בו בזמן שיקיים פוטנציאל להצבת מסגרות של אוטונומיה (זמנית) של ייצור ידע והחלפתו״ (תרגום שלי, מתוך אתר הפרויקט).

שולה קשת, דיוקן עצמי, 1999

שולה קשת, דיוקן עצמי, 1999

התארגנות שכמעט כל קהילת האמנות משתתפת בה באופן פעיל ומאד לא מסחרי, היא תערוכות מכירה למען ארגוני זכויות כמו ״לחם ושושנים״ של מע״ן או ״פלסטר״ של רופאים לזכויות אדם, שמגייסות מדי שנה את מיטב האמניות והאמנים, צעירים וותיקים.

ולא רק מחוץ לממסד. במוזיאון פתח תקווה, האוצרת הילה כהן-שניידרמן הציגה את תערוכתו של איתי זיו ״חדר מצב״: ״הקמתו בגלריה לאמנות [של חדר המצב] היא פעולה המגיבה למצב ציבורי, והינה תולדה 'טבעית – הכרחית' להתמודדות עם המציאות הישראלית השרויה באופן כרוני על סיפה של קטסטרופה, המתחזקת מצב חירום תמידי״,  נכתב בטקסט המלווה את התערוכה. או התערוכה ״איראן״ של ארי ליבסקר, רועי צ׳יקי ארד ויהושע סימון בחללית, שהתקיימה במרץ 2012: ״‫התערוכה "איראן" היא תמרור עצור זרחני רגע לפני המלחמה עם איראן״ (מתוך הטקסט לתערוכה).

רון עמיר - יוסוף, 2002

רון עמיר – יוסוף, 2002

במרכז לאמנות עכשווית, האוצרת חן תמיר קיימה סדרה של שני דיונים על דרכים ליצירת שינויים במציאות הפוליטית, בהשתתפות אמנים רבים, ועם פאנל של האוצרת לאה אביר ונואה צימבליסט. באותו דיון לא היה צריך ללכת רחוק כדי להזכר באמנות פוליטית מקומית, בין אם של מאיר טאטי שהלך ללמוד לירות באקדח כעבודת וידאו, או פרנסיס אליס שהוזמן לצייר את הקו הירוק והציג את פעולתו במוזיאון ישראל בשנת 2005. אחת ממטרות הדיון המוצהרות, היתה לייצר סט של עקרונות מנחים לאמנות פוליטית מקומית, שעוסקת גם בהקשרים הרחבים יותר של עשייה כזאת בארץ ובעולם.

בית הגפן בחיפה, באוצרות יעלה חזות, מקיים אירועים בין תרבותיים ותערוכות שלא מתחמקות מנושאים טעונים ביחסים של ערבים-יהודים, למשל תערוכתו של עבד עאבדי על הגירוש מחיפה: ״פה אני לא יכולה רק לגור בתוך הבית שלי, ללכת לעבודה ולחזור מהעבודה, לא להסתכל ימינה ושמאלה, לקרוא את העיתון, ולהגיד שהכל בסדר. אני מתמודדת עם המשמעויות של הקונפליקט כל הזמן גם ברמה האישית״ (מתוך ראיון עם חזות שהתפרסם כאן, בערב רב).

במרכז לאמנות דיגיטלית בחולון מתנהל פרויקט ג׳סי כהן – פעולה ממסדית שמתערבת ומעורבת בקהילה. בשיתוף האוצרת גילי קרז׳בסקי, פרויקט ג׳סי כהן כבר חוצה גבולות ומשמש כמודל לחיקוי גם בארצות אחרות שמנהלות מרכזים אמנותיים בתוך שכונות מוחלשות. במקום הוצגה לאחרונה גם תערוכתו של רון עמיר, שפתח תערוכה בשלושה מוקדים מקבילים רק לפני חודש – אחד מהם בבית הספר של הכפר ג׳סר אל זרקא עצמו. התערוכות של עמיר מציגות עבודה נרחבת ורבת שנים בתוך הקהילה בכפר ג׳סר אל זרקא. עמיר לא מתעד את הקהילה את המיקום הכפר, הוא מציע להם שותפות: ״ככל שהפרויקט התפתח הוא נעשה מורכב יותר, כשהמצולמים מפסיקים להיות גורמים פסיביים והופכים לשותפים בבחירה, בתכנון והעיצוב, וגם בבעלות על התוצר" (מתוך ראיון עם יונתן אמיר שהתפרסם בערב-רב).

אסתר עלמו, ללא כותרת, צילום צבע, תל אביב, אוסף האמנית

אסתר עלמו, ללא כותרת, צילום צבע, תל אביב, אוסף האמנית

בארטפורט שהו הצמד ״סטודיו ציבורי״ של הקולנוענית אל פלנדרס (Elle Flanders) והארכיטקטית טמירה סאוואצקי (Tamira Sawatzky), החיות בטורנטו, וכעת מוצג הפרויקט שלהן: ״בקר בפלסטין: שנה את נקודת מבטך״ הוא סוכנות נסיעות שהושקה ע״י סטודיו ציבורי והיתה פעילה באפריל ומאי 2014. באמצעות תהליך מחקר מורכב, האמניות פיתחו סדרה של סיורים לגדה המערבית שהיו פתוחים למבקרים שהביעו עניין: מאמנים ואוצרים ועד למהנדסים״.

ספרה של טל דקל ״נשים והגירה: אמנות ומגדר בעידן טרנס לאומי״ מציע לדון בנושאים של הגירה והגבולות התרבותיים של ישראל היא מציעה אופציה מעשית לדון על התרבות בה אנו חיים, דרך מבט על אמנותן של אמניות מהגרות. אני מצטרף לקריאתה של ד״ר קציעה עלון בספר, כפי שפורסמה במאמרה ״הביתן שלא יהיה״: ״האם האמניות שבהן עוסק ספרה של דקל "ייצוגיות מספיק" כדי לחשוב על שליחתן כנציגות ישראל לבינאלה? מובן שלא. הלוא בין דפי הספר הזה מסתתר "הביתן שלא יהיה". בין דפי הספר הזה מסתתרות משאלות כמוסות: ראשית, לשנות את עולם האמנות, ושנית, לשנות את העולם״.

נטלי בר-און - כריסטיס מכירות פומביות, 2014

נטלי בר-און – כריסטיס מכירות פומביות, 2014

גם הדיון הפנימי על מצב האמנות לא נעדר מאפיינים של שיחה של שחרור מכבלים ומושגים, רק מהשנה האחרונה – ״פול גז בניוטרל״, תערוכה קבוצתית באוצרותה של נוגה דוידסון גלריה רו-ארט, פרויקט ״דיאספרה״ של ליאור וילנצ׳יק והתערוכה ״אמניות בעבודה״ של אנאבל אברהם ונטלי בר-און בגלריה p8, או ״מתים מבפנים״, תערוכה קבוצתית באוצרות הדס רשף בגלריה בנימין. בניגוד למה שניתן לחשוב, לא מדובר על טקס אבלות לנעורים שאבדו ואינם, או געגועים לתקופה ומקום אחרים. מדובר על ייצור עקבי של מודלים, אופני פעולה וחשיבה משחררים, התארגנות פנים אמנותית ארוכת טווח ועשייה פוליטית שלא נמנעת מעמדה.

לא רק יין זול, 8.5.14. פרק שני של הסיפור "הקול": מתחת לשטיח ההכרה

$
0
0

למצוא את עצמך אוהבת בין זרים. חום גוף נישא ממרחקים כאדים של עוגה. קירות לבנים, מסדרונות פתוחים, האדריכלות עוטפת כחשמל. נימפה שופעת אגן ושדיים יוצאת מתוך ציור של קרנך, נושמת דוממת בתוך נוף מוקרן מסכים עשויי טול, שכבות של התגלמות.

פרפורמנס ווידיאו, "Rest",לירון חוגג
כתב לטיני בצד שמאל של הציור: "Fontis Nymph Sacri Somnum Ne Rumpe Quiesco".

לירון חוגג, "Rest". מדיה-אקטיב, 2014, המדרשה לאמנות. צילום: ענבל הרשטיג

לירון חוגג, "Rest". מדיה-אקטיב, 2014, המדרשה לאמנות. צילום: ענבל הרשטיג

ובחדר ממול מחכה המוות בניצוח רעיוני של אלינה יקירביץ', שמורה לי להשתמש (אל מול האהבה) בזמן של חיי בתבונה. בעבודה "מוות בהזמנת הלקוח" המבקרים הוזמנו לקבוע כמה שנים הם רוצים לחיות. את ההחלטות אלינה הקלידה, הדפיסה על ניירות A4 ותלתה על קירות החדר. בחרתי ב-100.

אלינה יקירביץ', "מוות בהזמנת הלקוח", מדיה-אקטיב, 2014

אלינה יקירביץ', "מוות בהזמנת הלקוח", מדיה-אקטיב, 2014

כל זה קרה במדיה-אקטיב  במדרשה לאמנות ביום חמישי שעבר.

***

סכין ומלה, מתי ראית משהו בפעם הראשונה? רגש חדש נוצר על-ידי חשיפה של משהו טהור.

***

מוטי מזרחי, "איך בין א מענטש"

מוטי מזרחי, 1973, "El Condor Pasa"

מוטי מזרחי, 1973, "El Condor Pasa"

"איך בין א מענטש"
חמישי, 8.5.14, ב-19:30
יישא דברים בפתיחה: גדעון עפרת
אוצרת: כילי קורן
הגלריה בניצנה
רח' ניצנה 11, יפו

***

אנאבל שמר, נטלי בר און, "Artist at Work"

נטלי בר-און, מכירה פומבית בכריסטיז, 2014

נטלי בר-און, מכירה פומבית בכריסטיז, 2014

אנאבל שמר ונטלי בר-און, "ארט סטאר". סטילס מווידיאו. בתמונה: דפנה לוסטיג ויהושע סימון

אנאבל שמר ונטלי בר-און, "ארט סטאר". סטילס מווידיאו. בתמונה: דפנה לוסטיג ויהושע סימון

"Artist at Work"
חמישי, 5.8.14, ב-20:00
גלריה P8
רח' יהודה הלוי 79, תל-אביב

***

תרופה לעצב:
מאה גרם של שוקולד מריר (של ולרונה)
100 מיליליטר של שמנת מתוקה

לחמם על אש קטנה ולערבב עד שהשוקולד מבריק. לאכול בכפית. אם לא עצובים הרבה, אפשר לחכות שעתיים ולגלגל כדורים קטנים בתוך אבקת קקאו.

***

פלסטר 2: תערוכת מכירת אמנות למען ארגון רופאים לזכויות אדם

יורם קופרמינץ, "אני אוהב אותך", אקריליק על נייר, 1999

יורם קופרמינץ, "אני אוהב אותך", אקריליק על נייר, 1999

פלסטר 2
חמישי, 8.5.14, ב-20:00
נעילה: שבת, 10.5.14
אוצרות: ורדית גרוס, כרמית גלילי
סלון יפו
מחסן 2, נמל יפו
לפייסבוק ורשימת האמנים: כאן

 ***

ומעבר לקיר מחכה איש עשיר מאוד שפחד מהמוות וחיפש ברחבי העולם ארץ שאין מתים בה. הוא מצא ארץ כזאת, שרק היענות לקול חוטפת את יושביה.

***

שתי תערוכות ב-CCA:
איימי סיגל, "מקור"

איימי סיגל, סטילס מתוך וידיאו, "Provenance"

איימי סיגל, סטילס מתוך וידיאו, "Provenance"

תמר הרפז, "Kitchen Sink Darma"

חמישי, 8.5.14, ב-20:00
CCA, מרכז לאמנות עכשווית
רח' צדוק הכהן 2, תל-אביב

*** 

"האיש הצטער מאוד אל לבו, כיוון שאהב מאוד את אשתו. 'אך היה זה באשמתה, אשה סכלה', אמר. 'הזהרתי אותה והתחננתי לפניה, אך היא לא אבתה להאזין לדברי. ממילא בי לא ימצא המוות סכל גדול כל-כך'. עברו שנים והאיש התנחם על מות אשתו בחברת ילדיו ונכסיו, שנתרבו יותר ויותר. באחד הימים, כשהיה יושב על כסאו של הספר, ממתין לגילוח זקנו, האדימו פניו של העשיר לפתע מפחד ומכעס. הוא קפץ על רגליו. 'לא אבוא, אני אומר לך שלא אבוא!', צעק. הספר הסתכל סביבו בתימהון, אך לא ראה שום איש. 'אני אומר לך אחת ולתמיד שלא אבוא, על כן הסתלק מכאן!', קרא האיש שוב. הוא חטף את התער מידי הספר ויצא במרוצה מן המספרה כשהוא צועק תוך כדי הליכה: 'אתה יכול לקרוא לי כמה שאתה רוצה, אני לא אבוא. אך המתן עד שאתפוס אותך. אני אלמד אותך לקח, כדי שתניח לי בעתיד'".

***

"חמישה כיווני אוויר" 

מריק לכנר, "תוכים צהובים", 2011

מריק לכנר, "תוכים צהובים", 2011

יורי כץ, "הטבעת", 2011

יורי כץ, "הטבעת", 2011

"חמישה כיווני אוויר"
שבת, 10.5.14, ב-11:00
אמנים משתתפים: אופיר דור, רועי דרסטין, יורי כץ, מריק לכנר, ליאב מזרחי
אוצרת: טלי תמיר
מוזיאון בית אורי ורמי נחושתן
קיבוץ אשדות-יעקב מאוחד

*** 

"בעודנו צועק תוך כדי ריצה ומנופף בתער, עבר האיש במרוצה את רחובות העיר ועלה על הגבעות המכוסות שלג שמאחוריה. הספר, שלא רצה לאבד את תערו, רדף אחריו מהר ככל שנשאוהו רגליו. לאחר שרק מטרים ספורים הפרידו בין השניים, נעלם הנרדף לפתע. הספר הצליח להיעצר בעוד מועד וכך ניצל מן הנפילה לתוך התהום שהעשיר נעלם בתוכה. הוא נפל לעומק כה גדול עד שעל אף פי שהספר הסתכל לתוך התהום מעל פיה, לא ראה כל סימן של האיש העשיר".

"הוא חטף את התער מידי הספר, ויצא במרוצה מן המספרה". עמוד מתוך הסיפור "הקול", בקובץ "היפות באגדות העולם"

"הוא חטף את התער מידי הספר, ויצא במרוצה מן המספרה". עמוד מתוך הסיפור "הקול", בקובץ "היפות באגדות העולם"

"ומאז לא נראה עוד בשום מקום. הספר חזר בצעדים אטיים אל העיר. הוא סיפר לתושבים את כל מה שקרה, והוסיף ואמר כי מסתבר מאוד שכל מי שהלך אחרי הקול המסתורי מצא את קצו בנפלו לתוך אותו חור עמוק באדמה".

 *** 

דיגי דקל, "פרק ב', תל-אביב" (מתוך הטרילוגיה "מרחק")

דיגי דקל

דיגי דקל

דיגי דקל 

חמישי, 8.5.14, ב-20:00
סקסופון בערב הפתיחה: אייל נצר
גלריה הקיבוץ
רח' דב הוז 25, תל-אביב

***

"יש אנשים שהם סקרנים מטבעם… אפשר סקרנים יותר מאחרים. על כל פנים, לא עבר זמן רב וכל תושבי העיר טיפסו על הגבעות כדי שיוכלו לראות במו עיניהם את החור אשר בלע אנשים כה רבים, ואפילו חלק מידידיהם ואויביהם. הספר יצא בראש התהלוכה כדי להראות את הדרך. הוא היה בטוח שהוא יודע בדיוק היכן פוערת אותה תהום את פיה. אך לא היה כל סימן לבור. מישור חלק השתרע עד לאופק. ומאותו היום ואילך התחילו תושביה של אותה ארץ למות בדרך הרגילה, כתושביהן של שאר הארצות".

עטיפת הספר "היפות באגדות העולם". גיבורי האגדות הולכים בדרך מפותלת. הגיבור שלנו נראה עצוב יותר מכל האחרים. ציורים: מרי סמית, נורית יובל

עטיפת הספר "היפות באגדות העולם". גיבורי האגדות הולכים בדרך מפותלת. הגיבור שלנו נראה עצוב יותר מכל האחרים. ציורים: מרי סמית, נורית יובל

* גילוי נאות: הכותבת לומדת במדרשה


קול קורא למאמרים על אסתטיקה

$
0
0

קול קורא זה פונה לכותבים בכל תחומי האמנות, להגיש חיבור העוסק בצבי מאירוביץ, יהושע נוישטיין, או בשניהם גם יחד על דרך ההשוואה. אורך הטקסט ינוע בין 4000 ל-10,000 מילה.

צבי מאירוביץ היה בין המייסדים של תנועת "אופקים חדשים". יהושע נוישטיין היה בין מייסדיה של האמנות המושגית, הסביבתית והפוסט-מינימליסטית בישראל.

הקול קורא פונה לכותבים לקרוא מחדש ולהציע שפה ומערכת מושגית חדשות על שני האמנים. מלבד הקשר המשפחתי בין השניים, נראה, לכאורה, כי לא זו בלבד שהם פעלו בהקשרים אחרים ובתקופות אחרות, אלא שהעבודה שלהם שונה בתכלית. ועם זאת, החל משנות ה-60, התיאוריה של האמנות קוראת מחדש את הסיפור של האוונגרד.

הטקסטים שייבחרו יראו אור בקובץ בסדרת "בדיעבד": סדרה לאסתטיקה עברית בהוצאת רסלינג בעריכת מיכל בן-נפתלי. המאמרים יועברו להערכה על ידי ועדה חיצונית בלתי תלויה והמאמר הטוב ביותר יזכה בפרס של 5000 ₪.
הנחיות לכתיבה:
•    את המאמרים יש להעביר לדוא"ל michal1963@gmail.com עד לתאריך 10.10.14.
•    מידע על שני האמנים יסופק על פי דרישה על ידי המוציא לאור.
•    תוצאות ההערכה יימסרו לכותבים עד לתאריך 10.10.15.

לחצות את ים האש

$
0
0

"יש כאלה האומרים שאפשר להמשיך כך שנים. שברבות הזמן תגבר 'רקמת החיים' (ההיכרות המשותפת, הקשרים הכלכליים וכו') על האיבה. זו שטות, והמציאות מוכיחה זאת כבר כעת. וככל שתמשך "רקמת החיים" הנוכחית, יתברר שהיא רקומה סביב אגרוף ברזל של שנאה ורצון נקם … ויום אחד נקיץ אל הפתעה מרה … ואין זו שאלה של מי צודק, אנחנו או הם, ימין או שמאל; זו שאלה של עובדות ומספרים … הניסיון ההיסטורי העולמי הוכיח כי מצב כמו זה שאנו משמרים פה אינו יכול להימשך לאורך זמן. ואם הוא נמשך – הוא תובע מחיר קטלני".
דוד גרוסמן, מתוך "הזמן הצהוב", 1987

עמאר יונס, מתוך התערוכה: לחצות את ים האש

עמאר יונס, מתוך התערוכה: לחצות את ים האש

בתערוכה "לחצות את ים האש" אין צילומי אינתיפאדה קלאסיים – אין פצועים, הרוגים, חיילים, עצורים עם פלנלית על העיניים, מחסומים או דם. הצלם עמאר יונס (נ. 1969) מציג בתערוכה זו מבחר צילומים מסדרות שונות שצולמו בחמש השנים האחרונות בישראל וברשות הפלסטינית. יונס מציג את "רקמת החיים" הפלסטינית מנקודת מבטו, ובהביטי בצילומיו אני חש כי הטקסט של גרוסמן תקף גם בימים אלה, כמעט שלושים שנים לאחר שנכתב, ומבעבע מתוך כתמי הצבע והשחור-לבן של הצילומים. שכן אין "רקמת חיים" המשותפת לאנשים המצולמים ולצופים בהם בגלריה בתל אביב, וגם לא צריך שתהיה. בטרם תהיה רקמת חיים משותפת, דרוש שיהיה כבוד הדדי, אך מכיוון שאין, "המחיר הקטלני" טרם אמר את מילתו האחרונה.

התערוכה נפתחת בצילום גדול של בתי העיר אום אל-פאחם. צילום הצבע החושני המוצג בכניסה לגלריה כמו הופך לרשת קורי עכביש שנועדה ללכוד את הצופה ולמשוך אותו פנימה, אל תוך ביתם של האחרים: הצלם והמצולם. השומר החמוש היושב בכניסה לגלריה משלים את תמונת הפתיחה. ועולות השאלות: מי ירד לאחרונה מכביש ואדי עארה ונכנס אל כפרי הוואדי? מי נכנס אל אחד הבתים? מה אתם יודעים על האנשים שחיים שם? מיהו בדיוק העם הפלסטיני? איפה עובר הקו הירוק?

לאחר שנכנסתם "הביתה", אתם עושים עוד צעד – אל אילן היוחסין הפטריארכלי של הצלם, המצויר על הקיר. בתוך ענפי הלבירינת הגנאלוגי מוצבים עשרות צילומים של קרובי משפחתו בארץ ובפזורה הפלסטינית ברחבי העולם, שנאספו בעזרת האינטרנט, ולהם פנים ושמות וסיפורים.

עמאר יונס, מתוך התערוכה: לחצות את ים האש

עמאר יונס, מתוך התערוכה: לחצות את ים האש

בהמשך מוצגת סדרת צילומים של הפועלים בתעשיית הפחמים באזור כפר ערה בעזרת פועלים מכפר יעבד שבנפת ג'נין. ומהם העצים הנראים בערמות סטייל קלוד מונה האלה? –  אלו גזעים של עצי הדר. מנין הם מגיעים? מישראל שבתחומי הקו הירוק, העוקרת את הפרדסים למטרות נדל"ן. מה נשרף כאן? כאן עולים באש גזעי עצי התפוזים שנקראו בעבר JAFFA, והמותג הזה, שנולד בראשית ימי הציונות, נותר כיום בלא פרי הדר ישראלי ונמכר לכל המרבה במחיר. העצים הופכים לפחמים, נמכרים חזרה לישראל ומשמשים למנגל של ימי חג ומועד, ובמרכזם יום העצמאות של היהודים שהוא גם יום הנכבה של הפלסטינים. ואין עשן בלי אש. בתווך מוצגות סדרות של דיוקנאות. בסדרה "כלות בלבן" מתועדות בצילומי שחור-לבן זקנות ואדי עארה בבתיהן, ובשני מסכי הטלוויזיה מוקרנות שתי סדרות של זקני הוואדי וצעיריו. את תערוכתו של יונס חותמת סדרת צילומי הצבע מהמזבלה הגדולה שליד הכפר יטא שבנפת חברון, וגם כאן יש קשר לחגי ישראל. היהודים ביישובי האזור קונים מוצרים חדשים לחג וזורקים את הישנים למזבלה, ומכאן שחגי ישראל הם העונות הרווחיות לפועלי הזבל. דלות החיים השחורים בצילומי צבע.

עמאר יונס, מתוך התערוכה: לחצות את ים האש

עמאר יונס, מתוך התערוכה: לחצות את ים האש

כמו לצילומים רבים שיצרו אזרחי "אומת הצילום", שנקודת מבטם היא תעודת הזהות שלהם, גם לצילומים ולעבודות שבתערוכתו של עמאר יונס אין גבולות – לא קווים ירוקים ולא אדומים. לא תעודות זהות כחולות ולא כתומות. לזהות לאומית, לרגשות ולאמונות אין גבולות, כל שכן לזהות החיה בגלות. ומכאן שהתערוכה צולמה ומוצגת במרחבי זהויות מקבילים: מרחב הזהות הפלסטינית ומרחב הזהות הישראלית. מי שיתקרב מאוד לצילומים יוכל כמעט לחוש את המתח בין שתי הזהויות.

בשנת 1994 הצגתי בתל אביב את התערוכה "שבע שנים", שעסקה בסכסוך הישראלי-פלסטיני מנקודת מבטם של ילדים. שם התערוכה בא לציין את שבע השנים הרעות מראשית האינתיפאדה הראשונה ועד פיגועי האוטובוסים. בקטלוג התערוכה הופיע השיר "כל שושנה" של המשוררת זלדה, שנכתב מיד לאחר מלחמת ששת הימים. פרח השושנה שבשיר מסמל אי של שלום נצחי, הנמצא במרחק נגיעה מאיתנו. באי מתגוררת ציפור ספירית (ע"ע יונת השלום), היא ציפור החירות ששמה "וכתתו", אך כדי להריח את הפרח או להגיע לחוף מבטחים, על בני האדם לחצות את ים האש.

חלפו עשרים שנה מאז התערוכה ההיא. תערוכתו של עמאר יונס מכפר ערה, המוצגת בגלריית בית הספר לאמנות "מנשר", היא ניסיון פואטי לתאר מצב הומני בתוך ים האש. הצופה בתערוכה עובר בין נקודות מבט, כאילו התבונן בקליידוסקופ של מרחב הזהות הפלסטיני. יונס מציג דיוקנאות של בני אדם: עובדים קשי יום, זקנים שחריצי ההיסטוריה משורטטים על פניהם וצעירים שעורם עדיין רך. הפער בין הצילומים היפים למציאות שאותה הם מתעדים הוא סוג של תעתוע המעלה את השאלה – אם זה כל-כך יפה, אז למה כל-כך קשה כאן? מתחת לכל הזמן הצהוב הארוך הזה מבעבע ייאוש גדול, מבול של כאב הנמצא בדרכו אלינו.

עמאר יונס, מתוך התערוכה: לחצות את ים האש

עמאר יונס, מתוך התערוכה: לחצות את ים האש

לצד צילומיו של עמאר יונס בחרתי לארח את עבודותיהם של הצלמים ראאד בואיה מכפר קטנא, בוגר בית הספר לצילום במוסררה; אמירה זיאן מכפר ירכא, בוגרת החוג לאמנות יצירה באוניברסיטת חיפה; ומוסטפה חארוף מירושלים. בחירה זו נועדה להרחיב את המבט העכשווי על שאלות של היסטוריה, זהות וקונפליקט דרך עיניהם של אזרחי צילום בני תרבויות שונות. אם יש בתערוכה תקווה כלשהי, הרי היא ההכרה כי מזה עשור שנים, הצלמים בני התרבויות השונות במרחבי הזהות הפלסטיני והישראלי לוקחים חלק גדול יותר ויותר בבניית הנרטיב ההיסטורי – חזותי של זהותם. הצופים בתערוכה מוזמנים להביט בפניהם של ה"פרטנרים לשלום" ובנופים המנטליים והפיזיים שהם מציגים.

* הטקסט מלווה את תערוכתו של עמאר יונס בגלריה מנשר, מאי 2014
אוצר: גיא רז

Sluxury

$
0
0

sluxury cover

Installation View

www.amandamehl.com

Sluxury

$
0
0

 

Sluxury installation view

mixed media sculpture installation

2014

www.amandamehl.com

Chamber of Otherwordly Delights

שמתי לי פודרה (ורוק וזיעה)

$
0
0

"Squeeze", התערוכה של האמנית מיקה רוטנברג שהמוצגה לאחרונה במוזיאון ישראל, מכילה מיצבי וידיאו המציגים דימויים של עבודת כפיים ושואלים על אודות ערך המוצר והאובייקט האמנותי.

במיצבים נראות בעיקר נשים גמישות ועצומות ממדים המייצרות בסדנאות יזע מוצרים מפתים ואבסורדיים – קופסאות אינסופיות המכילות את האובייקט האמנותי. העבודות פותחות פתח לדו-שיח עם הצופה על דימוי האשה בעולם המערבי, על גלובליזציה וקפיטליזם, לצד ביקורת על עולם האמנות והעולם הקונספטואלי. רוב העבודות מוצבות בתוך קופסאות כשהן מבודדות זו מזו. ההצבה הזו מייצרת הקבלות מעניינות בין העבודות השונות, המתקיימות בחללים בתוך חללים בתוך חלל התצוגה.

מיקה רוטנברג - מתוך העבודה "Squeeze״, 2010. צילום: גלריה אנדריאה רוזן, ניו יורק

מיקה רוטנברג – מתוך העבודה "Squeeze״, 2010. צילום: גלריה אנדריאה רוזן, ניו יורק

בכניסה מסומן החלל בווידיאו "ג'ולי" (2003), ובו נראית אשה בלבוש צבעוני עושה עמידת ידיים בשלג. היא מסתובבת ומסובבת אלינו, הצופים, את מבטה. אנו מתבקשים להיכנס פנימה, לזמן ולמקום אחר; חלל המתערב בקצב הרגיל של היומיום ומציע לנו אפשרות לדו-שיח מיידי, הצעות למודלים מחשבתיים אחרים.

הלאה מזה נמצא חור הצצה אל תוך הקיר, ובתוכו מיצב הווידיאו "זיעה מטוגנת" (2008), המוקרן ומשתקף בתוך קופסת מראות היוצרת אפקט של קליידוסקופ. המראות מייצרות שכפולים של מציאות מדומה שדרכם אנו רואים תמונה של מקום ובו דמויות מנגנות או יושבות בג'קוזי. עולם מוזר ומופרך, המותח את גבולות המציאות כמו שהדמויות מותחות את גבולות גופן באמצעות מופעי גמישות ומאמץ. במופעים אלה הזיעה מטפטפת אל תוך מחבת ומייצרת צליל נוסף למנגנים, צליל של זיעה מטוגנת.

מקיר ההצצה בכניסה אנו עוברים לקיר אחר, שעליו מוקרן "זמן וחצי" (2003) – אשה בקופה של מסעדה סינית שציפורניה המצוירות בדקלים מתופפות בהמתנה. רוח המאוורר נושבת בשיערה ומבטנו נמשך אחר מציאות אחרת, שבה הזמן נמתח ונמשך עד אינסוף.

ליד "זמן וחצי" ניצבת עבודה אחרת, בתוך פרצה בקיר – "תססססס" (2003): מחבת המונחת על הרצפה, על פלטה חשמלית כבויה, זכר לזיעה שטיפטפה ב"זיעה מטוגנת". כאן מבקשת מאיתנו רוטנברג להתבונן בזיעה כמרכיב עיקרי של עבודתה ושל המציאות שאנו פועלים בה, כמו גם של כל מוצר ואובייקט אמנותיים.

מכאן אנו מגיעים לשני חללים אחוריים המופרדים באמצעות תצלום. אלה שני חללי קופסאות המוצבים זה לצד זה, הצבה המאפשרת לנו להעמיק ולהיכנס פנימה בגופנו אל תוך הקופסאות, אל רבדים נוספים בקריאת התערוכה והעבודות עצמן.

מיקה רוטנברג - רוח טרופית, 2004 מיצב וידאו חד-ערוצי, 3.45 דק'; מידות משתנות. גלריה אנדראה רוזן, ניו-יורק, וגלריה ניקול קלאסברון, ניו-יורק

מיקה רוטנברג – רוח טרופית, 2004
מיצב וידאו חד-ערוצי, 3.45 דק'; מידות משתנות. גלריה אנדראה רוזן, ניו-יורק, וגלריה ניקול קלאסברון, ניו-יורק

העבודות  "Squeeze" (2010l ("רוח טרופית" (2004) פותחות עבורנו חללים שבהם אנו מוזמנים לשבת ולהתבונן אל תוך הקופסה, אל תוך תהליכי ייצור מרתקים של מוצרים מופרכים המובאים לעולם בעמל רב.

ב"רוח טרופית", המוצגת בארגז משלוח, מוקרן דימוי של פס-ייצור ובו אשה אחת שותה מיץ לימון היוצא בזיעתה. היא מנגבת את הזיעה בפיסות טישיו ומעבירה אותן בפס ייצור לאשה אחרת, האורזת אותם למוצרים – "רוח טרופית".

ב"Squeeze" יש מערכת מסועפת של קופסאות המכילות נשים המבצעות פעולות מופרכות בעבודות שונות ומשונות. הן נכנסות למכונות דחיסה, מכניסות רוק וזיעה משלהן למוצר, מוחצות כרוב ופודרה, חושפות חומריות ותהליכים מופלאים בחומר שבכל פעם משנה את צורתו. במאמץ רב של המון פועלות נוצר קוביית פודרה וכרוב ומה שנראה כחומר בידוד.

שתי עבודות הווידיאו הללו מתקיימות בתוך cubes מעולמות שונים: האחד ארגז משלוח תעשייתי ("רוח טרופית") והאחר ("Squeeze") White Cube אמנותי. בשניהם מתקיימים מפעלי יזע עבור מוצר ואובייקט אמנותי שמוצג כמושא תשוקה. שני החללים הללו פותחים חללים משל עצמם בתוך החלל החיצוני של התערוכה. העבודות מוצבות זו ליד זו כשתצלום של מרי בון מפריד ביניהם.

מרי בון מייצגת את עולם האמנות המסחרי, הצורך את האמנות כמוצר, כאובייקט תשוקה עם ערך כספי. האובייקט שהיא מחזיקה הוא קוביית כרוב כבוש עם פודרה פרי זיעת האמן. רוטנברג שואלת על משמעות האובייקט האמנותי שהופך למוצר מגוחך ונצרך עד אינסוף.

ההצבה הזו בחלל משקפת דואליות המתקיימת בעולם האמנות ובחלל התערוכה בו בזמן. מצד אחד, מעשה האמנות נהיה למוצר חסר תכלית שנצרך ככל מוצר אחר בעידן הקפיטליסטי, מוצג לראווה ולמכירה בתערוכה בתוך עולם האמנות, בתוך הקובייה הלבנה. מצד אחר – חלל התערוכה משמש ארגז משלוח, חלל ייחודי המאפשר מקום מפגש עם הצופה שאינו יכול להתקיים אחרת, מפגש המאפשר יצירת יחסים חדשים בעולם.

מיקה רוטנברג -  תססס...., 2003 מזגן, צמח, כירת חימום, מחבת ומים, מידות משתנות

מיקה רוטנברג -
תססס…., 2003
מזגן, צמח, כירת חימום, מחבת ומים, מידות משתנות

בוריו כותב ב"אסתטיקת יחסים" שבעידן הטכנולוגי יש אפשרויות מוגבלות למפגשים אנושיים, אך אמנות מייצרת מרחב כזו בחלל התערוכה – אזור חליפין חדש, אזור חופשי שבו הקצב שונה מזה של המערכת המובנית ביומיום. אזור זה הוא חלל משותף, "Social Interstice", שבו מתאפשר דיאלוג בין אנשים ונוצרים יחסים חדשים. כל עבודת אמנות היא אוסף של יחסים המייצרים עוד יחסים עד אינסוף. כתוצאה ממפגש ממושך בין תודעות וצורה, נוצרים "פנים" של אחריות כלפי האחר (לוינס), ויותר מזה, תשוקה כפנים המתבוננות בנו (דני, בוריו).

בתערוכה האמנית חושפת את כמיהתה למודל אחר של מחשבה ופעולה בעולם. כתוצאה מהחשיפה הצופה מגיב ומביע תשוקות משלו, הוא חושק גם הוא, וכך מתקיים דיאלוג המוביל להיווצרות יחסים מסוג חדש.

רוטנברג מבקשת מאיתנו לשקול איתה מחדש את ייצוגי הנשיות במערב, את האובייקט האמנותי ואת מושגי ההערכה שלנו בכמויות. היא מבקשת למדוד אובייקט אמנותי על-פי ערך ה"חיים" שנכנסו בו ולראות את הזיעה כמרכיב הכרחי של המציאות. היא מבקשת שנסב רגע את המבט ונשקול דימויים שונים של תשוקה.

רוטנברג מייצרת גם דימוי של נשיות אחרת מזו המקובלת בחברה המערבית. היא פורשת בפנינו נשים החורגות מהאידיאלים המקובלים במדיה ובעולם הפרסום. היא מחפשת באתרי אינטרנט דווקא את הנשים המותחות גבולות בגופן ובתפיסות שלנו. נשים שריריות, גמישות, עצומות ממדים, שישחקו וייצרו עולם חריג בעבודת כפיים וזיעה הממלאת את המחבת. את הנשים הללו לא נוכל למקם בספקטרום חפצון האשה שהעולם המערבי מציע לנו. הן מתקיימות בעולם משלהן, שגברים נמצאים מחוצה לו; כשהגבר מופיע ב"רוח טרופית", הוא מגוחך, עירום, ליצן הרחוק מלהיות אדון.

רבות מהנשים המוצגות אינן לבנות. הן אפריקאיות, הודיות ואסיאתיות העובדות בעבודות שוליות וחסרות משמעות. במשק הקפיטליסטי הן חלק מפסי-ייצור כבסרט "זמנים מודרניים" של צ'רלי צ'פלין. כאשר האשה הלבנה מוצגת, גם היא חורגות מגדרי האידיאל המקובלים במדיה ובעולם ההוליוודי. למשל ב"Squeeze", האשה הלבנה, החורגת מהממדים הרצויים, מוכנסת למכונת דחיסה. מכונת דחיסה, כמו במכוני היופי, הסוחטת ודוחסת אותה כדי להוציא ממנה את המיץ ולהחזיר אותה לממדי יופי שהוכתבו על-ידי העולם המערבי.

מיקה רוטנברג -  זמן וחצי, 2003 מיצב וידאו חד-ערוצי, 3.40 דק' באדיבות האמנית מיקה רוטנברג גלריה אנדראה רוזן, ניו-יורק, וגלריה ניקול קלאסברון, ניו-יורק

מיקה רוטנברג -
זמן וחצי, 2003
מיצב וידאו חד-ערוצי, 3.40 דק'
באדיבות האמנית מיקה רוטנברג גלריה אנדראה רוזן, ניו-יורק, וגלריה ניקול קלאסברון, ניו-יורק

בקטעי הווידיאו נשים ממשיכות לפעול כעבדים המשרתים את האדונים. ונשאלת השאלה, מיהו העבד ומיהו האדון בעולם האמנות? רוטנברג חוזרת על הדיאלקטיקה של האדון והעבד של קארל מרקס ומותחת ביקורת על האמן והתוצר האמנותי שמשעובדים גם בעולם הקפיטליסטי העכשווי.

בעבודה Squeeze נשים מבצעות פעולות חסרות משמעות כדי להכין מוצרי תשוקה מגוחכים. יחד עם זאת, יש ערך של "חיים" בתוך האובייקט האמנותי הנוצר כתוצאה מפעולות אלו. רוטנברג מציעה מחשבה הפוכה ומוכרת באי-ביי ב-500 דולר לקופסה את הטישואים המכילים זיעה – מחיר המייצג עלות לפי ערך ה"חיים" שהוכנסו באובייקט. זוהי אמנות שהיא משחק אנושי המייצר אובייקטים (בוריו). אמנות שהיא משחק בין כל האנשים בכל הזמנים (דושאן). בכל פעם משחקים את המשחק בצורה אחרת בהתאם לפונקציות, לשחקנים ולמערכת. כל שינוי בתנאים הסוציאליים מחולל משחק חדש, אך משמעות המשחק נשארת; אמנות היא המשחק (בוריו).

רוטנברג משחקת במשחק הזה וממציאה עולמות השתתפות וצורות ביקורת משלה. מתוך עבודתה עולה התפעלות גדולה מהחיים הנכנסים אל תוך האובייקט המיוצר. החומרים מתגלגלים ולובשים צורות חדשות שוב ושוב ("Squeeze"). שרף נוזל מן העץ הופך לגושי גבינה מוצקים הנדחסים בתוך אמבטיות מים למין חומר בידוד. חומר הבידוד מעורבב בזיעה, רוק ופודרה שאשה מסירה מפניה, נשים אחרות דוחסות את כל אלה וכרוב לקובייה.

כל התהליכים האלה מרתקים ומופלאים. בכל פעם לא ברור מה ייצא ממה, איך תופיע הצורה הבאה ומה תהיה הפעולה שתגרום להיוולדו. התהליכים מייצרים היקסמות מן האובייקט האמנותי ומציגים אותו כאובייקט תשוקה המכיל חיים. רוטנברג משחקת עם הצופה. היא מודעת ל-State of Encounter המיוצר בתערוכה. היא רוצה לאפשר לצופה זמן שהייה בתערוכה כדי לערב אותו במשחק. היא מייצרת עולמות אקזוטיים ומופעי קסמים של תהליכי ייצור כדי למשוך את הצופה פנימה, שירצה להשהות את המבט, לשחק, להתעמק ובכך להיות קשוב לתשוקתה למודל אחר של מחשבה ופעולה בעולם, ולהגיב בתשוקות משלו.

"Squeeze", מיקה רוטנברג. אוצר: אמיתי מנדלסון. מוזיאון ישראל, ירושלים. דצמבר 2013-אפריל 2014

Untitled- a work from the 'Sluxury' installation

$
0
0

 

 

mixed media

2014

www.amandamehl.com


תפנית השיבה הפרפורמטיבית

$
0
0

כיצד מופקעים מצב ופעולה מהקשרם המקורי, ומוסבים, באמצעות תפנית פרפורמטיבית ודפוסים אסתטיים, לאקט ציבורי-אזרחי? מאמר מאת דפנה בן-שאול מתוך הגליון האחרון של מעקף - כתב עת מקוון למחול, מיצג ותיאטרון חזותי

לעומת ביצוע אמנותי מחודש של מופע אמנותי, מתייחס מושג השיבה הפרפורמטיבית לחזרה על אירועים ופעולות שמהווים חלק מתפיסת הממשי: זוהי חזרה – במסגרת אמנותית נוכחת או אחרת – על/אל מצב, אירוע ואופני פעולה שהתרחשו, מתרחשים או יתרחשו במרחב ובזמן היסטוריים ועכשוויים ומהווים חלק מייצורה התרבותי, האסתטי והפוליטי של מציאות. השיבה לכך היא סוג של שחזור, reenactment המתבצע בנסיבות שונות ומתבטא בקידוד יצירתי המחולל תפנית הן בצורת הביצוע והן בתפיסת המציאות. המושג המוצע כאן מכיל במכוון (כפריווילגיה של העברית) את הקונוטציה הפוליטית המקומית הטעונה של זכות השיבה, הניצבת לעומת זכות וחוק השבות. גם לחזרה המכלילה הן את מעשי אמנות והן את אירועי מציאות אין בעברית מונח שמעיד בבירור על מובנה ואפשר לקרוא לכך שחזור פרפורמטיבי. בשל טיבו, המוכר מן ה-re וקשור תמיד בריבוד של זמנים ופעולות, אפשר גם ריביצוע. בדומה למורכבות השחזור של מופעים אמנותיים, העניין הביקורתי במעמד האסתטי, האונטולוגי, הפוליטי או האידיאולוגי של השיבה הפרפורמטיבית אינו רק "דיבור על" מטא-דיסקורסיבי. העיסוק בדמיון ובפער בין מה שאירע לבין מה שחוזר ומבוצע הוא שיח שנוטל חלק אימננטי ומודע במניעים ובפרקטיקות של תפנית השיבה ומבצעיה.

משתתפי הפאנל שיבה | Re:Turn, פרפורמנס 02, בית הספר לתיאטרון חזותי (2013)

משתתפי הפאנל שיבה | Re:Turn, פרפורמנס 02, בית הספר לתיאטרון חזותי (2013)

אתייחס לפעולות המזמנות עוד חזרה – אל פאנל שהתקיים בבית הספר לתיאטרון חזותי בכנס פרפורמנס 02 2013 וכונה "שיבה | Re:Turn" (שאותו אצרתי והנחיתי והוא ניתן לצפייה כאן).1 ולאא סבית סיפר על השיבה לכפר איקרית; אלעד ירון מקבוצת בית ריק סיפר על ביצוע הפעולה קיבוץ; הגר אופיר וסער סקלי הציגו את הפעולה תענית שאותה יזמו כחברים בתנועה ציבורית; ודנה יהלומי, מנהיגת תנועה ציבורית, התמקדה באירוע Re-Branding European Muslims, שאותו קיימה באוסטריה. אציע ייצוג מסוים, שאינו מחויב לתיעוד ולציטוט ישיר, אלא קושר בין הפעולות שהוצגו בפאנל לבין מחשבות נוספות.

התפנית לארמון

כנקודת מוצא למבט החוזר, אזכיר שיבה פרפורמטיבית כמעט בת מאה שנה, שונה ורחוקה ביותר מן הפעולות הקשורות במרחב המקומי והעכשווי – ההסתערות על ארמון החורף בבימוי ניקולאי אבריינוב (Evreinov) ובמאים שותפים, יורי אננקוב (Annenkov) ואלכסנדר קוגל (Kugel), שהשתרש כאחד ממופעי השחזור הגנריים. לא אביא כאן תיאור מפורט ובאירוע כבר דובר רבות.2 היה זה שחזור תיאטרלי רב-משתתפים בנוכחות עשרות אלפי צופים, שהתרחש ב-1920, בשיאם של האירועים לציון שלוש שנים למהפכת אוקטובר ולפריצה לארמון ב-7 בנובמבר 1917 (25 באוקטובר לפי הלוח הישן), באותו המקום ובאותו המועד. האירוע שחזר, במשך שעה ורבע, את ההסתערות הבולשביקית על הארמון, שהובלה על ידי חיילי המשמר האדום. הארמון שנמצא בסנט פטרבורג, אז פטרוגרד, על גדת הנבה (Neva), שימש כבית החורף של הצארים ובהמשך כמעון קבוע. הפריצה, לאחר נפילת בית רומנוב והצאר האחרון, ניקולאי השני, כוונה גם כנגד סמל מרכזי של רוסיה האימפריאליסטית וגם כנגד הממשלה הזמנית בראשות אלכסנדר קרנסקי (Kerensky), שהתבצרה באחת מפינות המבנה. בשלב המופע הארמון כבר הפך רשמית לחלק ממבני מוזיאון ההרמיטאז' והולאמו פריטי האמנות ויתר השכיות ששרדו את החורבן והביזה (קיימות עדויות לכך שביזת מרתפי היינות הביאה להנגאובר הגדול בהיסטוריה). אירוע הפריצה, כאוטי ומאולתר ככל שהיה, הפך לספקטקל המונים (mass spectacle), כשאבריינוב מתזמר את מרכיביו מעל במה במרכז הכיכר.

חלק מ-8.000 המשתתפים במופע השחזור, שנטלו חלק באירוע ב-1917, אותרו ולוהקו. בין אלפי האחרים היו מאות רקדנים, שחקנים, אמני קרקס, ניצבים רבים ובהם סטודנטים. עשרות אלפי צופים נאספו בשתי קבוצות בכיכר אוריצקי (Uritzki), ובמהלך רוב ההתרחשות עמדו בגבם אל הארמון החשוך, מול סצנוגרפיה שכללה שתי במות ענקיות – רמפה לבנה ורמפה אדומה – וביניהן גשר גדול, שמאחוריו מוקמה התזמורת. בלב ההתרחשות הוצג עימות בין "הלבנים" המאורגנים והמבוססים לבין "האדומים", שתחילה נראו כהמון עלוב. בהדרגה נבנה היפוך יוצרות עד לגיבושם למשמר אקטיבי (ממנו התגבש הצבא האדום), היוצא להתקפה, מביא למנוסת קרנסקי (מחופש לאישה, בסלטו מורטלה מהבמה, בורח במכונית שנוסעת במעבר בין הצופים) ולהשתלטות. בין כל הפרטים ניתן להזכיר רגע משמעותי: מצב של תפנית גופנית של עשרות אלפי צופים, שלאחר פנייתם לרמפות כשגבם אל הארמון הוכוונו לפנות אל הארמון עצמו ולצפות בפעולות החדירה, שבוצעו על המדרגות והמבואות בכוריאוגרפיות קבוצתיות מדויקות. בארמון הוארו החלונות וגם בתוכו נראו צלליות המתעמתים. בקרשנדו הניצחון, לצלילי האינטרנציונל, נתלו על חזית המבנה באנרים אדומים, שוגרו זיקוקי כוכבים אדומים ונשמעו קולות ירי ופיצוצים מהספינה אורורה, שלקחה חלק בפריצה שלוש שנים קודם לכן ועגנה מאחורי הארמון. השתתפות הקהל אמנם התבטאה בהשתקפות הקהילתית האמפתית של המון הפורצים בהמון הצופים, אך רק בסוף הצטרף הקהל למבצעים לחגיגה משותפת של המהפכה.

לאירוע מכונן זה קווי היכר שראויים לתשומת לב ומבעדם ניתן להתבונן, ולו על דרך הניגוד, גם בפעולות העכשוויות של השיבה הפרפורמטיבית. זהו מופע שהתבצע במרחב ציבורי, בסייט-ספסיפיק, ובוסס על ארגון אסתטי של אירוע ממשי. ספקטקל ההמונים, מקצועי, מוסדר ונשלט כמו מבצע צבאי, דמיין בביצוע של הווה הן את שברי הזיכרון של העבר והן את הזיכרון המיתי של העתיד. אסטרטגיה מהותית זו – תבנית עומק פרפורמטיבית של היתוך בין זמנים – שייכה את הנוכחים לתפיסת זהות מתחדשת במצב לימינלי של מציאות חברתית וכלכלית קשה, הנזקקת למצג האופורי הגלום בהבטחה המהפכנית. בהתאם לצורך זה הובלעה באירוע האיקונוגרפיה הנוצרית והדרמטורגיה התיאולוגית של עימות בין כוחות שחור (לבן) לאור (אדום) וגאולה דרך מהפיכה,3 המתאפשרת דרך היעד הפרוגרמטי שמבטא אבריינוב גם בכתביו – ליצור תיאטרליזציה של החיים ודרכה את התיאטרון של העתיד.4 תפיסתו מפקיעה את מה שהתרחש מן החד-פעמיות ומעגנת את האירוע בתבנית שדפוסיה עתידים לחזור כריטואל. רגע האיחוי בין הזמנים מתמצה בתפנית הגופנית שנדרש הקהל לבצע בכיכר כלפי ארמון החורף עצמו. ההגשמה הפיזית, ה-embodiment, הפכה לשותפה מטונימית בהבניית תפנית הכרתית קולקטיבית.

פעולות השיבה המקומיות חולקות עם ההסתערות על ארמון החורף מכנה משותף מהותי. הזמנים נפגשים ומותכים בהן. הדמיוני, האוטופי, נטול המקום, הסמלי והמוכלל מקבלים בהן מימוש במקום, בגוף ובייצוג הסמלי; הופכים להווה שדרכו משוכתב ומעוצב זיכרון העבר, וכך גם מה שעתיד להיזכר ולהתבצע. ואולם יש ביניהם הבדל מהותי לא פחות. מופע השחזור ב-1920 נוצר מעמדה בה המהפכה כבר התחוללה, מתוך קבלת השראה מדימוייה המשוערים והסכמה אידיאולוגית עם מטרותיה, על מנת לשייך זהות להגמוניה בהתהוות ולרתום את האנרגיה האסתטית להסבת מבנה כוח ישן למבנה כוח חדש. המופע תיקף את מצב הכיבוש החדש, את החזקה (ה-reclaim) על מבנה השליטה הפיזי, וקידד את הסדרים הפוליטיים זה מול זה, כשאחד מהם כבר מובס ונלעג. לעומת זאת, בפעולות העכשוויות ניתן לזהות את הקוד הפרפורמטיבי של עימות בין כוחות ואת ההנכחה של עמדת הרָשות, אבל מתבצעת בהן שיבה חלופית, הנוגדת בגלוי או בעקיפין את הסדר הריבוני ואת תודעת הזהות המאז'ורית. אין זה בהכרח מופע סירוב ישיר. ההנכחה יכולה להתבטא גם בשימוש במנגנונים או בתפעול דימויים קולקטיבים קונצנזואליים לשם תיקוף מצב או זהות מינורית.

השיבה לאיקרית

מאז אוגוסט 2012 מתגוררת בכפר איקרית על גבול לבנון קומונת צעירים, דור שלישי לעקורי הכפר שנכבש במבצע חירם ופונה ב-1948 על ידי הצבא – פינוי שהוגדר אז כיציאה זמנית בת שבועיים. הקבוצה גרה בחדרים הצמודים לכנסיה ששרדה את פיצוץ הבתים ב-1951, חודשים ספורים לאחר קביעה ראשונה של בג"צ כי יש להתיר את השיבה. סיפורו של הכפר הקטן, שתושביו הפלסטינים האורתודוכסים-קתוליים התפרנסו בעיקר מחקלאות, גלגולי המאבק המשפטי וקביעות בג"צ התומכות בשיבה, המחאה הציבורית וצימוד המאבק לסיפורו הדומה של הכפר המרוני הסמוך בירעם נוכחים במרחב הציבורי שנים רבות – מקבלים רגעי נראות תקשורתית, הרלוונטיים ובוערים למעטים ומצויים לצד ההתרחשויות האקטואליות, אם בכלל, עבור רבים.5 על השיבה לאיקרית קראתי לראשונה בכתבה נרחבת של חגי מטר במוסף הארץ (22/2/2013), ובה ניתן לקבל תמונת מצב מפורטת של סיפור הכפר והפעולה.6 בעקבותיה הוזמן לסדנה ולפאנל ולאא סבית, מוזיקאי שעוסק בדבקה ובדאב ומורה לתיאטרון בחיפה, להציג ולייצג את השיבה לאיקרית.

ולאא סבית בכנס פרפורמנס 02, בית הספר לתיאטרון חזותי (2013)

ולאא סבית בכנס פרפורמנס 02, בית הספר לתיאטרון חזותי (2013)

לא מובן מאליו לשייך פעולה פוליטית, הקשורה בפליטות המורכבת של ערביי 48 שנותרו בגדר פליטים פנימיים מכפרים מרוקנים בתחומי ישראל,7 למסגרת תרבותית המזוהה עם מופע אמנותי. לגיטימי להעלות את הטענה כי זו בחירה אתית בעייתית, שיכולה להתפרש כרדוקציה של תכליתה האקטיביסטית. עם זאת, דבר לא נגרע מהתכוונותה של הפעולה ומהאפקטיביות שלה כאשר היא נתפסת כשיבה פרפורמטיבית, המחילה על המרחב המרוקן טרנספורמציה של נוכחות ומשליטה ומפגינה בו את הסדר הפרקטי והאסתטי של חיי יומיום. בכך מגבירה הפעולה את הנראות של איקרית בפני כמה סוגי מבטים – קהילת הכפר המפוזרת, הציבור היהודי-ישראלי, הציבור הפלסטיני המרובד, המדיה המקומית והבינלאומית, וכמובן, עין הממשל והצבא.

הפעולה תובעת הלכה למעשה את "הזכות במקום הישוב" ("droit de cité") בכפר חרב. אטיין בליבר (Balibar) כותב כי המאמץ להשגת זכות זו "נעשה מתוך רצון לדמיין – או להעניק עדיפות – למדינה (אולי לאומה), שלפני הכל תהיה מקום ישוב, כלומר מרחב של תושבות-אזרחות במובן מחודש, שאותו עוד מוטל עלינו להמציא."8 על אף ההבדל התהומי בין השיבה לכפר לספקטקל ההמונים של אבריינוב, מתקיים גם בה עיקרון ההיתוך בין הזמנים. תיקוף התושבות במקום הקונקרטי מתאחה עם הרצון לדמיין את העבר על מנת להסב אותו לעתיד, במצב אזרחי שזכה להכרה משפטית אך נותר נטול הכרה דה פקטו. מבחינה זו, גם כאשר השיבה מתבצעת היא תמיד, כאקסיומה ממש, חזרה למקום מדומיין. מחנה הקיץ שמתקיים בכפר מאז 1995 לילדי העקורים, בו הם לומדים את סיפורו וכך את סיפורם-שלהם, מחבר בין הזמנים כשהארעיות המתמשכת טבועה באוהלים, בסצנוגרפיה של שהות זמנית. ואילו השיבה המתמשכת מסבה את חוסר הברירה שבקבלת הארעיות ליצירה מחודשת ולא-מצייתת של אזרחות.9

מרחב ההמצאה העצמית כולל לימוד מלאכות כפר מסורתיות מהדור הוותיק וביצוען מחדש – כמו נטיעות עצי פרי, גידול ירקות, שחזור הפקת שמן ע'ר רפואי משיחי דפנה ובניית טבון. במצב זה הפרפורמנס הוא בה-בעת ביצוע פונקציונלי ופרזנטציה (display) משקמת של חיי הכפר. "חזרנו", אומר ולאא סבית, "ואנחנו מדמיינים את הבית". בהבניה קיומית זו משובצים הסיפורים, האנקדוטות. ברוח מאפייניה של הספרות והשפה המינורית, התודעה הלאומית של המדוכא עוברת בהכרח דרך הספרות/הסיפור ועניינו האינדיבידואלי הופך פוליטי ומקבל ערך קולקטיבי.10 סיפורים על התקבלותו הראשונה של הצבא על ידי הפלאחים, על הכפר שאת כל בתיו היו חוצים דרך הגגות, על החזרת גופה בגשם בגלל הסירוב לקבור אותה או על פיצוץ בתי הכפר בליל חג המולד ב-1951 ("הו-הו-הו, באתי לשים לכם טי-אן-טי בבית", ממחיש סבית) מצטרפים לסיפורי המאבק של דור הצאצאים ויחד מהווים את האיקונוגרפיה המנטלית, אפילו המיתית, שמעצבת את הזיכרון הקהילתי המשותף ומחברת בין הזמנים.

במופע השחזור ב-1920 הוצגו כאמור הצדדים זה לצד זה, ב-juxtaposition. גם בפרפורמנס הפוליטי של איקרית נוכח העימות בין "הבמות", אבל הוא כמובן נסמך על מאזן כוחות שונה לגמרי. בתחומי הדמיון הפוליטי שמופעל בו קשה להימנע מזיהוי ההדהוד של המודלים הציוניים והלאומיים יהודיים-ישראליים – היאחזות, קיבוץ, התנחלות11 – כשהתפנית החלה עליהם מתחילה בזהותם האחרת, הפלסטינית, של נוטלי זכות התושבות ומתממשת דרך רה-טריטוריאליזציה מינורית.12 הנרטיבים ההתיישבותיים השאולים נשארים מחוץ לתמונה היומיומית, אבל נותרים ברקע הן כמבני-על אפשריים והן כהשראה (המחייבת ביקורתיות או אירוניה). גם הנוכחות הריבונית ופעולותיה הממשיות בכפר עוברת דרך צינור הייצוג. כאשר מה שחורג מתוספות הבנייה שצמודות לכנסיה חוזר ונהרס, המעשה מצטרף למטען שמועד לשחזור דרך סיפור – הרס הלול הפך את התרנגולות לפליטות, החמור שהיה עליו "צו פינוי" לא נלקח על ידי החיילים כי לא יכלו להתמודד עם הטענה שאין איסור על אחזקת חיית מחמד. חיות הכפר/המשק הן שותפות חתרניות ביצירת המחילות הסמנטיות, בניב שעוקף את שפת האוכֵף. "גדלנו על הזכות לחזור הביתה", אומר סבית, "אנחנו עושים מיחזור לזהות".

קיבוץ קיבוץ

"כל פעולה התחילה עם חור בגדר", אומר אלעד ירון מקבוצת בית ריק, שמורכבת מאמנים ויוצרים מתחומים שונים (גם שביט ירון, נטע מייזלס, איתמר המרמן, מורן אביב, ועוד). שלוש הפעולות הראשונות של הקבוצה היו התמקמויות בחללים נטושים בירושלים, אותם הם מזהים ככתמים עיוורים במרחב העירוני ומקימים בהם עם שותפים רבים מרכזי תרבות ארעיים – תחילה במלון הנשיא ברחוב אחד העם 3, שהיה נטוש יותר מעשרים שנה, ובמכון הסיבים הזנוח ברחוב עמק רפאים. בקיץ 2012 הקימו את הפרויקט קיבוץ בארמון הנציב, באזור שהוגדר כשטח מפורז (על הקו הירוק, רובו בצד הישראלי) בן ששים ושבעה דונם, בין ישראל לירדן, לא רחוק מקיבוץ רמת רחל. במקום הייתה מ-1928 עד שנות ה-50 "חוות הלימוד" שהקימה רחל ינאית בן צבי, שהכשירה בנות, בעיקר עולות, לעבודת אדמה וחיי שיתוף. לאחר מכן הועבר המקום לאוניברסיטה העברית ושימש למחקר בוטני וזואולוגי. השטח, בבעלות מנהל מקרקעי ישראל, נותר נטוש מראשית שנות 2000 ומיועד על ידי המנהל לבנייה מלונאית, שתכניתה בינתיים נעצרה. בקיץ 2013 ביצעו פעולה גדולה נוספת – שיירה, בה שוב התקבצה קהילה יוצרת. שיירה נעה כשבט נוודים או פליטים ברחובות ובשכונות ירושלים עם עגלות, אובייקטים פיסוליים כשלעצמן ששימשו מרכז תרבות נייד (ביניהן ספריה ובה יצירות מקוריות כרוכות ביד וסדנת הדפס ניידת), עד לאירוע הסיום בנחלאות. הפרויקט החדש הוא קרון 322, הסבת קרון מנדטורי למרכז תרבות שמופעל ב-2014 במתחם "התחנה הראשונה" בירושלים.

הפעולות זכו לנראות תקשורתית והמידע המקוון נותר נגיש.13 אוכל להוסיף כמה מחשבות הקשורות בקיבוץ, בו ביקרתי דרך חור בגדר, לאחר ששלושת חודשי העבודה הסתיימו באירוע רב מבקרים-משתתפים בששת הימים של חול המועד סוכות. תהליך ההקמה לא היה סגור בפני כל מי שחפץ להתקבץ, לעבוד וליצור. ואילו אירוע הסיום סיפק מסגרת להזמנה ציבורית רחבה לסיורים ומפגשים, להפעלה של מה ששופץ ונוצר במקום (כולל קניות במרכולית, בעיקר בירות) ולתכנית תרבות אמנותית מובנית שכללה מופעים, תחנת רדיו, הרצאות במועדון, ועוד.

קיבוץ (2012)

קיבוץ (2012)

לעומת קביעת החזקה החלופית על המרכז השלטוני בארמון החורף וההשקעה במופע ראווה מעוצב לפרטיו, אנשי בית ריק, כמו אנשי איקרית, מחפשים אחרי כלכלת כוח שונה לגמרי; זו הקשורה במוצא ובהמצאה, שזוכה לרוב להעלמת עין מצד הרשות בסטטוס-קוו זמני. גם במקרה זה נוצרת מציאות מתוך תודעה פוליטית אקטיביסטית, שנהגתה על גג בית נטוש בתום הפגנת המיליון בקיץ 2011. בפעולותיה נבנים מודלים קיבוציים-שיתופיים סולידריים ואקולוגיים לאורח חיים של ניכור בין רשות לאזרח, בין אזרח לסביבה ובין פרטים לבין עצמם. אולם השוני בין הפעולות ניכר אף הוא. אנשי איקרית מבצעים שיבה למקום אליו הם שייכים, ואילו אנשי בית ריק שבו למודל הקיבוץ בשטח שמעולם לא היה בו קיבוץ (בעתות הפרטה ופירוק כוונות). דווקא הפרחת השטח העזוב בירושלים היא שיצרה מרחב של אי-שייכות ואי-תלות במקום. זכות השיבה מתאפשרת הודות לחירותו הבלתי תלויה של המעשה האמנותי, החל בחירות לשוב ולהתיישב וכלה בחירות לעזוב. האתר, הסייט, נתון לבחירה ויכול היה להיות אחר. מרגע שאותר ונבחר, הוא אכן ספציפי והפעולה התבצעה בו במאמצים עצומים – בירוא דונמים של שיבולת שועל ביולי, התוויית שבילים, ניקוי מסיבי, שיפוץ ובניה של צריפים חרבים, התקנה ואלתור תשתיות, הקמת מטבח, גינת ירק מניבה וגינות נוי. אולם דרך המימוש הופקע ממד קונקרטי זה-עצמו משייכות או בעלות והשתייך למעשה האסתטי, הכפוף למתווה הקהילתי-תרבותי שהוסדר בו. דווקא באמצעות הייצור החומרי והעבודה המפרכת הגשימה הפעולה את האוטונומיות שאליה מתייחס מרקוזה, למשל בקביעה כי "האוטונומיה של האמנות כוללת את הצו הקטגורי: "הדברים חייבים להשתנות".14 אוטונומיות זו נקשרת על-ידיו בממד התמורה, הנוצר כאשר הפרקסיס והאמנות חוברים על מנת לחולל שינוי תודעתי.

הפעולה היא פרזיטית, para-site, כיוון שהיא מסתננת לשטח לא-לה ויוצרת דרכו דבר-מה אחר. התמורה מתבטאת באידיוסינקרטיות היצירתית של שחזור המודל, שלגביו מצהירים החברים כי אינו שחזור של קיבוץ היסטורי. אמנים שהו במקום ויצרו בזיקה אליו, בכיכר המרכזית נבנה מבנה מדורה עגול דמוי מאפרת ענק, הסילו הגדול (מכל הגרעינים שנותר במקום) הוסב לפסל בעל מנגנון שתכליתו לבחוש ולדנדן כפית בכוס, ב"בניין התאומים" – המבנה החרב שנותר בשטח – בוצעו כמה פעולות גרפיטי ופיסול, "עיר בתי ילדים" צבעונית מיניאטורית הלכה והוקמה בסמוך לגינה בהשתתפות ילדים, "מכבסה" מחזרה וצבעה בגדים בתערובת תבלינים צהבהבה והטביעה עליהם את לוגו הקיבוץ. למעשה, כמעט כל דבר עוצב, ננגע והבליט את התפנית. מעניין במיוחד צריף ששופץ והפך "מוזיאון הקיבוץ", בו נאצרו והוצגו עם שלטי הסבר מוצגים-ממצאים מן המקום משכבות זמן שונות (כמו כובע מרוט, חבית חלודה, כלי עבודה מעוקמים). חלק מהמוצגים עברו מניפולציות יצירתיות ושמיות וכולם הוכפפו לאנטי-תזה מוסדית אקולוגית להיכל המוזיאון. חלל התצוגה הארכיוני הוא ביטוי רפלקסיבי לייצוג שטבוע במעשה הפרפורמטיבי – ניכרת בו המודעות לכך שמה שמגשים הוא מה שמציג הגשמה.

אמנות סייט-ספסיפיק, מבחינה מיוון קוון (Kwon), נעה בין פרדגימות שחופפות וזולגות זו לזו, אך גם מהוות דינמיקה של התפתחות, במיוחד משנות ה-60 עד היום: האחת היא ההתערות הפנומנולוגית בתנאים הפיזיים במקום ובמטעניו, השנייה היא התגובה הביקורתית לסמכותנות של האתר המוסדי והשלישית היא הפרדגימה הדיסקורסיבית. זו האחרונה ממזגת בין ההתרחשות באתר לבין קישורו הבינתחומי לגופי ידע. האתר אינו מובן כפשוטו, כמקום נתון הקודם למעשה האמנות, אלא נוצר על ידי מסגרת השיח שהוא מחולל.15 קבוצת בית ריק ערכה בדרכה ניסוי בחזון דרך הפיכתו למסגרת דיסקורסיבית ולגוף מחקר. היא בין היתר הוציאה לאור שלושה גיליונות של "ביטאון" הקיבוץ.16 הביטאונים כוללים תחקיר היסטורי, קטעי עיתונות מזמנים שונים, לרבות ציטוטים מיומנה של רחל ינאית בן צבי: "שמחה אני שהשממה השתמרה, אין זאת כי אם אדמתנו מצפה לנו" (1919); תיעוד מידע שניתן על ידי רשויות (כמו המועצה לשימור אתרים והחברה להגנת הטבע); תיעוד קולקטיבי של שלבי הקמת קיבוץ, יוזמות ואירועים מיוחדים (ביקור הרשויות, למשל), וכן הצהרת כוונות, מפת המתחם ותכנית האירועים של עונת האמנות בשלב המסיים. השיחה המתמשכת התבצעה גם בהרצאות המשתלבות ב"אספות הקיבוץ" במועדון, בחדר האוכל, בצריפים, בכיכר ובזולות ("על הסאג' ועל החולד").

מנגנוניו הרטוריים של השיח כוללים את פעולות השיום. בביטאון 2 מתואר השלב שהתבצע לאחר איתור המקום: "לאחר לילה ארוך וסוער של ויכוחים וריקוד הורה, הוחלט פה אחד לקרוא לפרויקט (ולקיבוץ) קיבוץ. ההיעשות קיבוץ וחברי קיבוץ נעשית דרך המילה "קיבוץ", המייצגת את הפרויקט קיבוץ המייצג את המודל "קיבוץ". אין בשלשלת שחזורים זו קיבוץ נטול מירכאות. כפי שכבר ניכר, משחקי לשון נוספים הצטרפו לתמורה, ובהם גם "לול" (לול שהיה לבר) הממותג בשלט בו נראית חבורת לול, "מרפאה", לוגו "ילד חוץ" על חלק מבגדי המכבסה וחפירת "סליק". הסייט, מבחינה קוון, אינו רק מפה אלא תכנית מסע, itinerary, שיכול להתהוות באופן פרגמנטרי דרך החלל ולהוות נרטיב נוודי (nomadic narrative).י17 מתאים לקשר זאת לשיירה ולמסלוליה בירושלים. אך במובן כולל התכנית היא מסעו הנודד, המפוצל והמצטבר לארכיב של שיח, שהנו para-site גם כי הוא עובר דרך החלל. השיח עצמו הופך למיקום – לצורת הידע המשוחזרת של מה שאיננו, של תכנית פעולה ואידיאה, המותמרים לממשות בהווה ארעי.

מפתה ולא מוטעה לראות בכך אוטופיה, שאמנם קשורה בלא-מקום אבל מבטאת אותו במימוש פרפורמטיבי. אלא שמובנה המשלים של האוטופיה כמקום-טוב לא מתמלא כפשוטו, דרך הוליזם מרחבי של קולקטיב סולידרי. הפרצה שמובילה לתיקון חושפת את הממד הקריטי – בו חובר המכריע, המסוכן או האנוש אל הביקורתי, שניהם critical, ומתפעל אותו בה-במידה שהוא מבטל אותו: כמו באיקרית, הנטישה, ההפקרה והחורבן לא נמחים, התזכורות נותרות בשטח ומוחשותן נוקבת את הסימולציה המשוקמת. העקבות נוכחים בשלדי הצריפים והמבנים החרבים בהם נותרו חרכי ירי ובאנדרטה צנועה שהוקמה לזכר שבעה ילדים שנהרגו ב-1950 מהתפוצצות מוקש שמצא אחד מהם. הגלעד המאזכר את הטראומה ניצב לזמן-מה בשטח נקי, אבל מזה שנים נמצא בלב ההזנחה. הובלתי דרך "פינות החמד", בין שבילים וצמחיה, למבנה קטן שפתחו סומן בסרט אבטחה. הקרקע והמדפים השבורים היו מלאים חלקי שלדים, כנראה זכר לימי המעבדה האוניברסיטאית. בתום ששת ימי האירוע עזבו כולם כמתוכנן, וכעבור זמן קצר עלו דחפורי העירייה על כל המבנים והתשתיות. הבית חזר והתרוקן וההחרבה מצד הרשות "שיקמה" את מאזן הכוחות הצפוי. תפנית זו, הפעם בהילוך אחורי, מחתה את המתווה הסמלי המוגשם וחזרה והסבה אותו לתיאוריה.

מַענה תענית

תענית, פעולה שיזמו הגר אופיר וסער סקלי, בוצעה ב-26-27 בדצמבר 2012 בעיקר בכיכר החירות, כיכר הדווידקה, בירושלים. ברבות מהפעולות של תנועה ציבורית, שמייצרת וחוקרת כוריאוגרפיות של ציבור מ-2006, מועצמת נקודת החיכוך עם הרחוב ועם הציבוריות. במקרה זה הפעולה מתרחשת בצומת המקשר את צירי התפר בין שוק מחנה יהודה לשכונות חרדיות, בין מזרח העיר ליציאה/הכניסה הראשית דרך רחוב יפו וכבישים סואנים. יחד עם מעין חורש, ג'אד קעדאן ומשי אולינקי, ומנהיגת תנועה ציבורית דנה יהלומי שהוגדרה כמפקחת הפעולה, ביצעו מה שכינו יום תענית אזרחי – סדר יום של 24 שעות הכולל צום של חברי הקבוצה. התרחיש (score) מופיע ב"סידור ליום תענית" שחולק לצופים-משתתפים.

השיבה הפרפורמטיבית בתענית נסמכת על אישור הרשות העירונית. היא אינה שיבה למקום השייכות כמו באיקרית, ואינה משקמת ויוצרת בשטח נטוש מקום משוים כמו קיבוץ. ארגון המרחב למשך 24 שעות – החל בהצבת שולחנות ועריכתם והצבת דגלי תנועה ציבורית – הוא סימון נוכחות, המתמקם בתנועת העיר, אך בדומה לקיבוץ גם מפקיע אותה וקוצב בה פעולה בזמן תחום. תענית מציינת סוג של מעשה (ולא מקום); השחזור – באופן שאינו סותר את השיבות האחרות – הוא קודם כל של אופן פעולה (מודוס אופרנדי). התפנית החלה על הפעולה – שנקראת באנגלית Civil Fast, תענית או צום אזרחי – קשורה, קודם כל, בהפגשת שדות שונים. במיוחד התענית הדתית והמחאה האזרחית, המוכרת משביתות רעב ונקשרת גם להצתה עצמית ולכל אקט אזרחי של פגיעה עצמית שנועד לתת מענה למצוקה אישית וקהילתית. הפעולה נועדה תחילה (ונדחתה מעט בגלל אי קבלת אישור) ל-17/12, היום בו מוחמד בועזיזי הצית את עצמו שנתיים קודם לכן בטוניס. הארגון בתבנית טקסית מגלם את האקט הרדיקלי-טראומטי, אך גם מנטרל את המפגש עם ממשותו ומחיל עליו סדר אסתטי, נטול עילת מחאה וסיבה סינגולרית.

בטקס הפתיחה בוצעה כוריאוגרפיה של ג'סטות חילוץ, טיפול והיטהרות (במי הבריכה בכיכר), הדלקת אש מרכזית ושירת "אשרי הגפרור". הצופים-המשתתפים הוזמנו לאירוע שיתופי שהוגדר כסעודה מפסקת והייתה בעלת סדר סמלי. מבצעי הפעולה הגישו (ביצה, עלי מרווה, תבשיל ירקות), נשקו לסועדים על המצח וכולנו שרנו יחד מן הסידור (בין היתר, "Hit Me Baby One More Time" ו"אנא מש כאפר", "אני לא כופר", של זיאד רחבאני). משלב זה החלו חברי התנועה לצום עד לתום הפעולה למחרת. לאחר הסעודה הוזמנו כל הנוכחים לריקודי הורה ודבקה משותפים, שאותם הוסיפו מבצעי הפעולה לרקוד עד התשה, ובמשך הלילה שמרו על האש בכיכר. למחרת ביצעו בכיכר פעולות רפטטיביות של טיפולים רפואיים. ובזמן זה גם ערכו לקהל ולעוברי אורח "סקר רעב", בו נכללו שאלות על נכונות הנשאלים לשבות רעב למען מטרה ולהקריב את עצמם למען אחר, על אהבת הצום, הסיכון והכאב ועל היכרותם עם ישראלים שהציתו את עצמם.

היתוך הקודים הטקסי הזה, שכולל דפוסים השאולים מיחסי ממשל ואזרחים (ג'סטות של חילוץ חירום וטיפול, סקר), יוצר תיאולוגיה אזרחית, שיכולה להזכיר את הטמעת הנרטיב התיאולוגי אצל אבריינוב. בכיכר עוברת אוכלוסיה מגוונת שכוללת חרדים וכמה וכמה שאלו לפשר המעשה וההתקהלות. על אף הקושי להבהיר על מה צמים, התשובות לרוב סיברו את האוזן; נקשרו לתענית ציבור המורכבת מששת מועדי הצום הקבועים בהלכה במחזור שנתי, שאליהם יכולים להצטרף ימי גזירה קהילתיים (להבדיל מתענית יחיד). עירוב הקודים מצוי מלכתחילה בכך שהתקהלות לצורך צום יוצרת סולידריות ונוטלת אחריות אזרחית דרך גזירת ההתענות המשותפת (המוכרזת בשעת עצירת גשמים, ועוד, בה עוסקים במסכת תענית במשנה ובתלמוד). ואילו שביתת הרעב קשורה באופן מהותי לאתוס הדתי, לתפקוד רוחני וקדושה. הפעולה בוצעה בזמן שסאמר עיסאווי הפלסטיני שבת רעב מזה כארבעה חודשים (מאז 1 באוגוסט 2012, במחאה על מעצרו המנהלי, במשך 210 ימים), ולפני שפרסם מכתב פנייה מטלטל הפונה אל הישראלים.18 סער סקלי אומר שכאשר הכינו את הפעולה חיפשו בדיוק אחר הטקסט הזה לפני שנכתב, ומשפורסם הוא נקרא כמו מכתב של הבודהא, "קריאה צלולה וממוקדת שרק רעב יכול היה לאפשר, ומצד שני, הקריאה שלו מתאפשרת רק על ידי הרעב". הטקסט הוא חלק מהקידוד הפרפורמטיבי הכורך את הצום בתיאוריה אזרחית-אסתטית ומתפקד, בדומה לקיבוץ, כפרדיגמה דיסקורסיבית.

הממד המשלים של אותו קידוד תיאולוגי-אזרחי הוא תפנית השיבה אל הזמן – לרגע ההצתה של בועזיזי, שחיבורו אל ההווה הוא נקודת ההתלקחות המתיכה את הזמנים לצורת פעולה שניתנת לשחזור בכל כיכר. תענית ציבור כוללת את הצומות הקשורים באבל על חורבן בית המקדש הראשון והשני ואת דפוס המחילה לקראת התחלה מחודשת. המצאת התענית מחדש מלווה בהצהרה המזמינה ליצור סדר טקסי מתמשך, "יום שבו נחגוג ונתאבל על האפשרויות הפוליטיות החדשות-ישנות המתפרצות מגוף האזרחים וסוחפות את העולם". המעשה המתפעל את הממד הקריטי של פגיעה בגוף, ובו-בזמן מחיל עליו נטרול צורני-אסתטי, יכול לחגוג את קיומו העתידי שוב ושוב.

ברבות מפעולות התנועה לובשים החברים מדים לבנים נטולי סממני זיהוי. תחביר התנועות, גם במקרה זה, מתקשר בחלקו לתנועה מיליטירסיטית, ובפרט לצעידה צבאית במדים. המרכיב המרכזי הזה יכול להתיישב היטב עם השיום הלאומי של כיכר החירות, המכוונת למלחמת השחרור ומרחיבה את מובנה לאתוס מייסד של עם, ובה אנדרטה (שתכנן אשר חירם) עשויה אבנים ירושלמיות עליהן חקוקה הכתובת "וגנותי אל העיר הזאת להושיעה" (מלכים ב יט, לד) ובקדמתה מרגמת דווידקה (אובייקט מצוי), ששימשה את אנשי הפלמ"ח, כולל פגז טעון בלוע. כיכרות הערים הממורכזות המזוהות עם גורם לאומי מלכד מוסיפות להכיל את פוטנציאל המאבק האזרחי המתמשך – כמו כיכר א-תחריר (השחרור) בקהיר, כיכר החירות בטביליסי, גיאורגיה וכיכר העצמאות בקייב, אוקראינה. לדואליות האורבאנית הזאת מביאה גם תנועה ציבורית עמדה אמביבלנטית באופן מהותי, שנקשרת בפעולת ההיפוך של הכוח הריבוני. הגר אופיר מדגישה כי במקרה זה מדובר בעיסוק ישיר בכוחה של הפעולה המינורית לפעול בדרך המניעה, כשהימנעות של גוף אחד – לא אחת האמצעי היחיד של החלש – פוגשת הימנעות של גוף אחר והם הופכים לגוף פוליטי משותף.

ההתייצבות הסמלית של גוף אזרחי הנכון לפגיעה עצמית התבצעה גם מחוץ לכיכר, כשמבצעי הפעולה ביצעו לפני טקס הפתיחה סיור היקפי בין מוסדות במרכז העיר. הם צעדו במדים הלבנים – תרכובת פרפורמטיבית בין גוף צבאי לגוף הנשלח מטעם עצמו למשימה אזרחית – ויצרו בתנועת היומיום מתווה (שממופה בחוברת הסידור). הדפוס החוזר היה התייצבות בפתח המוסד והקראת פנייה (address, plead), שהתחילה בהסבר על טיבו של היום החדש שיתווסף ללוח השנה והמשיכה בפנייה לפונקציה הציבורית של אותו מוסד. בתחנה הראשונה, ההסתדרות הרפואית, נכלל למשל הטקסט: "האחריות לגופם של האזרחים נמצאת בידיכם. אנחנו רוצים שתטפלו בנו, תגעו בנו, תעזרו לנו לממש את גופנו כחלק מהחברה". הפנייה, המוגברת במגאפון, הסתיימה בקריאה לגוף המוסדי להצטרף ליום החג ובמסירת הטקסט למוסד. כך פעלו גם בפתחי משרד החינוך, בית המעצר במשטרה במגרש הרוסים, עיריית ירושלים, השגרירות האמריקאית, בית ראש הממשלה (לידו עוכב הצלם על ידי השומרים), בית הכנסת הגדול, הסוכנות היהודית ומשרדי קק"ל, ולבסוף נעשתה פנייה לפסל הסוס ב"גן הסוס", בו שכנה בעבר הכנסת ובו הוקם במחאת 2011 המאהל הירושלמי הראשון.

תנועה ציבורית, תענית (2012)

תנועה ציבורית, תענית (2012)

על אף שמרכז הפעולה היה בכיכר, השתתפות מהצד בחלק מוקדם זה של הפעולה ביססה עבורי כפרולוג את הדואליות של הכוח המינורי. התפנית הגופנית של עשרות אלפי צופים כלפי הבניין הממשי ב-1920 תיקפה החלפת ריבון אחד בריבון אחר, בעוד היא משמרת את דימויי העימות בין הכוחות, האדום והלבן. גם ההתייצבות מול מבנה הציבור בתענית מייצרת איקונוגרפיה של כוחות סימולטניים זה מול זה ומרמזת לפוטנציאל הזליגה ביניהם – לאחריות האזרחית של המוסד (שלא אחת מתממשת באופן מיטבי) ולכוחו הכמו-צבאי של הגוף האזרחי (שזכה בהרשאה זמנית לפעול בכיכר העיר). אלא שלשם כך קבוצה קטנה וכמעט בלתי נצפית של אנשים בלבן חוצה בחושך רחובות ירושלמים דלילים, מפנה את פניה אל מוסד נטול פנים מחוץ לשעות הביורוקרטיה, מתקבלת בדיאלוג חשדני על ידי שומרים, מדביקה את דף הפנייה על פתחים סגורים ועל פסל ברונזה. לפני תחילת הצום וכחלק מן הסימון הפרפורמטיבי של הגוף המרוקן, מומחשת ההתייצבות מול המוסד הריק. העימות של ריק בריק הופך לרגע למיזוג של גוף בגוף, שליח ציבור מסוג אחד דובר אל האחר. אך האחדות המדומה מבליטה את הפער בין סוגי ההרשאה ואת ההבדל בין חוסר המענה למענה באמצעות תענית. הריק המוסדי הוא הנושא במשוואה הזאת בתפקיד הגוף שמולו יכול להתבצע האולטימאטום המינורי של האזילה העצמית, עד להשגת היעד או לאי-השגתו. כך מתעמת המעשה האזרחי גם עם כוחו וגם עם חולשתו. מתח זה בין הכוחות מתמצה בפעולה הלשונית, בטקסט הפנייה. התנועה הציבורית עצמה, המוטבעת במתווה הצעידה האורבאנית, בתפנית הגוף ובקול הדובר אל המוסד, היא תיחום הטריטוריה הדיסקורסיבית, בה נעשית הקריאה לשותפות דיאלוגית (שאינה סימטרית, יש בה מטפל מוסדי ומטופל אזרחי). בבוקר יום שישי, ביום השני של הפעולה, השכימו והלכו מכיכר החירות אל בניין הכנסת, מולו ביצעו טקס קצר שכלל תפילת מחילה לכנסת "על שחטאה לפנינו". גם במקרה זה השיח, שמובנה בזהות המוסדית של פרלמנט, נותר בגדר מושא פנייה חד-כיווני. אף-על-פי כן, מי שמפנה פנים למוסד ולא נענית היא בעלת הכוח למחול.

תנועה ציבורית, תענית (2012)

תנועה ציבורית, תענית (2012)

הפעולה הסתיימה בכיכר במסיבת עיתונאים, רובם חברים-עיתונאים, שתודרכו לגבי סוג השאלות שניתן להעלות. ביניהן, מדוע נחוץ להוסיף יום צום ללוח השנה? למה הכוונה ב"אזרחי"? האם זה אירוע פוליטי? מה אמיתי כאן אם זו לא באמת הצתה? האם אתם לא מרוקנים מתוכן דרישה פוליטית קונקרטית ועושים מעשה ציני? ומה אתם מצפים מהעיתונאים?. חלק זה של הפעולה התבצע עם סצנוגרפיה מתוכננת – שולחן נואמים עם מיקרופון ומולו ספסלי עץ – בתנוחה קבוצתית של החברים שעונים לסירוגין על שאלות, לבושים במדים. לתמהיל הקודים נוסף בזאת שחזור אסתטי של פורמט תקשורתי מוכר, שסיים את הפעולה בג'סטה המפורשת של ייצוג עצמי כשיח. לאחר סבב שאלות העיתונאים (המובנות מראש או הפתוחות יותר) ניתנה רשות דיבור קצרה למעגל חיצוני של צופים, מהם עוברי אורח, כשדנה יהלומי מעבירה לידיהם מיקרופון. לעומת השותפות בסקר שכיוון למיקוד יחסי בהקרבה גופנית למען מטרה אזרחית, הרשאת הדיבור הבליטה את המעמד ההשלכתי והפרשני של הפעולה (אישה אחת קראה, למשל, למחות בגנות הפדופיליה). הדיבור התפרק לעמדות פרגמנטריות, בלי שאנשי תנועה ציבורית יכלו או התכוונו לספק מענה ספציפי מספק לשאלות, להערות מעניינות ולדרישות (העם דורש כל מיני דברים). עמדה ביצועית זו הוסיפה להחזיק בסדר השיח, כפי שעד כה נשאה בתפקיד המגשר בין מוסדות וגופי ידע. האירוע זלג כמתוכנן לטקס נעילה והופעה של Petite ומין מסיבה – קוד נוסף (הזכור מ-1920) של שיוך קולקטיבי, התרוממות רוח והתפרקות משותפת – עד שבירת הצום. זהו הקו התוחם את הפעולה מעברה השני, שממנו עשויה להתחיל שיחה מחודשת.

מיתוג זהות

Rebranding Europeans Muslims, אירוע של תנועה ציבורית שיזמה ויצרה דנה יהלומי, התקיים ב-28 בספטמבר 2012 במסגרת פסטיבל Steirischer Herbst בעיר גראץ (Graz) באוסטריה. השיבה המוצעת כאן מכלילה צורת פעולה כמעט בלי להתייחס להתרחשות הייחודית שמחייבת צפייה ישירה ומבוססת על מה שהציגה יהלומי בפאנל ובהזדמנויות נוספות, על תיעוד וראיונות שקיימה.19 המבט מתווך, אבל כדאי לסיים בה – היא מתווה צורת חשיבה מרחיקת לכת על שיבה פרפורמטיבית כפרדגימה דיסקורסיבית, בעודה מצויה על אותו הציר המתפעל את היתוך הזמנים ומחיל תפנית על כלכלת הכוח שמזוהה עם עמדה מאז'ורית. כמו תענית, אין המדובר בשיבה למקום מעמדת שייכות ולא בהמצאה משחזרת של מקום, אלא בהפעלה מחודשת של דפוס פעולה. האירוע עצמו לא "תופס מקום" בכביש ובכיכר, אלא מתארח בחלל אלגנטי סגור ומעוצב, ואף מפעיל עמדה חיצונית המצטרפת למסגורו בפסטיבל אמנות: מיתוג מחדש של אוכלוסיה מוסלמית באירופה, בערב גאלה וקמפיין, בישיבה באולם ליד שולחנות ערוכים בהידור. בערב הגאלה הוצגו קמפיינים של חברות בינלאומיות שקיבלו לשם כך זמן קצוב. היה זה ביטויה הפרפורמטיבי הממוקד ביותר של צבירת הידע שהתארגנה לתרחיש מתוזמן. הערב נפתח בתפילה של הקהילה המוסלמית המקומית וכלל מופעים אמנותיים (מקהלה בוסנית, מופע של רקדניות בטן, מופע גיטרה) ונאומים של אישי ציבור (כולל נאום משוחזר של מוחמד אסד).20

השיבה הפרפורמטיבית היא רב-רובדית: היא נבחרה על ידי יהלומי כיוון שבאותה השנה ציינה אוסטריה 100 שנה להכרה הרשמית בדת האסלאם והייתה המדינה הראשונה שעשתה זאת. הכרה זו נקשרה בזמנה בקליטת מיליון וחצי מוסלמים, לאחר שהאימפריה האוסטרו-הונגרית רצתה לזכות בכוח מחודש על ידי סיפוח בוסניה. גם ללא שחזור ישיר של נסיבות היסטוריות וללא כיכר לשוב אליה, זוהי שיבה למקום ולזמן, המתפעלת את היתוך הזמנים. במקרה זה כוונה לעורר את סוגיית ההכרה במי שעדיין נחשבים לאחרים, בנסיבות שבהן מדיניות הרב-תרבותיות באירופה נתפסת על ידי רבים ככושלת. כך גם על פי אנגלה מרקל, שציטוט שלה מופיע על פוסטר האירוע: "מולטי-קולטי נכשל, נכשל לגמרי" ("Der ansatz für multikulti ist gescheitert, absolut gescheitert"). החלת תפנית המיתוג העכשווי על דימוי הזהות היא בלתי נפרדת מן הייצור האפשרי של תמונת-זיכרון עתידית ומתיישבת עם מונח שבו משתמשת יהלומי כדי לתאר את האסטרטגיה של פעולה זו ושל אחרות: אין זה reenactment כפי שזה pre-enactment.

מזווית רחבה, מיתוג הוא אסטרטגיה של שחזור שעיקרה בנייה מחודשת של דימוי דרך ייצוג סמלי. למעשה, כל סמל שמגדיר שיוך חברתי-פוליטי – דגל, לוגו רשמי, תלבושת או הקניית התואר "לאומי" (משורר לאומי, תיאטרון לאומי) – הוא בנייה מחודשת של דימוי ועיצוב תדמית. כחלק מיצירת התהליך הדיסקורסיבי שניזון מגופי ידע, יהלומי חקרה עם שותפים את תופעת המיתוג כפרקטיקה שאינה מוגבלת לטריטוריות מסחריות מובהקות, אלא נעשית על ידי מדינות וקהילות כדי לעצב לעצמן דימוי, להצדיק מדיניות ואף להפך תפיסה. כפי שבדקו ומיפו, כיום גופים גדולים (כגון האו"ם, משרד החוץ או מפלגה) נוהגים לעשות זאת בעזרת קבלת השירות מחברות שעמדת הריחוק המקצועי מאפשרת להן לקלוט את הצרכים ולעצב את "המוצר" באפקטיביות. באור זה, גם ספקטקל ההמונים הבינתחומי ב-1920 החיל על אירוע הפריצה לארמון ב-1917 את המיתוג, את האיקונוגרפיה הפורמלית שמחוללת תפנית בתפיסה, מעצבת את הזיכרון הקולקטיבי ומעודדת שלשלת נוספת של דימויים. אבריינוב ושותפיו לא היו מומחי פרסום ופעלו "מבפנים". אך שימשו כסוכנים שמביאים איתם את העמדה האסתטית המבנה מחדש את הממשי ומנטרלת אותו מממשותו, את המומחיות ואת השליטה המתזמרת והמפיקה, לשם ייצורה של תמונת-הזיכרון.

לאחר תחקיר, משא ומתן עם חברות שונות והפקה גדולה ומורכבת, השתתפו בערב הגאלה מומחים משלוש חברות, שהציגו את אסטרטגיות המיתוג המחודש של האסלאם האירופי: סוכנות המיתוג הוינאית הגדולה באוסטריה (Demner, Merlicek & Bergmann – DMB) הציעה פרסום גרפי ובו שילוב טיפוגרפי בין פונטים בערבית לאותיות לטיניות; נציג החברה השוודית משטוקהולם (Guleed Mohammad ,(Love Tensta, הציע לאזרחי אוסטריה טקטיקה אקטיביסטית – החלפת שמותיהם לשמות המוסלמים מוחמד ופטימה. החברה ההולנדית מאמסטרדם (Metahaven), הציעה סוג של para-site – התערבויות אינטרנטיות באמצעות דימויים וסיסמאות בייצוגים ימניים וקסנופוביים (יראי-זרים) של מוסלמים. הקמפיינים הוצגו לבחירת הקהל, שהורכב ממוסלמים אוסטרים, אמנים, אינטלקטואלים ונבחרי ציבור. הקהל נקרא להשתתף בפעולת המיתוג ובדיקת ההשפעה על דעת הקהל (החל בדעתו) דרך הצבעה באמצעות עמידה, וזו תיקפה את הבחירה דרך המעשה הגופני הפומבי. ההצעה שנבחרה, זו של סוכנות המיתוג האוסטרית DMB, יושמה בגראץ בסתיו 2012.

ללא חזקה (עם או בלי הרשאה) על מרחב ציבורי מוגדר – כפר מרוקן, שטח נטוש או כיכר עיר – פעולת המיתוג היא צורת השפעה לא פחות אפקטיבית, ובוודאי מניפולטיבית, על ציבוריות במצבי קונפליקט ועל פוליטיקת זהויות. הניכוס אינו של מקום ואף אינו עובדה. הוא מוצב כשאלה, שגם עוררה פולמוס ציבורי בעיתונות בנוגע למידת ההרשאה של האחד – גוף כמו תנועה ציבורית על בית הגידול הישראלי, וכן חברות המיתוג והקהל – לדבר בשמו של האחר וליטול חלק בנשיאה ובנתינה על זהותו. בנוסף למורכבות זו, מתקיימת בעמדת מיתוג הזהות אמביבלנטיות יסודית: אסטרטגיה זו נקשרת קונוטטיבית בעוצמה חברתית וכלכלית, אבל מוחלת על אוכלוסיה שכעבור 100 שנות הכרה נותרה בעמדת האחר המינורי.

היבט מרכזי נוסף של אמביוולנטיות הוא יכולתה העקרונית של הפעולה ליישם את הקמפיין, ובו-בזמן לבצע הראָיה ולייצג את האסטרטגיה עצמה – ליצור במה למיתוג המיתוג (meta-branding) ככלי אסתטי-פוליטי, באמצעות אירוע המוגדר באתר הפסטיבל כ-theatrical enactment .י21 באופן קיצוני יותר ניתן לומר, כי הרציונל האמביוולנטי עצמו מתערפל ומייתר את עצמו אם נראה במושג המיתוג ערוץ סמנטי ופרפורמטיבי המתיישב אף הוא עם הגדרת האסטרטגיה כ-pre-enactment: אין המדובר רק בעיצוב תמונת-זיכרון עתידית, אלא ברכישת התבנית והשיטה, בפירוקה ובהרכבתה המחודשת. שיטה היא מה שיכול להתממש הלכה למעשה או בפוטנציה, ולכן הגבול בין הממשי לסימולטיבי, ואף השאלה מי זכה ואם הקמפיין יושם או לא יושם, חדלים להוות "הפואנטה" של פעולה מסוג זה.

על רקע זה יכולה יהלומי להסביר את הפאזה הנוכחית של תנועה ציבורית כגוף שאינו מסתמך בהכרח על קבוצה קבועה כי אם מוגדר בעצמו כמתודה, שיכולה להפעיל סוכני מחקר ושותפים מקומיים לביצוע על מנת לחקור מנגנונים ופרקטיקות בהקשרים ציבוריים. במונחי קוון, זוהי עמדת האמנים היוצרים תכנית של שיח ופועלים כ-itinerant artists.י22 כך, למשל, יצרה יהלומי במרץ-אפריל 2012 במנהטן, ניו יורק, את האירוע המורכב Salons: Birthright Palestine, שהסב את המיתוג המשגשג של פרויקט תגלית, Birthright Israel, לסדרת דיונים בינתחומיים פרפורמטיביים, שנשאו צורות שיח שונות, ונקשרו בזכות-לידה ובשיבה, בחשיבה מחודשת על דרכי הפעולה במודל של תגלית ובזיקותיו לפליטות ושיבה בהקשרן הפלסטיני.23 פעולה נוספת, Honor Guard, נוצרה בשיתוף עם הגר אופיר ב-Asian Art Biennial בטאיפיי (Taipei), טייוואן, מאוקטובר עד ינואר 2013, ובוצעה במשך שלושת חודשי הביאנלה. בפעולה זו יצרה תנועה ציבורית מערך תנועות חדש למשמר הכבוד הווטרני, שניצב ומחליף משמרות באנדרטה לזכרו של הנשיא צ'יאנג קאי שק.24 פעולות אלו ממחישות כי העשייה הפרפורמטיבית המופעלת כמתודה לא עוסקת בהבדל ההיסטורי והאונטולוגי בין אירוע לשחזורו, כפי שהיא מכוונת ליצירת המסגרת הדיסקורסיבית המחוללת תנועה ציבורית, מסמנת אופק ליישום ומהווה בעצמה צורת ביצוע.

*

מעשים מחוללי שינוי, כמו השתלטות על מבנה ממשל, מהווים בעצמם חוליה בשלשלת של תבניות פעולה ותמונות זיכרון. אירועים כמו הפריצה לארמון החורף ב-1917 ושביתת רעב פוליטית נושאים מלכתחילה ערך סמלי שמתכתב עם דימויים ודפוסי פעולה – כמו תקדים כיבוש הבסטיליה או שביתות הרעב של מהטמה גנדי שייצגו את גישתו הבסיסית. בשלשלת זו השיבה הפרפורמטיבית מתמקמת בתווך, בין מה שכבר בוצע בזיקה למאגר דימוים מכוננים לבין תוצרים ופעולות המושפעים ממנה, כמו הסרט אוקטובר של סרגיי אייזנשטיין וגרגורי אלכסנדרוב, שכוון לחגיגות העשור למהפכה ב-1927 ועשייתו ותקציבו נבעו מהצלחת הספקטקל של אבריינוב. בזכות נגישותו הפך הסרט לאייקון נפוץ הרבה יותר לכיבוש ארמון החורף ולמהפכה כולה. השיבה הפרפורמטיבית נוטלת חלק בהמשך הבנייתה של תפיסת המציאות. ללא איוכה כפרפורמנס ושיוכה, כשזה רלוונטי, להתכוונויות ומסגרות אמנותיות, ניתן היה לתאר אותה כפי שמתארים כל פעולה המשנה מצב עניינים ממשי: שיקום השייכות למקום יישוב, הקמת התיישבות של קולקטיב יצרני, מחאה הרותמת את הגוף ועינויו למטרה או עיצוב דימוי מחודש של זהות. המיסוד האמנותי, גם אם הוא רופף ומתנער מחסות, פותר את הקושי להתמודד עם גבול דק עד לא קיים זה. גם תחימת ההמצאה וביצוע הפעולה במקום ובזמן מסייעת בהבנת המעשה כהפעלה של סדר אסתטי, שהדמיון המופעל בו כפוף לתחימתו ומתארגן במגבלה. לא במקרה השיבה לאיקרית היא מעשה אקטיביסטי שלא הוגבל בזמן, אבל חזרה משקמת זו לחורבות הממשי לא דורשת פחות דמיון ומשליטה גם היא סדר אסתטי. הפעולות שנדונו כאן (ורבות אחרות) מפעילות על תפיסת הממשי את תפנית ההיתוך המדומיין בין אירוע עבר או דפוס פעולה מסורתי, הווה ביצועי ועתיד אפשרי. אפשר לעשות זאת מעמדה של שיתוף פעולה – כמו אבריינוב, שמוסיף להנכיח את מצב העימות כדי לבסס את המיסוד הממשלי של הכוח המהפכני – או לרתום את הדמיון האופטימי ואת ההתבוננות החקרנית לעמדת הנגד/הבעד המבצעת לזמן-מה, כאן ועכשיו, שינוי עתידי. התפעול האסתטי של הדמיון הפוליטי אינו סותר ביצוע, ובתוך כך נותן ביטוי לרעיון. ממשותו – המחברת בין מרחב וגוף לבין ייצוגים מילוליים וגרפיים – מוחשית, בעלת יכולת השפעה, ובו-בזמן קונצפטואלית. הרעיון המבוצע הוא גם מופע של המשגה, של שיחה פרפורמטיבית על תפנית השיבה.

דפנה בן-שאול היא מרצה בכירה בחוג לאמנות התאטרון באוניברסיטת תל־אביב, עומדת בראש המסלול שחקן־יוצר־חוקר ומלמדת בבית הספר לתיאטרון חזותי בירושלים. מחקריה עוסקים באסתטיקה ובאידיאולוגיה של מופע, במופע הרפלקסיבי, בריק כתופעה פרפורמטיבית, בקבוצות תיאטרון ופרפורמנס ובתיאטרון ישראלי עכשווי. יחד עם עמיתים היא שותפה ב'תכנית לחקר הביצוע' בתיאטרון ואמנות המופע לתואר שני הנתמכת על ידי הקרן למדעי הרוח מיסודה של ות"ת ויד הנדיב

[1] תיעוד הפאנל שיבה | Re:Turn, פרפורמנס 02, בית הספר לתיאטרון חזותי, 23/5/2013: http://youtu.be/-XeDdbvmIBM

[2] ראו למשל תיאורים וניתוחים (הנסמכים על עדויות ותיעוד חלקי ומכילים לא מעט פערים) ב-Oliver Marchant, Staging the Political: (Counter-)Publics and the Theatricality of Acting : http://eipcp.net/transversal/0605/marchart/en; Erika Fischer-Lichte, Theatre, Sacrifice, Ritual: Exploring Forms of Political Theatre, London and New York: Routledge, 2005, pp. 97-121; Claire Bishop, Artificial Hells: Participatory Art and the Politics of Spectatorship, London: Verso, 2012, pp. 49-66. בניתוח של פישר-ליכטה נכלל הדגש על קישור בין ההסתערות על ארמון החורף לבין איקונוגרפיה ונרטיב נוצריים (שמוזכר בעקבותיה בטקסט זה). ואילו אלן בישופ עוסקת בעיקר בממד ההשתתפותי של האירוע. ראו גם סרט שנערך מכמה פרגמנטים: http://vimeo.com/18994916

[3] פישר-ליכטה מדגישה רגע משמעותי שבו קראו מהקהל "לנין, לנין" ודמות במעיל ומגבעת הופיעה על במה מוגבהת וחוללה את התעלות הרוח, האפותיאוזיס הקולקטיבי, הקשור בהבניית נרטיב הגאולה המהפכני (שם, עמ' 116).

[4] ראו למשל אחד מכתביו הפרוגרמטיים: Nikolai Evreinov, The Theatre in Life, trans. A. I. Nazaroff, New York: Brentano's, 1927.

[5] לאתר עמותת קהילת איקרית: http://www.iqrit.org/?LanguageId=3

[6] חגי מטר, "חזרנו אל בורות המים", מוסף הארץ, 22.2.2013. http://www.haaretz.co.il/magazine/1.1935235

[7] הטרמינולוגיה 'פליטים פנימיים' ו'כפרים מרוקנים' מובאת בספרה של נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה: דחיקת הכפרים הערביים שהתרוקנו ב-1948 מהשיח הישראלי, ירושלים: ספרי נובמבר, 2008.

[8] אטיין בליבר, "זכות במקום היישוב", תרגום: אריאלה אזולאי, בתוך בית בלי בית בעריכת אריאלה אזולאי, ירושלים: מוזיאון על התפר, 2010 (קטלוג התערוכה בית בלי בית, אוצר: רפי אתגר).

[9] אטיין בליבר, "על מרי כמעשה אזרחי": "אזרחים שבתוקף נסיבות חמורות יוצרים יוזמה ציבורית של "אי-ציות" למדינה" (שם, עמ' 149).

[10] ראו ז'יל דלז ופליקס גואטרי, קפקא: לקראת ספרות מינורית, תרגום: רפאל זגורי-אורלי ויורם רון, תל אביב: רסלינג, 2005, עמ' 47-49.

[11] בין הפעולות הפלסטיניות שהתבצעו במודל ההתנחלותי ותוארו בתקשורת הישראלית כהתנחלות – הקמת יישוב האוהלים באב אל-שאמס בין מעלה אדומים לירושלים המזרחית, ובעקבות פירוקיו הקמת דיר חיג'לא.

[12] דה-טריטוריאליזציה כדחיקה והגליה משפה ורה-טריטוריאליזציה – השתכנות מינורית בתוך שפה מאז'ורית – הם מושגי יסוד הנדונים על ידי דלז וגואטרי בקפקא: לקראת ספרות מינורית.

[13] בין היתר, פייסבוק: https://www.facebook.com/pages/%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%A8%D7%99%D7%A7/287277191299369?sk=wall; מבחר כתבות על קיבוץ: http://www.haaretz.co.il/gallery/art/.premium-1.2084016;http://www.haaretz.co.il/magazine/1.1839746;http://musaf-shabbat.com/2012/10/26/%D7%90%D7%95%D7%98%D7%95%D7%A4%D7%99%D7%94-%D7%91%D7%96%D7%A2%D7%99%D7%A8-%D7%90%D7%A0%D7%A4%D7%99%D7%9F-%D7%99%D7%94%D7%95%D7%93%D7%99%D7%AA-%D7%A9%D7%9C%D7%95%D7%A1%D7%91%D7%A8%D7%92-%D7%99%D7%95.

[14] הרברט מרקוזה, הממד האסתטי: התמדת האמנות, תל אביב: הקיבוץ המאוחד, 2005, עמ' 30.

[15] Miwon Kwon, One Place after Another: Site-Specific Art and Locational Identity, Massachusetts: Massachusetts Institute of Technology, 2002, pp. 11-32.

[16] ביטאון 3 ובו קישורים לקודמים: https://docs.google.com/document/d/1v1-5b_iZrZ91AG11yR_9Ocx5eqxNFVx93mr9Fiod3R0/edit?pli=1

[17] Kwon, עמ' 27.

[18] http://mondoweiss.net/2013/04/issawis-speech-israelis.html;http://www.haaretz.co.il/opinions/.premium-1.1990987

[19] טקסט פרוגרמטי של דנה יהלומי ודניאל מילר: http://www.berlinbiennale.de/blog/en/projects/rebranding-european-muslims-by-public-movement-3-23537; ראיון עם מילר: http://www.berlinbiennale.de/blog/en/comments/rebranding-european-muslims-29887; ריאיון נרחב עם הלן פייס (Feiss): http://www.afterall.org/online/artists-at-work-public-movement/#.UxiG4_l_uSo.

[20] מוחמד אסד (1992-1900), שנולד כליאופולד וייס, היה יהודי (ששלט בעברית) והפך לחכם דת מוסלמי בערב הסעודית וליועצו של עבד אל-עזיז אבן סעוד, לבכיר ממשל בפקיסטן ולנציג פקיסטן באו"ם. שנתיים לאחר מינוי זה פרסם ב-1954 את ספרו האוטוביוגרפי The Road to Mecca. סער סקלי, בתפקיד מוחמד אסד, נשא אחד מנאומיו באירוע הגאלה.

[21] הצגת האירוע בגראץ באתר הפסטיבל: http://www.steirischerherbst.at/2012/english/calendar/calendar.php?eid=53#.UxmREvl_uSo

[22] Kwon, עמ' 29-30.

[23] Salons: Birthright Palestine נעשה בהזמנה משותפת של Artis ו-New Museum. סדרת הדיונים נערכה בשיתוף פעולה של קהילות מקומיות, מומחים ואקטיביסטים. מידע כללי: http://www.artiscontemporary.org/features_detail.php?id=204;http://s113703.gridserver.com/media/files/fab08e207927de2f76157507f31c8303.pdf. ביניהם התקיים סלון על מיתוג מחדש של המרכז המוסלמי השנוי במחלוקת בניו יורק שהוקם באזור הגראונד-זרו ודיון אחר על רעיון השיבה. ראו תיעוד: Salon 2 – Visioning Session for Return http://vimeo.com/45506562. תהליך המחקר, האוצרות וההפקה של סלונים, היה כרוך בנשיאה ונתינה בין גורמים אמנותיים, כלכליים, ומוסדיים הנתונים ברשת יחסים מסועפת של השפעות, אג'נדות, אינטרסים, תלות או הדרה כלכלית, בריתות וחרמות. בעקבותיו יצרה יהלומי את הפעולה תדרוך (Debriefing Session) – המתואר כשיטה למסירת ידע אחד על אחד על אודות הקשרים בין אמנות, כלכלה ופוליטיקה. הנרטיב הרשתי שהולך ומצטבר כתרשים רב שכבות על דף שנמצא לפני יהלומי מוצג על ידיה בסטינג ולבוש רשמי, כשהמתודרך/ת מלווה על ידי שומר בכניסה וביציאה (תודרכתי בפינה המיועדת לכך במבואת מלון אמריקן קולוני בירושלים, כחלק מאירועי מתחת להר שאצר עומר קריגר בעונת התרבות הירושלמית ביולי 2013). מעשה המסירה הופך את הנמען לסוכן הנושא את הידע ומוסמך להעבירו הלאה. מסגרת השיח עוברת ריבוד ופיצול מתמידים ומעביר את התפקיד האחראי של ה-itinerant artist אל המתודרכים, אחד-אחד.

[24] אתר האנדרטה בו התקיימה הפעולה Honor Guard נוטל חלק מרכזי בהנצחתו ובתהליך שיקום תדמיתו של צ'יאנג קאי שק (ששימש כנשיא עד מותו ב-1975) גם בדעת הקהל הסינית והעולמית. בשיתוף פעולה עם הכוריאוגרף הטיוואני הלאומי (שאפשר, על פי יהלומי, חילופי אסטרטגיות בין שתי תנועות לאומיות), יצרו רצף תנועות השונה ממערך התנועות הפורמלי הקבוע של חילופי המשמר (החיילים הם ה-Veteran Honor Guard of R.O.C, המורכב מבחורים משוחררי צבא). לעיני מאות התיירים הסינים והאחרים הצופים בו מידי יום, טקס החילופין המחודש שהתבצע על ידי ארבעה חיילי משמר לא בהכרח זוהה כחריג, אך יהלומי מצביעה על תפניות משמעותיות: באופן רגיל הוא מתבצע ללא מילים, ואילו בפעולה כלל דיבור טקסט בדיאלקט טיוואני (חיילי המשמר קיבלו לשם כך הדרכה ממורה). לעומת הטקס הרגיל בו מתורגלים החיילים לא לעצום עיניים, מתאפשרת עצימה. בעוד חייל לא יוריד את הכובע ויתכופף, בטקס פעולה זו התבצעה. תנועת הרמה ופינוי שביצעה תנועה ציבורית בפעולות שונות בוצעה בווריאציה גם כאן. שינויים אלה, שמפגישים שיטה ותפיסה קיימת עם תפנית מתודית, הבליטו את המצב הלימינלי המתמשך שבו נמצאת טיוואן – הרפובליקה של סין, שמאז הקמתה הלעומתית בהנהגת צ'יאנג קאי שק, הנבדלת מן הרפובליקה העממית של סין בהנהגת מאו, מתפקדת כמדינה עצמאית אך לא קיבלה על כך הכרה בינלאומית ומעולם לא הכריזה עצמאות. תנועה ציבורית לא קובעת בפעולה זו עמדה בנוגע לפוליטיקת הזהות הסבוכה של הטיוואנים. זוהי שיבה פרפורמטיבית לדפוס פעולה, המחדירה לייצוג הסמלי של האנדרטה ומשמר הכבוד את אפשרותו של הייחוד המדיני-חברתי (שפה) ומבליטה בתוך המערך הפורמלי את היסוד האנושי, ההומאני באשר הוא (פגיעות, התמסרות, עצימה). כך, מבעד לשיטה הקיימת של הפגנת זהות ומיתוג העצמי, מסתמנת התנודה הלא-פתורה בין זהויות, כשהיא מבוצעת ונתפסת כדבר עצמו (חילופי משמר), ובתוך כך ממוסגרת באירוע אמנות ותחומה בזמן על פי משכו. כתבת טלוויזיה על Honor Guard בטלוויזיה הטייוואנית: http://youtu.be/GL1QhsQuvYI.

'work from the installation 'Sluxury

$
0
0

mixed media , 2014

www.amandamehl.com

 

שיחה גלויה עם אמנית צעירה נסתרת (בקושי)

$
0
0

לפני שבועיים פרסם גדעון עפרת ״שיחה״ בדיונית ופארודית עם ״אמן צעיר״. יהונתן משעל החליט לקחת את שאלותיו של עפרת ולשלוח אותן כמו שהן לכמה אמנים/ות צעירים/ות בשר ודם.

לך לך, ציור מחשב, 2012

לך לך, ציור מחשב, 2012

היכן גדלת?

"נולדתי בערד, בתיכון עברתי לפנימייה של התיכון למדעים ואמנויות בירושלים, כי בערד יש רק תיכון אחד, שלא התאים לי. להיות אדם סקרן לא תמיד תואם למערכת החינוך הממלכתית. מלבד שנה הפסקה שבה חזרתי להורים בדרום כדי להירגע מהקושי העירוני, בשבע שנים האחרונות אני נעה בין דירות שכורות בתל-אביב. עכשיו אני שנה שביעית בעיר ועברתי דירה בפעם השישית. כל מעבר אמא שלי אומרת, 'הו, אני אלך לבדוק את הלוטו, אולי אזכה ואוכל לעזור לכם קצת'".

היכן למדת אמנות?

"התחלתי ללמוד אמנות בתיכון, המשכתי לתואר ראשון במדרשה בבית-ברל, ועכשיו אני בשנה הראשונה לתואר שני בתוכנית הבינתחומית של אוניברסיטת תל-אביב".

ממה את מתפרנסת?

"זה משתנה, מהוראה לעריכת וידיאו, לשיעורים פרטיים, שנה הייתי פקידה במשרד עורכי-דין, ניהלתי עד לא מזמן את עמוד הפייסבוק של המדרשה. אין לי עזרה פיננסית, אבל יש לי חברים מדהימים שעוזרים, למשל במעברי דירות או ברגעים של תשישות שרק צריך מישהו שיאכיל אותך, תודה לאל. הייתי שמחה לחזור ללמד".

איזשהו סיכוי לחוזה עם גלריה?

"אני מודה שלא דחפתי לשם עדיין. אולי עכשיו זה הזמן, כשאני כבר יותר מגובשת. אם יש מישהו שקורא ורוצה לפנות אלי – אשמח".

ובכל זאת, הצגת ב"צבע טרי"!

"שנה אחת השתתפתי יחד עם גלריה P8, זאת היתה חוויה נהדרת להשתתף עם קבוצת אנשים מדהימים, וכמובן שכל גרוש הוא כמו אוויר לנשימה, בעיקר כשאתה לא איש עסקים ממולח".

ניסית להתאגד בקבוצה?

"באופנים רבים, אם כסטודנטית בזמן מאבק הסטודנטים, וגם יוזמות בתוך מסגרת הלימודים עצמה, כמו פתיחת פורום שבו סטודנטים יוכלו לכתוב דברים שקשורים למדרשה גם בעילום שם, להעלות תמונות, לצטט מורים, זה היה כיף. בהמשך אצרתי והפקתי תערוכות ופרויקטים כחלק משיח עם אמנים שאני מוצאת איתם שיח משותף, ולקחתי חלק במאבק האמנים בזמן הקיץ של 2011. אחת ממטרות הטור 'לא רק יין זול', שהתחלתי באופן עצמאי בפייסבוק ובהמשך התפרסם ב'מארב' וב'ערב רב', היתה לעודד אמנים לפרגן זה לזה ולהתייחס לאמנים פלסטיים כקהילה, כי אם לא נהיה שם אחד בשביל השני, כנראה לא רבים יהיו שם בשבילנו".

באיזה תחום אמנות את מתמחה?

"מבחינתי הרעיון הוא העיקר, ואז אני מוצאת את המדיום הנכון לו ביותר, בעיקר ציור, צילום, וידיאו, אבל גם אוצרות וכתיבה".

מה את מציירת?

"כאמור, אני לא רק מציירת, אבל בשנתיים האחרונות אני בעיקר יוצרת ציורים במחשב, בונה סיפורים דרך קולאז' רב דימויים וציטוטים".

משהו שאת עוסקת בו במיוחד?

"כרגע מאוד מעסיקים אותי פערים בהשכלה כללית שנובעים מהחלטות פוליטיות, כמו למשל שבבתי-הספר לומדים על היסטוריית העם היהודי, תנ"ך עד חורבן בית שני, ואז קופצים לציונות. אלפיים שנות היסטוריה, הוגים ויוצרים שנותרו עבורי ועבור בני דורי כחור שחור. שלא לומר היסטוריה ותרבות כללית, שמתחילה עם מסקנות מלחמת העולם הראשונה, וטיפה המהפכה התעשייתית והמהפכה הצרפתית.

"לדוגמה, אימפריאליזם זה נושא שלומדים רק במדעי הרוח באקדמיה, מי שממשיך ללימודים גבוהים. זה פשוט לא הסתדר עם האידיאולוגיה הציונית כנראה, אבל בעצם משאיר אותנו באמת כעם ללא היסטוריה, בורים. כאמנים זה קריטי משתי סיבות עיקריות – הראשונה שבעצם אין לנו עם מי להתכתב, מה לשבור ולבנות מחדש, וכך המבט הוא הרבה פעמים החוצה, ואמנים ישראלים למשל יתייחסו לרעיונות נוצריים-אירופיים במקום לבנות דבר חדש.

"הסיבה השנייה היא שאין הבנה עמוקה של חשיבות לתרבות בתוך חברה. לדעתי זאת אחת הסיבות העיקריות שיש פער כל-כך גדול בין הקהל לתרבות. גם מי שמתעניין חייב הנגשה, כי אין לו כלים ורקע. זה רעיון שאני רק התחלתי לעסוק בו, אבל הוא ממש קריטי לדעתי".

לא מטרידות אותך סוגיות מהסוג של "כתב היד של האמן" או "עולמו של היוצר"? כוונתי לעקביות אמנותית.

"היום כולם כותבים במחשב, אני לא יודעת מה כתב היד של רוב חברי, אבל יש סגנון, ויש שפה, ושניהם דברים דינמיים ומשתנים, בעידן הכאוטי שלנו הכל נע במהירות רבה, מבחינתי זה חלק מרוח הזמן. זה גם חלק מעולם היוצרים היום, ואני אוהבת לראות לכך ביטוי בעבודות עצמן".

ובכל זאת, כשאת מציירת, את עדיין משתמשת בצבעי שמן על בד, הלא כן?

"אני גם משתמשת בשמן על בד, כשזה מתאים לרעיון, כשזה מתכתב עם ההיסטוריה של ציור שמן על בד. היום, כאמור, אני בעיקר מציירת במחשב, ועם דיו וצבעי מים על נייר. יש בעיה נוספת של שמן על בד, שהיא אחסון. אין לי מקום, אף פעם לא היה לי סטודיו מחוץ לבית, זאת פריבילגיה שאני לא יכולה להרשות לעצמי, גם זה מכתיב את המדיום. בשפתך, אפשר להתייחס לזה כאל 'עולמו של היוצר'".

מי האמן החביב עליך?

"הו, וואו, אני לא יכולה לענות על זה, זה כמו לשאול אם מי מילדיה היא הכי אוהבת. יש אמנים שאני עוסקת בהם הרבה, כמו למשל מזאצ'ו או ז'אק לואי דוד, אבל זה כי העיסוק הנארטיבי שלהם בציור מהווה הוראה משמעותית עבורי".

ואמן ישראלי?

"כמו שתיארתי קודם, מעסיק אותי כמה אני לא מכירה אמנות ישראלית כחלק מאותו חור בהשכלה הכללית. אני לאט-לאט משלימה פערים, מלמדת את עצמי להבין מה הלך כאן למשל בשנות ה-20, אפילו הסערות האמנותיות של שנות ה-60, אני לא חושבת שלעולם אבין. ובאמנות העכשווית אני כל הזמן סקרנית לראות מה עושים".

אין שום אמן מרכזי שעושה לך את זה?

"יש רבים. אם לבחור אחד, אז אני אוהבת בכל לבי את יאיר גרבוז, אני חושבת שגם אחרי כל השנים הוא נשאר רלבנטי, שנון ובועט, פוליטי, חברתי, מקומי. זכיתי ללמוד איתו בשנה א' במדרשה, לדעתי זאת היתה השנה הלפני אחרונה שלו כמרצה".

את מבקרת בגלריות?

"לצערי קצת פחות מפעם, פשוט כי אין לי הרבה זמן. זאת הזדמנות להתנצל בפני כל אלה שפיספסתי את התערוכות שלהם. חזרתי עכשיו לגור במרכז העיר אחרי שנתיים וחצי שמהן שנה הייתי בערד ושנה וחצי ביד-אליהו. יד-אליהו נחשבת תל-אביב, אבל כדי לצאת בערב לעיר, לפעמים צריך לחכות חצי שעה לאוטובוס, ואז הוא עושה סיבוב ויש פקקים, אם לוקח לך שעה וחצי להגיע בערב לעיר זה גורם לך לחשוב פעמיים אם לצאת בכלל או לא. מקווה שעכשיו זה ישתפר".

ואמנות?

"אמנות היא האוויר שלי".

ולמוזיאונים את הולכת?

"ודאי, מתי שאפשר".

מה עם מוזיאון ישראל?

"כתלמידת תיכון בירושלים יכולתי להיכנס לשם בחינם, הייתי הולכת ורושמת פסלים אצטקיים, יושבת בספרייה ומביטה על הכנסת. אז עוד לא הייתי רגישה פוליטית כמו היום, ודאי היום זה היה משפיעה עלי אחרת".

בירושלים.

"כן, בירושלים".

ומוזיאון תל-אביב?

"אני סקרנית לראות מה יולידו השינויים החדשים עם מינוין של סוזן לנדאו ורותי דירקטור. ודאי שהמוזיאון חייב להתרענן, ואני חושבת ששתיהן מודעות לכך ויפעלו בהתאם".

ולְמה את מתחייבת באמנות שלך?

"כנראה שלכנות. לא למחזר את עצמי ברגע ש'עליתי על רעיון', אלא להמשיך להיות חוקרת דרך היצירה".

את קוראת ביקורות אמנות?

"לצערי אין כמעט. הכתיבה על אמנות הצטמצמה לפינה סמלית ב'הארץ', פינה סמלית ב'טיים אאוט', ותודה לאל שיש את 'ערב רב'. זה עניין של תקציבים ושל אידיאולוגיה, התרבות נמצאת בתחתית סדר העדיפויות העיתונאי".

מה רע באג'נדה?

"רע? זה הכי חשוב בעולם!".

את נפגשת עם אוצרים?

"ודאי. כאמור, בשנתיים וחצי האחרונות הייתי טיפה בבידוד (ערד, יד-אליהו), אבל אני מקווה לחזור עכשיו בכוחות מחודשים".

האם באמנות שלך את מנסה להגיב לחברה הסובבת אותך?

"אני כן, אבל זה לא הכרחי שכל אמן יתעסק בכך באופן ישיר. מה שלא יציירו היום, הוא יהיה מצויר היום, ויש לזה משמעות".

מה דעתך על מנהיגים ופוליטיקאים?

"אני חושבת שיש עכשיו ערגה מחודשת לפוליטיקה, אנשים מתחילים לקחת אחריות מעבר ללהצביע בקלפי בבחירות. היום המנהיגים שלנו פועלים לטובת בעלי הון ורעיונות משיחיים שפוגעים באופן יומיומי במיליוני ישראלים ופלסטינים. נקווה שעד שמשהו ישתנה, מישהו מהאנשים היקרים לי ומהיוצרים המוכשרים עוד יישאר כאן".

ומה את חושבת על ההתנחלויות בשטחים?

"ברור לי שפרויקט ההתנחלויות הוא חומה ומגדל, לקבוע עובדות בשטח, בדרך רומסים כל צלם אנוש".

ל"מקום" אין מבחינתך שום ערך?

"ודאי שיש, אבל ערך חיי אדם חשוב יותר".

אבל את אמנית ישראלית. אינך חשה שום קשר לאמנים ישראלים שקדמו לך?

"יש בעיה של חור בהשכלה גם בכל הנוגע לאמנות ישראלית, לכן אני מתחילה לבחון את הקשרים הללו באיחור. היתרון שלי הוא להגיע לנושאים האלה עם הבנה מורכבת וביקורתית של המציאות, ולא אוכל לקבל כאורים ותומים כמעט שום דבר".

זריצקי?

"מעולם לא אוזכר שמו באף שיעור שבו למדתי, ועכשיו אני לומדת אמנות כבר שנה שמינית".

ראובן? גוטמן?

"גם, לא אוזכרו".

והנוף הישראלי?

"בקטנה, בסיור מודרך לתערוכה של אורי רייזמן במוזיאון תל-אביב".

ואור ישראלי?

"אולי ברפרורים אקראיים בביקורות עבודות".

אני מאתר בעבודות שלך עיסוק בולט בפרברטיות מינית.

"המממ… אתה מתכוון לעבודות שעוסקות בדימוי גוף ושיער גוף? זה דבר טבעי, החברה הקפיטליסטית הפכה את זה לפרברטיות מינית".

לא…

כן…

האם הפילוסופיה חשובה לאמנות?

"הפילוסופיה חשובה לאמנות, אבל לדעתי לא הכרחי שאמן יידע וילמד פילוסופיה, למרות שזה מאוד נפוץ".

לאן נעה האמנות?

"אין לדעת. היום היא שקועה עמוק במציאות בחברה ניאו-ליברליסטית מסרסת. השאלה הראשונה ששואלים אמן היא לא 'מה אתה עושה באמנות שלך?', אלא 'ממה אתה מתפרנס?'. אמן מצליח נמדד לפי מכירות. מבחינתי זה קשור לכל העניין האידיאולוגי-חינוכי שפירטתי קודם. מה שמדהים הוא שאמנים ממשיכים ליצור עבודות מעולות למרות זאת. מכיוון אחר, אין ספק שהטכנולוגיה תמשיך לקחת נכבד יותר ביצירה, אם כמדיום ואם כרעיונות".

האם האמנות נמצאת במשבר?

"האמנות חיה וקיימת, האמנים אולי במשברים, גם בהעדר קרנות (פטרונים) ותקציבים, ואמנים הם לרוב אנשים רגישים".

מדוע חשוב לך לשמור על עילום שם?

"לא שאלת אותי לשמי, הדס רשף, נעים מאוד".

תודה על השיחה הכנה. מלצר!!

"שמחתי להיפגש, אתה דמות חשובה, התאהבתי בך בתיכון כשהעברת הרצאה לתלמידי המגמה, צריך עוד כותבים כה פוריים כמותך, אני מקווה שהשיחה עזרה לך להתקרב יותר לשיח בדור הצעיר יותר, הלוואי שהיית קשוב אליו קצת יותר. ואין טעם לצעוק למלצר, נסה לתפוס איתו קשר עין ואז תרים את היד, הוא יבוא. אם אתה ממהר אפשר ללכת ישר לקופה".

"אני נותרת עם הדברים שהעין אוספת"

$
0
0

לפני כשבועיים פירסם גדעון עפרת ״שיחה״ בדיונית ופארודית עם ״אמן צעיר״. יהונתן משעל החליט לקחת את שאלותיו של עפרת ולשלוח לכמה אמנים/ות צעירים/ות בשר ודם.

יערה אורן (צילום: ג׳ני רפלסון)

יערה אורן (צילום: ג׳ני רפלסון)

היכן גדלת?

"גדלתי ברמת-השרון ובהמשך ביישוב רעות. היום אני גרה בדרום תל-אביב".

היכן למדת אמנות?

"במדרשה לאמנות, בית ברל".

ממה את מתפרנסת?

"הוראת אמנות, צילום מסחרי ומכירת עבודות".

איזשהו סיכוי לחוזה עם גלריה?

"אם תגיע הצעה שתוכל לתת ולהוסיף לי מעבר למה שאני יכולה להשיג בכוחות עצמי, אני לא רואה סיבה לסרב".

ובכל זאת, הצגת ב"צבע טרי"!

"ההשתתפות ב'צבע טרי' אמנם תרמה לי מבחינת חשיפה, פתחה כל מיני ערוצים וסיפקה הקלה כלכלית לזמן מסוים, אבל בסופו של דבר זה עוד צעד מבין רבים שמצטברים לאטם. אני לא חושבת שזה אמור בהכרח להוביל לתוצאה מיידית של חוזה עם גלריה, וזה ממש בסדר. גם כאמן עצמאי יש המון אפשרויות שפתוחות לפניך היום".

ניסית להתאגד בקבוצה?

"לא, אני חושבת שזה פחות מתאים לאופי שלי".

באיזה תחום אמנות את מתמחה?

"הגעתי מצילום, זה המדיום שבו התמחיתי בלימודי במדרשה. בהמשך עברתי לציור, וזה המדיום שבו עסקתי באופן בלעדי בשנים האחרונות. לאחרונה אני עושה נסיונות לשלב בין שני המדיומים, צילום וציור. אלה מין קולאז'ים שמורכבים מציורים ומתועדים על-ידי המצלמה, שמייצרת האחדה, מקבעת את הצללים ומשטיחה לכדי אובייקט הרמטי. במקביל אני ממשיכה לעבוד על ציורים שעומדים בפני עצמם, אך גם בהם קיימת מחשבה על קולאז', רק מכיוון אחר, פנים-ציורי".

מה את מציירת?

"העבודות שלי לרוב פיגורטיביות. אני מציירת דמויות, הצבות טבע דומם, עושה בדיקות חומריות שקשורות יותר לשפה עצמה. אני מנסה לתווך חוויה רגשית וסובייקטיבית ביחס למציאות שסובבת אותי, להציע אפשרות לסיפור, לחוויה רגשית".

משהו שאת עוסקת בו במיוחד?

"העבודות האחרונות שלי מושפעות בעיקר מסביבת המגורים שלי ומהבית. מעבר לזה מאוד מעסיקים אותי עניינים חומריים, אם לקרוא להם כך – מפגש של חומרים, של צבעים, שימוש בפאטרנים, מציאת שיטות עבודה חדשות וכו'".

לא מטרידות אותך סוגיות מהסוג של "כתב היד של האמן", או "עולמו של היוצר"? כוונתי לעקביות אמנותית.

"אני יחסית עקבית, השינויים קורים לאורך זמן, ואני יכולה לראות את ההקשרים ואיך דבר מוביל לדבר. ועדיין, זו תהייה שמעסיקה אותי מפעם לפעם – האם אני לא מתפזרת מדי, מה החשיבות של אותה עקביות? לפעמים נראה לי שזה רק מקל על הפיכת האמנות והאמן למוצר או מותג, שאותו יוכל הקונה הפוטנציאלי לזהות ולרכוש בכל פעם מחדש, ולפעמים זה נראה לי קשור לאיזו אמת פנימית של היוצר. אני מרגישה שכדי להמשיך להתפתח אני צריכה להישאר פתוחה לנסיונות ובדיקות חדשים, גם אם לפעמים זה בא על חשבון העקביות".

ובכל זאת, כשאת מציירת, את עדיין משתמשת בצבעי שמן על בד, הלא כן?

"האמת שרק ממש לאחרונה עברתי לעבוד על בד. רוב הציורים שלי הם על נייר. את השמן אני אוהבת בגלל מגוון אפשרויות המשחק שהוא מציע, אבל אני גם משתמשת לפעמים באקריליק, בפנדה, בספריי, בעפרונות ועוד. לגבי הבד, היתה לי התנגדות כלפיו הרבה זמן – פחדתי ממנו ומהרצינות שהוא משדר, הרגשתי שאני לא יודעת לעבוד איתו והעדפתי את הקלילות של הנייר, את האופציה שלו להיות אנקדוטי וצנוע.

"לא מזמן נפגשתי עם אוצר ופרשתי לפניו את העבודות שלי. למראה הניירות הוא אמר, חצי כבדיחה, שזה מאוד נוח שיש לי את האפשרות להכניס הכל למזוודה קטנה ולברוח צ'יק צ'אק במקרה הצורך. פתאום משהו במשפט הזה שנזרק לאוויר האיר בפני את העובדה שמעבר לקלילות ולצניעות, יש בנייר גם משהו שלא מתחייב עד הסוף. פתאום התעורר אצלי צורך לכבוש את הבד, לנצח אותו, לבדוק מה יש לו להציע לי ומה יש לי להציע לו. אז כן, כרגע אני אכן משתמשת בצבעי שמן על בד".

מי האמן החביב עליך?

"יש די הרבה ואני לא בטוחה שאוכל להכתיר אחד. אם בכל זאת צריך לנקוב בכמה שמות, ונתמקד בציירים לצורך העניין, אז דייוויד הוקני, טל אר, מאט קונורס, דקסטר דלווד, קארי ג'יימס מרשל, ריצ'ארד דיבנקורן, ובגזרת הקלאסיקו אדוארד מונק, הנרי מאטיס".

ואמן ישראלי?

"מבחינת אמנים שפועלים כרגע בזירה, ואם נישאר בציור, אני אוהבת את העבודות של יורי כץ, שי אזולאי, גיא ינאי, אולף קונמן, מאיה בלוך, גליה פסטרנק. בגזרת הקלאסיקה אני מאוד אוהבת את אורי רייזמן – מצליח לייצר פשטות עם הרבה עושר".

אין שום אמן מרכזי שעושה לך את זה?

"יש. ציינתי אותם, ויש עוד הרבה".

את מבקרת בגלריות?

"כן. אני משתדלת לעקוב אחרי מה שקורה, להגיע במיוחד לתערוכות שחשוב לי לראות, להגיע באקראי לגלריות אם אני נמצאת באזורן, ויש גלריות בסביבת המגורים שלי שאני פוקדת די בקביעות".

ולמוזיאונים את הולכת?

"פחות, אבל כן".

מה עם מוזיאון ישראל?

"לא הייתי שם המון זמן, אבל משתדלת להגיע אחת ל…".

ומוזיאון תל-אביב?

"כן, לשם יוצא לי ללכת יותר".

ולְמה את מתחייבת באמנות שלך?

"אני בעיקר מתחייבת לעניין את עצמי, לחדש לעצמי, להיות שם במאה אחוז. אני לא חושבת שאפשר להתחייב למעבר לזה, זה מרגיש לי יומרני".

את קוראת ביקורות אמנות?

"כן, מפעם לפעם. בעיקר ב'הארץ', או ב'ערב רב'".

מה רע באג'נדה?

"מי אמר שזה רע?".

את נפגשת עם אוצרים?

"זה נע במעגליות – התכנסות פנימה ואז יציאה החוצה. כשמגיע שלב היציאה החוצה אני משתדלת לקיים פגישות כאלו. לקח לי קצת זמן להבין שהעניין הוא לא לפגוש אוצרים באופן כללי, אלא כאלו שרלבנטיים למה שאני עושה ומה שאני עושה עשוי להיות רלבנטי להם. להיפגש עם אוצר רק כי זה הטייטל שלו עשוי להיות מיותר לשני הצדדים. כרגע אני מרגישה שאני צריכה למצוא את האנשים שרלבנטיים לעבודה שלי".

האם באמנות שלך את מנסה להגיב לחברה הסובבת אותך?

"אני מתייחסת באופן מסוים לחברה הסובבת אותי ביומיום, בשכונה שלי בדרום תל-אביב. זו לא התייחסות ישירה, אלא יותר מין השפעה שמחלחלת לעבודות כל הזמן. אוכלוסיית המהגרים, העובדים הזרים ותעשיית הזנות סביבי מעסיקים אותי מאוד, אבל אני מרגישה שאני יכולה להתייחס אליהם רק כמתבוננת מהחוץ, כזרה. אני נותרת עם הדברים שהעין אוספת, הדוגמאות שמעטרות את הבגדים, תנוחת הגוף, המבט, ואלו מוצאים ביטוי בעבודות".

מה דעתך על מנהיגים ופוליטיקאים?

"במחאת האוהלים לרגע היה נדמה שיש פה איזה התעוררות, גם אם חלקית, איזה רצון לשינוי, אבל די מהר הגיעה האכזבה ואיתה האדישות… אולי עדיין לא הגענו נמוך מספיק כדי שגאולה אמיתית תוכל לצמוח".

ומה את חושבת על ההתנחלויות בשטחים?

"ברור שיש פה בעיה, וברור שהיא די סבוכה וכך גם הפתרונות האפשריים. בשורה התחתונה זה לא יוכל להימשך ככה לנצח ויהיה צורך לפרק את הדבר הזה. באיזשהו אופן אני מרגישה שכל מה שאגיד בנושא לא יהיה מגובה במספיק ידע ולכן יישאר פשטני. אני רק יכולה לקוות שיגיע מנהיג מספיק אמיץ ומוכשר כדי להתמודד עם זה".

ל"מקום" אין מבחינתך שום ערך?

"למקום יש הרבה ערך מבחינתי. אני מרגישה מאוד קשורה לפה וספק אם הייתי יכולה לחיות במקום אחר, גם אם המחשבה חולפת לי בראש לפעמים. עם זאת אני לא מרגישה שה'מקום' הכרחי לאמנות שלי. בהקשר הזה יש משהו מתיש בתפיסה שאמנות חייבת להתייחס למקום ולקונפליקטים שלו.

"לפעמים נראה לי ש'משטרת הקונפליקט' זה משהו שאופייני לישראל – רואים את זה גם בתחומים אחרים, כמו קולנוע, מוזיקה, ספרות. אני לא מצליחה להבין את הרתיעה מגיוון של זרמים, ז'אנרים ונושאי התייחסות. למה העובדה שאתה ישראלי אמורה למנוע ממך לעשות סרט אימה על חייזרים לצורך העניין? האם זה לא יכול להתקיים לצד סרט שעוסק במלחמת לבנון? אני גם לא בטוחה במידת האפקטיביות של אמנות פוליטית. לפעמים אני חושבת שזה רק מרגיע את המצפון של המשוכנעים במילא. הם ראו סרט נגד הכיבוש ועכשיו יוכלו לישון בשקט. הם תרמו את חלקם למאבק".

אבל את אמנית ישראלית. אינך חשה שום קשר לאמנים ישראלים שקדמו לך?

"אני חשה קשר לאמנים שעבודתם רלבנטית לעבודתי, ללא קשר למוצאם. הם יכולים להיות גם ישראלים לצורך העניין".

זריצקי?

"פחות מדבר אלי באופן אישי, אבל אני מעריכה את עבודתו".

ראובן? גוטמן?

"את נחום גוטמן אני מאוד אוהבת. אני חושבת שהיכולת שלו לפעול במגוון תחומים די מדהימה. מעניין אם גם היום היו מתייחסים ברצינות למישהו שהיה בוחר לכתוב ספרי ילדים ולאייר במקביל לקריירה אמנותית. יש לי תחושה שנהיינו יותר שמרנים במובן הזה, אבל אולי אני טועה".

והנוף הישראלי?

"נכון לעכשיו הנוף הישראלי לא בא לידי ביטוי בעבודה שלי. באופן כללי אין אצלי נוף, ואם יש תיאור של מקום או צמחייה, אז זה פנים של חדר או צמחי בית. יכול להיות שהנוף מובן מאליו מדי עבורי עד שאני לא מרגישה צורך להתייחס אליו. ייתכן שלאמנים של אז הוא היה בגדר גילוי, וככזה עורר יותר עניין ושאלות".

ואור ישראלי?

"אני סובלת ממנו מאוד בחיי היומיום, אבל הוא לא נוכח בעבודות או רלבנטי להן".

אני מאתר בעבודות שלך עיסוק בולט בפרברטיות מינית.

"קיים עיסוק בגוף ובמיניות. לגבי הפרברטיות, זה כבר תלוי במתבונן".

האם הפילוסופיה חשובה לאמנות?

"אני מוצאת שבפעולת הציור עצמה יש הרבה פילוסופיה, והיא חלק בלתי נפרד מהעשייה היומיומית בסטודיו. לגבי פרשנויות והיקשים – אני משתדלת להשאיר את זה למומחים ולהתמקד בעשייה".

לאן נעה האמנות?

"ימים יגידו. אני לא מרגישה שיש לי יכולת לנבא לאן היא נעה. אני מרגישה שאני צריכה לנוע במסלול האישי והנכון עבורי. אין לי אפשרות להתאים את עצמי לזרם מסוים או כיוון רוח, וזה גם לא מרגיש לי נכון. אם נצטלב, מה טוב".

האם האמנות נמצאת במשבר?

"אני מרגישה שהיא נמצאת בהצפה. ודווקא לאחרונה יש איזו התעוררות ביחס לציור אחרי שהיה מנודה הרבה זמן, אז אולי היא פשוט מסתובבת במעגליות"…

תודה על השיחה הכֵּנה. מלצר!!

"אני אשלם הפעם".

יערה אורן - ציור

יערה אורן – ציור

AmPm

$
0
0

 

 

 

 

shopping bag, construction materials, fur pedestal

part of the 'Sluxury' installation

www.amandamehl.comAmPm

Viewing all 4030 articles
Browse latest View live