Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4031 articles
Browse latest View live

קול קורא לתערוכה – "חי"

$
0
0

 

קול קורא לתערוכה – "חי"

על התערוכה –

ישבו להם שני אנשים בדרום תל אביב ודיברו אמנות ופילוסופיה ועל המושג "חי"

חי – המילה הכי קצרה שיש, שתי אותיות, הברה אחת, ומשמעויות כמעט אינסופיות.

מה בן חי למת.

מה בין "חי" ל"שוורצע חייה".

מה בין חי לחיה.

ה"חי" שתלוי על החזה השעיר ורצף ההקשרים שהוא מעורר בנו.

האדם "החי" , שמקבל יחס של "חיה".

ה"חי" הנולד, ה"חי" המת ומה שביניהם.

 

אני מזמין אותך לקחת חלק בתערוכה קבוצתית בנושא: "חי".

בתערוכה נבקש לגלות ולבטא את מגוון המשמעויות הטומנת במילה חי, בהקשרים החברתיים, הפוליטיים, הפיזיולוגיים, האומנותיים ועוד.

 

על הפרויקט –

התערוכה ״חי״ תוצג כחלק ממיזם האמנות  Life במתחם ביאליק רוגוזין בתל –אביב, במהלכו יהפוך בית הספר למוזיאון למשך עשרה ימים. 1-10/11/18

האירוע מתקיים בשיתוף מוזיאון תל אביב לאמנות וההכנסות ממנו יועברו לארגון יוניטף התומך בילדי מהגרים ופליטים.

אשמח לקבל ממך דימוי עבודה שתתאים לתפיסתך לתערוכה.

 

בברכה,

ובשמחה לשיתוף פעולה,

סיאני אבירם – אוצר התערוכה.

050-7799912

aviramsiani@gmail.com

 

 

עוד על הפרויקט…

בדרום ת"א חיים ילדי מבקשי-מקלט וילדי מהגרי-עבודה אשר מתמודדים יום יום עם עוני, פשע ברחובות, רעב לאוכל וזקוקים למסגרת עוטפת ותומכת פיזית, חינוכית, חברתית ורגשית לה הם ראויים, כמו כל ילד.

יש בנו את האמונה שביכולתנו לעזור להם ואנו מזמינים אותך להצטרף אלינו ולקחת חלק במיזם חברתי-אמנותי. כל הכנסות המיזם לטובת מערכות הזנה רגשיות ופיזיות במסגרות בהן הילדים נמצאים במהלך שעות היום.

למשך 10 ימים, 1-10/11/2018, בשיתוף קמפוס ביאליק-רוגוזין (רח' העלייה 39 ת"א) וגני יוניטף (דרום ת"א), ביה"ס וגני ילדים לילדי פליטים ומהגרים, יתקיים מיזם אמנות ותרבות Life.                

המוזיאון הינו יצירה חברתית משותפת של עשרות אמנים, יוצרים, אנשי רוח ותרבות אשר תורמים מכישוריהם ומיכולותיהם למען הילדים. המוזיאון יציג תערוכת אמנות פלסטית ויקיים אירועי תרבות ואמנות של אמנים.ות, יוצרים ואנשי תרבות אשר תרמו מעבודותיהם ויצירותיהם למען הילדים. במהלך עשרה ימים בית הספר ממשיך בשגרת יומו ובו-זמנית משמש כמוזיאון לאמנות.

המוזיאון יפעל בשעות אחה"צ והערב, מחוץ לשעות פעילות בית-הספר, כמרחב עירוני-קהילתי לאמנות ולתרבות. בתכנית: ערב חשיפה, ערב שירת שכונת שפירא, מופע אקרובטיקה, הקרנת סרט + שיחה עם היוצר, הצגת ילדים, מוזיקה, שיח סובלנות ליום השנה לרצח רבין, גרפיטי, שירה מדוברת (פואטרי סלאם), כיתות אומן, מסיבת נעילה ועוד…  חלק מהאירועים ישתלבו בתוכנית הלימודים של ילדי ביה"ס, הגנים והמועדוניות.

זוהי דרכנו לציין 10 שנים למותו של יונתן פרנהאוט,

גנן ואיש ילדים בנפשו, אשר לזכרו וברוח אהבתו גויס כסף ונתרם למועדונית הראשונה לילדי מבקשי-מקלט ומהגרי-עבודה, בדרום ת"א. מועדונית זו היוותה אבן הפינה להקמתן של 14 מועדוניות נוספות, בתמיכת עיריית תל-אביב.

הפרויקט בהשתתפות: קמפוס ביאליק-רוגוזין, יוניטף, מוזיאון ת"א, בית-ביאליק ומוזיאון בית העיר.

ראשית אשתף באופן אישי, שמי סיאני אבירם ואני לוקח חלק בפרויקט עם עוד קסם של א.נשים. אני מתעסק שנים רבות בעשייה חברתית וקהילתית וצולל כעת צלילת עומק בפעם הראשונה למעמקי עולם האומנות.

זוהי התערוכה הראשונה אותה אני אוצר עם אמביציה גדולה ואמונה ענקית בדרך ובייעוץ וליווי מקצועי של מוזיאון תל אביב וכן ע"י ליאת זכרון-יפה, רכזת המיזם Life , אוצרת ואשת אומנות מזה שנים רבות ויאיר ברק – אומן, צלם, מרצה ואוצר ותיק.

אני מאמין כי החיבור של העולמות והא.נשים הללו מוליד משהו חדש ו"חי" למען הילדים, משפחותיהם, הקהילה והחברה.

תודה! אבירם

תאריכים ופרטים חשובים על התערוכה…

7-21/10 – קבלת דימויי עבודות ופגישות עם אמנים.ות

החל מה- 15/10 – העלאת העבודות למכירה מוקדמת באתר.

21-25/10 – הבאת העבודות למוזיאון.

28-30/10 – תליית עבודות.

1-10/11 – התערוכה!

  • התערוכה "חי" הינה חלק מהתערוכה Life
  • נא לשלוח דימוי של העבודות: בפורמט JPEG, במשקל מקסימלי של 3 MB
  • יש לצרף: שם העבודה, שנה, גודל, החומרים, מחיר התחלתי-מחיר מינימלי.
  • בנוסף לתערוכה העבודות יהיו זמינות למכירה מוקדמת באתר.
  • כיתת אמן – אנו מעוניינות לקיים כיתת-אמן עם תלמידי הכיתות הגבוהות בביה"ס, אמנים המעוניינים מוזמנים לפנות אלינו.
  • חשיפה תקשורתית ופרסום – המיזם כולו יקבל חשיפה מקסימלית במדיות השונות וברשתות החברתיות.
  • החופש לבחור – לאמנים האפשרות לבחור מראש את אופן תרומתם לטובת המיזם: תרומה מלאה, החזר מינימאלי עבור עלויות או אחוז מגובה המכירה.

הפוסט קול קורא לתערוכה – "חי" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


על מודל עירום ותצלום שלא צולם

$
0
0

אמש נפטר תמיר להב-רדלמסר, צלם, מעצב ומשורר, לאחר מחלה ממושכת. הוא היה יליד ירושלים, בוגר בצלאל, תל-אביבי, הומוסקסואל.

לפני כשנה, בעודי מעדכן סילבוס של קורס שעוסק בתמות מרכזיות בצילום המקומי, חזרתי לתצלומיו של להב-רדלמסר. הכרתי מעט מהם כסטודנט בשנות ה-90. היו אלו במובנים רבים שנות השיא של הצילום האמנותי בישראל. צלמים כטירנית ברזילי, סיגל אבני, עדי נס, חנה סהר, גלעד אופיר ורועי קופר פרצו אל התודעה ואל השיח האמנותי בסערה. להב-רדלמסר הציג בתערוכות רבות ועבודותיו נמצאות באוסף הצילום של מוזיאון תל-אביב, אך הוא לא הפך בשום שלב למושא התייחסות מרכזי בשדה. הוא אוזכר פה ושם, בעיקר בהקשרים נוסטלגיים, אך חותמו נותר מוגבל.

כשהתחלתי לעדכן את תוכנית הקורס, חשבתי שלעבודות של להב-רדלמסר חשיבות מכרעת בהבניית השיח המגדרי בנרטיב של הצילום הישראלי. חשבתי שאם יש קאנון לצילום המקומי (וספק אם כך הדבר), אזי להב-רדלמסר חייב להיות כלול בו.

תמיר להב-רדלמסר

ואכן, בבואי לדון בסוגיות של זהות בצילום המקומי ובשיח המגדרי בפרט, עבודותיו של להב-רדלמסר היו מקור התייחסות חשוב ומכונן. אי-אפשר לחשוב על הדיוקנאות שצילמו דוד עדיקא, אורי גרשוני או שי איגנץ, ילידי שנות ה-70, ללא דימויים כגון אלה שיצר להב-רדלמסר.

בסוף שנות ה-80 החל להב-רדלמסר לצלם גברים. את רובם צילם בעירום. הוא החל לצלם את חבריו הקרובים. כמה מהם הומואים, אחרים לא. הוא צילם גם נשים, אך גוף העבודות המרכזי שלו עסק בגברים. הוא צילם בביתו, לעתים את המבקרים המזדמנים ובמקרים אחרים מצולמים שהזמין לביתו, שהיה גם הסטודיו שלו.

עבודותיו המרגשות ביותר כוללות עשרות דיוקנאות עצמיים, מגיל צעיר ועד ממש לאחרונה. גם כשהיה חולה צילם את עצמו. אני חושב על שני צלמים נפלאים שמצויים עמוק בתוך הגנאולוגיה של להב-רדלמסר: הראשון הוא רוברט מייפלתורפ, שהסעיר את ארה"ב בשנות ה-80 כשהציב את הגוף הגברי במרכז עבודתו והחפיץ אותו להפליא ולהכעיס. להב-רדלמסר עדין ממנו. מייפלתורפ נגע בפורנוגרפיה, להב-רדלמסר התרחק ממנה. השני הוא ג׳ון קופלנס (John Coplans), מבקר אמנות בריטי שבשנות ה-60 לחייו פסק מכתיבה ביקורתית כמעט לחלוטין והחל לצלם את גופו המזדקן. זהו אחד מגופי העבודה המצמיתים של המחצית השנייה של המאה ה-20.

תמיר להב-רדלמסר

להב-רדלמסר צילם יפה. יפה כמו ווסטון, כמו קפונגרו, כמו מייפלתורפ. יפה כמו שאסור היה לצלם כאן בשנות ה-80 וה-90. במובנים רבים הוא "בן כיתתו" של מיכה קרישנר ז"ל, צלם אמיתי, אמן סטודיו, אשף תאורה, איש של צילום אנלוגי בפורמט בינוני. צילום ש"ייבא" לכאן את המסורת שהנחיל אלכסיי ברודוביץ בשנות ה-60 בארה"ב ועליה צמחו צלמי מגזין גדולים כמו דיאן ארבוס וגארי וינוגרד.

על יוצרים מתים נהוג לומר שהם הותירו חלל. להב-רדלמסר נפטר אתמול, וספק אם עולם האמנות הישראלי יחוש בחסרונו. במקום חלל הוא השאיר מאות ואולי אלפי תצלומים יפהפיים, מוקפדים, מצולמים בשחור-ולבן, של גברים קרובים ורחוקים, מוכרים וזרים, שמרכיבים יחד דיוקן קולקטיבי של תל-אביב ליברלית ומתירנית ותשוקה גדולה לצילום.

תמיר להב-רדלמסר

לפני כשנה פניתי אליו וביקשתי ממנו דימויים עבור הקורס שלי. הוא נענה בשמחה ואפילו בהתרגשות (כאמור, לקורסים כאלה יש נטייה לנסח קאנון, והנה הוא רצוי כאן בתוכו). בסיום ההתכתבות הוסיף עוד שורה: "ומתי אתה בא להצטלם?". עניתי שאני מקווה שבקרוב. אינני מרבה להצטלם ומעולם לא הצטלמתי בעירום, אבל חשבתי שזו הצעה מעניינת מספיק כדי לבחון אותה ברצינות. שקלתי אותה במשך כמה שבועות, העניין נשתכח ממני, ולתחושת העצב על מותו התווספה תחושת החמצה.

הפוסט על מודל עירום ותצלום שלא צולם הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

עץ הבשורה מטיל ביצה

$
0
0

בֵּיצָה: גוּף סגלגל המכיל חֶלבּון וחֶלמון, שממנו מתפתח בעל חיים או שבּוקע ממנו אפרוח או שֶרץ (מילון ספיר). או רעיון חדש?

תמי צרי, מייסדת עץבעיר התל-אביבי, מתארחת במסגרת פסטיבל "מנופים" במרפסת של מוסללה על גג מרכז כלל בירושלים עם הפרויקט "אפס.בית.אדמה". צרי תתקיים בעיקר ממזון שליקטה בסביבה הקרובה ותמחיש למבקרים חיי קיימות מבוססי מִחזור. היא תשאף לא להשאיר עקבות, ואת ההפרשות (המוצקות) שלה תזרע בביצי אדמה יפות תואר. באביב היא תשוב לאכול את העגבניות שהזינה מגופה. כניסוי בקיימות זה פורץ דרך; כאמנות זה מחבר בין עליונים ותחתונים.

משאל פייסבוק קצר לגבי הביצים שיוצרו במיוחד לפרויקט במרכז אדמהיא (מרכז לפיסול, עיצוב ובנייה באדמה שבסיסו על אותה מרפסת) העלה את ההשערות שהן ראשי צבים מפטפטים, נשיקות בוץ או מכלי קבורה קטנים לאפר או לזרעים. כשהן אטומות, הביצים האליפטיות מסתוריות עוד יותר; גודלן על-טבעי, דינוזאורי. הן עושות חשק לגעת, לאחוז ולהרגיש את משקלן. מחוספסות למגע למרות צורתן החלקה, טבעיות ולא טבעיות, הן קוראות לנו להבין את החומריות שלהן ומשדרות סוד ותוכן.

אלא שאף ציפור לא הטילה אותן, ולא יבקע מתוכן דבר, לפחות לא ישירות. ההפך הוא הנכון. מי ששיער שמדובר במכלי קבורה לאלמנטים טבעיים קטנים – שיער נכון. האמנית שיצרה אותן, דפנה ילון, מייסדת אדמהיא, מתמקדת בפיתוח מכלי אדמה רב-שימושיים, נושמים, שמשלבים פונקציונליות ואסתטיקה ומשתלבים בסביבה האורבנית. האמנית שתטיל לתוכן את מוצקיה, צרי, תאטום אותן היטב בעזרת תערובת אדמה ותניח אותן בצד להבשלה. לאחר מכן הן תיטמנה בעציץ, ואט-אט, עם ההשקיה, הן תתפרקנה בתוכו. כמוסת אדמה פורייה.

כלכלת הבית וריפוי העיר

נעים באי-שקט? מרגישים קצת דחייה מהנושא? חכו רגע, מציעה צרי, מייסדת עץבעיר, בית לאקולוגיה עירונית בכיכר ביאליק בתל-אביב. בואו נדבר רגע על החיים ועל הריקבון והפסולת שמלווים אותם. בבית שיסדה לפני 12 שנה חוקרים היא ושותפיה את הקיום הביתי האקולוגי, המחזורי, היצרני, כפי שהוא יכול להתקיים לא רק בבקתת עץ פסטורלית ביער מבודד, אלא בלב תל-אביב. אחד העקרונות המנחים אותם הוא עקרון המעגליות של החיים (והמוות) והרצון להחזיר לשיחה – כמו למשקי הבית ולקהילה – את הבסיס ואיתו את החלק המושתק, ה"לא יפה" כביכול, של מחזור החיים.

צילום: תמי צרי

עץבעיר שוכן זה עשר שנים במבנה באוהאוס גבוה-תקרות בכיכר ביאליק האלגנטית ומושתת על עקרונות של חקלאות בת-קיימא. החקירה התוססת שמתנהלת בו כוללת אלמנטים מוכרים כמו שימוש חוזר במים, צריכה מבוקרת ומינימליסטית, יצירת קומפוסט והנבטה, אבל זו רק ההתחלה. בני הבית קונים מזון אורגני מחקלאים שהם מכירים, קונים בגדים מיד שנייה בלבד ומתקיימים בלי להיכנס לסופרמרקט. הם מקדישים את מירב זמנם למשק הבית עצמו – כעיקר החיים, ולא כתוספת שולית ומעיקה.

הבית גדוש בדי תפירה ובקבוקונים שמכילים תמציות שדייריו מכינים בעצמם והן מיועדות לניקוי, לקוסמטיקה ולריפוי. הם גם מייצרים חומץ משיירי מזון ומחומרים טבעיים, את משקה הקמבוצ'ה ואת כל צרכיהם האחרים. האמיצים שוטפים את ישבנם באמצעות כוס שמתפקדת כבּידֶה נייד ומנגבים במגבת אישית ייעודית קטנה, ובכך תורמים לשינוי שאולי יציל את 12 אלף העצים שנכרתים מדי יום על כדור הארץ והופכים לנייר טואלט.

צרי מזכירה שהמהפכה הפמיניסטית ("הראשונה") הוציאה את האשה מהבית והשאירה את הבית ריק, ולכן נטול חיים. בימינו, היא אומרת, בתים רבים עומדים ריקים רוב היום – מצב לא אקולוגי בעליל. בעץבעיר, לעומת זאת, הבית חי ופועם כל היום: מכינים, מחמיצים, מבשלים, אוכלים, מדברים, משחקים, מנקים, מבלים, ישנים וחוזר חלילה. זאת, מבחינת צרי, קיימות אמיתית, ולמעשה נדירה. אפילו מרכזי קיימות כמו מוסללה דוממים בלילות. עץבעיר מציע מודל לחיים מחוברים וקלילים יותר, ובה בעת מודל לתיקון עירוני: עירוניות שנשענת על עשייה מקיימת בבתים ובקהילות הופכת את העיר למקום מרובה עצים, חמצן, מים נקיים ויופי.

עץ פוגש אדמה

צרי עצמה לא יוצאת בערב מהבית לבילויים אמנותיים או אחרים. "זה נראה לי חלק מתרבות הצריכה, וזה לא מעניין אותי", היא אומרת. "תרבות שהיא ספונטנית בתוך הקהילה מרתקת אותי". כשהיא כן יוצאת זה בעיקר כדי להביא את בשורת הבית לקהל הרחב. בשנת 2012, לדוגמה, היא חיה במשך שבוע ביריד האמנות "צבע טרי" במבנה ארעי שבנתה עם שותפים לקהילה ושאיפשר לה עצמאות מרשת החשמל, הגז והביוב. צרי אירחה את קהל צרכני האמנות לכוס תה ולשיחה רגועה על שינויי התודעה שנובעים מהבחירה בפשטות.

פרויקט המֶשֶך ההוא נקרא "אפס. בית", כשהאפס מתייחס מצד אחד להתנזרות הנגזרת מאופן החיים שהיא פתחה שם בפני הקהל, ומצד אחר למלאות העגולה שהחיים הללו מציעים. הפרויקט העכשווי לוקח אותו רעיון הלאה ונקרא "אפס.בית.אדמה". כשקיבלה הזמנה להעלות מיצג בנושא פסולת תחת הכותרת "אמנים מדמיינים עיר אחרת" עם קבוצת מוסללה, נזכרה צרי בחלום שנשכח על אפשרות להטיל צרכים לתוך מעטפת. הרעיון היה לייצר שירותי קומפוסט מיוחדים, אבל צרי מצאה את עצמה שואלת למה בעצם לא להטיל צרכים באדמה, כפי שנוהגים בחיק הטבע. כשהגיעה למרפסת, פגשה את ילון, שמלמדת, חוקרת ומפסלת באדמה בעיר זה שנים, ועוסקת בין היתר בפיתוח ויצירה של מכלי אדמה אורגנית-אורבנית. יחד עם שתי נשים מהמרכז, התיישבו צרי וילון לשיחה רוויה ברעיונות שנשים רגילות ללוש לחומר. הרעיון למכלים קטנים יותר, שיהיו בני-ביצוע, עלה מכל הנשים וידיהן יחדיו, ואז ילון הוציאה מעין חצי ביצה ושאלה, "כזאת?".

המטרה היתה בהירה: לזרוע ספק בנוגע להטלת הצרכים שלנו למערכת הביוב. כפי שצרי מסבירה היטב, ברגע שהתרחקנו מהאדמה – כלי הקיבול שמקבל את ההפרשות שלנו בשמחה פעלתנית של מיקרואורגניזמים ויצורים אחרים – והתחלנו לחיות על משטחים אטומים שאי-אפשר לחפור בהם, הפתרון שנמצא לצרכים היה לחבר אותם למערכת שמדמה במעט את הצנרת הפנימית שלנו ועובדת על מים. "וזו", היא כותבת ב"יומן המשתמשת" שמלווה את הפרויקט, "היתה טעות שעולה לנו היום בהמון משאבים של מים ואנרגיה, מייצרת זיהום ועבודה מיותרת, ומבוססת על חשמל ועל קילומטרים של צנרת שקשה מאוד לתחזק, כך שהיא מאוד לא חסינה, ואת המפגעים שלה אנחנו פוגשים בים". למעשה, פחד המחלות והגועל שדבק ב"אדמה שבגוף" – הכינוי הוא של ילון – נובע מהמפגש של ההפרשות שלנו עם מים.

צילום: דפנה ילון

אז רגע, אלו באמת ביצי אדמה שיוצרות תחושה קצת לא נוחה? ביוב, לעומת זאת, זה רעיון נעים?

(עד כאן השאלה החינוכית. שאלות ממין זה מתלוות לכל עבודת קיימות רצינית ומאפיינות את הפעילות השוטפת של "עץבעיר" ממילא. במקרה הזה, המובן מאליו שלא עצרנו לחשוב עליו מאז הותקן בערים ברוב אופטימיות וצדקנות בשלבים שונים של המאה ה-19 מגלה את עצמו כ(עוד)עובדה חברתית בעייתית ששווה לשאול עליה שאלות. לאמנות עוד נחזור.)

מדעי הביצה

אחרי שהבינו את הצורה המתבקשת, פנתה ילון לעבודת המחקר המדוקדקת של יצירת מעטפת הביצה מתערובות שונות של אדמת טרה-רוסה, נייר, קליפות של פולי קפה ובוקאשי (סובין חיטה מותסס שנראה כמו נסורת עץ, מאיץ התססה בריאה ונוגד ריקבון). בעודה חוקרת את תהליך ההתייבשות של המכלים לפני המילוי ואחריו, נמצאו מעבדה אמריקאית שהסכימה לבדוק את התכולה בשלבים שונים ומדען שקרא וניתח את התוצאות.

שולחנות סדנת הלימוד של אדמהיא נערכו בשורות-שורות של מכלי ביצים פתוחים בגוני אדמה מדורגים שנוצרו מהתערובות השונות. בשלבי הייצור הראשוניים מתפתחת על הביצים שכבת עובש דקה ולבנה, רכה כמשי, שמקדמת את מרקם החיים של הכלי ונעלמת לחלוטין כשהכלי מתייבש. שש דוגמאות ממגנטות של עובש כזה תלויות על אחד מקירות הסדנה באדמהיא.

הפתוגנים בצואה, שמהם אנחנו פוחדים (מאז המהפכה התעשייתית בעיקר), מנוטרלים כנראה היטב בעטיפה הנאה שלהם בעזרת החיידקים המסורים של הבוקאשי. בעציצים יצמחו עגבניות, ויש לשער שהן תהיינה טעימות ומזינות. מאז לואיס פסטר, אומרת צרי, אנחנו מתייחסים לחיידקים כאויבי האנושות. רק עכשיו אנחנו מתחילים להבין עד כמה חיינו תלויים בחידוש ההרמוניה איתם. ד"ר עמרי קורן, מיקרוביולוג מהפקולטה לרפואה בגליל, שמלווה את הפרויקט, מסכים.

השימוש בדשן אנושי לחקלאות הוא עתיק יומין, ונעשה בבטחה בסין ובמקומות אחרים בעולם מאות בשנים. להתנגדות יש גם פן רוחני – חסידי חקלאות ביו-דינמית רבים מוצאים פגם אנרגטי בשימוש בצואה לגידול צמחי מאכל. המענה של צרי לטיעון הזה מפתיע: אולי מדובר בנקודת מבט גברית?

תמי צרי וביצי אדמה. צילום: באבא גלסקי

כך או כך, בינתיים ילון, שמתעמקת בטקסים מבוססי אדמה ואף יוצרת כאלה, בונה ביצת ענק שבה יוטמנו שבע ביצים שצרי תאסוף בשבעת ימי שהותה על הגג. ביום הראשון יהיו שם כיבוד ושירה (pooetry), בהמשך סדנאות אדמה ושיחות, ובערב האחרון טקס סביב חתימת ביצת הענק. הטקס מציין את סוף המיצג, בתקווה שייווצרו התנאים לשלב הבא: מחקר מקיף הרבה יותר של האמצעים להחזרת הזבל האנושי לאדמה ושיבת האדמה לעיר.

צרי אומרת שתפקיד האמן הוא להפוך דברים על פיהם, לפתוח שאלות שאף אחד לא חלם לשאול, לייצר גשר אל הבלתי אפשרי. הביצים אומרות שאפשר לעשות את זה בצורניות כובשת, שהתהליך יכול להיות מושך, אפילו כשהנושא הוא צואה. הטקסים מציעים שיתוף והסמלה. אולי אלו דווקא לא ביצים, אלא מכלי הנבטה מזן חדש. אולי דבר מה כן יבקע מהן; גוזלי תובנות, תוצרים של אמנות רווית למידה לאמניות ולקהל שלהן גם יחד. תובנות שאולי יפרקו ולו במעט – כסוג של פסולת שהגיע הזמן למחזר – את הפיצול ההכרחי כביכול שאנו חיים בו, בין צמיחה וריקבון, חלומות אוטופיים ומערכות הניקוז.

 

המאמר נכתב כחלק ממחקר על אמניות אדמה עבור גליון "אדמה" של מגזין אדם עולם שיוצא לקראת סוף אוקטוברhttps://adamolam.co.il/

 

"אפס.בית.אדמה", תמי צרי
ליווי אמנותי וביצי אדמה: דפנה ילון
אוצר: מתן ישראלי
פתיחה: שני, 22.10.18, בשעה 17:00
המרפסת של מוסללה, גג בניין כלל, ירושלים

הפוסט עץ הבשורה מטיל ביצה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ללא בושה (או: חשו מה?)

$
0
0

גילוי נאות: לפני כשנה שוחח איתי האוצר שרון תובל על ה"חשומה" כרעיון לתערוכה. בשיחותינו הבעתי את דעתי על הנושא ועל העיקרון המנחה הראוי בבחירת האמנים, כולל הצעות קונקרטיות לאמניות ואמנים. הצעתי שלא להגביל את האמנים באופן מהותני, ואף הצעתי אמנית אשכנזייה אחת לפחות.

הרושם הראשוני שלי הוא שהתערוכה חלשה. אין בה גילויים חדשים והיא אינה מצליחה לייצר קתרזיס או התוודעות רגשית עזה כמצופה מחשומה. מצד אחר, העבודות כשלעצמן טובות, ויש ביניהן אף טובות מאוד. בכל זאת חשתי תסכול, תמיהה וחוסר סיפוק. למה זה, אתם לבטח כבר מנחשים מהגילוי הנאות. אני מודה, את התערוכה הזאת כבר דימיינתי במוחי והיו לי ציפיות להקשרים וביטויים מסוימים ביחס לנושא המובהק.

חשומה הוא מושג חברתי-תרבותי, ערבי וצפון-אפריקאי מכונן ומובהק, שתורגם על-ידי תובל ל"בושה", בעוד שתואמים לו יותר קלון, דיראון, ביזיון, חרפה, שם רע או כלימה. כל הביטויים הללו, בייחודיות הנפרדת שלהם, כלולים בחשומה, בעוד ש"בושה" היא ההקבלה הכי חלשה ומטעה. החשומה שונה בתכלית מ"בושה" הפסיכולוגית-התנהגותית-מערבית. לחשומה יש ביטויים מקבילים בכל העולם הערבי ("עייב"), המבדילים אותה לגמרי מהבושה הסתמית או מה-Timidité.

הרבה לפני שהיא החוויה של אי-מי שחטא בה בפועל, החשומה היא קטגוריה מנטלית שאינה פוסחת על אף אדם בעולם הערבי בכלל. אין הכרח לעבור על אחד מחטאי החשומה כדי להיות נשא של החשומה. להיות צפון-אפריקאי זה להיות נשא של וירוס החשומה מילדות. הווירוס הזה עשוי להתפרץ בכל רגע, וכולם במשפחה, ללא יוצא מן הכלל, משגיחים עליו בשבע עיניים (למשל: ילד בוגר המלווה את אמו בצאתה מביתה מתפקד כמשגיח חשומה). לכן יובן ממילא שרוב ההנהגות שהחשומה מפעילה ומשמרת אינן רק מפני העבירה על הטאבו, אלא בעיקר בשמירתו. החשומה מנהלת בעיקר את הנורמטיבי ולא את הלא-נורמטיבי; הלא-נורמטיבי בחשומה הוא המודחק הנתבע והנדרש במפורש וללא כל התנצלויות מצדה.

החשומה מוטלת בעיקר על כתפי האשה, הבת, הרעיה והאם, בסדר הזה, וכל תכליתה היא שמירה מכל משמר על כבודו של האב, שמתפקד במערכת הזאת כטוטם חי ומקודש, גם כשהוא נעדר כליל מהמשפחה. כל מה שעשוי לפגוע באב או להפר את פקודתו הוא חשומה, פגיעה קלה עד חמורה בכבודו של האב. כמו בדיני עריות בהלכה, גם בחשומה יש דרגות חומרה, סייגים וגדרות שמארגנים את ההתנהגות הממשית והמנטלית של בני המשפחה (אשה אלג'יראית שעושה ג'וגינג בחוצות פריז מטילה אבק חשומה על משפחתה). המבט של האחר הגדול בחשומה הוא זה של האב, הוא הנוכח המדובר במפורש והלא נסתר כלל בעולם המנטלי של כל בני המשפחה, גברים כנשים. לכן החשומה קשורה בקשר בל יינתק עם מושגי טאבו אחרים, כגון "כבוד", "בית", "בתולים", "אהבה" ועוד. בושה התנהגותית כללית או ביישנות סתם, הקשורה בהתבזות חברתית מעמדית, אי-מוצלחות, פחדנות וכדומה, אינן "חשומה", משום שאין הן קשורות בפגיעה בהיבטי ה"חראם", האיסורים המכוננים את החשומה. לפיכך חשומה היא מושג מקצועי מוכר בפסיכיאטריה במגרב, הנבדל בקלות ממושג הבושה הפסיכולוגי המערבי.

סברתי שצריך וכדאי לגשת לחשומה מתוך סקרנות עמוקה ומתוך זיקה מנטלית והרפתקנית נועזת ללב לבו של הנושא, שהוא לדעתי פצצת תודעה חברתית שלא נגעו בה עדיין בעומק. יהיו שיגידו שהגדרה שכזאת הינה מרחיקת לכת ולא מציאותית כי היא מזכירה כבר את מבנה החברה הערבית ממש, השמרנית והארכאית, ואינה תקפה לחברה המזרחית המודרנית בישראל. ואני אומר: לא שייך וגם לא נכון, ומפנה אתכם למחקרים על תפקוד מיתוס העקידה ועל המודלים השונים וחילופיהם משחר ההיסטוריה הציונית ועד לימינו אלה. לא הייתי פוסל למשל מחקר רציני ששואל בכנות אם כל הטקסט הנפתל של הסופר אלברט סויסה ב"עקוד" אינו אלא מרדף ונרדפות מול ומפני הוויות עלומות במבוכי החשומה. יתרה מכך, אני מכיר אישית אמניות ישראליות חשובות מאוד, גם אשכנזיות, שהרקע המנטלי של החשומה היה בסיס עיקרי לכל יצירתן, ואני מזכיר לכם את הפיתול הפנימי הדרמטי והבעייתי ביותר של החשומה, שעל בסיס עקרון הטאבו הקטגורי שלה אוסרת באיסור חמור גם על תנועת מי-טו העכשווית, שמטילה חתתה גם על החשומה המערבית בכללה (אבל זו כבר הרחבה אפשרית ואחרת).

אם כן ברור, מדובר באכזבה מוכרת שנובעת מנגיעה שלי בדבר, הנובעת מקרבת יתר ויחס קיצוני לנושא. שבתי והתבוננתי בתערוכה וגיליתי שהיא דווקא תערוכה חזקה, עזה, מעצבנת וקונטרוברסלית במובן החיובי, ובכל זאת לא ניחמתי מעצבוני, משהו בסיסי בה קומם אותי. התערוכה לא הצליחה להתיק אותי אל מחוזותיה הדרמטיים והייחודיים ביותר של החשומה בנבדלותה המובהקת מהבושה המערבית בכלל ומזו החברתית הישראלית בפרט. במחשבה שנייה לא מצאתי כל רע בציפיות שלי. הרי זו תערוכת אמנות, משהו שהוגים, יוזמים, יוצרים, ולא מפגש עם איזשהו דבר שכך ברא אותו הטבע. למעשה ציפיות הן שעומדות ביסוד כל ביקורת, הן המדומיין האינטלקטואלי והרגשי ביחס לדברים, והן התודעה שעימה אדם ניגש לכל התוודעות בעולם. ניתוח תוכנן של הציפיות הללו והעמדתן במבחן הטענה, המחשבה והביקורת ביחס לאובייקט שמוצע לנו על-ידי האחר הם עצמם חלק מהביקורת.

האמת? הלכתי לשתות מים קרים

נעבור לגישה של שרון תובל לתערוכה מתוך עיקרי הדברים המיוצגים בטקסט הקיר שלו לתערוכה, משום שהטקסט המורחב בקטלוג הדיגיטלי תובע דיון ביקורתי פוסט-קולוניאלי סבוך למדי בפני עצמו בגלל המתודולוגיה הבעייתית שנובעת מהעתקת דיון מערבי טהור במושג הבושה והחלתו על החשומה. הטקסט של תובל הצהרתי ויומרני במובהק, מכריז על תוכנה המוטה של התערוכה ומכופף באופן מפורש את החשומה לנושא אחר. נתחיל בבעייתיות של הצגת נושא התערוכה שמסבכת את עצמה כדלהלן:

"התערוכה 'חשומה' מבקשת לחקור אמנותית את הזהות היהודית הצפון-אפריקאית היהודית-ישראלית מבעד לחשומה – במרוקאית: בושה בהיבטיה החברתיים. זהו מהלך מחקרי המקבל ביטוי פלסטי לתפיסת הנגטיב של הזהות מבעד לאין, לריק, לאסור וללא מקובל".

אכן החשומה היא מודל מנטלי מכריע ומרכיב חשוב בעיצוב הזהות הערבית והמוגרבית, ובכל זאת הדיבור הכמו-אוטומטי הזה על זהות כשמדובר באמנים ישראלים מזרחים מקומם אותי. מה יש להם לכל האוצרים הללו, אמרתי לעצמי, עם האובססיה של הזהות מרגע שהם עוסקים באמנים מזרחים? האומנם זו תביעה שמופנית אליהם מצד האמנים המזרחים עצמם? לכאורה, דווקא החשומה עשויה להעלות גילויים מעניינים ביחס לזהות המזרחית בתוך שלל הזהויות הישראליות ובדינמיקה עימם, ואולם בטקסט הזה וגם בתערוכה לא עוסקים ממש בחשומה, על ייחודה ועל המבחן הגדול שהיא מציבה למזרחי בהתנהלותו בתרבות שמכירה את הבושה ההתנהגותית הפסיכולוגית הידועה, אבל ממש לא את הרדיקליות של החשומה.

ונשים נא לב למשפט הפתיחה לדברים הללו: "סוגיית הזהות השורשית נוכחת ומוטמעת באופן גלוי וסמוי בתהליכי היצירה של אמנים". באינטואיציה שלי, זהו משפט מתנצל או מחפה על הנושא האמיתי, שהוא "הזהות המזרחית" ולא החשומה. אני כמובן חולק על הקביעה הגורפת והידועה הזאת, אבל כאן אני מנסה להבין את התפקוד שלה בטקסט הזה כהתנצלות. מדוע התנצלות? משום שהמשפט האוניברסלי הזה פוסח על שתי הסעיפים: אם אמנם כל האמנים בעולם עוסקים ממילא בשאלות של זהות, אז אחת מהשתיים, או שאין צורך לציין את זה אפילו ככלל, או שאין צורך לציין שהאמנים ב"חשומה" עוסקים בבעיית זהות, שהרי אמנים מזרחים נכללים בכל ההגדרות שחלות על כלל האמנים בעולם. אין זה אלא שהמשפט הפותח חושף בעליל את תופעת האוצרות הידועה שהזכרתי לעיל בשעה שהיא עוסקת באמנים מזרחים: אמנים מזרחים שונים מהכלל, כך על-פי האוצרים לפחות, משום שככל הנראה הם עוסקים באופן אובססיבי בשאלות של זהות.

בפסקה הבאה אומר תובל: "למול תערוכות עבר שעסקו בנושא(!) מתוך נקודת מבט השוואתית…" (סימן הקריאה הוא שלי). איני מכיר אף תערוכה של אמנים מזרחים שעסקה בחשומה, משמע ה"נושא" הוא נושא ה"זהות המזרחית" המדובר והמייגע. משמע, תובל אינו עוסק בחשומה ומגיע ממנה לזהות, אם אמנם, אם בכלל, אלא הוא מחפש מלכתחילה את הזהות המזרחית מתחת לפנס החשומה, או יותר נכון תחת צל צלה החיוור ביותר של החשומה, בתרגומה לשאלת הבושה של מזרחים אל מול אשכנזים. זהו מעבר משאלה אנתרופולוגית מעניינת מאוד כשלעצמה לסוציולוגיה ישראלית, וממילא לפוליטיקה. עובדה, במלים "תערוכות עבר שעסקו בנושא" הוא מפנה אותנו ל"שפת אם", תערוכתה המפורסמת המכוננת והקונטרוברסלית של טל בן-צבי, שאותה הוא מגדיר "השוואתית", ומפרש גם בדרך השלילה, למי שחלילה לא הבין, כי "חשומה (לעומת "שפת אם", למשל) אינה ניצבת כנגד הציונות האירופית האשכנזית". האמת? הלכתי לשתות מים קרים.

אם כן, היינו אמורים ללמוד משהו על החשומה והגענו שוב למאבק המזרחי ב"ציונות האירופית האשכנזית" הידוע והמייגע עד לזרא. ותובל בשלו: "(חשומה) מהווה מהלך חדש המגדיר מאפיינים אסתטיים למושג 'המזרחי החדש'"(!!!). את הגילוי הזה הוא מנמק, למרבה האירוניה, באופן שמשעבד את האמנים המזרחים באופן גמור ל"תולדות האמנות הישראלית וחזונה", ומגיע למסקנה ש"המזרחי החדש סלח להיסטוריה הציונית", משום שעתה "זהותו פלואידית יותר, במובן מסוים הוא מחובר לכנעניות הטרום ארץ ישראלית המקראית". עד כדי כך? וכל זה מהחשומה? כלומר, לפי תובל, ולפי כמה מהעבודות בתערוכה, האמנים המזרחים סלחו כי הם כבר לא זוכרים בכלל או כבר לא יודעים מה זה חשומה באמת. זהותם המרוקאית למעשה אבדה בתוך סבך טרמינולוגיות הזהות הלאומית הישראלית האשכנזית שההיסטוריה שלה מציעה להם.

מתי אלמליח, "סבא, סבתא", 2018

כבר ברור לחלוטין, אם כן, שאין אנו עוסקים כאן כלל בחשומה, אלא אך ורק בשאלת הזהות האובססיבית, שכזהות פוליטית בעיקר, יש לה מעט מאוד להציע לנו להבנה עמוקה של החשומה. בקיצור, הסקרנות האינטלקטואלית של תובל אינה מופנית לחשומה כשלעצמה, לא פסיכואנליטית, לא אנתרופולוגית ובטח לא אמנותית, אבל הדבר שללא ספק מעניין אותו הוא לדבר על זהות מזרחית, לא פחות מטל בן-צבי, ולדעתי אף הרבה יותר. מה כל-כך מטריד ומפחיד בזהות המזרחית שחייבים לפרק אותה מנשקה? מה מפחיד לטפל בחשומה כשלעצמה כמרכיב חשוב עדיין בחברה המזרחית?

מדוע תובל נצרך להבדיל אלף אלפי הבדלות בין המזרחים "שלו" למזרחים הישנים, אולי ה"מקצועיים", של טל בן-צבי בכלל? ולשם מה השימוש בטרמינולוגיה המניפסטית הכמו סוציו-מדעית "המזרחי החדש", הדיבור המייצג ברבים, כמו-סטטיסטי, פסבדו-מדעי (התערוכה "חוקרת", האמנים "חקרו"), שהפך לנוהג קלוקל בטקסטים רבים על אמנות? הבה נודה על האמת, תערוכות אינן "חוקרות" שום דבר, ואפילו אמנים לא "חוקרים" שום דבר, תערוכות לרוב אפילו לא "מייצגות", אלא בעיקר "מציגות" במלוא המובן התיאטרלי של "הצגה", ואמנים לכל היותר אכן מציגים, כפשוטו, אבל כדאי להם מאוד להיזהר מ"לייצג".

החשומה של מטה כתשתית לחשומה של מעלה

נעבור לתערוכה עצמה. ובכן, רוב העבודות אינן עוסקות כלל בחשומה או שהן קשורות אליה בקשר עקיף מאוד, שהיה יכול להיות מעניין אילו היו מוצגות בפריפריה של תערוכת "חשומה" אמיתית. ובכל זאת, מכל התערוכה כולה, עבודות מועטות מתייחסות לחשומה בדרגות שונות ונוגעות במנגנון המנטלי שלה.

העבודה "כאב אב" של אסף אבוטבול היא ביטוי רגשי ישיר, נוגע ועמוק מאוד ביחס לטוטם, לאב, המבוזה כל-כך בתרבות הישראלית האשכנזית, אבל בשום פנים ואופן לא בתרבות המזרחית. בתצלום אנו רואים שתי כפות רגליים יחפות, חבושות, ועליהן הכיתוב "אבי", כך שהן יוצרות ביטוי מקונן, מתגעגע, תמיד מתחרט, המזכיר את זעקתו של אלישע הנביא כשאליהו הנביא עלה בסערה השמימה, "אבי אבי, רכב ישראל ופרשיו", משפט שנשמע לא אחת בהספדים על מות האב במשפחות מרוקאיות כשמדובר באב צדיק.

הרגליים היחפות, המזכירות עוני או מוות, מעמידות את המבט מצד ייסורי האב או מצד המבט המעריץ של הבת או הבן לאחר מותו של האב, ובמובן זה הוא כמו מתייחס באופן חיובי לחשומה ולמארגן שלה. הרגש הזה ידוע מאוד בעולם המרוקאי, והוא מצוי בהרבה שירים וקינות המוקדשים לאהבת הבת לאביה. יש מוסכמה בחברה המרוקאית שהבת מצטערת ומתאבלת על אביה יותר מאשר על אמה.

עבודה זו מתקשרת ליצירה השנייה שממשיכה את ההתרכזות בטוטם, ב"אב", אבל מנסה להעז את פניה אל מול ההיבט מטיל האימה שלו. מדובר בציור מצוין אבל לגמרי לא שגרתי של הצייר גיל דזיאנו-ביטון, שמן על נייר, בפורמט מפתיע ורב השראה של תמונות הקדושים במרוקו. יחסית ליצירתו המופשטת של ביטון, הציור נראה כ"מוזמן", שכן עד כה ביטון כמעט שלא התייחס ביצירתו למזרחיותו. ביטון מצליח להעתיק אל הבד את המראה ה"כל אבהי" של יהודי דרום מרוקו בעיקר, עם מבט הקדוש העז והנחרץ, לרוב בא בימים, שכל כולו מרמז על ייחוס קדומים.

היצירה מעלה על הדעת את מבטו של אליהו הנביא רגע לפני שהוא עולה בסערה השמימה, מאבד את עיני הבשר שלו (מחלות עיניים היו נפוצות מאוד בקרב האוכלוסייה הזאת), ועל כן לובש מראה שנע בין העיוור המעמיק להביט לבין קדוש שפגיעתו רעה. הציור יוצר שוויון בין מחויבות האב עצמו לטוהר ולצניעות לבין החשומה התובענית שהוא מטיל על שאריו. החשומה במובן זה אינה רק טרור מצ'ואיסטי, אלא תביעה למחויבות, אחריות וסדר ערכים שמחייב את האב בראש ובראשונה.

בעיקרון, ביהדות מרוקו כל אב כזה הפך בסוף לקדוש, וכל אב ספג באישיותו מסמכות ה"אב" הטוטמי הזה. התלייה הפשוטה ללא מסגרת וה"ללא כותרת" של הטוטם הזה מבטאות גם את פשטותו ואת ענוותנותו. בחשומה יש מנגנון שמבנה את האב כערך מארגן גם לאחר מותו, והוא מרבה לפקוד את בני משפחתו לעתים תכופות בחלום ולדבר אליהם. העבודה של ביטון מעלה על הדעת אב כזה, שעולה אפילו כהזיה בהקיץ.

ברצף הזה, מבחינת האטריבוטים שנושאים ומעבים את ה"אב" ביסוד החשומה, נכון לצרף לשניים הללו את עבודת הווידיאו של דפנה שלום, "ימים נוראים" (פרק ראשון מטרילוגיה), שמדמה פולחן חרטה וצער על חטא ומרמזת על תפקוד נוסף, פסיכואנליטי או תת-הכרתי, של הלחנים המרטיטים את הלב עד כדי דמעות של הימים הנוראים. יש לא מעט מזרחים, חילונים גמורים, שמתמלאים חלחלה ואף מזילים דמעות לשמע הפיוטים הללו. מעניין להבין בשל מה החלחלה ועל מה הדמעה. הדימויים של איש ואשה המתייחדים בחשכה עם צערם כמו במעין טקס ידוע ועסוקים בצביעת פניהם הרציניות והאחוזות צער מעלים על הדעת את ה"גז'דור" הסימבולי (הכאה, שריטה ותלישת עור הפנים האסורה מן התורה) של הנשים המתאבלות. העובדה שכל הפיוטים הללו עוסקים בעקידה באופן מהופך, כלומר בחרטה ובקשת סליחה על נטישת האב או אפילו רציחתו (הביזוי, הנטישה, הבגידה והפשע הנורא שבחטא), מעמידה את החשומה של מטה כתשתית לחשומה של מעלה.

בהקשר הזה של המדומה והמוזיקה שמסוגלת לדמות את נפתלות הנפש והרגש של כל המשתתפים בתחזוק החשומה נתבונן ביצירה הנפלאה והיותר "מופשטת" של דני שושן (מוזיקה) ועמית מטלון (רישום ועיבוד למקרן). מדובר ברישום נוף כפרי/פרברי השרוי כולו בלילה ומוקרן על מסך, כך שהאור המועט המוחזר אל הצופה עוטף אותו בהלך הרוח הלילי של נשמת החשומה הנעגמת בלילות. בכל תנודה של מיתר הכינור במקאם העצוב (שלא הספקתי לבררו) פרט אחד בנוף נרעד ומצמרר את כל קו המתאר הבודד והשומם של הנוף. זהו מבט פנימי-חיצוני כפול ומכופל על-ידי כל אחד ואחת משחקני החשומה שמתבוננים אל נפשם הם ואל נפשם של שארו/שארתו בעת ובעונה אחת, וממילא כמו אל חידת היקום העצום שהחשומה מקימתו. עולה התחושה של משפחה שלמה שהלכה לישון, אולם איש אינו נרדם באמת, ועל פני נדידת הכינור ועל פני הנוף הנרעד אנו עדים לקונצרט הרגשות של בודדים שרק הלילה והחשומה מאחדים אותם.

"אוורור" מנגנון החשומה בלי לנתץ אותו לגמרי

עבודתו של יוסף ז'וזף דדון מפנה את המבט אל הסמל העיקרי ולב מנגנון החשומה, האשה. דדון הוא האמן שממנו הייתי מצפה לאיזשהו ביטוי עמוק יותר בנושא החשומה, אך למרבה ההפתעה עבודתו מרחיקה את העדות דרך המבט המחפיץ של הגבר האחר ("עין האהוב" של מאיה אטון?), שנמצא מחוץ למשפחה ולתרבות בכלל, דרך מבטו הקולוניאלי החומד של הגבר המערבי. האסתטיקה הבנאלית והידועה לזרא של הצגת הנשים הללו בשולחן ראווה/תצוגה המזכיר מוזיאונים מערביים למדע שמחפיצים את הגזע מעלה על הדעת ביקורת פוסט-קולוניאליסטית יותר מאיזשהו הקשר לחשומה עצמה, שבה מערכת המבטים פנימית ומוסכמת מראש.

האירוניה הגדולה היא שהעבודה הזו מעוררת צופים לחשוב דווקא על "זנות" יהודית במרוקו (שיחת מבקרים לידי), שזה ממש חשומה לחשומה, יותר מאשר ללמוד על הניצול והביזוי של הנשים הללו בידי מערבים "מהוגנים" ועל מנהג הזניית בנות העמים שהוא יסוד מוסד בתרבות המערבית עד עצם היום הזה. לא רק שעושים חשומה חסרת בסיס לקהילה שלמה, אלא שעוסקים בקורבן ובפחות במקרבן. כמובן, כולנו יודעים על התפרצות הזנות היהודית הגדולה בכל קהילות העולם החל משנות ה-40 של המאה ה-20 מסיבות ידועות, אבל התמונות הללו שדדון מציג הן מתחילת המאה, זמן שבו כמעט שלא היה עולה על הדעת לדבר על זנות יהודית, לפחות במרוקו. שוב, יש מצב שהעבודה הזאת היתה יותר מעניינת בפריפריה של החשומה, או בדיון איך המסורתיות (הרפורמיות המעודנת) המרוקאית בעיקר תרמה ל"אוורור" מנגנון החשומה בלי לנתץ אותו לגמרי.

"מקור העולם" של מיכאל ליאני על-פי הציור המפורסם של גוסטב קורבה מתפרץ לדלת פתוחה לרווחה ומראה עד כמה ציטוט ציור מערבי בהקשר לדיון מזרחי מטעה ושגוי לחלוטין. התרוממות הציור של קורבה לדורותיו (בכלל זה כל הפורנוגרפיה המוסוות כאמנות, גם זו המודרנית) מבוססת על ההפכפכות המערבית הקשורה תמיד בתשוקה פרברטית מודחקת היטב, תמיד לראות בבשר ובעין הבשר את ה"חבוי" בו. לכן הפורנוגרפיה האנטומית היא פסגת האמנות הוויזואלית המערבית. בהפכפכות המערבית מראים את הדבר האסור, נהנים וצורכים אותו, ומזדעזעים עד עמקי הנשמה מההנאה המתוקה שכך התגלתה בחסדי ה"אמנות" או שמבכים את התרוקנותו המסתורית ממש לנוכח העין הקרועה לרווחה.

מיכאל ליאני, "מקור העולם"

בתרבות הערבית הגלוי והידוע, הטאבו, מוסתר ואינו נראה, משום שאי-נראותו, ערכו הוויזואלי, כלולים בטאבו: כל עיקרו של ההון התרבותי והסדר החברתי מושתת על המחצב הזה שנקרא בתולים. בחשומה אין מדברים ברמיזות, אלא מצביעים על האשה ועל בתוליה באופן ישיר, היא-היא זו שנושאת את כל מערכת הסמלים וההנהגות על כתפיה, כי בעוד שאנו מצביעים עליה במפורש, אין אנו מצטבעים ומראים את בתוליה. רק דם הבתולים, במקומות מסוימים, נראה כהוכחה.

כך גם בציור המעודן של מירב סודאי, "עירום 1, פורטרט עצמי", שנראה כמצטט אלף ואחד ציורי עירום. מה שהוא מבטא בעצם זה את היפוכה הגמור של החשומה, או את הסירוב לשאת מערכת סמלים שמכל מקום מונחת על כתפיה העירומות גם, ובעיקר, בתרבות המערבית, כגון אחריותה למכירות טובות של מכוניות ואביזרי אופנה. מה שקורה כאן הוא בעצם מעבר מחשומה אחת לחשומה אחרת, אלא שבעוד שבחשומה הערבית התוצר הוא הארגון החברתי, הרי שבחשומה המערבית התוצר הוא הארגון הכלכלי. כך או כך, גילוי מיוחד ביחס לחשומה לא מצינו. סודאי מכריזה בפשטות שהיא לא בעסק, היא שייכת כאמור לתערוכה אחרת.

שיעור באוצרות ויחסיה המתעתעים עם האמנות

בקצב הזה, תאמרו, אני עוד עשוי לחבר את כל העבודות אל החשומה חבר והדק היטב, ולהפריך את טענתי. ובכן, בדיעבד הדבר אפשרי בהחלט אך לדעתי מאולץ, והוא מסתכן בלוליינות של השיח והתרוקנות השפה על אמנות. רוב העבודות האחרות, וכאמור גם כמה מאלה שצירפתי לעיל, עוסקות בעיקר בזהות המזרחית בהקשר של הבושה המעמדית ולא בפנומנולוגיה של החשומה ככזאת.

שדות התרבות בכלל וההיסטוריים בפרט אכן נובעים זה מזה כגלים בים, ובכוח הדיבור והפירוק האינסופי לבטח נוכל לייצר גלים ועוד גלים על פני ים הזמן. ואולם זו הסכנה הגדולה של הצגת אמנות ודיבור על אמנות, שהם מסוגלים ומצליחים לאנוס את היצירות עצמן לרצונן ומפספסים את ייחודן.

לסיכום, יותר משהתערוכה הזאת מלמדת אותנו על החשומה ועל סודות הנפש של אמנים רבים שאכן שוכנים בקרבנו, היא מלמדת אותנו שיעור באוצרות ועל יחסיה המתעתעים של האוצרות עם האמנות עצמה, שכפי שהיא שם במציאות, היא עדיין מחכה להתגלות מחוץ לעולם של האוצרות האידיאולוגית.

"חשומה", תערוכה קבוצתית, בית האמנים, תל-אביב
אוצר: שרון תובל

משתתפים: מירב סודאי, אייל אסולין, זוז'ף יוסף דדון, מאיה אטון, דני שושון ועמית מטלון, אסף אבוטבול, מיכאל ליאני, דפנה
שלום, דוד בן הרא"ש, אסתר כהן, גיל דסיאנו-ביטון, מתי אלמליח, דן אלון, קובי סיבוני, ניר שיטרית
נעילה: 20.10.18

 

הפוסט ללא בושה (או: חשו מה?) הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מישהו לגור איתו (לרגע)

$
0
0

בשנת 2017 חוויתי לראשונה עבודה של עלית קרייז, "אני רוצה לבקש סליחה". זו היתה עבודת סאונד שנוצרה עבור הגג של בית-החולים ליולדות ביקור-חולים בירושלים, במסגרת הפסטיבל "מעל ומעבר" ואירועי "מקודשת". הקהל נדרש להיכנס דרך בית-החולים הקטן, לעבור בין היולדות, בני משפחותיהן ואנשי הצוות ולהמתין כל אחד לתורו כדי לעלות לגג ולקבל סט אוזניות. במהלך עבודת הסאונד, שנמשכה 22 דקות, שלחה קרייז את הצופים לסיור תוך כדי שהיא מבקשת סליחה על דברים קלים כחמורים – מהקושי בטיפוס במדרגות ועד הפלישה לפרטיותם של השכנים. כשיצאתי מהעבודה ההיא ידעתי שאני רוצה לדבר עם היוצרת שלה, שנכחה בעבודה רק בקולה. עכשיו מצאה קרייז פנאי בין פרויקטים שונים ולקראת עבודה נוספת שתתקיים במסגרת אירועי "אוהבים אמנות" בתל-אביב, ושוחחה עימי.

היצירה שלך "אני רוצה לבקש סליחה" נשארה איתי הרבה זמן. זאת היתה הפעם הראשונה שהרגשתי שעבודה לא מנסה להפעיל אותי, אלא שאני שותפה לה. שאנחנו הפרפורמרים ואת הבמאית.

"אני רואה את הקהל כשותף. אנחנו במסע ביחד. אני לא יודעת יותר, אני משתפת אותך כדי שגם אתה תשתף אותי. שיתוף קהל רווח יותר ויותר במחול, בפרפורמנס, בתיאטרון, והקהל בא הרבה יותר מיומן ומוכן שיפעילו אותו. אבל ההפעלה לא צריכה להיות איזשהו גימיק או קונספט, אלא רצון אמיתי לתת לקהל חוויה. כשהתחלתי לעשות את זה בארץ, אחרי שחזרתי מתקופה של עשר שנים בלונדון, זה עוד היה די חדש יחסית למה שקרה פה, ואני זוכרת שבמופע הראשון שעשיתי בתמונע אמרו לי, 'אף אחד לא יעלה איתך לבמה, אף אחד לא ישתף איתך פעולה'. ושיתפו, כמובן. אני חושבת שהכל תלוי במקום שאת באה ממנו כיוצרת, מאיפה את מפעילה".

קהל שהולך לראות אמנות פחות מצפה שיפעילו אותו מאשר קהל שהולך לתיאטרון.

"פעם עשיתי בפסטיבל בתיאטרון תמונע עבודה שכולה השתתפות קהל, כל הקהל, ואני מולם. 'חדר ריק' קראו לה. חיפשתי מישהו לגור איתו. חוויה טוטאלית של כולם, 150 איש. אחר-כך עשיתי אותה עבודה במוזיאון תל-אביב, וזו היתה חוויה מאוד שונה, הקהל היה הרבה יותר סגור. ואז הבנתי שאני פשוט צריכה להתאים את עצמי לקהל. באיזשהו מקום זה הפסיק להיות פרפורמנס או משהו תיאטרלי, אלא הרבה יותר חוויה של כאן ועכשיו, אני ואתה. אבל אני מבחינה בהבדלים בין קהל של תיאטרון לקהל של פרפורמנס. קהל של אמנות פסיבי יותר. הדרך לשנות את זה היא לתרגל את הקהל. ככל שהקהל יבוא למוזיאון ויראה דברים יותר פרפורמטיביים, הוא יתרגל לבוא אחרת".

נדמה שהצופה הישראלי הממוצע שומע "פרפורמנס" ומצפה לקונבנציה מרינה אברמוביצ'ית, כאילו אין הבדל אם הפרפורמרית יושבת בחדר או שאתה צופה בהקלטה שלה. נדמה שהקהל רואה פרפורמנס כמו שהוא רואה ציור.

"תרבות הפייסבוק והרשתות החברתיות עשתה מכולנו יותר משתתפים, מגיבים, מתחברים עם זרים. מצד שני, אנחנו מרגישים יותר ויותר לבד. לא סתם כל הדבר הזה של השתתפות קהל קורה בתקופה הזו. אני חושבת שהאתגר שלי בעבודות הוא לייצר את הפן הרגשי של זה, שההשתתפות לא תבוא לצורך ההפעלה, אלא באמת להתחבר לעולם הרגשי זה של זה.

"אנחנו נפגשים היום בעיקר עם תמונות וייצוגים, מסכות, ולא עם האנשים עצמם. הרבה מהעבודות שלי מייצרות אינטימיות בין זרים, ולכן הן מפעילות כל-כך. 'שלום ולהתראות', העבודה שאני הולכת לעשות ב'אוהבים אמנות' השנה, שדפנה קרון אוצרת במסגרת ארועי "עונת מעבר", מבוססת על עבודה שעשיתי בפסטיבל 'מקודשת' ב-2015 בליווי אמנותי של מיכל ואעקנין ודפנה קרון, שקראו לה 'טוק-טוק'. לחדר במלון נכנסים גבר ואשה שלא מכירים זה את זה ונבחרו מהקהל. הם מקבלים אוזניות, הגבר מקבל קול גברי והאשה קול נשי, ורק באמצעות הנחיות לפעולה נוצרת סיטואציה של בני זוג שהגיעו למלון לחופשה שהם חיכו וציפו לה, ובמהלך רבע השעה של העבודה זה מתפרק להם. הם נפרדים.

"העבודה השנה תתקיים במלון אחוזת-רנה, בשני חדרים שונים, במהלך שלושה ימים. היא עברה התאמות ושינויים גם לאופי של הפסטיבל וגם לחלל השונה, כי אלו שני מלונות שונים מאוד. מי שהשתתפו בעבודה בסבב הקודם סיפרו לי שהם ממש נקשרו דרך החוויה. הם נכנסים יחד, ואין להם אף אחד חוץ מזה שמולם. בסוף יש גם אפשרות לכתוב זה לזה פתק.

"אחרי שעשיתי את 'טוק-טוק' עשיתי עבודה בתיאטרון הזירה, מול קהל של כ-150 איש. הפרדתי את האנשים והתחלתי לייצר מפגשים ביניהם, שלחתי אותם לדבר זה עם זה. פתאום הם התחילו להרגיש בנוח, כי הם עברו משהו יחד. היום אנחנו מקבלות מדריך לכל דבר. איך להיות הורה טוב, איך להיות איש עסקים. נשאלת השאלה אם אנחנו צריכים הנחיות איך להיפגש. העבודות שלי מנסות לייצר את המפגש הבינאישי, אבל גם קורצות למה זה בכלל אמנות, לאיך החברה שלנו מתפקדת. אין לי תשובה, אני חוקרת את זה יחד עם העשייה ועם הקהל".

העבודות שלך מתייחסות לצופה באופן אישי. התיווך של החוויה דרך האוזניות, למשל. ב"אני רוצה לבקש סליחה", עבודת הסאונד היתה בלשון נקבה למשתתפות ובלשון זכר למשתתפים.

"חשוב לי שהמשתתפים יידעו שיש מי ששומרת עליהם. שחשבתי עליהם ודאגתי לאיך שייצאו מהעבודה ולא רק לאיך ייכנסו אליה. לתת עוגן. גם כשאני עושה עבודות כפרפורמרית ומעלה משתתפים מהקהל, הם תמיד יוצאים מחוזקים. זו אף פעם לא חוויה של מבוכה. גם ב'שלום ולהתראות' שתהיה ב'אוהבים אמנות' יש חדרנית בחוץ ששומרת עליכם, הדלת לא לגמרי סגורה".

איך התחילה ההתעניינות שלך בסוג הזה של עבודות?

"זה התחיל בעצם משיתוף פעולה שעשיתי כשחייתי בלונדון עם אמנית בשם אנטון מירטו. עבדנו יחד 17 שנה. אחרי שעשינו כמה עבודות יחד התחלנו להיפגש עם אנשים שהם לא שחקנים. לעבודה הראשונה שעשינו איתם קראו 'All the people I’ve met'. הבאנו אנשים מהאזור שהיינו בו בלונדון, הוקסטון, מכל חלקי הקהילה וכל הגילים. רצינו שיסתכלו על אנשים ברחוב קצת אחרת, לייצר הזדהות בין הקהל לסביבה שלו".

זה מעורר גם אגרסיביות לפעמים? יש לזה פוטנציאל להיות מאוד מאיים.

"מאוד מאיים, אבל זה גם האתגר שלי. זה משאיר אותי במתח. צריך גם יכולת אלתור, אבל אני פוגשת פחות אגרסיביות ויותר התחכמות, מעין מסכה כזו שאנחנו מכירים. כשעשיתי את 'חדר ריק' בתמונע, ניפיתי וניפיתי מתוך הקהל עד שהגעתי למי שאוכל לגור איתו. עשיתי את זה דרך שאלות. מי שענה את התשובה הנכונה עבר לחדר הבא. זה התחיל במטבח, משם לסלון, לחדר אמבטיה ועד לחדר השינה. ההשתתפות היתה נלהבת, אנשים רצו לעבור לחדר הבא ממקום תחרותי, הרצון להיבחר. כל חדר שילב סיפור אמיתי מהחיים שלי, ובסוף כמה מהמשתתפים אמרו לי, 'ידענו מה התשובה הנכונה, אבל היינו חייבים לענות בכנות'. כי ברגע שאני באה עם כנות, חייבים להיות כנים כלפי. וזו דרך טובה למוסס את ההגנות הללו. גם אם משהו בא בהתחכמות, לענות לו בכנות.

"גם כשעבדתי על 'אני רוצה לבקש סליחה' היו מי שאמרו לי, 'את לא צריכה להתנצל, יש דברים שהם לא אחריות שלך'. ואני רוצה לבקש סליחה, אני רוצה לקחת אחריות על מה שקורה. גם אם אני לא אחראית ישירות על המצב בארץ, יש לי אחריות על זה. אני חלק ממה שקורה פה. ואם אני רוצה לייצר איזשהו שינוי, ואני חושבת שעבודות אמנות צריכות לייצר שינוי מחשבתי, אז אני צריכה לקחת אחריות. ולבקש סליחה זה קודם כל להגיד שאני לא מסכימה עם מה שקורה פה. מדהים בעיני שאנשים מפחדים להתנצל על משהו שלא הם עשו, כי זה כזה כלי מדהים לפרק התנגדויות".

והאחריות הזאת היא ממש בבסיס העבודה שלך.

"כן. אני חושבת שההצטברות של סליחה על סליחה על סליחה גורמת לך להבין כמה זה אינסופי. הדיאלוג הוא תמיד בין האישי לחברתי, בין הפנים לחוץ. אם אני אומרת סליחה אישית שלי, גם אם אין לך ילד ואני אדבר על הבן שלי, את תביני את זה ממקום של ילדה, או ממקום של מה אני אעשה כשאני אהיה אמא. כולנו שותפים לאותו מנעד של רגשות. כולנו היינו ילדים פעם וכולנו הולכים למות.

"גם המוות תמיד נמצא בעבודות. אי-אפשר לדבר על החיים בלי לדבר על הסוף. עשיתי עבודה גם על זה בעבר, עם אנטון מירטו. אחרי שעשינו את 'All the people I’ve met' הגענו לפריז לרזידנסי, ואמרו לנו בגדול לעשות מה שאנחנו רוצות. הבנו שכל העבודות שלנו נוגעות בפחדים קמאיים, והפחד מהסוף הרי משפיע על כל ההתנהלות שלנו בחיים. במיוחד בתרבות שלנו היום; אנחנו עושים הכל מהר, מחליפים ומוותרים מאוד מהר. ומצאנו את עצמנו הולכות להוספיסים בפריז לדבר עם אנשים על ערש דווי. חקרנו אותם, ובסוף העבודה שהצגנו בפריז היתה מבוססת על שאלות שחשבנו שאנשים שאלו את עצמם לקראת המוות. כשחזרנו ללונדון הבנו שלא מיצינו את זה, אבל היינו בקונפליקט, כי בכל זאת לא עמדנו בסיטואציה הזו בעצמנו. הבנו שהדבר היחיד שאנחנו יכולות לעשות זה להביא לקהל את החוויה שעברנו במשך שלושת החודשים הללו, את המפגש הקרוב עם הדרך למוות. ואז יצרנו עבודה ב-ICA בלונדון. אספנו 40 איש מכל הגילים והרקעים. אדם נכנס, שוכב, הבא בתור שופך עליו אדמה, נשכב, והבא שופך עליו אדמה וחוזר חלילה. כל זה יצא ממשפט ששמענו מאחד האנשים בהוספיס, שאמר לנו, There is no one who is unable to diew.

"באיזשהו שלב הקהל הבין שזה לא הולך להשתנות, אין טוויסט בעלילה. הדבר היחיד שיש לך לעשות זה לראות מי יהיה הבא ואיך הוא מבצע את הפעולה. זה הפך להיות חוויה אסתטית, נעימה. עשינו את זה בשש ערים שונות בעולם, ובכל מקום מצאנו קבוצה מאוד שונה של אנשים שרצו לבצע איתנו את העבודה. בגרמניה הגיעו הרבה אנשים זקנים, בלובליאנה הצטרפו אלינו שני פליטים פוליטיים. בכל מופע אמרנו לקהל שהוא מוזמן להצטרף ולשכב גם. בארץ עשינו את זה בירושלים ביפו 23 בליווי רועי ברנד, ולא הצלחנו למצוא משתתפים לפרויקט. חיפשנו בכל העיר, וכמעט כל מי שהסכימו היו אנשי אמנות, אבל כשעשינו את העבודה – בכל ערב הצטרפו עשרה אנשים מהקהל. כלומר, הם לא רצו לקחת חלק בתהליך, אבל ברגע שהוא התקיים, הם רצו להתנסות".

מתוך "כתב תנועה", צילום: איריס פשדצקי

עשית עכשיו גם פרויקט השתתפותי גדול בלוד, "כתב תנועה".

"בשנים האחרונות אני עוסקת הרבה בפעולות סייט-ספסיפיק שמערבות קהל. כשאני עושה עבודת סייט-ספסיפיק אני לומדת את המקום באמת לעומק. אז בעקבות פסטיבל 'דריסת רגל' בשנה שעברה בלוד וביפו, העבודה הזו, 'כתב תנועה', שנעשתה בתמיכת מפעל הפיס, נולדה מזה שהבנתי שחשוב לי ללמוד את הכוריאוגרפיה של אנשים ברחוב. איך בעצם באופן בלתי מודע אנחנו מייצרים כוריאוגרפיה ומייצרים נרטיבים ומתחים בין התנועות שלנו והנוכחות שלנו במרחב. לעקוב אחרי התנועות הללו ולשאול מה חסר בהן, איזו הצעה אלטרנטיבית יש לי למה שקורה. אפילו אם זה כמה שכולם מסתכלים על הטלפונים שלהם – מה אם פתאום נכניס את הטלפונים לכיס ונלחץ ידיים? נעצור ונסתכל? ומפה באה המחשבה על הקולבורציה, ההבנה שאנחנו באופן שאינו בהכרח מודע מושפעים ממה שקורה סביבנו.

"ואז איריס פשדצקי חיברה אותי עם עמותת תוצרת-הארץ, שמנהלת גרעיני סטודנטים בלוד, ואמרתי, או.קיי, הם מגיעים לפה והם חדשים. הם לא ממש מכירים זה את זה או את העיר, איך אפשר לתת להם תחושה של היכרות אבל גם לייצר דינמיקה ביניהם? אז גם זו עבודת אוזניות, אבל הפעם בלייב. אני משדרת להם שידור חי. בהתחלה הם לא רואים אותי, אני נטמעת ביניהם, ואני נותנת להם הוראות ומפעילה אותם דווקא במרכז העיר, ולא באתרים ההיסטוריים. הם הולכים ועושים פעולות, ואני כל הזמן שואלת אותם שאלות מהמרחב אל הפנים. משמות הרחובות להנחיה להציג את השם שלכם למישהו אחר. מהמרחב החדש למרחב המוכר. מהקניון מול חנויות הרחוב. לשלוח מישהו למאפייה ויחכו לו שם עוגיות שהוא צריך לחלק בין כולם. לבקש שיעמדו בכיכר ריקה ויישלחו להם לטלפונים תמונות של הכיכר הומה ביום העצמאות או במצעד הגאווה הראשון שהיה שם השנה. וגם אנחנו יחד מסתכלים על האנשים שהולכים ברחוב, שואלים את עצמנו לאן הם הולכים, מה אנחנו מלבישים עליהם. דרך זה אני לאט-לאט מתגלה להם, כשבסוף אנחנו עוזבים גם את האוזניות. אז גם המפגש איתי הוא הדרגתי, כמו שהמפגשים שלהם היו עם הסביבה. אופן החוויה הזו לאט-לאט מבסס אותם כקבוצה".

שלושת המרחבים שדיברנו עליהם עד עכשיו – בית-חולים, בית-מלון וכיכר העיר – הם מרחבים שאנשים שוהים בהם באופן זמני.

"גם אני כאמנית מבקרת, עוברת איזשהו תהליך תוך כדי שהייה במקום ואז עוזבת אותו. אני מעבירה את הקהל את החוויה שעברתי קודם לכן לבד. וכמו שהתהליך שלי תמיד נובע מחיפוש, החוויה שאני יכולה להעביר לקהל היא חוויה של אי-ודאות, של התנסות רגעית ועזיבה".

 

"שלום ולהתראות", במסגרת "עונת מעבר" (אוצרת: דפנה קרון), "אוהבים אמנות עושים אמנות"

״אחוזת רנה״ – סמטת בית הבד בתל אביב, הרשמה במקום.

יום חמישי 18/10 19:00-23:00
יום שישי 19/10 10:00-17:00
יום שבת 20/10 10:00-17:00

הפוסט מישהו לגור איתו (לרגע) הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול  קורא לתערוכה קבוצתית  העוסקת ביחסי הכוחות בין הדימוי החזותי וטקסט

$
0
0

 

קול  קורא לתערוכה קבוצתית  העוסקת ביחסי הכוחות בין הדימוי החזותי וטקסט

שפת הבית

רעידת אדמה.

לפעמים הקול

הוא של

 

קופסת פח

ולפעמים זה

נוכחות עדינה.

 

(שפת הבית, אבות ישורון)

 

בשנות ה70 האמנות הישראלית עסקה רבות במילה הכתובה כדימוי או בטקסט בדימוי ויזואלי כחלק מחקירה קונספטואלית של הציור ושל הכתב. הזמנים השתנו וכיום הכתב והכתיבה נוכחים בכל מקום כחלק מהתקשורת והאי תקשורת. מתוך נקודת מוצא זו אנו מתעניינות בחוסר היציבות של המילה הכתובה, במילים ושיבושן בתוך הדימוי החזותי.

אנחנו מחפשות עבודות טקסט או עבודות המכילות טקסט העוסקות במערכת היחסים בין דימוי החזותי למילה הכתובה.

אמנים ואמניות מוזמנים לשלוח עבודות בהן קיים מתח, פער, סתירה  בין המילה לדימוי. עבודות בהן הטקסט מנבא או מפרש או משבש ומחריב את הדימוי ובכך משנה את משמעותו.

–          הטקסט בעבודות יהיו בעברית

–          ניתן להגיש עבודה אישית או קבוצתית

–          לצערנו לא יתאפשר תקציב הפקה לעבודות

–          דימויים יש לשלוח באיכות גבוהה ברזולוציה 300dpi

–          וידאו יש לשלוח לינק לYOUTUBE, VIMEO או כל אתר מארח אחר

–          סאונד יש לשלוח לינק לקובץ שמצוי על הרשת

–           אנא צרפו קרדיט מלא של העבודה: שם האמן, שם העבודה, שנת יצירה, חומרים, גודל

–          בהצעה יש לכלול טקסט קצר על העבודה ורשימת ציוד.

–          את ההצעות יש לשלוח עד התאריך 17/11/18

לשליחת חומרים, שאלות ובירורים נוספים :

Rotem.bides@gmail.com רותם בידס

Kurzweil56@gmail.com מעיין קורצוייל

הפוסט קול  קורא לתערוכה קבוצתית  העוסקת ביחסי הכוחות בין הדימוי החזותי וטקסט הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא – In Print – יריד ספרי אמן בירושלים

$
0
0

 

Thursday, December 6, 6:00PM-11:00PM

Friday, December 7, 10:00AM-3:00PM

Hansen House, Jerusalem

Free Admission

 

In Print –  יריד ספרי אמן בירושלים, המציג מבחר של ספרי אמן,קטלוגים ו- zines.

האירוע הראשון של In Print יתקיים בין התאריכים 6-7 בדצמבר 2018 בבית הנסן ירושלים.

באירוע יחודי זה תהיה הזדמנות למבקרים לרכוש את הספרים השונים שיוצגו, בנוסף יתקיימו ביריד שיחות אמן. הגעה ליריד היא דרך ממשית לתמוך באמנים מקומיים ולקחת חלק בפלטפורמה חדשה לפעילות אמנותית בעיר – הכניסה חופשית.

In Print פותחת את ההרשמה ליריד ספרי אמן! אמנים מוזמנים להגיש בקשת השתתפות. אנו מקבלות ספרי אמן,קטלוגים ו- zines. הדפסים לא יתקבלו בשלב זה. האמנים הנבחרים יוזמנו להשתתף ביריד In Print

 

הנחיות להגשת בקשה בקישור המצורף:

https://inprintjlm.com/open-call/

 

מועד אחרון להגשה: 18 באוקטובר 2018.

אנו מצפות לראות את ההגשה שלך!

למידע נוסף, אנא צרו קשר עם In Print:  inprintjlm@gmail.com

הפוסט קול קורא – In Print –  יריד ספרי אמן בירושלים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 16.10.18

$
0
0

"בירור יתרה" | כנס ירושלים לאמנות #3

בית הנסן, ירושלים

רביעי, 24.10.18, מהשעה 11:00

מוסד האמנות הירושלמי מנופים וכתבי-העת "ערב רב" ו"הרמה" מזמינים אתכם לכנס ירושלים השלישי לאמנות, "בירור יתרה". הכנס יוקדש לבחינת מושגי היתרה, העודפות והשארית על מופעיהם השונים באמנות ובתרבות. "בירור יתרה" הוא מושג המוכר לרבים מדיווחי חשבונות הבנק, והוא מביע רגע של חוסר ודאות המלווה ברצון אמביוולנטי לגלות את התשובה. היתרה עשויה להיות מוצגת כחוסר, וכך בלי משים נוגע המושג הטכני-בנקאי במתח הפילוסופי שבין נוכחות לבין איִן.
הכנס יכלול ארבעה מושבים לאורך היום ובהם הרצאות של אמנים ואנשי רוח, הקרנת הסרט "הנעלם" וסדנת פרפורמנס בהשתתפות הקהל, בהנחיית לילך ליבנה. לתוכנייה המלאה של הכנס, כאן.

הכניסה חופשית, בהרשמה מראש. מספר המקומות מוגבל. להרשמה: כאן.
עורכי הכנס: רינת אדלשטיין, מנופים, "הרמה"; רונן אידלמן ויונתן אמיר, "ערב רב".
מפיקה: שי לבני.



מאירה תדמור, "קפנדריה" | "Shortcut"

מיצב-חלון בגלריה טובה אוסמן, תל-אביב

חמישי, 18.10.18, לילה לבן

פתיחה: שישי, 19.10.18, בשעה 12:00

נעילה: רביעי, 14.11.18, בשעה 12:00

מאירה תדמור, אמנית רב-תחומית, מציגה מיצב-חלון עם יצורים היברידיים העשויים מבד, פלסטיק, מתכת, עץ ונייר בטכניקת אסמבלאז'. על רקע השתנות מתמדת, אי-ודאות וקצב חיים מסחרר, מבקשת תדמור להתבונן מקרוב בחפצים שלכאורה נותקו מתכליתם המקורית. קפנדריה, "קיצור דרך" בלשון חז"ל, מסמנת את האופן שבו האמנית ניגשת אל החפצים; תוך כדי פירוקם, היא משנה את הסדר וההיגיון של התנהלותם. פריצת הדרך הישירה אל ה"פגמים" של החפצים מתאפשרת תוך פירוקם ומחייבת לעתים ויתור על יופיים ושלמותם. הרכבתם מחדש מקורה בהימשכות היוצרת לחיבורים אבסורדיים. בעוד שתהליך ההרס מאפשר לה להתכנס פנימה ולחוות התחלה של תיקון, הוא גם תנאי להמשך התיקון: הרכבת החלקים ל"הצרף" עם זהות משלו; "פגמי" החפצים המקוריים משמשים "פיגומי" היצירה החדשה.
לפרטים נוספים: כאן.

מאירה תדמור, מתוך "קפנדריה"



"Excavation Mark! Reveal Preserve Glorify"

תערוכה קבוצתית
בית הנסן, מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה

אוצר: עמית שמאע

פתיחה: רביעי, 24.10.18, בשעה 19:00

פרפורמנס מאת ג'ייסון קינג עם מקס קלאוזן ולואיזה רספה, בשעה 20:30

נעילה: 23.11.18

התערוכה "Excavation Mark! Reveal Preserve Glorify" בוחנת את הנטייה הגוברת של אמנים עכשוויים לפסוע בדרכה של "המטפורה הארכיאולוגית" כפרקטיקה אמנותית השואפת לחשוף, לשמר ולהאדיר רעיונות, מושאי מחקר ואידיאולוגיות שונות באמצעות פעולת החפירה. האמנים המשתתפים מעלים שאלות בדבר רציפותם של אירועים היסטוריים ושאלות החושפות צירי זמן קבועים ומקובעים שלרוב מובילים להסתרה. פעולתם מבקשת להתיר את כל החוטים שטוותה סבלנותם של ההיסטוריונים על-ידי הכפלה של הבדלים, טשטוש קווי התקשרות והשתדלות להפוך את המעברים הנוצרים לקשים יותר ובכך למאתגרים. ייחודה של התערוכה כמערך קבוצתי טמון בו בזמן ברעיון המרכזי הרוצה לחשוב מחדש את ההיסטוריה ואת אופן העברתה דרך המונח "המטפורה הארכיאולוגית" ובשל מכלול האמנים והאמניות, המגיעים מכאן ומשם, מפרקטיקה זו או אחרת, תוך מתן דגש על אמנות ניו-מדיה וטכנולוגיה.

משתתפים: מתן אורן, עילית אזולאי, מעיין אליקים, פטריק היו, אוליביה הילד, פלס אמפייר, ג'ייסון קינג, רוני קרפיול.
שעות פתיחה: א'–ה'18:00–10:00 , ו', 14:00–10:00.
הכניסה ללא תשלום.

פטריק היו, ואם בעוד אלף שנים, (דימוי מתוך וידאו) 2017, וידיאו HD, 22:14 דק׳, באדיבות האמן ו-Jerwood/FVU Awards



"Reflecting Art", עמרי קרן-לפידות

הגלריה ע"ש מורל דרפלר, המחלקה לצילום, המרכז האקדמי ויצו חיפה

אוצרת: ענת גטניו

18.10.18–16.11.18

התערוכה הפותחת את עונת התערוכות 2018/19 בגלריה ע"ש מורל דרפלר מביאה אל החזית את פעולת הצילום ואת נוכחותו של הצלם ביצירה. עמרי קרן-לפידות, בוגר המחלקה לצילום של המרכז האקדמי ויצו חיפה, מצלם זה שנים בתערוכות המוצגות בגלריות ובמוזיאונים בארץ ובעולם. גוף העבודות החל בהיותו סטודנט מתוך צורך פונקציונלי לתעד ולשמור יצירות אמנות שראה לצורכי לימודים. הטלפון הנייד היה פתרון נגיש ויעיל, הן כמצלמה והן כארכיון. בשלב מסוים הבחין קרן-לפידות בהשתקפויות חוזרות ונשנות של דמותו בעבודות המצולמות. בהתחלה נראו אלה כהפרעה, אך בהמשך הפכו למעין משחק בין דמותו, דמות הצלם, לבין האובייקט המצולם. המצלמה הפכה לאובייקט נוכח בכל אחת מן העבודות. העבודות המוצגות נבחרו מבין מאות דימויים שהצטברו במהלך השנים והפכו למעין ארכיון מטופל ומעט פרודי של תולדות האמנות והצילום, דרך פרספקטיבה אישית של צורך אמנות מזירת אמנות פריפריאלית.
לגלריית העבודות

רח' הגנים 21, המושבה הגרמנית, חיפה. טל' 04/8562540. א'–ה', 10.00–18.00, ו', 10.00–14.00.

עמרי קרן לפידות, "22"



"צמחי מרפא", אסתר כהן, ראפת חטאב

הגלריה לאמנות במכללה ע"ש דוד ילין, ירושלים

אוצרת: נאוה ט. ברזני
פתיחה במסגרת פסטיבל "מנופים": רביעי, 24.10.18, בשעה 20.00
נעילה: 18.12.18

התערוכה "צמחי מרפא" מבקשת להציע מבט מפוקח על נוף טבעי לכאורה ולעורר מחשבה על הכוח שיש בייצוגם של צמחים כדי לרפא את השטחים הסמויים. האמנית אסתר כהן מציגה עבודות רישום בוטאני על מפות ומעוררת דיאלוג בנושא זהויות בין ההווה לעבר ובין האישי לקולקטיבי. במובן מסוים היא ממשיכה את המפות ומגיבה אליהן באמצעות רישום דקדקני של צמחים המקושרים לאזוריהן. אולם בה בעת, אותם רישומי תגובה הם פעולות של מחיקה, ומכאן שבחירותיה של כהן מחייבות והרות משמעות.
האמן ראפת חטאב יוצר מיצבים המכליאים בין סריגה מעגלית לחפצי רדי-מייד עגולים. הוא מבקש להתחבר למרכז האנרגיה במקום שבו הוא מצוי ולשקם את התודעה על אודות המציאות. אמני התערוכה פותחים ערוצים ומגיבים אל ריטואלים תרבותיים-מחזוריים.
הגלריה לאמנות במכללה ע"ש דוד ילין, מעגל בית-המדרש 7, בית-הכרם, ירושלים. א'–ה', 10.00–18.00.



"התססות: גויאבה"

מעמותה, ירושלים

29.10.19, 5.11.18, 12.11.18, בשעות 12:00–16:00
במסגרת תערוכת היחיד "גויאבה" של טליה הופמן, המוצגת בחללי מעמותה, מגדלת הופמן מאכלים חיים הדורשים טיפול יומיומי ופעולות השומרות אותם בחיים; התססת ירקות ופירות, התפחת לחם, חביצת לאבנה, ערבוב רטבים חריפים וזיקוק הגויאבה. ההתססה היא תחילתו של תהליך העיכול שמתרחש בחלל התערוכה ונמשך בגוף הניזון מתוצריו. מבקרי התערוכה מוזמנים לאכול ולשתות את ההתססות ולקחת חלק פעיל בתערוכה.

התערוכה, שאצרה קבוצת סלה-מנקה, מקבצת בפעם הראשונה את העבודות של ״גויאבה״ – פלטפורמה לפעולות אמנות.
הכניסה חופשית.
לפרטים נוספים: כאן.



"ברבורים", גלריה ברבור II

הסטודיו הפרטי של האמן הדס עפרת

רח' וינדהם דידס 8, המושבה הגרמנית, ירושלים
פתיחה: חמישי, 18.10.18, בשעה 19:00
נעילה: 10.11.18

כמענה להתערבות הבוטה של עיריית ירושלים בחופש היצירה של התרבות בעיר והתביעה לפינויה של הגלריה, שנתקבלה לאחרונה על-ידי בית-משפט השלום, תיפתח בעיר גלריה ברבור II בסטודיו הפרטי של האמן הדס עפרת.
"ברבורים" אינה תערוכת אמנות רגילה, אלא התערבות אמנותית שמטרתה למחות על האופן שבו מתנהלת התרבות כיום בירושלים. גלריה ברבור נוסדה לפני 13 שנה. המינהל הקהילתי נענה אז ליוזמה ברוכה של ארבעה אמנים צעירים, בוגרי בצלאל (מאשה זוסמן, ינאי סגל, ניר הראל, דן אורימיאן; מאוחר יותר הצטרפה חגית קיסר), ואיפשר להם לפעול במבנה רעוע ברחוב שיריזלי, ליד שוק מחנה-יהודה. עד מהרה הפכה פעילות הגלריה לאבן שואבת לאמנים ולתושבי שכונות מחנה-יהודה ונחלאות. הפעילות האמנותית גובתה ביצירת שיח תרבותי וקהילתי – זריקת עידוד להתחדשות העירונית של מרכז העיר.
בעקבות אירוח ערב שיח עם שוברים-שתיקה תבעה שרת החינוך מירי רגב מראש העיר להפסיק את פעילות הגלריה. העירייה ניהלה מלחמת חורמה לסגירת הגלריה. לבסוף הגישה העירייה תביעה באמתלת "זכות קניין" לבית-משפט השלום, שפסק שעל הגלריה לפנות את המבנה עד ל-1 בפברואר 2019. המניע האמיתי ידוע לכל. ההתערבות הבוטה של הממשלה והעירייה בתכנים ובפעולות תרבות ואמנות אינה מתקבלת על הדעת.
הקמת גלריית ברבור חדשה, ויש לומר נוספת, היא פעולה אמנותית בעלת מימד סמלי וארעי. מטרתה להבהיר שחופש היצירה כמו גם עצמאות ניהולית של מוסדות תרבות הם עקרון יסוד בחברה דמוקרטית ונאורה. ואם מלים אלה אינן ברורות, נעזר במטפורה מדממת: ציד ברבורים הוא פשע. האגם הקטן שלנו מאדים, ולא רק מבושה.
גלריה ברבור כנראה תפונה בקרוב, אך לא ניתן יהיה לסגור אותה. כַאֲשֶׁר יְעַנּוּ אֹתוֹ כֵּן יִרְבֶּה וְכֵן יִפְרֹץ (שמות, א', י"ב).
במקום תוצג תערוכה של ציורים, פסלים, פרפורמנס ווידיאו-ארט בנושא ברבורים. משתתפים: עדן אורבך-עפרת, מוטי ברכר, דנה יואלי, ענת עינהר, הדס עפרת, יוסף קריספל ואסתר שניידר.
שעות פתיחה: חמישי, 19:00–22:00, שישי ושבת, 10:00–14:00.

אסתר שניידר, "ברבור נחש", 2007

הפוסט רב ערב 16.10.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


מתה, מטה, מטא

$
0
0

"Meta", יצירתה החדשה של תמר בורר, היא דואט של שתי נשים שבו אחת מייצגת את חלקי הנפש של האחרת. זו עבודה מורכבת ורבת פנים, העוסקת במוות ובנוכחותו בחיים שלנו, וגם בנוכחות החיים במוות ולאחריו. בורר כמו מבקשת לאחד את העולמות ולערוך בהם מסעות ספירליים שמתיכים התחלות וסופים אלה באלה.

בפתיחה בורר בוקעת לאט מבין ערימה של לוחות אלומיניום מושחר מקומט (בלאק-ראפ) המוטלים על מחצלת טטאמי יפנית. האגדות שבורר מספרת מונחות כולן על המחצלת, שמספקת להן מסגרת ותבנית, אבל הן שואבות גם ממסורות ופואטיקה מערביות. הטקסטים שמעניקים לבורר השראה נוכחים גם בפסקול המלווה אותה: שירה של ויסלבה שימבורסקה, "אשת לוט"; הסיפור "מהדוכט בת ירח" של הסופרת האיראנית הפמיניסטית שהרנוש פרסיפור; "השיר הגנוז" של שרון אס; וטקסט מתוך "סדהאנה – חיי בינה", ספרו של ר' טאגור.

אלמנטים של בקיעה, חשיפה והתכסות מאפיינים את ארבעת חלקי היצירה, שמספרים סיפורים של נשים שאיבדו דבר מה ומחול האבל שלהן מטמיע את החלקים הריקים בתהליך של שינוי פיזי-נפשי; על כן "Meta" – מטמורפוזה, שינוי צורה ותוכן, שבמקרים רבים הוא פעולה של הישרדות. גם המלה העברית "מתה" נמצאת בשם היצירה, וגם המלה Metta, שמשמעה חסד בפילוסופיה ההודית היוגית.

מתוך "Meta"', תמר בורר, צילום: תמר לם

הטיפול של בורר במוות וכריכתו בחסד באמצעות המחול הפיזי עושים דבר-מה שרק מחול יכול – להנכיח את המוות בחיים ממש, בגוף הנע את החלקים הריקים. לבישת בגדים ופשיטתם, פעולה ששתי הנשים חוזרות עליה שוב ושוב באטיות מדודה, רומזות על העול שאנחנו לוקחים על עצמנו ופורקים מעלינו, אם בפעולות שלנו ואם בהתמסרותנו לזמן ולשינוי. הבגדים עשויים בדים רכים ודקים, אור עובר דרכם, והשימוש בהם לעיטוף והתקלפות מייצר תנועה שמייצגת גם שינוי נפשי.

החלק השני של היצירה, המלווה בהקראת שירה של שרון אס ומתאר "לידה שקטה", משמע לידת ולד מת, הוא קורע לב. אשה אחת מתאבלת על מות עוברה, בעוד שהשנייה לוחשת לה קולות של טרום-חיים שכאילו בוקעים מבטנה ומפלחים אותה בכאב ומנחמים ומנכיחים את מה שאבד ומעניקים לו קול. רעשן תינוקות יפני מעורר את העובר המת ואולי את הרחם לחיים חדשים, וביצי יען עשויות קרמיקה בוקעות. גם כאן רעיונות מופשטים מקבלים מימד פיזי ממשי, לא רק כסמלים ביצירה, אלא כמעשה של בריאה והפיכת האין ליש.

מתוך "Meta"', תמר בורר, צילום: תמר לם

התלבושות המתחלפות לאורך היצירה שימשו את בורר ביצירות קודמות, והן מקבלות כאן חיים חדשים. הבחירה הזו משתלבת יפה ברעיון של גלגולי חיים ומוות והאפשרות למצוא חפיפה ביניהם. חיבור הפכים נוסף שמצאתי היה הריקוד המשותף לשתי נשים – שני גופים נשיים שונים בתכלית – זה של בורר, הדק והעדין, הקרוב לקרקע רוב הזמן, וזה של הרקדנית נועה שביט, הצעיר, החסון והטמיר. שתיהן רקדניות מצוינות שמפגינות יכולות פיזיות מרשימות. הן מפרקות את הגוף ואת התנועה תוך שימוש בפרקים העדינים ביותר ובתשומת לב לכל תזוזה קלה, ובכל זאת אופי התנועה שלהן הפוך. זה חיבור מעניין ומעורר מחשבה. מפתיע לראות את שביט מתרגלת איכויות מעולם הבוטו, והמבט שנודד בין שתיהן לאורך היצירה מעורר מחשבה על הדואט ההטרוגני ועל הבחירה בו.

"Meta", תמר בורר
אולם התיבה, שדרות ירושלים 19, חצרות יפו
חמישי, 18.10.18, בשעה 21:00

הפוסט מתה, מטה, מטא הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

פסטיבל "מנופים"לאמנות עכשווית בירושלים

$
0
0

פסטיבל "מנופים" לאמנות עכשווית בירושלים

23-27 באוקטובר 2018

פסטיבל "מנופים" לאמנות עכשווית בירושלים ייפתח ביום שלישי, 23 באוקטובר 2018, ויימשך חמישה ימים וחמישה לילות. בפסטיבל, המשיק את פתיחת עונת התערוכות בעיר, מגוון מרתק של אירועי אמנות ומופעים שהופקו במיוחד עבורו.

במהלך הפסטיבל ייפתחו מדי ערב תערוכות חדשות בגלריות ברחבי ירושלים ויתקיימו אירועי אמנות שיכללו מפגשים עם אמנים מקומיים ובינלאומיים, הרצאות, סדנאות, הקרנות סרטים, סיורים, כנס ירושלים הבינלאומי לאמנות, קונצרטים ומופעי מוזיקה. כל אירועי הפסטיבל פתוחים לקהל הרחב, ללא תשלום.

התערוכה המרכזית של הפסטיבל השנה – "נכסים" – תתקיים ברחבי שכונת טלביה.

תוכניית הפסטיבל

שלישי, 23.10.18 | ערב פתיחת הפסטיבל


17:00

הבתים מדברים ערבית

סיור עם אנואר בן-בדיס

משך הסיור כשעתיים

בהרשמה מראש כאן

 

חנאן אבו חוסיין סמנדרה, 2018 מיצב, צילום: קירה קלצקי

 

19:00

נכסים

פתיחת התערוכה המרכזית של פסטיבל "מנופים"

20:30

"המערבל", מופע מוזיקלי

היללה מארחים את אפו

מספר המקומות מוגבל. הרשמה מראש כאן

 

מיה אופיר-מגנט, צילום: דפנה טלמון

רביעי, 24.10.18, בירור יתרה

20:00–11:00

כנס ירושלים לאמנות #3: בירור יתרה
הרצאות ושיחות, בית הנסן

שפת ההרצאות בעברית, אלא אם צוין אחרת

מספר המקומות מוגבל. הרשמה מראש כאן

 *

 

בהמשך הערב בבית הנסן

18:00

עטרה: פעולת זיקוק לאסופת ריח בתערוכה "גויאבה"

מרכז לאמנות ומחקר מעמותה

במהלך "גויאבה", תערוכת היחיד של טליה הופמן, יתקיים מדי שבוע זיקוק ריח להרחבת האוסף. המבקרים/ות מוזמנים לשיחה פתוחה הקושרת זכרונות מן הריח לתחושות של תושבות ומקומיות.

למידע נוסף על פלטפורמת גויאבה והתערוכה: thaliahoffman.com | mamuta.org

20:00

Excavation Mark! Reveal Preserve Glorify

פתיחת תערוכה בבית הנסן

20:30

Hermaphroditx: A Fashion for All Time

פרפורמנס בביצוע ג'ייסון קינג עם מקס קלאוזן ולואיזה רספה

בית הנסן

21:00

"המערבל": מופע מוזיקלי

Shiran מארחת את יוסי פיין

*

 

תערוכות נפתחות ברחבי העיר

20:00

"מקדוניה 1971" | נח פולברג

פתיחת תערוכה בגלריה ויז'ן

"עזרת נשים" | נעמי טנהאוזר, שרה קוטלר

פתיחת תערוכה בגלריית המקלט

"Homes" | ניב רוזנברג

פתיחת תערוכה בגלריית החוג לתקשורת צילומית במכללת הדסה

"התגלות בנביאים"

פתיחת תערוכה בגלריה עזריאלי במכללת הדסה

"צמחי מרפא" | אסתר כהן, ראפת חטאב

פתיחת תערוכה בגלריה לאמנות במכללה על שם דוד ילין

 

* שאטל מיוחד ללא תשלום יעבור בין מוקדי התערוכות הנפתחות

רועי מנחם מרקוביץ', "נוחות", 2018

חמישי, 25.10.18 | משקיעה עד זריחה במרכז העיר

תערוכות נפתחות
17:00

אדמה חדשה

אחר צהריים בתערוכה "אפס.בית.שימוש" ושיח עם האמניות תמי צרי, נטי שמיע עופר ודפנה ילון

המרפסת, גג לעירוניות חדשה

18:00

ספר אמני אגריפס 12 – פרק ב'

אגריפס 12

"מציאות רדומה" | רן סלוין

גלריה ביתא

אמנות פלסטיק

גלריה מרי

18:30

"נוף חייה", יצירתה של אנה טיכו

בית טיכו

20:00

דיאלוג

סדנת ההדפס ירושלים

אנה טיכו, "מקצבים בנוף"

סדנת ההדפס ירושלים

לנה זידל, "אשת האמן 4", 2018, פסטל יבש על נייר, 38×108

20:30

"המערבל": מופע מוזיקלי

לירן מיוחס

21:30

"התמקמות"

חלל המפעל בנוי שכבות המרכיבות יחד תערוכת קבע דינמית. במהלך הזמן נוספות עליה יצירות המגלות ומסתירות עקבות של היסטוריה והקשרים שונים מהמבנה וסביבתו. "התמקמות" מציגה פעימה חדשה של עבודות שהצטרפו למרקם החי של המקום. האמנים המשתתפים, כל אחד בדרכו ולפי מוקדי העניין שלו, הובילו תהליך אישי של שהות ומחקר, שבסופו הטביעו את חותמם על חיי היומיום של המרחב.
אמנים: בר פורם, דניאל פלאי, מקס אפשטיין, מתן דיולד, ענבל מנדלס-פלור
אוצר: איתמר המרמן

המפעל, רח' המערביים 3

22:00

עד הזריחה – מסיבת העשור של מנופים!

אלקטרו וטכנו אור, מקצבים שבטיים וריצודים על הקירות.

תקליטנים: Feller, Kalbata

עיצוב חלל והקרנות:  Organuz

מזקקה, רח' שושן 3

צילום: דנה דקטור

שישי, 26.10.18 | חומר מקומי

תערוכות נפתחות באזור תלפיות
 

10:00-12:00

תור לאמן

מפגש אינטימי בארבע עיניים עם אמנים מירושלים

בסדנאות האמנים תלפיות, סדנאות האמנים טדי, סטודיו משלך וברחבי תלפיות

לקביעת פגישה: כאן

צילום: חן וגשל

12:00

"הגוף הלא מסומן"

סדנאות האמנים, ירושלים

FrieAir | אלכסנדרה וילצ'ינסקה

סדנאות האמנים, ירושלים

"כלים" | מיטל קובו

וילה גלריה לאמנות עכשווית

"העצים בוכים לגשם" | יעל סרלין

סטודיו משלך

שיחות מסדרון 3

הגלריה החדשה, סדנאות האמנים טדי

* שאטל מיוחד ללא תשלום יעבור בין מוקדי התערוכות הנפתחות

13:00

"המערבל": מופע מוזיקלי

הודנא אורקסטרה מארחים את טינופריי ג'ו (זימבבואה)

 

"תור לאמן", 2017. צילום: חן וגשל

שבת, 27.10.18 | הומאז'

תערוכות נפתחות

12:00

"חיות הקודש" | חיה אסתר

גלריה נורה

* האירוע מתאים לכלל הציבור ואינו מחלל שבת

20:00

רינה ניקובה – בלרינה תנ"כית

הקובייה

 

20:30

"אביתר/סעיד"

מופע מחול בתערוכה "רינה ניקובה – בלרינה תנ"כית"

היצירה משרטטת נוף תרבותי תימני אישי: תנועות, מחולות, מקצבים, מחוות, ערכים, דרכי מחשבה ותקשורת, שיחד מרכיבים את השפה שתורגלה בבית. עם היציאה למרחב הציבורי, שפה זו הפכה מזוהה, מסמנת, "אחרת". על הבמה, סעיד מהגר בביתו, פורם ושוזר מחדש זכרונות גופניים, גופי ידע, תחושות ורגשות, וחוגג את האפשרות לקיים גוף עצמאי בהווה. מתוך עבודת הסולו של שירה אביתר בשיתוף הרקדן אביתר סעיד.

רחל נדב במחול "מרים הנביאה", אמפיתיאטרון הר הצופים, ירושלים, 1945. צלם: זולטן קלוגר. מקור: ארכיון המדינה, ירושלים

21:30

"המערבל", מופע מוזיקלי

ערב מחווה למשרוע-ליילה

משרוע-ליילה היא הלהקה הלבנונית המצליחה ביותר בעולם. בשיריה היא מנסה לשבור מוסכמות בחברה הערבית ולחולל שינוי בקרב האוכלוסייה הצעירה. עיסוקה בביקורת חברתית, בשוויון בין נשים וגברים ובחופש מיני עורר לא פעם התנגדות ממסדית כלפיה, מה שהופך אותה לאחת הלהקות המעניינות שפועלות בסביבה. בערב האחרון של הפסטיבל, בתוך אתר ייחודי שבו כל הדרכים מובילות לשום מקום, ננעל את "מנופים" עם חבורה מוכשרת של יוצרים שתבצע מלהיטיה.

בין המשתתפים: שלום גד, נטע וינר, יעל זלינגר, שירן קרני, ניר שלמה, Magi

מספר המקומות מוגבל, נא להירשם מראש כאן

הפוסט פסטיבל "מנופים" לאמנות עכשווית בירושלים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

שני שדות, שתי חלקות

$
0
0

במאמרה המושקע של אירית סגולי, שמבקש להגן על יצחק דנציגר בפני "מתקיפיו" ומבקריו הפוסט-ציוניים ולהדוף את "השתרשות הקלישאות" ביחס ליצירתו, שהתקבעו באופן מוטעה, בעיניה, בחוגים המקומיים, היא בוחנת בשיטתיות, אחד לאחד, כל טקסט פרשני שנכתב עליו ונגע ביצירתו ובסביבתו הרעיונית. סגולי דנה בפירוט רב בטקסטים של מרדכי עמר, שרה בריטברג-סמל ושרה חינסקי, ומציגה כנגדם עמדה נחרצת משלה. על רקע פולמוס זה, אפתח ואומר שדנציגר היה אמן מרתק ומאתגר, ומוטב היה לו הוויכוח על פרשנות יצירתו היה צובר נקודות מבט ולא מבקש להכריע ביניהן.

אף שמבחינת מיקומה בלוח הזמנים "התערוכה החקלאית" שאצרתי במוזיאון פתח-תקווה ב-2016 היתה האחרונה והמאוחרת ביותר מבין שורת הטקסטים שסגולי מתעמתת עימם, היא זכתה דווקא לפסקה הראשונה והפותחת: "כך, דווקא התערוכה של תמיר, הבנויה על מודל של שיתוף פעולה בין אמנות למחקר, מודל שדנציגר פיתח לראשונה, ובהקשר ביקורתי, שומטת את הקרקע מתחת לנדבך הביקורתי-היסטורי שהיא מציעה. התערוכה והמודל שהיא מציעה מרחפים מעל תשתית שרוקנה מתוכן".

סגולי מאשימה את התערוכה ואת העמדה האוצרותית שהתלוותה אליה בהעדר ביקורתיות שלכאורה היא התיימרה לייצג, וחמור מזה: התערוכה, בעיניה, "נפלה לשיתוף פעולה קולוניאלי ונוח למהדרין: רק אמנים יהודים, רק חוקרים יהודים, וסימפוזיון על טהרת דוברים וקהל יהודים", וכך, לשיטתה של סגולי, שמטה מעצמה התערוכה כל צידוק לעמדה ביקורתית אמיתית.

לכאורה לא לגמרי ברור טיב הקשר בין עבודתו של דנציגר לסוג הביקורת שעושה סגולי על "התערוכה החקלאית". קשר זה מתבהר כשסגולי מצטטת את דברי מתוך המאמר בקטלוג, שם טענתי ש"דנציגר חשב במונחים מיתיים וראה לנגד עיניו מחזורי צמיחה קוסמיים ומעגלי קדושה ופולחן, ולא את מוסד החקלאות". סגולי, שמבקשת להציג את דנציגר כאמן חתרני וביקורתי, תואם-תעיוש, לטעמה (ראו פסקה אחרונה במאמר), בשל תמיכתו בסביבה ובנוף הפלסטיניים, קושרת את העדר האמנים הפלסטינים בתערוכה החקלאית עם הכחשת עמדתו הפרו-פלסטינית והעדרו מן הדיון הקושר בין אמנות לחקלאות.

דנציגר בבוסתן ואדי עין-שיח בחברת זוג הגננים הפלסטינים, סטודנט ובנו, צילום: דרורה שפיץ

התערוכה, שקוננה, לדעתה, על היכחדות מקצוע החקלאות בישראל, התעלמה לא רק מגזל האדמות הפלסטיניות, אלא גם מכך שמקצוע החקלאות הפך היום למקצוע משגשג ומכניס בגדה וברמת הגולן, הפורח בחסות משרד החקלאות. סגולי תוהה כיצד "תמיר הפוסט-קולוניאלית" לא הזמינה אף אמן פלסטיני להשתתף בתערוכה, ולו, לפחות, את ראפאת חטאב, שמשקה את עץ הזית הבודד בכיכר רבין כאזכור אירוני לגזל אדמותיו.

אף שמאמרה של סגולי מציב את עולם הפרשנות כמאבק דואלי בין-מעצמתי, כביכול האמת נמצאת "כאן" או "שם" והדברים ניתנים לחלוקה בין שחור ללבן, איני יכולה שלא להיענות לקריאת התיגר הברורה שלה ולהשיב לטיעוניה. ייאמר שסגולי היא הראשונה והיחידה שבכלל כתבה ברצינות על "התערוכה החקלאית" ואולי היא הראשונה שחושפת את עילת ההתעלמות. ייתכן שאם הייתי מתחברת לדנציגר ומזמינה אמנים פלסטינים, התערוכה היתה זוכה ליותר תשומת לב ולנוכחות בקרב הכותבים.

והנה תשובותי, חלקיות ולא מספקות, מעצם טיבו של הפורמט.

1. על הטענה של העדר עמדה ביקורתית

משפט הפתיחה של הטקסט לתערוכה טוען כי "המתח בין אדמה וטריטוריה מפלח את הדרמה החקלאית בתרבות הישראלית-ציונית: זהו מתח בין אדמה לבין קרקע, בין חומר לבין אידיאולוגיה". סגולי מצפה ממני לוותר על מורכבות המשוואה, אלא שהשדה ממוקש מכדי שאוכל לעשות זאת. בהמשך כתבתי: "הולדת החקלאות מתוך רוחה של הציונות הצטיירה מהרגע הראשון כדואלית או דו-קוטבית: מחד כלי רוחני יסודי להנעת המהפך הפנימי, המרחבי והגופני של 'היהודי החדש', ומאידך סוכנת ראשית במפעל ההיאחזות בקרקע, הגנתה מפני ידיים זרות וסימון גבולותיה והבעלות עליה".

והרי זו היתה הטענה העיקרית של התערוכה: "הפעולה החקלאית הציונית המוקדמת נעה בין שני מושגי היסוד הללו, בין תפיסת עבודת האדמה של א"ד גורדון כגאולה פנימית ותחייה נפשית לבין מדיניות ההיאחזות בקרקע של קברניטי ההתיישבות היהודית בארץ ישראל. המתח הבסיסי הזה לא פסק ולא נעלם – אלא רק הלך והחריף במהלך השנים" (מתוך ההודעה לעיתונות). "התערוכה תנוע בין שני הקטבים האלה: היא תשמיע את קולו האינטימי של עובד האדמה הפרטי, כמי שמגלם בריטואל היומיומי שלו את הברית והכישלון המתקיימים בד בבד ביחסי איכר ושדהו, והיא תבחן את השדה כחלקת אדמה התובעת הצהרת בעלות".

אם הבנה כזו של האתוס החקלאי נתפסת בעיני סגולי כ"שיתוף פעולה קולוניאלי ונוח למהדרין", אזי ייתכן שהיא נוקטת קריאה קולוניאלית המכפיפה את פרשנותה-שלה על הכתוב.

זוהר גוטסמן,פרט מתוך "דישון יתר", 2014 – 2015, מתוך התערוכה החקלאית במוזיאון פתח תקווה לאמנות עכשווית

2. מדוע דנציגר נפקד מן הדיון הרחב ב"תערוכה החקלאית"?

בעבודת ההכנה לקראת "התערוכה החקלאית" למדתי להבחין בין שדות דיון שונים, שנראים, לכאורה, קרובים וקשורים, אבל אינם בהכרח כאלה. ליבת העניין היא ההבחנה בין שתי זירות: אקולוגיה וחקלאות. שני תחומי הדיון הללו מתמקדים אמנם בצומת שבין אדמה לצמחייה, אבל כל אחד מהם נובע ממקורות שונים ומעולם מושגי נפרד. יש הבדל עקרוני בין "שדה" ל"נוף", בין "קרקע" ל"אדמה" או בין "נוטע" ל"אדריכל נוף". בעוד ש"אמנות אדמה" ו"פיסול סביבתי" – שני שדות פעולה אמנותיים שצמחו בשנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20 – מְתַקפים את הפעולות האמנותיות שעשה דנציגר, כמו גם השדה המקצועי של תכנון נוף ושיקומו, הדיון האמנותי בסוגיות של חקלאות צמח ממרחב דיון שונה, העוסק בסוגיות חברתיות, כלכליות, אורבאניות ותרבותיות. דנציגר ממשיך שושלת של אמני אדמה, טבע וסביבה, כמו רוברט סמיתסון, ריצ'רד לונג ובמידה רבה גם ג'וזף בויס, ואילו העיסוק בזירה החקלאית באמנות הוא עכשווי וממוקד יותר ומקבל את השראתו מאמנים כמו אגנס דנס (Denes), קלייר פנטקוסט (Pentecost), קולקטיב My Village או האוצר האיטלקי מריו סקוטיני (Scotini), שאצר את התערוכה "הצמח כסוכן פוליטי" בטורינו ב-2014.

רגישות גבוהה לטבע ולנוף כאנטיתזה וכמזור לנזקי הטכנולוגיה היא ערך נפוץ באמנות אמריקאית ואירופית בעשורים האחרונים של המאה ה-20 ובוודאי במאה ה-21. לעומת זאת מעט אמנים עסקו בשאלות שנובעות מן הזירה החקלאית – שאלות על עבודת אדמה, ידע מסורתי, גידול מזון, פיזורו והפצתו, חלוקת אדמות, עבדות, ניצול, רעב, יחס בין עיר לכפר, כרסום נדל"ן, תכנון מקורות מזון, שימור זרעים ועוד ועוד.

חקלאות, לטעמי, עוסקת בבני-אדם ובעבודה, ולפיכך גם בגוף, ברגש ובזיעה. חקלאות, להבנתי, עוסקת במתח שבין גידול מזון לבין שליטה באמצעי הגידול, בין "ידע משותף", זמין לכולם, לבין ידע נשלט, מתוכנן ומהונדס. חקלאות במדינת ישראל היא סאגה עתירת משקל – החל מערך העבודה והחזרה אל האדמה בראשית הציונות ועד השימוש הציני בחקלאות כהשתלטות זוחלת על אדמות פלסטיניות. הטווח הזה סומן בתערוכה במוזיאון פתח-תקווה, ומי שסירב לראות את זה או לא הצליח לפענח את זה החסיר משהו מהותי שהיה שם.

אירית סגולי כותבת על דנציגר: "הפרויקטים שלו היו נטועים כולם בסכסוך הבין-תרבותי היהודי-פלסטיני וביקשו לסמן כיוון היחלצות ממנו דרך לימוד פרקים חשובים מן התרבות הערבית בדבר השתלבות במקום ובטבע כחלופה להתנפלות ברוטלית ונצלנית אגב שימוש מסוכן בטכנולוגיה מערבית והתעלמות מן ההרס האקולוגי שהיא זורעת. מאחר שהכיר בכך שהתרבות הערבית צמחה באופן הרמוני עם הטבע וראה בכך ערך מוסרי, אסתטי ואקולוגי עליון, סבר דנציגר כי על הטירון היהודי באקלים ובטבע המקומיים ללמוד מבן הארץ הערבי או הדרוזי".

ניסוח זה מציב את דנציגר בדיוק במקום הקולוניאלי המושיע, הרואה בהרמוניה ה"ילידית" את מקור ההשראה ועדיין מבקש להציע גאולה.

דייוי גוס, חסה אסטרטגית, 1995, מתוך התערוכה החקלאית במוזיאון פתח תקווה לאמנות עכשווית

דנציגר פעל ממקום של שיקום וריפוי, המתקשר לנטיות השמאניסטיות של בויס, אך הוא רחוק וזר מן הסוגיות החקלאיות שהתערוכה במוזיאון פתח-תקווה ביקשה לעסוק בהן. דומה הוא דנציגר ללורנס איש ערב – פרא-אציל, גבר יפה-תואר, אוהב מדבר ואדם, דוהר על סוסו בערבות הנגב ובשבילי הבוסתנים והבארות, אך תמיד נשאר נציג של תרבויות המערב ותמיד ידבק בו קמצוץ של רומנטיקה אוריינטליסטית. דבקותו במסורת הפלסטינית של הרועה ועדריו, של בונה הטראסות והארכיטקט הטבעי, הובילה אותו למיזוג פואטי של קווי הגוף של הכבשה עם חמוקי הדיונות במדבר. לא הרועה כישות קונקרטית, היורד עם עדרו במורדות הר חברון, ניצב מול עיניו, כי אם "מלך הרועים" המיתי, שהרוח נושבת בחליליו.

הנטייה הכנענית של דנציגר, שאפשר להתייחס אליה כ"חטא נעורים" שראוי למחילה, לא היתה מעולם פוליטית במובנים שמנסחיה – רטוש או חורון – פיללו אליה, אלא יותר נטייה של טעם ומשיכה פנימית אל הקדום ואל הארכאי. ואכן, כמה מפסליו החשובים ביותר של דנציגר, גם אם נתעלם מ"נמרוד" הפרובלמטי, נקראו "הסנה הבוער", "חושן", "מלך הרועים", והתייחסו לרובד התנ"כי והקמאי של האתוס היהודי. בסופו של דבר אנחנו יכולים לתהות על הקשר בין דנציגר המזדהה עם התרבות הפלסטינית ובוסתניה לבין אותו אמן שיצר את "נמרוד" הלוחמני והגברי, פיסל את דיוקנו של ז'בוטינסקי והציע להפוך את "חורשת הארבעים" הדרוזית לאתר הנצחה. אולי המשיכה אל הילידיות הקמאית, ולא דווקא אל הזהות הפלסטינית, יכולה לשמש כאן מפתח רעיוני.

3. מדוע לא הזמנתי לתערוכה אמנים פלסטינים?

מעבר לעובדה שאמנים פלסטינים, בצדק, היו מסרבים להשתתף בתערוכה הזו, אינני נמנית עם האוצרים שמזמינים לתערוכותיהם אמנים פלסטינים שישמשו להם עלי-תאנה וימרקו את מצפונם הפוליטי. מבחינה מוסרית, נכון הרבה יותר בעיני, וחשוב לאין ערוך, לנהל את הדיון הנוקב הזה בינינו-אנו, היהודים הגוזלים, ולהתבונן במעשינו במבט ישיר ומפוכח: כיצד קרה שהכמיהה היסודית ביותר של התנועה הציונית – הכמיהה לשוב אל האדמה – הוסתה, התעוותה וצמחה לממדים מפלצתיים ונוראיים כל-כך עד שהשתלטה על כל חלקה טובה, אם להשתמש בדימוי מעולם החקלאות, ואף חנקה את נשמת הציונות עצמה.

התשוקה לאדמה הפכה לקללה. התערוכה עוסקת בגנאולוגיה של האתוס החקלאי – מפואטיקה של עובדי אדמה הקרובים לטבע, אל דחפים טריטוריאליים בלתי נשלטים. ובדרכה היא שואלת: מה זאת האדמה הזאת – שדה? קרקע? חלקה? טריטוריה? פני שטח?

סגולי מצאה לנכון לשלול אפילו את עבודתה של דנה יואלי, "מקרא", שעניינה היה דחיקת רגליהם של החקלאים הפלסטינים על-ידי החקלאות היהודית בגדה. סגולי טוענת שהעבודה של יואלי "מופשטת" ועמומה, ולפיכך אינה מספקת תשובה לבעיה הפלסטינית. עבודה זו, שנעשתה בהשראת מסע בשטחים וקריאת הדו"ח החשוב של דרור אטקס על החקלאות המתנחלית ועל דרכי התפשטותה, היתה חשובה ועקרונית ביותר בתערוכה, ושתינו – האמנית ואני, התעקשנו על קיומה ועל נוכחותה. "העבודה נוצרה מתוך תחושת בהילות ומתוך דחף לתת מראה, נוכחות, הופעה, לתופעה חמקמקה שמתרחשת לכאורה מתחת לפני השטח, ולמעשה היא כיבוש גיאוגרפי בקנה מידה מטורף", כתבה דנה על עבודתה.

דנה יואלי, "מקרא", 2016, תוך התערוכה החקלאית במוזיאון פתח תקווה לאמנות עכשווית, צילום: אלעד שריג

"מקרא" של יואלי עסקה בעמעום מכוון של אינפורמציה טריטוריאלית באמצעות צילומי האוויר שבהם הדגישה את העקבות של פעולות המתנחלים, כמו הזזת גדרות, פריצת שבילים, הצבת שילוט ונטיעת גפנים, תוך כדי הרחבה הדרגתית של שליטה. הרעיון היה להשתמש בצילומי אוויר – כלי של שליטה ופיקוח – וכך לחשוף את הדרכים שבהן מנגנוני השלטון הישראלי מנצלים את החקלאות ככוח סמוי הנטמע בשטח, ולכן, לכאורה, קשה יותר למעקב. כשסגולי מדברת על פריחת החקלאות בחסות הממשלה – קשה לי להבין מדוע לא הסתייעה בעבודה של יואלי במקום להעביר עליה ביקורת. גם עבודת הווידיאו של אילת זוהר, שעקבה אחרי משוכות הסברסים ההרוסות למחצה לאורך כביש רמלה–לוד, עסקה במחיקת החקלאות הפלסטינית, אלא שסגולי אינה מתייחסת אליה ומתעקשת לפגוש בתערוכה אמן פלסטיני למהדרין, ולא שום דבר אחר.

תשוקתה החד-ממדית של סגולי לאמן פלסטיני מונעת ממנה להבחין בסוגיות האחרות שמטעינות את זירת החקלאות העכשווית: החל מסוגיית העובדים הזרים (בעבודה של שרון גלזברג), דרך עבודת האבל של החקלאים (רלי דה-פריז), ועד למעקב החרד אחרי משקעים ("משקעים, צפון-דרום", יעקב חפץ ודב הלר), הקשבה ונזירות (נועם רבינוביץ). הטווח הרחב הזה, שנע בין ביקורת לבין הקשבה היסטורית, ביקש לפתוח דיון ולעורר את המחשבה, אך נתקל בבצורת ובאדמה חרבה.

הפוסט שני שדות, שתי חלקות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא – הביאנלה השביעית לרישום

$
0
0

קול קורא – בית האמנים בירושלים משיק את הביאנלה השביעית לרישום

רישום בתלת מימד (שם זמני)

אוצרת: הדס מאור

פתיחה: 23 בנובמבר 2019

הביאנלה השביעית לרישום שבה ומתרחקת מן התפישה הקונבנציונאלית את פעולת הרישום כפעולה של קו המתכנס אל מצע דו ממדי, נייר בדרך כלל. תחת זאת, מבקשת התערוכה להנכיח את כוחו של הקו הרישומי במרחב תלת ממדי ולהתחקות אחר התנועה של פעולת הרישום מן הדו ממד אל התלת ממד ובחזרה. בתוך כך תקיף התערוכה הן היבטים חדשים בתחום הרישום הישיר והן היבטים ספציפיים בתחום הפיסול והמיצב, כאלו הניזונים מהבנת עומק של פעולת הרישום אך מתגלמים בסופו של דבר באופן תלת ממדי במרחב.

הביאנלה השביעית תכלול, לצד התערוכה המרכזית בבית האמנים, תערוכות נוספות אשר יוצגו בחללי גלריות ציבוריות במרכז ירושלים: בית טיכו, סדנת ההדפס וגלריה ברבור. בין התערוכות השונות יתקיימו יחסי גומלין מובהקים, וניתן יהיה לקרוא בהן כבפרקים שונים של מהלך אוצרותי אחד.

התערוכות פתוחות להגשת הצעות לעבודות מהשנים האחרונות (עד חמש שנים) במגוון גישות וסוגי מדיה (כולל רישום, פיסול, מיצב, וידאו, תנועה, סאונד ועוד), בהתאמה לנושא הביאנלה.

ההצעות יכללו:

  1. פרטים אישיים: שם, כתובת, טלפון ודוא"ל.
  2. קורות חיים
  3. עד 10 דימויים של עבודות קיימות, או, הצעה מפורטת לעבודה חדשה שתיעשה בהקשר התערוכה.

> בשני המקרים יש לציין את שם העבודה, השנה, המידות והטכניקה המפורטת.

ניתן להגיש את ההצעות באמצעות דואר אלקטרוני בלבד

בפורמט PDF, שלא יעלה על 8 MB, לכתובת: traces.seven@gmail.com

מועד אחרון להגשת ההצעות: 31 בדצמבר 2018 בחצות

תשובות להצעות שיתקבלו ישלחו עד סוף מרץ 2019

הפוסט קול קורא – הביאנלה השביעית לרישום הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 23.10.18

$
0
0

"בירור יתרה" | כנס ירושלים לאמנות #3

בית הנסן, ירושלים

רביעי, 24.10.18, מהשעה 11:00

מוסד האמנות הירושלמי מנופים וכתבי-העת "ערב רב" ו"הרמה" מזמינים אתכם לכנס ירושלים השלישי לאמנות, "בירור יתרה". הכנס יוקדש לבחינת מושגי היתרה, העודפות והשארית על מופעיהם השונים באמנות ובתרבות. "בירור יתרה" הוא מושג המוכר לרבים מדיווחי חשבונות הבנק, והוא מביע רגע של חוסר ודאות המלווה ברצון אמביוולנטי לגלות את התשובה. היתרה עשויה להיות מוצגת כחוסר, וכך בלי משים נוגע המושג הטכני-בנקאי במתח הפילוסופי שבין נוכחות לבין איִן.
הכנס יכלול ארבעה מושבים לאורך היום ובהם הרצאות של אמנים ואנשי רוח, הקרנת הסרט "הנעלם" וסדנת פרפורמנס בהשתתפות הקהל, בהנחיית לילך ליבנה. לתוכנייה המלאה של הכנס, כאן.

הכניסה חופשית, בהרשמה מראש. מספר המקומות מוגבל. להרשמה: כאן.
עורכי הכנס: רינת אדלשטיין, מנופים, "הרמה"; רונן אידלמן ויונתן אמיר, "ערב רב".
מפיקה: שי לבני.



יריד "צבע טרי" | קול קורא לחממת האמנים העצמאים

אמנים ואמניות בראשית דרכם המקצועית, שאינם מקיימים קשרי מסחר עם גלריה ישראלית, מוזמנים ומוזמנות להגיש הצעות לעבודות ליריד "צבע טרי".
במה התחדשנו? מספר האמנים שיופיעו במתחם העצמאי צומצם ל-20–30. לצדם נציג מיני תערוכות יחיד של בוגרי חממות ונציע תוכנית מנטורינג ייחודית בליווי צמוד ולטווח ארוך, לאמן ולנציגה נבחרים.
ומה נותר זהה? אותה מערכת מקצועית ומקיפה הנותנת מענה לצרכיהם של אמנים ואמניות עצמאים בראשית דרכן המקצועית. חשיפה מיטבית, יצירת קשרים בעלי ערך בעולם האמנות, ייצוג ותמיכה על-ידי נציגות העוברות תוכנית הכשרה שלנו, ולא פחות חשוב – האפשרות להתפרנס מכשרונכם. כל אמנית שתיקח חלק בחממה תציג גוף עבודות נבחר, שיוצע למכירה במחירים מיוחדים ליריד, בטווח של 14–500 אלף שקל.
לינק למערכת ההגשות: כאן.
ההגשה פתוחה עד יום ראשון, 11 בנובמבר 2018. לא ניתן להגיש מועמדות בכל דרך אחרת או בכל מועד אחר.

צילום: נגה שדמי ואן דה-ריפ



"X פעולות ועוד פעולה"

אירוע נעילה בתערוכות ההוקרה ליונה פישר

בית אוסף קופפרמן, קיבוץ לוחמי-הגטאות
שבת, 27.10.18, בשעה 11:30

חומר קריאה: גסטון צבי איצקוביץ, מיכל סופיה טוביאס, רענן חרל"פ, אבי סבח, פסח סלבוסקי

עבודות: תמרה ריקמן

אוצרת: עירית כרמון-פופר

11:30 – פעולה ראשונה
"על הפעולה האוצרותית", שיחה ופאנל בהשתתפות הקהל, על פעולת האוצרות, חלל, הצבה ותיווך אמן-צופה.
משתתפים: יונה פישר; פרופ' עירן דורפמן, החוג לספרות, אוניברסיטת תל אביב, אוצר-שותף בתערוכה של קופפרמן במשכן לאמנות, עין-חרוד 2012; ד"ר איה לוריא, מנהלת ואוצרת ראשית במוזיאון הרצליה לאמנות; סמדר שינדלר, אוצרת אטליה שמי ומנהלת שותפה בגלריה שער 3, חיפה.
מנחה: עירית כרמון-פופר, אוצרת התערוכה.

13:00–15:00 – פעולה שנייה
"כל מקרה לגופו", אירוע התערבות בפסל קיר מס' 2 ("עתות קריסה"). האמנית מיכל סופיה-טוביאס מזמינה את הקהל הרחב לפעול בתוך הפסל רגע לפני פירוקו. התערוכה תינעל והפסל יפורק למחרת, ראשון, 28.10.18.

צילום: ענת גיא



שלוש תערוכות חדשות בגלריה לאמנות במרכז ההנצחה בקריית-טבעון

אוצרת: מיכל שכנאי-יעקבי

נעילה: 2.12.18
שיח גלריה במיצב "שומר היער" של רויטל לסיק, עם האוצרת ענת גטניו: שישי, 26.10.18, בשעה 10:30

בגלריה תיפתח התערוכה "מי מכיר את האיש שבקיר", בהשתתפות עמי וואלך, דרור אוסלנדר וירמי עדני. טיח מתפורר על קירות, כתמי סיד על רצפה, מריחות צבע על דיקט – אסתטיקה דלה של הזנוח והנשכח הופכת בעבודותיהם של האמנים לקומפוזיציות פואטיות של חומר ורישום. באמצעות צילום, ציור או חומר הם מייצרים שפה פואטית של סימנים, מהם סתומים ונתונים לפרשנות ומהם מובנים. הם בוראים עולמות באמצעות טקסטורות, מרקמים, צורות וצבעים, כמו מחפשים אחר איכות מהותית, אוניברסלית, המבטאת הלך רוח קיומי.
באכסדרה תיפתח תערוכת היחיד "חתול-פרה", של תמר רודד-שבתאי, המציירת על ניירות קטנים ציורים אינטימיים ומהורהרים של דמויות לא מזוהות, פגאניות וארכיטיפיות באופיין, ספק צמחים, ספק חלקי גוף. בעבודתה היא חוקרת כיצד ניתן לפענח את פנים הגוף ולחשוף ידע עמוק הנמצא מתחת לפני השטח של העור.
התערוכה "שומר היער" של האמנית רויטל לסיק היא מיצב מותאם-חלל שתוכנן לחלל הייחודי של מגדל המים בקריית-טבעון. המגדל ההיסטורי, שנחנך ב-1942 ושימש לאגירת מים, לשמירה ולהגנה, מאפשר תצפית פנורמית על הנוף הנפרש תחתיו: גבעות שיח' אברק ופתחו של עמק יזרעאל מזה, מפרץ חיפה והרי הכרמל מזה. דמות מוזרה, גדולת ממדים, מקבלת את פני הנכנסים אל המגדל. זהו שומר היער, שמגופו צומחים ענפים והוא מוקף ביצורים החיים סביבו וניזונים ממנו. הדמות הניצבת איתן מצוירת בכתמים כבדים ומסיביים בפחם שחור על נייר עבה. היא עומדת בניגוד מוחלט ליצורים נטולי המשקל המעופפים במרחב הפנימי של המגדל. אלה רשומים בעט כדורי בקווקווים דקיקים על ניירות לבנים פריכים ושבריריים. לסיק עוסקת במתח בין המראה האפל, הגרוטסקי והיציב של שומר היער לבין הנראות המעודנת והמעורערת של יצורי הטבע העפים באוויר.

שעות פתיחה: א'–ה', 08:00–19:00, ו', 08:00–12:00, שבת, 11:00–13:00. טל' 04-9835506.

דרור אוסלנדר, ללא כותרת, שמן תעשייתי, 2018, צילום: מריה פורטנוי



בריאן או'דוהרטי, "סודו של השֶוולייה"

ספר חדש בהוצאת פיתום

בחרה, תירגמה מאנגלית והוסיפה הערות ואחרית דבר: אסתר דותן

השֶוולייה דֶ'אוֹן נולד בצרפת ב-1728 ומת בלונדון ב-1810. הוא היה אחת הדמויות העצמאיות במחשבתן במאה ה-18: דיפלומט, מרגל, קצין חיל הפרשים, סייף, סופר, משפטן, אינטלקטואל, שחי כגבר וכאשה. דמותו ההיסטורית עומדת במרכז הרומן הפיקרסקי הזה, החף מכל סטריאוטיפיות, השטחה ואידיאליזציה. שחקנים ראשיים נוספים בדרמה הם התמנון הקרוי כוח וההמון.
המחבר הוא האמן הפוסט-מינימליסט והסופר האירי בריאן או'דוהרטי (נ' ב-1928), שטווה לעצמו חמש דמויות אלטר-אגו, ובהן פטריק אירלנד, שפעל בשמו כאמן מ-1972 עד 2008. במשך 30 שנה כתב כאשה בשם מרי ג'וזפסון.
בסדרת מאמריו רבת ההשפעה מ-1976, שלימים ראתה אור כספר, טבע או'דוהרטי את המושג הביקורתי לגלריה הקונבנציונלית, "קובייה לבנה", הנדוס מודרניסטי של תצורה חברתית המקדמת ניטרליות, השגבה והפרדה בין חוץ לפנים.



"שיבוש | Disruption"

עמותת אמן-בעירו

אמני העיר כפר-סבא והסביבה

אוצרת: גלית סמל
פתיחה: 11.10.2018
נעילה: 3.11.2018

התערוכה בוחנת מצבים של שיבוש הנוצרים בעקבות שינויים בחיים, התמוטטות של ערכים חברתיים או נורמות, טראומה, אי-ודאות, חוסר ידע, הרס, איום, אלימות, הגבלות, מסתוריות, סיכון ועוד. בתערוכה זו התבקשו האמנים לחשוב על אופנים של שיבוש היכולים לגרום לשינויים במשמעות, בקנה המידה, בפונקציה, בטווח הגבולות, מצבים של חסימה, צפיפות, מבוי סתום, ריק, מכשול, כמו גם היווצרות מצבים של פירוק, פעולות שחוזרות על עצמן וכדומה.
האמנים המציגים: אורי בית-אור, אינה דוידוביץ, אלכס גל, אתי שרוני, בת-שבע האס, בתיה ברקמן, גדעון שני, ורד ברודנר, ורדה בר-ניר, חיה רוזנבלט, יעל מרגולין, ליאורה אבני, מאיר קאפח, ניבה הרסגור-הנדין, נעמי לינזן, עדנה דאלי, צפי בירן, רות קדרי, שוקי עזרא ותרזה חורין-קרגולה.

בית האמנים החדש, רח' גלר 4, כפר-סבא. שעות פתיחה: ו', 10:00–13:00, שבת, 10:00–14:00, 17:00–19:00.
בשבת, 27.10.18, תתקיים פעילות ילדים בנושא התערוכה.
ב-3.11.18 תתקיים הרצאתה של דפנה להב בנושא "שיבוש באמנות".

 

אתי שרוני



ערב בהשתתפות האמן הצרפתי קלמאן קוז'יטור, שעבודתו מוצגת בתערוכה "לנשום: עבודות מאוסף הווידיאו של משפחת למטרה"

מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית

שלישי, 30.10.18, בשעה 19:00

19:00 צפייה מודרכת בעבודת הווידיאו של קלמאן קוז'יטור, "איי הודו עתירי אהבה", בהנחיית מרי שק, אוצרת התערוכה.
19:15 הרצאה מאת ד"ר פבלו אוטין, חוקר ומבקר קולנוע, פרספקטיבות על וידיאו-ארט ולאומיות.
19:45 שיחה בין האמן לאוצרת (באנגלית) והקרנת עבודות חדשות של קוז'יטור.
מנחה: ד"ר איה לוריא, מנהל ואוצרת ראשית.
השתתפות: 40 שקל.
מספר המקומות מוגבל. יש להירשם מראש בטלפון 09-9551011 או בדוא"ל.



מאירה תדמור, "קפנדריה" | "Shortcut"

מיצב-חלון בגלריה טובה אוסמן, תל-אביב

חמישי, 18.10.18, לילה לבן

פתיחה: שישי, 19.10.18, בשעה 12:00

נעילה: רביעי, 14.11.18, בשעה 12:00

מאירה תדמור, אמנית רב-תחומית, מציגה מיצב-חלון עם יצורים היברידיים העשויים מבד, פלסטיק, מתכת, עץ ונייר בטכניקת אסמבלאז'. על רקע השתנות מתמדת, אי-ודאות וקצב חיים מסחרר, מבקשת תדמור להתבונן מקרוב בחפצים שלכאורה נותקו מתכליתם המקורית. קפנדריה, "קיצור דרך" בלשון חז"ל, מסמנת את האופן שבו האמנית ניגשת אל החפצים; תוך כדי פירוקם, היא משנה את הסדר וההיגיון של התנהלותם. פריצת הדרך הישירה אל ה"פגמים" של החפצים מתאפשרת תוך פירוקם ומחייבת לעתים ויתור על יופיים ושלמותם. הרכבתם מחדש מקורה בהימשכות היוצרת לחיבורים אבסורדיים. בעוד שתהליך ההרס מאפשר לה להתכנס פנימה ולחוות התחלה של תיקון, הוא גם תנאי להמשך התיקון: הרכבת החלקים ל"הצרף" עם זהות משלו; "פגמי" החפצים המקוריים משמשים "פיגומי" היצירה החדשה.
לפרטים נוספים: כאן.

מאירה תדמור, מתוך "קפנדריה"



"Excavation Mark! Reveal Preserve Glorify"

בית הנסן, ירושלים

פתיחת התערוכה במסגרת פסטיבל "מנופים אמנות עכשווית בירושלים"
פתיחה: רביעי,  24.10.18, בשעה 19:00

נעילה: 23.11.18, בשעה 14:00

התערוכה "Excavation Mark! Reveal Preserve Glorify" בוחנת את הנטייה הגוברת של אמנים עכשוויים לפסוע בדרכה של "המטאפורה הארכיאולוגית" כפרקטיקה אמנותית השואפת לחשוף, לשמר ולהאדיר רעיונות, מושאי מחקר ואידיאולוגיות שונות באמצעות פעולת החפירה. האמנים המשתתפים מעלים שאלות בדבר רציפותם של אירועים היסטוריים ושאלות החושפות צירי זמן קבועים ומקובעים שמובילים לרוב להסתרה.

אוצר: עמית שמאע.
אמנים ואמניות: מתן אורן, עילית אזולאי, מעיין אליקים, פטריק היו, אוליביה הילד, פלס אמפייר, ג'ייסון קינג, רוני קרפיול.
שעות פתיחה: א'–ה' 18:00–10:00, ו', 14:00–10:00.

הכניסה חופשית.

פטריק היו, דימוי מתוך וידיאו, 2017 (באדיבות האמן)

הפוסט רב ערב 23.10.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא-גלריה בנימין 2019*

$
0
0

 

קול קורא-גלריה בנימין 2019*

 

חזונה של גלריה בנימין הוא להוות גורם משפיע בזירת האמנות העכשווית, כבימה לשיח מאתגר בין חברי הגלריה, אמנים, אוצרים, אנשי תיאוריה ומקצועות משיקים וקהל שוחרי האמנות.

גלריה בנימין הצטרפה לסצנת האמנות העכשווית בדרום תל אביב בשנת 2011 במטרה להרחיב ולהעמיק את השיח באמצעות תערוכות נושא עם אוצרים מתחלפים שבהן יציגו אמנים אורחים ואמני הגלריה. במהלך שנות קיומה רכשה הגלריה מוניטין מצוין וקהל שוחרי אמנות נאמן.

הגלריה השיתופית, שהיא עמותה רשומה, מנוהלת על ידי חבריה. בנוסף לפעילותם העצמאית במדיומים שונים חברי הגלריה מספקים רשת ביטחון וליווי הנדרשים להפקה מוצלחת של התערוכות ולחשיפתם לאוצרים, מבקרי אמנות ומובילי דעה אחרים בשדה האמנות.

את התערוכות מלווים אירועים רב תחומיים שפועלים יחדיו להגשמת החזון של הקמת בית עצמאי ובלתי תלוי לתרבות ואמנות ללא שיקולים כלכליים.

לקראת פתיחת עונת התערוכות 2019, גלריה בנימין מזמינה אוצרים, אמנים וקבוצות לקחת חלק במהלכי הגלריה ולהגיש הצעות מגובשות לתערוכות קבוצתיות. הגלריה תיתן עדיפות להצעות של אוצרים שיעסקו בשאלות עכשוויות מתחומי האמנות והתרבות, יבחנו נושאים אקטואליים, ויאתגרו את אופני התצוגה. בנוסף, הגלריה תעודד הצעות לאירועי אמנות משיקים שיערכו במהלך התערוכה המוצעת.

הנחיות להגשת הצעות לתערוכה :

  • לפני שהצעה תאושר סופית, עליה לכלול אוצר שיהיה איש הקשר עם צוות הליווי של הגלריה, יהיה אחראי על תהליך הקמת התערוכה, ולא יהיה בין האמנים המציגים.
  • על ההצעה להכיל קובץ פי די אף השוקל עד 10 מ״ב ובו:
    • תזה אוצרותית מנומקת רלוונטית
    • הצעה לתערוכה עם הדימויים המוצעים לתערוכה כולל התייחסות לחלל הגלריה והצבה מוצעת (מצורף תרשים של חלל הגלריה).
    • הצהרות אמן, קורות חיים ועשרה דימויים מייצגים לכל אמן
    • קורות חיים של האוצר, נושאי העניין שלו ותיעוד מתערוכות קודמות

אמנים ואוצרים מוזמנים לדון ברעיונותיהם לפני הגשתם וליצור קשר במייל ל- binyamin.artgallery@gmail.com  עם הנושא ״ייעוץ לקראת תערוכה 2019״

מועדי הגשה  והשתתפות בתערוכה

ההגשה במייל ל-binyamin.artgallery@gmail.com כששורת הנושא מציינת ״הצעה לתערוכה 2019״.

גלריה בנימין תקבל הצעות לתערוכות לשנת 2019 עד התאריך 1.12.2018

תשובות יינתנו תוך חודש מתאריך זה. כל הצעה תיבחן ע"י ועדה מתוך חברי הגלריה ותישפט על בסיס איכותה והתאמתה לנושא ולמטרות הגלריה. לאחר מכן תשלח תשובה במייל.

*) נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד

הפוסט קול קורא-גלריה בנימין 2019* הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ניצני התנגדות ל"מבחני הנאמנות"של השרה מירי רגב

$
0
0

בגילוי דעת המיועד לממשלת ישראל, בשם "נשיאים/ות ורקטורים של מוסדות להשכלה גבוהה בתחומי האמנות, התרבות והיצירה", מבקשים ראשי שלושה מוסדות אמנות "להביע התנגדות ומחאה כנגד הניסיון לשנות את חוק התרבות והאמנות ולהוסיף לו מבחני נאמנות שישפיעו על התמיכה במוסדות הציבור הנתמכים או ממומנים בתחום התרבות". על גילוי הדעת, שיזמה האקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, חתמו פרופ' עדי שטרן וד"ר יובל קרניאל מבצלאל; פרופ' יולי תמיר, נשיאת שנקר; ופרופ' ינעם ליף ופרופ' מיכאל קלינגהופר מהאקדמיה למוזיקה ומחול בירושלים.

השבוע אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את חוק הנאמנות בתרבות של שרת התרבות והספורט מירי רגב. החוק מאפשר למשרד התרבות למנוע תמיכה מגופים שמקיימים פעילות "החותרת תחת המדינה וסמליה".

"כמי ששוקדים על ההשכלה הגבוהה ואחראים על חינוך הדור הבא של החברה הישראלית", נכתב בגילוי הדעת, "אנו רואים בהצעה פגיעה בחופש היצירה, בתרבות הישראלית ובחוסנה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית, בעלת תרבות חופשית ופתוחה. חברה המאפשרת ליבון פתוח של כל שאלה, ביקורת, מחלוקת, וגיוון, ללא התערבות פוליטית, וללא הכתבה של נאמנות או פטריוטיות מבית מדרש אחד, של הממשלה".

וכך נחתם גילוי הדעת: "אנו פונים ומבקשים לשקול שוב את הצעת החוק, שחקיקתו תהווה כתם על דמותה של ישראל כחברה המעודדת אמנות ותרבות חופשית, פתוחה, הנוצרת ומיועדת לכל אדם, ללא הבדל דת, גזע, מין, נטייה או השקפה פוליטית. אנו נמשיך לחנך את הצעירות והצעירים, היוצרים והיוצרות, לאורם של ערכי חופש הביטוי, חופש היצירה ותרבות פתוחה שאינה חוששת מביקורת או מדעה אחרת ושונה".

הפוסט ניצני התנגדות ל"מבחני הנאמנות" של השרה מירי רגב הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


קול קורא למעצבים ואמנים להשתתפות בחבורת לימוד ויצירה

$
0
0

 

ישראל – יוון

קול קורא למעצבים ואמנים להשתתפות בחבורת לימוד ויצירה

מפגש ראשון ביום חמישי, ט"ז בחשון, 25 באוקטובר, 19:30 עד 22:00

חג החנוכה איננו ציון וזכר לאירוע היסטורי שהיה ואיננו. התמודדותו של העולם היהודי מול תרבות יוון שהחלה בימים ההם, נמשכת גם בזמן הזה מול נכדתה – התרבות המערבית. להתמודדות זאת צדדים שונים – מאבק, השראה ואף דו-שיח.

בית המדרש "טוב ויפה" מזמין אותך להשתתף במפגשי לימוד של מקורות יהודיים בנושא היחסים בין ישראל ויוון ושל יצירה עיצובית–אמנותית בעקבות הלימוד.

היצירות יפותחו מתוך כוונה לשלבם במסגרת תערוכה ויום עיון ולימוד בנושא, שיתקיים לקראת חנוכה.

הנושאים שנעסוק בהם במפגשי הלימוד:

  1. תהליך היצירה / הרב יהושע וידר – מה בין חירות יצירתית וגבולות של הלכה ומידות?
  2. הצגת היצירה / עפר כהנא – מהו המטען התרבותי היווני של המקומות המוקצים להצגה וצפייה ביצירות אמנות כמו המוזיאון והתיאטרון והאם יש להם אלטרנטיבה יהודית.
  3. תכלית היצירה / הרב יהושע וידר – מה בין הקתרזיס היווני לבין ההתעלות הרוחנית ביהדות.

עפר כהנא – מעצב גרפי, בוגר המחלקה לתקשורת חזותית בצלאל, מלמד בבצלאל, הגיש דוקטורט בפילוסופיה של העיצוב בתכנית לפרשנות ותרבות בבר אילן.

נחמיה בועז – אמן ומעצב, בוגר המחלקה לתקשורת חזותית בצלאל ותואר שני בניהול עיצוב בבצלאל, מייסד בית המדרש לאמנות ועיצוב "טוב ויפה", מרצה לתקשורת חזותית במכללת אמונה.

 

מפגשי הלימוד ויום העיון יערכו ב"טוב ויפה", רחוב התעשייה, תלפיות, ירושלים

למידע נוסף, נחמיה: 054-6684105

המנחים

נחמיה בועז –

עפר כהנא – מעצב גרפי, בוגר המחלקה לתקשורת חזותית בצלאל, מלמד בבצלאל, הגיש דוקטורט בפילוסופיה של העיצוב בתכנית לפרשנות ותרבות בבר אילן.

הלימוד בקבוצה הזאת מיועד לגברים בלבד

הרוצות לפתוח קבוצת נשים מוזמנות ליזום זאת

הפוסט קול קורא למעצבים ואמנים להשתתפות בחבורת לימוד ויצירה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לתערוכה 'גבולות פרוצים'

$
0
0

פניה לאמן אחד או מספר אמנים העובדים כקבוצה, לתערוכה בנובמבר דצמבר לתקופה של 5 שבועות. נושא 'גבולות פרוצים', להשתמש בחלל גלריה מרכזית כחלל ניסיוני. לעשות מייצב המגיב לחלל הגלריה ולסביבה בה הגלריה ממוקמת.
אופי החלל הוא אלטרנטיבי, שטחו 400 מטר, לגלריה אין ציוד וידאו או סאונד.
גלריה מרכזית רחוב לוינסקי 108 ת"א, כניסה 44 לתחנה ברחוב צמח דויד, הגלריה בקומה 5 מול cofix
אוצר אמן דורון פורמן
0544588913

הפוסט קול קורא לתערוכה 'גבולות פרוצים' הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

אמנות אאוט, מוצרים פיננסיים אִין

$
0
0

האתיקה של שוק האמנות היא נושא חשוב בעולם האמנות הבינלאומי, שההיבט הכלכלי שלו משפיע עליו לא פחות מהאמנות עצמה. ביולי 2018 יצא לאור באנגליה דו"ח העוסק באתיקה של שוק האמנות וכותרתו: "מוצרים פיננסיים כמעצבי תוכן תרבותי". לעיסוק באתיקה של שוק האמנות יוחד גם ספר חדש, הזוכה לחשיפה תקשורתית גדולה בארה"ב, "שנת 2016 במוזיאונים – כסף ופוליטיקה". המחברת, אנדריאה פרייזר, בחנה את תרומותיהם של חברי הדירקטוריונים במוזיאונים מובילים בארה"ב לקמפיינים ולמועמדים פוליטיים, ומצאה כי יש קשר הדוק בין האג'נדות שמקדמים אנשי ההון במוזיאונים לבין האג'נדות הפוליטיות שלהם. ההשפעה של הכסף הפרטי היא גם הנושא המרכזי שבוחנים מחברי הדו"ח באנגליה, דיאנה ויבס וסבסטיאן מונטבונה, המשמש ראש הקרן הלונדונית לאמנות המאה ה-21. השניים הצהירו כי הדו"ח נועד להבהיר מיתוסים שונים הנוגעים לשוק האמנות המודרני ותופעות משמעותיות שכדי להסבירן נדרשות פרספקטיבה היסטורית, היכרות מעמיקה עם עולם האמנות, ראייה מערכתית והבנה של תהליכי גיבוש מדיניות בתחום הכלכלה והתרבות.

בעשורים האחרונים התפתח שוק האמנות משוק "משפחתי" ו"קליקאי" מוכוון קשרים אישיים ונטול רגולציה לתעשייה גלובלית ודינמית. שוק זוהר זה, המובל על-ידי אופנות, תקשורת, מדיה, רשתות חברתיות והעולם הדיגיטלי, מייצר אגדות אורבניות על רווחים בסדר גודל כזה, שאפילו עשירי העולם חושקים בו. מטרת הדו"ח היא לנתח באופן מושכל ואחראי את הנעשה בשוק האמנות ולמסור לציבור פרשנות מקצועית, נטולת מיתוסים וחפה מאינטרסים.

הדו"ח בחן את יחסי הגומלין בין שוק האמנות, מוסדות התרבות (מוזיאונים) ותהליכי האוצרות של אמנות עכשווית. הדו"ח העלה כי חסויות, עסקאות ואינטרסים מסחריים קובעים את "טביעת האצבע" התרבותית של מוסדות תרבות מובילים על-ידי ניהול תרומות ותקציבים של התערוכות המתקיימות בהם, רכישות של עבודות אמנות, פרסים ותחרויות.

הדו"ח מציין כי לפני התהוותו של מעמד הביניים, אמנות לא נרכשה כדי להימכר, אולם מאז תקופת הרנסנס האמנות מתרחקת בהתמדה מחסות הממשל ומבססת את עצמאותה כמצרך בעל שוק משלו. כפי שכבר הראו אדם פרגוסון ואדם סמית, המשקים האמידים במשטרים דמוקרטיים וחלוקת כוח העבודה בכלכלת השוק מעודדים גיוון אמנותי.1 באמנויות התפתחו סוגות משנה מגוונות, וככל שהשוק גדול יותר, כך גדל הגיוון בצורות האמנותיות. אולם, באופן פרדוקסלי, לתנאים הסוציו-אקונומיים האלה היתה השפעה מנוגדת על שוק האמנות העכשווי, העומד בפני סכנה של תרבות בינלאומית חדגונית.

הגלובליזציה הובילה ל"שפה אמנותית" בינלאומית, שהמיתוג הוא הכלי המרכזי בה לביסוס ייחודיות ובולטות של אמן, גלריה או מוזיאון. באמצעות פלטפורמות דיגיטליות ומדיה חברתית, הטכנולוגיה הכתיבה מגמה של אמנות גלובלית. ואולם, השפעת הטכנולוגיה על האמנות, בהשוואה להשפעתה על ענפים כלכליים אחרים ב-15 השנים האחרונות, היא מינורית, והשינויים הגדולים עוד עתידים לבוא.

השינויים הגדולים ביותר הם תוצאה של שני מהלכים עיקריים: המיתוג האינטנסיבי של אמנים, גלריות ומוסדות; והוספת ממד פיננסי למודל העסקי של האמנות. המשבר הפיננסי ותוצאותיו שינו באופן קיצוני את נוף עולם האמנות. עקב מימון ציבורי מופחת נאלצו מוסדות האמנות לשנות את המודל העסקי שלהם ולהסתמך יותר מבעבר על תרומות ופילנתרופיה, תוך עידוד האוצרים להפוך למגייסי כספים. כך, לתאגידים המעניקים חסויות ולגלריות מסחריות מובילות המממנות תערוכות במוזיאונים נפתחה הזדמנות להשפיע על תערוכות והחלטות אוצרוּתיות ולהכפיף את החופש האמנותי של המוסדות ליצירת תכנים תרבותיים לדרישותיהם. פעמים רבות הקשר ההדוק עם התורמים הוכח כמועיל וכתומך, אולם הוא מעלה שאלות אתיות הבוחנות את תפקיד הגלריות והמוזיאונים: האם הם שומרי סף המציגים אמנים בתערוכות יוקרתיות לציבור, או שמא הם בבחינת אולמות תצוגה ומחסני אוספים המשמשים לעסקים.

גלריות מסחריות ומוזיאונים אזוריים עם מיתוג חלש ספגו את המכה הקשה ביותר. בפועל נוצרה חלוקה חדה המבחינה בין הפריפריה לבין המטרופולין. עניין זה צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות, בשל החשש לשיבוש המערכת האקולוגית של עולם האמנות. גלריות מקומיות, המייצגות אמנים בתחילת דרכם ואמנים באמצע הקריירה, שבעבר היו עמודי התווך של השוק, איבדו את אחיזתן אל מול קומץ גלריות-על ובתי המכירות הפומביות במרוץ המיתוג והמימון שהחיה את אמנות הבלו-צ'יפ. מספר קטן של גלריות מובילות מחזיקות במודל הבלו-צ'יפ, החובר לבתי-מכירות במופעי אמנות יקרת ערך, בתערוכות מוזיאון איכותיות, בנוכחות בערים הגדולות ובמיתוג חזק שהסתעף לתחומים שונים – ירידי אמנות בינלאומית, פרסום, אירוח ויעדי תיירות לצורכי אמנות.

המעבר מהשווקים הראשיים לשוק הבלו-צ'יפ המשני העניק יתרון ניכר לבתי המכירות הפומביות, תוך הפיכתם מפלטפורמת שיווק לבמה בינלאומית לאספנים. מאזן "סגירת העסקאות" עבר מהגלריות למספר הולך וגדל של ירידי אמנות בינלאומיים, שכיום הם סוג של חנויות-על. הירידים הפכו לדרישת חובה כמעט, כאשר במהלך ימי היריד – המלאי, ההכנסה הפנויה, הכוונה לרכוש והתצוגה הפומבית של תרבות הצריכה מציתים את זירת האמנות ומצטרפים יחד ליצירת פרץ הכנסות.

אוצרת מז'נבה תיארה לאחרונה את התרשמויותיה מאירועי אמנות: "משבר בתפיסת התערוכה, הנעכרת על-ידי פוליטיקת הזהויות והלחץ להיות הכול עבור כולם, גורם ליצירה להיות נישאת על גבי המסר ולא להפך. אמנות הפכה לסוג של מטבע מבוזר שבאמצעותו אפשר לרכוש כרטיס כניסה למועדון הרכישות הגדולות והראוותניות ומקום שבו אמנים ואספנים כאחד מוגדרים 'לוהטים' וחשיבותם של האמן ויצירתו נעלמים".

הדו"ח מציין כי בסביבה "עסקית" זו, כלים פיננסיים חדשים חוללו מהפכה בדרך המסורתית להפקת נזילות מאמנות: בעוד שבעבר היה עליך למכור יצירה כדי לממש את ערכה הכספי, עתה הנכס האמנותי משמש בטוחה שבזכותה האספן יכול לקבל הלוואה בזמן שהיצירה תלויה לראווה בסלון. לדור החדש של אספנים-משקיעים באמנות יש דרישות לחדשנות פיננסית בזיקה לנכסי אמנות. כמענה לכך החלו בנקים פרטיים, מנהלי כספים ומשרדים משפחתיים להציע שירותי ייעוץ אישיים לרכישת אמנות, והללו משגשגים ויוצרים כללים ומטרות חדשים. עניין זה הוביל, בין היתר, להתמקדות ביצירות בלו-צ'יפ, שהן בעלות שווי גבוה וסיכון נמוך.

אנדי וורהול, "Campbell Soup", הדפס רשת, 1968

הביקוש המוגבר ליצירות הללו העלה את מחירן במהירות לרמות סנסציוניות, וההשלכות על עסקאות ועל תפיסות בנושאי האמנות לא איחרו לבוא. הבעיה המוכרת של אי-נזילות האמנות נפתרה על-ידי המעבר מהשקעות באמנות למכירה לנכסי גידור. שוק האמנות עמד על סדר היום כבר בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס 2015. בכנס זה טען הכלכלן האמריקאי נוריאל רוביני כי ענף האמנות הוא שוק עמום, ללא ערך פיננסי ברור, המועד ל"טרנדים, תשוקות, שגיונות והתפרצויות", עם "עיוותים" רציניים, שוק המועד להלבנת הון, להעלמות מס, למסחר במידע פנים ולמניפולציות במחירים. לדבריו, "נדמה שהאמנות סובבת סביב יופי, אך כעסק היא עמוסה בדברים מפוקפקים". 2 יותר מתמיד, הוסיף, אמנות בימינו "צריכה להיות מנומקת", לא רק משום שהקושי בהבנת האמנות המודרנית הוליד תיאוריה מקיפה שנועדה להסביר אותה לציבור הכללי (על-פי הגדרתו של ארנולד גהלן3), אלא גם כדי לנווט את הנרטיב הפיננסי הנוכחי.

בעולם ששוררים בו אי-ודאות וסובייקטיביות, מִספרים המגולמים במחירים ובנתוני מבקרים הם סמנים בעלי משמעות ועשויים להיראות כמציעים בהירות ויציבות. כפי שאמר האמן רוב שולט, "הדבר האמיתי היחיד ביצירת אמנות הוא המחיר".4 מדובר בסוציולוגיה מספרית, היות שמחיר האמנות אינו רק אמצעי מכני לספירה, אלא יש לו כוח משלו. נוסף לכך, מוסדות פיננסיים ייצרו יתרונות הנדסה פיננסית לשוק האמנות, והם מגדירים סטנדרטים בזיקה לנתונים מספריים אלו. בתוך זמן לא רב התפתח עולם האמנות ועבר מניהול עסקים בסיסי למדי לזירה חזקה ומתוחכמת שיש בה כמה פינות חשוכות.

עבור בעלי עניין רבים, העסקים מעולם לא נראו טוב יותר. כפי שמצטט אינווסטק, "מכירות יצירות עכשוויות הן יציבות והמחירים מעלים את מספרי המבקרים בכל שנה – תוצאה ישירה של פופולריות האמנות. לדברי Artprice.com, מחזור המכירות הפומביות בשנת 2017 עלה ב-5.3%, ארצות-הברית תפסה את מקומה של סין כשוק האמנות הגדול בעולם, ודו"ח דלויט 2017 לאמנות ולפיננסים מציין כי שישה משבעת מדדי האמנות העיקריים דיווחו על תשואות חיוביות, כאשר אמנות עכשווית מקנה שיעור צמיחה שנתי של 4.09%.5

לפיכך עולה השאלה, מדוע יש צורך לבקר את עולם האמנות בצומת הדרכים המסוים הנוכחי? התשובה טמונה בתפיסת הקריטריונים שההצלחה נמדדת על-פיהם, תפיסה העלולה להוביל להשחתת האתיקה התומכת ביציבותו של עולם האמנות. ריכוז כל הגורמים והכוחות האמורים יצר שוק היפראקטיבי עם טווח קשב קצר, הדורש "בידור קבוע". שוק זה כולל מספר מצומצם של אמנים-כוכבים המועדפים כמותגים בינלאומיים, ואלה נמכרים במחירים הנראים בלתי מוגבלים בשוק המשני. שוק זה גם דורש נוכחות של קהל נרחב, הגדל עוד יותר על-ידי גל גואה של תיירות אמנות בתצוגות שוברות קופות.

בהקשר זה עולות על הדעת תובנותיו של ולטר בנימין על השינוי בצורת האמנות בעידן השעתוק הטכני. בנימין טען כי תפקידה הבידורי של האמנות, שהוא בבסיסו חברתי, יחליף את ההתעמקות האמיתית ביצירת האמנות (פעילות שאינה חברתית). אם מטרת האמנות היא התבוננות עמוקה, כי אז המוקד הוא ביצירת האמנות עצמה. אם תפקידה של האמנות הוא בידורי בלבד, הרי שהעיסוק אינו ביצירה, אלא בקהל הצופה בה.

שינוי סדרי העדיפויות מאיכות, גיוון וחדשנות של תוכן תרבותי באמצעות אצירה שקולה לצריכה המונית של מוצרי קונסנזוס בינלאומי פגע במידה ניכרת במנגנונים שתמכו באמנים חדשים ובאמנים באמצע הקריירה, במוסדות אזוריים ובשווקים מקומיים. שינוי מרכזי הכוח וההשפעה הוא תוצאה של העדר נראות ושקיפות. מריאן גודמן, אחת הגלריסטיות המוערכות והמשפיעות ביותר בעולם האמנות בארבעת העשורים האחרונים, צוטטה ב"ניו-יורק טיימס" בשלהי 2016 והצהירה: "כסף מדבר יותר מאי-פעם. המכירות הפומביות טובות לעסקים, אולם אינני בטוחה שהן טובות כל-כך לעולם האמנות".6 באותו מאמר מצוין כי "בחודש האחרון בלבד, 18 יצירות מוקדמות יותר של גרהרד ריכטר, אחד הציירים החיים המוערכים ביותר, החליפו ידיים במכירה פומבית בניו-יורק בסכום הגבוה בהרבה ממאה מיליון דולר. ריכטר עצמו כינה מחירים אלו 'מוגזמים ללא תקנה'".

מבקר האמנות והפילוסוף האמריקאי ארתור דנטו התייחס ל"סופה של האמנות" בעידן המודרני – בגרסה משלו להיסטוריה הדיאלקטית של האמנות של גיאורג פרידריך הֵגֶל – שמיצתה את מחזוריה. לדעתו, האמנות החלה ב"עידן של חיקוי, ולאחריו עידן של אידיאולוגיה, ולאחריו העידן העכשווי הפוסט-היסטורי, שבו, בסייגים מסוימים, הכול 'הולך'… בהתחלה רק חיקוי היה אמנות, לאחר מכן כמה דברים היו אמנות, אולם כל אחד מהם ניסה לחסל את מתחריו, ולבסוף התברר שאין אילוצים סגנוניים או פילוסופיים כלל. יצירות אמנות אינן צריכות להיות בצורה מסוימת. וזהו ההווה, ועלי לומר, הרגע האחרון של הנרטיב העליון. זה סוף הסיפור".7

מחברי הדו"ח מציינים כי בעודנו עוברים ממוסדות אמנות ציבוריים למודלים פרטיים ותאגידיים של ממשל ומימון, שוק האמנות ממשיך להתפתח. כדי להציל את מה שהוא בעל ערך ויקר ערך – הן פיננסית והן תרבותית – יש ליצור מחדש מערכת אקולוגית בריאה לאמנות. לשוק האמנות המודרנית והעכשווית היה בשנים האחרונות תפקיד חלוצי בהצבעה על מגמות, ובאמצעותו היה אפשר לאמוד את בריאותה הכוללת של המערכת האקולוגית של האמנות. שוק האמנות המסחרי מסתמך על מוסדות תרבות חשובים כדי לתקף את היצירות הנמכרות, והמוזיאונים ימשיכו לקיים קשרים פוריים עם סוכנים מסחריים, אך בה בעת יש לעודד את המוסדות לאזן את הדרישות הפיננסיות כך שיעמדו בכללי אחריותיות ציבורית ואינטגרטי מקצועי. לשם כך יש להסתייע בתורמים, באספנים, במומחים בתחום האמנות ובאמנים העונים לאתגרים שבפתח, כשהמטרה היא ליצור מערכות חדשות של מינהל אמנות. בצומת דרכים זה נדרש לקיים שיתופי פעולה יצירתיים ותקשורת פתוחה בין כל בעלי העניין – מוסדות פיננסיים, תאגידים, מוזיאונים ומוסדות אמנות – כדי לבטא במשותף חזון בר-קיימא לעתיד עולם האמנות בחברה.

ד"ר מילי פרי חוקרת את שוק אספנות האמנות בישראל ובעולם, יועצת חדשנות באיחוד-האירופי ומתמחה ביישומי בלוקצ'יין באמנות ובנמלים חופשיים למטרות אמנות.

מקור:

 Montabonel, S., Vives, D.: When Financial Products Shape Cultural Content, by Art Institutions of the 21st Century for Alaska Editions, London, 2018

הצג 7 הערות

  1. https://fee.org/articles/the-arts-in-a-free-market-economy/
  2. דאבוס 2015: נוריאל רוביני מציין כי שוק האמנות דורש רגולציה; צוטט ב-22 ביוני 2018 (https://www.ft.com/content/992dcf86-a250-11e4-aba2-00144feab7de)
  3. ארנולד גהלן זית-בילדר .Zur Soziologie und Aesthetik der modernen Malerei (פרנקפורט: את'נאום, 1960).
  4. רוב שולט, צוטט באולב לתואיז, שם, עמ' 160.
  5. https://www.investec.com/en_za/welcome-to-investec/news-and-views/insights/ investing/art-as-an-investment.html
  6. מריאן גודמן, "אִמהּ השקטה של האמנות מקווה כי השוק יתקרר", רנדי קנדי, דצמבר 2016. https://www.nytimes.com/2016/12/16/arts/design/marian-goodman-arts-quiet-matriarch-hopes-the-market-cools.html
  7. דנטו, ארתור קולמן (1998). "לאחר סופה של האמנות: אמנות עכשווית וחיוורון ההיסטוריה". אוניברסיטת פרינסטון, עמ' 47. ISBN 0-691-00299-1, כפי שמצטט פרופ' דוד וו. קלוני באתר האינטרנט שלו.

הפוסט אמנות אאוט, מוצרים פיננסיים אִין הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

"אני אמנית המונית"

$
0
0

יפעה רז, שלום. תוכלי לספר על עצמך?

"כשהייתי בת שלוש ניסיתי לסנן את כל החול שבעולם. הייתי עוטפת את הדברים השבורים לפני שזורקים לפח, כדי שעובדי הזבל לא ייפצעו. החזרתי פעם את הקרפיון מהאמבטיה לים. היום אני פסיכותרפיסטית, מדריכה בטיפול באמנויות, מגשרת בין הורים לילדים ומתבגרים, וקופירייטרית. פרויקט שאני גאה בו הוא 'בית-ספר לספונטניות' שהקמתי, וחוץ מזה אני מרצה ומורה באוניברסיטה ובסמינרים בנושא יצירתיות, הנגשה והתאמת לימוד".

איך מגיעים מפסיכותרפיה לאמנות רחוב?

"אני לא קוראת לעצמי אמנית רחוב, אלא אמנית שמשתתפת ופועלת עם הרחוב ומי שנמצא בו. אמנית המונית. תמיד הייתי 'שכונתית', אוהבת אנשים ורחוב. אני מרגישה שחסר לי הקשר בין אנשים ובין אנשים לרחוב, ממש ברמה הפיזית של ראייה ומגע. חסרה לי אווירת השייכות למרחב השכונתי, כמו שבברלין, למשל, אנשים מגננים את גומות העצים מול הבית שלהם. אני מרגישה ש'הרחוב', כמושג וכמרחב, גוסס.

"הפעולה הראשונה שעשיתי היתה להכין קרטיבים שיצקתי בגבס ובטון ולפרסם תמונות שלהם. ב- Free Art Friday, שנחגג בכל העולם, נתתי רמז היכן הם נמצאים (בקיוסק הראשון בתל-אביב שנוצק מבטון). אנשים באו בהמוניהם לקחת את הקרטיב 'שלהם', מתוך כ-60 שהכנתי. ההתלהבות שהגיעה מהאנשים שצילמו את הקרטיב המאומץ ופירסמו תמונה שלו בביתו החדש יצרה את ההמשכיות. הם הפיצו את הסיפור, ועד היום הקבוצה הראשונה הזאת ואלו שהגיעו אחריהם להשתתף בפרויקטים שלי עוזרים לי במיצבים שאני עושה, כמו הפרויקט 'Street-R.I.P (Rest In Pieces)', שעסק בתהליך ההיעלמות של תאי הדואר והטלפונים הציבוריים מהרחוב".

ומשם הגעת לעיסוק בפינות. 

"אחרי כמה פרויקטים השתתפותיים כאלו הסתובבתי בעיר וחשבתי איפה הייתי עושה אמנות רחוב, נגיד, אם הייתי עושה אמנות כזאת. כל הקירות נראו לי תפוסים. מצד שני, היה המון מקום בפינות. כולנו מחפשים את המרכז, ושם אין מקום בכלל. המפגש הזה של שני קירות שיוצרים פינה נראה לי מיקום לא פחות חשוב. יצרתי עליהן פינות ליטוף, פינות תסכול עם פצפצים, פינת תפילה, פינה פתוחה, פינת חי (על הקצה), פינה עגולה שקראתי לה 'די לעגל פינות! תנו לפינות לחיות'. מתחת לכל פינה רשום הכינוי שלה והכיתוב 'play attention to corners'. הפינות עוררו התלהבות. אצלי בטח, אבל גם אצל 22 אלף אנשים בפייסבוק, אצל בעלי עסקים שעשו 'פינות' משלהם, אנשים בכל מיני מקומות שהכינו פינות בבית ובעבודה. אפילו מצאתי בעין-הוד קולקציה של פינות, להפתעתי. אנשים שלחו לי שירים ורעיונות לפינות ותגובות. בסופו של דבר פיתוח של הפרויקט הזה זכה לצל״ש משרד האוצר, בפרס בתחרות 'להעיר את העיר' ובפרויקט 'אבני פינה' בשכונת הדר בחיפה".

יפעה רז

את מדברת על קשר עם הרחוב והשכונה, ובאופן כללי אמנות רחוב מתקשרת למרחב הציבורי, לארעיות ולמידה מסוימת של אנונימיות. אלו עומדים בניגוד להצגה בגלריה, שמתמקדת בך כאמנית ומוצגת רק למי שמגיע לראות. איך זה מסתדר לך?

"אני באמת מעדיפה לבוא לאנשים, למקום שלהם, ולהיות נגישה. גלריות ומוזיאונים הם מגדלי שן. כמו שאמרתי, אני אמנית המונית וחושבת שמוחמד צריך לבוא אל ההר. הכרתי את גלריה אסול כצופה, ואהבתי. עשיתי עם איילה אזולאי, האוצרת ובעלת הגלריה, פרויקט שבו הצופים הופכים למציגים. כל כמה ימים המשתתפים קיבלו משימת צילום של משהו יומיומי כמו המלתחות שלהם, כוס הקפה וכו'. כשאיילה התקשרה אלי ואמרה שיש לה חזון, להקים לי מגרש משחקים בגלריה, אמרתי לא. עד אז האובייקטים היחידים שלי שהוצגו במוזיאון היו הקרטיבים, במכונה כזאת של חטיפים. לקח לי כמה ימים והשתכנעתי מההצעה, שהיתה פתוחה ומאפשרת. למשל הדרך לגלריה סומנה עם 'סימני דרך' של עמודים ('V.I.P-very important pillar'), פינות, כוסות חלב חבל״ז, עוגיות מז״ל ועוד. הבנתי שאוכל לשחק ולהיות עם הקהל, כמו שאני אוהבת".

אלו עבודות חדשות?

"ברור, כי תהליך העבודה הוא אינסופי. יצרתי עבודות חדשות, למשל 'כיסא התהילה', שתוך כדי התערוכה הופך למגדל כסאות שמונחים זה על זה. אני מסתכלת מסביב, על דברים ואנשים, ומזדהה איתם. עם האנשים שלא רואים, עם חפצים שמטרתם לשעשע לרגע בלבד ואז נזרקים הצדה, פיזית או מטפורית. דברים כמו קרטיבים, עוגיות מזל, חתולי מזל, שירותים או מטריות שבורות נכנסים לי ללב, ואני עובדת עליהם ומתייחסת אליהם בהגזמה, בדאגה, באהבה. תוך כדי אני מכירה אותם יותר. עוגיות המזל למשל קיימות בכל העולם, מלבד בסין. הן בכלל גימיק יפני שהסינים שפתחו מסעדות הוסיפו כגורם משיכה. או חתולי המזל, שגם הם יפנים במקור ומבוססים על סיפורי עם. כל זה הביא אותי לעבוד על תערוכה עתידית שאני קוראת לה 'דברים שאמנים מגלים תוך כדי, עם פחות דגש על תוצר סופי'".

יש קו מוביל לתערוכה?

"אני מתייחסת לצורך שלנו בביטחון – לשמור, לשמר, להגן. חלק מהצורך בביטחון מתבטא בנסיונות לחזות את העתיד ולעשות אותו מוצלח ומבורך. יש רצון להיות צעירים לנצח, לקדש סמלים שחייבים להגן עליהם. מכאן העבודות שלי: עוגיות מז״ל, חתולי מזל, קרטיבים, מגיני דוד. כל אלו הם פתרונות שנדונו לכישלון, והם בעצם פתטיים וטרגיים. כי הדבר היחיד שהוא תמידי זה שהכל זמני, גם הרע. יש בזה יופי וחד-פעמיות של רגע, אם הכל לבסוף ייגמר וייכחד".

יפעה רז

התערוכה מוצגת עד סוף החודש. יש תוכניות להמשך?

"יש לי שתי תערוכות בראש, שממשיכות את התערוכה הנוכחית. חוץ מהן יש לי עוד המון רעיונות שמחפשים מקום. אבל מה שמאוד-מאוד הייתי רוצה זאת אפשרות גם לעשות את האמנות שלי עם אנשים וגם להיות מתוגמלת. אני רוצה לעבוד עם אנשים מכל המגזרים והמקומות. שבמקום יום גיבוש, יבואו לעשות אמנות. אני עושה פרויקטים כאלו מדי פעם, אבל הייתי רוצה שזה יהיה עיסוק מרכזי יותר, ממש כחלק מהחיים. אני רואה איך יש לאנשים צורך בביטוי עצמי, קשר לאחרים ומציאת השונה והדומה ביניהם.

"כולם מעניינים אותי – ארגונים חברתיים, מוסדות, חברות מסחריות, מפעלים, עיריות, בתי-ספר, בתי-חולים, בתי-אבות. וזה אבסורד. היום אני יכולה להעביר בעירייה החלטה על פסל ב-200 אלף שקל בקלות יחסית, כשעל פרויקטים עם קהל, שלוקחים שעות על גבי שעות של הכנה ועבודה, הם ישלמו 2,000 שקל. הייתי רוצה לעשות יותר פרויקטים ברמה העירונית, מה שלא מתוקצב מספיק במערכת הנוכחית. הנה, אולי עכשיו לפני הבחירות בתל-אביב–יפו, זה יהיה זמן טוב לאחד המועמדים לסמן כיוון אחר ולהרים לי טלפון".

"FORnEVER – Temporary is my new Contemporary", יפעה רז
אוצרת: איילה אזולאי
נעילה: 1.11.18
גלריה אסול, רח' אבולעפיה 6 (כניסה מרחוב הש"ך), תל-אביב. ימים א'–ה', 12.00–18.00, ו', 11:00–14:00, שבת, 11.00–14.00

הפוסט "אני אמנית המונית" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לשליחת עבודות –ברברים |הארכיון הנגיש של הצנזורה

$
0
0

קול קורא לשליחת עבודות ל:

ברברים | הארכיון הנגיש של הצנזורה

برابرة  |  الأرشيف المتاح للرقابة

Barbarians | Archive of Censorship

 

במסגרת התערוכה ״בַּרְבָּרִיּוֹת״ שתיפתח בדצמבר 2018 במרכז לאמנות מעמותה, קבוצת האוצרים ברזידנסי במקום, מזמינה אמניות ואמנים להפקיד בארכיון לתקופת התערוכה יצירות שצונזרו, הוסרו, הושתקו או דוכאו.

אם צנזרו לכם פעם עבודה, במסגרת התערוכה ״בַּרְבָּרִיּוֹת״ שתיפתח בדצמבר 2018 במרכז לאמנות מעמותה, קבוצת האוצרים ברזידנסי במקום, מזמינה אמניות ואמנים להפקיד בארכיון לתקופת התערוכה יצירות שצונזרו, הוסרו, הושתקו או דוכאו.אם כתבתן פעם טקסט שלא הסכימו לפרסם בגלל סיבות אידיאולוגיות או אחרות, מנעו מכם להקרין עבודת וידאו כי היא לא תאמה את רוח הממסד, משכו מכן מענק או תמיכה כספית של עבודה בתהליך כי התוכן היה "אסור", אם מוסד שבו למדתן השתיק עבודה מסיבה פוליטית –  עבודתכן ראויה להתקבל לארכיון הנגיש של הצנזורה.

הארכיון הוא חלק מן התערוכה ״בַּרְבָּרִיּוֹת״, שתיפתח בדצמבר 2018 במעמותה-מרכז לאמנות ומחקר בית הנסן ירושלים ומתוכננת כתגובה למצב הדברים בישראל ובירושלים, בו חופש הביטוי שלנו כיוצרים עומד למבחן.  מהם הקולות שיכולים להישמע ומהם הקולות שממסד, מכל סוג שהוא מנסה למשטר? מהם הקולות שאנחנו כפרטים בחברה לא מוכנים לשמוע?

במסגרת התערוכה אנו אוספים עבודות שצונזרו מסיבות לאומיות, דתיות, פוליטיות או משפחתיות ומזמינים אתכם לשלוח את העבודות אלינו. כל העבודות שיישלחו יוצגו בארכיון, בתערוכה או באירועים הנלווים אליה.

אז אם יש בידכם:

עבודה קיימת שצונזרה או נפסלה בכל ז'אנר או מדיום (אמנות פלסטית, טקסט או מחזה, סרט, פרפורמנס, יצירה מוסיקלית וכו') אנא שלחו את העבודה או תיעוד שלה אלינו, בצירוף שם האמן, שנה וכל פרט רלוונטי אחר ובנוסף טקסט קצר (עד חצי עמוד) המתאר את סיפור ניסיון השתקתה.

תאריך אחרון להגשה ה 5 בנובמבר 2018.

את העבודות ניתן לשלוח למייל: barbariot2018@gmail.com או למסור באופן פיזי לידי שחר בן-נון במרכז מעמותה בבית הנסן, ירושלים, בתיאום מראש במייל shahar.mamuta@gmail.com .

בברכה,

קבוצת הרזידנטים: שגית מזמר, יהודית שלוסברג-יוגב, אמיר בולצמן, איב קריסטל, נורית דרימר בשיתוף קבוצת סלה-מנקה

 

" برابرة" – الأرشيف المتاح للرقابة

[أرشيف مؤقت في متحف المعاصر]

 في إطار معرض " بربرية" الذي سيفتتح في ديسمبر عام 2018 في مركز معموطا للفنون، تدعو مجموعة أمناء المعارض في الرزيدنسي إلى إيداع أعمال تم حجبها ، إزالتها ، إسكاتها أو قمعها في الأرشيف.

إذا سبق وفرضت رقابة على عمل لكم ، إذا كتبتم نصًا لم يوافق على نشره لأسباب إيديولوجية أو غيرها ، في حال منعت من عرض عمل فيديو لأنه لا يناسب روح المؤسسة ، في حال سحبوا منكن  منحة أو دعمًا ماليًا  لعمل قيد التقدم لأن المحتوى "محظور" ، لو كانوا قد منعوا لكم عملا في المؤسسة التي درستم فيها  لأسباب سياسية –

عملكم يستحق القبول في أرشيف  الرقابة المتاحة.

الأرشيف هو جزء من معرض "بربرية"، الذي سيفتتح في ديسمبر 2018 في معموطا – مركز للفنون والبحوث في بيت هانسن في القدس.

تم التخطيط للمعرض كرد على الوضع في إسرائيل والقدس ، حيث يتم تحدي حريتنا في التعبير كمبدعين. ما هي الأصوات التي يمكن سماعها وما هي الأصوات التي تحاول المؤسسة من أي فئة فرضها؟ ما هي الأصوات التي لا نرغب نحن كأفراد في المجتمع في سماعها؟

في إطار المعرض ، نقوم بجمع الأعمال التي تم حظرها لأسباب وطنية ، دينية ، سياسية أو عائلية ، وندعوكم لإرسال الأعمال إلينا. سيتم عرض جميع الأعمال المقدمة في الأرشيف ، المعرض أو الفعاليات المصاحبة لها.

لذلك إذا كنتم تملكون:

أي عمل قائم تم حظره أو شطبه  من أي جانر أو وسيط (فن تشكيلي ، نص أو مسرحية ، فيلم ، أداء ، عمل موسيقي، إلخ.) الرجاء إرسال العمل أو توثيقه إلينا ، بالإضافة إلى اسم الفنان ، السنة وكل تفصيل آخر ذا صلة (لغاية نصف صفحة) يصف قصة محاولة إسكاته .

الموعد النهائي للتقديم هو 5 نوفمبر 2018.

يمكن إرسال الأعمال إلى: barbariot2018@gmail.com

أو التقديم ماديا لشاحر بن نون في مركز معموطا في بيت هانسن ، القدس، بالتنسيق المسبق عن طريق البريد الإلكتروني   shahar.mamuta@gmail.com.

مع أطيب التحيات ،مجموعة المقيمين الفنيين: ساجيت مزامير ، يهوديت شلوسبرج-يوغيف ، أمير بولتسمان ، إيف كريستال ، نوريت دريمر بالاشتراك مع مجموعة سالا-مانكا

“Barbarians” / An Archive of Censorship

 

[Temporary Archive at the Museum of the Contemporary]

As part of the exhibition ‘Barbariot’, which opens in December 2018 at the Mamuta Art Centre, the curator Residency group is inviting artists to submit works that have been censored, removed, silenced or suppressed.

If you’ve had your work censored, if you’ve ever written a text that wasn’t published due to ideological reasons, if you’ve been prevented from screening a video piece because it did not fit the spirit of the establishment, if you’ve ever had someone pull their financial support in the middle of your work process because the content wasn’t ‘appropriate’, if an institution where you studied silenced your work for political reasons – then your work is worthy of being accepted into the archive of the censored.

The archive is part of the exhibition ‘Barbariot, which will open in December 2018 at Mamuta Art and Media Center, Hansen House, Jerusalem.

The exhibition is planned as a response to the situation in Israel and Jerusalem, where our freedom of expression as creators is being tested. What are the voices that can be heard and what are the voices that any kind of establishment is trying to govern? What are the voices that we, as a society, will not hear?

As part of the exhibition, we are collecting works that have been censored for national, religious, political or familial reasons and we are inviting you to send the works to us. All works that will be sent will be displayed in the archive, in the exhibition, or in the accompanying events.

So if you have:

Any work that has been censored or disqualified in any genre or medium (fine art, text or play, performance, musical composition, etc.) Please send the work or its documentation to us, along with the artist's name, year and any other relevant detail, along with a short text (no longer than half a page) describing the story of the attempt to silence it.

 

Deadline for submission is November 5, 2018.

 

You may send the works to: barbariot2018@gmail.com

 

Or to physically deliver to Shahar Ben-Nun at the Mamuta Center in Hansen House, Jerusalem, by appointment by email at shahar.mamuta@gmail.com.

Artists and Curators in Residency:

 Sagit Mezamer, Yehudit Schlosberg-Yogev, Amir Boltzman, Eiv Kristal, Nurit Dreamer

In collaboration with the Sala-manca group

הפוסט קול קורא לשליחת עבודות – ברברים | הארכיון הנגיש של הצנזורה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4031 articles
Browse latest View live