Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4027 articles
Browse latest View live

לא רק יין זול, 3.4.14

$
0
0

המלים כמו אבק היום נושרות על התמונות.

הנה מתנה שאיל שגיא-ביזאווי נתן למי שנכח בהרצאה השבוע במדרשה על אום-כלתום, השיר "אל אטלאל".

***
כתב-העת "פלטפורמה"
גיליון מס' 7 של הרבעון "פלטפורמה", כתב-עת לחינוך מוזיאלי של מוזיאון ישראל, עלה לאוויר. הצטרפתי לשורותיו כחברת מערכת ועורכת.

‫***

נועם רותם ודני מאיר, "סינגל קופי"

 צילום:

צילום: דני מאיר

"סינגל קופי"
חמישי, 3.4.14, בשעות 23:00-18:00
המרכז לאמנות עכשווית
רח' צדוק הכהן 2, תל-אביב

‫***

צוקי גרביאן, ‪"Life Likeness‪"

צוקי גרביאן

צוקי גרביאן

 

צוקי גרביאן

צוקי גרביאן

 

‪"Life Likeness"
חמישי, 3.4.14, ב-19:30
גלריה רוטשילד לאמנות
רח' יהודה הלוי 48, תל-אביב

*‫**

אביגיל הופקינס, שי יחזקאלי

אביגיל הופקינס

אביגיל הופקינס

שי יחזקאלי

שי יחזקאלי

אביגיל הופקינס

אביגיל הופקינס

שי יחזקאלי

שי יחזקאלי

 

אביגיל הופקינס, שי יחזקאלי
חמישי, 3.4.14, ב-20:00
אוצרת: יעל קיני
גלריה הקיבוץ
רח' דב הוז 25, תל-אביב

‫***

ליאור שטיינר, שחר סריג, "תנועה מגונה"

ליאור שטיינר, 2014

ליאור שטיינר, 2014

שחר שריג

שחר שריג

ליאור שטיינר

ליאור שטיינר

שחר שריג

שחר שריג

 

‫"תנועה מגונה"
חמישי, 3.4.14, ב-20:00
אוצרת: רותם ריטוב
גלריה אלפרד
סמטת שלוש 5, תל-אביב

 *‫**

נועםבר, "דף הבית"

‫"דף הבית"
שישי, 4.4.14, ב-12:00
אוצרת: איילת השחר-הכהן
מוזיאון רמת-גן לאמנות
דרך אבא הלל 146, רמת-גן

 ‫***

 ארם גרשוני, "רק מסתכל"

ארם גרשוני, "דיוקן עצמי עם חולצה שחורה", שמן על עץ, 2013, גלריה זימאק

ארם גרשוני, "דיוקן עצמי עם חולצה שחורה", שמן על עץ, 2013, גלריה זימאק

ארם גרשוני, "איש בחולצה כחולה", שמן על עץ, 2012, גלריה זימאק

ארם גרשוני, "איש בחולצה כחולה", שמן על עץ, 2012, גלריה זימאק

 

‫"רק מסתכל"
שישי, 4.4.14, ב-13:00
אוצרת: ליאור יהל-אוהד
גלריה זימאק
רח' ה' באייר 68, כיכר המדינה, תל-אביב

‫***

 "People Who Don't Know They're Dead", קארל הנדל

קארל הנדלר, "אביב ערבי", עיפרון על נייר חתוך

קארל הנדלר, "אביב ערבי", עיפרון על נייר חתוך

קארל הנדל, "עשן פמברוק", עיפרון על נייר, 2012

קארל הנדל, "עשן פמברוק", עיפרון על נייר, 2012

"People Who Don't Know They're Dead"
חמישי, 3.4.14, ב-20:00
גלריה זומר
שדרות רוטשילד 13, תל-אביב

 ‫***

פסטיבל הצילום הבינלאומי 

 ורדי כהנא. מתוך התערוכה "זיכרון צילומי"

ורדי כהנא. מתוך התערוכה "זיכרון צילומי"

 

פסטיבל הצילום הבינלאומי
מתחם יקב ראשון-לציון
19-5 באפריל 2014
לאתר: כאן

 ***

איגור סקלצקי

איגור סקלצקי, "Indian Girl"

איגור סקלצקי, "Indian Girl"


איגור סקלצקי
התערוכה נפתחה
Art Station Gallery
מתחם התחנה מנשייה, תל-אביב

בהם מעולם לא פגשנו


תמונה שהיא פצע גלוי

$
0
0

בחוף הים הסמוך לתחנת רידינג בתל-אביב מבצעים בימים אלה עבודות שיקום. מי שצועד בטיילת ייתקל ביריעות מתכת המקיפות את החוף ומונעות מהציבור הרחב להיכנס למתחם המשוקם. כמקובל בימינו האסתטיים-סחית, פרנסי העיר הפנימו את העובדה שסתם יריעות מתכת הן גזירה שהציבור אינו מסוגל לעמוד בה, וציירו על הצד הפומבי של הגדר חוף פסטורלי, כנראה מתוך רצון לשמור על רציפות תוכנית בנוף ולמנוע דיסוננס קטסטרופלי מרוכבי האופניים של שבת, שעשויים לא להבין לאן הגיעו אם לא יהיה ציור של חוף על המתכת.

מה שמעניין הוא החוף שהחליטו לצייר שם: שחפים עפים על המים, דקלים נושקים להם וסירות עץ משתקשקות ברוח הקלילה. למותר לציין שזהו דימוי הרחוק שנות אור ממה שנמצא מאחורי יריעות המתכת, ולמעשה הוא גם רחוק מהדימוי המנטלי שיש לרוב הישראלים בחושבם על המושג "חוף". הדימוי המצויר של החוף שנבחר הוא מעין דימוי מנטלי קולקטיבי-אוניברסלי של "חוף".

הסיפור קצת דומה לכריכת ספרו של דרור בורשטיין "תמונות של בשר". עצם השם שנבחר מעמת אותנו מיד עם הדימוי שלנו של "בשר". מהו בשר עבור הקורא המודרני? מהי תמונה של בשר? אם הוא סתם מתנהל במרחב, נראה ש"בשר" מקבל דימוי מנטלי שדומה מאוד למשהו שיצא מפרסומות של קצבייה או מסעדת בשרים – נתח בקר לפני צלייה או אחריה. אם הוא קצת יותר מעודכן עיצובית, זה כנראה קרוב לכריכה של הספר, שמציעה פרשנות אינפוגרפית להכנת המבורגר, כשהיא הופכת אותו למוצר תעשייתי, ולד מעוות של פס ייצור, ולמוצר רצחני, כשבמקום המבורגר יש בתוך הלחמניה פרה במצבה המקורי: חיה.

פרנצ'סקו גויה, "טבע דומם: בחנותו של הקצב", 1810-12, אוסף מוזיאון הלובר, פריז

פרנצ'סקו גויה, "טבע דומם: בחנותו של הקצב", 1810-12, אוסף מוזיאון הלובר, פריז

שם הספר לקוי. ראשית, אין בספר "תמונות". יש בו אמנות, לרוב "עבודות ציור" ובמקרה אחד "עבודת צילום". גם אין בו בשר; יש בו חיות. עבודות אמנות בטכניקת ציור ורישום של חיות. אם בורשטיין היה רוצה להגיד לקורא בפני מה הוא עומד, הוא היה קורא לספר "ציורים של חיות". הכריכה של הספר היא, אם כן, פסאדה. לזכותו של בורשטיין, בניגוד לעיריית תל-אביב, אפשר רק להניח שההחלטה שלו לא נבעה מבינוניות מחשבתית ועצירות יצירתית. לפחות בנוגע לכריכה יש עדות, בבלוג של מעצב הסדרה שהספר חלק ממנה, "קו אדום דק", ניר מטראסו, שלפיו הכריכה שנבחרה לא היתה הראשונה. באשר לשם הספר אין לי מידע פנימי. זו שאלה ששכחתי לשאול את בורשטיין בראיון שקיימתי איתו לרגל יציאת הספר.

יהא תהליך הבחירה אשר יהא, הן הכריכה והן השם אחראיים לכך שהקורא נכנס לתוך הספר בדיסוננס. אמנם, כפי שאיש אינו מצפה מהחוף שמתגלה מאחורי יריעות המתכת בתל-אביב להיות חוף דייגים תאילנדי, כך גם איש אינו מצפה מהספר של בורשטיין להציג דימוי אחר דימוי של סטייקים, אבל הן הכריכה והן השם מערערים את התפיסה של מה הספר אמור להיות: אנו מצפים לקרוא בו כבספר אמנות, או ספר פרשנות לאמנות, אבל הספר של בורשטיין אינו כזה, או לכל הפחות, זה אינו הדבר היחיד שהוא. הוא גם ספר פרשנות על אמנות, ולצד זאת, אולי בו בזמן, הוא ספר סוציולוגי על צופה האמנות בן-זמננו. כלומר, זה ספר חברתי שמקפל בתוכו, בדרגות שונות של שליחות, את הקריאה להפסיק את סבל החיות, ולכל הפחות ליטול קורה מבין עינינו ולהבין מהי המשמעות האמיתית של צריכת הבשר ומה המחיר שהיא גובה מהקולקטיב הרואה בה נורמה לגיטימית.

לכן, אולי, בורשטיין סידר את ספרו מן הכבד אל הקל, מן המזעזע אל הנסבל ומשם אל המנחם. הדבר הראשון שהקורא נתקל בו מעבר לכריכה (אחרי תוכן העניינים וכיו"ב) הוא רפרודוקציה של "טבע דומם" של גויה, המציג ראש כבש פשוט עור כשעינו הדוממת עדיין מביטה בנו בהאשמה ברורה. זו תמונה מבעיתה. בורשטיין מודה בכך בעצמו במשפט הראשון של הספר: "בפינה צדדית למדי במוזיאון הלובר, באגף הספרדי, תלויה התמונה המכאיבה ביותר שראיתי במוזיאון הענקי הזה, ובוודאי אחת הכואבות שצוירו אי-פעם. זו תמונה שהיא פצע גלוי, גוף-פצע". בורשטיין, לא בכדי, מקפיד לקרוא לזה "תמונה". בראיון הוא טען שבאמנות יש ממילא "מימד אריזתי", כלומר, כזה שהופך בעצמו את הדימוי לפלסטי יותר, ממש כפי שאנחנו דורשים שימכרו לנו בשר בסופר – לא פרה לשחיטה, אלא חתיכה אדמדמה של משהו בתוך אריזה.

בורשטיין אינו תם. הוא אורז את המלים שמציגות את האריזה של הדבר שהיום מוכרים לנו באריזה. אבל זה תמונה מעוד סיבה: זה התיעוד שהיה בנמצא כשגויה פעל. האם גויה ביקש למחות באמצעות האמנות על סבלו של הכבש כפי שעושים אלה שמפיצים בפייסבוק סרטוני תיעוד של התעללות בפרות במשק המודרני? קשה לשאול אותו. זה כנראה גם לא משנה. מה שיש לנו הוא התיעוד הזה, ועל כן הוא בו בזמן גם המכבסה של הדימוי וגם התיעוד ההכרחי והאמיץ של הזוועה בת-זמנו.

Juan Sánchez Cotán - Still Life with Game Fowl 1600-3 Oil on canvas, 67.8/88.7 cm Art Institute Chicago

Juan Sánchez Cotán – Still Life with Game Fowl
1600-3
Oil on canvas, 67.8/88.7 cm
Art Institute Chicago

כבר בפרק הראשון, הצומח מתוך הקונפליקט שמול הציור של גויה, מסמן בורשטיין הצהרת כוונות: "בספר זה אני פונה… לציורים שבהם המוות הוא שערורייה, ולכן גם ההתבוננות היא שערורייה. אני מחפש ציורים שמתנגדים, להבנתי, לעצם המצב הזה שבו בעלי חיים נלכדו והומתו כדי להימסר לשימושו של האדם, בין צייר ובין טבח או סועד [...] זו אינה מסה בתולדות האמנות", הוא יבהיר פסקה אחר-כך.

הציור הבא שבספר כבר מציג משהו נסבל יותר: חיה מתה מסוג דג התלויה על קיר מטבח, בציור "דג התריסנית" של ז'אן בטיסט סימאון שארדן. כמו שקורט קוביין כתב, "זה בסדר לאכול דגים, כי אין להם רגשות". אבל לדג הזה, בניגוד לדגים אחרים, יש פרצוף שבהעדר הגדרה טובה יותר אנו מכנים "אנושי". בורשטיין טוען שיש כאן הפרה של הסדר הקיים מכמה סיבות. ראשית, הדג מביט בנו, שזה דבר מנוגד לטבע, כיוון שאנו על היבשה והדג בים, ובמיוחד דג זה, שעיניו בתחתית גופו ורואות בדרך כלל את חול הים ותו לא. במותו נפער מול הדג הזה העולם, והוא הוצב בפוזיציה שלראשונה מגלה לנו את פרצופו ולו – סצינה שאינה קרקעית המים. אבל לפי בורשטיין, הדג הזה הוא המוות המביט בנו, משלב בתוכו הן את ששון הציד והן את אימת הסופיות האנושית. "זהו מבט של גולגולת שנשלח אלינו מן הסעודה".

שוב, בורשטיין עסוק במצב ביניים: כמו שהציירים הללו היו המתעדים והאורזים של המידע המטריד, כך גם הז'אנר עושה זאת – "ממנטו מורי" ו"קארפה דיאם" באותו ציור, כפי שמגדיר זאת בורשטיין. התפר הזה נובע מהתנהלותו של בורשטיין עצמו, שהעיד בראיון שהחליט להיות צמחוני בגיל 13, אבל חלפו 20 שנה שבהן אידיאולוגית האמין שאין לאכול בשר, אבל אכל בשר. באותו האופן הוא אומר שההחלטה לכתוב את הספר כפי שהוא, כלומר באמצעות פרשנות של אמנות, נבעה מהעובדה ש"אי-אפשר לדבר על הזוועה, אבל חייבים לדבר עליה". בורשטיין, אם להיות מעט גס, החליט לתאר את האדום באמצעות הגוונים הכי אפורים. לתת פרשנות באמצעות מבט אמביוולנטי.

מכאן והלאה הספר נעשה קל יותר לעיכול. הדימויים הופכים נסבלים יותר ויותר, ואחד הדברים המעניינים הוא שאחד הפרקים האחרונים, כלומר זה שהדימויים בו הם כמעט הכי נסבלים, מציג ציורים שבהם ענקים אוכלים בני-אדם. זה כל-כך מופרך וכל-כך דמיוני, עד שאין בזה איום. הימים האלה, שבהם האמנות הציגה מיתוס שהטיל אימים של ממש על הצופה, חלפו. איש לא יאכל אותנו, כמו שאמר בקטע מצחיק לואי ס"ק במופע הסטנד-אפ שלו; אנו מחוץ לשרשרת המזון. איזו הקלה. הפרק שאחרי פרק הקניבליזם מציג רישומי פסטורליה סיניים שכוללים בעל חיים שעודנו בחיים, באקט שבורשטיין מפרש ככבוד לממלכת החיים שלתרבות המערב כבר אין. זה שאחריו מציג טבע דומם של פרחים וחרקים – שום דבר שיהפוך את הקיבה שלנו.

במידה רבה, הסדר הזה שבחר בורשטיין הוא אצבע מנופפת מול הצביעות שמאפשרת לאכול בלי הפחד להיאכל. כמו התבליט האשורי שבורשטיין מציג, שבו המלך האדיר אשורבניפל מחסל אריות כהוכחה אולטימטיבית לכוחו, כשלמעשה הוא אינו בסכנה; איש לא ייתן למלך למות במלתעות האריה. זה אולי החלק התקיף ביותר בספר. "הציד הנערך כאן הוא מחזה ראווה", מסביר בורשטיין לקורא, שחי בעידן שבו כל הרג של חיה הוא מעשה ראווה. בציד אין כל סיכון לציידים, וגם השגת בשר היא כבר מזמן אינה התמודדות עם אמא טבע. מעשה הראווה הפך מהשלכת חנית לעבר אריה מורעב ופצוע, כשעשרות חיילים מונעים כל אפשרות לסיכון המלך, לניילון נצמד בסופר. אתם, אומר בורשטיין, אתם המלך הזה. לכן, שוב, הספר הזה, באותה שנייה ממש שבה הוא פרשנות של התבליט, הוא גם כתב האשמה של הקורא אוכל הבשר. אם להיות שוב גס, ולשים מלים בפיו של בורשטיין, הפרק הזה מטיח בקורא שהוא עלוב נפש, פחדן. שהחברה אנושית היא עלובת נפש ופחדנית. "אריות אלה, בלי ספק, מביעים הרבה יותר רגש ממי שצדים אותם", כותב בורשטיין.

ג׳וזפה רקו, "תמונת מטבח", 1675. האקדמיה לאמנות הציור, וינה

ג׳וזפה רקו, "תמונת מטבח", 1675. האקדמיה לאמנות הציור, וינה

לדבר הזה יש מחיר, והמחיר הוא דרמטי. בציור אחר, שבו סנצ'ו פנצ'ו מחבק בבכי את חמורו, בורשטיין פונה לביקורת חברתית מסודרת יותר: אכילת הבשר, האטימות כלפי בעלי החיים, היא נחלתם של הקפיטליסטים, ששכחו מה זה להיות בעל חיים. זו יוהרה בלתי נסבלת של האנושות, שדילגה מ"אף אחד לא יכול לאכול אותנו" ל"אף אחד לא יעצור אותנו". בורשטיין מתאר את סנצ'ו פנצ'ו, העוזב משרה רמה ומכניסה וחוזר אל ידידו האמיתי, החמור, כשב אליו אחרי שטיפס על "מגדל השאפתנות והיוהרה". בורשטיין נוקט גישה שמלווה אותו לא מעט בספר, ומסביר כיצד סנצ'ו פנצ'ו מצויר בידי גוסטב דורה כדי שיידמה לחמורו – הם זהים. מי שמטה כתף קרה לקפיטליזם החזירי, מי שמסרב להרוג מיליוני אפרוחים זכרים כדי לאכול פרגית אחת, חוזר להיות בעל חיים. כמו שבורשטיין כותב על התצלום היחיד בספר, של קוף, המופיע כמה פרקים אחר-כך: "המבט הזה לא רק שאינו נחות ממבט אנושי – יש בו עמקות חודרת ותבונה שלא תמיד נמצאת במבטים של בני-האדם".

בני-האדם – אוכלי בשר, מודרניים, קפיטליסטים ואטומים – אינם רואים את האנשים שנמצאים שלב אחד מתחתיהם. מי שאוכל בשר ונהנה מקרקס לא רואה את בעלי החיים שסובלים, כמובן, אבל גם מי שמשתכר 25 אלף שקל בחודש לא רואה את מי שמשתכר 5,000. מי שהולך חופשי ברחובות תל-אביב לא רואה את ילדי עזה. מי שמנופף בדרכון בנתב"ג לא רואה את בדיקת הנקבים שעוברים אחרים. כשמגיע סוף הספר, שבו כותב בורשטיין כי "ניסיתי להזכיר לעצמי ולקוראים את הזיקה הזו שבינינו ובין בעלי החיים", המשפט הצנוע הזה מגיע עם משקל כבד של פרשנות – שנגעתי כאן רק ברסיסים ממנה.

כריכת הספר

כריכת הספר

בורשטיין נזהר מלהיות מפורש מדי. כלומר, הוא אומר בבוטות שאכילת בשר היא אטימות ומבהיר באופן ישיר שאנו ובעלי החיים חד הם, אבל הוא אינו מטיח בקורא באותו אופן את הקשר שבין אכילת בשר להשלכת אם חד-הורית ושישה ילדים מדיור ציבורי עלוב, או את הקשר שבין אכילת בשר לבין שמחה לאיד על מותו של פלסטיני חף מפשע. אלה דברים שמגיעים מתוך המבט האמביוולנטי, שמביט על עצמו כמשמר ומפר של הסדר הקיים, כאורז וכמי שקורע את המסכה.

לכאורה, בורשטיין רק מבקש מאיתנו להיות ערים יותר, להסתכל – כמו שהסינים עשו באיורי הדגים המופיעים בפרק הלפני אחרון (תוך אכילת בשר חסרת חמלה, אבל מלאת כבוד, שמתבטא גם באכילת כלבים; כמו שהסינים יאכלו כל חלק של הפרה, כיוון שאי-אכילת חלקים מסוימים היא ביזוי הרצח שביצעו, כך הם יאכלו את כל בעלי החיים, בלי לציית למדרג האסתטי שהעולם המערבי המציא), בשקט ובהגינות על עולם החי. אבל בין השורות, אני עדיין מאמין, מציץ המבט הזה של בורשטיין, מלא תוכחה, אולי אפילו נגעל. גם מעצמו, מהחברה האנושית בכלל, שאין לך ברירה אלא להיות חלק ממנה בדרך זו או אחרת. בסופו של דבר כולנו נדרכים ודורכים. כולנו קורבנות של הסדר וסוכניו. אנחנו שמים את הדברים בפורמלין כדי לשמר אותם, אבל גם כדי להרחיק אותם ולהפוך אותם לתצוגה. זה אולי הדבר המרכזי שמציל את בורשטיין מצדקנות, שלמרבה המזל, הספר חף ממנה לחלוטין.

יובל אביבי הוא עיתונאי ובלוגר

רונית פורת, מתוך היפוקמפוס

לאה אביר נבחרה לתפקיד אוצרת מוזיאון חיפה לאמנות

$
0
0

לאחר חרושת שמועות של שבועות, אושר מינויה של האוצרת לאה אביר לתפקיד אוצרת מוזיאון חיפה לאמנות. אביר מחליפה את רותי דיקטור, שסיימה בחודש שעבר כהונה בת 3 שנים.

אביר, ילידת 1978, ובוגרת החוג לתולדות האמנות ולימודי אוצרות מתקדמים באוניברסיטת ת״א, היא אוצרת וכותבת בתחום האמנות העכשווית. במהלך השנתיים האחרונות שימשה כאוצרת עצמאית ויועצת אמנותית לסדנאות האמנים בירושלים. בשנת 2011 זכתה במלגת "ארטיס" לאוצרים מישראל, ועבדה בצוות האוצרות של ארגון האמנות הציבורית Creative Time בניו יורק על תערוכה שהציגה עשרים שנות ״אמנות מעורבת חברתית״ מרחבי העולם.

בשנים 2007 ו-2010 שימשה אביר אוצרת משנה ומנהלת תחום התוכן במוזיאוני בת ים. במקביל אצרה תערוכות וארגנה אירועי אמנות שונים במוסדות ציבוריים ופרטיים ברחבי הארץ. היא מלמדת היסטוריה של אוצרות ותיאוריה של אמנות בבצלאל ובתכנית ללימודי אוצרות של הטכניון בתל אביב.

בהודעה על המינוי נכתב כי ״חזונה של לאה אביר הוא שמוזיאון חיפה לאמנות יקדיש עצמו לפעולות ממושכות כמוסד מציג וחוקר, ויקדם ויתמוך בעבודות אמנות ותערוכות שבבסיסן תהליך ארוך טווח של מחשבה ופעולה. המוזיאון יפעל לתצוגה פעילה ומשתנה של אוסף האמנות שברשותו, כמו גם לביסוסו ולפיתוחו של אוסף ייחודי של אמנות עכשווית ישראלית. תכניות המוזיאון ייבנו באופן אינטגרלי מתוך שיחות ומפגשים עם פעילי אמנות, תרבות, חברה ועירוניות ומתוך תפיסה של המוסד כמעורב, פעיל ויוזם בסצנה המקומית והאזורית״.

נסים טל מנכ"ל מוזיאוני חיפה מסר כי "אני מאמין כי לאה אביר תכניס רוח צעירה ורעננה במוזיאון ותפעל לחיבור המוזיאון לסביבתו, לקהילה החיפאית והיא תמשיך את דרכן של האוצרות שקדמו לה לחיזוק מעמדו של המוזיאון בסצנת האמנות הישראלית״.

לאה אביר בצילום של שי איגנץ

לאה אביר בצילום של שי איגנץ

לא בשמים היא

$
0
0

התערוכה הקבוצתית "חילוני כהלכה" במוזיאון נחום גוטמן מציגה 40 יצירות שבהן "ניכרת השפעתם של רוח היהדות המתחדשת ולימודי יהדות בארגונים ובבתי-מדרש פלורליסטיים ברחבי הארץ", כדברי האוצרת מוניקה לביא. פלורליזם הוא מושג שמגלה ומכסה לא מעט, ובמיוחד כשמי שמשתמש בו מבקש להעיד דווקא על עצמו. דוגמה לבעייתיות הזו ניתן למצוא בעובדה שנציגיו הבולטים של זרם ה"שימוש בתכנים יהודיים כמקור להתחדשות, השראה, וכבסיס לקבלת 'האחר'" ול"היכרות והידברות גם אם מתוך מחלוקת" חברים כעת באחת הממשלות המסתגרות, הדורסניות והמגזריות שפעלו במדינה.

נעם ונקרט, "דיוקן עצמי כרבי שמעון בר יוחאי". צילום: טל נסים

נעם ונקרט, "דיוקן עצמי כרבי שמעון בר יוחאי". צילום: טל נסים

התערוכה מבקשת לעסוק במה שלביא מכנה "עקרון היהדות כתרבות". מבחינות מסויימות היא אכן פלורליסטית – לצד אמנות חזותית מופיעים בה גם שירים שמודפסים על הקיר, סרט קולנוע, נאום בהפגנה וספריית כתבים נבחרים מארון הספרים היהודי. גם את מגוון תחומי ההתייחסות של התערוכה ניתן לכנות פלורליזם. "יהדות מתחדשת" אליבא דה "חילוני כהלכה" באה לידי ביטוי בציטוטים מקראיים, בפסטיבלים רוחניקיים, בקליפ קופצני המבוסס על משחק המילים רמב"ם-בם, בתצלומים של מתנחלים ושל חרדים אנטי-ציוניים, בטריפים ובחקלאות, בשפה, ברצח רבין, במחאה החברתית וגם בחברה הערבית. העיסוק בנושא מפוזר עד כדי כך שנדמה שאין דבר שלא יכול להידחק תחת מטריית העניין המחודש ביהדות, כביטוי משוחרר למדי לטענה שההלכה מתפרשת על כל תחומי החיים. כך, כל בדל זקן הוא דמות רבנית, כל התכנסות היא סימן לערבות הדדית, כל חורשה נושאת סמליות מקראית ובסוף כל משפט בעברית מסתתרת מעשייה מסורתית.

כל זה לא חייב להיות רע כל-כך, כי בכל זאת יש פה תופעה חברתית מעניינת, וישנם לא מעט אמנים חילונים שעבודתם עוסקת בדת בכלל וביהדות בפרט (למשל אסי משולם, מאיה ז"ק, שי אזולאי, גיא ברילר ונירה פרג, אם לשלוף במהירות כמה שמות). אולם אמנים אלו, שמאתגרים נורמות של תפיסה דתית ושוברים מחיצות בין דת לחילון, אינם משתתפים בתערוכה וספק אם יכלו להשתלב בה, משום שנדמה שיותר מש"חילוני כהלכה" מתעניינת בעימות, התערוכה מחפשת פיוס, אישור וחנופה עצמית. זהו זרם אוצרותי רות קלדרוניסטי שמעוניין במקסימום מקורות ומינימום מחלוקות – תנורו של עכנאי פינת דונה קארן.

גיל בר - חומש

גיל בר – חומש

כפועל יוצא מכך, מוחמצת האפשרות להתייחס ברצינות לעבודות הטובות הספורות בתערוכה. הולך לאיבוד הסרקזם של רועי רוזן בעבודה "גברים בתרבות הישראלית" – תצלום גדול של קבוצת אנשי תרבות ורוח (פרופ' עדי אופיר, רועי צ'יקי ארד, דורון רבינא ואחרים), כשפניהם מעוטרות בזקנים מודבקים והם מצולמים על רקע ספרייה גדולה כמועצת חכמי התורה מטעם עצמה – וכן המימד התחפושתי והמגדרי בציורה של נעם ונקרט "דיוקן עצמי כרבי שמעון בר יוחאי". הקשר בין נטורי-קרתא לתערוכה לא ברור לי (אלא אם כן העובדה שצולמו על-ידי אוהד מטלון מביעה, כשלעצמה, עדות לעניין חילוני ביהדות), וכמוהם גם תצלומיהם של מתנחלים בחברותא.

שאלות כמו מה אומר העניין החילוני המחודש ביהדות, מי הם המתעניינים ובאיזה אופן/ים הם מחדשים ומשנים את הדת נותרו מחוץ לתערוכה. כך גם הטענה שהחיץ העקרוני בין דת לחילון אינו ברור כפי שנדמה – רעיון שיכול היה להפוך את בסיס התערוכה על ראשו. על השאלה כיצד מתפקדת האמנות בתהליך שכזה אין בכלל מה לדבר, וכך מה שיכול היה להיות פרויקט מעניין של אמנות ומחקר סוציולוגי, נותר כאוסף דברים בעלמא.

חילוני כהלכה – מוזיאון נחום גוטמן
אוצרת: מוניקה לביא
נעילה: 31.5

פורסם בנוסח דומה ב״טיים אאוט״

קול קורא מגלריה אינדי

$
0
0

אינדי גלריה שיתופית לצילום משיקה חלל חדש ומחפשת שותפים נוספים.
קריטריונים:
- אמנים פעילים
- תיק עבודות המכיל 12 דימויים או וידאו
- קורות חיים
- הצהרת אמן

השותפות בגלריה כרוכה ב:
- התחייבות לשנתיים
- תשלום חודשי קבוע
- תפעול חלל הגלריה בשעות הפעילות, מספר פעמים בחודש

מועמדיות יש לשלוח עד ה – 15.4.14 ל: indiephotographygallery@gmail.com

פרס אילנה אלוביק יוענק ליצחק (איצ'ה) גולומבק

$
0
0

הפסל יצחק (איצ׳ה) גולומבק הוא זוכה פרס אילנה אלוביק לפיסול לשנת 2014. הפרס מוענק מטעם משפחת אלוביק ובצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב. במסגרת הפרס יקבל גולובק מענק כספי בסך 20,000 דולר, ויציג תערוכת יחיד בגלריה של בצלאל במתחם הנסן בירושלים שתלווה בקטלוג.

בועדת השיפוט ישבו האוצר יגאל צלמונה, מנהלת ארגון ארטיס ויו״ר סותביס-ישראל רבקה סקר, והאמניות/ים יהודית סספורטס, מיכל הלפמן ופרופ' פיליפ רנצר.

גולומבק, יליד פולין 1956, מלמד ציור ופיסול באוניברסיטת חיפה משנת 1991. החל משנת 1982 הוא מציג תערוכות יחיד בארץ ובחו"ל ומשתתף בתערוכות קבוצתיות רבות. בעבר זכה בפרסים רבים וביניהם פרס האמן הצעיר של משרד החינוך, פרס עידוד היצירה מענקי מחקר ועוד.

אילנה אלוביק נפטרה בשנת 2006 לאחר התמודדות עם מחלת הסרטן. אלוביק הקדישה את חייה לאמנות, ויצרה במדיות שונות ובהן ציור, קרמיקה, זכוכית וצורפות. הפרס על שמה מוענק מדי שנה.

יצחק (איצ׳ה) גולומבק - מסרק, 1989

יצחק (איצ׳ה) גולומבק – מסרק, 1989

50 מוזיאונים ואתרים יפתחו בחינם בחוה״מ פסח

$
0
0

50 מוזיאונים ואתרים נפתחים לציבור חינם בכל ימי חול המועד פסח, בחסות פרויקט ״פועלים למען תרבות, טבע ויופי״ של בנק הפועלים.

בין המוזיאונים הנכללים בפרויקט: מוזיאון ת"א לאמנות, המוזיאון הישראלי במרכז רבין, מוזיאון חיל האוויר, מוזיאון חיפה לאמנות ישראלית, מוזיאון בית התפוצות, מרכז מורשת מנחם בגין, יד לשיריון לטרון, מוזיאון רמת גן לאמנות ישראלית, מוזיאון ארצות המקרא, מוזיאון העיצוב חולון, מוזיאון הנגב לאמנות, מוזיאון אילת ועוד.

האתרים יפתחו חינם בכל ימי חול המועד של פסח בין התאריכים: 16-20 לאפריל 2014, לא כולל יום שבת. ימים ד' ו-ה' ה-16-17/4/14 הינם ימים מלאים, ימים ו' ה-18/4 ו-א' ה-20/4 הינם חצאי ימים.

שעות הפתיחה מפורסמות באתר החברה, כמו גם פרטים נוספים:

www.bankhapoalim.co.il


"חוֹתָם נַחְתּוֹם"

$
0
0

בין שני עולמות – זה נהנה וזה לא חסר

מעבר להיותו תקף ורצוי, הדיבור על 'הַאִי צוֹרְבַא מְרַבָּנָן' מוטה ברים, הצייר ה'חרד' שקיבל עליו את גדריה של החומרה והיראה, הוא בלתי נמנע, ועם זאת ראוי שיזנח את האקזוטיקה ויתמקד במהות. עשייה אמנותית פלסטית מובהקת בתוך עולם לומדי התורה כמעט ואינה ידועה לנו, והופעה של אמן שכזה בתוכו ומתוכו הנה ללא ספק חזון לא נפרץ. מצד אחד, בדומה ל"איש ההלכה" של הרב סולובייצ'יק, מדובר באדם המורגל ממילא להתבונן על החיים מתוך שקלא וטריא, במידות במדידות ובמשקלים, ומתוך התבוננות כבדת ראש בטבע העולם והדברים השרויים בו למטרות שתכליתן אינן חיי החומר, אלא חיי הרוח מתוך ד' אמותיה היבשות לכאורה של ההלכה. מצד שני, הגם שעולם ההלכה, המושגי והמעשי, אינו חסר מאפיינים אסתטיים של שירה ויופי, ובוודאי שגם לא היבטים רעיוניים, תופעתיים (פנומנולוגיים) והגותיים, עצם ההזדקקות המולדת והעמוקה של ברים לביטוי האמנותי החזותי והבלתי אמצעי, זה החורג מגבולות הטקסט ההלכתי ונאצל משפת הקודש המדרשית והמעשית, אומרת בעצמה דרשני. שכן זאת יש להדגיש, ברים אינו בעל תשובה; הוא חרדי מבטן ומלידה. בילדותו, כמו גם שנים לאחר שכבר החל לצייר, לא נחשף לפרקטיקה התרבותית של הביטוי האמנותי. ובכל זאת, הוא ניחן בתכונה היסודית והחשובה ביותר של האמן: בדחף ובהכרח העמוקים, אך כפי שנראה לא בלתי נשלטים, ליצור. היקסמותו ומשיכתו המאוחרת לאופני הביטוי הציורי השונים, ובעיקר לאקספרסיוניזם ולאימפרסיוניזם הפיגורטיבי והמופשט של הציור המודרני, מבטאת ערגה ועניין במחוזות נפש המרחיקים מעבר למשעול הצר של האיסור על עשיית 'פסל ותמונה'. בהתבוננות בסדרת העבודות 'חותם נחתום' ננסה לראות כיצד בניסיונו האמנותי הבלתי אמצעי של ברים, יצירת האמנות מתבררת כתחום מרחיב של התבוננות רוחנית ומוסרית, ולפעמים גם ביקורתית, שבה הוא מגלה שפה משותפת לשפת ההלכה, בה מתקיימות זו לצד זו דקויות והַחְמַרוֹת, מעוף ודמיון. כמו האמנות, שפה זו נועדה לחצוב אמת ומשמעות מן החומר.

מוטה ברים - לכה דודי, 2012, הדפס אפייה

מוטה ברים – לכה דודי, 2012, הדפס אפייה

וחתוּם בחלת הבית

סדרת הֵחְתֵמֶי נחתום פואטיים ומעוררי השראה אלה של ברים מקורם במצווה הנהוגה בכל בית יהודי שומר מסורת לאפות חלות לכבוד שבת. לפני מספר עשורים סיפקה התעשיה מוצר חדש לעולם האפייה, הלא הוא נייר הפרגמנט לאפייה. בצד מניעת הדבקות העיסה לתבנית האפייה, עמידותו של נייר הפרגמנט בתנאי חום גבוהים מאפשרת לאפות על אותו נייר מספר פעמים. עוד בטרם החל ברים להתערב במכוון בתהליך האפייה ולהשפיע על עקבות החלה על הנייר, קלטה עינו החדה, זו הבקיאה בצבע צורה מרחב ומקצב, את חותמי החלות הנאפות על הניירות הללו בצאתם בכל ערב שבת ממכבש הדפוס של תנור האפייה בביתו. ברים הבחין בחותם החם המרהיב והריחני שהשאירו החלות על נייר האפייה, ובתוכו געש עולם שלם, כחזון בהקיץ: צורות טַן-דּוּ חושניות התפתלו ונעו זו בזו ויצרו יחסים דינמיים בין החלה העגולה הנקבית לבין חלת הצמה הזכרית שנאפו יחד בתבנית אחת, אחור וקדם. זרועות השתלחו מעלה מטה, בעוד ראשים, פנים, בצבצו ביניהן כבריקוד. נקודות חן זהובות, ככוכבים, ותווי קווים דקים וענוגים, כגרמי שמיים, שזלגו לבטח מהמברשת המושחת את הביצה הבלולה על החלה, התפתלו לפתע מעליהם בחינניות רבה. הבטן הרכה של החלה הטביעה מרחבים בגוונים שונים ומענגים, ואיי אור בוהקים בקעו בינות לקוֹנטוּרים הסגורים שהשחימו יותר מהאחרים. לפעמים נדמו אלה לרקיעים ששילחו את אורם מלובן הנייר ממש כקרני השמש הבוקעות בעוצמה מאחורי העננים בשמיים, והפיצו את אורם על היקום שנסגר עתה בתבנית יחידה של חלות לשבת. מתוך דחף וחמלה פנימית החל ברים לאסוף את ניירות האפייה הללו כמוצא שלל רב רגע לפני שהושלכו אל הפח, מתמוגג בהתבוננו באוצרות שהתגלו לו בתוכם.

אֵרוֹס, יופי, ונשגב

בראשית הייתה ההיקסמות הנחרדת: מלכתחילה יופיים רב המבע של החתמי החלה היה שם על ניירות האפייה המושלכים לפח כלאחר יד. אין אלה אפילו יצירות 'רדי מייד' במובן הידוע, אלא תוצר אמנותי הקרוב יותר ליצירות שבקעו ממכונות הציור, או יצירות הכתיבה האוטומטית של הסוריאליסטים והדאדאיסטים. הטבע והדברים אינם מופיעים כאן כמטפורה על בד הציור. הטבע האורגני (העיסה וחום התנור) בעצמו יוצר את סמליו הוא, מסמנים ומסומנים, בתבנית אחת. אולם כדי שיופיו יהיה לנחלת הכלל יש צורך בעין מבחינה; נטיית נפש לרוח היופי לא תספיק כאן. דרושה יכולת הבחנה בבבואות ערפיליות השקועות בְּהֵחְתֵמִים הללו, ועוד יותר בְּבָּבוּאוֹת דְבָּבוּאוֹת נשכחות המבקשות להיוולד שוב ולהיקרא בשם. אך עוד קודם לכן, בזמן יצירת הבצק מקמח ומים, בעת לישתו, הטפחתו, רידודו וקליעת צמותיו בידיים אוהבות, בלילת הביצה ומשיחתה יפה יפה על בצק החלה, פועל אֵרוֹס. וברים הוא איש תם אך בשום פנים לא מיתמם. הוא חש בהנאה מרובה בתום הראשוני הזה של ארוס. שכן, עוד לפני שארוס הופך לכוחו של הסיטרא אחרא הוא בראש ובראשונה כוחם של החיים הטהורים. העובדה שמזה שנים רבות ברים אופה את החלות לשבת אינה הופכת עליו לטורח, להפך. ארוס ויופי חברו יחדיו אפוא, כאן, על גבי החתמי חלה אלה, וברים תהה על משמעותם.

בטבע האדם, היופי (האסתטי) עומד על פרשת הדרכים בין חומר/חטא מחד, ובין נשגב/קדוש מאידך. עיקרו של חטא החומר הנובע מהיופי הוא החמדנות, וממילא הריב והמדון שהיא עלולה לגרור בלב אדם או בינו לבין זולתו. לעומת זאת, עיקרו של הנשגב/קדוש הנובע מן היופי הוא הוויתור על החומר לכשעצמו, ההתעלות מעבר לאובייקט, והעתקת המבט אל מה שנאצל ממנו. או אז, ארוס, היסוד המשותף לשניהם, חוזר כנושא ערגה, כמוליך של התשוקה כשלעצמה, ללא האובייקט המוגשם שלה. ברוחו של ברים, הנשגב באמנות הינו תכלית שהוא מוצא גם ביהדות, משום שהוא מושג נרדף לקדושה. אך החידוש הגדול של ברים הוא שלא מן הנמנע שהנשגב והקדוש מבקשים להראות במציאות ממש בכלל, ובשארי מצווה בפרט: למשל, בהחתמי חלה.

מוטה ברים - הפרשת חלה, 2012. הדפס אפייה

מוטה ברים – הפרשת חלה, 2013. הדפס אפייה

"שִׂימֵנִי כַחוֹתָם עַל-לִבֶּךָ"

אחר כך באה השמחה הגדולה של האמן החרדי שנמצאה לו, על שולחנו, יצירה המאחדת בשלמות את שני העולמות ביניהם הוא נתון. בתכלית הפשטות, בעולמו החברתי של ברים אין זה עדיין טבעי ומקובל להניח כן ציור בגן המשחקים, בשוק או ברחוב, בוודאי שלא בבית הכנסת או בבית המדרש. לכן ברים נאלץ להביא אל סדנת האמן העתקים שלהם או חפצים הקשורים בהם ושם לציירם. אין הוא יכול לצייר נטלות (ספלים לנטילת ידיים) בחלל ובאור הטבעי הנופל עליהם כשהם מונחים על הכיור של בית המדרש. את ריבוי הטבע הדומם, קערות הפירות, האגרטלים או החלות בציוריו אין לראות רק כתמות קלאסיות של מסורת הציור, אלא גם באור התשוקה הכה-מוכרת לצייר המודרני לצייר את הדבר הזמין לו בסביבתו הקרובה והטבעית. אבל ברים לא רואה בכך שבר. הוא לא חווה קרע פנימי עמוק ומייסר במיוחד. הוא חצוי, אך לא קרוע. בתוך עמו ברים יושב, אותו הוא אוהב ומוקיר עד מאוד. את חשדנותה הטבעית של החברה הקרובה אליו כלפי ייצוגיה החומריים של הרוח נושא ברים באורך רוח. שכן את סכנותיה של זו, סכנות שבהם מכירה גם ההיסטוריה והפילוסופיה של האמנות עצמה, ברים מכיר מתוך עצמו, מתוך עצם החוּמרה שבה הוא נתון מרצון. והנה, לאחר שנים של הצנע לכת אמנותי והתבדלות פיזית ופנימית מסביבתו הטבעית אל חדרי החדרים של הסטודיו, נמצא לו מושא טבעי להתגדר בו. דווקא ד' אמותיה של ההלכה זימנה לו אוצר יצירתי שהיה חבוי תחת ידיו המהורהרות בביתו שלו.

אם כן החלה, זו הנילושה בידיים אוהבות, הטופחת לה בעריסה כתינוק מכוסה בחותלות, המעובדת ונקלעת עתה בכוונת מכוון לצורות וסמלים, והנאפית באינטימיות הביתית, אינה עוד אובייקט 'עקור' שיש להתגבר על קטיעותו בבדידות הסטודיו. אותו רגש מָוְותִּי (מורבידי) במידה מסוימת, אותם געגועים וספקות מענים המלווים לעולם את ציורי ה"טבע דומם" של הסטודיו (בצרפתית morte nature, טבע 'מת'), מתחלפים כאן ברגש של חיוּת וחדווה הנובעים מעצם העשייה החושנית בחומר העיסה של החלה, קליעת צמותיה, תפיחתה, ולבסוף בסמלי החסד והברכה שמופרשים מיד מ'לחם הפנים', בצורת חותם. יתרה מזאת, החלה הנאפית ומטביעה את חותמיה כאן אינה אובייקט שהתודעה חסרת הסיפוק מנסה לתפוס במעשה הציור באמצעות העין, הלב והיד, הרודפים אותו בחרדת רצוא ושוב שאינה יודעת מנוח. היא היא ההופעה בעצמה, דרך שפע הסמלים האצורים בה, הנותנת את עצמה כשלעצמה, מתגלה בשבעים ושבע חותמי הפנים שלה, ומבקשת: שמני כחותם על לבך.

מוטה ברים - ריקוד 1, 2014, הדפס אפייה

מוטה ברים – ריקוד 1, 2014, הדפס אפייה

עקבות, עיבור, זיכרון, וענווה

בזה אחר זה עולים הסמלים והמשמעויות השופעים בפשטות מצורות החלה הנהוגות בקהילות השונות, וממשיחות הביצה הבלולה המשמשת כצבען: חלת צמה המזכירה את החיטה משבעת המינים; כפות ידיים כסמל לברכת הכוהנים, או כסמל לידי הנשים המברכות על הדלקת נרות שבת; חלות בצורת מפתח כסגולה לפרנסה; שניים עשר עיגולים מאוחדים כנגד אחדות שניים עשר השבטים. כלומר, מלכתחילה היוו מעין יצירה מן ההפקר, כאותם "Objet trouvé", (אוֹבּזֶ'ה טרוּבֶה) הצרפתי או ה- Readymade, (רדי מייד) האמריקאי שחוללו את אחד המהפכים הגדולים והידועים באמנות המודרנית. ואולם כאן, בסדרת ההחתמים המוצגת בזה, לאחר שעברו טיפול והתערבות מכוּוָנים מצד האמן, הם גוררים אחריהם מושגים וסמלים קדומים לתהליך האפייה, כלקט, שכחה, פאה והפרשת חלה. מושגים, סמלים ומצוות שעקבות החלה על הנייר מאירים עתה באור נוסף, רב פנים ורב ממד.

עתה החלה הטופחת ומתעברת מטפיחה בתורה את כפלי המשמעויות העולות מריח הניחוח של החתמים אלה. 'נס' הבצק הטופח כמו משתקף בנס המסמנים והמסומנים העולים מאפיית החלה ומעקבותיה. העולמות הנבראים ונקשרים מחיים שפה שנשתכחה. הפרשת החלה, שקדמה לאפייה, שבה אף היא ומתגלה בהפרשת העקבות שהחלה מותירה כ'שאריות מצווה', כיופי וכשארית של קדושה התובעים את משמעותם. הפרשת החלה, המצווה הקשורה ישירות באפיית החלה, הינה אחת מכ"ד 'מתנות' כהונה, 'נתינה' ש'מרימים' מן היפה ביותר שבעיסה ונותנים לכהן. מאחר ואין דיני טומאה וטהרה נוהגים יותר בארץ ישראל, החלה המופרשת אינה ניתנת לכהן אלא נשרפת. במובן מסוים ניתן לומר שזו מצווה שהחלק המקבל שבה קטוע, ועל כן הנתינה שבה נותרת תלויה על בלימה ומחכה למשמעות. זאת הסיבה שבספרות החסידית, נקשרו במצוות נתינת חינם זו מושגים של נתינה טוטלית, מעין קרבן עולה, פריעת חוב, כפרה, וסגולה לברכת הבית. המושגים 'הפרשה', 'הרמה', 'תרומה', 'נתינה', 'מתנה' המתהדהדים זה בזה, מסמנים לברים את המשמעות שהוא אומר למצוא ב'שאריות', בעקבות המצווה, כחותם של הלב.

כשברים מביט בעקבות החלה על נייר הפרגמנט הוא נזכר באותן עקבות/שאריות אחרות הקשורות בחלה ושעניינן על פי דין הוא מהופך לזיכרון: מצוות לקט שכחה ופאה הנן מצוות שכחה מרצון ומאונס הקשורות במצוות שבין אדם לחברו, מתנות עניים לעני, לגר, ליתום ולאלמנה, הניתנות להם מן השדה או מן הגורן. אלה הן מעין 'מצוות שכחה מרצון' העומדות ביסוד 'מצוות זיכרון' יסודית יותר שיש תמיד לזכור כחובה כלפי האחר. והנה, עיקר מצוות שכחה אלה שקעו בנשיה בעצמם מפאת תמורות כלכליות וחברתיות, כמו גם בעטיו של הניכור האנושי שמאחורי תעשיה חקלאית ממוכנת ותאגידית. עבור ברים, ברכת הלחם מזהירה מפני השכחה הזו. 'המוציא לחם מן הארץ', כמו מציעה סוג של זיכרון כולל, זיכרון בליסטי הנע משפתיו של הסועד, וכולל בתוכו מחוות משותפות לכל המלאכות ובעלי המלאכה הטורחים בהכנת הלחם: מן הארץ הנותנת את פריה ועד הנחתום האופה את פתו. 'המוציא לחם מן הארץ' מורה שהלקט ניתן מן 'הארץ', מן ה'מקום', שהוא אחד משמותיו של הקב"ה. במובן זה השכחה כאן היא גם השכחה של העצמי כמקורו של הנתינה. לא רק שכחת העומר עצמו בשדה, אלא אף שכחת השכחה נדרשת כאן, וזה משמעו של מתן בסתר: לא רק המקבל ניסתר אלא אף הנותן ניסתר, שכן הנותן בפועל הוא ה'מקום' ולא האדם.

דיוקן עצמו

סדרת החתמי חלה זו עומדת בסימן היצירה 'דיוקן עצמו' שברים מציב בלב התערוכה, כמסמנת אותה בסימון כפול. זהו דיוקן עצמי דל בשר של האמן בצבעי שמן על לוח עץ שבו נראה ברים כאיש זקן, באחרית ימיו. מעט משיחות מכחול מהירות, קצביות וסוערות, הנטמעות כמעט בצבע האדמה של לוח העץ, יוצרות את הגוף אך משתהות מעט יותר על הפנים ועל היד האוחזת בפלטת הצבעים ובמכחול. בקדמת הציור, תופסת הטקסטורה המרגשת, הישנה והמתבלה של העץ את המרכז כמרחב זמן חולי-מדברי. לרגע אין אנו בטוחים באם פלטת הצבעים והמכחול הם למעשה ספר וקולמוס, ואם הצייר מצייר את הכתוב בספר. על כל פנים, מרגע שאפשרות זו עולה על דעתנו אין היא סרה מתודעתנו. זה האיש: לעולם בין הפלטה לבין הספר, בין המכחול לבין הקולמוס. 'דיוקן עצמו' מורה על כך שמראשית העריסה ברים לומד אחרית תרומה: 'דיוקן עצמו', מרחיק את העצמי לגוף שלישי הכולל בה בעת את האחר ואת זמן העתיד, באחר שהוא גם אחרית. כאן, 'דע לאן אתה הולך' יכול לעמוד בזכות עצמו, כמקור שמייתר ומשיב על ה'מאין באת?'

סדרה זו אינה מאופיינת רק בטכניקה מקורית, ראשונית ובלעדית, אלא ללא ספק יש בה גם מן האמנות המושגית. ברים, שכבר התנסה בכמה טכניקות אמנותיות (רישום, ציור, הדפס ופיסול), נפגש כאן לראשונה באופן טבעי למדי עם אמנות מושגית. ואולם אין זה מפגש קלאסי של אמן המתנסה בזרמים ובתפיסות שונות של האמנות. את המושגיות הזאת הוא שואב בעליל מן ההלכה, שכן היהדות מורגלת מאוד בחשיבה מושגית ומשופעת בהלכות ומצוות שהן 'מושגיות' במובהק. את חתימת החלות הוא לא גילה באקראי. כאמור, מזה שנים אופה ברים בעצמו את החלות לשבת בביתו, בצד עוד מלאכות רבות שהיו מאתגרות את הטובים שבחסידי השיתוף הזוגי והחלוקה השוויונית של מטלות משק בית. ברים, אם כן, חסיד מבטן ומלידה שהרחיב את תביעת עין תלמיד החכמים שלו לעולם האמנות, ממשיך כאן ופורץ גבולות נוספים. בעצם אפיית החלות לשבת בעצמו הוא פורץ גם את גבולות חלוקת התפקידים בין בני זוג בחברה המסורתית, ומאפשר בכך מִשְׁמוּעַ והרחבת אופקיהן של מלאכות הכלואות בשגרת מסורת ממדרת למדורים: של איש ושל אישה, של תלמיד חכמים ושל בעל מלאכה. האמנות הופכת לפעולה שיוצרת הקשרים ושיתופים בין עולמות בתוך תחום רחב של פרקטיקה מסורתית אינטימית, מאירה אותה מבפנים ומפיצה את אורה ואת מעיינותיה חוצה.

מוטה ברים - גלגל, 2012. הדפס אפייה

מוטה ברים – גלגל, 2012. הדפס אפייה

"עלפון הרוך המופלא"

גילוי נוסף ועמוק ביותר בעבודה זו הבא מאופייה הרך והענוג של טכניקת הֶחְתֶם החלה על כל שלביה, לעומת טכניקות הדפס וצריבה, כהבדל שבין האפייה לשריפה. בהחתמים אלה מגלה ברים בעצמו את אותו "עלפון הרוך המופלא" הנקבי שאליו עורג הזכרי, שעליו מדבר עמנואל לוינס בבואו לדבר על "…הבדידות המתקיימת למרות נוכחותו של אלוהים".

כותב לוינס: "כדי שהמחשבה הנודדת, העקורה והבלתי שקטה תוכל להתמקם ולמצוא את מנוחתה – תשוב אל עצמה – מן ההכרח שיתרחש, בגיאומטריה של המרחבים האינסופיים והקרים, עלפון הרוך (defaillance de la douceur) המופלא". לוינס אמנם אומר ש"שמו של עלפון הרוך הזה הוא אישה", זו "ההופכת את החיטים ללחם ואת הפשתן לבגד", אבל הוא עצמו מדגיש קודם לכן וגם לאחר מכן שאין היא (האישה) בהכרח עושה כן בגופה, אלא שהרוך שבהפיכת החיטים ללחם הוא מסמליה. ברים מעולם לא קרא את לוינס, אבל אלה הם הרעיונות, כמעט במדויק, שהמחיש בבואו לבטא את המעבר מן ה"גיאומטריה של המרחבים האינסופיים והקרים" של הציור בסטודיו אל "עלפון הרוך" הנשי, של חותמי החלה לכבוד 'שבת המלכה' בתנור הביתי. במעבר הזה ברים נושא את המודל הלוינסי, המוחל על המתח הממשי שבין המינים ביהדות, אל המודל הפנימי, הנפשי, והחסידי משהו. את ההמלצה 'טב למיתב טן דו מלמיתב ארמילו' – טוב לשבת בשניים מלשבת אלמנה – מיישם ברים בתוכו, בשלום הבית של הנפש היחידה פנימה, תחילה.

בין קבע לתחנונים, בין ניכור לחיוב

ברים הוא אמן דעתן וביקורתי באופן ספונטני נוקב ומפתיע כלפי יצירות אמנות מכל הזמנים. ואולם הביקורת ביצירתו היא רכה ונובעת מעצם היותה, תמיד אגב אמירת חיוב, כתנועה שקטה ובטוחה כנגד הזרם. אולם בחותמות הנחתום הרכות הללו בפרט, ברים מפנה את ביקורתו בראש ובראשונה כלפי החברה החרדית עצמה שנגע הצרכנות לא פסח עליה, גם אם היא חסרה במידה מסוימת את הממד הראוותני של חברת הצריכה העולמית. בהעלאת ניירות אפייה תעשייתיים אלו כשאריות מצווה דווקא אל הנשגב האמנותי, ברים מכלכל גם איזושהי ביקורת כלפי מצבה של הפרקטיקה הדתית והתרבותית החרדית הפנימית, זו המושפעת באופן קשה מתרבות הצריכה. לדעתו שאלות על האקולוגיה הסביבתית, התרבותית והחברתית, לא פסחו על אקולוגית מרקם החיים הפנימיים של ה'עבודה' הדתית, קרי – המצוות המעשיות המושפעות מאותם גורמים אוניברסליים. מאפיות הענק וחברות הקייטרינג לאוכל מוכן המספקות את צרכי החברה מן המוכן גורמות לפסיחה על מצוות רבות, על טקסטים, טקסים, ויחסים בינאישיים שהעדרם משפיע על האיזון החברתי והתרבותי באופן מרחיק לכת. 'סט ארבע מינים', 'סוכה לנצח', 'מצה שמורה', 'קערת סדר לפסח', 'ירקות ללא חשש תולעים', או 'ציצית עם פתילים למהדרין מן המוכן', הנם רק חלק מהרדי-מייד של מצוות שלמות, של תרבות פרשנית ושל ניואנסים ונטיות נפש, שעתה הם חנוטים בתוך מארז צרכני שווה לכל נפש, המקודדים בתעודות הכשר מותגיות. עתה, הסכנה של "מצוות אנשים מלומדה" מקבלת מימד מפחיד החורג מיכולתו של האדם הפשוט להקנות להם חוויה ומשמעות. שכן 'מלומדה', עתה, אינה אלא המצווה כמוצר צריכה חתום ומוגמר המיוצר בפס תעשייתי נטול כוונה ונשמה אנושית.

מזה שלושה עשורים האמן מוטה ברים מנתב את דרכו בביטחון ובהתמדה כצייר מוערך בעולם האמנות. כיום אין הוא עוד אותו 'קוריוז' מוכשר שהגיח מעבר ל'חומות', אלא אמן שלם ומורכב מאוד החי כאחד העם בין אנשי תורה ובין אמנים שמסתקרנים להתבונן ביצירותיו כדוברות את שפתה המסתורית והעמוקה של האמנות בכל הדורות, בכל תרבות מקום וזמן. מתוך עבודותיו האחרונות נראה כי גם אם אמנם מתח הניגודים בין דת לאמנות לא שכך לחלוטין בעולמו היצירתי, החומרה והדיסציפלינה הדתית הפכו אצלו ליתרון שמאפשר לו להבדיל בין עיקר לטפל, ובאורח מפתיע למדי להציע לאמנות הישראלית אוצרות של חיוב ובניה שלולא כן אולי לא היו מתאפשרים. במובן זה, בנועם וברכות כדרכה של היצירה הזו עצמה, אפשר בהחלט לראות בעבודות הללו גם סוג של ביקורת כללית, מובלעת ומוצנעת היטב, כלפי העוין והתוקפני שבאמנות העכשווית, כמו גם הצעה למילוט מן הניכור, השלילה, והגלות הארוכה שבה שרויה האמנות במקומותינו.

הטקסט מלווה את תערוכתו של מוטה ברים ״חותם נחתום״ בבית האמנים בירושלים, מרץ-אפריל 2014

ציטוטים מתוך עמנואל לוינס, "היהדות והנשי", חירות קשה, תרגם עידו בסוק, רסלינג ,2007.

'הַאִי צוֹרְבַא מְרַבָּנָן' – ארמית. כינוי תלמודי לתלמיד ש"נצרב באש חכמים", כלומר, שהוא קרוב למעלת חכמים אבל לא נמנה עליהם.

בבואות דבבואות – מילולית – צללי צללים של אדם. בספרות התלמודית בבואה דבבואה היא הסימן המבחין בין בני אדם, שלצלליתם יש צל, לבין שדים, להם רק צל.

קול קורא ליריד צבע טרי 7

$
0
0

נפתחה ההרשמה לחממת האמנים העצמאים ולחממת הווידיאו ביריד צבע טרי 7. היריד יהיה פתוח לקהל הרחב במשך חמישה ימים, במהלך חודש נובמבר. חממת האמנים מיועדת לאמנים עצמאים בתחומי הפיסול, הציור והצילום, הנמצאים בתחילת דרכם המקצועית, ואשר אינם מקיימים קשרי מסחר מחייבים עם גלריה ישראלית. חממת הווידיאו מיועדת לתצוגת עבודות וידיאו-ארט ומדיה חדשה של אמנים עצמאים בתחומים אלו.

 דד ליין להגשות: 10.5.2014

החממה מאפשרת לכ-50 אמנים מבטיחים מובחרים לקבל את החשיפה הטובה ביותר עבור עבודותיהם, ליצור קשרים בעלי ערך בעולם האמנות, ולא פחות חשוב – להתפרנס מכשרונותיהם. כל אמן בחממה מציג כ-10 עבודות נבחרות, המוצעות למכירה במחירים מיוחדים ליריד, בטווח מחירים של בין 500 ל-14,000 ש"ח.

הליך הקבלה לחממת האמנים העצמאים מורכב משני שלבים: בשלב ראשון מגישים המועמדים תיק עבודות, הצהרת אמן ופרטים אישיים במערכת מקוונת. תיקי העבודות נסקרים על ידי 12 חברי ועדת קבלה, המורכבת מאוצרים, גלריסטים, מבקרי אמנות ואספנים מהארץ ומהעולם. הרכב ועדת הקבלה משתנה משנה לשנה, על מנת ליצור גיוון מרבי ולהעניק הזדמנות שווה למועמדים השונים. תיקי העבודות מוגשים לחברי הוועדה ללא ציון שמות המועמדים, על מנת למנוע העדפות וניגודי עניינים. כל חבר ועדה עובר לבדו על התיקים, ללא כל דיון עם החברים האחרים. בשלב השני, עורכים אוצרי היריד ראיונות אישיים לחלק מהמועמדים לצורך מעבר מקיף על עבודות האמנות על מנת לבחון התאמה הדדית. עם סיום תהליך הקבלה בהצלחה, מקיימים אוצרי היריד ביקורי סטודיו לבחירת עבודות ומתקיים מפגש אמנים כהכנה לקראת היריד.

חממת הווידיאו היא פלטפורמה ייחודית בתוך מתחם חממת האמנים, בה מוצגות עבודות וידיאו של אמנים עצמאים שונים. העבודות מוצגות בחללים יעודיים, במטרה להציג לקהל הרחב תחום אמנות זה ולהציע את העבודות למכירה במסגרת היריד. עבודות הווידיאו נבחרות על ידי ועדה מקצועית ייעודית לתחום הווידיאו. אמני הווידיאו נמנים בין אמני חממת האמנים העצמאים של יריד צבע טרי.

הליך בחירת עבודות הווידיאו לחממת הווידיאו יתקיים במקביל, על ידי ועדה נפרדת, לאחר מעבר שלב ראשון בהליך הקבלה הרגיל דרך אותה מערכת מקוונת.

הגשת המועמדות המקוונת בכתובת: www.freshpaint.co.il

ההגשה פתוחה עד יום שבת ה-10 במאי 2014 בחצות. לא ניתן להגיש מועמדות בכל דרך אחרת או בכל מועד אחר.

תשובות קבלה ואי קבלה תתקבלנה באמצעות דואר אלקטרוני במהלך חודש יולי 2014.

הגשת מועמדות לחממת האמנים קלה ונוחה: תחילה יש לבצע רישום ראשוני, הכולל פרטי זיהוי בלבד. לאחר מכן יש להכניס פרטי קורות חיים והצהרת אמן. בשלב שני, יש להעלות 10 דימויים של עבודות או לינקים לעבודות וידיאו (למסלול חממת הווידיאו). חשוב לקרוא ולפעול בדייקנות על פי ההנחיות להגשה. לאחר הרישום הראשוני, ניתן לגשת למערכת באופן חופשי באמצעות שם משתמש וסיסמה עד גמר מועד הרישום.

הגשת המועמדות כרוכה בתשלום 140 ש"ח. ההשתתפות בחממת האמנים כרוכה בתשלום דמי השתתפות בסך 1,000 ש"ח ובעמידה בכל תנאי התקנון, כפי שמופיע באתר ההרשמה.

לפניות בדבר ההרשמה: freshpaintfair@freshpaint.co.il

חלב שחור לנכד שטרם נולד

$
0
0

"תביאי לי נכד" היא תערוכה זוגית ראשונה של יעל בלבן וחיה רוקין, אם ובת שזהו מפגש ראשון ביניהן בעולם האמנות. כל אחת מהן פועלת בשדה האמנות באופנים אחרים, כשהיחסים בין השתיים אינם מזוהים או ברורים בשום צורה – לא מבחינה צורנית ולא מבחינה מושגית. המפגש ביניהן בתוך הגלריה הפך עד מהרה למחקר של יחסים, בדיקת תשוקות כמוסות וניסיון אמיץ להישיר מבט אל נארטיבים משפחתיים.

מתוך התערוכה

מתוך התערוכה

חשבתן קודם לעבוד יחד?

יעל: "לא חשבתי לעבוד יחד עם חיה קודם, בעיקר כי רציתי לתת מקום להתפתחות של כל אחת מאיתנו. הגחנו לסצינה האמנותית בו בזמן, לפני כמה שנים, אבל לא חשבנו אף פעם לעבוד כצוות אמניות. הרעיון לתערוכה מצא חן בעיני, אבל אני מודה שבתחילה חששתי שאהיה 'מוצגת' בתערוכה של חיה בתור פריט ארכיוני".

חיה: "אני רוצה להתחיל בזה: אני צריכה רמקול כדי לדבר, ולא דף. אני לא יכולה להגיד שחשבתי על זה, אבל מרגע שהתהליך התחיל, יום אחד הקשר ביני לבין אמי היה קרוב וחם ויום שני היה קשה, כמעט כמו טיפול משפחתי. זה נכון שהחיים הפרטיים יכולים להיות מעניינים, אבל זה לא מה שמפעיל אותי. אני במדיום האידיאיות".

ומה כל אחת הביאה איתה לדרך?

חיה: "היכולת לזרוק הכל ואז לחזור לזה שוב".

יעל: "ותשוקה".

מתוך התערוכה

מתוך התערוכה

הכותרת "תביאי לי נכד" נבחרה פה אחד על-ידי שתיכן ויש בה ניסיון כוחני כמעט לפשט את הקשר לכדי בסיס הומוריסטי, אך כמעט שלא ניתן למצוא זכר לדרישה זו בתערוכה. הניסיון הזה הופך עקר. אז למה דווקא "תביאי לי נכד"?

יעל: "כי צריך אחד שישאל את כל השאלות מחדש. תינוק זו מלה שדומה לתיקון, וכמובן יש לי הרבה סיפורים לספר לו שלא סיפרתי לחיה, ואני רוצה להחזיק אותו בידיים".

חיה: "לתת לדבר הברור מאליו מקום, גם אם זה לא מתבטא בעבודות. אני בת שלושים. התחתנתי. זה מה שהיקום מדבר אלי. בעיני יצא אחלה תינוק. הוא גר רחוק ולא באים להרים אותו".

אבל בסופו של תהליך אתן מתעסקות בנארטיב ההיסטורי-משפחתי ובהתעקשות של כל אחת על גרסתה. למשל, צדו האחד של הסיפור שלכן מתחיל באירופה של מלחמת העולם השנייה, בעבודה "מפרש אסון" של חיה, העשויה כולה מגזרי גליונות של "Life" מהתקופה הנאצית. הרוח מעצבת את התקופה?

חיה: "זהו פרדוקס. מפרש אמור לתת תנופה, כיוון, תנועה, אבל המפרש עשוי מדימויים קשים של מלחמה. הניירות מתפרקים בידי, ואין תנועה. גם המפרש עשוי משני צדדים, צדו האחד מכיל דימויים וצדו השני טקסט. זו רוח הזמן".

יעל: "גם אני מתייחסת הרבה להיסטוריה המשפחתית ודרכה מתחברת להיסטוריה הכללית. אסונות משפחתיים הם אלה שמחברים אותי לתקופה של מלחמת עולם השנייה ולתקופה הסטליניסטית".

כמו למשל בעבודה "סיפורים שלא סיפרתי לך", שם את יוצרת מסגרות בסגנון הלקוח מאיורים המזוהים עם ספרי עם רוסיים. למה מסגרת ודף לבן?

יעל: "לא סיפרתי לילדי את הסיפורים שסיפרו לי הורי. לא רציתי לעצב את האופי שלהם לפי אגדות עם רוסיות, כי ביקשתי להקנות להם זהות יהודית. לכן גם לא דיברתי איתם רוסית. הם די הופתעו כאשר בשנות ה-90 הגיע גל עולים חדשים ולראשונה ילדי שמעו אותי מדברת רוסית. המסגרת עצמה מספרת את הסיפור, זהו סיפור העלייה ארצה".

בקיר אחר של הגלריה הציבה חיה שתי דלתות בגודל טבעי. אחת מהן היא דלת ילדותו של האב בבית שבו גדל באנגליה, ואחת היא דלת האם, בבית שבו גדלה ברוסיה. מהן הדלתות האלו?

חיה: "בפגישה ראשונה שלנו בגלריה הדלתות קראו לי להביא אותן לכאן. והן קראו בגלל המחשבה על תערוכה זוגית עם אמא. הדלת כמקור ראשוני, הדלתות שנכנסתי לכאן, לעולם. שלחתי צלמים במוסקבה ובלונדון לצלם את הדלתות בכתובות שההורים שלי גדלו. תחילה הרעיון שלי הכניס את אמא למתח. היא לא רצתה שאספר את הסיפור שלה. למעשה היא הטילה וטו עם העבודה הזו על התערוכה הזוגית. היה לי מאוד חבל לוותר על העבודה, אבל כיוון שהיחסים שלי עם אמי כעת יותר חשובים, הייתי מוכנה לוותר. לאחר יומיים קיבלתי שיחת טלפון, אמא היתה על הקו ובקול צלול נשקה לדלת שלה".

יעל: "הדלת שלי נראתה גרוע והזכירה לי את כל הדברים הקשים שעברתי לידה. והדלת השנייה, זו מלונדון, נראתה הרבה יותר טוב. אבל אחר-כך חשבתי על זה ופתאום התרגשתי כל-כך מסדר העדיפויות של חיה ומאיך שהיא פועלת, והמתח עבר".

גם העיסוק בדת מגולם בכמה עבודות, למשל אצל יעל ברישום "הדרכת כלה", שמבוסס על טקס הרבנות שבו מדריכים כלה איך לנהוג בחיי אישות. גם בעבודה של חיה "אדם נושא את מותו", ציור שמן של דמות גברית מונומנטלית הנושאת כד ללא תחתית כשחרדת המוות נישאת על כתפיה, מעוורת ומכבידה. הדת נוכחת מאוד בחייכן?

חיה: "הדת הוא מקור עשיר שעליו גדלתי, אבל בעבודות שלי זו יותר ההיסטוריה מאשר דת. לפני שבוע בניו-יורק קניתי שעון יד, הוא מתקתק כל-כך חזק ששומעים אותו גם אם הוא בחדר האחר. יש דברים שלא ניתן להתעלם מהם, וגם בתהליך העשייה יש רגעים רוחניים".

יעל: "בילדותי לא ידעתי דבר על יהדות, וכשעליתי לארץ מצאתי הרבה עניין במקורות היהודיים, היה לי גילוי של תורה וניכסתי חלק מן החוכמה. ועד היום זה חלק מחיי, רק באינטרפרטציה שלי".

האמנות כתחליף רוחני?

יעל: "החיים זורמים, וכל אירוע, כואב ככל שיהיה, הוא הזדמנות להתפתחות. כמו ברישום שלי, שאין מקום שקוראים לו טעות, כל סטייה מן הרעיון הראשוני היא המשך ההתפתחות של העבודה".

מתוך התערוכה

מתוך התערוכה

בעבודה "חלב שחור" – כותרת המושאלת משירו של פאול צלאן – מוכתמת ערימת ניירות לבנים בדיו שחור הבוקע מדמות השוכבת בקומה השנייה של הגלריה. המכונה יוצרת רישום אינפנטילי. זו הקבלה בין הקללה "בעצב תלדי בנים" לבין מעשה האמנות?

יעל: "כנראה. הדמות מטפטפת את הדיו על ערימת דפים ויוצרת על-ידי כך רישומים. זהי מכונת רישום נוספת בסדרה שלי של מכונות רישום למיניהן. 'חלב שחור שותים לקראת ערב', כמו שאמר צלאן".

גם חיה עושה מחווה למשורר בעבודת הווידיאו "פאול", שבה היא משכפלת רגע דרמטי של נפילה תוך ניסיון אינסופי לקום וליפול. נפילת אימפריות, נפילת הרייך השלישי – מה העניין שלך עם נפילות?

יעל: "מי לא נופל? יש לי עבודה בשם 'להחזיק את התקרה', שבה אני עומדת על עמוד תומך וממשיכה אותו בגופי, מחזיקה את התקרה כשידי מושטות מעלה. אני רואה את הווידיאו 'פאול' כפעולה נגדית לעבודה זו, כמו הסוף של הבדיחה".


"תביאי לי נכד", גלריה החדש והרע' רחוב כיאט 1, חיפה. נעילה: 18.4.14. שלישי, חמישי: 17:00–21:00; שישי, 14:00–11:00.

רב ערב 8.4.2014

$
0
0

יונה וולך ועופרה צימבליסטה, השירה הזאת, 1984, אוסף בנו כלב

"הברכה והקללה" – תערוכה בהשראת הסדרה "המקוללים"

בית הנסן, מרכז עיצוב, מדיה וטכנולוגיה, ירושלים
פתיחה: חמישי, 10 באפריל 2014
נעילה: 8 במאי 2014

אוצר: יובל כספי

בין חללי המבנה ההיסטורי של בית הנסן, ששימש עד 2000 בית-מחסה למצורעים ונפתח לאחרונה כמרכז עיצוב, מדיה וטכנולוגיה, נפרשות עבודותיהם של גיבורי סדרת הטלוויזיה "המקוללים" של חגי לוי. ציורים ורישומים של אביבה אורי, ציורים של הסופר והמשורר פנחס שדה ושחזור של התערוכה האחרונה של יונה וולך. לצדם יוצגו עבודות של אמנים הקשורים בדמויות, ובהם הדפסים שיצרה עופרה צימבליסטה עם יונה וולך; הצילום האיקוני של וולך שצילם מיכה קירשנר; דיוקנאות של אביבה אורי שציירו בתה, רחל אורי-ימפולר, ובן-זוגה דוד הנדלר; ומגילת מלחמת בני אור בבני חושך המקורית, שאליה התייחס משה קרוי בכתביו. העבודות מוקפות בפריטים אותנטיים של האמנים, שנאספו מארכיונים שונים. את התערוכה נועל חדר "ההשראה", המציג את תהליך העבודה דרך עיניה של דמות בדיונית.

אירועים נוספים: 

"מטריצת ירושלים", שאוצר עופר מנור, אדריכל העיר ירושלים. התערוכה חושפת את העשייה הרבה בתחום הפיתוח בעיר תוך התייחסות למסלול שבין חזון למציאות. פתיחה: רביעי, 9 באפריל 2014, ב-19:30, בחלל עליית הגג.

"Wild Kids, מפה רגשית", שאוצר מקס אפשטיין, היא תערוכת סיכום של סטודיו האנימציה לנוער (בני 9–12) שהתקיים בבית הנסן בשלושת החודשים האחרונים. בתערוכה מוצגות עבודות של המשתתפים בסטודיו ושל המנחים. התערוכה תתקיים ב-3–11 באפריל 2014.

בית הנסן, מרכז עיצוב, מדיה וטכנולוגיה, ירושלים. שעות פתיחה: ראשון עד חמישי, 10:00–18:00; שישי, 10:00–14:00. הכניסה חינם.

"ממותות", צילם: גדי דגון

לרגל שנת היובל: חידושי קלאסיקות של נהרין
"ממותות" (2003)

סוזן דלל, תל-אביב

עבודתו האינטימית של נהרין הפכה לקלאסיקה על-זמנית המוצגת תדיר בפסטיבלים ובתיאטרונים הגדולים בעולם. ב"ממותות" הקהל יושב בארבע צלעות; מבנה ישיבה ייחודי זה משנה את יחסי הבמה-קהל המסורתיים ויוצר חוויה אינטימית ומרגשת. "'ממותות' עבורי", אומר נהרין, "היא חקר אפשרויות חדשות של תנועה, של מבנה, ארגון, תזמון, מתח, יחסים בין קהל לאמנים המבצעים, הומור, הישנות, ממדים, וירטואוזיות, דממה, התפתחות רגשית, מיניות, אטיות, אחידות, מהירות, הזדהות, אלתור, הגזמה, לשון המעטה ומקומות שבהם לא הייתי עד עתה".

המופעים יתקיימו בתאריכים הבאים: 8.4, ב-21:00; 9.4, ב-21:00; 10.4, ב-21:30; 11.4, ב-14:00; 12.4, ב-19:00; 12.4, ב-21:00. כרטיסים: 150 שקל.  סטודנט/חייל/גמלאי: 120–130 שקל.

הטבה לקוראי "רב ערב": 100 שקל במקום 150 שקל, בטלפון 03-5171471, קוד ההטבה: 4682.

***

חוברת האמנים של תל-אביב

חוברת האמנים של תל-אביב יצאה בהדפסה נוספת עם תגבור באמנים נוספים וכן אמנים מרמת-השרון. החוברת מכילה מידע על אמנים בעלי סטודיות ברחבי העיר שאינם קשורים עם הגלריות וחפצים בפרסום והפצת אמנותם לאספני אמנות, גלריות שיתופיות, תיירים ועוד. החוברת מלווה במפות המציינות את מיקומן בעיר, וכן באתר אינטרנט. החוברת מחולקת חינם.

עפר כץ, "מפה לשם", 052-3592122. לאתר: כאן.

***

"באי שלי המאושר", אורנה אלשטיין

סיפור פשוט, תל-אביב

חנות הספרים סיפור פשוט שבנווה צדק מארחת את האמנית אורנה אלשטיין עם ספר האמן שלה, "באי שלי המאושר". לספר מתלווים ציורים ועבודת וידיאו שהם חלק מן המיצב שהציגה האמנית כפרויקט עצמאי במהלך הבינאלה האחרונה בוונציה. על אף שהמיצב של אלשטיין לא הוצג כחלק רשמי מן הביאנלה, הוא השתלב בקונספט האנציקלופדי ובעיסוק במדיום הספרים שאיפיין ביאנלה זו. ספרה של אלשטיין ראה אור בהוצאת דניאלה די-נור מוציאים לאור ב-2012, במהדורות עברית וצרפתית, כספר-אמן המשלב ציורים ושירה שיצרה אלשטיין עת חייתה באיי סיישל שבאוקיאנוס ההודי.

ספר האמן והעבודות יוצגו עד ה-30 באפריל 2014. שעות פתיחה: ראשון עד חמישי, 20:00–10:00; שישי, 09:30–16:00.
סיפור פשוט, רח' שבזי 36, תל-אביב. טל': 03-5107040.

***

"מעלה גירה", קיבוץ גבת

חמישי–שבת, 19–17 באפריל 2014

אירוע חדשני המציע חוויית צפייה אולטימטיבית בעבודות וידיאו ואנימציה באולם קולנוע לצד תערוכת אמנות בחלל התצוגה של בית-הרשל בקיבוץ גבת. יוזמת ההפקה, האמנית עיינה שני, מצרפת אליה עשרות אמנים, ביניהם צבי טולקובסקי, מאשה זוסמן, פסח סלבוסקי, יואל קנטור, אלברט סוויסה, מרב סודאי, דן אלון, טמיר ליכטנברג, מוטה ברים, דיאנה אשורוב, ורד חדד, איילה פוקס, גילי לביא, יובל גלילי, תום מטקלף, ישי שפירא קלטר, עידו סולימן, מיכל אברהם, קבוצת Shibboleth, בשמת אגיוף, אלון זיו, דניאל פישר, נעמה בר-אור, אילה נצר, עדה רימון, אופק שמר, שרה קוקי ליימן, רינת לאור, אסף ג'יימס בר-און, עמית גולן, עינב ויסמן, אורנה רוטנברג, קטיה טולקובסקי, מיכל רונן, רעיה מנובלא, דורון אבישי, עדי רמלר, אורי זא"ב סגל, יונתן כהן הופה, ליטל פוריה ועיינה שני.

בית הרשל, קיבוץ גבת. אירוע פתיחה: חמישי, 19:00. פעילות בשעות 20:30–24:00. שישי, 16:00–11:00, 24:00–20:30; 21:00, יואב בר בהופעה "נפשות מתות". שבת, 22:00–11:00. הכניסה חינם.

אופיר יונה, סיזיפוס

מתיכים את כור ההיתוך

גלריית בית התפוצות, קמפוס אוניברסיטת תל-אביב
תערוכה קבוצתית של בוגרי המחלקה לצילום, מדיה וקולנוע
במרכז האקדמי ויצו חיפהאוצרים: עמית זולר, יעקב ישראל
פתיחה: 10 באפריל 2014, ב-19:30

נעילה: סוף מאי 2014

פרויקט משותף לוויצו חיפה ובית התפוצות שבמסגרתו מוצגת תערוכת חתך של בוגרי המחלקה לצילום, מדיה וקולנוע של ויצו חיפה מהעשור האחרון. בתערוכה מוצגות עבודות של 16 בוגרים, אנשים צעירים שרואים נוף, אנשים, ותופעות חברתיות או תרבותיות, מי בצילום-חטף (סנפ-שוט), מי בצילום מבוים ומי בצילום ה"תייר" – צלם המצטלם בסביבה שהוא תר. ויש גם מי שצילמו וידיאו דוקומנטרי או תצלומי נוף המתכתבים עם ציירי ארץ ישראל המיתולוגיים.

ראשון עד שלישי, 10.00–16.00; רביעי-חמישי, 10.00–19.00; שישי: 09.00–13.00; סגור בשבתות ובחגים.

גילי אבישר

"רזידנט", גילי אבישר בגלריה בבארי

האמן גילי אבישר יציג בגלריה בבארי בחודש אפריל את תערוכתו "רזידנט". אבישר שוהה בחלל הגלריה במשך שלושת השבועות של הצגת התערוכה. הגלריה תספק לו מיטה, שולחן לעבודה, כיסא וחומרי גלם מועטים. האמן ילקט מחצר הקיבוץ חומרים וחפצים נוספים ליצירתו. יצירתו תצמח מתוך המקום, מתוך הפעולה עצמה, מתוך אינטראקציה שאולי תיווצר עם אנשי הקיבוץ ואולי מתוך הסתגרות, כשבמהלך השהות בחלל העוברים והשבים יהיו עדים לתהליך התפתחות והשתנות היצירה.אבישר הוא יוצר רב-תחומי שעובד בפיסול, ציור, מיצב, מיצג ווידיאו. בעבר עשה מהלך דומה במיצב "שרידים אורבניים" בגלריה קו 16 (2012), שם שהה כמה חודשים ובנה לו מעין בית מחפצים מדומיינים.

אופי התערוכה מכתיב "פתיחה הפוכה" – הפתיחה החגיגית תתקיים בסגירת התערוכה, ביום שישי, 2 במאי 2014,. שיח גלריה בהשתתפות האמן יתקיים בשבת, 3 במאי 2014, ב-13:00.

בסופי-השבוע 19–18  ו-26–25 באפריל 2014 הציבור מוזמן לבקר בתערוכה ולעקוב אחר תהליך התהוותה.
שעות פתיחה: חמישי, 19:00–17:00; שישי וחג, 13:00–09:00, 20:30–19:30; שבת,  14:30–11:30. בתיאום מראש: זיוה ילין, 054-7918049.

אלישע ברטוב

אלישע ברטוב ורפי איתן בתערוכה משותפת בגלריה לאמנות עמליה ארבל

פתיחה: שישי 11 באפריל 2014, ב-12:00
נעילה: רביעי, 30 באפריל 2014, 17:00–11:00

אוצרת: עמליה ארבל

פרופ' אלישע ברטוב, יליד קיבוץ גברעם, מנהל מחלקת העיניים בבית-החולים וולפסון. ברטוב מצייר ורושם משחר ילדותו, אך בשנתיים האחרונות פנה לציור אינטנסיבי בפורמט צבעוני וגדול, בצבעי אקריליק ושמן. רפי איתן, לוחם ואיש קהילת המודיעין הישראלית, השר לענייני גמלאים ולענייני ירושלים בכנסת ה-17, הוא פסל חובב והציג בשתי תערוכות בארץ, בכנסת ובמוזיאון הרצליה, וכן בקובה.

גלריה עמליה ארבל, רח' בן-יהודה 100, תל-אביב. ראשון עד חמישי, 19:00–11:00; שישי, 14:00–11:00.

פסטיבל "וינטג' טורבו"

בארבי, תל-אביב
מוצאי-שבת, 12 באפריל 2014, מ-19:00

"וינטג' טורבו" הוא פסטיבל מוזיקה ותרבות אלטרנטיבית, ובו שתי במות שעליהן יתקיימו הופעות ללא הפסקה, מיצגים תיאטרליים ועוד. בין הלהקת המופיעות:Drunk Machine, Malox, , המפשעות, אינגה דינגו, חיה מילר, I Was A Bastard, גרייט מאשין, לילי פרנקו, Electric Zoo ועוד.כרטיסים: 60–50 שקל.
"ערב רב" מחלקים לכם 2 כרטיסים זוגיים לפסטיבל. ה-2 הראשונים שיפנו ל-mira@eilaeitan.co.il יזכו בכרטיסים.

***

Picture Peace

גלריה בית הגפן, מרכז תרבות ערבי-יהודי שבת, 12 באפריל 2014, ב-19:30

בתערוכה מוצגות עבודות שנשלחו בתגובה לקול קורא באמצעות האימייל על-ידי אמנים מישראל, מפלסטין ומרחבי העולם לאתר www.peacehub.net. זוהי יוזמת עצמאית של לארי אברמסון ודוד טרטקובר, כהתערבות אמנותית נלווית לפרויקט Peacehub. היוזמה נועדה לשקף לציבור בישראל וברשות הפלסטינית את תהליכי המשא-ומתן הרשמי ולהעשיר את השיח הציבורי. בבסיס היוזמה שידור חי באינטרנט של משא-ומתן מקצועי בין משלחת פלסטינית ומשלחת ישראלית בנושאי הליבה של הסכסוך. השיחות יתקיימו באזורנו ב-15–20 ביוני 2014.

בית הגפן, רחוב הגפן 2, חיפה.

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: raverev@gmail.com‏ | 03-6041114

רונית פורת, הספורטאים

קול קורא למרתון אביב בחורבה

$
0
0

מוזמינים ומוזמנות לקחת חלק באירוע מרתון אביב שיתקיים בחורבה, סדנאות אמנים בתאריך 1.5.2014. במרתון האביב עשרה אמנים/ות מקבלים/ות את הבמה ל 5 דקות אינטנסביות של חשיפה מול הקהל הרחב.

אמני החורבה: דוד בהר פרחיה, חמודי ג'אנם, ניר דבוראי, הדס ויס, ויק יעקובסון-פריד, מנאל מחמיד, ניצן סט, אורית סימן טוב, יובל פייגלין, יפתחו את הסטודיות ויקיימו מפגשים עם הקהל הרחב.

ג'אם מוזיקאלי: ג׳אם ו סורא

אמנים המעוניינים לקחת חלק במרתון אביב מתבקשים לשלוח הצעה עד 200 מילה, 5-10 עבודות.

להגשה ולפרטים נוספים: hurva.art@gmail.com עד לתאריך: 20.4.2013

סדנאות אמנים החורבה, רחוב הנמל 10 חיפה

https://www.facebook.com/khurbi

www.beit-hegefen.com

לא רק יין זול, 10.4.14

$
0
0

לורי אנדרסון,  "Home of The Brave" 

***
דבורה העירה אותי מפוך של לילה וטישרט לבנה.
עוגת משמש התמלאה עובש, לזכותה נאמר שהיתה טרייה עד היום.
שוטטות ולא שעמום
נביאי זעם ונביאי שקר
העולם שלי חוה אוטרקית.

***

השקת כתב-העת "&"

תם תומר גולדברג, "דיוקן עצמי כאיש זאב"

תם תומר גולדברג, "דיוקן עצמי כאיש זאב"

הערפדיולוגית אודליה ברקין תדבר על ערפדים, תאוות דם ותיאוריות קוויריות. במהלך הערב יימכר כתב-העת ב-40 שקל (במקום 45). יהיו מוזיקה ואלכוהול.

השקת כתב-העת "&"
חמישי, 10.4.14, ב-19:30
הנסיך
נחלת בנימין 18, תל-אביב

***

ליז חג'ג', "לא שימור ולא נעליים"

ליז חג'ג', ללא כותרת. קולאז', 150x120 ס"מ, 2014

ליז חג'ג', ללא כותרת. קולאז', 150×120 ס"מ, 2014

ליז חג'ג', ללא כותרת, קולאז'. 15x21ס"מ, 2013

ליז חג'ג', ללא כותרת, קולאז'. 15×21ס"מ, 2013


"
לא שימור ולא נעליים"
חמישי, 10.4.14, ב-20:0
אוצרת: נוגה דוידסון
גלריה רו ארט
שביל המרץ 3, בניין 8, תל-אביב

***

נצח ותהום שטופת שמש
הצורה: התכתבות.
בפגישה ביום שישי הכיר לי את התמונה הבאה:
"The Sleep of Reason Produces Monsters"

"The Sleep of Reason Produces Monsters", פרנסיסקו גויה. תחריט. 1799

"The Sleep of Reason Produces Monsters", פרנסיסקו גויה. תחריט. 1799

***

יהונתן ה. משעל 

יהונתן משעל

יהונתן ה. משעל

יהונתן משעל

יהונתן ה. משעל


יהונתן ה. משעל
עד ה-13.4.14 וב-22-28.4.14
08:00–20:00
הגלריה האוניברסיטאית בחיפה
שדרות אבא חושי 199, הר הכרמל, חיפה

***

"נעורים"

אסי משולם

אסי משולם

ירון אתר, דיוקן עצמי. פחם על נייר. 1991

ירון אתר, דיוקן עצמי. פחם על נייר. 1991

לאירוע בפייסבוק כאן 

"נעורים"
חמישי, 10.4.14, ב-18:00
אמנים משתתפים: מיכל ארז, ירון אתר, איתן בוגנים, מוטי ברכר, פרדי שחר כסלו, סיגלית לנדאו, אסי משולם, יגאל שתיים
אוצרת: הדס קידר
עוזרת אוצרת: שני לוינסקי
גלריה נוזהא
נחל שורק 1, יפו-תל-אביב

***
אפריל. השעה שבע וחמש-עשרה דקות. בדרום רחוב אלנבי שורות-שורות של כסאות מוצבים ריקים. אני צופה יחידה: עשרות שלטי ניאון נדלקים ברגע ושמש כתומה נזרקת כרשת לתוך המים. מאות בנייני בטון לפני מסתירים את החיזיון.

***

אמנדה מל ואור בוגן, "Sluxury" 

אור בוגן. מדיה מעורבת. 2013

אור בוגן. 2013

אמנדה מל

אמנדה מל. מדיה מעורבת. 2014

"Sluxury"ֿ
חמישי, 10.4.14, ב-19:00
גלריה לובי
רח' ארלוזרוב 6, תל-אביב

***

"הדס חסיד"
האם כשהרישום הזה מופיע כאן, הוא הופך להיות פרסומת?

ללא כותרת. עפרונות צבעוניים על נייר. 29.7x42 ס"מ

ללא כותרת. עפרונות צבעוניים על נייר. 29.7×42 ס"מ

"הדס חסיד"
חמישי, 10.4.14, ב-20:00
גלריה ג'ולי מ.
רח' בצלאל יפה 10, תל-אביב

***

"הבוטיק": תערוכת מכירה למשך סוף-שבוע

הקיר בחשמל

הקיר בחשמל

"הבוטיק"
חמישי, 10.4.14, 19:00–23:00
שישי, 11.4.14, 11:00–15:00
שבת, 12.4.14, 12:00–18:00
אמנים משתתפים: רותי אגסי, ניר אדוני, דן אלון, שרון ב"ה, ג'ובוי, גרי גולדשטיין, גיא ברכא, מרים גמבורד, רפי דייגי, ונילה רויאל, ליהי חן, יובל טבול, עמית טריינין, דבורה מורג, רוית משלי, אסי משולם, טלי נבון, עדי נחשון, הגר ניסימוב, קבוצת סלונה, שי עיד אלוני, בועז עשתאי, מיכל פולק, שמעון פינטו, אריאלה פלוטקין, יובל קדר, ורה קורמן, ורד קורן, דרור קרטה, סלי קריסטל, רוני ראובני, דניאל רוזנטל, רונן רז, רנה רזניקוב-רוזנטל, דינה שנהב, קרן שפילשר, אדם שר
אוצר: גיא מורג-צפלביץ'

גלריה הקיר בחשמל
רח' החשמל 33, תל-אביב

***

שיח גלריה: "קוורטט – לקסיקון לארבעה קולות"

נועה בן-נון-מלמד, "גלויה". 60x43 ס"מ, 2014

נועה בן-נון-מלמד, "גלויה". 60×43 ס"מ, 2014

"קוורטט – לקסיקון לארבעה קולות"
שבת, 12.4.14, ב-12:00
אמניות משתתפות: נועה בן-נון-מלמד, נורית ירדן, פראנס לבה-נדב, איריס חסיד
גלריה בנימין
רח' צ'לנוב 28, תל-אביב

***
בקצה היום, על גדות אלנבי, בתפר שפת המדרכה ושארית האספלט של לוינסקי, אני פוגשת את דבורה בפעם הראשונה. אני מספרת לה סיפורים והיא מקשיבה לי ומציידת אותי בבירה ובוטנים.

דבורה מתכוננת לקרב. תחריט. 1647

דבורה מתכוננת לקרב. תחריט. 1647

***

 


רונית פורת, קיבוץ כפר גלעדי

הביתן שלא יהיה

$
0
0

במבט ראשון נדמית כותרת הספר, "נשים והגירה" (רסלינג), מוזרה משהו. כותרת המשנה מבהירה יותר: "אמנות ומגדר בעידן טרנס לאומי". פנים כהות, מתחת לפדחת מגולחת, נגלות אלינו בכריכה הצבעונית. הבעתן אינה מותירה מקום לספק – אנו רואים עצב, הרהור, רצינות. הצעיף הכחול הכרוך על צווארה של האשה הצעירה מעניק רמז המשדר אותות מצוקה. כעת ברי לנו שהספר מבקש להצליב שני שדות שיח – מגדר והגירה – ולהתבונן בהשתברות המתאבכת שלהם ביצירות אמנות. הספר עצמו, אם כן, הוא אתר המשלב שלושה מישורים: מגדר, אמנות והגירה. אולם רק עם הקריאה המעמיקה בו מתגלה הרדיקליות שלו, החתרנות הטמונה בין דפיו.

שלושת הפרקים הראשיים שבו מוקדשים לאמניות מהגרות מברית-המועצות לשעבר, אמניות מהגרות מאתיופיה ואמניות פיליפיניות. כבר כאן מתגלה עוקץ ראשון: האם דומות בעינינו שלוש הקטגוריות הללו? האם יחסנו ויחסה של ישראל למהגרות העבודה הפיליפיניות הוא כאל מי שהגיעו מאתיופיה וברית-המועצות לשעבר? ברור שלא. העדפתה של דקל את קטגוריית "החיים הפיזיים במקום מסוים" ולא את הקטגוריה הרשמית, הממוסמכת, של האזרחות, היא מחשבה רעננה, מפתיעה, מעוררת מחשבה. כל האמניות, אם כן, חיות בישראל. מה מזמנים להן, כנשים, החיים במקום זה?

כריכת הספר

כריכת הספר

שברי השברים של הזהויות

תמרה ברודינסקי מציגה רפרטואר שלם, משפיל, של "איך עושה רוסייה" בסדרת צילומים הנפרשים בספר-אמן. אסתר עלמו, שהיגרה מאתיופיה, מציגה אשה צעירה בתנוחה גרוטסקית, מאופרת ובתסרוקת עשויה, אך עירומה מתחת לצרור טרי של עלי תאנה, ומהגרת העבודה ג'ני קאחס מצלמת את טקס בחירת מלכת היופי הפיליפינית, הנערך מדי שנה בתל-אביב.

העבודות המרתקות מנכיחות את שברי השברים של הזהויות המתקיימות בישראל, את הכוליות ההיברידית שלהן, את מצבי הדיכוי שעימן הן מתמודדות יום-יום, שעה-שעה. זוהי אמנות חברתית, או פוליטית, אך כמובן גם אישית מאוד, חושפנית, נוגעת.

סמדר אליאס מצלמת את פניה בהגדלת ענק כשהן שוקעות מאחורי נוף אפריקאי, או עם "מסכת יופי" לבנה המרוחה על פניה השחורים. יאסנה גולדשמיט, שהיגרה מברית-המועצות, מצלמת וידיאו תחת הכיתוב הצורב "שלא עשני גויה". מריטה ראייס מציגה כד עשוי מקיפולי נייר, מלאכה עמלנית המזוהה עם הנשים הפיליפיניות החיות בישראל, העובדות בפרך גם כך.

ההתחקות אחר הסיפורים שהיו ההשראה ליצירות מגלה את פניה האתנוקרטיות להחריד של ישראל. יהדותן המועמדת בספק של האמניות, או היהדות שאינה קיימת כלל כמו במקרה הפיליפיני, גוררת עימה שלל השפלות ונישול מזכויות, שהחיות בארץ כיהודיות כלל אינן מודעות להן. דקל עצמה כותבת בהקדמה על תהליך הכתיבה האינטנסיבי, על המפגש עם האמניות ועל הראיונות שקיימה עימן: "יותר מכל לימד אותי תהליך זה כמה מעט אני יודעת". הקריאה בספר וההתבוננות ביצירות מהדהדות את דבריו המפורסמים של ההוגה הרברט מרקוזה: "התרבות בכלל והאמנות בפרט מאפשרות לבני-האדם לחוש מאושרים אף אם אין הם מאושרים כלל ולחיות חיי אושר ויופי בעולם של אומללות" ("אסכולת פרנקפורט וההיסטוריה של הפסימיזם", אילן גור-זאב, עמ' 125).

הספר הוא ראי ל"צד האחורי" של עולם האמנות, ודקל מצליחה ללכוד זירה שלמה, רובד רוחש של התרחשות אמנותית המתקיימת מתחת לרדאר של עולם האמנות הממוסד. הספר "נשים והגירה" הוא מעשה פרשנות אינטנסיבי של אמניות שכרגע אף אחת מהן אינה "חשובה" במובן שבו עולם האמנות, כלומר עולם מציאות-החיים שלנו, כלומר העולם הקפיטליסטי, מגדיר חשוב. דקל מספרת כי השאלה המופנית כלפיה בתדירות הגבוהה ביותר היא: האמניות שאת כותבת עליהן, אלו אמניות מוכרות? וכאן גם העברית מסגירה את הקשר בין מוכר, קרי ניתן לזיהוי, ובין מוכר, קרי נתון כחלק אינטגרלי מעולם הסחורה, ולא ערכאה מתווכת של החוויה של "היות בעולם".

הקץ לניתוק הקיים בין "אסתטי" ל"מציאות"

בחזונו האוטופי ראה מרקוזה את האמנות כמי ש"תשנה את מקומה המסורתי ואת תפקידה בחברה: היא תהיה כוח יוצר בתמורה החומרית והרוחנית כאחת. בחזקת כוח כזה, תהיה האמנות גורם אינטגרלי בעיצוב איכותם של הדברים וחזותם, בעיצוב המציאות ואורח החיים. זו המשמעות האמיתית לביטולה הדיאלקטי של האמנות. הקץ לניתוק הקיים בין 'אסתטי' ל'מציאות', הקץ להאחדה הממוסחרת של עסק ויופי, ניצול והנאה" (עמ' 115).

מרקוזה ביקש לראות ביצירת אמנות סוג של איכות של חיים, ולא מקצוע שיש להרוויח ממנו. הזכות ליצור יצירת אמנות היא זכות שצריכה להיות מוענקת לכל אדם. האם מי שאינו פועל או מקבל הכרה ב"שדה" בהכרח אינו יוצר אמנות טובה? מובן שלא, ודומה כי הביינאלה האחרונה בוונציה ביקשה להוכיח זאת.

אסתר עלמו, ללא כותרת, צילום צבע, תל אביב, אוסף האמנית

אסתר עלמו, ללא כותרת, צילום צבע, תל אביב, אוסף האמנית

אולם הגילומים המוסדיים של עולם האמנות בישראל עדיין מתנהלים על-פי קודים נוקשים. במובן זה, דווקא התערוכה של ה"ארט ברוט" במוזיאון חיפה, שאצרה רותי דירקטור במרץ 2013, חשפה את המימד המדיר: מי שאינו בשדה, הלוא הוא בבחינת "רו-ארט". כל האמניות שהגיעו לישראל במסגרת חוק השבות והן אזרחיות המדינה הן בוגרות של אקדמיות לאמנות ובעלות תואר ראשון או שני (בצלאל, מוסררה, אוניברסיטת חיפה, מכללת אמונה ועוד), ובמהלך הכשרתן למדו את תולדות האמנות המערבית ואף יוצרות בסוגי מדיה הנחשבים מערביים – וידיאו-ארט, אמנות גוף, פרפורמנס ועוד. ניתן לקשור קשרים רבים ומעניינים בין יצירותיהן ליצירות בינלאומיות הזוכות להכרה בעולם, כמו למשל צילומיה המוקפדים של אור טסמה אברהם, ששבה ומצלמת את עצמה ובתוך כך מנסחת סוגיות של זהות וייצוג באופן שמזכיר את סדרת הפורטרטים העצמיים של האמנית האפרו-אמריקאית רנה קוקס.

ועם זאת, מרבית האמניות גם מנהלות דיאלוג ער ופורה עם התרבות והאמנות של ארצות המקור שמהן הגיעו, כמו למשל המיצבים המורכבים של רימה ארסלנוב, שמגדילה אלמנטים ארכיטקטוניים נפוצים ברפובליקות האסלאמיות של ברית-המועצות, כמו המשרביות, לממדי ענק באופן שמזכיר את פסלי הפופ-ארט הענקיים של קלאוס אולדנברג. או טגיסט רון, שמתכתבת עם מסורות הרקמה שבה עסקה אמהּ באתיופיה, אך עם טוויסט טכנולוגי וממחושב.

גם כמה מהאמניות הפיליפיניות, כמו למשל מרילו מוגה, הן בוגרות אוניברסיטאות לאמנות או קורסים לאמנות במסגרות שונות בישראל, כמו למשל האמנית אסתר סוקאלו (בוגרת כמה חוגים לצילום שמוצעים במרכז CEC שבתחנה המרכזית), ואף יצירתן משלבת בצורה מורכבת סוגים שונים של ביטוי אמנותי מרתק, שמהדהד את החוויות התרבותיות ההיברידיות שלהן ואת מציאות חייהן המרובדת.

האם האמניות שבהן עוסק ספרה של דקל "ייצוגיות מספיק" כדי לחשוב על שליחתן כנציגות ישראל לבינאלה? מובן שלא. הלוא בין דפי הספר הזה מסתתר "הביתן שלא יהיה". בין דפי הספר הזה מסתתרות משאלות כמוסות: ראשית, לשנות את עולם האמנות, ושנית, לשנות את העולם. אני מריעה לדקל על ההתכווננות הזו, על התשוקה האתית הזו, על סוג הקשב שהיא מעניקה לאמניות הללו. אין היא מבקשת להתבשם מהילתו של אמן מפורסם, אלא רואה את עצמה כפונקציה מתווכת, כסוכנת שינוי, כמי שמקדישה את עצמה למי שזקוקים לה כדי שקולן האמנותי יישמע, והוא אכן ראוי להיות מושמע ולהישמע.

טל דקל – נשים והגירה: אמנות ומגדר בעידן טרנס לאומי
הוצאת רסלינג

עוד על ספריה של טל דקל ב״ערב רב״: בגוף אני מפעילה – דוד שפרבר על הספר ״ממוגדרות״

עושה סדר

$
0
0

באחת התערוכות הראשונות שאצרה רותי דירקטור, בסוף שנות ה-90, הוצג הקשר בין אמנות חזותית לקולנוע. התערוכה, שנאצרה בשיתוף מוניקה לביא ופותחה בהמשך לתזה שנכתבה בחוג לספרות באוניברסיטת ת"א, הציגה עמדה של חשד ועוינות מצד הקולנוע כלפי אמנות עכשווית, ועשתה זאת באמצעות בחינת הופעת יצירות אמנות בסרטים הוליוודיים.

"טענתי שזה מגיע מכך שהקולנוע, שממשיך את האמנות הפלסטית אך גם מרגיש כבוד והערכה לאמנות העבר, מגדיר את זהותו העצמית תוך הפגנת עוינות לאמנות מודרנית מופשטת, מיצגית וכיו"ב, שבה אמנות "סוטה" מדרך הישר", מסבירה דירקטור את הבחירה. "הקולנוע תפס את עצמו כממשיך של הייצוג הריאליסטי והנכון של המציאות, וכל מה שחרג מזה נתפס כחשוד".

תני דוגמא.
"בסרטו של היצ'קוק "חשד", חוקר המשטרה שמגלם קרי גרנט נכנס לביתו של החשוד ועובר על פני עבודה סמי-קוביסטית. כניגוד מוצג ציור דיוקן קלאסי של אביה הגנרל של הגיבורה, וברור שע"פ הסרט הדיוקן הריאליסטי מייצג ערכים מסורתיים שעליהם אפשר לסמוך, ואילו אדם שמחזיק עבודה קוביסטית בבית הוא נוכל. תמיד נשאלת שאלה האם הקולנוע רק משקף את המצב הקיים, או שהוא גם מקצין ומחזק דיעות קדומות וסטריאוטיפים, ולמעשה משרת אותם. בפועל הוא הרי לוקח חלק פעיל בייצור הקונבנציות הללו, מגזענות ושוביניזם עד יחס לאמנות. השתמשתי במקרי מבחן של סרטים שבהם האמנות מופיעה כאביזר קיר למשל, והדהים אותי לראות כמה עקביים הלעג, העוינות והחשד לאמנות עכשווית".

רותי דירקטור. צילום: עידו פדהצור

רותי דירקטור. צילום: עידו פדהצור

הפגת העוינות לאמנות עכשווית היא אחת המשימות המרכזיות שדירקטור לקחה על עצמה מאז החלה את דרכה כמבקרת אמנות לפני 30 שנה, ועד לתפקידי האוצרות השונים שמילאה בשנים האחרונות. הפגישה עימה נערכת במשרדה החדש יומיים לאחר שנכנסה לתפקידה כאוצרת לאמנות עכשווית במוזיאון ת"א – תפקיד שמאוייש עתה לראשונה – וחודש לאחר שסיימה במפתיע את עבודתה כאוצרת הראשית של מוזיאון חיפה לאחר 3 שנות כהונה.

"את החשד והעוינות לאמנות עכשווית אני רואה כל הזמן, ומבחינתי אחד האתגרים החשובים הוא להמיס אותם ולייצר שבילים של הבנה, פתיחות ויכולת הבנה וקבלה", היא מספרת. "זה תמיד היה ככה, גם כשכתבתי ביקורת. בכתיבה בעיתונות, בעבודה כמרצה וכמדריכה בתערוכות שאני אוצרת, אני נתקלת בספקטרום רחב מאד של אנשים מחוץ לקהילת האמנות. הצורך בתיווך נורא חזק, ובגלל זה כשאתה מסתובב בגלריות בימי שישי אתה רואה קבוצות".

את חושבת שאת משנה את כישורי הצפייה באמנות?
"היית מצפה שהתיווך יהפוך בסופו של דבר לקביים שאפשר לוותר עליהם, אבל זה לא ממש קורה. זקוקים להם באופן מתמיד".

למה?
"אנשים מאויימים מהאפשרות לעמוד לבד מול הדברים, והאמנות העכשווית פיתחה מנגנונים משוכללים של קישור שהרגילו אותם שעדיף שיהיה מישהו שיתווך, יסביר, יתן חוטים להובלה. עניין ההדרכות הפך לרכיב בלתי נפרד מעולם האמנות, ואני אומרת את זה בחיבה".

זה לא סוד שעזבת את מוזיאון חיפה במפתיע ובתסכול.
"הבנתי שאני לא יכולה יותר לעשות את מה שרציתי. לאצור מוזיאון זה לא רק להקים תערוכות, אלא משהו הרבה יותר גדול שלא יכולתי לממש תקציבית, וכך מצאתי את עצמי פותחת שתי תערוכות בשנה כי יותר מזה אי אפשר היה, וכל דבר נוסף שרציתי לעשות נמנע. לא היה לי גיבוי מפרנסי העיר והמוזיאון והבנתי שאין טעם. יש קונצנזוס בחיפה שהמיקום של המוזיאון איום ונורא. אני לא חושבת ככה, אבל מאד קשה לשנות את זה".
"אני שלמה עם מה שעשיתי והצלחתי לעשות, שזה למוסס את הקירות של המבנה לתוך העיר, להביא אנשים חדשים למוזיאון ולהפוך אותו למרכז חי, עד כמה שהתאפשר לי. עזבתי בצער רב והיו לי תוכניות שלא מומשו ונכונות רק למקום ההוא, תוכניות שנבעו מהמיקום וההיסטוריה והבנה של הסביבה והגמלוניות של המקום. ניסיתי לממש את הפוטנציאל של חיפה כמקום נוסף, לא מרכזי, צדדי, ואני חושבת שהצלחתי בזה במובן מסויים. אני חושבת שהשוליים יכולים לדבר את עצמם בלי רגשות נחיתות, ולדעתי הבעיה של הממסד העירוני בחיפה היא שהוא שקוע ברגשי נחיתות. לכן הוא כל הזמן מונע ממבט החוצה, במיוחד על ת"א".

מצחיק שאת אומרת את זה כשגם את וגם קודמתך בתפקיד תמי כץ-פרימן הגעתן למוזיאון חיפה מת"א.
"הביאו אותנו בגלל תפיסה שצריך לייבא, ובגלגול אחר של חיי אני חושבת שהייתי עוברת לגור בחיפה. ויחד עם זאת היה בעובדה שבאתי מבחוץ משהו שאפשר לי לראות את הדברים באופן שאפשר לראות את הדברים בצורה קצת אחרת. ראיתי את הפוטנציאל של העיר וכמה היא מקסימה. אני מקווה שאני לא נשמעת כמו אוצר מערבי שמגיע לאפריקה, אבל היא באמת ריתקה אותי במורכבות שלה ובמעורבות שלה, וניסיתי לפתוח את המוזיאון לתוך העיר ואת העיר למוזיאון. אני מקווה שבהמשך לא יצטרכו לייבא אנשים, אלא שהם יצמחו מתוך העיר והשלב הבא יהיה כזה שיובל מבפנים, ממקום בטוח ושלם עם עצמו, שמבין שהדברים יכולים לקרות".

העזיבה שלך לא היתה רק עניין של תקציב.
"תקציב הוא פונקציה של סדר עדיפויות, והתחושה שלי היתה שהמוזיאון לא נמצא בתחתית סדר העדיפויות של עיריית חיפה, אלא ממש מחוצה לו. המוזיאון נתפס כעלוב ולא מפואר כמו המוזיאונים בת"א ובירושלים, המיקום שלו לא נוח, והפעילות שעשיתי שם לא עניינה את פרנסי העיר. הם לא ביקרו במוזיאון ולא התעניינו בו".

מצבם של מוזיאונים אחרים בעיר שונה?
"מוזיאונים קטנים יותר וכאלה שנמצאים על הכרמל, כמו מוזיאון טיקוטין ומאנה כץ, שמציגים אמנות תרבותית במובן המסורתי של המילה, יותר חביבים על העיר. במוזיאון חיפה הוצגה אמנות עכשווית, רלוונטית, בעלת השתמעויות על העיר ועל המציאות שבה אנחנו חיים, אבל כנראה שמאנה כץ או שאגאל יושבים ביתר נוחות על הרשתית של העין בהשוואה לפרנסיס אליס או יערה צח".

גם בת"א העירייה משקיעה הרבה באירועי חוצות ופסטיבלים של תרבות מסורתית יותר, ופחות בקיומה של סצנת אמנות עכשווית.
"ועדיין, ת"א היא המקום היחיד בארץ שבו אמנות כן מובנת מאליה וקיומו של מוזיאון ת"א לא מוטל בספק. חיי אמנות תוססים הם חלק ממה שהעיר הזו. סצנת אמנות על כל מרכיביה יש רק בת"א. בירושלים יש מוסד ממלכתי ויש פרינג', אבל אין אמצע. בחיפה יש עוד פחות".

רגבה, 2011 (מראה הצבה), קנטים ורוכסנים

יערה צח – רגבה, 2011 (מראה הצבה), קנטים ורוכסנים. מתוך התערוכה ״באופן פורמלי – קו שנוצר ע״י הליכה״, מוזיאון חיפה 2011

למה זה קורה?
"אמנות מעניינת רשויות משתי סיבות: או אם היא מצליחה לייצר תדמית תרבותית וחיובית, או אם היא מקדמת את שווי הנדל"ן. לא כי היא מעניינת, או כי חושבים שזו מחוייבות של עיר לתת לתושביה אמנות ותרבות. אולי זה חוזר לניכור לאמנות עכשווית מצד קהל שלא אמון על השפה שלה, ואולי בגלל שאין מסורת בארץ ואין תשתית של מחוייבות ליצירה פלסטית. לפני כמה חודשים הוזמנתי יחד עם עוד אוצרי מוזיאונים מישראל לסיור בפריז. הפגישו אותנו עם קובעי מדיניות התרבות הצרפתית, גם ברמה הלאומית, גם ברמה האזורית וגם עם אספנים פרטיים. אני לא יכולה לתאר איזו חוויה מתסכלת זה להבין שיש מקומות שבהם המחוייבות שאני מדברת עליה פשוט קיימת. יש מסורת והבנה שאמנות היא חלק בלתי נפרד ממה שיש לעם ומדינה, ולא תמיד צריך להרוויח מזה. אם אתה אספן פרטי ואדם שיש לו כסף, אתה לא חייב רק לנצל את האוסף, אלא גם לתרום. כשהמדינה עובדת יחד עם גופים אזוריים מתוך אמונה שצריך לתמוך באמנות. זו הייתה חוויה מטלטלת לכולנו להבין את הפער העצום".

היחס הזה אינו בלעדי לאמנות. גם שירותים ציבוריים כמו בריאות וחינוך מוזנחים בישראל.
"המדינה זונחת אמנות כפי שהיא זונחת סקטורים ציבוריים אחרים, אבל אנחנו בתחום האמנות ודואגים למה שיקר ללבנו. בעיני אחריות לתושבים כוללת כמה תחומים שאני לא רוצה לשים במדרג. תרבות אינה מותרות. היא משהו שתושבים זכאים לקבל, בוודאי בערים גדולות. יש בעיה כשהאחריות על המוזיאונים מושלכת לפתחן של עיריות ורשויות מקומיות, שהן גופים שפחות מחוייבים לאמנות, כשהפיתרון השני הוא כספים פרטיים, שביחס אליהם יש עוד פחות מחוייבות ואתיקה".

גם מקום העבודה החדש שלך הוא מוזיאון עירוני, ויש לו היסטוריה של קשרים שנויים במחלוקת עם הון פרטי.
"כאוצר במוסד ציבורי אתה לא בעל הבית. יש מעליך אנשים שהם פרנסי המוזיאון ויש להם את המטרות שלהם, וצריך להתמודד גם איתם וגם עם פניות אינסופיות מצד אמנים וגלריות. אני לא יודעת לדבר על המוזיאון הזה, אבל במקומות שבהם עבדתי בעבר לא התערבו בתכנים, אלא הבהירו מה המטרות וממה מפחדים, כשבסופו של דבר מה שכולם רוצים זה הרבה מבקרים ולא להיקלע לגרעונות".

בחיפה דווקא נשמעו בעבר טענות על צנזורה פוליטית, כשהאוצרת רונה סלע פוטרה מעבודתה כאוצרת הראשית של מוזיאון העיר חיפה.
"אני לא נתקלתי במקרים כאלה, אולי כי בתחום האמנות העכשווית צריך להיות איש מקצוע כדי להבין מה אתה עושה".

גם דרישה לריבוי מבקרים מכתיבה טעם ומדיניות מסויימת.
"כן, ופה נכנסת יושרה מקצועית ודבר "מפוקפק" שנקרא טעם והעדפות, וצריך לשלב ביניהם לבין האילוצים. ככלל, לא מעניין אותי לעצבן בכוונה אלא ליצור עניין ומחשבה. התרגשות. אנשים שלא מגיעים מעולם האמנות יוצאים מתערוכות עם תובנות וגילויים חדשים על העולם, וזה מחזיר אותנו לעניין של התיווך. בתערוכה "משולש שיקגו" שמוצגת עכשיו במוזיאון חיפה יש המון טקסטים ומבחינתי זה לא הסבר אלא חלק מהתערוכה. אני יכולה אפילו להגיד שבמקרים מסויימים אני ממש מחבבת את המצב הדידקטי ומוצאת בו ערך בפני עצמו. לא רק שזה לא פסול – זה יתרון. אתה בא ללמד משהו ולתת לאנשים משהו שהם לא ידעו קודם".

בכנס "צו כתיבה" שנערך ב-2009 אמרת שכמבקרת אמנות את כבר לא מתעניינת בתיווך.
"בתיווך של כתיבה לא, אבל בתיווך של אוצרות כן. זה ממש הופך לחלק מהתערוכה – בעזרת גרפיקה ועיצוב למשל. אנשים תמיד יעדיפו שאני אעמוד ואדבר איתם על זה, כי גם לקרוא זו עבודה, אבל מי שמעוניין לקרוא יכול לקרוא. אני מאד מקפידה על טקסט בהיר באותיות גדולות. הטקסט מזמין בפני עצמו. למה אנשים כ"כ מפחדים מהנגשה?"

בגלל תחושה שהיא באה על חשבון עומק.
"לא בהכרח. אני לא חושבת שהנגשה באה על חשבון החוויה".

תאצרי גם אמנות ישראלית?
"כן".

ותערוכות מאוספים פרטיים?
"אלה לא דברים שבאופן טבעי אני נמשכת אליהם ואין כרגע דבר כזה על הפרק, אבל אם אפשר להיעזר בחלקים מאוספים פרטיים אז כמובן".

גבריאל כהן, "דיוקן רות דבל", 1974. צילום: אוסף רות דבל, ירושלים

גבריאל כהן, "דיוקן רות דבל", 1974. צילום: אוסף רות דבל, ירושלים. מתוך התערוכה ״במעגלים אחרים: אמנים אאוטסיידרים, נאיבים, אוטודידקטים״, מוזיאון חיפה 2013

דירקטור מדברת ברהיטות ובנעם שהקנו לה את מעמדה כמתווכת. יומיים לאחר כניסתה לתפקיד משרדה עדיין ריק, אולם על השולחן מונח קטלוג כבד של צמד האמנים הדני אלמגרין ודרגסט, שעתידים להציג במוזיאון. עדיין מוקדם לה להציג תוכניות מגובשות לעתיד, אך בינתיים היא משתלבת בפעילות שכבר נקבעה. בנוסף לאלמגרין ודרגסט, היא תאצור בשנה הקרובה תערוכה של קבוצת האמנות המקומית "תנועה ציבורית".

"לא נולדתי לאוצרות. בעצם אני די חדשה בתחום, וככל שאני מתקדמת אני מבינה כמה הוא פתוח ומאפשר. אני במוזיאון יומיים, אבל לפני 30 שנה עבדתי פה כמדריכה במשך שנה וחצי, ופתאום יש לי מבט רטרוספקטיבי על המקום. אני מבינה שכשהייתי פה לא חשבתי על עצמי כעל אוצרת. עניין אותי לכתוב וזמן קצר אחרי שעזבתי התחלתי לכתוב ב"חדשות". כל העניין שלי באוצרות היה צדדי, ורק בשנים האחרונות כשהתחלתי לאצור במקומות קבועים, הבנתי את הפוטנציאל האדיר והמרתק שבמקצוע. הבנתי גם שאוצרות עצמאית במקום אחר בכל פעם לא מעניינת אותי. אני רוצה להיות במקום וליצור כיוון מסויים ורצף מסויים, כשבמבט-על אפשר לראות קו בין תערוכה לתערוכה".

מה את שואפת לעשות בתפקיד החדש?
"הייתי רוצה שהמוזיאון יחזור להיות מקום של אנשים צעירים, דינאמי, מקום שהוא הכתובת. נזכרתי בתמונה שחרוטה בראשי מ-1982. הוצגה פה תערוכה של יהודית לוין בשם "פייטה וחדוות חיים", ואני זוכרת את האנרגיות שהיו בפתיחה. המוזיאון היה מפוצץ מאנשים וצעירים רקדו על השולחנות בקפיטריה. זו היתה רוח המוזיאון בתחילת שנות ה-80, כשהוא היה המקום שבו קרו דברים עכשוויים ורדיקליים. המוזיאון נמצא בשינוי גדול אחרי תקופת סטגנציה, סגירות ושמרנות. אפשר להרגיש בבירור רוח חדשה ורצון לנער ולשנות דברים, עם דגש מאד חזק על אמנות עכשווית ועל העכשווי שנובע ממנה, ולשם אני רואה את עצמי הולכת".

אני מקווה שזה לא ישמע לא מנומס, אבל זה לא קצת מוזר לחזור למקום אחרי 30 שנה ולרצות להצעיר אותו? גם את לא בגיל שבו היית באותה תקופה.
"אבל המוזיאון יכול להצעיר את עצמו. בלי נוסטלגיה. אין לעכשוויות הגדרה, אבל כשאתה רואה אותה אתה מזהה והייתי רוצה שהמוסד יחזור להיות מרכז לפעילות יצירתית עכשווית. "תנועה ציבורית" היא דוגמא כזו. הם מודעים, פוליטיים, נשכניים, עם מידה בלתי נמנעת של רפלקסיביות וביקורתיות. בעולם אמנות כ"כ משוכלל ומשומן, כבר אין לנו את הפריבילגיה להיות סתם תמימים".

השכלול והשימון לא הופכים את הרפלקסיביות לחסרת אונים?
"עדיין זה לא אומר שאפשר לוותר עליה. תמיד יהיה מישהו יותר ביקורתי ממך שיבין מה שאתה לא מבין. אז לא לעשות כלום? להציג רק פיקאסו וגוטמן כי זה על בטוח? בעיני זו לא אופציה".

יש מגמה אמנותית שמעניינת אותך במיוחד בימינו?
"אחד הדברים שקורים בעולם האמנות הוא שמצד אחד המרכז הולך לשוליים ומצד שני השוליים נעים למרכז. הזרמים הדו-כיווניים הללו הם הדברים הכי מעניינים שאני מוצאת בעולם האמנות. העניין הוא שהתהליכים הללו מהירים מאד. מלאו עכשיו 25 שנה לתערוכה "קוסמי ארץ" שאצר ז'אן יובר מרטן במרכז פומפידו ובלה-וילט בפריז, ונחשבת לתערוכה הפוסט-קולוניאליסטית הראשונה, עם 100 אמנים ש-50 מהם מערביים ו-50 מחוץ למערב. זה היה ציון דרך, אבל מקץ 25 שנה אנחנו כבר לא יכולים להסתכל על אמנים סינים, כי זה נראה ציני ופופוליסטי ונצלני.
אז לשאלתך, עכשיו אמנים אפריקאים הם בעיני הדבר הכי מעניין, כי להם לקח יותר זמן עד שהם הגיעו למרכזים. אבל גם פה פועל הפרדוקס של האמנות העכשווית. היא בולעת בחיבוק דב את כל מה שמנסה לבעוט בה ולנער אותה".

תנועה ציבורית

תנועה ציבורית

גם האוצרות שלך נעשתה רפלקסיבית עם השנים. שתי התערוכות שתאצרי השנה יעסקו במוזיאון גם כמושא מחקר ולא רק כקופסא להצגת אמנות. הן מצטרפות לסדרת תערוכות שאצרת בחיפה ועסקו בקווי הגבול השונים של המוזיאון, בין המוסד לעיר, בין המקובל ללא-מקובל, בין שומר הסף לסמן של פתיחות וכיו"ב. את מדברת על הפרדוקס שבעשיה המוזיאלית, אך גם מתחזקת אותו.
"האתגר שלנו הוא למצוא דברים ששומרים על הייחוד שלהם, ויש כאלה. הבעיה היא שתמיד זה יהיה "אנחנו" שבאים ממרכזים שונים ועמדות כוח, שמחפשים את הייחודי והשונה. את הפרדוקס הזה אי אפשר לפתור. אין תערוכה של אמנים אאוטסיידרים שאצרו אוצרים אאוטסיידרים. אין אוצרים כאלה. יש אוצרים פוסט-קולוניאליסטים כמו אוקוואיי אנווזור, אבל לא אאוטסיידרים, כי מטיבם הם לא ירצו לעשות תערוכה".

זה מחזיר אותי לרתיעה מהנגשה, ולתחושה שלפעמים הטיפול באמנות מחסל את החריגות שלה ובולע אותה.
"בהרבה מובנים כן. המוסדות המרכזיים מצד אחד פתוחים למופעים הכי רדיקליים של האמנות, ומצד שני ככל שהמנגנון יותר משומן ומהוקצע ורווי במהלכים כלכליים, ההיבט החתרני, הבועט והחריג לא מתאפשר. זה בהחלט אחד הפרדוקסים של האמנות ואפשר היה לראות זאת בביאנלה האחרונה בונציה, שמצד אחד מאד עניינה ורגשה אותי, ומצד שני ראיתי את הפרדוקס שבבסיסה. זו היתה ביאנלה של אאוטסיידריות שיושבת בליבה של האמנות ואולי יוצא ממנה העוקץ".

נטילת העוקץ היא לא משהו בלעדי לאמנות אאוטסיידרית או רחוקה. בתנאים מסויימים אפשר להפנות האשמה כזו גם כלפי תהליכי שוק שיכולים להחליש אמנות, או סתם לא לאפשר לאמנים לעבוד במקום מסויים בגלל יוקר המחייה. דיברנו על ת"א כמרכז אמנותי, אבל בקצב הנדל"ן בעוד כמה שנים אנשי האמנות היחידים שיוכלו להישאר בה יהיו אספנים וגלריסטים.
"יכול להיות שזה יקרה בעתיד, אני לא יודעת. כרגע ת"א היא עדיין המקום היחיד בארץ שכולל את כל המרכיבים הדרושים לקיומה של סצנת אמנות. זה קורה פה כי הדברים צומחים מלמטה, ולא מגיעים מלמעלה או מונשמים באופן מלאכותי. אולי זה כי הארץ קטנה ולא יכולה להכיל יותר ממרכז אחד. אם אתה מדבר על אמנות בכלכלה ניאו-ליברלית, אני חושבת שאם האמנים מספיק חכמים ורגישים ומבינים את מקומם, הם יצליחו לנווט".

"ניווט" בהקשר הזה נשמע כמו מהלך קרייריסטי זהיר של הליכה בין הטיפות.
"לא רק – זה גם לדעת לצאת בשלום מהלחצים ולעשות משהו שלא יכנע באופן מוחלט לציפיות. אבל אין ספק שקשה לנהל קריירה של אמן כיום. זה לוקח בחשבון הרבה מאד דברים, ולא רק כישרון ויכולת ורעיונות".

אלמגרין ודרגסט - מות האספן, 2009. מקור תמונה

אלמגרין ודרגסט – מות האספן, הביאנלה בונציה, 2009. מקור תמונה

את חושבת שבעידן גלובלי צריך לשמור על הפרדה בין מחלקות לאמנות ישראלית ובינלאומית?
"הקירות בין המקומי לגלובלי הולכים ונעלמים, אבל יש עדיין הבדלים מתוקף היסטוריה שונה. כל מקום שאינו חשוף לעולם הוא מקומי, גם באמנות אמריקאית. נדמה לנו שאנחנו מכירים אותה, אבל בעצם אנחנו מכירים רק את האלפיון העליון של האמנות האמריקאית שזוכה להכרה בינלאומית. במובן זה אמנות מקומית עדיין קיימת וזה ערך טוב שקשור לאבות ואימהות וידע מקומי, אבל כמובן ששפת האמנות הולכת ונהיית אותה שפה גם כשמדברים על עניינים מקומיים. רוב האמנים הישראלים שמצליחים בעולם הם אמני וידיאו. זה תחום חדש יחסית שבו האמנות הישראלית התחילה בלי פער של דורות. האמנים הישראלים של המחצית הראשונה של המאה ה-20 היו בפער בסיסי ביחס למאות שנות ציור, אבל אמני וידיאו מתחילים לעשות יחד עם אמני וידיאו בכל העולם, ואולי יותר קל להם להיות חלק מזה.
חלק מההבדלים קשור לעין הפרשנית. אנחנו מתבוננים באמנות ישראלית דרך העין שלנו וזה אחרת. גיא בן נר אמנם מוכר בשדה הבינלאומי, אבל אנחנו תמיד נראה אותו בהקשר מקומי שבמובנים מסויימים הוא מרובד יותר. גם על יעל ברתנא, עם כל ההצלחה הבינלאומית שלה, אני חושבת שיש בעבודות שלה משהו שאפשר להגיד שזר לא יבין".

פורסם בנוסח מקוצר ב״טיים אאוט״

רונית פורת, מתוך פאת הים ופאת הצפון

רב ערב 15.4.2014

$
0
0

Ian Grandjean

"אי שם ובשום מקום"
בכורה ישראלית במסגרת ON-Time, פסטיבל לקרקס עכשווי, חדרה

24 באפריל 2014, ב-20:30

מופע קרקס עכשווי בבימוי אורית נבו וגיא קרארה. שיתוף פעולה ישראלי-צרפתי, ראשון מסוגו, בין ON ללהקת Archaos האגדית. האמנים מגלמים דמויות של מהגרים במהלך ההמתנה לכניסה לשירותי ההגירה. המופע מתאר את ההמתנה הבלתי נגמרת באזור מעבר שהוא מקום שאינו מקום.

ההפקה פתחה את אירועי התרבות הישראליים במסגרת מרסיי-פרובנס. על הבמה חמישה אמנים: אהרון טוביאס, ג'אגלינג; מעין גור, מחול; נועה שניצר, טרפז; ענבל בן-חיים, חבל אנכי; Florian Meheux, עמודים סיניים. מוזיקה: דורי בן-זאב ואסף גבעתי. וידיאו: ערן שפירא. תאורה: ג'ייק סליב. קונסטרוקציות: בועז יכין. תלבושות: הדס גרטמן.

לינק לפרומו: כאן. כרטיסים: כאן.המופע יועלה במרכז המסחרי מיקס, בכניסה המזרחית לחדרה, רח' צה"ל 5, מול מכבי האש.

רב ערב מחלק זוג כרטיסים ל-2 הראשונים שיפנו למייל: ontimefestival@gmail.com

יעל בלבן, דוד (גב), בעקבות מיכאלאנג'לו, 75X 56 סמ', רפידיוגרף על נייר, 2013

"לא צפוף", יעל בלבן

הגלריה של גבעת-חיים איחוד פתיחה ושיח גלריה: שבת, 19 באפריל 2014, ב-12:30
נעילה: 7.6.14
אוצרת: רותי חינסקי-אמיתי

מבחר עבודות מהשנים האחרונות, המציעות מבט-על על גוף יצירתה של יעל בלבן המאפשר להשקיף על מכלול היצירה ובד בבד לחדור לעומקן של השכבות הנפחיות המאפיינות את יצירתה. בשכבות אלו, שנעשו ברישום הרפטטיבי והמתפתל המזוהה עימה, חבויים המאבקים הבלתי פוסקים המתחוללים במעמקי התודעה והיוצרים את המצבים הספיים, שבהם החרדה, ההומור, ההגירה, תולדות האמנות והקשרים נוספים, שאינם תמיד מפוענחים, ארוגים במופע הנפרש לעיני הצופה.

ניר ברעם ויוסי סוכרי. צילום: יח״צ

סדנת הכתיבה של ניר ברעם ויוסי סוכרי

פתיחה: רביעי, 30 באפריל 2014, ב-19:30

סדנת כתיבה הכוללת 14 מפגשים בני 90 דקות כל אחד. הסדנה תתמקד בשאלות היסודיות ביותר של הכתיבה: התחלת הסיפור, דמות הגיבור וקווי העלילה, נקודת המבט של המספר, דיאלוג, כתיבה בז'אנרים שונים, סגנון, עריכה ועוד. כמו כן תעסוק הסדנה בקריאת טקסטים בפרוזה והגות שיש בהם להרחיב את גבולות המחשבה על הכתיבה. חלק ניכר מהזמן יוקדש לביקורת על תרגילים שונים שהמשתתפים יכתבו בין שיעור לשיעור, לצד עבודה על תרגילים וסיפורים קצרים בעת המפגש. כל אחד מהסופרים ילמד שתי חטיבות וכל חטיבה תכלול שלושה מפגשים. המפגשים המסכמים ייערכו עם שני המנחים ועם אורחים נוספים ויעסקו בסיפורי הסיום של משתתפי הסדנה.

יונה וולך ועופרה צימבליסטה, השירה הזאת, 1984, אוסף בנו כלב

"הברכה והקללה" – תערוכה בהשראת הסדרה "המקוללים"

בית הנסן, מרכז עיצוב, מדיה וטכנולוגיה, ירושלים
נעילה: 8 במאי 2014
אוצר: יובל כספי

בין חללי המבנה ההיסטורי של בית הנסן, ששימש עד 2000 בית-מחסה למצורעים ונפתח לאחרונה כמרכז עיצוב, מדיה וטכנולוגיה, נפרשות עבודותיהם של גיבורי סדרת הטלוויזיה "המקוללים" של חגי לוי. ציורים ורישומים של אביבה אורי, ציורים של הסופר והמשורר פנחס שדה ושחזור של התערוכה האחרונה של יונה וולך. לצדם יוצגו עבודות של אמנים הקשורים בדמויות, ובהם הדפסים שיצרה עופרה צימבליסטה עם יונה וולך; הצילום האיקוני של וולך שצילם מיכה קירשנר; דיוקנאות של אביבה אורי שציירו בתה, רחל אורי-ימפולר, ובן-זוגה דוד הנדלר; ומגילת מלחמת בני אור בבני חושך המקורית, שאליה התייחס משה קרוי בכתביו. העבודות מוקפות בפריטים אותנטיים של האמנים, שנאספו מארכיונים שונים. את התערוכה נועל חדר "ההשראה", המציג את תהליך העבודה דרך עיניה של דמות בדיונית.***"מטריצת ירושלים", שאוצר עופר מנור, אדריכל העיר ירושלים. התערוכה חושפת את העשייה הרבה בתחום הפיתוח בעיר תוך התייחסות למסלול שבין חזון למציאות. בחלל עליית הגג.בית הנסן, מרכז עיצוב, מדיה וטכנולוגיה, ירושלים. שעות פתיחה: ראשון עד חמישי, 10:00–18:00; שישי, 10:00–14:00. הכניסה חינם.

***
המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?

צרו קשר: raverev@gmail.com‏ | 03-6041114

Viewing all 4027 articles
Browse latest View live