Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 4103 articles
Browse latest View live

פרופ'חיים מאור זוכה פרס מפעל חיים לאמנים ותיקים

$
0
0

פרס מפעל חיים לאמנים ותיקים ע"ש אריק איינשטיין יוענק לפרופ' חיים מאור, אוצר אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. מאור, פרופסור מן המניין במחלקה לאמנויות, זכה בפרס בקטגוריית האמנות הפלסטית. הפרס מוענק מדי שנה על-ידי משרד התרבות והספורט ליוצרים ותיקים שהטביעו חותמם ופעלו לקידום התרבות בישראל. הפרס בשווי 50 אלף שקל.

חבר השופטים – תמר רבן, סעיד אבו-שקרה ורפי ברביבאי – נימקו את הבחירה במאור: "אמן פעיל, חוקר אמנות ישראל, מרצה ואוצר עצמאי. מאור בחר בפריפריה כמקור פעילות מרכזי במשך יותר מ-30 שנה. תרומתו לאמנות ולחברה הישראלית עצומה".

מאור, נשוי ואב לחמישה, חי ויוצר במיתר. כאמן, בוחן מאור בעבודותיו את מרכיבי הזיכרון והזהות שלו על רקע הזכרונות הטראומטיים של משפחתו בשואה ובישראל. גוף העבודות המרכזי ביצירתו האמנותית בוחן את מרכיבי הזהות שלו באופנים ובהקשרים שונים, במיצבים מרובי אמצעים, תוך דיאלוג עם "אחרים".

מאור נמנה עם מקימי המחלקה לאמנויות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשנת 1996. משנת 2006 הוא משמש פרופסור-חבר במשרה מלאה במחלקה. כמו כן הוא משמש יועץ לנשיאת האוניברסיטה בנושאי אמנות; מנהל ואוצר הגלריות של האוניברסיטה ומרכז חטיבת אמנות-יצירה. הוא מרצה על אמנות ישראלית ואמנות עכשווית ומרכז את קורס אוצרות וחטיבת אמנות-יצירה. תלמידיו השתלבו לאורך השנים בעמדות מפתח בשדה האמנות כאוצרים במוזיאונים ובגלריות וכאמנים פעילים.

מאור אצר תערוכות רבות שחשפו אמנים ממגזרים שונים, בעיקר אמנים מן הפריפריה הגיאוגרפית והתרבותית. הוא חקר נושאים שלא טופלו בתצוגות בסצנה המרכזית של האמנות בישראל. התערוכות שאצר והקטלוגים הנלווים שימשו ומשמשים כחומר לימודי משמעותי המרחיב את הידע על אודות האמנות הישראלית.

הפרס לאמנים ותיקים ע"ש אריק איינשטיין מוענק זו השנה הרביעית. הפרס מחולק ל-21 יוצרים ותיקים ומוערכים בשבעה תחומי אמנות: מחול, תיאטרון, ספרות ושירה, מוזיקה אמנותית, זמר עברי, אמנות פלסטית וקולנוע.

הפוסט פרופ' חיים מאור זוכה פרס מפעל חיים לאמנים ותיקים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


קול קורא מקולקטיב הבוש

$
0
0
קולקטיב הבוש  פועל זו שנה שלישית לקידום ונתינת במה לאמנות להטב"קית בראיה פמיניסטית דרך פלטפורמות שונות ובניהן יצירת פנזין (מגזין).
הבוש הוקם על ידי חמש אמניות אקטיביסטיות – פאינה פייגין, שיר חכים, נגה אור ים, שיר ניומן, מיכל שומר  שמאמינות באמנות כדרך לשינוי חברתי.  פנזין הבוש מאפשר מרחב בטוח הקורא לסולידריות בין מאבקים תוך נתינת ביטוי לקולות שונים הממרכבים שיח הבא לפרק את מנגנוני הדיכוי בחברה הפטריארכלית בה אנו חיות.
הפרוייקט הבא הוא לוח שנה להטבקי – פמיניסטי שיוצא זה השנה השלישית, ונושאו הבוש – וכל מה שעולה מתוכו. לשליחת עבודות bush.fanzine@gmail.com  פייסבוק – בוש – bush עד לתאריך 1.12.18

הפוסט קול קורא מקולקטיב הבוש הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

"תמ"ר איננה על הקירות, ואיתה גם אני"

$
0
0

את הספר "ימי תמ"ר – תיאטרון מחול רמלה" (בהוצאת צבעונים) קראתי בנשימה אחת. זהו "יומן מרתק במורכבותו", כפי שמגדיר אותו הדס עפרת בהקדמה. כתבה אותו חברת הקבוצה, גליה ליוור, והוא נע בין ההיסטוריה האישית שלה לזו הקולקטיבית. ליוור אינה מתחייבת לדיוק תיעודי, אלא נצמדת לזכרונותיהם הכנים של גיבורי הסיפור.

להקת תמ"ר (תיאטרון מחול רמלה), שקבעה את ביתה ברמלה, הוקמה בשנת 1983 על-ידי חמישה רקדנים יוצאי להקת בת-שבע; צבי גוטנהיים, אמיר קולבן, גליה פבין, עפרה דודאי ומאיר גרמנוביץ'. הלהקה שרדה כשלוש שנים בלבד, אולם הטביעה חותם על עולם המחול הישראלי. גם היום, כשהמחול העצמאי בישראל פורח ופעילות בפריפריה היא טרנד, זה היה יכול להיות סיפור טוב: קבוצה של רקדנים מצוינים שעוזבים להקה נחשבת לאחר זמן קצר לטובת יצירה עצמאית במסגרת שיתופית, ללא תמיכה ממסדית. מהלך כזה הוא הימור גדול שמעיד על אמון באמנות ונכונות להתמסר לה, ויש בו מידה רבה של רומנטיקה. זהו גם סיפור על אינדיבידואליזם וקיבוציות ועל גורלם המר של פרויקטים אוטופיסטיים, שכפי שמעידה כתיבתה של ליוור, משאירים עקבות מתוקים-מרים בזיכרון.

הספר נפתח כך: "ביום חורף בהיר בינואר 2014 התגלגלה בעליות לירושלים מכונית ובה ארבע נוסעות, כולן ותיקות מחול. יעד הנסיעה היה תערוכה רטרוספקטיבית על המחול בישראל – ׳עד אשר נמצא מקום׳, שהוצגה במוזיאון ישראל […] פתאום אני מבינה: את עצמי אני מחפשת. את עצמי רוקדת בתמ"ר, הלהקה שבה הייתי הכי עצמי אי-פעם […] תמ"ר איננה על הקירות, איננה בתערוכה, ואיתה גם אני אינני".

ליוור, שהיתה רקדנית בלהקת תמ"ר, נועצת כבר בפתיחת הספר סכין בלב הקוראים כשהיא מתארת את מחיקתה של הלהקה מדפי ההיסטוריה של המחול הישראלי, ומגייסת את קוראיה למלאכת החזרתה להיכל הארכיוני באמצעות הספר. כך היא גם מצהירה כי אין בכוונתה להציע מחקר סדור, אלא מעין "שירות של שימור ותיעוד לשוחרי האמנות הישראלית".

ליוור שוזרת בסיפור הלהקה את זכרונותיה, קטעי ראיונות שערכה עם חברי הלהקה בהווה, קטעי עיתונות וביקורות על מופעי הלהקה ותמונות שהנציחו רגעים קצרים מתוך היצירות וההכנות להצגתן. כל המרכיבים של סיפור דרמטי טוב נמצאים כאן, ובמרכזם גיבורים כריזמטיים בדרך להצלחה. ובדומה לצפייה בסרט על הטיטאניק, גם כאן, על אף שידוע כי מדובר בכישלון חרוץ, מעמוד לעמוד מתחזקת התקווה שאולי זה ייגמר אחרת והלהקה תהפוך להצלחה מסחררת. בסיום הקריאה מתחזקת תחושת ההחמצה.

נשטפים לחוף, צילום: טליה חסיד פורמן

הקורא אינו יכול שלא להתפעל מרוח החדשנות והאנטי-ממסדיות שאיפיינה את תמ"ר. חברי תמ"ר חיפשו שפה חדשה, ביקשו למצוא דרכי הבעה שמשלבות מחול, תיאטרון וטקסט, התנסו באומץ ביצירה מחוץ לסטודיו ולאולם התיאטרון ועסקו בנושאים פוליטיים; חופש כזה קשה להשיג במסגרת להקה גדולה ממוסדת. תמ"ר אמנם קבעה ביתה ברמלה, אבל הופעות הבכורה שלה התקיימו בניו-יורק ובמוזיאון תל-אביב. עיקר פעילותה המקומית ברמלה היתה הוראת מחול; יחד עם זאת, התפיסה האמנותית של הלהקה איפשרה גם לקהל הרמלאי להגיע למופעים. הקבוצה התנהלה כקולקטיב שבו בכל פעם חבר אחר מעלה רעיון ליצירה, והשאר משתתפים בה על-פי הכוונתו.

ביצירתם "מפגשים עם ים", שיזם והוביל אמיר קולבן, ערכו הרקדנים אימפרוביזציה על שפת ימה של תל-אביב בפני קהל שהגיע במיוחד ועוברי אורח. היצירה הוצגה שלוש פעמים בלבד, פעם אחת לקהל מוזמנים מקהילת האמנות המקומית ופעמיים במסגרת פסטיבל של עיריית תל-אביב. התנהלותה של הלהקה, שהפרידה בין מופע לביקורת לבין מופע לקהל, מעידה על הצורך של תמ"ר להתערות בקהילה ובו בזמן להיות מעורבת בשיח האמנותי. בכך הוכיחה הלהקה (שוב) כי גם פעילות שמתרחשת בפריפריה נמדדת בשיח ה"תל-אביבי".

ב"מפגשים עם ים" הקהל "נאסף" למופע באופן אקראי כמעט, כאשר הרקדנים מפתים אותו בשריקות ובתרגילי אקרובטיקה. כאשר תרגילי האקרובטיקה התחלפו בתנועות מחול והרקדנים החלו מתפלשים בחול ובמים וליצור צורות ("יפות", כפי שהעיד בביקורת שלו אז חזי לסקלי ז"ל) – מצאו עצמם "אנשים מן היישוב" צופים באמנות "גבוהה" ב"חצר ביתם". הביקורת הנפעמת של לסקלי מובאת בספר במלואה. הוא מתאר את השינוי שחל בקהל, שבתחילה הביע זלזול ולעג, קרא קריאות בנוסח "תראו את המשוגעים האלה, אין להם מה לעשות, מחפשים תשומת לב", ובמהלך המופע מצא עצמו מתעניין ונהנה. וכך כותב לסקלי: "המטמורפוזה המדהימה שעבר הקהל תוך כדי המופע עוררה שוב, לרגע, תקוות שהופרכו ונגוזו פעמים רבות בעבר, על כוחה של האמנות לעדן ולשנות אנשים ולהוציא את הטוב והיפה שבהם".

ליוור מציינת כי במהלך העבודה על היצירה התהוו המושגים "רקדנים-יוצרים" ו"יוזם". המושגים הללו מתייחסים לרקדנים שאינם מבצעים כוריאוגרפיה קבועה מתוכננת ומוכתבת, אלא מאלתרים לפי הנחיה או תרגול קודם, תוך ביטוי אינדיבידואלי במסגרת היצירה. נדמה שהיום כמעט בכל יצירת מחול, ובמיוחד בזו של הכוריאוגרפים העצמאיים, מוגדרים הרקדנים כ"רקדנים-יוצרים". מתי הפכו רקדנים מ"רק רקדנים" ל"רקדנים יוצרים"? האם רקדן-יוצר הוא מעמד גבוה יותר מזה של רק-רקדן? האם ההגדרה הזו מעידה רק על תהליך העבודה שקדם להצגת המופע או שהיא טומנת בחובה גם שינויים בתפיסת אחריותו של הרקדן ליצירה? האם היותו "רקדן-יוצר" מעניקה לו קצת מהילתו של הכוריאוגרף? והאם בביצוע "בלבד" אין יצירה? שאלות כאלה ורבות אחרות עולות בזכות סיפורה של להקת תמ"ר, ומעניין יהיה לבחון אותן ביחס ללהקות אחרות שפעלו בזמנה ופועלות היום.

תיעוד המחול בישראל לוקה בחסר, אך בשנים האחרונות קורם עור וגידים פרויקט מרשים ויקר ערך של אמונה איריס-לנה, שהקימה את ארכיון להקת בתשבע. צוות הפרויקט מלקט חומרים מכל קצוות הארץ, ובשנים הבאות יוכלו חוקרים לכתוב את "סיפורו של המחול הישראלי" תוך שימוש בגופי ידע נרחבים, שבימים אלה עדיין סמויים מן העין. לכן יש ערך רב לספר על להקת תמ"ר, לא רק בשימור, אלא גם בהעלאת שאלות על אודות מושגים ומנהגים, נורמות ושיטות עבודה, תפיסות של מחול וקהילה. בעתיד יוכלו כל אלה להיקרא בהקשרים רחבים יותר, אל מול ארכיון מסודר ונגיש.

עוד רגע מרגש בספר עוסק ב"סיפור כמו בדיה", יצירה לשני רקדנים ונגן עוד שיצרו דודאי וקולבן בלהקת בת-שבע והביאו איתם ללהקת תמ"ר. היצירה התבססה על השיר "טיארה" של מרסל חליפה, שעסק במבצע ליטני ובהפצצות על הכפרים בלבנון. בספר מובאים ראיונות שערכה ליוור עם היוצרים ועם נגן העוד אחמד מסרי, שמספר: "כשפרצה מלחמת לבנון נעשה השיר עוד יותר אקטואלי, ולצערי ממשיך להיות אקטואלי עד היום. השיר ׳טיארה׳ מספר על ילדים שמשחקים בשכונה וילד שמחפש חוטים כדי להעיף עפיפון. פתאום מופיע עפיפון ענק, והוא חושב לתומו שלא צריך חוטים כדי להעיף את העפיפון הזה. הוא מוקסם. עד שהוא מבין שזה מטוס שמפציץ את הכפר, וכל הילדים נהרגים. השיר לא מציין זהות מסוימת. יש ילד ויש מטוס". דודאי מתארת איך נולדה היצירה: בימים ההם היא התגוררה ברמת-אביב, בדירת סטודנטים, ופעם התארחו בה סטודנטים ערבים מאוניברסיטת תל-אביב. אחד מהם, מסרי, ניגן בעוד, והשאר היסטוריה. ליוור מתארת את הריקוד: "הרקדנים מתפרצים לבמה כמו בעיצומו של משחק […] המשחק שלו הופך להיות תוקפני יותר ויותר […] עד שבשלב מסוים הוא מוביל אותה אל קצה הבמה, משתהה רגע ועוזב. היא נופלת מהבמה אל האולם וממשיכה להתנועע בין השורות הראשונות של הקהל ההמום".

ליוור טוענת כי "סיפור כמו בדיה" הוא המחול הפוליטי הראשון שנוצר בישראל, ועל זה ניתן וכדאי להתווכח. אבל הסיפור הפוליטי של היצירה מעניין בהשוואה למה שאנחנו מתייחסים אליו כאמנות פוליטית גם היום, ובמיוחד אל מול החוקים החדשים המתהווים. כך או אחרת, מצמרר לקרוא בספרה את התייחסותו של מסרי להתקבלות הריקוד אז, בתחילת שנות ה-80: "הריקוד זכה בפרס ע"ש יאיר שפירא. עפרה אמיר ואני נסענו לטקס בניר-דוד כדי להופיע ולקבל את הפרס. הרגע שבו אני עומד ושר בערבית בטקס לכבוד חייל שנהרג נחרט בזכרוני כרגע שמסמל את התסבוכת שאנחנו חיים בה כאן […] הריקוד היה מתוכנן להיות בכמה הופעות של בת-שבע, אך הוא בוטל כשפרצה מלחמת לבנון […] הייתי אז סטודנט בתל-אביב וחייתי בסביבה שבה יהודים וערבים שילבו ידיים כדי לעשות יחד דברים שהם מאמינים בהם. אהבתי את שיתוף הפעולה ואת העבודה המשותפת, אבל תמיד היה לי חשוב להגיד את מה שבוער לי, להביא את הסבל של העם הפלסטיני לתודעת הציבור הישראלי, היהודי והבינלאומי".

בסיפור של להקת תמ"ר אפשר לקרוא עוד סיפורים ישראליים רבים בין השורות ומעבר להן, והוא נקרא בקלות. בסיומו הכותבת מתקשה להשלים עם סופה המר של הלהקה, שנמוגה בגסיסה מתמשכת; מחסור בתקציב הוביל לעזיבתם של כמה מהחברים, ומכאן והלאה הכדור התגלגל עד לסגירתה הסופית של הלהקה. כמו כל טראומה, כל אחד מחברי הלהקה זוכר קצת אחרת את הסוף. אולי כתיבת הספר כ-20 שנה אחרי היא סגירת מעגל שתאפשר החלמה מן האבל שנדמה כי ליווה את ליוור מאז. עבור הקוראים הספר הזו הוא מתנה חשובה לספרייה הביתית, ואף לזו המחקרית.

הפוסט "תמ"ר איננה על הקירות, ואיתה גם אני" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב מיוחד לחג החנוכה!

$
0
0

סדנת מחול להורים וילדים בתערוכה "בלרינה תנ"כית" בקובייה, ירושלים

הקובייה מארחת את הרקדנית רנה שינפלד לערב של מחול בתערוכה.
בתכנון: אחר-צהריים של סדנה להורים וילדים, סיור בתערוכה העוסקת ברינה ניקובה, שהקימה את המבנה ההיסטורי שבו פועלת הקובייה, והרצאה למבוגרים בשעות הערב.
הכניסה חופשית, בהרשמה טלפונית: 02-5456222.

לאירוע בפייסבוק



סדנאות קרמיקה לילדים בסטודיו של הקובייה בבית ילין במוצא

תלמידי השנים המתקדמות במסלול ללימודי עיצוב קרמיקה, בשיתוף עם בית ילין, מזמינים לשלושה ימים של סדנאות בחומר קרמי לכבוד חנוכה. בתוכנית סיורים, סדנאות ונוף מושלם.
הכניסה התשלום סמלי.

לאתר הקובייה



זה קרה בנר ראשון

חנוכה לילדים בבית אבי חי

הצגה בהשראת השיר "זה היה בחנוכה" מאת נתן אלתרמן

רביעי–שישי, 5-7.12.18, בשעות 11:00, 16:00

סדנאות להורים וילדים:

  • סדנה מוזיקלית עם Looper
  • סדנה לבניית עפיפוני אור

 בני חמש ומעלה.

 מחיר למופע ולשתי סדנאות: 30 שקל לילד, למבוגר מלווה: 10 שקלים.

לפרטים נוספים וכרטיסים

לסרטון ההצגה

צילום: דנה בר-סימן-טוב



בית הגפן, חיפה, לרגל חגיגות 25 שנה לפסטיבל "החג של החגים":

"עומרי"

תזמורת פירקת-אלנור בכיכובן של ויולט סלאמה, ריימונד אבקסיס ונטלי פרץ
שירי האהבה הגדולים בעברית, ערבית ומרוקאית
בכורה: חמישי, 6.12.18, אודיטוריום חיפה, שד' הנשיא 138, חיפה

19:00 פתיחת דלתות.
19:20 מופע אורח, "מסביב ליום ב-80 עולמות", Dream Patrols.
פרפורמנס שירה, תיאטרון ומחול בהפקת Mot pour Mot Marseille  ובהשתתפות: רוני סומק, יענקלה פילצר, פסקל גואטה ורביע חורי.
20:00 תחילת מופע באולם, "עומרי".
בתזמורת פירקת-אלנור מנגנים יחד מוזיקאים יהודים וערבים, נוצרים, מוסלמים ודרוזים. מייסדי התזמורת הם נשים ואנשים בעלי חזון, שביקשו לקומם מחדש את המסורת המוזיקלית המזרחית, המשותפת ליהודים ולערבים בארץ ובעולם. זוהי תזמורת שצמחה מהשטח, מתוך אהבה ותשוקה למוזיקה הקלאסית המזרחית ומתוך אמונה במוזיקה כשפה על-זמנית המסוגלת לחבר בין עמים, אמונות ודתות. התזמורת מבקשת לייצג את מדינת ישראל ואת המוזיקה המזרחית הקלאסית בארץ ובבמות בינלאומיות ברחבי העולם. בתזמורת חברים כ-20 נגנים, מקהלה וזמרים אורחים המתחלפים מעת לעת ומבצעים יצירות אינסטרומנטליות לצד יצירות בעברית ובערבית.
כרטיסים בקופות אתו"ס, שדרות הנשיא 138, חיפה, או בטלפון 9300*. 

הרשמה בהנחה עד ה-30.11.18.
לאירועי פסטיבל חג החגים בקרו באתר.
זוג כרטיסים למופע יוגרל בין הקוראים שישלחו מייל עד יום רביעי, 5.12.18, בשעה 12:00 (נא לציין במייל שם מלא ומספר טלפון).



"הדרקון פיץ", הצגה וסדנה לכבוד חג החנוכה

תיאטרון צלליות צבעוני

גלריה תיאטרון החנות, העלייה 31, תל-אביב
שבת, 8.12.18, בשעה 11:00 

דרקון פחדן יוצא למסע נועז ומרגש, להשיב לעצמו את האש. הצגה על פחד, על אומץ ועל האש שבוערת לכולנו בפופיק, בטכניקה של תיאטרון צללים.
צפו בקדימון
לבני 3–8.
בסיום ההצגה: סדנה ליצירת צלליות צבעוניות באווירת החג.
משך ההצגה והסדנה יחד הוא שעה וחצי.
להזמנת כרטיסים 
כתיבה, עיצוב וביצוע: טל בן-בינה.

הפוסט רב ערב מיוחד לחג החנוכה! הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא להגשת מועמדות להשתתפות בסמינר מאת התיאורטיקן, פרופ'אנדרה לפקי

$
0
0

מרכז לכוריאוגרפיה 'כלים' בת ים שמח לארח לראשונה בישראל את החוקר והאוצר, פרופ' אנדרה לפקי  André Lepecki    ראש המחלקה ללימודי מופע באוניברסיטת ניו יורק (NYU) לסדרת סמינרים והרצאות, בתמיכת ARTIS (www.artis.art),   המרכז לאמנות עכשווית תל אביב ואאוטסט ביאליק רזידנסי ישראל.

במהלך ביקורו בישראל, ינחה פרופ' לפקי  שני סמינרים המיועדים ליוצרי מחול, לחוקרים ולאוצרים, וכן יקיים הרצאה המיועדת לקהל הרחב. זוהי הזדמנות נדירה לפגוש באופן מעמיק את המחשבה והעשייה של מי שמוביל מזה למעלה מעשור מהלך משמעותי בתחום המחקר, האוצרות והיצירה של המופע בכלל והמחול בפרט.

בין התאריכים 20-24.2.19, ינחה לפקי במרכז כלים לכוריאוגרפיה,  סמינר בן חמישה ימים,  המיועד ליוצרים ולחוקרים, שיעסוק במצב היחסים העכשווי בין כוריאוגרפיה והפוליטי. באמצעות קריאה משותפת בטקסטים של תיאורטיקנים מרכזיים, יציע הסמינר הרחבה של שני המושגים וידון ביצירות מהעת האחרונה שמציגות קו מחשבה זה.

בתאריך 21.2.19 במסגרת הרצאה פתוחה לקהל ידון לפקי באסטרטגיות כוריאוגרפיות עכשוויות.

ובתאריך 24.2.19 כמו כן ינחה סמינר אוצרים באירוח ה CCA – מרכז לאמנות עכשווית בתל אביב, אשר יתמקד, בעקבות מספר תערוכות שאצר במוסדות אמנות מרכזיים בעולם,  באוצרות כמעשה של דמיון משותף עם כוחות בלתי נראים המעצבים את השדה.

פרופ' אנדרה לפקי הוא העורך של מספר אנתולוגיות אודות תיאוריה מחול ופרפורמנס, מחבר הספר "מיצוי מחול: אמנות המופע והפוליטיקה של התנועה" (תורגם לעברית ב-2013) ושל Singularities: dance in the age of performance (2016). אוצר תערוכות אמנות ופרפורמנס, ביניהם התערוכה והמופע המחודש של אלן קפרו, 18 Happenings in 6 Parts,   עליהם זכה בפרס מיוחד מטעם איגוד מבקרי האמנות בארה"ב.

הסמינר יתקיים בימים רביעי עד ראשון 20-24 בפברואר 2019 בשעות 10:00-13:00.
מחיר הסמינר: 1,200 ש"ח.

ההשתתפות בסמינר מותנית בקבלה על סמך קורות חיים. אנא שלחו קורות חיים עד התאריך 10/12/2018. תשובות יינתנו עד לתאריך 25/12/2018.
למשלוח קורות חיים ולקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לכתובת: kelimgraphy@gmail.com

הפוסט קול קורא להגשת מועמדות להשתתפות בסמינר מאת התיאורטיקן, פרופ' אנדרה לפקי הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

בית הגפן חונכים חלל חדש: המרחב-השלישי

$
0
0

בית הגפן שבחיפה פותח חלל פעילות חדש: "המרחב השלישי: חלל לאמנות וחינוך". המרחב-השלישי יציע התנסויות המשלבות עבודות אמנות והפעלות שיתמקדו בכלים לחיים בחברה בינתרבותית. החלל יתפרש על פני 165 מ״ר בקומה העליונה של תיאטרון אל-כרמה (שדרות הציונות 33, חיפה) ויכלול עבודות וידיאו, מיצב, ציור, עבודת חוץ והפעלות בהשתתפות קהל המבקרים. המרחב-השלישי מבוסס על שיתוף פעולה ארוך טווח בין מחלקת החינוך והגלריה של בית הגפן. בדצמבר 2018 החלל ייפתח לתקופת הרצה של שבעה חודשים ויהיה פתוח לקבוצות ולמבקרים עצמאיים.

אוצרות החלל הן הדס זמר-בן-ארי ויעל מסר. בין האמנים המציגים: קולקטיב האמנות ברוקן-פינגאז (חיפה), המעצב רמי טריף (ג׳וליס), לוראן מרשל (פריז), אמי ספרד (תל-אביב), נרדין סרוג׳י (חיפה), פאטמה שנאן (תל-אביב), אניסה אשקר, אלעד לרום, אמירה זיאן, שוקה גלוטמן ועוד. חברים בקונספט וצוות הפיתוח: נוואל אבו-עיסא, אסף רון ושרקי גולני.

גלריית בית הגפן (מנהלת ואוצרת ראשית: יעל מסר) היא בית לאמנות עכשווית בחיפה המציגה תערוכות, אירועים ומפגשים בלתי אמצעיים של אמנות וקהלים, תוך דגש על אמנות פלסטינית ואמנות במרחב הציבורי. הגלריה אחראית  גם על פיתוח ושימור "מוזיאון ללא קירות" – מסלול אמנות בשכונת ואדי ניסנאס, המשמש זה 25 שנה חלל תצוגה פתוח של יצירות אמנות קבועות ומתחלפות.

החלל ייפתח באירוע חגיגי ביום שישי, 7.12.18, בשעה 12:00. במהלך האירוע יתקיים "שיעור חופשי: לומדים ערבית בכיף" עם אבשלום פרג'ון. בהמשך יתקיימו שני שיערים נוספים. באחד נלמד לנהל שיחת היכרות בערבית (14.12.18), והאחרון יעסוק בעברית בתנ"ך לאור הערבית (21.12.18). כל המפגשים ילוו בנגינת קאנון ויימשכו כשעתיים כל אחד. הכניסה חופשית.

שעות הפתיחה של החלל החדש: ראשון עד רביעי, 10:00–15:00; חמישי, 10:00–19:00; שישי, 10:00– 14:00; שבת, 10:00–16:00.

הפוסט בית הגפן חונכים חלל חדש: המרחב-השלישי הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

דבש המלים, פיתויי הגוף

$
0
0

במהלך השוטטות בתערוכתה של תמר גטר "סאקרום, עצה" בגלריית המדרשה, התמלאתי תחושה עזה שגטר יודעת משהו שהצופה איננו יודע. גטר, בליוויו האוצרותי של אבי לובין, פורשת על שתי קומות הגלריה עבודות אחדות בהצבה פשוטה וישירה. בקומת הכניסה היא צולפת על הקיר רישום יחיד בגובה המותן, בפיגמנטים בצבעי שחור וורוד, של ארנבת נמלטת על נפשה אל תוך קיפול הפינה. פירורי הפיגמנט שנשרו מהרישום מפוזרים על הרצפה, כיתוב מבקש מהצופה לא לדרוך עליהם, כנראה כדי שלא להותיר עליהם עקבות. בקומה השנייה מוצגת עבודת הווידיאו "חיירונה", שמלווה בוויס-אובר של נאום הקנטאור חיירון מן הסרט "מדיאה" של פאוזוליני (1969). בעבודה הבלחות מקבילות של גטר וסוס עירומים, אתלטיים, נאבקים בבלתי נראה תוך התמזגות גופותיהם לכדי קנטאור. גם גטר וגם הסוס משתדלים להתחבא, נרדפים ונטרפים על-ידי דעתם וזה בגופו של זה. מאבק זה מוליד גטר קנטאורית כבירה, מושלמת; לידה ומוות כפולים, של הגוף החסר ושל זה הנמצא.

בחדר המרכזי תלויים מהתקרה עשר רצועות גומי רך ושחור שעליהן רשומים בלבן ובמהירות תיאורים ומחיקות של חלקים אנטומיים. בחלקן העליון מוטבעים קטעי טקסט בדפוס, פרי עטה של גטר. הקטעים מתארים אירוע מיתולוגי שבו שותפים קנטאורים ולאפיתים – חתונה שהופכת למלחמה עקובה מדם ומפורטת בניגון תנ"כי, אודיסיאי. בין רישומי מפרקים, פרסות ועצמות עצה שותלת גטר הברקות משעשעות ונוגעות ללב. "חיבור ראש הפמור לירך נראה כמו קרואסון", היא כותבת לצד רישום של מה שאכן נראה כמו נקניק קרואסון, או אבר מין זכרי שמוט. במאונך לרישום היא מוסיפה בנימה צובטת, ותחת איום בולעני של דמות פאקמן, את המלים "תזכרי את הצורות במחשבה על יקירך". לצד הכאוס הקנטאורי, הפראות וההוללות החצופים שברישומים ובטקסט, גטר מטפלת בעדינות גדולה וברוך באוסף מחשבותיה.

תמר גטר, "קנטאורמכיה", מראה הצבה, צילום: מאיה זהבי

בחדר הקיצוני מוקרנת עבודת הווידיאו "פחד וגבורה", המורכבת משבעה סיפורים בתמונות סטילס, "פוטאג' מצוטט, קטעי ציורים ורישומים, פסקול של גלי ים וכן שיר על קוזאקים בקולו של יורם גוז'אנסקי". גם בסיפורים הללו מתוארים נרטיבים מלווים בדימויי מאבקים הישרדותיים של יצורים סמליים מקודשים; נחש, נשר, שוב ארנבת, שוב סוס, איילה. האקטים החייתיים מנותחים כבמעבדה, גוססים בפורמלין סמיך של הברות וגלי ים. הבהובי צבע מתריעים על סדרים מתהפכים, האדם הקוזאק נהיה לאל, שר ורוקד על פגרי שללו, ו"לולא שלטו ארנבות בשולחן הכתיבה שלי" אולי היו שבות החיות למשכנן בינות לעננים. אך בסיפורה של גטר הן נטמעות בגוף האדם במחול (הרקדן רישארד צ'יישלאק; Ryszard Cieslak) ונעים איתו בתנועות כנפיים רכות.

תמר גטר, "פחד וגבורה", מראה הצבה

ההצבה של העבודות, כמו תוכנן, קוהרנטית ואינה מתחנפת. היא אינה מתיימרת להיות דקורטיבית או לבדר בתעלולי תלייה תפלים. הדיוק שולט בהצבה, וזו אינה חרדה או חוששת מן החלל הפנוי. אדרבה, היא מחדדת ומעצימה באופן פרדוקסלי דווקא את מה שאינו נמצא ואינו נאמר או נכתב. גטר מביאה עימה עומס אינפורמטיבי שקל לכרוע תחתיו ולהיקלע למבוך אינטלקטואלי סבוך. אבל החלל השקט שנח בחוליות שדרת העבודות מזמין לחוש ולחוות את התערוכה גם בלי להתחייב לדעת. התערוכה בכללה טובלת בתשוקה ממכרת, חושניות ומסתורין; דבש המלים, פיתויי הגוף, אהבה מיתית, ליבידו חייתי, שבריריות האנושית, אלמוות. טוב לראות ולחוש את אורך הנשימה של גטר ולחוות אותה שוב ושוב בעוצמה ובחסד.

"סאקרום, עצה", תמר גטר
אוצר: אבי לובין
גלריית המדרשה, רח' הירקון 19, תל-אביב. ימים ב'–ה', 13:00–20:00; ו', 10:00–14:00
נעילה: 08.12.18

הפוסט דבש המלים, פיתויי הגוף הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

מוזיאון זומו זכה בציון לשבח בתחרות סותבי'ס העולמית

$
0
0

בית המכירות הלונדוני סותבי'ס הכריז על הפרויקטים הזוכים בתחרות הבינלאומית לתערוכות ומיזמים אמנותיים פורצי דרך, ובהם זומו – המוזיאון הנייד הראשון בישראל, שהחל לפעול השנה. זומו מציג בימים אלה בערד עד ה-28 בדצמבר 2018, וינדוד לחורה במהלך 2019.

בתחרות היוקרתית, שבה השתתפו כ-1,000 מוזיאונים ומיזמים אמנותיים, זכו חמישה פרויקטים לציון לשבח ולפרס כספי על סך 10,000 פאונד. לצד זומו זכו תערוכה על הנרי מור שתתקיים בלונדון ב-2019; תערוכה על מגדר שתוצג באיווה, ארה"ב ב-2019; רטרוספקטיבה של רוברט קולסקוט שתוצג בסנסינטי ב-2020; ותערוכה של ג'קסון הלנגואי שתוצג בקייפ-טאון, דרום-אפריקה, ב-2020. בפרס הראשון זכה מוזיאון האקדמיה לסרטים שיוקם בניו-יורק ב-2020 וייפתח עם תערוכה מקיפה על השפעת היוצרים האפרו-אמריקאים על תולדות הקולנוע.

את הזוכים בפרסים בחרה ועדה מקצועית שהורכבה במיוחד לתחרות וכללה את סר ניקולאס סרוטה, יו"ר איגוד האמנויות באנגליה; קוני באטלר, האוצרת הראשית של מוזיאון האמר בלוס-אנג'לס; אוקאוי אנואזר, המנכ"ל היוצא של האוס דר קונסט במינכן; דונה דה-סאלבו, אוצרת בכירה של מוזיאון הוויטני בניו-יורק; אמילי גורדנקר, מנכ"לית מאוריציוס בהאג; ואלן שוורצמן, סגן נשיא סותב'יס העולמית ויו"ר הפרס.

בנימוקים להענקת הציון לשבח לזומו כתבה דונה דה-סאלבו ממוזיאון ויטני: "זומו הוא פרויקט שמבקש לחשוב מחדש לאן מוסד המוזיאון יכול להתקדם ולהתפתח. זומו בודק ובוחן איך ניתן לאפשר גישה רחבה לאמנות גם בסביבות קשות ומסובכות, ואיך האתגרים הללו יכולים להפוך לכר פורה של פתרונות יצירתיים".

מילנה גיצין-אדירם, היוזמת והמנהלת הכללית של זומו, מסרה לוועדת הפרס: "עבורנו, ההכרה של חבר השופטים של סותבי'ס העולמית בפרויקט היא זכות ענקית וזריקת מרץ מרגשת. העובדה שגוף עולמי, מבוסס ומכובד כל-כך מחליט להכיר במוזיאון חדשני, נסיוני ופורץ דרך שקיים פחות משנה במדינה קטנה כמו ישראל היא בעלת משמעות אדירה והוכחה לכך שהאתגרים המקומיים והלוקליים שאיתם אנחנו מבקשים להתמודד בזומו הם רק דוגמה מקומית וספציפית של האתגרים הגלובליים והכלליים שאיתם צריכים להתמודד גופים יוצרים ויצירתיים בכל העולם".

בערד, התחנה השנייה במסע של זומו ברחבי הארץ, תוצג תערוכת ענק בהשתתפות 40 אמנים עד ה-28 בדצמבר במפעל מגבות ערד, רח' התעשייה 59. המוזיאון פתוח לקהל הרחב בחינם שבעה ימים בשבוע ומארח את כל בתי-הספר של ערד לסיורים מודרכים.

הפוסט מוזיאון זומו זכה בציון לשבח בתחרות סותבי'ס העולמית הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


רב ערב 04.12.18

$
0
0

אביבית בלס-ברנס, "קיר תחקירי"

גלריה גרנד ארט, חיפה

נעילה: 7.1.19

התערוכה "קיר תחקירי" בנויה וסדורה כתחקיר. היא חושפת עדויות ומפזרת רמזים לצורך פענוח מאפיינים של "זהות חמקמקה" של האמנית ושל יצירתה, במטרה ללמוד משהו חדש על אודות הזהויות הללו. התערוכה, המבוססת על גישתו המחקרית האיקונולוגית של ההיסטוריון אבּי ורבורג, עוקבת אחר סמלים ודימויים דומיננטיים שמופיעים בעבודותיה של בלס-ברנס, שנבחרו מתוך ארכיב עבודות מ-25 השנים האחרונות והפכו לעוגנים ולחוליות מרכזיות בכלל יצירתה. הצופה/חוקר משלים את עבודת האוצרות ובה בעת מעורב בפענוח, מפרש מידע ומגיע למסקנות בהתאם להבנתו.
עופר גרנד קניון, קומה 3, דרך שמחה גולן 54, חיפה. א'–ה', 12:00–13:00; ו', 10:30–13:00.



"קיץ 2018 היה חם" | אמני עוטף עזה

הגלריה בבארי

אוצרת: ד"ר זיוה ילין
פתיחה: שישי, 7.12.18, משעה 19:00
נעילה: 29.12.18
קיץ 2018 היה חם, לוהט, בוער ושרוף, והסתיים במטר של טילים לעבר עוטף עזה. לא ניתן היה להתעלם מהמראות והריחות, מתחושת הבהילות והדחיפות, מכאב הלב על שטחי שדות, חורש, ואדיות ושמורות טבע שעולים באש. הנוף הקיצי הנגבי החום-צהוב מנומר בירקרק של חורשות האקליפטוס שינה את צבעיו, וכתמי שחור שרוף ואפור השתלטו עליו. מצד אחד חורבן ותסכול מול בלוני התבערה שהפריחו שכנינו, ומצד אחר פליאה אל מול השחור-אפור החדש הזה, שגם לו יופי משל עצמו. כמה אקזוטית ופוטוגנית המלחמה הזו, ואיך ניתן להתעלם מהיופי, נורא ככל שיהיה? אמני העוטף, איש-איש בסדנתו, הגיבו לשריפות, לשחור ולאפר הלבן, לאקסטזה ולעצב, וציירו, פיסלו, צילמו והדפיסו. אנחנו רק אספנו את קציר העבודות, חלק קטן מהן, ותלינו בגלריה.
האמנים המציגים: אנה דן, גילה ספיר, דונדי שוורץ, הרן כסלו, זוהר מורג, זיוה ילין, יוחנן דרוקר, יונה לוי-גרוסמן, יוסי סילברמן, כרמלה דיין, ליגל סופר, סופי ברזון-מקאי, עליזה פלוג, רות נבו, רחל דנציג, תרי קיפניס.
בשעה 19:45 יתקיים מופע אינטימי עם גיטרה של שביט נוי – מסע בין שירי אהבה, תקווה, יחסים והיומיום הישראלי. חומר מקורי.
שיח גלריה יתקיים בשבת, 8.12.18, בשעה 13:00.

צילום: סופי ברזון מקאי



"האיש שלא הבחין בשום דבר", תיאטרון בינתחומי מאת ג'וזף שפרינצק ונמר גולן

קרקס עכשווי, אמנות-קול וחפצים

תיאטרון תמונע, תל-אביב
שלישי, 11.12.18, בשעה 20:00
דואט של אמן הקול ג'וזף שפרינצק ואמן הלהטוטים נמר גולן על-פי סיפורים של הסופר השווייצרי רוברט ואלזר (1878–1956), אחד הסופרים החשובים והמעניינים במאה ה-20. חזיונות בימתיים סוריאליסטיים ששוזרים בין מלים, להטוטים, תאורה וחפצים מציגים את המצבים האבסורדיים, המצחיקים והכואבים של הקיום האנושי העולים מתוך כתיבתו וקורות חייו של הסופר.
לפרטים נוספים ולסרטון קצר
ייעוץ אמנותי: מרית בן ישראל; עיצוב: מעין רזניק; תאורה: יואב בראל; תרגום: רן הכהן, ספריית הפועלים; מוזיקה: אור בן-מוחה; בתמיכת: מפעל הפיס, מת"ן – מרכז תיאטרון ניסויי – פרויקט משותף של: קרן יהושע רבינוביץ' לאמנויות תל-אביב וקרן רקנאטי.
רכישת כרטיסים בטל׳ 03-5611211 או באתר תמונע.
קוד הנחה לקוראי "רב ערב": basta.
כרטיס זוגי יוגרל בין קוראי "רב ערב" שישלחו למייל עד יום רביעי, 20:00.



פסטיבל זז, פסטיבל בינלאומי לאמנות המיצג

במת מיצג, תל-אביב וערד

20–12 בדצמבר 2018

פסטיבל זז הוא פסטיבל בינלאומי שנתי המתקיים משנת 2006 ועד היום ביוזמת במת מיצג ובשיתוף גופי תרבות ואתרים שונים ברחבי הארץ. פסטיבל זז נועד ליזום עשייה אמנותית של אמני מיצג במרחבים גיאוגרפיים ותרבותיים-חברתיים משתנים ברחבי ישראל, גם מחוץ למרכז העשייה של עולם האמנות בתל-אביב. הפסטיבל מדגיש את תגובתם המיידית של האמנים המשתתפים לאופיים של האתרים השונים ויוצר מפגש בין משתתפיו, הבאים מתרבויות שונות, לבין האוכלוסייה המקומית המגוונת. לצד מיצגים ומופעים הפסטיבל כולל הרצאות, מפגשי אמנים וסדנאות.
משתתפים: כריסטינה גיורגיו (קפריסין), דורותיאה סרור (גרמניה), רוברטו רוסיני (איטליה), ולדמר טטרצ'וק (פולין), אישטבן קנטור ולינדה צ'נג (קנדה), פרננדו ריביירו (ברזיל), טל אלפרשטיין, אירית בלוזר, יעקב חפץ, כנרת מקס, שחר מרקוס, רביע סלפיתי, בני קורי, ליאור קריאל, טל רוזן, אליעזר ומרה גולדשטיין, רונן שוקר, ענת שין, מיריי שנאן, מיכל שרייבר.
לוח אירועים מלא – כמה מהאירועים בכניסה חופשית, אחרים בעלות 40 שקל לכרטיס בודד ו-60 שקל לכרטיס זוגי.
נוסף לשלל האירועים יתקיימו אירועים לסטודנטים במכללת גליל מערבי וגלריה בגליל, בבית-הספר לתיאטרון חזותי ובמוסררה בירושלים.
כרטיס זוגי יוגרל בין קוראי "רב ערב" שישלחו מייל עד יום חמישי בשעה 20:00.

ולדמר טטרצ'וק, צילום: Lawu



יריד ספרים לאמנות ההדפסה In Print

בית הנסן, ירושלים

הכניסה חופשית
6–7
בדצמבר 2018

במהלך חג החנוכה יתקיים לראשונה בבית הנסן "In Print", יריד ספרים של אמנים מקומיים ובינלאומיים, הכולל שיחות עם היוצרים. היריד יכלול מכירה של למעלה ממאה ספרי אמנים, קטלוגים ומגזינים מכל העולם, תוך מתן דגש מיוחד לאמנים ירושלמים. ביריד יוצעו למכירה ספרי אמנות ייחודיים של אמנים, מעצבים, צלמים ויוצרים מקומיים ובינלאומיים – ממהדורות מיוחדות, דרך ספרים הכתובים ביד ועד קטלוגים המודפסים באופן עצמאי. כמו כן יתקיימו פאנלים ושיחות עם היוצרים. מטרת היריד היא ליצור פלטפורמה חדשה לפעילות אמנותית בירושלים.

בין האמנים המשתתפים ביריד: A5 Magazine, אדם יקותיאל, Bush Collective, הגר ציגלר, הילה טוני נובק, Klone, מאיה אטון, נינו ביניאשווילי, יעקב ישראל ועוד.

שעות פעילות היריד: חמישי, 23:00–18:00, שישי, 16:00–10:00.

אירוע הפתיחה: חמישי, 6.12.18
פתיחת דלתות: 18:00
מכירה וצפייה בספרי אמנות ייחודים וכיבוד: 19:00

די.ג'יי: 20:30

אירועי שישי:

פתיחת דלתות: 10:00

פאנל ראשון עם האמנים המשתתפים ביריד: 11:00

פאנל שני עם האמנים המשתתפים ביריד: 12:00

מכירה וצפייה בספרי אמנות ייחודים: 14:00

בית הנסן, רח' גדליהו אלון 14, ירושלים.

פרטים נוספים באתר בית הנסן

אופיר ברק



מחשבות על אמנות, אוצרות ופיתוח קשרים נכונים ביניהן

בית הנסן, ירושלים

JCU – Jerusalem Culture Unlimited

שלישי, 11.12.18, בשעות 08:45–10:30

הכניסה חופשית, בהרשמה מראש

ד"ר נועם גל, אוצר הצילום של מוזיאון ישראל, בשיחה על דילמות הקשורות ליחסים בין אמנות מקומית לבין פעולות אוצרותיות. זו ההזדמנות לשמוע מפי ד"ר גל על כמה מן הכלים בעבודת האוצר מול אמנים ולדון בדרכים ליצירת קשר בין אמנים לשחקנים אחרים בשדה ולטיפוח קשרים שכאלה בארץ ובחו"ל.

יש להירשם מראש במייל: jcuoffice1@gmail.com.

צילום: לורי פריק

הפוסט רב ערב 04.12.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא: מענק לפרויקט אמנות ע"ש בנימין מץ'

$
0
0

 

קול קורא: מענק לפרויקט אמנות ע"ש בנימין מץ'

הקרן ע"ש בנימין מץ' מכריזה על קול קורא לקבלת מענק על סך עשרת אלפים ש"ח, לפרויקט אמנות המבוסס על שיתוף פעולה. הקרן מבקשת לעודד שיתופי פעולה חדשניים ומקוריים לטובת קידומה של עשייה יצירתית ובין-תחומית. המענק שנועד לתמוך בזוג או קבוצה בהן לפחות אמן ישראלי אחד מתחת לגיל 40, יוענק מידי שנתיים לפרויקט שייבחר על ידי ועדת השיפוט בינ"ל.

 

דד ליין להגשת הבקשה: 20 ינואר 2019

ההכרזה על זוכי המענק: סוף אפריל 2019

לפרטים נוספים על הקרן והמענק – http://benjaminmeczfoundation.com/

הפוסט קול קורא: מענק לפרויקט אמנות ע"ש בנימין מץ' הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

אילנית קונופני זוכת מענק גליה יהב

$
0
0

אילנית קונופני היא זוכת מענק הכתיבה על אמנות ע"ש גליה יהב לשנת 2018. קונופני, אוצרת ומרצה לצילום, כתבה טקסטים לספרים וקטלוגים עבור אמנים ואמניות ובהם רונית פורת, אתי שוורץ, רמי מימון, פראנס לבה-נדב ותמר לצמן. זו השנה הראשונה שבה ניתן המענק, בסך 8,000 שקל, בשיתוף מגזין "הרמה", יורם קופרמינץ ומשפחת יהב. חברי ועדת השיפוט למענק היו יוענה גונן, סמדר לוי ומיה סלע.

המאמר "הלילה הוא עירומי" של קונופני, שיפורסם במגזין המקוון "הרמה" במהלך דצמבר 2018, עוסק ביצירתה של ביאנקה אשל-גרשוני ומבוסס על מפגשים ושיחות שערכה עם האמנית לקראת תערוכת היחיד שלה בגלריה עינגע בתל-אביב בינואר-מרץ 2018. חלק מהכתוב בו ליווה את הציורים, הפסלים, התבליטים וקלפי הטארוט שהוצגו בתערוכה.

במהלך הטקסט מבקשת קונופני לבטא את עוצמת המפגש שלה ככותבת עם אמנית בעלת קול ייחודי, שסירבה לכל אורך שנות יצירתה ועד היום להתאים את עצמה למוסכמות האמנותיות, לטרנדים או זרמים מובילים, ושחשיבתה הביקורתית והבלתי מתפשרת היא חלק משמעותי בתהליכי עבודתה וביצירתה. גם האופן שבו כתבה קונופני את הטקסט מבקש לחרוג מאופני הכתיבה השגורים על אמנות, ונע בין תיאוריה, פואטיקה וחוויה אישית.

המענק יינתן במסגרת אירוע אנטישפע שיוקדש לזכרה של גליה יהב. נושאו "בא לי למות 1". האירוע יתקיים ביום שלישי, ה-11 בדצמבר 2018, בשעה 21:30, בתיאטרון תמונע בתל-אביב. במהלך הערב יוצגו עבודות וידיאו של גליה יהב ויבוצעו קטעי מוזיקה שהולחנו במיוחד ומבוססים על טקסטים שהיו חלק מחייה האישיים והמקצועיים. בערב ישתתפו חברי להקת אנטישפע – קרני פוסטל, אור אדרי, עובד אפרת, חגי ליניק, אסף תלמודי ונעה סגל – וכן רינת אדלשטיין, ענת בצר, מיה סלע ויורם קופרמינץ.

לקריאת מאמרה של אילנית קונופני על תערוכתה של אתי שוורץ בגלריה עינגא, תל-אביב, ב"ערב רב", כאן.

הפוסט אילנית קונופני זוכת מענק גליה יהב הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

לכודים ברשת

$
0
0

תנועה סדירה של רכבות שאין להן דורש לכודה ברשת הרכבות הבריטית בשל אילוץ כלכלי. קווי הרכבת הללו נותרים פעילים כיוון שהשבתתם מחייבת הליך משפטי ממושך וסבוך. הרכבות ממשיכות לנוע – אמנם במתכונת מצומצמת – ללא נוסעים, למעֵט כמה חובבי רכבות ש"אוספים" נסיעות מיוחדות. דווקא התמדתה של התנועה העצמאית, חסרת התכלית, בתוך הרשת, מאפשרת לרשת כולה לעמוד במשימותיה, במסגרת החוק הקובע את פעילותה.

את המידע הזה על אילוצי רשת הרכבות – שמקורו בכתבה שהתפרסמה במקור בניו-יורק טיימס ותורגמה לעיתון הארץ (9.12.2016) – קראתי ברישום (עיפרון על נייר) של הדס חסיד, שהוצג בתערוכתה "רכבות רפאים" (2017).1 חסיד הסתייעה בשולחן אור לביצוע העתקה ידנית נאמנה למקור (1:1) של הכתבה, ורשמה בדקדקנות רישומית רבה את האיור הצילומי הנלווה. הרישום קטן הממדים, העשוי במִנעד עדין של אפורי הגרפיט, נתלה לבדו על קיר לבן ורחב, וכך הודגש מעמדו כחפץ יקר-ערך וכמוקד להתבוננות ממרחק נתון.2 בנוכחותו העצמאית הוא מְמַרכז אליו את מכלול התצוגה כאילו היה הצופן שלה – ובה-בעת הוא מצטייר כלכוד ומכמיר לב בבדידותו. פיתוי שאין לעמוד בו הורגש דווקא בנסיבות אלה: לקרוא את הכתוב, בשבריריות הרישומית של אותיותיו; למרות שההתמקדות בקריאת הכתוב ברישום על הקיר נחוותה כמעשה זר שאינו במקומו, כהפרעה להתבוננות. מהקריאה למדתי שגם הכתוב עוסק בהפרעה או שיבוש המוכלים במערכת נתונה, בשגרת המציאות. התבוננות מקרוב מבחינה בשיבושים נוספים – דוגמת האותיות הרשומות שאינן לכידות וסדורות כבמקור המודפס – המעידים על אתגר הנאמנות למקור. הסיפור שנרשם ואופן רישומו משתקפים זה בזה כבמשחק מראות.

ועדיין, אין די באבחון הרפרור העצמי בעבודה; גם הגדרת ההעתקה הצייתנית כהליך רישומי – תובעת התייחסות. הוויתור על הביטוי האישי בשם שלמוּת הביצוע, הבחירה בהעתקה ידנית, הצגת התוצר הטקסטואלי כדימוי רישומי, ואופן הצבתו בתערוכה – כל אלה מותירים את הדף בתחומיו של מדיום הרישום ובה-בעת חובטים במוסכמותיו. המינוריות של מדיום הרישום צמצמה מאוד את מחויבותו לייצוג הנראה, ומנגד זימנה לו (ודאי מאז המודרניזם) טווח רחב של אפשרויות ביטוי ייחודיות. אבל מרגע שהוכשר מעשה ההעתקה – האילוץ נוכח ברישום כסימן שפשה בכל, כסימן המסמן את מסמנו או כ-signal signifiant, כהגדרתה של אליסון ג'יימס.3 מדוע לבחור בתכתיב פורמלי נוקשה, כאשר כל המגבלות המוסדיות כבר הוסרו? בהקשר של העשייה העכשווית, תהייה זו משרשרת שאלות על מושג החופש, ובייחוד על חופש הבחירה, הניזונות מהחשד שתחת כל גילוי של חופש אורבים אילוצים שטרם דובר בהם.

שאלת הצורך להגדיר מחדש את עצמאות היצירה והליכיה על יסוד תכתיב נוקשה, ואף התנייתם של מושגי החופש באילוץ נבחר, עלתה בעקבות התוודעותי לעבודות של האמנים אסף אלקלעי, יסמין דייויס, יואב וינפלד, צח חכמון, יונתן צופי, רונית צתרי ואפרת קליפשטיין, רובם בתחילת דרכם; ורק משהתייצבה כתופעה, אוגדו בה גם עבודות של אמנים ותיקים יותר, כגבי קלזמר והדס חסיד, שפואטיקת האילוץ מאפיינת את כלל עבודתם. כל אחד מתשעת אמנים אלה מקדים לעשייתו ניסוח של כללי פעולה פשוטים וברורים הנוגעים בתכונות המדיום. פוטנציאל הביטוי האישי של כל אחד מהם כרוך בהתמודדות עם כללים אלה, המגבילים את המבע, צרים את העבודה ומבליטים רפלקסיביות של מעשה ותוצאה המשתקפים זה בזה. הליך זה, הלוכד את האישי במסגרות הדוקות האחוזות במדיום, העלה בדעתי את חתירתם של אנשי אוליפו (Oulipo: סדנה לספרות פוטנציאלית, Ouvroir de Literature Potentielle) לחידוש הכתיבה באמצעות "דיבובה" של השפה.4 לעבודות שכונסו בתערוכה אני מסמיכה לכן עיון בתפיסת האילוץ המשחרר של אוליפו ובכמה ממופעיה הספרותיים, המבהירים טפח מן החידה ומבררים באיזו מידה משתנה תפקידו ותפקודו של האילוץ בהקשרים חדשים.

הדס חסיד, "צעד אחד קדימה שני צעדים אחורה", 2018

אמנם, הפעלה של "אילוץ משחרר" בתחום החזותי אינה זרה לאוליפו – אך ענייני-שלי באילוץ, כסד המאפשר פעולה חופשית, מדלג מהחזותי אל ניסוחו העקרוני בכתיבה, ומשם בחזרה אל החזותי.5 מעל רצף הזמן מתבצע כאן גישור בין העיקרון (שנוסח במחצית השנייה של המאה הקודמת), לבין יישומיו (בעשורים העוקבים), וביניהם לבין העשייה העכשווית – וזאת בהתבסס על מקבילות דוגמת הניסיון להימנע מ"הבעה", או הצורך היצירתי בהגדרה מַקדימה של מרחב פעולה עצמאי. במציאות העכשווית, שבה כל היבטי הקיום מקודדים בקופסאות שחורות של אלגוריתמים, מסתמן שהמפלט היחידי מהסבך טמון בשיבוש "ויראלי" של הקוד והסטתו ליצירת מובלעות של חוקיות סוררת. בראיון שנערך לפני כעשור, ציטט המשורר והמתמטיקאי ז'אק רובו (Roubaud), שחבר לאוליפו ב-1966, את הדברים הבאים בשמו (שנותר עלום) של אחד ממייסדי הסדנה: "בעולם שבו אנו חיים, אנחנו נתונים לאילוצים איומים ולכך שהמוות הוא הדרך היחידה לצאת מהמבוך. המעט שבכוחנו לעשות הוא לסמן חלקה קטנה בעולם, שבה רק אנחנו מחליטים באיזו דרך נלך".6 דברים אלה מבטאים מידה של השלמה עם קיומו של "סדר גדול", ובחירה בפעולה – רדיקלית וחתרנית ככל שתהיה – בתוכו.

לסופרים ולמתמטיקאים שהתאגדו ב-1960 כ"אוליפו", ביוזמתם של המתמטיקאי פרנסואה לה ליונה והסופר ריימון קנו (Queneau) – קנו הוא שתיאר את חברי אוליפו כ"עכברים המתכננים בעצמם את המבוך שממנו יבקשו לצאת" – היתה עמדה נחרצת באשר ליתרונות הבחירה בתכתיבים נוקשים. כפיפות לחוקים, מגבלות פורמליות וסדים מתמטיים – יצירה "מתוך לבני הבניין של השפה" – מקדמת, לדידם, יצירה רצונית ומבוקרת, תוך שחרור מהרודנות של כתב היד האישי וממלכודות הקיבעון, הנוהג, ההבעה, ואפילו המקריוּת.7 ובהוצאה לאור של Ouliop Compendium בעריכת הרי מתיוס (Mathews). מפעלות אוליפו הותירו חותם במחקרי הבלשנות העכשווית, במפנה הלשוני של הסטרוקטורליזם ובתיאוריה הביקורתית.] היצירה שכונתה "ספרות הצעקה" או ה"נהמה", נתפסה על-ידיהם כלכודה בשבי מוסכמות הביטוי האישי, הדחפים והאניגמה הפסיכולוגית.

"הכל מעניין את אוליפו, כולל ועידת אוויאן והכנת נזיד הז'יבלוט",8 כאשר הבו-זמניות הזאת אפשרית רק במרחב משחקי שבו שוררים כללים ואופני פעולה שונים מהמקובל.9, החושף במשחקי מילים את מנגנון הלא-מודע שביסוד השפה ככלל; ראו גלעדי, לעיל הערה 4, שם עמ' 262.] אך מסתבר שבעשייה העכשווית אין "ניוקי של סתיו",10 המגלם את ההיבט המתענג של המשחקיות. השיבוש פועל היום יותר כאירוניה עצמית – למשל ב"אורך חיים של טוש ירוק" של הדס חסיד, דימוי שנוצר תוך מיצוי עד כלות של כמות הדיו בטוש ירוק, שעם זאת מעלה על הדעת נופים פואטיים רחוקים.

חברי אוליפו, שהשפה הוצבה במרכז מחקריהם, מצאו במסמן ובשיח פוטנציאל לגילוי הממשות, אובייקטיבית ככל שאפשר. "אותי מעניין" הבהיר המתמטיקאי ז'אן לסקור (Lescure), "שהשפה – בעצמה, מעצמה – היא שרוצה לומר דבר-מה".11 והוסיף על כך איטלו קאלווינו: "הייתי יכול לכתוב היטב אילו לא הייתי אני-עצמי קיים כלל! אילו בין הנייר הלבן לבין פעפועם של המילים ושל הסיפורים הלובשים צורה ונמוגים בלי שייכתבו, לא היתה חוצצת אותה מחיצה לא נוחה ומטרידה, הלוא היא: גופי! הסגנון, הטעם, השקפת העולם שלי, הסובייקטיביות, העיצוב התרבותי, הניסיון שנצבר, הפסיכולוגיה, הכישרון, תחבולות המקצוע – כל היסודות שבשלהם אפשר להבחין שכל מה שאני כותב שלי הוא – כל אלה נראים לי ככלוב שמגביל את אפשרויותי. לו הייתי רק יד קטועה שאוחזת בעט וכותבת – מי היה מניע יד זו?"12 טבע את ההבחנה בין בריקולר (האוסף ומרכיב מן הקיים) ומהנדס (הממציא כלים וחומרים חדשים), ואף עמד על תלותם ההכרחית במלאי החומרים הכלים ובמאגרי הידע שברשותם – הציע קאלווינו לחשוב על הספרות כמשחק קומבינטורי הגוזר אפשרויות מחומרים נתונים.]

יונתן צופי רושם בגרפיט בלבד, וממציא טכניקות ייחודיות שאינן ניתנות להפרדה מהדימוי המתממש באמצעותן. אלה נועדו להדיר ממגע ידו רגישויות תרבותיות ופסיכולוגיות טבועות, ובתוך כך להעצים נוכחות פיזית ישירה ואינטימית. ב"תרגיל שפשוף עיפרון" (כרית) (2013) הוא יצר דימוי כמו-מימטי בלי לשאוף לחיקוי של מראֶה האובייקט, כשתחם על הנייר מִתאר של כרית ומילא את התחום ברישום עיפרון קשה בלחץ, שהטביע גלים בנייר הדק. טקסטורת הנייר וברק הגרפיט הנענה לתאורה, הם שמבהיקים את מראה הכרית שהתקבל בתהליך.

הימנעות מכֻוונת מספונטניות בעשייה ידנית מאפיינת את עבודתו של גבי קלזמר מאז שנות ה-80, עת החל לבנות "מכונות ציור" – מכחול המוּנע באמצעות סרט נע – ולצייר באמצעותן קווים ישרים, אופקיים או אנכיים, על פני משטח הבד. הציור ה"מאולץ" (קווים ישרים) שכופה מכונת הציור, אובחן על-ידי איתמר לוי במונחי העשייה של אוליפו.13 פנייתו של קלזמר לציור שאינו מבקש להביע את נפש המצייר אלא את פעולתו בתחומי המדיום, הציעה מענה לשאלת "הציור שאחרי מות הציור", כדרך חלופית להתמודדות עם בעיות ציוריות כמו כיוון ועומק, צבע וצורה, כתם וקו, תנועה, מִתאר ופיזיונומיה.14 כל הרישומים שבתערוכה נעשו בחומרי רישום מקובלים, גרפיט או דיו על נייר, אבל הדימוי שבהם מוצרן בהתאם למצע שעליו הונח הנייר וכתוצאה מאופן הנחתו. שניים מדימויים אלה – "ללא כותרת", 1996 – נעשו במגע גרפיט בנייר החג על אובניים, ולכן הדימוי עגול כשהנייר מונח על הגלגל, ומלבני כשהוא כרוך סביב צינור. הדימויים, מושלמים בסדירותם המכנית, אבל נטבעו בהם גם מיני הפרעות ושיבושים זעירים, שגרמו פני המשטח שעליו הונח הנייר. ברישומי הדיו על נייר – "ללא כותרת", 1997 – מקצב הפסים האנכיים, הערוכים במרחב אופקי או לחלופין במרחב אנכי, יוצרים דימוי של משבצות.

במניפסט היסוד של אוליפו התווה לה ליונה שני ערוצים עקרוניים לפעילות הסדנה: אנאוליפיזם וסינתאוליפיזם. הערוץ הראשון אנליטי, ועיקרו גילוי ובחירה. מתבצע בו ניתוח של סוגות הבנויות בהגדרתן על אילוצים צורניים, דוגמת סונטות, ריבועי קסם, ליפוגרמות (כתיבה הנמנעת משימוש באות מסוימת), פלינדרומים (משפטים הנקראים משמאל לימין ומימין לשמאל), כתיבה במספר אותיות מוגדר, אנאגרמות (טריפה או שיכול אותיות או מילים במשפט), וגם פלגיאריזם. העבודה עם סוגות מוכרות מעין אלו הוגדרה ככתיבה ניסויית הנעזרת בנדבכי העבר. הסינתאוליפיזם, מנגד, הוגדר כערוץ של המצאת אילוצים צורניים חדשים וכפייתם על הכתיבה. בשני המקרים הכתיבה מתבצעת תוך יישום של תכתיב – אם זה שנכפה מעצם הז'אנר הנבחר, ואם כזה שהגה הכותב. מדובר בתוכנית של אילוצים שרירותיים, שאין לה מטרה פרט למימושה-שלה. הבחירה וההמצאה והאילוצים שהן מַבְנות הם מהלכים מודעים וסדורים; אפשר לדעת אותם, אך לא תמיד הם גלויים לעין הקורא (או המתבונן) לפרטיהם.15

כשיקוף העמדה המבקשת לעצמה חלקה עצמאית בעולם, השימוש בתבניות ספרותיות מקובלות או העתקה מיצירות קיימות לא נועדו לחבל או להעלים את התבניות הקיימות, אלא לחדש בתוכן. ספרו של קאלווינו "אם בלילה חורפי עובר-אורח", למשל, מתכנס היטב בהגדרה "רומן", ועדיין מַבְנה את התבנית באופן ייחודי. הספר עוסק בכתיבה ובקריאה, בתהום הפעורה בין המחבר והקורא, והוא שוזר בין פרקים הנכתבים בגוף שני יחיד, כפנייה אל הקורא, לבין פרקים שהם התחלות של ספרים "אחרים", שכן המחבר מתחיל כל פעם מחדש לקרוא סיפור אך מסיבות שאינן תלויות בו לעולם לא מסיים אותו. קאלווינו כתב לפיכך עשרה פתיחים לסיפורים שונים זה מזה, אם בעלילה ואם באופן הכתיבה, ובעיקר שונים מהנוסח המזוהה עם כתיבתו-שלו. יתרה מזו, הרעיון לכתוב סיפור שכולו פוטנציאל של סיפורים מופיע בגוף הרומן עצמו כמשאלה שהכותב מתכנן לממשה באמצעות אילוץ:  "הייתי רוצה להצליח לכתוב ספר שיהיה כל-כולו incipit, פתח דבר, שישתמרו בו כל האפשרויות הגלומות בפתיחה, שתישמר בו הציפייה שהיא עדיין מושא. ואולם, מה יהיה מבנהו של ספר כזה? […] היום אתחיל להעתיק את המשפטים הראשונים מתוך רומן מפורסם, כדי לבדוק אם הכוח הטעון בתוך נקודת הזינוק הזאת עובר לאצבעות ידי, וידי זו, לאחר שתידחף בדחיפה המתאימה, תרוץ מעצמה בכיוון הרצוי".16 שקדם לייסודה של אוליפו, נסמך על תבנית הפוגה – נושא ראשי שעובר בין הקולות המבצעים ונפרשׂ בווריאציות – שהומרה מהמוזיקה לספרות. עלילה קצרה ובנאלית מסופרת בו ב-99 אופנים שונים. האחרון שבהם, שכותרתו "בלתי צפוי", מתעד שיחה סביב שולחן בית קפה, שבסופה מסתבר במפתיע שאחד המשתתפים בה נטל חלק בהתרחשות המסופרת ב-98 האופנים הקודמים.]

עבודתו של יונתן צופי "אחיזת המציאות של מונה" (2013) היא רישום העברה (טרנספר) בעיפרון ומשחה שחורה (אבקת גרפיט ושמן קנולה), שעיקרו התחקות אחר כל משיכת מכחול באחד מציורי "ערבה בוכייה" של קלוד מונה. הדימוי של מונה, שמבטו בנראֶה מבוסס על צבע, נעלם כמעט לגמרי בשחור-לבן ומותיר על הנייר את אחיזת העין והיד בפיסת המציאות ואת עקבות העיפרון המתייחס למלבן הנייר הלבן לבדו. המרחבים הפועמים ברישומי הסדרה להשכיב את הנייר לישון (2017-18) הם רישום קפדני של פני הנייר וסיביו, כפי שנראו בתנאי תאורה מסוימים בזמן הרישום. על אף מראיתם, אין בהם הפשטה: אלה רישומים חומריים וקונקרטיים ביחסם למציאות, המנכיחים על הנייר מצב קיים הקשור ברישום. צופי הרושם נוכח כמי שמדגיש את נוכחותו של הנייר, שהוא האובייקט הרשום וגם המצע של אותו רישום עצמו. "אני מטיל את משקל קיומי, באמונה גמורה, על החומר", מסביר צופי, "כך שכל פעולה ובחירה היא ייצוג חי של מצב הדברים, וכל הבנה שלי כאמן היא בעצם קשר בין התרחשות חזותית על הנייר לבין מצב ממשי בקיום".17

במפגש הרביעי של אוליפו (13.2.1961) הציע ז'אן לסקור שימוש יצירתי במילון במסגרת האילוץ M+-n. "השיטה M+-n [מיכאל: סימן פלוס למעלה ומינוס למטה], שתוארה קודם בצורה המצומצמת S+7, […] היא החלפת המילים (M) בטקסט קיים (ספרותי או לא), במילים מאותו סוג המקדימות או עוקבות אחריהן במילון".18 בגרסה המצומצמת (S+7), שהתקבלה על-ידי אוליפו, מוחלפים רק שמות העצם (S, לציון substantifs; או N לציון noun: באנגלית השיטה קרויה N+7). יישומה של השיטה עשוי להפוך את הכותב ממחבר כל-יודע לפונקציה מכנית, מעין אוטומטון19 – אלא שחוקרת אוליפו אליסון ג'יימס שוללת את היתכנותו של אוטומטיזם אוליפיאני, בהדגישה את חשיבותה של בחירת הטקסט המטופל. היא מדגימה את יישום השיטה, בידי לסקור, על אמרותיו של פרנסואה לה רושפוקו (La Rochefoucauld, 1680-1613), ומראה כיצד שמירת המבנה התחבירי המקורי מותירה בו עקבות של מובן, וכיצד ההחלפות מפעילות אפשרויות מובלעות שהיו רדומות במקור, ולאחר ההחלפה הן נפערות ומְממשות בטקסט מובנים חדשים.20 הניסיון להשתמש בטקסטים קיימים כמושא להליך החלפות שרירותי (ואף אינסופי, בעיקרון), ממחיש את הרצון ש"לא לנעול את הכתיבה",21, מות המחבר, תרגם מצרפתית: דרור משעני (תל-אביב: רסלינג, 2005), עמ' 17-16.] להאציל על הקורא את האחריות על עריכת המובן ולהוביל אותו למהלך משחרר. "השאיפה של הרישום היא לשחרר את הצופה מהכלא שהוא-עצמו, כחומר מעוצב, כופה על עצמו", כדברי יונתן צופי.

בציורו "ללא כותרת" (1998), הוסיף גבי קלזמר – מעל הפסים האנכיים, המוברשים ימינה ושמאלה ומוּכּרים לנו מציורי המכוֹנה הפלינדרומיים שלו – פסים שלא הוברשו.22 כמוֹת שהם, כשכבה הנוספת על גבי המשטח המוברש, הם מחריגים את הציור מקודמיו העונים לאתגר של הימנעות משכבתיות. עם זאת הפסים שמעל מהווים חזרה על הפעולה שבבסיס הציור, ובכך הם מנכיחים בו פתיחוּת לאפשרות של המשך עבודה והשתנות.

אין זה פלא שלשיטה N+7 יש כיום יישום ממוחשב הזמין לכל.23 הכלל הפשוט והנהיר של החלפת שמות עצם במבנה תחבירי נתון הוא אלגוריתם מתמטי, שיושם על-ידי חברי אוליפו באמצעים אנלוגיים שכיום תורגמו לשפת המחשב הדיגיטלית. חברי אוליפו, שכדי לאתגר את הכתיבה התחייבו שלא לזלזל ב"ערכה המופתי של כל לוליינות",24 פיתחו לשם כך הליכים קדם-דיגיטליים של ארגון מידע בכרטסות, שסייעו ביישום הוראות קבועות, פעולה בשרשור מערכתי ועריכת תצריפים. אלא שמה שהתאפשר לפני שהסייברספייס הווירטואלי היה לרובד של המציאות, אינו אפשרי עוד במרחב שבלע את הרשת הפתוחה והאנרכיסטית וכפף אותם לשירות תאגידי ענק, שמרכיבים פרופילים של "אנשים כמונו" כדי לדעת באילו מן האפשרויות המוצעות על-ידם נבחר. התחושה שאין מנוס מהקוד ושהכל לכוד ברשת מתקפת ומחדדת את דחיפותו של הצורך לאתר מפלטים זמניים, כאותן חלקות שבהן "רק אנחנו מחליטים", ולפעול בהן במסגרת חוקיות שונה, "קוד כנגד קוד".25

רונית צתרי, מתוך מקבץ הוידאו "שמעתי להבות", 2015-16

רתימת תכונותיו הטכניות של המדיום ליצירת דימויים היא המהלך שביסוד עבודות הווידיאו של רונית ציתרי ויסמין דיוויס ופסלו של אסף אלקלעי. מקבץ הווידיאו "שמעתי להבות" (2015-18) של רונית צתרי מורכב מקטעי תמונות מקוטעות, שכל אחת מהן מפעילה feature נתון במכשיר הצילום או ההקלטה, ביניהם: הקלטת סאונד בלי מגן רוח; האטת סרט הצילום, פתיחת צמצם; הפעלת מנגנון; או פוקוס אוטומטי. באמצעות עזרי המצלמה מנסה ציתרי להתבונן במה שאינו נתון למבט ולממש בסרט חלל שבו "הטבע המדבר אל המצלמה שונה מזה שמדבר אל העין", או במילותיה-שלה:

"העמדת התמונות המקוטעות על רצף צילומי אחד, מאפשרת למושג השריפה להופיע כאלמנט משותף העומד בבסיס כל אחד מהקטעים המצולמים: רעש הרוח נשמע בהקלטת המצלמה כרעש להבות; החזרי האור נראים כניצוצות; פתיחת הצמצם גורמת לשריפת הדימוי; תוכנת חדר החושך הדיגיטלי מסמנת את האזורים השרופים; וכיוצא בזה. הנראטיב הצילומי נע בין שני אירועי שריפה שהתרחשו ביער ירושלים: רצח הנער מוחמד אבו-חדיר בן ה-16, שנשרף למוות על-ידי אופטיקאי ירושלמי ביולי 2014; ושריפה שאיימה לפגוע במוזיאון השואה והגבורה יד ושם ביולי 2011. המצלמה נעה מהמקום שבו נמצאה גופת הנער, דרך הכביש העובר ביער עד לשכונת גבעת-שאול, שממנה יוצא הכביש ואליה הוא שב ולצדו נמצאה הגופה. העבודה מסתיימת בנקודת התצפית של יד ושם המשקיפה על היער (אפילוג), שממנה אפשר לראות את המקום שבו נרצח הנער. שדה הראייה של המצלמה מאפשר את הופעתו של תוכן חדש בעבודה; עם שריפת הדימוי, יער עצי המחט הישראלי מתחלף ביער אורנים מושלג בעוד גבעת-שאול שברקע, שם שכן בעבר הכפר דיר-יאסין, נעלמת. במבט מבעד למעקה הזכוכית של יד ושם, המשקיף אל היער, נקלטים בעדשת המצלמה השתקפויות המבקרים במרפסת התצפית, כדמויות רפאים על רקע הנוף הישראלי, בעוד צמרות הברושים מרצדות ברוח כלהבות המידפקות על קירות המבנה."26

תנועת המצלמה ביחס לאובייקט המצולם היא נושא הווידיאו (Following You Following Me" (2016" של יסמין דיוויס, שבשיאו נוצר היפוך בין סובייקט לאובייקט: האמנית המצולמת הופכת לגוף פסיבי, בעוד המצלמה עוברת תהליך של האנשה. ואילו "נורת צל" (2017) של אסף אלקלעי היא פסל של נורה והיטל הצל שלה, שנוצר באמצעות כלי טכנולוגי אחר: תוכנה אדריכלית הממחישה היטלי אור במקומות ובזמנים שונים, לצורך חישובי תאורה במבנים המתוכננים. הנורה נדגמה למרחב הווירטואלי התלת-ממדי, אלא שמחשבון התאורה של התוכנה קודד לתאריך לידתו של האמן, כך שעל המסך הוצג מיקום השמש ביחס לנורה והיטל הצל שלה כאילו היתה בצפת, ב-4 ביוני 1986, בשעה שלוש אחר הצהריים. מדרג שכבות הפלסטיק העדינות – האור המדורג בחומר – נקבע במדפסת תלת-ממד שמימשה אותו בחומר.

סיפורי החיים שביסוד ספרו של ז'ורז' פרק "החיים הוראות שימוש", מתכנסים לתוך בניין פריזאי בן עשר קומות, שבכל אחת מהן עשרה חדרים וכל חדר הוא פרק בספר, הפורשׂ את חייו בהווה של הדייר המסוים מתוך עברו.27, תרגם מצרפתית: עידו בסוק (תל-אביב: בבל, 2005).] ההצצה פנימה מעלה על הדעת בניינים שחזיתם הראשית הוסרה, שהיו מראה שכיח באירופה שאחרי מלחמת העולם השנייה – אבל פול האריס מזווג לספרו של פרק דימוי מספר רישומים של סול סטיינברג, (The Art of Living" (1949", המתאר בניין נטול חזית שכל דייריו גלויים לעינינו ברגע נתון בחייהם.28 ידוע שפרק עבד תמיד על בסיס דימוי חזותי. הוא שדימה את הבניין ללוח שחמט, והציב לעצמו כאתגר את פתרון "הבעיה של הפרש": כיצד להוליך את הפרש כך שיכסה את כל משבצות הלוח בלי לעבור פעמיים באותה משבצת. אילוץ זה הוא שמשרשר את רצף הסיפורים ואת ארגונו של הספר, כהד למבנה לוח השחמט המחולק לארבעה: כל פעם שהפרש מכסה את כל המשבצות ברבע הלוח, מתחיל חלק חדש ברומן. יתרה מזו, כל חדר הוא משחק הרכבה או פאזל בפני עצמו, שיחידותיו מצורפות על פי 21 רשימות של פריטים שיימצאו בחדרים, כאשר סטרוקטורה מתמטית קובעת אילו מרכיבים מאיזו רשימה ייכללו בכל חדר. האילוצים הנוקשים הללו מוסווים בספר, אך קיומם נרמז בו במטאפורה של הפאזל: "על אף מראית העין, אין זה משחק לבודדים: כל תנועה ששחקן פאזל עושה – יוצר הפאזל כבר עשה לפניו".29

אלא שפרק מסתיר, מטמיע או מעמעם את הקוד שבבסיס מבנה הספר, ודואג שאילוציו לא ימשמעו באופן גורף את העולם הנפרשׂ בו. יתרה מזו, ההוראות ל"מכונת הכתיבה" הזאת מחזיקות בחובן הפרעות ושיבושים שיתגלעו בשלב היישום, או במילותיו של פרק עצמו: "כל שיטת אילוצים צריכה לכלול אנטי-אילוץ מובנה שמאפשר קצת משחק חופשי. […] נחוץ קלינאמן".30 ומוסיף קאלווינו: הקלינאמן הוא שמאפשר את "התוצאה הפואטית של הספרות, התלויה במשהו שמחליק פנימה ממישור אחר".31 השיבוש הזה ניכר, למשל, בכך שהספר מונה 99 פרקים בלבד בעוד שבבניין מאה חדרים. האריס מבחין כי החדר שבפינה השמאלית התחתונה היה אמור לאכלס את פרק 66 – אך בחדר שבפרק 65 נמצאת קופסת ביסקוויטים (fer blanc carré), שעליה מצוירת נערה הנוגסת בפינה התחתונה של ביסקוויט פטי-בר, ונגיסתה, שיצרה חסר בריבוע (faire blanc du carré) גרמה להשמטת הפרק הבא.32 חֶסר אימננטי מתקיים גם בסיפוריהם השלובים של מי שמממשים בספר את מטאפורת הפאזל: ברטלבות' – מי שארג את חייו סביב פרויקט ייחודי שלהכרחיותו השרירותית לא תהיה כל תכלית, שעיקרו ציור דימויי נוף בטבע, שיעתוקם לפאזל, צירופם מחדש והעלמתם במחיקה; בעוד וינקלר – יצרן הפאזלים, ומי שיוצר ויודע את קוד הפאזל – טומן לו מלכודות של מידע כוזב, ביצירת חלקים זהים לנקודות מרוחקות בציור. ברטלבות' מת בפִסקה האחרונה של החיים הוראות שימוש, לאחר שכמעט השלים את הפאזל ה-439, וכאשר "החור השחור של החלק היחיד שלא הונח עדיין משרטט צללית כמעט מושלמת של X. אך לחלק שבין אצבעותיו של המת צורה, חזויה זה זמן רב בעצם האירוניה שבה, של W" 33 ברטלבות', שבחר בהעֲלמת מפעל חייו תוך סירוב להיזכר, נכשל במימוש תוכניתו. הפאזל האחרון שהרכיב, אינו ניתן להשלמה.34

במסגרת האילוץ, סיפוריהם האנושיים כל כך של דיירי הבניין מתפקדים באופן פונקציונלי כחלק בתוך שלם; הם אינם קודמים לדגם או מכתיבים אותו, שכן הדגם הוא שמכתיב את החלקים. כל סיפור חדש מתקפל לתוך מארג הרשת, בעוד שלכל אחד מן הסיפורים צורה עצמאית משלו. הקוד והצורה אינם מתלכדים, וקיומם הנפרד מעיד על אי-הלכידות האימננטית של הדברים. בכך, מטעים האריס, "פרק משעתק בסופו של דבר את המציאות, אך לא כייצוג מימטי אלא כטקסטורה הארוגה במרקם הפנימי של הצורה".35

הסדרה "אלף קשר לסערה אחת" (2000-10) של אפרת קליפשטיין עשויה על דפי משבצות של מחברת חשבון. ליצירתן הסדרתית של הספינות המופיעות על הדפים, נקטה קליפשטיין אילוץ גורף: הקווים האלכסוניים המרכיבים את מִתארי הדימוי ומצרינים את גוף הספינות, המפרשים והחבלים, חוצים את משבצות הדף במדויק בין שתי נקודות בהיקף כל משבצת – ואילו יריעות המפרשים, התחומות בקווי המִתאר, רשומות במילוי המשבצות לסירוגין בדגם חזיתי ו"שטוח", שכמו מקבע את הספינות אל הדף המשובץ ומונע מהן להפליג. לאילוץ הנבחר נוסף במהלך הזמן אילוץ חיצוני, שלא נחזה, "מהחיים" או מדרך הטבע: היחשפותם של כמה מדפי הסדרה לאור השמש גרמה לדהיית המשבצות ומחקה את הרשת, מאחז העגינה המקבעת והאילוץ שמצרין את הדימויים. אלא שהיעלמות הרשת לא שחררה את הדפים מתצוגתם הסדרתית ואף לא שילחה את הספינות לדרכן.

אפרת קליפשטיין, מתוך "אלף קשר לסערה אחת", 2000-10

     בעבודה (No Signal" (2017", יואב וינפלד מְהפך את פעולתו של מקרן וידיאו וגורם לו לחפש את הדימוי מחוצה לו. המקרן מסתובב ומקרין את האור הכחול – דימוי המסך ה"ריק", המסמן העדר או חיפוש של מקור (source) להקרנה – בפעימות אקראיות על קירות האולם. במהלכו על פני הקירות, האור הכחול "נתקל" בשני רישומים (דיו ומארקר זוהר על נייר) ובהם דימויים של מכשירים פולטי אור – כספומט, ומכונת צילום – המזדהרים במפגש עמו.

     "קפסולה" (2018) של צח חכמון היא מבנה עץ מלבני, שבתוכו חלל דחוס התָחום משני קצותיו בשתי מראות דו-צדדיות. הקפסולה, המתפרקת ונבנית מחדש לצורך תצוגה, מתפקדת כחלל אוטונומי בלתי חדיר, הפתוח רק למבט מבעד לחלונות – אך אלה מְזמנים מבט החוֹצֶה את החלל מקצה לקצה, בלי יכולת להתעכב על פרטים. השעה שמוֹרה השעון נותרת עלומה. בחלל המוזיאון, אפיון זה נטען בהתייחסות למוסד המארח, שכן המבנה הלבן של "קפסולה" דומה לקירות הגבס המוקמים במוזיאון לפי צורכי התצוגה. אלא שב"קפסולה", בשונה מאלה, משטחי הקיר נותרים עירומים. "קפסולה" מקיימת בתוכה,  כמרקם בתוך הרשת, נוכחות לא לגמרי גלויה ולכן חתרנית. עם זאת, בחלל התערוכה, "קפסולה" נבחרה לשמש כאילוץ, ושני קירות גבס נוספים בתערוכה נבנו בדיוק במידותיה. כרפרור למסתו של חכים ביי, החלל הפנימי החתום של העבודה הוא אזור אוטונומי ארעי (TAZ), המאפשר את פעולת היחיד גם כשהוא לכוד בסבך של רשתות הכוח.

 

הטקסט פורסם בקטלוג התערוכה "קוד נגד קוד", מוזיאון תל אביב לאמנות

הצג 35 הערות

  1. בית האמנים, ירושלים; אוצר: ינאי סגל.
  2. הצבת הרישום תִקשרה עם העבודה "מדרגות", שחצתה את החלל לרוחבו.
  3.  Alison James, "Automatism, Arbitrariness, and the Oulipian Author," French Forum, 31:2 (Spring 2006),  pp.111-125, 120
  4. כשם מאמרו של אמוץ גלעדי, "לדובב את השפה: הרהורים על מהותן של קונוונציות", הו:כתב-עת לספרות, 3 (פברואר 2006), עמ' 269-259.
  5. במניפסט הראשון של אוליפו מ-1963, מציין פרנסואה לה ליונה (Le Lionnais) את הצלחתו של הצייר אוגוסט ארבן (Herbin, 1960-1882) ביישום מגבלה אלפביתית: בשנות ה-40 למאה ה-20 היה לארבן תפקיד מפתח בהתאגדויות כגון Abstraction-Créeation ו-Salon des Réalités Nouvelles. במסגרתן פיתח שפה פלסטית שאותיותיה הן צורות גיאומטריות, ובסוף העשור פרסם את המניפסטL'Art non-figuratif non-objectif . לה ליונה הוסיף ויסד ב-1980 את סדנת הציור Oupeinpo ((Ouvroir de Peinture Potentielle, הפעילה עד היום.
  6. רובו מצוטט אצל: Daniel Levin Becker, Many Subtle Channels: In Praise of Potential Literature (Cambridge, MA: Harvard University Press, 2012),  p. 97
  7. ריבוי הדעות, הגישות והיישומים שאוגדו במסגרת אוליפו במשך השנים, מנע עד כה סיכום גורף של פעילותם. החברים הוותיקים, ובהם הסופרים ז'ורז' פרק, איטלו קאלווינו וריימון קנו, הלכו אמנם לעולמם (עובדה שלא פטרה אותם מחברות בקבוצה, שכן אין עוזבים את אוליפו ואין מדיחים ממנה חברים). עם זאת, ב-2010 מנתה אוליפו עשרים חברים, בהם כתריסר פעילים המשתתפים בערבי מפגש חודשיים ובקריאה לפני קהל, תורמים לפרסומי הקבוצה (La Bibliothèque oulipienne) ומנחים סדנאות כתיבה. היובל לאוליפו נחגג באותה שנה בכמה כנסים [ראו:Michael Leong, "Rats Build their Labyrinth: Oulipo in the 21st Century," Hyperallergic.com (May 2015)
  8. דברי לה ליונה באחד המפגשים הראשונים של אוליפו, מתייחסים לוועידה שכונסה באוויאן שבצרפת ב-1938 לדיון בבעיית היהודים פליטי הנאציזם, ולנזיד ארנב ביין לבן, הערוכים על מישור אחד; ראו לוין-בקר, לעיל הערה 6, שם עמ' 97.
  9. אמוץ גלעדי מזכיר בהקשר זה את חיבורו של פרויד "הבדיחה ויחסה ללא-מודע" [1905
  10. את ה"ניוקי של סתיו" (les gnocchis de l'automne) טבע ז'ורז' פרק בהסתמך על המצלול באמרתו של סוקרטס "דע את עצמך", Gnothi seauton.
  11. ראו אצל גלעדי, לעיל הערה 4, שם עמ' 259.
  12. איטלו קאלווינו, אם בלילה חורפי עובר-אורח, תרגם מאיטלקית: גאיו שילוני (תל-אביב: ספריית פועלים, 1990), עמ' 173. קאלווינו חבר לאוליפו ב-1968, בהזמנת רמון קנו, כשכבר היה סופר ידוע ומוערך. הוא מצא בקבוצה סביבה אוהדת לרעיונותיו בנושא הדינמיקה השיטתית והמכנית של הכתיבה, שאותם הציג שנה קודם לכן בהרצאתו "קיברנטיקה ורוחות" (1967). בעקבות קלוד לוי-שטראוס – שבספרו החשיבה הפראית [1962
  13. איתמר לוי, "ציור ללא מוצא", קט. גבריאל קלזמר: EFES/1, אוצרת: אלן גינתון (מוזיאון תל-אביב לאמנות, 2014), עמ' 25.
  14. בעבודת הדוקטורט שלו מצטט קלזמר את מוריס מרלו-פונטי, המבחין כי פתרון בעיה אחת משפיע בהכרח על המערכת כולה: "ברגע שהוא רוכש מיומנות מסוימת, הוא מבחין שבכך הוא פתח שדה אחר שבו יש לומר שנית ובאופן אחר את כל מה שהיה ביכולתו לבטא קודם לכן"; העין והרוח, תרגם מצרפתית: עירן דורפמן (תל-אביב: רסלינג, 2004), עמ' 79.
  15. ראו פרנסואה לה ליונה, "המניפסטים של אוליפו", תרגם מצרפתית: אמוץ גלעדי, הו: כתב-עת לספרות, 3 (פברואר 2006), עמ' 215-213.
  16. קאלווינו, לעיל הערה 12, שם עמ' 179. ספרו של ריימון קנו תרגילים בסגנון [1947
  17. יונתן צופי בהתכתבות מייל עם המְחברת, בתקופת העבודה על רישומים אלה; הציטוטים להלן מדברי צופי המופיעים בלא מראה-מקום, לקוחים מהתכתבות זו.
  18. ראו אליסון ג'יימס, לעיל הערה 3, שם עמ' 112.
  19. טיעון שלימים אכן אומץ על ידי מתנגדי הקבוצה, והציף את הצורך לבדל את האוטומטיזם המכאני המסוים שכופה השיטה מהאוטומטיזם הסוריאליסטי שאותו הוקיעו אנשי אוליפו מכל וכל. האבחנה, המעלה על הדעת את נימוקי הסתייגותו של פרויד מהסוריאליסטים  נמצאה להם בהתכוונות ליצירה מבוקרת, בחשיבותן המכרעת של הבחירות שעל הכותב לבחור טרם ביצוע , ובהן בחירת הטקסט, בחירת המילון, ובחירת הערכים המשמשים תחליף , כלומר בשימוש המודע של אוליפו בחוקיות הנבחרת, בעוד שהסוריאליסט מכוון ליצור הלא מודע ולא מבוקר.
  20. ג'יימס, לעיל הערה 3, שם עמ' 114-112.
  21. ראו רולאן בארת [1968
  22. ראו איתמר לוי, לעיל הערה 13, שם עמ' 25.
  23. ראו: "The N+7 Machine," www.spoonbill.org/n+7; כדברי לה ליונה: "אוליפו מתכוונת לפעול באופן שיטתי ומדעי, ובמקרה הצורך להסתייע במכונות לעיבוד מידע".
  24. פרנסואה לה ליונה, מתוך המניפסט השני, "המניפסטים של אוליפו", לעיל הערה 15, שם עמ' 214.
  25. על כך נסבה מסתו של חכים ביי – TAZ: אזור אוטונומי ארעי, תרגמה מאנגלית: ליאת סאבין (תל-אביב: רסלינג, 2008) – המוּכּרת לאמנים המציגים בתערוכה. ביי מציין כי שאב, בין השאר, ממישל דה-סרטו, שספרו המצאת היומיום – תרגם מצרפתית: אבנר להב (תל-אביב: רסלינג, 2012) – דולה מהפרקטיקה של היומיום אפשרויות של התנגדות או התחמקות מהסדר שכופה התרבות הדומיננטית.
  26. רונית צתרי בטקסט לתצוגה, 2018.
  27. ז'ורז' פרק, החיים הוראות שימוש [1978
  28. Paul Harris, "The Invention of Forms: Perec's Life: A User's Manual and a Virtual Sense of the Real," Substance,  23:74 (1994), pp. 56-85, 62
  29. פרק, לעיל הערה 27, שם עמ' 251-248, 251.
  30. ראו אצל האריס, לעיל הערה 28, שם עמ' 63. הקלינאמן (התקה) הוא מונח אפיקוריאני, המתאר את הממד הבלתי צפוי בתנועתם השיטתית של אטומים. חברי אוליפו אימצו את המונח לתיאור הפתיחוּת לסטייה המוכלת ברשת האילוצים.
  31. קאלווינו מצוטט אצל האריס, שם, עמ' 61.
  32. ראו גם הערה 373 של המתרגם, עמ' מט, לספרו של פרק, לעיל הערה 27.
  33.  פרק, שם, עמ' 600.
  34. נושאי הזיכרון והשכחה, ההיעלמות וההעדר, נוכחים ביצירתו של פרק בזיקה לנסיבות חייו. הם נדונים בספרו ה"אוטוביוגרפי" W או זכרון ילדות (1975) – תרגמה מצרפתית: אביבה ברק (תל-אביב: הספרייה החדשה, 1991) – והם האילוץ בהיעלמות (La Disparition, 1969), שנכתב כולו בלי האות e, הנפוצה ביותר בשפה הצרפתית; ראו גם: Bernard Magne, "George Perec, Oubliographer," Drunkenboat.com/db8/oulipo
  35. האריס, לעיל הערה 28, שם עמ' 58.

הפוסט לכודים ברשת הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא לפסטיבל הפנזינים השמיני 2019 "רשימות שחורות"

$
0
0
קול קורא במדבר התרבותי לפסטיבל הפנזינים השמיני
2019 "רשימות שחורות"
שלום עולם !
בערב שקיעתה של תרבות המערב וקבלתו הסופית של הכסף כאלוהות היחידה אנחנו מזמינות להיות חלק בכישלון הכלכלי של השנה,
פסטיבל הפנזינים השמיני – רשימות שחורות!
כי יש רשימות גרועות יותר
מה העתיד צופן בחובו: יום חמישי 24 לינואר 2019 – אפשו בת"א.
מוזמנים להיות חלק:
פנזינים
הוצאות לאור עצמאיות
אנשים שמדפיסים דברים
כל מי שעושה משהו ובא לו לבוא
להקות
מיצגים ואמנות פלסטיק
קרקסניות
מקעקעות
משוררות
כתבניות
רקדניות
דגי רקק
קבוצות פוליטיות
רשימות שחורות
*נכתב בלשון נקבה אבל מכוון לכל המגדרים באשר הן.
'פסטיבל הפנזינים' או The Fun Fun Festival
הינו פלטפורמה חינמית ועצמאית שמקדישה את עצמה משנת 2011
להוצאות של פנזינים, כתבי עת, יצירה בדפוס, תכנים חתרנים,
חופש הביטוי, הדמיון, הזיות וקידום תרבות ביקורתית ועצמאית.
בקיצור: T <A> Z ( עין ערך חכים ביי, וויקיפדיה)
הכיף שבחומר והחופש שבשיתוף! אומנות שמקדמת את מה שהיה – עכשיו !
פתוח למשתתפים ויצירת קשרים!
מוזמנים לייצרת קשר ולשאלות
בפייסבוקhttps://www.facebook.com/groups/1774072242624830/?source_id=156863641049400

הפוסט קול קורא לפסטיבל הפנזינים השמיני 2019 "רשימות שחורות" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 11.12.18

$
0
0


יום עיון: "עירוח" – אירוח אמנותי בעיר

החממה החברתית בטכניון

הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים, הטכניון, חיפה
רביעי, 12.12.18, בשעות 09:30–15:30

ביום העיון ייבחנו פרקטיקות אמנותיות כמחוללות שינוי במרחב העירוני. חוקרים, אמנים, אוצרים, מנהלי תוכניות שהות אמן (רזידנסי) ומתכננים יציגו מקרי בוחן ופרקטיקות מהשדה המקומי והבינלאומי במטרה להרחיב את גוף הידע בתחום וליצור זיקות חדשות בין אמנות ועירוניות. בחלקו הראשון של האירוע תציג המרצה האורחת, האוצרת ד"ר ליביה אלכסנדר מהמחלקה לאמנות ועיצוב באוניברסיטת מונטקלייר (ניו-ג'רזי, ארה"ב). כמו כן יוצגו מחקרים בשדה מתוך הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בהנחיית ענת ליטוין ופאנל של תוכניות רזידנסי בישראל בהנחיית יעלה חזות. בחלקו השני של היום תתקיים סדנה רעיונית שמטרתו פיתוח מילון מושגים רעיוני ומעשי סביב היבטים של "עירוח'".
הכניסה חופשית, מספר המקומות מוגבל.
יש להירשם מראש כאן.



"הזדמנות אחרונה לראות" – סיור בתערוכה ומפגש עם האמנית אורית רף

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות עכשווית

שבת, 15.12.18, בשעה 12:00

התערוכה "הזדמנות אחרונה לראות"  עוסקת בנתיביה ובהשלכותיה השונות של התנועה האנושית במרחב הגיאוגרפי, הפיזי והלשוני כפי שהיא נחווית, מסומנת ומעובדת על-ידי אמנים עכשוויים מישראל ומצרפת. בשבת הקרובה יתקיים מפגש מיוחד עם האמנית אורית רף, שתספר על עבודת הווידיאו המהפנטת "פרפרים", שבה היא יוצאת למסע בדרך בורמה, שלאורכה הובילו אספקה לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות. רף מתחקה בגופה אחר המסלול שבו עברו שיירות המשוריינים מלטרון לירושלים כשבידה זר בלונים בצורת משורייני פרפר, שהיא משחררת לאוויר במחווה ילדותית וסיזיפית.

הכניסה חופשית.

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות, ב', ד', ו', שבת, 10:00–14:00; ג', ה', 16:00–20:00.



"עסק ביש", תערוכה קבוצתית

ביתן הלנה רובינשטיין לאמנות בת זמננו, תל-אביב

אוצרת: דלית מתתיהו
פתיחה: חמישי, 13.12.18, בשעה 20:00

"עסק ביש" הוא המצב שבו עתודות הדינמיט פורצות את פני השטח בדרכן הנפיצה, מפוררות את המערך הסיבתי, שולחות זרועות לכל עבר ומתגלמות כמשטח ארוג ומסובך לאין-קץ. מבט לנוכח אובדן השליטה, ביחס אליה, מבקש לקשור בין עודף המורכבוּת והפיזור, ההאצה והתאונה, כסינדרום שהיה למאפיין רוחני בזמננו – לבין תהליכי היצירה, שהם האופן העמוק ביותר לשהות בתוך סבך, להיאחזות בו כמוצָא למחשבה. התאונה של האמנות מושלכת כאן אל המרחב המשתרע בין הנשלט לאפשרי, בין ההתכוונות היוצרת ביחס למציאות – לבין תמיהה נוכח האוטונומיה של החומר, כושרו להפציע מבעד למצופה, על אפו ועל חמתו. היא כמוסה בשבריר של עבר ובהווה מתמשך של חורבה או פלא שהותירה אחריה.

אמנים: חגית אונמני-רובינשטיין, דליה אמוץ, שנטל אקרמן, מיכאל ארגוב, שרון בלבן, יעל בורשטיין, איתן בן-משה, עדן בנט, צוקי גרביאן, עידו גורדון, תמר גטר, יצחק דנציגר, מיכאל דרוקס, רוני חג'ג', יונתן טוויטו, עמית לוינגר, חיים דעואל לוסקי, מתן מיטווך, דניאל סילבר, שרון פדידה, מנשה קדישמן, משה קופפרמן, אברהם רפאל, אסף שחם.

מיכאל דרוקס , "ללא כותרת", 2003



"רוחות של שינוי" | رياح التغيير | Winds of Change 

הפירמידה, מרכז לאמנות עכשווית, חיפה

שבת, 15.12.18, בשעות 10:00–22:00
רצף של אירועי אמנות, עיצוב, תרבות ומפגשים חד-פעמיים שיעסקו בשינוי או אפשרות לשינוי. אמני ואמניות הפירמידה יפתחו את הסטודיו לקהל ויקיימו מיצגים ותערוכות סטודיו. בהשתתפות דוד בהר-פרחיה, יעל בלבן , פולי בלום, גבי בן-חיים, חמודי ג'נאם, ישראל ורטמן, מיכאל חלאק, יעקב חפץ, ניצן סט, אורית סימן-טוב, יובל פייגלין וסמאח שחאדה.
בשעה 12:00 יתקיים שיח גלריה בהנחיית האוצרת גליה בר-אור ובהשתתפות האמניות סמאח שחאדה, נרדין סרוג'י ומרים ברוק-כהן על התערוכה "מה עושה פה בכלל פירמידה?" .
בשעות 13:00–16:00 יתקיימו מפגשי עיצוב בהשתתפות לירון לביא, יוצרת הפונט ההיברידי "ערברית", חנא חמאם, מעצב אופנה, והמקעקעת אליזבט קרוגולוב, שתקעקע את עצמה במהלך המפגש.
בשעות 16:00–19:00 יתקיים אירוע ספידייטינג עם מובילי תרבות בחיפה בהשתתפות האוצרות גליה בר-אור, סבטלנה ריינגולד, עינבר דרור-לקס ועוד (בהרשמה מראש).
בשעה 18:00 מפגש פתוח לקהל עם דובי חיון, סגן ראש העיר ומחזיק תיק התרבות חיפה, בנוכחות נחשון צוק, סגן בכיר ומ"מ ראש העיר.
בשעה 19:30 – אירוע שירה ופתיחת תערוכת צילום פופ-אפ "עם הספר בין רגלי".
ואדי סאליב 30, חיפה (כניסה מונגשת מרחוב אבן גבירול 3), הכניסה חופשית.
פרטים באתר פירמידה.



תערוכות חדשות בגלריה לאמנות ישראלית במרכז ההנצחה בקריית-טבעון

אוצרת: מיכל שכנאי-יעקבי

פתיחה: שישי, 14.12.18, בשעה 11:30
שיח גלריה בהשתתפות יונתן הירשפלד, עדן אורבך עפרת ואדוה קרמר: שבת, 29.12.18, בשעה 12:00
נעילה: 10.2.19

בגלריה תיפתח תערוכת היחיד "על החיים ועל המוות", של יונתן הירשפלד. סדרה של גולגולות בהשראת ציורי הוואניטס, סדרה של אנדרטאות מומצאות וזרי אבלות, התייחסות ציורית לקינת דוד או לדמותו של לזרוס, ששב וקם לתחייה על פי המסורת הנוצרית, וסדרתו האחרונה – הקבר והקיסוס. בכל אלה מנהל הירשפלד מערכת יחסים סבוכה, מרובדת ומלאת תהפוכות עם המוות: מפלרטט אתו, חוגג איתו, רוקד איתו במין שעשוע צבעוני ומלא חיים, שנדמה כזר בשיח הזיכרון והאבלות באמנות הישראלית.
כמו כן תוצג הקרנת הווידיאו "ארבעת הפרשים של הנס הקטן", של עדן אורבך-עפרת, המציגה בפנינו, בכלים דיגיטליים עכשוויים, סצנה המאזכרת את המיתוס הנוצרי הקדום של אחרית הימים – ארבעת פרשי האפוקליפסה. כמו הירשפלד, גם אורבך-עפרת שואבת את השראתה ממקורות מיתולוגיים ומטקסטים תרבותיים קנוניים מתקופות ותרבויות שונות.
באכסדרה תיפתח תערוכת היחיד של אדוה קרמר, "לא יסולא בפז". עבודותיה של קרמר מפגישות את תולדות הציור הקלאסי והמודרני עם עולם הדיגיטציה והמחשוב, כמו גם עם מלאכת האריגה. תחילה מעבדת האמנית יצירות מוכרות מתולדות האמנות בכלים דיגיטליים עכשוויים, ולאחר מכן הן נשלחות לאריגה בנולים תעשייתיים, כחלק מתהליך חקירתה של קרמר את אופן הצריכה וההערכה של יצירות אמנות.
במגדל המים ההיסטורי נפתחה התערוכה "מאורות", קרן נחושתן – מיצב תאורה פרי יצירתה של המעצבת והאמנית שנוצר באופן ייעודי לחלל מגדל המים ההיסטורי של קריית-טבעון. נחושתן בוראת וממלאת את חלל המגדל במאורות. מגדל המים הופך בתערוכתה למעין יקום מקביל, אנכי ומוארך בצורתו, המואר במאורות פרי ידיה.

אדוה קרמר, The Sleeping Venus, Giorgione and Titian, אריגת ג'קארד, צילום: איה וינד



מאירה תדמור, "לקמוס"

קיר-אמנית, ספרייה עירונית מרכזית, כפר-סבא

פתיחה: 17.12.18
נעילה: 29.1.19

שיח גלריה: רביעי, 16.1.19, בשעה 20:00

מאירה תדמור, אמנית רב-תחומית, מציגה קיר אמנית של עבודות קולאז' עשויות מדפי ספרים משומשים ומגזינים, בטכניקה מעורבת. על רקע השתנות מתמדת, צמיחה, התכלות ואי-ודאות מבקשת האמנית להשתהות, להתבונן פנימה ולספר את הלך הרוח המתרחש בתת-ההכרה. הספרים נענים למצב רוחה המשתנה. עוצמתם כעוצמת הנפש, נמדדת ביכולתם להכיל ולשאת את הבלתי ניתן לתפיסה. התהליך מחייב ניתוק דימויים מהקשרם המקורי, לעתים תוך ויתור על יופיים ושלמותם. הרכבתם מחדש קשורה בהימשכותה לחיבורים בלתי הגיוניים.
הכניסה חופשית. פתוח בשעות הפתיחה של הספרייה.
רח' ירושלים 33, כפר-סבא, טל' 09-7640839.



"רליקוויום", כרמל בר

בית הנסן, ירושלים

פתיחה: שישי, 14.12.18, בשעה 12:00
נעילה: 7.1.19

במסגרת זירת מחול 2018 תוצג בבית הנסן התערוכה "רליקוויום" מאת היוצרת כרמל בר. רליקוויום (בלטינית: שרידי קדושים, דברים שנותרו מאחור) הוא כינוי כללי המציין חלקי גוף או חפצים אישיים של אנשי-מופת שמיוחסים להם כוחות על-טבעיים והם משומרים בקפדנות ולעתים קרובות מוצגים לראווה. התערוכה מבוססת על מערכת של אובייקטים הנעים על הציר הפלסטי-פיזי-רוחני והתפתחו מתוך מחקר אישי המתעסק בייצוגים הפלסטיים-פיזיים של הנשגב. המודעות לכישלון הפוטנציאלי נמצאת בבסיס הניסיון לתפוס נוכחות נעדרת ולתת צורה למהות מטפיסית שאין לה שם ואין לה חומר, היא אינה נראית ואינה נשמעת, רק מורגשת.
ליווי אמנותי: עמית דרורי. סיוע: עינב רוזוליו. אובייקטים מכניים: עמית דרורי ועופר לאופר. מודל לחיקוי: מיכל אביתר ודלית שמחוני-בר.
שעות פתיחה: א'–ה', 10:00–18:00, ו', 10:00–14:00.
הכניסה חופשית.



משה קופפרמן | ציוריו האחרונים

מבט על התערוכה

גלריה זומר לאמנות עכשווית
חמישי, 13.12.18, בשעה 19:30

שיח גלריה מיוחד בהשתתפות מבקר האמנות והעורך השותף של כתב-העת "ערב רב" יונתן אמיר, ד"ר גליה בר-אור ופרופ' עירן דורפמן, ממיטב החוקרים/ות שלמדו את יצירתו של משה קופפרמן לאורך השנים. הדוברים ידונו בין השאר בתערוכה המוצגת בגלריה זומר לאמנות עכשווית, שבה מוצגים כעת הציורים האחרונים שיצר בשנים 2002–2003.
התערוכה מבטאת את הרצון של גלריה זומר להמשיך לחשוף את האוסף המשמעותי של עזבון קופפרמן לקהלים שונים בישראל ובחו"ל ולשלב את יצירותיו כחלק טבעי באוצרות של אמנות וציור עכשווי בגלריה.
לגלריה: כאן.

באדיבות גלריה זומר



סיורי אמנות והרפתקאות אורבניות בניו-יורק

יהונתן ה. משעל

סיורים בעברית למבקרים בניו-יורק. בכל שבוע יוצאים סיורים בעקבות הארכיטקטורה וההיסטוריה של דרום מנהטן, סיור אמנות בגלריות, סיור בספרייה הציבורית המרכזית של מנהטן וסיור גרפיטי ואמנות רחוב. הסיורים מזמינים דיון עם המשתתפים/ות ומעלים שאלות על עירוניות ותרבות. בכל סיור נעקוב אחרי הקווים המחברים בין תערוכות, בין נרטיבים היסטוריים, ואיך תהליכים ארוכי טווח משפיעים על המצב היום.
יהונתן ה. משעל הוא אורבניסט וכתב אמנות.
ניתן להצטרף לסיורים הפתוחים בהרשמה מראש, או להזמין סיור פרטי בכל אחד מימות השבוע. צרו קשר באתר או במייל yonatan@new-york.tours.



"פני שטח", פרפורמנס לארץ וקהל, נופר סלע

תיאטרון בית הגפן, חיפה

במסגרת אירועי פסטיבל "החג של החגים"
חמישי, 13.12.18, בשעה 20:30
מה תגידו לארץ ישראל אם תפגשו אותה פנים אל פנים? בעצם, כבר מזמן לא ממש דיברנו איתה. האם איבדנו את הדרך אליה? אולי המפה נעשתה בלתי קריאה? כדי לצייר מפה חדשה, נצטרך לברר את היחסים שלנו עם הארץ ולבדוק כיצד הם קשורים בגיאוגרפיה, בגוף ובלב. גם ארץ ישראל תגיע למופע, ויש לה כמה שאלות לשאול אתכם.
תיאטרון בית הגפן, שדרות הציונות 33, חיפה.
לינק לרכישה ופרטים נוספים, כאן.
לאירועי פסטיבל "החג של החגים", כאן.
זוג כרטיסים למופע יוגרל בין הקוראים שישלחו מייל עד יום רביעי, 13.12.18, בשעה 19:00 (נא לציין במייל שם מלא ומספר טלפון).

צילום: דויד קפלן

הפוסט רב ערב 11.12.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

קול קורא –מירי נשרי / האם תינוק זה הוא שלך?

$
0
0

 

קול קורא

* מופנה לכל המגדרים, ההגדרה "אבות" מכוונת אל כל מי שמוכן/ה לקחת אחריות ולתרום "חומר גנטי" – אמנותי  לפרויקט

………………………………………………………………………………………………………..                                                                                                                                                      

בעונג רב, אני מזמינה אותך להשתתף בפרויקט האם תינוק זה הוא שלך? שבקרוב יוצג במוזיאון חיפה.

הפרויקט  מתעד את הקמתה והתפתחותה של משפחה מטריארכלית מפוארת, משפחת "אחרית הימים,"  משפחה שנוסדה על ידי אם אחת – האמנית מירי נשרי – ו"אבות" רבים שלהם מאות צאצאים. זהו גלגולו השני של הפרויקט, כאתר אינטרנט אינטראקטיבי.

דף הבית של הפרויקט http://isthisbabyyours.com/

כדי להצטרף לפרויקט יש ללחוץ למעלה בסרגל של האתר על: 
BECOME A FATHER
   או להיכנס ללינק הבא:

https://isthisbabyyours.com/become-a-father-hebrew/

שים/י לב: בשאלה האחרונה של השאלון, המצטרף/ת  מתבקש/ת להוסיף "חומר גנטי" משלו/ה  (סוג של DNA אישי) בדמות תמונה, טקסט, קישור לווידאו  או כל השלושה.  כאן הכוונה  שה"אבות"  המצטרפים/ות  יוסיפו משהו מפרה אישי משלהם/ן – זיכרונות, מחשבות, אסוציאציות, ציטוטים או כל יצירה שלהם/ן.

לכל מי שמצטרף/ת מופקת:

 

* או תעודת לידה למי שמוכן/ה להפוך ל"אב" – התעודה תופיע באתר באגף 
NEW COLONY
  (כאן ניתן לראות את התגובות שהתקבלו עד כה) https://isthisbabyyours.com/new-colony/

 

*או  תעודת מתחרט/ת למי שהתחרט/ה בסוף התהליך.  תעודות אלה מופיעות בבית היתומים של הפרויקט ORPHANAGE
https://isthisbabyyours.com/regreting-fathers/

 

התעודות ושאר תוצרי הפרויקט יוצגו בתערוכה ובאתר.

 

בגלגולו הקודם כפרויקט אמנות דואר השתתפו אמנים ואנשי רוח מרחבי העולם ובהם יוקו אונו, עמוס עוז, נתן זך ואחרים. את התגובות ניתן לראות באגף האבות המייסדים
FOUNDING FATHERS
https://isthisbabyyours.com/the-founding-fathers/

 

אשמח להצטרפותך למשפחה המורחבת. ניתן לפנות אלי בכל שאלה.

בתודה ,

מירי נשרי, האם המייסדת

nishri3@gmail.com | 054-4399162

הפוסט קול קורא – מירי נשרי / האם תינוק זה הוא שלך? הופיע ראשון בערב רב Erev Rav


קול קורא – Pottery slam 2 –חומ(ר) גוף: מחזור חיים

$
0
0

קול קורא – Pottery slam 2

חומ(ר) גוף: מחזור חיים

2019

בית בנימיני המרכז לקרמיקה עכשווית

אוצרות והפקה: שירה סילברסטון ונטע לבבי

אירוע Pottery Slam, שיתקיים בפעם השניה בבית בנימיני, הוא אירוע הנמשך על פני שני סופי שבוע, במהלכו הופכת הגלריה למעבדת ניסיונות ארעית בחומר, בגוף, בפעולה ובמילים.  מיצג רב תחומי, שמטרתו להרחיב את השיח על שדה הקרמיקה, לחשוף את הקהל לתהליך היצירה על היופי, הסקרנות והפוטנציאל הגלומים בו,  ולאפשר לקהל לחוות עם היוצרים רגעים ברי חלוף של יצירה.

 Pottery Slam2 חומ(ר) גוף: מחזור חיים הוא אירוע המציע מפגש לא שיגרתי בין חומר לגוף תוך התייחסות לשלבים השונים 'במחזור החיים' של החומר. מחזור חיים של חומר / אובייקט והתכלותו, כמטאפורה למחזור חיים של בני אנוש, מחזורים של תהליכים היסטוריים – תרבותיים, פוליטיים, וחברתיים. ניתן למצוא הקבלה בין השלבים השונים בחיי חומר לבין אלה של בני אדם וכן נקודות השקה משמעותיות בין פעולות החומר לבין הגוף הפועל עליו. באירוע הנוכחי יושם דגש על החיבור הייחודי שלרוב מופיע רק בסטודיו:  חום-גוף-חומר ואותו שילוש  יהפוך למרכז היצירה. גלגוליו של החומר ותכונותיו השונות – גמיש/ יציב/ שביר/ יבש/רטוב/ נוזל/ מוצק ועוד, יוכלו לבוא לידי ביטוי דרך מופעים ואקטים אומנותיים ובכך ייטענו במשמעויות נוספות שאינן נראות לעין באובייקט מוגמר ופסיבי.

במהלך האירוע ישתנו פני הגלריה העליונה וגג בית בנימיני בהתאם לאקט האמנותי של יוצרים מדיסציפלינות שונות. התהליך כולו יתועד בווידאו ויוקרן בלופ על גבי מסך בגלריה, כך שבכל נקודת זמן יוכלו המבקרים לצפות בתהליכים שקרו במקום לפני שנכנסו לחלל היצירה הארעי.

האירוע יתקיים בתאריכים: 2-4.5.2019 וב- 10-11.5.2019

אנו מזמינות אמני מיצג, אמני תנועה, קרמיקאים, מעצבים ויוצרים להגיש הצעה להשתתפות ב-  Pottery Slam2 חומ(ר) גוף: מחזור חיים, תוך התייחסות ספציפית לחלל הגלריה העליונה או/ו הגג של בית בנימיני, לא יאוחר מה-1 בפברואר 2019.

ההצעה תכלול:

  • תיאור קונספט ההצעה למיצג/מופע/פעולה בהיקף של עד חצי עמוד
  • קורות חיים בהיקף של עד חצי עמוד
  • 5 דימויים של עבודות מייצגות ורלבנטיות
  • פרטים ליצירת קשר – מספר טלפון וכתובת דוא"ל

את החומרים יש להגיש בקובץ PDF אחד בלבד השמור תחת שם האמן לכתובת דוא"ל: potteryslam2@gmail.com

הצעות שיוגשו בפורמט אחר מהמבוקש לא יבחנו.

במהלך חודש מרץ יישלחו הודעות על השתתפות ב- Pottery Slam2.

לינק לצפייה בסרטון Pottery Slam1

הפוסט קול קורא – Pottery slam 2 – חומ(ר) גוף: מחזור חיים הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

צבע טרי 11 |קול קורא למתחם הווידיאו והניו מדיה!

$
0
0

צבע טרי 11 | קול קורא למתחם הווידיאו והניו מדיה!

מתחם הווידיאו ביריד צבע טרי מיועד לתצוגת עבודות וידיאו-ארט וניו מדיה של אמנים עצמאיים העוסקים באופן מקצועי בתחומים אלו.
מתחם הווידיאו מוצג לצד חממת האמנים העצמאיים והאוצרות שלו מופקדת בידיהם האמונות של צוות ה-CCA – המרכז לאמנות עכשווית, תל אביב. הליך בחירת העבודות מתבצע ע"י צוות המרכז, תחת תמה אוצרותית מאגדת. לעבודות הנבחרות מוקדש חלל מתאים במתחם היריד, אמצעי תצוגה מיטביים, ונציגה מטעם היריד, המתווכת את העבודות לקהל המבקרים.
חברי הצוות הואצרותי של הCCA: ניקולה טרצי, בר גורן, דניאל גורודנציק, ג'ודית לנגלרט

פרטים נוספים ולינק להגשה: https://goo.gl/forms/Qlxont61LKdv8wb13
ההגשה עד ה 24.1.19
בהצלחה למגישים

Fresh Paint Art Fair | יריד האמנות צבע טרי

הפוסט צבע טרי 11 | קול קורא למתחם הווידיאו והניו מדיה! הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

המלצת השבוע: "שדים מרוסנים למחצה"

$
0
0

בתערוכה "שדים מרוסנים למחצה" מציגה נטע ליבר-שפר מיצב רישומי החולש על כל חלל הגלריה דנה ביד-מרדכי. ניירות ענקיים ועליהם רישומים המצפים את הקירות גולשים לרצפה ומבקשים להביא אל הגלריה מקום שכבר אינו קיים – הקליניקה של זיגמונד פרויד בווינה, ערב בריחתו מהעיר ומהמשטר הנאצי שרדף אותו כיהודי והוקיע את מחקריו.

רגע לפני שנמלט הזמין פרויד צלם שיתעד את הקליניקה שלו בווינה. אותה קליניקה תועתק בהמשך ללונדון, שם היא מוקד עלייה לרגל עד היום. החלל עמוס חפצים – ספרים, פסלונים, תמונות ורהיטים היוצרים מין שפע חומרי ותרבותי מחניק, בין "חדר פלאות" לביתו של אגרן שזכה לטייל בעולם. כידוע, פרויד מת כשנה לאחר שנמלט ללונדון.

מראה הצבה מתוך "שדים מרוסנים למחצה", נטע ליבר שפר, גלריה דנה ביד מרדכי, 2018, צילום: אבי אמסלם

ליבר-שפר מחלצת את הדימויים מהמרחב הצילומי חזרה אל המרחב הקונקרטי. רישומי הענק שלה, העוטפים את החלל כולו, מקימים את התצלומים לחיים, מייצרים את המרחב מחדש ומציפים כמעט פתולוגיה – של האספן ושל הציירת הבוחרת לבנות את המיצב המדוקדק ברישום פחם ידני, עדין ועשיר בניואנסים. באמצעות ההשתלטות המלאה על קירות הגלריה וקנה-המידה של הרישומים, מעורר החלל מחשבות על היות במקום אחר ובעיקר בזמן אחר.

באסטרטגיה הרישומית שנוקטת ליבר-שפר בולטת ההחסרה. היא משמיטה חלקים גדולים מהדימויים ומייצרת ברישום מרווחים המזכירים פערים בזיכרון או עצירות בדיבור. בחלקים החסרים היא משאירה את הנייר הריק כפי שהוא, לבן וכמעט מסנוור. אלו כמה מהרגעים הפואטיים והחכמים של העבודה, שהופכים אותה לדיאלוג עם הצופה הנעה בחלל, ולא ניסיון נואש לשחזר את שאיננו. אין בעבודה של ליבר-שפר רצון לבנות לפרויד מקדש או אפילו "חדר משלו", אלא מחשבה ביקורתית ומורכבת על הרבדים של החלל – חלל הגלריה שבו נוצרה העבודה, החלל הרישומי שבו היא פועלת והחלל שהדימוי המצולם מתווך.

מראה הצבה מתוך "שדים מרוסנים למחצה", נטע ליבר שפר, גלריה דנה ביד מרדכי, 2018, צילום: אבי אמסלם

בשיחה שנערכה בתערוכה השתתפו האמנית, האוצרת רווית הררי וערן רולניק, פסיכואנליטיקאי, דוקטור להיסטוריה ומתרגם ועורך של כתבי פרויד. רולניק העלה את המחשבה שלפיה אנו "מתהלכים בתת-המודע שלנו כצופים בתערוכה". המהלך שעושה ליבר-שפר לוקח את המחשבה הזו צעד אחד קדימה ומתרגם את ההתבוננות הפנימית לכדי חוויה פיזית – הכניסה אל תוך המיצב וההתבוננות בנוכחות של הפעולה הרישומית, של זרם התודעה שמתהווה ושל האופן שבו הוא נע בין הנאמנות למקור לבין ההתערבות הרישומית והעלמות הדימוי – כל אלו מתגבשים לכדי חוויה המאפשרת להתבונן בתערוכה כמו בתת-מודע ולמצוא את העצמי המושלך בתוך המיצב.

"שדים מרוסנים למחצה", נטע ליבר-שפר
אוצרת: רווית הררי
גלריה דנה לאמנות
, קיבוץ יד-מרדכי

הפוסט המלצת השבוע: "שדים מרוסנים למחצה" הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

רב ערב 18.12.18

$
0
0

"קעקועי חיים", על הקעקוע כמסמן מסע ודרך

סיור מודרך והרצאה מאת יסמין ברגנר

מוזיאון פתח-תקווה לאמנות
שישי, 21.12.18, בשעה 11:30

הרצאה מרתקת וחד-פעמית מאת יסמין ברגנר, היסטוריונית וחוקרת קעקועים, שתדבר על הקשר ההדוק שבין מסורת הקעקוע ומושג הצליינות לאורך ההיסטוריה. מאז שחר ההיסטוריה אמנות הקעקוע מתקיימת בין הזמן אל הנצח. סמלי קעקוע מקודדים בתוכם תקופות מכוננות בחיינו, סימון דרכנו האישית במסע הצליינות של החיים, כתזכורת עורית יומיומית של הערכים שברצוננו להעצים ולטפח בעצמנו. עם זאת, הערכים המהותיים שנבחר לקעקע על גופינו מגלמים ערכים נצחיים עבור האדם, המלווים אותו בהמשך חייו. קעקוע הוא טקס מעבר וחניכה אישי עבור המתקעקע/ת. אנו זקוקים לטקסי מעבר וחניכה משום שהם מסייעים לנו לעבור בבשלות מנטלית משלב התפתחותי אחד למשנהו; להנציח שינויים פיזיולוגיים, לחגוג שינויים חברתיים ורוחניים ולעגן את הברית שבין אדם-קהילה-קוסמוס. קעקוע הוא פרפורמנס ההופך את הגוף והאמן/ית עצמו/ה למופע ואמנות מהלכת. הקשר האמיץ הנוצר בין ערך חזותי (הסמל) לערך פנימי הופך את הקעקוע לשיעור בלתי נשכח עבור העונד/ת ועבור המתבוננ/ת.
האירוע מתקיים במסגרת התערוכה "הזדמנות אחרונה לראות".
אוצרות: דרורית גור-אריה ואיזבל בורז'ואה.
ההשתתפות כלולה בכרטיס הכניסה למוזיאון.
להזמנת כרטיסים אונליין: כאן.



"פואמה/פה אימה: שערה במקום הפשע"

יהושע סובול, רותי הלביץ-כהן

גלריית האוניברסיטה הפתוחה, רעננה
אירוע השקת הקטלוג: שישי, 21.12.18, בשעה 10:30

10:30 התכנסות בגלריה.
11:00 ברכות: עמית שטרייט, מנכ"ל האוניברסיטה הפתוחה.
11:15 "משהו בשפה מכשיל אותנו", שיח בין האמנים יהושע סובול ורותי הלביץ-כהן על דימוי ומלה ועל התהום שביניהם; אמן הספוקן-וורד פדרו גראס במופע סולו אקוסטי.
"פואמה/פה אימה: שערה במקום הפשע" היא תערוכה משותפת של שני אמנים: אמנית פלסטית ואמן מלים ובמה. כל אחד מהם לחוד ושניהם יחד נוקטים אסטרטגיות אמנותיות רוויות סתירות פנימיות וניגודים כדי להתייחס לקיום הכאוטי של התקופה המבולבלת, המעורערת והפגועה שבה אנו חיים. סובול והלביץ-כהן מביטים בעיניים חשופות במתרחש סביב ויוצרים קוסמוס ויזואלי שבו החוויה של סבל, אימה ופגיעות משמשת כחומריהם הבסיסיים של החיים. הם בוחנים מצבי ביניים של הוויה תוך שהם מזמינים את הצופה להביט מחדש בסובב אותו, ב"מציאות" כבסיס למטמורפוזה מתמדת. התדר הרגשי של התערוכה והמסלול החווייתי שאליו פוסע הצופה מקרבים אותו לתחושות עמוקות של פגיעות ושבריריות, ודווקא מתוכן נולדת האפשרות לצמיחה ולתקווה.

רותי הלביץ כהן, "אהובתי 1", 2018



מאירה תדמור, "לקמוס"

קיר-אמנית, ספרייה עירונית מרכזית, כפר-סבא

נעילה: 29.1.19
שיח גלריה: רביעי, 16.1.19, בשעה 20:00

מאירה תדמור, אמנית רב-תחומית, מציגה קיר-אמנית של עבודות קולאז' עשויות מדפי ספרים משומשים ומגזינים בטכניקה מעורבת. על רקע השתנות מתמדת, צמיחה, התכלות ואי-ודאות מבקשת האמנית להשתהות, להתבונן פנימה ולספר את הלך הרוח המתרחש בתת-ההכרה. הספרים נענים למצב רוחה המשתנה. עוצמתם כעוצמת הנפש, נמדדת ביכולתם להכיל ולשאת את הבלתי ניתן לתפיסה. התהליך מחייב ניתוק דימויים מהקשרם המקורי, לעתים תוך ויתור על יופיים ושלמותם. הרכבתם מחדש קשורה בהימשכותה לחיבורים בלתי הגיוניים.
הכניסה חופשית. פתוח בשעות הפתיחה של הספרייה.
רח' ירושלים 33, כפר-סבא, טל' 09-7640839.



פתיחת תערוכות חדשות בבית האמנים ירושלים

פתיחה: שבת, 22.12.18, בשעה 12:00

"משא בזמן", אוצרת: איריס מנדל
התערוכה מבקשת לבדוק את דימוי העלם הנושא בעל חיים על כתפיו כדבר מתגלגל, חוצה עולמות תרבויות ותקופות ומשנה משמעות ותוכן. עבודותיהם של 21 האמנים המשתתפים בתערוכה נפרשות משנות ה-50 של המאה הקודמת ועד לימינו, דרך הפולחן היווני בעת העתיקה ועד להופעתו כאחד מסמלי האתוס החלוצי בארץ ישראל.
נלי אגסי, "Homeseek", אוצרת: מרי שק
בתערוכה מינורית זו מציגה נלי אגסי ארבע סדרות של עבודות קטנות, רשומות, תפורות ורקומות. דגמים כמעט מיניאטוריים של איקונות פרי יצירתה. באמצעות פעולת רקמה פצועה היא יוצרת יופי אלגנטי, מְתַקן ואופטימי.
דבורה כהן, "אני, לודרית", תערוכה בסדרה "נדבך 21". אוצר: יוחאי אברהמי
תערוכתה הראשונה של דבורה כהן, בוגרת בצלאל, השלוחה החרדית, כוללת עבודות ציור, פיסול ווידיאו. כמו בחייה כך ביצירתה – מתח מתמיד מתקיים בין היומיומי לבין המיתי.
למידע נוסף על התערוכות ומפגשי גלריה, כאן.



"אובייקט מעבר", תערוכת עמותת אמנים יוצרים בישראל

גלריה BY5

פתיחה: שישי, 14.12.18, בשעה 12:00
שיח גלריה: שבת, 12.1.19, בשעה 12:00
נעילה: 12.1.19

התערוכה השנתית של תחום האמנויות של העמותה מתמקדת במושג "אובייקט מעבר", על כל מובניו המטפוריים. המושג נטבע על-ידי הפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט, והוא מונח יסוד בתיאוריית יחסי אובייקט. המושג מיוחס לחפץ שהפעוט מאמץ, המספק לו נחמה ורוגע במצבים של פרידה מהדמויות המשמעותיות עבורו. האובייקט מוטען ברגשות, משאלות ומאוויים והוא נמצא במרחב שבין המציאות לדמיון.
משתתפים: אריאלה אברהמסון, מיכל איתיאל-סנדלר, גליה ארמלנד, ענת בגר, ענת בראל, דליה ברקי, חנה דהן, נטע דור, יהודית הנדלזלץ-נברו, שושי וקסמן, רעיה טרינקר, רחלי יוסף, זוהרה יזרעאלי, אתי יפה (אתיקה), עינת כהן, אחיה כנה, יאיר לוי, עילית לכטמן, חואני מוקמל, רות מיון-קוק, גילה מילר-לפידות, ענת נגב, חדוה קליין, תמרה תורג'מן.
אוצרת: ענת גטניו.
גלריהBY5 , רח' בר-יוחאי 5, תל-אביב. שעות פתיחה: שני–רביעי, 10.00–15.00, חמישי, 11.00–18.00, שישי ושבת, 10.00–14.00.



שולמית ניר, "מראות"

גלריה אבדאע בכפר יסיף

אוצר: איליא בעיני
פתיחה: שבת, 22.12.18, בשעה 16:00
שיח גלריה: שבת, 26.1.19, בשעה 16:00
נעילה: שלישי, 12.2.19

בתערוכה יוצגו רישומי פחם וציורי שמן – דיוקנאות, טבע דומם ונופים.
מתוך "מחשבות על ציורי הנוף בתערוכתה של שולמית ניר, 'מראות'", מאת ד"ר שחר מרנין-דיסטלפלד: "נראה כי הקונפליקט היהודי-פלסטיני השחית בקרב כולנו, יהודים וערבים, את היכולת הטבעית להיקסם מהנוף שסביבנו, וכתוצאה מכך נעלמה האידיאה של הטבע הבלתי מושג, זה שבו מכונן 'הסדר הטבעי', שאותו מנסה האמן הרומנטי ללכוד במכחולו. אמנים פלסטינים מציירים נוף ילדות נשכח ועזוב, ואמנים יהודים מפרקים את הנוף המיתולוגי מתוך תחושת אשמה ומציעים גרסאות נוף מדומיין ואפוקליפטי. האם ניתן להתבונן בנוף המקומי באופן לא קדוש? האם ייתכן שאנו חווים כעת חזרה מהוססת אל גישה פוזיטיבית כלפי הנוף? בתערוכה זו מציעה ניר-נוף לא קדוש במובן הרחב של הביטוי. הנוף המוכר, הביתי, כמו גם הנוף האיקוני של ירושלים של זהב, אינם מועלים לדרגת קדושה ואינם הופכים 'עבודת אלילים' …הנוף של ניר מבקש להיות מרחב המאפשר תקווה".
שעות פתיחה: שני–שישי, 10:00–13:00, 16:00–19:00, שבת, 10:00–13:00. טל' 04-9961725, נייד 052-44267493.



חושן מציגים: "תערוכה בארבעה חדרים"

גלריית קן-הקוקייה, רח' נועם 3, יפו

אוצר: עידו כהן
פתיחה: שבת, 22.12.18, בשעה 20:00
שיח גלריה: שישי, 28.12.18, בשעה 12:00

"תערוכה בארבעה חדרים" היא תערוכה ראשונה לחושן (נמרוד אסטרחן, לירון בן-זיקרי, בר פלש ויעל פסמניק) מחוץ לכותלי בית-הספר לאמנות שנקר, שאותו סיימו ב-2018. בפרויקט הגמר שלהם, "בית-ספר לאמנות" (2018), השתלטו הארבעה על סדנת הפיסול של שנקר למשך סמסטר שלם וחוללו בה מהפך הדרגתי – ממקום של עשייה למקום של תצוגה. התוצאה היתה מרחב הזייתי ופנטסטי שבלט בניגודו הגמור ל"קוביות הלבנות" שאיכלסו את שאר העבודות בתערוכת הגמר של אותה שנה.
עתה, דרך התנסויות חומריות משותפות בחלל ודיאלוג עם אוצר התערוכה עידו כהן, הקבוצה מתכננת סביבה שתתפרש על פני ארבעת חדרי הגלריה של קן-הקוקייה, ובהם היא תייצר אירועים ומיצבים שונים בהשראת המקום וההקשר הספציפיים.
שעות פתיחה: ראשון, 23.12.18, שני, 24.12.18, בשעות 19:00–24:00; חמישי, 27.12.18, בשעות 19:00–24:00; שישי, 28.12.18, בשעות 12:00–18:00; ראשון, 30.12.18, בשעות 19:00–24:00.
הכניסה חופשית.
לאיוונט בפייסבוק: כאן.

צילום: אור קפלן

הפוסט רב ערב 18.12.18 הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

הגלריה כתפאורה של מרחב ביתי או אל-ביתי

$
0
0

אורן בן-מורה: "בתערוכה הזו ניסיתי דבר חדש. זו פעם ראשונה שאני מציירת ציורי קיר. הקירות השחורים של הגלריה, שנותרים שחורים מתערוכה לתערוכה, הם שמשכו אותי לעבודה על הקיר. נקודת המוצא וההשראה לעבודה הן ציורי הבשורה המצוירים בכנסיות באיטליה בעיקר. אלו ציורי קיר, פרסקו, המתארים את הסצנה שבה המלאך מבשר למריה שהיא בהריון מרוח הקודש ונושאת בבטנה את בן האלוהים. מאוד התרגשתי כשהייתי בפירנצה וראיתי את הציורים האלו בגודלם הטבעי ובתוך היכלי הדת האלו. פתאום ראיתי בציורים האלה את הרגע ההומאני, הפרטי והאינטימי, שמתחבר לעניין שלי בחלל ביתי ובאפשרויות ההתרחשות שהוא מזמן לנוכחים בו. מתוך הסצנה הזאת חזרתי לארכיון הדימויים הפרטי שלי, שמורכב מדימויים שאני מצלמת מתוך סרטים, רגעים שאני בוחרת להקפיא ואוספת לאורך השנים. מהארכיון שלי בחרתי דימויים שהפכו להיות פרגמנטים שמהם ניתן להרכיב את הסצנה של ה'ביקור': יש אשה שמסתכלת בחלון, בדומה לציורי הבשורה, שבהם האשה תמיד מתוארת במצב פסיבי, ביתי. יש מלאך שנכנס בדלת ומפעיל כביכול שרשרת של אירועים שיכולים לקרות, ואולי הכול קורה בראש שלה בכלל.

"המשותף לדימויים שבחרתי שהם מספיק פתוחים כדי לפתוח את הסצנה לעוד פרשנויות. היה לי חשוב לנתק את הנושא של הבשורה מהאלמנטים הדתיים והתקופתיים שלו ולהביא אותו לעולם הדימויים שלי, עולם דימויים קולנועי שמאוד התאים לכאן, גם בגלל הקיר השחור והבלחות האור שבציורי הבשורה. יש כאן עיסוק בתאורה ובאור הפנימי של הציור, שמצטרף לעיסוק בתפאורה. אלו נושאים שמעסיקים אותי לאורך השנים, וכאן הם באים לידי ביטוי באופן שבעיני מזכיר במת תיאטרון, כשהדמויות והרהיטים מצוירים בגודל טבעי (קנה-מידה אנושי), מעט מוגבהים מן הרצפה, כמו על במה.

"דרך החלון של חלל הגלריה ניתן לראות שני ציורים קטנים המצוירים בגירי פסטל על בד, ובהם, בתוך מסגרות מצוירות, יש שני אטריבוטים הלקוחים מן הנושא המקורי: השושן הצחור והקראף, המסמלים לרוב בציורי הבשורה את הטוהר, הזכות והצחות של הבתולה".

מראה כללי של "הביקור", אורן בן-מורה

מראה כללי של "הביקור", אורן בן-מורה

אלהם רוקני: "שם העבודה שלי הוא 'אל תיגעי במגש המלפפונים', ואולי שם העבודה מכיל איזו תמצית שמסבירה מאיפה מגיעה העבודה – האיסור לגעת במשהו. החיבור של השטיח עם המלפפונים הוא מעין בדיחה פנימית. נולדתי באיראן והיגרתי לישראל בגיל תשע. עבודות קודמות שלי עוסקות באורנמנטיקה מזרח-תיכונית, במסגדים ובדימויים מעולם האסלאם. אני לא באמת מתחקה אחר אורנמנטיקה אמיתית שיש לה חוקים שלמים של איך לעטר מסגדים ואיך לצייר ערבסקות, אלא עושה בכאילו. בעצם ההצעה שלי או המחשבה שלי היא שאני מסתכלת במבט מערבי על העולם המזרחי של הדימויים האלו של מסגדים ושטיחים וקוראת אותם בצורה אוריינטליסטית שלא באמת מכירה לעומק, אלא רואה בזה כקישוט.

"כשבאתי לעבוד על השטיח, חשבתי לקחת את הצעד הזה עוד יותר רחוק, ואם בדרך כלל אני מציירת דימויים שדומים לערבסקות או לפרחים או מנסה להתחקות אחר איך ששטיחים או מסגדים באמת עשויים, אז הפעם יחידת הפטרן של השטיח היא מלפפון שהוא פשוט ומטופש. המלפפון עצמו מגיע מתוך מנהג אירוח איראני שבו שמים מלפפונים יחד עם הפירות על השולחן או לצד אלכוהול במגש נפרד. בן-זוגי הסב את תשומת לבי למנהג הזה, שבעיניו מאוד משונה. כשביקרנו אצל דוד שלי בלוס-אנג'לס למשל היה שם מגש מוזהב ענק עם הר של מלפפונים, ובאיזשהו שלב גם מישהו מהמארחים בא עם מלפפון וקירב את זה לפה שלי ואמר 'תאכלי תאכלי' – סיטואציה אבסורדית עם סממנים מיניים ופאליים מוחבאים.

"השם של התערוכה לקוח מתוך שיר של להקת קיוסק, להקת רוק איראנית שחבריה חיים בתפוצות. זהו שיר קאבר לשיר 'Mama don't' של ג'יי.ג'יי קייל, שבו הוא מספר על האיסור לנגן מוזיקה: 'אמא לא מרשה לנגן כאן בגיטרה'. בקאבר בפרסית משפט ההמשך הוא 'ואל תיגע במגש המלפפונים', ויש בקאבר עוד משפטים שמצביעים על קודים של התנהגות חברתית ופוליטית באיראן. האיסור של לגעת במגש המלפפונים, אם אני עושה הקבלה, זה כמו שילדים מתחילים לגלות את אברי המין שלהם ואז אומרים להם שאסור לגעת, תחילת מערכת האיסורים החברתיים. הילד רוצה לקחת, ואז יש את 'אסור לגעת בצלחת העוגיות כי אנחנו אורחים פה'. זה מכיל בתוכו מנעד שלם של איסורים ותכתיבים תרבותיים במהלך זמן שבן-אדם גדל ומעצב את הזהות שלו, האיסור לגעת במשהו שהוא כל-כך מטופש – למה אסור לגעת בזה? הרי זה שם בשביל שיגעו בזה. משם הגיעו השם והדימוי.

"אני אספר על הטכניקה: זוהי פעם ראשונה שאני עובדת בקנה-מידה כזה. הבד הוא פשתן, והציור עליו הוא בשמן. זה נעשה בטכניקה של כיסוי כל הבד במסקינג-טייפ וציור עליו בעיפרון, חיתוך כל החלקים, צביעה והוצאה של המסקינג-טייפ. מאוד פשוט ומסובך בו בזמן".

אלהם רוקני, "אל תיגעי במגש המלפפונים", מראה כללי

אלהם רוקני, "אל תיגעי במגש המלפפונים", מראה כללי

שאלה מהקהל: מעניין ששתי העבודות נצמדות לארכיטקטורה…

בן-מורה: "הן בעצם מדמות חלל ביתי והופכות את הגלריה למעין תפאורה של מרחב ביתי או אל-ביתי".

רוקני: "אולי זה קשור לעובדה שלשתינו יש סטודיואים פה בסדנאות האמנים בתל-אביב, ומהפגישה הראשונה ישבנו והמחשבה הראשונית של שתינו היתה לעשות משהו נסיוני בגלריה המרכזית".

בן-מורה: "שתינו היינו בגישה שמאחר שהמקום הזה הוא סוג של בית והסטודיו שלנו כאן, אז התערוכה יכולה להיות איזושהי הרחבה של הסטודיו, אבל כזו שבעצם מאפשרת דברים שלא היו יכולים לקרות בחלל אחר. עוד דבר משותף הוא ששתינו עשינו כאן עבודות שלא אופייניות לנו. אמנם יש כאן את עולם הדימויים שמתוכו אנו פועלות, אך זה בא לידי ביטוי כאן בצורה אחרת במובנים של טכניקה ופורמט".

רוקני: "אני למשל לא הייתי מעזה להציג עבודת רצפה שהיא אובייקט ולא וידיאו או עבודה תלויה, ועד שהצבתי את זה פה היתה לי החרדה של להשאיר את הקירות ריקים. החרדה של לעשות משהו חדש ונסיוני. הרגעתי את עצמי בכך שזה קורה בסדנאות, שזה הבית השני שלי, וזה עזר להוריד את רמת הסטרס ואיפשר לבדוק גבולות חדשים".

שאלה מהקהל: בסיפור של שתיכן יש אורח, ותהיתי אם אתן המספר, האורח או המארח? מי אתן בסיפור?

רוקני: "מבחינתי הסיפור הוא על המתח שקיים בין האורח למארח. בספר 'על הכנסת אורחים' של דרידה הוא מספר שאירוח אולטימטיבי זה כשאתה לא מצפה למשהו מהאורח שלך, אתה בעצם נותן לו את מה שאתה יכול לתת בלי לצפות לא לתודה ולא למתי שהוא יעזוב. בעצם הוא מדבר על מערכת יחסים לא טעונה בין אורח למארח. המקום של האיסור מעניין אותי. היום למשל, כשנכנסו לפה אנשים, ובטעות דרכו על העבודה, המתח הוא בשאלה אם זה ציור או שטיח, האם מותר לדרוך עליו או אסור".

בן-מורה: "אני קראתי לתערוכה שלי 'הביקור' מתוך אותה מסורת שנשענתי עליה (ציורי הבשורה), אבל גם מתוך מחשבה שמעסיקה אותי בכלל, באפשרות של ציור לייצג איזו דרמה שמתחוללת גם אם אין לה היבט מוחשי, דרמה שמתחוללת באוויר, במתח בין אנשים או בין חפצים בתוך איזשהו מרחב. לכן אני באמת מרגישה שאני בעמדת המספר; בניתי סיפור שמעורר ציפייה, איזושהי הבטחה הגלומה ברגע שמישהו נכנס בדלת ואז משהו יכול לקרות. מבחינתי, הציורים עצמם, למרות היותם חפצים פשוטים בנאליים כמו חלון או קערת עגבניות, באופן שבו הם מצוירים, עם הדרמה של הצבע השחור והתאורה הפנימית שמופיעה בהם, יש בהם משהו שמרמז על רגע מיסטי, רגע פלאי. בתוך תפאורת היומיום הזאת משהו יכול להתרחש או אולי משהו כל הזמן מתרחש, וכאן יש ניסיון לתת לו צורה. במובן הזה האורחים הם הקהל שאני מזמינה לבוא ולחוות את זה. אם כך, אני המספרת, אבל אני גם מזדהה עם כל אחת מהסצנות האלו: אני גם החלון עם המבט החוצה ואני גם רוצה לשבת מתחת למנורה ואני גם רוצה להיכנס בדלת, ולפני הכול אני האשה שמסתכלת בחלון, שלא באמת פונה אל החוץ, אלא הוא כתם אטום של צבע".

שאלה מהקהל: בהקשר הזה חשבתי על שני קטבים של ציור: קוטב מערבי וקוטב מזרחי, ואפילו כשחושבים על אירוח יש את ההבדלים האלו. ציור שהמקורות שלו מוסלמיים וציור שהמקורות שלו נוצריים; המתח הזה מייצר משמעות ומעבר בתוך שתי מדרגות בין מסגד לכנסייה.

ורד גני: "הניסיון של הנצרות לדמיין סצנות מהברית החדשה ממציא מין פנטזיה על המזרח. היחסים האלו של האוריינטליזם משקפים גם חוסר יכולת לדמיין או להכיל איזושהי אימה שנמצאת במקומות האלו, ולכן אני חושבת שהדברים הרבה יותר קרובים ממה שאנו נוטים לדמיין. לנו, ישראלים-יהודים, אין מסורת ציורית משלנו, כי הדת שלנו לא מכירה בקיום של דימויים של בני-אדם (האסלאם פתר את זה עם דימויים צמחיים באמת), ולכן אנו שואבים ממקורות שונים. התסבוכת הזאת היא שורש חזק של החיבור בין התערוכות האלו".

רוקני: "אולי בפנטזיה שלי, אם הבשורה מתרחשת בבית-לחם, אז מבחינתי זה דוכן המלפפונים עם הבחור הערבי בחוץ".

שאלה מהקהל: אתן מדברות על דברים מאוד אוניברסליים; מי שמתאר אותם ומי שמצייר את הציורים וטווה את השטיחים ומי שיש לו מלפפון הם תמיד גברים, והתערוכות האלו עוסקות באיזשהו מקום בלהיות אשה. יש משהו גם בנקודת מבט וגם בסוג אירוח של דברים שקרו לאשה, אבל גבר מספר אותם.

רוקני: "בהתחלה אפילו חשבתי על שם אחר: 'אל תשבי על מגש המלפפונים'".

שאלה מהקהל: יש משהו נורא עצוב בלקחת את הסיפור הזה ולהפוך אותו לשלכן, כי זה בעצם מצביע על כך שהסיפור הוא סיפור על נשים, אבל הוא לא שייך להן.

בן-מורה: "אני שואבת את ההשראות שלי גם מתולדות האמנות, והזדהיתי עם סיפור הבשורה בתור אשה, אבל ברור שהוא מסופר כאן מנקודת מבט אחרת. למשל, הקראף שסיפרתי עליו קודם, שהוא אטריבוט המסמל את הבתולה בציורי הבשורה, אחת המשמעויות שלו היא להראות שהאשה היא רק כלי ריק בכל הסיפור הזה. העמדה שלי היא אמביוולנטית – אני עובדת עם המבט הגברי ומשתמשת בו, אבל אני מכניסה את ההזדהות שלי פנימה, והאשה שמצוירת כאן כמו רוח רפאים היא זו שמפעילה את הסיפור, הכול סובב אותה והדברים שמתרחשים קורים לה והדמיון הוא הדמיון שלה. הדימוי של האשה בתוך הבית הוא דימוי שטעון באיכויות נשיות כמו פסיביות – המתנה, ציפייה, תכונות שנגיד גם מקבלות ביטוי כשאשה היא בהריון ומצפה לילד. אותי מעניין לבדוק את האפיונים האלו ולאמץ אותם".

ורד גני: "אני חושבת שזה מתקשר לבסיס של התערוכה הזאת, כשדיברנו על העניין של להשתטות ולא לצאת חכמות, הכוח של לבוא ולעשות ולהיות שם. הנוכחות של ההומור, שמאוד חשובה בתערוכה הזאת – אלו תמיד היו הכלים של החלשים, אבל אלו הכלים שמנפצים את הקראף".

רוקני: "דווקא ליצן החצר הוא זה שאומר את האמת הביקורתית באמצעות הומור. בנוגע לנקודת המבט הנשית, אז הרי הדיבור על המיניות הנשית כאסורה הוא בהכרח תולדה גברית. איסור שנגזר על מגדר אחד מטעם מגדר אחר. רציתי לעשות עבודה שהיא מטומטמת, ועבורי זה כלי שמאפשר לדבר על דברים שהם מתחת לפני השטח. האיסור שאני מדברת עליו הוא לא מגדרי, והוא במקרה בלשון נקבה כי אני אשה. בעיני מדובר באיסור שהוא איסור חברתי; שלב חברתי מאוחר יותר לאיסור המיני הראשוני של אל תיגע או תיגעי לעצמך באיבר המין – האיסור של אל תעשה מה שאסור ליד האורחים, או אם אתה אורח, אז תתנהג בנימוס".

מתוך שיח גלריה שהתקיים בשבת, 1.12.18, בגלריה המרכזית של סדנאות האמנים תל-אביב, שם מוצגות שתי התערוכות

הפוסט הגלריה כתפאורה של מרחב ביתי או אל-ביתי הופיע ראשון בערב רב Erev Rav

Viewing all 4103 articles
Browse latest View live