Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4030 articles
Browse latest View live

חלל פדגוגי-ברוטליסטי

$
0
0

כדי לסגור מעגל עם אירוע ההשקה של "מתחת להר" המונומנטלי אתחיל בסוף, כלומר באירוע שחתם את יומו של בית-הספר לאמנות ציבורית, שהתקיים בחללי בית-הספר הניסויי בלב העיר. חלל פדגוגי-ברוטליסטי המקושט מבחוץ כמו בעלעלי מטפס ובגרפיטי מצחיק וחריף של תלמידים, ומבפנים בלוקרים שרשתות ממולאות כדורי-סל זרוקות עליהם, וארון גביעים ובריסטולים שעליהם מודבקים בערבוביה כמה מהדימויים החזקים ביותר בתולדות האנושות: עשר הספירות הקבליות, כרזה של "ורטיגו" של היצ'קוק, "נמרוד" של דנציגר, הסטארגייט מסרט המד"ב, חיילות צה"ל ברובים ותחתונים.

טייץ: שיתוף פעולה אוטופי-אוונגרדי בין אמנות לתנועת שחרור לאומי

בעשר בלילה, כשרוח ירושלמית צוננת נשבה בחצר בית-הספר, איישו את הפודיומים שיר חכם ועדו פדר, אנשי יחידת העלית טייץ, קומנדו שיח המחול שעושה לשיח מה שעשה היטלר לפולין, ואני מתכוון לזה כמחמאה. חכם הבליחה לסצינה עם טקסט המאשים את המחול של שרון אייל בסוג של פשיזם אנטי-רפלקסיבי, טקסט שלא הסכמתי עם אף מלה שנכתבה בו (או שהסכמתי חוץ מזה שאני חושב שפשיזם אנטי-רפלקסיבי זה דבר טוב), אבל ששתי להתווכח עימו.

טייץ - שיר חכם, עדו פדר ורקדניות/ים

טייץ – שיר חכם, עדו פדר ורקדניות/ים

הלילה, מול מיעוט נבחר ששרד יום אינטנסיבי, לונה-פארק הזוי של אמנות ציבורית שרוב הזמן הצדיקה את הכותרת שהודבקה לה ותיפקדה כקייטנה שמצליחה לערב את הקייטנים, ובסיוע מסך וידיאו ושלושה רקדנים ממחישי-טיעונים, חכם מבצעת את המהלך הדיסקורסיבי השאפתני ביותר שלה עד כה: הצגה של דברי ימי המחול העברי כגולת הכותרת האולטימטיבית של שיתוף פעולה אוטופי-אוונגרדי בין אמנות לתנועת שחרור לאומי, והצגה אכזרית באלגנטיותה או אלגנטית באכזריותה של דטרמיניזם בלתי נמנע, הדומה לדינמיקות ממשטרים אוטופיים אחרים, בראש וראשונה הסובייטי, המתווה תהליך של התנוונות, הן של המשטר עצמו והן של בבואתו המתממשת בגוף המחולל: מה שבתחילת הדרך ייצג סימביוזה של לידה מחדש (המוצגת דרך השילוב רב-העוצמה, העממי והאוונגרדי כאחד של ברוך אגדתי, שיצק הורה לדאדא וההפך, וניצח על עדלאידות בכחנליות-מודרניסטיות), היום הוא אינו אלא מחווה צעקנית, ספקטקולרית, ריקה ושוברת-קופות המשרתת בא-פוליטיות הבוטה שלה משטר שאינו אלא מוטציה מחרידה של עצמו.

אכן כן, אפשר לומר ששיר חכם גייסה את כל תולדות הציונות אך ורק כדי להגיד, שוב, שהיא חושבת ששרון אייל מעפנה. והיא שוב טועה, אבל המהלך שעשתה, יש להודות, סוחף ומכה בראש כפטיש פולמי. קפיצת-הדרך שמביאים טייץ לשיח על המחול בישראל, שכלל הפעם קטעי מחול שמרפררים לרגעים נבחרים מההיסטוריה של המחול הישראלי, מהאחיות אורנשטיין דרך להקת ענבל וכלה באוהד נהרין, ועושים זאת רוב הזמן על תקן פארודיה לועגת, אינה מוטלת בספק. מי היה מאמין שנקבל את הזכות להתפוצץ מצחוק לנוכח הלעגה של מחול ישראלי כשאנו מגלים תוך כדי שאנו מכירים היטב את המחוות האייקוניות שלו, ולפיכך מפנימים בעצם שגם על בסיס ביקורתי חריף, מדובר בכבוד הגדול ביותר שניתן להיסטוריה הזאת, ושאין במה מתאימה מחצר בית-הספר לאמנות ציבורית לעשות זאת.

סוף-סוף קם דור של אמנים ישראלים עם פרספקטיבה על הישראליות. דור שאינו "שורשי", אבל גם אינו חש דחף טוטאלי להתנער ממה שהיה. דור שפיתח דיסטנס (שהוא בין השאר גיאוגרפי – חלק גדול מהשיח העכשווי הוא תוצר ישיר של העובדה שמשוחחים רבים ממשיכים לעסוק בישראליותם מחוץ לגבולות המדינה, פוזיציה המשחררת עול עצום של דפנסיבה, אופנסיבה והסתתרות מהיום-יום הישראלי הברוטלי) שמאפשר התקרבות מחודשת, אינטימית, לאותו חלום שנהרס והרס כי היה מקולקל מלכתחילה (על-פי עמוס קינן), שמאפשר הליכה, בצעד תימני פארודי במקרה של טייץ, בין ההריסות, וליקוט חפצים בעלי ערך סנטימנטלי ומטען מונומנטלי.

דניאל יהל: סדרה של תרגולי כדורסל מופרכים, שלא לומר אידיוטיים במפגיע

היום, שהסתיים במחווה המפוצצת הנ"ל לאמנות מדינה, התחיל כמו קייטנה במלוא מובן המלה. בשעת צהריים שחונה, כמה שעות טובות לפני ההסעה ששפכה לבית-הספר עשרות תל-אביבים, מהדהד מגרש הכדורסל בדממה של החופש הגדול. האירוע הראשון מוכרז דרך מערכת הכריזה הארכאית של המוסד (פעולת אמנות-סאונד ציבורית מבריקה כשלעצמה), וקומץ תוהה ובוהה מתקבץ במגרש כדי לחזות בפרזנטציה תכליתית של דניאל יהל ואנסמבל הילדים הלאומי.

בהתחשב בכך שזו הפעולה הראשונה אחרי ההתכנסות הדרמטית, הדקלרטיבית, במשכן הכנסת, עולה חשש כבד שמא מחוות ההשקה היתה ריקה, ושאנו נופלים היישר מהמעמד החזק כל המדרון חזרה לוואקום מדכדך של עולם האמנות, חלטורה עילגת העומדת בפרופורציה הפוכה לקמפיין הכרזות המכסה את עיר הבירה במימון שרוב ימות השנה עולם האמנות יכול רק לחלום עליו, ומימון של מה? קייטנה ל-15 איש שמגובה בהצהרות מפוצצות.

רק דבר אחד בלם את הנפילה הזו לתהום הבנאליה הצפויה-מראש והמאכזבת: הפרזנטציה של דניאל יהל עצמה. יהל מסתלבט על עצמו ועל חבורת ילדי היסודי-חטיבה שהוא מפעיל בסדרה של תרגולי כדורסל מופרכים, שלא לומר אידיוטיים במפגיע, כגון לדלג מעל פסל מקרטון שאליו מוסיף-מרכיב אחד הילדים חלק נוסף בכל סיבוב בדרך לסל, כהדגמה של "הרלבנטיות של כדורסל לאמנות".

תחושת אי-הנוחות והפדיחה מתחלפת בהדרגה לחיוך רחב. יהל אכן מנכס את השפה הציבורית, העממית, המוכרת לכולנו מילדות, המאותגרת, של קייטנת קיץ "יצירתית" (כיור בחימר ורכיבה על סוסים!), והמעמד כולו, מתברר, מתאים לגמרי לקונסטלציה האינטימית, הנטושה, המשפחתית (חצי מהצופים הם הורים של הילדים המופיעים), והוא מגיע לשיאו העלוב-מצחיק כשהילדים נחלקים לקבוצות המבצעות פעולות שונות – ילד אחד מרסס גרפיטי על בד, שלוש בנות ממחיזות מסיבת יום-הולדת, ילדה אחרת מנגנת סולו צ'לו, כשבמקביל ילדה אחרת עוברת עם מיקרופון בין המופיעים ושואלת אותם אם מה שהם עושים הוא לדעתם פרפורמנס, ומסיימת ברגע חסד מצחיק ופואטי כשהיא פונה בשאלה "מה זה לדעתך פרפורמנס?" אל נציג רנדומלי של קומץ התוהים ובוהים: הדס עופרת, מוותיקי וחלוצי דיסציפלינת הפרפורמנס בישראל.

סיידי פלאנט: דִרשו את הבלתי אפשרי

ממיצג הכדורסל המופרך שולחת אותנו בת-הקול האנונימית שבמערכת הכריזה אל אחת הפרזנטציות המסקרנות ביותר של היום: הרצאת מבוא של סיידי פלאנט הבריטית על הסיטואציוניסטים הצרפתים.

פלאנט כתבה את "המחווה הרדיקלית ביותר", אולי הספר הנהיר ביותר על הסיטואציוניסטים, והשיעור שלה (שנערך בכיתת לימוד) התמקד ברעיונות ופעולות של הקבוצה שעסקו במרחב הציבורי, בעיקר ה"דריווה" (ריחוף) וה"דטורנמנט" (הטיה), אקטים שהתבצעו תחת השם המפוצץ "פסיכוגיאוגרפיה" ומטרתם היתה לשבור את הדפוסים הדכאניים האינהרנטיים לחיים האורבניים, לדרך שבה הארכיטקטורה והטופוגרפיה מתחמות את גבולות האפשרי עוד לפני שמתבצע ולו אקט בודד של אכיפה חוקית כלשהי.

הסיטואציוניסטים שוטטו ללא מטרה בערים תוך שימוש במפות של ערים אחרות, בדרך-כלל כשהם שתויים או מסוממים. פלאנט מדברת באפולוגטיות על הנאיביות של האקטים הללו, ומודה שהתקיים פער משמעותי בין הביקורת הטקסטואלית הנוקבת והטוטאלית שלהם לבין מה שעשו בשטח. גם הדוגמאות העכשוויות שהיא מביאה ממשיכות, לכאורה, את המסורת הזאת, כמו למשל האמן שמשאיר חפצים פיסוליים לא-מפוענחים על גגות של תחנות אוטובוס, בלתי נראים לכל מי שאינו יושב בקומה שנייה של אוטובוס קומותיים. יש יופי ופיוט מינוריים באקט הזה, אבל הוא רק מזכיר ביתר שאת שהכוח של הסיטואציוניסטים היה רטורי והתבטא בסיסמאות כגון "דרשו את הבלתי אפשרי", שהשפיעו על מרד הסטודנטים של 68'. מה שכן ראוי לציין הוא שהמחווה הציבורית של גרפיטי פוליטי היא ללא שום ספק ההישג הפרפורמטיבי הגדול ביותר שלהם.

השיעור הזכיר לי את "חלילי האוזון" שקדח איתן בן-משה לקירות ברחבי לונדון תוך שהוא משתמש במסורת פסיכוגיאוגרפית-שמאנית עם ארומה של קונספירציות בונים-חופשיים (ולונדון היא בירת התיאוריות על קווי אנרגיה ותצורות גיאומטריות עוינות שלקווי המתאר שלהם בנויים כל בנייני הממשלה והכתר) כדי לקבוע את המיקום של כל קידוח. ולמרות אווירת הנכאים המפוכחת של המבט לאחור על הסיטואציוניסטים, זה עדיין היה מרגש לדמיין שזה באמת שיעור בבית-ספר, בעולם מקביל שבו סיטואציוניזם הוא חלק מחומר הלימוד.

תאה טופאיץ': שאלתי אותה אם היא הראשון או השני

תאה טופאיץ', עורכת כתב-העת "פרקציה" הזאגרבי, דיברה על הרישיון של האמנות, כלומר על אקטים שיהיו אסורים בכל קונטקסט אחר, אבל ברגע שמישהו אומר "אבל זו אמנות", הם עוברים את מחסום החוק או הנורמה. היא הראתה מיצב של דגלים שכלל דגלים של ארגוני טרור אחדים. משמחו מארגני אותה ביאנלה שפרחה מזכרוני על העניין, הסביר האמן בנחת שהורדת הדגלים הנ"ל תפגום ברצף הצבעוני שיצר, וזה הספיק כדי להשתיק את הפוליטרוקים.

זה הזכיר לי שכשעשיתי את צעדי הראשונים בעולם האמנות, חלק מתהליך נטישה הדרגתית של האקטיביזם הפוליטי המובהק, טענתי ביוהרה לא מבוטלת ש"הממסד רואה בי אמן ולכן מעשי הם מבחינתו מעשי ליצנות טריוויאליים, בעוד שעולם האמנות מסתנוור מהאנרכיזם שלי ומאפשר לי יד חופשית וביטוי בלתי מצונזר". באותה תקופה שיתפתי פעולה לא אחת עם אריאלה אזולאי, שאני חייב לציין שבמידה שבה אפשר לומר במבט לאחור שניכסה אותי למחנה שלה כסוג של הון סימבולי רדיקלי, הרי שעשתה זאת תוך התייחסות אלי כשווה בין שווים ומתוך עניין אינטלקטואלי ממשי, על בסיס יחסי עבודה הוגנים והגונים שהיוו פינוק של ממש לאמן מתחיל.

עבדתי איתה על תכנון ה"אנטי-מוזיאון" שלה, שהיה אמור להתממש במוזיאון רמת-גן שהחלה לנהל. כידוע, אזולאי פוטרה לפני שהספיקה לפתוח תערוכה אחת. הזדהיתי לחלוטין עם הרעיון של להפוך את המוזיאון על ראשו, ורוב ההצעות שלי התבססו על הרישיון האמנותי שניתן לאקטיביסט. מאז עמדתי התהפכה, ואני יכול להרחיק ולומר שיכול מאוד להיות שהניכור והשנאה של אזולאי לחלל המוזיאלי בכלל ולאמנות בפרט הם חלק משמעותי מהסיבה לפיטוריה. אני משער שפרנסי העיר שעימם באה במגע חשו בשנאה ובניכור הללו ולא רצו לשתף עימם פעולה. איני מתייצב כאן לצד פונקציונרים מוניציפליים, אבל ברמה העקרונית, הקונספטואלית, הפיטורים מוצדקים. הרוח המוזיאלית פעלה כאן בהגנה עצמית.

מה שלא הצלחתי להבין מטופאיץ' זה אם היא מתייחסת נקודתית ואד-הוק לאפשרויות פוליטיות חתרניות הגלומות בשימוש או בלבישת צבעי ההסוואה של השפה האמנותית (תמיד היו ותמיד יהיו אפשרויות כאלה), או שגם היא פרזיטית המעוניינת למנף את התשתיות החומריות והסימבוליות של עולם האמנות ולנצלן ניצול ציני למטרת קידום אג'נדה פוליטית, מוטיבציה שאני מזהה כהרסנית לחלוטין על בסיס סברתי שהשפה האמנותית היא מולידתו של כל רעיון, כולל רעיון פוליטי, ולכן סילוקה מהבמה באמצעות הטריק הזול של לעשות פוליטיקה ורק להגיד שזה כאילו אמנות מושך את המרבד מתחת לרגלי השפה שבזכותה קיים פוטנציאל כלשהו לאקט פוליטי להיות אפקטיבי, כלומר, מדובר באקט שמחריב במכה אחת גם את האמנות וגם את האקטיביזם. שאלתי אותה אם היא הראשון או השני, והיא אמרה שהיא הראשון.

יונתן לוי: כובע פריקים בסגנון רטרו שמו"צניקי מהאייטיז

המחזאי יונתן לוי העלה שני מופעים. הראשון, "מופע פדגוגי בהשתתפות הקהל", התבסס על לוי עצמו יושב על כיסא, על ראשו כובע פריקים בסגנון רטרו שמו"צניקי מהאייטיז שבקודקודו פתח שבתוכו גלידה. סביבו מעגל כסאות עם מתנדבים מהקהל שאוחזים במעין חניתות ארוכים שבקצותיהם כפיות. המסובים הקריאו טקסט מצחיק שתוכנו חומק מזכרוני, ותוך כדי כך דלו לסירוגין גלידה מהכובע והאכילו זה את זה או מישהו מעשרות האנשים הנוספים שנדחסו בחדר (ההסעה מתל-אביב הגיעה).

"שיחת בירור". במאי: יונתן לוי

"שיחת בירור"

כמו בפעולת הכדורסל שפתחה את היום, גם כאן נסתמנה הליכה על חבל דק מאוד בין "אמנות ציבורית" לבין שעשוע מתנ"סי. גם כאן התנגשו תחושת מבוכה ואי-נוחות ונפילת מתח בין ההצהרות המפוצצות שליוו את "מתחת להר" לבין ההכרה המחלחלת בהדרגה שאנו אכן לוקחים חלק במשהו שאיננו מורגלים אליו בקונטקסט הביקורתי-מרקסיסטי-אקטיביסטי חמור הסבר של השיח האמנותי: מי היה מאמין ששילוב של הנאה, קולות צחוק ומסר שהינו אכן עממי ושווה לכל נפש יתקבלו כחידוש חתרני במדבר של הדיאלקטי. מצד שלישי, לא צריך להתלהב יותר מדי. זו היתה פעולה קצת מטופשת.

המופע השני של היה שונה בתכלית, אגרוף בבטן: הצגת תיאטרון בשם "שיחת בירור", המבוססת על מקרה אמיתי של מורה שאחד מתלמידיו טבע במהלך טיול כיתתי. יונתן לוי חיבר את המחזה, ניר שאולוף ביים והביצוע נעשה ע"י אמיר פרג'ון, מירב אלחדף ונטע נדב. בהצגה עורכות מנהלת בית-הספר וסגניתה הרובוטית שיחת בירור עם המורה. בהדרגה הופכת הסיטואציה לסוריאליסטית וקיצונית באורח שנע בין מצחיק להופך-קרביים. אני חוסך בפרטים כדי לא לקלקל במקרה שההצגה תעלה שוב איפשהו. בסופו של דבר טיעוני ההגנה של המורה, המציג מהלך שלם של האשמת עיוותי מערכת החינוך מיסודה ברמה הפילוסופית והטוטאלית, שהוא מהלך רהוט ומטורף בה במידה, קצת כמו ההצדקה העצמית של הרוצח הסדרתי מיקי נוקס ביצירת המופת של אוליבר סטון "רוצחים מלידה". משחק מופתי וטקסט רב-עוצמה במיוחד.

"מהומה בגטו": התמרה אנרגטית שתיקח אותם הרחק מהכישלון המחריד של הציביליזציה

זה קורה זמן קצר אחרי שאנו זוחלים מתוך כיתה אחרת כשהעיניים דומעות, הגרון כואב והבטן אחוזה עוויתות – והכל מצחוק – אחרי שחזינו בהצגה "מהומה בגטו", מחזמר המבוסס על פרוטוקול ועדת החינוך של הכנסת שדנה בהתפרעות תלמידים במהלך "גטו" של הקאמרי.

את משתתפי אותו דיון גילמו תלמידי כיתה י"א בתיכון האנתרופוסופי בקריית-טבעון. שוב הושלכתי חזרה לשמו"צ של האייטיז, לאחת הוועידות שבהן חניכים התאספו להצביע על החלטות שונות בנוגע לדרכה של התנועה. הוועידה התקיימה באולם צוותא, וכאתנחתא בין הדיונים עלתה הצגה סאטירית שמאלנית פופולרית אופיינית לתקופה ששמה חומק מזכרוני ושאחד מכוכביה היה דב גליקמן, קצת לפני שהתחיל לככב ב"זהו זה".

30 שנה מאוחר יותר, "מתחת להר" מצליח לשחזר ולטעון ברלבנטיות חוויה קולקטיבית-אידיאולוגית שאינה מסוכסכת-פנימית ואינה מלאה שברון-לב. ההתגלגלות הקבוצתית מצחוק תוך צפייה משותפת בסאטירה פוליטית מעולה אינה חוויה נוסטלגית. הנושא הנידון הוא עכשווי, והאבסורד שהוא מנכיח ידבר לכל אדם הבז למנגנון, לאו דווקא ל"שמאלנים".

"מהומה בגטו" תלמידי מגמת תיאטרון בביה"ס האנתרופוסופי בטבעון, בהנחיית יונתן לוי

"מהומה בגטו" תלמידי מגמת תיאטרון בביה"ס האנתרופוסופי בטבעון, בהנחיית יונתן לוי

חשוב מכל, מסתמנת נוכחות דומיננטית של "הנוער של היום" מהסוג שעליו לא מדווח בעיתונות. לא שיכורים אלימים ריקי מבע, אלא ילדים חריפים, מבריקים, חדים, ועם סוג של פיכחון ערני ובוגר שרחוק שנות אור ממה שאני יכול לדווח על רמת התפקוד והאינטליגנציה הרגשית שלי ושל רבים שסבבו אותי כשהייתי בגילם. האנתרופוסופים הקטנים האלה לא רק ששיחקו מעולה והשכיבו אולם של ציניים נרגנים שכבר ראו הכל על הרצפה מרוב צחוק, הם באמת מעוררים רגשי כבוד, צניעות וגם משהו שגובל בפחד. הילדים של היום שאינם מוזנחים לוואקום צרכני שהופך אותם לרובוטים/חיות טרף, יש בהם משהו מוטציוני כמעט. אם הפלנטה הזאת בדרך לחורבן, אני מתחיל לחשוב שגדל דור ילדים שערוכים להתמרה אנרגטית שתיקח אותם מכאן, הרחק מהכישלון המחריד של הציביליזציה שלנו. סליחה שנסחפתי קצת. ההצגה היתה מאוד מצחיקה.

שטו-דלאט: היתכנותו של גיבור בן-זמננו

הצמד שטו-דלאט (סנט-פטרסבורג/מוסקבה), שמחכה לנו בחצר עם הפודיומים והמסך שמעט אחר-כך ישמשו את הכת המיליטנטית טייץ, כנראה שמעו את געגועי הצחוק ומבינים שהם אחרי טאף אקט טו פולו. ההרצאה, המוגשת ברוסית בליווי תרגום סימולטני באוזניות, מתקשה להמריא בדקות הראשונות, וההומור הפורמליסטי עובר מעל ראשינו. אבל הפרזנטציה, בנושא היתכנותו של גיבור בן-זמננו, למרות כמה רגעים שאבדו בתרגום (משהו עם דובים או תרנגולות או אנשים מחופשים לדובים), מצליחה בסופו של דבר להתרומם לכדי טיעון נהיר, שמגיע לשיאו עם פרזנטציה מצולמת של פרויקט אמנותי שהשתלט על האנגר מוזנח שמשמש כיום שוק מקורה וחשף, במבצע ארכיאולוגיה של המודרניזם האוטופי, צילום עגול ענקי בקוטר של עשרה מטרים לפחות של הקוסמונאוט יורי גגרין, שמתנוסס בחזית הפנימית של ההאנגר וככל הנראה כוסה והוסתר כשהמשטר הסובייטי קרס. אקט של העלאת ארכיטקטורה של חורבות מתהומות הנשייה של העבר הקרוב, הספקטקולריות המשתקת, המהממת של פולחן האישיות הסובייטי, סליק ענקי של צורות ואסטרטגיות לשימוש המחויב-הרומנטי של אמני המדינה, העוסקים בסיאנס אסתטי של מנגנון נכחד במטרה להשתמש בו כמגן ממורט וענקי אל מול החורבן הקפיטליסטי הממשמש. סליחה שנסחפתי. הפרזנטציה היתה מוצלחת.

שטו דילאט

שטו דלאט


קול קורא להתמחות במעבדה לאינטראקציה

$
0
0

המעבדה לאינטראקציה היא בית לנושא הרחב של עיצוב אינטראקציה. במעבדה חוקרים ומעצבים את נקודות המפגש בין אנשים וטכנולוגיה, ויוצרים אבי-טיפוס שמציעים חוויות אינטראקטיביות חדשניות ואיכויות חדשות של מפגש. אנחנו מתעניינים הן בתהליך והן בתוצרים של עיצוב אובייקטים וחוויות אינטראקטיביים. הפעילות במעבדה כוללת קורסים בינתחומיים המאפשרים לסטודנטים שמגיעים מעולם הטכנולוגיה וההנדסה וסטודנטים המגיעים מעולם העיצוב והיצירה לעבוד יחד, ולהגיע לתוצרים מעניינים וחדשניים, כמו גם פעילות מחקרית שנעשית על ידי אנשי הסגל, בוגרי המעבדה ומתמתחים אורחים.

אנחנו מחפשים מתמחה שישתלב בפעילות המחקרית במעבדה במסגרת הנושאים הנחקרים בה (ראו פירוט להלן). אם את/ה מעצב / אמן / מייקר / האקר / בעל/ת עניין בתחום – בוא/י הצטרפ/י אלינו לפעילות מעניינת באווירה מעולה.

מהות ההצעה:
עבודה על פרויקט משותף עם אנשי המעבדה.
אנחנו נספק לכם מקום בחלל המשותף של המעבדה, שימוש בציוד המעבדה – שמאובזרת היטב בציוד מעולם ה- Physical Computing – תקציב לרכישת ציוד ייעודי לפרויקט שלכם ואף שכר צנוע. אנשי המעבדה יספקו ליווי טכני והנחייה מקצועית.
עבודת המחקר תסתיים במאמר ומיצג/אובייקט.

מסגרת העבודה:
יומיים בשבוע למשך סמסטר (אוקטובר – ינואר).
קיימת אפשרות להארכת תקופת השהייה לסמסטר נוסף לצורך קידום הפרויקט.

דרישות התפקיד:
- עניין עמוק במפגש בין אנשים לטכנולוגיה ותשוקה לחקור ולמתוח את גבולות של המפגש הזה
- ניסיון רלוונטי בתחום (עיצוב/אומנות/תכנות וכו' – מהתחומים הטכניים או היצירתיים)
- יכולת לעבוד באופן עצמאי

הגשת מועמדות:
יש לשלוח מייל לכתובת interactionlabhit@gmail.com עד ל 15.8, שכולל:
- קורות חיים: התמקדו בניסיון רלוונטי בתחום (תכנות/עיצוב/אומנות וכו')
- תיאור קצר של פרויקט או מוצר אינטראקטיבי מעניין שראיתם לאחרונה
- הצעה לפרויקט מחקרי המציע איכויות חדשות במפגש בין אנשים וטכנולוגיה באחד מנושאי המחקר של  המעבדה (פירוט על 4 הנושאים מצורף בסוף).
- תכנית עבודה מוצעת לסמסטר אחד. מטרת תקופת המחקר להסתכם בהמחשה/הדגמה של האינטראקציה החדשה ומאמר שייכתב בליווי אנשי המעבדה.

תשובות יפורסמו ב- 10.9.
תחילת ההתמחות באוקטובר 2013.

נושאים הנחקרים במעבדה:

1.סנכרון בין-אישי דרך אינטראקציה
בשנים האחרונות המחקר הפסיכולוגי-פיזיולוגי-סוציולוגי רוגש סביב תופעת הסינכרון. זרזירים שעפים יחד, אמא ותינוק שלומדים אחד את השניה, וגם חיילים צועדים יחד – להבדיל! – כל אלה דוגמאות של סנכרון. מחקרים על אנשים מראים שסנכרון מוטורי בעת אינטראקציה – אפילו משהו טכני כמו תיפוף עם היד על שולחן באותו קצב – מגביר אמפתיה, תחושת חיבור הדדי והתנהגות פרו-חברתית.
במעבדה אנחנו מתחברים לסנכרון דרך היכולת שלנו כמעצבים להשפיע עליו. איך מיצב אינטראקטיבי יכול לחבר אנשים ולהכניס אותם למצב מסונכרן? או להיפך, אולי? 
פרויקט "שניים על אופניים" שמוצג השנה במוזיאון תל אביב הוא פרויקט שני של הפעילות בתחום זה. בימים אלה אנחנו מיצרים גירסה נוספת – בלי תצוגה – כשהמשוב לסינכרון נעשה בסאונד.

2. אינטראקציה במרחב הציבורי של עידן הטלפון החכם
לטלפון החכם השפעות דרמטיות על התנהגותנו במרחב הציבורי. מחד, הוא מאפשר לנו גישה למידע ולתקשורת בכל מקום שבו אנו נמצאים, כמו בית נייד שמחבר אותנו עם החברים שלנו והמסמכים שלנו גם בסביבה מנוקרת או זרה. מאידך, הטלפון מבודד אותנו ומפריע לנו להיות קשובים למה שקורה סביבנו.
כשלרבים מאיתנו יש בכיס GPS, סנסורים שונים, גישה לרשת, רמקולים ומצלמה, עיצוב אינטראקציות חדשות הוא מגרש משחקים עם פוטנציאל עצום ממדים. בפרויקטים שעוסקים במרחב הציבורי במעבדה ננסה לנתב את הכלים האלה כדי למצוא ערך מוסף לתקשורת עם הסביבה הפיזית המיידית. ננסה לתעל את תכונות המכשיר הזה, שלרוב מנתק אותנו מסביבתנו, לטובת חוויות של חיבור ואפילו של תרומה למרחב בו אנו נמצאים ולאנשים שאיתנו.
"פסט-קול" (שם זמני מאד) הוא פרויקט שבוחן את יכולתו של מקום פיזי במרחב לספר לנו על עברו באמצעות סאונד שבוקע מהטלפון החכם בעת ההמצאות במקום.

3. עיצוב אינטראקציה לילדים, בהקשר קהילתי
הפעילות הראשונה שהפקנו במסגרת הפעילות החינוכית-קהילתית במעבדה היתה סדנת עיצוב אינטראקציה בחנוכה 2011, שם בנו הילדים לפידים ונרות אינטראקטיביים שנדלקים בנשיפה. הרעיון היה לתת לילדים להתנסות בבנייה של מוצר אינטראקטיבי קטן תוך הכרות עם מעגל חשמלי פשוט ושיחה על עיצוב אינטראקציה.
מאז ועד היום פיתחנו עוד כמה פעילויות, חלקן מתמקדות באוביקטים אינטראקטיביים וחלקן מתמקדות בשימוש בכלים של מעצבי אינטראקציה.
קהל היעד שלנו הם ילדים ובני נוער, חלקם מגיעים במסגרות כיתתיות וחלקם מגיעים עם ההורים או מלווים לפעילויות העשרה מעבר לשעות הלימודים. מה שמעניין אותנו בין השאר הוא תהליך המחקר והפיתוח של פעילויות. איך אפשר לגרום לילדים ונוער להיות מודעים לאינטראקציה ולחופש והחלטות המעוקבות בה, בחפצים ומכשירים סביבם, איך ליצור סקרנות ולעודד שאילת שאלות.
עוד דוגמאות לפעילויות

4. Natural (Remote) Controllers

אמצעי השליטה מרחוק נהנים בשנים האחרונות מטכנולוגיות חדשות שהוזלו והפכו זמינות במוצרי צריכה. למשל, טלפון נייד יכול לשלוט על טיסן אלחוטי או על סירת צעצוע. אפשרויות השליטה הללו הביאו לגל של שימושים בעולם הצעצועים: שימושים מלאי חן אך מוגבלים עדיין על-ידי קשיי פיתוח ומגבלות החיישנים. לדוגמה, הרובוט הכדורי GoSphero נשלט על-ידי לחיצות על מסך המגע של הטלפון/טאבלט, או על ידי הטייתו לכיוון הנסיעה הרצוי. השימוש בטלפון כשלט רחוק, ובחיישני התנועה לשם שליטה, הם חדשניים, אולם אופי השליטה נגזר מהתנועות שקל לדגום במכשיר, ואין קשר חזק לאופי האובייקט הנשלט. כך למשל הטיסן AR.Drone נשלט גם הוא על-ידי הטלפון באותה פרדיגמת שליטה (נגיעות או הטיית המכשיר), על אף שאופיו של הטיסן, תנועותיו ומגבלותיו שונות לחלוטין מאלו של הרובוט הכדורי.
במחקר זה נבדקות שיטות שליטה שונות בצעצועים, בהן נעשה צעד משמעותי לקראת "טבע האדם": ניסיון לגשר בין אופי השליטה לבין טבעה של המכונה הנשלטת, בעזרת המכשיר החכם המשמש כמתווך. לדוגמה, פעולה של חיקוי: בשליטה על רכב צעצוע, אחיזת הטלפון ביד והזחתו על-גבי משטח, כאילו היה רכב קטן, תגרום לרכב הנשלט לנסוע בכיוון ובמהירות תואמות לתנועת המשתמש. שאלות מעניינות עולות לגבי אופיה ומגבלותיה של המכונה הנשלטת וביטוייהן במכשיר השולט. למשל, בשליטה על מכונית צעצוע – האם כיוון המכונית יישאר זהה באופן מוחלט לזה של המכשיר השולט? איך יתבטאו במכשיר השולט מגבלות התנועה של המכונית הנשלטת? איך תתנהג המכונית הנשלטת כשפעולות במכשיר השולט לא ניתנות לחיקוי עקב מגבלותיה?
התחום יכול להיות מפותח לכיוונים רבים ומגוונים, כולל אמצעי שליטה על מכונות אחרות, שלטים-רחוקים למכשור אלקטרוני ולתעשיית הבידור ועוד.

רב ערב 6.8.2013

$
0
0
  • תערוכה ממשיכה, ארטיפקט: יונתן אופק, מידד אליהו
  • "יוצרים קשר – דיאלוג באמצעות האמנות"
  • קול קורא לסטודיו בסדנאות האמנים 
  • נח פולברג: "זמן הנחש", תצלומים
  • מפגש בגלריית החדש והרע
  • מכון שפילמן: סדרת מפגשים בדגש מיוחד
  • קורס מגמות באוצרות ובאמנות בת זמננו

כריסטיאן באומגרטנר, "ליסבון 2", 2001, חיתוך עץ

אירועי סדנאות האמנים, ירושלים

מפגשי ת(א)עשייה: "על מבנה והפרעה – ההדפס באמנות עכשווית"

מרצה: אירנה גורדון

שלישי, 6 אוגוסט 2013, ב-18:00

שכפול, סדרתיות, השהיה ושיבוש הם תכונות מובנות של אמנות ההדפס, המשלב טכניקות מסורתיות וטכנולוגיות מתקדמות. אוצרות הדפס בוחנת את המפגש שלו עם אמנות עכשווית בהקשרים צורניים ותוכניים ומעלה סוגיות כמו אופני יצירת דימוי, טיבו של הייצוג והנכחה של זיכרון ותודעה. ההרצאה תדון ביצירותיהם של משה גרשונישרון פוליאקיןצבי טולקובסקיהילה לולו ליןאורית חופשיאיה בן רוןויליאם קנטרידג'קיקי סמיתכריס אופילי וקרה ווקר.

אירנה גורדון היא אוצרת סדנת ההדפס ירושלים ואוצרת עצמאית בגלריות, מוזיאונים וחללים אלטרנטיביים. דוקטורנטית במחלקה לפרשנות ותרבות באוניברסיטת בר אילן. חוקרת את מושג האלגוריה והמודרניות אצל פרנסיסקו גויה מתוך הגותו של וולטר בנימין.

תערוכה ממשיכה, ארטיפקט: יונתן אופק, מידד אליהו

נעילה: 29 בספטמבר 2013

אוצרת: דינה יקרסון

מפגש אמן עם מידד אליהו יתקיים במוצ"ש, 17 באוגוסט 2013, ב-20:00.

"יוצרים קשר – דיאלוג באמצעות האמנות"

עמותת שק"ל והאקדמיה לאמנות בצלאל, תערוכה מסכמת. פרטים נוספים.

נעילה: 10 באוגוסט 2013

קול קורא לסטודיו בסדנאות האמנים

***

קול קורא לסטודיו בסדנאות האמנים 

אמנים מתחומי האמנות החזותית המתגוררים בירושלים מוזמנים להגיש בקשה לסטודיו מסובסד במתחם הסדנאות בתלפיות, לכניסה ב-1 בינואר 2014. פרטים נוספים.

סדנאות האמנים, רח' האומן 26, תלפיות, ירושלים. חמישי, 20:0016:00; שישי, 14:0011:00; שבת, 15:0011:00; ובתיאום מראש.

artcube.jlm@gmail.com

Was He The First to Lose a Diamond

נח פולברג: "זמן הנחש", תצלומים

מוזיאון בית ראובן, רח' ביאליק 14, תל אביב

נח פולברג מספר את סיפור אדם וחווה בגן עדן מנקודת מבטו של הנחש.
שעות פתיחה: שני, רביעי, חמישי, שישי: 15.00–10.00; שלישי, 20:00–10:00; חג ושבת, 11.00–14.00.
לפרטים: 03-5255961.

דליבור מרטינז 1978 מדבר עם דליבור מרטינז 2010

אמנות בלא נחת – מגמות באוצרות ובאמנות בת זמננו

קורס בהנחיית יונתן אמיר, מבקר אמנות ועורך-שותף של כתב-העת המקוון לאמנות, תרבות וחברה "ערב רב". 

ימי חמישי/שישי לסירוגין: חמישי, 20:0018:00; שישי, 10:0013:00.

קורס שנתי המשלב סיורי תערוכות ושיעורים עיוניים ומתמקד במגמות וגישות שונות באמנות ובאוצרות בת זמננו. הקורס מתקיים אחת לשבוע. מחצית מהמפגשים יתקיימו במרכז לימודי האמנות הקובייה בירושלים ומחציתם בתערוכות ברחבי הארץ.

בשיעורים היכרות עם זרמים אמנותיים וגישות אוצרותיות שונות, היסטוריה של מוזיאונים וחללי תצוגה אחרים, כתיבה על אמנות, היסטוריה של האמנות המקומית והבינלאומית, מפגשים עם אמנים/ות, אוצרים/ות, אנשי/נשות אמנות אחרים ועוד.

הקורס מתאים לסקרנים ולחובבי אמנות המעוניינים לבחון ולנתח יחד את הנעשה בעולם היצירה, כמו גם לאמנים/ות המעוניינים להרחיב את השכלתם העיונית בתחום.

לפרטים נוספים: הקובייה, מקום לאמנות, 02-5456222 ,02-5456223
http://www.hacubia.jerusalem.muni.il

סינדי שרמן

מכון שפילמן: פוקוס שבת קיץ 2013

סדרת מפגשים בדגש מיוחד

שבת, 10 באוגוסט 2013, ב-12:00

סיור בתערוכה "העין העירומה" ובאוסף מכון שפילמן לצילום עם שלום שפילמן, מייסד ונשיא המכון. הכניסה חופשית.

אוסף מכון שפילמן לצילום הוא אוסף פרטי המכיל מאות עבודות, ובהם חטיבה נרחבת של הצילום האירופי המופשט מן המחצית הראשונה של המאה ה-20, לצד צילום עכשווי ישראלי ובינלאומי. התערוכה "העין העירומה" מציגה עבודות נדירות של צילום סוריאליסטי מאוסף המכון ומאוסף מוזיאון ישראל. הסוריאליזם חתר נגד הסדר האמנותי-תרבותי הישן בניסיון לחולל שינוי תודעתי שישתקף בתפיסות אסתטיות חדשות דרך המצלמה.

מכון שפילמן לצילום, רח' שוקן 27, קומה 3, תל-אביב. לפרטים: 03-7283737, הדס שפירא, 050-8862743, 077-5160072.

מתוך הסרט "אין עניין בפועלי בניין"

גלריית החדש והרע

יום חמישי, 8 באוגוסט 2013, ב-20:00
בעקבות התערוכה "מזימות נדל"ניות" המוצגת בימים אלו בגלריה (נעילה: 16 באוגוסט 2013) ייערכו שני דיונים בערב אחד.
במפגש "חיפה – שכבות של אורבניזם מחכות ליד עדינה ואוהבת או טרגדיה אורבנית?" יספר יואב לרמן, המגיע כל הדרך ברכבת, את הסיפור שמאחורי המונח "התחדשות עירונית", תוך בחינה של סיפורי חיפה. ההרצאה תנוע בין ריאליזם לאופטימיות.
לאחר מכן יוקרן סרטו של רועי צ'יקי ארד (איש החדש והרע ו"מעין"), "אין עניין בפועלי בניין", תחקיר על השתקת מותם של פועלי הבניין האלמונים. לקריאה נוספת, כאן.
גלריית החדש והרע, רחוב כיאט 1, העיר התחתית, חיפה
***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎

 

הברברים כבר כאן

$
0
0

בשבוע שעבר הופיעה רשימה בעיתון "הארץ" של 100 האנשים המשפיעים על התרבות בישראל. בהקדמה היתה אפילו התנצלות קלה על שתרבות היא גוף פראי ולא ממושמע, ויתרה מזאת, "אנו יודעים", אמרו היזמים, "שגוף התרבות אמור לפתח מערכת חיסונית שתדחה באופן מוחלט רשימות מהסוג הזה אם תאב חיים הוא". מיד עלה לי בראש הדימוי הזה של הגוף הפראי והלא ממושמע:

פלישת הברברים

גוף פראי ולא ממושמע

ותיארתי לעצמי איך הוא יאכל את יזמי הרשימה מאחר שגם הוא תאב חיים. הביטוי "תאב חיים", שתקוע לו פתאום בתוך רצף של עברית תאגידית, מחמם את לבי. מין יוצמחיות אנכרוניסטית שתעתה בדרכה ועדיין משרתת תשוקות סמויות.

בתור פרא תאב חיים שמחסל רשימות, התרבות כפי שהיא משתקפת מעל דפי עיתון "הארץ" מכילה את כל ההזיות הבורגניות האפשריות. במשפט אחד שכולו התנצלות חיננית ופטרונית מסגירים עצמם יזמי הרעיון. הבנת התרבות כסוג של פרא אציל מבקשת אסטרטגיות של אילוף ושיטור ומידור, ורשימה כזו אמורה לעשות סדר. מישהו לא סיפר להם שתרבות קשורה במשמעת פרוסית, בשיטתיות אובססיבית. מישהו לא הסביר להם שתרבות, ולענייננו אמנות ויזואלית, אינה המקום שאליו נשאו עיניהם בהזיה הקונסנזואלית שבנו, שהיא טריטוריה סגורה ולא אזור ספר פתוח וחסר סמכות. שהיא אינה מותרות ואינה מפנקת ומפונקת ושהבנתה דורשת לימוד מייגע שהוא לימוד העין.

בעיני רוחם התרבות היא אזור חסר הבחנה בין ידע להתעניינות, ומכאן שכל אחד, מתוך שהוא מתעניין הוא גם מבין, והם נציגים של עולם רחב יותר, שכולל לא רק רואי-חשבון ועורכי-דין, אלא גם גלריסטים, אספנים, אוצרים ומבקרים. בתפיסה הזו אין מקום להבנת האמנות כסוג של משמעת, אלא כיצור פראי. אין יכולת להבין אותה כבסטיון האחרון לפני שהברברים נכנסים בשערי העיר. היוזמה מעידה שהם כבר נכנסו.

אני רוצה להתרכז ברשימת העשרה שנוגעת לאמנות, כי התחומים האחרים לא נהירים לי, ואני נוגעת בה בתור אדם שאפילו לא יושב בישראל ושההשפעה שלו מצומצמת לנכדה אחת בת 11 חודשים, וגם זה לא תמיד. דרכן של רשימות כאלה שיש להן תשוקה ממדרת, הנשענת על חוסר אמון מוחלט בסובייקט או בפרסונה, וזקוקה, לכן, למרכיבים חיצוניים שייצרו את אשליית הכימות ויאששו את הקונסנזוס. הרשימה טאוטולוגית ומאשרת את הציבור שהיא מייצגת, אבל אינה נוגעת במקל ארוך במושא עניינה, והיא לא נוגעת בו כי הוא לא מעניין אותה. היא מגדירה השפעה לא כאיכות, אלא כפונקציה כלכלית, ובכך היא נאמנה לדמנציה הניאו-ליברלית שבה היא פועלת.

כיצד נבין את המושג השפעה דרך הרשימה? אני מניחה שני סוגי השפעה, חיצונית ופנימית. השפעה חיצונית היא זו של ממסדים ושל בעלי ממון, והסמכות שלה נשענת על שני הפקטורים האלה בלבד, כוח וכסף. כלומר, האוטוריטה שהיא מנכסת אינה קשורה בידע של השדה שבו היא פועלת, אלא היא מין דאוס אקס מכינה שמאשש את עצמו ואינו מתאפיין בחיים ארוכים. ההשפעה השנייה ארוכת טווח ויש לה לעתים נשימה ארוכה. זוהי השפעה ערכית שנוגעת במהות השדה. היא משנה אותו, לשה אותו, יוצרת אותו. היא, במונחיו של הרולד בלום, נמצאת ביחסים אדיפליים ובמחוות שמועברות מדור לדור. ההשפעה הזו אינה מכומתת ואינה יכולה להיות כזו, ונשאיה הם תמיד סובייקטים, פרסונות, ולעולם לא מוסדות או בעלי ממון. זוהי ההשפעה האמיתית, המהותית והרלבנטית.

אולם הרשימה לא נגעה בהשפעה הזו. אין בה ולו אמן אחד שהשפיע ואין בה כותב אחד שיצר שברים פרדיגמטיים. אין בה אוצר אחד ששינה את המפה. יש בה מנהלת יחסי-ציבור וגלריסטית ויש בה עסקנים. שורה ארוכה-ארוכה של לוויינים שסובבים סביב ירחים ושמשות חשוכים ומוחשכים. בפתוס מקביל לתאב החיים הלבבי של היזמים אני שואלת איך לא רעדה ידם של מקבלי ההחלטות כששמו את יגאל אהובי או אלה איתן ברשימה. איך לא סמקו אוזניהם כשהוסיפו לה את אווה אילוז ושלום שפילמן, ולא שיש לי משהו נגד האנשים האלה, אבל ההשפעות שהם מייצרים אינן הדבר שלשמו התכנסנו.

הרשימה הזו צריכה לזעזע אותנו. היא מציבה את המשני כראשי, הופכת את השחקנים הראשיים לסטטיסטים במחזה שאינו נוגע בהם יותר. היא מסבירה לאמנים, לאוצרים ולכותבים את מקומם האחרון בשרשרת המזון, והיא עושה זאת בהסכמתם המלאה. הקונסנזוס שהיא מייצרת הוא רע, והוא מעיד על כך שאולי עיתון "הארץ" הוא עיתון לאנשים חושבים קצת.

לא רק יין זול, 8.8.13

$
0
0

בשכונת נווה-נוי בבאר-שבע חגגו השבוע את יציאתו לפנסיה של ראובן קוקושווילי, שעבד במשך 21 שנה כמנקה רחובות בשכונה. אנשי השכונה ערכו לו מסיבת פרידה ונתנו לו מתנה. קוקושווילי לא גר בשכונה, אבל הכיר את כל אנשיה, את סדר היום שלהם, את הילדים ואת הקשישים שבהם, ליווה ילדים שגדלו והפכו לאנשים צעירים. הוא ישב בבתיהם, דיבר, הקשיב ושתה משקה קר כדי להתרענן. הידיעה הזו העלתה על פני חיוך גדול והזכירה לי את בפו הזקן. בפו הוא מנקה רחובות והחבר הטוב של מומו מהספר "מומו או הסיפור המוזר על גונבי הזמן ועל הילדה שהחזירה לאנשים את הזמן הגנוב", של מיכאל אנדה. בפו הזקן הוא אדם טוב לב ונקי כפיים, כיאה לאדם שתפקיד גדול מוטל עליו: לנקות עיר. מנקי הרחובות הם אלה שאוספים את השאריות שאנחנו מותירים. ירצו או לא, הם מכירים אותנו,  את הסודות שלנו ואת סודותיה של העיר. לרוב הם בלתי נראים ובלתי נספרים, כדרך קוסמים גדולים. אני מקנאה באנשי השכונה שהיתה להם זכות גדולה להעריך ולהוקיר את עבודתו של ראובן קוקושוווילי. אני מקנאה  בהיכרות ארוכת השנים שלהם, את היכולת לחיות במקום אחד 21 שנה ואת האיכויות של קיום כזה.

(הידיעה התפרסמה ב"ידיעות אחרונות", ב-4.8.13. כתב: מתי סיבר)

סיור בתערוכתו של יונתן גירון עם בוריס סבירסקי

אני מביאה ראיון שניהלתי עם סבירסקי במייל:

אני מכירה אותך דרך סיפורים מ-951 (קבוצת אמנות שפעלה בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000 ,על תקופתך כבוריס סוויסה, אז המצאת את שולץ הביוני מ"שרמוטה מעופפת בהרים" ואת הרובוט שרקד מול מלך תאילנד ועוד דברים עבור מוזיאון המדע.

"זאת היתה בדיחה של ידידים, שבניתי את שולץ הביוני בטכנודע, ככה נקרא אז המוזיאון למדע בחיפה, כי עבדתי שם".

מאז עברו כמה שנים, מה עשית בשנים האחרונות?

"התעסקתי הרבה, באופן תיאורטי, באפשרות לשכפל אישיות לתוך קיום כתוכנה. עבדתי על הנושא עם פרנסיס ויטנברגר וקראנו לזה 'תודעה חלופית', משהו שיחליף אותך וייתן לך חיי נצח. עשינו גם את הפרויקט הזה בברלין, הייתי שותף לו בשלבים התחלתיים".

איך אתה רואה את הדרך שעשית מאז "שרמוטה מעופפת בהרים", "שושני השושו", 951?

"אין לי קשר ל'שושני השושו'. זו היתה הפקה של ישראל דותן, חבר ותיק שלי ושל שולץ. אני ממשיך ליצור בתחומים אחרים: צילום, רישום, ציור, גרפיקה ממוחשבת ומוזיקה".

איך זה לחיות וליצור בחיפה, שהתפתחה בשנים האחרונות בתחומי התרבות והאמנות?

"לא שמתי לב שחיפה התפתחה. בגלל שלא קורה בה הרבה, יותר קל להתמקד ביצירה שלך".

מה הקשר שלך ליונתן גירון? איך נוצר הרעיון להדריך סיור בתערוכה?

"רשמתי את יונתן בכמה רישומים כשהוא ניגן בצימר בתל-אביב בערב 'לא כלים 4', כמדומני. נתתי לו לבחור את אחד הרישומים, והבחירה שלו היתה מוצלחת מבחינתי. אחרי זה הבנתי שהוא צייר. פעם אחת ביקרתי אצלו בסטודיו וראיתי עבודות מעניינות. ראיתי שהוא משתמש כהתחלה לעבודות בכל מיני דברים מודפסים, אז הגדלתי רישום אחד שלי שמצא חן בעיניו, שישתמש בו לעוד יצירה. עוד לא יצא לי לראות את התוצאה, אבל אני סומך על יונתן".

האם אתה חושב שהאמנות של יונתן דומה לאמנות שלך?

"אין שום דמיון בין מה שאני עושה למה שעושה יונתן. אני יוצר מתוך הבזק של חזון פנימי. הוא רושם בשטח. בצילום אני מרבה לעשות עיבודי מחשב מוקצנים".

מה זה אומר להיות אמן אוונגרד או שוליים?

"זה אומר לעשות מה שבא לך, לא להתייחס לשוק האמנות, לקריירה, לתדמית, לאופנה, לאקטואליה ולהלכי רוח. זה אומר לא לדעת אף פעם את התשובה מראש, תמיד להתחיל ממקום ריק, לחפש ולשאול אינסוף שאלות. הרעיון להדריך נוצר כשהתחלתי לדבר על הציורים עם ידידה בערב הפתיחה, ואחרי זה המשכתי לסייר עם יונתן ולהעיר הערות על העבודות. נראה שהוא אהב את ההערות, וככה נוצר הרעיון לסיור".

במהלך התערוכה יתקיימו מופעי מחול (יום שישי), השקת קטלוג (יום רביעי) ועוד. לעדכונים, כאן.

יונתן גירון, מבט על התערוכה

יונתן גירון, מבט על התערוכה

"אבק מלאכים

פתיחה: שני, 12.8.13, ב-2000

גלריה צ'יטה, רח' החשמל 33, תל-אביב

מכירה פומבית שקטה, dede

אמן הגרפיטי dede עוזב את הסטודיו שלו ועובר לסטודיו חדש. תוך כדי סידור העבודות ותהיות כיצד יעביר את כולן לסטודיו החדש, החליט להציע אותן למכירה פומבית שקטה. המכירה נפתחה לתקופה של שבועיים. נותרו יומיים. dede נרגש מההיענות הגבוהה ומהפרגון. מעבר קל לסטודיו החדש וכסף בכיס.
האירוע בפייסבוק.

120X702 ,Covered .dede, מדיה מעורבת

120X702 ,Covered .dede, מדיה מעורבת

dede. "פיקס". שמן, פורמייקה ועץ, 20x20

dede. "פיקס". שמן, פורמייקה ועץ, 20×20

סינדי לייפסון, "האוראקל"

האמן האיסלנדי סינדי לייפסון פותח תערוכת יחיד. במשך שלושה שבועות יופיע לייפסון במופע "אוראקל וירטואל". אמני הגלריה וקהל המבקרים מוזמנים להציג בפני האוראקל אובייקטים שונים כדי שזה יכריע אם מדובר באובייקט אמנותי או לא. האם התערוכה אכן תהיה תערוכת יחיד של לייפסון או תערוכה קבוצתית לא ידועה מראש?

זמני התגלות האוראקל מפורטים בדף האירוע בפייסבוק.

 

האוראקל, סינדי לייפסון

האוראקל, סינדי לייפסון

"האוראקל"

פתיחה: חמישי, 8.8.13, ב-20:00

אוצרת: אפרת גל

גלריה אלפרד, רח' בן-עטר 19, תל-אביב

"הבנות קמות לתחייה", הזיה חזותית מבית בנות לילית

שנת 2003, תל-אביב. רחוב המסגר פינת התחנה המרכזית החדשה. סוף הלילה. קריאות עורבים ראשונות נשמעות. בגוף תפוס שרירים אנחנו מחכים למונית שתעבור. מישהו לבוש שחורים מתקרב לעברנו. הוא מחזיק בידו כוס בירה מלאה מים ובתוכה שלושה דגי זהב. "אולי תיקחו אותם איתכם? נראה לי שתהיו יותר טובים בזה ממני". אנחנו נכנסים למונית עם כוס הבירה. אני מתבוננת בדגים בדאגה ושואלת את י', "מה נעשה? זה יותר מדי אחריות. השבוע מת בגללנו חתול". י' עונה: "ניתן אותם לאח שלי. הוא יטפל בהם טוב". אנחנו ממשיכים לנסוע בשקט.

הדגים הם מוטיב חוזר במסיבות של בנות לילית. במסיבה אחרת של הבנות הוצבה עבודה שנקראה "לצערי לא מצאתי ילד פלסטיני". דג קרפיון הונח על פודיום לבן עם ספוט מעליו. כסאות מסביב ורקוויאם של מוצרט ברקע. האנשים הוזמנו לשבת ולצפות במותו של הקרפיון. כשהגעתי למסיבה הקרפיון כבר נלקח למקום אחר. חיפשו עבורו מקום שבו יוכל להיות במים. באוויר חוסר שקט וכעס.

המסיבות של בנות לילית הציבו תמיד, מול החשק לרקוד ולהשתכר, שאלות מוסריות בסיסיות שאנחנו, במהלך שגרת היומיום, עובדים יפה בלהדחיק אותן. במסיבה ההדחקה הפכה ליותר קשה. הרייבים לא שימשו מקום בידורי להתנתק מהחיים לרגע. הם היו מקום רפלקטיבי, מקום שאפשר להוציא את הזעם, לכעוס, לרקוד מתוך כאב. לרקוד אמת. לא לעשות כאילו אני נהנית. המוזיקה ביטאה את הקושי של הגוף, את חוסר המובנות מאליה של התנועה. כדי לרקוד היה צריך להבין את המוזיקה, לתת לה להפעיל אותך, לפעול עליך ולנווט אותך. אלה היו רייבים שלא נועדו לשרת מישהו או לרצות. הם היו שם בשביל ללמד.

הפעם קמות בנות לילית לתחייה עם עדי לירז, רות גרון וקרן בית אש לערב פרפורמנס במסגרת הפקת התדר עם "100 מטר מתחת לאדמה". התדר ו-100 מטר ייתנו את המוזיקה, בנות לילית את האמנות. ראפת חאטב יעלה את המיצג "כלת פלסטין", חיה רוקין את המיצג "אדם נושא את מותו", אסי משולם יבוא עם המסדר שהקים, תהיה גם נעה שטיין, רקדנית ואמנית אייקידו, רם מצא יציג עבודת וידיאו העוסקת בהתקהלויות מיסטיות המוניות ועוד.

 

הוולצ'רס. הבנות נותנות תקווה בחרב 8. צילום: בועז יוסיפוף. 2003

הוולצ'רס. הבנות נותנות תקווה בחרב 8. צילום: בועז יוסיפוף. 2003

"הבנות קמות לתחייה"

יום חמישי, 8.8.13, ב-23:30

מצודת מגדל-דוד, ירושלים

מאשה זוסמן, "נאדיר", אירוע נעילת התערוכה

באירוע נעילת התערוכה יתקיים סאונד פרפורמנס של אילת לרמן ולארס סרגל בשיתוף עם מאשה זוסמן. לרמן וסרגל, מוזיקאים ואמנים פעילים בגלריה ברבור בירושלים, מפסלים סאונד והופכים את הפסל לישות חיה. הם יודעים לנגן את המקום, להטעין אותו במשמעות נוספת ותוך כדי כך לשנות אותו.

תערוכתה של זוסמן תינעל רשמית בשבת, 3 באוגוסט 2013. במהלך אוגוסט יתאפשרו ביקורים בתערוכה בתיאום מראש בלבד.

מאשה זוסמן

מאשה זוסמן


"נאדיר", אירוע נעילת התערוכה

שישי, 9.8.13, ב-12:00

גלריה עינגא, רח' בר-יוחאי 7, תל-אביב

נאוה פרנקל, "Down to Earth"

"בדרך כלל אני יוצרת לתיאטרון", אומרת נאוה פרנקל. "למופע הזה הרגשתי שמתאים משהו אחר. העבודות עוסקות במקום. בקרקע. מתוך שיתוף פעולה שנוצר עם ורד גני (אוצרת סדנאות האמנים) חשבנו להעלות את המופע בגלריה שנמצאת בגובה פני הרחוב. העבודות מתבססות על סיפורי המקרא: גן העדן, הנביאים, הארץ המובטחת. הן נולדו מתוך צורך שלי לגעת במקום בדרך שנמנעתי מלראות עד כה. מאיזו פריזמה אנחנו, בהכללה גסה יהודים, קוראים את השייכות שלנו למקום. איך התעצבנו שאנחנו פועלים כך או כך. שד קדום? הקשר והיחס לישראל נטועים באלמנט הקדום של ההבטחה. צו דתי שצריך להיענות לו או למרוד בו. העבודות מנסות לשרטט את הברכה והקללה וגם את האפשרות לומר להבטחה 'לא'. לא להכיר בה בכלל. הקשר לפרפורמנס ותיאטרון הוא סביב הקשר לגופני. אדם דתי מייצב ובונה כל הזמן מידע גופני. אדם דתי ירגיש משהו גופני שאוסר עליו לדוגמה להדליק אור בשבת. הפרקטיקה של הגוף איפשרה לי לבדוק את הנושא הזה".

פרטים בפייסבוק.

Down to Earth, נאוה פרנקל. ביצוע: יוני סילבר ונעמה שנדר

Down to Earth, נאוה פרנקל. ביצוע: יוני סילבר ונעמה שנדר

"Down to Earth"

חמישי, 8.8.13, ב-21:00; שישי, 9.8.13, ב-21:00; שבת, 10.8.13, ב-19:00 וב-21:00; ראשון, 11.8.13, ב-21:00. הכניסה ללא תשלום.

סדנאות האמנים, רח' קלישר 5, תל-אביב.

בית ריק, "נחלאות אחים"

בתים פתוחים: הופעות ויצירות אמנות בנחלת אחים. השיירה של בית ריק מגיעה לשכונת נחלאות כשהיא רתומה לעגלותיה עמוסות החוויות ומסכמת מסע נדודים בן שלושה שבועות באירוע רב-תחומי ובין-קהילתי. אנשים מהשורה, אוהבי העיר, התנועה, הריקוד, הנגינה, התיאטרון, השיבוש והזמרה – כולם מוזמנים לקחת חלק. מ-16:00 יתחילו ההופעות החיות, ובמהלך היום ייפתחו דלתות הבתים למיזמי תרבות שוקקי חיים ברחובות אוסישקין, טבריה, צפת, שפרעם, נרקיס, אבן-ספיר, שבזי, לוד ואושה.

ואחרון חביב: הזמנה לשיח גלריה.

הזמנה לשיח גלריה

הזמנה לשיח גלריה

לעדכונים, אירועים ותערוכות, מוזמנות ומוזמנים לכתוב אלי: anat@cheapwine.com

זכויות יוצרים, Appropriation Art וסוגיית השימוש ההוגן



$
0
0

מה הייתם עושים אילו פרויקט צילום שלכם היה עובר מטמורפוזה שבסופה נמצאו תצלומיכם תלויים כציורי שמן על קירות גלריה מובילה בניו-יורק, חתומים על-ידי אחד מהאמנים המובילים בעולם? האם הייתם שמחים שהתצלומים שלכם מקבלים חשיפה כל-כך גדולה, כזו שמעולם לא קיבלו בגלגולם המקורי? או אולי הייתם חשים כעס גדול על כך שגנבו מכם את התצלומים שלכם, את הפרויקט היקר שלכם, ועשו בו שימוש ללא ידיעתכם? ואולי הייתם חשים תסכול על שאמן אחר, בעל שם עולמי, מצליח להתפרסם וגם להתפרנס (בכבוד, יש לומר) מהפרויקט שלכם ממש?

זה בדיוק מה שקרה לצלם האמריקאי פטריק קריו, שצילם במשך שש שנים אנשי "ראסטות" בג'מייקה ופירסם את התצלומים בספר "Yes Rasta". בתפקיד האמן המצליח נמצא ריצ'רד פרינס, ובתפקיד הגלריה המובילה – גגוזיאן שבניו-יורק.

Patrick Cariou's Book, "Yes Rasta" (2000) p. 118 | Richard Prince's, "Graduation" 2008


Patrick Cariou's Book, "Yes Rasta" (2000) p. 118 | Richard Prince's, "Graduation" 2008

ערכאה ראשונה: קריו רשאי להשמיד את יצירותיו של פרינס



ב-2007 הציג פרינס תערוכת יחיד, "Canal Zone", בגלריה גגוזיאן. במסגרת התערוכה השתמש פרינס ב-41 תצלומים של הצלם קריו, תוך כדי עיבודם ל-30 יצירות. מכמה מן העבודות יצר פרינס קולאז'ים גדולים מצירוף של התצלומים ועיבודם, וכן הוסיף אלמנטים שונים. בתמונות אחרות השינויים היו מינוריים ביותר וכללו הוספת כתם צבע בלבד או שינוי גוון הצבעים וכד'. בפרסומים שונים צוין כי עבודותיו של פרינס נמכרו ביותר מ-10 מיליון דולר, וכן נרשמה הכנסה מכובדת ממכירת קטלוג התערוכה.

פטריק קריו בחר לתבוע את ריצ'רד פרינס, את גלריית גגוזיאן ואת המו"ל של קטלוג התערוכה בגין הפרת זכויות יוצרים. להגנתו השתמש פרינס בעיקר בטענה הנקראת "שימוש הוגן". בהתאם לחוק האמריקאי (ובדומה לכך גם בחוק הישראלי), ניתן להפר את זכויות היוצרים של אמן במקרה שהשימוש נעשה לצורכי לימוד ומחקר, סקירה, דיווח חדשותי, הבאת מובאה וביקורת. שימוש כזה,  במקרה שנעשה, מכונה בעגה המקצועית "שימוש הוגן".

 בבית-המשפט בארה"ב שדן בתיק זה נקבע כי העבודות שיצר פרינס אינן ביקורות, אין בהן כל מסר, ואין כל חידוש שיכול להיחשב כ"שימוש הוגן" ביצירה של קריו. לפיכך נקבע כי כל 30 העבודות של פרינס אינן יכולות להיות מוצגות בציבור, וכי יש להעבירן לידי קריו, שרשאי למכור אותן או לחלופין להשמידן. גם עותקי קטלוג התערוכה וכל תצלומי העבודות של פרינס ייחשבו כ"עותקים מפירים" (המפירים זכויות יוצרים) ועליהם להיות מועברים לידי קריו. המשמעות היא הפסד כספי אדיר הן לפרינס והן לגלריה.

ערכאה שנייה: קריו יסתפק (אולי) בפיצוי על חמש עבודות



פרינס וגלריית גגוזיאן עירערו על ההחלטה, ובית-המשפט האמריקאי לערעורים הפך את ההחלטה הקודמת על פיה. השופטים בערכאת הערעור קבעו כי ב-25 מ-30 הקולאז'ים עשה פרינס "שימוש הוגן" ביצירות של קריו. על אף שפרינס לא יצר ביקורת או מסר כלשהו ביחס לתצלומים (לטענתו אף לא ניסה ליצור כל מסר), כגון פרודיה, סאטירה וכד', הוא חולל ביצירות שינוי בכל הקשור לקומפוזיציה, לגודל, לצבעים ולמדיום, שינוי ש"האדם הסביר", שאינו איש מקצוע, יכול להבחין בו בקלות רבה. כמו כן קבעו השופטים כי בעבודותיו יצר פרינס אסתטיקה שונה לחלוטין מזו שביצירה המקורית, וכי עבודותיו פונות לקהל אספנים שונה לגמרי מזה של קריו (קביעות שהרלבנטיות שלהן תמוהה ביותר). בנוגע לחמש היצירות שנותרו קבע בית-המשפט לערעורים שיש להחזירן לדיון בערכאה הראשונה שדנה בתיק, שכן ביצירות אלה פרינס נשאר "קרוב" מדי לתצלומים המקוריים ויצר שינויים קטנים מדי (נכון להיום, טרם התקבלה החלטה סופית בעניין זה).

ריצ'רד פרינס הוא אמן מוערך שנוהג להשתמש בתצלומים המופיעים בפרסומות, בספרים, במגזינים ובקטלוגים. עבודותיו זוכות לאהדה רבה, הן מוצגות באוספי כל המוזיאונים הגדולים בעולם ונמכרות במיליוני דולרים. בהתייחסות נדירה שלו למקרה משפטי זה, מסר פרינס כי "המסר שלו הוא ליצור אמנות גדולה שגורמת לאנשים להרגיש טוב".



מסקנות: תלוי את מי שואלים

נשאלת השאלה, איך מרשה לעצמו אמן כל-כך מכובד ומצליח, בעל שם עולמי, להשתמש בתצלומים של אמן אחר כאילו היו שלו? פרינס אף לא ניסה ליצור קשר עם קריו ולבקש את אישורו להשתמש בתצלומים. יתרה מכך, בראיון עימו טען פרינס כי גם אם היה פונה אל קריו כדי לבקש את אישורו והאחרון היה מסרב, היה פרינס משתמש בתצלומים אלה ליצירת עבודותיו בכל זאת.

חוק זכויות יוצרים נולד כדי להגן על הזכויות המוסריות והחומריות של יוצר בפרי יצירתו. החוק אוסר על אדם להעתיק, לשכפל, לפרסם ולשדר בפומבי את יצירתו של אמן ללא הסכמתו המפורשת. האם הופרו זכויותיו הבסיסיות של קריו כאמן? האם ביצע פרינס הפרה של זכויות יוצרים? תלוי את מי שואלים. ובכל אופן, מקרה זה מוכיח כי התשובה על כך אינה חד-משמעית.

פרינס אינו האמן היחיד שעבודותיו מתבססות על יצירות של אמנים אחרים. הוא נשען על מסורת ארוכת שנים של אמנים מזרם ה-Appropriation (בתרגום חופשי: אימוץ לצורך שימוש עצמי), המתבססים על יצירות של אמנים אחרים ומשתמשים בהן כחומר ביד היוצר כדי ליצור ביטויים יצירתיים חדשים. במקרה המתואר לעיל, בית-המשפט האמריקאי נתן גושפנקה לזרם זה להמשיך לעסוק ביצירה האמנותית שלו. אולם, אל לנו להשליך ממקרה זה באופן גורף על שימוש בעבודות של אמנים אחרים. ככלל, טיעון הגנה המבוסס בלעדית על "שימוש הוגן" הוא בעייתי ביותר, שכן גבולותיו של "השימוש ההוגן" אינם חד-משמעיים ולעתים קרובות הוא נמצא בתחום האפור. במקרים רבים הכרעת הדין מסתמכת על שיקול דעתם הבלעדי של שופטים הבוחנים כל מקרה לגופו, וקשה למצוא קו אחיד בשל מורכבות הנושא.
מה שכן ניתן לומר בוודאות הוא שכאשר מעורבים בתביעה סכומי כסף גדולים, יגיעו מקרים בתחום זה לדיונים ארוכים ויקרים בערכאות משפטיות.

הכותבת היא עורכת-דין המתמחה בתחום האמנות והעיצוב. חוקרת, יועצת, ומרצה למשפט ואמנות במוסדות ללימודי אמנות ואוצרות, וכן במיזמי אמנות שונים. לפרטים: nurit@artlaw.co.il.
האמור לעיל הוא למטרת אינפורמציה בלבד, מובא כחומר רקע לצורך היכרות עם סוגיות משפטיות באמנות ואינו בבחינת ייעוץ משפטי.

המקום רץ אחריך

$
0
0

גדעון עפרת יושב בסלון ביתו בשכונת אבו-תור בירושלים. הבית היפה והמשופץ ניצב על צלע ההר וחלונותיו משקיפים על חומות העיר העתיקה ושכונת משכנות-שאננים. הקירות הגבוהים מכוסים ביצירות אמנות שנאספו במשך 40 שנות עבודה. "באמצעות האוסף למדתי אמנות", מספר עפרת. "עשיתי דוקטורט בפילוסופיה ותואר ראשון בכלל בתיאטרון, והכניסה שלי אל האמנות נעשתה מתוך האיסוף. הייתי מציץ בתאווה ומפשפש וחוקר".

לאחרונה נמכר האוסף בשלמותו לאיש עסקים מקומי. 1,250 עבודות כבר הועברו לחלל אחסון שהוקם לצורך העניין במרכז העיר, ו-350 העבודות שתלויות על הקירות יישארו בבניין ויעברו לאוסף לאחר מותם של עופרת ורעייתו הצלמת עליזה אורבך. חלקו הראשון של קטלוג עב כרס המתעד את האוסף יצא לאור בתחילת השנה וחלקו השני בדפוס. בתשובה לשאלה מדוע מכר את האוסף מונה עפרת שתי סיבות.

"להחזיק 1,600 זה עבודה וכסף וזמן כי דרושים תנאי אחסון נאותים שאין בבית. פה יש אור חזק מהחלונות, פה העוזרת שוברת משהו ופה הניירות מקבלים כתם של מים מהקיר וזה פשוט פשע. הסיבה השנייה היא שאני לא זקוק לזה יותר. פעם הייתי צריך להחזיק, חומרית, את הדבר, כדי להרגיש חלק מהמשפחה. היום אני כבר מושגי לגמרי והאוסף אצלי בראש".

אלו עבודות שרכשת?

"כמעט את כולן. פה ושם קיבלתי מתנה, אבל הרוב הגדול נרכש, ועוד במכירות פומביות ולא מהאמנים עצמם. מאוד נזהרתי מהעניין ושילמתי הון תועפות בתשלומים. אני בן טובים והשקעתי את הכסף באמנות".

השקעה משתלמת.

"זה לא היה הסיפור. מכרתי ציור אחד בחיים כדי לממן ספרים לעליזה ולי, ואני לא ישן בלילות בגלל הציור זה – אורי רייזמן יפהפה. הוא חסר לי".

אם הוא היה נמכר יחד עם כל האוסף זה היה בסדר?

"עם זה אין לי בעיה. כשהאוסף בשלמותו אני לא מרגיש שהוא נלקח ממני. אז הוא עובר לרחוב אחר, מה זה משנה? זה הולך ביחד למקום טוב ששומר ומשקיע, אז אני רגוע".

אני מזהה רק ישראלים על הקירות.

"רק. יש מעט מאוד אמנות לא ישראלית באוסף", אומר עפרת ושולף מן המדף קומקום מצויר של פיקאסו, שהגיע כמתנת נישואים מהאספנית שרלוט ברגמן.

גידעון עפרת. צילום: עליזה אורבך

גדעון עפרת. צילום: עליזה אורבך

השיחה עם עפרת, מגדולי הידענים בעולם האמנות בישראל ומחברם של עשרות ספרים ומאות מאמרים בנושא, שסגנון כתיבתו והרצאותיו התיאטרליות ורחבות היריעה העניקו לו שם של אנציקלופדיסט רב-תשוקה ושנוי במחלוקת, נערכת לרגל הקמת תוכנית ראשונה ללימודי תעודה באמנות ישראלית. עפרת הוא אחד מראשי התוכנית ויוזמיה יחד עם הגלריסטית לשעבר רודי בינט.

התוכנית, שתחל לפעול באוקטובר הקרוב במכללה האקדמית תל-אביב-יפו, תציע בשלב ראשון 12 קורסים שיילמדו במהלך שנת לימודים אחת בת שלושה סמסטרים, ועם מרציה נמנים בעיקר שמות מוכרים של אוצרים/ות וחוקרים/ות בכירים/ות כאלן גינתון, אמיתי מנדלסון, סמדר שפי ועוד. עבור עפרת הקורסים הם רק חלק קטן מן השאיפות. הוא מדבר על מרכז מחקר פעיל עם תקנים ומלגות, כנסים, שיתופי פעולה בינלאומיים וכתב-עת אקדמי שימלא את החסר בתחום שכמעט אינו זוכה ליחס מצד מחלקות לתולדות האמנות באוניברסיטאות. "הכל אוטופיה כי הדברים עדיין לא נולדו, אבל אני רוצה שזה יהיה אקדמי במובן המעניין ולא הטרחני והמשמים של המלה".

על הרעיון להקים מרכז מחקר שכזה הוא חושב כבר למעלה מ-30 שנה. "ביום מר ונמהר בשנת 1981 הודיעו לי על פיטורי מהאוניברסיטה העברית אחרי 11 שנות הוראה בחוג לתיאטרון. את ההודעה המפתיעה והמעליבה קיבלתי בניו-יורק, שבה שהיתי בשבתון. ירדתי לבית-קפה עם נייר ועט, הרגשתי שזרקו אותי מגן עדן ושאני צריך להציל את החיים שלי. רשמתי שני ניירות. באחד הקמתי במחשבתי ובאופן אוטופי לחלוטין את 'החברה הישראלית לאסתטיקה', מה שמעולם לא קרה. על הדף השני כתבתי מלא"י – ראשי תיבות של 'מרכז ללימודי אמנות ישראל', וכתבתי מתחת פירוט של אנשים שיפעלו במקום כזה מתוך מחשבה שככה כל השונאים יוכלו לעבוד יחד – דור של תיאורטיקנים של אמנות ישראלית עם שילוב של בוז, קנאה, ביקורת וצרות עין ביניהם, אבל גם צורך לשתף פעולה, כי אין להם שום במה למחקרים וסימפוזיונים. אפילו כתבתי הצעות לאנשים שיישבו בחבר הנאמנים. זה נתן לי תחושה שאני לא אבוד.

"ניסיתי להעלות את העניין בבצלאל, שבו לימדתי באותן שנים, וזה לא צלח. אחר-כך מנכ"ל מוזיאון ישראל דאז, ד"ר מרטין וייל, הסכים להפעיל את המרכז בחסות המוזיאון והציע שהאוצר יגאל צלמונה, שהיה בן כיתתי בגימנסיה, יעמוד בראשו. אמרתי, למה לא. היתה פגישת יסוד, ישבו שמונה אנשים – היו שם החוקרים גילה בלס, מוטי עומר, צלמונה ועוד כמה שאני לא זוכר כרגע – וזה היה איום ונורא. אפשר היה לחתוך את האוויר מרוב אי-אהדה הדדית. הלכנו וסיכמנו שניפגש שנית, מה שלא קרה מעולם, וכל העניין נגנז.

"כעבור שלושים ומשהו שנים יושבת פה על הכורסה ידידתנו רודי בינט, שעזבה לא מכבר את ניהול גלריה בינט, ושואלת את עליזה ואותי, אולי יש לכם רעיון מה אני יכולה לעשות בחיים. מיד עניתי: מלא"י. הצעתי לה את זה כשי לחגים, ובתנאי שלא אטול חלק בדבר מלבד תרומתי כמרצה. לא רוצה ישיבות, ועדות, כספים וכו'. מכאן ואילך התהילה כולה של רודי, שעשתה עבודת שטח ונפגשה עם כל מי שאפשר להעלות על הדעת בתחומים הרלבנטיים. בינתיים גם הובהר שהעניין בהול יותר ממה שהיה אי-פעם, משום שב-81' כבר היה 'סטודיו', ואם לא היה הוא כמעט נוסד. היום אין כתב-עת מודפס – אני לא מדבר על מקוון – שבו אתה יכול לפרסם מאמר אקדמי.

"לימודי האמנות הישראלית חלקיים וספורדיים בצורה בלתי נסבלת וחסרי אחריות מבחינת איפה מלמדים, מה מלמדים, מתי מלמדים ומי מלמדים. אלה שיש להם ידע באמנות ישראלית הוקעו מחוץ למערכות האקדמיות בארץ, ובחלק ניכר מהמקרים השמות של מי שנשאר פה ושם ללמד אמנות ישראלית לא משכנעים".

משה מטוסובסקי (מטוס) - הורה, 1935. שמן על קרטון, 40/50 ס"מ. אוסף גדעון עפרת

משה מטוסובסקי (מטוס) – הורה, 1935. שמן על קרטון, 40/50 ס"מ. אוסף גדעון עפרת


התוכנית נפתחת במכללה שמתמחה במדעי החברה. למה לא באחד החוגים לתולדות האמנות באוניברסיטאות – מקום שאמור היה להיות הבית הטבעי עבורה?

"תשובה א' היא הסירוב התרנגולי – תרנגולים לא רוצים תרנגולים אחרים. תשובה ב' היא היחס המזלזל, המשתרך והמפורסם של האקדמיה לנושא. הרי צריך לחצות את הסמבטיון וים סוף גם יחד כדי לקבל פה אישור לכתוב דוקטורט על אמנות ישראלית. אומרים שאין פרספקטיבה ואין ביבליוגרפיה, למרות שמי שעוסק במלאכה יודע שזה שטויות".

אבל חוקרים היום רדיו ישראלי וקולנוע ישראלי וכמעט כל תופעה בהיסטוריה הישראלית, כולל תופעות צעירות בהרבה מהאמנות החזותית, ובכל זאת מחקרים על אמנות ישראלית כמעט אינם, ואלו שכן נעשים נכתבים בחוגים לסוציולוגיה, תקשורת, לימודי תרבות ומדע המדינה, ולא בחוג לתולדות האמנות.

"היתה תקופה שפיגורות מסוימות לא רצו את זה. לפני אולי 15 שנה צילצלתי לראש החוג לאמנות באוניברסיטת תל-אביב וביקשתי ללמד שיעור אחד על אמנות ישראלית. אחד! היא אמרה שאצלם זה נעשה בהצבעות, וכעבור שבוע הם הצביעו נגד, וזאת למרות שספרים שלי נמצאים בסילבוס שלהם".

זו מחלקה אחת שבראשה עמד מוטי עומר, שהיה אדם כוחני ובעייתי, אבל זה לא מספק הסבר ליתר האוניברסיטאות. שוק האמנות הישראלית התפתח בצורה בלתי רגילה, מספר הגלריות צמח, מספר בתי-הספר לאמנות צמח, מוזיאונים נפתחו והתחדשו, לכל תערוכה יש טקסט עם כל הערות השוליים הנכונות, ואף אחד לא חוקר? בארה"ב ובאירופה חוקרים אמנות ישראלית. רק לפני כמה שבועות נערך בגרמניה כנס בינלאומי בנושא, ופה בגלל בן-אדם אחד, דומיננטי ככל שיהיה, לא עושים כלום באף מוסד בארץ?

"בכל מחלקה יש דמות דומיננטית, גם בירושלים ובחיפה, וזה ממשיך בזה שבחוגים לא חושבים שצריך יותר מאיש אחד שיעסוק בנושא. כמובן שצריך יותר. בחוג לספרות הרי לא יעלה על הדעת שרק אדם אחד יחקור את נושא הספרות העברית, אבל אין הכרה שאמנות ראויה למחקר כזה, כי בכל זאת בספרות היו לנו מנדלי ועגנון ושלום עליכם והזז, ומה לכם יש באמנות – ראובן?

"יחד עם זאת, אני לא חושב שאף אחד לא חוקר, אלא שהמלה מחקר היא מלה פרועה כשזה מגיע לאמנות ישראלית. כמו שכולם אוצרים – כולם חוקרים, ובעצם אין כמעט מחקר ואין כמעט אוצרות. יש תלייה של ציורים ואין מערכת מחקרית מסדרת, מסננת ומפקחת על איכויות כמו בעולם אקדמאי. במציאות כזו בוגרי אקדמיות לאמנות יוצאים בורים ועמי ארצות. אני יושב לפעמים בבתי-קפה ועושה תרגיל. שואל בוגרי בצלאל אם הם יודעים מי היה זריצקי. יש רגע של שקט ואז והם חושבים ואומרים: הוא היה אמן מופשט, לא? זה כמו להגיד 'מי זה בן-גוריון', וזה בלתי נסבל לא בגלל עליונות הידע וההשכלה, אלא בגלל טעמה של האמנות ואיכותה, והמחשבה על איזה אמנות נוצרת כאשר אין לה זיכרון תרבותי ודיון פנימי לחיוב ולשלילה".

ואולי זריצקי לא כל-כך חשוב לאמנים של ימינו, ואולי זה לא נכון ללמוד אמנות חזותית דרך פרספקטיבת המקום בעידן גלובלי של חשיפה בינלאומית?

"אני לא מאמין בזה. האמנות לעומקה – לא בקצף שלה, באדוות שעל פני הגלים, אלא בעומק, כשיש עומק – היא תמיד דו-קוטבית. קוטב אחד מושרש במקום ובזמן גם אם האמן לא מודע לזה, והקוטב האחר הוא אוניברסלי. אני מדבר על לשון הסמלים והדימויים. לקחת דימוי של אור ומשמעות של חומר כמו אדמה, אלמנט של נשק, ולא לקשור אותם לסיטואציה סוציו-פוליטית של זמן ישראלי, יהיה לא נכון. אני לא יכול לחשוב על מקרה אחד שיוצא מזה".

אפרים משה ליליין - גלויית הקונגרס הציוני החמישי, 1901. 9/14 ס"מ. אוסף גדעון עפרת

אפרים משה ליליין – גלויית הקונגרס הציוני החמישי, 1901. 9/14 ס"מ. אוסף גדעון עפרת

יש שאצלם זה מובהק ויש שיתנערו מזה. אתה רואה את זה תמיד?

"המאבק הזה הוא חלק מהדיאלקטיקות של האמנות הישראלית בין המקום ושלילתו, הזהות ושלילתה, הפריפריה והמרכז. השניות הזו היא סיפור המאבק של האמנות הישראלית לידיעתה את עצמה. הנסיונות להתנער מזה, כמו למשל אצל אופקים-חדשים, רק מראים כמה זה לא הצליח. כשאני מביט על הקיר מולי, מימין אני רואה את עמק יזרעאל של אלי שמיר, שאצלו המקום מאוד ברור, משמאלו אני רואה את רפי לביא מדביק באמצע הציור הזמנה לתערוכה 'תחביב', וגם פה יש משמעות ישראלית מאוד ברורה. מתחת אני רואה את פסי הרוחב של אביבה אורי, ויודע שהם צמחו ממבט שלה על הטראסות של הרי יהודה. מעל אני רואה את אורי ליפשיץ, שעל פניו (בציור מהסדרה הזו), אין בו שמץ ישראליות, אבל גם אצלו להתחיל את הדיון עם פרנסיס בייקון מרגיש לי כמו השטחה נוראית של סדרת ציורי הסכיזופרניה, שהיתה החשובה בחייו. לעומת זאת העמדתו לצד האלימות אצל תומרקין של שנות ה-60 מצד אחד וההשתחררות הסמי-אנרכית של דור המשוררים הצעיר של אותה תקופה, כמו יונה וולך ומאיר ויזלטיר, מציגה ביטוי של דור. הוא משתמש בוורוד כמו של רפי לביא כמתקפה אנטי-קיטשית, וזה לא רק בון-טון בינלאומי. יש פה הקשר ישראלי של שנות ה-60 עם האמריקניזציה והמתעשרים החדשים ועלייתה של הבורגנות, וגם סירוב לעסוק בממלכתי ובציוני".

מתקפה אנטי-בורגנית מצד בורגנים בני בורגנים?

"אתה אומר את זה היום. אז הם היו קיבוצניקים ושיכורים שישבו בכסית וניבלו את פיהם".

נו, זו בדיוק השמנת שאני מדבר עליה.

"רפי לביא מייצג סוג של בורגנות, אבל באמנות שלו הוא ניסה להיות אנטי-בורגני. לפחות הרטוריקה היתה כזו – תוקפנות של ילד רע. אז במקום בורגני אפשר לקרוא לזה צבר. מה שאני אומר הוא שאי-אפשר לברוח מהמקום, וגם כשאתה מנסה הוא רץ אחריך".

מיכאל גרוס - איקס על מרחב, 1978. שמן ועיפרון על בד, 55/67 ס"מ. אוסף גדעון עפרת

מיכאל גרוס – איקס על מרחב, 1978. שמן ועיפרון על בד, 55/67 ס"מ. אוסף גדעון עפרת

איפה תציב את הגבולות בתוכנית?

"אני שומע גבולות ונהיה לי רע".

צריך לבחור קורסים, מרצים, נושאי לימוד, מה נכנס ומה לא נכנס – גבולות כמו בכל מקום.

"קשה לבנות תוכנית מגוונת ורצינית שלא תהיה מריחה נוסח קורסים באוצרות, ויש גם נסיבות כמו מספר הקורסים המוגבל. אז יש שני קורסים מרכזיים על תולדות האמנות הישראלית וקורס שקושר לארכיאולוגיה מקומית, כדי שתהיה פרספקטיבה מזרח תיכונית קדומה למהלך הישראלי, ויש אנשים שאנחנו רוצים ביקרם ומביאים את מה שהם רוצים ללמד, כמו למשל איה לוריא, שחקרה פורטרטים באמנות ישראלית ותלמד את זה. נוסף לכך חשוב שיהיה משהו עכשווי, ולכן יצרנו קשר עם רותי דירקטור, וזה רכש נהדר. הייתי רוצה לפתוח את זה מה שיותר, למשל ללמוד את היחס בין אמנות לספרות ושירה. רודי תלמד על הקשר בין אמנות לכלכלה, והיה לה חשוב מאוד שיהיה גם עיסוק באמנות פלסטינית. אני כמובן סמכתי את ידי על כך".

זה יישמע מתגרה, אבל למה לכלול אמנות פלסטינית בלימודי אמנות ישראלית?

"איך לענות בלי להישמע פוץ? בגלל שהחברה הישראלית היא חברה פלורליסטית, ובגלל שההוויה הישראלית לאמיתותה היא הוויה קונפליקטואלית בין הזהות הציונית לזהות הפלסטינית, ובגלל שהעם הפלסטיני עובר בעשרים השנים האחרונות תהליך מופלא של גיבוש שפה אמנותית לאומית שמזכיר בחלקו תהליכים שעברה האמנות הציונית בשנות ה-20. כך שהשאלה המתבקשת בעיני היא איך ייתכן שלא יהיה קורס כזה".

משום שככה הופכים את האמנות הפלסטינית לתת-קטיגוריה של אמנות ישראלית.

"אני חושב שצריך ללמד את זה מתוך השוואה. הלוואי שנצליח לעשות קורס משותף שלי ושל ד"ר חוסני אלח'טיב שחאדה (חוקר אמנות פלסטינית ומרצה בתכנית; י"א), שישווה אחד לאחד בין דימויים ונושאים חוזרים באמנות הישראלית והפלסטינית. איך ירושלים מתבטאת בשני המקרים, איך דמות האם, מושג הכפר, האדמה".

אם כך, מדוע לא ללמד על זהויות אמנותיות נוספות שמתקיימות תחת מטרייתה הרחבה של הישראליות? למה לא ללמד על הקונפליקט המזרחי-אשכנזי, שמפצל את החברה הישראלית לא פחות מהסכסוך עם הפלסטינים?

"אם יבוא אדם רציני ויציע קורס על אמנות מזרחית, אדרבא ואדרבא, אבל אחרי ששילמתי את המס אומר לך את מה שאתה יודע – שהאמנות הישראלית בחלקה המכריע עד העשור שעבר היתה אמנות אשכנזית ציונית".

אני לא שואל כמישהו שמחזיק דוגמאות בשליפה שיוכיחו לך שאתה טועה והכל נמצא פה מתחת לאף, אלא כי הפוליטיקה המזרחית הרדיקלית נראית לי כקריאת התיגר המעניינת והחתרנית ביותר תחת הנחות היסוד של הציונות הימנית והשמאלית גם יחד. כיוון שההצעה שלה נוגעת בין השאר בחלוקות מודרניסטיות שגם האמנות הישראלית מקיימת, אולי צריך לבדוק אם אנחנו לא מחפשים אותה עם המשקפיים הלא-נכונות במקום לומר שהקאנון הוא קאנון וככה זה, ולכן נביא מרצים ידועים שהתמחו בו וילמדו את מה שאנחנו כבר מכירים.

"זו סוגיה סבוכה. ברור שהיסטורית יש פה עוול מתמשך, אבל אני לא יודע עד כמה זה מוצדק כיום לעשות תוכנית לימודים על בחינת המזרח כאתגור שפתה של האמנות הישראלית לדורותיה. המזרח הרים את ראשו התרבותי בעיקר בתחום המוזיקה, ולאחר מכן במידה קטנה בתחום הספרות. אתה יכול למנות על כף יד אחת את אלו שעשו זאת, וזה מעניין, אבל אני לא יכול לחשוב מי יעביר קורס כזה בתחום האמנות החזותית. כשהמזרחים נכנסו לאמנות הישראלית הם נהיו יותר מערביים מהמערביים. הדוגמה הגדולה היא האופוזיציונר הגדול פנחס כהן-גן, שמרים את קולו, ומה לעשות שקולו נשמע בסולמות מוזיקליים של הפוסט-מושגיות האמריקאית. לא לקחו לו את התרבות והשפה, הוא זינק לזה ברצון".

כיצד תטפלו באמנות בת-זמננו?

"אין הצדקה למרכז ללימודי אמנות ישראלית אם הוא לא מחובר לאמנות חיה. אני לא יכול להסתפק בקורסים של סיורים בגלריות, ואני מאוד רוצה לערוך סמינר שבו יעלו השאלות הגדולות והקשות לגבי אופיה כוחה, חולשתה, מגמותיה של אמנות ימינו. זה סמינר שמתאים לכמה מרצים יחד".

שכולם מגיעים מאותו הכפר…

"יש לנו גישות שונות לגמרי. שרה בריטברג-סמל מגיעה עם האקסקלוסיביות האמנותית שאנחנו מכירים אצלה, לעומתי, שמגיע מנקודה פלורליסטית יותר ומוכן להתפשר על איכות לטובת דיון בתרבות. יש את יגאל צלמונה, שחמק מהבעת עמדה מפורשת ביחס לאמנות עכשווית, ויש את דייוויד גרייבס, שאני לא יודע מה יחסו לעניין".

תרחיב על הפשרה האיכותית שאתה עושה לטובת הדיון.

"בתערוכות ההיסטוריות שעשיתי, כמו למשל דמות החלוץ באמנות הישראלית שהצגתי ב-83' במשכן נשיאי ישראל, אתה מוצא המון עבודות באיכויות שונות, כאשר לי חשוב יותר למצוא את הארכיטיפ מאשר לבודד שתיים או שלוש עבודות שהגיעו לאיכות, אם בכלל הגיעו. אז למרות שיש פה בעיה, אני מאמין שחשוב לעסוק בשאלה איך האמנות הישראלית מגיבה לאירועים. דור תש"ח, למשל, מאוד בעייתי באמנות, אבל חשוב לחקור את זה. איך אפשר ללמוד את חוויית ההתיישבות בלי להבין את הדימויים שלה?".

תערוכות כאלה לא מכשירות את הכניסה של עבודות זניחות לקאנון כשוות ערך למה שמזוהה כאיכות של ממש?

"לא, אני תמיד הצהרתי על המקום שלהן בהיסטוריה ותמיד אמרתי שאין לי עניין באמנות נטו אלא במחקר תרבותי. אמנות בעיני היא ברוטו, וכשהיא כזו היא מתחברת להיבטים ספרותיים, תרבותיים והיסטוריים, ואז היא מעבר לשאלה של האיכות האמנותית הצרופה. היו לי על זה ויכוחים גדולים, אבל אני בא כהיסטוריון של תרבות, ולא כאחראי על הטעם הטוב. לא מעניין אותי הטעם הטוב. בשביל זה יש מוזיאונים גדולים, וכמי שעובד בפריפריה ידעתי שהמנדט שלי אחר. אם הם בונים קאנון, תפקידי ללכת לשוליים הסהרוריים והמוצללים".

יוחנן סימון - חריש בימינו אלה, 1943, חיתוך לינוליאום, 21/17 ס"מ. אוסף גדעון עפרת

יוחנן סימון – חריש בימינו אלה, 1943, חיתוך לינוליאום, 21/17 ס"מ. אוסף גדעון עפרת

את הריאליזם החברתי שחקרת נידו במשך שנים. עכשיו, באופן פרדוקסלי בין השאר בזכות כוחות השוק, הוא חוזר למרכז הבמה, ופתאום יוחנן סימון ורות שלוס, שהוקעו והיו רק "עדות היסטורית" ו"דיון תרבותי", זה כבר כן אמנות טובה. יכולת לשבת פה ולהשוויץ שזיהית זאת לפני כולם, אך אתה מתעקש לשמר את ההתייחסות למוזיאון כממונה על הטעם הטוב. אז אולי נוח לך להיות בעמדת ביניים של מי שפועל מחוץ למערכת ובאותו זמן מקדש את סמכותה? 

"מגיל ההתבגרות חלומי היה להיות אינטלקטואל שוליים. היה סרט שעיצב את חיי שנקרא 'בני טובים לאן?'. סרט צרפתי בשחור-לבן על מה שקראו אז 'בני דור האספרסו', שעוברים משועממים מבר אחד לאחר. היה בחבורה אדם אחד שעשה עלי רושם כביר – דמות קצת תמהונית וזרוקה שסיפרה סיפורים והקשיבו לה. במידה רבה זה המקום שבו טוב לי להיות. נוסף לזה, גם הזמן עושה משהו. אני שונא לטפוח לעצמי על הכתף, אבל המאבקים שניהלתי נשאו פרי חלקי, ויש כיום אנשים, כמו גליה בר-אור למשל, שלקחה את הלפיד שנשאתי בשנות ה-80 והציגה תערוכת אמנות עברית שהעמידה את זריצקי מול בזם כשני קודקודים, ואת מירון סימה ורבים אחרים. אני פחות שנוי במחלוקת היום וכבר נחשב לזקן שצריך לקבל אותו גם אם יש התנגדויות. ככה נוח לי. הרי אם היה נורא חשוב לי להיות אוצר במוזיאון או פרופסור, הייתי עושה מאמצים ומתחנף למי שצריך ומקבל את זה".

גם נהנית מרווחה שאיפשרה לך להיות אינטלקטואל שוליים בלי להזדקק ליציבות של משרה קבועה.

"ללא ספק. הורי מימנו את כל חיי האינטלקטואליים ואיפשרו לי להיות נסיך. כל מה שאני יכול להתנאות בו בחיים בא בזכות נדיבותם. תמיד עבדתי מאוד קשה, אבל רק בתחומים שעיניינו אותי".

במה הם עסקו?

"אמי היתה עקרת בית ולאבי היתה חנות ספרים ומכשירי כתיבה בתל-אביב".

לא ממש בית-גידול של נסיכים חסרי דאגות כלכליות בימינו.

"אבי לא היה מיליונר, אבל היה אמיד. הוא סיפק סחורה למשרדים רבים בתל-אביב, וצריך לזכור שהתחרות היתה פחותה אז. לא היה עדיין אופיס-דיפו".

קול קורא לסטודיו

$
0
0

אמנים/ות מתחומי האמנות החזותית, המתגוררים/ות בירושלים מוזמנים להגיש בקשה לסטודיו מסובסד במתחם הסדנאות בתלפיות. תאריך כניסה: 1.1.2014.

מועד אחרון להגשה: 5 בספטמבר 2013
מועדי התכנסות הועדה האמנותית: 10-15 בספטמבר 2013
הודעה על האמנים/ות הנבחרים/ות: 20 ספטמבר 2013

חומרי הגשה
קורות חיים – לא יותר משני עמודים
מכתב הכולל הצהרת אמן והסיבות לבקשה – עד 600 מילה
תיק עבודות (פורטפוליו) בקובץ PDF – עבודות משלוש-חמש השנים האחרונות, עד 15 עמודים.

יש לתרגם את החומרים המוגשים לאנגלית

את החומרים יש להגיש דרך דוא"ל
artcube.jlm@gmail.com
ולציין בשורת הנושא בקשה לסטודיו + שם המגיש /ה

הצעות שלא יכללו את שלושת המרכיבים שצוינו לעיל, לא ייבחנו
חומרים נוספים שיישלחו, מעבר לשלושת המרכיבים שצוינו לעיל לא ייבחנו, אלא אם כן תמצא הועדה סיבה מוצדקת לבחינתם, בהתבסס על הכתוב במכתב המוטיבציה
מועמדים שמוכנים לעבור לגור בירושלים עם בחירתם ייבחנו בנפרד בסוף השלב הראשון של בחינת ההצעות. מועמדים כאלה מתבקשים לצרף הצהרת כוונות כתובה כחלק מן החומרים המוגשים

השיקולים המרכזיים לבחירה, כפי שנוסחו על ידי הועדה האמנותית
איכות העבודות
הנכונות של האמנ/ית לתרום לסדנאות האמנים כסביבה פעילה ומעורבת
מידת החשיבות של חלל הסטודיו עבור עבודת האמן

שיקולים נוספים שייתכן ויילקחו בחשבון
מידת ההשפעה והנוכחות של האמנ/ית בשדה האמנות המקומי
שמירה על גיוון בקרב קבוצת האמנים העובדת בסדנאות

חברי הועדה האמנותית של סדנאות האמנים בירושלים
לאה אביר (יו"ר), גילי קרז'בסקי, ד"ר יוני אשר, נואה סימבליסט


"קאפור בברלין", מאשרר ממסדים

$
0
0

אניש קאפור, האמן היהודי, בריטי יליד הודו (שלא התקבל לבצלאל), הוא דוגמה מובהקת לאותם מגה-סטארים של האמנות העכשווית, שגדולת עבודותיהם נשענת בעיקר על מידותיהן, על המגוון הרחב של החומרים שבהם ועל אמצעי הייצור המתקדמים, המדויקים והמתוחכמים שבעזרתם הם נוצרים (כמו מדפסות בטון).

את העבודות הללו אפשר למשמע בצורה נהירה בהקשרים פורמליסטיים של טיפול בחומר ועיצובו, ולא בהקשר של ביקורת או שידוד המערכות החברתיות הקיימות. כמעט מיותר לציין שאמנות מעין זו משכפלת את הסדר הקיים בחבקה את חברת הראווה העכשווית. לא רק האמנות של המגה-סטארים הללו היא כזאת, אלא גם השיח שמתהווה סביבה דומה. שיח זה מתיימר להיות מורכב וביקורתי, אך למעשה הוא מאשרר בדרך כלל את הצפוי והמוכר.

אניש קאפור - סימפוניה לשמש אהובה, 2013

אניש קאפור – סימפוניה לשמש אהובה, 2013

כך, למשל, מארגני התערוכה "קאפור בברלין", המוצגת כעת במתחם מרטין גרופיוס באו (Martin Gropius Bau), מצהירים שעבודתו של האמן המוצגת בתערוכה אינה מתמצה בשום הגדרה מקובלת. צפייה בתערוכה עצמה מגלה בדיוק ההפך: אפשר לאפיין את התערוכה הזאת באופן פשוט למדי – עיסוק בחרדה, באפוקליפסה ובחורבן תוך שימוש ביופי. התימה השחוקה הזאת עולה בווריאציות שונות שוב ושוב בכפר האמנות הגלובלי שלנו, כך שלפחות מבחינה מושגית ופוליטית (ובלי להתעלם מהחד-פעמיות ומהיופי של העבודות), טענה בדבר ייחודיותו של השיח שמייצר קאפור דומה לטענה שרהיטי איקאה, הנמכרים בכל רחבי העולם, שונים אלה מאלה באופן מהותי.

רוח זו מצויה במידה רבה גם בקרב הכוכבים המקומיים שלנו, יקירי הגלריות המסחריות והמוזיאונים, ה"מייצגים" את ישראל בביאנלות ברחבי העולם. בבסיס עבודתם עומדים לא פעם הפנייה החוצה והניסיון לקלוע למקובל ול"נכון" בעולם האמנות הבינלאומי. כשסיגלית לנדאו, למשל, מדמה דוכן שווארמה בעבודתה, היא עושה זאת על-פי הצורה האופיינית לדוכנים אלה באירופה ולא בישראל. בהתאמה, התימה שעומדת בטבורה של התערוכה של קאפור בברלין – המתאפיינת, כאמור, ב"חזרה אל היופי", בעיסוק בחרדה הקיומית במונחים של אפוקליפסה וחורבן תוך שימוש ביופי – היא תימה שעולה באופן מובהק גם ביצירותיהם של אמנים ישראלים שזכו להכרה חוצת גבולות בעשורים האחרונים.

"קאפור בברלין" היא תערוכה שאפתנית וגדולה במידותיה. מוצגות בה למעלה מ-70 עבודות פיסול ומיצב, כמחציתן חדשות. במרכז התערוכה עומד מיצב הענק "סימפוניה לשמש אהובה" (2013), המוצב באטריום הניאו-קלאסי הגדול של המתחם, המואר באור טבעי. התמהיל המוכר של יופי ותחושת סף, חורבן ואסון, חוט השדרה של התערוכה, מצוי יותר מכל באותו מיצב. לצדה של תימה זו יש גם תימות אחרות, המאפיינות מאוד את עבודתו של האמן לאורך השנים, כמו גם את עבודותיהם של אמנים רבים אחרים: הפיסול כרפרנס לתהליך, יצירת מתח בין המפתיע לשקט ולסובלימטיבי או בין החלק למחוספס, כמו גם בין הטהור לטמא-מוקצה-בזוי-משוקץ-מלוכלך.

"סימפוניה לשמש אהובה" הוא עיגול אדום ענק המוצב על מעמד ברזל בגובה 18 מ', וסביבו, כאילו בפעולת הערצה מסורתית, עומדות מסילות תעשייתיות אלכסוניות המאפיינות מפעלים. המסילות מתכתבות עם עבודה של האמן האמריקאי רוברט ראושנברג, סולם אלכסוני הנשען על קרש בנייה שבבסיסו גלגל רעוע ועליו שעונים. המסילות של קאפור נעות, ועל גבן לבנים של שעווה צבועה בפיגמנט אדום. "גושי הבשר" הללו, שנפלו מהמסועים, מוצבים בערימות על רצפת החלל. נוצר כאן מעין תיאטרון ללא שחקנים אנושיים, ונדמה שיותר מסימפוניה יש כאן רקוויאם, או אם לדייק: מרחב אפוקליפטי.

אניש קאפור - ירייה אל הפינה, 2008-9

אניש קאפור – ירייה אל הפינה, 2008-9

"ירייה אל הפינה" (2008–2009), עבודה שכבר הוצגה בעבר ועדיין מהפנטת את המבקרים, היא תותח שנטען מדי פעם בשעווה אדומה, ולקול נפץ נורה החומר הצמיגי אל פינה באולם. החומר בצבע דם, המתנפץ אל פינת הקיר, יוצר מראה סמי-זוועתי של מה שנראה כאתר אסון. העבודה מעלה על הדעת, כמובן, את ציור הפעולה של האמן האמריקאי ג'קסון פולוק, וכן את העיסוק הענף בעבר ובהווה בגוף המפורק, בחומריותו ובדמו. הפרקטיקה עצמה היא "עבודה בהתהוות", שנעה מעבר להישג ידו של האמן ולשליטתו בה. אלא שדומה שהצופה, עם כל דריכותו לקראת הפיצוץ, שלא ידוע מתי יגיע, נשאר מרוחק, והמיצב על כל משמעויותיו נותר סטרילי. קאפור מבקש לזעזע ולהפתיע, אבל רק כאילו. בפועל, בכניסה לחדר מתבקשים המבקרים לחבוש אוזניות גדולות שמגינות עליהם מפני הרעשים.

בחדרים השונים שסביב אטריום המתחם מוצגות עבודות מרשימות שיצר האמן בשנת 1998. כמה מהן, כמו העבודות העוסקות בעיוותי מראה ובשיקוף של פרספקטיבות שונות במראה אחת, או אלה היוצרות "חללים שחורים" (מדומיינים וממשיים כאחד), מוכרות מאוד בארץ וכלולות באוספי המוזיאונים כאן. אחרות מוכרות קצת פחות. העבודות כולן, אפילו אלה המרפררות למשהו מבעית, מהפנטות. ללא ספק, הבולטות בתערוכה הן עבודות הענק העשויות משעווה אדומה, כמו פעמון הענק שטס מתכת סובב סביבו ומשייף אותו ללא הפסקה.

אניש קאפור - לוויתן, 2011-2013

אניש קאפור – מותו של לווייתן, 2011-2013

העבודה "לווייתן" הוצגה ב-2011 בגראן פלה, במסגרת המונומנטה (Monumenta) בפריז. זה היה מיצב גדול ממדים שלתוכו נכנסו המבקרים ממש כמו יונה המקראי למעי הדג. עבודת ההמשך, "מותו של לווייתן", המוצגת כעת בברלין, משתרעת על פני שלושה חללי תצוגה. מדובר ב"בלון" ענק עשוי PVC בצבע חום, הכלוא בתוך החללים כשהוא במצב ביניים רופס – לא מלא באוויר, אך גם לא ריק לחלוטין (כך לפחות בזמן שצפיתי בעבודה). קאפור חותר כאן תחת נטייתו האופיינית למלא חללים. העבודה אמנם מתחברת בחזותה למינימליזם ולאמנות מושגית, אבל שמה מרפרר גם לנושא מקראי, שקבל מִפְנים ומשמעויות שונות במהלך ההיסטוריה, בהקשר היהודי והכללי כאחד. הלווייתן בהקשרים שונים הוא גם נושא שלא נדיר למוצאו באמנות הישראלית.

ה"לווייתן", ה"בהמות" או ה"תנינים הגדולים", שנבראו בששת ימי בראשית, נכחדו, על-פי המדרש, ולעתיד לבוא יישבו הצדיקים ב"סוכת עורו של לווייתן" או יאכלו מבשרו בסעודה המוכנה להם. יצורים אגדיים אלה תוארו באמנות היהודית בימי הביניים, כמו גם אותה סעודה עתידית של הצדיקים. היצורים הללו מוכרים מאוד גם מעבודתו של ויליאם בלייק מתחילת המאה ה-19.

בקטלוג התערוכה מוזכר בהקשר זה שלווייתן גם מסמל הקשר פוליטי – רפרנס לספרו המפורסם של תומאס הובס בשם זה, שעשה שימוש סימבולי במושג בדיונו ביחס למדינה. עוד נאמר בקטלוג בהקשר זה שבעולם שאחרי נפילת ברית-המועצות, כאשר השיטה השלטת הפכה לאחת, מותו של הלווייתן מייצג את ההתנגדות למדינה כפטרון של "השיטה" האחת והיחידה האפשרית. אלא שבהקשר של אמן שכל כולו מאשרר חיבוק של השיטה הקפיטליסטית הקיימת, הדברים הללו הם לא פחות מאשר נלעגים.

אינטר-טקסטואליות זו, המונצחת בשמה של העבודה, "מותו של לווייתן", אינה מחדשת דבר מעבר לאזכור קריסתו של הענק המיתולוגי או לרפרור סמי-ביקורתי למעמד המדינה. אכן, יש עדיין מי שרואה בעולם האמנות העכשווית הממוסדת מרחב של אוונגארד, חופש ופריצת גבולות. אבל – לפחות אם לדבר על קנון הסופרסטארים של עולם האמנות היום, שקאפור הוא בין הבכירים בו – זו תובנה כוזבת. אותה אמנות מגלומנית, האהודה כל כך על הקהל, אספני העל, בעלי הגלריות ואוצרי המוזיאונים, אינה משדדת מערכות בשום צורה. בעולם שבו יחצ"נית, אספן ואוצרת או חוקרת תרבות יכולים להכלל ברשימה אחת כיצרני וסוכני תרבות משפיעים ומשמעותיים (ראו רשימת המשפיעים בעיתון "הארץ"), "קאפור בברלין"  אכן מייצגת את רוח התקופה, וחבל שכך.

"קאפור בברלין", מרטין גרופיוס באו, ברלין. אוצר: נורמן רוזנטל

רב ערב 13.8.2013

$
0
0
  • We 2013, פסטי-כנס לקולקטיבים יוצרים
  • מופע: "אוהבים ערבים"
  • אינדי: פרידה מקירות
  • שיח גלריה בבית בנימיני
  • נפתחה ההרשמה לתוכנית לימודי ההמשך במוסררה
  • PHOTOGRAPHY# – תערוכת צילום בקובייה
  • התחרות החמישית של הוצאת כתב: חיים בשוליים
  • מכון שפילמן – סדרת מפגשים בדגש מיוחד
  • קורס מגמות באוצרות ובאמנות בת זמננו

We 2013, פסטי-כנס לקולקטיבים יוצרים

Second Edition
15–14 באוגוסט 2013

עמק המצלבה

מפגש פסגה בינלאומי לקולקטיבים יוצרים: פסטיבל פתוח ותלוי מקום החושף את פעילות הקולקטיבים לקהל. במפגש הופעות, מיצגים, סיורים וכנס שבמסגרתו ייערכו הרצאות, שיחות וסדנאות.

We 2013 היא פלטפורמה המאירה בזרקור תהליכים המובילים להתגבשות קולקטיב אמנים ובוחנת מודלים של עשייה. הפסטי-כנס חוקר מודלים לפעילות קולקטיבית לסוגיה בארץ ובעולם, כמו גם את המתחים המעורבים בקשר בין זהות למרחב. בסוף האירוע – מסיבה.

בין המשתתפים: בשר ג'ירפות (גרפיטי, ישראל); גלריה אינדי (צילום, ישראל); מכאן והלאה (קולנוע, ישראל); מעגל יוצרים (כוריאוגרפיה, ישראל); פנדורה (תיאטרון בובות וחפצים למבוגרים, ישראל); קבוצת זיק (מיצג, ישראל); 60 ריבוא(רב-תחומי, ישראל); Action Club  (רב-תחומי, ארצות-הברית); Preston is My Paris (צילום, אנגליה);  The New Barbizon Group  (ציור, ישראל).

הכניסה חופשית, בדיוק כמוכם. לפרטים נוספים, כאן.

מופע: "אוהבים ערבים"

מופע: "אוהבים ערבים"

15 באוגוסט 2013, ב-21:00

נמל יפו, מחסן 2, במה למחול

לאן נעלמו הערבים ממחול חיינו? יצירה החושפת את הנארטיב הכוריאוגרפי הציוני ומנסה להשיב, ולו למעט, את הערבי לבמת המחול הישראלי. כוריאוגרפיה: הלל קוגן; ביצוע: עדי בוטרוס, הלל קוגן; מוזיקה: מוצרט, קאזם אל-סאהר. היצירה הועלתה בבכורה באינטימדאנס 2013, תנועת היומיום, תיאטרון תמונע.

עוד במופע: "שירי שוליה נודד" מאת עידן כהן

כרטיסים 03-9021563. קוד הנחה: מאהלר

תמיר שר – "ללא כותרת", 2012, 60/40 ס"מ

אינדי: פרידה מקירות

פתיחה: יום חמישי, 22 באוגוסט 2013, מ-20:00

נעילה: 31 באוגוסט 2013

גלריית אינדי לצילום עוזבת את החלל ברח' יהודה הלוי 57 ויוצאת לפגרה קצרה עד למיקום בחלל חדש. לרגל המאורע תיפתח תערוכת מכירה שתכלול כ-40 עבודות שהוצגו בחלל בשנים האחרונות. היצירות יוצעו במחירים של עד 2,500 שקל. בין המציגים: ליאת אלבלינג, שוקה גלוטמן, אוסקר אבוש, נורית ירדן, תמיר שר, יעל קפלן, נעה בן-נון-מלמד, רע בן-דוד, בעז אהרונוביץ, אתי שוורץ, טובה לוטן.

לרגל אירוע פתיחה תיפתח החצר האחורית ותהיה מוזיקה. נחגוג את השנים הטובות שהיו לנו בחלל וניפרד ממנו.

Zehava Edelsburg, Detail

 שיח גלריה בבית בנימיני

יום שישי, 16 באוגוסט 2013, ב-11:30 

שיח גלריה עם האמנית רינה פלג ("קומיקרמיקה, הפלינטסטונס נגד בנות הפאואר-פאפ), והאוצרת רונית צור, וכן עם האמנית זהבה אדלסבורג ("לא דפנה, לא אפולו") והאוצר אבנר זינגר.

שתי האמניות מקימות מיצבים של אובייקטים היברידיים צבעוניים, הנושאים מטעני תרבות השונים זה מזה. שתיהן נשענות ביצירתן על הקשרים ארכיאולוגיים, ומדיית הקרמיקה תופסת חלק משמעותי בעבודות שתיהן, הגם שדרכי הביטוי האמנותי שלהן אחרות בתכלית.

בית בנימיני, רח' העמל 17, תל-אביב, 03-5182257. שני עד חמישי, 11:00–19:00; שישי-שבת: 11:00–14:00.
www.benyaminiceramics.org

התערוכות יינעלו ביום שבת, 24 באוגוסט 2013.

נפתחה ההרשמה לתוכנית לימודי ההמשך במוסררה

בית-הספר לצילום, מדיה ומוזיקה חדשה, מוסררה, מתחיל בהרשמה לתוכנית לימודי ההמשך. התוכנית מיועדת לאמנים מתחילים ומחויבים (בין אם סיימו את לימודיהם לפני זמן קצר ובין אם הם מעוניינים לחזור לעשייה אמנותית לאחר הפסקה) ונועדה לתת להם כלים לקידום עצמי ולפתוח בפניהם אופציות נוספות להשתלבות בעולם האמנות.

התוכנית פועלת כחממת מחקר רב-תחומית המציעה התנסויות שונות ודיאלוגים עם אמנים, מרצים ואוצרים שונים. שנת הלימודים תאורגן במקבצים של סמינרים בנושאים שונים. במקביל יתאפשר דיון רציף בעבודתם ורעיונותיהם של המשתתפים, עם חברי הקבוצה ועם המנחים והאורחים השונים.

תחילת הלימודים: אוקטובר 2013. הקורס יתנהל במתכונת של מפגש שבועי לאורך שלושה סמסטרים. לפרטים נוספים: מנחה ומרכזת התוכנית דפנה איכילובdafna.ichilov@gmail.com

 

PHOTOGRAPHY# – תערוכת צילום בקוביה

פתיחה: 22 באוגוסט 2013, ב-20:00

נעילה: 10 באוקטובר 2013.

מציגים: חמוטל וכטל, עמרי טלמור, גלי שריג, אריאל עוזרי, דניאל לויט, רתם קוריאל, אירית אלעד, חנה מימוני, איל תגר, ליטל אלעזר, ספיר הוברמן, סאשה טמרין.

12 צלמים מבוגרי המחלקה לתקשורת חזותית במכללת האקדמית הדסה, ירושלים, מציגים צילום המבקש לפרום את גבולות הפריים, לערער על המסורתי והטכנולוגי ולשאול שאלות חדשות על כוחה של המצלמה לברוא דימויים, לתעד מציאות חיים, לספר סיפור. התערוכה עוסקת במחשבות על הצילום – מדיום העובר תהליכי השתנות מהירים מהמסורתי לדיגיטלי, שהפך לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו.

הקוביה, רח' יהושע ייבין 13, ירושלים. ראשון עד חמישי, 09:00–18:00.

***

התחרות החמישית של הוצאת כתב: חיים בשוליים

קול קורא: הגשת סיפורים ל"חיים בשוליים" – אנתולוגיה של סיפורים קצרים על הנושא החברתי.

הסיפורים הטובים ביותר בתחרות השנתית על החיים בשוליים יראו אור באנתולוגיה של סיפורת ישראלית חדשה: גמילה, שיקום, זנות, סמים, עוני, פשע, אבטלה, התעללות בתוך המשפחה ועוד. הסיפורים שיזכו להיכלל בספר ייבחרו על-ידי צוות שופטים מקצועי וגולשים באתר ההוצאה.

המועד האחרון להגשת יצירות לתחרות – סוף אוגוסט.

לפרטים נוספים: רותי זוארץ, 052-3688015.

ססיל ביטון, דיוקנה של ליידי לפברה, 1935

מכון שפילמן: פוקוס שבת קיץ 2013

סדרת מפגשים בדגש מיוחד

סיור בתערוכה העין העירומה ובאוסף מכון שפילמן לצילום עם האוצרת ד"ר איה לוריא

שבת, 17.8.13, 12:00

הכניסה חופשית

במסגרת פוקוס שבת – סדרת המפגשים בדגש מיוחד במכון שפילמן לצילום, ד"ר איה לוריא, מנהלת האוסף של מכון שפילמן לצילום ואוצרת התערוכה "העין העירומה – צילום סוריאליסטי במחצית הראשונה של המאה ה-20” תערוך סיור מודרך בתערוכה ובאוסף המכון.

התערוכה "העין העירומה" מציגה עבודות נדירות של צילום סוריאליסטי מאוסף מכון שפילמן לצילום ואוסף מוזיאון ישראל. הסוריאליזם חתר נגד הסדר האמנותי-תרבותי הישן ושאף לניתוץ סדרי החברה הבורגנית באמצעות חשיפת נבכי נפש האדם ושחרור דחפיו ומאווייו הכמוסים. מתוך ניסיון לחולל שינוי תודעתי שישתקף בתפישות אסתטיות חדשות דרך המצלמה, הצילום הסוריאליסטי ביקש להציג מציאות אחרת ולערער על תפיסת ה"ראייה הישירה" דרך יצירת דימויים מדומיינים, פנטסטיים ודימויי חלום "על-מציאותיים".

דליבור מרטינז 1978 מדבר עם דליבור מרטינז 2010

אמנות בלא נחת – מגמות באוצרות ובאמנות בת זמננו

קורס בהנחיית יונתן אמיר, מבקר אמנות ועורך-שותף של כתב-העת המקוון לאמנות, תרבות וחברה "ערב רב". 

ימי חמישי/שישי לסירוגין: חמישי, 20:0018:00; שישי, 10:0013:00.

קורס שנתי המשלב סיורי תערוכות ושיעורים עיוניים ומתמקד במגמות וגישות שונות באמנות ובאוצרות בת זמננו. הקורס מתקיים אחת לשבוע. מחצית מהמפגשים יתקיימו במרכז לימודי האמנות הקובייה בירושלים ומחציתם בתערוכות ברחבי הארץ.

בשיעורים היכרות עם זרמים אמנותיים וגישות אוצרותיות שונות, היסטוריה של מוזיאונים וחללי תצוגה אחרים, כתיבה על אמנות, היסטוריה של האמנות המקומית והבינלאומית, מפגשים עם אמנים/ות, אוצרים/ות, אנשי/נשות אמנות אחרים ועוד.

הקורס מתאים לסקרנים ולחובבי אמנות המעוניינים לבחון ולנתח יחד את הנעשה בעולם היצירה, כמו גם לאמנים/ות המעוניינים להרחיב את השכלתם העיונית בתחום.

לפרטים נוספים: הקובייה, מקום לאמנות, 02-5456222 ,02-5456223
http://www.hacubia.jerusalem.muni.il

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎

אנו אנו הקבוצה

$
0
0

תוך שאנחנו צועדות ברחובות ירושלים, בדרך לקזינו דה-פריז בשוק מחנה-יהודה, מתגלגלת השיחה בין דאוני לביני למחוזות האוקיופיי. אני מספרת לה על הפעם הראשונה שנכחתי במייק-צ'ק, כשראיתי את הקהל מעביר הלאה את הנכונות להקשיב. אני שואלת אם המודלים שצצו אז בפארק עדיין רלבנטיים עבורה. "זו לא שאלה של רלבנטיות", היא עונה בפסקנות. "אוקיופיי איגדה אנשים שממילא עסקו בשיתופיות וחלופות למודלים קיימים, והם ממשיכים לעסוק בהן. השאלה אם אוקיופיי חיה או מתה לא רלבנטית. עבורנו אוקיופיי היא פלטפורמה לחקור מתוכה ובתוכה אפשרויות שממשיכות להתקיים ולהתקדם בלי קשר לתנועה עצמה".

יחד עם דאגלס פולסון, חברה לקולקטיב, העברה דאוני סדנאות חינוך במומה שהתבססו על מה שאוקיופיי איפשרה להם לנסות בזמן אמת, בשידור חי, עם מאות משתתפים אחרים. כמודל של עשייה, קולקטיביות מגיחה מעל פני השטח בצמתים מרכזיים ומכריעים. כשהיא עוברת מייק-צ'ק, השיתופיות מתנסחת שוב כאפשרות לפעולה ביקורתית, שצומחת מתוך הכרח ובוחנת את עצמה ביחס ישיר למנגנוני כוח.

מאז שהתחלנו לעבוד על אירועי We – פסטי-כנס לקולקטיבים יוצרים – השאלה הראשונה שהצבנו לכל קבוצה שפגשנו היא "מה הופך אתכם לקולקטיב". שמענו מגוון של תשובות מקולקטיבים ישראליים ובינלאומיים. אם לחלק אותן בגסות, כמה מהן שייכות לתחום חלל מגורים או חלל עבודה משותף, ואחרות למטרה משותפת (ביחס לאמנות, ביחס לסביבה ועוד) או חלוקת משאבים. לעתים כל התשובות נכונות.

doug-kerry-faces2

אקשן קלאב

דאוני מתעניינת עכשיו בקשר בין מיקומים גיאוגרפיים והתנהגויות חברתיות. אנחנו מדברות על התור שחיכה לה בשירותי הנשים בשדה התעופה אחרי הטיסה לארץ, על חברות בברלין שערכו איתה טיולי אופניים בכל העיר, אבל מעולם לא הסיטו את מבטן לאחור כדי לבדוק שהיא בסדר. "ודווקא זו היא מהות הפמיניזם בעיני", היא אומרת, "לפתוח את המודעות לסביבה ולדאוג למי שנמצא לצדך". היא חושבת על כך לאחר שהיא ופולסון נשארו מאחור כשרמזור התחלף לאדום ברחוב יפו. חיכיתי להם.

הם הגיעו לכאן כדי לחלוק את העבודה שלהם במהלך We 2013, לגלות עוד על עבודה של קולקטיבים אחרים ולערוך את "הגשר", סדנאות וידיאו שיצולמו לפני האירוע ובמהלכו. כללי הסדנה פשוטים: קבוצת אנשים נאספת בשורה. מנחה הסדנה שואל שאלות שהתשובה להן היא "כן" או "לא". התנועה בחלל מאורגנת כך שהמשתתפים ייאלצו להתעמת במבטם עם מי שענה תשובה הפוכה משלהם. בבוקר הראשון בארץ הם מצאו את עצמם בבית-אבות חרדי. "אחד מהם", הם מספרים לי, "ניסה לרקוד בסוף".

בינתיים אדם מוריי, רוב גריפיתס ורוברט פרקינסון נעים באטיות ברחובות העיר. זו הפעם הראשונה שלהם בירושלים. נהג המונית סיפר להם זכרונות ילדות משטח ההפקר ומהליכות שנתיות לקבר מגדל דוד בשבועות, על כדי קרמיקה שהירדנים הטמינו בהם מוקשים, על חבר שנפגע ואיבד רגל. "אבל חזרנו בכל פעם מחדש", הוא מציין. "לא היינו עדינים כמוכם". את המשפט האחרון אתרגם להם בשלב מאוחר יותר של הערב.

כחברי קולקטיב הצילום Preston is My Paris, הם התאגדו בעיר הפריפריאלית פרסטון שבאנגליה כדי ליצור תרבות שעיניינה אותם במקום שבו לא הצליחו למצוא אותה. לא מזמן הם עברו לגור במנצ'סטר, שם הם ממשיכים במשימה. "אין לנו שום עניין לגור בלונדון", סיפר לי מוריי באחת השיחות הראשונות בינינו. "אנחנו מנסים להבין עכשיו מה אנחנו רוצים לעשות כאן, במקום שבו אנחנו נמצאים". מחלל המגורים המשותף שלהם הם יוצאים להעביר סדנאות חינוך ברחבי אירופה ולהשתתף בתערוכות וביאנלות. הם התחילו מיצירת פנזין שיתופי על צילום, וכיום יש להם בית-הוצאה עצמאי, המפיץ מהדורות במחירים שווים לכל נפש.

Robert-Bedroom

Preston is My Paris

לירושלים הם מביאים קצת מפרסטון: הפרויקט שלהם במהלך We 2013 כולל סביבת סאונד שהוקלטה שם ותיעוד חזותי של המקום המכריע ביותר בעיר, לדבריהם: תחנת האוטובוס. הם ישדרו את מנצ'סטר ופרסטון לתוך ירושלים וידברו כאן עם יוצרים, אמנים ואנשי מדיה מבין משתתפי הפסטי-כנס שתמיד מצאו עצמם מייצרים את הזירה התרבותית שבה הם רוצים להיות. במידה מסוימת, השהות שלהם כאן היא לימודית ופרפורמטיבית כאחד.

העבודות של הקולקטיבים המשתתפים תלויות מקום. כך, כשפרסטון מתורגמת לירושלים, היא עוברת טרנספורמציה. אני מסבה את תשומת לבם של אנשי PPP לכך שמדי כמה דקות הצלילים שמקיפים אותם משתנים לחלוטין וברצף אינטנסיבי: המואזין מתחלף בהופעה בחוצות-היוצר ונגדע על-ידי מתפללים נוצרים שמתחלפים בילדים ובצפירות של מוניות זועמות. בירושלים, המקומות שבהם העבודה והפעולה האמנותית משותפים מציבים עבור המתבונן והמאזין (והמשתמש) נקודות מתח ומפגש שאינן יכולות להתקיים בשום מקום אחר.

ב-We 2012, למשל, התמקמנו בבית-חולים ישן למצורעים, מיקום שהכתיב עבורנו התמודדות עם מקומו של היחיד ביחס לקהילה שמוגדרת בעל-כורחה. אחרי הכל, אם מזכירים את הנסן למי שגדל בירושלים, מיד עוברת בו צמרמורת קלה. הוא חושב על הפעמון שהמצורעים נאלצו לצלצל בו בכל פעם שהיו יוצאים מהמתחם כדי לעבור ברחובות העיר. הוא חושב על הסיפורים, על האימה. ילדיו, ככל הנראה, יחשבו על אירועי התרבות שחוו שם, בטירה המופלאה הזו שנבנתה בסוף המאה ה-19.

 We 2012 (צילום: חנן בר אסולין)

We 2012 (צילום: חנן בר אסולין)

המיקום שבו אנחנו פועלים השנה, לקראת We 2013, הוא שבט צופי מצדה, הנמנה עם הראשונים שהקימה בארץ התנועה הציונית בתחילת המאה ה-20. השבט צופה על עמק המצלבה, בין מנזר המצלבה לכנסת ישראל, והוא המוקד שמכתיב את אופיה של העבודה והפעולה האמנותית בפסטי-כנס. הטקסט מתחיל במקום שבו העבודה שלנו מתחילה, במוקד ה"רעש", במיקום של שבט הצופים, לצד המקום שממנו הגיע העץ לצלב של ישו והמקום שבו בני נוער מתחנכים (או התחנכו) על ברכי הציונות.

השנה, ההיסטוריה הספציפית של המקום הובילה אותנו להתמקד בהקשרים ובמתחים בין זהות למרחב. ברגעים אלה מקימים הקולקטיבים את הפרויקטים שלהם במתחם האירוע. הם מכירים אלה את אלה, אוכלים ארוחת צהריים משותפות ומתחילים בשיחות בינם לבין עצמם. כשהאירועים ייפתחו באופן רשמי מחר (רביעי) וביום חמישי, השיתופיות האינטימיות הזו תעבור טרנספורמציה נוספת, כשהיא תזמין אליה את הקהל. כפי שנקודת המפגש שבה אנחנו נמצאים היא בלתי אפשרית, גם החוויה המתרחשת בין חדרי הקולקטיבים לכנס ולרחבה נדמית בלתי אפשרית: היא אינטנסיבית ומפתיעה, בדיוק כמו המקום שבו היא מתרחשת. מנסיוננו, אין לדעת לאן היא תוביל אותנו ואת כל הלוקחים בה חלק.

לא רק יין זול, 15.8.13

$
0
0

לילה. רחוב אלנבי. אור פנסים כתום מלכלך את החושך. מישהי רצה לעברי בבגד לבן. הילה בוהקת מקיפה את לבה. אני נעמדת במקום. סוף-סוף המלאך שלי הגיע. היא רצה. ראשה נישא מעל הגוף, שעולה מעלה ואחר-כך יורד מטה. הידיים מקופלות בצדי הגוף. כשהיא חולפת על פני בלי לעצור אני רואה שבאוזניה תקועות שתי אוזניות קטנות לבנות המחוברות בכבל דק למכשיר סמרטפון גדול שהיא אוחזת באגרופה. הילת לבה היא קרינת אור הסמרטפון. עיני מזוגגות מול מסך המחשב הגדול שבחדרי. כבר ימים שלא יצאתי מהבית. אני תוהה אם כשלאו טסה הסיני כתב את הדבר הבא הוא דימיין שאי-פעם בעתיד יקראו אותו בעברית ושכוונתו תובן:

בלי לצאת מפתח ביתו
יודע החכם עולם ומלואו.
כדי להבין את השמים
מספיק לו רק חלון.
ככל שמרחיקים לכת
כן ממעיטים דעת.
לכן החכם
גם בלי לעבור בכל הארצות
את המהות יידע.
איש טאו
קורא אמת
גם בלי לראות.
החכם יודע
כל מה שצריך
וכל זאת בלי ללמוד.

(נסים אמון תירגם מיפנית, הציטוט מה"טאו טה צ'ינג")

***

קובי אור חוגג חמש שנים ל"קרמטוריום", בלוג המוזיקה שלו. אם הכתיבה היא ממלכה, אז קובי הוא נסיך שלה. אם תגידו לו את זה הוא יצחק ובתנועת יד מבטלת יגיד, "מה פתאום". הוא כותב את הדברים. אף פעם לא מעליהם. לקרוא אותו זה כמו לדבר עם מישהו בהתלהבות. כשנגמר הפוסט מתחיל געגוע.

קובי אוסף לחיקו מלאכים מתרסקים על אספלט רותח בצהרי יום. הוא מלקט את השאריות, לא כיוון שזה מה שנשאר, אלא כי זה מה שחשוב. הוא מניח אותן כנוצות שלופות על שולחן הכתיבה עם אהבה וזעם. ב-11 באוקטובר 2012 הוא כתב ב"קרמטוריום": "אני חושב שהעולם הוא כדור שרוף שניצב באמצע החלל הריק והשד יודע מה מחזיק אותו. אני חושב שנולדתי כדי לדווח לכם על כך. ולהכיר לכם את השד. זה כל הסיפור".

***

אירוע סגירת התערוכה "Cutter" של להלי פרלינג

 

"מסיבת סגירה", להלי פרלינג

"מסיבת סגירה", להלי פרלינג

באירוע יופיעו שלושה הרכבים: אלעד ברדס, ניקו טין ואלכס דרול ו-Suicidal Furniture

חמישי, 15.8.13, ב-20:00
רח' שביל המרץ 3, קומה 4, תל-אביב

פייסבוק

***

תיאה פרידמן, "Time Specific"

תיאה פרידמן מפעילה את הגלריה ומנסה לנצל כל חלק ממנה ומהזמן שניתן לה בתוכה. בשמלה תפורה מכרוב ולב עשוי חרס היא מדברת אל הקהל והופכת אותו לשותף פעיל בעבודה. עבודת וידיאו, עבודת סאונד ורישום שיירשם תוך כדי התערוכה יהפכו למשתתפים ואורחים בתוך התערוכה. בצהרי הפתיחה, ב-12:30, יתקיים הפרפורמנס הפותח.

 

תיאה פרידמן, סטילס מתוך וידיאו. צילום: עינב סגל

תיאה פרידמן, סטילס מתוך וידיאו. צילום: עינב סגל

פתיחה: שישי, 16.8.13, ב-12:00
גלריה 121, רח' הרצל 121, תל-אביב
פייסבוק

***

אריק ונונו, "חפירות: זכרונות אבודים מעתיד רחוק"

אריק ונונו מציג עבודות מהשנתיים-שלוש האחרונות. נקודת המוצא היתה הפייסבוק כאתר חפירות, ומשם העבודה התפתחה. התערוכה, המורכבת מציורים, רישומים ואובייקטים פיסוליים, היא מראה פסיכולוגי ומשועשע של פני התקופה.

 

אריק ונונו, "נוף מסוכן"

אריק ונונו, "נוף מסוכן"

אריק ונונו, "חור באדמה"

אריק ונונו, "חור באדמה"

"חפירות: זכרונות אבודים מעתיד רחוק"
פתיחה: חמישי, 15.8.13, ב-20:00
שיח גלריה יתקיים בשישי, 23.8.13, ב-12:00
אוצרת: נאוה סביליה-שדה
גלריהp8 , רח' יהודה הלוי 79, תל-אביב
פייסבוק

***

שיח גלריה, "Come Closer"

תערוכה קבוצתית המורכבת מעבודות קטנות ויפות

 

ליהי חן, כנף מערבית.

ליהי חן, כנף מערבית.

אניה קרופיאקוב. fading faces 2013

אניה קרופיאקוב. fading faces 2013

משתתפים: אדגר אורליינטה, יעל בלבן, גיא גולדשטיין, ליהי חן, טוני נבוק, גבריאלה קליין, אניה קרופיאקוב, יעקב רופקה, גיא שהם, עירית תמרי

שיח גלריה בהשתתפות האמנית יעל בלבן והאוצרת אורלי הופמן
שבת, 17.8.13, ב-12:00
פיינברג פרוג'קטס, שביל המפעל 3, בניין 5, קומה 2, תל-אביב

***

Videocracy

המרכז לאמנות עכשווית CCA מקיים הערב הקרנה פתוחה של עבודות וידיאו תחת כיפת השמים ברחבת המרכז. בחירת העבודות נעשתה באמצעות "קול קורא" לפי "כל הקודם זוכה". לפי ההודעה לעיתונות של המרכז, מובטח אלכוהול בזול.

 

רוב פאטל וקארה לוין

רוב פאטל וקארה לוין

משתתפים: רוב פאטל וקארה לוין, נועם בר, דוד בן-הרא"ש, הלן בנינסון, יעל ברנט, גל ווליניץ, רועי זנדר, שחר טוכנר, אורית ישי, תמר לדרברג, אורי לוינסון ועדיה גודלבסקי, גילי סיטון, קרן פרטוק, אלינה קביטקובסקי, אנה קובובסקי, אורה קולמנובסקי, דפנה רבס, ינין ועירית שלה, שירה שעשוע, רינת שניידובר.

Videocracy
חמישי, 15.8.13, ב-20:30
CCA, רח' צדוק הכהן 2, תל-אביב

***

גיל מועלם-דורון, "פלטפורם"

במסגרת אירועי "פלטפורם" יתקיים הערב אירוע מסקרן שמקפיד לשמור על חשאיות מרבית. גיל מועלם-דורון בוחן אפשרויות התפרנסות חדשות, כיוון שאמנות והוראת אמנות בקיץ אינן מאפשרות משכורת מספקת (רוב מורי האמנות מפוטרים כל שנה וחוזרים מחדש למקום עבודתם בתחילת שנת הלימודים, כיוון שמוסדות הלימוד לא רוצים להעניק להם קביעות).

מועלם-דורון יפתח הערב דוכן שבו ימכור מודלים של בניינים ביפו. כל המודלים הם של בניינים של נכסי נפקדים ברשות עמידר או חלמיש. מי שיגיע היום יוכל לדעת אם בפעולה זו יש משהו קולוניאליסטי או צעד המבקר את ההתנהלות של עיריית תל-אביב מול העיר יפו ואולי מבקר גם את עולם האמנות. אשמח לשמוע על האירוע מכם, הקוראים. מוזמנים לשלוח לי תגובות למייל שבתחתית הטור.

פייסבוק

***

 הזמנות:

בועז ברקני.

בועז ברקני.

sapir

הזמנה

 

print!_invitation

 

anat.cheapwine@gmail.com

אתר חדש לכתב העת מעקף לאמנויות הבמה

$
0
0

עלה לאוויר כתב העת מעקף  העוסק במחול, תיאטרון, מיצג ואמנות פלסטית, בדגש על אמנות המתקיימת בתפרים שבין סוגי מדיום שונים. האתר עלה בממשק חדש ומשודרג, הזמין כעת לקריאה בכל סוגי המכשירים הניידים, ללא כל עלות. אל המייסד, רן בראון, הצטרפה ליאור אביצור, ויחד ערכו גיליון חדש בנושא דרמטורגיה, ובו ראיונות ומאמרים מקוריים פרי עטם של אמנים וכותבים מתחום התיאטרון, המחול, הפרפורמנס והאמנות החזותית. בין האמנים והכותבים: מיכל היימן, פרופ' גד קינר, נועם סגל, הדס עפרת, איציק ג'ולי, בעז ארד, מאיה ערד, דפנה קרון, גיא בירן, יסמין גודר, עירא אבנרי, ליאב מזרחי ועוד.

כתב העת מבקש לבחון באופן פתוח ודינמי את הזיקה בין עשייה אמנותית לבין תופעות תרבותיות וחברתיות עכשוויות, ומציג שיתוף פעולה ייחודי בין אמנים פעילים ובין תיאורטיקנים וחוקרים. כל גיליון עוסק בנושא או מושג מרכזי המשמש כציר לחשיבה רלוונטית אודות השדה, ומקבץ ראיונות ומאמרים מקוריים שנכתבו במיוחד עבור כתב העת על ידי דמויות מרכזיות בעולם המחול, התיאטרון, האמנות והתיאוריה.

כתב העת נתמך על ידי בית הספר לתיאטרון חזותי בירושלים, והעלאתו בגרסה מחודשת התאפשרה גם הודות לתמיכה שניתנה לראשונה השנה על ידי מועצת הפיס לתרבות ואמנות.

maakaf.co.il

כצאן לצבע

$
0
0

החל ממחצית המאה ה-19 חל שינוי מהותי ביחסם של ציירים אירופאים לצבע. מדיום ששימש עד אז בעיקר כאמצעי מימטי, הפך בציוריהם של דלקרוא, טרנר, מונה, סזאן, מאטיס, קירשנר ורבים אחרים, לכלי בעל מאפיינים סמליים, אופטיים ואקספרסיביים ייחודיים, המתאימים להבעה רגשית, פירוק פיקטוריאלי, חקירה מדעית ועניין רוחני. אם הפרספקטיבה המדעית שפותחה בתקופת הרנסנס קידשה את הרישום שאיפשר ליצור את אשליית החלל בציור (והובילה התייחסות לצבע כאל תכונה נלווית), באו תיאוריות הצבע המודרניות והפכו את המגמה. פירוק המרחב התמונתי ע"י הציירים האימפרסיוניסטים והפוסט-אימפרסיוניסטים, כמו גם ניסוחן של תיאוריות צבע מודרניות שונות – מגתה הפילוסוף עבור דרך שברל הכימאי וכלה בקנדינסקי הצייר המיסטיקן – סללו את הדרך לפיתוחו של ציור פרוע יותר ונאמן פחות למציאות, המשתמש בצבעוניות כביטוי חזותי לתכנים הגותיים ופסיכולוגיים.

מקס פכשטיין - בית המרחץ האדום, 1910

מקס פכשטיין – בית המרחץ האדום, 1910

ההתפתחויות הללו לא היו מנותקות מהתפתחויות תרבותיות ופוליטיות בתחומים אחרים. צבעים הביעו חיפושי הרמוניה וחקירות רוחניות בנות תקופתן, להט דתי מול חילוניות מתהווה, חתירה למבע אוניברסלי והשפעות גלובליות תוך הפניית עורף ללאומיות הגואה, אנרכיזם בורגני בעל שורשים רומנטיים, קולוניאליזם, אינדיבידואליזם וקבוצתיות, קידוש הטבע והאותנטיות וחרדה מן העירוניות המודרנית, ותגובות למלחמת העולם הראשונה. הקולוריסטים הרדיקלים של התקופה, ובמיוחד אלו שפעלו בראשית המאה ה-20, יצקו את רוח הזמן למשיכות מכחול בוטות ולכתמים קונטרסטיים וישירים. הצבעים שלהם מספרים את סיפור ההבטחה והשאיפה של המאה, כמו גם את התרסקותה כבר בראשיתה.

התערוכה "צבע פראי – יצירות מופת מאוסף ורנר וגבריאלה מרצבכר", המוצגת במוזיאון ישראל, כוללת מבחר מצומצם של ציורים בולטים משני העשורים הראשונים של המאה שעברה. היא מחולקת לשלושה חלקים: פוביזם (מאטיס, דרן, ולאמנק, בראק), אקספרסיוניזם (קירשנר, נולדה, שמיט-רוטלוף, הקל, פכשטיין ובקמן), וקבוצת הפרש הכחול פלוס נספחים (קנדינסקי, קליי, קופקה, פון יבלנסקי, מארק). מוצגות בה כמה יצירות מופת של ממש לצד ציורים פחות בולטים אך חשובים לתצוגה. ראויים לציון תשומת הלב המוקדשת לפיתוח ההפשטה של קנדינסקי באמצעות תשעה ציורים מהשנים 1908-1910, והכללתם של חלוצי מופשט פחות מוכרים כפרנטיסק קופקה הצ'כי. מעניין לגלות ציור נוף מואר וסמי-מופשט משנת 1906 של ז'ורז' בראק, שצוייר כמעט במקביל ל"עלמות מאביניון" של פיקאסו, רגע לפני שהשניים יחברו לפיתוח משותף של הקוביזם. חבל שהמהפך שעבר האקספרסיוניזם הגרמני בעשור השני של המאה מתפיסה אידיאליסטית ורומנטית לקדרות מפוכחת, כמעט אינו מוצג.

וסילי קנדינסקי - שני סייסים ואדם שוכב, 1909-10

וסילי קנדינסקי – שני סייסים ואדם שוכב, 1909-10

"צבע פראי" היא תערוכת המשך ל"שיכרון צבעים" שהוצגה במוזיאון בשנת 98, ואם הכותרות נשמעות כאילו נלקחו מברושור של יצרנית מפיות לגני אירועים, חכו שתקראו את הטקסט של התערוכה. צמצום מספר העבודות בא לידי ביטוי גם במידע הנלווה להן ובקושי כולל אפילו את המעט שתואר בראשית הטקסט הנוכחי. יש בו התייחסויות לציור "עז ונועז" ול"אופטימיות וחדוות חיים הנושבות מן הציורים", והוא מזמין את המבקרים להיכנס ל"עולם קסום". שברים בתפיסת המציאות מוגשים בתערוכה כברוסקטה לפתיחת התיאבון, ביטויים אמנותיים של זעזועים בסדרי עולם הופכים לצלוחית סורבה לרענון החיך, הטלטלות הנפשיות המצויירות בה תחומות במסגרות פרחוניות ומוזהבות, והפראיות שבכותרתה מסמנת טוב טעם במובן המתקתק של המילה. כל כולה שקועה בהתפעמות עצמית תוך התעלמות מופגנת ממש מן ההקשרים ההיסטוריים של היצירות, למעט אחד: העבודות המוצגות בתערוכה, נכתב בטקסט הקצר המלווה אותה, "נחשבו בעיני הנאצים לאמנות מנוונת", ו"הכללתן  באחד מאוספי האמנות המודרנית החשובים בעולם היא בגדר ניצחון אישי של ורנר מרצבאכר וניצחון כללי של הרוח האנושית ושל האמנות".

ההתמוגגות הקולטוריסטית של שבת בבוקר הזו, בצירוף איזכור בולט של זיכרון הטראומה ורוח הניצחון, אינן אלא חנופה משולשת למוזיאון, לאספן ולצופים גם יחד. כתערוכת אוסף במוזיאון פריפריאלי, "צבע פראי" אמנם נתונה במגבלות טעמו של האספן ויכולותיו של המוסד וקשה לצפות ממנה להיות יותר מארוחת טעימות קיצית ואקראית, ועדיין לא ברור מדוע תערוכה כזו מוכרחה להיות כ"כ חנפנית ומרפרפת.

צבע פראי – מוזיאון ישראל
אוצרת: עדינה קמיאן-קשדן
נעילה: 2 בנובמבר

פורסם בנוסח דומה ב"טיים אאוט"

דרוש/ה עובד/ת גלריה

$
0
0

גלריה ארטסטיישן מחפשת עובדים למשרה מלאה לעבודה בגלריה. נסיון קודם בתחום חובה. מעוניינים/ות מוזמנים/ות לשלוח קו"ח לכתובת: info@artstationgallery.com


רב ערב 20.8.2013

$
0
0
  • ריאליטי…זם – מבחר עבודות מאוסף דובי שיף

  • תערוכת סיכום של בוגרי המחלקה לעיצוב תכשיטים, שנקר
  • Intervals – מרווחים: תערוכת מכירת אמנות לכיסוי הוצאות הגנה משפטית
  • פסטיבל ירושלים למוזיקה מקודשת

*

ריאליטי…זם – מבחר עבודות מאוסף דובי שיף

הגלריה לאמנות עכשווית גרנד ART

אוצרות: שירלי משולם ואיריס ברק

פתיחה: חמישי, 22 באוגוסט 2013, ב-19:00

נעילה: 30 בנובמבר 2013

אמנים: סימון אג'יאשווילי, מאיר אפלפלד, אורי גיל, ארם גרשוני, אורית אקטע-הילדסהיים, ישראל הרשברג, דנה זלצמן, מיה זר, מיכאל חלאק, רן טננבאום, מתן בן-כנען, דוד ניפו, אלי שמיר, נתן פרניק, יעל שטראוס-גורן, נועה סימון, יעל סקליה, ראובן קופרמן, ערן רשף, אמיר שפט.

הגלריה לאמנות עכשווית בגרנד קניון מארחת עבודות של 20 אמנים ריאליסטיים ופיגורטיביים מאוסף דובי שיף.

האוסף מתייחס למיקומה של הגלריה (מעוז תרבות הצריכה), ושם דגש על עבודות טבע דומם, הכוללות דימויים של חפצים מחיי היום-יום, מזון ומוצרי צריכה. כמו כן מוצגים דיוקנאות עצמאיים של האמנים ודיוקנאות אנונימיים.

הגלריה לאמנות עכשווית גרנד ART, גרנד קניון, דרך שמחה גולן 54, חיפה. ראשון עד חמישי, 10:00–22:00; שישי, 09:30–15:30; מוצ"ש: חצי שעה מצאת השבת ועד 23:00. כניסה דרך מנהרות הכרמל ויציאה ראשונה לנווה-שאנן. לפרטים נוספים: 04-8121111.

אברהם יפתח

תערוכת סיכום של בוגרי המחלקה לעיצוב תכשיטים, שנקר

נעילה: 11 בספטמבר 2013

מכסף וזהב עד אמייל, עץ ואבנים: הבוגרים הטריים של המחלקה לעיצוב תכשיטים בשנקר מציגים את עבודותיהם במוזיאון היהלומים ברמת-גן. תחת הכותרת "ללמוד תכשיט" מוצגים, לצד האוספים הקבועים, פרויקטי הגמר, הנעים בין האמנותי לעיצובי ואף למסחרי והתעשייתי.

מוזיאון היהלומים על-שם הארי אופנהיימר, מתחם הבורסה, רח' ז'בוטינסקי 1, בניין מכבי, רמת-גן. ראשון עד חמישי, 10:00–16:00; בימי שלישי עד 18:00.

לארי אברמסון, Et in Canaan Ego, 2010. שמן ואקריליק על בד, 25X25, אלף דולר

Intervals – מרווחים

פתיחה: חמישי, 29 באוגוסט 2013, ב-19:00

נעילה: 31 באוגוסט 2013

תערוכת מכירת אמנות לכיסוי הוצאות הגנה משפטית על פעילות ופעילים במאבק המשותף הפלסטיני-ישראלי נגד הכיבוש.

בתערוכה ייקחו חלק כ-100 אמנים, ביניהם ​אורן אליאב, איתמר ג'ובני, גיא גבע, דוד טרטקובר, דוד ריב, הרן מנדל, חיים דעואל לוסקי, לארי אברמסון, מאשה זוסמן, נטעלי שלוסר, סיגלית לנדאו, עילית אזולאי, ענת בצר, ציבי גבע, רונן אידלמן, רועי רוזן, רים קאסם, רמי מימון, ציונה שמשי, חנה בנינגה ועוד.

התערוכה מאורגנת על-ידי קואליציית נשים לשלום ואנרכיסטים נגד הגדר. אתר וקטלוג התערוכה, כאן.

גלריה מנשר, רח' דוד חכמי 18, תל-אביב. חמישי, 29 באוגוסט 2013, 19:00–22:00; שישי 30 באוגוסט 2013, 10:00–16:00; שבת, 31 באוגוסט 2013, 10:00–22:00. לפרטים נוספים, כאן. חן משגב, 054-7922946; רועי וגנר, 054-6488898.

מיקי הארט

פסטיבל ירושלים למוזיקה מקודשת

20–23 באוגוסט 2013

מוזיאון מגדל-דוד, מערת צדקיהו, אמפי הר-הצופים, ימקא

מופעים, טקסים ומפגשים ברחבי העיר, כולם מוקדשים למוזיקה, טקסים ומנהגים של דתות מכל העולם.

בין המופעים: מיקי הארט בנד, המתופף האגדי של הגרייטפול-דד, במופע פסיכדלי; אמאדו ומרים, זוג המוזיקאים המוערכים ממאלי, שסיימו עכשיו טור עם יו 2; סליף קייטה, קול הזהב של מאלי; נקמת הטרקטור בהשקת האלבום משירי אבן-עזרא; ערב מיצירותג'ון זורןנועם ענבר בערב של חזנות פסיכדלית; יאיר דלל מארח שתי מקהלות בינלאומיות ללילה של קדושה בין-דתית; אמָהוֹי צֵגֶה,קונצרט מחווה ליצירותיה של הנזירה האתיופית בת ה-90; טקס הנאיבינגי בחיזוק להקת הרגאיי האגדית Black Roots; קבוצת נזירים גולים טיבטים ממקדש הטאשי לונפו שבהודו; ועוד.

לפרטים נוספים, כאן.

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎

"המפגש הראשון של גלריסט ואמן יכול להיות המסמר הראשון בארון הקבורה שלו"

$
0
0

אריה פרנקו מגלריה שי אריה, הצג את עצמך.
"כן, הגלריה בת שש. עשינו כמעט 60 תערוכות. מה אתה רוצה לדעת? אתה תופס אותי היום בסיטואציה מאוד ספציפית, וסביר שכל מה שאומר לך יהיה מתוך הפרספקטיבה של מעבר – סגירת הגלריה שי אריה ברחוב גורדון והמעבר לתצוגה בשי אריה דה-פיג'וטו, שזה גם הבית שלי".

מה הביא אותך לפתוח גלריה? מאיפה זה הגיע?
"הגעתי לגיל 40. זה גיל מהמם. יש איזשהו ריכוז כזה, כל ההוויה של החיים שלך – מה עשית, איפה היית. תמיד התעסקתי בהרבה תחומים, אי-אפשר להגיד שאני ממש ארכיטקט. לא מעניין אותי באמת מה שמעניין את הארכיטקטים. אותי מעניינים היחסים, מה הפשר שלהם, איך הם נרקמים, ויחסים נמצאים בכל התחומים באופן שווה. אלו אותן מערכות, אין הבדל בין ארכיטקט לאמן, לפילוסוף. זה הכל פיקציות כאלו של שמות".

אריה פרנקו

אריה פרנקו

ההבדל הוא רק בכותרות?
"כן, המחשבה היא אותה מחשבה. סוג מסוים של חשיבה, כמה סוגי חשיבה, זה סוג של מבנה. העובדה שפתחנו גלריה היא לא בגלל שאני ארכיטקט. היו סיפורים – הוא ארכיטקט, יש לו קליינטים, אז הוא יציג דברים וימכור את זה לבעלי החללים שהוא מתכנן. זה לא מזה. זה אחד הסיפורים שמספרים עלי. או למשל: ארכיטקט – הוא למד באיטליה, יש לו ידע תרבותי מסוים שקשור איכשהו לתולדות האמנות. זה גם סוג של סיפור. כשמדברים איתי על עכשווי, אני אומר לאנשים שתלוי מאיזו נקודה בזמן הם מסתכלים על זה. באיטליה, פוטוריזם זה עכשווי. זה לגמרי הצלבות של נסיבות. יש פה החלטה, ברור שיש, אבל גם להגיד החלטה זה משהו קצת סינתטי. אתה לא קם בבוקר ואומר, 'היום אני הולך לפתוח גלריה'. לא".

מה הנחת המוצא שלך?
"יכול להיות שאי-ידיעה והשתנות. המכלול, התפיסות שלך. הידע הוא סוג של מנוע, מנוע שמתחיל לעבוד, ואני לא חושב שיש לך שליטה על מה. הקושי הוא בדרך כלל לעבוד איתו, לעשות איתו משהו. ה-doing הוא מאוד קשה. אוצרות מתיימרת לשליטה כזאת. אולי זה בוטה להגיד את זה, אבל אוצרות זו פיקציה".

למה?
"קודם כל ברמה הפיזית. קשה להפיק, לדעת אם משהו הוא נכון או לא נכון. המערכת היא מאוד מורכבת, לכל אחד יש דעות משלו, לכל אחד יש ההיסטוריה שלו, לכל אחד יש הרצונות שלו. לפעול בתוך זה זה קשה, ולפעמים מה שצריך הוא בכלל לא לעשות שום פעולה. הפעולה מיד מנטרלת את המחשבה, לא? אין יותר מחשבה, כי אתה עסוק בלעשות. זה נורא, לפעול בלי מחשבה. צריך לחשוב על הכל, עד הפעולות הכי פורמליסטיות של להחליט אם לכווץ את זה או להקרין את זה, ולא לשכוח לשלוח הזמנות לתערוכה תוך כדי".

אתה שם את הדגש על המחשבה.
"כן, ה-doing הוא לא העיקר".

אסף סטי - דויד שלח אותי, 2012. מתוך התערוכה "כניסה חופשית 2"

אסף סטי – דויד שלח אותי, 2012. מתוך התערוכה "כניסה חופשית"

בגלריה יש אובייקטים. איך אתה מייצר אותם בלי פעולה?
"זו גישה אחרת לגמרי. אני תמיד נזהר מלהגיד, אפילו כשאני כותב, 'אני מאמין', 'אני חושב', 'נראה לי שנכון'. כשאתה כותב אתה תמיד רואה את הפעלים האלה, ואתה לא יודע אם זה באמת נכון מה שאתה כותב, או שאלו מלים שהושרשו אצלך ואתה צריך להשתמש בהן כדי להסביר משהו. אם ניקח מקרה מבחן, יכול להיות לי מפגש עם אמן זה או אחר, והפגישה איתו היתה מאוד חשובה בשבילי ובשבילו, ולא בהכרח התוצר של המפגש – תערוכה או מכירה של עבודה".

במקרה כזה, יש לך מחשבות לקראת המפגש עם האמן?
"לא, מחשבה כזאת נועדה לכישלון. הידיעה הזו מלכתחילה שאתה מחפש את המטרה – פה נכשלת. המחשבה שאתה הולך לאמן כי אתה רוצה לראות אצלו עבודות, או שאתה רוצה לראות איזשהו תהליך… לא. לך לפגוש אותו, זה לא רלבנטי מה יהיה שם".

אתה מתאר פה עבודה של אוצר. אמרת שהאוצרות היא פיקציה.
"אוצרות היא פיקציה. מתקיימים בה שני דברים שאני לא עובד לפיהם. אחד – נארטיבים לא מעניינים אותי, לא בגלל שאני לא מתעסק בהם, או שלי אין נארטיב, או שאני לא קורא נארטיב. אני לא מנסה לבנות סיפור. והשני – רוב הדברים שאני מציג הם לא בעלי ערך".

תסביר.
"אוטומטית בתוך המלה אוצר יש תוצר. הוא לוקח דברים בעלי ערך ובונה מהם איזשהו נארטיב. באופן הכי פשטני, זה מה שאוצר עושה."

אז למה זאת פיקציה?
"באמת נתחיל עכשיו לדבר על זה? זה בדיוני. כשאני פונה לאמן, או 'מוצא' אמן, הנארטיב שלו כבר בנוי. אם אשנה את הקומפוזיציה של העבודה אני אבנה נארטיב חדש? גם אם העבודות לא משהו, גם אם הן חשובות אבל הן לא ממש מעניינות, האמן יכול להיות מעניין. הנה אתה מסתכל עלי, כי זה קצת לא מסתדר לך. ברגע שאתה לוקח את העבודות אתה יכול לחשוב שצריך עכשיו לבנות את הסיפור, אבל אתה אף פעם לא בונה את הסיפור. הסיפור כבר שם".

מראה כללי של התערוכה "שוד ושבר". צילום: יובל חי. משתתפים/ות: כרם אוזן בירקטאר, יהושוע אוקון, יפתח בלסקי, נועה בן נון מלמד, דורית פיגוביץ' גודארד, יהונתן ה. משעל, רון וינטר, דני יהב בראון, דנה יואלי, רועי מרדכי, דניאל ניב רון, אפרת ניר, הילה עמרם, סוניה פלדמאייר, אלי קופלביץ', ורה קורמן

מראה כללי של התערוכה "שוד ושבר". צילום: יובל חי. משתתפים/ות: כרם אוזן בירקטאר, יהושוע אוקון, יפתח בלסקי, נועה בן נון מלמד, דורית פיגוביץ' גודארד, יהונתן ה. משעל, רון וינטר, דני יהב בראון, דנה יואלי, רועי מרדכי, דניאל ניב רון, אפרת ניר, הילה עמרם, סוניה פלדמאייר, אלי קופלביץ', ורה קורמן

האמן בונה את הסיפור של עצמו?
"ברור, ואתה יודע, במפגשים שלי עם אמנים, הם הרבה יותר מעניינים אותי מהעבודות שלהם. אין לעבודות שלהם שום משמעות בלעדיהם. יש איזה משהו שהוא כמעט פרדוקסלי ביצירה: כשאתה שואל, של מי הטלוויזיה הזו? התשובה היא: שלי. וכששואלים 'של מי היצירה הזו?', גם אם אני קניתי אותה, היא לא שלי. היא אף פעם לא שלי. היא תמיד שלו, לא משנה אם היא תעבור ידיים – היא תמיד של האמן. וזה הקסם שבתוך האמנות בעיני. היצירה תלויה אצלי בבית, או שוכבת אצלי במחסן, והיא לא שלי. קיבלתי רשות, זה סמל של כוח שניתן תמורת כסף, לזמן מסוים. ותמיד, היא רק שלו – בחסותי".

אתה האוצר שלה.
"יכול להיות שיש פועל כזה. יש איזה כוח למוצר הזה. לא סתם פתאום קמו בתי-ספר לאוצרות, בישראל ובעולם, בשנים האחרונות. כאילו יש נוסחה לפועל הזה, שאם אתה ממלא אותה, אתה בעצם מקבל את התוצאה הזו של המלה שמורכבת מא.צ.ר. זאת איזושהי אמת שגילינו, עכשיו אפשר ליישם אותה".

אתה עומד לעומת התופעה הזאת של אוצרות? אתה חושב שאין דבר כזה באמת?
"אוצרות קיימת, ובעצם זה שהיא קיימת, וזו רק פרספקטיבה של זמן, יכול להיות שאני אהיה השוטה של הכפר. אבל אני יודע שיש משהו מאוד משמעותי, שסותר את המושג אוצרות, והוא המושג של תשוקה. עכשיו, בוא נדבר באמת על תשוקה לבחירה מתוך התשוקה. אני יכול להגיד לך שאני לא מאמין שהצגתי פעם משהו, גם אם הוא היה טעון בדיעבד, שלא היתה בו תשוקה. אני נאמן לעצמי מתוך התשוקה שלי. כשאתה מתחיל להיות גלריסט בתוך המארג הזה, אתה מתחיל להבין את עולם האינטרסים שמפרק את התשוקה".

האינטרסים מרחיקים מהתשוקה? אתה לא יכול לממש את התשוקה שלך במסגרת האינטרסים האלה?
"כן ולא. אבל זה קצת מזכיר את המקום של האריסטוקרטיה והעם. האריסטוקרטיה מנותקת. היא מפוחדת, היא שמרנית מאוד, שחס ושלום יגידו עלינו משהו, שאף אחד לא יגיד שום דבר. לא בוכים, לא צוחקים. אם את המנה הזו צריך לאכול בידיים, אז תהיה ליד זה מפית מהודרת, הכל צריך להיות מסורבל. אז לשאלתך, המנגנון הוא אסון. לכולם. בטוח שיש ממנו מרוויחים, רק מי אמר שהרווח הוא לא אסון. אין בו שום חלק שיכול לבלום אותו לרגע כדי שיבנה את עצמו מחדש. הוא כל הזמן עובד".

לא יכולים להיות במנגנון חלקים טובים?
"יכולים, וזה אסון. זה אחד הקשיים הכי גדולים שלי. כי המפגש הראשון של גלריסט ואמן יכול להיות המסמר הראשון בארון הקבורה שלו. אלו מפגשים שמובילים לדבר הזה, לפתיחה, לאסון. זו הליכה בעיניים פתוחות לקראת הקטסטרופה, ואני לא מאמין שהרבה אמנים מבינים את זה. אלו שרואים את זה הם מעולים, ואז נוצר קונפליקט נוסף בתוך המערכת הזו, שבעצם הם לא רוצים ליצור את הקשר עם הגלריסט.

"אני לא אוצר. אני גלריסט. אני החזקתי חלל במשך שש שנים בגלל תשוקה בלתי נלאית. יש לי אינטרסים ברורים ומובנים מראש כשאני רוצה למכור. הרבה אוצרים שעבדתי איתם אמרו שהם נקיי כפיים, שהם 'לא מתעסקים עם הכסף'. באמת? מה זה 'לא מתעסקים עם הכסף'? מאיפה הם מרוויחים את המשכורת שלהם? אוצרות באמת היא אוסף של קונפליקטים".

אילו קונפליקטים?
"רגע – אוצרות היא כן מסחרית או לא מסחרית? אני מנסה להכניס את פרמטר הכוח של הממון לתוך המושג הזה שנקרא אוצרות. איך הוא תופס שם מקום. מצד אחד אתה צריך אותו, אתה צריך לשלם שכר דירה, וזה משהו מקצועי, אמן אמור להרוויח כסף. מאיפה מגיע הכסף? ומצד שני, אני טוען שהגלריסט, מרגע שהוא נפגש פגישה ראשונה עם האמן, זה המסמר הראשון בארון המתים שלו".

מראה כללי של התערוכה  My ghetto צילום: יהונתן.ה משעל. מציגים: איתי זיו, אינגו פטר, אריאלה פלוטקין, להב הלוי

מראה כללי של התערוכה
My ghetto
צילום: יהונתן.ה משעל. משתתפים/ות: איתי זיו, אינגו פטר, אריאלה פלוטקין, להב הלוי

אין גם פתרונות? זה הקיום שלך כגלריסט?
"מה זאת אומרת? זה הכסף. הוא מלא בקונפליקטים. נגיד שאת הכסף שלך עשית ממכירת נשק, אז מה? אמכור לך עבודה או לא? זאת ההתנהלות שנעה בין ייסורים ותסכול לניסיון לתקן את העולם עם אמנות מאוד יפה. זאת תנועה במעגל".

יש אנשים שלא היית מוכר להם אם היית יודע מאיפה הכסף שלהם?
"כן, ומהרבה סיבות אחרות. אתה יודע למשל שבאירופה יש רשימות שחורות של מי שקונים עבודות, ואז נמאס להם, והם מוכרים אותם, גם במחיר נמוך יותר. הם הורגים את האמן. בישראל אין רשימה שחורה. ומה קורה ברגע כזה? הגלריסט רץ כדי לקנות את זה באותו מחיר כדי לא להרוס את השוק לאמן הזה. בישראל זה לא קורה".

אתה מדבר על אתיקה, ואתיקה יכולה להיכנס רק לתוך מנגנון.
"אתיקה קשורה לתרבות, היא לא קשורה למה שקורה כרגע. זה מצחיק אותי, לפני כמה ימים מישהו ניגש אלי ושואל: 'מה ההארד-קור הנוכחי שאתה מציג?'. שככה נתפסתי, כמציג הארד-קור. אם תעבור את הים, זה ממש לא הארד-קור. זה לגמרי תרבותי. היו הרבה פעמים שהצגתי ציורי שמן על הקירות, אבל לא, הוא רוצה לזכור את זה. למה? כי אין לו את המקום הזה שהוא יכול לזכור, אז הוא רוצה לנכס לעצמו את הזיכרון הזה. בתקופה הנוכחית רוב הגלריות הן חנויות, לא מקום שבו נותנים מקום לזוויות שונות של תרבות".

אם תשאל את האוצרות של הגלריות האלו, הן לא יסכימו איתך שאלו חנויות.
"הן לא מספיק כנות עם עצמן. הן יגידו לי, איזו זכות דיבור יש לך, אתה סגרת את החלל הגדול שלך. למה? בגלל שמכרת מעט עבודות? בגלל שהתעייפת? גם וגם. זה קורה אחרי שכל בוקר פתחתי את הגלריה עם ספקות של מה זה החלל הזה. המסקנה היא שאני לא יכול לשאת את הקונקרטיות".

מה רע בקונקרטיות?
"בלעדיה דברים יכולים להיבחן באופן יותר נקי. בתור מנחה באקדמיה לא היה לי אכפת אם אנשים הביאו פרויקטים. זה ממש לא חשוב בעיני, חשוב בעיני שהם באו והיו שם, שנפגשנו ודיברנו. כל השאר – עוד חתיכת עץ, פחות חתיכת עץ. האקדמיה היא האמא של הקונקרטיות. אם לא תהיה בה קונקרטיות, המדינה פשוט תסגור אותה. אם נעשה היום הצבעה, משאל עם, הרוב יצביע בעד לסגור את האקדמיה. בצדק. ממסד האמנות הוא מעט יותר מורכב, ויותר היברידי. האמן עצמו, שהוא הפועל בתוך המערכת הזו, יכול לעשות את הדברים בעצמו הרבה מאוד פעמים, יש לו הרבה כוח. אמנים לא תמיד מבינים את זה".

קונקרטיות היא כלי של דיכוי?
"כן. כאילו שלכלכלה יש משמעות, ואמנות היא חלק מהכלכלה. בזמן ששום דבר מהנאות החיים שלנו הוא לא כלכלי, נקודה סימן קריאה. מה כלכלי בלנסוע עם הרכב לעבודה ולעמוד בפקקים? עדיף לעבוד מהבית. זה פשוט מה שהמערכת רוצה, היא מעדיפה לבנות לך תשתיות ומערכת לייבוא כלי רכב. ה'כלכלה' היא פשוט העדפות המערכת. גלריה היא חלק מהמערכת".

דיברת על הקשיים שבלהיות גלריסט. איך אתה מתמודד איתם?
"בעברית יש מלה שאין באף שפה אחרת והיא מרגשת – להתחדש. ויכול להיות שמתוך זה יש מין פרמטר של אובססיביות בלהתחדש. הגלריה שלנו כרגע נמצאת בתוך הבית, הפוך מהחלל הקודם. עם קירות מתפרקים ורצפה מתפוררת. אולי מתוחזק ולא מלוכלך, אבל זה עדיין משפיע. זה מקום הרבה יותר קיצוני. אי-אפשר לראות חוץ מלבד קצת שמים, פה מכניסים אותך לאיזו מין בועה. אני מתחדש".

הבטן נופלת מבפנים

$
0
0

האמנית אלונה רודה חושבת שמוזיקת אמביאנט היא "סוג של קללה". זו הצהרה קצת משונה כשהיא מגיעה מיוצרת המציגה כעת מיצב סאונד, תאורה ופיסול המבוסס על עיבוד עכשווי ליצירה מפורסמת של המלחין הצרפתי אריק סאטי, שיכול להיחשב למבשר קדום של הז'אנר. ההבדל, טוענת רודה, נעוץ בעובדה ש"באמביאנט אין התחלה וסוף, הוא שטיחי בהוויה שלו. בעבודה הזו יש התחלה וסוף, וגם בתוכה יש מיני-מבנים של התחלה וסוף, שנוצרים מהעריכה ומהתזמון של המוזיקה והתאורה".

אצלך תמיד השיא נעלם.
"יש שיא אבל הוא נקטע לפני שהוא מרגיש בנוח מדי. לפני שנתיים וחצי הצגתי בגלריה קו 16 עבודת וידיאו שצילמתי בשיעור עם בני נוער מהשכונה. לימדתי אותם להכין פצצות עשן והדלקנו אותן ביחד. כל הסרט בונה ציפייה לרגע ההדלקה שלהן, ואז הן מתפוצצות לכל עבר תוך כמה רגעים קטנים וזה נגמר עוד לפני שהתחיל, אבל המצלמה נשארת דלוקה, עוד ממשיכה לצלם את האדמה או סתם מה שיוצא כשמחזיקים אותה ביד. זה לקוח משפה יוטיובית של תיעוד אלמנטים מתפוצצים. בדרך כלל המצלמה ממשיכה לצלם למרות שהשיא עבר, פשוט כי הכל קרה כל כך מהר, כבר לא חושבים עליה, עסוקים עוד בריגוש של הפיצוץ".

מה מושך בשיא אנטי-שיאי?
"בסרט שמוצג עכשיו בגלריה חזי כהן, למשל, נופלת פצצה (גם פצצה, אבל מסוג אחר!) באמצע החלל, שיוצרת מערבולת של עשן מתפזר ומים מהספרינקלרים שמגיבים לו. המערבולת הזו נמשכת כמה רגעים והיא בעצם צפייה במשהו מופשט שמשאיר זמן מת לחשוב בו. זה זמן חשוב בעיניי".

אלונה רודה - "כלבים נובחים לא נושכים", מראה הצבה בגלריה חזי כהן/ צילום: טל ניסים

אלונה רודה – "כלבים נובחים לא נושכים", מראה הצבה בגלריה חזי כהן/ צילום: טל ניסים

אלו גם רגעים נורא קצרים. כמה שניות בסה"כ.
"כמה שניות הן הרבה זמן! אין לי עבודות באורך של יותר מעשר דקות, ואני חושבת שבתנאי הצפייה הנוכחיים באמנות אי אפשר לדרוש הרבה יותר מהמבקרים אלא אם ממש בונים מערכת בשביל זה. העבודות שלי נבנות תוך מחשבה ובנייה של תנאי צפייה בהן. ב"לא יום ולא לילה" (העבודה שמוצגת בהלנה רובינשטיין), יש קטע בו מוקרן אור אדום בוהק. כשהוא יורד, יש שמונה שניות של חושך מוחלט. בשניות האלו אני מרגישה כאילו נופלת לי הבטן מבפנים, העיניים מחפשות מה הן מצליחות לראות, השקט ממלא את המקום. השחור מרגיש יותר שחור משחור, והזמן לא רוצה לזוז".

לפני חודש ננעלה תערוכת היחיד של רודה "מעל ומעבר", שהוצגה במרכז לאמנות עכשווית (CCA) וכללה מיצב פיסולי אור-קולי שאפתני של דימוי הכותל. בשבועות שחלפו מאז הספיקה להציג בשלוש תערוכות נוספות. עבודתה "לא יום ולא לילה" מוצגת בתערוכה הקבוצתית "showtime" שאצרה הדס מאור בביתן הלנה רובינשטיין (בהשתתפות נעמה צבר, ג'נט קרדיף ורודה). בתערוכה משותפת לרודה ולאמן הגרמני פלוריאן נויפלד בגלריה חזי כהן מוקרן הסרט "כלבים נובחים לא נושכים", שגם זכה בחודש שעבר במקום השני בתחרות הוידאו ארט והקולנוע הנסיוני בפסטיבל הקולנוע בירושלים, ובגלריה זיז ננעלת בסופ"ש הקרוב תערוכת מכירה לקראת נסיעתה של רודה לשנת עבודה בברלין במסגרת מלגת שהות בעיר. אם לא די בכך, היא עיצבה את אולפן השידור וחצר בניין בצלאל הישן במסגרת פרויקט "החזית" שנערך לפני שבועיים בשיתוף פעולה של רדיו תדר ועונת התרבות בירושלים, והיא עובדת במקביל על עיצוב במה למופע חדש של הכוריאוגרפית יסמין גודר שיעלה בבכורה בגרמניה באוקטובר. העומס, היא מספרת, הוא תוצר של הבשלה ארוכה של סדרת פרויקטים שונים. את השנה הקרובה היא מתכננת להעביר קצת אחרת, ולכן משימתה הראשונה לאחר הנחיתה, משימה שלצורך ביצועה "תיאלץ" לצאת לעבודה בלילות, היא איתור מפיק האוס/טכנו גרמני עבור מיצב סאונד ותאורה חדש.

אלונה רודה - מראה הצבה של "לא יום ולא לילה" בביתן הלנה רובינשטיין

אלונה רודה – מראה הצבה של "לא יום ולא לילה" בביתן הלנה רובינשטיין

בתערוכה בביתן הלנה רובינשטיין מציגה רודה באולם חשוך המואר לסירוגין ע"י פנסים לבנים, כחולים ואדומים. על הקיר האחורי פרוש וילון מבד מחזיר אור היוצר משחק צבעוני ומשתקף גם בריבועי פורמייקה שנפרשו על במה נמוכה מעץ. התאורה משתנה בסנכרון עם העיבוד ליצירתו של סאטי, המנוגנת בטובה בכמה אוקטבות נמוכות מכפי שנכתבה.

"לאור וסאונד יש תכונות של חומר שגובלות במטאפיזי. זו עבודה אטמוספרית, כמו שהדס (מאור) אומרת, פיסול באווירה. עניין אותי לעבוד עם זמן, מרחב, אור ומוזיקה, בשביל לייצר מצב, הלך רוח".

את מחפשת הלך רוח מסויים?
"את ה"מסויים" אני משאירה לצופה. אני יוצרת את הפלטפורמה. המצב האידיאלי הוא לצפות בעבודה כשאין אדם נוסף בחלל, וכך לא להיות מוטרד ממה אמורים לראות ואיך. מכל זווית היא נראית אחרת ולכן מזמינה את הצופה להתנהל בתוכה כרצונו ולחוש את התדרים  שמופקים על ידה בשקט".

זה תיאור רומנטי מהסוג שהתרגלנו לשמוע מאמני אווירה כמו מארק רותקו, ריצרד סרה, ג'יימס טורל וכיו"ב.
"אלו אמנים שגדלתי עליהם, אבל יש הבדל ברור בין העבודה שלי לבינם. אצלם (בהכללה) הגישה ליצירה פורמליסטית. אצלי הפורמליזם בהחלט נוכח, אבל מחוזק בהקשרים תרבותיים קונקרטיים. העבודה "מעל ומעבר" שהוצגה ב-CCA, לדוגמה, קשורה לאסתטיקה של הברסלבים, רכבי הכנסת ספרי תורה עם אורות צבעוניים והדימוי של הדיסכותל של ישעיהו ליבוביץ. "לא יום ולא לילה" לוקחת מהשפה שבתפר בין התאטרון לקולנוע, דיוויד לינץ', אולמות אירועים ועוד. אלה קישורים תרבותיים ישירים יותר מהמינימליזם של אמן דוגמת סרה. העבודות גם לוקחות את עצמן פחות ברצינות, פחות פטישיזם".

יצרת פסל של הכותל עם אורות שמנצנצים מתוכו ואת אומרת שהוא פחות פטישיסטי ולא לוקח את עצמו ברצינות?
"אפשר להתייחס אליו בספקטרום רחב של פרשנות: מסיבתי, מדיטטיבי, רוחני וכן הלאה".

רוחני או "עוסק ברוחניות"?
"גם וגם. בעבודה הזו האור הוא האלמנט המרכזי. ואור הוא פשוט דבר יפה. היופי הזה רוחני גם אם במקביל הוא מדבר על רוחניות. זו לא עבודה ביקורתית או פוליטית, על אף שהיא יכולה בקלות להיתפס ככזו. טקסט שמסביר אותה יכול "להרוג" אותה, כי אז נכנסים לשאלות האלה: האם זה רוחני, או צוחק על רוחניות או מדבר עליה. זה באמת לא משנה".

אלונה רודה - "מעל ומעבר", מראה הצבה המרכז לאמנות עכשווית (CCA), תל אביב צילום: אלעד שריג

אלונה רודה – "מעל ומעבר", מראה הצבה המרכז לאמנות עכשווית (CCA), תל אביב
צילום: אלעד שריג

ולמה זה פחות פטישיסטי?
"פעם שאפתי לשלמות, אבל היום המכלול הוא שחשוב בעיניי: הרצפה, התקרה, ההצבה בחלל, מצב הרוח שאיתו הגעת, השעה ביום וכו'. לכן אין חשיבות לאלמנט הפיסולי כדבר העומד בזכות עצמו, אותה חשיבות שמלבה פטישיזם.
אפשר להסביר את העניין הפטישיזם דרך השוואה בין העבודות של נעמה צבר ושלי שמוצגות עכשיו במקביל. שתינו משתמשות באלמנטים מעולם הבמה, אבל בפועל מציעות הצעות הפוכות. כפי שאני רואה את הדברים – ואולי אני טועה – אצל נעמה הג'סטה היא לב העניין: הפנס שראשו שתול בתוך עמוד אדריכלי, מגבר הגיטרה שמחזיק קיר ועוד. היא יצרה סביבה פואטית, קונספטואלית, מפורקת, בה קיר הנטוי על צידו עושה חשק ללקק אותו (הישג בפני עצמו!). לעומת זאת, אותם אלמנטים בעבודה שלי (גופי תאורה, מערכות הגברה) לא זוכים לאותו כבוד. אפילו בימת השח-מט היפה שנבנתה, תוכננה קודם כל כדי לאפשר השתקפויות שבורות של האור ולמנוע מהצופים להתקרב באופן אוטומטי לוילון האחורי. אחרי שהיא הצליחה למלא את תפקידיה, היא גם מזכירה קצת אולם ריקודים, את חדר החלומות בטווין פיקס, והמבנה הסימטרי שלה בשילוב עם העמודים אולי מזכיר אפילו את הפרתנון. אבל דבר ראשון יש לה תפקיד בעולם. הפרגמטיות אינה יכולה להרשות לעצמה פטישיזם".

זו גם עבודה שקל יותר לחוות, ומהבחינה הזו אפשר לומר שיש בה משהו צ'יזי.
"אני מאד בעניין של כלל העם, קהלים רחבים ככל האפשר. צ'יזי זה טוב. אני לא מנמיכה או מפשטת את העבודה שלי בשביל זה, אבל כן שואפת ליצירה שלא דורשת ידע מוקדם. כצופה, אם אתה כן "יודע", אין ספק שיכולים להתגלות בפניך רבדים נוספים של העבודה, אבל זה לא הכרחי. אני מצפה לזה גם מאמנים אחרים אבל זה לא קורה הרבה".

מה קוסם לך?
"הרבה מהמאמץ שלי מוקדש לשאלה איך לגרום למבקר לשוטט או לשהות בתערוכה יותר זמן, כדי שיחשוב עליה יותר וכדי שהאפטר טייסט שלה יהיה יותר ארוך. בהצגה או סרט יושבים שעה וחצי או שעה. זה המון זמן. באמנות, בהכללה כמובן, יש חולשה גדולה שנובעת מכך שהצופה אבוד במרחב האינסופי של הזמן. הוא יכול לצפות בציור כמה שניות, דקה, ולהמשיך הלאה. זה כואב, זו הטרגדיה של האמנות".

אז בעצם האמנות שלך מבוססת על חיפוש פתרונות להחזקה דרוכה של הצופה?
"אני לא מחפשת פתרונות, אבל זה נמצא בתודעה שלי. אני תוהה למה אנשים באים לראות תערוכה, מה הערך המוסף של הגעה פיסית על פני דפדוף בתצלומים שמתעדים עבודות או קריאה עליהן. יש הרבה פסלים ומיצבים שנראים אפילו יותר טוב בתצלום מאשר במציאות, אבל בעבודות שהדגש שלהן פיזי, בין אם במרחב ובין אם דרך פעולה, קורה משהו שלא מתאפשר דרך מסך או מגזין. אם אתה עומד ליד איזו דלת והיא דופקת עלייך (רודה מתייחסת לעבודה "הדלתות" שהציגה לפני שנה וחצי במרכז לאמנות דיגיטלית בחולון. י.א), זו תחושה שלא יכולה לעבור בתיעוד".

זו לא גישה קצת כפייתית כלפי הצופה? את לא מאמינה שהוא יכול להיענות גם להצעה דמוקרטית ולהפיק ממנה את מה שיבחר להפיק?
"אני מודה שקצת איבדתי עניין בהצעות דמוקרטיות מהסוג שאתה מדבר עליו. להרבה אמנים יש עמדה יותר מופנמת ומעודנת, וזה כמובן מקובל. אפשר להתווכח על מה דמוקרטי יותר, ואולי זה פשוט שאלה של ווליום".

רודה, בת 34, עושה אמנות מגיל 12. היא גדלה במושב בן עמי שליד נהריה, ובגיל צעיר בנתה לעצמה סטודיו בחצר הבית. בתיכון למדה בביה"ס לאמנויות בקיבוץ כברי, ולדבריה מגיל צעיר היה ברור שזה הכיוון. בהמשך למדה לתואר ראשון ושני בבצלאל, ולמרות שאינה מנגנת היא מגדירה את עבודתה ככזו ש"באה ממוזיקה". "זה המדיום האולטימטיבי שיכול בלי מאמץ לסחוט אותך רגשית. אני עובדת עם סוגים שונים של מוזיקה, בין אם בשימוש ועיבוד מוזיקה קיימת (מקטעים משירים של הדורס, מטאליקה ועוד) לבין עבודה עם המוזיקאים מקומיים על יצירות חדשות (ביניהם: רונה גפן, מאיה דוניץ, יוני סילבר, ובעבודה הנוכחית, כלבתא).

למה לא למדת מוזיקה?
"זה פשוט לא מה שאני עושה, אני פסלת. היתרון הוא שעבור כל עבודה אני יכולה להיכנס לתוך עולם מוזיקלי אחר. כנ"ל לגבי העבודה כמעצבת במה עם בימאים וכוריאוגרפים. זה משחק תפקידים שנותן לי פרספקטיבות שונות ומעשיר את הניסיון שלי".

אלונה רודה - "ghost", מוצע למכירה בזיז חלל לאמנות

אלונה רודה – "ghost", מוצע למכירה בגלריה זיז

עבודות העיצוב שלך סימליות יותר. פה את מניחה אלמנט, פה מחברת חומר. הן רזות וכמעט עירומות וזה הפוך מהטוטאליות החושית של העבודות שאת יוצרת כאמנית.
"כמעצבת אני באה לתמוך ולשרת את החזון והרצון של מי שאני עובדת איתו. אני רואה את העבודה בתהליך, ומנסה להבין מה הצרכים ולפעול בצורה הכי פונקציונאלית ופשוטה. הפירמידה ברורה. רגע אחד אתה בראשה ורגע אחר אתה פועל למען משהו אחר. בשבילי, זה המקום בו המחויבות שלי היא קודם ליוצר שאיתו. אני ניגשת לזה אחרת, וזה בדרך כלל מזמן הרפתקאות, ודי משחרר".

מה היה משחרר בבניית הסטודיו של רדיו תדר?
"קודם כל, לבנות מבנה שאנשים יכנסו אליו וישתמשו בו זה תענוג גדול, ועוד לבנות משהו בחצר המחלקה לאדריכלות בבצלאל, שזו חוצפה קטנה שמוצאת חן בעיני. הפעם היתה הזדמנות לייצר דברים מאפס, וכמובן גם להיות בחיכוך עם מוזיקאים ולהרחיב את המעגלים. לקום מוקדם בבוקר עם הנג אובר אחרי הפתיחה בהלנה רובינשטיין ולנסוע במונית שירות לירושלים כדי לסיים את ההקמה שם, זה אימון טוב למוח שגם מזכיר לי שאני יכולה להיות עסוקה לא רק בענייני".

פורסם בנוסח דומה ב"טיים אאוט"

קול קורא לתערוכת חוצות

$
0
0

אמנים מוזמנים להציע עבודות לתערוכת החוצות "קופסה שחורה" שמתקיימת זו השנה השניה ברחבי העיר ירושלים. למשך עשרה ימים באוקטובר יוחלפו כ-70 שלטי חוצות בדימויים שיגיבו על המרחב הציבורי בו הם מוצגים ויציעו מעין הפסקת פרסומות לתכנים העירוניים המוצגים עליהם בשאר השנה.

התערוכה מתקיימת במסגרת ארועי "מנופים" והיא יוזמה עצמאית המבקשת לכבוש את המרחב העירוני על ידי עבודות שמגיבות, מתנגדות או מתמסרות למקום שבו הן מוצגות.

התערוכה תלווה בארוע השקה וקטלוג.
יש לשלוח ארבעה דימויים לדוגמא, פרטים אישיים ופרטי קשר לכתובת מיייל: blackboxjeru@gmail.com
עד לתאריך 5.9.13

לא רק יין זול, 22.8.13

$
0
0

הוא מוזג חלב חמים לכוס זכוכית שקופה שיש בה חמישה-עשר גרם שמרים טריים וחלקה התחתון מוטבע דוגמאות של חרציות ועלי גבעול דקיקים. החלב סמיך ומלא שומן. הוא ממציא אותו כדי שיוכל להטמיע אותו כתרופה. הוא יונק אותו ישירות משד אלוהים. לחלב יש טעם עשב ואדמה טחוחה. הוא מוסיף כף של דבש, מערבב את השמרים עם החלב בכפית עץ קטנה ומניח בקצה השולחן לעשר דקות.
בקערת נחושת כבדה הוא שופך שלוש וחצי כוסות קמח מחיטה מלאה שנטחנה שלמה בטחינת ריחיים. ארבע כפות סוכר מלא, שתי ביצים שנגנבו מתרנגולת שמתרוצצת בגינה ועוד שלושה חלמונים שהופרדו מחלבון של שלוש ביצים אחרות, גנובות מתרנגולת אחרת, שחורה, נוצות בסגול עז בקצה זנבה. בקצה רחוב מסילת ישרים בשכונת שפירא, מחוץ לקיוסק השכונתי, סקסופוניסט מנגן Autom Leaves אחרי יום עבודה. על הרצפה, לצד כיסא הפלסטיק שלו, מונח בקבוק בירה בהירה. אנשים יוצאים מבתיהם הקטנים אל הרחוב, מחייכים וצופים בו כאילו היה תופעת טבע.

Intervals, מרווחים

בחמישי הבא תתקיים תערוכת מכירה לכיסוי הוצאות הגנה משפטית של פעילות ופעילים במאבק המשותף הפלסטיני-ישראלי. אנרכיסטים נגד הגדר וליגת נשים לשלום יזמו את התערוכה, בשיתוף עם מנשר. בכל שבוע מתקיימות הפגנות בכפרים פלסטיניים בשטחים. ההפגנות מאורגנות על-ידי ועדות עממיות מקומיות שאינן חלק ממפלגה או מוסד שלטוני. הפעילים הישראלים משתתפים כאשר אנשי הכפרים מזמינים אותם. ההפגנות אינן אלימות. בכל הפגנה מתקיימים מעצרים של צה"ל, וכמה מהם מובילים גם לכתבי אישום, כנראה כדי לרפות את ידי המפגינים. המעצרים וכתבי האישום גוררים הוצאות משפטיות גדולות. בתערוכה שתתקיים שבוע הבא למשך שלושה ימים הקהל מוזמן לקנות עבודות אמנות ש-25% מהם יינתנו כתרומה להמשך פעילות. עשרות אמנים לוקחים חלק בתערוכה. ניתן לרכוש עבודות גם דרך האתר. הדימויים המופיעים למטה הם של אמנים הלוקחים חלק פעיל במאבק כנגד הכיבוש.

יהודית לוין, מחסום בית-פוריק

יהודית לוין, מחסום בית-פוריק

קובי עמיאל, נערים בבלעין

קובי עמיאל, נערים בבלעין

דיבורנגוע monument 300

דיבורנגוע monument 300

דוד ריב, "חתול בר-מזל"

דוד ריב, "חתול בר-מזל"

שעות פעילות התערוכה: חמישי, 29.8.13, 19:00–23:00; שישי, 30.8.13, 10:00–16:00; שבת, 31.8.13, 10:00–22:00.

INTERVALS – מרווחים

פתיחה: חמישי, 29 באוגוסט 2013, ב-19:00
גלריה מנשר, רח' דוד חכמי 18, תל-אביב
פייסבוק 

***

הוא שופך את כוס החלב והשמרים לקערה הגדולה, מערבב את החומרים בכף וצר אותם לכדור. הוא מוריד אותם אל משטח שיש ולש במשך שתים-עשרה דקות. תקרה נמוכה וגג מזופת קופחים על ראשו. פניו מאדימים. אגלי זיעה ניגרים בפאותיו ולצדי אוזניו, נוטפים על הבצק. הגוף למד לבכות. אסור לו לעזוב את הבצק. הוא רוצה להגיד עד כמה הוא אוהב, אך כבר שכח מה. בסיס כפות ידיו דוחף את הבצק הלאה רחוק ממנו ואצבעותיו מקרבות בעדינות, בדרך אגב. פעולת הלישה, שבעבר נראתה לו כל-כך פשוטה, כופתת את גופו בחבלים.

ארגז חול במקלט 209, במת מיצג
עשרים מוזיקאים יופיעו היום בחלל אחד וייצרו עבודת סאונד אחת. הם יאלתרו ביחד. האתגר הוא לעשות מוזיקה מתוך כללים של שוויון וארעיות. לעשות מוזיקה כשחוויית היצירה קרובה לחוויית ההאזנה. הקהל יוכל לבנות את היצירה המוזיקלית שישמע דרך צעדים שיצעד בחלל, דרך הקשבה סלקטיבית או מלאה, דרך הקרבה שלו לכלי מסוים. זהו הרכב שמספר חבריו אינו קבוע והוא נועד לחתור תחת מבני כוח הייררכיים. הכניסה למופע 20 שקל. פייסבוק

ארגז חול

ארגז חול

ארגז חול במקלט 209, חמישי, 22 באוגסוט 2013, ב-21:30
משתתפים: איתי סנדובסקיהורי יצחקי, קרן פמפימון-זהבי, עדיה גודלבסקי, דן קרגר, דן שחם, דנה פשיגודה, אמיר בולצמן, עדי קום, ליאור גקלר, עדיאל גולדמן, רוקי בי, כנרת חיה-מקס, דמיטרי פולקוב, מאיה פיק, בר פאבר, גיל נעמתי, דוד גורדון, אילת לרמן, רן נחמיאס.

התחנה המרכזית החדשה, קומת הכניסה, קומה 4, שער 41, תל-אביב.

***

הוא מניח את הבצק לשעה בתוך הקערה ועוטף אותו בשקית פלסטיק. הוא לוקח סיגריה מחפיסה שמונחת על אדן החלון. מבעד לחלון אפשר לראות את הרחוב מהביל. קיסוס מתפתל על סורג. עכשיו הוא ממציא אותה.

יום הולדת לבעלי-המלאכה, "הופ הופ טרללה"
סדנת ההדפס בעלי-המלאכה חוגגת שלוש שנים. מי שחשב שהדפוס מת – טעה. הדפוס חי, ונראה שככל שהאינטרנט משתכלל, כך הדפוס הופך לחופשי מכבלי עיצוב וחופשי מכללי אמנות, משתנה ומתפתח. היום יתקיימו מסיבת יום הולדת ותערוכה חדשה.

יעקב בן כהן

יעקב בן כהן

ירמי פינקוס

ירמי פינקוס

שגיא אשין

שגיא אשין

איציק רנרט

איציק רנרט

חמישי, 22 באוגוסט 2013, ב-20:00

משתתפים: ירמי פינקוס, איציק רנרט, בתיה קולטון, מירה פרידמן, זאב אנגלמאיר, אסנת פייטלסון, DESO, UNGA, מיכאל גולן, מורן יוגב, אדריאן ברקוביץ', יעקב בן כהן, שגיא אשין.
בעלי-המלאכה, רח' י"ל פרץ 15, תל-אביב
פייסבוק

***

הוא מביט אל הרחוב. הכעס והלחות כמעט מכריעים אותו. הוא נזכר שאמרה לו שהמלים שלה הן כמו פנינים. הן מסתדרות זו אחרי זו בשקט. כל אחת בתורה מחכה להתגלות.

"מרגנית", ציון אברהם חזן: שיח גלריה מורחב
אירוע הנעילה של התערוכה הוא גם הזדמנות לפגוש את ציון אברהם חזן, לשמוע הרצאה של ההיסטוריון ד"ר ניר מן, להצטרף לסיור במוזיאון דרך עבודותיו של מנשה קדישמן וכמובן לראות את המרגנית לפני שהיא עוזבת את אכסניית המוזיאון.
פייסבוק

ציון אברהם חזן. מרגנית.

ציון אברהם חזן. מרגנית.

חמישי, 22,8, 19:00
מוזיאון תל -אביב, שד' שאול המלך 27, תל אביב

***

כעבור שעה הוא ניגש אל השקית ומוציא את הבצק מתוך הקערה. הבצק תפוח כבטן גדולה לבנה. הוא לש את הבצק חמש דקות ומניח אותו שוב בקערה מכוסה בשקית לשעה נוספת.

“פרידה מקירות" – גלריה אינדי יוצאת לחופשה

גלריה אינדי נפרדת ממקום מושבה שביהודה הלוי כיוון שהבניין עומד בפני הריסה ושיפוץ. שניים עשר חברי הגלריה העצמאית יוצאים למסע בדרך חדשה. הם מתכוונים להמשיך לעבוד יחד, להעמיק את הקשרים האמנותיים ביניהם ומבטיחים למצוא בית חדש עד נובמבר. הגלריה הציגה בשלוש שנות פעילותה צילום במטרה לפתח ולהרחיב את השיח אודות הצילום. הגלריה שילבה בין תערוכות ארוכות טווח לתערוכות סוף שבוע, אירחה אמנים צעירים וותיקים וכמויות פונץ' וקווה זרמו בצומת הסואן של יהודה הלוי ומקווה ישראל.
חברי הגלריה הם: רונית פורת, הילה ווגמן, עומרי שפירא, אורית ברתיני שביט, אילן כרמי, אסף גאם כהן, שגית זלוף זמיר, טל ניסים, שסה פליט, עדי עוז ארי, איה ניצן, דנה לנדאו.

עדי עוז ארי

עדי עוז ארי

אורית ברתיני שביט

אורית ברתיני שביט

הילה ווגמן

הילה ווגמן

"פרידה מקירות", גלריה אינדי יוצאת לחופשה
חמישי, 22 באוגוסט 2013, ב-20:00
גלריה אינדי, רח' יהודה הלוי 57, תל-אביב

***

הזמנה

הזמנה

webהזמנה_DOMEֹהטור יוצא לחופשה של חודש. כמה מהאירועים המופיעים בטור מתקיימים היום ואחרים בחמישי הבא. שימו לב לתאריכים המצוינים. להתראות בקצה השני של חודש ספטמבר, ענת.

Viewing all 4030 articles
Browse latest View live