Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4031 articles
Browse latest View live

רב ערב 20.02.18

$
0
0

מיכה קירשנר, "אמת דיברתי"

הגלריות של המרכז האקדמי ויצו חיפה

אוצרת: חנה שביב
פתיחה: חמישי, 22.2.18
נעילה: 28.3.18

תערוכה רחבת היקף של הצלם מיכה קירשנר ז"ל תתפרש בחללי התצוגה של שתי הגלריות במרכז האקדמי ויצו חיפה. התערוכה משלבת עבודות אישיות שיצר לאורך השנים ומראה אותן ללא היררכיה מול עבודותיו העיתונאיות. פרופ' מיכה קירשנר עמד בראש המחלקה לצילום של המרכז האקדמי ויצו חיפה שנים רבות והעמיד דור של צלמים ויוצרים פורצי דרך. בסגנון הניאו-דוקומנטריסטי שבו עבד ויצר הביא ארצה את צילום העיתונות כפרשנות אישית. קירשנר היה יוצר מורכב, ועסק בסוגיות של ג'נדר, תהליכי הדתה וקולוניאליזם תרבותי. התלבטויות ההגדרה העצמית נשזרות בתערוכה ובדרך שבה חינך דורות של סטודנטים.
לגלריית העבודות
הגלריות של המרכז האקדמי ויצו חיפה, רח' הגנים 21, המושבה הגרמנית, חיפה. טל' 04-8562555. א'–ה', 10.00–18.00; ו', 10.00–14.00.

מיכה קירשנר, דיוקן עצמי, 2010



"ללא נקודת התייחסות", תערוכה קבוצתית

בן קדישמן, לילך אברמסקי-ארזי, ניב בורנשטין וניר דבוראי

גלריה טובה אוסמן, תל-אביב
פתיחה: חמישי, 22.2.18, בשעה 20:00
נעילה: 14.3.18

אנחנו זקוקים לנקודות, לפסיקים, לתבניות שיאפשרו לנו לארגן את העולם סביבנו. בהעדר כאלה, קל ללכת לאיבוד או להתבלבל. כשאין לנו תבניות כאלה אנחנו נשלחים לתוך מרחבים אחרים שעשויים לערער את האופן שבו אנחנו מארגנים את התפיסה שלנו. אנחנו נשלחים לחיפוש אקטיבי אחר דברים, מגלים פינות חדשות ומשמעויות חדשות ויוצרים עולם.
יוזמי הפרויקט, מפיקים ואוצרים: לילך אברמסקי-ארזי ואסף רולף בן-שחר.
אוצרת הגלריה: טובה אוסמן.
גלריה טובה אוסמן., רח' בן-יהודה 100, תל-אביב. ג'–ה', 11:00–13:00, 17:00–19:00, ו', 11:00–13:00.

ניר דבוראי, "לקראת פוסט-אורבניזם 1", 2015, קולאז' הדפסת כסף, 40×60 ס"מ



אתי אברג'ל, פיסול

מוזיאון הנגב לאמנות

אוצרת: דליה מנור
פתיחה: שלישי, 27.2.18, בשעה 19:00
נעילה: 2.6.18

בשני העשורים האחרונים גיבשה אתי אברג'ל שפה אמנותית מובהקת שמזוהה איתה, באמצעות החומרים ושיטות העבודה שלה עם חפצים שונים מתחומי הבית והמטבח ומתחום האמנות. בעבודותיה אפשר למצוא שימוש בכלים כמו קערות, סלים, מסננות ורהיטים, לצד מכחולים, עטים, מחברות וספרים. בכל אלו מטפלת אברג'ל בעבודת יד ממושכת ומופלאה: היא קושרת, עוטפת, חותכת ומדביקה, יוצרת בהם יציקות גבס, תופרת ותולה ולבסוף מרכיבה מבנים מרשימים ומעוררי השראה, המתייחסים לחלל המוזיאון הייחודי כחלק מהיצירה עצמה.
תערוכתה החדשה, שנוצרה בהזמנת מוזיאון הנגב לאמנות, היא עבודת מעבר שכוללת אלמנטים מסאגת ההגירה וההסתגלות, שבה עסקה מתחילת דרכה בעולם האמנות, למול חלקים מופשטים השואפים להשתחרר מהזיקה הנרטיבית ולהגדיר מחדש זהות אמנותית.
בערב הפתיחה ניתן יהיה לבקר גם בתערוכה אניסה אשקר, "זהב שחור", במוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח. נעילה: שבת, 3.3.18.
לסיורים מודרכים לקבוצות יש לפנות למחלקת ההדרכה.
מוזיאון הנגב לאמנות, רח' העצמאות 60, באר-שבע. טל' 08-6993531. שעות ביקור: שני, שלישי, חמישי, בשעות 10:00–16:00, רביעי, 10:00–19:00, שישי ושבת, 10:00–14:00.
education@negev-museum.org.il

פרט מתוך התערוכה. צילום: רעיה טוכמן



ספר חדש: "שמעון פובזנר, אדריכל"

צבי אלחייני ומיכאל יעקובסון

הוצאת דביר

ספר מקיף הפורשׂ את מכלול עבודתו של שמעון פובזנר (1999-1919), מהנציגים הבולטים של דור אדריכלי המדינה. הקריירה העצמאית של פובזנר התפרשה על פני יותר מארבעה עשורים. הוא לקח חלק בתכנון הספרייה הלאומית בגבעת-רם ומשכן הכנסת, תיכנן מבני ציבור ואקדמיה, כיכרות וסביבות הנצחה, בנייני דירות ושכונות מגורים, מוסדות חינוך ובריאות, בנייני משרדים ומסחר, מבני תרבות והארחה ומִתקני רווחה לחיילים. פובזנר אף זכה בתחרויות אדריכלות ובפרס רוקח לשנת 1957. רבות מעבודותיו נכנסו לקאנון של אדריכלות ישראל החדשה, כמו כיכר מלכי ישראל (עם אברהם יסקי), כיכר הכניסה ובנייני פקולטות בקמפוס גבעת-רם (עם יסקי), מכון ון-ליר והאקדמיה הישראלית למדעים (עם דוד רזניק), בית החייל בתל-אביב ובנתניה ועוד.
כשהיה פובזנר בן 12 הוא גילם את התפקיד הראשי בסרט "עודד הנודד" בבימויו של חיים הלחמי, הסרט העלילתי הראשון שהופק בארץ-ישראל המנדטורית. דמותו נחרתה בתודעת דור חלוצי המודרנה הארצישראלית כ"צבר" הראשון של הקולנוע.
ד"ר צבי אלחייני הוא אדריכל והיסטוריון של אדריכלות ישראל, אספן, אוצר ועורך, המייסד והמנהל של ארכיון אדריכלות ישראל במגדל שלום מאיר, תל-אביב; מיכאל יעקובסון הוא אדריכל וגיאוגרף, זוכה פרס רכטר לאדריכל צעיר 2014, כותב על אדריכלות במגוון כתבי-עת ופרסומים ואוצר תערוכות בתחום.

שלושה עותקים מהספר יוגרלו בין קוראי "רב ערב" שישלחו מייל.

שמעון פובזנר ודוד רזניק, מכון ון-ליר, 1957–1965, מעטפת האודיטוריום (צילום אלדד פובזנר)

הפוסט רב ערב 20.02.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


ובאו עד נבכי ים

$
0
0

המתבונן בגבר שמתבונן במקור מים מתחקה אחר מלאכתה החשאית של ההשתקפות העצמית; מחזר אחר גבר המבקש להחזיר את דמותו מפני המים. הוא בולש אחר טווייתו הסבלנית של המעגל הנרקיסיסטי ומתנבא בעצם המתנתו דרוכת האיברים על קיצורו; הוא מתגנב במבטו אל מקום נשיקתם של הגבר ובבואתו ובא בין שפתיהם כמטפחת. הוא פער התיווך, הוא כורח התרגום; הוא פסולת הייצור של הפנטסיה הנרקיסיסטית. יותר מכפי שהוא מעיב על הרגע המתרקם על-ידי התרעה על מחסורה הרדום של האוטרקיה, הוא מתייצב בפניה בדמותה שלה. המחזר אומר לגבר ממחבואו, "אני דמות אהבתך למים. אני לשון הכתובה המשיאה אותך לעצמך, ולא תוכל לדעת את אהבתך אלא בדמותי. אני השלישי שאינו אלא צלמם של השניים המקיימים את האחד. אני הוא מְבָשר יחידותך; וגם אם אינך יודע זאת עדיין, אני חסר לך, כי אני דמות שלמותך".

פסואה כתב שכל אהבה לגוף אחר כמותה כאוננות בתיווכו של הזולת. המחזר מהפך את הטענה הזאת; מן המסתור הוא לוחש לגבר שלא יוכל עוד לאונן אלא באמצעות גופו; שהנה הוא עושה זאת עכשיו, בשעה שהגבר האורב במחבוא השיחים לובש את בבואתו ועולה לקראתו מן המים.

*

המבקרים בתערוכה של שי זילברמן עוקבים אחר מבטו של גבר הנאלץ לבקש את התיווך עצמו באופן מתוּוך: הוא מחפש את בבואתו בדמויותיהם של גברים אחרים המחפשים את בבואותיהם. ואנו, שאפילו הגישה לדימויים הכמעט מוזיאליים שהוא הופך בהם חסומה עבורנו, מבקשים את בבואתנו במבטו-שלו, בעצם חיפושו; כך נוצרת שרשרת של מתווכים, המשהה מחוליה לחוליה את עצם אפשרותו של התיווך; מירוץ שליחים של טפילי-בבואה המבקשים להם מקלט ארעי במבטינו. כך אנו נעשים למושאיהם של הגברים, של התמונות הגוהרות על עינינו להדמיע להן בבואות. הצופה המצטרף לסוף התור נעשה מיניה וביה למקור המים, שהשרשרת כולה מנקזת אליו את תקוותה – לשווא; כי המקור כבר פנה והלך, נדד לתור לו בבואה.

מראה הצבה מתוך "גברים מתבוננים במים", שי זילברמן, הגלריה בסדנאות האמנים בתל אביב, 2018, צילום: אלעד שריג

ובכל זאת: אולי לא את בבואתו מבקש הגבר במים – או לא רק אותה? הרי המים מחזירים את בבואתם של השמים; אולי בעודו משחר לו צלם מן המים, הגבר מתפלל, מחזיר את נשמתו ממעמקים?

*

צ'סטרטון נדרש באחד מחיבוריו לפראזה התמימה "אדם המאמין בעצמו"; בעיניו התגלמו בה כל מאֵרות האינדיבידואליזם החילוני. האדם המאמין בעצמו מסתחרר במסילותיה המאיצות של אמונתו האחת, נעול במקדשה הנרקיסיסטי השומם, ניגף במעגליה הסגורים של אמונה ב"עצמי" מופשט מכל תוכן לבד מאמונה זו עצמה: אלמלא האמין כל-כך בעצמו, אפשר שהיתה משתיירת בו מעט אמונה בעולם. לדידו של צ'סטרטון האמונה היא שמחוללת קצר במעגל זה – פותחת חלון שבעדו יכול העולם להיכנס, לתבוע את עלבונו ולהפר את האוטרקיה העצובה של ה"עצמי".

ואולם האדם המאמין בעצמו הוא האדם המפוצל – האדם הנזקק לבבואה, שבתורה תרה לה-עצמה מקור מים להשתקף בו, וכך הלאה: הקהילה אינה שרויה מעבר לאינדיבידואליות אלא להפך, במיצוין המאיץ של הפרוצדורות האוטו-ארוטיות של הפקתה. האדם הניבט אל בבואתו הוא מבוך-מראות, האדם הקורא בשמו הוא שבט אבוד. המים המחזירים אותך לעצמך הם שמשכיחים את פניך במִרְבָּד השתברויותיהם המאפילות. ביקשת רק לראות, והנה אתה טובל-טובע.

החסד הקשוח ביצירתה של הסופרת האמריקאית פלנרי אוקונור הוא לעולם מעשה של הטבלה-הטבעה – אל תוך הבבואה, מטה אל תחתיותיה, אל העומק הממשי הפורע את רישומו השאנן של הדיוקן הקיבוצי. המטביל-המטביע חוזר ומופיע בכמה גלגולים לאורך יצירתה של אוקונור. כך טארווטר, גיבור הרומן השני והאחרון של אוקונור, אוחז את גופו המפרכס של אחיינו מתחת למים ואומר בו בזמן את מלות ההטבלה. כשנולד, דודו האתאיסט היזה מים על אחוריו דרך לצון: הטבלה הפוכה, פרודית. כעת הנער מטביל-מטביע את הילד, מִפָּנים ומאחור, ונעשה לרוצח ולנביא. עוד מעט יגיע אל הגדה השנייה של האגם וייאסף, גופו של הילד צרור בזרועותיו, למכוניתו של נהג שייקח אותו אל בין העצים ויהפוך אותו תחתיו ויעשה בו מעשה סדום, מגשים את ההטבלה ההפוכה שטבע דודו באחוריו. כך, ההטבלה ההפוכה שבקדמת הרומן לא היתה אלא מפתח לבוא בשערו האחורי; כי ההטבלה-הטבעה באה תמיד מאחור, מן המארב. במעמקיה, הבבואה מחשיכה את העיניים המבקשות לרדות אותה מפני המים: טארווטר קם מן המקום שבו ישו בא אליו מאחור, מנקר את שתי עיניו ועולה אל העיר, להינבא אל בני אלוהים הישֵנים.

מראה הצבה מתוך "גברים מתבוננים במים", שי זילברמן, הגלריה בסדנאות האמנים בתל אביב, 2018, צילום: אלעד שריג

אם אלוהים נכנס, הרי זה כאחד הסדומאים. אלוהים בא אל המאמין מאחור, כי מִפָּנים אנחנו רואים; והפנים השלוחות לעולם אינן מבקשות בו אלא את בבואתן השאננה.

ג'ודית באטלר מדברת על זילות הפנים בהופעתם התדירה כדימוי משתכפל, כבבואה של משמעות מוקבעת. כדי לשוב ולמצוא את הפנים בממשותם, ב(אי-)מובנם המעורר והמפגיע שאליו כיוון לוינס, עלינו לפנות עורף לפנים, לבקש אותם באיברים אחרים: למשל, לחלץ אותן מגבו המתאבן של אדם העומד לפנינו בתור. או מעורפו של גבר המשתוחח קלות אל המים, מבקש למצוא בהם את בבואתו, או דווקא להטביע בהם את פניו.

זילברמן אינו משיג את עיניהם של הגברים ולא לוכד את הבבואה העשויה להשתקף בהן; הוא בא אל הגברים מגבם, חוטב את מבטם מן הגוף. העין היוצאת לָבוֹר לה בבואה נקרעת אל העולם. הגברים טובלים את מבטם במים, והאמן טובע בטבילתם.

ואנו בעקבותיו: בעודנו מסגלים לעינינו את מבטו של האמן שהתלבש במבטם של גברים ונשים שהתבוננו בגברים שהתבוננו במקורות מים, אנו חשים בגבנו במבטה של התמונה המבקשת בנו את צַלמָהּ. המעגל הנרקיסיסטי של האדם-המאמין-בעצמו נעשה למעגל תפילה מתוך נוודותם האינסופית של מחפשי הבבואה, שאינם מוצאים אלא בבואה של חיפושם חסר התוחלת:

הֵן גַּם הוּא, הָאַבָּא, יָתוֹם הוּא, וְגַם לוֹ יֵשׁ אַבָּא,
וְגַם הוּא רוֹצֶה, לָמָּה לֹא, לְהָלִיט פָּנָיו בְּצַוַּאר אָבִיו
וְלִמְצֹא תַּנְחוּמֵי עוֹלָם לְחַיָּיו וּמוֹתוֹ.

וְגַם לְאָבִיו שֶׁל אַבָּא יֵשׁ אַבָּא.
וְכָל הָאָבוֹת הֵם בָּנִים, וּבְהִתְקַלֵּף מֵעֲלֵיהֶם קְלִפַּת עוֹרָם
וְהִנֵּה יְלָדִים הֵם, כֻּלָּם חוֹלְמִים לְהִנָּשֵׂא לְמַעְלָה
אֶל בְּשַׂר צַוָּארוֹ הָרָחוּץ בְּסַבּוֹן רַעֲנָן שֶׁל אַבָּא.

הוֹי מֵתִים עֲלוּבִים, מַה תַעֲשׂוּ אִם תֵּצְאוּ מִן הַקֶּבֶר,
תְּטַפְּסוּ זֶה עַל זֶה, יָתוֹם עַל אָבִיו,
וְתִצְּרוּ שַׁרְשֶׁרֶת שְׁלָדִים מְגֻחֶכֶת, סֻלַּם עֲצָמוֹת
שֶׁל אָבוֹת וּבָנִים שֶׁרֹאשׁוֹ נֶעְלָם בַּשָׁמַיִם?

(חנוך לוין, "חיי המתים")

הנה, דווקא מתוך מהלכה האינסופי של השרשרת, מתוך שכל אב מתגלה בתורו כבן וכל מקור אוזל לחיפוש אחר בבואה, מגיע ראשו של הסולם אל השמים; כבמין תפילה שאינה מגיחה מלבו של איש, ואולי משום כך היא מחלצת את קולה של קהילה – קהילה מאמינה המתגבשת ככזאת דווקא משום שאף אחד מבניה, כשלעצמו, אינו מאמין. ההתבוננות היא יסודה של תפילה, שמלותיה הנשברות בפיו של קהל שאינו מבין אותן חוצות באדישות את השמים ומוסיפות להאמיר הלאה והלאה, מים למים; בדלגן בין שלוליות הן אובדות בחלל.

כי המים שרוּקעוּ לבבואה שבים ומתגשמים בה; ההכפלה הפראית של ההתקות הרפלקסיביות מתעבה מעט-מעט לעולם. המראה אינה מתנפצת אל רוח הפרצים של העולם, אלא שהיא עצמה נעשית לחומר חותך וזר, שהעולם המתמחש בו מאפיל על פונקציית השיקוף שלו. בתנאים אלה, הפנטסיה האוטרקית של ההשתקפות-העצמית נעשית למדיום של חסר אינסופי, בית תפילה המכנס אליו קהילה נוודית של גברים שלא מצאו אלא בבואה חובקת-ימים לכורח השתקפותם המורעב-עולמית – גברים שביקשו לחבוש את מחסורם במעט מים ובאו עד נבכי ים. בצלילתם הם מְשָווים את מעשהו של אמן, שהסיט את מבטו מן העומק והשיט את עיניו על פני המים, והנה בשטף גלישתו הוא חוקר תהומות.

 

שי זילברמן, "גברים מתבוננים במים"
הגלריה של סדנאות האמנים, תל-אביב

אוצרת: ורד גני
נעילה: 24.2.18, מפגש בנוכחות האמן בשעה 12:00

הפוסט ובאו עד נבכי ים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

המלצת השבוע: "Tap and Touch"

$
0
0

בגלריה ברוורמן בתל-אביב מוצגת תערוכה צנועה ומפתיעה שאצרה עדי גורה. משתתפות בה שמונה אמניות – יעל ברתנא, מיכל רובנר, טל מצליח, אניסה אשקר, מאיה ז"ק, סיגלית לנדאו, נירה פרג וברכה אטינגר – מעין נבחרת ישראל של האמניות העכשוויות המובילות, שקריירה אמנותית יפה מאחוריהן, והן עדיין בשיא יצירתן.

אטינגר מציגה שלושה ציורי שמן חדשים – "רחל-פיאטה-מדוזה" (מס' 1, מס' 2, מס' 3), יצירות כמעט אבסטרקטיות של נשים צעירות ומבוגרות. הציורים מטרידים ובו בזמן יש בהם יופי מסתורי, מנחם ומעורר חמלה. הם נדמים כמעין אפריטיף לתערוכה גדולה ומקיפה של אטינגר, או לפחות מעוררים סקרנות לתערוכה כזו.

ברכה אטינגר, ״רחל-פיאטה-מדוזה״ (מס 3), 2018

נוסף לעבודות של אטינגר מוצגים בחלל הגלריה הלא גדול עבודות וידיאו-ארט, פסלים, רישומים ותצלומים. כל משתתפת מציגה עבודה אחת בלבד, למעט מאיה ז"ק, שמציגה שני רישומים וגם חלק מהמיצב "חדר שבת" (2013), שהקשר שלו לתערוכה נראה קלוש. בשונה מיצירותיה של אטינגר, העבודות האחרות אינן חדשות, אבל זה מה שעושה את התערוכה: זו הזדמנות פשוט להיכנס לגלריה קטנה במפלס הרחוב בדרום תל-אביב ולהיתקל בחברות ותיקות שלא ראית מזמן, ואז לשתות יחד קפה באמצע היום, ולא רק לפגוש אותן בפייסבוק.

תמיד תענוג לראות עבודה של טל מצליח. ציור השמן שלה "ללא כותרת" (2017) מטלטל וגם מרהיב. בציור ספק חיילים, ספק חיות, צללית ארץ-ישראל השלמה ורצועת עזה, דגים וציפורים. מראשי הדמויות יוצאים דגלים של שתי המדינות. "הגוף הפרטי כזירה לחשיפת הקונפליקטים הפוליטיים בין ישראל לפלסטין", כתבה גורה בטקסט התערוכה. ואכן, המתח שהציור אוצר בחובו מעורר תחושה של מחנק ופריצה החוצה בו בזמן. זו תמונה שצריך לראות ממש, ולא להסתפק בדימוי ברשת.

סיגלית לנדאו, ״הריון חוץ רחמי״, 2005

נעים היה גם לפגוש מחדש את עבודות הווידיאו הישנות של יעל ברתנא ונירה פרג, שתי אמניות שיוצרות עכשיו עבודות גדולות ומרהיבות. ב"מלנכוליה" (2009) נראית פרג לכאורה משליכה את גופה מגגות הבניינים התל-אביביים שבהם היא גרה לאורך השנים. זו עבודה עם הרבה הומור, חרף המורבידיות שלה, והיא תזכורת לעובדה שגם עבודת וידיאו פשוטה עשויה להיות מהפנטת, לא פחות. תענוג גם לחזור לעבודה החזקה "מלכי הגבעה" של ברתנא מ-2003, התקופה שבה יצרה עבודות התבוננות מצוינות ששיקפו את החברה הישראלית, את הגבריות והמיליטריזם המאפיינים אותה, כמו גם את הנוף והחבלה בו. זאת, בלי הניסיון לייצר אמירות פוליטיות שטוחות ומביכות כפי שהיא עושה היום.

חולשתה של התערוכה הוא בפער בין שמה לתוכן שלה. שם התערוכה, "Tap and Touch", לקוח מפרפורמנס של האמנית ואלי אקספורט מסוף שנות ה-60, "Tapp und Tast Kino (Tap and Touch Cinema)". במהלך הפרפורמנס חבשה אקספורט על פלג גופה העליון קופסת קרטון מכוסה בווילון קטן, שוטטה ברחובות וינה והזמינה גברים ונשים לשלוח ידיים לקופסה ולגעת בגופה. העבודה חוללה בזמנה שערורייה גדולה ועוררה דיון על הקשר המורכב שבין צפייה להשתתפות ועל פוטנציאל האובייקטיפיקציה של הדימוי הנשי. אמנם כמה מהעבודות בתערוכה שלפנינו "עוסקות בגוף מנקודת מבט גיאוגרפית כמו גם קונספטואלית", כדברי האוצרת, והנושא אקטואלי היום לא פחות, אולם הפער בין שם התערוכה לתערוכה עצמה ניכר. ועדיין, מומלץ מאוד לבקר בה.

מיכל רובנר, ״ללא כותרת 19 (פנורמה)״ 2015

"Tap and Touch", יעל ברתנא, מיכל רובנר, טל מצליח, אניסה אשקר, מאיה ז"ק, סיגלית לנדאו, נירה פרג וברכה אטינגר
גלריה ברוורמן, תל-אביב
נעילה: 15.3.18

 

הפוסט המלצת השבוע: "Tap and Touch" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לאמני וידאו / פרפורמנס

$
0
0

אמנים היוצרים בוידאו ו/או פרפורמנס מוזמנים לשלוח הצעות לאירוע בינלאומי שיתקיים בתל אביב בחודש ספטמבר, 2018.
לפרטים נוספים: https://www.muzaplus.com/m
יש לשלוח הצעות עד ה-7 באפריל, 2018

Open call for video / performance artists

Artists working in the video and/or performance fields are welcome to send proposals for an international event, which will be held in Tel Aviv during the month of September 2018.
For more details please visit: https://www.muzaplus.com/m
Deadline: April 7th,2018

הפוסט קול קורא לאמני וידאו / פרפורמנס הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 27.02.18

$
0
0

 חג פורים שמח!



עשו מנוי ל"ערב רב"!

עזרו לנו להמשיך לעשות עיתונות תרבות עצמאית, בועטת, מגוונת והוגנת

אתר האמנות "ערב רב" מתקיים על בסיס תרומות, מענקים ועבודתם המסורה של מתנדבים. האתר מקפיד לפרסם תוכן איכותי ולאפשר שיח מורכב על אמנות ישראלית ובינלאומית. רוצים/ות לתמוך בהמשך פעילות האתר? עשו מנוי חודשי או העבירו תרומה חד-פעמית, והתחדשו בחולצה או תיק של "ערב רב".

מבצע לנרשמים/ות:
מנוי בסך 20 שקל לחודש – תיק בד של "ערב רב" במתנה
מנוי בסך 35 שקל לחודש – חולצת "ערב רב" במתנה
מנוי בסך 50 שקל לחודש – תיק וחולצה של "ערב רב" במתנה
תרומה חד-פעמית בסך 150 שקל ומעלה – תיק וחולצה של "ערב רב" במתנה
לתרומה לחצו כאן



שתי תערוכות חדשות בבית בנימיני

חמישי, 1.3.18, בשעה 19:30

"מְקוֹמִי – עיצוב אישי, פה ושם"

משתתפים: נעמה אגסי, איתי אהלי, טל ארז, זלי גורביץ', אדמהון גלאור מקונן, יהונתן הופ, רמי טריף, בעז כהן וסייאקה יאממוטו, יאיר לוי, גרגורי לרין, ולריה מוניס, אלינור פורטנוי, יוליה צוקרמן, שירה קרת ואיתי לניאדו

אוצר: ארז נאבי פנה

עיצוב התערוכה: גיא בר-סיני

דיבור פנימי, במלים שקטות שמופנות אל שורשי הדעת, היונקים מתוך מעיין פנימי מבעבע בשקט, כזה שלא נגלה על-ידי תנועה של קול או שריר. שם, בעולמם הפרטי של מעצבים, מתהוות מחשבות לחומרים, לקומפוזיציות וצבעים, בעולם של רדוקציה מילולית, בשיח שקט שרק יוצרו מבין בו.

התערוכה "מקומי" משתמשת בכפל המשמעות של המלה ואוצרת מגוון עבודות של 14 יוצרים שהם פסיפס ישראלי מורכב  – ילידי הארץ ועולים, מהגרים ותושבים חוזרים, עירוניים וכפריים, דתיים וחילונים, מכפר ג'וליס ומיפו, מתל-אביב וממודיעין, מאמסטרדם ומלונדון. יוצרים שפועלים מתוך זרז רגשי, מתמריץ מקומי, ונעים מסביב, בתוך וביחס לשורש ק.ו.מ. מתכתבים או מגיבים למושג, לסמל, להוויה, לדיוקן, להגדרה או למיתוס, מממשים משמעות למקום ומגדירים אותו דרך מלה, שפה, עיצוב.

"מתוך החומר", עירית ואלון
הגלריה הקטנה

משתתפים: עירית אבא ואלון גיל
אוצרת: עינב ברנס-אליאסב

התערוכה "מתוך החומר" היא הראשונה בסדרה שתעסוק בקשר הבין-דורי המתקיים בין יוצרים באופנים שונים. התערוכה מציגה שפה ייחודית ומגובשת של כל אחד מהאמנים, אך עם זאת ניתן לחוש במקצב הער הנע בין שני גופי העבודות.
בית בנימיני, המרכז לקרמיקה עכשווית, רח' העמל 17, תל-אביב. טל' 03-5182257. שעות פתיחה: ב'–ה', 11:00–19:00, שישי-שבת, 11:00–14:00.
www.benyaminiceramics.org

יאיר לוי, "שביל זכרון", צילום: קלאודיה רוטקגל



"משוטטים 1#" – תערוכה בהשתתפות 13 אמנים

בגלריית האוניברסיטה הפתוחה, רעננה

אוצרת: כרמית בלומנזון
פתיחה: שישי, 9.3.18, בשעה 11:00
11:30, אמן הקול ג'וזף שפרינצק, "שיר מפה"
נעילה: 17.6.18

משתתפים: ורד אהרונוביץ, אניסה אשקר, מתן בן-טולילה, נועה בן-נון–מלמד, ענת בצר, גרי גולדשטיין, טל ירושלמי, טליה ישראלי, אורלי מיברג, שחר מרקוס, מורן קליגר, מאיר רקוץ'
"משוטטים 1#" היא הראשונה בסדרה של שלוש תערוכות, שיעסקו בשיטוט בהיבט מקיף של המרחב הגיאוגרפי, ההיסטורי, המסורתי, האקולוגי, האורבני ואף האנושי והאישי.
כרמית בלומנזון היא אוצרת עצמאית לאמנות ישראלית. אוצרת תערוכות קבוצתיות ותערוכות יחיד בגלריות, במוזיאונים ובחללים שונים בארץ ובעולם.
במהלך הפתיחה יציג אמן הקול ג'וזף שפרינצק את "שיר מפה" – פרפורמנס טקסט סאונד. המפגש הצלילי בין כפות רגליו המשוטטות בבית הנסן (בית המצורעים) בירושלים, הסיפור שעולה מתוך המפגש הזה וחיבורו למקלדת יוצרים את "שיר מפה" – פרפורמנס סאונד שהוא זרם תודעה של מסלולי זיכרון ושכחה.

טל ירושלמי, "Placemat no. 2", 2016



"שלוש דרכים להיות"

הסדנה לאמנות ביבנה, רביעיית פלורנטין, גלריה טובה אוסמן, תל-אביב

יוזמי הפרויקט, מפיקים ואוצרים: לילך אברמסקי-ארזי ואסף רולף בן-שחר

"שלוש דרכים להיות" הוא פרויקט הכולל שלוש תערוכות הנפתחות באותו חודש. כל אחת מהתערוכות מציגה עבודות שקשורות למצב תודעה אחר. "שלוש דרכים להיות" היא הזמנה לנוע בין שלושה מקומות חיצוניים: הסדנה לאמנות ביבנה, רביעיית פלורנטין וגלריה טובה אוסמן בתל-אביב, ושלושה מקומות פנימיים: פנטזיה, טודה-טי – זה זה, וללא נקודת התייחסות. זו הזמנה להתמסר לנהר הלא מובחן של התודעה ולהסכים להיות איתו בלי להבין. כשצורת העולם מוכרת פחות, נזילה ועמומה יותר, אנחנו נכנסים למצב הוויה אחר. אנחנו קוראים למצבי התודעה האלה טראנס. זוהי הזמנה לחוות את העולם דרך עיניים אחרות. להשהות את הידיעה, לאפשר ללא נודע לטפס במעלה הרגליים שלנו כמו צמרמורת של רוח קרירה מול הים ולחוות את העולם כלא ידוע.
"פנטזיה", 8.2.18–15.3.18, הסדנה לאמנות ביבנה. גלריית הסדנה לאמנות יבנה. שדרות דואני 25, יבנה. שעות פתיחה: א'–ה', 09:00–13:00; ב', ד', 17:00–19:00. משתתפים: אילן שדה, גבי קריכלי, גוני חרל"פ, חדוה ראובן, יובל קדר, ליזה זברסקי, לנה זידל, מעיינה וכטל, נויה שילוני חביב, סיון כהן, ראומה זוהר חיות, רחל קיני.
"טודה-טי",
רביעיית פלורנטין, 15.2.18–1.3.18. משתתפים: אביטל כנעני, אריה ברקוביץ, גבריאל ריגל, גלי קנר, דגנית ברסט, זוהדי קאדרי, מיכל נאמן, רוני ראובן, רני פרדס, שחר יהלום.
"ללא נקודת התייחסות"
, 22.2.18–14.3.18, גלריה טובה אוסמן, בן-יהודה 100, תל-אביב. שעות פתיחה: ג'–ה', 11:00–13:00, 17:00–19:00; ו', 11:00–13:00. משתתפים: בן קדישמן, לילך אברמסקי-ארזי, ניב בורנשטין, ניר דבוראי.

דגנית ברסט, מתוך "פורטרטים ונופים", 1984/2015 (שחזור), הדפסת פיגמנט על נייר, 66×100 ס"מ



"החתמה", הגר שפירא ושירה ריימן

גלריית הגדה-השמאלית, תל-אביב

אוצרת: לריסה מילר
נעילה: 26.3.18

בתערוכה הזוגית החדשה "החתמה" חושפות שתי אמניות רב-תחומיות, הגר שפירא ושירה ריימן, עולם גשמי ורוחני מרתק. אוסף של סמלים ודימויים שלוקחים את הצופה אל מחוזות דמיון וקסם. אוסף העבודות מושתת על חומרים פשוטים וגולמיים שהאמניות מעבדות באופן רגיש ומפתיע, תוך כדי חיבור לסביבה ולחומר. בתערוכה מגוון עבודות הדפס, ציור, פיסול ווידיאו.
גלריית הגדה-השמאלית, רח' אחד-העם 70, תל-אביב.

שירה ריימן, ללא כותרת, 2018

הפוסט רב ערב 27.02.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

למלומי תינוקות, רחשי פרפרים

$
0
0

תערוכתו של אורי ניר במשכן לאמנות בעין-חרוד מרשימה: אובייקטים פיסוליים מהונדסים, הקרנות גדולות ממדיים וסרטים מהוקצעים שנדיר למצוא בנוף האמנות המקומי. התערוכה נפרשת בחלל באופן מופתי, "ערוכה במבנה המשכן לאמנות כמו מחרוזת", כלשון הטקסט. יכולתו של ניר להטמיע חללי קובייה לבנה סטנדרטיים לתוך ההיגיון והמחזוריות של עבודותיו כבר ניכרה בתערוכות פרושות-מפלסים קודמות, בגלריה ברוורמן ("חוג הפעימה", 2005) ובביתן הלנה רובינשטיין ("מאיץ", 2011). בתערוכות אלו נוצר סנכרון מושלם, אולי מושלם מדי, בין הממד המרחבי לממד הזמני, כאשר הנרטיב הפנימי של העבודות תאם את אופן ומשך ההליכה של הצופה בחלל. בתערוכה הנוכחית, לעומת זאת, עבודות הווידיאו חסרות לכידות פנימית. מתפרשות עד אין קץ, כאילו היו עשויות שלא להיגמר לעולם.

התערוכה נפתחת בחסימה – זוג בלונים ענקיים, מפוספסים, תפורים, נדחסו אל תוך חלל הגלריה וכמעט מונעים מהצופה להיכנס. משם והלאה נמתחת שרשרת של 32 אובייקטים היברידיים, ובהם שפופרות טלפון ציבורי שחורות תלויות מהתקרה, מקצותיהן צומח ריבוי של אוזניים, והדפסות תלת-ממדיות פלסטיקיות המבוססות על סריקת האוזן של בתו של האמן כשהיתה תינוקת. האוזניים מקועקעות ומנוקבות על-ידי אינספור עגילים ונזמים. הן מתרבות ונעשות לגלמים או כנפי פרפרים בתהליך מטמורפוזה המאבד את טבעיותו ומהדהד את הפוטנציאל המאיים של טכנולוגיית היווצרותו, שבה מקור נאיבי, טהור ויחידאי משתכפל לכדי מוטציות אינסופיות. הווירטואלי מתממש בחומר באופן המחריד ביותר. השפופרות המיושנות, מוטיב חוזר בעבודותיו של ניר, נושאות עימן את זכרון הרחוב וחסרי הבית שהופיעו גם הם בעבודות קודמות, ולצד ריבוי העגילים והקעקועים מפיצות זכר של תרבות שוליים, מעין נגיפיות חברתית רדיואקטיבית, משחיתה ומהפנטת.

עד כאן נשזרת המחרוזת התערוכתית באופן מסקרן, אך ברגע שפוגשים בשתי עבודות הווידיאו, קורס המערך כולו אל תוך תבניות פשטניות של דימויים קולנועיים מוכרים. הסרט הראשון מוצג על מסך קטן יחסית, בחדר מכוסה שטיח שעליו פזורות אוזניות אלחוטיות, פיתוח טכנולוגי של השפופרות מהחדר הקודם. הסרט השחור-לבן מעניק לתערוכה את שמה ("סכר פרפר", 2013), ולפי טקסט התערוכה, הוא צולם בזמן חופשה משפחתית של האמן בתאילנד, באי שבו חיים פרפרים שתוחלת חייהם חופפת לזמן שבו בילו בני המשפחה על האי. בהתחשב בשימושו הקודם של האמן באלמנט הזמן, עובדה זו היא גילוי מסעיר – התיירים המזדמנים והדיירים הקבועים חלקו אותו משך; חופשה משפחתית הפכה למעגל חיים.

מראה הצבה מתוך "סכר פרפר", אורי ניר, המשכן לאמנות בעין חרוד, צילום: אלעד שריג

אך דבר מכך לא נותר בסרט עצמו, שעוקב אחר הפרפרים בעודם מרחפים בין העצים על החוף, לצד שני ילדי האמן – בן צעיר ותינוקת פעוטה. הסאונד, שילוב בין קולות השינה התינוקיים של הבת וצלילי כלי נגינה תאילנדי בשם נבל-פרפר, טופל כך שקולות התינוקת נשמעים כרחשי הפרפרים. יחד, הסאונד והדימויים רוקמים נרטיב שחוק וידוע היטב – חופשה משפחתית פסטורלית שקורסת לכדי סצנה אל-ביתית, אסונית. היחסים המערערים והמתערערים בין הילדים מעלים לא יותר מתהיות שטחיות, שיכלו ללוות מותחן פסיכולוגי נוסחתי – האם הסכנה העתידית פנימית ותתממש במעשה אכזריות בין אחים, או שמא היא נשקפת מבחוץ, מגורם לא ידוע? האם הפרפרים, מסמלי התום והיופי, הם למעשה מפיצי זדון? מעל הכל משגיחה עין מבשרת רעות – עינו של האמן, ההורה, שאליה הוחדרה כנף פרפר, להיווצרות היבריד פיזיולוגי נוסף, שהוא עוד קלישאה קולנועית.

הסרט "צולם כמעט במקרה", כפי שמעיד האמן עצמו בטקסט התערוכה, באופן שמבקש אולי לסתור את הדקדקנות ההפקתית המזוהה עימו. אך במקרה זה, המקריות אינה לטובה. שרשרת המזכרת התאילנדית שעונדת התינוקת ובגד הים המתהדר בלוגו "speedo" שלובש הילד מסגירים את ההקשר הבורגני-משפחתי באופן שלא תורם להתפתחות הנרטיב, אלא פוגם בו. הפסקול הדרמטי, לצד מוטיבים ליטרליים למכביר שנשתלים במטרה לחזק את האשליה האסונית, כגון גולגולת בקרקעית הבריכה, נותרים כייצוגים חלשים, אפילו מביכים.

לעומת זאת, בווידיאו השני, (Macoal" (2017", המוקרן על פני קיר שלם, המציאות הונדסה לחלוטין ליצירת אשליה קולנועית הרמטית, ודבר לא הופקר ליד המקרה. כאן החולשה נובעת דווקא מהתאמצות-יתר סגנונית. שני הילדים, כעת מבוגרים בארבע שנים, מככבים שוב בסצנה דיסטופית בשחור-לבן, הפעם על רקע גן הסלעים בפארק גני יהושע בתל-אביב. הבן מגולח ומקועקע מכף רגל עד ראש, מתרוצץ בין סלעים ועצים בעודו מחזיק בחבל את אחותו, הקשורה לשני בלוני הליום שחורים ענקיים ומרחפת בשמיים. שימוש במצלמת אינפרה-אדום משרה על הכול מראה לבקני, בעוד שהאובייקטים הפיסוליים מהחללים הקודמים כאילו קמו לחיים ומרחפים בשמיים כפרפרי-אוזניים. קעקועי הגוף של הבן כוללים את מלות השיר "Macoal", שנכתב במיוחד לתערוכה ומלווה את הווידיאו בקולו של האמן עצמו, ההופך לחייזרי תחת השפעת גז הליום. מלות השיר מופיעות שוב על קירות החלל האחרון, מודפסות בכחול על גליונות נייר סדורים, כשבמרכז החדר אובייקט פיסולי מגלילי גז מחלידים, כנראה גז הליום, המזכירים טילי מלחמה משומשים.

בסרט עצמו, העדר הנרטיב או ההתפתחות התוכנית מדגישים את הקלישאתיות של הדימויים הפזורים, שיחד נקשרים לכדי לא יותר מווידיאו-קליפ מהוקצע. כפי שקורה פעמים רבות בקליפים מסוג זה, התוכן נשאר מאחור, בעוד ש"הסטייל" תופס את חזית הבמה. לעתים מלות השיר מטעינות במשמעות, אך במקרה זה גם השיר נותר ברובו סתום, כעין תפילה או מזמור בשפה לא מוכרת. לפי טקסט התערוכה, השיר "מתאר יקום משפחתי שבו מלים כבולות לזהויות, תודעות שוכנות זו בזו, ועובדות קטנות תופחות לממדים ענקיים עד כדי טשטוש ההבחנה בין קטנוניות למופרזות ובין מחמאות לעלבונות". ההברות המהדהדות את ההרכב המשפחתי – כגון Ma, Pa, Son ו-Sis – אכן מודגשות וחוזרות, אך בפועל, התחביר המקוטע אינו מתלכד לכדי אמירה משמעותית, ונותר מנותק מהדימויים (מלבד במובן הליטרלי שבו הוא מופיע בקעקועי הילד).

אורי ניר, סטיל מתוך עבודת הוידאו "Macoal", 2017

סימני הקין שעל גוף הבכור, הילדיות התמימה שהופכת למנוכרת, קשרי אחים החתומים בדם, הילדה זהובת השיער וחסרת האונים אל מול הגיבור הזכרי חורש המזימות, החרדות הקיומיות של אב-אמן-יוצר – כל זה סופר כבר, ובתערוכה הנוכחית לא נוצק לכך כל תוכן ספציפי או ייחודי. נראה שניר נשבה בקסם הדימוי, ובכך נפל לסגנוניות נוסחתית, חסרת כיסוי תוכני תחום בזמן. שתי שורות בשיר מרמזות אולי על מקור הבעייתיות:
Not to become a child of time
he tried to overcome the time in his children.
דווקא ההיכנעות למגבלות הזמן היא שמורגשת כאן בחסרונה.

 

אורי ניר, "סכר פרפר"
המשכן לאמנות עין-חרוד
נעילה: 3 במרץ 2018

הפוסט למלומי תינוקות, רחשי פרפרים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

טריפ טוב שהופך לטריפ רע

$
0
0

התערוכה "סכר פרפר" של אורי ניר צוללת למעמקיו של נוף טרופי ומפלחת מתוכו את מהותו המנטלית, אותה תכונה טרופית מטשטשת, מאיצת תהליכים ורבת תעתועים שמתחוללת גם בתוך הסבך הלח התוך-משפחתי שהוא מתעד, או בנפשו של אדם שמצוי בדיפוזיה חריפה בין פנים לחוץ. תחת חסותו של ניר חומרים מתנהלים כמו מחשבות;  מתעוותים, מתאחדים, מתרופפים, מתמלאים ומתרוקנים ממשמעות. חוויית ההליכה בתערוכה, המורכבת מסדרה של פסלים, שני סרטים וחלל שמחופה בהדפסות מוגדלות של השיר "Macoal", יוצרת מעין מהלך הפוך, שבו המפגש עם עולם חומרי כמו-ביולוגי, יציב ועתיר דמיון, מתחלף בקרבה אינטימית לתודעה השברירית והמבולבלת שמפעפעת מתוכו.

לאחר שהצופה נדחק מבעד למתנפח ענק, שטבע צורתו מתגלה מאוחר יותר, הוא נתקל בשרשרת של פסלי אוזניים המודפסים בתלת-מימד, או בתהליך ההתהוות של "פרפר אוזניים", בלשונו של ניר, הכלאה שמושתתת על הדמיון בין אוזניים עטורי פירסינגים וקעקועים לכנפי פרפר. מדובר בשפע מטלטל של פסלים שנבנים זה מתוך זה כרצף של רגעים – מחליפים את גוניהם וחומריותם, תופחים וגדלים. מחלל לחלל הצורות נעשות מורכבות יותר, מתרחקות מהדימוי הראשוני, מתגלגלות לכדי שלדים, חוליות ועצמות חיוורות, שברי מוטציות היפר-ריאליסטיים. אלה נעוצים בשפופרות של טלפונים ציבוריים התלויים מהתקרה, מעידים על כך שגם כשהפסלים גדלו ורחקו מהדמיון לאוזן והפכו לאשכולות של אוזניים מושחתות, הכורעות תחת כובד משקלם של העגילים, הם עדיין עלולים לתפקד כאוזניים; הפיתוח הפורמליסטי השקדני יכול ברגע להישמט אל תוך המציאות ולהיתפס כהגזמה קודחת ופראית, השתטות כבדת ראש.

מראה הצבה מתוך "סכר פרפר", אורי ניר, המשכן לאמנות בעין חרוד, צילום: אלעד שריג

החלל הלבן והרחב של המשכן נותר עירום, ללא תאורה מיוחדת, אך דווקא בצל עמדה ניטרלית כביכול כוחם האימננטי של הפסלים גובר; אין צורך להעצים אותם, אלא לצלול לתוכם. ההליכה לצדם מייצרת הרהור שמתפתח ונע בתוך צורות. בו בזמן, פסלי האוזניים הם גם פרפרים תלויים, להקה שמייצגת את התהוות המחשבה שיצרה אותם. אנחנו מובלים אל עצירות ורגעים של השתהות והתעמקות דרך מניפה של וריאציות פיסוליות, מצמיתות ועגומות, מצחיקות ומרחיקות לכת. מדובר באבולוציה של רעיון המתחקה אחר תהליכים ביולוגיים, שמצליחה להוביל את המבט להיפקחות והתעוותות. פסל המתכת שמופיע ראשון במבואה מתפקד כהזמנה או רמז לכושר ההשפעה של התערוכה כולה. מרוקעים בו צורות כנפיים המשקפות את החלל הריק והצופים שסביבו, כדרך עינו של חרק.

הסרט הראשון מציג את בנו של ניר בחופשה על אי בתאילנד, בתקופה שבה הוא אפוף-רדוף פרפרים. אורי ניר צילם אותם דוהים זה כלפי זה, מתרוצצים כבקרבות אגרוף, בצילומי שחור-לבן מהממים ביופיים. תזוזת הכנפיים של הפרפרים מוכת רעש ומלווה במעין יבבה של התעוררות, שיחה וסבל, שבוקעת מתזוזת הפרפרים המקיפים את הילד. לפתע נדמה שמדובר במקהלה יוונית שעלולה להטריף את נפשו של הילד. הפרפרים מכסים הכל, את גופו של הילד ואת העין שצופה בו. הילד מחזיק את אחותו ונדמה לרגע שגם הם פרפר שהולך להמריא. רוחו של המבוגר, ההורה, המיוצג בין היתר באמצעות העין, נעה בשני הסרטים דרך גופם וחושיהם של ילדיו, שמוחם וגופם הרך מאפשרים להם להתערבל ולהתמוסס לתוך הג'ונגל.

ניר יצר סרט תובעני שמייצר חוויה חזקה של בהייה. מצד אחד מדובר בתיעוד ריאליסטי של שוטטות גמלונית של ילד שהולך באי-נוחות וסקרנות בעולם זר ופתייני בחופשה משפחתית. מצד אחר, הצילום, העריכה והסאונד מחלצים מתוכה מעין עלילה אפלה אפשרית – או רמז לעלילה לא מדוברת. בסרט השני הילד מוצג שוב באותה שוטטות מעורערת בנוף סוריאליסטי, הפעם בוגר יותר ומקועקע בכל גופו, רדוף כלאחר מעשה על ידי השיר "Macoal". מדובר ברצף מקוטע של משפטים שנשמעים כמו הטפה פרנואידית ההולמת ברקתו של ילד רדוף אשמה. מצד אחר, השיר הוא התפלפלות קרועה, נונסנס מוחלט, כהגיגים פואטיים של תודעה רופפת של ילד מותש שחטף מכת חום.

אורי ניר, סטיל מתוך עבודת הוידאו "סכר פרפר", 2013

באחת ההברקות מופיע המשפט "The opposite of milk make the opposite of babies". כאן מודגם התחביר הבינארי והחלול שמכונן את המשיכה אל פן אפל של שלילה, אותו רפלקס המאיים על הפרדייס המשפחתי – האי שתמיד עתיד ליהרס מעצם הווייתו האידילית. לרגעים בתו של ניר רוצה לרדת מהמתקן שבתוכו הוצבה; היא בוכה בהיסטריה כמגויסת לתפקיד שלא רצתה בו, לבושה בתחפושת. אותה דרמה ריאליסטית-הפקתית מופיעה מתוך העלילה התהומית זרועת האימה. כאותן שפופרות טלפון שנושאות את הפסלים, כך ההיבט הפנטסטי קורס חזרה לתוך המציאות, ומופיע מחדש כעיוות מוקצן ומגוחך שלה.

"סכר פרפר" מצליחה להיות מרשימה ווירטואוזית; להציג חומרים שבושלו והותכו זה בזה במשך זמן רב, אך להיחוות כהרהור יוקד של רגעים אחדים, שנחצב והפך לעולם. טריפ טוב שהופך לטריפ רע, מתוזמר במקצב של מחשבה חולפת המגיעה לקצוות ונפרמת. כך אנו מוצבים במצב צבירה שבו חרדה וצחוק רם מצויים באותו מישור וחומרים ונרטיבים מהדהדים זה את זה ללא היררכיה.

ניר נוקט מהלכי יצירה חריגים, שקורנת מהם החירות להפנות את הגב לעולם ולחטט בהתענגות בחוויות בסיסיות עד שהן נשרטות, בבזבזנות ובלי צידוק אתי, מתוך אמונה ששם גם יחזור ויופיע העולם על שלל מורכבותו ושיבושיו – מהמקום האינטימי, מתוך הסיבוך האישי. דווקא בין כותלי מוזיאון עין-חרוד ספוגי המסורת הארץ-ישראלית מוצע לנו עולם מלוטש, מדויק וקר, בניגוד מובהק לרישול וללכלוך הליריים המוכרים בשדה האמנות הישראלי. ניר מוליך את הצופה בתוך מערכת סגורה ומעגלית של רעיונות ודימויים, כזו הטורחת לסגור את כל הקצוות, לצטט ולהבהיר את עצמה. סרבול דחוס זה הוא גם שאר הרוח שלה. עולה ממנה פורטרט של תודעה אנושית המהדהדת את עצמה ללא הפסק ו­­­­שנידונה לעד להיכשל בניסיון לצאת מהעצמי, לחדול מלדמיין. באותה העת, כלל נסיונותיה וצורותיה מעידים על נדיבות מפוארת.

אורי ניר, "סכר פרפר"
המשכן לאמנות עין-חרוד
נעילה: 3 במרץ 2018

הפוסט טריפ טוב שהופך לטריפ רע הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

המלצת השבוע: "אנו מכריזים בזאת", מוזיאון בת-ים

$
0
0

התערוכה "אנו מכריזים בזאת" מציגה עבודות של הזוכים והזוכות בפרסי משרד התרבות והספורט לאמנות ועיצוב לשנת 2016. אחת הסיבות לצפות בתערוכה הזו היא, ובכן, שיש בה משהו שמתאים לכל אחד ואחת. היא אמנם אינה מאוגדת סביב תמה או תיאוריה, אבל היא עובדת, מעניינת ונגישה.

המבנה הייחודי של המוזיאון – גרסה חד-קומתית של הגוגנהיים הניו-יורקי (לא פחות),  בשילוב כיפה שדרכה חודר אור טבעי השוטף בצורה אחידה ומחמיאה את החלל כולו – מוסיף למוצגים עניין ועומק. המוצגים עצמם הם בציר משובח ומדוד ממגוון מדיומים ונושאים שמעסיקים אמניות ואמנים בישראל היום. הכל מהכל והכל טוב.

הפייבוריט שלי בתערוכה הוא הצלם אלכסנדר מנדלביץ'. מנדלביץ' ומארק ישאייב (שעבודה פנטסטית שלו מוצגת כעת בגלריה חנינא), הם אולי הצלמים המציגים הטובים ביותר הפועלים כיום, אבל זה נושא לרשימה אחרת.

מראה הצבה מתוך התערוכה, צילום: גל דרן

בתערוכה מציג מנדלביץ' שני תצלומים ממוסגרים ואלבום הכולל דימויים רבים נוספים. תחושת אי-הנוחות הגופנית העולה לנוכח תצלומיו של מנדלביץ' משתווה בעוצמתה ליופיים. התצלומים כולם מבוימים בגישה של Absorption and Theatricality (לפי מייקל פריד): הדמויות שקועות בעולמן ואינן פונות אל הצופה. הן מתקיימות בתוך סביבה ביתית – מרחב דירתי ישראלי למהדרין, מלא אשפה, סכנות וגועל. ה"מאוים" או ה"אל-ביתי" הפרוידיאני עולה כאן ביתר שאת. הפורמט הקטן של התצלומים סוגר על המצולמים וקטן למידותיהם כמו הבית הסוגר על אליס מארץ הפלאות לאחר שאכלה מן העוגה. בקיצור, לא נוח להן.

אלכסנדר מנדלביץ' – Untitled Sabbath, הדפסה דיגיטלית, 2014 (פרט), צילום: גל דרן

מנדלביץ' מתמחה בזיקוק הרגע המעצבן שכולנו חווים מדי יום ויותר מפעם אחת, הרגע האלים שבו האוטובוס בורח ברגע האחרון, מזון רטוב נשפך פתאום לרצפה המטונפת או כשהזרת נתקעת בקצה הספה. כשמגרד לנו. כשעקום לנו. העיסוק באמת המכוערת של הגוף האנושי, זו שממוסכת במדיות החברתיות ועוד לפניהן בתעשיית האופנה, אינו דבר חדש באמנות. אז מהי המחווה של מנדלביץ'? במונחים של תולדות האמנות ניתן לומר שהוא משתמש בצילום כדי להמציא מחדש את ציורי הז'אנר של המאה ה-17 (ציורים שהתמקדו בסיטואציות מחיי היום-יום ומהווי הבית). זו גם הסיבה לכך שהדפסה בפורמט גדול – בדומה לדרך שבה ישאייב, שבתורו מתכתב עם מסורות מודרניסטיות רבות, ובהן הקולאז' הקוביסטי – תעשה חסד עם העבודות של מנדלביץ'. תערוכת יחיד היא השלב המתבקש הבא.

"אנחנו מכריזים בזאת", תערוכת פרסי משרד התרבות והספורט לאמנות ועיצוב 2016
מוזיאון בת ים
נעילה: 31.03.18

הפוסט המלצת השבוע: "אנו מכריזים בזאת", מוזיאון בת-ים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


דרוש אוצר.ת למובי, מוזיאוני בת ים

$
0
0

 

אודות התפקיד:

  • הובלת חזון אוצרותי ואמנותי פורץ דרך, אשר עולה בקנה אחד עם מהפכת התרבות העירונית ועם עקרונות החדשנות, רב התרבותיות והקהילתיות שהעיר דוגלת בהן
  • טיפוח ויצירת קהילת התורמים המקומית והבינלאומית.
  • יצירת שיתופי פעולה עם גורמים מקצועיים רלוונטיים בארץ ובחו"ל.
  • בניית תוכניות עבודה למוזיאון ומעקב אחר ביצוען. עבודה עם צוות המוזיאון, צוותי הקמת תערוכות, אמנים ועם מוסדות אמנות שונים.

ניסיון דרוש:

  • תואר שני בתחום האמנות
  • 4 שנות ניסיון אוצרותי בתחום האמנות
  • ניסיון וידע בתחום השיווק
  • קשרים בזירה המקומית והבינלאומית
  • יכולת ניהול תקציב
  • שליטה מלאה בעברית ובאנגלית

הגשת מועדות בצירוף קו"ח, תיק עבודות ומכתב נלווה יש לשלוח עד ל 14.3.18 לכתובת המייל:sarit-g@bat-yam.muni.il

הפוסט דרוש אוצר.ת למובי, מוזיאוני בת ים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מדוזה, פְנים אבסטרקט-ריאליזם: בין פרח הנגע למשוש הנוגע

$
0
0

דימוי המדוזה החל להופיע בעבודתה1 של האמנית ברכה ל. אטינגר בשנת 2010, ומאז הוא מרכזי לציור ולעבודתה האמנותית בכלל.2 בתערוכה "וְלִבִּי חָלַל", למשל, שמציגה בימים אלו בגלריה ברוורמן, המדוזה עלתה כאחד הדימויים והרעיונות המרכזיים, ונכחה בכמה מופעים. ברצוני לנסח את אופני הטיפול הצורני במופעי המדוזה בציור-רישום על נייר ממוחזר ומחוספס ובציור שמן על בד, ולדון גם בהשלכותיו באשר לגילום ולמימוש אובייקט הציור של אטינגר כתמונה (tableau) אבסטרקט-ריאלית.

מדוזת פרח הנגע

אנשים פרחים הם דבר רך

ומעצם היותם יפים וענוגים

כפרח המקשט את השדה

אתה נמלא רכות וחשש עליהם.

פרח הנפגש עם פרח מאתר את מהותו.

לפעמים גם אטד הוא פרח.

צריך רק להבחין.3

(אמירה הס)

תמונה מס' 2, ברכה ל. אטינגר, מתוך הסדרה "פרח ליכטנברג ומדוזה", טכניקה מעורבת, 2012

ציורי-הרישום על נייר "פרח ליכטנברג ומדוזה" (2010–2012, תמונות 1, 2, 3, 4), העשויים בטכניקה מעורבת4 וכוללים את דימוי המדוזה, שייכים לסדרה רחבה של ציורי-רישום שנושאיה מופיעים גם ביומני העבודה ובפנקסי הרישום של אטינגר.5 משושי המדוזה נפרשים ל"דמויות ליכטנברג" (Lichtenberg Figures), צורות הנושאות את שמו של הפיזיקאי והפילוסוף הגרמני גיאורג כריסטוף ליכטנברג, שבשנת 1777 חשף וניסח את תבניתן של הסתעפויות דמויות נימי דם וענפי עץ הנטוות כערוצי נחל ומסתמנות על פני הגוף לאחר התפרקויות מתח גבוה, כמו לאחר מכת חשמל או פגיעת ברק.6 צורות הפרח (תמונה 5)7 על הגוף האנושי נראות לזמן מוגבל כקעקוע.8

תמונה 5, דמויות ליכטנברג על הגב צילום BBC

לעומת הדימוי-קעקוע, שהוא תופעה בת חלוף בהירשמו על העור, נתיבי הנחלים הנחרצים כצורות ליכטנברג בהרים מעמיקים ומתמידים. ליכטנברג הוא גם שם משפחתה של האמנית מבית אבא. ליכט פירושו "אור", בגרמנית, ודימוי מכת החשמל כאור שנוצר בעבודות הרישום-ציור, ומתגלם כפרח אדום, כחול, סגול, שחור, אפור, ורוד ולבן, פורץ מלכתחילה את סף ה"אני-עור" – המעטפת הנרקיסיסטית הבראשיתית, במונחיו של הפסיכואנליטיקן הצרפתי דידייה אנזייה (Anzieu),9 שאמורה להגן על ה"אני" מעודף גירויים של אלימות – באשר הציור-רישום עצמו חדור מראשיתו בשרידי העתק-צילום של דמויות שעקבות מותן האלים חילחלו אל ה"אני" השברירי מתוך ההיסטוריה הכללית והמשפחתית.

ה"אני-עור" של הדימויים בציור, שנראים כמעטפת מחוררת, נחשף דרך צורותיו האבסטרקטיות. הצורות מעלות על הדעת נגע, פצע וצלקת, התרבות והתפשטות של רקמות המוליכות אסוציאטיבית למוטציות. זאת, אולי מפני שהעין קולטת בכל מבט עוד ועוד דימויים המתגלים רק אם המבט המשוטט והמשתהה עומד על סדרי הגודלים השונים ועל הפרופורציות השונות המוגשות לו. הפצע הוא גם פרח, הפרח הוא גם דרדר. אותו צמח בר קוצני סגול ("לפעמים גם האטד הוא פרח./ צריך רק להבחין").10

תמונה מס' 3, ברכה ל. אטינגר, מתוך הסדרה "פרח ליכטנברג ומדוזה", טכניקה מעורבת, 2012

ציורי-הרישום של אטינגר מזמנים אותנו לכאורה לפרש אותם כדיוקן עצמי המייצג את ה"אני" הנשען על פעילות נפשית והנושא תווי היכר סומאטיים המסומנים כצורות, כתמים, צללים או קווים, נישאים על תנועות ותזוזות, ומרמזים על רטטים ותדרים המטביעים את נתיביהם בחלל הפנימי של הגוף. הם חושפים כאב הממוקם ומתפתח בעומק שהעור, האמור להגן מפני חמדנות ותוקפנות של בריות ועצמים חיצוניים לנו, אינו מגונן עליו. שטח המגע שיכול לסמן את הגבול בין הפנים הכאוטי, הלח והרירי, המסתייג מגבולות ברורים, לבין החוץ היבש והמאורגן מופיע ככברה עשויה פיגמנטים ואפר, רקומה בדיו. במלים אחרות, הרישום-ציור האטינגרי הינו סיפור של פְּנִים שהרחם הוא המטאפורה שלו ואשר חללו, מלכתחילה או בפוטנציה, אוצר ונושא את האחר על הטראומה שלו.

מאחר שראשית רישומיה-ציוריה של אטינגר בשרידי העתק-צילום שאבקת אפריו נערמת ונמחקת, ניתן "לקרוא" את רישומיה כדו"חות של ממצאים פתולוגיים הנוגעים כביכול להיסטוריה ספציפית ופרטית: מעין צילום אולטרסאונד, סי.טי או אם.אר.איי, המדמה פורטרט עצמי באדום (תמונה 1), צילום רנטגן רב-שכבתי המדמה פורטרט עצמי בכחול-סגול ושחור (תמונה 2) או צילום פט-סי.טי המדמה פורטרט עצמי בדיו (תמונות 3 ו-4). הקומפוזיציה, הארגון הסימטרי או השבור-במכוון של הפרגמנטים על הדף, האור הבוקע מהחלל הפנימי של העבודה בדרגות שונות של לובן ומזכיר לפרקים תאורת פלואורסצנט או הלוגן (המקובלת בבתי חולים, תמונות 1 ו-4), ומנעד הצבעים (אדום, כחול, סגול, ורוד דלוח ושחור) – כל אלה מחזקים ומעצימים את תחושת המבט הרפואי ה"מטפל" בגוף פרטיקולרי, קונקרטי, חי וריאלי, סובל (רחם מדמם, אולי). כך במיוחד תנועות האדום-דם, המדמות מחוות קטטוניות ודימומים אקסטטיים (תמונה 1) או קווי וכתמי הסגול-כחול המדמים דיו המוזרק לווריד כדי להבחין בין מוטציות לתאים התקינים (תמונות 2, 3 ו-4). במובן זה, ציוריה של אטינגר מצטרפים לקבוצת ציור בלתי-שכיחה, שבה הפצע מוחש כ"אמיתי", כממשי, כריאליה, אף שאמצעי הייצוג המובהק – קרי, הציור – חומק מייצוגו הפיגורטיבי, ולמרות האבסטרקט של תהליך היצירה ושל תוצאתו גם יחד (נושא שאחזור אליו בהמשך הטקסט). ואולם, משהו באור הזה, הזורח מתוך הציור, חומק מכל שיקוף של ריאליה, ומוליך אותי לעבר חוויה על סף המיסטיקה. הנגע נוגע לפתע, הפצע הופך לאפשרות של הפצעה. הציור נפרש בין טראומה לבין איחוי.

תמונה מס' 4, ברכה ל. אטינגר, מתוך הסדרה "פרח ליכטנברג ומדוזה", טכניקה מעורבת, 2012

פנקסי העבודה והיומנים של אטינגר מנכיחים כולם את החיבור בין האותנטי לאבסטרקטי בהקשר של הממשי, אשר הוא-הוא החיבור בין חלל הפְּנִים הרחמי כנושא וכמושא לבין ייצוג אפשרי של חלל נפשי ורוחני דרך "החלל הפנימי של הציור".11 באופן דומה, גם נוכחותם המצטברת של הציורים עצמם חושפת בפנינו את הקשר בין האיקונוגרפיה הסימבולית של הציירת (השואבת ממקורות ביוגרפיים, היסטוריים ומיתולוגיים) לבין הממד האבסטרקטי. ציורי השמן חדורים אפר, אך זורחים באור דרך הצבעים והצורות שדמויות רפאים מבצבצות מהם.

"הפצע הוא הזיכרון של הגוף; הוא משמר בזיכרון את השבריריות של הגוף, את הכאב שלו, ולכן את הקיום ה'אמיתי' שלו", כתבה אמנית הגוף הרדיקלית ג'ינה פיין (.12, 13] משום כך הפצע – בין שהוא מוצג באמצעות מיצג גוף רדיקלי, המקדם את ההבנה של "הדבר עצמו", ובין שהוא מוצג באמצעות מדיום אמנותי אחר כלשהו (ציור, פיסול, צילום, מיצב, וידיאו) – הוא לכאורה בעל מקדם גבוה של אותנטיות וממשות. במיצגים של פיין, הפצעים הפתוחים – סימני אלימות והשחתה – מפגינים ישירות. הם כמו מדגישים את המוחשיות החומרית של הגוף וכמו מעידים דרך הכאב על האמת היסודית של הבשר או על הבשריות כאמת, ועושים זאת בלא קשר לאמצעי המתווך, למרות האמצעי המתווך ודווקא בזכות האמצעי המתווך של האמנות. בציור, ביטויים של כאב "פורצים" או "חוצים" את משוכת התיווך, את הגורם המייצג ואת ייצוגו בדימויים, ובכך מאפשרים לציור להעיד על אמת קיומו דרך חיבור אפקטיבי לדבר שמוליך ממנו ואליו. זהו הכאב של הנפש שאין לה ביטוי בשרי. האפקט נולד כאן כמו מתוך שקט שאחרי הסערה. רגע לפני או רגע אחרי הזוועה.

"זוועה פרי הדמיון יכולה לעורר חלחלה. (אני, למשל, מתקשה להתבונן בציורו של טיציאן המתאר את פשיטת העור של מרסיאס, או בכל תמונה אחרת באותו נושא)",14 כותבת סוזן זונטג (Sontag) בהקשר לדיון בנושא השוני הגמור, לטענתה, בין ציורי זוועה לצילומי זוועה. לדוגמה, הזוועה (הפצע, החבלה, ההשחתה של הגוף וכדומה) המוצגת בתחריט של גולציוס, "הדרקון טורף את חבריו של קדמוס" (1588), המציג אדם שפניו נטרפות ונקרעות מעל ראשו, "ממוקמת בתמונה שנושאה מורכב – נוף ובו דמויות – והתמונה מציגה לראווה את מיומנות האמן בציור ובטביעת-העין".15 ואולם, לעומת הזוועה בציור, המוצגת בהקשר של סצנה ובסיטואציה כוללת (נוף, רקע), הזוועה המתועדת למשל בתצלום ממלחמת העולם הראשונה המציג חייל שפניו מרוסקות מפצצה "היא תיעוד מצולם מטווח קרוב של אדם אמיתי במצב של השחתה מזעזעת; ואין בה דבר אחד מלבדו".16

במובן זה, סדרת רישומי-הציור "פרח ליכטנברג ומדוזה" של אטינגר, אף שהיא פועלת על הצופה ברמה החומרית, החושנית, התחושתית, הארוטית והרגשית, מהדהדת דווקא את תצלומי הזוועה התקריביים שזונטג מתארת בספרה (ולא את ציורי הזוועה). אלא שבניגוד לאלה וגם לאלה, אצל אטינגר הזוועה איננה מוצגת: כמו תצלום הזוועה, הרישום-ציור של אטינגר הוא כעין תקריב של פצע או רשת נימים, שהכותרת והסדרה ממקמים בתוך מכלול. הפרגמנטים בציור הם אות, סימן, עדות, עקבה וסימפטום שלה, ותיאור כמו-קליני של התרחשות ספק-חיצונית וספק-פנימית המתגלמת במשושים ובשרוכים המנקבים שרידי העתק-צילום. הרישום-ציור אינו מציג דבר מלבד "הפצע" עצמו, שכמוס בחיבור בין הדמויות המחוקות, העשויות אפר וקווי דם ואור בצורת "פרחי ליכטנברג". מכלול החיבורים בתוך כל עבודה, בתוך הסדרה ובין הסדרות מהדהד את ההבחנה בין הציור לצילום, כמו גם בין מפעיל המצלמה לצייר, שעליה הצביע ולטר בנימין,17 ואז חורג ממנה אל השאלות שיש לנסח עבור תקופתנו-אנו: היכן טמונה הריאליה של הפצע? באילו אמצעים ניתן לטפל בו?

בנימין נסמך על מושגי הכירורגיה הקלינית, ומקביל בין מפעיל המצלמה לבין מנתח. בקוטב המנוגד הוא מציב את עושה-הכשפים, המרפא במגע יד ובכך נבדל בתכלית מן החותך בבשר. סמכותו של עושה-הכשפים היא המאפשרת לו לצמצם את המרחק הטבעי בינו לבין החולה תוך שהמרחק הזה עצמו נשמר, כותב בנימין. המנתח, לעומתו, אשר חודר את גוף החולה, "מקטין בהרבה את המרחק שביניהם; […] היחס בין עושה-הכשפים למנתח הוא כיחס שבין הצייר למפעיל המצלמה. הצייר בשעת מלאכתו מקפיד לשמור מרחק טבעי בינו לבין מה שמוגש לו, ואילו מפעיל המצלמה חודר עמוק לתוך מרקם המציאות. התמונות אשר השניים לוקחים עמם לאחר מעשה שונות בתכלית. תמונתו של הצייר הוא מכלול שלם, זו של מפעיל המצלמה עשויה קטעים-קטעים, שיתחברו יחד על-פי חוק חדש".18

חוקרת אמנות הגוף הרדיקלית ומבקרת התרבות ד"ר חנה פרוינד-שרתוק טוענת כי ככל שמדובר בייצוג של פצע, של גוף פעור ובמיוחד של אתרי הטאבו הפנימיים, יחסי ייצוג–מציאות בתחום האמנות אינם שונים ממקביליהם בשדות שיח אחרים המתיימרים לבטא את האמת כמות-שהיא (השיח המדעי, לדוגמה).19 זאת, לטענתה של ד"ר פרוינד-שרתוק, בניגוד לייצוג של דמויות, של דוממים ושל נושאים אחרים. "בשדה האמנות, הן בפרקטיקה והן בתיאוריה", היא כותבת, "יש ערגה לאמת ולאותנטיות ותביעה להתגלות של המהותי. החיפוש אחרי אלה 'מגלה' בכל פעם נתיב שונה ל'מקומות המחבוא' שלהם. דוגמאות בולטות הן: תורות מימטיות המבקשות אחר העתק המציאות האמיתי או המהימן ביותר; תורות פורמליסטיות השואפות דרך ההפשטה להגיע ליסודות הצורניים הראשוניים ביותר; מגמות העוקבות אחר תורות פסיכואנליטיות, הסבורות שבכוחה של אמנות לגלות תכנים פנימיים וחבויים של התת-מודע; ותורות קונבנציונליסטיות העוסקות באמנות כבונה סטנדרטים קשיחים של ייצוג הנתפסים כטבעיים. על אלה יש טעם להוסיף גם את התפיסה המסורתית של ההיסטוריה והביקורת של האמנות, שלפיה יש ביכולתם הפרשנית של מומחים לדָבר, בעלי העין המקצועית, להוציא לאור את האמת של הציור, להנכיח את המשמעות האמיתית של עבודות אמנות"20 (דוגמה לכך ניתן למצוא למשל בדברים שנכתבו ב"ניו-יורק טריביון" על הציור (The Gross Clinic (1874 של הצייר תומס אקינס (Eakins), המציג ניתוח בהרדמה ברגלו של אדם ועורר בשעת רוגז רב בקרב מבקרי האמנות ובציבור בכלל, בטענה שהסצנה רוויות הדם ריאליסטית מדי. "זאת תמונה שאפילו האדם קהה החושים ביותר מתקשה להביט בה ממושכות, אם בכלל", נכתב שם, "שלא לדבר על החרדתיים מבינינו ובעלי הקיבה הרגישה, הסצנה היא כל-כך ריאליסטית עד שיש מי שעוד עלול לחשוב שהיא תרחיש אמיתי מחדר הניתוח").21

אטינגר מקרבת אותנו אל אזורי הכאב דרך הציור בלי לנקוט שום אמצעי כגון זה. הציור שלה מושך להתבונן בו ממושכות ולשקוע בשקט שלו, שלפני או אחרי הסערה.

בין האי-קיום להפצעה ולידה

רישומי "פרח ליכטנברג ומדוזה", וכמוהם הרישומים שבפנקסיה של אטינגר,22 אינם מבקשים להציג את גופה של מדוזת-הים (מלבד ברמת הצבע הכחול, המדמה את צבע הים ואת צבעו הכחלחל-סגול של גוף הג'לי הרוטט), אלא מהווים בראש ובראשונה ביטוי של תנועה, קרי, תנועת משושיה במים. בציור השמן, תנועה זו מעוררת כאב שמחבר אותנו למדוזה (המיתולוגית) של קרווג'יו ולמדוזה (ההיסטורית) של ז'ריקו (שיידון בהמשך) דרך הדימויים הבוקעים ואז נעלמים שוב בזכות עבודת האבסטרקט, הקו והצבע. מבחינה זו, פעולתן של היצירות דומה לפעולתה של המוזיקה, הפועלת על נפשנו באופן בלתי מתווך, כביכול, ומותירה לנו לחבר את הנראטיב בעצמנו. מול הציורים אני חשה בכאב של טראומה, חווה הבזקי היזכרות-הכחשה-היזכרות-הדחקה. הקווים והכתמים דנים כל דימוי לפרפר בין הדגשתו למחיקתו.

בציורים, מהלך זה מגולם באבסטרקט – אך תוצאתו אינה פחות מוחשית מזו של מופעי ה"דבר עצמו" במיצגי גוף רדיקליים. להפך: היא מפנה אל המוחשיות של המופשט הזה. ברישום ובציור של אטינגר מתגלים כאב האובדן, הלידה ואף הלידה-מחדש כמהות ממשית, ומהות זו מתגלמת בציור כיופי חסר תקנה. הריאליות של הכאב מונכחת בתהליך סיזיפי של פנטימנטו, עבודה בשכבות23 היוצרת חלל מרובד של עומק תוך שימוש בשפה ייחודית ואישית של "צבע-קו". זוהי "אבסטקרט-ריאליות"24 הנוגעת בחוויות ובזכרונות בראשיתיים. ה"טרום-לידתי" וה"תת-ממשי" (subreal), אם להשתמש בשפתה של אטינגר עצמה,25 אינם שוכנים בעבר. ה"טרום-לידתי", אותו "רישום תבנית של היווצרות", נמצא בהווה של הציור. חלל הציור הוא מרחב-ביניים, והדבר המתגלה בו מושהה לעד בין הופעה להיעלמות, בין היות לאין, בין קיום להיעדר, בין ריאליה לבדיה, בין נהיות לנמוגות, בין חיים למוות. בציור הזה, הנושא מתמזג עם מושאו. כצופה אני נישאת לעבר אזור הדמדומים וחשה כמשוטטת באזורי הלימבו של הנשמות התועות בין גן-העדן לגיהנום. לא ניתן להפריד את יופיו של הציור מן הכאב שבו.

ז'אן-פרנסואה ליוטר (Lyotard) טוען כי יצירתה של אטינגר מותירה אותנו על הסף שבין האי-קיום להפצעה,26 ולפיכך, שהצורות והדימויים ביצירתה מבטאים את הנגיעה בממשי (real), באמיתי ובריאלי, במקום שבו נפגשים התוך-גופי והנפשי, כמו יש בכוחה של האמנות לגלות תכנים של התת-מודע האישי והקולקטיבי או של ההיסטורי דרך מעברה של האמנית (כמו בפסיכואנליזה) דרך העצמי הסודי, האסור, ודרך המסתורין של הארוטי והמורבידי שכוסה, בין אם על-ידי הטאבו ובין אם על-ידי ההדחקה.

מדוזה

…סח לו הכל ואמר: "ועתה, גיבורנו פרסיאוס,

אנא, ספר לנו, איך באומץ-לבב ובנכל

ראש המפלצת הצלחת לכרות, נחשים עטרוהו?"

אגנורידס27 ענה לו: "בצל הצמרת של אטלס

יש מקום-סתר מוקף מכל צד בסלעים רבי גובה,

צמד בנות-פורקיס שוכן שם על יד המבוא מימי קדם,

עין אחת לשתיהן ויחדיו תשתמשנה בעין.

עת התחלפו בעינן, בעורמה מידיהן חטפתיה,

(כי את כַּפִּי לא ראו), ואצלח יערות ללא דרך,

ואעבור במבואות נסתרים, על צורים התגברתי

עד הגיעי אל משכן הגורגונות. ראיתי בדרך

את החיות ואת בני-האדם דוממים כמו אבן,

כי לפסלים הפכם מראה הנורא של מדוזה.

ואתבונן במגן הארד בשמאלי החזקתי:

את בבואת האימים בראי המתכת ראיתי.

אך כאשר נרדמה מדוזה עם כל נחשיה,

ראש המפלצת כרתי – ואז מדמיה הגיחו

פגסוס, סוס מכונף, ואחיו-תאומו על-ידהו".

[…]

טרם ישביע אוזנם נשתתק. ויקום אחד שם

מן השועים וישאל, מדוע מכל אחיותיה

רק האחת עירבבה נחשים בקצות תלתליה?

"זאת היא סיבת הדבר – יענה האורח – שמעוני,

כי ראויה לסיפור היא. מדוזה היתה יפת-תואר

וחתנים מרובים ערגו לה, חִזְּרוּ אחריה.

אֶפֶס יָפֶה מיני כל היה שערה, שער-פלא;

(עלם ראה לפנים ומפיהו שמעתי כל אלה).

וידענה אדון הימים28 בִּזְבוּלָה של מינרווה,

(כך מספרים); באיגיס29 תכסה האלה את עיניה,

כי טהורות הן. גמרה בלבה לענוש את הפשע,

ותיהפך לשרצים מאוסים את יפי תלתליה.

הן גם עתה לחזה היא קושרה נחשים יְצָרָתַם,

בם את צריה תפחיד – יראום וייראו מפניה".30

ברישום-ציור ובציור השמן של אטינגר, הפְנים, הרחם הפצוע (המשתמע לעתים מכותרות העבודות והסדרות, כמו למשל בכותרת של סדרת רישומים וציורים משנות ה-90, שהיתה ב-1995 גם לשמה של תערוכת יחיד של האמנית במוזיאון ישראל, "חללה"), מרפרר לרעיון המיתי של מדוזה שגורלה הנשי נקשר לאונס,31 טראומה, ביזוי, השפלה, נקמה, הרחקה, גרוש, בידוד, ניצול, ריטוש וביתור.32 ההיסטוריה שכחה לנערה מדוזה את טוהר ותואר יפי נעוריה, את זהב תלתליה ("חתנים מרובים ערגו לה, חִזְּרוּ אחריה", כתב אובידיוס),33 ועשתה לה דמוניזציה; מדוזה הובנתה בשיח התרבותי-פוליטי כיצור מפלצתי, משחית, מאָבֶן ומאיים,34 המסוכן לבני אנוש ובעיקר לזכרים – לא מעט משום הקישור בין דימוי ראשה לבין איבר המין נשי והרחם. בעבר הרי נתפס הרחם כ"יצור חי המאוכסן בגופה של האשה"35 וכאיבר עצמאי, שביטויו המהותי היה הדם ויש שייחסו לו מאפיינים משותפים למחלה. כך נקשר הרחם לסמלים ארכיטיפיים של חיים, אבל גם של פציעה (לפחות במסגרת האמונה הנוצרית). כמו מדוזה שאין-להביט-בה, בחברות ובתרבויות מסוימות נקשרו ברחם משמעויות שגזרו נידוי (דוגמת הנידה במסורת היהודית). על רקע זה הפך הרחם, הנסתר מפניהם של הרופאים, החוקרים והמדענים, לאובייקט נחשק של מחקר אנטומי ולפרקטיקה של דיסקציה, כלומר, לקיטוע וביתור הגוף למטרות למידה ומחקר.36 מדוזה המיתולוגית אפילו הפכה לסמלו של מדע האנטומיה.

לעומת מדוזה – המפלצת-הנשית, האובייקט הפסיבי של המחקר האנטומי המגולם ומסומל כפְנים פצוע ומבוּזה – פרסיאוס מייצג ומסמל את בן-דמותו של האנטומאי האינטלקטואל, חוקר האנטומיה האוטוריטיבי, המחזיק בידע על אודות הפְּנים הזה ומעבה את השיחים (discourses) המכוננים אותו מסוף ימי הביניים, תקופת הרנסנס והבארוק, ובמידה רבה אולי אף עד ימינו אנו.37

תמונה מס' 6, בנבנוטו צ'ליני, "פרסיאוס" (1545–1554)

הפסל "פרסיאוס" (1545–1554) של הפסל בנבנוטו צ'ליני (Cellini, תמונה 6), במלוא גבריותו, הדרו ותפארתו, הוא אחד המופעים הבולטים של חוקר האנטומיה בתרבות המודרנית. בידו הימנית – היד שבמסורות העולם העתיק, ימי הביניים והרנסנס מסמלת את הטוב, התבוניות, האמונה והרוח – אוחז פרסיאוס בכלי המרכזי של פרקטיקת האנטומיה, מגל (סכין) עשוי פלדה, שקיבל מהֶרמֵס. בידו השמאלית – המסמלת את הגופניות, החומריות והארציות – הוא אוחז באובייקט החקירה שלו, ראשה הערוף והמדמם של מדוזה, המופרד מגופה המבותר. כיווני הידיים מעלה ומטה הם מטונימיה המכוונת לא רק אל משמעות מרחבית פיזית, אלא גם אל משמעות סימבולית שתכונן את שיח האנטומיה שבבסיסו הפרדה מגדרית מובהקת.38

מאז אריסטו, המודל האנטומי-הגנרי היה גוף הגבר; איברי הרבייה הנשיים היו חריגה מהמודל הזה. המודל הגברי סימל את המחקר המתמקד בפני השטח של האנטומיה האנושית הניתנת לידיעה תצפיתית, אף על פי שבפועל, כמובן, נחקרו גם האיברים והמערכות הפנימיים. הגוף הנשי, לעומת זאת, נקשר כולו ברחם, בעובר, בהריון ובלידה, ולפיכך סימן את המחקר שמתמקד בפְנימיות של האנטומיה האנושית הסודית והלא-נודעת.39 על האופי המיוחד והמסוכן שיוחס למבנה הפנימי של האשה, ועל הקשר בינו לבין דמותה של מדוזה המיתולוגית, מעיד הציטוט הידוע של אריסטו, שלפיו מבט אחד באשה הנתונה בווסת "עלול לנפץ מראה".40

מדוזת משושי הנגיעה

המדוזה, שהופיעה ברישומי הנייר של אטינגר כמבע של פְּנים המגולם כתנועת משושים וצלקות באטמוספירה של תהום, הוסטה בציורי השמן מן הרישום האישי וההיסטורי הקליני-לכאורה לכדי מבע ויזואלי של אימה וביעותים, המתבטא בהבלחות של איברי גוף; עין, פה, קימור ירכיים. ברמה הצורנית, נראה שתהליך ה"מולקולריזציה" של הקווים, הכתמים הנזילות רק העמיק בעבודות השמן. למעשה, דימויים אנושיים מרצדים בו כקריסטלים זעירים. הקו הזעיר נעשה לצבע-קו ואילו משטחי הצבע ה"הולוגרמיים" נוצרים בהבניה ממושכת (morphed color, בלשונה של אטינגר).41 בעבודות אלה מביאה אטינגר "המצאה של ציור בקווי צבע" (colourline painting) 42 בניסוחה של התיאורטיקנית ומבקרת האמנות סופי ואן-לו, הכותבת כי "קווי הצבע השונים יוצרים ציור בקו-צבע שנעשה יותר ויותר מעודן עד שבוקע מן הציור צבע-אור […] הצבע, האור והקו, ההפשטה והפיגוריאליות יוצרים סוג חדש של אמנות, ריאליזם-מופשט" (או מופשט ריאלי).43

ההפשטה הטרנס(סוב)ייקטיבית של אטינגר (אותה סגולה של העברה בין סובייקטים שאיננה בדרך של קומוניקציה), לדבריה של ואן-לו, אינה תואמת את הגדרותיה של אמנות ייצוגית או קונספטואלית, ולא ניתן לכנס אותה גם להגדרות של הדמיון המטאפורי, המיתולוגי, הסימבולי או הנראטיבי. קווי-הצבע השונים שלה, בארגמן, בסגול, בלילך ובאדום, תמיד מותאמים זה לזה כך שגוניהם נרעדים עד לבו המעושן של הדימוי, שזורים בין שרידי סריקה בגוני אפור וצבעי קלף, ויוצרים דימוי המהדהד את המהלך האבסטרקטי עצמו. "לאחרונה (כשציורי השמן נעשים ישירות על הקנבס ולא על נייר-על-קנבס, כלומר החל מ-2010 בערך)", כתבה ואן-לו, "הדימויים האלה הפכו לציורים מופשטים בקווי צבע הממלאים את הקנבס כולו"44 ומוותרים על אפר העתק הצילום.

מדוזת-הים בציורי השמן האינטימיים, קטני המידות (תמונות 7, 8, 9), נראית בחיק הקו-צבע הייחודי הזה יותר כמו איבר פנימי של חלל הרחם, ורושם זה נשמר גם כשהדימוי מופיע כפה או כעין. פה פעור (כמו בציור של קאראווג'יו) בוקע ממארג של נוזליות רוטטת ומתמזג עם משושי מדוזת-הים חסרת החוליות, הרב-תאית, הצורבת. עקבות משיחות המכחול הזעירות והמוארות כמו מתמזגות עם תנועתה במים, מייצרות על הקנבס זרימה המעלה על הדעת את זרימת השרכים או ערבה-בוכייה. תנועה אחרת של הציור מארגנת את המבט לאורך קווי זרימה של קונכייה, שמבחינתה של האמנית היא "סימבול נשי רחמי" אבל גם חלל אבסטרקטי שנוצר בתנועות הספירלה של המכחול, שאת אחריתן כדימוי לא ניתן לצפות מראש;45 הדימוי נוצר, ואף חוזר על עצמו, כשייר של מגע הקו-צבע הספירלי.

תמונה מס' 7, ברכה ל. אטינגר, ״אורידיקה (53) – פייטה״, 2012-2016.

קו-צבע-אור, עבודת הלידה של הציור והמופשט הריאלי

הציור, בדומה לרישומים, פועל כצילום-ציור וממרחק מסוים נראה כתקריב ריאליסטי אינטימי של פנים-גוף אורגני המתפרש על הקנבס כולו. כשאני ניצבת מולו, אני לוקחת חלק בהצצה "גנובה" אל המסתורין של אזורי הטאבו. אני מציצה לקרביו של הציור עצמו. מתוך תהליך עבודת-האמנות (artworking), מלאכת הציור, ובייחוד מעשה האבסטרקט46 של הנחת שכבות קו-צבע דלילות זו על גבי זו, חותרים ליצירת חללי עומק נטולי פרספקטיבה כנושא המתחבר לחלל רחמי "מטרקסיאלי". ברמה מסוימת, הציור יכול להתפענח כשכבות עור דקיקות ושקופות עם קמטוטים זעירים, קווקוים וצלקות – שכבות הערוכות במרווחי חלל היוצרים חוויה מוזיקלית של מעבר בזמן, ושדרכן ניתן להבחין בסיבים, נימים, צינורות, כלי דם, דימומים, פצעים וצלקות. אלה נגלים לעין המתבוננת הודות לאור (הלבן) המפציע מבעד למסך עור.

מצד אחד, האור פוצע את העור, ומצד שני הוא המיילד, הבורא, היוצר והמייצר אותו. "הציור, קישורי הגבול והטרנסקריפטום" (הטבעת רישומים נפשיים, כעין הירוגליפים, שחורגת ממקום הצריבה הראשוני, עוברת ממצע למשנהו ונרשמת בזה וגם בזה), כותבת אטינגר, "מתרחשים כאשר הצבע מפסיק לתפקד כפיגמנט-צבע והופך לצבע-אור. או אז הוא (האור-צבע בציור) מצטרף אל האור הצבעוני שאני רואה בעיני רוחי, ושדרכו אני רואה את האחר ואת העולם".47 Fragilization and Resistance,  curated and ed. by Tero Nauha and Akseli Virtanen, Helsinki, Finnish Academy of Fine Art: 115.]

תמונה מס' 8, ברכה ל. אטינגר, "מדוזה וינשוף", 2012

מזוויות שונות וממרחקים שונים נחשפות למבט ממברנות שונות. למעשה, מכל מקום ובכל רגע נתון, העין-המתמסרת נחשפת למבעים עוריים ותת-עוריים שונים. אבל מה הוא הדבר ששואב אותי? משהו בציור הזה מהפנט אותי – אולי היחסים הבלתי הייררכיים בין קווקווי-צבע לנקודות ולכתמים, אולי עבודת התנועה-קו-צבע, אשר יוצרת מקלעת סיבים מתפוררת, אולי הרשת הסבוכה והעדינה של מיתרים, חוטים וגידים דקיקים, הנפרשת במעין מערך של מנסרות. מן הציור בוקעים פריזמות ומעמעמי אורות. האור החיצוני (של חלל הגלריה) אינו סיבת האור הפנימי הזה. מה שלרגע נראה לי כארגון שכבתי של קליפות, קרומים ונוזלים היוצרים מבע של פְּנים פיזיולוגי מתפוגג באחת מול עיני והופך לעננה של דמויות הצפות, מרחפות או טובעות בשכבות אווריריות, שדה קוצים או תהום.

כך, ציור השמן האטינגרי מגלם מצד אחד ריאליות-אבסטרקטית (במובן של הפשטה "פנטימנטית" של עקבות גוף קונקרטי ואיקונוגרפיה סימבולית המתקשרת לנשיות), ומצד שני הפשטה-ריאלית דרך מחקר של נקודה-צבע-קו-אור ותנועות מישוש ספירליות או הוריזונטליות, המתחקה אחר האניגמות של יצר החיים האנושי, ההולדה, ההיוולדות, ההיעשות והדעיכה, הנרקמוֹת ברמת הלא-נראה המתקשרת גם היא לנשי-אנושי. התבניות האבסטרקטיות מתגבשות לכלל צורה, גם אם אמורפית. הציור מציג היוולדות וקיום על סף מחיקה והסטה, חושף את תהליך היווצרותו האבסטרקטי כפְּנים ריאלי וממשי, מתחבר לעקבות של זיכרון אישי או היסטורי, ועושה את "עבודת צירי הלידה", בניסוחו של ליוטר, הכותב ש"הציור [של אטינגר; ל"ס] אינו מייצג או פועל במישור הרוחני, אלא פועל במישור הנפשי-רוחני",48 ולכן ניתן לחוותו ברמה האנרגטית והאינטואיטיבית כמו גם ברמה החושית, הרגשית, התחושתית והתפיסתית.

הציור פועל עלי כתדר, רטט, תנודה, רעדה, ויברציה. המלאכה שהוא עוסק בה היא, אם כן, מלאכת כישוף. חרף היווצרות החלל, האין, ההתפוררות, ההתפרקות, המרחב הריק וייצוגי המוות, הציור מהלך קסם ומהפנט, סובר ליוטר, ובכך מעביר אותנו דרך תדריו כשהמטרה היא טרנספורמציה של שאריות ועקבות של ריאליה טראומטית המכאיבה לצופה (הנה שוב הפצע או הצלקת) אל רובד שנושא ערך של ריפוי. המפגש בין האנושי לרוח מתרחש באמצעות תדרים ויזואליים ותדרי הדהוד (resonance), והם המאפשרים לפצע (שמכאבו אנו רוצים להימנע) לרחוש, ול"הפצעת-יחד בחלל משותף" להתרחש. אז מתגלה האור הסגול-הלבן כסגולה של ריפוי דרך השקט שלפני או אחרי סערה.

סגולת האור

כשאני חושבת על העיסוק באור ובמופשט, בסגול ובמופשט, עולים במחשבתי רותקו וקופרמן – וההבדל העמוק ביניהם. רותקו עוסק באור. קופרמן עוסק בסגול ובזוועת השואה. אצל שני הציירים האלה ניכרת חתירה אל הרוחני, ומתרחש המעבר אליו. בשונה מהציור גדול המידות של רותקו, אשר האמנותי-חזותי חובר בו אל המישור התיאולוגי-רוחני, ומתקיים בו הדיון בפוטנציאל של "שדות הצבע" העצומים לעטוף את הסובייקט המתבונן, להוליכו ולהניעו מבחינה דתית, רגשית, רוחנית ופוליטית, ובשונה מהציור הסגול-אפרפר-בוצי של משה קופפרמן, העוסק בין היתר בהפשטה של דימוי גדרות הגטו או סורגי הכלא באמצעות גריד נוקשה,49 הציור של אטינגר ממוקם במובן מסוים ב"חור השחור" הנפער, בעיני, בין המופשט הרותקואי לזה הקופפרמני.

בלי לוותר על עקבות הריאליה, הציור של אטינגר מציע את הרוחני והטרנסצנדנטי וחותר אל האור בסגול שלו, כמו גם בלבנים ובשחורים. זהו אבסטרקט שעובד עם פיגורות בלי להיות פיגורטיבי: האבסטרקט פוגש אותן על בד הציור ומתמודד איתן ועם המחיקה שלהן בכל שלבי התהליך, ששרידיו משתקפים בציור. כשהן נמחקות חלקית או זזות ממקומן בתהליך, דימויים פיגוריאליים אחרים, רוחות רפאים, נוצרים בו מתוך תנועת המשושים, מופיעים כסימנים ומתנקזים אל האיקונוגרפיה הסימבולית. הם מופיעים כסימנים של התת-מודע, כמו בטיפול האנליטי. הם מתפקדים על גבול הסוריאליסטי ועל גבולות הפיגורטיבי כרוחות רפאים "פיגוריאליות" (בלשונו של ליוטר): דמויות-גופות צפות, פה ללא פנים, שיניים ללא שפתיים, ראש ללא גוף, עוּבָּר גדל-ראש, גולגולת או רחם, עין בודדה המביטה אל מקום אחר, פנים המביטות אלינו. רוחות הרפאים עולות, מרחפות, צפות ומתגלות מתוך תהום הציור כפְנים-חלל-עומק. הדימויים הפוצעים והמפציעים נעלמים לעתים באורח פלא כמעט מיד עם הופעתם, במצמוץ, כמו היה הציור מנגנון נפשי מתעתע של היזכרות-הדחקה או הקרנה הולוגרפית.

ציור עכשיו

המופשט-ריאלי האטינגרי, על חלל העומק שלו, מעיד שהציור רלבנטי כיום אף יותר מתמיד, ומציע למאה ה-21 את מה שמופעי המופשט המודרניסטי השונים, שתרו אחרי הרוחני, הכחידו במהלך המאה ה-20 עקב התעקשותם על פני השטח, המכחידים את ממד העומק. המופשט נשען על המוזיקליות הוויזואלית, על רעיון הצבע כמקדם של רוח, על טונאליות של צבע ועל הפשטת דימויים כמקדמי רעיונות (כפי שעשה למשל קנדינסקי עם המעבר מן המוחש אל המופשט, ועם האידיאולוגיה של "אמנות נטולת מושא" (non-figurative art). 50 הדבר נמשך והותמר בקרב פיגורות בולטות באקספרסיוניזם המופשט האמריקאי, כמו ג'קסון פולוק עם שדה הצבע של ציור-הפעולה, מארק רותקו עם שדות הצבע הרוחניים שלו, וכן וילם דה-קוניג עם האקספרסיה של פני השטח באמצעות דמויות נשיות ודימויים שעברו פירוק, הפשטה ו"התעללות" צורנית. כך ויתר המופשט הלירי על שאלת הפיגורה.

תמונה מס' 9, ברכה ל. אטינגר, "מדוזה", 2012

אטינגר, מצדה, ממשיכה את מהלך החיפוש אחר המופשט ואחר "הרוחני באמנות" דווקא באמצעות "יצירת ממד עומק וממד חלל, דרך מהלכי ציור שעניינם במופשט של הקו-צבע, והאפקט שלהם הוא דרך המופשט המתגלם. ההתגלמות זה הדבר הממשי".51 אם להשתמש במונח שטבעה אטינגר עצמה, את ציורי הקו-צבע שלה אפשר לכנות מופשט "טרנסייקטיבי" (transject. המלה מורכבת מן המלים אובייקט, סובייקט וטרנסיטיביות – או נושא, מושא ומעבר – ומכוונת אל השילוב בין סובייקט-מעבר ואובייקט-מעבר).52 ניתן לדבר על ציוריה, אם כן, כמוקד של חוויה טרנס-סובייקטית, שמציעה דרך להתמודד בו בזמן, כמכלול יחיד, עם המופשט, עם הריאליסטי ועם הסימבולי, ולתפוס את הממשי לא כ"אובייקטים במציאות", כי אם כרמה לא-נראית של חיבורים לא-נראים, תדרים ותנודות טרנסיטיביים, מה שאטינגר מכנה רמת ה"תת-ממש", שהופכת במידה מסוימת לנראית. היצירה מרחיקה אל מעבר לדימוי כייצוג ומעבר לגרסאות פורמליסטיות או מימטיות של רעיון הטרנספורמציה. זאת, משום שבעבודותיה של אטינגר עקבות הטראומה האישית או ההיסטורית ניכרים בהכרח, ועוברים טרנספורמציה לא דרך הפשטה, אלא באמצעות החבירה בין המופשט של הציור לבין תהליך החשיפה/מחיקה.

מדוזה, פייטה וינשוף

אטינגר מציעה, אם כן, ריאליות של המישור הטרום-פיגורטיבי – ריאליות במקום שטרם התהוותה בו צורה מובהקת, ריאליות "טרום-לידתית" או "תת-ממשית", המתקיימת בטרם התגבשותם של הצורה, הסימן, הדבר כאובייקט, המלה או אפילו הדימוי לכדי דבר שניתן לזהות בתוך הקשר. לצד זאת, יצירתה מצביעה על ממד של חיבור, על "הפצעת-יחד" אפקטיבית ורוחנית, הנצרבת בגופנפש ובכוחה לטעון גם סימבולים מסוימים. הציור מראה, מגלם ומציף משהו מהחלל-זמן של ההיווצרות, מהספירה הבראשיתית של טרם "היות" הדבר ל"דבר" מנוסח בעולם של הקשרים, ומפגיש אותו עם האימה והחרדה של תוצרי "יצר המוות" וההרס של המציאות. אצל אטינגר, החלל ההריוני-רחמי הוא מרחב-זמן הפוטנציאל הפלאי של הבריאה באנושי, המהדהד את התת-ממש הקוסמי. רחם ממשי ורחם קוסמי בעת ובעונה אחת. לפיכך, הציור נוצר בשדה החזותי בחיבור שבין המרחב הנפשי, הרגשי והלא-מודע, הכולל את אופק השכחה ואת שולי הזיכרון, לבין חלל-עומק ההולך ונפער במרחב המופשט כדי שזה האחרון ישא את הראשון אל האור ובאמצעות האור.

עבודת הלידה של הציור, כמו גם החלל הנושא את עקבותיה, שהוא הציור עצמו, משולה לריטואלים של ריפוי ולמלאכת שמאניזם. לאחר הפציעה יש לשוב אל החיים,
"להפציע-יחד עם הנושאת", לשאת את מסע ההיסטוריה ולהתמיר את עקבות חומריה הקשים. בכך, כאמור, מערער הציור של אטינגר על פרדיגמת שיעורו הדו-ממדי של הציור האבסטרקטי של המאה ה-20 – הציור שדחה את פוטנציאל ממד העומק, ונלכד במונחים מתמטיים שיצרו הקבלה בין עומק לבין העומק הפרספקטיבי, האשלייתי והקלאסי המושלך על פני רשת קואורדינטות של הדו-ממד. הציור האבסטרקט-ריאלי שלפנינו פותח אופציה לחוות ערוצים של עומק מסוג אחר, לחשוף את הלא-נראה דרך הנראה, לתת לעומק להפציע עם ובתוך הציור, ודרכו אל פני השטח שלו. הציור שלפנינו מציג את הריאלי במעברו דרך הגוף והחומר, דרך עבודת האבסטרקט הנושאת אותו בכוח האניגמה של האור וקוראת לנו לשאוף אל הרוח שמחוץ לגוף האנושי – ולשאת לשם גם את ידיעת הגוף האנושי-נשי ואת משא ההיסטוריה שלו.

למדוזות בציורי השמן של אטינגר יש כמה מופעים: עובר, פייטה, חיית-הים הנוזלית-למראה ושרידי דימויים של נשים וילדים עירומים ומטושטשים שנקלטו בעדשת מצלמה בטרם נרצחו במחנות ההשמדה בשואה.53 מדוזת-הים כדימוי מובהק, על משושיה וחוויית תנועת הפעימה שלה, מופיעה בציורים "אורידיקה-הגרציות-דמטר" ו"אורידיקה-הגרציות-פרספונה" (2006–2013, תמונה 7). הציור "מדוזה והינשוף" (2012, תמונה 8), לעומת זאת, מציג דימוי מרוחק, עמום, מעורפל וממוסך של ינשוף. במבט משתהה אולי ניתן לזהות בו אף יותר מינשוף אחד, כמו גם את הינשוף-מדוזה עצמו כפה פעור.

העוף הפעיל בחסות הנשף – אפלת הלילה החוברת בתודעתנו למסתורין ולאפלוליות שבנשמת האדם – והמִתקשר לקולות הנשיפה שהוא משמיע, משוקע בתווך שכבות חללי-עומק פנימיים בצבע חלבי עכור המדמה את אורו הכסוף של הסהר. אופן עיצובו של הדורס בציור פלאי: ניתן להבחין בו ולזהות אותו רק מתוך התבוננות ממוקדת, ממושכת ומתמסרת. לעתים הוא נעלם מהעין, והיעלמותו מעוררת תגובה רגשית שבין חמלה לרחמים. כאב אובדנו נשאר בי, שכן המבט שלי כבר פגש בשלו. המבט שלנו נקסם ומתמגנט הודות למבטו הממוסך ולעיניו האנושיות. הן מביטות בנו, מהפנטות ומכשפות, ונעלמות כשכל כולו הופך לפה או לעין. מעבר לעיני הבשר שלו, אומרים, יודע הינשוף לחזות בנו ולחזות את העתיד. מבעד למבטו ניתן לחוות את סגולות הראייה של הציור עצמו, של החלל-רחם-מדוזה-ינשוף שבכוחו להיות מושא למבט ולצד זאת, בעת ובעונה אחת, להביט. כך נוצרת כאן דיאלקטיקה של יחסי הבטה, ספק מיזוג וספק חילוף חומרים בין הסובייקט לאובייקט ולמאפייניו הארס-פואטיים. במובן זה, הציור-חלל-רחם-מדוזה, והמדוזה-ינשוף במיוחד, משמשים משל ודוגמה לאפשרות לשכון בעומק מטאפיזי, בין הכפלים הסמויים של מראה העיניים והסמוי מהעין, שהוא העומק שהמחשבה המופשטת, הבלתי נראית, מתקשה לאתר. נפשה של הציירת קולטת את העומק הזה, וחושיה מבקשים אחר מבעו הוויזואלי.

העין של הינשוף, ריפוי וכישוף

הפנומנולוג הצרפתי מוריס מרלו-פונטי (Merleau-Ponty) הציב את הקונקרטיות של הציור כנקודת המוצא לעיסוק המטפיזי שלו, שבמרכזו הסובייקט הגופני הרואה, הנראה והמתנועע.54 פרוגרמה פילוסופית זו משמשת אלטרנטיבה לפנומנולוגיה במובנה המסורתי, והיא דוחה את ההפרדה הבינארית הנהוגה שבין הנראה למתבונן באמצעות "מרחב ביניים", שקיומו מאפשר לנו לדבר על "ציור-חלל טרנס(סוב)ייקטיבי" במונחים של הוויה אחת, הקשרית, המכילה בכפיפה אחת סובייקט-אובייקט, צופה-ציור, מביט-ניבט, חש-מוחש, אני-אתה ואנושי-חייתי הנתפסים על פי רוב כמופרדים. "מחשבות המדע – מחשבת מבט-על, מחשבת האובייקט הכללי – צריכה לחזור ל'ישנו' (il y a) קדום יותר", כותב מרלו-פונטי. "עליה לחזור לשטח, לקרקע של העולם המוחשי ושל העולם המעובד, כפי שהם בחיינו שלנו, בעבור גופנו: לא הגוף האפשרי, זה שניתן לטעון שהוא מכונת אינפורמציה, אלא הגוף הממשי הזה שאני קורא לו 'שלי', הזקיף הניצב בדממה בבסיס מילותי ומעשי. יחד עם גופי צריכים להתעורר הגופים הקשורים בו, ה'אחרים': לא בני מיני, כמאמר הזואולוג, אלא אלה הפוקדים אותי, שאני פוקד אותם, שעמם אני פוקד הוויה יחידה, ממשית, נוכחת, כפי ששום חיה לא פקדה מעולם את בני מינה, בני שטחה או סביבתה".55

כל זאת עולה במשנה תוקף כשמדובר בגוף ה"אחר" של הינשוף, המאופיין בסגולות ראייה ייחודיות ומחזק את הקשר הבין-סובייקטיבי בין העיניים-חלל-ציור-ינשוף לבין צופה-מבט-חלל-גוף. כמו עיניהם של בני האדם, גם עיניו הבולטות של הינשוף ממוקמות בחזית הראש. ואולם, בניגוד לעיניים האנושיות, עיני הינשוף יכולות לעבור מראייה רחבה לראייה מיקרוסקופית בשברירי שנייה, לקלוט כל שינוי מזערי (ובכלל זה תנודות קלות ביותר בעוצמת האור) ולהגיב עליו במהירות. יכולתו של הינשוף לסובב את ראשו בחטף מצד לצד מאפשרת לו לקלוט את המציאות מנקודות מבט שונות כהרף עין. סגולה זו של הינשוף, המתווספת על יכולת ראיית הלילה החדה שניחן בה, הפכה אותו לסמלם האולטימטיבי של הראייה ושל הרואה. מבטו חודר כביכול את מסך האשליה והבידיון, נשלח אל עומק המוסווה והממוסך, וחוזה באמת כמות-שהיא, במציאות האובייקטיבית. לא בכדי שימש הינשוף כמלווה של אתנה, אלת החוכמה, ביוון העתיקה.

עם הינשוף, עבודותיה של אטינגר מעבירות אותנו ממרחב הביניים המתואר לעיל אל חלל עומק משותף, ובו הסובייקט והנושא הם אחד. עיני הינשוף המצוירות מבקשות להפנות אותנו אל אפשרות הראייה פנימית וההתבוננות העצמית המעמיקה. נוכחותן אצל אטינגר מסבה באחת את תשומת לבנו לספירות ולמרחבים שמעבר לפני השטח, אל הצד הנסתר והאפל של עצמנו ושל זולתנו. הן שבות ומלמדות אותנו לראות את המוסווה, להבחין בדקויות של המעבר מהאי-נראה לנראה ובחזרה. לא בכדי נרתם הינשוף לשירות הנבואה והקסם בטקסים שמאניים, ולא בכדי נקשר (בהיותו ציפור לילית) אל הלבנה, הנשיות ועולמות הנסתר (ולצד זאת, אל האש). מול הציור אני חשה כי גם בי מתעוררות הסגולות הייחודיות המיוחסות לינשוף במיתולוגיה ובמקרא: האינטואיציה, הקסם ההיפנוטי, הקשב הטמיר לתדרים דקים. בכך מניע אותי הציור לחתור אל ראיית האמת כמי שנרפאה, ולעשות זאת בלי לוותר על האנושי ובלי לוותר על הרוח. הציור מאיר ומחפש את האור.

לצד כל הסגולות והמשמעויות הנקשרות בינשוף, לחיוב ולשלילה, בעבודתה של אטינגר מתמזג דימוי הינשוף המופיע-והנעלם, הישנו-והמחוק, עם דימוי שיירי השיניים הלבנות הצפות באמולסיית ציפת חלמון תחליבית סמיכה (תמונה 8). עקבות הפה הפעור שבציור "מדוזה" (2012, תמונה 9) של אטינגר – פה המשמש גם זכר לקלסתר פניה המלא ולראשה הערוף – מהדהדים, כמוהם כינשוף, את תחושת הפחד, האימה, החרדה והביעותים לצד תחושת הסוד, התשוקה, היופי, היפעה והקסם שמעורר הדימוי האמביוולנטי של מדוזה.

תמונה 10, קאראווג'יו, "מדוזה", 1597

דימויי מדוזה בציור האטינגרי נקשרים, כמובן, גם במופעים אחרים של מדוזה בתולדות האמנות, ובפרט אצל קאראווג'ו (תמונה 10). למעשה, פֶּה המדוזה אצל אטינגר כמו מהדהד את פיה הפעור של מדוזת הבעתה של קאראווג'ו. זיקה זו ניכרת במובהק הן בציורי המדוזה והינשוף של אטינגר והן ביצירתה "אורידיקה 53 – פיאטה",56 שם המדוזה משמשת המשך של פני האשה – ולהפך. לעתים אף נדמה כי בציוריה של אטינגר מבצבץ ועולה גם קלסתר פני האמנית עצמה (למשל ב"אורידיקה-הגרציות-פרספונה", תמונה 11).

בספרות המחקרית רווחת ההנחה שגם דיוקן מדוזה של קרווג'יו – המציג את אחד המבטים האימתניים-יותר בתולדות התרבות, והיה לדימוי מכונן בהיסטוריה של האימה באמנות – הוא דיוקן עצמי. קאראווג'ו מתאר בריאליזם אינטנסיבי ומעורר פלצות את רגע כריתת ראשה של המפלצת בעודה בהכרה, ובכך מייצג בעוצמה שקשה לשאת את הגבול הפריך והשביר שבין חיים למוות ואת היותם, באופן פלאי, בו-זמניים. מרכיבי הציור של קאראווג'ו, ובמיוחד התאורה, יוצרים תחושה תלת-ממדית: הדמות כמו מזדקרת מן הבד (המגן הקמור, הדם הניתז מצווארה של המפלצת מטה ומחוץ לתמונה, הנחשים המתפתלים היוצאים כביכול משטח הציור). ייתכן שמדובר באחד הציורים הארס-פואטיים המובהקים ביותר בתולדות האמנות: מבטו של הצייר-מפלצת מעיד על כך שבעיני עצמו הוא ניחן בכוחה של מפלצת המקפיאה את מבטו של הצופה, אך נוכחותו של המגן-מראה מעיד כמדומה גם על חורבנו (כשם שהביא לחורבנה של מדוזה, שקפאה והיתה לאבן כאשר מבטה המקפיא חזר אליה מן המגן שנשא פרסיאוס).

מדוזה: איקונוגרפיה, ביוגרפיה והיסטוריה

"אין זה קשה לבטא על נייר את מה שיש לנו כבר בעֵטֵנו", סבר הפיזיקאי ליכטנברג.57 ואכן, מופעי המדוזה שהחלו להופיע בציורי השמן של אטינגר ב-2012 מחלצים משהו מהמרחב האפל של התת-מודע שלה, משיפולי הזיכרון של העבר הממאן להיכחד והפועל בהווה. דימויי מדוזה בציורי השמן של אטינגר בכלל, והדימוי פעור-הפה המרפרר לציור של קראוואג'יו בפרט, מציפים זיכרון שָכוח, חוויות מוצפנות ומודחקות של אירוע עבר נורא, שפרץ את מגננות ההדחקה בחיוניות אינטנסיבית (מעניין לציין כי כוח התחדשותה של הטראומה ודבקותה בחיים מעלים על הדעת את מנגנון חיי הנצח של זן מסוים של מדוזת-הים, אשר חוזרת ומצעירה שוב ושוב לאחר שהיא מגיעה לבגרות מינית ומזדווגת).58

למותר לציין כי אין בכוחה של הביוגרפיה לבדה להסביר ציור ואף לא את המוטיבציות לצייר. ואולם, הואיל והטראומה וההיסטוריה המשפחתית והאישית נמנות עם נושאי העבודה המובהקים של אטינגר, אבקש לקראת סיום להתעכב עליהן ועל הקשר בינן לבין הממד הסימבולי שביצירתה ובאיקונוגרפיה שלה.

תמונה מס' 11, ברכה ל. אטינגר, "אורידיקה-הגרציות-פרספונה", 2012

הקשר המפלצתי בין אש ומים מלווה את הציירת גם בהקשר של שלוש דודותיה מצד אמה, שצעדו במצעד המוות מאושוויץ לשטוטהוף לקראת סיום מלחמת העולם השנייה. אחת מהן, הלקה פריד, נכלאה במחנה הריכוז בשטוטהוף, שיועד לנשים. כשהרוסים התקרבו אל העיר, החיילים הגרמנים הובילו אותה ונשים רבות אחרות אל הים הבאלטי, והעמיסו אותן על ספינה ששולחה אל הים. כשהספינה התרחקה מהחוף, הפגיזו אותה הגרמנים והנשים מצאו את מותן באש בתוך המים. משהו מזכר האירוע הזה, שהונחל בלחש בקרב המשפחה, מצוי בתשתית עבודות הווידיאו של אטינגר מ-2012, ואילו הקינה (קינת הנשים, קינה על נשים וילדים) היא נושא מרכזי בסדרת ציוריה "אורידיקה" (1992–2017).59

לצד כל זאת, המוטיב של אימת האש במים קשור גם בביוגרפיה האישית של אטינגר, שנטלה חלק מרכזי במבצע החילוץ שלאחר האירוע המבעית של טיבוע המשחתת הישראלית אילת, שנפגעה משלושה טילים מצריים ב-21 באוקטובר 1967.60 אח"י אילת נשאה 199 אנשי צוות, ומבצע חילוצם המורכב הופעל מבסיס חיל האוויר באל-עריש (בח"א 5).61 אטינגר, בתפקידה כפקידת מבצעים, ניהלה את מבצע החילוץ והפינוי, שארך שעות ארוכות. מסוקי חיל האוויר הישראלי משו מן המים את הניצולים ששחו בזפת שחורה, ורובם הגיעו לבסיס שבו הוקם בית חולים שדה מאולתר. במהלך המבצע, בשעת תדלוק באל-עריש, התהפך לעבר אטינגר מסוק בוער.

סא"ל בדימוס שמיר יצחק סיפר בעדותו: "הטייס מריץ המנוע לטורים גבוהים ואז ארע פיצוץ ונוצרה אש. המסוק ואנחנו בתוכו נשכב על הצד כשהמדחף חובט על הקרקע. […] לאחר מכן חזרתי לבדוק את המקום וגיליתי חיילת יושבת לפני הרוטור, מחזיקה את הראש בין ידיה, בוהה בלהבות. פיניתי אותה כמה עשרות מטרים. לאחר מכן העמדתי אותה על רגליה והיא חזרה לחדר המבצעים. היתה זו פקידת המבצעים ברכה ליכטנברג, שניגשה להליקופטר כדי לתת הוראה לטייסים" [ההדגשות שלי; ל"ס].62

בשיחה אישית סיפרה לי אטינגר כי האירוע, שנוכחותו ליוותה את ציוריה המוקדמים, בשנות ה-80, ואז דעכה, שב לחלחל אל עבודתה בהדרגה בשנת 2010. מאוחר יותר, בשנת 2013, שב האירוע והתפרץ בביעותי לילה, והתגבר שוב לכדי הלם קרב.63

התפתחות דימויי המדוזה בציורי השמן של אטינגר מאז 2012 לכיוון הזוועה, החרדה, העין המבועתת ומבט הבלהה – התפתחות ששיאה בהתמזגותה של מדוזת-המים עם מדוזת הפה-הפתוח של קאראווג'ו – קשורה גם בשכחה ובזיכרון של האימה לנוכח המסוק הבוער, הלהבות והניצולים החרוכים.64 ואם כן, הלוא גם מדוזת-המים מהדהדת את הפה הפעור באימה, וכמו אצל קאראווג'ו, משמשת מעין פורטרט עצמי.

טראומה ביוגרפית זו של אטינגר וגלגוליה בעבודתה האמנותית נקשרת גם באחד האירועים הטראומטיים שנחקקו בעומק הזיכרון הקולקטיבי והאמנותי של תולדות המערב, הלוא הוא אירוע טביעתה של האונייה מדוזה, שנטרפה בלב ים בשנת 1816 ונכנסה אל תולדות האמנות כמחשבת-ציור על המצב האנושי ועל האכזריות האנושית בשנת 1819, ביצירתו של הצייר תיאודור ז'ריקו (Géricault). ציורו של ז'ריקו, "הרפסודה של האונייה מדוזה" (תמונה 12), מציג את הניצולים על הרפסודה בימים של אימה, פחד סערה וייסורי רעב. ניצולי טביעתה של האונייה, שרובם לא שרדו בסופו של דבר, היו עדים למות חבריהם ואף הגיעו למדרגה הזוועתית של אכילת בשר אדם. ז'ריקו בחר לתאר אותם ברגע הנורא שבו התעוררה בקרבם תקווה נואשת למראה ספינה באופק, אשר חלפה על פניהם בלי להבחין בהם.

למרות הטרגדיה המזוויעה והנושא המלודרמטי, הציור הבארוקי והפרובוקטיבי, שעורר שערורייה בצרפת, מציג את הדמויות והגופות בהדר ובשגב הודות לרמזים חזותיים ליצירותיהם של מיכלאנג'לו וקאראווג'ו. עבודת המחקר הממצה של ז'ריקו לקראת הציור, בין היתר באמצעות מודלים של מתים וקטועי איברים, חתירתו אל האמת בדבר קצה היכולת האנושית לשאת סבל, וכן מגעו עם הניסיון הנורא של הניצולים על הרפסודה תרמו ודאי להתמוטטותו הנפשית מאוחר יותר. וכמו ביצירתו שלו, גם בציורי מדוזה של אטינגר (ובעבודות הווידיאו שלה) אנחנו חשים ביקום שמתחת למים או בתהום ערפילית, המשמשת ודאי סמל גם לאזור הדמדומים של הלא-מודע. הפה הפעור אינו רק ביטוי של זעקה קטועה או ביטוי של תדהמה, אלא גם שער אל המחוזות התחתונים הללו.

תאודור ז'ריקו, "הרפסודה של מדוזה", 1818, אוסף מוזיאון הלובר, פריס

קינת אשה

הציור האטינגרי הוא קינה. קינה גדולה של אמהות על מות ילדים ועל מותן הקרב, ולצדה שירת הפליאה לנוכח יפי מי התהום וחלל היקום – המתגלגל גם בחלל הרחם הסימבולי – ושירת התדהמה החוזרת ונשנית לנוכח הרגע הטראומטי המסרב לחלוף. תנועת הקינה מתמזגת עם תנועת הקו-צבע של המכחולים הנעים בקצבים שונים ואורגים דמויות יחד לשיח שחוח או משושים בשכבות הנאספות זו על זו ומייצרות מרווחי חלל אווריריים. החוויה המתעוררת לנוכח העבודות, ומקבלת משנה תוקף עם הקריאה בכתביה של אטינגר, מניעה אותי לפרש את ציורי החלל-רחם-נושא-פצע-גוף כחלל של מפגש. במונחים ה"מטרקסיאליים" שמציעה אטינגר עצמה, אתר שבו פוגש החלל האינטימי בחלל היקום.

בכוח האבסטרקט-ריאליה, המציאות (הגוף, הסובייקט, חלל הגלריה) מתערבבת ומתמזגת בחלל-רחם שבציור באמצעות הדהוד (resonance). אטינגר מדברת כל-כך שמפגש הליבה-עם-ליבה הטרנס-סובייקטיבי מאפשר מצב של היות-עם ועדות-על65 (wit[h]nessing) באשר לנושא הטראומה. החלל מפגיש בין כמה-יחידים (severality): סובייקט עם סובייקט עם סובייקט.66 הילת האור, היפעה והיופי, והאבסטרקט שאינו נרתע מהאימה, מהנשגב, נשענים על זכר שכחה ריאלי ועל ה"תת-ממש" של תהליכי מעבר בין המודע ללא-מודע. הפצע והטראומה כאמת היסודית של האנוש החי מפציעים ביצירה מבעד לזכרון הכאב, עד שהנשגב הופך להצעה לריפוי והיופי הנוגע דרך העין מאפשר מטמורפוזה של זכר האירוע. דרך העין, "הפצעת-יחד" (co-emergence) זו של הצופה והציור מאפשרת הלימה רגעית בין הדאבה והרוך, בין ההלם והשקט, בין הרחם והמדוזה. הלימה זמנית בין האסתטי והאתי, ולמעשה, חשיפת האופן שבו האסתטי מוביל אל האתי.

מופע דומה של רוח, רוך, הדר, פיוט ויופי פואטי נוגע ודואב, פוצע ומייסר מצאתי בשירתה של אמירה הס, המעמידה גם היא מופע של ריאליזם קונקרטי שבמרכזו אמת הכאב של הגוף והבשר:

ויען אלי קולי

אני רואה אַין וריק

והנפש מבקשת בערה

ועוד אני מפכה בחלומות דעוכים

את תת-מודעותי

דמויות מחוקות מן העבר פוסעות לצדי

בגטו הזמנים

 […]

היינו כמעט קרטון אדם

ואין רוח נופחת בקרבנו.

 […]

כי מבותר נפשי ותת-הכרתי נרדם

על ערש חיי המחוקים.

ובזיכרון כמו תל עפר לשכחה.

 ***

אנחנו בצלם הזמן

מהלכים בגטאות האַין

מן הפרסונה המתה שלי

חיָכתי חיוך מעוברת

אין פנים למותי

ואין מסכה לחיי.67

"Tap & Touch", תערוכה קבוצתית
גלריה ברוורמן, תל-אביב

נעילה: 15.3.18

שיח גלריה בהשתתפות ברכה אטינגר, סיגלית לנדאו ואניסה אשקר יתקיים בתערוכה ביום שישי, 9.3.18, בשעה 12:30

הצג 67 הערות

  1. ר' גם חלקה הראשון של מסה זו, "וְלִבִּי, חָלַל בְּקִרְבִּי: בין הפצע להפצעה", http://www.erev-rav.com/archives/44949

    המסה הנוכחית עוסקת בדימוי המדוזה בכלל עבודתה של האמנית ברכה ל. אטינגר. שלושה ציורי שמן על בד שלה הוצגו באחרונה בגלריה ברוורמן, בתערוכה הקבוצתית "Tap & Touch" (11.1.2018–28.2.2018).

  2. לצד ציור, עשייתה האמנותית של אטינגר כוללת גם צילום, מיצב ווידיאו.
  3. הס, (2014): אמירה הס, "אנשים פרחים", בתוך כמו בכי שאין לו עיניים להיבכות, עורכת נ' דרורי-פרמן, תל אביב, עם עובד: 136.
  4. צילומי זירוקס, דיו, פיגמנטים צבעוניים, פיגמנטים של טונר וכן אפר דק המצטבר במיכלים בתהליך הסריקה והצילום המכני. להרחבה בעניין הטכניקה הייחודית של היווצרות, נהיות הדימוי ועל הסינכרוניזציה והקוהרנטיות שבין נושאים, טכניים, נראטיבים שונים וסמויים לבין התהליך בציורי השמן של ברכה ל. אטינגר, ר' חלקה הראשון של מסה זו (קישור בהערה 1).
  5. על הפנקסים, יומני העבודה והרישום באמנות של ברכה ל. אטינגר ר': קורופיאקוב, אניה (2016): 'מחשבות על עין הסורק של ברכה אטינגר', מתוך ברכה ל. אטינגר וליבי חלל, קטלוג התערוכה, תל אביב, גלריה ברוורמן. ר' גם הערה מס' 2 בחלקה הראשון של המסה,  http://www.erev-rav.com/archives/44949
  6. https://capturedlightning.com/frames/lichtenbergs.html
  7. התמונה לקוחה מתוך האתר (הערה 6).
  8. הדימויים שנוצרים על הגוף כתוצאה ממכת ברק נעלמים כעבור יומיים-שלושה.
  9.   אנזייה (2004): דידייה אנזייה, ה'אני עור', מצרפתית: א' רוזן, תל אביב, תולעת ספרים: 83.
  10. ר' הערה 3.
  11. בוסי-גלוקסמן (1995): קריסטין בוסי-גלוקסמן, 'החלל הפנימי של הציור', בתוך קטלוג חללה – עבודת אוטיסט, מוזיאון ישראל, ירושלים.
  12. O'Dell (1998): Kathy O'Dell, Contract with the Skin, Masochism Performance Art and the 1970s, Minnesota, Minnesota .University: 27.
  13. שם
  14. זונטג, (2005): סוזן זונטג, להתבונן בסבלם של אחרים, מאנגלית: מתי בן-יעקב, בן שמן, מודן: 39.
  15. שם
  16. שם
  17. ולטר בנימין, יצירת האמנות בעידן השעתוק הטכני, מגרמנית: ש' ברמן, תל אביב, טעמים: 44–47.
  18. שם
  19. פרוינד שרתוק (2013): חנה פרוינד שרתוק, 'אמנות על הסכין: על המעמד האונטולוגי והמוסרי של אמנות גוף רדיקלית', בתוך כאב, בשר ודם, עורכות א' מיטל, וש' סתיו, אור יהודה, אוניברסיטת בן-גוריון, דביר: 175–176.
  20. שם.
  21.   Kleiner, Fred S. and Christin J. Mamiya (2005): Gardner's Art though the Age, Volume II, 12th edition, UK, Thomson Wadsworth: 696.
  22. רישומי הקווים והסתעפויותיהם ברישומי-הציור (ר' במיוחד תמונות1 , 4) כמו מוטבעים בנייר רב-שכבתי, סופג ומחוספס, בדומה לנחילי הקווים המסתעפים הנוצרים כתוצאה ממכת ברק או הולכה של זרם חשמלי בטבע, על העור או על כל משטח וחומר אחרים במקרה של "תופעת ליכטנברג".
  23. ר' בהקשר זה את חלקה הראשון של המסה, ובייחוד את הערה 13: http://www.erev-rav.com/archives/44949
  24. ר' בהקשר זה את מאמרה של סופי ון לו, Sofie Van Loo (2009), Colourline painting by Bracha L. Ettinger: the transject as abstract-realist artwork in an analogue-dialogue with the (un)heimliche, in: Studies in the Maternal. https://www.mamsie.bbk.ac.uk/articles/abstract/10.16995/sim .143/
  25. שם.
  26. ז'אן-פרנסואה ליוטר, עקבות משתברות – אנימה מינימה, ברכה אטינגר (תערוכה): http://bezalel.secured.co.il/zope/home/he/1363957903/1364060451
  27. אגנורידס – מצאצאי אגנור; פרסיאוס אינו אומנם מצאצאיו, כי אם מזרע בלוס המצרי, אחי אגנור (הערת המקור).
  28. אדון הימים – נפטונוס. אצל הסידיוס נולדו שני סוסי-הפלא מפגישה זו (הערת המקור).
  29. איגיס – מגן עם ראש מדוזה עליו; פעם משתמש בו יופיטר ופעם מינרווה (הערת המקור).
  30. אובידיוס (2008): פובליוס אובידיוס נאזו, מטמורפוזות, כרך א', ספר רביעי, מרומית: ש' דיקמן, ירושלים, ביאליק: 699–803.
  31. מדוזה נאנסה על ידי פוסידון והרתה לו במקדשה של אתנה יריבתו. כנקמה, אתנה קיללה אותה, הפכה אותה למפלצת ששיערה נחשים וגירשה אותה אל מעבר לאדמות ההיפרבוראניות, שבהן שרר אור שמש נצחי. על היבטים של משבר, אונס וקורבן במיתוס של מדוזה ובציור של ברכה ל. אטינגר ר':

    Buci- Glucksman Christine (2015): 'Aesthetics as Ethics: Catastrophe and Beauty', in Bracha L. Ettinger, And My Heart Wound-space. The 14th Istanbul Biennial with The Wild Pansy Press, University of Leads.

  32. שלוש הגורגונות, שהיו אחיות, חיו במערה על חוף האוקינוס. ראשיהן הצמיחו מקלעות נחשים, ופניהן עוררו פלצות כה רבה, עד שכל מי שהביט בהן התאבן מיד מאימה. מבין השלוש רק מדוזה היתה בת-תמותה. אַתֵנָה הזהירה את פרסיאוס לבל יסתכל בפניה של מדוזה, ונתנה לו מגן מלוטש כמראה שבו יוכל לקלוט את בבואתה. הֶרמֵס נתן לו מגל פלדה חד. צמד האלים (אתנה והרמס) הורה לו ללכת אל הנימפות כדי לקחת לו ילקוט עור, סנדלים מכונפים ואת כובעו של האדס, שהיה מעלים מעין את מי שחבש אותו. פרסיאוס הגיע אל הנימפות וקיבל מהן את מבוקשו: הילקוט, הכובע והסנדלים. הוא תלה את הילקוט על שכמו, חבש את הכובע שעשה אותו רואה-ואינו-נראה, נעל את הסנדלים המכונפים ועופף צפונה ומערבה עד לגדות האוקינוס. הוא מצא שם את הגורגונות שרועות וישנות בפתח מערתן. פרסיאוס ריחף מעליהן, ניווט את עצמו בעזרת המגן שבו השתקפו פניהן הנוראות, ואז ירד ובתנופת מגל כרת את ראשה של מדוזה. מספרים שברגע מותה נחלצו מתוך גופה המפלצת כְריסָאוֹר והסוס בעל הכנפיים פֵּגַסוֹס. את שני אלה הרתה מדוזה ממשכבה עם פּוֹסֵיידון. שבתאי, אהרון (2000): "פרסיאוס", בתוך המיתולוגיה היוונית, תל אביב, ספריית תל אביב: 62.
  33. אובידיוס (2008): 795.
  34. ר' הערה מס' 20 בחלקה הראשון של המסה, http://www.erev-rav.com/archives/44949
  35. Sawday (1995): Jonathan Sawday, The Body Emblazoned: Dissection and the Human Body in Renaissance Culture, Routledge, London and New York: 10.
  36. על המחקר האנטומי בשיח התרבות המערבית ר' מאמרי http://erev-rav.com/archives/28263: http://erev-rav.com/archives/28681, וכן: סידס, (2013): ליאת סידס '"עולמות הגוף" של גונתר פון האגנס: שיח הרנסנס וסימולקרת המוות', בתוך עיונים בחקר התרבות/2, פורום ספיר לדיון וחקר תרבות, שדרות: המכללה האקדמית ספיר.
  37. ר' הערה 34.
  38. על ההפרדה המגדרית שעומדת בבסיס השיח המחקר האנטומי, ר' מאמרי: 'מגדר תמונה: "אישה נושאת חיים" (1996) ו"היריון בתנוחת הסבה" (1999), בתוך פורצות גדרות, חינוך ומגדר בשדות שיח מגוונים, עורכות: ד' חרובי וט' קוש-זוהר, תל אביב, סמינר הקיבוצים והוצאת גמא, 2017.
  39. Park, Katharine (2010): Secrets of Woman Gender, Generation and the Origins of Human Dissection, Zone Books, New York,: 26-27
  40.  Sawday, Jonathan (1995): 10. רעיון זה מגולם, כאמור, במיתוס של פרסיאוס שלא יכול היה להביט בפניה של מדוזה. הוא ניזקק לזכוכית המבהיקה של אתנה (שגם לה יש כוח מאגי בזכות עצמה שאותו היא השליכה על הזכוכית) על מנת שתסייע בידו להתקרב אליה. ברגע שפרסיאוס ביתר את מדוזה, מבטה הפך לכובש, דמה החל להינגז מגופה, עורה נשזר למיכל אכסון מאגי וראשה נחשף בפני כל מי שהיא הייתה מעוניינת בהשמדתו. כוחה ופנימיותה והעולם הסודי שלה, נהרסו כולם.
  41. מתוך שיח גלריה של התערוכה וְלִבִּי, חָלַל, של ברכה ל. אטינגר בגלריה ברוורמן, 23/12/2016.
  42. בעניין הציור של ברכה ל. אטינגר כציור אפסטרקט-ריאליזם המגולם מתוך הטכניקה הייחודית של ציור הקו-צבע והמבוסס על התיאוריה המטרקסיאלית של האמנית ראו Van Loo (2009) :
  43. Van Loo (2009): 1-2
  44. שם
  45. מתוך דיאלוג בהתכתבות.
  46. על הייחוד של האבסטרקט בציור של אטינגר והיווצרותו, וכן על הפצעתו של הממשי (ה-real) של הציור, לרבות דימוייו התת-פיגורטיביים, ר' חלקה הראשון של המסה.
  47. Bracha L. Ettinger (2009): ‘Fragilization and Resistance’ in [exh.cat.
  48. ליוטר, ז'אן-פרנסואה (1995): אנימה מינימה בתוך קטלוג ברכה ליכטנברג אטינגר: חללה – עבודת אוטיסט, ירושלים, מוזיאון ישראל.
  49. שהדמויות-גופות-מרחפות המוצאות להורג בציורי "אורידיקה" של אטינגר מתכתבות איתו במידת-מה. ר': ברכה ל. אטינגר, ללא כותרת עדיין – אנה הקדושה, 2003–2009, שמן על בד, ו: ברכה ל. אטינגר, ללא כותרת עדיין (3) – אורידיקה, אנה הקדושה, 2003–2009, שמן על בד. http://www.erev-rav.com/archives/44949
  50.  קנדינסקי (1984): ואסילי קנדינסקי על הרוחני באמנות בייחוד בציור, מגרמנית: ש. שיחור, ירושלים, ביאליק.
  51. ברכה ל. אטינגר מתוך הרצאה ב-5/12/2016 (GAM, Torino), בנושא הרוחני באמנות הציור, "Translucent Fore-images. Glowing through Painting" Colori, Castello di Rivoli and GAM, Torino edited by the curator 2017: 66-77 Carolyn Christov-Bakargiev
  52. אטינגר, ל. ברכה (1998): 'טראומה ויופי: טרנס-סובייקטיביות באמנות', בתוך רסלינג גיליון 5, תל אביב, רסלינג: 21–30. וגם Van Loo, Sofie (2009): 2.
  53. ר' בחלק ראשון, http://www.erev-rav.com/archives/44949, את הציורים הבאים: ברכה ל. אטינגר, שפתמאמא #6, 2014-15, שמן על בד, 25/25 ס״מ: ברכה ל. אטינגר, אורידיקה #52 – פייטה, 2012–2016. שמן על בד, 50/41 ס"מ: ברכה ל. אטינגר, ללא כותרת עדיין – אנה הקדושה, 2003–2009, שמן על בד; ברכה ל. אטינגר, ללא כותרת עדיין (3) – אורידיקה, אנה הקדושה, 2003–2009, שמן על בד.
  54. מרלו-פונטי (2004): מוריס מרלו-פונטי, העין והרוח, מצרפתית: ערן דורפמן, תל אביב, רסלינג.
  55. מרלו-פונטי (2004): 31.
  56. http://www.erev-rav.com/archives/44949
  57. https://capturedlightning.com/frames/lichtenbergs.html
  58. http://www.mako.co.il/news/Article-674691f16122f11004.htm
  59. ר' בהקשר זה את התמונות שליוו את חלקה הראשון של המסה: http://www.erev-rav.com/archives/44949
  60. >/קרבות-והפלגות/טילים-על-המשחתת-אילת-מאת-שוקי-אילת /http://moreshetyamit.net<

    <https://he.wikipedia.org/wiki/טיבוע_המשחתת_אילת>

  61. פרשת טיבוע המשחתת אח"י אילת, אורי בורדה, טריילר: https://www.youtube.com/watch?v=FepDt4KniyQ&feature=youtu.be>
  62. >https://news.walla.co.il/item/3117827
  63. ר' בעניין זה: אילה חסון, אולפן שישי, אוקטובר, 2017, כתבה של איתי ורד: <http://news.nana10.co.il/Article/?ArticleID=1271283&sid=126
  64. 'חייבים לברכה את חיינו': ניצולי אח"י אילת נפגשו עם האישה שהצילה אותם. כתבה של אור רביד, וואלה חדשות, 9 דצמבר 2017. ר' בקישור הבא: https://news.walla.co.il/item/3117827
  65.  אטינגר, ל. ברכה (1998): 27.
  66. אטינגר, ל. ברכה (1998): 21.
  67. הס (2014): 52-53.

הפוסט מדוזה, פְנים אבסטרקט-ריאליזם: בין פרח הנגע למשוש הנוגע הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

"מה שאני רוצה לעשות קודם כל זה להכיר"

$
0
0

במהלך פברואר 2018 נכנסה ד"ר גליה בר-אור לתפקיד המנהלת האמנותית של מרכז הפירמידה המתחדש בשכונת ואדי סאליב בחיפה. בר-אור, שניהלה במשך 30 שנה את המשכן לאמנות בעין-חרוד והפכה אותו למוזיאון מרכזי בעולם האמנות הישראלי, תהיה המנהלת האמנותית של המרכז כולו ואוצרות הגלריה. התוכניות של בר-אור עבור הפירמידה גדולות בהרבה מהנוסחה המוכרת של חלל סטודיואים וגלריה לתערוכות מתחלפות. היא מתכננת מרכז תרבות של ממש, המעורב בשכונה ובעיר, שיקיים סדנאות ואירועים במבנה כולו, כולל ימי עיון, כמיטב המסורת שהנהיגה במשכן עין-חרוד.

למה החלטת לקחת את התפקיד בפירמידה?

"מה שאני באמת הכי אוהבת זה לאצור ולכתוב, אבל בעיסוק הזה תמיד יש עניין של קונטקסט, וכשאת אוצרת כפרילנס את לא קובעת את הקונטקסט. בעבודה במוזיאונים או בחללי תצוגה בונים אפשרות של שיח מורכב, והשיח מורכב כשהוא נבנה על מצע עשיר. הקונטקסט הוא הכל, והוא בנוי ממעגלי אמון סביב המוזיאון וסביב הרפרטואר של התערוכות.

"חיפה היא עיר מעניינת במיוחד. לא רק מבחינת הטופוגרפיה שלה, של ההר והים ודרך החוף – היא גם עיר עתיקה עם נמל מדהים, והכי חזקה מבחינת כל הסיפור של המנדט עם הרכבת, הנמל, וגם התנועה הקומוניסטית הפלסטינית-יהודית שפעלה בה. אחר-כך יש גם את ההיסטוריה של התנועה הפמיניסטית, והאוניברסיטה, המקלט לנשים מוכות והצפה של נושאים שב-1970 ממש לא היו כאן, והובאו בחיפה. וכמובן ואדי סאליב וכל הסביבה שמתחדשת.

"ההקשר העכשווי הוא השאלה של השרינג – לא לשתף, אלא לחלוק. כולנו חולקים את המרחב. חיפה בנויה בהרבה מובנים כמובלעות-מובלעות, מצד אחד, ומצד שני מתרחשים בה נסיונות מדהימים לראות את העיר במובן הפוליטי העמוק, כמרחב שיש בו דינמיקה וסוגים של שיתופי פעולה בין קבוצות וקהילות. אני חושבת שהיום גם מקום לאמנות מוכרח להתייחס לנושאים האלה".

כשמדברים על חיפה מתייחסים אליה לא פעם כאל פוטנציאל שלא מצליח להתממש, ולרוב מי שאומר את זה מתכוון שהיא לא מצליחה להפוך לתל-אביב. בשנים האחרונות הפירמידה לא היתה פעילה כמעט בכלל.

"הפוטנציאל של העיר, כמו בכל עיר ובטח בעיר שיש לה כל-כך הרבה שכבות ומובלעות וקהילות, הוא מה שהמרחב יאפשר. מה שאני רוצה לעשות קודם כל זה להכיר; קבוצות שרלבנטיות למקום, אנשים שרוצים לשתף פעולה, וגם קבוצות של אמנים שהעיסוק שלהם קשור במקום ובמרקם שלו. לא אמנים ששייכים לקבוצה עם מניפסט, אלא אמנים שתדליקי אותם על נושא והם כבר ממילא יבקשו להתמודד עם משהו שלא דובר וכאילו תובע את שיבתו ועדיין נוכח במרחב משום שיש מבנה או יש משהו שהוא כאילו החור השחור הזה שדרכו עושים את המסע הזה לשאול וחזרה. זה דבר אחד. חוץ מזה גם יש קהילות שאני לא מכירה. יש מועדונים פלסטיניים מדהימים, ויש קהילה חרדית ויש בה אמנים, אמניות. קודם כל צריך לראות. ויש בכלל כל מיני אנשים שהיו שמחים לעשות למשל מפגשי הגות, קריאה, להשתמש במקום הזה.

"יש גם אמנים בחו"ל, כמובן, שאני מקווה ומתכננת לעבוד איתם. בגלל הדוקומנטה ועוד פרויקטים שהייתי שותפה להם, התחלתי ליצור רשת של אנשים שמדברים את השפה הזאת. הכוונה היא שכשמקימים תערוכה, אז מובן שצריך אמנים נהדרים, רציניים, מחויבים, ושהתערוכה תהיה נהדרת, אבל הקונטקסט של זה כל הזמן נושם את המקום. והמקום הוא כל העולם.

"כמו בפדגוגיה אמיתית, כשעובדים עם אמנים מוכרחים לעבוד איתם קודם על זהות עצמית. ולא רק על זהות עצמית של מה זה חיפה או של מקום או קהילה. בפדגוגיה של אמנות לא עובדים על פס ייצור. אתה לא בהכרח מייצר אמנים שיצליחו בשוק עוד כמה שנים, אלא קודם כל עובד עם אנשים צעירים על מי הם ומה הם בעצם רוצים מעצמם ואיך הם מתמודדים עם השאלות הללו, מאיפה באתי ולאן אני הולך. זה א'-ב'.

גליה בר אור בתערוכת דוד פרלוב במשכן לאמנות בעין חרוד, 2014, צילום: תולי חן

"אותו דבר כשמקימים מקום בעיר. גם חיפה כל הזמן משתנה, והחוכמה בחיים היא להאמין שכל הזמן נמצאים בתהליכים של שינוי. פה זה לא טבור העולם ולא טבור חיפה, אבל את העבודה שלו הוא עושה. במובן הזה ייצור המשמעות שלו אינו בזה שהוא מפגיז בתערוכה, באים כולם מתל-אביב, אין מקום ועושים מסיבה עד הבוקר, ואז במשך חודשיים המקום ריק. כי לעשות תערוכה עם קשרים וקצת כסף זה באמת לא סיפור. הסיפור הוא שכל דבר נובע מכל דבר. מהקשר הזה של מי שנולד בחיפה, ותמיד טוב שיש גם מישהו מקומי ולא מוכר, ודרך זה ניתנת ההזדמנות להסב את תשומת הלב למה שהוא עושה, ועד היום לא שמו לב אליו כי חיפה היא מעבר להרי החושך מבחינת המרכז.

"הכוח של עיר הוא שאנשים יכולים להציף בה את הקונפליקטים. זה אף פעם לא מרחב של כולם, תמיד יש היררכיות, אבל המצב כיום שונה. לפני נניח 15 שנה היינו מגדירים את ההיררכיות ואומרים, עם אלה אנחנו לא עובדים, אלה דכאנים. אנחנו לא באים למקום הזה. אנחנו עובדים רק במקום שבו יש שוויון וצדק והוא דמוקרטי".

אבל אז את תמצאי את עצמך לא עובדת בשום מקום.

"אני חושבת שהיום יש יותר ההבנה שבכל מקום יש רבדים וריבוי עניינים. בטח במדינת ישראל. וטוב שאנחנו בחיפה ולא בעיר אחרת שאני לא רוצה לנקוב בשמה, שהיא בירתנו, ששם באמת כמה מהדברים שנעשים הם ברמה שמי שמשתף איתם פעולה צריך להרגיש מאוד-מאוד רע, ועדיין יכול להיות שצריך לשתף איתם פעולה באיזשהו אופן. אבל בחיפה, בלי ספק, הסיפור הוא באמת לנסות לראות אסטרטגיות, והאסטרטגיות האלה הן עם מי אפשר לשתף פעולה, ואיך אפשר מתוך כל מצב בעצם לנסות לבנות את העניין הזה. וגם לחלום".

יש במרחב התרבותי בחיפה תחושה של צמצום, גם מבחינת חללי תצוגה, הופעות וכו', וגם מבחינת אמנים ושיח. גם המוזיאונים בחיפה במשבר, ואוצרות שעבדו בהם ועזבו די מהר מספרות שאין שיתוף פעולה מצד העירייה. את מרגישה מצוידת למשימה הזו בגלל הניסיון הקודם שלך במוזיאון בעין-חרוד?

"זה אחרת. כמה שלא כתבתי, כל מאמר קטן אפילו, רשימה קטנה – אני מתחילה מחדש, בלי נוסחאות. יש דף לבן, ויש אמנית או אמן או קבוצה קטנה, יש אישיו, וצריך להתחיל לכתוב את חמשת המשפטים הראשונים, לשים את הרגל איפשהו. ואז אני מתחילה דווקא לחשוב מסביב, על כל הפרספקטיבות, וגם לחוש באינטואיציה איפה דברים קצת אנטגוניסטיים, משהו שכאילו נראה מוזר, זר, וצריך לטפל בו. כמו שנגיד את נכנסת לגן ויש ילדה או ילד שאין לו מספיק מקום, אז דווקא לשם את תלכי. ואותו הדבר בהליכה למקום חדש. את לא יכולה להיות מצוידת. את באה וצריכה לשים את הרגל ולהתחיל לפעול. אז קודם כל צריך להתחיל לא מעוגן ולא מהוגן. זה לא שמתחילים ב'בואי נעשה תערוכה עוד חודשיים! מה תהיה הכי מדליקה? אני נתקלתי באמנית אחת מדהימה שהציגה ב… וראיתי וידיאו בביאנלה האחרונה ב…'. זה הדבר האחרון שיכול להיות פורה. אני אנסה ליצור את המצע של כל זה. קודם כל היום אנחנו מדברים על טכנולוגיות, מידע שצריך להיכנס, אתר אינטרנט. ויש את עניין הזיהוי שהזכרנו. לזהות מקומות פעילים שלעתים אנחנו לא מגיעים אליהם".

הפירמידה בואדי סאליב, חיפה. צילום: יעל גבריאלי

נשמעו טענות שמה שבעלי הכוח והממון מנסים לעשות בהחייאת הפירמידה והעבודה איתך זה התחלה של תהליך ג'נטריפיקציה.

"המקום הזה, הפירמידה, נעשה על-ידי אנשים שהאמינו באמנות, בהקשר חי, וזה חשוב. אנשים בחיפה נלחמו על שיפוץ בכיוון של עבודה נכונה, וזה מורגש באווירה של המקום. אם לא היה, היה יותר קשה. ברור שאין מקום אקסקלוסיבי, כוחות ג'נטריפיקציה פועלים בסביבה של הפירמידה וחיפה ובכל העולם עם כוחות של העלמה ומחיקה, כוחות גדולים. העלמה ומחיקה הם חור בנשמה, ומה יותר מאשר כאן. אבל כאן בדיוק צריך להבין את המשמעות: הפירמידה היא מרחב ציבורי, יש לה זהות, היא כאן בשביל להישאר, לכן היא כל-כך חשובה.

"בכללי, ברור היום שצריך לקפוץ למים. עד לא מזמן פעלו בעולם אמנות כמו מצביאים שמסמנים גזרות. היה נדמה שזה מספיק כדי לנצח, וגם המציאו לזה מלים מיוחדות, 'להנהיר', 'להמשיג', מלים שאנשים מחוץ למעגל הפנימי לא הבינו, והיו עולמות שלמים שלא נכנסו אליהם: איפה שהמעגל הוא שלנו, מביני הדבר, שם פועלים, והשאר פשוט לא קיים. היום נראה שאנחנו חיים בעולם של יחסים ולא עולם של שחור ולבן, עולם שחי שינוי, וכל התפיסה השתנתה. אבל האם לכל מקום  נכון להיכנס? לשטחים הכבושים? הדיון מורכב, כולנו בתוך זה, ואשמח להשתתף בשיחה בעניין, זה חשוב.

"לי זה ברור: חיפה כל-כך חשובה, כל-כך מרתקת, העירוניות המעורבת שלה, מה שקרה וקורה וההשתנות המהירה, שיש לה היבטים קשים ויש לה פוטנציאל אדיר. במרחב כזה צריך לחשוב על אופן הפעולה. יש אינטרסים, צריך משא-ומתן, לזהות עם מי ובמה אפשר לשתף, לאפשר, לפתוח דרכים ופורומים להתבטא, להיחשף, ליצור, להשתתף בעיצוב, למשל במרחב זיכרון, וגם לשאול למי שייך המרחב, מי קובע מה הערך של משהו, מה ההיגיון הבא שלפיו אנחנו הולכים. להתדיין על זה, אולי גם להיאבק על זה. הרי הערך הסימבולי לא נקבע היום רק על-ידי ההון, כפי שאמרו המרקסיסטים, אלא הוא מתעצב ברשתות חברתיות. צריך ליצור שותפים, לעבוד עם מקומות נוספים שפועלים נהדר בחיפה ועם קהילות שונות. זו ההעצמה שיש לה משמעות וסיכוי, לא ההישגיות המצומצמת של המקום הבודד".

הפירמידה בואדי סאליב, חיפה. צילום: יעל גבריאלי

האג'נדה האוצרותית שלך תמיד היתה איפכא מסתברא לבון-טון של השדה, למעגל האקסקלוסיבי של מביני הדבר.

"כן. אבל אני לא מחפשת את זה. זה מה שמעניין אותי. על-פי אותו היגיון גם חיפה מעניינת אותי. חלקים גדולים מעולם האמנות לא מצליחים להתארגן נגד שום דבר משמעותי מכל הדברים האיומים שקורים סביבנו, אז יש להם אג'נדה עכשיו להחרים את חיפה. נהדר, זה באמת מראה שחיים. אבל זה בעייתי. ההתנהלות בחיפה היתה ללא ספק בעייתית וראויה לתגובה, וחיובי שעולם האמנות כקהילה שיש בה גם סולידריות וגם עמדות ביטא עמדה. חד-משמעית. בעיקר שהאוצרות שיצאו משם הן באמת השופרא דשופרא של מה שייצרנו כאן – מחויבות ועשו עבודה מדהימה וממשיכות לעשות עבודה מדהימה. אבל חיפה, בכללי כאילו? מכל מה שיש לכם עכשיו לעשות? זאת הבעיה? ואני לא אומרת שג'נטריפיקציה היא לא בעיה, אבל היא בכל מקום. לכו לכל מקום בעולם, כל עיר בעולם שאתם אוהבים, וצאו שתי דקות מהזארה והבוטוקס ותראו מה קורה".

תגידי, זה לא ממש פרובינציאלי להסתכל על חיפה ולהגיד שהיא פריפריה?

"אני גדלתי בעין-חרוד, ועין-חרוד תמיד ראתה את עצמה כמרכז. היו שם אנשים בתחום של חשיבה חברתית ופוליטית וסוציאלית וכלכלית שחשבו שהם עושים את הדבר הכי-הכי, הכי בן-הזמן, והם גם מובילים בזה. זה לא עניין גיאוגרפי בכלל. אז אני איפה שאני נמצאת, ושם אני עושה.

"על אברהם אופק התקבעה איזו תפיסה שהוא היה אמן פיגורטיבי, ציוני, שעסק בזהות ושייכות למקום הזה. בראיון עם אדם ברוך הוא אמר, 'השורשים שלי הם במקום שבו אני נמצא'. ברור שהוא נולד בבולגריה, על השולחן יש ספרים של משוררים עכשוויים בבולגרית, אבל 'השורשים שלי הם במקום שבו אני נמצא'. זהו. המרכז שלי הוא במקום שבו אני יכולה לפעול. ומפה אנחנו משליכים לעיר: מה זה עיר בלי מרכז? עיר בלי מרכז זו עיר שאין בה מרחבים ציבוריים. כי במרחב הציבורי אנשים פועלים".

הפוסט "מה שאני רוצה לעשות קודם כל זה להכיר" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

עוצרת את המציאות מלהיות מובנת מאליה

$
0
0

"Structural Exercises" היא תערוכה קטנה, רק שבעה פסלים, אבל מעניינים ביותר, המוצגת ב-Houser & Wirth, אחת הגלריות המסחריות החשובות בלונדון. הפסלת, מוניקה סוסנובסקה (Monica Sosnowaska), אמנית פולנייה ילידת 1972, חיה ועובדת בוורשה. סוסנובסקה, שהציגה בישראל כמה פעמים, היא אחת האמניות היחידות שעובדת בחומרי הבניין הבסיסיים ביותר – בטון ופלדה תעשייתיים. אמנית אחרת ידועה שעובדת בבטון היא כמובן הבריטית רייצ'ל וייטרד (Rachel Whiteread). חומרים אלה חשופים לרוב באתרי בניין בתקופת ההקמה בלבד, אבל באדריכלות התעשייתית ובקבוצות אדריכליות שונות בתקופה המודרנית הם נותרים חשופים בבניין הגמור.

בעבודותיה הקודמות בנתה סוסנובסקה אלמנטים אדריכליים שלמים, ובהם מרפסת, תקרה, רמפה, פרוזדור, חלון ושירותים. בשנת 2010 הציגה במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית את המיצב "מדרגות",  אבל לרוב היא עוסקת באדריכלות של הרס, אי-ודאות ותוהו. בתערוכתה הנוכחית אין תמה חד-משמעית; הכל הרס ושברי סטרוקטורה, או בשפה יותר עדינה, כשם התערוכה באנגלית, "תרגילים סטרוקטורליים". למרות מיעוט העבודות וההבדלים ביניהן, ניתן להבחין בשתי קבוצות או שני כיווני יצירה.

הקבוצה הראשונה מבוססת על מוצרי פלדה בלבד – קורות, צינורות ומוטות-זיון, המשמשים לחיזוק בטון מזוין (Rebar). בכל עבודה נעשה שימוש במוצר אחד בלבד. הקבוצה השנייה משלבת, כדרכה של סוסנובסקה בעבר, מוצרי פלדה ובטון. כל שבעת הפסלים נוצרו ב-2017, והם מוצגים באולם הצפוני של הגלריה, שהוא למעשה חלון ראווה. בחרתי רק באלה שנראו לי מייצגים במיוחד. בדפי ההדרכה של הגלריה אין הסבר על אופן ההכנה של הפסלים. ההסברים במאמר זה מבוססים על נסיוני באדריכלות.

קבוצת מוצרי הפלדה

מוניקה סוסונקווה, "T", מתכת וצבע, 500x230x45 ס"מ, 2017, צילום: רם אהרונוב, באדיבות האמנית ו-Hauser & Wirth

העבודה "T" האלגנטית מושכת את תשומת הלב מיד עם הכניסה לאולם. קורת פלדה תעשייתית שמיוצרת בתהליך של Extrusion (עיצוב של חומר פלסטי או מתכתי על-ידי העברתו במטבעת), בעלת חתך של האות הלטינית T, כופפה ב-90 מעלות. הקורה המכופפת ממוקמת בניצב לקיר הפנימי של הגלריה, כאשר חלקה הגבוה, שאורכו 5 מ', צמוד לקיר הלבן, וחלקה הקצר, שאורכו 2.3 מ', צמוד לרצפת הבטון המוחלקת והאפרפרה של הגלריה.

כדי לכופף קורה מסיבית כזו יש לחממה עד הלבנה, ורק אז, בטמפרטורה גבוהה, אחרי שאיבדה את תכונות היציבות והחוזק שלה, היא מכופפת. כדי להגיע לכיפוף של 90 מעלות, החלק האופקי של חתך הקורה קומט, ולאחר ההתקררות נוצרה הפינה הפנימית המיוחדת והמעניינת ביותר בעבודה.

סוסנובסקה יצרה מהאלמנט הקונסטרוקטיבי התעשייתי פסל אלגנטי שחור באמצעות טיפול מינימלי בצורה. זאת עבודה פשוטה הניחנת ביופי עדין, ומלמדת על ההבנה העמוקה בפיסול המינימליסטי ובאדריכלות של הפלדה החשופה. אין ספק שהצגתה באולם הגלריה המודרני תורמת לאפקט של העבודה על הצופה.

העבודה "צינור" עשויה מקטע של צינור פלדה בקוטר של שני מטרים ובעובי של 20 מ"מ. הצינור נחתך בהיקפו המעגלי ונפרש לאורך של 3.4 מטרים על הרצפה כאילו היה צינור מקרטון. צבעו הלבן המבריק וקו החיתך הכהה מנטרלים את הנוקשות של מעטפת הפלדה. דרך המעגלים בשני קצות העבודה משתקפות העבודות האחרות באולם, ומאחר שהעבודה ממוקמת קרוב לפינת החלונות החיצוניים של הגלריה, משתקף דרכם גם המבט לרחוב. עבודה זאת מבטאת באופן בולט במיוחד את היופי שבהרס.

מוניקה סוסונקווה, "Rebar 16", מתכת וצבע, 300x130x100 ס"מ, 2017, צילום: רם אהרונוב, באדיבות האמנית ו-Hauser & Wirth

Rebar הוא מוט-זיון, שמשמש לחיזוק ביציקת בטון. הוא מיוצר בקטרים שונים בהתאם לדרגת החיזוק הנדרשת, כמוט חלק או מוט עם בליטות. המוט עם הבליטות נצמד לבטון חזק יותר מאשר המוט החלק. השימוש במוט הזה נדיר ביותר בתחום הפיסול. סוסנובסקה בחרה בו כנראה גם בשל חוזקו ויכולת הכיפוף הקלה יחסית שלו, וגם משום שכשהוא צבוע, האפקט הוויזואלי שלו בולט יותר.

העבודה שלפנינו היא קבוצה של כמה עשרות מוטות-זיון עם בליטות באורך שלושה מ'. הם נראים כאילו נשפכו מחור שבקיר. בדפי ההסבר הם מתוארים כמבט מאחור של סוס פוני, כאשר הזנב מגולם במוטות שחורים הפונים מטה. ממרחק קצר יחסית של כ-2–3 מטרים, קבוצת מוטות הפלדה הצבועים בשחור מבריק נראית כאילו היא עשויה מחומר רך וגמיש, ואכן הדמיון לזנב פוני מאוד משכנע.

קבוצת מוצרי הפלדה והבטון

מוניקה סוסונקווה, "H and Concrete", בטון, מתכת וצבע. 320x255x207 ס"מ, 2017, צילום: רם אהרונוב, באדיבות האמנית ו-Hauser & Wirth

שני אלמנטים מרכיבים פסל זה: עמוד פלדה עם חתך של האות H ויציקת בטון. קצה אחד של עמוד הפלדה פוצל לשלושת "מרכיביו" באמצעות ניסור או חיתוך וכיפוף. העמוד עצמו הוא יחידה אחת שנוצרה בתהליך (Extrusion). ייתכן שהפיצול בוצע לאחר שהעמוד חומם עד להלבנה, וכל חלק נוסר וכופף ב-90 מעלות. בצורה זו קצה העמוד נראה כאילו הוא נפרם לשלושה כיוונים שונים בזווית של 120 מעלות זה מזה; מעין גזע עץ שהתפצל לשלושה ענפים. הקצה האחר של עמוד הפלדה הוכנס לתוך תבנית, ואז התרחש תהליך יציקת הבטון. לחלק הבטון היצוק יש צורת קונוס גס, כך שנראה שהוא סותת לצורה הזאת לאחר היציקה.

העבודה הגמורה נראית בעיני צופה אדריכל או מהנדס כאילו הועמדה על ראשה, כאשר הבטון היצוק הגשמי והכבד למעלה ושלשת פסי הפלדה המכופפים בעדינות הם הבסיס או הרגליים. בו בזמן היא גם נראית כעץ עם שלושה גזעי משנה שמהם צומח הגזע הראשי, או כיסא מודרני על תלת-רגל.

אחת הדרכים לשלב בין עמוד פלדה לבטון בתעשיית הבניין – כמו למשל ביציקת רצפת בטון מסביב לעמוד או ביציקת יסוד לעמוד פלדה שמשמש לנשיאת שער, גדר או תפקיד דומה – נעשית בדרך דומה לתהליך שבו השתמשה סוסנובסקה. היא גם השתמשה בשילוב דומה של חומרים בעבודה הגדולה "ללא כותרת" ב-2012, אלא שאז היא שילבה צינורות פלדה בקוטר של כ-7.5 ס"מ וגושי בטון.

ברוב העבודות שיצרה סוסנובסקה בשנים הקודמות, למרות העיוות וההרס, היה אפשר לזהות את מקורו של האלמנט האדריכלי שממנו צמחו. בעבודות האחרונות קשה לזהות מקור כזה. הפיתול והטיפול שהחומרים עוברים בידיה מובילים אותם אל עבר הפיסול המינימליסטי המופשט, שהוא גם אלגנטי ביותר.

כדאי לזכור את דבריה של האמנית עצמה על עבודותיה: "אדריכלות מארגנת, מציגה סדר, משקפת פוליטיקה וסדר חברתי. עבודותי הן על אודות הצגת ההרס וחוסר הביטחון, הן עוצרות את המציאות מלהיות מובנת מאליה".

"Structural Exercises" Monica Sosnowaska,
Houser & Wirth

London
1.12.17–10.2.18

 

הפוסט עוצרת את המציאות מלהיות מובנת מאליה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 06.03.18

$
0
0

"מעבר לחומר", סדרת הרצאות בבית בנימיני

מפגש רביעי: "Merchandise", דנה גילרמן וסטודיו יהלומיס

שישי, 9.3.18, בשעה 10:30

10:30, "אמנות להמונים", על שוק אלטרנטיבי לשוק האמנות הנגיש למתי מעט, האפשרות של כל אחד/ת לרכוש אמנות. מרצה: דנה גילרמן, מבקרתמע אמנות, אוצרת, אמנית. בעלת המיזם ויטרינה.

11:30, "סטודיו יהלומיס". סיפורו של הסטודיו לעיצוב קרמיקה מרגע הקמתו ועד היום, על הבחירות העיצוביות של היוצרים ודרכי הפיתוח והשיווק שלהם. מרצים: טל הדר ורועי יהלומי, בעלי סטודיו יהלומיס. טל הדר בוגרת האקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל במחלקה לאמנויות המסך, ורועי יהלומי בוגר המחלקה לעיצוב תעשייתי, HIT, מכון אקדמי חולון.

דמי כניסה: 50 שקל.

הרשמה מראש: 03-5182257 או benyaminiccc@gmail.com.

בית בנימיני, המרכז לקרמיקה עכשווית, רח' העמל 17, תל-אביב.

דימוי: זויה צ'רקסקי



שתי תערוכות חדשות בגלריה לאמנות במרכז ההנצחה בקריית-טבעון

אוצרת: מיכל שכנאי-יעקבי
נעילה: 19.03.18
הדרכת אוצרת: שישי, 23.3.18, בשעה 10:30

 

לרגל יום האשה הבינלאומי, הגלריה לאמנות ישראלית מארחת את שפי אורן-בך עם ההרכב החדש סול-סיסטר. מוזמנות ומוזמנים לערב מיוחד ומרגש, שבו המוזיקה פוגשת את האמנות הפלסטית בתערוכה "סיפור כיסוי".
חמישי, 8.3.27, תחילת המופע בשעה 21:00.
כניסה: 50 שקל. מומלץ להזמין כרטיסים מראש.
בגלריה מוצגת התערוכה "סיפור כיסוי", עם אמירה זיאן, אמירה פודי, היאם מוסטפא, חיה גרץ-רן, מיכל ברץ-קורן, נחמה גולן, נזקת אקיג'י ושלומית אתגר. התערוכה מציגה מגוון רחב של רעיונות ודעות לגבי כיסוי הראש הנשי, דרך עבודות של אמניות חילוניות ודתיות, יהודיות, מוסלמיות ודרוזיות. כל אחת מהן עוסקת, בדרכה שלה, בכוחות הפועלים במרחב שבין תכתיבי התרבות, המסורת והדת לבין השיח החברתי-הנשי העכשווי.
באכסדרה תיפתח התערוכה "עטויות" של מיכה שמחון, ובה פורטרטים בסגנון קלאסי של נשים בחברה הישראלית, יהודיות ומוסלמיות, העוטות כיסוי ראש מבחירה.
שעות פתיחה: א'–ה', 08:00–13:00, 16:00–19:00; ו', 08:00–12:00; שבת, 11:00–13:00. טל' 04-9835506.

צילום: מיכל ברץ-כהן



רעות פרסטר, "סוף עונה", גלריה גרנד ART

אוצרת: שירלי משולם

פתיחה: חמישי, 8.3.18, בשעה 19:00
נעילה: 15.5.18
סדנאות אמן ומפגש עם האמנית:
רביעי, 14.3.18, 21.3.18, בשעות 17:00–19:00 (רחבת לגעת-באוכל, ליד הגלריה)

המיצב "סוף עונה" מורכב מארבעה אובייקטים פיסוליים ותצלומים. הוא מתחיל מרצפת הגלריה, שרוצפה בקרטוני אריזה חומים, שממנה צומחים ארבעה עמודים לגובה של כארבע מטרים ונתמכים על-ידי התקרה. מרכיבי הבניין שמהם בנויים העמודים הותקנו זה על גבי זה באופן מודולרי. הם מכילים קופסאות ומזוודות אריזה ישנות ומשומשות שבחזיתן טפטים ואביזרי אופנה. המיצב מתפקד כמרחב ה"מייצג", "זוכר" ו"מקפיא" את הפעולות שנעשות בקניון. לצד הצורך התמידי ברכישת מוצרים חדשים והחלפתם בקודמיהם, בולט תפקידה של האמנית כמעצבת המנכיחה נראות ומשמעות ביחסי הגומלין שבין עבודת האמנות והסביבה הצרכנית שבתוכה היא פועלת.

גלריה גרנד ART לאמנות עכשווית, עופר גרנד קניון, קומה 3, דרך שמחה גולן 54, חיפה, טל' 04-8121111. שעות פעילות: א'–ה', 12:00–20:00; ו', 10:30–13:00. לפרטים: 050-5912953, shirleymesh@gmail.com.



"שׂדות ליד הבית",  לוסי אֵלְקִוִיטִי

הוצאת ירח-חסר

בעריכת דרור בורשטיין

זהו ספר הייקו לא רק לילדים. הוא כולל ציורים מקוריים של האמנית, במסורת ה"הייגָה" – שיר וציור במכחול אחד. קריאה בספר יכולה להזכיר עד כמה עמוק הקשר בין מבט הייקו וחוויית הילדוּת ועד כמה דק הוא הגבול בין תודעה שאנו תופסים כבוגרת לתודעת הילד. בשיר "שדות ליד הבית", מי חושבת על השדות שעוד נותרו? המבוגרת שיודעת שהיו פעם יותר שדות ופרחים, או הילדה, שהיתה בתוך אותם שדות? זהו ספר פשוט וכובש לב, ואנו מקווים שהוא יגיע לידיהם של קוראים מבוגרים וצעירים. הוא גם סוג של ספר אמן; טקסט כציור וציור של טקסט.
לרכישה: כאן.



עונת הספרות

פסטיבל רב-תחומי בבית אבי חי, ירושלים

על הישן והחדש בספרות ובשירה העברית
ראשון עד חמישי, 11–15 במרץ 2018

בין המשתתפים: מתי כספי, קובי מידן, טוביה ריבנר, ערן צור, צרויה שלו, רונה קינן, נורית גלרון, דורי מנור, בכל סרלואי, אסף אמדורסקי, אילנה אליה, חנן בן-ארי, אלחנן ניר, חגי סגל, אריאל הורוביץ, דניאלה ספקטור, שמעון אדף, רועי חסן, גלילה ריבנר, אגי משעול, ילי שנר, בלהה בן-אליהו, עידו חברוני, גיל הראבן, רות דנון, שר ניב, מירב הלינגר, רוני וגנר, רוני בר-הדס, נתן וסרמן, שלומי חתוכה, שמואל מגן, רות דולורס-וייס, יגאל שוורץ, אבנר שפירא, מעין בן-הגיא, רואי רביצקי, רחל פרץ, יהודה גזבר, סנונית ברבן, גיל קרר, עדי לב, מאיה בואנוס, אלי שונפלד, האחיות ג'משיד, נטע וינר, עינב ג'קסון-כהן, יערה שחורי, גלית דהן-קרליבך, אמיר מנשהוף, אסתר אטינגר, יונדב קפלון, אריאל זינדר, ריקי דסקל, בתאל קולמן, אפרת אפטר, אבישר הר-שפי, מנחם הלברשטט, אמיר זיו, אורלי גולדקלנג, שמואל פאוסט, חיליק אברג'יל, ארז ניר, יהודה זיס, סיון בסקין, יואב טלמור, דנה ידלין, צביה מרגליות, טל ניצן, עינת ברזילי, גבריאל בוקובזה.

מידע נוסף על הפסטיבל: כאן.



"משוטטים 1#" – תערוכה בהשתתפות 12 אמנים

בגלריית האוניברסיטה הפתוחה, רעננה

אוצרת: כרמית בלומנזון
פתיחה: שישי, 9.3.18, בשעה 11:00
11:30
, אמן הקול ג'וזף שפרינצק, "שיר מפה"
נעילה: 17.6.18

משתתפים: ורד אהרונוביץ, מתן בן-טולילה, נועה בן-נון–מלמד, ענת בצר, גרי גולדשטיין, טל ירושלמי, טליה ישראלי, אורלי מיברג, שחר מרקוס, מורן קליגר, מאיר רקוץ'.
"משוטטים 1#" היא הראשונה בסדרה של שלוש תערוכות, שיעסקו בשיטוט בהיבט מקיף של המרחב הגיאוגרפי, ההיסטורי, המסורתי, האקולוגי, האורבני ואף האנושי והאישי.
כרמית בלומנזון היא אוצרת עצמאית לאמנות ישראלית. אוצרת תערוכות קבוצתיות ותערוכות יחיד בגלריות, במוזיאונים ובחללים שונים בארץ ובעולם.
במהלך הפתיחה יציג אמן הקול ג'וזף שפרינצק את "שיר מפה" – פרפורמנס טקסט סאונד. המפגש הצלילי בין כפות רגליו המשוטטות בבית הנסן (בית המצורעים) בירושלים, הסיפור שעולה מתוך המפגש הזה וחיבורו למקלדת יוצרים את "שיר מפה" – פרפורמנס סאונד שהוא זרם תודעה של מסלולי זיכרון ושכחה.

טל ירושלמי, "Placemat no. 2", 2016



בכורה עולמית במסגרת פסטיבל "ארנבת מרץ" למחול עכשווי:

"The Light from Beneath Reaches"

ג'וליאן המילטון, אנגליה
מרכז כלים, רח' יצחק נפחא 2, בת-ים
שישי, 16.3.18, בשעה 22:00

ג'וליאן המילטון הוא כוריאוגרף בינלאומי ותיק ומוערך, פורץ דרך באלתור במחול, רקדן, משורר, מוזיקאי ומורה. את דרכו האמנותית החל בשנות ה-70 בלונדון, שהתאפיינה בפרפורמריות נסיונית רדיקלית, הניכרת בעבודותיו. בין מאפייניו המוכרים: אימפרוביזציה, שילוב של טקסטים פרי עטו וכן שיתופי פעולה עם מוזיקאים ויוצרים אירופים ידועים.
המילטון יציג יצירה חדשה בבכורה במסגרת פסטיבל המחול השנתי "ארנבת מרץ", שיתקיים ביוזמת מרכז כלים לכוריאוגרפיה, בימים 15–24 במרץ 2018.
לרכישת כרטיסים: כאן.

שני כרטיסים זוגיים יוגרלו בין קוראי "רב ערב" שישלחו מייל.

צילום: Patrick Beelaert

הפוסט רב ערב 06.03.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא –פרס לורן ומיטשל פרסר לצלם ישראלי צעיר, מוזיאון תל אביב לאמנות

$
0
0

מוזמנים להגיש מועמדות

אמנים ישראלים בין הגילאים 45-25 בעלי תואר באמנות או בצילום ממוסד אקדמי מוכר, ושהשתתפו בשתי תערוכות לפחות בגלריות או בחללי אמנות מוכרים

הפרס

מענק של 5,000 דולר ותערוכה במוזיאון תל אביב לאמנות

הליך הגשת המועמדות

המועמדות תוגש באנגלית בקובץ pdf בלבד, שלא יעלה על MB8, ויכלול:

קורות חיים (לא יותר משני עמודים), לרבות פרטים מלאים ליצירת קשר עם המועמד; טקסט קצר על תחום העיסוק של המועמד/ת בצירוף 20 דימויים של עבודות בציון: כותרת, טכניקה, גודל ותאריך.

שם קובץ הגשת המועמדות (באנגלית):

PDF. (surname)_(first name)_2018 MPA

יש לשלוח את המייל לכתובת: presserprize2018@tamuseum.com

מועמדויות יתקבלו בין 6 במרס ועד 30 באפריל 2018.

תנאים נוספים

  1. הזוכה בפרס יציין את פרס לורן ומיטשל פרסר לצלם ישראלי צעיר, מוזיאון תל אביב לאמנות, בכל התערוכות והפרסומים העתידיים שבהם יוצג הפרויקט הנבחר.
  2. תשלומי המס (מקומיים או בין־לאומיים) הם באחריתו הבלעדית של מקבל הפרס.
  3. על המועמדים להיות בעלי זכויות יוצרים על העבודות המוגשות.
  4. אחת העבודות הזוכות, על פי בחירת מוזיאון תל אביב לאמנות, תיתרם לאוסף המוזיאון.
  5. המועמד חייב לעמוד בלוח הזמנים של ההקמה והפתיחה של התערוכה לדרישת המוזיאון, במידה והמועמד לא יעמוד בתנאי זה, המוזיאון רשאי לבטל את זכייתו.

 

חברי צוות השופטים יהיו נציגי המוזיאון ומומחים בין-לאומיים בצילום.

הפוסט קול קורא – פרס לורן ומיטשל פרסר לצלם ישראלי צעיר, מוזיאון תל אביב לאמנות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

איש שהוא גדוד של 5,000 שדים

$
0
0

בימים אלה מוצגת בגלריה אידריס, חלל חדש שנפתח לפני כמה חודשים במרכז תל-אביב, תערוכה זוגית של האמנים ניב כהן ומיטל כץ-מינרבו. שם התערוכה, "שמי לגיון, כי רבים אנחנו", נגזר מאפיזודה מתוך הברית החדשה שמתארת דיאלוג בין ישו לאדם אחוז דיבוק ההוזה שהוא גדוד של 5,000 שדים. תחושת הכוח המדומה של אדם מעורער בנפשו הקורא תיגר על שליחו של האל והגבולות המעורערים בין תחושת עליונות וכוח לאשלייתה הם נושאה המרכזי של התערוכה.

כץ-מינרבו נעה בשנים האחרונות בין הרישומי, הטקסטורלי, הטקסטואלי ותחום האופנה, ומציגה בתערוכה זו יחסים בין האדם לבוטני. בכניסה לגלריה תלויים משטחי בד ונייר צבועים לבן שעליהם צומח פרא שיח מטפס וגידם מפאת ההפרדה וחיתוך המשטחים. הצמח הענק משתרבט וחולש על פינת הכניסה ומוטח עליה בצבעים תעשייתיים מבריקים וטושים זוהרים. בחדר החממה הפנימי בוחנת כץ-מינרבו, כחוקרת ממיינת ומיומנת, את אופיים ומהותם של הבד, האדם והצמחייה. היא רושמת בעט דגמי וקיפולי בנדנות שחורות על מה שנראה כשלישיית מפיות מעומלנות לבנות. לצדן היא מצמיחה על השדות הגיאומטריים של נייר Letraton קטלוגי חסין אש אנשי קקטוס הלבושים במיטב האופנה ההיפסטרית העכשווית ומייצרת סדרת קולאז'ים שהם גם שער או חלון להתבוננות בגברים הקוצניים.

האובייקט המסקרן ביותר בתערוכה הוא דווקא ציור שכץ-מינרבו לא יצרה בעצמה: קרובת משפחתה מוונצואלה, הציירת אלסה מוראלס, ציירה על נייר קרטון מצהיב מכשפה מיסטית המכונה סנטרייה. הקוסמת המאגית מעוטרת שמלה אדומה בוערת כלהבות אש ומוקפת צמח עם עלים כבירים. הציור מיניאטורי, לא גדול מגלויה ממוצעת, אך הוא מכשף וממגנט בנוכחותו הדומיננטית ומעניק לעבודותיה של כץ-מינרבו נופך מסתורי ומחזק את האינטרפרטציה העכשווית והעדכנית של עיסוקה באדם כצמח מוזר, המאיים בקוצניותו, אך עיקש ויפהפה מעצם קיומו.

מראה הצבה מחזית הגלריה. "שמי לגיון, כי רבים אנחנו", מיטל כץ-מינרבו וניב כהן, גלריה אידריס, 2017, צילום: ברק רובין

בטקסט התערוכה נכתב כי "מיטל כץ-מינרבו וניב כהן יוצרים ביחד חלל שבו אובייקטים ודימויים המשלבים דיסציפלינות שונות מנסחים מבחינה אסתטית שאלות של זהות". במובן זה, גם כהן ממשיך את עיסוקו ביצורי, בפראי ובמוזר. בעוד שכץ-מינרבו מתמקדת באובייקט החי-אילם, גברים קקטוסיים חסרי הבעה או קול וקולאז'ים בלתי מתכלים – כהן מעניק את המבט החודר ואת הדהודה העמום של שאגת הסתערות באמצעות אובייקטים וסמלים חבוטי קרב, מצולקי מלחמה.

מאז תערוכת הבוגרים שלו בתואר השני בבצלאל ממשיך כהן את עיסוקו במסכות, בפסלים ובכלים שמשלבים חומרים אורבניים עכשוויים (מאפרה, מסננת תה, שעון מד מים, פקקי בירה), חומרים מן הטבע (עץ, קרן של יעל) ואובייקטים שהוא מפסל בעצמו (מקורות ציפורים). כהן בוחר כמה אובייקטים, מסדר אותם בקומפוזיציה מסוימת ואז עוטף, קושר, שובר, מרכיב ויוצר מהם מין יצורי כלאיים שכמו קפאו תוך היוולדות או תנועה, נחנקו תחת מעטה עבה של פלסטיק שחור ונקברו תחת השכבות. כהן אינו מסתפק בתכריכים השחורים ונוקט פעולה קטלנית אחת אחרונה: בסבלנות ובשיטתיות הוא שורף את שכבות בשר הפלסטיק, מסמן ופוער צלקות רוטטות ופתחים מדממים אל לבו של החומר, חושף את שכבות החיים הקדומות ומניח לאש ללחך, לנשק ולשחרר זעקה דוממת מתוך מקורותיהם וציפורניהם הפעורים לרווחה של היצורים.

ניב כהן, מתוך "שמי לגיון, כי רבים אנחנו", גלריה אידריס, 2018. צילום: ברק רובין

על הקיר הפינתי, שנצבע בכחול, הציב כהן ספק כלי מלחמה, ספק כלים חקלאיים המורכבים מאביזרי ניקיון כגון מטאטא ומגב, ומטעין גם אותם בפוטנציאל ציד והרג. ההמצאות החומריות, שילובי הצבעים והמשחקיות של כהן משובבים את הנפש, אך גם אוצרים בחובם אלימות, פראות יצרית וכאוס, שכהן משתיק ומחניק תחת השכבות עד לרפיון ורגיעה ומותיר את חלל הגלריה אפוף דממה מעיקה ומחשידה.

"שמי לגיון, כי רבים אנחנו", ניב כהן ומיטל כץ-מינרבו
גלריה אידריס, רח' מנדלי מוכר ספרים 8, תל-אביב
ימים ב'–ה', 14:00–19:00; ו', 10:00–14:00
נעילה: 17.03.18

הפוסט איש שהוא גדוד של 5,000 שדים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


מהפכה אינטימית – על הדימוי וההדפס ביצירתו של דב הלר

$
0
0

הצייר, הפסל ואמן ההדפס דב הלר נפטר לפני מספר ימים, ב-8 במרץ, 2018. השבוע, ב-15 במרץ, תפתח בסדנת ההדפס ירושלים התערוכה הקבוצתית No pasarán  – 80 שנה למלחמת האזרחים בספרד באוצרותו של אריק קילמניק. בתערוכה יוצג גוף עבודות חדש אותו יצר הלר במיוחד וכולל ציורים על גלויות, הדפסים, פיסול ומיצב. המאמר הבא פורסם לראשונה בקטלוג התערוכה "דב הלר: מסעות", שהוצגה במוזאון הנגב לאמנות, באר שבע, אפריל-יוני 2017

נחל הבשור, ואדי א-סלקה, אירופה ומלחמת העולם השנייה, הקיבוץ והאידאלים הסוציאליסטיים – כל אלה מכונסים בגוף עבודותיו של דב הלר. עולה מהם ביוגרפיה של בן המאה העשרים הנושא עימו זיכרונות של שייכות וגלות, של חלומות ושל התפכחות. המודעות החברתית-הפוליטית שלו היא המכתיבה את המעברים העקביים בעבודותיו בין פעילות של "גרילה" אמנותית לפואטיקה אישית. לב לבה של יצירתו הוא ההדפס – תצריבים, הדפסי רשת, ספרי אמן  ומכפלים (או תכפילים).1 הלר רותם לאמנותו את תכונות ההדפס וביניהן, השכפול, הרובדיות, יכולת השילוב של צילום, רישום וצבע בדרך מסורתית וניסיונית כאחת, אפשרות לגעת בחומר ובטכנולוגיה מבלי לוותר על מחוות ציוריות, מפגש בין התפתחות דימוי ונרטיביות למושגיות ומינימליזם. מדיום ההדפס משמש לו מתחילת דרכו אמצעי, אשר בשילוב עם ציור, פיסול ומיצב מאפשר לו יצירת תגובה למציאות המורכבת ממתחים עמוקים – קיבוץ ועיר, פריפריה ומרכז, שכנות ומלחמה, חקלאות ואמנות. בהדפסיו, בעיקר בסדרות הרבות שיצר משנת 2000 ואילך, הלר מגולל אפוסים אוטוביוגרפיים וקולקטיביים בדפוס הרשת באמצעות מארגים רב-שכבתיים, צבעוניים וחומריים מאוד או, לחלופין, בתחריט, באמצעות דימויים הצרובים בלוחות המתכת.

חוקר האמנות כריסטופר ווד טוען, שכל מבוקשה של יצירת האמנות הוא ליצור דימוי. לדבריו, הדימוי תמיד נפגש במדיום החומרי בהיותו כבר טעון. על כן הדימוי איננו נקודת המוצא, אלא היעד שאליו האמנות חותרת.2 מאמר זה מציע התחקות אחר הדימוי ביצירתו של הלר וכיצד הוא מתהווה דרך ההדפס. הלר מברר לעצמו כל העת את המשמעות והאפקטיביות של הפעולה האמנותית דרך הדימוי, ושואל מה הם מקורותיו, האם הוא נובע מהתבוננות, מייצוג פיגורטיבי, מזיכרונות, ממילים, מצבעים, מהמדיום עצמו.

הלר נולד בבוקרשט ב-1937 תחת השם ברנרד הלר. ערב מלחמת העולם השנייה הוריו עלו לארץ ישראל והוא נשאר עם דודתו בעיר הולדתו. ב-1949 הוא עלה לארץ לבדו ופגש את הוריו וילדיהם החדשים, לראשונה מזה עשר שנים. ב-1955 התיישב בקיבוץ נירים כחלק מגרעין "השומר הצעיר". ב-1962 למד אמנות ב"מכון אבני" בתל אביב בהדרכתו של יחזקאל שטרייכמן, ובין השנים 1972-1967 למד בבצלאל. במהלך לימודיו החל ליצור מיצבים והדפסים תוך שימוש נרחב בטכניקות התצריב הצילומי וההעברה הצילומית בדפוס רשת. בשנות השמונים והתשעים הדפסי הרשת והתחריטים שלו עסקו בפעולות מושגיות בצד נושאים "קלסיים". הקישור ביניהם לבין הנושאים האופייניים לו נעשה דרך מוטיבים וקומפוזיציות דמויי טבע דומם, כמו כדי מים, בוגנוויליה, תאנים ורימונים. נוסף לפסלים, מיצבים, פעולות מושגיות וציורים, החל הלר ליצור משנות האלפיים ואילך סדרות של עבודות הדפס מרכזיות, ביניהן: "פרימווארה" ב-2002, "אמא אהבה קולנוע" ב-2006, "מתחבקים" (ספר אמן) ב-2008, תל ג'מה ב- 2011-2010  – כל אלה בסדנת ההדפס ירושלים, ו"שלמה המלך" ב- 2013 במרכז גוטסמן לתחריט, קיבוץ כברי.

את "פרימווארה", המורכבת מעשרה הדפסים, יצר על בסיס העברה צילומית של גלויה ממלחמת העולם השנייה, שנשלחה למשפחתו מווינה לבוקרשט ועליה חותמת הרייך השלישי. גלויה זו שימשה אותו בעבודות המושגיות של שנות השבעים, אך ב"פרימווארה" היא מהווה בסיס לשכבות של צבעים ודימויים המספרים את סיפור ילדותו בתקופת המלחמה יחד עם דודו ודודתו, סיפור מסעה של האנייה "אסתיר" עליה הפליגו הוריו ב-1939, הגעתם לחולות מג'דל (אשקלון), הפגישה עם הדייגים לבושי הג'לאביות, המעצר של הוריו בצריפין, השחרור שלהם עם פרוץ המלחמה – "הכול הופך לסרט בצבעי טכניקולור", כפי שהוא עצמו הגדיר זאת. הלר: "כשעבדתי על 'פרימווארה' בסדנה, היה שלב שבו הנחנו צבע אדום אחד על אדום שני, וכשהרמנו את הרשת חשתי ששקט משתרר בכל רחבי ירושלים – הכל הפך לסרט אילם. אני יוצר כל העת מתוך תקווה שתיווצר עוד שנייה אחת כזו של שקט."3 ב"אמא אהבה קולנוע", אף היא סדרה בת עשרה הדפסים, הוא מתמקד בדמויותיהם של האב והאם, בחלומותיהם ויחסיהם: אביו הפועל הקומוניסט ואמו המפליגה בקסמי הקולנוע ומתמודדת עם משברים נפשיים; נודד אל דמותה של הלן, דודתו בווינה ואל דודתו השנייה רג'ין, שגידלה אותו בבוקרשט בתקופת השואה, ונותן ביטוי להזדהותו עם הפרולטריון ולרעיון האמן המגויס; ב"מתחבקים" הוא עוסק באידאלים הסוציאליסטים ובמציאות המשפחתית, וב"שלמה המלך" הוא מתרכז בהיסטוריה, בסיום מלחמת העולם השנייה ובהגעה לארץ מנקודת הזווית של הפלי"ם – יחידת הפלמ"ח שהוקדשה להעפלה ולניסיון להביא את שארית הפליטה מאירופה לארץ – כאשר הבסיס לכל הסדרה הוא נייר לטרסט משובץ.

היסטוריון האמנות ארווין פנופסקי הציע לפרש את מרכיבי יצירת האמנות כמבטאים רגע תרבותי והיסטורי רחב ומאפשרים פענוח שלו. זאת באמצעות עמידה על המשמעות האיקונוגרפית של המוטיבים האמנותיים – כמסמנים נושאים ומושגים הקריאים לקהל מסוים, ובעקבות כך, כבעלי משמעות איקונולוגית, סימבולית, הווה אומר, כמשקפים ערכים ותפיסות של תרבות מסוימת בזמן היסטורי נתון. הדוגמה הפרדיגמטית שהעמיד הייתה הפרספקטיבה הליאנרית בציור הרנסנסי, כמגלמת תפיסת חלל מודרנית, וכיוצא מכך, תפיסת עולם מודרנית.4 בבואנו לבאר את האיקונוגרפיה ביצירתו של הלר, הרי בשונה מאמנים ישראלים אחרים, אין הוא נשען על מוטיבים פיגורטיביים נוצריים-אירופיים, ולחלופין, אין הוא מחפש אחר דימויים ארכאיים, כנעניים או אחרים הנטועים בהיסטוריה הקדומה של הארץ. הוא בורא שפה ויזואלית שנובעת מהאישי ומהמקומי-העכשווי, מחד גיסא, ומהפעולה המושגית ההופכת למחווה ציורית שמתאפיינת בנאיביות, מאידך גיסא.

הלר, באמצעות מדיום ההדפס, משום אופיו הסדרתי והשכפולי, מעמיד מערך דימויים אישי שמבקש להיות איקוני, לגעת בבסיס הצורה, הנוף, המרכיבים הנדרשים להישרדות, המתחים והניגודים של ההוויה בארץ, ולספר סיפור שלם. גדעון עפרת, בספרו "דב הלר: 50 פרויקטים 1972-1992", הצביע על כך שהלר, במעברים בין המושגי לציורי אל "הפוסט-מודרניסטי", נתון בסימון גבולות, מצבים, הפרדות מלאכותיות וטבעיות, של דואליות קיומית.5 הסימונים שיצר הלר בתחילת דרכו היו ישירים – תצלומי הגבול בסמוך לקיבוץ ולמרגלותיהם שדה של מסמרי חבלה יצוקים בגומי, שקי תפוחי אדמה שהושמו במוזאון, הדפסי רשת על פח של מעין תמרורים המייצגים תהליכי נביטה וקמילה או מפת משקעים בין קיבוץ נירים לקיבוץ אילון. בסדרות ההדפסים שלושים שנה מאוחר יותר, הסימנים הופכים לציוריים וסימבוליים באשר הם משרטטים מהלך, לא רק פעולה, ובו בזמן יוצרים חזרה וואריציות שהופכים את הפרטי לקולקטיבי.

דה הלר, מתוך הסדרה "ואדי סלקה", 2015, צבע תעשייתי על בד. צילום: ולדימיר נייחין

הן המהלך הסדרתי של הדימוי והן החזרה לצד ההשתנות שלו מתאפשרים בהדפס. ההדפסים של הלר מרובדים בעודם שומרים על הנוכחות ה"גסה" והישירה של הדימוי החולש על הסדרה כולה. כך מוטיב ה"כובע" בסדרה "פרימווארה" הוא מציין חזותי של דמות אביו, ובאחת העבודות גם מופיע הכיתוב Pălăria lui tat – הכובע של אבא (ברומנית), אבל הכובע הגלותי מייצג את העולם האירופי כולו שהושאר מאחור. בשלב מסוים הכובע מהדהד את צורת האנייה. האנייה עצמה עולה וצפה במרבית הסדרות עד לכדי הפיכתה לסירת נייר המודבקת לפני ההדפס או לשורה של תכפילים. דמותה של אמו היא גם דמות האישה האהובה, היא גם כוכבת הסרטים המצריים, היא האם וגם הבת הפלסטיניות הגרות כה קרוב וכה רחוק מקיבוץ נירים.

"פרימווארה" בהגייה רומנית פירושה "אביב" וגם התחדשות, אבל הסדרה מתייחסת כמובן לציור האלגורי "אביב" של הצייר סנדרו בוטיצ'לי בן המאה ה-15. הציור של בוטיצ'לי הוא מערך סימבולי של דימויים, ועל פי ז'ורז' דידי הוברמן, אף הבדים השקופים-למחצה המאפיינים את הדמויות "נושפים" כעת, בזמן הנוכחי, את רוח הרנסנס. שכן הבריזה הדמיונית הנושבת בבדים היא מערך של התקופה. לפי דידי הוברמן, האובייקט החזותי הוא בעל נוכחות פעילה ולכן מחולל משמעות. המפגש של הסובייקט עימו הוא תמיד בהווה ומכאן שהאובייקט חי בזמנו של הצופה המתבונן. דידי הוברמן מציע עמדה ביקורתית למערך הפרשני של פנופסקי, שביקש להכפיף את עבודת האמנות ואת ההיסטוריה של האמנות למהלך פרשני "מדעי-אובייקטיבי" המבאר אי-בהירויות, התנסויות פרטיות ואת התת-מודע. דידי הוברמן מציע לבחון את הכוח והדינמיות של דימויים באופן הפותח את החלוקות הפרשנויות הסגורות, חוצה את הזמן ההיסטורי ומתהווה מהמפגש  עם הצופה בהווה.6, p. xxiii, 140-141.]

באמצעות ההתפתחות הסדרתית והחזרתיות, הלר בורא היסטוריה לדימויים שלו, כשהוא מבטל פרדיגמות ציוריות מערביות, כמו הפרספקטיבה או המדיומליות, ויוצר על גבי ההדפס קולאז' עם אניית נייר מקופלת או משלח את ההדפס או את הציור בדואר, במקום להציגו בחלל של אמנות. בו בזמן הוא שובר קונבנציות של האמנות המושגית המודרניסטית כאשר הוא משתמש בהעברה צילומית כמצע להדפס פיגורטיבי, נרטיבי ונאיבי. הלר מאפשר לדימויים שלו להבליח מבעד לשכבות הצבע ומבעד למצע. הנוקשות והפשטות הציורית לצד קומפוזיציות שטוחות, שבהן העומק נוצר על ידי שכבות הצבע, הסימנים, המילים והמצע – כל אלו מבקשים להיות תצורה גדושה של תקופה ומקום שהתנערו מהתרבות האירופית או המזרחית, במגמה להקים מציאות חדשה שטמנה בחובה מחיקה, מלחמות וכאב.

קבוצת הוגים בתחום התרבות החזותית בעשורים האחרונים של המאה העשרים, ביניהם הנס בלטינג, וו ג'י. טי מיטשל ודידי הוברמן, ביקשה להמיר את השאלה מה האמנות אומרת בשאלה "כיצד היא פועלת" – כיצד פועלים האובייקט והדימוי החזותי בנסיבות היסטוריות שונות, ובעיקר באיזה אופן הם מגשרים בין העבר להווה נוכח פעולתם על הצופה: כיצד הם מפעילים את הזיכרון הקולקטיבי מההיבט ההיסטורי והתרבותי כמו גם מההיבט הפנומנולוגי.

בשנת 2000 הביא הלר לסדנת ההדפס ירושלים את הגלויה ששלחה דודתו הלן מווינה לבוקרשט בזמן מלחמת העולם השנייה. גלויה זו שימשה אותו בעבודותיו המושגיות, והיא שהיוותה את הבסיס הרעיוני והממשי לסדרה "פרימווארה". העיסוק בגלויות החל אצלו עוד בשנות השבעים, בתקופה שבה אמנות הדואר הייתה חלק מפעילות מושגית ומחאתית (מיכאל דרוקס, בני אפרת ויהושע נוישטיין בארץ, סול לויטריי ג'ונסון וקבוצת הפלוקסוס).

הגלויה היא דימוי וטקסט העובר מאדם אחד לזולת. כאשר גלויה אינה מגיעה ליעדה היא חוזרת למוען עם הרבה סימנים חדשים. כך עצם המשלוח של הגלויה, כשאינה נתונה במעטפה אלא חשופה, מאפשר לגלות את הדימוי ולהפוך את הפרטי לציבורי. הלר: "כל הקומפוזיציות מתחדדות בפורמט הקטן. לגלויה יש בול ותאריך וחותמת והכתיבה נעשית יותר טלגרפית ותמציתית. הגלויה היא חלק מסיפור היסטורי הנוצר מסיפוריהם של אנשים רבים ובה בעת הוא רק חלק מהתמונה. הגלויה מסמנת מקומות גיאוגרפיים ומרחבי זמן של עבר והווה. ספר האמן יוצר את הרצף הסיפורי ועצם ביסוסו על גלויות מעצים את הקשר בין הסיפור לחשיבה על זהות. גם לטעמי, הוא העצים את המתח בין הדמויות."7 כך, כששלח את הגלויות לאריק קילמניק, מנהל סדנת ההדפס, הוא הרגיש שהוא מפיץ את  אמונותו ומחשבותיו. יצירת התצריבים על פי הגלויות והכנסתם לספר אמן, הוסיפה נדבך נוסף כאשר הדברים שמעסיקים אותו כאדם וכאמן הוכנסו לתוך רצף אחד ומרחב אחד. הבסיס לכל סדרת "מתחבקים" היה תצריב של פח דמעות – הדהוד לעבודות המתכת שלו ולעיסוק ברעיון הסוציאליסטי של המפעל. פח הדמעות עצמו הפך ממרכיב פונקציונלי לפואטי ואלגורי. הדמויות שנצרבו עמוק במתכת, ללא מעברים רכים של אקוונטינטות או טכניקות אחרות, יצרו נרטיב דרמטי הקורא תיגר על הקונבנציות של התחריט הקלסי ועל ההיסטוריה האירופית שהוא נושא עימו.

דב הלר, מתוך הסדרה "פרימאוורה", 2002, הדפס רשת צבעוני וקולאז', צילום: ולדימיר נייחין

בסיום לימודיו בבצלאל הציג הלר כעבודת גמר תצריב צילומי של תוצאות בדיקת זרע אישית, בצד תצלומים של טרקטור חורש בנירים – שניהם בהתערבות מינימלית. שנים קודם לכן, כשהמועצה האמריקנית להדפס ביקשה, בשנת היווסדה ב-1956, לקבוע קריטריונים להדפס אמנותי מקורי, כדי להבדילו מהדפס של שכפול והפצה של יצירות קיימות למטרות מסחריות, היא אסרה גם לשלב טכניקות צילומיות בתוך ההדפס האמנותי. אלא שקביעה זו כבר אז לא הייתה עוד רלוונטית לשדה האמנות של התקופה. זאת משום שאמני זרם הפופ-ארט והאמנים המושגיים שפעלו אחריהם בארה"ב ובאירופה, ראו בהדפס מדיום רלוונטי, דווקא משום יכולתו להטמיע חומרי רדי-מייד, בכללם תצלומים ותצלומי סטילס מסרטי קולנוע ווידיאו, ובכך להגיב לעולם הדימויים המשתנה במהירות של המציאות החדשה. בריאיון שערכתי עימו לעלון סדנת ההדפס ירושלים ב-2005, תיאר הלר את מקום הדימוי הצילומי וההדפס:

בעבודות הראשונות שלי היה הצילום בהדפסים פרונטלי, הוא היה המהות: השדות של נירים, מסמך אישי של גלויה מתקופת המלחמה, גדר הקו הירוק. זו היתה פעולה – הכרזה שהתרחשה ברגע של אוונגרד באמנות הישראלית, רגע בו נוצר חיבור אותנטי בין אמן לחברה. עם הזמן הפך אצלי הדימוי הצילומי יותר ויותר למצע, לנקודת התייחסות התחלתית, כמו בסדרה "פרימווארה", שבה אותה גלויה כבר מכוסה, רובה ככולה, ורק חלקים קטנים ממנה עדיין צפים ועולים. מרכיב הצילום בהדפס מהווה סוג של מילכוד, בגלל המיידיות הטכנית שלו. ניתן לתת לגורם חיצוני את הביצוע של ההעברה הצילומית ולהשתמש בטכניקה מבלי שתהיה לך כל נגיעה בדבר, אבל אמן עם מעט חוש טכני אינו יכול שלא להשאיר את השליטה על כל התהליכים בידיו. אני סבור שיש לגשת אל ההדפס, ובעיקר אל הדפס-הרשת, ממקום שאותו מבינים לעומק. רק כך ניתן להתעמת עם השטחיות הראשונית שלו. בסוף שנות הששים הביא צבי טולקובסקי את דפוס-הרשת לבצלאל, ושנינו התהלכנו ברחובות ירושלים במשך ימים בחיפוש אחר החומרים הכימיים שנדרשו להכנת האמולסיות. היו גם מכבשים שבניתי בעצמי, בגלל האהבה לברזל והצורך להתחבר לתהליך העבודה עצמו. לגבי ההעברה הצילומית – חשיבות העניין היא בעצם הבחירה. לגבי, המקום של ההדפס לא השתנה. הוא מתחבר לכלל היצירה שלי כל הזמן. רציתי שיעמוד לרשותי "ארגז כלים" גדול, חכם ומגוון והסיפור של ההדפס הוא חלק מזה.8

ב-1997 הלר הקים את סדנת התחריט ע"ש וולפגנג מאייר במכון החליבה הישן של הקיבוץ, אליה הזמין אמנים ובה קיים תערוכות שונות ברבות השנים. בכך הביא את המדיום ואת האמנים היוצרים בו אל הנגב, וחיבר בפועל את החקלאות עם האמנות ואת המדיום עם הנוף והדימויים הנובעים ממנו.

המדיום הוא החוליה המקשרת בין הדימוי לבין הגוף. אך המדיום אינו מתווך חסר השפעה, טוען הנס בלטינג. תוכנו של הדימוי מושפע מהאופן שבו הוא מועבר. כל הדימויים מתווכים על ידי המדיום, אך הסובייקט מפריד בין הדימוי למדיום כדי לתפוש את הדימוי. לכן הדיון אודות הדימוי עוסק גם בהפרדת הדימוי מהמדיום וגם בהאחדתם: הדימוי עובר תהליך של הפשטה מהמדיום, ואזי המדיום מאומץ מחדש בידי הסובייקט. המדיום אינו רק אופן ההפקה של הדימוי אלא הוא גם אופן הפצתו של הדימוי. הוא אינו טכנולוגיה לשמה, אלא ממד של פעולה דרכו ניתן להעביר את הדימוי ולכוננו בזיכרונו של הסובייקט. החוויה הגופנית של הסובייקט היא זו המאפשרת לו להבין את הדואליזם הקיים במדיום החזותי: הגוף מכיל וזוכר דימויים, והוא גם מייצר דימויים – הוא מדיום חי בעצמו. הדימוי חי במדיום שלו, כשם שהסובייקט שוכן בגופו.9

המילה המודפסת והספר הם חלק בלתי נפרד מתולדות ההדפס האמנותי. הלר עושה שימוש מכוון במילים כדימויים שמתעמתים עם הדימויים הפיגורטיביים. לעיתים המילים כתובות בכתב יד – כתב ידו שלו או כתב ידו של דודתו על גבי הגלויה, ולעיתים באותיות דפוס – שוב כתב ידו או כיתוב רישמי של הדואר. לעיתים אלה הן סיסמאות, כמו "לא הטנק ינצח כי אם האדם", "טוב למות בעד ארצנו" או " ההולכים למות מברכים את הקיסר" בעבודות המושגיות של שנות השמונים; לעיתים, כמו בסדרות ההדפס, הן עולות כקריאות ילדות – סוכריות, הכובע של אבא, בובי (כפי שכונה בילדותו), או שהן עולות כציוני מקום גֵאוגרפיים ונוסטלגיים. לעיתים אלו תיאורי חוויה של ממש שיוצאים לאור בנפרד או בשילוב עם ציורים או הדפסים, אבל כספרים או ספרונים לכל דבר. מהי משמעות הקריאה בשם אצל הלר? זהו הצורך להצליב את הכינוי הדנוטטיבי עם הפיגורציה שלו, את הצורה עם התוכן, ובכך לבקש לשקול מחדש את משמעותם, לראות כיצד אנו חוזרים עליהם שוב ושוב במהלך חיינו וכיצד אין הם מאבדים את משמעותם אלא נטענים כל פעם בהקשרים חדשים, בפרשנויות רלוונטיות.

לא רק הצורה הפיגורטיבית, המילה או המדיום הם דימוי אלא הצבע עצמו, אופן הנחתו ויצירתו רבדים רבדים בצבעים עזים ומתנגשים, כמו השימוש בצבע אדום. כך הלר כותב בספרו "האיש שאוהב לצייר דגל אדום": "חייל בנח"ל – נוער חלוצי לוחם. מדים ירוקים ותג המגל והחרב. באמצע השירות אמרו לי, 'תקפוץ ממטוס עם מצנח ותקבל כובע אדום'. בשביל כובע אדום הייתי קופץ אפילו מהעננים. איזו גאווה: אני בעננים."10 הלר יזם ואצר במשך שנים אחדות את התערוכה "דגל אדום", שנפתחה באחד במאי בסדנת "מכון תחריט" בנירים. התערוכה הציגה הדפסים, רישומים וציורים, כמו גם את סרטו של סרגיי אייזנשטיין, "אניית הקרב פוטיומקין". בקטלוג התערוכה, "המשותף-קיבוץ", שהוצגה בעין חרוד ב-1990, הוא הוסיף לביוגרפיה שלו את השורה: "תומך בהמשך חג ה- 1 במאי ובהנפת הדגל האדום". לקראת התערוכות הללו הוא יצר תצריבים, חלקם היו למוטיבים בולטים שלו, דוגמת הדמות המניפה דגל אדום. כמו כן נהג להזמין אמנים שונים, ביניהם פנחס כהן גן ומנשה קדישמן, ליצור תצריבים אדומים שעסקו בערכים שהדגל האדום יצג עבורם, כאשר הוא מקפיד לשלוח את העבודות כהזמנות לתערוכה, לאור האידֵאל להפוך את האמנות זמינה לכל אדם ופועלת עבורו: "ישנם שלושה תאריכים חשובים בחיי," הוא אמר, "1 במאי –  חג הפועלים, 1 בספטמבר 1939 – פרוץ מלחמת העולם השנייה, ו-9 במאי –  יום הניצחון על הנאצים, אותו אני זוכר כאילו קרה אתמול: הייתי ילד קטן, רוב הזמן לבד. בוקר אחד נכנס הצבא הרוסי לבוקרשט ושחרר את הרחוב שלי, את העולם שלי. ההתרגשות היתה עצומה. היינו צריכים לתלות דגלים סובייטיים, אלא שהיו בנמצא רק דגלים נאציים דהויים. משום ששניהם אדומים, גזרנו את צלב הקרס הנאצי ותפרנו במקומו עיגול בד אדום בוהק. לגבי, זו האירוניה האכזרית של המאה העשרים. הדגל האדום היה ונשאר סמל היסטורי, פוליטי וחברתי, אבל עבורי, כאן ועכשיו, יש לו ערך פרטי, כמעט לחלוטין."11

ספר האמן "מתחבקים" נעשה כולו בצבע אחד – הצבע האדום. הספר נולד, כמוזכר לעיל, על בסיס ציורים  שצייר הלר על גלויות דואר ואותן שלח מדי שבוע לסדנת ההדפס ירושלים מקיבוצו במשך תקופה. הוא לא חשב כלל על ספר אמן אלא ביקש לשגר את העבודות ממנו ולהפיצן ברבים. בעבודות הוא מנסה להבין את סיפור חייו ואת הסיפור ההיסטורי. כאדם בוגר הוא מתבונן לאחור בעברו בניסיון לערוך היכרות מחודשת עם הוריו ולהבין את שעבר עליהם, להתוודע לדמותו של אביו הסוציאליסט שעבד בבית חרושת ובעיקר לדמותה של אמו שהייתה שרויה בגעגועים לבנה שנותר ברומניה והיא רק בת 23 ומנסה לשים קץ לחייה. דמותה מלווה אותו כל העת בסדרות כמו "אמא אהבה קולנוע" ו"מתחבקים".

דב הלר, מתוך הסדרה "תל ג'מה", 2010-2011, תצריב ואקווטינטה, צילום: ולדימיר נייחין

על פי וו. ג'י. טי. מיטשל, ישנו המחקר של "מה יש לנו להגיד על דימויים", ולצידו המחקר של "מה הדימויים אומרים", הווה אומר, הדרכים בהן נדמה שהם עומדים בפני עצמם, האופן שבו הם משכנעים אותנו, מספרים לנו סיפורים, או מתארים. מיטשל מצביע על הבעייתיות של כל מהלך איקונוגרפי שכן אין הוא רק מפענח הלך רוח תרבותי והיסטורי אלא הוא פועל יוצא שלו.12 על כן מיטשל מצביע על היות תמונות "מודעות" להיותן תמונות,  וכן על נושאיהן ועל הייצוג עצמו ואופן היווצרותו. הדימויים החזותיים עבור מיטשל אינם שמות עצם, אלא פעלים, שחקנים על במת ההיסטוריה, סוכנים של השתנות. בסדרת התצריבים "תל ג'מה" מטמיע הלר את מערך הדימויים האוטוביוגרפי שלו עם סיפורן של שתי נשים פלסטיניות – מג'דה אבו חג'אג' ואִמה, ריה סלמה חג'אג' – פלסטיניות שנהרגו בידי צה"ל במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ב-2009 . באמצעות דמויותיהן מתעמת הלר עם טראומת המלחמה משני צדי המתרס ומצביע עליה כטרגדיה של היחיד. קווי הדימויים הצרובים בסדרה – נשים, לימונים, נמייה, שחרורים, סֶבילים (מתקנים מוסלמיים לשתיית מים לטובת העוברים ושבים) ובארות המים, מצטלבים עם המילים – Phosphorus, Tel Gamma, Nisnas – ועם הסימנים האקראיים של לוח המתכת עצמו.

"תל ג'מה" או תל גמה הוא תל בחבל אשכול הנישא מעל נחל הבשור. התגלו בו שרידי יישובים מתקופות קדומות והוא שימש, משום מיקומו וגובהו, כמוצב לכוחות הטורקיים והגרמניים במלחמת העולם הראשונה, ולכוחות המצריים במהלך פלישתם לנגב ב-1948. הסדרה היא סיפור אינטימי על משפחה, על חלומותיהן של אם ובתה, על היחסים ביניהן ועל מותן במלחמה. את הסיפור הזה מאמץ הלר כמו היה סיפורו שלו. פניהן ושמותיהן צפים ועולים בעבודות לצד אלו של אמו ושל הקיבוץ, המפעל של אביו. אלה מול אלה יוצרים אודיסאה מקומית של אנשים המתקיימים על אותה אדמה, סביב אותם מקורות מים, אותם הפרדסים, אותו הנוף. בפעולה זו חושף הלר את האופן שבו נוצרו הדימויים בעבודתו, וכיצד הם אינם ייצוגים אישיים אלא אוניברסליים וכיצד הם מבקשים לא רק לספר את העבר אלא גם את ההווה. בכך הוא מצביע עליהם כעל סימונים, כסמלים המצביעים על התהוותם של מושגים כמו נוף, אדמה ושייכות, ומצביע על הפירוק של דרכי המחשבה ביחס אליהם באמצעות החזותי, פעולה שיכולה לשנות תפיסות במציאות. במקביל, בסדרות ההדפס האחרות ובמכפלים (אותם סדרות של פסלים קטנים משוכפלים של יונים, אניות, ועוד) הלר משלב דימויים שמלכתחילה נועדו להיות ייצוגים חזותיים המקדמים אידאולוגיות ומבקשים לשנות את המציאות, ביניהם,האיש המניף דגל אדום, דיוקן לנין, מפעל, פטיש, וצבעים כמו הצבע האדום או צבעי הדגל הרומני. את אלה הוא הופך לאישיים מאוד וטרגיים.

באמצעות הדימוי, המתחיל מאפוס –  שילוב של נקודת מוצא רֵאליסטית ומיתולוגיה אישית –  ומגיע למערך מטפורי ופואטי, מציע הלר מערך איקונוגרפי עצמאי תלוי זמן ומקום, אבל הוא מצליח לחרוג אל מעבר להם ולהציע פעולה של שינוי תודעתי באמצעות שימוש מודע במדיום ההדפס. הלר מציף דימויים בעלי אופי גרפי ומושגי, דמויי סימונים על מפות. אך בו בזמן הם גם פיגורטיביים, נוסטלגיים וליריים, פרטיים אבל מוכרים ומוטבעים בתודעה כתמצות של המציאות וההיסטוריה, כאמבלמות נאיביות. אלה מתהוות בקומפוזיציות חסרות פרספקטיבה ואף על פי כן הן מרובדות ומופשטות. אמבלמות אלה משמשות כמעין גריד דשן המכיל את כל הנרטיבים ובה בעת מערבל, מפרק ומספר אותם כל העת מחדש. הדימוי ביצירתו, בין אם הוא פיגורטיבי, מדיומי או טקסטואלי, בין אם הוא מצע או צבע, הוא נגיש לאני ולאחר משום שהוא מאפשר קריאה חזותית "תמה", "טהורה", ללא ידע מוקדם, ובו בזמן מספק פרשנות תרבותית והיסטורית המחייבת את הצופה להיות בעל ידע. הדימוי המתהווה באמצעות ההדפס הוא ליבת מחשבתו האסתטית של הלר, שכן לא זו בלבד שהוא מפעיל ומסיים את הסיפור, אלא הדימוי מאפשר לו לפרוץ אל ההווה של הצופים, ליצור אמפתיה ומחאה ולהמחיש בעוצמה ובליריות את הטרגיות והפואטיות שבמפגש בין היחיד להיסטוריה.

 מאמר זה פורסם לראשונה בקטלוג התערוכה "דב הלר: מסעות", מוזאון הנגב לאמנות, באר שבע, אפריל-יוני 2017, עמ' 29-18. המאמר והתצלומים באדיבות מוזאון הנגב לאמנות.
אירנה גורדון היא אוצרת סדנת ההדפס ירושלים.

הצג 12 הערות

  1. פסלים קטנים המשוכפלים לכדי סדרה.
  2. Christopher Wood, “Bild-Anthropologie: Entwürfe für eine Bildwissenschaft by Hans Belting”, The Art Bulletin, Vol. 86, No. 2 7, June 2004, pp. 370-373.
  3. מתוך ריאיון עם המחברת לעלון סדנת ההדפס ירושלים, 2005.
  4. Erwin Panofsky, Perspective as Symbolic Mode,  trans. by Christopher Wood, New York: Zone Books, 1991, p. 34.
  5. גדעון עפרת, דב הלר: 50 פרוייקטים 1972-1992 ,ירושלים: האקדמיה בצלאל, קרן חבצלת, המחלקה לתרבות הקיבוץ הארצי, 1993, עמ' 21-20.
  6. Georges Didi-Huberma, Confronting Images: Questioning the Ends of a Certain History of Art, trans. by J. Goodman, University Park: Pennsylvania State University Press, 2005 [1990
  7. אירנה גורדון, "שיחות עם 10 אמנים", ספרי-אמן סדנת ההדפס ירושלים, הוצאת סדנת ההדפס ירושלים, קטלוג מס' 44, 2011, עמ' 94
  8. מתוך ריאיון עם המחברת לעלון סדנת ההדפס ירושלים, 2005.
  9. Hans Belting, “Image, Medium, Body: A New Approach to Iconology ” Critical Inquiry ,Winter 2005; 31, 2, p. 302.
  10. דב הלר, האיש שאוהב לצייר דגל אדום, הוצאה עצמית, 2016, עמ' 10.
  11. מתוך ריאיון עם המחברת לעלון סדנת ההדפס ירושלים, 2005.
  12. W.J.T. Mitchell, Iconology: Image, Text, Ideology, Chicago: University of Chicago Press, 1986, p. 1

הפוסט מהפכה אינטימית – על הדימוי וההדפס ביצירתו של דב הלר הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 13.03.18

$
0
0

"גוף החומר", דליה ריזל

גלריה טובה אוסמן, תל-אביב

אוצרת: נחמה גולן
פתיחה: חמישי, 15.3.18, בשעה 20:00
נעילה: רביעי, 11.4.18

"גוף החומר", תערוכתה של האמנית דליה ריזל, נמצאת על רצף מתמשך של תערוכות העוסקות במרחב הגופני. מדובר בפיסול ביוגרפי בגוף ראשון. ריזל בוחנת את גוף האשה מהפרטים המרכיבים אותו ועד למלוא קומתו. המיצב בחלון הראווה יוצר מבט אמנותי משתהה הפונה למציאות חיי הרחוב. מיצב זה מרחיב את הגבולות בין האמנות היוצאת מרשות הגלריה לבין המרחב הציבורי, והוא מתקיים כאתנחתא תרבותית הנוכחת בחלון הראווה בשקיפותה, מפתה ומשדלת עוברי אורח באמצעות שפת האמנות להשהות את מבטם ממירוץ עמל יומם.
גלריה טובה אוסמן, רח' בן-יהודה 100, תל-אביב.



"רישום בזמן מלחמה"

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות עכשווית

שבת, 17.3.18, בשעה 12:00

מקבץ הרצאות העוסקות באמנות ישראלית בעתות מצוקה, לרגל נעילת התערוכה "ארכיון של רגע" של טלי נבון.
בתוכנית:
12:00, דברי פתיחה מאת אירנה גורדון, אוצרת התערוכה.
12:10, גדעון עפרת, היסטוריון ומבקר אמנות, "רישום בזמן מלחמה", על רישום ישראלי ועולמי בזמני מלחמה.
12:40, סיגל קרינסקי, אחראית אוסף מוזיאון פתח-תקווה לאמנות, "צייר בשדה הקרב – שמואל כץ באוסף המוזיאון".
13:00, אירנה גורדון וטלי נבון, "על הפעולה הרישומית בתערוכה 'ארכיון של זמן'".
הכניסה לאירוע חינם, בהרשמה מראש בלבד: http://bit.ly/2EU83aX
מספר המקומות מוגבל.
למידע נוסף: בר, bary@ptikva.org.il



בכורה עולמית: "אשה אבן ים"

במסגרת פסטיבל "ארנבת מרץ" למחול עכשווי

מרכז כלים, בת-ים
יום שישי, 23.3.18, בשעה 20:00

 

משתתפים: אורנית מרק-איתן (ישראל), מיה מטילדה-קרול (ישראל, גרמניה).
סאונד ומוזיקה: רוי קרול.

הרקדניות פושטות ולובשות צורה: טבע, פסל-נושם, חיה, אבסטרקט. הן משתחררות מהעצמי והופכות לגוף אוניברסלי וראשוני, המאפשר לחוות את הרגע ואת החיים עצמם מחדש. מיה מטילדה-קרול, כוריאוגרפית, רקדנית ומורה, יצרה יותר מ-30 עבודות בשיתופי פעולה אמנותיים שונים באירופה ובעולם. אורנית מרק-איתן, רקדנית עצמאית בעלת תארים במחול ובקולנוע, עוסקת בחיבור שבין מחול, תנועה וקולנוע. רוי קרול, מלחין ומוזיקאי, עוסק באלתור, שיתופי פעולה כוריאוגרפיים ומחקר סביב סאונד.

מרכז כלים, רח' יצחק נפחא 2, בת-ים.
לרכישת כרטיסים: http://kelim.tagonet-ltd.com/

שני כרטיסים זוגיים יוגרלו בין קוראי "רב ערב" שישלחו מייל.

צילום: יח"צ



"תל זה לא מהאל", אשחר חנוך קלינגבייל

גלריית הבית-הלבן, ח'ירבת מע'ין, קיבוץ ניר-עוז

פתיחה: שישי, 16.3.18, בשעה 13:00
נעילה: שבת, 23.3.18, בשעה 18:00

בתערוכת היחיד החדשה חוזר אשחר חנוך קלינגבייל למקום שבו נולד וגדל, קיבוץ ניר-עוז. העבודות המוצגות מתארות את המקום ואת סביבתו. קלינגבייל מתמקד בשנים האחרונות בדימויי מחקר מהחלל החיצון ובממצאים מעולמות אחרים הנחקרים בשלט-רחוק. באותם כלים הוא משתמש בחקירתו את הקיבוץ. הדימויים המוצגים בתערוכה לוקטו בשיטוט אינטרנטי על אודות ניר-עוז, בלי שקלינגבייל, שחי בשנים האחרונות בתל-אביב, יבקר בו. השימוש במיפוי וטכנולוגיה מאפשר לקלינגבייל לשמור על ריחוק ולהציג את הקיבוץ כשכבה היסטורית.
שעות פתיחה: שישי, 13:00–18:00; שבת, 10:00–12:00, 13:00–18:00; ביקור בתיאום טלפוני עם חיים פרי: 054-7916633.

אשחר חנוך קלינגבייל

הפוסט רב ערב 13.03.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

המלצת השבוע: "חלק ונחלה", צפיה דגני

$
0
0

תערוכתה של צפיה דגני בסדנאות האמנים בירושלים, "חלק ונחלה", היא תערוכה מוזרה, החורגת מנוף התערוכות המקומי. בחלל מוחשך מוצבים אובייקטים משונים – מעין קופסאות-רהיטים ירקרקות שהצופה יכול לפתוח ולקפל חזרה. בתוך הקופסאות הפופ-אפיות מתגלים דימויים מוזרים אף יותר – צילומים קולאז'יים של חללי פנים ביתיים המתעדים קומפוזיציות משחקיות, כגון מגדל רהיטים או דמות המתחבאת מתחת לשטיח העשוי מעור פרה. לאחר המעשה הצילומי הוחדרו לתוך אלו באופן דיגיטלי אלמנטים שונים: שטיחי פרווה שגידלו קרניים וגולגולת החורצת לשון, כוסות שייק ורדרדות ואבטיחים ירוקים שהוכפלו והוגדלו.

את התצלומים צילמה דגני בדירות Airbnb שונות שהתארחה בהן בפולין. בדומה לפרויקטים קודמים, שבהם התערבה באופן משועשע בסביבות אדריכליות תוך הפרעה לרצף ההיסטורי – למשל כשעיבדה דימויים מארכיון הכנסת והחדירה אותם בחזרה לארכיון ("חיוך ביורוקרטי", 2015), או כשגדשה את שולחנו של המשורר הלאומי בבית ביאליק בחתלתולי נייר קטנים ("ביאליק ורבינצקי", 2014) – גם כאן היא מייצרת חבלה מרחבית המתועדת באקט הצילום, מעין ג'סטה-חד פעמית, כפי שמתייחסות אליה האוצרת והאמנית בשיחה שהתפרסה ב"מארב".

צפיה דגני, "אבטיחים", מתוך התערוכה "חלק ונחלה", סדנאות האמנים בירושלים, 2017

דגני, אמנית יהודייה, נכדה לסבים ממוצא פולני, חוזרת כביכול לזירת הפשע שכיכבה לאחרונה בחדשות בהקשר לזכרון השואה ועושה בה מעשה קונדס, פעולת שיבה נקמנית. אך מעבר לצלב קרס ולוויטרז' נוצרי שניבטים משניים מהתצלומים, הקשר פולני-לאומי זה גווע אל תוך הגלובליות של פלטפורמת הכלכלה הכביכול-שיתופית של Airbnb. יותר משהיא יהודייה, דגני היא תיירת-אמנית המשתמשת בדירה כרדי-מייד, כמרחב יצירה יחידני, ובכך מסיטה את הפונקציונליות מדירת המגורים הזמנית; היא לקוחה-אורחת שעוברת על חוק הצריכה, אך אינה מותירה עדויות בשטח,­­ אלא נושאת אותן עימה ארצה במזוודה.

מזוודה זו מהדהדת כמובן את קופסת המזוודה הדושאנית המפורסמת. צבעה הירקרק מזכיר את "הקופסה הירוקה" הראשונה של אבי הרדי-מייד, זו שנוצרה ב-1934 ונועדה לאגד את התהליך הקונספטואלי שהוביל ליצירת המופת "הזכוכית הגדולה" (1915–1923). הפעולה הצילומית בניכר, לצד אופן תצוגתה, היא קונספטואלית במובהק ומעלה שאלות אוונגרדיות מוכרות בנוגע לאפרטוס המוזיאלי ולאופני תצוגה.

מראה הצבה מתוך "חלק ונחלה", צפיה דגני, סדנאות האמנים בירושלים, צילום: תום פורת

פן אחר, חומרי ויצרי, שכמעט לא הוזכר בטקסטים המלווים, מופיע בתערוכה בדמות פסלוני קרמיקה ועיסת נייר כהים ומבריקים. כמה מהם תלויים על הקירות או מונחים על הרצפה – פה פעור מוציא לשון, גבעול שחור וגדול מעוטר בעלים או מעין מיכל המזכיר קסדה הפוכה, מלא במה שנראה כמו ווים; אחרים מופשטים, כמעט מיניאטוריים, ומשולבים בתוך המזוודות עצמן.

במאמרה המכונן "המוזיאון שאיננו", על "הקופסה במזוודה" (1935–1941) של מרסל דושאן (בתרגומן של גליה יהב ויוענה גונן), מזכירה אלנה פילופוביץ' את חשיבותם של האובייקטים התלת-ממדים לצד הרפרודוקציות הדו-ממדיות בקופסאות של דושאן: "…בניית המשתנה מעיסת נייר העידה על דבר-מה הראוי לציון: דושאן כבר לא חשב על המונוגרפיה שלו כעל 'ספר' טיפוסי וגם לא כעל 'קופסה' פשוטה כמו היתר. ההיגיון פשוט: הכללת אובייקט תלת-ממדי בפרויקט דורשת חלל תלת-ממדי שיכיל אותו. לכן, גם אם טרם קבע את טבעו המדויק של המיכל שיכיל את העבודות המשוחזרות שלו, בעצם בניית הדגם המפוסל הקטן של המשתנה – וחשוב יותר, בחזרה שנובעת מכך ביחס לשאלות של מיסוד, העולות באופן בלתי נמנע מן המזרקה ומהשערורייה שחוללה ב-1917 – נראה שדושאן החליט שהמיכל לקורפוס המשוחזר שלו יהיה בעל מאפיינים ארכיטקטוניים כלשהם, מה שיהפוך במהרה לתצורה תערוכתית".

צפיה דגני, "לני", מתוך התערוכה "חלק ונחלה", סדנאות האמנים בירושלים, 2017

אמנם יש לזכור כי "המוזיאונים הניידים" של דגני אינם מאכלסים רפרודוקציות של עבודות קיימות, ולכן אולי נמנעים מההקשרים בדבר האותנטיות והייצור המחודש שמעלות המזוודות הדושאניות, אך גם המשתנה מעיסת הנייר הפכה לעבודת יד חד-פעמית של המאסטר. כך ניצבים הפסלים הקטנים, הידניים כל-כך של דגני, אל מול התיעוד הצילומי של יצירה שאיננה עוד. תלת-הממדיות והפרופורציות שלהם הופכים את המזוודות לחלל ארכיטקטוני; חלל נייד וזמני, בדיוק כפי שהיו דירות ה-Airbnb עבור האמנית; תיבות קסמים מופלאות הנעות בין ניכור אל-ביתי להומור מנחם. באופן ראוי להערכה ולא מובן מאליו, דגני משלבת בין שתי מחשבות אמנותיות ושפות סגנוניות שונות – קונספטואליזם צילומי ותצוגתי יחד עם פיסול אבסורדי, אקספרסיוניסטי אפילו. בשילוב זה טמונים מוזרותה של התערוכה, כמו גם כוח המשיכה שלה.

"חלק ונחלה", צפיה דגני
סדנאות האמנים, ירושלים
אוצרת: אביטל ברק
נעילה: 22.3.18

הפוסט המלצת השבוע: "חלק ונחלה", צפיה דגני הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

אהרון מסג מת

$
0
0

בבוקר ה-14 במרץ 2018 יצאה נשמתו של אהרון מסג במושבה מגדל. בשקט יצאה. ערב לפני כן עוד קראה לו סבינה שירים, כדרך שנהגה בשנים האחרונות. עם שחר מת. למחרת היום, בשעה 14.00, נטמן באדמת כליל, שבה בנה במו ידיו בית וסטודיו לתפארת, סיקל סלעים ונטע גן. בן 76 שנים היה במותו, לאחר עשור של מלחמה הרואית בקריסה גופנית-נפשית, אותו עשור שבו גם חדל לצייר.

כעוצמתו הגופנית הטיטאנית וחוסנו, כך היתה גם קריסתו החדה, שהדהימה את כל מכריו, התדרדרות שהחלה בכליל, לוותה בצניחות אל תהומות הדכדוך ואף אל נסיונות אובדנות, שכשלו רק בזכות תושייתו של יוריק – יורם ורטה השכן, משורר ואיש רוח. ואף על פי כן אהרון נאחז בחיים בשארית כוחו: "הנשמה יוצאת! הנשמה יוצאת!!", היה זועק וקורא, "לא רוצה למות!", מספרת סבינה. ופעם אחר פעם לא מת. עד שמת.

אהרון וסבינה היו חברינו הקרובים. הכרנו לפני עשרות שנים באמצעות יורם ושירלי רוזוב, ומאז הרבינו להתארח בביתם, אז עדיין בלב המשק במושב חמד, אל מול תל חירייה. אהרון, אדם חם ולבבי, הקסים אותנו מיד בשילוב הנדיר של קשר בלתי אמצעי וחושני לטבע ורגישות ועדינות נפש נדירות. פשטות הליכות ועומק קרנו ממנו, אף שלא היה איש של דיבור רהוט. באותה עת כבר הספיק להציג תערוכות בגלריה תירוש היפואית ואף בביתן הלנה רובינשטיין (חיים גמזו, מנהל המוזיאון ואוצרו, ראה במסג "פרא אציל"), זמן קצר בטרם החל לעבוד עם שיה יריב בגלריה גורדון. אספנים מכל הארץ שיחרו לפתחו, מתענגים על היופי והליריות המלנכולית של ציוריו הפיגורטיביים והמופשטים בה בעת, הווירטואוזיים בצבע וברישום, האקספרסיביים והמסתוריים.

אם בשנות ה-60 וה-70 עדיין היה ניתן לאתר בעבודותיו זיקת-מה לציורי אריה ארוך (החריטות בצבע, למשל, אף כי אלה היו מהולות בשמץ דקורטיביות), הרי שהמסתורין האקספרסיבי-לירי גבר בציורים המאוחרים יותר, שבהם גם הומרו הגוונים הססגוניים המוקדמים בצבעים עכורים ויבשים יותר. אהרון צייר חולד, עורבים, דגים ושאר חיות שהכיר מקרוב בין חצרו הגדולה בחמד לבין הים, שבו נהג לשחות ולשוב עם שללו. אם בשנות ה-60 המאוחרות עדיין הסגירו חיותיו המצוירות גרוטסקה, הרי שבשנות ה-80 כבר התאפיינו באימה וטרגיות. בעיקר ציורי העורבים אפופי האפלה. את העורבים פגש מסג מדי יום ביומו בשדות שהקיפו את ביתו לשעבר, במושב חמד. אלא שלא ציפור שיר צייר מסג בציוריו, אלא ציפור נפש שסימנה אימה. אווירה של שריפה, אסון וחרדה אפפה את הציפור המיוצגת על הבדים והניירות. זהו עורב-חולד פוחלצי שהוא שד פנימי המגיח מעומק אפלת נפשו של אמן ערב משבר. זהו עורב-חולד של טורף נבלות ושל חופר-במחשכי-מחילות, שבואו והשתלטותו על הציור נושאים בשורה מורבידית לאמן.

אלא שאז, במושב חמד, טרם ראינו. אנחנו, ושאר הידידים הרבים שפקדו דרך קבע את בית מסג, רבים מהם משוררים וסופרים – שבנו והתפעמנו מזיווג הכוח הגופני והכוח הרוחני, מהיושרה הטהורה ומהתשוקה הגדולה של בני הזוג למסעות אל נופים נידחים בישראל, שבהם שלף אהרון נייר וצבעי מים וקלט בבָזק מיניאטורי תמציות כתמיות-שקופות-למחצה של גג בית, גדר ועץ. רבות מאלו תועדו באלבום שראה אור ב-1990 בחסות המחלקה לתרבות ולאמנות של ההסתדרות. שנים רבות יעברו עד שאשכיל להבחין בהסתתרותו של הבית מאחורי הגדר או העץ, במיאונו של הבית להיפתח בפני אהרון, בבחינת ביטוי לכמיהה אובססיבית גדולה של הצייר לביתיות בלתי מושגת ולמועקה נלווית. במאמר רגיש וחכם כדרכה, תרחיב שבא סלהוב ב-2006 (בקטלוג תערוכת מסג במוזיאון הפתוח בתפן) על אהרון שבסימן מי שהיגר מעיראק בגיל 11.

לימים, משבנה את הבית בכליל, היינו באים לביקור, שתמיד כלל אירוח נדיב ושופע, ומעולם לא החמצנו מבט ביצירותיו החדשות של אהרון. היצירתיות שלו עלתה על גדותיה: היה קם השכם בבקר, נושם עמוק את הטל על ערוגת הירקות, חווה לעומק את הזריחה, לוגם כוס קפה חזק ונכנס לסטודיו הגדול, תוך שהוא משמיע בקול מוזיקה של אום-כלתום או יוהן סבסטיאן באך. מזרח ומערב, טבע ותרבות נבללו עד תום באישיותו של אהרון מסג. באחד מביקורינו האחרונים בכליל, תחילת שנות האלפיים, הראה לנו אהרון ציורים אקספרסיוניסטיים-דרמטיים של תפרחות כלניות אדומות ושחורות, ואני נבהלתי כי איבחנתי בציורים צל נפשי גדול ומאיים. אהרון היה מעט נבוך למשמע תגובתי. זמן לא רב לאחר מכן אירעה ההתמוטטות.

לאירוע הפתיחה של תערוכתו הגדולה בתפן, "בקצה המחשבה" שמה, אהרון לא הגיע. הוא נשאר בביתו, בעוד רותי אופק, שבא סלהוב ואנוכי סחים לקהל הרב בשבחי יצירתו. מאוחר יותר, כשהתגוררו אהרון וסבינה בגינוסר שעל שפת הכינרת, באנו לבקר ומצאנו את אהרון יותר ויותר שקוע בתוך עולמו, מתרחק לשרעפיו. אחר-כך, משהחמיר מצבו, עבר להתגורר עם סבינה במושבה מגדל, סמוך ליעל, הבכורה בשלושה ילדיהם. יותר ויותר היה מוגבל, יותר ויותר רתוק למיטה, ועתה כבר נעזר במטפל אישי. אך צמאונו הרוחני לא פג, ומדי ערב היה מקשיב בשקיקה לסבינה המקריאה לו עוד ועוד קטעי ספרות והגות.

עוד הספקתי להמליץ על אהרון לפרס מפעל חיים מטעם אקו"ם, אך ללא הועיל. לפני כשבועיים-שלושה הודיעה לי סבינה כי אהרון במצב חמור מאוד וכי ביקש לראותני. נסעתי לכיוון מגדל, אך מסיבות כלשהן נאלצתי לחזור באמצע הדרך. כמה ימים לאחר מכן סימסה לי סבינה ובישרה לי על המוות.

גם אם מעולם לא היה כוכב ולא פרץ דרכים חדשות בציוריו, תמימות דעים שררה ושוררת באשר לאיכות עבודותיו של אהרון מסג, רגישותן ויופיין, שלא לומר העולם הפיוטי האישי והקסום המבוטא בהן. רבים וטובים אהבו ואוהבים את ציורי מסג, וכל מי שזכה להכירו יודע: לכל אורך דרכו היה אמן טהור לב וישר דרך, צייר הקשוב אך ורק לנפשו ולטבע, שאותם תירגם לתרבות קסומה, ותמיד-תמיד נשאר חף מהבצה של עולם האמנות הישראלי.

ויהי בנסוע אהרון.

הפוסט אהרון מסג מת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לגיליון 9 של כתב העת אורות

$
0
0

הגיליון הבא של כתב העת הרב תחומי אורות יעסוק באחד מגדולי המלחינים – יוהאן סבסטיאן באך. אנחנו פונים אליכם כדי לקבל יצירות שמתכתבות עם עולמו בכל דרך שתרצו.

כרגיל, אנו מחפשים תצלומים, איורים, קומיקס וקליפים מקוריים שלא פורסמו בעבר. כמו כן, יתפרסמו בגיליון סיפורים קצרים, שירה ומאמרים.

הנה כמה כיוונים:

– אפשר להתכתב עם יצירה ספציפית של באך, כמו הפסנתר המושווה, טוקטה ופוגה או המגניפיקט.

– אפשר ליצור בפורמט שמתאים לבאך: קנטטות, כוראלים, פוגות, וריאציות על נושא.

– אפשר להתעמק באהבות הגדולות של באך, ביניהן העוגב ואנה מגדלנה (בסדר הזה?).

למשלוח חומרים ולשאלות – OrotMag@gmail.com

תאריך אחרון למשלוח: 15/5/18.

היצירות שייבחרו יפורסמו בגיליון המודפס של אורות בשחור-לבן וכן באתר שלנו. יש לשלוח יצירות באיכות סריקה של 300 dpi.


אורות הוא כתב עת רב תחומי שיוצא לאור משנת 2007. עד כה השתתפו באורות יותר מ-100 יוצרים. על כתב העת ניתן לקרוא באתר שלנו ובויקיפדיה.

עורך: יונתן דורי

עורך אמנות: אורי קרמן

הפוסט קול קורא לגיליון 9 של כתב העת אורות הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4031 articles
Browse latest View live