Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4033 articles
Browse latest View live

הסזורה של הפרפורמנס

$
0
0

דברים שנאמרו במסגרת ערב עיון על הספר "למה הם עושים את זה לעצמם – פגיעה עצמית באמנות גוף רדיקלית" של ד"ר חנה פרוינד-שרתוק. לפרק "כחול-לבן-אדום: הניב המקומי של אמנות גוף רדיקלית" מתוך הספר.

***

חנה פרוינד-שרתוק לקחה על עצמה בספר הזה משימה לא פשוטה בכלל: כיצד ניגשים לנושא הטעון של אמנות גוף רדיקלית? מה עושים עם הגוף הזה, הגוף הפצוע, החתוך, הכואב, המרוטש? אחת התשובות שפרוינד-שרתוק נותנת בתחילת הספר, היא שמיצגי הגוף הרדיקליים יוצרים סיטואציה קיצונית שעצם התרחשותה מול עיני הצופה מדרבנת אותו להיות מודע לכך שנדרשת ממנו הכרעה מוסרית כלשהי אל מול הפעלה של אלימות קשה. במילים אחרות כבר בפתיחת הספר מתברר שמדובר בשילוש של גופניות, סיטואציה ומודעות,  או – לצורך הדיון הנוכחי – גוף, נפש, ומרחב. מרחב זה, כך מסתבר, הוא בה בעת מרחב גופני, מרחב חוויתי ומרחב מחשבתי, והמפגש במרחבים אלו מאפשר להשהות את דפוסי החשיבה האוטומטיים ואת ההרגלים הקבועים. בטקסט הנוכחי ארצה לומר מספר מילים על המרחבים הללו מנקודת מבט פסיכואנליטית, ולהציע את התזה שמעבר להסברים הלוגיים הניתנים בו, הספר עצמו מציע מהלך רדיקלי של חתך במחשבה שלנו, מהלך ששקול מבחינה מסוימת לחיתוך הגוף שבו הספר עוסק.

כשפרוינד שרתוק מזכירה את השאלה שחוזרת שוב ושוב אצל קהלים שונים – למה אמני הגוף עושים את זה לעצמם – היא מציינת שלמרות שהיא מציעה מארג של הסברים רציונליים עדיין נשארים "מראות ומחשבות קשים לעיכול של אדם הפוגע בעצמו חמורות". המילה עיכול אינה אקראית בהקשר של גוף וגופניות, אך מעבר לכך, הצורך "לעכל" את אמנות הגוף הרדיקלית מעלה על הדעת שתי גישות חשיבה בולטות בתאוריה הפסיכואנליטית העכשוויות, אשר מציעות נקודות מבט שונות על הנפש שלנו: המודל האלימנטרי העיכולי, והמודל הסינפטי. במודל העיכולי, שהוא אולי גם המודל המוכר יותר, המחשבות נתפסות כסוג של מזון, והנפש – כמערכת עיכול. מודל זה מדמה את הנפש האנושית למכשיר שמעכל את המחשבות הראשוניות ואת רישומי החושים הגולמיים והכאוטיים, ובו מצב הרוח שלנו הוא למעשה פונקציה של העיכול כפי שטען וויטהד.

אורי קצנשטיין, מתוך ארכיון האמן

מלאני קליין, אשר הדגישה את חשיבות התפתחות האגו באמצעות מערכת יחסים עם האובייקטים הראשוניים – על פי רוב האם – הציעה את התזה שהתינוק משליך על האם את כל פחדיו הקמאיים ותחושותיו הגולמיות, ואילו היא, בתהליך של חלימה בהקיץ המכונה בשפה הפסיכואנליטית רוורי (reverie) משיבה לתינוק את הרגשות באופן מעובד כך שהוא יוכל לשאת אותן ולעכל את חוויותיו. כך למשל כאשר התינוק מצוי בחוויה פרנואידית של כאב ומוות שנובעים מרעב או קושי גופני אחר, האם הטובה דיה מכילה את הרגשות הקשים ומרגיעה אותו כשהיא מספקת לו חלב. בכך היא מאפשרת לחוויה הנוראית הזו שעדיין אין לה מילים ואין לה שפה – להתעכל תרתי משמע. קליין טוענת שגם במשך חיינו הבוגרים אנו שבים ומשחזרים את הקשר הקמאי הראשוני הזה דרך מערכות היחסים שלנו, ודרכם אנו מעכלים את חוויותינו הרגשיות ומאפשרים להם להזין אותנו.

אל מול המודל הקלאסי של העיכול נמצא המודל הסינפטי, אשר פותח על ידי ממשיך דרכה של קליין, הפסיכואנליטיקאי ההודי-האנגלי וילפריד ביון (Bion). המונח 'סינפסה' מקורו ביוונית העתיקה, ומשמעותו העיקרית היא 'חיבור'.1 המונח 'מחסום-מגע' מדגיש את כינון המגע בין המודע לבין הלא-מודע ואת המעבר הבררני של רכיבים מאחד לשני" (ביון ו., ללמוד מן הניסיון, תרגום: דנה רופין, תל אביב: תולעת ספרים, 2004, 41. לדיון במודל הסינפטי והסזוריאלי ראו: ברגשטיין, א., "כאן, שם ואי-שם: מחשבות על המפגש עם אזורים נידחים בנפש" בתוך סזורה: תרגום מוער ומאמרים נוספים, עורכים ברגשטיין א., אהרוני ח., תל אביב: תולעת ספרים, 2012, 75 ואילך.] מונח זה משמש לתיאור המרווח בין שני תאי עצב, שדרכו עוברים האותות החשמליים. המרחב הסינפטי הוא אם כך מרווח, אולם למעשה פירושו המילולי והפרקטי הוא דווקא חיבור או 'מחסום מגע'. המודל הסינפטי, כפי שמציין ברגשטיין, מתמקד במרווח הזה שמאפשר שהייה ומעבר בין שני צדדים כמטאפורה להמשכיות ולחיבור בין מצבים ואירועים אשר נראים לכאורה מנותקים זה מזה.2 ביון מכנה מרווח זה בשם "סזורה". סזורה, או קייסורה (caesura) בלטינית, משמעה  'חיתוך'. מונח זה משמש לתיאור הפסקה בטור שירי או אתנחתא במקצב מוזיקלי, אשר מהווה בה בעת חלק מהזרימה של הטקסט או המוזיקה. במילים אחרות הרעיון של סזורה משמש כמטאפורה של הפסקה וקטיעה חדה ברצף, אך כזו שיש אחריה המשכיות.

אנחנו מכירים סזורות לא רק מעולם המוזיקה. פרויד עצמו מזכיר את הסזורה הראשונה שלנו, בכותבו ש"בין החיים בתוך הרחם לבין הינקות המוקדמת ביותר יש המשכיות רבה יותר מכפי שהסזורה המרשימה של ארוע הלידה מאפשרת לנו להאמין".3 הערה זו של פרויד היא אחד מהגורמים המניעים את ביון בדיונו על אודות היכולת לצלוח סזורות נוספות של המשכיות וחיבור בין מצבים שנראים נפרדים לחלוטין, לפעמים אפילו בלתי ניתנים לגישור, ובהם עבר והווה, גוף ונפש, שפיות ושיגעון, חוויה ופירוש.

קת'רין אופי, "Self-Portrait/Cutting", 1993, צילום, © Catherine Opie, Solomon R. Guggenheim Museum, New York Purchased with funds contributed by the Collections Council, with additional funds from Mr. and Mrs. Aaron M. Tighe and the Robert Mapplethorpe Foundation, 2012

כשאנו דנים באמנות גוף רדיקלית אנו מתמודדים עם חתכים וקייסורות: חתכים בגוף, קריעה של עור, שיסוע כלי דם. אולם האם אנו באמת מדובר בקטיעות? פרוינד שרתוק כותבת ש"הפגיעה המכוונת בגוף היא כה יוצאת דופן עד שיש לה כוח לעצור אותנו ולו לרגע אחד של רפלקסיה" (51). במילים אחרות החיתוך לא מייצר קטיעה, אלא פותח מרחב שבו אפשר לשהות, להתבונן, לחשוב; החיתוך הגופני מייצר המשכיות מחשבתית. הוא מייצר סזורה. עבור ביון הסזורה היא מרחב משמעותי להתפתחות הנפשית. מרחב זה מאתגר תפיסות בינאריות ניגודיות של פנים וחוץ, סיבה ותוצאה, חיבור ונפרדות, ומציע לחילופין מרחב שבו המטרה אינה צליחת את החלל המפריד בין שני קטבים ומעבר בינהם, אלא דווקא תנועה מתמשכת בין הקטבים. התנועה הזו היא היא המשמעותית: תנועה שמאפשרת לנוע קדימה ואחורה, בדומה לקפיצה אל תוך נהר סוער וגועש – אך ללא המטרה של הגעה אל אחת הגדות. ומה שהתנועה הזו מאפשרת זה שהייה: לשהות בפרדוקס.  כך, במקום להיצמד לניתוק החד והבטוח ולהפרדה החדה והטוטאלית שמייצרת אזור הכרעה, הסזורה מתירה תנועה והשתהות בתווך, ואלו מאפשרות בתורן צבירה של ידיעה ושל חוויה גם על אודות עצמנו וגם על אודות האחר – משום שביני לבין האחר מתקיים מצב של חתך והמשכיות.

אמנות הגוף הרדיקלית כפי שהיא נידונה בספר אינה יצירה פשוטה של חתכים וקטיעות, אלא יצירה של סזורות שמשמרות את הפרדוקס של קטיעה והמשכיות – של מציאות ושל ייצוג. הצופים באמנות הגוף שנצמדים לקוטב המציאותי של האקט האמנותי מבלי להתייחס למעמד הייצוגי שלו, מפספסים את היכולת להיכנס לסזורה ונתקעים בגדה אחת מבלי יכולת לצלוח את החתך. מנקודת מבט זו, ההתייחסות בספר לעיקרון של הפיכת גופה של האמנית לקנווס אנושי שעל פניו מתבצע האקט האמנותי, והתפיסה של הגוף הפגוע כזירה פוליטית, הם שני עקרונות מרחביים שמצביעים על הטופוגרפיה של הסזורה באמנות הגוף. בקריאה כזו נוכל להבחין לא רק בקטיעה אלא גם – ובעיקר – בהמשכיות שמתקיימת בין האינטימי לציבורי, בין האישי לפוליטי, ובין המימד המציאותי בהווה של הגוף הפצוע והכואב, למימד הייצוגי המימטי, שמחקה את האלימות שאנחנו חווים במציאות ומתמיר אותה לשפת הייצוגים האמנותיים.

האתר הגופני הבולט ביותר שבו מתבצעים החיתוכים הלכה למעשה באמנות הגוף הרדיקלית הוא פני השטח הגופניים, היינו העור. חיתוך העור וקריעתו פורצים למעשה את הקרום הדק הזה ואת המחסום שהוא מייצר בין הפנים לחוץ, ובכך הם מאתגרים את היותו של העור אתר שעל פני השטח שלו נחקקות מוסכמות מגדריות וחברתיות. כמו הסזורה גם העור הוא מרחב בעל משמעות מטאפורית פסיכואנליטית, והשימוש האינטנסיבי בו באמנות הגוף הוא בעל משמעות עמוקה. "פגיעה בעור באופנים שונים" כותבת פרוינד שרתוק, יוצרת "בעת ובעונה אחת מפץ בתוך תחום האמנות אבל גם חריגה רדיקלית ממנו" (11). בתרגום למונחים מרחביים האמירה הזו מתייחסת לכפילות דו כיוונית, להיבט של פנים וחוץ, והיא רלוונטית לא רק בהקשר הגופני אלא גם בהקשר השיחני.

הדופן הכפולה שפונה בו זמנית אל פנים הגוף ואל העולם החיצוני, כמו גם ההפרדה הדיכוטומית בין פנים וחוץ הם שני מאפיינים עוריים בולטים, והם נידונים בהרחבה אצל הפסיכואנליטקאי הצרפתי דידיה אנזייה (Anzieu). מה שאנזייה עושה הוא דבר מאד מעניין, משום שהוא מזהה את הפונקציות הבולטות של העור שלנו, ומראה שהאגו שלנו הוא למעשה בעל פונקציות מאד דומות לאלו של העור. אנזייה מזהה שלוש פונקציות עוריות: הפונקציה הראשונה קשורה להיותו של העור שק מכיל ומחזיק; הפונקציה השנייה קשורה להיותו של העור שטח מגע שמסמן את הגבול עם החוץ ומשמר את ההפרדה בין פנים לחוץ; והפונקציה השלישית מסמנת את העור (ביחד עם הפה) כמקום וכאמצעי הראשוני לתקשורת בין התינוק לאם. את נתוני הבסיס הללו משליך אנזייה על האגו שלנו וטובע את המושג המטאפורי/מטונימי 'אני-עור'. טענתו העיקרית היא שגם האני שלנו נוצר, מתפתח ומתקיים דרך פונקציות של הכלה, שטחי מגע, סימון והפרדה ותקשורת.  כמו העור גם הסביבה שלנו (בין אם זו האם או כל אובייקט אחר) יוצרת סביבנו מעטפת חיצונית של מסרים ותחושות. במקרים הטובים מותירה סביבה זו מרווח עבור התפתחות המעטפת הפנימית ושטח הפנים הנפשי; במקרים הפחות טובים היא יוצרת מעטפת לוחצת וצמודה, ואז האני-עור לא יכול להתפתח כמו שצריך משום שהוא נחסם.

״מקצב 0״, מרינה אברמוביץ', 1975

כאשר פונקציית ההכלה וההחזקה של האני-עור לא מתפקדת, האגו דומה לעור מחורר שנוזלי הגוף נשפכים ממנו ללא שליטה. במקרים כאלו הוא מתפורר ונוזל החוצה. כשהאני-עור אינו עוטף את הנפש כראוי אנחנו חווים צורות שונות של חרדה – חרדה של דחף מעורפל ומפוזר שאיננו יודעים למקם אותו ומתקשים להרגיעו, או חרדה של מעטפת מתקלפת שבה האני-עור מנוקב כמסננת. אבל האם זה לא מה שעושה אמנות הגוף הרדיקלית לצופיה? למעשה אם נאמץ לרגע את נקודת המבט הפסיכואנליטית של אנזייה נוכל להבחין בכך שאמנות הגוף מחוררת לא רק את עורו של האמן אלא גם – ואולי בעיקר – את עורו הנפשי של הצופה, תוך שהיא מערערת את הפונקציות המגנות והמארגנות של האני-עור שלו, מפציעה כחריגה, פורצת מכל הנקבים, נוזלת החוצה ומתנגדת לסדר המוצק. הפגיעה בעור יוצרת שיבוש בתקשורת הרגילה, משום שכדברי חוקר התרבות רוברט לורט, המצוטט בספרה של פרוינד- שרתוק, עבודות הכוללות פגיעה בגוף הן במהותן לא ניתנות לתיאור שכן הן מתקיימות מחוץ לשפה: השפה מתפרקת כאשר העור נפגע. מה שנותר הוא אני-עור חשוף שיכול וצריך לייצר עבור עצמו מעטפת של עור שני, ואת המעטפת הזו מספק הספר שלפנינו על הסבריו המאירים ותובנותיו היפות.

בנקודה זו ארצה לסכם ולהציע את הטענה הבאה: ספרה של פרוינד-שרתוק לא עוסק בחתכים, קטיעות, ועור פצוע של אחרים בלבד, אלא עושה מעשה רדיקלי בהרבה כאשר הוא מחיל אותם באופן מטאפורי, גם עלינו הקוראים. מבחינה זו הוא עושה מעשה שקול לזה של אמנות הגוף עצמה: הוא מנסה לסדוק את מעטה העור הקשיח שעוטף אותנו, ולחורר את מעטפת ההנחות וההבניות המקבעים שאנחנו מורגלים בהם; הוא מנסה לנקב ולפצוע – ולו לרגע – את תפיסת הייצוג ואת תפיסת המציאות שלנו; הוא מנסה לקלף את המונחים בהם אנו משתמשים. במונחים פסיכואנליטיים של מיכל ומוכל, הספר מציע לנו מיכל רחב וגמיש דיו כדי להגדיל את המחשבה שלנו, תוך שהוא מרופף ומרחיב את ההנחות הבסיסיות של רובנו. במונחים ביוניים – כלומר של וילפריד ביון – הספר לא רק עוסק בחתכים שמאפשרים סזורות גופניות. הספר עצמו (וכמוהו אמנות הגוף הרדיקלית שבה הוא עוסק) הוא הוא סזורה. המרחב שנפתח בנו למקרא הדברים מאפשר לנו, הקוראים, להשתהות, לתת לדברים להדהד בתוכנו, לחשוב, להיסחף ולהיטלטל בזרם הגועש של האמנות הרדיקלית. מתוך כל אלו מתברר מרחב ההכרעה שמייצר הספר, שממנו עשויה לבקוע הכרה חדש ומחשבה עצמאית ומאתגרת.

הצג 3 הערות

  1. מונח זה מופיע לראשונה בספר 'ללמוד מן הניסיון' (1962): "אעביר כעת את כלל מה שאמרתי על כינון המודע והלא-מודע ועל מחסום הקיים בינהם, לישות מדומה אני מכנה אותה 'מחסום-מגע'; פרויד השתמש במונח זה לתיאור היישות הנוירו-פסיכולוגית שנודעה מאוחר יותר כסינפסה […
  2. שם
  3. מובא כציטוט על ידי ביון בתחילת מאמרו "סזורה", שם: 27.

הפוסט הסזורה של הפרפורמנס הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


קול קורא לכנס העשירי ללימודי טלוויזיה של בית הספר לקולנוע וטלוויזיה ע"ש סטיב טיש, אוניברסיטת תל-אביב

$
0
0

פיקציה 10 – המשך יבוא: חזרתיות והמשכיות בטלוויזיה

הכנס העשירי ללימודי טלוויזיה של בית הספר לקולנוע וטלוויזיה ע"ש סטיב טיש, אוניברסיטת תל-אביב

ימים ג'-ד', 28-29 בינואר, 2020

"שידור חוזר" ו"המשך יבוא" היו שניים מהביטויים המרכזיים של הטלוויזיה בתקופת השידור הרחב והכבלים, תקופה בה לוח השידורים קבע עבור הצופים והצופות מתי יוכלו להמשיך ולצפות בסיפורים אחריהם הם עוקבים. עם כניסתם לשימוש של אמצעי הקלטה שונים, וביתר שאת עם עליית הטלוויזיה הדיגיטלית ושירותי צפייה נדחית (time shifting) והזרמה (streaming), נראה שכיום אלו הם הצופים המחליטים מתי יבוא ההמשך ובאיזו תדירות, בין אם במכשיר הטלוויזיה או במסכים אחרים, בין אם בשידור הרחב, בשידורי הכבלים או בפלטפורמות דיגיטליות ואינטרנטיות שונות. אולם למרות השינוי המשמעותי באופני ההמשכיות והחזרה, ואולי כפועל יוצא של שינויים אלו, נראה שההמשכיות והחזרתיות רק התעצמו בשנים האחרונות. כך סדרות מציעות המשכיות מורכבת וארוכת טווח יותר, וחזרה לא רק דרך השידור החוזר או הצפייה מחדש, אלא גם דרך הפקה מחודשת של סדרות "מתות". נדמה איפוא כי בבסיסו של המדיום הטלוויזיוני בכלל, ושל הסדרה הטלוויזיונית בפרט, מתקיים תדיר המתח שבין החזרה לאחור וההמשכיות קדימה, בין המיחזור של הידוע, הזכור והמוכר, לבין חיפוש אחר המקורי, החריג והחדש.

כנס פיקציה העשירי מבקש לתת את הדעת על הקשר בין סדרתיות וחזרתיות, ולהעלות מספר שאלות מרכזיות: כיצד מתמודד המדיום הטלוויזיוני עם מתח זה ועד כמה הוא ותכניו רפלקסיביים לגביו? מה משמעות התופעה הגואה של החזרה לעבר, על צורותיה השונות? עד כמה החזרתיות וההמשכיות קשורות ברצון הכלכלי למקסם את הרווחים בתעשייה זו, תוך הישענות על המוכר והנוסחתי, ועד כמה מדובר בתכונה אינהרנטית לאמנות הטלוויזיה? באופן דומה ניתן לבחון גם את המחקר הטלוויזיוני, ובפרט את האיזון שבין היצמדות למסורת אקדמית לבין ערעור וחיפוש פרדיגמות מחקריות חדשות? לאור העובדה שההמשכיות והחזרה (מדי שנה) מאפיינות גם את המסגרת בה מבקש כנס פיקציה לבסס ולפתח את תחום לימודי הטלוויזיה בארץ, שאלות אלו נראות רלוונטיות מתמיד במלוא עשור שנים לכנס.

על מנת לענות על שאלות אלו, או לפחות לספק להן נקודות מבט חדשות, אנחנו קוראים להצעות להרצאות השואבות את הכלים שלהן ממסורת לימודי הטלוויזיה, המחקר הקולנועי וחקר התקשורת, כמו גם מחקרים המיישמים על הטקסט והקונטקסט הטלוויזיוני כלים ומושגים מדיסציפלינות אחרות: מדעי המדינה, פילוסופיה, חקר הספרות, לימודי תרבות, לימודי מגדר, אנתרופולוגיה, סוציולוגיה, פסיכולוגיה ועוד. כמו כן, לראשונה בכנס פיקציה אנחנו מזמינים גם הגשת עבודות וידאוגרפיות וחיבורי וידאו (video essays).

אנו קוראים להצעות שיעסקו בשאלות שלעיל, או באחד מהנושאים הבאים:

  • רימייקים, ריבוטים ואדפטציות (בפרט בעידן חידושי הנוסטלגיה של נטפליקס)
  • מנגנון החזרה בטלוויזיה (שידורים חוזרים, זמני שידור קבועים)
  • הפורמט הטלוויזיוני, בין אפיזודיאליות להמשכיות, בין קביעות לשינוי
  • אסטרטגיות נרטיביות של המשכיות וחזרה
  • טלוויזיה ונוסטלגיה
  • טלוויזיה החוזרת לאירועי העבר (בין הדוקומנטרי לדוקודרמה)
  • המחווה הטלוויזיונית לטקסטים ישנים
  • המשכיות, חזרה וזיכרון טלוויזיוני
  • המשכיות נרטיבית חוצת-מדיה (transmedia)
  • טקסטים טלוויזיוניים העוסקים באופן רפלקסיבי בחזרתיות והמשכיות
  • מסורות של המשכיות וחזרה במחקר האקדמי של המדיום הטלוויזיוני

את ההצעות יש לשלוח עד ה – 30.10.2019 לתיבת הדואר של הכנס: tv.studies.il@gmail.com. על ההצעות לכלול את שם המרצה, כותרת ההרצאה, רשימה ביבליוגרפית קצרה (בין 3 ל 5 פריטים), שיוך אקדמי ותקציר בן 200 מילה. משך כל הרצאה יהיה 20 דקות.

במקרה של הגשת עבודות וידאוגרפיות וחיבורי וידאו, יש לכלול את שם המגיש, כותרת העבודה וקישור לצפייה מקוונת, רשימה ביבליוגרפית קצרה (בין 1 ל5 פריטים), שיוך אקדמי ותקציר בן 100 מילה. העבודה יכולה להיות בכל משך, אך בכל מקרה לא למעלה מ20 דקות.

הפוסט קול קורא לכנס העשירי ללימודי טלוויזיה של בית הספר לקולנוע וטלוויזיה ע"ש סטיב טיש, אוניברסיטת תל-אביב הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

בלי להסתיר דבר

$
0
0

באביב 2018 היה לי העונג להתארח בסטודיו של האמנית שחר יהלום, אצלה למדתי בנעורי ושאת עבודותיה הכרתי במרוצת השנים. הביקור התרחש זמן קצר לפני פתיחת התערוכה שלה, ״Nut Case״, בגלריה נגא, וכן זמן קצר לפני עזיבתי את תל אביב ללימודי תואר שני באמנות בניו יורק, מסע שגם יהלום השלימה כשנה וחצי לפני השיחה שלנו. אומר בגלוי שתמיד אהבתי את עבודותיה של יהלום והרגשתי שההכוונות שלה כמורה הפכו עבורי לא פעם לעקרונות מנחים בעבודתי כאמנית. ואולם, רק בביקור הסטודיו הייתה לי ההזדמנות לברר, עד כמה שניתן בפרק זמן מוגבל, מהם היסודות בעבודתה של יהלום שהופכים את הפסלים שלה – וכאן אני מבקשת לכתוב את הדברים כפשוטם – לכלי קיבול של אמת.

אז את באמת חושבת שאמנות קיימת משחר ההיסטוריה האנושית?

בטח, זה אחד הסממנים הראשונים של אנושיות, אחד הדברים שמבדילים את החיה מהאדם, אמנות ופולחן המת. אמנות קשורה באמונה, וחיות לא מאמינות. אולי זה לא לגמרי נכון, כי גם לפילים יש טקסי הלוויה וקבורה ואני רוצה לחשוב שיש איפשהו גם איזו חיה שעושה אמנות, כי זה אומר שהאנושי הוא כוח דינמי, שיכול להיכנס ולצאת מגופים, ולא הגדרה אובייקטיבית של גוף ספציפי. כשאני עושה אמנות אני מחפשת את הרגעים בהם הידיעה מתערערת וההגדרות מתחילות להתפרק, כשאני מתחילה עבודה אני כמעט אף פעם לא יודעת איך היא תסתיים. זו מעין שרשרת של פעולות ותגובות בין הגוף לחומר לעולם, שבסופה נוצר משהו חדש שלא יכולתי להעלות בדעתי לפני כן.

אבל דווקא מהאופן שבו את עובדת ומלמדת עולה תחושה חזקה שצריך לדעת הרבה.

צריך לרצות לדעת הרבה אבל לא צריך לדעת כלום. העניין פה הוא לא ידע, הוא סקרנות. הידע שייך לשלב מאוחר, שלב פחות מעניין לטעמי. דווקא כשאני מרגישה שאני "יודעת", אני אחפש מה פספסתי ולא אשאר בתוך הידע הזה. לכן אני מחליפה חומרים כל הזמן.

לא צריך ידע כדי ליצור אמנות, להיפך, העשייה האמנותית מחוללת ידע. הסקרנות מעוררת תשוקה שמובילה לעשייה שמחוללת תודעה גופנית, רגשית ואינטלקטואלית, ידע הוא מרכיב מאוד קטן במערכת הזאת מבחינתי. אבל אימון הוא חשוב. אמנות כסוג של אורח חיים, שגרה, כמו לקום בבוקר ולצחצח שיניים, ככה צריך לעשות אמנות. אחד הדברים היפים באמנות הוא שלכל אחד יש דרך משלו ליצור. זה יכול להיות כל דבר, הכל. אמנות היא חלק בלתי נפרד מהחיים.

אני זוכרת את העבודות שלך לפני שנסעת לתכנית התואר השני בניו יורק. אלה היו פסלים קונסטרוקטיביים, קלילים, כמעט בלי חומר. כשחזרת, ראיתי את ״חיות״ ונדהמתי לראות את השינוי. עבודות מאסיביות, דימויים פיגורטיביים. מה קרה בניו יורק?

זה לגמרי מקרי שזה קרה בניו יורק, כי השינוי בכלל לא היה קשור למקום. מדובר בתהליך שהחל אחרי התערוכה ״ארץ הפטל״, שהוצגה במוזיאון תל אביב ב-2011. זאת הייתה תערוכה שחגגה באופן טוטאלי ערכים של מיצב, של פעולה שתלויה בצורה מוחלטת בזמן ובמקום בו היא מופיעה וממנו היא נעלמת. כשהתערוכה ירדה, לא הייתי מסוגלת להמשיך יותר עם סוג העשייה הזאת. הרגשתי שיצרתי לעצמי פרקטיקה סדורה, בנק חומרים ואופן עבודה שיכולתי לעשות איתו כל מה שרציתי, יכולתי ליצור כל פסל מהחומרים האלה וזו הייתה מחשבה בלתי נסבלת מבחינתי. כבר לא היה שם שום דבר שאני לא יודעת, והרי הסיבה בגללה התחלתי לעשות את הפסלים הקונסטרוקטיביים הכאוטיים האלה הייתה שרציתי לעשות פסלים שאני לא יודעת איך הם יראו, שאי אפשר לתכנן אותם עד הסוף. הכל היה תלוי בחומר ובהתנהגותו ברגע האמת. אז כשהגעתי לרמה כזו של שליטה, כבר לא ראיתי סיבה להמשיך, וככה יצא שהתערוכה האחרונה שעשיתי בישראל לפני שנסעתי הייתה תערוכה של רישומי עיפרון קטנים ופיגורטיביים. הניתוק מישראל נתן לי חופש להרחיק עם המחשבות האלה.

שחר יהלום, "ינשוף עיוור", שמן על נייר, 2015

ואיך הרגשת כשעשית משהו שלא תופס מקום?

מדהים. הרגשתי כמו ילדה קטנה שמישהו הראה לה שאפשר לעשות אמנות. זה רגע נורא חשוב בעיני, רגע שמאיר על הפרספקטיבה שאני מדברת עליה.

גדלתי בבית עם אמן, אבא שלי פסל, בספריה בבית היו ספרים של בויס. גדלתי עם תפיסה ברורה של מהי אמנות עכשווית מתוך פרספקטיבה מיניאטורית: מודרניזם ופוסט מודרניזם, זהו. אמנות רלוונטית הייתה הדבר הזה, מלביץ׳, הריבוע השחור, הלבד של בויס והברזל של סרה, מיצבים ואמנות קונספטואלית וחלל הגלריה, כל ההיבטים והפלטפורמות וכל המנגנון של עולם האמנות העכשווי. הרגשתי שזה כבר לא מתאים לי, רציתי שאמנות תהיה דברים אחרים. הבנתי שזו פרספקטיבה של מאה שנים, שהתפיסה הזו היא גרגר אבק ביחס להיסטוריה ושלאורך השנים אמנות הייתה אלפי דברים אחרים. הבנתי שאני יכולה לבנות עכשיו אובייקט כשהערכים שמובילים אותי הם הערכים שהיו חשובים למי שחי לפני 700 שנה, והבנתי שאם אני בונה את האובייקט מתוך השקפה כזו והוא רלוונטי מבחינתי אז הוא יהיה אמנות עכשווית טובה ומעניינת. ואין סיבה לעשות את העקב בצד אגודל הזה של מה עשו אתמול ומה אני אעשה היום, איך אעשה את הדבר הבא. הבנתי שאני יכולה לקפוץ אחרת, לא לחשוב מה הדבר הבא אלא לחשוב מה כבר לא רלוונטי ולעשות אותו, לגרום לו להיות רלוונטי שוב.

השנים בהן לא פיסלתי היו מאד משמעותיות כי תמיד הייתי פסלת. גם כשרשמתי חשבתי על החוויה של הפיסול, מה מעניין אותי בפיסול. בשנים ההן פתאום לא הבנתי מה רלוונטי ולא הצלחתי לפסל. ניסיתי למצוא את המקום הכי ראשוני של האמנות, לפני שקנינו חומרים בטמבור ועשינו סקיצות, איפה נמצא הרגע הכי ראשוני שאמנות יכלה להתקיים בו, ומבחינתי זה משהו שקודם צריך להרגיש ורק אחר כך אפשר לנסח אותו. וכשמרגישים אותו אי אפשר להתווכח איתו.

ומה את מרגישה?

רצון שמתעורר פתאום. הדבר הכי עקרוני ביחס לאמנות הוא שיש לך תשוקה למשהו שפתאום מתעורר וזה לא דבר מובן מאליו. התשוקה הזו גורמת לך לעשות פעולה בעולם והפעולה הזו בעולם נובעת מתוך רצון לשתף, לשתף את העולם, לשתף בתשוקה הזו שהייתה לך והצליחה לייצר את הרצון הזה, אפילו לשתף את עצמך. כי עד שלא מוציאים את זה החוצה אי אפשר לעמוד מול זה. מוציאים את הדבר החוצה כדי לעמוד מולו. אחר כך מגיע הרצון שעוד אנשים יעמדו מול הדבר שהוצאת.

זה הוביל אותי למסקנה שעד אז כל תהליך העבודה שלי היה בנוי על הפשטה, ובבסיס ההפשטה יש הסתרה. הבנתי שאמן לא צריך להסתיר כלום, וחייב להיות הכי חשוף וגלוי. כל דבר שהוא מתבייש להראות, הוא צריך להצליח למצוא את הדרך להראות בכל זאת, אחרת זה ויתור עצמי, אחרת הוא לא מוציא החוצה את מה שיש לו בפנים.

שחר יהלום, "חיות", גבס ודיו, 2014

אז עבדת עם הפשטה, שהיא הסתרה, ואז הבנת…

שאני צריכה להפטר מזה. רציתי שיבינו בדיוק למה התכוונתי.

עזבתי את הארץ כדי לא להציג תקופה. ניסיתי להבין מה אני עושה, מה האמנות שלי ברמה הכי ראשונית. רשמתי בעיפרון על נייר שלא עולה על גודל של A3. והכל מהראש, לא מהתבוננות. רישום מהזיכרון קשור לעניין שלי בפיסול, זו פעולה שמכריחה אותי לרשום כשהעבודה המנטלית שאני עושה היא לא אופטית, היא לא קשורה בראיה אלא בזיכרון או בדמיון, שהוא הרבה יותר חושני ופיזי ופחות אופטי.

ברגע שהתחלתי לעשות דימויים פיגורטיביים עלתה שאלה מאד משמעותית לגבי הייצוג של חיות וחיים, כל דבר חי, שתמיד תמיד יכול להיות גם מת, איך החיות הזאת מיוצגת בפסל דומם. זו שאלה מעניינת מבחינת ההיסטוריה של הפיסול, בהקשר של מצבות ופסלי מצבה.

עד המאה ה-20 פיסלו רק חיים, פסלים של אנשים, חיות ואלים. רצו לתת צורה נצחית לכוח החיים, נוכחות קבועה לדבר חי, זמני ודינאמי. רק במאה ה-20 התחילו לפסל דוממים, כלומר, זה דבר חדש. לכן פסלי מצבה כל כך מעניינים, כי אלו פסלים של אדם מת. מפסלים את הדמות של האדם כשהוא כבר דומם בכל מקרה. כשאת רואה פסל של אדם, איך את יודעת אם הוא חי או מת? הרי פסל הוא תמיד מת. אז יש כל מיני סממנים, האדם עומד או שוכב, עיניים פקוחות או עצומות. המצבים שמסקרנים אותי הם מצבי הביניים, כאשר לא ברור אם הדמות המפוסלת חיה או מתה. כך התחלתי לפסל חיות שמתחזות למתות, מזגזגות בין החיים למוות.

אבל חי או מת זה דיכוטומי, לא?

זו הדיכוטומיה הכי מובהקת ודרמטית שיש, תמצית היחסים שבין הפסל לבין האובייקט שהוא מפסל, אבל בפועל היחסים האלה הרבה יותר מורכבים. מעניינים אותי הרגעים בהם הסדר הזה מופרע, כשהחי עושה את עצמו מת, או שהוא פסל של חיה, או שהוא ישן. חי/מת זו סקאלה. אני מדברת על מת לא רק כמצב קליני אלא גם כמצב נפשי. עכביש שמשתבלל ועושה את עצמו מת לא חי כמו איילה שבורחת מנמר שבא לטרוף אותה. אלו רמות שונות של חיות שהן גם רמות שונות של התנגדות. גם כשאת קמה בבוקר את נמצאת כל פעם ברמה אחרת של חיות. לפעמים את חיה בטירוף ולפעמים את חצי מתה. וגם שינה, זו רמה אחרת של חיות. אז מצד אחד יש קשר לרמות של חיוניות ומצד שני ליחסי כוחות עם הסביבה. למשל, אדם שנמצא תחת דיכוי חי בצורה יותר מצומצמת מאדם חופשי. גם זו דוגמא לסקאלה של חי/מת.

הפסל הראשון שעשיתי (בסדרה ״חיות״) היה ראש שמעליו עומד ינשוף ומעליו קופץ חתול. פה יש זיקית ששוכבת על הגב, ומעליה ראש (אדם), ומעליו עומד ינשוף ומעליו קופץ חתול. אז בואי נניח שכולם חיים. הזיקית, אם היא הייתה חיה ומישהו היה מניח עליה את הראש, היא הייתה נושכת אותו והוא לא היה יכול להשאיר שם את הראש. האיש, אם הוא היה שוכב ככה בשדה והיה נעמד עליו ינשוף ותוקע לו ציפורניים בעיניים ובפה, נראה לי שמערכת היחסים ביניהם לא הייתה מחזיקה. והחתול היה טורף את הינשוף! לא קופץ מעליו. אבל בפסל הם יכולים לחיות יחד, לגעת אחד בשני, להיות מאורגנים בחומר אחד. ואז אני יכולה להתחיל לפנטז שמישהו שם ראש על הזיקית והיא נבהלת אז היא מתחזה למתה. והראש הוא פסל של ראש והינשוף עומד על הפסל, וככה אני חושבת על העבודות האלה. אז מי חי ומי מת? מי אנושי ומי חיה? זו גם מן סקאלה, ההגדרה של ויטאליות ואנושיות מול חייתיות.

יש לי שאלה שקשורה להתחלה של השיחה שלנו. ביחס להבנה הזו, שצריך לעשות אמנות לא מתוך ידע אלא דווקא לעשות מה שנראה היום לא רלוונטי, לא לנסות להקשיב לרוח הזמן, איך יש לך בכל פעם בטחון שזה שאת עושה משהו שלפני רגע לא היה נראה לך כמו אמנות, יעבוד כאמנות? איך את בטוחה שגם הפעם זה לא ייפול בצד הלא נכון של הגדר?

אין גדר. הגדר היא פיקציה.

אז אין פחד?

יש פחד כל הזמן. אבל בסופו של יום אני חושבת שהכל עניין של כנות. האם את כנה עם עצמך, האם הדבר הזה באמת מסקרן או מטריד אותך או שאת מייצרת מופע אסתטי. אם זה אמיתי אז האמת שם ואז גם האמנות שם. הגרעין הראשוני צריך להתחיל ממקום של תשוקה, ותשוקה היא דבר לא מדובר.

הפוסט בלי להסתיר דבר הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 06.08.19

$
0
0

למוז"ה, אגף החינוך במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, דרושים/ות מדריכים/ות לחוגי אמנות לילדים ולנוער

נדרש: ניסיון קודם בהדרכת חוגי אמנות לילדים ולנוער במוסדות מקבילים והשכלה בתחום האמנות.

העבודה בשעות אחר הצהרים.

תחילת עבודה בחודש ספטמבר/אוקטובר 2019.

נא לשלוח קו"ח עד שבת, 10.8.19, לדוא"ל: office@herzliyamuseum.co.il



״אורח:רוח״ / מעיין שחר

הגלריה בבארי

פתיחה: חמישי, 8.8.19, בשעה 18:30
נעילה: 31.8.19
שיח גלריה: שבת 10.8.19 בשעה 13:00

מעין שחר, בוגרת מצטיינת של המחלקה לעיצוב קרמי וזכוכית בבצלאל, פותחת תערוכת יחיד ראשונה בגלריה בבארי. מיצביה ההיברידיים נוצרים בהשפעת סביבתה: נוף מדברי ושקט ואורבניות תוססת, ומגלמים בתוכם את החיפוש אחר חיבורים בלתי אפשריים והמתחים המתקיימים בין טבע ותרבות מעובדת, בין סטטיות לתנועה. התערוכה משלבת מגוון חומרים טבעיים וסינטטיים בפלטת צבעים מצומצמת, חלק מהמיצבים נייחים וחלקם מסתובבים על צירם באופן סימולטני ובמקצבים שונים. חומרים טבעיים ששחר מוצאת בסביבתה הקרובה מתחברים עם חומרים תעשייתיים כמו בדים, גומי ומנועים, ויוצרים גופים פיסוליים הנדמים כאילו קמו לתחייה.

בשעה 19:45 יתקיים ברחבת הגלריה מופע אילתור: אופיר קותיאל (קותימן) על הקלידים, אלרן דקל – בס, אמיר ברסלר – תופים, ספי ציזלינג – חצוצרה. וכמובן – שתיה חמה, בירות ונשנושים, באווירה קיצית ותוססת.

מעיין שחר



״BAUNOW״

New Perspectives Exhibition

Celebrating 100 Years of Bauhaus
בית הנסן, מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה ירושלים

פתיחה: חמישי, 15.8.19, בשעה 19:00
נעילה: 14.9.19

הנחיה: דנה בן שלום, גלית שבו, סברין ווכר, ביאנקה הרלו, נטאשה מויזר
אוצרות: דנה בן שלום, גלית שבו
עיצוב גרפי: רננה עירשי

במלאת מאה שנים להקמת בית הספר ״באוהאוס״, הפגיש פרויקט ״BauNow״ מעצבים-חוקרים מהתואר השני לעיצוב תעשייתי באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל ומאוניברסיטת אנהאלט למדעים יישומיים בדסאו. בסדנאות משותפות ועשייה קבוצתית ואישית, רקמו המשתתפים תערוכות בישראל ובגרמניה. התערוכות מציגות עבודות עיצוב שיצרו המשתתפים יחד ולחוד, העוסקות ברלוונטיות של רעיונות הבאוהאוס כיום: מה ניתן ללמוד מהם, מה ניתן לעדכן או לשמר מהם.

התערוכה, ״BauNow: New Perspectives Exhibition״, תוצג לראשונה כחלק מאירועי הקיץ בבית הנסן, אשר יתקיימו השנה בסימן מאה שנים לבאוהאוס. לצד פעילויות שונות באותו נושא, שיתקיימו במתחם בסוף חודש אוגוסט, חלק ממשתתפי התערוכה גם יקיימו סדנאות ויובילו ויעצבו פעילויות אינטראקטיביות ומשתפות קהל לציבור הרחב.

באוקטובר הקרוב תנדוד התערוכה לשבוע העיצוב בברלין, שם תוצג בקולטורפורום במוזיאון לאומנויות דקורטיביות, כחלק מתערוכת הדגל של שבוע העיצוב הגרמני, המציין גם הוא מאה שנים לבאוהאוס.

מציגים: מיכל אביתר, עדן אוחנה, פיליפ אולריך, תמרה אפרת, מוניק דנווידג׳ג׳ה, שארה האוז, קריסטין וילדרמן, טליא ינובר, שאול כהן, קלאודיה נונז, מאוריציו סוסה נורנה, ענת סבר, מעין פסח, ליסה מדלין פטזולד, מאי קסירר, איזל ווגה רמוס.

הפרויקט התאפשר בזכות תמיכתה של קרן פורום העתיד ישראל גרמניה.

לאיוונט בפייסבוק

מעיין פסח



״ארץ ישנה״ / אלישבע סמית

כברי, גלריה שיתופית יהודית ערבית, קיבוץ כברי

פתיחה: שבת, 10.8.19, בשעה 13:00
שיח גלריה בהשתתפות נוגה קדמן: שישי, 6.9.19, בשעה 12:00
אוצר: יאיר ברק, אוצר מלווה: אבשלום סולימן

אלישבע סמית מצלמת אתרים בהם שכנו כפרים ערבים עד שנת 1948. בהיעדר עקבות למקומות יישוב אלה, היא מצלמת את מה שאיננו. על כן, התערוכה ״ארץ ישנה״ מתרחשת במקומות שסומנו זה מכבר במפות השיכחה. תצלומיה של סמית יפים במידה שהם קשוחים וחסכוניים. כשהיא מצלמת עץ חושחש עמוס פרי כתום, עומד לבדו בין עצי דומים אפורים, היא אינה מצלמת נוסטלגיה אלא את הבלתי אפשרי.

"איקרית, הבית של יעקוב", אלישבע סמית

הפוסט רב ערב 06.08.19 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

נלקחה זמנית

$
0
0

שלום רננה נוימן. האם תוכלי להציג את עצמך?

אני אמנית, אוצרת ומפיקה. לפני שלוש שנים עברתי לארה״ב כדי ללמוד תואר שני ברטגרס, ומאז שסיימתי ללמוד אני גרה בברוקלין ומנסה להקפיד על ביקורים בארץ: בסוף יולי השתתפתי בברבור b&b. אני עובדת עם moving image על כל סוגיו: וידאו, מיצב, אנימציה, פסלים קינטיים, טקסט. דבר נוסף שחשוב לי הוא שיתופי פעולה, בין אם יש לי תפקיד רשמי בהם, כמו אוצרת או מפיקה, ובין אם התפקיד שלי הוא לתמוך בעשייה של אמנים וחברים עם ביקורי סטודיו, עזרה בעריכה וצילום או כל דבר אחר.

יש לך תערוכה חדשה בברוקלין, מה נראה בה?

בתערוכה, שתיפתח בספטמבר בקונסטראום ברוקלין, נפלה בחלקי הזכות לשתף פעולה עם שתי אמניות נפלאות: נעה גינצבורג ואמרה קאוסביץ׳. התערוכה היא הזמנה להתנסות בדרכים שונות לחוות אמנות באופנים לא צפויים ודרך האמנות את העולם. הפרויקט התחיל משיתוף פעולה של אמרה ונעה, ואני הצטרפתי כאמנית ואוצרת. יחד ניצור סביבה וחלל שמעודדים אינטימיות ומצבים של שינויי צורה ותודעה: פסלים רכים-לבישים של אמרה, אובייקטים ועבודת מיצב של נעה שמכוונת את המבט של הצופה ומשנה את הפרספקטיבה, ואנימציות שלי, המבטאות שינוי צורה ותודעה בין העולם האמיתי לווירטואלי. כמי שאוצרת את התערוכה, יש לי גם הזדמנות לכתוב את הטקסט, שזה אחד מהדברים האהובים עלי.

העבודות שלך עוסקות במקומות ספציפיים, עם ההקשרים ההיסטוריים והחברתיים שלהם.

העבודות שלי מתחילות ממפגש עם מקום או מסיפור על מקום. אני הולכת וחוקרת את הלוקיישן הזה באמצעות המצלמה שלי ובעזרת מחקר ושיחות עם אנשים שקשורים אליו. בתהליך העריכה אני מנסה להנכיח את מגוון ההיסטוריות שהאתר מכיל בו-זמנית, וזה בתורו שולח אותי לצלם שוב, לכתוב עוד ולמצוא טקטיקות שינכיחו את ״רוחות הרפאים״ הללו בחלל, בין אם באמצעות שימוש בטכניקה של הקרנת מספר קטעי וידאו אחד על השני באופן שיוצר שכבות והסתרות, בין אם באמצעות הקרנה של אנימציות שמנסות להנכיח את המנגנונים הפסיכולוגים של הדחקה ויצר. אלו לופים של טרנספורמציה שמובילים בחזרה לנקודת ההתחלה. אני משתמשת גם בטקסט וסאונד שפעמים רבות נוגדים אחד את השני. הטקסט נמצא שם כמרכיב יותר שכלתני אך גם חסר צורה, ואני נהנית מכך שבאנגלית אפשר לכתוב בצורה חסרת מגדר. הסאונד הוא החלק הרגשי יותר, שמצליח לייצג את מה שלא ניתן לומר ולתת משמעות לדרך בה אנחנו ממקמים את עצמנו פיזית בחלל וגם מנטלית-תרבותית, מה שמשפיע על ההבנה שלנו את המרחב סביבנו מבחינה סוציו-פוליטית.

אחת העבודות האחרונות שהצגתי נקראת ״Temporarily Removed״. היא צולמה במוזיאון רוקפלר בירושלים ובמט קלויסטרס במנהטן, שני מוזיאונים שנבנו על ידי משפחת רוקפלר על פי מבנה של מנזר, ועוקבת אחרי פסל בעל ששה ראשי נשים. זוהי עבודת ווידאו חוצת זמנים ויבשות, בה הנשים חולמות על מקומות אחרים. מה שמוביל את העבודה הוא הניסיון לפצח מה זה להיות temporarily removed: מה זה להיות אובייקט שנלקח במסגרת פרויקט אימפריאליסטי למוזיאון, להיות חלק ממוזיאון שעבר ידיים בין משטרים שונים והמשמעות שכל משטר נותן לאובייקטים שבו, מהי המשמעות של שימור ושחזור וכיצד הם משפיעים על האובייקט וההבנה שלנו אותו, וכן הלאה. בעברית העבודה נקראת ״נלקח זמנית״, שם שמכיל בתוכו אפילו יותר אלימות וקונפליקט. בחרתי להשתמש דווקא בפסל הספציפי הזה מכיוון שבעבר הוא ניצב בראש כיפה והנשים הסתכלו מטה. הוא נלקח מחירבת אל מפג׳ר, צפונית ליריחו. כשהוחלט להציב אותו במוזיאון הן הוצבו על הרצפה, כשמבטן מכוון לתקרה וצדדיהן מכוסות במבנה תומך. מבחינתי, עכשיו הן יכולות להיות בכל מקום ולראות הכל.

רננה נוימן, Temporarily Removed, P1, DAYDREAMING, מיצב וידאו, 2019

בתערוכה הקרובה, את גם האוצרת. איך עובד המעבר בין אמנית לאוצרת מבחינתך? הזכרת שאת גם מפיקה ומלווה אמנים בתהליכי עבודה כבר הרבה שנים. איך זה משפיע על תהליכי העבודה שלך?

אני מרגישה שכל השלושה קשורים יחד בצורה שאי אפשר לנתק. כשאני עובדת עם אמנים אחרים כמפיקה או אוצרת, הטקטיקה היא אותה הטקטיקה שבה אני ניגשת לעשייה האמנותית שלי. אני שואלת מה הסיפור שרוצים לספר ומה הדרך הטובה ביותר להשתמש בחלל הנתון או איך לייצר חלל בצורה שתגרום לו להפעיל את הצופה.

כמפיקה, מדובר על שיתוף פעולה אינטנסיבי. אני מביאה את היכולות האמנותיות והטכנולוגיות שלי, כמו גם הארגוניות, לעבודה קרובה עם האמנית. נוצר דיאלוג עמוק שמוביל לתהליכי עבודה ומחשבה חדשים.

כאוצרת התהליך דומה, אבל הדרייב, או השאלה שמובילה את התערוכה, מגיעה ממני או מהבנה שיש קבוצה של אמנים שביחד יכולים לגלות ולייצר משהו חדש שמשתמש בסך חלקיו למשהו חדש ולא צפוי.

תערוכות כאלה מתפתחות בצורה אורגנית, מתוך היכרות עם אמנים והבנה שיש משהו בעשייה שלנו שמסתובב סביב איזה גרעין או שאלה, ושהיחס בין העבודות יכול לגלות משהו על מה שלא ניתן להגדיר.

שיתופי פעולה זאת אחת הפעולות המפרות ביותר שאני יכולה לעשות. מעבר לכיף של העשייה והשיח עם האמנים, עבודה משותפת מפעילה ומקדמת את הביקורתיות כלפי העבודות שלי וגורמת לי לחשוב ולעבוד בגדול יותר. כאמנים, אנחנו נמצאים פעמים רבות לבד בסטודיו ונתקעים במעין תיבת תהודה עם המחשבות שלנו. הרבה יותר כיף ומפרה לעבוד עם עוד אנשים. שיתופי פעולה כאלה הם קריטיים למציאת פתרונות ולהתפתחות.

העבודה ״נלקח זמנית״ שהזכרת השתתפה בתערוכה שאצרה קרה ווקר, במסגרת קבוצת מחקר שהיא הובילה באוניברסיטת רטגרס בשנים האחרונות. זה היה פרויקט מרתק בחוויה שלי כמבקר בתערוכה. תוכלי לספר איך היה להשתתף בו?

כשלמדתי ברטגרס הייתה לי הזדמנות להשתתף במשך שנתיים בקבוצת מחקר שהאמנית קרה ווקר הובילה בנושא ״זיכרונות, אנדרטאות ומצבות״ (Memories, Monuments, and Memorials), נושאים שמעסיקים ומובילים את העשייה שלה וגם את שלי, גם אם בדרך שונה וכמובן בהתייחסות להיסטוריות שונות לגמרי. היא מתייחסת לעבדות וליחסי שחורים/לבנים בארה״ב ואני מתייחסת למצב הפוליטי בארץ, החל מהניסיון להבין מה המשמעות של שייכות למקום, איך אג׳נדות פוליטיות מבנות את המרחב, מה אנחנו בוחרים לראות במרחב הציבורי ומה אנחנו בוחרים להדחיק. כל שנה הייתה מוקדשת למקום אחר. הראשון היה אטלנטה, ולאחר מכן ניו אורלינס. נסענו לטיול מחקר של כמה ימים, ובסוף כל שנת מחקר הצגנו תערוכה או אירוע פרפורמנס עם עבודות שנולדו מתוך המחקר והעשייה המשותפת של חברי הקבוצה.

לפני מספר חודשים הציעו לחברי הקבוצה להשתתף בתערוכה שתסכם את שלוש השנים בהן היא התקיימה. השנה האחרונה הייתה אחרי שסיימתי ללמוד וחקרה את ניו ג׳רזי, היכן שאוניברסיטת רטגרס ממוקמת. התערוכה השתרעה על פני קומה שלמה בברוקלין ארמי טרמינל, מבנה ענק שהיה שייך לצבא האמריקאי, ממנו נשלחו בעבר ציוד וחיילים למלחמות בכל רחבי העולם. החלל העצום הציע מקום כמעט בלתי מוגבל לעבודות שלנו. אני בחרתי להציג שם את ״Temporarily Removed״ על לוח שממוקם במרכז החלל.

זאת הייתה הזדמנות נפלאה ללמוד על תהליכים של הבניית זיכרון, הבניית נרטיב לאומי, הדרה והכללה, לא רק מווקר אלא גם מהחברים האחרים בקבוצה, שהגיעו מכל רחבי ארה״ב והעולם. מהשיחות האלו עלו קווי דמיון לגבי האופנים בהם מדינות מייצרות תחושת שייכות, מי נדחף החוצה ולמה, ומצד שני עלו גם התנאים הספציפיים של כל סיטואציה והעובדה שיש קשיים שלא ניתן לתרגם באופן מדויק לתרבויות ושפות אחרות. החוויה הייתה של נדיבות ופתיחות מאוד גדולה מצד אחד, ואינטנסיביות של עשייה ומחשבה מצד שני.

רננה נוימן, סטיל מתוך Self loading, 2019

כאמנית שעובדת בישראל וניו יורק, איך מערכת היחסים בין המקומות משפיע עליך?

זאת שאלה מעולה ואחת שאני עדיין מנסה לנסח לעצמי את התשובה עליה. שני המקומות מלמדים אחד על השני, הם לא פועלים תמיד כניגודים או כעולמות מקבילים. יש תחושת מרחב שונה בכל אחד מהמקומות שקשורה לגבולות והכלה. קווי האופק מאוד שונים, מה נמצא בתוכם ומה מעבר להם, מה מוכר וניתן להשגה ומה נשאר מחוץ להישג יד.

האמת שמה שמעניין אותי במיוחד במערכת היחסים הזאת אלו הדברים שאנחנו לוקחים כמובן מאליו, מה שלא צריך להסביר. למשל, המטען התרבותי שנמצא בבסיס ההבנה שלנו את המרחב הציבורי. מעניין אותי לשחק עם זה, עם טעויות תרגום מכוונות, עם הפשטה של סיפור מסוים שפותחת פתח לצופה לייצר לעצמו משמעות חדשה. לראות איך אותה עבודה פועלת בדרך שונה על קהלים במקומות שונים: עם מה הם מזדהים, מה מפתה אותם ומה זר להם ושולח אותם לשאול שאלות נוספות.

הפוסט נלקחה זמנית הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

בין חורבן להצלה

$
0
0

גלריה דנה בקיבוץ יד מרדכי היא מקום בתוך מקום; בעת ובעונה אחת שייכת למקום בו היא נמצאת וגם פלא קטן ממקום אחר. התכונה הזו, נדמה לי, מאפיינת לא פעם גלריות בקיבוצים. אם הגעת לגלריה דנה בבוקר חם במיוחד, שאפשר לקרוא לו ארצישראלי ואפשר גם לא, הקוטביות הזו מורגשת ביתר שאת. כשנכנסתי לגלריה הרגשתי שיצאתי מהמציאות המאובקת של החוץ ועברתי למישור התייחסות אחר. הארכיטקטורה החסכונית של המבנה יוצרת את האפקט הזה במינימום אמצעים. הגג המעוגל המְקרה את מחצית המבנה, למשל, מזכיר קסרקטין מימי המנדט הבריטי, עכשווי וישן בה בעת. הקיטוע החד בין הפנים לחוץ מדגיש את מה שקורה לא פעם בתערוכות בגלריה הזו, והוא שיקוף של המקום (ישראל, נגיד) דווקא באמצעות הרחקת המבט מהסביבה המיידית, מיד מרדכי, מ״הקיבוץ״ ככלל.

בכניסה ל״חייב להיות מלאך״, תערוכת היחיד של חניתה אילן, שמתי באוזניות את ״The Sound״ היפהפה והמורבידי של להקת ״Swans״. בחרתי דווקא בקולו העמוק של מייקל גירה ללוות את השעה שביליתי בגלריה ולא בשירתה הנקייה, המלאכית, של אנני לנוקס,  ששירה, ״There Must Be an Angel״, נתן לתערוכה הנוכחית את שמה. בדיעבד, החיבור הזה קלע למשהו ברור מאוד המפציע בתערוכה ומתוכה, ובדרך מהדהד כמה מהחזקות של הציור של אילן.

מראה הצבה מתוך "חייב להיות מלאך", חניתה אילן, גלריה דנה, 2019, צילום: ברק רובין

הנה כמה סיבות למה כדאי לכם לנסוע עכשיו, דקה אחרי תשעה באב, לקיבוץ יד מרדכי בכדי לראות את ״חייב להיות מלאך״. הראשונה נסיבתית ופשוטה: התערוכה תינעל בשבת הקרובה (18.8). תשעה באב רלוונטי כאן בגלל שזו תערוכה שיש בה חורבות, וממילא כשמתבוננים בסוג הציור שאילן עושה באים לידי הרהור, וההרהור הזה לוקח אותך למחשבות על הריסות ועל חורבן, דברים שאיכשהו תמיד רלוונטיים לחיים כאן. הסיבה השנייה גיאוגרפית: חבל לכיש, שיד מרדכי ממוקם בו, הוא פיסת ארץ שיפה וחשוב לבקר בה מידי פעם, אם אתם לא נוהגים לעשות זאת בדרך כלל. הקיבוץ ממוקם על קו התפר העדין המאפיין את הרצועה הפנימית של דרום מישור החוף; אשקלון לצפונו, רצועת עזה בדרומו. בין לבין, זה מה שפיסת הארץ הזו הייתה תמיד וכנראה תהיה עוד שנים ארוכות. בין לבין. כולם כאן בין לבין, לחוצים במכבש של צוק העתים. אבל זה כבר עניין לרשימה אחרת.

הסיבה השלישית היא בברור התערוכה עצמה, והמסלול שהיא יוצרת בין הפנים, עולם הציור, ובין החוץ של המציאות הפוליטית, המקומית, הגלובלית. זוהי תערוכה קטנה ומהודקת, כעשרה ציורי שמן על נייר מודבקים, בתבונה רבה, על לוחות עץ, מה שמשנה את הנוכחות הגופנית שלהם ומקרב אותם לפאנלים הרנסנסיים המצוירים, שנראה שמשמשים כתקדים ונקודת התייחסות. אילן מתרגמת דימוי של מלאך, שמקורותיו רנסנסיים בבירור, לתוך שתיים מהעבודות. היא מציירת מתוך תצלום של חורבות מקדש פלמירה שהופצץ בידי דאע"ש בסוריה, בעקבות דימוי של החור שנפער בכותל המערבי בערב תשעה באב בשנה שעברה, לאחר שאבן גדולה ניתקה ממנו. עוד מופיעים בציורים יונים, סבך צמחי, גולגולת ראם, וזוג כנפיים הממוסגרות כדיפטיך. עיצוב החלל והתאורה, כולל צביעת הקירות בכחול עמוק, מהדהדים את הסקאלה הצבעונית הבסיסית של הציורים, מעמיקים את תחושת החלל של הגלריה ושולחים אותנו לחשוב על בזיליקה מעוטרת באיזו כנסיה כפרית באיטליה. כל זה מראה את האמביציה של אילן כציירת, את יכולתה לחשוב על העומק ההיסטורי של הציור, של מלאכת הציור. האוצרות ועיצוב חלל התערוכה מחדדים את ההגשה של הציורים כציורים החושבים אופק דתי או פולחני אבוד, שניטל מהם למפרע כאפשרות.

"מכפיל הכח", מראה הצבה מתוך "חייב להיות מלאך", חניתה אילן, גלריה דנה, 2019, צילום: ברק רובין

זו לא תערוכה העוסקת בתיאולוגיה. היא עוסקת בראש ובראשונה בציור ובמלאכת הציור, אבל מעניין לחשוב באמצעותה על סוגיות של מה שאפשר לקרוא לו ״תיאולוגיה של ציור״. שברים נוכחים במחזור הציורים הנוכחי של אילן הן כדימויים (ושברי דימויים) והן באופן שבו היא יוצרת אותם כהדים או כחורבות של ציור. מבחינה זו הריקוד שמבצעים הצורה (האופן, הטכניקה) והתוכן, שבאמנות טובה אינם נפרדים זה מזה, הופכים את התערוכה לא רק ליפה אלא גם למעניינת ביחס למחשבת הציור או למחשבה על ציור.

הציור מתוך צילום וההתמקדות בשברי דימויים ממקמים את האמנית בתוך מסורת של ציור ישראלי משכּילי שהתפתח כאן ב-25 השנים האחרונות, בעיקר מתוך האקדמיות לאמנות. לציירים שונים מאוד זה מזה דוגמת איציק ליבנה, יהושע בורקובסקי, לארי אברמסון ואפילו אלי פטל (אם כי במובנים אחרים), הפועלים או פעלו כמורים בבצלאל, במדרשה ובשנקר, יש השפעה עמוקה על מחשבת ״הציור כחורבה״ בגרסתה הישראלית. די הרבה ציירים צעירים ינקו את העיסוק הזה בתחיית הציור מתוך מותו כחלק מהתזונה הבסיסית שלהם. במופעים הטובים שלה, זו מסורת המייצרת ציורים מתוך עיון היסטורי וריחוק תרבותי, ומנסה להתחבר דווקא אל השאלה ״מה נשאר לנו, בפרובינציה?״, כלומר, לשאלה איך נראה ציור ישראלי. פעמים אחרות, העבודה מתוך חורבתו של הציור ״המת״, רגע שהיה נכון לדורות קודמים של אמנים-מורים אבל אינו מובן בהכרח לציירים צעירים, היא עילה לייצורם של עוד ועוד מתים-חיים, ציור הנוטה לעצלנות ולחוסר מיקוד. אם הציורים ב״חייב להיות מלאך״ היו מצוירים רע לא היה טעם לכתוב עליהם, אבל אילן היא, כאמור, ציירת מיומנת שמצליחה ללכת מעבר לחומרי הגלם הדימויים שבחרה ולהצביע על מציאות הציור באופן שגורם לנו לחשוב על גם המציאות בתוכה הוא מתקיים.

חניתה אילן, "דקה לגאולה", 2019, שמן על נייר מודבק על עץ, צילום: איילת רוטמן

רוית הררי, אוצרת התערוכה, כותבת על העולם שאילן יוצרת בטקסט הפורש את נקודות ההתחלה שלה ואת הדימויים הצילומיים עמם עבדה. זהו במידה רבה גם טקסט פרשני המתאר את מכלול התערוכה כעוסקת "…בתהליכי שבר וריפוי, מבחינה רעיונית, צורנית וחומרית". השימוש במה שהררי קוראת ״איקונות דתיות וחילוניות״ ובדימויים הלקוחים מהקשרים פולחניים שונים ורחוקים אלה מאלה ממקמים את התערוכה בין סכנת החורבן להצעה לגאולה. זהו כמובן תיאור של איך עושים ציור, תיאור של ציור כמלאכה פתוחה, מלאכת סיכון, בין חורבן להצלה. הבין לבין הזה עקרוני לציור של אילן והוא לטעמי סוד כוחו. זהו ציור של אנדרפיינטינג (underpainting) כפול. אנדרפיינטינג היא הטכניקה הרנסנסית של בניית הציור בשכבות: רישום הכנה על מצע של צבע מדולל, עליו ציור בשכבת בסיס מונוכרומטית העשויה צבע אחד בסקאלה טונאלית (כהה-בהיר), ועליה ציור בפלטה צבעונית מלאה שאמורה לשוות לעולם המצויר נטורליזם, כזה שהעין מזהה בו כנף, תפוח, דמות. אילן עוצרת את מלאכת בניית הציור בשלבים שונים, משאירה את השכבות השונות חשופות. חלק מהציורים ״מנוגבים״, כלומר מתחילים בשכבת צבע עבה שהדימויים נמחקים מתוכה בעזרת מדלל, כמו ב-״מכפיל הכח״, דיפטיך ציורי הכנפיים. בטקסט מתוארת הגישה הבסיסית הזו כקשורה להכשרה של הציירת כארכיאולוגית, בגלגול קודם שלה. אלו, אם כן, ציורים שנעצרו באמצע תהליך הבניה (או הקריסה) שלהם, ציורים שנחפרו מתוך החומר המכסה את הדימוי, או לחילופין, ציורים המראים לנו את השלד שמתחת לעורם. השימוש של אילן בירוק אמרלד (Emerald Green) לציור שכבת הבסיס, כמו הציור בגריעה של צבע, הם שני טריקים ידועים משיעורי ציור שנה א' אצל יהושוע בורקובסקי. כאן, בציור החורבות האקטואליות של אילן, הוא מוסיף איכות מוזרה, חיה-מתה, לדימוי המצולם-מצויר.

חניתה אילן, שליח ירוק, 2019, שמן על נייר (דיפטיך), צילום: איילת רוטמן

אם יש לציור, לעשיית ציור, איזה יסוד יהודי שאפשר לדבר עליו, אולי זו הדינמיקה שבין חומר חסר צורה ובין פיגורה הנבנית מתוך עיצוב המסה החומרית הזו. זהו אולי סוג של דיאלקטיקה של הציור, וכל מי שלמד ציור מסורתי מבין זאת לעומק: ציור, כל ציור, הוא גם לא כלום חסר צורה וגם ״העולם״. היסוד החזק ביותר בציורים של חניתה אילן קשור, לטעמי, במצעים המדוללים של צבע וטרפנטין המהווים את החומר הראשוני, את המצע היסודי של חלק גדול מהעבודות. על גבי הנהרות והגאיות המופשטים הנוצרים מתהליך אקראי למחצה של שפיכה והנעת צבע, מתחיל תהליך ההערמה או הבניה של הציורים. הריצוד הזה בין השכבות השונות של הציור, בין הכל ללא כלום שממנו הוא בא, חזק במיוחד בציורי היונים ״דקה לגאולה 3״ ו״יונים (בעקבות אפשטיין)״. המתח בין היש לאין, שהוא תמיד מנשמת הציור, מתמצה אולי בצורה העדינה ביותר בציור החורבות של פלמירה, שנקרא, כמתבקש, ״להתבונן בתמונה שכבר לא קיימת״. ב״חייב להיות מלאך״, האיכות של היות-בין-לבין היא נקודות חוזק שנוטעת את הציור במקום משלו, וממילא גם באזור הזה ובארץ הזו, שגם הם תמיד בין לבין.

חייב להיות מלאך / חניתה אילן
אוצרת: רוית הררי
גלריה דנה, קיבוץ יד מרדכי
נעילה: 18.08.19

הפוסט בין חורבן להצלה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לפרויקטים במרחב הציבורי מעיריית ירושלים

רב ערב 13.08.19

$
0
0

מייקינג – אוף / סדרת מפגשי סטודיו המתמקדים בתהליכי יצירה

בהנחיית מרב שין בן-אלון

סדרה מיוחדת של חמישה מפגשים, אחת לחודש, בימי ראשון בערב
בתאריכים: 19.5.19, 16.6.19, 14.7.19, 18.8.19, 15.9.19
קבוצה א': בין השעות 18:00-20:00
קבוצה ב': בין השעות 20:00-22:00

מסע בין סדנאות של אמנים ואמניות מרכזיים בשדה האמנות הישראלית היא אפשרות נוספת להתבונן באופיו המרתק של תהליך היצירה דרך עיניהם של יוצרים ויוצרות עכשוויים.

כל מפגש יתמקד בביקור סטודיו אצל אמן או אמנית אחרים ובפרויקט מכונן אחד שהיווה עבורם נקודת מפנה: ספר אמן, תערוכה מוזיאלית, שיתוף פעולה וכו’, שדרכו נתבונן לעומק בהיבטים השונים של ״איך הם עושים את זה?״: מהי נקודת המוצא של הפרויקט? כיצד מוגשת ההצעה לעבודה? מה הם ההיבטים הטכניים והפיננסיים? מתי מתרחשת פריצת דרך?

כל מפגש יכלול שיחה ודיון שמטרתם להקנות כלים להתבוננות, לפרשנות ולעבודה אישית.

המפגשים מתאימים לאמנים מתחומים שונים, לאוצרים ולשוחרי אמנות.

בהנחיית: מרב שין בן-אלון, אמנית רב תחומית הפועלת בארץ ובחו"ל. במקביל לשנים של הוראה כמרצה במוסדות מובילים, חוקרת ויוצרת כלים ושיטות לפתוח תהליכי יצירה במסגרות של סדנאות והנחייה אישית.

 

המפגשים יתקיימו בתל-אביב. מספר המשתתפים מוגבל! יש להרשם מראש.

מומלץ מאד להרשם לסדרה כולה או למספר מפגשים ולקבל הנחה, אך ניתן להרשם גם למפגשים בודדים.

נותרו מקומות בודדים למפגש הקרוב, שיתקיים ביום ראשון, 18.8.19, בסטודיו של האמנית מלי דה-קאלו.

לטופס הרשמה, כאן. לפרטים: 050-7449526

מפגש מייקינג אוף אצל טל ירושלמי, צילום: נעמי אבליוביץ



שישיית שי חזן /Good Morning Universe : הופעת בכורה!

קונצרטים במוזיאון בית ראובן, ג'אז חופשי ומוסיקה מאולתרת

שלישי, 20.8.19, בשעה 20:00

הבסיסט והמלחין שי חזן מציג את הפרויקט החדש ״Good Morning Universe״, לחנים אבסטרקטיים-פרימיטיביים שמדברים על תקווה, חמלה, התעוררות והקשבה, יחד עם הרכב נגנים המאפשר למוסיקה לקבל צורות חדשות בכל מפגש. האלבום ״Good Morning Universe״ ראה אור ב-2018 בחברת התקליטים ״No Business Records״ ומאז זכה להשמעות ברחבי העולם ולביקורות משבחות. בנוסף, חבר חזן לטריו האירופאי ״Bones״ שהקליט שני אלבומים בלייבל היוקרתי ״LEO״ והופיע ברחבי אירופה. חזן מנגן ומקליט עם הסקסופוניסט אלברט בגר בהרכבים שונים, בלהקת האפרו-גרוב ״סנדמן פרוג'קט״, ובהרכבים נוספים הנמצאים בחזית המוסיקה הישראלית.

שי חזן – בס, גימברי ולחנים; אלברט בגר – סקסופון טנור; אייל נצר – סקסופון טנור; עופר ביימל – תופים; חגי פרשטמן – תופים; אורח מיוחד: זיו טאובנפלד (הולנד) – קלרינט בס

דמי כניסה לכל מופע: 40 שקלים (כולל כוס יין)

הרשמה מראש בקבלה: 03-5255961

לפרטים נוספים: ציפי אדר, טל. 054-5584810  tzipyad@rubinmuseum.org.il

שי חזן



 ״BAUNOW״

New Perspectives Exhibition

Celebrating 100 Years of Bauhaus
בית הנסן, מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה ירושלים
פתיחה: חמישי, 15.8.19, בשעה 19:00
נעילה: 14.9.19

הנחיה: דנה בן שלום, גלית שבו, סברין ווכר, ביאנקה הרלו, נטאשה מויזר
אוצרות: דנה בן שלום, גלית שבו
עיצוב גרפי: רננה עירשי

במלאת מאה שנים להקמת בית הספר ״באוהאוס״, הפגיש פרויקט ״BauNow״ מעצבים-חוקרים מהתואר השני לעיצוב תעשייתי באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל ומאוניברסיטת אנהאלט למדעים יישומיים בדסאו. בסדנאות משותפות ועשייה קבוצתית ואישית, רקמו המשתתפים תערוכות בישראל ובגרמניה. התערוכות מציגות עבודות עיצוב שיצרו המשתתפים יחד ולחוד, העוסקות ברלוונטיות של רעיונות הבאוהאוס כיום: מה ניתן ללמוד מהם, מה ניתן לעדכן או לשמר מהם.

התערוכה, ״BauNow: New Perspectives Exhibition״, תוצג לראשונה כחלק מאירועי הקיץ בבית הנסן, אשר יתקיימו השנה בסימן מאה שנים לבאוהאוס. לצד פעילויות שונות באותו נושא, שיתקיימו במתחם בסוף חודש אוגוסט, חלק ממשתתפי התערוכה גם יקיימו סדנאות ויובילו ויעצבו פעילויות אינטראקטיביות ומשתפות קהל לציבור הרחב.

באוקטובר הקרוב תנדוד התערוכה לשבוע העיצוב בברלין, שם תוצג בקולטורפורום במוזיאון לאומנויות דקורטיביות, כחלק מתערוכת הדגל של שבוע העיצוב הגרמני, המציין גם הוא מאה שנים לבאוהאוס.

מציגים: מיכל אביתר, עדן אוחנה, פיליפ אולריך, תמרה אפרת, מוניק דנווידג׳ג׳ה, שארה האוז, קריסטין וילדרמן, טליא ינובר, שאול כהן, קלאודיה נונז, מאוריציו סוסה נורנה, ענת סבר, מעין פסח, ליסה מדלין פטזולד, מאי קסירר, איזל ווגה רמוס.

הפרויקט התאפשר בזכות תמיכתה של קרן פורום העתיד ישראל גרמניה.

לאיוונט בפייסבוק

אסף עמרם ומעיין פסח



תפנים – Interior / שני ערבי הקרנות עבודות וידאו

גלריה P8

חמישי, 15.8.19, בשעות 20:00-23:00
שבת 17.8.19, בשעות 20:00-23:00
אוצרות: לי ברבו וסלי קריסטל-קרמברג

הגלריה השיתופית P8 שמחה להזמין ל״תפנים: Interior״, שני ערבי הקרנת עבודות וידאו בסוף שבוע אחד. ערבי ההקרנה, שיתקיימו בחמישי ובמוצ"ש, יכללו את עבודותיהן של איה בן רון, מירב הימן, רקפת וינר עומר, ויק יעקבסון פריד, תמר כץ, דן רוברט להיאני, ורוניק ענבר ועינת עריף-גלנטי.

Interior: מבט אל חלל הפנים והמתרחש בו. מקבץ העבודות מציע מספר נקודות מבט; דרך מערכות יחסים בין אנשים, אובייקטים והמרחב, ומציג מנעד רחב של פרשנויות והסתכלויות אל הפוטנציאל האינטימי של חלל והקושי שקיים לעיתים לממשו.

בכל אחד מהערבים יתקיימו מספר סבבי הקרנה, במהלכם יוצגו העבודות ברצף.

הכניסה חופשית.
ארוע זה הוא ראשון בסדרת ארועי וידאו, פרפורמנס וניו מדיה שיתרחשו בגלריה במהלך השנה הקרובה ויאצרו על ידי חברי וחברות הגלריה.

לאיוונט בפייסבוק

תמר כץ, סטיל מתוך "Sister:Body"

הפוסט רב ערב 13.08.19 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


חברת מוזיאוני חיפה חל"צ מבקשת לקבל הצעות למשרת מנהל כללי לחברה

$
0
0

חברת מוזיאוני חיפה חל"צ מבקשת לקבל הצעות למשרת מנהל כללי לחברה

המשרה מיועדת לנשים וגברים כאחד. לשון זכר משמע אף לשון נקבה.

חברת מוזיאוני חיפה חל"צ מתחזקת ומפעילה שישה מוזיאונים  ברחבי העיר חיפה, ומרכז לחינוך לאמנויות. החברה יוזמת ומפיקה תערוכות, אירועים וימי עיון ומבצעת פעילויות תרבות לתושבי העיר ולאורחים מחוצה לה.

החברה פועלת בהתאם לחוק המוזיאונים.

  1. תיאור עיקרי התפקיד:

1.1         ניהול כללי במשרה מלאה של חברת מוזיאוני חיפה חל"צ (להלן- החברה), ,שהינה תאגיד עירוני בבעלות מלאה של עיריית חיפה. בהתאם למדיניות דירקטוריון החברה ויו"ר הדירקטוריון ובהתאם לנהליה, לחוקים ולתקנות החלים על החברה ועל תחומי פעילותה מתוקף היותה תאגיד עירוני.

1.2         גיבוש תוכניות אסטרטגיות, יעדים לפעילות החברה, הכנת תוכניות עבודה שנתיות ורב שנתיות מתוקצבות, כולל תכנון תערוכות בכל אחד מהמוזיאונים ובמרכז החינוך לאמנויות, יישומן ובקרה על ביצוען. בנוסף ייזום פרויקטים בהם עוסקת החברה פרסומם, שיווקם ומכירתם. עבודה אל מול משרדי ממשלה, רשויות מוניציפליות וגופים עסקיים.

1.3         גיוס תקציבים, תמיכות , מענקים ותרומות ממשרדים /גורמים ממשלתיים

              ומגורמים פרטיים.

1.4         עריכה וניהול של מכרזים, ניהול משא ומתן עם קבלנים וספקים, ניהול תקציב החברה ובקרתו, וניהול צוות עובדים.

1.5        ייזום תערוכות והפקת אירועים , ימי עיון ופעילויות תרבותיות אמנותיות, בעלות אופי מוזיאלי ובהתאם לקריטריונים של משרד התרבות והספורט ובכפוף לחוק המוזיאונים, במגוון רחב של נושאים וזאת בכל אחד מששת המוזיאונים הפועלים במסגרת החברה.

1.6        אחריות על הפעלה שוטפת והכנת תוכנית עסקית כוללת של ששת מוזיאוני החברה ובהם: מוזיאון חיפה לאמנות, המוזיאון הימי הלאומי, מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית, מוזיאון הרמן שטרוק,  מוזיאון מאנה כץ, מוזיאון העיר חיפה וכן מרכז החינוך לאמנויות, אליו מגיעים תלמידים מכל רחבי העיר.

1.7        פיתוח קשרים עם מוזיאונים וארגוני תרבות ואמנות בארץ ובעולם.

  1. כישורים נדרשים:

 

2.1         בעל תואר אקדמי באחד המקצועות הבאים: כלכלה, מינהל עסקים, משפטים, ראיית חשבון, מינהל ציבורי, הנדסה, או בעל תואר אקדמי אחר בתחום עיסוקה העיקרי של החברה; ובנוסף:

2.2         בעל ניסיון מוכח של 5 שנים לפחות באחד מאלה:

א. בתפקיד בכיר בתחום הניהול העסקי של תאגיד בעל היקף עסקים משמעותי.

ב. בכהונה ציבורית או בתפקיד בשירות הציבורי בנושאים כלכליים, מסחריים, ניהוליים או משפטיים.

ג. בתפקיד בכיר בתחום עיסוקיה העיקריים של החברה.

2.3         חרף האמור, מובהר כי במקרים חריגים ניתן לבחור במי שלא מתקיים בו התנאי האמור בסעיף  2.1 לעיל ובאם הוא בעל ניסיון מצטבר של 10 שנים לפחות גם בתפקיד או בכהונה, כאמור בסעיף 2.2, שמתוכן 5 שנים לפחות בגופים בעלי היקף פעילות שאינו נופל מזה של החברה ובתחום שהינו ממסגרת עיסוקיה העיקריים של החברה, וועדת הבחינה אישרה שקיימים נימוקים מיוחדים לבחירה כאמור.

  1. עדיפות תינתן למועמדים העומדים בדרישות הנוספות שלהלן:

 

3.1         היכרות, ידע וניסיון קודם ומוכח בניהול גוף עסקי ו / או ציבורי בתחומי עיסוקה של החברה והכרת תחום המוזיאונים בישראל.

3.2         ידע וניסיון קודם ומוכח בייזום, ניהול, הובלה  וביצוע פרויקטים בהיקפים משמעותיים בתחומי העיסוק של התאגיד.

3.3         ניסיון והיכרות עם מערכות עירוניות ותאגידים עירוניים, משרדי ממשלה, רשויות ממשלתיות וגורמים עסקיים.

3.4         כושר אירגוני- מנהלי, ראייה מערכתית רחבה לרבות ניסיון ויכולת גיבוש והובלה

             של מהלכים ארגוניים, לוגיסטיים ותקציביים וכושר ייזום מוכח בתכנון, ארגון

              והפעלת צוות עובדים גדול ומגוון, וידע בחוקי ודיני עבודה .

3.5         ידע כלכלי, הבנת דוחות כספיים ויכולת מוכחת בניהול תקציבים בהיקפים משמעותיים.

3.6         יכולת מוכחת בניהול  מו"מ עם גורמים עסקיים כגון ספקים ונותני שירותים, הכרות עם דיני מכרזים, גורמים ממשלתיים וציבוריים בדרג בכיר ויכולת קבלת החלטות .

3.7       יכולת מוכחת של גיוס תקציבים, תמיכות , מענקים ותרומות ממשרדים וגורמים ממשלתיים, מקרנות ומגורמים פרטיים מהארץ ומחו"ל.

3.8         יחסי אנוש טובים, כושר הבעה בכתב ובעל פה ברמה גבוהה, גישת שירות גבוהה התואמת את דרישות ואופי התפקיד .

3.9         ידיעת השפה העברית והאנגלית על בורין.

4.0         יתרון למועמד שמתגורר או יתגורר בחיפה או בסמוך לה.

  1. תנאי העסקה:

 

חוזה העסקה אישי עפ"י מדרג ועדת ניצני ו / או , בהתאם לחוזרי מנכ"ל משרד הפנים ( הנמוך מביניהם ), וכפי שיאושרו על ידי הגורמים הרלוונטיים עפ"י כל דין ונוהל.

 

 

  1. אופן הגשת המועמדות:

5.1         יש להגיש מועמדות בצירוף המסמכים הנלווים, באמצעות דואר רשום או הגשה ידנית (אין לשלוח מסמכים בפקסימיליה ו/או באמצעות דוא"ל) וזאת במעטפה סגורה עליה יצוין לידי וועדת הבחינה למנהל הכללי של "מוזיאוני חיפה חל"צ" את המעטפה יש לשים בתיבה המיועדת לכך בכניסה למוזיאון חיפה לאמנות, רח' שבתאי לוי 26, חיפה, זאת עד ליום  שישי ה- 30.8.19, בשעה 12:00.
טלפון משרד: 04-8530718.

5.2         לפנייה יצורפו תעודות ואישורים להוכחת העמידה בתנאי הסף ולפחות שתי המלצות ממעסיקים קודמים.

כמו כן יש לצרף קו"ח (כולל דרכי התקשרות), בצירוף תצלום ת"ז של המועמד. קו"ח יכללו בין השאר פירוט מלא ביחס להשכלה והניסיון המקצועי והניהולי של המועמד.

5.3         וועדת הבחינה רשאית, עפ"י שיקול דעתה הבלעדי לדרוש מאחד המועמדים, כולם או חלקם להבחן במבחני התאמה, במסגרת הגופים העוסקים בכך.

5.4         לגבי מועמדים שיגיעו לשלב מתקדם בתהליך המיון, ועדת הבחינה שומרת לעצמה את הזכות לקבל מידע מהממליצים ו/או ממעסיקים קודמים.

מועמדים אשר מעוניינים לשמור על סודיות מועמדותם מתבקשים לציין זאת מפורשות בפנייתם. במקרה בו החברה תהיה מעוניינת חרף הסודיות לפנות לצדדים שלישים לצורך מידע ו/או המלצה, תימסר הודעה על כך מראש למועמדים הנ"ל בכדי לאפשר להם להסיר מועמדותם אם יחפצו בכך.

  1. שונות:

 

6.1         רק פניות מתאימות תענינה.

                                              בכבוד רב,

                                              הנהלת החברה

הפוסט חברת מוזיאוני חיפה חל"צ מבקשת לקבל הצעות למשרת מנהל כללי לחברה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא –"כך ולא כך"

$
0
0
"כך ולא כך"
הוראות הפעלה לחיים נכונים במאה העשרים ואחת
תערוכה בשבוע האיור בגלריית המקרר
התערוכה שואבת השראה מסדרת ״אני והעולם״: סדרת ספרי תמונות וטקסטים "מחנכים" משנות החמישים. הספרים, גרמניים במקור, היו מיועדים לקריאה והתבוננות משותפת של הורים וילדיהם, על מנת להחכים וללמוד איך להתמודד עם סיטואציות מגוונות בחיים. הצילומים המלווים את הספרים תמימים ופשוטים. התערוכה תנסה אף היא לעזור לילדים, הורים וכל השאר, "להבין טוב יותר את עצמם, את זולתם ואת העולם" דרך הוראות הפעלה, הדרכה והסברה.
 לדוגמא, הופיעו בסדרה: אני הולך לבית הספר / רצוני בחיית בית / אני כמותם / אני כעת בבית החולים / אני לומד נגינה.
אוצרות התערוכה, איריס פשדצקי ותמר לב-און, מזמינות אתכם, אמנים ומאיירים, להציע עבודות במדיה חופשית (אך מערבת איור, התייחסות או פרשנות אליו). המשתתפים מוזמנים להציע הוראות הפעלה והדרכה משלהם. ההוראות, בהשראת הספרים או כאינטרפטציה חופשית, מותאמות לזמננו. מוזמנים להציע ויז'ואל בשילוב טקסט כפי שמופיע בספרים מסוג זה, או כל עבודה שתפרש את המציאות בדרך אחרת. יכולים להציע ביקורת, או הדרכה אמיתית. לדבר על סוציאליזציה, כללי נימוס, עשה ואל תעשה, או כל העולה על רוחכם.
אנא שילחו הצעה לעבודה, ביוגרפיה ועבודות רלוונטיות לאימייל hamecarer@gmail.com עד ה-19.9.7

הפוסט קול קורא – "כך ולא כך" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ערך, מוצר, אמנות

$
0
0

תערוכת היחיד הראשונה של מיקה רוטנברג בניו יורק, ״Easypieces״, מוצגת כעת ב-New Museum הנמצא בדאונטאון ניו יורק. במוזיאון, מפלט ממוזג אחרון בעיר המיוזעת, מוצגות עבודות וידאו, מיצב ופיסולים קינטיים של האמנית הישראלית-ארגנטינאית. רוטנברג, שחיה ועובדת בניו יורק מזה 30 שנה, היא בוגרת הפקולטה לאמנויות המדרשה, תואר ראשון ב-The School of Visual Arts ותואר שני באמנות בקולומביה, ניו יורק. ב-2017 הופיעה ברשימת 20 האמנים המשפיעים של ״Artsy״, לצד אמנים כמו פייר וויג, קרולי שימן, ברברה קרוגר, סידני שרמן, דמיאן הירסט ועוד. במה שהיא מכנה ״Social Surrealism״, רוטנברג מציעה זווית חדשה לבחינה והתעמקות בדיאלקט הגלובלי תוך מתיחה מתמדת של גבולות המציאות, אם במישור הפיזי ואם הרעיוני.

דלת המעלית של המוזיאון נפתחת בקומה השנייה למזגן-חלון מעופש, ובאחת, לפני שהספקת להבין שהגעת לקומת התערוכה, היא מטיחה בך את תמצית העולב; המזגן המיושן והמקולקל מטפטף לתוך עציץ (AC and Plant, 2018), מערכת שנבנתה על ניוון וכישלון ביצועי. הצופה ממשיך לתוך החלל המרכזי, שם מוצבות עוד מערכות של כישלון המצליחות לייצר חלל ויזואלי אחיד, פועל כמו שעון שוויצרי שמנסה לפלוט החוצה ממנו את הזמן. החלל המרכזי נקי ומרווח; האובייקטים הקינטיים לא גדולי ממדים במיוחד ולא מציעים דבר מה שלא נראה בעבר, אבל חושפים רבדים אבסורדיים דווקא בעזרת השימוש במוצרים המוכרים כל כך לצרכן, שהוא גם הצופה במקרה הזה.

בפינת החלל המרכזי מוצבות שתי מחבתות, כל אחת על מעמד עם כיריים חשמליות. על התקרה ממוקמות, מעל כל אחת מהמחבתות,  שתי מערכות מים, וגם פה הן מטפטפות באיטיות סדירה טיפה אחר טיפה על המחבתות הרותחות, טיפות שנצרבות ומתאדות באחתFrying Pans Duo,) 2019). על קירות החלל חלקי גוף שונים מסיליקון ושיער סינטטי; שפתיים המשמשות כחור בקיר דרכו ניתן לראות (חלקית) וידאו (Lips (Study #3), 2016), שיער ג׳ינג׳י אסוף בגומייה כחולה מצליף בקיר המוזיאון (Ponytail (Orange), 2016) ואצבע מסתובבת סביב עצמה (Finger, 2018). באמצעות הבידוד והשימוש החוזר בחלקי גוף שונים, רוטנברג מציגה מציאות תעשייתית דיסטופית: עולם של צריכה ומסחר, של עבודה ופנאי. רוטנברג לא עוסקת רק בפס הייצור התעשייתי ובצריכת רכוש אלא גם במסחור הגוף, ובפרט הגוף הנשי המערבי והפיכתו לדימוי שנצרך ללא הפסקה: קוקו של בחורה ג׳ינג׳ית, ציפורן בנויה עם הדפס הקוסמוס או שפתיים אדומות ומלאות הפולטות עשן. באמצעות משחק הדימויים הזה, רוטנברג מעלה לדיון שאלות על הקשר שבין המוצר (או האובייקט האמנותי) לבין ערכו. הניכור בין ערך המוצר לתהליך הייצור חופף לניכור שקארל מרקס מציג בספרו ״הקפיטל״: היחס המנוכר שבין המוצר לפועל הוא אלמנט דומיננטי בעבודות הווידאו כמו גם בחברה הקפיטליסטית.

“Mika Rottenberg: Easypieces,” 2019. Exhibition view: New Museum, New York. Photo: Dario Lasagni

הווידאו, (2017) ״Cosmic Generator״, אשר הוקרן לראשונה ב-Skulptur Projekta Münster, מתעד שני לוקיישנים בשני קצוות שונים של העולם: מסעדה סינית בעיר מקסיקלי (Mexicali), הממוקמת בגבול בין קליפורניה למקסיקו, וכולבו בעיר יי-וו שבסין. העיסוק של רוטנברג במרחק, מנקודת מבט של יבוא ויצוא, מאיר שוב את הפער הקיים בלב ליבה של הגלובליזציה: הפער של האדם אל מול ערכו, מול מדידת ערכו, מול החומר. המרחק שעוברים האובייקטים הזולים המיובאים מיי-וו לקצה השני של העולם אינו שווה ערך למרחק העומד בפני אדם המנסה לחצות את הגבול שבין מקסיקו לארה״ב. ואיפה זה מעמיד את אותו אדם, אל מול המדבקות הזוהרות בחושך או הפרחים מהפלסטיק?

התערוכה בנויה, פיזית ורעיונית, כמו מבוך המבקש לחשוף חללים בתוך חללים ולהציג את המציאות המסחרית באופן כמעט פנטסטי. החלל בו מוקרן הווידאו  2017NoNoseKnows", ״, מעוצב כמעין מחסן במפעל אליו הצופה נכנס ״בטעות״, עובר דרך שכבה עבה של קישוטי יום הולדת זולים המשמשים כווילון הפרדה לחלל הבא בו מוקרן הווידאוCosmic Generator,  שגם אליו מגיע הצופה דרך מעבר המדמה מנהרה. החללים פועלים כעולמות מקבילים, והמעברים ביניהם מעוצבים באופן שתומך באפקט החוויתי של זה. הנרטיב הפיזי מתאחד כאן עם הנרטיב הקולנועי, ההפרדה בין המציאויות השונות לחללים מקבילים משמשת כמנגנון גם בעבודות הווידאו עצמן. בעבודה החדשה שלה, (2019) "Blockchain, Spaghetti", שמוצגת לראשונה בתערוכה זו, מנגנון קלידוסקופי מסתובב מול מצלמה סטטית החושפת את תאיו השונים של המבנה, כאשר בכל תא מתרחשת איזושהי פעולה טרנספורמטיבית לחומרים השונים המופרדים בחללים הסגורים. מגוש חמר המתגלף על ידי ידיים זרות וג׳לי ארוך הנחתך לפרוסות עבות, לידיים המתיזות ספריי על ראשו של גבר דליל שיער ומבנה של מקלות עץ המחוברים בעזרת מרשמלו נשרף. הווידאו עוקב אחרי סנסציות חומריות, ובאופן מפתיע מצליח להעביר את התחושה החומרית לכפות ידיי. אני דבוקה למסך באופן חסר תקדים, משהו בדימויים שרוטנברג בחרה מרדים לי את המוח ומעורר לי את קצות האצבעות.

“Mika Rottenberg: Easypieces,” 2019. Exhibition view: New Museum, New York. Photo: Dario Lasagni

ההתייחסות לטכנולוגיית הבלוקצ׳יין בכותרת הווידאו מוסיפה גם היא לדימוי החללים, או הבלוקים, ויוצרת דיאלוג מעניין בין המנגנון הטכנולוגי הא-חומרי של המטבעות הדיגיטליים לבין האינטראקציה של האדם עם חומר ורכוש פיזי. גם האינטראקציה שלי עם הווידאו הופכת למעין חוויה א-חומרית, למערכת ביזורית המתפצלת ביני לבין הזרים היושבים איתי בחלל וצופים בעבודת הווידאו. כמו באחת האפליקציות של הטלפון המציעות לך לגרד את כלי החמר מקובייה וירטואלית (Pottery app) או למשוח מצד לצד חומרים סמיכים ודביקים (TeasEars app), כך גם רוטנברג מבקשת מהצופה לנסות להגדיר לעצמו מחדש מהו החומרי ומה הוא הא-חומרי בימינו.

הפוסט ערך, מוצר, אמנות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא מטעם מועצת הפיס לאמנות ותרבות –אלמנט אמנותי במרחב הציבורי

$
0
0

מועצת הפיס לתרבות ולאמנות שואפת לסייע בטיפוח המרחב הציבורי באמצעות הצבת אלמנטים אמנותיים, פרי יצירתם של אמנים/מעצבים מקצועיים. האלמנטים המוצעים יותאמו למקום ולמאפיינים הקהילתיים התרבותיים והגיאוגרפיים בו יוצבו, במטרה לקרב את הקהילה ליצירה אמנותית איכותית במרחב הציבורי.
פרויקט זה מתבצע בשיתוף פעולה בין מועצת הפיס לתרבות לרשויות מקומיות.

האלמנטים יתוכננו ויעוצבו במיוחד ע"י אמנים ומעצבים מקצועיים בהתייחס לאופייה של הקהילה המקומית ולמרחב הציבורי שהוגדר ע"י הרשות המקומית כמיועד להצבתו.

שימו לב,
בתאריך 11/08/2019 חל שינוי בתנאי הסף המתייחס לתערוכות קודמות של המגישים ונוספה הבחנה בין אמנים למעצבים.   
להלן נוסח התנאי המעודכן: 
 "אמנים שמגישים הצעה – הציגו תערוכת יחיד אחת לפחות בחלל/מרחב ציבורי מוכר". 
או 
"מעצבים שמגישים הצעה הציגו בשלוש תערוכות קבוצתיות בחלל/ מרחב ציבורי מוכר". 

מועצת הפיס לתרבות פרסמה קול קורא לרשויות מקומיות, המזמין אותן להשתתף בפרויקט.   לאחר הליך בחינה, נבחרו הרשויות המקומיות אשר בתחומן יוצב האלמנט האמנותי.

הרשויות המקומיות המשתתפות בפרויקט:

נתיבות: הצבת האלמנט מיועדת למתחם "המקום"- בית לתרבות וקולינריה.
בת ים: הצבת האלמנט מיועדת לפארק הסמוך למוזיאון בת ים.
ירושלים: הצבת האלמנט מיועדת לרח' קינג ג'ורג' פינת בן יהודה ברחבה המרכזית של "המשביר הישן".
באר שבע: הצבת האלמנט מיועדת לשדרות רגר (החלק הצפוני).
קרני שומרון: הצבת האלמנט מיועדת לרחבת המתנ"ס.
ג'וליס: הצבת האלמנט מיועדת למרכז הקהילתי בשכונה העתיקה

לפרטים נוספים והגשה – באתר מועצת הפיס לאמנות ותרבות

הפוסט קול קורא מטעם מועצת הפיס לאמנות ותרבות – אלמנט אמנותי במרחב הציבורי הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 20.08.19

$
0
0

אמנים אקדמאים?

הידע והניסיון שלכם יכולים להפוך למקצוע!

התכנית להכשרת אקדמאים להוראת אמנויות במסלול רב-גילאי (א-י״ב) במדרשה – פקולטה לאמנויות, מיועדת לאקדמאים המעוניינים ללמוד לקראת תעודת הוראה או עוסקים בהוראה בפועל. התכנית כוללת לימודי חינוך לאמנויות והוראת אמנויות, והיא משלבת מרכיבים עיוניים, פדגוגיים, דידקטיים והתנסותיים לצד לימודי יסוד.
התכנית מבקשת לפתח את החשיבה החינוכית, לבסס את יכולתם של הסטודנטים להבין תהליכי למידה ויצירה מורכבים, את תהליכי ההתפתחות של ילדים ואת צרכיהם בהקשרים חברתיים ותרבותיים שונים. הלימודים מקנים ידע בדרכי הוראת האמנויות, תכנון לימודים והערכה בזיקה לתכניות הלימודים בבתי הספר ובהלימה לצרכים הייחודיים של תלמידים בכיתות הטרוגניות.

התכנית חד שנתית.
הלימודים מתקיימים במהלך יומיים בשבוע (יום לימוד ויום התנסות).

הצטרפו עכשיו לתכנית להסבת אקדמאים להוראת אמנות במדרשה – פקולטה לאמנויות, בית ברל.
נותרו מקומות אחרונים, מהרו להירשם.
לפרטים נוספים



הקרנת הסרט הדוקומנטרי "ההתגלות של הילמה אף קלינט"

והרצאה של רותי דירקטור, אוצרת התערוכה "יש עידן חדש: על הרוחני באמנות"

מוזיאון תל אביב לאמנות, אולם אסיא
חמישי, 22.8.19, בשעה 19:00

במסגרת התערוכה "יש עידן חדש: על הרוחני באמנות", בה מוצגות לראשונה בישראל יצירות האמנות המרהיבות של הילמה אף קלינט, הציירת השוודית בת המאה ה-19, תתקיים הקרנה של הסרט הדוקומנטרי ״ההתגלות של הילמה אף קלינט״

לפני ההקרנה תערך שיחה עם רותי דירקטור, אוצרת התערוכה, על סיפורה יוצא הדופן של הילמה אף קלינט, על ההיסטוריה של האמנות כסיפור דינמי ועל האפשרות לכתוב מחדש את תולדות האמנות המודרנית.

תקציר הסרט: הילמה אף קלינט לא הייתה גבר ולא ישבה בבתי הקפה הבוהמיינים של פריז או וינה. בראשית המאה ה-20 אלה היו תנאי הקבלה לעולם האמנות. אבל בסטודיו שלה בשטוקהולם, אף קלינט ציירה לא פחות מ-193 ציורים מופשטים עוצרי נשימה, הרבה לפני שקנדינסקי (הנחשב למבשר הז'אנר) חלם לעשות זאת.


לרכישת כרטיסים:
חמישי, 22.8.19, בשעה 19:00
http://bit.ly/ANewAge220819

שישי, 6.9.19, בשעה 11:00
http://bit.ly/ANewAge060919

שישי, 27.9.19, בשעה 11:00
http://bit.ly/ANewAge270919

הכניסה למוזיאון כלולה בכרטיס הסרט
מספר המקומות מוגבל

הילמה אף קלינט, נעורים, עשרת הגדולים ביותר, מס׳ 3, קבוצה 4, 1907. באדיבות קרן הילמה אף קלינט



אירועי הקיץ בבית הנסן בסימן מאה שנים לתנועת הבאוהאוס

בית הנסן, מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה ירושלים

25-31.8.19

בית הנסן – מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה, חוגג מאה שנים להקמת בית הספר לעיצוב ואדריכלות "באוהאוס". הקהל הרחב מוזמן לשלל אירועים ופעילויות בהשראת הסגנון הבאוהאוסי בשבוע של יצירה, הנאה ולמידה לכל המשפחה.

בשבוע האחרון של אוגוסט יתארחו במתחם בית הנסן סדנאות יצירה בגינה; הצגות לילדים מבית היוצר של תיאטרון הקרון; סיור אדריכלי במתחם; הקרנות סרטים לילדים וסרטים דוקומנטריים לאור ירח; קוביות ענק לקטנטנים; סדנאות טכנולוגיות של ״Pico Kids״ והופעה מיוחדת של קורין אלאל וערן צור במלאת 30 שנה לאלבום האגדי ״אנטארקטיקה״.

במהלך אירועי הקיץ תוצג בגלריות בית הנסן התערוכה ״New Perspectives Exhibition BAUNOW״, שיתוף פעולה יצירתי בין התוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל ואוניברסיטת אנהלט בדסאו, גרמניה, בו משתתפים כ-20 מעצבים-יוצרים מכאן ומשם. תוצרי הפרוייקט המוצגים בתערוכה מציעים מבט עכשווי על הערכים והעקרונות שביסס בית הספר המיתולוגי ״באוהאוס״.
התערוכה בתמיכת בית הנסן ותוצג החל מה 15 באוגוסט ועד ה14 בספטמבר.

לפרטים נוספים באתר בית הנסן

לארוע בפייסבוק

ימים ושעות פתיחה:

ראשון-שלישי בשעות 18:00-10:00

רביעי-חמישי בשעות 22:00-16:00

שישי בשעות 14:00-10:00

שבת בשעות 18:00-10:00

אריך קונסמולר, באדיבות ארכיון הבאוהאוס וסטפן קונסמולר

הפוסט רב ערב 20.08.19 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

איילה לנדאו –ראש המחלקה לאמנות מדיה-חדשה במוסררה

$
0
0

האמנית איילה לנדאו מונתה לעמוד בראש המחלקה לאמנות מדיה-חדשה במוסררה – ביה"ס לאמנות וחברה ע"ש נגר ותחליף את קודמתה בתפקיד, האמנית בת דזבלי.

איילה לנדאו (37), אמנית פלסטית רב-תחומית,  בוגרת התכנית לתואר ראשון BFA באמנות (2008) ובוגרת התכנית ללימודי מוסמך MFA באמנות (2010) מהאקדמיה לאמנות בצלאל. לנדאו היא אמנית פעילה אשר עוסקת מזה כעשור במקביל בחינוך והוראת האמנות.

איילה לנדאו הציגה מגוון תערוכות יחיד, אצרה תערוכות והשתתפה בעשרות תערוכות קבוצתיות בגלריות ומוזיאונים בארץ ובעולם, ביניהן במוזיאון ישראל בירושלים, מובי: מוזיאוני בת ים, Neues Museum Weimar, המרכז לאמנות עכשווית CCA, גלריית הקיבוץ בת"א, גלריה קו 16 בת"א ובגלריה C1 Berlin. לצד גוף העבודות שלה, מקיימת לנדאו גם שיתופי פעולה אמנותיים בין-תחומיים, ופועלת כשותפה במגוון קהילות מבוססות אמנות. לנדאו זוכת מענק תמיכה לפרויקט Asylum Arts, ניו-יורק (2016, 2018) וזוכת פרס עידוד היצירה של האקדמיה לאמנות בצלאל (2010).

הפוסט איילה לנדאו – ראש המחלקה לאמנות מדיה-חדשה במוסררה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

״פרק מחייה״ אחרון

$
0
0

תערוכת היחיד של אור אריאלי מסכמת את העונה השנייה של חלל האמנות הביתי ״Third Floor on the Left״, שנקראת ״פרקי מחייה״. לאורך העונה, הוזמנו אמנים שונים להתגורר במשך שלושה שבועות עם האוצרת מיטל אבירם בדירתה, ובסופם חלל העבודה/שהייה הפך לחלל תצוגה והועמדה בו תערוכה. אבירם, יחד עם האמנים, ממשיכה לאתגר את המוסכמות החברתיות והיצרניות של עולם האמנות, והתערוכה האחרונה בעונה מדגישה ביתר שאת כיצד היא עושה זאת לא על ידי הצבת אלטרנטיבה אוטופיסטית או לעומתית, אלא דווקא על ידי הקצנה של המאפיינים הבולטים ביותר של עולם זה; בכללם תכניות שהות אמן, שהפכו ממסגרת אופציונלית וחד פעמית המאפשרת חופש יצירה בהקשר מקומי לכורח קרייריסטי גלובלי המכתיב, במידה רבה, את סוג האמנות הנוצרת כיום, או שיתוף הפעולה בין האוצר לאמן שפרץ זה מכבר את גבולותיו המקצועיים, לטוב ולרע.

מראה הצבה מתוך תערוכה היחיד של אור אריאלי, Third floor on the left, 2019, צילום: דור אבן חן

אריאלי הפך את דירתה של אבירם למערכת מכנית, פסבדו-ביולוגית, של שרידי חיים ויצירה, בה שיירי הבית מתפקדים כמצע לעבודות. קונסטרוקציה של צינורות ברזל תופסת את מירב חלל הסלון הריק, כמעין קווי מתאר תלת ממדים של תכנית אדריכלית. מעציץ פינתי נשלחים ענפי אפוקסי נחשיים המשתרגים אל תוך המיצב. במעין אקווריומים שקופים מקפצים יתושים מכניים על פי תור. על חזיתו של מקרר קטן נתלה דיקט ועליו רישום אניגמטי בהדפסת לייזר. על שולחן עץ תלוי, רגליו מתנדנדות בחוסר אונים, נפרשת סצנה חלומית של חיות ים ושרידים ארכיאולוגיים הגזורים ממפת תחרה. ביניהם תלויה תמונה ישנה בשחור לבן, בה נראים סבה וסבתה של אבירם חבוקים בתוך סירה. אבירם מספרת שכל אחד מבני הזוג נפטר בנסיבות מצערות: הסבתא התאבדה בעקבות מחלה נפשית לא מטופלת והסב נהרג מדליפת גז בדירתו.

הזוגיות הטרגית, שאין לה זכר בפניהם המחייכות של השניים בתמונה, היא מעין קדימון נוסטלגי למערכת היחסים בין האוצרת לאמן, כפי שהיא באה לידי ביטוי בעבודת הסאונד המרכזית במיצב, המופעלת על ידי פתיחת דלת המקרר. שם, נגלה לעיני הצופה שריון צב ריק הרוטט למשמע דברי ״האוצרת״, המצויה בדיאלוג עם שאול סתר, ״מבקר האמנות״. השיחה נעה על רצף פסיכולוגיסטי-מיני נונסנסי, כאשר בין השאר מתייחסת אבירם לתהליך העבודה האוצרותי שלה: ״אני רוצה להיכנס להריון. אני מארחת אנשים בדירה שלי, שלושה שבועות עד שיש לי מחזור. ואז נגמרת תקופת השהות ואני מבוייצת, ונכנסת למקרר לשנת החורף שלי״. בסוף הקטע הקצר נשמע קולו של אריאלי, ״האמן״: ״אל תקשיבי לפסיכולוג הזה, הוא מנסה לשאוב לך את המוח. תקשיבי לי. הוא שופט אותך ולא נותן לך להתבטא באמת״.

מראה הצבה מתוך תערוכה היחיד של אור אריאלי, Third floor on the left, 2019, צילום: דור אבן חן

על פניו, ולצד יציקת פלסטיק של ראש האוצרת המונחת מעל ספר בשם ״Laing and Anti-Psychiatry״ (רונאלד לאינג היה פסיכיאטר סקוטי לא קונבנציונלי), ניתן היה לפטור את עבודת הסאונד כביקורת פשטנית ונדושה המשרטטת קריקטורה של עולם האמנות: יחסי הכוחות הפטריארכליים שבין אוצרת אישה למבקר ואמן גברים, נטייתה של ביקורת האמנות להשטיח את היצירה לכדי תבניות של מתודולוגיה פרשנית, חטא שפרשנות פסיכואנליטית חוטאת בו לעיתים קרובות, והקבלה בין תהליך העבודה של אוצר ואמן לטיפול פסיכולוגי. אך אריאלי מצליח לחמוק מכל אלו, תוך שימוש בהומור ובבלבול. השחקנים בתסכית הקצר מחליפים ביניהם ״תפקידים״ ללא הרף: האמן, האוצרת והמבקר מג׳נגלים בין עמדת הפסיכולוג למטופל, כאשר כל אחד עוטה לרגע את תפקיד הצב ונכנס לשריון הריק.

במאמר משנת 2013, שהתפרסם במגזין מוס ומאוחר יותר נכלל באנתולוגיה של המגזין, מנתחת מבקרת האמנות הגרמנייה איזבל גרוא את התנאים החברתיים והכלכליים שהביאו ל­אינפלציית פורמט הריאיון והשיחה בעולם האמנות, כמו גם את השלכותיה.1 לצד מה שהיא מכנה ״Communication imperative״, היא מציינת בין השאר את המושג ״Networking imperative״, שהביא למיזוג בין הספרה הפרטית למקצועית ולקיטלוג של חברויות, את הייחוס הבעייתי של ערך אמנותי לכוונת האמן, ואת הפרסוניפיקציה של עבודות אמנות. כל אלו משוקעים במידה רבה בצורה רפלקסיבית ומבודחת בתוך המיצב של אריאלי, שלא ניתן לחשוב אותו בנפרד מתנאי היצירה שלו: שהות אינטימית, זוגית כמעט, של האמן הגבר בדירתה של האוצרת האישה, תוך וויתורים כבדי משקל מצידה של האוצרת לטובת ״העבודה״, שמזמן הפכה כבר ל״חיים״. אך בניגוד לאמנות שלרוב נוצרת מתוך פרדיגמה המשלבת בין יצירה לחיים ומתיכה בין הבית, הסטודיו והגלריה, העבודה של אריאלי נוקטת בריחוק אינטלקטואלי המגחיך את הקונקרטיות של יצירתה. דווקא מתח זה מעניק לעבודה איכות ניסויית, בה הסובייקטים החוקרים והאובייקטים לחקירה הם הינו הך.

 

The Awakening and Hibernation of Under Wrapped Animals / אור אריאלי
אוצרת: מיטל אבירם
Third Floor on the Left
נעילה: 15.09.18
שעות פתיחה במשך התערוכה בתיאום מראש

הצג 1 הערה

  1. Isabelle Graw, “Talk ‘Till You Drop: The Art Conversation and the Communication Imperative”, Mousse 38, April-May 2013.

הפוסט ״פרק מחייה״ אחרון הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


רב ערב 27.08.19

$
0
0

מחפשים סדנאות ולימודי תעודה בתחומים חדשים ומעניינים?

הצטרפו אלינו למגוון סדנאות חדשות וייחודיות במסגרת הלימודים לתואר שני בטיפול באמנויות למטפלים מנוסים במדרשה – פקולטה לאמנויות.

קורס הדרכה למעמד מדריך למטפלים באמנות:
הקורס מאפשר למטפלים בעלי ניסיון בטיפול באמנות לעבור הכשרה שתאפשר להם לקבל מעמד של מדריכים עבור מטפלים באמנות.
ייחודי למדרשה: חלקים נרחבים מהקורס יתקיימו בסדנת הפיסול ובהדרכה באמצעות אמנות.

וויסות רגשי והדרכת הורים מבוססי CBTArt:
הקניית ידע תיאורטי וכלים מעשיים בתחום הוויסות הרגשי למטפלים באמנות, במטרה לפתח תכניות התערבות מניעתיות וטיפוליות בנושא ויסות והעשרה רגשית בקרב ילדים ומתבגרים.
ייחודי: הקורס יוכר כשעות בתכניות ללימוד CBT ותינתן הנחה של 50% בשכר הלימוד לבוגרי קורס זה.

טיפול קבוצתי באמצעות אמנות והנחיית קבוצות:
התכנית מבוססת על תפיסתו של פוקס, המתייחס לקבוצה כאל היכל מראות, וכמו כן על עבודה אנליטית קבוצתית. לתכנית שני תתי מסלולים: הנחיית קבוצות וטיפול קבוצתי בהנחיית קבוצות בטיפול באמנות

נותרו מקומות אחרונים, מהרו להירשם

המדרשה – פקולטה לאמנויות

לפרטים נוספים



״אקטואליה תנ"כית״ / גדעון שני וסידור כהן

גלריית "על האגם", דרך הפארק 10, רעננה

פתיחה: שלישי, 3.9.19, בשעה 20:00 
אוצרת: אורית לוטרינגר

גדעון שני – צייר ופסל, מנסה להחיות בציוריו ובמיוחד בפסליו את סיפורי התנ״ך. כעשרה סיפורים תנ״כיים באים לידי ביטוי בפסליו של שני, ולצדם מוצגים בתערוכה ציורים צבעוניים ומרשימים של נופי הנגב וים המלח, בהם הסתובב הצייר במהלך שירותו הצבאי כמפקד יחידת סיור.

סידור כהן – במיצב הנוכחי עוסק כהן בנושאים חדשים לצד כאלו בהם נגע בעשור האחרון, עליהם הוא מסתכל מזווית חדשה. המילה ״Reflections״ מבטאת עבורו לא רק השתקפויות אופטיות אלא גם הרהורים על מהות ועל ההתרחשויות שבאות לידי ביטוי במיצבים. השימוש במראות ובאלמנטים אופטיים נוספים מעצים את חווית הצפייה, מחייב את הצופה להתקרב לעבודה ולשים לב לפרטים הקטנים כדי להשלים את התמונה.

ימים ושעות פתיחה: ראשון-חמישי ושבת בשעות 10:30-12:30, 17:00-20:00, שישי בשעות 10:00-13:00

"סרפאום", סידור כהן



באוהאוס – מה שנשאר

בית הנסן, ירושלים

חמישי, 29.8.19, בשעה 20:45
באוצרות פסטיבל דוקאביב – הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע דוקומנטרי בתל אביב, ובשיתוף תקריב אוניברסיטת תל אביב, במסגרת ארועי קיץ בבית הנסן – חגיגות 100 שנה לבאוהאוס

הבאוהאוס פוגש את המסך הגדול לרגל חגיגות המאה להיווסדו, באסופה שתרחיב את הדיון אל מעבר לגבולות העיר הלבנה. סרטיהם של אמן הבאוהאוס לזלו מוהולי נאג', מיה קלר, אופיר פלדמן והאדריכל צבי אפרת נעים מהמופשט אל הפיגורטיבי, מהעבר אל ההווה ומהאישי אל הקהילתי, תוך שהם מהדהדים את שאלת הרלוונטיות של הבאוהאוס כיום.

הבמאית מיה קלר תפתח את ערב הקרנת הסרטים בהרצאה על צילום בבאוהאוס:

בין שתי מלחמות עולם ותוך בריחה מתמדת מהכוחות הנציונל סוציאליסטים ההולכים ומתחזקים, פעל אחד מבתי הספר המשפיעים ביותר בתחומי האדריכלות והעיצוב בעידן המודרני. הבאוהאוס, מוסד צעיר, תוסס ומלא בתשוקה ליצור עולם חדש, שימש בית עבור גדולי האמנים מהדיסציפלינות השונות, ביניהם לודוויג מיס ון דר רוהה, וסילי קנדינסקי ופול קליי. במהלך 14 שנות פעילותו, צולמו בבאוהאוס צילומים רבים, דרכם ניתן להתחקות אחר האוירה היצירתית והרוח האוונגרדית שנשבה בו. בין שלל תחומי האמנות, גם הצילום היווה מדיום שיוצרים חיפשו כיצד להרחיב את גבולותיו ולהתנסות בו בדרכים חדשות. דרך הצילומים נצא למסע בזמן לגרמניה של תחילת המאה ה-20.

ניצן לוטם



״הקולקטיביסטים – דיוקן קבוצתי״

בית האמנים תל אביב

פתיחה: חמישי, 29.8.19, בשעה 20:00  
אוצרת אורלי הופמן

התערוכה "הקולקטיביסטים – דיוקן קבוצתי" מציגה שש גלריות שיתופיות תל אביביות תחת קורת גג אחת בבית האמנים בעיר. חברי הגלריות נקראו לקיים פעולה אוצרותית עצמית, לבסס מקרא ותקציר קורות חיים שיזהו את דיוקן פעולתם הקבוצתית.

בתערוכה לוקחות חלק הגלריות "אלפרד", "p8", "חנינא", "אינדי", "בנימין" והגלריה הצעירה "נולובז", כל אחת מהן בחרה נושאים ותמות המייצגים ומשקפים את ה-DNA שלה בדרכים שונות.

אמני הגלריות, העסוקים לרוב בהפעלה אופרטיבית ואדמיניסטרטיבית של המקום, המשמש כחלל תצוגה לתערוכות יחיד ושיתופי פעולה שונים עם אמנים אורחים, הוזמנו להציג את עצמם ואת יצירתם כקולקטיב. התוויה ומשימה אלו הפכו לכח המפעיל ומאתגר את היסודות עליהם נשענת כל גלריה, שלרוב אינם משוננים ובאים לידי דיון בקשר ובעשייה אמנותית משותפת של כל חבריה.

ההתכנסות יחד, החיפוש אחר רעיון, איתור משיקי יחס וקשר בין העבודות, זימנו מהלך של התבוננות אינטרוספקטיבית המבקשת לעצור, להשתהות ולהבחין. פעולות המשפיעות ויוצרות מבט מעמיק אל היצירה של החברים, ההקשרים והייצוגים השונים, אם קיימים, וכיצד הם משפיעים על סדר היום, המרקם והאפיון הייחודי של כל קולקטיב.

לארוע בפייסבוק

דיוי בראל, "אינתה עמרי", סטיל מתוך וידאו, 2019

הפוסט רב ערב 27.08.19 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קוראת –"מחלף"

$
0
0

 

קולקטיב 'בוש' קוראות לעבודות בנושא רצף וריבוי זהויות דרך הדימוי 'מחלף' לתערוכה באלפרד – מכון שיתופי לאמנות ותרבות.

מֶחְלָף – interchange – "צומת קומות" – מערכת גשרים המחברת בין דרכים על מנת לאפשר את זרימת התנועה.

 

كتلة "بوش" تنادي لأعمال بموضوع تسلسل وتعدد الهويات من خلال التصور" مفرق" لمعرض بالفرد-مركز تعاوني للفن والثقافة.

 

-" مفرق طوابق"-جهاز جسور، يربط بين الطرقات لتمكين تيار الحركة.

ריבוד זהויות, קוויריות, מבניות, מפלסים, "צומת קומות", גשר, דרכים, מפגש, צומת, טרנספורמציה (מעבר), מרחב פלואידי, תנועה, בטון, אספלט, ריחוף, מערכת גשרים, מחברים (רמפות), כביש מהיר, טופוגרפיה של זהות.

 

مستويات الهويات، الكويريَة، البنيويّة، منحوتات، " مفرق الطوابق"، جسر، طرقات، لقاء، مفرق، تحويل، مساحة سائلة، حركة، باطون، اسفلت، رفرفة، علاقات جسريه، سلالم، شارع سريع، تضاريس الهوية.

 

קולקטיב ״בוש״ פועל זו השנה הרביעית לקידום אמנות קווירית-פמיניסטית בבמות שונות, תוך יצירת מרחב בטוח הקורא לסולידריות בין מאבקים ויצירת שיח.

את העבודות יש לשלוח למייל: bush.fanzine@gmail.com

ניתן להגיש עבודות בכל סוגי המדיות (גם פרפורמנס!)

עד ה – 14/9/2019

בכותרת המייל יש לכתוב 'תערוכה – מחלף'

יש לצרף במייל:

  1. העבודה המוצעת לתערוכה – דימוי, שם העבודה, מדיה ושנה
  2. פסקה על העבודה
  3. פסקה עליכןם
  4. פרטי קשר
  5. מומלץ לצרף תיק עבודות (עד 10 עבודות)

 

تعمل كتلة " بوش" للسنة الرابعة على تعزيز الفن الكويري – النسوي في مختلف المنصات، من خلال خلق مساحة امنة التي تنادي بالتضامن بين النضالات وخلق حوار.

بالإمكان بعث الاعمال على البريد الالكتروني bush.fanzine@gmail.com

بالإمكان ارسال اعمال من كل الأنواع (حتى التعبيري!) حتى تاريخ 14.09.2019

في عنوان البريد الالكتروني يجب الكتابة 'תערוכה -מחלף'

الرجاء ارفاق التفاصيل التالية للبريد الالكتروني:

  1. العمل المقترح للمعرض-تصوّر، اسم العمل، الميديا والسنة
  2. فقرة عن العمل
  3. فقرة عنك
  4. تفاصيل للتواصل
  5. مفضل ارسال ملف اعمال (حتى عشر اعمال)

הפוסט קול קוראת – "מחלף" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

The Thirteenth Tel Aviv International Colloquium on Cinema and Television Studies

$
0
0

The Thirteenth Tel Aviv International Colloquium on Cinema and Television Studies

Tel Aviv, Israel, 15-17 June 2020

CFP deadline: 1 December 2019

Blind Spots of the Cinematic: Moving Images and the Loss of Sight

Blindness has long been associated with confusion, error, sin, and punishment while also being tied to a “second sight,” powers of prophecy, priesthood, and poetry. What role could it take in film, television, and media theories, which, perhaps more than other fields, have often been reluctant to equate knowledge and understanding with seeing? The Steve TischSchool of Film and Television is devoting its thirteenth international colloquium to the blindness and the blind spots of moving images. What could a “kino-eye-less” and a “blind” camera discover? What are the necessary blind spots of moving images without which they could not see? Do films reveal the “blind spots of the mind”? What can we see when media look away or are rendered sightless? What are the blind spots of moving image theory despite, or because of, the critique of vision and the gaze, sound studies, and the turn to the haptic, the corporeal, and the material?

 

Presentations on moving images may address, but are not limited to, the following topics:

• Blind spots in moving images and their theory, history, programming, and curating;

• Images by, for, about, and accessible to, the blind; disability studies and moving images;

• Resisting screens that can see us and other forms of media surveillance; questioning interactive and crowd-sourced filmmaking and viewer participation;

• Being blinded by love, fear, obsession, hysteria, or tears; blindness and blindfolds in melodrama, comedy, tragedy, and thrillers; the trope of “the blind seer”;

• Eyes without a face and faces without eyes; in the eyes of the dead; seeing others seeing and images of eyes; “an eye for an eye” and “if thy right eye offend thee, pluck it out”;

• Post-human, mechanical, and animal perception, subjectivity, and consciousness;

• Technologies of seeing; the optical subconscious; “persistence of vision,” frame rates, animation, stillness, and lossy coding; monocular vision and stereoscopy;

• The unrepresentable; the extreme, the numbing, the impossible, the obscene, the abject, the sublime, the traumatic, the intimate, the secretive, and the sacred;

• Lost and unwatchable films; re-seeing moving images from the past through archives, compilation films, restorations, video essays, and remakes;

• Narrative gaps, jump-cuts, incomprehensible editing, offscreen spaces, opaque

characters, inaudible dialogue, absence of color or sound, and obscure allusions;

• Social, political, and aesthetic blind spots and exclusions;

• Blindness and blind spots as metaphor and model in the art, science, technology, ethics, politics, and scholarship of moving images;

 

Please submit an abstract of up to 300 words, 3-5 bibliographical items, and a short CV to the colloquium program committee at cineconf@tauex.tau.ac.il by 1 December 2019.Notifications of acceptance will be sent by January 2020.

 

Colloquium Committee: Ilan Avisar, Nitzan Ben-Shaul, Régine-Mihal Friedman, Nurith Gertz,

Boaz Hagin, Ohad Landesman, Ori Levin, Sandra Meiri, Judd Ne’eman, Gal Raz, Raz Yosef,

and Anat Zanger

 

Colloquium Coordinators: Tal Avidan and Shlomo Oz Uziel

 

Website: http://www.tau.ac.il/~cineconf/

Email: cineconf@tauex.tau.ac.il

All colloquium sessions will be in English.

הפוסט The Thirteenth Tel Aviv International Colloquium on Cinema and Television Studies הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

נשענת על התפרקות תמידית

$
0
0

שערו בנפשכן במת תיאטרון ריקה למחצה שבמרכזה מוצבת סוכה גבוהה בעלת דפנות שקופות, שואפת ונושפת עשן במשך חמש דקות רצופות. כך נפתח המופע "תנו לי נקודת משען ואזיז את כדור הארץ" של נאוה פרנקל, שרץ בימים אלו ברחבי הארץ.

פרנקל, בת למשפחה דתית מירושלים ובוגרת בית הספר לתיאטרון חזותי, מייצרת בעבודותיה תיאטרון-פרפורמנס בו מתלכדים פסלי תפאורה אמנותיים, קרעי טקסטים, הבלחות סאונד ושיתופי פעולה עם אמנים, שחקנים, פרפורמרים ורקדנים. במופע הנוכחי, פרנקל מעמיקה את עיסוקה בפעולות "התנהגותיות", תרבותיות ותנועתיות, בפיסול ועיצוב המרחב ובטקסטים בעלי נופך יהודי. לצד פרנקל, משתתפים במופע האמן החזותי איתן בוגנים והשחקן הצעיר איתמר בנאי, והחיבור בין שלושה טיפוסים כה שונים אלו יוצר מפגש שכמו נלקח ממעשייה של צ׳כוב. השלושה מפטפטים ונעים ברחבי הבמה, שמורכבת מאובייקטים משונים: יד אדם אוחזת בירח אדום, מדרגות ברזל חלולות, פטיש ענק מונח על ראשו, רצועת בד, שיח מפלסטיק והסוכה שהוזכרה לעיל. המופע עצמו מתנהל במסלול מעגלי של פלחי דיאלוגים החוזרים על עצמם שוב ושוב, בכל פעם בווריאציה קצת אחרת, מתחמקים מתבנית נרטיבית קוהרנטית.

מתוך "תנו לי נקודת משען ואזיז את העולם", נאוה פרנקל, 2019, צילום: דניאל פייקס

פתיח הסוכה המעשנת ש"לא מתרחש בו דבר", הוא שקט שמקדים סערת מופע עוקצני, מתוחכם ומצחיק, במהלכו הפרפורמרים והתפאורה מפעילים ומופעלים ללא הפסקה. היד שאוחזת בירח הופכת למכוון מטוסים ענק שמונע בצורה סיבובית על ידי בנאי ובוגנים ומלווה בפעיית כבשה. בקטע אחר, פרנקל מדקלמת את קורות חייה בזמן ששני הפרפורמרים צווחים כעדת קופים ומחרישים את האינפורמציה החשובה. בוגנים ובנאי חוזרים במספר הזדמנויות ובטונציות משתנות על המשפטים "אני מתעקש" או "אני מאוכזב", ומרוקנים את צמדי המילים מהפאתוס וההרואיות הגלומים בהן. בסצנה מטלטלת ודרמטית במיוחד, בנאי מושך את בוגנים ההולך על ארבע לאחור באמצעות רצועת בד שמונחת בפיו. בפעולה מניפולטיבית זו שחוסה במבוכת מה, משתעשעת פרנקל עם המרחב שנפער בין השפה ומשמעויותיה ומנפישה את הפתגם "מושך אותו בלשון". כך היא מפרקת וחושפת פעם אחר פעם מנגנוני התנהגות אנושיים, אוטומטיים, שגורים ויומיומיים שאנו נוטים להתעלם מקיומם. ההנפשה נשענת בבירור על מסורת של "נונסנס" ו"סלפסטיק", ומפנצ'רת שוב ושוב את הבלון הנפוח שמכונה רושם או תדמית. הדביליות והגיחוך שבסיטואציות מחלצים נחירות ופרצי צחוק מהקהל, אך תחת המעטה ההומוריסטי והקליל מסתתרת ביקורת חריפה והצבעה על העיוורון והטירוף שבאדם המובל בלשונו ובלבו בהכנעה מוחלטת על ידי הריק. "עורו אחים בלב שמח!״ דורשים בוגנים ובנאי בתופים ובמחולות, ודורשים מהאינדיבידואל החושב להתעורר מהזיית עצמאותו ולהתמסר לאפילה ולצייתנות להנהגה כלשהי.

לכל אורך המופע מוארים הבמה והקהל כאחד, והצופים לוקחים חלק בהתרחשות. בוגנים ובנאי הם אמנם שני אנשים, אך לאורך המופע הם מתפקדים כגוף אחד שנפרד ונמסך ומנהל דיון פנימי שמהדהד החוצה, בדומה לאדם המסוכסך עם עצמו. הם מתגלגלים על הרצפה, יושבים זה על גבי זה, משלבים זרועות ומדקלמים מילים תאומות או משלימות. בתגובה לישותם, לוחשת פרנקל על אוזנו של בוגנים "זה טקסט יפה מאוד. לא זכור לי שנתתי לך את הזכויות על הטקסט הזה", וכך מדגישה את המהלך המרכזי שהיא מייצרת במופע: ניכוס של טקסטים, דימויים והתנהגויות, תלישתם מהקשרם ויצירת חוויה שכל כולה הטלת ספק. היא מתייחסת לאלמנטים אלו כאל "רדימייד" שנותק מתרבות ושפה מסוימים ומבנה אותם מחדש לגמגום מקרטע, חסר סדר והגיון.

לקראת סיום המופע מתמלאים שמי הבמה ב"סערה" של עננים, ברקים ורעמים של נורות ניאון, עשן כחול וסאונד רועם ומתגלגל. התעתועים הגלויים והמלאכותיים פועלים כקסם, והקהל והשחקנים מביטים ל"שמיים" בהשתאות ובהמתנה. זהו רגע נוגה, שחושף באכזריות את פשטותו של המנגנון האנושי ונכונותו התמידית להתמשטר, להתכופף ולהיכנע.

אילו המופע לא היה עוסק בתופעות נרחבות הייתי מעזה לכנותו אוטוביוגרפי; השתלשלות האירועים בו מספרת הרבה על הלך הרוח האנושי, אך מדובבת בעיקר את עולמה של היוצרת עצמה, סכסוכיה, הרהוריה, פטפוטיה הרפטטיביים ורצונה התמידי לפרק את המובן מאליו. זוהי ככל הנראה נקודת המשען העיקרית בעולם שפרנקל מייצרת, ועולמו של הצופה בהחלט זז.

 

 

"תנו לי נקודת משען ואזיז את כדור הארץ" / נאוה פרנקל
משתתפים: איתן בוגנים ואיתמר בנאי

הפוסט נשענת על התפרקות תמידית הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 03.09.19

$
0
0

יעל בורשטיין / טהור וקשה ולבן העולם

השקת קטלוג התערוכה

מוזיאון תל אביב לאמנות
חמישי, 5.9.19, בשעה 18:00

דוברים:
אהרון שבתאי, משורר ומתרגם
הילה כהן שניידרמן, אוצרת ראשית, מובי- מוזיאוני בת ים

דלית מתתיהו, אוצרת התערוכה
הקראת "כמו-מחזה במערכה אחת ותמונה אחת", מתוך קטלוג התערוכה

השתתפות במפגש כלולה בכרטיס הכניסה למוזיאון

הכניסה למנויים חינם

מראה הצבה מתוך "טהור וקשה ולבן העולם", צילום: אלעד שריג



אמנים אקדמאים?

הידע והניסיון שלכם יכולים להפוך למקצוע!

התכנית להכשרת אקדמאים להוראת אמנויות במסלול רב-גילאי (א-י״ב) במדרשה – פקולטה לאמנויות, מיועדת לאקדמאים המעוניינים ללמוד לקראת תעודת הוראה או עוסקים בהוראה בפועל. התכנית כוללת לימודי חינוך לאמנויות והוראת אמנויות, והיא משלבת מרכיבים עיוניים, פדגוגיים, דידקטיים והתנסותיים לצד לימודי יסוד.
התכנית מבקשת לפתח את החשיבה החינוכית, לבסס את יכולתם של הסטודנטים להבין תהליכי למידה ויצירה מורכבים, את תהליכי ההתפתחות של ילדים ואת צרכיהם בהקשרים חברתיים ותרבותיים שונים. הלימודים מקנים ידע בדרכי הוראת האמנויות, תכנון לימודים והערכה בזיקה לתכניות הלימודים בבתי הספר ובהלימה לצרכים הייחודיים של תלמידים בכיתות הטרוגניות.

התכנית חד שנתית.
הלימודים מתקיימים במהלך יומיים בשבוע (יום לימוד ויום התנסות).

הצטרפו עכשיו לתכנית להסבת אקדמאים להוראת אמנות במדרשה – פקולטה לאמנויות, בית ברל.
נותרו מקומות אחרונים, מהרו להירשם.
לפרטים נוספים



הילמה אף קלינט: אמנית ומיסטיקנית / כנס בינלאומי

מוזיאון תל אביב לאמנות

שלישי,  10.9.19, בשעה 19:00

בכנס ישתתפו מיטב החוקרים העולמיים העוסקים בהילמה אף קלינט, שציוריה המרהיבים מוצגים בימים אלו בתערוכה "יש עידן חדש: על הרוחני באמנות".

תכנית הכנס:

דברי ברכה – דורון רבינא, אוצר ראשי

הקדמה – לואיז בלפראג, קרן אקסל ומרגרט אקסון ג'ונסון, שוודיה

הילמה אף קלינט: חייה ויצירתה – פרופ' יוליה ווס, מחברת הביוגרפיה על הילמה אף קלינט

הפרקטיקות הספיריטואליות של הילמה אף קלינט – אולף ואגנר, קרן הילמה אף קלינט, שוודיה

שיחה עם משתתפי הכנס בהנחיית אוצרת התערוכה רותי דירקטור

דמי השתתפות: 30 שקלים (כולל כניסה למוזיאון)

כרטיסים באתר www.tamuseum.org.il

הילמה אף קלינט "ילדות, עשרת הגדולים ביותר", 1907



חנאן אבו חוסיין היא זוכת "פרס בקי דקל" לאמנית מצטיינת מתחומי האמנות החזותית

מטעם העמותה לחקר אמנות נשים ומגדר בישראל

הזוכה בפרס בקי דקל היא האמנית חנאן אבו חוסיין, "בשל האיכות המצטברת של עבודתה המתמידה במשך כעשרים וחמש שנה, ועל מכלול יצירתה המצטיין במחויבות טוטלית, מקוריות, אומץ ויושרה אמנותית", כך לדברי חברות וחברי ועדת השיפוט של הפרס: ניר הרמט, רולא חורי, פרופ' חיים מאור, עדנה מושינזון, רז סמירה, ד"ר קציעה עלון, עידית עמיחי, וסבטלנה רינגולד.

הזוכה תקבל פרס כספי על סך 15,000 שקלים וכן תערוכה בחסות עמותת ״מקום לאמנות״ בקרית המלאכה, תל אביב-יפו, שהציעה לארח בשנת 2020 את התערוכה של זוכת פרס העמותה.

נימוקי הבחירה במלואם ימסרו בטקס חלוקת הפרס, שיתקיים בשלישי, 10.9.19, בשעה 19:00 בבית "טוקהאוס" שבנמל תל אביב. בטקס ירצו דבי לוזיה וחנאן אבו חוסיין. הקהל מוזמן. הכניסה חופשית.

חנאן אבו חוסיין



תערוכת מכירה בגלריה בבארי

הגלריה בבארי

פתיחה: שישי, 13.9.19, בשעה 19:00
נעילה: 12.10.19

תערוכת מכירה ראשונה בגלריה בבארי שמטרתה גיוס כספים למען המשך פעילות הגלריה. כל העבודות ימכרו במחירים מיוחדים לכבוד האירוע.

לרגל התערוכה תרחיב הגלריה את שעות פעילותה, הקהל מוזמן להתעדכן באמצעות עמודי הפייסבוק והאינסטגרם.

משתתפות ומשתתפים: יובל אצילי, קטיה בורינדין, סופי ברזון מקאי, עתר גבע, פסי גירש, מרב דביש בן משה, אדוה דרורי, יוחנן דרוקר, עופרה וולף, יובל טבול, זיוה ילין, הרן כסלו, יונה לוי גרוסמן, תמר נסים, יניב עמר, עזרא צחור, נועם רבינוביץ', מור רימר, רתם רשף, דונדי שוורץ, מעיין שחר, אנג'ליקה שר.

יובל אצילי



ערבי תרבות רב-תחומיים בבית ראובן

שלישי, 10.9.19, בשעה 20:00

 

דואו אימפרוביזציה

אילן וולקוב ואהד פישוף בדואט של מוסיקה מאולתרת

אילן וולקוב הוא מנצח ומוזיקאי המנצח על אנסמבלים ותזמורות ברחבי העולם, וכיהן כמנצח וכמנהל המוזיקלי של תזמורת הבי.בי.סי של סקוטלנד ושל התזמורת הפילהרמונית של איסלנד. וולקוב הוא המקים והמנהל האמנותי של פסטיבל ״טקטוניקס״, פלטפורמה בעלת שם עולמי למוזיקה חדשה ונסיונית המתקיים מידי שנה בגלזגו, באתונה ובתל אביב, והתקיים בעבר גם בריקיאוויק, בניו יורק ובמלבורן.

אהד פישוף הוא אמן הפועל בשדות של סאונד, מחול, פרפורמנס ואמנות חזותית. החל את דרכו האמנותית בשנות השמונים כחבר בלהקת "נושאי המגבעת", ומאז מפתח גוף עבודות ייחודי של אמנות אידיוסינקרטית מבוססת זמן, הכולל מיצבים, יצירות מוזיקליות, עבודות וידאו, עבודות מופע תלויות מקום ועבודות מחול.

 

סאונד-טקסט / אלתור-חופשי

ענת פיק היא יוצרת בתחומי השפה, הקול והמיצג. פיק פיתחה שפת שירה פונטית המורכבת מעירוב שפות מערביות ומזרחיות. החל משנת 1997 מופיעה בפסטיבלים של מוזיקה אקספרימנטלית ומיצג בארץ ובעולם. התפרסמה בזכות ביצועיה החדשניים לשירה אוונגרדיסטית.  www.ubu.com/sound/pick.html

דן וינשטיין הוא צ'לן, מוזיקאי המופיע כסולן וכנגן בהרכבים קאמריים, בפסטיבלים של מוסיקה חדישה בישראל ובעולם ומרצה. לצד ביצועי בכורה ליצירות ישראליות עכשוויות, הקליט והשתתף בפרויקטים המשלבים מחול, תיאטרון ומוסיקה נסיונית בשיתוף מוזיקאים כסטיב רייך, בטסי ג'ולס, ג'ון זורן, דיוויד גראבס, מורטון סובוטניק ואחרים.

עורכת הסדרה: ציפי אדר

דמי כניסה:  30 שקלים (כולל כוס יין)

להרשמה מראש בקבלה: 03-525596



עשור למסדר הטומאה – ערב עיון

נווה שכטר, אילת 57, תל אביב

שני, 9.9.19

בשנת 2005 לספירת-הנוצרים נכתב הספר "רועכם", המתאר את קורותיו של רועכם: בן-כלאיים, תוצר של יחסים אסורים בין אדם לחיה. רועכם, שאישיותו משלבת את חוכמתו האנושית עם דחפיו החייתיים, גדל על התפר שבין התרבות והטבע, ומפתח לעצמו תורת חיים אותה הוא מעביר לתלמידיו בחלקו האחרון של הספר.
מאז שנכתב הספר, נלמדו ופותחו הרעיונות שהובאו בו, והוא שימש כר נרחב לפעילויות אמנותיות ופילוסופיות שניזונו מההשראה הטמונה בו. תערוכות ויצירות אמנות רבות שנעשו בעקבות הופעתו של הספר, נוצרו למעשה בהשראת רעיונותיו ומשנתו הפילוסופית.
בתאריך 9.9.09,  כארבע שנים לאחר כתיבת "רועכם", נוסד "מסדר-הטומאה", אשר שימש כפלטפורמה להבאת רעיונות אלו לידיעת הציבור, ולהפצת התורה שגובשה בהשראת משנתו של רועכם תוך התאמתה לתנאים הקיימים בעולם העכשווי.

עשר שנים לאחר מכן, ב-09.09.19, נחגוג עשור להיווסדו של המסדר בערב עיון שיתקיים במרכז "נווה שכטר" שבשכונת נווה צדק בתל אביב. יחד עם מרצים אורחים מרתקים ומומחים בתחומיהם, יספר מייסד המסדר על הרקע להקמתו, על התפישות הכלליות, על האמנות שנעשתה במסגרתו, על השאיפות שטרם התגשמו ועל הרלוונטיות שלו לימינו.
כחלק מאירועי העשור, ייפתח ביום חמישי, 12.9.19, בית הכינוסים של המסדר, "היכלות של מטה", במרכז ״1:1 לאמנות ופוליטיקה״ שבשכונת נווה שאנן בתל אביב. הבית יתפקד לאורך מספר שבועות כמקום להתכנסות, ללימוד ולהעמקה בתכנים. פרטים נוספים ולוח אירועים מדויק יפורסמו בהמשך.

יום העיון
מיקום: אולם האירועים של מרכז נווה שכטר בנווה צדק, תל אביב.
הכניסה חופשית.

לוח זמנים (יתכנו שינויים קלים)
17:30 התכנסות
18:00 אסי משולם – רועכם ומסדר הטומאה: רקע, רוח ובשר
18:45 יונתן אמיר – והתבוססתם בחירותכם: גאולה מתוך זחילה במסדר הטומאה
19:30 הפסקה
19:45 מיטל רז – דימויי שוליים בקורפוס החזותי של מסדר הטומאה
20:30 חיים דעואל לוסקי – מסדר הטומאה כתיאולוגיה חילונית רדיקלית
21:15 הפסקה
21:30 מנחם גולדנברג – מסדר למסדר: על המרחב החברי של הפעולה היוצרת

* ההרצאות תארכנה כ-30 דקות. בזמן הנותר יהיה מקום לשאלות, וכן יוקראו פרקים נבחרים מתוך הספר ״רועכם״, על ידי עומר קריגר
* במקום תתקיים מכירה של ספרות המסדר
* בצמוד לאולם ישנם בית קפה וגלריה לאמנות עכשווית

 

אסי משולם



!Que se vayan todos

תהלוכת שחזור מחאה אזרחית ארגנטינה 2001

שבת, 7.9.19, גן הסוס, ירושלים

שיעופו כולם! שחזור של תהלוכות מחאה עממיות בשם ״קסרולאסו״ (cacerolazo) שהתקיימו בארגנטינה מדצמבר 2001.
בקרנבל אזרחי, סירי המטבח (cacerolas) של המשתתפים הפכו לכלי נגינה שליוו את קריאתם לשינוי עמוק בחברה ובשלטון.

מגן הסוס לכיכר פריז – מוזמנות ומוזמנים להצטרף לתהלוכה עם הסירים והמחבות שלכם, לנגן יחד עם הפיראטיות-פיראטיות ועם קבוצת סלה-מנקה בשחזור חופשי של Que se vayan todos! (שיעופו כולם).

התהלוכה מאורגנת ללא קשר לארגונים פוליטיים.
8:00 | התאספות
8:30 | תהלוכה מתחילה מגן הסוס לכיוון כיכר פריז

הפוסט רב ערב 03.09.19 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4033 articles
Browse latest View live