Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4031 articles
Browse latest View live

רב ערב 20.09.18

$
0
0

נעילת התערוכה "העולם הוא כאן", מיצירותיו של רודא ריילינגר ז"ל

שיחה עם האוצרת גליה בר-אור

מוזיאון וילפריד ישראל
שישי, 21.9.18, בשעה 10:00

מוזמנים לשיחה עם האוצרת גליה בר-אור על רודא ריילינגר האדם, האמן והמורה. השיחה תעסוק באמנות, קהילה, חברה, קיבוץ וכל מה שביניהם. לאחר השיחה יוקרן הסרט "רודא", שיצרו ראומה ודוד ריילינגר.
הכניסה לשיחה כלולה בכרטיס הכניסה למוזיאון.
קישור לתערוכה: כאן.

רודא ריילינגר



"הגוף החשוף – בין נאורות לצנזורה"

פאנל במסגרת קיר האמן "להסתיר. לגלות" של האמניות קורנליה רנץ, נעמי טנהאוזר ונסרין אבו-בכר

סדנאות האמנים, ירושלים
רביעי, 26.9.18, בשעה 18:00

מאז שאדם וחוה אכלו מעץ הדעת, קושרות שלוש הדתות המונותיאיסטיות בין עירום לבושה. הגוף העירום זכה לעדנה מחודשת בימי הרנסנס, וציורי עירום הפכו למרכזיים באקדמיות במערב ולסמל לנאורות. אולם, המודליסטיות היו הנשים היחידות שהורשו להשתתף בשיעורי ציור העירום, ועל אמניות נאסרה הכניסה. דבר זה השתנה רק לאחרונה, בשנים שבהן ניתנו לנשים זכויות נוספות. שלוש אמניות מרקע דתי ותרבותי שונה, נוצרייה, מוסלמית ויהודייה, נדרשות לסוגיית העירום הנשי בעבודותיהן. כיצד משפיע העיסוק בעירום על יחסי הכוח בחברה שממנה הן באות? כיצד היא משפיעה על מעמדן החברתי והאמנותי? האם עשייה זו משנה את יחסן לגוף באופן כללי? שאלות אלו יעמדו במרכז הפאנל שייערך בחלל התערוכה.
סדנאות האמנים, האומן 26, קומה 4, תלפיות, ירושלים, טל' 02-6797508.
שעות פתיחה: ב', 10:00–16:00, ד', 10:00–16:00, ה', 12:00–20:00, ו', 10:00–14:00.

נעמי טנהאוזר, דיוקן עצמי עם קקטוס (2009), עפרון על נייר, 60×45 ס"מ



גלריה ברבור מגיעה לפירמידה

קפה פירמידה, חיפה. הכניסה חופשית

שלישי, 25.9.18, בשעה 13:00

מיכל רפפורט, ממנהלי גלריה ברבור, ונועם כוזר, מנהל עמותת בר-קיימא בירושלים, מתארחים בפירמידה – מרכז לאמנות עכשוית בחיפה, במסגרת אירועי פעולה עירונית בחג סוכות.
בתוכנית: שיחה על יזמות עצמאית, אמנות וחופש הביטוי, על רקע המאבק למנוע את סגירת גלריה ברבור.



אירועים קרובים בבית הנסן

"גויאבה", תערוכה של טליה הופמן
5.10.18–23.11.18
"
גויאבה" היא פלטפורמה לפעולות אמנות שבוחנות את האפשרות לפתוח את המזרח התיכון לתנועה ומתרגלות דמיון פוליטי דרך סרטים, פרפורמנס, פעולות השתתפותיות ומחקר אמנותי. התערוכה, שאצרה קבוצת סלה-מנקה, היא פעולתה הראשונה של הפלטפורמה, המזמינה את הצופים להשתתף, להאזין ולצפות בגוף העבודה שנעשתה עד כה ובפעולות החדשות שנעשו במיוחד עבור התערוכה.

ב', 12:00–16:00, ג' וד', 14:00–18:00, ו', 10:00–14:00. הכניסה חופשית.
בתים מבפנים – בית פתוח וסיור עצמאי
במסגרת האירוע ״בתים מבפנים״, אתם מוזמנים לסייר באופן עצמאי בבית הנסן. במסגרת הסיור תוכלו להכיר את ההיסטוריה המרתקת של הבית.
חמישי, 18.10.18, בשעות 10:00–17:00, שישי, 19.10.18, בשעות 10:00–13:00, שבת, 20.10.18, בשעות 10:00–17:00. הכניסה חופשית.

טביעת האצבע הירושלמית
שישי, 19.10.18, בשעה  ,12:30בעליית הגג
המפגש יעסוק בתוכנית מדיניות השימור המתהווה של ירושלים. יוצגו בו חלקים מהתערוכה "פרו-ג'רוזלם – 100 שנים של שימור", שהתקיימה במסגרת שבוע העיצוב 2018. זו ההזדמנות לשמוע מהציבור הרחב, הירושלמי והלא-ירושלמי, מה חשוב לשמר בירושלים.
מנופים – פסטיבל אמנות עכשווית בירושלים
רביעי, 24.10.18, בשעה 11:00, הכניסה חופשית
"
מנופים – אמנות עכשווית בירושלים״ הוא מיזם עצמאי הפועל לקידום אמנות ויצירה בירושלים. במסגרת הפסטיבל יתקיים בבית הנסן כנס ירושלים לאמנות 3#, שיוקדש לבחינת מושגי היתרה, העודפות והשארית על מופעיהם השונים באמנות ובתרבות.

Excavation Mark! Reveal Preserve Glorify
פתיחה: 24.10.18, בשעה 19:00
נעילה: 23.11.18, בשעה 14:00
התערוכה ״Excavation Mark! Reveal Preserve Glorify״ בוחנת את הנטייה הגוברת של אמנים עכשוויים לפסוע בדרכה של "המטפורה הארכיאולוגית" כפרקטיקה אמנותית השואפת לחשוף, לשמר ולהאדיר רעיונות, מושאי מחקר ואידיאולוגיות שונות באמצעות פעולת החפירה.
שעות פתיחה: א'–ה', 10:00–18:00; ו', 10:00–14:00, הכניסה חופשית.

פטריק היו



מסיבוש לגיוס כספים לקראת תערוכה קבוצתית להבטפאקית

על הגג ברח' מטלון 55 בתל-אביב

שבת, 22.9.18, בשעה 17:00

הבוש, קולקטיב הפועל זו השנה השלישית לקידום במה לאמנות להטב"קית בראייה פמיניסטית, מפיק תערוכה עצמאית ראשונה, "שיח פרוזדור", ב-8-10.10.18, בפסאז' באלנבי בתל-אביב. התערוכה מתבוננת בפרוזדור כאלמנט אדריכלי המציין מרחב מעבר ומהדהד הליך של שינוי זהות. כל הפעילות של הבוש מתרחשת בהתנדבות וללא מימון מאף גוף מסחרי, דודה עשירה או תמיכה ממסדית, ולכן, לקראת התערוכה, תיערך מסיבוש לגיוס כספים, וכמובן לעשות כיף!

הבוש ישמח מאוד לראותכןם במסיבה ולהיעזר בכןם לגייס כסף למען אמנות להטבפאקית פמיניסטית! בואו לרקוד, לתמוך ולאהוב איתנו.

על עמדת הדי.ג'יי ירימו ענבר רושט ושי סקלר המופלאותים, מובטח אלכוהול במחירי רצפה, וכל ההכנסות הולכות להפקת התערוכה הקבוצתית.

לינק לאיוונט: כאן.

הפוסט רב ערב 20.09.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


אורי והקצנשטיינים. זיכרון

$
0
0

מתוך מידע ברשת מלפני כמה שבועות: "אורי קצנשטיין חי ועובד בתל-אביב ומלמד באוניברסיטת חיפה". ובכן, אורי קצנשטיין לא חי בתל-אביב. לא חי יותר. לא חי עוד.

אבל אני ממשיך לראות אותו כמה פעמים ביום. כל יום. דמותו בתנוחת טיפוס על קיר אורבני, בבגד ספורט אלסטי. אני רואה אותו כשאני מביט במראה, כי המטפס בן-דמותו של קצנשטיין מקועקע על זרועי הימנית. זו עבודת אמנות של אורי. היו כמה קעקועים כאלה שפיזר על עורם של אנשי אמנות וידידים. האוצרת נעמי אביב היתה הראשונה שאורי הזמין לקבל קעקוע. האחרים, ובהם אני, ביקשו גם. אורי שמח מאוד. אני רציתי בזה כי זו היתה אחת הפעולות הרצוניות היחידות שעשיתי בלי יכולת לחזור בי. מין מחויבות-קצה. חוץ מזה, כאוצר הרגשתי שאין טעם להציע לאמנים קירות מוזיאון שאינם באמת שלי בשעה שיש כאן הזדמנות להציע לאחד מהם את עורי שלי כמרחב פעולה אמנותי. אוצרות הארד-קור. היום יש כבר פחות נשאי קעקוע קצנשטיין. נעמי אביב הלכה לעולמה והקעקוע שלה הלך איתה. עוד מסדר שיסד אורי קצנשטיין הולך ופוחת. כמו הדור.

פגשתי את אורי לראשונה כשהציג ב-1981 כמה עבודות במוזיאון תל-אביב לאמנות במסגרת סדרת תצוגות של אמנים צעירים מאוד שאצרה שרה בריטברג-סמל ונקראה "חדשות". הוא חי אז בניו-יורק ויצר בעיקר אירועי פרפורמנס. ב-1985 חזר לארץ, ואז התחלנו להתראות ולשתף פעולה. כאוצר אמנות ישראלית ואחר-כך כאוצר ראשי של האגף לאמנויות במוזיאון ישראל יזמתי ואצרתי תערוכות מוזיאליות שבהן השתתף כחלק מקבוצה או כאמן יחיד, ודאגתי לרכישות מעבודותיו לאוסף המוזיאון. כך היתה לי הזכות להיות נוכח ושותף בכמה מנקודות המפתח בקריירה שלו.

אורי קצנשטיין, Family of Brothers (פרט מעבודת וידאו), 1999

כל מפגש עם אורי היה לא צפוי ומרתק. הוא היה סקרן, ידען מאין כמוהו, ארכיון מהלך של ידע בתחומי המיצג והמוזיקה העכשווית ונרקומן של אמנות. הוא היה יצירתי מאוד, ממציא בלתי נלאה של צורות ורעיונות אמנותיים, וכמו שכולנו יודעים, מעבדת מולטימדיה בפני עצמה. בכל מפגש היה מפתיע עם הרפתקה אמנותית חדשה שהוא עסוק בה, ותמיד היו כמה כאלה בעת ובעונה אחת, כי "שקט הוא רפש" ויש להיות בתנועה מתמדת. אלה היו הוראות ההפעלה שלו. היה בו חוסר סובלנות לשעמום ובנאליות שהיה כנראה ביסוד ההיפר-אקטיביות שלו. כך היה גם משתנה פיזית ללא הרף מפגישה לפגישה: פעם שמן מאוד, פעם רזה ומסוגף, עם זקן, בלי זקן, מגולח ראש או מגודל שיער, עם עגיל משתלשל, עם עגיל קבוע, בלי עגיל אבל עם קעקוע חדש…

הוא היה איש רב קסם בעל קול רך, אבל לא מתמסר. הוא שמר באדיקות על מרחב של פרטיות וסודיות. תמיד הרגשת שמתחת לפני השטח השקטים הוא שומר בהישג יד כד מים קרים וירטואלי לכיבוי השריפה העצמית והזעם שעלולים להתפרץ.

קצנשטיין לא היה אמן "ישראלי גנרי". בשנות ה-80 לא היו אמנים ישראלים רבים שעסקו בשאלת הזהות המגדרית הצפה, הגמישה והלא מובהקת. העיסוק שלו בגוף של עצמו ובהגדרות דו-משמעיות מבחינה מינית, הצפת מוטיב האנדרוגינוס בעבודותיו, האכזריות שהיתה ביסוד כמה מדימויו – כל אלה לא היו מקובלים בתרבות הישראלית הפוריטנית דאז וחתרו תחת תקן הדימוי הגברי הדומיננטי שהטיל עליה את צלו.

אורי קצנשטיין, Azoi (פרט מעבודת וידאו), 2004

התחלנו לשתף פעולה כשהיה יותר מיצגן ומוזיקאי מאשר יצרן חפצי אמנות. הסטודיו ששכר היה בתחילה ריק למדי, ורק במהלך השנים הפך לאותו מחסן שהכיל מאות "דברים" שלא כולם הספיקו להיות ליצירות מוגמרות; דימויים שחלקם חזרו והופיעו בעבודותיו במדיות שונות; מלים במשפטים שאפשר לנסח בכמה גרסאות. כשאני קורא מה שנכתב עליו במהלך השנים אני שם לב לכך שכמעט כל הכתבות ורשימות הביקורת מסתכמות ברשימות מצאי של פריטים המעידות על עושר, פריון ועודפות ומביעות התפעלות והיקסמות מן הריבוי והשפע הזה וממגוון תחומי העשייה ועולמות התוכן שהיה מחובר אליהם. כך היתה גם צורת הדיבור האסוציאטיבית של האיש המקורי הזה. "שום קטלוג לא הכין אותי לעובדה שלאורי קצנשטיין יש ארבעה פיות", כתב אוהד פישוף בקטלוג תערוכת היחיד של אורי במוזיאון ישראל – וכל-כך צדק.

כשהחל ליצור אובייקטים פיסוליים נעשו כמה מהם מהר מאוד ל"איקוניים". הכיסא בצורת צלב קרס ("ללא כותרת") שהתקין הוצג לראשונה ב-1988 בתערוכת אמנים צעירים בשם "צבע טרי" שאצרתי במוזיאון ישראל. הוא נתפס כסוג של מעשה גירוש שדים בעצם הפיכת הסמל הנאצי הטעון כל-כך לרהיט שימושי וההזמנה פשוט לשבת על גבי ייצוג הרשע המוחלט הזה. כך התעוררה שאלת ניהול טראומה שיש לה זיקה לחוויית הלם הקרב שקצנשטיין עצמו לקה בו במלחמת יום-כיפור, כששימש חובש צבאי. העבודה הזאת גרמה לאי-נוחות והרמת גבות, אבל נראה שבשלהי שנות ה-80 שררה בארץ אווירה פוליטית פחות מתוחה מאשר בימינו, כי אין הרמת הגבות של אז כפרץ אי-ההבנה, אי-הסובלנות, ההתלהמות והשנאה שהציתה הצגתו של הכיסא בתערוכת היחיד של קצנשטיין במוזיאון תל-אביב לאמנות לפני שנתיים.

כדאי לזכור את המשמעות השימושית-פרפורמטיבית-גופנית של הרהיט הזה כדי להשתכנע שעולם התוכן המיידי שלו היה הפרפורמנס. ואכן, אף על פי שקצנשטיין אהב מאוד את ממד הקראפט, מלאכת הכפיים והעשייה הידנית של הפיסול, ואף הוביל תוכניות לימודי אמנות אקדמיות, הייתי אומר שמה שהעדיף זה להופיע, לנגן, לשיר, להתחפש, להתאפר, לעבוד עם גופו ולהיות בקשרי עבודה וחיים אינטנסיביים עם מוזיקאים ואמני תנועה ("כשהתחלתי לעשות אמנות הגעתי מהר מאוד להכרה שמוזיקה היא הדבר שאני הכי אוהב בעולם כולו", אמר). הוא היה אמן המיצג הראשון בארץ ששילב וארג יחדיו מוזיקה, תיאטרון, מחול ופיסול והפך למאייסטר המיתולוגי של תרכובת התחומים הזאת.

לכן הזמנתי, בהמלצתו, לקטלוג תערוכת היחיד המוזיאלית הגדולה הראשונה שלו במוזיאון ישראל ("פתשגן", 1993) מאמר מאוהד פישוף, סולן וגיטריסט להקת נושאי-המגבעת, שהתפרקה בדיוק אז, והיום אמן תנועה וצליל מן השורה הראשונה. אוהד פירסם בקטלוג ראיון מדהים עם אורי, שזור בהערות מחכימות של המראיין שהכילו והציגו את הסתירות הכל-כך אופייניות לאישיותו ולמהלך פעילותו האמנותית של קצנשטיין ("אורי קצנשטיין הוא משהו בין צב נינג'ה לג'וזף בויס"). מאז ראה אורי באוהד שותף לדרך והם יצרו יחד כמה עבודות מרתקות, ובהן יצירת המחול שהיתה חלק מן הפרויקט של קצנשטיין בביתן הישראלי בביאנלה בוונציה (2001) בהשתתפות רננה רז, אוהד ואורי עצמו.

אני חושב שאורי קצנשטיין הוא אמן פרפורמנס שהיה אנוס ליצור אובייקטים; בתחילה הם היו חלק מן המיצגים וההתרחשויות שביים והיו בדרך-כלל אובייקטים שהתכלו והתרסקו בפעולות די אלימות ולא נותרו מהם שרידים בני תצוגה. הוא שייך לזן האמנים שיוצרים אובייקטים קבועים יותר מתוך הצורך ה"מוזיאלי" להתקין יצירות שאפשר להציג בתערוכות, לשנע במרחב וגם לטעון בערך חליפין. אלה אמני פעולה שיוצרים אובייקטים ממשיים בגלל חוסר האפשרות לקבץ ציבור רחב למפגש מתמשך עם הפעולות שלהם. כך למשל החל מיכה אולמן ליצור פסלי ברזל ואדמה כדרך להציג בחלל הסגור של המוזיאון בורות כמו אלה שחפר בטבע והיו בליבת העניין האמנותי שלו. כך אפשר לומר שהפיסול של קצנשטיין הוא המשך של המיצגים שלו במצב צבירה קבוע ובמרחב וזמן ממשיים. הייתי מנסח זאת גם כך: האמן וגופו ניצבו במרכז עבודות הפרפורמנס, המופעים והעבודות המוזיקליות שלו ("יורי, אתה צריך להתחיל לשים את עצמך בפנים", אמר לו מורו, אמן הפרפורמנס כריס ברדן, ושינה כך את חייו, אמר בראיון לשני ליטמן).

העבודות הללו היו מעצם טבען ארעיות ונידונו להיות בנות חלוף. כשעלה הצורך המובן מאליו להעמיד גוף עבודות ממשיות ובנות-קיימא, יצר האמן המיוחד הזה באופן מבריק ויצירתי לעילא לגיון אוואטרים, גדוד רפליקות של עצמו, שליחים ונציגים של המקור הקצנשטייני אל היבשות הרחוקות של הנצח הפיסולי. מעין אמנות שילוחית. בעבר הרחוק יותר היו אלה אובייקטים בודדים שייצגו באופן סמלי ופטישיסטי את היוצר, למשל זוג נעלי גבר שבאמצעות מנגנון מכני תוכננו לטופף בפרקי זמן קבועים (בתערוכת "פתשגן" פרצו מאבטחי המוזיאון באמצע הלילה באקדחים שלופים לאולם התערוכה כשהנעליים החלו לרקד בגלל כשל במנגנון הכוונון). אחר-כך הצטברה בסטודיו אוכלוסייה של פסלי אדם קטנים מברונזה בדמותו של קצנשטיין, צבועים, לבושים בבגדים שנתפרו במיוחד; משפחה ענקית של כפילים וכפילות חסרי טבור (כי הם נולדו שלא כדרך הטבע, כאקט אמנותי), חבורת אחים ואחיות משוכפלים שהאמן שלח מדי פעם למשימות אמנותיות. ברגע זה למשל הם ממלאים את משימתם בתערוכת יחיד גדולה באמסטרדם – ולהם לא משנה באמת שבוראם איננו עוד (אורי הספיק לסיים את אריזתן לקראת המשלוח, וכבה).

גם הקעקועים שטבע על גופם של אוהדיו בצורת דמות קצנשטיינית טיפוסית בתנוחות שונות היו שליחים מן הסוג הזה. במקרה שלי אורי התנהג כמו אמא פולנייה כשליווה את הקעקוע שלי. נתן עצות, הביא לי כוס מים לשתות מדי פעם, בחן בדאגה וסיפוק את התוצאה. אחר-כך הבנתי שהדאגה הזאת נבעה בחלקה בגלל אמפתיה למקועקע שהיה כבר ידיד, אבל בעיקר בגלל התרגשות מן הרך הנולד, האישון שלבש את פני האמן וטיפס לי על הזרוע כדי להישאר שם.

ממלכת האוואטרים הזאת התגבשה לכדי שיא דרמטי בביתן הישראלי בביאנלה בוונציה בשנת 2001. אורי נבחר להיות האמן המייצג את ישראל בביאנלה, והוא בחר בי כאוצר המלווה של הפרויקט. הביתן התמלא בכפילי קצנשטיין – 12 פסלי ברונזה צבועים של גברים, נשים ואנדרוגינוסים – כולם בדמותו של האמן, וסרט שהוקרן על פני כל קירות האולם הראשי של הביתן והורכב מאפיזודות שכל אחת מהן מתמקדת בדמויות הנראות ככפילים מדויקים של האמן – שחקנים ורקדנים שעטו לבוש אחיד ומסכות; בסך-הכל עוד תריסר דמויות שקועות באירועים בעלי אופי פולחני וטקסי, הזוי, פנטסטי, מהפנט ופיוטי בעולם מלאכותי ומסתורי. רצף האירועים מסתיים בסצנת חתונה מיסטית אלגורית, דו-משמעית מן הבחינה המגדרית. הוא הפך את הביתן לחלל מנטלי. לראות 24 אורי קצנשטיינים עושים כל מיני דברים זה לזה היתה חוויה מיוחדת במינה. מעניין היה לי להכיר בוונציה ובתקופת ההכנות לקראת המימוש את הממד המעשי של אורי, שכבמאי אירועים מנוסה הוביל ביד רמה את עשרות אנשי הצוות הגדול שגויס להפקה – מפיקים, שחקנים ורקדנים, מחברי המוזיקה, מומחה התאורה, מוזיקאים, צלמים, אנשי מחשבים – בבטחה וביכולת ניהול ומנהיגות של מפקד אוגדה. אחרי הכל, ניהול טקסים פולחניים כמו כהן במקדש היה אמנותו-אומנותו.

אורי קצנשטיין, פרט מתוך "Home", מיצב וידאו ב-11 ערוצים, הביאנלה בונציה, 2003

אורי נתפס בראשית הקריירה האמנותית שלו בארץ כמין חייזר. שילוב של ילד מתוק עם נופך של אלימות מהוסה. חוסר האפשרות להבחין הבחנה ברורה בין נחמדות והומור לאיום ואגרסיה היה אחד האפיונים הבולטים של העבודות שלו, שהיו מקסימות אבל גם מבעיתות. הפרסונה שלו הצטיירה כזו של מדען מטורף וחסר גבולות שהאמנות שהוא יוצר קשורה מצד אחד לאיזו ניו-אייג'יות קורקטית ותמימה ומצד שני לאסתטיקה של סרטי אימה. שילוב של וולט דיסני ואנטונין ארטו, אמר מישהו. אולי אני. הלוואי שזה הייתי אני.

הסתירות המובנות ביצירה ובפרסונה של קצנשטיין הן המאפיין המובהק והמבלבל שלהן. קשורה לזה תפיסת עולמו, שמכבדת ומכילה את נזילותן של הקטגוריות ואת גמישותה של הזהות וסולדת מכל מה שברור ומובהק ומובן מדי. נמשכת אל השוליים ובורחת מן המרכז. מוקסמת מן הפגום לכאורה ("אני אוהב לעבוד עם הקלקול. הקלקול הוא הכלכלה והאסטרטגיה הראשונית שלי, לעבוד מהמקום שלא עובד", אמר פעם בראיון). עבודותיו רוויות ביטויים של עקרות, כישלון ואפילו סירוס: דימויי עיוורון, נכות, שימוש בכלים בעלי פוטנציאל של חירור ופגימה (מקדחים בפעולה, מסורים, סכינים, אגרופנים, כלי מוהל, מחט חודרת, מכונות מתרסקות, נקניקים נחתכים, צלופחים חיים שהוא מדגיש את דמיונם לזין חלקלק ממוסמרים אל הרצפה).

אבל גם החלקים האפוקליפטיים והאפלים של יצירתו היו ממושטרים, ממושמעים ומקודדים. העיסוק שלו בדם מוקז היה נקי ולא דרמטי. ענייני. את הדם הקיז מגופו-הוא באופן סטרילי כחובש מדופלם (מה שהיה במציאות) וכתב בו טקסטים שלמים בסילונים דקים על הקירות כמו בעט ולא בידיים מגואלות של רוצח סדרתי. ועם כל זה המגע הנדיב עם הזולת הוא שהיה ליבת העניין האמנותי שלו. הוא היה אמן של תקשורת באמצעות מוזיקה, דיבור, נגיעה, התחשמלות, קעקוע, אלימות, ליטוף. וגם אמן של הפרעות תקשורת, של קשר מאוים שצריך להתאמץ לקיימו: כדי לכתוב מסרים לזולת צריך להקיז מעצמך דם ולכתוב בו, הכתיבה והקריאה קשות (טקסטים נכתבים בעבודות בכתב ברייל שנועד לעיוורים ובשפות לא מוכרות). ולמרות כל זאת לא היתה כאן דרמה קיומית. העבודות דאגו תמיד להציג את תפרי הבטנה, להכריז על כך שהן אמנות ולא החיים, ולפעמים אפשר היה להתפוצץ מצחוק למראה כל הסבל הזה.

מי שמייצר באופן כל-כך אינטנסיבי כפילים של עצמו במעין אקט של הנצחה פרעונית, מי שעוסק ביצירתו בסירוס ובאובדן זהות, מי שמקדם באמנותו אפשרויות טכניות (סימבוליות) לאיום על גופו, מי שמחורר את גופו כדי להקיז ממנו דם ("הדם הוא הנפש", קובעת היהדות) – מי שעושה את כל אלה עוסק בעצם באופן אובססיבי במוות. לפני הכל ואחרי הכל. ושאלת ממשלת המוות היא המנוע של כל אמנות גדולה, וללא נגיעה מעמיקה ומגויסת בשאלה הזאת אין אמנות טובה. והיא השאלה הגדולה שעסק בה אורי קצנשטיין כל ימיו כאמן פעיל, והיא שעמדה ביסוד עבודתו, וחשוב לי להשתמש ברגע הזה במושג עבודה במשמעותו הדתית: עבודת האמנות כעבודת אלוהים, אפילו אם היא אקט אתיאיסטי.

בחודשים האחרונים לא ראיתי את אורי קצנשטיין. בשבת אחר הצהריים התקשר פיליפ רנצר ואמר שאורי מת באופן פתאומי.

 

16 בספטמבר 2018

כל הדימויים במאמר נלקחו מאתרו של קצנשטיין

הפוסט אורי והקצנשטיינים. זיכרון הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

בצלאל זכתה ב-370 אלף יורו מטעם תוכנית ז'אן מונה

$
0
0

האקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל זכתה במענק על סך 370 אלף יורו במסגרת הקול-הקורא האחרון של תוכנית ז'אן מונה היוקרתית. המענק נועד להקמת רשת מחקר בינלאומית שמטרתה חקר "הדיפלומטיה התרבותית" של האיחוד-האירופי, בתוך גבולותיו ומחוצה להם.

רשת המחקר, Reactik, שבה חברות אוניברסיטאות מיפן, ניו-זילנד, פולין, דנמרק, הודו וישראל, תפעל בפריסה עולמית ותחקור כיצד התרבות, האמנות, העיצוב והיצירה משמשים ככלים לעוצמה פוליטית בעולם היחסים הבינלאומיים.

רשת המחקר, בהובלתם של ד"ר יואב פרידמן ורותם רוף, תפעל במשך שלוש שנים ותשמש פלטפורמה בינלאומית שבה יפגשו חוקרים, אמנים, מעצבים, קובעי מדיניות, דיפלומטים וסטודנטים מכל רחבי העולם. הללו ידונו בסוגיות המשפיעות באופן ישיר על יכולתן של מדינות וכלכלות לפתח, לטפח ולנצל את עוצמתן התרבותית והיצירתית על שלל מרכיביהן.

ד"ר יואב פרידמן, ראש רשות המחקר והחדשנות של בצלאל: "אנו נמצאים בעידן שבו לצד הכוחות הפוליטיים והכלכליים המסורתיים שעיצבו את עולמנו במאה השנים האחרונות מתווספים אט-אט שחקנים וכוחות חדשים, יצירתיים ובינלאומיים במהותם. 'הכלכלה היצירתית', ובתוכה 'התעשייה היצירתית', מתגבשות לנגד עינינו ודורשות המשגה מדעית, פוליטית, כלכלית וחברתית. אני שמח שהאיחוד האירופי בחר בבצלאל להוביל את הדיון הבינלאומי בנושא, שכן הוא מסמן בכך כי לאמנות ולעיצוב מקום מרכזי ומכריע בכלכלה החדשה, כמו גם למוסדות המטפחים אותם".

תוכנית ז'אן מונה (Jean Monnet Programme) הושקה על-ידי האיחוד-האירופי בשנת 1989 על שמו של ז'אן מונה, מאבותיו המייסדים של האיחוד-האירופי. התוכנית שמה לה למטרה לעודד מצוינות במחקר ובהוראת לימודים אירופיים במוסדות להשכלה גבוהה ברחבי העולם.

הפוסט בצלאל זכתה ב-370 אלף יורו מטעם תוכנית ז'אן מונה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 25.09.18

$
0
0

"הצעות לניווט", אירוע פרפורמנס מוזיקלי חד-פעמי 

לכבוד נעילת מקבץ התערוכות

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות
אוצרת: הדס מאור
שבת, 29.9.18, בשעה 20:00

ערב פרפורמנס חד-פעמי והזדמנות אחרונה לראות את עבודותיה המרשימות של האמנית הצרפתייה טטיאנה טרובה, המוצגות לראשונה בישראל. האירוע האמנותי מציע אפשרות לחוות מחדש את החלל המיוחד שיצרה טרובה דרך מופעים המגיבים לחלל וליצירה ומאירים באור חדש את היחסים שבין חלל וגוף ובין תנועה וסאונד. האירוע הוא המשך ישיר לפעולות האוצרות של הדס מאור, שבהן נבחנה ההתייחסות לנוכחותו של הגוף בחלל התצוגה ולמערך היחסים האפשרי בין הצופה לבין האובייקט המוצג.
על המופעים:
מיכל אופנהיים, "הצעות לניווט". מיכל, אמנית קול, תציג מופע המגיב בקול אנושי ליחסי החלל והזמן בעבודתה של האמנית טטיאנה טרובה. עם אורית פרנקל, חוה בת-חיים, מיכל אלקנה.
Wackelkontakt": כולם יודעים את זה". קומפוזיציה תלוית-חלל המורכבת משני חלקים שונים, המתייחסים לשני החללים השונים בתערוכה של טרובה. עם תומר דמסקי, מרקו מילבסקי, איל ביטון.
התערוכות הננעלות:
טטיאנה טרובה (איטליה/צרפת), "האטלס הגדול של הדיסאוריינטציה".
יערה צח, "ספק בלתי סביר".
מקבץ עבודות וידיאו של דור גז, טליה הופמן, ראפת חטאב, דנה לוי.



הושענא רבה בבית אבי חי

מוצ"ש, 29.9.18, מהשעה 21:00

חותמים את סוכות בחגיגה לילית של חילופי העונות בטבע, בגוף, בנפש וברוח.
בין המשתתפים: להקת אורות, יעל דקלבאום, אלון עדר, שלמה גרוניך, דניאלה ספקטור, טריו Akialam, יונתן בלומנפלד, נעמי חשמונאי, שלמה דהרמה, רות קרא-איוונוב-קניאל, הדס בלס, האדריכלית ענת פרנקל, דניאל גורי דה-לימא, נועם שוסטר אליאסי ועוד.
לפרטים נוספים, כאן.

 



תמיר צדוק, "עוטף עזה"

הגלריה בבארי

אוצרת: ד"ר זיוה ילין
פתיחה: שישי, 28.9.18, 19:00
נעילה: 20.10.18

תמיר צדוק חותר בתערוכתו "עוטף עזה" תחת מוסכמות ייצוג וסטריאוטיפים המקובעים סביב זהויות בתרבות הפופולרית המקומית. בחריפות אירונית ובהומור שנון הוא מאמץ סוגות צילום שונות – צילום חובבני, צילום עיתונאי, צילום מלחמה, או צילום סטודיו – ומפעיל אותן כדי להתבונן דרכן בעוולות ובקונפליקטים הבוערים של החברה הישראלית סביב סוגיות של זהות פוליטית, מגדרית ותרבותית ובעיקר בנושאים הקשורים בגבריות, צבא, לאומיות, ערביות ומזרחיות.
בפתיחה יופיע דניאל סלגניק במופע קאנטרי-פולק מקורי בעברית ובאנגלית.
שיח גלריה יתקיים בנוכחות האמן בשבת, 29.9.18, בשעה 13:00.

תמיר צדוק, מתוך התערוכה "עוטף עזה", 2018

 



אירועי הדיר, בית מרזח ושוקת מבית משק עפאים לחקלאות בת-קיימא

רביעי, 26.9.18, הופעה חיה של תזמורת הרחוב הירושלמית ב-20:00 וב-21:30.
רביעי, 10.10.18, DJ Haristo בערב של R$B, Hip Hop & Old School.
שלישי, 16.10.18, בשעות 20:30–23:30 – משק 29 משתלטים על משק עפאיים, שלוש הופעות בשלוש שעות: דונדו והכבישים, מנצ'ו והעשבים וגיא אנד איי.
רביעי, 24.10.18, DJ Balaboosta עם מוזיקת עולם מתובלת בצלילים שבטיים ואתניים.
שעות פתיחה: א'–ה', 19:00 עד אור הבוקר, ו', 12:00–16:00, מוצ"ש, מ-21:00.

צילום: קירה קלצקי



סדנת ציור חוץ עם האמניות דיאנה קוגן וגבריאלה קליין

בעקבות התערוכה "אפקט הוקני"

פארק החורשות, הכיכר המרכזית, תל-אביב
שבת 29.9.18, 10:00–13:00

הסדנה תימשך כשעתיים. לאחר מכן נחזור לגלריה 8P, נדבר על הציורים שנעשו במהלך המפגש ועל החוויה של לצייר בחוץ ולצייר מהתבוננות וגם על התערוכה עצמה.
התערוכה אפקט הוקני מכנסת מבט על גוף עבודות שנעשה מחוץ לכותלי הסטודיו. היא מאירה דווקא את העבודות הקטנות, כביכול משניות ונלוות לעשייתן הראשית-מרכזית של ארבע האמניות, ומגלה כך את מקומן. אלמנט משותף עקרוני הוא הציור באוויר הפתוח או בחללים זרים, בהשראת דייוויד הוקני.
כל משתתף מביא את חומרי העבודה המתאימים לו. לא כדאי להביא שמן או חומרי ציוד מסורבלים. המפגש קצר וכדאי לעבוד עם חומרים קלים לניוד. יש להצטייד בכובע, מים וסנדוויץ'. האירוע יתקיים בצל.
במקרה שלא מוצאים אותנו בפארק ניתן להשיג בנייד:
דיאנה, 0503707061
גבריאלה, 0523602883

נעם ונקרט, "זוג", גואש על נייר

הפוסט רב ערב 25.09.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

סנטיאגו סיירה: "המוות לא מכיר בשום לאומיות"

$
0
0

אני רוצה להתחיל עם שאלה בוערת שקשורה לדיון הסוער סביב תערוכת הפתיחה של 1:1, מרכז לאמנות ופוליטיקה, שבה הוצגו עבודות וידיאו של אמנים ערבים ללא ידיעתם, ללא הסכמתם וללא קרדיט. רבות מהתגובות שהוקיעו את המעשה התמקדו בצד האתי שלו, בעוד שמעט תגובות ראו בכך שיפוט פשטני וצדקני. בסופו של דבר התערוכה פיספסה את הפוטנציאל שלה לעורר דיון רלבנטי על הדרך שבה אמנים משתמשים בעבודותיהם כמטבע תרבותי וכלכלי שרק אנשים מסוימים יכולים "להרוויח" ממנו, ורק בסיטואציות מסוימות. ייתכן כי הכישלון טמון בעובדה שהתערוכה תווכה במדיה כאקט אוצרותי ישיר, ולא כעבודות אמנות חתרניות בפני עצמן. כאמן שעושה שימוש בטקטיקות חתרניות מורכבות, מה דעתך על פעולת ה"גניבה" של התערוכה? מה מקומו של הדיון האתי באמנות? ומה דעתך על שימוש בחרם תרבותי כאמצעי פוליטי בכלל?

סנטיאגו סיירה: "אם אנחנו מסתכלים על אמנות כעדות לזמן ולהקשר שאנו נמצאים בהם, התערוכה של קריגר משקפת מצב עניינים מסוים וראויה לתשומת לב. היא לא פותרת בעיות, אלא מניחה בעיה תרבותית מסוימת על השולחן, עם כל הסיבוכים והקשיים שבה. התערוכה היתה אירוע תרבותי לא קטן, או לפחות כך זה נראה מכאן. באופן טבעי, אסטרטגיה מסוג כזה מלחיצה אנשים רבים, אבל זה המחיר שיש לשלם אם רוצים להימנע מנקיטת גישות רשמיות יותר. על האתיקה שלנו לעלות בקנה אחד עם האסתטיקה שלנו. הגירויים החיצוניים שאנו קולטים זהים לרוב, אך יצירת האמנות נטועה בתפיסה האתית השונה שלנו של המציאות. אישית, אני לא אתמוך באף חרם, מפני שהצד החלש הוא תמיד זה שמשלם על כך בסוף. בידוד ישראל יכול להביא רק חדשות טובות עבור הימין. המעלה הגדולה ביותר של ישראל היא הקוסמופוליטיות שלה; לאבד זאת עבור חרם לא יביא לתוצאות חיוביות. מובן שיש צורך גדול להפעיל לחץ על המדיניות הצבאית של ישראל, ודווקא זו סיבה טובה בעיני להציג את עבודתי בישראל".

כפי שאתה בוודאי יודע, השדה האמנותי בישראל מתמודד לא רק עם החרם התרבותי מבחוץ, אלא גם עם צנזורה הולכת וגוברת, מדינית ואזרחית, מבפנים. לאחרונה, עבודתך "אסירים פוליטיים בספרד של היום", הכוללת צילומי פורטרט מטושטשים של לוחמי עצמאות קטלאנים, צונזרה ביריד ארקו במדריד. כיצד עולם האמנות צריך להתמודד עם מקרי צנזורה כאלה?

"העבודה שאת מזכירה חשפה לא רק מקרים של לוחמי עצמאות קטלאנים, אלא גם של באסקים וגליסיאנים, של אנשי צבא אנרכיסטים, של אנטי-פשיסטים, של פועלים אנדלוסים, של אמנים ועוד. העיסוק בקטלוניה מהדהד חזק מכל אלה, מחוץ לספרד וגם בתוכה. הדיכוי נעשה לפופולרי מאוד. אני לא רוצה להגיד לאף אחד מה לעשות, אבל אם את שואלת בנוגע לסיטואציה אצלכם, בעיני יש לקחת בחשבון את כל ההיבטים שלה. המערכת האקו-פוליטית שלנו כיום היא מאוד רעילה".

התערוכה הנוכחית כוללת את "697 פשעי מדינה", מיצג הקראה בערבית של שמות כל הקורבנות שנהרגו בקונפליקט בעזה מאז מבצע "צוק איתן" ועד תחילת המיצג. היא המשך ישיר של העבודה השנייה המוצגת, "2205 פשעי מדינה", שבה דוברי ערבית מקריאים את שמות הקורבנות שנהרגו במהלך מבצע "צוק איתן" בין ה-8 ביולי ל-26 באוגוסט 2014. שתי העבודות מייצרות נרטיב מתמשך של הרג. מה מקור השמות? כמה זמן נמשכה ההקראה? והאם היא שודרה אונליין? 

"הרשימה מכילה את כל הקורבנות, ללא קשר למוצא, והיא מגיעה מ Israel Palestinian Time Line, אתר מאוד מעודכן שמכיל הרבה מידע על כל מקרה. הוא שייך לארגון בשם If Americans Knew. הקראת כל השמות המעודכנים מאז ההקראה של 2014 תימשך בערך שעה. והיא אכן שודרה אונליין, בעמוד הפייסבוק שלנו וביוטיוב".

זו אינה הפעם הראשונה שאתה משתמש בהקראה, שנכחה גם עבודות קודמות כגון "שמות הקורבנות שנהרגו במלחמה בסוריה בין ה-15 במרץ 2011 ל-31 בדצמבר 2016", שהתחילה במרכז לאמנות עכשווית בתל-אביב, ו"120 שעות של הקראה מספר טלפונים" מ-2004. מצד אחד, העבודות האלו משתמשות בטקטיקה הפוכה לזו של רוב העבודות המפורסמות שלך מתחילת שנות ה-2000, שבהן אנשים משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות, כגון מהגרים או עובדות מין, נשכרו בתשלום כפרפורמרים כדי להסתתר בתוך ארגזים, לצבוע את שערם, לעמוד מול הקיר במשך שעות או לקעקע קו על גבם. לעומת עבודות אלו, שעשו שימוש באנשים חסרי שם והרבה פעמים גם חסרי פנים או נראות כלשהי, עבודות ההקראה מציינות שמות ספציפיים, כלומר מעניקות לכל אדם את שמו וזהותו. מצד שני, ההקראה החזרתית של שמות חסרי דימוי נושאת גם היא אפקט דה-הומני ומזכירה דקלום של רשימות מלאי. האם אתה מסכים עם הדואליות הזו? האם העבודות האלו נבדלות מעבודותיך הקודמות? ואם כן, כיצד?

"יצרתי הרבה הקראות נוספות, בין השאר של פשעי מדינה במקסיקו ושל 300 האנשים העשירים בעולם. צילמתי בעבר גם הרבה גבים. במציאות, הקרבה הפונטית של שני שמות ברשימה ממוססת את הזהויות שלהם לכדי פיקסלים. זה קורה בכל רשימה שמייצגת קבוצה אנושית מסוימת. פעולה זו מבטלת את הזהויות המורכבות של אינדיבידואלים לכדי מאסה אחידה. לכריסטיאן בולטנסקי יש עבודה שתמיד ריתקה אותי, ספר המכיל רשימה של כל המשתתפים בביאנלה בוונציה מאז ייסודה. השמות היו אמנים חשובים בזמנם, אבל כמעט אף אחד מהם לא נשמע מוכר. זו רשימה בדיוק כמו אלו שנמצאות בספרי טלפונים מהמאה ה-20. הרשימות האלו מעבירות את תחושת העמימות שאופפת את האדם שמאחורי השם".

סנטיאגו סיירה, "120 שעות של הקראה מספר טלפונים", ספרד, 2004

בהמשך לתמה הזו של סדרתיות, אני מתעניינת בדרך שבה המיצגים המאוד גופניים שלך שואבים ממסורות של מינימליזם וקונספטואליזם, שניכרות גם באופי התיאורי של שמות העבודות, והיו נוכחות באופן מודגש יותר בעבודותיך המוקדמות, שעסקו באדריכלות, בנייה ופיסול במרחב הציבורי. בראיון במגזין "בומב" מ-2014 ציינת כי אסתטיקה מינימליסטית מאפשרת להימנע מהסחות דעת, וגם שהעבודות האלו קלות וזולות יותר לשילוח (צורת הקובייה). מה החשיבות של המסורות הללו בעבודות ההקראה העכשוויות? ואיך אתה חושב שהן נוכחות באמנות כיום בכלל?

 "רשימה היא קומפוזיציה מודולורית, היא מאוד מינימליסטית. כל שם פועל באופן דומה למודול [יחידה עצמאית בתוך מערכת; ק"ג]. און קווארה, שמת ב-2014, אירגן הקראות של מיליוני שנים בכמה הזדמנויות ­– עוד עבודה מרתקת בעיני ("One Million Years" ("Reading". אני מושפע מהפן הלינגוויסטי של מינימליזם וקונספטואליזם, אבל לרוב אני עוסק בדברים שונים מאוד. לעבודת ההקראה הנוכחית, כמו לעבודות אחרות, יש אפקט הדומה לקריאת 'בוז' בתיאטרון".

אני מניחה שאתה מכיר את פרדיגמת זכרון השואה "לכל איש יש שם", שמעודדת לזכור כל קורבן בשמו הפרטי. ביד-ושם שוכן "היכל שמות", ובימי הזיכרון לשואה נערכים טקסי הקראת שמות. ניתן להניח כי אסוציאציה זו תהיה בלתי נמנעת עבור רוב הישראלים והיהודים שיצפו בתערוכה. האם אתה רואה בעבודות אלו כממלאות אחר פונקציה של זיכרון, או דווקא כפעולה חד-פעמית? מה החשיבות של האופי המתמשך שלהן, וכיצד הוא מתקשר לנושא של זיכרון וטראומה? 

"המוות לא מכיר בשום לאומיות. בכוונתי לייצר אמפתיה. המוות שנגרם על-ידי פשעי המדינה והקפיטל עלול להגיע לכולנו. היום זה תורו של מישהו אחר, מחר זה עלול להיות תורך. המקריות ההיסטורית הזו היא חלק מהגחמות הגיאו-פוליטיות של פושעים. אני אישית לא מאמין בלאומיות. האנושות בבסיסה מניחה סולידריות ועזרה הדדית; לעומתה, ברבריזם מניח חומות ונשק".

סנטיאגו סיירה, "Wall enclosing a space", הביאנלה בונציה, 2003

ובאמת "120 שעות של הקראה מספר טלפונים", כמו העבודה הידועה שלך עבור הביתן הספרדי בביאנלה בוונציה ב-2003, "Wall Enclosing a Space", שבה רק מחזיקי דרכון ספרדי הורשו להיכנס לביתן הריק, מדגישות את ההפרדה השרירותית שמייצרת לאומיות. העבודות בתערוכה כוללות שמות של קורבנות פלסטינים וישראלים. האם בעיניך העבודות נוקטות גישה הומנית יותר, במקום להחזיק מראה נוקבת אל מול פשעי החברה?

"הומוניזם תמיד נראה לי קונספט משונה, בניגוד, נניח, ל- dogism או alienism. לא, לא הייתי קורא לזה הומניזם. זה בינלאומיות".

לסיום, אני רוצה לשאול אותך בנוגע לסירובך לקבל את הפרס הספרדי הלאומי לאמנות ב-2010. ציינת שאתה לא יכול לקבל אשרור לאמנות שלך מממשלה שאתה לא מסכים איתה. אך בעבר ציינת גם שעלינו להתייחס לעולם האמנות והתרבות כמו "לאויב הגרוע ביותר שלנו", מפני שהם חלק בלתי נמנע מהמערכת הקפיטליסטית. בעבודותיך אתה מיישם גישה טרנסגרסיבית מבפנים. אתה מציג בחללי אמנות ומוזיאונים שנתמכים על-ידי מדינות שונות או כסף פרטי בכל העולם, ומוכר את העבודות שלך לאספנים. מה ההבדל בין כל אלו לבין להשתמש בכסף הפרס כדי להפיק עבודות ביקורתיות נוספות? בין כה וכה אין היום כזה דבר, "כסף נקי".

"אני אסביר את עצמי. הפרס הלאומי ניתן על-ידי מלך ספרד, ותמורת שום זהב שבעולם לא תראי אותי לוחץ את ידו בטלוויזיה".

   

***
"פשעים", סנטיאגו סיירה

1:1, מרכז לאמנות ופוליטיקה

אוצר: עומר קריגר

נעילה: 22.11.18

הפוסט סנטיאגו סיירה: "המוות לא מכיר בשום לאומיות" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

גיא בן-נר ימלא את מקום דקאן הפקולטה לאמנויות – המדרשה

$
0
0

הנהלת המכללה האקדמית בית ברל הודיעה על מינויו של האמן והמרצה גיא בן-נר לתפקיד ממלא מקום דקאן הפקולטה לאמנויות – המדרשה. בו-נר מונה לתפקיד לאחר הודעת ד"ר גבריאל (גבי) קלזמר, כי בכוונתו לסיים את כהונתו בתום קדנציה של ארבע שנים המסתיימת בימים אלה. ועדה לחיפוש דקאן קבוע תפעל בהמשך השנה.

גיא בן-נר, חבר סגל בכיר במדרשה, הוא אמן וידאו ארט, צייר ופסל, בוגר תואר ראשון באמנות במדרשה ותואר שני מאוניברסיטת קולומביה בניו-יורק, זוכה פרס סנדברג לאמנות ישראלית (2008), ופרס לנדאו (2018). בן-נר ייצג את ישראל בביתן הישראלי בביאנלה ה-52 בוונציה (2005) והציג תערוכות יחיד רבות בארץ ובעולם.

דיקאן המדרשה היוצא ד"ר גבי קלזמר מסר כי "ניהול בית ספר לאמנות בישראל זה תפקיד חשוב וקשה, ולכן דורש אחריות גדולה. המדרשה היא מוסד משמעותי וחשוב לחינוך ולתרבות בארץ, מוסד המייצר ומפעיל שיח חדש ומעניין. ולאחר סיום קדנציה הייתי רוצה לחשוב ששמרתי על המדרשה כמקום רענן צעיר ופלורליסטי, ושתהליכים אלה ישמרו וימשכו אליהם עוד צעירים מהסצנה. היום, יותר מתמיד ישראל זקוקה לכוח מניע ומיטיב בתרבות ובחינוך ואני בטוח שגם מחליפי התפקיד ימשיך את המשימה , ומאחל לו בהצלחה".

הפוסט גיא בן-נר ימלא את מקום דקאן הפקולטה לאמנויות – המדרשה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

"רב ערב", 2.10.18

$
0
0

שתי תערוכות חדשות בגלריה לאמנות במרכז ההנצחה בקריית-טבעון

אוצרת: מיכל שכנאי-יעקבי

פתיחה: שישי, 7.9.18 בשעה 11:00
נעילה: 2.12.18
שיח גלריה על שתי התערוכות: שישי, 5.10.18, בשעה 10:30
שיח גלריה במיצב "שומר היער" של רויטל לסיק, עם האוצרת ענת גטניו: שישי, 26.10.18, בשעה 10:30

בגלריה תיפתח התערוכה "מי מכיר את האיש שבקיר", בהשתתפות עמי וואלך, דרור אוסלנדר וירמי עדני. טיח מתפורר על קירות, כתמי סיד על רצפה, מריחות צבע על דיקט – אסתטיקה דלה של הזנוח והנשכח הופכת בעבודותיהם של האמנים לקומפוזיציות פואטיות של חומר ורישום. באמצעות צילום, ציור או חומר, הם מייצרים שפה פואטית של סימנים, מהם סתומים ונתונים לפרשנות ומהם מובנים. הם בוראים עולמות באמצעות טקסטורות, מרקמים, צורות וצבעים, כמו מחפשים אחר איכות מהותית, אוניברסלית, המבטאת הלך רוח קיומי.
באכסדרה תיפתח תערוכת היחיד "חתול-פרה", של תמר רודד-שבתאי, המציירת על ניירות קטנים ציורים אינטימיים ומהורהרים של דמויות לא מזוהות, פגאניות וארכיטיפיות באופיין, ספק צמחים, ספק חלקי גוף. בעבודתה היא חוקרת כיצד ניתן לפענח את פנים הגוף ולחשוף ידע עמוק הנמצא מתחת לפני השטח של העור.
התערוכה "שומר היער" של האמנית רויטל לסיק היא מיצב מותאם-חלל שתוכנן לחלל הייחודי של מגדל המים בקריית-טבעון. המגדל ההיסטורי, שנחנך ב-1942 ושימש לאגירת מים, לשמירה ולהגנה, מאפשר תצפית פנורמית על הנוף הנפרש תחתיו: גבעות שיח' אברק ופתחו של עמק יזרעאל מזה, מפרץ חיפה והרי הכרמל מזה. דמות מוזרה, גדולת ממדים, מקבלת את פני הנכנסים אל המגדל. זהו שומר היער, שמגופו צומחים ענפים והוא מוקף ביצורים החיים סביבו וניזונים ממנו. הדמות הניצבת איתן מצוירת בכתמים כבדים ומסיביים בפחם שחור על נייר עבה. היא עומדת בניגוד מוחלט ליצורים נטולי המשקל המעופפים במרחב הפנימי של המגדל. אלה רשומים בעט כדורי בקווקווים דקיקים על ניירות לבנים פריכים ושבריריים. לסיק עוסקת במתח בין המראה האפל, הגרוטסקי והיציב של שומר היער לבין הנראות המעודנת והמעורערת של יצורי הטבע העפים באוויר.

שעות פתיחה: א'–ה', 08:00–19:00, ו', 08:00–12:00, שבת, 11:00–13:00. טל' 04-9835506.

רויטל לסיק , פרט מתוך ההצבה במגדל המים, צילום: מריה פורטנוי



"אמנות ושינוי חברתי" – יום עיון לקראת הקמת מגמת אמנות על-אזורית

בית הנסן, ירושלים
שישי, 12.10.18, בשעות 09:00–13:00
הכניסה חופשית, בהרשמה מראש

התיכון הדו-לשוני יד-ביד, בשיתוף המגזין "ערב רב", מזמינים אתכם להצטרף ולתרום להקמת מגמת אמנות על-אזורית חדשה שתעסוק באמנות ושינוי חברתי. המגמה תיפתח בשנה הבאה בתיכון הדו-לשוני, ובשנים הקרובות תפתח את שעריה לתלמידים מכל רחבי ירושלים.
נקיים יום עיון וסיעור מוחות בנושא "אמנות ושינוי חברתי", שבו ייקחו חלק אנשי אמנות וחינוך. יחד נעלה רעיונות ומחשבות על סוגיות של אמנות ושינוי חברתי, ונדון בדרכים שבהן תלמידי תיכון עשויים להיתרם מלימוד ועשייה בתחום. מתוך השיח נרחיב את הידע המשותף ואת הבסיס להקמת המגמה.
ארוחת בראנץ' טעימה של משק עפאים תוגש לבאים.
נא לאשר הגעה במייל efrat.meyer@handinhand.org.il או בטל’: ב.054-4473830
המפגש יתקיים בבית הנסן, רח' גדליהו אלון 14, ירושלים.

צילום: אפרת מאיר



"מינימנט", תערוכה בבית הנסן, ירושלים

פתיחה: 13.9.18

סיור עם האוצרים: רביעי, 3.10.18, בשעה 18:00; שישי, 5.10.18, בשעה 12:00
נעילה, סיור עם האוצרים ושיח עם האמנים: שישי, 12.10.18, בשעה 12:00

סביר להניח שרובנו נתקלנו במונומנטים למיניהם עת שוטטנו במרחב הציבורי, אבל מה עם מינימנטים? אובייקטים המזמנים אותנו לחשוב אחרת על אסטרטגיות של זיכרון והנצחה, על נרטיבים מכוננים ועל המפגש בין אמנות לרחוב.

התוכנית לתואר שני במדיניות ותיאוריה של האמנויות בבצלאל מזמינה אתכם לתערוכת סוף שנה, "מינימנט Miniment". התערוכה נאצרה במסגרת הקורס "תערוכה דה-פקטו", בהנחיית נירית נלסון ואילנית קונופני.
שעות פתיחה: א'–ה', 10:00–18:00, ו', 10:00–14:00.

הכניסה חופשית.

לפרטים נוספים:>> https://bit.ly/2MKWnhH

צילום: תומר זמורה



"בירור יתרה" | כנס ירושלים לאמנות #3

מוסד האמנות הירושלמי מנופים וכתבי-העת "ערב רב" ו"הרמה" מזמינים אתכם לכנס ירושלים השלישי לאמנות, "בירור יתרה". הכנס יוקדש לבחינת מושגי היתרה, העודפות והשארית על מופעיהם השונים באמנות ובתרבות. "בירור יתרה" הוא מושג המוכר לרבים מדיווחי חשבונות הבנק, והוא מביע רגע של חוסר ודאות המלווה ברצון אמביוולנטי לגלות את התשובה. היתרה עשויה להיות מוצגת כחוסר, וכך בלי משים נוגע המושג הטכני-בנקאי במתח הפילוסופי שבין נוכחות לבין איִן.
הכנס ייערך בבית הנסן ויכלול ארבעה מושבים לאורך היום ובהם הרצאות של אמנים ואנשי רוח, הקרנת הסרט "הנעלם" ("The Disappeared") וסדנת פרפורמנס בהשתתפות הקהל בהנחיית לילך ליבנה. לתוכנייה מלאה של הכנס, כאן.

הכניסה חופשית, בהרשמה מראש. מספר המקומות מוגבל. להרשמה, כאן.
עורכי הכנס: רינת אדלשטיין, מנופים, "הרמה"; רונן אידלמן ויונתן אמיר, "ערב רב".
מפיקה: שי לבני.

הפוסט "רב ערב", 2.10.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ערן ברק – ראש המחלקה לצילום של ויצו חיפה

$
0
0

הנהלת המרכז האקדמי ויצו חיפה מינתה את ערן ברק לראש המחלקה לצילום החל משנת הלימודים הקרובה. ברק יחליף את עמית זולר, שעמד בראש המחלקה בשנים האחרונות. ההחלטה התקבלה על-ידי ועדת איתור בראשות פרופ' דוד זינדר, יו״ר המועצה האקדמית.

ערן ברק (42) הוא צלם ובמאי של סרטים תיעודיים ונסיוניים. עבודותיו הוקרנו בארץ ובעולם וזכו במענקי יצירה והפקה. מיצירותיו האחרונות: "לצוד את הזמן" ו"פרדס כ"ץ אהובתי". ברק הוא בוגר תואר ראשון בהצטיינות של המחלקה לצילום במרכז האקדמי ויצו חיפה (2005) ותואר שני MFA במחלקה לקולנוע וטלוויזיה של אוניברסיטת תל-אביב (2010). לימד ומלמד במרכז האקדמי ויצו חיפה, במכללת אורנים ובאוניברסיטה הפתוחה, וכן משמש יועץ, אוצר ולקטור בקרנות קולנוע דוקומנטרי.

ברק: "המאה ה-21 היא מאה של דימויים. אדם ממוצע צופה כיום בשעה אחת בחייו בכמות חסרת תקדים של דימויים. מתוך הבנה עמוקה של השינויים המתחוללים בשדה זה כיום, המחלקה שואפת להיות חוד חנית תיאורטי, מעשי ואמנותי ביחסה אל הדימוי המצולם. אנחנו פועלים להקנות לסטודנטים הרואים בצילום ובשליחיו משלח יד מרתק ומסע חיים כלים מקצועיים ומיומנויות טכנולוגיות הרלבנטיים לשינויים אלה. במקביל אנחנו פועלים למצב את עצמנו כאלטרנטיבה אמנותית-תרבותית המקיימת קשרים תמידיים עם סביבתה הפיזית בעיר חיפה. בלב עשייתה של המחלקה פועמת סקרנות למפגש אנושי, להתבוננות וחקר של המציאות הסובבת אותנו".

הפוסט ערן ברק – ראש המחלקה לצילום של ויצו חיפה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


קול קורא לפרס רוזנבלט לאמנות חזותית

$
0
0

אן וארי רוזנבלט ובית האמנים תל אביב מתכבדים להודיע על שנתו הרביעית של הפרס לאמנות חזותית, אשר יוענק לאמן פעיל היוצר מישראל, מתוך רצון לקדם ולעודד יצירה אמנותית ישראלית.

הפרס בסך 30,000 שקלים פונה לאמנים פלסטיים, אשר חלפו לפחות 8 שנים מסיום לימודיהם באקדמיות השונות, במהלכן הציגו לפחות 10 תערוכות יחיד וקבוצתיות בחללים נבחרים, ועבודותיהם תועדו והופיעו בקטלוגים או אמצעי פרסום אחרים.

האמן הנבחר יקבל מענק כספי מסכום הפרס הכולל בסך 15,000 שקלים ויציג תערוכת יחיד באוצרותה של אורלי הופמן בחלל הגלריה העליון בבית האמנים תל אביב שגודלו כ-150 מ״ר. יתרת הפרס תשמש להפקת קטלוג, תיעוד מקצועי והפקת תערוכת הפרס.

ההכרזה על האמן הנבחר תפורסם במהלך חודש ינואר 2019 ויעמדו לרשותו 6 עד 8 חודשים למימוש התערוכה.

חברי ועדת הפרס:

דר׳ גליה בר אור: מנהלת אמנותית ואוצרת, פירמידה מרכז לאמנות עכשווית, חיפה

דר׳ איה לוריא: מנהלת ואוצרת ראשית, מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית

אריה ברקוביץ׳: מנהל ואוצר ראשי, בית האמנים תל אביב

אורלי הופמן: יוזמת הפרס ואוצרת תערוכת הפרס

אן וארי רוזנבלט: אספני אמנות, מייסדי ותורמי הפרס

הליך הגשת המועמדות:

המועמדים מתבקשים להגיש את הצעותיהם עד לתאריך 1/12/2018 בפורמט דיגיטלי בלבד באמצעות דוא״ל לכתובת: rosenblattartprize@gmail.com

על ההצעה לכלול:

  • קורות חיים עד 2 עמודים, לרבות פרטי קשר.
  • תיק עבודות הכולל 10 דימויים של יצירות אמנות מחמש השנים האחרונות בצירוף שם היצירה, שנה, טכניקה ומידות.
  • הצעה לתערוכת יחיד המתאימה לחלל הגלריה העליון בבית האמנים תל אביב שגודלו כ-150 מ״ר בצירוף טקסט קצר (עד אלף מילים) המתאר את הפרויקט ומידע רלוונטי נוסף.
  • קישורים לפרסומים אודות האמן, לקטלוגים, לאתר האמן ולכל חומר רלוונטי אחר.
  • אנא מלאו אחד ההנחיות הטכניות הרשומות בהמשך.

הנחיות טכניות:

  • ניתן להגיש את המועמדות לפרס בעברית, הגשת ההצעה באנגלית תתקבל בהערכה רבה.
  • אנא הגישו את הצעתכם בדוא״ל אחד עד לגודל של 25 מ״ב והשתדלו שההצעה תהיה בקובץ אחד בפורמט PDF.
  • יתקבלו רק קבצי דימויים שיוגשו בפורמט JPG ברזולוציה של 72 dpi, במידות שלא יעלו על 1200X1200 pixel, ובגודל של לא יותר מ-1 מ״ב.
  • בכדי להגיש קבצי וידאו יש להעלות את הקבצים לאתר שיתוף וידאו כגון Vimeo או Youtube. יש לצרף קישורים לצפייה בקבצים במסמך ההצעה ולא בגוף הדוא״ל.
  • אין לשלוח הצעות באמצעות אתרים לשיתוף קבצים. הצעות שישלחו באמצעות אתרים אלו לא יטופלו.

לסיכום:

  • ניתן להגיש את המועמדות לפרס בעברית, הגשת ההצעה באנגלית תתקבל בהערכה רבה.
  • מועד אחרון להגשה: 1/12/2018
  • ההכרזה על הזוכה בפרס תפורסם במהלך חודש ינואר 2019.
  • כתובת דוא״ל להגשת מועמדות: rosenblattartprize@gmail.com
  • כל פנייה בנוגע לפרס יש להעביר באמצעות דוא״ל בלבד.

*קול קורא זה מנוסח בלשון זכר אך מיועד באופן שווה לאמנים משני המינים.

אנו מבקשים להודות מראש לכל המועמדות והמועמדים ולאחל לכולם בהצלחה.

הפוסט קול קורא לפרס רוזנבלט לאמנות חזותית הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מחלקת צילום חדשה במוז"א

$
0
0

מוזיאון ארץ ישראל בתל-אביב הקים מחלקה חדשה לצילום. המחלקה כוללת ארכיון, תצוגה ומחקר, סריקה, פענוח, רישום והנגשת אוספי הצילום הקיימים במוזיאון (אברהם סוסקין, שמעון קורבמן, פאול גולדמן, ולטר קריסטלר, אפרים ארדה ועוד), הצגת תערוכות צילום היסטורי ועכשווי, שיתופי פעולה עם מוסדות ומוזיאונים, מחקר וניוד תערוכות לחו"ל.

המחלקה החדשה, השלישית מסוגה בארץ, הוקמה ביוזמתה של האוצרת הראשית, ד"ר דבי הרשמן, במסגרת תוכנית התערוכות המתחלפות, המבקשת ליצור חיבורים עכשוויים בין כל ההיבטים המקומיים שהמוזיאון עוסק בהם: ארכיאולוגיה, אתנוגרפיה, אמנויות שימושיות, אמנות, צילום ותיעוד החברה הישראלית.

בראש המחלקה יעמוד גיא רז, 54, צלם וחוקר הפועל כאוצר כ-20 שנה. בין השאר אצר תערוכות צילום היסטורי דוגמת "גימנסיה הרצליה", "דיוקן תימני", "אגם החולה" ועוד; תערוכות לצלמים הוותיקים אברהם סוסקין, זולטן קלוגר, סוניה קולודני, ציפורה דוד ומקסים סלומון; את הספר "צלמי הארץ" (2003), המתעד לראשונה את קורות צלמי הארץ, ועוד. רז זכה בעבר בפרסים מטעם משרד התרבות והאמנות ובהם פרס "שר המדע והאמנות לאמן בכיר" לשנת 2000 ופרס האוצר לשנת 2012.

"לצד האפשרות לאצור ולחקור את אוספי הצילום במוזיאון ארץ-ישראל", הוא אומר, "חזוני המרכזי בעת הזאת הוא הקמתו של 'הבית לצילום' שירכז את ההיסטוריה והתיאוריה של הצלמים והצילום המקומי ולשרטט את מפת תולדות הצילום המקומי-ישראלי לדורותיו".

בין תערוכות הצילום החדשות שייפתחו בקרוב במוז"א: "דוד רובינגר / אמת צילמתי", תערוכה רטרוספקטיבית של רובינגר, ובה כ-70 תצלומים נבחרים מתוך כחצי מיליון תשלילים השמורים בארכיון "ידיעות אחרונות"; "בלתי מוּכּרים, בלתי מוּכּרות" – תערוכה בשיתוף עם הפורום לדו-קיום בנגב, שתגולל את ההיסטוריה הצילומית של הבדואים בישראל, לרבות צילום עכשווי של צלמות בדואיות.

הפוסט מחלקת צילום חדשה במוז"א הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לפרויקטים במתחם המעצבים העצמאים |עיצוב טרי 2019‎

$
0
0

 

יריד האמנות והעיצוב צבע טרי פותח עשור חדש ויערך באביב 2019 בתל-אביב.

ביתן עיצוב טרי ביריד יציע תמונת מצב עדכנית של עולם העיצוב העכשווי בישראל. הביתן יכלול תצוגות של מעצבי מוצר עצמאים, סטודיות לעיצוב מוצר ולקרמיקה, גופים מסחריים ומותגי עיצוב, לצד פרויקטים של אקדמיות וגופי תרבות.

מעצבים עצמאים, ביחיד, זוג או קבוצה, מוזמנים להגיש פרויקטים של סדרות מוצרים חדשות ותערוכות מכירה בחשיפה ראשונה לתצוגה ולמסחר בביתן עיצוב טרי 2019.

לפרויקטים שייבחרו ע"י הצוות האוצרותי של היריד יוצעו שטחי תצוגה להשכרה בביתן עיצוב טרי.

לקבלת פרטים נוספים ומחירי השכרת שטחים, ולהגשת פרויקט – לחצו כאן

מערכת הגשת הפרויקטים פתוחה מעתה ועד ה-15.11.18

לתשומת ליבכם!

  • אנו מעודדות הגשת פרויקטים חדשים שטרם נחשפו.
  • נשמח לקבל הצעות של מוצרים במהדורה מיוחדת ליריד.
  • ניתן ואף רצוי להציע פרויקט שהוא שיתוף פעולה בין מעצבים שאינם עובדים יחדיו בשגרה, החוברים במיוחד לצורך שכירת שטח משותף לתצוגה משותפת ביריד.
  • ניתן להגיש הצעה לחלל משותף למעצבים, גם אם אינם משתפים פעולה במוצגיהם, כל עוד התצוגה ותפיסת החלל משותפות.
  • שטח תצוגה אחד אינו ניתן לחלוקה למספר מציגים נפרדים!

ניהול אמנותי ואוצרות: יפעת גוריון

יעוץ אוצרותי:

מיה דבש, אוצרת ראשית, מוזיאון העיצוב חולון

נירית נלסון, אוצרת ומרצה לאמנות

יריד צבע טרי הוא אירוע התרבות השנתי הגדול והמשפיע בישראל.

היריד פתוח לקהל הרחב במשך 5 ימים ומקיים תצוגות מקדימות למוזמנים בלבד בשני הערבים הקודמים לפתיחה. כך מהווה צבע טרי נקודת מפגש איכותית בין אמנים ומעצבים לבין קהל רלוונטי של מעל ל-30,000 מבקרים מדי שנה, שוחרי אמנות ועיצוב, אספנים, אוצרים ואנשי מקצוע מהתחום, ומאפשר חשיפה רחבה לצד מכירת עבודות.

לצפיה בפרויקטים במסגרות עיצוב טרי הקודמות, לחצו כאן.

הפוסט קול קורא לפרויקטים במתחם המעצבים העצמאים | עיצוב טרי 2019‎ הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

משב הבריזה המקסיקאית בינות לרעפים הבריטיים

$
0
0

מאז יוני 2000, אז תוכנן ביתן הקיץ הראשון על המדשאה הקדמית של הסרפנטיין על-ידי זהא חדיד, ממתין העולם האדריכלי והאמנותי לראות מי האדריכל שייבחר להקים את הביתן השנה. כשצעדתי בשבילי גני קנזינגטון בלונדון לעבר גלריית הסרפנטיין, לפתיחה של הביתן ה-18 לעיתונאים, לא הכרתי את האדריכלית הנבחרת, פרידה אסקובידו (Frida Escobedo). ידעתי רק שהיא ילידת מקסיקו-סיטי ושהיא האדריכלית הצעירה ביותר שנבחרה להקים את ביתן הקיץ של הגלריה, בת 39 בלבד.

כללי המשחק לא השתנו במיוחד מאז הביתן הראשון. מדובר בביתן זמני רב-תכליתי, העומד במשך ארבעת חודשי הקיץ ונועד להחליף את האוהל הצבעוני המסורתי שנהגו בעבר הרחוק להקים בדשא שלפני הגלריה. תפקידו של האוהל דמה לתפקידם של האוהלים שהוקמו במדשאות של בתי-אחוזה בריטיים בקיץ: מקום מפגש לאורחים רבים. במקרה של הסרפנטיין, האוהל שימש למפגשים בין האמנים המציגים בגלריה לקהל מוזמנים ולמסיבות התרמה והרצאות. זאת, בשל שטחה המצומצם של הגלריה והחשש שעבודות האמנות המוצגות בה ייפגעו.

הצוות שבחר השנה את מתכנן/נת הביתן כלל השנה את מנהלת הגלריה יאנה פיל והמנהל האמנותי הנס אולריך אובריסט, וכן שני יועצים, האדריכלים המנוסים דייוויד אדג'אי וריצ'רד רוג'רס. חברי הצוות התבקשו לבחור אדריכל שלא בנה כל בניין בבריטניה עד כה. הפור נפל, כאמור, על פרידה אסקובידו.

לביתן שתיכננה אסקובידו שתי כניסות, והוא מבוסס על חצר מלבנית סגורה הבנויה מסלוזיאס (celosias, קיר-בריזה) – קירות מקסיקאיים מסורתיים המאפשרים לרוח קלה לנשוב דרכם ולשמיים ולגן להשתקף בעדם. קירות החצר מקבילים לקירות הגלריה, בעוד ששלושת הקירות הפנימיים ניצבים לקו האורך הגיאוגרפי הראשי שנקבע בשנת 1851 בגריניץ' שבלונדון, שמשמש מאז קו הצפון. השילוב של שתי המערכות מעניק לביתן פשטות ומורכבות בו בזמן, ומחבר מבחינה סימבולית בין מקסיקו, מולדתה של אסקובידו, ללונדון, האזור שבו מוקם הביתן וצוות המהנדסים והמקימים שלו.

מבט לפנים ביתן הסרפנטיין, 2018

הסלוזיאס עשוי מסבכה של רעפי-גג אפורים מבטון שהושחלו על צינורות פלדה דקים. אלה נושאים אותם תוך שמירה על מרווח קבוע ביניהם. שילוב זה מאפשר לרוח לנשוב דרכם ולנוף להשתקף בעדם, ויחד עם זה מאפשר למבנה להיות מרחב למחשבה והרהורים.

רצפת הביתן יצוקה מבטון אפור מוחלק, ורק לאורך החזית המערבית יש קטע מאורך דמוי טרפז, המונמך ב-5 מ"מ מהמפלס הכללי ומלא במים. בבריכה העדינה הזו משתקפים השמיים וקירות הסלוזיאס הסוגרים עליה משני צדדיה. עומקה של הבריכה נבחר כדי לחמוק מן האילוץ החוקי במעקה. כך אפשר להיכנס לברכה ללא כל סכנה, ואכן, הילדים חוגגים בה.

שלושת הקירות הפנימיים כוללים גם מערכת של עמודי פלדה הנושאים את גג המבנה. הקונסטרוקציה של הגג מוסתרת מעיני המבקר; הגג מצופה בחופה קעורה דקה של לוחות פלדת אל-חלד מלוטשים, המשקפים כראי עקום כל מה שמתרחש על רצפת הביתן. שלושת הקירות הפנימיים גם מגדירים את פינת הקפה ואת מקום המפגש וההרצאות.

ציפוי הגג העליון מנקז את מי הגשם ללב הסטרוקטורה ושם הם נאגרים במיכל תת-קרקעי ומשמשים להשקיה. לאיסוף מי הגשם יש בעיקר משמעות סימבולית, אם כי במזג האוויר החם וביובש הקיצוני של השנה, יש לבחירה הזו גם משמעות מעשית.

בחוברת המתלווה לביתן מודפסים שני רישומים של חברת המהנדסים Aecom, שעשרה מחבריה תרמו לביתן את כישוריהם בתחום הסטרוקטורה, הגנה בפני שריפות, תאורה וניקוז מי הגשמים. הרישומים תורמים בפשטותם ובהירותם להבנת הבחירות המורכבות שעשה סקובידו בתכנון הביתן.

השרטוט הראשון (Simplified Plan © Aecom) הוא "תוכנית פשוטה" של הביתן, המדגישה בקווים עבים ורחבים את קירות הסלוזיאס החיצוניים והפנימיים ובקווים דקים את המתאר הטרפזי של בריכת המים והמלבן המתכתי של דלפק-הקפה. השרטוט השני ( Wall Exploded © Aecom) הוא "רישום צבעוני תלת-ממדי של הסלוזיאס", שמתאר את השילוב המעניין בין רעפי הגג האפורים לבין מוטות הפלדה הנושאים אותם.

"תכנית פשוטה" ("Simplified Plan"), פרידה אסקובידו

הפשטות העדינה של האדריכלות וההנדסה באה לידי ביטוי גם בבחירה הצנועה של החומרים והצבע. למעשה הביתן כולו מורכב רק משני חומרים – פלדה ובטון, וגוני הצבע הם אפור ושחור, שיחד עם צבעי הגן והשמים יצרו פלטת צבעים מינימליסטית ואלגנטית.

מבחינה חיצונית הביתן אינו מרשים במיוחד: חצר מלבנית שחורה מגודרת על מדשאה בגן. נקודת המבט המעניינת ביותר הוא לכיוון מערב; שם נראה ברקע, מעל לחצר הביתן, גג גלריית הסרפנטיין הפירמידי הגבוה המצופה ברעפים אפורים ובמרכזו מתרומם צריח משושה לתאורה טבעית. המבט המשולב של שתי החזיתות משני המבנים יוצר חזית חדשה ומרתקת. העומק הוויזואלי והאינטלקטואלי של הביתן נחשף כשמתקרבים לקירות הסלוזיאס וברגע הכניסה.

הריהוט שנבחר עבור בית-הקפה – כסאות ושולחנות מתכת שחורים מתקפלים – תורם אף הוא לאיפוק העיצובי של הביתן, המפנה מקום למבקרים השונים, על שלל בגדיהם, המשתקפים בתקרה וכמו מכפילים את גודלו של הביתן.

שאלתי את מיכאל אור מחברת המהנדסים AECOM מדוע הסטרוקטורה של הגג מוסתרת באופן מוחלט מתחת לחופה הקעורה של לוחות הפלדה המלוטשים. תשובתו היתה: "זו החלטה אסתטית. כל דבר נראה יותר טוב כשהוא מוסתר".

Serpentine Pavilion 2018

Designed by Frida Escobedo

London 15 June – 7 October 2017

Sponsored by Goldman Sachs

הפוסט משב הבריזה המקסיקאית בינות לרעפים הבריטיים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

פסטיבל טקטוניקס תל אביב 2018: קול קורא ליצירות חדשות/עבודות סאונד

$
0
0

 

קול קורא לסטודנטים/ות ואמנים/יות צעירים להגשת הצעות לעבודות חדשות שיועלו בפסטיבל שיתקיים ב-1315.12.18 בתיאטרון תמונע בתל אביב ובמשכן האמנים הרצליה

פסטיבל טקטוניקס הינו ​ פסטיבל מוביל למוזיקה חדשה, ניסיונית ומאולתרת שמתקיים בחסות התזמורת הסקוטית של ה-BBC בגלזגו, בפסטיבל אדלייד לאמנות באוסטרליה, ברקייקיאוויק עם התזמורת הסימפונית של איסלנד, באוסלו, באתונה ובניו יורק. הפסטיבל חוזר לישראל בפעם השישית, ויתקיים לאורך 3 ימים בחללים המגוונים של תיאטרון תמונע ובמשכן האמנים בהרצליה.

מתוך ההצעות שיוגשו יבחרו 3 עבודות ולכל עבודה ינתן תקציב של 1000 ש״ח.

העבודה יכולה להיות בכל פורמט (יצירה כלית, אלקטרונית, פרפורמנס, מיצב סאונד) ובאורך של עד 15 דקות.

יש להגיש הצעה הכוללת פרטים אישיים, ביוגרפיה קצרה, תיאור קצר של העבודה ופירוט ציוד טכני נדרש (מקסימום עמוד 1).

  .9.11.18 עד לתאריך ​ tectonicsmusicfestival@gmail.com את ההצעות יש לשלוח למייל

*הקול הקורא מיועד לסטודנטים וסטודנטיות ולאמנים/אמניות בראשית דרכן.

**התקציב כולל תשלום עבור נגנים נוספים באם יש צורך, האמן/ית אחראיים על ארגון הנגנים והפקת העבודה.

לשאלות ובירורים ניתן לפנות במייל.

                     הפסטיבל בהפקת תיאטרון תמונע

הפוסט פסטיבל טקטוניקס תל אביב 2018: קול קורא ליצירות חדשות/עבודות סאונד הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לסטודיו לאמן/ית ירושלמי/ת בסדנאות האמנים

$
0
0

קול קורא לסטודיו לאמן/ית ירושלמי/ת בסדנאות האמנים
אמנים/ות ירושלמים/ות, זה הזמן בשנה שבו אנחנו מזמינים אתכם/ן להצטרף אלינו!
להגשה עד ה-30.10.18

طلب للحصول على أستوديو بسعر مخفض في عن ورشات الفنانين 
دعوة للفنانين/ات العاملين/ات في مجال الفنون البصريّة، من سكان القدس، لتقديم طلب للحصول على أستوديو بسعر مخفض في مبنى الورشات في تلبيوت.
عد أقصاه 30.10.17

Open Call for a studio at the ACAS
Jerusalem-based visual artists are invited to apply for a subsidized studio in the Art Cube Artists’ Studios
 Deadline 30 October, 201

הפוסט קול קורא לסטודיו לאמן/ית ירושלמי/ת בסדנאות האמנים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא מטעם איגוד האמנים –הצעה לפסל למרחב הציבורי


קולות קוראים מטעם משרד התרבות והספורט

$
0
0

משרד התרבות במספר קולות קוראים בתחומי האמנות והעיצוב ובהם פרס ליוצרים בתחומי העיצוב, פרס האמן הצעיר, פרס עידוד היצירה, פרס מפעל חיים ופרסי שרת התרבות והספורט בתחום אמנות הווידאו.

לפרטים והגשה, באתר משרד התרבות

הפוסט קולות קוראים מטעם משרד התרבות והספורט הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

חלומות רקובים

$
0
0

בלבה של התחנה המרכזית החדשה בתל-אביב, בגלריה-מרכזית, תוססת תערוכתה של חנה אשורי "ציורקב". כדי להגיע לגלריה יש לעקוב אחרי ההוראות הבאות: "נכנסים מלוינסקי בשער הראשי, שער 42, הולכים ישר-ישר עד kofiz, מסתובבים במקום 180 מעלות ונכנסים בשיפוע לגלריה". מעניין מדוע מספרו של השער הראשי 42, והאם לתחנה באמת יש 42 שערים (או יותר).

הגלריה שוכנת במרכז קומה 5 וחצי ומוקפת מסדרונות מפותלים ושוממים שהחשכה או האור העמום בסופם אינם מבשרים טובות. ויטרינות זכוכית שיועדו לחלונות תצוגה תוחמים את חלל הגלריה, ובמקביל להם, מבפנים, נתלו מהתקרה משטחי דיקט לבנים בחצי הגובה. הפנים נחשף החוצה דרך הקירות השקופים, אך גם מוסתר חלקית.

מתוך הכלום הסמיך נפרמים ונערמים ציוריה של אשורי, המורכבים מקולאז'ים עמוסי צבע ודימויי גוף מעוותים. אשורי מחלצת מעיתונים וממגזינים איברים מזוהמים, פעורים ומבעבעים של גופות אדם ובעלי-חיים. בורות מודלקים ונוזליים, חיות מחמד שהופכות לסטייק, בני-אדם אוביסיים, חתיכות עור מתנודדות וגפיים רקובים. כל אלה הם רק חלק ממסיבת התה של אשורי. סביב לדימויים המטרידים היא משפשפת הוריקנים של צבע, חופרת מכתשים של הבעות ופנים ופוצעת בסכין מכחולה מפלצות אימה נטולות חן. את אלו היא מסדרת ומדביקה על קופסאות קרטון, דוחסת בפינות החלל או פורשת על הרצפה במעין דיאלוגים משונים. ברקע מתנגנת מוזיקת צווחות וגיטרות מנסרות של הלהקה הישראלית טוניק-קלוניק, חוויה תיאטרלית בפני עצמה. זו תפאורה מופרעת בהגיוניותה לנוכחותו של הצופה. כמו נסיעה ברכבת שדים שבה המכשפה אינה מאחרת להתנפל מן האפלה.

נדמה שאשורי מטיחה באמצעות עבודותיה את זעמה כלפי תעשיית היופי ותרבות הצריכה בכך שהיא אוגרת את הדימויים הללו כמעריצה נלהבת, מעניקה להם מעמד מקודש של ציור ומשחיתה הכל. היא מטנפת דוגמניות ממגזינים, מחליפה את ראשו של בחור בקופסת צ'יפס מתפקעת, משתילה מכונית משפחתית בגוף עירום נוטף עור ומשכפלת סיסמאות מדוקלמות לחיים יפים וטובים יותר. אשורי מתערה בעולמה החזותי בטבעיות שגרתית. על רקע ההזמנה לתערוכה ובכמה מן התצלומים היא עצמה מופיעה עם הדימויים שהיא בוראת. היא מתערבבת בהם, מתערבת בהם, לבושה בגוני הדימוי, והבעת פניה חותמת סופית את היטמעותה בעבודות. מבטה הוא העין המוטרפת, המום בגפיים, הנגע החשוף. עבודותיה הן המשך ישיר של גופה, של סערת עולמה ההזוי. מעל הכל וגם מתחת ניתן לומר שאשורי מצליחה לחמוק או לפסוח על כל ההגדרות וליצור פאנק-רוק אנרכיסטי מהפנט ומזעזע משלה.

בקצה המרוחק של הגלריה מוביל פתח יציאה אל מרפסת שמשקיפה אל "רצועת חוף". בטבורה, שמואר בפרוז'קטור לבן, נחפר אגם מזויף שהתייבש זה מכבר ורק קרקעית הגומי מבצבצת בשוליו. פיסת החוף נטולת האוקיאנוס קפואה שם כבר שנים ומשתנה לעתים רחוקות עקב פעולות אמנותיות. היא חושפת את רכות בסיס הבנייה העמוסה, הבטונית והקשוחה של התחנה המרכזית, ואת הקצוות הנסתרים והבלתי מטופלים של המפלצת. כאילו מראש אבדה התקווה שמישהו יצלח אי-פעם את המרחקים, ידלג מעל משוכות האימה ויעז לפלס את דרכו לסופו של הגיהנום הארכיטקטוני הזה.

חנה אשורי, "אשה עם תינוק"

באופן די סדרתי, הגלריה מושכת אמנים שעוסקים בנושאים מוקצים, בלתי מדוברים, אפלים, טאבואיים ומאיימים. התערוכה "משחקים אסורים", למשל, שהוצגה ביוני השנה, עסקה ב"חשיפת הילדים לאלימות והתמקדות במצבם הפגיע" (האמן דודו גליל באוצרותו של יהודה רחנייב). "אל תגעו לי בחרדה" (תערוכה קבוצתית) עסקה במצבי חרדה שאמנים מתמודדים איתם דרך המדיום האמנותי, ו"רדוף הזמן" (אילן מויאל באוצרותו של דורון פורמן) ו"תיעוב וסלידה" (יעל דור באוצרותו של דורון פורמן) הציגו ציור ופיסול אסמבלאז'י של רדי-מיידס ונסיונות מעבדתיים בחומרים ובצבע. אלו הן רק כמה מן התערוכות עם שמות מקריפים שמתארחים בשנים האחרונות בגלריה. אף שגם אמנים מוכרים יותר הציגו, אצרו או ניהלו פרויקטים בגלריה (גיל ורונה יפמן, טלי תמיר ועוד), נראה שלא בכדי היא מושכת אליה את המוקצים והנדכאים של שדה האמנות. תהליך ממושך ועבודה על תערוכה ארוכת טווח בגלריה או ניהול סטודיו בקדרות המכבידה של התחנה דורשים שריון אימתני ונטול חשש או ניתוק רגשי מתקדם. רבות נכתב ונאמר על התחנה המרכזית החדשה, אבל תמיד נשאר לה סדק שדרכו היא יכולה להתגלות ולבלוע לאינספור קיבותיה את כל מה שהיא רוצה לתת.

אשורי ממשיכה את המסורת הזו ואינה חסה או חומלת על צופיה. מבחינות רבות התערוכה שלה קשה לעיכול ולעתים אף קשה לצפייה. למרות ועל אף דימויי האלימות, הדם והזוועה שאנו מורגלים בהם, קשה להישאר אדישים לעיסוק הקונסיסטנטי של אשורי במעורר בחילה וסלידה. התערוכה פרועה, אך אינה מתפרעת. היא משתרעת בפלואידיות סדורה ומאולפת בכאוס קומפוזיציוני שמוביל את העין ואת הגוף לשוטט בין פגרי הניירות המטופלים. אורי דרומר, שליווה את אשורי באוצרות התערוכה, דאג לרסן את הדחפים המתפרצים ולאזן את היחס בין העבודות לחלל ולצופים. אין ספק שמגעו איפשר לפנינות פיסוליות וציורית להיחשף בלי שהצופים יחושו מואבסים.

לא רחוק משם, אך בניגוד חריף למיקום הגלריה והאינטרפרטציה שמוחה כנגד תעשיית יופי, צריכה וחיים טובים, מוצגת בגלריה חזי כהן תערוכתה של אלונה הרפז, "I'm Not Here For Your Dream". התערוכה "עוסקת בבדיקת תפקידו של הציור כאקט מרצה ופתייני וכחוויה אסתטית שדרכה מבקש הצופה להיות שותף לרגע קטן של פנטזיית ניצחון", נכתב בטקסט התערוכה.

אלונה הרפז, " Frequency watchers", אקריליק וספריי על בד, 2018

הרפז מציגה ציור רע, שטוח ומודע לעצמו בצבעים זרחניים. בציורים שנעשו על בד מופיעה תדיר דמות אשה בלבוש או בעירום, מוקפת פרחים מנדליים מרחפים ולהקת קופים. הרפז מסמנת חלקות אור כדי ליצור עומק והילה, מפסלת על הבד זר פרחים דומם באגרטל, ומלבישה מודלית בחליפה עבה של צבע "גוף". מה מבדיל את ציוריה של הרפז מציורים "רעים" חובבניים שניתן לפגוש לעייפה בגלריות מסחריות או בחוגי יצירה לאנשים מלאי כוונות טובות? נראה שבציור של הרפז כשלון הציור ידוע מראש והדימוי מתרוקן מעצם סימונו וההצבעה על האלמנטים הציוריים שבו. זה קו התפר המעניין ביותר בתערוכה.

הציור של הרפז הוא הכל חוץ מ"חושני" או "מתריס", "סמל או מיתוס שדרכו המניפולציה מתממשת" או "שבלונות של אשה מז'ורנל". תיאורים אלו מפספסים עיסוק ודיאלוג פנימי סוער על מקומו של הציור, שחרור הדימויים ממנו ובעיקר רצון ליצור פלנטה ייחודית, אימננטית. עיניהן הזרחניות של הדמויות ומבטן הרוטן, האדיש והמורעל משקפים את מיטב הסמים העירוניים. הקישוט המוגזם והמופגן, המרחב המומצא והפרגמנטי ומשיחות המכחול האינפנטיליות מבלבלים ומעוררים שאלות מבורכות. הציור מעניין מעצם רצונו לחקור את עצמו, להתפצח ולהיאבק בדי.אן.איי הציורי.

ברוב המקרים הרפז מצליחה להשתחל ממסורת הציור העיקשת ולהרפות ממנה, ולעתים נראה כי הציור שלה עוטה על עצמו מסך מטשטש ובלתי משכנע, מתחבא מאחורי חלון זכוכית ביום חורף סוער. מעניין היה לחשוב על החלפת מיקום התערוכות של הרפז ואשורי. ציוריה של הרפז תלויים על דפנות הדיקט הלבן בבטן התחנה המרכזית, ואילו הקולאז'ים של אשורי נושרים מגובה השמיים בחזי כהן. האם ציוריה של הרפז היו "מתריסים" גם בחלל התחנה? והאם ציוריה של אשורי היו מכילים את הלובן המסמא של הגלריה והופכים מציור-רקב לציור-רכש?

"ציורקב", חנה אשורי, גלריה-מרכזית, תל אביב
נעילה: 13.10.18
7–11 באוקטובר 2018 הגלריה פתוחה בימים א'–ה', בשעות 15.00–20.00, אולם כדאי לתאם מראש בטל' 054-5613070
שיח גלריה בהשתתפות אורי דרומר: שישי, 12.10.18, ב-13.00 וב-15:00
שבת, 13.10.18, הפנינג פירוק "ציורקב", מ-15.00

 

אלונה הרפז, I'm Not Here For Your Dream"", גלריית חזי כהן, תל-אביב
נעילה: 14.10.18
שני עד חמישי, 10:30–19:00; שישי, 10:00–14:00; שבת, 11:00–1400

הפוסט חלומות רקובים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא – Intransition‎

$
0
0

בתקופות קשות עלינו להפגין סולידריות, להגן על עצמנו ועל הסביבה שלנו, להילחם על ההווה שלנו ולמען העתיד.

מתוך התחושות הללו החלטנו ליצור את התערוכה In Transition שמטרתה גיוס תרומות למען עמותת "מעברים" הפועלת לחיזוק כלל הקשת הטרנסית בתהליכים אישיים, בבניית הקהילה ובשינוי חברתי לטובתה ואיתה על מנת ליצור תנאים למיגור הדיכוי המגדרי ויצירת הזדמנות לחיים טובים לכל המגדרים והמינים.
*הסכום שנגייס יממן סדנאות העצמה לקהילה הטרנסית.

זהו קול קורא לאמניות.ים, מעצבות.ים, מאיירות.ים וכל מי שעוסקות באמנות על כל גווניה להציע עבודות שיוצגו למכירה בתערוכה שתתקיים בין התאריכים 13-15/12 בקן הקוקיה.

כל יוצר.ת מוזמן.ת להגיש עד 5 עבודות העוסקות במעבר, טרספורמציה, שינוי ודרך בכל מדיום ובלבד שיופק בגודל A3 וב-2 עותקים לכל היותר.

יש לשלוח את העבודות למייל intrasitionfair@gmail.com עד ל 8/11
בצירוף:
-שם מלא
-טלפון
-שם היצירה
-טכניקה

ניתן בשמחה לפנות אלינו עם כל שאלה או הערה.

*על המציגים לשאת בעלויות ההפקה (הדפסה בלבד), חלוקת הרווחים ממכירת עבודה 70% לעמותה 30% ליוצר.ת.

הפוסט קול קורא – Intransition‎ הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 09.10.18

$
0
0

שלוש תערוכות חדשות בגלריה לאמנות במרכז ההנצחה בקריית-טבעון

אוצרת: מיכל שכנאי-יעקבי
נעילה: 2.12.18
שיח גלריה במיצב "שומר היער" של רויטל לסיק, עם האוצרת ענת גטניו: שישי, 26.10.18, בשעה 10:30

בגלריה תיפתח התערוכה "מי מכיר את האיש שבקיר", בהשתתפות עמי וואלך, דרור אוסלנדר וירמי עדני. טיח מתפורר על קירות, כתמי סיד על רצפה, מריחות צבע על דיקט – אסתטיקה דלה של הזנוח והנשכח הופכת בעבודותיהם של האמנים לקומפוזיציות פואטיות של חומר ורישום. באמצעות צילום, ציור או חומר, הם מייצרים שפה פואטית של סימנים, מהם סתומים ונתונים לפרשנות ומהם מובנים. הם בוראים עולמות באמצעות טקסטורות, מרקמים, צורות וצבעים, כמו מחפשים אחר איכות מהותית, אוניברסלית, המבטאת הלך רוח קיומי.
באכסדרה תיפתח תערוכת היחיד "חתול-פרה", של תמר רודד-שבתאי, המציירת על ניירות קטנים ציורים אינטימיים ומהורהרים של דמויות לא מזוהות, פגאניות וארכיטיפיות באופיין, ספק צמחים, ספק חלקי גוף. בעבודתה היא חוקרת כיצד ניתן לפענח את פנים הגוף ולחשוף ידע עמוק הנמצא מתחת לפני השטח של העור.
התערוכה "שומר היער" של האמנית רויטל לסיק היא מיצב מותאם-חלל שתוכנן לחלל הייחודי של מגדל המים בקריית-טבעון. המגדל ההיסטורי, שנחנך ב-1942 ושימש לאגירת מים, לשמירה ולהגנה, מאפשר תצפית פנורמית על הנוף הנפרש תחתיו: גבעות שיח' אברק ופתחו של עמק יזרעאל מזה, מפרץ חיפה והרי הכרמל מזה. דמות מוזרה, גדולת ממדים, מקבלת את פני הנכנסים אל המגדל. זהו שומר היער, שמגופו צומחים ענפים והוא מוקף ביצורים החיים סביבו וניזונים ממנו. הדמות הניצבת איתן מצוירת בכתמים כבדים ומסיביים בפחם שחור על נייר עבה. היא עומדת בניגוד מוחלט ליצורים נטולי המשקל המעופפים במרחב הפנימי של המגדל. אלה רשומים בעט כדורי בקווקווים דקיקים על ניירות לבנים פריכים ושבריריים. לסיק עוסקת במתח בין המראה האפל, הגרוטסקי והיציב של שומר היער לבין הנראות המעודנת והמעורערת של יצורי הטבע העפים באוויר.

שעות פתיחה: א'–ה', 08:00–19:00, ו', 08:00–12:00, שבת, 11:00–13:00. טל' 04-9835506.

דרור אוסלנדר, ללא כותרת, שמן תעשייתי, 2018, צילום: מריה פורטנוי



קול קורא לתערוכה במוזיאון העיר חיפה:

"הרס, בנייה ומה שביניהם – אדריכלות (חיפאית) עכשווית בעידן ההפרטה"

אנו שמחים להזמין יוצרות ויוצרים להציע יצירות אמנות לתערוכה חדשה שתפתח במוזיאון העיר חיפה בשנת 2019. האדריכלות העירונית מייצגת שכבות של תקופות ומרקמים היסטוריים, ואיתם מגוון של סגנונות, חומרים, פעילויות ותרבויות. בכל תקופה קמה בנייה חדשה, בדרך כלל על חשבון הרס הקיים, בין אם שטחי נוף טבעי ובין אם בנייה קודמת. הבנייה העכשווית בחיפה כוללת שכונות חדשות בשטחים ריקים ולצדם מגורים חדשים שנבנים על הרס מרקמים של שיכונים ציבוריים דלילים או עתירי צמחייה, או על-ידי עיבוי והגדלת מבנים קיימים בהליך תמ"א 38. בנייה חדשה זו באה לרוב על חשבון ביטול הפרופורציות הקיימות, החזית המבנית והמעטפת הירוקה, והיא כוללת גם מבני ציבור ומבנים מסחריים שהוקמו באתרים המייצגים את תרבויות הבנייה ההיסטוריות: העותמאנית, הטמפלרית, הבריטית והישראלית. אנו מזמינים יוצרים ואמנים לשלוח עבודות המתייחסות לאדריכלות העכשווית מנקודות ראות מגוונות ובעלות אמירה ערכית; אמירה שתתייחס למפגש בין חדש לישן ובין הבנייה החדשה לזו ההיסטורית, תוך התייחסות לעולם הערכים שמכילה הבנייה החדשה, ממדיה, האסתטיקה שלה ויחסה לקיים.
התערוכה תהיה בשיתוף עם מוזיאון העיר דיסלדורף.

ניתן לשלוח עבודות קיימות ועבודות שנוצרו במיוחד לתערוכה עד 1.11.2018, לכתובת המייל

curator@hcm.org.il
על הפנייה לכלול תיאור קצר של העבודה (עד חצי עמוד); תיעוד העבודה – וידיאו/תמונות; מפרט טכני; פרטי יצירת קשר. את החומרים יש לשלוח בקובץ אחד ב-PDF. ועדה מקצועית מטעם המוזיאון תבחר את העבודות המתאימות לפי שיקול דעת חבריה. המוזיאון אינו מתחייב למספר מסוים, או בכלל, של עבודות שיוזמנו להציג בתערוכה.

צלם לא ידוע, קזינו בת גלים, הריסת המבנה המקורי ובניה מחדש, 1996, היחידה לשימור מבנים ואתרים המחלקה לתכנון ארוך טווח מנהל הנדסה עיריית חיפה



מאירה תדמור, "קפנדריה – Shortcut"

מיצב-חלון בגלריה טובה אוסמן, תל-אביב

חמישי, 18.10.18, לילה לבן

פתיחה: שישי, 19.10.18, בשעה 12:00

נעילה: רביעי, 14.11.18, בשעה 12:00

מאירה תדמור, אמנית רב-תחומית, מציגה מיצב-חלון עם יצורים היברידיים העשויים מבד, פלסטיק, מתכת, עץ ונייר בטכניקת אסמבלאז'. על רקע השתנות מתמדת, אי-ודאות וקצב חיים מסחרר, מבקשת תדמור להתבונן מקרוב בחפצים שלכאורה נותקו מתכליתם המקורית. קפנדריה, "קיצור דרך" בלשון חז"ל, מסמנת את האופן שבו האמנית ניגשת אל החפצים; תוך כדי פירוקם, היא משנה את הסדר וההיגיון של התנהלותם. פריצת הדרך הישירה אל ה"פגמים" של החפצים מתאפשרת תוך פירוקם ומחייבת לעתים ויתור על יופיים ושלמותם. הרכבתם מחדש מקורה בהימשכות היוצרת לחיבורים אבסורדיים. בעוד שתהליך ההרס מאפשר לה להתכנס פנימה ולחוות התחלה של תיקון, הוא גם תנאי להמשך התיקון: הרכבת החלקים ל"הצרף" עם זהות משלו; "פגמי" החפצים המקוריים משמשים "פיגומי" היצירה החדשה.
לפרטים נוספים: כאן.

מאירה תדמור, מתוך "קפנדריה"



עידית לבבי-גבאי, "מתבן 1", הצבה

פרויקט אמנות שיתופי עם 72 אמנים ואמניות מאזור הצפון

מחווה לתושבי הדרום בגלריה במכללת קיי בבאר-שבע
אוצר: ישראל רבינוביץ
פתיחה: רביעי, 10.10.18
קבלת פנים ושיח גלריה: שלישי, 20.11.18, בשעה 12:00
נעילה: שלישי, 11.12.18

את היצירה השיתופית "מתבן 1" הגתה ויזמה האמנית עידית לבבי-גבאי. הפרויקט הוכן והוצג לראשונה בגלריה בבית חנקין בכפר-יהושע בחודשים מאי–יולי 2018. בעקבות האירועים הנמשכים בעוטף עזה הביעו האמנית וקבוצת השותפים לה את רצונם להעביר את היצירה לדרום ובכך להביע את המחווה שלהם לתושבי הדרום והעיר באר-שבע. מכללת קיי והאוצר ישראל רבינוביץ נענו לאתגר, והפרויקט עושה דרכו דרומה, כאשר האמנית מתאימה אותו לחלל התצוגה החדש.
במשך כארבעה עשורים עוסקת לבבי-גבאי בהתבוננות ובחקר תרבות החומר והמבנים של נוף ילדותה בחצר החקלאית בקיבוץ מרחביה. מבין מבני הנוף הייצוגיים, המתבן הוא זמני וחולף, ובהקשר לימים אלה, גם פגיע במיוחד. הוא מעין מבנה ולכן יכול להעניק ביטחון לכאורה (במיוחד לילדים המשחקים בסביבתו) ולייצג קהילה, ובו בזמן הוא מטרה קלה להצתות, מפגעים וסכסוכים.
ליצירת המיצב "מתבן 1" הוזמנו 72 אמנים ואמניות מאזור הצפון ומרחבי הארץ. המשתתפים/ות קיבלו צילום של חבילת קש והוזמנו להתרשם ולצייר את חבילת הקש על גבי קנבס בגודל נתון. נוסף לכך התבקשו המשתתפים/ות לטמון בחבילת הקש דימוי אישי משלהם/ן. לקראת הצבת הפרויקט נאספו הציורים ונערכו לכדי "מתבן" פנורמי, שאליו הוסיפה האמנית אלמנטים משלה.
ביצירה זו מבקשת האמנית לחצות ולבדוק גבולות. לפעול על-פי פרקטיקות הנהוגות בתחומי אמנויות הזמן, כמו מוזיקה ומחול, שבהן השוּתפוּת והיצירה פועלות יחד. המשתתפים מייצגים קשת אנושית רחבה ורב-דורית.
א'–ה', 09:00–19:00. המכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי, רח' עזריאל ניצני 6, באר-שבע. www.kay.ac.il
עוד על הפרויקט באתר האישי של לבבי-גבאי, כאן.



אביבית בלס-ברנס, "קיר תחקירי"

עופר גרנד קניון, חיפה

פתיחה: חמישי, 11.10.18, בשעה 19:00

התערוכה "קיר תחקירי" בנויה וסדורה כתחקיר. היא חושפת עדויות ומפזרת רמזים לצורך פענוח מאפיינים של "זהות חמקמקה" של האמנית ושל יצירתה, במטרה ללמוד משהו חדש על אודות זהויות אלה. התערוכה, שמבוססת על גישתו המחקרית האיקונולוגית של ההיסטוריון אבּי ורבורג, עוקבת אחר סמלים ודימויים דומיננטיים שמופיעים פעמים רבות ובהקשרים שונים בעבודותיה של בלס-ברנס, שנבחרו מתוך ארכיב עבודות מ-25 השנים האחרונות והפכו לעוגנים ולחוליות מרכזיות בכלל יצירתה. הצופה/חוקר משלים את עבודת האוצרות ובה בעת מעורב בפענוח, מפרש מידע ומגיע למסקנות בהתאם להבנתו.

עופר גרנד קניון, קומה 3, דרך שמחה גולן 54, חיפה. א'–ה', 12:00–13:00; ו', 10:30–13:00.

 



"בירור יתרה" | כנס ירושלים לאמנות #3

בית הנסן, ירושלים

מוסד האמנות הירושלמי מנופים וכתבי-העת "ערב רב" ו"הרמה" מזמינים אתכם לכנס ירושלים השלישי לאמנות, "בירור יתרה". הכנס יוקדש לבחינת מושגי היתרה, העודפות והשארית על מופעיהם השונים באמנות ובתרבות. "בירור יתרה" הוא מושג המוכר לרבים מדיווחי חשבונות הבנק, והוא מביע רגע של חוסר ודאות המלווה ברצון אמביוולנטי לגלות את התשובה. היתרה עשויה להיות מוצגת כחוסר, וכך בלי משים נוגע המושג הטכני-בנקאי במתח הפילוסופי שבין נוכחות לבין איִן.
הכנס ייערך בבית הנסן, ויכלול ארבעה מושבים לאורך היום ובהם הרצאות של אמנים ואנשי רוח, הקרנת הסרט "הנעלם" וסדנת פרפורמנס בהשתתפות הקהל בהנחיית לילך ליבנה. לתוכנייה המלאה של הכנס, כאן.

הכניסה חופשית, בהרשמה מראש. מספר המקומות מוגבל. להרשמה: כאן.
עורכי הכנס: רינת אדלשטיין, מנופים, "הרמה"; רונן אידלמן ויונתן אמיר, "ערב רב".
מפיקה: שי לבני.



"המערבל", הרצועה המוזיקלית במסגרת כנס ירושלים לאמנות #3

המוזיאון לאמנות האסלאם, רח' הפלמ"ח 2, ירושלים

שישי, 26.10.18, בשעה 20:30
מנופים – אמנות עכשווית בירושלים הוא מיזם עצמאי הפועל לקידום אמנות ויצירה בירושלים, שנולד מיוזמתם של אמנים החיים ויוצרים בעיר. במסגרת כנס ירושלים לאמנות #3 בנושא בירור יתרה, יתקיים "המערבל", מופע מוזיקלי שבמהלכו תארח Shiran את יוסי פיין. שירן אברהם יוצרת מוזיקה הסופגת השראה מסיפורי העלייה של משפחתה מתימן לארץ. בהופעה היא מארחת את יוסי פיין, אחד המוזיקאים והמפיקים המוכרים בעולם.
הכניסה חופשית בהרשמה מראש.
לפרטים נוספים: כאן.

יוסי פיין



אמנים נגד מדיניות הממשלה

אל תיתנו לכל מה שקורה פה לעבור בשקט!

מיקרופון דולק מול הכנסת עם פתיחת מושב החורף
כיכר יק"א, בין הכנסת למשרד האוצר, ירושלים
שני, 15.10.18, מ-09:00 ועד 19:00 לפחות

בואו. צרו קשר. צריכים אתכם עכשיו וצריכים אתכם כמופיעים באירוע וכקהל. הצטרפו לעשרות שכבר איתנו (מוזיקאים, פרפורמרים, אנשי ספרות, תרבות, חוקרים מובילים, אקטיביסטים ועוד). כל קול נוסף חשוב מאוד. עדיפות לשעות 11:00–15:00.
למה בדיוק אנחנו מתנגדים?
אנחנו מתנגדים ללאומנות שמאיימת על כל פינה בחיינו, מתנגדים להעדפת הלאום על פני האדם, ה"אחדות" המדומה על פני חופש הביטוי, אנו מתנגדים לדרכם של ראש ממשלת ישראל ושותפיו לנצל את הפערים הקיימים בחברה הישראלית לרעת האזרחים ולטובתם הפוליטית. אנחנו מתנגדים לדמוניזציה של ארגוני השמאל, ארגוני זכויות האדם, דמוניזציה של מבקרים פוליטיים, דמוניזציה של הפלסטינים, ולשימוש פסול בכוח האדיר שניתן לנבחרי הציבור בנאמנות.
ביום החגיגי של פתיחת מושב הכנסת נגיע כדי להתנגד לכל אלה.
לפרטים נוספים: כאן.

הפוסט רב ערב 09.10.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא –חממת האמנים העצמאים של יריד צבע טרי

$
0
0

 

חממת האמנים העצמאים של יריד צבע טרי

ההרשמה פתוחה כעת, ועד ה- 4.11.2018

במהלך עשור בו פיתחנו והצגנו בגאווה את חממת האמנים העצמאים – פלטפורמת תצוגה ייחודית עבור מאות אמנים ואמניות בראשית דרכם המקצועית, זכינו לראותם כובשים פסגות מקצועיות, מציגות תערוכות במוזיאונים וגלריות בארץ ובעולם, וממשיכים ליצור ולהתפרנס מכישרונם. כעת, אנו מתחדשות בפורמט רענן ומהודק, אותו פיתחנו לאור ניסיוננו בירידים הקודמים והבנתנו את התפתחות השדה וצרכי האמניות המציגות כמו גם קהל המבקרים ביריד.

אנו שמחות להודיע על פתיחת ההרשמה לחממה.

החממה מיועדת לאמניות ולאמנים בראשית דרכן המקצועית ולמי שעוסקות באמנות באופן מקצועי ואינם מקיימים קשרי מסחר מחייבים עם גלריה ישראלית.

במה התחדשנו? מעתה נצמצם את מספר האמנים במתחם העצמאי ל-20 עד 30 אמנים מבטיחים, אשר יזכו לחשוף לציבור גופי עבודות שלמים וחדשים בחללי תצוגה מרווחים. לצידם נציג מיני תערוכות יחיד של בוגרי חממות, ונציע תכנית מנטורינג ייחודית בליווי צמוד ולטווח ארוך, לאמן ונציגה נבחרים.

ומה נותר זהה? אותה מערכת מקצועית ומקיפה, הנותנת מענה לצרכיהם של אמנים ואמניות עצמאים בראשית דרכן המקצועית. חשיפה מיטבית, יצירת קשרים בעלי ערך בעולם האמנות, ייצוג ותמיכה ע"י נציגות העוברות תכנית הכשרה שלנו, ולא פחות חשוב – האפשרות להתפרנס מכישרונכם. כל אמנית שתיקח חלק בחממה תציג גוף עבודות נבחר, המוצע למכירה במחירים מיוחדים ליריד, בטווח הנע בין 500 ל-14,000 ש"ח.

הליך הקבלה לחממה מורכב משני שלבים:

  1. הגשת תיק עבודות באופן אנונימי למערכת ממוחשבת הנבחנת ע"י ועדת קבלה מתחלפת ובלתי תלויה
  2. ראיון אישי עם הצוות האוצרותי של היריד לבחינת התאמה הדדית

עם סיום תהליך הקבלה בהצלחה, מתקיים מפגש הסבר והכנה לאמנים המשתתפים, ונקבעים ביקורי סטודיו לצורך מפגש אישי ובחירת העבודות שיוצגו ביריד.

  • הגשת המועמדות המקוונת בכתובת: www.freshpaint.co.il
  • ההגשה פתוחה עד יום ראשון ה-4 בנובמבר 2018. לא ניתן להגיש מועמדות בכל דרך אחרת או בכל מועד אחר.
  • תשובות  קבלה/אי קבלה יישלחו באמצעות דואר אלקטרוני במהלך חודש ינואר 2019.

הגשת המועמדות כרוכה בתשלום בסך 148 ש"ח ובעמידה בכל תנאי התקנון, כפי שמופיע באתר ההרשמה. השתתפות האמניות והאמנים הנבחרים בחממה כרוכה בתשלום דמי השתתפות בסך 1,200 ש"ח.

בברכת הצלחה,

צוות צבע טרי, היריד לאמנות עכשווית, תל אביב

לפניות בדבר ההרשמה: freshpaintfair@freshpaint.co.il

הפוסט קול קורא – חממת האמנים העצמאים של יריד צבע טרי הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4031 articles
Browse latest View live