Quantcast
Channel: ערב רב Erev Rav
Viewing all 3786 articles
Browse latest View live

"העולם הוא האוצֵר של עצמו"

$
0
0

את פני הבאים לתערוכה "מעלה קרחות" של האמן שחר פרדי כסלו מקבל ציור חביב מחד ומאיים מאידך, שבו נראים שני פרימטים, קופים מזן לא מוגדר, הורה וצאצא, מוקפים בהילה ומוצבים על במה. מסביבם פסלים גיאומטריים, מינימליסטיים, בוהקים, בצורת חרוטים, כדורים ומלבנים, שנראה כי הפכו לסביבת המחיה של משפחת הקוף. זוג הקופים מישירים מבט ובוחנים את הצופים מתוך הדימוי ההיפר-ריאליסטי.

האובייקט השני שנתקלים בו הוא המזבח והזחל. הזחל, גושי ואמיתי להפליא, נמצא על מעין מזבח מצופה בלוחות מוזהבים, לרגליו בריכה עם נוזל ורוד זוהר, לראשו ריבוע מלבני שחור כאבן קדושה, כמונוליט. הזחל מנסה בעיקשות ובהתמדה לאכול, להכיל, לאכל ולעכל כדור לבן. הוא לא נח לרגע וממשיך בעיוורון סיזיפי לנסות להכניס לתוך גופו את הכדור המושלם.

העבודה השלישית היא הקרנה שבה נראית חורשה. המצלמה מתפקסת על אחד העצים בעודה מתקרבת אליו לאטה, וחושפת בקע בין שתי שלוחות הגזע שלו. מהחריץ הזה נופל אט-אט גוש חום ורך ומתגלגל על הקרקע. העץ עושה קקי. הפעולה הזו חוזרת על עצמה לכל אורך הלופ.

העבודה הרביעית היא פסל של עציץ. עציץ שנראה כמו עציץ שמציבים בבנק או במשרד עורכי-דין לא יוקרתי, או בבתים שלנו. העציץ אינו עציץ אמיתי, הוא פסל של עציץ שמחקה אותו בצורה מופתית. הוא עציץ שרוצה להיות פסל.

פרדי, אתה חושב שהתערוכה היא על סוף העולם?
"לא, אם כבר זו תערוכה על העולם. זה יותר דומה לסרטי טבע: אנחנו לא לומדים מהם איך העולם יהיה, ולא איך העולם היה, אלא איך העולם עכשיו. בסרטי אסונות יש סיפור ומובלעת נבואת זעם, אבל סרט טבע הוא התבוננות: אמנם יש שובלים של סיפורים קטנים – איך פינגווין אחד גונב אבנים קטנות מפינגווין אחר, איך הציפור מתנפחת למטרות חיזור אבל נענית בדחייה – אבל הסיפורים האלה לא שייכים לסיפור מוסר גדול, אין להם לקח, אלא הם רק הסתכלות. וככה חשבתי גם על התערוכה: לא אזהרה לאנושות, אלא התבוננות בדברים, איך הזחל מנסה לבלוע כדור, איך הקופים יושבים על קובייה".

פרדי שחר כסלו - מתוך "מעלה קרחות". צילום: יעל אנגלהארט

פרדי שחר כסלו – מתוך "מעלה קרחות". צילום: יעל אנגלהארט

אבל התופעות האלה לא קיימות בטבע, אין מקום שבו אפשר להתבונן בהן בעולם חוץ מאשר בתערוכה. בטבע זחל לא מנסה לבלוע כדור לבן וקוף לא פוגש קובייה גיאומטרית.
"זחל לא בולע כדורים, אבל הוא כן אוכל, אוכל עפר, וזה לא פחות חריג מלבלוע כדור. במובן הזה אני חושב שהתערוכה היא כמו צלחת או מגש, משהו שמאפשר לדברים להיות מוגשים. יש ביפן את אמנות איסוף האבנים – לא הגנים היבשים עם המסלע הגדול, אלא אספנות האבנים. האמן מסתובב בחורשה ומוצא אבן מעניינת, אבן בצורה סוגסטיבית ועשירה, וכל התפקיד שלו זה לאסוף את האבן, לחתוך אותה במקום הנכון ולבנות לה במה ייעודית. זהו, רק להציג את האבן כמו שהיא.

"לכאורה זה מיותר, כי הדברים נראים בטבע מכוח עצמם, אבל בטבע הדברים מבולגנים, אחד בתוך השני, אחד על השני, אוכלים אחד את השני. בשביל לחוות את הדבר ב'מלאות' ובייחוד שלו צריך לשלוף אותו מהסביבה שלו ולשים אותו בסביבה אחרת, שבה יוכל להביע את עצמו, בגדר העצמה על דרך הניגוד. תחשבי על עורב שעף במדבר, הוא נמצא בסביבה שלו והוא חלק מהמדבר, ואז הוא מתיישב לנוח על האנדרטה לחטיבת הנגב, ופתאום הוא כבר לא רק משהו טבעי, אלא הוא הופך למשהו סמלי שנטען במשמעות: הוא הופך לסמל של עורב, למרות שהוא עורב. זה דומה לרעיון של צלחת: לוקחים אוכל ושמים אותו על משהו שאי-אפשר לאכול".

אז התערוכה כסרט טבע היא צורת ההתבוננות שאתה מבקש לייצר? התערוכה מתבוננת בתופעות קיימות על-ידי התקה, העצמה על דרך שלילת המובן מאליו. אנחנו מתבוננים בתופעות שהן בחלקן טבעיות, או מחומרים טבעיים בלבד, אבל החיבור ביניהן אינו מציאותי. אתה לא חושב שאלו סיטואציות סוריאליסטיות?
"אנסה לענות ספציפית ביחס לציור קוף על קובייה, הוא שייך לשני שבילי מחשבה שהתהלכתי בהם. ראשית, אני חושב לאחרונה על הקשר בין היצירה לסביבה שלה. זה אולי נשמע טריוויאלי, אבל עבורי זה ממש בגדר גילוי: להתחיל מהפרט, וכאילו לגזור כלפי חוץ את העולם, בדדוקציה. להתחיל מהזחל, ולחשוב מה תהיה הסביבה האידיאלית עבורו, איפה ייתנו לו לזרוח. זה המעבר מאמנות לעיצוב הפנים, לאדריכלות, לאדריכלות הנוף, לתכנון הערים. אפשר לצאת מהפרט הכי קטן, ולאט-לאט לגדול החוצה.

"זה מה שהטבע עושה עם פנינים: יש פנינה, ואז עולה השאלה מה היא הסביבה הכי מעניינת עבורה. והתשובה החכמה והיפה שניתנה היא זו – משטח בשרי רך, כלוא בתוך צדפה קשיחה בצורה לא סדירה, על חול, בתוך הים. זו מחשבה מתפשטת, כמו מחשבה אוצרותית. במובן הזה העולם הוא האוצר של עצמו – הוא אחראי גם ליצירות, וגם להצבה שלהן. וכמותו רציתי גם אני.

"שנית, אחרי שציירו עבורי את הציור 'קוף על קובייה' סיפר לי ידיד על שיפוצים בגן החיות התנ"כי, וזה גירה בי רצון: למה שלא ייתנו לי את הכלוב של הקופים ואעצב בו יצירה מופשטת, ואז הקופים יחיו על היצירות האלה, תהיה אינטראקציה בין הקופים לאמנות. ובעצם למה שלא ייתנו לי את כל גן החיות ואעשה בו תערוכת קבע, וכל כלוב אתן לאמן אחר, וככה החמורים יחיו במין צבע כתום עז שהולך לאדום ולצהוב בקצוות, כמו ציור של רותקו, והזאבים יחיו בסביבה שדני קרוון יתכנן. זה יהיה נהדר, כמו הטבע בשיאו והאדם בשיאו מתקשרים זה עם זה ומאדירים זה את זה ומדגישים, על דרך השלילה והניגוד, זה את זה".

זה נשמע מאוד זני.
"יש לי כאן ספר בשם 'עורו, חלזונות הים!', שמאגד אלף שירים יפניים על מלפפון הים. מלפפון הים הוא ממש חיה מיסטית: חיה שהיא לא ממש חיה, כמעט בלי קלט ובלי פלט, בלי תנועה, כמעט מופשטת. השירים מאוגדים לפי נושאים, ואני רוצה למנות את הנושאים האלה מתוכן העניינים:

"'1. הוא קפוא – מוצק, מאובן למראה, מת-חי. 2. הוא חסר מאפיינים – אין לו ראש ואין זנב, אין גפיים ואין סנפירים, אפשר לאפיין אותו בעיקר דרך מה שאין לו. 3. הוא לא עושה כלום, לא זז. 4. הוא כופר – לא פטריוט, לא רציונלי, מאופק ומסויג בהתנהלותו. 5. הוא חסר אונים – נסחף עם המים, קל לכת. 6. הוא עלוב – ביישן, חלש, מסתתר. 7. הוא מכוער – משונה, דוחה, מביך, ובכל זאת ביתי. 8. הוא חלקלק, כמעט סקסי. 9. הוא בדיוק-כפי-שהוא, 'סונו-מאמא', שקט. 10. הוא מזכיר אבן, מזכיר טיפת טל, מזכיר צואת לווייתן. 11. הוא רירי וקשה לאחוז בו, הוא כל הזמן בורח ממקלות האכילה. 12. הוא מאצ'ו, קפוץ. 13. הוא מלנכולי – כהה וכבד. 14. הוא מנומנם, ממלמל, נוחר. 15. הוא קר ושוכן במעמקים'".

פרדי שחר כסלו - מתוך "מעלה קרחות". צילום: יעל אנגלהארט

פרדי שחר כסלו – מתוך "מעלה קרחות". צילום: יעל אנגלהארט

עמדת הצפייה הפרקטית שהצעת פה היא די מפויסת. סרט טבע לכאורה לא נוקט עמדה אתית מלבד היותו מתבונן על התופעות. אין טוב או רע בטבע, יש התרחשויות עם היגיון פנימי שאנחנו יודעים להסביר כתופעות טבע. תחת הגדרה זו קורים גם דברים רעים שלא ניתן להסביר. זו עמדה תיאורית ולא ביקורתית. אני רוצה להציע משהו אחר: אולי אתה מפנטז על עולם כזה. אני יודעת שאתה מאוהב באידיאה הזו, של הטבע החי והמתפשט, של פוקהונטס. אולי בעצם אתה מעניק פה תשובה אישית לחברה קפיטליסטית, אטומיסטית, מפורקת לגורמים וחסרת "ביחד". אולי אתה מציע איזו דיאלקטיקה ששחקניה הם המודרנה והנאורות אל מול הטבע, ובעצם אתה מתנגד להחפצה של העולם.

"אולי. דיברנו פעם על ה-disenchantment. אין לזה תרגום טוב בעברית: איך העולם נעשה טריוויאלי ומאבד את המסתורין שלו. ובאמת אחד הרצונות שלנו דרך התערוכה הוא 'להשיב לעולם את הפלא'. במובן הזה אני לא חושב שזו פנטזיה: אני לא מפגין כאן 'כושר דמיון' סוריאליסטי או משהו כזה. מצד שני, 'השבת הפלא לעולם' זה כללי מדי. זו אולי אחת המשימות הכלליות הגדולות של האמנות בכלל – לעורר, להוציא מהתרדמת, להפליא. לא רק את האנשים, אלא גם את הדברים ואת העולם בכלל.

"אבל כל זה באמת מאוד כללי. לעומת זה אני מוסיף שהעולם הוא לא רק 'נפלא', אלא הוא גם עלוב, חריג וסוטה, מבדח ומפגר, וגם סתמי. אני לא מתכוון לפאר של העלווה או המורכבות של הפרח או משהו בסגנון. פעם שמעתי ידידה מדברת על אמני הקיבוצים, שהיו מציבים סלעי בזלת ונושמים עמוק, חווים 'הוד קדומים'. התערוכה היא קצת כזו וקצת בדיחה על זה: הנקודה היא שפטריות זה דבר תמהוני, העץ עושה קקי, וזה פנטסטי כי עצים לא עושים קקי. אבל מה עוד יותר פנטסטי מזה? עצים, קקי. זה באמת פנטסטי, זו המחאה האמיתית.

"בהקשר הזה יש לי תובנה יפה שאני רוצה לחלוק. הרבה פעמים אנשים אומרים שזה עצוב שזן נכחד, או שאנשים מדברים על דילול אוכלוסין של זן אחד של חיות מטעמים אקולוגיים, מטעמים של ביו-דיברסיות. אלה דיבורי גנרלים, שרואים את הטבע ממרחק, בקווים גדולים. אבל לחיה זה לא אכפת. לא אכפת לחיה אם היא האחרונה מזן נכחד, או אם היא פרה ויש כמותה עוד מיליונים: אם היא מתה היא מתה, וזה עגום באותה מידה תמיד, וכל דיבורי הגנרלים האלה בטלים.

"ולענייננו, גם הדיבורים על הנאורות נראים לי דיבורי גנרלים, ויש משהו מכמיר לב בזה שמשליכים את זה על הזחל: 'אתה תהיה מבקר הנאורות שלנו!'. 'אבל מה אתם רוצים ממני, אני רק זחל! אינני כלי שרת בידי מחשבותיכם! אני לא מבין!'. זה כמו ששלחו קופים לירח בחללית, שיהיו בחוד החנית של המחקר ועתיד האנושות, שייקחו אותנו לחלל. אני לא רוצה להיות עם משלחי הקופים. אני רוצה להיות עם הקופים".

תחשוב על הציור של הירונימוס בוש "גן התענוגות הארציים", הוא מציג חופש מוחלט וחיים משותפים בין האדם לטבע, זהות וטשטוש בין חייתי וגשמי, שמימי ורוחני. חופש כזה הופך אותנו, את בני האנוש, לאלוהים, או לחלופין מנמיך אותנו, בהעדר תפיסה מוסרית של טוב או רע, למצב הטבע. הכל שם מטושטש. וגם אתה בונה כאן עולם כזה, דמיוני ומטמורפוזי, שבו עצים רוצים להיות חיות ואורגניזמים מגלים שאיפות אימפריאליסטיות. מין ערבוב כזה, אוטופי ודיסטופי בו בזמן, ערבוב שהוא מאוד לא "נאור".

"אני חושב שיש רומנטיקה גם באמנות וגם בצומח. עם זה אני מזדהה. למה לצמח לצמוח אם הוא לא רומנטיקן? אבל יכול להיות גם משהו נאיבי ב'פליאה' הזו. אז בכל זאת אני שואל, למה אנימיזם? למה דווקא הרעיון שלכל דבר יש נשמה ואישיות? את לא חושבת שזו קצת דיסני? אני חושב שמה שחריג פה זה שביסוד הדברים עומד כלום: סתם זחל, סתם קקטוס שנראה כמו כלום, כמו תפוד נפוח או ערימת קישואים. זה לא פוקהונטס, זה לא דימוי הרמוני של גן-עדן שבו העץ נותן פירות והטלה אוכל אותם והופך אותם לגללים שמאפשרים לפרחים לגדול. להפך, הפלא האמיתי הוא שזה כלום, שאלה פטריות שמנות, שזה זחל רעב שאוכל בשביל לאכול, וזה הכל.

"זו לא תובנה מיסטית פסיכדלית במובן הרגיל, אבל בעצם זו כן תובנה מיסטית – תובנה מיסטית על הצורה העלובה של הדברים, הצורה המצחיקה. איזה דברים יש לפני שיש דברים? תפוחי אדמה, פטריות, מלפפונים שמנים. לא אידיאלים. מצאתי גם שורות יפות של קולרידג', המשורר הרומנטיקן, שמביעות אולי משהו דומה:

The many men, so beautiful!

And they all dead did lie:

And a thousand thousand slimy things

Lived on; and so did I.

יש הרבה בין דיסני לאנימיזם. אייזנשטיין כתב על זה מאמר. בדיוק בגלל זה אפשר לחשוב שזה נאיבי, שמדובר באיזו אופציה כנגד רציונליזם ונאורות, שזו איזו נחמה מטפיזית עבור כולנו. אבל התערוכה לא חביבה ועדינה. יש איזו אפלה מעל כל הדברים. אני אסביר. אנימציה היא ציור, רישום שהופחה בו רוח חיים. זה למעשה הגילום הישיר של הדבר שנקרא אנימיזם. אייזנשטיין הסביר איך עבור דיסני בעצם הגוף אינו מוצק, אלא הופך לאוסף של קונטורים דינמיים ומשתנים באופן תמידי. הדמויות שלו נמצאות בשלב מתמשך של התפרקות תמידית. ככה המטמורפוזיס הופך בעצם לתכונה אינהרנטית והכרחית לדמויות שלו. הוא השתמש בכל נוזלי הגוף והשאריות השונות (זיעה, דם, קקי, פיפי) כחומרים משתנים וכבסיס להתהוות אינסופית. אייזנשטיין מכנה את זה "איכויות פלסמטיות", מלשון פלסמה. וכך האיכויות הפלסמטיות הללו של הצורה בעצם שיחררו את הגוף ממקובעות וממאובנות צורנית. כך הוא ייצר צורה חדשה, או יותר נכון "היות" חדש עם הטבע בתהליך של התהוות מתמדת.

אייזנשטיין מסביר את שאיפת החיות להפוך לבני-אנוש (מיקי מאוס ודונלד דאק מנהלים חיים אנושיים כמעט) על-ידי פרקטיקות של התקה, קונסטלציה מחודשת ומחאה אידיוסינקרטית כנגד אימננטיות מטפיזית. אם אני חוזרת לתערוכה שלנו, הייתי אומרת שזה תיאור מדויק. התקה של קופים (פרימטים), עץ ועציץ, זחל, כדור ופסלים גיאומטריים אחרים, הנחתם בתוך קונסטלציה מחודשת – המגשים, העץ שרוצה להפוך לאדם, הקופים משנים סביבת מחיה, הזחל מנסה לאכול הכדור והעציץ רוצה להפוך לאובייקט – וכל המשתתפים האלו מוחים נגד התכונה האימננטית שלהם. נוסף לכך הם כולם נראים כדבר אידיוסינקרטי. עם זאת, הוא מדבר על המצב החושני הזה שבו התודעה מתאחדת עם שאר הדברים בעולם, ללא פחד אלא תוך איזה ניוד מטפיזי קליל, מרחפת כמו בלרינה:
 
A man bumps into a chair in the darkness – you regress to the stage of sensuous thinking, and curse at the chair as if it were a living being. Here, seeing the chair as a living being a dog as a man, your mind flies into a state of psychological displacement- shock, into the “blissful” condition of the stage of sensory experience.

אז דיסני מאוד קשור אלינו.

"אני מוצא שהכי נכון לענות ברעיון ליצירה עתידית. בזמן האחרון למדתי להתעסק בתוכנות פיסול ממוחשבות: אחד התחביבים האהובים עלי, המרגיעים אותי, זה לפסל במחשב כל מיני גושים מופשטים, שמנים כאלה, צורות של כלום. מין פטריות, סלעים, משהו שהמלה גוש מיטיבה לתאר. ראיתי באינטרנט איזה אמן רוסי משנות ה-70 שהיה לוקח חתיכת חימר רטובה, לובש חלוק כמו של ג'ודו, ובתנועה אחת לופת את החימר ודוחף את האצבעות שלו פנימה, נאבק בו, ואז שולף את הידיים החוצה. וזהו, לא נוגע יותר. התוצאה היתה פסל של כלום.

"אז כמו הרוסי הזה אני נהנה לפסל שום דבר. ואני רוצה לכתוב תוכנה שתדע באופן אוטומטי לפסל את הגושים האלה עבורי, שזה בסך-הכל דבר די פשוט. ואז הרעיון הוא לאנימציה שבה רואים אדמה, ובכל פעם התוכנה מפסלת פטרייה כזו, ורואים אותה עולה לאט לאט לאט מן האדמה, ואז, כשהיא גדולה מספיק, היא ניתקת ממנה ומשתחררת אל החלל ועולה למעלה כמו בלון, כאילו אין כבידה, ונעלמת. ואז הפטרייה הבאה עולה, צומחת צומחת צומחת, ואז טליק, מתנתקת ופורחת למעלה. וככה המבקר בא, ורואה את התוכנה מצמיחה אמנות ומפריחה אותה לחלל ומאבדת אותה, אבל אז באה עוד אחת. וכל פטרייה שהתוכנה עושה היא חד-פעמית לגמרי, ואם ראית אותה, אז ראית, ואם לא – פיספסת, והיא לא תחזור. וזהו, ככה היא משחררת צורות, פלט אחר פלט אחר פלט".

פרדי שחר כסלו - מתוך "מעלה קרחות". צילום: יעל אנגלהארט

פרדי שחר כסלו – מתוך "מעלה קרחות". צילום: יעל אנגלהארט

למעשה האמביציה הזו נראית בתערוכה, היא חושפת את עקרון המקריות בטבע כפי שדרווין ניסח אותו. הוא התכוון לכך שבמקרה נוצרה ג'ירפה עם צוואר ארוך יותר, והגן המשופר שרד. אבל זה היה מקרי. ההתקה השרירותית של דרי סביבת מחיה טבעית אל תוך חלל האמנות מאפשרת להתבונן בתופעות באופן ההולם יותר את מושאי ההתבוננות וההביטט הטבעי שלהם. זאת, בניגוד לקונטקסט מדעי בוחן. היא מציעה להתבונן בטבע לא באופן אנליטי, כפי שמציעים מוזיאוני טבע ומוסדות מחקר, אלא באופן המתפעל ממקריות הדברים, אופן צפייה הנאמן למקור. במובן זה, דווקא האמנות כחסרת היגיון פנימי ולוגיקה מובנית מאפשרת להציג עולם זה באופן מובהק יותר.

אם אני חוזרת למה שאמרת לגבי הפליאה, אני חושבת שוב על גתה והצמח-על שלו, שעליו דיברנו בתחילת התהליך. גתה חיפש צמח שהוא האבטיפוס של כל הצמחים בעולם. זו גם מחשבה נאיבית, רומנטיקנית, אבל בגלל שהיא גובתה ב"מדע", היא לא נשפטה ככזו. החיפוש המדעי שלו הפך אותה לרציונליסטית. וזה עדיין משאיר אותנו עם שורש של אנימיזם, או מיסטיות לא ברורה, אם אתה מעדיף.

"ראשית, אני חושב שזה יפה שבמדע הרומנטי אין הניגוד הזה בין מדע לרומנטיקה, אלא להפך: כמה שהמדע יותר מגובה במידע, כך הוא רוחני יותר, ואפשר גם לומר שכך הוא יותר מתמיה. זה בסך-הכל די נכון ש'השקפת עולם מדעית' היא בדרך כלל משעממת, לא מיסטית, אבל בסוף המאה ה-18 זה לא היה ככה: לא כי הם עדיין לא גילו את השכל, אלא כי הם חשבו, בצדק, שהשכל לבד לא מספיק. אז המחקרים המדעיים של גתה, למרות שהם אמפיריים, הם עדיין מלאי פיוט ופלא, לא רק בהתנסחות שלהם (דווקא בהתנסחות הם קצת משמימים), אלא ברעיונות שלהם. כאילו יש התאמה בין המדע להגות, למיסטיקה ולאמנות: כולם מתערבלים במוח.

"בכל אופן, הרעיון הרלבנטי של גתה זה הרעיון של הצמח הקדמון, הצמח שלפני הצמחים, שכל הצמחים בנויים על-פיו. יש לו קטעים מאוד יפים בכל מיני מכתבים שהוא מתלהב ממה שהוא עומד לגלות, ושהוא נוסע לאיטליה כדי למצוא את הצמח הזה גופא, ואיך שהטבע עצמה הולכת לקנא בו כשהוא ימצא את הצורה הזו".

ההתאמה הזו שאתה מדבר עליה קיימת גם במונוליט? ב"אודיסיאה"?
"'האודיסיאה' זה סרט ממש יקר ללבי, ואני רוצה שהתערוכה תהיה פסיכדלית כמותו. יש שם רעיון נועז: להציב גוש שחור של שיש בין קופים באפריקה. זה די מדהים שגם אנדרטת חטיבת הנגב של דני קרוון וגם 'האודיסיאה בחלל' נעשו באותה שנה, 1968, הם חולקים את הרעיון הזה – הצבה של צורות גיאומטריות גדולות במרחבים פתוחים. זה מזכיר את הרעיון היפה שהיה למוסלמים, הכעבה שבסעודיה, קובייה שחורה ענקית שאנשים באים מכל העולם להתהלך סביבה. פעם חשבתי שכל המבנה של הכעבה הוא אבן שחורה ענקית, אבל זה היה רק בלבול: 'האבן השחורה' היא רק חלק קטן מהמבנה (והיא לא תמיד היתה שחורה, אלא היא התחילה לבנה והשחירה כשספחה לעצמה את חטאי הנוגעים בה). זה דבר נהדר, ובאמת האבנים השחורות האלה קיימות לפני החיים ומתחת להם. זה מה שניסיתי להגיד קודם, ואולי לא הצלחתי: החיים ברגיל מתנהלים בוואדיות ובנקיקים, על אדמה, על שאריות של חיים קודמים, 'בקבר ענק'. אבל כשהם מונחים על סלע יסוד הם מוצאים מההקשר שלהם והופכים, כמו במזבח, למשהו סמלי. בגלל זה קודם הזכרתי את הרעיון המצחיק של צלחת, שהוא לא רק פונקציונאלי, אלא גם טקסי: הרי בטבע כולם אוכלים את כולם כל הזמן, אבל לא ככה בני-אדם אוכלים, אנחנו שמים את האוכל על משהו שהוא לא אוכל, מפרידים בין האוכל לבין האוכל-של-האוכל. במובנים רבים אני חושב שזו גם תערוכה על אוכל".

מה אתה חושב על העץ והעציץ? יש לפנינו עץ שמטיל את גלליו, שלמעשה מחקה משהו שבעלי החיים עושים, ועציץ דומם שמתחפש לפסל, שלמעשה מחקה מה שאובייקטים עושים. או פסלים אפילו. הם שניהם נעשים למשהו אחר. זה לא שהם מחקים איזו תכונה לא מוכרת, עצמאית וחדשנית, הם מחקים תכונות של דברים שאנחנו מכירים.

האנתרופולג מייקל טאוציג מגדיר את החיקוי הזה כ-aping, כאשר חי מסוים מחקה תכונות של חי אחר על-ידי היכרות מהקשרים סביבתיים. טאוציג אומר שה-aping זה העתקה וניכוס של הכוחות של המודל. ממש כמו הציור שדיברנו עליו. פה העץ מחקה ומנכס את מעשי האדם, והעציץ (שהוא בכלל סוכן עצמאי שכמהָ לאור) מנכס לעצמו איכויות דוממות, לכאורה נחותות יותר.

"הפסל של הקקטוס השמן קשור לדבר שנקרא עציץ, ובעצם לדבר שנקרא צמח. כמה שאני מרבה לפסל ככה אני מבין יותר את הפלא של ממלכת הצומח: אלה פסלים יותר מסקרנים מכל פסל שאנחנו עושים, כי אלה פסלים חיים, ארעיים, שמגיבים לסביבה שלהם, פסלים צומחים, או פיסול מופשט חי. הם עשירים בכל טוב: מורכבים צורנית, מורכבים מושגית, מבדחים, מכמירי לב, לפעמים מפחידים או מגעילים, הרבה פעמים יפים, לא דומים לכלום. כל מה שאדם רוצה מאמנות כבר יש, במובלע, בממלכה המשונה הזו שניתנה לנו. זה באמת פיסול של אלוהים. אני מרגיש שאני שוב מסתכן כאן בתובנה בנאלית על היופי של הטבע, אבל לא לשם מכוון: הצמחים לא רק יפים, אלא גם מעוררים ומרומזים ומפעילים, מושגיים מאוד, ועלובים, ותמהוניים. אחד מסימני ההיכר של אמנות מעניינת, למיטב הבנתי, הוא תמהונות. וזה אולי הנוסח הכי נכון, שהצומח הוא פיסול תמהוני.

"במובן הזה 'לא צריך' לפסל צמחים. שמעתי פעם שיותר מ-95% מהפסלים בתולדות האמנות הם של בני-אדם: אני מנחש שעוד 4% הם של חיות, ועוד אחוז אחד זה קוביות, פירמידות וחרוטים. אבל הצומח נעשה טריוויאלי. יש צמחים בכל מקום, אנחנו גדלים עם עציצים בבית. למה להקים מהומה סביב פטרייה, או תפוד, או עציץ? יש לנו נטייה לחשוב שמה שאנחנו גדלים איתו הוא פחות תמוה, אבל זה לא באמת נכון, ולפעמים זה אפילו הפוך. אחד הדברים שהכי מפעילים אנשים בסרטים זה ביולוגיה חוצנית, כשחוצנים דוגרים על הביצים השקופות שלהם ואז משהו נפתח ויש ריר ועשן וכן הלאה. אבל בעצם כל ביולוגיה היא 'ביולוגיה חוצנית': זה תחום של עיכול. כל מי שראה סרט טבע על פטריות יודע את זה: איך הן מתרוממות מעצמן, מתנועעות, מתנפחות, וכמה שזה מוזר. זה דבר מעניין שהפה גם אוכל וגם מדבר: לדבר, הדבר הכי מוכר לנו, ולאכול, הדבר הכי תמוה, באותו איבר ממש: אולי בגלל זה אנחנו נגעלים כשאנשים אוכלים ומדברים בו בזמן.

"אבל רגע, סטיתי: הכוונה היתה לומר שממלכת הצומח אבדה לנו, למרות ובגלל שהיא בכל מקום ותמיד איתנו. אנחנו שמים עציצים בבית כדי לקשט אותו, להוסיף לו קצת ירוק, להוסיף קצת נועם, וכדי שיהיה לנו מה לגדל. אין בזה שום דבר חריג. אבל אני מקווה – זו התקווה הגדולה שלי ביחס לתערוכה – שאחרי שהמבקרים יתבוננו בפסל הזה, שמתפקד כמו עציץ בפינת החלל, ואז ילכו לבנק או לספרייה ויראו בפינה עציץ, פתאום כל הדבר הזה, שעד לפני כמה רגעים היה טריוויאלי לגמרי, ייראה תמהוני, והם יגידו לעצמם, 'וואו, מה זה? אמנות פסיכדלית!'; לא ביחס לפסל, אלא דווקא ביחס לעציצים בספרייה".

בוא נחזור לקופים. אתה יודע שבמסורת הציור ההולנדי במאות ה-16-17, כאשר הופיעו שני קופים בציור, הם היו נבחנים כמייצגים של מקור והעתק, כמודל וחיקוי, כמייצגים של מסורת מימטית? זה סימן שתמיד שואל על החיקוי והיחסים בין המקור למודל. נראה לי שאצלנו, אם חושבים על הרעיון של מאבק האיקונות, אפשר לחשוב שהיחסים האלה מתקיימים בין הדימוי לצופה ולא בין הדמויות שבציור.

"היו תקופות ששני הקופים בציור היו נתפסים כמייצגי מקור והעתק? נשמע לי מעניין מאוד! המוח שלנו ישר רואה צמדים. פעם רציתי לפתוח רשת מסעדות שמגישה אוכל בצמדים – קרקרים וגבינות, חלב ועוגיות, גבינה קשה ויין. רק שניים, או שניים או כלום!".

אתה מכנה את הקוף "קוף העתיד". זה משעשע בהקשר לשיחה מרתקת בין ברונו לאטור לאנסלם פרנקה, הם דנים בשאלות על אנימיזם ונגזרותיו. בסוף השיחה לאטור אומר דבר אופטימי ומעניין. בתרגום חופשי הוא אומר: "אני עכשיו מגיע לידי הבנה שמודרנים מעולם לא הסתכלו על העתיד. הם תמיד התבוננו בעבר שממנו הם פחדו. עכשיו כשהמודרנים פונים לקראת העתיד, הם תמיד מודעים לעבר שמאחוריהם, תמיד יש איזה מתח עצום שנלווה עם עברם. גם כשהם נעים קדימה. הם נמלטים אחורה (אחורה בזמן), כך שלמעשה הם נמלטים מדבר שנמצא לפניהם. והעתיד נמצא מאחור. הם לא מתבוננים בעתיד. וכעת המודרנים עושים זאת והם מבועתים… כיוון שבזמן שהפנינו את גבנו לעתיד, נמלטנו מאנימיזם. ואנחנו מסתובבים ולפתע מבינים שראשית, השמדנו את כל היקום, ובבת אחת מבינים שמשהו אחר לגמרי התרחש. אני חושב שהמודרנים מסתכלים עכשיו, פעם ראשונה, לעתיד".

"כשאמרתי שזה קוף העתיד וקוף הגורל, התכוונתי במובן של ציורי מוסר, ציורים דתיים, שהציור אומר לך – תקן דרכיך, התבונן בעצמך. הם יושבים שם, מתבוננים בך וכאילו מצפים למשהו. במובן הזה התכוונתי לקוף העתיד: הקוף שמצביע עליך ורומז, זהירות! עננים נאספים. במאיה כל מי שהצליח לשרוד את סוף העולם הפך לקוף. אני לא במיוחד חושב שעננים נאספים, אינני יודע, אין לי תחושה שלילית או מרה שחורה, זו רק בדיחה. הקופים בציור משמעותם היא יותר זו: אתה עוסק בענייניך, מחשב את חישוביך, אוגר כסף וצובר מוניטין, אבל ליד כל זה יש קופים, והם מתבוננים בך, הם היו לפניך ויהיו אחריך, והם לא מבינים על מה המהומה".

השיחה מופיעה בקטלוג הדיגיטלי של תערוכתו של שחר פרדי כסלו "מעלה קרחות"
אוצר: נועם סגל
מוזיאון הרצליה, מאי-אוגוסט 2013


דרושה עובדת גלריה

$
0
0

לגלריה נגא דרושה אחראית על הניהול האדמינסטרטיבי  למשרה מלאה.
דרישות התפקיד :
אנגלית ועברית ברמת שפת אם.
שליטה ביישומי מחשב ותוכנות גרפיות כמו פוטושופ.
ייצוגיות, סדר וארגון.
ניסיון קודם יתרון.
איוש מיידי.
המשרה אינה מתאימה לסטודנטים.

נא לשלוח קורות חיים ל
info@nogagallery.com

אוצר חדש לצילום במוזיאון ישראל

$
0
0

דר' נעם גל ימונה לתפקיד אוצר לצילום ע"ש הוראס וגרייס גולדסמית' במוזיאון ישראל. גל יכנס לתפקיד בעקבות ניסן פרז, שפרש מתפקידו ב-30 ביוני 2013, לאחר שלושים ושמונה שנים בשורות המוזיאון כאוצר בכיר ומייסד המחלקה.

גל הוא חוקר, מרצה וכותב (בין השאר ב"ערב רב"), המלמד תרבות חזותית ותיאוריה של הצילום במחלקה לאמנויות של אוניברסיטת בן גוריון ובמחלקה להיסטוריה ותיאוריה בבצלאל, ותורת הספרות וביקורת תרבות באוניברסיטה העברית בירושלים. הוא עומד בראש קבוצת המחקר פוטולקסיק של מכון מינרבה באוניברסיטת תל אביב, המתמקדת בסוגיות של צפייה בשדה הצילום. באחרונה יזם פרוייקט בחסות מכון שפילמן לחקר הצילום, שמטרתו שילוב צילום בתכנית להוראת שפה בבתי ספר יסודיים בארץ.

את עבודת הדוקטורט שלו כתב גל במחלקה לספרות השוואתית באוניברסיטת ייל בארה"ב, והיא עוסקת בייצוגים שונים של יחסי אדם-חיה בספרות ובצילום של מלחמת העולם השנייה. בתקופת שהותו בייל אצר גל סדרת תערוכות צילום תחת הכותרת Images of Displacement בגלרית מרכז סליפקה של האוניברסיטה. כמו כן יזם וארגן את הכנס הבינלאומי וסדנת האמנים Capture 2012: Photography, Nature, Human Rights. את התואר השני סיים גל בהצטיינות יתרה בתכנית ללימודי תרבות של האוניברסיטה העברית בירושלים, ואת התואר הראשון במחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל.

נעם גל

נעם גל

רב ערב 23.7.2013

$
0
0
  • "החזית", ירושלים נגד העולם
    שבוע של שידורי רדיו, הופעות וחפירות
  • תערוכה: בוגרי המחלקה לתקשורת חזותית בשנקר
  • אירועי סדנאות האמנים
  • אזכרה לאלימה במוזיאון ת"א
  • "עירובין", השקת גליון הבכורה
  • השקה: "Forno", גיליון 8, "אורגיה"
  • מפגש-שיח על הצייר ג'ורג'יו מורנדי בגלריה השיתופית אגריפס 12
  • לילה. חוץ. מוזיאון ישראל
פוסטר הזמנה למסיבת מאה מטר מתחת לאדמה, 1998, עיצוב: רונן אידלמן

פוסטר הזמנה למסיבת מאה מטר מתחת לאדמה, 1998, עיצוב: רונן אידלמן

"החזית", ירושלים נגד העולם
שבוע של שידורי רדיו
, הופעות וחפירות

39 באוגוסט 2013
חצר המחלקה לארכיטקטורה בצלאל, רח' שמואל הנגיד 10, ירושלים. הכניסה חופשיתעונת התרבות ורדיו תדר בירושלים מציגים: "החזית", שישה ימי מחווה לסצינה האלטרנטיבית בעיר, שבהם תפעל תחנת רדיו שתוקדש לסאונד הייחודי והמורשת של המוזיקה העצמאית בירושלים אז והיום.

השידורים ייפתחו בכל יום בשעה 12:00 ויכללו תוכניות שיסקרו את התחנות החשובות ביותר בתרבות הירושלמית החל משנות ה-60 ועד היום, כמו גם כיתות אמן, הופעות, תקלוטים של די.ג'יים ואספנים ואירוח אנשי מפתח מהתרבות המקומית.

כל שידורי התחנה יועברו ברשת בשידור חי. משתתפים: יאפים עם ג'יפים, רייסקינדר, אהד פישוף, הסאונדמן של הפרגוד, אסף גברון, נדב רביד, גיא חג'ג', דיואלט (בהופעת איחוד), רייב של מאה מטר, אק דק, נינו ביטון, אופיר טובול ועוד.

רדיו תדר: http://www.teder.fm

***

***

*

תערוכה: בוגרי המחלקה לתקשורת חזותית בשנקר

שלישי עד שישי, 23-26 ביולי 2013בוגרי המחלקה לתקשורת חזותית בשנקר מציגים מגוון עבודות תחת הכותרת "מכנה משותף". העבודות נבחרו ומוינו לפי פרמטרים צורניים משותפים: צורות בסיס, שחור-לבן, עומס, פרצופים, עבודת יד ועיוות ושיבוש.

האירוע נהגה ונוצר על-ידי קבוצת סטודנטים מהמחזור המסיים. הפרויקטים יוצגו בקומות המחלקה, במרחב הפיזי שחלקו ובו יצרו, מה שמספק הצצה אותנטית לסביבה לימודי העיצוב.
רח' ידע-עם 8, רמת-גן. יום שלישי, 20:30–22:00; רביעי-חמישי, 22:00–10:00; שישי, עד 13:00.

לעמוד האירוע, כאן.

***

אזכרה לאלימה במוזיאון ת"א

alima

***

שרון גבאי

שרון גבאי

אירועי סדנאות האמנים

מוצ"ש, 27 ביולי 2013, מ-20:00
סדנאות האמנים, רח' האומן 26, ירושלים20:00, חשיפת קיר אמן: אילת לרמן מארחת את שרון גבאי?
21:00, שוד וזיוף עתיקות, הרצאתו של גיא פיטוסי, בוגר החוג לארכיאולוגיה במחלקה למקרא ומזרח קדום באוניברסיטת בן-גוריון.

השקת קטלוג לתערוכה "ארטיפקט | יונתן אופק ומידד אליהו", באוצרות דינה יקרסון, המוצגת בגלריה ת(א)עשייה.

אירועים נוספים:
יום שני, 29 ביולי 2013, ב-19:00, פתיחת תערוכה מסכמת, "יוצרים קשר – דיאלוג באמצעות האמנות", עם עמותת שק"ל והאקדמיה לאמנות בצלאל; יום שלישי, 6 באוגוסט 2013, ב-18:00, מפגשי ת(א)עשייה, הרצאה של אירנה גורדון.

סדנאות האמנים, גלריה ת(א)עשייה, רח' האומן 26, קומה 4, תלפיות, ירושלים. חמישי, 20:00–16:00; שישי, 14:00–11:00; שבת, 15:00–11:00. לפרטים: 02-6797508.

***

***

*

"עירובין", השקת גליון הבכורה

גליון הבכורה של "עירובין" רואה אור בהוצאה עצמאית של חמישה סטודנטים ירושלמים מהחוג לספרות עברית. הוא מופץ ברחבי הארץ ובאינטרנט במחיר 35 שקל.

בגיליון פרסום ראשון של הסופר דוד פוגל, ספרות יידיש מתחילת המאה ה-20 ואמנות מקורית של בוגרי בצלאל. עם נדב ליניאל, חדוה הרכבי, אמיר מנשהוף, יעקב ביטון, הילה להב, נעם פרתום, סיון קידרון, דוד פוגל ול. שאַפּיראָ. עורכים: רונה ברנס, נועם גלזר, רוני מז"ל, שי מנדלוביץ' ואמיר מנשהוף.

בתוכנית: מוזיקה חיה, תקלוטים וקריאת שירה וסיפורת מאת טל גלבוע (קוראת את הילה להב), נעם פרתום, אמיר מנשהוף, ליאת שי (קוראת את נועם גלזר), יעקב ביטון, גל לוי ועוד.

השקת הגיליון תיערך ביום שלישי, 23 ביולי 2013, ב-20:00, בגלריה ברבור, רח' שיריזלי 6, נחלאות, ירושלים; וביום שלישי, 30 ביולי 2013, ב-20:00, בנסיך הקטן החדש, רח' קינג ג'ורג' 19, תל-אביב.

לאירוע בפייסבוק

 ***

***

*

השקה: "Forno", גיליון 8, "אורגיה"

יום חמישי, 1 באוגוסט 2013, ב-19:00.

רח' מזא"ה 9, תל-אביב, הכניסה חופשית.
המגזין "Forno" חוגג עשור להיווסדו באירוע השקה לגיליון השמיני בנושא "אורגיה". עבור הגיליון התבקשו אמנים מכל העולם ליצור עבודות שיש בהן לפחות 13 אובייקטים באינטראקציה. האמנים המשתתפים בגיליון מגיעים מישראל, ארה"ב, שווייץ, צרפת, נורבגיה וטייוואן. אורח מיוחד: ספנסר טוניק, שמציג עבודה פחות מוכרת מתוך "סדרת המסיבות".

"Forno" נוסד בשנת 2003 במטרה להציג אמנות נועזת בעטיפה צבעונית ועליזה ולשמש פלטפורמה אלטרנטיבית עבור אמנים ליצירה והפצה של אמנות המאתגרת את קונבנציות תיאורי המין הגרפיים.

רשימת המשתתפים המלאה כאן.

 ***

ג'ורג'יו מורנדי

ג'ורג'יו מורנדי

מפגש-שיח על הצייר ג'ורגו מורנדי בגלריה השיתופית אגריפס 12

יום ראשון, 28 ביולי 2013, ב-20:00בעקבות תערוכה מקיפה של יצירותיו של מורנדי, המתקיימת בבריסל, יערך מפגש שיחה ומחשבה משותפת של אמנים, הוגים ומתעניינים ביצירתו. המשתתפים/ות מוזמנים/ות להביא ספרים וקטלוגים ולשתף בהתרשמויותיהם/ן מתמונות לפי בחירתם/ן.

גלריה אגריפס 12, רח' אגריפס 12, ירושלים.

***

**

*

לילה. חוץ. מוזיאון ישראל

יום חמישי, 25 ביולי 2013
זו השנה הרביעית שיוצרים מתחומי עשייה שונים מגיבים ליצירות המוצגות במוזיאון. במשך הלילה הזה בלבד רקדנים, שחקנים, מוזיקאים, הוגים, פרפורמרים, די.ג'ייז, במאים וחסרי הגדרה נפגשים ויוצרים נקודת מגע בינם לבין היצירות של המוזיאון, בינם לביניכם, ביניכם לבין עצמכם.מנהלת אמנותית: רננה רז. ההפקה בשיתוף עם מוזיאון ישראל ועונת התרבות בירושלים. פרטים נוספים, כאן.

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎

ערמומיותו של תום הלב, החוזה הגמיש וכמה אמצעי מניעה

$
0
0

ראי, ראי, או: המקרה המפוקפק של הדילר המפורסם

עקרון תום הלב הוא אחד העקרונות החשובים בהתקשרות חוזית. החוק הישראלי דורש מכל צד לחוזה להתנהג – הן במשא-ומתן לכריתת החוזה והן בקיומו ובביצועו – בתום לב ובדרך מקובלת.

מקרה שפורסם בשנה האחרונה בארה"ב ומעורב בו הדילר המפורסם לארי גגוזיאן ממחיש באופן מעניין במיוחד כיצד חוסר תום לב משפיע גם על התקשרויות בעולם האמנות. ב-2009 קיבל גגוזיאן את יצירתו של רוי ליכטנשטיין משנת 1964 "Girl in Mirror" מידיו של צ'רלס קואלס, בנה של הבעלים של היצירה, ג'אן קואלס, כדי למכור אותה. קואלס היה במצב כלכלי קשה (בעקבות המשבר הכלכלי של 2008), ומצב זה היה ידוע לגגוזיאן.

גגוזיאן מכר את היצירה בתוך כמה חודשים בכמחצית ממחיר השוק (2 מיליון דולר לעומת יצירה מאותה סדרה שנמכרה בבית-המכירות הפומביות סותביס ב-4 מיליון דולר בשנת 2007). ג'אן קואלס, בעליה החוקיים של היצירה, כלל לא ידעה על המכירה, וודאי שלא אישרה אותה. עובדה זו כשלעצמה היא עילה לתביעה, אולם קואלס לא תבעה את גגוזיאן על כך. היא תבעה אותו בגין אי-קיום הבטחה ואי-קיום חוזה בתום לב, ודרשה פיצויים בגובה ההפרש במחירים.

במסגרת העדויות בתביעה נחשפו שיטות העבודה של גגוזיאן ועובדיו, שייצגו בעצם את שני הצדדים למכירה (המוכר והקונה) בלי לחשוף עובדה זו בפניהם, תוך התנהלות מובהקת של חוסר תום לב. מעניין במיוחד הוא אימייל שנשלח ממנהלת הגלריה של גגוזיאן בבברלי-הילס לקונה המיועד. במייל סופר על מצבו הכלכלי הרעוע של קואלס ועל העובדה שנזקק לכסף מזומן בדחיפות. לנוכח העובדות הללו הציעה המנהלת לקונה הצעה "אכזרית" ונמוכה במיוחד. זאת ועוד: גגוזיאן השתמש בדו"ח על מצבה של יצירה אחרת ("פגעים ונזקים") מאותה הסדרה כדי להצביע על הסיבה לירידה במחיר.

בסופו של יום הסתיימה התביעה בפשרה בין הצדדים מחוץ לכותלי בית-המשפט (שלא פורסמה). היצירה נשארה בחזקת הקונה, אולם הנזק לשמו הטוב של גגוזיאן נגרם גם נגרם.

רוי ליכטנשטיין - נערה במראה, 1964

רוי ליכטנשטיין – נערה במראה, 1964

מי אחראי על פירוק העבודות בגמר תערוכה?

המלה "חוזה" מרתיעה אנשים רבים, אך בפועל חוזים הם חלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו, לעתים אפילו בלי שנשים לב לכך. הבטחות וסיכומים למיניהם שאנחנו עורכים עם גורמים שונים הם בגדר "חוזים שבעל-פה", אולם בהקשר המקצועי רצוי לתת את הדעת על המשמעויות השונות העולות מחוזים אלו, וודאי שיש להעלותם על הכתב.

במהלך שנותי בתחום נתקלתי באינספור מקרים שבהם אמנים שהציגו בתערוכות שונות כלל לא נתנו את הדעת לסוגיות שונות, כגון מי אחראי על פירוק העבודות בגמר התערוכה, מי אחראי על השינוע, מה קורה במקרה של נזק לעבודה במהלך התערוכה או בזמן ההובלה, כיצד ישופה האמן במקרים הללו (אם בכלל), כיצד מתמודדים עם מקרים של איחור בתשלומים על-ידי הקונה, כיצד פותרים מצב של סכסוך בין הצדדים, וכן כיצד מבצעים תיאום ציפיות מול גוף מייצג בנושאים כגון מימון, מכירה עצמית וניהול קריירה.

חוזה כתוב בין הצדדים יכול להסדיר מראש סוגיות אלו ואחרות, לפתור בעיות שעלולות להתעורר במהלך ההתקשרות בין הצדדים, וכן להגדיר כיצד יתבצע יישוב סכסוכים או חילוקי דעות במקרה שיתעוררו בעתיד. חוזה נועד להבטיח שהצדדים יקיימו את ההתחייבות שלהם זה כלפי זה. הפרת חוזה מצד מי מהם או מצד שניהם עשויה לזכות את הצד השני בסעדים שונים. הבסיס המשפטי לחוזה מופיע בחוק החוזים (חלק כללי) התשל"ג, 1973.

חוק החוזים, מורה נבוכים מקוצר

חוזה יכול שייעשה בעל-פה, בכתב או בצורה אחרת, למעט אם צורה מסוימת היתה תנאי לתוקפו על-פי חוק (חוזה הקשור במקרקעין ובזכויות יוצרים חייב להיות בכתב) או הסכם בין הצדדים. חוזה יכול להיות בעל-פה, תוך תקיעת כף, על נייר בכתב יד ובכל דרך אחרת.

תוכנו של חוזה יכול שיהיה ככל שהסכימו הצדדים, אך חוזה פסול הוא חוזה שכריתתו, תוכנו או מטרתו הם בלתי חוקיים, בלתי מוסריים או סותרים את תקנות הציבור. על-פי החוק אין הגבלה על תוכן החוזה, אלא אם התוכן נופל בגדר הקריטריונים לחוזה פסול.

חוזה ייחשב ככזה אם ההתקשרות בין הצדדים מכילה:

הצעה וקיבול. צד אחד הציע הצעה וצד שני קיבל אותה תוך מתן הודעה שיכולה להיות גם בעל-פה.

גמירות דעת. הן ההצעה והן הקבלה צריכות להעיד על גמירות דעת של הצדדים, בהתאם להתנהגותם, למו"מ ולנוסח הדברים.

מסוימות. חוזה שעניינו ברור לשני הצדדים ואי-אפשר לטעות בו. לדוגמה: שמות הצדדים, מהות העסקה, פירוט העבודות, המחיר, מועדי מסירה, מועדי התשלום.

ביטול חוזה: הסתרת עובדות, עושק, כפייה

המשפט הישראלי מכיר בהטעיה מכוונת כעילה לביטול חוזה, למשל הצהרה אקטיבית של אחד הצדדים בכתב, בהתנהגות או בעל-פה, או באי-גילוי של עובדות רלבנטיות (למשל מסיבות יום הולדת לילדים המתקיימות בגלריה בזמן הצגת תערוכה).

החוק קובע כי חוזה יבוטל אם החתימה עליו נכפתה בכוח או באיום. אין חובה של איום פיזי באלימות, אך על האמצעי הכופה להיות בלתי חוקי.

כמו כן ניתן לבטל חוזה שנחתם תוך כדי עושק. עושק הוא ניצול מצוקה של אחד הצדדים, חולשתו השכלית או הגופנית או חוסר נסיונו כדי להשיג ממנו תנאי חוזה גרועים מן המקובל. לעתים אנו נתקלים במצבים שבהם אמן מקבל הלוואה מגלריה בשל מצב כלכלי קשה, עקב כך חותם על חוזה ייצוג ארוך טווח עימה לשנים רבות, ולמרות שההתקשרות אינה מתאימה לו יותר, הוא אינו יכול להשתחרר ממנה. האם אלה מצבים של כפייה או עושק? ייתכן, אם כי בית-המשפט טרם דן בשאלה זו.

ומה קורה כאשר חוזה מופר על-ידי מי מהצדדים? חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970, מפרט את התרופות שבית-המשפט יכול לתת: אכיפה של החוזה, ביטולו או מתן פיצויים. בית-המשפט לא יחייב אכיפה במקרה של חוזה שאינו בר-ביצוע כאשר אכיפת החוזה היא כפייה לעשות או לקבל עבודה אישית או שירות אישי, כאשר אכיפה דורשת מידה בלתי סבירה של פיקוח מטעם בית-המשפט וכאשר אכיפה היא בלתי צודקת בנסיבות העניין.

המלצות חשובות

ניסוח. חוזה טוב הוא חוזה שמשקף באופן נכון וברור את רצונות הצדדים. הקפידו על ניסוח מדויק, לא מעורפל ובשפה פשוטה, ללא סעיפים מיותרים ולא מובנים.

מו"מ. חתמו על החוזה רק לאחר קיום משא-ומתן. לא מומלץ לחתום על חוזה שאינכם מרוצים ממנו. בעת הצורך התייעצו עם גורם מקצועי.

חוזה כתוב. אני ממליצה מאוד-מאוד על חוזה בכתב. המסמך הזה הוא ההוכחה הטובה ביותר לקשר משפטי שהצדדים הסכימו עליו והוא מאפשר הבנה של המוסכם על הצדדים במקרה של סכסוך.

עותקים. שמרו עותק חתום מהחוזה ושמרו גם את הטיוטות ואת כל התקשורת שקדמה לחתימה על החוזה.

לא בלחץ! כל חוזה רלבנטי להתקדמות המקצועית שלכם. השקיעו זמן בקריאתו ובהבנתו. היוועצו בגורם מקצועי, ונהלו משא-ומתן.

* הכותבת היא עורכת-דין המתמחה בתחום האמנות והעיצוב. ליצירת קשר: nurit@artlaw.co.il

לא רק יין זול, 25.7.13

$
0
0

ביום חמישי שעבר נעצר באביקר (באבי) עומר אבראהים, מבקש מקלט מדרפור, במספרה שבה הוא עובד באשמת שווא שהוא סחר באופניים גנובים. לפי הנוהל החדש שאישר היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, "נוהל המסתננים המעורבים בהליך פלילי", מותר לעצור מבקשי מקלט על עבירות קלות כגניבת אופניים או מכשירי טלפון ניידים לתקופה של שלוש שנים ויותר, גם אם אין די ראיות כדי להעמיד אותם לדין. מקרה באביקר אבראהים מראה שהחוק הפך לפסיק ביורוקרטי קטן המאפשר להוציא לפועל בקלות תוכנית גרנדיוזית להכנסת אנשים לכלא על לא עוול בכפם. מזלו של באבי שהוא שחקן בהצגה "אחד שחור חזק" בהפקת ספריית גן לוינסקי. יש לו תפקיד בקהילה, מכירים אותו. כשהוא נעלם הבחינו בכך. אמש שוחרר באבי מהכלא. ביום שני תעלה בכיכר הבימה ההצגה "אחד שחור חזק" במחאה על החוק.

דף הפייסבוק לעדכונים נוספים

"באבי יצא מהכלא", חוט תפירה ושקית ניילון. תצלום שלי

"באבי יצא מהכלא", חוט תפירה ושקית ניילון. תצלום שלי

"אחד שחור חזק"

שני, 29.7.13, ב-19:30
כיכר הבימה, תל-אביב

***

בגלריה גורדון שתי פתיחות משותפות:

אוהד מרומי, עבודות נבחרות

אוהד מרומי מציג פסלים מהשנתיים האחרונות, רובם הוצגו בתערוכתו "Working Days" בגלריה Diet במיאמי בדצמבר האחרון וכמה מהם טרם הוצגו עד כה.

אוהד מרומי, "חופר קברים, 2 פנים", 2012. צילום: סילביה רוס

אוהד מרומי, "חופר קברים, 2 פנים", 2012. צילום: סילביה רוס

עבודות נבחרות

חמישי, 25.7.13, ב-19:30
גלריה גורדון, רח' בן-יהודה 65, תל אביב

תערוכה קבוצתית בגורדון 2 

בו בזמן נפתחת תערוכה קבוצתית בחלל הגלריה שברחוב נתן החכם.

חמישי, 25.7.13, ב-19:30

משתתפים: לארי אברמסון, סמדר אליאסף, אסף בן-צבי, יאיר גרבוז, רותי הלביץ-כהן, גל וינשטיין, מאיה כהן-הלוי, יורי כץ, מיכל נאמן, שרון פוליאקין, ליליאן קלפיש, אלכס קרמר, פיליפ רנצר, שמחה שירמן, חן שיש.

גלריה גורדון 2, רח' נתן החכם 4, תל-אביב

 ***

בגלריה חזי כהן מתקיימות שתי פתיחות:

לאו ריי, "זה וזה"

בציוריו החדשים של לאו ריי, אופני הציור השונים שלו מעניקים מקום זה לזה מתוך פלורליזם ואהבה.

ליאו ריי, "נהר", 130x270 .2013 ס"מ. שמן על בד

ליאו ריי, "נהר", 130×270 .2013 ס"מ. שמן על בד

לאו ריי, "פנים", 2013. מדיה מעורבת על בד

לאו ריי, "פנים", 2013. מדיה מעורבת על בד

לאו ריי, "זה וזה"
חמישי, 25.7.13, ב-20:00
גלריה חזי כהן, רח' וולפסון 54, תל-אביב

אלונה רודה ופלוריאן נויפלד, "Under The Weather"

התערוכה נוצרה מתוך שיתוף פעולה בין שני האמנים במסגרת הפרויקט "Make a Match", ביוזמתה של קתרין שנדל. הפרויקט מפגיש אמנים מערים שונות בעולם. נויפלד ורודה בוחנים מבנים שונים, על משמעותם התרבותית, הפוליטית והאמנותית. בתערוכה תוצג עבודת הווידיאו של רודה "כלבים נובחים לא נושכים", שזכתה במקום השני בתחרות הישראלית לאמנות וידיאו וקולנוע נסיוני בפסטיבל הסרטים בירושלים.

פלוריאן נויפלד, Cuts Both Ways ,2010

פלוריאן נויפלד, Cuts Both Ways ,2010

אלונה רודה, "כלבים נובחים לא נושכים", סטילס מווידיאו, 2012

אלונה רודה, "כלבים נובחים לא נושכים", סטילס מווידיאו, 2012

אלונה רודה ופלוריאן נויפלד, "Under The Weather"
חמישי, 25.7.13, ב-20:00
גלריה חזי כהן, רח' וולפסון 54, תל-אביב

 ***

איוב אבו-מדיעם, "באקון" (נשארים)

איוב אבו-מדיעם הוא צלם מרהט המתעד את חיי הבדואים והריסות הכפרים הלא-מוכרים בנגב. סדרת התצלומים מתחילה ב-27.7.10, היום שבו התרחשה ההריסה הראשונה של אל-ערקיב. התערוכה הוצגה ב-2012 בכפר, והפכה לחלק פעיל מהמאבק נגד הריסות הכפרים. עכשיו התערוכה מוצגת בתל-אביב, כדי להביא את מה שרחוק מהעין אל המרכז, לקיים דיון, לעורר מודעות, לגרום לאנשים לחשוב. בערב הפתיחה תתקיים שיחה עם הצלם.

צילום: איוב אבו-מדיעם

צילום: איוב אבו-מדיעם

צילום: איוב אבו-מדיעם

צילום: איוב אבו-מדיעם

צילום: איוב אבו-מדיעם

צילום: איוב אבו-מדיעם

"באקון" 

יום ראשון, 28.7.13, ב-19:00
אוצר: איתן ברונשטיין-אפריסיו
עמותת זוכרות, רחק יצחק שדה 34, חדר 400, תל-אביב

 ***

בית לאמנות ישראלית במכללה האקדמית ביפו

תוכנית חדשה בנושא אמנות ישראלית תחל בשנת הלימודים הבאה במכללה האקדמית ביפו ביוזמת רודי בינט (גלריה בינט) וד"ר גדעון עפרת. התוכנית נבנתה כדי למלא חסר הקיים באקדמיה ובכתיבה המחקרית על אודות אמנות ישראלית. הלימודים מיועדים לבעלי תואר ראשון במקצועות תולדות האמנות, עיצוב ואדריכלות, המעוניינים להתמחות באמנות ישראלית, וכן למי שמעוניינים לעסוק באוצרות ולאנשים שיש להם פנאי ללמוד ולהעניק לעצמם ידע חדש.

דף הפייסבוק

אני והאמנות הישראלית, צילום שלי

אני והאמנות הישראלית, צילום שלי

 ***

הזמנה לתערוכת בוגרים בוויצו חיפה

הזמנה לתערוכת בוגרים בוויצו חיפה

 ***

הזמנה לתערוכת הסיום של החוג לאדריכלות

הזמנה לתערוכת הסיום של החוג לאדריכלות

***
Off: הערות על קאמפ, מחווה לסוזן סונטג

הערב האחרון בסדרה "Off" יעסוק בקאמפ. "הערות על קאמפ" הוא שם מאמרה של סוזן סונטג מ-1964, שהציג לעולם המיינסטרים את הקאמפיות ועורר סנסציה. הסרטים הקאמפיים מודעים לעצמם, אקסטרווגנטיים, בטעם רע, סקסיים וגורמים לאניני הטעם הטוב להתבייש בעצמם. הסרטים שיוקרנו נוצרו בשנות ה-50 וה-60:
"Hold Me While I'm Naked" של ג'ורג' קוצ'אר;
"Sins of The Flashapoids" של מייק קוצ'אר;
"Inauguration of The Pleasure Dome" של קנת אנגר.

קוצ'אר, מתוך "Sins of The Flashapoids"

קוצ'אר, מתוך "Sins of The Flashapoids"

Off: הערות על קאמפ, מחווה לסוזן סונטג

סינמטק ירושלים, ראשון, 28.7.13, ב-21:00
סינמטק תל-אביב, רביעי, 31.7.13, ב-21:00

 ***

שקיעתה של הזריחה

$
0
0

בראשית המאה ה-15 לספירה, החזיקה סין בצי סוחר גדול ומשוכלל פי כמה מציי ארצות אירופה. לונדון, בירת הממלכה הבריטית, הייתה לא יותר מעיירה קטנה ביחס לננקינג שבסין, ובשעה שימאים בריטים השתמשו בשיטות ניווט מוגבלות שאילצו אותם להקפיד לשמור על קשר עין עם החוף, הפליגו הסינים ברחבי האוקיינוס באוניות גדולות, הגיעו עד אפריקה ונהנו מעושרם של חיי מסחר בינלאומיים ענפים. באותן שנים, בעוד אירופה מבוססת במגיפות ומלחמות פנימיות ואמריקה טרם יושבה ע"י אירופאים, פותחו בעולם המוסלמי המצאות ותגליות מדעיות, חידושים רפואיים וחקירות פילוסופיות. במאתיים השנים הבאות העולם יתהפך, פשוטו כמשמעו. חרף חלוקתה של אירופה למדינות רבות ולמרות נחיתותה בשטח, במשאבים ובמספר תושבים, תהפוך היבשת לגורם המוביל בעולם בתחומי המדע, הכלכלה, הצבא ועוד, ואילו האימפריות המוסלמיות והמזרח אסיאתיות האדירות ישקעו ויתפרקו. לתיאור ההתהפוכות העולמיות והגורמים להן מוקדש ספרו של ההיסטוריון ניל פרגוסון "ציביליזציה", שראה עתה אור בתרגום לעברית.

את התשובה המרכזית לשאלה כיצד התהפכו סדרי העולם המתוארים מוצא פרגוסון בשש "אפליקציות", כהגדרתו. ה"אפליקציות" – תחרות, מדע, חוקה וזכויות קניין, רפואה, חברת הצריכה ומוסר עבודה – פותחו באופן משמעותי ומתקדם ויושמו במחצית השנייה של האלף השני באירופה ובארצות הברית, וזאת בשעה שציביליזציות כסין, טורקיה, ממלכת האינקה ועוד, שקעו בניוון, שמרנות, מלחמות פנימיות ואי ראיית הנולד. אימוצן המאוחר של אותן אפליקציות ע"י ציביליזציות עולות במזרח ומרכז אסיה ובאמריקה הלטינית של ימינו, טוען פרגוסון, הוא גם מה שעשוי להוביל בשנים הבאות להיחלשותה של הציביליזציה המערבית ואולי אף לקריסתה.

כריכת הספר

כריכת הספר

ספרו של פרגוסון שייך לז'אנר כתיבה היסטורית רחבת היקף שנעשה נדיר בעשורים האחרונים. בעידן של תת-התמחויות ממוקדות הבוחנות אירועים נקודתיים בזכוכית מגדלת, מרענן להיתקל במבט סובב עולם החובק יבשות, זמנים ותרבויות שונות. בחירתו של המחבר – פרופסור-סלבריטאי ופרשן כלכלי דעתן מאוניברסיטת הרווארד – להתייחס לפרק זמן בן יותר מ-600 שנה ולתאר התפתחויות בבריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה, סין, טורקיה, ישראל, ארה"ב, פרו, איראן ועוד, מעניקה לו זווית התבוננות רחבה המאפשרת לזהות התפתחויות עולמיות ולהציג סיפור סוחף ומשכנע, אולם היא אינה חפה מקשיים ובעיות.

פרגוסון הוא חוקר שמרן בעמדותיו אך פזיז בהערכותיו ובשיטות עבודתו. אין היסטוריון בעולם, ויהא חכם, מוכשר וחרוץ ככל שלא יהיה, המסוגל להשתלט על מקורות ראשוניים בהיקף שדורש ספרו של פרגוסון, וספק אם המחבר בכלל שולט בעשרות השפות המודרניות והעתיקות המדוברות והנכתבות בכל המקומות שבהם עוסק מחקרו. התוצאה היא מחקר היסטורי המבוסס ברובו על מחקרים אחרים – מערביים ברובם – ובחלקו על התרשמויות שטחיות (למשל ביקור פרטי בנמל שנגחאי או בעיר העתיקה בירושלים), בעל פרספקטיבות היסטוריות שונות בעומקן (מקצתן פובליציסטיות יותר מאשר מחקריות), ונעדר יכולת לשיקוף עצמי של מקומו של ההיסטוריון בסיפור שהוא מספר. פרגוסון מאמץ את המחקרים המתאימים לעלילה שהוא מבקש לטוות ומותיר אחרים מחוץ לה, מרחף מעל סתירות ומחלוקות מקצועיות, ומציג לקוראים סיפור תפור ומגוהץ בכתיבה סמכותית הנמנעת מהצבת סימני שאלה. בהתחשב בהיקף ההיסטורי העצום שהספר מנסה להציג ולנתח, יש בו מידה רבה של ביטחון מופרז, פופוליזם וחוסר זהירות.

דוגמא בולטת לכך ניתן למצוא כבר בהנחת היסוד שעליה מבוסס הספר, המחלקת את העולם באופן פשטני לשחור ולבן, פרימיטיבי ומתקדם, תוך שימוש בדוגמאות שחלקן מרכזיות ואחרות איזוטריות או אקראיות, כמו גם התעלמות משורת דוגמאות שאינן תומכות בטענה. לא פחות בעייתית התעלמותו של פרגוסון מן העובדה שהאימפריה המערבית אמנם נבנתה על עקרונות מתקדמים, אך חלק ניכר מעושרה וכוחה נבעו – ועודם נובעים – מהפרה שיטתית של אותם עקרונות בחלקו השני של הגלובוס. במילים אחרות, פרגוסון אינו מסב את תשומת לב הקוראים לאפשרות שערכים כתחרות, זכויות קניין וכיו"ב, שהוא רואה כהכרחיים לקידמה, יכולים להישמר בקפדנות במערב בין השאר בזכות העסקה בתנאי עבדות וגזילת משאבי טבע תוך חיסולה של תחרותיות באמצעות מונופולים נצלניים, שמאפיינות את יחסו של אותו מערב נאור לעולם השלישי (עם זאת פרגוסון אינו מתכחש לעוולות האימפריאליזם, אלא סבור כי יתרונותיו עולים על חסרונותיו). דוגמא נוספת לתיאור הסלקטיבי של המחבר ניתן למצוא בהבדלים בין תיאור כיבוש אמריקה הדרומית ע"י הספרדים כמעשה אלים, אכזרי וחמדן, לבין כיבוש אמריקה הצפונית ע"י הבריטים כתהליך לידתה של אומת החירות. כך, כאילו לא טבחו מתיישבי צפון אמריקה במליוני אינדיאנים בדרכם להגשים את "זכותם" לקרקע חקלאית שתאפשר להם לעבוד בחירות ובכבוד ביבשת החדשה.

הטענות המוצגות ב"ציביליזציה" מעוררות מחשבה ואינן מופרכות, אולם יתכן שמוטב היה לשכך מעט את התלהבותו של פרגוסון מתרבות המערב וחרדתו מ"הידרדרותה התלולה אל קצה", ולהציג סיפור קצת פחות בינארי. במקום לטעון שצמיחת המערב מבוססת על סדרת אפליקציות מתקדמות, מוטב היה להסביר כי יישום האפליקציות נעשה באופן סלקטיבי בהתאם לתועלת שיכולה הייתה לצמוח או לא לצמוח מהן בכל מקום וזמן נתונים. מבחינה זו שקיעתו האפשרית של המערב יכולה להיות תוצר של אימוץ האפליקציות ע"י ציביליזציות עולות, וסין בראשן, כמו גם של הפער בין אידאות הקידמה והחופש המיוחסות לאפליקציות אלו לבין יישומן בפועל.

ציביליזציה – ניל פרגוסון
מאנגלית: ארז וולק
הוצאת עם עובד, 407 עמודים, 118 ש"ח

נבחרו אוצרי התצוגה הישראלית בביאנלה לאדריכלות בוונציה

$
0
0

אורי שלום, ד"ר רועי ברנד וקרן יעלה גולן נבחרו לייצג את ישראל בביאנלה ה -14 לאדריכלות בונציה 2014. השלושה יאצרו את התערוכה CTRL+P -
מחיקה והדפסה במרחב הישראלי 1914-2014.

ועדת השיפוט כללה את פרופ' אדר' יעל מוריה – יו"ר הוועדה, האדריכלים ארז אלה, דן הנדל, 
פרופ׳ אדר׳ אלונה נצן שפטן, עופר מנור, פרופ' הלל שוקן והמשקיפות סיגל ברניר – יו"ר המדור לאמנות פלסטית, ונציגת משרד התרבות והספורט, מרכזת הוועדה, עידית עמיחי.

על התערוכה
"בשנת 2010, חיו במטרופולין תל אביב 3.4 מיליון איש, המהווים 44% מכלל האוכלוסיה בישראל. התנועה למרכז כל כך חזקה שמומחים חוזים שעד 2025, 80% מהאוכלוסיה בישראל תתגורר באזור המרכז, לא בליבת העיר אלא בשוליה הרחבים. המרחב שבין גדרה, חדרה ומודיעין יהיה לפרוור-עיר ענק ויהווה את ההתארגנות העירונית העיקרית.

תפיסת המוצא ההיסטורית לתכנון בישראל היא של מרחב ריק וחסר מאפיינים מקומיים המשמש כר לניסויים אורבניים באמצעות הדפסת תשתיות ושכונות מגורים. הדיאלקטיקה של המרחב הישראלי שנעה בין תכנון יתר מערכתי לאלתור בפועל, או נסיונות לריכוז עירוני אל מול מגמות של פריסה מרחבית, מייצרת מצב כלאיים המכונה על ידנו “urberb”–ניאולוגיזם שמשלב בין הצורה העירונית המובהקת (urban) לפרוור המסורתי (suburb). האורברב הישראלי מתרחב והופך לצורת החיים הדומיננטית ביותר והבסיס המרחבי המשותף לרוב החברה בישראל. ה “urberb” כמודל החורג מהדיכוטומיות הישנות, מאפשר מבט מחודש ועדכון למושגים הקלאסים המציבים את המרכז מול הפריפריה, המשמעותי מול השולי והמקורי מול החקייני".

מנימוקי השופטים:
חברי הועדה סברו כי נושא הפרוור / עיר הוא תופעה אדריכלית עכשווית ומעניינת בשיח הבינלאומי המקבל ביטוי בעל מאפיינים מובהקים במרחב הישראלי. הנושא עונה על פנייתו של אוצר הביאנלה רם קולהאס למדינות המשתתפות, לדון במסגרת התערוכה ביסודות האדריכלות המודרניסטיים ובביטוי שהם קיבלו במסגרות הלאומיות השונות. התפיסה האוצרתית שהציגו הזוכים משלבת בין אמצעי מדיה שונים, המאפשרת לייצג הן את המרחב הארכיטקטוני והן את מרקם החיים שמרחבים אלה מייצרים. כמו כן, סברו חברי הוועדה כי לצוות האוצרים כישורים מגוונים בתחומי הפרקטיקה והמחקר האדריכלי כמו גם בתחומי האוצרות והאמנות, ועל כן תהיה להם יכולת לגבש את תכני התערוכה במשך הזמן שנותר עד לפתיחת הביאנלה ולייצר תערוכה שתייצר עניין מיוחד בקרב מבקרי הביאנלה.

על הביאנלה לאדריכלות בוונציה 2014:
התערוכה תוצג בביתן הישראלי בשטח הביאנלה בגני הקסטלו בוונציה אשר תוכנן בשנת 1952 על ידי אדריכל זאב רכטר שהיה מהאבות המייסדים של הסגנון הבינלאומי בישראל.  משרדי התרבות והחוץ אחראים במשותף על הביתן הישראלי ומשתתפים במימון התערוכה.

הביאנלה לאדריכלות בוונציה מתקיימת משנת 1980 והיא נחשבת לאחת התערוכות המרכזיות בשדה האדריכלות הבינלאומי ומבקרים בה מאות אלפים. בתערוכה מוצג מגוון רחב של עבודות מכל רחבי העולם ומיוצגות בו מעל 40 מדינות. רם קולהאס נבחר לאוצר הכללי של הביאנלה ה-14. נושא התערוכה המרכזית הוא "יסודות" (Fundamentals) והיא עוסקת במרכבים הבסיסים של הארכיטקטורה ובהיסטוריות של הארכיטקטורות הלאומיות לאורך מאה השנים האחרונות. התערוכה תפתח ב-7 ליוני ותמשך עד ה-23 לנובמבר 2014.

על האוצרים:
ד"ר רועי ברנד הוא מרצה לפילוסופיה בבית הספר לתארים מתקדמים של בצלאל. הקים ואצר את "יפו 23”, מרכז לתרבות ולאמנות בלב ירושלים. מתמחה בפילוסופיה עכשווית, חקר התרבות והאמנות, אסתטיקה ומדיה פופולרית. אצר עשרות פרויקטים ייחודים ותערוכות קבוצתיות בינלאומיות. ערך את "פילוסופיה בזמן טרור, דיאלוגים עם הברמאס ודרידה" (הקיבוץ המאוחד, 2004), ו"חיים חשופים- אמנות במצב חירום" (מוזיאון על התפר, 2007). ספרו "אהבהידע—על חיי הפילוסופיה מסוקרטס ועד דרידה", יצא ב-2012  בהוצאת אוניברסיטת קולומביה, ניו-יורק. בימים אלו עובד על ספר חדש, "אמנות/חיים", העוקב אחר פרקטיקות ואמנים שעבורם החיים הם מדיום לעבודה או חומר לעיצוב.

אדריכל אורי שלום הוא בוגר הטכניון בהצטיינות. בוגר תכנית לימודי ההמשך של המחלקה לאמנות וצילום בבצלאל, סלמה תל אביב. חבר הסגל האקדמי במחלקה לארכיטקטורה בבצלאל, ירושלים  ומרכז את שנה ב' במחלקה. בעל נסיון מקצועי במשרדי אדריכלים בפאריס ובאירלנד, ובעלים של משרד האדריכלים "סטביליטי-סטודיו", אשר בתכנונו מלון שטיבל במזרח ת"א, חידוש ומחזור לשתי טחנות קמח בדרום ת"א, פרויקטי מגורים שונים ומבני ציבור.

קרן יעלה גולן היא אמנית וידאו, צילום ופרפורמנס, מרצה על עיצוב, אדריכלות ואמנות עכשווית במכון הטכנולוגי חולון. בעלת תואר ראשון בעיצוב פנים מהמכללה למנהל ותואר שני באמנות מה-School Of Visual Arts  בניו יורק. הציגה תערוכות יחיד בגלריית החדר, במוזיאון ינקו דאדא ובבית האמנים בתל אביב. השתתפה בתערוכת קבוצתיות בארץ ובעולם, האחרונה שבהם במוזיאון לאמנות עכשווית בבוקרשט. בעבודתה  חוקרת נושאים של נשיות, פולחן ומקום, דרך דמויות מיתיות וריטואלים של פרוק והרכבה.

אדריכלית עידית קופסקי – אוצרת משנה – היא אדריכלית ויוצרת, סיימה את לימודיה באקדמיה לאומנות ועיצוב בצלאל ב-2011. זכתה במספר הוקרות ופרסים בעיצוב. מלמדת באקדמיה בצלאל  ומתמחה בשיתופי פעולה בין אדריכלים לאמנים. השתתפה בתוכניות שהות ביפן בסטודיו של האדריכל והאמן ג'וניה אישיגאמי, ולאחר מכן במשרד האדריכלים SANAA, שם עסקה בעבודה ופיתוח תכנים דרך מספר פרויקטים בין לאומיים, בין היתר בפיתוח והמחשת תכנון בצלאל החדש במגרש הרוסים בירושלים.


ממוזיאון ישראל למכון שפילמן

$
0
0

ד"ר ניסן פרז, שפרש לאחרונה מתפקידו כאוצר המחלקה לצילום במוזיאון ישראל, מונה למשנה לנשיא של מכון שפילמן לצילום. במסגרת תפקידו החדש יסייע פרז ב"יישום מטרות המכון, ובהסתמך על קשריו הענפים בחו"ל יפעל להרחיב ולהדק את שיתוף הפעולה עם מוסדות מקבילים ברחבי העולם".

ד"ר ניסן פרז עלה לישראל מטורקיה ב-1967. למד פסיכולוגיה, פילוסופיה ותולדות האמנות באוניברסיטה העברית וסיים תואר שלישי באוניברסיטת ברייטון באנגליה. הוא מרצה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובאוניברסיטה של ולנסיה בספרד. הקים את המחלקה לצילום במוזיאון ישראל בירושלים ועמד בראשה בתפקיד אוצר בכיר לצילום במשך 37 שנה, עד סוף חודש יוני השנה. במסגרת פעילותו המקצועית בצילום בנה את אוסף המחלקה ואצר יותר מ-180 תערוכות בארץ ובחו"ל.

נשיא ומייסד המכון שלום שפילמן מסר כי "הצטרפותו של ד"ר פרז למכון היא יתרון גדול במיוחד כיוון שהוא מביא איתו ידע וניסיון שנצברו במשך עשרות שנות פעילות בזירה הארצית והבינלאומית שיסייעו להעשיר ולהרחיב את פעילויות המכון בעולם".

ביקורת בעידן של אמנות פוליטית: פופ אפ סמינר

$
0
0

בעקבות השיחות שהתפתחו במהלך ובעקבות שיחתם במרכז לאמנות עכשווית, נואה סימבליסט ולאה אביר מזמינים אותך לקחת חלק בסמינר  היום. הסמינר בן 3 שעות, ייבחן סוגים שונים של ביקורת שאמנות יכולה וצריכה לאמץ כיום, וכן מודלים של ביקורת שאנו יכולים להשתמש בהם כדי להעריך פרקטיקות פוליטיות וחברתיות נוספות.

הביאו עמכם כל שאלה או הערה בוערת, דוגמאות של טקסט, עבודות אמנות ופרויקטים אחרים שיכולים להיות רלוונטיים לשיחה, ופגשו אותנו במרכז לאמנות עכשווית, קלישר 5, תל אביב, ביום שני הקרוב, 29 ביולי, בשעה 18:00.

*קריאה מומלצת לקראת הסמינר: המאמר "מהי ביקורת?" של ג'ודית באטלר, והראיון שנערך עמה לאחרונה כאן

אימה קטנה ויומיומית

$
0
0

תערוכתה של הציירת נעמי בריקמן מוצגת בגלריה רוטשילד אמנות. הגלריה, השוכנת בקומה שנייה של בניין משופץ בסמוך לכיכר הבימה (מעל פיצריה טוני וספה), מתמחה בציור פיגורטיבי המכונה ריאליסטי. בין אמניה נמצאים ציירים כמאיר אפלפלד, סיגל צברי וסימון אג'יאשווילי. למרות שבעשור האחרון, אחרי עשרות שנות התעלמות, ציירים מסוג זה החלו להציג במיטב הגלריות ולזכות להכרה, עמדתם עדיין מזוהה כאנכרוניזם – טכנאות העושה רושם על הקהל הרחב אך נעדרת כל עומק, חדשנות וביקורתיות. הדיון בשאלה חורג מעניינה והיקפה של ביקורת זו, ולכן רק אומר כי שלילה מוחלטת של הסגנון והטכניקה, כמו גם התפעלות גורפת וחסרת הבחנה מהן, נראות לי כשתי אפשרויות גרועות באותה מידה המעידות על התבוננות דוגמתית לא פחות מזו שמיוחסת לציירים הנדונים. בין הציירים והציירות הפועלים/ות בתחום זה ניכר מגוון גדול של גישות, כוונות, הישגים ומקורות השפעה, וחבל שרק אוצרים וכותבים בודדים נוטלים את האתגר לברור ביניהם, להבחין ולנתח את מאפייניהם הייחודיים של המגמה.

נעמי בריקמן - מתוך התערוכה

נעמי בריקמן – מתוך התערוכה

בריקמן, שמציגה בתערוכה סדרת ציורי לילה קטנים שצויירו על מצע חולי וצבוע לצד תפנימים גדולי מימדים, למדה ציור בפריז, בארה"ב ובבית הספר לציור של ישראל הירשברג בירושלים. לביה"ס יצא שם – מוצדק בחלקו – של מרכז להכשרת שכפולים של האמן הבכיר, אולם למעט המיומנות קשה לזהות את עקבותיו המוכרים של המוסד בציורים המוצגים בתערוכה. בעבר יצרה סדרות של דיוקנאות עצמיים נוקבים ומלאי הבעה המתבוננים בפנים ובגוף המזדקן ללא טשטוש או ייפוי של סימני הגיל. בסדרת הנוף הלילי היא מציגה ציור אפל וסמיך כאילו התבוננה בגנים הציבוריים, ברחובות, העצים, הבתים והפנסים מבעד לענן אובך עכור. היא מציירת את האוויר, פשוט כמשמעו. מעמד מיוחד ניתן גם לאמצעי התאורה, כאשר כמעט בכל אחד מן הציורים מופיע מקור אור מלאכותי. המיקוד מתחיל בנורה הבוהקת, עובר דרך סביבתה הקרובה ומסתיים בשוליים ההולכים ומתפוגגים והופכים לבליל לא מזוהה של צורות וכתמים. הציור למעשה מתאר את מה שמאפשר אותו, ואגב כך משרטט גם את גבולות יכולותיו.

הציורים צויירו בסטודיו על סמך רישומים מהירים שנעשו ברחובות. כפועל יוצא מכך הם מתנתקים מן החיקוי הישיר והופכים מופשטים מעט, מערבבים ביודעין בין מראות, זיכרונות ומחשבות. מראה חולף וחמקמק שהוקפא בעבודה ממושכת, הופך לנוף דמיוני למחצה. בעבר כתבתי על ציוריה של בריקמן כי הם יוצרים "קסם משומר" הנובע מן הפער בין פעולת הציור הממושכת לתיאור הרגע החולף, ולכן "הרגליים הבוטשות בקרקע מטשטשות את העקבות הטריים שהן עצמן השאירו, מתחפרות בשכבות של צבע ובדומה לדימויים המופיעים בציורים, מתנתקות מתחושת הזמן".

נעמי בריקמן – מתוך התערוכה

תחושת הקסם המשומר חותרת תחת עצמה מעצם אי-יכולתה לשחזר את ההפתעה הגלומה בה. היא ניכרת גם בציורי התפנימים – תיאטרון חפצים וצלליות המהווה את גולת הכותרת של התערוכה. החפצים המופיעים בציורים אינם נושאים מטען סמלי ברור. מטאטא קש, עציץ, מנורה, ארונית אדומה וכיו"ב – אלו חפצים חסרי זהות, סימני זמן או בעלות, ויחד עם זאת אופן תיאורם בזוויות חדות, תאורה מלאכותית דרמטית וצבעוניות חזקה שמבליחה מבין הצללים, הופך אותם לדמויי ניצבים בסט של סרט אקספרסיוניסטי. ענפי הצמח פורשים צלליות הנראות כאצבעותיו של ד"ר קליגרי, ומתחת לכסא רוחש לו גוש אדום-כתום המחשב להתפוצץ.

בריקמן אינה אמנית שכלתנית. הציור שלה יוצר סצינות אימה קטנות ויומיומיות שמתנגדות בתוקף לראציונליזיות והסברים. אלו ציורים שדוחסים למסגרת נתונה מהלך כרונולוגי ונפשי ממושך שהסתיים. הם מבקשים ליצור תיעוד ציורי של דבר שהיה ונגמר, ולהצליח ללכוד לא רק את רגע ההתרחשות אלא גם את ההבנה שהיא אינה קיימת עוד.

נעמי בריקמן – גלריה רוטשילד אמנות
נעילה: 15.8

פורסם בנוסח דומה ב"טיים אאוט"

"אתה לא יכול לעשות ג'סטה על קנבס כמו שאתה יכול על קיר"

$
0
0

אני רוצה לדבר איתך על תערוכת היחיד שלך ברו-ארט. ספרי לי קצת על הרקע שלך.
"אני באה מציור ומציירת מאז שאני זוכרת את עצמי. אחרי שלוש שנים של לימודים בבוזאר, שם ציירתי ציורים יותר ויותר גדולים, נסעתי לחילופי סטודנטים בניו-יורק בהנטר קולג' למאסטר פרוגרם, מה שאומר שהיה לי סטודיו משלי, חדר משלי וגם מלגה. זה שינה כמה דברים בסיסיים: גם לא היו לי את המורים שהיו סביבי בפריז, וגם באופן כללי אף אחד לא עומד על הראש לתלמידים בחילופי סטודנטים.

"הרגשתי שאני לוקחת את התקופה הזאת למקום יותר אקספרימנטלי. זה היה תהליך מאוד טבעי של לחקור מקומות, כי כבר היתה לי שפה, זה לא שעשיתי שינוי של 180 מעלות. נתתי לעצמי חופש לחקור, לעשות נייר עם רישום בקו בצהוב, משהו בדיו שחור. רק אחר-כך הבנתי שזה היה כמו לחקור את הבסיס של מה שמעניין אותי בציור, להפריד בין האלמנטים של צבע, קו, לתת לכל דבר קצת יותר מרחב משלו ופחות לבנות תמונות. חזרתי לפריז, ושם היה לי קיר בסטודיו עם עוד אנשים. כל פעם שהייתי לוקחת קנבס, שמה אותו על הקיר – הייתי עושה משהו ליד הקיר ועל הרצפה. פתאום השתנתה לי הראייה".

איוה כפרי בתערוכה

איוה כפרי בתערוכה

מה קרה?
"לא הצלחתי יותר להתמקד בתוך המסגרת הזו. הראייה שלי נהייתה מרחבית. תמיד הסביבה שהייתי בה השפיעה על הציור שלי, ותמיד ציירתי גם ציורים מאוד גדולים. לאט-לאט זה עבר יותר לכיוון של תלת-מימד, שזה אולי השינוי המשמעותי. זה שינה משהו בג'סטואליות. אתה לא יכול לעשות ג'סטה על קנבס גדול כמו שאתה יכול על קיר. הרזיסטנס אחר, המשמעות אחרת, וגם זה שהבנתי שאם אני עושה את זה על הקיר, זה זמני. זה מאוד שיחרר אותי".

זאת הנוכחות של העבודה במרחב?
"זה שאני לא יכולה לקחת את זה איתי, שזה נהיה חלק מהמקום, העשייה עצמה נהיית הדבר המשמעותי. בהתחלה גם בקושי תיעדתי את זה. זאת היתה עשייה לשם העשייה, והרגשתי שזה לוקח אותי למקומות מעניינים, שהם יותר מחדשים לי. אני יכולה להפתיע את עצמי. קנבס מעורר אצלי מחויבות ליצור משהו מסוים, ציור יפה או ציור טוב. גם עכשיו אני רוצה שזה יהיה ציור יפה וטוב, אני לא נגד זה, אבל בא לי לסחוט את זה קצת יותר, להתעלות מעל הרפלקסים של עצמי, לקחת את זה קדימה מבחינתי, למתוח את זה. לעשות שכבות, לעשות משהו על נייר שקף, לכתוב בצבע צהוב על הקיר, ואז מעליו שקף, ומעליו רישום בפחם, ומעליו אני מניחה מקל צבוע.

"גם אם זה עדיין לא לגמרי תלת-מימד, זה נהיה שכבות. כל שכבה היא גם בפני עצמה, וביחד זה יוצר משהו חדש: חומר שלא היה לי קודם, טקסטורות שונות, מפגש בין דברים שונים. זה נהיה יותר כמו עריכה – אתה יכול לקחת קטע כזה וקטע כזה, וכשאתה שם אותם ביחד, זה יוצר משהו חדש. יש לך כאן את הפלסטיק שהוא עולם מסוים, ושם את הנייר שהוא עולם אחר. המפגש ביניהם מעניין אותי. זה היה מאוד אינסטינקטיבי, לא קונספטואלי. תמיד גם כתבתי תוך כדי עבודה, אבל זה יותר כמו דיאלוג עם עצמי".

הכתיבה היא חלק מהעבודה, מהעיבוד שלה?
"כן, אפשר להגיד, לא חשבתי על זה ככה, אבל בשבע השנים האחרונות יש לי את המחברת של הסטודיו איתי בכל מקום. וזה קורה תוך כדי העבודה. אני מנסה להתחיל מעשייה ולא ממחשבה, אבל לרוב אני מתחילה ממחשבה, ואז צריך לשמור על איזון, כי יותר מדי מזה זה גם לא טוב, צריך לדעת לשכוח את זה ולהיות לגמרי בעשייה. הכתיבה יכולה להיות לפעמים ברמה הכי פורמליסטית, הצהוב הזה מול הסגול הזה, האם זה עובד".

ספרי איך זה בא לידי ביטוי בתערוכה שלך.
"במובן הכי פשוט, שגם לפני וגם תוך כדי החודש של העבודה בחלל עצמו נעזרתי בכתיבה בשביל לנהל דיאלוג עם עצמי, להבהיר לעצמי דברים. רצונות, מסקנות. להבין מה חשוב לי, מה בדיוק אני רוצה לעשות. נותנים לי את הבמה הזו של תערוכת יחיד, אני יכולה לעשות מה שאני רוצה, מה אני רוצה להגיד? איפה אני ממקמת את עצמי? היה לי ברור שאני רוצה לעשות משהו עם חשיבה על החלל – לתכנן את החלל, להבין אותו, ושבו בזמן אני גם רוצה ציור שיהיה חזק, שיחתוך כמו סכין. את שני המרכיבים האלה ידעתי שאני רוצה".

את מתארת פה משהו שנראה לי מאוד מורכב. הצלחת לתכנן את החלל מראש?
"גם כשתיכננתי את זה ידעתי שמה שחשוב לי בסופו של דבר זה להיות פה ומה שיקרה תוך כדי. אני מאמינה בהחלטות שנעשות בזמן אמת. אבל זו באמת היתה דרך להרגיע את עצמי ולראות את החלל ממבט-על לפני שאני מתחילה".

מה שאני מבין זה שיש לך איזשהו תכנון, ואת מחפשת איפה המקום יכול לשבור אותו ולהוביל אותך.
"הקונספט הוא גם ברמה מאוד מסוימת של החלל, איך אני רוצה לטפל בחלל. ידעתי שאני רוצה לשבור פינות, שזה לא יהיה חדר סטנדרטי עם ארבעה קירות ניצבים, אלא משהו שהוא יותר אחיד, עגול, אבל היה לי ברור שאני לא רוצה לעשות שינויים ארכיטקטוניים. אני לא נכנסת למשחק הזה. מכאן הבחירה של עיגול הפינה בעזרת הפרספקס ולא על-ידי בניית קיר. היתה לי אינטואיציה של צבעוניות מסוימת שאני רוצה לעבוד איתה, גם מהמקום של להתמקד, שלא ממש עמדתי בזה. באיזשהו מקום זה כמו מין זיקוק של הליך של יצירה. לשים את עצמי במין סיטואציה שהיא סופר-אינטנסיבית. זה עקרונית לא שונה מאשר לעבוד בסטודיו, זה רק לקחת את זה למקום קיצוני יותר, גם עם עצמי, גם לתחום את זה בזמן, לעשות משהו שהוא לקחת סיכון. אתה לא מגיע לגלריה ושם בה את התוצאות של מה שעבדת עליו בסטודיו.

"שאלתי את עצמי מה אעשה אם אגיע לחלל ולא יתעורר בי כלום, לא ייצא כלום. נגיד, ידעתי שאני רוצה צורה סגולה, יוצאת מהפינה אל תוך החלל. הגעתי והתחלתי לעשות את זה עד שאמרתי, רגע, זה לא מעניין אותי לבצע את מה שחשבתי עליו קודם, אני לא רוצה להראות תוצאות, אני רוצה לעבור תהליך. עוד חודש יבואו מלא אנשים לראות את זה, אני מחויבת לתוצאה מצד אחד, מצד שני אני חייבת גם לשכוח את זה. אני רוצה לשכוח את זה ולהיות לגמרי בתוך, אני חייבת לעבור תהליך שכולל כשלונות. תהליך שהוא מאבק".

איוה כפרי - פרט מתוך התערוכה

איוה כפרי – פרט מתוך התערוכה

איזה מאבק?
"של לא להצליח, ואז לתקן. חשובה לי בסופו של דבר התחושה של קלילות, אני לא רוצה שיראו שהתאמצתי, אבל חשוב לי להתאמץ. יש מתח מסוים, למרות שלהרבה אנשים זה נראה חסר מאמץ. כי יש פה משהו מאוד זורם. היו פה הרי עוד מיליון דברים שיצאו. מי שלא מתחבר לתהליך ורואה רק את התוצאה יכול לחשוב שבאתי ושמתי את מה שבסוף נשאר ביומיים. אבל רוב הזמן זה נסיונות ומחיקות והתבוננות ומחשבה בחודש הזה. הרבה יותר מעבודה פיזית".

חשובה לך התנועה של הגוף, לא רק של העין.
"כן, תנועה, נשימה מסוימת. להדביק את הצבע על הקיר, אתה יודע, זה נראה לך נראה כמו כתם, אבל אלו 40 תזוזות של סולם כדי להדביק חתיכה קטנה. זה יותר מזה, זאת התנועה של העין שלי, התנועה שלי בחלל. אני שם, אני מסתכלת מפה, ואני הולכת, גם אם זה רק בעיני רוחי, לתוך הקיר. אני זזה, יש משהו שהוא באמת נשימה כזו של החלל, הציור נושם".

וזה לא מיצב.
"אתה יכול לקרוא לזה אינסטליישן, זה לא משנה. אני לא מתעסקת בהגדרות של זה, כי זה לא נבע מהגדרה".

אבל את כן מתעקשת על העניין של ציור.
"נכון, כי זה ציור, וציור זה הדבר שהכי מרגש אותי. זה צבע וקו וקומפוזיציה. נכנסים גם עוד אלמנטים של מרחב, של תנועה ושל חומריות. ציור מופשט זה סוג של תהליך שעברתי, שבו הבנתי מה הכי מרגש אותי בציור. אלו לא הדמויות, לא הנארטיב, לא הסיפור שיש מאחורי זה, אלא הצבע והקו, הקומפוזיציה, מין משהו קסום שזה יוצר. זה כמו האסנס של הציור. אני לא קנאית של ציור מופשט, יש דימויים שיכולים להשתלב, להכניס עוד ממדים, לשבור, אבל זאת באמת כזו שפה שיש לי עם עצמי, שם זה כרגע נמצא. בציור המופשט".

מחוץ לתערוכה האחרונה, את גם מציירת ציור על קנבס. אין פה ניגוד?
"אני לומדת המון בגלל שאני עוברת תהליך כל פעם בפעולה הזאת בחלל, שאני יודעת שיראו אותה, אני נותנת את המירב של עצמי. יש משהו שיכול להיות מרוקן לטווח ארוך בלעשות משהו שמחר יזרקו לפח ולא יישאר מזה כלום. חזרתי לצייר ציורים בשנה וחצי האחרונות מהמקום שהרגשתי שאני חייבת, כמו סיכום, ליישם את הדברים שלמדתי במשהו שיישאר איתי. ואני מוצאת שזה שילוב, זה איזון די אידיאלי".

זה מה שקורה לעבודה בחלל? מורידים הכל וזורקים לפח?
"כן. זה קצת עצוב, למרות שזה חלק מהעניין. זה היה נראה אחרת אם זה היה נשאר לתמיד, הייתי צריכה להדביק את הטפטים בצורה אחרת אם הייתי רוצה שזה יישאר ליותר זמן. הייתי צריכה בחירה אחרת של חומרים. עדיין יש לי את הרצון למשוך את זה, אבל זה לא באמת משנה. צילמתי בתערוכה הזאת לדעתי מאות תמונות, יש פה אינספור נקודות מבט על העבודה הזו, אפשר לטייל בתוכה ולהרכיב לעצמך קומפוזיציות. עם מצלמה זה הכי קל. אני הופכת את זה שוב לדו-מימד, וזה גם מה שנשאר, רק התיעוד".

איוה כפרי - פרט מתוך התערוכה

איוה כפרי – פרט מתוך התערוכה

אין מבחינתך שום מימד של קדושה בעבודה?
"לא ממש. לגעת ולטייל בתוך העבודה זה חלק מהעניין. אנשים הבינו על מה לדרוך ועל מה לא. לא הייתי רוצה שמישהו יבוא עם סכין ויתלוש חתיכה, אבל בלגעת יש משהו מאוד חושני, בגלל זה חשוב לי גם שזו אני שעושה את העבודה פיזית, נוגעת, ולא רק מתכננת. משהו במגע מאוד חשוב. גם אם זה מגע של פחם על נייר, זה הכל מאוד פיזי. גם ביום-יום שלי אני עובדת בסטודיו, פיזית, אני עומדת, מרימה, נוגעת, מורחת, הפיזיות של זה היא מבחינתי אלמנט קריטי".

מה עושה לך הפרקטיקה הזו? אני שמעתי ממך שאת לא מבינה איך אנשים לא עושים את הדבר הזה יותר, זורקים את עצמם על הקירות ומציירים.
"אנחנו פיזיים, זה חלק שבאמת קשה לחשוב עליו כי הוא לא קונספטואלי. מבחינתי זה יותר נובע מהצורך, זה מבפנים, זה אף פעם לא מבחוץ. כשאני מדברת על הדברים אז אני יכולה לדבר עליהם בדיעבד מבחוץ. מבחוץ זה להגדיר, ומבפנים זה להגיב בתשוקות, באינטואיציות. הרי בסופו של דבר ציור זה אבסורד. יש לי תשוקה, משום מה, לראות כתם עגול ענק בצורה מסוימת, ואז יש לי תשוקה מסוימת להגיב אליו על הרצפה עם עיגול צהוב. אחר-כך אני יכולה לקרוא מלא ספרים ולחשוב עליהם מחשבות ולהגדיר ולהבין המון דברים שיתרמו לזה, שגם יעזרו לי להמשיך הלאה, אבל הדבר עצמו חייב להישאר לא מנוסח. אחרת זה מת, אחרת זה אילוסטרטיבי, אחרת זה לא מחובר".

מה עם הניסוח של העבודה שלך כציור בחלל? זה לא מחייב לרעיון?
"אני באמת מפחדת מהמקום המשטיח והחיצוני, שזה נראה אילוסטרציה של ציור בחלל, אבל זה לא הדבר עצמו שנהיה ציור בחלל. אני גם לא מרגישה מחויבת לרעיון עד סוף ימי, אם זה לא יעניין אותי בחוויה. וציור זה משהו שאני לא יכולה לדמיין איך הוא יפסיק לעניין אותי, וכל העניין של החלל פותח עוד כל-כך הרבה אופציות של הציור, של מה שאמרנו קודם של החומרים, הקומפוזיציות. זה הכל בעצם מערכות יחסים ביני לבין הציור או החלל ובין המרכיבים השונים שבחלל. זה משתנה כל הזמן".

יש משהו שאת רוצה שיקרה למי שנכנס לתערוכה שלך?
"אני יוצאת מתוך נקודת הנחה שאין לי שליטה על איך אנשים חווים דברים, ואין לי שום רצון שתהיה לי שליטה כזאת. אני יכולה לעשות את הדבר שלי ולקוות שהוא יובן, שזה יעורר  משהו. זה הכל. אין איזו חוויה ספציפית שאני רוצה שמישהו יעבור. אולי שייתנו לזה צ'אנס".

להיכנס לתוך הציור?
"לא בדיוק. יותר לחוות אותו. במקרה של העבודה ברו-ארט זה אומר להיכנס פיזית פנימה, לתוך החלל, לתוך העבודה, לטייל בפנים, לשהות, לתת לדברים את הזמן שלהם לחלחל פנימה, לנוע, לעשות זום-אאוט וזום-אין, להתבונן מנקודות מבט שונות. דרך התנועה והמבט העבודה בעצם משתנה. היא מכילה בתוכה אינספור אופציות".

רב ערב 30.7.2013

$
0
0
  • Showtime, תערוכה חדשה בביתן הלנה רובינשטיין לאמנות בת זמננו
  • "החזית", ירושלים נגד העולם | שבוע של שידורי רדיו, הופעות וחפירות
  • סלון צפון: אוסף מוזיאון בר-דוד מקיבוץ ברעם בבית מני בתל אביב
  • סדנת "צבע הדברים" מארחת אמנים מבולגריה: "נוף ציורי מהדנובה"
  • נפתחה ההרשמה לתוכנית לימודי ההמשך במוסררה
  • אמנות בלא נחת – מגמות באוצרות ובאמנות בת זמננו
  • מלאך ההיסטוריה חוזר אל ציוריו של יהודה בן-נחום
  • "שירים לבלאנש", אלבום חדש של תומר שרון
אלונה רודה

Showtime, תערוכה חדשה בביתן הלנה רובינשטיין לאמנות בת זמננו

פתיחה: חמישי, 1 באוגוסט 2013, ב-20:00

נעילה: 23.11.13

משתתפות: ג'נט קארדיףנעמה צבראלונה רודה. אוצרת: הדס מאור

באירוע הפתיחה, בשעה 21:30, יתקיים פרפורמנס על עבודתה של נעמה צבר, "התפשטות (אופוס 2)", 2013: "ללא כותרת (לחץ גוף*)", 2013. משתתפים: רם אוריוןגבריאל ברוידבן דרוסינסקיאור זובלסקיאבישג כהן-רודריגזגמליאל סספורטסנטע פולטורק, נעמה צבר, אדם שפלןירון שראל. כולל גרסת כיסוי לעבודתו של ברוס נאומן, Body Pressure, 1974.

התערוכה מתמקדת בעבודות המתייחסות לסאונד כאל חומר נוכח בחלל, וכן בעבודות העוסקות בסיטואציית המופע תוך פירוק מרחבי, קונספטואלי ופיזי שלו בחלל. התערוכה מציגה את חזית הנעשה בהקשר זה ברמה הבינלאומית והמקומית כאחד, וכוללת שלושה מיצבים גדולים, כל אחד בקומה נפרדת של הביתן.

למידע נוסף: showtime.tamuseum.org.il

להקץ דיואלט

"החזית", ירושלים נגד העולם | שבוע של שידורי רדיוהופעות וחפירות

39 באוגוסט 2013
חצר המחלקה לארכיטקטורה בצלאל, רח' שמואל הנגיד 10ירושלים. הכניסה חופשיתעונת התרבות ורדיו תדר בירושלים מציגים: "החזית", שישה ימי מחווה לסצינה האלטרנטיבית בעיר, שבהם תפעל תחנת רדיו שתוקדש לסאונד הייחודי והמורשת של המוזיקה העצמאית בירושלים אז והיום.

השידורים ייפתחו בכל יום בשעה 12:00 ויכללו תוכניות שיסקרו את התחנות החשובות ביותר בתרבות הירושלמית החל משנות ה-60 ועד היום, כמו גם כיתות אמן, הופעות, תקלוטים של די.ג'יים ואספנים ואירוח אנשי מפתח מהתרבות המקומית.

כל שידורי התחנה יועברו ברשת בשידור חי. משתתפים: יאפים עם ג'יפיםרייסקינדראהד פישוףהסאונדמן של הפרגודאסף גברוןנדב רבידגיא חג'ג'דיואלט (בהופעת איחוד), רייב של מאה מטראק דקנינו ביטוןאופיר טובול ועוד.

רדיו תדר: http://www.teder.fm

שמואל בונה, "דוד המלך", 1959

סלון צפון: אוסף מוזיאון בר-דוד מקיבוץ ברעם בבית מני בתל אביב

שיח גלריה עם האוצרים סול לנזיני וחגי שגבשישי, 2 באוגוסט 2013ב-11:00אוסף מוזיאון בר-דוד מוצג לראשונה במרכז תל אביב, באירוח בית מני לאומי. האוסף נוסד בשנות ה-30 וה-40 של המאה ה-20 על-ידי משה בר-דוד, שהיה אספן נלהב של אמנות בהקשרים יהודיים וישראליים. בערוב ימיו תרם בר-דוד את האוסף לקיבוץ ברעם, שפתח לפני 30 שנה את מוזיאון בר-דוד, המציג תערוכות אמנות ויודאיקה.

התערוכה מתמקדת בציורי נוף של ישראל ואירופה וציורי דיוקנאות שיצרו אמנים יהודים באירופה שלפני מלחמת העולם, בעבודות של אמנים שפעלו בראשית התהוותה של התרבות החדשה בארץ-ישראל, לצד עבודות של אמנים ישראלים עכשוויים. בין היוצרים: ינקל אדלרמרדכי ארדוןיוסף זריצקילודוויג בלוםאריק בוקובזהאלי שמירזויה צ'רקסקידוד ניפו ואחרים. ייעוץ אמנותי: ד"ר סמדר שפי.

נעילה: 9.10.13. הכניסה חופשית
לרשות המבקרים הדרכה באמצעות אודיו גייד (ללא תשלום)

בית מני לאומי, רח' יהודה הלוי 36, תל-אביב. ראשון עד רביעי, 10:00–17:00; חמישי, 10:00–21:00; שישי,10:00–14:00

Nikolay Ruschukliev

סדנת "צבע הדברים" מארחת אמנים מבולגריה: "נוף ציורי מהדנובה"

מפיקה ואוצרת: רחל זיו
פתיחה: חמישי, 1 באוגוסט 2013, ב-19.00
נעילה: 15.8.13תערוכת מחווה של אמנים ישראלים לעם הבולגרי, שמנע את השמדת היהודים לפני 70 שנה, בתקופת מלחמת העולם השנייה. דברי פתיחה: דימיטר מיכאלוב, שגריר בולגריה בישראל; יוסי קיוסו, נציג עולי בולגריה בישראל;דניאלה טסנקובה, בשם גלריה רוסה בבולגריה; דניאלה קלאוזנר, בשם אמני "צבע הדברים"; אודי אלוני, נציג האמנים בישראל.

התערוכה מוצגת בגלריית אשכול פיס במתחם תיכון עירוני א', רח' ליאונרדו דה-וינצ'י 1, פינת רח' הארבעה, תל-אביב. מועדים לביקור: ראשון עד חמישי, 20:00–16:00; שישי, 09:00–13:00.

*

נפתחה ההרשמה לתוכנית לימודי ההמשך במוסררה

בית-הספר לצילום, מדיה ומוזיקה חדשה, מוסררה, מתחיל בהרשמה לתוכנית לימודי ההמשך. התוכנית מיועדת לאמנים מתחילים ומחויבים (בין אם סיימו את לימודיהם לפני זמן קצר ובין אם הם מעוניינים לחזור לעשייה אמנותית לאחר הפסקה) ונועדה לתת להם כלים לקידום עצמי ולפתוח בפניהם אופציות נוספות להשתלבות בעולם האמנות.

התוכנית פועלת כחממת מחקר רב-תחומית המציעה התנסויות שונות ודיאלוגים עם אמנים, מרצים ואוצרים שונים. שנת הלימודים תאורגן במקבצים של סמינרים בנושאים שונים. במקביל יתאפשר דיון רציף בעבודתם ורעיונותיהם של המשתתפים, עם חברי הקבוצה ועם המנחים והאורחים השונים.

תחילת הלימודים: אוקטובר 2013. הקורס יתנהל במתכונת של מפגש שבועי לאורך שלושה סמסטרים. לפרטים נוספים: מנחה ומרכזת התוכנית דפנה איכילובdafna.ichilov@gmail.com.

דליבור מרטינז 1978 מדבר עם דליבור מרטינז 2010

אמנות בלא נחת – מגמות באוצרות ובאמנות בת זמננו

קורס בהנחיית יונתן אמיר, מבקר אמנות ועורך-שותף של כתב-העת המקוון לאמנות, תרבות וחברה "ערב רב". 

ימי חמישי/שישי לסירוגין: חמישי, 20:0018:00; שישי, 10:0013:00.

קורס שנתי המשלב סיורי תערוכות ושיעורים עיוניים ומתמקד במגמות וגישות שונות באמנות ובאוצרות בת זמננו. הקורס מתקיים אחת לשבוע. מחצית מהמפגשים יתקיימו במרכז לימודי האמנות הקובייה בירושלים ומחציתם בתערוכות ברחבי הארץ.

בשיעורים היכרות עם זרמים אמנותיים וגישות אוצרותיות שונות, היסטוריה של מוזיאונים וחללי תצוגה אחרים, כתיבה על אמנות, היסטוריה של האמנות המקומית והבינלאומית, מפגשים עם אמנים/ות, אוצרים/ות, אנשי/נשות אמנות אחרים ועוד.

הקורס מתאים לסקרנים ולחובבי אמנות המעוניינים לבחון ולנתח יחד את הנעשה בעולם היצירה, כמו גם לאמנים/ות המעוניינים להרחיב את השכלתם העיונית בתחום.

לפרטים נוספים: הקובייה, מקום לאמנות, 02-5456222 ,02-5456223
http://www.hacubia.jerusalem.muni.il

*

מלאך ההיסטוריה חוזר אל ציוריו של יהודה בן-נחום

אוצר: דורון פולק
פתיחה: 4 באוגוסט 2013, ב-19:30
נעילה: 31.8.13ציוריו של יהודה בן-נחום מנהלים דיאלוג עם יצירתו של פול קליי, שאותה העניק כמתנה לסופר גרשון שלום, תמונה המצויה כיום במוזיאון ישראל, "המלאך החדש" ("אנגלוס נובוס"). בן-נחום מצייר בצורה סיזיפית מראות הלקוחים ממקורות מעורבים ומתייחסים למאורעות האקטואליים שמקיפים את חיינו, בראשם הסכנות האפוקליפטיות מאימת ההשתלטות המוסלמית על העולם, תוך התייחסות לציורים מיתיים של ורמיראדוארד מונק, בוטיצ'לי ועוד, שבן-נחום עונה להם בסדרה נאיבית של בעלי מקצוע הזכורים לו מימי ילדותו ונעלמו מן העולם.

היכל התרבות ראשון-לציון, רח' ז'בוטינסקי 16. ראשון עד חמישי, 15:00–09:00, ובערבי מופעים.

צילום: גדי דגון

"שירים לבלאנש", אלבום חדש של תומר שרון 

מופע השקה באזור, הרכב 13
מוצ"ש, 3 באוגוסט 2013, ב-21:00
כניסה: 50 שקלאחרי שכבש את הטלוויזיה, התיאטרון, הקולנוע והסטנד-אפ, משיק תומר שרון את אלבומו השני, "שירים לבלאנש". באלבום שירי סול-בלוז-פאנק שנכתבו בשנים האחרונות ומבוצעים בהופעות במועדונים עם הרכב של שלושה נגנים. הנושאים המרכזיים: בדידות, כמיהה, תשוקה ואכזבה, כולל גרסה מתורגמת ל"הללויה" של ליאונרד כהן. מפיק מוזיקלי: גיא ויינגרטן.

שרון שירת בלהקת הנח"ל. אלבומו הראשון, "בלוזר", שיצא ב-2005, זכה להצלחה רבה, ובעקבותיו החל תומר להופיע במקומות ועם הרכבים שונים.

***

המודעות ב"רב ערב" מתפרסמות בתשלום. מעוניינים/ות לפרסם בניוזלטר?
צרו קשר: ‎raverev@gmail.com‎‏ | ‎03-6041114‎

שידורי המהפכה

$
0
0

בירושלים של סוף שנות ה-90 היה קצת קשה לחשוד שדווקא מביתה הצנוע ברחוב אבן-עזרא של גברת כבת 90 פועל רדיו פיראטי שמשדר מוזיקה אלטרנטיבית. הגברת הזו היתה סבתא של די.ג'יי הטכנו עמנואל גנדלמן, והעובדה שהיא היתה כבדת שמיעה הסתדרה מצוין לו ולחברים הרועשים שלו. הם חירבשו איזה לוח שידורים בינם לבין עצמם, ובלי יותר מדי פרסום התחילו לשדר בסופי-השבוע תקלוטים של אלקטרוניקה על גווניה, היפ-הופ קשוח, רגאיי ונגזרותיו, פופ מתוחכם ועוד סגנונות שאז היו מאוד ראשוניים לאוזן המקומית, והיום נראים לכולם ברורים מאליהם.

תכירו את "פריסקופ – שידורי המהפכה הישראלית", תחנת רדיו שפעלה בשנים 1998–2000 ומתחה את כל הגבולות האפשריים של מה שהתרחש מעל גלי האתר.

flayer-[02]

ערס קוקני מלונדון שבונה משדרי רדיו תקינים למחצה

וזה הרקע לדברים: לקראת שנות ה-2000 ובמונחים של אנינות טעם, המועדונים בירושלים לא הצליחו לגרד את האוזן של מאזינים רבים. הרעיון של תקלוט בפאב תפס תאוצה ושימש מפלט ל"די.ג'יים האמנותיים", או במלים אחרות, הדי.ג'יים שלא תיקלטו האוס מסחרי, כי אז, אם תיקלטת למשל רגאיי או דראם-אנד-בייס, נחשבת אוונגרד. במקביל הפסיקה רשת ג' לשדר מוזיקה לועזית, והפתיחות המסוימת שאיפיינה את הרדיו הישראלי הלכה ודעכה. אוהבי המוזיקה לקחו את זה ללב.

אחרי עוד אחד מערבי התקלוטים בגותהם (הבר דאז של שאנן סטריט) ישבו עמנואל גנדלמן, אבי ש' גולדברגר ויוסף אלישיב, אז חבר'ה בתחילת-אמצע שנות ה-20 שלהם, ותהו איך אפשר לקחת את התקלוטים שלהם שלב אחד קדימה. השיחה התגלגלה לכיוון הרדיו הפיראטי, וגנדלמן, עובד דואר שבדיוק חזר מחו"ל וחיפש את עצמו, התאהב ברעיון והחל לחפש קונקשן למשדר רדיו. כישורי האינטרנט שלו, שאז עדיין נחשבו נדירים, עזרו לו להגיע לאיזה סקוט אחד, ערס קוקני מלונדון שבונה משדרי רדיו תקינים למחצה לתחנות פיראטיות.

רצה הגורל ואלישיב, שפעל אז תחת השם די.ג'יי פין (בפ' רפה), תיכנן בדיוק טיול באגליה כדי להביא תקליטים ולספוח את הסצינה. על הדרך הוא פגש את הטכנאי הבריטי ואסף ממנו את המשדר תמורת סכום ששווה בערך לכמה מאות שקלים, אף אחד לא זוכר במדויק. בלי לדפוק יותר מדי חשבון, ואנחנו מדברים כאן על תקופה שבה רדיו פיראטי נחשב בעיני הממסד ל"תופעה מסוכנת שיש להילחם בה", הגיע אלישיב לארץ עם המשדר. הם התקינו את האנטנה על גג בית הסבתא של גנדלמן ברחביה, שמו קסטה בטייפ ויצאו לבדוק מה קורה. כשהבינו שהם באוויר, תיאר גנדלמן את התחושה כך: "להיות באוטו בירושלים ולשמוע מהרדיו טכנו רצחני הרגיש לי כמו משהו מיסטי, כישוף, אושר עילאי".

flayer-16

דואט סוריאליסטי בין אחד הרבנים הראשיים ל"בן יהוה"

בגרעין הראשוני של הרדיו היו השלושה הנ"ל, הדי.ג'יי ירון (בייקון) ארידור, ואליהם הצטרף גבריאל בן-חורין, סולן להקת ישראל, הזכורה מימי הזוהר של תיאטרון פרגוד. הלהקה, שמאחוריה המטען ההגותי הגדול ביותר במוזיקה הישראלית (ויש הצדקה לפומפוזיות), וגבריאל בפרט, שהיה מבוגר משאר החברים, העניקו לרדיו אופי נבואי-רדיקלי ונגעו במוזיקה הנסיונית. פעם אחת ובאופן אירוני עלו פריסקופ על התדר של תחנה דתית פיראטית, מה שהוליד דואט סוריאליסטי בין אחד הרבנים הראשיים לבן-חורין, שפעל תחת השם "בן יהוה".

מהצד השני של הסקאלה היה גולדברגר, שסיפק מבט על הפופ המתוחכם כשהוא מארח מפעם לפעם דמויות מפתח מתעשיית המוזיקה לדיונים נוקבים. הוא גם היה היחיד בחבורה שהגיע עם ניסיון ברדיו אמיתי, אחרי שערך את "קופסת הלהיטים" של רשת ג' בימיה העליזים. אלישיב, יחד עם בני אורן, שהצטרף אליו, היו מחלוצי הדאב והרגאיי, גנדלמן תיקלט טכנו הארדקור, וארידור הביא איתו את ההיפ-הופ הקשוח.

מנעד הסגנונות שהושמעו ברדיו הלך והתרחב עם הצטרפותם של אנשים נוספים, מה שמוכיח את הטענה שהיתה נכונה אז ורלבנטית גם היום – ירושלים התרבותית, זו שנחנקת בין מלחמות דת לנדל"ניזם, תמיד הצליחה לייצר סולידריות חוצת ז'אנרים. אם אנחנו מתעקשים בכל זאת על חוט מקשר, אסנת, שחברה לפריסקופ לאחר תחילת הפעילות, תיארה אותו כך: "המסר של פריסקופ היה פשוט – מחשבה חופשית. תהיו עצמאיים, תעשו מה שבא לכם, תשתחררו עם המוזיקה, תכירו דברים חדשים. לא היתה איזו אג'נדה ברורה או קו פוליטי, אבל כן, הכל היה אנטי-דתי, אנטי-ממסדי, אנטי כל מה שאנחנו מכירים. רוצים חדש".

בשלב מסוים, ועם ההתרחבות הצפויה, בית הסבתא כבר לא התאים. שכנה ברנז'איסטית מאותו בניין חשבה שזה יהיה אחלה אם הרדיו יפעל מהדירה שלה, אבל מהר מאוד הבינה את מחיר המגניבות כשבסופ"ש הפך החדר שלה לתחנת רכבת של טיפוסים הזויים שמנגנים לרוב מוזיקה מחורעת, ולא תמיד רוצים להיות נחמדים אליה. מה גם שהבניין שכן בחלק הנמוך יחסית של הגבעה, ויחד עם משדר שופע תקלות, יצא רדיוס קיקיוני של כמה מאות מטרים.

מימין: עמנואל גנדלמן. משמאל: אבי ש.גולדברגר. (צלם לא ידוע)

מימין: עמנואל גנדלמן. משמאל: אבי ש.גולדברגר. (צלם לא ידוע)

"כל מי שהיה מעורב היה די חי מהיד לפה"

הרדיו עבר לנחלאות המרכזית יותר, לביתה של אסנת, מהלך שאמנם שיפר את טווח הקליטה, אבל עדיין היה נתון למגבלות הבית הפרטי. זה היה הזמן לשקול את הדברים.

"היינו 10–15 אנשים בשלב הזה, וחשבנו איך מרימים את זה בצורה יותר רצינית. עשינו ישיבה ברוזה (הפאב של אסנת; גד"ק), וחילקנו תחומי אחריות. קבענו שכל אחד צריך להביא מאה שקל בחודש בשביל הרדיו למימון שכר דירה ותחזוקה של ציוד. היה מישהו שאחראי על גבייה ומישהו שהיה אחראי על הצד הטכני. בסוף מצאנו דירה ברחוב הילל, וזה היה שיפור לוגיסטי משמעותי. בסך-הכל זה עבד יפה, אבל די מהר הבנו שיש לנו בעיה תקציבית, כי כל מי שהיה מעורב היה די חי מהיד לפה", מסביר גולדברגר. בתדירות של פעם בחודש בקירוב, פריסקופ התחילו לארגן אירועי מוזיקה למימון הפעילות.

במהלך תקופתו של הרדיו (כשנתיים) נעשו לא מעט אירועים, כשאחד מהם התבלט במיוחד – הבאתם ארצה של שלושה די.ג'יים מהסאונדסיסטם החלוצי ספיירל טרייב. מדובר באנשים בלגניסטים שעשו שני דברים משמעותיים בשנות ה-90 המוקדמות. הראשון היה לחרוש את אירופה בטריילרים עם סאונדסיסטם מפלצתי ולהפיץ את בשורת הטקנו החופשי, מסיבות חינמיות בניחוח אנרכיסטי, לפעמים במחיר של מעצרים. השני היה לייסד את הלייבל נטוורק 23, שיעצב את הסאונד של הטקנו ויעגן אותו באלבומים. אגב, טקנו בק' כי הכוונה לטקנו המהיר והכסאחיסטי של אז, ולא למינימל המלטף של היום המתכנה "טכנו".

האירוע זכה לחשיפה תקשורתית יפה. אבי פיטשון כתב עליו ב"כל העיר" כשזה עוד היה עיתון, ומשהו כמו 1,000 איש, ביניהם כאלו שעלו במיוחד לירושלים, פקדו את הצוללת-הצהובה במסיבה שנכנסה היישר לפנתיאון. הרדיו יצר דיבור בעיר, והכסף שנכנס איפשר לרכוש ציוד נוסף ולשכור את הדירה בהילל לעוד כמה חודשים טובים. אפילו הבריטים החביבים של נטוורק 23 לא גבו כסף עבור התקלוט, כי גם הם הוקסמו מהרעיון החלוצי של הרדיו – אם אדם לאדם זאב, אנרכיסט לאנרכיסט חבר.

osnat0gabi

מימין: גבריאל בן חורין מלהקת ישראל בדירה שממנה שידר פריסקופ בשוק מחנה יהודה. משמאל: אסנת רוזה (צילומים: דאב ני מין)

"אנחנו שמים את הכסף, אתם תגידו את מי להביא"

הדיבור שנוצר בעיר לא נעלם מעיניהם של אנשי האומן 17 המצליח, ואחד מהם אפילו נכנס ערב אחד לפאב של אסנת כשהוא מכריז: אנחנו שמים את הכסף, אתם תגידו את מי להביא. הרעיון כלל גם אוצרות של פריסקופ על הערב המתוכנן. אסנת, שלא בטוח שהבינה את המעמד העסקי, הפריחה לאוויר את השם "פלסטיקמן", חלוץ הטכנו הקנדי שכל קלאבר ידע לספר עליו בעיניים נוצצות.

המפגש הבלתי אפשרי בין שתי החזיתות התרבותיות המנוגדות נגמר כמו כל מפגש בין כסף לאמנות: רע. פלסטיקמן אמנם הגיע לאומן, במה שלא מעט מכנים תפנית בעלילה של המועדון הירושלמי, אבל מאידך, אנשי פריסקופ הוזמנו לאירוע כאורחים ולא כשותפים, כששום די.ג'יי שלהם לא דרך בעמדה באותו ערב. "היה כאן מועדון עסקי שרצה לפנות לפלח קהל שברור שלא היה לו, אז הם ניסו לעשות משהו יותר אלטרנטיבי, כי אז מה שהיה זה קהל מיינסטרים שבא לשמוע האוס", מסבירה אסנת.

אבל לא אלה היו הבעיות האמיתיות. סביב המסיבה עם נטוורק 23, עם כל הצלחתה, נוצרו מחלוקות בין חברי הקבוצה. כמה מהם טענו שאין סיבה לארח דמויות מחו"ל כשיש כל-כך הרבה אמנים מקומיים שרוצים להשמיע, בעוד שאחרים צידדו בהרחבת הפעילות למחוזות חדשים. אפשר לשער שלא מעט מפרץ הרגשות הזה נבע מליין-אפ מוגבל באותו ערב, שלא עמד בקנה אחד עם המוטיבציה של אלה שלא השתחלו אליו. כך או כך, שתי דמויות ראשיות – אורן וגולדברגר – עזבו את הרדיו בעקבות הדברים. "התחלתי להרגיש שנוצרו קליקות. לא רציתי להיכנס למלחמות, כי בסך-הכל עשיתי את זה לכיף. מבחינות מסוימות זה אולי אפילו היה נכון לרדיו", מסביר גולדברגר.

במרוצת הזמן, ועם החופש האמנותי המוחלט והפתיחות ששררו בתחנה, הצטרפו עוד ועוד אנשים, עד שברגעי השיא השתתפו כ-50 שדרנים. ההתרחבות הזאת לא בהכרח מצאה חן בעיני חלק מהגרעין הראשוני. "היה רעיון להביא דברים חדשים, והמעגל גדל עם הזמן. רצינו מצד אחד לתת ביטוי, אבל איבדנו משהו, מצד שני. הלך הרוח הפך ליותר נינוח, ואותי אישית פחות עיניין", מסבירה אסנת.

"המעגל התרחב בצורה שלילית. הצטרפו אנשים שבאו בשביל ש'ישמעו אותנו ברדיו'. הרגשנו שזה לא מהסיבות הנכונות. היו לנו כמה עקרונות בסיס, שזו תהיה רק הקבוצה שנקבעה מראש. בכל זאת היה כאן משהו קצת פלילי, ולא הרגשנו בנוח עם נוכחות של אנשים זרים", מתאר ירון ארידור.

flayer-05

"מה נשב עם האנטנה הזאת בזמן שאפשר למצוא הכל באינטרנט"

כשנגמר הכסף מאותו אירוע חלומי, וכשאנשי הרדיו התקשו לשחזר את ההצלחה הכלכלית, הפך שכר הדירה שוב לפקטור מכריע. פריסקופ נאלץ לעבור לדירה בשוק העיראקי, ל"מקום דיי מצחין", כפי שמתאר אותו ארידור. בעיות טכניות, מחויבות שהלכה והתרופפה ועלייתו של האינטרנט הובילו בסופו של דבר לסיום הפעילות. "היתה תחושה של 'מה נשב פה עכשיו עם האנטנה הזאת, נתקלט כשאף אחד לא קולט אותנו 500 מטר מפה, בזמן שאפשר למצוא הכל באינטרנט", מסבירה אסנת.

גנדלמן מוסיף: "אם היתה לנו התחנה הזאת מבחינה טכנולוגית חמש שנים מאוחר יותר, אני בטוח שהמצב היה אחר. קשה לעשות רדיו שיתפוס כשלא קולטים אותך טוב בעיר, וזה רק בסופי-שבוע. אם היה מחשב זה היה משנה את התמונה, כי יכולנו לפחות לשדר הקלטות במהלך השבוע ולשמור על רצף".

פריסקופ אמנם דעך, אבל שלא תטעו, גלגולי האנרגיה שלו התפוצצו למחוזות חדשים וקיבלו ביטוי בפנזינים, לייבלים, תקלוטים, הופעות ועוד מגוון של פעילויות תרבותיות בלתי מדידות. בסוף שנות ה-90 היה הרדיו נדבך חשוב באופוזיציה התרבותית של ירושלים, שניתן למנות עימה את חנות התקליטים באלאנס והלייבל פאקט עתיר האמנים, עיתון "כל העיר" המרתק, הפאב רוזה והלייבל שושנה שפעל במסגרתו, מסיבות המאה מטר, שזכאיות להיקרא בצדק ובניגוד להרבה חיקויים "מחתרתיות", ועוד גופים כאלה ואחרים.

shuffal

מימין: די ג'יי שאפל באירוע של פריסקופ בזירה הבינתחומית. משמאל: יוסף אלישיב עובדג'ה (צילומים: דאב ני מין)

דאב ני מין

גולדברגר מסכם: "ב-20 שנה שאני פעיל בסצינה האלטרנטיבית של ירושלים כל הזמן נעשים דברים מעניינים וחלוציים ומקוריים ומהפכניים, אבל הם בסופו של דבר די אזוטריים וההמשכיות שלהם כמעט לא קיימת והתיעוד שלהם מוגבל לזמן אמת, וכשזה נגמר זה נגמר. יש איזה דיסוננס בין מה שקורה בשטח לבין ההכרה של הציבור או הממסד בכמה זה חשוב. אם זו היתה איזו תחנה אזוטרית בברלין בשנות ה-80, היו כבר כותבים על זה 400 ספרים ועושים על זה 30 סרטים.

"כשאתה מסתכל על זה, לא היה דבר כזה. יש לך כאן קבוצה של 50 איש בשיא, משדרים מוזיקה בלי שום תכתיב, מדברים על מה שהם רוצים, שמים כסף מהכיס, וכל זה במדינה שעיקר תדרי הרדיו שלה מוקצים למטרות צבאיות. אין לזה אח ורע. לא קיים. יחיד במינו. לא היה לפני, ולא יהיה אחרי".

* ב-4-9 באוגוסט יערכו רדיו תדר, רדיו רעש האואר ועונת התרבות בירושלים את "החזית" – שישה ימי מחווה לסצינה האלטרנטיבית בעיר, שבהם תפעל תחנת רדיו שתוקדש לסאונד הייחודי והמורשת של המוזיקה העצמאית בירושלים אז והיום. השידורים ייפתחו בכל יום בשעה 12:00 ויכללו תוכניות שיסקרו את התחנות החשובות ביותר בתרבות הירושלמית החל משנות ה-60 ועד היום, כמו גם כיתות אמן, הופעות, תקלוטים של די.ג'יים ואספנים ואירוח אנשי מפתח מהתרבות המקומית.

flayer-09

כל שידורי התחנה יועברו ברשת בשידור חי. משתתפים: יאפים עם ג'יפיםרייסקינדראהד פישוףהסאונדמן של הפרגודאסף גברוןנדב רבידגיא חג'ג'דיואלט (בהופעת איחוד), רייב של מאה מטראק דקנינו ביטוןאופיר טובול ועוד.

רדיו תדר: http://www.teder.fm
ר
דיו רעש האואר: http://raash-hour.com

R.E.M וקרוואג'יו – סיפור של אהבה ואור

$
0
0

בלוג אורח: "שיר ותמונה"

למרות החשיבות העצומה של אמני הרנסנס, הבארוק או הרוקוקו לתולדות האמנות ובכלל, מעטים המוזיקאים ששואבים מהם השראה בקליפים שלהם. הרוב מעדיפים אמנים מודרניים. אין לי מושג למה, אבל הצלחתי למצוא דוגמה נהדרת לקליפ בלתי נשכח שרובכם ודאי מכירים, "Losing My Religion" של הלהקה האמריקאית R.E.M.

הקליפ שואב השראה מהתקופה ומאמן אחד במיוחד, קרוואג'יו. מעבר לזה שמדובר במגה-סופר-מולטי להיט, שיר מעולה, אבן דרך מוזיקלית וכנראה השיר המזוהה ביותר עם הלהקה – יש לו קליפ מסוגנן ויפהפה. השיר יצא ב-1991 ונכלל באלבום "Out of Time", שכלל גם את "Shiny Happy People" הנפלא.

מקור הביטוי Losing My Religion בדרום ארה"ב, ומשמעותו איבוד קור הרוח. מייקל סטייפ, סולן הלהקה, הסביר כי משמעות השיר היא "מישהו שכמה (מבחינה רומנטית) למישהו אחר באהבה נכזבת", ואף השווה אותו לקלאסיקה של פוליס "Every Breath You Take" מבחינת הנושא האובססיבי.

במאי הקליפ הוא טארסם סינגה, אמריקאי ממוצא הודי שהתחיל כבמאי קליפים והמשיך לקריירה של במאי סרטים הוליוודי. למוצאו של סינגה תפקיד מרכזי בקליפ, שהוויזואליות שלו מושפעת מסרטים הודיים, על המלודרמטיות והאווירה החלומית ששולטת בהם.

בניגוד לפירוש שהציע סטייפ לשם השיר, הבמאי מתרגם אותו לאובדן אמונה בצורה המילולית יותר, וממלא את הקליפ בשלל דימויים אנטי-דתיים. הקליפ הזה הוא אחד מהמורכבים ביותר שניתחתי חזותית בבלוג, והוא מלא בדימויים שקשורים זה לזה, גם אם זה לא נראה כך בהתחלה.

בסצינה הראשונה הלהקה נמצאת בחדר עם חלון פתוח. בחוץ גשם שוטף, וחברי הלהקה מתרוצצים בחדר, למעט הסולן מייקל סטייפ, שיושב. כד חלב שעומד על אדן החלון נופל ונשבר, ובאותה שנייה מתחיל ריף המנדולינה המפורסם של השיר. מכאן ואילך משובצים בקליפ דימויים שחוזרים על עצמם, בסגנונות ויזואליים משתנים, החל בסגנון קרוואג'יו, דרך השפעות של הבמאי הרוסי אנדריי טרקובסקי ועד הסגנון הבוליוודי. לשלושתם אתייחס בהמשך.

קרוואג'יו, ובשמו המלא מיקלאנג'לו מריסי דה-קרוואג'יו, פעל בתחילת המאה ה-17, בתקופת הבארוק, שהיתה השלכה של הקונטרה-רפורמציה הכנסייתית. הבארוק התאפיין בנושאים דרמטיים ומלאי רגש (לרוב נושאים דתיים כמובן), צבעים עזים והבדלי אור וצל חזקים שאמורים היו לעורר את רגשותיהם הדתיים של המאמינים ולהחזיר את העם שנהר אל הפרוטסטנטיות אל חיק הקתוליות.

קרוואג'יו, הצייר הבולט באותה התקופה, הנחיל סגנון אופייני לאמנים שהמשיכו את דרכו. בציוריו נכחו כל אותם מאפיינים בארוקיים שציינתי – אבל הוא מעולם לא עשה את זה "לפי הכללים". ביצירותיו היה תמיד משהו ארצי וריאליסטי יחסית לתקופה. בציורי הטבע הדומם הפירות היו פגומים, בכחוס שלו היה חולני ושיכור, וישו והשליחים צוירו יחד עם חבורה של אנשי שוליים בבר.

לאור ביצירותיו של קרוואג'יו יש תפקיד מרכזי; הוא יוצר את הדרמה, הוא זה שמכוון את הצופים לעיקרי הנארטיב והוא זה שהופך את הציור לאירוע של ממש, לסצינה. מעבר לזה, קרוואג'יו היה טיפוס מעניין כשלעצמו: חם מזג, הסתופף בחברה מפוקפקת, ישב בכלא וגם הפך לפושע נמלט, אבל יחד עם זאת היה אמן גאון. אני ממליצה לקוראי הבלוג שמעוניינים ללמוד עליו יותר לצפות בפרק המעולה של סדרת המופת של ה-BBC, "Power of Art".

כמה דוגמאות לציורים של קרוואג'יו:

האימג' הראשון של הקליפ, שבו חברי הלהקה יושבים בחדר, וזה שאחריו, שבו סטייפ נראה מכונף, אינם רפרנס ישיר ליצירות של קרוואג'יו, אבל מבחינה חזותית הם מתכתבים עם הסגנון שלו – הבדלי אור וצל עזים וסקאלה זהובה-חמה.

סטייפ המכונף מתקשר כנראה למושג המלאך שנפל, שכבר דנתי בו בעבר בפוסט על נייטוויש וסימברג. בקצרה, מלאך שנפל הוא מלאך שסרח, כלומר איבד את אמונתו, מה שמתכתב עם שמו של השיר.

בקליפ מופיעים דימויים נוספים בסגנון קרוואג'יו, אבל הפעם מדובר בציטוטים ישירים ליצירות שלו. אנו רואים מלאך שנופל מהשמים ולו חתך בחזה, שלושה גברים מצטופפים סביבו ואחד מהם תוחב את אצבעותיו אל תוך החתך. זהו ציטוט מהיצירה "תומס המפקפק" מ-1601, שבה תיאר קרוואג'יו את הסצינה מהברית החדשה, שבה אחד משליחיו של ישו, תומס, מחטט בפצעי צליבתו כשהלה קם לתחייה כמטיל ספק בזהותו.

ציטוט אחר הוא מתוך היצירה "ההורדה של ישו מן הצלב" מ-1602, שמתואר בקליפ מזווית אחרת:

עוד ציטוט, לאו דווקא של קרוואג'יו, אלא של נושא נוצרי עם המון גרסאות אמנותיות, הוא המרטירדום של סבסטיאן הקדוש, שהיה אכזרי במיוחד: סבסטיאן הקדוש נקשר לעץ ויורה בחצים. כאן בגרסה של רובנס מ-1614 (שכמו רבים אחרים, הושפע מקרוואג'יו, והיה הדבר הכי קרוב שמצאתי, מאחר שאין גרסאות רשמיות לנושא הזה אצל קרוואג'יו) ובציטוט בקליפ.

 

כלומר, יש לנו כאן רצף של סצינות נוצריות לאו דווקא חיוביות – ההורדה מן הצלב, הפקפוק בישו, עינוייו של סבסטיאן ומלאך שנפל – כולן מתקשרות ל-Losing My Religion במשמעות המילולית הישירה שלו.

השפעות אמנותיות נוספות נמצאות בדימויים שמחקים את סגנונו הקולנועי של אנדריי טרקובסקי, במאי רוסי מודרניסט שיצירתו התאפיינה בדימויים "חלומיים" ו"מרחפים" ובעיסוק חוזר בחלומות, זיכרון, ילדות, מים זורמים (הגשם שפותח את הקליפ והחלב שנשפך, למשל), ריחוף והשתקפויות. מאפיין נוסף הוא שימוש מוגבר בהבדלי אור וצל וצילום בשחור-לבן (רוב הזמן). כמה מהדימויים שחוזרים בקליפ נראים בסגנון "סובייטי" ויכולים להתקשר לטרקובסקי ולתקופה שבה פעל, כמו גם לשם השיר, שמתקשר להעדר דת, מה שבהחלט מתאים למניפסט הקומוניסטי.

את הסוג השלישי של הדימויים סיווגתי כ"בוליוודי". מדובר בקבוצת דימויים מאוד צבעוניים ונוצצים, מוארים ומאוד שונים מהשפה החזותית של שאר הקליפ. הדימויים הללו מייצגים בעיני את המקורות הרוחניים של הבמאי ההודי, ונראים כאוסף של אלים הודיים ואסיאתיים. גם אלים אלה מפנים את מבטם הצדה, במה שנראה כמחווה של בושה או תסכול. כלומר, גם אלה אינם דימויים דתיים חיוביים ומלאי אמונה, אלא להפך.

לאחר מכן נראה כי הדימויים ה"סובייטיים" מתפתחים מבחינת הנארטיב – הפועלים הקומוניסטים בונים בפטיש ובסדן מה שנראה כחליפת רחיפה מברזל. הם מחזיקים בשרטוט שכתוב עליו otto. נראה שהכוונה היא לאוטו לילנטל, מהנדס גרמני שהיה מחלוצי התעופה. לילנטל היה הראשון שבנה גלשן אוויר שהיה מסוגל לשאת אדם. הוא אפילו ניסה אותו בעצמו (ולמרבה הצער מת בתאונת דאייה).

אוטו לילנטל באחד מנסיונות התעופה שלו:

כאמור, אחד הדימויים בפתח הקליפ היה של סטייפ כמלאך שנפל, וגם בהמשך אנו נתקלים בדימוי הזה. כעת אנו רואים אנשים שבונים מכונת דאייה, כלומר רוצים לחזור לשמים. אולי הם בונים את המכונה למלאך? אולי הם בונים אותה לעצמם? במשמעות של השיר והנארטיב מתחוללת תפנית: חזרה לאמונה. במקום הרס – בנייה מחדש.

ואכן, מאותה הנקודה נראה כי הדימויים בקליפ משתנים לטובה. הפועלים עומדים גאים מול המכונה שבנו:

האלים ההודיים מתאגדים יחדיו ומביטים למעלה:

ומייקל סטייפ מוצא את האמונה מחדש כשלפתע ליד הכנפיים מופיע ספר (תנ"ך?):

עוד צורה מעניינת שבה מבטא הבמאי את הקשר בין הדימויים הוא האור שמלכד אותם: הדמויות מוארות כל אחת בתורה, ומגיבות לכך בהתאם. כאמור, אור הוא אחד האמצעים הדרמטיים בציוריו של קרוואג'יו.

נראה כי על אף ששמו של הקליפ מבטא אובדן אמונה, אנו חוזים בתהליך של אובדן האמונה ומציאתה מחדש דרך האמצעים החזותיים שבקליפ, שהם אור, דרמה, צבע, רגש – כל אותם מאפיינים של הבארוק, שכאמור, ניסה להשיב לקתוליות את גדולתה. אפשר לומר שבמובן מסוים, יש לנו קליפ בארוקי.

כך לפחות אני פירשתי את הקליפ. ומה אתם חושבים שהוא אומר?


לא רק יין זול, 1.8.13. "והאש גם היא את המים לא"

$
0
0

הוא נכנס למועדון הפלוגה, שהיה קבור מאה מטר בתוך האדמה, כומתה ירוקה וארון של קצינים על כתפו. לא מכאן, אך בקיא בכל. הגיע עם ארבעת פקודיו בעקבות מבצע שעתיד היה להתרחש באזור. דרור היה יפה וגבוה, ומעמדו ושפת גופו סיפרו לי מיד שלו היינו נתקלים זה בזה במקום אחר מחוץ לצבא, לא היינו יכולים לנהל אפילו שיחה. הוא נהג, ללא דאגות, בכביש המהיר להצלחה, ואני אספתי חוויות שישנו את אישיותי לנצח ולא יאפשרו לי להוציא לפועל את תוכנית הורי לחיים בורגניים.

דרור לא מרד, ולצד הקנאה שלי בבחורים מוצלחים כמוהו היה גם בוז גדול: "מתישהו סיפור ההצלחה הזה יתנפץ לו בפרצוף, כשיהיה בן ארבעים או חמישים", אמרתי לחברה. בתום ביקור של שבועיים במרכז האדמה הוא הזמין אותי לדייט. כשנפגשנו ביום שישי בערב הוא לחץ לי את היד ונתן לי נשיקה על הלחי. ישבנו לשתות בירה בחוף בננה -ביץ'. הוא דיבר הרבה: על חברים מהמושב, על אמא שלו, תוכניות לעתיד, טיול, לימודים, ואחר-כך אמר לי מה הוא חושב עלי. הוא אמר שאני שונה מכל אחת אחרת שהוא הכיר ושיכול להיות שאני אהיה האדם הכי עמוק שהוא ידבר איתו כל חייו. שהוא מרגיש שהוא יכול לדבר איתי כמו אל חבר נפש. האמירות האלו, שבסיטואציה אחרת יכלו להתקבל כמחמאה, דחפו אותי אחורנית כאילו ירק עלי יריקה סמיכה וחצו את היבשת שעליה עמדנו לשניים. הצד שלו גדול ורחב עם שולחן וספסלי עץ רחבים, והצד שלי מרצפת רחוב יחידה וכוס בירה של חצי ליטר כמשוט בלב ים.

הלכתי ממנו והתרחקתי, צפתי הלאה על פני המים עם כל משב רוח שיצא מפיו והגה מלים. במרחק ראיתי מתקרב לעברנו, כספינת הצלה זעירה, איש צולע וכפוף שנעזר במקל הליכה, זקן קצר לבן ועיניים תכולות. "ערב טוב, גבירתי ואדוני. שמי ישראל. אני קורא בכף יד ותווי פנים. התרצו שאקרא עבורכם?". "כן, בשמחה!", אמרתי. "במי להתחיל?", שאל. "תתחיל איתי", אמר דרור. ישראל התיישב מול דרור, בחן את כף ידו והתחיל לדבר.

אני לא זוכרת מה נאמר. אני זוכרת שדרור התנגד והתווכח ומדי פעם שלח לעברי מבטים בניסיון לחלץ ממני תגובה. אני חייכתי. כעבור כמה דקות דרור אמר תודה ושאל את ישראל אם אפשר להזמין אותו לשתות משהו. ישראל הסכים לקפה. "כמה סוכר אתה שותה?", שאל דרור. "שתי כפיות בבקשה", ענה ישראל. דרור הלך להזמין קפה מהבר. ישראל ואני ישבנו בשקט רגע ארוך ואז הוא שאל אותי: "באיזה תחום אמנות את עוסקת מלבד כתיבה?". "צילום", עניתי ללא מחשבה. ואז, בפנים אדומות, כמי שסודה הכמוס ביותר נחשף, שאלתי בהיסוס:"איך ידעת שאני כותבת? בכלל לא קראת בכף היד שלי".  "אמרתי שאני קורא גם בתווי פנים", ענה. "אבל איך קוראים כזה דבר בפנים?", שאלתי. "יש דברים שאפשר להקשיב להם ולדעת. לא צריך לקרוא", ענה.

La Bella Del Diavolo, מרקוס הוק

La Bella Del Diavolo, מרקוס הוק

דרור חזר עם כוס חד-פעמית מלאה בקפה. "תודה", אמר ישראל ולגם מהקפה. ברגע אחד פניו הנעימים התעוותו ועיניו התכווצו לשני קוים רשומים, שקועים לתוך חורי העיניים. הוא קם מהספסל, אחז במקל ההליכה, איחל לנו המשך ערב נעים והמשיך ללכת. דרור התפקע מצחוק. "שמתי לו מלח במקום סוכר", הוא אמר, "שיעזוב אותנו בשקט". התמלאתי עצבות. ידעתי שזו הפעם האחרונה שאראה את דרור. רציתי לקום ולרוץ אחרי ישראל, לצלוע איתו יחד ולהיכנס חזרה לתוך העיר שלי החשוכה וסואנת.

הזיכרון הזה הגיח ממעמקי תודעתי השבוע, בעקבות תסכית/מופע של מורן שוב, שהאזנתי לו ב"נקודת מגע" במוזיאון ישראל. שם התסכית/מופע: "והאש גם היא את המים לא". התיישבתי ברחבת המוזיאון והשענתי את גבי על הפסל השקוף משחור הלילה והמבריק של אניש קאפור. עיני נתלו בירח גדול, הר ופסל שנבנה מרחוק. מצד שמאל, על פודיום, תחת אלומה של אור, עמדה מורן. זרמי אנשים עברו מקצה הרחבה לקצה האחר, מאירוע לאירוע, דיברו וצחקו והתערבלו עם הקול השקט והיציב של מורן, שבקע מתוך האוזניות הצמודות לאוזני. בצד השני, על הקיר החיצוני של המוזיאון, הוקרנו בזה אחר זה דיוקנות פניה כפי שצייר האמן הגרמני מרקוס הוך. המלים נקראו מעל דפי התסכית מהפה שלה ישירות לאוזני המאזינים. המלים מסודרות בזו אחר זו על גבי דפים לבנים, וככל שהטקסט התקדם, מורן שיחררה את המלים לחופשי מהנייר לאוויר. דיו מודפס לחומר אתרי ומחשבות חולפות.

יש בכתיבה יכולת לעורר תשוקה. מורן אוהבת את  המלים כפי שהיא אוהבת את מרקוס. היא שומרת על יופיין ומוליכה אותנו דרך המרווחים והמשקלים שהן יוצרות אל מרחבי הנפש העדינים שלה.

התסכית הוא חליפת מכתבים בינה לבין הוך. מכתב, גם אם הוא מיועד להיקרא על-ידי אהוב, נכתב כשאדם מצוי עם עצמו. כתיבה נעשית לבד, וגם אם היא נעשית מתוך דיאלוג, זהו תמיד דיאלוג פנימי שדוחף את המלים קדימה. זהו רגע שאדם ניצב מול עצמו ומול חוסר ודאות. המחשבה שעוגנת במציאות, שהלא הגוף חי, מנווטת את דרכה במחשכי הקוסמוס עד שנובטת מחדש, מלים על נייר, ובקצה הנייר השומם נאות מדבר נוצר. מים וסלע.

מורן מקיימת אהבה כפולה לצייר מרקוס ולכתיבה, והצייר אוהב את מורן ואת הציור. הוך מפרסם את דמותה המצוירת על הקיר בפייסבוק, ומורן מציגה את מלותיה על הקיר החיצוני של המוזיאון.

מרקוס הוך

מרקוס הוק

יונתן גירון, "אבק מלאכים"

אני מביאה כאן את הטקסט המלווה את התערוכה, שכתבה הילה שמרת: "שני אנשים יושבים בקפה, פתאום עובר רעד וצל חולף על פני הכוסות. אחד אומר: 'עבר כאן מלאך'. השני עונה: 'lets fuck him'".

התערוכה החדשה של יונתן גירון, "Angel Dust", מורכבת ברובה מאובייקטים, משטחים ומצעים, כמה מהם ציורים או רפרודוקציות שמצא "באבק", במצב של מושלכות או הזנחה, והתמיר אותם באמצעות ציור עליהם כך שהרדי-מייד שלהם שובש. הוא שואל אותם לתוך עולם פנטסטי, מלאכי או גיהנומי. ציורי נוף שסובבו ב-90 או 180 מעלות  הופכים לאבסטרקט שבתוכו הוא מזהה כתמיות חדשה, צללים שהוא מזהה כדמויות שהוא מושך מתוך המצע הקיים.

הציורים מרובדים ואף  מרובבים, שכבות צבע צבורות עד כדי גושיות, שהיא חלק מן התימטיקה הגיהנומית של מעבה אדמה. ציורי נוף שמעלים ממעבה היער ספינות שטות או תקועות במים עומדים. מתוך המשטח עולים שדונים או מלאכים, מקומות שבהם גירון מאתר משהו הדומה ל"נפילה לתוך עומק". לא ברור אם עולמות השדים והמלאכים הם בעלי משמעות עמוסה, במסורת הציור הרומנטי, או שטוחים כמו קעקוע של שטן עם קלשון. אם הם סימבוליים כמו אודילון רדון, מעידים על התגוששות נפשית או יצורי אופל המופיעים גם ביום-יום. כל האפשרויות האלה קיימות. כמה מהעבודות מצוירות על גב אחורי של מיטה, "On The Back of Your Mind".

פתיחת התערוכה שלא בעונה, מחוץ לתאריך המקובל של פתיחת הגלריות, מזכירה לי את המשפט של אנדרה ברטון, "אני אוהב מקומות שהאופנה עזבה אותם". האיסוף של חפצים ישנים אינו רק פעולה של מִחזור, אלא גם העלאה של דברים מתהום הנשייה. הגותיקה של שלהי המאה ה-18 וזו של שלהי המאה ה-20 (שנות ה-80) מצטלבות מחדש. געש מרוסן של צבעוניות ניאו-אקספרסיוניסטית, עם עכירות בוצית. רומנטיקה ופאנק, סימבוליזם וטראש.

 פייסבוק

יונתן גירון, מדיה מעורבת, 2011–2013

יונתן גירון, מדיה מעורבת, 2011–2013

יונתן גירון, מדיה מעורבת, 2011–2013

יונתן גירון, מדיה מעורבת, 2011–2013

יונתן גירון, מדיה מעורבת, 2011–2013

יונתן גירון, מדיה מעורבת, 2011–2013

"אבק מלאכים"
חמישי, 1.8.13, ב-20:00
אוצר: יוסי למפל
גלריה צ'יטה, רח' החשמל 33, תל-אביב

*** 

Showtime

תערוכה גדולה ומעניינת נפתחת היום, חמישי, בביתן הלנה רובינשטיין, והיא מתמקדת בסאונד ובתהודה שלו בחלל. התערוכה כוללת שלוש עבודות של שלוש אמניות, כל אחת מוצבת בקומה אחרת של הביתן.

ג'נט קרדיף, אמנית קנדית, הוותיקה מבין השלוש, מציגה את העבודה "מוטט בארבעים חלקים" (ביצוע מחודש ליצירה "Spem in Alium" מאת תומס טאליס, 1573) מ-2001. העבודה מורכבת מ-40 רמקולים שמתוכם בוקעת יצירתו של טאליס. כל אחד מהקולות ביצירה הוקלט בנפרד, ומכל רמקול בוקע קול אחר. הרמקול הופך להיות זה שמופיע על הרחבה כמיצג אנושי. הוא פה וגם אוזן. הוא כלי שימושי, אך גם מלא בחום אישי, כגוון קולו של הזמר.

ג'נט קרדיף, "מוטט בארבעים חלקים" (ביצוע מחודש ליצירה "Spem in Alium" מאת תומס טאליס, 1573), 2001. אוסף פמלה וריצ'רד קרמליך, מתנה מובטחת לקרן האמריקאית של מוזיאון טייט, 2003. צילום: עודד לבל

ג'נט קרדיף, "מוטט בארבעים חלקים" (ביצוע מחודש ליצירה "Spem in Alium" מאת תומס טאליס, 1573), 2001. אוסף פמלה וריצ'רד קרמליך, מתנה מובטחת לקרן האמריקאית של מוזיאון טייט, 2003. צילום: עודד לבל

נעמה צבר, אמנית ומוזיקאית הפועלת בניו-יורק, מציגה עבודה שנקראת "התפשטות" (אופוס 2) , מ-2013. זו עבודה המורכבת מקירות לבנים הניצבים, מנותקים מיסודות ועמודים, ברחבי הגלריה. בכל קיר מוטמן ציוד במה: מגבר, מוניטור, רמקולים. בכל יום חמישי בערב יתקיים מופע בעבודתה של צבר עם מוזיקאים הלוקחים חלק בפרויקט: אור אדרי, רם אוריון, תמר אפק, גבריאל ברויד, מאיה דוניץ, בן דרוסינסקי, אור זובלסקי, אבישג כהן-רודריגז, גמליאל סספורטסנועם ענבר, אריאל ערמוני, נטע פולטורק, זואי פולנסקי, רועי פרייליךאדם שפלן, ירון שראל ועוד.

נעמה צבר, "התפשטות", אופוס 2, 2013

נעמה צבר, "התפשטות", אופוס 2, 2013

אלונה רודה מציגה עבודה הנקראת "לא יום ולא לילה", מ-2013. לאחר הכניסה לחלל המוחשך יתברר לצופה שהוא מוזמן לעלות על במת עץ מרובעת. מעברי צבע רכים, משתנים, בוהקים יתגלו על וילון קפלים עשוי בד רפלקטיבי בקצה הרחוק של הבמה. מרמקולים המוטמעים ברצפת הבמה בוקעת מוזיקה נמוכה, פיזית וטונלית, המסונכרנת עם שינויי התאורה – עיבוד עכשווי ליצירה המוזיקלית "Gymnopedie #1", מ-1888, של המלחין המודרני הפופולרי אריק סאטי. העיבוד כולל ביצוע בטוּבה, כלי הנשיפה בעל הצלילים הנמוכים ביותר, ליצירה שנכתבה במקור לפסנתר. העלייה לבמה, מעברי התאורה והתפתחות היצירה המוזיקלית מלבים כולם תחושה של התכוונות לקראת מופע, אלא שעם סיום היצירה החלל נותר דומם, מרוקן, מואר באור עבודה בהיר, לבן.

אלונה רודה, "לא יום ולא לילה", 2013 (פרט). צילום: עודד לבל

אלונה רודה, "לא יום ולא לילה", 2013 (פרט). צילום: עודד לבל

Showtime
חמישי, 1.8.13, ב-20:00
אוצרת: הדס מאור
אמניות משתתפות: אלונה רודה, נעמה צבר וג'נט קרדיף
ביתן הלנה רובינשטיין, רח' תרס"ט 6, תל-אביב
פייסבוק

***

ג'קלין פערל, "נדודיה של לב נייר"

במסגרת הפסטיבל לתיאטרון בובות בירושלים המערבית, המתקיים החודש, תועלה הצגה יפה ועדינה: בובת נייר מנסה להימלט מבית ילדותה. היא נשאבת אל נופי נפש פנטסטיים, קסומים ומבעיתים. עם מזוודה ביד היא מגיעה לשיכון עוני עזוב, שם משוטטים טכנאי דודי שמש והילדה שפעם היה. בובת הנייר והטכנאי נפגשים על גג שיכון הרכבת, אאוטסיידרים וחסרי בית, ומולם נוף אינסופי של דודי שמש ואיתו תקווה לאהבה. ההצגה מיועדת למבוגרים ונוער.

ג'קלין פערל, "נדודיה של לב נייר"

ג'קלין פערל, "נדודיה של לב נייר"

ג'קלין פערל, "נדודיה של לב נייר"

ג'קלין פערל, "נדודיה של לב נייר"

פייסבוקפסטיבל לתיאטרון בובות

ג'קלין פערל, "נדודיה של לב נייר"
שלישי, 6.8.13, ב-21:00
תיאטרון החאן, אולם 2, רח' דוד רמז 2, ירושלים

 ***

שיח גלריה: גנדי צכמייסטר 

תערוכת הציורים של גנדי צכמייסטר ננעלת ביום שבת הבא. זו הזדמנות טובה להגיע לבית-האמנים בירושלים למפגש גלריה עם האמן והאוצר.

גנדי צכמייסטר

גנדי צכמייסטר

גנדי צכמייסטר

גנדי צכמייסטר

גנדי צכמייסטר
חמישי, 1.8.13, ב-18:00
אוצר: שי אזולאי
רח' שמואל הנגיד 12, ירושלים

*** 

מיכל טוביאס, "הפוליטיקה של הטיח"

מיכל טוביאס מתבוננת בקירות הגלריות הוותיקות בתל-אביב (ג'ולי אם, גורדון, גבעון, שלוש, זומר, דביר, נגה ורוזנפלד) ומצלמת אותם בין פירוק של תערוכה אחת לתלייה של תערוכה אחרת. מצורף כאן ראיון קצר שקיימה עם נחום טבת בנוגע ליחסים בין האמן לגלריה. התערוכה מוצגת במסגרת "שישי ראשון" במוזיאון רמת-גן. 

מיכל טוביאס, "גבעון"

מיכל טוביאס, "גבעון"

מיכל טוביאס, "הפוליטיקה של הטיח"
שישי, 2.8.13, ב-12:00
ליווי ואוצרות: איילת השחר-הכהן
מוזיאון רמת גן, רח' אבא הלל 146, רמת-גן

סדרת "שישי ראשון"

 ***

 XXL

תערוכה קבוצתית של אמני הגלריה נפתחת ברוזנפלד. תערוכת סוף הקיץ.

מריק לכנר, 2013, פרט

מריק לכנר, 2013, פרט

זויה צ'רקסקי, "סנו", 2007

זויה צ'רקסקי, "סנו", 2007

XXL, תערוכה קבוצתית של אמני הגלריה
שישי, 2.8.13, ב-12:00
בין האמנים המשתתפים: מריק לכנר, זמיר שץ וזויה צ'רקסקי
שביל המפעל 1, בניין 6, תל-אביב

***

זיז

הזמנה לזיז

הזמנה לזיז

 

***

מוזמנים ומוזמנות לכתוב לי על פרויקטים, תערוכות, אירועים ועוד: anat.cheapwine@gmail.com

היסטוריה קצרה של ספרי צילום

$
0
0

באמצע שנות ה-30 של המאה שעברה הצטרפה הצלמת דורותיאה לאנג לפרויקט הצילום התיעוד הגדול והידוע שיזם המינהל לביטחון בחקלאות (FSA). בין השאר תיעדה לאנג פועלים עניים שהגיעו לחפש עבודה בקליפורניה בעקבות קריסת משקיהם בדרום ארה"ב. התצלומים הוצגו בעיתונות ובתערוכות כמו תערוכת הצילום הקבוצתית "בדמותה של אמריקה", כשהם מלווים בכיתוב אינפורמטיבי שחיברה הצלמת. 3 שנים מאוחר יותר, עמוק אל תוך מלחמת העולם השנייה, הוצג אחד התצלומים בשנית במוזיאון לאמנות מודרנית בניו-יורק במסגרת התערוכה "הדרך לניצחון", בשינוי אחד: הכיתוב המקורי שחיברה לאנג הוחלף בכיתוב שחיבר אוצר התערוכה אדוארד סטייכן, וכך במקום "חקלאות מתועשת. מאיכר מטקסס לפועל נודד בקליפורניה", נכתב לצד התמונה "מלחמה – הם ביקשו אותה – כעת, חי אלוהים, הם יקבלו אותה!"

כריכת הספר

כריכת הספר

הבדלי הכיתוב – המציגים באירוניה את טענתו של סטייכן כי תצלומי הפרויקט "טעונים בדינמיט אנושי" – יצרו הבדל תהומי במשמעותו של התצלום. מתיעוד קר וביקורתי הפכה התמונה לכלי תעמולתי, וקורבנות המשבר הזנוחים הפכו לפטריוטים בעל-כרחם בשירות האומה. קלות הסטת משמעות התמונה יכולה לתת בדיעבד הסבר לבחירתם של צלמים, ולאנג ביניהם, לא להסתפק בהעברת התצלומים לידי המינהל שהזמינם, ולפרסם את חלקם גם בסדרת ספרי צילום תיעודיים שחוברו בשיתוף פעולה בין צלמים/ות לסופרים וחוקרים. ספרים אלו – הצד הפחות מוכר בפרויקט הצילום הידוע – עומדים במרכז ספרה של ד"ר יערה גיל-גלזר "ספר הצילום התיעודי – ביקורת חברה ותרבות בארה"ב בתקופת השפל הכלכלי והניו-דיל" שראה אור בהוצאת רסלינג.

המשבר הכלכלי המיט מכה קשה לא רק על אזרחי ארה"ב אלא גם על המיתוס המכונן של האומה. הקשר הישיר בין עבודה להצלחה הועמד בשנים אלה תחת סימן שאלה גדול. אנשי המינהל לביטחון החקלאות הבחינו בכך בקלות, אולם נסיונם להביא את התופעה לדעת הקהל זיכה אותם בביקורת מצדה הימני של המפה הפוליטית וחשד ב"נטיות קומוניסטיות". השילוב בין פעילות במסגרת ממשלתית ללחצים הפוליטיים עשתה את שלה וגרמה לראשי הפרויקט לעמעם את הביקורת המפורשת שבתצלומים נגד יחסם של בעלי הקרקעות לאריסים ונגד האפלייה הגזעית כלפי שחורים ואינדיאנים. בספרי הצילום, לעומת זאת, נהנו היוצרים משליטה גבוהה יותר בתכנים והצביעו על עוולות רבות שערערו את האתוס האמריקאי מן היסוד. "הרחקתם של התצלומים מהחללים המוסדיים וערוצי המסירה שבמסגרתם הוצגו בד"כ, אפשרה את ביטויו של מסר עצמאי מורכב וחריף", כותבת גיל-גלזר.

ספרי הצילום התיעודיים, שנוצרו ע"י מרגרט בורק-ווייט, ווקר אואנס, ג'ק דלאנו ואחרים ונידונים בהרחבה בספר, יוצרים מבנה משולב של טקסט ודימוי השומר על לכידות פרשנית ומחדד את כוונתם של היוצרים. הם ניחנו בתכונות שונות, פועל יוצא של גישתם השונה של היוצרים, ולא פעם שיכפלו סטריאוטיפים וערכים שמרניים בד בבד עם נימה ביקורתית. כך, למשל, זוכה מרגרט בורק-ווייט לביקורת חריפה על התמקדותה בהיבטים פורמליסטיים של התצלום, המדגישים סטיגמות שליליות ביחס למצולמים ונעדרים אמפתיה למצוקותיהם. מנגד מוצגים תצלומיה של לאנג, ראסל לי, גורדון פארקס ואחרים כמופת של בהירות הנמנעת מפשרות וטשטושים.

ג'ק דלאנו - ידיו של מר הנרי ברוקס, עבד לשעבר. ג'ורג'יה 1941. אוסף ספרית הקונגרס

ג'ק דלאנו – ידיו של מר הנרי ברוקס, עבד לשעבר. ג'ורג'יה 1941. אוסף ספרית הקונגרס

כאמור, אחת הסוגיות הטעונות שתועדו בתצלומים וטושטשו בהצגתם הייתה אפליית השחורים בדרום ארה"ב, שנמשכה ללא הפרעה למעלה מ-60 שנה לאחר ביטול העבדות במדינה. גיל-גלזר מציינת כי למרות ששחורים תועדו ביותר מ-6000 תצלומים שצולמו במסגרת הפרויקט, לעיתים גם ע"י צלמים שחורים, בתערוכות לא נכלל כמעט תצלום אחד שלהם, וכמה תצלומים אף נחתכו על מנת שלא יציגו את אי-השוויון הגזעי באופן ביקורתי. ספרי הצילום, לעומת זאת, ביקשו לתקן את הרושם. בראשם עמד הספר "תריסר מיליון קולות שחורים", שנכתב ע"י הסופר השחור ריצ'ארד רייט, איגד תצלומים של צלמים שונים ופורסם ב-1941. רייט בחר להתייחס לא רק למשבר הכלכלי בדרום אלא גם להשלכותיו על אוכלוסיית השחורים בחלקים אחרים במדינה. הוא חבר לסוציולוג השחור הוראס קייטון ויצא למסע תיעוד של להגירת השחורים לשכונות עוני בשיקגו. הספר מציג את חיי השחורים באופן ריאליסטי מאד ומנוסח ככתב אשמה חריף, אולם הוא מסתיים בפאתוס, תקווה ומבט אופטימי אל העתיד.

ההיסטוריה של ספרי הצילום התיעודיים הייתה קצרה. היא התקיימה בתקופת המשבר הכלכלי ונעצרה עם גלי הפטריוטיות המלחמתית בשנות ה-40 והתפתחות תרבות הצריכה והדיכוי המקארתיסטי בשנות ה-50 – שלוש תופעות חברתיות שדחקו את רגלי האמנות החברתית והביקורתית לשוליים. "מי שמתח ביקורת על ארצות הברית באותן שנים הואשם בחתרנות או בקומוניזם, וכך חוסלה הלגיטימציה של צילום תיעודי המבטא מחאה חברתית באופן ישיר או עקיף", כותבת המחברת. ספרי צילום תיעודי שפורסמו בשנים אלו, דוגמת ספריהם של רוברט פרנק וווקר אואנס, הביעו ביקורת מהוססת ומעודנת בהרבה מזו שהוצגה ע"י קודמיהם. צלמים אחרים, שמקצתם זומנו לחקירות במשרדי ה-FBI, פנו באותה תקופה לכיוונים מופשטים, ליריים ואישיים יותר. התעוררותה של מחאה חברתית עולמית בשנים האחרונות מספקת הזדמנות לחשוב מחדש על הפוטנציאל הגלום בתופעה, ועל אפשרויות ההפקה החדשות שלה.

ספר הצילום התיעודי – יערה גיל-גלזר
רסלינג, 305 ע"מ, 94 ש"ח

פורסם בנוסח דומה ב"טיים אאוט"

דיוק עם נשמה יתרה

$
0
0

הצייר ליאו ריי בורא עולמות צבעוניים בין מוסכים מפויחים ורחובות אפורים. עולמות תוססים, מלאי הומור וחמורים כאחד: סופר רנסנסי כותב איגרת ("עדיף לכתוב סמס"), חתול מבועת ניצב על רגליו האחוריות ("Espresso"), עיר בכחול, זוג מסתודד על הגג, איש על מרפסת ו"זה וזה".

"זה וזה". כך קרא ריי לתערוכה שלו, המוצגת בימים אלה בגלריית חזי כהן. "זה וזה" הוא שם הולם לתערוכה של האמן, הצייר והקליגרף, המדבר בשפת האמנות, לא בשפה של מלים, משפטים וסיפורים. שמות עבודותיו – "English Red" על שם הצבע השולט, "Faces", "Espresso", "City in Blue" – מעידים בעיקר על ההומור, לעתים על הציניות ופעמים אחרות על הצורך (בעיקר החיצוני) לקרוא לעבודות בשם, כאשר במרבית המקרים העבודות נותרות בעילום שם.

הציורים המוצגים בתערוכה "זה וזה" הם המשך ישיר לסדרת הציורים שהציג ריי ב"תחילת האין-סוף", ושהמשכה יוצג בקרוב במוזיאון לאמנות ברמת-גן. רצף הציורים גדולי הממדים והגדרתם כ"אין-סוף" שיחררו את ריי מהגדרות של סגנון ואיפשרו לו לשלב את כל עולמות היצירה שלו יחד: מסורות שונות של ציור שמן, ציור פיגורטיבי ומופשט, קליגרפיה ואיור.

הממדים הגדולים מזמינים את הצופה למסע, אך העוצמה הקורנת מהיצירות אינה נובעת מגודלן, אלא מהדיוק בהנחת הצבע, כמו גם בהנחת הצורות והדימויים. דיוק עם נשמה יתרה. ריי מניח את הצבעים והצורות ללא הפיתוי והערך של התוכן – הנושא. הוא אינו זקוק לפיתוי כדי לשבות את לב המתבונן; הוא מדבר את שפת האמנות. לכאורה, עניין מובן מאליו; ציירים מדברים את שפת האמנות. אך בשונה ממרבית הציירים לאורך תולדות האמנות, הציור שלו אינו מתחיל מסיפור או נושא שהועבר למדיה חזותית.

ריי יוצר תחביר אמנותי אישי ומורכב הכולל דימויים, צבעים, צורות, כתמים וקווים. המורכבות באה לביטויה בצבעוניות המרהיבה, בריבוי הדימויים ובסגנונות השונים המשולבים יחד ביד אמן. באופן מפתיע, הריבוי והשוני אינם יוצרים ריצוד או אי-נוחות. ההפך; הריבוי והשוני שזורים באיזון קומפוזיציוני היוצר מקסם חזותי מרתק, מעין קולאז', עולם פנטסטי ואסוציאטיבי שבו העין נמשכת לכתם צבע, לדימוי ולקו.

לאור ריי - English red

ליאו ריי – English red

כך לדוגמה בציור "English Red" – הצצה דרך "חלונות" שנקרעו מתוך שכבות של צבע אדום-חלודה. ההשראה לציור כולו היתה דלת חלודה ומוכתמת ששבתה את עיניו ולבו של ריי. "הדלת" מאפשרת את קיומם של העולמות השונים וממזגת אותם לכלל עולם אחד – בדומה לבניין מגורים המכיל דירות רבות; בכל אחת מהדירות מתקיים עולם אחר, ואנחנו, הצופים, מתבוננים. קיום בו זמני של אפיזודות, כמו החיים – התבוננות עמוקה אל קיום אנושי, קיום יומיומי ופואטי; בדידות, ניכור, שקט, ריכוז, חיוך, גשם והומור. הרבה הומור.

"חלון" הכתם הצהוב המואר בתחתית הציור לוכד את עיני המתבונן ומפנה אותן אל האשה העירומה. היא יושבת בגופה הרופס, מכונסת במחשבותיה ומגרדת את רגלה. "חלון" בפינה העליונה מעליה, איש קווי, אף הוא שקוע במחשבות, מחויך? צועד אל מול הכתם השחור, המוביל אותנו אל הגשם הניתך על הבית, משמאל, ואל העננה השחורה שממנה נמתחים קווים אלכסוניים ונוקשים. וכמו בסיפור "הכבש ה-16", האיש הירוק מימין הוא "מסיפור אחר". כאמור, ריי אינו מעוניין בנושא ובסיפור, אם כי בדיעבד נוצר סיפור, וכל צופה מוזמן לרקום אותו.

כנגד שכרון הצבעים והצורות, "נחל" (River) הוא ציור שקט וכמעט מדיטטיבי. בפינה השמאלית, על רקע אינסופי ורב-שכבתי, ניצב איש המשתכשך במימיו הכחולים של הנחל, המצויר כפס מלבני כחול, ורגליו ניבטות מבעד לשקיפות המים. הענן מימין, המאזן את הקומפוזיציה, מבשר שהסערה בפתח.

נוסף לדימויים מהתחביר האישי שהוא שוזר בציוריו, מנהל ריי דיאלוג מתמיד עם תולדות האמנות. הדיאלוג מתקיים לעתים באופן "קולני", כאשר הוא משבץ ומצטט דמויות, בעיקר מתקופת הרנסנס, למשל דמותו של המלך פיליפ השני, מלך ספרד, שצוטט מציורו של ההולנדי אנטוניו מורו משנת 1557. המלך, המשולב בציור "The King of Rain", הוא חלק מהפאנל המרכזי הכחול והמנוקד באותיות לטיניות, המדמה לוח מודעות ישן.

הציור כולו מחולק לשלושה משטחים מלבניים, כאשר רגלו וידו של פיליפ חורגות מהמסגרת ומצטרפות אל הסצינה הימנית, שעל שמה נקרא הציור ("איש וכלב עומדים על ענן הממטיר גשם"). כך, בתחבולה חזותית, איחד ריי את שתי היחידות המלבניות לכלל קיום אחד –  תחבולה שהיא דיאלוג שקט אך עמוק עם הציור של ימי הביניים, ובמיוחד עם מלאכת כתבי היד המאוירים של אותה התקופה. נוסף לכך נראה שבתחושת הצבע ובקומפוזיציה האדריכלית הוא מהדהד את האקספרסיוניזם הגרמני.

בשיחה שקיימתי עימו בסטודיו לנוכח עשרות בדים מצוירים וריח חריף של צבע הוא הסביר את תהליך העבודה: "ראשית, גודל הפורמט חשוב לי. התחשק לי לצייר ציורים בפורמט גדול". אחרי שקבע את גודל הציורים – אלה שיכולים להיכנס ולצאת מחדר המדרגות הצר המוביל אל הסטודיו – הוא ניגש למלאכת הציור, לא לפני שסרק את הרישומים בדיו שחורה שרשם בפנקסו הקטן. על מסך המחשב הוא בונה את היצירה כאדריכל הבונה בית. בוחר מרישומיו, מצטט מתולדות האמנות, ממקם אותם ואת כתמי הצבע לכדי קומפוזיציה הרמונית המקיימת אחדות של זמן ומקום. או אז נוצר דיאלוג, סיפור, עולם.

"זה וזה", תערוכה של ליאו ריי בגלריית חזי כהן, תל-אביב, 25.7.13–25.8.13

ניצן הורוביץ תומך בהפחתת תשלומי ארנונה לגלריות ואמנים

$
0
0

גלריסטים תל-אביביים נפגשו לאחרונה עם ח"כ ניצן הורוביץ והודיעו על תמיכתם במועמדותו לראשות העיר. במפגש תיארו בעלי הגלריות את מאבקם הממושך נגד מדיניות העירייה בחיובי הארנונה הגבוהים, ואיימו כי ללא מענה לבעיה זו יחרימו את אירועי התרבות העירוניים המתוכננים, וביניהם "אוהבים אמנות" ו"לילה לבן", הצפויים להתקיים בחודשים הקרובים.

הורוביץ הביע מחויבות לטפל בבעיית הגלריות ולקבוע סיווג ארנונה מיוחד לגלריות ולאמנים הפועלים בעיר. בהודעה מטעמו נמסר כי "חברה חזקה בנויה על תרבות חזקה, והרשות המקומית צריכה להוקיר את אנשי היצירה, עליהם מבוססת התרבות, ולעזור להם לטפח את היצירה ולא לראות בהם רק עסק או יעד גבייה. עיריית תל-אביב-יפו בראשותי תשנה את המצב הקיים בו אלפי אמנים ובעלי גלריות כורעים תחת מדיניות הקיפוח והניצול של רון חולדאי. עם בחירתי אפעל לשינוי מעמדם לצורך תשלומי הארנונה, אקצה תקציבים לפרויקטים בקהילה ואקדם שימוש במבנים ציבוריים בהם יפעלו אמנים וגלריות לטווח ארוך ובתשלום סביר".

שמעון בן-שבת, בעלי גלריית RAWART וצקי רוזנפלד, בעלי גלריה רוזנפלד, הפעילים במאבק בעלי הגלריות, מסרו כי "אחרי שנים של קשיים ומאבק, הגיעה העת לחולל שינוי ולהפסיק את מדיניותה הנצלנית והאטומה של העירייה כלפי הגלריות העיר. במשך שנים העירייה משתמשת בנו לצורך משיכת תיירים ומיתוג העיר כמרכז תרבות הפתוח להנאת המבקרים, ללא תשלום ובמשך כל השבוע. אך בפועל, אנו מקבלים יחס כמו עסק מסחרי לכל דבר, ולכן כורעים תחת הנטל הכלכלי".

הרדי-מייד כאובייקט מטרים של הסימולקרה

$
0
0

"אספקט נוסף של הרדי-מייד הוא חוסר הייחודיות שלו […] העתק של רדי-מייד מעביר אותו מסר, ובעצם כל אחד מהרדי-מיידז הקיימים כיום אינו מקורי במובן המקובל" (מרסל דושאן)

"במעבר למרחב שהעקומה שלו אינה עוד זו של הממשי וגם לא של האמת נפתח אפוא עידן הסימולציה […] המציע את עצמו לכל מערכות שווי-הערך, לכל הניגודים הבינאריים, לכל האלגברה הצירופית. […] אין מדובר בחיקוי, בהכפלה […] מדובר בהמרה של הממשי בסימנים של הממשי […] מכונת איתות […] המציעה את כל סימני הממשי ויוצרת קֶצר בכל התהפוכות" (ז'אן בודריאר)

טכניקת הרדי-מייד, השימוש באמנות בחפצים המצויים, החפצים מן המוכן, היא חידוש של דושאן במאה ה-20. חידוש זה מסמן את השינוי בהגדרה הקלאסית של האמנות1 ואת השינוי בדפוסי המשחק החברתי של שיח האמנות המודרנית, ולטענתי – הפרקטיקה התרבותית הפותחת את התהליך האבולוציוני או הארכיאולוגי של המעמד האונטולוגי החדש של המודל בתרבות הפוסטמודרנית והגלובלית, המסמן את תחילתה של תפיסה תרבותית-אמנותית-פוליטית חדשה.

מעמדו האונטולוגי של המודל (בכלל) קשור לסוגיית יחסי ייצוג–ממשות, הדנה בשאלות שונות, וביניהן: האם מודל הוא אמצעי מלאכותי, תותב מצומצם המתייחס לדבר ומורה עליו כעל דבר-מה ממשי ואמיתי? האם מודל הוא אמצעי שימור של ממשות שנעלמה? האם מודל הוא הדגמה של רעיון, מחשבה, תיאוריה שהשכל אינו מסוגל לתפוס אלא בתיווכו של אמצעי קונקרטי, קרי מודל? או שמא מודל הוא אמצעי מרחיב המציג פרטים רבים ככל האפשר של העניין שלשמו הוא נוצר, ובתור שכזה הוא רחוק מהמושא שהוא מייצג ונתפס כעצם בזכות עצמו?

דוגמה למודל מסוג זה, המציג ומגלם את עצמו באופן חי ועצמאי ובלתי תלוי בדבר-מה אמיתי וממשי ממנו, הוא הז'אנר הטלוויזיוני של "תוכניות האמת", "טלוויזיית המציאות", ה"ריאליטי טי.וי", שבו כל להג בנאלי עשוי או עלול, באמצעות עריכה ובימוי, לקבל משמעות. באופן דומה הרדי-מייד – על-פי הפרשנות המניחה שכל דבר הוא אמנות כשם ששום דבר אינו אמנות – יכול בעת ובעונה אחת להכיל את הפרדוקס של הקונבנציונלי והייחודי, בהתאם לפרשנות שמקנים לו.

הפרדוקס המוזר המתגלם ברדי-מייד הוא שהאובייקט יכול לתמוך בשני הניגודים הקיצוניים – בתיאוריה האנרכיסטית של האמנות, המטילה ספק קיצוני בגבולות של כל הגדרה שהיא של אמנות, ובתיאוריה השמרנית וההחלטית של האמנות, שהרי אחרי הכל הרדי-מייד התקבל בפועל כאמנות ושמר על מעמדו כיצירת אמנות וסווג כפסל שהפך למשוכה המרכזית שמעליה חייב לדלג כל ניסיון להגדיר אמנות.

"גלגל האופניים": אמצעי קונקרטי מתווך

היצירה הראשונה של דושאן השייכת לקטיגוריה זו, של תפיסת האמנות שלא על-פי ההגדרה הקלאסית שלה (קאנט), שאינה ציור ומעידה על יותר מזיקה שלילית לרצף ההיסטורי שלו ושל הגדרת האמנות הקלאסית, היא "גלגל האופניים" (1913).2

מרסל דושאן, "גלגל האופניים" Bicycle Wheel, 1913

מרסל דושאן, "גלגל האופניים" Bicycle Wheel, 1913

העבודה כוללת שני אלמנטים תעשייתיים, חפצים שימושיים שאינם קשורים לעולם האמנות. הפעולה האמנותית מסתכמת בבחירתם וצירופם יחד ליצירת אמנות. התקת המשמעות באמצעות הוצאתם מהקשרם הפיזי משנה את זווית הראייה שממנה נתפס האובייקט, הדורש מאיתנו התייחסות חדשה, או במלים אחרות, פרשנות.

הגלגל הסובב סביב עצמו הופך לאלמנט דינמי בפני עצמו, לעומת הכיסא הסטטי המשמש לו בסיס. הגלגל, שבהקשרו המקובל הוא מכונה מדומה, חלק פונקציונלי מהאופניים המאפשר לכלי הרכב תנועה, הופך בהקשר שלפנינו למכונה חסרת תועלת שאינה ממלאת כל פונקציה מוגדרת מלבד אוננות אוטו-מכנית: הוא מסתובב באוויר על כיסא סטטי כאילו הוא "רוכב" עליו.3

תפקידו של הגלגל בהקשר החדש מצטמצם או מתרחב (תלוי איך מפרשים זאת בהקשר למעמדו כמודל) להנאה אסתטית ואינטלקטואלית התלויה בהקשר הקודם שלו. הגלגל בהקשרו החדש, אם כן, מגלם בד בבד את חייו הקודמים, את ייעודו הפונקציונלי, החפצי, היומיומי, המחולן והמעורב בחייו של האדם הלכה למעשה – ואת חייו הנוכחיים במערכת לא שימושת ואסתטית, מסגרת שפירושה אינו נפרד ממנו.

הגלגל, חרף או בזכות הסירוס והדיכוי בהקשר החדש, מגלם את ייעודו השימושי והדינמי של חייו הקודמים בעוצמה רבה יותר. זוהי דוגמה לאמנות שהיא לא יותר מרעיון ושהחלה לטפל ברעיונות הרבה יותר מאשר בצורות ובמהויות. "גלגל האופניים", אם כן, היא אמצעי קונקרטי מתווך הבא להדגים רעיון, מחשבה ותיאוריה.

"מדוע שלא תתעטשי, רוז סלאבי?": כאלה הם החיים

ביצירה "מדוע שלא תתעטשי, רוז סלאבי?" (1921) מהתל דושאן בין האמיתי למזויף, בין הידיעה הוודאית להפרכתה ובין האמת להטעיה ולהונאה. הרדי-מייד המטופל, בדומה ל"גלגל האופניים", כולל כלוב של ציפורים, מד-חום, עצם וקוביות לבנות. הכלוב, המדחום והעצם ניתנים לזיהוי מיידי, בעוד שהקוביות הלבנות נראות במבט ראשון כגבישי סוכר. רק בניסיון להרים את הכלוב מתברר שמדובר בקוביות שיש.

מרסל דושאן, "מדוע שלא תתעטשי, רוז סלאבי?" Why not Sneeze, Rose Sélavy?, 1921

מרסל דושאן, "מדוע שלא תתעטשי, רוז סלאבי?" Why not Sneeze, Rose Sélavy?, 1921

דושאן יוצר כאן משחקים דו-משמעיים המבוססים הן על ערכים משושיים, טקטיליים, והן על משחק הבנוי מהניגוד שבין המשקל הזעום של הסוכר לבין כובדו של השיש. צירוף הקוביות (האובייקטים הלא-ודאיים) לכלוב, למדחום ולעצם מעניק לעבודה נימה אירונית ואבסורדית. לכך גם מסייע השם, שאינו קשור במישרין עם האובייקטים. השם "רוז סלאבי" הוא משחק מלים המבוסס על הביטוי הצרפתי C'est la vie (כאלה הם החיים). כך מתקבלות אסוציאציות כגון C'est la vie, Rose (כאלה הם החיים, רוז), la vie e rose (החיים בוורוד, כלומר, ראייה אופטימית של החיים), או Rose e la vie (רוז היא החיים). המשמעות הנוספת שמסתתרת כאן קשורה לשם רוז סלאבי, שם בדוי, פסבדונים של מרסל דושאן עצמו.

האישיות המזויפת שבנה לעצמו דושאן בדמות אשה שבשמה חתם על עבודותיו – נוסף לריחוק ולאדישות החזותית, העדר מעורבות רגשית, הימנעות מהנאה, עונג ושיפוטיות אסתטית, ובעצם בשפתו של דושאן, "הרדמה כללית" – היא עוד רובד בניסיון של דושאן לסמן את ההבחנה המגדרית הדיאלקטית והחד-משמעית של הזהות האישית כעמדה ביקורתית.

היצירה שחורגת מעבר לצורה ולמהות היא אשליה (אופטית), הטעיה, הונאה, תעתוע, אחיזת עיניים, בלבול ובגידה של המציאות – Trompe-L'oeil – ובאותו אופן גם אשליה של החיים (Trompe-La-Vie) וצורה יסודית של פיתוי המגלמת בד בבד מציאות ואשליה, ממשות וייצוג, אמת ושקר, ידיעה ודאית והפרכתה, ערכים שמעולם לא התמזגו באמת עם מסורת הציור, טוען בודריאר, גם כשמדובר ב- Trompe-L'oeilשל הציור ההיפר-ריאליסטי; "זהו מימד המתקשר אחורנית, מעבר לאשליה האסתטית, עם צורה הרבה יותר ראשונית של אשליה", צורה שכינה "אנתרופולוגית".

"כלומר, אותה פונקציה כללית של העולם ושל הופעתו, שבזכותה העולם מופיע לפנינו הרבה לפני שהוא לובש משמעות, הרבה לפני שהוא מפורש או מיוצג, הרבה לפני שהוא נעשה ממשי, שכן הוא נעשה ממשי רק בשלב מאוחר למדי, וגם אז באופן ארעי למדי. לא האשליה הטפלה והשלילית בדבר קיומו של עולם אחר, אלא האשליה החיובית של העולם הזה, של השלב שבו העולם הוא בימת אופרה, של הפעולה [operation] הסמלית של העולם, האשליה החיונית של התופעות שעליה מדבר ניטשה – האשליה כשלב פרימיטיבי, הרבה יותר עתיק, הרבה יותר ראשוני, מהשלב האסתטי".

לפיכך, מסיק בודריאר, אובייקט ה-Trompe-L'oeil אינו סיפורן של תולדות האמנות, כי אם סיפורן של תולדות החברה.4 ה-Trompe-L'oeil הוא תצורה, פיגורציה חברתית ופונקציה, בלשונו של פוקו, של כוח ושיח. הפולחן והריטואל סביב עבודת ה-Trompe-L'oeil הדושאנית ובכלל אינם מיוחסים לפן האמנותי (מרכיבים סגנוניים, צבעוניות, סמלים, מוטיבים, מטפורות, קומפוזיציה, חומרים, צורות, חלל וכדומה), אלא לשאלות שהיא (עבודת ה-Trompe-L'oeil) מעוררת על אודות המציאות, הממשות והוודאות, או בשפתו של בודריאר, על אודות המטפיזיקה.

יתר על כן, יש להוסיף ולומר (כמעט מובן מאליו) שבעבודה זו, כמו ברדי-מיידז האחרים, דושאן מגלה ניהיליזם עמוק: הוא מבטל את "הילת" יצירת האמנות, את הקדושה ואת האופי הפסיבי אבל בעל הערך שלה, מצד אחד, ובוחר להביא את מוצר החולין לדרגה נעלה ביותר, מצד אחר.5 כמו כן הוא מבטל את משמעותו של המושג "נעלה"; בה בשעה שהרדי-מייד נבנה כאובייקט אמנותי גבוה, הוא מעיד על נמיכותו ובכך מערער על עצם ההבחנה הקטיגוריאלית גבוה-נמוך, חוץ-פנים, קדושה-חולין, ובצורה זו על הגבולות הלגיטימיים של המוזיאון, מצד אחד, ועל הפוטנציאל של היקום המוזיאלי, בתנאי האפשור של המדיה ותקשורת ההמונים, מצד אחר.

במובן זה המוצג הדושאני, בהקשר הבודריארי, הוא מוצג של קצוות מאוין ומאופס הקשור לדיון באובדן ההבדל הריבוני שבין הייצוג לממשי, "המציע את עצמו לכל מערכות שווי-הערך", ולכן "אין מדובר בחיקוי, בהכפלה […] מדובר בהמרה של הממשי בסימנים של הממשי", או במציאות המומרת בסימנים של מציאות.

מכאן שדושאן פועל לא כאמן ולא כהיסטוריון של אמנות, אלא כפילוסוף, חוקר תרבות, סמיוטיקן וסוציולוג, ולפיכך הטכניקה האמנותית של הרדי-מייד היא פרקטיקה פוליטית ואתית שחדרה למימד ההיסטורי-פוליטי של חיי היומיום וייצרה חשיבה ביקורתית, ובפוטנציאל עודדה שינויים חברתיים.

כך הרדי-מייד – התוצר המשועתק של עולם העבודה והמחסל האולטימטיבי של הילת המקור – מממש את המשוואה אמנות=חיים, ועל-פי קריאה זו, גם את המשוואה ייצוג=מציאות או ייצוג=ממשות.6, כאשר בדק מה קורה לחפצים בתוך עולם העבודה, כשהם ממוקמים במוזיאון לאמנות. […] הוא היה צריך להגיע להכרה הפשוטה, ההגיונית, ולומר: […] יש צורך בתפיסת אמנות חדשה, בתפיסת אמנות אנתרופולוגית"; מה שלדעת בויס, דושאן לא עשה.] בראיון שהעניק דושאן לפייר קבאן, בהתייחסו למונחים "אמן", "אומן", "יצירה", "עשייה אמנותית" ו"עשייה" בכלל, עולה תפיסה אמנותית-אנתרופולוגית זו כשהוא אומר:

"אני נרתע מהמלה 'יצירה' […] בעיקרון אני לא מאמין בתפקיד האמן כיוצר. הוא אדם כמו כל אדם אחר. התפקיד שלו לעשות כל מיני דברים [...] גם איש עסקים עושה דברים מסוימים. [...] המלה 'art' מעניינת אותי מאוד […] המקור שלה בסנסקריט והמשמעות שלה היא 'לעשות', אבל כל אחד עושה משהו, ואלה שעושים דברים על הבד, גם מסגרות, להם קוראים אמנים. בעבר הם נקראו אומנים, מונח שאני מעדיף. […] המלה 'אמן' הומצאה כשהצייר הפך לאינדיבידואל – בהתחלה במסגרת החברה המלוכנית, ואז בחברה בת זמננו".

"מתלה הבקבוקים": רִיק חסר תקנה

בשנת 1914 קנה דושאן בפריז כן לבקבוקים והוסיף כתובת ליד החתימה. "מתלה הבקבוקים" (Battle Rack) התעשייתי, הודות לבחירת האמן, לפי הגדרתו של אנדרה ברטון, הועלה לדרגת "דבר אמנות", פסל שנמדד על-פי ערכיו הפלסטיים: הסימטריה שסביב צירו, החלל הפנימי הכלוא בתוך המעגלים, הריתמוס הנסוג של המעגלים ההולכים וקטנים – אלה הם אלמנטים אופייניים לצורת שיפוט אסתטית. מצד שני, הוצאתו של הרדי-מייד מהקשרו האמנותי החדש תביא לאובדן משמעותו האסתטית והוא ייהפך שוב לפריט יומיומי ואנונימי.

מרסל דושאן, "מתלה הבקבוקים" Battle Rack, 1914

מרסל דושאן, "מתלה הבקבוקים" Battle Rack, 1914

"מתלה הבקבוקים", כמו אובייקטים דושאניים אחרים, הוא פסל רק כשמסכימים לראותו כאמנות. אלמלא כך הוא נותר אובייקט שימושי. כלומר, הגנרי מקדים את הייחודי והשם "פסל" ניתן להם מתוך הכרה אסתטית, כשם שהריבוע השחור של מלביץ' מוכר כציור. הרדי-מיידז, שהיו קרובים לרוח המהפכה של הדאדא בנסיונם המכוון לערער על הקונבנציות של הממסד האמנותי, היו עשויים להפוך למכשיר של שוויון זכויות אסתטי מחד, או של אליטיזם אסתטי מאידך, תלוי אם הם נתפסים באופן צורני או קונספטואלי, דרך העיניים התיאורטיות של אריסטו או של אפלטון.

אולם מול השקפה בינארית זו, הרדי-מייד הוא מוצג בו-זמני: מהרס ומאשש. כנוכחות פיזית הרדי-מייד עלול להרוס את מסגרת האמנות, שהרי אם אסלה או מתלה בקבוקים יכולים להעניק שביעות רצון צורנית מספקת, אזי כל דבר יכול לעשות זאת, והאמנות, כקטיגוריה ייחודית ומועדפת, אינה קיימת עוד. יחד עם זאת, כמכשיר להעברת רעיונות, הרדי-מייד מאשש את עולם האמנות המסורתי, שהרי האובייקט המזדמן הוא אמנות משום שאמן בעל רגישות מיוחדת חש שהוא יכול להעביר באמצעותו רעיון אסתטי חשוב.

"מתלה הבקבוקים", "גלגל האופניים", פחית הקמפל של אנדי וורהול ובועת האוויר של איב קליין הם רעיונות, סימנים, רמיזות, מושגים שאינם מסמנים עוד דבר, ויחד עם זאת הם מסמנים, בלשונו של בודריאר, "רִיק חסר תקנה [...] צורה ייחודית שלנו לטרנס-מיניות, לטרנסווסטיות [...] הכוללת את תחום האמנות והתרבות בשלמותה". האמנות החדורה ברעיונות, בסימנים הריקים של האמנות ובמיוחד בסימני היעלמותה היא, בשפתו של בודריאר, "אמנות טרנס-מינית בדרכה שלה". לכאן, כאמור, מתקשר השימוש בזהות הנשית הבדויה של דושאן.

"המזרקה": להתעלות מהעולם הוולגרי של השימוש

"המזרקה" (1917), שהפכה לדוגמה המצוטטת ביותר בתולדות הרדי-מייד, אינה אלא משתנה מן הסוג הנפוץ ביותר בשירותי גברים. טיירי דה-דוב, מהבולטים שבחוקרי דושאן, שפגש בו לראשונה שהיה סטודנט בגרמניה בבית-הספר של הבאוהאוס, אמר ש"בית-הספר שנא את דושאן, כמי שלקח משתנה פונקציונלית בעיצוב בינוני והפך אותה לדבר גדול ממנה, לאמנות".

 מרסל דושאן, "המזרקה" The Fountain, 1917

מרסל דושאן, "המזרקה" The Fountain, 1917

"המזרקה" דיברה על אמנות או המריצה אנשים לדבר על אמנות בהקשרה. המעבר מהספציפי לגנרי, כמו במקרה של "מתלה הבקבוקים", היה בגדר חילופי תארים. הצייר היורד מן הבמה מפנה את מקומו לאומן, לאומן בכלל. שמו היה ריצ'רד מוט (R. Mott), כלומר כל אחד, כיוון שכל אחד יכול היה להיות אמן, אפילו יצרן כלים סניטריים.

דושאן, אם כן, חתם על העבודה בשם ר' מוט. פעולת החתימה על המוצר המתועש מהתלת בקטיגוריה של יצירה אישית וחושפת את המכניזם של שוק האמנות, המחשיב יותר מכל את החתימה. המחווה היא, כאמור, התקפה של דושאן על האמנות כמוסד. "המזרקה" נשלחה לאגודת האמנים העצמאיים שדושאן היה חבר בה, נדחתה ולבסוף אבדה. נותר רק התצלום שלה; הרפרודוקציה. המשמעות של המחווה וההקשר שזכתה לו, יחד עם מאמר הביקורת של ביאטריס ווד בכתב-העת הדאדאיסטי הניו-יורקי "האיש העיוור", מיקמו אותה לבסוף בהיסטוריה של האמנות.

אולם העיקרון הצורני שמאחורי הרדי-מייד הספציפי של "המזרקה", מבחינה פורמליסטית, רחוק מלהיות מהפכני, ועשוי/עלול להישען על הרעיון של קאנט. ניתוק חפץ נפוץ מן הסביבה הפונקציונלית שלו, הפחתת הפוטנציאל הפרקטי שלו והצבתו על כָּן, כמו אובייקטים שנועדו באופן מסורתי לסקירה אסתטית, והשלכת העיצוב הצורני, שטושטש כשהיה אובייקט שימושי, אל קדמת הבמה – ללא המוּכּרוּת, המוֹנעת מאיתנו לראות מעבר לפונקציה שלה, המַשתנה יכולה להפוך ליצירת אמנות מאוד מלוטשת, מבהיקה, שמשלבת צנרת גברית עם עיקולים נשיים מעוגלים באופן דומה למדי לדמויות האנדרוגיניות שיצר הנרי מור. כלומר, פרטים שלא הבחינו בהם בהקשר הפונקציונלי צפים כאשר מעודדים בחינה קפדנית יותר, מקרוב.

באופן דומה, כאשר "מתלה הבקבוקים" תלוי במהופך מן התקרה (כפי שהיה אמור היה להיתלות במקור), אי-אפשר להעריך אותו כמכשיר לייבוש בקבוקים, אולם המוזרות של הצורה שלו – ההזדקרות של היתדות המרובדות באופן סימטרי לאורך צורת חרוט – נעשית לפתע ניכרת לעין. הפורמליזם הטהרני והסקירה הצורנית מאפשרים לאובייקט להתעלות מהעולם הוולגרי של השימוש ולהשתנות. האמן האוונגרדי שואף להשיג את מלוא הפוטנציאל הצורני של המדיום שלו, וכך מגיע אל המוחלט שלא ניתן לשנותו, שמפריד בין התרבות הגבוהה לתרבות ההמונית הארעית ופחותת הערך.

גם דנטו בספרו "הטרנספיגורציה של השגרתי", על אודות הרדי-מיידז ותוצרי אמנות הפופ שנוצרו בהשראתם, משבח את דושאן, "שביצע לראשונה נס מעודן של הפיכת אובייקטים מן העולם הזה (Lebenswelt), בעלי קיום נדוש, ליצירות אמנות". הוא מוכן להסכים לכך שהמַשתנה או מתלה הבקבוקים הם אמנות רק משום שהם חצו איזשהו גבול מיסטי שבו השילו את קיומם כ"סתם דברים אמיתיים". יחד עם זאת, כפי שציינתי לעיל, פרשנות שכזו של הרדי-מייד יכולה להוביל, אם כי לא בהכרח, לאסתטיציזם מהפכני, שהרי כל דבר והכל יכול להיות אמנות.

הרדי-מייד תמיד ישתעשע בתשובה סותרת

הרדי-מיידז הלא-מטופלים, כדוגמת "מתלה הבקבוקים" או "המזרקה", שמועלים לדרגת אמנות בזכות חתימת האמן ובחירתו בהם על פני האחרים, הם עבודות האמנות השייכות לסוג הדימויים המסמנים את המפנה המכריע מסוג הסימנים שמסווים משהו (סוד, אמת, תיאולוגיה, אניגמה) לסימנים שמסווים כי אין כלום. לפי ההיגיון הזה, חתימת האמן באה להסוות את העובדה שאין מהות של ממש, אמת ומציאות בין האובייקט האמנותי המקודש לזה המחולן. חתימת האמן באה לעטוף את האובייקט שלה בהילה של קדושה שבאה לשמר את הקוהרנטיות ולייצב את הניגודים שמהם היא ניזונה.

האפקט, שנחשב בזמנו שערורייתי ופורץ דרך, שימש מקור השראה, נוסף לאמנות הפופ, גם לאמנות הפוסטמודרנית בשנות ה-80 של המאה ה-20. למשל ל"רוחץ שטיחים הובר דה-לוקס חדש" (1979) ועבודות אחרות של ג'ף קונס, לדוגמה, שמערערות על הדיאלקטיקה המגדרית ושואלות מחדש מה בין מוצר הצריכה למוצר אמנות, האם אמנות יכולה להיות פטישיסטית ולשאוב דימויים מיניים משואבי אבק, האם שואב האבק הוא בעת ובעונה אחת גם "פאלי" וגם "נקבי", מהן ההשלכות של כל אלה על המיניות שלנו, מה הזיקה בין המיניות האנושית לזו של המכונה ועוד.

שאלות אלה ואחרות ממחישות את רעננות המושג "רדי-מייד" וממחישות את אפשרויותיו החתרניות בתנאים פוליטיים ותרבותיים משתנים. ביטוי מובהק של טכניקת הרדי-מייד באמנות, הפועלת כאסטרטגיה חשובה בייצור אובייקטים באמנות ובתרבות הפוסטמודרנית הגלובלית, נוסף למדיה ולתקשורת, כפי שציינתי, הוא דימוי הגוף המת-החי של הגווייה בתערוכה "עולמות הגוף", תערוכת מדע-אמנות של הפתולוג-אמן הגרמני גונתר פון-האגנס, הנודדת בעולם מ-1996. ההנפשה המלכותית של הגווייה המתחיה הופכת עצם אופקי מת ודומם לדמות אנכית גאה, ויטאלית, ולפוטנציאל חינוכי ואסתטי, ובלשונו של פון-האגנס, ל"מוות השמח להיחלץ לעזרתם של החיים בעומדו זקוף".

אין זה משנה אפוא למה התכוון דושאן בניסויים שלו. הוא יצר אובייקטים המעוררים בנו מחשבה, שכן כל הסבר או פרשנות שנוכל להציע, בין אם הם פורמליסטיים ובין אם קונספטואליים, אמנותיים או תרבותיים, סוציולוגיים ואנתרופולוגיים – הרדי-מייד תמיד ישתעשע בתשובה סותרת וישאיר את עצמו מחוץ לכל הגדרה מקבעת, קוהרנטית והרמטית שהיא.

כיוון שכך, בפוטנציאל ניתן לחשוב על הטכניקה של הרדי-מייד באמנות כאסטרטגיה חשובה בתרבות הפוסטמודרנית והלאה ממנה, ועל אובייקט הרדי-מייד כמודל פרְסימולטיבי או סימולקרי: המודל המייצג את עצמו והמגלם את האיחוד המלא שבין צירופים בינאריים; צירופים שבהם כל ההבחנות האפשריות שניתן להעלות על הדעת מתמוססות/מתפרקות/מתרוקנות/מתערערות והופכות להיות לא רלבנטיות לנוכח עולם שטוח, שקוף ולא דיאלקטי, שסימניו צפים ומרוקנים מכל תוכן ומהות שנמצאים, לכאורה, מעבר למה שהם עצמם מסמנים.

הרדי-מייד כאובייקט מטרים של הסימולקרה, על-פי תפיסה זו, פועל כסימן של עצמו, כמציאות שמתפקדת כמודל של מציאות וכאובייקט המכיל בעת ובעונה אחת מערכות פרדוקסליות שוות ערך, ניגודים בינאריים וקצוות דואליים כמו שימושי ואסתטי, מקור והעתק, אמנות וחיים, גבוה ונמוך, קונספטואלי ופורמליסטי, גבר ואשה, מציאות ואשליה, ייצוג וממשות.

"עולמות הגוף" (Body Worlds), תערוכת מדע-אמנות של הפתולוג-אמן הגרמני גונתר פון-האגנס Gunther von Hagens

"עולמות הגוף" (Body Worlds), תערוכת מדע-אמנות של הפתולוג-אמן הגרמני גונתר פון-האגנס Gunther von Hagens

***

ביבליוגרפיה

ז'אן בודריאר, "האשליה האסתטית", סטודיו 53, עורכת ש"ב סמל, קרן חבצלת, תל-אביב: 12–13.

ז'אן בודריאר, קדימות הסימולקרה, מצרפתית א' אזולאי, הקיבוץ-המאוחד, תל-אביב.

וולטר בנימין, יצירת האמנות בעידן הטכני, הקיבוץ-המאוחד, תל-אביב.

שרה בריטברג-סמל, "טיירי דה-דוב", סטודיו 68, עורכת ש"ב סמל, קרן חבצלת, תל-אביב: 22–23.

דוד גורביץ ודן ערב, אנציקלופדיה של הרעיונות, תרבות מחשבה, תקשורת, בבל, תל-אביב: 1111–1112.

מרסל דושאן, "ציטוטים מדברי דושאן", מתוך דיאלוג עם מרסל דושאן, מאת פ' קבאן (1979), מאנגלית ב' סמדלי, סטודיו 53, עורכת ש"ב סמל, קרן חבצלת, תל-אביב: 12–62.

טיירי דה-דוב, "הרדי-מייד ושפופרת הצבע", סטודיו 68, עורכת ש"ב סמל, קרן חבצלת, תל-אביב: 24–35.

טיירי דה-דוב, "הרדי-מייד ושפופרת הצבע", סטודיו 69, עורכת ש"ב סמל, קרן חבצלת, תל אביב: 28–41.

הארלד זימן, מתוך "לקסיקון בויס": מרסל דושאן (1887–1968), סטודיו 53, עורכת ש"ב סמל, קרן חבצלת, תל-אביב: 40–41.

תמי כץ-פריימן, "60 שניות על מרסל דושאן והשפעתו על אמנות המאה ה-20", סטודיו 69, עורכת ש"ב סמל, קרן חבצלת, תל-אביב: 24–27.

מישל פוקו, סדר השיח, מצרפתית נ' ברוך, בבל, תל-אביב.

עמנואל קאנט, ביקורת כוח השיפוט, מגרמנית ש"ה ברגמן ונ' רוטנשטרייך, ביאליק, ירושלים.

ביאטריס קולומינה, "עבודת האמנות והאובייקט היומיומי", סטודיו 53, עורכת ש"ב סמל, קרן חבצלת, תל-אביב: 37–39.

צבי שיר, "רוח זכוכית או שד בבקבוק?", סטודיו 53, עורכת ש"ב סמל, קרן חבצלת, תל-אביב: 29–33.

Jean Baudrillard, "The Trompe-l`Oeil", in: N. Bryson (ed), Calligram Essays in New Art History From France, Cambridge University Press, Cambridge.

Norman Bryson, "Introduction", in: N. Bryson (ed), Calligram Essays in New Art History From France, Cambridge University Press, Cambridge.

Arthur C Danto, The Transfiguration of the Commonplace: A Philosophy of Art, HarvardUniversity Press, Cambridge, Massachusetts and London.

Steven Goldsmith, "The Readymades of Marcel Duchamp: The Ambiguities of an Aesthetic Revolution", The Journal of Aesthetics and Art Criticism, 42 (2): 197-208.

Clement Greenberg, Art and Culture: Critical Essays, Beacon Press, Boston.

Hans Richter, Dada: Art and Anti-Art, Thames and Hudson, United Kingdom.

Arturo Schwarz, The Complete Works of Marcel Duchamp, H. N. Abrams, New York.

Calvin Tomkins, The Bride and the Bachelors: Five Masters of the Avant- Garde, Penguin Books, United Kingdom.

Gunther von Hagens, Body Worlds, The Original Exhibition of Real Human Bodies, A. Whalley (ed.), Heidelberg Institute for Plastination, Heidelberg.

הערות:

  1. ההגדרה הקלאסית של עמנואל קאנט ראתה ביצירה האמנותית אובייקט אוטונומי ייחודי, השונה באופן מהותי מאובייקטים שימושיים "רגילים", המוכרים לנו מן הניסיון החוץ-אמנותי. לפי גישה זו, היצירה אמורה לבטא מיומנות עילאית החורגת מן הניסיון היומיומי ולעורר מערכת מיוחדת של ריגושים, המוגדרים על-ידי ארבעת "משפטי הטעם" של קאנט.
  2. עבודות הרדי-מייד הן, בין היתר, דרכו של דושאן להכריז על נטישתו את הציור. לפיכך הן שייכות לתולדות הציור ולא לתולדות הפיסול, חרף חזותן ואיכויותיהן התלת-ממדיות. זיקתן ההיסטורית היחידה לפיסול נגזרת מכך שאפשר שהן נבעו בחלקן מן הפרקטיקה הקוביסטית של הקולאז'. אולם מנקודת המבט של 1913, זיקה זו שייכת לאמיתו של דבר לעתיד הפיסול – לקונסטרוקטיביזם או ל-Merz, שהם עצמם צאצאים של הציור הקוביסטי. בנושא זה ר' המאמר "הרדי-מייד ושפופרת הצבע" מאת טיירי דה-דוב (1996).
  3. על המשיכה של דושאן לאובייקטים מעגליים ר' שיר 1994: 30.
  4. בהקשר למונח זה, ר' ""Trompe-l`oeil, מאת ז'אן בודריאר (1988), וגם את טקסט המבוא של עורך המקראה, הקליגרם (Calligram), נורמן ברייסון. הטקסט התפרסם לראשונה ב-Signs of Change: A Reader in Applied Semiotics, No 1, בשנת 1979 (סימנים של שינוי: מקראה למחקר של סימנים). המוציא לאור: המרכז הבינלאומי לשפה וסמיוטיקה של אוניברסיטת אורבינו. בטקסט מנסח בודריאר עמדה פוליטית ואתית ביחס לסוגת הציור המכוּנה Trompe-L'oeil. הוא מנתח ציורי טבע דומם מהמאה ה-17 דוגמת "לוח עם מכתבים/אותיות נעוצים בסיכות" (A board with letters pinned to it, 1658), מאת הצייר ההולנדי וולרנט ויילאנט (Wallerand Vaillant). את ההשפעות של ה-Trompe-l'oeil על המרחב הפוליטי מציג בודריאר באמצעות ניתוח מקרה חדרי הסטודיו, הבנויים על-פי עקרון ה-Trompe-L'oeil של הדוכס, השליט מאורבינו פדריגו דה-מונטפלטרו (Federigo da Montefeltre), אישיות אקסצנטרית ורבת השפעה באיטליה של המאה ה-15.
  5. במסתו הידועה יצירת האמנות בעידן השעתוק הטכני (1935), כתב וולטר בנימין על המעבר מאמנות מסורתית, הנושאת הילה של קדושה פולחנית, לאמנות חילונית, המעורבת בחייו של האדם הלכה למעשה. זהו המעבר מאמנות אותנטית, חד-פעמית ו"גבוהה" לאמנות משועתקת, משוכפלת ופופולרית. הפרקטיקה של הרדי-מייד הקדימה בעשרות שנים את המחשבה התיאורטית על אודותיה, אולם היא זכתה למשמעות חדשה בעקבות מפעלו של בנימין.
  6. בניגוד לתפיסה שאני מציגה כאן, ר' מרסל דושאן (1887–1968), מתוך "לקסיקון בויס", שבו מציג יוזף בויס תפיסה מנוגדת לשלי וטוען שדושאן איכזב אותו כהוגה "כיוון שפעל בצורה נסיונית רק בחיים האמנותיים או בעסקי-האמנות […
Viewing all 3786 articles
Browse latest View live




Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.