Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4031 articles
Browse latest View live

קול קורא מגלריה קו 16

$
0
0

גלריה קו 16 תציין השנה 20 שנות פעילות ענפה בשכונת נווה אליעזר. עבור פרויקט שיאגד את הפעילות האמנותית והחברתית שנעשתה לאורך השנים, נשמח לקבל מאמנים שהציגו בגלריה חומרים הקשורים לפעילותם בה (טקסט, דימויים, הזמנות, ביקורת וכו'). את החומרים יש לשלוח לכתובת המייל: Kav16.archive@gmail.com

*נא לשלוח חומרים עד ה-23 ביוני.

גלריה קו 16 היא הגלריה העירונית הקהילתית הוותיקה בתל אביב, בה נעשו לאורך השנים פעולות ויוזמות שונות בשיתוף תושבי השכונה. המחויבות החברתית והאיכות האמנותית של הגלריה זוכים להערכה רבה בשדה האמנות ובקרב הקהילה המקומית.

הפוסט קול קורא מגלריה קו 16 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


טכנולוגיות בלוקצ'יין: חדשנות משבשת בעולם האמנות

$
0
0

ודאי שמעתם לא פעם על מאגר הנתונים (פנקס רשומות) המבוזר, המוגדר כפריצה הטכנולוגית הגדולה של העשור הבא. מאגר נתונים זה, שאינו בבעלות מרכזית של אף ישות מוגדרת, מוסד או מתווך כלשהו, נקשר במוחנו לעולם הפיננסי והטכנולוגי, למטבע הווירטואלי ביטקוין (שהמסחר בו מתבצע בפלטפורמת הבלוקצ'יין), אבל הוא קשור גם לעולם האמנות.

באוגוסט 2017 הכריז ה"פורבס" על הבלוקצ'יין (Blockchain) כפלטפורמה שתהיה המודל העסקי הבא של עולם האמנות והטכנולוגיה, פלטפורמה שתהיה בבחינת "חדשנות משבשת" של כלכלת האמנות בעולם. בתחילת 2018 הכריז אותו כתב-עת על שנה זו כמועד שבו טכנולוגיית הבלוקצ'יין תתבסס בעולם במגוון תחומים כלכליים. אמירה זו נשמעה גם בכנס הכלכלי בדבוס בינואר 2018.

צרכנים בכל תחומי החיים מבזבזים בכל שנה מיליארדי דולרים על עלויות שירותים ומינהלות של מתווכים למיניהם, שאחד הבולטים שבהם הוא הבנק. מתווכים אלה פועלים כגופי אמון המנהלים את המידע ואת הכספים הקשורים לרכישות שונות בחיינו. הבלוקצ'יין מחזיר את יכולת השליטה לידי הצרכן. אם מדובר ברשומות רפואיות, במידע על רכישות ברשת בזמן אמת או ברכישת מצרכים בסופרמרקט השכונתי – הבלוקצ'יין ישנה את דרך פעולתנו בעולם, ויש הצופים שהשינוי יהיה גדול מזה שהכניסה רשת האינטרנט לחיינו.

הבלוקצ'יין הוא בעצם יציר הרשת. בעליו הוא רשת של אנשים המנוהלת מהמחשב האישי שבו נשמרת רשומה (בלוק) מוצפנת וחתומה דיגיטלית, המופעלת באמצעות אלוגריתם חכם. כל בלוק קשור לאלה שלפניו ולאלה שאחריו באופן כזה שאי-אפשר לשנותו, לפצחו או לזייפו. בכך מתייתר מקומו של המתווך בפעולות השונות ונחסכת עלותו. בלוקצ'יין, כלומר שרשרת בלוקים, הוא פרוטוקול טכני המאפשר לבצע עסקות בין שני צדדים בצורה אמינה ובטוחה וללא תיווך של גורם שלישי. מאגר נתונים מבוזר כזה נמצא על מספר רב של מחשבים המסתנכרנים זה עם זה – להבדיל ממאגר שנמצא בידי גוף אחד. האופן המורכב שבו הוא מבוזר ומאובטח מאפשר לו לפעול ללא גורם מרכזי שתפקידו לנהל את הפעילות או לפקח עליה.

שירלי שורStrange Days , 2017, באדיבות האמנית וגלריה זימאק

בלוקצ'יין שומר את המידע על כל העסקות שנעשות בו באופן כרונולוגי, בתוך "בלוקים" של מידע. כל בלוק הוא קובץ עם המידע על כל העסקות שבוצעו בפרק זמן מסוים. כשפרק הזמן מסתיים, הבלוק ננעל בצורה דיגיטלית ומצטרף לשרשרת הבלוקים שננעלו לפניו. זו הסיבה לכך שקשה מאוד ולמעשה בלתי אפשרי לזייף או לשנות מידע על הבלוקצ'יין. ארגונים עסקיים ומוסדות בינלאומיים הכריזו לפני כמה שנים על בדיקת השימוש בבלוקצ'יין לצרכים מגוונים. עקב האיום על אופי ביצוע עסקות בדרך המסורתית, היו הבנקים בין הראשונים שהחלו לבחון את השימוש בפנקס הרשומות המבוזר לצורך ביצוע עסקות באופן מהיר ומאובטח יותר. נכון להיום, בנקים שוקלים לפתח רשת בלוקצ'יין סגורה ופנימית בתוך מערכת הבנקאות, להבדיל מהבלוקצ'יין הציבורי והפתוח, כדי להחליף ביניהם מערכות המידע ולייעל את עבודתם.

ובכן, איך טכנולוגית הבלוקצ'יין תהפוך ל"חדשנות המשבשת" של עולם האמנות? היקף שוק האמנות העולמי (מכירת אמנות ועתיקות) מוערך בלמעלה מ-60 מיליארד דולר בשנה. רשתות בלוקצ'יין משנות כבר כעת את הדרך שבה אמנים מייצרים אמנות מסורתית ודיגיטלית גם יחד, מפיצים ומוכרים אותה, את הדרך שבה אמנות מוערכת ומתומחרת ואת הדרכים שאספנים ומוזיאונים רוכשים אמנות או משקיעים בה. טכנולוגיה זו משנה אף את הדרך שבה פריטי אמנות משולחים ברחבי העולם ואת הדרך שבה הם מאוחסנים, נשמרים ומוצגים.

עולם האמנות, הנחשב שמרני למדי, הפתיע בעניין שגילה באפשרות לאמץ את יישומי הבלוקצ'יין. בתי-מכירות, אספנים ואנשי מקצוע בעולם האמנות היו מהראשונים לבחון את הטכנולוגיה, וזאת מכמה סיבות המעניקות ערך ייחודי לפעילות בעולם האמנות: היכולת לבצע טרנזאקציה בינלאומית בעזרת חוזים חכמים ולשמרה באופן מוגן ובלתי ניתן לזיוף, פעילות הארנק הדיגיטלי, השימוש במטבעות דיגיטליים והבחינה המִקדמית של יכולתו הכלכלית של הרוכש טרום הרכישה, אפשרויות השקעה מבוזרת (בשונה מקבוצת רכישה), גיוס המונים של "כסף חדש" בבורסת השקעה מנייתית באמנות, אימות (אותנטיזציה) הבעלות על יצירה ועוד.

הפרובננס – תעודת הזהות והאחריות של היצירה האמנותית, המסמכים המעידים על מקוריותה של היצירה, זהות האמן, היסטוריית הבעלות ותאריך יצירתה – היא מידע רב ערך למוכר כמו לרוכש של עבודת האמנות. נתונים אלו קריטיים לערכה האמנותי והכלכלי של היצירה. הפרובננס הם מסמכים שזויפו רבות לכל אורך תולדות האמנות, ולכן הם מעוררי החשש העיקריים של רוכש היצירה, האספן הפרטי, וכן המוזיאון. מערכת הבלוקצ'יין, שבה ירשמו עבודות האמנות בעת שיועברו מידי האמן ובאישורו לגלריה, לרוכש או למוזיאון, תשמש מאגר בינלאומי שיעניק לעבודת האמנות תו איכות (באשר למקוריותה) ואסמכתה רשמית ואמינה להיסטוריה שלה. עובדה זו תחסוך לתעשיית האמנות מיליוני דולרים של תביעות ותביעות שכנגד, תגביר את האמון בעת רכישת העבודות ותייעל את הפעילות הכלכלית. שימוש בבלוקצ'יין אף יוביל בעתיד לייתור הצורך במעריכים ובמומחי אותנטיזציה; יהיה צורך בפעולה ייעודית חד-פעמית לתיעוד של עבודות אמנות היסטוריות, שלהן יידרש אישור מקוריות על-ידי מומחים כדי לרשמן במערכת הבלוקצ'יין ולמנוע זיוף וגניבת הדעת. מערכת רישום גלובלית בלתי תלויה תספק את המידע הנדרש באופן אובייקטיבי ותצמצם מאוד את המוטיבציה לזייף, מן הטעם הפשוט שהבעלות הרשומה במערכת זו אינה ניתנת לערעור.

הארנק הדיגיטלי מבטיח כי יכולתו של בעליו לשלם עבור יצירת האמנות תיבחן לפני פעולת הרכישה, וזאת באופן קל, מהיר ואמין. לבדיקה זו נדרשים היום תהליכים ארוכים ומסורבלים הגורמים הפסדים ניכרים לבתי-המכירות (בעיקר בסין, אך לא רק בה). האפשרות של מוכר לוודא במהירות ובקלות את יכולתו הכלכלית של בעל הארנק היא ייחודית וחשובה לשוק האמנות, המתנהל באופן גלובלי. מהירות העברת התשלומים אף היא עולה במידה ניכרת על זו של דרכי התשלום הקיימות היום בשוק האמנות. השימוש במטבעות דיגיטליים הופך אפוא את רכישת האמנות עבור "הרוכשים הכבדים" לקלה, מהירה ובטוחה. גם מוזיאונים החלו להשתמש בטכנולוגיית המטבע הדיגיטלי. המוזיאון לאמנות עכשווית באוסטריה היה הראשון לרכוש עבודות בביטקוין. בלונדון נפתחה גלריית Cointemporary, שהיא גלריה לאמנות דיגיטלית המספקת פלטפורמה לאותנטיפיקציה לכל עבודת אמנות הנמכרת דרכה. אותנטיפיקציה דומה מתוכננת גם ליצירות אמנות מסורתיות-מוחשיות (ציורים, פסלים, מיצגים). הגלריה אף מתעתדת להשיק מטבע דיגיטלי משלה (טוקן).

אנונימיות ועמימות הן ערכים מרכזיים בשוק האמנות, הפועל לשמירת פרטיותם של הרוכשים והמוכרים של יצירות אמנות, בעיקר ברמות המחירים הגבוהות של שוק האמנות. המענה לצורך זה אינהרנטי לבלוקצ'יין, שבה זהות בעל הארנק הדיגיטלי כמוסה ומוגנת. העובדה כי המערכת מאפשרת לשמור על סודיות זהותו של בעל הארנק בד בבד עם בחינה אמינה של יכולתו לעמוד בהתחייבות הרכישה חשובה לאין ערוך. כיום נדרש רוכש אנונימי להיעזר בשירותיו של מייצג (עורך-דין, מתווך/דילר) כדי לבצע את תהליך הרכישה ללא פגיעה בפרטיותו. אנונימיות הפעולה בבלוקצ'יין מושכת ביקורת רבה מצד רשויות אכיפה, מחשש שגורמים שליליים או מפירי חוק ינצלו אותה לרעה. האיחוד-האירופי וארה"ב נוקטים פעולות שונות כדי למנוע אפשרות זו. בחודש זה אישר האיחוד-האירופי פעולת חקיקה נגד הלבנת הון בשוק האמנות. הצעת חקיקה דומה מועלית להצבעה ואישור בארה"ב בימים אלו ממש.

הבלוקצ'יין מביא ערכים חדשים לעולם האמנות גם בתהליך הביצוע והמעקב אחר שרשרת האספקה והשילוח. חלק גדול מהפעילות בשוק האמנות נעשה באופן גלובלי. יצירת אמנות שבעליה גרמני והיא מיועדת למכירה בבית-מכירות בלונדון מאוחסנת בפועל בנמל חופשי בסינגפור, ולפני המכירה היא תוצג בסין ובארה"ב. הצורך לחצות אוקיאנוסים ואזורי שיפוט שונים, על חוקי הייבוא, חוקי המס ומערכי השינוע הבין-יבשתיים הכרוכים בהם, יסתייע כעת במערכת שקופה שתאפשר מידע נגיש על תנאי האחסנה של העבודה ודרכי השילוח שלה, וכן תיעוד מבוזר של מידע המסייע לרוכש.

השקעה מבוזרת באמנות היא תחום חדש שנברא יש מאין ומתאפשר רק הודות לבלוקצ'יין. הכלים לרכישה שיתופית והשקעה באמנות עולים לאין ערוך על אלה של "קבוצות רכישה אד-הוק" או של קרנות השקעה באמנות, שהם לרוב מועדונים סגורים של משקיעים. החוזים החכמים (Smart Contracts) המשמשים את תהליך המכירה המבוזר הם פרוטוקול מחשב המאפשר, מאמת ואוכף באופן דיגיטלי משא-ומתן וביצוע של תנאי החוזה. זוהי למעשה קבוצת פקודות והתניות הכתובה בשפת תוכנה ופועלת על גבי טכנולוגיית הבלוקצ'יין ומאפשרת להעביר כספים, מניות או נכס אחר ולבצע עסקאות מוגנות ואמינות בצורה שקופה ומבוזרת, ללא מתווך. הכלים הללו בוראים בורסה גלובלית נטולת מתווכים (כמעט) לסחר והשקעה ב"מניות" אמנות. חובבי אמנות (לא רק אספנים עשירים) יוכלו לרכוש יצירת אמנות במשותף לצורך השקעה.

שירלי שור, מתוך התערוכה "קריפטומאניה", גלריה זימאק, 2017, באדיבות האמנית וגלריה זימאק

"גיוס כסף חדש" אף הוא בין הערכים הייחודיים של המערכת הזו. כשמקורות התקציב המוזיאליים, הפרטיים והציבוריים הולכים ומידלדלים, מערכת הבלוקצ'יין מאפשרת לקרנות אמנות ולמוזיאונים לגייס מהציבור "כסף חדש" במתכונת של גיוס המונים, יחד עם שמירה על בעלות יצירת האמנות בין כותלי המוזיאון. המוזיאון המציע לציבור רכישת מניה ביצירת אמנות (ושומר לעצמו בעלות של 51% מערך היצירה) מאפשר למשקיעים ביצירה לא רק את הסטטוס והמוניטין הכרוכים בבעלות על יצירת אמנות עילית, אלא גם את האופציה לתשואה על המניה, את נזילות הנכס ואת היכולת לגוון את פורטפוליו ההשקעות המסורתי מעבר לתחומי ההשקעה המוכרים כיום. המוזיאון יוכל להשקיע את "הכסף החדש" שגויס מהציבור בהנפקת "מניות" בעבודת האמנות, לרכישת יצירות חדשות וליישום חזונו כמוסד תרבות ציבורי.

האופציה הייחודית של מעקב אוטומטי אחר הבעלות המתחלפת על היצירה מאפשר מודל כלכלי חדש לתמיכה באמנים. שימוש בכלי הבלוקצ'יין מאפשר מודל תגמול מתחדש לאמן שייצר את העבודה. נכון להיום, החוקים בנוגע לתשלום מתחדש לאמן שיצר את עבודת האמנות משתנים ממדינה למדינה. הבלוקצ'יין מאפשר הגדרת תשלום לאמן בעת מכירת היצירה לבעלים חדשים (אירוע המכירה כרוך בדרך כלל בעליית ערך משמעותית של יצירת האמנות). כיום הנהנה היחיד מעליית הערך של יצירת אמנות הוא בעליה הנוכחי (המוכר). האמן שיצר את העבודה אינו מקבל פיצוי כלשהו על עליית הערך של עבודת האמנות שיצר, וברוב המקרים גם מכר, במחיר התחלתי זעום. היכולת להעביר חלק מערכה העולה של יצירת האמנות מספק דרך מוסרית וצודקת לחלוקת העושר ותמיכה (מכספים פרטיים של הרוכש בעל האמצעים) בהמשך עבודת האמן בייצור האמנות לטובת הציבור והתרבות במתכונת הידועה מעולם המוזיקה כזכויות יוצרים.

בשוק אמנות גלובלי, המוכר בסכום של למעלה מ-60 מיליארד דולר בשנה ומתפתח כל העת לשווקים חדשים, הן מבחינה גיאוגרפית (המזרח הרחוק) והן מבחינת שווקים חדשים בעולם מכירות האונליין, רשת הבלוקצ'יין פורצת עולמות חדשים. חוקרים מעריכים שכיום יש 5–10 מיליון משתמשים במטבע דיגיטלי, וזו רק תחילת הדרך. מודלים כלכליים מעריכים כי הבלוקצ'יין יביא לחיסכון בתפעול המסחר בעולם האמנות בהיקף המוערך בכ-5% (פוטנציאל הכנסה פנויה של כ-3 מיליארד דולר בשנה) ויפתח, כאמור, עולמות פעולה חדשים. סטרטאפים (חברות הֶזנק) בעולם נענים לאתגר ומפתחים כלים חדשים בתקווה שאלה יהיו הפלטפורמות שבהן תתנהל הפעילות העתידית בעולם האמנות. מוסדות תרבות ממשלתיים ובינלאומיים, קרנות פרטיות וציבוריות, מוזיאונים וחברות השקעה נערכים לבחינת פעולתם בתחומים אלו. העתיד נראה כ"בוקר של יום חדש".

ד"ר מילי פרי חוקרת את שוק אספנות האמנות בישראל ובעולם, יועצת חדשנות באיחוד-האירופי ומתמחה ביישומי בלוקצ'יין באמנות ובנמלים חופשיים למטרות אמנות

הפוסט טכנולוגיות בלוקצ'יין: חדשנות משבשת בעולם האמנות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

"רב ערב", 22.05.18

$
0
0

עזרו לנו להמשיך לעשות עיתונות תרבות עצמאית, בועטת, מגוונת והוגנת

עשו מנוי ל"ערב רב"!

אתר האמנות "ערב רב" מתקיים על בסיס תרומות, מענקים ועבודתם המסורה של מתנדבים. האתר מקפיד לפרסם תוכן איכותי ולאפשר שיח מורכב על אמנות ישראלית ובינלאומית.

רוצים/ות לתמוך בהמשך פעילות האתר? עשו מנוי חודשי או העבירו תרומה חד-פעמית, והתחדשו בחולצה או תיק של "ערב רב".
מבצע לנרשמים/ות:
מנוי בסך 20 שקל לחודש – תיק בד של "ערב רב" במתנה.
מנוי בסך 35 שקל לחודש – חולצת "ערב רב" במתנה.
מנוי בסך 50 שקל לחודש – תיק וחולצה של "ערב רב" במתנה.
תרומה חד-פעמית בסך 150 שקל ומעלה – תיק וחולצה של "ערב רב" במתנה.
לתרומה לחצו כאן



תערוכה חדשה במוזיאון העיר חיפה:

"אחרי המלחמה הקודמת, 1970–1989", אביב יצחקי

אוצרות: אפרת אבני-מזא"ה וענבר דרור-לקס

אביב יצחקי (נ' 1949), צלם יליד חיפה, נע בין הערים חיפה, ירושלים ופריז בשנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת וחווה את התמורות שחלו בחברה היהודית בישראל ובצרפת באותן שנים. בתקופה זו הוא יצר גוף עבודות מרשים ומקיף, המתאר את הסביבות העירוניות שבהן חי ואת עושר הצורות שמצא בהן. יצחקי עבד כצלם עצמאי עבור כמה עיתונים יהודיים ומוסדות של הקהילה היהודית, וכן עם עיתונים ומשרדי פרסום בישראל. תצלומיו משקפים, לעתים באופן סמוי, את המעברים בין המדינות. בדומה לבני דורו, מלחמת יום-הכיפורים ב-1973 חוללה שבר בחייו, שהוביל אותו להגר לצרפת ולהתקרב לדת. יצחקי הוא "המשוטט" בנופים העירוניים של ישראל וצרפת ולוכד במבטו את הסביבה המקיפה אותו ואותנו. באמצעות הצילום של היומיומי והאקראי הוא מראה לנו את מה שלא ראינו, את מה שלא שמנו לב אליו וגם את מה שלא רצינו לראות וביקשנו לשכוח.

אביב יצחקי, "הפגנה למען שחרור נתן שרנסקי", פריז, תחילת שנות השמונים



"דבר מן המדבר", מדרשי צילום עכשוויים בעקבות מסורות מעמד הר סיני

תערוכת צילום של אהרון קריצר

המקלט לאמנות, ירושלים
אוצרת: נעה לאה-כהן
פתיחה: חמישי, 10.5.18, בשעה 19:30

דבר האוצרת: "בחודשים האחרונים העברתי סדנה של 'צילומדרש' לקבוצה של צלמים חרדים בירושלים. המשימה היתה להביא את החוויה ההתגלותית והמדברית לידי ביטוי ולעסוק בעשרת הדיברות ממקום עמוק ועכשווי. למדנו טקסטים מקראיים וחז"ליים בחברותא, ובעקבותיהם יצאנו לצלם יחדיו ולחוד; במדבר, בירושלים ובמרחב האישי והרגשי של כל אחד מהמשתתפים. התוצאות מועלות בתערוכה ומזמינות את הצופים, מכל המגזרים, לחוות מורכבות רוחנית, קיומית ואמנותית".
שעות פתיחת הגלריה: א', ג', ה', 10:00–13:00, 17:00–21:00.
המקלט לאמנות, רח' יהודה המכבי 6, שכונת מקור-ברוך, ירושלים. פרטים נוספים: 052-2328627, 02-5001019.

אהרון קריצר, "דבר מן המדבר"



"הדיבוק 1937–2017", הצגה אחרונה השנה

קבוצת סלה-מנקה, עדי קפלן ושחר כרמל, בשיתוף תזמורת הרחוב הירושלמית

אולם הנרי קראון, תיאטרון ירושלים
מוצ"ש,  2.6.18, בשעה 21:00

"אני מציעה להתייחס אל הסרט-פרפורמנס החדש 'הדיבוק 1937–2017 לא רק כאלגוריה ל'דיבוק' עצמו או כפרפורמנס רדוף, אלא גם כשיתוף פעולה עם המוות, שיתוף פעולה בין שני עולמות […] וכדרך אפשרית להבטחת המשך תרבות היידיש, להעלאתה מחדש ולהפיכתה לאלמותית" (מריאן לופ, 2017(.

המחזה "הדיבוק – בין שני עולמות" מאת ש' אנ-סקי נכתב בתחילת המאה ה-20, והצליח לחדור עמוק אל עולם התיאטרון היהודי ולהפוך לטקסט קנוני שבהשראתו נכתבים עד היום מחקרים, עיבודים ויצירות. בגרסה הנוכחית היוצרים מבצעים כמה התערבויות בסרט הפולני דובר היידיש, "דער-דיבוק", שביים ב-1937 מיכאל ושינסקי: הפסקול המקורי מושתק, ובמקומו ניצבים על הבמה התזמורת בניצוחו של עידו שפיטלניק, שמנגנת את יצירה מאת בדז'יך סמטנה; חברי קבוצת סלה-מנקה, שמדבבים ביידיש את הדמויות הראשיות; קפלן, כרמל ורוטמן-מאואס, שמבצעים אפקטים מיוחדים וקולות רקע; והזמרת אן-אליזבט, ששרה את שירתן של הדמויות.
סיפור האהבה הטרגי של לאה וחנן לובש צורה חדשה, וכפי שדמותו של חנן חודרת לגופה של לאה וקולו בוקע מגרונה, כך בוקע פסקול הסרט מגרונם ומכליהם של התזמורת והפרפורמרים על הבמה.
המופע ביידיש, בתרגום לעברית ולאנגלית.

55 דקות ללא הפסקה.
קוד הנחה מיוחד לקוראי רב ערב 2026 – 20%

לינק למידע נוסף ורכישת כרטיסים: כאן.

כרטיסים: 100–120 שקל לפני הנחה

טריילר: כאן.

קישור לביקורת של אפי בת-אילן: כאן.



גראז' סייל של קבוצת סלה-מנקה

הגלריה העירונית כפר-סבא

אוצרת: מאירה פרי-להמן
פתיחה: חמישי, 24.5.18, בשעה 19:00
השקת קטלוג ואירוע מכירה נוסף: 19.6.18

זוהי תערוכתה האחרונה בישראל, לפי שעה, של קבוצת סלה-מנקה הירושלמית, שכן חברי הקבוצה, לאה מאואס ודיאגו רוטמן, נוסעים לקנדה לתקופת לימודים שאמורה להימשך כשנה. סלה-מנקה פועלת זה 18 שנה ומזוהה עם פעילות אמנותית חתרנית, עצמאית ותוססת מסוגים שונים: וידיאו, מיצב, מיצג ומדיה חדשה. ב-2009 ייסדו מאואס ורוטמן את מרכז מַעמוּתָה לאמנות ומדיה, המציע מסגרת מפגש, מחקר ותצוגה ליוצרים בתחומים שונים. המרכז שוכן בבית הנסן בעיר. פעילות הקבוצה מתקיימת בעיקר בבירה, והיא יצאה מגבולותיה פעמים אחדות בלבד.
ה"גראז' סייל" שמקיימת הקבוצה בגלריה מטשטש ובוחן, כמנהגה של הקבוצה, את הגבול הדק בין האמנות לחיים. זוהי "מכירת חצר" שנותנת למבקרים אפשרות לרכוש מחפצי האמנים, ובתוך כך חושפת אלמנטים מתחום הפרט שלהם. במכירה – המתייחסת באירוניה הן למכירה פומבית של אמנות והן למכירת חפצים יד-שנייה לרגל נסיעה – מוצעים למכירה פריטים שונים: אובייקטים ששימשו אביזרים ביצירות האמנות של הקבוצה; יצירות אמנות שיצרו או פרגמנטים שלהן; ופריטים שונים מבית המשפחה, בעלי היסטוריה רגשית הקשורה לחיי האמנים או ליצירותיהם. ההיבט המסחרי של התצוגה מדגיש את היחס האמביוולנטי של האמנים כלפי הממסד האמנותי בכלל, והגלריה לאמנות בפרט. במקום עבודות אמנות חתומות וגמורות הם מבקשים לחשוף בגלריה את התהליך היצירתי, שבמקרה הנוכחי כולל מעבר לחו"ל שמערער את יציבות המרחב האמנותי והביתי שלהם. הגלריה הופכת ל"חצר" של האמנים, והתצוגה בה עשויה להתפרק או להיבנות תוך כדי הצגתה.
כל ההכנסות מ"מכירת החצר" מיועדות להפקת הפרק הבא ב"טלנובלה הארגנטינית-ישראלית", תולדותיה של בתיה מ', שיצרה קבוצת סלה-מנקה ב-2006 עבור פסטיבל בת-ים לתיאטרון רחוב. הפרק הראשון של תולדותיה של בתיה מ', שאורכו כ-40 דקות, הוקרן בלוויית דיבוב חי בזמן אמת מפי שני גיבורי הטלנובלה, בני הזוג מאואס ורוטמן, ששיחקו בה לצד בתם, אשו, חבריהם ובני משפחה. בעבודה מתקיים מתח בין אירוע חי וסיפור טלוויזיוני, בין תרבות המונים ומופע אוונגרד, בין מלודרמה וביקורת חברתית. באמצעות יצירת פרק נוסף, שמתאר את המשך הסיפור בחלוף שבע שנים, מבקשים היוצרים להקנות לעבודה מאפיינים של טלנובלה פוסטמודרנית, אטית (מאירה פרי-להמן).
גלריה עירונית כפר-סבא, רח' גאולה 12, כפר-סבא, טל' 09-7649303/4. שעות פתיחה: א'–ה', 12:00–09:00, 16:00–20:00, ו', 12:00–09:00.

הפוסט "רב ערב", 22.05.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

תעריפון שכר אמן של איגוד האמנים

$
0
0

איגוד האמנים הפלסטיים בישראל פרסם תעריפון לתשלומי שכר אמן. התעריפון, שאינו מעוגן בחוקים או נהלים, מיועד לקדם הכרה רשמית בדרישה לשלם שכר לאמנים. במכתב שהופץ עם התעריפון ונחתם ע״י קבוצת אמנים ואמניות הפעילים באיגוד האמנים, נכתב כי ״אנו, אמניות ואמנים מקצועיים הפועלים בשדה האמנות בישראל, תומכים בדרישה שיזם איגוד האמנים הפלסטיים לחייב מוסדות ציבוריים לאמנות לשלם שכר לאמנים המשתתפים בתערוכות ובפעילויות המתקיימות אצלם.

״לתפיסתנו, המצב הקיים היום, שבו על מוסדות ציבוריים לא חלה חובה לשלם שכר לאמנים על עבודתם – הוא מחדל חברתי-כלכלי שיש לשנותו לאלתר.

״נכון להיום, כל אנשי המקצוע הלוקחים חלק בהפקת תערוכות ואירועי אמנות מקבלים שכר על עמלם, למעט האמנים היוצרים עצמם. באופן אבסורדי, האנשים שעבודתם עומדת בלב הפעילות של מוסדות האמנות לרב לא מתוגמלים בשכר כלל.

״הטיעון הרווח לפיו "אמנים מתוגמלים בעצם ההפקה של יצירותיהם על ידי המוזיאונים והגלריות", אינו תקף ואינו הוגן. הפקת יצירות אמנות כרוכה בהפניית משאבים רבים ובעבודה רבה מצד האמנים היוצרים. עם עבודות אמנות אי-אפשר לשלם במכולת.

״באירופה ובארצות הברית התעוררה בשנים האחרונות מודעות ציבורית למחדל אי התשלום לאמנים, וביוזמת התאגדויות מקצועיות של אמנים פלסטיים הועברו תיקונים בחוק ובוססו נהלים שמבטיחים כיום תשלום שכר לאמנים. לישראל יש הזדמנות ליישר קו עם העולם ולקדם מציאות רצויה והוגנת כלפי אמניה. מועצת הפיס לתרבות ולאמנות כבר עשתה צעד חשוב בדרישתה לשלם עשרים אחוזים מגובה התמיכה שהיא מעבירה לפרויקטים באמנות – כשכר לאמנים; אנו ממליצים להרחיב את היוזמה המבורכת הזו לכלל הפעילות המתקיימת בשדה. קיומה ההוגן והתקין של זירת אמנות מקומית הוא אינטרס של החברה הישראלית.

התעריפון המוצע מיועד למוסדות ציבור ומוסדות פרטיים, והוא כולל סעיפים הנוגעים לתצוגה, הקמה, השאלת עבודות, הרצאה ועוד. גובה התשלום המוצע, שאינו כולל מע״מ, משתנה בהתאם לוותק של אמן ולסוג העבודה.

תעריף שכר לאמנים:

סוג הפרויקט גובה התשלום לאמן
תערוכת יחיד המבוססת על- או הכוללת יצירה חדשה 20% מגובה תקציב התערוכה או 10,000 ש"ח לתערוכה (הגבוה מבין השניים) + שעות התקנה בתערוכה (לפי סעיף א.2 בתעריפון) + החזר הוצאות נסיעה
תערוכת יחיד המבוססת על יצירה או יצירות קיימות 10% מגובה תקציב התערוכה או 5,000 ש"ח לתערוכה (הגבוה מבין השניים)  + שעות התקנה בתערוכה (לפי סעיף א.2 בתעריפון) + החזר הוצאות נסיעה
תערוכה קבוצתית – יצירה חדשה 20% מגובה תקציב הפקת היצירה החדשה

או 5,000 ש"ח (הגבוה מבין השניים) + שעות התקנה בתערוכה (לפי סעיף א.2 בתעריפון) + החזר הוצאות נסיעה

הרצאה, מצגת: אמן צעיר (עד 35) מינימום 750 ש"ח + החזר הוצאות נסיעה
הרצאה, מצגת: אמן בוגר (35-60) מינימום 1000 ש"ח + החזר הוצאות נסיעה
הרצאה, מצגת: אמן בכיר (מגיל 60) או בעל תואר שני ומעלה (בכל גיל) מינימום 1300 ש"ח + החזר הוצאות נסיעה
שיחה, ראיון, רב-שיח מינימום 400 ש"ח למשתתף + החזר הוצאות נסיעה
ייעוץ לפי מחירון כללי – סעיף ד
כתיבת טקסט/מאמר 1 ש"ח/מילה
סדנה – אמן יחיד (עד שלוש שעות) 1500 ש"ח + החזר הוצאות נסיעה
סדנה – רב-משתתפים (עד שלוש שעות) 750 ש"ח/משתתף + החזר הוצאות נסיעה
סדנה – יום פעילות (משלוש שעות ומעלה) 2000 ש"ח + החזר הוצאות נסיעה

 

תעריפון כללי: ייעוץ, התקנה, הדרכה, תיקון וכו / שעת עבודה

הגדרת מקבל השכר שכר / שעת עבודה
אמן צעיר – עד גיל 35 100 ש"ח /שעה + החזר הוצאות נסיעה
אמן בוגר – מגיל 35 עד 60 180 ש"ח / שעה + החזר הוצאות נסיעה
אמן בכיר – מגיל 60, או בעל תואר שני ומעלה 250 ש"ח / שעה + החזר הוצאות נסיעה

 

תעריף תצוגה 

במקרה של הצגת יצירות אמנות קיימות (מאוסף האמנ/ית) בתערוכת אמנות או באירוע ציבורי אחר

לתצוגה – עד שלושה חודשים מינימום – עלות בש"ח תוספת ש"ח – מעל שלושה חודשים (חלקי חודש = חודש)
פסל / הצבה / סדרת עבודות (2+3 ממדים) 1200 ש"ח + החזר שעות עבודה לצורך התקנת העבודה + החזר הוצאות נסיעה

 

200 ש"ח
ציור (שמן על בד), רישום, עבודה על נייר, סרט, עבודת סאונד, עבודה דיגיטלית, הדפס, הדפסה (לרבות צילום) 500 ש"ח 100 ש"ח
מיצג – אמן יחיד 1500 ש"ח + החזר הוצאות נסיעה
מיצג – 2-5 משתתפים 750 ש"ח / משתתף + החזר הוצאות נסיעה
מיצג – 6 משתתפים ומעלה 500 ש"ח / משתתף + החזר הוצאות נסיעה

הפוסט תעריפון שכר אמן של איגוד האמנים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מירי סגל: מיריאז'

$
0
0

במרכז תערוכתה של מירי סגל מוצג פרויקט חדש, ניסיוני במהותו, "רוחות רעות: תרגילים בפילוסופיה קונטיננטלית". סביבו מוצב מבחר מעבודותיה הקודמות, מ-1998 ועד היום, המתכתבות עמו באופנים שונים ומציעות מפתחות לשפה האמנותית שגיבשה במהלך עשרים השנים האחרונות. עבודותיה של סגל פועלות במגוון אמצעים וכוללות עבודות וידיאו, אור וטקסט, אובייקטים מטופלים ודימויים מצולמים ומעובדים במחשב. יש בהן שלל מניפולציות חושיות ופיזיות, תעתועים פיזיקליים, משחקי מילים וחוויה טכנולוגית מפתה – כל זאת מתוך חתירה לבחינת נקודת המבט ה"טבעית" של הצופים וערעור עליה באמצעות הצגתה כמובנית מראש. מהלכיה של סגל מתמצתים "תיאור-מצב" אך גם מכוונים לחקר גבולות התודעה ונותנים ביטוי לעניינה בשאלות פילוסופיות הנוגעות לקיום, לאתיקה טכנולוגית ולמשטר כלכלי-פוליטי. היא בוחנת סוגיות אלו לא רק דרך בניית אשליה המשמרת את פוטנציאל חשיפתו של המנגנון המניפולטיבי (הרגשי והטכנולוגי) המכונן אותה, אלא גם דרך מערך לשוני שמסמן באופן אלגורי את מוגבלות פעולותינו ואת היאחזותן והתנייתן בסדרים הקיימים של סכמות שפה ולוגיקה. סגל יוצרת סיטואציות וייצוגים סמליים שדרכם היא מזמינה אותנו למפגש חזותי-מוחשי, אינטימי ומפוקח, עם חווית ההוויה האנושית ועם סטרוקטורות המחשבה והמשטר שמארגנות אותה.

התבוננות בעבודת הניאון "רגיעה זמנית" (2013) תוכל להדגים כמה ממהלכים אלו. זוהי עבודת אור שמורכבת מסבך של צינור ניאון דק ומפותל, הנראה מכל זווית כפקעת מאירה, זוהרת וחסרת פשר. בפועל, זהו מארג מתוכנן היטב שיוצר את המילה  together, אך המילה מתגלה לעינינו רק מנקודת מבט אחת בלבד – מפרספקטיבה שמצטלבת, הלכה למעשה, עם נקודת מבטו של הצופה. שם העבודה מעמיד מעין תיאור מילולי של חוויית הצופים לנוכח ההצלחה ה"מנחמת" בפענוח ההצפנה וחדוות הגילוי של המשמעות החבויה בדימוי. אך הכותרת גם דוברת לשון אירונית של אזהרה: מדובר ברגיעה זמנית בלבד. כך נוצרת אנלוגיה לקיום האנושי, שטומן בחובו רגעים בודדים של הקלה (היות יחד, הבנה) שחולפים ביעף ומותירים אותנו, על פי רוב, כשאנו חשים מבוכה, פליאה ובלבול ומשתוקקים לסדר והיגיון לנוכח המצב הכאוטי של הקיום החולף.

בתולדות האמנות נהוג לראות בעבודתו של לסלו מוהולי-נאג' "מאפנן אור-חלל" (1930) את אחת מעבודות "אמנות האור" הראשונות, הנותנות ביטוי למהפכת המודרניזם במאה העשרים בכורכן יחדיו  הפשטה קונסטרוקטיביסטית ורעיונות של קדמה טכנולוגית וחזון עתידני אוטופי.1 מראה הצבה מתוך "מיריאז'", תערוכת יחיד למירי סגל, מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, 2018, צילום: לנה גומון[/caption]

בשורשי פעולתה של סגל ניתן לאתר גם את נוכחותם מעוררת ההשראה של אמנים עכשוויים דוגמת ברוס נאומן, פיליפ פארנו, ואפילו טרייסי אמין, ששכללו את השימוש באובייקטים של אור כמבעים קונצפטואליים הנוגעים לסוגיות פוליטיות ותרבותיות של זהות וקיום בעולם העכשווי.] המאפנן הוא פסל קינטי הבנוי מרשתות וחלקי מתכת מבהיקים כמראות, שמסתובבים על ציר בעזרת מנוע חשמלי. התנועה המעגלית האינסופית, האורות, המתכת והצללים משקפים את החדירה של המכניקה והמדע (קינטיקה ואופטיקה) אל המרחב האסתטי, ונותנים ביטוי לדינמיות של החיים המודרניים. על רקע זה, מעניין לקרוא את דברי האוצר ברנרד בליסטן (Blistène) על מוטיב התנועה המעגלית בעבודתה של סגל, שחוזר גם בכמה עבודות בתערוכה הנוכחית – "הבל (העיקרון הפואטי)" (1998), (Neverfall" (2013", ו"כיכר השעות היפות" (2005): "נראה אפוא שקיים בעבודתה של מירי סגל […] העיקרון המתמיד של המעגליות, של תנועה בין מה שישנו ובין מה שנחשף, בין המציאות של העולם ובין מה שמשחזר האמן. יש בה משהו מחזיון תעתועים: חוסר התמצאות, אובדן נקודות התייחסות ובנייתן מחדש, מתן צורה לבלתי נראה בהתאם לתקנון שהוא בה בעת מובן מאליו ומשחקי; תקנון שבו מובילים את הצופה לבחור: בתמונה ההפוכה שמולו, או בתמונה הישרה שלרגליו. מירי סגל משאירה אותנו מול מרחב הביניים הזה, מול הברירה".2

השיח הפסיכואנליטי מציע אף הוא התייחסות לתמות התנועה החוזרת ומרחב הביניים, דרך סיפור המיתולוגיה היוונית על אורפיאוס, שירד אל ארץ המתים כדי להחזיר אליו את אהובתו, מושא תשוקתו, אורידיקה. כך מפרשת זאת רות גולן: "האיווי – כפי שהוא מוצג בשיח הפסיכואנליטי-הלאקאניאני – אינו ניתן להכחדה, מכיוון שהוא יוצא לדרכו מתוך אובייקט ראשוני אבוד, וכל מהלכו אינו אלא חיפוש אחר אותו אובייקט. אין אובייקט חדש, מקורי ככל שיהיה, שיספק את האיווי; גורלו של האיווי הוא להמשיך את תנועתו. אף אובייקט הוא "לא זה", לא "ה-דבר". האובדן מתרחש בשל התיווך ההכרחי הקיים במגענו עם הממשי – תיווך השפה, ייצוגים הנקראים הממד הסמלי. תיווך זה קוטע את המעגל "הטבעי" של צרכינו: הממד הסמלי הוא זה שמכניס למערך הנפשי את מושג המוות. […] הסבר זה מחזיר אותנו למיתוס של אורפיאוס. לחזרה המוחמצת שלו לשאול, לניסיונו הכושל להחזיר את אהובתו, ובכל זאת להתעקש לחצות את הגבול שבין החיים למוות. זהו הניסיון לחתוך את הממשי על ידי הסמלי, כלומר, לא להגיע אל סוד המוות, אלא אל סוד החיים. זהו גם טיבו של מעשה האמנות. האמנות מנסה לחתוך בממשי באמצעות הסמלי, ועל ידי כך גם לגלות משהו מהממשי".3

על רקע זה ניתן להבין את נוכחותן החוזרת והמגוונת של רוחות הרפאים המאכלסות את תערוכתה של מירי סגל. יש בהן השולחות לנוכחויות חסרות ממשות או וירטואליות. כך, נמצא בעבודתה המוקדמת "הבל (העיקרון הפואטי)" (1998) קיום המסומן דרך הממד החסר של ממשותו: סגל מקרינה על גבי מאוורר דימוי וידיאו של רוח המנשבת בעצים, כהעלאה באוב ישירה וממשית, ויזואלי וחושית, של דמותו של הבל, הנרצח המקראי הראשון. בעבודות מאוחרות יותר – "מעגל סגור" (2000), (EG" (2002" ו"חי דומם בעונת המלפפונים" (2003) המוצגת בתערוכה – היא משלבת הקרנה על לוחות זכוכית של דמויות הנראות כדמויות רפאים מרצדות, שניתן לפרש כרפלקציה חזותית תת-תודעתית. בעבודות ובמהלכים אחרים שעשתה סגל, מכוונות רוחות הרפאים למושאי געגוע אנושיים ספציפיים. למשל, בעבודה "Neverfall", שמנציחה את זכרו של האמן גדעון גכטמן באמצעות "שיתוף פעולה" שנערך אתו לאחר מותו.4שייה, 2013), ללא מס' עמ'. לובין מותח הקבלה יפה בין עבודה זו לסצינת "אל תיגע בי" של ישו ומרים המגדלית. קשר נוסף עם אמן לאחר פטירתו יצרה סגל בפעולה שעשתה עם תלמידיה בתוכנית ההמשך של המדרשה לאמנות בית ברל, שהיא עומדת בראשה: סיאנס, שנערך בעזרת "מתקשרת מקצועית", שבמהלכו "תקשרו" עם רוחו של רפי לביא.] בעבודתה החדשה, "שיר קינה" (2018), שרה סגל בקולה את שיר הערש ידוע של נתן אלתרמן "לילה לילה", אותו נהגה אמה לשיר לה בילדותה. אורה של נורת להט (כמחווה מרומזת לאדיסון, ממציא הנורה), נחלש ומתגבר בהתאמה לעוצמת הקול, ככוכב מנצנץ בחושך. שיר הערש, שאמור להרגיע ולנחם את הילד בטרם שקיעתו בשינה, אוצר בתוכו בפועל סיפור אימה על שכחה ומוות אכזרי. בהמשך להיפוך יוצרות זה, לאחר פטירתה אמהּ משחזרת סגל את סצינת השירה, בניסיון לתקשר עם מושא הגעגועים שמעבר לאפלה – ולשלוח (לאם? לנו? לעצמה?) מסר של נחמה והרגעה. הדבר מעלה על הדעת את דמותו של "המת החי" בשירת אלתרמן: נווד (זמר המגלם את דמות האמן) שהופך, בגלגולו הרפאי, למעין צייר אימפרסיוניסטי, שתשוקתו נתונה להנצחת אהובתו ולא פחות מכך לגילוי יפי-העולם.5 כפי שמציין חיים נגיד, "בניגוד לאריסטו, שקבע כי המקרה חייב לנבוע מתוך המשמעות, גרס המודרניזם המהפכני שהמשמעות חייבת לנבוע מתוך המקרה. בעיני אלתרמן, התבל ואהובתו – הנתפסות בהרף העין המקרי אך הבל יישכח של האמן והאוהב – הן פתאומיות-לעד. וכך הן יישמרו ביצירה האמנותית – באקראיותן הנצחית".6

מראה הצבה מתוך "מיריאז'", תערוכת יחיד למירי סגל, מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, 2018, צילום: לנה גומון

הפרויקט החדש של סגל, "רוחות רעות: תרגילים בפילוסופיה קונטיננטלית", מכיל רבים מהמוטיבים שאליהם התייחסנו עד כה. בעבודה זו, מוזמנים הצופים להיכנס לחלל מוחשך, להתבונן במופע תיאטרלי שמוקרן בפניהם על מסך גדול ממדים, ואף לקחת בו חלק. המופע, שנראה לפרקים כאילו הוא נמצא עדיין בשלבי חזרות ואימפרוביזציה, הוא יצירה רפלקסיבית המתייחס למעשה האמנות עצמו, בדומה למחזהו האלמותי של לואיג'י פירנדלו, "שש נפשות מחפשות מחבר" (1921). דמותם של הצופים נקלטת בזמן אמת בעין מצלמה, והופכת לחלק אינטגרלי מההתרחשות על המסך. נוכחות מקבלת ממד שווה ערך לבבואות השחקנים, ואיכותו החיוורת והלא-טבעית של הדימוי מעלה על הדעת נוכחות רפאית.7 את המחזה המוצג חיברה וביימה מירי סגל בשיתוף עם יוני ניב (אמן ומוזיקאי). הם גם מגלמים את התפקידים הראשיים בו,  לצד הבמאי מיקי גורביץ' והשחקן הילד סולו גבע. הוא מבוסס על המחזה "אחמד-פילוסוף" (2014) מאת הפילוסוף הצרפתי אלן באדיו (Badiou, נ' 1937), שמרבה לעסוק בתורת הקבוצות המתמטית, בדומה לסגל שהשלימה דוקטורט בנושא. במחווה שלה לחקירותיו ומשנתו של באדיו, סגל משמרת את רוחו האוונגרדית. דמותו הממשית אף מופיעה לפנינו בקטע מצולם מתוך הרצאתו "על האושר", הנראה על מסך טלוויזיה שמופיע באחת המערכות בהצגה של סגל. מתוך מחזהו המקורי של באדיו, הבנוי כסדרה של 34 שיעורים על שאלות פילוסופיות שמגייסים את הקומדיה לטובת החקירה הפילוסופית, בוחרת סגל שלושה שיעורים: "הלא כלום", "הסובייקט" ו"המוות". התיאטרון הניסיוני שבו דוגל באדיו הוא תיאטרון של מחשבה; לא רק אתר של טיהור רגשי (קתרזיס) ומשחק של הזדהות או השתקפות, אלא אמצעי לפירוק ולהרכבה של ההוויה. במחזה של סגל אין נרטיב אחדותי, היחסים בין הדמויות אינם עקביים (הם נעים בין כוחניות, התגרות, הומור ותשוקה) וגם הדיאלוגים נעים, במעין תנועת מטוטלת, בין מציאות למשחק ובין ממשות מתוסרטת להזיה משוחקת. בעוד ששתי המערכות הראשונות עוסקות בשלילה ובכישלון המימוש באשר הוא, במערכה השלישית, "על המוות" (המובאת במלואה מהמחזה של באדיו) הפעולה הפוכה, והדיון במוות – בדומה למיתוס אורפיאוס – מבקש לעסוק ב"סוד החיים".

העבודה "רוחות רעות: תרגילים בפילוסופיה קונטיננטלית" שולחת גם לסרטו הנודע של הבמאי הרוסי אנדריי טרקובסקי, סולאריס (1972), המבוסס על ספר באותו שם מאת הסופר הפולני סטניסלב לם.8  סגל משלבת בעבודתה אחת הסצינות המפורסמות בסרט, שבה, למרבה האימה, מגלה כריסטוף – פסיכולוג שיצא למסע על מנת לחקור את כוכב הלכת המסתורי סולאריס – כי דמותה של אשתו המתה קמה לתחייה מולו (איור 2). לם טען שכל המצאה חדשנית מנוצלת לרעה בידי הציבור שמשתמש בה. "אנשים תמיד ימצאו דרכים לעוות את הקדמה לצורכיהם", אמר באחד הראיונות האחרונים שנתן בחייו. "האינטרנט, למשל, הוא רשת שנועדה במקור להחלפת מידע מדעי. בפועל, היא הפכה לכלי בשירות הטרור, הפורנוגרפיה ושאר רעות חולות שהאנושות כל כך אוהבת".9 גם סגל, שבעבודותיה בולט השימוש בטכנולוגיות מתקדמות, לא חוסכת בביקורת חריפה עליהן ברוח זו. בעבודה סרגיי B (2010),המוקרנת בתערוכה, מוצג נאום שיווקי בדיוני ומהוקצע מפי בן דמותו של סרגיי ברין, שותף-מייסד של חברת גוגל, שמציג לציבור פיתוח פורץ דרך של מוצר עתידני המכונה Gmind, מתקן ראש ממוחשב שמופעל על ידי מחשבות האדם ומתעד את מעשיו בכל רגע נתון. עבודה זו, שהסתמכה על טכנולוגיות קיימות או כאלה שהיו עדיין בפיתוח בעת יצירת העבודה, חזתה למעשה – לפני השקת משקפי-גוגל ולפני שנודעה פרשיית סנודן – שינויים שחלו מאז בשיח הקונספירציות הטכנולוגיות.10 

מראה הצבה מתטך "מיריאז'", תערוכת יחיד למירי סגל, מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, 2018, צילום: לנה גומון

מגמות אלו מתנסחות במובהק בעבודתה של סגל, (Don’t be evil" (2011". זוהי כתובת על הקיר שמקדמת את פני הבאים לתערוכה, המעוצבת בפונט המוכר של הלוגו המסחרי של גוגל באותה עת, שמתאפיין בנראות תמימה וישירה בצבעי יסוד. בעבודה זו, סגל מצטטת בסרקזם משפט מפתח מתוך הקוד האתי של החברה, שהדימוי שטיפחה במשך שנים ארוכות היה של אלטרנטיבה נגישה, פתוחה, חינמית ושוויונית – ולפיכך מוסרית – בעולם טכנולוגי-תאגידי, אך עם הפיכתה למונופול בתחום הפרסום באינטרנט החלה להיתפס כהפך מכך.11 למרבה האירוניה, יצירה זו של מירי סגל נוכסה שוב ושוב, עשרות פעמים, על ידי אתרי עיתונות שונים ברחבי הרשת, שהשתמשו בה (ללא קרדיט לאמנית) כאיור לכתבות שעסקו במורכבות האתית של מציאות חיינו לנוכח הטכנולוגיה המתקדמת והכוחות הכלכליים והפוליטיים הפועלים באינטרנט, ברשתות החברתיות, בהדמיות וירטואליות, באפליקציות, ובראש ובראשונה מול נוכחותה המאיימת של הבינה מלאכותית. אבקש לחתום את דבריי בציטוט מתוך ידיעה עיתונאית שפורסמה בימים אלה בחדשות המדע והסביבה של עיתון הארץ: "תוכנת הבינה המלאכותית אלפא זירו ניצחה תוכנה אחרת בשם סטוקפיש 8, שנחשבה לאחת הטובות בעולם בשחמט. לפי הודעת החברה, אלפא זירו לימדה את עצמה שחמט בארבע שעות, ואז שיחקה מאה משחקים נגד יריבתה, בלי הפסד אחד. כך לפי מאמר מחקרי שפרסמה חברת דיפ מיינד, בבעלותה של אלפאבית – חברת האם של גוגל. […] אלפא זירו לא צפתה באף משחק שחמט ששיחקו בני אדם. התוכנה קיבלה את חוקי השחמט, ולמדה את המשחק על ידי כך ששיחקה נגד עצמה.. […] "היא לא משחקת כמו בן אדם, והיא לא משחקת כמו תוכנה", אמר דניס הסאביס, מנכ"ל דיפ מיינד ושחקן שחמט בעצמו, בכינוס בקליפורניה, "היא משחקת באופן אחר, כמעט חייזרי". הסאביס, שהגיע לדרגת אמן בשחמט כשהיה בן 13, הסביר שחלק מהמהלכים של אלפא זירו נראו לא-הגיוניים לשחקן שחמט אנושי, כמו להקריב רץ ומלכה כדי לנצל יתרון במיקום הכלים – מהלך שהוביל לניצחון. […] "זה כמו שחמט ממימד אחר", אמר הסאביס.12

 

טקסט זה פורסם במסגרת קטלוג תערוכתה של מירי סגל, "מיריאז'"
מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית
אוצרת: איה לוריא
נעילה: 02.06.18

הצג 12 הערות

  1. מוהולי-נאג' (Moholy-Nagy, 1895-1946) אמן ותיאורטיקן, היה אחד המורים המרכזיים בבית ספר הבאוהאוס בגרמניה במחצית הראשונה של המאה העשרים.

    [caption id="attachment_48240" align="aligncenter" width="564"

  2. ברנרד בליסטן, "מירי סגל או עולם הפוך: הערות על 'ראש באדמה, שפלת סתיו', 2004", בתוך: אלן גינתון (עורכת), חולמים את האמנות, חולמים את המציאות: קרן נתן גוטסדינר, הפרס לאמנות ישראלית: העשור הראשון, קט' תערוכה (תל-אביב: מוזיאון תל-אביב לאמנות, 2005), עמ' 98.
  3. רות גולן, "החזרה של אורפאוס", אהבת הפסיכואנליזה: מבטים בתרבות בעקבות פרויד ולאקאן (תל-אביב: רסלינג, 2002), עמ' 228.
  4. את העבודה יצרה סגל לאחר פטירתו של האמן בשיתוף פעולה עם אלמנתו, בת-שבע צייגלר גכטמן. ר' מאמרו של אבי לובין, "שריד: גדעון גכטמן ומירי סגל", בתוך: שריד: גדעון גכטמן, מירי סגל, קט' תערוכה (ירושלים: סדנאות האמנים, גלריה ת[א
  5. דוד כנעני היה מראשוני החוקרים שכתבו על דמות "המת החי" בשירת נתן אלתרמן, בספר מסותיו בינם לבין זמנם (תל-אביב: ספריית פועלים, 1955); ר' גם מאמרו של ראובן קריץ, "סיטואציה כפולה והמת החי – עיונים בשירתו המוקדמת של אלתרמן",http://www.alterman.org.il/LinkClick.aspx?fileticket=4nnPajq9iCk%3D&tabid=65&mid=455
  6. חיים נגיד, "משורר מת מהלך", גג, מס' 22 (2010), עמ' 7, http://www.alterman.org.il/LinkClick.aspx?fileticket=USfrDgx_hZo%3D&tabid=65&mid=455
  7. מירי סגל פיתחה את הטכנולוגיה הייחודית שמופעלת בפרויקט זה בשיתוף עם ישראל לוין ונמרוד קרת.
  8. סטניסלב לם, סולאריס (1961), תרגום: אהרן האופטמן (ירושלים: הוצאת כתר, 1981).
  9. לם מצוטט בתוך: בועז כהן, "עמוק כמו אוקיינוס זוהר כמו כוכב", הארץ, 23.3.2003, https://www.haaretz.co.il/misc/1.871024
  10. https://vimeo.com/31533746
  11. ר' עמית גולדנברג, "למה גוגל רעה ליהודים?", אתר nrg, 9.4.2009, http://www.nrg.co.il/online/18/ART1/876/870.html
  12. "אינטליגנציה מלאכותית לימדה עצמה שחמט, והפכה לאחת השחקניות הטובות בעולם", 10.12.17,  https://www.haaretz.co.il/news/science/.premium-1.4674983

הפוסט מירי סגל: מיריאז' הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

הראשון שאמר לנו "וואו"

$
0
0

את יורם להמן פגשתי לראשונה כשהיה המורה שלי לסטודיו (צילום אולפן) בשנה א' במכללת הדסה. כשהיינו בשנה ב', בשנת 1996, הוא החל לכהן כראש החוג, תפקיד שבו כיהן עד לשנת 2011. עם כריזמה, הילה של אמריקה ואבק כוכבים, הוא נתן בנו אמון ואמר שאין שום סיבה שלא נהיה כל מה שנרצה ויותר מזה. כשאמר לנו בביקורות שמשהו לא עובד, לא הגיוני, לא מעניין או לא עשוי טוב, בין השורות הסתתר אמון: "אני יודע שיש לך את זה", ואולי אפילו אכזבה: "אז למה אני לא רואה את זה כאן?".

אינספור תחנות היו בחייו המקצועיים של יורם. הוא החל את דרכו בגיל 14, כאסיסטנט של הצלם אלפרד ברנהיים. כעשר שנים היה צלם בניו-יורק ועבד, בין היתר, עם צלם הדיוקנאות פורץ הדרך ריצ'רד אבדון. הוא צילם באירלנד, הגיע דרך האו"ם לצלם בדרום אמריקה ובאפריקה, הקים סטודיו בביתו שבירושלים, צילם יצירות אמנות ופריטים ארכיאולוגיים למוזיאונים, צילם עבור עיתונים שונים והמשיך לפתח את הסדרות שלו. הוא הציג בתערוכות, ועבודותיו נמצאות באוספים פרטיים רבים ובאוספי מוזיאונים.

הוא היה "צלם אשכולות" ואיש העולם, שולט בסטודיו, בארכיטקטורה, באופנה, בדיוקנאות וגם ב"רגע המכריע". הוא אילתר בסטודיו והבין את החוכמה של "על המקום". הוא ידע להדפיס בשחור-לבן; זהו אינו עניין טכני. צריך נשמה שמכירה את אנסל אדמס ומד-אור בלב כדי להכיר כל גוון של אפור ולהוציא ממנו את המיטב. תצלומיו תמיד מכבדים את מושאיהם, לעתים משועשעים, אך לעולם אינם לעגניים או מתנשאים, על אף שקל מאוד לייצר מבט כזה, בעיקר כשאתה איש בעל עמדות פוליטיות מובהקות.

כשהתבקשתי לכתוב על יורם פניתי אל חברי לכיתה. הם דיברו על כך שהכיר אותנו וראה אותנו. "תכתבי שאנחנו כבר מתגעגעים אליו", אמרו לי. הם דיברו על האנושיות, על הפשטות ועל הפלפל. הם זכרו את הקריצה, הטון האבהי, הסבלנות והפתיחות. את הגישה הסוציאלית שלו הוא הנחיל בצילום, אבל גם בחיים, כשהיה חלק מהנהלת עמותת יש-דין וכשהסיע בשנים האחרונות ילדים ממזרח העיר לדיאליזה בשערי-צדק.

יורם להמן, "רחוב בורנשטיין, ירוחם. 1978"

יורם להמן, "רחוב בורנשטיין, ירוחם. 1978"

בתצלומים שלו כל האנשים מלאי קסם. שחקנים, איכרים, ילדים, זקנים, אנשים מכל מיני צבעים וכל מיני אמונות, יפים אחד-אחד, אחת-אחת. כולם מביטים אל המצלמה באמון שליו. רומנטיקה אינסופית לשכונות בירוחם כמו לגגות מנהטן. ככה הרגשנו כולנו, כסטודנטים. שאנחנו מוצלחים, מוכשרים וראויים. יורם, המאסטר, ידע גם להביט בך ולומר, עם העיניים הצלולות והרכות, עם כל הידע והניסיון ועם ביטחון עצמי רגוע: "אני באמת לא יודע".

סדרת התצלומים שיצר בשנות ה-70 תוך שימוש במצלמת נקב היא אולי המוכרת ביותר מבין עבודותיו. את הרוח הסוריאליסטית הוא לכד בקופסה המסמלת את ראשית הצילום ואת ההתפעמות שמלווה את הגילוי הזה, שניתן לשכפל פיסות מציאות לדו-מימד. מסורת ציורי הטבע הדומם מתקיימת בסדרה הזו לצד תכנים חדשים ומפתיעים. ההשראה לסדרה היתה יצירתו של הפסל קלאס אולדנבורג, אך הוא קורץ בה אל רבים אחרים, מטלבוט עם מטאטא הקש שלו ועד המגהץ של מאן ריי.

יורם הציב את הקופסה בעלת הנקב הזעיר מול חפצים יומיומיים: מקציף ביצים על אדן חלון ניו-יורקי, יד קבורה שמציצה מתוך החול ומתגלה כזרוע של בובה, ספר טלפונים פתוח ששדרתו מוארת והוא נראה כחפץ מקודש. המתח בין הרצינות התהומית שבאופן הצילום שלו לבין מהותו הלא-מתוחכמת של האובייקט המצולם הופך את התצלומים למעוררי שאלות, אפילו משעשעים. בחירתו להציב את העצמים בקרבה גדולה אל הנקב, כשמאחוריהם נפרשים מישורים מרוחקים, יצרה פערי גדלים קיצוניים. הטכניקה הביאה לעומק שדה גדול, כלומר חדות גבוהה לעומק מישורי התצלום. אלא שאנחנו איננו רואים בדרך זו. העין והמוח שלנו בוחרים במה להתמקד. החדות הלא טבעית והקשרים המשונים שבין החפצים לסביבתם בתצלומיו של יורם מעצימים את תחושת שיבוש המציאות.

יורם הצליח להפגיש בתצלומיו את קרטייה ברסון ואטז'ה תוך שהוא מטעין אותם ברוח אנושית חדשה. בשנת 2011 הוצגה בגלריה של החוג לתקשורת צילומית במכללת הדסה, במסגרת פסטיבל "מנופים", התערוכה "יורם להמן – צילומים" באוצרות של נועה בן-נון-מלמד ושרה פילר. וכך הן כתבו: "הוא מתבונן על העולם הסובב אותו בצניעות ובחמלה ומזהה במצלמתו רגעים אקראיים טעונים ואנושיים. להמן מצלם אותם באופן מדויק ואסתטי ומעניק למצולמיו נראות מרוממת".

התערוכה הקיפה ארבעה עשורים של צילום, אך יורם לא זנח את המצלמה אף פעם והמשיך להעלות אל דף הפייסבוק שלו תצלומים מכל מיני תקופות. הם מכילים בעיקר אנשים. באוטובוסים בירושלים, בקניון מלחה, בבית-קפה. "דמויות ירושלים" היא שמה של אחת הסדרות שלו, שהחלה כבר בשנות ה-70 ונמשכה כמעט עד מותו. אפשר למצוא בה איש חרדי רץ בשלג בירושלים שנראית כמו עיר אירופית, דיוקן של סוראמללו, דיוקן של בחור מחייך חשוף חזה בשרשרת מגן-דוד לצווארו, אשה קטנת קומה שמצולמת מלמטה, בזווית מאדירה, זוגות, נזירות, תלמיד ישיבה הרכון מעל ספר הלימוד בדיוק ברגע שהרים את הראש ומחשבותיו נדדו.

בתמונת הרקע שיורם בחר לדף הפייסבוק שלו נראות אשה וילדה, כנראה סבתא ונכדה. הן משחקות בכדור אדום בחצר, מעל למבנה בטון מוזר. הכדור שקפא באוויר ממוקם בחדות מלאה, בדיוק באמצע שבין הסבתא לילדה. מלים לא יכולות לתאר את התצלומים שבאתר, לכו לראות. הלב נמס למראם. יש שם את הסדרה המצמררת "יום גיוס", את האיש שמציץ ברומא מתוך פונטנה די-טרווי, את הציפור שהופכת לחלק מפסל. גם את "נוף מחלון בלה-גרא" של נייפס פגשתי בתצלום של גגות מנהטן.

עשרות אנשים אומרים, "היתה לי מערכת יחסים מאוד מיוחדת עם יורם להמן". כי כשמישהו מביט בך בגובה העיניים, למרות שהוא גדול ומרשים, גם פיזית, גם אינטלקטואלית, ומקשיב לך, לא מניח הנחות על מה שאתה רוצה לומר, לא קצר רוח, מתבונן, שומע, מאזין ומתייחס אל מה שאמרת כאל דבר חדש בעולם, ומגיב אליו בעניין, אתה יודע שאתה שווה משהו. אתה זוכה להכרה. אומרים, "כל מה שילד צריך זה מבוגר אחד שיאמין בו". עבור רבים מאיתנו יורם היה אותו המבוגר. הראשון שאמר לנו "וואו".

המפגש האחרון שלי עם יורם היה אקראי. הוא קנה לחם, אני קניתי קפה. החלפנו כמה מלים והזמן חלף. לעולם אי-אפשר לדעת שזו הפעם האחרונה שאת רואה מישהו.

הפוסט הראשון שאמר לנו "וואו" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

הקשישות לטיס

$
0
0

היצירה "Go" של הכוריאוגרפית גלית ליס נפתחת בסצנה קצרה המספרת בדקות אחדות חיים שלמים של דור נשכח: נשות ראשית המדינה, וליתר דיוק, מי שהיו ילדות בתקופת קום המדינה. ייתכן שכמה מהן לא נולדו כאן או לא גדלו כאן בכלל, אבל עתה הן חוברות לקבוצה הישראלית החבויה הזו, שליס מסמנת כ"מהגרות חוקיות" ומחזירה אותן לקדמת הבמה, תרתי משמע.

היצירה נפתחת לצלילי מארש צה"לי. כ-20 נשים יושבות על הארץ בתנוחות מתחלפות ומנענעות את האגן בתנועות עדינות קצובות. הן בנות 70–80, ומבצעות את התנועה המינית בדייקנות מדודה. אלה הן אמהות החיילים "שלנו", ילדות מלחמת העולם, יפות וזקופות, ופניהן חרושות הקמטים נושאות את ההיסטוריות הפרטיות והלאומיות של כולנו. דימוי הפתיחה המרשים מהדהד בעבודה לכל אורכה, והוא בעיני המפתח לצפייה בה.

ליס עובדת עם נשים בנות 50–80 במסגרת הסדנה "גילה", ואם להתרשם מאיכות המופע ב"Go", זו אינה סדנה טיפולית מהסוג הנפוץ במתנ"סים שכונתיים, אלא סדנה אקסקלוסיבית שבה נעשית עבודה רצינית עם הגוף. לכן כנראה מצאו בה עניין נשים שהן שחקניות או רקדניות מקצועיות לשעבר, לצד נשים קרייריסטיות מתחומים אחרים.

הבחירה של ליס לפתוח את היצירה בדימוי פרובוקטיבי של נשים פשוקות רגליים, המנענעות את האגן קדימה ואחורה, כשהאשה בשורה הראשונה לבושה בחצאית שחושפת רגליים ותחתונים, כמעט מייתרת את הדיון בסטריאוטיפים של דימויי גוף בקרב נשים מבוגרות משום שהיא חוצה מעבר להם. התנועה של הנשים עדינה ואלגנטית ביחס למארש הצה"לי הצווחני ולרמיזת העירום והמיניות, ומכבדת את היכולת הפיזית שלהן בכך שהיא יוצרת תנועתיות המחמיאה לגופן. ברור כי היצירה מבקשת להציג את הנשים הללו כדמויות מלאות חיים ותשוקה, עשירות בחוויות החיים, וליס אינה נופלת ולו פעם אחת למלכודת הדימויים העלולים להגחיך את הסיטואציה. המחול שיצרה מדגיש את העדינות, השבריריות והכוח שניתן למצוא בגוף בכל גיל, אם יודעים להפעיל אותו נכון.

מתוך העבודה "GO", כוריאוגרפית: גלית ליס, צילום: אורנה קלגרד

בסצנה השנייה הנשים לובשות סרבלי טיסה והופכות מאמהות של חיילים ללוחמות בעצמן. אני רואה בדימוי הזה פעולה של חילוץ וגילוי כוחות פנימיים או חבויים מן העין, אלא שכדי להוציא את הכוח הנשי ממחבואו ולהציגו יש צורך בשימוש בדימויים גבריים; הרבה מן הכוח שיש בדימוי "נשים זקנות טייסות" טמון בעובדה שהחברה הישראלית מיליטריסטית ומצ'ואיסטית, ולהיות טייס, גם לשעבר, נחשב סמל סטטוס שמשמעותו היות חלק מהאליטה. הבחירה של ליס למקם את הנשים בעמדה הזו היא לא פחות מאקט חתרני.

בהמשך היצירה הנשים פושטות את הסרבלים. העבודה נחתמת בגרסת פסנתר למארש הצה"לי, שהופכת את צלילי המלחמה להזמנה למחול. אם כן, הנשים של ליס אינן רק משתלטות על האחיזה של הגברים בחרב, אלא גם ממוססות את המלחמה. כאן המסר ברור ואוטופי.

מתוך העבודה "GO", כוריאוגרפית: גלית ליס, צילום: אורנה קלגרד

במהלך המופע כמה מן הנשים מספרות אנקדוטות קצרצרות מההיסטוריה הפרטית שלהן. בחוכמה עשתה ליס כשבחרה לא להניח לכל הנשים לדבר, וכך גם חמקה שוב מאווירת חוג המתנ"ס. רובן סיפרו אנקדוטות הקשורות לריקוד. "כשהייתי ילדה רקדתי לצלילי מוזיקה קלאסית בסלון הבית, אבל רק בשנים האחרונות העזתי לרקוד על במה", סיפרה אחת מהן (פרפרזה שלי). ליס חוגגת עימה את התעוזה שמאפיינת את מי שכבר "ראתה הכל ועברה הכל", וכעת "לא אכפת לה מה יגידו".

המלחמה מוזכרת רק פעם אחת: אחת הנשים מספרת שהתייתמה בגיל חמש, וכל שנותר לה מאביה הוא ריקוד שלימד אותה. די באזכור העדין הזה, במדינה מוכת הטראומות שאנחנו חיים בה, כדי להדהד את מלחמת העולם השנייה, על כל מנעד הרגשות והאידיאולוגיות שהיא נושאת עברונו.

מתוך "GO", כוריאוגרפית: גלית ליס, צילום: אלי פסי

המחול מחבר בין הסיפורים הפרטיים לדימויי מלחמה (כזכור, במשך רוב העבודה הנשים לבושות בסרבלי טיסה), שמקשרים את הצופה מחדש להיסטוריה היהודית-ישראלית. לולא היה שימוש מובהק כל-כך במארש הצה"לי, זו היתה יכולה להיות כל מלחמה או "אם כל המלחמות". ליס משתמשת בקונטקט, פרקטיקת מחול המתאימה לבני "גיל הזהב", כדי להציב את הנשים במצבים של תלות/היאחזות/היתלות שנראים לעתים כתמונות סטילס מתוך המלחמה, של חיילים שקפאו ברגע של מאבק, הצלה או הסתערות. כך ליס ממקמת את הנשים כמרכזיות בסיפור ההיסטורי, תוך שהיא מרפררת לאמנות המתעדת מלחמה, בציור או בצילום למשל, ובעיקר לתצלומי עיתונות, אלה ש"תופסים את הרגע" והופכים לסמל. כך היא גם ממקמת את הנשים ב"עכשווי" וב"פופולרי".

האם יש הכרח בדימויים הגבריים כדי למקם את הנשים הללו מחדש? אני מנסה לדמיין את המופע ללא סרבלי הטיסה, ונדמה לי שהנשים היו נותרות קשישות מחוללות שמספרות סיפורים. באחד מהרגעים היפים של היצירה, אחת הנשים עומדת לבדה במרכז הבמה (זו האשה שלובשת חצאית בסיקוונס הפתיחה) וקוראת "Go" בקריאה המתגברת עד לזעקה ארוכה. ברגע הזה נדמה שהיא משתחררת מעולו של הדיון ומבקשת להיות פשוט אשה נוכחת במרכז. בעיני, זהו אחד הדברים המרכזיים שהיצירה הזו מאפשרת.

 

"Go", כוריאוגרפיה: גלית ליס
5.7.18, במסגרת פסטיבל "נפגשות" במרכז כלים לכוראוגרפיה, בת-ים
28.8.18, במרכז סוזן דלל, במסגרת "תל-אביב דאנס"

הפוסט הקשישות לטיס הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא בנושא קניבליזם

$
0
0
קניבליזם הינה תופעה יחודית בטבע שבה מין טורף את מינו!
התופעה הזאת קיימת אצל בע"ח שונים כולל האדם.
האמנים מתבקשים להתייחס להיבט המטפורי של המושג עם דגש לתופעה הזאת בחברה הישראלית שטורפת את עצמה שוב ושוב.
מה הרציונל מאחורי הקניבליזם המנטלי והפסכולוגי?
אולי קניבליזם זאת קארמה שחוזרת על עצמה שוב ושוב על מנת ללמד אותנו על איזו שהוא דבר נסתר בחיינו כפי שקרונוס אכל את בניו זה אחר זה כשנולדו.
ניתן להתייחס גם בנימה אישית ורגשית של אכילה עצמית בתקופה הפוסט מודרנית שמבודדת את האדם ובכך מכריחה אותו לאכול את עצמו מבפנים.
יש לשלוח את הצעות לתערוכה עד 16.06.18
בכל מדיום וטכניקה:ציור,צילום,פיסול,וידאו ארט,מיצב.
יש לשלוח את ההצעה בפורמט PDF עד MGB 1
עם הסבר קצר על העבודה
 התערוכה תפתח 21.06.18,בגלריה מרכזית
ביום חמישי בשעה 20:00

הפוסט קול קורא בנושא קניבליזם הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


רב ערב 29.05.18

$
0
0

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות מציג מקבץ של תערוכות חדשות

פתיחה: חמישי, 7.6.28, בשעה 20:00
נעילה: 29.9.18

טטיאנה טרובה, "האטלס הגדול של הדיסאוריינטציה". אוצרת: הדס מאור. תערוכת יחיד מקיפה של האמנית הצרפתייה ממוצא איטלקי טטיאנה טרובה, הכוללת אובייקטים פיסוליים והצבה גדולה שנוצרה במיוחד עבור חלל המוזיאון.

יערה צח, "ספק בלתי סביר". אוצרת: הדס מאור.
מקבץ עבודות וידיאו בספוט: דור גז, טליה הופמן, ראפת חטאב, דנה לוי. אוצרת: הדס מאור.

מיכל סממה, "פרופיל". אוצרת: אור תשובה.

פרפורמנס בכורה בערב הפתיחה: 20:00; פרפורמנס נוסף בשבת, 9.7.18, בשעה 12.30; פרפורמנס מיוחד בערב הפתיחה: "System V", פיי שפירו במיצג אלקטרו-אקוסטי.



אבנר כץ, "אוי, דרכתי על קוץ"

הגלריה בקיבוץ בארי

אוצרת: ד"ר זיוה ילין
פתיחה: שישי, 1.6.18, בשעה 19:00
20:00, דניאל וייס במופע אקוסטי אינטימי
מפגש עם האמן: רביעי, 6.6.18, מועדון החבר של קיבוץ בארי, בשעה 17:00

אבנר כץ נולד בקיבוץ רמת-רחל וחי שם עד גיל 21, דבר הניכר בעבודותיו. כץ רושם ומצייר דמויות וסצנות מהווי החיים הקיבוצי והישראלי. עבודותיו גדושות בהמוני דמויות אדם אחידות למראה, צועדות בסך, רצות, מתעמלות, רוקדות במעגל, מניפות דגלים, מקימות בתים אחידים, טובלות בבריכה, מסתכלות לכיוון אחד. כץ משתמש בהומור ובאירוניה המסוות את העצב והייאוש, הגעגוע התמידי למציאות חיים שנעלמה.
בתערוכה מציג כץ עבודות חדשות על נייר לצד עבודות על מצע עץ. בעבודות העץ הוא חותך וחורץ בעזרת מפסלות. בסדרת ציורי הנייר החדשים הרקע השחור מתחלף ללבן סמיך וכבד, מעונן ומלוכלך. שעות פתיחה: חמישי, 16:00–20:00, שישי, 09:00–13:00, שבת, 11:30–14:30, או בתיאום מראש עם זיוה ילין, 054-7919049, וסופי ברזון-מקאי, 054-7918464.



"מעבר לחומר", סדרת ההרצאות בבית בנימיני

מפגש שביעי: "מלון, אמנות, כלים ומה שביניהם"

שישי, 1.6.18, בשעה 10:30

10:30, "האם לפירמידה יש עדיין קודקוד?". ההרצאה תבחן היבטים ואתגרים מבעד לעיסוקו של שרון תובל כאוצר ומנהל אוסף אמנות של רשת ישרוטל, על נזילות ההגדרות והטקסונומיה הקלאסית בעולם האמנות. עיצוב, אמנות, פיסול ומיצב יוצגו וייבחנו מבעד לתערוכות ושיתופי פעולה שהתקיימו בפועל. שרון תובל הוא אוצר עצמאי.

11:30, "3,000 כלים ב-60 יום". באביב 2017 קיבלה על עצמה איילת סמבירא לייצר סדרת כלים למלון אוריינט, מלון חדש של רשת ישרוטל שנפתח בירושלים. בהרצאה תספר סמבירא על תהליך העיצוב והייצור של הסדרה ועל האתגרים שהתמודדה עימם תוך כדי העבודה בסטודיו. איילת סמבירא היא קדרית, בוגרת המחלקה לקרמיקה וקדרות המכון לאמנויות מכללת תל-חי.

דמי כניסה: 50 שקל

הרשמה מראש: 03-5182257 או benyaminiccc@gmail.com

בית בנימיני, המרכז לקרמיקה עכשווית, רח' העמל 17, תל-אביב. www.benyaminiceramics.org

שירי בן-סיני. צילום: עודד אנטמן



"צמה", חן כהן

גלריה קו 16,  תל-אביב

אוצרת: קרני ברזילי
פתיחה: חמישי, 31.5.18, בשעה 20:00
נעילה: חמישי, 19.7.18        

תערוכת היחיד של חן כהן, "צמה", מורכבת מעבודות צילום שנעשו במיוחד עבור התערוכה וממשיכות את עיסוקה בגוף כשדה הפעולה להתנסות פיזית. העבודות מתעדות פעולות פרפורמטיביות שונות (זריקת כדור, סירוק שיער וקליעתו לצמה, מדידה, סימון וצריבה) המתבצעות על-ידי האמנית, או על האמנית בידי אדם אחר, ומותירות חותם. עולם הדימויים והפעולות של כהן שואבים השראה מעולמות ידע שונים, ממיסטיקה, ועד לרפואה וארכיאולוגיה, שבמרכזם נמצא חקר הגוף, ממדיו ופעולותיו.
קו 16, גלריה קהילתית לאמנות עכשווית, שדרות ששת-הימים 6, תל-אביב.

חן כהן, "ללא כותרת", 2018

הפוסט רב ערב 29.05.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ההחלטה השבורה של אילן איטח

$
0
0

אקסודוס

הביטוי "אקסודוס" בלטינית שאול מיוונית. אקס משמעו חוץ ו(או)דוס משמעו דרך; ביטוי לשוני ניטרלי, חגיגי משהו, שמובנו "יציאה לדרך", אבל בהתחשב בפריטת הנושא לאירועים היסטוריים ונפשיים המטופלים בסדרת הציורים של אילן איטח, המוצגת בימים אלה בספרד, אנו שומעים גם את נרדפיו הכאובים והלא-ניטרליים של המושג: גירוש, הגירה, גלות, מסע, אודיסיאה, נדודים, נסיגה, מקלט, חזרה/שיבה נצחית ועוד, וגם, כינוי אוניברסלי מקובל ל"יציאת מצרים" ולספר "שמות" במקרא, המספר ביציאת מצרים. ומדרשו: כל "יציאה לדרך" נרדפת בסופו של דבר על-ידי נרדפי המושג. ולכן, בין האקס-חוץ לבין ה(א)ודוס-דרך של מרכיבי המושג, יש להדהד בציור את כל הפערים שבין עובדת היציאה לדרך לבין סיבותיה ומניעיה הקיומיים, האידיאולוגיים והמוסריים; בין מקום העדנה או העבְרה הממשי שממנו יוצאים לבין ה"מקום" המובטח או המאוים שאליו נעים ושואפים להגיע; בין המצוי של היוצא לדרך לבין הרצוי המדומיין של המהגר, ובין אלה לגורל שהדרך עצמה מקריאה בדרכו, לטוב ולרע, יהיו אשר יהיו סיבות היציאה לדרך.

איטח מניח את המונח היווני המצומצם והמזוקק בניטרליות שלו כתביעה למשמוע קיומי של עובדת ה"אקסוד" הגורלית והמחזורית כשלעצמה, כפי שהיא מתגלה בגורל האנושי, כשם שכל כולו של המיתוס של סיזיפוס בעיני אלבר קאמי מסתכם בצורך למצוא משמעות בגלגול סלע אל ראש ההר ודרדורו חזרה, וחוזר חלילה.

12 ציורים במספר, כמספר 12 מולדי הירח בשנה, 12 המזלות בגלגל או כנגד 12 שמות השבטים – כך או כך מדובר באחד המספרים הטיפולוגיים והפולחניים המובהקים ביותר ביהדות וברבות מתרבויות העולם. 12, אולי כדי להדגיש את הגורליות המחזורית ללא מוצא של קללת האקסוד השתולה עמוק בכל ממדי הקיום של האדם – המיתולוגי, ההיסטורי, הכללי, הפרטי, הפילוסופי, המיסטי, הפסיכולוגי, הביולוגי, המנטלי, החברתי, הדיסטופי והאוטופי. ציורי איטח נעצרים בכל אחת מתחנות האקסוד הללו ויוצרים אלה עם אלה דיאלוג המהדהד את הגניאלוגיה של את כל אחד ואחד מממדי האקסוד הללו.

האקסוד כאחת משאלות ההתחלה הגדולות

מחרוזת ציורי האקסוד של איטח עזים ומישירים מבט, שואלים אבל לא מתחכמים ולא דיאלקטיים, שופעים בחום אנושי מלא בדאגה. ההומניזם הציורי שלו ישיר, גלוי, ללא רבב, ללא כל אירוניה או ציניות מהופכת. כמו ב"מלאכים בשמי ברלין" של וים ונדרס, כמעט בכל אחד מהציורים הצייר והמלאך הטוב הנאבק במלאך הרע הם אחד, סמוכים מאוד למהגרים הגולים, מטים להם אוזן ותומכים בהם. הצייר הוא מלאך והמלאך הוא צייר, מימינו מיכאל ומשמאלו גבריאל.

אפילו הזוג בציור "פליטים במנוסה" (ציור מס' 1), זוג שאנן היושב לשתות קפה ממש על דרכם של הפליטים היגעים, אינו מסתמן כהתרסה ותוכחה בהכרח (וודאי שגם זה שם) יותר משהוא מעלה תהייה על הגורל האנושי עצמו: אפשר שזוג זה אינו אלא אותם מהגרים עצמם הנעים עתה על פני דרך הנדודים הרצופה הזיות וזכרונות מעבר קרוב. סערת הטורנדו המתרגשת מאחור מאיימת על שני העולמות כאחד, והניגודים לכאורה בין מקום וזמן ובין הצבעוניות החוגגת של הזוג לבין כל הרקע האפרורי האבל הם ניגודיה של אותה מציאות עצמה. האין מוראותיה של כל גלות מתעצמים על רקע מראות השקט והבטחה שקדמו לסערה?

אכן כן, בציור "משפחה ואלוהים" (ציור מס' 2) אנו מהססים למראה משפחה הנחה לה בצד הדרך. זו נדמית מנוחה רגילה של משפחה בשעת טיול שבת בנחל, אם כי דמות האם הנושאת את תינוקה מעוררת את חשדנו. בהביטנו בדמות האלוהים המשקיפה בבעתה במשפחה מן העבר השני, אנו מוצפים דאגה: הנחל התמים נראה עתה כמעבר "יבוק" צר שהולך וסוגר על המשפחה, וחרדת האלוהים אינה אלא שיקוף של המאוים הבנאלי האורב בכל עת לקיום האנושי. הרגש הקיומי הזה משליך מיד אל שאלת ההתחלה או המקור (אלה אינם חופפים בהכרח), שכן בניגוד לסיזיפוס, המייצג מיתוס וגורל, "אקסודוס" במקור אינו אלא מושג ניטרלי שהפך למיתוס כלל-אנושי של התחלת נסיון המגורים וההיאחזות של האדם במקום כלשהו בעולם וההכרח הנצחי המחזורי לקום ולהגר ממנו אל מקום אחר, טוב יותר, יש לקוות.

"משפחה ואלוהים", אילן איטח

איטח אינו מציב שום סדר היררכי בשאלת המקור וההתחלה של "אקסודוס", ולא בכדי. במחרוזת הציורים אנו מבחינים בארבע אפשרויות מקור או התחלה שונות לפחות: המיתולוגית-אוניברסלית, "אדם וחווה, אקסוד ראשון"; המנמו-היסטורית עברית-יהודית, "מבצע משה. יהודים מאתיופיה חוצים את סודאן"; האישית-גניאלוגית, "הצייר יוצא מהסטודיו לקול שורשיו שיוצא מבחאר, ספרד, למרוקו"; והרביעית, הקיומית, "משפחה ואלוהים", המתכתבת מבחינה תמטית עם כל האחרות ותוהה עליהן.

למשל, "יציאת מצרים" מיוצגת בציור "מבצע משה" (ציור מס' 3) ברגע של הרכבת זיכרון קונקרטי מאוחר של קהילת האתיופים העבריים על זיכרון תרבותי כלל-יהודי, בעוד ש"משפחה ואלוהים" מתכתבת מבחינה תמטית עם מיתוס הגירוש הפרימורדיאלי האוניברסלי של אדם וחווה מחד, ומבחינה ציורית עם "יציאת מצרים" המנמו-היסטורית, מאידך. והשאלה העולה מהציורים ממילא היא האם חוויות ההווה מעצבות את הבנותינו את העבר, או שלזיכרון התרבותי שלנו יש השפעה על חיינו בהווה, והבנותינו את העבר מעצבות את גורלנו בהווה.

"מבצע משה", אילן איטח

אקסודוס וצדק

כאמור, תחת הנושא אקסודוס – יציאה לדרך – המיתולוגיה וההיסטוריה (האומנם ניתן להפריד בין השתיים?) האוניברסליות והיהודיות בציוריו של איטח מתגלות כסאגה בלתי פוסקת של גירושים, יציאות לדרך, הגירות וגלויות כפויות או מרצון, נדודים, מסעות וחניות ביניים רוויות לבטים, חרדות ותקוות, בדרך אל הארץ המובטחת. נדמה כי מעולם לא היו מיתולוגיה והיסטוריה דבוקות זו לזו ומגשימות זו את זו כבתופעת האקסודוס האוניברסלי בכלל והיהודי בפרט. דרך מבטו החרד של האל, מבט ראי אנושי, על "המשפחה הקדושה", איטח תוהה על הדינמיקה בין השתיים: האם הפטליזם של החזרה ההיסטורית מייצר מיתולוגיה/נבואה שמגשימה את עצמה, או שמא המיתולוגיה היא מין הכרח מסתורי שמתיך את ההיסטוריה ומזכך אותה לקראת תקווה וקיום מוסרי נעלים יותר?

מתוך כך עולה המחשבה שסדרת הציורים של איטח הולכת ונטענת במשהו שחורג בהרבה מרפרזנטציה מחזורית של גורל אנושי הכלוא בין מיתוס לחזרה נצחית. שהרי אין מדובר בהתבוננות באיזשהו טבע אנושי מוזר ופטליסטי, חריג, באקסודוס על נרדפותיו הרבים, הקיומיים והפוליטיים. למעשה, באווירת הלילה הארוך השורה על הציורים הללו, מעבר לתביעה הדחופה לקיום, בעצם היציאה הנחרצת לדרך משתחררת התביעה האנושית הנשזרת בכל הגלויות כולן: התביעה לצדק. הציור של איטח יוצר קשר פנימי עמוק בין היוצא לדרך על פני גבולות, מעברים פרוצדורליים וחוקיים, מרחבים ואזורי שפיטה שונים, שטחי הפקר ושממות אדם ואלוהים, לבין התביעה הבלתי אפשרית לכאורה לצדק.

על-פי אלבר קאמי, שכמו מחווה בידו על כפילות של "גירוש" קיומי בתוך היסטורי, בציור "לידה על סיפון האקסודוס" (ציור מס' 4) האפשרות לצדק טמונה דווקא בחילוץ המשמעות האנושית הקיומית מתוך הכלא של החשיבה המיתולוגית והתיאולוגית, הגורלית. מחוות הבכי והצעקה של האשה מן העבר האחר של הציור היא תביעה לצדק שאינו מתנסח בשום חוק; הבכי והצעקה הם-הם תביעה לצדק שמעבר לחוק, כל כולם שרויים בלילה של הציור. כך הוא בציור קורע הלב "תקווה של לב האנושות", וכך הוא בציור "מבצע משה", בשניהם נעשית פנייה אנושית אל סמל עץ החיים, אבל גם יודע טוב ורע, משאלת אנוש מקדמת דנא.

"לידה על סיפון האקסודוס", אילן איטח

גלות והגירה של הציור

"אקסודוס" כתמה אוניברסלית בציור לא היתה נפוצה מאוד בעבר, אך אין ספק שב-100 השנים האחרונות היא היתה לאחת מהתמות הגדולות והנפוצות ביותר של האמנות בכלל ושל הציור בפרט, לצד "נוף", "טבע דומם", "עירום" או "מופשט" המסורתיים, שבראייה פוסט-מודרניסטית אינם אלא מושגים ודימויים נרדפים לאותו עולם שהיה כבר וממילא שרוי ב"הגירה" תמידית, אבד, חומק ונמצא בתהליך של התפוררות. כך או כך, יציאה לדרך, גירוש מ, בריחה מפני, הגירה אל, נסיגה מפני, תנועה אלי, גלות, הגירה והזרה הפכו למציאות הקיומית, החברתית והתרבותית הבולטת ביותר של החברה המודרנית, והיא רק הולכת ומתעצמת בהקשרים חיוביים ושליליים של הכפר הגלובלי העכשווי.

לכן, מתחת לכל שאלות ההתחלה שהעלינו לעיל בציור של איטח, אפשר לקרוא את תנועת האקסודוס בעת הזאת גם כמצב אנושי בסיסי של הצייר עצמו ושל הציור ממילא. הרי יותר מכל המקצועות הרומנטיים, הציור שימר לעצמו את הדימוי (ואת האינסטינקט הממשי) של ההתענגות האינפנטילית או של הזיכרון של עדן ושל מעדנות. מלכתחילה הציור קשור לכאורה בחיים הטובים, בהלל ושבח, בליטורגיה מלאכית. הציור הוא פנטזיה של שיבה ולא של יציאה, ואולם ב"דרך" – ולעולם לא נבין כיצד נמצאנו פתאום כבר על הדרך – העניינים משתבשים, הדרך מתגלה כמבוך, כשיבה שמתהפכת שוב ושוב ביציאה מחדש אל הדרך.

הנה, בציור "הפרידה של זוג אוהבים" (ציור מס' 5) הצייר שלבו עליו טוב מתייצב עם כנו בקצה חורשה על גדות נחל מפכה ומעליו גשרון נאה. לבושו ההדור והחגיגי כאילו מעיד על זמן ופעילות בשומים שבין הגראס מטינה לבין אפריטיף של בין הערביים. שכן פעולת הציור, הזמן שלו, אינו "ציור" הנוף אלא התאחדות עימו, לכן הצייר וכנו אינם אלא מעין סועד ושולחנו הערוך, ניזון מהנוף בתוך הנוף. מלכתחילה אין כוונתו של הצייר אלא לצייר "נוף", והנוף, כל נוף, ובפרט זה שלפנינו, אינו אלא פינה בעדן, וייתכן שאפילו הדמויות הפוסעות/נחות שמתגנבות על הגשר אינן אלא הכפלה רבת חסד של רוחו הטובה של הצייר. אז כיצד צצים להם בזה הפרידה ושברון האהבה המהפכים את קערת הציור על פיה?

5. "הפרידה של זוג אוהבים", אילן איטח

שאלה טובה, ובה טמון לדעתי סוד הציור של איטח בכללו. הבו-זמניות של חללים וזמנים וממדים של קיום/הוויה/מהות בציור של איטח הם סוג של אקסודוס כפול ומוכפל, וכאילו חסר מוצא וחסר מנוחה. היציאה מהחיים שהשתבשו ונמצאים בתאוצה של שיבוש אל עבר אי המבטחים של כן הציור תחילה ושל הציור לאחר מכן, שבו לכאורה ייעשה עכשיו סדר במעשה בראשית, מתבררת עד מהרה כמלכודת דבש הזויה בדרך אל מערבולת של תנועות הגירה וגירוש שחודרים כמעט אל תוך כל נוף באשר הוא. איטח עוזב את מקומות אי-הנחת הבטוחים של הציור – נוף, עירום, טבע דומם – ויוצא אל מקומות חוסר המנוחה הממשי של הקיום האנושי. בציור הזה אין "מקום", אלא מקומות שנודדים ומתכתבים אלה עם אלה דרך הנדודים; אין "זמן" אחד רציף ועקבי, אלא תמיד זמנים רבים ומסוכסכים; אין "חלל" אחד, אלא חללים רבים (תרתי משמע) המהגרים, לפחות בזכרון המהגר, אלה אל תוך אלה; אין "טכניקות", אלא סגנונות שמתעמתים זה עם זה, מחללים ומקדשים אלה את אלה חליפות ומייצרים מורכבות של משמעויות.

כך עד מהרה מתברר כי סדרת הציורים של איטח היא עצמה אקסודוס בין אקסודוסים, תנועת רצוא ושוב מבוהלת ובלתי פוסקת בין המחוזות ההיסטוריים הממשיים לרגעים המנטליים של ההגירה והגירוש. יתרה מזאת, מעשה הציור עצמו מתברר כיציאה לדרך ממשהו שרק הציור המתהווה לנגד עינינו יגלה לנו בדיעבד את אופיו ואת יעדו. בכך, באופן די מפתיע, כל אחד מהציורים הללו מחזיק בתוכו הווה שכמו הולך ונמשך ומתקיים בזמן אמת, וממנו ניתן לנוע כבמין הנפשה של ה"משך" בכללו אל העבר הנחזה ואל העתיד המנובא.

פרדוקס האקסודוס

על אף שה"אקסוד" או ה"הגירלות" (הגירה וגלות) הם תנועה מוודאות לאי-וודאות, לפעמים נוראה, היא תמיד מניחה ביסודה, כתקווה, גם תנועה לקראת ארץ מובטחת או אוטופיה. עקרון התנועה מהגירה לאוטופיה ומאוטופיה למולטי-אקסודוס מובע באופן מושלם במיתוס בבל, שבו עם הנוודים שואף ליצור מציאות שבה יש רק שפה אחת, דברים אחדים, עיר אחת ומגדל אחד ויחיד שראשו בשמיים. האם האלוהים הוא זה שבילבל את תוכניתם והפיצם לכל עבר, או שמא הבלבול הוא עקרון פנימי ומהרס של כל אוטופיה? שכן המהגר או הגולה, המגיר ומגלה עצמו לארץ לא נודעת, יוצר תנועה של דחיקה היוצרת בתורה תנועת הגירה פוליטית ותרבותית, ולעתים אף ממשית, בתוך ארץ היעד עצמה. המהגר והגולה אינם "כמים בתוך מים", ועל אף שבתנועת ההגירה משהו מתוכם נסחף ונמהל בדרך, עדיין נותרת תמיד שארית המתמידה את תנועת ההגירה. לכן עידן ההגירות העצומות של תחילת המודרניזם היה גם לעידן האוטופיות הגדולות, הממשיות (קומוניזם, פשיזם, קפיטליזם) והמדומיינות בספרות ובאמנות. הארץ המובטחת או האוטופיה הן בעצם מושגים ששואפים לטהר את המציאות מאפשרות נוספת של אקסוד או "הגירלות".

אך למרבה ההפתעה, איננו מכירים תיאור של אוטופיה או ארץ מובטחת שאינו מעלה על הדעת האנושית קלאוסטרופוביה מיידית, חרדה עמוקה שגיבוריה העיקריים והמודעים אחוזים כל כולם באובססיית המנוסה וההגירה. באינטואיציה שלנו אנו מבינים שיהיה אשר יהיה טיבה של הארץ המובטחת, המרחק בינה לבין גיהנום עלי אדמות כמעט שאינו קיים. עמוק-עמוק בתודעתנו אנו סבורים שעולם ללא אקסוד או הגירלות הוא הגיהנום בכבודו ובעצמו. הנה הפרדוקס.

כבשאלות ההתחלה, כך בשאלת האוטופיה – אילן איטח אינו מכריע, ורק מציב את השאלה הגדולה. בין "האי של האינדיבידואל" לבין "התקווה של לב האנושות" מוצבת השאלה הנצחית והבלתי פתורה של היחס הנכון בין הפרט לכלל, בין האינדיבידואלי לבין הסוציאלי, השאלה הבלתי פתורה המונחת בלבה של כל אסכטולוגיה או אוטופיה. ובכל זאת, בגלל ריבוי היסודות והסמלים ההומניסטיים בציוריו של איטח, דמויותיהם הבוטחות של אנדרה מאלרו ואלבר קאמי, "ההחלטה השבורה" של הצייר המניחה תמיד שבר בציור, עץ משאלות החיים יודע טוב ורע, המלאכים הנאבקים תדיר בין דין לחסד ולצדק ודמות האלוהים כדמות ראי של האחר האנושי – כל אלה מאפשרים לנו להסיק שאיטח בוחר לעגון ביסוד הערמומי והאנושי ביותר של האדם: השאלה.

"אקסודוס" מוצגת בחלל התערוכות של בנק Unicaja, בעיר חרז דה לה פרונטרה באנדלוסיה, בשיתוף משרד החוץ הישראלי במדריד. זו תערוכת היחיד החמישית של איטח בספרד. בישראל הציג, בין השאר, בגלריה טובה אוסמן ובמכון סרוונטס בתל-אביב, במכון הצרפתי ובכנסייה הסקוטית בירושלים.
נעילה: אוקטובר 2018

הפוסט ההחלטה השבורה של אילן איטח הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

שני קולות קוראים מטעם איגוד האמנים

$
0
0

 

אנחנו שמחים להכריז על שני קולות קוראים חדשים של האיגוד!

קול קורא להפקת אירועים מקצועיים לציבור האמנים

איגוד האמנים מציע מענק תמיכה לאמנים עבור הפקה ויזמות אירועים מקצועיים בתחום האמנות הפלסטית בישראל. מה זה אומר בפועל? שאם יש לכם רעיון ליום עיון/הרצאה/קורס/סדנה/הכשרה מקצועית המיועדת לאמנים או מקדמת את מעמד וזכויות האמן בישראל, או סדנה להכשרה מקצועית בתחומי ניהול קריירה (נאמר, קורס עמידה מול קהל) או פרקטיקות עבודה טכניות (נגיד, סדרת חרישה במתכות) – אנחנו נשמח לשתף פעולה ולתמוך באירוע.

 

יש לכם אירוע מתאים? כתבו לנו אל – igud.a.p@gmail.com

ופרטו את תיאור היוזמה, שמות המרצה/ים, תקציב, מקום האירוע וקהל היעד.

על ההצעות לפעילויות להיות מיועדות לציבור האמנים ולחברי האיגוד, ללא מטרות רווח



קול קורא למפגשים עם תלמידים ובני נוער

הקול הקורא השני מיועד להכשרת הדור הבא של אוהבי האמנות בישראל. אנחנו רוצים לעזור לכל מי שפועל כדי להכשיר ילדים ונוער להתבונן באמנות. זו הרי מצווה שאין כדוגמתה! לכן, אנחנו יוצאים במבצע חסר תקדים: אם אתם חברי איגוד, ועשיתם אירוע אמנות בהשתתפות ילדים (למשל – כיתת ילדים או חוג ביקרו בתערוכה שלכם, או בסטודיו) – כתבו לנו אל igud.a.p@gmail.com עם הפרטים, שלחו תמונה מהמפגש ותקבלו מענק כספי צנוע!

הפוסט שני קולות קוראים מטעם איגוד האמנים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

"לא מספיק שהבריטים עזרו ליצור את הכאוס הזה, עכשיו הם חזרו לספר את סיפורו"

$
0
0

שתי נשים יושבות על ספת עור אדומה. הן שקועות במסכים שבידיהן. שפת גופן זהה. רגל ימין מונחת על רגל שמאל. ראשן מופנה מטה ואצבעותיהן גולשות על הצג. הן יושבות בלובי של בית-מלון. סביר להניח שהן תיירות, סביר להניח אירופיות. לימינן עציץ, לשמאלן עציץ ומעליהן נברשת. על השולחן הקטן שלפניהן מונחות שתי כוסות תה וקומקום חרסינה מעוטר בפרחים. זאת תמונה של צופות היושבות מול מסך, וילונות התיאטרון האדומים פרושים לצדדים, ועל תצוגת המציאות הזו ניצבת גדר ההפרדה שבין ישראל לפלסטין. התבוננו בתמונה הזאת.

The walled off hotel (משחק מלים המחבר בין גדר ההפרדה לבין רשת מלונות וולדורף), או בכינויו הנפוץ "המלון של בנקסי", נחנך בבית-לחם בראשית 2017 והפך במהירות לאטרקציה תיירותית מרכזית בעיר, המגלגלת תעשייה מתבקשת של מזכרות כנסיית המולד וגדר ההפרדה. בנקסי, אמן הגרפיטי המסתורי מאנגליה, מצייר בפלסטין כבר למעלה מעשור ציורי רחוב ביקורתיים וסאטיריים על חומת ההפרדה ועל הכיבוש הישראלי. אחרי למעלה משנה של פעילות וכמה תערוכות קבוצתיות, מעניין לבחון את נוכחות הגלריה בשדה האמנות הפלסטיני.

כדי להגיע למלון צריך ללכת על דרך ראשית. בין אם מגיעים מהמחסום של קבר רחל ובין אם ממרכז בית-לחם – בשני המקרים ההליכה מסתיימת באופן בוטה בחומת ההפרדה, בצורה שסותרת את כיוון העיר ואת המבנה שלה. אם חושבים על המלון כעבודת מיצב במרחב הציבורי, אז הדרך למלון גורמת לצופה להתנגש בחומה ולחוות, פיזית ממש, את הפצע העירוני ואת העיוות המרחבי שהוא יוצר. המלון כולו, הלובי והחדרים, הם חלל תצוגה לעבודותיו של בנקסי.

צילום: איריס פשדצקי

במקום פועלות גם שתי גלריות. בראשונה תצוגת קבע המגוללת את ההיסטוריה של ישראל ופלסטין, ולצדה תצוגה של אמנות עכשווית.

תחילת הסכסוך מתוארכת לשנת 1917, הצהרת בלפור. התצוגה נפתחת בדמותו של בלפור ברגע החתימה הקריטי על המסמך. העט זז במעגלים וחותם שוב ושוב על מה שיניע את כל האלימות שמתוארת בהמשך.

התצוגה עצמה, בשלוש שפות, מיועדת בעיקר לתייר המערבי ומנסה לעשות סדר. מה זה התנחלויות, מה קורה בעזה, מיפוי אירועי האלימות והמלחמות וגם מחאה ואקטיביזם.

בלב התערוכה מוקרן סרטם התיעודי של הבמאים עימאד בורנאט וגיא דוידי, "חמש מצלמות שבורות", המתאר את מחאת תושבי בילעין על גדר ההפרדה. ביציאה מההקרנה עומד שלט המודה לצופים ומוסיף: "לא מספיק שהבריטים עזרו ליצור את הכאוס הזה, עכשיו הם חזרו לספר את סיפורו".

בקומה השנייה מוצגות תערוכות מתחלפות של אמנות עכשווית פלסטינית. כיום מוצגות שתי תערוכות: התערוכה הקבוצתית "בית… בית…" ותערוכת היחיד ״זרות״ של האמנית, השחקנית והאמנית הפלסטינית ילידת עכו ראידה אדון.

מתוך עבודתה "זרות" של ראידה אדון, צילום: איריס פשדצקי

בפתיחת התערוכה אמר האוצר חוסני שחאדה כי התערוכה אינה עוסקת רק בטרגדיה הפלסטינית. "אנחנו כפלסטינים לא עוסקים רק בבית הפלסטיני ובטרגדיה הפלסטינית […] אלא גם בכל מה שקורה בסוריה ובעיראק. כל זה נוכח בתערוכה כאן". זו אמירה מעניינת הממשיכה את הקו האוצרותי של ביאנלת קלנדיה האחרונה – חיפוש אחר דימוי שונה ורחב יותר לכאב הפלסטיני.

במרכז תערוכתה של ראידה אדון עבודת וידיאו המתארת מסע מתמשך של פליטות וחוסר שייכות. קבוצת אנשים, נשים וילדים, אולי משפחה, אולי תושבי כפר או שכונה, הולכים בשדות ובמדבר. העבודה משלבת בין סצנות ריאליסטיות פואטיות לבין סצנות סוריאליסטיות. הסרט מכיל רצף של תצלומי דיוקן פרטיים וקבוצתיים. אחד הרגעים המעניינים בעבודה מתרחש כשמתוך תמונת הדיוקן הקבוצתית הפלסטינית מביטה אלינו רלי אברהמי, המגלמת את אחת הדמויות בקבוצה, אבל בה בעת מוכרת כצלמת שניסחה דיוקנאות של משפחות ישראליות (בין היתר במדור "מצב משפחתי" בעיתון "הארץ", שתיעד משפחות ברחבי הארץ).

המלון-מיצב הוא מלאכת מחשבת של דימויים. הוא בולע לתוכו את כל מי שנכנס והופך אותו מיד לחלק מהמיצג, צופה ומשתתף גם יחד. התייר-צופה מתבונן ביצירות המבטאות ביקורת חברתית נוקבת, ובו בזמן משלם מכספו כדי לשמש ניצב בתפאורה של המלון-מיצב.

יש המבקרים את בנקסי על שימוש בסיטואציה פוליטית לצרכים אישיים, אמנותיים ועסקיים. בנקסי עצמו מתייחס לכך באתר המלון ואומר כי המטרה אינה להרוויח מסבלם של אחרים, אלא ליצור עסק מקומי ולהשקיע את הרווחים בפרויקטים מקומיים. למרות הביקורת, אין להקל בהכרה הציבורית שהמלון הביא לבית-לחם שמאחורי החומה. למרות ואולי בגלל הסתירות שהמתחם מכיל, יוצר, מצביע עליהן ומשתמש בהן, נראה שהקהילה הפלסטינית המקומית בחרה בו כמרכז לפעילות, עשייה ויצירה.

הפוסט "לא מספיק שהבריטים עזרו ליצור את הכאוס הזה, עכשיו הם חזרו לספר את סיפורו" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לכנס "נשים ומגדר באמנויות בישראל"

$
0
0

קול קורא לכנס "נשים ומגדר באמנויות בישראל"

25-24 בפברואר, 2019

העמותה לחקר אמנות נשים ומגדר בישראל עם התכנית הבינתחומית והרב תחומית באמנויות, אוניברסיטת תל אביב

יצירות של נשים ויצירות העוסקות במגדר נמצאות במוקד מחקרים רבים בתחומי הדעת של האמנויות. במסגרת זו נעשה שימוש בתיאוריות פמיניסטיות, קוויריות ואחרות, המאפשרות לקדם את חקר האמנויות בישראל כשדה דינמי, חתרני ומתחדש תדיר. המחקרים בתחום המגדר והאמנויות יוצרים מפגשים חוצי דיסציפלינות, אשר מציגים נקודות מבט מגוונות המצליבות סוגיות של זהות מגדרית עם קטגוריות זהות נוספות כמו אתניות, מעמד, דת, לאום, גיל, יכולות גופניות, מיניות ועוד. הכתיבה והמחקר אודות מגדר חושפים את הדרכים בהן יכולות האמנויות לשמש כלי חשוב ומשמעותי להבנת חברה ותרבות, וכן לסייע באיתור, שיקוף והמשגה של ההסדרים החברתיים המתקיימים בה.

במסגרת הכנס הארצי הרב-תחומי השני שמארגנת העמותה לחקר אמנות נשים ומגדר בישראל ביחד עם התכנית הבינתחומית והרב תחומית באמנויות באוניברסיטת תל-אביב  ובעידודה של טיאף – הקרן לחקר האמנויות בישראל, אנו קוראות/ים לשליחת הצעות לתקצירי הרצאות שעיסוקן נשים ומגדר באמנויות בישראל. בכנס תינתן במה להצגת מחקרים תיאורטיים חדשניים בתחומי האמנויות השונים: אמנות פלסטית, עיצוב, אדריכלות, תיאטרון, קולנוע וטלוויזיה, מוסיקה והתרבות החזותית בכללותה. אנחנו מקדמות/ים בברכה הצעות בתחומים הבאים, אך נשמח לשקול גם נושאים רלוונטיים נוספים שלא צוינו כאן:

מונוגרפיות:

  • מחקרים חדשים על נשים יוצרות (ציירות, פסלות, צלמות, במאיות, מעצבות, אדריכליות, מחזאיות, תסריטאיות, מלחינות וכדומה) בישראל
  • מחקרים חדשים על יוצרים/יוצרות המאתגרים גבולות של מגדר וזהות מינית
  • פורמט של דיאלוגים בין חוקר/ת לאמנית בנושאי הכנס

מושגים, קטגוריות ותיאוריות:

  • סוגיות של ייצוג והעדר ייצוג היסטורי של נשים יוצרות
  • נרטיבים וקאנון בישראל בהקשר לסוגיות של מגדר
  • סוגיות של פמיניזם והתנערות מפמיניזם, אמנות ופוסט-פמיניזם
  • דיון במושגים 'יצירת נשים', 'יצירה נשית', טכניקות וחומרים 'נשיים'
  • הדרתן או הכלתן של נשים בשדה האמנויות ובשיח הציבורי בישראל
  • תפקידם של אוצרים/אוצרות או מנהלים/מנהלות של מוסדות בקידומן של יוצרות
  • מצב המחקר על מגדר באמנויות בישראל; יחסי כוח ותיאוריות אודות השדה וסוכניו
  • דימויים של גוף וייצוגים של זהויות מיניות ומגדריות
  • סוגיות הנוגעות בהצטלבויות של מגדר, הגירה, זהות, אתניות, לאום, דת ומעמד
  • יצירה מבוססת מגדר כסוכנת שינוי חברתי (כולל מקומן של נשים אמניות כמורות לאמנות)
  • הוראת אמנויות נשים ומגדר באמנויות בבתי ספר תיכוניים ואקדמיים
  • אימהות או אי-מהות בקרב אמניות בישראל
  • יצירה אקטיביסטית-פמיניסטית
  • אמנות, מגדר ומרחב ציבורי בישראל
  • נשקול קבלת הצעות של חוקרות/ים ישראליות/ים שעוסקות/ים באמנות ומגדר בשדה הבינלאומי (עבור מושב אחד בלבד, שיפנה זרקור לנעשה באמנות עכשווית שמחוץ לישראל – בבחינת חשיפה של מגמות חלוציות המקבילות לנעשה בישראל. יתקבלו רק מחקרים אשר מוכיחים קיום יחסי הפרייה הדדיים עם הנעשה בארץ, לכן ההצעה חייבת להתמקד בקשר זה ולא באמנית/נושא מגדרי כללי של עשייה אמנותית בעולם).

הנכן/ם מוזמנות/נים להגיש הצעה בהיקף של עד 300 מילים, לשתי מארגנות הכנס: ד"ר טל דקל וד"ר מור פרסיאדו, עד לתאריך 16.9.2018 יחד עם CV  (קובץ קו"ח עד שני עמודים). כל הרצאה תמשך 20 דקות.

מארגנות:

ד"ר טל דקל,  אוניברסיטת תל אביב וסמינר הקיבוצים                     tal.dekel@smkb.ac.il

ד"ר מור פרסיאדו, אוניברסיטת בר אילן                                      mor.presiado@biu.ac.il

חברי ועדת הכנס:

פרופ' אסף פינקוס, אוניברסיטת תל אביב

ד"ר רות מרקוס, אוניברסיטת תל אביב

ד"ר עאידה נסראללה, מכללת בית ברל

ד"ר יעל מונק, אוניברסיטת תל אביב והאוניברסיטה הפתוחה

ד"ר יעל גילעת, אורנים, המכללה האקדמית לחינוך

ד"ר גל ונטורה, האוניברסיטה העברית בירושלים

ד"ר רונית שטיינברג, בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ומכון שכטר למדעי היהדות

הפוסט קול קורא לכנס "נשים ומגדר באמנויות בישראל" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

אמנים ישראלים תומכים במנהלת מוזיאון קווינס

$
0
0
אנשי אמנות מישראל הפיצו בימים האחרונים מכתב תמיכה במנהלת מוזיאון קווינס, השוכן ברובע קווינס שבעיר ניו-יורק בארצות-הברית. המנהלת, לורה רייקוביץ', התפטרה מתפקידה בתחילת השנה בעקבות אי-הסכמות עם דירקטוריון המוסד בנוגע לרצונה לקדם סדר יום פוליטי-אקטיביסטי עבור המוזיאון. בחודשים האחרונים היא סופגת גינויים בשל מעורבותה הפוליטית, ובכללה שותפות בעריכת הספר "Assuming Boycott", קובץ מאמרים העוסק בהשפעת חרמות על שדות התרבות והפוליטיקה. לדברי יהושע סימון, החתום על מכתב התמיכה ברייקוביץ', האוצרת נרדפת בשל מחויבותה לשמור על המוזיאון שניהלה פתוח לשאלות שעומדות בפני שדה התרבות והחברה בארה"ב. יש לציין ששאיפה זו, שבאה לידי ביטוי גם בספר, אינה נטולת ביקורתיות כשלעצמה. מאמרו של סימון המופיע בספר, לדוגמה, מנתח את הבי.די.אס כחלק מפוליטיקה ניאו-ליברלית, מאפיין אותו כסימפטום לאין מוצא הפוליטי בימינו, וטוען שהוא חסר תוחלת אסטרטגית.
נוסח המכתב:
אנו, החתומים מטה, אוצרים, אמנים הפעילים בתחום התרבות מישראל, מביעים תמיכה בלורה רייקוביץ'. מאז שגב' רייקוביץ' התפטרה מתפקידה כנשיאה ומנהלת בכירה של מוזיאון קווינס, היא הואשמה בזדון באנטישמיות על-ידי אלה שמבקשים להשתיק אותה. אחת הסיבות להתקפה על גב' רייקוביץ' היא ספר שהשתתפה בעריכתו על המשמעות הנוכחית של חרמות תרבותיים (Assuming Boycott: Resistance, Agency and Cultural Production). מה שגב' רייקוביץ' הצליחה לעשות באמצעות הספר הוא לאפשר שיחה חיונית בנושא שנוכח בשדה התרבות והאמנות.
אנו דוחים את ההתקפות על גב' רייקוביץ'. מזעזע לראות שנעשה שימוש ביחס פרו-ישראלי בארה"ב כדי להשתיק עבודה חשובה ומשמעותית. כאנשים פעילים בתחום התרבות, אנו חוששים שבתקופה של שיח פוליטי מקוטב, נכפה על מוסדות אמנות ואנשי מקצוע בתחום לסגת מהמחויבות לפעול כדי לאפשר מסגרות שבהן ניתן לדון בנושאים דחופים לקהילות שלנו. גב' רייקוביץ' והעורכים השותפים יזמו בספרם שיחה פתוחה על נושאים דחופים ושנויים במחלוקת.
אנו קוראים לאשר את תפקידם של מוסדות תרבות להנהיג ולקדם את השיח התרבותי, החברתי והפוליטי בקהילות שלהם. אנו, מנהלים, אוצרים, ועובדים במוסדות תרבות, חשים שיש לנו מחויבות מיוחדת לאפשר דיון ודיאלוג חופשי ובטוח לגבי עולמנו היום, כאשר אמנות היא הזרז לדיון זה.
על החתום:
אודי אדלמן, אוצר, המרכז לאמנות דיגיטלית בחולון
עומר קריגר, אמן, תל-אביב
לאה אביר, אוצרת, תל-אביב
יעל מסר, מנהלת ואוצרת בית הגפן, חיפה
אבי לובין, אוצר, עורך-שותף ומייסד של המגזין "תוהו", תל-אביב
סיגל פרימור, אמנית
דנה יהלומי, ראש תנועה ציבורית
חן תמיר, אוצרת, תל-אביב
אודי אלוני, קולנוען
מאיר טאטי, אמן, יפו
יולי אלוני, אמנית
יהושע סימון, אוצר, לשעבר מנהל ואוצר ראשי של מובי – מוזיאוני בת-ים

הפוסט אמנים ישראלים תומכים במנהלת מוזיאון קווינס הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

הזוכה בפרס שיף: סמאח שחאדה

$
0
0

האמנית סמאח שחאדה היא הזוכה בפרס על-שם חיים שיף לאמנות פיגורטיבית ריאליסטית לשנת 2018. הפרס כולל מענק בסך 10,000 דולר ותערוכת יחיד מלווה בקטלוג במוזיאון תל-אביב לאמנות. הפרס יוענק בטקס שיתקיים במוזיאון ב-24 ביוני 2018. באותו ערב תיפתח במוזיאון תערוכת יחיד של האמן מתן בן-כנען, זוכה פרס שיף לשנת 2017.

יותר מ-70 אמנים הגישו השנה את מועמדותם לפרס שיף לאמנות. בוועדת השופטים ישבו מנכ"לית מוזיאון תל-אביב סוזן לנדאו; האוצר הראשי של המוזיאון, דורון רבינא; האוצרת עמנואלה קלו; עו"ד גיל ברנדיס, דורון סבג ודובי שיף, שייסד את הפרס לזכר אביו.

סמאח שחאדה. "קקטוס", 2016

סמאח שחאדה. "קקטוס", 2016

מנימוקי חבר השופטים: "סמאח שחאדה מציעה בעבודותיה תפיסות ריאליסטיות-פיגורטיביות עם אמירה פמיניסטית והקשרים של מקום וזהויות, כשהיא מתייחסת לזהות האשה הערבייה בתרבות הערבית ובכלל. ברישומיה המפעימים בעדינותם ויופיים, העשויים בדיוק מופתי, בשחור-לבן, היא עוסקת בשאלות מרכזיות של העולם האמנותי העכשווי ומציעה אמירה ותיעוד חזותי הנע בין הפנימי, החברתי, המקצועי והתרבותי".

שחאדה נולדה ב-1987 בכפר שעב בגליל המערבי. כיום חיה ויוצרת בחיפה. בוגרת תואר שני באמנות מאוניברסיטת חיפה ותואר ראשון ותעודת הוראה באמנות ממכללת אורנים. עבודותיה הוצגו בתערוכות רבות במוזיאונים ובגלריות בארץ ובתערוכות בינלאומיות בדובאי, ברלין, ירדן וכוויית. זכתה בפרסים רבים, ובהם פרס אסמאעיל שמוט לאמנות, בית-לחם 2016, ופרס האמן הצעיר מטעם משרד התרבות והספורט 2015. עבודותיה נמצאות באוספים פרטיים בארץ ובחו"ל.

סמאח שחאדה. "נמתחת", 2016

סמאח שחאדה. "נמתחת", 2016

הפוסט הזוכה בפרס שיף: סמאח שחאדה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


אבי לובין ינהל את גלריה הירקון 19

$
0
0

האוצר אבי לובין נבחר לעמוד בראש הגלריה של המדרשה לאמנות בית ברל הירקון 19 שבתל-אביב. לובין יחליף את האמן בועז ארד, ששימש אוצר הגלריה בשנים האחרונות והתאבד באחרונה. בתפקידו החדש ינהל לובין את תוכנית התערוכות והפעילויות הנוספות של הגלריה, שנפתחה בחלל התצוגה הנוכחי בשנת 2014, לאחר שנים של פעילות ברחוב דיזנגוף.

לובין, אוצר וחוקר, שימש בחמש השנים האחרונות ראש הלימודים העיוניים של התוכנית ללימודי המשך באמנות בפקולטה לאמנויות המדרשה. הוא עורך-מייסד-שותף של מגזין האמנות המקוון "תוהו" ומרצה אורח במוסדות שונים בארץ ובעולם.

בשנים האחרונות אצר לובין תערוכות רבות בחללים ציבוריים ופרטיים, במוזיאונים ובחללים אלטרנטיביים בארץ ובעולם, ופירסם מאמרים בכתבי-עת אקדמיים, במגזינים, במונוגרפיות ובקטלוגים.

לובין: "אני שואף לחשוב על גלריית המדרשה כעל מרחב שמקיים תערוכות, פעולות ואירועים שלוקחים בחשבון את התנאים הנחוצים לכל עבודה ומתחשבים במרחב החברתי והפוליטי שבו הגלריה פועלת. השאיפה היא להציג אמניות ואמנים בני דורות שונים, מקומיים ובינלאומיים, ולבנות מרחב דינמי שמאפשר לאמנים לקחת סיכון ולבדוק את גבולות הפעולה והשיח האמנותי״.

דיקן המדרשה גבי קלזמר: "גלריה המנוהלת על-ידי מוסד אקדמי לאמנויות דורשת ראייה תרבותית רחבה, לשקף ולחרוג מהפרמטרים הצרים של האמנות ולעסוק בתרבות במובן רחב. הגלריה משוחררת ממניעים מסחריים, וככזו היא בעלת חופש פעולה מלא בשדה האמנות. אבי לובין הוא ואוצר פעיל ומוערך בארץ ובעולם, הוא אצר את תערוכת ה-70 למדרשה שהתקיימה במוזיאון תל-אביב ומוביל בהצלחה את התוכנית ללימודי המשך באמנות יחד עם מירי סגל במדרשה. אני בטוח שכמו קודמו לתפקיד, בועז ארד ז"ל, הגלריה תמשיך לשמש חלל תצוגה מרתק ובעל משקל רב בשדה האמנות העכשווי".

הפוסט אבי לובין ינהל את גלריה הירקון 19 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 05.06.18

$
0
0

מפגש ניהול קריירה עם מנהלת קרן אאוטסט ישראל (Outset IL) איריס ריבקינד-בן-צור

מכון אבני, תל-אביב

ראשון, 10.6.28, בשעה 17:00
"אאוטסט" ישראל היא עמותה פילנתרופית ישראלית המשתייכת לקרן אאוטסט העולמית. היא תומכת, באמצעות מימון פרטי, בהפקת פרויקטים באמנות עכשווית ישראלית, תוך שימת דגש על תמיכה ביצירה חדשנית, רב-תרבותית ומשמעותית.

במפגש תספר מנהלת השלוחה הישראלית של הקרן, איריס ריבקינד-בן-צור, על פעילות הקרן ועל תהליך ההגשה לקבלת מענק תמיכה, תעניק כלים להתנהלות והגשה חכמה ואפקטיבית ותייעץ מנסיונה בקידום קריירות של אמנים ישראלים בארץ ובעולם.

קרן אאוטסט מתארחת במסגרת סדרת מפגשים של איגוד האמנים עם האנשים שעומדים בראש מוסדות האמנות וועדות הבחירה המובילים בישראל, ובהם ארטיס, ארטפורט, מפעל הפיס, משרד התרבות ועיריית תל-אביב. המועדים הבאים יפורסמו בהמשך.

בניגוד למפגש הקודם, הכניסה בחינם לחברי האיגוד בלבד.

ההרצאה נערכת במקביל לקול הקורא הנוכחי של "אאוטסט".

מכון אבני, רח' אילת 23, חדר 101, תל-אביב.
רוצים להצטרף אלינו או לחדש חברות? בשמחה!

אפשר לעשות את זה בקלות ובזריזות דרך האתר החדש שלנו.



השבוע במוזיאון פתח-תקווה לאמנות

פתיחה חגיגית למקבץ תערוכות חדש

חמישי, 7.6.18, בשעה 20:00

במרכז המקבץ תיפתח תערוכת היחיד של האמנית הבינלאומית טטיאנה טרובה, שיצרה עבודה חדשה ומפתיעה עבור המוזיאון.

  • טטיאנה טרובה, "האטלס הגדול של הדיסאוריינטציה". אוצרת: הדס מאור.
  • יערה צח, "ספק בלתי סביר". אוצרת: הדס מאור.
  • "מקבץ עבודות וידיאו בספוט", דור גז, טליה הופמן, ראפת חטאב, דנה לוי. אוצרת: הדס מאור.
  • מיכל סממה, "פרופיל". אוצרת: אור תשובה.
  • פרפורמנס בכורה בערב הפתיחה, החל מהשעה 20:00.
  • פרפורמנס מיוחד בערב הפתיחה: System V, פיי שפירו במיצג אלקטרו-אקוסטי.
  • מוצ"ש, 9.6.18, בשעה 12:30: מיכל סממה, "פרופיל". מופע פרפורמנס ושיח גלריה עם האמנית ואוצרת התערוכה אור תשובה.

להרשמה ללא עלות: https://eventbuzz.co.il/MICHALSAMAMA

הכניסה חופשית.



הפקולטה לאמנויות במכללת סמינר הקיבוצים

התוכנית ללימודי אוצרות

הכשרה מעשית ואקדמית תוך שנה אחת

הלימודים משלבים תיאוריה מעמיקה והיכרות עם שדה האמנות העכשווית בישראל ובעולם. הקורסים מועברים על-ידי מרצות בעלות שם במחקר האקדמי ובעבודה המעשית. דגש מיוחד על אוצרות ואקטיביזם, קהילה וחברה.

  • סיורים במוזיאונים
  • מפגשים עם אנשי מקצוע מהשטח
  • כנסים, הרצאות, התנסויות מעשיות (סטאז' במוזיאון בת-ים)
  • הנחיה אישית צמודה עד להקמת תערוכת הגמר

חינוך באמנויות – אוריינות חזותית

תואר שני (M.Ed) באוריינות חזותית – חינוך באמנויות
הלימודים מתקיימים יום אחד בשבוע (שלישי)

תוכנית רב-תחומית המעניקה מפתחות לפענוח והמשגה של הטקסטים החזותיים המציפים אותנו (אינסטרגם, פרסומות, קולנוע, פיסול, ציור, עיצוב ותנועה במרחב). קורסי התואר מרחיבים את יכולות היצירה, החשיבה הביקורתית והמחקר האקדמי של הסטודנטיות והסטודנטים. התוכנית מיועדת למורות ולמחנכים מתחומי האמנויות השונות (קולנוע, תיאטרון, אמנויות פלסטיות, מחול, עיצוב).

למידע והרשמה: 03-9601200



בית האמנים ירושלים, תערוכות יוני–אוגוסט 2018

פתיחה: שבת, 9.6.18, בשעה 12:00
נעילה: שבת, 4.8.18, בשעה 14:00

טריטוריות פרומות
מציגים: חנאן אבו-חוסיין, פאטמה אבו-רומי, אתי אברג'ל, אנדי ארנוביץ, ליאור גריידי, אמירה זיאן, ראפת חטאב, נבט יצחק, הילהלולולינפרחכפרבירעים, אסד עזי, יואב רבן, טל שושן
אוצרת: אירנה גורדון
התערוכה קושרת בין מושג הטריטוריה, מסורת הטקסטיל ופעולת הכתיבה בעבודותיהם של 12 אמנים עכשוויים. העבודות בתערוכה מגוללות מציאות של הגירה ועקירה, גלות וזיכרון, יופי וכמיהה, של עבר מושתק ואלימות רוחשת. יחדיו הן מרכיבות מרחב של סימונים ומיפויים, הנגלים בחוסר יציבותם ובשבריריותם.
מיכל אורגיל,
"אין קליטת לוויינים" (ציור)
אוצרת: רותי חינסקי-אמיתי

האמנית מערבת בתערוכתה בין מקומות, זכרונות, הבזקי תודעה, זמנים ומצבים, וכך יוצרת תמונת עולם רבת-מוקדים מורכבת ומרובדת. מיכל אורגיל מיטלטלת בין הפראי למרוסן ובין חוסר ודאות מוחלט לתחושת ביטחון מוצקה וברורה. האובייקטים הפזורים בתערוכה מחזקים את הממד הבלתי צפוי הנוכח בה ונוסכים בתערוכה כולה קורטוב של הומור.
יונתן אורון אופיר,
"בגובה שיח", תערוכה בסדרת נדבך 21 (מיצב)
אוצרת: אפרת גל-נור

יונתן אורון בודק בתערוכתו את האפשרות לייצג מחוות גופניות כפעולה אסתטית מצומצמת כמעט עד כדי היעלמות. ההיבט הגופני בעבודות עובר ערעור לכדי "כמעט כלום", בניסיון למצוא תמצית מדויקת לפעולות שכמה מהן שייכות לצנעת הפרט ולארוטיקה.

אמירה זיאן, היבה, 2017-2018



VOCA שבת: משפחות שרות יחד

בית אבי חי, ירושלים

שבת, 9.6.18, בשעות 16:00–18:30

בואו לחגוג איתנו את השבת באירוע לכל המשפחה.

סיפור לשבת, הצגות יחיד לילדים, בהשתתפות שרית זוסמן, נירית נוימן-גרינברג, יצחק לאור.

משפחות שרות ביחד: נשיר יחד שירים שכולנו אוהבים בליווי הרכב קולי של זמרים וזמרות.

מתחם משחקים ומנוחה בחצר.

האירוע ללא תשלום ובהזמנת כרטיסים מראש, בקופת בית אבי חי ובאתר.

הפעילות מכבדת שבת ופתוחה לכולם.



רוברט ואלזר, "האיש שלא הבחין בשום דבר"

תיאטרון בינתחומי מאת ג'וזף שפרינצק ונמר גולן

תיאטרון תמונע, תל-אביב

שני, 11.6.18, בשעה 20:00

דואט של אמן הקול ג'וזף שפרינצק ואמן הלהטוטים נמר גולן על-פי סיפורים של הסופר השווייצרי רוברט ואלזר (1878–1956), אחד הסופרים החשובים והמעניינים במאה ה-20. חזיונות בימתיים סוריאליסטיים ששוזרים בין מלים, להטוטים, תאורה וחפצים ומציגים את המצבים האבסורדיים, המצחיקים והכואבים של הקיום האנושי כפי שהם עולים מתוך כתיבתו וקורות חייו של הסופר.

לסרטון קצר, כאן. לאיבנט: כאן.
ייעוץ אמנותי: מרית בן-ישראל. עיצוב: מעין רזניק. תאורה: יואב בראל. תרגום: רן הכהן, ספריית-פועלים. מוזיקה: אור בן-מוחה. בתמיכת מפעל הפיס, מת"ן – מרכז תיאטרון ניסויי – פרויקט משותף של קרן יהושע רבינוביץ' לאמנויות תל-אביב וקרן רקנאטי.

תיאטרון תמונע, רח' שונצינו 8, תל-אביב.

כרטיסים: 03-5611211 או באתר תמונע

קוד הנחה לקוראי "רב ערב": basta. כרטיס זוגי יוגרל בין קוראי "רב ערב" שישלחו למייל (נא לציין את שם המופע בכותרת המייל).



הפרויקט הקאמרי הישראלי מציג:

קונצרט-מרתון חגיגי במיוחד

חמישי, 14.6.18, בקונסרבטוריון הישראלי בתל-אביב
שישי, 15.6.18, במרכז אלמא לאמנויות בזכרון-יעקב

הפרויקט הקאמרי הישראלי, הרכב עטור פרסים ושבחים עם טובי הנגנים הישראלים הקלאסיים בדורנו, סוגר את עונת העשור להקמתו בקונצרט-מרתון חגיגי במיוחד. בתוכנית: מוצרט, ברהמס, ראוול וברטוק, ובכורה ישראלית ליצירה מאת המלחין גלעד כהן, שנכתבה בהזמנת ההרכב.
הפרויקט הקאמרי הישראלי הוא אנסמבל מודולרי (בעל נגנים משתנים), המקבץ זה עשור את הנגנים הישראלים מהמובילים בדורם. לצד קונצרטים בערים הגדולות בעולם ובישראל, מקיים האנסמבל פעילות בפריפריה – קונצרטים, כיתות אמן וסדנאות למוזיקאים צעירים, ומבוצעות יצירות ישראליות לצד יצירות של מלחינים קאנוניים.

נגנים בקונצרט המיוחד: איתמר זורמן, דייוויד מק'קרול, כינור; נתאי צרי, ויולה; מיכל קורמן, צ’לו; נועם מסריק, קונטרבס; גי אשד, חליל; דודו כרמל, אבוב; טיבי צייגר, קלרנית; אלון ראובן, קרן; מאוריציו פאז, בסון; אסף ויסמן, יעל קרת, פסנתר; אמיר לביא, דן מושייב, כלי הקשה.

זוג כרטיסים למופע בתל-אביב יוגרל בין קוראי "ערב רב" שישלחו מייל (נא לציין את שם המופע בכותרת המייל).

הפרויקט הקאמרי הישראלי, צילום: יואב אתיאל

הפוסט רב ערב 05.06.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

היגיון פנימי משובש

$
0
0

בקומת קרקע ברח' כורש 14 בירושלים, בבניין רכבת משנות ה-50 בתכנונו של האדריכל אבא אלחנני, מצויה גלריה כורש (14) – דירה ששופצה והומרה לגלריה לאמנות לפני כעשור. הירידה במדרגות הבניין לקומת הקרקע מתעתעת; הכניסה לגלריה מלווה בהפתעה לנוכח הקירות הלבנים והחלל המרווח. התערוכה הנוכחית, של עינת עריף-גלנטי, שומרת על האווירה הביתית של הגלריה. תצלומי הדיוקן מחדר הרחצה, פוטוגרמות מעובדות של צמחים באגרטל וכלי קיבול של נוזלים – כולם קשורים בסביבה ביתית ולכאורה מרמזים על החדרים והאובייקטים החסרים, וכך ממירים את הקירות החשופים של הגלריה חזרה לדירה.

עינת עריף-גלנטי, "דיוקן עצמי עם אדים #19"

עינת עריף-גלנטי, "דיוקן עצמי עם אדים #19"

במבט ראשון נדמה כי עריף-גלנטי מבקשת ללכוד רגע חולף, שברירי, המתקיים במושאי הצילום הכולאים בתוכם מתח מתמיד. זהו נושא העבודות כולן, בין אם הן עוסקות בדיוקן האמנית, בטבע דומם, בצילום או בווידיאו. בסדרת התצלומים "דיוקן עצמי עם מראה" האמנית חוזרת ומתעדת את השתקפותה במראה באופנים שונים. האדים שהתעבו על פני המראה מעידים כי הצילום התבצע בחדר הרחצה. תצלומי דיוקן אלו חושפים את דמותה של האמנית באופן חלקי בלבד, אם בשל התעבות האדים על גבי המראה ואם בזכות החיתוכים של התצלום עצמו. נוסף לדיוקן החשוף-מוסתר משרבטת האמנית על המראה המכוסה אדים תווי פנים סכמתיים; עיגול, נקודות, קו ישר ואחד מעוגל. שרבוט ספונטני, ילדי, אוטומטי, המזמן שאלות בדבר נוכחות נוספת בחדר, מסמן ומסומן, הסתרה וחשיפה. השרבוט החושף מחדש את פני המראה המכוסה טיפות מים, מעיד ביתר שאת על הרגע החולף הנלכד באמצעות פעולת המצלמה.

נוסף לסדרת הדיוקנאות מוצגת בתערוכה סדרה של פוטוגרמות מעובדות המודפסות על נייר משי. הסדרה מתעדת, בין היתר, אגרטלי פרחים שנוצרו באמצעות צירוף של חומרים שונים. הרכבת דימוי האגרטל מחוט תיל מעניקה לו גוון של שרבוט ילדי, מוטיב החוזר גם בסדרה זו. באגרטל המשורבט זר פרחים "אמיתי". יחסי הגומלין בין האגרטל לפרחים מעניקים תחושה של חוסר איזון שברירי בין החומרים השונים ומעלים שאלות על התווך שבין דו-מימד לתלת-מימד, בין פיסול לרדי-מייד.

עינת עריף-גלנטי, "הסדק", 2018 (פרט)

עינת עריף-גלנטי, "הסדק", 2018 (פרט)

במרכז הפריים של עבודת הווידיאו "הסדק" עומד כלי קיבול פגום מחומר. צורתו הא-סימטרית, הסדק המתרחב, המים הזורמים מתחתיתו גם בלי שניכר שבר כלשהו הגורם לזרימה המוגברת, "פירורי" חומר יבש הנשפכים ממנו, שייכים-לא-שייכים לכלי זה – כל אלו מתעתעים בצופה המנסה למצוא היגיון פנימי בתופעה היפה והכואבת בו בזמן.

עינת עריף-גלנטי, "פרגים", פוטוגרמה מעובדת, 2012/8

עינת עריף-גלנטי, "פרגים", פוטוגרמה מעובדת, 2012/8

דומה כי היגיון פנימי משובש מאפיין את כלל הדימויים בתערוכה, מה שמעלה שאלות בדבר הפרעות, שיבושים ויחסי גומלין המערערים את מבטו של הצופה.

"עד", עינת עריף-גלנטי
אוצרת: שיר אלוני-יערי
שעות פתיחה: א', 14:00–21:30; ג', 14:00–18:00; ה', 14:30–18:30; ו', 10:00–13:00
מפגש גלריה: 16.6.18, בשעה 12:00
נעילה: 16.6.18

הפוסט היגיון פנימי משובש הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

40 טיפים לאמן המתחיל

$
0
0

 

(הטקסט כתוב בלשון זכר, אך פונה לכל המינים)

1. אל תחכה להשראה, היא אף פעם לא באה.
2. היה יצירתי, אבל לא יותר מדי.
3. תמיד שאל "למה?"
4. שתי השאלות העקרוניות של האמנות: איך לעשות את המה, ומה לעשות עם האיך.
5. אם אפשר לסכם את העבודה שלך במשפט אחד, היא עדיין לא גמורה.
6. זכור שאמנות עוסקת במצבי ביניים. עבודה ללא קונפליקט היא בדרך כלל מאוד לא מעניינת.
7. כשאתה כותב טקסט על עבודתך, אל תציין אף פעם שהיא עוסקת במצבי ביניים, והשתדל להימנע מלהזכיר את המלה "קונפליקט".
8. היה טוטאלי. מתח את הגבולות ולך עד הסוף עם העמדה האסתטית שלך.
9. השיבוש והקלקול הם חבריו הטובים ביותר של האמן.
10. גם ההומור. בעיקר ההומור העצמי.
11. למד לאלתר.
12. זכור שבין השאר, אמנות היא תמיד על אודות אמנות.
13. נכון שכל דבר יכול להיות אמנות, אבל לא כל אמנות היא אמנות טובה.
14. זכור שאמנות היא דיאלוג עם צופה/מאזין. לאמנות תמיד יהיה נמען.
15. חשוב על הנמען שלך, אבל אל תתחשב בו.
16. אמנות היא דיאלוג עם העבר, עם ההווה ועם העתיד.
17. אל תעבוד במנותק מקודמיך – אסור להפסיק ללמוד.
18. אל תעבוד במנותק מסביבתך – היה ער להתרחשויות במציאות המקיפה אותך.
19. אל תעבוד בבדידות ואל תתבייש לבקש עצה – להיעזר באחרים או לאמץ רעיונות שנותנים לך לא עושים את עבודתך לפחות שלך.
20. מצא לך עוד תחום להתעמק בו. האמנות שלך רק תרוויח מזה.
21. אל תזלזל בכוחן של הרשתות החברתיות לקידום הקריירה שלך.
22. אין דבר שאי-אפשר ללמוד ביוטיוב.
23. בנה לעצמך אתר אינטרנט.
24. אף על פי שבעבר זה לא היה כך, כיום הפקתם של מוצרים מסחריים מהעבודות שלך היא עניין מקובל לחלוטין.
25. לפני שאתה קובע מחירים לעבודות שלך, בדוק את מצב השוק ואת מחיריהם של אמנים אחרים שחולקים אותו איתך.
26. כשאתה קובע מחירים לעבודות שלך, קח בחשבון את ההנחה.
27. גם אם נראה לך שאין סיכוי שתזכה, הגש מועמדות.
28. אל תתבייש מאף אחד, אבל אל תהיה נודניק.
29. אם מישהו מבקש ממך כסף כדי להציג את האמנות שלך, זו לא האמנות שלך שמעניינת אותו.
30. ערוך רישום ותיעוד של כל פעילות מקצועית שלך – לעולם אין לדעת מתי תזדקק להם.
31. אנשים יתעמקו בעבודה שלך הכי הרבה זמן דווקא אם היא תהיה תלויה בשירותים. אל תזלזל באף מקום תצוגה.
32. אל תזלזל בקהל שלך, ואל תתחבא מפניו.
33. אם תציג את העבודה שלך באופן שאינו מתחשב בחלל שבו היא מוצגת, זה לא משנה כמה היא תהיה טובה.
34. אהוב את העבודות שלך, אבל אל תתאהב בהן.
35. אל תפחד לזרוק את מה שכבר לא צריך.
36. אל תתפוס את עצמך יותר מדי ברצינות, ואל תזיק לאף אחד בשביל האמנות שלך. החיים קודמים לאמנות.
37. העבודה לא נגמרה אחרי שנפתחה התערוכה. אל תיתן לנפילת המתח להימשך יותר משבוע.
38. שמור את הפרטים של מי שהתעניינו בעבודות שלך או רכשו אותן.
39. נכון שעם העיתון של מחר יעטפו דגים מחרתיים, אבל גוגל זה לתמיד.
40. אל תזלזל בביקורת, אבל אל תיקח אותה קשה מדי. אתה לא רוצה למצוא חן בעיני כולם.

הטקסט יפורסם בקטלוג תערוכת הבוגרים של התואר הראשון באמנות באוניברסיטת חיפה. תערוכת הבוגרים באוצרותה של שרון פוליאקין תיפתח ב-20.06.18. פרטים נוספים כאן.

הפוסט 40 טיפים לאמן המתחיל הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

עינת אמיר זוכת פרס אלימה לאמנות ההדפס

$
0
0

עינת אמיר, ילידת 1980, היא זוכרת פרס אלימה לאמנות ההדפס לשנת 2018 מטעם המשכן לאמנות בעין-חרוד. אמיר היא בוגרת לימודי עיצוב טקסטיל עם התמחות בהדפסה (שנקר 2008) ותואר שני באוניברסיטת חיפה (2015).

צוות השופטים התרשם מ"יכולתה של אמיר להרחיב את גבולות מדיום ההדפס ולקשור בינו לבין רישום, וידיאו, הדפס, קולאז' והצבות מרתקות בחלל. העיסוק במתח שבין טבע ותרבות והמרתו למרחב גיאומטרי, למיפוי נופי ולאסתטיקה טיפוגרפית מקבלים ביצירתה פרשנות מרעננת המעוררת סקרנות לגבי ההמשך".

טקס הענקת הפרס יתקיים ב-29.6.2018 בשעה 11:00 באודיטוריום ע"ש מירון סימה במשכן לאמנות, עין-חרוד.

 

הפוסט עינת אמיר זוכת פרס אלימה לאמנות ההדפס הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4031 articles
Browse latest View live