Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4083 articles
Browse latest View live

קול קורא – gym

$
0
0

ggym – בית ספר עצמאי למחקר ומפגש במרחב הציבורי מזמין יוצרים, מתכננים וחוקרים להגיש מועמדות לתכנית המשלבת תאוריה והתערבות במרחב הציבורי.
התכנית מבוססת על עשייה ולמידה בינתחומית מתוך שאיפה למזג אופני פעולה.
המפגשים יערכו לסירוגין בערד ובתל אביב, במסגרתם יתארחו מומחים מובילים משדה האמנות, התכנון והמחקר העירוני לצד עבודה עם גורמים משיקים בעירייה וקבוצות פעולה הקיימות בערים.

הגשות יתקבלו עד ה- 9.4.17.
להגשת מועמדות יש לפנות לכתובת:  TheGymProjects@gmail.com

הקבוצה תיפגש בין התאריכים ה-3.5.17 – 26.7.17 בימי רביעי בשעות 14:30-20:00

 

הפוסט קול קורא – gym הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


Hotel Maria Kapel

$
0
0

MHotel Maria Kapel opened the Open Call for the art residency program 2018, with a deadline on the 1st June 2017, and we would like to get information about your online advertising/posting procedure.

Hotel Maria Kapel (HMK) is an artist-in-residence, exhibition space and cinema for contemporary visual art in the city center of Hoorn; a historic town 40 kilometers north of Amsterdam, the Netherlands. HMK is a non-profit organization that aims to assist young as well as more established artists from all over the world in the production of new work and promotes exchanges between national and international artists, cultural institutions and the public. The studio/exhibition space of HMK is located in an early 16th-century chapel, surrounded by a semi-private courtyard. This beautifully tranquil and spacious working environment offers the artists-in-residence a unique space for reflection, experimentation and production. HMK places the artist at the center of its activities, and stimulates risk-taking as a key element of artistic development. The public program of exhibitions, screenings, lectures, workshops and publications, aims to challenge perceptions of what constitutes contemporary art, and bring the audience closer to the practice that motivates it. 

Once a year HMK sends out an open call for artists and curators to hand in a proposal for a residency period. A residency typically lasts for 4 or 8 weeks (note: the chapel is only available for up to 4 weeks before an exhibition). During a stay in our guesthouse, residents are invited to develop, execute and present new work in the chapel/exhibition space and/or elsewhere in Hoorn. The Netherlands is a small country that is easy to navigate by train, and we stimulate artists to also use the residency as an opportunity to explore other places, museums and project spaces.

Information can be found on our website: http://hotelmariakapel.nl/wp/residency/.

הפוסט Hotel Maria Kapel הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

נירית טקלה זוכת "פרס הפטיש"של סותבי'ס

$
0
0

האמנית נירית טקלה היא זוכת "פרס הפטיש" של סותבי'ס בחממת האמנים הצעירים ביריד האמנות "צבע טרי". העבודה הנבחרת תישלח לניו-יורק, שם תימכר במכירה פומבית בינלאומית של סותבי'ס. זו השנה הראשונה שבה פרס הפטיש מוענק ליצירת אמנות שהיא ציור.

בוועדת הפרס חברות דזירה דגמי, דורית חכים, סיגל מרדכי, מישל פולק וסותבי'ס ישראל. מנימוקי חבר השופטות: "נירית טקלה קושרת את הביוגרפיה הפרטית של משפחתה וסיפור מאבקי העדה האתיופית לציור מרגש ורב הבעה. ציוריה הם פואטיים וסימבוליים, תוך שימוש מדויק בשפה אישית שפיתחה של צבע וקומפוזיציה".

"צבע טרי" 9, היריד לאמנות עכשווית בתל-אביב, נפתח הערב (28.3.17) ויימשך עד מוצ"ש, 1.4.2017. היריד מתקיים במוזיאון הטבע החדש ע"ש שטיינהארדט, באוניברסיטת תל-אביב, רחוב קלאוזנר 12 (חניה צמודה).

הפוסט נירית טקלה זוכת "פרס הפטיש" של סותבי'ס הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 28.3.2017

$
0
0

"שכבה מספר 2", אנה מירקין, גלריה בארי

אוצרת: זיוה ילין

פתיחה: שישי, 31.3.17, בשעה 19:30
שיח גלריה בנוכחות האמנית: שבת, 1.4.17, בשעה 13:00
נעילה: 22.4.17
אנה מירקין, המוכרת בשם FOMA* מציורי הרחוב שלה ברחבי תל-אביב, תציג תערוכה הבודקת את אפשרויות הקיום של רישום כאובייקט או כמיצב. בעבודותיה הקודמות עסקה מירקין בטקסי התבגרות ומעבר שנוצרו במסגרות קהילתיות ושבטיות. בציורי הרחוב ובפנזינים שעיטרה עסקה בשאלות של מגדר ובסוגיות סוציו-פוליטיות. התערוכה העכשווית מבוססת על עבודת טקסטיל שנוצרה כעבודה קהילתית בקיבוץ בארי. המשתתפים (בעיקר נשים ונערות) קיבלו ריבוע בד מודפס והוסיפו עליו רקמה. היריעה שנוצרה משלבת דימוי חוזר של רישום קווי ומלאכת יד. הרישומים שמתוכם נוצרו העבודות מתבססים על תצלומי ארכיון של הקיבוץ ועל תצלומים מתוך המפגשים של האמנית עם חברי הקיבוץ.
שעות פתיחה: חמישי, 17:00–20:00, שישי, 09:00–13:00, שבת, 11:30–14:30, או בתיאום מראש עם זיוה, 054-7918049, או סופי, 054-7918464.

אנה מירקין, "שכבה מספר 2", הגלריה בקיבוץ בארי


"Black Diamond", תערוכת תכשיטים

ביוזמת המחלקה לעיצוב תכשיטים, לימודי חוץ, המרכז האקדמי ויצו חיפה

הגלריה במרכז האקדמי ויצו חיפה
פתיחה: 4.4.17, בשעה 16:00
נעילה: 26.4.17
המחלקה לעיצוב תכשיטים בלימודי חוץ במרכז האקדמי ויצו חיפה מציגה תערוכה שמטרתה לבטא את המחויבות לאמירה חברתית מחזקת בתקופה הקשה שחווים היהודים יוצאי אתיופיה בתהליך הקליטה וההשתלבות שלהם בחברה הישראלית. התערוכה בוחנת את התפר שבין זהות אתנית לזהות לאומית, מציפה אל פני השטח את חווית ההדרה וההשפלה שחווים היהודים יוצאי אתיופיה ומשקפת את העוול החברתי וחוסר הצדק ביחס אליהם. יוזמי התערוכה גייסו את היוצרות להשתמש בגוף כמסך נייד להבעת דעות באמצעות תכשיט, שנראותו החיצונית מהדהדת לנראותו של צבע העור.
מציגים: אורלי ברזיאל, איה שיין, אסתרי בלבן, אסתר קליין, גבי ג.ל, דניה צ'למינסקי, זהר ולך, טלי בלומנאו, יעל פרידמן, נגה הראל, נטע ראובני, שירן שעשוע, שלי רויכמן, תמי גנור, תמר נואמה.
אוצרת: איה שיין.
לפרטים נוספים וגלריית העבודות
הגלריה במרכז האקדמי ויצו חיפה, רח' הגנים 21, חיפה. טל' 04-8562517. א'–ה', 10:00–18:00, ו', 10:00–14:00, חוה"מ פסח, 10:00–18:00.

נגה הראל, אווקי, טנוקוואי דבתרה


פרויקט יומן – קורס העוסק ביחסים בין טקסט לדימוי

מרתון יומן – מפגש מרוכז: פסח, 6.4.17

מפגש חד-פעמי העוסק ביחסים בין טקסט לדימוי ומתמקד ביומן (הפיזי והווירטואלי) כפעולה אמנותית פרפורמטיבית בהנחיית עידו בורנשטיין ומרב שין-בן-אלון.
המהפכה הטכנולוגית שאנחנו חיים בה שינתה את הדרך שבה אנחנו מדברים לעצמנו ולעולם. אנחנו מסמסים, מצייצים, מתייגים וכל הזמן מייצרים וצורכים טקסטים ודימויים. כולנו כותבים יומנים. היומנים האלה הם משהו שאנחנו משתפים עם אחרים. איך מתנהלים בתוך הארכיון ההולך ומצטבר הזה? איך מחברים בין האישי והפומבי?
מרתון בן שלוש שעות יתקיים ביום חמישי, 6.4.17, בשעות 16:00–19:00, בחדר החזרות של אנסמבל כאן.
עלות: 190 שקל.
פרויקט יומן – קורס יסוד בן 12 מפגשים, ייפתח ב-7.5.17. לפרטים נוספים.
לפרטים, כאן.
הרשמה: מיכל, 054-4661638.

פרויקט יומן, אנסמבל כאן


"בית מלון", תערוכת צילום, לב יהודלביץ, ליאוניד חרומצ'נקו

מרכז התרבויות הרמוניה, ירושלים

פתיחה: 3.4.17, בשעה 19:00
מצאנו מלון נטוש, והחלטנו לעבור להתגורר בו. יחד עם זכרונותינו על אמנות קלאסית שכמעט נשכחה, יחד עם החלומות והשאיפות שלנו ורוחות הרפאים שלהם. האשליה של גרמי המדרגות כמו בציורים של אֶשֶר, המזבח השמימי של ה"סגרדה פמיליה" מכוסה ציורי גרפיטי ססגוניים ואינסופיים, הפרספקטיבה הבלתי נמנעת של המסדרונות הארוכים, מבוך העמודים המשתנה ללא הרף ושלוש קומות של משחקי אור וצל – כל זה דחף אותנו לנסות ולהתבונן בעצמנו שוב, לשאוף להעביר את הדמיונות והבחירות שלנו אל הדו-מימד של הצילום. המקום המוזר הזה נמצא בגבול בין שני עולמות: הנראה והנסתר. שם נפגשים קלות הדעת עם הדאגה, הצחוק עם הכמיהה והמציאות עם כל מה שעוד לא התרחש וטמון בעומק העמקים. באם הצופה יראה בתמונות אלה הבהובים והשתקפויות של מחשבותיו, תקוותיו ופחדיו, אם הוא לא יחשוש להימצא עם עצמו – אם כך יהיה הדבר, סימן שהצלחנו.
מרכז התרבויות הרמוניה, רח' הלל 27, ירושלים.

"בית מלון", לב יהודלביץ, ליאוניד חרומצ'נקו


"היום שבו לא קרה כלום", מגדלנה פרנצ'ק ויעל פרנק
"ירושלים של זהב" נגד "הצי הצהוב" ראדק שלאגה וקז'ישטוף גוטפרנסקי

סדנאות האמנים, ירושלים

אוצרת: מעין שלף
03.04.2017–30.06.2017
שתי תערוכות ותוכנית שהות אמן בהשתתפות אמנים פולנים ייפתחו בסדנאות האמנים בירושלים ובתמיכת המכון הפולני. בערב הפתיחה יוצגו מופעים עם גרסאות כיסוי לשיר "ירושלים של זהב", מכונה מיוחדת תייצר וודקה תוצרת בית והקהל יוזמן להשתתף בקריוקי.
"היום שבו כלום לא קרה" היא תערוכה המבוססת על שיתוף פעולה בין האמנית הפולנייה מגדלנה פרנצ'ק לאמנית הישראלית יעל פרנק. לאחר שגילו שהן חולקות שם משפחה דומה ותחומי עניין משותפים, שיתפו האמניות פעולה בתערוכה שהוצגה בגלריה הלאומית זכטה בפולין לפני כשנתיים. עכשיו הן שוב עובדות ביחד ובוחנות תהליכי דיאלוג בין אמניות הרחוקות זו מזו פיזית ואולי אף תרבותית, מתבוננות על האפשרות של יצירה משותפת ועל הסדקים הנוצרים בדרך.
"ירושלים של זהב" נגד "הצי הצהוב" היא תוצר של השתתפותם של ראדק שלאגה וקז'ישטוף גוטפרנסקי בתוכנית שהות האמן של הסדנאות LowRes Jerusalem. התוכנית מזמינה אמנים למחקר ופעולה ביחס למרחב החברתי והפוליטי של ירושלים. השניים מבקשים להתייחס למקרה שקרה בשנת 1967, ובו 15 ספינות מטען ממדינות שונות נתקעו בתעלת סואץ בין מצרים לישראל במשך שמונה שנים, כוסו בחול המדבר והפכו לידועות בשם "הצי הצהוב". במהלך השנים הקימו צוותי הספינות אוטונומיה בשם "אגודת האגם המר הגדול", חגגו אולימפיאדה משלהם ולמעשה הפכו לאומה עצמאית קטנה.
לפרטים, כאן.

ראדק שלאגה, מתוך יומן האגם המר, טכניקה מעורבת על נייר, 2017


תוכנית התואר השני במדיניות ותיאוריה של האמנויות
תוכנית התואר השני באמנויות, בצלאל, בית הנסן
"אוצרות פתוחת קצה" Colloquium #10

Chus Martinez

Head of the Institute of Art of the FHNW Academy of Arts and Design in Basel, Switzerland
Club Univers
Towards a New Language to Name Our Problems

רביעי, 5.4.17, בשעה 16:00
ההרצאה תתקיים באנגלית
צ'וז מרטינז היא אוצרת ספרדייה המכהנת כראש המכון לאמנות, האקדמיה לאמנות ולעיצוב בבזל – FHNW. קודם לכן שימשה אוצרת ראשית במוזיאון דל-באריו בניו-יורק, ראש המחלקה לניהול אמנותי וחברת קבוצת העמיתים שליוותה את אצירת הדוקומנטה ה-13 בקאסל, אוצרת ראשית ב-MACBA בברצלונה, מנהלת פרנקפורטר קוסטווריין ומנהלת אמנותית בסאלה-רקלדה בבילבאו. מרטינז אצרה את הביתן הקטלוני הראשון בביאנלה בוונציה בשנת 2015 ואת הביתן הקפריסאי בביאנלה בוונציה בשנת 2005. היא שימשה יועצת אוצרותית בביאנלה של סאו-פאולו ב-2010 וכחלק מן הצוות האוצרותי של הביאנלה באיסטנבול בשנת 2016.
מרטינז תרצה בנושא עתידו של העיסוק האמנותי. לדבריה, "אנו מציבים טבע, מגדר, גזע ואמונה בלב תוכנית התואר השני שלנו, כשאלות שהעיסוק בהן מתקיים במקביל ומתכתב עם העבודה בסטודיו, עם הנחיה, הדרכה טכנית וסדנאות. זוהי אחת מן הדרכים הפרודוקטיביות ביותר להבנת יחסי גומלין, פעולה ואהבה. גזע צריך להופיע ולהיות נוכח בכל הדיונים הללו; הוא תובע אחריות, אבל גם צורה חדשה, חוויה חדשה בקרב קבוצה הטרוגנית שהפגינה חוסר יכולת ואפילו חוסר מוכנות להתמודד עם המציאות שלה".
Colloquium editor: Nirith Nelson
The visit of Chus Martinez was supported by The Cervantes Institute
The colloquium was generously supported by Mati Broudo

הפוסט רב ערב 28.3.2017 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

המלצת השבוע: תנאים של אמפתיה

$
0
0

עולם האמנות כבר הספיק לנכס את משבר הפליטים העולמי, והנושא מככב לאחרונה בתערוכות רבות. ואולם, מעטות התערוכות שמצליחות לעסוק בו בצורה כנה וחפה ממניפולטיביות, או לחלופין לחרוג מפורמט הדיווח הדוקומנטרי. כזו היא למשל תערוכתו של ריצ'ארד מוס, שנפתחה לאחרונה בברביקן בלונדון, ובה מיצב וידיאו מרשים החושף תצלומים שנעשו בעזרת מצלמות תרמוגרפיות במחנות פליטים ובאזורי משבר.

תערוכתה המסקרנת של האמנית הדרום-אפריקאית קנדיס ברייץ, שתיפתח ביום חמישי הקרוב במרכז לאמנות עכשווית, עוסקת בנושא בצורה שונה לחלוטין. "סיפור אהבה" הוא מיצב וידיאו בשבעה ערוצים, המתבסס על ראיונות שנערכו עם שישה פליטים שנמלטו מארצותיהם מסיבות שונות, ובהם ז'וזה מריה ז'ואאו, ילד-חייל לשעבר מאנגולה; מאמי מאלובה לאנגה, ניצולת אונס מן הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו; ושאבאֶנה פרנסיס סאוורי, אקטיביסטית טרנסג'נדרית מהודו.

סיפוריהם של הפליטים יוצגו פעמיים: באולם הראשון ייתקלו הצופים בפניהם של השחקנים ההוליוודיים אלק בולדווין וג'וליאן מור, שמבצעים קטעים מתוך שלושה סיפורים על רקע מסך ירוק, ללא תפאורת רקע, תלבושות או אביזרים, ובאולם השני ייחשפו הראיונות בשלמותם ממקור ראשון.

לפי ההודעה לעיתונות, המיצב "חוקר את מנגנוני ההזדהות ואת התנאים המובילים להיווצרותה של אמפתיה". השימוש בראיונות ותרגומם דרך פילטרים שונים מסקרן, ומזכיר את עיסוקו של עומר פאסט בפורמט הראיון והעדות. אך מסקרן עוד יותר יהיה לראות כיצד חוקרת ברייץ (שתייצג, יחד עם מוהאו מודיסאקנג, את דרום-אפריקה בביאנלה הקרובה בוונציה) את נראותו של משבר הפליטים בתרבות הפופולרית, ואולי גם את ייצוגו – הצדקני לרוב – בעולם האמנות, דרך מנגנון הומוריסטי ומשחקי.

קנדיס ברייץ, "סיפור אהבה", המרכז לאמנות עכשווית, תל-אביב
פתיחה: חמישי, 30.3.17, בשעה
 20:00
נעילה: 3.6.17

 

הפוסט המלצת השבוע: תנאים של אמפתיה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא- סלון ציור הקוביה 2017

$
0
0

תערוכת סלון הקוביה חוזרת!

הקוביה מזמינה אתכם אמנים- ציירות וציירים, להגיש הצעות לפרויקט 'סלון ציור 2017' הצפוי להיפתח בגלריה בשבוע האחרון של אוקטובר 2017.

מבחר ציורים ימלאו את חלל הקוביה מהרצפה עד התקרה ברוח ימי הסלון בפריז, בזמן התערוכה תשמש הגלריה כפלטפורמת תצוגה לסוגי ציור שונים ומגוונים. במהלך התערוכה יתקיימו הרצאות ואירועים אשר יעסקו

במשמעות של הסלון מבחינה היסטורית ועכשווית.

העבודות ייבחרו ע"י ועדה מטעם הקוביה הכוללת ארבעה חברי צוות מתחום האמנות ,הציור והאוצרות.

הנחיות :

* תתקבלנה עבודות מהשנים 2015-2017 בלבד. אין לצרף עבודות מוקדמות יותר.

* תתקבלנה עבודות ציור בלבד. נא לא לשלוח עבודות רישום/הדפס/קולאז'

* רצוי להציע עבודות בגדלים שונים – קטנות, בינוניות וגדולות

* עבודות קטנות ועבודות על נייר שיבחרו לתערוכה יוגשו לקוביה כשהן ממוסגרות.

* הגשות שלא יעמדו בדרישות אלה יפסלו ולא יבחנו על ידי הועדה.

תהליך הגשת העבודות :

– על המועמדים לשלוח בין שלושה לעשרה דימויים של עבודות ציור מקוריות.

– יש לשלוח את העבודות בקבצי jpg או png בלבד ובאיכות גבוהה (דאגו שהדימויים יהיו חדים וברורים ומצולמים היטב).

– יש לצרף רשימה של הדימויים המצורפים ולציין עבור כל דימוי : שם העבודה, טכניקה, מידות, שנה.

– יש לצרף להצעה קורות חיים מקוצרים.

– ניתן לצרף בגוף המייל קישור לאתר (אם יש). קישור כזה אינו מהווה תחליף לשליחת דימויי עבודות נבחרות

העומדות בקריטריונים.

את הצילומים וקורות החיים יש לשלוח לאי מייל : salonhacubia2017@gmail.com

תאריך אחרון לשליחת דימויים : 1 ביולי 2017

*ניתן להגיש הצעות מיד עם קבלת ה"קול קורא". כיוון שתהליך המיון צפוי להיות ארוך, מומלץ להקדים ולא לחכות לתאריך הסופי.

הודעה על קבלה לסלון תתקבל עד סוף אוגוסט.

בהצלחה!

*על סלון 2015

בתערוכת "סלון הקוביה" שנפתחה במסגרת פסטיבל "מנופים" בירושלים, הוצגו עבודות ציור עכשווי של למעלה מ-150 ציירות וציירים הפועלים בישראל, בהם אמנים בכירים ומוכרים, לצד אמנים צעירים בתחילת דרכם. התערוכה זכתה לעניין רב ומאות רבות של מבקרים. בזמן הצגת התערוכה התקיימו בגלריה סיורים לקבוצות עיתונאים, אספנים וסטודנטים, אירועי אמנות בין-תחומיים, שיח גלריה, הרצאות ומופעי מוזיקה חיה.

תערוכת סלון 2017 מהווה המשך לקודמתה, מתוך שאיפה להפוך למסורת ייחודית לקוביה ואירוע אמנותי המתקיים אחת לשנתיים.

הפוסט קול קורא- סלון ציור הקוביה 2017 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא להגשת הצעות לתערוכות בתחום האמנות החזותית- העמותה לחקר אמנות נשים ומגדר בישראל

$
0
0

אנו פונות אליכן/ם להגיש הצעות לתערוכות לוועדת התערוכות של העמותה. הכוונה לתערוכות קבוצתיות, תלויות מחקר, סביב נושא שמתאים למטרות העמותה: מחקר על נשים אמניות בעבר ובהווה ו/או נושאים שקשורים למגדר (ראו דוגמאות למטה).

יש להגיש את ההצעות עד לתאריך 1.7.17.

הצהרת כוונות:

העמותה מעודדת שילוב בין אמניות ותיקות לעכשוויות.

העמותה מעודדת גם פרוייקטים מחויבי פריפריה, הן של אמניות/נים שעובדים בפריפריה, הן נושאים הקשורים לפריפריה והן תערוכות שיוצגו במקומות שונים בפריפריה.

הנחיות

  1. המגיש/ה חייב/ת להיות חבר/ת עמותה. כל חבר/ה (גם אמן/נית) יכול/ה להגיש הצעה כאוצר/ת התערוכה. למי שאין מספיק ניסיון באוצרות הועדה תמליץ על אוצר/ת מלווה לפרוייקט.
  2. גברים המעונינים להצטרף לעמותה מוזמנים להציע תערוכות שעוסקות בנשים או במגדר, כולל יצירות שלהם עצמם שעוסקות בנושאים אלה.
  3. התערוכה יכולה לכלול יצירות של אמניות/ים שאינן/ם חברי/רות עמותה, בתנאי שרוב המשתתפות/ים יהיו חברות/ים.
  4. הוועדה תקבל רק הצעות לתערוכות שעדיין לא הוצגו.
  5. מגישי ההצעה יהיו אחראים על מציאת חלל ותקציב לתערוכה.

הערה: העמותה תספק את לוגו העמותה, פרסום התערוכה תחת שמה, פרסום באתר העמותה של צילומים וטקסטים מהתערוכה; הועדה תסייע במידת יכולתה במציאת מקום תצוגה, עזרה במימוש אירועים מלווים לתערוכה (כגון מתנדבים להרצאות ולשיח גלריה), ועזרה תקציבית בהפקת קטלוג דיגיטלי (שיאושר על ידי הועדה) במידת האפשר. כל האמור לעיל בהערה זו בכפוף לשיקול דעתה הבלעדי של העמותה.

ההצעה תיבחן בשני שלבים:

הנחיות שלב ראשון:

*כל חלקי ההצעה יוגשו מאוגדים במסמךPDF  אחד וישלחו בדוא"ל לכל חברות הועדה. לא תידון הצעה שלא תכיל את כל הפרטים המבוקשים.

  • רעיון מרכזי ותזה אוצרותית של התערוכה, עד 300 מילים;
  • תאור התערוכה;
  • תכנית הצבה;
  • שמות המשתתפות/ים שיציגו בתערוכה עם פרטים: כתובת, ת.ז., טלפון, ואתר, אם יש;
  • 5 דימויי עבודות מכל אמן/ית (סרוקים ב-(PDF, מתוכם 2 שיוצגו בתערוכה, עם פרטים מלאים לכל עבודה: שם האמן/נית, שם העבודה, תאריך, טכניקה וחומרים, אוסף או שייכות.
  • התערוכה תוצג במשך שלושה שבועות לפחות;
  • במהלך תערוכה יש לקיים לפחות שיח גלריה אחד;
  • כל תערוכה חייבת להיות מלווה בטקסט אוצרותי, לפחות 500 מילים;

שלב שני:

לאחר שנושא התערוכה והאמנים המשתתפים יאושר על ידי הועדה, יש להגיש מצגת של כל העבודות שיוצגו בתערוכה, עם פרטים מלאים לכל עבודה.

נושאים אפשריים

*יש לציין שהמטרה אינה להגביל, אלא אנו מצפים מכן/ם להרחיב את תחום הנושאים, שיכולים  להתקשר גם באופן עקיף למטרותינו

  • גוף וגופניות באמנות הישראלית; דימויים של גוף וייצוגים של זהויות מיניות ומגדריות;
  • סוגות (ז'אנרים) באמנות בין נשים לגברים (האם יש שוני והבדלים בתפיסות בין המגדרים): למשל, בציורי נוף, בציור עירום נשי וגברי, בציור הגוף המזדקן וכד';
  • חומרים וטכניקות שמזוהות עם נשיות או גבריות;
  • סוגיות הנוגעות בהצטלבויות של מגדר, הגירה, זהות, אתניות, לאום  ומעמד;
  • משפחה, נישואין, אימהות, אבהות;
  • אובדן ואבלות;
  • מגדר ומרחב ציבורי;
  • מחלות; זיקנה, מוות;
  • ניצול מיני והטרדות מיניות;
  • ילדות ומשחקי ילדים;
  • מין בתשלום, סחר נשים;

ועדת התערוכות

אביבית בלס ברנס     avivit.ballas@gmail.com

צופיה דקל sophiadc7@gmail.com

מלי דה קאלו        de.kalo.mali@gmail.com

סאלי הפטל      haftels@gmail.com

 

הפוסט קול קורא להגשת הצעות לתערוכות בתחום האמנות החזותית- העמותה לחקר אמנות נשים ומגדר בישראל הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא- תיעוב וסלידה

$
0
0

 

אם יש לנו אפשרות לא לעבור בתחנה המרכזית של תל אביב ,אנחנו מעדיפים לדלג על המקום הזה, הוא מעורר אצלנו את רפלקס ההקאה.
המראות קשים, הריח חריף ובלתי נסבל,הרעש כמעט אינו פוסק לעולם וגם אם אנחנו רעבים, אנחנו מעדיפים להתאפק ולא לאכול שם, הרי אך אפשר לאכול למראה החולדות שרצות זו אחר זו.

קול קורא לאמנים שעבודתם עוסקת בתיעוב וסלידה

האמנים מתבקשים לנסות להבין מה היא הסיבה האמיתית שגורמת לתיעוב ולסלידה,כלפי מקום, חפץ, בעל חיים ובפרט האדם.
כל מה שגורם לנו לתחושת תיעוב ולסלידה יש בכל אחד מאיתנו- אז למה אנחנו בכל זאת מתכחשים לכך?
מה הם החרדות והקשיים הנפשיים שמסתתרים מאחורי התיעוב והסלידה?
האמנים מתבקשים לבדוק חומרים שונים שגורמים לתיעוב ולסלידה, השפעה ויזואלית, נורמות חברתיות, השפעה דתית, חינוך, סיבות פיזיולוגיות ועוד

התערוכה תפתח בסוף מאי, בגלריה מרכזית בתל-אביב,

יש לשלוח את הצעות -בפורמט PDF עד MGB 1
עם הסבר קצר על העבודה למייל yudr555@gmail.com
בכל מדיום וטכניקה: ציור, צילום, פיסול, וידאו ארט, מיצב.

הפוסט קול קורא- תיעוב וסלידה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


המלצת השבוע: "צאינה וראינה"בבן-גוריון

$
0
0

חלוקת התפקידים המגדרית בעולם היהודי המסורתי היתה בנויה בעבר (ובמקומות מסוימים גם בהווה) על תפיסת הייעוד השונה של המינים: הגבר ממלא את ייעוד הבריאה, בעוד שהאשה מאפשרת לו לקיים את ייעודו. חלוקה זו נתנה את אותותיה בתוכני הלימוד השונים לנשים ולגברים: תחומי הלימוד הנעלים (לימוד התורה ובעיקר העיסוק בתלמוד) יועדו לגברים, ואילו נשים כוונו לנושאים שנחשבו לפחותים.

באורח פרדוקסלי, השוליות של הנשים בחברה זו הפכה דווקא ליתרון, משום שהן היו מורשות לעסוק בלימודי חול ובספרות, שנחשבו לשוליים ורוב הגברים נמנעו או הודרו מהם. באופן דומה, רוב היצירה האמנותית המעניינת המתפתחת היום בתוך העולם היהודי האורתודוקסי-מודרני נוצרת על-ידי נשים. הרנסנס העכשווי הזה הוא דוגמה מאלפת ל"שוליות" זו ולכוח שבאופן פרדוקסלי היא מעניקה.

המוזיאונים בישראל מציגים מעט מאוד אמנות דתית או אמנות הנוצרת על-ידי אמנים ואמניות דתיות. בהתאמה להטיות המוטמעות בחברה, המעט שכן נאסף או מוצג על-ידי מוזיאונים בתחום זה הוא דווקא אמנות של יוצרים גברים (לרוב חוזרים בתשובה). מכאן חשיבותה של התערוכה "צאינה וראינה: אמניות ישראליות מתבוננות בזהותן הדתית והמגדרית", שתיפתח בגלריית הסנאט באוניברסיטת בן-גוריון ב-4.4.17, ושחלקים ממנה יוצגו מאוחר יותר במשכן-לאמנות עין-חרוד.

ב"צאינה וראינה" יוצגו עבודות של אמניות נשים דתיות היוצרות בישראל. רוב העבודות מתייחסות לעולמן התרבותי והדתי. לתערוכה זו תתווסף בחודש מאי התערוכה "לא תעשה" במוזיאון על-התפר בירושלים, שתציג גם היא, בין השאר, אמנות של נשים יהודיות דתיות (אוצר: רפי אתגר). לצד עבודות של כמה מהאמניות הוותיקות והמבוססות במרחב זה (אנדי ארנוביץ, רות קסטנבאום–בן-דב, רות שרייבר ורעיה ברוקנטל), יציגו ב"צאינה וראינה" בעיקר אמניות החברות בקבוצת סטודיו-משלך, שהיא יוזמה המקדמת אמניות צעירות ממגזרים שונים של הקהילה הדתית. "מבנה התערוכה", כותבת דבורה ליס בקטלוג התערוכה, "מציע דיאלוג בין-דורי מעניין בין חלוצות התחום לאחיותיהן הצעירות יותר, הממשיכות לאתגר את התרבות הרבנית ההגמונית".

העבודות הרדיקליות של חגית מולגן זכו בעבר לחשיפה תקשורתית רחבה. לצד כמה עבודות ישנות תציג מולגן ב"צאינה וראינה" גם עבודת וידיאו חדשה המבקרת את העולם המזרחי-מסורתי-פטריארכלי שבתוכו היא גדלה, ושואלת דרך כך על משטור נשים בתרבות העכשווית. בעבודת הווידיאו "נבאט" (2017) נראית האמנית מקיפה עצמה במעגל עשוי מגבישי סוכר, המכונים בערבית "נבאט", ושופכת תה מהביל מקומקום לכוס זכוכית. בסאונד נשמע דקלום טקסט מתוך הספר "קאנון אל-נסא" (חוקי הנשים), שחיבר בבגדד הרב יוסף חיים (המכונה "הבן איש חי", כשם ספרו המפורסם) במאה ה-19. הספר מציע הדרכות להתנהגות נכונה לנערות, נשים ואימהות, ומחדד מי היא "אשה ראויה".

הרב אריאל פיקאר ביקר בעבר את הנהייה אחר שיח המזרחיות המתחדש, שבמופעו הדתי מבקש לא פעם לנכס מחדש מודל פסיקה ספרדית. פיקאר הטעים שכיוון כזה עשוי לחסום את הביקורתיות ביחס לשמרנות העכשווית של הקהילות המזרחיות, כמו למשל בנושא מעמד האשה. לדבריו, "האחריות לחיינו מוטלת עלינו, החיים כאן ועכשיו, ומשום כך אנו נדרשים גם לחדש ולשנות מדרכי העבר ולא לשקוע בנוסטלגיה לחיים מפוארים שהיו פעם".

בתקופה שבה נימות ביקורת ביחס לעולמות המסורתיים מתויגות כמעט באופן מיידי כשיח פריבילגי-קולוניאליסטי-הגמוני, מתחדדת חשיבותה של העשייה הביקורתית של נשים היוצרות מתוך חיבור עמוק לעולמן התרבותי ומציעות את ביקורתן דווקא בשם התרבות שאליה הן משייכות את עצמן, ולא כנגדה.

"צאינה וראינה: אמניות ישראליות מתבוננות בזהותן הדתית והמגדרית", אוניברסיטת בן-גוריון שבנגב – גלריית הסנאט, מרכז המבקרים ע"ש ג'ורג' שרוט, המרכז האוניברסיטאי ע"ש סמואל ומילדה איירטון, המחלקה לאמנויות, אפריל–יוני 2017.
אוצרים: פרופ' חיים מאור וסטודנטיות בקורס אוצרות לתואר ראשון: תחריר אלזבידי, לילך באואר, גל ביטון, אלה בניאן, אלונה גינזבורג, מאיה דייטש, דורון זמירי, עדי כהן, עמליה מדיני, רימא מסארווה, רנא מסארווה, סביון נדב, גלית נוימן, עדן עמר, עינת רובינשטיין, שלי רויטמן, קרן שטיין.
משכן לאמנות, עין-חרוד, אוצרת: דבורה ליס. אוקטובר 2017 – מרץ 2018.
פתיחת התערוכה ב-4.4.17 באוניברסיטת בן-גוריון תלווה
בכנס אקדמי שאירגנה ד"ר שרה אופנברג, המחלקה לאמנויות, אוניברסיטת בן-גוריון.

הפוסט המלצת השבוע: "צאינה וראינה" בבן-גוריון הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לפרויקט אמן צעיר מכורש 14

$
0
0

 

כורש 14
חלל לאמנות עכשווית המשלב בין תכנים אמנותיים, תרבותיים וחברתיים. פועל בתוך בניין מגורים, בניסיון לייצר שדה אמנות במרחב השיכוני בסינתזה עם אופי הבניין. כורש 14 רואה בחשיבות האמנות כגורם מכונן ומכוון לשיח תרבותי שמקורו בגישה רב-תחומית.

קול קורא
פרויקט לאמן/ית צעיר/ה לשנת 2018-19

כורש 14 לאמנות, תרבות וחברה מזמינה זו השנה השלישית אמנים/ות מתחום האמנות הפלסטית, הסאונד והמייצג להציע פרויקט/תערוכה מתחומים אלו. מהותו של פרויקט זה נועד לאפשר לאמן/ית הצעיר/ה חממת יצירה ומערך כלים אשר ילוו אותו/ה לאורך השנים. מלבד הערך בהצגת תערוכת יחיד/ה ישנה חשיבות בהסתכלות רחבה על המכלול החל מקטלוג ועריכתו, אוצרות, עזרה בכתיבת טקסט ופרסומו. בנוסף לערך המוקנה, על האמן/ית ליצר כחלק מהשתתפותו בפרויקט סדנה מעשית, הרצאה ושיח אמן.
לפרויקט אמנים/ות לשנת 2018-19 יבחרו 4 אמנים/ות על בסיס ההצעה.

על ההצעה לכלול:

מהות ופירוט הפרויקט

עשר יצירות משלוש השנים האחרונות

הצעה לסדנה

קורות חיים אמנותיים

 

האמנים שייבחרו יקבלו:

  • חלל תצוגה לתערוכת יחיד/ה.
  • מענק של 3000 ש"ח למימוש הפרויקט.
  • הנחיה על ידי אוצרת הגלריה בהתאם להצעת הפרויקט.
  • השתתפות בקטלוג הפרויקט.

את החומרים יש לשלוח למייל עד התאריך 30.06.2017: koreshva@gmail.com

הפוסט קול קורא לפרויקט אמן צעיר מכורש 14 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

שושקה של זויה

$
0
0

קשה לכתוב על עירום בציור עכשווי, בעיקר משום שכמעט הכל כבר נכתב בנושא: מתיאוריות קלאסיות על עירום אידיאלי, הגיגים של קנת קלארק1 על "עירום מכובד", ביקורת פמיניסטית וכמובן פוסט-פמיניסטית ועוד. כל זאת בזמן היסטורי שבו ביקורת פמיניסטית מחזיקה בחבל משני קצותיו: כמעט כל מגזין וחברת אופנה מאמצים את אוצר המלים שלה, בעוד שנראה כי לרוב האוכלוסייה נמאס לשמוע ביקורת מתוך קהילות מוחלשות, ונראה שאמן לא יכול לעשות אף פעולה בלי לפגוע באחת מהן.

אך לא בכל יום מזדמן לשוחרי אמנות ביקורתיים להיתקל בציור מעניין כמו דיוקן ה"עירום" של הדמות שושקה אנגלמאיר, שציירה האמנית זויה צ'רקסקי ועלה לעמוד הפייסבוק של האמנית כמה ימים לאחר מותו של התיאורטיקן ג'ון ברג'ר (Berger). ארצה לסקור את שני האמנים המופיעים בציור, זאב אנגלמאיר וזויה צ'רקסקי, להציע מעט רקע עליהם, יחסם לאוכלוסיות הסובלות מאפלייה, והביקורת שיצאה מתוכן, וכן לנתח את הציור דרך הזווית הזו ודרך מחשבתו של ברג'ר.

  1. שושקה אנגלמאיר

היא התחילה כדמות קומיקס, עלתה מתוך צדפה בפתיחת התערוכה "הארץ המובתחת" של זאב אנגלמאיר, ומאז הפכה ליצירת מיצג של האמן: דמות נשית גרוטסקית שהיא גם חלק מחיי המיליה האמנותי התל-אביבי, מככבת בתצוגת אופנה, מושא לגרפיטי, מודל לציירים וציירות ומצטלמת עם מי שמבקשת. התגובה הציבורית לשושקה, לפחות עד לשעת כתיבת מלים אלה, היא חיבוק חם מחלק נרחב מאוד של עולם האמנות הישראלי: שושקה הפכה לישות פופולרית, היא מרצה במוסדות השכלה לאמנות ומחלקת ראיונות בכלי תקשורת מובילים. הופעתה במסגרת אירועי "שאון חורף" בירושלים, שגרמה להתפטרותו של חבר המועצה אריה קינג (שרץ לעירייה, כזכור, עם הסיסמה "לייהד את ירושלים"), רק העלתה את קרנה בעיני קובעי וקובעות הטעם.

הביקורת שעבודתו של אנגלמאיר נוטה למשוך היא לרוב בסגנון הביקורת על עבודתו של דודו גבע – ההומור של אנגלמאיר נמוך, משחקי המלים שלו מטופשים ויחסו לסקס ועירום חופשי וגרוטסקי. מבקרים ומבקרות אלה יואשמו על-ידי אוהבי עבודתו של בזלזול, בפוריטניות ובחוסר הומור. בראיון עם רחלי רוטנר, אנגלמאיר הגיב לטענות הפמיניסטיות שעלו נגד המופע: "אני לא רואה את זה כהגחכה, לא היה מעניין אותי להיות סתם מגוחך. כן יש בדמות של שושקה הרבה הומור, אבל לדעתי היא מקסימה, אני באמת אוהב אותה. היא לא נראית כמו דוגמנית ומרגישה עם זה טוב, המסר של הגוף שלה זה 'הכל בסדר, תשמחו, תאהבו'".

קשה להסביר את גוף עבודתו של אנגלמאיר אם אין לו עניין "להיות סתם מגוחך": המפעל האמנותי שלו, על שנות פעילותיו הרבות, נשען בעיקר על הגחכה וולגרית של המציאות, וכאשר הוא מסמן באיור מטרה פוליטית או חברתית, הקורא אינו נדרש לניתוח ארוך כדי להבין את המסר. הוא דמות פופולרית בעולם האמנות בישראל ובמוסדות שבהם הוא מלמד, בין השאר בשל היותו אדם נחמד. פרשנותו לדמותה של שושקה והמחשבה כי הגחכת הגוף בצורה כזו היא סבירה כל עוד היא נופלת תחת מטרייה של "העצמה" בעייתיות בפני עצמן.

אם כך, נתחיל מהבסיס: מי היא שושקה אנגלמאיר ומדוע היא חציית גבול בעבודתו של זאב אנגלמאיר? שושקה הוא שם חיבה כפול, כלומר, מוקטן פעמיים. הדמות שלה ניתן השם הזה היא אשה עירומה תמיד, חוץ מנעלי עקב אדומות ולק אדום. על גופה יש שלושה אזורי שיער: תסרוקת בלונדינית, עיניים עם ריסים שחורים ופרצופו של זאב אנגלמאיר, המכוסה תדיר בזיפים. בעת גילום הדמות, אנגלמאיר גם מושח את שפתיו בשפתון אדום. לשושקה יש שדיים גדולים עם פטמות בולטות ופות בולט. אין לה שיער ערווה, ומבחינה אנטומית, הפות מובנה בתוך חליפתה של שושקה כמעט כמו אבזם חגורה, שלא כמו מיקומו הטבעי. לשושקה יש גזרה מלאה, עם קפל בבטנה וירכיים שמנמנות. היא בהחלט דוגמה חומרית מצוינת למימוש תלת-ממדי של דמות קומיקס. כמו כן, היא מזכירה בובת מין מתנפחת.

תיאור זה של שושקה יכול לסתום את הגולל על כל פרשנות חתרנית מן הבחינה המגדרית ביחס לעבודה הזו. כאשר שיח ביקורתי על דראג כבר נמשך זמן-מה במרחבים פמיניסטיים, ויחד עם זאת נשמע קול משמעותי יותר של אנשים שאינם בינאריים מבחינה מגדרית, שושקה אנגלמאיר מציבה לנו את הבינאריה במיטבה: כשהיא לא זאב אנגלמאיר המאייר המצחיק והמרצה החביב, שושקה אינה בדיוק קונצ'יטה וורסט או הרנאם קאור. כאשר מלכת דראג מגחיכה פרפורמנס נשי בעזרת כלי הפרפורמנס (אופנה, איפור, שיער), על אף שנולדה בגוף זכרי – האשליה המתקבלת, שבה המלכה נראית כמו אשה על אף שהיא וכל הקהל יודעים שמחוץ לדמות היא מזדהה כגבר, מסייעת לנתק מין ממגדר. זאב אנגלמאיר עושה ההפך: כדי להפוך לאשה הוא לובש גוף עם פות ושדיים. שושקה הוא דימוי המבוסס על תפיסות פורנוגרפיות של נשים, וכל נשיותה מתבססת על האלמנטים הרדודים ביותר. איך מציירים אשה? שיער, שפתיים, שדיים, פות, עקבים. איך הופכים את הדימוי הזה למצחיק? מלבישים אותו על גבר עם זיפים.

גם כששושקה מקבלת ברחוב תגובות השמורות לאנשים עם נראות שאינה בינארית, או לנשים סתם, היא אינה מתרגשת. "אני מוטרדת מינית סדרתית", היא מספרת בראיון למוסף "כלכליסט" (27.10.2016). "אבל זה לא באמת מטריד אותי, כי אני מתה על מגע ספונטני. אני מקבלת טפיחות חיבה, ליטופים, נשיקות גנובות, כאלה שכבר לא קיימים בימינו. מישהי אמרה לי שזה מעלה את השאלה אם בעולם פוליטיקלי-קורקט כמו שלנו אנחנו לא מפסידים משהו, את החיבה, את ההשתובבות, את המגע הבלתי אמצעי. אנשים מחבקים אותי כל הזמן, וזה משהו שלא מתקיים כיום. אנגלמאיר, למשל – בחיים מישהי לא ניגשה אליו ברחוב סתם ככה ונישקה אותו צרפתית. אותי כן".

הציטוט הנ"ל מראה את שושקה במלוא כיעורה כקונספט: הטרדות רחוב ותקיפות מיניות, שהן נושא כאוב בקהילה הפמיניסטית והלהט"בית, מתקבלות על-ידי שושקה בברכה, והיא אפילו חושבת שאולי העולם יצא נפסד מיחסנו החמור אליהן בזמן האחרון. לסיכום ביניים: זאב אנגלמאיר הוא אמן המזדהה כגבר, המתלבש כפרודיה פורנוגרפית על אשה, ומדבר בתקשורת, כאשה, על כמה הוא אוהב הטרדות מיניות.2 האדם הסביר היה אולי מצפה שנשים והקהילה הלהט"בית לא ימצאו הרבה הומור במצב הזה. מדוע, אם כן, שושקה הפכה להיות דמות כל-כך פופולרית דווקא במיליה האמנותי התל-אביבי, שאמור, לפחות, להיות פרוגרסיבי בחשיבתו כלפי קבוצות אלה?

התגובה המתבקשת לשאלה זו היא התגובה השגורה לעבודותיו של אנגלמאיר: הוא מצחיק, פורץ גבולות, ואין לו שום כוונה חברתית-פוליטית. האנשים המבקרים אותו הם פוריטנים, פוסלים כל ייצוג של תכנים מיניים בתקשורת, ולו היו יכולים, היו כנראה מורידים את אברי-המין מכל פסל עירום שהיה נקרה על דרכם. שושקה חוגגת את המיניות שלה, היא אלטר-אגו שזאב אנגלמאיר מאוד קשור אליו, והמניעים שלו טהורים. תגובה כזו אינה רלבנטית: מניעים אינם חלק ממבחן התוצאה, והבעיה העמוקה בעבודה הזו, גם אם היא מצחיקה או פורצת גבולות, אינה בייצוג הפשוט של עירום נשי. ואולי הבעיה היא לא רק בזאב אנגלמאיר או בתגובה החיובית ששושקה מקבלת בסביבתה. השילוב בין השניים, כמו תמיד, הוא קריטי.

  1. זויה צ'רקסקי

זויה צ'רקסקי היא אחת האמניות החשובות ביותר בישראל, ובשנים האחרונות היא מתרכזת בעיקר בציור. היא חברה מייסדת בקבוצת הברביזון-החדש, וסגנון הציור שלה מושפע בעיקר מהאמנות של תחילת המאה ה-20: שילוב של ריאליזם סובייטי והשראות מערביות מגדולי הציירים, ובהם פיקאסו, מאטיס ולז'ה. היא כוח מוביל בין הציירים הישראלים הצעירים, ונחשבת לאמנית העוסקת בסוגיות פוליטיות וחברתיות באמצעים הומוריסטיים.

בשנים האחרונות עוסקת צ'רקסקי בסדרות המתארות את ילדותה באוקראינה ואת חוויותיה מן העלייה של שנות ה-90 מברית-המועצות לשעבר. בדומה לזאב אנגלמאיר, גם אצלה ניתן למצוא הומור מיני ולעתים גרוטסקי, ופות נפוח הדומה לזה של שושקה נמצא כבר באחת העבודות הראשונות מהסדרה שלה העוסקת בעלייה. העבודות הראשונות בסדרה גם כוללות ביקורת חברתית על היחסים בין העלייה החדשה לעלייה המזרחית הוותיקה יותר בארץ, וסגנונה של צ'רקסקי, שבזמנו היה קריקטוריסטי יותר (והתמתן עם הזמן), הנחית עליה ביקורת מאורטל בן-דיין, סוציולוגית ופעילה מזרחית, שפירסמה טקסט בנושא, המנתח את הציור מתוך השדה הסוציולוגי ויוצא נגד ההתעקשות לנתח אותו רק מתוך השדה האמנותי. נושא היחסים האלה, ובפרט הציור "איציק", שהיה מושא הביקורת העיקרי, הוא מורכב, והועלו בדיון שאלות של גזענות גם מצד המהגרים הבריה"מים (הרי בפיהם איציק הוא שמם של כל הצברים), אלוזיות לקריקטורות אנטישמיות, וגם ראייה רחבה יותר של הנושא מאשר הקריאה שהציעה בן-דיין, שמנכיחה גם את הגזענות של התושבים המזרחים הוותיקים נגד העלייה החדשה.

מאמרה של אלינה יקירביץ', שהתפרסם שלוש שנים לאחר מכן וכינה את מלותיה של בן-דיין "צקצוקי לשון" ו"פוליטיקלי-קורקט", מעלה נושא מעניין אחר בהקשר של הדיון הזה, והוא היעדרות מוחלטת של אשכנזים מציוריה של צ'רקסקי, משל היתה טוני מוריסון המחליטה שלא יהיו דמויות לבנות משמעותיות ב"העין הכי כחולה".

ומנושאים חברתיים לנושא ההומור: הומור חסר עכבות נמצא כמעט בכל עבודותיה של צ'רקסקי, החל בסיכות הטלאי הצהוב, בסדרת המוזיאונים שלה, שהכילה כמה עבודות עם צואה אנושית, וכעת בסדרות העלייה, ש"איציק" הוא חלק ממנה, והיא הרלבנטית ביותר לעניינינו, גם אם אינה הסדרה החדשה ביותר של צ'רקסקי. בהשראת אמנים מהאסכולה הריאליסטית (כמו הברביזון כמובן), ניתן למצוא בסדרת העלייה תיאורים של אנשים העושים את צרכיהם ברחוב, גם בשיכון וגם בקייב, אנשים מקיאים, חושפים איברי-מין, ועוד מתוך סיטואציות לא-נעימות של חיים בשיכון או בקייב בזמן נפילת הגוש הסובייטי. בתוך כל אלה יש גם תיאורים של נשים בזנות וכמה גרסאות של "דיוקן מטפורי של עליית 90'", המציגות אשה מברית-המועצות לשעבר כשהיא לבושה בבגדים תחתונים ועם פות גלוי. הסדרה כולה, וההומור שבה, פועלים על המתחים בין העלייה החדשה לתושבי השיכון החיים בארץ כבר שני דורות ומגיעים מתרבות מזרחית. הם המדכאים של העלייה מברית-המועצות.

האלמנט הסגנוני החשוב ביותר אצל צ'רקסקי הוא, כאמור, השילוב בין השראות סובייטיות להשראות מתחילת המאה ה-20. לעניינינו, האחרונות חשובות יותר: בציוריה, כמו גם בדף הפייסבוק שלה, צ'רקסקי מציגה השראה חסרת ביקורת ממאסטרים מתחילת המאה הקודמת. פיקאסו, מאטיס ולז'ה בולטים בכך, ובהתחשב בכך שצ'רקסקי היא אחת הציירות המשפיעות ביותר בישראל, ניתן לראות גם בעולם הציור המקומי אדוות של השראה-מדרגה-שנייה מציירים אלה בעבודות עכשוויות של ציירים ישראלים אחרים.

ב-5 בינואר 2016 העלתה צ'רקסקי לדף הפייסבוק שלה דיוקן "עירום" של שושקה אנגלמאיר על רקע הסטודיו שלה עצמה. אנגלמאיר שימשה מודל לכמה אמנים, אך השילוב עם צ'רקסקי מעניין במיוחד. המודל נראית יושבת ברגליים פשוקות, כמעין עלמה מאביניון, ומראה לראווה פות הדומה מאוד לפות של "דיוקן מטפורי". זיפיו של אנגלמאיר מצוירים גם הם, והיא מחזיקה בידה ספר כחול פתוח. הציור, כאמור, עשיר בהתייחסויות פנימיות לעבודתה של צ'רקסקי ולאמנים שעליהם היא מתבססת. מצד אחד, הציור יכול להיקרא כפרודיה על ציורי העירום של תחילת המאה ה-20, ומצד שני – האם הוא יכול להיחלץ מההקשר הרחב יותר שבו עומד ציור עירום בתחילת המאה ה-21, ובפרט כאשר הוא תלוי גם בדמותה הציבורית של שושקה אנגלמאיר?

  1. ג'ון ברג'ר

ג'ון ברג'ר נפטר ב-2 בינואר 2016, שלושה ימים לפני פרסום הציור הנדון של צ'רקסקי. בספרו "דרכי ראייה" מ-1972 הוא שוטח את ההבדלים בין nude ו-naked, בפולמוס ישיר מול התיאורטיקן קנת קלארק, שעמד על ההבדל בין עירום "מכובד" באמנות לעירום "לא מכובד".3 naked, כותב ברג'ר, הוא הוויה של האדם עצמו בתוך עורו. nude הוא חפץ והופך את עורו של האדם לבגד שלא ניתן להסיר. עוד הוא כותב כי נשים הן הנפגעות הראשונות מתפיסה זו של עירום, ומותח קו ישיר בין ציורי עירום קלאסיים לדוגמניות פורנוגרפיה רכה משנות ה-70.

To be naked is to be oneself. To be nude is to be seen naked by others and yet not recognized for oneself. A naked body has to be seen as an object in order to become a nude. (The sight of it as an object stimulates the use of it as an object.) Nakedness reveals itself. Nudity is placed on display. To be naked is to be without disguise. To be on display is to have the surface of one’s own skin, the hairs of one’s own body, turned into a disguise which, in that situation, can never be discarded. The nude is condemned to never being naked. Nudity is a form of dress.4

מלל רב זרם בנהר התיאוריה מאז 1972, וכיוון שברג'ר מתייחס לציורי שמן עד התקופה המודרניסטית (הוא מותח את הגבול ב"ארוחת בוקר על הדשא" של מאנה), אאלץ להשתמש בו רק כבסיס לדיון בציור של צ'רקסקי וכתיאורטיקן שהגדיר את הטרמינולוגיה שבה ניעזר. בספרה "The Female Nude: Art, Obscenity and Sexuality", הרחיבה לינדה ניד (Nead) את ההבחנה של ברג'ר בין שני סוגי העירום, והוסיפה את יחסי הכוחות בין מודל לאמן והבעייתיות שבהם, שנמשכה לא רק לאורך התקופה בציור שעליה ברג'ר כותב, אלא לכל אורך המאה ה-20, ואפילו בתחילת המאה ה-21. ואכן, מה הם יחסי הכוחות בציור של צ'רקסקי? ציירת ממוצא ברה"מי המציירת אמן יליד ישראל ממוצא אשכנזי שמחופש לאשה מתוקף עבודתו. נראה שכאן אין מפסידים בסיטואציה: אף אחד משני הנוכחים בציור לא נמצא או נמצאת בסכנה לשמה הטוב, ושניהם מחזיקים, במידה זו או אחרת, בעמדת כוח, ואצל שניהם עמדה זו מגיעה מתוקף היותם במעמד יוצר.

אך האם ניתוחים לציורי עירום רלבנטיים במקרה הזה? זהו אינו ציור עירום. כמאמר ברג'ר, זהו ציור שבו אף אחד מהמשתתפים לא נפגע, חוץ מהצופה. כלומר, גם אם נוטרלו יחסי הכוחות בין האמנית למודל, הציור עדיין חושף את יחסי הכוחות בין גברים לנשים בכלל, ובפרט את יחסי הכוחות בין נשים למסורת הציור. כאשר זאב אנגלמאיר עוטה על עצמו את התחפושת (העור) של שושקה אנגלמאיר, הוא, בצורה המילולית והפשוטה ביותר, לובש עור שאשה אינה יכולה להסיר מעצמה. אשה יכולה, באופן תיאורטי, לבחור בכל דרך לבטא את המיניות או העירום שלה, על אף שכל אשה גם מכירה את הלחצים והמשמעויות החברתיות של בחירה כזו. נשים הפועלות ברמות שונות של קבוצות אקטיביסטיות גם מנסות לשנות את ההשלכות החברתיות האלו. הדבר המשותף לכולן הוא שלכולן מגדר מסוים ודרכים שונות של הופעת המגדר הזה. זאב אנגלמאיר מדגים הופעה אחת, פרודית, של מגדר שאינו שלו, והוא אינו סובל משום השלכה חברתית הקשורה לכך.

  1. אפילוג

קשה לשמוע על עוד פגיעה באוכלוסייה מוחלשת, בייחוד כאשר תמיד נראה שהסטנדרט לפגיעה יורד: התחושה היא שלא ניתן ליצור יצירה שלא תפגע באף אדם אחר, או שכל בדיחה תהיה על חשבון מישהו, שכמובן ייעלב יותר מהמתוכנן. זהו מפלטו של הנבל. הדבר אפשרי לחלוטין, ומוטל עלינו לבחון תמיד את עצמנו מול אוכלוסיות מוחלשות אחרות, גם אם באנו בעצמנו מתוך אוכלוסייה כזאת. קשה לבקר אשה אחרת על ייצור וייצוג תכנים שיכולים לפגוע בנשים, וקל וחומר אשה כמו צ'רקסקי, ללא ספק אחת הנשים המוכשרות והחכמות באמנות הישראלית, ואשה ממוצא אוקראיני אשר עלתה לישראל כילדה עם משפחתה בשנות ה-90 המוקדמות. האם האישור שלה, העולה מתוך הדיוקן של שושקה אנגלמאיר, מנטרל את הפוגענית הפוטנציאלית בדמותה של שושקה?

שושקה אנגלמאיר מעצימה נשים פחות או יותר כמו טל פרידמן בחליפת שומן. הציור של צ'רקסקי נותן לאנגלמאיר מקום בתולדות האמנות ומקום בתולדות ציור העירום: ז'אנר שהפך לכלי לדיכוי נשים, ונשאר כזה עד לסוף המאה הקודמת, כפי שמדגימה לינדה ניד, המרחיבה את מבטה בציור עירום מעבר לטווח הזמנים שברג'ר סוקר. לצ'רקסקי אין עניין בעירום פוסט-מודרניסטי "מעצים" בסגנון שנות ה-70 ואילך, אלא בשאלות ציוריות של תחילת המאה ה-20.

צ'רקסקי אינה לבדה במערכה: רישום מודל עירום הוא פרקטיקה הנהוגה עד היום. כמה ממוסדות לימודי האמנות ייטענו שלא ניתן להחליף אותה. כמה מהאמנים יצטרפו לטענה. כאן אנו גם יוצאים מתוך עולם הציור: לינדה ניד מנתחת בצורה דומה ייצוגים של עירום נשי גם בצילום ובתיעודים מתוך עבודותיו של איב קליין, שהן על הגבול שבין ציור למיצג. מדוע ציור עירום נחשב לפרקטיקה שכל אמן אמור להתמסר אליה? הגוף האנושי אמנם יפה מאוד לייצוג, אך מדוע אמנים מסוימים מתעקשים על ייצוגו בתוך שיח של קלישאות המעוגנות בתוך ייצוגים מתולדות האמנות, לרוב ללא ביקורת עליהם? גם כשאמן מצטט עבודות שנוצרו לאחר מאנה, הוא משחזר יחסי מודל-אמן שאינם שוויוניים. מאז תחילת המחשבה המפקפקת של הפוסט-מודרניזם, עולם האמנות נוטה להיקרע בין הערצה לעברו ובין הכרה בבעייתיות של אותו עבר, ולעתים אף השמצה מוחלטת שלו. כרגיל, ניסיון לכלול כמה גישות כאלה מעלה יותר בעיות מאשר פתרונות.

 

הצג 4 הערות

  1.  Clark, Kenneth. The Nude: A Study in Ideal Form. Princeton, N.J: Princeton University Press, 1956. Print. P. 3-30
  2.  מען ההגינות, נזכיר כי לאחר כתיבת מלים אלה, בראיון עם רחלי רוטנר, זאב אנגלמאיר מראה תפיסה מעט יותר מתקבלת על הדעת בנוגע להטרדות רחוב.
  3. Berger, John. Ways of Seeing: Based On the BBC Television Series With John S Berger. London: British Broadcasting Corporation and Penguin Books, 1972. P. 53
  4.  Berger, John. Ways of Seeing: Based On the BBC Television Series With John S Berger. London: British Broadcasting Corporation and Penguin Books, 1972. P. 54

הפוסט שושקה של זויה הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לאמנים ולמעצבים להשתתפות בפרויקט אמנות קהילתי בנושא "מסע"

$
0
0

 

בס"ד

"אמן" המרכז לאמנות חזותית לציבור החרדי של המחלקה לאמנות חזותית בעיריית ירושלים קורא לכלל האמנים הפלסטיים והמעצבים הרב תחומיים להציע את הצעותיהם להשתתפות במיזם אמנות במרחב הציבורי החרדי בנושא "מסע".

אמנים פלסטיים ורב תחומיים מוזמנים להציע הצעותיהם לעיצוב ויצירת פרויקט אמנות/ עיצוב במרחב הציבורי בשכונת רוממה בירושלים שיוצג על חזית המנהל הקהילתי ברחוב זיכרון יעקב ברוממה.

אופי המיזם

הרעיון לייצר מסלול אמנות/עיצוב המעלה את המודעות לאחריות הדדית בנושא המרחב הציבורי והסביבה . מסלול האמנות מנקודה א' בשכונה אזור רחוב פתח תקווה – אל רחוב זכרון יעקב, נקודת סיום ושיא התצוגה מבנה המינהל הקהילתי ברחוב שכרון יעקב 5.

אמנים ומעצבים מוזמנים להציע הצעות להתערבות אמנותית משמעותית בחזית מבנה המנהל הקהילתי ,

על היצירה המוצעת להתייחס גם ליצירה נוספת של מאייר וסופר שתוצב לאורך המסלול בנושא : " האוצר שמתחת לגשר"

לפרטים נוספים יתקיים מפגש בתאריך .23.4.2017 בשעה 12:00 במרכז "אמן" לציבור החרדי, רחוב זיכרון יעקב 5, מינהל קהילתי רוממה,

לפרטים נוספים ולאישור הגעה במייל avishoman@gmail.com

אבישג 050-6373831

את הפרויקט יבצע האמן/המעצב, תתכן אפשרות לשיתוף הקהילה בחלק מתהליכי הביצוע .

האמן יתוגמל בתשלום שיוסכם מראש, על פי נהלי הגורם המשלם.

ייצור האלמנטים והצבתם במימון הגורם המשלם. )

הפרויקט יבוצע במסגרת הפעילות השנתית של "אמן" המרכז לאמנות חזותית לציבור החרדי, ויושק במקביל לתערוכת סוף השנה של החטיבה ללימודי תעודה הפועלת ב"אמן".

היצירה תוצב במרחב הציבורי למשך מספר חודשים

(עד שנה) , יש להציע מיצבים המיוצרים מחומרים שמתאימים לתצוגה ממושכת במרחב הציבורי.

ההצעה המתאימה ביותר תבחר על ידי וועדה מקצועית.

הוועדה שומרת את הזכות לא לבחור באף אחת מההצעות שתוגשנה במידה ולא תמצאנה מתאימות לדעת חברי הוועדה.

את ההצעות יש להגיש בצרוף הפרטים הבאים:

*סקיצה, רישום + הדמיה של האלמנט הפיסולי.

*מפרט טכני – כולל גודל, חומר ומשקל של אלמנט אחד (תינתן עדיפות לחומרי מחזור)

*הדמיה של היצירה על חזית המבנה (מצ"ב צילומי המבנה לצורך ההדמיה)

*מפרט טכני –המתאר את אופן הצבת האלמנטים על חזית המבנה: כיצד מותקן כל אלמנט על הבניין, מהן הדרישות התפעוליות הנחוצות לצורך העניין כולל הביטים בטיחותיים.

*הסבר מילולי – עד 150 מילים על הרעיון העיצובי ומשמעותו, ביחס לנושא "מסע"

מצורף: "מסע" – האוצר מתחת לגשר + צילום חזית מבנה המנהל קהילתי ע"ש גרוס – רוממה.

אורך חזית המבנה: כ-50 מטר.

*קורות חיים

תיק עבודות של כ 10 יצירות נבחרות של האמן/המעצב בפידיאף/ קובץ תמונה/ קישור לאתר

*עדיפות תינתן לאמנים ולמעצבים המתגוררים ופועלים בירושלים.

את החומרים יש לשלוח במייל לכתובת :

omandorit@gmail.com

מועד להגשה ראשונה : עד 1/5/17

מועד להגשה שניה : עד 10/5/17

תינתן עדיפות להצעות שתוגשנה במועד א'

בברכת חג שמח בהצלחה ובהנאה.

הפוסט קול קורא לאמנים ולמעצבים להשתתפות בפרויקט אמנות קהילתי בנושא "מסע" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 4.4.2017

$
0
0

"אזרחים", תערוכה קבוצתית

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות

אוצרת: נטע גל-עצמון
פתיחה: חמישי, 6.4.17
שיח גלריה עם האוצרת והאמנים ג'וליה קורק, צח חכמון ואייל סגל: שבת, 8.4.17, בשעה 12:00

התערוכה "אזרחים" מנסה לחשוף את הסדקים בתפיסת המרחב הציבורי כאתר דמוקרטי. יוצגו בה עבודות פיסול, רישום, מיצב, וידיאו, צילום ואמנות אינטראקטיבית של אמנים ישראלים ובינלאומיים, המעלים שאלות על המתח המובנה בין זכויות האזרח לסמכויות השלטון. משתתפים: גל וינשטיין, יעל פרנק, סשה סרבר, ג'וליה קורק, זוהר גוטסמן, מיקה ואבי מילגרום, דניאל פרסאי, צח חכמון, אייל סגל, בועז אהרונוביץ', כריסטינה לוקאס, ארנון בן-דוד, נייט האריסון, קליף אוונס, ג'אן מריה טוסאטי, רפאל לוזאנו המר, פדריקו סולמי.
מוזיאון פתח-תקווה לאמנות, רח' ארלוזורוב 30, פתח-תקווה.

קליף אוונס, "דגל", 2012, וידיאו


"More of The Same", נמרוד גטר

בית המידות, תל-אביב

פתיחה: 9.4.17
נעילה: 26.4.19
תערוכת יחיד חדשה לצלם נמרוד גטר ובתוכה מחזור תצלומים גדול שנוצר במסע שלו עם בנו תום באיטליה. התערוכה מצטרפת לתערוכת היחיד שלו שהוצגה לפני שנה, ובה חשף תצלומים רבים מתוך ארכיון שאסף ב-40 השנים האחרונות. כאז גם עתה, התערוכה היא הזדמנות לחוות חלק קטן ממפעל חיים מרשים, שבזמן מסוים היה נדמה שעלול להיקטע. נמרוד גטר, אוטודידקט, הגיע למחוזות נידחים. בתצלומיו ניכרת אפשרות האירוע הצילומי לספוג ולפרש בו בזמן מצבים אנושיים שנלכדו בעינו לשבריר רגע.
בית-המידות, רח' לילינבלום 23, תל-אביב.

"More of The Same", נמרוד גטר, תל-אביב


מירה צדר, "המבט"

גלריה גרשטיין, תל-אביב

נעילה: 30.4.17
"המבט" היא תערוכה על הראייה, ולחלופין – על העיוורון. הראייה היא מושג מרכזי באמנות הוויזואלית. היא העסיקה אמנים ופילוסופים רבים. היום מקובל להתייחס לראייה כמוגבלת ויחסית, אישית ותלויה בחסמים חברתיים ופסיכולוגיים. כלומר – כוללת בתוכה עיוורון חלקי.  האמנית מירה צדר פוקחת עין ומתבוננת אל הציור הטהור – קו, צבע, צורה, חומר, קומפוזיציה, טקסטורה, פקטורה – חוקי הציור מקדמת דנן, ומישירה מבט אל העתיד. החוויה של המתבונן היא של פתיחת צמצם מצלמה זמן ממושך, ומנגד – הבהוב ומצמוץ, תפיסת הרגע הדק.
גלריה גרשטיין, רח' בן-יהודה 101, תל-אביב.

"המבט", מירה צדר, תל-אביב


"ארוג ופרום", עבודות וידיאו חדשות

ביתן הלנה רובינשטיין לאמנות בת-זמננו

אוצרת: אלן גינתון
פתיחה: חמישי, 6.4.17, בשעה 20:00
לקהל הרחב: 7.4.17

"ארוג ופרום" היא תערוכת מיצבי וידיאו של אמנים ישראלים שנוספו לאוסף המוזיאון בשנים האחרונות. התערוכה נעה בין שפות קולנועיות שונות וסוגרת מעגלים בין דוקומנטרי לבדיוני ובין היסטורי ופוליטי לאישי. העבודות מציגות "פנטזיות על שלמות" בתוך מציאות מתפרקת. בין נושאי היצירות: אסתטיות מושלמת של עבודת אריגה מול פרטים בלתי נסבלים של קברי אחים; ניסיון (מגוחך) לחלוקת זמן שוויונית בין יהודים למוסלמים במערת המכפלה; פנטזיות אדריכליות של העתקי ערים אירופיות קלאסיות בסין ושל הינדוס הטבע בישראל; כישלון של אהבה אובססיבית; קהילת מבקשי המקלט בישראל ויחסים מורכבים בין אבות לבנות.
משתתפים: נירה פרג, לי אורפז, דרור דאום, מיקה חזן בלום, רותי סלע, גיל יפמן.
אמנית אורחת: מיקה חזן-בלום.

לי אורפז, "עיר התמזה", 2015


פסטיבל שייח' אבריק לתרבות אזרחית

6-8 באפריל
פסטיבל פתוח וחופשי המבקש להגשים משאלות תרבותיות של יחידים וקבוצות ולחברן לכוחות קהילתיים.
מחול, תיאטרון, מוזיקה, אמנות פלסטית, פרפורמנס, שחמט, אדריכלות, קולנוע, סדנאות למיניהן, שירה, עיתונות, כלכלה, שמאניזם, הימורים חוקיים, טקסי פולחן אזוטריים וברידג' – אירועים המתפרסים על פני כל אזור טבעון, מנחל הקישון ובית שערים ועד בסמת טבעון וזבידאת.
לפרטים: http://www.abreik.org/?page_id=17

הפוסט רב ערב 4.4.2017 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

ד״ר ערן נוימן לא יכהן כמנכ״ל מוזיאון ישראל

$
0
0

ד"ר ערן נוימן, שנבחר לאחרונה לתפקיד מנכ״ל מוזיאון ישראל, הודיע להנהלת המוזיאון כי ברצונו להישאר בתפקידו כראש בית הספר לאדריכלות באוניברסיטת תל אביב. בעקבות החלטתו קבעה מועצת המנהלים של המוזיאון כי איילת שילה תמיר, המכהנת כיום כמשנה למנכ"ל, תמונה לממלאת מקום. במקביל ועדת איתור תחדש את פעילותה בימים הקרובים ותראיין מועמדים לתפקיד המנכ"ל.

נוימן, שמונה לתפקיד מנכ״ל המוזיאון בחודש ינואר אחרי חיפוש ממושך, אמור היה להחליף את ג׳יימס סניידר, שכיהן כמנכ״ל משנת 1997. בהודעה שמסר עם קבלת התפקיד כתב כי ״"כבוד גדול הוא לי להצטרף למוזיאון ישראל ברגע כל כך חשוב במסלול התפתחותו. אני כבר מצפה להתחיל לעבוד עם צוות העובדים וחברי ההנהלה כדי לפעול להמשך שגשוגו של המוזיאון, לאחר הישגיו המרשימים של קודמי בתפקיד, ג'יימס סניידר".

בהודעת המוזיאון על ביטול המינוי נכתב כי ההחלטה שלא להיכנס לתפקיד התקבלה עקב פערים בנוגע לתנאי העבודה ותפיסת התפקיד. הכתבת נעמה ריבה מוסיפה ב״הארץ״ כי מקור המחלוקת נעוץ בעובדה שסניידר ממשיך להיות פעיל בניהול המוזיאון על אף שהעסקתו הסתיימה רשמית.

הפוסט ד״ר ערן נוימן לא יכהן כמנכ״ל מוזיאון ישראל הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מנהל ה-cca בת״א סרג׳יו אדלשטיין מסיים את תפקידו

$
0
0

סרג׳יו אדלשטיין, מייסד המרכז לאמנות עכשווית בת״א (cca) ומנהל המקום מאז הקמתו בשנת 1997, מסיים את תפקידו. בהודעה מטעם המרכז נכתב כי המקום מחפש מנכ"ל/ית ואוצר/ת ראשי/ת שיהיו ״איש/ת מקצוע כריזמטי/ת ובעל/ת חזון, בעל/ת ידע רחב בתחום האמנות הישראלית והבינלאומית העכשווית, עם ניסיון מוכח בניהול גופי תרבות דומים ויכולת ארגון ועיצוב פעילות בתחומי האמנות העכשווית על כל גווניה, תוך שיתוף פעולה עם אנשי מקצוע בתחום״.

אדלשטיין פעיל בשדה האמנות בישראל משלהי שנות ה-70, והיה מראשוני האוצרים הישראלים שעסקו בוידיאו. בשנות ה-80 פעל כגלריסט בגלריה ארטיפקט, ולאחר מכן כאוצר תוכניות וידיאו בטלוויזיה, כמייסד ואוצר ביאנלות בינלאומיות למיצג (ערפול) ולוידיאו (וידיאוזון), כעורך סדרות של וידיאו וקולנוע ניסיוני בסינמטקים וכאוצר תערוכות.

המרכז לאמנות עכשווית, שפועל כעמותה עצמאית הנתמכת בידי משרד התרבות והספורט, עיריית ת״א-יפו ותרומות מקרנות ותורמים פרטיים, החל את פעילותו בסינמטק ת״א כארגון קטן הפועל לקידום אמנות עכשווית בדגש על אמנויות הזמן: וידיאו, סאונד, מיצג וכד'. מאז 2005 פועל המרכז בגלריה ע"ש פולק שבמתחם קלישר שבמרכז תל אביב, ומקיים תכנית עשירה של תערוכות, אירועים נלווים, תכניות חינוך ודיונים ציבוריים יחד עם תוכניות של תיאטרון וקולנוע ניסיוני, מחול ומוזיקה עכשוויים.

בהודעת המרכז נכתב כי ״המרכז לאמנות עכשווית מחפש איש/ת מקצוע כריזמטי/ת ובעל/ת חזון, בעל/ת ידע רחב בתחום האמנות הישראלית והבינלאומית העכשווית, עם ניסיון מוכח בניהול גופי תרבות דומים ויכולת ארגון ועיצוב פעילות בתחומי האמנות העכשווית על כל גווניה, תוך שיתוף פעולה עם אנשי מקצוע בתחום.

על המועמד/ת להוכיח יכולת גיוס כספים ומודעות למורכבות הפוליטית בחברה בה פועל המוסד ובאתגרים העומדים בפני גופי תרבות בישראל.

המשרה המוצעת הינה ל-5 שנים החל מחודש דצמבר 2017

על המעוניינים/ות לשלוח מכתב כוונות + קורות חיים מלאים (בעברית או באנגלית) אל:

cca.director.job@gmail.com עד 31.5.2017

מועמדים/ות שיימצאו מתאימים יוזמנו לראיון בפני ההנהלה הכללית של המרכז לאמנות עכשווית (ייתכן ויידרשו להגיש חומרים נוספים).

הפוסט מנהל ה-cca בת״א סרג׳יו אדלשטיין מסיים את תפקידו הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


שיר ארס

$
0
0

התחשבות

אמנות היא חיית פרא לא מבויתת. לאמנים יש לפעמים ציפורניים חדות, שורטות בעין. התחשבות הופכת טיגריסים לחתלתולים רדומים. משטרים פשיסטיים וקבוצות אפלוליות דרשו מאמנות להיות מתחשבת ומבויתת. דימוי אמנותי אמור לקומם לפעמים, להנכיח ולעורר נושאים שנויים במחלוקץ (מלשון עוקץ).

יצירת אובייקט אמנותי היא לא ביטוי של תמיכה. "נמרוד" של דנציגר הוא לא תמיכה בעבודת אלילים, "קין והבל" של גוסטב דורה לא מעודד רצח, "זרעי חמניות" של אי וייוויי אינם מאדירים את שמו של מאו צה טונג, ושושקה, שמזכירה למבקרת בובת מין, לא מעודדת חפצון. המבקרת מנסה לכפות שיפוט מוסרי צר אופקים על היצירה במקום בחינה אמנותית, ומחמיצה את הפואנטה. היא מה"א מושלמת, משגיחת היגיינה אמנותית, המנסה להציג את האמן ודמותה של שושקה כפוגעניים, אבל היא עצמה הפוגענית.

"קשה לי לבקר אשה אחרת על ייצור וייצוג תכנים שיכולים לפגוע בנשים" (ציטוט מהביקורת)

המבקרת נגועה בסקסיזם, הגישה שלה לאמנים מושפעת מהשאלה אם הם נשים או גברים, ומה שהיא מגדירה כפמיניזם הוא תבניתיות מחשבתית צרה, מגבילה, ואיננה פמיניסטית למרות שהיא מתחזה לכזו. היא חוזרת ומגדירה את זויה, כבר בתחילת הכתבה, כ"אשה ממוצא אוקראיני", ואותי כ"אמן יליד ישראל ממוצא אשכנזי". הפרטים האלה אינם רלבנטיים לנושא. היא מנסה לתבנת אותי בהגדרות מגדריות ועדתיות מסרסות. ודושאן, הוא אשכנזי? וג'וזף בויס? יקה? וסופי קאל? ומרינה אברמוביץ', מאיזו עדה היא? סרבית? זה נחשב מוחלשת או מחוזקת? ואת, מבקרת נכבדה, למה שלא תוסיפי ליד שמך מאיזו עדה את, שנדע איך להתייחס אלייך?

"זהו אינו ציור עירום, כמאמר ברג'ר" (ציטוט מהביקורת)

הספר שממנו מובאים בהרחבה רוב הציטוטים בביקורת, "Ways of Seeing" של ג'ון ברג'ר, ספר חובה לשנה א' בלימודי אמנות, מנתח דרכים ואופנים לצפייה באמנות, ויפה עשתה המבקרת שמצטטת ממנו, רק חבל שהפרשנות שלה מוגבלת וצרה כל-כך. באחד הפרקים מדבר ברג'ר על נשיות וחפצון. שושקה, בהקצנה שבה, משתמשת בקלישאות של עירום, שפתון, נעלי עקב, ומגחיכה את נקודת המבט הגברית השוביניסטית.

על עבודותיו של אמן הפופ אלן ג'ונס, למשל, כתב המבקר מארק סליידן שהנושא שלו הוא הגוף הנשי כפי שהוא קיים בדמיון הגברי, וזה נכון גם לגבי שושקה. דימויים רבים אחרים שיצרתי, כמו פסל איש הגפילטע, קולאז' הרובוט האנושי, הם דימויים גבריים, והם מוקצנים לא פחות משושקה. במאמר ב"גלריה" שכותרתו "הכי משוגע, הכי מצחיק, הכי רדיקלי: לאנגלמאיר יש עלבון לכל מגזר", אבי פיטשון הרחיב בעניין ההתייחסות הפרודית, האבסורדית, הביקורתית, לכל מגזר. כשהמבקרת מבודדת את ההתייחסות האמנותית לנשים ואינה מגיבה ליצירות אחרות, שמתייחסות לגברים ולסקטורים אחרים, היא עושה עוול מכוון ופוגעני ליצירתי. לא יפה.

שושקה וחבר. צילום: אביתר עמר

"ההומור של אנגלמאיר נמוך, משחקי המלים שלו מטופשים" (ציטוט מהביקורת)

הניסיון לרדד את האמנות שלי למשחקי מלים הוא פתטי. השנה הצגתי תערוכת יחיד בארבע קומותיו של מוזיאון בית-העיר, והיו בה פסלים, רישומי ניאון, קולאז' קיר אפוקליפטי שאורכו 18 מטר ועוד. כל אלה חסרי מלים. משחקי מלים הם לגמרי כלי עבודה בעיני, כפי שהיו אצל מרסל דושאן ("חם לה בתחת"), מגריט ("זאת לא מקטרת") ואחרים. השפה מחברת את העבודות שלי למקום ומוסיפה להן הומור, עניין ורלבנטיות. גם ההגחכה היא אמצעי אמנותי שאמנים ויוצרים רבים משתמשים בו. אהובים עלי במיוחד ג'ורג' גרוס ואוטו דיקס, סמואל בקט, טרי גיליאם, ובארץ חנוך לוין ודודו גבע.

הטרדות מיניות

הביקורת דמגוגית ומגמתית, מצטטת משפטים מראיונות ומתעלמת מאחרים שלא התאימו וסתרו את הטענה שלה, כפי שניסתה להציג את ההתייחסות שלי לנושא. הנה ציטוט נוסף מהכתבה של רחלי רוטנר, שממנו בחרה המבקרת, משום מה, להתעלם:

"זה באמת הרגיש ככה, למרות שזו רק תחפושת. הלכתי משם והרגשתי חשוף יותר מבדרך כלל, וזה נשאר איתי שעות אחר-כך. כי חוויתי משהו בעצמי שמעולם לא חוויתי כגבר. למרות שזו רק תחפושת, זה גם כן סוג של גוף, שמחובר אליך ואתה מרגיש הזדהות איתו. למרות שעברתי משהו הרבה יותר קל ממה שאשה חווה (בסיטואציה כזאת), זה חילחל אלי, התחושה הזאת של מישהו שבשיא האטימות נוגע לך בגוף".

ברור שכל התנהגות פוגענית של אדם כלפי אדם אחר, כל כפייה או הטרדה, היא פסולה לחלוטין. הנושא כאוב ורגיש, ומעסיק אותי כאדם וכאמן. לפני כמה חדשים עבודה שלי נבחרה להיות הסמל של "אחת מתוך אחת", עמותה שנותנת במה לפרסום עדויות על הטרדה מינית.

שושקה וחבר ותיק. צילום: דין אהרוני

עמדת כוח

המבקרת מנסה לאפיין אותי, כיוצר, ואת זויה כיוצרת, כחזקים שאין להם מה להפסיד: "אף אחד משני הנוכחים בציור לא נמצא או נמצאת בסכנה לשמה הטוב, ושניהם מחזיקים במידה זו או אחרת בעמדת כוח", ובמקום אחר: "זאב אנגלמאיר מדגים הופעה אחת, פרודית, של מגדר שאינו שלו, והוא אינו סובל משום השלכה חברתית הקשורה לכך".

כל תלבושת והתחזות הן כאלה. כשאתה מתלבש כמיקי מאוס, חתולים לא ירדפו אחריך ולא תיטרף. אבל אתה מסכן דברים אחרים. במהלך השנה שעברה מאז בקעתי מצדפה כשושקה, עברתי חוויות ומצבים שעירערו אצלי גבולות של גבריות ונשיות, הייתי במצבים פיזיים של חום קיצוני, תגובות אלימות, בהזדמנויות שונות נקראתי לבירורים בקשר להופעה שלי כשושקה. הופעתי בירושלים בפסטיבל תרבות, מוקף בשישה אנשי ביטחון חמושים, כי התקבל מידע על נסיון פגיעה מתוכנן בי. עברתי מצבים לא פשוטים, חברתית ומשפחתית, וזה בסדר. כי זו דרכה של העשייה האמנותית.

אפילוג

המבקרת אינה לבד במערכה. הניסיון לסרס אמנות, להגביל אותה, לעשות אותה כלי שרת לאג'נדות, רווח במקומותינו. המשיכי כך, בקרוב תוזמני לקפה ועוגה אצל שרת התרבות.

הפוסט שיר ארס הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

לגלריה רו-ארט דרוש/ה מנהל/ת אדמיניסטרטיבי/ת

$
0
0
לגלריה רו-ארט דרוש/ה מנהל/ת אדמיניסטרטיבי/ת
ימי עבודה: ב-ה שעות: 12-18
-אנגלית ברמה גבוהה
-שליטה בתוכנות אופיס וברשתות חברתיות​
-ידע בתוכנות גרפיות – יתרון
-יכולת ביטוי גבוהה בעל פה ובכתב, בעברית ובאנגלית
קורות חיים : info@rawart-gallery.com

הפוסט לגלריה רו-ארט דרוש/ה מנהל/ת אדמיניסטרטיבי/ת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

המלצת השבוע: "שר היער", עדן עפרת

$
0
0

לא צריך להיות יונגיאני אדוק כדי להסכים שבני-אדם מגיבים לסמלים קמאיים בעוצמה. אש. שלג. יער. חפירה באדמה. סוד. מסע. עדן עפרת יודעת את זה, ופורשת מניפה גדולה ועשירה של סמלים ונקודות התייחסות תרבותיות (החל בגתה וכלה באורסון וולס) באינסטליישן הווידיאו השאפתני שלה בבית האמנים.

החלל הגדול משתתף כולו בחוויה של היטמעות בהזיה רווית ארכיטיפים. על הקיר הראשי מוקרן סרט ענק המתאר עלילה קטנה של היטמעות באדמה ושריפה, וכשהוא כבה נדלק דבר-מה דמוי שלג בלילה, בעל גוון אל-ביתי ומנוכר, ולצדו, כמו לא נועד למבטנו, מבעד לדלת שכמו נשכחה מעט פתוחה, עלילה אחרת, המרמזת לרוזבאד של "האזרח קין". על הקיר שמנגד מוקרן מעין מסע עירוני בשחור-לבן שחלקו נחסם ונגנב מהצופה.

הפואטיקה של הסרטים הללו – האחד נדלק, האחר כבה, האחד מהדהד את בולי העץ בחלל השני, את מקצבו של שעון הקוקייה המנגן כמטרונום – היא פואטיקה של פולחן דתי שהתרוקן מהמושא המטפיזי שלו ונותר כביטוי אסתטי.

נקודה זו הטרידה הוגים רבים לאורך המאה ה-20: בהנחה שהאמנות תאבד את הפונקציה הפולחנית שלה, מה ימלא את המשבצת הריקה של הדת? העבודות של עפרת העלו בדעתי את המחשבה (ההירשפלדית, הנמצאת כה וכה סנטימטר מתחת לפני השטח ונחשבת בראשי מעצמה כה וכה פעם ביום) על כך שבעצם אין כזה דבר אמנות עכשווית. בעצם, המשבצת הזאת מעולם לא היתה מלאה באלוהים. הסנטימנט הרליגיוזי נועד תמיד לעורר אצל הצופה תחושת סובייקטיביות עזה, או לפחות תובנה רפלקטיבית, לאשר לו את עצמו, ולא לכוון אותו לתוכנה של היצירה.

הפוסט המלצת השבוע: "שר היער", עדן עפרת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

הדוקומנטה ה-14: מבולבלת ומבלבלת, לפרקים דידקטית

$
0
0

אסיפת העיתונאים שפתחה את הפרק הראשון של הדוקומנטה ה-14 באתונה (8.4.17–16.7.17), תחת הכותרת Learning from Athens, התרחשה יומיים לאחר ההתקפה הכימית באידליב, סוריה. בסוף האסיפה, לאחר שהאוצרים מנו מעל הבמה עוולות פוליטיות עכשוויות והיסטוריות שונות, ניתנה רשות הדיבור לשריף קיוואן (Charif Kiwan), נציג של קולקטיב הקולנוע הסורי Abounaddara, שפועל מאז 2011 במטרה לאפשר דימוי מכובד לקורבנות המאבק בסוריה (מסוף 2015 משתף אתר הדוקומנטה את הסרטים הקצרים שמפרסם הקולקטיב בכל יום שישי). הנציג, שהתעקש שאינו אמן וכל פועלו הוא להביא לעולם את התמונות "שהוא חייב לראות", חתם במלים:  The most dishonorable thing right now is to be honored as an engaged artist. ועכשיו לכו תראו אמנות.

אבל לפני האמנות, ובהמשך לדבריו של קיוואן, נראה שעצם היתכנותה של הדוקומנטה ביוון מעלה שאלות קשות, ואולי כאן נעוצה חשיבותה. לכן ברצוני לפתוח בסקירה קצרה של התערוכה עצמה כפרויקט גיאוגרפי והשלכותיו. אמנם תערוכות דוקומנטה קודמות כללו פרקים באתרים אחרים נוסף לקאסל, כמו המהדורה מ-2012 שכללה חלק בקבול, אפגניסטן, אך זו הפעם הראשונה מאז 1955 שמוסד הדוקומנטה כולו מועבר לעיר אחרת, ושהתערוכה למעשה מפוצלת באופן שווה בין שתי ערים ­– כמעט כל 160 האמנים המשתתפים (רבים מהם אינם מוכרים) מציגים עבודות שונות בשני המיקומים האירופיים. מעבר זה דרש מאמץ מוסדי נרחב, שהשתקף גם בתקציב גבוה במיוחד, כ-37 מיליון יורו. חצי מהתקציב מגיע מכספי מדינה גרמניים, וחציו האחר ממכירות כרטיסים, תרומות פרטיות וחסויות מסחריות. ממשלת אתונה לא השקיעה כספים בתערוכה.

בעקבות משבר החוב המתמשך של יוון, היחסים בינה לבין גרמניה רחוקים מלהיות שלווים, בלשון המעטה. בהתאם, הפיצול הגיאוגרפי של התערוכה גרר תגובות מעורבות. גורמים גרמניים חששו מהעברת מרכז הכובד של התערוכה מקאסל, בעוד שגורמים ביוון ראו בתערוכה סוג של ניאו-אימפריאליזם גרמני במסווה של אמנות חברתית. מצד סצנת האמנות המקומית נשמעה ביקורת על מחסור בייצוג של אמנים יוונים.

מרת'ה מינוג'ין, "Payment of Greek debt to Germany with olives and art", 2017. צילום: קרן גולדברג

ביום פתיחת התערוכה התפרסם ב-e-flux מכתב פתוח לצופים, המשתתפים והעובדים בתערוכה, חתום על-ידי Artists against evictions, שבו נטען כי מי שמשתף פעולה עם התערוכה משתף פעולה עם מדיניות הממשלה התומכת בפינוי סקווטינג של אמנים ומהגרים במבנים נטושים. כמו כן, במקביל לתחילת הפעילות של הדוקומנטה לפני כשנתיים, כשהצוות האוצרותי עבר לגור בעיר, נפתחה בה תוכנית מקומית בשם Learning From Documenta, שמבקשת לבחון את התופעה האמנותית מנקודת מבט אנתרופולוגית, ובכך, אולי, להפוך את היוצרות.

ואכן, מושג הלמידה טומן בחובו יחסי כוח מסוימים, ונראה שעבור אוצרי התערוכה הוא אינו פתור לחלוטין. ההצהרות של האוצר הראשי, אדם זימציק (Adam Szymczyk), במסיבת העיתונאים נראות מנוגדות לחלוטין לכותרת התערוכה. זימציק הצהיר כי We believe that unlearning everything we believe to know is the best beginning, וביקש מהצופים להיכנס אל תוך החשיכה של חוסר הידיעה. הצהרות אלו, כמו עוד רבות אחרות מפי האוצרים האחרים, הסתכמו בביצוע פרפורמטיבי חלול של ז'רגון אוצרותי אופנתי, עמוס בתחיליות של un ו-de, שכיום, בתקופה של פוסט-אמת, שבה שיח הימין הניאו-ליברלי מנכס לו את השימוש בעמימות והסתרת עובדות, נראה לחלוטין לא רלבנטי.

הכותרת מעלה תהייה נוספת: מעבר לאזכור הפנים-תיאורטי של הספר Learning from Las Vegas מ-1972, האם יש סיבה מסוימת ללמוד דווקא מאתונה, ולא מיוון כולה? שהרי אם המוטיבציה היא ללמוד מאזור משבר, הרי שהוא נוכח ביתר שאת ברחבי המדינה, ולא רק בבירתה.

רוב העבודות בחללים הנלווים נראות כתוספת פלסטית

זימציק בחר לעבוד בעיקר עם חללים ציבוריים הנעזרים במימון המדינה, במטרה להדגיש את חשיבותם. נוסף לארבעה חללים מרכזיים, התערוכה פרושה ביותר מ-40 חללים ברחבי העיר, ובהם בתי-קפה, פארקים, אתרים ארכיאולוגיים, דירות פרטיות, ספריות ומוזיאונים, ואף נמל פיריאוס הסמוך. בכך היא מזכירה את הביאנלה האחרונה באיסטנבול, באוצרות קרולין קריסטוף-בקרגייב (Carolyn Christov-Bakargiev), שגם היא דרשה מהצופה כיתות רגליים לא פשוט בהתחקותו אחר העבודות.

אמנם לא הספקתי לבקר בכל החללים הנלווים (משימה שתדרוש תכנון דקדקני וזמן רב), אך ממה שראיתי למדתי כי בשונה מהביאנלה באיסטנבול, שלרוב הצליחה לארוג אל תוך המרקם האורבני עבודות מאתגרות ומרשימות, באתונה רוב העבודות בחללים הנלווים נראות כתוספת פלסטית, או דווקא להפך ­– מתמקדות בפעולות חברתיות או מיצגים שאינם נגישים כלל לקהל שמגיע מבחוץ.

בכלל, נראה שרוב הפעילות האוצרותית יוצאת כנגד כל אפשרות של נראות או צריכה אמנותית במובנה המקובל. התערוכה עצמה היא רק חלק אחד של דוקומנטה 14, שמלווה בתוכניות שונות שכמעט אינן נגישות עבור הצופה הממוצע, שמגיע מחוץ לעיר לביקור קצר: הפילוסוף הספרדי פול פרדריקו (Paul B. Preciado) אצר תוכנית פרפורמנס בשם Parliament of Bodies, שהתגבשה בחודשים שלפני פתיחת התערוכה ליצירת מעין קהילות פתוחות (Open Societies) שנפגשו על בסיס קבוע (שם התוכנית מרפרר ל-Parliament of Things של ברונו לטור ומדגיש את העובדה שהתפיסה האוצרותית של דוקומנטה 14 מתרחקת מתמות אוצרותיות עכשוויות כגון Object oriented Ontology או Anthropocene, ששואפות לכלול נקודת מבט נוסף לזו האנושית ושאיפיינו את הדוקומנטה הקודמת, וחוזרת להתרכז בגוף עצמו כישות פוליטית); הילה פלג ווסילי בוריקס (Vassily Bourikas) אצרו תוכנית סרטים בשם Keimena ("טקסטים" ביוונית), שבמסגרתה משודרים בכל יום שני בחצות, עד ספטמבר, מבחר סרטים דוקומנטריים או עלילתיים בגוף הטלוויזיה הציבורי היווני ERT. תוכנית רדיו בשם "Every Time A Ear Di Suon" תשודר במהלך כל חודשי התערוכה בתשע תחנות ציבוריות (ביוון, בקמרון, בקולומביה, בלבנון, בברזיל, באינדונזיה, בארה"ב ובגרמניה), ותכלול עבודות סאונד, חומר ארכיוני ותסכיתי רדיו. זאת, נוסף לתוכנית חינוך נרחבת בשם Aneducation ורשימת פרסומים ענפה, הכוללת בין השאר את שיתוף הפעולה של דוקומנטה 14 עם המגזין היווני South as a State of Mind. הרבה מהתוכניות הללו פועלות בעיר כבר מספטמבר האחרון וימשיכו לפעול לאחר סיום הפרק האתונאי, בניסיון להתגבר על הביקורת השכיחה הנמתחת על תערוכות ענק מסוג זה, שלרוב נכשלות בהשארת חותם מתחשב על העיר המארחת אותן, בלשון המעטה.

גיירמו גלינדו, Score for order Planetarium, 2016. צילום: קרן גולדברג

נגישות התערוכה מאותגרת גם משום שהמידע האינפורמטיבי שהיא מציעה לוקה בחסר. טקסטי קיר על עבודות אינדיבידואליות כמעט נעדרים לחלוטין, ולצופה מוצעים לייבלים בלבד, שבהם חסרים לאום האמן, שנת הלידה או המוות שלו – ידע הכרחי בתערוכה שבה רוב העבודות נטועות בהקשרים פוליטיים וחברתיים מסוימים מאוד. כמו כן, כ-50 אמנים שמציגים בתערוכה כבר אינם בין החיים. עובדה זו שללה מהם ייצוג שווה; לעומת האמנים החיים, שזכו כל אחד לדף כפול בקטלוג התערוכה ולדף באתר, על האמנים המנוחים, כמה מהם עלומים ביותר, לא תמצאו כל מידע (גם המידע המופיע לצד האמנים החיים מתייחס רק לעתים נדירות ישירות לעבודות המוצגות). בקטלוג, הנקרא Day Book, בחר הצוות האוצרותי להציג את רשימת האמנים (החיים) בצורה משונה – לכל אחד מהם הוקדש יום מ-160 ימות התערוכה. אך במקום להיות מוצגים בצורה שמית לפי האלפבית, התבקש כל אמן לבחור תאריך היסטורי שרלבנטי עבורו, שיקבע את מקומו בקטלוג. כך נוצרה תקופה היסטורית מקבילה לזו של התערוכה, כנראה בהמשך לניסיון למתוח את גבולות התערוכה בצורה לא רק מרחבית, אלא גם טמפורלית.

טורקיה: שרפרף נעשה לתוף וכיסא לכינור

ועכשיו – לאמנות, עד כמה שניתן. התערוכה עצמה – עמוסה לעייפה, לעתים מבולבלת ומבלבלת, לפרקים דידקטית – נעה באופן מוזר בין שתי עמדות אסתטיות סותרות כביכול; מצד אחד היא כוללת אינספור תצלומים וסרטים כמעט דוקומנטריים עמוסים בעדויות ישירות המתייחסות למשבר הפליטים הנוכחי ולמאבקים פוליטיים שונים. מצד אחר, באופן מתמיה יותר משהוא מכעיס, רבות בה העבודות שמציעות ייצוגים אסתטיים להפליא של אפריקה, העולם הערבי או המזרח הרחוק, עבודות הלוקות לעתים בגישות אתנוגרפיות ואף אירופוצנטריות ולעתים מערערות על גישות אלו בדיוק.

מוזיקה, פרטיטורות ושאר טקסים מוזיקליים הם מהנושאים המרכזיים המאפיינים במיוחד את התערוכה באחד מארבעת החללים המרכזיים – הקונסרבטוריון (Athens Conservatoire), מבנה ברוטליסטי משנות ה-60. נוכחים בו במיוחד כלי המוזיקה שנבנו משאריות זבל שנמצאו באתונה ובקאסל על-ידי המלחין המקסיקאי Guillermo Galindo, תחת השם Exit (2016-7), אבל יפות מהאובייקטים האלו הן דווקא הפרטיטורות הגרפיות שלו, המצוירות באקריליק על צעיפים או שמיכות ונעשות לציורים מופשטים תחת שמות כמו Scroe for War Map או Score for Drones.

גם האמנית הטורקייה Nevin Aladağ בנתה כלי מוזיקה, מרהיטים – שרפרף נעשה לתוף וכיסא לכינור – והם מנוגנים בשעות קבועות על-ידי מוזיקאים (Music Room (Athens), 2017). פרטיטורות חזותיות, סקיצות והוראות מוזיקליות אחרות שייכות למלחינה האקספרימנטלית האמריקאית פאולינה אוליברוס (Pauline Oliveros), שמתה לפני כשנה, והן מוצגות לצד חומרים ארכיוניים המתעדים את ה-Scratch Orchestra של Cornelius Cardew מ-1969.

נוין אלדג', Music room, 2017. צילום: קרן גולדברג

אך העבודה המוצלחת מכולן כאן עוסקת לא בשפה מוזיקלית, אלא בזו המילולית. סוזן הילר (Susan Hiller) מציגה עבודת וידיאו עם קטעי ארכיון שבהם מדוברות שפות נכחדות או כמעט נכחדות, לצד תרגום (Last Silent Movie, 2007–2008). קטעי שירים, הסברים היסטוריים על השפה או שיחות סרק מתערבבים זה בזה לכדי יצירת אחת הפרטיטורות היפות בתערוכה.

האמן והקולנוען האמריקאי בן ראסל (Ben Russell) מציג וידיאו מהפנט שמתעד רוקדים למוזיקת נויז בהילוך אטי, עד שהם נעשים לגוף אחד, מזיע ודופק, שנראה כעומד בניגוד מוחלט לכל הפרטיטורות הגרפיות הנקיות והמחושבות שמוצגות על הקירות (Black and White Trypps Number Three, 2007).

עבודות רבות ושונות של אותם אמנים חוזרות בחללים השונים, כמו הציורים והרישומים הנפלאים של האמן האלבני אדי הילה (Edi Hila). כאן מופיעים ציורי השמן שלו, המתארים נופים אדריכליים במונוכרמטיות אקספרסיוניסטית-גיאומטרית. בשנות ה-70 הואשם הילה על-ידי המדינה בערעור על הסגנון הריאליסטי-סוציאליסטי הנהוג, ונשפט לעבודה מתקנת כסבל במפעל (הציור הספציפי שגרר את ההאשמות, Tree Planting, מוצג בחלל אחר של התערוכה). במרכז הקונסרבטוריון הזמין האמן הרומני דניאל קנור (Daniel Knorr) את הצופים לבחור אובייקטים מתוך ערימת זבל, ודחס אותם בתוך ספרים ריקים ליצירת ספרי אמן ייחודיים במחיר של 80 יורו (Materialization, 2017). את ההכנסות מהפרויקט הוא יקדיש למימוש העבודה שלו בקאסל – עשן שייתמר מבניין הפרידריציאנום.

סוג של ניאו-אימפריאליזם בלתי מודע

אחת מעבודות הווידיאו היותר מעניינות שעוסקות במשבר הפליטים היא סרטו של האמן הכורדי-עיראקי היווה ק' (Hiwa K), שבו הוא נראה צועד במסלול שחצה כשנאלץ לעזוב את מולדתו מטורקיה לאתונה, בעודו מנסה לאזן על אפו מוט גבוה שאליו מחוברות מראות עגולות, המזכיר מעט מובייל של חואן מירו. מבטו של האמן מכוון מעלה לשמים, אך המראות תמיד ישקפו לו את האדמה שמתחתיו, בעוד קולו מגולל נרטיב אוטוביוגרפי-בידיוני (Pre-Image (Blind as the Mother Tongue), 2017). עבודה נוספת שלו מוצגת במוזיאון בנקי – יציקת בטון של גרם מדרגות שבראשו מתנוססת מיטת יחיד מברזל, תחת הכותרת One Room Apartment (2017).

Hiwa K, One bedroom apartment, 2017. צילום: קרן גולדברג

חלל מרכזי נוסף הוא המוזיאון לאמנות עכשווית EMST, שעבר ב-2014 למשכנו החדש והמשופץ במבשלת בירה מהמאה ה-19, ומאז עומד ריק עקב בעיות כספיות וביורוקרטיות. מצד אחד, העובדה שהתערוכה הראשונה במקום היא ביוזמת הדוקומנטה מעלה טעם חמוץ. מצד אחר, חלק נרחב מאוסף המוזיאון, שכרגע אינו בתצוגה, יוצג ביוני בפרידריציאנום שבקאסל – אחת מהפעולות האוצרותיות המרכזיות של זימציק. הדואליות הפוליטית הזו, שקשה לשפוט אם היא אכן לוקה בסוג של ניאו-אימפריאליזם בלתי מודע, מלווה את התערוכה ב-EMST, שעוסקת באופן ישיר, לעתים ישיר מדי, בקשר היווני-אירופי הנוכחי, כמו גם זה ההיסטורי.

התערוכה נפתחת בעבודה הפרובוקטיבית והפשטנית מעט של האמנית הארגנטינית Marta Minujín, Payment of Greek Debt to Germany with Olives and Art (2017). במיצג שליווה את העבודה, שהחמצתי, שחקנית לבושה כקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עמדה לצד מגש ענק של זיתים שהונח על הרצפה. לא רחוק ממגש הזיתים, במקרר מוזהב על פדסטל שיש, סודרו צנצנות מלאות שלג מלאכותי ועליהן סמל האולימפיאדה.

The Golden Snow of the Sochi Olympics (2014) היא עבודתו של האמן המולדבי Pavel Brăila, שמתייחס לאולימפיאדת החורף שנערכה ב-2014 ברוסיה, עשר שנים לאחר המשחקים האולימפיים באתונה, שסימלו את תחילת שקיעתה הכלכלית. חדר שלם אחר מוקדש לפרויקט המשותף The Greek Way (2017), הכולל סדרת תצלומי סטילס של Piotr Uklański, הלקוחים מהסרט "אולימפיה" של לני ריפנשטל, שמדגישה את האסתטיקה הגברית-הלניסטית של הסרט, לצד סדרת ציורים ריאליסטיים של הצמד McDermott & McGough, המתארים תמונות תעמולה של היטלר ועליהן, בכתב יד מסתלסל, שמותיהם של גברים הומוסקסואלים שנרצחו על-ידי המשטר הנאצי, וכן תאריכי הלידה, המעצר והמוות שלהם. המחווה הליטרלית "חושפת" את העובדה הידועה לכל, שבבסיסה של תיאוריה הנאצית עמדו עקרונות דומים לאלו שיצאה נגדם.

עוד מחווה פשטנית, אך מעניינת בהצגתה, היא זו של האמן הספרדי Daniel García Andújar, שיצר במדפסת תלת-מימד גרסאות מוקטנות של פסלים יווניים קלאסיים (The Disasters of War, Metics Akademia, 2017). אלו מוצגות לצד המדפסת עצמה ולצד סדרה של סקיצות העשויות גם הן בתוכנת תלת-מימד, שבהן הגוף היווני הקלאסי לא רק משוכפל ומתמסחר, אלא גם מתעוות וקמל.

דניאל גרסייה אנדוייאר, The disasters of war- Metics Akademia, 2017. צילום: קרן גולדברג

חיקויים מודרניים של דימויים ארכיאולוגיים

לעתים נראה שהצוות האוצרותי נפל שבי בקסמן של עבודות הניחנות באסתטיקה שבטית ילידית, שהיריעה קצרה כאן מלהזכיר את כולן. חדר שלם במוזיאון מלא בעשרות מסכות של האמן Beau Dick, צ'יף של אחד מכפרי קהילת ה-Kwakwaka’wakw שבחופה הצפון-מערבי של קנדה, שמת כמה ימים לפני הפתיחה (ומשום שכך עדיין תוכלו למצוא דף המוקדש לו בקטלוג) (Atlakim, 1990–2012). המסכות המרשימות מוצגות בשני מעגלים, האחד פונה החוצה והאחר פנימה. מסכות ילידיות נוספות, עשויות מענפים, שייכות לאמן הקמבודי Khvay Samnang, שעבד עם קהילת הילידים המקומית Chong  (Preah Kunlong (The Way of the Spirit), 2017).

עבודה מוצלחת יותר בהתייחסותה לדימויים קדמוניים היא זו של האמן האוסטרלי Dale Harding, שיצר יציקות סיליקון המבוססות על ציורים אבוריג'יניים הנמצאים על קיר מערה באוסטרליה בשם Carnarvon Gorge. היציקות (Body of Objects, 2017), כמה מהן שחורות, אחרות נותרו בלבן השקוף המקורי של הסיליקון, מונחות על פדסטלים בגבהים שונים ומזכירות בומרנגים וכלים אלימים כגון שוטים ויתדות שלראשן מסמרים. החלקלקות של הסיליקון הופכת את כלי המלחמה לאובייקטים פטישיסטיים, חיקויים מודרניים של דימויים ארכיאולוגיים.

דייל הארדינג, Body of objects, 2017. צילום: קרן גולדברג

עבודה אחרת, שמשקפת באופן מפוכח ומודע לעצמו את המתח האתנוגרפי שקיים ברבות מהעבודות בתערוכה, היא ?Why Are You Angry, סרטן של Rosalind Nashashibi & Lucy Skaer (2017), המציג נשים טהיטיות ביחס למבטו המחפצן והקולוניאליסטי של פול גוגן. הניסיון לשוות לנשים המצולמות בחצרות ביתן העלובות מראה אקזוטי בעזרת פרח בשיער או כוריאוגרפיה מקרית נועד לכישלון ידוע מראש.

אחת העבודות המעניינות במוזיאון היא הסרט באורך מלא Tripoli Cancelled (2017) של האמן הבנגלדשי Naeem Mohaiemen. הסרט עוקב אחר שגרת יומו של גבר הכלוא, ככל הנראה, בשדה תעופה נטוש, ומבוסס על מקרה אמיתי שבו אביו של האמן נתקע בשדה תעופה ביוון. בסצנות מלאות בהומור טרגי ויופי מלנכולי, הגבר התקוע מגלם בגופו ופניו מלאות ההבעה מצב עכשווי קולקטיבי של המתנה מנוכרת.

לצד התלישות הקיומית הפורצת מהסרט, העבודה הקונספטואלית של האמנית הגרמנייה Maria Eichhorn  מכעיסה במיוחד. Eichhorn, שלאחרונה העניקה חודש חופש לעובדי הגלריה Chisenhale בלונדון כשסגרה אותה לתקופת התערוכה שלה במקום, החליטה לבצע תעלול נדל"ני נוסף ולרכוש בניין באתונה כדי להפוך את המעמד החוקי שלו לבניין-ללא-בעלים (בהתחשב בעובדה שנדל"ן שאינו בבעלות אינו קיים בחוק היווני) (Building as Unowned Property, 2017). הפרויקט עצמו מוצג באמצעות חוזה המכירה, הפרוש על שולחן ארכיון – שיטת תצוגה בעייתית ביותר, שנמצאת בשימוש עודף בתערוכה כולה. הבחירה להוציא סכום לא מבוטל מתקציב הדוקומנטה רק כדי שהבניין יעמוד ריק, במטרה להנכיח את כל הבניינים הריקים בעיר, נראית תמוהה, במיוחד בהתחשב במכתב הפתוח שמוזכר לעיל.

מריה אייכהורן, מתוך Building as Unowned property. צילום: מתיאס וולזקה

חלל מרכזי אחר הוא בית-הספר לאמנות של אתונה (ASFA), ששוכן מתחילת שנות ה-90 במפעל טקסטיל לשעבר. כיאה למיקומה, התערוכה בו מציגה נסיונות היסטוריים לחינוך אלטרנטיבי, כמו גם לא מעט עבודות דידקטיות בעצמן. Ciudad Abierta, לדוגמה, הוא קולקטיב שפועל בצ'ילה כמין קומונה, ניסוי פדגוגי או מעבדת אדריכלות, מה שקשה מאוד להבין מהתצוגה המבלבלת שלהם, הכוללת באנרים ארוכים התלויים מהתקרה ועליהם רישומים, צילומים וסרטוני וידיאו. עוד תצלומים וחומרי ארכיון מייגעים נכללים בתיעוד של ניסוי פדגוגי אחר – סדנת פרפורמנס אקספרימנטלית שהתקיימה בסן-פרנסיסקו ובקנטפילד, קליפורניה, ב-1968, בהנחיית לורנס ואן-הלפרין.

האמנית הפלסטינית-בריטית רוזלינד נשאשיבי (Rosalind Nashashibi) מציגה סרט דוקומנטרי על שתי אמניות שמציגות גם הן באחד מהחללים האחרים – הציירת Vivian Suter ואמה Elisabeth Wild, שיוצרת קולאז'ים ארכיטקטוניים מרהיבים בעודה מרותקת לכיסא-גלגלים (Vivian’s Garden, 2017). הסרט חושף את שגרת החיים האינטימית של האם ובתה בביתן שבגואטמלה, אך ספק אם מי שלא ראה את העבודות העדינות של שתי הנשים ימצא בסרט ערך בפני עצמו.

עוד פיצול מוזר של עבודות קשור בפרויקט של האמן מקוסובו Sokol Beqiri, שביצע הרכבה בוטנית של ענפי עץ מקאסל עם אלון אתונאי, ששתול במיקום אחר של התערוכה (Adonis, 2017). כאן מוצגים רק תיעוד וידיאו של הפעולה וחוזה שמפרט כי האמן קנה את הרעיון לעבודה מאמן אחר. לא ברור כיצד המידע הזה מוסיף לעבודה עצמה, ואם אכן יש לו חשיבות, מדוע לא להציג אותה לצד העבודה עצמה?

והפתעה: "דודה צ'יינה הזקנה" של פרלוב

אחת העבודות המרתקות ב-ASFA היא כמעט היחידה בתערוכה שעוסקת במשבר האקולוגי – העבודה של האמנית האוסטרלית Bonita Ely, שהמציאה מינים חדשים של בעלי-חיים, היברידים של פסולת וחלקים של שואבי אבק שהתפתחו מתוך הצורך האקולוגי לנקות את הפלסטיק המזהם את הימים ואת היבשה. הם מוצגים לצד תוויות שמסבירות בלשון זואולוגית מהו המין החדש ומה תפקידו, כחלק ממיצב מרשים הכולל גם תצלומים ומצגת במסך מגע
(Plastikus Progressus: Memento Mori, 2017).

Bouchra Khalili מציגה סרט ארוך שמגולל עדויות של פליטים שונים ביוון (The Tempest Society, 2017), אך כמו רבות מהעבודות שעוסקות בנושא הפליטים בתערוכה, הוא נשאר ברמה הדוקומנטרית ולא מציע מבט חדש על הנושא. לעומתו, הסרט הקצר והמופתי Glimpse (2016-17) של Artur Żmijewski מצליח למתוח ביקורת חריפה על פרקטיקות אמנותיות-חברתיות ביחס למשבר הפליטים הנוכחי. בצילום 16 מ"מ שחור-לבן ומגורען נראים פליטים בפריז, במחנה הפליטים Calais שבצרפת (שזכה לכינוי Jungle) ובברלין. לפרקים האמן נכנס לפריים, ובמחוות מלאכותיות של סרט אילם מציע לפליטים נעליים חדשות או מעיל חדש, צובע את פניו של גבר שחור בלבן או מציע לגבר אחר מטאטא ומעודד אותו לטאטא את הרחוב הפריזאי שהפך לביתו.

באופן מפתיע כלולה גם תצוגה של דוד פרלוב, הכוללת את סרטו הראשון מ-1957, "דודה צ'יינה הזקנה", שהתבסס על ציורים מתוך ספר ילדים ישן, ורישומים מוקדמים המתארים סצנות מהחיים המשותפים בקיבוץ ברור-חיל. אמן ישראלי אחר בתערוכה הוא רועי רוזן, שמציג את הפרויקט, המצוין תמיד, "חיה ומות כאווה בראון" (1995-7(, בחלל החדש של מוזיאון בנקי. המוזיאון מבוסס על אוסף של משפחת סוחרים יוונית עשירה שנתרם למדינה בסוף שנות ה-20, והוא מתפרש על פני כמה אתרים ברחבי העיר, אחד מהם מאכלס תצוגה מרכזית נוספת. לפי הטקסט המלווה, קבוצת העבודות כאן מתרכזת בהיסטוריות אלטרנטיביות ונרטיבים לא מסופרים.

אחת העבודות המפתיעות כאן, שמציעה גרסה שונה לחלוטין של דמיון פוליטי אישי, היא Somniloquies (2017) של Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor. Dion McGregor, מוזיקאי אמריקאי, היה אחד מהמדברים מתוך שינה הפרודוקטיביים בעולם. שותפו לדירה הקליט אותו בשנתו במהלך שבע שנים בשנות ה-60. מונולוגים הזויים אלו – בין השאר על עיר גמדים להשכרה, התחממות גלובלית והשגרה המינית של מקרגור (Fuck Monday) נשמעים בסרט על רקע תצלומים מטושטשים של גופים עירומים וישנים.

לא פשוט לבקר (תרתי משמע) תערוכה בהיקף שכזה באופן ממצה, מה גם ששיפוט ביקורתי שלם ניתן יהיה להציע רק לאחר ביקור בפרק השני של התערוכה בקאסל, שייפתח ביוני הקרוב. נראה שעבודתה של רבקה בלמור (Rebecca Belmore), אחת המוצלחות בין העבודות שפרושות בחללים הקטנים בעיר, ממצה את הקושי שבפרישת תערוכה בגודל כזה, ובמימון גרמני, ביוון של היום. בלמור הציבה (בעזרת מסוק) אוהל עשוי שיש בראש גבעה בפארק פילופפו (Biinjiya'iing Onji (From inside), 2017). החלל הזמני, שהפך מזוהה כל-כך עם משבר הפליטים, הופך כאן לפסל שיש מפואר, נח לו בין שרידים ארכיאולוגיים, מתערסל ב"ערש התרבות המערבית" ומשקיף על הפרתנון המבוצר.

הפוסט הדוקומנטה ה-14: מבולבלת ומבלבלת, לפרקים דידקטית הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

פריבילג בעור של זאב

$
0
0

בשנות ה-60–90 של המאה ה-20, תוך מאבק רצוף אלימות וקורבנות בנפש, נוצרו שיח הזהויות ובעקבותיו הפוליטיקלי-קורקט וכוננו סדר חברתי חדש. שיח הזהויות נולד בעקבות המחשבה הפוסט-קולוניאליסטית, הפמיניזם והמאבק לזכויות השחורים וקהילת הלהט"בים בארה"ב; רבים מבין הקבוצות הללו קראו, כל אחד בנפרד, לשינוי השפה שמגדירה זהויות באופן דיכוטומי, וחשוב מכך, באופן שמצדיק אוטומטית את קיומו של הסדר הקיים. "שחורים" הפכו ל"אפרו-אמריקאים", "אינדיאנים" ל"ילידי אמריקה", השיוך המובן מאליו של מקצועות שונים למין הגברי שונה לפנייה כללית, ו"השכל הישר", שלפיו גברים לבנים וסטרייטים הם האליטה, אותגר בפרדיגמות חדשות, בעיקר פמיניסטיות וקוויריות, שהיו רדיקליות לזמנן. עד כמה רדיקליות? עד כדי כך שמעולם, אף פעם קודם לכן בהיסטוריה, לא ניתן מקום לשוני תרבותי ומורכבות לשונית שכזאת בתוך השפה. התקווה היתה שהשפה תיצור מציאות, ובמקרים רבים היא אכן עשתה זאת, כמו בתחום ההגנה המשפטית למיעוטים בהתחשב בשיוכם לקבוצה מוחלשת וקבלה אטית של זכויות גם לנשים, שחורים, להט"בים וקבוצות מוחלשות אחרות. במלים פשוטות יותר: הפוליטיקלי-קורקט הציל חיים ושיפר משמעותית את מעמדם של אוכלוסיות מגוונות בחברה המערבית.

שושקה על החוף. צילום: אביתר עמר

שושקה על החוף. צילום: אביתר עמר

בשנים האחרונות דועך זוהרם של פרקטיקות הפוליטיקלי-קורקט ושיח הזהויות. התרבות הפופולרית נהנית ללעוג לתקינות פוליטית על כל גווניה, ובעיקר בשפה ובהתנהלות היומיומית. הטיעון המרכזי הוא ששיח הזהויות מתלהם, מיושן וכבר אינו נחוץ. ועדיין, כשם שמקובל לבקש מפוליטיקאים לפרסם את הצהרת ההון שלהם, הגיוני לבקש מאמנים/יות או מי שפועלים בספירה הציבורית לספר על שיוכם המעמדי, להכיר במידת כוחם במארג החברתי/תרבותי שבו ומתוכו הם פועלים, ובאופן כללי לפעול מתוך הכרה בפוליטיקה של הזהויות והקפדה על הפוליטיקלי-קורקט. אלה מנגנונים שנועדו לשמור על כוחו של המוחלש. כשמושאי הביקורת מתנערים מהם, הסבטקסט של סירובם הוא דה-לגיטימציה של הניסיון לערער על הפריבילגיות ה"טבעיות" שלהם.

מארג הכוחות החברתי-כלכלי פועל גם בשדה האמנות. לכן אפשר לבקר פעילות תרבותית מתוך הפרספקטיבה של שיח הזהויות, כפי שעשתה שיר כהן במאמר הביקורת שכתבה על עבודתה של זויה צ'רקסקי, שבה מופיעה דמותה של שושקה אנגלמאיר. הדמות, שלדברי אנגלמאיר מעוררת סערה וחיה עם תוצאותיה, מתקיימת רק כל עוד יש מקום למגוון של דעות, גם אם הן מנוגדות וסותרות. אם זה המצב, מדוע מאמר התגובה של אנגלמאיר לכהן רווי לעג, תוך טענה שהכותבת ארסית, משביתת שמחות וחורגת מתחום הלגיטימיות?

כפי שקורה תדיר כשהצהרות חדלות למלא את ייעודן, אנגלמאיר בוחר לבעוט בערכי הפלורליזם שמעניקים לדמותה של שושקה את אפשרות קיומה. ההופעה והקבלה של שושקה חריגות באמנות הישראלית, ומכאן כוחה; הוא/היא עושה מה שבא לה, ויש הכרה ברדיקליות של הפעולה הפשוטה והאפקטיבית הזאת במישור הפוליטי והאמנותי. זכותו של אנגלמאיר לחגוג את חירותו האמנותית, והעובדה שיצירתו אינה מוצאת חן בעיני כולם/ן היא חלק בלתי נפרד מהעניין. עדיין, כפי שהוא עצמו כותב, הופעתו ב"שאון חורף" כשהוא מוקף במאבטחים לא היתה מתאפשרת לולא היתה הסכמה שיש להופעתו השנויה במחלוקת מקום על במה מרכזית בבירה של מדינת ישראל.

שושקה היא דמות של גבר שמתחפש לאשה. האם זאת בעיה? האם איננו רוצים לחיות בחברה שבה כל אחד/ת יכול להתלבש איך שבא לה/ו? אנחנו עדיין לא שם, והדרך, אם תצלח, כוללת שיח תרבותי מורכב וטעון על מגדר ומיניות. חבל שבמאמר התגובה שלו אנגלמאיר עונה באופן חלקי על התהיות של כהן לגבי המשמעות הפוליטית של דמותו שושקה, ובשאר הזמן עושה שימוש ברטוריקה הנפוצה של יצירת אשליה של סימטריה בינו לבין כוחה של הכותבת, סימונה כאויב של האמנות החופשית וביטול הטענות ממניעים של חוסר עניין או חולשת הטיעונים.

שושקה וכריש. צילום: אביתר עמר

שושקה וכריש. צילום: אביתר עמר

התשובות שסיפק אנגלמאיר לדבריה של כהן, השטחיות ברובן, והגדרתן כתלונות, או האמירה שהן סירוס החופש האמנותי של כולנו, הן בעיקר לא נכונות, והביטחון שבו נוסחו לא הופך אותן לכאלה. דווקא במקומות שאנגלמאיר עונה ברצינות נפתח צוהר לדיון שהיה יכול להיות כן, מעשיר ומעמיק יותר. כהן צודקת בטענתה כי במציאות של היום, טענות נשים כי יצירתו של אנגלמאיר פוגענית לא יגררו הגבלה עליה. גם מאמר ביקורת על שושקה לא יפגע בה. פועלו של אנגלמאיר מוערך הרבה מעבר לכך, בשל העשייה ארוכת השנים ופורצת הדרך שלו.

ייתכן שהביקורת של כהן אכן לא היתה נגישה לדיאלוג עם האמן. אנגלמאיר מעלה כמה נקודות חשובות שמרחיבות את התמונה שמצטיירת מתוכה. בכל זאת, החפצה ואפליה של נשים הן עניינים אמיתיים ואפשר לדון בהן ברצינות, אפילו אם הן מאתגרות את העמדה שמתוכה נעשית אמנות. באופן אירוני, הכוחנות שאנגלמאיר הפעיל מתוך עמדת הסמכות שלו על הביקורת שמופנית כלפיו מאששת כמה מטענות המבקרת ומנוגדת עקרונית לדרך שבה האמנות שלו נחווית.

הפוסט פריבילג בעור של זאב הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4083 articles
Browse latest View live